Petak, 16.11.2012.

10:24

"Zločina bilo, ali oni su nevini"

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović kaže da je oslobađanje Gotovine i Markača dokazalo da Hrvatska nije počinila etničko čišćenje. Milanović: Kamen pao sa srca.

Izvor: B92

"Zloèina bilo, ali oni su nevini" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

111 Komentari

Sortiraj po:

Dalmoš sa Dinare

pre 11 godina

Ne govorite istinu gdine Josipoviću.
Krivi su svi generali koji su učestvovali u ETNIČKOM čišćenju Srba iz Krajine, Like, Zapadne Slavonije, a sve po planu i u organizaciji Franje Tuđmana predsednika Hrvatske, koji je po tonskom snimku sa Briona rekao da u će u Oluji hrvatska vojska "očistiti" Srbe i "rešiti" Srpsko pitanje jer će ih biti manje od 5% u Hrvatskoj.
A oni koji su konkretno izvršavali zločine (ubijali stare, žene, decu, palili kuće da se Srbi ne vrate,...) su njihove produžene ruke.

Razmisljam

pre 11 godina

Moze svako da pise sta hoce sud ih je oslobodiho. To naravno ne znaci da su oni nevini nego da sud nije nasao dovoljno dokaza da ih osudi. Haradinaj je isto bio oslobodjen pa opet uhapsen

SRAMNO!!!

pre 11 godina

Gde je Tadic sada da iznese svoje misljenje o pravdi i presudi?verovatno je vec otisao u HR da im cestita na oslobadjajucoj presudi..

Delboy

pre 11 godina

Za susjeda i kronlogiju : radi se o 90toj i pocetku 91 a posle je bio haos za sve..pa zar mislis da je neko uzeo pusku zato sto mu je to rekao milosevic i pucao na susjeda?Strah je bio od vas i ndh kod vecine srba...pa zasto je velika vecina srba pobegla iz zg i drugih gradova a rat jos nije ni poceo..prelistaj malo povijest i 2 svetski rat pa ces videti stvari malo drugacije..generalno za sve su krive vodje koje su naredjivale generalima a oni ako su prekoracili upotrebu sile i konvencije!

ccc

pre 11 godina

ne oni su verovatno isli tetki lek da odnesu, ustvari ne oni su bas tada tapkali karte ispred hajdukovig stadiona. a sada ce verovatno da se otkrije da su to u stvari srbi proterali srbe. jadnik iskompleksirani!

zaza

pre 11 godina

sram Vas bilo bog neka Vam sudi genocidni narode, sve djede ste mi pobili još onog rata u bijeljini, pokupili ih i spržili u Jasenovcu. Ovaj put ste ih ubili još koji put.

Saša

pre 11 godina

Ne kunimo ih i ne žalimo našu jadnu sudbinu. Ugledajmo se na starca Vukašina iz Klepaca, koji je krvniku u Jasenovcu jednako ponavljao "Samo ti, sinko, radi svoj posao!"
Kada nađemo njegov mir i ujedinimo se kao narod, nikakvo nam više zlo neće moći da naudi.

charli dzordz

pre 11 godina

Bravo Josipovicu.Sada Hag treba da oslobodi Pavkovica,Lazarevica i sve koji su komandovali na Kosovu,jer po tebi Glavnokomandujuci nisu krivi sta god da uradi njihova vojska.Drzava Srbija treba hitno da trazi njihovo oslobadjanje, i da se pozove na izjavu Predsednika Hrvatske kome se unapred zahvaljujemo.

Иван

pre 11 godina

Ко образа нема - срамотом се дичи ! Толико о вама "браћо" хрвати. Срамота је како изврћете историју. Срамота је како сте искомплексирани и пуни двоструких аршина. А највећа срамота је у томе што вам луди Срби све заборавише и дозволише, уместо да су то давно решили...
Шешеља терете за политички говор у Хртковцима, и смем да се кладим да ће га суд у хагу осудити, а за прогон, пљачку и убиства скоро 500 000 Срба из Крајине и Славоније нико није крив ?!?
Ма гарантовано су то Срби измислили и сами себе протерали. Оће они то. Комплетан српски војни и политички врх се теретио за рат. А против кога су ратовали ? Сами против себе.
А што се тиче рата, хрватска није ни имала државу, и увек је била под окупацијом што аустроугарске, што турске, осим НДХ за време др.св.рата, за коју такође није после рата одговарала.
Ви сте хтели да се отцепите, а Срби нису, је рсу хтели да живе у једној држави, и због тога је рат почео.
Ви хоћете неко право, за које сматрате да вам припада, а исто то право оспоравате другима.
Срби су били конститутивни народ у хрватској, која је данашње граница добила захваљујући Титу, јер у њима никада пре тога није постојала, а и те границе нису потврђене народном вољом и скупштином никада, већ партизанском одлуком...
И на крају, ако се узме у обзир да су двојица судија била против, а амерички, који и председава сам доноси "ослобађајућу" одлуку, довољно говори како ствари стоје... ДА БОГ ДА ЖИВЕЛИ 1000 ГОДИНА.

hm

pre 11 godina

@Vlada, 16. novembar 2012 14:47

Ma ne brinite se, neće taj šećer ništa boljeti, a znate zašto?
Eto zato što ćemo mi to odraditi u našu korist, a ići će na vašu štetu jer jednostavno nikako da naučite kako se to radi.

Inaćenje i busanje u prsa u javnosti je jedan od lošijih načina, politika mora biti tiha i neprimjetna ako se želi bilo što napraviti, dok vaši političari uporno samo galame..

Zoran

pre 11 godina

(mariozg, 16. novembar 2012 13:23) A šta je bilo pre 91.? A ne mislim na Drugi svetski rat. Izbacivanja sa posla, rušenje spomenika, uvođenje ustaških simbola... pa onda idu balvani.

Cera

pre 11 godina

Ne razumem kakav je to dokaz da Hrvatska nije počinila etničko čišćenje kao što kaže Predsednik Josipović? Etničko čišćenje i to najgore posle drugog svetskog rata za Evropu je nažalost bilo i ostalo potpuno sporedna vest u stilu "opet ti Srbi i Hrvati" i to sve ih ne zanima apsolutno. Tužno. Međutim to sigurno ne znači da etničko čišćenje nije ni postojalo. Ja to dobro znam jer sam godinama u Beogradu pomagao ljudima za koje sam siguran da u tim godinama (deca ili veoma stare osobe) nisu mogli biti nikakva legitimna meta kao što je na kraju svega ispalo. To me najviše boli jer se i sam na kraju svega osećam kao budala.

drasko

pre 11 godina

U redu predsednice...
Sad nam lepo kazi ko je kriv ?!
Znao si za srbiju pisati optuznicu za genocid, pa kad tako dobro poznajes materiju , onda bi bilo valjda ljudski da kazes ko je u ovom slucaju odgovoran.
Ne predsednice, ti si takodje Vuk u jagnjecoj kozi. Znas sve ali cutis, znas ali ti je vazniji status od istine.
Neka ako mislis da je tako pametno i dobro za tebe i tvoj narod.
Koliko god se trudio da budem umeren, nekad izjave politicara vas toliko dovedu do ludila da ste svasta spremni da uradite. To je dokaz koliko ste vi svi i ovde i u Hrvatskoj kukavice. Ja znam da sto se tice zrtava nikad ne bi bio kukavica i uvek bi pricao istinu pa i po cenu zivota.
Ali vidis tu je razlika izmedju mene i tebe.Izmadju politicara i coveka !
Hvala lepo i nemoj vise glumiti parvdenika i moralistu, od toga si daleko jedno dve svetlosne godine...

mex

pre 11 godina

Tacno je da presuda nije pravedna, ali uvek postoji ALI!
1. Hrvati su pobedili u ratu!
2. Na tim prostorima Krajisnici su prvi krenuli da se busaju i prave veliku srbiju!

Znate onu kad drugom jamu kopas sam u nju upadas......

Takodje sad jasno vidite koliko smo puni mrznje i mi i hrvati sa prokletim patriJotamo koji ovakve presude donose i kod njih a bogami i kod nas bi da se mi ista pitamo, tu smo isti 100%

susjed

pre 11 godina

(Delboy, 16. novembar 2012 14:36)
Kronologija događa je puno drugačija nego što ti pričaš. 1.8.1991g. gorila su Hrvatska sela i prvi prognanici su napustili svoje domove zbog JNA i i domačih Srba.

Pixies

pre 11 godina

sta su nasi bogu skrivili da nas vekovima ovako kaznjava?!
(velja, 16. novembar 2012 14:54)

Ništa, samo smo prokleti, siromašni, ne obrazovani (glupi) a pravimo se UVEK pametni i kao takvi zabadamo nos u tuđe stvari i ostavljamo idiotske komentare zbog ne poznavanja prilika i materije, inatimo se sa celim svetom koji nam se smeje, volimo da krademo, kratke smo pameti, likujemo i divimo se tuđoj nesreći, skloni smo teorijama zavere i tome kako je ceo svet protiv nas, volimo da idemo pokretnim stepenicama u suprotnom smeru...itd, itd.

Zg

pre 11 godina

Stvar je jednostavna. Sukobile se dvije vojske oko teritorija. Jedna je vojno poražena i bježi. Koliko god grubo zvučalo, odlazak naroda je omogućio da sve to završi sa relativno malo žrtva s obzirom na veličinu operacija i broj naoružanih ljudi. Da li je bilo zločina? Naravno. Postoje brojne presude hrvatskih sudova, vjerojatno nedovoljno. Pretjerano granatiranje? Pa kako se drugačije osvaja grad? Kako se ušlo u Berlin 1945? U Bagdad u pustinjskoj oluji? Možda da na megafon pozovu vojsku i ljude da se predaju? Rat je na žalost takav.

despot

pre 11 godina

Srbine nitko ne spori da su oni tamo živjeli generacijama ali su počinili grešku kad su se pobunili protiv legitimne vlasti koja je izabrana na izborima.rat je počeo 1991 srpskim osvajanjima a ne 95.vi vidite samo Oluju a ne želite prihvatiti ono što ste radili 91-95.osvijestite se
(mariozg, 16. novembar 2012 13:23)
Samo smo branili svoje gole zivote i vekovna ognjista. Zato sto jos pamtimo sta je bilo od '41 do '45 u tzv "Neovisnoj drzavi Croaciji"

Ivan

pre 11 godina

@(Vladimir Pula, 16. novembar 2012 12:57)

Celi svet ne tvrdi jedno. Sudije iz US, Turske i Jamajke tvrde jedno a sudije iz Italije i Malte tvrde drugo. 3:2 bio rezultat.

Vlada

pre 11 godina

Dokle više da izigravamo budale. Uvek se mi nekome izvinjavamo i uvek ispadnemo budale. Dosta je više, dosta.
Od danas bojkotujem sve sto je Hrvatsko, Idea, njihov proizvodi me više videti neće.

Boli šećer, e tek će da boli...

Stevka

pre 11 godina

i hoce li neko mozda reci da je hrvatska danas demokratska evropska drzava, da nisu ustasko fasisticka drzava? ja iskreno ne mogu. ovo se sve znalo unapred. gotovina nije hapsen vec je sve iscenirano. pa u hrvatskoj su svi znali za oslobadjanje i bili su spremni da reaguju, da slave. ali mi smo za sve sami krivi jer dozvoljavamo da nam sve ovo rade. niko se ne bori protiv toga. pa cim mi saradjujemo sa tim hagom onda moramo da prihvatimo i ovakve presude. da smo normalna drzava koja drzi do sebe mi bi smo odavno ali sigurno bar sad prekinuli svaku dalju saradnju sa hagom i tako poslali svima poruku da je ovo neprihvatljivo

susjed

pre 11 godina

(Srbin, 16. novembar 2012 11:48)
Odgovor je vrlo jednostvan, Mile Martić i njegovi podređeni. On je dao zapovjed za evakuaciju civila, to je istina koja vam ne odgovara i koju nikako ne možete podnijeti.

dejan

pre 11 godina

nemoć sirotinje ...i bes. ne ostaje nam nista drugo nego da ćutimo i da nam se hrvati podsmevaju i uče nas demokratiji i ljubavi medju narodima. vidim koliko to boli. ponekad i žrtvu silovanja proglase krivom. sud nije pravda pa pravdu i ne treba tražiti tamo. i haradinaj će biti oslobodjen. videćete.

Bez_Cenzure

pre 11 godina

Da nam je stalo više do žrtava danas bi mi trebali paliti svijeće na gradskim trgovima i organizovati proteste pred hrvatskom ambasadom i oba konzulata nazivajući njihove generale pravim imenima. Da konačno odamo poštu nevino stradalim.

misterNO

pre 11 godina

tko smo mi Hrvati da vama nešto objašnjavamo? Zašto da se vama pravdamo kad ste takvi kakvi jeste. Evo vam sud i neutralni ljudi pa njih pitajte.

Delboy

pre 11 godina

Prvi srbi poceli? Prvi je poceo onaj ko je prodavao limenke sa čistim hrv.zrakom,onaj koji je ubio porodicu Zec,onaj sto je otpustao i sikanirao srbe na poslu i pretio,onaj sto je po mraku odvodio srbe u sisku,zagrebu..onaj ko je vratio obelezja i govor ndh..onaj ko je uvozio oruzje..onaj ko je preko noci izbacio iz ustava srbe koji su se borili za oslobadjanje hrvatske i najvise stradali u njoj gosp.Josipovicu..Deda mi je isao na pokrst al je bio prevaren..Zar ste ocekivali da se posle nece desiti pobuna i da ce srbi mirno sve prihvatiti..Prvi ste poceli!MIR MIR NITKO NIJE KRIV!

vrsac

pre 11 godina

za razliku od svih ja sam veoma zadovljan ovom presudom ! zasto ? zato sto je jasno kao dan da je to totalna glupost i jasno je ko dan da ce karadza,mladic,seselj i ostali biti krivi i da ce srbija biti proglasena zlocinackom zemljom od strane haga ali.... tamo za 20 godina bice jasno kao dan da je to glupost a ne istina jer ce svi videti ovu presudu za hrvate i presude za srbe i bice jasno kao dan da ti njihovi zakljucci nece imati tada nikakvu vrednost u smislu objektivnosti i ispravnosti..zato nam trebaju ovakve presude za gotovinu orica hardinaja da bi mogi jednog dana da kazemo evo pogledajte sta su oni donosili i dal je to normalno..

