Četvrtak, 16.08.2012.

07:28

Asanž dobio azil u Ekvadoru

Ekvador je odobrio politički azil osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu, koji se krije u ambasadi te zemlje u Londonu. Britanija i dalje preti hapšenjem.

Izvor: B92

Asanž dobio azil u Ekvadoru IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

85 Komentari

Sortiraj po:

nije naivan

pre 11 godina

Zašto nije prebegao u Rusku ambasadu?
(Sloboda za Istinu, 16. avgust 2012 11:49)

Zato što zna kako se, u sukobu sa Zapadom 1999. proveo ruski saveznik S. Milošević!

glow

pre 11 godina

Amerikanci da traze slobodu za Asanza! Nedavno je bila emisija o njemu na Discovery-ju ili tako necemu, "uglednom". Poenta emisije - Asanz je nadobudni kreten koji hoce da stekne slavu. Mase u to vjeruju.

Djole

pre 11 godina

Zivo me zanima sta misli nas Helsinski odbor na ovu temu. Ili npr. Ceda Jovanovic.. Ubedjen sam da sam da su strani "pravde" i da ce podrzati upad, koji nije u skladu sa medjunarodnim pravom, ali je znacajan za covecanstvo. A Srbi koji podrzavaju Asanza su mali Milosevici koji ne shvataju sta je realnost.

Goran

pre 11 godina

Bravo Evropo! U stanju su da upadnu u ambasadu suverene drzave, zbog "zahteva Svedske" zbog rekla ona, reko on, ali kad su na nas zahtev imali Tacija, Ganica, i Divjaka, osumnicenih za teska dela terorisma, ratnih zlocina itd, pa onda neka, pustimo ih posto zahtev Srbije nista ne znaci. Stidi se Evropo! Sto dalje od nas!!

Neko Iz Mase

pre 11 godina

Polako ljudi, Srbi.

U Beogradu je bilo UKIDANJE svih pravila Ambasada u vreme Vlade, pravnog Vojislava Dr. Kostunice.
I to samo zbog toga, da se hapsilo nekoga, ne secam se vise...
Tada su Ambasade GORELE, neko je izgubio zivot u toj poltickoj manipulaciji...
I...
Gde je TAJ, da nam isprica kako je bilo, zasto vise nikada nije leba video...

Milos

pre 11 godina

@katica
Kod tebe nema previse činjenica ni argumenata, ali ima dosta onog "a zna se...". Ovde je upravo suština u tome da je Vikiliks raskrinkao političke i druge stereotipe o "demokratičnosti" supersila koji su se brižljivo gradili i baš to je najveca pretnja koju predstavlja Asanz za USA i UK i glavni razlog zašto ovako flagrantno krše ne samo osnovne pravne norme već i norme zdravoga razuma. Baš to "a zna se..." da su USA ipak jedna demoratija, a da je na primer Rusija bla, bla... je ključna opasnost koju Asanž i Vikiliks predstavlja. Dokaz: većina se ne seća nijedne konkretne vojne ili diplomatske tajne koju je Vikiliks objavio, ali svi smo svesni zlonamernog i licemernog tona kojima USA obavljaju svoje međunarodne poslove i ophode se prema drugim narodima i državama.

Panta

pre 11 godina

Mi smo danas u latinoameričkim pedesetim i šezdesetim godinama, kad su stranci (najviše SAD) nameštali režime, podržavali samovolju uske klike, ignorisali bedu i mišljenje građana.
Latinska Amerika se definitivno oslobodila mekog kolonijalizma, mešanja spolja u sve i svašta i upravljanja zemljom van zemlje.
Nisam socijalista, daleko od toga, ali moram da odam poštovanje svima koji su se izborili za samostalnost i misle svojom glavom. Možete li da zamislite da Srbija danas da azil Asanžu? Ni latinoamerikanci pre pola veka nisu mogli. Panta Rei... izdržaćemo.
P.S. Nadam se da će nas socijalistički premijer naučiti nešto od pandana iz Latinske Amerike.

milinko

pre 11 godina

@mrtav covjek

Ono sto ti govoris je, dakle, da je trebalo da sve zataska i da se pravi lud? To bi verovatno ucinilo 99,99% ljudi, o kojima verovatno nikada neces saznati ni rec. Iako ni sam ne znam koja je Asanzova prica i zasto je to radio, iz kog god razloga da je cinio, cinjenica je da je ucinio veliku stvar i to ga cini onim 0,01% velikih ljudi.

Po tvom rezonovanju, sutra da americki komandosi upadnu i likvidiraju nekoga ko im smeta za sirenje naftne imperije recimo, a akcija je klasifikovana je kao poverljiva, jel mislis da bi to trebalo da se zataska i optuze Talibani, Srbi, Rusi, Iracani, Eskimi? Da se sutra pojavi separatisitcki pokret koji hoce da otcepi neku americku drzavu, mislis da ne bi odmah vojno reagovali kao mi devedesetih i ugusili pobunu? Ne zaboravi devedesete, kako je radila zapadna propaganda i ko je na kraju ispao najvise crn iako se radilo samo ono sto zdrav razum nalaze da se radi u takvoj situaciji(vojna intervencija u slucaju pobune unutar drzave, pa nije vojska samo tu da napada druge drzave i da paradira). Da su neki ljudi imali malo vise morala i izdigli se iznad pohlepe i sitnog licnog interesa danas smo mogli biti skoro najjaca evropska drzava, ali sad sta je tu je...

Na kraju, svestan sam i ja da vlada zakon jaceg, ali osecam makar malo radosti jer je pokazao koliko je zapadni sistem vrednosti kvaran iznutra i da ce svaki covek sa trunkom morala pokusati da se distancira od istoga.

МикиМ

pre 11 godina

Асанж, Викиликс и Анонимуси су интернетски 11/9
Иста фирма стоји иза свиx горе наведениx

antiglobalista

pre 11 godina

@Mrtav čovjek.
Jesi li siguran ko je spržio Litvinenka?
Ja mislim da su ga spržili isti oni koji su spržili Milton William Cooper-a, već pomenutog dolje u komentarima, Rusi nisu sigurno

speedy

pre 11 godina

Gde su sada brojni americki glumci i pevaci koji se zalazu za pustanje na slobodu onih ruskih pankerki?Sta je sa slobodom govora u ovom slucaju?

Castro

pre 11 godina

Svaka čast ekvadorskom narodu, koji je hrabrom i razboritom predsedniku Rafaelu Korei - uručio peticiju, u kojoj je traženo da se odobri politički azil Džulijanu Asanžu! Sijaš ekvadorski narode, kao što je nekada srpski narod! Sijaš antiimperijalistički!!!

Naiva

pre 11 godina

Sta se palite - rekao Ekvadorac da Britanija preti upadom u ambasadu,a vi verujete?

Gluposti - pa nisu Englezi blesavi to da rade (iako pravni okvir postoji). Hejg je samo rekao da se Asanzu nece omoguciti 'safe passage', sto znaci da ne garantuju da nece pokusati da ga maznu kad izadje iz ambasade.

hiro nakamura

pre 11 godina

@Srecko - istine radi, UNS jeste reagovao. Ako me secanje dobro sluzi, Ljilja Smajlovic je i javno istakla znacaj Vikiliksa za novinarstvo.

Svasta

pre 11 godina

Nikada Britanija nece da napravi takvu glupost kao sto je neovlasteni ulazak u ambasadu neke zemlje na svojoj teritoriji (ako ni zbog cega drugog onda zbog bezbednosti svog diplomatskog osoblja u inostranstvu). Pritisak javnosti bi i u njihovoj zemlji bio preveliki, kao i steta po ugled u inostranstvu.
Uostalom procitajte i komentare na sajtu npr. BBC-a povodom ove vesti.
Cak i da je naprave i izruce ga Svedskoj njoj bi bilo gotovo nemoguce da ga prosledi Americi jer bi ih u tome blokirao Evropski sud za ljudka prava. Ako bi i oni popustili tek onda bi bila otvorena pandorina kutija, a to nikome ne odgovara...

ansanz zna sta radi i kako pravno da se stiti

pre 11 godina

Zakon o teroristickim napadima i ubistvu jedino poznaje hapsenje stranog drzavljanina i proces.
Zakonom ne moze biti isporicun trecoj zemlji u koliko ne poseduje to drzavljanstvo,moze samo maticnoj cije drzavolljanstvo poseduje,dakle ekvadoru.
Upad u ambasadu stranu je teroristicki napad,a terorizam onda kao i stepen UN gde se izglasava vecinom,bez veta Tirane,Njujorka,Londona i ostali k i palaca

katica

pre 11 godina

@stevan. Stevane uopšte nije „isto“, pa nije ta ruska pankerska grupa objavljivala tajne ruske depeše. A kako se rusi obračunavaju sa ljudina za koje smatraju da su pretnja bezbednosti Rusije imali smo u slučaju Litvinjenka (ubijen usred Londona, na način da se zna da su ga oni likvidirali). Šta god mi mislili o SAD, oni su ipak pravna država, niko nije kriv dok se to na sudu ne dokaže.

