Sreda, 01.08.2012.

21:55

Udovički:Novi zakon će uništiti NBS

Bivša guvernerka Narodne banke Kori Udovički kaže da će novi zakon o Narodnoj banci potpuno uništiti nezavisnost te institucije i ugroziti put Srbije ka EU.

Izvor: Beta

Udovièki:Novi zakon æe uništiti NBS IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

128 Komentari

Sortiraj po:

GRADJANIN

pre 11 godina

Ja mislim da posle prosle vlasti nema sta vise da se unisti jer je sve unisteno....doveli ste dinar do dna...verujem da ce jorgovanka dati sve od sebe i da ce uz podrsku svog tima spreciti pad nase domace valute.

Srbija medju sljivama

pre 11 godina

A do sada smo imali nezavisnu centralnu banku, nismo trosili rezerve na odbranu nerealnog kursa i imali smo pravnu drzavu koja je na korak od ulaska u EU?
Srbija je oduvek bila jedna sprdnja od drzave i bice to jos dugo, jako dugo vremena... sve dok i poslednji nepismeni poreski obveznik ne izumre. Tek kada poreski obveznici budu bili skolovani i funkcionlno pismeni imacemo sanse za neki bolji zivot. Do tada cemo se zabavljati najstrasnijim populizmom, iluzijama i pogresnim uverenjima od kojih ocigledno eto boluje i gdjica Udovicki.

Marjan

pre 11 godina

Nece novi Zakon unistiti NBS vec ce unistiti upliv MMF i Svetske Banke - dva najveca zla ovog sveta za koje je doticna Miss Udovicki i radila. Onda se u maniru najgorih cionista pojave ovako i krenu da kukaju kao da je njima do toga da NBS ne bude unistena-a uprvao je suprotno.Oni bi najradije da je i nemamo...

XYZ -

pre 11 godina

Razumljivo je da ona brani nezavisnost te institucije samo bi trebala da predlozi kako da ta institucija bude nezavisna i u sluzbi gradjana i privrede.U jednoj austriji nikada nebi mogao biti neko guverner koji je do juce bio suvlasnik firme koja saradjuje i masti se od narodne banke a ciji su preostali vlasnici clanovi odbora koji kontrolise guvernera u samoj banci,drustvo mesetara je preuzelo i vocstvo i kontrolu narodne banke,to je isuvise ruzno i tragicno i sta onda ocekivati od bilo koje nove vlasti,pa oni znaju svakog od njih i cime se bave.Srbija mora definitivno da menja ustav jer ovaj dosadasnji je zarastao u korov.

Pavle

pre 11 godina

Sta bi Kori, istice tvoja peta i poslednja godina sa UNDP-om, pa si se unervozila? Mislila si da ces se ponovo udomiti u vladi Srbije, ponovo da budes na grbaci ovom jadnom i napacenom narodu, ali nista od toga. Ti si "ekspert" jedino za samopromociju.

ZAK

pre 11 godina

Koliko se ja secam i doticna je bila guverner i ona je nekog smenila(pre isteka mandata), pa su i nju smenili, i nije nam dobro bilo ni pre ni sa njom ni posle nje. Ovo je nova Vlada, ne dajmo im alibi za neuspeh zato sto nisu smenili guvernera i to ne bas uspesnog (ako se ne racuna njegova "platica")

R. Marković

pre 11 godina

Ova vlada ne treba nikog da smeni. Neka ostane Mirko Cvetković. Dačić neka bude formalni premijer. Nije mi jasno gde su Kori našli i ko je dovede ovde da nas uči, preti i ne znam šta sve. Sve te stručnjake koje je Evropa dovela, da ih vratimo njoj, da izvlače Grčku, Španiju, Portugaliju, Italiju,...

dejan

pre 11 godina

Jorgovanka nije bila pomocnik nekog tamo u Pristini, vec je bila direktor u Telekomu Srbija, slucajno znam jer i sam radim tamo. Inace zena je odlicno radila posao i dajem joj punu podrsku.

Nikola

pre 11 godina

@(EVROfanatici, 1. avgust 2012 22:09)
Ne uclanjeni ds-ovci komentarisu kako je za vreme njihove vladavine u ovom slucaju nbs bio nezavisan a kako sad to sns hoce po prvi put da politizuje.

S

pre 11 godina

"Novi zakon će uništiti NBS" - reče žena koja je u Skupštini izabrana za guvernera (da ne podsećamo na koji način), buneći se protiv zakona za izbor guvernera u Skupštini.

Nesa

pre 11 godina

Kakve izjave očekivati od Kori Udovički koja je 2002. godine bila ministar energetike kada je struja za par meseci poskupela 600% zbog čega su penzioneri i većina građana postavljali pitanje kako da plaćaju tolike račune sa malim primanjima a ona im odgovorila da prodaju stan/kuću da bi platili račun za struju u tom stanu/kući! Ovaj intervju je odraz lobiranja zapadnih interesa u sve siromašnijoj Srbiji u kojoj posle 12 godina rušilačkog i pljačkačkog dejstvovanja raznih eksperata ranga Kori Udovički skoro da nije ostao ni kamen na kamenu.

sad znas kako su se osecali oni pre vas

pre 11 godina

nije stvr u zakonu i sta u njemu pise vec sto ce njeni dobri prijateji otici sa funkcija na isti nacin na koji su dosli...

Vladimir

pre 11 godina

Kori je izabrana krivotvorenim glasom u skupstini ali jos bitnije je da cim je to izaslo na videlo sama je dala ostavku i po meni je ona tim potezom opravdala svoj kredibilitet. Ona nikako ne moze da bude kriva sto su nasi poslanici u skupstini sibicari. Nije ni mogla da zna kako se glasa u skupstini. Ne pamtim kad je iko od politicara podneo ostavku kad se obelodanilo bilo sta od njihovih manipulacija. Ni falsifikovanje glasova ni kupovina diploma.

dusanmal

pre 11 godina

"..."Sad će nezavisnost NBS biti potpuno uništena. I pravna država bi nestala, da je uopšte postojala. Ovako će i privid pravne države nestati..." - totalno naopako. Narod bira i daje poverenje izabranim funkcionerima. Ako ti funkcioneri zgrese, na sledecim izborima ce biti izbaceni. Prema tome kontrolni mehanizam, kompletno u rukama stanovnistva postoji da se kazni bilo koja zloupotreba od strane izabranih funkcionera koji bi po novom zakonu koristili to "preneto poverenje" da postave NBS upravu. NBS uprava je prema tome indirektno pod kontrolom gradjanstva i odgovara njima. To je prava pravna drzava - svi funkcioneri pod kontrolom gradjanstva koje moze da ih prihvati ili izbaci prema radu koji izvrse.
Po starom sistemu grradjanstvo treba da veruje neizabranim tehnokratama cije greske gradjanstvo nema nikakav nacin da osudi i kazni. Kako je to pravna drzava ako narod nema nikakvog uticaja na kontrolu centralne banke?

Gavrilo

pre 11 godina

Svima kojima su svrake popile mozak a i onim mladjima koji se ne secaju nego ih truju glupostima da napomenem da je Slobodan Milosevic sa svojim lutkama (aktuelna vlada , par haskih optuzenika, par pokojnika i nekolicinom u bekstvu pred zakonom) izneo pare iz ove drzave. Petooktobarskim promenama i dolaskom stranih banaka novac je poceo da DOLAZI u Srbju. Dok je aktuelna vlada upravljala drzavom niko nije mogao ni dotrajalu peglu da zameni a kamoli sta drugo. Sta se bre ovde svi prave blesavi i zmure nad ociglednim. Oni koji su unistili drzavu do tmelja optuzuju one koji su ih nasledili zasto je ne obnove brze a u medjuvremenu su uspeli ponovo da zajashu na grbachu ovog nesretnog i jadnog naroda najogavnijom i najbesmslenijom demagogijom.

Dusandrugi

pre 11 godina

Sve je prolazno !!! Znam Kori kad je bila mala devojcica. Nema definitivnih sudova o bilo cemu. Sve vazi, pa ne vazi, i obrnuto !!!

Lajavica

pre 11 godina

@bezimena

To i jeste cilj režima, a potom će da okrivi USA i EU.
VEĆ VIDJENO!

Ne treba mnogo pameti pa zaključiti od koga je režim plaćen da dokrajči Srbiju.
(bezimena, 1. avgust 2012 22:26)

HA HA HA, PA OVO JE OPSESIJA!
Nacin na koji pristalice DS-a podnose poraz dobija razmere groteske. Vredi citati, slatko covek da se nasmeje.

Kazete ''...da dokrajci Srbiju''. Ko je onda poceo? Verovatno cete reci Milosevic (sto jeste istina), pa onda verovatno nastaje 12 godina procvata, je li tako?
Vidim da se mnogo nervirate. Ako je za utehu, ima nas mnoooogo koji smo trpeli zlo dva puta po 12 godina - i preziveli. Prezivecete i Vi, samo ako se ne budete toliko jedili. Pa tek je nekoliko dana proslo. Ne mislite da je u najmanju ruku neozbiljno BILO KOGA, pa i ovu vlast, prozivati od prvog dana?
Sta ako ne bude tako lose kao sto je bilo do sada? Hajde da se nadjemo ovde za 100 dana i vidimo. A dotle da cuvamo nerve. Zbog zdravlja.

Lep pozdrav :)

P.S. U principu, veoma postujem kritiku kao takvu, ali samo kad je smislena i objektivna, a ne kad je inspirisana pukom netrpeljivoscu.

Vladimir Dž

pre 11 godina

O kakvoj nezavisnosti centralnih banaka vi Udovički govorite? Kome vi bacate prašinu u oči?

Pa ako su nezavisne što je onda Banka Engleske i američki Fed učestvovali u malverzaciji sa liborom? Šta će oni tu? Po svemu sudeći i mnoge druge su bile umešane ili su znale.

Nemojte nam soliti pamet vašom stručnošću kad znamo da je to privatan kartel koji je porobio svet nelegalnim dugovima. To je pozadina svega. Vi ste deo te ekipe, vi radite za globaliste. Vaš posao je da nam pretite i ucenjujete.

Joca Ekonomista

pre 11 godina

Madam Udovicki, sta vi znate o guvernerima banaka? Nije lepo da govorite o stvarima o kojima nista ne znate, jer ste i sami bili na tom mestu pa niste nista znali. Da ne kazete da ste sada sve naucili? Znate, niko vam to nece poverovati. To je mesto za osobu koja zna veoma dobro ekonomiju i dobro poznaje politicko osecanje naroda. Vas su tamo namestili da bi vas manipulisali a sada vas nagovaraju da drugima dajete savete. Mi vam savetujemo da se od takvih udaljite jer to su saboteri Srbije.

Sveimeni

pre 11 godina

Mozete Kori Udovicki i sve njoj slicne da posaljete..., i pozdravite, od velike vecine u ovoj zemlji, tamo..., i tako da se vise ne obaziru na nas vec na one za koje su se udali (iz materijalnih razloga, naravno) i da ih zamole za produzenje poslovnih aranzmana i expertske usluge koje ce im placati ali u njihovim zemljama i za dobrobit njihovih naroda.
Veliki pozdrav za sve udovicke ovog naroda

Bankar

pre 11 godina

Prvo, ti Kori nemaš pravo glasa. Drugo Narodnu banku treba da kontrolišu legalno izabrani Narodni predstavnici a ne EU ili neko treci. Trece od MMF-a necemo ni uzimati taj kredit vec na drugoj strani. Kada vidim ko se sve buni ko zna kakve su tu malverzacije cinjene godinama.

MITA

pre 11 godina

Evropska centralna banka preplaviće tržišta novcem, ali hoće li to dugoročno biti dobro, tek ćemo videti, kaže finansijski stručnjak Fidel Helmer, a prenose regionalni mediji. On je dodao da to može voditi i do rasta inflacije.

DEDA CVETKO

pre 11 godina

Svako ko pomisli da centralna banka jedne zemlje treba da bude "nezavisna" od svoje izvrsne vlasti, a kamo li da se usudi da tvrdi je Narodna Banka Srbije tokom osmogodisnje DS-ktature bila "nezavisna" institucija koja se nije povijala kako su vetrovi vlasti duvali treba da se pod hitno podvrgne detaljnom psihijatrijskom ispitivanju.

Uopste mi nije jasna ideja o nezavisnosti centralne banke. Centralna banka ne sluzi nekom apstraktnom bozanstvu ili bogu novca. Ona je finansijski ogranak izvrsne vlasti, potpada pod njenu ingerenciju i sprovodi politiku koja je u skladu sa ciljevima i motivima vlade. Ideja da vlada treba u klin, a centralna banka u plocu je do te mere mentalno dubiozna da ja nemam reci. Ljude koji su tako nesto smislili treba hitno udaljiti sa polozaja sa kojih mogu da nanesu enormnu stetu nasem drustvu i drzavi.

Ova ideja (o kvazi-nezavisnoj centralnoj banci) je direktni izdanak americkog zakonodavstva kojim je PRIVATNI entitet (Federal Reserve Bank) preko noci 1913. proglasen centralnom bankom Sjedinjenih Drzava i data mu je moc da vrsi emisiju novca u drzavno ime. Zakonodavstvo kojim se FRB daje potpuna "nezavisnost" rezultat je zelje da se privatna banka koja stampa novac zastiti od drzavne kontrole I DA JOJ SE OMOGUCI DA VRSLJA KAKO HOCE, sto je i dovelo do toga da FRB stampa novac kako joj padne na pamet. Ovakav nakaradni sistem emisije novca ne postoji nigde drugde na svetu, niti je potrebno da Srbija izigrava zabu koja je videla da se konji kuju.

sasav

pre 11 godina

Koliko je provela u Americi na drzavnim jaslama, i to u Svetskoj banci, a nije ukapirala kako funkcionise sistem Narodne banke, ili kako je tamo zovu Federal Reserve. Strucnost nevidjena. Da li je ona taj anonimni visoki funkcioner sto ce da bije Srbiju ako smeni ovog nikogovica Soskica?

Dax

pre 11 godina

@alex i slicni, tvoja plitkoumnost i samozivost nije zasluzila ni negativan komentar. Cuj, bolje ti bilo u vreme hiperinflacije! Pa zar stvarno jos uvek ima ljudi ovakvog kova u Srbiji?!

Nada

pre 11 godina

Da li je Kori vidovita pa zna šta ima nameru da napravi nova vlast? Da postavi poslušnike, štampa novac itd. I o kakvoj ugroženosti stabilnosti dinara oni govore? Zakon o Narodnoj banci Srbije je donet 18.07.2003 i taj dan je bio srednji kurs 65,09 dinara za EUR, a danas (01.08.2012) je 117,5139, pa vi procenite tu "STABILNOST DINARA".... Građani su "demokrate" doveli na vlast 2000 godine, nakon 12 godina vlasti građani su nezadovoljni i dali su priliku drugim strankama ... u čemu je vaš problem? Kad drugi put budete na vlasti - pazite šta radite, ako se to uopšte desi u bliskoj budućnosti!

MITA

pre 11 godina

Evropska centralna banka preplaviće tržišta novcem, ali hoće li to dugoročno biti dobro, tek ćemo videti, kaže finansijski stručnjak Fidel Helmer, a prenose regionalni mediji. On je dodao da to može voditi i do rasta inflacije.

Trisa

pre 11 godina

E ljupetanja,Kori,Djelic na smenu.Neko se u savetu uguzicio,platio zivotnu ustedjevinu da on bude sledeci guverner.Zbog ovakve devize "ja sam naj strucniji,naj veci expert DS je izgubio vlast,a sad gubi sve poluge.
Od njihovog demokratskog delovanje i strucnosti novinar sto je pljunuo na fasizam zaglavio u zatvoru.
Nema veze do duse sa NBS,ali ima veze sa strucnjacima DS LSV koalicije.I ako sam u dusi autonomas,nama su njive ove godine presusile,a u kanalima inace i nema vode.
Ajde da potegnemo pitanje odgovornosti?
Da otklonimo amebe i parazite od experata i da kazemo ovaj ili ova valja,ajde da on bude taj koji ce da povede sistem.
Ne mora da bude Tabakovicka,ali nemoj me fiskalnog DS saveta koji ne poznaje u ekonomiji privredu,vec samo uvoznike

levo smetalo

pre 11 godina

nisam procitao izjavu gdje Udovicki o NBS, niti cu, zato sto smatram da nije podobna da daje izjave o ovoj instituciji jer je na celo iste dosla KRADJOM GLASOVA U PARLAMETU (afera Bodrum)!

...

pre 11 godina

Pa i taj Soskic je postavljen od strane DS-a ... Vi ste postavljali vase direktore,sve po partijskoj liniji.A sada ce se srusiti mara,sto ovi isto to rade.... Naravno,o Dinkicu mogu da kazem da je jedan namazanko iskvareni i toliko providan,da mi uopstw nije jasno,na koju foru opstaje sve ove godine.I to na najbitnijim funkcijama,sve uz veliku lovu...Sve u svemu,isto s****,drugo pakovanje .... Niko od njih ne radi za platu od 1000e,i ne bore se oni za to,to je valjda svima odavno jasno,samo sto su sada maltene postali otvoreni i direktni

Stefan

pre 11 godina

Retko pametna zena.

U pravu si,ja se jos secam njenog saveta gradjanima da prodaju svoje stanove kako bi izmirli dugovanja za struju,komunalije itd...

