Petak, 21.09.2012.

08:41

Štrajk medicinara na Kosovu?

Profesori Medicinskog fakulteta u Prištini, koji rade i u KBC Priština, stupiće danas u štrajk zbog neisplaćenih zarada, nezvanično saznaje "Danas".

Izvor: Danas

Štrajk medicinara na Kosovu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

13 Komentari

Sortiraj po:

Objektivan

pre 11 godina

Slažem se sa Milanom i Srbom. Profesori sa Univerziteta nisu konkurecija nezapošljenim lekarima, pravnicima, inžinjerima, radnicima. K Mitrovica je dobila Univerzitet na mala vrata. Mladi ljudi se školuju u K Mitrovici i ne moraju da napuštaju rodno mesto. A ti profesori se bave samo svojim akademskim poslom i nisu zauzeli nijednu političku ili rukovodeću funkciju u gradu. A oni su najmanje krivi zbog nezaposlenosti koja postoji u K. Mitrovici. Komentari nekompetentnih o tome da treba ukidati Medicinski fakultet ili Univerzitet su stvarno smešni. Uredno su akreditovani i ispunjavaju sve uslove za kvalitetan rad. U otežanim i vanrednim uslovima - što je tačno, ali im tim pre preba pomoći a ne otežavati situaciju ovakvim zluradim komentarima

Srba2

pre 11 godina

Ako želite da oterate intelektualnu elitu koja je donela ne samo Univerzitet već i ekonomski prosperitet i mladost u ovu sredinu možete i to. Samo ne znam koga planirate da zaposlite. Magistar i doktor nauka, vanredni i redovni profesor se ne postaje preko noći čak ni na Univerzietetu u Kosovskoj Mitrovici i Medicinskom fakultetu mada mnogi od vas ne misle tako.. Uostalom raspitajte se o stručnosti pojedinih lekara – profesora Medicinskog fakulteta Priština koji je raseljen u Kosovsku Mitrovicu među kolegama sa beogradskog i drugih Univerziteta pa će te čuti da i među njima ima odličnih stručnjaka i profesora. Zaista mi je žao što ima puno nezapošljenih na prostoru Kosova među Srbima, ali za to smo mi najmanje krivi. Ili mislite da treba otpustiti redovne profesore, ne davati im plate, oterati ih u gradove gde su se silom prilika skućili a na njihova mesta zaposliti one koji nisu morali da beže.

Srba1

pre 11 godina

Istina je da su mnogi nastavnici sa Univerziteta Priština posle proterivanja sa Kosova morali da predju da žive na prostor uže Srbije ali ne svojom voljom, već oterani sa svojih vekovnih ognjišta. Radimo na Medicinskom fakultetu koji je prebačen u Kosovsku Mitrovicu i s obzirom na uslove života i rada, stalna putovanja i odvajanja od porodica uspevamo da nekako održimo kvalitet nastave. Verujte da nije lako svake nedelje ili svake druge, putovati i prelaziti po 350 km u jednom pravcu do posla i nazad. Mnogi od nas su prevalili 50 i više godina, stanujemo u studentskom domu, delimo sudbinu svih na Kosovu, često bez struje i grejanja, prelazimo preko barikada. Ne kazem da među nama nema i onih koji nisu dobro iskoristili ovu situaciju, ali verujte nije nam lako. Mi nista drugo ne tražimo nego da nam plata bude kao plata profesora beogradskog Univerziteta. Ni veća ni manja. Iako imamo dodatnih troškova oko putovanja, smestaja i ishrane u sredini koja iako jeste naša – kosovska, nije naša Priština u kojoj smo rođeni i lepo živeli. Premešteni smo u Kosovsku Mitrovicu koja iako nas je lepo primila nije naš grad. Zapitajte se samo sta bi bilo sa severnim delom K. Mitrovice da tamo nije smešten Univerzitet. Draga braćo Srbi na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici ima i dobrih i vrednih studenata, dobrih profesora i asistenata i ružno je da takve komentare pišete o nama.