МикиМ

pre 11 godina

Асанж и Викиликс су производ цие и мосада ради остварења неких њиxовиx циљева. Да није тако Асанж би већ добио " азил" као Милтон Вилиам Купер нпр.

gile

pre 11 godina

Da bi odleteo za Ekvador mora da prodje kopnenim putem kroz London. A i da mu uspe prodace ga Ekvadorci cim se pogode oko cene. Scenario: ekvadorski policajci se povuku, operativcima MI5 u Ekvadoru dostave adresu doticnog. A onda padne mrak i ... Bice ono: nismo mi, to ga otetose neki cobani-budale ...

tresla se gora rodio se mis

pre 11 godina

Pusi Riot je najbolji primer kako prolazi neko ko stvarno ochepi neku vlast i takne u svetinje u koje je vlast zabranila da se dira. I zvog toga im sleduje robija. Sta bi tek bilo da su pokusale da objave neku tajnu koja bi mogla da kompromituje drzavu u kojoj zive.
Asanz za to vreme uziva status nekakve celebrity osobe, i ne fali mu dlaka sa glave. Lepo neko rece, kada je tako ugrozen, kako namerava da se prebaci u Ekvador? Kao ne znaju ameri gde je on? Smesno.
Da je on stvarno nekog ugrozio sa tim svojim "tajnama" koje je nameravao da objavi, progutao bi njega mrak, na prvom koraku u tom poduhvatu.
Narod prosto zudi za nekakvim herojima, i Robin Hudovima, i ako ih nema u stvarnom zivotu, ima da ih izmisle.

stevan

pre 11 godina

Pa nece valjda Asanaz da stigne u Ekvador, a da ne dobije podrsku "bastiona slobode govora" Madone, koja je podrzala "Pusi riot" iz Rusije zbog iste stvari?

uzalud vam trud sviraci...

pre 11 godina

hrabra ali pomalo glupa odluka ekvadora.Slazem se da je montiran proces Asanzu i da je ustvari njegova krajnja destinacija USA i dozivotna robija.Glupo je pozivati se na kojekakve konvencije kada su u pitanju sporovi malih zemalja sa supersilama(a Englezi to jesu).Neki zvanicnik ekvadora rece da nisu engleska kolonija...pa nisu ali iskljucivo zato sto to englezi nece inace bi ujutro bili njihova kolonija.Pa mi smo se nesto trsili i gde smo sada...

katica

pre 11 godina

I treba da ga uhapse i isporuče Švedskoj. Kao SAD su zlo a Kina i Rusija su božanstvene zemlje, možeš misliti. Pa kad je tako "human" što nije pored američkih objavljivao i Ruske i Kineske tajne diplomatske depeše! A o arapskim depešama da i ne govorim.

milinko

pre 11 godina

@mrtav covjek

Nije Asanz kriv sto su ta dokumenta dospela kod njega, tj ne moze on da odgovara za gresku sistema koji je dozvolio curenje. U tim dokumentima su objavljene stvari koje se tice obicnih ljudi, kojima oni koji su tamo prozvani svakodnevno svojim licemerjem i nedoslednoscu zagorcavaju zivot, a obican covek povodom toga nista ne moze da uradi. U tim dokumentima je navedeno sta su radile pojediine zemlje koje se zalazu za "demokratiju" a ima svasta lose, cak i stvari zbog kojih zemlje stupaju u ratove. Medjutim njima se tolerise. Zasto nisu bitna vojna dokumenta Ekvadora ili Srbije? Pa, mozda bi lokalno bilo od interesa nekoj zemlji, ali na zna se ko zabada nos u tudje stvari svuda po svetu, ko muze sve zemlje, ko kreira teroristicke drzave. To sigurno nisu ni Srbija ni Ekvador, tako da je ovo stvar SVETSKOG interesa. I na kraju, vredjanje je zdravog razuma da se dize tolika buka samo oko navodnog silovanja. Pa sto ne dignu toliku galamu oko svakog silovanja na svetu onda?

Mrtav Covjek

pre 11 godina

Milinko - I ptice na grani znaju da ovo nema veze sa silovanjem. Naravno da nikoga ne interesuju vojne tajne Srbije i Ekvadora. To sam naveo samo kao primjer da vidis kako bi bilo da neki stranac objavi vojne tajne Srbije. Nebi ti bilo svejedno. Istina da je Assange dobio dokumenta ali to ne smanjuje njegovu krivicu. Imao je vise opcija:
1. Ne uraditi nista i unistiti ih
2. Prodati ih Kini, Rusiji,... maznuti lovu i nestati
3. Prodati ih Americi, maznuti lovu i nestati
4. Uraditi ono sto je uradio

Iako nije ukrao dokumenta, objavio ih je sto ga je napravilo saucesnikom u spijunazi (da pocnemo koristi pravi termin). Ako prodam ili poklonim ukraden TV i ja sam saucesnik. Na stranu sto nam je svima drago kako je Amerika ismijana, osramocena ovim cinom i kako smo napokon saznali "istinu" ne otklanja cinjenicu da je Assange najobicniji kriminalac/spijun. A Rusi najbolje znaju kako treba sa spijunima. Sjeti se Alexandra Litvinenka.
http://en.wikipedia.org/wiki/Poisoning_of_Alexander_Litvinenko
Sto se tice Amerike steta je ucinjena. Sad je samo ostalo da se kazni krivac kao opomena za ostale.

Милан

pre 11 godina

Неко рече овде како ништа што је објавио Викиликс није претерано битно. Па ако сте се о депешама обавештавали само путем водећих медија онда да, али ко је читао депеше или независне медије могао је доста тога битног да види, а ово посебно важи за Србију.

Obican gradjanin

pre 11 godina

"Hipokrizija zapada", kad to cujem da neko spominje u Srbiji, okrene mi se zeludac. Kao da smo mi neko vasionsko cvece, moralni bastion sveta i pupak kosmicke pravde.

ODLUKA

pre 11 godina

JEDNO VELIKO BRAVO I CESTITKE EKVADORU I NJEGOVOM PREDSEDNIKU ZA TAKVU HRABRU (ali normalnu)
ODLUKU !
EVIVA EKVADOR !!!
ABAJO GRAND BRITANIA !!!

Mirjana

pre 11 godina

Sramota ako upadnu u ekvadorsku ambasadu! Koji zakon im daje pravo za to?
(Ana, 16. avgust 2012 14:34)

To je upad na stranu teritoriju, tako se tretira. Nemaju pravo to da urade.

Hhmmm

pre 11 godina

Slabo smo naučili lekciju o demokratiji, trebali bi svi kod arogantnih amera da je ponovimo, jedini oni znaju da je "tumače" na previ način!!!

bitno da sam popularan

pre 11 godina

koja komedija sa ovim Asanzom... sve je pocelo sa onom pricom kako ce nam on saopstiti nekakve neverovatne istine, koje ce promeniti svet, i vise nikad nista nece biti isto... te proganjanju ga, te rade mu o glavi...
nit smo saznali nekakve nove istine koje su uzdrmale svet, nit je on proveo dana u zatvoru tako proganjan... a sve ono sto nam je saopstio Asanz, znali smo i pre nego li nam je on saopstio...
al najbitnije je da je okupirao covek medijski prostor godinu dana i stekao neverovatnu slavu, sve glumeci nekakvog buntovnika i otpadnika...

hallucinoman

pre 11 godina

Ubedjen sam da je dotični agent Mosada... a da je sve jedna lepa predstava za javnost i svet.

Wikileaks je objavio sve... što nije bilo preterano bitno, ništa zaista veliko ili loše po USA + GB + Israel, trio koji dominira zapadnim svetom.

O Izraelskim pokoljima nad Palestincima, o napadu u Njujorku 2001, o engleskoj kraljici... ništa.

A šta jesu objavili i koga kompromitovali?
Pa Pakistan, npr... satanizovati Pakistan i pripremiti teren za nove sukobe u budućnosti.

Mosad, izraelski lobi u Americi (koji diriguje US politikom), CIA, MI6 i Engleska Kraljica... Papa i još par svemoćnih familija i masonskih loža.

I sad će neki tamo anonimus (koji je pripreman da bude zvezda) njima da pomeri i jednu dlaku s glave... pa ne bi ga bilo u roku od odmah.

Predstava.

Mrtav covjek

pre 11 godina

Neko pomenu ovdje licemjerstvo Amerike i zapada. Dobro. Hajde recimo da su ukradena vojna tajna dokementa Rusije, Kine, Srbije,... pa onda objavljena. Kako bi ove zemlje reagovale? Gospodo draga da je u pitanju Kina ili Rusija, Ekvador i njihova ambasada bi bili spaljeni sa zemljom. Bas bih volio da vidim kako bi Ekvador reagovao da neko objavi njihove vojne dokumente. To je licemjerstvo. "Samo vi objavljujte vojne tajne Amerike ali nase ne dirajte". Eto kad nema nikakvih problema neka Kina i Rusija same objave svoje vojne tajne na internetu. Ovo sto se desilo Americi je nocna mora svih civilizovanih drzava na svijetu. Mogao je milione dolara zaraditi i zivjeti kao car. On se odlucio za 5 minuta slave i pakao od zivota. Bas me interesuje kako ce se prebaciti u Ekvador. Team 6 je ubio Bin Ladena u po Pakistana a da ne ubije Assange-a u Ekvadoru. Assange je mrtav covjek. Na posmrtnici samo nedostaje datum. Neko pomenu azil u Rusiji. Pa Rusi bi ga sami razapeli za primjer ostalim gnjidama koji bi se igrali James Bonda. Gospodo draga sjetite se ruskog spijuna (KGB) Alexander Litvinenko koji je uzeo azil u Britaniji i radio za MI5 i MI6. Rusi su ga sprzili Polonijumom ko zeca. I neka su. Ugrozio je milione zivota kao i Assange.

Stojan

pre 11 godina

Bravo za Ekvador! Nadam se samo da ce moci i da prebegne.

E sada, sto se tice navodnih optuzbi za silovanje: Asanz je na svojoj kozi osetio to da pravi revolucionar mora da bude asketa! Poput Gandija. Dakle, ne sme se popustati slobodoumnosti, tj. slaboumnosti zapadne "demonkratije" jer je ona najsigurnija zamka za onog ko hoce da joj se suprotstavi.

Miki

pre 11 godina

Moglo bi da se desi da se pojavi neka grupa "navijača", izbaci Asanža i usput možda zapali ambasadu. A u Skotland Jardu slegnu ramenima i kažu da se eto takve stvari dešavaju po evropskim državama sa ambasadama onih koji su s druge strane Atlantika...