Slobix

pre 11 godina

Po komentarima vidim da mnogi ljudi ne kapiraju koliko je značajno da NBS bude nezavisna. Ali, postaće vam jasno kad po ćoškovima zazuji "devize, devize"... Znam dilere koji su tokom 90ih živeli kao bogovi, eto, njima se sreća osmehuje. I 20 godina kasnije... Umesto da se svi borimo za nezavisnost institucija, i mi pojedinačno razmišljamo partijskim mozgovima.

jasna Jasna

pre 11 godina

Dva pitanja za gospodju Udovicki:
1. Ko je bio u vecini u sazivu Narodne skupstine koja je izabrala clanove Saveta NBS?
2. Ima li Srbija "fore" dve duge godine da saceka promenu personale strukture Saveta NBS?

DARKO

pre 11 godina

SNS mora da nadje mesto za Jorgovanku Tabakovic, posto je Premijersko mesto dato Dacicu a finansije Dinkicu, sta drugo preostaje za tecu po rangu u stranci. To sto je pre 25 god bila pomocnik direktora neke banke u Pristini je jako malo iskustvo i za Direktora neke banke a kamoli za Guvernera NBS!!! Ona je partijski vojnik i sve ce uraditi za SNS ako im zatreba para za ocuvanje vlasti!!! ps Napomena naprednjacima - iskustvo i obrazovanje nisu isto....

Goran

pre 11 godina

Skroz mi je simpaticno da citam komentare ljudi koji se svadjaju oko toga ko ce biti, ko je bio i sta je uradio za vreme svog guvernerovanja narodnom bankom srbije.
A svi zaboravljaju jednu jedinu stvar, rezultati su ko je god bio na poziciji NULA! Inflacija i pad standardna malo sporiji nego pod sankcijama i ratom.
Tolko ostrascenosti, nekih zucnih rasprava i priklanjanja ovim ili onim politickim partijama ni za sta.
Ko da je njih briga za vas, ko god da je na vlasti, nije ga briga za obicnog coveka, u ovoj prciji od zemlje dokazano vec 20 i kusur godina.
Al nema veze, nada umire poslednja, samo se vi raspravljajte ;)

Bankar

pre 11 godina

Ne podrzavam smenu guvernera ali sa druge strane to se desilo i 2000. kada je Dinkic dosao, 2003. kada je dosla Kori kao i 2004. kada je dosao Jelasic. A i Soskic sam je tako dosao sto bi znacilo - svaki guverner do sada je bio "poslunik" samo je do sada bila dobra situacij da se guverner brzo"odmetnuo" od Vlade i shvatio da mora da se bavi svojim poslom (mada nije bas uvek shvatao sta mu je posao). Sve u svemu samo me brine da li ce JT da se odmetne na kraju ili ce biti prvi 100% poslusni guverner...

Republika Srpska

pre 11 godina

baš ta institucija ne smije da bude bez kontrole...vi bi se igrali ljudima a da nikome ne ispostavljate račune a i ti ženo da si nečemu valjala nebi bila bivša...svi smo svjedoci do čega je ovaj Svjet dovelo liberalno bankarastvo

zoki

pre 11 godina

neka Kori Udovicki objasni svoje postupke posle afere Bodrum jasno je da je dovedena nelegalno pdsredstvom laziranog glasanja u skupstini i donela novi cenovnik elektricne energije sa zonama

Milorad Ilić

pre 11 godina

O kakvom štampanju para priča ova koja je bila Guverner? Bilo bi lepo da nam objasni zašto je u Srbiji novčana masa M2 0,15 GDP, a u svim zemljama od 0,5 pa do 1,20 GDP konkretnih zemalja. Pri tome sve zemlje EU imaju daleko nižu ili samo nižu inflaciju nego Srbija. Korelacija između štampanja para i kursa, pa onda inflacije nije postojala ni 90-ih, a kamoli posle 5. oktobra. Inflacija raste zbog rasta kursa koji je osnovni cenovni parametar, a kurs podižu banke iz depozita po viđenju privrede i građana jer nemaju kome da plasiraju slobodna sredstva. Oni kojima trebaju krediti su prezaduženi, a oni koji su solventni vode konzervativnu finansijsku politiku i ne žele da se zadužuju. Ako ništa drugo Šoškić treba da leti zato što je jedini guverner koji je usred krize smanjivao inače nizak nivo novčane mase (jedno vreme je bio oko 0,11 GDP)i tako nelikvidnost privrede i građana popeo na još viši nivo. Srbija mora da poveća novac u opticaju ako želi da preživi. Jel ova zna zašto je u Nemačkoj prosečan rok plaćanja 18 dana, a u Srbiji 128 dana (najduži u Evropi)? Pa zato što Nemačka ima 10 puta više novca u promet. Ili neznalice misle da su naši ljudi nemoralni pa iz čistog hira neće da plaćaju svoje obaveze. Neznanje gosp. Udovički je sramno. Pet godina nije bila u Srbiji, a onda je dotrčala nakon izbora da se ogrebe za neko ministarsko mesto. O njoj govori i činjenica da je sa mesta ministra za energetiku došla na čelo NBS. Kakve veze ima energetika sa monetarnom politikom?

fixer

pre 11 godina

ja se u ovo ne razumem, a verovatno i mnogi drugi koji komentarisu, ali znam da od demokratskih promena nismo imali ni jednog guvernera kog nisu oterali. kad ga postave, hvalospevi, kad ga najure, kritike. vi ste gospodjo dosli na to mesto na silu, niste bili regularno ni izabrani, a kad ste smenjeni pricali ste za prethodnika da je sprovodio politicke odluke. niko me nece ubediti da i guverner nije u sluzbi vladajuce oligarhije.
ne verujem vec neko vreme nikome, ni onima za koje sam se devedesetih borio da dodju na vlast, a onima protiv kojih sam se tada borio, tek ne verujem. niko od vas niti zeli dobro narodu, niti stvarno zeli dobro srbiji. svi samo gledate sopstveni dzep.
toliko od mene i hvala na paznji

strašni sud

pre 11 godina

ispričali ste priču svih ovih godina. dobro ste nam objasnili , i sve nam je jasno. TOLIKO POVERENJA IMAMO U VAS DA VAM SVE VERUJEMO , A VI I DALJE PRIČAJTE. I ovi koji su sada ni krivi ni dužni na vlasti, tu su zbog vas.

Nimrod

pre 11 godina

Tuzno je citati komentare i videti koliko komentatora ne zna sta je osnovni mandat Narodne Banke, niti zasto je bitno da ista bude nezavisna. Cak i da ne citaju zakone, recimo Zakon on NBS (http://www.nbs.rs/export/sites/default/internet/latinica/20/zakoni/nbs_o_nbs.pdf), potrebno je znati barem nesto pre donosenja sudova da bi ti sudovi bili ista vise od diletantizma, politicke propagande i pokazivanja sopstvenog neznanja. NBS - kao i vecina centralnih banaka u trzisnim privredama kao osnovni mandat ima odrzanje stabilnosti cena. Dakle, prevedeno na jezik koji se oseca na sopstvenoj kozi - sprecavanje inflacije. SVI DRUGI ciljevi Narodne Banke su podredjeni sprecavanju inflacije (naravno, u svakoj privredi je odredjena stopa inflacije potrebna, ali da ne ulazimo u detalje, NBS za cilj ima da spreci nekontrolisanu i destruktivnu inflaciju). Spominjanje deviznog kursa, kontrole banaka itd, samo pokazuje elementarno ekonomsko neznanje - u privredi sa teskim spoljnotrgovinskim deficitom kao sto je srpska, sa nepostojecom proizvodnjom kao sto je srpska i sa neracionalnim trosenjem javnih sredstava uticaj narodne banke na kurs je moguc samo onoliko koliko ne ugrozava stabilnost cena. Uticaj NBS na banke - ako Agrobanka (ili bilo koja druga banka) izgubi novac zbog loseg upravljanja, krivi su a) menadzment banke, b)akcionari banke koji su izabrali menadzment, c)zaposleni u banci ukoliko su se bavili nelegalnim radnjama. NBS ne kontrolise da li neko u banci ulaze novac pametno il ne

bojan kg

pre 11 godina

Gospodja "prodajte stanove da platite struju" se vratila.Posle ovakvih strucnjaka iz DS,prosto ne znam kako smo zaglavili na dnu evrope.oni sad sve znaju a dok su bili na vlasti nikakvih pozitivnih rezultata!

smokescreen eyes

pre 11 godina

I neka je NBS nezavisna, od vlade ili bilo koga ako je to moguće, samo bojim se da je malo više nego što treba zavisna od MMF-a i S.B.

slobodan

pre 11 godina

Kako može biti uništeno nešto što nije ni postojalo? Ako se ne varam, Milošević je za guvernera postavio svojevremeno mašinskog inženjera, Dinkić je ušao sa automatima, a i Vi ste smenjena na sličan način ovom koji se smeši Šoškiću. NBS nikad nije bila nezavisna, niti će biti u dogledno vreme. Ovde ni vremenska prognoza nije nezavisna od politike. Na žalost.

googlerica

pre 11 godina

25.02.2004
"Na mesto guvernera došla sam u kontroverznim uslovima, zajedno sa novim zakonom o NBS i verovala sam da ću moći da doprinesem da se centralna banka ukloni sa političke scene", kazala je ona u emisiji "Presing", na televiziji "Politika". Udovički je istakla da guverner ne treba da se menja sa promenom stranke na vlasti, iako je dodala da je i sama došla na to mesto "političkom voljom".

Ona je istakla da je Mlađan Dinkić bio "vršilac dužnosti jedne institucije koja je prestala da postoji" i dodala da je način na koji je on smenjen "posledica toga što je ušao u političke vode". "Dinkić je mogao da bude izabran za guvernera, da nije zloupotrebio tu funkciju", kazala je ona i dodala da Dinkiću "zamera to što je koristio banku kao poligon za politiku" i "što su u nekoliko prilika politički razlozi diktirali odluke koje je donosio u banci".
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2004&mm=02&dd=25&nav_category=9&nav_id=133614

Dejan

pre 11 godina

Kada vec imamo stranacke poslusnike u NBS i kada ti poslusnici opstruisu. Da li ih treba ostaviti da nastave da prave stetu. Red je da onaj ko preuzme odgovornost moze da radi bez spoticanja.

MILAN

pre 11 godina

Pa da...tako sam i mislio...opet te proklete devedesete.... Samo mi još preostaje da se nadam....da ipak nekog rata slučajno neće biti!!!!
Tražili smo(ste)..gledajmo (gledajte)!!!!

MickeyM

pre 11 godina

guverner mora biti potcinjen Rotschild standardima da bi usli u njegovu EU, prosto ko pasulj, ali to vise nije nezavisna Narodna banka nego Rotschild Sach filijala

Miroslav

pre 11 godina

Nisam za ovu vlast ali što je onda DS oterala Jelašića i postavila svog čoveka za guvernera, jel to onda nije bilo narušavanje institucije NBS-je gospođo Udovički. Svi su oni nažalost po ovaj narod isti. Možda je u krajnjoj liniji ovako i bolje kako hoće nova vlast, neka postave "svoje" ljude na najbitnija mesta u državi pa ako kola nastave da se kreću nizbrdo onda će oni snositi odgovornost i neće moći da prebacuju odgovornost na neke druge ljude pa će narod na sledećim izborima kazniti i njih kao što je kaznio i ove prethodne. Ili će Srbija biti iole normalna zemlja ili nas neće biti, trećeg nema.

EU

pre 11 godina

Upravo se o tome radi,treba ukloniti privid pravne drzave i stvoriti pravnu drzavu.Ova prethodna garnitura je uzivala u prividu.A sto se tice prijema u EU tamo privid ne prolazi vec pravno uredjena drzava sa stabilnom monetarnom politikom,bez skandala sa bankama/Agrobanka/.

Vojvodina moja dežela !

pre 11 godina

Počelo je lepo. Pomirljive izjave novog predsednika, davanje otkaza na mesto predsednika stranke, izjave Vučića zbog kojih mi je čak bio i simpatičan, ponude za Delevićevu. A onda? E onda su počele da se jedna za drugom pale crvene lampice. Prvo gomilanje svih poluga bezbednosti u jedne ruke, postavljanje svojih poslušnika u javna preduzeća bez konkursa, a potom i smena u Narodnoj banci. I tako. Iluzija je trajala, cirka dve nedelje. No što se mene tiče, što gore - to bolje. Ovo neće dugo, pa naše vreme dolazi!

Demagog

pre 11 godina

Gospodjo Udovicki, ja sam oduvek glasao za DS, ali vasa reakcija i reakcija Soskica je bezobrazluk. Nova vlast ima pravo na sansu, a vi ste izgubili izbore. Da gospodin Soskic ima imalo dostojanstva, sam bi otisao. za 8 meseci dinar je oslabio skoro 20 posto, kamate u nasim bankama za sve vrste kredita su najvece u evropi. potrebno je podici referentnu kamatnu stopu i doslo bi do stabilizacije kursa, veoma prosto. plata guvernera je preko 5000 evra i njega ne dotice kurs i kamate, zato toliko i brani fotelju, sram ga bilo, a i vas i vase navodne strucnosti

Zemlja Teletabisa

pre 11 godina

Pa kako je moguce da ovim neoliberalnim zanesenjacima jos uvek neko pruza priliku da bilo sta kazu za bilo koji medij.Americka centralna banka je nezavisna i privatna i dokle ih je dovela i ne samo njih vec ceo svet...Mislim da je vreme da Kori skine sliku Miltona Fridmana sa zida i pocne da razmislja o realnoj ekonomiji,ako zeli da pomogne ovoj drzavi ali to je vec tesko ocekivati od bankara..Kada narod shvati da pravi teroristi ne sede po pecinama Afganistana nego na Wall Street-u i u evropskoj centralnoj banci bice kasno i sami cemo za to biti krivi zato sto smo mi internet koristili za kuckanje komentara na b92 a ne za realno proucavanje problema i uzroka istih...

Rajko

pre 11 godina

Vučiću, jel Vama ima smisla ovo što priča Udovički? Meni ima, a znam da ima i Vama. Pa dobro, ko tu ne da napred i šta Vi možete s njima, niko sutra neće pričati kako ste Vi ili još neko drugačije razmišljali. Ode sve u ....ZAUSTAVITE!

Ujed pcele

pre 11 godina

Posle bitke svi su generali. Interesantno je da su svi znali prave poteze, a povlacili su pogresne. Kori Udovicki bi mogla da se seti kako je sama postala guverner narodne banke. Pajtic je vec zbog toga dosta pretrpeo uvreda. Svi su iz DS-a znali da je potrebno samo menjati savet, a kada je doslo vreme za promenu guvernera, postavili su predsednika saveta. Verovatno ybog svoje strucnosti, a malo ybog partijske pripadnosti, gospodin guverner je potrosio milijardu i 500 miliona da odbrani ono sto se ne brani. Drzava je izdavala obveznice, a ovi se sada boje stampanja para. Voleo bih da mi neko od strucnjaka objasni koja je razlika izmedju otstampanih para u nominalnom iznosu i stampanja obveznica sa nenormalno "Jugoskandik" kamatom. I dobro je da se promeni nakaradni zakon o NBS i pocnu da postavljaju ljudi koji ce vec jednom bar pokusati da zaustave strane banke da odnose novac iz Srbije. Ako su svi oni toliki strucnjaci, neka kazu koliki su interes, ili kamatu na stednju sve ove banke odnele iz Srbije, a da nisu ni jedan evro ulozile u devastiranu srpsku privredu. Voleo bi da mi neko objasni zasto je smenjen 2010. godine izvrsni direktor Hipo banke i po kom osnovu je odredio sebi platu od milijardu i sesto miliona evra godisnje. Da li je neko u ovoj zemlji dobio otkaz zbog bezobrazno visoke plate. Treba li mediji stalno da opominju. Kolika je plata guvernera. Neko ko potrosi preko milijardu evra rezervi da li sme da prima platu.

salajko72

pre 11 godina

guverner je bio strucan samo za svoju astronomsku platu koja je dva puta veca u odnosu na nase susedne zemlje a za nagli pad dinara mora neko da odgovara

kosovac

pre 11 godina

gospodjo Udovicki vi ste nam doveli kurs na najnize grane, o mahinacijama I dnevnim osilacijama kursa i da ne pricam, prema tome nemojte nas sad vi uciti sta je dobro za nas I Evropu, vec birinite kako cete se braniti od optuznica i tuzbi sa koima cete biti suoceni

Ivan

pre 11 godina

Gospodja Udovicki je potpuno u pravu, samo se pitam da li odgovorni ljudi u vlasti shvataju ozbiljnost ovakvog avanturizma i da li ij neko jos na vreme moze urazumiti....Ukratko...."Spremite se polecemo".......Ako se na takav nacin, takvim novim zakonom o NBS, bude unistio cak i privid nezavisnosti centralne banke i bez ustrucavanja izvrsio uticaj vladajucih stranaka na monetarnu politiku, onda ce cena za domacu valutu /dinar biti jako visoka, a racun ce na kraju platiti svi gradjani Srbije. Paradoksalno je, cak i smesno optuzivati guvernera za pad vrednosti dinara a u isto vreme ovakvim odnosom prema centralnoj banci urusavati i ono malo poverenja u domacu valutu....

