Utorak, 27.11.2012.

07:27

Obeležen Dan zastave u Bujanovcu

Albanci sa juga Srbije obeležili su danas u Bujanovcu Dan zastave i stogodišnjicu od osnivanja države Albanije manifestacijama koje su protekle bez izgreda.

Izvor: B92

Obeležen Dan zastave u Bujanovcu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

124 Komentari

Sortiraj po:

BlueCity

pre 11 godina

Svima onima koji se prave "pametnim",nije to zuta kuca vec maketa gde je Ismail Vlora proglasio nezavisnost,ali izgleda da mrznja prema albancima prevazilazi realnost.

Burim_bujanovac

pre 11 godina

Albanske zastave u zgradi opstine Bujanovac postavio je presednik opstine Nagip Arifi, inace koalicioni partner SPS-a i Ivice Dacica. Trebalo je da zna gospodin premijer koga podrzava i nije trebalo da napravi koaliciju sa ekstremnim snagama, a umerene albance da ostavlja u opoziciju
(Maxi, 27. novembar 2012 12:46)
A da ne pripadate mozda vi toj opoziciji koja nije prisustvovala proslavi samo zato sto partija Nagipa Arifija je organizovala sve ovo?,

Neutron

pre 11 godina

Ovo namerno slepilo pred ociglednim cinjenicama u nasem narodu ce da traje dok god ne stvorimo uistinu pravnu drzavu. Pravosudje, politicki vrh, privrednici, dakle sve mocne grupacije. Dotle ce kod nas postojati ovaj bunt i tendencija ka samounistenju. To je jasno i vrapcima na grani. Dotle ce se drugi koristiti, Te srede gde svest nije ni na taj nivo stigla. Tamo gde jos uvek vlada apsolutisticka ideja, gde se sve i svako zrvtuje za "visi cilj". Lek je u nama. Ako sami sebe sredimo, sve ostalo pada kao kula od karata.

nomen est omen

pre 11 godina

Svaka NACIONALNA MANJINA ima pravo (nije obaveza) da ističe simbole države porekla, slavi njene praznike, ima pravo na svoj jezik, kulturu itd.
...
@(bezimena, 27. novembar 2012 20:09)

E, a sad jos samo da sa vratis u proslost pa da to lepo pokusas da objasnis Gotovini i Markacu.

promasili

pre 11 godina

Ovi sto se pozivaju na slavlja u Americi,da u svakoj kuci mogu biti razlicite zastave i niko se ne buni...I mi se ne bi bunili, da nam trenutno ti isti ne preotimaju deo srpske zemlje.Ajde da vidimo amerikance da im neko otcepljuje deo Amerike.Prema tome ,slicna poredjenja su glupa...

bezimena

pre 11 godina

Svaka NACIONALNA MANJINA ima pravo (nije obaveza) da ističe simbole države porekla, slavi njene praznike, ima pravo na svoj jezik, kulturu itd.

p.s. vi koji patite od manije gonjenja hitno kod stručnog lica po pomoć, jer iz te bolest proizilazi strah, od straha mržnja i agresivnost, što vam sve može uništiti život

Dok se nekom ne smrkne....

pre 11 godina

Radio sam na a.Pristina.To je 20-ak km od PR period od 1986 do 1992.Tada su siptari sa albanskim znamenjima dolazili pred kapiju i provocirali a mi samo posmatrali.Maltene pravili se slepi na provokaciju.Visoke staresine su nam sugerisale i naredjivale da ne nasedamo na provokacije,jednom reciju da ako nam siptari psuju majku mi da se pravimo da nemamo majku.To je bilo tada a i danas je isto bilo u Bujanovcu i Presevu.Oni rade sta hoce a mi sta moramo.
D o k l e v i s e.

Petar

pre 11 godina

Al ste izdramili zbog par zastava? Sta vam to smeta? Pustite ih neka se raduju i neka proslave svoj praznik! Niti su nasilni, niti cine krivicna dela. Ne mogu da verujem da se ovoliko drami.

MRZIM RTS !!!

pre 11 godina

Ajde sad, gde su DVERI-OBRAZ-NASI-1389-RADIKALI-DSS i ostala ekipa da organizuje kontra miting u Bujanovcu i Presevu ??? Lako je protestovati u Beogradu i Novom Sadu,plamlacivati gej ljude i ostale nacionalne manjine.

Dodji ti batice dole, pojeli bi vas Albanci sve zajedno za dorucak !!!

Sasa Kg

pre 11 godina

Dali je ovo DEFINITIVNI pocetak kraja Srbije!? Kosovo je vise-manje zavrsena prica, Vojvodina polako dolazi na dnevni red, a Bujanovac i Presevo su vec (po njima) Albanija! Ima li nam spasa?!

mosad

pre 11 godina

ah tu je trebao da se odradi onaj izraelski scenario još poodavno...ovako, sve one koji misle da ih treba pustiti "dok su mirni" treba poslati u Prištinu pa se družite tamo sa šiptarima na miru...ajd da vidimo šta će reći premijeri i ministri na ovu "proslavu"..ajd pozz

Ivan

pre 11 godina

kada sam video sta su radili za vidovdan, rekao sam da cemo imati najnesposobniju drzavu u istoriji drzava ako svaka albanska zastava ne bude zaplenjena za "dan zastave"

i...

Ivan

pre 11 godina

Kako su onomad dočekali Srbe? Bilo samo pre par meseci! Isprebijali ljude na Kosovo Polju čini mi se. Skidali zastave i skakali po njima.

A danas....Albanske zastave se vijore..vijore..vijore i nema problema.

Toliko o toleranciji u Srbiji i toleranciji gde Albanci upravljaju.

Sale

pre 11 godina

Не волим их, али имају право на то што раде. ...
(Европејац, 27. novembar 2012 12:16)

Парадоксима и будалаштинама у земњи лудији никад краја. Само у земљи лудији се може десити, да се после излива овакве "љубави" према неком народу, потпишете као европејац, иако је познато на којим вредностима почива и функционише "европејско" друштво, а то сигурно није авако изражена "љубав" овог самозваног европејца. Буди сигуран самозвани европејче, да ће и супротна страна, такође гајити исте емоције према теби, после твог емотивног канализационог излива.

MM

pre 11 godina

Za ove koji se pozivaju na US, jos uvek nisam primetio da postoji ikakav suvisli pokret za odcepljenje juzne Kalifornije, New Mexico, ili Arizone. Sam cin mahanja zastavama nije sporan, ali ga treba staviti u kontekst. Ja sam prvi, i ako ne homoseksualac, uzivao u paradi ponosa zbog slobode izrazavanja i lepo provedenog vremena, ali nikako ne bih podrzao kreiranje LGBT republike u zemlji u kojoj zivim. Da li neko moze da zamisli sklanjanje UK zastave sa zvanicnih mesta i postavljanje recimo irske zastave na parlamentu u Belfastu? Srbi moji dragi, opametite se dok jos ima vremena, mada isto curi kroz prste nevidjeno. Na zalost, nemastina i opsta zaludjenost vladaju nasim prostorima, ljudi kao obezglavljeni srljaju u nesto sto sljasti onako spolja, nemajuci pojma o cemu je zaista rec. Smejao bih se ljudskoj naivnosti da nije rec o mom narodu koji iskreno volim.

Marko

pre 11 godina

Strasno,obelezava se dan druge drzave.Sta je sa spomenikom onom teroristi sto su postavili...kada cw da uklone to.Dokle vise sa se ponizava ovaj narod.

Zoran

pre 11 godina

Pazljivo sam slusao izvestaj koleginice Gordane Bjeletic koja kaze da nije bilo incidenata. Samo da pitam:Da li je incident postavljanje zastave Albanije na jarbol skupstine opstine BUjanovac? Da li je incident postavljanje makete ,,Zute kuce" u centru grada a kasnije u holu Doma kulture gde je i sada? Da li su to incidenti. Interesantan izvestaj Boga mi... Svaka cast na objektivnosti... Pozdrav, Zoran

Косовски витез

pre 11 godina

Када је Палма повео децу на стадион све невладине организације су то осудиле као злоупотребу деце, нешто данас нисам имао прилике да прочитам слична саопштења!

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

Sve je isto kao pre toliko godina. Ista ornamentika, isti glumci, isti scenarijo i folklor, samo što ja više nisam u Peći, što je u medjuvremenu stvorena "administrativna linija" i, što se proslava "zastave" danas odvija na teritoriji uže Srbije. Da li je moguće da, ovaj narod i država, izvuku neko naravoučenije iz "učiteljice života", barem one koju ne moramo da čitamo već je pamtimo zato što se desila juče?!

Iza Brda

pre 11 godina

Meni smeta više boljševička trobojka u sred Beograda, nego Albanska zastava u Bujanovcu. Pa me niko ne pita...Smetaju mi i "istočne alternative", "okretanje ka istoku", kada me neko poitovećuje sa "ruskom pravoslavnom braćom", smeta mi slika Putina u mojoj zemlji Srbiji...Pa me niko ne pita...

Saša

pre 11 godina

Zašto državo Srbijo dopuštaš da ti zastavu obmotavaju oko koplja? Pod tom zastavom su za našu slobodu ginuli mnogi pre nas. Ta zastava je nešto što bi nam svima morala biti svetinja. A mi dozvoljavamo da je grupa (ne znam kako da ih nazovem a da komentar bude objavljen) nelojalnih građana skrnavi i razvija u našoj zemlji zastavu strane i ne baš prijateljske države. Šta čekaju državni organi? Pa to nije demokratija. Hapsite dok nije kasno. Ako treba da ih se uhapse stotine, hapsite stotine. Poštujmo sebe da bi nas drugi poštovali.

aca@aca

pre 11 godina

Ne vidim nikakav problem u tome sto je neko razvio zastavu naroda kome pripada. I u Americi se vijore zastave Konfederacije i peva se Dixie pa to nikome ne smeta (a mnogo ih je poginulo u gradjanskom ratu). Takodje cete u Americi videti mnogo razlicitih zastava u dvoristima privatnih kuca (pa ni to nikome ne smeta)Videcete da tu zajedno zive Japanci, Vijetnamci, Nemci, Rusi, Avganistanci (pa ni to nikome ne smeta). Pa sto se onda cudite sto nas Amerika ne razume?

svensson

pre 11 godina

znaci praznik svoje drzave proslavljas u tudjoj na svoj nacin. Bas cu ove godine u Göteborgu sekirom u sumu po badnjak pa da vidim kako ce ta demokratska i moderna drzava da reaguje na moju proslavu. pihhh

kasperi

pre 11 godina

@ Slobaki Karasutra
Pre svega bih želeo da čestitam Albancima ovaj veliki jubilej i u isto vreme bih voleo da mi neko od naših sugrađana Albanaca koji čitaju ovaj forum objasni zašto se centralna proslava stogodišnjice Albanije proslavlja u drugoj državi (u Skopju) i to uz prisustvo premijera Albanije i Kosova?
(Slobaki Karasutra, 27. novembar 2012 09:32)

Radi istine treba da znate da centralna manifestacija povodom dana 100 godisnjice i dana zastave, bice odrzana Tirani. A ono u Skoplju je bilo samo proslava Albanaca koji zive u Makedonjiju, a premijeri Albanije i Kosova bili su pozvani od Albanski politicki partija, i oni normalno su otisli uz odobravanje Makedonskih vlasti. Dan nezavisnosti i dan zastave se se slavi 28 Novembra.

Nesa

pre 11 godina

Ne mogu da shvatim, nekima je problem sto Albanci na jugu Srbije slave dan drzavnostl Albanije, ali kad se u Rs slave neki dani Srbije onda je to za pohvalu, bas radi te licmernosti i nemate ni jednog prijatelja osim "rusa"
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (tripZ, 27. novembar 2012 11:03)
Ma kakvi Rusi, to je izlizana fora. Razgovarao sam sa pravim Rusima i njima mi nista ne znacimo. Ljudi rade svoj posao, oni imaju veze sa svima na Balkanu, mislim da ovde nema nikakve ljubavi osim golog interesa. Ako cemo da budemo ruski pijun onda to ne ovisi od nas nego od Rusa kad im zatrebamo tako da je ovo pusta prica kako nas Rusi vole.

ikec

pre 11 godina

Bruka. A Srbi ne mogu da izađu bez policijske pratnje ni na zadušnice, kamenuju ih.
Samo taj narod dole zna koliko se je napatio.
A Srbija ćuti.

milos

pre 11 godina

@Marina: Nije tačno. Nije problem albanska zastava već to što je sve to održavanje tenzije. Jel nisu mogli nekom drugom da podignu spomenik, pesniku, naučniku ili tom prvom predsedniku vlade Albanije? Nego baš amnestiranom teroristi iz 2001... Ne znam kako oni sami sa sobom žive u konstantnom forsiranju provokacija:( U Vojvodini uživam kad čujem sve te jezike i vidim sve te zastave, a kroz Preševo kad putujem ne smem ni da zastanem. U Makedoniji ne smeš sa prijateljem o vremenu da porazgovaraš. Sve teme su osetljive i sve u polušapatu da se Albanci ne uvrede. Ma to nije život...

I muka mi je od svog tog posipanja pepelom. Kakav god kamen ili uvreda da se baci na ovu zemlju - mi Srbi to opravdavamo Mladićem. Muka mi je! Nego - kad se spomenu žica i Srebrenica na utakmici - zatvor! Kad se prežvrlja dvojezična tabla - kazna. Kad se spali zastava Srbije - kazna! Kad se podigne spomenik teroristi - rušenje i kazna.

vladabgd

pre 11 godina

Kakve bre zastave Albanije u Srbiji?!?!Svuda gde je istaknuta,treba da reaguje komunalna sluzba i da im se naplati deeeebela kazna,pa nek je isticu svaki dan!

Nenad, Skopje

pre 11 godina

Svi vi u Srbiji koji ste jako tolerantni i podrzavate da Albanci iz Preseva imaju pravo da istaknuju albansku zastavu (pod uslovom da niste Albanci koji se potpisuju kao Srbi) setite se pre samo par meseca, kada su Srbi dolazili iz Srbije na Kosovo da odbeleze Boj na Kosovu kako su ih albanski teroristi preobuceni u policiske uniforme, maltretirali, ponizavali, skidali im majice, a srpske zastave bacali na zemlju. Bas zbog toga im se trebaju zabranite sva isticanja albanske zastave, a to sto bas na danasnji dan dolazi u Beograd Filip Riker, ako nesto prokomentarise treba mu pokazati snimke sa Kosova i pitati ga sto tada nije reagovao.

