Ponedeljak, 27.08.2012.

17:08

"Srbija ako hoće u EU mora u NATO"

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić izjavio je da Srbija treba da postane punopravni član NATO-a ukoliko želi da uđe u EU.

Izvor: Tanjug

"Srbija ako hoæe u EU mora u NATO" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

Konstantinos Veliki

pre 11 godina

Srbiji je nuzno potreban NATO savez, ne da je brani od vanjskog neprijatelja nego od vlastitih pomahitalih i otudenih politickih elita na vlasti. Kako to da nitko ne ukapira?

Kum

pre 11 godina

@(laki, 27. avgust 2012 19:36)
u slucaju agresije? Cije agresije? NATO clanstvo nam nudi "sigurnost" jedino od NATO saveza to je sustina. Pridruzimo im se da nas ostave na miru? Ma znas sta, nikada ali nikada necemo biti mi saveznici sa onima koji nas vekovima muce. Francuzi su pomagali Turcima protiv ustanika 1804-13, 1914-15 Srbiji niko nije hteo da pomogne osim Rusije. Rusija je zapretila da ce zakljuciti separatni mir sa Nemackom ako se ne pomogne Srbiji - tek tada su "saveznici" resili da nesto preduzmu i tako sto ce u Valoni ukrcati na brodove PRVO KONJE i nesto malo ljudi a druge su uputili juzno ka Grckoj pa su umrle jos hiljade i hiljade. O 1941 i bombardovanju Bg necu trositi reci, a 1944 su nas bombardovali Amerikanci "saveznici"-i nikog drugog. Na Zagreb, prestonicu NDH nije pala nijedna bomba.
NATO je klasicni siledzija koji "prodaje ciglu". Ako neces da kupis ciglu dobijes je po glavi - e to joj je jedina vrednost. Bolje da kupim nego da me lupi.

Milan

pre 11 godina

Ovi radikali ili radikali bez bedza i dalje kao i njihovi predhodnici SPS-SRS-JUL ne shvatajau gde se Srbija geografski nalazi i geopoliticke situacije. Sto profesor govori zna svako ko ima malo mozga u glavi. Sve zemlje koje su imale KOMUNISTE na vlasti ( uostalom kao i Srbija ) moraju prvo da udju u NATO da bi usle u EU. To je primer svih drzava sa komunistima na vlasti: Ceska, Slovacka, Madjarska, Rumunija, Bugarska, Balticke drzave i kod nas Slovenija i sada Hrvatska. Isti scenario i ce biti i sa Crnom Gorom, Makedonijom itd. Ovo ti radikalni DB komunisti nikako da shvate. Austrija nije imala komuniste na vlasti i nije u NATO sto je tako odluceno izmedju SSSR i SAD nakon zavrsetka II svetskog rata i zato su Rusi izasli iz te Austrije i povukli svoje trupe pod uslovom da Austrija ostaje vojno neutralna. Opasno je nepoznavati niti istotiju niti politiku a bojim sa da neobrazovanog sveta ima puno u Srbiji i lako se manipusli. SAD je bombardoavao i Nemacku i JAPAN ali su te zemlje postale glavni saveznik Americi nakon rata. Shvatite vec jednom radikali svih boja da su Milosevecvi komunisi hteli da ratuju i sve ratove uz ''pomoc'' 'brace'' Rusa i Belorusa izgubili. Vreme je da se ide sa pobednicima a ne gubitnicima.

Mihajlo

pre 11 godina

@(EU Citizen, 28. avgust 2012 00:57)

Na tvoju zalost, EU je u terminalnoj fazi raspadanja bez vece sanse za oporavak. Smislila gospoda da naprave Uniju u kojoj ce moci da prodaju svoju robu bez carina i ogranicenja i tako naprave superdrzavu. Da, vidimo kako to izgleda - jedni prave i kreditiraju dok drugi trose. Ti sto trose nemaju vise privrede, a ti sto prave ne bi ih vise imali da nema kredita tj onih sto trose. Evropa ima sve manje dece i implodira na svakom planu. Ono sto drzi zapadni svet je NATO? Mislio sam da je to svest o zajednickom kulturnom nasledju i poreklu, volja da svima bude bolje? An ne - to su NATO kao sredstvo sile i potrosnja - "hleba i igara". Kad nema vise para za potrosnju mora se drzati silom.
Ti se koristis klasicnim govorom mrznje i predrasuda koji u Srbiji prolazi kao najjednostavniji nacin komunikacije a zapravo je najprizemniji.

R,Zivkovic,Roterdam

pre 11 godina

Simic i njegova briga,ako Srbija neude u nato nece ni u Eu?!Simicu su;Liberali i Biserko izmedu ostalig,sugerisali da Srbija ako ne ude u nato nece ni u Eu?G, Simic se imao i na koga pozvati, ekspert do eksperta stose tice budicnosti Srbije i njenog Naroda?!Nekada cenjeni kolumista, a sada tako isko pada da Covek ne poveruje?!Dobro je poznato cije interese zastupaju liberali i zene u crnom u Beogradu i kojig placa, pa nesamo oni,vec imse pridruzijo jedan knjizevnik,a immaig u potaji jos puno, koji bi prodali veru za veceru bez muke!U nato kojinas je bombardovao,srbiju razcerecijo, koliko zivota izgubljeno, za nig je nato "humana "organizacija koja prosipa cvece kuda prode?!!Nikada u nato alijansu nikada!Zar treba da volimo one kojisu prosipali bombe i otrove po Srbjiji punig 78 dana 1999godine?!

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Svi osim Srba znaju da je Rusija 1999. god. govorila jedno a "namigivala" NATO savezu da bombarduje Srbiju racunajuci da ce im se kasnije ta "mrznja" Srba prema NATO-u isplatiti na nacin da Srbi nece zeleti da pristupe savezu koji ih je bombardovao i da ce na taj nacin Rusija zaustaviti dalje sirenje NATO saveza !
Ali za Srbe koji ionako NEMAJU POJMA NIOCEMU to je vec "visa matematika" !

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

A gospodin Simić, ako hoće u ambasadore, što mu je očito žarka želja i jedina preokupacija, mora da propagira NATO i "nove zapadne vrednosti", računajući da će mu američka sila biti veliki adut u ovoj moralno propaloj državi. Još da se javno deklariđe i izadje u javnost sa proverenom "istinom", kako se NATO, bombardujući Srbiju, ustvari, žrtvovao za "naše dobro".

kratko i jasno

pre 11 godina

treba osigurati autonomiju za sever i manastire i zastitu enklava,i pravac u nato.na kraju to ce biti garancija Srbima na Kosovu da im nece hvaliti dlaka s glave.
bez ikakvih rasprava sa polusvetom,crvenima,anarhistima i rusofilima u Srbiji, i da oni odredju buducnost nase deceu.svi znamo koliko je medu njima pameti.(setimo se devedesetih i dnevnika u pola osam)

i treba na sve dodati interesne,grupe kojima nije u interesu ulazak na zapad i pravna drzava.

tt

pre 11 godina

lobira za nato...a to se dobro placa...pogotovo u zemlji koja je osetila milosrdnog andjela...njegov posao je da pominje nato i kao nesto tu komentarise...licno mislim da se moramo drzati rusije jer koliko god da nam nije pomogla nije nam ni odmogla...a ja se ne secam da smo se branili od ruskih aviona te 99 godine...

Komentator

pre 11 godina

"очигледно је да грађани Србије и по цену да никада не приступе ЕУ неће дозволити да буду део машинерије смрти 21. века. Назовите то заосталошћу, примитивизмом или инатом, али Србија никада неће постати чланица НАТО, може евентуално бити само под окупацијом овог пакта."
(Yokee, 27. avgust 2012 17:48)

Очигледно је да грађани Србије размишљају о будућности до десет дана унапред и не виде даље од сопствене окућнице. Зато су у историји увек страдали од сваке силе која се нашла у близини. И зато је свака генерација подизала земљу из пепела и борила се за голу егзистенцију, док су други народи напредовали. Наш менталитет је највећа претња опстанку овог народа, јер нас чини неприлагођенима западној цивилизацији којој територијално припадамо, а зна се шта се дешава неприлагођеним врстама у природи.

Објективна или не, анализа дата у чланку далеко превазилази дневно-политички ниво и тиче се државне стратегије. Овај народ је, кривицом наших политичара, неприпремљен и неспособан да сагледа стварни положај Србије у међународним односима, па чак и географски у смислу пост-хладноратовске поделе света. Ми још мислимо да је ово Титова Југославија.

igor

pre 11 godina

Pa jesu nas malo bombardovali,ali necemo valjda sad to da im uzmemo za zlo...Srbija mora u EU,Srbija mora u NATO,Srbija mora da prizna Kosovo,pa kako covek da odoli,kad ga ovako lepo pozivaju na druzenje.

EU Citizen

pre 11 godina

Ovo nije jasno samo komunističkim i fašističkim mračnjacima koji su zavili ovu zemlju u crno, ali će im se uskoro razjasniti, kada se zastava NATO zavijori ispred skupštine. Za mene lično će to biti dan oslobođenja od sedamdeset godina nacističke i komunističke okupacije, a onaj ko bi da usred Evrope, kolevke zapadne civilizacije zavodi ruski privitivizam, razbojništvo i bahatost, moraće da putuje, sad da li u Rusiju, ili iza rešetaka, to je slobodan izbor :)) Mada, koliko vidim po paničnom strahu kremaljske mafije od par devojčica i jedne pesme, neće staljinisti ni tamo dugo, ostaće im, možda, Severna Koreja :))

ponasanje u suprotnosti sa razmisljanjem

pre 11 godina

Nije meni jasno, gospodo draga, a ko to vas pa tera da vi udjete u EU?
Svi pljujete na EU, a na izborima partije koje zagovaraju ulazak u EU osvoje preko 80% glasova?
Pa ako vam se ne ide, recite jasno i glasno Briselu da necete tamo, i ponasajte se u skladu sa tim, sto ce reci, glasajte one politicare koji nece u EU, pa kako vam bude.

Pedja

pre 11 godina

Nijedna bivša komunistička zemlja nije ušla u EU, a da nije postala članica NATO -
Profesor je u pravu ali kod nas je proces tranzicije počeo pre oko 2 meseca i to pod velikim pitanjem gde će završiti.
Pogledajte i ko nam je u kojekvim nevladinim organizacijama titove pionirke i članice socijalističke omladine.
Prvo da se otvore dosijei da se iznutra očistimo, onda ćemo o vojnim savezima.
Inače ne bih otpisao ideju i istok i zapad. Jačanjem Rusije i Kine bitno je promenjena svetska politička scena.
Sada u svetu veću težinu imaju upravni odbori mutinacionalnih kompanija i korporacija, nego mnoge demikratski izabrane vlade.
Ali, da ponovim prvo treba krenuti od sebe, kada odlučimo da sudovi prorade i osuđeni završe u zatvorima, tada će nam i krenuti , a do tada sve je ovo pusta priča.

trol

pre 11 godina

Da smo početkom 90 tih postali lepo član NATO pakto ne bi nam nikad oduzeli Kosovo,da smo imali Amere uz sebe bili bi lideri u regionu ali ne mi biramo Ruse koje iskreno boli uvo za nas a i da ih ne boli ne mogu oni nas da zaštite onoliko kolkio Ameri mogu da nam naude i tu je cela mudrost neutralnosti.Ne možeš da budeš neutralan 2012.Jednostavno Evropa neće dozvoliti da Srbija ima takav luksuz.Biće momci birajte stranu.

zoran

pre 11 godina

Srbija ne mora nista da uradi po pitanju EU!. Sve reforme do sada radimo iskljucivo zbog nas samih i nasih interesa. Sve ptice na grani znaju da se od Srbije trazi samo jedno: Priznanje KiM kao nezavisne drzave i uclanjenje po hitnom postupku u NATO. Svi ostali zahtevi i uslovi su smesni izgovori EU birokratije.
Nisu nam potrebni politicki placeni analiticari, teoreticari, portparoli...da nam objasnjavaju poentu. Da je ovaj narod zeleo da ide istim pravcem kao poslednjih 12 god. onda bi Maneken & Co. jos bili na vlasti. Meni je draza nezavistnost od bilo kog vojnog saveza. EU nema vise takvu moc i nalazi se u procesu dezintegracije. Onog momenta kada nasa Vlada (makar to bilo i stidljivo) saopsti da evrointegracije i famozni datumi nisu vise broj 1 u spoljnoj politici Srbije, tek onda ce sve ucene prestati nad Srbijom.

