Četvrtak, 17.01.2013.

10:48

Milanović: Vreme za rušenje zidova

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je danas na sednici Vlade da Hrvatska, u interesu mira i stabilnosti, razgovara i s istokom i sa zapadom.

Izvor: Beta

Milanoviæ: Vreme za rušenje zidova IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

kužiš stari moj

pre 11 godina

posjet je dobar da barem malo tu obostranu patološku mržnju potisne, ako ju već ne može potpuno odstraniti.

ps: redovito kupujem smrznuti srpski grašak - 4 paketića tjedno, probao i pivo jelen , kupujemo i neke integralne keksiće, pa neke sa zobenim pahuljicama i tamnom čokoladom ( tih nema za kupiti već više od godine...) ima dosta srpskih proizvoda u hr...nema puno više ni hrvatskih.... uglavnom šrot iz zapadne europe i prastaro meso puno hormona iz brazila....

Marinazg

pre 11 godina

Prenosite i što je bilo na Vladi RH. To nisam očekivala. Svaka čast. Inače sam za rušenje zidova, ograda i barijera. Puna podrška Milanoviću.

drasko

pre 11 godina

@Flavius Valerius
Ako je tako kako vi kazete, recite mi onda sta se desilo sa Karlovackom mlekarom. Propao pokušaj Danube Food Group da kupi Karlovačku mlekaru,
iako je ponuda bila jedina validna. Na samu sumnju da se iza holandsko-britanske grupacije krije srpski kapital. Galeb group iz Šapca koji je, preko brokerske kuće Ilirika, pokušao da kupi većinski paket akcija frime Pluto iz Zagreba, stao pred branom hrvatskog ekonomskog patriotizma. Pluto je kasnije, kako je bilo i očekivano, preuzeo riječki MGK Pack.
Ne primereno je da citavu pricu svodite tako reci u par sazetih recenica i konstatacije: da ste vi transparentni, ali da nema mesto tajkunima, pritom mislim da ste hteli reci ili tipovali na Miskovica i neuspeli pokušaji Delte da preuzme mesnu industriju Improm iz Križevaca, kao i da kupi zemljište kompanije Zagrepčanka u Zagrebu. Todorić je kupovinom Frikoma i uljare Dijamant došao i do 6.000 hektara obradive zemlje. Njegov
motiv je brz profit i prodor na rusko tržište, ali i dugoročna zarada jer će četiri godine posle potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, moći da preproda srpske oranice po visokim cenama.
Strane investicije donose bolje tehnologije, pa i tehnologije upravljanja, i veći investicioni potencijali, dok hrvatske investicije, nemaju dovoljno snage da ulaganja unaprede, ne mogu ni svoja bez stranog kapitala, misleci pritom i na prirodne i privredne resurse, koji su ogromni. Tek će budućnost pokazati o čemu se radi u ovom slučaju...

xyz

pre 11 godina

@ drasko
Tako je : Hrvatska da vrati imovinu Srba koje je odneo vetar, a Srbija da plati ratnu odstetu zbog steta koje nanela a koje su uzrokovale vetar.

mariozg

pre 11 godina

KAURE evo ti realnost,Srbi su 91 u blizini Miholjca iz zasjede ubili 2 Hr vojnika koji su bez oruzja hodali po cesti.treci je uspio pobjeci.naravno sljedeci dan je uslijedila racija da se nadu ubojice i oruzje.toliko o vasoj realnosti

Jovan

pre 11 godina

Najbolje po Srbiju je prekid svake ekonomske saradnje sa Hrvatskom. Svejedno Srbija nema nikakve koristi od toga. Hrvatska je pokorila i Srbiju i BiH A i priznala je Kosovo to ne zaboravite.

Flavius Valerius

pre 11 godina

(drasko, 17. januar 2013 15:02)
Uz svo duzno postovanje, mislim da niste u pravu, naime u Srbiji se odavno promovira klima kako Hrvati ne zele ne transparentan kapital iz Srbije, kako Hrvati ne zele ovo, ne zele ono i tome slicno. U sustini, Srbija je dobrano zakasnila sa ulaskom na hrvatsko trziste barem desetak godina. Hrvatska privreda je bila privatizirana tijekom 90-tih godina 2o. stoljeca, a od 2000 se konsolidirala i bila spremna za investicije u najblizem susjedstvu. Srbija jos do 2000. g. nije imala privatizaciju, sve firme su bile u glavnom u drustvenom ili drzavnom vlasnistvu i nije bilo govora da su mogle inicirati akvizicije u Hrvatskoj. Prije par godina bilo je pokusaja kupovine firme od strane jednog srbijasnkog tajkuna u sred Zagreba ali samo zato kako bi se domogao zemljista a ne da bi investirao ili ulagao u proizvodnju, pa je dobio odbijenicu sto su svi mediji u Srbiji negativno komentirali bez i malo kritike. Srbija nije imala svjezeg kapitala za pokretanje vlastite privrede pa je sada kao nezadovoljna sto joj Hrvati ne dozvoljavaju prodor na njezino trziste. Najlakse je svoju nesposobnost sakrivati djelima srugih kako to radi sadasnja gospodarska elita u Srbiji. U ostalom, da ta ista elita ima kapitala pokrenula bi proizvodnju u Vojvodini ili na Kosovu ali nije. Tako da se trebaju objektivno sagledati problemi a ne da se krivica prebacuje na drugoga, ipak je hrvatski kapital koliko-toliko doprinio stabilnosti i blagostanju velikog broja porodica u Srbiji

drasko

pre 11 godina

@(Adam, 17. januar 2013 13:06)
Eto, o tome vam pricam, navodno mi ne zelimo.Adame da te malo spustim na zemlju :

U prošloj godini, u prvih jedanaest meseci, robna razmena Srbije i Hrvatske bila je 635 miliona evra, što je nešto bolji rezultat u odnosu na isti period 2011. Međutim, Srbija je u 2012. izvezla 14 odsto manje robe u Hrvatsku, nego godinu dana pre toga. Istovremeno se u tom periodu povećao uvoz iz Hrvatske za 14,8 odsto. Deficit u robnoj razmeni na strani Srbije u 2012. bio je 78 miliona evra.
S druge strane, na tržištu Hrvatske postoje, za sada, samo tri veće investicije iz Srbije. Naime, sredinom 2008. “Svislajon Takovo” kupio je fabriku “Eurofud market” iz Siska za 20 miliona evra. Kompanija “NCA Investment Group” iz Beograda je krajem 2010. postala većinski vlasnik hrvatske trgovačke kompanije “Magma” za oko 25 miliona evra. Obe kompanije su u problemima na tržištu Hrvatske, a “NCA” razmatra da se povuče sa ovog tržišta.