Jovan Dučić

pre 11 godina

"Hrvati su najhrabriji narod na svetu. Ne zato što se nikog ne boje, nego zato što se NIČEG ne stide"- davno rekao neki pisac ...

nesa

pre 11 godina

Da citiram Vladimira iz Pule: "...te koliko je odabir cetnickog vojvode (predsjednik srbije) i miloseviceva portaparola (premijer srbije) doprinjeo ovome? da dobijete ovakav šamar otrežnjenja? "

Ovo jeste gadno, ali sud nije tu da deli te šamare meni i ostalima koji nisu za tu dvojicu glasali, nego da donese pravdu žrtvama. Ovakvim presudama se pozicija pomenute dvojice samo dodatno cementira, ako se čak ne pravi prostor za nekog još goreg. For justice, we must go to Don Corleone. Kad bismo samo znali ko je on.

Sale

pre 11 godina

Hvala bogu sto nisam hrvat.

Jednom davno su mi lopovi ukrali kola. Bio sam besan, bespomocan i tuzan, a majka mi je rekla: sine, bolje sto su oni ukrali tebi nego da si ti ukrao njima.

Stefan Danielsson

pre 11 godina

Nista nije "dokazano", Josipovicu. Vec je "odluceno". Sramota velika. Mislim da je raspolozenje prema EU u Srbiji opalo isto koliko je poraslo u HR.

Dule NS

pre 11 godina

"Predsednik Hrvatske Ivo Josipović kaže da je oslobađanje Gotovine i Markača dokazalo da Hrvatska nije počinila etničko čišćenje."


-A kako je onda Hrvatska prazna od Srba ako nije počinila etničko čišćenje?!
Gde nestade 400.000 Srba? Otišli na Karibe na kolektivno letovanje?!
-Još nam se i rugate?!
-Pa ovaj Josipović je gori od samog Tuđmana!
Fuj!
-BOŽE GDE SI TI? Hoćeš li bar jednom pokazati u istoriji da postojiš?

новак

pre 11 godina

Колико сам ја разумео и у првостепеној пресуди је било записано да се не суди Хрватској држави и да се Хрватска не сматра одговорном. Шта сада Јосиповић прича? Да то није можда зато што Хрватска нешто крије?

mariozg

pre 11 godina

Srbine nitko ne spori da su oni tamo živjeli generacijama ali su počinili grešku kad su se pobunili protiv legitimne vlasti koja je izabrana na izborima.rat je počeo 1991 srpskim osvajanjima a ne 95.vi vidite samo Oluju a ne želite prihvatiti ono što ste radili 91-95.osvijestite se

Konstantin

pre 11 godina

gospodo, zacementirali ste jos jedan rat u buducnosti, vi i vasi ne mogu reci bas saveznici, jer vi ste samo orudje u njihovim rukama i nista vise. tako da ce se silna pravda koju sad oni dijele slomiti na vasim ledjima.

seljadin

pre 11 godina

bas je briga NATO "celi svet" sto je NATO bombardovao RSK, RS i Srbiju, i proterao milion ljudi, ubio desetine hiljada civila, medju njima samo u RSK 600 zena i dece, i nije kriv ni NATO ni njihovi saveznici.

Goran30

pre 11 godina

Vi tu mnogo bre pisete, a ne znate činjenice. Cijela optužnica se temeljila na prekomjernom granatiranju Knina, a to je srušeno jer ako je ispaljeno 150 granata, a samo 4 su pogodile civilne objekte onda se tu ne radi o tome i to nije moglo uzrokovat bijeg 250 tisuća ljudi. Zločini su počinjeni nakon akcije od strane pojedinaca kad su Gotovina i Markač bili na drugoj fronti.

Gdje su ti "pojedinci" što su ubijali? Što ih ne pohapsite? Ah da ne želite jer vi ste žrtve a srpski civli su agresori. Da imate imalo stida ne bi ovdje dolazili provocirati!!

Frustracija iz 2 sv rata se teško osloboditi osim plakanjem

pre 11 godina

"Oslobodilačke akcije 'Oluja' i 'Bljesak' " - sve ste rekli gospodjo. Samo nema ko da pravilno nazove "oslobodilačku akciju" od golorukog, običnog naroda. Neka vam je prosta oslobodilačka akcija !

Veliki Srbin

pre 11 godina

Ne mogu da verujem koliko je i dalje narod iz Srbije jos uvek zatrovan u politicku propagandu devedesetih.. Kada cete da shvatite da smo mi krivi i za Bosnu i za Hrvatsku! Sama cinjenica gde su se vodili ratovi govori sve u Srbiji sigurno nisu! Zato nemoj sada da se cudite sto svima ostalima oslobadjaju generale.. A djenerale ne!

jelena

pre 11 godina

Manjeg broja koji ne zele da to prepuste zaboravu?!!! Jeste, nas trista hiljada, sta je to... Toliko sam besna da bih ovog momenta sela u neki Alkaidin avion.

seljadin

pre 11 godina

nisu krivi za ubistvo 600 zena i dece prilikom Oluje? Niko nije kriv ako ubija srpske zene i decu, a kad izgine njihova Handzar divizija, onda je to genocid? Da se razumemo, nisam bio nikad naivan, pa ni sada, ocekivati da ce NATO koji je saucesnik priznati zlocin je neozbiljno.

milos obilic

pre 11 godina

pa ko je onda kriv...da nisu oni posli kolektivno na ekskurziju da obidju beograd...sram vas bilo hrvati...a i sram bilo ove sto su hapslili i sto su se izvinjavali....

crise de nerfs

pre 11 godina

Kole, 16. novembar 2012 10:50)
Mislim da je to njihovo samozavaravanje i laganje veliki problem za sve,pa i za Hrvatsku,i ova odluka suštinski ide najviše na štetu same Hrvatske,jer će im dati opravdanje za zločine nad drugim,ubjediti neo-fašiste u ispravnost njihovih djela-te ojačati nacionalističke struje.
Balkan neće biti miran dokle god makar i jedan narod mislio da je potpuno bezgrešan i 100% ispravan.To je čist fašizam u izvornom obliku.

Vladimir Pula

pre 11 godina

@E ovo je dokaz da cela drzava stoji iza zlocina! Ako jedan umereni nacionalista kao sto je Josipovic izjavi da oni nisu krivi, onda moramo debelo da preispitamo nase odnose sa Hrvatskom.
Ako intelektualac nivoa Josipovica posle transkripta sa Briona gde se jasno i glasno cuju naredjenja da se Srbi proteraju iz Hrvatske i da im se seme zatre, kaze da Gotovina (koji je bio zaduzen da se to sprovede) nije kriv, onda bi Koliko danas morali da povucemo ambasadora iz Hrvatske!
(sasa jokic, 16. novembar 2012 11:21)
Ja tebe Sale ne razumijem, ako haški sud presudi da zločinačkog pothvata i etnickog ciscenja nije bilo, hrvatski premijer i predsjednik bi trebali ustvrditi suprotno, onako na svoju ruku? da li se tebi to cini razumno?
obojica su dali odlicne i vrlo primjerene komentare, a pogotovo Predsjednik. Pojedinačnih zločina je bilo i za to treba da se odgovara. A premijer je rekao da je drzava duzna obestetiti sve koji su uslijed gresaka koje su se desile pretrpili stetu.

A Srbija danas ima priliku po ko zna koji put, da se zapita slijedeće- ako cijeli svijet tvrdi jedno, a ja tvrdim drugo, mozda pa ipak nije cijeli svijet u krivu? te koliko je odabir cetnickog vojvode (predsjednik srbije) i miloseviceva portaparola (premijer srbije) doprinjeo ovome? da dobijete ovakav šamar otrežnjenja?
nijedan komentar mi do sada niste objavili koji se tice ovih presuda, ja ne psujem, ne vrijedjam, u cemu je problem? nadam se objavi.. pozz

Tekelija

pre 11 godina

Хрвати славе Олују, а 50% људи у Србији би опет у Југославију.
Све смо ми ово заслужили.

Dejan

pre 11 godina

ne ne josipovicu, hag rekao da zlocina nije bilo.
to znaci da smo se mi sami medju sobom klali, ubijali i etnicki cistili i da smo u ratu sami ucestvovali, prvi rat u istoriji gde je bila samo jedna strana. vi ste samo sedeli kod kuca i sve to mirno posmatrali dok nismo sami otisli kad smo videli da vi niste za rat.
ali ok, istorija je cudo i cinjenice, treba pamtiti i nikako ne zaboraviti.

haški sudac

pre 11 godina

Vi tu mnogo bre pisete, a ne znate činjenice. Cijela optužnica se temeljila na prekomjernom granatiranju Knina, a to je srušeno jer ako je ispaljeno 150 granata, a samo 4 su pogodile civilne objekte onda se tu ne radi o tome i to nije moglo uzrokovat bijeg 250 tisuća ljudi. Zločini su počinjeni nakon akcije od strane pojedinaca kad su Gotovina i Markač bili na drugoj fronti.

bane

pre 11 godina

i kakva ce sad da bude politika nase drzave u regionu? prvenstveno mislim na Kosmet, mi ako ih pustimo u UN, mi smo idioti najveci i treba da nestanemo, zamislite samo veliku Albaniju za suseda, naravno nakon legalizacije i ratnih zlocina izvrsenih od strane albanca....NE u EU, iz principa, makar skapali od gladi, makar ponovo zaratili sa svetom, NE u Evropsku Uniju ni po koju cenu....trpecemo ovo ropstvo, jer ovo sta nam rade iz EU, je nista drugo do moderno ropstvo, oni sastavljaju vladu, oni nas uslovljavaju, oni nam sude...trpecemo koliko bude trebalo dok se prilike po svetu ne budu promenile, a verujem da smo svedoci toga, i onda ce uslediti prava reakcija....Srbija se umiriti ne moze...

Nesa

pre 11 godina

Pada mi na pamet samo jedna rečenica:
Then I said to my wife, "For justice, we must go to Don Corleone."
Samo što ne znam ko bi to mogao da bude.

Ivan

pre 11 godina

@Sale
Ok, zločina je bilo nakon oluje i puno ljudi je stradalo. Tu nema nikakvog spora i to su vjerojatno činili pojedinci. Ovo je balkan i ne gajimo nikakve iluzije da su ljudi nekakvi sveci ovdje.
A što se tiče egzodusa Srba, činjenica je da su pobjegli od vojske iz straha da ne bi stradali. A zašto Srbi nisu prihvatili Hrvatsku i integrirali se u teritorij međunarodno priznate države od UN-a i svih članica. Zar bi morali bježati da su mirno rekli, ok, prihvaćamo Hrvatsku i odustajemo od SAO Krajine?
Činjenica jest da su vaši političari htjeli SAO Krajinu a narod je ispao žrtva vaših ambicija. Nudima se mirna reintegracija. Nakon 4 godine rata, koliko je Hrvatska trebala čekati da Srbi prihvate Hrvatsku kao svoju državu?

nada ZR

pre 11 godina

Zlocina je bilo a zlocinaca nema.Kako je to moguce?Znaci mozemo da se nadamo da Srbi koji su Hagu budu pusteni.Bilo je zlocina ali to nije uradio ni Seselj ni Mladic ni Karadzic ni Perisic....Ako bude tako onda je ova odluka suda potpuno u redu.Haski sud je sramota i bruka za svet.Koja je to sumanuta logika ?Ispada da su se medjusobno poubijali strasno!

jedna Sanja

pre 11 godina

Jeste, zlocina je bilo tako uopsteno govoreci, jer to bas nikako ne moze da se negira, pa bio je rat pobogu. I sve pred pravdu treba izvesti, dabome. Samo krivaca ni od korova. Svi nevini,kao bebe. Demagogija, a i dokaz da pravde nema i da se sve moze prekrojiti u skladu sa trenutnim prilikama i potrebama.

electric_mojo

pre 11 godina

Gotovo. Hrvatska me vise nece videti. Treba dignuti zid prema njima, pomirenja nece nikad posle ovoga biti. To je inace jedini razlog zasto su ova dvojica oslobodjeni, miran Balkan jednostavno nije po meri Anglosaksonaca.

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

Svojim odlukama,Haski tribunal više nikoga ne može da iznenadi.Svima je jasno,kako nama u Srbiji,tako i našoj bivšoj "braći",da je ova kvazi sudska ustavova oformljena samo u cilju ostvarenja odredjenih prljavih političkih ciljeva SAD i EU. Sud,kako svojim presudama,tako i karakterisanjem dela pokušava da legalizuje zločine SAD i EU počinjene protiv Srba na teritoriji bivše SFRJ, i pretvori ih u pravo i pravdu. Mnogo više nerviraju ljudi u Srbiji,koji se uvek i iznova "bude",kao da su od juče?!Kao da ne znaju o čemu se radi?!Danas "iznenadjenje" glumi gospodin Vukčević?!Svaki srpski oficir, policajac,vojnik ili gradjanin, kome je sudjeno u ovoj inkvizicijskoj ustanovi,na svoju žalbu dobijao je još drastičniju kaznu uvećanu za po desetak godina.Gospoda, Gotovina i Markač su oslobodjeni zločina dok su gospodja Biljana Plavšić i gospodin Krajišnik osudjeni na monstruozne kazne?!Ejup Ganić, Jovo Divjak, Naser Orić i drugi su "nevini", Milan Milutinović i Šljivančanin su "zločinci".Smeo bih da se kladim da će po istom principu svih krivica biti oslobodjen i gospodin Haradinaj dok će Vojislav Šešelj u nedogled čamiti u zatvoru?!Mislim da je previše nedoslednosti čak i za nas?! Čak i kada dolaze od tako "respektabilne" ustanove kakva je Haski tribunal.Pokušali su da nas izgladnjivanjem i trovanjem iznure i porobe. Da li su u tome uspeli?!Zamislite da je Srbija ovako slavila puštanje na slobodu bilo kog svog kažnjenika?!

Divos

pre 11 godina

Па баш и не заслужују изјаве посебан коментар, али 2 ствари ипак треба прокоментарисати.
Рече ова госпођа, ослободилачка акција (за "Олују"). Ослободилачка од чега (здравог разума свакако), или кога, на простору тадашње РСК није био присутан нико из рецимо Србије, није био ни један припадник страних ОС, били су ту само Срби, у то време такође грађани Хрватске, и живели су на простору на којем су вековима живели, истина, после терора и насиља које су почетком 90-их системски и плснски спороводио тадашњи зликовачки хрватски режим, покушали су да одбране своје право на постојање. И ослобођен је овај део Хрватске од такође грађана Хрватске, брутално и темељито, више од хиљаду масакрираних (већином стараца, деце и немоћних), 250.000 протераних и остало је само згариште, јер "ослобођење" изгеда подразумева од српских огњишта направити буквално огњишта.
Рече такође овај лик у улози председника, и да "Олуја" није била злочиначки подухват. Добро, а какав је био? Рече злочина је било, и да генерали нису криви. Добро, а ко јесте? Ко је процесуиран, над једним народом је учињен погром, истребљен је из те земље, и скоро нико оптужен, а и малобројни поступци за злочине над Србима су претворени су у фарсу.
Све у свему, прилично бестидне тврдње ових свакако подлаца, и љигавих ликова, али добро, то је већ уобичајено у овј земљи коју лијепом њиховом воле звати, на то су нас већ научили.

sasa jokic

pre 11 godina

E ovo je dokaz da cela drzava stoji iza zlocina! Ako jedan umereni nacionalista kao sto je Josipovic izjavi da oni nisu krivi, onda moramo debelo da preispitamo nase odnose sa Hrvatskom.
Ako intelektualac nivoa Josipovica posle transkripta sa Briona gde se jasno i glasno cuju naredjenja da se Srbi proteraju iz Hrvatske i da im se seme zatre, kaze da Gotovina (koji je bio zaduzen da se to sprovede) nije kriv, onda bi Koliko danas morali da povucemo ambasadora iz Hrvatske!

