Četvrtak, 06.12.2012.

08:49

SPC protiv državne politike o KiM

Sinod SPC zatražio od predsednika i Vlade da odbiju predlog o upravljanju prelazima i izneo svoj plan za KiM, prenosi Nedeljnik. Međutim, episkop bački negira.

Izvor: B92

SPC protiv državne politike o KiM IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

369 Komentari

Sortiraj po:

KATARINA

pre 11 godina

Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Pavle je bio covek neogranicene mudrosti, blagih reci, ali jakih dela, koji je umeo da kaze: "Bog je coveku dao slobodu, ali je covek tada postao odgovoran za svoja dela". Shodno tome, ne bi bilo lose da danasnji crkveni velikodostojnici razmisle malo o svojim delima, i sta tim delima porucuju narodu..

RAFAELO KUGLICA

pre 11 godina

Mislim da je odlican trenutak da se Crkva okrene sebi i da se seti sta je, i u cijoj je sluzbi, kao i da se podseti da crkveni velikodostojnici nisu politicari i portparoli, i da oni sebi ne smeju da dozvole tu slobodu da se ponasaju kao drzavni funkcioneri. Toliko.

kleo

pre 11 godina

Odvedite svih u Saharu, oni i tako i tako misle da zive od Boga i u ime Boga.
Neka tamo traze da zive od krvave ruke i ledja naroda i Srbske Politike.

ПРЕЦИЗИРАТИ СРПСКЕ ИНТЕРЕСЕ

pre 11 godina

У решавању ”Косовског проблема”, ”беле куге”, ”интеграције Србије у ЕУ”,.... морају се укључити све мудре главе и представници свих Срба на свету: 6 милона у Србији, плус 2 милиона у окружењу, плус 1 у ЕУ, плус 1 у САД, Канади, Аустралији,.. тј. морају се имати у виду ИНТЕРЕСИ укупно 10 милиона Срба..
Приоритети су:
- да 1 милион НЕЗАПОСЛЕНИХ Срба имају посао и просечну европску плату,
- да Срби на Косову имају БЕЗБЕДАН живот, који ће гарантовати поред Србије и ЕУ и УН,
- да се бар 1 милон Срба из ЕУ и света, врати у Србију,
- да се бар 1 милион врати у своје завичаје: Косово, Далмацију, Херцеговину,...,

bezimena

pre 11 godina

...nemoj te zaboraviti da nas je nasa crkva kroz vekove sacuvala nasu naciju i nasu veru,nemojmo sad da pokleknemo pred ovim bogohuljnicima,i car Lazar je sluso crkvu u mnogo gorim vremenima.
(zeljko, 6. decembar 2012 13:17)

Ajd' ti prvo nauči srpski jezik, nemoj-te se piše zajedno, potom malo istoriju, Lazar nije bio car, nego samo knez, možda se tako malo prosvetliš i u vezi SPC NEKADA, kada su patrijarsi npr. predvodili seobe Srba sa Kosova, da bi ih odveli u bolji život (zapadne zemlje naravno) i tako im smanjili patnje, i onda uporediš sa današnjom SPC, koja sve radi za što veću srpsku pogibelj!

Crveni Kmeri

pre 11 godina

Što su se raspisali potomci onih što su uništili građansku Srbiju a popove jahali i crkve uništavali...Tito je odavno mrtav drugovi pioniri.Živela Kraljevina Srbija

Mikeli

pre 11 godina

Nije mi jasno sta se desava. Da li se ovim dezinformacijama koje se pojavljuju i glavna su vest u svim novinama zeli novo razjedinjenje i to direktnim udarom na SPC i najvise drzavne institucije Republike Srbije. Pa ni Kina nikada nije priznala Tajvan ali nije ni ratovala. Mudro cekaju bolje vreme kada ce ga vratiti ponovo pod svoju punu kontrolu. Tako trebamo i mi omoguciti Srbima dobre uslove pa da polako i mi slicnom taktikom kao kosovski Albanci a to je veliki natalitet da povratimo odnos Srba i kosovskih Albanaca. Naravno da za to treba vreme ali je moguce uspeti i to je ono na cemu trebamo da radimo uz ne priznavanje otcepljenja dela nase teritorije.

kaiser

pre 11 godina

"Koliko izdajica srpskog naroda ovde, uključujući i moderatora koji mi zabranjuje komentar!
U usporedbi sa Srbima, Hrvati su rodoljubne vertikale. Kad bi netko u Hrvatskoj pljuvao po Katoličkoj crkvi kao mnogi ovde, drugi bi ga komentatori rastrgali.
(Nikola, 6. decembar 2012 13:18)"

Ti sii pomešao babe i žabe.

Kakve pa veze imaju religija i patriotizam?

Religija je skup hobi, lična stvar svakog pojedinca, neko voli da im daje pare za ništa, a neko ne. Ja na primer neću da im dajem pare za ništa.

Sad, kako to mene čini izdajnikom, nije mi nikako jasno, to je izgleda jasno samo tebi na ovom svetu.

Po tome, ukoliko ti meni ne daš 300 Evra, i ti si izdajnik. Right? Dobro sam skopčao?

Koga pa briga za prodavce magle, i vudu vračeve...

Djordje

pre 11 godina

Izgledaju kao "nindze" a u stvari su "paraziti" koji zive "na ledju drugih". Sramota za nas svih, da u 21. veku kod nas nesto takvo postoji.

Greek

pre 11 godina

Spc treba da se vrati svom osnovnom pozivu veri a ne da se bavi poltikom ja sam u dva rata bio i ne pada mi na pamet da opet ratujem ni ja ni srpska deca

Djordjrjugos

pre 11 godina

Ovo je poslednji momenat, da se jednom za sva vremena SPC kaze, da joj nije mesto u politici ! Srbija nema vise dece, da ginu za "nebesku Srbiju", i glupe crkvene ideale. Niko od ove gospode, sigurno nece poslati svoje dete, da se bori/gine za Kosovo. Uvazena gospoda su pokazali da su bolji biznismeni, nego duhovnici svoje pastve. Zajedno sa SANU, DSS i grupama ekstremista, vode Srbiju u definitivnu propast.
Ovim brigadi "dobrovoljnih davaoca tudje krvi", MORA SE RECI, NE VISE !!! SVI RATOVI, KOJI SE U SVETU VODE, VODE SE ZBOG RELIGIJE.
Naslednicima Milosevica i Seselja, pruzila se prilika, da se bar delomicno "izvade", za ratove i tragediju zemlje, u kojoj se sada nalazi.

Predsedavajusci

pre 11 godina

Kako nismo sekularna drzava?! Pa zar se na RTS-u svake godine ne prikazuju filmovi i serije o Sekuli? Sta hocete vise??
(Sekula sekularni, 6. decembar 2012 10:38)

Taaakooo jeeee brate Sekula! Sekularni smo bre jasta!

Johny-Bg

pre 11 godina

Irinej i Amfilohije, pozdravite UDBU.
Pozdravite je vrlo dobro, najbolje sto mozete.
Od sada memorandume pise drzava Srbija, njena Vlada i njeni gradjani , a glavni memorandum bice UDBA i sta su drugovi iz UDBE radili na tlu Srbije sa pocetkom od 45-e godine i koznih mantila pa sve do privatizacija.
Nema vise sakrivanja iza Kosova, tog istog Kosova koje je takodje produkt Udbaske politike koja se vodila na tlu Srbije i koja je unistlila celu Srbiju i njene gradjane dovela na prosjacki stap, na zivot koji nije dostojan coveka.
Dosta je pustanja krvi gradjana Srbije , sve je vec procitano, sazvakano.
Jedino je ostalo da se zvanicno sazvace Udba i saradnici Udbe po Srbiji.

Dus@n

pre 11 godina

Zaboravili ste da na tom vašem spisku želja dodate da tražite da se Sunce okreće oko Zemlje i da je zemlja ravna ploča koju nose 4 slona. Možda vam to i podje za rukom.

mikša

pre 11 godina

Crkve su postale agencije koje prodaju duhovnost za pare i time u potpunosti izgubile svrhu. Ako neko za pare treba da se poveže sa bogom onda je to vrhunska obmana.

Zoran

pre 11 godina

.... a šta ukoliko se vaši zahtjevi pokažu nerealnim , šta ukoliko amerikanci tako ne misle, konačno, šta ukoliko ima nešto malo obespravljenih Srba koji žive u katastrofalnim uslovima i ukoliko budu imali ikakvih mogućnost svoju djecu uputiti u centralnu Srbiju da ne bi brinuli da im ćerke ne budu silovane ili dječaci ubijeni.
Uz veliko poštovanje SPC kao jedinoj, svetoj, sabornoj i apostolskoj crkvi, mislim da niste nogama na zemlji i to samo može da produži agoniju srpskog naroda uopšte. Zašto se npr. ne ugledate na Jevreje koji su svoju zemlju dobili nakon 2000 godina, zašto svoje vjernke ne učite, ne propovjedate da će doći dan kada ćemo da se vratimo na sve etnički srpske prostore. Čuo sam čak propovijedi u smislu da dolazi Poslednji Čas, što nimalo nije u duhu pravoslavnih hrišćana. Konačno, račun se ne pravi bez krčmara, a taj krčmar nismo nažalost mi.

Tinejdzer

pre 11 godina

Sta vi glumite,otkad crkva treba da se mesa u politiku???I otkad treba da se vozite u dzipovima i mercedesima a ljudi gladni.Posle vi treba da ih ucite da budu vernici?Sram vas bilo.

zeljko

pre 11 godina

Hristos se rodi braco Srbi,nemoj te zaboraviti da nas je nasa crkva kroz vekove sacuvala nasu naciju i nasu veru,nemojmo sad da pokleknemo pred ovim bogohuljnicima,i car Lazar je sluso crkvu u mnogo gorim vremenima.

Бојан Савић

pre 11 godina

Сад лепо објавите демант, стварно не разумем откуд вам идеја да објављујете непроверене информације, тако сте само подигли тензије!

Zoran M.

pre 11 godina

Samo polako. Ni Kina nikada nije (niti ce) priznala Tajvan kao nezavisnu drzavu ali nije ni ratovala. Jednostavno mudro cekaju da vreme odradi svoje i da se desi ono sto se desilo sa Hong Kongom. Tako i Srbija mora mirno i polako da vodi politiku glavom a ne srcem. Da smo vise razmisljali a manje se vodili osecanjima tokom 90tih, sve bi bilo drugacije. Bas zato sada mora polako.
(miki skepticni, 6. decembar 2012 13:22)

Care, Kineza ima 1.5 milijardi samo u Kini, gde takodje ima i 800 milijardi dolara americkog kapitala, pa opet (ili bas zbog toga) ne smeju da dignu kuku i motiku na Tajvan. Nas ima sedam miliona, nema pas za sta da nas ujede i celu zemlju predjes za tri sata malo jace voznje. Kapiras?

Nikola

pre 11 godina

Koliko izdajica srpskog naroda ovde, uključujući i moderatora koji mi zabranjuje komentar!
U usporedbi sa Srbima, Hrvati su rodoljubne vertikale. Kad bi netko u Hrvatskoj pljuvao po Katoličkoj crkvi kao mnogi ovde, drugi bi ga komentatori rastrgali.

dule56

pre 11 godina

Bio autentican ili ne memorandum je pisan vise srcem nego glavom. Realno stanje na terenu ne dozvoljava drugacije akcije i ponasanje.

Ernesto

pre 11 godina

Svako ko je nesto procitao u zivotu, malo se prosvetlio, cuo , razmisljao, zna koliko je ovo neracionalno. Ja verujem i znam da je Bog jedan, ali on nije jedan za Srbe, nego za sve narode , cak ni za narode nego za ljude.
To sto nam popovi i kaludjeri (vecina a i da je 50 posto) ne postuju crkvene kanone , i sto voze skupa kola je samo po sebi govori o instituciji crkve.
Popovi bi trebalo da se zrtvuju za ljude, i kao takvi u sledecem zivotu da odu na visi stupanj. Ovo ovde je smesno, dok se ne pojavi neko ko ce da shvati gde smo i sta smo, da se okrenemo sebi i pravimo od ovoga sto imamo bolje mesto za zivot i suzivot. Evo ja kao omladinac se prijavljujem, ali sam svestan da cu brzo otici sa zivcima, jer ovaj narod mora bas neko cudo da navede da zaboravi neke stvari i da shvati da se mora napred.
Sve sto nam se desava ovo sada je kazna za koju su mnogi uceni ljudi govorili da ce se dogoditi jos od Balkanskih ratova. Uvek smo birali otad pogresan put i eto , dogadja nam se ovo.

Vernik - Srbin

pre 11 godina

Hitno da se raspusti vrh SPC... Oni bi u srednji vek da nas vrate.

Mi idemo u SVET a vi ostanite u vasim A6 vozilima i luksuzno namestenim vilama. Nije vama lose popovi.

zasticeni

pre 11 godina

Svi stite narod, stiti ga politika, stiti ga crkva, stiti ga medjunarodna zajednica i UN, stiti ga zakon, stite ga NVO, vojska i policija a tog istog naroda svaki dan sve manje i manje. Kako li bi tek bilo da nas ne stite?

miki skepticni

pre 11 godina

Samo polako. Ni Kina nikada nije (niti ce) priznala Tajvan kao nezavisnu drzavu ali nije ni ratovala. Jednostavno mudro cekaju da vreme odradi svoje i da se desi ono sto se desilo sa Hong Kongom. Tako i Srbija mora mirno i polako da vodi politiku glavom a ne srcem. Da smo vise razmisljali a manje se vodili osecanjima tokom 90tih, sve bi bilo drugacije. Bas zato sada mora polako.

vodoinstalater

pre 11 godina

@ dnK, 6. decembar 2012 12:33

Način na koji savetuje, i reči koje koristi, zaista su primerene svetim ocima. Mašala, zemljače...

Na kraju, ova vlast je razjapila usta od tvrdnje da je "izabrana većinom glasova" i to što radi podržano je od većine.

Брдо мира

pre 11 godina

Не могу да верујем колико има вас, који прихватате све што вам се ''сервира''. Укључите мало мозак. Почните да размишљате својом главом.
Меморандум!? All over again!? C'mon!!! WAKE UP!!!

p.s. А можда одређене садржаје прихватате јер желите да вам буду ''сервирани''.

Jumping Jack Flash

pre 11 godina

I šta sa ovolikim reakcijama, komentarima i preporukama sada kada je patrijarh lično demantovao sadržaj članka i osporio njegovu autentičnost? Ne razumem... zašto se kod nas svaka dezinformacija popije bez problema i ko ih gura? Dačić je, konačno, u jako važnom trenutku dobro reagovao i vreme je da se cela stvar smiri.

Srbin

pre 11 godina

@Zašto ne osnujejo svoju Poppartiju? Jel moguće to u Srbiji zabranjeno?
(Slovenac1952, 6. decembar 2012 12:14)

Ja bih naterao popove da osnuju partiju ili da ucute o politici zauvek.

To bi tek bilo smesno. Isli bi da mole ljude da se uclane, naravno lazuci ih kao i uvek da je njih Bog poslao da nas spasavaju, a rezultat bi im bio smesan i tragican. Imali bi u clanstvu one sto se prstom potpisuju da mitinguju i ove spremne da kradu, ako bi stigli do skupstine.

To bi bila gora skupina cak i od samo Sojiceve partije u seriji Bela Ladja. Oni bi pomogli Velji Ilicu da ga zaboravimo jer bi se i gori od njega pojavili na sceni zvanicnoj.

Мр.Гоод

pre 11 godina

Ал' су неки запенили, лепо се примате на лажне вести. Ово је демантовано, али Б92 малкице касни!

lidija

pre 11 godina

Koliko god mi to zeleli, odnost snaga u svetu ne dozvoljava nam delovanje drugacije od onog sto cini ova Vlada i tako ce biti dok se ne promeni odnos snaga. A Kosovo nikada nece biti priznato kao nezavisna drzava i to je valjda svima jasno.

Apache

pre 11 godina

Ovoliko zamena teza na jednom mestu odavno nije bilo. Zasto Crkva ne bi imala pravo da uputi javno pismo Vladi? Pa to mogu i ja i bilo ko na ovom svetu. Da je to uradila neka NVO ne bi niko pominjao: a odakle vama pare. Ne voze svi popovi audije i dzipove,taj klise je vec dosadan. Ovde se radi o neslaganju u vezi sa politikom koju drzava ima prema KiM a sa kojom niko od nas ne bi smeo da se slozi. I samo jos da odgovorim nekome ko je rekao da kosovo 650 god nije bilo srpsko - da si otvorio udzbenik iz istorije znao bi da je Smederevo palo polovinom XV veka,a Srbija prvu autonomiju dobila pocetkom XIX veka, dakle nesto jace od 350 godina je trajala konstantna vladavina Osmanlija.
(Filozof, 6. decembar 2012 10:47)

totalno se slazem ne voze svi popovi audije i dzipove neki voze mercedes i bmw promakne i neki sirotan sa hondom ali retko :D

Anti-Spin

pre 11 godina

Ponovilo se još jednom: služba obradi pripremljeni sadržaj za medije i plasira priču da vidi kakav je odziv. Posle prvih izliva radosti ili besa (kako ko), stiže demanti.
Tako se kali čelik. Tako se i ranije kalio čelik.
Providno. Sve što oni žele je da iskoriste proključalu krv da bi sada izazvali sukob u zemlji, jer ne mogu sa nekim napolju.
Ne nasedajte.

Mancini

pre 11 godina

Drago mi je da vidim da se vecina naroda otreznila i počela da misli svojom glavom, a ne da im popovi kroje mišljenje. Toliko je mržnje i fašizma izašlo iz usta bilo popova, bilo fratara ili hodža na ovim prostorima.. Vera i religija je stvar svakog pojedinca, ali crkva kako SPC tako i katolička crkva se više bave politikom nego političari.
Kao što neko reče, i za mene je SPC izgubila svaki autoritet kada je Pahomija pravdala i odbranila, kada naplaćuju svoje obrede veoma skupo i kada vidim kakav vozni park imaju. Pravoslavac sam i vernik, samo da naglasim i baš zato što sam vernik veoma mi smeta ponašanje čelnika srpske crkve...
U svojim portama Crkva nije privukla mlade ljude,učenike i studente da se zainteresuju za religiju, već ološ i fašistoidnu omladinu iz Obraza , Dveri i 1389. Mislite o tome, gospodo iz Crkve.
Kad mi je umro deda, moja majka je otišla u hram svetog Save da da prilog, a pop je dočekao vrlo neljubazno kucajući poruku na mobilnom i izvikao se na nju (Gde si sad našla da dolaziš), kad je ona zatražila njegovo ime da ispriča crkvenim starešinama njegovo ponašanje, on se iznenada uljudio i postao fin...

Đorđo Napolitano

pre 11 godina

Inače, ovo pismo mi miriše na bivšeg episkopa Atanasija Jeftića, njegov patent je izraz "evroslinavci", ne sme niko da koristi taj njegov patent bez njegove direktive

Iva Horvath

pre 11 godina

U drzavama gdje je crkva odvojena od drzave, vlada veci red.
I Hrvatska je sekularna drzava pa ipak crkvi ide godisnje velika kolicina novca iz drzavnog proracuna. Ne znam kako je u Srbiji po tom pitanju, ali vidim da i kod vas i kod nas crkva uzima sebi za pravo da se mijesa u politiku, na sto nema pravo.
Dovoljno je jada i bijede medju osiromasenim gradjanima pa neka se, sto Bog od crkve, valjda i ocekuje, pozabave pomaganjem istih.

Evro Slinavko

pre 11 godina

Sad ste se setili? Sto niste isli kod Milosevica da trazite ono sto vam pripada - posede SPC na Kosovu i Metohiji oduzete od strane komunista 1945? Da ste to trazili Taci bi danas mogao samo da place, jer su za EU i SAD vlasnistvo i privatna svojina svetinje! Ali niste! Lepse je bilo da cutite i zauzvrat uzivate u luksuzu i privilegijama, da vodite svoje uspesne biznise, da budete oslobodjeni od poreza i izigravate drzavu u drzavi!

dnK

pre 11 godina

crkva treba da savetuje politicki vrh, jer je crkva izvor dobroga, a ne politika sama po sebi. Oni koji ne postuju ono sto je sveto naravno da ce se srditi sto se crkva mesa u politiku kao i u druge oblasti, a takvima treba pridavati najmanje paznje, jer da su nas takvi savetovali, odavno nas ne bi bilo na karti Evrope!

misko

pre 11 godina

Prvo prst pa ruka!Dali smo im Crnu Goru,sad Kosovo dajemo,uskoro Presevo,Bujanovac i Medvedju,onda je Sandzak na redu,i na kraju,kao slag na torti,Vojvodina.Eto ruke!A nama ostaje UZAS,tj uza Srbija.Nastavite da pljujete crkvu,Amin!

Zoran 011

pre 11 godina

"Taj predlog sastoji se od osam tačaka - od poništavanja granice Petra Stambolića do zahteva za uklanjanje Bondstila. Ovim dokumetom, koji prenosi magazin Nedeljnik, od države se zahteva da ne "učestvuje u samoubistvu zemlje".

Samoubistvo zemlje inicirala je upravo SPC bagosiljajuci politiku koja nas je dovela do Bondstila a Srbiju pretvorila u crnu rupu van vremena i prostora u kojem zivimo.

olga

pre 11 godina

Dokle će to društvo u mantijama oličenje ne morala poveyano sa najgorim talogom srpskog društva da se meša u državna pitanja?Srbija je građanska država i te popove izbaciti iz politike.

GREMLIN

pre 11 godina

Predlazem da se patrijarsija prebaci na Kosovo i da bude u Peci kao i pre sto je bila i da podelite sudbinu naroda koji je tamo,tako bi najbolje videli pravu sliku kako narod zivi.

"Neka bude što biti ne može"

pre 11 godina

Ko misli da su akademici smislili onaj "Memorandum SANU" iz osamdeset i neke, mislim da se vara. Početak moralnog, zdravorazumskog i svakog drugog sunovrata ove nacije se (slučajno?) poklapa sa povratkom SPC u javni život na velika vrata.

Sopček Đura

pre 11 godina

Filozof Fojerbah je zapisao:"BOG JE NAJVEĆI MOGUĆI ZLIKOVAC"!!!
Ako nas odrasle(grešne)kažnjava bolestima,smrću i ratovima, zašto kažnjava malu,nedužnu decu da umiru od najtežih bolesti!?Crkva tvrdi da je bog svemoguć!?Ako je to istina,zašto je vekovima toliko bede i stradanja?
Pune četiri decenije razmišljam o ovom i sve što sam stariji,sve sam bliži pomenutom stavu!
Još kada godinama analitički posmatram i pratim šta rade sve crkve sveta,a naročito vrh SPC,više je nego jasno:DOK JE OVACA,BIĆE I VUNE...
Kada pažljivo pogledam ovaj fotos,neodoljivo me asocira na GREH,SMRT i AD!!!
Planetarno smo podeljeni na rase,nacije i religije! Još samo da se nađe neki "pametnjaković" koji će da smisli podelu po zanimanjima,pa da ratuju pravnici protiv ekonomista, bravari protiv električara...
To bi bilo potpuno pomračenje ljudskog uma!

NeuT

pre 11 godina

Tako smo beznadezni, da je ovo presedan.. Sto se nisu ovako busali za vreme Tadica i ekipe!? Jos samo da postroje razjarenu masu i podele 'sveto oruzje' (sablje i slicne alatke) i da se igramo Kosovskog boja opet. Izem ti crkvenu jurisdikciju!

Bojan

pre 11 godina

Kao sto rekoh vec par puta podrzavam stavove i odluke Premijera Republike Srbije Ivice Dacica !! Pravi covek na pravom mestu,spreman da donosi teske odluke,spreman da preuzme svu odgovornost na sebe !! Bravo Ivice !! Svi smo uz tebe !! Cela Srbija !!!

Garbage collector

pre 11 godina

Lepo je vama kad je tu Kosovski problem, malo nabijate nacionalizam i tenziju a znamo da tada religija cveta.

Koliko su gramzivi pa im ni tolike hiljade evra mesečno nisu dovoljne nego hoće još. Eto da počne novi rat sutra oni bi bili milioneri. Usput tata mog druga je platio 12.000e da patrijarh venčava njegovog sina (bio je pola sata na svadbi sa 2 telohranitelja), a siromašnim ljudima pop neće ni opelo da održi.

Sale

pre 11 godina

SPC protiv državne politike

ОК, нека онда СПЦ од сада води државну политику, јер се не устручава да јавно наређује политичарима како и шта да раде. Дефинитивно су маске пале, и треба рећи ко у ствари у Србији води државу. Не треба се чудити када у једном тренутку овима на власти буде постављено питање од стране ЕУ, ко је у Србији у ствари представник владе, и са киме они у ствари преговарају о које чему. За то је непосредно одговоран мастер и сви његови мастерчићи, који мало, мало, па оду у патријаршију по мишљење, ко што се ишло у ЦК. Колико год то било форме ради, ови из патријаршије су се примули на то и поверовали су да се стварно за нешто питају, и ето њих са циркуларним писмом, отровног садржаја и најоштрије ноте. У земљи са заставом и грбом на којима је круна, а по уставу је секуларна република, где се патријаршија пита више него што се у Ирану питају верски поглавари, где су бивши комунисти у првим редовима по богомољама, где постоји престолонаследник који живи у краљевском двору, а одбија се могућност референдума о изјашњавању на ту, и још неке друге, не мање битне околности, где се не знају границе државе, све у свему једна свеопшта папазјанија, која одаје карактер једне крајње неозбиљне и недефинисане државе, и која се чуди што је снашло то што је снашло, не водећи рачуна да ће је снаћи још што шта, ако коначно не дефинише ко у ствари влада државом. Да ли су то такозвани навијачи, хулигани, патријаршија, УДБа, војска, престолонаследник, д.ћосић, РТС, ...

sladjana

pre 11 godina

Licemeri, fariseji, gde ce vam dusa? Sto ne pogledaste onaj narod juzno od Ibra i ne digoste glas protiv "velikih vernika" ? Svi ste vi po malo Pahomije, Kacavenda, Filaret, sram vas bilo!!!

Samo covek

pre 11 godina

Bog Vam svima pomogao da shvatite ko stoji iza EU i ostalih demonkratskih tvorevina. Nas zajednicki protivnik je sotona i to svi morate shvatiti ako hocete u zivot a ne u smrt. BIRAJTE : EU (sotona) ili zivot (Gospod Isus Hrist)

SLOBODA ZA SRBIJU

Mita

pre 11 godina

Meni sve ovo liči da jedan deo crkve,želi da pošalje ovakvu poruku,ali da nemaju konsezus u samoj crkvi,povodom toga.Izgleda da su tu poruku "prosledili" delu udbe,koji su ga plasirali u javnost.Taj deo udbe i taj deo crkve,politički predstavlja,kako g. Popović reče,"predsednik Koštunica",koji se zalaže za srednjovekovnu Srbiju...ali nije Dačić naivan...

darkwood

pre 11 godina

Za mene ste vi sveštena lica izgubili svaki autoritet kada ste iz petnih žila branili i odbranili onog Pahomija a zacementirali ste se sa onim vladikom iz Bosne i na kraju sa ubicom i samozvanim isceliteljem narkomana!!! Rešavajte prvo veeeelike probleme koje imate u vašoj "firmi", prestanite da bodete oči gladnom narodu vozeći se u Audijima i Mercedes džipovima. "Popujete" narodu i vlasti brčkajući se u vašim đakuzi kadama! Sram vas bilo vratite se bogu i skromnosti i tada ćete vratiti i autoritet pa vas možda neko i sasluša u vlasti!!!

Sasa

pre 11 godina

Vi naprednjaci ste stvarno indijanci. Kako vas nije sramota da pljujete sopstvenu crkvu. Vi ste najgori ***** sto postoji u Srbiji.Gori ste od ovih komunjara iz SPS.Sram vas bilo.I mamu rodjenu bi prodali zbog vlasti!

marija

pre 11 godina

Rec evroslinavci, ili vec kako, u tekstu je potpuno neprimerena i vredja mnoge u Srbiji.
Sa nekim delovima kao sto je R1244UN... potpuno se slazem.
A komentatorima, vecini po zadatku, samo konstatacija da SPC ima pravo na svoje misljenje i stav.

mwoth

pre 11 godina

Imaju pravo da izraze svoje misljenje.To ne znaci da ce na bilo koji nacin njihov proglas(ili sta god)uticati na -vec trasiranu-drzavnu politiku.
Mene bas briga,ja ni slavu ne slavim,nisam vjernik.....Sto se lozite ljudi?

Poldi

pre 11 godina

"Zašto se na ovim prostorima sve vjerske institucije umjesto religijom bave politikom uistinu je teško odgovoriti...
(raucher, 6. decembar 2012 09:20)"

Postovani Raucher,
to uopste nije tesko odgovorit. To je prosto zato sto organizacije kao SPC su prvenstveno nacionalisticko politickog karakter sa izvesnom dozom hriscanske ornamentike. Ako pogledas trezveno toj legiji u crnim mantijama su jedino ovozemaljske vrednosti od interesa: materijalno bogatstvo, vlast i moc.

άρχων Τριβαλλούς

pre 11 godina

Опет Меморандум. Може ли провидније?
Старом истекао рок важења. Излизана прича. Неупотребљива лаж.
Потребна је нова.
Могли су бар да буду маштовитији. Мада, када боље размислим, увиђам да су се ослонили на опробан рецепт.

p.s. Уместо оцене мог коментара, кликните ''препоручујем'' ако сте прочитали Меморандум САНУ. Ако нисте...

Gvadalkanal

pre 11 godina

Da mi je neko rekao da ću ikada stati na stranu Dačića i Nikolića i podržavati ih u onome što čine- ne bih verovao. No, i to se čudo desilo.

ZoranNS

pre 11 godina

Ako hoće, a hoće da se bave poltikom onda prvo DA ODGOVARAJU ZA RATNO HUŠKANJE od 90. pa nadalje, sve do dan danas. Mešaju se u politiku a nikom ne odgovaraju za posledice, bave se biznisom, bogate se a nikom ne plaćaju porez.

Sale

pre 11 godina

Mantijama prikrivaju stomake zaobljene, a pola naroda bira da li da jede ili da se greje...
Ali neka, cim Amfilohije organizuje svoju osvestanu borbenu grupu i krene frontalno na Bondstil zrtvujuci prvo sebe, prikljucujem se, evo obecavam !

buna na dahije

pre 11 godina

Popovi da budu jezgro demonstracija koje ce se svaki dan voditi ispred zgrade vlade Srbije i predsednistva. Ionako su presli granicu neutralnosti pa nek zapnu malo za svoj standard i blagostanje u kome zive dok narodu ispadaju oci od muke. Podrzacemo ih, volimo da gledamo ko ce to da nas sprecava i smiruje.
Jed na stranu, ali ova zemlja ce da eksplodira za najduze godinu dana od "evropskih ambicija" politicke elite kojima se zeli sacuvati privilegija i polozaj. Jedino sto je drugacije u odnosu na drugi svetski rat je sto nemamo odakle da uvezemo neki nakaradni drustveni sistem mada i ovaj postojeci je sasvim dobar u satiranju naroda.

pravoslavni srbin

pre 11 godina

dosta bre vise, stvarno kako vas nije sramota, ovde je 99% ljudi koji ostavljaju komentare i pljuju po Crkvi i vladikama a da pritom u crkve nikad ne ulaze, svestenike i monahe ne poznaju. Znate samo da kritikujete sve oko vas a ni sebe same ne poznajete.
Crkva je jedina koja je sve ovo vreme ostala uz napaceni narod na Kosovu a i sama je stradala sa njima i kao takva ima prava da daje predloge a vlast moze te predloge da prihvati ili odbaci. Zato vas molim, ostavite te stvari pametnijima, ili onima koje ste izabrali u vlast.
pozdrav svima

dsef

pre 11 godina

Pljujte samo, Crkva Hristova ce sve nadziveti jer je od Vecnosti. Daleko nakon sto vi nestanete ona ce i dalje biti tu da bude glas razuma za one koji hoce da cuju.

Srbin-patriota

pre 11 godina

Ne znam zašto ljudi ne daju Crkvi za pravo da izrazi svoj stav, a jedna je od najznačajnijih, najčvršćih i najpoštovanijih institucija u zemlji, bez obzira na šačicu onih okorjelih protivnika Crkve?!

Mary

pre 11 godina

Za njih je Vuk Karadzic i danas izdajica zato sto se okrenuo Evropi i zato sto je zeleo da njegov narod ima pismenost i knjizevnost. Necemo da zivimo u srednjem veku!
I kad ce poceti da placaju porez na svoju imovinu i zaradu!!!

Jugoslav

pre 11 godina

Iz ovog teksta ja zakljucih da to sto je Stambolic ubijen da je to u redu...posto se pominje u kontestu granica...A najveci evroprestavnik(evroslinavac)Djindjic takodje...E popvi popovi gde ce vam duse...

Eto ja onako

pre 11 godina

Evo vesti.Na ulicama Kaira 5 mrtvih. tenkovi na ulicama.Muslimanska braca koj imaju opredsednika drzave i koji hoce serijatsko pravo.Sve vere su iste.Sada ce podmladak ili politicka partija SPC tj Dveri da se oglase

Gos'n

pre 11 godina

Sta hoce bre ovi popovi? Njima nikad nije lose, a mi ako smo zavadjeni sa celim svetom, za nas leba nema. Njima odlicno, sa'rana 10-30 soma, krstenja, svadbe, slave... Nisam nikad video popa u Jugu da se vozi.

bojan

pre 11 godina

juriiiš... sinod u prve borbene redove, pa da izgine ceo srpski narod- i da rešimo i naš i veliko albanski projekat. Razmišljanje kao da je na čelu Sinoda neki albanac, jer sve bi otišlo na njihovu vodenicu! Problemi se ne rešavaju srcem nego glavom /taktikom/.

nevernik

pre 11 godina

A kako se izjašnjava gospoda po pitanju korupcije,obrazovanja,morala,pogrešnog sistema vrednosti?
Odakle im pare za kola u kojima se voze?

pero

pre 11 godina

Podrška vlastima za Kosovo! Crkva bi da nas vraća konstantno u srednji vek. Narod je apatičan a popovi dobro žive! Može im se da filozofijraju! DOSTA JE BILO!

