Ponedeljak, 24.12.2012.

10:55

Profesor Perović osuđen za mobing

Profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Milenko Perović pravosnažno je osuđen za zlostavljanje na poslu svog asistenta Slobodana Sadžakova.

Izvor: Beta

Profesor Peroviæ osuðen za mobing IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Boris

pre 9 godina

Svaka cast za sudsku presudu. Iskusio sam veoma teski oblik maltretiranja na Univerzitetu u Novom Sadu dok sam bio asistent na Tehnoloskom fakultetu. Secam se recenice mog bivseg sefa: Redovan professor ima apsolutnu moc.

Srecom, dobio sam priliku da doktoriram na jednom od najboljih Univerziteta u Australiji pa i svetu. Dobio sam stipendiju od najveceg svetskog instituta u oblasti mineralnog procesiranja i moja teza je bila deo najveceg svetskog univerzitetskog projekta u oblasti mineralnog procesiranja. Nasao sam takodje posao u Australiji i radim na Univerzitetu kao predavac.

Inace, jako je tesko otici u inostranstvo i jako je tesko naci posao jer moras da se takmicis sa ljudima koji su dosli iz citavog sveta. I nije tacno da su nasi ljudi trazeni u svetu. Ko god radi u inostranstvu, mora i te kako da se bori i dokazuje, i sto je najvaznije da ima jako puno srece!!!

Pozdrav iz Australije

Godo

pre 11 godina

Vidi se da ima blag pogled, verovatno mu je rod Jovo Kapičić ako ništa kao uzor te dve moralne gromade treba čuvati, a ponekad i progledati kroz prste (ne drži se zakona kao pijan plota, kome je do morala naka ide u crkvu itd...).

Apsolvent filozofije, FFNS

pre 11 godina

Ne znam šta je ovde tačno bilo i da li je bilo mobinga, ali mogu da potvrdim da je profesor Perović najbolji predavač na našem Odeljenju, kao i izvanredan, pristojan čovek. Ne znam da se nekad neprimereno obratio nekom studentu, a kamo li kolegi asistentu. Da ga mnogi mrze jer se izjašanjava kao Crnogorac i zalaže za postojanje crnogorskog jezika, istina je. Bilo je i fizičkih nasrtaja na njega na tribinama, upada na njegova predavanja, odvratnih vulgarnih dobacivanja i uzvikivanja psovki ispod prozora kad on drži predavanje i slično. Zamislite da slušate predavanje o savremenoj meta-etici, a neko odozdo profesoru psuje majku crnogorsku. To je nama bilo redovno stanje i, na žalost, to je naša Srbija, hteli vi to da priznate ili ne. Ja mislim da je on zbog toga hrabar, javno govori ono što misli da je ispravno, bez obzira na posledice.

Toliko.

student_iz_parka

pre 11 godina

@ Spinoza

Da, on negira postojanje srpskog jezika u Crnoj Gori i trazi da se tamo ljudima u onemoguci da se izjasne kao Srbi ili da pricaju srpskim jezikom.

@ Crnogorac

To misljenje koje je on izneo su najobicnije lazi i propaganda u stilu Mila Djukanovica i njegovog rezima. Niko u Srbiji ne preti Crnogorcima i ne tera ih da se izjasnjavaju kao Srbi, velika je sramota to sto je profesor izjavio. Najgora asimilacija u Evropi se u ovom trenutku odvija u Crnoj Gori, gde ako neko hoce da se zaposli ili zadrzi posao mora da se izjasni kao Crnogorac koji prica crnogorskim jezikom. Nemate ni 5% Srba u drzavnim institucijama, iako je Srba po popisu 28% od ukupnog stanovnistva, a njihov broj se u odnosu na poslednji popis takodje smanjio. Pogodi zasto? Mrznja koju prema Srbima siri rezim u Crnoj Gori je bez premca u Evropi u ovom trenutku, tako da ne znam kako vas iz Crne Gore nije sramota da optuzujete Srbiju za bilo sta, jer sve to zapravo vi radite Srbima u CG.

Crnogorac

pre 11 godina

Ova presuda, naravno, "nema" nikakve veze sa tim što je prof. Perović prije desetak dana javno iznio svoje mišljenje o tome zašto se broj Crnogoraca u Srbiji prepolovi o svakom novom popisu, što predstavlja najbržu asimilaciju u modernoj istoriji Evrope. Njegovo mišljenje je prenio i ovaj medij, B92.

Prije dva dana čitam i drugi tekst, skandalozan i pun uvreda, objavljen u "Politici", u kojem se otvoreno negira postojanje crnogorskog jezika, crkve, kulture, države i samog naroda, kao u najcrnjim vremenima.

Ovo nije slučajno. Za one naivne koji vjeruju u "mobing", imam pitanje:

KAKO neko ko je profesor na predmetu "Etika" može da maltretira bibliotekara i nad njim vrši mobing? Kakve dodirne tačke oni imaju, osim kad profesor želi da pozajmi ili vrati knjigu? Prije će biti da dotični bibliotekar, bivši asistent, ima izvjesne ambicije, a profesor se pokazao "politički nepodobnim", pa ga je lako skloniti. Država jedva dočekala.

Ta svi znamo kako funkcioniše srpsko pravosuđe, posebno nakon "reizbora" sudija.