Maxi

pre 11 godina

Albanske zastave u zgradi opstine Bujanovac postavio je presednik opstine Nagip Arifi, inace koalicioni partner SPS-a i Ivice Dacica. Trebalo je da zna gospodin premijer koga podrzava i nije trebalo da napravi koaliciju sa ekstremnim snagama, a umerene albance da ostavlja u opoziciju

no marihuanaZ

pre 11 godina

@Ne mogu da shvatim, nekima je problem sto Albanci na jugu Srbije slave dan drzavnostl Albanije, ali kad se u Rs slave neki dani Srbije onda je to za pohvalu, bas radi te licmernosti i nemate ni jednog prijatelja osim "rusa"
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije
(tripZ, 27. novembar 2012 11:03)

Pre nego li sto pokusas da kazes ili napises svoj "pametni" komentar na bilo sta uzmi prvo pa procitaj nesto, mozda ti se i posreci.
1.U RS se slave dan i zastava Republike Srpske, a ne Srbije i
2.ne slave se niti velicaju teroristi!

Miloš

pre 11 godina

Pa ako hoćemo ozbiljnu integraciju tih ljudi u njihovu zemlju, onda je potrebno obezbediti obrazovanje i posao, vrlo jednostavno. Bila je pre nekoliko dana vest o departmanu UNS u Bujanovcu i tome kako se 400 mladih prijavilo za učenje jezika kako bi mogli da normalno prate nastavu.

Kada se ti ljudi budu istinski osetili kao ravnopravni građani zemlje u kojoj žive, tada će ovakve fešte postati upravo to - fešte, lokalni praznici, povod za sve koji tamo žive da se provesele bez obzira na nacionalnu pripadnost.

mertur

pre 11 godina

A kad bi kojim slucajem posred Beograda paradirala grupa ljudi sa ruskom zastavom, Sta bi ste tad?
Nije to nikakvo provociranje ljudi slave, proci ce i to. Prosla su vremena kad nismo smeli ni pominjati Albaniju.

miloš

pre 11 godina

nema razloga za nervozu. jubilej i proslava, to je sve. naš predsednik je otišao u Makedoniju i obeležio bitku koja je bitna samo Srbima (etnička skupina koja je u toj državi manje brojna i od Makedonaca i od Albanaca). osim toga 100 godina je lep, okrugao broj; naša država je povodom proslave 600 godina starog jubileja, okupila milion ljudi na Kosovu. iz te perspektive, svi potonji skupovi su miroljubive manifestacije.

Европејац

pre 11 godina

Србин сам, умерено десничарски оријентисан. Не волим их, али имају право на то што раде. Као што неко рече, докле год се не скидају српске заставе, и према истој се односе са поштовањем, нема провокација на скупу, и ширења мржње, мени је све ово ок. Било би ми и да се неко тамо појави од наших власти, зашто не ? Нећемо сачувати ми ни један део наше земље тако што ћемо ћапити пушке у руке, покушавали смо то, не иде нам. Ајде мало да будемо паметне дипломате...

Svasta sa ljudima

pre 11 godina

Nista nama demokratija i postizanje iste nije dobro donelo,zato sto je nikad necemo ni postici.Stoga nikakvo podrzavanje i opravdavanje ove proslave nije dobrodoslo.Ne mogu da razumem vecinu vas ovde na komentarima.
Generalno,postali smo nikakav narod,nisi sloge,niti jedinstva,nekog nacionalnog plana,zastitnistva medju nama,sve neki sitni interesi koji nas unistavaju medjusobno.Dolazimo do toga da kao narod sa milenijumskom istorijom nemamo ponos,dostojanstvo.A slozni i organizovani smo sigurno " jaci" i od Albanaca,Hrvata i drugih neprijatelja.
Ali braco moja,mi nemamo nikakav stav,a dok ne postujes samog sebe,ne moze mi drugi da te postuje.

MomaSRB

pre 11 godina

Ja sam se nadao nekoj velikoj Srbiji, ali kad oduzmes Vojvodinu, Sandzak, juznu Srbiju (a Kosovo sam vec odpisao) ostace samo jedna veoma mala Srbija. Zato je bolje da cutimo i uzivamo a ne stalno da mislimo da smo mi najveci, najjaci, najpametniji, najbolji. (Pera, 27. novembar 2012 11:11) Upravo tako...Kada je devedesetih Vuk Draskovic rekao da ce od Srbije ostati samo beogradski pasaluk,proglasili su ga izdajnikom srpskog naroda i stranog placenika i to od sadasnih "patriota" koji su na vlasti...

tripZ

pre 11 godina

Ne mogu da shvatim, nekima je problem sto Albanci na jugu Srbije slave dan drzavnostl Albanije, ali kad se u Rs slave neki dani Srbije onda je to za pohvalu, bas radi te licmernosti i nemate ni jednog prijatelja osim "rusa"

Pera

pre 11 godina

Ja sam se nadao nekoj velikoj Srbiji, ali kad oduzmes Vojvodinu, Sandzak, juznu Srbiju (a Kosovo sam vec odpisao) ostace samo jedna veoma mala Srbija. Zato je bolje da cutimo i uzivamo a ne stalno da mislimo da smo mi najveci, najjaci, najpametniji, najbolji.

Nev

pre 11 godina

"Ne mogu da shvatim, nekima je problem sto Albanci na jugu Srbije slave dan drzavnostl Albanije, ali kad se u Rs slave neki dani Srbije onda je to za pohvalu, bas radi te licmernosti i nemate ni jednog prijatelja osim "rusa"
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (tripZ, 27. novembar 2012 11:03)"
Pogresno... Poredjenje sa BiH nema smisla jer su tamo Srbi konstutivni narod sa svojom regijom. Ono sto se moze poistovetiti sa ovim jeste da Srbi u Hrvatskoj na dan drzavnosti Srbije postave po svim gradovima gde zive, Srpske zastave svuda, da podignu spomenike srpskim zrtvama, vojnicima koji su poginuli tokom borbi protiv Hrvatske. E to je prava paralela onom sto se dogadja u Presevu.
Ovde se postavlja pitanje sta je demokratija i prava manjina, kao i dualnost u interpetaciji demokratije zavisno koja je drzava u pitanju. Isto kao sto je Gotovina oslobodjen na isti nacin bi trebalo da se oslobodi Mladic i Karadjic. Isti su kriterijumi, ista dela, jedina razlika je u nacionalnoj pripadnosti kao i na prvom mestu volji velikih sila i njihovih medija. Ono sto smo mi Srbi naucili jeste da mi nemamo nikakve prijatelje, ni Jevreje, ni Ruse, ni Amere.... Imamo samo potencijalne neprijatelje i interesne sfere prema kojima moramo da se pravilno postavimo u sklopu strogo nasih interesa da nebi kao narod nestali ili postali getoizirani kao sto su Srbi na Kosovu. Crna Gora nam je zabila noz u ledja, Makedonija, etc... Od tog trena samo interes...

3x

pre 11 godina

Ovo ne treba da bude vest, ljudi slave svoj praznik kao i bilo koja manjina u nekoj drugoj zemlji.
Previse problema imamo da bi se i ovakvim vestima dizala tenzija.

socijaldemokrata

pre 11 godina

Da li centralnoj svecanosti ucestvovati predstavnici drzava i vojski koje su oslobode teritorije danasnjih albanskih drzava? Ako insistiraju na pomirenju mislim da bi odavanje poste srpskim i crnogorskim vojnicima bio ogroman gest koji bi mozda za promil stisao strasti na Balkanu.

Sasa

pre 11 godina

@jonytan Komšija, srpska i albanska zastava mogu i trebaju da stoje jedna pored druge u međunarodnim organizacijama, na ambasadama... na granici između Srbije i Albanije, ali nikako usred Srbije!

Dejan Hamburg

pre 11 godina

Ovde u Hamburgu nije bilo nikakavih albanskih zastava iako je praznik Albanaca, pa ne vidim razloga da ih bude u Srbiji pogotovo sto su oni okupirali jedan njen deo.

glups

pre 11 godina

albanci su nacionalna manjina u srbiji i imaju pravo da slave praznike maticne drzave. postovanje prema srpskoj drzavi pokazuju time sto isticu i srpsku i albansku zastavu (mislim na zastave srbije i albanije). ne krse zakone... nemojte dizati tenzije gde ih nema! albanci, srecan vam dan zastave!

Baki SM

pre 11 godina

@crni domino
Da su ti sina vojnika ili policajca ubili teroristi kojima je postavljena ta ploca, da li bi ti smetala ?

@Samir,Sarajevo
Na Dan drzavnosti Srbije u SRBIJI se skupe zvanice, ne u Hrvatskoj, Albaniji, Madjarskoj, na Madagaskaru..., kod kuce. Ne ide sef drzave u drugu drzavu da slavi praznik svoje drzave !

и

pre 11 godina

Исто онако како Мексиканци имају право да разапињу мексичку заставу у Калифорнији тако и Албанци имају право да разапињу албанску заставу у Србији.

Miki-ch

pre 11 godina

@slobaki karasutra
Zbog toga sto je tu i sve pocelo " manastirski kongres" u kome su albanci odlucili da stvore drzavu Albaniu, pa posle se nastavilo na Prizren, i zavrsilo u Vlora Albania proglasenjem Republike Albanije. Prisutni su bili albanci iz citavog regiona, Kosovo, Presevska dolina, CG i Makedonije. Inace je Skoplje bio glavni grad Kosovskog viljejeta.
Pozdrav

I jednom kad bude Boooom ode prijateljstvo u P.M.

pre 11 godina

Gospodjo Klinton, i talibani su jednom ne tako davno (kada je Rambo III zario i palio po Avganistanu) bili vasi prijatelji...

boban,nis

pre 11 godina

Ne treba paniciti.Treba biti samo dobro organizovan i funkcionalan.Ako znas da u toj oblasti zivi vecinsko Albansko stanovnistvo treba im omoguciti da uz regularno prijavljene skupove proslave ono sto je deo njihove tradicije.Kao sto smo mi onomad proslavili Kumanovsku bitku u Makedoniji dostojansveno i kulturno i u dogovoru sa Makedonskim vlastima.

malo duze pamtim

pre 11 godina

Daj ljudi sta se palite. Nije ovo nikakva provokacija. I za vreme Milosevica do 1998 su Albanci slavili Dan zastave. I terba da ga slave, zasto da ne.
E sad ono sto nasi sugradjani Albanci ne shvataju je cinjenica o samom terminu amnestije.
Amnestija znacu umanjivanje kazne (i na osnovu toga neko ili izlazi iz zatvora ili mu se smanji kazna ili ne bude gonjen - npr onaj ko se nije odazvao vojnom pozivu) ali ne i zaturanje dela pod tepih. Pri tome amnestija ne menja tezinu dela (krivicna na prekrsajnu) i pri ponavljanju istog dela se uzima u obzir i delo za koje je pocinilac amnestiran.
Komandant Jasari ne moze da ima ni muzej ni bistu ni spomenik (nadgrobni naravno da moze) jer on nije rehabilitovan niti aboliran.

Još uvek sam tu

pre 11 godina

Pitanje je trenutka kada će se ovo slaviti i u Nišu, na primer. Skoplje je njima sad "centar", je l' da? Na stranu sad to što sam i glasač LDP-a i član nekih NVO, ovo je situacija u kojoj i oni (mi) moramo da se zapitamo! Bilo bi ok da mogu i Srbi na Kosovu da slave neki naš praznik, pa da kažemo "sad je sve u redu", makar prividno. Ajte, ljudi, nema ovo veze sa nekim patriotskim osećanjem Albanaca. Ovo je čista njihova politika! Ima li kraja tome da tonemo u sopstvenoj zemlji kao nacija?! Ne kažem da treba uzimati puške u ruke, NE! Još uvek sam tu. Dokle - ne znam. Moje dete može da bude (i biće) Srbin / Srpkinja i negde van Srbije. Biće mi žao, ali postojaćemo tamo mnogo dostojanstvenije nego što postojimo ovde.

Ironija

pre 11 godina

...pa za Sretenje/Dan državnosti Srbije 15. i 16. februara se u Srbiji, Beogradu, Oplencu u Topoli skupe zvanice iz svih "srpskih zemalja", i Dodik i Pupovac i ostali...
(Samir, Sarajevo, 27. novembar 2012 09:11)

Lepo si primetio. Samo nisi primetio da se skupe u Srbiji, a ne u drugoj drzavi. Ne slavi se Sretenje u Banjaluci, nego u Srbiji

Ja

pre 11 godina

Pitam se kako bi se Srbi proveli u Tirani ili Pristini na proslavi Vidovdana ili Sretenja, i da li bi Albanci dozvolili koriscenje srpskih zastava/obelezja/simbola na ovakav nacin. Za mene je ovo uvreda, posto ne postoji reciprocitet.
(hijerofant, 27. novembar 2012 09:24)

Proveli bi se isto kao Albanci u Beogradu

djole bre

pre 11 godina

Ako je ovaj skup (proslava) , provokacija i uvreda za stanovnistvo, zasto ga policija nije zabranila. Ne moze se odrzati javni skup bez odobrenja policije. Ako se pak odrzava, znaci da su ga NASE vlasti odobrile. Eto, sada znamo ko nam je kriv.

brisel

pre 11 godina

Krivicne prijave za zastave?!!
...
I ovde u Belgiji su svuda razapeli zastave, pa nikom ne smeta.
Po toj logici To znaci da ni Srbi na Kosovu ne smeju da razapnu zastavu?

nbp

pre 11 godina

Ne kapiram u čemu je frka? ČESTITAM Albancima njihov najveći praznik! Za mene je demokratsko dostignuće da manjinski narod slavi svoj nacionalni praznik. Dok plaćaju svi poreze i poštuju zakone ove zemlje, uopšte me ne tangira ta tema.

Slavonija

pre 11 godina

Nije problem ako oni uz Albansku stave i srpsku zastavu jer po meni u državi u kojoj živiš moraš je poštovati!!A sto se tiče Vojvodine to mi je malo smiješno.To je isto kada bi se i mi u Slavoniji htjeli otcijepiti mada se bas ne razumijem u vaše prilike.Najbolji primjer dobro organiziranih regija ima Njemacka.

шампион света

pre 11 godina

Како су кренули са прославама; најпре у Скопљу, бојим се догодине не буде у Подгорици, а за 10 година ако овако наставе, ко зна, можда и у Цириху.

Marina

pre 11 godina

Srbija još ne dopušta da manjine slave praznike država iz kojih potječu. Srbiji smeta sve što nema srpski predznak,i to je jedini razlog ove kaotične situacije u državi Srbiji,čardaku ni na nebu ni na zemlji.

