Sreda, 29.08.2012.

10:45

Srbija je imala kanadere za požare

Nakon prodaje kanadera Srbija je prinuđena da svake godine traži pomoć zbog letnjih požara. "Račun" je na kraju veći od cene protivpožarnih aviona, piše Danas.

Izvor: Danas

Srbija je imala kanadere za požare IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

hooh

pre 8 godina

Hajde fino priznajte da ste se vodili za tim da ih date jeftino grcima da ih ne bi morali vratiti besplatno ostaloj ekipi iz SFRJ. Da se mene pita utvrdilo bi se kojoj republici koliko kanadera treba pripasti po sukcesiji, to bi se kupilo, a račun ispostavilo pametnoj državi koja ih je bagatelno prodala. Eh a gdje je ostala avijacija i cijela mornarica.

Nik

pre 11 godina

Ceo svet gloda istu kosku, kako efikasno gasiti požar?! Pravo pitanje je, kako požar detektovati u ranoj fazi, i u roku od pola sata pogasiti sa običnim vatrogascima ili par prolaza avionom. Nije komplikovano, samo treba malo domaće pameti, da se razviju jefini i efikasni senzori dima ili panoramski termo vizijski senzori na solarni pogon i postave na ugroženim područjima u krošnje drveća ili na vrh brda. Nadzorni centar ima sliku i dobija alarm ukoliko je nešto sumnjivo. Jedan senzor bi mogao da pokrije desetine kvadratnih kilometara, od 1.7 - 31.8 bi važila potpuna zabrana otvorene vatre na ugroženim područjima, tako da lažnih alarma ne bi bilo. Uporedite to, sa ogromnim troškovima saniranja posledica i intervencija tehnike i ljudi. Bolje sprečiti...

Teodor

pre 11 godina

Canadair cl-215 za punjenje tankova zahteva vodenu povrsinu od min 1,2 km, dubine min 2 m. I potrebno mu je 8-10 s da pokupi vodu. Dakle nije mu potrebno more, jezero ili veca reka odgovaraju.

http://www.environment.gov.sk.ca/adx/aspx/adxGetMedia.aspx?DocID=06f4df9e-a7a4-4923-9e51-d50031e9dca1&MediaID=1455&Filename=Specifications+of+the+Canadair+CL-215.pdf&l=English

somina

pre 11 godina

Naivni su svi koji misle da bi avioni- kanaderi nakon toliko vremena "akanja" mogli nešto učiniti na gašenju požara ove godine. Manje- više, svi znamao koliko se proteklih dve decenije ulagalo u Vojsku. To je bilo nedovoljno za održavanje i ovo nešto borbene avijacije, a kamoli za održavanje nekih tamo protivpožarnih aviona, koji nam do ove godine skoro ni trebali nisu. Siguran sam da bi kanaderi sve ove godine bili skrajnuti na neke sporedne piste, gde bi nagrizani zubom vremena dobili status sirovine za otpad. A na otpadu vrede kao "staro gvožđe", te bi cena bila niža od cene po kojoj su prodati Grcima. Prema tome, braćo kritizeri i dušebrižnici ne brinite. Sve i da smo hteli, te avione nismo mogli zadržati jer ni farbu za njih nismo imali čime kupiti. Piloti na borbenim avionima su jedva obezbeđivali sate naleta. Itd, itd.

i

pre 11 godina

samo Kanader nosi 5,5t vode, Berijev 12t vode, a IL-76 42t vode, Postoji razlika zar ne? Jedan let Iljušina je kao 8 letova Kanadera!!
(Ludi Milojko, 29. avgust 2012 11:44)
Teoretski da nazalost ono sto sam ja video na Tari poslednjih dana je da IL-76 nije napravljen za ove nase brdovite terene nego nepregledne ruske stepe i da kanaderovih 5 t vise vredi od il ovih 42.Jednostavno mora da leti previsoko i prebrzo tako da se voda rastura na preveliku povrsinu vrlo neprecizno.Kanader nosi manju kolicinu ali moze da pogodi front tako da je efikasniji.

Kvazimodo Sorabius

pre 11 godina

s t v@,
uz šture pretpostavke da je tako, po sistemu sećanja posle 21 godine, najgore je tvrditi da "nisu predviđeni za gašenje morskom već slatkom vodom"...
Gašenje požara se i inače gasi isključivo slatkom vodom, jer - ako bi se gasilo slanom - vekovima bi vegetacija bila oštećena! Posle slane vode (morske) godinama ni trava, ni gljive ne bi rasle. Postoji pojam "slano tle" - SLATINA, kao ime za besplodno tle.
Ako si gledao gašenje, kako kažeš, onda si trebao pitati, a dobio bi odgovor: avioni (i helikopteri) su zahvatali vodu na Bilećkom jezeru, danas u RS, a ne na Slovenskoj plaži.
I ako je Skadarsko jezero bilo na par kilometara, iz njega se "ne sme zahvatati voda" jer je i vlasništvo Albanije.
Sada, posle obnovljenog bratstva s Albanijom i Kosovom Tačija i Haradinaja - možda bi se i moglo, jer - Dodik verovatno ne bi dao...
Vidiš, ja nisam gledao - ja sam učestvovao, ali mi "očita bukvicu" bez pokrića, hehe.

s t v

pre 11 godina

Kanaderi su svojevremeno kupljeni u Kanadi i bili su polovni.
Bili su stacionirani u Zadru.
Bilo ih je par komada.
Nisu bili predviđeni za morsku vodu već za slatku (jezersku) pa su trpeli oštećenja.
Po izbijanju sukoba prebačeni u Tivat (mislim da je jedan ostao u Zadru jer je bio pokvaren), a nedugo posle toga prodati Grcima
Upravljati ovim avionom je rizično jer se leti nisko (radi efekta vodene zavese) kroz vazduh sa visokom temperaturom gde je drugačuja aerodinamika
Helikopteri su lepa zamisao, ali učinak je mali. Tek oni ne smeju da se spuste nisko jer postoji mogućnost da neki krak bude pod dejstvom toplog, a neki hladnog vazduha što izaziva veliku nestabilnost što, uz teret od nekoliko tona koje visi kao klatno ima za posledicu pad.
Pre bilo kakvog komentarisanja treba znati osnovu teme
Bio sam sa ljudima iz održavanja tih aviona 91. kada je gašen požar iznad Budve.

kraja

pre 11 godina

...cemu misterija...