Krajem juna 2012. hrvatski biznismen Emil Tedeski kupio je za 382 miliona evra slovenačku kompaniju “Droga Kolinska”. Deo “Droga Kolinske” su i srpske kompanije “Grand prom”, “Soko Štark” i “Palanački kiseljak”.

Ivo Todorić, vlasnik je 67 odsto akcija industrije ulja “Dijamant” iz Zrenjanina, kao i “Agrokor” i “Frikom”

U Srbiji rade i hrvatski “Dukat”, ” Vindija”, “Kraš”, “Podravka”, “Končar elektroindustrija”, “Varteks”...

U Srbiji trenutno posluje oko 200 hrvatskih kompanija, dok u Hrvatskoj radi svega nekoliko srpskih ..

Toliko Adame

drasko

pre 11 godina

....pa moze, kad dozvolite srpskim preduzecima da posluju u HR, kada budete procesuirali zlocince za Oluju, kada budete vratili srpsku imovinu gradjdanima i preduzecima, kada ustanovima da je sikaniranje grdjana srpske nacionalnosti susteno na najnizi nivo, kada povucete priznanje Kosova.
Kada sve to uradite i tad cu ja licno biti protiv. Jer svaki nas potez koji dolazi odavde vi predstavljate kao nekakvu "jugonostalgiju" i ekspanziju. Kao sto rekoh u jednom od postova. Kineski zid, staklena vuna, cigla na kant, pa jos jedan kineski zid.

Na kraju krajeva kako saradjivati sa onima koji i dalje poricu da imaju ikakave veze sa srbima i ako govore istim jezikom, genetski, mentalno, fizicki,kultoroloski,pa cak i verski ako uzmemo da smo svi hriscani i na bilo koji drugi nacin lice jedni na druge. Tu u startu nema zdravih odnosa, pa prema tome neka tako i ostane.
Dobre komsije je sastvim dovoljno sto se mene tice, pod tim podrazumevam da vise ne ratujemo, sve zbog dece. Kada dodje nova generacija, koja nije prozivljavala sve ove strahote, onda neka ona odluci. Da li ce zaboravljati istoriju kao mi to je drugo pitanje . To je na njima.
Toliko, pozdrav "braco" hrvati.

čitajte između redova

pre 11 godina

index = kurir

a i općenito, naslovi su u obje zemlje, a i šire, na svim portalima bedaste, bitno je nebitno, nebitno je bitno, a click je jedini bog u kojeg se vjeruje, a i sve se izvlači iz konteksta, kao i na b92 mali miljon naslova o hr samo u zadnjih par mjeseci, a da ne pričam na spomenutom gore portalu koja bezvezna buka se digla oko španjolca DJ-a koji pušta "neke tamo ustaške pesme" s naslovnicom velikim slovima napisano skandal itd...propagnda i dizanje tenzija su jedino što novinaričiće zanima, i to nema veze s "krvnim zrncima" koji je čiji!!!
pozz i hr, i molim vas objavite, cenzura je ovdje također česta

Adam

pre 11 godina

Mi s vama nastojimo uspostaviti dobrosusjedsku suradnju, možemo vam iznimno mnogo pomoći u euroatlanskim integracijama (ali vam barem jednako tako u tome smislu možemo zagorčati život, budemo li htjeli), nemamo nikakve teritorijalne aspiracije prema Srbiji, Hrvatskom vladaju krajnje umjereni političari (uklj. hrvatske Srbe koji su u toj vlasti)... A vi ?

Neprekidno sanjate osvajanje Hrvatske, neprestano nas vrijedjate i iskazujete tešku mržnju naspram svega hrvatskog, neprestano i uporno lažete o tome što je bilo, ne želeći - poput onoga KAURA - vidjeti uzroke nekim situacijama, jedino urlate o posljedicama (koje su pri tome znatno drukčije od onih koje vi prezentirate), neprestano se pozivate na Jasenovac, na ovo i ono, a na vlast ste doveli osvjedočane šoviniste i nacionalfašiste...

I mi onda trebamo s vama suradjivati ?!? A ako ni vi to ne želite, mi nemamo ni najmanji razlog moliti vas, naprotiv.

darkos

pre 11 godina

za sve su krivi amerikanci tako kaze moj cale nerazumem dali moze neko treci da me zavadi sa nekim tesko krivi smo mi sami to jest nasa dva pokojnika srpski i hrvatski.idemo dalje u pozitivnom smislu.

Mix

pre 11 godina

Sva sreća pa se politička ekipa izmenjala i kod nas i kod njih pa napokon može doći do kvalitetnijeg pomaka i "rušenja zidova"! Svaka čast! Mislim da je nakon 20 godina bilo i vreme! Treba misliti na budućnost!

bane

pre 11 godina

Nažalost zidovi će još dugo dugo potrajati i ne samo medju političarima nego i medju običnim ljudima. Zato nemojte na silu rušiti zidove nego se okrenite budućnosti i nekim drugim prostorima a ne Srbiji i Srbima. Iskoristite mogućnost ulaska u EU da saradjujete sa napr. Madjarima ili Slovencima, pokušajte da osvojite njihovo tržište, gledajte njihovu televiziju i idite na njihove sajtove.
Možda nam se u daljoj budućnosti preplete poneki interes ali to neće biti ni nalik nekadašnjoj Jugoslaviji i tako je najbolje za obe strane a naročito za nas.