Zoso

pre 11 godina

Mozete da komentarisete kao i ja ali ko nas pita za bilo sta.Golja bio golja osto.Nista nismo naucili dok smo bili pod turcima nismo nos onda smeli da poturimo i koliko ja znam isli smo na taj zapad i molili od njih pomoc.Kad je gusto bilo bezanija preko save i dunava i to na zapad pa salji vuka na zapad pa svu decu na zapad na skolovanje.Sta sad taj vam zapad vise netreba.I te kako vam treba eto nek otvore granice pola vas ima da pobegne na zapad.

Aleksandar

pre 11 godina

Za Predrag Simića,

ako će vaša deca da idu u misije NATO da ginu za tuđe interese, onda nemam ništa protiv.

I nije povezano NATO i EU - Švedska, Finska, Irska i Austrija su članice EU i nisu članice NATO.
Norveška i Island su članice NATO, a nisu članice EU.

Namcor

pre 11 godina

Definitivno NE! I nije tacno da je ulazak u NATO uslov za Srbiju! Nisu ni sve clanice EU clanice NATO saveza (Austrija itd..). Opasno je mesati babe i zabe. Previse smo ratovali i za nas same da bi sada ratovali za interese neokolonijalnih sila poput USA! Pogotovu sto je NATO opstao samo da bi USA imala bilo kakav balans sa Rusijom i Kinom koje su nam prijateljski nastrojene! I da ucestvujemo u raznim "humanitarnim" bombardovanjima??? NE HVALA!

Алтернатива

pre 11 godina

Od kojih nas deli samo par hiljada kilometara.Divna ideja.
Nego mozes li da pojasnis malo taj pojam patriotske drzave?Sta bi to trebalo da znaci?
I kakve veze recimo ima levica sa Rusijom?Pa u toj Rusiji vlada grdji kapitalizam negoli u Americi.
(jao jao,kako samo lupetas, 27. avgust 2012 17:54)

Само снажне државе које поштују људска начела, са снажним и пробуђеним народом, са снажним и чврстим председницима на челу, могу да воде антиглобалистичку и антиимперијалистичку политику! Такви се супротстављају диктатима САД-а и ЕУ. Левичарске латиноамеричке државе су нам далеко? Не бих рекао. Географски су нам далеко не више од САД-а. Белорусији су још даље, али Александар Лукашенко је пре неколико недеља обишао Уга Чавеза, Раула Кастра, Ева Моралеса, Рафаела Кореу и договорио јачање војне сарадње. Дух храбрости и пријатељске сарадње је јачи од географије! Он повезује само наизглед неповезиво. Што је слабићу немогуће, није Лукашенку. О снази латиноамеричких народа и њиховој жудњи за слободом говори и данашњи протест народа Еквадора, који испред британске амбасаде, у главном граду Киту, даје живу подршку Асанжу и његовом доласку у њихову земљу, узвикујући: VIVA LA SOBERANIA ECUATORIANA! Живео независни Еквадор! MUERTE AL IMPERIO! Смрт империји! FUERAS INGLESES DE AMERICA LATINA! Напоље Енглези из Латинске Америке! Човечни, родољубиви и јаки људи и народи никада неће пристати ни на чије тлачење и гажење. Они ће се борити за достојанство и слободу! Устаће и народ Србије, кад-тад!

Мики

pre 11 godina

Зашто то Симићу НАТО служи данас???
Твоја илуминатска визија новог светског поретка са једном светском владом и једним полицајцем званим НАТО неће проћи у Србији

laki

pre 11 godina

Tako je,covek je u pravu,mi moramo postati clanica NATO jer za to ima velikih razloga.Za sada nema ozbiljnijih pretnji ali ih u buducnosti moze biti.Vremenom ce biti sve manje prirodnog bogatstva i tada ce nastati problemi.Za Rusiju se takodje ne zna kakvu ce politiku voditi u buducnosti,dovoljno je samo da dodje jedan poput SM na vlast,djavo ne spava.Razloga ima mnogo,u svakom slucaju Srbiji ce biti mnogo bolje da se na vreme pridruzi najmocnijoj sili na svetu,time narod dobija i sigurnost u slucaju necije agresije.Ostavite politiku za pametnije,nije to za nerazvijene i bedne zemlje,kojima je lako manipulisati.U svakom slucaju bolje NATO i EU od Rusije,Kine i ostalih poznatih boraca i postovaoca ljudskih prava.Mi smo evropljani,i prirodno je da se za nju zajednicki borimo,a ne da nas rusi i kojekavi iskoristavaju i pujdaju jedne na druge,sa njima na distanci i nikakvi vojni paktovi.Mi ne mozemo biti nesvrstani,ta vremena su prosla,to je glupost,nama treba sigurnost velikih,za koje znamo da ne ugnjetavaju svoj narod i ne daju utociste kao rusi kriminalcima iz Srbije,a to su EU i USA.Uzmimo sada kolac koji nam se nudi a ne da se nadamo da cemo tamo od nekih "nekada" dobiti leba.

perica

pre 11 godina

stvarno ovaj lik ne treba da ista vise kaze... koji bre nato? EU je zajednica slobodne trgovine, a oni nama traze sve osim da trgujemo!!!

Vlada

pre 11 godina

evo kako ja razmisljam: ako budemo neutralni razvlacice nas istok I zapad kao zvaku a mi smo mala zamlja da bi iz toga izvukla korist cak I jugoslavija u tome nije uspela naprotiv znamo svi kako smo prosli, da pak pokusamo da ponovo gradimo jugu dzabe nam kad hrvati to sigurno nebi hteli a sigurno ni drugi narodi, onda mozemo da se odlucimo za zapad koji nas zove u savez vrlo neiskreno I hteo bi da mi njih molimo a po mom misljenju samo zato da bi napravili jos jednu tampon zonu ka rusiji I u slucaju nekog sukoba teziste prebacili kod nas I u druge okolne zemlje, I treca mogucnost da tezimo savezu sa rusijom koji bi oni verovatno prihvatili kada bi bio sto posto iskren odnosno kada bismo hteli da budemo deo rusije sto ja mislim da bi bilo najpametnije, ako nista dobili bi ponos postali bi deo jednog velikog naroda dobili bi gorivo jeftinije nego u americi a centar politike bi prebacili u kremlj tako da bi se srbija oslobodila velikih pritisaka a opet rusiji bila veza za evropom (ne mi srbi nego mi rusi) STA VI MISLITE

DR

pre 11 godina

Komentari su dovoljno objašnjenje zašto su svi iz bivše SFRJ pobegli od nas glavom bez obzira! I trebalo je da pobegnu! Ko bi normalan želeo da bude sa nama kad i mladi iz ove zemlje beže tamo gde vi nećete. Ostaje vam samo da lupate minuse i da lupetate po kafanama. Bivša SFRJ zbog Miloševića i njegovih podrepnioh muva koje su sada na vlasti, ulazi u EU i NATO deo po deo, kraj izvedite sami...

Dejan, FFM

pre 11 godina

Profesor je konačno(!) nakon svih ovih godina otkrio toplu vodu. Do sad je kao "savetnik" uvek zagovarao da se Zapad (uključujući EU) izigra sa Istokom. Najzad je shvatio sledeće (nepisano!) pravilo: EU je Zapad. Da bi neka zemlja postala članica neophodno je da se ona politički i vojno učvrsti na Zapadu. Finska, Švedska i Austrija se računaju da su dovoljno demokratski utemeljene (kao Zapad). Za bivše zemlje Istočnog bloka, one bivše komunističke zemlje, apsolutno je neophodno članstvo u NATO-u kao dokaz da su se one u kratkom roku odrekle svoje (nedemokratske) prošlosti, uspostavile demokratiju i vladavinu prava kao osnovni vrednosni sistem. Ruskim, kineskim i "nesvrstanim" dependansama nije mesto u EU zbog manjka demokratije.

Marija

pre 11 godina

Nije tacno da bilo koja zemlja mora uci u NATO da bi postala clanica EU i zaista mi nije jasno zasto neki strucnjaci i NVO aktivisti stalno ponavljaju tu neistinu. Uslovi za pristupanje EU su jasni i sve zemlje, bez obzira da li su nekad imale komunisticke/socijalisticke sisteme ili ne, moraju da sprovedu sve neophodne reforme kako bi bile primljene u clanstvo.
I Simiceva konstatacija da je glavni razlog usporenog pristupa Srbije to sto je EU usporila prijem novih clanica je zaista neozbiljna. EU je proces prijema usporila tek od 2009. Dakle, Srbija je imala 9 godina da sprovede neophodne reforme. I jako malo je uradjeno. Slovacka je svojevremeno za 6 godina sprovela iste reforme, kako bi 'uhvatila voz' i bila u grupi od 10 zemalja koje su primljene 2004. U Srbiji rezimu nije uopste cilj da se reforme sprovedu, jer vlast funkcionise po principu partokratije i sistemske korupcije i uredjena drzava i drustvo bi samo bili prepreka da to i dalje bude tako. A gradjani su jako neinformisani o svemu sto je vezano za reforme, niti znaju koje tacno reforme treba sprovesti a niti sta je sprovedeno a sta nije i zasto nije, pa i pritisak na vlast da svoj posao radi efikasnije i odgovornije ne postoji.
Srbiji je, npr. samo za regulisanje kontrole granica bilo potrebno 10 god. Ostale zemlje su to uradile za 2-3 godine. I vlast je godinama odgovornost za dolazenje na belu sengensku listu bezobrazno pripisivala EU. I gradjani su taj izgovor godinama prihvatali kao pravi razlog.

mikicar

pre 11 godina

Treba napraviti jedno 10ak emisija na RTS-u ili B92 o tome sta Srbija dobija ulaskom u NATO i u EU a sta gubi. Pa da se onda pita narod : Hocete li da udjemo u NATO i EU i konacno prekinemo ovu neizvesnos i prazan hod, ili cete da jedete svoj ponos umesto hleba i mesa? Kratko i jasno. Pa onda referendum i da se ljudi izjasne.

Ako necete da imate nikakvu sansu da zivite u normalnoj i postenoj drzavi vi recite NE svemu tome i nastavite da zivite kako sad zivimo jer bolje nikako biti nece.

Petar

pre 11 godina

Jasno je da su ovo ljudi placeni da pricaju to sto pricaju. Da ne ulazimo sad i u price o famoznom Helsinskom odboru. Ali opet mislim da bi nam zivot bio nesto laksi da smo clanovi NATO-a. Realno nikada nebi izgubili Kosovo da smo usli u Nato. Pogotovo ako u Nato udje i CG i BOsna trebamo i mi.

branka

pre 11 godina

Bas je ovo globalni izazov ...a moze i ovako... Srbija ako nece u EU, ne mora u NATO.Profesor Simic se opet pretvorio u spoljnopolitickog savetnika ,kao nekad davno ...bese 2000-2003 godina .I sada 2012-te imamo novu savremenu globalisticku politiku : Kud svi Turci, tu i mali Mujo.