Napad

pre 11 godina

Igra im je totalno providna : VB izruči Asanža Švedskoj
a ova ga prosledi u SAD. Ekvador je ponudio Švedskoj da
ispita Asanža u njihovoj ambasadi u VB ali su ovi to odbili.
Inače i devojke koje su ga tužile kasnije su odustale od
tužbe. Sve je , dakle , jedna obična farsa sa ciljem
da se u SAD Asanž osudi na doživotnu ili čak smrtnu kaznu.
A zbog čega? Šta bi sa pravom slobode govora?
Gde su Amnesty,HRW??? Kakva hipokrizija zapada!

sdf

pre 11 godina

hahah becka konvencija i bla bla truc truc... to je samo instrument USA i UK da drze pod kontrolom male i jadne zemlje... kada je njihova stvar u pitanju niakakve konvencije ne vaze... a vi se i dalje lozite da treba da se suprostavljamo USA i UK i da se pozivamo na rezolucije saveta bezbednosti i bla bla truc truc... i kasetnim bombama su nas gadjali iako nisu bile po konvenciji bal bla i truc truc...

Slobodan gradjanin

pre 11 godina

Zar nasi stanovnici stvarno misle da je ceo zivot i sve sto se dogadja na svetu, sve samo jedna namestaljka za drugom? Kome, cemu, zasto? I kako je nase drustvo dospelo u takvo stanje?

Milan

pre 11 godina

Eto kako se poštuje sloboda govora ali i okupljanja
jer je par demonstranata koji su pružili podrški Asanžu
uhapšeno ispred ambasade Ekvadora u Londonu .
Evo slika policijske brutalnosti protiv mirnih
demonstranata(http://rt.com/news/ecuador-decides-assange-fate-813/)
Možete videti i da helikopter kruži iznad ambasade...

FREE ASSANGE!
FREE MANNING!
END the WARS!!!

Iz Švedske

pre 11 godina

Naravno da postoje razliciti arsini. Sto se tice silovanja jedina greska je na njemu sto nije ziveo kao evnuh. Kako je mogao tako glupo da upadne u zamku. Inace i u samoj Švedskoj malo ko veruje u optuzbu.

Михајло

pre 11 godina

За УК(запад уопште а посебно САД)међународно право
постоји док год им је у интересу.Иначе може слободно да се крши.
Замислите да je Чен Гуангченг,слепи кинески дисидент,који је из
кућног притвора побегао у амбасаду САД у Пекингу ухапшен од упадом кинеских
специјалаца у америчку амбасаду. Па америка би одмах ступила
у рат са Кином.

shock trooper in a stupor

pre 11 godina

Pametnije je Englezima da ne prave takav presedan.
Ako krenu drugi da im upadaju po ambasadama, ne bi im se to svidelo.
A Asanža ako sada i jedino ne odbrane njegove kolege novinari iz celoga sveta, onda se i njima crno piše. Bukvalno.
Za one koji bi ga osudili, kratko pitanje: da li je zločin obelodaniti ratni zločin?

"Persijanci svu svoju decu, od pete godine sve do dvadesete uče samo 3 stvari: da jašu, da gađaju i da uvek govore istinu".
Herodot

Srećko

pre 11 godina

Najtužnije u svemu da (koliko je meni poznato) domaća
udruženja novinara(NUNS+UNS) nisu reagovala ili bar
nisu dovoljno glasno reagovala na brutalno kršenje
ljudskih prava (njihovog kolege) Džulijana Asanža.
U pitanju je divljački progon Asanža uz pretnje
pojedinih republikanskih političara iz USA smrću kao
i ovaj montirani proces u Švedskoj.
Gde nestade profesionalna solidarnost?

Ana

pre 11 godina

Ispravka za tekst:

Asanz nije optuzen za silovanje. Svedske vlasti ga zovu na informativni razgovor povodom prijave koje su te devojke podigle. Ali on zvanicno nije optuzen za silovanje.

Sve ostalo stoji.

Sramota ako upadnu u ekvadorsku ambasadu! Koji zakon im daje pravo za to?

Xygo

pre 11 godina

Lepo je videti UK kako se opet ponaša kao pudlica SAD. SAD kažu ''Skoči!'', UK odgovara ''Koliko visoko?''. Ovo je sramno ponašanje vlasti UK, koje hoće da izruče čoveka koji nije optužen, već se samo traži radi ispitivanja u vezi sa navodima da je seksualno napastvovao dve žene. Valjda je svima jasno da je krajnji cilj ovoga da Asanž bude izručen SAD, Najvećoj Demokratiji U Istoriji Univerzuma (TM), gde bi pretrpeo mučenje u zatvoru, baš kao Bredli Mening, koji je već dve godine u zatvoru a da nije optužen.

Aha

pre 11 godina

Aha, kako ste revnosni i tako odlucni a sve zbog jednog "silovanja" gde su inace devojke pristale na trojku sa doticnim ali im se nije svidelo sto nije koritio zastitu. Jasno je zasto ga zelite, i to ne vi, vec USA, i to su se potegle neverovatne veze, preko Svedske i vas.

bahatost i osionost se na kraju svake priče skupo plaćaju

pre 11 godina

"...Britanija poslala pismo Ekvadoru u kome tvrdi da britanska policija ima zakonsko pravo da uđe u ambasadu i uhapsi Asanža..."

Jedino su zaboravili da kažu po kom međunarodnom zakonu, navodno, imaju takvo pravo!

Milan Filipovic

pre 11 godina

Potresno je posmatrati kako "Velika" Britanija od carstva u kome sunce nikada ne zalazi, postaje iz godine u godinu sve jadnija i bednija vazalna država da bi se na kraju svela na Banana republiku prema kojoj je teško ne osećati prezir. Sa druge strane se Ekvador dokazao kao gorostas slobode, demokratije, poštovanja međunarodnog prava i ljudski prava uopšte.

Pera Detlic

pre 11 godina

Pa, ako je ulaz u ambasade slobodan, onda to valjda vazi i za britanske ambasade u svetu? Mogla bi znaci i nasa policija po potrebi da proceslja njihovu ambasadu u Beogradu? Ili nesto nisam dobro razumeo?

Дурекс главу чува

pre 11 godina

Да не буде забуне, он није никога силовао већ је само није користио кондом, па су се девојке сутрадан предомислиле.

Михајло Дробњаковић

pre 11 godina

Невероватна је обест Империје и њених помагача као што је Велика Британија!
Они би ништа мање него да упадају у туђе амбасаде и крше све међународне конвенције.Заборавли су како су и њихове амбасаде давале азил прогоњенима! Познат је случај мађарског кардинала József Mindszenty-а који је у америчкој амбасади у Будимпешти у азилу провео 15 година (1956-1971).

Дурекс главу чува

pre 11 godina

Да не буде забуне, он није никога силовао већ је само није користио кондом, па су се девојке сутрадан предомислиле.

Milan Filipovic

pre 11 godina

Potresno je posmatrati kako "Velika" Britanija od carstva u kome sunce nikada ne zalazi, postaje iz godine u godinu sve jadnija i bednija vazalna država da bi se na kraju svela na Banana republiku prema kojoj je teško ne osećati prezir. Sa druge strane se Ekvador dokazao kao gorostas slobode, demokratije, poštovanja međunarodnog prava i ljudski prava uopšte.

Михајло Дробњаковић

pre 11 godina

Невероватна је обест Империје и њених помагача као што је Велика Британија!
Они би ништа мање него да упадају у туђе амбасаде и крше све међународне конвенције.Заборавли су како су и њихове амбасаде давале азил прогоњенима! Познат је случај мађарског кардинала József Mindszenty-а који је у америчкој амбасади у Будимпешти у азилу провео 15 година (1956-1971).

Pera Detlic

pre 11 godina

Pa, ako je ulaz u ambasade slobodan, onda to valjda vazi i za britanske ambasade u svetu? Mogla bi znaci i nasa policija po potrebi da proceslja njihovu ambasadu u Beogradu? Ili nesto nisam dobro razumeo?

bahatost i osionost se na kraju svake priče skupo plaćaju

pre 11 godina

"...Britanija poslala pismo Ekvadoru u kome tvrdi da britanska policija ima zakonsko pravo da uđe u ambasadu i uhapsi Asanža..."

Jedino su zaboravili da kažu po kom međunarodnom zakonu, navodno, imaju takvo pravo!

Xygo

pre 11 godina

Lepo je videti UK kako se opet ponaša kao pudlica SAD. SAD kažu ''Skoči!'', UK odgovara ''Koliko visoko?''. Ovo je sramno ponašanje vlasti UK, koje hoće da izruče čoveka koji nije optužen, već se samo traži radi ispitivanja u vezi sa navodima da je seksualno napastvovao dve žene. Valjda je svima jasno da je krajnji cilj ovoga da Asanž bude izručen SAD, Najvećoj Demokratiji U Istoriji Univerzuma (TM), gde bi pretrpeo mučenje u zatvoru, baš kao Bredli Mening, koji je već dve godine u zatvoru a da nije optužen.

Ana

pre 11 godina

Ispravka za tekst:

Asanz nije optuzen za silovanje. Svedske vlasti ga zovu na informativni razgovor povodom prijave koje su te devojke podigle. Ali on zvanicno nije optuzen za silovanje.

Sve ostalo stoji.

Sramota ako upadnu u ekvadorsku ambasadu! Koji zakon im daje pravo za to?

Михајло

pre 11 godina

За УК(запад уопште а посебно САД)међународно право
постоји док год им је у интересу.Иначе може слободно да се крши.
Замислите да je Чен Гуангченг,слепи кинески дисидент,који је из
кућног притвора побегао у амбасаду САД у Пекингу ухапшен од упадом кинеских
специјалаца у америчку амбасаду. Па америка би одмах ступила
у рат са Кином.