Bata

pre 11 godina

Podržavam predlog da se SPC oduzme sva nepokretna imovina osim crkava, da se zakonom uvedu u poreski sistem, kao i da se veronauka izmesti iz škola, pa neka je crkva sama organizuje i finansira. Osnov za oduzimanje imovine? Naknada štete za žrtve pedofilije, na primer.

Milos

pre 11 godina

Ipak ima pravde! Kosovo ce definitivno predati Milosevicevi i Seseljevi naslednici i jos u sukobu sa SPC i SANU koje su ih stvorile i podbadale ceo narod na nacionalizam! Nakon ovoga, Srbija ce konacno moci da se okrene buducnosti i razvoju!

Metanoja

pre 11 godina

Državu Srbiju su stvarali ljudi koji su ginuli za krst časni i slobodu zlatnu.
Ovi ljudi su reprezenti tog načina razmišljanja.
Ono je danas možda u manjini.
Ali me prosto zasmejava tolerantnost nazovi demokrata prema tom načinu razmišljanja.
Tako da im termin "Evroslinavci" potpuno odgovara.
Samo slinavcima je od države i naroda veća svetinja Haški tribunal .......

Djakula

pre 11 godina

Recite sami sta jos treba da urade da bi ste se osvestili.
(pitanje zivota, 6. decembar 2012 09:32)

- Pa prema tvojoj implicitnoj misli, verovatno da nam posalju vojne pozive i pravac Kosovo.

da postanes ateist od muke

pre 11 godina

Interesantno je da kod nas institucije najveceg zla imaju najvece poverenje u narodu,tipa crkva,vojska itd.Zato i nestajemo.Sram vas bilo,gde ste bili 90 ih,krstili ste tenkove i blagosiljali i navijali za zlo i rat.Gde sad terate,da se narod tamo do kraja prkosi i nestane.Sram vas bilo.Ko nas pita za misljenje bruke jedne i izrodi,sta zavisi od nas.

Kole

pre 11 godina

Puna podrska Kosovu. Mnogi jos ne veruju, ali stabilizacija Kosova znaci i stabilizaciju same Srbije. Nova Vlada je to ukapirala, i kapa joj dole!

NekoIzMase

pre 11 godina

ovi da su na vlasti bilo bi gore nego u saudiskoj arabiji
(doboj, 6. decembar 2012 10:40)

Al bismo bar imali podršku Amerike, imali manje lopova, uplitali se u unutrašnja pitanja drugih država i sl ... Meni je saudijska Arabija skroz u redu ...

leskovac

pre 11 godina

pa naravno bre.Oni sluzili vojsku bez oruzja,a kace se preko nas.Evo samo da doruckujem i odoh da razmontiram Bondstil i granice,mozda smotam u rolne i autoput Pristina-Tirana.A sto gubimo Presevo,Bujanovac i dr. nema veze?Eeee popovi-lopovi.Hm,bas se rimuje.Samo Patrijarhu Pavlu skidam kapu.

Nenad-EU

pre 11 godina

Ajde onda lepo da mi branimo Kosovo, Madjari Srem i Backu, Hrvati NDH, Austrija granice Habzburske monarhije, Italija Istru itd.
Mislim da je svima jasno gde to vodi...

'Oćete hotele?

pre 11 godina

Ima leka tome, i to veoma jednostavnog. Vlada Srbije neka predloži izmene Zakona o restituciji prema kojima će se poništiti vraćanje crkvene imovine i ta imovina biti pretvorena u državni dobrotvorni, socijalni i penzioni fond. A kad Sinod SPC kaže da su se samo šalili, onda i Vlada Srbije neka kaže da su se samo šalili, a može i da ne kaže, nego da predlog zakona prosledi Skupštini.

Ivan S

pre 11 godina

Da se razumemo, vernik sam i kada me neko pita, da li si kršten ti?! odgovaram potvrdno. Ali, kada vidim ovu fotografiju prva asocijacija mi je mafija. Duhovna mafija pokušava da pomogne svom narodu. Pa da imaju čime da pomognu, duhovno stanje, emotivno, mentalno i istorijsko ne bi bilo na ovom nivou na kome je. Aminovali su Slobi, aminovali demokratama, sada im se kao ne dopada politika. U ime oca i sina, svetoga duha, mercedes, audi ili bmw!

Markovic Mitar

pre 11 godina

Sta sad kukate licemeri radikalski naprednjacki. Pa jel ih Toma zvao za savet. Sto niste onda kritikovali predsednika sto mesa crkvu u poslove sekularne drzave, Jel zvao i SANU u pomoc. Jel imao platformu za KiM jos pre izbora pa je i nas neopredeljene navukao. Vase licemerje nema granica. Svaka laz je istina dok vama odgovara. Svaka istina je laz dok vama odgovara. Polako se pretvarate u idolopoklonike najgore vrste, daleko gore od titovih komunista. Vase jednoumlje je nemerljivo i neshvatljivo, vase jednoumlje nas ne vraca u devedesete nego daleko vise unazad u vreme vozdova i knezova. Sada pozelim da mi otpadne ruka kojom sam glasao za vas.

nikola

pre 11 godina

verujuci sam, idem redovno na sluzbe u crkvu, ali ovo nema veze sa verom, ovo je realpolitika u koju se doticni uopste ne razumeju...neka rese da se svim parovima koji ne mogu da imaju decu osnuje fond pri crkvi za vestacku oplodnju pa da radjamo obilice, podelimo im heklere i pravac groblje!!!

EU Citizen

pre 11 godina

A koliko ste vi, bradata gospodo koja nastupa pod umetničkim imenima, dobili glasova na nekim izborima i koga uopšte predstavljate da biste imali kredita da u državi u kojoj je crkva makar nominalno odvojena od države nešto tražite, ili, još gore i drskije, "zahtevate"?

5 do 12

pre 11 godina

Crkva se ne oglašava često, čak i vrlo retko o dnevno-političkim pitanjima.

Ali kada se Crkva oglasi, to znači da je ZAISTA ozbiljna situacija, i OZBILJAN problem.

Oglušiti se o tako nešto, za to treba zaista biti glup, lud, bezbožnik...

Drago mi je, na žalost, što se ovime i ova vlast, za koju smo mislili i nadali se da je nacionalna, razotkrila i pokazala kakav je.

"prodane duse"

pre 11 godina

Koje ste vi clnovi SNS prodane duse.Da je ovo pismo bilo upuceno prethodnoj Vladi, dizali bi SPC u nebesa.
Nije bilo vecih Srba i vernika od Vas,sram vas bilo.
Ja inace ne mogu ni te vase ni ove popove da gledam ocima.Ne zna se ko je gori.

Joao

pre 11 godina

Da li je ovo zvanično ili nezvanično pismo? Ima li ovde potpisa svih članova Sinoda? Kako to da se ove stvari objave u novinama pre nego što se Sinod zvanično oglasi? Ako je pismo poslato svim opozicionim partijama, otišlo je znači i "evroslinavcima"? Taj rečnik mi je i najsumnjiviji... ovo više miriše na Dveri nego na nekog uravnoteženog. Bojim se da bi ovakvim pismom Crkva učinila grešku u koracima. Možda će se povećati broj onih koji se krste u GSP-u pored crkava, ali sve drugo će opasti...

Trifun

pre 11 godina

Neka nam je svima Bog u pomoci, posto ovakva SPC ocigledno nije. Nisu reagovali na Milosevica, na stradanja koja su usledila, na tajkune i pljacku Srbije, na bescasnike i manijake u sopstvenim redovima, na antidrzavnu politiku od '45. godine do danas. Vuk Draskovic i SPO su jedini od '90. godine trazili da se izvrsi restitucija i vracanje crkvenog zemljista na KiM, molili i kumili da crkva preuzme brigu o svom "stadu" kao sto je Hrist to radio. Ali ne, vladike su se odmetnule od Hrista. Zar jos neko sumnja u to da bi se otvaranjem dosijea za mnoge od crvenih velikodostojnika utvrdilo da su se "njihov bog" i vera nalazili u tajnim sluzbama?

Sasha

pre 11 godina

Ispada da Toma nije bio blesav ato je isao da “trazi blagoslov“. Samo je pokusavao da ih primiri, jer ovi ako se zainate, izvesce ljude na ulice.

nikola drezgić

pre 11 godina

Šta se svi ljutite na Sinod SPC? Pa oni samo hoće da svi muškarci u Srbiji što pre,bez muke,završe ovozemaljski život i presele se na mesto gde postoji KiM bez stambolićevih granica! Takođe žele i ženama u našoj zemlji da omoguće da im sadašnje muževe zamene afro-amerikanci u uniformama koji bi ih od svojih plata uveseljavali jednom godišnje Luj Viton torbicama i vozikali ih hamerima do Košutnjaka i ostalih predela koji obiluju šumama,da osete pogon na sva 4 točka!

Marijana NS

pre 11 godina

Apelujem da se neko od ovih gospodina pozove na B92, najbolje kod Olje Beckovic u nedelju ili kod Suzane Trninic, pa da se lepo narod javi i kaze svoje misljenje, pa da se spuste na zemlju.... jer ovaj narod nije birao njih, nego politicare da ih vodi.. a oni ako zele da se mesaju, nek osnuju stranku, nek im se uvede fiskalizacija i sve po redu kao za sve firme, jer oni drugo i nisu... napominjem: vera i religija nemaju veze sa ovim, da me ne bih napali vernici, nisam se verski izjasnila... pozzz..

Niki

pre 11 godina

Ma da upravu su vecina komentatora, ne treba nam SANU (sta oni znaju), a tek crkva, jedina institucija koja se vekovima odrzala, ma ni ona nam ne treba. Ne treba nam niko i nista, bitno je da uzivamo u postojecem blagostanju.

vernik

pre 11 godina

Gospodo iz SPC, prodajte sve svoje luksuzne vile i automobile, idite prevozom kao i jadni narod sto ide a od novca koji dobijete za vase automobile i nekretnine pomozite roditelje koji nemogu da odvoje deci ni za uzinu! Ubicete i ovo malo jadnog naroda sto je ostalio u Srbiji!!! Zivim u Francuskoj, i mogu vam reci da ovdasnji narod preko SPC u fr stotine hiljada eura salje za decu sa Kosova!!! Gde idu te pare? Samo od ovog novca moze da zivi i da se radja nas narod na kosovu! a gde su ostale evropske zemlje, Amerika, Kanada, Australija!!! Gde idu milioni eura? Odgovorite mi??? To nije misija Bozija sto vi radite!!!!!

Darko Ković

pre 11 godina

Treba Dinkić da im zapreti uvođenjem fiskalnih kasa u svaku crkvu, odmah će da legnu na rudu i svaki državni interes biće i njihov!

ateista

pre 11 godina

Samo nam fale jos popovi da se umesaju! Popovi, bre, proslo je vase milosevicevsko zlatno vreme kada ste raspaljivali nacionalizam i podsticali ratno raspolozenje! A sad mirno i dostojanstveno u crkvu, na svoja radna mesta!

Irena

pre 11 godina

Ma haj'te molim Vas! Danima se već priča i radi na ovu temu, a Vi se javljate sad kad su ljudi već dali reč, sada kada praktično više nema nazad. Ovo je krajnje neozbiljno, gospodine Sinode. Da li je to Vaš način da operete ruke od svega što će neminovno uslediti? Ova situacija je izuzetno bolna za sve nas, zašto je Vi sada dodatno otežavate kada znate da je alternativa stajanje u mestu. Srbija je iz raznoraznih razloga predugo bila u toj poziciji i sebi to više ne može da priušti. 8 tačaka - koje druga strana nikad ne bi prihvatila - zapravo i nije rešenje.

Evroslinavac

pre 11 godina

Imajuću u vidu sramno ponašanje SPC do sada, mogu jedino da zaključim: Ćim su džedaji protiv, to je dobar znak da vlada radi pravu (i jedinu moguću) stvar. A oni nek maštaju i zahtevaju, najbolje do svog "poslodavca", da im ispuni želje.

Labud

pre 11 godina

Ovo je meni vise nego smesno. Parodija. Nego izgleda da se samo popovi i kriminalci ne zale na finansijsku krizu, njima posao cveta. Inace i tu glavne pozicije drze mediokriteti, saradnici sluzbe i rodjaci. I na kraju ja da sam pop vozio bi elektricni tesla-mobil, kakav niko u gradu nema.

Iguman Nemanja

pre 11 godina

Reč SPC treba da je svetinja za svakog poštenog Srbina ma gde u srpskim zemljama da živi. Istorija već dokazaše da je SPC jedina zdrava snaga koja spase našu veru, srpstvo i otadžbinu kroz vekove.

Srbija ako ne posluša ove reči vrši samoubistvo!

ygogi

pre 11 godina

Kad te neko porazi,istorija pokazuje,imas samo dve mogucnosti.Ili ces da postanes sluga i da slusas,jer pobednik je nemilosrdan ili ces kao Spartanci ili japanski samurji ili pak nasi kosovski preci ,izabrati carstvo nebesko.Treceg nema,drugo je vecini neshvatljvo,znaci nazalost ostje nam samo klimanje glavom i apsolutna poslu

pijetro

pre 11 godina

Poslednji put kada je jedna druga institucija pisala Memorandum, sve je krenulo po zlu. Da li ce i sada Srbija izgubiti citavu generaciju mladih i sposobnih ljudi, ili mozda i dve generacije?

izdajnik

pre 11 godina

pa da ,dok je narod godinama gladovao i dan danas gladuje ta ista SPC je pametno cutala i bogatila se na racun sirotunje, blagosiljala razne paravojne formacije koje su ubijale civile... malo mi se gade kad ih vidim kako paradiraj u svojim audijima i dzipovima... to su isti oni koji su se zavetovali na skromnost... gospodo popovi kad ste do sad cutali neka tako i ostane jer vasi saveti Srbiji nisu potrebni kao ni Vi.

hocete audi ili tenak?

pre 11 godina

Ajde junaci sad skinite mantije i put kolevke da je branite. Lako je kuckati pisma iz Patrijarsije, nego kad ste takvi mozgovi i junaci a vi se pokazite sami pa juriiiiiiiis na KFRO i kosovsku policiju.
Milosevic je bio licemer, Kostunica je bio licemer, Tadic nije zaostajao u ovoj osobini a ni Nikolic danas, ali SPC je prvak sveta u licemerstvu. Kako vas bre nije sramota...

Zerror

pre 11 godina

Molim nadležne organe da zaštite sekularnost države. Crkva nek se ugleda na Crkve u skandinavskim zemljama, koje se bave humanitarnim i drugim NVO radom jer Crkva to i jeste - NVO.

Nikola

pre 11 godina

Mozda bi umesto audija mogli da voze stare zastave a da svoje vozne parkove prodaju te skupe pare za izbeglice da im se obnove kuce. Ono, da im slucajno raj ne izmakne zbog onog "pre ce kamila kroz iglene usi...". Mada, kad bolje razmislim, sta pa taj Hrist zna o hriscanstvu?

Patriota

pre 11 godina

Šta je "evroslinavci"? Nešto ste se mnogo uskomešali! Zašto niste reagovali kada je Toma išao u SPC da traži podršku? Živela Srbija1 Živela SPC! Živeo srpski narod na KiM!!!

Mik

pre 11 godina

Očekivano! Ipak, ne mogu da razumem zašto ta oštrina nije nikada upotrebljena prema Slobodanu Miloševiću, prema srpskim udbašima i db-ovcima, prema prodavcima i kupcima srpskih preduzeća, prema pedofilima i nasilnicima iz sopstvenih redova, prema onima koji su skupo prodavali imanja i odlazili sa Kosova a sad iz beograda viču "Ne damo!".

Filozof

pre 11 godina

Ovoliko zamena teza na jednom mestu odavno nije bilo. Zasto Crkva ne bi imala pravo da uputi javno pismo Vladi? Pa to mogu i ja i bilo ko na ovom svetu. Da je to uradila neka NVO ne bi niko pominjao: a odakle vama pare. Ne voze svi popovi audije i dzipove,taj klise je vec dosadan. Ovde se radi o neslaganju u vezi sa politikom koju drzava ima prema KiM a sa kojom niko od nas ne bi smeo da se slozi. I samo jos da odgovorim nekome ko je rekao da kosovo 650 god nije bilo srpsko - da si otvorio udzbenik iz istorije znao bi da je Smederevo palo polovinom XV veka,a Srbija prvu autonomiju dobila pocetkom XIX veka, dakle nesto jace od 350 godina je trajala konstantna vladavina Osmanlija.

radomir

pre 11 godina

Kao hriđćanin mogu da podržim ovakav stav SPC.Znam šta hrišćani misle o statusu Jerusalima, ili stav Vatikana o EU. Jedno su stavovi hrišćana i crkva mora da upoznaje narod ali realan život i odnos snaga na terenu je nešto drugo.Pre 2000 godina u Jerusalimu je razapet na krst nevini Isus iz Nazareta,ukazivali su neki da je nevin, realnost na terenu je bila takva da je morala da se zadovolji krvožedna masa.NAŽALOS I SADA JE TAKO

u strahu su velike oči

pre 11 godina

Ala ste svi na forumu naplašeni... C c c
Ma da, sve ćemo da prepustimo, zašto bismo se odupreli bilo čemu i bilo kome. Gazi nas Evropa, Amerika, Rusija...gaze nas naši nesposobni političari, a mi ćutimo i držimo se te bede koju su nam dopustili da zadržimo. Bedan smo mi narod, ali ne zbog ovih u crkvi ili u Vladi, već zbog malograđanštine i straha koji dominira našim srcima.

Пишем ћирилицом да ме "цео свет разуме"

pre 11 godina

Господо попови, ајде ви лепо из својих топлих златних и сребрних вила и двораца у своје Џипове, Крајслере и БМВ-ове, па, кад вам је толико стало, са све породицама на Косово, или бар на "административну границу" на једно недељу дана да се мало смрзавате, па нам после јавите како вам је било и причајте шта би МИ требали да радимо!!! Срам вас било.

Jugoslav

pre 11 godina

Prvo je bio memorandum SANU...i politicari ga poslusae pa prodjosmo kako prodjosmo...Ali to je nista kako ce mo tek proci ako politicari posusaju ovaj memorandum crkve...

Sta je sekularna drzava

pre 11 godina

Samo nam fale popovi da nam uredjuju drzavu.Da po ugledu na muslimanske drzave koje imaju serijatsko pravo i uredjenje (neke)kod nas popovi preuzmu sve u svoje ruke

Dusan

pre 11 godina

Kada je 1937. Stojadinovic potpisao Konkordat koji je Kralj Aleksandar ispregovarao i tako uspostavio ravnopravnost katolika i pravoslavnih, Crkva se pobunila i blokirala njegovo ratifikovanje. Poslednja sansa za pomirenje Srba i Hrvata je nestala, a onda je dosla 1941. ....

pavlikanac

pre 11 godina

I onda se pitamo odakle, ponovo, spiskovi nepodobnih... Ništa ne brinite licemerni "duhovnici" vama izazvani klerofašizam postaje sve jači, svi mi koji vas preziremo naćićemo se na nekom spisku za odstrel, pa ćete uskoro imati narod po svojoj volji. Jedino što me boli je što sam, verovatno, veći vernik od vas. Spremite "bosiljak" za srBske "heroje" i lomače za nas kojima ne pada na pamet da svoju decu šaljemo da ginu za vaše "ideale". SPC FUUUUUUUUJ!

mare

pre 11 godina

pustiš bradu, obučeš crnu haljinu i automatski si van domašaja zakona, ne plaćaš porez, možeš da pričaš šta hoćeš, još te šačica fanatika i ozbiljno shvata i spremni su da se za tebe tuku po ulici...

Djoka

pre 11 godina

"Vruc krompir"! Hitno da osnuju partiju, pa da odmah vode drzavnu politiku k'o sto znaju, i k'o sto je red, pa da sve bude u najboljem redu, bas kao kod njih!

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Ovakva agresija SPC nece sigurno doprineti raspadu drzave. Ali je sasvim moguce da se dogodi, da bi se smanjile tenzije, stvaranje nove KPC (Kosovske pravoslavne crkve). Mislim da je to i jedini pravilni put. Zivi bili pa videli! Konstantno i konzistentno SPC igra protiv same sebe, ne shvatajuci vreme i novi prostor koji im je ostao za iskljucivo "religiozno" manevrisanje.

Vlad

pre 11 godina

I ja sam protiv onog sto su radili i rade Kacavenda, Pahomije, i ostali bahati popovi. Bolje bi im bilo da prvo ociste svoje prljavstine a ne da ih guraju pod tepih. A Artemiju (kosovskom) su spakovali. Iskreno ni meni se ne svidja ovo što je uradila država, ali crkva. Crkvi je bolje da ćuti.

djanikedArmando

pre 11 godina

Kad budete poceli da placate PDV i prestali da naplacujete krstenja 4000 + 1000 din za studenta koji je tu 2 puta vrisnuo onda mozete da pitate da li smete da date komentar na politicka desavanja.

Aca

pre 11 godina

Baš mi drago što će Pravoslavna Crkva Srbije, da malo "pr##" ovu vlast, koju je uvek i podržavala, a podržavala je i zločine širom bivše SFRJ. Neće ova Vlada dugo trajati, koliko vodim, iako su "vukovi" pokušali da se maskiranjem "sakriju" od razuma birača. Političarima i dalje poručujem: nastavite da trčite u SPC po savete, i nastavite da dozvoljavate da se crkva meša u društvo i politiku.

Mis

pre 11 godina

Da li vi, gospodo, razmisljate o (samo)ubistvu naroda? Dokle ce srpske majke da izigravaju mucenice saljuci bracu, oceve, muzeve i sinove u rat za 'svetu' zemlju...? Manite se kamenja i zemlje, bavite se ljudima. U Srbiji nas je oko 7 miliona i svake godine izgubimo po grad. Koliko nas je izginulo za neke utopije poslednjih godina - iz svih naroda stare Juge - a sada... Pogledajte to Kosovo i ko i koliko njih tamo zivi... A onda pitajte pokojnog patrijarha Arsenija, sto li je on prvi (i)selio Srbe. Mozda je vise brinuo o narodu nego o zemlji...

vanja

pre 11 godina

Zemlja zove svestenike da sidju na nju. Vi svestenici koji lebdite shvatite da je vreme da se prihvati realnost. Realnost treba da nam je svima polazna tacka.

Marko

pre 11 godina

Koliko znam, jedna od glavnih parola i SNS tokom parlamentarinih i Tome Nikolica tokom predsednickih izbora je bila i preispitivanje svega potpisanog od strane Borka Stefanovica i predhodne vlasti a u vezi sa pregovorima sa Pristinom. Tada, SNS-u i vrlom nam predsedniku iz usta nisu izlazila obecanja da ce svi ugovori koji idu na stetu Srbije bivati raskidani. A sada ista ta stranka i isti taj Toma, bas kao i Dacic, otvoreno govore dosta dogovorenog ide na stetu Srbije ali oni to moraju da primene jer je predhodna vlast potpisala. Cekajte malo, pa ko koga ovde laze? Ne zanima me SPC apsolutno, mene zanima sta radi vlast. A ocigledno ne radi nista.

sasa

pre 11 godina

Ma ko vas sta pita. Pokazali ste vase pravo lice. Dosta vise da mrcvarite onaj naivni narod na Kosovu. Neki se bogate na tome a narod uvek ispašta.

R2D2

pre 11 godina

Zbog ovih spodoba na slici gore izgubio sam poverenje u ceo sistem SPC. Verujem u Boga, ali ogromna većina veroučitelja misli samo o novcu. Oni se groze Evropske Unije, a svako od njih poseduje po jedan ''evroslinavi'' BMW. Duhovno su zamenili materijalnim i sada nam oni drže slovo. Jadno, da jadnije ne može biti.

vernik

pre 11 godina

Vlada je kriva za sve, Nikolić ne treba da traži nikakvo mišljenje SPC o tome kakva treba da bude politika zemlje, ovozemaljske probleme treba da rešavaju političari, a popove treba ostaviti da se bave dušama, a ne politikom. Za ovo stanje i Tadić kriv. Nalazimo se u Evropi, ne u Aziji.

Nenad

pre 11 godina

Bez obzira na Dačićevu opuštenost i uveravanje da su ispunjeni uslovi Srba sa Kosova, ovo sa graničnim prelazima neće ići lako. Verovatno nas čeka decembar pun napetosti, sukoba kao i nove barikade. A o organizaciji kao što je SPC ne vredi puni trošiti reči jer su oni odavno pokazali ko su i šta su.

Milan

pre 11 godina

Crkva(Sinod) iznosi planove o resenju politickih pitanja!!!Zato u Srbiji i jeste tako kako jeste.Umesto da se bave crkvenim,verskim obredima oni se bave politikom a Milosevicev uvenok Premijer Dacic umesto da peva narodne pesme,pravi koncerte on bi na veceru u Bruesell.Tamo je drugacija kuhinja od one u Prizrenu i Zitoradju!

Atom

pre 11 godina

Гордост и ништа осим гордости.И што више гордости то ће нас манје бити.
Јако ми је жао што се нико не бави са ВЕРОМ.Овом народу је потребно пуно вере а не политике.

СРБ

pre 11 godina

Сви који су овде осули паљбу по СПЦ због става да Косово треба бранити, треба да знају да се на Косову брани цела Србија! Они који Косово отимају, неће се ту зауставити! Коме то није јасно, нека му је Бог на помоћи кад пред његов праг дође несрећа!

Karan

pre 11 godina

Pošto su svi otvoreni oblici neprijateljstva nad Srbima iscrpljeni, još se niste dosetili ko je u pravu?Znači da deluju oni kemtr. i haarp antene. Sebičnost, strašljivost, kukavičluk.Ako vi izdajete pretke, ne računate na potomke, znajte da oni računaju na vas.Zašto samo mladi Srbi nemaju normalnu reakciju na otvorenu agresiju neprijatelja, već iskaljuju bes na onima koji ih podsećaju na to?

blebetalo

pre 11 godina

Kako je ovo bjedno. Nazivati,mozda,polovicu svog naroda slinavcima!?I to ko?Onaj koji te treba ucit svemu ljepom,bogatiti tvoju dusu.Znamo svi da su politicari uglavnom sebicni,pokvareni,egoisticni i nehumani,ali kad covjek takvo nesto dozivi,to pomanjkanje empatije i zatucanu beskrupulonost,od svecenika...to je strasno!
Na kraju su sigurno posjedali u svoje luksuzne aute,mahom iz EU - ko je tu onda slinavac????

Aleksandar

pre 11 godina

... onda su dosli popovi, pa topovi, pa lopovi...

No dobro, razumem ja njih, biznis je biznis a priroda svakog biznisa je da stvori potraznju za robu ili uslugu koju nudi. S tim u vezi, izazivanje ratova je najisplativija investicija za SPC - lepe se pare uzmu od opela i parastosa. I jos neoporezovane, 'di ces vece srece za njih?

Uime

pre 11 godina

I KOD OVIH SE IDE PO SAVET. Nije ovo vreme kosovskog boja (bilo ih je 3 a najbeznacajniji je onaj iz 1389. Crkva napravila mit). Generacije svestenika obrazovane na tom mitu nisu u stanju da vide u kom veku zive. Nece oni anatemisati "srpskog vernika" Lukica koji je u ime te "srpske" vere nacinio neljudske zlocine niti ce videti svoju ulogu u tom zlocinu ali ce se mesati u politiku samo radi svojih prizemnih ne nebeskih interesa. Bas su to "mudre" glave pa da oni daju SAVET. Doduse KO im ga trazi.

lol

pre 11 godina

A nekad su popovi bili obrazovani, razumni i dobronamerni ljudi... Danas imaju očigledno veći interes od dobrobiti naroda. Nisam čuo da su se bunili oko krađe novca koji nije na kraju otišao Srbima sa Kosova, al kad im diraš ekonomski interes...

Spinoza BGD

pre 11 godina

Uvek ih tražim na izbornoj listi i nikad ih nema. Zašto se ova partija (SPC) diskriminiše od strane Republičke izborne komisije?

noname

pre 11 godina

Šta je bilo Evrunijati, vi koji svojim komentarima odobravate sve što je protiv srpskog naroda? Da vam ne smeta želja SPC da se ukloni ono atlantik (Bondstil) iz "evroatlanskih" integracija?

VladimirR

pre 11 godina

U srednjem veku su kraljevi isli po misljenje i zadatke kod pape. To je slika Srbije u 21. veku. Da li treba da ocekujemo i inkviziciju?

pravoslavac

pre 11 godina

Nisam znao da su u Srbiji srbi pravoslavci nacionalna manjina,ali saznadoh i to. Sve što su crkveni oci rekli je istina još i gore. Samo jedno pitanje Tomi, vučku i Ivici ima li Srbija ustav, šta je sa platformom za KiM.

Neplaceni Komentator

pre 11 godina

Nisam vernik. Crkve i popovi me nerviraju. Meni bi placali dobar porez i ne bi vozili dzipove. Ali sta se ovog tice, svaka im je na mestu.

ququ

pre 11 godina

Zar je njihov bog tako bezvrijedan da se moraju baviti državnim spletkama, granicama i politikom? Nije li Bog uzvišen? Nije li bog iznad svega toga?

crazy processor

pre 11 godina

Sta je popovi, stigla Vas frka, vidite da uskoro stizete na red oko lopovluka pa hocete da skrenete paznju na Kosovo, e pa nece moci.

Andjela

pre 11 godina

Opet ovi rade mimo Ustava Srbije. Pa jesmo li mi sekularna drzava
ili nismo? Vise smisla bi imalo kad bi se osnovne skole pobunile
protiv drzavne politike nego ovi.

Ako se posmatra iz drugog ugla moze potpuno da se tretira
kao puc.

Uzas!

saša

pre 11 godina

Zaista, čovek da "iskoči iz svoje kože" kada pročita ovako nešto. Licemerje crkve nema granica. A malo je 1500 karaktera da objasnim zašto. Ko zna - zna.

d

pre 11 godina

Podrška Dačiću! Nisam mislila da ću u životu tako nešto pomisliti, ali sada je konačno pokazao da je sposoban za još nešto osim trulog populizma i demagogije. Poštovani Sinode, Srbiji je dosta samozavaravanja i samozolacije!

Bob Sent Kler

pre 11 godina

Ja sam vernik. Idem u crkvu, slavim slavu i verujem u Boga. U crkvi ne vidim samo dzipove vec i nesto duhovno, meni jako vazno. Crkva, kao i svi, moze da ima svoje misljenje povodom cega god hoce. Ali ja sam ove nacisto sa granicama njene uloge i mogu samo da porucim: Srbija nije dzamahirija a mi nismo mudzahedini!

Iznogud

pre 11 godina

Da li ovo pismo znači da "duhovni" vođa svetovnih lica na ovim prostorima podržava i da je podržavao sve ono što se 90-tih dešavalo na Kosovu od strane zvaničnih vlasi? Ako je to tako, ko je mene kao svetovno lice pitao da li se sa tim slažem, ili misle da moramo da ih sledimo kao zabludele ovčice. Oni nisu, a nije ni vlast.

Da se razumemo ja jesam SRBIN, ali ne pristajem da budem OVCA!

Da li ovo znači da duhovne vođe podmazuju kalašnjikove pod mantijama, kako bi ih povadile kada im bude odgovaralo?

Ajde, lupajte minuse ... ali pre toga razmislite ko ste !!!

yox

pre 11 godina

Kada se budete odrekli svih svetovnih bogastava i luksuza onda se javite. Narod gladuje i preživljava a vi bi da vodite politiku iz skupih automobila. Sram vas bilo!!! Sada slobodno bacite anatemu na mene.

I.S.

pre 11 godina

SPC nesme da ima uticaja na drzavu, mi smo sekularna drzava, zato neka se potrudi da ocuva veru i duh zivih pripadnika naroda. Ako nastavi ovako, ukoro ce i SPC nestati sa ovih prostora.

Нови Сад

pre 11 godina

Ок, можда захтеви и нису лоши, али да ли су реални? Уклањање Бондстила, јел ико са мало памети писао ово? Што нису отишли у Вашингтон да тамо постављају тај захтев??? Или нек замоле оног у кога верују, па нек им он испуни захтеве, сад је идеална прилика да се докаже!

Ratnik tuđim izborom.

pre 11 godina

Nije popovima smetalo da blagosiljaju zločince tokom rata koji su po Srebrenici i ko zna gde činili strašna zlodela. Ne smeta popovima ni što su se u ime nas i njih počinila zlodela. Da ima dobrovoljoca koje bi poslali u rat opet bi sve bilo u redu. Visoko poštujem veru i vernike, ali je gorka istina da verske zajednice stoje iza najgorih zlodela na prostorima bivše SFRJ, da su ih direktno ili indirektno odobravale, da su kreirale atmosferu mržnje i netrpeljivosti i da su konačno najveću štetu nanosile svojim narodima. Sramno je da predsjednik države legitimno izabran u sekularnoj državi ide na konsultacije oko kosovske ili bilo kakve politike kod Patrijaha... Vreme je da se svako vrati svom poslu. A ovo što čine popovima definitivno nije posao.

Slavisa Vasiljevic

pre 11 godina

Malo je nisko prosipati cinizam po nevolji sopstvenog naroda! Zar ne? To mi izgleda kao da ti neki siledžija isprebija ostarelog i nemoćnog oca - a ti da ides unaokolo i da se podsmevaš njegovim modricama.. Mada nista me ne cudi - živimo u Ničeovom i Sadovom vremenu!

iona

pre 11 godina

osililo se to- videlo da može da naplaćuje stotine evra za sahrane, a da ne plaća porez; onda počelo da gradi hotele sa 5 zvezdica; sad evo hoće da vodi i državu. malo su vas komunisti prevaspitavali - trebalo je više.

golened

pre 11 godina

Molim vas, micite ih. Vec se velike strahote desavaju i bez njih. Zar je moguce da nasa Crkva siri zlo. Tuzno, ali spas je samo ako Crkva potpuno izgubi na znacaju.