Realan

pre 11 godina

Prvo, NATO ne zeli ovakvu Srbiju, cak i da udje u NATO bice ruski trojanski konj, a to nikom ne treba. Drugo, NATO zeli da svede ruskog papeta na sto manju teritoriju, sto je logicno, ne pravi se politika za 5 nego za 500 godina. Trece, Srbija ne zeli NATO i imajuci u vidi sve cinjenice, sprema se novi sukob.

Pera

pre 11 godina

Simicu,ne lupaj majke ti.To sto si profesor katedre,ne mora da znaci da si mnogo bistar.
Nato moze samo da ubrza integracije,ali nije garancije(dokaz turska).
Glupo je za da pevate kad vecina je protiv i zbog toga se ni DS nije usudio da raspise referendum

svetlanast.

pre 11 godina

koliko je znacajno da "nijedna bivsa komunisticka zemlja nije usla u EU, a da nije postala clanica NATO" u odnosu na to da nijednu od tih zemalja NATO nije bombardovao.

kako je nekim strucnjacima i "mnogo pametnima" lako da predju preko cinjenice da je NATO bombardovao srbiju.
po njima, narod u srbiji kao da je to i zasluzio.

HRvoje

pre 11 godina

Istina je da Austrija nije u NATO ali oni nisu bivša komunistička zemlja tako da i nisu morali dokazat na kojoj strani u budućnosti stoje.
Kod Srbije je jasno da su građanska stajališta podjeljeni, bar 50/50, tako da je na vladi Srbije pokazati gdje vide Srbiju u budućnosti.

z

pre 11 godina

A zasto? Koja to pretnja uopste postoji da je NATO uopste neophodan kao vojni savez? U pitanju je organizacija koja vise nema svrhu ali lobira za svoj opstanak iako je potpuno nepotrebna.

Goran

pre 11 godina

hocete li konacno ukloniti ovog jeftinog demagoga sa vaseg medija ???
ko njega pita za bilo sta ??
koga interesuju njegova isprazna demagogija i jalovi komentari ?
ko placa ovog coveka i koja je uopste svrha njegovog bitisanja u javnom i politickom zivotu Srbije ?
sklanjajte ga ... ODMAH.

Prijatelj

pre 11 godina

Ima niz zemalja koje su clanice EU a nisu niti ce biti clanice NATO-a. Takodje ima zemalja koje su clanice NATO-a ali nisu u EU.FPN je proizvodio i Doktore samupravljanja od koji je japan hteo da ukrade patent pa ga izvozi.SF-SN

Sabaton BEC

pre 11 godina

Nije Tacno mi ovde u Austriji smo 1995 usli u EU i niko nije trazio da udjemo
i u NATO ta izjava je totalno netacna.

Dakle Srbija nek nastavi Evropski put naravno ako to njeni Gradjani hoce.

mrki

pre 11 godina

Bože me sačuvaj od ovakvih profesora. Nato nas je bombardovao ali sa anđelom, pa kad smo sahranili onu nedužnu dečicu, poslali su na u Sarajevo i gospođu Anđu. "verovatno je i ona anđeo"
Profesorov argument da se pristupi NATU njihova snaga. Pa zašto se profesor ne uključi u neku lokalnu bandu i oni su na lokalnom nivou jaki? A srećom za naš narod ova nakaradna tvorevina što se moderno nazva Evropa će propasti pre nego što Srbija dobije poziv za članstvo u istoj. Srecna propast Merkelovoj EU.

DEDA CVETKO

pre 11 godina

Kakav bre "liberalizam". Kad cujem naziv casopisa "Novi vek - liberalni odgovori na globalne izazove", pa jos sa "misticnom" sifrom "globalno" u svom naslovu, dodje mi da utrobu povratim.

Takozvani liberalizam je najveca gadost covecanstva, apsolutno povampirenje nacizma u jagnjecoj kozi. To je najveci vonj koji se ikada sirio planetom. POgledajte samo ko je sve "liberal": Toni Bler, Medlin Olbrajt, Kristijan Amanpur, Bono, Bil i Hilari Klointon. Dzo Liberman.

Ne treba biti genije pa shvatiti da Gosn't Simic sluzi zlatnom teletu.

Trt NATO-u, sloboda Narodu!

Mile Politika

pre 11 godina

A jesi li ti taj koji stoji iza Sutanovca?
Savetnik Borisa Tadica.

Jelte, a sto mislite da ste izgubili izbore?
Toliko ustupaka je dato od predaje Milosevica, da bi ste dobili.............STA?

draganbb

pre 11 godina

Članstvo u NATO ne donosi nikakvu garanciju očuvanja celovitosti Srbije. Primer je Turska invazija na Kipar i dalje okupacija dela teritorije i ubistva Grka koji su pri tome bili članovi NATO. Ono što donosi su nova zadužaivanja na zapadu za kupovinu naoružanja koje NATO zahteva, instaliranje njihvoh baza, sidu, drogu...

Sonju Biserko bih upitao gde joj je moralno pokriće za članstvo u zapadnoj alijansi koja je ubijala, a zbog radioktivnog otpada, i dalje ubija u Srbiji? Ostali bi mogli malo više da kažu o tome da su EU i NATO danas žarišta kriza i da više npr Turskoj nisu interesantni, kao što si bili. Takođe bi mogli da se osvrnu i na to da u Srbiji imamo jačanje nacionelano svesnih snaga i da to takođe umanjuje šanse pristupanju Srbije alijansi ali i EU.

Yokee

pre 11 godina

Чему служе овакве трибине? За гос'н Симића имам поштовања јер показује својим колумнама да је озбиљан аналитичар, али ко је Соња Бисерко и представник ЛДП-а? Маргиналци. Чињеницу да огроман проценат становника Србије има изузетно негативан став по питању НАТО-а нико не сме и не може да игнорише. Зато се и на помен референдума о том питању утишају и најзагриженије присталице овог пакта. Сетите се само врлог нам министра војног Шутановца и његових изјава о НАТО-у и реакција јавности на његово кокетирање са истим. Без обзира на наводну корист коју би Србија требало да има од приступања НАТО-у (о чему и много упућенији имају сасвим опречна мишљења), очигледно је да грађани Србије и по цену да никада не приступе ЕУ неће дозволити да буду део машинерије смрти 21. века. Назовите то заосталошћу, примитивизмом или инатом, али Србија никада неће постати чланица НАТО, може евентуално бити само под окупацијом овог пакта.

jao jao,kako samo lupetas

pre 11 godina

Србија треба да уђе у војни савез са Русијом и Белорусијом, и да се преко њих повежемо са патриотским и левичарским латиноамеричким државама!
(Рафаел Кореа, 27. avgust 2012 17:30)

Od kojih nas deli samo par hiljada kilometara.Divna ideja.
Nego mozes li da pojasnis malo taj pojam patriotske drzave?Sta bi to trebalo da znaci?
I kakve veze recimo ima levica sa Rusijom?Pa u toj Rusiji vlada grdji kapitalizam negoli u Americi.

Рафаел Кореа

pre 11 godina

Слажем се са Предрагом Симићем, Соњом Бисерко и Бојаном Ђурићем да Србија ни по коју цену не треба да буде војно неутрална. Србија, уколико сачува своје достојанство НИКАДА НЕЋЕ УЋИ У НАТО!!! Србија треба да уђе у војни савез са Русијом и Белорусијом, и да се преко њих повежемо са патриотским и левичарским латиноамеричким државама!

expendables

pre 11 godina

Zanimljivo kako su se u isto vreme javili oni iz LDP-a i ovi "mislioci", mora da su uplacene pare na racun od "prijatelja iz inostranstva"

DEDA CVETKO

pre 11 godina

Kakav bre "liberalizam". Kad cujem naziv casopisa "Novi vek - liberalni odgovori na globalne izazove", pa jos sa "misticnom" sifrom "globalno" u svom naslovu, dodje mi da utrobu povratim.

Takozvani liberalizam je najveca gadost covecanstva, apsolutno povampirenje nacizma u jagnjecoj kozi. To je najveci vonj koji se ikada sirio planetom. POgledajte samo ko je sve "liberal": Toni Bler, Medlin Olbrajt, Kristijan Amanpur, Bono, Bil i Hilari Klointon. Dzo Liberman.

Ne treba biti genije pa shvatiti da Gosn't Simic sluzi zlatnom teletu.

Trt NATO-u, sloboda Narodu!

expendables

pre 11 godina

Zanimljivo kako su se u isto vreme javili oni iz LDP-a i ovi "mislioci", mora da su uplacene pare na racun od "prijatelja iz inostranstva"

Sabaton BEC

pre 11 godina

Nije Tacno mi ovde u Austriji smo 1995 usli u EU i niko nije trazio da udjemo
i u NATO ta izjava je totalno netacna.

Dakle Srbija nek nastavi Evropski put naravno ako to njeni Gradjani hoce.

Mile Politika

pre 11 godina

A jesi li ti taj koji stoji iza Sutanovca?
Savetnik Borisa Tadica.

Jelte, a sto mislite da ste izgubili izbore?
Toliko ustupaka je dato od predaje Milosevica, da bi ste dobili.............STA?

Рафаел Кореа

pre 11 godina

Слажем се са Предрагом Симићем, Соњом Бисерко и Бојаном Ђурићем да Србија ни по коју цену не треба да буде војно неутрална. Србија, уколико сачува своје достојанство НИКАДА НЕЋЕ УЋИ У НАТО!!! Србија треба да уђе у војни савез са Русијом и Белорусијом, и да се преко њих повежемо са патриотским и левичарским латиноамеричким државама!

draganbb

pre 11 godina

Članstvo u NATO ne donosi nikakvu garanciju očuvanja celovitosti Srbije. Primer je Turska invazija na Kipar i dalje okupacija dela teritorije i ubistva Grka koji su pri tome bili članovi NATO. Ono što donosi su nova zadužaivanja na zapadu za kupovinu naoružanja koje NATO zahteva, instaliranje njihvoh baza, sidu, drogu...

Sonju Biserko bih upitao gde joj je moralno pokriće za članstvo u zapadnoj alijansi koja je ubijala, a zbog radioktivnog otpada, i dalje ubija u Srbiji? Ostali bi mogli malo više da kažu o tome da su EU i NATO danas žarišta kriza i da više npr Turskoj nisu interesantni, kao što si bili. Takođe bi mogli da se osvrnu i na to da u Srbiji imamo jačanje nacionelano svesnih snaga i da to takođe umanjuje šanse pristupanju Srbije alijansi ali i EU.