Aha

pre 11 godina

Aha, kako ste revnosni i tako odlucni a sve zbog jednog "silovanja" gde su inace devojke pristale na trojku sa doticnim ali im se nije svidelo sto nije koritio zastitu. Jasno je zasto ga zelite, i to ne vi, vec USA, i to su se potegle neverovatne veze, preko Svedske i vas.

shock trooper in a stupor

pre 11 godina

Pametnije je Englezima da ne prave takav presedan.
Ako krenu drugi da im upadaju po ambasadama, ne bi im se to svidelo.
A Asanža ako sada i jedino ne odbrane njegove kolege novinari iz celoga sveta, onda se i njima crno piše. Bukvalno.
Za one koji bi ga osudili, kratko pitanje: da li je zločin obelodaniti ratni zločin?

"Persijanci svu svoju decu, od pete godine sve do dvadesete uče samo 3 stvari: da jašu, da gađaju i da uvek govore istinu".
Herodot

Napad

pre 11 godina

Igra im je totalno providna : VB izruči Asanža Švedskoj
a ova ga prosledi u SAD. Ekvador je ponudio Švedskoj da
ispita Asanža u njihovoj ambasadi u VB ali su ovi to odbili.
Inače i devojke koje su ga tužile kasnije su odustale od
tužbe. Sve je , dakle , jedna obična farsa sa ciljem
da se u SAD Asanž osudi na doživotnu ili čak smrtnu kaznu.
A zbog čega? Šta bi sa pravom slobode govora?
Gde su Amnesty,HRW??? Kakva hipokrizija zapada!

ODLUKA

pre 11 godina

JEDNO VELIKO BRAVO I CESTITKE EKVADORU I NJEGOVOM PREDSEDNIKU ZA TAKVU HRABRU (ali normalnu)
ODLUKU !
EVIVA EKVADOR !!!
ABAJO GRAND BRITANIA !!!

Mirjana

pre 11 godina

Sramota ako upadnu u ekvadorsku ambasadu! Koji zakon im daje pravo za to?
(Ana, 16. avgust 2012 14:34)

To je upad na stranu teritoriju, tako se tretira. Nemaju pravo to da urade.

Iz Švedske

pre 11 godina

Naravno da postoje razliciti arsini. Sto se tice silovanja jedina greska je na njemu sto nije ziveo kao evnuh. Kako je mogao tako glupo da upadne u zamku. Inace i u samoj Švedskoj malo ko veruje u optuzbu.

Srećko

pre 11 godina

Najtužnije u svemu da (koliko je meni poznato) domaća
udruženja novinara(NUNS+UNS) nisu reagovala ili bar
nisu dovoljno glasno reagovala na brutalno kršenje
ljudskih prava (njihovog kolege) Džulijana Asanža.
U pitanju je divljački progon Asanža uz pretnje
pojedinih republikanskih političara iz USA smrću kao
i ovaj montirani proces u Švedskoj.
Gde nestade profesionalna solidarnost?

stevan

pre 11 godina

Pa nece valjda Asanaz da stigne u Ekvador, a da ne dobije podrsku "bastiona slobode govora" Madone, koja je podrzala "Pusi riot" iz Rusije zbog iste stvari?

Milan

pre 11 godina

Eto kako se poštuje sloboda govora ali i okupljanja
jer je par demonstranata koji su pružili podrški Asanžu
uhapšeno ispred ambasade Ekvadora u Londonu .
Evo slika policijske brutalnosti protiv mirnih
demonstranata(http://rt.com/news/ecuador-decides-assange-fate-813/)
Možete videti i da helikopter kruži iznad ambasade...

FREE ASSANGE!
FREE MANNING!
END the WARS!!!

Stojan

pre 11 godina

Bravo za Ekvador! Nadam se samo da ce moci i da prebegne.

E sada, sto se tice navodnih optuzbi za silovanje: Asanz je na svojoj kozi osetio to da pravi revolucionar mora da bude asketa! Poput Gandija. Dakle, ne sme se popustati slobodoumnosti, tj. slaboumnosti zapadne "demonkratije" jer je ona najsigurnija zamka za onog ko hoce da joj se suprotstavi.

Милан

pre 11 godina

Неко рече овде како ништа што је објавио Викиликс није претерано битно. Па ако сте се о депешама обавештавали само путем водећих медија онда да, али ко је читао депеше или независне медије могао је доста тога битног да види, а ово посебно важи за Србију.

Hhmmm

pre 11 godina

Slabo smo naučili lekciju o demokratiji, trebali bi svi kod arogantnih amera da je ponovimo, jedini oni znaju da je "tumače" na previ način!!!

milinko

pre 11 godina

@mrtav covjek

Nije Asanz kriv sto su ta dokumenta dospela kod njega, tj ne moze on da odgovara za gresku sistema koji je dozvolio curenje. U tim dokumentima su objavljene stvari koje se tice obicnih ljudi, kojima oni koji su tamo prozvani svakodnevno svojim licemerjem i nedoslednoscu zagorcavaju zivot, a obican covek povodom toga nista ne moze da uradi. U tim dokumentima je navedeno sta su radile pojediine zemlje koje se zalazu za "demokratiju" a ima svasta lose, cak i stvari zbog kojih zemlje stupaju u ratove. Medjutim njima se tolerise. Zasto nisu bitna vojna dokumenta Ekvadora ili Srbije? Pa, mozda bi lokalno bilo od interesa nekoj zemlji, ali na zna se ko zabada nos u tudje stvari svuda po svetu, ko muze sve zemlje, ko kreira teroristicke drzave. To sigurno nisu ni Srbija ni Ekvador, tako da je ovo stvar SVETSKOG interesa. I na kraju, vredjanje je zdravog razuma da se dize tolika buka samo oko navodnog silovanja. Pa sto ne dignu toliku galamu oko svakog silovanja na svetu onda?

speedy

pre 11 godina

Gde su sada brojni americki glumci i pevaci koji se zalazu za pustanje na slobodu onih ruskih pankerki?Sta je sa slobodom govora u ovom slucaju?

sdf

pre 11 godina

hahah becka konvencija i bla bla truc truc... to je samo instrument USA i UK da drze pod kontrolom male i jadne zemlje... kada je njihova stvar u pitanju niakakve konvencije ne vaze... a vi se i dalje lozite da treba da se suprostavljamo USA i UK i da se pozivamo na rezolucije saveta bezbednosti i bla bla truc truc... i kasetnim bombama su nas gadjali iako nisu bile po konvenciji bal bla i truc truc...

Castro

pre 11 godina

Svaka čast ekvadorskom narodu, koji je hrabrom i razboritom predsedniku Rafaelu Korei - uručio peticiju, u kojoj je traženo da se odobri politički azil Džulijanu Asanžu! Sijaš ekvadorski narode, kao što je nekada srpski narod! Sijaš antiimperijalistički!!!

Miki

pre 11 godina

Moglo bi da se desi da se pojavi neka grupa "navijača", izbaci Asanža i usput možda zapali ambasadu. A u Skotland Jardu slegnu ramenima i kažu da se eto takve stvari dešavaju po evropskim državama sa ambasadama onih koji su s druge strane Atlantika...

Svasta

pre 11 godina

Nikada Britanija nece da napravi takvu glupost kao sto je neovlasteni ulazak u ambasadu neke zemlje na svojoj teritoriji (ako ni zbog cega drugog onda zbog bezbednosti svog diplomatskog osoblja u inostranstvu). Pritisak javnosti bi i u njihovoj zemlji bio preveliki, kao i steta po ugled u inostranstvu.
Uostalom procitajte i komentare na sajtu npr. BBC-a povodom ove vesti.
Cak i da je naprave i izruce ga Svedskoj njoj bi bilo gotovo nemoguce da ga prosledi Americi jer bi ih u tome blokirao Evropski sud za ljudka prava. Ako bi i oni popustili tek onda bi bila otvorena pandorina kutija, a to nikome ne odgovara...

Panta

pre 11 godina

Mi smo danas u latinoameričkim pedesetim i šezdesetim godinama, kad su stranci (najviše SAD) nameštali režime, podržavali samovolju uske klike, ignorisali bedu i mišljenje građana.
Latinska Amerika se definitivno oslobodila mekog kolonijalizma, mešanja spolja u sve i svašta i upravljanja zemljom van zemlje.
Nisam socijalista, daleko od toga, ali moram da odam poštovanje svima koji su se izborili za samostalnost i misle svojom glavom. Možete li da zamislite da Srbija danas da azil Asanžu? Ni latinoamerikanci pre pola veka nisu mogli. Panta Rei... izdržaćemo.
P.S. Nadam se da će nas socijalistički premijer naučiti nešto od pandana iz Latinske Amerike.

Obican gradjanin

pre 11 godina

"Hipokrizija zapada", kad to cujem da neko spominje u Srbiji, okrene mi se zeludac. Kao da smo mi neko vasionsko cvece, moralni bastion sveta i pupak kosmicke pravde.

hallucinoman

pre 11 godina

Ubedjen sam da je dotični agent Mosada... a da je sve jedna lepa predstava za javnost i svet.

Wikileaks je objavio sve... što nije bilo preterano bitno, ništa zaista veliko ili loše po USA + GB + Israel, trio koji dominira zapadnim svetom.

O Izraelskim pokoljima nad Palestincima, o napadu u Njujorku 2001, o engleskoj kraljici... ništa.

A šta jesu objavili i koga kompromitovali?
Pa Pakistan, npr... satanizovati Pakistan i pripremiti teren za nove sukobe u budućnosti.

Mosad, izraelski lobi u Americi (koji diriguje US politikom), CIA, MI6 i Engleska Kraljica... Papa i još par svemoćnih familija i masonskih loža.

