Sreda, 26.12.2012.

21:18

Najbolji lekari najgore prošli

Primenom kapitacione formule najbolji lekari sa najviše pacijenata dobili najgore ocene i najmanje plate. Nekima zarada manja jer su prepisivali previše lekova.

Izvor: Veèernje novosti

Najbolji lekari najgore prošli IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Istina i narod je kriv

pre 11 godina

Samo ispravka za one koje pljuju SPS i Dejanovicku. Ovaj nakradni sistem su izmislili jos kada je Tomica iz G17 biio ministar a uveli su ga kada je Stankovic, isto DInkicev G17, bio ministar. A Dejanovicka i SPS su isto sada krivi jer oni ne ukidaju ovaj sistem. Ako se secate ove godine kad je bilo prolece protestovali su lekari protiv uvodjenja ovakvog idiotskog sistema bas zbog toga sto ce dobri dr biti kaznjeni a pacijenti ce ispastati. E sad da li se secate kakvi su svi komentari bili? Pa 90% naroda je pljuvalo lekare tipa, "sta se oni bune, plate su im ekstra", "boje se da se ceni rad, samo uzimaju mito", "sve bih ja njih otpustio", "nisu strucni", itd. Svi su podrzavali ove mere a bili protiv lekara. E sada vidite ono sto su zdravstveni radnici govorili i kao i uvek narod je verovao lazima i nosio se nekim emocijama tj. medijskoj propagandi i spinovanju umesto da racionalno razmisli sta ce se desiti. I poslednje, ono za NEKE, a NE SVE, lekare vazi da su korumpirani, nestrucni, bezobrazni itd ali VECINA nije takva. I shvatite jednom da elkari nisu krivci za raspad u zdravstvu. Raspad je zbog POLITIKE i MINISTARSTVA, BIROKRATIJE i NJIHOVI SISTEMI I PRAVILA zajeno sa malim budzetom i nedostatka para tj. citaj opeljesili su zdravstveni fond zato i nema. Uostalom kako mislite da su partije prethodne vlade placali kampanju?

PacijenAt

pre 11 godina

Hajde samo da ne Zaboravimo KO JE OVO DONEO. To, i pored svog animoziteta koji osećam prema njoj, NIJE bila Slavica Đukić-Dejanović. To je bio G17+.

Oni su doneli te formule za kapitaciju i slične gluposti.

Cilj toga NIJE da pacijent bude u centru pažnje, već potrošnja novca. Što bi se reklo "pare nisu problem, para nema". A zašto nema? E, pa za to pogledajte prethodne vesti o hapšenjima. Tu je deo tih para nestao. A i to je bilo za vakta DS, G17+ i ostalih stručnjaka.

marifetluci

pre 11 godina

Kako je neuspesna reforma pravosudja tako je i neuspesna i zdravstvena reforma.Sve je radjeno navrat,nanos, bez konsultacije lekara i pacijenata, da bi se doslo do uvodjenja ovakvog nakaradnog sistema pregleda i ocenjivanja jedne od najozbiljnijih profesija.Ko su te birokrate koje imaju pravo da govore o kvalitetu jednog medicinskog strucnjaka.Na osnovu kog to oni znanja mogu i smeju da ih ocenjuju.Ako je novac taj koji odredjuje kvalitet rada, onda bi ih trebalo odmah procesuirati sa obrazlozenjem da se ne vodi borba za kvalitetno lecenje, vec za kvazi materijalne ustede, od kojih niko nije video nista dobro.Ni pacijenti a ni lekari nemaju od toga nikakve koristi,vec samo ocigledan losiji kvalitet u lecenju ljudi.Pacijentima je odabiranje odredjenog lekara u ovim uslovima...,samo oduzimaju demokratskog prava a to je da se pacijent moze leciti slobodno kod kog lekara zeli a prema svojoj proceni rada tog lekara a ne da mu se namece izbor i ogranicava raznim birokratskim marifetlucima...

Vojvodinac

pre 11 godina

Božić 2012, sa malim detetom zbog prehlade (upale grla) odlazimo do pedijatra, koji prepisje lek bez rađenja brisa, i pored toga što dete ima povišenu temperaturu.
Kreću preznici, dežurne službe, sumnje na: Bronhialitis (institut za majku i dete), Urinarnu infekciju (Krivolačka),Zapalenje uva (Tiršova), i svi uporno insistiraju da nastavimo sa terapijom dobijenom od pedjatra, bez obzira što ni posle više od tri dana nema poboljšanja već naprotiv.
Na kraju, drugi dan Božića, završavamo u Tiršovoj posle 6 dana pod temperatrom i pogrešnom terapijom, dete primaju u Tiršovu i 60 minuta posle promene terapije sve OK. Dete je bilo 5 dana hospitalizovano, kako bi se organizam oporavio, i sve to jer je pedijatar hteo uštedeti novac za bris grla, ili za krvnu sliku!?
Ko je ovde blesav?
Da li sada ja da presavijem tabak i tužim sve redom, pa žalbe, pa prijave.....
Ili da kažem naš pedijatar je još i dobar kada vidim šta ostali rade?!
Sve reforme državnih organa u poslednjih 10 godina urađene su veoma površno, teško nama u predstojećim godinama, nećemo imati novca ni za lek a kamoli za porez!

Mikica

pre 11 godina

Nije to ništa neobično i retko. I u Kliničkom centru Srbije oni koji rade po ceo dan puno radno vreme - do 3h su potpuno izjednačeni sa onima koji u 12 sati uzmu kaput na leđa pa kući ili gotovo nikada ne dođu na svoje radno mesto. Svedok sam toga godinama!

!okapoan evs ,sanu A

pre 11 godina

Sve se ovo radi vrlo smisljeno! Ti donosioci zakona nisu glupi ili neinteligentni... Druga je prica da bih voleo da zivim u drzavi koja ima perspektivu i koja ne priprema nestanak jedne nacije. Drz'te se ljudi!

Marija

pre 11 godina

Da li znate da lekar ne sme da vam prepiše jači antibiotik odmah,koji je skuplji, iako postoji realna potreba za njim, jer na primer imate upalu pluća, već mora da krene od najslabijeg i najjeftinijeg, pa ako vam on ne pomogne,a neće, tek onda odete ponovo po jači lek! A šta će biti sa vama u međuvremenu, jer niste dobili adekvatnu terapiju, to nikoga nije briga !!! Alo ljudi, ovo je strašno!

expert

pre 11 godina

Isto je i s nama naučnim radnicima. Sve nešto kvantifikuju, računaju bodove, izmišljaju gluposti... Niko ne gleda kvalitet, niti ga interesuje.

llllll

pre 11 godina

Tacno se sve odvija kako je drzava smislila. Ona je smislila sistem u kom ce uciniti SVE ali bas sve da odvrati SVAKOG od lecenja u drzavnim domovima zdravlja i da tu ostane SAMO onaj ko nema mogucnosti nizasta drugo. Od besmislenih birokratskih procedura, idi ovde po ovaj papir idi tamo po onaj pecat, dodji da zakazes (aleksandar bel i njegov izum jos nisu doprli do domova zdravlja, o internetu da ne govorim), kad imas zakazano onda dodjes pa cekas dva sata, kad udjes imas 5 min vremena tokom kojeg ulaze raznorazni od drugih pacijenata do trgovackih putnika, kad te pregleda da ti recept na papiricu jer tako stedi drzavni budzet a siromasi pacijentov...I tako u dom zdravlja ode samo onaj ko na zalost nema nijednu drugu opciju.