Yokee

pre 11 godina

Чему служе овакве трибине? За гос'н Симића имам поштовања јер показује својим колумнама да је озбиљан аналитичар, али ко је Соња Бисерко и представник ЛДП-а? Маргиналци. Чињеницу да огроман проценат становника Србије има изузетно негативан став по питању НАТО-а нико не сме и не може да игнорише. Зато се и на помен референдума о том питању утишају и најзагриженије присталице овог пакта. Сетите се само врлог нам министра војног Шутановца и његових изјава о НАТО-у и реакција јавности на његово кокетирање са истим. Без обзира на наводну корист коју би Србија требало да има од приступања НАТО-у (о чему и много упућенији имају сасвим опречна мишљења), очигледно је да грађани Србије и по цену да никада не приступе ЕУ неће дозволити да буду део машинерије смрти 21. века. Назовите то заосталошћу, примитивизмом или инатом, али Србија никада неће постати чланица НАТО, може евентуално бити само под окупацијом овог пакта.

mrki

pre 11 godina

Bože me sačuvaj od ovakvih profesora. Nato nas je bombardovao ali sa anđelom, pa kad smo sahranili onu nedužnu dečicu, poslali su na u Sarajevo i gospođu Anđu. "verovatno je i ona anđeo"
Profesorov argument da se pristupi NATU njihova snaga. Pa zašto se profesor ne uključi u neku lokalnu bandu i oni su na lokalnom nivou jaki? A srećom za naš narod ova nakaradna tvorevina što se moderno nazva Evropa će propasti pre nego što Srbija dobije poziv za članstvo u istoj. Srecna propast Merkelovoj EU.

svetlanast.

pre 11 godina

koliko je znacajno da "nijedna bivsa komunisticka zemlja nije usla u EU, a da nije postala clanica NATO" u odnosu na to da nijednu od tih zemalja NATO nije bombardovao.

kako je nekim strucnjacima i "mnogo pametnima" lako da predju preko cinjenice da je NATO bombardovao srbiju.
po njima, narod u srbiji kao da je to i zasluzio.

Goran

pre 11 godina

hocete li konacno ukloniti ovog jeftinog demagoga sa vaseg medija ???
ko njega pita za bilo sta ??
koga interesuju njegova isprazna demagogija i jalovi komentari ?
ko placa ovog coveka i koja je uopste svrha njegovog bitisanja u javnom i politickom zivotu Srbije ?
sklanjajte ga ... ODMAH.

jao jao,kako samo lupetas

pre 11 godina

Србија треба да уђе у војни савез са Русијом и Белорусијом, и да се преко њих повежемо са патриотским и левичарским латиноамеричким државама!
(Рафаел Кореа, 27. avgust 2012 17:30)

Od kojih nas deli samo par hiljada kilometara.Divna ideja.
Nego mozes li da pojasnis malo taj pojam patriotske drzave?Sta bi to trebalo da znaci?
I kakve veze recimo ima levica sa Rusijom?Pa u toj Rusiji vlada grdji kapitalizam negoli u Americi.

Pera

pre 11 godina

Simicu,ne lupaj majke ti.To sto si profesor katedre,ne mora da znaci da si mnogo bistar.
Nato moze samo da ubrza integracije,ali nije garancije(dokaz turska).
Glupo je za da pevate kad vecina je protiv i zbog toga se ni DS nije usudio da raspise referendum

Realan

pre 11 godina

Prvo, NATO ne zeli ovakvu Srbiju, cak i da udje u NATO bice ruski trojanski konj, a to nikom ne treba. Drugo, NATO zeli da svede ruskog papeta na sto manju teritoriju, sto je logicno, ne pravi se politika za 5 nego za 500 godina. Trece, Srbija ne zeli NATO i imajuci u vidi sve cinjenice, sprema se novi sukob.

perica

pre 11 godina

stvarno ovaj lik ne treba da ista vise kaze... koji bre nato? EU je zajednica slobodne trgovine, a oni nama traze sve osim da trgujemo!!!

DR

pre 11 godina

Komentari su dovoljno objašnjenje zašto su svi iz bivše SFRJ pobegli od nas glavom bez obzira! I trebalo je da pobegnu! Ko bi normalan želeo da bude sa nama kad i mladi iz ove zemlje beže tamo gde vi nećete. Ostaje vam samo da lupate minuse i da lupetate po kafanama. Bivša SFRJ zbog Miloševića i njegovih podrepnioh muva koje su sada na vlasti, ulazi u EU i NATO deo po deo, kraj izvedite sami...

trol

pre 11 godina

Da smo početkom 90 tih postali lepo član NATO pakto ne bi nam nikad oduzeli Kosovo,da smo imali Amere uz sebe bili bi lideri u regionu ali ne mi biramo Ruse koje iskreno boli uvo za nas a i da ih ne boli ne mogu oni nas da zaštite onoliko kolkio Ameri mogu da nam naude i tu je cela mudrost neutralnosti.Ne možeš da budeš neutralan 2012.Jednostavno Evropa neće dozvoliti da Srbija ima takav luksuz.Biće momci birajte stranu.

HRvoje

pre 11 godina

Istina je da Austrija nije u NATO ali oni nisu bivša komunistička zemlja tako da i nisu morali dokazat na kojoj strani u budućnosti stoje.
Kod Srbije je jasno da su građanska stajališta podjeljeni, bar 50/50, tako da je na vladi Srbije pokazati gdje vide Srbiju u budućnosti.

Мики

pre 11 godina

Зашто то Симићу НАТО служи данас???
Твоја илуминатска визија новог светског поретка са једном светском владом и једним полицајцем званим НАТО неће проћи у Србији

z

pre 11 godina

A zasto? Koja to pretnja uopste postoji da je NATO uopste neophodan kao vojni savez? U pitanju je organizacija koja vise nema svrhu ali lobira za svoj opstanak iako je potpuno nepotrebna.

Petar

pre 11 godina

Jasno je da su ovo ljudi placeni da pricaju to sto pricaju. Da ne ulazimo sad i u price o famoznom Helsinskom odboru. Ali opet mislim da bi nam zivot bio nesto laksi da smo clanovi NATO-a. Realno nikada nebi izgubili Kosovo da smo usli u Nato. Pogotovo ako u Nato udje i CG i BOsna trebamo i mi.

mikicar

pre 11 godina

Treba napraviti jedno 10ak emisija na RTS-u ili B92 o tome sta Srbija dobija ulaskom u NATO i u EU a sta gubi. Pa da se onda pita narod : Hocete li da udjemo u NATO i EU i konacno prekinemo ovu neizvesnos i prazan hod, ili cete da jedete svoj ponos umesto hleba i mesa? Kratko i jasno. Pa onda referendum i da se ljudi izjasne.

Ako necete da imate nikakvu sansu da zivite u normalnoj i postenoj drzavi vi recite NE svemu tome i nastavite da zivite kako sad zivimo jer bolje nikako biti nece.

Namcor

pre 11 godina

Definitivno NE! I nije tacno da je ulazak u NATO uslov za Srbiju! Nisu ni sve clanice EU clanice NATO saveza (Austrija itd..). Opasno je mesati babe i zabe. Previse smo ratovali i za nas same da bi sada ratovali za interese neokolonijalnih sila poput USA! Pogotovu sto je NATO opstao samo da bi USA imala bilo kakav balans sa Rusijom i Kinom koje su nam prijateljski nastrojene! I da ucestvujemo u raznim "humanitarnim" bombardovanjima??? NE HVALA!

zoran

pre 11 godina

Srbija ne mora nista da uradi po pitanju EU!. Sve reforme do sada radimo iskljucivo zbog nas samih i nasih interesa. Sve ptice na grani znaju da se od Srbije trazi samo jedno: Priznanje KiM kao nezavisne drzave i uclanjenje po hitnom postupku u NATO. Svi ostali zahtevi i uslovi su smesni izgovori EU birokratije.
Nisu nam potrebni politicki placeni analiticari, teoreticari, portparoli...da nam objasnjavaju poentu. Da je ovaj narod zeleo da ide istim pravcem kao poslednjih 12 god. onda bi Maneken & Co. jos bili na vlasti. Meni je draza nezavistnost od bilo kog vojnog saveza. EU nema vise takvu moc i nalazi se u procesu dezintegracije. Onog momenta kada nasa Vlada (makar to bilo i stidljivo) saopsti da evrointegracije i famozni datumi nisu vise broj 1 u spoljnoj politici Srbije, tek onda ce sve ucene prestati nad Srbijom.

branka

pre 11 godina

Bas je ovo globalni izazov ...a moze i ovako... Srbija ako nece u EU, ne mora u NATO.Profesor Simic se opet pretvorio u spoljnopolitickog savetnika ,kao nekad davno ...bese 2000-2003 godina .I sada 2012-te imamo novu savremenu globalisticku politiku : Kud svi Turci, tu i mali Mujo.

Marija

pre 11 godina

Nije tacno da bilo koja zemlja mora uci u NATO da bi postala clanica EU i zaista mi nije jasno zasto neki strucnjaci i NVO aktivisti stalno ponavljaju tu neistinu. Uslovi za pristupanje EU su jasni i sve zemlje, bez obzira da li su nekad imale komunisticke/socijalisticke sisteme ili ne, moraju da sprovedu sve neophodne reforme kako bi bile primljene u clanstvo.
I Simiceva konstatacija da je glavni razlog usporenog pristupa Srbije to sto je EU usporila prijem novih clanica je zaista neozbiljna. EU je proces prijema usporila tek od 2009. Dakle, Srbija je imala 9 godina da sprovede neophodne reforme. I jako malo je uradjeno. Slovacka je svojevremeno za 6 godina sprovela iste reforme, kako bi 'uhvatila voz' i bila u grupi od 10 zemalja koje su primljene 2004. U Srbiji rezimu nije uopste cilj da se reforme sprovedu, jer vlast funkcionise po principu partokratije i sistemske korupcije i uredjena drzava i drustvo bi samo bili prepreka da to i dalje bude tako. A gradjani su jako neinformisani o svemu sto je vezano za reforme, niti znaju koje tacno reforme treba sprovesti a niti sta je sprovedeno a sta nije i zasto nije, pa i pritisak na vlast da svoj posao radi efikasnije i odgovornije ne postoji.
Srbiji je, npr. samo za regulisanje kontrole granica bilo potrebno 10 god. Ostale zemlje su to uradile za 2-3 godine. I vlast je godinama odgovornost za dolazenje na belu sengensku listu bezobrazno pripisivala EU. I gradjani su taj izgovor godinama prihvatali kao pravi razlog.

Aleksandar

pre 11 godina

Za Predrag Simića,

ako će vaša deca da idu u misije NATO da ginu za tuđe interese, onda nemam ništa protiv.

I nije povezano NATO i EU - Švedska, Finska, Irska i Austrija su članice EU i nisu članice NATO.
Norveška i Island su članice NATO, a nisu članice EU.

Zoso

pre 11 godina

Mozete da komentarisete kao i ja ali ko nas pita za bilo sta.Golja bio golja osto.Nista nismo naucili dok smo bili pod turcima nismo nos onda smeli da poturimo i koliko ja znam isli smo na taj zapad i molili od njih pomoc.Kad je gusto bilo bezanija preko save i dunava i to na zapad pa salji vuka na zapad pa svu decu na zapad na skolovanje.Sta sad taj vam zapad vise netreba.I te kako vam treba eto nek otvore granice pola vas ima da pobegne na zapad.

ponasanje u suprotnosti sa razmisljanjem

pre 11 godina

Nije meni jasno, gospodo draga, a ko to vas pa tera da vi udjete u EU?
Svi pljujete na EU, a na izborima partije koje zagovaraju ulazak u EU osvoje preko 80% glasova?
Pa ako vam se ne ide, recite jasno i glasno Briselu da necete tamo, i ponasajte se u skladu sa tim, sto ce reci, glasajte one politicare koji nece u EU, pa kako vam bude.

laki

pre 11 godina

Tako je,covek je u pravu,mi moramo postati clanica NATO jer za to ima velikih razloga.Za sada nema ozbiljnijih pretnji ali ih u buducnosti moze biti.Vremenom ce biti sve manje prirodnog bogatstva i tada ce nastati problemi.Za Rusiju se takodje ne zna kakvu ce politiku voditi u buducnosti,dovoljno je samo da dodje jedan poput SM na vlast,djavo ne spava.Razloga ima mnogo,u svakom slucaju Srbiji ce biti mnogo bolje da se na vreme pridruzi najmocnijoj sili na svetu,time narod dobija i sigurnost u slucaju necije agresije.Ostavite politiku za pametnije,nije to za nerazvijene i bedne zemlje,kojima je lako manipulisati.U svakom slucaju bolje NATO i EU od Rusije,Kine i ostalih poznatih boraca i postovaoca ljudskih prava.Mi smo evropljani,i prirodno je da se za nju zajednicki borimo,a ne da nas rusi i kojekavi iskoristavaju i pujdaju jedne na druge,sa njima na distanci i nikakvi vojni paktovi.Mi ne mozemo biti nesvrstani,ta vremena su prosla,to je glupost,nama treba sigurnost velikih,za koje znamo da ne ugnjetavaju svoj narod i ne daju utociste kao rusi kriminalcima iz Srbije,a to su EU i USA.Uzmimo sada kolac koji nam se nudi a ne da se nadamo da cemo tamo od nekih "nekada" dobiti leba.