Saša

pre 11 godina

Ovi kao da su krenuli na Sensation black, samo što je realnost drugačija. Ponovo su tu da se mešaju u politiku, kao što su to oduvek želeli. Ako bi njih slušali oni bi nas i našu decu slali u novi rat. Oterajte više ove prodavače magle, parazite društva. Na njih idu ogromna sredstva iz budžeta, baškare se, ne plaćaju porez, zamajavaju narod, ništa ne proizvode, samo parazitiraju. Proterati ovu crnu senzaciju!

devedesete

pre 11 godina

Aman,dokle vise ovi popovi da nas guraju u ratove?Zar nije dosta stradanja ovog jadnog,napacenog i na kraju glupog,mazohistickog naroda?A sve zarad njihovog metanisanja-ne smetaju im skupocene,luksuzne zapadnjacke limuzine/A sve u ime Boga!Cijeg,pitam se-naseg ili njihovog???Mi ih nismo zamolili da da nas "stite"i metanisu.

Stevan

pre 11 godina

Kako su se betmeni podgojili PRAGNJETINOM pa bi malo da se mesaju u nesto sto nikako nije njihov posao u ekuranoj drzavi. Mogli bi svojim dzipovima da odu do Jarinja, da izadju iz toplih dzipova i provedu koji dan i noc sa onima za koje se navodno bore... Dosta vise foliranja popovi.

Jefimija od bola

pre 11 godina

"Evroslinavci" jedva cekaju EU. To je nada za njih, deduskare uspavane i zacarane u udobnom svetu vlastitog zitja. Vama se sve moze i sme. A gresnici su uvek samo na drugoj strani od one propovedane, tj. naspram crkvene popovske govornice.

Bojan

pre 11 godina

Ispravno su konstatovali da je narod glasao za "patriotsku" opciju, koja sada prihvata sve netransparentne sporazume koje je prethodna "nepatriotska" vlast sklopila u cilju predaje Kosova radi praznih obecanja.

U tome su u pravu, narodna volja je izneverena i politika se nista znacajnije nije promenila.

To sto se petljaju u politiku nije bas najsrecnije resenje, ali dolazi kao reakcija na bezakonje. Kada bi u drzavi vladali pravo, bili postovani ustav i zakoni, drzava konsultovala svoje gradjanje pre znacajnih poteza, onda bi crkva mogla da se bavi svojim poslom. Ovako svi gledamo sta se godinama desava i pitamo se WTF ko vam je dao taj mandat!?

Реалан

pre 11 godina

Видим да се овде спомињу џипови и имовина коју свештеници имају. Ја ипак не бих тако генерализовао ствари, црква је велика организација која има пуно људи, наравно и добрих и лоших (знам неколико врло добрих и њих погађају овакве приче). Наравно као и у свакој великој организацији има и жита и кукоља.

Што се захтева тиче, најсимпатичнији ми је овај за Бондстил, јел они стварно мисле да је то могуће?

Мада и ова наша власт ми није јасна, не знам зашто сад хоће да реше коначни статус Косова кад смо у најлошијој међународној позицији у историји! Нек ураде све са техничке стране да олакшају живот нашим људима доле али за коначни статус чекати нека боља времена

Gendalf

pre 11 godina

Koliki je porez platila SPC za 2011-tu godinu , da li finansijske institucije kontrolišu poslovanje SPS kao što je to normalno u svim sekularnim državama? Red bi bio da se napravi jedan INSAJDER o SPC , izgleda da je vladike svetska kriza zaobišla u širokom luku , gledajući njihov vozni park i raskošne vladičanske dvore ili palate. To njihovo istorisko huškanje treba lupiti po džepu.

Nikola NS

pre 11 godina

Свако ко не плаћа порез нема право да критикује било коју државну политику. Друга недела нећу ни да помињем.

amos

pre 11 godina

spc je izgubila pravo na glas. Gde ste bili zadnjih 70 godina? Samo tamo gde se jede, pije, uzima novac, blagosiljaju ubistva drugih i siluju deca. Sami ste krivi.

B-GBG

pre 11 godina

Pazi ih ko Cvorovici samo da razgrnu mantije i pokazu pistolje. Cvorovicima su bili vazni ideali a ovima su pare draze i od samog boga. Nekako mi se cini da su ove cike sa bradama najveci ateisti u Srbiji jer da i malo veruju u boga ne bi radili to sto rade.

Goran

pre 11 godina

Sta reci na ovo, kad pristojne ljude naterate da vas opsuju. Uvek sam smatrao da je crkva, i danas to mislim, pretrpela jezive strahote pod komunistickim Titovim rezimom. Medjutim, sada se pitam, da li je to bas uvek bilo neopravdano? Znam da bi oni kojima sila lezi u topuzu jedva docekali da vas ponovo satiru, cupaju brade ili jasu, ali ja vas ljudski molim, za razliku od takvih, da zbog Srbije preispitate sebe i vase stavove koji su ultrastetocinski.

Zuzevka

pre 11 godina

Pre nego sto otputuje na onaj svet, dusa bi rado da vidi i (do)zivi ovaj - EU svet. Vi pricate o lepoti onog sveta, moji rodjaci kad se vrate iz Evrope o carolijama EU sveta. Daj da iskusimo i iscrpimo sve lepote ovoga sveta, pre nego sto se docepamo vecnoga, sveti i mili ocevi.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Sve je to bajno i krasno, ali i debelo prekasno. Di ste bili '90tih kada se sve zakuhalo i odigralo? Ah pa da držali ste mise za razne dobrovoljce koji su išli da "brane" svete srpske zemlje i držali ste prigodne govore gdje ste sirili nacionalnu netrpeljivost sa ne kažem mržnju. Da se molite 100 godina nećete isprati vlastite grijehe.
Kosovo se silom ne može vratiti, znaci ne može se vratiti. To je tako jednostavno.

rigidni designator

pre 11 godina

Na ovoj slici podsećaju malo na porodicu Soprano u mantijama.Mislim,istih su gabarita,tu su negde na parkingu i besni automombili,a i metode rada su im dosta slične.

sredoje

pre 11 godina

A dok je država tamo ubijala, palila i proterivala Albance, Crkva nije bila protiv. Kako se ne nađe niko među vladikama da i to pomene? Sramota.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 11 godina

U dosta stvari se slažem, najvažnije je povratak 200.000 Srba zašto treba zadužiti Ameriku i EU, i to mora biti prva tačka u pregovorima. Sa više Srba na KIM biće lakše uredjeje iste, po onoj "čije su ovce njegovo je polje" što će dovesti do uredjenja KIM kao moderne konfederacije, nešto slično onome što su SLO i CRO predlagali za Jugoslaviju. Znači, povratak,povratak i samo povratak u tome je 90% rešenja za KIM.

Icarus

pre 11 godina

"Sinod SPC u oštro intoniranom pismu zatražio od predsednika i Vlade da odbiju predlog o upravljanju prelazima i izneo svoj plan za rešenje kosovskog problema." - Izvinite sto ovako govorim o crkvi danas na slavi ali sta ima Sinod da se pita o resenju nekog politickog problema? Alo Sinode, da li si ti cuo za Ustav? Sekularnost drzave? Tornjaj se nazad u crkvu i o tvom resenju pricas sa Bogom. Dok su Popovi vodili politiku ove zemlje videli smo sta se desavalo, dosta je bilo. Jel smo mi sekularna drzava ili ne? Ili taj Ustav ne postoji ? Pa dobro ajde onda da ga gazimo.. Ocekujem ostru kritiku Vlade na ovaj potez Crkve inace ce ovo biti dokaz da je ova Vlada 3 puta gora od predhodne.

goes around...

pre 11 godina

Svi vi koji savetujete svestenicima da uzmu puske i idu na Kosovo vrlo brzo mozete doci u situaciju da puskama branite sopstvene pragove. Ako nam tek tako uzmu Kosovo zasto mislite da nece moci i Beograd? Mislite daleko je Kosovo od Beograda a u stvari je mnogo blize nego sto se vama cini pogotovo ako oni koji nam uzimaju vide da se sa time u Beogradu slazemo i podrzavamo.

pitanje zivota

pre 11 godina

Mozete misliti o SPC sta god hocete ali ovaj put su potpuno u pravu. EU se takodje nekome moze svidjati ili ne ali u narodu Srbije evrointegracije podrzava manji broj gradjana a mi zivimo nominalno u demokratiji. O Kosovu se moze raspravljati godinama ali ne postoji zemlja u svetu danas kojoj se teritorija toliko brutalno otima a jos manje postoji zemlja koja se sa time bespogovorno miri. Svi potezi Haga i EU zestoko doprinose antievropskom raspolozenju i ne znam sta jos treba da urade kako bi preostali malobrojni u Srbiji shvatili o cemu se radi. Svi oblici otvorenog neprijateljstva su iscrpljeni razaranje zemlje, bombardovanje, sankcije, otimanje teritorije, oslobadjanje zlocinaca koji su etnicki cistili i vrsili genocid nad Srbima... Recite sami sta jos treba da urade da bi ste se osvestili. Prvi ja koji sam bio zestoki protivnik rezima devedesetih ne stidim se da priznam da sam pogresio i da je Milosevic u tom delu bio potpuno u pravu. Cela istina je naravno uvek na sredini.

Srbin pravoslavac

pre 11 godina

Samo citam komentare i cudim se kakav smo to narod!! Kako vas bre nije sramota da komentarisete ljude u mantijama. Zamislite da hrvati ili muslimani ostavljaju ovakve komentare za svoje poglavare?!? Pa oni bih bili razapeti na stubu srama odmah!!! Stidite se bre i zapitajte zasto nam ovako ide??

Andrija

pre 11 godina

A na mestu Bondstila ce SPC da napravi Hotel,dok na prelazima motele za putnike namernike...... "PATROTSKA PLJACKA" setite se insajdera, sve lepo objasnjeno......

radan isposnik

pre 11 godina

Duhovni su uvek puno cinili za zemlju. Nekad dobro nekad lose. Ovaj put su pismo i apel profulili. Tok kojim Vlada ide je zaista pravilan, jer ustvari ni nema drugoga puta, koji bi u ovom momentu doneo vise. U ovom vaznom istorijskom momentu SPC bi se trebala drzati po strani. Jedan eventuelni sukob izmedju Vlade i SPC bi svima doneo ogromnu stetu.

Trustno1

pre 11 godina

To dal ce Kosovo da bude nezavisno je cisto politicko pitanje, a ne religijsko. Isus se zrtvovao za sve ljude ovog sveta. Svi smo jednaki i svi smo braca. Sirimo ljubav, prastajmo, budimo milostivi. ovo nije sarkazam, nisu li ovo hriscanska nacela po kojima treba ziveti?

Djuka, RS

pre 11 godina

Ovo se zove cirkularno pismo? Sva pisma sakupiti, na cirkularu usitniti i u prvi kontejner ubaciti. Kosovska epopeja je bio vijeciti trik kojim su u crkvi decenijama mastili brkove i bradu. Znate li vi koliko smo zaostali u razvoju, mislim na cijeli Balkan, zbog ovog zlobozanatija. Stoljece, stoljece gospodo! I korektori buducnosti su opet tu, da jasu... na narodnoj grbaci.

Zoran-GBG

pre 11 godina

"Nasa" crkva kao po obicaju van vremena i prostora. Ko sa marsa da su pali. Kako tako oni na kraju uspeju da budu rak rana ovog naroda. Njima puni dzepovi a narodu prazna dusa.

Mladen

pre 11 godina

Potpuno se slazem sa misljenjem SPC.Dodao bih jos Popovima puske u sake i pravac Kosovo i metohija.Borbena vozila im ne trebaju imaju nemacka(Audije).

igor

pre 11 godina

Ocigledno je da su i mnoge vladike iz SPC koje uglavnom voze BMW dzipove, takodje ukljucene u biznis sa Severom Kosova i Markom Jaksicem, pa se boje da ne izgube silne privilegije i finansijska sredstva.
Umesto da se ponasaju kao pokojni Patrijarh Pavle, oni uzivaju u besu i luksuzu, a sada bi i da upravljaju drzavom!! nikada nisu osudili pojave poput Pahomija, onda onog batinasa sto je ubio coveka.
Srbija je gradjanska republika po uredjenju, i gradjani su birali na izborima i vlast i opoziciju, a ne SPC.
Neka se SPC mane politike, iako hoce da pomogne ovom napacenom narodu, neka proda za pocetak bogat vozni park i da od toga novac siromasnima!!!!
Sramota u sta se pretvorila nasa crkva!!

SHULE

pre 11 godina

Mešanje crkve i njenih predstavnika u poslove države, nametanje moralnih pravila i normi zasnovanih na religijskim tekstovima, uvođenje verskih učenja i simbola u državne škole, uvođenje verske službe u Vojsku Srbije, nametanje doprinosa za izgradnju verskih objekata, zahtevanje poštovanja i nasilno nametanje žalosti zbog smrti predstavnika samo jedne vere i poistovećivanje veroispovesti sa nacionalnom pripadnošću, apsolutno su nedopustiva kršenja osnovnih ljudskih prava svih građana i građanki jedne sekularne države!

Erazmo

pre 11 godina

Ovaj memorandum je van svake pameti. Ali kad se radi o jednoj tako anahronoj instituciji mozda i ne treba biti tako zahtevan. Bas me cudi da nisu zahtevali da Barak Obama vrati mandat i da se ponove izbori u SAD. Zajedno sa DSS kao ceremonijal majstorom, SPC nista konstruktivno nije pruzila u zivotu Srbije u zadnjhih 20 godina osim manipulacija i pateticnih bdenija, molenija i ostalih enija.

Bakuss

pre 11 godina

Zar nam nije dosta sto u ovoj zemlji imamo "nase", "obraz", DSS nego ce sada i crkva da nam kroji sudbinu kao da smo u 16-om veku?Zasto stalno pravimo 1 korak napred a 2 nazad? Zasto da nam buduce generacije opet ratuju? Svi zaboravljaju kako smo Kosovo i dobili pre 100 godina.Dobili smo ga ratom, sada smo ga ratom takodje izgubili, i sta je tu nejasno?Pricamo kako je Kosovo kolevka srpskog naroda a ne znamo ili zaboravljamo da 650 godina nije bilo pod Srbijom?Kad prestanemo da lazemo sebe onda cemo prestati da lazemo i druge i bicemo bolji ljudi.

ludi splićo

pre 11 godina

Umjesto da se SPC uključi u ovaj sporazum pa da sačuvaju svoju imovinu na Kosovu, dogodit će se da će za 15-20 godina, kad se napokon sjete, plakati za svojom imovinom na Kosovu kao što plaču za imovinom u Hrvatskoj i Sloveniji koju su nepovratno izgubili.

Tole

pre 11 godina

Ovo mirise na tihi drzavni udar. Ko su oni da polovinu birackog tela vredjaju time sto ih nazivaju onima koji podrzavaju "evroslinavce" a drugu polovinu time sto podrzavaju izdajnike zemlje? Ko su oni i cime su zasluzili da najveci deo stanovnistva Srbije vredjaju i stavljaju se iznad njega, da dva (razlicita) drzavna rukovodstva, oba demokratski izabrana, omalovazavaju i preslisavaju? Ko im je dao Srbiju u ruke? Koga oni predstavljaju?
Da je srece radilo bi specijalno tuzilastvo i pala bi neka hapsenja, pa bi se gospoda brzo ucutkala, sela u svoje ispolorane Audije i udaljila se malo dalje s lica mesta.

milan

pre 11 godina

Gospodo skinite matije i puške u šake , a ne da potpirujete mržnju i rat da ovaj narod ispašta i krvari zbog Vašeg "PATRIOTIZMA"
Ja sam vernik , ali da vidimo da li su Vam od boga to što imate automobile , vile itd ili sa grbače ovog nesrećnog naroda .
Nazad i ne mešajte se u politiku

vzv

pre 11 godina

ja sam protiv bilo kakvog mesanja crkve u politiku ili u bilo sta drugo van njenog "opisa posla". nije dosta sto su na budzetu, nego jos i ne placaju porez na silne pare koje se slivaju u bozju i njihove kuce! sad ce jos i da uredjuju drustvo... kakvi licemeri! debeli, prebogati, asketi u dzipovima... odavno je religija trebala da se "prebaci" na polje filozofije, ovako je prinudjena da tim silnim parama kupuje uticaj gde god stigne - kao i svaka druga politicka partija uostalom.

Ja

pre 11 godina

Gospodo, postarajte se vi da nekoliko miliona ljudi ne ispasta vise zbog nekoliko desetina hiljada, mislim da bi onda bili manji gresnici, za sve postoji cena.

srdjan

pre 11 godina

Besni i bogati popovi bi da gurnu Srbiju u vecitu izolaciju i bedu.
samo njihov posao ne bi trpeo, ljudi bi se i dalje radjali, umirali, krstili, vencavali...
Popovi bavite se duhovnim a ne materijalnim svetom, procistite prvo crkvu nije vase ni legalno ni legitimno pravo da se bavite drzavom...

Budimka

pre 11 godina

E crkvo, crkvo, zbog ovakvih ispada imacete manje vernika... Sta mislite, da svi predjemo u Budizam, sve zajedno sa Kosovarima, da izgradimo zajednicke hramove i da zivimo u duhovnom jedinstvu!!! Inace, Srbi nisu oduvek bili hriscani, a zasto bi morali zauvek da ostanu?

Hrist je hodao u krpama

pre 11 godina

Pa skinite drage vladike te zlatne krstace od po 10 kg sa vasih grudi, otpustite vase skupo placene licne sekretare, kuvare, sobare, sofere, ljubavnike, izadjite iz vasih besnih crnih audija kojima se vozikate 300 na sat sa "sluzbe na sluzbu", sravnite vase omlitavele debele masne stomake, pusku u ruke pa na Kosovo, a ne huskate izgladneli i izmuceni narod da udje u jos jedan rat.

milan

pre 11 godina

SPC ni nemoze drugacije da ona nema perspektivno razmisljanje nego se ravno po praistorijskim stavovima koji sa realnoscu nemaju veze. Svi mi znamo da je KiM kolevka naseg pravoslavlja i svima nama jesno da bi bilo veoma bolno se odreci dela tog naseg indediteta ali SPC je zatajila onda kada je mogla da utice na neke dogadjaje u 90-tim godinama pa ovaj vapaj nece danas doneti posebne rezultate. Sutra za celeu Srbiju i sve srbe ce izgledati drugacije dali se mi sa time slazemo ili ne i jedino nam je da izvucemo za svoje narod na Kosovu maksimalno i samo oni koj su blokirani u svojim mozgovima vide neku sansu da Srbija bude ono sto je bila ranije.
Napred mozemo o uslovima zato moramo se boriti ali nazad nema sanse i svi koji nas koce treba da znaju da s tim nepomazu narodu nego samo nekim politicarima i onima kojima ova "hrana" treba da prezive politicki ili materijalno.

dr Mabuse

pre 11 godina

Dakle plan je da bude uklonjena baza Bondstil? Prosto i elegantno. Kako se samo toga neko drugi nije setio? S tim u vezi, ja kao pripadnik nebeskog naroda predlažem i da bude uklonjen Mesec sa neba. Ljudi, zaklanja nam pogled na Sirius...

olja

pre 11 godina

Umesto da pozivaju na ljubav prema neprijateljima i da upucuju na neprolazne vrednosti, oni se bore za nesto sasvim drugo. Nema tu vise nista od hriscanstva. Znam da u pravoslavnoj crkvi ima fantasticnih pojedinaca, ali je velika steta sto je vrh crkve propao.

sramota

pre 11 godina

na svaki ovaj vas komentar koji osudjuje crkvu i njene stavove, tek da vam kazem da nas ima jako puno koji mislimo u tacku i zarez ovako kako je receno. niti to znaci da su nam svestenici i crkva bezgresni, niti to znaci da smo svi mi koji tako mislimo "poludeli za nebeskom srbijom". ovde ne videh ni jedan komentar koji adresira sustinu stava SPC - jedino skrecete temu. A sustina je: da li smo mi saucesnici u ubistvu sopstvene drzave? Rec "evroslinavci" ne prilici, fakat, ali ce ipak posluziti svrsi, a to je da privuce paznju na sve sto su slabi i losi ljudi/politicari spremni da rade zarad potpuno umisljene i imaginarne "evrointegracije"

Mikael Hansen

pre 11 godina

Pametni ljudi, brinu o svojim biznisima u ovim smutnim vremenima. Usvoje li se ove njihove "smernice", biće opet para od opela ko pleve ...

KoleKings

pre 11 godina

Ovi popovi su se totalno pogubili meni nije jasno da li su svesni na kojoj planeti zive.I ja zahtevam da se svi Amerikanci isele iz Amerike ,a to sto je moj zahtev nerealan to nema veze.

teslaboj

pre 11 godina

Bas tako, drzavna politika!

Vi niste drzava, ne glumite drzavu u drzavi.

Trudite se da vasim vernicima omogucite blagostanje i miran duh, a drzavnu politiku kao sto sama rec kaze prepustite drzavnicima, a vi se bavite crkvenom :)

realan

pre 11 godina

Alo popovi,objekti gde treba da propovedate o ljubavi i toleranciji zvrje prazni nema slušalaca,ajde manite se politike,imate lep poziv posvetite se njemu ali iskreno,da napunite crkve istinskim i pravim vernicima!

raucher

pre 11 godina

Zašto se na ovim prostorima sve vjerske institucije umjesto religijom bave politikom uistinu je teško odgovoriti, ali kada bi to činile i tako koristile svoj autoritet imali bismo mnogo više tolerancije i dobrosusjedskih odnosa i mnogo manje netrpeljivosti i mržnje.

Marko

pre 11 godina

Crkva se, nažalost, odavno ne bavi duhovnim blagom, već samo zgrtanjem materijalnog.Ko ne veruje neka pogleda njihove DVOROVE, VOZNI PARK, POPADIJE (ima li koja ispod 100 kg)...
Proizvodnja alkohola im je postala opsesija, i oni bi sada da vode državnu politiku...
A zašto sedište SPC nisu prebacili u Pećku patrijaršiju,...
Eh, Srbijo mučenice...

tanja

pre 11 godina

U ovoj krizi kad ljudi nemaju ni posla, ni para, nit sta da jedu umesto da se time pozabave oni zive u raskosi na racun tih istih vernika i jos ih guraju dublje u bedu.Sto se nisu oglasili za vreme Tita kad je Kosovo dobilo autonomiju,nego su cutali....

Beogradjanin 2012

pre 11 godina

Na stranu što su 'predlozi' SPC o rešavanju pitanja Kosova totalno apsurdni i neutemeljeni u bilo kakvoj realnosti (da ne kažem ratnohuškački), ali ovo definitivno jeste uplitanje crkve u politiku i narušavanje sekularnosti države.

saša

pre 11 godina

Zaista, čovek da "iskoči iz svoje kože" kada pročita ovako nešto. Licemerje crkve nema granica. A malo je 1500 karaktera da objasnim zašto. Ko zna - zna.

milan

pre 11 godina

Gospodo skinite matije i puške u šake , a ne da potpirujete mržnju i rat da ovaj narod ispašta i krvari zbog Vašeg "PATRIOTIZMA"
Ja sam vernik , ali da vidimo da li su Vam od boga to što imate automobile , vile itd ili sa grbače ovog nesrećnog naroda .
Nazad i ne mešajte se u politiku

rigidni designator

pre 11 godina

Na ovoj slici podsećaju malo na porodicu Soprano u mantijama.Mislim,istih su gabarita,tu su negde na parkingu i besni automombili,a i metode rada su im dosta slične.

Mladen

pre 11 godina

Potpuno se slazem sa misljenjem SPC.Dodao bih jos Popovima puske u sake i pravac Kosovo i metohija.Borbena vozila im ne trebaju imaju nemacka(Audije).

KoleKings

pre 11 godina

Ovi popovi su se totalno pogubili meni nije jasno da li su svesni na kojoj planeti zive.I ja zahtevam da se svi Amerikanci isele iz Amerike ,a to sto je moj zahtev nerealan to nema veze.

Iznogud

pre 11 godina

Da li ovo pismo znači da "duhovni" vođa svetovnih lica na ovim prostorima podržava i da je podržavao sve ono što se 90-tih dešavalo na Kosovu od strane zvaničnih vlasi? Ako je to tako, ko je mene kao svetovno lice pitao da li se sa tim slažem, ili misle da moramo da ih sledimo kao zabludele ovčice. Oni nisu, a nije ni vlast.

Da se razumemo ja jesam SRBIN, ali ne pristajem da budem OVCA!

Da li ovo znači da duhovne vođe podmazuju kalašnjikove pod mantijama, kako bi ih povadile kada im bude odgovaralo?

Ajde, lupajte minuse ... ali pre toga razmislite ko ste !!!

crazy processor

pre 11 godina

Sta je popovi, stigla Vas frka, vidite da uskoro stizete na red oko lopovluka pa hocete da skrenete paznju na Kosovo, e pa nece moci.

Nikola NS

pre 11 godina

Свако ко не плаћа порез нема право да критикује било коју државну политику. Друга недела нећу ни да помињем.

dr Mabuse

pre 11 godina

Dakle plan je da bude uklonjena baza Bondstil? Prosto i elegantno. Kako se samo toga neko drugi nije setio? S tim u vezi, ja kao pripadnik nebeskog naroda predlažem i da bude uklonjen Mesec sa neba. Ljudi, zaklanja nam pogled na Sirius...

Zoran-GBG

pre 11 godina

"Nasa" crkva kao po obicaju van vremena i prostora. Ko sa marsa da su pali. Kako tako oni na kraju uspeju da budu rak rana ovog naroda. Njima puni dzepovi a narodu prazna dusa.

Tole

pre 11 godina

Ovo mirise na tihi drzavni udar. Ko su oni da polovinu birackog tela vredjaju time sto ih nazivaju onima koji podrzavaju "evroslinavce" a drugu polovinu time sto podrzavaju izdajnike zemlje? Ko su oni i cime su zasluzili da najveci deo stanovnistva Srbije vredjaju i stavljaju se iznad njega, da dva (razlicita) drzavna rukovodstva, oba demokratski izabrana, omalovazavaju i preslisavaju? Ko im je dao Srbiju u ruke? Koga oni predstavljaju?
Da je srece radilo bi specijalno tuzilastvo i pala bi neka hapsenja, pa bi se gospoda brzo ucutkala, sela u svoje ispolorane Audije i udaljila se malo dalje s lica mesta.

Marko

pre 11 godina

Crkva se, nažalost, odavno ne bavi duhovnim blagom, već samo zgrtanjem materijalnog.Ko ne veruje neka pogleda njihove DVOROVE, VOZNI PARK, POPADIJE (ima li koja ispod 100 kg)...
Proizvodnja alkohola im je postala opsesija, i oni bi sada da vode državnu politiku...
A zašto sedište SPC nisu prebacili u Pećku patrijaršiju,...
Eh, Srbijo mučenice...

Andrija

pre 11 godina

A na mestu Bondstila ce SPC da napravi Hotel,dok na prelazima motele za putnike namernike...... "PATROTSKA PLJACKA" setite se insajdera, sve lepo objasnjeno......

amos

pre 11 godina

spc je izgubila pravo na glas. Gde ste bili zadnjih 70 godina? Samo tamo gde se jede, pije, uzima novac, blagosiljaju ubistva drugih i siluju deca. Sami ste krivi.

Milos

pre 11 godina

Ipak ima pravde! Kosovo ce definitivno predati Milosevicevi i Seseljevi naslednici i jos u sukobu sa SPC i SANU koje su ih stvorile i podbadale ceo narod na nacionalizam! Nakon ovoga, Srbija ce konacno moci da se okrene buducnosti i razvoju!

Ja

pre 11 godina

Gospodo, postarajte se vi da nekoliko miliona ljudi ne ispasta vise zbog nekoliko desetina hiljada, mislim da bi onda bili manji gresnici, za sve postoji cena.

srdjan

pre 11 godina

Besni i bogati popovi bi da gurnu Srbiju u vecitu izolaciju i bedu.
samo njihov posao ne bi trpeo, ljudi bi se i dalje radjali, umirali, krstili, vencavali...
Popovi bavite se duhovnim a ne materijalnim svetom, procistite prvo crkvu nije vase ni legalno ni legitimno pravo da se bavite drzavom...

Gendalf

pre 11 godina

Koliki je porez platila SPC za 2011-tu godinu , da li finansijske institucije kontrolišu poslovanje SPS kao što je to normalno u svim sekularnim državama? Red bi bio da se napravi jedan INSAJDER o SPC , izgleda da je vladike svetska kriza zaobišla u širokom luku , gledajući njihov vozni park i raskošne vladičanske dvore ili palate. To njihovo istorisko huškanje treba lupiti po džepu.

Ratnik tuđim izborom.

pre 11 godina

Nije popovima smetalo da blagosiljaju zločince tokom rata koji su po Srebrenici i ko zna gde činili strašna zlodela. Ne smeta popovima ni što su se u ime nas i njih počinila zlodela. Da ima dobrovoljoca koje bi poslali u rat opet bi sve bilo u redu. Visoko poštujem veru i vernike, ali je gorka istina da verske zajednice stoje iza najgorih zlodela na prostorima bivše SFRJ, da su ih direktno ili indirektno odobravale, da su kreirale atmosferu mržnje i netrpeljivosti i da su konačno najveću štetu nanosile svojim narodima. Sramno je da predsjednik države legitimno izabran u sekularnoj državi ide na konsultacije oko kosovske ili bilo kakve politike kod Patrijaha... Vreme je da se svako vrati svom poslu. A ovo što čine popovima definitivno nije posao.

radan isposnik

pre 11 godina

Duhovni su uvek puno cinili za zemlju. Nekad dobro nekad lose. Ovaj put su pismo i apel profulili. Tok kojim Vlada ide je zaista pravilan, jer ustvari ni nema drugoga puta, koji bi u ovom momentu doneo vise. U ovom vaznom istorijskom momentu SPC bi se trebala drzati po strani. Jedan eventuelni sukob izmedju Vlade i SPC bi svima doneo ogromnu stetu.

d

pre 11 godina

Podrška Dačiću! Nisam mislila da ću u životu tako nešto pomisliti, ali sada je konačno pokazao da je sposoban za još nešto osim trulog populizma i demagogije. Poštovani Sinode, Srbiji je dosta samozavaravanja i samozolacije!

iona

pre 11 godina

osililo se to- videlo da može da naplaćuje stotine evra za sahrane, a da ne plaća porez; onda počelo da gradi hotele sa 5 zvezdica; sad evo hoće da vodi i državu. malo su vas komunisti prevaspitavali - trebalo je više.

golened

pre 11 godina

Molim vas, micite ih. Vec se velike strahote desavaju i bez njih. Zar je moguce da nasa Crkva siri zlo. Tuzno, ali spas je samo ako Crkva potpuno izgubi na znacaju.

B-GBG

pre 11 godina

Pazi ih ko Cvorovici samo da razgrnu mantije i pokazu pistolje. Cvorovicima su bili vazni ideali a ovima su pare draze i od samog boga. Nekako mi se cini da su ove cike sa bradama najveci ateisti u Srbiji jer da i malo veruju u boga ne bi radili to sto rade.

realan

pre 11 godina

Alo popovi,objekti gde treba da propovedate o ljubavi i toleranciji zvrje prazni nema slušalaca,ajde manite se politike,imate lep poziv posvetite se njemu ali iskreno,da napunite crkve istinskim i pravim vernicima!

sasa

pre 11 godina

Ma ko vas sta pita. Pokazali ste vase pravo lice. Dosta vise da mrcvarite onaj naivni narod na Kosovu. Neki se bogate na tome a narod uvek ispašta.

Budimka

pre 11 godina

E crkvo, crkvo, zbog ovakvih ispada imacete manje vernika... Sta mislite, da svi predjemo u Budizam, sve zajedno sa Kosovarima, da izgradimo zajednicke hramove i da zivimo u duhovnom jedinstvu!!! Inace, Srbi nisu oduvek bili hriscani, a zasto bi morali zauvek da ostanu?

sredoje

pre 11 godina

A dok je država tamo ubijala, palila i proterivala Albance, Crkva nije bila protiv. Kako se ne nađe niko među vladikama da i to pomene? Sramota.

Пишем ћирилицом да ме "цео свет разуме"

pre 11 godina

Господо попови, ајде ви лепо из својих топлих златних и сребрних вила и двораца у своје Џипове, Крајслере и БМВ-ове, па, кад вам је толико стало, са све породицама на Косово, или бар на "административну границу" на једно недељу дана да се мало смрзавате, па нам после јавите како вам је било и причајте шта би МИ требали да радимо!!! Срам вас било.

Nikola

pre 11 godina

Mozda bi umesto audija mogli da voze stare zastave a da svoje vozne parkove prodaju te skupe pare za izbeglice da im se obnove kuce. Ono, da im slucajno raj ne izmakne zbog onog "pre ce kamila kroz iglene usi...". Mada, kad bolje razmislim, sta pa taj Hrist zna o hriscanstvu?

Mik

pre 11 godina

Očekivano! Ipak, ne mogu da razumem zašto ta oštrina nije nikada upotrebljena prema Slobodanu Miloševiću, prema srpskim udbašima i db-ovcima, prema prodavcima i kupcima srpskih preduzeća, prema pedofilima i nasilnicima iz sopstvenih redova, prema onima koji su skupo prodavali imanja i odlazili sa Kosova a sad iz beograda viču "Ne damo!".