radomir

pre 11 godina

Kao lekar znam da se snadjem, ali žao mi je pacijenata. Od kada je počela reforma i od kada je pacijent u centru pažnje,njima je sve gore i gore, ali zato onima koji se bave periferijom sistema finansijama je sve bolj

nelogično

pre 11 godina

Ko ima najviše pacijenata logično je da ima i najviše prepisanih lekova.Ne treba gledati broj prepisanih lekova u odnosu na broj pacijenata jer logično je da lekar koji ima najviše pacijenata ima i više prepisanih lekova od onog koji ima malo pacijenata.

deki

pre 11 godina

nikako da shvatim zasto neko zbog prehlade, gripa i tako tih gluposti ide kod lekara...ljudi, sto vise idete kod lekara bice te sve bolesniji

sedi-razmisli

pre 11 godina

"Crveni" i iz najbolje namere prave gluposti, i uvek naprave sistem gde se više isplati da ne radiš, gde vlada negativna selekcija i mediokriteti. Da ne bi ispalo da je samo kod nas evo ga primer Rusa, koliko su ih oni unazadili http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Russian_inventors , ni 10% ih nema među onima koji su završili njihove škole. Taj način razmišljanja je prosto nazadan i uvek dovede do propasti, samo je pitanje vremena za koje se to pokaže.

kimi

pre 11 godina

moja supruga je doktor, stomatolog u mazestik poliklinici, Dom zdravlja Stari grad. Tretiraju je kao krpu i kasne sa platom 3 meseca. Situacija je odvratna i ocajna. Ko se tamo leci zna o cemu pricam. Stolice se raspadaju a direktor i njegova ekipa se smeju i trljaju ruke. Takva nepravda ne postoji ni u Danteovom paklu.

zladza

pre 11 godina

Glupost je ocenjivati lekara po broju pacijenata kao i programera po broju napisanih linija koda i inzenjera po broju napravljenih projekata. Kad se ne uzme vrednost onoga sto se radi onda dolazi do ovakvih problema. Bas me zanima ko ce posle ovakve "motivacije" da se trudi da leči ljude?

phreak

pre 11 godina

I da li će konačno neko biti pozvan na odgovornost za ovakvu grešku? Igraju se formulama, bez ikakvih posledica po sebe, a strašnih posledica po zdravstvo.

mare

pre 11 godina

najbolji je onaj lekar koji u svom domenu opste prakse moze da izleci a za ostalo salje kod specijalista koji su se specijalizovali usko za tu bolest

sramota

pre 11 godina

Mojoj supruzi koja je imala konstantno visoku temperaturu lekarka je samo tražila nalaz urina, nakon čega joj je dala lekove za upalu bubrega. Kako temperatura (40) nije prolazila danima, nakon ponovnog pregleda kod nje, dala joj je samo infuziju (koju smo mi kupili u apoteci) i vratila kući. Posle smo otišli u hitnu, i naleteli smo na poznanika koji je, preko veze, odveo na snimanje pluća i utvrdio da ima upalu pluća koju je izlečila kasnije. Meni nije bilo jasno zašto lekarka u startu nije poslala na više analiza kada vidi da njena dijagnoza nije ispravna. Posle se sama odala rekavši - pa onaj koji stalno šalje pacijente na analize i daje im lekove ima manju platu!!! I ona svesno šalje kući pacijente bez adekvatnog lečenja samo da bi imala par hiljada veću platu i može mirno da spava!? A država stimuliše lekare da nas ne leče!?

Pacijent

pre 11 godina

Da l' su vise zavedeni ovi iz RFZO, ovi sto komentarisu ili novinari sto pisu ovakve clanke!? Svrha sistema kapitacije nije da odredi lekaru platu, vec da obezbedi da novac koji RFZO placa ide tamo gde su pacijenti. Upravo je cinjenica da mi danas razgovaramo o ovoj temi na ovaj nacin jedna od pozitivnih posledica kapitacije, kao i mogucnost da poredimo rad lekara po jednakim kriterijumima. Da se razumemo, lekari ce se izvanredno brzo prilagodjavati svakoj formuli (kad se bude stimulisalo zvanje pacijenata na preventivni pregled, bicemo zatrpani pozivima; ako formula destimulise skupe lekove i analize, bice ih manje, kao sad...), i zato je kapitacija u stvari alat kojim se upravlja sistemom. Nije to Tomicino delo, kapitacija je prakticno i uvedena tek kad je on otisao, tj nije dok je on bio glavni, verovatno bas zbog toga dane bi morao da trpi kritike. A kritike dolaze od onih koji ne vole da se porede sa drugima, a to kapitacija omogucava. Lekar u domu zdravlja treba da bude svestan svoje uloge (koja je za sistem znacajnija od uloge vrhunskog hirurga) da cuva zdravlje svojih pacijenata ali i kasu iz koje se lecenje placa, a najbolje ce to da radi kada moze da se uporedi sa kolegama koje to isto rade u istim uslovima, jer onda oni najbolji ostalima pokazu da je moguce tako raditi. Formulu treba menjati i to stalno, i to ne bi trebalo da bude problem, a dobra praksa ce zaziveti i ako nije dodatno stimulisana.

vlajko

pre 11 godina

Najbolji lekari su lekari kod kojih je najveca guzva. Prema tome nema greske, sistem je dobar. Losim lekarima ovaj sitem smeta zato sto zaradjuju manje nego dobri lekari. (Analiticar, 26. decembar 2012 21:49)
sram te bilo, ni naslov nisi pročitao a ostavljaš komentar?

miroslav

pre 11 godina

Pa logicno je da su lekari koje je izabrao najveci broj pacijenata i najbolji
Ja znam po mojoj majci,ona zna ko su najbolji lekari u zemunskom domu zdravlja,zena tu godinama ide kod lekara i tacno zna ko je kakav
Pa valjda je najbolji majstor onaj koji je najtrazeniji

ja

pre 11 godina

Ovo je potpuno tacno,slusam od majke to svaki dan,puno ljudi je nju izabralo za svog lekara,a ona se trese sta ce ljudima da prepise da je neko ne bi prozivao i smanjivao joj platu ,stvarno sramota,ne znam sta drugo da kazem!!!

dada

pre 11 godina

Blesavilo! Nema bolje reci, smesno je...da nije zalosno. Ako se ne ukine pomenuta formula odmah, ili bar da se zanemari kolicina potrosenih para na lekove, koji ionako nisu svi dostupni kroz RZZO, ima da nagrabusi toliko pacijenta s toliko bolestina koje ce drzavu mnogo vise da kostaju za lecenje...mada mozda je to i namera, manje ljudi, manje troska. :(
Ukinuti

bezimena

pre 11 godina

Tomicino & G17 delo. Grobari srpskog zdravstva! :@
(Svi smo pacijenti jer ovo trpimo, 26. decembar 2012 21:46)

Ovo sa lekovima i kažnjavanjem lekara je "izum" SPS-ovke S.Dj.Dejanović, koja odlično zakucava eksere u kovčeg našeg zdravstva, koji je dizajnirao T. Milosavljević.

