Nema više umanjenja cene lekova?

Beograd -- Grupacija proizvođača lekova preporučila članicama da povuku potpise sa Protokola sa RFZO, po kome bi trebalo da umanje cene lekova za 10 odsto.

Izvor: Politika
Pošaljite komentar
 1. Takav stav ne odrazava pravo stanje stvari. Cinjenica je da ne postoji bransa u kojoj proizvod mora da prodje toliko provera kao sto je slucaj sa lekovima. Od izolovanja supstance do izlaska leka na trziste prodje i 10-ak godina, sve provere koje lek mora da prodje su skupe i cesto lek i ne izadje na trziste jer se pokaze nedelotvornim. Taj trosak se ugradjuje u cenu drugih supstanci koje su na trzistu. Sa generickim lekovima je drugacije, cim istekne patent generici krecu sa proizvodnjom, oslobodjeni svih troskova koji prate razvoj leka pa idu sa nekoliko puta nizom cenom. Plate i troskovi "reprezentacije" u farmaceutskoj industriji cine 20-ak % cene leka, ko veruje da je drugacije, u zabludi je.
   (Vladislav, 1. septembar 2012 22:18)

  # Link komentara

 2. Vladislave, sve ste rekli u prvoj recenici do zareza, jer je u toj "VELIKOJ ZARADI' sadrzan sav trosak. Izmotavanja i prepodobnosti umisljenih razvojnih farmaceutskih razvojasa su samo naduvavanje plata "fenomenalnih" strucnjaka.
  I to dize troskove i cenu leka!
  Kao da su ostali inzenjeri u drugim bransama manje fenomenalni u znanju od kolega fakultetlija koji jedino nemaju srece da prave misterije (i probleme proizvodnji) u sektorima za razvoj u farmaciji.
  (ex-farmaceut, 1. septembar 2012 20:45)

  # Link komentara

 3. @ ex farmaceut, sve to stoji, zarada na lekovima je velika, ali se seti puta koji lek prodje dok dodje na trziste. razvoj, istrazivanja i na kraju samo jedan proizvod od 5 koji udju fazu 3 doceka prodaju na trzistu a do tada je razvoj kostao vise stotina miliona eura. Sve to ulazi u cenu leka. Ne verujem da pelene kostaju vise od 5 din/kom u proizvodnji a u maloprodaji su 22din/ kom...gorivo 160 din/lit a drzava uzme 80 din na akcize i druge dazbine. Patike od 15990 din u zemlju ulaze sa cenom od 39 do 49 eur. I to je sve ok. Hajde ti farmaceut otvori pekaru, pravi kifle za 10 din a prodaj za 12, prvi cu ja da ti budem musterija. Treba istraziti i kazniti sve nedozvoljene radnje, ali i dozvoliti, omoguciti poslovanje u fer uslovima. Zna se koliki je kurs i to treba da vazi jednako za sve. I zasto su primorani proizvodjaci lekova da potpisuju protokole o povratu 10% iznosa koji participira fond? Nek primoraju to isto proizvodjace mleka, mesa, ulja...Socijalni mir brane preko tudjih ledja a na drugoj strani ne pokazuju da ce da se sami potrude da poboljsaju standard stanovnistva.
   (Vladislav, 1. septembar 2012 13:24)

  # Link komentara

 4. Kad se ujedine zdravstvo i bela kuga, ovde nece biti nikog zivog!
  (Archi, 1. septembar 2012 11:19)

  # Link komentara

 5. Znaci na A listi jos manje lekova.
  (Nebojsa P, 1. septembar 2012 10:27)

  # Link komentara

 6. U zdravstvu neće biti pomaka dok se ne istraže posledice delovanja Ali Babe Tomice Milosavljevića i njegove BANDE.
  Sve dok na optuženičku klupu ne sednu:
  Tomica Milosavljević Nevena Karanović
  Dragomir Marisavljević Elizabeta Paunović
  Zorica Pavlović, isto kao i Svetlana Vukajlović neće biti prosperiteta neće biti plata, neće biti ničega dobrog!
  Moraju da se suoče sa pravdom!
  DA LI IH ŠTITI DINKIĆ? ŠTA MISLITE
  (Dr Radmila, 1. septembar 2012 09:32)

  # Link komentara

 7. naivni li su ovi u rfzo, evo ja bih da pazarim evre po njihovom kursu...
   (pera kojot genije, 1. septembar 2012 09:10)

  # Link komentara

 8. lopovi!!! mafija!!!
   (pamplonac, 1. septembar 2012 07:21)

  # Link komentara

 9. Bilo bi dobro kad bi gospodja ministarka od nekog postenog "insajdera" pribavila tzv proizvodjacke kalkulacije lekova, narocito generickih, pa bi videla koliko su svarne cene po kutiji leka na izlazu iz fabrickog skladista.Narocito od kada su se vec godinama farmaceutske kuce snabdevaju sirovinama iz Kine i Indije.Tada bi se zapitala kako to da se u farmaciji zivi na visokoj nozi(plate menadzmenta,objekti,kongresi lekara kojima se lekari kupuju da prepisuju lekove bas te farma kuce, sponzorisanje klubova, fondovi,...

  Videla bi sta se sve tovari na cenu leka koju traze da plati RZZO,odnosno od drzave. Farmaceutska idustrija uvek place kako im je tesko, pa kad kao "zrtvuje" 10 posto "od usta" onda svi treba da su srecni.Videla bi da su prodajne cene preparata cesto i 50-80 posto vece od proizvodne cene.
  Ali takve istinite proizvodne kalkulacije se strogo cuvaju da bi se lepo zivelo od onih friziranih koje mnogi u kancelarijama ministarstva ne znaju da analiziraju.
  Ne treba im dozvoliti nikakve ustupke narocito u ovom teskom vremenu za narod. Kurs evra ispod 100 dinara je sasvim korektan.
  (ex-farmaceut, 1. septembar 2012 05:12)

  # Link komentara

 10. Kako verovati u ispravnost sveta u kojem se zdravlje i pravda dobijaju novcem? Ukoliko je društvo toga svesno, a evo već decenijama ništa ne čini, onda je to jasan znak da je teško bolesno. Nekada su robovi služili carevima, sada služe trgovcima.
  (Ponoćni anđeo, 1. septembar 2012 02:28)

  # Link komentara

 11. Ovakvu vest bi trebalo servirati sa Bensedinom.
  (DEDA CVETKO, 1. septembar 2012 02:23)

  # Link komentara