Simon

pre 11 godina

Baš gledam na index.hr neku vest u vezi posete i prevarih se pa videh i komentare... a o vestima iz regiona i da ne pričam. Tamo je glavna vest i naslov (iz regiona uopšte) da je dojče vele rekao da smo mi u Srbiji divljaci bili i ostali (sa sve nekim posterom koji ja ovde nisam video u Begradu).
Mislim, vreme je odavno za rušenje zidova ali ti zidovi se još uvek zidaju li zidaju i to raznim usavršenim tehnikama. Ti glupi zidovi smaraju opasno.

hr

pre 11 godina

KAUR...balvan revolucija je krenila 90-te u 8 mj.,miniranje pruga,cesta,rusenja balvana na ceste,naoruzani ljudi na barikadama...koji su odlucivala tko smije proci a tko ne! s porukama da je to srbija!!! i kako je onda moglo zavrsiti nego kako je vec zavrsilo,ratom,u kojem su sradali i mnogi nevini! ne mozete vi usred baranje poruciti da je to srpska zemlja i ."tko god kaze da nije tako mozete ga ubiti kao kera pored tarabe,i ne sme vam niko nista" e onda se naravno pojavilo kod nas tih "bureka i sendvica"

usora

pre 11 godina

nije ni cudna izjava nikolica, covjeka koji je sa seseljom vrsario po vukovaru. nema veceg glumca od njega. on je kao fol za evropu a zna se sta cuci u njemu

Dan

pre 11 godina

Što samo dokazuje ono "gazde okom, a mi skokom". Novi svetski poredak, centralna vlast tamo negde, a kad sve to bude pri kraju... nastavak piše u Bibliji.

lilith

pre 11 godina

Dok Hrvatska ne bude odgovarala za genocide koje su pocinili nad srpskim narodom, svi ovi susreti i slizavanja su jalovi. Ovo guranje pravih problem pod tepih je kao da na mestu amputacije pokusate zaustaviti krvarenje flasterom.

KAUR

pre 11 godina

ova dvolicnost Hrvata je vec postalo normalna stvar.Jedva su docekali da priznaju Kosovo i to im je ok ali RSK im je bio'okupirani deo teritorije'.Pa onda je naravno i Kosovo okupirani deo Srbije ili albanci imaju neke posebne privilegije u njihovim ocima.U kraljevini smo ziveli u istoj drzavi pa su jedva docekali nekog da stane iza njih kao i obicno da bi mogli da se obracunaju sa Srbima,Nemacka naravno.Jos mi nije jasna tadasnja mrznja prema Srbima sa kojima su ziveli pre toga bez znacajnijih razmirica a onda da ucine takav masakr i genocid.Konacno poslednji rat kada su se jadni branili a eto ja sam iz Slavonije gde je pre 'Srpske agresije' 91 bukvalno svaku noc u opstinama P.Slatina,D.Miholjac gde sam ziveo bila minirana minimum po jedna kuca.Tada su gospodo Hrvati Srbi otisli u brda i oformili odbrambene formacije jer ovaj put Jasenovac nismo hteli da dozvolimo.I danas mislim da je bolje biti u koloni na traktoru nego u peci ili plinskoj komori.Hvala vama na ponudi ali sa vama vise nebi nista da delim.
PS. BUREK i SENDVIC pripadnici ZBORA NARODNE GARDE gospodine Milanovicu su nadimci dva brata koji su minirali kuce oko Miholjca a ako ima neki realan Hrvat Slavonac molim neka vam potvrdi moju pricu ako vas to uopste dotice.Toliko o mojoj Slavoniji gde su pravoslavni manastiri iz 13 veka,npr. Duzluk-Orahovica a mi smo bili teroristi koji smo i taj manastir eto okupirali od nasih komsija Hrvata,malo realnosti nije na odmet

istrijan

pre 11 godina

Između Hrvata i Srba, običnih radnih ljudi, nema zidova. Zidovi postoje između Vaših taština i osobnih interesa, a svi mi smo žrtve već 23 godine. Svi Vi imate vile, stanove, imanja, aute i milijune eura na bankovnim računima, a Hrvati i Srbi, obični radni ljudi imaju kontejnere. Razlika je jedino što ste u RH zakonski zabranili kopanje po kontejnerima, a u Srbiji još nisu (bar mislim da nisu). Jadan onaj tko vam bilo što vjeruje.

nada ZR

pre 11 godina

u pravu ste doslo.Vreme je da sporove resavamo civilizovano.Ne treba da dozvolimo da nam se svet smeje i da na nasoj muci profitira ili da nas ucenjuje.Za sto politicari i resavajte probleme radite posteno i na nas prenesite utiske da je suzivot postovanje onog drugog normalno stanje.Verujem da je ovo jedini moguci put da se dva naroda konacno priblize i prijateljski razgovaraju.

istrijan

pre 11 godina

Između Hrvata i Srba, običnih radnih ljudi, nema zidova. Zidovi postoje između Vaših taština i osobnih interesa, a svi mi smo žrtve već 23 godine. Svi Vi imate vile, stanove, imanja, aute i milijune eura na bankovnim računima, a Hrvati i Srbi, obični radni ljudi imaju kontejnere. Razlika je jedino što ste u RH zakonski zabranili kopanje po kontejnerima, a u Srbiji još nisu (bar mislim da nisu). Jadan onaj tko vam bilo što vjeruje.

hr

pre 11 godina

KAUR...balvan revolucija je krenila 90-te u 8 mj.,miniranje pruga,cesta,rusenja balvana na ceste,naoruzani ljudi na barikadama...koji su odlucivala tko smije proci a tko ne! s porukama da je to srbija!!! i kako je onda moglo zavrsiti nego kako je vec zavrsilo,ratom,u kojem su sradali i mnogi nevini! ne mozete vi usred baranje poruciti da je to srpska zemlja i ."tko god kaze da nije tako mozete ga ubiti kao kera pored tarabe,i ne sme vam niko nista" e onda se naravno pojavilo kod nas tih "bureka i sendvica"

Adam

pre 11 godina

Mi s vama nastojimo uspostaviti dobrosusjedsku suradnju, možemo vam iznimno mnogo pomoći u euroatlanskim integracijama (ali vam barem jednako tako u tome smislu možemo zagorčati život, budemo li htjeli), nemamo nikakve teritorijalne aspiracije prema Srbiji, Hrvatskom vladaju krajnje umjereni političari (uklj. hrvatske Srbe koji su u toj vlasti)... A vi ?