" ali je odluka bila doneta na višim instancama."

...arhiva drzavnih organa, odluka o prodaji, datum, potpis, potpisnika u istrazni zatvor dok ne saznamo ko je odluku doneo...
...ali, ovako je lepse, cim dodje do "vise instance" tajac u publici...

...primer, od ubistva djindjica jos uvek nije objavljeno ko je naredio uklanjanje kamera na ulazu u zgradu...

Aleksandar

pre 11 godina

Veći je problem što nemamo strategiju za odbranu od požara.

Srbija poseduje letelice koje imaju namenu za gašenje požara:
poljoprovredna avijacija (samo JAT ih ima 12 komada - Dromader i svaki može do 2 tone vode da nosi, zatim PKB i privatni prevoznici), helikopteri Mi-8 VPVO Srbije (5 je remontovano i operativno, dok ih je u bivšoj JNA bilo čak 40 komada sa sistemom za gašenje požara).

Ali jednostavno sve ide po sistemu: valjda neće ili nas iznenadi kao zimi sneg i sl.

Mario

pre 11 godina

U čemu je problem? Ti kanaderi su bili vlasništvo SFRJ i bili namjenjenui za gašenje požara u Hrvatskoj na Jadranu, međutim to ste kao i sve ostalo popljačkali i rasprodali samo da ih nema. Kako god okreneš zaradili ste a da niste k... mrdnuli kao i uvijek.

Kvazimodo Sorabius

pre 11 godina

Pre više godina sam baš na ovoj stranici (b92) pokretao pitanje prodaje "kanadera" - ali ne u svetlu potrebe, beć PODVALE: crnogorci su samoinicijativno i ZA SVOJ DŽEP prodali 4 zajednička "kanadera" - (jedan veći broj je ostao u Hrvatskoj...) a da "Beograd" nije ni pitan.
Umešani u taj "biznis" su s crnogorske strane generali čija se imena i ne spominju, sive eminencije mnogih događanja - sve do izmišljenih atentata na čuvenog borca za "otvorene dosijee". (Grahovac i Bošković...)
Zašto je sva mornarica, a VEĆIM DELOM i avijacija (naročito oprema) ostavljena u Crnoj Gori više od deceniju i po, a za to vreme, još tamo negde od sredine osamdesetih, nije CG uplatila u budžet vojske ni dinar, još su javno izjavljivali da je vojska u CG okupatorska?
Generali iz tog doba su u vilama od po nekoliko ari u "cvećari", sinove i unuke su pozicionirali u svim novim vlastima U BEOGRADU, ali i svoje viđenije sunarodnike - poput ministrovanja nad prosvetom, građevinama...
A podsmevaju nam se nudeći "džepnu podmornicu" za obuku, rashodovane G-4, kao i zarđale trenažere.
Ista priča kao u vreme Broza - kada je sve vredno iz Srbije izmešteno u "bratske republike" - Sloveniju i Hrvatsku!
Ima li bar neko snage i morala pa da se upusti u sve ovo?
Jedina nada je Insajder - i ako je tema isuviše opasna...

uteha

pre 11 godina

Da nisu prodati, kanaderi bi ušli u masu za sukcesiju. Posle raspodele tog dela imovine SFRJ, Srbiji bi ostao jedan kanader. Koji bi, kao što neko reče, NATO verovatno izbombardovao 1999. godine.

Vatrogasac

pre 11 godina

Pazi ovo ! Kanaderi pripadaju vojsci Jugoslavije,pilot PUKOVNIK,majko mila.Skolovali ga da gasi pozare,dobra plata garderoba ,letovanja ,zimovanja ,igranke,beneficirani radni staz,sada sa dobrom penzijom,pa gde ces bolje.To nema nigde,informisite se kome na zapadu (kojem svi ili vecina tezimo) ti avioni pripadaju i ko upravlja sa njima.Pukovnici sigurno NE.

dno-dna civilizacijskog nivoa

pre 11 godina

Ne po sumskim pozarima, nego po svim ostalim (bez sumskih), Srbija je po broju stanovnika, na prvom mestu u Evropi po broju pozara za godinu dana! Protivpozarna zastita nam je na najnizem mogucem granama. Tih podataka ima na netu ...
Ustalom, a po cemu mi to, jos, nismo najgori?
Ovo sa prodajom Kanadera, koja se prakticno krila za siroku javnost, samo pokazuje odnos prema opstem dobru.
Raspad sistema!

Divos

pre 11 godina

Одличан чланак, пензионисани пуковник и бивши пилот Матуловић је рекао и објаснио све што је требало рећи и објаснити. Плаћа се цена једној кратковидној и неразумној политици (а можда мало и похлепи), на жалост увек у оваквим ситуацијама немогуће је установити одговорност, сви ће се правадати да је то тада било најбоље решење (уз све нелогичности), налазиће још безброј разлога и оправдања за своје (свакако погрешне) одлуке. Шта даље чинити, купити нове авионе "ЦЛ-415", цена јесте велика (а дугорочно можда и није), остаје проблем дугогодишње обуке пилота и техничког особља, паметњаковићи у влади ће одмах рећи, па што да купујемо тако скупе авионе, кад имају само једну намену, и ако не буде шумских пожара, улудо смо бацили паре, и опет ће победити кратковидна политика и наша глупост (као и увек). На срећу, овај пута није плаћена цена нашој глупости, у оном највреднијем, људским животима, а идућом приликом, ко зна.

Branko

pre 11 godina

A i vi novinari ste jaka firma.Ne umete ni da se ponašate kao novinari. Biti novinar ne znači biti razglasna stanica nego istražitelj.Kako štur članak o prodaji četiri kanadera(a ja čak mislim ako se dobro sećam da ih je bilo pet).Zar ne možete da turite malo nos u vaš novinarski posao i da saznate ko ih je stvarno prodao,kome i za koliki novac?Koliko je otišlo ispod ruke,jer sigurno je otišlo ispod ruke.Kolike su štete od tada nastupile za Srbiju? Koliko smo do sada koristili tuđih kanadera i koliko su plaćene te usluge?Hajde radite nešto.Stalno kukate na teške uslove a kad stvarno treba da radite onda ništa.Čak i informacije o požarima ovih dana iznosite iz parkova u vašem gradu a ne sa terena.E jado moja !