I sad će neki tamo anonimus (koji je pripreman da bude zvezda) njima da pomeri i jednu dlaku s glave... pa ne bi ga bilo u roku od odmah.

Predstava.

ansanz zna sta radi i kako pravno da se stiti

pre 11 godina

Zakon o teroristickim napadima i ubistvu jedino poznaje hapsenje stranog drzavljanina i proces.
Zakonom ne moze biti isporicun trecoj zemlji u koliko ne poseduje to drzavljanstvo,moze samo maticnoj cije drzavolljanstvo poseduje,dakle ekvadoru.
Upad u ambasadu stranu je teroristicki napad,a terorizam onda kao i stepen UN gde se izglasava vecinom,bez veta Tirane,Njujorka,Londona i ostali k i palaca

milinko

pre 11 godina

@mrtav covjek

Ono sto ti govoris je, dakle, da je trebalo da sve zataska i da se pravi lud? To bi verovatno ucinilo 99,99% ljudi, o kojima verovatno nikada neces saznati ni rec. Iako ni sam ne znam koja je Asanzova prica i zasto je to radio, iz kog god razloga da je cinio, cinjenica je da je ucinio veliku stvar i to ga cini onim 0,01% velikih ljudi.

Po tvom rezonovanju, sutra da americki komandosi upadnu i likvidiraju nekoga ko im smeta za sirenje naftne imperije recimo, a akcija je klasifikovana je kao poverljiva, jel mislis da bi to trebalo da se zataska i optuze Talibani, Srbi, Rusi, Iracani, Eskimi? Da se sutra pojavi separatisitcki pokret koji hoce da otcepi neku americku drzavu, mislis da ne bi odmah vojno reagovali kao mi devedesetih i ugusili pobunu? Ne zaboravi devedesete, kako je radila zapadna propaganda i ko je na kraju ispao najvise crn iako se radilo samo ono sto zdrav razum nalaze da se radi u takvoj situaciji(vojna intervencija u slucaju pobune unutar drzave, pa nije vojska samo tu da napada druge drzave i da paradira). Da su neki ljudi imali malo vise morala i izdigli se iznad pohlepe i sitnog licnog interesa danas smo mogli biti skoro najjaca evropska drzava, ali sad sta je tu je...

Na kraju, svestan sam i ja da vlada zakon jaceg, ali osecam makar malo radosti jer je pokazao koliko je zapadni sistem vrednosti kvaran iznutra i da ce svaki covek sa trunkom morala pokusati da se distancira od istoga.

Slobodan gradjanin

pre 11 godina

Zar nasi stanovnici stvarno misle da je ceo zivot i sve sto se dogadja na svetu, sve samo jedna namestaljka za drugom? Kome, cemu, zasto? I kako je nase drustvo dospelo u takvo stanje?

Goran

pre 11 godina

Bravo Evropo! U stanju su da upadnu u ambasadu suverene drzave, zbog "zahteva Svedske" zbog rekla ona, reko on, ali kad su na nas zahtev imali Tacija, Ganica, i Divjaka, osumnicenih za teska dela terorisma, ratnih zlocina itd, pa onda neka, pustimo ih posto zahtev Srbije nista ne znaci. Stidi se Evropo! Sto dalje od nas!!

Milos

pre 11 godina

@katica
Kod tebe nema previse činjenica ni argumenata, ali ima dosta onog "a zna se...". Ovde je upravo suština u tome da je Vikiliks raskrinkao političke i druge stereotipe o "demokratičnosti" supersila koji su se brižljivo gradili i baš to je najveca pretnja koju predstavlja Asanz za USA i UK i glavni razlog zašto ovako flagrantno krše ne samo osnovne pravne norme već i norme zdravoga razuma. Baš to "a zna se..." da su USA ipak jedna demoratija, a da je na primer Rusija bla, bla... je ključna opasnost koju Asanž i Vikiliks predstavlja. Dokaz: većina se ne seća nijedne konkretne vojne ili diplomatske tajne koju je Vikiliks objavio, ali svi smo svesni zlonamernog i licemernog tona kojima USA obavljaju svoje međunarodne poslove i ophode se prema drugim narodima i državama.

hiro nakamura

pre 11 godina

@Srecko - istine radi, UNS jeste reagovao. Ako me secanje dobro sluzi, Ljilja Smajlovic je i javno istakla znacaj Vikiliksa za novinarstvo.

bitno da sam popularan

pre 11 godina

koja komedija sa ovim Asanzom... sve je pocelo sa onom pricom kako ce nam on saopstiti nekakve neverovatne istine, koje ce promeniti svet, i vise nikad nista nece biti isto... te proganjanju ga, te rade mu o glavi...
nit smo saznali nekakve nove istine koje su uzdrmale svet, nit je on proveo dana u zatvoru tako proganjan... a sve ono sto nam je saopstio Asanz, znali smo i pre nego li nam je on saopstio...
al najbitnije je da je okupirao covek medijski prostor godinu dana i stekao neverovatnu slavu, sve glumeci nekakvog buntovnika i otpadnika...

uzalud vam trud sviraci...

pre 11 godina

hrabra ali pomalo glupa odluka ekvadora.Slazem se da je montiran proces Asanzu i da je ustvari njegova krajnja destinacija USA i dozivotna robija.Glupo je pozivati se na kojekakve konvencije kada su u pitanju sporovi malih zemalja sa supersilama(a Englezi to jesu).Neki zvanicnik ekvadora rece da nisu engleska kolonija...pa nisu ali iskljucivo zato sto to englezi nece inace bi ujutro bili njihova kolonija.Pa mi smo se nesto trsili i gde smo sada...

antiglobalista

pre 11 godina

@Mrtav čovjek.
Jesi li siguran ko je spržio Litvinenka?
Ja mislim da su ga spržili isti oni koji su spržili Milton William Cooper-a, već pomenutog dolje u komentarima, Rusi nisu sigurno

Mrtav covjek

pre 11 godina

Neko pomenu ovdje licemjerstvo Amerike i zapada. Dobro. Hajde recimo da su ukradena vojna tajna dokementa Rusije, Kine, Srbije,... pa onda objavljena. Kako bi ove zemlje reagovale? Gospodo draga da je u pitanju Kina ili Rusija, Ekvador i njihova ambasada bi bili spaljeni sa zemljom. Bas bih volio da vidim kako bi Ekvador reagovao da neko objavi njihove vojne dokumente. To je licemjerstvo. "Samo vi objavljujte vojne tajne Amerike ali nase ne dirajte". Eto kad nema nikakvih problema neka Kina i Rusija same objave svoje vojne tajne na internetu. Ovo sto se desilo Americi je nocna mora svih civilizovanih drzava na svijetu. Mogao je milione dolara zaraditi i zivjeti kao car. On se odlucio za 5 minuta slave i pakao od zivota. Bas me interesuje kako ce se prebaciti u Ekvador. Team 6 je ubio Bin Ladena u po Pakistana a da ne ubije Assange-a u Ekvadoru. Assange je mrtav covjek. Na posmrtnici samo nedostaje datum. Neko pomenu azil u Rusiji. Pa Rusi bi ga sami razapeli za primjer ostalim gnjidama koji bi se igrali James Bonda. Gospodo draga sjetite se ruskog spijuna (KGB) Alexander Litvinenko koji je uzeo azil u Britaniji i radio za MI5 i MI6. Rusi su ga sprzili Polonijumom ko zeca. I neka su. Ugrozio je milione zivota kao i Assange.

katica

pre 11 godina

I treba da ga uhapse i isporuče Švedskoj. Kao SAD su zlo a Kina i Rusija su božanstvene zemlje, možeš misliti. Pa kad je tako "human" što nije pored američkih objavljivao i Ruske i Kineske tajne diplomatske depeše! A o arapskim depešama da i ne govorim.

gile

pre 11 godina

Da bi odleteo za Ekvador mora da prodje kopnenim putem kroz London. A i da mu uspe prodace ga Ekvadorci cim se pogode oko cene. Scenario: ekvadorski policajci se povuku, operativcima MI5 u Ekvadoru dostave adresu doticnog. A onda padne mrak i ... Bice ono: nismo mi, to ga otetose neki cobani-budale ...

Djole

pre 11 godina

Zivo me zanima sta misli nas Helsinski odbor na ovu temu. Ili npr. Ceda Jovanovic.. Ubedjen sam da sam da su strani "pravde" i da ce podrzati upad, koji nije u skladu sa medjunarodnim pravom, ali je znacajan za covecanstvo. A Srbi koji podrzavaju Asanza su mali Milosevici koji ne shvataju sta je realnost.

МикиМ

pre 11 godina

Асанж, Викиликс и Анонимуси су интернетски 11/9
Иста фирма стоји иза свиx горе наведениx

tresla se gora rodio se mis

pre 11 godina

Pusi Riot je najbolji primer kako prolazi neko ko stvarno ochepi neku vlast i takne u svetinje u koje je vlast zabranila da se dira. I zvog toga im sleduje robija. Sta bi tek bilo da su pokusale da objave neku tajnu koja bi mogla da kompromituje drzavu u kojoj zive.
Asanz za to vreme uziva status nekakve celebrity osobe, i ne fali mu dlaka sa glave. Lepo neko rece, kada je tako ugrozen, kako namerava da se prebaci u Ekvador? Kao ne znaju ameri gde je on? Smesno.
Da je on stvarno nekog ugrozio sa tim svojim "tajnama" koje je nameravao da objavi, progutao bi njega mrak, na prvom koraku u tom poduhvatu.
Narod prosto zudi za nekakvim herojima, i Robin Hudovima, i ako ih nema u stvarnom zivotu, ima da ih izmisle.

МикиМ

pre 11 godina

Асанж и Викиликс су производ цие и мосада ради остварења неких њиxовиx циљева. Да није тако Асанж би већ добио " азил" као Милтон Вилиам Купер нпр.