Torcida Mannheim

pre 11 godina

Ja mislim da je ovo tezak izazov Srbije i njenih gradjana! S jedne strane status Kosova, pa sa Albancima na jugu Srbije a tu su jos Sandzaklije i njenih interesa. Sa druge strane tu su odnosi sa Hrvatskom i EU te problemi sa Vojvodinom! Tesko sa ovakvom vladom da ista u korist vas i vase zemlje ostvorite. Nemoze sve, to je jasno! Tako da dobro, dobro razmisljate sto radite i kome vjerujute i skim imate posla. Ja sam pro Srbije..sto znaci ne Sandzackoj "drzavi", ne ekstrmnim politicarima u vladi, ne drzavi Kosova. Ali tu se morate pokrenuti itekako...Pozz

Marko od Bloka

pre 11 godina

Ako, srecan praznik Albanci. Sve dokle ne skidate zastavu Srbije zelim vam lep praznik. I u pravu su neki koji kazu da Dacic treba da ode na proslavu. Ako cemo stvarno da se mirimo onda i drzava treba da bude prisutna u nekom obliku. Na kraju krajeva ipak su to drzavljani Srbije hteli mi to ili ne. Amnestija se desila tako da im je oprosteno.

Dea

pre 11 godina

@hijerofant:

Kako vi to lose pamcenje imate. Samo da te podsetim...za Vidovdan u Gzeimestanu Serbi setaju cak i sa slikama Milosevica..a zastave su svuda de Srbi zive.Ma daj molim te....

hijerofant

pre 11 godina

Pitam se kako bi se Srbi proveli u Tirani ili Pristini na proslavi Vidovdana ili Sretenja, i da li bi Albanci dozvolili koriscenje srpskih zastava/obelezja/simbola na ovakav nacin. Za mene je ovo uvreda, posto ne postoji reciprocitet.

Slobaki Karasutra

pre 11 godina

Pre svega bih želeo da čestitam Albancima ovaj veliki jubilej i u isto vreme bih voleo da mi neko od naših sugrađana Albanaca koji čitaju ovaj forum objasni zašto se centralna proslava stogodišnjice Albanije proslavlja u drugoj državi (u Skopju) i to uz prisustvo premijera Albanije i Kosova? Po meni je to isto kao kada bi mi centralnu proslavu našeg srpskog jubileja organizovali u Vukovaru ili Kninu, okitili te gradove srpskim zastavama uz prisustvo Tomislava Nikolića i Milorada Dodika?

Deki i ne glasam za nikog

pre 11 godina

Uz Srpku stoji i Albanska zastava?! Sto da ne.. To je ok, albanci su i slave drzavni i NARODNI praznik...i moj komšija je istakao zastavu albanije pa sta? Nije u redu spomenik UČK-a i ostale "islamsko teroristicke" gluposti...ovo je cak i lepo..a ono u skoplju, odrzavanje tamo te slave sa liderima albanije i tkz kosova, e to je strasno!

Nikola Beograd

pre 11 godina

Ne vidim nikakav problem sa tim da se Albanci okupe i proslave svoj nacionalni praznik. Bilo bi jos bolje da su prisutni i predstavnici drzave Srbije na tom skupu. To uostalom rade i Srbi proslavljajuci svoje praznike.

Samir, Sarajevo

pre 11 godina

Meni je ovo super:
"na zgradama lokalnih parlamenata, uz srpske, biti istaknute i albanske zastave."

I dobro napisa @besiPR, i Srbi to ili slicno rade kad je neki njihov praznik na Kosovu. A i prihvatite ga kao nesto normalno, praznik koji traje jedan dan. Imam dovoljuno godina da znam da je bas srpsko prenagljivanje u reakcijama (a Boga mi, i u akcijama) kroz istoriju i dovelo do teznji drugih naroda, pogotovo Albanskog, za odvajanjem od Srbije. Pa na Kosovu su u vrijeme Rankovica ili krajem osamdesetih Albanci i Albanke privodjeni na informativne razgovore zato sto bi nosili crvene marame kao dio odjece!!!!!????

A Srbi su posljednji koji zbog zajednicke proslave nekog praznika jednom narodu iz vise drzava imate pravo nesto prigovarati...pa za Sretenje/Dan državnosti Srbije 15. i 16. februara se u Srbiji, Beogradu, Oplencu u Topoli skupe zvanice iz svih "srpskih zemalja", i Dodik i Pupovac i ostali...

Rade

pre 11 godina

Mi pozovemo Srbe iz regiona, to je OK. Moramo i njima pustiti da slave svoje nacionalne praznike. Nije to sporno, samo da ima posla bice i mira. Oni isticanjem obeju zastava pokazuju svoj respekt prema obema zemljama. Srecan nam Mir svima.

stevan

pre 11 godina

Ovde se uopste ne radi o tome da Srbi nemaju nista protiv da se viore Albanske zastave zbog proslave nezavisnosti te iste drzave. Sama drzava (gradjani) nemaju tu moc da se usprotive i kazu da nije u redu da se na takav nacin proslavlja praznik. Da pojasnim moj stav. U Australiji zemlji kojoj zivim nikad ne bi bilo moguce napraviti ovakvu festu bez australijskih obelezja i nekog iz vlade (koji ce iz postovanja prema srpskoj zajednici prisustvovati toj ceremoniji. Ja ovde ne vidim srpska obelezja, ni nekog iz srpske vlade. Ovakvi skupovi samo sluze sa sirenje mrznje koja kipi vec duze vreme u toj oblasti (zbog zelje da se taj deo) pripoji tkz Kosovu. Pa ja licno ovu proslavu vidim samo kao jos jednu u nizu provokacija koja dolaze sa siptarske strane.

Keka

pre 11 godina

A, Evropa sve mirno gleda.

Ovo se dobro završiti neče, nažalost! Dok se jednom narodu osporava nacionalizam, drugom se odobrava - STRAŠNO!

Miki d

pre 11 godina

Ok to je njihov cilj, V.Albanija, a poznata su i sredstva. Jedino sto me brine je to sto ni Srbija, ni bilo ko od njihovih suseda, na ciju stetu bi taj njihov cilj bio ostvaren, nemaju nikakvu efektnu protivstrategiju. Cak su radi da zmure dok kod nas gori. I Kosovo i Makedonija, Presevo i Ulcinj, kao i Epir.. sve je deo istog plana. Jer moguce da je nas plan da nema plana?!

bane

pre 11 godina

i ta radi nas premijer i ministar unutrasnjih poslova,nista on ta ne vidi,sta radi zandarmerija koja je dole i na koju odlaze mnogo para iz budzeta ,a koji se puni od ovog jadnog naroda,sta oni kao nisu znali da ce to da se desi i neznaju ko to sve radi,ma nije ih briga,verovatno cekaju da ovaj ratno huskac Drecun resi to bitno je da su im prodavali pasose po 10-15000evra i sada najvise azilanata bas ima iz tih mesta,ajde SRBIJO ustaj na noge vreme je za promene,jer ce mo pomreti od gladi i nemastine i nestacemo kao narod ako ovi ostanu na vlast celi mandat

mikicar

pre 11 godina

Nek slave sta hoce ali ovo je toliko napadno i provokatorski da ja nemam reci. Znaju se njihovi dugorocni ciljevi, "Velika Albanija", a ovo je samo jedan mali korak ka tom cilju.

ns time

pre 11 godina

Citam tekstove,nisam istoricar.Ali,toliko sam godina stekla :svake godine ista prica sa juga.Oni(Albanci) su dosledni svojoj ideji
zajednicke drzave.Sto se mi iscudjavamo?Oni imaju cilj-mi nemamo.Mi to mozemo da zovemo kako god hocete,ali oni znaju sta rade.Mi se za to vreme prepiremo,trazimo Nikole pasce medju nama,gubimo vreme,ogovaramo jedni druge jer nismo jeinstveni,pevamo narodnjake po svim televizijama,zamajavamo se sa nevaznim likovima(pcelar iz Kupinova) i uopste-sve nam je vaznije od buducnosti.A oni?Oni imaju plan.

Milan

pre 11 godina

Ovo sto se ovih dana desava u Skoplju, Bujanovcu i Tirani je vise nego ozbiljna pretnja i upozorenje, ne samo Srbiji, vec i Makedoniji, Crnoj Gori i Grckoj. Mislim da je sazrelo vreme za novi Balkanski savez, kako bi se ovoj posasti stalo na put.

Tamis

pre 11 godina

U bre al su ovi oko nas "druzeljubivi". Svi bre nesto slave a niko ne zove na slavlje!!! Pa kad je kod mene slava onda svi dolaze, nema veze koje si vere ili nacije, zurka brate za sve!

mali velikani

pre 11 godina

Na Balkanu nista od nacionalizma. Pa imali nesto sto je deo albanskog nasledja iz Presevske doline a da je starije od 2001 i da nema veze sa puskom? Boze me sacuvaj tradicija starih deset godina i balkanskih vojnih velikana, sa koje god strane dolazili.

besiPR

pre 11 godina

ajde sad, i kod nas u Kosovo kad god bude neka srpska slava mi uzimamo to normalno da vidimo po gračanici, štrpcu itd srpske zastave, narodne srpske muzike, i , da svake godine da smatramo to kao evo saće još neki dan da nam radu ono i ovo, ma pustite to je normalan praznik, 24 sata i pročiče

Pavle

pre 11 godina

Lepo, kulturno,pohvalno i to je primer kako bi trebalo da funkcioniši odnosi srba i albanaca na celoj teritoriji Srbije-naravna sa Kosovom i Metohijom.

crni domino

pre 11 godina

Dobro pametni Dacicu, a kome cemo sada da pisemo krivicne prijave za zastave?
Smetaju tamo negde, tamo nekim patrijotama, kojekakve ploce i biste!
Posto si toliko politicki glup, recicu ti da nikada nista nije trajalo vecito, pa ni maltretiranje albanaca od strane srba.
Pusti ih neka se izduvaju i imaj razumevanja za njihove probleme.

pavle

pre 11 godina

I sve ovo a vlasti i vlada cute! NECUVENO! A da se slavi Dan Srbije bio bi nazionalizam, jer mi nismo, Srbija, drzava Srba nego smo drzava svih drugih koji ovde rade sta hoce i kako hoce! SRAMOTA i SRAMOTA!

deda Paun, Solunac

pre 11 godina

Kozaracko kolo nikad nije ni pristajalo Albancima, ali igralo se nekad. U Srbiji uvek besno, na Kosovu uvek slabokrvno. Nisu li to vec bili predznaci za pametnoga?

ns time

pre 11 godina

Citam tekstove,nisam istoricar.Ali,toliko sam godina stekla :svake godine ista prica sa juga.Oni(Albanci) su dosledni svojoj ideji
zajednicke drzave.Sto se mi iscudjavamo?Oni imaju cilj-mi nemamo.Mi to mozemo da zovemo kako god hocete,ali oni znaju sta rade.Mi se za to vreme prepiremo,trazimo Nikole pasce medju nama,gubimo vreme,ogovaramo jedni druge jer nismo jeinstveni,pevamo narodnjake po svim televizijama,zamajavamo se sa nevaznim likovima(pcelar iz Kupinova) i uopste-sve nam je vaznije od buducnosti.A oni?Oni imaju plan.

pavle

pre 11 godina

I sve ovo a vlasti i vlada cute! NECUVENO! A da se slavi Dan Srbije bio bi nazionalizam, jer mi nismo, Srbija, drzava Srba nego smo drzava svih drugih koji ovde rade sta hoce i kako hoce! SRAMOTA i SRAMOTA!

mikicar

pre 11 godina

Nek slave sta hoce ali ovo je toliko napadno i provokatorski da ja nemam reci. Znaju se njihovi dugorocni ciljevi, "Velika Albanija", a ovo je samo jedan mali korak ka tom cilju.

Milan

pre 11 godina

Ovo sto se ovih dana desava u Skoplju, Bujanovcu i Tirani je vise nego ozbiljna pretnja i upozorenje, ne samo Srbiji, vec i Makedoniji, Crnoj Gori i Grckoj. Mislim da je sazrelo vreme za novi Balkanski savez, kako bi se ovoj posasti stalo na put.

Keka

pre 11 godina

A, Evropa sve mirno gleda.

Ovo se dobro završiti neče, nažalost! Dok se jednom narodu osporava nacionalizam, drugom se odobrava - STRAŠNO!

besiPR

pre 11 godina

ajde sad, i kod nas u Kosovo kad god bude neka srpska slava mi uzimamo to normalno da vidimo po gračanici, štrpcu itd srpske zastave, narodne srpske muzike, i , da svake godine da smatramo to kao evo saće još neki dan da nam radu ono i ovo, ma pustite to je normalan praznik, 24 sata i pročiče

Slobaki Karasutra

pre 11 godina

Pre svega bih želeo da čestitam Albancima ovaj veliki jubilej i u isto vreme bih voleo da mi neko od naših sugrađana Albanaca koji čitaju ovaj forum objasni zašto se centralna proslava stogodišnjice Albanije proslavlja u drugoj državi (u Skopju) i to uz prisustvo premijera Albanije i Kosova? Po meni je to isto kao kada bi mi centralnu proslavu našeg srpskog jubileja organizovali u Vukovaru ili Kninu, okitili te gradove srpskim zastavama uz prisustvo Tomislava Nikolića i Milorada Dodika?

hijerofant

pre 11 godina

Pitam se kako bi se Srbi proveli u Tirani ili Pristini na proslavi Vidovdana ili Sretenja, i da li bi Albanci dozvolili koriscenje srpskih zastava/obelezja/simbola na ovakav nacin. Za mene je ovo uvreda, posto ne postoji reciprocitet.

Ja

pre 11 godina

Pitam se kako bi se Srbi proveli u Tirani ili Pristini na proslavi Vidovdana ili Sretenja, i da li bi Albanci dozvolili koriscenje srpskih zastava/obelezja/simbola na ovakav nacin. Za mene je ovo uvreda, posto ne postoji reciprocitet.
(hijerofant, 27. novembar 2012 09:24)

Proveli bi se isto kao Albanci u Beogradu

glups

pre 11 godina

albanci su nacionalna manjina u srbiji i imaju pravo da slave praznike maticne drzave. postovanje prema srpskoj drzavi pokazuju time sto isticu i srpsku i albansku zastavu (mislim na zastave srbije i albanije). ne krse zakone... nemojte dizati tenzije gde ih nema! albanci, srecan vam dan zastave!

nbp

pre 11 godina

Ne kapiram u čemu je frka? ČESTITAM Albancima njihov najveći praznik! Za mene je demokratsko dostignuće da manjinski narod slavi svoj nacionalni praznik. Dok plaćaju svi poreze i poštuju zakone ove zemlje, uopšte me ne tangira ta tema.