Cera

pre 11 godina

Šteta je naravno što smo se olako rešili tih kanadera za tako male pare ali da smo pametni sigurno ne bi kupovali sada kanadere nego helikoptere većih nosivosti (do 4 tone). Prvo, daleko su funkcionalniji i praktičniji za Srbiju i namena im je mnogo šira, drugo sigurno su duplo jeftiniji. A pre svega više bi poveli računa o preventivi.

PapaJustify

pre 11 godina

Штета од пожара 26 милиона ДИНАРА годишње. Трошкови авиона (без обуке, одржавања, горива, посаде) 24 милиона ЕВРА. Значи, ако купимо авион и лети барем 200 година, можда нам се исплати.

nikolat

pre 11 godina

Dobro je što si uh prodali jer bi sigurno bili uništeni u agresiji 99 godine. VIdi se da je tadašnja vlast razmišljala proaktivno:)

Владимир

pre 11 godina

Треба много воде да протече да би неко (напокон) одговарао. Власт и опозиција, ту су да једни другима чувају леђа... и деру кожу народу.

Ja bato

pre 11 godina

Pre par dana sam pisao o ovome i ljudi mi nalupase minuse ko da sam ne znam sta rek'o. I jos vicu imamo mi avione za gasenje pozara imamo dromadere koji su naspram kanadera i be-200 il-76 prskalice za travu!
PS. A videh na tv-u kad su prikazivali sletanje iljusina na niski aerodrom par helikopera rasturenih mi-8 ako se dobro secam,oni imaju takodje dobru nosivost i mogli bi da se osposobe za gasenje pozara.

put u pakao poplocan je dobrim namerama

pre 11 godina

Prodaju tih aviona je ugovorio tadasnji predsednik Milutinovic preko svojih grckih veza a sve uz blagoslov i insistiranje tadasnjeg vrha gde je glavnu rec vodio Milosevic. Njihovi politicki naslednici Nikolic i Dacic danas gase pozare kofama vode a njihovi politicki naslednici ce duvati da ugase pozare jer ce u medjuvremenu ovi prodati i kofe da bi se odrzali na vlasti. Nema to veze ni sa jugoslovenskom krizom, ni sa svetskom krizom ni sa bombardovanjem ni sa objektivnim poteskocama nego samo i iskljucivo sa tim kako ovaj narod glasa. Zato je potpuno u redu da cela Srbija izgori jer bi to bilo samo posledica toga sto ovde vlada negativna selekcija i mentalitet po kome sto je neko poslusniji vise napreduje. Ne kaze se dzabe da je put u pakao poplocan dobrim namerama...

Saša

pre 11 godina

Prodali su 4 kanadera za 24,5 miliona, a cena za 4 kanadera je 104 miliona!
Ala se neko 1995 dobro omastio u transakciji sa grčkim biznismenom! Sada je to verovatno zastarela stvar, pa niko ne snosi nikakavu odgovornost! Ovde se izgleda nikada ništa neće promeniti!

Ludi Milojko

pre 11 godina

Samo Kanader nosi 5,5t vode, Berijev 12t vode, a IL-76 42t vode, Postoji razlika zar ne? Jedan let Iljušina je kao 8 letova Kanadera!!

pera

pre 11 godina

Početkom raspada zemlje devesedetih, najgore se snašao srpski narod. Drugi narodi su imali ideju i viziju, mi nismo imali ništa. Stvorio se prostor da zemlju vode poslastičari i pevaljke, pametni ljudi su bili proglašeni izdajnicima jer su videli kako ćemo u tom raspadu zemlje proći, i u većini su napustili zemlju.

Sve što je ostalo a da vredi se raskrčmilo, ili je prešlo u privatne džepove. Glas pametnih se nije čuo od turbo folka. Narodu je, da se ne lažemo, bilo lepo. Nije baš imalo hleba, ali je bilo muzike. Požare će gasiti kiša, kao u srednjem veku. Suša kad udari, pomaže moleban. Rudno bogatstvo na Kosovu nećemo da kopamo, ali ga ni ne damo da ga drugi kopaju kojima treba. Nemamo baš oružje da se bijemo, ali imamo srce u junaka.

Tako da to što smo "poklonili" kanadere ... pa ne razumem u čemu je problem? To smo hteli, zar ne? Odnosno, nismo se bunili (a znalo se!!).

pera

pre 11 godina

Početkom raspada zemlje devesedetih, najgore se snašao srpski narod. Drugi narodi su imali ideju i viziju, mi nismo imali ništa. Stvorio se prostor da zemlju vode poslastičari i pevaljke, pametni ljudi su bili proglašeni izdajnicima jer su videli kako ćemo u tom raspadu zemlje proći, i u većini su napustili zemlju.

Sve što je ostalo a da vredi se raskrčmilo, ili je prešlo u privatne džepove. Glas pametnih se nije čuo od turbo folka. Narodu je, da se ne lažemo, bilo lepo. Nije baš imalo hleba, ali je bilo muzike. Požare će gasiti kiša, kao u srednjem veku. Suša kad udari, pomaže moleban. Rudno bogatstvo na Kosovu nećemo da kopamo, ali ga ni ne damo da ga drugi kopaju kojima treba. Nemamo baš oružje da se bijemo, ali imamo srce u junaka.

Tako da to što smo "poklonili" kanadere ... pa ne razumem u čemu je problem? To smo hteli, zar ne? Odnosno, nismo se bunili (a znalo se!!).

nikolat

pre 11 godina

Dobro je što si uh prodali jer bi sigurno bili uništeni u agresiji 99 godine. VIdi se da je tadašnja vlast razmišljala proaktivno:)

put u pakao poplocan je dobrim namerama

pre 11 godina

Prodaju tih aviona je ugovorio tadasnji predsednik Milutinovic preko svojih grckih veza a sve uz blagoslov i insistiranje tadasnjeg vrha gde je glavnu rec vodio Milosevic. Njihovi politicki naslednici Nikolic i Dacic danas gase pozare kofama vode a njihovi politicki naslednici ce duvati da ugase pozare jer ce u medjuvremenu ovi prodati i kofe da bi se odrzali na vlasti. Nema to veze ni sa jugoslovenskom krizom, ni sa svetskom krizom ni sa bombardovanjem ni sa objektivnim poteskocama nego samo i iskljucivo sa tim kako ovaj narod glasa. Zato je potpuno u redu da cela Srbija izgori jer bi to bilo samo posledica toga sto ovde vlada negativna selekcija i mentalitet po kome sto je neko poslusniji vise napreduje. Ne kaze se dzabe da je put u pakao poplocan dobrim namerama...