"prodane duse"

pre 11 godina

Koje ste vi clnovi SNS prodane duse.Da je ovo pismo bilo upuceno prethodnoj Vladi, dizali bi SPC u nebesa.
Nije bilo vecih Srba i vernika od Vas,sram vas bilo.
Ja inace ne mogu ni te vase ni ove popove da gledam ocima.Ne zna se ko je gori.

vzv

pre 11 godina

ja sam protiv bilo kakvog mesanja crkve u politiku ili u bilo sta drugo van njenog "opisa posla". nije dosta sto su na budzetu, nego jos i ne placaju porez na silne pare koje se slivaju u bozju i njihove kuce! sad ce jos i da uredjuju drustvo... kakvi licemeri! debeli, prebogati, asketi u dzipovima... odavno je religija trebala da se "prebaci" na polje filozofije, ovako je prinudjena da tim silnim parama kupuje uticaj gde god stigne - kao i svaka druga politicka partija uostalom.

Нови Сад

pre 11 godina

Ок, можда захтеви и нису лоши, али да ли су реални? Уклањање Бондстила, јел ико са мало памети писао ово? Што нису отишли у Вашингтон да тамо постављају тај захтев??? Или нек замоле оног у кога верују, па нек им он испуни захтеве, сад је идеална прилика да се докаже!

devedesete

pre 11 godina

Aman,dokle vise ovi popovi da nas guraju u ratove?Zar nije dosta stradanja ovog jadnog,napacenog i na kraju glupog,mazohistickog naroda?A sve zarad njihovog metanisanja-ne smetaju im skupocene,luksuzne zapadnjacke limuzine/A sve u ime Boga!Cijeg,pitam se-naseg ili njihovog???Mi ih nismo zamolili da da nas "stite"i metanisu.

Trustno1

pre 11 godina

To dal ce Kosovo da bude nezavisno je cisto politicko pitanje, a ne religijsko. Isus se zrtvovao za sve ljude ovog sveta. Svi smo jednaki i svi smo braca. Sirimo ljubav, prastajmo, budimo milostivi. ovo nije sarkazam, nisu li ovo hriscanska nacela po kojima treba ziveti?

olja

pre 11 godina

Umesto da pozivaju na ljubav prema neprijateljima i da upucuju na neprolazne vrednosti, oni se bore za nesto sasvim drugo. Nema tu vise nista od hriscanstva. Znam da u pravoslavnoj crkvi ima fantasticnih pojedinaca, ali je velika steta sto je vrh crkve propao.

igor

pre 11 godina

Ocigledno je da su i mnoge vladike iz SPC koje uglavnom voze BMW dzipove, takodje ukljucene u biznis sa Severom Kosova i Markom Jaksicem, pa se boje da ne izgube silne privilegije i finansijska sredstva.
Umesto da se ponasaju kao pokojni Patrijarh Pavle, oni uzivaju u besu i luksuzu, a sada bi i da upravljaju drzavom!! nikada nisu osudili pojave poput Pahomija, onda onog batinasa sto je ubio coveka.
Srbija je gradjanska republika po uredjenju, i gradjani su birali na izborima i vlast i opoziciju, a ne SPC.
Neka se SPC mane politike, iako hoce da pomogne ovom napacenom narodu, neka proda za pocetak bogat vozni park i da od toga novac siromasnima!!!!
Sramota u sta se pretvorila nasa crkva!!

pitanje zivota

pre 11 godina

Mozete misliti o SPC sta god hocete ali ovaj put su potpuno u pravu. EU se takodje nekome moze svidjati ili ne ali u narodu Srbije evrointegracije podrzava manji broj gradjana a mi zivimo nominalno u demokratiji. O Kosovu se moze raspravljati godinama ali ne postoji zemlja u svetu danas kojoj se teritorija toliko brutalno otima a jos manje postoji zemlja koja se sa time bespogovorno miri. Svi potezi Haga i EU zestoko doprinose antievropskom raspolozenju i ne znam sta jos treba da urade kako bi preostali malobrojni u Srbiji shvatili o cemu se radi. Svi oblici otvorenog neprijateljstva su iscrpljeni razaranje zemlje, bombardovanje, sankcije, otimanje teritorije, oslobadjanje zlocinaca koji su etnicki cistili i vrsili genocid nad Srbima... Recite sami sta jos treba da urade da bi ste se osvestili. Prvi ja koji sam bio zestoki protivnik rezima devedesetih ne stidim se da priznam da sam pogresio i da je Milosevic u tom delu bio potpuno u pravu. Cela istina je naravno uvek na sredini.

Saša

pre 11 godina

Ovi kao da su krenuli na Sensation black, samo što je realnost drugačija. Ponovo su tu da se mešaju u politiku, kao što su to oduvek želeli. Ako bi njih slušali oni bi nas i našu decu slali u novi rat. Oterajte više ove prodavače magle, parazite društva. Na njih idu ogromna sredstva iz budžeta, baškare se, ne plaćaju porez, zamajavaju narod, ništa ne proizvode, samo parazitiraju. Proterati ovu crnu senzaciju!

'Oćete hotele?

pre 11 godina

Ima leka tome, i to veoma jednostavnog. Vlada Srbije neka predloži izmene Zakona o restituciji prema kojima će se poništiti vraćanje crkvene imovine i ta imovina biti pretvorena u državni dobrotvorni, socijalni i penzioni fond. A kad Sinod SPC kaže da su se samo šalili, onda i Vlada Srbije neka kaže da su se samo šalili, a može i da ne kaže, nego da predlog zakona prosledi Skupštini.

Andjela

pre 11 godina

Opet ovi rade mimo Ustava Srbije. Pa jesmo li mi sekularna drzava
ili nismo? Vise smisla bi imalo kad bi se osnovne skole pobunile
protiv drzavne politike nego ovi.

Ako se posmatra iz drugog ugla moze potpuno da se tretira
kao puc.

Uzas!

Beogradjanin 2012

pre 11 godina

Na stranu što su 'predlozi' SPC o rešavanju pitanja Kosova totalno apsurdni i neutemeljeni u bilo kakvoj realnosti (da ne kažem ratnohuškački), ali ovo definitivno jeste uplitanje crkve u politiku i narušavanje sekularnosti države.

Mary

pre 11 godina

Za njih je Vuk Karadzic i danas izdajica zato sto se okrenuo Evropi i zato sto je zeleo da njegov narod ima pismenost i knjizevnost. Necemo da zivimo u srednjem veku!
I kad ce poceti da placaju porez na svoju imovinu i zaradu!!!

Djuka, RS

pre 11 godina

Ovo se zove cirkularno pismo? Sva pisma sakupiti, na cirkularu usitniti i u prvi kontejner ubaciti. Kosovska epopeja je bio vijeciti trik kojim su u crkvi decenijama mastili brkove i bradu. Znate li vi koliko smo zaostali u razvoju, mislim na cijeli Balkan, zbog ovog zlobozanatija. Stoljece, stoljece gospodo! I korektori buducnosti su opet tu, da jasu... na narodnoj grbaci.

Erazmo

pre 11 godina

Ovaj memorandum je van svake pameti. Ali kad se radi o jednoj tako anahronoj instituciji mozda i ne treba biti tako zahtevan. Bas me cudi da nisu zahtevali da Barak Obama vrati mandat i da se ponove izbori u SAD. Zajedno sa DSS kao ceremonijal majstorom, SPC nista konstruktivno nije pruzila u zivotu Srbije u zadnjhih 20 godina osim manipulacija i pateticnih bdenija, molenija i ostalih enija.

lol

pre 11 godina

A nekad su popovi bili obrazovani, razumni i dobronamerni ljudi... Danas imaju očigledno veći interes od dobrobiti naroda. Nisam čuo da su se bunili oko krađe novca koji nije na kraju otišao Srbima sa Kosova, al kad im diraš ekonomski interes...

Dusan

pre 11 godina

Kada je 1937. Stojadinovic potpisao Konkordat koji je Kralj Aleksandar ispregovarao i tako uspostavio ravnopravnost katolika i pravoslavnih, Crkva se pobunila i blokirala njegovo ratifikovanje. Poslednja sansa za pomirenje Srba i Hrvata je nestala, a onda je dosla 1941. ....

Jefimija od bola

pre 11 godina

"Evroslinavci" jedva cekaju EU. To je nada za njih, deduskare uspavane i zacarane u udobnom svetu vlastitog zitja. Vama se sve moze i sme. A gresnici su uvek samo na drugoj strani od one propovedane, tj. naspram crkvene popovske govornice.

Goran

pre 11 godina

Sta reci na ovo, kad pristojne ljude naterate da vas opsuju. Uvek sam smatrao da je crkva, i danas to mislim, pretrpela jezive strahote pod komunistickim Titovim rezimom. Medjutim, sada se pitam, da li je to bas uvek bilo neopravdano? Znam da bi oni kojima sila lezi u topuzu jedva docekali da vas ponovo satiru, cupaju brade ili jasu, ali ja vas ljudski molim, za razliku od takvih, da zbog Srbije preispitate sebe i vase stavove koji su ultrastetocinski.

Jugoslav

pre 11 godina

Prvo je bio memorandum SANU...i politicari ga poslusae pa prodjosmo kako prodjosmo...Ali to je nista kako ce mo tek proci ako politicari posusaju ovaj memorandum crkve...

pero

pre 11 godina

Podrška vlastima za Kosovo! Crkva bi da nas vraća konstantno u srednji vek. Narod je apatičan a popovi dobro žive! Može im se da filozofijraju! DOSTA JE BILO!

Bob Sent Kler

pre 11 godina

Ja sam vernik. Idem u crkvu, slavim slavu i verujem u Boga. U crkvi ne vidim samo dzipove vec i nesto duhovno, meni jako vazno. Crkva, kao i svi, moze da ima svoje misljenje povodom cega god hoce. Ali ja sam ove nacisto sa granicama njene uloge i mogu samo da porucim: Srbija nije dzamahirija a mi nismo mudzahedini!

vernik

pre 11 godina

Gospodo iz SPC, prodajte sve svoje luksuzne vile i automobile, idite prevozom kao i jadni narod sto ide a od novca koji dobijete za vase automobile i nekretnine pomozite roditelje koji nemogu da odvoje deci ni za uzinu! Ubicete i ovo malo jadnog naroda sto je ostalio u Srbiji!!! Zivim u Francuskoj, i mogu vam reci da ovdasnji narod preko SPC u fr stotine hiljada eura salje za decu sa Kosova!!! Gde idu te pare? Samo od ovog novca moze da zivi i da se radja nas narod na kosovu! a gde su ostale evropske zemlje, Amerika, Kanada, Australija!!! Gde idu milioni eura? Odgovorite mi??? To nije misija Bozija sto vi radite!!!!!

hocete audi ili tenak?

pre 11 godina

Ajde junaci sad skinite mantije i put kolevke da je branite. Lako je kuckati pisma iz Patrijarsije, nego kad ste takvi mozgovi i junaci a vi se pokazite sami pa juriiiiiiiis na KFRO i kosovsku policiju.
Milosevic je bio licemer, Kostunica je bio licemer, Tadic nije zaostajao u ovoj osobini a ni Nikolic danas, ali SPC je prvak sveta u licemerstvu. Kako vas bre nije sramota...

GREMLIN

pre 11 godina

Predlazem da se patrijarsija prebaci na Kosovo i da bude u Peci kao i pre sto je bila i da podelite sudbinu naroda koji je tamo,tako bi najbolje videli pravu sliku kako narod zivi.

ludi splićo

pre 11 godina

Umjesto da se SPC uključi u ovaj sporazum pa da sačuvaju svoju imovinu na Kosovu, dogodit će se da će za 15-20 godina, kad se napokon sjete, plakati za svojom imovinom na Kosovu kao što plaču za imovinom u Hrvatskoj i Sloveniji koju su nepovratno izgubili.

SHULE

pre 11 godina

Mešanje crkve i njenih predstavnika u poslove države, nametanje moralnih pravila i normi zasnovanih na religijskim tekstovima, uvođenje verskih učenja i simbola u državne škole, uvođenje verske službe u Vojsku Srbije, nametanje doprinosa za izgradnju verskih objekata, zahtevanje poštovanja i nasilno nametanje žalosti zbog smrti predstavnika samo jedne vere i poistovećivanje veroispovesti sa nacionalnom pripadnošću, apsolutno su nedopustiva kršenja osnovnih ljudskih prava svih građana i građanki jedne sekularne države!

teslaboj

pre 11 godina

Bas tako, drzavna politika!

Vi niste drzava, ne glumite drzavu u drzavi.

Trudite se da vasim vernicima omogucite blagostanje i miran duh, a drzavnu politiku kao sto sama rec kaze prepustite drzavnicima, a vi se bavite crkvenom :)

Icarus

pre 11 godina

"Sinod SPC u oštro intoniranom pismu zatražio od predsednika i Vlade da odbiju predlog o upravljanju prelazima i izneo svoj plan za rešenje kosovskog problema." - Izvinite sto ovako govorim o crkvi danas na slavi ali sta ima Sinod da se pita o resenju nekog politickog problema? Alo Sinode, da li si ti cuo za Ustav? Sekularnost drzave? Tornjaj se nazad u crkvu i o tvom resenju pricas sa Bogom. Dok su Popovi vodili politiku ove zemlje videli smo sta se desavalo, dosta je bilo. Jel smo mi sekularna drzava ili ne? Ili taj Ustav ne postoji ? Pa dobro ajde onda da ga gazimo.. Ocekujem ostru kritiku Vlade na ovaj potez Crkve inace ce ovo biti dokaz da je ova Vlada 3 puta gora od predhodne.

Mikael Hansen

pre 11 godina

Pametni ljudi, brinu o svojim biznisima u ovim smutnim vremenima. Usvoje li se ove njihove "smernice", biće opet para od opela ko pleve ...

Stevan

pre 11 godina

Kako su se betmeni podgojili PRAGNJETINOM pa bi malo da se mesaju u nesto sto nikako nije njihov posao u ekuranoj drzavi. Mogli bi svojim dzipovima da odu do Jarinja, da izadju iz toplih dzipova i provedu koji dan i noc sa onima za koje se navodno bore... Dosta vise foliranja popovi.

Evro Slinavko

pre 11 godina

Sad ste se setili? Sto niste isli kod Milosevica da trazite ono sto vam pripada - posede SPC na Kosovu i Metohiji oduzete od strane komunista 1945? Da ste to trazili Taci bi danas mogao samo da place, jer su za EU i SAD vlasnistvo i privatna svojina svetinje! Ali niste! Lepse je bilo da cutite i zauzvrat uzivate u luksuzu i privilegijama, da vodite svoje uspesne biznise, da budete oslobodjeni od poreza i izigravate drzavu u drzavi!

raucher

pre 11 godina

Zašto se na ovim prostorima sve vjerske institucije umjesto religijom bave politikom uistinu je teško odgovoriti, ali kada bi to činile i tako koristile svoj autoritet imali bismo mnogo više tolerancije i dobrosusjedskih odnosa i mnogo manje netrpeljivosti i mržnje.

mare

pre 11 godina

pustiš bradu, obučeš crnu haljinu i automatski si van domašaja zakona, ne plaćaš porez, možeš da pričaš šta hoćeš, još te šačica fanatika i ozbiljno shvata i spremni su da se za tebe tuku po ulici...

Gos'n

pre 11 godina

Sta hoce bre ovi popovi? Njima nikad nije lose, a mi ako smo zavadjeni sa celim svetom, za nas leba nema. Njima odlicno, sa'rana 10-30 soma, krstenja, svadbe, slave... Nisam nikad video popa u Jugu da se vozi.

Trifun

pre 11 godina

Neka nam je svima Bog u pomoci, posto ovakva SPC ocigledno nije. Nisu reagovali na Milosevica, na stradanja koja su usledila, na tajkune i pljacku Srbije, na bescasnike i manijake u sopstvenim redovima, na antidrzavnu politiku od '45. godine do danas. Vuk Draskovic i SPO su jedini od '90. godine trazili da se izvrsi restitucija i vracanje crkvenog zemljista na KiM, molili i kumili da crkva preuzme brigu o svom "stadu" kao sto je Hrist to radio. Ali ne, vladike su se odmetnule od Hrista. Zar jos neko sumnja u to da bi se otvaranjem dosijea za mnoge od crvenih velikodostojnika utvrdilo da su se "njihov bog" i vera nalazili u tajnim sluzbama?

Sale

pre 11 godina

Mantijama prikrivaju stomake zaobljene, a pola naroda bira da li da jede ili da se greje...
Ali neka, cim Amfilohije organizuje svoju osvestanu borbenu grupu i krene frontalno na Bondstil zrtvujuci prvo sebe, prikljucujem se, evo obecavam !

sladjana

pre 11 godina

Licemeri, fariseji, gde ce vam dusa? Sto ne pogledaste onaj narod juzno od Ibra i ne digoste glas protiv "velikih vernika" ? Svi ste vi po malo Pahomije, Kacavenda, Filaret, sram vas bilo!!!

vernik

pre 11 godina

Vlada je kriva za sve, Nikolić ne treba da traži nikakvo mišljenje SPC o tome kakva treba da bude politika zemlje, ovozemaljske probleme treba da rešavaju političari, a popove treba ostaviti da se bave dušama, a ne politikom. Za ovo stanje i Tadić kriv. Nalazimo se u Evropi, ne u Aziji.

Djoka

pre 11 godina

"Vruc krompir"! Hitno da osnuju partiju, pa da odmah vode drzavnu politiku k'o sto znaju, i k'o sto je red, pa da sve bude u najboljem redu, bas kao kod njih!

EU Citizen

pre 11 godina

A koliko ste vi, bradata gospodo koja nastupa pod umetničkim imenima, dobili glasova na nekim izborima i koga uopšte predstavljate da biste imali kredita da u državi u kojoj je crkva makar nominalno odvojena od države nešto tražite, ili, još gore i drskije, "zahtevate"?

Hrist je hodao u krpama

pre 11 godina

Pa skinite drage vladike te zlatne krstace od po 10 kg sa vasih grudi, otpustite vase skupo placene licne sekretare, kuvare, sobare, sofere, ljubavnike, izadjite iz vasih besnih crnih audija kojima se vozikate 300 na sat sa "sluzbe na sluzbu", sravnite vase omlitavele debele masne stomake, pusku u ruke pa na Kosovo, a ne huskate izgladneli i izmuceni narod da udje u jos jedan rat.

Ivan S

pre 11 godina

Da se razumemo, vernik sam i kada me neko pita, da li si kršten ti?! odgovaram potvrdno. Ali, kada vidim ovu fotografiju prva asocijacija mi je mafija. Duhovna mafija pokušava da pomogne svom narodu. Pa da imaju čime da pomognu, duhovno stanje, emotivno, mentalno i istorijsko ne bi bilo na ovom nivou na kome je. Aminovali su Slobi, aminovali demokratama, sada im se kao ne dopada politika. U ime oca i sina, svetoga duha, mercedes, audi ili bmw!

Mis

pre 11 godina

Da li vi, gospodo, razmisljate o (samo)ubistvu naroda? Dokle ce srpske majke da izigravaju mucenice saljuci bracu, oceve, muzeve i sinove u rat za 'svetu' zemlju...? Manite se kamenja i zemlje, bavite se ljudima. U Srbiji nas je oko 7 miliona i svake godine izgubimo po grad. Koliko nas je izginulo za neke utopije poslednjih godina - iz svih naroda stare Juge - a sada... Pogledajte to Kosovo i ko i koliko njih tamo zivi... A onda pitajte pokojnog patrijarha Arsenija, sto li je on prvi (i)selio Srbe. Mozda je vise brinuo o narodu nego o zemlji...

Patriota

pre 11 godina

Šta je "evroslinavci"? Nešto ste se mnogo uskomešali! Zašto niste reagovali kada je Toma išao u SPC da traži podršku? Živela Srbija1 Živela SPC! Živeo srpski narod na KiM!!!

nevernik

pre 11 godina

A kako se izjašnjava gospoda po pitanju korupcije,obrazovanja,morala,pogrešnog sistema vrednosti?
Odakle im pare za kola u kojima se voze?

yox

pre 11 godina

Kada se budete odrekli svih svetovnih bogastava i luksuza onda se javite. Narod gladuje i preživljava a vi bi da vodite politiku iz skupih automobila. Sram vas bilo!!! Sada slobodno bacite anatemu na mene.

СРБ

pre 11 godina

Сви који су овде осули паљбу по СПЦ због става да Косово треба бранити, треба да знају да се на Косову брани цела Србија! Они који Косово отимају, неће се ту зауставити! Коме то није јасно, нека му је Бог на помоћи кад пред његов праг дође несрећа!

Zerror

pre 11 godina

Molim nadležne organe da zaštite sekularnost države. Crkva nek se ugleda na Crkve u skandinavskim zemljama, koje se bave humanitarnim i drugim NVO radom jer Crkva to i jeste - NVO.

Nenad-EU

pre 11 godina

Ajde onda lepo da mi branimo Kosovo, Madjari Srem i Backu, Hrvati NDH, Austrija granice Habzburske monarhije, Italija Istru itd.
Mislim da je svima jasno gde to vodi...

VladimirR

pre 11 godina

U srednjem veku su kraljevi isli po misljenje i zadatke kod pape. To je slika Srbije u 21. veku. Da li treba da ocekujemo i inkviziciju?

Bakuss

pre 11 godina

Zar nam nije dosta sto u ovoj zemlji imamo "nase", "obraz", DSS nego ce sada i crkva da nam kroji sudbinu kao da smo u 16-om veku?Zasto stalno pravimo 1 korak napred a 2 nazad? Zasto da nam buduce generacije opet ratuju? Svi zaboravljaju kako smo Kosovo i dobili pre 100 godina.Dobili smo ga ratom, sada smo ga ratom takodje izgubili, i sta je tu nejasno?Pricamo kako je Kosovo kolevka srpskog naroda a ne znamo ili zaboravljamo da 650 godina nije bilo pod Srbijom?Kad prestanemo da lazemo sebe onda cemo prestati da lazemo i druge i bicemo bolji ljudi.

izdajnik

pre 11 godina

pa da ,dok je narod godinama gladovao i dan danas gladuje ta ista SPC je pametno cutala i bogatila se na racun sirotunje, blagosiljala razne paravojne formacije koje su ubijale civile... malo mi se gade kad ih vidim kako paradiraj u svojim audijima i dzipovima... to su isti oni koji su se zavetovali na skromnost... gospodo popovi kad ste do sad cutali neka tako i ostane jer vasi saveti Srbiji nisu potrebni kao ni Vi.

blebetalo

pre 11 godina

Kako je ovo bjedno. Nazivati,mozda,polovicu svog naroda slinavcima!?I to ko?Onaj koji te treba ucit svemu ljepom,bogatiti tvoju dusu.Znamo svi da su politicari uglavnom sebicni,pokvareni,egoisticni i nehumani,ali kad covjek takvo nesto dozivi,to pomanjkanje empatije i zatucanu beskrupulonost,od svecenika...to je strasno!
Na kraju su sigurno posjedali u svoje luksuzne aute,mahom iz EU - ko je tu onda slinavac????

Jugoslav

pre 11 godina

Iz ovog teksta ja zakljucih da to sto je Stambolic ubijen da je to u redu...posto se pominje u kontestu granica...A najveci evroprestavnik(evroslinavac)Djindjic takodje...E popvi popovi gde ce vam duse...

Gvadalkanal

pre 11 godina

Da mi je neko rekao da ću ikada stati na stranu Dačića i Nikolića i podržavati ih u onome što čine- ne bih verovao. No, i to se čudo desilo.

Bata

pre 11 godina

Podržavam predlog da se SPC oduzme sva nepokretna imovina osim crkava, da se zakonom uvedu u poreski sistem, kao i da se veronauka izmesti iz škola, pa neka je crkva sama organizuje i finansira. Osnov za oduzimanje imovine? Naknada štete za žrtve pedofilije, na primer.

Spinoza BGD

pre 11 godina

Uvek ih tražim na izbornoj listi i nikad ih nema. Zašto se ova partija (SPC) diskriminiše od strane Republičke izborne komisije?

R2D2

pre 11 godina

Zbog ovih spodoba na slici gore izgubio sam poverenje u ceo sistem SPC. Verujem u Boga, ali ogromna većina veroučitelja misli samo o novcu. Oni se groze Evropske Unije, a svako od njih poseduje po jedan ''evroslinavi'' BMW. Duhovno su zamenili materijalnim i sada nam oni drže slovo. Jadno, da jadnije ne može biti.

Aleksandar

pre 11 godina

... onda su dosli popovi, pa topovi, pa lopovi...

No dobro, razumem ja njih, biznis je biznis a priroda svakog biznisa je da stvori potraznju za robu ili uslugu koju nudi. S tim u vezi, izazivanje ratova je najisplativija investicija za SPC - lepe se pare uzmu od opela i parastosa. I jos neoporezovane, 'di ces vece srece za njih?

Irena

pre 11 godina

Ma haj'te molim Vas! Danima se već priča i radi na ovu temu, a Vi se javljate sad kad su ljudi već dali reč, sada kada praktično više nema nazad. Ovo je krajnje neozbiljno, gospodine Sinode. Da li je to Vaš način da operete ruke od svega što će neminovno uslediti? Ova situacija je izuzetno bolna za sve nas, zašto je Vi sada dodatno otežavate kada znate da je alternativa stajanje u mestu. Srbija je iz raznoraznih razloga predugo bila u toj poziciji i sebi to više ne može da priušti. 8 tačaka - koje druga strana nikad ne bi prihvatila - zapravo i nije rešenje.

ateista

pre 11 godina

Samo nam fale jos popovi da se umesaju! Popovi, bre, proslo je vase milosevicevsko zlatno vreme kada ste raspaljivali nacionalizam i podsticali ratno raspolozenje! A sad mirno i dostojanstveno u crkvu, na svoja radna mesta!

Aca

pre 11 godina

Baš mi drago što će Pravoslavna Crkva Srbije, da malo "pr##" ovu vlast, koju je uvek i podržavala, a podržavala je i zločine širom bivše SFRJ. Neće ova Vlada dugo trajati, koliko vodim, iako su "vukovi" pokušali da se maskiranjem "sakriju" od razuma birača. Političarima i dalje poručujem: nastavite da trčite u SPC po savete, i nastavite da dozvoljavate da se crkva meša u društvo i politiku.

Nenad

pre 11 godina

Bez obzira na Dačićevu opuštenost i uveravanje da su ispunjeni uslovi Srba sa Kosova, ovo sa graničnim prelazima neće ići lako. Verovatno nas čeka decembar pun napetosti, sukoba kao i nove barikade. A o organizaciji kao što je SPC ne vredi puni trošiti reči jer su oni odavno pokazali ko su i šta su.

nikola drezgić

pre 11 godina

Šta se svi ljutite na Sinod SPC? Pa oni samo hoće da svi muškarci u Srbiji što pre,bez muke,završe ovozemaljski život i presele se na mesto gde postoji KiM bez stambolićevih granica! Takođe žele i ženama u našoj zemlji da omoguće da im sadašnje muževe zamene afro-amerikanci u uniformama koji bi ih od svojih plata uveseljavali jednom godišnje Luj Viton torbicama i vozikali ih hamerima do Košutnjaka i ostalih predela koji obiluju šumama,da osete pogon na sva 4 točka!

pravoslavni srbin

pre 11 godina

dosta bre vise, stvarno kako vas nije sramota, ovde je 99% ljudi koji ostavljaju komentare i pljuju po Crkvi i vladikama a da pritom u crkve nikad ne ulaze, svestenike i monahe ne poznaju. Znate samo da kritikujete sve oko vas a ni sebe same ne poznajete.
Crkva je jedina koja je sve ovo vreme ostala uz napaceni narod na Kosovu a i sama je stradala sa njima i kao takva ima prava da daje predloge a vlast moze te predloge da prihvati ili odbaci. Zato vas molim, ostavite te stvari pametnijima, ili onima koje ste izabrali u vlast.
pozdrav svima

Tinejdzer

pre 11 godina

Sta vi glumite,otkad crkva treba da se mesa u politiku???I otkad treba da se vozite u dzipovima i mercedesima a ljudi gladni.Posle vi treba da ih ucite da budu vernici?Sram vas bilo.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Sve je to bajno i krasno, ali i debelo prekasno. Di ste bili '90tih kada se sve zakuhalo i odigralo? Ah pa da držali ste mise za razne dobrovoljce koji su išli da "brane" svete srpske zemlje i držali ste prigodne govore gdje ste sirili nacionalnu netrpeljivost sa ne kažem mržnju. Da se molite 100 godina nećete isprati vlastite grijehe.
Kosovo se silom ne može vratiti, znaci ne može se vratiti. To je tako jednostavno.

bojan

pre 11 godina

juriiiš... sinod u prve borbene redove, pa da izgine ceo srpski narod- i da rešimo i naš i veliko albanski projekat. Razmišljanje kao da je na čelu Sinoda neki albanac, jer sve bi otišlo na njihovu vodenicu! Problemi se ne rešavaju srcem nego glavom /taktikom/.

Vlad

pre 11 godina

I ja sam protiv onog sto su radili i rade Kacavenda, Pahomije, i ostali bahati popovi. Bolje bi im bilo da prvo ociste svoje prljavstine a ne da ih guraju pod tepih. A Artemiju (kosovskom) su spakovali. Iskreno ni meni se ne svidja ovo što je uradila država, ali crkva. Crkvi je bolje da ćuti.

djanikedArmando

pre 11 godina

Kad budete poceli da placate PDV i prestali da naplacujete krstenja 4000 + 1000 din za studenta koji je tu 2 puta vrisnuo onda mozete da pitate da li smete da date komentar na politicka desavanja.

vanja

pre 11 godina

Zemlja zove svestenike da sidju na nju. Vi svestenici koji lebdite shvatite da je vreme da se prihvati realnost. Realnost treba da nam je svima polazna tacka.

leskovac

pre 11 godina

pa naravno bre.Oni sluzili vojsku bez oruzja,a kace se preko nas.Evo samo da doruckujem i odoh da razmontiram Bondstil i granice,mozda smotam u rolne i autoput Pristina-Tirana.A sto gubimo Presevo,Bujanovac i dr. nema veze?Eeee popovi-lopovi.Hm,bas se rimuje.Samo Patrijarhu Pavlu skidam kapu.

goes around...

pre 11 godina

Svi vi koji savetujete svestenicima da uzmu puske i idu na Kosovo vrlo brzo mozete doci u situaciju da puskama branite sopstvene pragove. Ako nam tek tako uzmu Kosovo zasto mislite da nece moci i Beograd? Mislite daleko je Kosovo od Beograda a u stvari je mnogo blize nego sto se vama cini pogotovo ako oni koji nam uzimaju vide da se sa time u Beogradu slazemo i podrzavamo.

Djakula

pre 11 godina

Recite sami sta jos treba da urade da bi ste se osvestili.
(pitanje zivota, 6. decembar 2012 09:32)

- Pa prema tvojoj implicitnoj misli, verovatno da nam posalju vojne pozive i pravac Kosovo.

Реалан

pre 11 godina

Видим да се овде спомињу џипови и имовина коју свештеници имају. Ја ипак не бих тако генерализовао ствари, црква је велика организација која има пуно људи, наравно и добрих и лоших (знам неколико врло добрих и њих погађају овакве приче). Наравно као и у свакој великој организацији има и жита и кукоља.

Што се захтева тиче, најсимпатичнији ми је овај за Бондстил, јел они стварно мисле да је то могуће?

Мада и ова наша власт ми није јасна, не знам зашто сад хоће да реше коначни статус Косова кад смо у најлошијој међународној позицији у историји! Нек ураде све са техничке стране да олакшају живот нашим људима доле али за коначни статус чекати нека боља времена

Iguman Nemanja

pre 11 godina

Reč SPC treba da je svetinja za svakog poštenog Srbina ma gde u srpskim zemljama da živi. Istorija već dokazaše da je SPC jedina zdrava snaga koja spase našu veru, srpstvo i otadžbinu kroz vekove.

Srbija ako ne posluša ove reči vrši samoubistvo!

sramota

pre 11 godina

na svaki ovaj vas komentar koji osudjuje crkvu i njene stavove, tek da vam kazem da nas ima jako puno koji mislimo u tacku i zarez ovako kako je receno. niti to znaci da su nam svestenici i crkva bezgresni, niti to znaci da smo svi mi koji tako mislimo "poludeli za nebeskom srbijom". ovde ne videh ni jedan komentar koji adresira sustinu stava SPC - jedino skrecete temu. A sustina je: da li smo mi saucesnici u ubistvu sopstvene drzave? Rec "evroslinavci" ne prilici, fakat, ali ce ipak posluziti svrsi, a to je da privuce paznju na sve sto su slabi i losi ljudi/politicari spremni da rade zarad potpuno umisljene i imaginarne "evrointegracije"

NeuT

pre 11 godina

Tako smo beznadezni, da je ovo presedan.. Sto se nisu ovako busali za vreme Tadica i ekipe!? Jos samo da postroje razjarenu masu i podele 'sveto oruzje' (sablje i slicne alatke) i da se igramo Kosovskog boja opet. Izem ti crkvenu jurisdikciju!

tanja

pre 11 godina

U ovoj krizi kad ljudi nemaju ni posla, ni para, nit sta da jedu umesto da se time pozabave oni zive u raskosi na racun tih istih vernika i jos ih guraju dublje u bedu.Sto se nisu oglasili za vreme Tita kad je Kosovo dobilo autonomiju,nego su cutali....

ququ

pre 11 godina

Zar je njihov bog tako bezvrijedan da se moraju baviti državnim spletkama, granicama i politikom? Nije li Bog uzvišen? Nije li bog iznad svega toga?

Sta je sekularna drzava

pre 11 godina

Samo nam fale popovi da nam uredjuju drzavu.Da po ugledu na muslimanske drzave koje imaju serijatsko pravo i uredjenje (neke)kod nas popovi preuzmu sve u svoje ruke

u strahu su velike oči

pre 11 godina

Ala ste svi na forumu naplašeni... C c c
Ma da, sve ćemo da prepustimo, zašto bismo se odupreli bilo čemu i bilo kome. Gazi nas Evropa, Amerika, Rusija...gaze nas naši nesposobni političari, a mi ćutimo i držimo se te bede koju su nam dopustili da zadržimo. Bedan smo mi narod, ali ne zbog ovih u crkvi ili u Vladi, već zbog malograđanštine i straha koji dominira našim srcima.