Spinoza

pre 11 godina

@Lana

To NIJE inverzna situacija, jer on nije osporavao postojanje srpskog, samo se zalagao za kodifikovanje crnogorskog, u Crnoj Gori, što se i dogodilo.
I otkud tebi ideja da on nije imao visok prosek, radi se o jednom od najboljih poznavalaca Kantove etičke misli na Balkanu.

U čemu je tvoj problem?

Boban

pre 11 godina

Otkad je to biti Crnogorac, govoriti crnogorskim jezikom i voleti Crnu Goru upereno protiv Srbije i u kojem to sistemu vrednosti. I kad pričate o etici bolje razmislite šta vas opredeljuje? Izgleda da je jedini kriterijum kod vas mržnja prema Crnogorcima i Crnoj Gori!!! M. Perović je rođen u Srbiji, građanin je Srbije i ima prava kao svako od vas. Naučite se da živite u XXI veku i u Evropi. Da ne govorimo o tome da je Srbija ratifikovala sve međunarodne konvencije o ljudskim i manjinskim pravima koje vi kršite time što pišete takve komentare. Između vas i onih što bi iseljavali Srbe iz Hrvatske nema nikakve razlike!!!

Lana

pre 11 godina

Koliko samo znam sjajnih mladih ljudi, diplomiranih filozofa sa visokim prosecima a nemaju nikakav posao! (da budem preciznija, znam ih dvoje:) Sta ovaj covek trazi u Novom Sadu? Mozemo li da zamislimo inverznu situaciju, prefesor na Podgorickom univerzitetu, koji se bavi osporoavanjem postojanja crnogorskog jezika i uz to maltretira tamosnje lokalne asisitente?

R

pre 11 godina

@mmx
Zapravo upravo to i jeste,pod uslovom da nikoga ne optuzuje lazno,ne poziva na nasilje. "Слобода говора је право да се говори слободно, и да се износе ставови без цензуре и страха од казне."

Plati pa mlati?

pre 11 godina

I šta sad? Da plati 3.000 evra, profesor da ostane profesor, a oštećeni asistent da zanavek ostane bibliotekar? Kakva je pouka, smisao presude (ako je uopšte ima)?

Posmatrač

pre 11 godina

Pravda nije toliko ni spora... ako je dostižna.

Samovolja na novosadskom univerzitetu locirana je i na najvišem mestu u toj akademskoj zajednici, koliko god to izgledalo čudno.

Možda je argument za to izjava najviše rangiranog funkcionera UNS (na nekoj tribini posvećenoj etici na univerzitetu) da na univerzitetu i ne može da bude demokratije. A bilo je i slučajeva (za dva se zna pouzdano) da je tom visokom UNS službeniku zaprećeno tužbom za mobing, pa se od toga odustalo kada je i on odustao od nekih namera.

Izgleda da se autonomija univerziteta shvata samo kao atmosfera u kojoj nadređeni može neometan (od nekoga spolja) da maltretira nekog podređenog unutra...

student_iz_parka

pre 11 godina

@ R

Postoji razlika izmedju slobode govora i sirenja mrznje, cime se bavi doticni gospodin. Drugo, to sto se neko bavi podrivackom delatnoscu protiv drzave u kojoj zivi je svakako argument da ga ta drzava skine sa svoje grbace, tj da prestane da mu daje platu, pa neka on onda prica i misli sta hoce. Ako neko prima drzavnu platu onda taj neko toj drzavi duguje minimum lojalnosti i postovanja, a doticni svojim delovanjem cini ogromnu stetu Srbiji.

Tako da, propao ti je pokusaj izvrtanja cinjenica.

Sanja

pre 11 godina

Cudni komentari ! Je li dovoljnio da se radi o Crnogorcu u Srbiji pa da je sve prihvatljivo? I to sto je procesuiran i "dokazan" mobing sto i u uredjenim drzavama ,sa nezavisniom sudstvom , ide veoma tesko ? I sto je to prva takva presuda u Srbiji! I mislite slucajno bas prof.Perovicu...ja ne mislim !

sabac

pre 11 godina

Zlostavljanje na poslu je jako tesko dokazati. Na pocetku ovog procesa nisam verovao u uspeh asistenta Sadzakova i advokata Rajka Marinkovica. Danas mozemo zakljuciti da su ovaj proces vodili pametno i strpljivo ne nasedajuci na provokacije profesora Perovica.

R

pre 11 godina

To sto je osudjen ne znaci da je kriv, kao sto kad je neko oslobodjen ne znaci da je nevin. Narocito u Srbiji. A to sto je velicao Crnogorce(koji su mi najmanje simpaticni od svih naroda) a pljuvao Srbe je njegova licna stvar i spada pod slobodu govora.Istu onu slobodu govora koja vama nesvrsenim profesorima etike komentatorima daje priliku da pricate o etici. To nije argument da neko ovde u komentarima ko se ne bavi prosvetom nego molerajom/stolarstvom ga smenjuje sa pozicije profesora.Kao sto nijedan profesor etike nije strucan da odredjuje ko je podoban da se bavi molerajom.

Glasac DS-a

pre 11 godina

To je onaj sto je nedavno pljuvao sve sto je srpsko i velicao Milovu CG i sve sto je crnogorsko,a ljude iz CG koji sebe nazivaju Srbima prozivao i nipodastavao.Uzgred ovaj covek zivi u SRbiji i zaradjuje svoh hleb ovde,a naravno sve to iz budzeta drzave Srbije.Pa nek mi neko sad kaze da igde ima takve demokratije i slobode kao u SRbiji?!

biba

pre 11 godina

Profesor ETIKE koji je pravnosnazno osudjen za mobing NIJE DOSTOJAN da bude profesor, pa bi u najmanju ruku bilo opravdano da dobije otkaz na Univerzitetu! Pa nek onda za pare crnogorskih poreskih obveznika doradjuje izmisljeni jezik! Koga ova Srbija sve hrani?!?!