Saša

pre 11 godina

Prodali su 4 kanadera za 24,5 miliona, a cena za 4 kanadera je 104 miliona!
Ala se neko 1995 dobro omastio u transakciji sa grčkim biznismenom! Sada je to verovatno zastarela stvar, pa niko ne snosi nikakavu odgovornost! Ovde se izgleda nikada ništa neće promeniti!

Branko

pre 11 godina

A i vi novinari ste jaka firma.Ne umete ni da se ponašate kao novinari. Biti novinar ne znači biti razglasna stanica nego istražitelj.Kako štur članak o prodaji četiri kanadera(a ja čak mislim ako se dobro sećam da ih je bilo pet).Zar ne možete da turite malo nos u vaš novinarski posao i da saznate ko ih je stvarno prodao,kome i za koliki novac?Koliko je otišlo ispod ruke,jer sigurno je otišlo ispod ruke.Kolike su štete od tada nastupile za Srbiju? Koliko smo do sada koristili tuđih kanadera i koliko su plaćene te usluge?Hajde radite nešto.Stalno kukate na teške uslove a kad stvarno treba da radite onda ništa.Čak i informacije o požarima ovih dana iznosite iz parkova u vašem gradu a ne sa terena.E jado moja !

Владимир

pre 11 godina

Треба много воде да протече да би неко (напокон) одговарао. Власт и опозиција, ту су да једни другима чувају леђа... и деру кожу народу.

Mario

pre 11 godina

U čemu je problem? Ti kanaderi su bili vlasništvo SFRJ i bili namjenjenui za gašenje požara u Hrvatskoj na Jadranu, međutim to ste kao i sve ostalo popljačkali i rasprodali samo da ih nema. Kako god okreneš zaradili ste a da niste k... mrdnuli kao i uvijek.

Ja bato

pre 11 godina

Pre par dana sam pisao o ovome i ljudi mi nalupase minuse ko da sam ne znam sta rek'o. I jos vicu imamo mi avione za gasenje pozara imamo dromadere koji su naspram kanadera i be-200 il-76 prskalice za travu!
PS. A videh na tv-u kad su prikazivali sletanje iljusina na niski aerodrom par helikopera rasturenih mi-8 ako se dobro secam,oni imaju takodje dobru nosivost i mogli bi da se osposobe za gasenje pozara.

Kvazimodo Sorabius

pre 11 godina

Pre više godina sam baš na ovoj stranici (b92) pokretao pitanje prodaje "kanadera" - ali ne u svetlu potrebe, beć PODVALE: crnogorci su samoinicijativno i ZA SVOJ DŽEP prodali 4 zajednička "kanadera" - (jedan veći broj je ostao u Hrvatskoj...) a da "Beograd" nije ni pitan.
Umešani u taj "biznis" su s crnogorske strane generali čija se imena i ne spominju, sive eminencije mnogih događanja - sve do izmišljenih atentata na čuvenog borca za "otvorene dosijee". (Grahovac i Bošković...)
Zašto je sva mornarica, a VEĆIM DELOM i avijacija (naročito oprema) ostavljena u Crnoj Gori više od deceniju i po, a za to vreme, još tamo negde od sredine osamdesetih, nije CG uplatila u budžet vojske ni dinar, još su javno izjavljivali da je vojska u CG okupatorska?
Generali iz tog doba su u vilama od po nekoliko ari u "cvećari", sinove i unuke su pozicionirali u svim novim vlastima U BEOGRADU, ali i svoje viđenije sunarodnike - poput ministrovanja nad prosvetom, građevinama...
A podsmevaju nam se nudeći "džepnu podmornicu" za obuku, rashodovane G-4, kao i zarđale trenažere.
Ista priča kao u vreme Broza - kada je sve vredno iz Srbije izmešteno u "bratske republike" - Sloveniju i Hrvatsku!
Ima li bar neko snage i morala pa da se upusti u sve ovo?
Jedina nada je Insajder - i ako je tema isuviše opasna...

dno-dna civilizacijskog nivoa

pre 11 godina

Ne po sumskim pozarima, nego po svim ostalim (bez sumskih), Srbija je po broju stanovnika, na prvom mestu u Evropi po broju pozara za godinu dana! Protivpozarna zastita nam je na najnizem mogucem granama. Tih podataka ima na netu ...
Ustalom, a po cemu mi to, jos, nismo najgori?
Ovo sa prodajom Kanadera, koja se prakticno krila za siroku javnost, samo pokazuje odnos prema opstem dobru.
Raspad sistema!

i

pre 11 godina

samo Kanader nosi 5,5t vode, Berijev 12t vode, a IL-76 42t vode, Postoji razlika zar ne? Jedan let Iljušina je kao 8 letova Kanadera!!
(Ludi Milojko, 29. avgust 2012 11:44)
Teoretski da nazalost ono sto sam ja video na Tari poslednjih dana je da IL-76 nije napravljen za ove nase brdovite terene nego nepregledne ruske stepe i da kanaderovih 5 t vise vredi od il ovih 42.Jednostavno mora da leti previsoko i prebrzo tako da se voda rastura na preveliku povrsinu vrlo neprecizno.Kanader nosi manju kolicinu ali moze da pogodi front tako da je efikasniji.

Ludi Milojko

pre 11 godina

Samo Kanader nosi 5,5t vode, Berijev 12t vode, a IL-76 42t vode, Postoji razlika zar ne? Jedan let Iljušina je kao 8 letova Kanadera!!

Cera

pre 11 godina

Šteta je naravno što smo se olako rešili tih kanadera za tako male pare ali da smo pametni sigurno ne bi kupovali sada kanadere nego helikoptere većih nosivosti (do 4 tone). Prvo, daleko su funkcionalniji i praktičniji za Srbiju i namena im je mnogo šira, drugo sigurno su duplo jeftiniji. A pre svega više bi poveli računa o preventivi.