Алтернатива

pre 11 godina

Od kojih nas deli samo par hiljada kilometara.Divna ideja.
Nego mozes li da pojasnis malo taj pojam patriotske drzave?Sta bi to trebalo da znaci?
I kakve veze recimo ima levica sa Rusijom?Pa u toj Rusiji vlada grdji kapitalizam negoli u Americi.
(jao jao,kako samo lupetas, 27. avgust 2012 17:54)

Само снажне државе које поштују људска начела, са снажним и пробуђеним народом, са снажним и чврстим председницима на челу, могу да воде антиглобалистичку и антиимперијалистичку политику! Такви се супротстављају диктатима САД-а и ЕУ. Левичарске латиноамеричке државе су нам далеко? Не бих рекао. Географски су нам далеко не више од САД-а. Белорусији су још даље, али Александар Лукашенко је пре неколико недеља обишао Уга Чавеза, Раула Кастра, Ева Моралеса, Рафаела Кореу и договорио јачање војне сарадње. Дух храбрости и пријатељске сарадње је јачи од географије! Он повезује само наизглед неповезиво. Што је слабићу немогуће, није Лукашенку. О снази латиноамеричких народа и њиховој жудњи за слободом говори и данашњи протест народа Еквадора, који испред британске амбасаде, у главном граду Киту, даје живу подршку Асанжу и његовом доласку у њихову земљу, узвикујући: VIVA LA SOBERANIA ECUATORIANA! Живео независни Еквадор! MUERTE AL IMPERIO! Смрт империји! FUERAS INGLESES DE AMERICA LATINA! Напоље Енглези из Латинске Америке! Човечни, родољубиви и јаки људи и народи никада неће пристати ни на чије тлачење и гажење. Они ће се борити за достојанство и слободу! Устаће и народ Србије, кад-тад!

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Svi osim Srba znaju da je Rusija 1999. god. govorila jedno a "namigivala" NATO savezu da bombarduje Srbiju racunajuci da ce im se kasnije ta "mrznja" Srba prema NATO-u isplatiti na nacin da Srbi nece zeleti da pristupe savezu koji ih je bombardovao i da ce na taj nacin Rusija zaustaviti dalje sirenje NATO saveza !
Ali za Srbe koji ionako NEMAJU POJMA NIOCEMU to je vec "visa matematika" !

Prijatelj

pre 11 godina

Ima niz zemalja koje su clanice EU a nisu niti ce biti clanice NATO-a. Takodje ima zemalja koje su clanice NATO-a ali nisu u EU.FPN je proizvodio i Doktore samupravljanja od koji je japan hteo da ukrade patent pa ga izvozi.SF-SN

Dejan, FFM

pre 11 godina

Profesor je konačno(!) nakon svih ovih godina otkrio toplu vodu. Do sad je kao "savetnik" uvek zagovarao da se Zapad (uključujući EU) izigra sa Istokom. Najzad je shvatio sledeće (nepisano!) pravilo: EU je Zapad. Da bi neka zemlja postala članica neophodno je da se ona politički i vojno učvrsti na Zapadu. Finska, Švedska i Austrija se računaju da su dovoljno demokratski utemeljene (kao Zapad). Za bivše zemlje Istočnog bloka, one bivše komunističke zemlje, apsolutno je neophodno članstvo u NATO-u kao dokaz da su se one u kratkom roku odrekle svoje (nedemokratske) prošlosti, uspostavile demokratiju i vladavinu prava kao osnovni vrednosni sistem. Ruskim, kineskim i "nesvrstanim" dependansama nije mesto u EU zbog manjka demokratije.

Pedja

pre 11 godina

Nijedna bivša komunistička zemlja nije ušla u EU, a da nije postala članica NATO -
Profesor je u pravu ali kod nas je proces tranzicije počeo pre oko 2 meseca i to pod velikim pitanjem gde će završiti.
Pogledajte i ko nam je u kojekvim nevladinim organizacijama titove pionirke i članice socijalističke omladine.
Prvo da se otvore dosijei da se iznutra očistimo, onda ćemo o vojnim savezima.
Inače ne bih otpisao ideju i istok i zapad. Jačanjem Rusije i Kine bitno je promenjena svetska politička scena.
Sada u svetu veću težinu imaju upravni odbori mutinacionalnih kompanija i korporacija, nego mnoge demikratski izabrane vlade.
Ali, da ponovim prvo treba krenuti od sebe, kada odlučimo da sudovi prorade i osuđeni završe u zatvorima, tada će nam i krenuti , a do tada sve je ovo pusta priča.

Mihajlo

pre 11 godina

@(EU Citizen, 28. avgust 2012 00:57)

Na tvoju zalost, EU je u terminalnoj fazi raspadanja bez vece sanse za oporavak. Smislila gospoda da naprave Uniju u kojoj ce moci da prodaju svoju robu bez carina i ogranicenja i tako naprave superdrzavu. Da, vidimo kako to izgleda - jedni prave i kreditiraju dok drugi trose. Ti sto trose nemaju vise privrede, a ti sto prave ne bi ih vise imali da nema kredita tj onih sto trose. Evropa ima sve manje dece i implodira na svakom planu. Ono sto drzi zapadni svet je NATO? Mislio sam da je to svest o zajednickom kulturnom nasledju i poreklu, volja da svima bude bolje? An ne - to su NATO kao sredstvo sile i potrosnja - "hleba i igara". Kad nema vise para za potrosnju mora se drzati silom.
Ti se koristis klasicnim govorom mrznje i predrasuda koji u Srbiji prolazi kao najjednostavniji nacin komunikacije a zapravo je najprizemniji.

Kum

pre 11 godina

@(laki, 27. avgust 2012 19:36)
u slucaju agresije? Cije agresije? NATO clanstvo nam nudi "sigurnost" jedino od NATO saveza to je sustina. Pridruzimo im se da nas ostave na miru? Ma znas sta, nikada ali nikada necemo biti mi saveznici sa onima koji nas vekovima muce. Francuzi su pomagali Turcima protiv ustanika 1804-13, 1914-15 Srbiji niko nije hteo da pomogne osim Rusije. Rusija je zapretila da ce zakljuciti separatni mir sa Nemackom ako se ne pomogne Srbiji - tek tada su "saveznici" resili da nesto preduzmu i tako sto ce u Valoni ukrcati na brodove PRVO KONJE i nesto malo ljudi a druge su uputili juzno ka Grckoj pa su umrle jos hiljade i hiljade. O 1941 i bombardovanju Bg necu trositi reci, a 1944 su nas bombardovali Amerikanci "saveznici"-i nikog drugog. Na Zagreb, prestonicu NDH nije pala nijedna bomba.
NATO je klasicni siledzija koji "prodaje ciglu". Ako neces da kupis ciglu dobijes je po glavi - e to joj je jedina vrednost. Bolje da kupim nego da me lupi.

Vlada

pre 11 godina

evo kako ja razmisljam: ako budemo neutralni razvlacice nas istok I zapad kao zvaku a mi smo mala zamlja da bi iz toga izvukla korist cak I jugoslavija u tome nije uspela naprotiv znamo svi kako smo prosli, da pak pokusamo da ponovo gradimo jugu dzabe nam kad hrvati to sigurno nebi hteli a sigurno ni drugi narodi, onda mozemo da se odlucimo za zapad koji nas zove u savez vrlo neiskreno I hteo bi da mi njih molimo a po mom misljenju samo zato da bi napravili jos jednu tampon zonu ka rusiji I u slucaju nekog sukoba teziste prebacili kod nas I u druge okolne zemlje, I treca mogucnost da tezimo savezu sa rusijom koji bi oni verovatno prihvatili kada bi bio sto posto iskren odnosno kada bismo hteli da budemo deo rusije sto ja mislim da bi bilo najpametnije, ako nista dobili bi ponos postali bi deo jednog velikog naroda dobili bi gorivo jeftinije nego u americi a centar politike bi prebacili u kremlj tako da bi se srbija oslobodila velikih pritisaka a opet rusiji bila veza za evropom (ne mi srbi nego mi rusi) STA VI MISLITE

EU Citizen

pre 11 godina

Ovo nije jasno samo komunističkim i fašističkim mračnjacima koji su zavili ovu zemlju u crno, ali će im se uskoro razjasniti, kada se zastava NATO zavijori ispred skupštine. Za mene lično će to biti dan oslobođenja od sedamdeset godina nacističke i komunističke okupacije, a onaj ko bi da usred Evrope, kolevke zapadne civilizacije zavodi ruski privitivizam, razbojništvo i bahatost, moraće da putuje, sad da li u Rusiju, ili iza rešetaka, to je slobodan izbor :)) Mada, koliko vidim po paničnom strahu kremaljske mafije od par devojčica i jedne pesme, neće staljinisti ni tamo dugo, ostaće im, možda, Severna Koreja :))

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

A gospodin Simić, ako hoće u ambasadore, što mu je očito žarka želja i jedina preokupacija, mora da propagira NATO i "nove zapadne vrednosti", računajući da će mu američka sila biti veliki adut u ovoj moralno propaloj državi. Još da se javno deklariđe i izadje u javnost sa proverenom "istinom", kako se NATO, bombardujući Srbiju, ustvari, žrtvovao za "naše dobro".

Konstantinos Veliki

pre 11 godina

Srbiji je nuzno potreban NATO savez, ne da je brani od vanjskog neprijatelja nego od vlastitih pomahitalih i otudenih politickih elita na vlasti. Kako to da nitko ne ukapira?

igor

pre 11 godina

Pa jesu nas malo bombardovali,ali necemo valjda sad to da im uzmemo za zlo...Srbija mora u EU,Srbija mora u NATO,Srbija mora da prizna Kosovo,pa kako covek da odoli,kad ga ovako lepo pozivaju na druzenje.