М. Н. Лазар

pre 11 godina

Дно дна, тј. платформа;
Не требају нам ни професори, ни етика, ни језик, ни асистенти, треба нам баш БАТИНА.

student_iz_parka

pre 11 godina

Ovo je inace gospodin koji siri nacionalnu mrznju i netrpeljivost, koji se bavi najgnusnijom i najprizemnijom propagandom i koji otvoreno radi protiv drzave u kojoj zivi i od koje prima platu.

Nadam se da ce sledeci korak posle ove presude biti da se doticni istera sa univerziteta.

S

pre 11 godina

Otpustiti ga sa fakulteta i zabraniti bavljenje profesurom u bilo kojoj školi u Srbiji. Fakulteti su PREPUNI ovakvih, treba oterati bar one za koje imamo jasne dokaze.

Joca Akademac

pre 11 godina

Ovaj "profesor" bi morao odmah da se protera iz Srbije jer je on samo jos jedan crnogorac koji razgradjuje Drzavu Srbiju i gradi veliku Albaniju. Njemu nije mesto u nasoj prosveti a isto tako i mnogim slicnim koji su najobicniji saboteri prosvete u Srbiji.

DeepDish

pre 11 godina

A kako bi bilo kad ne bi vise zaposljavali crnogorce kao profesore na univerzitetima u Srbiji. Zasto oni ne bi bili malo profesori u crnoj gori na primer. A inace sve prste od znanja....Sramota na sta je spala ova zemlja!

osudjen=otpusten?

pre 11 godina

I sta sad to znaci osudjen da plati novcanu kaznu za mobing? Da li on sad i dalje nastavlja da radi na tom fakultetu i predaje etiku?

nista cudno

pre 11 godina

Crnogorsko vojvodjanski nacionalista.
To je ta cuvena njihova "kultura" i "tolerancija", po kojoj se oni kao "vojvodjani" odvajuju od ostatka sveta.

GuC

pre 11 godina

bravo za borbu i pobedu Sandžakova, a koliko li još mladih ljudi trpi slična zlostavljanja zbog ovakvih "profesora", pa još i etike!
Savet svima, ugledajte se na svog mladog kolegu i borite se, otvorite im fioke, izvadites voje radove , presavite tužbe, prijavite sve njihove "akademske" postupke, samo tako ćete i vi i ova mučena zemlja mrdnuti iz blata.

cuc2

pre 11 godina

Pravosnažno osuđen - ozbiljna stvar. I verujem da je veoma moguće da je kriv. Meni je moralno upitan čovek koji, po struci filozof ili šta već, prihvata da vrši reformu jezika. U ovom slučaju crnogorskog. On je pisao Pravopis tog jezika. OK, odlučila gospoda da se politički cepa jedan jezik. Ali šta je on tu napisao i uradio, to je sramotno. Vratio je na stotine lokalizama koji su u pogrešnom padeži, pravopisno nakaradni i nepravilni - samo zato da zvuče drugačije od ijekavskog "srpskog" standarda. Pedeset godina su se jezikoslovcvi Jugoslavije borili da standarizuju dijalekte i odrede formu. I onda s katedre u Novom Sadu sleti Milenko i kaže da se ne kaže iz "Prčnja" već iz "Prčanja" - jer Bože moj, u njegovom selu kraj Cetinja (i mom, priznajem da sam poreklom odande) tako kažu. I to je sad "pravilo". A u Cetinjskoj gimnaziji se zbog takvih stvari "padalo" iz srpskog jezika decenijama.

cuc2

pre 11 godina

Pravosnažno osuđen - ozbiljna stvar. I verujem da je veoma moguće da je kriv. Meni je moralno upitan čovek koji, po struci filozof ili šta već, prihvata da vrši reformu jezika. U ovom slučaju crnogorskog. On je pisao Pravopis tog jezika. OK, odlučila gospoda da se politički cepa jedan jezik. Ali šta je on tu napisao i uradio, to je sramotno. Vratio je na stotine lokalizama koji su u pogrešnom padeži, pravopisno nakaradni i nepravilni - samo zato da zvuče drugačije od ijekavskog "srpskog" standarda. Pedeset godina su se jezikoslovcvi Jugoslavije borili da standarizuju dijalekte i odrede formu. I onda s katedre u Novom Sadu sleti Milenko i kaže da se ne kaže iz "Prčnja" već iz "Prčanja" - jer Bože moj, u njegovom selu kraj Cetinja (i mom, priznajem da sam poreklom odande) tako kažu. I to je sad "pravilo". A u Cetinjskoj gimnaziji se zbog takvih stvari "padalo" iz srpskog jezika decenijama.

biba

pre 11 godina

Profesor ETIKE koji je pravnosnazno osudjen za mobing NIJE DOSTOJAN da bude profesor, pa bi u najmanju ruku bilo opravdano da dobije otkaz na Univerzitetu! Pa nek onda za pare crnogorskih poreskih obveznika doradjuje izmisljeni jezik! Koga ova Srbija sve hrani?!?!

student_iz_parka

pre 11 godina

Ovo je inace gospodin koji siri nacionalnu mrznju i netrpeljivost, koji se bavi najgnusnijom i najprizemnijom propagandom i koji otvoreno radi protiv drzave u kojoj zivi i od koje prima platu.