Divos

pre 11 godina

Одличан чланак, пензионисани пуковник и бивши пилот Матуловић је рекао и објаснио све што је требало рећи и објаснити. Плаћа се цена једној кратковидној и неразумној политици (а можда мало и похлепи), на жалост увек у оваквим ситуацијама немогуће је установити одговорност, сви ће се правадати да је то тада било најбоље решење (уз све нелогичности), налазиће још безброј разлога и оправдања за своје (свакако погрешне) одлуке. Шта даље чинити, купити нове авионе "ЦЛ-415", цена јесте велика (а дугорочно можда и није), остаје проблем дугогодишње обуке пилота и техничког особља, паметњаковићи у влади ће одмах рећи, па што да купујемо тако скупе авионе, кад имају само једну намену, и ако не буде шумских пожара, улудо смо бацили паре, и опет ће победити кратковидна политика и наша глупост (као и увек). На срећу, овај пута није плаћена цена нашој глупости, у оном највреднијем, људским животима, а идућом приликом, ко зна.

s t v

pre 11 godina

Kanaderi su svojevremeno kupljeni u Kanadi i bili su polovni.
Bili su stacionirani u Zadru.
Bilo ih je par komada.
Nisu bili predviđeni za morsku vodu već za slatku (jezersku) pa su trpeli oštećenja.
Po izbijanju sukoba prebačeni u Tivat (mislim da je jedan ostao u Zadru jer je bio pokvaren), a nedugo posle toga prodati Grcima
Upravljati ovim avionom je rizično jer se leti nisko (radi efekta vodene zavese) kroz vazduh sa visokom temperaturom gde je drugačuja aerodinamika
Helikopteri su lepa zamisao, ali učinak je mali. Tek oni ne smeju da se spuste nisko jer postoji mogućnost da neki krak bude pod dejstvom toplog, a neki hladnog vazduha što izaziva veliku nestabilnost što, uz teret od nekoliko tona koje visi kao klatno ima za posledicu pad.
Pre bilo kakvog komentarisanja treba znati osnovu teme
Bio sam sa ljudima iz održavanja tih aviona 91. kada je gašen požar iznad Budve.

uteha

pre 11 godina

Da nisu prodati, kanaderi bi ušli u masu za sukcesiju. Posle raspodele tog dela imovine SFRJ, Srbiji bi ostao jedan kanader. Koji bi, kao što neko reče, NATO verovatno izbombardovao 1999. godine.

hooh

pre 8 godina

Hajde fino priznajte da ste se vodili za tim da ih date jeftino grcima da ih ne bi morali vratiti besplatno ostaloj ekipi iz SFRJ. Da se mene pita utvrdilo bi se kojoj republici koliko kanadera treba pripasti po sukcesiji, to bi se kupilo, a račun ispostavilo pametnoj državi koja ih je bagatelno prodala. Eh a gdje je ostala avijacija i cijela mornarica.

PapaJustify

pre 11 godina

Штета од пожара 26 милиона ДИНАРА годишње. Трошкови авиона (без обуке, одржавања, горива, посаде) 24 милиона ЕВРА. Значи, ако купимо авион и лети барем 200 година, можда нам се исплати.

kraja

pre 11 godina

...cemu misterija...

" ali je odluka bila doneta na višim instancama."

...arhiva drzavnih organa, odluka o prodaji, datum, potpis, potpisnika u istrazni zatvor dok ne saznamo ko je odluku doneo...
...ali, ovako je lepse, cim dodje do "vise instance" tajac u publici...

...primer, od ubistva djindjica jos uvek nije objavljeno ko je naredio uklanjanje kamera na ulazu u zgradu...

Vatrogasac

pre 11 godina

Pazi ovo ! Kanaderi pripadaju vojsci Jugoslavije,pilot PUKOVNIK,majko mila.Skolovali ga da gasi pozare,dobra plata garderoba ,letovanja ,zimovanja ,igranke,beneficirani radni staz,sada sa dobrom penzijom,pa gde ces bolje.To nema nigde,informisite se kome na zapadu (kojem svi ili vecina tezimo) ti avioni pripadaju i ko upravlja sa njima.Pukovnici sigurno NE.

Aleksandar

pre 11 godina

Veći je problem što nemamo strategiju za odbranu od požara.

Srbija poseduje letelice koje imaju namenu za gašenje požara:
poljoprovredna avijacija (samo JAT ih ima 12 komada - Dromader i svaki može do 2 tone vode da nosi, zatim PKB i privatni prevoznici), helikopteri Mi-8 VPVO Srbije (5 je remontovano i operativno, dok ih je u bivšoj JNA bilo čak 40 komada sa sistemom za gašenje požara).

Ali jednostavno sve ide po sistemu: valjda neće ili nas iznenadi kao zimi sneg i sl.

Teodor

pre 11 godina

Canadair cl-215 za punjenje tankova zahteva vodenu povrsinu od min 1,2 km, dubine min 2 m. I potrebno mu je 8-10 s da pokupi vodu. Dakle nije mu potrebno more, jezero ili veca reka odgovaraju.

http://www.environment.gov.sk.ca/adx/aspx/adxGetMedia.aspx?DocID=06f4df9e-a7a4-4923-9e51-d50031e9dca1&MediaID=1455&Filename=Specifications+of+the+Canadair+CL-215.pdf&l=English

Kvazimodo Sorabius

pre 11 godina

s t v@,
uz šture pretpostavke da je tako, po sistemu sećanja posle 21 godine, najgore je tvrditi da "nisu predviđeni za gašenje morskom već slatkom vodom"...
Gašenje požara se i inače gasi isključivo slatkom vodom, jer - ako bi se gasilo slanom - vekovima bi vegetacija bila oštećena! Posle slane vode (morske) godinama ni trava, ni gljive ne bi rasle. Postoji pojam "slano tle" - SLATINA, kao ime za besplodno tle.
Ako si gledao gašenje, kako kažeš, onda si trebao pitati, a dobio bi odgovor: avioni (i helikopteri) su zahvatali vodu na Bilećkom jezeru, danas u RS, a ne na Slovenskoj plaži.
I ako je Skadarsko jezero bilo na par kilometara, iz njega se "ne sme zahvatati voda" jer je i vlasništvo Albanije.
Sada, posle obnovljenog bratstva s Albanijom i Kosovom Tačija i Haradinaja - možda bi se i moglo, jer - Dodik verovatno ne bi dao...
Vidiš, ja nisam gledao - ja sam učestvovao, ali mi "očita bukvicu" bez pokrića, hehe.