Neprekidno sanjate osvajanje Hrvatske, neprestano nas vrijedjate i iskazujete tešku mržnju naspram svega hrvatskog, neprestano i uporno lažete o tome što je bilo, ne želeći - poput onoga KAURA - vidjeti uzroke nekim situacijama, jedino urlate o posljedicama (koje su pri tome znatno drukčije od onih koje vi prezentirate), neprestano se pozivate na Jasenovac, na ovo i ono, a na vlast ste doveli osvjedočane šoviniste i nacionalfašiste...

I mi onda trebamo s vama suradjivati ?!? A ako ni vi to ne želite, mi nemamo ni najmanji razlog moliti vas, naprotiv.

nada ZR

pre 11 godina

u pravu ste doslo.Vreme je da sporove resavamo civilizovano.Ne treba da dozvolimo da nam se svet smeje i da na nasoj muci profitira ili da nas ucenjuje.Za sto politicari i resavajte probleme radite posteno i na nas prenesite utiske da je suzivot postovanje onog drugog normalno stanje.Verujem da je ovo jedini moguci put da se dva naroda konacno priblize i prijateljski razgovaraju.

usora

pre 11 godina

nije ni cudna izjava nikolica, covjeka koji je sa seseljom vrsario po vukovaru. nema veceg glumca od njega. on je kao fol za evropu a zna se sta cuci u njemu

KAUR

pre 11 godina

ova dvolicnost Hrvata je vec postalo normalna stvar.Jedva su docekali da priznaju Kosovo i to im je ok ali RSK im je bio'okupirani deo teritorije'.Pa onda je naravno i Kosovo okupirani deo Srbije ili albanci imaju neke posebne privilegije u njihovim ocima.U kraljevini smo ziveli u istoj drzavi pa su jedva docekali nekog da stane iza njih kao i obicno da bi mogli da se obracunaju sa Srbima,Nemacka naravno.Jos mi nije jasna tadasnja mrznja prema Srbima sa kojima su ziveli pre toga bez znacajnijih razmirica a onda da ucine takav masakr i genocid.Konacno poslednji rat kada su se jadni branili a eto ja sam iz Slavonije gde je pre 'Srpske agresije' 91 bukvalno svaku noc u opstinama P.Slatina,D.Miholjac gde sam ziveo bila minirana minimum po jedna kuca.Tada su gospodo Hrvati Srbi otisli u brda i oformili odbrambene formacije jer ovaj put Jasenovac nismo hteli da dozvolimo.I danas mislim da je bolje biti u koloni na traktoru nego u peci ili plinskoj komori.Hvala vama na ponudi ali sa vama vise nebi nista da delim.
PS. BUREK i SENDVIC pripadnici ZBORA NARODNE GARDE gospodine Milanovicu su nadimci dva brata koji su minirali kuce oko Miholjca a ako ima neki realan Hrvat Slavonac molim neka vam potvrdi moju pricu ako vas to uopste dotice.Toliko o mojoj Slavoniji gde su pravoslavni manastiri iz 13 veka,npr. Duzluk-Orahovica a mi smo bili teroristi koji smo i taj manastir eto okupirali od nasih komsija Hrvata,malo realnosti nije na odmet

čitajte između redova

pre 11 godina

index = kurir

a i općenito, naslovi su u obje zemlje, a i šire, na svim portalima bedaste, bitno je nebitno, nebitno je bitno, a click je jedini bog u kojeg se vjeruje, a i sve se izvlači iz konteksta, kao i na b92 mali miljon naslova o hr samo u zadnjih par mjeseci, a da ne pričam na spomenutom gore portalu koja bezvezna buka se digla oko španjolca DJ-a koji pušta "neke tamo ustaške pesme" s naslovnicom velikim slovima napisano skandal itd...propagnda i dizanje tenzija su jedino što novinaričiće zanima, i to nema veze s "krvnim zrncima" koji je čiji!!!
pozz i hr, i molim vas objavite, cenzura je ovdje također česta

Simon

pre 11 godina

Baš gledam na index.hr neku vest u vezi posete i prevarih se pa videh i komentare... a o vestima iz regiona i da ne pričam. Tamo je glavna vest i naslov (iz regiona uopšte) da je dojče vele rekao da smo mi u Srbiji divljaci bili i ostali (sa sve nekim posterom koji ja ovde nisam video u Begradu).
Mislim, vreme je odavno za rušenje zidova ali ti zidovi se još uvek zidaju li zidaju i to raznim usavršenim tehnikama. Ti glupi zidovi smaraju opasno.

lilith

pre 11 godina

Dok Hrvatska ne bude odgovarala za genocide koje su pocinili nad srpskim narodom, svi ovi susreti i slizavanja su jalovi. Ovo guranje pravih problem pod tepih je kao da na mestu amputacije pokusate zaustaviti krvarenje flasterom.

Flavius Valerius

pre 11 godina

(drasko, 17. januar 2013 15:02)
Uz svo duzno postovanje, mislim da niste u pravu, naime u Srbiji se odavno promovira klima kako Hrvati ne zele ne transparentan kapital iz Srbije, kako Hrvati ne zele ovo, ne zele ono i tome slicno. U sustini, Srbija je dobrano zakasnila sa ulaskom na hrvatsko trziste barem desetak godina. Hrvatska privreda je bila privatizirana tijekom 90-tih godina 2o. stoljeca, a od 2000 se konsolidirala i bila spremna za investicije u najblizem susjedstvu. Srbija jos do 2000. g. nije imala privatizaciju, sve firme su bile u glavnom u drustvenom ili drzavnom vlasnistvu i nije bilo govora da su mogle inicirati akvizicije u Hrvatskoj. Prije par godina bilo je pokusaja kupovine firme od strane jednog srbijasnkog tajkuna u sred Zagreba ali samo zato kako bi se domogao zemljista a ne da bi investirao ili ulagao u proizvodnju, pa je dobio odbijenicu sto su svi mediji u Srbiji negativno komentirali bez i malo kritike. Srbija nije imala svjezeg kapitala za pokretanje vlastite privrede pa je sada kao nezadovoljna sto joj Hrvati ne dozvoljavaju prodor na njezino trziste. Najlakse je svoju nesposobnost sakrivati djelima srugih kako to radi sadasnja gospodarska elita u Srbiji. U ostalom, da ta ista elita ima kapitala pokrenula bi proizvodnju u Vojvodini ili na Kosovu ali nije. Tako da se trebaju objektivno sagledati problemi a ne da se krivica prebacuje na drugoga, ipak je hrvatski kapital koliko-toliko doprinio stabilnosti i blagostanju velikog broja porodica u Srbiji

Mix

pre 11 godina

Sva sreća pa se politička ekipa izmenjala i kod nas i kod njih pa napokon može doći do kvalitetnijeg pomaka i "rušenja zidova"! Svaka čast! Mislim da je nakon 20 godina bilo i vreme! Treba misliti na budućnost!