Spašavaj se ko može! Bež'te odavde!

Sinisa

pre 11 godina

A sada mi je jasno zasto moj lekar nije hteo da mi da uput za laboratoriju, nego je nagadjao sta mi je, pa sam na kraju uradio analizu u privatnoj laboratoriji.

Nemanja

pre 11 godina

Veronauka u skolama nas uci da su lekari zapravo prevaranti i da od toga da li verujemo u boga zavisi da li cemo biti bolesni ili ne... Znaci, sve lekare otpustiti i pare preusmeriti u audije za popove i nove crkve!

Milica

pre 11 godina

Aman, više, gospodo koja sedite u foteljama i smišljate kojekakve gluposti dozovite se pameti!!! Pa u pitanju su ljudi, a ne tepisi!!!

Vlada

pre 11 godina

Boze, kakve gluposti, lekari pomazu i lece i ne potrebe za njihovim rangiranjem. Treba im svima dati podsticaj i poverenje. Nije dobro kad nema osecaja za ovaj narod!

Зоран

pre 11 godina

"jer prepisuju mnogo lekova i šalju pacijente na dodatne analize i dijagnostičke procedure, pišu "Novosti"."

У Америи је то решено тако што те болница опомиње јер шаљеш на снимања која нису потребна.А опмиње те јер неће осигурање да јој плати, јер се тачноп зна кад се шта ради. Исто и за лекове. А болници је стало да не губи пшаре јер није државна.

Само читам и смејем се.

menjajte

pre 11 godina

Treba vratiti na stari princip prijema pacijenata i pregleda..Ovo nije humano lecenje.Ako doktor razmislja vise o kvantitetu a manje o kvalitetu,od tog lecenja nema nista.Prema tome prijem pacijenata treba da bude kao ranije a ne da se izjasnjavas za odredjene lekare i samo nepotrebno birokratizuje ovaj casni i odgovorni poziv.Samo mi uspevamo da sve dovedemo do apsurda u ovoj zemlji.

Marko

pre 11 godina

Meni je doktor prema uputstvu iz RFZO morao da prepiše prvo lošiji lek (koji je jeftiniji), a zatim kada mi je posle analize krvi ustanovljen pad leukocita (koji je propratni efekat tog leka), odmah mi je promenjena terapija i sada pijem skuplji lek, ali efikasniji.
Svaka 2-3 meseca moram da radim analizu krvi i sada po ovome ispada da su moji lekari (lekar opšte prakse i specijalista) u situaciji da se dvoume da li da mi pomognu ili da 'popiju' po džepu.

Ova država je stvarno nakrivo nasađena.

boban

pre 11 godina

"Kad li će pametnjakovići shvatiti i da nam je školstvo katastrofalno reformisano?
Navodni cilj je bio da se deca rasterete, a sad im je teže nego kad sam ja išao u školu.
KOja je funkcija nastavnika, ako dete sve mora ponovo da radi kod kuće sa roditeljima?
(Pedu, 26. decembar 2012 21:55)"

to da im je teze - NEMA SANSE... radim u skoli pa znam kakve zadatke za maloumne moram da dajem za peticu... a da bilo sta slusaju i prate na casu, ne bi morali nista da rade kuci, ja licno im sve dam sazeto i na gotovo...i to minimalno...
treba ih malo bolje vaspitavati, da postuju i slusaju nastavnike pa bi sve bilo malo bolje...i ne samo nastavnike...nemaju postovanja ni prema kome...zalosno ali to je Srbija danas...a sta ce biti u buduce, videcemo...

Ana

pre 11 godina

Ova formula, koja podrazumeva kaznjavanje lekara koji prepisuju vise lekova i skuplje lekove, je genocid nad srpskim narodom. Taj koji ju je smislio treba krivicno da odgovara.

komentatorka

pre 11 godina

"Nije moguće pronaći parametar koji će verodostojno da pokaže kvalitet rada lekara," ističe dr Nevenka Dimitrijević, predsednik Saveza lekara i farmaceuta Srbije.
-----------------------------------------------------------
vama nije moguce, dajte vi nekom drugom da o tome misli.
broj pacijeneta koji dobrovoljno (podvlacim dobrovoljno) izaberu lekara je dobar pocetni parametar

Pedu

pre 11 godina

Kad li će pametnjakovići shvatiti i da nam je školstvo katastrofalno reformisano?
Navodni cilj je bio da se deca rasterete, a sad im je teže nego kad sam ja išao u školu.
KOja je funkcija nastavnika, ako dete sve mora ponovo da radi kod kuće sa roditeljima?

Analiticar

pre 11 godina

Najbolji lekari su lekari kod kojih je najveca guzva. Prema tome nema greske, sistem je dobar. Losim lekarima ovaj sitem smeta zato sto zaradjuju manje nego dobri lekari.

Molder

pre 11 godina

Sistematski se unistava zdravstvo, prosveta... Svi treba to privatno da placamo, jer ovo je bogata drzava. A onda pljujte po prosvetarima kad strajkuju, i kukajte kad ste nezadovolji lekarom, ili jos bolje napadnite ga. E ovce moje...

Ana

pre 11 godina

Ova formula, koja podrazumeva kaznjavanje lekara koji prepisuju vise lekova i skuplje lekove, je genocid nad srpskim narodom. Taj koji ju je smislio treba krivicno da odgovara.

Marko

pre 11 godina

Meni je doktor prema uputstvu iz RFZO morao da prepiše prvo lošiji lek (koji je jeftiniji), a zatim kada mi je posle analize krvi ustanovljen pad leukocita (koji je propratni efekat tog leka), odmah mi je promenjena terapija i sada pijem skuplji lek, ali efikasniji.
Svaka 2-3 meseca moram da radim analizu krvi i sada po ovome ispada da su moji lekari (lekar opšte prakse i specijalista) u situaciji da se dvoume da li da mi pomognu ili da 'popiju' po džepu.

Ova država je stvarno nakrivo nasađena.

boban

pre 11 godina

"Kad li će pametnjakovići shvatiti i da nam je školstvo katastrofalno reformisano?
Navodni cilj je bio da se deca rasterete, a sad im je teže nego kad sam ja išao u školu.
KOja je funkcija nastavnika, ako dete sve mora ponovo da radi kod kuće sa roditeljima?
(Pedu, 26. decembar 2012 21:55)"

to da im je teze - NEMA SANSE... radim u skoli pa znam kakve zadatke za maloumne moram da dajem za peticu... a da bilo sta slusaju i prate na casu, ne bi morali nista da rade kuci, ja licno im sve dam sazeto i na gotovo...i to minimalno...
treba ih malo bolje vaspitavati, da postuju i slusaju nastavnike pa bi sve bilo malo bolje...i ne samo nastavnike...nemaju postovanja ni prema kome...zalosno ali to je Srbija danas...a sta ce biti u buduce, videcemo...

Molder

pre 11 godina

Sistematski se unistava zdravstvo, prosveta... Svi treba to privatno da placamo, jer ovo je bogata drzava. A onda pljujte po prosvetarima kad strajkuju, i kukajte kad ste nezadovolji lekarom, ili jos bolje napadnite ga. E ovce moje...

Sinisa

pre 11 godina

A sada mi je jasno zasto moj lekar nije hteo da mi da uput za laboratoriju, nego je nagadjao sta mi je, pa sam na kraju uradio analizu u privatnoj laboratoriji.