Nadam se da ce sledeci korak posle ove presude biti da se doticni istera sa univerziteta.

S

pre 11 godina

Otpustiti ga sa fakulteta i zabraniti bavljenje profesurom u bilo kojoj školi u Srbiji. Fakulteti su PREPUNI ovakvih, treba oterati bar one za koje imamo jasne dokaze.

GuC

pre 11 godina

bravo za borbu i pobedu Sandžakova, a koliko li još mladih ljudi trpi slična zlostavljanja zbog ovakvih "profesora", pa još i etike!
Savet svima, ugledajte se na svog mladog kolegu i borite se, otvorite im fioke, izvadites voje radove , presavite tužbe, prijavite sve njihove "akademske" postupke, samo tako ćete i vi i ova mučena zemlja mrdnuti iz blata.

osudjen=otpusten?

pre 11 godina

I sta sad to znaci osudjen da plati novcanu kaznu za mobing? Da li on sad i dalje nastavlja da radi na tom fakultetu i predaje etiku?

Glasac DS-a

pre 11 godina

To je onaj sto je nedavno pljuvao sve sto je srpsko i velicao Milovu CG i sve sto je crnogorsko,a ljude iz CG koji sebe nazivaju Srbima prozivao i nipodastavao.Uzgred ovaj covek zivi u SRbiji i zaradjuje svoh hleb ovde,a naravno sve to iz budzeta drzave Srbije.Pa nek mi neko sad kaze da igde ima takve demokratije i slobode kao u SRbiji?!

Joca Akademac

pre 11 godina

Ovaj "profesor" bi morao odmah da se protera iz Srbije jer je on samo jos jedan crnogorac koji razgradjuje Drzavu Srbiju i gradi veliku Albaniju. Njemu nije mesto u nasoj prosveti a isto tako i mnogim slicnim koji su najobicniji saboteri prosvete u Srbiji.

nista cudno

pre 11 godina

Crnogorsko vojvodjanski nacionalista.
To je ta cuvena njihova "kultura" i "tolerancija", po kojoj se oni kao "vojvodjani" odvajuju od ostatka sveta.

DeepDish

pre 11 godina

A kako bi bilo kad ne bi vise zaposljavali crnogorce kao profesore na univerzitetima u Srbiji. Zasto oni ne bi bili malo profesori u crnoj gori na primer. A inace sve prste od znanja....Sramota na sta je spala ova zemlja!

sabac

pre 11 godina

Zlostavljanje na poslu je jako tesko dokazati. Na pocetku ovog procesa nisam verovao u uspeh asistenta Sadzakova i advokata Rajka Marinkovica. Danas mozemo zakljuciti da su ovaj proces vodili pametno i strpljivo ne nasedajuci na provokacije profesora Perovica.

М. Н. Лазар

pre 11 godina

Дно дна, тј. платформа;
Не требају нам ни професори, ни етика, ни језик, ни асистенти, треба нам баш БАТИНА.

Plati pa mlati?

pre 11 godina

I šta sad? Da plati 3.000 evra, profesor da ostane profesor, a oštećeni asistent da zanavek ostane bibliotekar? Kakva je pouka, smisao presude (ako je uopšte ima)?

student_iz_parka

pre 11 godina

@ R

Postoji razlika izmedju slobode govora i sirenja mrznje, cime se bavi doticni gospodin. Drugo, to sto se neko bavi podrivackom delatnoscu protiv drzave u kojoj zivi je svakako argument da ga ta drzava skine sa svoje grbace, tj da prestane da mu daje platu, pa neka on onda prica i misli sta hoce. Ako neko prima drzavnu platu onda taj neko toj drzavi duguje minimum lojalnosti i postovanja, a doticni svojim delovanjem cini ogromnu stetu Srbiji.

Tako da, propao ti je pokusaj izvrtanja cinjenica.

Posmatrač

pre 11 godina

Pravda nije toliko ni spora... ako je dostižna.

Samovolja na novosadskom univerzitetu locirana je i na najvišem mestu u toj akademskoj zajednici, koliko god to izgledalo čudno.

Možda je argument za to izjava najviše rangiranog funkcionera UNS (na nekoj tribini posvećenoj etici na univerzitetu) da na univerzitetu i ne može da bude demokratije. A bilo je i slučajeva (za dva se zna pouzdano) da je tom visokom UNS službeniku zaprećeno tužbom za mobing, pa se od toga odustalo kada je i on odustao od nekih namera.

Izgleda da se autonomija univerziteta shvata samo kao atmosfera u kojoj nadređeni može neometan (od nekoga spolja) da maltretira nekog podređenog unutra...

student_iz_parka

pre 11 godina

@ Spinoza

Da, on negira postojanje srpskog jezika u Crnoj Gori i trazi da se tamo ljudima u onemoguci da se izjasne kao Srbi ili da pricaju srpskim jezikom.