Dan

pre 11 godina

Što samo dokazuje ono "gazde okom, a mi skokom". Novi svetski poredak, centralna vlast tamo negde, a kad sve to bude pri kraju... nastavak piše u Bibliji.

mariozg

pre 11 godina

KAURE evo ti realnost,Srbi su 91 u blizini Miholjca iz zasjede ubili 2 Hr vojnika koji su bez oruzja hodali po cesti.treci je uspio pobjeci.naravno sljedeci dan je uslijedila racija da se nadu ubojice i oruzje.toliko o vasoj realnosti

bane

pre 11 godina

Nažalost zidovi će još dugo dugo potrajati i ne samo medju političarima nego i medju običnim ljudima. Zato nemojte na silu rušiti zidove nego se okrenite budućnosti i nekim drugim prostorima a ne Srbiji i Srbima. Iskoristite mogućnost ulaska u EU da saradjujete sa napr. Madjarima ili Slovencima, pokušajte da osvojite njihovo tržište, gledajte njihovu televiziju i idite na njihove sajtove.
Možda nam se u daljoj budućnosti preplete poneki interes ali to neće biti ni nalik nekadašnjoj Jugoslaviji i tako je najbolje za obe strane a naročito za nas.

darkos

pre 11 godina

za sve su krivi amerikanci tako kaze moj cale nerazumem dali moze neko treci da me zavadi sa nekim tesko krivi smo mi sami to jest nasa dva pokojnika srpski i hrvatski.idemo dalje u pozitivnom smislu.

xyz

pre 11 godina

@ drasko
Tako je : Hrvatska da vrati imovinu Srba koje je odneo vetar, a Srbija da plati ratnu odstetu zbog steta koje nanela a koje su uzrokovale vetar.

drasko

pre 11 godina

@(Adam, 17. januar 2013 13:06)
Eto, o tome vam pricam, navodno mi ne zelimo.Adame da te malo spustim na zemlju :

U prošloj godini, u prvih jedanaest meseci, robna razmena Srbije i Hrvatske bila je 635 miliona evra, što je nešto bolji rezultat u odnosu na isti period 2011. Međutim, Srbija je u 2012. izvezla 14 odsto manje robe u Hrvatsku, nego godinu dana pre toga. Istovremeno se u tom periodu povećao uvoz iz Hrvatske za 14,8 odsto. Deficit u robnoj razmeni na strani Srbije u 2012. bio je 78 miliona evra.
S druge strane, na tržištu Hrvatske postoje, za sada, samo tri veće investicije iz Srbije. Naime, sredinom 2008. “Svislajon Takovo” kupio je fabriku “Eurofud market” iz Siska za 20 miliona evra. Kompanija “NCA Investment Group” iz Beograda je krajem 2010. postala većinski vlasnik hrvatske trgovačke kompanije “Magma” za oko 25 miliona evra. Obe kompanije su u problemima na tržištu Hrvatske, a “NCA” razmatra da se povuče sa ovog tržišta.

Krajem juna 2012. hrvatski biznismen Emil Tedeski kupio je za 382 miliona evra slovenačku kompaniju “Droga Kolinska”. Deo “Droga Kolinske” su i srpske kompanije “Grand prom”, “Soko Štark” i “Palanački kiseljak”.

Ivo Todorić, vlasnik je 67 odsto akcija industrije ulja “Dijamant” iz Zrenjanina, kao i “Agrokor” i “Frikom”

U Srbiji rade i hrvatski “Dukat”, ” Vindija”, “Kraš”, “Podravka”, “Končar elektroindustrija”, “Varteks”...

U Srbiji trenutno posluje oko 200 hrvatskih kompanija, dok u Hrvatskoj radi svega nekoliko srpskih ..

Toliko Adame

Jovan

pre 11 godina

Najbolje po Srbiju je prekid svake ekonomske saradnje sa Hrvatskom. Svejedno Srbija nema nikakve koristi od toga. Hrvatska je pokorila i Srbiju i BiH A i priznala je Kosovo to ne zaboravite.

drasko

pre 11 godina

....pa moze, kad dozvolite srpskim preduzecima da posluju u HR, kada budete procesuirali zlocince za Oluju, kada budete vratili srpsku imovinu gradjdanima i preduzecima, kada ustanovima da je sikaniranje grdjana srpske nacionalnosti susteno na najnizi nivo, kada povucete priznanje Kosova.
Kada sve to uradite i tad cu ja licno biti protiv. Jer svaki nas potez koji dolazi odavde vi predstavljate kao nekakvu "jugonostalgiju" i ekspanziju. Kao sto rekoh u jednom od postova. Kineski zid, staklena vuna, cigla na kant, pa jos jedan kineski zid.

Na kraju krajeva kako saradjivati sa onima koji i dalje poricu da imaju ikakave veze sa srbima i ako govore istim jezikom, genetski, mentalno, fizicki,kultoroloski,pa cak i verski ako uzmemo da smo svi hriscani i na bilo koji drugi nacin lice jedni na druge. Tu u startu nema zdravih odnosa, pa prema tome neka tako i ostane.
Dobre komsije je sastvim dovoljno sto se mene tice, pod tim podrazumevam da vise ne ratujemo, sve zbog dece. Kada dodje nova generacija, koja nije prozivljavala sve ove strahote, onda neka ona odluci. Da li ce zaboravljati istoriju kao mi to je drugo pitanje . To je na njima.
Toliko, pozdrav "braco" hrvati.