Mrtav Covjek

pre 11 godina

Milinko - I ptice na grani znaju da ovo nema veze sa silovanjem. Naravno da nikoga ne interesuju vojne tajne Srbije i Ekvadora. To sam naveo samo kao primjer da vidis kako bi bilo da neki stranac objavi vojne tajne Srbije. Nebi ti bilo svejedno. Istina da je Assange dobio dokumenta ali to ne smanjuje njegovu krivicu. Imao je vise opcija:
1. Ne uraditi nista i unistiti ih
2. Prodati ih Kini, Rusiji,... maznuti lovu i nestati
3. Prodati ih Americi, maznuti lovu i nestati
4. Uraditi ono sto je uradio

Iako nije ukrao dokumenta, objavio ih je sto ga je napravilo saucesnikom u spijunazi (da pocnemo koristi pravi termin). Ako prodam ili poklonim ukraden TV i ja sam saucesnik. Na stranu sto nam je svima drago kako je Amerika ismijana, osramocena ovim cinom i kako smo napokon saznali "istinu" ne otklanja cinjenicu da je Assange najobicniji kriminalac/spijun. A Rusi najbolje znaju kako treba sa spijunima. Sjeti se Alexandra Litvinenka.
http://en.wikipedia.org/wiki/Poisoning_of_Alexander_Litvinenko
Sto se tice Amerike steta je ucinjena. Sad je samo ostalo da se kazni krivac kao opomena za ostale.

katica

pre 11 godina

@stevan. Stevane uopšte nije „isto“, pa nije ta ruska pankerska grupa objavljivala tajne ruske depeše. A kako se rusi obračunavaju sa ljudina za koje smatraju da su pretnja bezbednosti Rusije imali smo u slučaju Litvinjenka (ubijen usred Londona, na način da se zna da su ga oni likvidirali). Šta god mi mislili o SAD, oni su ipak pravna država, niko nije kriv dok se to na sudu ne dokaže.

Naiva

pre 11 godina

Sta se palite - rekao Ekvadorac da Britanija preti upadom u ambasadu,a vi verujete?

Gluposti - pa nisu Englezi blesavi to da rade (iako pravni okvir postoji). Hejg je samo rekao da se Asanzu nece omoguciti 'safe passage', sto znaci da ne garantuju da nece pokusati da ga maznu kad izadje iz ambasade.

glow

pre 11 godina

Amerikanci da traze slobodu za Asanza! Nedavno je bila emisija o njemu na Discovery-ju ili tako necemu, "uglednom". Poenta emisije - Asanz je nadobudni kreten koji hoce da stekne slavu. Mase u to vjeruju.

Neko Iz Mase

pre 11 godina

Polako ljudi, Srbi.

U Beogradu je bilo UKIDANJE svih pravila Ambasada u vreme Vlade, pravnog Vojislava Dr. Kostunice.
I to samo zbog toga, da se hapsilo nekoga, ne secam se vise...
Tada su Ambasade GORELE, neko je izgubio zivot u toj poltickoj manipulaciji...
I...
Gde je TAJ, da nam isprica kako je bilo, zasto vise nikada nije leba video...

nije naivan

pre 11 godina

Zašto nije prebegao u Rusku ambasadu?
(Sloboda za Istinu, 16. avgust 2012 11:49)

Zato što zna kako se, u sukobu sa Zapadom 1999. proveo ruski saveznik S. Milošević!

Mrtav covjek

pre 11 godina

Neko pomenu ovdje licemjerstvo Amerike i zapada. Dobro. Hajde recimo da su ukradena vojna tajna dokementa Rusije, Kine, Srbije,... pa onda objavljena. Kako bi ove zemlje reagovale? Gospodo draga da je u pitanju Kina ili Rusija, Ekvador i njihova ambasada bi bili spaljeni sa zemljom. Bas bih volio da vidim kako bi Ekvador reagovao da neko objavi njihove vojne dokumente. To je licemjerstvo. "Samo vi objavljujte vojne tajne Amerike ali nase ne dirajte". Eto kad nema nikakvih problema neka Kina i Rusija same objave svoje vojne tajne na internetu. Ovo sto se desilo Americi je nocna mora svih civilizovanih drzava na svijetu. Mogao je milione dolara zaraditi i zivjeti kao car. On se odlucio za 5 minuta slave i pakao od zivota. Bas me interesuje kako ce se prebaciti u Ekvador. Team 6 je ubio Bin Ladena u po Pakistana a da ne ubije Assange-a u Ekvadoru. Assange je mrtav covjek. Na posmrtnici samo nedostaje datum. Neko pomenu azil u Rusiji. Pa Rusi bi ga sami razapeli za primjer ostalim gnjidama koji bi se igrali James Bonda. Gospodo draga sjetite se ruskog spijuna (KGB) Alexander Litvinenko koji je uzeo azil u Britaniji i radio za MI5 i MI6. Rusi su ga sprzili Polonijumom ko zeca. I neka su. Ugrozio je milione zivota kao i Assange.

katica

pre 11 godina

I treba da ga uhapse i isporuče Švedskoj. Kao SAD su zlo a Kina i Rusija su božanstvene zemlje, možeš misliti. Pa kad je tako "human" što nije pored američkih objavljivao i Ruske i Kineske tajne diplomatske depeše! A o arapskim depešama da i ne govorim.

bitno da sam popularan

pre 11 godina

koja komedija sa ovim Asanzom... sve je pocelo sa onom pricom kako ce nam on saopstiti nekakve neverovatne istine, koje ce promeniti svet, i vise nikad nista nece biti isto... te proganjanju ga, te rade mu o glavi...
nit smo saznali nekakve nove istine koje su uzdrmale svet, nit je on proveo dana u zatvoru tako proganjan... a sve ono sto nam je saopstio Asanz, znali smo i pre nego li nam je on saopstio...
al najbitnije je da je okupirao covek medijski prostor godinu dana i stekao neverovatnu slavu, sve glumeci nekakvog buntovnika i otpadnika...

uzalud vam trud sviraci...

pre 11 godina

hrabra ali pomalo glupa odluka ekvadora.Slazem se da je montiran proces Asanzu i da je ustvari njegova krajnja destinacija USA i dozivotna robija.Glupo je pozivati se na kojekakve konvencije kada su u pitanju sporovi malih zemalja sa supersilama(a Englezi to jesu).Neki zvanicnik ekvadora rece da nisu engleska kolonija...pa nisu ali iskljucivo zato sto to englezi nece inace bi ujutro bili njihova kolonija.Pa mi smo se nesto trsili i gde smo sada...

Obican gradjanin

pre 11 godina

"Hipokrizija zapada", kad to cujem da neko spominje u Srbiji, okrene mi se zeludac. Kao da smo mi neko vasionsko cvece, moralni bastion sveta i pupak kosmicke pravde.

Slobodan gradjanin

pre 11 godina

Zar nasi stanovnici stvarno misle da je ceo zivot i sve sto se dogadja na svetu, sve samo jedna namestaljka za drugom? Kome, cemu, zasto? I kako je nase drustvo dospelo u takvo stanje?

hallucinoman

pre 11 godina

Ubedjen sam da je dotični agent Mosada... a da je sve jedna lepa predstava za javnost i svet.

Wikileaks je objavio sve... što nije bilo preterano bitno, ništa zaista veliko ili loše po USA + GB + Israel, trio koji dominira zapadnim svetom.

O Izraelskim pokoljima nad Palestincima, o napadu u Njujorku 2001, o engleskoj kraljici... ništa.

A šta jesu objavili i koga kompromitovali?
Pa Pakistan, npr... satanizovati Pakistan i pripremiti teren za nove sukobe u budućnosti.

Mosad, izraelski lobi u Americi (koji diriguje US politikom), CIA, MI6 i Engleska Kraljica... Papa i još par svemoćnih familija i masonskih loža.

I sad će neki tamo anonimus (koji je pripreman da bude zvezda) njima da pomeri i jednu dlaku s glave... pa ne bi ga bilo u roku od odmah.

Predstava.

tresla se gora rodio se mis

pre 11 godina

Pusi Riot je najbolji primer kako prolazi neko ko stvarno ochepi neku vlast i takne u svetinje u koje je vlast zabranila da se dira. I zvog toga im sleduje robija. Sta bi tek bilo da su pokusale da objave neku tajnu koja bi mogla da kompromituje drzavu u kojoj zive.
Asanz za to vreme uziva status nekakve celebrity osobe, i ne fali mu dlaka sa glave. Lepo neko rece, kada je tako ugrozen, kako namerava da se prebaci u Ekvador? Kao ne znaju ameri gde je on? Smesno.
Da je on stvarno nekog ugrozio sa tim svojim "tajnama" koje je nameravao da objavi, progutao bi njega mrak, na prvom koraku u tom poduhvatu.
Narod prosto zudi za nekakvim herojima, i Robin Hudovima, i ako ih nema u stvarnom zivotu, ima da ih izmisle.

katica

pre 11 godina

@stevan. Stevane uopšte nije „isto“, pa nije ta ruska pankerska grupa objavljivala tajne ruske depeše. A kako se rusi obračunavaju sa ljudina za koje smatraju da su pretnja bezbednosti Rusije imali smo u slučaju Litvinjenka (ubijen usred Londona, na način da se zna da su ga oni likvidirali). Šta god mi mislili o SAD, oni su ipak pravna država, niko nije kriv dok se to na sudu ne dokaže.