@ Crnogorac

To misljenje koje je on izneo su najobicnije lazi i propaganda u stilu Mila Djukanovica i njegovog rezima. Niko u Srbiji ne preti Crnogorcima i ne tera ih da se izjasnjavaju kao Srbi, velika je sramota to sto je profesor izjavio. Najgora asimilacija u Evropi se u ovom trenutku odvija u Crnoj Gori, gde ako neko hoce da se zaposli ili zadrzi posao mora da se izjasni kao Crnogorac koji prica crnogorskim jezikom. Nemate ni 5% Srba u drzavnim institucijama, iako je Srba po popisu 28% od ukupnog stanovnistva, a njihov broj se u odnosu na poslednji popis takodje smanjio. Pogodi zasto? Mrznja koju prema Srbima siri rezim u Crnoj Gori je bez premca u Evropi u ovom trenutku, tako da ne znam kako vas iz Crne Gore nije sramota da optuzujete Srbiju za bilo sta, jer sve to zapravo vi radite Srbima u CG.

Lana

pre 11 godina

Koliko samo znam sjajnih mladih ljudi, diplomiranih filozofa sa visokim prosecima a nemaju nikakav posao! (da budem preciznija, znam ih dvoje:) Sta ovaj covek trazi u Novom Sadu? Mozemo li da zamislimo inverznu situaciju, prefesor na Podgorickom univerzitetu, koji se bavi osporoavanjem postojanja crnogorskog jezika i uz to maltretira tamosnje lokalne asisitente?

Boris

pre 9 godina

Svaka cast za sudsku presudu. Iskusio sam veoma teski oblik maltretiranja na Univerzitetu u Novom Sadu dok sam bio asistent na Tehnoloskom fakultetu. Secam se recenice mog bivseg sefa: Redovan professor ima apsolutnu moc.

Srecom, dobio sam priliku da doktoriram na jednom od najboljih Univerziteta u Australiji pa i svetu. Dobio sam stipendiju od najveceg svetskog instituta u oblasti mineralnog procesiranja i moja teza je bila deo najveceg svetskog univerzitetskog projekta u oblasti mineralnog procesiranja. Nasao sam takodje posao u Australiji i radim na Univerzitetu kao predavac.

Inace, jako je tesko otici u inostranstvo i jako je tesko naci posao jer moras da se takmicis sa ljudima koji su dosli iz citavog sveta. I nije tacno da su nasi ljudi trazeni u svetu. Ko god radi u inostranstvu, mora i te kako da se bori i dokazuje, i sto je najvaznije da ima jako puno srece!!!

Pozdrav iz Australije

Sanja

pre 11 godina

Cudni komentari ! Je li dovoljnio da se radi o Crnogorcu u Srbiji pa da je sve prihvatljivo? I to sto je procesuiran i "dokazan" mobing sto i u uredjenim drzavama ,sa nezavisniom sudstvom , ide veoma tesko ? I sto je to prva takva presuda u Srbiji! I mislite slucajno bas prof.Perovicu...ja ne mislim !

Godo

pre 11 godina

Vidi se da ima blag pogled, verovatno mu je rod Jovo Kapičić ako ništa kao uzor te dve moralne gromade treba čuvati, a ponekad i progledati kroz prste (ne drži se zakona kao pijan plota, kome je do morala naka ide u crkvu itd...).

R

pre 11 godina

To sto je osudjen ne znaci da je kriv, kao sto kad je neko oslobodjen ne znaci da je nevin. Narocito u Srbiji. A to sto je velicao Crnogorce(koji su mi najmanje simpaticni od svih naroda) a pljuvao Srbe je njegova licna stvar i spada pod slobodu govora.Istu onu slobodu govora koja vama nesvrsenim profesorima etike komentatorima daje priliku da pricate o etici. To nije argument da neko ovde u komentarima ko se ne bavi prosvetom nego molerajom/stolarstvom ga smenjuje sa pozicije profesora.Kao sto nijedan profesor etike nije strucan da odredjuje ko je podoban da se bavi molerajom.

Apsolvent filozofije, FFNS

pre 11 godina

Ne znam šta je ovde tačno bilo i da li je bilo mobinga, ali mogu da potvrdim da je profesor Perović najbolji predavač na našem Odeljenju, kao i izvanredan, pristojan čovek. Ne znam da se nekad neprimereno obratio nekom studentu, a kamo li kolegi asistentu. Da ga mnogi mrze jer se izjašanjava kao Crnogorac i zalaže za postojanje crnogorskog jezika, istina je. Bilo je i fizičkih nasrtaja na njega na tribinama, upada na njegova predavanja, odvratnih vulgarnih dobacivanja i uzvikivanja psovki ispod prozora kad on drži predavanje i slično. Zamislite da slušate predavanje o savremenoj meta-etici, a neko odozdo profesoru psuje majku crnogorsku. To je nama bilo redovno stanje i, na žalost, to je naša Srbija, hteli vi to da priznate ili ne. Ja mislim da je on zbog toga hrabar, javno govori ono što misli da je ispravno, bez obzira na posledice.

Toliko.

Boban

pre 11 godina

Otkad je to biti Crnogorac, govoriti crnogorskim jezikom i voleti Crnu Goru upereno protiv Srbije i u kojem to sistemu vrednosti. I kad pričate o etici bolje razmislite šta vas opredeljuje? Izgleda da je jedini kriterijum kod vas mržnja prema Crnogorcima i Crnoj Gori!!! M. Perović je rođen u Srbiji, građanin je Srbije i ima prava kao svako od vas. Naučite se da živite u XXI veku i u Evropi. Da ne govorimo o tome da je Srbija ratifikovala sve međunarodne konvencije o ljudskim i manjinskim pravima koje vi kršite time što pišete takve komentare. Između vas i onih što bi iseljavali Srbe iz Hrvatske nema nikakve razlike!!!