Nemanja

pre 11 godina

Veronauka u skolama nas uci da su lekari zapravo prevaranti i da od toga da li verujemo u boga zavisi da li cemo biti bolesni ili ne... Znaci, sve lekare otpustiti i pare preusmeriti u audije za popove i nove crkve!

komentatorka

pre 11 godina

"Nije moguće pronaći parametar koji će verodostojno da pokaže kvalitet rada lekara," ističe dr Nevenka Dimitrijević, predsednik Saveza lekara i farmaceuta Srbije.
-----------------------------------------------------------
vama nije moguce, dajte vi nekom drugom da o tome misli.
broj pacijeneta koji dobrovoljno (podvlacim dobrovoljno) izaberu lekara je dobar pocetni parametar

bezimena

pre 11 godina

Tomicino & G17 delo. Grobari srpskog zdravstva! :@
(Svi smo pacijenti jer ovo trpimo, 26. decembar 2012 21:46)

Ovo sa lekovima i kažnjavanjem lekara je "izum" SPS-ovke S.Dj.Dejanović, koja odlično zakucava eksere u kovčeg našeg zdravstva, koji je dizajnirao T. Milosavljević.

Spašavaj se ko može! Bež'te odavde!

Milica

pre 11 godina

Aman, više, gospodo koja sedite u foteljama i smišljate kojekakve gluposti dozovite se pameti!!! Pa u pitanju su ljudi, a ne tepisi!!!

miroslav

pre 11 godina

Pa logicno je da su lekari koje je izabrao najveci broj pacijenata i najbolji
Ja znam po mojoj majci,ona zna ko su najbolji lekari u zemunskom domu zdravlja,zena tu godinama ide kod lekara i tacno zna ko je kakav
Pa valjda je najbolji majstor onaj koji je najtrazeniji

Pedu

pre 11 godina

Kad li će pametnjakovići shvatiti i da nam je školstvo katastrofalno reformisano?
Navodni cilj je bio da se deca rasterete, a sad im je teže nego kad sam ja išao u školu.
KOja je funkcija nastavnika, ako dete sve mora ponovo da radi kod kuće sa roditeljima?

menjajte

pre 11 godina

Treba vratiti na stari princip prijema pacijenata i pregleda..Ovo nije humano lecenje.Ako doktor razmislja vise o kvantitetu a manje o kvalitetu,od tog lecenja nema nista.Prema tome prijem pacijenata treba da bude kao ranije a ne da se izjasnjavas za odredjene lekare i samo nepotrebno birokratizuje ovaj casni i odgovorni poziv.Samo mi uspevamo da sve dovedemo do apsurda u ovoj zemlji.

Vlada

pre 11 godina

Boze, kakve gluposti, lekari pomazu i lece i ne potrebe za njihovim rangiranjem. Treba im svima dati podsticaj i poverenje. Nije dobro kad nema osecaja za ovaj narod!

Зоран

pre 11 godina

"jer prepisuju mnogo lekova i šalju pacijente na dodatne analize i dijagnostičke procedure, pišu "Novosti"."

У Америи је то решено тако што те болница опомиње јер шаљеш на снимања која нису потребна.А опмиње те јер неће осигурање да јој плати, јер се тачноп зна кад се шта ради. Исто и за лекове. А болници је стало да не губи пшаре јер није државна.

Само читам и смејем се.

Marija

pre 11 godina

Da li znate da lekar ne sme da vam prepiše jači antibiotik odmah,koji je skuplji, iako postoji realna potreba za njim, jer na primer imate upalu pluća, već mora da krene od najslabijeg i najjeftinijeg, pa ako vam on ne pomogne,a neće, tek onda odete ponovo po jači lek! A šta će biti sa vama u međuvremenu, jer niste dobili adekvatnu terapiju, to nikoga nije briga !!! Alo ljudi, ovo je strašno!

sramota

pre 11 godina

Mojoj supruzi koja je imala konstantno visoku temperaturu lekarka je samo tražila nalaz urina, nakon čega joj je dala lekove za upalu bubrega. Kako temperatura (40) nije prolazila danima, nakon ponovnog pregleda kod nje, dala joj je samo infuziju (koju smo mi kupili u apoteci) i vratila kući. Posle smo otišli u hitnu, i naleteli smo na poznanika koji je, preko veze, odveo na snimanje pluća i utvrdio da ima upalu pluća koju je izlečila kasnije. Meni nije bilo jasno zašto lekarka u startu nije poslala na više analiza kada vidi da njena dijagnoza nije ispravna. Posle se sama odala rekavši - pa onaj koji stalno šalje pacijente na analize i daje im lekove ima manju platu!!! I ona svesno šalje kući pacijente bez adekvatnog lečenja samo da bi imala par hiljada veću platu i može mirno da spava!? A država stimuliše lekare da nas ne leče!?

vlajko

pre 11 godina

Najbolji lekari su lekari kod kojih je najveca guzva. Prema tome nema greske, sistem je dobar. Losim lekarima ovaj sitem smeta zato sto zaradjuju manje nego dobri lekari. (Analiticar, 26. decembar 2012 21:49)
sram te bilo, ni naslov nisi pročitao a ostavljaš komentar?

ja

pre 11 godina

Ovo je potpuno tacno,slusam od majke to svaki dan,puno ljudi je nju izabralo za svog lekara,a ona se trese sta ce ljudima da prepise da je neko ne bi prozivao i smanjivao joj platu ,stvarno sramota,ne znam sta drugo da kazem!!!

radomir

pre 11 godina

Kao lekar znam da se snadjem, ali žao mi je pacijenata. Od kada je počela reforma i od kada je pacijent u centru pažnje,njima je sve gore i gore, ali zato onima koji se bave periferijom sistema finansijama je sve bolj

kimi

pre 11 godina

moja supruga je doktor, stomatolog u mazestik poliklinici, Dom zdravlja Stari grad. Tretiraju je kao krpu i kasne sa platom 3 meseca. Situacija je odvratna i ocajna. Ko se tamo leci zna o cemu pricam. Stolice se raspadaju a direktor i njegova ekipa se smeju i trljaju ruke. Takva nepravda ne postoji ni u Danteovom paklu.

expert

pre 11 godina

Isto je i s nama naučnim radnicima. Sve nešto kvantifikuju, računaju bodove, izmišljaju gluposti... Niko ne gleda kvalitet, niti ga interesuje.

Analiticar

pre 11 godina

Najbolji lekari su lekari kod kojih je najveca guzva. Prema tome nema greske, sistem je dobar. Losim lekarima ovaj sitem smeta zato sto zaradjuju manje nego dobri lekari.