drasko

pre 11 godina

@Flavius Valerius
Ako je tako kako vi kazete, recite mi onda sta se desilo sa Karlovackom mlekarom. Propao pokušaj Danube Food Group da kupi Karlovačku mlekaru,
iako je ponuda bila jedina validna. Na samu sumnju da se iza holandsko-britanske grupacije krije srpski kapital. Galeb group iz Šapca koji je, preko brokerske kuće Ilirika, pokušao da kupi većinski paket akcija frime Pluto iz Zagreba, stao pred branom hrvatskog ekonomskog patriotizma. Pluto je kasnije, kako je bilo i očekivano, preuzeo riječki MGK Pack.
Ne primereno je da citavu pricu svodite tako reci u par sazetih recenica i konstatacije: da ste vi transparentni, ali da nema mesto tajkunima, pritom mislim da ste hteli reci ili tipovali na Miskovica i neuspeli pokušaji Delte da preuzme mesnu industriju Improm iz Križevaca, kao i da kupi zemljište kompanije Zagrepčanka u Zagrebu. Todorić je kupovinom Frikoma i uljare Dijamant došao i do 6.000 hektara obradive zemlje. Njegov
motiv je brz profit i prodor na rusko tržište, ali i dugoročna zarada jer će četiri godine posle potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, moći da preproda srpske oranice po visokim cenama.
Strane investicije donose bolje tehnologije, pa i tehnologije upravljanja, i veći investicioni potencijali, dok hrvatske investicije, nemaju dovoljno snage da ulaganja unaprede, ne mogu ni svoja bez stranog kapitala, misleci pritom i na prirodne i privredne resurse, koji su ogromni. Tek će budućnost pokazati o čemu se radi u ovom slučaju...

Marinazg

pre 11 godina

Prenosite i što je bilo na Vladi RH. To nisam očekivala. Svaka čast. Inače sam za rušenje zidova, ograda i barijera. Puna podrška Milanoviću.

kužiš stari moj

pre 11 godina

posjet je dobar da barem malo tu obostranu patološku mržnju potisne, ako ju već ne može potpuno odstraniti.

ps: redovito kupujem smrznuti srpski grašak - 4 paketića tjedno, probao i pivo jelen , kupujemo i neke integralne keksiće, pa neke sa zobenim pahuljicama i tamnom čokoladom ( tih nema za kupiti već više od godine...) ima dosta srpskih proizvoda u hr...nema puno više ni hrvatskih.... uglavnom šrot iz zapadne europe i prastaro meso puno hormona iz brazila....

lilith

pre 11 godina

Dok Hrvatska ne bude odgovarala za genocide koje su pocinili nad srpskim narodom, svi ovi susreti i slizavanja su jalovi. Ovo guranje pravih problem pod tepih je kao da na mestu amputacije pokusate zaustaviti krvarenje flasterom.

KAUR

pre 11 godina

ova dvolicnost Hrvata je vec postalo normalna stvar.Jedva su docekali da priznaju Kosovo i to im je ok ali RSK im je bio'okupirani deo teritorije'.Pa onda je naravno i Kosovo okupirani deo Srbije ili albanci imaju neke posebne privilegije u njihovim ocima.U kraljevini smo ziveli u istoj drzavi pa su jedva docekali nekog da stane iza njih kao i obicno da bi mogli da se obracunaju sa Srbima,Nemacka naravno.Jos mi nije jasna tadasnja mrznja prema Srbima sa kojima su ziveli pre toga bez znacajnijih razmirica a onda da ucine takav masakr i genocid.Konacno poslednji rat kada su se jadni branili a eto ja sam iz Slavonije gde je pre 'Srpske agresije' 91 bukvalno svaku noc u opstinama P.Slatina,D.Miholjac gde sam ziveo bila minirana minimum po jedna kuca.Tada su gospodo Hrvati Srbi otisli u brda i oformili odbrambene formacije jer ovaj put Jasenovac nismo hteli da dozvolimo.I danas mislim da je bolje biti u koloni na traktoru nego u peci ili plinskoj komori.Hvala vama na ponudi ali sa vama vise nebi nista da delim.
PS. BUREK i SENDVIC pripadnici ZBORA NARODNE GARDE gospodine Milanovicu su nadimci dva brata koji su minirali kuce oko Miholjca a ako ima neki realan Hrvat Slavonac molim neka vam potvrdi moju pricu ako vas to uopste dotice.Toliko o mojoj Slavoniji gde su pravoslavni manastiri iz 13 veka,npr. Duzluk-Orahovica a mi smo bili teroristi koji smo i taj manastir eto okupirali od nasih komsija Hrvata,malo realnosti nije na odmet

Adam

pre 11 godina

Mi s vama nastojimo uspostaviti dobrosusjedsku suradnju, možemo vam iznimno mnogo pomoći u euroatlanskim integracijama (ali vam barem jednako tako u tome smislu možemo zagorčati život, budemo li htjeli), nemamo nikakve teritorijalne aspiracije prema Srbiji, Hrvatskom vladaju krajnje umjereni političari (uklj. hrvatske Srbe koji su u toj vlasti)... A vi ?

Neprekidno sanjate osvajanje Hrvatske, neprestano nas vrijedjate i iskazujete tešku mržnju naspram svega hrvatskog, neprestano i uporno lažete o tome što je bilo, ne želeći - poput onoga KAURA - vidjeti uzroke nekim situacijama, jedino urlate o posljedicama (koje su pri tome znatno drukčije od onih koje vi prezentirate), neprestano se pozivate na Jasenovac, na ovo i ono, a na vlast ste doveli osvjedočane šoviniste i nacionalfašiste...

I mi onda trebamo s vama suradjivati ?!? A ako ni vi to ne želite, mi nemamo ni najmanji razlog moliti vas, naprotiv.

bane

pre 11 godina

Nažalost zidovi će još dugo dugo potrajati i ne samo medju političarima nego i medju običnim ljudima. Zato nemojte na silu rušiti zidove nego se okrenite budućnosti i nekim drugim prostorima a ne Srbiji i Srbima. Iskoristite mogućnost ulaska u EU da saradjujete sa napr. Madjarima ili Slovencima, pokušajte da osvojite njihovo tržište, gledajte njihovu televiziju i idite na njihove sajtove.
Možda nam se u daljoj budućnosti preplete poneki interes ali to neće biti ni nalik nekadašnjoj Jugoslaviji i tako je najbolje za obe strane a naročito za nas.