Darko Ković

pre 11 godina

Treba Dinkić da im zapreti uvođenjem fiskalnih kasa u svaku crkvu, odmah će da legnu na rudu i svaki državni interes biće i njihov!

Apache

pre 11 godina

Ovoliko zamena teza na jednom mestu odavno nije bilo. Zasto Crkva ne bi imala pravo da uputi javno pismo Vladi? Pa to mogu i ja i bilo ko na ovom svetu. Da je to uradila neka NVO ne bi niko pominjao: a odakle vama pare. Ne voze svi popovi audije i dzipove,taj klise je vec dosadan. Ovde se radi o neslaganju u vezi sa politikom koju drzava ima prema KiM a sa kojom niko od nas ne bi smeo da se slozi. I samo jos da odgovorim nekome ko je rekao da kosovo 650 god nije bilo srpsko - da si otvorio udzbenik iz istorije znao bi da je Smederevo palo polovinom XV veka,a Srbija prvu autonomiju dobila pocetkom XIX veka, dakle nesto jace od 350 godina je trajala konstantna vladavina Osmanlija.
(Filozof, 6. decembar 2012 10:47)

totalno se slazem ne voze svi popovi audije i dzipove neki voze mercedes i bmw promakne i neki sirotan sa hondom ali retko :D

Evroslinavac

pre 11 godina

Imajuću u vidu sramno ponašanje SPC do sada, mogu jedino da zaključim: Ćim su džedaji protiv, to je dobar znak da vlada radi pravu (i jedinu moguću) stvar. A oni nek maštaju i zahtevaju, najbolje do svog "poslodavca", da im ispuni želje.

Atom

pre 11 godina

Гордост и ништа осим гордости.И што више гордости то ће нас манје бити.
Јако ми је жао што се нико не бави са ВЕРОМ.Овом народу је потребно пуно вере а не политике.

noname

pre 11 godina

Šta je bilo Evrunijati, vi koji svojim komentarima odobravate sve što je protiv srpskog naroda? Da vam ne smeta želja SPC da se ukloni ono atlantik (Bondstil) iz "evroatlanskih" integracija?

Uime

pre 11 godina

I KOD OVIH SE IDE PO SAVET. Nije ovo vreme kosovskog boja (bilo ih je 3 a najbeznacajniji je onaj iz 1389. Crkva napravila mit). Generacije svestenika obrazovane na tom mitu nisu u stanju da vide u kom veku zive. Nece oni anatemisati "srpskog vernika" Lukica koji je u ime te "srpske" vere nacinio neljudske zlocine niti ce videti svoju ulogu u tom zlocinu ali ce se mesati u politiku samo radi svojih prizemnih ne nebeskih interesa. Bas su to "mudre" glave pa da oni daju SAVET. Doduse KO im ga trazi.

Eto ja onako

pre 11 godina

Evo vesti.Na ulicama Kaira 5 mrtvih. tenkovi na ulicama.Muslimanska braca koj imaju opredsednika drzave i koji hoce serijatsko pravo.Sve vere su iste.Sada ce podmladak ili politicka partija SPC tj Dveri da se oglase

Dus@n

pre 11 godina

Zaboravili ste da na tom vašem spisku želja dodate da tražite da se Sunce okreće oko Zemlje i da je zemlja ravna ploča koju nose 4 slona. Možda vam to i podje za rukom.

Slavisa Vasiljevic

pre 11 godina

Malo je nisko prosipati cinizam po nevolji sopstvenog naroda! Zar ne? To mi izgleda kao da ti neki siledžija isprebija ostarelog i nemoćnog oca - a ti da ides unaokolo i da se podsmevaš njegovim modricama.. Mada nista me ne cudi - živimo u Ničeovom i Sadovom vremenu!

da postanes ateist od muke

pre 11 godina

Interesantno je da kod nas institucije najveceg zla imaju najvece poverenje u narodu,tipa crkva,vojska itd.Zato i nestajemo.Sram vas bilo,gde ste bili 90 ih,krstili ste tenkove i blagosiljali i navijali za zlo i rat.Gde sad terate,da se narod tamo do kraja prkosi i nestane.Sram vas bilo.Ko nas pita za misljenje bruke jedne i izrodi,sta zavisi od nas.

I.S.

pre 11 godina

SPC nesme da ima uticaja na drzavu, mi smo sekularna drzava, zato neka se potrudi da ocuva veru i duh zivih pripadnika naroda. Ako nastavi ovako, ukoro ce i SPC nestati sa ovih prostora.

Milan

pre 11 godina

Crkva(Sinod) iznosi planove o resenju politickih pitanja!!!Zato u Srbiji i jeste tako kako jeste.Umesto da se bave crkvenim,verskim obredima oni se bave politikom a Milosevicev uvenok Premijer Dacic umesto da peva narodne pesme,pravi koncerte on bi na veceru u Bruesell.Tamo je drugacija kuhinja od one u Prizrenu i Zitoradju!

Sasha

pre 11 godina

Ispada da Toma nije bio blesav ato je isao da “trazi blagoslov“. Samo je pokusavao da ih primiri, jer ovi ako se zainate, izvesce ljude na ulice.

NekoIzMase

pre 11 godina

ovi da su na vlasti bilo bi gore nego u saudiskoj arabiji
(doboj, 6. decembar 2012 10:40)

Al bismo bar imali podršku Amerike, imali manje lopova, uplitali se u unutrašnja pitanja drugih država i sl ... Meni je saudijska Arabija skroz u redu ...

Garbage collector

pre 11 godina

Lepo je vama kad je tu Kosovski problem, malo nabijate nacionalizam i tenziju a znamo da tada religija cveta.

Koliko su gramzivi pa im ni tolike hiljade evra mesečno nisu dovoljne nego hoće još. Eto da počne novi rat sutra oni bi bili milioneri. Usput tata mog druga je platio 12.000e da patrijarh venčava njegovog sina (bio je pola sata na svadbi sa 2 telohranitelja), a siromašnim ljudima pop neće ni opelo da održi.

Marko

pre 11 godina

Koliko znam, jedna od glavnih parola i SNS tokom parlamentarinih i Tome Nikolica tokom predsednickih izbora je bila i preispitivanje svega potpisanog od strane Borka Stefanovica i predhodne vlasti a u vezi sa pregovorima sa Pristinom. Tada, SNS-u i vrlom nam predsedniku iz usta nisu izlazila obecanja da ce svi ugovori koji idu na stetu Srbije bivati raskidani. A sada ista ta stranka i isti taj Toma, bas kao i Dacic, otvoreno govore dosta dogovorenog ide na stetu Srbije ali oni to moraju da primene jer je predhodna vlast potpisala. Cekajte malo, pa ko koga ovde laze? Ne zanima me SPC apsolutno, mene zanima sta radi vlast. A ocigledno ne radi nista.

nikola

pre 11 godina

verujuci sam, idem redovno na sluzbe u crkvu, ali ovo nema veze sa verom, ovo je realpolitika u koju se doticni uopste ne razumeju...neka rese da se svim parovima koji ne mogu da imaju decu osnuje fond pri crkvi za vestacku oplodnju pa da radjamo obilice, podelimo im heklere i pravac groblje!!!

Joao

pre 11 godina

Da li je ovo zvanično ili nezvanično pismo? Ima li ovde potpisa svih članova Sinoda? Kako to da se ove stvari objave u novinama pre nego što se Sinod zvanično oglasi? Ako je pismo poslato svim opozicionim partijama, otišlo je znači i "evroslinavcima"? Taj rečnik mi je i najsumnjiviji... ovo više miriše na Dveri nego na nekog uravnoteženog. Bojim se da bi ovakvim pismom Crkva učinila grešku u koracima. Možda će se povećati broj onih koji se krste u GSP-u pored crkava, ali sve drugo će opasti...

Kole

pre 11 godina

Puna podrska Kosovu. Mnogi jos ne veruju, ali stabilizacija Kosova znaci i stabilizaciju same Srbije. Nova Vlada je to ukapirala, i kapa joj dole!

Vernik - Srbin

pre 11 godina

Hitno da se raspusti vrh SPC... Oni bi u srednji vek da nas vrate.

Mi idemo u SVET a vi ostanite u vasim A6 vozilima i luksuzno namestenim vilama. Nije vama lose popovi.

Zuzevka

pre 11 godina

Pre nego sto otputuje na onaj svet, dusa bi rado da vidi i (do)zivi ovaj - EU svet. Vi pricate o lepoti onog sveta, moji rodjaci kad se vrate iz Evrope o carolijama EU sveta. Daj da iskusimo i iscrpimo sve lepote ovoga sveta, pre nego sto se docepamo vecnoga, sveti i mili ocevi.

Zoran 011

pre 11 godina

"Taj predlog sastoji se od osam tačaka - od poništavanja granice Petra Stambolića do zahteva za uklanjanje Bondstila. Ovim dokumetom, koji prenosi magazin Nedeljnik, od države se zahteva da ne "učestvuje u samoubistvu zemlje".

Samoubistvo zemlje inicirala je upravo SPC bagosiljajuci politiku koja nas je dovela do Bondstila a Srbiju pretvorila u crnu rupu van vremena i prostora u kojem zivimo.

Zoran M.

pre 11 godina

Samo polako. Ni Kina nikada nije (niti ce) priznala Tajvan kao nezavisnu drzavu ali nije ni ratovala. Jednostavno mudro cekaju da vreme odradi svoje i da se desi ono sto se desilo sa Hong Kongom. Tako i Srbija mora mirno i polako da vodi politiku glavom a ne srcem. Da smo vise razmisljali a manje se vodili osecanjima tokom 90tih, sve bi bilo drugacije. Bas zato sada mora polako.
(miki skepticni, 6. decembar 2012 13:22)

Care, Kineza ima 1.5 milijardi samo u Kini, gde takodje ima i 800 milijardi dolara americkog kapitala, pa opet (ili bas zbog toga) ne smeju da dignu kuku i motiku na Tajvan. Nas ima sedam miliona, nema pas za sta da nas ujede i celu zemlju predjes za tri sata malo jace voznje. Kapiras?

Karan

pre 11 godina

Pošto su svi otvoreni oblici neprijateljstva nad Srbima iscrpljeni, još se niste dosetili ko je u pravu?Znači da deluju oni kemtr. i haarp antene. Sebičnost, strašljivost, kukavičluk.Ako vi izdajete pretke, ne računate na potomke, znajte da oni računaju na vas.Zašto samo mladi Srbi nemaju normalnu reakciju na otvorenu agresiju neprijatelja, već iskaljuju bes na onima koji ih podsećaju na to?

pijetro

pre 11 godina

Poslednji put kada je jedna druga institucija pisala Memorandum, sve je krenulo po zlu. Da li ce i sada Srbija izgubiti citavu generaciju mladih i sposobnih ljudi, ili mozda i dve generacije?

Anti-Spin

pre 11 godina

Ponovilo se još jednom: služba obradi pripremljeni sadržaj za medije i plasira priču da vidi kakav je odziv. Posle prvih izliva radosti ili besa (kako ko), stiže demanti.
Tako se kali čelik. Tako se i ranije kalio čelik.
Providno. Sve što oni žele je da iskoriste proključalu krv da bi sada izazvali sukob u zemlji, jer ne mogu sa nekim napolju.
Ne nasedajte.

Srbin pravoslavac

pre 11 godina

Samo citam komentare i cudim se kakav smo to narod!! Kako vas bre nije sramota da komentarisete ljude u mantijama. Zamislite da hrvati ili muslimani ostavljaju ovakve komentare za svoje poglavare?!? Pa oni bih bili razapeti na stubu srama odmah!!! Stidite se bre i zapitajte zasto nam ovako ide??

Djordjrjugos

pre 11 godina

Ovo je poslednji momenat, da se jednom za sva vremena SPC kaze, da joj nije mesto u politici ! Srbija nema vise dece, da ginu za "nebesku Srbiju", i glupe crkvene ideale. Niko od ove gospode, sigurno nece poslati svoje dete, da se bori/gine za Kosovo. Uvazena gospoda su pokazali da su bolji biznismeni, nego duhovnici svoje pastve. Zajedno sa SANU, DSS i grupama ekstremista, vode Srbiju u definitivnu propast.
Ovim brigadi "dobrovoljnih davaoca tudje krvi", MORA SE RECI, NE VISE !!! SVI RATOVI, KOJI SE U SVETU VODE, VODE SE ZBOG RELIGIJE.
Naslednicima Milosevica i Seselja, pruzila se prilika, da se bar delomicno "izvade", za ratove i tragediju zemlje, u kojoj se sada nalazi.

Mancini

pre 11 godina

Drago mi je da vidim da se vecina naroda otreznila i počela da misli svojom glavom, a ne da im popovi kroje mišljenje. Toliko je mržnje i fašizma izašlo iz usta bilo popova, bilo fratara ili hodža na ovim prostorima.. Vera i religija je stvar svakog pojedinca, ali crkva kako SPC tako i katolička crkva se više bave politikom nego političari.
Kao što neko reče, i za mene je SPC izgubila svaki autoritet kada je Pahomija pravdala i odbranila, kada naplaćuju svoje obrede veoma skupo i kada vidim kakav vozni park imaju. Pravoslavac sam i vernik, samo da naglasim i baš zato što sam vernik veoma mi smeta ponašanje čelnika srpske crkve...
U svojim portama Crkva nije privukla mlade ljude,učenike i studente da se zainteresuju za religiju, već ološ i fašistoidnu omladinu iz Obraza , Dveri i 1389. Mislite o tome, gospodo iz Crkve.
Kad mi je umro deda, moja majka je otišla u hram svetog Save da da prilog, a pop je dočekao vrlo neljubazno kucajući poruku na mobilnom i izvikao se na nju (Gde si sad našla da dolaziš), kad je ona zatražila njegovo ime da ispriča crkvenim starešinama njegovo ponašanje, on se iznenada uljudio i postao fin...

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 11 godina

U dosta stvari se slažem, najvažnije je povratak 200.000 Srba zašto treba zadužiti Ameriku i EU, i to mora biti prva tačka u pregovorima. Sa više Srba na KIM biće lakše uredjeje iste, po onoj "čije su ovce njegovo je polje" što će dovesti do uredjenja KIM kao moderne konfederacije, nešto slično onome što su SLO i CRO predlagali za Jugoslaviju. Znači, povratak,povratak i samo povratak u tome je 90% rešenja za KIM.

milan

pre 11 godina

SPC ni nemoze drugacije da ona nema perspektivno razmisljanje nego se ravno po praistorijskim stavovima koji sa realnoscu nemaju veze. Svi mi znamo da je KiM kolevka naseg pravoslavlja i svima nama jesno da bi bilo veoma bolno se odreci dela tog naseg indediteta ali SPC je zatajila onda kada je mogla da utice na neke dogadjaje u 90-tim godinama pa ovaj vapaj nece danas doneti posebne rezultate. Sutra za celeu Srbiju i sve srbe ce izgledati drugacije dali se mi sa time slazemo ili ne i jedino nam je da izvucemo za svoje narod na Kosovu maksimalno i samo oni koj su blokirani u svojim mozgovima vide neku sansu da Srbija bude ono sto je bila ranije.
Napred mozemo o uslovima zato moramo se boriti ali nazad nema sanse i svi koji nas koce treba da znaju da s tim nepomazu narodu nego samo nekim politicarima i onima kojima ova "hrana" treba da prezive politicki ili materijalno.

radomir

pre 11 godina

Kao hriđćanin mogu da podržim ovakav stav SPC.Znam šta hrišćani misle o statusu Jerusalima, ili stav Vatikana o EU. Jedno su stavovi hrišćana i crkva mora da upoznaje narod ali realan život i odnos snaga na terenu je nešto drugo.Pre 2000 godina u Jerusalimu je razapet na krst nevini Isus iz Nazareta,ukazivali su neki da je nevin, realnost na terenu je bila takva da je morala da se zadovolji krvožedna masa.NAŽALOS I SADA JE TAKO

ygogi

pre 11 godina

Kad te neko porazi,istorija pokazuje,imas samo dve mogucnosti.Ili ces da postanes sluga i da slusas,jer pobednik je nemilosrdan ili ces kao Spartanci ili japanski samurji ili pak nasi kosovski preci ,izabrati carstvo nebesko.Treceg nema,drugo je vecini neshvatljvo,znaci nazalost ostje nam samo klimanje glavom i apsolutna poslu

Johny-Bg

pre 11 godina

Irinej i Amfilohije, pozdravite UDBU.
Pozdravite je vrlo dobro, najbolje sto mozete.
Od sada memorandume pise drzava Srbija, njena Vlada i njeni gradjani , a glavni memorandum bice UDBA i sta su drugovi iz UDBE radili na tlu Srbije sa pocetkom od 45-e godine i koznih mantila pa sve do privatizacija.
Nema vise sakrivanja iza Kosova, tog istog Kosova koje je takodje produkt Udbaske politike koja se vodila na tlu Srbije i koja je unistlila celu Srbiju i njene gradjane dovela na prosjacki stap, na zivot koji nije dostojan coveka.
Dosta je pustanja krvi gradjana Srbije , sve je vec procitano, sazvakano.
Jedino je ostalo da se zvanicno sazvace Udba i saradnici Udbe po Srbiji.

Filozof

pre 11 godina

Ovoliko zamena teza na jednom mestu odavno nije bilo. Zasto Crkva ne bi imala pravo da uputi javno pismo Vladi? Pa to mogu i ja i bilo ko na ovom svetu. Da je to uradila neka NVO ne bi niko pominjao: a odakle vama pare. Ne voze svi popovi audije i dzipove,taj klise je vec dosadan. Ovde se radi o neslaganju u vezi sa politikom koju drzava ima prema KiM a sa kojom niko od nas ne bi smeo da se slozi. I samo jos da odgovorim nekome ko je rekao da kosovo 650 god nije bilo srpsko - da si otvorio udzbenik iz istorije znao bi da je Smederevo palo polovinom XV veka,a Srbija prvu autonomiju dobila pocetkom XIX veka, dakle nesto jace od 350 godina je trajala konstantna vladavina Osmanlija.

olga

pre 11 godina

Dokle će to društvo u mantijama oličenje ne morala poveyano sa najgorim talogom srpskog društva da se meša u državna pitanja?Srbija je građanska država i te popove izbaciti iz politike.

darkwood

pre 11 godina

Za mene ste vi sveštena lica izgubili svaki autoritet kada ste iz petnih žila branili i odbranili onog Pahomija a zacementirali ste se sa onim vladikom iz Bosne i na kraju sa ubicom i samozvanim isceliteljem narkomana!!! Rešavajte prvo veeeelike probleme koje imate u vašoj "firmi", prestanite da bodete oči gladnom narodu vozeći se u Audijima i Mercedes džipovima. "Popujete" narodu i vlasti brčkajući se u vašim đakuzi kadama! Sram vas bilo vratite se bogu i skromnosti i tada ćete vratiti i autoritet pa vas možda neko i sasluša u vlasti!!!

Poldi

pre 11 godina

"Zašto se na ovim prostorima sve vjerske institucije umjesto religijom bave politikom uistinu je teško odgovoriti...
(raucher, 6. decembar 2012 09:20)"

Postovani Raucher,
to uopste nije tesko odgovorit. To je prosto zato sto organizacije kao SPC su prvenstveno nacionalisticko politickog karakter sa izvesnom dozom hriscanske ornamentike. Ako pogledas trezveno toj legiji u crnim mantijama su jedino ovozemaljske vrednosti od interesa: materijalno bogatstvo, vlast i moc.

Đorđo Napolitano

pre 11 godina

Inače, ovo pismo mi miriše na bivšeg episkopa Atanasija Jeftića, njegov patent je izraz "evroslinavci", ne sme niko da koristi taj njegov patent bez njegove direktive

mikša

pre 11 godina

Crkve su postale agencije koje prodaju duhovnost za pare i time u potpunosti izgubile svrhu. Ako neko za pare treba da se poveže sa bogom onda je to vrhunska obmana.

Predsedavajusci

pre 11 godina

Kako nismo sekularna drzava?! Pa zar se na RTS-u svake godine ne prikazuju filmovi i serije o Sekuli? Sta hocete vise??
(Sekula sekularni, 6. decembar 2012 10:38)

Taaakooo jeeee brate Sekula! Sekularni smo bre jasta!

pavlikanac

pre 11 godina

I onda se pitamo odakle, ponovo, spiskovi nepodobnih... Ništa ne brinite licemerni "duhovnici" vama izazvani klerofašizam postaje sve jači, svi mi koji vas preziremo naćićemo se na nekom spisku za odstrel, pa ćete uskoro imati narod po svojoj volji. Jedino što me boli je što sam, verovatno, veći vernik od vas. Spremite "bosiljak" za srBske "heroje" i lomače za nas kojima ne pada na pamet da svoju decu šaljemo da ginu za vaše "ideale". SPC FUUUUUUUUJ!

Labud

pre 11 godina

Ovo je meni vise nego smesno. Parodija. Nego izgleda da se samo popovi i kriminalci ne zale na finansijsku krizu, njima posao cveta. Inace i tu glavne pozicije drze mediokriteti, saradnici sluzbe i rodjaci. I na kraju ja da sam pop vozio bi elektricni tesla-mobil, kakav niko u gradu nema.

Marijana NS

pre 11 godina

Apelujem da se neko od ovih gospodina pozove na B92, najbolje kod Olje Beckovic u nedelju ili kod Suzane Trninic, pa da se lepo narod javi i kaze svoje misljenje, pa da se spuste na zemlju.... jer ovaj narod nije birao njih, nego politicare da ih vodi.. a oni ako zele da se mesaju, nek osnuju stranku, nek im se uvede fiskalizacija i sve po redu kao za sve firme, jer oni drugo i nisu... napominjem: vera i religija nemaju veze sa ovim, da me ne bih napali vernici, nisam se verski izjasnila... pozzz..

Metanoja

pre 11 godina

Državu Srbiju su stvarali ljudi koji su ginuli za krst časni i slobodu zlatnu.
Ovi ljudi su reprezenti tog načina razmišljanja.
Ono je danas možda u manjini.
Ali me prosto zasmejava tolerantnost nazovi demokrata prema tom načinu razmišljanja.
Tako da im termin "Evroslinavci" potpuno odgovara.
Samo slinavcima je od države i naroda veća svetinja Haški tribunal .......

5 do 12

pre 11 godina

Crkva se ne oglašava često, čak i vrlo retko o dnevno-političkim pitanjima.

Ali kada se Crkva oglasi, to znači da je ZAISTA ozbiljna situacija, i OZBILJAN problem.

Oglušiti se o tako nešto, za to treba zaista biti glup, lud, bezbožnik...

Drago mi je, na žalost, što se ovime i ova vlast, za koju smo mislili i nadali se da je nacionalna, razotkrila i pokazala kakav je.

dsef

pre 11 godina

Pljujte samo, Crkva Hristova ce sve nadziveti jer je od Vecnosti. Daleko nakon sto vi nestanete ona ce i dalje biti tu da bude glas razuma za one koji hoce da cuju.

misko

pre 11 godina

Prvo prst pa ruka!Dali smo im Crnu Goru,sad Kosovo dajemo,uskoro Presevo,Bujanovac i Medvedju,onda je Sandzak na redu,i na kraju,kao slag na torti,Vojvodina.Eto ruke!A nama ostaje UZAS,tj uza Srbija.Nastavite da pljujete crkvu,Amin!

"Neka bude što biti ne može"

pre 11 godina

Ko misli da su akademici smislili onaj "Memorandum SANU" iz osamdeset i neke, mislim da se vara. Početak moralnog, zdravorazumskog i svakog drugog sunovrata ove nacije se (slučajno?) poklapa sa povratkom SPC u javni život na velika vrata.

Markovic Mitar

pre 11 godina

Sta sad kukate licemeri radikalski naprednjacki. Pa jel ih Toma zvao za savet. Sto niste onda kritikovali predsednika sto mesa crkvu u poslove sekularne drzave, Jel zvao i SANU u pomoc. Jel imao platformu za KiM jos pre izbora pa je i nas neopredeljene navukao. Vase licemerje nema granica. Svaka laz je istina dok vama odgovara. Svaka istina je laz dok vama odgovara. Polako se pretvarate u idolopoklonike najgore vrste, daleko gore od titovih komunista. Vase jednoumlje je nemerljivo i neshvatljivo, vase jednoumlje nas ne vraca u devedesete nego daleko vise unazad u vreme vozdova i knezova. Sada pozelim da mi otpadne ruka kojom sam glasao za vas.

Srbin-patriota

pre 11 godina

Ne znam zašto ljudi ne daju Crkvi za pravo da izrazi svoj stav, a jedna je od najznačajnijih, najčvršćih i najpoštovanijih institucija u zemlji, bez obzira na šačicu onih okorjelih protivnika Crkve?!

ZoranNS

pre 11 godina

Ako hoće, a hoće da se bave poltikom onda prvo DA ODGOVARAJU ZA RATNO HUŠKANJE od 90. pa nadalje, sve do dan danas. Mešaju se u politiku a nikom ne odgovaraju za posledice, bave se biznisom, bogate se a nikom ne plaćaju porez.

Ernesto

pre 11 godina

Svako ko je nesto procitao u zivotu, malo se prosvetlio, cuo , razmisljao, zna koliko je ovo neracionalno. Ja verujem i znam da je Bog jedan, ali on nije jedan za Srbe, nego za sve narode , cak ni za narode nego za ljude.
To sto nam popovi i kaludjeri (vecina a i da je 50 posto) ne postuju crkvene kanone , i sto voze skupa kola je samo po sebi govori o instituciji crkve.
Popovi bi trebalo da se zrtvuju za ljude, i kao takvi u sledecem zivotu da odu na visi stupanj. Ovo ovde je smesno, dok se ne pojavi neko ko ce da shvati gde smo i sta smo, da se okrenemo sebi i pravimo od ovoga sto imamo bolje mesto za zivot i suzivot. Evo ja kao omladinac se prijavljujem, ali sam svestan da cu brzo otici sa zivcima, jer ovaj narod mora bas neko cudo da navede da zaboravi neke stvari i da shvati da se mora napred.
Sve sto nam se desava ovo sada je kazna za koju su mnogi uceni ljudi govorili da ce se dogoditi jos od Balkanskih ratova. Uvek smo birali otad pogresan put i eto , dogadja nam se ovo.

Greek

pre 11 godina

Spc treba da se vrati svom osnovnom pozivu veri a ne da se bavi poltikom ja sam u dva rata bio i ne pada mi na pamet da opet ratujem ni ja ni srpska deca

Iva Horvath

pre 11 godina

U drzavama gdje je crkva odvojena od drzave, vlada veci red.
I Hrvatska je sekularna drzava pa ipak crkvi ide godisnje velika kolicina novca iz drzavnog proracuna. Ne znam kako je u Srbiji po tom pitanju, ali vidim da i kod vas i kod nas crkva uzima sebi za pravo da se mijesa u politiku, na sto nema pravo.
Dovoljno je jada i bijede medju osiromasenim gradjanima pa neka se, sto Bog od crkve, valjda i ocekuje, pozabave pomaganjem istih.

Djordje

pre 11 godina

Izgledaju kao "nindze" a u stvari su "paraziti" koji zive "na ledju drugih". Sramota za nas svih, da u 21. veku kod nas nesto takvo postoji.

pravoslavac

pre 11 godina

Nisam znao da su u Srbiji srbi pravoslavci nacionalna manjina,ali saznadoh i to. Sve što su crkveni oci rekli je istina još i gore. Samo jedno pitanje Tomi, vučku i Ivici ima li Srbija ustav, šta je sa platformom za KiM.

Niki

pre 11 godina

Ma da upravu su vecina komentatora, ne treba nam SANU (sta oni znaju), a tek crkva, jedina institucija koja se vekovima odrzala, ma ni ona nam ne treba. Ne treba nam niko i nista, bitno je da uzivamo u postojecem blagostanju.

Sopček Đura

pre 11 godina

Filozof Fojerbah je zapisao:"BOG JE NAJVEĆI MOGUĆI ZLIKOVAC"!!!
Ako nas odrasle(grešne)kažnjava bolestima,smrću i ratovima, zašto kažnjava malu,nedužnu decu da umiru od najtežih bolesti!?Crkva tvrdi da je bog svemoguć!?Ako je to istina,zašto je vekovima toliko bede i stradanja?
Pune četiri decenije razmišljam o ovom i sve što sam stariji,sve sam bliži pomenutom stavu!
Još kada godinama analitički posmatram i pratim šta rade sve crkve sveta,a naročito vrh SPC,više je nego jasno:DOK JE OVACA,BIĆE I VUNE...
Kada pažljivo pogledam ovaj fotos,neodoljivo me asocira na GREH,SMRT i AD!!!
Planetarno smo podeljeni na rase,nacije i religije! Još samo da se nađe neki "pametnjaković" koji će da smisli podelu po zanimanjima,pa da ratuju pravnici protiv ekonomista, bravari protiv električara...
To bi bilo potpuno pomračenje ljudskog uma!

kaiser

pre 11 godina

"Koliko izdajica srpskog naroda ovde, uključujući i moderatora koji mi zabranjuje komentar!
U usporedbi sa Srbima, Hrvati su rodoljubne vertikale. Kad bi netko u Hrvatskoj pljuvao po Katoličkoj crkvi kao mnogi ovde, drugi bi ga komentatori rastrgali.
(Nikola, 6. decembar 2012 13:18)"

Ti sii pomešao babe i žabe.

Kakve pa veze imaju religija i patriotizam?

Religija je skup hobi, lična stvar svakog pojedinca, neko voli da im daje pare za ništa, a neko ne. Ja na primer neću da im dajem pare za ništa.

Sad, kako to mene čini izdajnikom, nije mi nikako jasno, to je izgleda jasno samo tebi na ovom svetu.

Po tome, ukoliko ti meni ne daš 300 Evra, i ti si izdajnik. Right? Dobro sam skopčao?

Koga pa briga za prodavce magle, i vudu vračeve...

Mita

pre 11 godina

Meni sve ovo liči da jedan deo crkve,želi da pošalje ovakvu poruku,ali da nemaju konsezus u samoj crkvi,povodom toga.Izgleda da su tu poruku "prosledili" delu udbe,koji su ga plasirali u javnost.Taj deo udbe i taj deo crkve,politički predstavlja,kako g. Popović reče,"predsednik Koštunica",koji se zalaže za srednjovekovnu Srbiju...ali nije Dačić naivan...

buna na dahije

pre 11 godina

Popovi da budu jezgro demonstracija koje ce se svaki dan voditi ispred zgrade vlade Srbije i predsednistva. Ionako su presli granicu neutralnosti pa nek zapnu malo za svoj standard i blagostanje u kome zive dok narodu ispadaju oci od muke. Podrzacemo ih, volimo da gledamo ko ce to da nas sprecava i smiruje.
Jed na stranu, ali ova zemlja ce da eksplodira za najduze godinu dana od "evropskih ambicija" politicke elite kojima se zeli sacuvati privilegija i polozaj. Jedino sto je drugacije u odnosu na drugi svetski rat je sto nemamo odakle da uvezemo neki nakaradni drustveni sistem mada i ovaj postojeci je sasvim dobar u satiranju naroda.

zasticeni

pre 11 godina

Svi stite narod, stiti ga politika, stiti ga crkva, stiti ga medjunarodna zajednica i UN, stiti ga zakon, stite ga NVO, vojska i policija a tog istog naroda svaki dan sve manje i manje. Kako li bi tek bilo da nas ne stite?

Nikola

pre 11 godina

Koliko izdajica srpskog naroda ovde, uključujući i moderatora koji mi zabranjuje komentar!
U usporedbi sa Srbima, Hrvati su rodoljubne vertikale. Kad bi netko u Hrvatskoj pljuvao po Katoličkoj crkvi kao mnogi ovde, drugi bi ga komentatori rastrgali.

dule56

pre 11 godina

Bio autentican ili ne memorandum je pisan vise srcem nego glavom. Realno stanje na terenu ne dozvoljava drugacije akcije i ponasanje.

Sale

pre 11 godina

SPC protiv državne politike

ОК, нека онда СПЦ од сада води државну политику, јер се не устручава да јавно наређује политичарима како и шта да раде. Дефинитивно су маске пале, и треба рећи ко у ствари у Србији води државу. Не треба се чудити када у једном тренутку овима на власти буде постављено питање од стране ЕУ, ко је у Србији у ствари представник владе, и са киме они у ствари преговарају о које чему. За то је непосредно одговоран мастер и сви његови мастерчићи, који мало, мало, па оду у патријаршију по мишљење, ко што се ишло у ЦК. Колико год то било форме ради, ови из патријаршије су се примули на то и поверовали су да се стварно за нешто питају, и ето њих са циркуларним писмом, отровног садржаја и најоштрије ноте. У земљи са заставом и грбом на којима је круна, а по уставу је секуларна република, где се патријаршија пита више него што се у Ирану питају верски поглавари, где су бивши комунисти у првим редовима по богомољама, где постоји престолонаследник који живи у краљевском двору, а одбија се могућност референдума о изјашњавању на ту, и још неке друге, не мање битне околности, где се не знају границе државе, све у свему једна свеопшта папазјанија, која одаје карактер једне крајње неозбиљне и недефинисане државе, и која се чуди што је снашло то што је снашло, не водећи рачуна да ће је снаћи још што шта, ако коначно не дефинише ко у ствари влада државом. Да ли су то такозвани навијачи, хулигани, патријаршија, УДБа, војска, престолонаследник, д.ћосић, РТС, ...

Бојан Савић

pre 11 godina

Сад лепо објавите демант, стварно не разумем откуд вам идеја да објављујете непроверене информације, тако сте само подигли тензије!

Srbin

pre 11 godina

@Zašto ne osnujejo svoju Poppartiju? Jel moguće to u Srbiji zabranjeno?
(Slovenac1952, 6. decembar 2012 12:14)

Ja bih naterao popove da osnuju partiju ili da ucute o politici zauvek.