Danilos

pre 11 godina

Kad procitah izjavu Mesica, da je odluka u skladu s pravnim normama, a ne politicka, takav bes me obuzeo da bih mu bez problema #&*&#¿&@!

miki

pre 11 godina

a ko je kriv za zlocine, niko pa da. isto tako je i mladic nevin onda. a i kosovo je oteto i albanci su trebali biti proterani u srpskoj oluji ali to onda za nas naravno ne vazi, kosovo je nezavisno, srpska krajina i republika srpska ne.

Srbin

pre 11 godina

Kao Srbin, hteo bih da mi Hrvati odgovore sta misle o tome ko je kriv za progon Srba u Oluji ako ovi generali nisu? Ti Srbi nisu dosli mesec dana pre Oluje tamo da zive vec su tamo generacijama. Ko je kriv za proterivanje golorukog naroda i za ubijene? Ima li neko mu*a da odgovori realno?

Nikola

pre 11 godina

Sta je tu je. Mi znamo da je odluka nije pravedna, ali dzaba kada sud misli drugacije, i pri tom su jaci. Za nas je najbolje da shvatimo da u svetu pravda ne postoji i da vec jednom prestanemo da izigravamo zrtve i da je trazimo. Stisnimo zube, podnesimo poraz, i naucimo nesto iz njega. Hajde da radimo da nam se ovakve stvari vise ne dogadjaju. Hrvati su se priklonili jacem i pobedili su. Mi ponovo pravimo istu gresku, i umesto da stisnemo zube i priklonimo se Nemackoj i USA, mi opet hrlimo ka Rusiji. Mozemo mi Ruse da volimo, ali to nam nece pomoci, i u nekom novom sukobu, opet cemo da izgubimo, jer smo uradili potpuno istu stvar kao i proslog puta. Osecanja su jedno a interes je nesto sasvim drugo.

Србин

pre 11 godina

И после овог скандала од пресуде ми треба да верујемо у хашkи трибунал. Ако је и било мрвице поверења у исти да је непристрасан, данс је и та мрвица нестала. А ми срби треба да се запитамо докле ћемо да ли су то те европске вредности којима треба да тежимо. Мени је данас више него јасно да то нема са здравим разумом.

Serbinum

pre 11 godina

Isto nam misli i ovaj vuk u jagnjećoj koži(Ivo)kao i poglavnik nekada.Trećina Hrvatske je pusta,a oni su nevini.Srba ima manje od 3 %,cilj iz 1941.je ispunjen do kraja.

Sale@

pre 11 godina

Oslobađali ste svoju državu od svojih građana, bed... jedni!
Oslobađali ste svoju državu od nejači, staraca i dece, prot... jedne!
Vaša se hrabrost videla na tome, kada ste jurili i ubijali te nezaštićene ljude, malu decu. Govorite kako su se sami iselili, a ne razmišljate o tome. Kako bi se vi osećali kada vam zlo na vrata dolazi - da li bi ostali u kući ili bi bežali. Da ste hteli te Srbe nazad, vi bi ih zvali, kuća im napravili koje ste prethodno popalili, posao im obezbedili...
Ma što dalje od vas, što dalje...!
Da je ova vlast pametna, pa sve što ste po Srbiji kupili, da vam sve oduzme, t.j otkupi za onoliko koliko ste vi kupili. Ne, u stvari da iskompezuje za onoliko što ste u II Sv. ratu oteli, ali i u 90-im prisvojili. Samo da ništa sa vama nema gnj... jedne!
Imate sreće što iza sebe imate moćne zaštitnike!
I da dodam na kraju, Srbija i Hrvatska nikada među sobom mržnje nisu imali, sve dok na čelu vaše države nije došao Radić, kasnije i Pavelić. Sve dok nas Austrougar nije zavadio. Iz istorije možete pogledati koliko je međusobnog pomaganja bilo u srednjem veku, pa i ranije. Nikada mržnje. A ta je mržnja došla sa vaše strane, a ruka pomirenja sa naše. Nakon ovoga, nikada više mira među nama neće biti - samo go' interes.
I ne zaboravite, kada padnete, Srbija neće biti više tu da vam pomogne - pustiće vas da istrunete u svojoj oholosti i arogantnosti, u svojoj zabludi da ste najpametniji.

Bojan

pre 11 godina

Naravno i ja se slazem sa Josipovicem, ako nisu krivi neka budu oslobodjeni, ali voleo bih da se taj recept primeni i na nase generale.

Svuda su pojedinci krivi ali gde su oni? Da li se radi na njigovom utvrdjivanju i kazni?
Ako kazes zlocina je bilo moraju se naci odgovorni ljudi a njih nema znaci ne radite na tome.

sve je jasno kao dan

pre 11 godina

"Potvrdilo se da je naša borba bila pravedna i časna." Pravedno i casno su ubijali i protjerivali civile. Ili su se ti civili mozda sami protjerali i poubijali? Mislim da je bilo tako...

Stojan

pre 11 godina

Још једом се видело шта је то сила, правда и срећа, а надам се да ће многи људи у Србији научити нешто из ове одлуке суда у Хагу. Да се ја питам, окренио бих смер политике потпуно од ЕУ.

Kole

pre 11 godina

Ona je dodala da je za Hrvatsku od "izuzetnog značaja oslobađanje od stigme o zločinačkom poduhvatu i proterivanju Srba i svemu onome što se nije dogodilo".

Stanje u kome se ova nacija nalazi i kolicina samoobmane i autisticnosti su neopisivi. Kako se, pobogu, "nista nije dogodilo"?! Pa gde su ti ljudi koji su ziveli tamo, tih 200000 ili koliko Srba? Oni tamo nisu dosli s "agresorskom vojskom" nego su ziveli oduvek. Pre "oslobodilackih akcija". A posle njih vise nisu. As simpe as that. I kako onda nisu proterani, sta se desilo s njima? Otisli na odmor? Kako njihove kuce nisu spaljene, sta se desilo s njima? Sumski pozar, od vrucine? Kako, ljudi, ne shvatate da ova presuda ne znaci da ste vi svi nevini i oslobodioci i pravednici, nego da ste jaci i imate jace saveznike. Ok, tako je kako je, istoriju pisu pobednici, vi ste na neki volseban nacin presli na stanu pobednika u poslednjim ratovima nakon sto ste bili na strani gubitnika u II svetskom ratu. SFRJ vas je izvukla iz te rupe a vi ste je potom ponosno srusili oruzanom pobunom i ratom u koji ste gurnuli sopstveni narod kome ste posle objasnili da moraju da se brane. I sad jke to tako, svu su to prohvatili sem zadrtih Srba i tu nema price. I ok, neka je tako. Ali nemojte sebe zavravati i lagati da je sve to istina, to je zalosno i bolesno.

apokalipsa evropske civilizacije

pre 11 godina

Zločini u drugom svetskom ratu su zataškani i posledica toga je rat 1991.
Ovim se ponovo zataškavaju zločini. Posledice će biti iste. Kad tad.

Vujke

pre 11 godina

Daj ne sviraj Josipovicu... Kakav obraz covek moze da ima da izjavi ovako nesto... Kolone Srba su bila imaginacija? Mozete pricati sta god hocete ali istinu vam haski tribunal nece sakriti. Ovaj svet ce jednoga dana biti bolji i pravedniji a samim tim i istina obicnom coveku dostupnija.

екс студент

pre 11 godina

Сами смо се протерали? Ко је командовао? Ником ништа? Ниједан суд није пресудио за Јасеновац. НИ ЈЕДАН! Багро! Пљунули сте у лице европској Србији. Од данас само Русија!

rigidni designator

pre 11 godina

Da sam Hrvat bilo bi me stid zbog ovakve presude,baš kao što me je sramota zbog Vukovara, Sarajeva, Srebrenice ... Ovo neće doprineti pomirenju u regionu,već samo pojačavanju tenzija i jačanju ekstremističkih snaga.A što se tiče tribunala u Hagu, svaki komentar je izlišan

Nenad

pre 11 godina

Ma nisu krivi! Vjerovatno su mali zeleni krivi! Ili su Srbi masovno izvršili harakiri! Ako je i od Josipovića previše je!

Glavni dokaz odbrane je bio rodni list kojim se jasno dokazuje da optuženi nije Srbin. U suprotnom bi bio optužen i osuđen!

Hoće li Srbija konačno preispitati odnose sa Hrvatskom! Tužbu za genocid sada treba upotpuniti novim dokazima a nikako povlačiti. Nakon ovakve sramne presude bilo bi to ruganje vlastitim žrtvama.

Pravda je negde dugde, a ne u Hagu na montiranom procesu.

pre 11 godina

Gospodine Josipovic. Secate li se slucaja SPEGELJ. Licno sam 1995 gledao na HTV, kako se Martin spegelj "hvalio" da je sve bilo istina. "Srbe pokasapiti", "bomba u obiteljski stan" Hrvatska je planirala, organizovala i sprovela ubijanje i proterivanje Srba iz Hrvatke jos 1991. Ne jos 1971. To cemo i dokazati

gurovic

pre 11 godina

Pa da onda oslobode mladica, karadzica i sve znaci krivo osudjene generale. Kakav mupetshow, kakva farsa. Tuzno za hrvatsku i hrvatski narod da ne ospevaju da stave tacku na krvavu proslost i neofasizam. Tuzno za eu. Pala je na ispitu i pasce jos dublje i raspasce se.

Serbinum

pre 11 godina

Isto nam misli i ovaj vuk u jagnjećoj koži(Ivo)kao i poglavnik nekada.Trećina Hrvatske je pusta,a oni su nevini.Srba ima manje od 3 %,cilj iz 1941.je ispunjen do kraja.

sasa jokic

pre 11 godina

E ovo je dokaz da cela drzava stoji iza zlocina! Ako jedan umereni nacionalista kao sto je Josipovic izjavi da oni nisu krivi, onda moramo debelo da preispitamo nase odnose sa Hrvatskom.
Ako intelektualac nivoa Josipovica posle transkripta sa Briona gde se jasno i glasno cuju naredjenja da se Srbi proteraju iz Hrvatske i da im se seme zatre, kaze da Gotovina (koji je bio zaduzen da se to sprovede) nije kriv, onda bi Koliko danas morali da povucemo ambasadora iz Hrvatske!

Stojan

pre 11 godina

Још једом се видело шта је то сила, правда и срећа, а надам се да ће многи људи у Србији научити нешто из ове одлуке суда у Хагу. Да се ја питам, окренио бих смер политике потпуно од ЕУ.

rigidni designator

pre 11 godina

Da sam Hrvat bilo bi me stid zbog ovakve presude,baš kao što me je sramota zbog Vukovara, Sarajeva, Srebrenice ... Ovo neće doprineti pomirenju u regionu,već samo pojačavanju tenzija i jačanju ekstremističkih snaga.A što se tiče tribunala u Hagu, svaki komentar je izlišan

екс студент

pre 11 godina

Сами смо се протерали? Ко је командовао? Ником ништа? Ниједан суд није пресудио за Јасеновац. НИ ЈЕДАН! Багро! Пљунули сте у лице европској Србији. Од данас само Русија!

Sale@

pre 11 godina

Oslobađali ste svoju državu od svojih građana, bed... jedni!
Oslobađali ste svoju državu od nejači, staraca i dece, prot... jedne!
Vaša se hrabrost videla na tome, kada ste jurili i ubijali te nezaštićene ljude, malu decu. Govorite kako su se sami iselili, a ne razmišljate o tome. Kako bi se vi osećali kada vam zlo na vrata dolazi - da li bi ostali u kući ili bi bežali. Da ste hteli te Srbe nazad, vi bi ih zvali, kuća im napravili koje ste prethodno popalili, posao im obezbedili...
Ma što dalje od vas, što dalje...!
Da je ova vlast pametna, pa sve što ste po Srbiji kupili, da vam sve oduzme, t.j otkupi za onoliko koliko ste vi kupili. Ne, u stvari da iskompezuje za onoliko što ste u II Sv. ratu oteli, ali i u 90-im prisvojili. Samo da ništa sa vama nema gnj... jedne!
Imate sreće što iza sebe imate moćne zaštitnike!
I da dodam na kraju, Srbija i Hrvatska nikada među sobom mržnje nisu imali, sve dok na čelu vaše države nije došao Radić, kasnije i Pavelić. Sve dok nas Austrougar nije zavadio. Iz istorije možete pogledati koliko je međusobnog pomaganja bilo u srednjem veku, pa i ranije. Nikada mržnje. A ta je mržnja došla sa vaše strane, a ruka pomirenja sa naše. Nakon ovoga, nikada više mira među nama neće biti - samo go' interes.
I ne zaboravite, kada padnete, Srbija neće biti više tu da vam pomogne - pustiće vas da istrunete u svojoj oholosti i arogantnosti, u svojoj zabludi da ste najpametniji.

Србин

pre 11 godina

И после овог скандала од пресуде ми треба да верујемо у хашkи трибунал. Ако је и било мрвице поверења у исти да је непристрасан, данс је и та мрвица нестала. А ми срби треба да се запитамо докле ћемо да ли су то те европске вредности којима треба да тежимо. Мени је данас више него јасно да то нема са здравим разумом.

electric_mojo

pre 11 godina

Gotovo. Hrvatska me vise nece videti. Treba dignuti zid prema njima, pomirenja nece nikad posle ovoga biti. To je inace jedini razlog zasto su ova dvojica oslobodjeni, miran Balkan jednostavno nije po meri Anglosaksonaca.

Dule NS

pre 11 godina

"Predsednik Hrvatske Ivo Josipović kaže da je oslobađanje Gotovine i Markača dokazalo da Hrvatska nije počinila etničko čišćenje."


-A kako je onda Hrvatska prazna od Srba ako nije počinila etničko čišćenje?!
Gde nestade 400.000 Srba? Otišli na Karibe na kolektivno letovanje?!
-Još nam se i rugate?!
-Pa ovaj Josipović je gori od samog Tuđmana!
Fuj!
-BOŽE GDE SI TI? Hoćeš li bar jednom pokazati u istoriji da postojiš?

apokalipsa evropske civilizacije

pre 11 godina

Zločini u drugom svetskom ratu su zataškani i posledica toga je rat 1991.
Ovim se ponovo zataškavaju zločini. Posledice će biti iste. Kad tad.