R

pre 11 godina

@mmx
Zapravo upravo to i jeste,pod uslovom da nikoga ne optuzuje lazno,ne poziva na nasilje. "Слобода говора је право да се говори слободно, и да се износе ставови без цензуре и страха од казне."

Spinoza

pre 11 godina

@Lana

To NIJE inverzna situacija, jer on nije osporavao postojanje srpskog, samo se zalagao za kodifikovanje crnogorskog, u Crnoj Gori, što se i dogodilo.
I otkud tebi ideja da on nije imao visok prosek, radi se o jednom od najboljih poznavalaca Kantove etičke misli na Balkanu.

U čemu je tvoj problem?

Crnogorac

pre 11 godina

Ova presuda, naravno, "nema" nikakve veze sa tim što je prof. Perović prije desetak dana javno iznio svoje mišljenje o tome zašto se broj Crnogoraca u Srbiji prepolovi o svakom novom popisu, što predstavlja najbržu asimilaciju u modernoj istoriji Evrope. Njegovo mišljenje je prenio i ovaj medij, B92.

Prije dva dana čitam i drugi tekst, skandalozan i pun uvreda, objavljen u "Politici", u kojem se otvoreno negira postojanje crnogorskog jezika, crkve, kulture, države i samog naroda, kao u najcrnjim vremenima.

Ovo nije slučajno. Za one naivne koji vjeruju u "mobing", imam pitanje:

KAKO neko ko je profesor na predmetu "Etika" može da maltretira bibliotekara i nad njim vrši mobing? Kakve dodirne tačke oni imaju, osim kad profesor želi da pozajmi ili vrati knjigu? Prije će biti da dotični bibliotekar, bivši asistent, ima izvjesne ambicije, a profesor se pokazao "politički nepodobnim", pa ga je lako skloniti. Država jedva dočekala.

Ta svi znamo kako funkcioniše srpsko pravosuđe, posebno nakon "reizbora" sudija.

R

pre 11 godina

To sto je osudjen ne znaci da je kriv, kao sto kad je neko oslobodjen ne znaci da je nevin. Narocito u Srbiji. A to sto je velicao Crnogorce(koji su mi najmanje simpaticni od svih naroda) a pljuvao Srbe je njegova licna stvar i spada pod slobodu govora.Istu onu slobodu govora koja vama nesvrsenim profesorima etike komentatorima daje priliku da pricate o etici. To nije argument da neko ovde u komentarima ko se ne bavi prosvetom nego molerajom/stolarstvom ga smenjuje sa pozicije profesora.Kao sto nijedan profesor etike nije strucan da odredjuje ko je podoban da se bavi molerajom.

Sanja

pre 11 godina

Cudni komentari ! Je li dovoljnio da se radi o Crnogorcu u Srbiji pa da je sve prihvatljivo? I to sto je procesuiran i "dokazan" mobing sto i u uredjenim drzavama ,sa nezavisniom sudstvom , ide veoma tesko ? I sto je to prva takva presuda u Srbiji! I mislite slucajno bas prof.Perovicu...ja ne mislim !

Crnogorac

pre 11 godina

Ova presuda, naravno, "nema" nikakve veze sa tim što je prof. Perović prije desetak dana javno iznio svoje mišljenje o tome zašto se broj Crnogoraca u Srbiji prepolovi o svakom novom popisu, što predstavlja najbržu asimilaciju u modernoj istoriji Evrope. Njegovo mišljenje je prenio i ovaj medij, B92.

Prije dva dana čitam i drugi tekst, skandalozan i pun uvreda, objavljen u "Politici", u kojem se otvoreno negira postojanje crnogorskog jezika, crkve, kulture, države i samog naroda, kao u najcrnjim vremenima.

Ovo nije slučajno. Za one naivne koji vjeruju u "mobing", imam pitanje:

KAKO neko ko je profesor na predmetu "Etika" može da maltretira bibliotekara i nad njim vrši mobing? Kakve dodirne tačke oni imaju, osim kad profesor želi da pozajmi ili vrati knjigu? Prije će biti da dotični bibliotekar, bivši asistent, ima izvjesne ambicije, a profesor se pokazao "politički nepodobnim", pa ga je lako skloniti. Država jedva dočekala.

Ta svi znamo kako funkcioniše srpsko pravosuđe, posebno nakon "reizbora" sudija.

nista cudno

pre 11 godina

Crnogorsko vojvodjanski nacionalista.
To je ta cuvena njihova "kultura" i "tolerancija", po kojoj se oni kao "vojvodjani" odvajuju od ostatka sveta.

Apsolvent filozofije, FFNS

pre 11 godina

Ne znam šta je ovde tačno bilo i da li je bilo mobinga, ali mogu da potvrdim da je profesor Perović najbolji predavač na našem Odeljenju, kao i izvanredan, pristojan čovek. Ne znam da se nekad neprimereno obratio nekom studentu, a kamo li kolegi asistentu. Da ga mnogi mrze jer se izjašanjava kao Crnogorac i zalaže za postojanje crnogorskog jezika, istina je. Bilo je i fizičkih nasrtaja na njega na tribinama, upada na njegova predavanja, odvratnih vulgarnih dobacivanja i uzvikivanja psovki ispod prozora kad on drži predavanje i slično. Zamislite da slušate predavanje o savremenoj meta-etici, a neko odozdo profesoru psuje majku crnogorsku. To je nama bilo redovno stanje i, na žalost, to je naša Srbija, hteli vi to da priznate ili ne. Ja mislim da je on zbog toga hrabar, javno govori ono što misli da je ispravno, bez obzira na posledice.