!okapoan evs ,sanu A

pre 11 godina

Sve se ovo radi vrlo smisljeno! Ti donosioci zakona nisu glupi ili neinteligentni... Druga je prica da bih voleo da zivim u drzavi koja ima perspektivu i koja ne priprema nestanak jedne nacije. Drz'te se ljudi!

phreak

pre 11 godina

I da li će konačno neko biti pozvan na odgovornost za ovakvu grešku? Igraju se formulama, bez ikakvih posledica po sebe, a strašnih posledica po zdravstvo.

zladza

pre 11 godina

Glupost je ocenjivati lekara po broju pacijenata kao i programera po broju napisanih linija koda i inzenjera po broju napravljenih projekata. Kad se ne uzme vrednost onoga sto se radi onda dolazi do ovakvih problema. Bas me zanima ko ce posle ovakve "motivacije" da se trudi da leči ljude?

mare

pre 11 godina

najbolji je onaj lekar koji u svom domenu opste prakse moze da izleci a za ostalo salje kod specijalista koji su se specijalizovali usko za tu bolest

nelogično

pre 11 godina

Ko ima najviše pacijenata logično je da ima i najviše prepisanih lekova.Ne treba gledati broj prepisanih lekova u odnosu na broj pacijenata jer logično je da lekar koji ima najviše pacijenata ima i više prepisanih lekova od onog koji ima malo pacijenata.

deki

pre 11 godina

nikako da shvatim zasto neko zbog prehlade, gripa i tako tih gluposti ide kod lekara...ljudi, sto vise idete kod lekara bice te sve bolesniji

dada

pre 11 godina

Blesavilo! Nema bolje reci, smesno je...da nije zalosno. Ako se ne ukine pomenuta formula odmah, ili bar da se zanemari kolicina potrosenih para na lekove, koji ionako nisu svi dostupni kroz RZZO, ima da nagrabusi toliko pacijenta s toliko bolestina koje ce drzavu mnogo vise da kostaju za lecenje...mada mozda je to i namera, manje ljudi, manje troska. :(
Ukinuti

llllll

pre 11 godina

Tacno se sve odvija kako je drzava smislila. Ona je smislila sistem u kom ce uciniti SVE ali bas sve da odvrati SVAKOG od lecenja u drzavnim domovima zdravlja i da tu ostane SAMO onaj ko nema mogucnosti nizasta drugo. Od besmislenih birokratskih procedura, idi ovde po ovaj papir idi tamo po onaj pecat, dodji da zakazes (aleksandar bel i njegov izum jos nisu doprli do domova zdravlja, o internetu da ne govorim), kad imas zakazano onda dodjes pa cekas dva sata, kad udjes imas 5 min vremena tokom kojeg ulaze raznorazni od drugih pacijenata do trgovackih putnika, kad te pregleda da ti recept na papiricu jer tako stedi drzavni budzet a siromasi pacijentov...I tako u dom zdravlja ode samo onaj ko na zalost nema nijednu drugu opciju.

PacijenAt

pre 11 godina

Hajde samo da ne Zaboravimo KO JE OVO DONEO. To, i pored svog animoziteta koji osećam prema njoj, NIJE bila Slavica Đukić-Dejanović. To je bio G17+.

Oni su doneli te formule za kapitaciju i slične gluposti.

Cilj toga NIJE da pacijent bude u centru pažnje, već potrošnja novca. Što bi se reklo "pare nisu problem, para nema". A zašto nema? E, pa za to pogledajte prethodne vesti o hapšenjima. Tu je deo tih para nestao. A i to je bilo za vakta DS, G17+ i ostalih stručnjaka.

sedi-razmisli

pre 11 godina

"Crveni" i iz najbolje namere prave gluposti, i uvek naprave sistem gde se više isplati da ne radiš, gde vlada negativna selekcija i mediokriteti. Da ne bi ispalo da je samo kod nas evo ga primer Rusa, koliko su ih oni unazadili http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Russian_inventors , ni 10% ih nema među onima koji su završili njihove škole. Taj način razmišljanja je prosto nazadan i uvek dovede do propasti, samo je pitanje vremena za koje se to pokaže.

Mikica

pre 11 godina

Nije to ništa neobično i retko. I u Kliničkom centru Srbije oni koji rade po ceo dan puno radno vreme - do 3h su potpuno izjednačeni sa onima koji u 12 sati uzmu kaput na leđa pa kući ili gotovo nikada ne dođu na svoje radno mesto. Svedok sam toga godinama!

Vojvodinac

pre 11 godina

Božić 2012, sa malim detetom zbog prehlade (upale grla) odlazimo do pedijatra, koji prepisje lek bez rađenja brisa, i pored toga što dete ima povišenu temperaturu.
Kreću preznici, dežurne službe, sumnje na: Bronhialitis (institut za majku i dete), Urinarnu infekciju (Krivolačka),Zapalenje uva (Tiršova), i svi uporno insistiraju da nastavimo sa terapijom dobijenom od pedjatra, bez obzira što ni posle više od tri dana nema poboljšanja već naprotiv.
Na kraju, drugi dan Božića, završavamo u Tiršovoj posle 6 dana pod temperatrom i pogrešnom terapijom, dete primaju u Tiršovu i 60 minuta posle promene terapije sve OK. Dete je bilo 5 dana hospitalizovano, kako bi se organizam oporavio, i sve to jer je pedijatar hteo uštedeti novac za bris grla, ili za krvnu sliku!?
Ko je ovde blesav?
Da li sada ja da presavijem tabak i tužim sve redom, pa žalbe, pa prijave.....
Ili da kažem naš pedijatar je još i dobar kada vidim šta ostali rade?!
Sve reforme državnih organa u poslednjih 10 godina urađene su veoma površno, teško nama u predstojećim godinama, nećemo imati novca ni za lek a kamoli za porez!

Istina i narod je kriv

pre 11 godina

Samo ispravka za one koje pljuju SPS i Dejanovicku. Ovaj nakradni sistem su izmislili jos kada je Tomica iz G17 biio ministar a uveli su ga kada je Stankovic, isto DInkicev G17, bio ministar. A Dejanovicka i SPS su isto sada krivi jer oni ne ukidaju ovaj sistem. Ako se secate ove godine kad je bilo prolece protestovali su lekari protiv uvodjenja ovakvog idiotskog sistema bas zbog toga sto ce dobri dr biti kaznjeni a pacijenti ce ispastati. E sad da li se secate kakvi su svi komentari bili? Pa 90% naroda je pljuvalo lekare tipa, "sta se oni bune, plate su im ekstra", "boje se da se ceni rad, samo uzimaju mito", "sve bih ja njih otpustio", "nisu strucni", itd. Svi su podrzavali ove mere a bili protiv lekara. E sada vidite ono sto su zdravstveni radnici govorili i kao i uvek narod je verovao lazima i nosio se nekim emocijama tj. medijskoj propagandi i spinovanju umesto da racionalno razmisli sta ce se desiti. I poslednje, ono za NEKE, a NE SVE, lekare vazi da su korumpirani, nestrucni, bezobrazni itd ali VECINA nije takva. I shvatite jednom da elkari nisu krivci za raspad u zdravstvu. Raspad je zbog POLITIKE i MINISTARSTVA, BIROKRATIJE i NJIHOVI SISTEMI I PRAVILA zajeno sa malim budzetom i nedostatka para tj. citaj opeljesili su zdravstveni fond zato i nema. Uostalom kako mislite da su partije prethodne vlade placali kampanju?

marifetluci

pre 11 godina

Kako je neuspesna reforma pravosudja tako je i neuspesna i zdravstvena reforma.Sve je radjeno navrat,nanos, bez konsultacije lekara i pacijenata, da bi se doslo do uvodjenja ovakvog nakaradnog sistema pregleda i ocenjivanja jedne od najozbiljnijih profesija.Ko su te birokrate koje imaju pravo da govore o kvalitetu jednog medicinskog strucnjaka.Na osnovu kog to oni znanja mogu i smeju da ih ocenjuju.Ako je novac taj koji odredjuje kvalitet rada, onda bi ih trebalo odmah procesuirati sa obrazlozenjem da se ne vodi borba za kvalitetno lecenje, vec za kvazi materijalne ustede, od kojih niko nije video nista dobro.Ni pacijenti a ni lekari nemaju od toga nikakve koristi,vec samo ocigledan losiji kvalitet u lecenju ljudi.Pacijentima je odabiranje odredjenog lekara u ovim uslovima...,samo oduzimaju demokratskog prava a to je da se pacijent moze leciti slobodno kod kog lekara zeli a prema svojoj proceni rada tog lekara a ne da mu se namece izbor i ogranicava raznim birokratskim marifetlucima...