Bojan

pre 11 godina

Naravno i ja se slazem sa Josipovicem, ako nisu krivi neka budu oslobodjeni, ali voleo bih da se taj recept primeni i na nase generale.

Svuda su pojedinci krivi ali gde su oni? Da li se radi na njigovom utvrdjivanju i kazni?
Ako kazes zlocina je bilo moraju se naci odgovorni ljudi a njih nema znaci ne radite na tome.

mariozg

pre 11 godina

Srbine nitko ne spori da su oni tamo živjeli generacijama ali su počinili grešku kad su se pobunili protiv legitimne vlasti koja je izabrana na izborima.rat je počeo 1991 srpskim osvajanjima a ne 95.vi vidite samo Oluju a ne želite prihvatiti ono što ste radili 91-95.osvijestite se

miki

pre 11 godina

a ko je kriv za zlocine, niko pa da. isto tako je i mladic nevin onda. a i kosovo je oteto i albanci su trebali biti proterani u srpskoj oluji ali to onda za nas naravno ne vazi, kosovo je nezavisno, srpska krajina i republika srpska ne.

haški sudac

pre 11 godina

Vi tu mnogo bre pisete, a ne znate činjenice. Cijela optužnica se temeljila na prekomjernom granatiranju Knina, a to je srušeno jer ako je ispaljeno 150 granata, a samo 4 su pogodile civilne objekte onda se tu ne radi o tome i to nije moglo uzrokovat bijeg 250 tisuća ljudi. Zločini su počinjeni nakon akcije od strane pojedinaca kad su Gotovina i Markač bili na drugoj fronti.

Vladimir Pula

pre 11 godina

@E ovo je dokaz da cela drzava stoji iza zlocina! Ako jedan umereni nacionalista kao sto je Josipovic izjavi da oni nisu krivi, onda moramo debelo da preispitamo nase odnose sa Hrvatskom.
Ako intelektualac nivoa Josipovica posle transkripta sa Briona gde se jasno i glasno cuju naredjenja da se Srbi proteraju iz Hrvatske i da im se seme zatre, kaze da Gotovina (koji je bio zaduzen da se to sprovede) nije kriv, onda bi Koliko danas morali da povucemo ambasadora iz Hrvatske!
(sasa jokic, 16. novembar 2012 11:21)
Ja tebe Sale ne razumijem, ako haški sud presudi da zločinačkog pothvata i etnickog ciscenja nije bilo, hrvatski premijer i predsjednik bi trebali ustvrditi suprotno, onako na svoju ruku? da li se tebi to cini razumno?
obojica su dali odlicne i vrlo primjerene komentare, a pogotovo Predsjednik. Pojedinačnih zločina je bilo i za to treba da se odgovara. A premijer je rekao da je drzava duzna obestetiti sve koji su uslijed gresaka koje su se desile pretrpili stetu.

A Srbija danas ima priliku po ko zna koji put, da se zapita slijedeće- ako cijeli svijet tvrdi jedno, a ja tvrdim drugo, mozda pa ipak nije cijeli svijet u krivu? te koliko je odabir cetnickog vojvode (predsjednik srbije) i miloseviceva portaparola (premijer srbije) doprinjeo ovome? da dobijete ovakav šamar otrežnjenja?
nijedan komentar mi do sada niste objavili koji se tice ovih presuda, ja ne psujem, ne vrijedjam, u cemu je problem? nadam se objavi.. pozz

nada ZR

pre 11 godina

Zlocina je bilo a zlocinaca nema.Kako je to moguce?Znaci mozemo da se nadamo da Srbi koji su Hagu budu pusteni.Bilo je zlocina ali to nije uradio ni Seselj ni Mladic ni Karadzic ni Perisic....Ako bude tako onda je ova odluka suda potpuno u redu.Haski sud je sramota i bruka za svet.Koja je to sumanuta logika ?Ispada da su se medjusobno poubijali strasno!

Pravda je negde dugde, a ne u Hagu na montiranom procesu.

pre 11 godina

Gospodine Josipovic. Secate li se slucaja SPEGELJ. Licno sam 1995 gledao na HTV, kako se Martin spegelj "hvalio" da je sve bilo istina. "Srbe pokasapiti", "bomba u obiteljski stan" Hrvatska je planirala, organizovala i sprovela ubijanje i proterivanje Srba iz Hrvatke jos 1991. Ne jos 1971. To cemo i dokazati

Ivan

pre 11 godina

@Sale
Ok, zločina je bilo nakon oluje i puno ljudi je stradalo. Tu nema nikakvog spora i to su vjerojatno činili pojedinci. Ovo je balkan i ne gajimo nikakve iluzije da su ljudi nekakvi sveci ovdje.
A što se tiče egzodusa Srba, činjenica je da su pobjegli od vojske iz straha da ne bi stradali. A zašto Srbi nisu prihvatili Hrvatsku i integrirali se u teritorij međunarodno priznate države od UN-a i svih članica. Zar bi morali bježati da su mirno rekli, ok, prihvaćamo Hrvatsku i odustajemo od SAO Krajine?
Činjenica jest da su vaši političari htjeli SAO Krajinu a narod je ispao žrtva vaših ambicija. Nudima se mirna reintegracija. Nakon 4 godine rata, koliko je Hrvatska trebala čekati da Srbi prihvate Hrvatsku kao svoju državu?

Konstantin

pre 11 godina

gospodo, zacementirali ste jos jedan rat u buducnosti, vi i vasi ne mogu reci bas saveznici, jer vi ste samo orudje u njihovim rukama i nista vise. tako da ce se silna pravda koju sad oni dijele slomiti na vasim ledjima.

Kole

pre 11 godina

Ona je dodala da je za Hrvatsku od "izuzetnog značaja oslobađanje od stigme o zločinačkom poduhvatu i proterivanju Srba i svemu onome što se nije dogodilo".

Stanje u kome se ova nacija nalazi i kolicina samoobmane i autisticnosti su neopisivi. Kako se, pobogu, "nista nije dogodilo"?! Pa gde su ti ljudi koji su ziveli tamo, tih 200000 ili koliko Srba? Oni tamo nisu dosli s "agresorskom vojskom" nego su ziveli oduvek. Pre "oslobodilackih akcija". A posle njih vise nisu. As simpe as that. I kako onda nisu proterani, sta se desilo s njima? Otisli na odmor? Kako njihove kuce nisu spaljene, sta se desilo s njima? Sumski pozar, od vrucine? Kako, ljudi, ne shvatate da ova presuda ne znaci da ste vi svi nevini i oslobodioci i pravednici, nego da ste jaci i imate jace saveznike. Ok, tako je kako je, istoriju pisu pobednici, vi ste na neki volseban nacin presli na stanu pobednika u poslednjim ratovima nakon sto ste bili na strani gubitnika u II svetskom ratu. SFRJ vas je izvukla iz te rupe a vi ste je potom ponosno srusili oruzanom pobunom i ratom u koji ste gurnuli sopstveni narod kome ste posle objasnili da moraju da se brane. I sad jke to tako, svu su to prohvatili sem zadrtih Srba i tu nema price. I ok, neka je tako. Ali nemojte sebe zavravati i lagati da je sve to istina, to je zalosno i bolesno.

Danilos

pre 11 godina

Kad procitah izjavu Mesica, da je odluka u skladu s pravnim normama, a ne politicka, takav bes me obuzeo da bih mu bez problema #&*&#¿&@!

Vujke

pre 11 godina

Daj ne sviraj Josipovicu... Kakav obraz covek moze da ima da izjavi ovako nesto... Kolone Srba su bila imaginacija? Mozete pricati sta god hocete ali istinu vam haski tribunal nece sakriti. Ovaj svet ce jednoga dana biti bolji i pravedniji a samim tim i istina obicnom coveku dostupnija.

Divos

pre 11 godina

Па баш и не заслужују изјаве посебан коментар, али 2 ствари ипак треба прокоментарисати.
Рече ова госпођа, ослободилачка акција (за "Олују"). Ослободилачка од чега (здравог разума свакако), или кога, на простору тадашње РСК није био присутан нико из рецимо Србије, није био ни један припадник страних ОС, били су ту само Срби, у то време такође грађани Хрватске, и живели су на простору на којем су вековима живели, истина, после терора и насиља које су почетком 90-их системски и плснски спороводио тадашњи зликовачки хрватски режим, покушали су да одбране своје право на постојање. И ослобођен је овај део Хрватске од такође грађана Хрватске, брутално и темељито, више од хиљаду масакрираних (већином стараца, деце и немоћних), 250.000 протераних и остало је само згариште, јер "ослобођење" изгеда подразумева од српских огњишта направити буквално огњишта.
Рече такође овај лик у улози председника, и да "Олуја" није била злочиначки подухват. Добро, а какав је био? Рече злочина је било, и да генерали нису криви. Добро, а ко јесте? Ко је процесуиран, над једним народом је учињен погром, истребљен је из те земље, и скоро нико оптужен, а и малобројни поступци за злочине над Србима су претворени су у фарсу.
Све у свему, прилично бестидне тврдње ових свакако подлаца, и љигавих ликова, али добро, то је већ уобичајено у овј земљи коју лијепом њиховом воле звати, на то су нас већ научили.

Frustracija iz 2 sv rata se teško osloboditi osim plakanjem

pre 11 godina

"Oslobodilačke akcije 'Oluja' i 'Bljesak' " - sve ste rekli gospodjo. Samo nema ko da pravilno nazove "oslobodilačku akciju" od golorukog, običnog naroda. Neka vam je prosta oslobodilačka akcija !

gurovic

pre 11 godina

Pa da onda oslobode mladica, karadzica i sve znaci krivo osudjene generale. Kakav mupetshow, kakva farsa. Tuzno za hrvatsku i hrvatski narod da ne ospevaju da stave tacku na krvavu proslost i neofasizam. Tuzno za eu. Pala je na ispitu i pasce jos dublje i raspasce se.

Nenad

pre 11 godina

Ma nisu krivi! Vjerovatno su mali zeleni krivi! Ili su Srbi masovno izvršili harakiri! Ako je i od Josipovića previše je!

Glavni dokaz odbrane je bio rodni list kojim se jasno dokazuje da optuženi nije Srbin. U suprotnom bi bio optužen i osuđen!

Hoće li Srbija konačno preispitati odnose sa Hrvatskom! Tužbu za genocid sada treba upotpuniti novim dokazima a nikako povlačiti. Nakon ovakve sramne presude bilo bi to ruganje vlastitim žrtvama.

Vlada

pre 11 godina

Dokle više da izigravamo budale. Uvek se mi nekome izvinjavamo i uvek ispadnemo budale. Dosta je više, dosta.
Od danas bojkotujem sve sto je Hrvatsko, Idea, njihov proizvodi me više videti neće.

Boli šećer, e tek će da boli...

Pixies

pre 11 godina

sta su nasi bogu skrivili da nas vekovima ovako kaznjava?!
(velja, 16. novembar 2012 14:54)

Ništa, samo smo prokleti, siromašni, ne obrazovani (glupi) a pravimo se UVEK pametni i kao takvi zabadamo nos u tuđe stvari i ostavljamo idiotske komentare zbog ne poznavanja prilika i materije, inatimo se sa celim svetom koji nam se smeje, volimo da krademo, kratke smo pameti, likujemo i divimo se tuđoj nesreći, skloni smo teorijama zavere i tome kako je ceo svet protiv nas, volimo da idemo pokretnim stepenicama u suprotnom smeru...itd, itd.

Delboy

pre 11 godina

Prvi srbi poceli? Prvi je poceo onaj ko je prodavao limenke sa čistim hrv.zrakom,onaj koji je ubio porodicu Zec,onaj sto je otpustao i sikanirao srbe na poslu i pretio,onaj sto je po mraku odvodio srbe u sisku,zagrebu..onaj ko je vratio obelezja i govor ndh..onaj ko je uvozio oruzje..onaj ko je preko noci izbacio iz ustava srbe koji su se borili za oslobadjanje hrvatske i najvise stradali u njoj gosp.Josipovicu..Deda mi je isao na pokrst al je bio prevaren..Zar ste ocekivali da se posle nece desiti pobuna i da ce srbi mirno sve prihvatiti..Prvi ste poceli!MIR MIR NITKO NIJE KRIV!

despot

pre 11 godina

Srbine nitko ne spori da su oni tamo živjeli generacijama ali su počinili grešku kad su se pobunili protiv legitimne vlasti koja je izabrana na izborima.rat je počeo 1991 srpskim osvajanjima a ne 95.vi vidite samo Oluju a ne želite prihvatiti ono što ste radili 91-95.osvijestite se
(mariozg, 16. novembar 2012 13:23)
Samo smo branili svoje gole zivote i vekovna ognjista. Zato sto jos pamtimo sta je bilo od '41 do '45 u tzv "Neovisnoj drzavi Croaciji"

Tekelija

pre 11 godina

Хрвати славе Олују, а 50% људи у Србији би опет у Југославију.
Све смо ми ово заслужили.

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

Svojim odlukama,Haski tribunal više nikoga ne može da iznenadi.Svima je jasno,kako nama u Srbiji,tako i našoj bivšoj "braći",da je ova kvazi sudska ustavova oformljena samo u cilju ostvarenja odredjenih prljavih političkih ciljeva SAD i EU. Sud,kako svojim presudama,tako i karakterisanjem dela pokušava da legalizuje zločine SAD i EU počinjene protiv Srba na teritoriji bivše SFRJ, i pretvori ih u pravo i pravdu. Mnogo više nerviraju ljudi u Srbiji,koji se uvek i iznova "bude",kao da su od juče?!Kao da ne znaju o čemu se radi?!Danas "iznenadjenje" glumi gospodin Vukčević?!Svaki srpski oficir, policajac,vojnik ili gradjanin, kome je sudjeno u ovoj inkvizicijskoj ustanovi,na svoju žalbu dobijao je još drastičniju kaznu uvećanu za po desetak godina.Gospoda, Gotovina i Markač su oslobodjeni zločina dok su gospodja Biljana Plavšić i gospodin Krajišnik osudjeni na monstruozne kazne?!Ejup Ganić, Jovo Divjak, Naser Orić i drugi su "nevini", Milan Milutinović i Šljivančanin su "zločinci".Smeo bih da se kladim da će po istom principu svih krivica biti oslobodjen i gospodin Haradinaj dok će Vojislav Šešelj u nedogled čamiti u zatvoru?!Mislim da je previše nedoslednosti čak i za nas?! Čak i kada dolaze od tako "respektabilne" ustanove kakva je Haski tribunal.Pokušali su da nas izgladnjivanjem i trovanjem iznure i porobe. Da li su u tome uspeli?!Zamislite da je Srbija ovako slavila puštanje na slobodu bilo kog svog kažnjenika?!