Nik

pre 11 godina

Ceo svet gloda istu kosku, kako efikasno gasiti požar?! Pravo pitanje je, kako požar detektovati u ranoj fazi, i u roku od pola sata pogasiti sa običnim vatrogascima ili par prolaza avionom. Nije komplikovano, samo treba malo domaće pameti, da se razviju jefini i efikasni senzori dima ili panoramski termo vizijski senzori na solarni pogon i postave na ugroženim područjima u krošnje drveća ili na vrh brda. Nadzorni centar ima sliku i dobija alarm ukoliko je nešto sumnjivo. Jedan senzor bi mogao da pokrije desetine kvadratnih kilometara, od 1.7 - 31.8 bi važila potpuna zabrana otvorene vatre na ugroženim područjima, tako da lažnih alarma ne bi bilo. Uporedite to, sa ogromnim troškovima saniranja posledica i intervencija tehnike i ljudi. Bolje sprečiti...

somina

pre 11 godina

Naivni su svi koji misle da bi avioni- kanaderi nakon toliko vremena "akanja" mogli nešto učiniti na gašenju požara ove godine. Manje- više, svi znamao koliko se proteklih dve decenije ulagalo u Vojsku. To je bilo nedovoljno za održavanje i ovo nešto borbene avijacije, a kamoli za održavanje nekih tamo protivpožarnih aviona, koji nam do ove godine skoro ni trebali nisu. Siguran sam da bi kanaderi sve ove godine bili skrajnuti na neke sporedne piste, gde bi nagrizani zubom vremena dobili status sirovine za otpad. A na otpadu vrede kao "staro gvožđe", te bi cena bila niža od cene po kojoj su prodati Grcima. Prema tome, braćo kritizeri i dušebrižnici ne brinite. Sve i da smo hteli, te avione nismo mogli zadržati jer ni farbu za njih nismo imali čime kupiti. Piloti na borbenim avionima su jedva obezbeđivali sate naleta. Itd, itd.

Ludi Milojko

pre 11 godina

Samo Kanader nosi 5,5t vode, Berijev 12t vode, a IL-76 42t vode, Postoji razlika zar ne? Jedan let Iljušina je kao 8 letova Kanadera!!

Vatrogasac

pre 11 godina

Pazi ovo ! Kanaderi pripadaju vojsci Jugoslavije,pilot PUKOVNIK,majko mila.Skolovali ga da gasi pozare,dobra plata garderoba ,letovanja ,zimovanja ,igranke,beneficirani radni staz,sada sa dobrom penzijom,pa gde ces bolje.To nema nigde,informisite se kome na zapadu (kojem svi ili vecina tezimo) ti avioni pripadaju i ko upravlja sa njima.Pukovnici sigurno NE.

PapaJustify

pre 11 godina

Штета од пожара 26 милиона ДИНАРА годишње. Трошкови авиона (без обуке, одржавања, горива, посаде) 24 милиона ЕВРА. Значи, ако купимо авион и лети барем 200 година, можда нам се исплати.

Mario

pre 11 godina

U čemu je problem? Ti kanaderi su bili vlasništvo SFRJ i bili namjenjenui za gašenje požara u Hrvatskoj na Jadranu, međutim to ste kao i sve ostalo popljačkali i rasprodali samo da ih nema. Kako god okreneš zaradili ste a da niste k... mrdnuli kao i uvijek.

somina

pre 11 godina

Naivni su svi koji misle da bi avioni- kanaderi nakon toliko vremena "akanja" mogli nešto učiniti na gašenju požara ove godine. Manje- više, svi znamao koliko se proteklih dve decenije ulagalo u Vojsku. To je bilo nedovoljno za održavanje i ovo nešto borbene avijacije, a kamoli za održavanje nekih tamo protivpožarnih aviona, koji nam do ove godine skoro ni trebali nisu. Siguran sam da bi kanaderi sve ove godine bili skrajnuti na neke sporedne piste, gde bi nagrizani zubom vremena dobili status sirovine za otpad. A na otpadu vrede kao "staro gvožđe", te bi cena bila niža od cene po kojoj su prodati Grcima. Prema tome, braćo kritizeri i dušebrižnici ne brinite. Sve i da smo hteli, te avione nismo mogli zadržati jer ni farbu za njih nismo imali čime kupiti. Piloti na borbenim avionima su jedva obezbeđivali sate naleta. Itd, itd.

nikolat

pre 11 godina

Dobro je što si uh prodali jer bi sigurno bili uništeni u agresiji 99 godine. VIdi se da je tadašnja vlast razmišljala proaktivno:)

Kvazimodo Sorabius

pre 11 godina

Pre više godina sam baš na ovoj stranici (b92) pokretao pitanje prodaje "kanadera" - ali ne u svetlu potrebe, beć PODVALE: crnogorci su samoinicijativno i ZA SVOJ DŽEP prodali 4 zajednička "kanadera" - (jedan veći broj je ostao u Hrvatskoj...) a da "Beograd" nije ni pitan.
Umešani u taj "biznis" su s crnogorske strane generali čija se imena i ne spominju, sive eminencije mnogih događanja - sve do izmišljenih atentata na čuvenog borca za "otvorene dosijee". (Grahovac i Bošković...)
Zašto je sva mornarica, a VEĆIM DELOM i avijacija (naročito oprema) ostavljena u Crnoj Gori više od deceniju i po, a za to vreme, još tamo negde od sredine osamdesetih, nije CG uplatila u budžet vojske ni dinar, još su javno izjavljivali da je vojska u CG okupatorska?
Generali iz tog doba su u vilama od po nekoliko ari u "cvećari", sinove i unuke su pozicionirali u svim novim vlastima U BEOGRADU, ali i svoje viđenije sunarodnike - poput ministrovanja nad prosvetom, građevinama...
A podsmevaju nam se nudeći "džepnu podmornicu" za obuku, rashodovane G-4, kao i zarđale trenažere.
Ista priča kao u vreme Broza - kada je sve vredno iz Srbije izmešteno u "bratske republike" - Sloveniju i Hrvatsku!
Ima li bar neko snage i morala pa da se upusti u sve ovo?
Jedina nada je Insajder - i ako je tema isuviše opasna...

uteha

pre 11 godina

Da nisu prodati, kanaderi bi ušli u masu za sukcesiju. Posle raspodele tog dela imovine SFRJ, Srbiji bi ostao jedan kanader. Koji bi, kao što neko reče, NATO verovatno izbombardovao 1999. godine.