olga

pre 11 godina

Pa u ovoj državi i jesu uništene sve institucije,pa šta će nam narodna banka koja je navodno ne zavisna.Normalno da je cilj štampanje para jer to traži par tajkuna koji su posebno ojačali dolaskom reformatora dve hiljadite u liku DOS-a,a posle njih ostalih na čelu sa Tadićem i Koštunicom.Ti ljudi biraju vladu donose zakone i šta je tu čudno;to je zadnjih 12 godina.Srbi poštuju samo silu bedu i glad ,a to će biti vrlo uskoro kada krene inflacija.Narod i ima vlast kakvu zaslužuje i ovde nemože biti nikada bolje; da se niko ne zavarava mi smo slični Hondurasu,Panami,Gvatemali i tamo se održavaju izbori ali se ništa nemenja jer kriminalci u vidu biznismena drže komplet državu.Svi koji su stručni imaju odgovarajuće godine treba da uzmu pasoš u ruke i napuste ovu državu,ako nigde drugde ono bar u Rumuniju,Bugarsku,a može i Rusiju

Мики

pre 11 godina

напротив Кори, нови закон ће очувати независност Народне банке, па видиш ли како су због тога ускиселили и Брисел и ММФ, као турски продавач који те са улице за рукав на силу увуче у бутик и отвори фалш парфем а ти му кажеш не желим то, хвала...
тако су успенили ови из Ротшилд компани.
Велика подршка новој Влади

kojot

pre 11 godina

Nerado priznajem da je Dinkic u pravu. Jelasic je imao kicmu. Kada je video da mu spremaju smenu, a znajuci da je vlast beskrupulozna, sam je dao ostavku. Time je postedeo vlast od svih optuzbi i pretnji raznih medjunarodnih institucija koje slusamo ovih dana po medijima. Ovoga puta Soskic zna da ce biti smenjen po svaku cenu, ali svesno sa sobom vuce i celu drzavu. Svima njima ce u svakom slucaju biti dobro, Soskic ce da leti, a sirotinja raja ce i dalje da placa za njihove gluposti.

privid

pre 11 godina

Kazete ovaj privid pravne drzave.A ko je stvorio taj privid.Pa prethodna vlast.Ovi novi moraju da stvore pravnu drzavu ali bez privida.Tako da je vasa kritika neumesna.Predpostavljam da znate da je demokratska stranka do sada vladala i to dugi niz godina pa sto njima ne rekoste za taj privid.Normalno je da ce posle ovakvog katastrofalnog finansijskog stanja , zatecenog ,morati nesto da se menja.Uostalom narod ih je zato i izabrao.Kako objasnavate ovom narodu, da jedino u Srbiji posle par godina pojedini ministri izlaze iz vlade sa jahtama,vilama i slicno.A sto se tice MMF nije korektno da se mesaju u kadrovska resenja ove vlade,jer se nisu mesali ni onoj prethodnoj.Tako da samo urusavaju sopstveni kredibilitet i ozbiljnost.A sto se tice guvernera pored velike plate, mora da ima i odgovornost za propuste.

hhhhh

pre 11 godina

Ma nemoj gospoja. Samo DS ima pravo da postavi ljude u Banku po svom zakonu, a ovi sada nemaju da postave po svom. Manite se tih profesionalaca koji su potrebni zarad EU, oni nisu potrebni narodu. Ja hocu da dinar ne talasa, a ovi profesionalci nesto i nisu profesionalni.

Nenad

pre 11 godina

Ja ne mogu da verujem da neki ljudi nemaju ni trunke stida. Licemer. Kori je izabrana za guvernera krivotvorenim glasovima u aferi Bodrum. Zasto se ovakvim ljudima daje uopste prostor u medijima? Zar stvarno verujete da smo svi budale i da spinovanjem mozete da oblikujete misljenje i svest ljudi.

zoran

pre 11 godina

By the way u EU bi trebalo da uđemo sredinom 20 tih mislim 2020 i neke. ovaj događaj će baš ugroziti put u E U...
Kori je na sličan način postala guverner 2003. država se raspadala a DS se okomio na jedinu instituciju koja je funkcionisala u Srbiji.

Miroslav

pre 11 godina

Čini mi se da je ova malo više džogirala po suncu, ili mi se možda učinilo pre par dana, pa se neseća svoje uloge u vlasti i njenog samog dolaska. Ali će za svagda ostati njena ''čuvena'' izjava, kada su je tad pitali, kako penzioneri da plate struju, rekla je 'ako nemaju neka prodaju stan'.

bezimena

pre 11 godina

To i jeste cilj režima, a potom će da okrivi USA i EU.
VEĆ VIDJENO!

Ne treba mnogo pameti pa zaključiti od koga je režim plaćen da dokrajči Srbiju.

Stevan

pre 11 godina

Postaje mi ogavno ovo prenemaganje bivse vlasti zbog gubitka pozicija. Kao da ce nebo pasti samo zato sto vise nece provereno nesposobna druzina unistavati ovu zemlju. Kao da smo mi zaboravili kako su oini smenjivali svakog ko nije u njihovim redovima. A sada ocekuju da se statius nekoga ko je dosao po partijskoj njihovoj liniji zamrzne i proglasi nepromenljivim.

Svetozar

pre 11 godina

Gospodjo, nazalost nema ko da vas cuje jer oni misle da sve znaju, a uglavnom su bitisali u Srbiji i misljenja su da nema ko sta da ih nauci narocito ini koji su nesto radili van granica nase zemlje

Celo selo voli belo

pre 11 godina

Eh bre, Kori, bas si neobavestena. Pa to je sad trend u Evropi.

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2012&mm=08&dd=01&nav_id=631409

Nada umire poslednja

pre 11 godina

E pa braco gradjani Srbije, nazalost moracemo da ponovimo 5.10.2000. Jedino nam ostaje da se nadamo se da ce i ovog puta proci bez veceg krvoprolica...

Sokrat

pre 11 godina

Pa ako pravna država nije ni postojala, onda je stanje nepromenjeno, bez obzira da li privid postoji ili ne. Ili nešto nije u redu sa logikom?

Nidza-ko je unistio fin. sistem?

pre 11 godina

Problem je sto je Srbija vec unistena gospodjo Udovicki, verovatno zbog lagodnog zivota u inostranstvu, to ne primecujete.

saša

pre 11 godina

More, za ono glasanje iz Bodruma neko je trebalo robiju da popije. Slažem se da NBS treba zaštititi, ali dotična je poslenja koja treba da nam drži lekcije. Ovi neoliberalni su nam glave došli, šta sada hoće.

Trixter

pre 11 godina

A kako bese dovedena Kori Udovicki u tu istu fotelju, a Jelasic? izgleda da su strucni samo oni koje odobri neki EU birokrata, kad treba da se uzabere neki koji slabije prica engleski odmah zapinje i dolazi do nekog bunta. Bolje da NBS bude pod uticajem vlade, bar je vlada nasa, nego nekih fondova kod kojih deponovane leze NASE pare. Zapamtite NASE a ne njuihove i ako mi odlucimo da ih ulozimo u proizvodnju, a ne u kupovinu njihove preskupe robe onda nesto odmah ne stima, jave se dusebriznici sa svih strana. Sigurno oni vole nasu Srbiju vise od nas samih, ma sto posto je zbog toga.....

gost

pre 11 godina

Sve nam je potaman pa će urušavanje NBS da nas odvede u propast. Ajte molim vas, Par tajkuna će izgubiti dobit za račun dinarskih plata javnom sektoru i penzija. Što pre odemo na dno pre ćemo gore, ja ne vidim više nikavu logiku u Srbiji sem te jer je i bog digao ruke od nas.

Dzonikg

pre 11 godina

Smoriste sa kampanjom..jos niste ukapirali da ste zbog ogromne medijske kampanje koja je bila providna i malom detetu i izgubili
vlast.Imali ste 12 god i samo ste ih koristili za trpanje u privatne dzepove ..sad vam je kasno za ronjenje suza..vi
ste ti koji ste od drzave napravili i
usavrsili partijsku prciju da ni cistacica ne mozes da budes bez veze i partijske knjizice.
nije dosao nikakvim konkursom

pero

pre 11 godina

NBS je do sada bila, kao, nezavisna? NBS je tajkunski servis! Ja se stvarno nadam da će neko politički smoći snage da naše institucije postavi na noge pa da im onda da nezavisnost. DOS, DSS, DS su napravili partokratsko društvo. Tadić je politički nemral dveo do savršenstva da ovde više nema "nezavisnih". Nama treba ideološko i moralno pročišćenje, pa onda da razmišljamo o vrednostima 21. veka.

Dodju tako vremena,kada pamet zacuti, budala progovori a fukara se obogati!

pre 11 godina

A sta pa drugo mozemo ocekivati u zemlji Srbiji, samo nesto jos gore... Naravno, oterace starog guvernera iz proslog rezima, a dovesce nekog novog koji njima ide u prilog i tako sve po redu... Nek nam je sam Bog u pomoci!!

Nikolas

pre 11 godina

A vi ste unistili Srbiju, novi zakon moze samo nesto da popravi, lako je pricati iz inostranstva, necete vi placati stetu od nekoliko stotina miliona evra koju je napravio Soskic, nego mi obicni gradjani.

star-trek

pre 11 godina

Najgore od svega sto ce nova vlast to i da uradi! Ovde se zuri, sto vise kombinacija na brzinu, jer su svesni da nemaju pojma sta rade niti gde udaraju! Svu ovu, tako da kazem zaj.banciju ce najvise osetiti profil ljudi koji i glasa za SNS experte! Naravno odgovor za veliko propadanje dinara, inflacije, rasprodaje svega sto je ostalo(po mogucnosti rusima) okrivice bivse!

hourlion

pre 11 godina

Izgleda da je mesto guvernera NBS bila ta "vrlo vazna pozicija" koja čeka Jorgovanku Tabaković.
Miljkoviću, uzdam se u tvoju stručnost i savete i njenu volju da sluša.

Pera

pre 11 godina

E Kori, jel zaista neko misli da je Soskic nezavistan, i da finansiranje kampanje DS-a kroz Razvojnu banku nasim novcem nije politicki.
I Tadic je menjao zakon o NBS da bi doveo Soskica, pa onda niko da ga napadne, onda je to normalno, a pod cijom vlascu je otisao MMF?

A sto niko ne prica o rezultatima rada Soskica, i stetu koju je naneo gradjanima, to bi da se potura kroz tepih.

Zoran Milosavljevic

pre 11 godina

Nova vlast samo fingira da zeli da udje u EU. Njos su potrbne pare iz rezervi HBS i mogucnost da stampa pare. Njih ne intersuje nikakva trzisna privreda. Nisu sveni da je to put bez povratka. Sledeci na spisku je M Dinkic. Pa po Putinovom modelu dolaze i tajkuni koji nece parama da pomognu Vladu.

Iskerno

pre 11 godina

Kori, neće je uništiti. Banke su neuništive, uništiti se može samo naša štednja, naši novci. A što te ne uništi, može samo da te ojača. Otadžbina je ovo Sbina!

alex

pre 11 godina

Da, kako da ne...vidi se dosadasnja teorijska monetarna politika koju ste podrzavali od 2000-tih.Da vam recem, rizikujuci poplavu minusa...tesko mi je bilo u vreme inflacije i stampanja para po potrebi ali sam kako tako imao mogucnost da prezivim...priznajem sanjao sam kredite i mogucnost da zivim kao i ostali u evropi ali ovo je prevrsilo svaku meru...da skratim:
Zivela siva ekonomija, sto zaradim moje je a ne necije,tamo nekom, u prenagomilanoj drzavnoj administraciji...

Nesa

pre 11 godina

Slazem se da NBS treba da bude nezavisna koliko god je to moguce u Srbiji...ali se ista tako mora istaci niz propusta koji su negativno uticali na ekonomiju.
Na primer:
Mi drzimo devizne rezerve napolju i kao tamo su sigurne, a za to dobijamo 0.1% kamatu i to na dodisnjem nivou. To je ipak novac gradjana Srbije, jel tako?
E sad, firme u Srbiji moraju da se zaduzuju preko 10% , indeksirano u evrima na godisnjem nivou, pa gde to ima?
Vlada Srbije se zaduzuje na 10 godina , po kamati od preko 7%!
Zasto NBS ne upumpa u sistem 2 milijarde evra po na primer 4% preko razvojne banke, gradjani bi time prihodovali 80 miliona , preko razvojne banke-haprivreda bi ustedela jos 200 miliona...
Ovako nas strane banke odrase do koze....
To isto danas rade u Americi i Evropi...ne znam sta mi tu sad radimo.
Inace, nasi ekonomisti su veoma priznati u svetu....jedino ne mogu da vad pronadjem nijedan dokaz za to, ali jesu, veoma priznati i cenjeni...

yiz

pre 11 godina

A do sada je bila nezavisna?!? To sto pise u zakonu nikada se nije primenjivalo.. Ko god radi sa drzavnim novcem je na neki nacin politicki izabran..

zoran

pre 11 godina

Moje "za crne dane" je u najlon kesi na sigurnom mestu. Koga je zmija ujela (1992) taj se guštera (mada ovi što dođoše mi više liče na mambe nego na guštere) boji...

marko

pre 11 godina

Ko je ova zena?? Dokle bre vise po nasoj grbaci...kvazi strucnjaci koji se pojavise niotkuda i upropastise sve sto je ostalo posle devedesetih...dosta vise ovakih i slicnih njoj!

Bodrum forever

pre 11 godina

Bivsa guvernerka je izabrana glasanjem iz Bodruma i da ima bar malo morala, cim je saznala za tu bruku, trebalo je da se casno povuce, ali posto to nije uradila, njeno misljenje nema nikakav znacaj, posto je i sama nemoralna...najbolje joj je da se vise nigde ne pojavljuje, eventualno u drustvu Pajtica i Arneric Nede, a ne da jos nesto i komentarise...

Doko

pre 11 godina

E samo si ti trebala da nam kažeš nešto....ko tebe nađe da daješ komentare....dosta nam je takvih stručnjaka,sve doktor do doktora a mi odosmo u nedođiju

zoran

pre 11 godina

Moje "za crne dane" je u najlon kesi na sigurnom mestu. Koga je zmija ujela (1992) taj se guštera (mada ovi što dođoše mi više liče na mambe nego na guštere) boji...

Dzonikg

pre 11 godina

Smoriste sa kampanjom..jos niste ukapirali da ste zbog ogromne medijske kampanje koja je bila providna i malom detetu i izgubili
vlast.Imali ste 12 god i samo ste ih koristili za trpanje u privatne dzepove ..sad vam je kasno za ronjenje suza..vi
ste ti koji ste od drzave napravili i
usavrsili partijsku prciju da ni cistacica ne mozes da budes bez veze i partijske knjizice.
nije dosao nikakvim konkursom

pero

pre 11 godina

NBS je do sada bila, kao, nezavisna? NBS je tajkunski servis! Ja se stvarno nadam da će neko politički smoći snage da naše institucije postavi na noge pa da im onda da nezavisnost. DOS, DSS, DS su napravili partokratsko društvo. Tadić je politički nemral dveo do savršenstva da ovde više nema "nezavisnih". Nama treba ideološko i moralno pročišćenje, pa onda da razmišljamo o vrednostima 21. veka.

Nenad

pre 11 godina

Ja ne mogu da verujem da neki ljudi nemaju ni trunke stida. Licemer. Kori je izabrana za guvernera krivotvorenim glasovima u aferi Bodrum. Zasto se ovakvim ljudima daje uopste prostor u medijima? Zar stvarno verujete da smo svi budale i da spinovanjem mozete da oblikujete misljenje i svest ljudi.

Zoran Milosavljevic

pre 11 godina

Nova vlast samo fingira da zeli da udje u EU. Njos su potrbne pare iz rezervi HBS i mogucnost da stampa pare. Njih ne intersuje nikakva trzisna privreda. Nisu sveni da je to put bez povratka. Sledeci na spisku je M Dinkic. Pa po Putinovom modelu dolaze i tajkuni koji nece parama da pomognu Vladu.

Miroslav

pre 11 godina

Čini mi se da je ova malo više džogirala po suncu, ili mi se možda učinilo pre par dana, pa se neseća svoje uloge u vlasti i njenog samog dolaska. Ali će za svagda ostati njena ''čuvena'' izjava, kada su je tad pitali, kako penzioneri da plate struju, rekla je 'ako nemaju neka prodaju stan'.

bezimena

pre 11 godina

To i jeste cilj režima, a potom će da okrivi USA i EU.
VEĆ VIDJENO!

Ne treba mnogo pameti pa zaključiti od koga je režim plaćen da dokrajči Srbiju.

Dodju tako vremena,kada pamet zacuti, budala progovori a fukara se obogati!

pre 11 godina

A sta pa drugo mozemo ocekivati u zemlji Srbiji, samo nesto jos gore... Naravno, oterace starog guvernera iz proslog rezima, a dovesce nekog novog koji njima ide u prilog i tako sve po redu... Nek nam je sam Bog u pomoci!!

Pera

pre 11 godina

E Kori, jel zaista neko misli da je Soskic nezavistan, i da finansiranje kampanje DS-a kroz Razvojnu banku nasim novcem nije politicki.
I Tadic je menjao zakon o NBS da bi doveo Soskica, pa onda niko da ga napadne, onda je to normalno, a pod cijom vlascu je otisao MMF?

A sto niko ne prica o rezultatima rada Soskica, i stetu koju je naneo gradjanima, to bi da se potura kroz tepih.