Mrtav Covjek

pre 11 godina

Milinko - I ptice na grani znaju da ovo nema veze sa silovanjem. Naravno da nikoga ne interesuju vojne tajne Srbije i Ekvadora. To sam naveo samo kao primjer da vidis kako bi bilo da neki stranac objavi vojne tajne Srbije. Nebi ti bilo svejedno. Istina da je Assange dobio dokumenta ali to ne smanjuje njegovu krivicu. Imao je vise opcija:
1. Ne uraditi nista i unistiti ih
2. Prodati ih Kini, Rusiji,... maznuti lovu i nestati
3. Prodati ih Americi, maznuti lovu i nestati
4. Uraditi ono sto je uradio

Iako nije ukrao dokumenta, objavio ih je sto ga je napravilo saucesnikom u spijunazi (da pocnemo koristi pravi termin). Ako prodam ili poklonim ukraden TV i ja sam saucesnik. Na stranu sto nam je svima drago kako je Amerika ismijana, osramocena ovim cinom i kako smo napokon saznali "istinu" ne otklanja cinjenicu da je Assange najobicniji kriminalac/spijun. A Rusi najbolje znaju kako treba sa spijunima. Sjeti se Alexandra Litvinenka.
http://en.wikipedia.org/wiki/Poisoning_of_Alexander_Litvinenko
Sto se tice Amerike steta je ucinjena. Sad je samo ostalo da se kazni krivac kao opomena za ostale.

МикиМ

pre 11 godina

Асанж и Викиликс су производ цие и мосада ради остварења неких њиxовиx циљева. Да није тако Асанж би већ добио " азил" као Милтон Вилиам Купер нпр.

gile

pre 11 godina

Da bi odleteo za Ekvador mora da prodje kopnenim putem kroz London. A i da mu uspe prodace ga Ekvadorci cim se pogode oko cene. Scenario: ekvadorski policajci se povuku, operativcima MI5 u Ekvadoru dostave adresu doticnog. A onda padne mrak i ... Bice ono: nismo mi, to ga otetose neki cobani-budale ...

Naiva

pre 11 godina

Sta se palite - rekao Ekvadorac da Britanija preti upadom u ambasadu,a vi verujete?

Gluposti - pa nisu Englezi blesavi to da rade (iako pravni okvir postoji). Hejg je samo rekao da se Asanzu nece omoguciti 'safe passage', sto znaci da ne garantuju da nece pokusati da ga maznu kad izadje iz ambasade.

Milan Filipovic

pre 11 godina

Potresno je posmatrati kako "Velika" Britanija od carstva u kome sunce nikada ne zalazi, postaje iz godine u godinu sve jadnija i bednija vazalna država da bi se na kraju svela na Banana republiku prema kojoj je teško ne osećati prezir. Sa druge strane se Ekvador dokazao kao gorostas slobode, demokratije, poštovanja međunarodnog prava i ljudski prava uopšte.

Neko Iz Mase

pre 11 godina

Polako ljudi, Srbi.

U Beogradu je bilo UKIDANJE svih pravila Ambasada u vreme Vlade, pravnog Vojislava Dr. Kostunice.
I to samo zbog toga, da se hapsilo nekoga, ne secam se vise...
Tada su Ambasade GORELE, neko je izgubio zivot u toj poltickoj manipulaciji...
I...
Gde je TAJ, da nam isprica kako je bilo, zasto vise nikada nije leba video...

Miki

pre 11 godina

Moglo bi da se desi da se pojavi neka grupa "navijača", izbaci Asanža i usput možda zapali ambasadu. A u Skotland Jardu slegnu ramenima i kažu da se eto takve stvari dešavaju po evropskim državama sa ambasadama onih koji su s druge strane Atlantika...

sdf

pre 11 godina

hahah becka konvencija i bla bla truc truc... to je samo instrument USA i UK da drze pod kontrolom male i jadne zemlje... kada je njihova stvar u pitanju niakakve konvencije ne vaze... a vi se i dalje lozite da treba da se suprostavljamo USA i UK i da se pozivamo na rezolucije saveta bezbednosti i bla bla truc truc... i kasetnim bombama su nas gadjali iako nisu bile po konvenciji bal bla i truc truc...

Дурекс главу чува

pre 11 godina

Да не буде забуне, он није никога силовао већ је само није користио кондом, па су се девојке сутрадан предомислиле.

Pera Detlic

pre 11 godina

Pa, ako je ulaz u ambasade slobodan, onda to valjda vazi i za britanske ambasade u svetu? Mogla bi znaci i nasa policija po potrebi da proceslja njihovu ambasadu u Beogradu? Ili nesto nisam dobro razumeo?

Xygo

pre 11 godina

Lepo je videti UK kako se opet ponaša kao pudlica SAD. SAD kažu ''Skoči!'', UK odgovara ''Koliko visoko?''. Ovo je sramno ponašanje vlasti UK, koje hoće da izruče čoveka koji nije optužen, već se samo traži radi ispitivanja u vezi sa navodima da je seksualno napastvovao dve žene. Valjda je svima jasno da je krajnji cilj ovoga da Asanž bude izručen SAD, Najvećoj Demokratiji U Istoriji Univerzuma (TM), gde bi pretrpeo mučenje u zatvoru, baš kao Bredli Mening, koji je već dve godine u zatvoru a da nije optužen.

ODLUKA

pre 11 godina

JEDNO VELIKO BRAVO I CESTITKE EKVADORU I NJEGOVOM PREDSEDNIKU ZA TAKVU HRABRU (ali normalnu)
ODLUKU !
EVIVA EKVADOR !!!
ABAJO GRAND BRITANIA !!!

МикиМ

pre 11 godina

Асанж, Викиликс и Анонимуси су интернетски 11/9
Иста фирма стоји иза свиx горе наведениx

Михајло Дробњаковић

pre 11 godina

Невероватна је обест Империје и њених помагача као што је Велика Британија!
Они би ништа мање него да упадају у туђе амбасаде и крше све међународне конвенције.Заборавли су како су и њихове амбасаде давале азил прогоњенима! Познат је случај мађарског кардинала József Mindszenty-а који је у америчкој амбасади у Будимпешти у азилу провео 15 година (1956-1971).

Михајло

pre 11 godina

За УК(запад уопште а посебно САД)међународно право
постоји док год им је у интересу.Иначе може слободно да се крши.
Замислите да je Чен Гуангченг,слепи кинески дисидент,који је из
кућног притвора побегао у амбасаду САД у Пекингу ухапшен од упадом кинеских
специјалаца у америчку амбасаду. Па америка би одмах ступила
у рат са Кином.

bahatost i osionost se na kraju svake priče skupo plaćaju

pre 11 godina

"...Britanija poslala pismo Ekvadoru u kome tvrdi da britanska policija ima zakonsko pravo da uđe u ambasadu i uhapsi Asanža..."

Jedino su zaboravili da kažu po kom međunarodnom zakonu, navodno, imaju takvo pravo!

Aha

pre 11 godina

Aha, kako ste revnosni i tako odlucni a sve zbog jednog "silovanja" gde su inace devojke pristale na trojku sa doticnim ali im se nije svidelo sto nije koritio zastitu. Jasno je zasto ga zelite, i to ne vi, vec USA, i to su se potegle neverovatne veze, preko Svedske i vas.

Svasta

pre 11 godina

Nikada Britanija nece da napravi takvu glupost kao sto je neovlasteni ulazak u ambasadu neke zemlje na svojoj teritoriji (ako ni zbog cega drugog onda zbog bezbednosti svog diplomatskog osoblja u inostranstvu). Pritisak javnosti bi i u njihovoj zemlji bio preveliki, kao i steta po ugled u inostranstvu.
Uostalom procitajte i komentare na sajtu npr. BBC-a povodom ove vesti.
Cak i da je naprave i izruce ga Svedskoj njoj bi bilo gotovo nemoguce da ga prosledi Americi jer bi ih u tome blokirao Evropski sud za ljudka prava. Ako bi i oni popustili tek onda bi bila otvorena pandorina kutija, a to nikome ne odgovara...

glow

pre 11 godina

Amerikanci da traze slobodu za Asanza! Nedavno je bila emisija o njemu na Discovery-ju ili tako necemu, "uglednom". Poenta emisije - Asanz je nadobudni kreten koji hoce da stekne slavu. Mase u to vjeruju.

nije naivan

pre 11 godina

Zašto nije prebegao u Rusku ambasadu?
(Sloboda za Istinu, 16. avgust 2012 11:49)

Zato što zna kako se, u sukobu sa Zapadom 1999. proveo ruski saveznik S. Milošević!

stevan

pre 11 godina

Pa nece valjda Asanaz da stigne u Ekvador, a da ne dobije podrsku "bastiona slobode govora" Madone, koja je podrzala "Pusi riot" iz Rusije zbog iste stvari?

milinko

pre 11 godina

@mrtav covjek

Ono sto ti govoris je, dakle, da je trebalo da sve zataska i da se pravi lud? To bi verovatno ucinilo 99,99% ljudi, o kojima verovatno nikada neces saznati ni rec. Iako ni sam ne znam koja je Asanzova prica i zasto je to radio, iz kog god razloga da je cinio, cinjenica je da je ucinio veliku stvar i to ga cini onim 0,01% velikih ljudi.

Po tvom rezonovanju, sutra da americki komandosi upadnu i likvidiraju nekoga ko im smeta za sirenje naftne imperije recimo, a akcija je klasifikovana je kao poverljiva, jel mislis da bi to trebalo da se zataska i optuze Talibani, Srbi, Rusi, Iracani, Eskimi? Da se sutra pojavi separatisitcki pokret koji hoce da otcepi neku americku drzavu, mislis da ne bi odmah vojno reagovali kao mi devedesetih i ugusili pobunu? Ne zaboravi devedesete, kako je radila zapadna propaganda i ko je na kraju ispao najvise crn iako se radilo samo ono sto zdrav razum nalaze da se radi u takvoj situaciji(vojna intervencija u slucaju pobune unutar drzave, pa nije vojska samo tu da napada druge drzave i da paradira). Da su neki ljudi imali malo vise morala i izdigli se iznad pohlepe i sitnog licnog interesa danas smo mogli biti skoro najjaca evropska drzava, ali sad sta je tu je...