Toliko.

Boban

pre 11 godina

Otkad je to biti Crnogorac, govoriti crnogorskim jezikom i voleti Crnu Goru upereno protiv Srbije i u kojem to sistemu vrednosti. I kad pričate o etici bolje razmislite šta vas opredeljuje? Izgleda da je jedini kriterijum kod vas mržnja prema Crnogorcima i Crnoj Gori!!! M. Perović je rođen u Srbiji, građanin je Srbije i ima prava kao svako od vas. Naučite se da živite u XXI veku i u Evropi. Da ne govorimo o tome da je Srbija ratifikovala sve međunarodne konvencije o ljudskim i manjinskim pravima koje vi kršite time što pišete takve komentare. Između vas i onih što bi iseljavali Srbe iz Hrvatske nema nikakve razlike!!!

Joca Akademac

pre 11 godina

Ovaj "profesor" bi morao odmah da se protera iz Srbije jer je on samo jos jedan crnogorac koji razgradjuje Drzavu Srbiju i gradi veliku Albaniju. Njemu nije mesto u nasoj prosveti a isto tako i mnogim slicnim koji su najobicniji saboteri prosvete u Srbiji.

Spinoza

pre 11 godina

@Lana

To NIJE inverzna situacija, jer on nije osporavao postojanje srpskog, samo se zalagao za kodifikovanje crnogorskog, u Crnoj Gori, što se i dogodilo.
I otkud tebi ideja da on nije imao visok prosek, radi se o jednom od najboljih poznavalaca Kantove etičke misli na Balkanu.

U čemu je tvoj problem?

R

pre 11 godina

@mmx
Zapravo upravo to i jeste,pod uslovom da nikoga ne optuzuje lazno,ne poziva na nasilje. "Слобода говора је право да се говори слободно, и да се износе ставови без цензуре и страха од казне."

cuc2

pre 11 godina

Pravosnažno osuđen - ozbiljna stvar. I verujem da je veoma moguće da je kriv. Meni je moralno upitan čovek koji, po struci filozof ili šta već, prihvata da vrši reformu jezika. U ovom slučaju crnogorskog. On je pisao Pravopis tog jezika. OK, odlučila gospoda da se politički cepa jedan jezik. Ali šta je on tu napisao i uradio, to je sramotno. Vratio je na stotine lokalizama koji su u pogrešnom padeži, pravopisno nakaradni i nepravilni - samo zato da zvuče drugačije od ijekavskog "srpskog" standarda. Pedeset godina su se jezikoslovcvi Jugoslavije borili da standarizuju dijalekte i odrede formu. I onda s katedre u Novom Sadu sleti Milenko i kaže da se ne kaže iz "Prčnja" već iz "Prčanja" - jer Bože moj, u njegovom selu kraj Cetinja (i mom, priznajem da sam poreklom odande) tako kažu. I to je sad "pravilo". A u Cetinjskoj gimnaziji se zbog takvih stvari "padalo" iz srpskog jezika decenijama.

DeepDish

pre 11 godina

A kako bi bilo kad ne bi vise zaposljavali crnogorce kao profesore na univerzitetima u Srbiji. Zasto oni ne bi bili malo profesori u crnoj gori na primer. A inace sve prste od znanja....Sramota na sta je spala ova zemlja!

Glasac DS-a

pre 11 godina

To je onaj sto je nedavno pljuvao sve sto je srpsko i velicao Milovu CG i sve sto je crnogorsko,a ljude iz CG koji sebe nazivaju Srbima prozivao i nipodastavao.Uzgred ovaj covek zivi u SRbiji i zaradjuje svoh hleb ovde,a naravno sve to iz budzeta drzave Srbije.Pa nek mi neko sad kaze da igde ima takve demokratije i slobode kao u SRbiji?!

biba

pre 11 godina

Profesor ETIKE koji je pravnosnazno osudjen za mobing NIJE DOSTOJAN da bude profesor, pa bi u najmanju ruku bilo opravdano da dobije otkaz na Univerzitetu! Pa nek onda za pare crnogorskih poreskih obveznika doradjuje izmisljeni jezik! Koga ova Srbija sve hrani?!?!

student_iz_parka

pre 11 godina

Ovo je inace gospodin koji siri nacionalnu mrznju i netrpeljivost, koji se bavi najgnusnijom i najprizemnijom propagandom i koji otvoreno radi protiv drzave u kojoj zivi i od koje prima platu.

Nadam se da ce sledeci korak posle ove presude biti da se doticni istera sa univerziteta.

student_iz_parka

pre 11 godina

@ R

Postoji razlika izmedju slobode govora i sirenja mrznje, cime se bavi doticni gospodin. Drugo, to sto se neko bavi podrivackom delatnoscu protiv drzave u kojoj zivi je svakako argument da ga ta drzava skine sa svoje grbace, tj da prestane da mu daje platu, pa neka on onda prica i misli sta hoce. Ako neko prima drzavnu platu onda taj neko toj drzavi duguje minimum lojalnosti i postovanja, a doticni svojim delovanjem cini ogromnu stetu Srbiji.

Tako da, propao ti je pokusaj izvrtanja cinjenica.

М. Н. Лазар

pre 11 godina

Дно дна, тј. платформа;
Не требају нам ни професори, ни етика, ни језик, ни асистенти, треба нам баш БАТИНА.