Stomatolog

pre 11 godina

Totalno je nebitno ali, Nemanja Radunović je diplomirao prošle godine a ne pre 7 godina. A medicinski fakultet u KM treba što pre zatvoriti.

Mithauzen nam nije ravan

pre 11 godina

koji crni "KBC u Pristini ..." koji bakraci. Kada procitas vest, rekao bi covek (neupuceni, a takvih ima mnog) to je onaj ' nas stari, pod nasom vlascu KBC u Pristini!?!' Prestanite da prodajete maglu i da zbunjujete ovaj narod. KBC u Pristini se nalazu U PRISTINI i u njemu rade profesori i strucnjaci albanci. Tu nema srba (zato sto su srbi najurili svoje kolege albance iz tog centra pre dvadeset godina pa im sada nema povratka tamo), i ne odvija se nikakav strajk. OVO JE GOLA ISTINA O KBC Pristina. Sve drugo u ovoj vesti je prodaja magle i manipulacija srpske javnosti sa ciljem da odrzi iluziju o 'nasem prisustvu dole'.

strajk

pre 11 godina

Za neupucene, nastavnici svih medicinskih fakulteta primaju dva dela zarade, prosvetni i zdravstveni. Ukupna plata je veca od plate lekara koji ima samo zvanje specijaliste, sto je i logicno. Nastavnici nemaju dva puna radna vremena. To je dezinformacija. To ne dozvoljava Zakon o radu. Zakon o Univerzitetu omogucava nastavnicima koji su angazovani u zdravstvenoj delatnosti da primaju celu prosvetnu platu, sto je razlog da plata bude veca od plate nekog ko je specijalista. Nastavnici prakticno obavljaju dva posla. Zato su i placeni. Oba posla se preklapaju u istom radnom vremenu. Posto je logicno da u okviru radnog vremena ne mozete da istovremeno radite sa pacijentima i proucavate naucnu literaturu, spremate predavanja i vezbe, prisustvujete kongresima, to su svi nastavnici prinudjeni da zrtvuju slobodno vreme kako bi odgovorili izazovima profesije. Otuda i veca plata. Svi nastavnici znaju o cemu pricam.
Ako neko misli da biti nastavnik, znaci dignuti noge uvis i primati platu, to je njegovo pravo. Mogu samo da mu porucim da je u zabludi. Strucnost i kompetentnost nastavnika i lekara mogu ocenjivati samo njihove kolege u istom ili visem zvanju. Ostali mogu da komentarisu, ali njihovo misljenje je irelevantno.

knjigovodja

pre 11 godina

Pa izvolite profesori i doktori dodjite sa porodicama i vratite se da zivite na KiM sa kojeg ste prodali stanove i pobegli jos `99 godine. A ovako,punih 13 godina putujete iz Beograda gde su vam porodice,primate plate preko 250.000 dinara i jos se zalite. Ako vam se to ne svidja,napustite. Zaposlice se oni koji se od vas nisu mogli zaposliti svih ovih godina a zive bez posla na Kosovu i jos su tako prinudjeni da konkurisu bilo gde pa i u kosovskim institucijama a potom ih prozivate da su "izdajnici" a vi "patriote" i jos im se bacaju bombe i pale automobili kao sto su to uradili diplomiranom stomatologu koji je diplomirao jos pre 7 godina,Nemanji Radunovicu iz KM.Covek je zaludno konkuriaso u bolnici i zdravstvenim ustanovama u Kos.Mitrovici ali nije bilo mesta od takvih kao sto ste vi. Sada kada se ozenio i ceka prinovu,zaposlio se u administrativnoj kancelariji u Kos.Mitrovici za platu od 550e.i jos mu se pali auto. Bruka!