Kvazimodo Sorabius

pre 11 godina

s t v@,
uz šture pretpostavke da je tako, po sistemu sećanja posle 21 godine, najgore je tvrditi da "nisu predviđeni za gašenje morskom već slatkom vodom"...
Gašenje požara se i inače gasi isključivo slatkom vodom, jer - ako bi se gasilo slanom - vekovima bi vegetacija bila oštećena! Posle slane vode (morske) godinama ni trava, ni gljive ne bi rasle. Postoji pojam "slano tle" - SLATINA, kao ime za besplodno tle.
Ako si gledao gašenje, kako kažeš, onda si trebao pitati, a dobio bi odgovor: avioni (i helikopteri) su zahvatali vodu na Bilećkom jezeru, danas u RS, a ne na Slovenskoj plaži.
I ako je Skadarsko jezero bilo na par kilometara, iz njega se "ne sme zahvatati voda" jer je i vlasništvo Albanije.
Sada, posle obnovljenog bratstva s Albanijom i Kosovom Tačija i Haradinaja - možda bi se i moglo, jer - Dodik verovatno ne bi dao...
Vidiš, ja nisam gledao - ja sam učestvovao, ali mi "očita bukvicu" bez pokrića, hehe.

put u pakao poplocan je dobrim namerama

pre 11 godina

Prodaju tih aviona je ugovorio tadasnji predsednik Milutinovic preko svojih grckih veza a sve uz blagoslov i insistiranje tadasnjeg vrha gde je glavnu rec vodio Milosevic. Njihovi politicki naslednici Nikolic i Dacic danas gase pozare kofama vode a njihovi politicki naslednici ce duvati da ugase pozare jer ce u medjuvremenu ovi prodati i kofe da bi se odrzali na vlasti. Nema to veze ni sa jugoslovenskom krizom, ni sa svetskom krizom ni sa bombardovanjem ni sa objektivnim poteskocama nego samo i iskljucivo sa tim kako ovaj narod glasa. Zato je potpuno u redu da cela Srbija izgori jer bi to bilo samo posledica toga sto ovde vlada negativna selekcija i mentalitet po kome sto je neko poslusniji vise napreduje. Ne kaze se dzabe da je put u pakao poplocan dobrim namerama...

s t v

pre 11 godina

Kanaderi su svojevremeno kupljeni u Kanadi i bili su polovni.
Bili su stacionirani u Zadru.
Bilo ih je par komada.
Nisu bili predviđeni za morsku vodu već za slatku (jezersku) pa su trpeli oštećenja.
Po izbijanju sukoba prebačeni u Tivat (mislim da je jedan ostao u Zadru jer je bio pokvaren), a nedugo posle toga prodati Grcima
Upravljati ovim avionom je rizično jer se leti nisko (radi efekta vodene zavese) kroz vazduh sa visokom temperaturom gde je drugačuja aerodinamika
Helikopteri su lepa zamisao, ali učinak je mali. Tek oni ne smeju da se spuste nisko jer postoji mogućnost da neki krak bude pod dejstvom toplog, a neki hladnog vazduha što izaziva veliku nestabilnost što, uz teret od nekoliko tona koje visi kao klatno ima za posledicu pad.
Pre bilo kakvog komentarisanja treba znati osnovu teme
Bio sam sa ljudima iz održavanja tih aviona 91. kada je gašen požar iznad Budve.

Saša

pre 11 godina

Prodali su 4 kanadera za 24,5 miliona, a cena za 4 kanadera je 104 miliona!
Ala se neko 1995 dobro omastio u transakciji sa grčkim biznismenom! Sada je to verovatno zastarela stvar, pa niko ne snosi nikakavu odgovornost! Ovde se izgleda nikada ništa neće promeniti!

pera

pre 11 godina

Početkom raspada zemlje devesedetih, najgore se snašao srpski narod. Drugi narodi su imali ideju i viziju, mi nismo imali ništa. Stvorio se prostor da zemlju vode poslastičari i pevaljke, pametni ljudi su bili proglašeni izdajnicima jer su videli kako ćemo u tom raspadu zemlje proći, i u većini su napustili zemlju.

Sve što je ostalo a da vredi se raskrčmilo, ili je prešlo u privatne džepove. Glas pametnih se nije čuo od turbo folka. Narodu je, da se ne lažemo, bilo lepo. Nije baš imalo hleba, ali je bilo muzike. Požare će gasiti kiša, kao u srednjem veku. Suša kad udari, pomaže moleban. Rudno bogatstvo na Kosovu nećemo da kopamo, ali ga ni ne damo da ga drugi kopaju kojima treba. Nemamo baš oružje da se bijemo, ali imamo srce u junaka.

Tako da to što smo "poklonili" kanadere ... pa ne razumem u čemu je problem? To smo hteli, zar ne? Odnosno, nismo se bunili (a znalo se!!).

Ja bato

pre 11 godina

Pre par dana sam pisao o ovome i ljudi mi nalupase minuse ko da sam ne znam sta rek'o. I jos vicu imamo mi avione za gasenje pozara imamo dromadere koji su naspram kanadera i be-200 il-76 prskalice za travu!
PS. A videh na tv-u kad su prikazivali sletanje iljusina na niski aerodrom par helikopera rasturenih mi-8 ako se dobro secam,oni imaju takodje dobru nosivost i mogli bi da se osposobe za gasenje pozara.