Miki d

pre 11 godina

Ok to je njihov cilj, V.Albanija, a poznata su i sredstva. Jedino sto me brine je to sto ni Srbija, ni bilo ko od njihovih suseda, na ciju stetu bi taj njihov cilj bio ostvaren, nemaju nikakvu efektnu protivstrategiju. Cak su radi da zmure dok kod nas gori. I Kosovo i Makedonija, Presevo i Ulcinj, kao i Epir.. sve je deo istog plana. Jer moguce da je nas plan da nema plana?!

mali velikani

pre 11 godina

Na Balkanu nista od nacionalizma. Pa imali nesto sto je deo albanskog nasledja iz Presevske doline a da je starije od 2001 i da nema veze sa puskom? Boze me sacuvaj tradicija starih deset godina i balkanskih vojnih velikana, sa koje god strane dolazili.

Pavle

pre 11 godina

Lepo, kulturno,pohvalno i to je primer kako bi trebalo da funkcioniši odnosi srba i albanaca na celoj teritoriji Srbije-naravna sa Kosovom i Metohijom.

Nikola Beograd

pre 11 godina

Ne vidim nikakav problem sa tim da se Albanci okupe i proslave svoj nacionalni praznik. Bilo bi jos bolje da su prisutni i predstavnici drzave Srbije na tom skupu. To uostalom rade i Srbi proslavljajuci svoje praznike.

Nenad, Skopje

pre 11 godina

Svi vi u Srbiji koji ste jako tolerantni i podrzavate da Albanci iz Preseva imaju pravo da istaknuju albansku zastavu (pod uslovom da niste Albanci koji se potpisuju kao Srbi) setite se pre samo par meseca, kada su Srbi dolazili iz Srbije na Kosovo da odbeleze Boj na Kosovu kako su ih albanski teroristi preobuceni u policiske uniforme, maltretirali, ponizavali, skidali im majice, a srpske zastave bacali na zemlju. Bas zbog toga im se trebaju zabranite sva isticanja albanske zastave, a to sto bas na danasnji dan dolazi u Beograd Filip Riker, ako nesto prokomentarise treba mu pokazati snimke sa Kosova i pitati ga sto tada nije reagovao.

ikec

pre 11 godina

Bruka. A Srbi ne mogu da izađu bez policijske pratnje ni na zadušnice, kamenuju ih.
Samo taj narod dole zna koliko se je napatio.
A Srbija ćuti.

stevan

pre 11 godina

Ovde se uopste ne radi o tome da Srbi nemaju nista protiv da se viore Albanske zastave zbog proslave nezavisnosti te iste drzave. Sama drzava (gradjani) nemaju tu moc da se usprotive i kazu da nije u redu da se na takav nacin proslavlja praznik. Da pojasnim moj stav. U Australiji zemlji kojoj zivim nikad ne bi bilo moguce napraviti ovakvu festu bez australijskih obelezja i nekog iz vlade (koji ce iz postovanja prema srpskoj zajednici prisustvovati toj ceremoniji. Ja ovde ne vidim srpska obelezja, ni nekog iz srpske vlade. Ovakvi skupovi samo sluze sa sirenje mrznje koja kipi vec duze vreme u toj oblasti (zbog zelje da se taj deo) pripoji tkz Kosovu. Pa ja licno ovu proslavu vidim samo kao jos jednu u nizu provokacija koja dolaze sa siptarske strane.

Marko od Bloka

pre 11 godina

Ako, srecan praznik Albanci. Sve dokle ne skidate zastavu Srbije zelim vam lep praznik. I u pravu su neki koji kazu da Dacic treba da ode na proslavu. Ako cemo stvarno da se mirimo onda i drzava treba da bude prisutna u nekom obliku. Na kraju krajeva ipak su to drzavljani Srbije hteli mi to ili ne. Amnestija se desila tako da im je oprosteno.

Rade

pre 11 godina

Mi pozovemo Srbe iz regiona, to je OK. Moramo i njima pustiti da slave svoje nacionalne praznike. Nije to sporno, samo da ima posla bice i mira. Oni isticanjem obeju zastava pokazuju svoj respekt prema obema zemljama. Srecan nam Mir svima.

Ironija

pre 11 godina

...pa za Sretenje/Dan državnosti Srbije 15. i 16. februara se u Srbiji, Beogradu, Oplencu u Topoli skupe zvanice iz svih "srpskih zemalja", i Dodik i Pupovac i ostali...
(Samir, Sarajevo, 27. novembar 2012 09:11)

Lepo si primetio. Samo nisi primetio da se skupe u Srbiji, a ne u drugoj drzavi. Ne slavi se Sretenje u Banjaluci, nego u Srbiji

Tamis

pre 11 godina

U bre al su ovi oko nas "druzeljubivi". Svi bre nesto slave a niko ne zove na slavlje!!! Pa kad je kod mene slava onda svi dolaze, nema veze koje si vere ili nacije, zurka brate za sve!

Dea

pre 11 godina

@hijerofant:

Kako vi to lose pamcenje imate. Samo da te podsetim...za Vidovdan u Gzeimestanu Serbi setaju cak i sa slikama Milosevica..a zastave su svuda de Srbi zive.Ma daj molim te....

kasperi

pre 11 godina

@ Slobaki Karasutra
Pre svega bih želeo da čestitam Albancima ovaj veliki jubilej i u isto vreme bih voleo da mi neko od naših sugrađana Albanaca koji čitaju ovaj forum objasni zašto se centralna proslava stogodišnjice Albanije proslavlja u drugoj državi (u Skopju) i to uz prisustvo premijera Albanije i Kosova?
(Slobaki Karasutra, 27. novembar 2012 09:32)

Radi istine treba da znate da centralna manifestacija povodom dana 100 godisnjice i dana zastave, bice odrzana Tirani. A ono u Skoplju je bilo samo proslava Albanaca koji zive u Makedonjiju, a premijeri Albanije i Kosova bili su pozvani od Albanski politicki partija, i oni normalno su otisli uz odobravanje Makedonskih vlasti. Dan nezavisnosti i dan zastave se se slavi 28 Novembra.

Iza Brda

pre 11 godina

Meni smeta više boljševička trobojka u sred Beograda, nego Albanska zastava u Bujanovcu. Pa me niko ne pita...Smetaju mi i "istočne alternative", "okretanje ka istoku", kada me neko poitovećuje sa "ruskom pravoslavnom braćom", smeta mi slika Putina u mojoj zemlji Srbiji...Pa me niko ne pita...

milos

pre 11 godina

@Marina: Nije tačno. Nije problem albanska zastava već to što je sve to održavanje tenzije. Jel nisu mogli nekom drugom da podignu spomenik, pesniku, naučniku ili tom prvom predsedniku vlade Albanije? Nego baš amnestiranom teroristi iz 2001... Ne znam kako oni sami sa sobom žive u konstantnom forsiranju provokacija:( U Vojvodini uživam kad čujem sve te jezike i vidim sve te zastave, a kroz Preševo kad putujem ne smem ni da zastanem. U Makedoniji ne smeš sa prijateljem o vremenu da porazgovaraš. Sve teme su osetljive i sve u polušapatu da se Albanci ne uvrede. Ma to nije život...

I muka mi je od svog tog posipanja pepelom. Kakav god kamen ili uvreda da se baci na ovu zemlju - mi Srbi to opravdavamo Mladićem. Muka mi je! Nego - kad se spomenu žica i Srebrenica na utakmici - zatvor! Kad se prežvrlja dvojezična tabla - kazna. Kad se spali zastava Srbije - kazna! Kad se podigne spomenik teroristi - rušenje i kazna.

svensson

pre 11 godina

znaci praznik svoje drzave proslavljas u tudjoj na svoj nacin. Bas cu ove godine u Göteborgu sekirom u sumu po badnjak pa da vidim kako ce ta demokratska i moderna drzava da reaguje na moju proslavu. pihhh

3x

pre 11 godina

Ovo ne treba da bude vest, ljudi slave svoj praznik kao i bilo koja manjina u nekoj drugoj zemlji.
Previse problema imamo da bi se i ovakvim vestima dizala tenzija.

tripZ

pre 11 godina

Ne mogu da shvatim, nekima je problem sto Albanci na jugu Srbije slave dan drzavnostl Albanije, ali kad se u Rs slave neki dani Srbije onda je to za pohvalu, bas radi te licmernosti i nemate ni jednog prijatelja osim "rusa"

Dejan Hamburg

pre 11 godina

Ovde u Hamburgu nije bilo nikakavih albanskih zastava iako je praznik Albanaca, pa ne vidim razloga da ih bude u Srbiji pogotovo sto su oni okupirali jedan njen deo.

I jednom kad bude Boooom ode prijateljstvo u P.M.

pre 11 godina

Gospodjo Klinton, i talibani su jednom ne tako davno (kada je Rambo III zario i palio po Avganistanu) bili vasi prijatelji...

Deki i ne glasam za nikog

pre 11 godina

Uz Srpku stoji i Albanska zastava?! Sto da ne.. To je ok, albanci su i slave drzavni i NARODNI praznik...i moj komšija je istakao zastavu albanije pa sta? Nije u redu spomenik UČK-a i ostale "islamsko teroristicke" gluposti...ovo je cak i lepo..a ono u skoplju, odrzavanje tamo te slave sa liderima albanije i tkz kosova, e to je strasno!

aca@aca

pre 11 godina

Ne vidim nikakav problem u tome sto je neko razvio zastavu naroda kome pripada. I u Americi se vijore zastave Konfederacije i peva se Dixie pa to nikome ne smeta (a mnogo ih je poginulo u gradjanskom ratu). Takodje cete u Americi videti mnogo razlicitih zastava u dvoristima privatnih kuca (pa ni to nikome ne smeta)Videcete da tu zajedno zive Japanci, Vijetnamci, Nemci, Rusi, Avganistanci (pa ni to nikome ne smeta). Pa sto se onda cudite sto nas Amerika ne razume?

шампион света

pre 11 godina

Како су кренули са прославама; најпре у Скопљу, бојим се догодине не буде у Подгорици, а за 10 година ако овако наставе, ко зна, можда и у Цириху.

Baki SM

pre 11 godina

@crni domino
Da su ti sina vojnika ili policajca ubili teroristi kojima je postavljena ta ploca, da li bi ti smetala ?

@Samir,Sarajevo
Na Dan drzavnosti Srbije u SRBIJI se skupe zvanice, ne u Hrvatskoj, Albaniji, Madjarskoj, na Madagaskaru..., kod kuce. Ne ide sef drzave u drugu drzavu da slavi praznik svoje drzave !

no marihuanaZ

pre 11 godina

@Ne mogu da shvatim, nekima je problem sto Albanci na jugu Srbije slave dan drzavnostl Albanije, ali kad se u Rs slave neki dani Srbije onda je to za pohvalu, bas radi te licmernosti i nemate ni jednog prijatelja osim "rusa"
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije
(tripZ, 27. novembar 2012 11:03)

Pre nego li sto pokusas da kazes ili napises svoj "pametni" komentar na bilo sta uzmi prvo pa procitaj nesto, mozda ti se i posreci.
1.U RS se slave dan i zastava Republike Srpske, a ne Srbije i
2.ne slave se niti velicaju teroristi!

MomaSRB

pre 11 godina

Ja sam se nadao nekoj velikoj Srbiji, ali kad oduzmes Vojvodinu, Sandzak, juznu Srbiju (a Kosovo sam vec odpisao) ostace samo jedna veoma mala Srbija. Zato je bolje da cutimo i uzivamo a ne stalno da mislimo da smo mi najveci, najjaci, najpametniji, najbolji. (Pera, 27. novembar 2012 11:11) Upravo tako...Kada je devedesetih Vuk Draskovic rekao da ce od Srbije ostati samo beogradski pasaluk,proglasili su ga izdajnikom srpskog naroda i stranog placenika i to od sadasnih "patriota" koji su na vlasti...

mertur

pre 11 godina

A kad bi kojim slucajem posred Beograda paradirala grupa ljudi sa ruskom zastavom, Sta bi ste tad?
Nije to nikakvo provociranje ljudi slave, proci ce i to. Prosla su vremena kad nismo smeli ni pominjati Albaniju.

Samir, Sarajevo

pre 11 godina

Meni je ovo super:
"na zgradama lokalnih parlamenata, uz srpske, biti istaknute i albanske zastave."

I dobro napisa @besiPR, i Srbi to ili slicno rade kad je neki njihov praznik na Kosovu. A i prihvatite ga kao nesto normalno, praznik koji traje jedan dan. Imam dovoljuno godina da znam da je bas srpsko prenagljivanje u reakcijama (a Boga mi, i u akcijama) kroz istoriju i dovelo do teznji drugih naroda, pogotovo Albanskog, za odvajanjem od Srbije. Pa na Kosovu su u vrijeme Rankovica ili krajem osamdesetih Albanci i Albanke privodjeni na informativne razgovore zato sto bi nosili crvene marame kao dio odjece!!!!!????

A Srbi su posljednji koji zbog zajednicke proslave nekog praznika jednom narodu iz vise drzava imate pravo nesto prigovarati...pa za Sretenje/Dan državnosti Srbije 15. i 16. februara se u Srbiji, Beogradu, Oplencu u Topoli skupe zvanice iz svih "srpskih zemalja", i Dodik i Pupovac i ostali...

Европејац

pre 11 godina

Србин сам, умерено десничарски оријентисан. Не волим их, али имају право на то што раде. Као што неко рече, докле год се не скидају српске заставе, и према истој се односе са поштовањем, нема провокација на скупу, и ширења мржње, мени је све ово ок. Било би ми и да се неко тамо појави од наших власти, зашто не ? Нећемо сачувати ми ни један део наше земље тако што ћемо ћапити пушке у руке, покушавали смо то, не иде нам. Ајде мало да будемо паметне дипломате...

deda Paun, Solunac

pre 11 godina

Kozaracko kolo nikad nije ni pristajalo Albancima, ali igralo se nekad. U Srbiji uvek besno, na Kosovu uvek slabokrvno. Nisu li to vec bili predznaci za pametnoga?

boban,nis

pre 11 godina

Ne treba paniciti.Treba biti samo dobro organizovan i funkcionalan.Ako znas da u toj oblasti zivi vecinsko Albansko stanovnistvo treba im omoguciti da uz regularno prijavljene skupove proslave ono sto je deo njihove tradicije.Kao sto smo mi onomad proslavili Kumanovsku bitku u Makedoniji dostojansveno i kulturno i u dogovoru sa Makedonskim vlastima.

Pera

pre 11 godina

Ja sam se nadao nekoj velikoj Srbiji, ali kad oduzmes Vojvodinu, Sandzak, juznu Srbiju (a Kosovo sam vec odpisao) ostace samo jedna veoma mala Srbija. Zato je bolje da cutimo i uzivamo a ne stalno da mislimo da smo mi najveci, najjaci, najpametniji, najbolji.