Nepoznati

pre 11 godina

Ma koji bre strajk meicinara? Mi koji zivimo ovde znamo kako oni zive. Jeste da su strucnjaci ali brate polako malo. Sta ja da kazem koji ne primam ni jedan dinar, cak ni minimalac a godinama sam na evidenciji NSZ. Sta bi bilo kada bi mi koji nista ne primamo otisli sa prostora Kosova? Koga bi oni tada lecili? Zna se da ce oni da strajkuju ali da se ja pitam ni jedan dinar im ne bi dao. Ti isti profesori koji su i doktori primaju najmanje po 250.000 dinara platu, imaju stanove u Srbiji, tamo im porodice koje luksuzno zive dok mi slepci koji verujemo da ce se nesto na bolje promeniti i dalje zivimo bedno. Cujem li da se njima to isplati ja sa svojom porodicom odoh negde daleko da ne gledam vise tu nepravdu.Zgadile mi se vise te price. da ja imam radno mesto ne bih ovo pisao i nista me ne bi zanimalo, ovako jedva sastavljajuci kraj sa krajem imam ovaj internet i pisem vam. Mozda ce se neko pitati odakle mi pare za internet? E pa draga gospodo ja nadnicarim i zaradim koji dinar kako za sebe tako i za porodicu.

kmania

pre 11 godina

Taj nazovi fakultet nije potreban uopste.Sluzi samo da se uzima novac i duple plate i nista vise.O kvalitetu nastave ne treba komentarisati uopste.Rupu bez dna zatvoriti odmah jer samo brukaju i ovo malo ugleda sto mi medicinari imamo.

Boki

pre 11 godina

Profesori na fakultetu koji rade i u KBC-u u Gracanici, primaju oko 250 000 dinara! Imaju puno radno verme na fakultetu, kao i u KBC-u. Da li je to logicno i moguce, da u dve institucije imas po 100% radnog vremena?!

sale

pre 11 godina

Bezobrazluk, ne bi radili za manje od 100,000din, pa ne moraju nek idu negde drugo da rade!

Ti profesori/lekari su jedan od glavnih razloga zasto se prica o ogromnim platama na KiM.
Dolaze da rade samo JEDNU nedelju mesecno (i tada uglavnom odu u cetvrtak) ni tada ne rade nista, za to primaju ogromne plate a 90% njih zivi u Beogradu, tamo trose svoja primanja i nikakve veze nemaju sa ljudima koji zive na KiM.

U toj grupi ima 5-7 stvarnih strucnjaka, i par stvarno talentovanih mladih asistenata, koje treba zadrzati na neki nacin, a ostatak su profesorcici i asistenti koji su preko veze tu primljeni (uglavnom rodjaci) nemaju pojma sa svojim poslom, kriterijume su unazadili, fakultet (svojim neradom) upropastili!

Skywalker

pre 11 godina

Uh, strasno sam se nasekirao. Je l' to bejahu oni sto su prodali drzavne stanove koji su im dati na koriscenje? Zbog takvih kojima je sve malo i koji nemaju ni najmanji osecaj da neko drugi nema skoro nista, smo dosli dovde.

Boki

pre 11 godina

Profesori na fakultetu koji rade i u KBC-u u Gracanici, primaju oko 250 000 dinara! Imaju puno radno verme na fakultetu, kao i u KBC-u. Da li je to logicno i moguce, da u dve institucije imas po 100% radnog vremena?!

knjigovodja

pre 11 godina

Pa izvolite profesori i doktori dodjite sa porodicama i vratite se da zivite na KiM sa kojeg ste prodali stanove i pobegli jos `99 godine. A ovako,punih 13 godina putujete iz Beograda gde su vam porodice,primate plate preko 250.000 dinara i jos se zalite. Ako vam se to ne svidja,napustite. Zaposlice se oni koji se od vas nisu mogli zaposliti svih ovih godina a zive bez posla na Kosovu i jos su tako prinudjeni da konkurisu bilo gde pa i u kosovskim institucijama a potom ih prozivate da su "izdajnici" a vi "patriote" i jos im se bacaju bombe i pale automobili kao sto su to uradili diplomiranom stomatologu koji je diplomirao jos pre 7 godina,Nemanji Radunovicu iz KM.Covek je zaludno konkuriaso u bolnici i zdravstvenim ustanovama u Kos.Mitrovici ali nije bilo mesta od takvih kao sto ste vi. Sada kada se ozenio i ceka prinovu,zaposlio se u administrativnoj kancelariji u Kos.Mitrovici za platu od 550e.i jos mu se pali auto. Bruka!