To bi tek bilo smesno. Isli bi da mole ljude da se uclane, naravno lazuci ih kao i uvek da je njih Bog poslao da nas spasavaju, a rezultat bi im bio smesan i tragican. Imali bi u clanstvu one sto se prstom potpisuju da mitinguju i ove spremne da kradu, ako bi stigli do skupstine.

To bi bila gora skupina cak i od samo Sojiceve partije u seriji Bela Ladja. Oni bi pomogli Velji Ilicu da ga zaboravimo jer bi se i gori od njega pojavili na sceni zvanicnoj.

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Ovakva agresija SPC nece sigurno doprineti raspadu drzave. Ali je sasvim moguce da se dogodi, da bi se smanjile tenzije, stvaranje nove KPC (Kosovske pravoslavne crkve). Mislim da je to i jedini pravilni put. Zivi bili pa videli! Konstantno i konzistentno SPC igra protiv same sebe, ne shvatajuci vreme i novi prostor koji im je ostao za iskljucivo "religiozno" manevrisanje.

Neplaceni Komentator

pre 11 godina

Nisam vernik. Crkve i popovi me nerviraju. Meni bi placali dobar porez i ne bi vozili dzipove. Ali sta se ovog tice, svaka im je na mestu.

Zoran

pre 11 godina

.... a šta ukoliko se vaši zahtjevi pokažu nerealnim , šta ukoliko amerikanci tako ne misle, konačno, šta ukoliko ima nešto malo obespravljenih Srba koji žive u katastrofalnim uslovima i ukoliko budu imali ikakvih mogućnost svoju djecu uputiti u centralnu Srbiju da ne bi brinuli da im ćerke ne budu silovane ili dječaci ubijeni.
Uz veliko poštovanje SPC kao jedinoj, svetoj, sabornoj i apostolskoj crkvi, mislim da niste nogama na zemlji i to samo može da produži agoniju srpskog naroda uopšte. Zašto se npr. ne ugledate na Jevreje koji su svoju zemlju dobili nakon 2000 godina, zašto svoje vjernke ne učite, ne propovjedate da će doći dan kada ćemo da se vratimo na sve etnički srpske prostore. Čuo sam čak propovijedi u smislu da dolazi Poslednji Čas, što nimalo nije u duhu pravoslavnih hrišćana. Konačno, račun se ne pravi bez krčmara, a taj krčmar nismo nažalost mi.

Bojan

pre 11 godina

Ispravno su konstatovali da je narod glasao za "patriotsku" opciju, koja sada prihvata sve netransparentne sporazume koje je prethodna "nepatriotska" vlast sklopila u cilju predaje Kosova radi praznih obecanja.

U tome su u pravu, narodna volja je izneverena i politika se nista znacajnije nije promenila.

To sto se petljaju u politiku nije bas najsrecnije resenje, ali dolazi kao reakcija na bezakonje. Kada bi u drzavi vladali pravo, bili postovani ustav i zakoni, drzava konsultovala svoje gradjanje pre znacajnih poteza, onda bi crkva mogla da se bavi svojim poslom. Ovako svi gledamo sta se godinama desava i pitamo se WTF ko vam je dao taj mandat!?

bezimena

pre 11 godina

...nemoj te zaboraviti da nas je nasa crkva kroz vekove sacuvala nasu naciju i nasu veru,nemojmo sad da pokleknemo pred ovim bogohuljnicima,i car Lazar je sluso crkvu u mnogo gorim vremenima.
(zeljko, 6. decembar 2012 13:17)

Ajd' ti prvo nauči srpski jezik, nemoj-te se piše zajedno, potom malo istoriju, Lazar nije bio car, nego samo knez, možda se tako malo prosvetliš i u vezi SPC NEKADA, kada su patrijarsi npr. predvodili seobe Srba sa Kosova, da bi ih odveli u bolji život (zapadne zemlje naravno) i tako im smanjili patnje, i onda uporediš sa današnjom SPC, koja sve radi za što veću srpsku pogibelj!

Брдо мира

pre 11 godina

Не могу да верујем колико има вас, који прихватате све што вам се ''сервира''. Укључите мало мозак. Почните да размишљате својом главом.
Меморандум!? All over again!? C'mon!!! WAKE UP!!!

p.s. А можда одређене садржаје прихватате јер желите да вам буду ''сервирани''.

Мр.Гоод

pre 11 godina

Ал' су неки запенили, лепо се примате на лажне вести. Ово је демантовано, али Б92 малкице касни!

Samo covek

pre 11 godina

Bog Vam svima pomogao da shvatite ko stoji iza EU i ostalih demonkratskih tvorevina. Nas zajednicki protivnik je sotona i to svi morate shvatiti ako hocete u zivot a ne u smrt. BIRAJTE : EU (sotona) ili zivot (Gospod Isus Hrist)

SLOBODA ZA SRBIJU

dnK

pre 11 godina

crkva treba da savetuje politicki vrh, jer je crkva izvor dobroga, a ne politika sama po sebi. Oni koji ne postuju ono sto je sveto naravno da ce se srditi sto se crkva mesa u politiku kao i u druge oblasti, a takvima treba pridavati najmanje paznje, jer da su nas takvi savetovali, odavno nas ne bi bilo na karti Evrope!

zeljko

pre 11 godina

Hristos se rodi braco Srbi,nemoj te zaboraviti da nas je nasa crkva kroz vekove sacuvala nasu naciju i nasu veru,nemojmo sad da pokleknemo pred ovim bogohuljnicima,i car Lazar je sluso crkvu u mnogo gorim vremenima.

Sasa

pre 11 godina

Vi naprednjaci ste stvarno indijanci. Kako vas nije sramota da pljujete sopstvenu crkvu. Vi ste najgori ***** sto postoji u Srbiji.Gori ste od ovih komunjara iz SPS.Sram vas bilo.I mamu rodjenu bi prodali zbog vlasti!

marija

pre 11 godina

Rec evroslinavci, ili vec kako, u tekstu je potpuno neprimerena i vredja mnoge u Srbiji.
Sa nekim delovima kao sto je R1244UN... potpuno se slazem.
A komentatorima, vecini po zadatku, samo konstatacija da SPC ima pravo na svoje misljenje i stav.

miki skepticni

pre 11 godina

Samo polako. Ni Kina nikada nije (niti ce) priznala Tajvan kao nezavisnu drzavu ali nije ni ratovala. Jednostavno mudro cekaju da vreme odradi svoje i da se desi ono sto se desilo sa Hong Kongom. Tako i Srbija mora mirno i polako da vodi politiku glavom a ne srcem. Da smo vise razmisljali a manje se vodili osecanjima tokom 90tih, sve bi bilo drugacije. Bas zato sada mora polako.

άρχων Τριβαλλούς

pre 11 godina

Опет Меморандум. Може ли провидније?
Старом истекао рок важења. Излизана прича. Неупотребљива лаж.
Потребна је нова.
Могли су бар да буду маштовитији. Мада, када боље размислим, увиђам да су се ослонили на опробан рецепт.

p.s. Уместо оцене мог коментара, кликните ''препоручујем'' ако сте прочитали Меморандум САНУ. Ако нисте...

vodoinstalater

pre 11 godina

@ dnK, 6. decembar 2012 12:33

Način na koji savetuje, i reči koje koristi, zaista su primerene svetim ocima. Mašala, zemljače...

Na kraju, ova vlast je razjapila usta od tvrdnje da je "izabrana većinom glasova" i to što radi podržano je od većine.

lidija

pre 11 godina

Koliko god mi to zeleli, odnost snaga u svetu ne dozvoljava nam delovanje drugacije od onog sto cini ova Vlada i tako ce biti dok se ne promeni odnos snaga. A Kosovo nikada nece biti priznato kao nezavisna drzava i to je valjda svima jasno.

Mikeli

pre 11 godina

Nije mi jasno sta se desava. Da li se ovim dezinformacijama koje se pojavljuju i glavna su vest u svim novinama zeli novo razjedinjenje i to direktnim udarom na SPC i najvise drzavne institucije Republike Srbije. Pa ni Kina nikada nije priznala Tajvan ali nije ni ratovala. Mudro cekaju bolje vreme kada ce ga vratiti ponovo pod svoju punu kontrolu. Tako trebamo i mi omoguciti Srbima dobre uslove pa da polako i mi slicnom taktikom kao kosovski Albanci a to je veliki natalitet da povratimo odnos Srba i kosovskih Albanaca. Naravno da za to treba vreme ali je moguce uspeti i to je ono na cemu trebamo da radimo uz ne priznavanje otcepljenja dela nase teritorije.

Jumping Jack Flash

pre 11 godina

I šta sa ovolikim reakcijama, komentarima i preporukama sada kada je patrijarh lično demantovao sadržaj članka i osporio njegovu autentičnost? Ne razumem... zašto se kod nas svaka dezinformacija popije bez problema i ko ih gura? Dačić je, konačno, u jako važnom trenutku dobro reagovao i vreme je da se cela stvar smiri.

ПРЕЦИЗИРАТИ СРПСКЕ ИНТЕРЕСЕ

pre 11 godina

У решавању ”Косовског проблема”, ”беле куге”, ”интеграције Србије у ЕУ”,.... морају се укључити све мудре главе и представници свих Срба на свету: 6 милона у Србији, плус 2 милиона у окружењу, плус 1 у ЕУ, плус 1 у САД, Канади, Аустралији,.. тј. морају се имати у виду ИНТЕРЕСИ укупно 10 милиона Срба..
Приоритети су:
- да 1 милион НЕЗАПОСЛЕНИХ Срба имају посао и просечну европску плату,
- да Срби на Косову имају БЕЗБЕДАН живот, који ће гарантовати поред Србије и ЕУ и УН,
- да се бар 1 милон Срба из ЕУ и света, врати у Србију,
- да се бар 1 милион врати у своје завичаје: Косово, Далмацију, Херцеговину,...,

Bojan

pre 11 godina

Kao sto rekoh vec par puta podrzavam stavove i odluke Premijera Republike Srbije Ivice Dacica !! Pravi covek na pravom mestu,spreman da donosi teske odluke,spreman da preuzme svu odgovornost na sebe !! Bravo Ivice !! Svi smo uz tebe !! Cela Srbija !!!

mwoth

pre 11 godina

Imaju pravo da izraze svoje misljenje.To ne znaci da ce na bilo koji nacin njihov proglas(ili sta god)uticati na -vec trasiranu-drzavnu politiku.
Mene bas briga,ja ni slavu ne slavim,nisam vjernik.....Sto se lozite ljudi?

Crveni Kmeri

pre 11 godina

Što su se raspisali potomci onih što su uništili građansku Srbiju a popove jahali i crkve uništavali...Tito je odavno mrtav drugovi pioniri.Živela Kraljevina Srbija

kleo

pre 11 godina

Odvedite svih u Saharu, oni i tako i tako misle da zive od Boga i u ime Boga.
Neka tamo traze da zive od krvave ruke i ledja naroda i Srbske Politike.

KATARINA

pre 11 godina

Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Pavle je bio covek neogranicene mudrosti, blagih reci, ali jakih dela, koji je umeo da kaze: "Bog je coveku dao slobodu, ali je covek tada postao odgovoran za svoja dela". Shodno tome, ne bi bilo lose da danasnji crkveni velikodostojnici razmisle malo o svojim delima, i sta tim delima porucuju narodu..

RAFAELO KUGLICA

pre 11 godina

Mislim da je odlican trenutak da se Crkva okrene sebi i da se seti sta je, i u cijoj je sluzbi, kao i da se podseti da crkveni velikodostojnici nisu politicari i portparoli, i da oni sebi ne smeju da dozvole tu slobodu da se ponasaju kao drzavni funkcioneri. Toliko.

pitanje zivota

pre 11 godina

Mozete misliti o SPC sta god hocete ali ovaj put su potpuno u pravu. EU se takodje nekome moze svidjati ili ne ali u narodu Srbije evrointegracije podrzava manji broj gradjana a mi zivimo nominalno u demokratiji. O Kosovu se moze raspravljati godinama ali ne postoji zemlja u svetu danas kojoj se teritorija toliko brutalno otima a jos manje postoji zemlja koja se sa time bespogovorno miri. Svi potezi Haga i EU zestoko doprinose antievropskom raspolozenju i ne znam sta jos treba da urade kako bi preostali malobrojni u Srbiji shvatili o cemu se radi. Svi oblici otvorenog neprijateljstva su iscrpljeni razaranje zemlje, bombardovanje, sankcije, otimanje teritorije, oslobadjanje zlocinaca koji su etnicki cistili i vrsili genocid nad Srbima... Recite sami sta jos treba da urade da bi ste se osvestili. Prvi ja koji sam bio zestoki protivnik rezima devedesetih ne stidim se da priznam da sam pogresio i da je Milosevic u tom delu bio potpuno u pravu. Cela istina je naravno uvek na sredini.

Patriota

pre 11 godina

Šta je "evroslinavci"? Nešto ste se mnogo uskomešali! Zašto niste reagovali kada je Toma išao u SPC da traži podršku? Živela Srbija1 Živela SPC! Živeo srpski narod na KiM!!!

Iguman Nemanja

pre 11 godina

Reč SPC treba da je svetinja za svakog poštenog Srbina ma gde u srpskim zemljama da živi. Istorija već dokazaše da je SPC jedina zdrava snaga koja spase našu veru, srpstvo i otadžbinu kroz vekove.

Srbija ako ne posluša ove reči vrši samoubistvo!

saša

pre 11 godina

Zaista, čovek da "iskoči iz svoje kože" kada pročita ovako nešto. Licemerje crkve nema granica. A malo je 1500 karaktera da objasnim zašto. Ko zna - zna.

СРБ

pre 11 godina

Сви који су овде осули паљбу по СПЦ због става да Косово треба бранити, треба да знају да се на Косову брани цела Србија! Они који Косово отимају, неће се ту зауставити! Коме то није јасно, нека му је Бог на помоћи кад пред његов праг дође несрећа!

goes around...

pre 11 godina

Svi vi koji savetujete svestenicima da uzmu puske i idu na Kosovo vrlo brzo mozete doci u situaciju da puskama branite sopstvene pragove. Ako nam tek tako uzmu Kosovo zasto mislite da nece moci i Beograd? Mislite daleko je Kosovo od Beograda a u stvari je mnogo blize nego sto se vama cini pogotovo ako oni koji nam uzimaju vide da se sa time u Beogradu slazemo i podrzavamo.

pravoslavni srbin

pre 11 godina

dosta bre vise, stvarno kako vas nije sramota, ovde je 99% ljudi koji ostavljaju komentare i pljuju po Crkvi i vladikama a da pritom u crkve nikad ne ulaze, svestenike i monahe ne poznaju. Znate samo da kritikujete sve oko vas a ni sebe same ne poznajete.
Crkva je jedina koja je sve ovo vreme ostala uz napaceni narod na Kosovu a i sama je stradala sa njima i kao takva ima prava da daje predloge a vlast moze te predloge da prihvati ili odbaci. Zato vas molim, ostavite te stvari pametnijima, ili onima koje ste izabrali u vlast.
pozdrav svima

milan

pre 11 godina

Gospodo skinite matije i puške u šake , a ne da potpirujete mržnju i rat da ovaj narod ispašta i krvari zbog Vašeg "PATRIOTIZMA"
Ja sam vernik , ali da vidimo da li su Vam od boga to što imate automobile , vile itd ili sa grbače ovog nesrećnog naroda .
Nazad i ne mešajte se u politiku

sramota

pre 11 godina

na svaki ovaj vas komentar koji osudjuje crkvu i njene stavove, tek da vam kazem da nas ima jako puno koji mislimo u tacku i zarez ovako kako je receno. niti to znaci da su nam svestenici i crkva bezgresni, niti to znaci da smo svi mi koji tako mislimo "poludeli za nebeskom srbijom". ovde ne videh ni jedan komentar koji adresira sustinu stava SPC - jedino skrecete temu. A sustina je: da li smo mi saucesnici u ubistvu sopstvene drzave? Rec "evroslinavci" ne prilici, fakat, ali ce ipak posluziti svrsi, a to je da privuce paznju na sve sto su slabi i losi ljudi/politicari spremni da rade zarad potpuno umisljene i imaginarne "evrointegracije"

KoleKings

pre 11 godina

Ovi popovi su se totalno pogubili meni nije jasno da li su svesni na kojoj planeti zive.I ja zahtevam da se svi Amerikanci isele iz Amerike ,a to sto je moj zahtev nerealan to nema veze.

rigidni designator

pre 11 godina

Na ovoj slici podsećaju malo na porodicu Soprano u mantijama.Mislim,istih su gabarita,tu su negde na parkingu i besni automombili,a i metode rada su im dosta slične.

radan isposnik

pre 11 godina

Duhovni su uvek puno cinili za zemlju. Nekad dobro nekad lose. Ovaj put su pismo i apel profulili. Tok kojim Vlada ide je zaista pravilan, jer ustvari ni nema drugoga puta, koji bi u ovom momentu doneo vise. U ovom vaznom istorijskom momentu SPC bi se trebala drzati po strani. Jedan eventuelni sukob izmedju Vlade i SPC bi svima doneo ogromnu stetu.

noname

pre 11 godina

Šta je bilo Evrunijati, vi koji svojim komentarima odobravate sve što je protiv srpskog naroda? Da vam ne smeta želja SPC da se ukloni ono atlantik (Bondstil) iz "evroatlanskih" integracija?

NekoIzMase

pre 11 godina

ovi da su na vlasti bilo bi gore nego u saudiskoj arabiji
(doboj, 6. decembar 2012 10:40)

Al bismo bar imali podršku Amerike, imali manje lopova, uplitali se u unutrašnja pitanja drugih država i sl ... Meni je saudijska Arabija skroz u redu ...

Srbin pravoslavac

pre 11 godina

Samo citam komentare i cudim se kakav smo to narod!! Kako vas bre nije sramota da komentarisete ljude u mantijama. Zamislite da hrvati ili muslimani ostavljaju ovakve komentare za svoje poglavare?!? Pa oni bih bili razapeti na stubu srama odmah!!! Stidite se bre i zapitajte zasto nam ovako ide??

5 do 12

pre 11 godina

Crkva se ne oglašava često, čak i vrlo retko o dnevno-političkim pitanjima.

Ali kada se Crkva oglasi, to znači da je ZAISTA ozbiljna situacija, i OZBILJAN problem.

Oglušiti se o tako nešto, za to treba zaista biti glup, lud, bezbožnik...

Drago mi je, na žalost, što se ovime i ova vlast, za koju smo mislili i nadali se da je nacionalna, razotkrila i pokazala kakav je.

Mladen

pre 11 godina

Potpuno se slazem sa misljenjem SPC.Dodao bih jos Popovima puske u sake i pravac Kosovo i metohija.Borbena vozila im ne trebaju imaju nemacka(Audije).

Niki

pre 11 godina

Ma da upravu su vecina komentatora, ne treba nam SANU (sta oni znaju), a tek crkva, jedina institucija koja se vekovima odrzala, ma ni ona nam ne treba. Ne treba nam niko i nista, bitno je da uzivamo u postojecem blagostanju.

crazy processor

pre 11 godina

Sta je popovi, stigla Vas frka, vidite da uskoro stizete na red oko lopovluka pa hocete da skrenete paznju na Kosovo, e pa nece moci.

Iznogud

pre 11 godina

Da li ovo pismo znači da "duhovni" vođa svetovnih lica na ovim prostorima podržava i da je podržavao sve ono što se 90-tih dešavalo na Kosovu od strane zvaničnih vlasi? Ako je to tako, ko je mene kao svetovno lice pitao da li se sa tim slažem, ili misle da moramo da ih sledimo kao zabludele ovčice. Oni nisu, a nije ni vlast.

Da se razumemo ja jesam SRBIN, ali ne pristajem da budem OVCA!

Da li ovo znači da duhovne vođe podmazuju kalašnjikove pod mantijama, kako bi ih povadile kada im bude odgovaralo?

Ajde, lupajte minuse ... ali pre toga razmislite ko ste !!!

dsef

pre 11 godina

Pljujte samo, Crkva Hristova ce sve nadziveti jer je od Vecnosti. Daleko nakon sto vi nestanete ona ce i dalje biti tu da bude glas razuma za one koji hoce da cuju.

misko

pre 11 godina

Prvo prst pa ruka!Dali smo im Crnu Goru,sad Kosovo dajemo,uskoro Presevo,Bujanovac i Medvedju,onda je Sandzak na redu,i na kraju,kao slag na torti,Vojvodina.Eto ruke!A nama ostaje UZAS,tj uza Srbija.Nastavite da pljujete crkvu,Amin!

Metanoja

pre 11 godina

Državu Srbiju su stvarali ljudi koji su ginuli za krst časni i slobodu zlatnu.
Ovi ljudi su reprezenti tog načina razmišljanja.
Ono je danas možda u manjini.
Ali me prosto zasmejava tolerantnost nazovi demokrata prema tom načinu razmišljanja.
Tako da im termin "Evroslinavci" potpuno odgovara.
Samo slinavcima je od države i naroda veća svetinja Haški tribunal .......

Srbin-patriota

pre 11 godina

Ne znam zašto ljudi ne daju Crkvi za pravo da izrazi svoj stav, a jedna je od najznačajnijih, najčvršćih i najpoštovanijih institucija u zemlji, bez obzira na šačicu onih okorjelih protivnika Crkve?!

Ja

pre 11 godina

Gospodo, postarajte se vi da nekoliko miliona ljudi ne ispasta vise zbog nekoliko desetina hiljada, mislim da bi onda bili manji gresnici, za sve postoji cena.

Budimka

pre 11 godina

E crkvo, crkvo, zbog ovakvih ispada imacete manje vernika... Sta mislite, da svi predjemo u Budizam, sve zajedno sa Kosovarima, da izgradimo zajednicke hramove i da zivimo u duhovnom jedinstvu!!! Inace, Srbi nisu oduvek bili hriscani, a zasto bi morali zauvek da ostanu?

Milos

pre 11 godina

Ipak ima pravde! Kosovo ce definitivno predati Milosevicevi i Seseljevi naslednici i jos u sukobu sa SPC i SANU koje su ih stvorile i podbadale ceo narod na nacionalizam! Nakon ovoga, Srbija ce konacno moci da se okrene buducnosti i razvoju!

Nikola NS

pre 11 godina

Свако ко не плаћа порез нема право да критикује било коју државну политику. Друга недела нећу ни да помињем.

d

pre 11 godina

Podrška Dačiću! Nisam mislila da ću u životu tako nešto pomisliti, ali sada je konačno pokazao da je sposoban za još nešto osim trulog populizma i demagogije. Poštovani Sinode, Srbiji je dosta samozavaravanja i samozolacije!

zeljko

pre 11 godina

Hristos se rodi braco Srbi,nemoj te zaboraviti da nas je nasa crkva kroz vekove sacuvala nasu naciju i nasu veru,nemojmo sad da pokleknemo pred ovim bogohuljnicima,i car Lazar je sluso crkvu u mnogo gorim vremenima.

srdjan

pre 11 godina

Besni i bogati popovi bi da gurnu Srbiju u vecitu izolaciju i bedu.
samo njihov posao ne bi trpeo, ljudi bi se i dalje radjali, umirali, krstili, vencavali...
Popovi bavite se duhovnim a ne materijalnim svetom, procistite prvo crkvu nije vase ni legalno ni legitimno pravo da se bavite drzavom...

Nikola

pre 11 godina

Koliko izdajica srpskog naroda ovde, uključujući i moderatora koji mi zabranjuje komentar!
U usporedbi sa Srbima, Hrvati su rodoljubne vertikale. Kad bi netko u Hrvatskoj pljuvao po Katoličkoj crkvi kao mnogi ovde, drugi bi ga komentatori rastrgali.

Zoran-GBG

pre 11 godina

"Nasa" crkva kao po obicaju van vremena i prostora. Ko sa marsa da su pali. Kako tako oni na kraju uspeju da budu rak rana ovog naroda. Njima puni dzepovi a narodu prazna dusa.

Andrija

pre 11 godina

A na mestu Bondstila ce SPC da napravi Hotel,dok na prelazima motele za putnike namernike...... "PATROTSKA PLJACKA" setite se insajdera, sve lepo objasnjeno......

dr Mabuse

pre 11 godina

Dakle plan je da bude uklonjena baza Bondstil? Prosto i elegantno. Kako se samo toga neko drugi nije setio? S tim u vezi, ja kao pripadnik nebeskog naroda predlažem i da bude uklonjen Mesec sa neba. Ljudi, zaklanja nam pogled na Sirius...

ludi splićo

pre 11 godina

Umjesto da se SPC uključi u ovaj sporazum pa da sačuvaju svoju imovinu na Kosovu, dogodit će se da će za 15-20 godina, kad se napokon sjete, plakati za svojom imovinom na Kosovu kao što plaču za imovinom u Hrvatskoj i Sloveniji koju su nepovratno izgubili.

realan

pre 11 godina

Alo popovi,objekti gde treba da propovedate o ljubavi i toleranciji zvrje prazni nema slušalaca,ajde manite se politike,imate lep poziv posvetite se njemu ali iskreno,da napunite crkve istinskim i pravim vernicima!

sredoje

pre 11 godina

A dok je država tamo ubijala, palila i proterivala Albance, Crkva nije bila protiv. Kako se ne nađe niko među vladikama da i to pomene? Sramota.

Ratnik tuđim izborom.

pre 11 godina

Nije popovima smetalo da blagosiljaju zločince tokom rata koji su po Srebrenici i ko zna gde činili strašna zlodela. Ne smeta popovima ni što su se u ime nas i njih počinila zlodela. Da ima dobrovoljoca koje bi poslali u rat opet bi sve bilo u redu. Visoko poštujem veru i vernike, ali je gorka istina da verske zajednice stoje iza najgorih zlodela na prostorima bivše SFRJ, da su ih direktno ili indirektno odobravale, da su kreirale atmosferu mržnje i netrpeljivosti i da su konačno najveću štetu nanosile svojim narodima. Sramno je da predsjednik države legitimno izabran u sekularnoj državi ide na konsultacije oko kosovske ili bilo kakve politike kod Patrijaha... Vreme je da se svako vrati svom poslu. A ovo što čine popovima definitivno nije posao.

Dusan

pre 11 godina

Kada je 1937. Stojadinovic potpisao Konkordat koji je Kralj Aleksandar ispregovarao i tako uspostavio ravnopravnost katolika i pravoslavnih, Crkva se pobunila i blokirala njegovo ratifikovanje. Poslednja sansa za pomirenje Srba i Hrvata je nestala, a onda je dosla 1941. ....

Samo covek

pre 11 godina

Bog Vam svima pomogao da shvatite ko stoji iza EU i ostalih demonkratskih tvorevina. Nas zajednicki protivnik je sotona i to svi morate shvatiti ako hocete u zivot a ne u smrt. BIRAJTE : EU (sotona) ili zivot (Gospod Isus Hrist)

SLOBODA ZA SRBIJU

Neplaceni Komentator

pre 11 godina

Nisam vernik. Crkve i popovi me nerviraju. Meni bi placali dobar porez i ne bi vozili dzipove. Ali sta se ovog tice, svaka im je na mestu.

Tole

pre 11 godina

Ovo mirise na tihi drzavni udar. Ko su oni da polovinu birackog tela vredjaju time sto ih nazivaju onima koji podrzavaju "evroslinavce" a drugu polovinu time sto podrzavaju izdajnike zemlje? Ko su oni i cime su zasluzili da najveci deo stanovnistva Srbije vredjaju i stavljaju se iznad njega, da dva (razlicita) drzavna rukovodstva, oba demokratski izabrana, omalovazavaju i preslisavaju? Ko im je dao Srbiju u ruke? Koga oni predstavljaju?
Da je srece radilo bi specijalno tuzilastvo i pala bi neka hapsenja, pa bi se gospoda brzo ucutkala, sela u svoje ispolorane Audije i udaljila se malo dalje s lica mesta.

amos

pre 11 godina

spc je izgubila pravo na glas. Gde ste bili zadnjih 70 godina? Samo tamo gde se jede, pije, uzima novac, blagosiljaju ubistva drugih i siluju deca. Sami ste krivi.

Gendalf

pre 11 godina

Koliki je porez platila SPC za 2011-tu godinu , da li finansijske institucije kontrolišu poslovanje SPS kao što je to normalno u svim sekularnim državama? Red bi bio da se napravi jedan INSAJDER o SPC , izgleda da je vladike svetska kriza zaobišla u širokom luku , gledajući njihov vozni park i raskošne vladičanske dvore ili palate. To njihovo istorisko huškanje treba lupiti po džepu.

Karan

pre 11 godina

Pošto su svi otvoreni oblici neprijateljstva nad Srbima iscrpljeni, još se niste dosetili ko je u pravu?Znači da deluju oni kemtr. i haarp antene. Sebičnost, strašljivost, kukavičluk.Ako vi izdajete pretke, ne računate na potomke, znajte da oni računaju na vas.Zašto samo mladi Srbi nemaju normalnu reakciju na otvorenu agresiju neprijatelja, već iskaljuju bes na onima koji ih podsećaju na to?

Jefimija od bola

pre 11 godina

"Evroslinavci" jedva cekaju EU. To je nada za njih, deduskare uspavane i zacarane u udobnom svetu vlastitog zitja. Vama se sve moze i sme. A gresnici su uvek samo na drugoj strani od one propovedane, tj. naspram crkvene popovske govornice.

iona

pre 11 godina

osililo se to- videlo da može da naplaćuje stotine evra za sahrane, a da ne plaća porez; onda počelo da gradi hotele sa 5 zvezdica; sad evo hoće da vodi i državu. malo su vas komunisti prevaspitavali - trebalo je više.

dnK

pre 11 godina

crkva treba da savetuje politicki vrh, jer je crkva izvor dobroga, a ne politika sama po sebi. Oni koji ne postuju ono sto je sveto naravno da ce se srditi sto se crkva mesa u politiku kao i u druge oblasti, a takvima treba pridavati najmanje paznje, jer da su nas takvi savetovali, odavno nas ne bi bilo na karti Evrope!

Marko

pre 11 godina

Crkva se, nažalost, odavno ne bavi duhovnim blagom, već samo zgrtanjem materijalnog.Ko ne veruje neka pogleda njihove DVOROVE, VOZNI PARK, POPADIJE (ima li koja ispod 100 kg)...
Proizvodnja alkohola im je postala opsesija, i oni bi sada da vode državnu politiku...
A zašto sedište SPC nisu prebacili u Pećku patrijaršiju,...
Eh, Srbijo mučenice...

Filozof

pre 11 godina

Ovoliko zamena teza na jednom mestu odavno nije bilo. Zasto Crkva ne bi imala pravo da uputi javno pismo Vladi? Pa to mogu i ja i bilo ko na ovom svetu. Da je to uradila neka NVO ne bi niko pominjao: a odakle vama pare. Ne voze svi popovi audije i dzipove,taj klise je vec dosadan. Ovde se radi o neslaganju u vezi sa politikom koju drzava ima prema KiM a sa kojom niko od nas ne bi smeo da se slozi. I samo jos da odgovorim nekome ko je rekao da kosovo 650 god nije bilo srpsko - da si otvorio udzbenik iz istorije znao bi da je Smederevo palo polovinom XV veka,a Srbija prvu autonomiju dobila pocetkom XIX veka, dakle nesto jace od 350 godina je trajala konstantna vladavina Osmanlija.

devedesete

pre 11 godina

Aman,dokle vise ovi popovi da nas guraju u ratove?Zar nije dosta stradanja ovog jadnog,napacenog i na kraju glupog,mazohistickog naroda?A sve zarad njihovog metanisanja-ne smetaju im skupocene,luksuzne zapadnjacke limuzine/A sve u ime Boga!Cijeg,pitam se-naseg ili njihovog???Mi ih nismo zamolili da da nas "stite"i metanisu.

Trustno1

pre 11 godina

To dal ce Kosovo da bude nezavisno je cisto politicko pitanje, a ne religijsko. Isus se zrtvovao za sve ljude ovog sveta. Svi smo jednaki i svi smo braca. Sirimo ljubav, prastajmo, budimo milostivi. ovo nije sarkazam, nisu li ovo hriscanska nacela po kojima treba ziveti?

golened

pre 11 godina

Molim vas, micite ih. Vec se velike strahote desavaju i bez njih. Zar je moguce da nasa Crkva siri zlo. Tuzno, ali spas je samo ako Crkva potpuno izgubi na znacaju.

sasa

pre 11 godina

Ma ko vas sta pita. Pokazali ste vase pravo lice. Dosta vise da mrcvarite onaj naivni narod na Kosovu. Neki se bogate na tome a narod uvek ispašta.

'Oćete hotele?

pre 11 godina

Ima leka tome, i to veoma jednostavnog. Vlada Srbije neka predloži izmene Zakona o restituciji prema kojima će se poništiti vraćanje crkvene imovine i ta imovina biti pretvorena u državni dobrotvorni, socijalni i penzioni fond. A kad Sinod SPC kaže da su se samo šalili, onda i Vlada Srbije neka kaže da su se samo šalili, a može i da ne kaže, nego da predlog zakona prosledi Skupštini.

teslaboj

pre 11 godina

Bas tako, drzavna politika!

Vi niste drzava, ne glumite drzavu u drzavi.

Trudite se da vasim vernicima omogucite blagostanje i miran duh, a drzavnu politiku kao sto sama rec kaze prepustite drzavnicima, a vi se bavite crkvenom :)

Nenad

pre 11 godina

Bez obzira na Dačićevu opuštenost i uveravanje da su ispunjeni uslovi Srba sa Kosova, ovo sa graničnim prelazima neće ići lako. Verovatno nas čeka decembar pun napetosti, sukoba kao i nove barikade. A o organizaciji kao što je SPC ne vredi puni trošiti reči jer su oni odavno pokazali ko su i šta su.

Bob Sent Kler

pre 11 godina

Ja sam vernik. Idem u crkvu, slavim slavu i verujem u Boga. U crkvi ne vidim samo dzipove vec i nesto duhovno, meni jako vazno. Crkva, kao i svi, moze da ima svoje misljenje povodom cega god hoce. Ali ja sam ove nacisto sa granicama njene uloge i mogu samo da porucim: Srbija nije dzamahirija a mi nismo mudzahedini!