Nev

pre 11 godina

"Ne mogu da shvatim, nekima je problem sto Albanci na jugu Srbije slave dan drzavnostl Albanije, ali kad se u Rs slave neki dani Srbije onda je to za pohvalu, bas radi te licmernosti i nemate ni jednog prijatelja osim "rusa"
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (tripZ, 27. novembar 2012 11:03)"
Pogresno... Poredjenje sa BiH nema smisla jer su tamo Srbi konstutivni narod sa svojom regijom. Ono sto se moze poistovetiti sa ovim jeste da Srbi u Hrvatskoj na dan drzavnosti Srbije postave po svim gradovima gde zive, Srpske zastave svuda, da podignu spomenike srpskim zrtvama, vojnicima koji su poginuli tokom borbi protiv Hrvatske. E to je prava paralela onom sto se dogadja u Presevu.
Ovde se postavlja pitanje sta je demokratija i prava manjina, kao i dualnost u interpetaciji demokratije zavisno koja je drzava u pitanju. Isto kao sto je Gotovina oslobodjen na isti nacin bi trebalo da se oslobodi Mladic i Karadjic. Isti su kriterijumi, ista dela, jedina razlika je u nacionalnoj pripadnosti kao i na prvom mestu volji velikih sila i njihovih medija. Ono sto smo mi Srbi naucili jeste da mi nemamo nikakve prijatelje, ni Jevreje, ni Ruse, ni Amere.... Imamo samo potencijalne neprijatelje i interesne sfere prema kojima moramo da se pravilno postavimo u sklopu strogo nasih interesa da nebi kao narod nestali ili postali getoizirani kao sto su Srbi na Kosovu. Crna Gora nam je zabila noz u ledja, Makedonija, etc... Od tog trena samo interes...

crni domino

pre 11 godina

Dobro pametni Dacicu, a kome cemo sada da pisemo krivicne prijave za zastave?
Smetaju tamo negde, tamo nekim patrijotama, kojekakve ploce i biste!
Posto si toliko politicki glup, recicu ti da nikada nista nije trajalo vecito, pa ni maltretiranje albanaca od strane srba.
Pusti ih neka se izduvaju i imaj razumevanja za njihove probleme.

brisel

pre 11 godina

Krivicne prijave za zastave?!!
...
I ovde u Belgiji su svuda razapeli zastave, pa nikom ne smeta.
Po toj logici To znaci da ni Srbi na Kosovu ne smeju da razapnu zastavu?

malo duze pamtim

pre 11 godina

Daj ljudi sta se palite. Nije ovo nikakva provokacija. I za vreme Milosevica do 1998 su Albanci slavili Dan zastave. I terba da ga slave, zasto da ne.
E sad ono sto nasi sugradjani Albanci ne shvataju je cinjenica o samom terminu amnestije.
Amnestija znacu umanjivanje kazne (i na osnovu toga neko ili izlazi iz zatvora ili mu se smanji kazna ili ne bude gonjen - npr onaj ko se nije odazvao vojnom pozivu) ali ne i zaturanje dela pod tepih. Pri tome amnestija ne menja tezinu dela (krivicna na prekrsajnu) i pri ponavljanju istog dela se uzima u obzir i delo za koje je pocinilac amnestiran.
Komandant Jasari ne moze da ima ni muzej ni bistu ni spomenik (nadgrobni naravno da moze) jer on nije rehabilitovan niti aboliran.

Косовски витез

pre 11 godina

Када је Палма повео децу на стадион све невладине организације су то осудиле као злоупотребу деце, нешто данас нисам имао прилике да прочитам слична саопштења!

Marina

pre 11 godina

Srbija još ne dopušta da manjine slave praznike država iz kojih potječu. Srbiji smeta sve što nema srpski predznak,i to je jedini razlog ove kaotične situacije u državi Srbiji,čardaku ni na nebu ni na zemlji.

Maxi

pre 11 godina

Albanske zastave u zgradi opstine Bujanovac postavio je presednik opstine Nagip Arifi, inace koalicioni partner SPS-a i Ivice Dacica. Trebalo je da zna gospodin premijer koga podrzava i nije trebalo da napravi koaliciju sa ekstremnim snagama, a umerene albance da ostavlja u opoziciju

Nesa

pre 11 godina

Ne mogu da shvatim, nekima je problem sto Albanci na jugu Srbije slave dan drzavnostl Albanije, ali kad se u Rs slave neki dani Srbije onda je to za pohvalu, bas radi te licmernosti i nemate ni jednog prijatelja osim "rusa"
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (tripZ, 27. novembar 2012 11:03)
Ma kakvi Rusi, to je izlizana fora. Razgovarao sam sa pravim Rusima i njima mi nista ne znacimo. Ljudi rade svoj posao, oni imaju veze sa svima na Balkanu, mislim da ovde nema nikakve ljubavi osim golog interesa. Ako cemo da budemo ruski pijun onda to ne ovisi od nas nego od Rusa kad im zatrebamo tako da je ovo pusta prica kako nas Rusi vole.

Saša

pre 11 godina

Zašto državo Srbijo dopuštaš da ti zastavu obmotavaju oko koplja? Pod tom zastavom su za našu slobodu ginuli mnogi pre nas. Ta zastava je nešto što bi nam svima morala biti svetinja. A mi dozvoljavamo da je grupa (ne znam kako da ih nazovem a da komentar bude objavljen) nelojalnih građana skrnavi i razvija u našoj zemlji zastavu strane i ne baš prijateljske države. Šta čekaju državni organi? Pa to nije demokratija. Hapsite dok nije kasno. Ako treba da ih se uhapse stotine, hapsite stotine. Poštujmo sebe da bi nas drugi poštovali.

и

pre 11 godina

Исто онако како Мексиканци имају право да разапињу мексичку заставу у Калифорнији тако и Албанци имају право да разапињу албанску заставу у Србији.

bane

pre 11 godina

i ta radi nas premijer i ministar unutrasnjih poslova,nista on ta ne vidi,sta radi zandarmerija koja je dole i na koju odlaze mnogo para iz budzeta ,a koji se puni od ovog jadnog naroda,sta oni kao nisu znali da ce to da se desi i neznaju ko to sve radi,ma nije ih briga,verovatno cekaju da ovaj ratno huskac Drecun resi to bitno je da su im prodavali pasose po 10-15000evra i sada najvise azilanata bas ima iz tih mesta,ajde SRBIJO ustaj na noge vreme je za promene,jer ce mo pomreti od gladi i nemastine i nestacemo kao narod ako ovi ostanu na vlast celi mandat

miloš

pre 11 godina

nema razloga za nervozu. jubilej i proslava, to je sve. naš predsednik je otišao u Makedoniju i obeležio bitku koja je bitna samo Srbima (etnička skupina koja je u toj državi manje brojna i od Makedonaca i od Albanaca). osim toga 100 godina je lep, okrugao broj; naša država je povodom proslave 600 godina starog jubileja, okupila milion ljudi na Kosovu. iz te perspektive, svi potonji skupovi su miroljubive manifestacije.

Sasa

pre 11 godina

@jonytan Komšija, srpska i albanska zastava mogu i trebaju da stoje jedna pored druge u međunarodnim organizacijama, na ambasadama... na granici između Srbije i Albanije, ali nikako usred Srbije!

Miki-ch

pre 11 godina

@slobaki karasutra
Zbog toga sto je tu i sve pocelo " manastirski kongres" u kome su albanci odlucili da stvore drzavu Albaniu, pa posle se nastavilo na Prizren, i zavrsilo u Vlora Albania proglasenjem Republike Albanije. Prisutni su bili albanci iz citavog regiona, Kosovo, Presevska dolina, CG i Makedonije. Inace je Skoplje bio glavni grad Kosovskog viljejeta.
Pozdrav

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

Sve je isto kao pre toliko godina. Ista ornamentika, isti glumci, isti scenarijo i folklor, samo što ja više nisam u Peći, što je u medjuvremenu stvorena "administrativna linija" i, što se proslava "zastave" danas odvija na teritoriji uže Srbije. Da li je moguće da, ovaj narod i država, izvuku neko naravoučenije iz "učiteljice života", barem one koju ne moramo da čitamo već je pamtimo zato što se desila juče?!

Miloš

pre 11 godina

Pa ako hoćemo ozbiljnu integraciju tih ljudi u njihovu zemlju, onda je potrebno obezbediti obrazovanje i posao, vrlo jednostavno. Bila je pre nekoliko dana vest o departmanu UNS u Bujanovcu i tome kako se 400 mladih prijavilo za učenje jezika kako bi mogli da normalno prate nastavu.

Kada se ti ljudi budu istinski osetili kao ravnopravni građani zemlje u kojoj žive, tada će ovakve fešte postati upravo to - fešte, lokalni praznici, povod za sve koji tamo žive da se provesele bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Još uvek sam tu

pre 11 godina

Pitanje je trenutka kada će se ovo slaviti i u Nišu, na primer. Skoplje je njima sad "centar", je l' da? Na stranu sad to što sam i glasač LDP-a i član nekih NVO, ovo je situacija u kojoj i oni (mi) moramo da se zapitamo! Bilo bi ok da mogu i Srbi na Kosovu da slave neki naš praznik, pa da kažemo "sad je sve u redu", makar prividno. Ajte, ljudi, nema ovo veze sa nekim patriotskim osećanjem Albanaca. Ovo je čista njihova politika! Ima li kraja tome da tonemo u sopstvenoj zemlji kao nacija?! Ne kažem da treba uzimati puške u ruke, NE! Još uvek sam tu. Dokle - ne znam. Moje dete može da bude (i biće) Srbin / Srpkinja i negde van Srbije. Biće mi žao, ali postojaćemo tamo mnogo dostojanstvenije nego što postojimo ovde.

vladabgd

pre 11 godina

Kakve bre zastave Albanije u Srbiji?!?!Svuda gde je istaknuta,treba da reaguje komunalna sluzba i da im se naplati deeeebela kazna,pa nek je isticu svaki dan!

MRZIM RTS !!!

pre 11 godina

Ajde sad, gde su DVERI-OBRAZ-NASI-1389-RADIKALI-DSS i ostala ekipa da organizuje kontra miting u Bujanovcu i Presevu ??? Lako je protestovati u Beogradu i Novom Sadu,plamlacivati gej ljude i ostale nacionalne manjine.

Dodji ti batice dole, pojeli bi vas Albanci sve zajedno za dorucak !!!

Torcida Mannheim

pre 11 godina

Ja mislim da je ovo tezak izazov Srbije i njenih gradjana! S jedne strane status Kosova, pa sa Albancima na jugu Srbije a tu su jos Sandzaklije i njenih interesa. Sa druge strane tu su odnosi sa Hrvatskom i EU te problemi sa Vojvodinom! Tesko sa ovakvom vladom da ista u korist vas i vase zemlje ostvorite. Nemoze sve, to je jasno! Tako da dobro, dobro razmisljate sto radite i kome vjerujute i skim imate posla. Ja sam pro Srbije..sto znaci ne Sandzackoj "drzavi", ne ekstrmnim politicarima u vladi, ne drzavi Kosova. Ali tu se morate pokrenuti itekako...Pozz

Zoran

pre 11 godina

Pazljivo sam slusao izvestaj koleginice Gordane Bjeletic koja kaze da nije bilo incidenata. Samo da pitam:Da li je incident postavljanje zastave Albanije na jarbol skupstine opstine BUjanovac? Da li je incident postavljanje makete ,,Zute kuce" u centru grada a kasnije u holu Doma kulture gde je i sada? Da li su to incidenti. Interesantan izvestaj Boga mi... Svaka cast na objektivnosti... Pozdrav, Zoran

Slavonija

pre 11 godina

Nije problem ako oni uz Albansku stave i srpsku zastavu jer po meni u državi u kojoj živiš moraš je poštovati!!A sto se tiče Vojvodine to mi je malo smiješno.To je isto kada bi se i mi u Slavoniji htjeli otcijepiti mada se bas ne razumijem u vaše prilike.Najbolji primjer dobro organiziranih regija ima Njemacka.

Petar

pre 11 godina

Al ste izdramili zbog par zastava? Sta vam to smeta? Pustite ih neka se raduju i neka proslave svoj praznik! Niti su nasilni, niti cine krivicna dela. Ne mogu da verujem da se ovoliko drami.

Svasta sa ljudima

pre 11 godina

Nista nama demokratija i postizanje iste nije dobro donelo,zato sto je nikad necemo ni postici.Stoga nikakvo podrzavanje i opravdavanje ove proslave nije dobrodoslo.Ne mogu da razumem vecinu vas ovde na komentarima.
Generalno,postali smo nikakav narod,nisi sloge,niti jedinstva,nekog nacionalnog plana,zastitnistva medju nama,sve neki sitni interesi koji nas unistavaju medjusobno.Dolazimo do toga da kao narod sa milenijumskom istorijom nemamo ponos,dostojanstvo.A slozni i organizovani smo sigurno " jaci" i od Albanaca,Hrvata i drugih neprijatelja.
Ali braco moja,mi nemamo nikakav stav,a dok ne postujes samog sebe,ne moze mi drugi da te postuje.

bezimena

pre 11 godina

Svaka NACIONALNA MANJINA ima pravo (nije obaveza) da ističe simbole države porekla, slavi njene praznike, ima pravo na svoj jezik, kulturu itd.

p.s. vi koji patite od manije gonjenja hitno kod stručnog lica po pomoć, jer iz te bolest proizilazi strah, od straha mržnja i agresivnost, što vam sve može uništiti život

djole bre

pre 11 godina

Ako je ovaj skup (proslava) , provokacija i uvreda za stanovnistvo, zasto ga policija nije zabranila. Ne moze se odrzati javni skup bez odobrenja policije. Ako se pak odrzava, znaci da su ga NASE vlasti odobrile. Eto, sada znamo ko nam je kriv.

socijaldemokrata

pre 11 godina

Da li centralnoj svecanosti ucestvovati predstavnici drzava i vojski koje su oslobode teritorije danasnjih albanskih drzava? Ako insistiraju na pomirenju mislim da bi odavanje poste srpskim i crnogorskim vojnicima bio ogroman gest koji bi mozda za promil stisao strasti na Balkanu.

Sasa Kg

pre 11 godina

Dali je ovo DEFINITIVNI pocetak kraja Srbije!? Kosovo je vise-manje zavrsena prica, Vojvodina polako dolazi na dnevni red, a Bujanovac i Presevo su vec (po njima) Albanija! Ima li nam spasa?!

Ivan

pre 11 godina

Kako su onomad dočekali Srbe? Bilo samo pre par meseci! Isprebijali ljude na Kosovo Polju čini mi se. Skidali zastave i skakali po njima.

A danas....Albanske zastave se vijore..vijore..vijore i nema problema.

Toliko o toleranciji u Srbiji i toleranciji gde Albanci upravljaju.