kmania

pre 11 godina

Taj nazovi fakultet nije potreban uopste.Sluzi samo da se uzima novac i duple plate i nista vise.O kvalitetu nastave ne treba komentarisati uopste.Rupu bez dna zatvoriti odmah jer samo brukaju i ovo malo ugleda sto mi medicinari imamo.

sale

pre 11 godina

Bezobrazluk, ne bi radili za manje od 100,000din, pa ne moraju nek idu negde drugo da rade!

Ti profesori/lekari su jedan od glavnih razloga zasto se prica o ogromnim platama na KiM.
Dolaze da rade samo JEDNU nedelju mesecno (i tada uglavnom odu u cetvrtak) ni tada ne rade nista, za to primaju ogromne plate a 90% njih zivi u Beogradu, tamo trose svoja primanja i nikakve veze nemaju sa ljudima koji zive na KiM.

U toj grupi ima 5-7 stvarnih strucnjaka, i par stvarno talentovanih mladih asistenata, koje treba zadrzati na neki nacin, a ostatak su profesorcici i asistenti koji su preko veze tu primljeni (uglavnom rodjaci) nemaju pojma sa svojim poslom, kriterijume su unazadili, fakultet (svojim neradom) upropastili!

strajk

pre 11 godina

Za neupucene, nastavnici svih medicinskih fakulteta primaju dva dela zarade, prosvetni i zdravstveni. Ukupna plata je veca od plate lekara koji ima samo zvanje specijaliste, sto je i logicno. Nastavnici nemaju dva puna radna vremena. To je dezinformacija. To ne dozvoljava Zakon o radu. Zakon o Univerzitetu omogucava nastavnicima koji su angazovani u zdravstvenoj delatnosti da primaju celu prosvetnu platu, sto je razlog da plata bude veca od plate nekog ko je specijalista. Nastavnici prakticno obavljaju dva posla. Zato su i placeni. Oba posla se preklapaju u istom radnom vremenu. Posto je logicno da u okviru radnog vremena ne mozete da istovremeno radite sa pacijentima i proucavate naucnu literaturu, spremate predavanja i vezbe, prisustvujete kongresima, to su svi nastavnici prinudjeni da zrtvuju slobodno vreme kako bi odgovorili izazovima profesije. Otuda i veca plata. Svi nastavnici znaju o cemu pricam.
Ako neko misli da biti nastavnik, znaci dignuti noge uvis i primati platu, to je njegovo pravo. Mogu samo da mu porucim da je u zabludi. Strucnost i kompetentnost nastavnika i lekara mogu ocenjivati samo njihove kolege u istom ili visem zvanju. Ostali mogu da komentarisu, ali njihovo misljenje je irelevantno.

Nepoznati

pre 11 godina

Ma koji bre strajk meicinara? Mi koji zivimo ovde znamo kako oni zive. Jeste da su strucnjaci ali brate polako malo. Sta ja da kazem koji ne primam ni jedan dinar, cak ni minimalac a godinama sam na evidenciji NSZ. Sta bi bilo kada bi mi koji nista ne primamo otisli sa prostora Kosova? Koga bi oni tada lecili? Zna se da ce oni da strajkuju ali da se ja pitam ni jedan dinar im ne bi dao. Ti isti profesori koji su i doktori primaju najmanje po 250.000 dinara platu, imaju stanove u Srbiji, tamo im porodice koje luksuzno zive dok mi slepci koji verujemo da ce se nesto na bolje promeniti i dalje zivimo bedno. Cujem li da se njima to isplati ja sa svojom porodicom odoh negde daleko da ne gledam vise tu nepravdu.Zgadile mi se vise te price. da ja imam radno mesto ne bih ovo pisao i nista me ne bi zanimalo, ovako jedva sastavljajuci kraj sa krajem imam ovaj internet i pisem vam. Mozda ce se neko pitati odakle mi pare za internet? E pa draga gospodo ja nadnicarim i zaradim koji dinar kako za sebe tako i za porodicu.