hr

pre 11 godina

KAUR...balvan revolucija je krenila 90-te u 8 mj.,miniranje pruga,cesta,rusenja balvana na ceste,naoruzani ljudi na barikadama...koji su odlucivala tko smije proci a tko ne! s porukama da je to srbija!!! i kako je onda moglo zavrsiti nego kako je vec zavrsilo,ratom,u kojem su sradali i mnogi nevini! ne mozete vi usred baranje poruciti da je to srpska zemlja i ."tko god kaze da nije tako mozete ga ubiti kao kera pored tarabe,i ne sme vam niko nista" e onda se naravno pojavilo kod nas tih "bureka i sendvica"

Simon

pre 11 godina

Baš gledam na index.hr neku vest u vezi posete i prevarih se pa videh i komentare... a o vestima iz regiona i da ne pričam. Tamo je glavna vest i naslov (iz regiona uopšte) da je dojče vele rekao da smo mi u Srbiji divljaci bili i ostali (sa sve nekim posterom koji ja ovde nisam video u Begradu).
Mislim, vreme je odavno za rušenje zidova ali ti zidovi se još uvek zidaju li zidaju i to raznim usavršenim tehnikama. Ti glupi zidovi smaraju opasno.

Jovan

pre 11 godina

Najbolje po Srbiju je prekid svake ekonomske saradnje sa Hrvatskom. Svejedno Srbija nema nikakve koristi od toga. Hrvatska je pokorila i Srbiju i BiH A i priznala je Kosovo to ne zaboravite.

drasko

pre 11 godina

....pa moze, kad dozvolite srpskim preduzecima da posluju u HR, kada budete procesuirali zlocince za Oluju, kada budete vratili srpsku imovinu gradjdanima i preduzecima, kada ustanovima da je sikaniranje grdjana srpske nacionalnosti susteno na najnizi nivo, kada povucete priznanje Kosova.
Kada sve to uradite i tad cu ja licno biti protiv. Jer svaki nas potez koji dolazi odavde vi predstavljate kao nekakvu "jugonostalgiju" i ekspanziju. Kao sto rekoh u jednom od postova. Kineski zid, staklena vuna, cigla na kant, pa jos jedan kineski zid.

Na kraju krajeva kako saradjivati sa onima koji i dalje poricu da imaju ikakave veze sa srbima i ako govore istim jezikom, genetski, mentalno, fizicki,kultoroloski,pa cak i verski ako uzmemo da smo svi hriscani i na bilo koji drugi nacin lice jedni na druge. Tu u startu nema zdravih odnosa, pa prema tome neka tako i ostane.
Dobre komsije je sastvim dovoljno sto se mene tice, pod tim podrazumevam da vise ne ratujemo, sve zbog dece. Kada dodje nova generacija, koja nije prozivljavala sve ove strahote, onda neka ona odluci. Da li ce zaboravljati istoriju kao mi to je drugo pitanje . To je na njima.
Toliko, pozdrav "braco" hrvati.

drasko

pre 11 godina

@(Adam, 17. januar 2013 13:06)
Eto, o tome vam pricam, navodno mi ne zelimo.Adame da te malo spustim na zemlju :

U prošloj godini, u prvih jedanaest meseci, robna razmena Srbije i Hrvatske bila je 635 miliona evra, što je nešto bolji rezultat u odnosu na isti period 2011. Međutim, Srbija je u 2012. izvezla 14 odsto manje robe u Hrvatsku, nego godinu dana pre toga. Istovremeno se u tom periodu povećao uvoz iz Hrvatske za 14,8 odsto. Deficit u robnoj razmeni na strani Srbije u 2012. bio je 78 miliona evra.
S druge strane, na tržištu Hrvatske postoje, za sada, samo tri veće investicije iz Srbije. Naime, sredinom 2008. “Svislajon Takovo” kupio je fabriku “Eurofud market” iz Siska za 20 miliona evra. Kompanija “NCA Investment Group” iz Beograda je krajem 2010. postala većinski vlasnik hrvatske trgovačke kompanije “Magma” za oko 25 miliona evra. Obe kompanije su u problemima na tržištu Hrvatske, a “NCA” razmatra da se povuče sa ovog tržišta.

Krajem juna 2012. hrvatski biznismen Emil Tedeski kupio je za 382 miliona evra slovenačku kompaniju “Droga Kolinska”. Deo “Droga Kolinske” su i srpske kompanije “Grand prom”, “Soko Štark” i “Palanački kiseljak”.

Ivo Todorić, vlasnik je 67 odsto akcija industrije ulja “Dijamant” iz Zrenjanina, kao i “Agrokor” i “Frikom”

U Srbiji rade i hrvatski “Dukat”, ” Vindija”, “Kraš”, “Podravka”, “Končar elektroindustrija”, “Varteks”...

U Srbiji trenutno posluje oko 200 hrvatskih kompanija, dok u Hrvatskoj radi svega nekoliko srpskih ..

Toliko Adame

nada ZR

pre 11 godina

u pravu ste doslo.Vreme je da sporove resavamo civilizovano.Ne treba da dozvolimo da nam se svet smeje i da na nasoj muci profitira ili da nas ucenjuje.Za sto politicari i resavajte probleme radite posteno i na nas prenesite utiske da je suzivot postovanje onog drugog normalno stanje.Verujem da je ovo jedini moguci put da se dva naroda konacno priblize i prijateljski razgovaraju.

usora

pre 11 godina

nije ni cudna izjava nikolica, covjeka koji je sa seseljom vrsario po vukovaru. nema veceg glumca od njega. on je kao fol za evropu a zna se sta cuci u njemu

darkos

pre 11 godina

za sve su krivi amerikanci tako kaze moj cale nerazumem dali moze neko treci da me zavadi sa nekim tesko krivi smo mi sami to jest nasa dva pokojnika srpski i hrvatski.idemo dalje u pozitivnom smislu.

istrijan

pre 11 godina

Između Hrvata i Srba, običnih radnih ljudi, nema zidova. Zidovi postoje između Vaših taština i osobnih interesa, a svi mi smo žrtve već 23 godine. Svi Vi imate vile, stanove, imanja, aute i milijune eura na bankovnim računima, a Hrvati i Srbi, obični radni ljudi imaju kontejnere. Razlika je jedino što ste u RH zakonski zabranili kopanje po kontejnerima, a u Srbiji još nisu (bar mislim da nisu). Jadan onaj tko vam bilo što vjeruje.