Ujed pcele

pre 11 godina

Posle bitke svi su generali. Interesantno je da su svi znali prave poteze, a povlacili su pogresne. Kori Udovicki bi mogla da se seti kako je sama postala guverner narodne banke. Pajtic je vec zbog toga dosta pretrpeo uvreda. Svi su iz DS-a znali da je potrebno samo menjati savet, a kada je doslo vreme za promenu guvernera, postavili su predsednika saveta. Verovatno ybog svoje strucnosti, a malo ybog partijske pripadnosti, gospodin guverner je potrosio milijardu i 500 miliona da odbrani ono sto se ne brani. Drzava je izdavala obveznice, a ovi se sada boje stampanja para. Voleo bih da mi neko od strucnjaka objasni koja je razlika izmedju otstampanih para u nominalnom iznosu i stampanja obveznica sa nenormalno "Jugoskandik" kamatom. I dobro je da se promeni nakaradni zakon o NBS i pocnu da postavljaju ljudi koji ce vec jednom bar pokusati da zaustave strane banke da odnose novac iz Srbije. Ako su svi oni toliki strucnjaci, neka kazu koliki su interes, ili kamatu na stednju sve ove banke odnele iz Srbije, a da nisu ni jedan evro ulozile u devastiranu srpsku privredu. Voleo bi da mi neko objasni zasto je smenjen 2010. godine izvrsni direktor Hipo banke i po kom osnovu je odredio sebi platu od milijardu i sesto miliona evra godisnje. Da li je neko u ovoj zemlji dobio otkaz zbog bezobrazno visoke plate. Treba li mediji stalno da opominju. Kolika je plata guvernera. Neko ko potrosi preko milijardu evra rezervi da li sme da prima platu.

Stevan

pre 11 godina

Postaje mi ogavno ovo prenemaganje bivse vlasti zbog gubitka pozicija. Kao da ce nebo pasti samo zato sto vise nece provereno nesposobna druzina unistavati ovu zemlju. Kao da smo mi zaboravili kako su oini smenjivali svakog ko nije u njihovim redovima. A sada ocekuju da se statius nekoga ko je dosao po partijskoj njihovoj liniji zamrzne i proglasi nepromenljivim.

Iskerno

pre 11 godina

Kori, neće je uništiti. Banke su neuništive, uništiti se može samo naša štednja, naši novci. A što te ne uništi, može samo da te ojača. Otadžbina je ovo Sbina!

Demagog

pre 11 godina

Gospodjo Udovicki, ja sam oduvek glasao za DS, ali vasa reakcija i reakcija Soskica je bezobrazluk. Nova vlast ima pravo na sansu, a vi ste izgubili izbore. Da gospodin Soskic ima imalo dostojanstva, sam bi otisao. za 8 meseci dinar je oslabio skoro 20 posto, kamate u nasim bankama za sve vrste kredita su najvece u evropi. potrebno je podici referentnu kamatnu stopu i doslo bi do stabilizacije kursa, veoma prosto. plata guvernera je preko 5000 evra i njega ne dotice kurs i kamate, zato toliko i brani fotelju, sram ga bilo, a i vas i vase navodne strucnosti

Vojvodina moja dežela !

pre 11 godina

Počelo je lepo. Pomirljive izjave novog predsednika, davanje otkaza na mesto predsednika stranke, izjave Vučića zbog kojih mi je čak bio i simpatičan, ponude za Delevićevu. A onda? E onda su počele da se jedna za drugom pale crvene lampice. Prvo gomilanje svih poluga bezbednosti u jedne ruke, postavljanje svojih poslušnika u javna preduzeća bez konkursa, a potom i smena u Narodnoj banci. I tako. Iluzija je trajala, cirka dve nedelje. No što se mene tiče, što gore - to bolje. Ovo neće dugo, pa naše vreme dolazi!

zoran

pre 11 godina

By the way u EU bi trebalo da uđemo sredinom 20 tih mislim 2020 i neke. ovaj događaj će baš ugroziti put u E U...
Kori je na sličan način postala guverner 2003. država se raspadala a DS se okomio na jedinu instituciju koja je funkcionisala u Srbiji.

Nimrod

pre 11 godina

Tuzno je citati komentare i videti koliko komentatora ne zna sta je osnovni mandat Narodne Banke, niti zasto je bitno da ista bude nezavisna. Cak i da ne citaju zakone, recimo Zakon on NBS (http://www.nbs.rs/export/sites/default/internet/latinica/20/zakoni/nbs_o_nbs.pdf), potrebno je znati barem nesto pre donosenja sudova da bi ti sudovi bili ista vise od diletantizma, politicke propagande i pokazivanja sopstvenog neznanja. NBS - kao i vecina centralnih banaka u trzisnim privredama kao osnovni mandat ima odrzanje stabilnosti cena. Dakle, prevedeno na jezik koji se oseca na sopstvenoj kozi - sprecavanje inflacije. SVI DRUGI ciljevi Narodne Banke su podredjeni sprecavanju inflacije (naravno, u svakoj privredi je odredjena stopa inflacije potrebna, ali da ne ulazimo u detalje, NBS za cilj ima da spreci nekontrolisanu i destruktivnu inflaciju). Spominjanje deviznog kursa, kontrole banaka itd, samo pokazuje elementarno ekonomsko neznanje - u privredi sa teskim spoljnotrgovinskim deficitom kao sto je srpska, sa nepostojecom proizvodnjom kao sto je srpska i sa neracionalnim trosenjem javnih sredstava uticaj narodne banke na kurs je moguc samo onoliko koliko ne ugrozava stabilnost cena. Uticaj NBS na banke - ako Agrobanka (ili bilo koja druga banka) izgubi novac zbog loseg upravljanja, krivi su a) menadzment banke, b)akcionari banke koji su izabrali menadzment, c)zaposleni u banci ukoliko su se bavili nelegalnim radnjama. NBS ne kontrolise da li neko u banci ulaze novac pametno il ne

bojan kg

pre 11 godina

Gospodja "prodajte stanove da platite struju" se vratila.Posle ovakvih strucnjaka iz DS,prosto ne znam kako smo zaglavili na dnu evrope.oni sad sve znaju a dok su bili na vlasti nikakvih pozitivnih rezultata!

Celo selo voli belo

pre 11 godina

Eh bre, Kori, bas si neobavestena. Pa to je sad trend u Evropi.

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2012&mm=08&dd=01&nav_id=631409

Nikolas

pre 11 godina

A vi ste unistili Srbiju, novi zakon moze samo nesto da popravi, lako je pricati iz inostranstva, necete vi placati stetu od nekoliko stotina miliona evra koju je napravio Soskic, nego mi obicni gradjani.

saša

pre 11 godina

More, za ono glasanje iz Bodruma neko je trebalo robiju da popije. Slažem se da NBS treba zaštititi, ali dotična je poslenja koja treba da nam drži lekcije. Ovi neoliberalni su nam glave došli, šta sada hoće.

gost

pre 11 godina

Sve nam je potaman pa će urušavanje NBS da nas odvede u propast. Ajte molim vas, Par tajkuna će izgubiti dobit za račun dinarskih plata javnom sektoru i penzija. Što pre odemo na dno pre ćemo gore, ja ne vidim više nikavu logiku u Srbiji sem te jer je i bog digao ruke od nas.

kojot

pre 11 godina

Nerado priznajem da je Dinkic u pravu. Jelasic je imao kicmu. Kada je video da mu spremaju smenu, a znajuci da je vlast beskrupulozna, sam je dao ostavku. Time je postedeo vlast od svih optuzbi i pretnji raznih medjunarodnih institucija koje slusamo ovih dana po medijima. Ovoga puta Soskic zna da ce biti smenjen po svaku cenu, ali svesno sa sobom vuce i celu drzavu. Svima njima ce u svakom slucaju biti dobro, Soskic ce da leti, a sirotinja raja ce i dalje da placa za njihove gluposti.

Bodrum forever

pre 11 godina

Bivsa guvernerka je izabrana glasanjem iz Bodruma i da ima bar malo morala, cim je saznala za tu bruku, trebalo je da se casno povuce, ali posto to nije uradila, njeno misljenje nema nikakav znacaj, posto je i sama nemoralna...najbolje joj je da se vise nigde ne pojavljuje, eventualno u drustvu Pajtica i Arneric Nede, a ne da jos nesto i komentarise...

Miroslav

pre 11 godina

Nisam za ovu vlast ali što je onda DS oterala Jelašića i postavila svog čoveka za guvernera, jel to onda nije bilo narušavanje institucije NBS-je gospođo Udovički. Svi su oni nažalost po ovaj narod isti. Možda je u krajnjoj liniji ovako i bolje kako hoće nova vlast, neka postave "svoje" ljude na najbitnija mesta u državi pa ako kola nastave da se kreću nizbrdo onda će oni snositi odgovornost i neće moći da prebacuju odgovornost na neke druge ljude pa će narod na sledećim izborima kazniti i njih kao što je kaznio i ove prethodne. Ili će Srbija biti iole normalna zemlja ili nas neće biti, trećeg nema.

MILAN

pre 11 godina

Pa da...tako sam i mislio...opet te proklete devedesete.... Samo mi još preostaje da se nadam....da ipak nekog rata slučajno neće biti!!!!
Tražili smo(ste)..gledajmo (gledajte)!!!!

zoki

pre 11 godina

neka Kori Udovicki objasni svoje postupke posle afere Bodrum jasno je da je dovedena nelegalno pdsredstvom laziranog glasanja u skupstini i donela novi cenovnik elektricne energije sa zonama

fixer

pre 11 godina

ja se u ovo ne razumem, a verovatno i mnogi drugi koji komentarisu, ali znam da od demokratskih promena nismo imali ni jednog guvernera kog nisu oterali. kad ga postave, hvalospevi, kad ga najure, kritike. vi ste gospodjo dosli na to mesto na silu, niste bili regularno ni izabrani, a kad ste smenjeni pricali ste za prethodnika da je sprovodio politicke odluke. niko me nece ubediti da i guverner nije u sluzbi vladajuce oligarhije.
ne verujem vec neko vreme nikome, ni onima za koje sam se devedesetih borio da dodju na vlast, a onima protiv kojih sam se tada borio, tek ne verujem. niko od vas niti zeli dobro narodu, niti stvarno zeli dobro srbiji. svi samo gledate sopstveni dzep.
toliko od mene i hvala na paznji

Rajko

pre 11 godina

Vučiću, jel Vama ima smisla ovo što priča Udovički? Meni ima, a znam da ima i Vama. Pa dobro, ko tu ne da napred i šta Vi možete s njima, niko sutra neće pričati kako ste Vi ili još neko drugačije razmišljali. Ode sve u ....ZAUSTAVITE!

slobodan

pre 11 godina

Kako može biti uništeno nešto što nije ni postojalo? Ako se ne varam, Milošević je za guvernera postavio svojevremeno mašinskog inženjera, Dinkić je ušao sa automatima, a i Vi ste smenjena na sličan način ovom koji se smeši Šoškiću. NBS nikad nije bila nezavisna, niti će biti u dogledno vreme. Ovde ni vremenska prognoza nije nezavisna od politike. Na žalost.

strašni sud

pre 11 godina

ispričali ste priču svih ovih godina. dobro ste nam objasnili , i sve nam je jasno. TOLIKO POVERENJA IMAMO U VAS DA VAM SVE VERUJEMO , A VI I DALJE PRIČAJTE. I ovi koji su sada ni krivi ni dužni na vlasti, tu su zbog vas.

Ivan

pre 11 godina

Gospodja Udovicki je potpuno u pravu, samo se pitam da li odgovorni ljudi u vlasti shvataju ozbiljnost ovakvog avanturizma i da li ij neko jos na vreme moze urazumiti....Ukratko...."Spremite se polecemo".......Ako se na takav nacin, takvim novim zakonom o NBS, bude unistio cak i privid nezavisnosti centralne banke i bez ustrucavanja izvrsio uticaj vladajucih stranaka na monetarnu politiku, onda ce cena za domacu valutu /dinar biti jako visoka, a racun ce na kraju platiti svi gradjani Srbije. Paradoksalno je, cak i smesno optuzivati guvernera za pad vrednosti dinara a u isto vreme ovakvim odnosom prema centralnoj banci urusavati i ono malo poverenja u domacu valutu....

MickeyM

pre 11 godina

guverner mora biti potcinjen Rotschild standardima da bi usli u njegovu EU, prosto ko pasulj, ali to vise nije nezavisna Narodna banka nego Rotschild Sach filijala

Zemlja Teletabisa

pre 11 godina

Pa kako je moguce da ovim neoliberalnim zanesenjacima jos uvek neko pruza priliku da bilo sta kazu za bilo koji medij.Americka centralna banka je nezavisna i privatna i dokle ih je dovela i ne samo njih vec ceo svet...Mislim da je vreme da Kori skine sliku Miltona Fridmana sa zida i pocne da razmislja o realnoj ekonomiji,ako zeli da pomogne ovoj drzavi ali to je vec tesko ocekivati od bankara..Kada narod shvati da pravi teroristi ne sede po pecinama Afganistana nego na Wall Street-u i u evropskoj centralnoj banci bice kasno i sami cemo za to biti krivi zato sto smo mi internet koristili za kuckanje komentara na b92 a ne za realno proucavanje problema i uzroka istih...

Nidza-ko je unistio fin. sistem?

pre 11 godina

Problem je sto je Srbija vec unistena gospodjo Udovicki, verovatno zbog lagodnog zivota u inostranstvu, to ne primecujete.

Trixter

pre 11 godina

A kako bese dovedena Kori Udovicki u tu istu fotelju, a Jelasic? izgleda da su strucni samo oni koje odobri neki EU birokrata, kad treba da se uzabere neki koji slabije prica engleski odmah zapinje i dolazi do nekog bunta. Bolje da NBS bude pod uticajem vlade, bar je vlada nasa, nego nekih fondova kod kojih deponovane leze NASE pare. Zapamtite NASE a ne njuihove i ako mi odlucimo da ih ulozimo u proizvodnju, a ne u kupovinu njihove preskupe robe onda nesto odmah ne stima, jave se dusebriznici sa svih strana. Sigurno oni vole nasu Srbiju vise od nas samih, ma sto posto je zbog toga.....

Republika Srpska

pre 11 godina

baš ta institucija ne smije da bude bez kontrole...vi bi se igrali ljudima a da nikome ne ispostavljate račune a i ti ženo da si nečemu valjala nebi bila bivša...svi smo svjedoci do čega je ovaj Svjet dovelo liberalno bankarastvo

EU

pre 11 godina

Upravo se o tome radi,treba ukloniti privid pravne drzave i stvoriti pravnu drzavu.Ova prethodna garnitura je uzivala u prividu.A sto se tice prijema u EU tamo privid ne prolazi vec pravno uredjena drzava sa stabilnom monetarnom politikom,bez skandala sa bankama/Agrobanka/.

Мики

pre 11 godina

напротив Кори, нови закон ће очувати независност Народне банке, па видиш ли како су због тога ускиселили и Брисел и ММФ, као турски продавач који те са улице за рукав на силу увуче у бутик и отвори фалш парфем а ти му кажеш не желим то, хвала...
тако су успенили ови из Ротшилд компани.
Велика подршка новој Влади

Nesa

pre 11 godina

Slazem se da NBS treba da bude nezavisna koliko god je to moguce u Srbiji...ali se ista tako mora istaci niz propusta koji su negativno uticali na ekonomiju.
Na primer:
Mi drzimo devizne rezerve napolju i kao tamo su sigurne, a za to dobijamo 0.1% kamatu i to na dodisnjem nivou. To je ipak novac gradjana Srbije, jel tako?
E sad, firme u Srbiji moraju da se zaduzuju preko 10% , indeksirano u evrima na godisnjem nivou, pa gde to ima?
Vlada Srbije se zaduzuje na 10 godina , po kamati od preko 7%!
Zasto NBS ne upumpa u sistem 2 milijarde evra po na primer 4% preko razvojne banke, gradjani bi time prihodovali 80 miliona , preko razvojne banke-haprivreda bi ustedela jos 200 miliona...
Ovako nas strane banke odrase do koze....
To isto danas rade u Americi i Evropi...ne znam sta mi tu sad radimo.
Inace, nasi ekonomisti su veoma priznati u svetu....jedino ne mogu da vad pronadjem nijedan dokaz za to, ali jesu, veoma priznati i cenjeni...

Milorad Ilić

pre 11 godina

O kakvom štampanju para priča ova koja je bila Guverner? Bilo bi lepo da nam objasni zašto je u Srbiji novčana masa M2 0,15 GDP, a u svim zemljama od 0,5 pa do 1,20 GDP konkretnih zemalja. Pri tome sve zemlje EU imaju daleko nižu ili samo nižu inflaciju nego Srbija. Korelacija između štampanja para i kursa, pa onda inflacije nije postojala ni 90-ih, a kamoli posle 5. oktobra. Inflacija raste zbog rasta kursa koji je osnovni cenovni parametar, a kurs podižu banke iz depozita po viđenju privrede i građana jer nemaju kome da plasiraju slobodna sredstva. Oni kojima trebaju krediti su prezaduženi, a oni koji su solventni vode konzervativnu finansijsku politiku i ne žele da se zadužuju. Ako ništa drugo Šoškić treba da leti zato što je jedini guverner koji je usred krize smanjivao inače nizak nivo novčane mase (jedno vreme je bio oko 0,11 GDP)i tako nelikvidnost privrede i građana popeo na još viši nivo. Srbija mora da poveća novac u opticaju ako želi da preživi. Jel ova zna zašto je u Nemačkoj prosečan rok plaćanja 18 dana, a u Srbiji 128 dana (najduži u Evropi)? Pa zato što Nemačka ima 10 puta više novca u promet. Ili neznalice misle da su naši ljudi nemoralni pa iz čistog hira neće da plaćaju svoje obaveze. Neznanje gosp. Udovički je sramno. Pet godina nije bila u Srbiji, a onda je dotrčala nakon izbora da se ogrebe za neko ministarsko mesto. O njoj govori i činjenica da je sa mesta ministra za energetiku došla na čelo NBS. Kakve veze ima energetika sa monetarnom politikom?