Pacijent

pre 11 godina

Da l' su vise zavedeni ovi iz RFZO, ovi sto komentarisu ili novinari sto pisu ovakve clanke!? Svrha sistema kapitacije nije da odredi lekaru platu, vec da obezbedi da novac koji RFZO placa ide tamo gde su pacijenti. Upravo je cinjenica da mi danas razgovaramo o ovoj temi na ovaj nacin jedna od pozitivnih posledica kapitacije, kao i mogucnost da poredimo rad lekara po jednakim kriterijumima. Da se razumemo, lekari ce se izvanredno brzo prilagodjavati svakoj formuli (kad se bude stimulisalo zvanje pacijenata na preventivni pregled, bicemo zatrpani pozivima; ako formula destimulise skupe lekove i analize, bice ih manje, kao sad...), i zato je kapitacija u stvari alat kojim se upravlja sistemom. Nije to Tomicino delo, kapitacija je prakticno i uvedena tek kad je on otisao, tj nije dok je on bio glavni, verovatno bas zbog toga dane bi morao da trpi kritike. A kritike dolaze od onih koji ne vole da se porede sa drugima, a to kapitacija omogucava. Lekar u domu zdravlja treba da bude svestan svoje uloge (koja je za sistem znacajnija od uloge vrhunskog hirurga) da cuva zdravlje svojih pacijenata ali i kasu iz koje se lecenje placa, a najbolje ce to da radi kada moze da se uporedi sa kolegama koje to isto rade u istim uslovima, jer onda oni najbolji ostalima pokazu da je moguce tako raditi. Formulu treba menjati i to stalno, i to ne bi trebalo da bude problem, a dobra praksa ce zaziveti i ako nije dodatno stimulisana.

Analiticar

pre 11 godina

Najbolji lekari su lekari kod kojih je najveca guzva. Prema tome nema greske, sistem je dobar. Losim lekarima ovaj sitem smeta zato sto zaradjuju manje nego dobri lekari.

Nemanja

pre 11 godina

Veronauka u skolama nas uci da su lekari zapravo prevaranti i da od toga da li verujemo u boga zavisi da li cemo biti bolesni ili ne... Znaci, sve lekare otpustiti i pare preusmeriti u audije za popove i nove crkve!

Pedu

pre 11 godina

Kad li će pametnjakovići shvatiti i da nam je školstvo katastrofalno reformisano?
Navodni cilj je bio da se deca rasterete, a sad im je teže nego kad sam ja išao u školu.
KOja je funkcija nastavnika, ako dete sve mora ponovo da radi kod kuće sa roditeljima?

Зоран

pre 11 godina

"jer prepisuju mnogo lekova i šalju pacijente na dodatne analize i dijagnostičke procedure, pišu "Novosti"."

У Америи је то решено тако што те болница опомиње јер шаљеш на снимања која нису потребна.А опмиње те јер неће осигурање да јој плати, јер се тачноп зна кад се шта ради. Исто и за лекове. А болници је стало да не губи пшаре јер није државна.

Само читам и смејем се.

Vlada

pre 11 godina

Boze, kakve gluposti, lekari pomazu i lece i ne potrebe za njihovim rangiranjem. Treba im svima dati podsticaj i poverenje. Nije dobro kad nema osecaja za ovaj narod!

Pacijent

pre 11 godina

Da l' su vise zavedeni ovi iz RFZO, ovi sto komentarisu ili novinari sto pisu ovakve clanke!? Svrha sistema kapitacije nije da odredi lekaru platu, vec da obezbedi da novac koji RFZO placa ide tamo gde su pacijenti. Upravo je cinjenica da mi danas razgovaramo o ovoj temi na ovaj nacin jedna od pozitivnih posledica kapitacije, kao i mogucnost da poredimo rad lekara po jednakim kriterijumima. Da se razumemo, lekari ce se izvanredno brzo prilagodjavati svakoj formuli (kad se bude stimulisalo zvanje pacijenata na preventivni pregled, bicemo zatrpani pozivima; ako formula destimulise skupe lekove i analize, bice ih manje, kao sad...), i zato je kapitacija u stvari alat kojim se upravlja sistemom. Nije to Tomicino delo, kapitacija je prakticno i uvedena tek kad je on otisao, tj nije dok je on bio glavni, verovatno bas zbog toga dane bi morao da trpi kritike. A kritike dolaze od onih koji ne vole da se porede sa drugima, a to kapitacija omogucava. Lekar u domu zdravlja treba da bude svestan svoje uloge (koja je za sistem znacajnija od uloge vrhunskog hirurga) da cuva zdravlje svojih pacijenata ali i kasu iz koje se lecenje placa, a najbolje ce to da radi kada moze da se uporedi sa kolegama koje to isto rade u istim uslovima, jer onda oni najbolji ostalima pokazu da je moguce tako raditi. Formulu treba menjati i to stalno, i to ne bi trebalo da bude problem, a dobra praksa ce zaziveti i ako nije dodatno stimulisana.

boban

pre 11 godina

"Kad li će pametnjakovići shvatiti i da nam je školstvo katastrofalno reformisano?
Navodni cilj je bio da se deca rasterete, a sad im je teže nego kad sam ja išao u školu.
KOja je funkcija nastavnika, ako dete sve mora ponovo da radi kod kuće sa roditeljima?
(Pedu, 26. decembar 2012 21:55)"

to da im je teze - NEMA SANSE... radim u skoli pa znam kakve zadatke za maloumne moram da dajem za peticu... a da bilo sta slusaju i prate na casu, ne bi morali nista da rade kuci, ja licno im sve dam sazeto i na gotovo...i to minimalno...
treba ih malo bolje vaspitavati, da postuju i slusaju nastavnike pa bi sve bilo malo bolje...i ne samo nastavnike...nemaju postovanja ni prema kome...zalosno ali to je Srbija danas...a sta ce biti u buduce, videcemo...

bezimena

pre 11 godina

Tomicino & G17 delo. Grobari srpskog zdravstva! :@
(Svi smo pacijenti jer ovo trpimo, 26. decembar 2012 21:46)

Ovo sa lekovima i kažnjavanjem lekara je "izum" SPS-ovke S.Dj.Dejanović, koja odlično zakucava eksere u kovčeg našeg zdravstva, koji je dizajnirao T. Milosavljević.

Spašavaj se ko može! Bež'te odavde!