Nikola

pre 11 godina

Mozda bi umesto audija mogli da voze stare zastave a da svoje vozne parkove prodaju te skupe pare za izbeglice da im se obnove kuce. Ono, da im slucajno raj ne izmakne zbog onog "pre ce kamila kroz iglene usi...". Mada, kad bolje razmislim, sta pa taj Hrist zna o hriscanstvu?

Пишем ћирилицом да ме "цео свет разуме"

pre 11 godina

Господо попови, ајде ви лепо из својих топлих златних и сребрних вила и двораца у своје Џипове, Крајслере и БМВ-ове, па, кад вам је толико стало, са све породицама на Косово, или бар на "административну границу" на једно недељу дана да се мало смрзавате, па нам после јавите како вам је било и причајте шта би МИ требали да радимо!!! Срам вас било.

Bojan

pre 11 godina

Ispravno su konstatovali da je narod glasao za "patriotsku" opciju, koja sada prihvata sve netransparentne sporazume koje je prethodna "nepatriotska" vlast sklopila u cilju predaje Kosova radi praznih obecanja.

U tome su u pravu, narodna volja je izneverena i politika se nista znacajnije nije promenila.

To sto se petljaju u politiku nije bas najsrecnije resenje, ali dolazi kao reakcija na bezakonje. Kada bi u drzavi vladali pravo, bili postovani ustav i zakoni, drzava konsultovala svoje gradjanje pre znacajnih poteza, onda bi crkva mogla da se bavi svojim poslom. Ovako svi gledamo sta se godinama desava i pitamo se WTF ko vam je dao taj mandat!?

B-GBG

pre 11 godina

Pazi ih ko Cvorovici samo da razgrnu mantije i pokazu pistolje. Cvorovicima su bili vazni ideali a ovima su pare draze i od samog boga. Nekako mi se cini da su ove cike sa bradama najveci ateisti u Srbiji jer da i malo veruju u boga ne bi radili to sto rade.

Andjela

pre 11 godina

Opet ovi rade mimo Ustava Srbije. Pa jesmo li mi sekularna drzava
ili nismo? Vise smisla bi imalo kad bi se osnovne skole pobunile
protiv drzavne politike nego ovi.

Ako se posmatra iz drugog ugla moze potpuno da se tretira
kao puc.

Uzas!

Jugoslav

pre 11 godina

Prvo je bio memorandum SANU...i politicari ga poslusae pa prodjosmo kako prodjosmo...Ali to je nista kako ce mo tek proci ako politicari posusaju ovaj memorandum crkve...

EU Citizen

pre 11 godina

A koliko ste vi, bradata gospodo koja nastupa pod umetničkim imenima, dobili glasova na nekim izborima i koga uopšte predstavljate da biste imali kredita da u državi u kojoj je crkva makar nominalno odvojena od države nešto tražite, ili, još gore i drskije, "zahtevate"?

Нови Сад

pre 11 godina

Ок, можда захтеви и нису лоши, али да ли су реални? Уклањање Бондстила, јел ико са мало памети писао ово? Што нису отишли у Вашингтон да тамо постављају тај захтев??? Или нек замоле оног у кога верују, па нек им он испуни захтеве, сад је идеална прилика да се докаже!

raucher

pre 11 godina

Zašto se na ovim prostorima sve vjerske institucije umjesto religijom bave politikom uistinu je teško odgovoriti, ali kada bi to činile i tako koristile svoj autoritet imali bismo mnogo više tolerancije i dobrosusjedskih odnosa i mnogo manje netrpeljivosti i mržnje.

Djuka, RS

pre 11 godina

Ovo se zove cirkularno pismo? Sva pisma sakupiti, na cirkularu usitniti i u prvi kontejner ubaciti. Kosovska epopeja je bio vijeciti trik kojim su u crkvi decenijama mastili brkove i bradu. Znate li vi koliko smo zaostali u razvoju, mislim na cijeli Balkan, zbog ovog zlobozanatija. Stoljece, stoljece gospodo! I korektori buducnosti su opet tu, da jasu... na narodnoj grbaci.

Реалан

pre 11 godina

Видим да се овде спомињу џипови и имовина коју свештеници имају. Ја ипак не бих тако генерализовао ствари, црква је велика организација која има пуно људи, наравно и добрих и лоших (знам неколико врло добрих и њих погађају овакве приче). Наравно као и у свакој великој организацији има и жита и кукоља.

Што се захтева тиче, најсимпатичнији ми је овај за Бондстил, јел они стварно мисле да је то могуће?

Мада и ова наша власт ми није јасна, не знам зашто сад хоће да реше коначни статус Косова кад смо у најлошијој међународној позицији у историји! Нек ураде све са техничке стране да олакшају живот нашим људима доле али за коначни статус чекати нека боља времена

Beogradjanin 2012

pre 11 godina

Na stranu što su 'predlozi' SPC o rešavanju pitanja Kosova totalno apsurdni i neutemeljeni u bilo kakvoj realnosti (da ne kažem ratnohuškački), ali ovo definitivno jeste uplitanje crkve u politiku i narušavanje sekularnosti države.

vzv

pre 11 godina

ja sam protiv bilo kakvog mesanja crkve u politiku ili u bilo sta drugo van njenog "opisa posla". nije dosta sto su na budzetu, nego jos i ne placaju porez na silne pare koje se slivaju u bozju i njihove kuce! sad ce jos i da uredjuju drustvo... kakvi licemeri! debeli, prebogati, asketi u dzipovima... odavno je religija trebala da se "prebaci" na polje filozofije, ovako je prinudjena da tim silnim parama kupuje uticaj gde god stigne - kao i svaka druga politicka partija uostalom.

Atom

pre 11 godina

Гордост и ништа осим гордости.И што више гордости то ће нас манје бити.
Јако ми је жао што се нико не бави са ВЕРОМ.Овом народу је потребно пуно вере а не политике.

Bojan

pre 11 godina

Kao sto rekoh vec par puta podrzavam stavove i odluke Premijera Republike Srbije Ivice Dacica !! Pravi covek na pravom mestu,spreman da donosi teske odluke,spreman da preuzme svu odgovornost na sebe !! Bravo Ivice !! Svi smo uz tebe !! Cela Srbija !!!

Erazmo

pre 11 godina

Ovaj memorandum je van svake pameti. Ali kad se radi o jednoj tako anahronoj instituciji mozda i ne treba biti tako zahtevan. Bas me cudi da nisu zahtevali da Barak Obama vrati mandat i da se ponove izbori u SAD. Zajedno sa DSS kao ceremonijal majstorom, SPC nista konstruktivno nije pruzila u zivotu Srbije u zadnjhih 20 godina osim manipulacija i pateticnih bdenija, molenija i ostalih enija.

pravoslavac

pre 11 godina

Nisam znao da su u Srbiji srbi pravoslavci nacionalna manjina,ali saznadoh i to. Sve što su crkveni oci rekli je istina još i gore. Samo jedno pitanje Tomi, vučku i Ivici ima li Srbija ustav, šta je sa platformom za KiM.

olja

pre 11 godina

Umesto da pozivaju na ljubav prema neprijateljima i da upucuju na neprolazne vrednosti, oni se bore za nesto sasvim drugo. Nema tu vise nista od hriscanstva. Znam da u pravoslavnoj crkvi ima fantasticnih pojedinaca, ali je velika steta sto je vrh crkve propao.

Saša

pre 11 godina

Ovi kao da su krenuli na Sensation black, samo što je realnost drugačija. Ponovo su tu da se mešaju u politiku, kao što su to oduvek želeli. Ako bi njih slušali oni bi nas i našu decu slali u novi rat. Oterajte više ove prodavače magle, parazite društva. Na njih idu ogromna sredstva iz budžeta, baškare se, ne plaćaju porez, zamajavaju narod, ništa ne proizvode, samo parazitiraju. Proterati ovu crnu senzaciju!

lol

pre 11 godina

A nekad su popovi bili obrazovani, razumni i dobronamerni ljudi... Danas imaju očigledno veći interes od dobrobiti naroda. Nisam čuo da su se bunili oko krađe novca koji nije na kraju otišao Srbima sa Kosova, al kad im diraš ekonomski interes...

Nenad-EU

pre 11 godina

Ajde onda lepo da mi branimo Kosovo, Madjari Srem i Backu, Hrvati NDH, Austrija granice Habzburske monarhije, Italija Istru itd.
Mislim da je svima jasno gde to vodi...

Bata

pre 11 godina

Podržavam predlog da se SPC oduzme sva nepokretna imovina osim crkava, da se zakonom uvedu u poreski sistem, kao i da se veronauka izmesti iz škola, pa neka je crkva sama organizuje i finansira. Osnov za oduzimanje imovine? Naknada štete za žrtve pedofilije, na primer.

miki skepticni

pre 11 godina

Samo polako. Ni Kina nikada nije (niti ce) priznala Tajvan kao nezavisnu drzavu ali nije ni ratovala. Jednostavno mudro cekaju da vreme odradi svoje i da se desi ono sto se desilo sa Hong Kongom. Tako i Srbija mora mirno i polako da vodi politiku glavom a ne srcem. Da smo vise razmisljali a manje se vodili osecanjima tokom 90tih, sve bi bilo drugacije. Bas zato sada mora polako.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 11 godina

U dosta stvari se slažem, najvažnije je povratak 200.000 Srba zašto treba zadužiti Ameriku i EU, i to mora biti prva tačka u pregovorima. Sa više Srba na KIM biće lakše uredjeje iste, po onoj "čije su ovce njegovo je polje" što će dovesti do uredjenja KIM kao moderne konfederacije, nešto slično onome što su SLO i CRO predlagali za Jugoslaviju. Znači, povratak,povratak i samo povratak u tome je 90% rešenja za KIM.

igor

pre 11 godina

Ocigledno je da su i mnoge vladike iz SPC koje uglavnom voze BMW dzipove, takodje ukljucene u biznis sa Severom Kosova i Markom Jaksicem, pa se boje da ne izgube silne privilegije i finansijska sredstva.
Umesto da se ponasaju kao pokojni Patrijarh Pavle, oni uzivaju u besu i luksuzu, a sada bi i da upravljaju drzavom!! nikada nisu osudili pojave poput Pahomija, onda onog batinasa sto je ubio coveka.
Srbija je gradjanska republika po uredjenju, i gradjani su birali na izborima i vlast i opoziciju, a ne SPC.
Neka se SPC mane politike, iako hoce da pomogne ovom napacenom narodu, neka proda za pocetak bogat vozni park i da od toga novac siromasnima!!!!
Sramota u sta se pretvorila nasa crkva!!

Icarus

pre 11 godina

"Sinod SPC u oštro intoniranom pismu zatražio od predsednika i Vlade da odbiju predlog o upravljanju prelazima i izneo svoj plan za rešenje kosovskog problema." - Izvinite sto ovako govorim o crkvi danas na slavi ali sta ima Sinod da se pita o resenju nekog politickog problema? Alo Sinode, da li si ti cuo za Ustav? Sekularnost drzave? Tornjaj se nazad u crkvu i o tvom resenju pricas sa Bogom. Dok su Popovi vodili politiku ove zemlje videli smo sta se desavalo, dosta je bilo. Jel smo mi sekularna drzava ili ne? Ili taj Ustav ne postoji ? Pa dobro ajde onda da ga gazimo.. Ocekujem ostru kritiku Vlade na ovaj potez Crkve inace ce ovo biti dokaz da je ova Vlada 3 puta gora od predhodne.

u strahu su velike oči

pre 11 godina

Ala ste svi na forumu naplašeni... C c c
Ma da, sve ćemo da prepustimo, zašto bismo se odupreli bilo čemu i bilo kome. Gazi nas Evropa, Amerika, Rusija...gaze nas naši nesposobni političari, a mi ćutimo i držimo se te bede koju su nam dopustili da zadržimo. Bedan smo mi narod, ali ne zbog ovih u crkvi ili u Vladi, već zbog malograđanštine i straha koji dominira našim srcima.

Mikael Hansen

pre 11 godina

Pametni ljudi, brinu o svojim biznisima u ovim smutnim vremenima. Usvoje li se ove njihove "smernice", biće opet para od opela ko pleve ...

milan

pre 11 godina

SPC ni nemoze drugacije da ona nema perspektivno razmisljanje nego se ravno po praistorijskim stavovima koji sa realnoscu nemaju veze. Svi mi znamo da je KiM kolevka naseg pravoslavlja i svima nama jesno da bi bilo veoma bolno se odreci dela tog naseg indediteta ali SPC je zatajila onda kada je mogla da utice na neke dogadjaje u 90-tim godinama pa ovaj vapaj nece danas doneti posebne rezultate. Sutra za celeu Srbiju i sve srbe ce izgledati drugacije dali se mi sa time slazemo ili ne i jedino nam je da izvucemo za svoje narod na Kosovu maksimalno i samo oni koj su blokirani u svojim mozgovima vide neku sansu da Srbija bude ono sto je bila ranije.
Napred mozemo o uslovima zato moramo se boriti ali nazad nema sanse i svi koji nas koce treba da znaju da s tim nepomazu narodu nego samo nekim politicarima i onima kojima ova "hrana" treba da prezive politicki ili materijalno.

Gos'n

pre 11 godina

Sta hoce bre ovi popovi? Njima nikad nije lose, a mi ako smo zavadjeni sa celim svetom, za nas leba nema. Njima odlicno, sa'rana 10-30 soma, krstenja, svadbe, slave... Nisam nikad video popa u Jugu da se vozi.

Kole

pre 11 godina

Puna podrska Kosovu. Mnogi jos ne veruju, ali stabilizacija Kosova znaci i stabilizaciju same Srbije. Nova Vlada je to ukapirala, i kapa joj dole!

Gvadalkanal

pre 11 godina

Da mi je neko rekao da ću ikada stati na stranu Dačića i Nikolića i podržavati ih u onome što čine- ne bih verovao. No, i to se čudo desilo.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Sve je to bajno i krasno, ali i debelo prekasno. Di ste bili '90tih kada se sve zakuhalo i odigralo? Ah pa da držali ste mise za razne dobrovoljce koji su išli da "brane" svete srpske zemlje i držali ste prigodne govore gdje ste sirili nacionalnu netrpeljivost sa ne kažem mržnju. Da se molite 100 godina nećete isprati vlastite grijehe.
Kosovo se silom ne može vratiti, znaci ne može se vratiti. To je tako jednostavno.

Goran

pre 11 godina

Sta reci na ovo, kad pristojne ljude naterate da vas opsuju. Uvek sam smatrao da je crkva, i danas to mislim, pretrpela jezive strahote pod komunistickim Titovim rezimom. Medjutim, sada se pitam, da li je to bas uvek bilo neopravdano? Znam da bi oni kojima sila lezi u topuzu jedva docekali da vas ponovo satiru, cupaju brade ili jasu, ali ja vas ljudski molim, za razliku od takvih, da zbog Srbije preispitate sebe i vase stavove koji su ultrastetocinski.

Djoka

pre 11 godina

"Vruc krompir"! Hitno da osnuju partiju, pa da odmah vode drzavnu politiku k'o sto znaju, i k'o sto je red, pa da sve bude u najboljem redu, bas kao kod njih!

Sale

pre 11 godina

Mantijama prikrivaju stomake zaobljene, a pola naroda bira da li da jede ili da se greje...
Ali neka, cim Amfilohije organizuje svoju osvestanu borbenu grupu i krene frontalno na Bondstil zrtvujuci prvo sebe, prikljucujem se, evo obecavam !

Hrist je hodao u krpama

pre 11 godina

Pa skinite drage vladike te zlatne krstace od po 10 kg sa vasih grudi, otpustite vase skupo placene licne sekretare, kuvare, sobare, sofere, ljubavnike, izadjite iz vasih besnih crnih audija kojima se vozikate 300 na sat sa "sluzbe na sluzbu", sravnite vase omlitavele debele masne stomake, pusku u ruke pa na Kosovo, a ne huskate izgladneli i izmuceni narod da udje u jos jedan rat.

Stevan

pre 11 godina

Kako su se betmeni podgojili PRAGNJETINOM pa bi malo da se mesaju u nesto sto nikako nije njihov posao u ekuranoj drzavi. Mogli bi svojim dzipovima da odu do Jarinja, da izadju iz toplih dzipova i provedu koji dan i noc sa onima za koje se navodno bore... Dosta vise foliranja popovi.

Aca

pre 11 godina

Baš mi drago što će Pravoslavna Crkva Srbije, da malo "pr##" ovu vlast, koju je uvek i podržavala, a podržavala je i zločine širom bivše SFRJ. Neće ova Vlada dugo trajati, koliko vodim, iako su "vukovi" pokušali da se maskiranjem "sakriju" od razuma birača. Političarima i dalje poručujem: nastavite da trčite u SPC po savete, i nastavite da dozvoljavate da se crkva meša u društvo i politiku.

Mik

pre 11 godina

Očekivano! Ipak, ne mogu da razumem zašto ta oštrina nije nikada upotrebljena prema Slobodanu Miloševiću, prema srpskim udbašima i db-ovcima, prema prodavcima i kupcima srpskih preduzeća, prema pedofilima i nasilnicima iz sopstvenih redova, prema onima koji su skupo prodavali imanja i odlazili sa Kosova a sad iz beograda viču "Ne damo!".

Zerror

pre 11 godina

Molim nadležne organe da zaštite sekularnost države. Crkva nek se ugleda na Crkve u skandinavskim zemljama, koje se bave humanitarnim i drugim NVO radom jer Crkva to i jeste - NVO.

pero

pre 11 godina

Podrška vlastima za Kosovo! Crkva bi da nas vraća konstantno u srednji vek. Narod je apatičan a popovi dobro žive! Može im se da filozofijraju! DOSTA JE BILO!

Mary

pre 11 godina

Za njih je Vuk Karadzic i danas izdajica zato sto se okrenuo Evropi i zato sto je zeleo da njegov narod ima pismenost i knjizevnost. Necemo da zivimo u srednjem veku!
I kad ce poceti da placaju porez na svoju imovinu i zaradu!!!

radomir

pre 11 godina

Kao hriđćanin mogu da podržim ovakav stav SPC.Znam šta hrišćani misle o statusu Jerusalima, ili stav Vatikana o EU. Jedno su stavovi hrišćana i crkva mora da upoznaje narod ali realan život i odnos snaga na terenu je nešto drugo.Pre 2000 godina u Jerusalimu je razapet na krst nevini Isus iz Nazareta,ukazivali su neki da je nevin, realnost na terenu je bila takva da je morala da se zadovolji krvožedna masa.NAŽALOS I SADA JE TAKO

Irena

pre 11 godina

Ma haj'te molim Vas! Danima se već priča i radi na ovu temu, a Vi se javljate sad kad su ljudi već dali reč, sada kada praktično više nema nazad. Ovo je krajnje neozbiljno, gospodine Sinode. Da li je to Vaš način da operete ruke od svega što će neminovno uslediti? Ova situacija je izuzetno bolna za sve nas, zašto je Vi sada dodatno otežavate kada znate da je alternativa stajanje u mestu. Srbija je iz raznoraznih razloga predugo bila u toj poziciji i sebi to više ne može da priušti. 8 tačaka - koje druga strana nikad ne bi prihvatila - zapravo i nije rešenje.

blebetalo

pre 11 godina

Kako je ovo bjedno. Nazivati,mozda,polovicu svog naroda slinavcima!?I to ko?Onaj koji te treba ucit svemu ljepom,bogatiti tvoju dusu.Znamo svi da su politicari uglavnom sebicni,pokvareni,egoisticni i nehumani,ali kad covjek takvo nesto dozivi,to pomanjkanje empatije i zatucanu beskrupulonost,od svecenika...to je strasno!
Na kraju su sigurno posjedali u svoje luksuzne aute,mahom iz EU - ko je tu onda slinavac????

Ivan S

pre 11 godina

Da se razumemo, vernik sam i kada me neko pita, da li si kršten ti?! odgovaram potvrdno. Ali, kada vidim ovu fotografiju prva asocijacija mi je mafija. Duhovna mafija pokušava da pomogne svom narodu. Pa da imaju čime da pomognu, duhovno stanje, emotivno, mentalno i istorijsko ne bi bilo na ovom nivou na kome je. Aminovali su Slobi, aminovali demokratama, sada im se kao ne dopada politika. U ime oca i sina, svetoga duha, mercedes, audi ili bmw!

Zuzevka

pre 11 godina

Pre nego sto otputuje na onaj svet, dusa bi rado da vidi i (do)zivi ovaj - EU svet. Vi pricate o lepoti onog sveta, moji rodjaci kad se vrate iz Evrope o carolijama EU sveta. Daj da iskusimo i iscrpimo sve lepote ovoga sveta, pre nego sto se docepamo vecnoga, sveti i mili ocevi.

Bakuss

pre 11 godina

Zar nam nije dosta sto u ovoj zemlji imamo "nase", "obraz", DSS nego ce sada i crkva da nam kroji sudbinu kao da smo u 16-om veku?Zasto stalno pravimo 1 korak napred a 2 nazad? Zasto da nam buduce generacije opet ratuju? Svi zaboravljaju kako smo Kosovo i dobili pre 100 godina.Dobili smo ga ratom, sada smo ga ratom takodje izgubili, i sta je tu nejasno?Pricamo kako je Kosovo kolevka srpskog naroda a ne znamo ili zaboravljamo da 650 godina nije bilo pod Srbijom?Kad prestanemo da lazemo sebe onda cemo prestati da lazemo i druge i bicemo bolji ljudi.

Evroslinavac

pre 11 godina

Imajuću u vidu sramno ponašanje SPC do sada, mogu jedino da zaključim: Ćim su džedaji protiv, to je dobar znak da vlada radi pravu (i jedinu moguću) stvar. A oni nek maštaju i zahtevaju, najbolje do svog "poslodavca", da im ispuni želje.

izdajnik

pre 11 godina

pa da ,dok je narod godinama gladovao i dan danas gladuje ta ista SPC je pametno cutala i bogatila se na racun sirotunje, blagosiljala razne paravojne formacije koje su ubijale civile... malo mi se gade kad ih vidim kako paradiraj u svojim audijima i dzipovima... to su isti oni koji su se zavetovali na skromnost... gospodo popovi kad ste do sad cutali neka tako i ostane jer vasi saveti Srbiji nisu potrebni kao ni Vi.

vernik

pre 11 godina

Vlada je kriva za sve, Nikolić ne treba da traži nikakvo mišljenje SPC o tome kakva treba da bude politika zemlje, ovozemaljske probleme treba da rešavaju političari, a popove treba ostaviti da se bave dušama, a ne politikom. Za ovo stanje i Tadić kriv. Nalazimo se u Evropi, ne u Aziji.

nikola drezgić

pre 11 godina

Šta se svi ljutite na Sinod SPC? Pa oni samo hoće da svi muškarci u Srbiji što pre,bez muke,završe ovozemaljski život i presele se na mesto gde postoji KiM bez stambolićevih granica! Takođe žele i ženama u našoj zemlji da omoguće da im sadašnje muževe zamene afro-amerikanci u uniformama koji bi ih od svojih plata uveseljavali jednom godišnje Luj Viton torbicama i vozikali ih hamerima do Košutnjaka i ostalih predela koji obiluju šumama,da osete pogon na sva 4 točka!

marija

pre 11 godina

Rec evroslinavci, ili vec kako, u tekstu je potpuno neprimerena i vredja mnoge u Srbiji.
Sa nekim delovima kao sto je R1244UN... potpuno se slazem.
A komentatorima, vecini po zadatku, samo konstatacija da SPC ima pravo na svoje misljenje i stav.

I.S.

pre 11 godina

SPC nesme da ima uticaja na drzavu, mi smo sekularna drzava, zato neka se potrudi da ocuva veru i duh zivih pripadnika naroda. Ako nastavi ovako, ukoro ce i SPC nestati sa ovih prostora.

yox

pre 11 godina

Kada se budete odrekli svih svetovnih bogastava i luksuza onda se javite. Narod gladuje i preživljava a vi bi da vodite politiku iz skupih automobila. Sram vas bilo!!! Sada slobodno bacite anatemu na mene.

hocete audi ili tenak?

pre 11 godina

Ajde junaci sad skinite mantije i put kolevke da je branite. Lako je kuckati pisma iz Patrijarsije, nego kad ste takvi mozgovi i junaci a vi se pokazite sami pa juriiiiiiiis na KFRO i kosovsku policiju.
Milosevic je bio licemer, Kostunica je bio licemer, Tadic nije zaostajao u ovoj osobini a ni Nikolic danas, ali SPC je prvak sveta u licemerstvu. Kako vas bre nije sramota...

vernik

pre 11 godina

Gospodo iz SPC, prodajte sve svoje luksuzne vile i automobile, idite prevozom kao i jadni narod sto ide a od novca koji dobijete za vase automobile i nekretnine pomozite roditelje koji nemogu da odvoje deci ni za uzinu! Ubicete i ovo malo jadnog naroda sto je ostalio u Srbiji!!! Zivim u Francuskoj, i mogu vam reci da ovdasnji narod preko SPC u fr stotine hiljada eura salje za decu sa Kosova!!! Gde idu te pare? Samo od ovog novca moze da zivi i da se radja nas narod na kosovu! a gde su ostale evropske zemlje, Amerika, Kanada, Australija!!! Gde idu milioni eura? Odgovorite mi??? To nije misija Bozija sto vi radite!!!!!

Jumping Jack Flash

pre 11 godina

I šta sa ovolikim reakcijama, komentarima i preporukama sada kada je patrijarh lično demantovao sadržaj članka i osporio njegovu autentičnost? Ne razumem... zašto se kod nas svaka dezinformacija popije bez problema i ko ih gura? Dačić je, konačno, u jako važnom trenutku dobro reagovao i vreme je da se cela stvar smiri.

SHULE

pre 11 godina

Mešanje crkve i njenih predstavnika u poslove države, nametanje moralnih pravila i normi zasnovanih na religijskim tekstovima, uvođenje verskih učenja i simbola u državne škole, uvođenje verske službe u Vojsku Srbije, nametanje doprinosa za izgradnju verskih objekata, zahtevanje poštovanja i nasilno nametanje žalosti zbog smrti predstavnika samo jedne vere i poistovećivanje veroispovesti sa nacionalnom pripadnošću, apsolutno su nedopustiva kršenja osnovnih ljudskih prava svih građana i građanki jedne sekularne države!

mare

pre 11 godina

pustiš bradu, obučeš crnu haljinu i automatski si van domašaja zakona, ne plaćaš porez, možeš da pričaš šta hoćeš, još te šačica fanatika i ozbiljno shvata i spremni su da se za tebe tuku po ulici...

Milan

pre 11 godina

Crkva(Sinod) iznosi planove o resenju politickih pitanja!!!Zato u Srbiji i jeste tako kako jeste.Umesto da se bave crkvenim,verskim obredima oni se bave politikom a Milosevicev uvenok Premijer Dacic umesto da peva narodne pesme,pravi koncerte on bi na veceru u Bruesell.Tamo je drugacija kuhinja od one u Prizrenu i Zitoradju!

ygogi

pre 11 godina

Kad te neko porazi,istorija pokazuje,imas samo dve mogucnosti.Ili ces da postanes sluga i da slusas,jer pobednik je nemilosrdan ili ces kao Spartanci ili japanski samurji ili pak nasi kosovski preci ,izabrati carstvo nebesko.Treceg nema,drugo je vecini neshvatljvo,znaci nazalost ostje nam samo klimanje glavom i apsolutna poslu

Trifun

pre 11 godina

Neka nam je svima Bog u pomoci, posto ovakva SPC ocigledno nije. Nisu reagovali na Milosevica, na stradanja koja su usledila, na tajkune i pljacku Srbije, na bescasnike i manijake u sopstvenim redovima, na antidrzavnu politiku od '45. godine do danas. Vuk Draskovic i SPO su jedini od '90. godine trazili da se izvrsi restitucija i vracanje crkvenog zemljista na KiM, molili i kumili da crkva preuzme brigu o svom "stadu" kao sto je Hrist to radio. Ali ne, vladike su se odmetnule od Hrista. Zar jos neko sumnja u to da bi se otvaranjem dosijea za mnoge od crvenih velikodostojnika utvrdilo da su se "njihov bog" i vera nalazili u tajnim sluzbama?

"prodane duse"

pre 11 godina

Koje ste vi clnovi SNS prodane duse.Da je ovo pismo bilo upuceno prethodnoj Vladi, dizali bi SPC u nebesa.
Nije bilo vecih Srba i vernika od Vas,sram vas bilo.
Ja inace ne mogu ni te vase ni ove popove da gledam ocima.Ne zna se ko je gori.

Evro Slinavko

pre 11 godina

Sad ste se setili? Sto niste isli kod Milosevica da trazite ono sto vam pripada - posede SPC na Kosovu i Metohiji oduzete od strane komunista 1945? Da ste to trazili Taci bi danas mogao samo da place, jer su za EU i SAD vlasnistvo i privatna svojina svetinje! Ali niste! Lepse je bilo da cutite i zauzvrat uzivate u luksuzu i privilegijama, da vodite svoje uspesne biznise, da budete oslobodjeni od poreza i izigravate drzavu u drzavi!

ququ

pre 11 godina

Zar je njihov bog tako bezvrijedan da se moraju baviti državnim spletkama, granicama i politikom? Nije li Bog uzvišen? Nije li bog iznad svega toga?

Sta je sekularna drzava

pre 11 godina

Samo nam fale popovi da nam uredjuju drzavu.Da po ugledu na muslimanske drzave koje imaju serijatsko pravo i uredjenje (neke)kod nas popovi preuzmu sve u svoje ruke

VladimirR

pre 11 godina

U srednjem veku su kraljevi isli po misljenje i zadatke kod pape. To je slika Srbije u 21. veku. Da li treba da ocekujemo i inkviziciju?

vanja

pre 11 godina

Zemlja zove svestenike da sidju na nju. Vi svestenici koji lebdite shvatite da je vreme da se prihvati realnost. Realnost treba da nam je svima polazna tacka.

bojan

pre 11 godina

juriiiš... sinod u prve borbene redove, pa da izgine ceo srpski narod- i da rešimo i naš i veliko albanski projekat. Razmišljanje kao da je na čelu Sinoda neki albanac, jer sve bi otišlo na njihovu vodenicu! Problemi se ne rešavaju srcem nego glavom /taktikom/.

Sasha

pre 11 godina

Ispada da Toma nije bio blesav ato je isao da “trazi blagoslov“. Samo je pokusavao da ih primiri, jer ovi ako se zainate, izvesce ljude na ulice.

leskovac

pre 11 godina

pa naravno bre.Oni sluzili vojsku bez oruzja,a kace se preko nas.Evo samo da doruckujem i odoh da razmontiram Bondstil i granice,mozda smotam u rolne i autoput Pristina-Tirana.A sto gubimo Presevo,Bujanovac i dr. nema veze?Eeee popovi-lopovi.Hm,bas se rimuje.Samo Patrijarhu Pavlu skidam kapu.

Jugoslav

pre 11 godina

Iz ovog teksta ja zakljucih da to sto je Stambolic ubijen da je to u redu...posto se pominje u kontestu granica...A najveci evroprestavnik(evroslinavac)Djindjic takodje...E popvi popovi gde ce vam duse...

buna na dahije

pre 11 godina

Popovi da budu jezgro demonstracija koje ce se svaki dan voditi ispred zgrade vlade Srbije i predsednistva. Ionako su presli granicu neutralnosti pa nek zapnu malo za svoj standard i blagostanje u kome zive dok narodu ispadaju oci od muke. Podrzacemo ih, volimo da gledamo ko ce to da nas sprecava i smiruje.
Jed na stranu, ali ova zemlja ce da eksplodira za najduze godinu dana od "evropskih ambicija" politicke elite kojima se zeli sacuvati privilegija i polozaj. Jedino sto je drugacije u odnosu na drugi svetski rat je sto nemamo odakle da uvezemo neki nakaradni drustveni sistem mada i ovaj postojeci je sasvim dobar u satiranju naroda.

Mis

pre 11 godina

Da li vi, gospodo, razmisljate o (samo)ubistvu naroda? Dokle ce srpske majke da izigravaju mucenice saljuci bracu, oceve, muzeve i sinove u rat za 'svetu' zemlju...? Manite se kamenja i zemlje, bavite se ljudima. U Srbiji nas je oko 7 miliona i svake godine izgubimo po grad. Koliko nas je izginulo za neke utopije poslednjih godina - iz svih naroda stare Juge - a sada... Pogledajte to Kosovo i ko i koliko njih tamo zivi... A onda pitajte pokojnog patrijarha Arsenija, sto li je on prvi (i)selio Srbe. Mozda je vise brinuo o narodu nego o zemlji...

Vlad

pre 11 godina

I ja sam protiv onog sto su radili i rade Kacavenda, Pahomije, i ostali bahati popovi. Bolje bi im bilo da prvo ociste svoje prljavstine a ne da ih guraju pod tepih. A Artemiju (kosovskom) su spakovali. Iskreno ni meni se ne svidja ovo što je uradila država, ali crkva. Crkvi je bolje da ćuti.

ateista

pre 11 godina

Samo nam fale jos popovi da se umesaju! Popovi, bre, proslo je vase milosevicevsko zlatno vreme kada ste raspaljivali nacionalizam i podsticali ratno raspolozenje! A sad mirno i dostojanstveno u crkvu, na svoja radna mesta!

sladjana

pre 11 godina

Licemeri, fariseji, gde ce vam dusa? Sto ne pogledaste onaj narod juzno od Ibra i ne digoste glas protiv "velikih vernika" ? Svi ste vi po malo Pahomije, Kacavenda, Filaret, sram vas bilo!!!