Bankar

pre 11 godina

Ne podrzavam smenu guvernera ali sa druge strane to se desilo i 2000. kada je Dinkic dosao, 2003. kada je dosla Kori kao i 2004. kada je dosao Jelasic. A i Soskic sam je tako dosao sto bi znacilo - svaki guverner do sada je bio "poslunik" samo je do sada bila dobra situacij da se guverner brzo"odmetnuo" od Vlade i shvatio da mora da se bavi svojim poslom (mada nije bas uvek shvatao sta mu je posao). Sve u svemu samo me brine da li ce JT da se odmetne na kraju ili ce biti prvi 100% poslusni guverner...

Doko

pre 11 godina

E samo si ti trebala da nam kažeš nešto....ko tebe nađe da daješ komentare....dosta nam je takvih stručnjaka,sve doktor do doktora a mi odosmo u nedođiju

hhhhh

pre 11 godina

Ma nemoj gospoja. Samo DS ima pravo da postavi ljude u Banku po svom zakonu, a ovi sada nemaju da postave po svom. Manite se tih profesionalaca koji su potrebni zarad EU, oni nisu potrebni narodu. Ja hocu da dinar ne talasa, a ovi profesionalci nesto i nisu profesionalni.

kosovac

pre 11 godina

gospodjo Udovicki vi ste nam doveli kurs na najnize grane, o mahinacijama I dnevnim osilacijama kursa i da ne pricam, prema tome nemojte nas sad vi uciti sta je dobro za nas I Evropu, vec birinite kako cete se braniti od optuznica i tuzbi sa koima cete biti suoceni

marko

pre 11 godina

Ko je ova zena?? Dokle bre vise po nasoj grbaci...kvazi strucnjaci koji se pojavise niotkuda i upropastise sve sto je ostalo posle devedesetih...dosta vise ovakih i slicnih njoj!

Nada umire poslednja

pre 11 godina

E pa braco gradjani Srbije, nazalost moracemo da ponovimo 5.10.2000. Jedino nam ostaje da se nadamo se da ce i ovog puta proci bez veceg krvoprolica...

Sokrat

pre 11 godina

Pa ako pravna država nije ni postojala, onda je stanje nepromenjeno, bez obzira da li privid postoji ili ne. Ili nešto nije u redu sa logikom?

Svetozar

pre 11 godina

Gospodjo, nazalost nema ko da vas cuje jer oni misle da sve znaju, a uglavnom su bitisali u Srbiji i misljenja su da nema ko sta da ih nauci narocito ini koji su nesto radili van granica nase zemlje

star-trek

pre 11 godina

Najgore od svega sto ce nova vlast to i da uradi! Ovde se zuri, sto vise kombinacija na brzinu, jer su svesni da nemaju pojma sta rade niti gde udaraju! Svu ovu, tako da kazem zaj.banciju ce najvise osetiti profil ljudi koji i glasa za SNS experte! Naravno odgovor za veliko propadanje dinara, inflacije, rasprodaje svega sto je ostalo(po mogucnosti rusima) okrivice bivse!

googlerica

pre 11 godina

25.02.2004
"Na mesto guvernera došla sam u kontroverznim uslovima, zajedno sa novim zakonom o NBS i verovala sam da ću moći da doprinesem da se centralna banka ukloni sa političke scene", kazala je ona u emisiji "Presing", na televiziji "Politika". Udovički je istakla da guverner ne treba da se menja sa promenom stranke na vlasti, iako je dodala da je i sama došla na to mesto "političkom voljom".

Ona je istakla da je Mlađan Dinkić bio "vršilac dužnosti jedne institucije koja je prestala da postoji" i dodala da je način na koji je on smenjen "posledica toga što je ušao u političke vode". "Dinkić je mogao da bude izabran za guvernera, da nije zloupotrebio tu funkciju", kazala je ona i dodala da Dinkiću "zamera to što je koristio banku kao poligon za politiku" i "što su u nekoliko prilika politički razlozi diktirali odluke koje je donosio u banci".
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2004&mm=02&dd=25&nav_category=9&nav_id=133614

Stefan

pre 11 godina

Retko pametna zena.

U pravu si,ja se jos secam njenog saveta gradjanima da prodaju svoje stanove kako bi izmirli dugovanja za struju,komunalije itd...

yiz

pre 11 godina

A do sada je bila nezavisna?!? To sto pise u zakonu nikada se nije primenjivalo.. Ko god radi sa drzavnim novcem je na neki nacin politicki izabran..

smokescreen eyes

pre 11 godina

I neka je NBS nezavisna, od vlade ili bilo koga ako je to moguće, samo bojim se da je malo više nego što treba zavisna od MMF-a i S.B.

salajko72

pre 11 godina

guverner je bio strucan samo za svoju astronomsku platu koja je dva puta veca u odnosu na nase susedne zemlje a za nagli pad dinara mora neko da odgovara

hourlion

pre 11 godina

Izgleda da je mesto guvernera NBS bila ta "vrlo vazna pozicija" koja čeka Jorgovanku Tabaković.
Miljkoviću, uzdam se u tvoju stručnost i savete i njenu volju da sluša.

privid

pre 11 godina

Kazete ovaj privid pravne drzave.A ko je stvorio taj privid.Pa prethodna vlast.Ovi novi moraju da stvore pravnu drzavu ali bez privida.Tako da je vasa kritika neumesna.Predpostavljam da znate da je demokratska stranka do sada vladala i to dugi niz godina pa sto njima ne rekoste za taj privid.Normalno je da ce posle ovakvog katastrofalnog finansijskog stanja , zatecenog ,morati nesto da se menja.Uostalom narod ih je zato i izabrao.Kako objasnavate ovom narodu, da jedino u Srbiji posle par godina pojedini ministri izlaze iz vlade sa jahtama,vilama i slicno.A sto se tice MMF nije korektno da se mesaju u kadrovska resenja ove vlade,jer se nisu mesali ni onoj prethodnoj.Tako da samo urusavaju sopstveni kredibilitet i ozbiljnost.A sto se tice guvernera pored velike plate, mora da ima i odgovornost za propuste.

Nesa

pre 11 godina

Kakve izjave očekivati od Kori Udovički koja je 2002. godine bila ministar energetike kada je struja za par meseci poskupela 600% zbog čega su penzioneri i većina građana postavljali pitanje kako da plaćaju tolike račune sa malim primanjima a ona im odgovorila da prodaju stan/kuću da bi platili račun za struju u tom stanu/kući! Ovaj intervju je odraz lobiranja zapadnih interesa u sve siromašnijoj Srbiji u kojoj posle 12 godina rušilačkog i pljačkačkog dejstvovanja raznih eksperata ranga Kori Udovički skoro da nije ostao ni kamen na kamenu.

Vladimir Dž

pre 11 godina

O kakvoj nezavisnosti centralnih banaka vi Udovički govorite? Kome vi bacate prašinu u oči?

Pa ako su nezavisne što je onda Banka Engleske i američki Fed učestvovali u malverzaciji sa liborom? Šta će oni tu? Po svemu sudeći i mnoge druge su bile umešane ili su znale.

Nemojte nam soliti pamet vašom stručnošću kad znamo da je to privatan kartel koji je porobio svet nelegalnim dugovima. To je pozadina svega. Vi ste deo te ekipe, vi radite za globaliste. Vaš posao je da nam pretite i ucenjujete.

Lajavica

pre 11 godina

@bezimena

To i jeste cilj režima, a potom će da okrivi USA i EU.
VEĆ VIDJENO!

Ne treba mnogo pameti pa zaključiti od koga je režim plaćen da dokrajči Srbiju.
(bezimena, 1. avgust 2012 22:26)

HA HA HA, PA OVO JE OPSESIJA!
Nacin na koji pristalice DS-a podnose poraz dobija razmere groteske. Vredi citati, slatko covek da se nasmeje.

Kazete ''...da dokrajci Srbiju''. Ko je onda poceo? Verovatno cete reci Milosevic (sto jeste istina), pa onda verovatno nastaje 12 godina procvata, je li tako?
Vidim da se mnogo nervirate. Ako je za utehu, ima nas mnoooogo koji smo trpeli zlo dva puta po 12 godina - i preziveli. Prezivecete i Vi, samo ako se ne budete toliko jedili. Pa tek je nekoliko dana proslo. Ne mislite da je u najmanju ruku neozbiljno BILO KOGA, pa i ovu vlast, prozivati od prvog dana?
Sta ako ne bude tako lose kao sto je bilo do sada? Hajde da se nadjemo ovde za 100 dana i vidimo. A dotle da cuvamo nerve. Zbog zdravlja.

Lep pozdrav :)

P.S. U principu, veoma postujem kritiku kao takvu, ali samo kad je smislena i objektivna, a ne kad je inspirisana pukom netrpeljivoscu.

alex

pre 11 godina

Da, kako da ne...vidi se dosadasnja teorijska monetarna politika koju ste podrzavali od 2000-tih.Da vam recem, rizikujuci poplavu minusa...tesko mi je bilo u vreme inflacije i stampanja para po potrebi ali sam kako tako imao mogucnost da prezivim...priznajem sanjao sam kredite i mogucnost da zivim kao i ostali u evropi ali ovo je prevrsilo svaku meru...da skratim:
Zivela siva ekonomija, sto zaradim moje je a ne necije,tamo nekom, u prenagomilanoj drzavnoj administraciji...

DEDA CVETKO

pre 11 godina

Svako ko pomisli da centralna banka jedne zemlje treba da bude "nezavisna" od svoje izvrsne vlasti, a kamo li da se usudi da tvrdi je Narodna Banka Srbije tokom osmogodisnje DS-ktature bila "nezavisna" institucija koja se nije povijala kako su vetrovi vlasti duvali treba da se pod hitno podvrgne detaljnom psihijatrijskom ispitivanju.

Uopste mi nije jasna ideja o nezavisnosti centralne banke. Centralna banka ne sluzi nekom apstraktnom bozanstvu ili bogu novca. Ona je finansijski ogranak izvrsne vlasti, potpada pod njenu ingerenciju i sprovodi politiku koja je u skladu sa ciljevima i motivima vlade. Ideja da vlada treba u klin, a centralna banka u plocu je do te mere mentalno dubiozna da ja nemam reci. Ljude koji su tako nesto smislili treba hitno udaljiti sa polozaja sa kojih mogu da nanesu enormnu stetu nasem drustvu i drzavi.

Ova ideja (o kvazi-nezavisnoj centralnoj banci) je direktni izdanak americkog zakonodavstva kojim je PRIVATNI entitet (Federal Reserve Bank) preko noci 1913. proglasen centralnom bankom Sjedinjenih Drzava i data mu je moc da vrsi emisiju novca u drzavno ime. Zakonodavstvo kojim se FRB daje potpuna "nezavisnost" rezultat je zelje da se privatna banka koja stampa novac zastiti od drzavne kontrole I DA JOJ SE OMOGUCI DA VRSLJA KAKO HOCE, sto je i dovelo do toga da FRB stampa novac kako joj padne na pamet. Ovakav nakaradni sistem emisije novca ne postoji nigde drugde na svetu, niti je potrebno da Srbija izigrava zabu koja je videla da se konji kuju.

Bankar

pre 11 godina

Prvo, ti Kori nemaš pravo glasa. Drugo Narodnu banku treba da kontrolišu legalno izabrani Narodni predstavnici a ne EU ili neko treci. Trece od MMF-a necemo ni uzimati taj kredit vec na drugoj strani. Kada vidim ko se sve buni ko zna kakve su tu malverzacije cinjene godinama.

Nada

pre 11 godina

Da li je Kori vidovita pa zna šta ima nameru da napravi nova vlast? Da postavi poslušnike, štampa novac itd. I o kakvoj ugroženosti stabilnosti dinara oni govore? Zakon o Narodnoj banci Srbije je donet 18.07.2003 i taj dan je bio srednji kurs 65,09 dinara za EUR, a danas (01.08.2012) je 117,5139, pa vi procenite tu "STABILNOST DINARA".... Građani su "demokrate" doveli na vlast 2000 godine, nakon 12 godina vlasti građani su nezadovoljni i dali su priliku drugim strankama ... u čemu je vaš problem? Kad drugi put budete na vlasti - pazite šta radite, ako se to uopšte desi u bliskoj budućnosti!

S

pre 11 godina

"Novi zakon će uništiti NBS" - reče žena koja je u Skupštini izabrana za guvernera (da ne podsećamo na koji način), buneći se protiv zakona za izbor guvernera u Skupštini.

Pavle

pre 11 godina

Sta bi Kori, istice tvoja peta i poslednja godina sa UNDP-om, pa si se unervozila? Mislila si da ces se ponovo udomiti u vladi Srbije, ponovo da budes na grbaci ovom jadnom i napacenom narodu, ali nista od toga. Ti si "ekspert" jedino za samopromociju.

R. Marković

pre 11 godina

Ova vlada ne treba nikog da smeni. Neka ostane Mirko Cvetković. Dačić neka bude formalni premijer. Nije mi jasno gde su Kori našli i ko je dovede ovde da nas uči, preti i ne znam šta sve. Sve te stručnjake koje je Evropa dovela, da ih vratimo njoj, da izvlače Grčku, Španiju, Portugaliju, Italiju,...

...

pre 11 godina

Pa i taj Soskic je postavljen od strane DS-a ... Vi ste postavljali vase direktore,sve po partijskoj liniji.A sada ce se srusiti mara,sto ovi isto to rade.... Naravno,o Dinkicu mogu da kazem da je jedan namazanko iskvareni i toliko providan,da mi uopstw nije jasno,na koju foru opstaje sve ove godine.I to na najbitnijim funkcijama,sve uz veliku lovu...Sve u svemu,isto s****,drugo pakovanje .... Niko od njih ne radi za platu od 1000e,i ne bore se oni za to,to je valjda svima odavno jasno,samo sto su sada maltene postali otvoreni i direktni

sasav

pre 11 godina

Koliko je provela u Americi na drzavnim jaslama, i to u Svetskoj banci, a nije ukapirala kako funkcionise sistem Narodne banke, ili kako je tamo zovu Federal Reserve. Strucnost nevidjena. Da li je ona taj anonimni visoki funkcioner sto ce da bije Srbiju ako smeni ovog nikogovica Soskica?

levo smetalo

pre 11 godina

nisam procitao izjavu gdje Udovicki o NBS, niti cu, zato sto smatram da nije podobna da daje izjave o ovoj instituciji jer je na celo iste dosla KRADJOM GLASOVA U PARLAMETU (afera Bodrum)!

Joca Ekonomista

pre 11 godina

Madam Udovicki, sta vi znate o guvernerima banaka? Nije lepo da govorite o stvarima o kojima nista ne znate, jer ste i sami bili na tom mestu pa niste nista znali. Da ne kazete da ste sada sve naucili? Znate, niko vam to nece poverovati. To je mesto za osobu koja zna veoma dobro ekonomiju i dobro poznaje politicko osecanje naroda. Vas su tamo namestili da bi vas manipulisali a sada vas nagovaraju da drugima dajete savete. Mi vam savetujemo da se od takvih udaljite jer to su saboteri Srbije.

olga

pre 11 godina

Pa u ovoj državi i jesu uništene sve institucije,pa šta će nam narodna banka koja je navodno ne zavisna.Normalno da je cilj štampanje para jer to traži par tajkuna koji su posebno ojačali dolaskom reformatora dve hiljadite u liku DOS-a,a posle njih ostalih na čelu sa Tadićem i Koštunicom.Ti ljudi biraju vladu donose zakone i šta je tu čudno;to je zadnjih 12 godina.Srbi poštuju samo silu bedu i glad ,a to će biti vrlo uskoro kada krene inflacija.Narod i ima vlast kakvu zaslužuje i ovde nemože biti nikada bolje; da se niko ne zavarava mi smo slični Hondurasu,Panami,Gvatemali i tamo se održavaju izbori ali se ništa nemenja jer kriminalci u vidu biznismena drže komplet državu.Svi koji su stručni imaju odgovarajuće godine treba da uzmu pasoš u ruke i napuste ovu državu,ako nigde drugde ono bar u Rumuniju,Bugarsku,a može i Rusiju

Dejan

pre 11 godina

Kada vec imamo stranacke poslusnike u NBS i kada ti poslusnici opstruisu. Da li ih treba ostaviti da nastave da prave stetu. Red je da onaj ko preuzme odgovornost moze da radi bez spoticanja.