Milan

pre 11 godina

Ovi radikali ili radikali bez bedza i dalje kao i njihovi predhodnici SPS-SRS-JUL ne shvatajau gde se Srbija geografski nalazi i geopoliticke situacije. Sto profesor govori zna svako ko ima malo mozga u glavi. Sve zemlje koje su imale KOMUNISTE na vlasti ( uostalom kao i Srbija ) moraju prvo da udju u NATO da bi usle u EU. To je primer svih drzava sa komunistima na vlasti: Ceska, Slovacka, Madjarska, Rumunija, Bugarska, Balticke drzave i kod nas Slovenija i sada Hrvatska. Isti scenario i ce biti i sa Crnom Gorom, Makedonijom itd. Ovo ti radikalni DB komunisti nikako da shvate. Austrija nije imala komuniste na vlasti i nije u NATO sto je tako odluceno izmedju SSSR i SAD nakon zavrsetka II svetskog rata i zato su Rusi izasli iz te Austrije i povukli svoje trupe pod uslovom da Austrija ostaje vojno neutralna. Opasno je nepoznavati niti istotiju niti politiku a bojim sa da neobrazovanog sveta ima puno u Srbiji i lako se manipusli. SAD je bombardoavao i Nemacku i JAPAN ali su te zemlje postale glavni saveznik Americi nakon rata. Shvatite vec jednom radikali svih boja da su Milosevecvi komunisi hteli da ratuju i sve ratove uz ''pomoc'' 'brace'' Rusa i Belorusa izgubili. Vreme je da se ide sa pobednicima a ne gubitnicima.

Komentator

pre 11 godina

"очигледно је да грађани Србије и по цену да никада не приступе ЕУ неће дозволити да буду део машинерије смрти 21. века. Назовите то заосталошћу, примитивизмом или инатом, али Србија никада неће постати чланица НАТО, може евентуално бити само под окупацијом овог пакта."
(Yokee, 27. avgust 2012 17:48)

Очигледно је да грађани Србије размишљају о будућности до десет дана унапред и не виде даље од сопствене окућнице. Зато су у историји увек страдали од сваке силе која се нашла у близини. И зато је свака генерација подизала земљу из пепела и борила се за голу егзистенцију, док су други народи напредовали. Наш менталитет је највећа претња опстанку овог народа, јер нас чини неприлагођенима западној цивилизацији којој територијално припадамо, а зна се шта се дешава неприлагођеним врстама у природи.

Објективна или не, анализа дата у чланку далеко превазилази дневно-политички ниво и тиче се државне стратегије. Овај народ је, кривицом наших политичара, неприпремљен и неспособан да сагледа стварни положај Србије у међународним односима, па чак и географски у смислу пост-хладноратовске поделе света. Ми још мислимо да је ово Титова Југославија.

tt

pre 11 godina

lobira za nato...a to se dobro placa...pogotovo u zemlji koja je osetila milosrdnog andjela...njegov posao je da pominje nato i kao nesto tu komentarise...licno mislim da se moramo drzati rusije jer koliko god da nam nije pomogla nije nam ni odmogla...a ja se ne secam da smo se branili od ruskih aviona te 99 godine...

R,Zivkovic,Roterdam

pre 11 godina

Simic i njegova briga,ako Srbija neude u nato nece ni u Eu?!Simicu su;Liberali i Biserko izmedu ostalig,sugerisali da Srbija ako ne ude u nato nece ni u Eu?G, Simic se imao i na koga pozvati, ekspert do eksperta stose tice budicnosti Srbije i njenog Naroda?!Nekada cenjeni kolumista, a sada tako isko pada da Covek ne poveruje?!Dobro je poznato cije interese zastupaju liberali i zene u crnom u Beogradu i kojig placa, pa nesamo oni,vec imse pridruzijo jedan knjizevnik,a immaig u potaji jos puno, koji bi prodali veru za veceru bez muke!U nato kojinas je bombardovao,srbiju razcerecijo, koliko zivota izgubljeno, za nig je nato "humana "organizacija koja prosipa cvece kuda prode?!!Nikada u nato alijansu nikada!Zar treba da volimo one kojisu prosipali bombe i otrove po Srbjiji punig 78 dana 1999godine?!

kratko i jasno

pre 11 godina

treba osigurati autonomiju za sever i manastire i zastitu enklava,i pravac u nato.na kraju to ce biti garancija Srbima na Kosovu da im nece hvaliti dlaka s glave.
bez ikakvih rasprava sa polusvetom,crvenima,anarhistima i rusofilima u Srbiji, i da oni odredju buducnost nase deceu.svi znamo koliko je medu njima pameti.(setimo se devedesetih i dnevnika u pola osam)

i treba na sve dodati interesne,grupe kojima nije u interesu ulazak na zapad i pravna drzava.

DEDA CVETKO

pre 11 godina

Kakav bre "liberalizam". Kad cujem naziv casopisa "Novi vek - liberalni odgovori na globalne izazove", pa jos sa "misticnom" sifrom "globalno" u svom naslovu, dodje mi da utrobu povratim.

Takozvani liberalizam je najveca gadost covecanstva, apsolutno povampirenje nacizma u jagnjecoj kozi. To je najveci vonj koji se ikada sirio planetom. POgledajte samo ko je sve "liberal": Toni Bler, Medlin Olbrajt, Kristijan Amanpur, Bono, Bil i Hilari Klointon. Dzo Liberman.

Ne treba biti genije pa shvatiti da Gosn't Simic sluzi zlatnom teletu.

Trt NATO-u, sloboda Narodu!

Рафаел Кореа

pre 11 godina

Слажем се са Предрагом Симићем, Соњом Бисерко и Бојаном Ђурићем да Србија ни по коју цену не треба да буде војно неутрална. Србија, уколико сачува своје достојанство НИКАДА НЕЋЕ УЋИ У НАТО!!! Србија треба да уђе у војни савез са Русијом и Белорусијом, и да се преко њих повежемо са патриотским и левичарским латиноамеричким државама!

mrki

pre 11 godina

Bože me sačuvaj od ovakvih profesora. Nato nas je bombardovao ali sa anđelom, pa kad smo sahranili onu nedužnu dečicu, poslali su na u Sarajevo i gospođu Anđu. "verovatno je i ona anđeo"
Profesorov argument da se pristupi NATU njihova snaga. Pa zašto se profesor ne uključi u neku lokalnu bandu i oni su na lokalnom nivou jaki? A srećom za naš narod ova nakaradna tvorevina što se moderno nazva Evropa će propasti pre nego što Srbija dobije poziv za članstvo u istoj. Srecna propast Merkelovoj EU.

draganbb

pre 11 godina

Članstvo u NATO ne donosi nikakvu garanciju očuvanja celovitosti Srbije. Primer je Turska invazija na Kipar i dalje okupacija dela teritorije i ubistva Grka koji su pri tome bili članovi NATO. Ono što donosi su nova zadužaivanja na zapadu za kupovinu naoružanja koje NATO zahteva, instaliranje njihvoh baza, sidu, drogu...

Sonju Biserko bih upitao gde joj je moralno pokriće za članstvo u zapadnoj alijansi koja je ubijala, a zbog radioktivnog otpada, i dalje ubija u Srbiji? Ostali bi mogli malo više da kažu o tome da su EU i NATO danas žarišta kriza i da više npr Turskoj nisu interesantni, kao što si bili. Takođe bi mogli da se osvrnu i na to da u Srbiji imamo jačanje nacionelano svesnih snaga i da to takođe umanjuje šanse pristupanju Srbije alijansi ali i EU.

Petar

pre 11 godina

Jasno je da su ovo ljudi placeni da pricaju to sto pricaju. Da ne ulazimo sad i u price o famoznom Helsinskom odboru. Ali opet mislim da bi nam zivot bio nesto laksi da smo clanovi NATO-a. Realno nikada nebi izgubili Kosovo da smo usli u Nato. Pogotovo ako u Nato udje i CG i BOsna trebamo i mi.

jao jao,kako samo lupetas

pre 11 godina

Србија треба да уђе у војни савез са Русијом и Белорусијом, и да се преко њих повежемо са патриотским и левичарским латиноамеричким државама!
(Рафаел Кореа, 27. avgust 2012 17:30)

Od kojih nas deli samo par hiljada kilometara.Divna ideja.
Nego mozes li da pojasnis malo taj pojam patriotske drzave?Sta bi to trebalo da znaci?
I kakve veze recimo ima levica sa Rusijom?Pa u toj Rusiji vlada grdji kapitalizam negoli u Americi.

expendables

pre 11 godina

Zanimljivo kako su se u isto vreme javili oni iz LDP-a i ovi "mislioci", mora da su uplacene pare na racun od "prijatelja iz inostranstva"

Mile Politika

pre 11 godina

A jesi li ti taj koji stoji iza Sutanovca?
Savetnik Borisa Tadica.

Jelte, a sto mislite da ste izgubili izbore?
Toliko ustupaka je dato od predaje Milosevica, da bi ste dobili.............STA?

Sabaton BEC

pre 11 godina

Nije Tacno mi ovde u Austriji smo 1995 usli u EU i niko nije trazio da udjemo
i u NATO ta izjava je totalno netacna.

Dakle Srbija nek nastavi Evropski put naravno ako to njeni Gradjani hoce.

Yokee

pre 11 godina

Чему служе овакве трибине? За гос'н Симића имам поштовања јер показује својим колумнама да је озбиљан аналитичар, али ко је Соња Бисерко и представник ЛДП-а? Маргиналци. Чињеницу да огроман проценат становника Србије има изузетно негативан став по питању НАТО-а нико не сме и не може да игнорише. Зато се и на помен референдума о том питању утишају и најзагриженије присталице овог пакта. Сетите се само врлог нам министра војног Шутановца и његових изјава о НАТО-у и реакција јавности на његово кокетирање са истим. Без обзира на наводну корист коју би Србија требало да има од приступања НАТО-у (о чему и много упућенији имају сасвим опречна мишљења), очигледно је да грађани Србије и по цену да никада не приступе ЕУ неће дозволити да буду део машинерије смрти 21. века. Назовите то заосталошћу, примитивизмом или инатом, али Србија никада неће постати чланица НАТО, може евентуално бити само под окупацијом овог пакта.

Goran

pre 11 godina

hocete li konacno ukloniti ovog jeftinog demagoga sa vaseg medija ???
ko njega pita za bilo sta ??
koga interesuju njegova isprazna demagogija i jalovi komentari ?
ko placa ovog coveka i koja je uopste svrha njegovog bitisanja u javnom i politickom zivotu Srbije ?
sklanjajte ga ... ODMAH.

HRvoje

pre 11 godina

Istina je da Austrija nije u NATO ali oni nisu bivša komunistička zemlja tako da i nisu morali dokazat na kojoj strani u budućnosti stoje.
Kod Srbije je jasno da su građanska stajališta podjeljeni, bar 50/50, tako da je na vladi Srbije pokazati gdje vide Srbiju u budućnosti.

laki

pre 11 godina

Tako je,covek je u pravu,mi moramo postati clanica NATO jer za to ima velikih razloga.Za sada nema ozbiljnijih pretnji ali ih u buducnosti moze biti.Vremenom ce biti sve manje prirodnog bogatstva i tada ce nastati problemi.Za Rusiju se takodje ne zna kakvu ce politiku voditi u buducnosti,dovoljno je samo da dodje jedan poput SM na vlast,djavo ne spava.Razloga ima mnogo,u svakom slucaju Srbiji ce biti mnogo bolje da se na vreme pridruzi najmocnijoj sili na svetu,time narod dobija i sigurnost u slucaju necije agresije.Ostavite politiku za pametnije,nije to za nerazvijene i bedne zemlje,kojima je lako manipulisati.U svakom slucaju bolje NATO i EU od Rusije,Kine i ostalih poznatih boraca i postovaoca ljudskih prava.Mi smo evropljani,i prirodno je da se za nju zajednicki borimo,a ne da nas rusi i kojekavi iskoristavaju i pujdaju jedne na druge,sa njima na distanci i nikakvi vojni paktovi.Mi ne mozemo biti nesvrstani,ta vremena su prosla,to je glupost,nama treba sigurnost velikih,za koje znamo da ne ugnjetavaju svoj narod i ne daju utociste kao rusi kriminalcima iz Srbije,a to su EU i USA.Uzmimo sada kolac koji nam se nudi a ne da se nadamo da cemo tamo od nekih "nekada" dobiti leba.