Dok se nekom ne smrkne....

pre 11 godina

Radio sam na a.Pristina.To je 20-ak km od PR period od 1986 do 1992.Tada su siptari sa albanskim znamenjima dolazili pred kapiju i provocirali a mi samo posmatrali.Maltene pravili se slepi na provokaciju.Visoke staresine su nam sugerisale i naredjivale da ne nasedamo na provokacije,jednom reciju da ako nam siptari psuju majku mi da se pravimo da nemamo majku.To je bilo tada a i danas je isto bilo u Bujanovcu i Presevu.Oni rade sta hoce a mi sta moramo.
D o k l e v i s e.

nomen est omen

pre 11 godina

Svaka NACIONALNA MANJINA ima pravo (nije obaveza) da ističe simbole države porekla, slavi njene praznike, ima pravo na svoj jezik, kulturu itd.
...
@(bezimena, 27. novembar 2012 20:09)

E, a sad jos samo da sa vratis u proslost pa da to lepo pokusas da objasnis Gotovini i Markacu.

Marko

pre 11 godina

Strasno,obelezava se dan druge drzave.Sta je sa spomenikom onom teroristi sto su postavili...kada cw da uklone to.Dokle vise sa se ponizava ovaj narod.

Ivan

pre 11 godina

kada sam video sta su radili za vidovdan, rekao sam da cemo imati najnesposobniju drzavu u istoriji drzava ako svaka albanska zastava ne bude zaplenjena za "dan zastave"

i...

promasili

pre 11 godina

Ovi sto se pozivaju na slavlja u Americi,da u svakoj kuci mogu biti razlicite zastave i niko se ne buni...I mi se ne bi bunili, da nam trenutno ti isti ne preotimaju deo srpske zemlje.Ajde da vidimo amerikance da im neko otcepljuje deo Amerike.Prema tome ,slicna poredjenja su glupa...

Sale

pre 11 godina

Не волим их, али имају право на то што раде. ...
(Европејац, 27. novembar 2012 12:16)

Парадоксима и будалаштинама у земњи лудији никад краја. Само у земљи лудији се може десити, да се после излива овакве "љубави" према неком народу, потпишете као европејац, иако је познато на којим вредностима почива и функционише "европејско" друштво, а то сигурно није авако изражена "љубав" овог самозваног европејца. Буди сигуран самозвани европејче, да ће и супротна страна, такође гајити исте емоције према теби, после твог емотивног канализационог излива.

MM

pre 11 godina

Za ove koji se pozivaju na US, jos uvek nisam primetio da postoji ikakav suvisli pokret za odcepljenje juzne Kalifornije, New Mexico, ili Arizone. Sam cin mahanja zastavama nije sporan, ali ga treba staviti u kontekst. Ja sam prvi, i ako ne homoseksualac, uzivao u paradi ponosa zbog slobode izrazavanja i lepo provedenog vremena, ali nikako ne bih podrzao kreiranje LGBT republike u zemlji u kojoj zivim. Da li neko moze da zamisli sklanjanje UK zastave sa zvanicnih mesta i postavljanje recimo irske zastave na parlamentu u Belfastu? Srbi moji dragi, opametite se dok jos ima vremena, mada isto curi kroz prste nevidjeno. Na zalost, nemastina i opsta zaludjenost vladaju nasim prostorima, ljudi kao obezglavljeni srljaju u nesto sto sljasti onako spolja, nemajuci pojma o cemu je zaista rec. Smejao bih se ljudskoj naivnosti da nije rec o mom narodu koji iskreno volim.

mosad

pre 11 godina

ah tu je trebao da se odradi onaj izraelski scenario još poodavno...ovako, sve one koji misle da ih treba pustiti "dok su mirni" treba poslati u Prištinu pa se družite tamo sa šiptarima na miru...ajd da vidimo šta će reći premijeri i ministri na ovu "proslavu"..ajd pozz

Neutron

pre 11 godina

Ovo namerno slepilo pred ociglednim cinjenicama u nasem narodu ce da traje dok god ne stvorimo uistinu pravnu drzavu. Pravosudje, politicki vrh, privrednici, dakle sve mocne grupacije. Dotle ce kod nas postojati ovaj bunt i tendencija ka samounistenju. To je jasno i vrapcima na grani. Dotle ce se drugi koristiti, Te srede gde svest nije ni na taj nivo stigla. Tamo gde jos uvek vlada apsolutisticka ideja, gde se sve i svako zrvtuje za "visi cilj". Lek je u nama. Ako sami sebe sredimo, sve ostalo pada kao kula od karata.

Burim_bujanovac

pre 11 godina

Albanske zastave u zgradi opstine Bujanovac postavio je presednik opstine Nagip Arifi, inace koalicioni partner SPS-a i Ivice Dacica. Trebalo je da zna gospodin premijer koga podrzava i nije trebalo da napravi koaliciju sa ekstremnim snagama, a umerene albance da ostavlja u opoziciju
(Maxi, 27. novembar 2012 12:46)
A da ne pripadate mozda vi toj opoziciji koja nije prisustvovala proslavi samo zato sto partija Nagipa Arifija je organizovala sve ovo?,

BlueCity

pre 11 godina

Svima onima koji se prave "pametnim",nije to zuta kuca vec maketa gde je Ismail Vlora proglasio nezavisnost,ali izgleda da mrznja prema albancima prevazilazi realnost.

Pavle

pre 11 godina

Lepo, kulturno,pohvalno i to je primer kako bi trebalo da funkcioniši odnosi srba i albanaca na celoj teritoriji Srbije-naravna sa Kosovom i Metohijom.

crni domino

pre 11 godina

Dobro pametni Dacicu, a kome cemo sada da pisemo krivicne prijave za zastave?
Smetaju tamo negde, tamo nekim patrijotama, kojekakve ploce i biste!
Posto si toliko politicki glup, recicu ti da nikada nista nije trajalo vecito, pa ni maltretiranje albanaca od strane srba.
Pusti ih neka se izduvaju i imaj razumevanja za njihove probleme.

Samir, Sarajevo

pre 11 godina

Meni je ovo super:
"na zgradama lokalnih parlamenata, uz srpske, biti istaknute i albanske zastave."

I dobro napisa @besiPR, i Srbi to ili slicno rade kad je neki njihov praznik na Kosovu. A i prihvatite ga kao nesto normalno, praznik koji traje jedan dan. Imam dovoljuno godina da znam da je bas srpsko prenagljivanje u reakcijama (a Boga mi, i u akcijama) kroz istoriju i dovelo do teznji drugih naroda, pogotovo Albanskog, za odvajanjem od Srbije. Pa na Kosovu su u vrijeme Rankovica ili krajem osamdesetih Albanci i Albanke privodjeni na informativne razgovore zato sto bi nosili crvene marame kao dio odjece!!!!!????

A Srbi su posljednji koji zbog zajednicke proslave nekog praznika jednom narodu iz vise drzava imate pravo nesto prigovarati...pa za Sretenje/Dan državnosti Srbije 15. i 16. februara se u Srbiji, Beogradu, Oplencu u Topoli skupe zvanice iz svih "srpskih zemalja", i Dodik i Pupovac i ostali...

pavle

pre 11 godina

I sve ovo a vlasti i vlada cute! NECUVENO! A da se slavi Dan Srbije bio bi nazionalizam, jer mi nismo, Srbija, drzava Srba nego smo drzava svih drugih koji ovde rade sta hoce i kako hoce! SRAMOTA i SRAMOTA!

Milan

pre 11 godina

Ovo sto se ovih dana desava u Skoplju, Bujanovcu i Tirani je vise nego ozbiljna pretnja i upozorenje, ne samo Srbiji, vec i Makedoniji, Crnoj Gori i Grckoj. Mislim da je sazrelo vreme za novi Balkanski savez, kako bi se ovoj posasti stalo na put.

Dea

pre 11 godina

@hijerofant:

Kako vi to lose pamcenje imate. Samo da te podsetim...za Vidovdan u Gzeimestanu Serbi setaju cak i sa slikama Milosevica..a zastave su svuda de Srbi zive.Ma daj molim te....

Iza Brda

pre 11 godina

Meni smeta više boljševička trobojka u sred Beograda, nego Albanska zastava u Bujanovcu. Pa me niko ne pita...Smetaju mi i "istočne alternative", "okretanje ka istoku", kada me neko poitovećuje sa "ruskom pravoslavnom braćom", smeta mi slika Putina u mojoj zemlji Srbiji...Pa me niko ne pita...

Keka

pre 11 godina

A, Evropa sve mirno gleda.

Ovo se dobro završiti neče, nažalost! Dok se jednom narodu osporava nacionalizam, drugom se odobrava - STRAŠNO!

hijerofant

pre 11 godina

Pitam se kako bi se Srbi proveli u Tirani ili Pristini na proslavi Vidovdana ili Sretenja, i da li bi Albanci dozvolili koriscenje srpskih zastava/obelezja/simbola na ovakav nacin. Za mene je ovo uvreda, posto ne postoji reciprocitet.

mikicar

pre 11 godina

Nek slave sta hoce ali ovo je toliko napadno i provokatorski da ja nemam reci. Znaju se njihovi dugorocni ciljevi, "Velika Albanija", a ovo je samo jedan mali korak ka tom cilju.

nbp

pre 11 godina

Ne kapiram u čemu je frka? ČESTITAM Albancima njihov najveći praznik! Za mene je demokratsko dostignuće da manjinski narod slavi svoj nacionalni praznik. Dok plaćaju svi poreze i poštuju zakone ove zemlje, uopšte me ne tangira ta tema.

Ja

pre 11 godina

Pitam se kako bi se Srbi proveli u Tirani ili Pristini na proslavi Vidovdana ili Sretenja, i da li bi Albanci dozvolili koriscenje srpskih zastava/obelezja/simbola na ovakav nacin. Za mene je ovo uvreda, posto ne postoji reciprocitet.
(hijerofant, 27. novembar 2012 09:24)

Proveli bi se isto kao Albanci u Beogradu

tripZ

pre 11 godina

Ne mogu da shvatim, nekima je problem sto Albanci na jugu Srbije slave dan drzavnostl Albanije, ali kad se u Rs slave neki dani Srbije onda je to za pohvalu, bas radi te licmernosti i nemate ni jednog prijatelja osim "rusa"

vladabgd

pre 11 godina

Kakve bre zastave Albanije u Srbiji?!?!Svuda gde je istaknuta,treba da reaguje komunalna sluzba i da im se naplati deeeebela kazna,pa nek je isticu svaki dan!

besiPR

pre 11 godina

ajde sad, i kod nas u Kosovo kad god bude neka srpska slava mi uzimamo to normalno da vidimo po gračanici, štrpcu itd srpske zastave, narodne srpske muzike, i , da svake godine da smatramo to kao evo saće još neki dan da nam radu ono i ovo, ma pustite to je normalan praznik, 24 sata i pročiče

Marina

pre 11 godina

Srbija još ne dopušta da manjine slave praznike država iz kojih potječu. Srbiji smeta sve što nema srpski predznak,i to je jedini razlog ove kaotične situacije u državi Srbiji,čardaku ni na nebu ni na zemlji.

svensson

pre 11 godina

znaci praznik svoje drzave proslavljas u tudjoj na svoj nacin. Bas cu ove godine u Göteborgu sekirom u sumu po badnjak pa da vidim kako ce ta demokratska i moderna drzava da reaguje na moju proslavu. pihhh

ikec

pre 11 godina

Bruka. A Srbi ne mogu da izađu bez policijske pratnje ni na zadušnice, kamenuju ih.
Samo taj narod dole zna koliko se je napatio.
A Srbija ćuti.

no marihuanaZ

pre 11 godina

@Ne mogu da shvatim, nekima je problem sto Albanci na jugu Srbije slave dan drzavnostl Albanije, ali kad se u Rs slave neki dani Srbije onda je to za pohvalu, bas radi te licmernosti i nemate ni jednog prijatelja osim "rusa"
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije
(tripZ, 27. novembar 2012 11:03)

Pre nego li sto pokusas da kazes ili napises svoj "pametni" komentar na bilo sta uzmi prvo pa procitaj nesto, mozda ti se i posreci.
1.U RS se slave dan i zastava Republike Srpske, a ne Srbije i
2.ne slave se niti velicaju teroristi!

aca@aca

pre 11 godina

Ne vidim nikakav problem u tome sto je neko razvio zastavu naroda kome pripada. I u Americi se vijore zastave Konfederacije i peva se Dixie pa to nikome ne smeta (a mnogo ih je poginulo u gradjanskom ratu). Takodje cete u Americi videti mnogo razlicitih zastava u dvoristima privatnih kuca (pa ni to nikome ne smeta)Videcete da tu zajedno zive Japanci, Vijetnamci, Nemci, Rusi, Avganistanci (pa ni to nikome ne smeta). Pa sto se onda cudite sto nas Amerika ne razume?

bane

pre 11 godina

i ta radi nas premijer i ministar unutrasnjih poslova,nista on ta ne vidi,sta radi zandarmerija koja je dole i na koju odlaze mnogo para iz budzeta ,a koji se puni od ovog jadnog naroda,sta oni kao nisu znali da ce to da se desi i neznaju ko to sve radi,ma nije ih briga,verovatno cekaju da ovaj ratno huskac Drecun resi to bitno je da su im prodavali pasose po 10-15000evra i sada najvise azilanata bas ima iz tih mesta,ajde SRBIJO ustaj na noge vreme je za promene,jer ce mo pomreti od gladi i nemastine i nestacemo kao narod ako ovi ostanu na vlast celi mandat

Nikola Beograd

pre 11 godina

Ne vidim nikakav problem sa tim da se Albanci okupe i proslave svoj nacionalni praznik. Bilo bi jos bolje da su prisutni i predstavnici drzave Srbije na tom skupu. To uostalom rade i Srbi proslavljajuci svoje praznike.

Sasa

pre 11 godina

@jonytan Komšija, srpska i albanska zastava mogu i trebaju da stoje jedna pored druge u međunarodnim organizacijama, na ambasadama... na granici između Srbije i Albanije, ali nikako usred Srbije!

Dejan Hamburg

pre 11 godina

Ovde u Hamburgu nije bilo nikakavih albanskih zastava iako je praznik Albanaca, pa ne vidim razloga da ih bude u Srbiji pogotovo sto su oni okupirali jedan njen deo.