Trisa

pre 11 godina

E ljupetanja,Kori,Djelic na smenu.Neko se u savetu uguzicio,platio zivotnu ustedjevinu da on bude sledeci guverner.Zbog ovakve devize "ja sam naj strucniji,naj veci expert DS je izgubio vlast,a sad gubi sve poluge.
Od njihovog demokratskog delovanje i strucnosti novinar sto je pljunuo na fasizam zaglavio u zatvoru.
Nema veze do duse sa NBS,ali ima veze sa strucnjacima DS LSV koalicije.I ako sam u dusi autonomas,nama su njive ove godine presusile,a u kanalima inace i nema vode.
Ajde da potegnemo pitanje odgovornosti?
Da otklonimo amebe i parazite od experata i da kazemo ovaj ili ova valja,ajde da on bude taj koji ce da povede sistem.
Ne mora da bude Tabakovicka,ali nemoj me fiskalnog DS saveta koji ne poznaje u ekonomiji privredu,vec samo uvoznike

dejan

pre 11 godina

Jorgovanka nije bila pomocnik nekog tamo u Pristini, vec je bila direktor u Telekomu Srbija, slucajno znam jer i sam radim tamo. Inace zena je odlicno radila posao i dajem joj punu podrsku.

Slobix

pre 11 godina

Po komentarima vidim da mnogi ljudi ne kapiraju koliko je značajno da NBS bude nezavisna. Ali, postaće vam jasno kad po ćoškovima zazuji "devize, devize"... Znam dilere koji su tokom 90ih živeli kao bogovi, eto, njima se sreća osmehuje. I 20 godina kasnije... Umesto da se svi borimo za nezavisnost institucija, i mi pojedinačno razmišljamo partijskim mozgovima.

Sveimeni

pre 11 godina

Mozete Kori Udovicki i sve njoj slicne da posaljete..., i pozdravite, od velike vecine u ovoj zemlji, tamo..., i tako da se vise ne obaziru na nas vec na one za koje su se udali (iz materijalnih razloga, naravno) i da ih zamole za produzenje poslovnih aranzmana i expertske usluge koje ce im placati ali u njihovim zemljama i za dobrobit njihovih naroda.
Veliki pozdrav za sve udovicke ovog naroda

Dusandrugi

pre 11 godina

Sve je prolazno !!! Znam Kori kad je bila mala devojcica. Nema definitivnih sudova o bilo cemu. Sve vazi, pa ne vazi, i obrnuto !!!

DARKO

pre 11 godina

SNS mora da nadje mesto za Jorgovanku Tabakovic, posto je Premijersko mesto dato Dacicu a finansije Dinkicu, sta drugo preostaje za tecu po rangu u stranci. To sto je pre 25 god bila pomocnik direktora neke banke u Pristini je jako malo iskustvo i za Direktora neke banke a kamoli za Guvernera NBS!!! Ona je partijski vojnik i sve ce uraditi za SNS ako im zatreba para za ocuvanje vlasti!!! ps Napomena naprednjacima - iskustvo i obrazovanje nisu isto....

Dax

pre 11 godina

@alex i slicni, tvoja plitkoumnost i samozivost nije zasluzila ni negativan komentar. Cuj, bolje ti bilo u vreme hiperinflacije! Pa zar stvarno jos uvek ima ljudi ovakvog kova u Srbiji?!

sad znas kako su se osecali oni pre vas

pre 11 godina

nije stvr u zakonu i sta u njemu pise vec sto ce njeni dobri prijateji otici sa funkcija na isti nacin na koji su dosli...

Nikola

pre 11 godina

@(EVROfanatici, 1. avgust 2012 22:09)
Ne uclanjeni ds-ovci komentarisu kako je za vreme njihove vladavine u ovom slucaju nbs bio nezavisan a kako sad to sns hoce po prvi put da politizuje.

Marjan

pre 11 godina

Nece novi Zakon unistiti NBS vec ce unistiti upliv MMF i Svetske Banke - dva najveca zla ovog sveta za koje je doticna Miss Udovicki i radila. Onda se u maniru najgorih cionista pojave ovako i krenu da kukaju kao da je njima do toga da NBS ne bude unistena-a uprvao je suprotno.Oni bi najradije da je i nemamo...

jasna Jasna

pre 11 godina

Dva pitanja za gospodju Udovicki:
1. Ko je bio u vecini u sazivu Narodne skupstine koja je izabrala clanove Saveta NBS?
2. Ima li Srbija "fore" dve duge godine da saceka promenu personale strukture Saveta NBS?

Gavrilo

pre 11 godina

Svima kojima su svrake popile mozak a i onim mladjima koji se ne secaju nego ih truju glupostima da napomenem da je Slobodan Milosevic sa svojim lutkama (aktuelna vlada , par haskih optuzenika, par pokojnika i nekolicinom u bekstvu pred zakonom) izneo pare iz ove drzave. Petooktobarskim promenama i dolaskom stranih banaka novac je poceo da DOLAZI u Srbju. Dok je aktuelna vlada upravljala drzavom niko nije mogao ni dotrajalu peglu da zameni a kamoli sta drugo. Sta se bre ovde svi prave blesavi i zmure nad ociglednim. Oni koji su unistili drzavu do tmelja optuzuju one koji su ih nasledili zasto je ne obnove brze a u medjuvremenu su uspeli ponovo da zajashu na grbachu ovog nesretnog i jadnog naroda najogavnijom i najbesmslenijom demagogijom.

Vladimir

pre 11 godina

Kori je izabrana krivotvorenim glasom u skupstini ali jos bitnije je da cim je to izaslo na videlo sama je dala ostavku i po meni je ona tim potezom opravdala svoj kredibilitet. Ona nikako ne moze da bude kriva sto su nasi poslanici u skupstini sibicari. Nije ni mogla da zna kako se glasa u skupstini. Ne pamtim kad je iko od politicara podneo ostavku kad se obelodanilo bilo sta od njihovih manipulacija. Ni falsifikovanje glasova ni kupovina diploma.

ZAK

pre 11 godina

Koliko se ja secam i doticna je bila guverner i ona je nekog smenila(pre isteka mandata), pa su i nju smenili, i nije nam dobro bilo ni pre ni sa njom ni posle nje. Ovo je nova Vlada, ne dajmo im alibi za neuspeh zato sto nisu smenili guvernera i to ne bas uspesnog (ako se ne racuna njegova "platica")

dusanmal

pre 11 godina

"..."Sad će nezavisnost NBS biti potpuno uništena. I pravna država bi nestala, da je uopšte postojala. Ovako će i privid pravne države nestati..." - totalno naopako. Narod bira i daje poverenje izabranim funkcionerima. Ako ti funkcioneri zgrese, na sledecim izborima ce biti izbaceni. Prema tome kontrolni mehanizam, kompletno u rukama stanovnistva postoji da se kazni bilo koja zloupotreba od strane izabranih funkcionera koji bi po novom zakonu koristili to "preneto poverenje" da postave NBS upravu. NBS uprava je prema tome indirektno pod kontrolom gradjanstva i odgovara njima. To je prava pravna drzava - svi funkcioneri pod kontrolom gradjanstva koje moze da ih prihvati ili izbaci prema radu koji izvrse.
Po starom sistemu grradjanstvo treba da veruje neizabranim tehnokratama cije greske gradjanstvo nema nikakav nacin da osudi i kazni. Kako je to pravna drzava ako narod nema nikakvog uticaja na kontrolu centralne banke?

XYZ -

pre 11 godina

Razumljivo je da ona brani nezavisnost te institucije samo bi trebala da predlozi kako da ta institucija bude nezavisna i u sluzbi gradjana i privrede.U jednoj austriji nikada nebi mogao biti neko guverner koji je do juce bio suvlasnik firme koja saradjuje i masti se od narodne banke a ciji su preostali vlasnici clanovi odbora koji kontrolise guvernera u samoj banci,drustvo mesetara je preuzelo i vocstvo i kontrolu narodne banke,to je isuvise ruzno i tragicno i sta onda ocekivati od bilo koje nove vlasti,pa oni znaju svakog od njih i cime se bave.Srbija mora definitivno da menja ustav jer ovaj dosadasnji je zarastao u korov.

GRADJANIN

pre 11 godina

Ja mislim da posle prosle vlasti nema sta vise da se unisti jer je sve unisteno....doveli ste dinar do dna...verujem da ce jorgovanka dati sve od sebe i da ce uz podrsku svog tima spreciti pad nase domace valute.

Goran

pre 11 godina

Skroz mi je simpaticno da citam komentare ljudi koji se svadjaju oko toga ko ce biti, ko je bio i sta je uradio za vreme svog guvernerovanja narodnom bankom srbije.
A svi zaboravljaju jednu jedinu stvar, rezultati su ko je god bio na poziciji NULA! Inflacija i pad standardna malo sporiji nego pod sankcijama i ratom.
Tolko ostrascenosti, nekih zucnih rasprava i priklanjanja ovim ili onim politickim partijama ni za sta.
Ko da je njih briga za vas, ko god da je na vlasti, nije ga briga za obicnog coveka, u ovoj prciji od zemlje dokazano vec 20 i kusur godina.
Al nema veze, nada umire poslednja, samo se vi raspravljajte ;)

MITA

pre 11 godina

Evropska centralna banka preplaviće tržišta novcem, ali hoće li to dugoročno biti dobro, tek ćemo videti, kaže finansijski stručnjak Fidel Helmer, a prenose regionalni mediji. On je dodao da to može voditi i do rasta inflacije.

MITA

pre 11 godina

Evropska centralna banka preplaviće tržišta novcem, ali hoće li to dugoročno biti dobro, tek ćemo videti, kaže finansijski stručnjak Fidel Helmer, a prenose regionalni mediji. On je dodao da to može voditi i do rasta inflacije.

Srbija medju sljivama

pre 11 godina

A do sada smo imali nezavisnu centralnu banku, nismo trosili rezerve na odbranu nerealnog kursa i imali smo pravnu drzavu koja je na korak od ulaska u EU?
Srbija je oduvek bila jedna sprdnja od drzave i bice to jos dugo, jako dugo vremena... sve dok i poslednji nepismeni poreski obveznik ne izumre. Tek kada poreski obveznici budu bili skolovani i funkcionlno pismeni imacemo sanse za neki bolji zivot. Do tada cemo se zabavljati najstrasnijim populizmom, iluzijama i pogresnim uverenjima od kojih ocigledno eto boluje i gdjica Udovicki.

Dzonikg

pre 11 godina

Smoriste sa kampanjom..jos niste ukapirali da ste zbog ogromne medijske kampanje koja je bila providna i malom detetu i izgubili
vlast.Imali ste 12 god i samo ste ih koristili za trpanje u privatne dzepove ..sad vam je kasno za ronjenje suza..vi
ste ti koji ste od drzave napravili i
usavrsili partijsku prciju da ni cistacica ne mozes da budes bez veze i partijske knjizice.
nije dosao nikakvim konkursom

Stevan

pre 11 godina

Postaje mi ogavno ovo prenemaganje bivse vlasti zbog gubitka pozicija. Kao da ce nebo pasti samo zato sto vise nece provereno nesposobna druzina unistavati ovu zemlju. Kao da smo mi zaboravili kako su oini smenjivali svakog ko nije u njihovim redovima. A sada ocekuju da se statius nekoga ko je dosao po partijskoj njihovoj liniji zamrzne i proglasi nepromenljivim.

pero

pre 11 godina

NBS je do sada bila, kao, nezavisna? NBS je tajkunski servis! Ja se stvarno nadam da će neko politički smoći snage da naše institucije postavi na noge pa da im onda da nezavisnost. DOS, DSS, DS su napravili partokratsko društvo. Tadić je politički nemral dveo do savršenstva da ovde više nema "nezavisnih". Nama treba ideološko i moralno pročišćenje, pa onda da razmišljamo o vrednostima 21. veka.

Nikolas

pre 11 godina

A vi ste unistili Srbiju, novi zakon moze samo nesto da popravi, lako je pricati iz inostranstva, necete vi placati stetu od nekoliko stotina miliona evra koju je napravio Soskic, nego mi obicni gradjani.

Miroslav

pre 11 godina

Čini mi se da je ova malo više džogirala po suncu, ili mi se možda učinilo pre par dana, pa se neseća svoje uloge u vlasti i njenog samog dolaska. Ali će za svagda ostati njena ''čuvena'' izjava, kada su je tad pitali, kako penzioneri da plate struju, rekla je 'ako nemaju neka prodaju stan'.

Demagog

pre 11 godina

Gospodjo Udovicki, ja sam oduvek glasao za DS, ali vasa reakcija i reakcija Soskica je bezobrazluk. Nova vlast ima pravo na sansu, a vi ste izgubili izbore. Da gospodin Soskic ima imalo dostojanstva, sam bi otisao. za 8 meseci dinar je oslabio skoro 20 posto, kamate u nasim bankama za sve vrste kredita su najvece u evropi. potrebno je podici referentnu kamatnu stopu i doslo bi do stabilizacije kursa, veoma prosto. plata guvernera je preko 5000 evra i njega ne dotice kurs i kamate, zato toliko i brani fotelju, sram ga bilo, a i vas i vase navodne strucnosti

Pera

pre 11 godina

E Kori, jel zaista neko misli da je Soskic nezavistan, i da finansiranje kampanje DS-a kroz Razvojnu banku nasim novcem nije politicki.
I Tadic je menjao zakon o NBS da bi doveo Soskica, pa onda niko da ga napadne, onda je to normalno, a pod cijom vlascu je otisao MMF?

A sto niko ne prica o rezultatima rada Soskica, i stetu koju je naneo gradjanima, to bi da se potura kroz tepih.

Мики

pre 11 godina

напротив Кори, нови закон ће очувати независност Народне банке, па видиш ли како су због тога ускиселили и Брисел и ММФ, као турски продавач који те са улице за рукав на силу увуче у бутик и отвори фалш парфем а ти му кажеш не желим то, хвала...
тако су успенили ови из Ротшилд компани.
Велика подршка новој Влади

Nenad

pre 11 godina

Ja ne mogu da verujem da neki ljudi nemaju ni trunke stida. Licemer. Kori je izabrana za guvernera krivotvorenim glasovima u aferi Bodrum. Zasto se ovakvim ljudima daje uopste prostor u medijima? Zar stvarno verujete da smo svi budale i da spinovanjem mozete da oblikujete misljenje i svest ljudi.

bezimena

pre 11 godina

To i jeste cilj režima, a potom će da okrivi USA i EU.
VEĆ VIDJENO!

Ne treba mnogo pameti pa zaključiti od koga je režim plaćen da dokrajči Srbiju.

Ujed pcele

pre 11 godina

Posle bitke svi su generali. Interesantno je da su svi znali prave poteze, a povlacili su pogresne. Kori Udovicki bi mogla da se seti kako je sama postala guverner narodne banke. Pajtic je vec zbog toga dosta pretrpeo uvreda. Svi su iz DS-a znali da je potrebno samo menjati savet, a kada je doslo vreme za promenu guvernera, postavili su predsednika saveta. Verovatno ybog svoje strucnosti, a malo ybog partijske pripadnosti, gospodin guverner je potrosio milijardu i 500 miliona da odbrani ono sto se ne brani. Drzava je izdavala obveznice, a ovi se sada boje stampanja para. Voleo bih da mi neko od strucnjaka objasni koja je razlika izmedju otstampanih para u nominalnom iznosu i stampanja obveznica sa nenormalno "Jugoskandik" kamatom. I dobro je da se promeni nakaradni zakon o NBS i pocnu da postavljaju ljudi koji ce vec jednom bar pokusati da zaustave strane banke da odnose novac iz Srbije. Ako su svi oni toliki strucnjaci, neka kazu koliki su interes, ili kamatu na stednju sve ove banke odnele iz Srbije, a da nisu ni jedan evro ulozile u devastiranu srpsku privredu. Voleo bi da mi neko objasni zasto je smenjen 2010. godine izvrsni direktor Hipo banke i po kom osnovu je odredio sebi platu od milijardu i sesto miliona evra godisnje. Da li je neko u ovoj zemlji dobio otkaz zbog bezobrazno visoke plate. Treba li mediji stalno da opominju. Kolika je plata guvernera. Neko ko potrosi preko milijardu evra rezervi da li sme da prima platu.

zoran

pre 11 godina

By the way u EU bi trebalo da uđemo sredinom 20 tih mislim 2020 i neke. ovaj događaj će baš ugroziti put u E U...
Kori je na sličan način postala guverner 2003. država se raspadala a DS se okomio na jedinu instituciju koja je funkcionisala u Srbiji.

Vojvodina moja dežela !

pre 11 godina

Počelo je lepo. Pomirljive izjave novog predsednika, davanje otkaza na mesto predsednika stranke, izjave Vučića zbog kojih mi je čak bio i simpatičan, ponude za Delevićevu. A onda? E onda su počele da se jedna za drugom pale crvene lampice. Prvo gomilanje svih poluga bezbednosti u jedne ruke, postavljanje svojih poslušnika u javna preduzeća bez konkursa, a potom i smena u Narodnoj banci. I tako. Iluzija je trajala, cirka dve nedelje. No što se mene tiče, što gore - to bolje. Ovo neće dugo, pa naše vreme dolazi!

gost

pre 11 godina

Sve nam je potaman pa će urušavanje NBS da nas odvede u propast. Ajte molim vas, Par tajkuna će izgubiti dobit za račun dinarskih plata javnom sektoru i penzija. Što pre odemo na dno pre ćemo gore, ja ne vidim više nikavu logiku u Srbiji sem te jer je i bog digao ruke od nas.

marko

pre 11 godina

Ko je ova zena?? Dokle bre vise po nasoj grbaci...kvazi strucnjaci koji se pojavise niotkuda i upropastise sve sto je ostalo posle devedesetih...dosta vise ovakih i slicnih njoj!