Vlada

pre 11 godina

evo kako ja razmisljam: ako budemo neutralni razvlacice nas istok I zapad kao zvaku a mi smo mala zamlja da bi iz toga izvukla korist cak I jugoslavija u tome nije uspela naprotiv znamo svi kako smo prosli, da pak pokusamo da ponovo gradimo jugu dzabe nam kad hrvati to sigurno nebi hteli a sigurno ni drugi narodi, onda mozemo da se odlucimo za zapad koji nas zove u savez vrlo neiskreno I hteo bi da mi njih molimo a po mom misljenju samo zato da bi napravili jos jednu tampon zonu ka rusiji I u slucaju nekog sukoba teziste prebacili kod nas I u druge okolne zemlje, I treca mogucnost da tezimo savezu sa rusijom koji bi oni verovatno prihvatili kada bi bio sto posto iskren odnosno kada bismo hteli da budemo deo rusije sto ja mislim da bi bilo najpametnije, ako nista dobili bi ponos postali bi deo jednog velikog naroda dobili bi gorivo jeftinije nego u americi a centar politike bi prebacili u kremlj tako da bi se srbija oslobodila velikih pritisaka a opet rusiji bila veza za evropom (ne mi srbi nego mi rusi) STA VI MISLITE

DR

pre 11 godina

Komentari su dovoljno objašnjenje zašto su svi iz bivše SFRJ pobegli od nas glavom bez obzira! I trebalo je da pobegnu! Ko bi normalan želeo da bude sa nama kad i mladi iz ove zemlje beže tamo gde vi nećete. Ostaje vam samo da lupate minuse i da lupetate po kafanama. Bivša SFRJ zbog Miloševića i njegovih podrepnioh muva koje su sada na vlasti, ulazi u EU i NATO deo po deo, kraj izvedite sami...

Aleksandar

pre 11 godina

Za Predrag Simića,

ako će vaša deca da idu u misije NATO da ginu za tuđe interese, onda nemam ništa protiv.

I nije povezano NATO i EU - Švedska, Finska, Irska i Austrija su članice EU i nisu članice NATO.
Norveška i Island su članice NATO, a nisu članice EU.

z

pre 11 godina

A zasto? Koja to pretnja uopste postoji da je NATO uopste neophodan kao vojni savez? U pitanju je organizacija koja vise nema svrhu ali lobira za svoj opstanak iako je potpuno nepotrebna.

Namcor

pre 11 godina

Definitivno NE! I nije tacno da je ulazak u NATO uslov za Srbiju! Nisu ni sve clanice EU clanice NATO saveza (Austrija itd..). Opasno je mesati babe i zabe. Previse smo ratovali i za nas same da bi sada ratovali za interese neokolonijalnih sila poput USA! Pogotovu sto je NATO opstao samo da bi USA imala bilo kakav balans sa Rusijom i Kinom koje su nam prijateljski nastrojene! I da ucestvujemo u raznim "humanitarnim" bombardovanjima??? NE HVALA!

Prijatelj

pre 11 godina

Ima niz zemalja koje su clanice EU a nisu niti ce biti clanice NATO-a. Takodje ima zemalja koje su clanice NATO-a ali nisu u EU.FPN je proizvodio i Doktore samupravljanja od koji je japan hteo da ukrade patent pa ga izvozi.SF-SN

svetlanast.

pre 11 godina

koliko je znacajno da "nijedna bivsa komunisticka zemlja nije usla u EU, a da nije postala clanica NATO" u odnosu na to da nijednu od tih zemalja NATO nije bombardovao.

kako je nekim strucnjacima i "mnogo pametnima" lako da predju preko cinjenice da je NATO bombardovao srbiju.
po njima, narod u srbiji kao da je to i zasluzio.

mikicar

pre 11 godina

Treba napraviti jedno 10ak emisija na RTS-u ili B92 o tome sta Srbija dobija ulaskom u NATO i u EU a sta gubi. Pa da se onda pita narod : Hocete li da udjemo u NATO i EU i konacno prekinemo ovu neizvesnos i prazan hod, ili cete da jedete svoj ponos umesto hleba i mesa? Kratko i jasno. Pa onda referendum i da se ljudi izjasne.

Ako necete da imate nikakvu sansu da zivite u normalnoj i postenoj drzavi vi recite NE svemu tome i nastavite da zivite kako sad zivimo jer bolje nikako biti nece.

Dejan, FFM

pre 11 godina

Profesor je konačno(!) nakon svih ovih godina otkrio toplu vodu. Do sad je kao "savetnik" uvek zagovarao da se Zapad (uključujući EU) izigra sa Istokom. Najzad je shvatio sledeće (nepisano!) pravilo: EU je Zapad. Da bi neka zemlja postala članica neophodno je da se ona politički i vojno učvrsti na Zapadu. Finska, Švedska i Austrija se računaju da su dovoljno demokratski utemeljene (kao Zapad). Za bivše zemlje Istočnog bloka, one bivše komunističke zemlje, apsolutno je neophodno članstvo u NATO-u kao dokaz da su se one u kratkom roku odrekle svoje (nedemokratske) prošlosti, uspostavile demokratiju i vladavinu prava kao osnovni vrednosni sistem. Ruskim, kineskim i "nesvrstanim" dependansama nije mesto u EU zbog manjka demokratije.

zoran

pre 11 godina

Srbija ne mora nista da uradi po pitanju EU!. Sve reforme do sada radimo iskljucivo zbog nas samih i nasih interesa. Sve ptice na grani znaju da se od Srbije trazi samo jedno: Priznanje KiM kao nezavisne drzave i uclanjenje po hitnom postupku u NATO. Svi ostali zahtevi i uslovi su smesni izgovori EU birokratije.
Nisu nam potrebni politicki placeni analiticari, teoreticari, portparoli...da nam objasnjavaju poentu. Da je ovaj narod zeleo da ide istim pravcem kao poslednjih 12 god. onda bi Maneken & Co. jos bili na vlasti. Meni je draza nezavistnost od bilo kog vojnog saveza. EU nema vise takvu moc i nalazi se u procesu dezintegracije. Onog momenta kada nasa Vlada (makar to bilo i stidljivo) saopsti da evrointegracije i famozni datumi nisu vise broj 1 u spoljnoj politici Srbije, tek onda ce sve ucene prestati nad Srbijom.

Pera

pre 11 godina

Simicu,ne lupaj majke ti.To sto si profesor katedre,ne mora da znaci da si mnogo bistar.
Nato moze samo da ubrza integracije,ali nije garancije(dokaz turska).
Glupo je za da pevate kad vecina je protiv i zbog toga se ni DS nije usudio da raspise referendum

Мики

pre 11 godina

Зашто то Симићу НАТО служи данас???
Твоја илуминатска визија новог светског поретка са једном светском владом и једним полицајцем званим НАТО неће проћи у Србији

Алтернатива

pre 11 godina

Od kojih nas deli samo par hiljada kilometara.Divna ideja.
Nego mozes li da pojasnis malo taj pojam patriotske drzave?Sta bi to trebalo da znaci?
I kakve veze recimo ima levica sa Rusijom?Pa u toj Rusiji vlada grdji kapitalizam negoli u Americi.
(jao jao,kako samo lupetas, 27. avgust 2012 17:54)

Само снажне државе које поштују људска начела, са снажним и пробуђеним народом, са снажним и чврстим председницима на челу, могу да воде антиглобалистичку и антиимперијалистичку политику! Такви се супротстављају диктатима САД-а и ЕУ. Левичарске латиноамеричке државе су нам далеко? Не бих рекао. Географски су нам далеко не више од САД-а. Белорусији су још даље, али Александар Лукашенко је пре неколико недеља обишао Уга Чавеза, Раула Кастра, Ева Моралеса, Рафаела Кореу и договорио јачање војне сарадње. Дух храбрости и пријатељске сарадње је јачи од географије! Он повезује само наизглед неповезиво. Што је слабићу немогуће, није Лукашенку. О снази латиноамеричких народа и њиховој жудњи за слободом говори и данашњи протест народа Еквадора, који испред британске амбасаде, у главном граду Киту, даје живу подршку Асанжу и његовом доласку у њихову земљу, узвикујући: VIVA LA SOBERANIA ECUATORIANA! Живео независни Еквадор! MUERTE AL IMPERIO! Смрт империји! FUERAS INGLESES DE AMERICA LATINA! Напоље Енглези из Латинске Америке! Човечни, родољубиви и јаки људи и народи никада неће пристати ни на чије тлачење и гажење. Они ће се борити за достојанство и слободу! Устаће и народ Србије, кад-тад!

Zoso

pre 11 godina

Mozete da komentarisete kao i ja ali ko nas pita za bilo sta.Golja bio golja osto.Nista nismo naucili dok smo bili pod turcima nismo nos onda smeli da poturimo i koliko ja znam isli smo na taj zapad i molili od njih pomoc.Kad je gusto bilo bezanija preko save i dunava i to na zapad pa salji vuka na zapad pa svu decu na zapad na skolovanje.Sta sad taj vam zapad vise netreba.I te kako vam treba eto nek otvore granice pola vas ima da pobegne na zapad.

trol

pre 11 godina

Da smo početkom 90 tih postali lepo član NATO pakto ne bi nam nikad oduzeli Kosovo,da smo imali Amere uz sebe bili bi lideri u regionu ali ne mi biramo Ruse koje iskreno boli uvo za nas a i da ih ne boli ne mogu oni nas da zaštite onoliko kolkio Ameri mogu da nam naude i tu je cela mudrost neutralnosti.Ne možeš da budeš neutralan 2012.Jednostavno Evropa neće dozvoliti da Srbija ima takav luksuz.Biće momci birajte stranu.

branka

pre 11 godina

Bas je ovo globalni izazov ...a moze i ovako... Srbija ako nece u EU, ne mora u NATO.Profesor Simic se opet pretvorio u spoljnopolitickog savetnika ,kao nekad davno ...bese 2000-2003 godina .I sada 2012-te imamo novu savremenu globalisticku politiku : Kud svi Turci, tu i mali Mujo.

perica

pre 11 godina

stvarno ovaj lik ne treba da ista vise kaze... koji bre nato? EU je zajednica slobodne trgovine, a oni nama traze sve osim da trgujemo!!!

Marija

pre 11 godina

Nije tacno da bilo koja zemlja mora uci u NATO da bi postala clanica EU i zaista mi nije jasno zasto neki strucnjaci i NVO aktivisti stalno ponavljaju tu neistinu. Uslovi za pristupanje EU su jasni i sve zemlje, bez obzira da li su nekad imale komunisticke/socijalisticke sisteme ili ne, moraju da sprovedu sve neophodne reforme kako bi bile primljene u clanstvo.
I Simiceva konstatacija da je glavni razlog usporenog pristupa Srbije to sto je EU usporila prijem novih clanica je zaista neozbiljna. EU je proces prijema usporila tek od 2009. Dakle, Srbija je imala 9 godina da sprovede neophodne reforme. I jako malo je uradjeno. Slovacka je svojevremeno za 6 godina sprovela iste reforme, kako bi 'uhvatila voz' i bila u grupi od 10 zemalja koje su primljene 2004. U Srbiji rezimu nije uopste cilj da se reforme sprovedu, jer vlast funkcionise po principu partokratije i sistemske korupcije i uredjena drzava i drustvo bi samo bili prepreka da to i dalje bude tako. A gradjani su jako neinformisani o svemu sto je vezano za reforme, niti znaju koje tacno reforme treba sprovesti a niti sta je sprovedeno a sta nije i zasto nije, pa i pritisak na vlast da svoj posao radi efikasnije i odgovornije ne postoji.
Srbiji je, npr. samo za regulisanje kontrole granica bilo potrebno 10 god. Ostale zemlje su to uradile za 2-3 godine. I vlast je godinama odgovornost za dolazenje na belu sengensku listu bezobrazno pripisivala EU. I gradjani su taj izgovor godinama prihvatali kao pravi razlog.