Divos

pre 11 godina

Одличан чланак, пензионисани пуковник и бивши пилот Матуловић је рекао и објаснио све што је требало рећи и објаснити. Плаћа се цена једној кратковидној и неразумној политици (а можда мало и похлепи), на жалост увек у оваквим ситуацијама немогуће је установити одговорност, сви ће се правадати да је то тада било најбоље решење (уз све нелогичности), налазиће још безброј разлога и оправдања за своје (свакако погрешне) одлуке. Шта даље чинити, купити нове авионе "ЦЛ-415", цена јесте велика (а дугорочно можда и није), остаје проблем дугогодишње обуке пилота и техничког особља, паметњаковићи у влади ће одмах рећи, па што да купујемо тако скупе авионе, кад имају само једну намену, и ако не буде шумских пожара, улудо смо бацили паре, и опет ће победити кратковидна политика и наша глупост (као и увек). На срећу, овај пута није плаћена цена нашој глупости, у оном највреднијем, људским животима, а идућом приликом, ко зна.

Cera

pre 11 godina

Šteta je naravno što smo se olako rešili tih kanadera za tako male pare ali da smo pametni sigurno ne bi kupovali sada kanadere nego helikoptere većih nosivosti (do 4 tone). Prvo, daleko su funkcionalniji i praktičniji za Srbiju i namena im je mnogo šira, drugo sigurno su duplo jeftiniji. A pre svega više bi poveli računa o preventivi.

kraja

pre 11 godina

...cemu misterija...

" ali je odluka bila doneta na višim instancama."

...arhiva drzavnih organa, odluka o prodaji, datum, potpis, potpisnika u istrazni zatvor dok ne saznamo ko je odluku doneo...
...ali, ovako je lepse, cim dodje do "vise instance" tajac u publici...

...primer, od ubistva djindjica jos uvek nije objavljeno ko je naredio uklanjanje kamera na ulazu u zgradu...

i

pre 11 godina

samo Kanader nosi 5,5t vode, Berijev 12t vode, a IL-76 42t vode, Postoji razlika zar ne? Jedan let Iljušina je kao 8 letova Kanadera!!
(Ludi Milojko, 29. avgust 2012 11:44)
Teoretski da nazalost ono sto sam ja video na Tari poslednjih dana je da IL-76 nije napravljen za ove nase brdovite terene nego nepregledne ruske stepe i da kanaderovih 5 t vise vredi od il ovih 42.Jednostavno mora da leti previsoko i prebrzo tako da se voda rastura na preveliku povrsinu vrlo neprecizno.Kanader nosi manju kolicinu ali moze da pogodi front tako da je efikasniji.

hooh

pre 8 godina

Hajde fino priznajte da ste se vodili za tim da ih date jeftino grcima da ih ne bi morali vratiti besplatno ostaloj ekipi iz SFRJ. Da se mene pita utvrdilo bi se kojoj republici koliko kanadera treba pripasti po sukcesiji, to bi se kupilo, a račun ispostavilo pametnoj državi koja ih je bagatelno prodala. Eh a gdje je ostala avijacija i cijela mornarica.

Branko

pre 11 godina

A i vi novinari ste jaka firma.Ne umete ni da se ponašate kao novinari. Biti novinar ne znači biti razglasna stanica nego istražitelj.Kako štur članak o prodaji četiri kanadera(a ja čak mislim ako se dobro sećam da ih je bilo pet).Zar ne možete da turite malo nos u vaš novinarski posao i da saznate ko ih je stvarno prodao,kome i za koliki novac?Koliko je otišlo ispod ruke,jer sigurno je otišlo ispod ruke.Kolike su štete od tada nastupile za Srbiju? Koliko smo do sada koristili tuđih kanadera i koliko su plaćene te usluge?Hajde radite nešto.Stalno kukate na teške uslove a kad stvarno treba da radite onda ništa.Čak i informacije o požarima ovih dana iznosite iz parkova u vašem gradu a ne sa terena.E jado moja !

Aleksandar

pre 11 godina

Veći je problem što nemamo strategiju za odbranu od požara.

Srbija poseduje letelice koje imaju namenu za gašenje požara:
poljoprovredna avijacija (samo JAT ih ima 12 komada - Dromader i svaki može do 2 tone vode da nosi, zatim PKB i privatni prevoznici), helikopteri Mi-8 VPVO Srbije (5 je remontovano i operativno, dok ih je u bivšoj JNA bilo čak 40 komada sa sistemom za gašenje požara).

Ali jednostavno sve ide po sistemu: valjda neće ili nas iznenadi kao zimi sneg i sl.

dno-dna civilizacijskog nivoa

pre 11 godina

Ne po sumskim pozarima, nego po svim ostalim (bez sumskih), Srbija je po broju stanovnika, na prvom mestu u Evropi po broju pozara za godinu dana! Protivpozarna zastita nam je na najnizem mogucem granama. Tih podataka ima na netu ...
Ustalom, a po cemu mi to, jos, nismo najgori?
Ovo sa prodajom Kanadera, koja se prakticno krila za siroku javnost, samo pokazuje odnos prema opstem dobru.
Raspad sistema!

Владимир

pre 11 godina

Треба много воде да протече да би неко (напокон) одговарао. Власт и опозиција, ту су да једни другима чувају леђа... и деру кожу народу.

Nik

pre 11 godina

Ceo svet gloda istu kosku, kako efikasno gasiti požar?! Pravo pitanje je, kako požar detektovati u ranoj fazi, i u roku od pola sata pogasiti sa običnim vatrogascima ili par prolaza avionom. Nije komplikovano, samo treba malo domaće pameti, da se razviju jefini i efikasni senzori dima ili panoramski termo vizijski senzori na solarni pogon i postave na ugroženim područjima u krošnje drveća ili na vrh brda. Nadzorni centar ima sliku i dobija alarm ukoliko je nešto sumnjivo. Jedan senzor bi mogao da pokrije desetine kvadratnih kilometara, od 1.7 - 31.8 bi važila potpuna zabrana otvorene vatre na ugroženim područjima, tako da lažnih alarma ne bi bilo. Uporedite to, sa ogromnim troškovima saniranja posledica i intervencija tehnike i ljudi. Bolje sprečiti...

Teodor

pre 11 godina

Canadair cl-215 za punjenje tankova zahteva vodenu povrsinu od min 1,2 km, dubine min 2 m. I potrebno mu je 8-10 s da pokupi vodu. Dakle nije mu potrebno more, jezero ili veca reka odgovaraju.

http://www.environment.gov.sk.ca/adx/aspx/adxGetMedia.aspx?DocID=06f4df9e-a7a4-4923-9e51-d50031e9dca1&MediaID=1455&Filename=Specifications+of+the+Canadair+CL-215.pdf&l=English