Dan

pre 11 godina

Što samo dokazuje ono "gazde okom, a mi skokom". Novi svetski poredak, centralna vlast tamo negde, a kad sve to bude pri kraju... nastavak piše u Bibliji.

Mix

pre 11 godina

Sva sreća pa se politička ekipa izmenjala i kod nas i kod njih pa napokon može doći do kvalitetnijeg pomaka i "rušenja zidova"! Svaka čast! Mislim da je nakon 20 godina bilo i vreme! Treba misliti na budućnost!

čitajte između redova

pre 11 godina

index = kurir

a i općenito, naslovi su u obje zemlje, a i šire, na svim portalima bedaste, bitno je nebitno, nebitno je bitno, a click je jedini bog u kojeg se vjeruje, a i sve se izvlači iz konteksta, kao i na b92 mali miljon naslova o hr samo u zadnjih par mjeseci, a da ne pričam na spomenutom gore portalu koja bezvezna buka se digla oko španjolca DJ-a koji pušta "neke tamo ustaške pesme" s naslovnicom velikim slovima napisano skandal itd...propagnda i dizanje tenzija su jedino što novinaričiće zanima, i to nema veze s "krvnim zrncima" koji je čiji!!!
pozz i hr, i molim vas objavite, cenzura je ovdje također česta

mariozg

pre 11 godina

KAURE evo ti realnost,Srbi su 91 u blizini Miholjca iz zasjede ubili 2 Hr vojnika koji su bez oruzja hodali po cesti.treci je uspio pobjeci.naravno sljedeci dan je uslijedila racija da se nadu ubojice i oruzje.toliko o vasoj realnosti

Flavius Valerius

pre 11 godina

(drasko, 17. januar 2013 15:02)
Uz svo duzno postovanje, mislim da niste u pravu, naime u Srbiji se odavno promovira klima kako Hrvati ne zele ne transparentan kapital iz Srbije, kako Hrvati ne zele ovo, ne zele ono i tome slicno. U sustini, Srbija je dobrano zakasnila sa ulaskom na hrvatsko trziste barem desetak godina. Hrvatska privreda je bila privatizirana tijekom 90-tih godina 2o. stoljeca, a od 2000 se konsolidirala i bila spremna za investicije u najblizem susjedstvu. Srbija jos do 2000. g. nije imala privatizaciju, sve firme su bile u glavnom u drustvenom ili drzavnom vlasnistvu i nije bilo govora da su mogle inicirati akvizicije u Hrvatskoj. Prije par godina bilo je pokusaja kupovine firme od strane jednog srbijasnkog tajkuna u sred Zagreba ali samo zato kako bi se domogao zemljista a ne da bi investirao ili ulagao u proizvodnju, pa je dobio odbijenicu sto su svi mediji u Srbiji negativno komentirali bez i malo kritike. Srbija nije imala svjezeg kapitala za pokretanje vlastite privrede pa je sada kao nezadovoljna sto joj Hrvati ne dozvoljavaju prodor na njezino trziste. Najlakse je svoju nesposobnost sakrivati djelima srugih kako to radi sadasnja gospodarska elita u Srbiji. U ostalom, da ta ista elita ima kapitala pokrenula bi proizvodnju u Vojvodini ili na Kosovu ali nije. Tako da se trebaju objektivno sagledati problemi a ne da se krivica prebacuje na drugoga, ipak je hrvatski kapital koliko-toliko doprinio stabilnosti i blagostanju velikog broja porodica u Srbiji

drasko

pre 11 godina

@Flavius Valerius
Ako je tako kako vi kazete, recite mi onda sta se desilo sa Karlovackom mlekarom. Propao pokušaj Danube Food Group da kupi Karlovačku mlekaru,
iako je ponuda bila jedina validna. Na samu sumnju da se iza holandsko-britanske grupacije krije srpski kapital. Galeb group iz Šapca koji je, preko brokerske kuće Ilirika, pokušao da kupi većinski paket akcija frime Pluto iz Zagreba, stao pred branom hrvatskog ekonomskog patriotizma. Pluto je kasnije, kako je bilo i očekivano, preuzeo riječki MGK Pack.
Ne primereno je da citavu pricu svodite tako reci u par sazetih recenica i konstatacije: da ste vi transparentni, ali da nema mesto tajkunima, pritom mislim da ste hteli reci ili tipovali na Miskovica i neuspeli pokušaji Delte da preuzme mesnu industriju Improm iz Križevaca, kao i da kupi zemljište kompanije Zagrepčanka u Zagrebu. Todorić je kupovinom Frikoma i uljare Dijamant došao i do 6.000 hektara obradive zemlje. Njegov
motiv je brz profit i prodor na rusko tržište, ali i dugoročna zarada jer će četiri godine posle potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, moći da preproda srpske oranice po visokim cenama.
Strane investicije donose bolje tehnologije, pa i tehnologije upravljanja, i veći investicioni potencijali, dok hrvatske investicije, nemaju dovoljno snage da ulaganja unaprede, ne mogu ni svoja bez stranog kapitala, misleci pritom i na prirodne i privredne resurse, koji su ogromni. Tek će budućnost pokazati o čemu se radi u ovom slučaju...

Marinazg

pre 11 godina

Prenosite i što je bilo na Vladi RH. To nisam očekivala. Svaka čast. Inače sam za rušenje zidova, ograda i barijera. Puna podrška Milanoviću.

xyz

pre 11 godina

@ drasko
Tako je : Hrvatska da vrati imovinu Srba koje je odneo vetar, a Srbija da plati ratnu odstetu zbog steta koje nanela a koje su uzrokovale vetar.

kužiš stari moj

pre 11 godina

posjet je dobar da barem malo tu obostranu patološku mržnju potisne, ako ju već ne može potpuno odstraniti.

ps: redovito kupujem smrznuti srpski grašak - 4 paketića tjedno, probao i pivo jelen , kupujemo i neke integralne keksiće, pa neke sa zobenim pahuljicama i tamnom čokoladom ( tih nema za kupiti već više od godine...) ima dosta srpskih proizvoda u hr...nema puno više ni hrvatskih.... uglavnom šrot iz zapadne europe i prastaro meso puno hormona iz brazila....