Skywalker

pre 11 godina

Uh, strasno sam se nasekirao. Je l' to bejahu oni sto su prodali drzavne stanove koji su im dati na koriscenje? Zbog takvih kojima je sve malo i koji nemaju ni najmanji osecaj da neko drugi nema skoro nista, smo dosli dovde.

Mithauzen nam nije ravan

pre 11 godina

koji crni "KBC u Pristini ..." koji bakraci. Kada procitas vest, rekao bi covek (neupuceni, a takvih ima mnog) to je onaj ' nas stari, pod nasom vlascu KBC u Pristini!?!' Prestanite da prodajete maglu i da zbunjujete ovaj narod. KBC u Pristini se nalazu U PRISTINI i u njemu rade profesori i strucnjaci albanci. Tu nema srba (zato sto su srbi najurili svoje kolege albance iz tog centra pre dvadeset godina pa im sada nema povratka tamo), i ne odvija se nikakav strajk. OVO JE GOLA ISTINA O KBC Pristina. Sve drugo u ovoj vesti je prodaja magle i manipulacija srpske javnosti sa ciljem da odrzi iluziju o 'nasem prisustvu dole'.

Stomatolog

pre 11 godina

Totalno je nebitno ali, Nemanja Radunović je diplomirao prošle godine a ne pre 7 godina. A medicinski fakultet u KM treba što pre zatvoriti.

Srba1

pre 11 godina

Istina je da su mnogi nastavnici sa Univerziteta Priština posle proterivanja sa Kosova morali da predju da žive na prostor uže Srbije ali ne svojom voljom, već oterani sa svojih vekovnih ognjišta. Radimo na Medicinskom fakultetu koji je prebačen u Kosovsku Mitrovicu i s obzirom na uslove života i rada, stalna putovanja i odvajanja od porodica uspevamo da nekako održimo kvalitet nastave. Verujte da nije lako svake nedelje ili svake druge, putovati i prelaziti po 350 km u jednom pravcu do posla i nazad. Mnogi od nas su prevalili 50 i više godina, stanujemo u studentskom domu, delimo sudbinu svih na Kosovu, često bez struje i grejanja, prelazimo preko barikada. Ne kazem da među nama nema i onih koji nisu dobro iskoristili ovu situaciju, ali verujte nije nam lako. Mi nista drugo ne tražimo nego da nam plata bude kao plata profesora beogradskog Univerziteta. Ni veća ni manja. Iako imamo dodatnih troškova oko putovanja, smestaja i ishrane u sredini koja iako jeste naša – kosovska, nije naša Priština u kojoj smo rođeni i lepo živeli. Premešteni smo u Kosovsku Mitrovicu koja iako nas je lepo primila nije naš grad. Zapitajte se samo sta bi bilo sa severnim delom K. Mitrovice da tamo nije smešten Univerzitet. Draga braćo Srbi na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici ima i dobrih i vrednih studenata, dobrih profesora i asistenata i ružno je da takve komentare pišete o nama.

Srba2

pre 11 godina

Ako želite da oterate intelektualnu elitu koja je donela ne samo Univerzitet već i ekonomski prosperitet i mladost u ovu sredinu možete i to. Samo ne znam koga planirate da zaposlite. Magistar i doktor nauka, vanredni i redovni profesor se ne postaje preko noći čak ni na Univerzietetu u Kosovskoj Mitrovici i Medicinskom fakultetu mada mnogi od vas ne misle tako.. Uostalom raspitajte se o stručnosti pojedinih lekara – profesora Medicinskog fakulteta Priština koji je raseljen u Kosovsku Mitrovicu među kolegama sa beogradskog i drugih Univerziteta pa će te čuti da i među njima ima odličnih stručnjaka i profesora. Zaista mi je žao što ima puno nezapošljenih na prostoru Kosova među Srbima, ali za to smo mi najmanje krivi. Ili mislite da treba otpustiti redovne profesore, ne davati im plate, oterati ih u gradove gde su se silom prilika skućili a na njihova mesta zaposliti one koji nisu morali da beže.