Nenad, Skopje

pre 11 godina

Svi vi u Srbiji koji ste jako tolerantni i podrzavate da Albanci iz Preseva imaju pravo da istaknuju albansku zastavu (pod uslovom da niste Albanci koji se potpisuju kao Srbi) setite se pre samo par meseca, kada su Srbi dolazili iz Srbije na Kosovo da odbeleze Boj na Kosovu kako su ih albanski teroristi preobuceni u policiske uniforme, maltretirali, ponizavali, skidali im majice, a srpske zastave bacali na zemlju. Bas zbog toga im se trebaju zabranite sva isticanja albanske zastave, a to sto bas na danasnji dan dolazi u Beograd Filip Riker, ako nesto prokomentarise treba mu pokazati snimke sa Kosova i pitati ga sto tada nije reagovao.

brisel

pre 11 godina

Krivicne prijave za zastave?!!
...
I ovde u Belgiji su svuda razapeli zastave, pa nikom ne smeta.
Po toj logici To znaci da ni Srbi na Kosovu ne smeju da razapnu zastavu?

ns time

pre 11 godina

Citam tekstove,nisam istoricar.Ali,toliko sam godina stekla :svake godine ista prica sa juga.Oni(Albanci) su dosledni svojoj ideji
zajednicke drzave.Sto se mi iscudjavamo?Oni imaju cilj-mi nemamo.Mi to mozemo da zovemo kako god hocete,ali oni znaju sta rade.Mi se za to vreme prepiremo,trazimo Nikole pasce medju nama,gubimo vreme,ogovaramo jedni druge jer nismo jeinstveni,pevamo narodnjake po svim televizijama,zamajavamo se sa nevaznim likovima(pcelar iz Kupinova) i uopste-sve nam je vaznije od buducnosti.A oni?Oni imaju plan.

Deki i ne glasam za nikog

pre 11 godina

Uz Srpku stoji i Albanska zastava?! Sto da ne.. To je ok, albanci su i slave drzavni i NARODNI praznik...i moj komšija je istakao zastavu albanije pa sta? Nije u redu spomenik UČK-a i ostale "islamsko teroristicke" gluposti...ovo je cak i lepo..a ono u skoplju, odrzavanje tamo te slave sa liderima albanije i tkz kosova, e to je strasno!

stevan

pre 11 godina

Ovde se uopste ne radi o tome da Srbi nemaju nista protiv da se viore Albanske zastave zbog proslave nezavisnosti te iste drzave. Sama drzava (gradjani) nemaju tu moc da se usprotive i kazu da nije u redu da se na takav nacin proslavlja praznik. Da pojasnim moj stav. U Australiji zemlji kojoj zivim nikad ne bi bilo moguce napraviti ovakvu festu bez australijskih obelezja i nekog iz vlade (koji ce iz postovanja prema srpskoj zajednici prisustvovati toj ceremoniji. Ja ovde ne vidim srpska obelezja, ni nekog iz srpske vlade. Ovakvi skupovi samo sluze sa sirenje mrznje koja kipi vec duze vreme u toj oblasti (zbog zelje da se taj deo) pripoji tkz Kosovu. Pa ja licno ovu proslavu vidim samo kao jos jednu u nizu provokacija koja dolaze sa siptarske strane.

Još uvek sam tu

pre 11 godina

Pitanje je trenutka kada će se ovo slaviti i u Nišu, na primer. Skoplje je njima sad "centar", je l' da? Na stranu sad to što sam i glasač LDP-a i član nekih NVO, ovo je situacija u kojoj i oni (mi) moramo da se zapitamo! Bilo bi ok da mogu i Srbi na Kosovu da slave neki naš praznik, pa da kažemo "sad je sve u redu", makar prividno. Ajte, ljudi, nema ovo veze sa nekim patriotskim osećanjem Albanaca. Ovo je čista njihova politika! Ima li kraja tome da tonemo u sopstvenoj zemlji kao nacija?! Ne kažem da treba uzimati puške u ruke, NE! Još uvek sam tu. Dokle - ne znam. Moje dete može da bude (i biće) Srbin / Srpkinja i negde van Srbije. Biće mi žao, ali postojaćemo tamo mnogo dostojanstvenije nego što postojimo ovde.

Maxi

pre 11 godina

Albanske zastave u zgradi opstine Bujanovac postavio je presednik opstine Nagip Arifi, inace koalicioni partner SPS-a i Ivice Dacica. Trebalo je da zna gospodin premijer koga podrzava i nije trebalo da napravi koaliciju sa ekstremnim snagama, a umerene albance da ostavlja u opoziciju

mertur

pre 11 godina

A kad bi kojim slucajem posred Beograda paradirala grupa ljudi sa ruskom zastavom, Sta bi ste tad?
Nije to nikakvo provociranje ljudi slave, proci ce i to. Prosla su vremena kad nismo smeli ni pominjati Albaniju.

Slobaki Karasutra

pre 11 godina

Pre svega bih želeo da čestitam Albancima ovaj veliki jubilej i u isto vreme bih voleo da mi neko od naših sugrađana Albanaca koji čitaju ovaj forum objasni zašto se centralna proslava stogodišnjice Albanije proslavlja u drugoj državi (u Skopju) i to uz prisustvo premijera Albanije i Kosova? Po meni je to isto kao kada bi mi centralnu proslavu našeg srpskog jubileja organizovali u Vukovaru ili Kninu, okitili te gradove srpskim zastavama uz prisustvo Tomislava Nikolića i Milorada Dodika?

Marko od Bloka

pre 11 godina

Ako, srecan praznik Albanci. Sve dokle ne skidate zastavu Srbije zelim vam lep praznik. I u pravu su neki koji kazu da Dacic treba da ode na proslavu. Ako cemo stvarno da se mirimo onda i drzava treba da bude prisutna u nekom obliku. Na kraju krajeva ipak su to drzavljani Srbije hteli mi to ili ne. Amnestija se desila tako da im je oprosteno.

Miki d

pre 11 godina

Ok to je njihov cilj, V.Albanija, a poznata su i sredstva. Jedino sto me brine je to sto ni Srbija, ni bilo ko od njihovih suseda, na ciju stetu bi taj njihov cilj bio ostvaren, nemaju nikakvu efektnu protivstrategiju. Cak su radi da zmure dok kod nas gori. I Kosovo i Makedonija, Presevo i Ulcinj, kao i Epir.. sve je deo istog plana. Jer moguce da je nas plan da nema plana?!

MomaSRB

pre 11 godina

Ja sam se nadao nekoj velikoj Srbiji, ali kad oduzmes Vojvodinu, Sandzak, juznu Srbiju (a Kosovo sam vec odpisao) ostace samo jedna veoma mala Srbija. Zato je bolje da cutimo i uzivamo a ne stalno da mislimo da smo mi najveci, najjaci, najpametniji, najbolji. (Pera, 27. novembar 2012 11:11) Upravo tako...Kada je devedesetih Vuk Draskovic rekao da ce od Srbije ostati samo beogradski pasaluk,proglasili su ga izdajnikom srpskog naroda i stranog placenika i to od sadasnih "patriota" koji su na vlasti...

milos

pre 11 godina

@Marina: Nije tačno. Nije problem albanska zastava već to što je sve to održavanje tenzije. Jel nisu mogli nekom drugom da podignu spomenik, pesniku, naučniku ili tom prvom predsedniku vlade Albanije? Nego baš amnestiranom teroristi iz 2001... Ne znam kako oni sami sa sobom žive u konstantnom forsiranju provokacija:( U Vojvodini uživam kad čujem sve te jezike i vidim sve te zastave, a kroz Preševo kad putujem ne smem ni da zastanem. U Makedoniji ne smeš sa prijateljem o vremenu da porazgovaraš. Sve teme su osetljive i sve u polušapatu da se Albanci ne uvrede. Ma to nije život...

I muka mi je od svog tog posipanja pepelom. Kakav god kamen ili uvreda da se baci na ovu zemlju - mi Srbi to opravdavamo Mladićem. Muka mi je! Nego - kad se spomenu žica i Srebrenica na utakmici - zatvor! Kad se prežvrlja dvojezična tabla - kazna. Kad se spali zastava Srbije - kazna! Kad se podigne spomenik teroristi - rušenje i kazna.

Pera

pre 11 godina

Ja sam se nadao nekoj velikoj Srbiji, ali kad oduzmes Vojvodinu, Sandzak, juznu Srbiju (a Kosovo sam vec odpisao) ostace samo jedna veoma mala Srbija. Zato je bolje da cutimo i uzivamo a ne stalno da mislimo da smo mi najveci, najjaci, najpametniji, najbolji.

miloš

pre 11 godina

nema razloga za nervozu. jubilej i proslava, to je sve. naš predsednik je otišao u Makedoniju i obeležio bitku koja je bitna samo Srbima (etnička skupina koja je u toj državi manje brojna i od Makedonaca i od Albanaca). osim toga 100 godina je lep, okrugao broj; naša država je povodom proslave 600 godina starog jubileja, okupila milion ljudi na Kosovu. iz te perspektive, svi potonji skupovi su miroljubive manifestacije.

glups

pre 11 godina

albanci su nacionalna manjina u srbiji i imaju pravo da slave praznike maticne drzave. postovanje prema srpskoj drzavi pokazuju time sto isticu i srpsku i albansku zastavu (mislim na zastave srbije i albanije). ne krse zakone... nemojte dizati tenzije gde ih nema! albanci, srecan vam dan zastave!

Saša

pre 11 godina

Zašto državo Srbijo dopuštaš da ti zastavu obmotavaju oko koplja? Pod tom zastavom su za našu slobodu ginuli mnogi pre nas. Ta zastava je nešto što bi nam svima morala biti svetinja. A mi dozvoljavamo da je grupa (ne znam kako da ih nazovem a da komentar bude objavljen) nelojalnih građana skrnavi i razvija u našoj zemlji zastavu strane i ne baš prijateljske države. Šta čekaju državni organi? Pa to nije demokratija. Hapsite dok nije kasno. Ako treba da ih se uhapse stotine, hapsite stotine. Poštujmo sebe da bi nas drugi poštovali.

malo duze pamtim

pre 11 godina

Daj ljudi sta se palite. Nije ovo nikakva provokacija. I za vreme Milosevica do 1998 su Albanci slavili Dan zastave. I terba da ga slave, zasto da ne.
E sad ono sto nasi sugradjani Albanci ne shvataju je cinjenica o samom terminu amnestije.
Amnestija znacu umanjivanje kazne (i na osnovu toga neko ili izlazi iz zatvora ili mu se smanji kazna ili ne bude gonjen - npr onaj ko se nije odazvao vojnom pozivu) ali ne i zaturanje dela pod tepih. Pri tome amnestija ne menja tezinu dela (krivicna na prekrsajnu) i pri ponavljanju istog dela se uzima u obzir i delo za koje je pocinilac amnestiran.
Komandant Jasari ne moze da ima ni muzej ni bistu ni spomenik (nadgrobni naravno da moze) jer on nije rehabilitovan niti aboliran.

Torcida Mannheim

pre 11 godina

Ja mislim da je ovo tezak izazov Srbije i njenih gradjana! S jedne strane status Kosova, pa sa Albancima na jugu Srbije a tu su jos Sandzaklije i njenih interesa. Sa druge strane tu su odnosi sa Hrvatskom i EU te problemi sa Vojvodinom! Tesko sa ovakvom vladom da ista u korist vas i vase zemlje ostvorite. Nemoze sve, to je jasno! Tako da dobro, dobro razmisljate sto radite i kome vjerujute i skim imate posla. Ja sam pro Srbije..sto znaci ne Sandzackoj "drzavi", ne ekstrmnim politicarima u vladi, ne drzavi Kosova. Ali tu se morate pokrenuti itekako...Pozz

Европејац

pre 11 godina

Србин сам, умерено десничарски оријентисан. Не волим их, али имају право на то што раде. Као што неко рече, докле год се не скидају српске заставе, и према истој се односе са поштовањем, нема провокација на скупу, и ширења мржње, мени је све ово ок. Било би ми и да се неко тамо појави од наших власти, зашто не ? Нећемо сачувати ми ни један део наше земље тако што ћемо ћапити пушке у руке, покушавали смо то, не иде нам. Ајде мало да будемо паметне дипломате...

Rade

pre 11 godina

Mi pozovemo Srbe iz regiona, to je OK. Moramo i njima pustiti da slave svoje nacionalne praznike. Nije to sporno, samo da ima posla bice i mira. Oni isticanjem obeju zastava pokazuju svoj respekt prema obema zemljama. Srecan nam Mir svima.

и

pre 11 godina

Исто онако како Мексиканци имају право да разапињу мексичку заставу у Калифорнији тако и Албанци имају право да разапињу албанску заставу у Србији.

Nesa

pre 11 godina

Ne mogu da shvatim, nekima je problem sto Albanci na jugu Srbije slave dan drzavnostl Albanije, ali kad se u Rs slave neki dani Srbije onda je to za pohvalu, bas radi te licmernosti i nemate ni jednog prijatelja osim "rusa"
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (tripZ, 27. novembar 2012 11:03)
Ma kakvi Rusi, to je izlizana fora. Razgovarao sam sa pravim Rusima i njima mi nista ne znacimo. Ljudi rade svoj posao, oni imaju veze sa svima na Balkanu, mislim da ovde nema nikakve ljubavi osim golog interesa. Ako cemo da budemo ruski pijun onda to ne ovisi od nas nego od Rusa kad im zatrebamo tako da je ovo pusta prica kako nas Rusi vole.

mosad

pre 11 godina

ah tu je trebao da se odradi onaj izraelski scenario još poodavno...ovako, sve one koji misle da ih treba pustiti "dok su mirni" treba poslati u Prištinu pa se družite tamo sa šiptarima na miru...ajd da vidimo šta će reći premijeri i ministri na ovu "proslavu"..ajd pozz

Ironija

pre 11 godina

...pa za Sretenje/Dan državnosti Srbije 15. i 16. februara se u Srbiji, Beogradu, Oplencu u Topoli skupe zvanice iz svih "srpskih zemalja", i Dodik i Pupovac i ostali...
(Samir, Sarajevo, 27. novembar 2012 09:11)

Lepo si primetio. Samo nisi primetio da se skupe u Srbiji, a ne u drugoj drzavi. Ne slavi se Sretenje u Banjaluci, nego u Srbiji

kasperi

pre 11 godina

@ Slobaki Karasutra
Pre svega bih želeo da čestitam Albancima ovaj veliki jubilej i u isto vreme bih voleo da mi neko od naših sugrađana Albanaca koji čitaju ovaj forum objasni zašto se centralna proslava stogodišnjice Albanije proslavlja u drugoj državi (u Skopju) i to uz prisustvo premijera Albanije i Kosova?
(Slobaki Karasutra, 27. novembar 2012 09:32)

Radi istine treba da znate da centralna manifestacija povodom dana 100 godisnjice i dana zastave, bice odrzana Tirani. A ono u Skoplju je bilo samo proslava Albanaca koji zive u Makedonjiju, a premijeri Albanije i Kosova bili su pozvani od Albanski politicki partija, i oni normalno su otisli uz odobravanje Makedonskih vlasti. Dan nezavisnosti i dan zastave se se slavi 28 Novembra.

deda Paun, Solunac

pre 11 godina

Kozaracko kolo nikad nije ni pristajalo Albancima, ali igralo se nekad. U Srbiji uvek besno, na Kosovu uvek slabokrvno. Nisu li to vec bili predznaci za pametnoga?