Molder

pre 11 godina

Sistematski se unistava zdravstvo, prosveta... Svi treba to privatno da placamo, jer ovo je bogata drzava. A onda pljujte po prosvetarima kad strajkuju, i kukajte kad ste nezadovolji lekarom, ili jos bolje napadnite ga. E ovce moje...

deki

pre 11 godina

nikako da shvatim zasto neko zbog prehlade, gripa i tako tih gluposti ide kod lekara...ljudi, sto vise idete kod lekara bice te sve bolesniji

komentatorka

pre 11 godina

"Nije moguće pronaći parametar koji će verodostojno da pokaže kvalitet rada lekara," ističe dr Nevenka Dimitrijević, predsednik Saveza lekara i farmaceuta Srbije.
-----------------------------------------------------------
vama nije moguce, dajte vi nekom drugom da o tome misli.
broj pacijeneta koji dobrovoljno (podvlacim dobrovoljno) izaberu lekara je dobar pocetni parametar

menjajte

pre 11 godina

Treba vratiti na stari princip prijema pacijenata i pregleda..Ovo nije humano lecenje.Ako doktor razmislja vise o kvantitetu a manje o kvalitetu,od tog lecenja nema nista.Prema tome prijem pacijenata treba da bude kao ranije a ne da se izjasnjavas za odredjene lekare i samo nepotrebno birokratizuje ovaj casni i odgovorni poziv.Samo mi uspevamo da sve dovedemo do apsurda u ovoj zemlji.

miroslav

pre 11 godina

Pa logicno je da su lekari koje je izabrao najveci broj pacijenata i najbolji
Ja znam po mojoj majci,ona zna ko su najbolji lekari u zemunskom domu zdravlja,zena tu godinama ide kod lekara i tacno zna ko je kakav
Pa valjda je najbolji majstor onaj koji je najtrazeniji

Ana

pre 11 godina

Ova formula, koja podrazumeva kaznjavanje lekara koji prepisuju vise lekova i skuplje lekove, je genocid nad srpskim narodom. Taj koji ju je smislio treba krivicno da odgovara.

Sinisa

pre 11 godina

A sada mi je jasno zasto moj lekar nije hteo da mi da uput za laboratoriju, nego je nagadjao sta mi je, pa sam na kraju uradio analizu u privatnoj laboratoriji.

Milica

pre 11 godina

Aman, više, gospodo koja sedite u foteljama i smišljate kojekakve gluposti dozovite se pameti!!! Pa u pitanju su ljudi, a ne tepisi!!!

sramota

pre 11 godina

Mojoj supruzi koja je imala konstantno visoku temperaturu lekarka je samo tražila nalaz urina, nakon čega joj je dala lekove za upalu bubrega. Kako temperatura (40) nije prolazila danima, nakon ponovnog pregleda kod nje, dala joj je samo infuziju (koju smo mi kupili u apoteci) i vratila kući. Posle smo otišli u hitnu, i naleteli smo na poznanika koji je, preko veze, odveo na snimanje pluća i utvrdio da ima upalu pluća koju je izlečila kasnije. Meni nije bilo jasno zašto lekarka u startu nije poslala na više analiza kada vidi da njena dijagnoza nije ispravna. Posle se sama odala rekavši - pa onaj koji stalno šalje pacijente na analize i daje im lekove ima manju platu!!! I ona svesno šalje kući pacijente bez adekvatnog lečenja samo da bi imala par hiljada veću platu i može mirno da spava!? A država stimuliše lekare da nas ne leče!?

zladza

pre 11 godina

Glupost je ocenjivati lekara po broju pacijenata kao i programera po broju napisanih linija koda i inzenjera po broju napravljenih projekata. Kad se ne uzme vrednost onoga sto se radi onda dolazi do ovakvih problema. Bas me zanima ko ce posle ovakve "motivacije" da se trudi da leči ljude?

sedi-razmisli

pre 11 godina

"Crveni" i iz najbolje namere prave gluposti, i uvek naprave sistem gde se više isplati da ne radiš, gde vlada negativna selekcija i mediokriteti. Da ne bi ispalo da je samo kod nas evo ga primer Rusa, koliko su ih oni unazadili http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Russian_inventors , ni 10% ih nema među onima koji su završili njihove škole. Taj način razmišljanja je prosto nazadan i uvek dovede do propasti, samo je pitanje vremena za koje se to pokaže.

Marija

pre 11 godina

Da li znate da lekar ne sme da vam prepiše jači antibiotik odmah,koji je skuplji, iako postoji realna potreba za njim, jer na primer imate upalu pluća, već mora da krene od najslabijeg i najjeftinijeg, pa ako vam on ne pomogne,a neće, tek onda odete ponovo po jači lek! A šta će biti sa vama u međuvremenu, jer niste dobili adekvatnu terapiju, to nikoga nije briga !!! Alo ljudi, ovo je strašno!

kimi

pre 11 godina

moja supruga je doktor, stomatolog u mazestik poliklinici, Dom zdravlja Stari grad. Tretiraju je kao krpu i kasne sa platom 3 meseca. Situacija je odvratna i ocajna. Ko se tamo leci zna o cemu pricam. Stolice se raspadaju a direktor i njegova ekipa se smeju i trljaju ruke. Takva nepravda ne postoji ni u Danteovom paklu.

radomir

pre 11 godina

Kao lekar znam da se snadjem, ali žao mi je pacijenata. Od kada je počela reforma i od kada je pacijent u centru pažnje,njima je sve gore i gore, ali zato onima koji se bave periferijom sistema finansijama je sve bolj

expert

pre 11 godina

Isto je i s nama naučnim radnicima. Sve nešto kvantifikuju, računaju bodove, izmišljaju gluposti... Niko ne gleda kvalitet, niti ga interesuje.

!okapoan evs ,sanu A

pre 11 godina

Sve se ovo radi vrlo smisljeno! Ti donosioci zakona nisu glupi ili neinteligentni... Druga je prica da bih voleo da zivim u drzavi koja ima perspektivu i koja ne priprema nestanak jedne nacije. Drz'te se ljudi!

llllll

pre 11 godina

Tacno se sve odvija kako je drzava smislila. Ona je smislila sistem u kom ce uciniti SVE ali bas sve da odvrati SVAKOG od lecenja u drzavnim domovima zdravlja i da tu ostane SAMO onaj ko nema mogucnosti nizasta drugo. Od besmislenih birokratskih procedura, idi ovde po ovaj papir idi tamo po onaj pecat, dodji da zakazes (aleksandar bel i njegov izum jos nisu doprli do domova zdravlja, o internetu da ne govorim), kad imas zakazano onda dodjes pa cekas dva sata, kad udjes imas 5 min vremena tokom kojeg ulaze raznorazni od drugih pacijenata do trgovackih putnika, kad te pregleda da ti recept na papiricu jer tako stedi drzavni budzet a siromasi pacijentov...I tako u dom zdravlja ode samo onaj ko na zalost nema nijednu drugu opciju.

marifetluci

pre 11 godina

Kako je neuspesna reforma pravosudja tako je i neuspesna i zdravstvena reforma.Sve je radjeno navrat,nanos, bez konsultacije lekara i pacijenata, da bi se doslo do uvodjenja ovakvog nakaradnog sistema pregleda i ocenjivanja jedne od najozbiljnijih profesija.Ko su te birokrate koje imaju pravo da govore o kvalitetu jednog medicinskog strucnjaka.Na osnovu kog to oni znanja mogu i smeju da ih ocenjuju.Ako je novac taj koji odredjuje kvalitet rada, onda bi ih trebalo odmah procesuirati sa obrazlozenjem da se ne vodi borba za kvalitetno lecenje, vec za kvazi materijalne ustede, od kojih niko nije video nista dobro.Ni pacijenti a ni lekari nemaju od toga nikakve koristi,vec samo ocigledan losiji kvalitet u lecenju ljudi.Pacijentima je odabiranje odredjenog lekara u ovim uslovima...,samo oduzimaju demokratskog prava a to je da se pacijent moze leciti slobodno kod kog lekara zeli a prema svojoj proceni rada tog lekara a ne da mu se namece izbor i ogranicava raznim birokratskim marifetlucima...