Objektivan

pre 11 godina

Slažem se sa Milanom i Srbom. Profesori sa Univerziteta nisu konkurecija nezapošljenim lekarima, pravnicima, inžinjerima, radnicima. K Mitrovica je dobila Univerzitet na mala vrata. Mladi ljudi se školuju u K Mitrovici i ne moraju da napuštaju rodno mesto. A ti profesori se bave samo svojim akademskim poslom i nisu zauzeli nijednu političku ili rukovodeću funkciju u gradu. A oni su najmanje krivi zbog nezaposlenosti koja postoji u K. Mitrovici. Komentari nekompetentnih o tome da treba ukidati Medicinski fakultet ili Univerzitet su stvarno smešni. Uredno su akreditovani i ispunjavaju sve uslove za kvalitetan rad. U otežanim i vanrednim uslovima - što je tačno, ali im tim pre preba pomoći a ne otežavati situaciju ovakvim zluradim komentarima

kmania

pre 11 godina

Taj nazovi fakultet nije potreban uopste.Sluzi samo da se uzima novac i duple plate i nista vise.O kvalitetu nastave ne treba komentarisati uopste.Rupu bez dna zatvoriti odmah jer samo brukaju i ovo malo ugleda sto mi medicinari imamo.

Stomatolog

pre 11 godina

Totalno je nebitno ali, Nemanja Radunović je diplomirao prošle godine a ne pre 7 godina. A medicinski fakultet u KM treba što pre zatvoriti.

Boki

pre 11 godina

Profesori na fakultetu koji rade i u KBC-u u Gracanici, primaju oko 250 000 dinara! Imaju puno radno verme na fakultetu, kao i u KBC-u. Da li je to logicno i moguce, da u dve institucije imas po 100% radnog vremena?!

knjigovodja

pre 11 godina

Pa izvolite profesori i doktori dodjite sa porodicama i vratite se da zivite na KiM sa kojeg ste prodali stanove i pobegli jos `99 godine. A ovako,punih 13 godina putujete iz Beograda gde su vam porodice,primate plate preko 250.000 dinara i jos se zalite. Ako vam se to ne svidja,napustite. Zaposlice se oni koji se od vas nisu mogli zaposliti svih ovih godina a zive bez posla na Kosovu i jos su tako prinudjeni da konkurisu bilo gde pa i u kosovskim institucijama a potom ih prozivate da su "izdajnici" a vi "patriote" i jos im se bacaju bombe i pale automobili kao sto su to uradili diplomiranom stomatologu koji je diplomirao jos pre 7 godina,Nemanji Radunovicu iz KM.Covek je zaludno konkuriaso u bolnici i zdravstvenim ustanovama u Kos.Mitrovici ali nije bilo mesta od takvih kao sto ste vi. Sada kada se ozenio i ceka prinovu,zaposlio se u administrativnoj kancelariji u Kos.Mitrovici za platu od 550e.i jos mu se pali auto. Bruka!