Zoran Milosavljevic

pre 11 godina

Nova vlast samo fingira da zeli da udje u EU. Njos su potrbne pare iz rezervi HBS i mogucnost da stampa pare. Njih ne intersuje nikakva trzisna privreda. Nisu sveni da je to put bez povratka. Sledeci na spisku je M Dinkic. Pa po Putinovom modelu dolaze i tajkuni koji nece parama da pomognu Vladu.

alex

pre 11 godina

Da, kako da ne...vidi se dosadasnja teorijska monetarna politika koju ste podrzavali od 2000-tih.Da vam recem, rizikujuci poplavu minusa...tesko mi je bilo u vreme inflacije i stampanja para po potrebi ali sam kako tako imao mogucnost da prezivim...priznajem sanjao sam kredite i mogucnost da zivim kao i ostali u evropi ali ovo je prevrsilo svaku meru...da skratim:
Zivela siva ekonomija, sto zaradim moje je a ne necije,tamo nekom, u prenagomilanoj drzavnoj administraciji...

Bodrum forever

pre 11 godina

Bivsa guvernerka je izabrana glasanjem iz Bodruma i da ima bar malo morala, cim je saznala za tu bruku, trebalo je da se casno povuce, ali posto to nije uradila, njeno misljenje nema nikakav znacaj, posto je i sama nemoralna...najbolje joj je da se vise nigde ne pojavljuje, eventualno u drustvu Pajtica i Arneric Nede, a ne da jos nesto i komentarise...

hhhhh

pre 11 godina

Ma nemoj gospoja. Samo DS ima pravo da postavi ljude u Banku po svom zakonu, a ovi sada nemaju da postave po svom. Manite se tih profesionalaca koji su potrebni zarad EU, oni nisu potrebni narodu. Ja hocu da dinar ne talasa, a ovi profesionalci nesto i nisu profesionalni.

Doko

pre 11 godina

E samo si ti trebala da nam kažeš nešto....ko tebe nađe da daješ komentare....dosta nam je takvih stručnjaka,sve doktor do doktora a mi odosmo u nedođiju

zoran

pre 11 godina

Moje "za crne dane" je u najlon kesi na sigurnom mestu. Koga je zmija ujela (1992) taj se guštera (mada ovi što dođoše mi više liče na mambe nego na guštere) boji...

saša

pre 11 godina

More, za ono glasanje iz Bodruma neko je trebalo robiju da popije. Slažem se da NBS treba zaštititi, ali dotična je poslenja koja treba da nam drži lekcije. Ovi neoliberalni su nam glave došli, šta sada hoće.

MILAN

pre 11 godina

Pa da...tako sam i mislio...opet te proklete devedesete.... Samo mi još preostaje da se nadam....da ipak nekog rata slučajno neće biti!!!!
Tražili smo(ste)..gledajmo (gledajte)!!!!

Trixter

pre 11 godina

A kako bese dovedena Kori Udovicki u tu istu fotelju, a Jelasic? izgleda da su strucni samo oni koje odobri neki EU birokrata, kad treba da se uzabere neki koji slabije prica engleski odmah zapinje i dolazi do nekog bunta. Bolje da NBS bude pod uticajem vlade, bar je vlada nasa, nego nekih fondova kod kojih deponovane leze NASE pare. Zapamtite NASE a ne njuihove i ako mi odlucimo da ih ulozimo u proizvodnju, a ne u kupovinu njihove preskupe robe onda nesto odmah ne stima, jave se dusebriznici sa svih strana. Sigurno oni vole nasu Srbiju vise od nas samih, ma sto posto je zbog toga.....

salajko72

pre 11 godina

guverner je bio strucan samo za svoju astronomsku platu koja je dva puta veca u odnosu na nase susedne zemlje a za nagli pad dinara mora neko da odgovara

privid

pre 11 godina

Kazete ovaj privid pravne drzave.A ko je stvorio taj privid.Pa prethodna vlast.Ovi novi moraju da stvore pravnu drzavu ali bez privida.Tako da je vasa kritika neumesna.Predpostavljam da znate da je demokratska stranka do sada vladala i to dugi niz godina pa sto njima ne rekoste za taj privid.Normalno je da ce posle ovakvog katastrofalnog finansijskog stanja , zatecenog ,morati nesto da se menja.Uostalom narod ih je zato i izabrao.Kako objasnavate ovom narodu, da jedino u Srbiji posle par godina pojedini ministri izlaze iz vlade sa jahtama,vilama i slicno.A sto se tice MMF nije korektno da se mesaju u kadrovska resenja ove vlade,jer se nisu mesali ni onoj prethodnoj.Tako da samo urusavaju sopstveni kredibilitet i ozbiljnost.A sto se tice guvernera pored velike plate, mora da ima i odgovornost za propuste.

bojan kg

pre 11 godina

Gospodja "prodajte stanove da platite struju" se vratila.Posle ovakvih strucnjaka iz DS,prosto ne znam kako smo zaglavili na dnu evrope.oni sad sve znaju a dok su bili na vlasti nikakvih pozitivnih rezultata!

Rajko

pre 11 godina

Vučiću, jel Vama ima smisla ovo što priča Udovički? Meni ima, a znam da ima i Vama. Pa dobro, ko tu ne da napred i šta Vi možete s njima, niko sutra neće pričati kako ste Vi ili još neko drugačije razmišljali. Ode sve u ....ZAUSTAVITE!

hourlion

pre 11 godina

Izgleda da je mesto guvernera NBS bila ta "vrlo vazna pozicija" koja čeka Jorgovanku Tabaković.
Miljkoviću, uzdam se u tvoju stručnost i savete i njenu volju da sluša.

Iskerno

pre 11 godina

Kori, neće je uništiti. Banke su neuništive, uništiti se može samo naša štednja, naši novci. A što te ne uništi, može samo da te ojača. Otadžbina je ovo Sbina!

Dodju tako vremena,kada pamet zacuti, budala progovori a fukara se obogati!

pre 11 godina

A sta pa drugo mozemo ocekivati u zemlji Srbiji, samo nesto jos gore... Naravno, oterace starog guvernera iz proslog rezima, a dovesce nekog novog koji njima ide u prilog i tako sve po redu... Nek nam je sam Bog u pomoci!!

Zemlja Teletabisa

pre 11 godina

Pa kako je moguce da ovim neoliberalnim zanesenjacima jos uvek neko pruza priliku da bilo sta kazu za bilo koji medij.Americka centralna banka je nezavisna i privatna i dokle ih je dovela i ne samo njih vec ceo svet...Mislim da je vreme da Kori skine sliku Miltona Fridmana sa zida i pocne da razmislja o realnoj ekonomiji,ako zeli da pomogne ovoj drzavi ali to je vec tesko ocekivati od bankara..Kada narod shvati da pravi teroristi ne sede po pecinama Afganistana nego na Wall Street-u i u evropskoj centralnoj banci bice kasno i sami cemo za to biti krivi zato sto smo mi internet koristili za kuckanje komentara na b92 a ne za realno proucavanje problema i uzroka istih...

Nada umire poslednja

pre 11 godina

E pa braco gradjani Srbije, nazalost moracemo da ponovimo 5.10.2000. Jedino nam ostaje da se nadamo se da ce i ovog puta proci bez veceg krvoprolica...

dejan

pre 11 godina

Jorgovanka nije bila pomocnik nekog tamo u Pristini, vec je bila direktor u Telekomu Srbija, slucajno znam jer i sam radim tamo. Inace zena je odlicno radila posao i dajem joj punu podrsku.

kojot

pre 11 godina

Nerado priznajem da je Dinkic u pravu. Jelasic je imao kicmu. Kada je video da mu spremaju smenu, a znajuci da je vlast beskrupulozna, sam je dao ostavku. Time je postedeo vlast od svih optuzbi i pretnji raznih medjunarodnih institucija koje slusamo ovih dana po medijima. Ovoga puta Soskic zna da ce biti smenjen po svaku cenu, ali svesno sa sobom vuce i celu drzavu. Svima njima ce u svakom slucaju biti dobro, Soskic ce da leti, a sirotinja raja ce i dalje da placa za njihove gluposti.

Celo selo voli belo

pre 11 godina

Eh bre, Kori, bas si neobavestena. Pa to je sad trend u Evropi.

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2012&mm=08&dd=01&nav_id=631409

Nesa

pre 11 godina

Slazem se da NBS treba da bude nezavisna koliko god je to moguce u Srbiji...ali se ista tako mora istaci niz propusta koji su negativno uticali na ekonomiju.
Na primer:
Mi drzimo devizne rezerve napolju i kao tamo su sigurne, a za to dobijamo 0.1% kamatu i to na dodisnjem nivou. To je ipak novac gradjana Srbije, jel tako?
E sad, firme u Srbiji moraju da se zaduzuju preko 10% , indeksirano u evrima na godisnjem nivou, pa gde to ima?
Vlada Srbije se zaduzuje na 10 godina , po kamati od preko 7%!
Zasto NBS ne upumpa u sistem 2 milijarde evra po na primer 4% preko razvojne banke, gradjani bi time prihodovali 80 miliona , preko razvojne banke-haprivreda bi ustedela jos 200 miliona...
Ovako nas strane banke odrase do koze....
To isto danas rade u Americi i Evropi...ne znam sta mi tu sad radimo.
Inace, nasi ekonomisti su veoma priznati u svetu....jedino ne mogu da vad pronadjem nijedan dokaz za to, ali jesu, veoma priznati i cenjeni...

Nidza-ko je unistio fin. sistem?

pre 11 godina

Problem je sto je Srbija vec unistena gospodjo Udovicki, verovatno zbog lagodnog zivota u inostranstvu, to ne primecujete.

yiz

pre 11 godina

A do sada je bila nezavisna?!? To sto pise u zakonu nikada se nije primenjivalo.. Ko god radi sa drzavnim novcem je na neki nacin politicki izabran..

zoki

pre 11 godina

neka Kori Udovicki objasni svoje postupke posle afere Bodrum jasno je da je dovedena nelegalno pdsredstvom laziranog glasanja u skupstini i donela novi cenovnik elektricne energije sa zonama

Svetozar

pre 11 godina

Gospodjo, nazalost nema ko da vas cuje jer oni misle da sve znaju, a uglavnom su bitisali u Srbiji i misljenja su da nema ko sta da ih nauci narocito ini koji su nesto radili van granica nase zemlje

kosovac

pre 11 godina

gospodjo Udovicki vi ste nam doveli kurs na najnize grane, o mahinacijama I dnevnim osilacijama kursa i da ne pricam, prema tome nemojte nas sad vi uciti sta je dobro za nas I Evropu, vec birinite kako cete se braniti od optuznica i tuzbi sa koima cete biti suoceni

Republika Srpska

pre 11 godina

baš ta institucija ne smije da bude bez kontrole...vi bi se igrali ljudima a da nikome ne ispostavljate račune a i ti ženo da si nečemu valjala nebi bila bivša...svi smo svjedoci do čega je ovaj Svjet dovelo liberalno bankarastvo

Pavle

pre 11 godina

Sta bi Kori, istice tvoja peta i poslednja godina sa UNDP-om, pa si se unervozila? Mislila si da ces se ponovo udomiti u vladi Srbije, ponovo da budes na grbaci ovom jadnom i napacenom narodu, ali nista od toga. Ti si "ekspert" jedino za samopromociju.

Milorad Ilić

pre 11 godina

O kakvom štampanju para priča ova koja je bila Guverner? Bilo bi lepo da nam objasni zašto je u Srbiji novčana masa M2 0,15 GDP, a u svim zemljama od 0,5 pa do 1,20 GDP konkretnih zemalja. Pri tome sve zemlje EU imaju daleko nižu ili samo nižu inflaciju nego Srbija. Korelacija između štampanja para i kursa, pa onda inflacije nije postojala ni 90-ih, a kamoli posle 5. oktobra. Inflacija raste zbog rasta kursa koji je osnovni cenovni parametar, a kurs podižu banke iz depozita po viđenju privrede i građana jer nemaju kome da plasiraju slobodna sredstva. Oni kojima trebaju krediti su prezaduženi, a oni koji su solventni vode konzervativnu finansijsku politiku i ne žele da se zadužuju. Ako ništa drugo Šoškić treba da leti zato što je jedini guverner koji je usred krize smanjivao inače nizak nivo novčane mase (jedno vreme je bio oko 0,11 GDP)i tako nelikvidnost privrede i građana popeo na još viši nivo. Srbija mora da poveća novac u opticaju ako želi da preživi. Jel ova zna zašto je u Nemačkoj prosečan rok plaćanja 18 dana, a u Srbiji 128 dana (najduži u Evropi)? Pa zato što Nemačka ima 10 puta više novca u promet. Ili neznalice misle da su naši ljudi nemoralni pa iz čistog hira neće da plaćaju svoje obaveze. Neznanje gosp. Udovički je sramno. Pet godina nije bila u Srbiji, a onda je dotrčala nakon izbora da se ogrebe za neko ministarsko mesto. O njoj govori i činjenica da je sa mesta ministra za energetiku došla na čelo NBS. Kakve veze ima energetika sa monetarnom politikom?

MickeyM

pre 11 godina

guverner mora biti potcinjen Rotschild standardima da bi usli u njegovu EU, prosto ko pasulj, ali to vise nije nezavisna Narodna banka nego Rotschild Sach filijala

strašni sud

pre 11 godina

ispričali ste priču svih ovih godina. dobro ste nam objasnili , i sve nam je jasno. TOLIKO POVERENJA IMAMO U VAS DA VAM SVE VERUJEMO , A VI I DALJE PRIČAJTE. I ovi koji su sada ni krivi ni dužni na vlasti, tu su zbog vas.

Nimrod

pre 11 godina

Tuzno je citati komentare i videti koliko komentatora ne zna sta je osnovni mandat Narodne Banke, niti zasto je bitno da ista bude nezavisna. Cak i da ne citaju zakone, recimo Zakon on NBS (http://www.nbs.rs/export/sites/default/internet/latinica/20/zakoni/nbs_o_nbs.pdf), potrebno je znati barem nesto pre donosenja sudova da bi ti sudovi bili ista vise od diletantizma, politicke propagande i pokazivanja sopstvenog neznanja. NBS - kao i vecina centralnih banaka u trzisnim privredama kao osnovni mandat ima odrzanje stabilnosti cena. Dakle, prevedeno na jezik koji se oseca na sopstvenoj kozi - sprecavanje inflacije. SVI DRUGI ciljevi Narodne Banke su podredjeni sprecavanju inflacije (naravno, u svakoj privredi je odredjena stopa inflacije potrebna, ali da ne ulazimo u detalje, NBS za cilj ima da spreci nekontrolisanu i destruktivnu inflaciju). Spominjanje deviznog kursa, kontrole banaka itd, samo pokazuje elementarno ekonomsko neznanje - u privredi sa teskim spoljnotrgovinskim deficitom kao sto je srpska, sa nepostojecom proizvodnjom kao sto je srpska i sa neracionalnim trosenjem javnih sredstava uticaj narodne banke na kurs je moguc samo onoliko koliko ne ugrozava stabilnost cena. Uticaj NBS na banke - ako Agrobanka (ili bilo koja druga banka) izgubi novac zbog loseg upravljanja, krivi su a) menadzment banke, b)akcionari banke koji su izabrali menadzment, c)zaposleni u banci ukoliko su se bavili nelegalnim radnjama. NBS ne kontrolise da li neko u banci ulaze novac pametno il ne

star-trek

pre 11 godina

Najgore od svega sto ce nova vlast to i da uradi! Ovde se zuri, sto vise kombinacija na brzinu, jer su svesni da nemaju pojma sta rade niti gde udaraju! Svu ovu, tako da kazem zaj.banciju ce najvise osetiti profil ljudi koji i glasa za SNS experte! Naravno odgovor za veliko propadanje dinara, inflacije, rasprodaje svega sto je ostalo(po mogucnosti rusima) okrivice bivse!

Ivan

pre 11 godina

Gospodja Udovicki je potpuno u pravu, samo se pitam da li odgovorni ljudi u vlasti shvataju ozbiljnost ovakvog avanturizma i da li ij neko jos na vreme moze urazumiti....Ukratko...."Spremite se polecemo".......Ako se na takav nacin, takvim novim zakonom o NBS, bude unistio cak i privid nezavisnosti centralne banke i bez ustrucavanja izvrsio uticaj vladajucih stranaka na monetarnu politiku, onda ce cena za domacu valutu /dinar biti jako visoka, a racun ce na kraju platiti svi gradjani Srbije. Paradoksalno je, cak i smesno optuzivati guvernera za pad vrednosti dinara a u isto vreme ovakvim odnosom prema centralnoj banci urusavati i ono malo poverenja u domacu valutu....

R. Marković

pre 11 godina

Ova vlada ne treba nikog da smeni. Neka ostane Mirko Cvetković. Dačić neka bude formalni premijer. Nije mi jasno gde su Kori našli i ko je dovede ovde da nas uči, preti i ne znam šta sve. Sve te stručnjake koje je Evropa dovela, da ih vratimo njoj, da izvlače Grčku, Španiju, Portugaliju, Italiju,...