Veliki Srbin

pre 11 godina

Ne mogu da verujem koliko je i dalje narod iz Srbije jos uvek zatrovan u politicku propagandu devedesetih.. Kada cete da shvatite da smo mi krivi i za Bosnu i za Hrvatsku! Sama cinjenica gde su se vodili ratovi govori sve u Srbiji sigurno nisu! Zato nemoj sada da se cudite sto svima ostalima oslobadjaju generale.. A djenerale ne!

susjed

pre 11 godina

(Srbin, 16. novembar 2012 11:48)
Odgovor je vrlo jednostvan, Mile Martić i njegovi podređeni. On je dao zapovjed za evakuaciju civila, to je istina koja vam ne odgovara i koju nikako ne možete podnijeti.

mex

pre 11 godina

Tacno je da presuda nije pravedna, ali uvek postoji ALI!
1. Hrvati su pobedili u ratu!
2. Na tim prostorima Krajisnici su prvi krenuli da se busaju i prave veliku srbiju!

Znate onu kad drugom jamu kopas sam u nju upadas......

Takodje sad jasno vidite koliko smo puni mrznje i mi i hrvati sa prokletim patriJotamo koji ovakve presude donose i kod njih a bogami i kod nas bi da se mi ista pitamo, tu smo isti 100%

Srbin

pre 11 godina

Kao Srbin, hteo bih da mi Hrvati odgovore sta misle o tome ko je kriv za progon Srba u Oluji ako ovi generali nisu? Ti Srbi nisu dosli mesec dana pre Oluje tamo da zive vec su tamo generacijama. Ko je kriv za proterivanje golorukog naroda i za ubijene? Ima li neko mu*a da odgovori realno?

crise de nerfs

pre 11 godina

Kole, 16. novembar 2012 10:50)
Mislim da je to njihovo samozavaravanje i laganje veliki problem za sve,pa i za Hrvatsku,i ova odluka suštinski ide najviše na štetu same Hrvatske,jer će im dati opravdanje za zločine nad drugim,ubjediti neo-fašiste u ispravnost njihovih djela-te ojačati nacionalističke struje.
Balkan neće biti miran dokle god makar i jedan narod mislio da je potpuno bezgrešan i 100% ispravan.To je čist fašizam u izvornom obliku.

misterNO

pre 11 godina

tko smo mi Hrvati da vama nešto objašnjavamo? Zašto da se vama pravdamo kad ste takvi kakvi jeste. Evo vam sud i neutralni ljudi pa njih pitajte.

jedna Sanja

pre 11 godina

Jeste, zlocina je bilo tako uopsteno govoreci, jer to bas nikako ne moze da se negira, pa bio je rat pobogu. I sve pred pravdu treba izvesti, dabome. Samo krivaca ni od korova. Svi nevini,kao bebe. Demagogija, a i dokaz da pravde nema i da se sve moze prekrojiti u skladu sa trenutnim prilikama i potrebama.

seljadin

pre 11 godina

nisu krivi za ubistvo 600 zena i dece prilikom Oluje? Niko nije kriv ako ubija srpske zene i decu, a kad izgine njihova Handzar divizija, onda je to genocid? Da se razumemo, nisam bio nikad naivan, pa ni sada, ocekivati da ce NATO koji je saucesnik priznati zlocin je neozbiljno.

новак

pre 11 godina

Колико сам ја разумео и у првостепеној пресуди је било записано да се не суди Хрватској држави и да се Хрватска не сматра одговорном. Шта сада Јосиповић прича? Да то није можда зато што Хрватска нешто крије?

Nikola

pre 11 godina

Sta je tu je. Mi znamo da je odluka nije pravedna, ali dzaba kada sud misli drugacije, i pri tom su jaci. Za nas je najbolje da shvatimo da u svetu pravda ne postoji i da vec jednom prestanemo da izigravamo zrtve i da je trazimo. Stisnimo zube, podnesimo poraz, i naucimo nesto iz njega. Hajde da radimo da nam se ovakve stvari vise ne dogadjaju. Hrvati su se priklonili jacem i pobedili su. Mi ponovo pravimo istu gresku, i umesto da stisnemo zube i priklonimo se Nemackoj i USA, mi opet hrlimo ka Rusiji. Mozemo mi Ruse da volimo, ali to nam nece pomoci, i u nekom novom sukobu, opet cemo da izgubimo, jer smo uradili potpuno istu stvar kao i proslog puta. Osecanja su jedno a interes je nesto sasvim drugo.

Stefan Danielsson

pre 11 godina

Nista nije "dokazano", Josipovicu. Vec je "odluceno". Sramota velika. Mislim da je raspolozenje prema EU u Srbiji opalo isto koliko je poraslo u HR.

Zg

pre 11 godina

Stvar je jednostavna. Sukobile se dvije vojske oko teritorija. Jedna je vojno poražena i bježi. Koliko god grubo zvučalo, odlazak naroda je omogućio da sve to završi sa relativno malo žrtva s obzirom na veličinu operacija i broj naoružanih ljudi. Da li je bilo zločina? Naravno. Postoje brojne presude hrvatskih sudova, vjerojatno nedovoljno. Pretjerano granatiranje? Pa kako se drugačije osvaja grad? Kako se ušlo u Berlin 1945? U Bagdad u pustinjskoj oluji? Možda da na megafon pozovu vojsku i ljude da se predaju? Rat je na žalost takav.

sve je jasno kao dan

pre 11 godina

"Potvrdilo se da je naša borba bila pravedna i časna." Pravedno i casno su ubijali i protjerivali civile. Ili su se ti civili mozda sami protjerali i poubijali? Mislim da je bilo tako...

drasko

pre 11 godina

U redu predsednice...
Sad nam lepo kazi ko je kriv ?!
Znao si za srbiju pisati optuznicu za genocid, pa kad tako dobro poznajes materiju , onda bi bilo valjda ljudski da kazes ko je u ovom slucaju odgovoran.
Ne predsednice, ti si takodje Vuk u jagnjecoj kozi. Znas sve ali cutis, znas ali ti je vazniji status od istine.
Neka ako mislis da je tako pametno i dobro za tebe i tvoj narod.
Koliko god se trudio da budem umeren, nekad izjave politicara vas toliko dovedu do ludila da ste svasta spremni da uradite. To je dokaz koliko ste vi svi i ovde i u Hrvatskoj kukavice. Ja znam da sto se tice zrtava nikad ne bi bio kukavica i uvek bi pricao istinu pa i po cenu zivota.
Ali vidis tu je razlika izmedju mene i tebe.Izmadju politicara i coveka !
Hvala lepo i nemoj vise glumiti parvdenika i moralistu, od toga si daleko jedno dve svetlosne godine...

Nesa

pre 11 godina

Pada mi na pamet samo jedna rečenica:
Then I said to my wife, "For justice, we must go to Don Corleone."
Samo što ne znam ko bi to mogao da bude.

susjed

pre 11 godina

(Delboy, 16. novembar 2012 14:36)
Kronologija događa je puno drugačija nego što ti pričaš. 1.8.1991g. gorila su Hrvatska sela i prvi prognanici su napustili svoje domove zbog JNA i i domačih Srba.

bane

pre 11 godina

i kakva ce sad da bude politika nase drzave u regionu? prvenstveno mislim na Kosmet, mi ako ih pustimo u UN, mi smo idioti najveci i treba da nestanemo, zamislite samo veliku Albaniju za suseda, naravno nakon legalizacije i ratnih zlocina izvrsenih od strane albanca....NE u EU, iz principa, makar skapali od gladi, makar ponovo zaratili sa svetom, NE u Evropsku Uniju ni po koju cenu....trpecemo ovo ropstvo, jer ovo sta nam rade iz EU, je nista drugo do moderno ropstvo, oni sastavljaju vladu, oni nas uslovljavaju, oni nam sude...trpecemo koliko bude trebalo dok se prilike po svetu ne budu promenile, a verujem da smo svedoci toga, i onda ce uslediti prava reakcija....Srbija se umiriti ne moze...

Delboy

pre 11 godina

Za susjeda i kronlogiju : radi se o 90toj i pocetku 91 a posle je bio haos za sve..pa zar mislis da je neko uzeo pusku zato sto mu je to rekao milosevic i pucao na susjeda?Strah je bio od vas i ndh kod vecine srba...pa zasto je velika vecina srba pobegla iz zg i drugih gradova a rat jos nije ni poceo..prelistaj malo povijest i 2 svetski rat pa ces videti stvari malo drugacije..generalno za sve su krive vodje koje su naredjivale generalima a oni ako su prekoracili upotrebu sile i konvencije!

milos obilic

pre 11 godina

pa ko je onda kriv...da nisu oni posli kolektivno na ekskurziju da obidju beograd...sram vas bilo hrvati...a i sram bilo ove sto su hapslili i sto su se izvinjavali....

Dejan

pre 11 godina

ne ne josipovicu, hag rekao da zlocina nije bilo.
to znaci da smo se mi sami medju sobom klali, ubijali i etnicki cistili i da smo u ratu sami ucestvovali, prvi rat u istoriji gde je bila samo jedna strana. vi ste samo sedeli kod kuca i sve to mirno posmatrali dok nismo sami otisli kad smo videli da vi niste za rat.
ali ok, istorija je cudo i cinjenice, treba pamtiti i nikako ne zaboraviti.

Goran30

pre 11 godina

Vi tu mnogo bre pisete, a ne znate činjenice. Cijela optužnica se temeljila na prekomjernom granatiranju Knina, a to je srušeno jer ako je ispaljeno 150 granata, a samo 4 su pogodile civilne objekte onda se tu ne radi o tome i to nije moglo uzrokovat bijeg 250 tisuća ljudi. Zločini su počinjeni nakon akcije od strane pojedinaca kad su Gotovina i Markač bili na drugoj fronti.

Gdje su ti "pojedinci" što su ubijali? Što ih ne pohapsite? Ah da ne želite jer vi ste žrtve a srpski civli su agresori. Da imate imalo stida ne bi ovdje dolazili provocirati!!

nesa

pre 11 godina

Da citiram Vladimira iz Pule: "...te koliko je odabir cetnickog vojvode (predsjednik srbije) i miloseviceva portaparola (premijer srbije) doprinjeo ovome? da dobijete ovakav šamar otrežnjenja? "

Ovo jeste gadno, ali sud nije tu da deli te šamare meni i ostalima koji nisu za tu dvojicu glasali, nego da donese pravdu žrtvama. Ovakvim presudama se pozicija pomenute dvojice samo dodatno cementira, ako se čak ne pravi prostor za nekog još goreg. For justice, we must go to Don Corleone. Kad bismo samo znali ko je on.

Zoran

pre 11 godina

(mariozg, 16. novembar 2012 13:23) A šta je bilo pre 91.? A ne mislim na Drugi svetski rat. Izbacivanja sa posla, rušenje spomenika, uvođenje ustaških simbola... pa onda idu balvani.

SRAMNO!!!

pre 11 godina

Gde je Tadic sada da iznese svoje misljenje o pravdi i presudi?verovatno je vec otisao u HR da im cestita na oslobadjajucoj presudi..

dejan

pre 11 godina

nemoć sirotinje ...i bes. ne ostaje nam nista drugo nego da ćutimo i da nam se hrvati podsmevaju i uče nas demokratiji i ljubavi medju narodima. vidim koliko to boli. ponekad i žrtvu silovanja proglase krivom. sud nije pravda pa pravdu i ne treba tražiti tamo. i haradinaj će biti oslobodjen. videćete.

charli dzordz

pre 11 godina

Bravo Josipovicu.Sada Hag treba da oslobodi Pavkovica,Lazarevica i sve koji su komandovali na Kosovu,jer po tebi Glavnokomandujuci nisu krivi sta god da uradi njihova vojska.Drzava Srbija treba hitno da trazi njihovo oslobadjanje, i da se pozove na izjavu Predsednika Hrvatske kome se unapred zahvaljujemo.

jelena

pre 11 godina

Manjeg broja koji ne zele da to prepuste zaboravu?!!! Jeste, nas trista hiljada, sta je to... Toliko sam besna da bih ovog momenta sela u neki Alkaidin avion.

Jovan Dučić

pre 11 godina

"Hrvati su najhrabriji narod na svetu. Ne zato što se nikog ne boje, nego zato što se NIČEG ne stide"- davno rekao neki pisac ...

zaza

pre 11 godina

sram Vas bilo bog neka Vam sudi genocidni narode, sve djede ste mi pobili još onog rata u bijeljini, pokupili ih i spržili u Jasenovcu. Ovaj put ste ih ubili još koji put.

Иван

pre 11 godina

Ко образа нема - срамотом се дичи ! Толико о вама "браћо" хрвати. Срамота је како изврћете историју. Срамота је како сте искомплексирани и пуни двоструких аршина. А највећа срамота је у томе што вам луди Срби све заборавише и дозволише, уместо да су то давно решили...
Шешеља терете за политички говор у Хртковцима, и смем да се кладим да ће га суд у хагу осудити, а за прогон, пљачку и убиства скоро 500 000 Срба из Крајине и Славоније нико није крив ?!?
Ма гарантовано су то Срби измислили и сами себе протерали. Оће они то. Комплетан српски војни и политички врх се теретио за рат. А против кога су ратовали ? Сами против себе.
А што се тиче рата, хрватска није ни имала државу, и увек је била под окупацијом што аустроугарске, што турске, осим НДХ за време др.св.рата, за коју такође није после рата одговарала.
Ви сте хтели да се отцепите, а Срби нису, је рсу хтели да живе у једној држави, и због тога је рат почео.
Ви хоћете неко право, за које сматрате да вам припада, а исто то право оспоравате другима.
Срби су били конститутивни народ у хрватској, која је данашње граница добила захваљујући Титу, јер у њима никада пре тога није постојала, а и те границе нису потврђене народном вољом и скупштином никада, већ партизанском одлуком...
И на крају, ако се узме у обзир да су двојица судија била против, а амерички, који и председава сам доноси "ослобађајућу" одлуку, довољно говори како ствари стоје... ДА БОГ ДА ЖИВЕЛИ 1000 ГОДИНА.

Sale

pre 11 godina

Hvala bogu sto nisam hrvat.

Jednom davno su mi lopovi ukrali kola. Bio sam besan, bespomocan i tuzan, a majka mi je rekla: sine, bolje sto su oni ukrali tebi nego da si ti ukrao njima.

Ivan

pre 11 godina

@(Vladimir Pula, 16. novembar 2012 12:57)

Celi svet ne tvrdi jedno. Sudije iz US, Turske i Jamajke tvrde jedno a sudije iz Italije i Malte tvrde drugo. 3:2 bio rezultat.