Milan

pre 11 godina

Ovi radikali ili radikali bez bedza i dalje kao i njihovi predhodnici SPS-SRS-JUL ne shvatajau gde se Srbija geografski nalazi i geopoliticke situacije. Sto profesor govori zna svako ko ima malo mozga u glavi. Sve zemlje koje su imale KOMUNISTE na vlasti ( uostalom kao i Srbija ) moraju prvo da udju u NATO da bi usle u EU. To je primer svih drzava sa komunistima na vlasti: Ceska, Slovacka, Madjarska, Rumunija, Bugarska, Balticke drzave i kod nas Slovenija i sada Hrvatska. Isti scenario i ce biti i sa Crnom Gorom, Makedonijom itd. Ovo ti radikalni DB komunisti nikako da shvate. Austrija nije imala komuniste na vlasti i nije u NATO sto je tako odluceno izmedju SSSR i SAD nakon zavrsetka II svetskog rata i zato su Rusi izasli iz te Austrije i povukli svoje trupe pod uslovom da Austrija ostaje vojno neutralna. Opasno je nepoznavati niti istotiju niti politiku a bojim sa da neobrazovanog sveta ima puno u Srbiji i lako se manipusli. SAD je bombardoavao i Nemacku i JAPAN ali su te zemlje postale glavni saveznik Americi nakon rata. Shvatite vec jednom radikali svih boja da su Milosevecvi komunisi hteli da ratuju i sve ratove uz ''pomoc'' 'brace'' Rusa i Belorusa izgubili. Vreme je da se ide sa pobednicima a ne gubitnicima.

Realan

pre 11 godina

Prvo, NATO ne zeli ovakvu Srbiju, cak i da udje u NATO bice ruski trojanski konj, a to nikom ne treba. Drugo, NATO zeli da svede ruskog papeta na sto manju teritoriju, sto je logicno, ne pravi se politika za 5 nego za 500 godina. Trece, Srbija ne zeli NATO i imajuci u vidi sve cinjenice, sprema se novi sukob.

EU Citizen

pre 11 godina

Ovo nije jasno samo komunističkim i fašističkim mračnjacima koji su zavili ovu zemlju u crno, ali će im se uskoro razjasniti, kada se zastava NATO zavijori ispred skupštine. Za mene lično će to biti dan oslobođenja od sedamdeset godina nacističke i komunističke okupacije, a onaj ko bi da usred Evrope, kolevke zapadne civilizacije zavodi ruski privitivizam, razbojništvo i bahatost, moraće da putuje, sad da li u Rusiju, ili iza rešetaka, to je slobodan izbor :)) Mada, koliko vidim po paničnom strahu kremaljske mafije od par devojčica i jedne pesme, neće staljinisti ni tamo dugo, ostaće im, možda, Severna Koreja :))

Pedja

pre 11 godina

Nijedna bivša komunistička zemlja nije ušla u EU, a da nije postala članica NATO -
Profesor je u pravu ali kod nas je proces tranzicije počeo pre oko 2 meseca i to pod velikim pitanjem gde će završiti.
Pogledajte i ko nam je u kojekvim nevladinim organizacijama titove pionirke i članice socijalističke omladine.
Prvo da se otvore dosijei da se iznutra očistimo, onda ćemo o vojnim savezima.
Inače ne bih otpisao ideju i istok i zapad. Jačanjem Rusije i Kine bitno je promenjena svetska politička scena.
Sada u svetu veću težinu imaju upravni odbori mutinacionalnih kompanija i korporacija, nego mnoge demikratski izabrane vlade.
Ali, da ponovim prvo treba krenuti od sebe, kada odlučimo da sudovi prorade i osuđeni završe u zatvorima, tada će nam i krenuti , a do tada sve je ovo pusta priča.

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Svi osim Srba znaju da je Rusija 1999. god. govorila jedno a "namigivala" NATO savezu da bombarduje Srbiju racunajuci da ce im se kasnije ta "mrznja" Srba prema NATO-u isplatiti na nacin da Srbi nece zeleti da pristupe savezu koji ih je bombardovao i da ce na taj nacin Rusija zaustaviti dalje sirenje NATO saveza !
Ali za Srbe koji ionako NEMAJU POJMA NIOCEMU to je vec "visa matematika" !

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

A gospodin Simić, ako hoće u ambasadore, što mu je očito žarka želja i jedina preokupacija, mora da propagira NATO i "nove zapadne vrednosti", računajući da će mu američka sila biti veliki adut u ovoj moralno propaloj državi. Još da se javno deklariđe i izadje u javnost sa proverenom "istinom", kako se NATO, bombardujući Srbiju, ustvari, žrtvovao za "naše dobro".

Mihajlo

pre 11 godina

@(EU Citizen, 28. avgust 2012 00:57)

Na tvoju zalost, EU je u terminalnoj fazi raspadanja bez vece sanse za oporavak. Smislila gospoda da naprave Uniju u kojoj ce moci da prodaju svoju robu bez carina i ogranicenja i tako naprave superdrzavu. Da, vidimo kako to izgleda - jedni prave i kreditiraju dok drugi trose. Ti sto trose nemaju vise privrede, a ti sto prave ne bi ih vise imali da nema kredita tj onih sto trose. Evropa ima sve manje dece i implodira na svakom planu. Ono sto drzi zapadni svet je NATO? Mislio sam da je to svest o zajednickom kulturnom nasledju i poreklu, volja da svima bude bolje? An ne - to su NATO kao sredstvo sile i potrosnja - "hleba i igara". Kad nema vise para za potrosnju mora se drzati silom.
Ti se koristis klasicnim govorom mrznje i predrasuda koji u Srbiji prolazi kao najjednostavniji nacin komunikacije a zapravo je najprizemniji.

ponasanje u suprotnosti sa razmisljanjem

pre 11 godina

Nije meni jasno, gospodo draga, a ko to vas pa tera da vi udjete u EU?
Svi pljujete na EU, a na izborima partije koje zagovaraju ulazak u EU osvoje preko 80% glasova?
Pa ako vam se ne ide, recite jasno i glasno Briselu da necete tamo, i ponasajte se u skladu sa tim, sto ce reci, glasajte one politicare koji nece u EU, pa kako vam bude.

igor

pre 11 godina

Pa jesu nas malo bombardovali,ali necemo valjda sad to da im uzmemo za zlo...Srbija mora u EU,Srbija mora u NATO,Srbija mora da prizna Kosovo,pa kako covek da odoli,kad ga ovako lepo pozivaju na druzenje.

kratko i jasno

pre 11 godina

treba osigurati autonomiju za sever i manastire i zastitu enklava,i pravac u nato.na kraju to ce biti garancija Srbima na Kosovu da im nece hvaliti dlaka s glave.
bez ikakvih rasprava sa polusvetom,crvenima,anarhistima i rusofilima u Srbiji, i da oni odredju buducnost nase deceu.svi znamo koliko je medu njima pameti.(setimo se devedesetih i dnevnika u pola osam)

i treba na sve dodati interesne,grupe kojima nije u interesu ulazak na zapad i pravna drzava.

R,Zivkovic,Roterdam

pre 11 godina

Simic i njegova briga,ako Srbija neude u nato nece ni u Eu?!Simicu su;Liberali i Biserko izmedu ostalig,sugerisali da Srbija ako ne ude u nato nece ni u Eu?G, Simic se imao i na koga pozvati, ekspert do eksperta stose tice budicnosti Srbije i njenog Naroda?!Nekada cenjeni kolumista, a sada tako isko pada da Covek ne poveruje?!Dobro je poznato cije interese zastupaju liberali i zene u crnom u Beogradu i kojig placa, pa nesamo oni,vec imse pridruzijo jedan knjizevnik,a immaig u potaji jos puno, koji bi prodali veru za veceru bez muke!U nato kojinas je bombardovao,srbiju razcerecijo, koliko zivota izgubljeno, za nig je nato "humana "organizacija koja prosipa cvece kuda prode?!!Nikada u nato alijansu nikada!Zar treba da volimo one kojisu prosipali bombe i otrove po Srbjiji punig 78 dana 1999godine?!

Konstantinos Veliki

pre 11 godina

Srbiji je nuzno potreban NATO savez, ne da je brani od vanjskog neprijatelja nego od vlastitih pomahitalih i otudenih politickih elita na vlasti. Kako to da nitko ne ukapira?

Komentator

pre 11 godina

"очигледно је да грађани Србије и по цену да никада не приступе ЕУ неће дозволити да буду део машинерије смрти 21. века. Назовите то заосталошћу, примитивизмом или инатом, али Србија никада неће постати чланица НАТО, може евентуално бити само под окупацијом овог пакта."
(Yokee, 27. avgust 2012 17:48)

Очигледно је да грађани Србије размишљају о будућности до десет дана унапред и не виде даље од сопствене окућнице. Зато су у историји увек страдали од сваке силе која се нашла у близини. И зато је свака генерација подизала земљу из пепела и борила се за голу егзистенцију, док су други народи напредовали. Наш менталитет је највећа претња опстанку овог народа, јер нас чини неприлагођенима западној цивилизацији којој територијално припадамо, а зна се шта се дешава неприлагођеним врстама у природи.

Објективна или не, анализа дата у чланку далеко превазилази дневно-политички ниво и тиче се државне стратегије. Овај народ је, кривицом наших политичара, неприпремљен и неспособан да сагледа стварни положај Србије у међународним односима, па чак и географски у смислу пост-хладноратовске поделе света. Ми још мислимо да је ово Титова Југославија.

tt

pre 11 godina

lobira za nato...a to se dobro placa...pogotovo u zemlji koja je osetila milosrdnog andjela...njegov posao je da pominje nato i kao nesto tu komentarise...licno mislim da se moramo drzati rusije jer koliko god da nam nije pomogla nije nam ni odmogla...a ja se ne secam da smo se branili od ruskih aviona te 99 godine...

Kum

pre 11 godina

@(laki, 27. avgust 2012 19:36)
u slucaju agresije? Cije agresije? NATO clanstvo nam nudi "sigurnost" jedino od NATO saveza to je sustina. Pridruzimo im se da nas ostave na miru? Ma znas sta, nikada ali nikada necemo biti mi saveznici sa onima koji nas vekovima muce. Francuzi su pomagali Turcima protiv ustanika 1804-13, 1914-15 Srbiji niko nije hteo da pomogne osim Rusije. Rusija je zapretila da ce zakljuciti separatni mir sa Nemackom ako se ne pomogne Srbiji - tek tada su "saveznici" resili da nesto preduzmu i tako sto ce u Valoni ukrcati na brodove PRVO KONJE i nesto malo ljudi a druge su uputili juzno ka Grckoj pa su umrle jos hiljade i hiljade. O 1941 i bombardovanju Bg necu trositi reci, a 1944 su nas bombardovali Amerikanci "saveznici"-i nikog drugog. Na Zagreb, prestonicu NDH nije pala nijedna bomba.
NATO je klasicni siledzija koji "prodaje ciglu". Ako neces da kupis ciglu dobijes je po glavi - e to joj je jedina vrednost. Bolje da kupim nego da me lupi.