NeuT

pre 11 godina

Tako smo beznadezni, da je ovo presedan.. Sto se nisu ovako busali za vreme Tadica i ekipe!? Jos samo da postroje razjarenu masu i podele 'sveto oruzje' (sablje i slicne alatke) i da se igramo Kosovskog boja opet. Izem ti crkvenu jurisdikciju!

tanja

pre 11 godina

U ovoj krizi kad ljudi nemaju ni posla, ni para, nit sta da jedu umesto da se time pozabave oni zive u raskosi na racun tih istih vernika i jos ih guraju dublje u bedu.Sto se nisu oglasili za vreme Tita kad je Kosovo dobilo autonomiju,nego su cutali....

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Ovakva agresija SPC nece sigurno doprineti raspadu drzave. Ali je sasvim moguce da se dogodi, da bi se smanjile tenzije, stvaranje nove KPC (Kosovske pravoslavne crkve). Mislim da je to i jedini pravilni put. Zivi bili pa videli! Konstantno i konzistentno SPC igra protiv same sebe, ne shvatajuci vreme i novi prostor koji im je ostao za iskljucivo "religiozno" manevrisanje.

Aleksandar

pre 11 godina

... onda su dosli popovi, pa topovi, pa lopovi...

No dobro, razumem ja njih, biznis je biznis a priroda svakog biznisa je da stvori potraznju za robu ili uslugu koju nudi. S tim u vezi, izazivanje ratova je najisplativija investicija za SPC - lepe se pare uzmu od opela i parastosa. I jos neoporezovane, 'di ces vece srece za njih?

Djakula

pre 11 godina

Recite sami sta jos treba da urade da bi ste se osvestili.
(pitanje zivota, 6. decembar 2012 09:32)

- Pa prema tvojoj implicitnoj misli, verovatno da nam posalju vojne pozive i pravac Kosovo.

Slavisa Vasiljevic

pre 11 godina

Malo je nisko prosipati cinizam po nevolji sopstvenog naroda! Zar ne? To mi izgleda kao da ti neki siledžija isprebija ostarelog i nemoćnog oca - a ti da ides unaokolo i da se podsmevaš njegovim modricama.. Mada nista me ne cudi - živimo u Ničeovom i Sadovom vremenu!

nikola

pre 11 godina

verujuci sam, idem redovno na sluzbe u crkvu, ali ovo nema veze sa verom, ovo je realpolitika u koju se doticni uopste ne razumeju...neka rese da se svim parovima koji ne mogu da imaju decu osnuje fond pri crkvi za vestacku oplodnju pa da radjamo obilice, podelimo im heklere i pravac groblje!!!

Sasa

pre 11 godina

Vi naprednjaci ste stvarno indijanci. Kako vas nije sramota da pljujete sopstvenu crkvu. Vi ste najgori ***** sto postoji u Srbiji.Gori ste od ovih komunjara iz SPS.Sram vas bilo.I mamu rodjenu bi prodali zbog vlasti!

Spinoza BGD

pre 11 godina

Uvek ih tražim na izbornoj listi i nikad ih nema. Zašto se ova partija (SPC) diskriminiše od strane Republičke izborne komisije?

R2D2

pre 11 godina

Zbog ovih spodoba na slici gore izgubio sam poverenje u ceo sistem SPC. Verujem u Boga, ali ogromna većina veroučitelja misli samo o novcu. Oni se groze Evropske Unije, a svako od njih poseduje po jedan ''evroslinavi'' BMW. Duhovno su zamenili materijalnim i sada nam oni drže slovo. Jadno, da jadnije ne može biti.

djanikedArmando

pre 11 godina

Kad budete poceli da placate PDV i prestali da naplacujete krstenja 4000 + 1000 din za studenta koji je tu 2 puta vrisnuo onda mozete da pitate da li smete da date komentar na politicka desavanja.

Eto ja onako

pre 11 godina

Evo vesti.Na ulicama Kaira 5 mrtvih. tenkovi na ulicama.Muslimanska braca koj imaju opredsednika drzave i koji hoce serijatsko pravo.Sve vere su iste.Sada ce podmladak ili politicka partija SPC tj Dveri da se oglase

nevernik

pre 11 godina

A kako se izjašnjava gospoda po pitanju korupcije,obrazovanja,morala,pogrešnog sistema vrednosti?
Odakle im pare za kola u kojima se voze?

mwoth

pre 11 godina

Imaju pravo da izraze svoje misljenje.To ne znaci da ce na bilo koji nacin njihov proglas(ili sta god)uticati na -vec trasiranu-drzavnu politiku.
Mene bas briga,ja ni slavu ne slavim,nisam vjernik.....Sto se lozite ljudi?

Apache

pre 11 godina

Ovoliko zamena teza na jednom mestu odavno nije bilo. Zasto Crkva ne bi imala pravo da uputi javno pismo Vladi? Pa to mogu i ja i bilo ko na ovom svetu. Da je to uradila neka NVO ne bi niko pominjao: a odakle vama pare. Ne voze svi popovi audije i dzipove,taj klise je vec dosadan. Ovde se radi o neslaganju u vezi sa politikom koju drzava ima prema KiM a sa kojom niko od nas ne bi smeo da se slozi. I samo jos da odgovorim nekome ko je rekao da kosovo 650 god nije bilo srpsko - da si otvorio udzbenik iz istorije znao bi da je Smederevo palo polovinom XV veka,a Srbija prvu autonomiju dobila pocetkom XIX veka, dakle nesto jace od 350 godina je trajala konstantna vladavina Osmanlija.
(Filozof, 6. decembar 2012 10:47)

totalno se slazem ne voze svi popovi audije i dzipove neki voze mercedes i bmw promakne i neki sirotan sa hondom ali retko :D

Crveni Kmeri

pre 11 godina

Što su se raspisali potomci onih što su uništili građansku Srbiju a popove jahali i crkve uništavali...Tito je odavno mrtav drugovi pioniri.Živela Kraljevina Srbija

olga

pre 11 godina

Dokle će to društvo u mantijama oličenje ne morala poveyano sa najgorim talogom srpskog društva da se meša u državna pitanja?Srbija je građanska država i te popove izbaciti iz politike.

Tinejdzer

pre 11 godina

Sta vi glumite,otkad crkva treba da se mesa u politiku???I otkad treba da se vozite u dzipovima i mercedesima a ljudi gladni.Posle vi treba da ih ucite da budu vernici?Sram vas bilo.

lidija

pre 11 godina

Koliko god mi to zeleli, odnost snaga u svetu ne dozvoljava nam delovanje drugacije od onog sto cini ova Vlada i tako ce biti dok se ne promeni odnos snaga. A Kosovo nikada nece biti priznato kao nezavisna drzava i to je valjda svima jasno.

pavlikanac

pre 11 godina

I onda se pitamo odakle, ponovo, spiskovi nepodobnih... Ništa ne brinite licemerni "duhovnici" vama izazvani klerofašizam postaje sve jači, svi mi koji vas preziremo naćićemo se na nekom spisku za odstrel, pa ćete uskoro imati narod po svojoj volji. Jedino što me boli je što sam, verovatno, veći vernik od vas. Spremite "bosiljak" za srBske "heroje" i lomače za nas kojima ne pada na pamet da svoju decu šaljemo da ginu za vaše "ideale". SPC FUUUUUUUUJ!

Uime

pre 11 godina

I KOD OVIH SE IDE PO SAVET. Nije ovo vreme kosovskog boja (bilo ih je 3 a najbeznacajniji je onaj iz 1389. Crkva napravila mit). Generacije svestenika obrazovane na tom mitu nisu u stanju da vide u kom veku zive. Nece oni anatemisati "srpskog vernika" Lukica koji je u ime te "srpske" vere nacinio neljudske zlocine niti ce videti svoju ulogu u tom zlocinu ali ce se mesati u politiku samo radi svojih prizemnih ne nebeskih interesa. Bas su to "mudre" glave pa da oni daju SAVET. Doduse KO im ga trazi.

GREMLIN

pre 11 godina

Predlazem da se patrijarsija prebaci na Kosovo i da bude u Peci kao i pre sto je bila i da podelite sudbinu naroda koji je tamo,tako bi najbolje videli pravu sliku kako narod zivi.

Mikeli

pre 11 godina

Nije mi jasno sta se desava. Da li se ovim dezinformacijama koje se pojavljuju i glavna su vest u svim novinama zeli novo razjedinjenje i to direktnim udarom na SPC i najvise drzavne institucije Republike Srbije. Pa ni Kina nikada nije priznala Tajvan ali nije ni ratovala. Mudro cekaju bolje vreme kada ce ga vratiti ponovo pod svoju punu kontrolu. Tako trebamo i mi omoguciti Srbima dobre uslove pa da polako i mi slicnom taktikom kao kosovski Albanci a to je veliki natalitet da povratimo odnos Srba i kosovskih Albanaca. Naravno da za to treba vreme ali je moguce uspeti i to je ono na cemu trebamo da radimo uz ne priznavanje otcepljenja dela nase teritorije.

Marko

pre 11 godina

Koliko znam, jedna od glavnih parola i SNS tokom parlamentarinih i Tome Nikolica tokom predsednickih izbora je bila i preispitivanje svega potpisanog od strane Borka Stefanovica i predhodne vlasti a u vezi sa pregovorima sa Pristinom. Tada, SNS-u i vrlom nam predsedniku iz usta nisu izlazila obecanja da ce svi ugovori koji idu na stetu Srbije bivati raskidani. A sada ista ta stranka i isti taj Toma, bas kao i Dacic, otvoreno govore dosta dogovorenog ide na stetu Srbije ali oni to moraju da primene jer je predhodna vlast potpisala. Cekajte malo, pa ko koga ovde laze? Ne zanima me SPC apsolutno, mene zanima sta radi vlast. A ocigledno ne radi nista.

Mancini

pre 11 godina

Drago mi je da vidim da se vecina naroda otreznila i počela da misli svojom glavom, a ne da im popovi kroje mišljenje. Toliko je mržnje i fašizma izašlo iz usta bilo popova, bilo fratara ili hodža na ovim prostorima.. Vera i religija je stvar svakog pojedinca, ali crkva kako SPC tako i katolička crkva se više bave politikom nego političari.
Kao što neko reče, i za mene je SPC izgubila svaki autoritet kada je Pahomija pravdala i odbranila, kada naplaćuju svoje obrede veoma skupo i kada vidim kakav vozni park imaju. Pravoslavac sam i vernik, samo da naglasim i baš zato što sam vernik veoma mi smeta ponašanje čelnika srpske crkve...
U svojim portama Crkva nije privukla mlade ljude,učenike i studente da se zainteresuju za religiju, već ološ i fašistoidnu omladinu iz Obraza , Dveri i 1389. Mislite o tome, gospodo iz Crkve.
Kad mi je umro deda, moja majka je otišla u hram svetog Save da da prilog, a pop je dočekao vrlo neljubazno kucajući poruku na mobilnom i izvikao se na nju (Gde si sad našla da dolaziš), kad je ona zatražila njegovo ime da ispriča crkvenim starešinama njegovo ponašanje, on se iznenada uljudio i postao fin...

pijetro

pre 11 godina

Poslednji put kada je jedna druga institucija pisala Memorandum, sve je krenulo po zlu. Da li ce i sada Srbija izgubiti citavu generaciju mladih i sposobnih ljudi, ili mozda i dve generacije?

Garbage collector

pre 11 godina

Lepo je vama kad je tu Kosovski problem, malo nabijate nacionalizam i tenziju a znamo da tada religija cveta.

Koliko su gramzivi pa im ni tolike hiljade evra mesečno nisu dovoljne nego hoće još. Eto da počne novi rat sutra oni bi bili milioneri. Usput tata mog druga je platio 12.000e da patrijarh venčava njegovog sina (bio je pola sata na svadbi sa 2 telohranitelja), a siromašnim ljudima pop neće ni opelo da održi.

Vernik - Srbin

pre 11 godina

Hitno da se raspusti vrh SPC... Oni bi u srednji vek da nas vrate.

Mi idemo u SVET a vi ostanite u vasim A6 vozilima i luksuzno namestenim vilama. Nije vama lose popovi.

Бојан Савић

pre 11 godina

Сад лепо објавите демант, стварно не разумем откуд вам идеја да објављујете непроверене информације, тако сте само подигли тензије!

Djordjrjugos

pre 11 godina

Ovo je poslednji momenat, da se jednom za sva vremena SPC kaze, da joj nije mesto u politici ! Srbija nema vise dece, da ginu za "nebesku Srbiju", i glupe crkvene ideale. Niko od ove gospode, sigurno nece poslati svoje dete, da se bori/gine za Kosovo. Uvazena gospoda su pokazali da su bolji biznismeni, nego duhovnici svoje pastve. Zajedno sa SANU, DSS i grupama ekstremista, vode Srbiju u definitivnu propast.
Ovim brigadi "dobrovoljnih davaoca tudje krvi", MORA SE RECI, NE VISE !!! SVI RATOVI, KOJI SE U SVETU VODE, VODE SE ZBOG RELIGIJE.
Naslednicima Milosevica i Seselja, pruzila se prilika, da se bar delomicno "izvade", za ratove i tragediju zemlje, u kojoj se sada nalazi.

kaiser

pre 11 godina

"Koliko izdajica srpskog naroda ovde, uključujući i moderatora koji mi zabranjuje komentar!
U usporedbi sa Srbima, Hrvati su rodoljubne vertikale. Kad bi netko u Hrvatskoj pljuvao po Katoličkoj crkvi kao mnogi ovde, drugi bi ga komentatori rastrgali.
(Nikola, 6. decembar 2012 13:18)"

Ti sii pomešao babe i žabe.

Kakve pa veze imaju religija i patriotizam?

Religija je skup hobi, lična stvar svakog pojedinca, neko voli da im daje pare za ništa, a neko ne. Ja na primer neću da im dajem pare za ništa.

Sad, kako to mene čini izdajnikom, nije mi nikako jasno, to je izgleda jasno samo tebi na ovom svetu.

Po tome, ukoliko ti meni ne daš 300 Evra, i ti si izdajnik. Right? Dobro sam skopčao?

Koga pa briga za prodavce magle, i vudu vračeve...

Labud

pre 11 godina

Ovo je meni vise nego smesno. Parodija. Nego izgleda da se samo popovi i kriminalci ne zale na finansijsku krizu, njima posao cveta. Inace i tu glavne pozicije drze mediokriteti, saradnici sluzbe i rodjaci. I na kraju ja da sam pop vozio bi elektricni tesla-mobil, kakav niko u gradu nema.

da postanes ateist od muke

pre 11 godina

Interesantno je da kod nas institucije najveceg zla imaju najvece poverenje u narodu,tipa crkva,vojska itd.Zato i nestajemo.Sram vas bilo,gde ste bili 90 ih,krstili ste tenkove i blagosiljali i navijali za zlo i rat.Gde sad terate,da se narod tamo do kraja prkosi i nestane.Sram vas bilo.Ko nas pita za misljenje bruke jedne i izrodi,sta zavisi od nas.

Marijana NS

pre 11 godina

Apelujem da se neko od ovih gospodina pozove na B92, najbolje kod Olje Beckovic u nedelju ili kod Suzane Trninic, pa da se lepo narod javi i kaze svoje misljenje, pa da se spuste na zemlju.... jer ovaj narod nije birao njih, nego politicare da ih vodi.. a oni ako zele da se mesaju, nek osnuju stranku, nek im se uvede fiskalizacija i sve po redu kao za sve firme, jer oni drugo i nisu... napominjem: vera i religija nemaju veze sa ovim, da me ne bih napali vernici, nisam se verski izjasnila... pozzz..

Poldi

pre 11 godina

"Zašto se na ovim prostorima sve vjerske institucije umjesto religijom bave politikom uistinu je teško odgovoriti...
(raucher, 6. decembar 2012 09:20)"

Postovani Raucher,
to uopste nije tesko odgovorit. To je prosto zato sto organizacije kao SPC su prvenstveno nacionalisticko politickog karakter sa izvesnom dozom hriscanske ornamentike. Ako pogledas trezveno toj legiji u crnim mantijama su jedino ovozemaljske vrednosti od interesa: materijalno bogatstvo, vlast i moc.

"Neka bude što biti ne može"

pre 11 godina

Ko misli da su akademici smislili onaj "Memorandum SANU" iz osamdeset i neke, mislim da se vara. Početak moralnog, zdravorazumskog i svakog drugog sunovrata ove nacije se (slučajno?) poklapa sa povratkom SPC u javni život na velika vrata.

dule56

pre 11 godina

Bio autentican ili ne memorandum je pisan vise srcem nego glavom. Realno stanje na terenu ne dozvoljava drugacije akcije i ponasanje.

Joao

pre 11 godina

Da li je ovo zvanično ili nezvanično pismo? Ima li ovde potpisa svih članova Sinoda? Kako to da se ove stvari objave u novinama pre nego što se Sinod zvanično oglasi? Ako je pismo poslato svim opozicionim partijama, otišlo je znači i "evroslinavcima"? Taj rečnik mi je i najsumnjiviji... ovo više miriše na Dveri nego na nekog uravnoteženog. Bojim se da bi ovakvim pismom Crkva učinila grešku u koracima. Možda će se povećati broj onih koji se krste u GSP-u pored crkava, ali sve drugo će opasti...

Darko Ković

pre 11 godina

Treba Dinkić da im zapreti uvođenjem fiskalnih kasa u svaku crkvu, odmah će da legnu na rudu i svaki državni interes biće i njihov!

Sopček Đura

pre 11 godina

Filozof Fojerbah je zapisao:"BOG JE NAJVEĆI MOGUĆI ZLIKOVAC"!!!
Ako nas odrasle(grešne)kažnjava bolestima,smrću i ratovima, zašto kažnjava malu,nedužnu decu da umiru od najtežih bolesti!?Crkva tvrdi da je bog svemoguć!?Ako je to istina,zašto je vekovima toliko bede i stradanja?
Pune četiri decenije razmišljam o ovom i sve što sam stariji,sve sam bliži pomenutom stavu!
Još kada godinama analitički posmatram i pratim šta rade sve crkve sveta,a naročito vrh SPC,više je nego jasno:DOK JE OVACA,BIĆE I VUNE...
Kada pažljivo pogledam ovaj fotos,neodoljivo me asocira na GREH,SMRT i AD!!!
Planetarno smo podeljeni na rase,nacije i religije! Još samo da se nađe neki "pametnjaković" koji će da smisli podelu po zanimanjima,pa da ratuju pravnici protiv ekonomista, bravari protiv električara...
To bi bilo potpuno pomračenje ljudskog uma!

Zoran 011

pre 11 godina

"Taj predlog sastoji se od osam tačaka - od poništavanja granice Petra Stambolića do zahteva za uklanjanje Bondstila. Ovim dokumetom, koji prenosi magazin Nedeljnik, od države se zahteva da ne "učestvuje u samoubistvu zemlje".

Samoubistvo zemlje inicirala je upravo SPC bagosiljajuci politiku koja nas je dovela do Bondstila a Srbiju pretvorila u crnu rupu van vremena i prostora u kojem zivimo.

ZoranNS

pre 11 godina

Ako hoće, a hoće da se bave poltikom onda prvo DA ODGOVARAJU ZA RATNO HUŠKANJE od 90. pa nadalje, sve do dan danas. Mešaju se u politiku a nikom ne odgovaraju za posledice, bave se biznisom, bogate se a nikom ne plaćaju porez.

Srbin

pre 11 godina

@Zašto ne osnujejo svoju Poppartiju? Jel moguće to u Srbiji zabranjeno?
(Slovenac1952, 6. decembar 2012 12:14)

Ja bih naterao popove da osnuju partiju ili da ucute o politici zauvek.

To bi tek bilo smesno. Isli bi da mole ljude da se uclane, naravno lazuci ih kao i uvek da je njih Bog poslao da nas spasavaju, a rezultat bi im bio smesan i tragican. Imali bi u clanstvu one sto se prstom potpisuju da mitinguju i ove spremne da kradu, ako bi stigli do skupstine.

To bi bila gora skupina cak i od samo Sojiceve partije u seriji Bela Ladja. Oni bi pomogli Velji Ilicu da ga zaboravimo jer bi se i gori od njega pojavili na sceni zvanicnoj.

Sale

pre 11 godina

SPC protiv državne politike

ОК, нека онда СПЦ од сада води државну политику, јер се не устручава да јавно наређује политичарима како и шта да раде. Дефинитивно су маске пале, и треба рећи ко у ствари у Србији води државу. Не треба се чудити када у једном тренутку овима на власти буде постављено питање од стране ЕУ, ко је у Србији у ствари представник владе, и са киме они у ствари преговарају о које чему. За то је непосредно одговоран мастер и сви његови мастерчићи, који мало, мало, па оду у патријаршију по мишљење, ко што се ишло у ЦК. Колико год то било форме ради, ови из патријаршије су се примули на то и поверовали су да се стварно за нешто питају, и ето њих са циркуларним писмом, отровног садржаја и најоштрије ноте. У земљи са заставом и грбом на којима је круна, а по уставу је секуларна република, где се патријаршија пита више него што се у Ирану питају верски поглавари, где су бивши комунисти у првим редовима по богомољама, где постоји престолонаследник који живи у краљевском двору, а одбија се могућност референдума о изјашњавању на ту, и још неке друге, не мање битне околности, где се не знају границе државе, све у свему једна свеопшта папазјанија, која одаје карактер једне крајње неозбиљне и недефинисане државе, и која се чуди што је снашло то што је снашло, не водећи рачуна да ће је снаћи још што шта, ако коначно не дефинише ко у ствари влада државом. Да ли су то такозвани навијачи, хулигани, патријаршија, УДБа, војска, престолонаследник, д.ћосић, РТС, ...

Мр.Гоод

pre 11 godina

Ал' су неки запенили, лепо се примате на лажне вести. Ово је демантовано, али Б92 малкице касни!

Johny-Bg

pre 11 godina

Irinej i Amfilohije, pozdravite UDBU.
Pozdravite je vrlo dobro, najbolje sto mozete.
Od sada memorandume pise drzava Srbija, njena Vlada i njeni gradjani , a glavni memorandum bice UDBA i sta su drugovi iz UDBE radili na tlu Srbije sa pocetkom od 45-e godine i koznih mantila pa sve do privatizacija.
Nema vise sakrivanja iza Kosova, tog istog Kosova koje je takodje produkt Udbaske politike koja se vodila na tlu Srbije i koja je unistlila celu Srbiju i njene gradjane dovela na prosjacki stap, na zivot koji nije dostojan coveka.
Dosta je pustanja krvi gradjana Srbije , sve je vec procitano, sazvakano.
Jedino je ostalo da se zvanicno sazvace Udba i saradnici Udbe po Srbiji.

Zoran

pre 11 godina

.... a šta ukoliko se vaši zahtjevi pokažu nerealnim , šta ukoliko amerikanci tako ne misle, konačno, šta ukoliko ima nešto malo obespravljenih Srba koji žive u katastrofalnim uslovima i ukoliko budu imali ikakvih mogućnost svoju djecu uputiti u centralnu Srbiju da ne bi brinuli da im ćerke ne budu silovane ili dječaci ubijeni.
Uz veliko poštovanje SPC kao jedinoj, svetoj, sabornoj i apostolskoj crkvi, mislim da niste nogama na zemlji i to samo može da produži agoniju srpskog naroda uopšte. Zašto se npr. ne ugledate na Jevreje koji su svoju zemlju dobili nakon 2000 godina, zašto svoje vjernke ne učite, ne propovjedate da će doći dan kada ćemo da se vratimo na sve etnički srpske prostore. Čuo sam čak propovijedi u smislu da dolazi Poslednji Čas, što nimalo nije u duhu pravoslavnih hrišćana. Konačno, račun se ne pravi bez krčmara, a taj krčmar nismo nažalost mi.

Брдо мира

pre 11 godina

Не могу да верујем колико има вас, који прихватате све што вам се ''сервира''. Укључите мало мозак. Почните да размишљате својом главом.
Меморандум!? All over again!? C'mon!!! WAKE UP!!!

p.s. А можда одређене садржаје прихватате јер желите да вам буду ''сервирани''.

Dus@n

pre 11 godina

Zaboravili ste da na tom vašem spisku želja dodate da tražite da se Sunce okreće oko Zemlje i da je zemlja ravna ploča koju nose 4 slona. Možda vam to i podje za rukom.

ПРЕЦИЗИРАТИ СРПСКЕ ИНТЕРЕСЕ

pre 11 godina

У решавању ”Косовског проблема”, ”беле куге”, ”интеграције Србије у ЕУ”,.... морају се укључити све мудре главе и представници свих Срба на свету: 6 милона у Србији, плус 2 милиона у окружењу, плус 1 у ЕУ, плус 1 у САД, Канади, Аустралији,.. тј. морају се имати у виду ИНТЕРЕСИ укупно 10 милиона Срба..
Приоритети су:
- да 1 милион НЕЗАПОСЛЕНИХ Срба имају посао и просечну европску плату,
- да Срби на Косову имају БЕЗБЕДАН живот, који ће гарантовати поред Србије и ЕУ и УН,
- да се бар 1 милон Срба из ЕУ и света, врати у Србију,
- да се бар 1 милион врати у своје завичаје: Косово, Далмацију, Херцеговину,...,

Markovic Mitar

pre 11 godina

Sta sad kukate licemeri radikalski naprednjacki. Pa jel ih Toma zvao za savet. Sto niste onda kritikovali predsednika sto mesa crkvu u poslove sekularne drzave, Jel zvao i SANU u pomoc. Jel imao platformu za KiM jos pre izbora pa je i nas neopredeljene navukao. Vase licemerje nema granica. Svaka laz je istina dok vama odgovara. Svaka istina je laz dok vama odgovara. Polako se pretvarate u idolopoklonike najgore vrste, daleko gore od titovih komunista. Vase jednoumlje je nemerljivo i neshvatljivo, vase jednoumlje nas ne vraca u devedesete nego daleko vise unazad u vreme vozdova i knezova. Sada pozelim da mi otpadne ruka kojom sam glasao za vas.

Ernesto

pre 11 godina

Svako ko je nesto procitao u zivotu, malo se prosvetlio, cuo , razmisljao, zna koliko je ovo neracionalno. Ja verujem i znam da je Bog jedan, ali on nije jedan za Srbe, nego za sve narode , cak ni za narode nego za ljude.
To sto nam popovi i kaludjeri (vecina a i da je 50 posto) ne postuju crkvene kanone , i sto voze skupa kola je samo po sebi govori o instituciji crkve.
Popovi bi trebalo da se zrtvuju za ljude, i kao takvi u sledecem zivotu da odu na visi stupanj. Ovo ovde je smesno, dok se ne pojavi neko ko ce da shvati gde smo i sta smo, da se okrenemo sebi i pravimo od ovoga sto imamo bolje mesto za zivot i suzivot. Evo ja kao omladinac se prijavljujem, ali sam svestan da cu brzo otici sa zivcima, jer ovaj narod mora bas neko cudo da navede da zaboravi neke stvari i da shvati da se mora napred.
Sve sto nam se desava ovo sada je kazna za koju su mnogi uceni ljudi govorili da ce se dogoditi jos od Balkanskih ratova. Uvek smo birali otad pogresan put i eto , dogadja nam se ovo.

Djordje

pre 11 godina

Izgledaju kao "nindze" a u stvari su "paraziti" koji zive "na ledju drugih". Sramota za nas svih, da u 21. veku kod nas nesto takvo postoji.

Greek

pre 11 godina

Spc treba da se vrati svom osnovnom pozivu veri a ne da se bavi poltikom ja sam u dva rata bio i ne pada mi na pamet da opet ratujem ni ja ni srpska deca

άρχων Τριβαλλούς

pre 11 godina

Опет Меморандум. Може ли провидније?
Старом истекао рок важења. Излизана прича. Неупотребљива лаж.
Потребна је нова.
Могли су бар да буду маштовитији. Мада, када боље размислим, увиђам да су се ослонили на опробан рецепт.

p.s. Уместо оцене мог коментара, кликните ''препоручујем'' ако сте прочитали Меморандум САНУ. Ако нисте...

Iva Horvath

pre 11 godina

U drzavama gdje je crkva odvojena od drzave, vlada veci red.
I Hrvatska je sekularna drzava pa ipak crkvi ide godisnje velika kolicina novca iz drzavnog proracuna. Ne znam kako je u Srbiji po tom pitanju, ali vidim da i kod vas i kod nas crkva uzima sebi za pravo da se mijesa u politiku, na sto nema pravo.
Dovoljno je jada i bijede medju osiromasenim gradjanima pa neka se, sto Bog od crkve, valjda i ocekuje, pozabave pomaganjem istih.

mikša

pre 11 godina

Crkve su postale agencije koje prodaju duhovnost za pare i time u potpunosti izgubile svrhu. Ako neko za pare treba da se poveže sa bogom onda je to vrhunska obmana.

bezimena

pre 11 godina

...nemoj te zaboraviti da nas je nasa crkva kroz vekove sacuvala nasu naciju i nasu veru,nemojmo sad da pokleknemo pred ovim bogohuljnicima,i car Lazar je sluso crkvu u mnogo gorim vremenima.
(zeljko, 6. decembar 2012 13:17)

Ajd' ti prvo nauči srpski jezik, nemoj-te se piše zajedno, potom malo istoriju, Lazar nije bio car, nego samo knez, možda se tako malo prosvetliš i u vezi SPC NEKADA, kada su patrijarsi npr. predvodili seobe Srba sa Kosova, da bi ih odveli u bolji život (zapadne zemlje naravno) i tako im smanjili patnje, i onda uporediš sa današnjom SPC, koja sve radi za što veću srpsku pogibelj!

darkwood

pre 11 godina

Za mene ste vi sveštena lica izgubili svaki autoritet kada ste iz petnih žila branili i odbranili onog Pahomija a zacementirali ste se sa onim vladikom iz Bosne i na kraju sa ubicom i samozvanim isceliteljem narkomana!!! Rešavajte prvo veeeelike probleme koje imate u vašoj "firmi", prestanite da bodete oči gladnom narodu vozeći se u Audijima i Mercedes džipovima. "Popujete" narodu i vlasti brčkajući se u vašim đakuzi kadama! Sram vas bilo vratite se bogu i skromnosti i tada ćete vratiti i autoritet pa vas možda neko i sasluša u vlasti!!!

vodoinstalater

pre 11 godina

@ dnK, 6. decembar 2012 12:33

Način na koji savetuje, i reči koje koristi, zaista su primerene svetim ocima. Mašala, zemljače...

Na kraju, ova vlast je razjapila usta od tvrdnje da je "izabrana većinom glasova" i to što radi podržano je od većine.

zasticeni

pre 11 godina

Svi stite narod, stiti ga politika, stiti ga crkva, stiti ga medjunarodna zajednica i UN, stiti ga zakon, stite ga NVO, vojska i policija a tog istog naroda svaki dan sve manje i manje. Kako li bi tek bilo da nas ne stite?

Anti-Spin

pre 11 godina

Ponovilo se još jednom: služba obradi pripremljeni sadržaj za medije i plasira priču da vidi kakav je odziv. Posle prvih izliva radosti ili besa (kako ko), stiže demanti.
Tako se kali čelik. Tako se i ranije kalio čelik.
Providno. Sve što oni žele je da iskoriste proključalu krv da bi sada izazvali sukob u zemlji, jer ne mogu sa nekim napolju.
Ne nasedajte.

Mita

pre 11 godina

Meni sve ovo liči da jedan deo crkve,želi da pošalje ovakvu poruku,ali da nemaju konsezus u samoj crkvi,povodom toga.Izgleda da su tu poruku "prosledili" delu udbe,koji su ga plasirali u javnost.Taj deo udbe i taj deo crkve,politički predstavlja,kako g. Popović reče,"predsednik Koštunica",koji se zalaže za srednjovekovnu Srbiju...ali nije Dačić naivan...

Đorđo Napolitano

pre 11 godina

Inače, ovo pismo mi miriše na bivšeg episkopa Atanasija Jeftića, njegov patent je izraz "evroslinavci", ne sme niko da koristi taj njegov patent bez njegove direktive

Zoran M.

pre 11 godina

Samo polako. Ni Kina nikada nije (niti ce) priznala Tajvan kao nezavisnu drzavu ali nije ni ratovala. Jednostavno mudro cekaju da vreme odradi svoje i da se desi ono sto se desilo sa Hong Kongom. Tako i Srbija mora mirno i polako da vodi politiku glavom a ne srcem. Da smo vise razmisljali a manje se vodili osecanjima tokom 90tih, sve bi bilo drugacije. Bas zato sada mora polako.
(miki skepticni, 6. decembar 2012 13:22)

Care, Kineza ima 1.5 milijardi samo u Kini, gde takodje ima i 800 milijardi dolara americkog kapitala, pa opet (ili bas zbog toga) ne smeju da dignu kuku i motiku na Tajvan. Nas ima sedam miliona, nema pas za sta da nas ujede i celu zemlju predjes za tri sata malo jace voznje. Kapiras?

Predsedavajusci

pre 11 godina

Kako nismo sekularna drzava?! Pa zar se na RTS-u svake godine ne prikazuju filmovi i serije o Sekuli? Sta hocete vise??
(Sekula sekularni, 6. decembar 2012 10:38)

Taaakooo jeeee brate Sekula! Sekularni smo bre jasta!

kleo

pre 11 godina

Odvedite svih u Saharu, oni i tako i tako misle da zive od Boga i u ime Boga.
Neka tamo traze da zive od krvave ruke i ledja naroda i Srbske Politike.

RAFAELO KUGLICA

pre 11 godina

Mislim da je odlican trenutak da se Crkva okrene sebi i da se seti sta je, i u cijoj je sluzbi, kao i da se podseti da crkveni velikodostojnici nisu politicari i portparoli, i da oni sebi ne smeju da dozvole tu slobodu da se ponasaju kao drzavni funkcioneri. Toliko.

KATARINA

pre 11 godina

Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Pavle je bio covek neogranicene mudrosti, blagih reci, ali jakih dela, koji je umeo da kaze: "Bog je coveku dao slobodu, ali je covek tada postao odgovoran za svoja dela". Shodno tome, ne bi bilo lose da danasnji crkveni velikodostojnici razmisle malo o svojim delima, i sta tim delima porucuju narodu..