Saša

pre 11 godina

Ne kunimo ih i ne žalimo našu jadnu sudbinu. Ugledajmo se na starca Vukašina iz Klepaca, koji je krvniku u Jasenovcu jednako ponavljao "Samo ti, sinko, radi svoj posao!"
Kada nađemo njegov mir i ujedinimo se kao narod, nikakvo nam više zlo neće moći da naudi.

seljadin

pre 11 godina

bas je briga NATO "celi svet" sto je NATO bombardovao RSK, RS i Srbiju, i proterao milion ljudi, ubio desetine hiljada civila, medju njima samo u RSK 600 zena i dece, i nije kriv ni NATO ni njihovi saveznici.

Bez_Cenzure

pre 11 godina

Da nam je stalo više do žrtava danas bi mi trebali paliti svijeće na gradskim trgovima i organizovati proteste pred hrvatskom ambasadom i oba konzulata nazivajući njihove generale pravim imenima. Da konačno odamo poštu nevino stradalim.

vrsac

pre 11 godina

za razliku od svih ja sam veoma zadovljan ovom presudom ! zasto ? zato sto je jasno kao dan da je to totalna glupost i jasno je ko dan da ce karadza,mladic,seselj i ostali biti krivi i da ce srbija biti proglasena zlocinackom zemljom od strane haga ali.... tamo za 20 godina bice jasno kao dan da je to glupost a ne istina jer ce svi videti ovu presudu za hrvate i presude za srbe i bice jasno kao dan da ti njihovi zakljucci nece imati tada nikakvu vrednost u smislu objektivnosti i ispravnosti..zato nam trebaju ovakve presude za gotovinu orica hardinaja da bi mogi jednog dana da kazemo evo pogledajte sta su oni donosili i dal je to normalno..

hm

pre 11 godina

@Vlada, 16. novembar 2012 14:47

Ma ne brinite se, neće taj šećer ništa boljeti, a znate zašto?
Eto zato što ćemo mi to odraditi u našu korist, a ići će na vašu štetu jer jednostavno nikako da naučite kako se to radi.

Inaćenje i busanje u prsa u javnosti je jedan od lošijih načina, politika mora biti tiha i neprimjetna ako se želi bilo što napraviti, dok vaši političari uporno samo galame..

Cera

pre 11 godina

Ne razumem kakav je to dokaz da Hrvatska nije počinila etničko čišćenje kao što kaže Predsednik Josipović? Etničko čišćenje i to najgore posle drugog svetskog rata za Evropu je nažalost bilo i ostalo potpuno sporedna vest u stilu "opet ti Srbi i Hrvati" i to sve ih ne zanima apsolutno. Tužno. Međutim to sigurno ne znači da etničko čišćenje nije ni postojalo. Ja to dobro znam jer sam godinama u Beogradu pomagao ljudima za koje sam siguran da u tim godinama (deca ili veoma stare osobe) nisu mogli biti nikakva legitimna meta kao što je na kraju svega ispalo. To me najviše boli jer se i sam na kraju svega osećam kao budala.

Stevka

pre 11 godina

i hoce li neko mozda reci da je hrvatska danas demokratska evropska drzava, da nisu ustasko fasisticka drzava? ja iskreno ne mogu. ovo se sve znalo unapred. gotovina nije hapsen vec je sve iscenirano. pa u hrvatskoj su svi znali za oslobadjanje i bili su spremni da reaguju, da slave. ali mi smo za sve sami krivi jer dozvoljavamo da nam sve ovo rade. niko se ne bori protiv toga. pa cim mi saradjujemo sa tim hagom onda moramo da prihvatimo i ovakve presude. da smo normalna drzava koja drzi do sebe mi bi smo odavno ali sigurno bar sad prekinuli svaku dalju saradnju sa hagom i tako poslali svima poruku da je ovo neprihvatljivo

ccc

pre 11 godina

ne oni su verovatno isli tetki lek da odnesu, ustvari ne oni su bas tada tapkali karte ispred hajdukovig stadiona. a sada ce verovatno da se otkrije da su to u stvari srbi proterali srbe. jadnik iskompleksirani!

Razmisljam

pre 11 godina

Moze svako da pise sta hoce sud ih je oslobodiho. To naravno ne znaci da su oni nevini nego da sud nije nasao dovoljno dokaza da ih osudi. Haradinaj je isto bio oslobodjen pa opet uhapsen

Dalmoš sa Dinare

pre 11 godina

Ne govorite istinu gdine Josipoviću.
Krivi su svi generali koji su učestvovali u ETNIČKOM čišćenju Srba iz Krajine, Like, Zapadne Slavonije, a sve po planu i u organizaciji Franje Tuđmana predsednika Hrvatske, koji je po tonskom snimku sa Briona rekao da u će u Oluji hrvatska vojska "očistiti" Srbe i "rešiti" Srpsko pitanje jer će ih biti manje od 5% u Hrvatskoj.
A oni koji su konkretno izvršavali zločine (ubijali stare, žene, decu, palili kuće da se Srbi ne vrate,...) su njihove produžene ruke.

mariozg

pre 11 godina

Srbine nitko ne spori da su oni tamo živjeli generacijama ali su počinili grešku kad su se pobunili protiv legitimne vlasti koja je izabrana na izborima.rat je počeo 1991 srpskim osvajanjima a ne 95.vi vidite samo Oluju a ne želite prihvatiti ono što ste radili 91-95.osvijestite se

Vladimir Pula

pre 11 godina

@E ovo je dokaz da cela drzava stoji iza zlocina! Ako jedan umereni nacionalista kao sto je Josipovic izjavi da oni nisu krivi, onda moramo debelo da preispitamo nase odnose sa Hrvatskom.
Ako intelektualac nivoa Josipovica posle transkripta sa Briona gde se jasno i glasno cuju naredjenja da se Srbi proteraju iz Hrvatske i da im se seme zatre, kaze da Gotovina (koji je bio zaduzen da se to sprovede) nije kriv, onda bi Koliko danas morali da povucemo ambasadora iz Hrvatske!
(sasa jokic, 16. novembar 2012 11:21)
Ja tebe Sale ne razumijem, ako haški sud presudi da zločinačkog pothvata i etnickog ciscenja nije bilo, hrvatski premijer i predsjednik bi trebali ustvrditi suprotno, onako na svoju ruku? da li se tebi to cini razumno?
obojica su dali odlicne i vrlo primjerene komentare, a pogotovo Predsjednik. Pojedinačnih zločina je bilo i za to treba da se odgovara. A premijer je rekao da je drzava duzna obestetiti sve koji su uslijed gresaka koje su se desile pretrpili stetu.

A Srbija danas ima priliku po ko zna koji put, da se zapita slijedeće- ako cijeli svijet tvrdi jedno, a ja tvrdim drugo, mozda pa ipak nije cijeli svijet u krivu? te koliko je odabir cetnickog vojvode (predsjednik srbije) i miloseviceva portaparola (premijer srbije) doprinjeo ovome? da dobijete ovakav šamar otrežnjenja?
nijedan komentar mi do sada niste objavili koji se tice ovih presuda, ja ne psujem, ne vrijedjam, u cemu je problem? nadam se objavi.. pozz

Sale@

pre 11 godina

Oslobađali ste svoju državu od svojih građana, bed... jedni!
Oslobađali ste svoju državu od nejači, staraca i dece, prot... jedne!
Vaša se hrabrost videla na tome, kada ste jurili i ubijali te nezaštićene ljude, malu decu. Govorite kako su se sami iselili, a ne razmišljate o tome. Kako bi se vi osećali kada vam zlo na vrata dolazi - da li bi ostali u kući ili bi bežali. Da ste hteli te Srbe nazad, vi bi ih zvali, kuća im napravili koje ste prethodno popalili, posao im obezbedili...
Ma što dalje od vas, što dalje...!
Da je ova vlast pametna, pa sve što ste po Srbiji kupili, da vam sve oduzme, t.j otkupi za onoliko koliko ste vi kupili. Ne, u stvari da iskompezuje za onoliko što ste u II Sv. ratu oteli, ali i u 90-im prisvojili. Samo da ništa sa vama nema gnj... jedne!
Imate sreće što iza sebe imate moćne zaštitnike!
I da dodam na kraju, Srbija i Hrvatska nikada među sobom mržnje nisu imali, sve dok na čelu vaše države nije došao Radić, kasnije i Pavelić. Sve dok nas Austrougar nije zavadio. Iz istorije možete pogledati koliko je međusobnog pomaganja bilo u srednjem veku, pa i ranije. Nikada mržnje. A ta je mržnja došla sa vaše strane, a ruka pomirenja sa naše. Nakon ovoga, nikada više mira među nama neće biti - samo go' interes.
I ne zaboravite, kada padnete, Srbija neće biti više tu da vam pomogne - pustiće vas da istrunete u svojoj oholosti i arogantnosti, u svojoj zabludi da ste najpametniji.

misterNO

pre 11 godina

tko smo mi Hrvati da vama nešto objašnjavamo? Zašto da se vama pravdamo kad ste takvi kakvi jeste. Evo vam sud i neutralni ljudi pa njih pitajte.

Serbinum

pre 11 godina

Isto nam misli i ovaj vuk u jagnjećoj koži(Ivo)kao i poglavnik nekada.Trećina Hrvatske je pusta,a oni su nevini.Srba ima manje od 3 %,cilj iz 1941.je ispunjen do kraja.

Dule NS

pre 11 godina

"Predsednik Hrvatske Ivo Josipović kaže da je oslobađanje Gotovine i Markača dokazalo da Hrvatska nije počinila etničko čišćenje."


-A kako je onda Hrvatska prazna od Srba ako nije počinila etničko čišćenje?!
Gde nestade 400.000 Srba? Otišli na Karibe na kolektivno letovanje?!
-Još nam se i rugate?!
-Pa ovaj Josipović je gori od samog Tuđmana!
Fuj!
-BOŽE GDE SI TI? Hoćeš li bar jednom pokazati u istoriji da postojiš?

rigidni designator

pre 11 godina

Da sam Hrvat bilo bi me stid zbog ovakve presude,baš kao što me je sramota zbog Vukovara, Sarajeva, Srebrenice ... Ovo neće doprineti pomirenju u regionu,već samo pojačavanju tenzija i jačanju ekstremističkih snaga.A što se tiče tribunala u Hagu, svaki komentar je izlišan

Stojan

pre 11 godina

Још једом се видело шта је то сила, правда и срећа, а надам се да ће многи људи у Србији научити нешто из ове одлуке суда у Хагу. Да се ја питам, окренио бих смер политике потпуно од ЕУ.

electric_mojo

pre 11 godina

Gotovo. Hrvatska me vise nece videti. Treba dignuti zid prema njima, pomirenja nece nikad posle ovoga biti. To je inace jedini razlog zasto su ova dvojica oslobodjeni, miran Balkan jednostavno nije po meri Anglosaksonaca.

sasa jokic

pre 11 godina

E ovo je dokaz da cela drzava stoji iza zlocina! Ako jedan umereni nacionalista kao sto je Josipovic izjavi da oni nisu krivi, onda moramo debelo da preispitamo nase odnose sa Hrvatskom.
Ako intelektualac nivoa Josipovica posle transkripta sa Briona gde se jasno i glasno cuju naredjenja da se Srbi proteraju iz Hrvatske i da im se seme zatre, kaze da Gotovina (koji je bio zaduzen da se to sprovede) nije kriv, onda bi Koliko danas morali da povucemo ambasadora iz Hrvatske!

Ivan

pre 11 godina

@Sale
Ok, zločina je bilo nakon oluje i puno ljudi je stradalo. Tu nema nikakvog spora i to su vjerojatno činili pojedinci. Ovo je balkan i ne gajimo nikakve iluzije da su ljudi nekakvi sveci ovdje.
A što se tiče egzodusa Srba, činjenica je da su pobjegli od vojske iz straha da ne bi stradali. A zašto Srbi nisu prihvatili Hrvatsku i integrirali se u teritorij međunarodno priznate države od UN-a i svih članica. Zar bi morali bježati da su mirno rekli, ok, prihvaćamo Hrvatsku i odustajemo od SAO Krajine?
Činjenica jest da su vaši političari htjeli SAO Krajinu a narod je ispao žrtva vaših ambicija. Nudima se mirna reintegracija. Nakon 4 godine rata, koliko je Hrvatska trebala čekati da Srbi prihvate Hrvatsku kao svoju državu?

despot

pre 11 godina

Srbine nitko ne spori da su oni tamo živjeli generacijama ali su počinili grešku kad su se pobunili protiv legitimne vlasti koja je izabrana na izborima.rat je počeo 1991 srpskim osvajanjima a ne 95.vi vidite samo Oluju a ne želite prihvatiti ono što ste radili 91-95.osvijestite se
(mariozg, 16. novembar 2012 13:23)
Samo smo branili svoje gole zivote i vekovna ognjista. Zato sto jos pamtimo sta je bilo od '41 do '45 u tzv "Neovisnoj drzavi Croaciji"

Pravda je negde dugde, a ne u Hagu na montiranom procesu.

pre 11 godina

Gospodine Josipovic. Secate li se slucaja SPEGELJ. Licno sam 1995 gledao na HTV, kako se Martin spegelj "hvalio" da je sve bilo istina. "Srbe pokasapiti", "bomba u obiteljski stan" Hrvatska je planirala, organizovala i sprovela ubijanje i proterivanje Srba iz Hrvatke jos 1991. Ne jos 1971. To cemo i dokazati

екс студент

pre 11 godina

Сами смо се протерали? Ко је командовао? Ником ништа? Ниједан суд није пресудио за Јасеновац. НИ ЈЕДАН! Багро! Пљунули сте у лице европској Србији. Од данас само Русија!

miki

pre 11 godina

a ko je kriv za zlocine, niko pa da. isto tako je i mladic nevin onda. a i kosovo je oteto i albanci su trebali biti proterani u srpskoj oluji ali to onda za nas naravno ne vazi, kosovo je nezavisno, srpska krajina i republika srpska ne.

apokalipsa evropske civilizacije

pre 11 godina

Zločini u drugom svetskom ratu su zataškani i posledica toga je rat 1991.
Ovim se ponovo zataškavaju zločini. Posledice će biti iste. Kad tad.

haški sudac

pre 11 godina

Vi tu mnogo bre pisete, a ne znate činjenice. Cijela optužnica se temeljila na prekomjernom granatiranju Knina, a to je srušeno jer ako je ispaljeno 150 granata, a samo 4 su pogodile civilne objekte onda se tu ne radi o tome i to nije moglo uzrokovat bijeg 250 tisuća ljudi. Zločini su počinjeni nakon akcije od strane pojedinaca kad su Gotovina i Markač bili na drugoj fronti.