Marko

pre 11 godina

Meni je doktor prema uputstvu iz RFZO morao da prepiše prvo lošiji lek (koji je jeftiniji), a zatim kada mi je posle analize krvi ustanovljen pad leukocita (koji je propratni efekat tog leka), odmah mi je promenjena terapija i sada pijem skuplji lek, ali efikasniji.
Svaka 2-3 meseca moram da radim analizu krvi i sada po ovome ispada da su moji lekari (lekar opšte prakse i specijalista) u situaciji da se dvoume da li da mi pomognu ili da 'popiju' po džepu.

Ova država je stvarno nakrivo nasađena.

ja

pre 11 godina

Ovo je potpuno tacno,slusam od majke to svaki dan,puno ljudi je nju izabralo za svog lekara,a ona se trese sta ce ljudima da prepise da je neko ne bi prozivao i smanjivao joj platu ,stvarno sramota,ne znam sta drugo da kazem!!!

dada

pre 11 godina

Blesavilo! Nema bolje reci, smesno je...da nije zalosno. Ako se ne ukine pomenuta formula odmah, ili bar da se zanemari kolicina potrosenih para na lekove, koji ionako nisu svi dostupni kroz RZZO, ima da nagrabusi toliko pacijenta s toliko bolestina koje ce drzavu mnogo vise da kostaju za lecenje...mada mozda je to i namera, manje ljudi, manje troska. :(
Ukinuti

vlajko

pre 11 godina

Najbolji lekari su lekari kod kojih je najveca guzva. Prema tome nema greske, sistem je dobar. Losim lekarima ovaj sitem smeta zato sto zaradjuju manje nego dobri lekari. (Analiticar, 26. decembar 2012 21:49)
sram te bilo, ni naslov nisi pročitao a ostavljaš komentar?

mare

pre 11 godina

najbolji je onaj lekar koji u svom domenu opste prakse moze da izleci a za ostalo salje kod specijalista koji su se specijalizovali usko za tu bolest

phreak

pre 11 godina

I da li će konačno neko biti pozvan na odgovornost za ovakvu grešku? Igraju se formulama, bez ikakvih posledica po sebe, a strašnih posledica po zdravstvo.

nelogično

pre 11 godina

Ko ima najviše pacijenata logično je da ima i najviše prepisanih lekova.Ne treba gledati broj prepisanih lekova u odnosu na broj pacijenata jer logično je da lekar koji ima najviše pacijenata ima i više prepisanih lekova od onog koji ima malo pacijenata.

Mikica

pre 11 godina

Nije to ništa neobično i retko. I u Kliničkom centru Srbije oni koji rade po ceo dan puno radno vreme - do 3h su potpuno izjednačeni sa onima koji u 12 sati uzmu kaput na leđa pa kući ili gotovo nikada ne dođu na svoje radno mesto. Svedok sam toga godinama!

Vojvodinac

pre 11 godina

Božić 2012, sa malim detetom zbog prehlade (upale grla) odlazimo do pedijatra, koji prepisje lek bez rađenja brisa, i pored toga što dete ima povišenu temperaturu.
Kreću preznici, dežurne službe, sumnje na: Bronhialitis (institut za majku i dete), Urinarnu infekciju (Krivolačka),Zapalenje uva (Tiršova), i svi uporno insistiraju da nastavimo sa terapijom dobijenom od pedjatra, bez obzira što ni posle više od tri dana nema poboljšanja već naprotiv.
Na kraju, drugi dan Božića, završavamo u Tiršovoj posle 6 dana pod temperatrom i pogrešnom terapijom, dete primaju u Tiršovu i 60 minuta posle promene terapije sve OK. Dete je bilo 5 dana hospitalizovano, kako bi se organizam oporavio, i sve to jer je pedijatar hteo uštedeti novac za bris grla, ili za krvnu sliku!?
Ko je ovde blesav?
Da li sada ja da presavijem tabak i tužim sve redom, pa žalbe, pa prijave.....
Ili da kažem naš pedijatar je još i dobar kada vidim šta ostali rade?!
Sve reforme državnih organa u poslednjih 10 godina urađene su veoma površno, teško nama u predstojećim godinama, nećemo imati novca ni za lek a kamoli za porez!

PacijenAt

pre 11 godina

Hajde samo da ne Zaboravimo KO JE OVO DONEO. To, i pored svog animoziteta koji osećam prema njoj, NIJE bila Slavica Đukić-Dejanović. To je bio G17+.

Oni su doneli te formule za kapitaciju i slične gluposti.

Cilj toga NIJE da pacijent bude u centru pažnje, već potrošnja novca. Što bi se reklo "pare nisu problem, para nema". A zašto nema? E, pa za to pogledajte prethodne vesti o hapšenjima. Tu je deo tih para nestao. A i to je bilo za vakta DS, G17+ i ostalih stručnjaka.

Istina i narod je kriv

pre 11 godina

Samo ispravka za one koje pljuju SPS i Dejanovicku. Ovaj nakradni sistem su izmislili jos kada je Tomica iz G17 biio ministar a uveli su ga kada je Stankovic, isto DInkicev G17, bio ministar. A Dejanovicka i SPS su isto sada krivi jer oni ne ukidaju ovaj sistem. Ako se secate ove godine kad je bilo prolece protestovali su lekari protiv uvodjenja ovakvog idiotskog sistema bas zbog toga sto ce dobri dr biti kaznjeni a pacijenti ce ispastati. E sad da li se secate kakvi su svi komentari bili? Pa 90% naroda je pljuvalo lekare tipa, "sta se oni bune, plate su im ekstra", "boje se da se ceni rad, samo uzimaju mito", "sve bih ja njih otpustio", "nisu strucni", itd. Svi su podrzavali ove mere a bili protiv lekara. E sada vidite ono sto su zdravstveni radnici govorili i kao i uvek narod je verovao lazima i nosio se nekim emocijama tj. medijskoj propagandi i spinovanju umesto da racionalno razmisli sta ce se desiti. I poslednje, ono za NEKE, a NE SVE, lekare vazi da su korumpirani, nestrucni, bezobrazni itd ali VECINA nije takva. I shvatite jednom da elkari nisu krivci za raspad u zdravstvu. Raspad je zbog POLITIKE i MINISTARSTVA, BIROKRATIJE i NJIHOVI SISTEMI I PRAVILA zajeno sa malim budzetom i nedostatka para tj. citaj opeljesili su zdravstveni fond zato i nema. Uostalom kako mislite da su partije prethodne vlade placali kampanju?