Nepoznati

pre 11 godina

Ma koji bre strajk meicinara? Mi koji zivimo ovde znamo kako oni zive. Jeste da su strucnjaci ali brate polako malo. Sta ja da kazem koji ne primam ni jedan dinar, cak ni minimalac a godinama sam na evidenciji NSZ. Sta bi bilo kada bi mi koji nista ne primamo otisli sa prostora Kosova? Koga bi oni tada lecili? Zna se da ce oni da strajkuju ali da se ja pitam ni jedan dinar im ne bi dao. Ti isti profesori koji su i doktori primaju najmanje po 250.000 dinara platu, imaju stanove u Srbiji, tamo im porodice koje luksuzno zive dok mi slepci koji verujemo da ce se nesto na bolje promeniti i dalje zivimo bedno. Cujem li da se njima to isplati ja sa svojom porodicom odoh negde daleko da ne gledam vise tu nepravdu.Zgadile mi se vise te price. da ja imam radno mesto ne bih ovo pisao i nista me ne bi zanimalo, ovako jedva sastavljajuci kraj sa krajem imam ovaj internet i pisem vam. Mozda ce se neko pitati odakle mi pare za internet? E pa draga gospodo ja nadnicarim i zaradim koji dinar kako za sebe tako i za porodicu.

Mithauzen nam nije ravan

pre 11 godina

koji crni "KBC u Pristini ..." koji bakraci. Kada procitas vest, rekao bi covek (neupuceni, a takvih ima mnog) to je onaj ' nas stari, pod nasom vlascu KBC u Pristini!?!' Prestanite da prodajete maglu i da zbunjujete ovaj narod. KBC u Pristini se nalazu U PRISTINI i u njemu rade profesori i strucnjaci albanci. Tu nema srba (zato sto su srbi najurili svoje kolege albance iz tog centra pre dvadeset godina pa im sada nema povratka tamo), i ne odvija se nikakav strajk. OVO JE GOLA ISTINA O KBC Pristina. Sve drugo u ovoj vesti je prodaja magle i manipulacija srpske javnosti sa ciljem da odrzi iluziju o 'nasem prisustvu dole'.

Skywalker

pre 11 godina

Uh, strasno sam se nasekirao. Je l' to bejahu oni sto su prodali drzavne stanove koji su im dati na koriscenje? Zbog takvih kojima je sve malo i koji nemaju ni najmanji osecaj da neko drugi nema skoro nista, smo dosli dovde.

sale

pre 11 godina

Bezobrazluk, ne bi radili za manje od 100,000din, pa ne moraju nek idu negde drugo da rade!

Ti profesori/lekari su jedan od glavnih razloga zasto se prica o ogromnim platama na KiM.
Dolaze da rade samo JEDNU nedelju mesecno (i tada uglavnom odu u cetvrtak) ni tada ne rade nista, za to primaju ogromne plate a 90% njih zivi u Beogradu, tamo trose svoja primanja i nikakve veze nemaju sa ljudima koji zive na KiM.

U toj grupi ima 5-7 stvarnih strucnjaka, i par stvarno talentovanih mladih asistenata, koje treba zadrzati na neki nacin, a ostatak su profesorcici i asistenti koji su preko veze tu primljeni (uglavnom rodjaci) nemaju pojma sa svojim poslom, kriterijume su unazadili, fakultet (svojim neradom) upropastili!

strajk

pre 11 godina

Za neupucene, nastavnici svih medicinskih fakulteta primaju dva dela zarade, prosvetni i zdravstveni. Ukupna plata je veca od plate lekara koji ima samo zvanje specijaliste, sto je i logicno. Nastavnici nemaju dva puna radna vremena. To je dezinformacija. To ne dozvoljava Zakon o radu. Zakon o Univerzitetu omogucava nastavnicima koji su angazovani u zdravstvenoj delatnosti da primaju celu prosvetnu platu, sto je razlog da plata bude veca od plate nekog ko je specijalista. Nastavnici prakticno obavljaju dva posla. Zato su i placeni. Oba posla se preklapaju u istom radnom vremenu. Posto je logicno da u okviru radnog vremena ne mozete da istovremeno radite sa pacijentima i proucavate naucnu literaturu, spremate predavanja i vezbe, prisustvujete kongresima, to su svi nastavnici prinudjeni da zrtvuju slobodno vreme kako bi odgovorili izazovima profesije. Otuda i veca plata. Svi nastavnici znaju o cemu pricam.
Ako neko misli da biti nastavnik, znaci dignuti noge uvis i primati platu, to je njegovo pravo. Mogu samo da mu porucim da je u zabludi. Strucnost i kompetentnost nastavnika i lekara mogu ocenjivati samo njihove kolege u istom ili visem zvanju. Ostali mogu da komentarisu, ali njihovo misljenje je irelevantno.