Delboy

pre 11 godina

Prvi srbi poceli? Prvi je poceo onaj ko je prodavao limenke sa čistim hrv.zrakom,onaj koji je ubio porodicu Zec,onaj sto je otpustao i sikanirao srbe na poslu i pretio,onaj sto je po mraku odvodio srbe u sisku,zagrebu..onaj ko je vratio obelezja i govor ndh..onaj ko je uvozio oruzje..onaj ko je preko noci izbacio iz ustava srbe koji su se borili za oslobadjanje hrvatske i najvise stradali u njoj gosp.Josipovicu..Deda mi je isao na pokrst al je bio prevaren..Zar ste ocekivali da se posle nece desiti pobuna i da ce srbi mirno sve prihvatiti..Prvi ste poceli!MIR MIR NITKO NIJE KRIV!

Nenad

pre 11 godina

Ma nisu krivi! Vjerovatno su mali zeleni krivi! Ili su Srbi masovno izvršili harakiri! Ako je i od Josipovića previše je!

Glavni dokaz odbrane je bio rodni list kojim se jasno dokazuje da optuženi nije Srbin. U suprotnom bi bio optužen i osuđen!

Hoće li Srbija konačno preispitati odnose sa Hrvatskom! Tužbu za genocid sada treba upotpuniti novim dokazima a nikako povlačiti. Nakon ovakve sramne presude bilo bi to ruganje vlastitim žrtvama.

Danilos

pre 11 godina

Kad procitah izjavu Mesica, da je odluka u skladu s pravnim normama, a ne politicka, takav bes me obuzeo da bih mu bez problema #&*&#¿&@!

mex

pre 11 godina

Tacno je da presuda nije pravedna, ali uvek postoji ALI!
1. Hrvati su pobedili u ratu!
2. Na tim prostorima Krajisnici su prvi krenuli da se busaju i prave veliku srbiju!

Znate onu kad drugom jamu kopas sam u nju upadas......

Takodje sad jasno vidite koliko smo puni mrznje i mi i hrvati sa prokletim patriJotamo koji ovakve presude donose i kod njih a bogami i kod nas bi da se mi ista pitamo, tu smo isti 100%

Vujke

pre 11 godina

Daj ne sviraj Josipovicu... Kakav obraz covek moze da ima da izjavi ovako nesto... Kolone Srba su bila imaginacija? Mozete pricati sta god hocete ali istinu vam haski tribunal nece sakriti. Ovaj svet ce jednoga dana biti bolji i pravedniji a samim tim i istina obicnom coveku dostupnija.

gurovic

pre 11 godina

Pa da onda oslobode mladica, karadzica i sve znaci krivo osudjene generale. Kakav mupetshow, kakva farsa. Tuzno za hrvatsku i hrvatski narod da ne ospevaju da stave tacku na krvavu proslost i neofasizam. Tuzno za eu. Pala je na ispitu i pasce jos dublje i raspasce se.

Nikola

pre 11 godina

Sta je tu je. Mi znamo da je odluka nije pravedna, ali dzaba kada sud misli drugacije, i pri tom su jaci. Za nas je najbolje da shvatimo da u svetu pravda ne postoji i da vec jednom prestanemo da izigravamo zrtve i da je trazimo. Stisnimo zube, podnesimo poraz, i naucimo nesto iz njega. Hajde da radimo da nam se ovakve stvari vise ne dogadjaju. Hrvati su se priklonili jacem i pobedili su. Mi ponovo pravimo istu gresku, i umesto da stisnemo zube i priklonimo se Nemackoj i USA, mi opet hrlimo ka Rusiji. Mozemo mi Ruse da volimo, ali to nam nece pomoci, i u nekom novom sukobu, opet cemo da izgubimo, jer smo uradili potpuno istu stvar kao i proslog puta. Osecanja su jedno a interes je nesto sasvim drugo.

susjed

pre 11 godina

(Delboy, 16. novembar 2012 14:36)
Kronologija događa je puno drugačija nego što ti pričaš. 1.8.1991g. gorila su Hrvatska sela i prvi prognanici su napustili svoje domove zbog JNA i i domačih Srba.

Kole

pre 11 godina

Ona je dodala da je za Hrvatsku od "izuzetnog značaja oslobađanje od stigme o zločinačkom poduhvatu i proterivanju Srba i svemu onome što se nije dogodilo".

Stanje u kome se ova nacija nalazi i kolicina samoobmane i autisticnosti su neopisivi. Kako se, pobogu, "nista nije dogodilo"?! Pa gde su ti ljudi koji su ziveli tamo, tih 200000 ili koliko Srba? Oni tamo nisu dosli s "agresorskom vojskom" nego su ziveli oduvek. Pre "oslobodilackih akcija". A posle njih vise nisu. As simpe as that. I kako onda nisu proterani, sta se desilo s njima? Otisli na odmor? Kako njihove kuce nisu spaljene, sta se desilo s njima? Sumski pozar, od vrucine? Kako, ljudi, ne shvatate da ova presuda ne znaci da ste vi svi nevini i oslobodioci i pravednici, nego da ste jaci i imate jace saveznike. Ok, tako je kako je, istoriju pisu pobednici, vi ste na neki volseban nacin presli na stanu pobednika u poslednjim ratovima nakon sto ste bili na strani gubitnika u II svetskom ratu. SFRJ vas je izvukla iz te rupe a vi ste je potom ponosno srusili oruzanom pobunom i ratom u koji ste gurnuli sopstveni narod kome ste posle objasnili da moraju da se brane. I sad jke to tako, svu su to prohvatili sem zadrtih Srba i tu nema price. I ok, neka je tako. Ali nemojte sebe zavravati i lagati da je sve to istina, to je zalosno i bolesno.

Konstantin

pre 11 godina

gospodo, zacementirali ste jos jedan rat u buducnosti, vi i vasi ne mogu reci bas saveznici, jer vi ste samo orudje u njihovim rukama i nista vise. tako da ce se silna pravda koju sad oni dijele slomiti na vasim ledjima.

Србин

pre 11 godina

И после овог скандала од пресуде ми треба да верујемо у хашkи трибунал. Ако је и било мрвице поверења у исти да је непристрасан, данс је и та мрвица нестала. А ми срби треба да се запитамо докле ћемо да ли су то те европске вредности којима треба да тежимо. Мени је данас више него јасно да то нема са здравим разумом.

sve je jasno kao dan

pre 11 godina

"Potvrdilo se da je naša borba bila pravedna i časna." Pravedno i casno su ubijali i protjerivali civile. Ili su se ti civili mozda sami protjerali i poubijali? Mislim da je bilo tako...

Frustracija iz 2 sv rata se teško osloboditi osim plakanjem

pre 11 godina

"Oslobodilačke akcije 'Oluja' i 'Bljesak' " - sve ste rekli gospodjo. Samo nema ko da pravilno nazove "oslobodilačku akciju" od golorukog, običnog naroda. Neka vam je prosta oslobodilačka akcija !

susjed

pre 11 godina

(Srbin, 16. novembar 2012 11:48)
Odgovor je vrlo jednostvan, Mile Martić i njegovi podređeni. On je dao zapovjed za evakuaciju civila, to je istina koja vam ne odgovara i koju nikako ne možete podnijeti.

vrsac

pre 11 godina

za razliku od svih ja sam veoma zadovljan ovom presudom ! zasto ? zato sto je jasno kao dan da je to totalna glupost i jasno je ko dan da ce karadza,mladic,seselj i ostali biti krivi i da ce srbija biti proglasena zlocinackom zemljom od strane haga ali.... tamo za 20 godina bice jasno kao dan da je to glupost a ne istina jer ce svi videti ovu presudu za hrvate i presude za srbe i bice jasno kao dan da ti njihovi zakljucci nece imati tada nikakvu vrednost u smislu objektivnosti i ispravnosti..zato nam trebaju ovakve presude za gotovinu orica hardinaja da bi mogi jednog dana da kazemo evo pogledajte sta su oni donosili i dal je to normalno..

Srbin

pre 11 godina

Kao Srbin, hteo bih da mi Hrvati odgovore sta misle o tome ko je kriv za progon Srba u Oluji ako ovi generali nisu? Ti Srbi nisu dosli mesec dana pre Oluje tamo da zive vec su tamo generacijama. Ko je kriv za proterivanje golorukog naroda i za ubijene? Ima li neko mu*a da odgovori realno?

Bojan

pre 11 godina

Naravno i ja se slazem sa Josipovicem, ako nisu krivi neka budu oslobodjeni, ali voleo bih da se taj recept primeni i na nase generale.

Svuda su pojedinci krivi ali gde su oni? Da li se radi na njigovom utvrdjivanju i kazni?
Ako kazes zlocina je bilo moraju se naci odgovorni ljudi a njih nema znaci ne radite na tome.

Veliki Srbin

pre 11 godina

Ne mogu da verujem koliko je i dalje narod iz Srbije jos uvek zatrovan u politicku propagandu devedesetih.. Kada cete da shvatite da smo mi krivi i za Bosnu i za Hrvatsku! Sama cinjenica gde su se vodili ratovi govori sve u Srbiji sigurno nisu! Zato nemoj sada da se cudite sto svima ostalima oslobadjaju generale.. A djenerale ne!

Jovan Dučić

pre 11 godina

"Hrvati su najhrabriji narod na svetu. Ne zato što se nikog ne boje, nego zato što se NIČEG ne stide"- davno rekao neki pisac ...

SRAMNO!!!

pre 11 godina

Gde je Tadic sada da iznese svoje misljenje o pravdi i presudi?verovatno je vec otisao u HR da im cestita na oslobadjajucoj presudi..

nada ZR

pre 11 godina

Zlocina je bilo a zlocinaca nema.Kako je to moguce?Znaci mozemo da se nadamo da Srbi koji su Hagu budu pusteni.Bilo je zlocina ali to nije uradio ni Seselj ni Mladic ni Karadzic ni Perisic....Ako bude tako onda je ova odluka suda potpuno u redu.Haski sud je sramota i bruka za svet.Koja je to sumanuta logika ?Ispada da su se medjusobno poubijali strasno!

Vlada

pre 11 godina

Dokle više da izigravamo budale. Uvek se mi nekome izvinjavamo i uvek ispadnemo budale. Dosta je više, dosta.
Od danas bojkotujem sve sto je Hrvatsko, Idea, njihov proizvodi me više videti neće.

Boli šećer, e tek će da boli...

Divos

pre 11 godina

Па баш и не заслужују изјаве посебан коментар, али 2 ствари ипак треба прокоментарисати.
Рече ова госпођа, ослободилачка акција (за "Олују"). Ослободилачка од чега (здравог разума свакако), или кога, на простору тадашње РСК није био присутан нико из рецимо Србије, није био ни један припадник страних ОС, били су ту само Срби, у то време такође грађани Хрватске, и живели су на простору на којем су вековима живели, истина, после терора и насиља које су почетком 90-их системски и плснски спороводио тадашњи зликовачки хрватски режим, покушали су да одбране своје право на постојање. И ослобођен је овај део Хрватске од такође грађана Хрватске, брутално и темељито, више од хиљаду масакрираних (већином стараца, деце и немоћних), 250.000 протераних и остало је само згариште, јер "ослобођење" изгеда подразумева од српских огњишта направити буквално огњишта.
Рече такође овај лик у улози председника, и да "Олуја" није била злочиначки подухват. Добро, а какав је био? Рече злочина је било, и да генерали нису криви. Добро, а ко јесте? Ко је процесуиран, над једним народом је учињен погром, истребљен је из те земље, и скоро нико оптужен, а и малобројни поступци за злочине над Србима су претворени су у фарсу.
Све у свему, прилично бестидне тврдње ових свакако подлаца, и љигавих ликова, али добро, то је већ уобичајено у овј земљи коју лијепом њиховом воле звати, на то су нас већ научили.

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

Svojim odlukama,Haski tribunal više nikoga ne može da iznenadi.Svima je jasno,kako nama u Srbiji,tako i našoj bivšoj "braći",da je ova kvazi sudska ustavova oformljena samo u cilju ostvarenja odredjenih prljavih političkih ciljeva SAD i EU. Sud,kako svojim presudama,tako i karakterisanjem dela pokušava da legalizuje zločine SAD i EU počinjene protiv Srba na teritoriji bivše SFRJ, i pretvori ih u pravo i pravdu. Mnogo više nerviraju ljudi u Srbiji,koji se uvek i iznova "bude",kao da su od juče?!Kao da ne znaju o čemu se radi?!Danas "iznenadjenje" glumi gospodin Vukčević?!Svaki srpski oficir, policajac,vojnik ili gradjanin, kome je sudjeno u ovoj inkvizicijskoj ustanovi,na svoju žalbu dobijao je još drastičniju kaznu uvećanu za po desetak godina.Gospoda, Gotovina i Markač su oslobodjeni zločina dok su gospodja Biljana Plavšić i gospodin Krajišnik osudjeni na monstruozne kazne?!Ejup Ganić, Jovo Divjak, Naser Orić i drugi su "nevini", Milan Milutinović i Šljivančanin su "zločinci".Smeo bih da se kladim da će po istom principu svih krivica biti oslobodjen i gospodin Haradinaj dok će Vojislav Šešelj u nedogled čamiti u zatvoru?!Mislim da je previše nedoslednosti čak i za nas?! Čak i kada dolaze od tako "respektabilne" ustanove kakva je Haski tribunal.Pokušali su da nas izgladnjivanjem i trovanjem iznure i porobe. Da li su u tome uspeli?!Zamislite da je Srbija ovako slavila puštanje na slobodu bilo kog svog kažnjenika?!

bane

pre 11 godina

i kakva ce sad da bude politika nase drzave u regionu? prvenstveno mislim na Kosmet, mi ako ih pustimo u UN, mi smo idioti najveci i treba da nestanemo, zamislite samo veliku Albaniju za suseda, naravno nakon legalizacije i ratnih zlocina izvrsenih od strane albanca....NE u EU, iz principa, makar skapali od gladi, makar ponovo zaratili sa svetom, NE u Evropsku Uniju ni po koju cenu....trpecemo ovo ropstvo, jer ovo sta nam rade iz EU, je nista drugo do moderno ropstvo, oni sastavljaju vladu, oni nas uslovljavaju, oni nam sude...trpecemo koliko bude trebalo dok se prilike po svetu ne budu promenile, a verujem da smo svedoci toga, i onda ce uslediti prava reakcija....Srbija se umiriti ne moze...

seljadin

pre 11 godina

nisu krivi za ubistvo 600 zena i dece prilikom Oluje? Niko nije kriv ako ubija srpske zene i decu, a kad izgine njihova Handzar divizija, onda je to genocid? Da se razumemo, nisam bio nikad naivan, pa ni sada, ocekivati da ce NATO koji je saucesnik priznati zlocin je neozbiljno.