S

pre 11 godina

Otpustiti ga sa fakulteta i zabraniti bavljenje profesurom u bilo kojoj školi u Srbiji. Fakulteti su PREPUNI ovakvih, treba oterati bar one za koje imamo jasne dokaze.

osudjen=otpusten?

pre 11 godina

I sta sad to znaci osudjen da plati novcanu kaznu za mobing? Da li on sad i dalje nastavlja da radi na tom fakultetu i predaje etiku?

sabac

pre 11 godina

Zlostavljanje na poslu je jako tesko dokazati. Na pocetku ovog procesa nisam verovao u uspeh asistenta Sadzakova i advokata Rajka Marinkovica. Danas mozemo zakljuciti da su ovaj proces vodili pametno i strpljivo ne nasedajuci na provokacije profesora Perovica.

GuC

pre 11 godina

bravo za borbu i pobedu Sandžakova, a koliko li još mladih ljudi trpi slična zlostavljanja zbog ovakvih "profesora", pa još i etike!
Savet svima, ugledajte se na svog mladog kolegu i borite se, otvorite im fioke, izvadites voje radove , presavite tužbe, prijavite sve njihove "akademske" postupke, samo tako ćete i vi i ova mučena zemlja mrdnuti iz blata.

Plati pa mlati?

pre 11 godina

I šta sad? Da plati 3.000 evra, profesor da ostane profesor, a oštećeni asistent da zanavek ostane bibliotekar? Kakva je pouka, smisao presude (ako je uopšte ima)?

Lana

pre 11 godina

Koliko samo znam sjajnih mladih ljudi, diplomiranih filozofa sa visokim prosecima a nemaju nikakav posao! (da budem preciznija, znam ih dvoje:) Sta ovaj covek trazi u Novom Sadu? Mozemo li da zamislimo inverznu situaciju, prefesor na Podgorickom univerzitetu, koji se bavi osporoavanjem postojanja crnogorskog jezika i uz to maltretira tamosnje lokalne asisitente?

Posmatrač

pre 11 godina

Pravda nije toliko ni spora... ako je dostižna.

Samovolja na novosadskom univerzitetu locirana je i na najvišem mestu u toj akademskoj zajednici, koliko god to izgledalo čudno.

Možda je argument za to izjava najviše rangiranog funkcionera UNS (na nekoj tribini posvećenoj etici na univerzitetu) da na univerzitetu i ne može da bude demokratije. A bilo je i slučajeva (za dva se zna pouzdano) da je tom visokom UNS službeniku zaprećeno tužbom za mobing, pa se od toga odustalo kada je i on odustao od nekih namera.

Izgleda da se autonomija univerziteta shvata samo kao atmosfera u kojoj nadređeni može neometan (od nekoga spolja) da maltretira nekog podređenog unutra...

student_iz_parka

pre 11 godina

@ Spinoza

Da, on negira postojanje srpskog jezika u Crnoj Gori i trazi da se tamo ljudima u onemoguci da se izjasne kao Srbi ili da pricaju srpskim jezikom.

@ Crnogorac

To misljenje koje je on izneo su najobicnije lazi i propaganda u stilu Mila Djukanovica i njegovog rezima. Niko u Srbiji ne preti Crnogorcima i ne tera ih da se izjasnjavaju kao Srbi, velika je sramota to sto je profesor izjavio. Najgora asimilacija u Evropi se u ovom trenutku odvija u Crnoj Gori, gde ako neko hoce da se zaposli ili zadrzi posao mora da se izjasni kao Crnogorac koji prica crnogorskim jezikom. Nemate ni 5% Srba u drzavnim institucijama, iako je Srba po popisu 28% od ukupnog stanovnistva, a njihov broj se u odnosu na poslednji popis takodje smanjio. Pogodi zasto? Mrznja koju prema Srbima siri rezim u Crnoj Gori je bez premca u Evropi u ovom trenutku, tako da ne znam kako vas iz Crne Gore nije sramota da optuzujete Srbiju za bilo sta, jer sve to zapravo vi radite Srbima u CG.

Godo

pre 11 godina

Vidi se da ima blag pogled, verovatno mu je rod Jovo Kapičić ako ništa kao uzor te dve moralne gromade treba čuvati, a ponekad i progledati kroz prste (ne drži se zakona kao pijan plota, kome je do morala naka ide u crkvu itd...).

Boris

pre 9 godina

Svaka cast za sudsku presudu. Iskusio sam veoma teski oblik maltretiranja na Univerzitetu u Novom Sadu dok sam bio asistent na Tehnoloskom fakultetu. Secam se recenice mog bivseg sefa: Redovan professor ima apsolutnu moc.

Srecom, dobio sam priliku da doktoriram na jednom od najboljih Univerziteta u Australiji pa i svetu. Dobio sam stipendiju od najveceg svetskog instituta u oblasti mineralnog procesiranja i moja teza je bila deo najveceg svetskog univerzitetskog projekta u oblasti mineralnog procesiranja. Nasao sam takodje posao u Australiji i radim na Univerzitetu kao predavac.

Inace, jako je tesko otici u inostranstvo i jako je tesko naci posao jer moras da se takmicis sa ljudima koji su dosli iz citavog sveta. I nije tacno da su nasi ljudi trazeni u svetu. Ko god radi u inostranstvu, mora i te kako da se bori i dokazuje, i sto je najvaznije da ima jako puno srece!!!

Pozdrav iz Australije