Srba1

pre 11 godina

Istina je da su mnogi nastavnici sa Univerziteta Priština posle proterivanja sa Kosova morali da predju da žive na prostor uže Srbije ali ne svojom voljom, već oterani sa svojih vekovnih ognjišta. Radimo na Medicinskom fakultetu koji je prebačen u Kosovsku Mitrovicu i s obzirom na uslove života i rada, stalna putovanja i odvajanja od porodica uspevamo da nekako održimo kvalitet nastave. Verujte da nije lako svake nedelje ili svake druge, putovati i prelaziti po 350 km u jednom pravcu do posla i nazad. Mnogi od nas su prevalili 50 i više godina, stanujemo u studentskom domu, delimo sudbinu svih na Kosovu, često bez struje i grejanja, prelazimo preko barikada. Ne kazem da među nama nema i onih koji nisu dobro iskoristili ovu situaciju, ali verujte nije nam lako. Mi nista drugo ne tražimo nego da nam plata bude kao plata profesora beogradskog Univerziteta. Ni veća ni manja. Iako imamo dodatnih troškova oko putovanja, smestaja i ishrane u sredini koja iako jeste naša – kosovska, nije naša Priština u kojoj smo rođeni i lepo živeli. Premešteni smo u Kosovsku Mitrovicu koja iako nas je lepo primila nije naš grad. Zapitajte se samo sta bi bilo sa severnim delom K. Mitrovice da tamo nije smešten Univerzitet. Draga braćo Srbi na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici ima i dobrih i vrednih studenata, dobrih profesora i asistenata i ružno je da takve komentare pišete o nama.

Srba2

pre 11 godina

Ako želite da oterate intelektualnu elitu koja je donela ne samo Univerzitet već i ekonomski prosperitet i mladost u ovu sredinu možete i to. Samo ne znam koga planirate da zaposlite. Magistar i doktor nauka, vanredni i redovni profesor se ne postaje preko noći čak ni na Univerzietetu u Kosovskoj Mitrovici i Medicinskom fakultetu mada mnogi od vas ne misle tako.. Uostalom raspitajte se o stručnosti pojedinih lekara – profesora Medicinskog fakulteta Priština koji je raseljen u Kosovsku Mitrovicu među kolegama sa beogradskog i drugih Univerziteta pa će te čuti da i među njima ima odličnih stručnjaka i profesora. Zaista mi je žao što ima puno nezapošljenih na prostoru Kosova među Srbima, ali za to smo mi najmanje krivi. Ili mislite da treba otpustiti redovne profesore, ne davati im plate, oterati ih u gradove gde su se silom prilika skućili a na njihova mesta zaposliti one koji nisu morali da beže.

Objektivan

pre 11 godina

Slažem se sa Milanom i Srbom. Profesori sa Univerziteta nisu konkurecija nezapošljenim lekarima, pravnicima, inžinjerima, radnicima. K Mitrovica je dobila Univerzitet na mala vrata. Mladi ljudi se školuju u K Mitrovici i ne moraju da napuštaju rodno mesto. A ti profesori se bave samo svojim akademskim poslom i nisu zauzeli nijednu političku ili rukovodeću funkciju u gradu. A oni su najmanje krivi zbog nezaposlenosti koja postoji u K. Mitrovici. Komentari nekompetentnih o tome da treba ukidati Medicinski fakultet ili Univerzitet su stvarno smešni. Uredno su akreditovani i ispunjavaju sve uslove za kvalitetan rad. U otežanim i vanrednim uslovima - što je tačno, ali im tim pre preba pomoći a ne otežavati situaciju ovakvim zluradim komentarima