Sale

pre 11 godina

Hvala bogu sto nisam hrvat.

Jednom davno su mi lopovi ukrali kola. Bio sam besan, bespomocan i tuzan, a majka mi je rekla: sine, bolje sto su oni ukrali tebi nego da si ti ukrao njima.

Pixies

pre 11 godina

sta su nasi bogu skrivili da nas vekovima ovako kaznjava?!
(velja, 16. novembar 2012 14:54)

Ništa, samo smo prokleti, siromašni, ne obrazovani (glupi) a pravimo se UVEK pametni i kao takvi zabadamo nos u tuđe stvari i ostavljamo idiotske komentare zbog ne poznavanja prilika i materije, inatimo se sa celim svetom koji nam se smeje, volimo da krademo, kratke smo pameti, likujemo i divimo se tuđoj nesreći, skloni smo teorijama zavere i tome kako je ceo svet protiv nas, volimo da idemo pokretnim stepenicama u suprotnom smeru...itd, itd.

Delboy

pre 11 godina

Za susjeda i kronlogiju : radi se o 90toj i pocetku 91 a posle je bio haos za sve..pa zar mislis da je neko uzeo pusku zato sto mu je to rekao milosevic i pucao na susjeda?Strah je bio od vas i ndh kod vecine srba...pa zasto je velika vecina srba pobegla iz zg i drugih gradova a rat jos nije ni poceo..prelistaj malo povijest i 2 svetski rat pa ces videti stvari malo drugacije..generalno za sve su krive vodje koje su naredjivale generalima a oni ako su prekoracili upotrebu sile i konvencije!

milos obilic

pre 11 godina

pa ko je onda kriv...da nisu oni posli kolektivno na ekskurziju da obidju beograd...sram vas bilo hrvati...a i sram bilo ove sto su hapslili i sto su se izvinjavali....

Иван

pre 11 godina

Ко образа нема - срамотом се дичи ! Толико о вама "браћо" хрвати. Срамота је како изврћете историју. Срамота је како сте искомплексирани и пуни двоструких аршина. А највећа срамота је у томе што вам луди Срби све заборавише и дозволише, уместо да су то давно решили...
Шешеља терете за политички говор у Хртковцима, и смем да се кладим да ће га суд у хагу осудити, а за прогон, пљачку и убиства скоро 500 000 Срба из Крајине и Славоније нико није крив ?!?
Ма гарантовано су то Срби измислили и сами себе протерали. Оће они то. Комплетан српски војни и политички врх се теретио за рат. А против кога су ратовали ? Сами против себе.
А што се тиче рата, хрватска није ни имала државу, и увек је била под окупацијом што аустроугарске, што турске, осим НДХ за време др.св.рата, за коју такође није после рата одговарала.
Ви сте хтели да се отцепите, а Срби нису, је рсу хтели да живе у једној држави, и због тога је рат почео.
Ви хоћете неко право, за које сматрате да вам припада, а исто то право оспоравате другима.
Срби су били конститутивни народ у хрватској, која је данашње граница добила захваљујући Титу, јер у њима никада пре тога није постојала, а и те границе нису потврђене народном вољом и скупштином никада, већ партизанском одлуком...
И на крају, ако се узме у обзир да су двојица судија била против, а амерички, који и председава сам доноси "ослобађајућу" одлуку, довољно говори како ствари стоје... ДА БОГ ДА ЖИВЕЛИ 1000 ГОДИНА.

zaza

pre 11 godina

sram Vas bilo bog neka Vam sudi genocidni narode, sve djede ste mi pobili još onog rata u bijeljini, pokupili ih i spržili u Jasenovcu. Ovaj put ste ih ubili još koji put.

charli dzordz

pre 11 godina

Bravo Josipovicu.Sada Hag treba da oslobodi Pavkovica,Lazarevica i sve koji su komandovali na Kosovu,jer po tebi Glavnokomandujuci nisu krivi sta god da uradi njihova vojska.Drzava Srbija treba hitno da trazi njihovo oslobadjanje, i da se pozove na izjavu Predsednika Hrvatske kome se unapred zahvaljujemo.

seljadin

pre 11 godina

bas je briga NATO "celi svet" sto je NATO bombardovao RSK, RS i Srbiju, i proterao milion ljudi, ubio desetine hiljada civila, medju njima samo u RSK 600 zena i dece, i nije kriv ni NATO ni njihovi saveznici.

Zg

pre 11 godina

Stvar je jednostavna. Sukobile se dvije vojske oko teritorija. Jedna je vojno poražena i bježi. Koliko god grubo zvučalo, odlazak naroda je omogućio da sve to završi sa relativno malo žrtva s obzirom na veličinu operacija i broj naoružanih ljudi. Da li je bilo zločina? Naravno. Postoje brojne presude hrvatskih sudova, vjerojatno nedovoljno. Pretjerano granatiranje? Pa kako se drugačije osvaja grad? Kako se ušlo u Berlin 1945? U Bagdad u pustinjskoj oluji? Možda da na megafon pozovu vojsku i ljude da se predaju? Rat je na žalost takav.

drasko

pre 11 godina

U redu predsednice...
Sad nam lepo kazi ko je kriv ?!
Znao si za srbiju pisati optuznicu za genocid, pa kad tako dobro poznajes materiju , onda bi bilo valjda ljudski da kazes ko je u ovom slucaju odgovoran.
Ne predsednice, ti si takodje Vuk u jagnjecoj kozi. Znas sve ali cutis, znas ali ti je vazniji status od istine.
Neka ako mislis da je tako pametno i dobro za tebe i tvoj narod.
Koliko god se trudio da budem umeren, nekad izjave politicara vas toliko dovedu do ludila da ste svasta spremni da uradite. To je dokaz koliko ste vi svi i ovde i u Hrvatskoj kukavice. Ja znam da sto se tice zrtava nikad ne bi bio kukavica i uvek bi pricao istinu pa i po cenu zivota.
Ali vidis tu je razlika izmedju mene i tebe.Izmadju politicara i coveka !
Hvala lepo i nemoj vise glumiti parvdenika i moralistu, od toga si daleko jedno dve svetlosne godine...

Dejan

pre 11 godina

ne ne josipovicu, hag rekao da zlocina nije bilo.
to znaci da smo se mi sami medju sobom klali, ubijali i etnicki cistili i da smo u ratu sami ucestvovali, prvi rat u istoriji gde je bila samo jedna strana. vi ste samo sedeli kod kuca i sve to mirno posmatrali dok nismo sami otisli kad smo videli da vi niste za rat.
ali ok, istorija je cudo i cinjenice, treba pamtiti i nikako ne zaboraviti.

Stevka

pre 11 godina

i hoce li neko mozda reci da je hrvatska danas demokratska evropska drzava, da nisu ustasko fasisticka drzava? ja iskreno ne mogu. ovo se sve znalo unapred. gotovina nije hapsen vec je sve iscenirano. pa u hrvatskoj su svi znali za oslobadjanje i bili su spremni da reaguju, da slave. ali mi smo za sve sami krivi jer dozvoljavamo da nam sve ovo rade. niko se ne bori protiv toga. pa cim mi saradjujemo sa tim hagom onda moramo da prihvatimo i ovakve presude. da smo normalna drzava koja drzi do sebe mi bi smo odavno ali sigurno bar sad prekinuli svaku dalju saradnju sa hagom i tako poslali svima poruku da je ovo neprihvatljivo

Zoran

pre 11 godina

(mariozg, 16. novembar 2012 13:23) A šta je bilo pre 91.? A ne mislim na Drugi svetski rat. Izbacivanja sa posla, rušenje spomenika, uvođenje ustaških simbola... pa onda idu balvani.

crise de nerfs

pre 11 godina

Kole, 16. novembar 2012 10:50)
Mislim da je to njihovo samozavaravanje i laganje veliki problem za sve,pa i za Hrvatsku,i ova odluka suštinski ide najviše na štetu same Hrvatske,jer će im dati opravdanje za zločine nad drugim,ubjediti neo-fašiste u ispravnost njihovih djela-te ojačati nacionalističke struje.
Balkan neće biti miran dokle god makar i jedan narod mislio da je potpuno bezgrešan i 100% ispravan.To je čist fašizam u izvornom obliku.

новак

pre 11 godina

Колико сам ја разумео и у првостепеној пресуди је било записано да се не суди Хрватској држави и да се Хрватска не сматра одговорном. Шта сада Јосиповић прича? Да то није можда зато што Хрватска нешто крије?

Stefan Danielsson

pre 11 godina

Nista nije "dokazano", Josipovicu. Vec je "odluceno". Sramota velika. Mislim da je raspolozenje prema EU u Srbiji opalo isto koliko je poraslo u HR.

jelena

pre 11 godina

Manjeg broja koji ne zele da to prepuste zaboravu?!!! Jeste, nas trista hiljada, sta je to... Toliko sam besna da bih ovog momenta sela u neki Alkaidin avion.

Cera

pre 11 godina

Ne razumem kakav je to dokaz da Hrvatska nije počinila etničko čišćenje kao što kaže Predsednik Josipović? Etničko čišćenje i to najgore posle drugog svetskog rata za Evropu je nažalost bilo i ostalo potpuno sporedna vest u stilu "opet ti Srbi i Hrvati" i to sve ih ne zanima apsolutno. Tužno. Međutim to sigurno ne znači da etničko čišćenje nije ni postojalo. Ja to dobro znam jer sam godinama u Beogradu pomagao ljudima za koje sam siguran da u tim godinama (deca ili veoma stare osobe) nisu mogli biti nikakva legitimna meta kao što je na kraju svega ispalo. To me najviše boli jer se i sam na kraju svega osećam kao budala.

Saša

pre 11 godina

Ne kunimo ih i ne žalimo našu jadnu sudbinu. Ugledajmo se na starca Vukašina iz Klepaca, koji je krvniku u Jasenovcu jednako ponavljao "Samo ti, sinko, radi svoj posao!"
Kada nađemo njegov mir i ujedinimo se kao narod, nikakvo nam više zlo neće moći da naudi.

ccc

pre 11 godina

ne oni su verovatno isli tetki lek da odnesu, ustvari ne oni su bas tada tapkali karte ispred hajdukovig stadiona. a sada ce verovatno da se otkrije da su to u stvari srbi proterali srbe. jadnik iskompleksirani!

Goran30

pre 11 godina

Vi tu mnogo bre pisete, a ne znate činjenice. Cijela optužnica se temeljila na prekomjernom granatiranju Knina, a to je srušeno jer ako je ispaljeno 150 granata, a samo 4 su pogodile civilne objekte onda se tu ne radi o tome i to nije moglo uzrokovat bijeg 250 tisuća ljudi. Zločini su počinjeni nakon akcije od strane pojedinaca kad su Gotovina i Markač bili na drugoj fronti.

Gdje su ti "pojedinci" što su ubijali? Što ih ne pohapsite? Ah da ne želite jer vi ste žrtve a srpski civli su agresori. Da imate imalo stida ne bi ovdje dolazili provocirati!!

jedna Sanja

pre 11 godina

Jeste, zlocina je bilo tako uopsteno govoreci, jer to bas nikako ne moze da se negira, pa bio je rat pobogu. I sve pred pravdu treba izvesti, dabome. Samo krivaca ni od korova. Svi nevini,kao bebe. Demagogija, a i dokaz da pravde nema i da se sve moze prekrojiti u skladu sa trenutnim prilikama i potrebama.

Tekelija

pre 11 godina

Хрвати славе Олују, а 50% људи у Србији би опет у Југославију.
Све смо ми ово заслужили.

hm

pre 11 godina

@Vlada, 16. novembar 2012 14:47

Ma ne brinite se, neće taj šećer ništa boljeti, a znate zašto?
Eto zato što ćemo mi to odraditi u našu korist, a ići će na vašu štetu jer jednostavno nikako da naučite kako se to radi.

Inaćenje i busanje u prsa u javnosti je jedan od lošijih načina, politika mora biti tiha i neprimjetna ako se želi bilo što napraviti, dok vaši političari uporno samo galame..

Razmisljam

pre 11 godina

Moze svako da pise sta hoce sud ih je oslobodiho. To naravno ne znaci da su oni nevini nego da sud nije nasao dovoljno dokaza da ih osudi. Haradinaj je isto bio oslobodjen pa opet uhapsen

Bez_Cenzure

pre 11 godina

Da nam je stalo više do žrtava danas bi mi trebali paliti svijeće na gradskim trgovima i organizovati proteste pred hrvatskom ambasadom i oba konzulata nazivajući njihove generale pravim imenima. Da konačno odamo poštu nevino stradalim.

dejan

pre 11 godina

nemoć sirotinje ...i bes. ne ostaje nam nista drugo nego da ćutimo i da nam se hrvati podsmevaju i uče nas demokratiji i ljubavi medju narodima. vidim koliko to boli. ponekad i žrtvu silovanja proglase krivom. sud nije pravda pa pravdu i ne treba tražiti tamo. i haradinaj će biti oslobodjen. videćete.

Nesa

pre 11 godina

Pada mi na pamet samo jedna rečenica:
Then I said to my wife, "For justice, we must go to Don Corleone."
Samo što ne znam ko bi to mogao da bude.

Ivan

pre 11 godina

@(Vladimir Pula, 16. novembar 2012 12:57)

Celi svet ne tvrdi jedno. Sudije iz US, Turske i Jamajke tvrde jedno a sudije iz Italije i Malte tvrde drugo. 3:2 bio rezultat.

nesa

pre 11 godina

Da citiram Vladimira iz Pule: "...te koliko je odabir cetnickog vojvode (predsjednik srbije) i miloseviceva portaparola (premijer srbije) doprinjeo ovome? da dobijete ovakav šamar otrežnjenja? "

Ovo jeste gadno, ali sud nije tu da deli te šamare meni i ostalima koji nisu za tu dvojicu glasali, nego da donese pravdu žrtvama. Ovakvim presudama se pozicija pomenute dvojice samo dodatno cementira, ako se čak ne pravi prostor za nekog još goreg. For justice, we must go to Don Corleone. Kad bismo samo znali ko je on.

Dalmoš sa Dinare

pre 11 godina

Ne govorite istinu gdine Josipoviću.
Krivi su svi generali koji su učestvovali u ETNIČKOM čišćenju Srba iz Krajine, Like, Zapadne Slavonije, a sve po planu i u organizaciji Franje Tuđmana predsednika Hrvatske, koji je po tonskom snimku sa Briona rekao da u će u Oluji hrvatska vojska "očistiti" Srbe i "rešiti" Srpsko pitanje jer će ih biti manje od 5% u Hrvatskoj.
A oni koji su konkretno izvršavali zločine (ubijali stare, žene, decu, palili kuće da se Srbi ne vrate,...) su njihove produžene ruke.