Na kraju, svestan sam i ja da vlada zakon jaceg, ali osecam makar malo radosti jer je pokazao koliko je zapadni sistem vrednosti kvaran iznutra i da ce svaki covek sa trunkom morala pokusati da se distancira od istoga.

shock trooper in a stupor

pre 11 godina

Pametnije je Englezima da ne prave takav presedan.
Ako krenu drugi da im upadaju po ambasadama, ne bi im se to svidelo.
A Asanža ako sada i jedino ne odbrane njegove kolege novinari iz celoga sveta, onda se i njima crno piše. Bukvalno.
Za one koji bi ga osudili, kratko pitanje: da li je zločin obelodaniti ratni zločin?

"Persijanci svu svoju decu, od pete godine sve do dvadesete uče samo 3 stvari: da jašu, da gađaju i da uvek govore istinu".
Herodot

Napad

pre 11 godina

Igra im je totalno providna : VB izruči Asanža Švedskoj
a ova ga prosledi u SAD. Ekvador je ponudio Švedskoj da
ispita Asanža u njihovoj ambasadi u VB ali su ovi to odbili.
Inače i devojke koje su ga tužile kasnije su odustale od
tužbe. Sve je , dakle , jedna obična farsa sa ciljem
da se u SAD Asanž osudi na doživotnu ili čak smrtnu kaznu.
A zbog čega? Šta bi sa pravom slobode govora?
Gde su Amnesty,HRW??? Kakva hipokrizija zapada!

antiglobalista

pre 11 godina

@Mrtav čovjek.
Jesi li siguran ko je spržio Litvinenka?
Ja mislim da su ga spržili isti oni koji su spržili Milton William Cooper-a, već pomenutog dolje u komentarima, Rusi nisu sigurno

Djole

pre 11 godina

Zivo me zanima sta misli nas Helsinski odbor na ovu temu. Ili npr. Ceda Jovanovic.. Ubedjen sam da sam da su strani "pravde" i da ce podrzati upad, koji nije u skladu sa medjunarodnim pravom, ali je znacajan za covecanstvo. A Srbi koji podrzavaju Asanza su mali Milosevici koji ne shvataju sta je realnost.

Милан

pre 11 godina

Неко рече овде како ништа што је објавио Викиликс није претерано битно. Па ако сте се о депешама обавештавали само путем водећих медија онда да, али ко је читао депеше или независне медије могао је доста тога битног да види, а ово посебно важи за Србију.

milinko

pre 11 godina

@mrtav covjek

Nije Asanz kriv sto su ta dokumenta dospela kod njega, tj ne moze on da odgovara za gresku sistema koji je dozvolio curenje. U tim dokumentima su objavljene stvari koje se tice obicnih ljudi, kojima oni koji su tamo prozvani svakodnevno svojim licemerjem i nedoslednoscu zagorcavaju zivot, a obican covek povodom toga nista ne moze da uradi. U tim dokumentima je navedeno sta su radile pojediine zemlje koje se zalazu za "demokratiju" a ima svasta lose, cak i stvari zbog kojih zemlje stupaju u ratove. Medjutim njima se tolerise. Zasto nisu bitna vojna dokumenta Ekvadora ili Srbije? Pa, mozda bi lokalno bilo od interesa nekoj zemlji, ali na zna se ko zabada nos u tudje stvari svuda po svetu, ko muze sve zemlje, ko kreira teroristicke drzave. To sigurno nisu ni Srbija ni Ekvador, tako da je ovo stvar SVETSKOG interesa. I na kraju, vredjanje je zdravog razuma da se dize tolika buka samo oko navodnog silovanja. Pa sto ne dignu toliku galamu oko svakog silovanja na svetu onda?

ansanz zna sta radi i kako pravno da se stiti

pre 11 godina

Zakon o teroristickim napadima i ubistvu jedino poznaje hapsenje stranog drzavljanina i proces.
Zakonom ne moze biti isporicun trecoj zemlji u koliko ne poseduje to drzavljanstvo,moze samo maticnoj cije drzavolljanstvo poseduje,dakle ekvadoru.
Upad u ambasadu stranu je teroristicki napad,a terorizam onda kao i stepen UN gde se izglasava vecinom,bez veta Tirane,Njujorka,Londona i ostali k i palaca

Castro

pre 11 godina

Svaka čast ekvadorskom narodu, koji je hrabrom i razboritom predsedniku Rafaelu Korei - uručio peticiju, u kojoj je traženo da se odobri politički azil Džulijanu Asanžu! Sijaš ekvadorski narode, kao što je nekada srpski narod! Sijaš antiimperijalistički!!!

Panta

pre 11 godina

Mi smo danas u latinoameričkim pedesetim i šezdesetim godinama, kad su stranci (najviše SAD) nameštali režime, podržavali samovolju uske klike, ignorisali bedu i mišljenje građana.
Latinska Amerika se definitivno oslobodila mekog kolonijalizma, mešanja spolja u sve i svašta i upravljanja zemljom van zemlje.
Nisam socijalista, daleko od toga, ali moram da odam poštovanje svima koji su se izborili za samostalnost i misle svojom glavom. Možete li da zamislite da Srbija danas da azil Asanžu? Ni latinoamerikanci pre pola veka nisu mogli. Panta Rei... izdržaćemo.
P.S. Nadam se da će nas socijalistički premijer naučiti nešto od pandana iz Latinske Amerike.

Goran

pre 11 godina

Bravo Evropo! U stanju su da upadnu u ambasadu suverene drzave, zbog "zahteva Svedske" zbog rekla ona, reko on, ali kad su na nas zahtev imali Tacija, Ganica, i Divjaka, osumnicenih za teska dela terorisma, ratnih zlocina itd, pa onda neka, pustimo ih posto zahtev Srbije nista ne znaci. Stidi se Evropo! Sto dalje od nas!!

Ana

pre 11 godina

Ispravka za tekst:

Asanz nije optuzen za silovanje. Svedske vlasti ga zovu na informativni razgovor povodom prijave koje su te devojke podigle. Ali on zvanicno nije optuzen za silovanje.

Sve ostalo stoji.

Sramota ako upadnu u ekvadorsku ambasadu! Koji zakon im daje pravo za to?

Hhmmm

pre 11 godina

Slabo smo naučili lekciju o demokratiji, trebali bi svi kod arogantnih amera da je ponovimo, jedini oni znaju da je "tumače" na previ način!!!

Iz Švedske

pre 11 godina

Naravno da postoje razliciti arsini. Sto se tice silovanja jedina greska je na njemu sto nije ziveo kao evnuh. Kako je mogao tako glupo da upadne u zamku. Inace i u samoj Švedskoj malo ko veruje u optuzbu.

Mirjana

pre 11 godina

Sramota ako upadnu u ekvadorsku ambasadu! Koji zakon im daje pravo za to?
(Ana, 16. avgust 2012 14:34)

To je upad na stranu teritoriju, tako se tretira. Nemaju pravo to da urade.

speedy

pre 11 godina

Gde su sada brojni americki glumci i pevaci koji se zalazu za pustanje na slobodu onih ruskih pankerki?Sta je sa slobodom govora u ovom slucaju?

Milos

pre 11 godina

@katica
Kod tebe nema previse činjenica ni argumenata, ali ima dosta onog "a zna se...". Ovde je upravo suština u tome da je Vikiliks raskrinkao političke i druge stereotipe o "demokratičnosti" supersila koji su se brižljivo gradili i baš to je najveca pretnja koju predstavlja Asanz za USA i UK i glavni razlog zašto ovako flagrantno krše ne samo osnovne pravne norme već i norme zdravoga razuma. Baš to "a zna se..." da su USA ipak jedna demoratija, a da je na primer Rusija bla, bla... je ključna opasnost koju Asanž i Vikiliks predstavlja. Dokaz: većina se ne seća nijedne konkretne vojne ili diplomatske tajne koju je Vikiliks objavio, ali svi smo svesni zlonamernog i licemernog tona kojima USA obavljaju svoje međunarodne poslove i ophode se prema drugim narodima i državama.

Srećko

pre 11 godina

Najtužnije u svemu da (koliko je meni poznato) domaća
udruženja novinara(NUNS+UNS) nisu reagovala ili bar
nisu dovoljno glasno reagovala na brutalno kršenje
ljudskih prava (njihovog kolege) Džulijana Asanža.
U pitanju je divljački progon Asanža uz pretnje
pojedinih republikanskih političara iz USA smrću kao
i ovaj montirani proces u Švedskoj.
Gde nestade profesionalna solidarnost?

Milan

pre 11 godina

Eto kako se poštuje sloboda govora ali i okupljanja
jer je par demonstranata koji su pružili podrški Asanžu
uhapšeno ispred ambasade Ekvadora u Londonu .
Evo slika policijske brutalnosti protiv mirnih
demonstranata(http://rt.com/news/ecuador-decides-assange-fate-813/)
Možete videti i da helikopter kruži iznad ambasade...

FREE ASSANGE!
FREE MANNING!
END the WARS!!!

Stojan

pre 11 godina

Bravo za Ekvador! Nadam se samo da ce moci i da prebegne.

E sada, sto se tice navodnih optuzbi za silovanje: Asanz je na svojoj kozi osetio to da pravi revolucionar mora da bude asketa! Poput Gandija. Dakle, ne sme se popustati slobodoumnosti, tj. slaboumnosti zapadne "demonkratije" jer je ona najsigurnija zamka za onog ko hoce da joj se suprotstavi.

hiro nakamura

pre 11 godina

@Srecko - istine radi, UNS jeste reagovao. Ako me secanje dobro sluzi, Ljilja Smajlovic je i javno istakla znacaj Vikiliksa za novinarstvo.