I jednom kad bude Boooom ode prijateljstvo u P.M.

pre 11 godina

Gospodjo Klinton, i talibani su jednom ne tako davno (kada je Rambo III zario i palio po Avganistanu) bili vasi prijatelji...

3x

pre 11 godina

Ovo ne treba da bude vest, ljudi slave svoj praznik kao i bilo koja manjina u nekoj drugoj zemlji.
Previse problema imamo da bi se i ovakvim vestima dizala tenzija.

Marko

pre 11 godina

Strasno,obelezava se dan druge drzave.Sta je sa spomenikom onom teroristi sto su postavili...kada cw da uklone to.Dokle vise sa se ponizava ovaj narod.

Nev

pre 11 godina

"Ne mogu da shvatim, nekima je problem sto Albanci na jugu Srbije slave dan drzavnostl Albanije, ali kad se u Rs slave neki dani Srbije onda je to za pohvalu, bas radi te licmernosti i nemate ni jednog prijatelja osim "rusa"
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (tripZ, 27. novembar 2012 11:03)"
Pogresno... Poredjenje sa BiH nema smisla jer su tamo Srbi konstutivni narod sa svojom regijom. Ono sto se moze poistovetiti sa ovim jeste da Srbi u Hrvatskoj na dan drzavnosti Srbije postave po svim gradovima gde zive, Srpske zastave svuda, da podignu spomenike srpskim zrtvama, vojnicima koji su poginuli tokom borbi protiv Hrvatske. E to je prava paralela onom sto se dogadja u Presevu.
Ovde se postavlja pitanje sta je demokratija i prava manjina, kao i dualnost u interpetaciji demokratije zavisno koja je drzava u pitanju. Isto kao sto je Gotovina oslobodjen na isti nacin bi trebalo da se oslobodi Mladic i Karadjic. Isti su kriterijumi, ista dela, jedina razlika je u nacionalnoj pripadnosti kao i na prvom mestu volji velikih sila i njihovih medija. Ono sto smo mi Srbi naucili jeste da mi nemamo nikakve prijatelje, ni Jevreje, ni Ruse, ni Amere.... Imamo samo potencijalne neprijatelje i interesne sfere prema kojima moramo da se pravilno postavimo u sklopu strogo nasih interesa da nebi kao narod nestali ili postali getoizirani kao sto su Srbi na Kosovu. Crna Gora nam je zabila noz u ledja, Makedonija, etc... Od tog trena samo interes...

promasili

pre 11 godina

Ovi sto se pozivaju na slavlja u Americi,da u svakoj kuci mogu biti razlicite zastave i niko se ne buni...I mi se ne bi bunili, da nam trenutno ti isti ne preotimaju deo srpske zemlje.Ajde da vidimo amerikance da im neko otcepljuje deo Amerike.Prema tome ,slicna poredjenja su glupa...

mali velikani

pre 11 godina

Na Balkanu nista od nacionalizma. Pa imali nesto sto je deo albanskog nasledja iz Presevske doline a da je starije od 2001 i da nema veze sa puskom? Boze me sacuvaj tradicija starih deset godina i balkanskih vojnih velikana, sa koje god strane dolazili.

Zoran

pre 11 godina

Pazljivo sam slusao izvestaj koleginice Gordane Bjeletic koja kaze da nije bilo incidenata. Samo da pitam:Da li je incident postavljanje zastave Albanije na jarbol skupstine opstine BUjanovac? Da li je incident postavljanje makete ,,Zute kuce" u centru grada a kasnije u holu Doma kulture gde je i sada? Da li su to incidenti. Interesantan izvestaj Boga mi... Svaka cast na objektivnosti... Pozdrav, Zoran

Dok se nekom ne smrkne....

pre 11 godina

Radio sam na a.Pristina.To je 20-ak km od PR period od 1986 do 1992.Tada su siptari sa albanskim znamenjima dolazili pred kapiju i provocirali a mi samo posmatrali.Maltene pravili se slepi na provokaciju.Visoke staresine su nam sugerisale i naredjivale da ne nasedamo na provokacije,jednom reciju da ako nam siptari psuju majku mi da se pravimo da nemamo majku.To je bilo tada a i danas je isto bilo u Bujanovcu i Presevu.Oni rade sta hoce a mi sta moramo.
D o k l e v i s e.

Ivan

pre 11 godina

Kako su onomad dočekali Srbe? Bilo samo pre par meseci! Isprebijali ljude na Kosovo Polju čini mi se. Skidali zastave i skakali po njima.

A danas....Albanske zastave se vijore..vijore..vijore i nema problema.

Toliko o toleranciji u Srbiji i toleranciji gde Albanci upravljaju.

djole bre

pre 11 godina

Ako je ovaj skup (proslava) , provokacija i uvreda za stanovnistvo, zasto ga policija nije zabranila. Ne moze se odrzati javni skup bez odobrenja policije. Ako se pak odrzava, znaci da su ga NASE vlasti odobrile. Eto, sada znamo ko nam je kriv.

Miloš

pre 11 godina

Pa ako hoćemo ozbiljnu integraciju tih ljudi u njihovu zemlju, onda je potrebno obezbediti obrazovanje i posao, vrlo jednostavno. Bila je pre nekoliko dana vest o departmanu UNS u Bujanovcu i tome kako se 400 mladih prijavilo za učenje jezika kako bi mogli da normalno prate nastavu.

Kada se ti ljudi budu istinski osetili kao ravnopravni građani zemlje u kojoj žive, tada će ovakve fešte postati upravo to - fešte, lokalni praznici, povod za sve koji tamo žive da se provesele bez obzira na nacionalnu pripadnost.

шампион света

pre 11 godina

Како су кренули са прославама; најпре у Скопљу, бојим се догодине не буде у Подгорици, а за 10 година ако овако наставе, ко зна, можда и у Цириху.

socijaldemokrata

pre 11 godina

Da li centralnoj svecanosti ucestvovati predstavnici drzava i vojski koje su oslobode teritorije danasnjih albanskih drzava? Ako insistiraju na pomirenju mislim da bi odavanje poste srpskim i crnogorskim vojnicima bio ogroman gest koji bi mozda za promil stisao strasti na Balkanu.

Baki SM

pre 11 godina

@crni domino
Da su ti sina vojnika ili policajca ubili teroristi kojima je postavljena ta ploca, da li bi ti smetala ?

@Samir,Sarajevo
Na Dan drzavnosti Srbije u SRBIJI se skupe zvanice, ne u Hrvatskoj, Albaniji, Madjarskoj, na Madagaskaru..., kod kuce. Ne ide sef drzave u drugu drzavu da slavi praznik svoje drzave !

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

Sve je isto kao pre toliko godina. Ista ornamentika, isti glumci, isti scenarijo i folklor, samo što ja više nisam u Peći, što je u medjuvremenu stvorena "administrativna linija" i, što se proslava "zastave" danas odvija na teritoriji uže Srbije. Da li je moguće da, ovaj narod i država, izvuku neko naravoučenije iz "učiteljice života", barem one koju ne moramo da čitamo već je pamtimo zato što se desila juče?!

bezimena

pre 11 godina

Svaka NACIONALNA MANJINA ima pravo (nije obaveza) da ističe simbole države porekla, slavi njene praznike, ima pravo na svoj jezik, kulturu itd.

p.s. vi koji patite od manije gonjenja hitno kod stručnog lica po pomoć, jer iz te bolest proizilazi strah, od straha mržnja i agresivnost, što vam sve može uništiti život

Slavonija

pre 11 godina

Nije problem ako oni uz Albansku stave i srpsku zastavu jer po meni u državi u kojoj živiš moraš je poštovati!!A sto se tiče Vojvodine to mi je malo smiješno.To je isto kada bi se i mi u Slavoniji htjeli otcijepiti mada se bas ne razumijem u vaše prilike.Najbolji primjer dobro organiziranih regija ima Njemacka.

Косовски витез

pre 11 godina

Када је Палма повео децу на стадион све невладине организације су то осудиле као злоупотребу деце, нешто данас нисам имао прилике да прочитам слична саопштења!

nomen est omen

pre 11 godina

Svaka NACIONALNA MANJINA ima pravo (nije obaveza) da ističe simbole države porekla, slavi njene praznike, ima pravo na svoj jezik, kulturu itd.
...
@(bezimena, 27. novembar 2012 20:09)

E, a sad jos samo da sa vratis u proslost pa da to lepo pokusas da objasnis Gotovini i Markacu.

Miki-ch

pre 11 godina

@slobaki karasutra
Zbog toga sto je tu i sve pocelo " manastirski kongres" u kome su albanci odlucili da stvore drzavu Albaniu, pa posle se nastavilo na Prizren, i zavrsilo u Vlora Albania proglasenjem Republike Albanije. Prisutni su bili albanci iz citavog regiona, Kosovo, Presevska dolina, CG i Makedonije. Inace je Skoplje bio glavni grad Kosovskog viljejeta.
Pozdrav

Svasta sa ljudima

pre 11 godina

Nista nama demokratija i postizanje iste nije dobro donelo,zato sto je nikad necemo ni postici.Stoga nikakvo podrzavanje i opravdavanje ove proslave nije dobrodoslo.Ne mogu da razumem vecinu vas ovde na komentarima.
Generalno,postali smo nikakav narod,nisi sloge,niti jedinstva,nekog nacionalnog plana,zastitnistva medju nama,sve neki sitni interesi koji nas unistavaju medjusobno.Dolazimo do toga da kao narod sa milenijumskom istorijom nemamo ponos,dostojanstvo.A slozni i organizovani smo sigurno " jaci" i od Albanaca,Hrvata i drugih neprijatelja.
Ali braco moja,mi nemamo nikakav stav,a dok ne postujes samog sebe,ne moze mi drugi da te postuje.

MRZIM RTS !!!

pre 11 godina

Ajde sad, gde su DVERI-OBRAZ-NASI-1389-RADIKALI-DSS i ostala ekipa da organizuje kontra miting u Bujanovcu i Presevu ??? Lako je protestovati u Beogradu i Novom Sadu,plamlacivati gej ljude i ostale nacionalne manjine.

Dodji ti batice dole, pojeli bi vas Albanci sve zajedno za dorucak !!!

Petar

pre 11 godina

Al ste izdramili zbog par zastava? Sta vam to smeta? Pustite ih neka se raduju i neka proslave svoj praznik! Niti su nasilni, niti cine krivicna dela. Ne mogu da verujem da se ovoliko drami.

MM

pre 11 godina

Za ove koji se pozivaju na US, jos uvek nisam primetio da postoji ikakav suvisli pokret za odcepljenje juzne Kalifornije, New Mexico, ili Arizone. Sam cin mahanja zastavama nije sporan, ali ga treba staviti u kontekst. Ja sam prvi, i ako ne homoseksualac, uzivao u paradi ponosa zbog slobode izrazavanja i lepo provedenog vremena, ali nikako ne bih podrzao kreiranje LGBT republike u zemlji u kojoj zivim. Da li neko moze da zamisli sklanjanje UK zastave sa zvanicnih mesta i postavljanje recimo irske zastave na parlamentu u Belfastu? Srbi moji dragi, opametite se dok jos ima vremena, mada isto curi kroz prste nevidjeno. Na zalost, nemastina i opsta zaludjenost vladaju nasim prostorima, ljudi kao obezglavljeni srljaju u nesto sto sljasti onako spolja, nemajuci pojma o cemu je zaista rec. Smejao bih se ljudskoj naivnosti da nije rec o mom narodu koji iskreno volim.

boban,nis

pre 11 godina

Ne treba paniciti.Treba biti samo dobro organizovan i funkcionalan.Ako znas da u toj oblasti zivi vecinsko Albansko stanovnistvo treba im omoguciti da uz regularno prijavljene skupove proslave ono sto je deo njihove tradicije.Kao sto smo mi onomad proslavili Kumanovsku bitku u Makedoniji dostojansveno i kulturno i u dogovoru sa Makedonskim vlastima.

Tamis

pre 11 godina

U bre al su ovi oko nas "druzeljubivi". Svi bre nesto slave a niko ne zove na slavlje!!! Pa kad je kod mene slava onda svi dolaze, nema veze koje si vere ili nacije, zurka brate za sve!

BlueCity

pre 11 godina

Svima onima koji se prave "pametnim",nije to zuta kuca vec maketa gde je Ismail Vlora proglasio nezavisnost,ali izgleda da mrznja prema albancima prevazilazi realnost.

Ivan

pre 11 godina

kada sam video sta su radili za vidovdan, rekao sam da cemo imati najnesposobniju drzavu u istoriji drzava ako svaka albanska zastava ne bude zaplenjena za "dan zastave"

i...

Sale

pre 11 godina

Не волим их, али имају право на то што раде. ...
(Европејац, 27. novembar 2012 12:16)

Парадоксима и будалаштинама у земњи лудији никад краја. Само у земљи лудији се може десити, да се после излива овакве "љубави" према неком народу, потпишете као европејац, иако је познато на којим вредностима почива и функционише "европејско" друштво, а то сигурно није авако изражена "љубав" овог самозваног европејца. Буди сигуран самозвани европејче, да ће и супротна страна, такође гајити исте емоције према теби, после твог емотивног канализационог излива.

Neutron

pre 11 godina

Ovo namerno slepilo pred ociglednim cinjenicama u nasem narodu ce da traje dok god ne stvorimo uistinu pravnu drzavu. Pravosudje, politicki vrh, privrednici, dakle sve mocne grupacije. Dotle ce kod nas postojati ovaj bunt i tendencija ka samounistenju. To je jasno i vrapcima na grani. Dotle ce se drugi koristiti, Te srede gde svest nije ni na taj nivo stigla. Tamo gde jos uvek vlada apsolutisticka ideja, gde se sve i svako zrvtuje za "visi cilj". Lek je u nama. Ako sami sebe sredimo, sve ostalo pada kao kula od karata.

Burim_bujanovac

pre 11 godina

Albanske zastave u zgradi opstine Bujanovac postavio je presednik opstine Nagip Arifi, inace koalicioni partner SPS-a i Ivice Dacica. Trebalo je da zna gospodin premijer koga podrzava i nije trebalo da napravi koaliciju sa ekstremnim snagama, a umerene albance da ostavlja u opoziciju
(Maxi, 27. novembar 2012 12:46)
A da ne pripadate mozda vi toj opoziciji koja nije prisustvovala proslavi samo zato sto partija Nagipa Arifija je organizovala sve ovo?,

Sasa Kg

pre 11 godina

Dali je ovo DEFINITIVNI pocetak kraja Srbije!? Kosovo je vise-manje zavrsena prica, Vojvodina polako dolazi na dnevni red, a Bujanovac i Presevo su vec (po njima) Albanija! Ima li nam spasa?!