EU

pre 11 godina

Upravo se o tome radi,treba ukloniti privid pravne drzave i stvoriti pravnu drzavu.Ova prethodna garnitura je uzivala u prividu.A sto se tice prijema u EU tamo privid ne prolazi vec pravno uredjena drzava sa stabilnom monetarnom politikom,bez skandala sa bankama/Agrobanka/.

Miroslav

pre 11 godina

Nisam za ovu vlast ali što je onda DS oterala Jelašića i postavila svog čoveka za guvernera, jel to onda nije bilo narušavanje institucije NBS-je gospođo Udovički. Svi su oni nažalost po ovaj narod isti. Možda je u krajnjoj liniji ovako i bolje kako hoće nova vlast, neka postave "svoje" ljude na najbitnija mesta u državi pa ako kola nastave da se kreću nizbrdo onda će oni snositi odgovornost i neće moći da prebacuju odgovornost na neke druge ljude pa će narod na sledećim izborima kazniti i njih kao što je kaznio i ove prethodne. Ili će Srbija biti iole normalna zemlja ili nas neće biti, trećeg nema.

Nikola

pre 11 godina

@(EVROfanatici, 1. avgust 2012 22:09)
Ne uclanjeni ds-ovci komentarisu kako je za vreme njihove vladavine u ovom slucaju nbs bio nezavisan a kako sad to sns hoce po prvi put da politizuje.

Slobix

pre 11 godina

Po komentarima vidim da mnogi ljudi ne kapiraju koliko je značajno da NBS bude nezavisna. Ali, postaće vam jasno kad po ćoškovima zazuji "devize, devize"... Znam dilere koji su tokom 90ih živeli kao bogovi, eto, njima se sreća osmehuje. I 20 godina kasnije... Umesto da se svi borimo za nezavisnost institucija, i mi pojedinačno razmišljamo partijskim mozgovima.

Gavrilo

pre 11 godina

Svima kojima su svrake popile mozak a i onim mladjima koji se ne secaju nego ih truju glupostima da napomenem da je Slobodan Milosevic sa svojim lutkama (aktuelna vlada , par haskih optuzenika, par pokojnika i nekolicinom u bekstvu pred zakonom) izneo pare iz ove drzave. Petooktobarskim promenama i dolaskom stranih banaka novac je poceo da DOLAZI u Srbju. Dok je aktuelna vlada upravljala drzavom niko nije mogao ni dotrajalu peglu da zameni a kamoli sta drugo. Sta se bre ovde svi prave blesavi i zmure nad ociglednim. Oni koji su unistili drzavu do tmelja optuzuju one koji su ih nasledili zasto je ne obnove brze a u medjuvremenu su uspeli ponovo da zajashu na grbachu ovog nesretnog i jadnog naroda najogavnijom i najbesmslenijom demagogijom.

Vladimir

pre 11 godina

Kori je izabrana krivotvorenim glasom u skupstini ali jos bitnije je da cim je to izaslo na videlo sama je dala ostavku i po meni je ona tim potezom opravdala svoj kredibilitet. Ona nikako ne moze da bude kriva sto su nasi poslanici u skupstini sibicari. Nije ni mogla da zna kako se glasa u skupstini. Ne pamtim kad je iko od politicara podneo ostavku kad se obelodanilo bilo sta od njihovih manipulacija. Ni falsifikovanje glasova ni kupovina diploma.

smokescreen eyes

pre 11 godina

I neka je NBS nezavisna, od vlade ili bilo koga ako je to moguće, samo bojim se da je malo više nego što treba zavisna od MMF-a i S.B.

Sokrat

pre 11 godina

Pa ako pravna država nije ni postojala, onda je stanje nepromenjeno, bez obzira da li privid postoji ili ne. Ili nešto nije u redu sa logikom?

Bankar

pre 11 godina

Ne podrzavam smenu guvernera ali sa druge strane to se desilo i 2000. kada je Dinkic dosao, 2003. kada je dosla Kori kao i 2004. kada je dosao Jelasic. A i Soskic sam je tako dosao sto bi znacilo - svaki guverner do sada je bio "poslunik" samo je do sada bila dobra situacij da se guverner brzo"odmetnuo" od Vlade i shvatio da mora da se bavi svojim poslom (mada nije bas uvek shvatao sta mu je posao). Sve u svemu samo me brine da li ce JT da se odmetne na kraju ili ce biti prvi 100% poslusni guverner...

fixer

pre 11 godina

ja se u ovo ne razumem, a verovatno i mnogi drugi koji komentarisu, ali znam da od demokratskih promena nismo imali ni jednog guvernera kog nisu oterali. kad ga postave, hvalospevi, kad ga najure, kritike. vi ste gospodjo dosli na to mesto na silu, niste bili regularno ni izabrani, a kad ste smenjeni pricali ste za prethodnika da je sprovodio politicke odluke. niko me nece ubediti da i guverner nije u sluzbi vladajuce oligarhije.
ne verujem vec neko vreme nikome, ni onima za koje sam se devedesetih borio da dodju na vlast, a onima protiv kojih sam se tada borio, tek ne verujem. niko od vas niti zeli dobro narodu, niti stvarno zeli dobro srbiji. svi samo gledate sopstveni dzep.
toliko od mene i hvala na paznji

Bankar

pre 11 godina

Prvo, ti Kori nemaš pravo glasa. Drugo Narodnu banku treba da kontrolišu legalno izabrani Narodni predstavnici a ne EU ili neko treci. Trece od MMF-a necemo ni uzimati taj kredit vec na drugoj strani. Kada vidim ko se sve buni ko zna kakve su tu malverzacije cinjene godinama.

Sveimeni

pre 11 godina

Mozete Kori Udovicki i sve njoj slicne da posaljete..., i pozdravite, od velike vecine u ovoj zemlji, tamo..., i tako da se vise ne obaziru na nas vec na one za koje su se udali (iz materijalnih razloga, naravno) i da ih zamole za produzenje poslovnih aranzmana i expertske usluge koje ce im placati ali u njihovim zemljama i za dobrobit njihovih naroda.
Veliki pozdrav za sve udovicke ovog naroda

ZAK

pre 11 godina

Koliko se ja secam i doticna je bila guverner i ona je nekog smenila(pre isteka mandata), pa su i nju smenili, i nije nam dobro bilo ni pre ni sa njom ni posle nje. Ovo je nova Vlada, ne dajmo im alibi za neuspeh zato sto nisu smenili guvernera i to ne bas uspesnog (ako se ne racuna njegova "platica")

Dejan

pre 11 godina

Kada vec imamo stranacke poslusnike u NBS i kada ti poslusnici opstruisu. Da li ih treba ostaviti da nastave da prave stetu. Red je da onaj ko preuzme odgovornost moze da radi bez spoticanja.

jasna Jasna

pre 11 godina

Dva pitanja za gospodju Udovicki:
1. Ko je bio u vecini u sazivu Narodne skupstine koja je izabrala clanove Saveta NBS?
2. Ima li Srbija "fore" dve duge godine da saceka promenu personale strukture Saveta NBS?

DEDA CVETKO

pre 11 godina

Svako ko pomisli da centralna banka jedne zemlje treba da bude "nezavisna" od svoje izvrsne vlasti, a kamo li da se usudi da tvrdi je Narodna Banka Srbije tokom osmogodisnje DS-ktature bila "nezavisna" institucija koja se nije povijala kako su vetrovi vlasti duvali treba da se pod hitno podvrgne detaljnom psihijatrijskom ispitivanju.

Uopste mi nije jasna ideja o nezavisnosti centralne banke. Centralna banka ne sluzi nekom apstraktnom bozanstvu ili bogu novca. Ona je finansijski ogranak izvrsne vlasti, potpada pod njenu ingerenciju i sprovodi politiku koja je u skladu sa ciljevima i motivima vlade. Ideja da vlada treba u klin, a centralna banka u plocu je do te mere mentalno dubiozna da ja nemam reci. Ljude koji su tako nesto smislili treba hitno udaljiti sa polozaja sa kojih mogu da nanesu enormnu stetu nasem drustvu i drzavi.

Ova ideja (o kvazi-nezavisnoj centralnoj banci) je direktni izdanak americkog zakonodavstva kojim je PRIVATNI entitet (Federal Reserve Bank) preko noci 1913. proglasen centralnom bankom Sjedinjenih Drzava i data mu je moc da vrsi emisiju novca u drzavno ime. Zakonodavstvo kojim se FRB daje potpuna "nezavisnost" rezultat je zelje da se privatna banka koja stampa novac zastiti od drzavne kontrole I DA JOJ SE OMOGUCI DA VRSLJA KAKO HOCE, sto je i dovelo do toga da FRB stampa novac kako joj padne na pamet. Ovakav nakaradni sistem emisije novca ne postoji nigde drugde na svetu, niti je potrebno da Srbija izigrava zabu koja je videla da se konji kuju.

DARKO

pre 11 godina

SNS mora da nadje mesto za Jorgovanku Tabakovic, posto je Premijersko mesto dato Dacicu a finansije Dinkicu, sta drugo preostaje za tecu po rangu u stranci. To sto je pre 25 god bila pomocnik direktora neke banke u Pristini je jako malo iskustvo i za Direktora neke banke a kamoli za Guvernera NBS!!! Ona je partijski vojnik i sve ce uraditi za SNS ako im zatreba para za ocuvanje vlasti!!! ps Napomena naprednjacima - iskustvo i obrazovanje nisu isto....

sasav

pre 11 godina

Koliko je provela u Americi na drzavnim jaslama, i to u Svetskoj banci, a nije ukapirala kako funkcionise sistem Narodne banke, ili kako je tamo zovu Federal Reserve. Strucnost nevidjena. Da li je ona taj anonimni visoki funkcioner sto ce da bije Srbiju ako smeni ovog nikogovica Soskica?

Vladimir Dž

pre 11 godina

O kakvoj nezavisnosti centralnih banaka vi Udovički govorite? Kome vi bacate prašinu u oči?

Pa ako su nezavisne što je onda Banka Engleske i američki Fed učestvovali u malverzaciji sa liborom? Šta će oni tu? Po svemu sudeći i mnoge druge su bile umešane ili su znale.

Nemojte nam soliti pamet vašom stručnošću kad znamo da je to privatan kartel koji je porobio svet nelegalnim dugovima. To je pozadina svega. Vi ste deo te ekipe, vi radite za globaliste. Vaš posao je da nam pretite i ucenjujete.

Nesa

pre 11 godina

Kakve izjave očekivati od Kori Udovički koja je 2002. godine bila ministar energetike kada je struja za par meseci poskupela 600% zbog čega su penzioneri i većina građana postavljali pitanje kako da plaćaju tolike račune sa malim primanjima a ona im odgovorila da prodaju stan/kuću da bi platili račun za struju u tom stanu/kući! Ovaj intervju je odraz lobiranja zapadnih interesa u sve siromašnijoj Srbiji u kojoj posle 12 godina rušilačkog i pljačkačkog dejstvovanja raznih eksperata ranga Kori Udovički skoro da nije ostao ni kamen na kamenu.

olga

pre 11 godina

Pa u ovoj državi i jesu uništene sve institucije,pa šta će nam narodna banka koja je navodno ne zavisna.Normalno da je cilj štampanje para jer to traži par tajkuna koji su posebno ojačali dolaskom reformatora dve hiljadite u liku DOS-a,a posle njih ostalih na čelu sa Tadićem i Koštunicom.Ti ljudi biraju vladu donose zakone i šta je tu čudno;to je zadnjih 12 godina.Srbi poštuju samo silu bedu i glad ,a to će biti vrlo uskoro kada krene inflacija.Narod i ima vlast kakvu zaslužuje i ovde nemože biti nikada bolje; da se niko ne zavarava mi smo slični Hondurasu,Panami,Gvatemali i tamo se održavaju izbori ali se ništa nemenja jer kriminalci u vidu biznismena drže komplet državu.Svi koji su stručni imaju odgovarajuće godine treba da uzmu pasoš u ruke i napuste ovu državu,ako nigde drugde ono bar u Rumuniju,Bugarsku,a može i Rusiju

Nada

pre 11 godina

Da li je Kori vidovita pa zna šta ima nameru da napravi nova vlast? Da postavi poslušnike, štampa novac itd. I o kakvoj ugroženosti stabilnosti dinara oni govore? Zakon o Narodnoj banci Srbije je donet 18.07.2003 i taj dan je bio srednji kurs 65,09 dinara za EUR, a danas (01.08.2012) je 117,5139, pa vi procenite tu "STABILNOST DINARA".... Građani su "demokrate" doveli na vlast 2000 godine, nakon 12 godina vlasti građani su nezadovoljni i dali su priliku drugim strankama ... u čemu je vaš problem? Kad drugi put budete na vlasti - pazite šta radite, ako se to uopšte desi u bliskoj budućnosti!

Joca Ekonomista

pre 11 godina

Madam Udovicki, sta vi znate o guvernerima banaka? Nije lepo da govorite o stvarima o kojima nista ne znate, jer ste i sami bili na tom mestu pa niste nista znali. Da ne kazete da ste sada sve naucili? Znate, niko vam to nece poverovati. To je mesto za osobu koja zna veoma dobro ekonomiju i dobro poznaje politicko osecanje naroda. Vas su tamo namestili da bi vas manipulisali a sada vas nagovaraju da drugima dajete savete. Mi vam savetujemo da se od takvih udaljite jer to su saboteri Srbije.

dusanmal

pre 11 godina

"..."Sad će nezavisnost NBS biti potpuno uništena. I pravna država bi nestala, da je uopšte postojala. Ovako će i privid pravne države nestati..." - totalno naopako. Narod bira i daje poverenje izabranim funkcionerima. Ako ti funkcioneri zgrese, na sledecim izborima ce biti izbaceni. Prema tome kontrolni mehanizam, kompletno u rukama stanovnistva postoji da se kazni bilo koja zloupotreba od strane izabranih funkcionera koji bi po novom zakonu koristili to "preneto poverenje" da postave NBS upravu. NBS uprava je prema tome indirektno pod kontrolom gradjanstva i odgovara njima. To je prava pravna drzava - svi funkcioneri pod kontrolom gradjanstva koje moze da ih prihvati ili izbaci prema radu koji izvrse.
Po starom sistemu grradjanstvo treba da veruje neizabranim tehnokratama cije greske gradjanstvo nema nikakav nacin da osudi i kazni. Kako je to pravna drzava ako narod nema nikakvog uticaja na kontrolu centralne banke?

S

pre 11 godina

"Novi zakon će uništiti NBS" - reče žena koja je u Skupštini izabrana za guvernera (da ne podsećamo na koji način), buneći se protiv zakona za izbor guvernera u Skupštini.

slobodan

pre 11 godina

Kako može biti uništeno nešto što nije ni postojalo? Ako se ne varam, Milošević je za guvernera postavio svojevremeno mašinskog inženjera, Dinkić je ušao sa automatima, a i Vi ste smenjena na sličan način ovom koji se smeši Šoškiću. NBS nikad nije bila nezavisna, niti će biti u dogledno vreme. Ovde ni vremenska prognoza nije nezavisna od politike. Na žalost.

googlerica

pre 11 godina

25.02.2004
"Na mesto guvernera došla sam u kontroverznim uslovima, zajedno sa novim zakonom o NBS i verovala sam da ću moći da doprinesem da se centralna banka ukloni sa političke scene", kazala je ona u emisiji "Presing", na televiziji "Politika". Udovički je istakla da guverner ne treba da se menja sa promenom stranke na vlasti, iako je dodala da je i sama došla na to mesto "političkom voljom".

Ona je istakla da je Mlađan Dinkić bio "vršilac dužnosti jedne institucije koja je prestala da postoji" i dodala da je način na koji je on smenjen "posledica toga što je ušao u političke vode". "Dinkić je mogao da bude izabran za guvernera, da nije zloupotrebio tu funkciju", kazala je ona i dodala da Dinkiću "zamera to što je koristio banku kao poligon za politiku" i "što su u nekoliko prilika politički razlozi diktirali odluke koje je donosio u banci".
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2004&mm=02&dd=25&nav_category=9&nav_id=133614

levo smetalo

pre 11 godina

nisam procitao izjavu gdje Udovicki o NBS, niti cu, zato sto smatram da nije podobna da daje izjave o ovoj instituciji jer je na celo iste dosla KRADJOM GLASOVA U PARLAMETU (afera Bodrum)!

Lajavica

pre 11 godina

@bezimena

To i jeste cilj režima, a potom će da okrivi USA i EU.
VEĆ VIDJENO!

Ne treba mnogo pameti pa zaključiti od koga je režim plaćen da dokrajči Srbiju.
(bezimena, 1. avgust 2012 22:26)

HA HA HA, PA OVO JE OPSESIJA!
Nacin na koji pristalice DS-a podnose poraz dobija razmere groteske. Vredi citati, slatko covek da se nasmeje.

Kazete ''...da dokrajci Srbiju''. Ko je onda poceo? Verovatno cete reci Milosevic (sto jeste istina), pa onda verovatno nastaje 12 godina procvata, je li tako?
Vidim da se mnogo nervirate. Ako je za utehu, ima nas mnoooogo koji smo trpeli zlo dva puta po 12 godina - i preziveli. Prezivecete i Vi, samo ako se ne budete toliko jedili. Pa tek je nekoliko dana proslo. Ne mislite da je u najmanju ruku neozbiljno BILO KOGA, pa i ovu vlast, prozivati od prvog dana?
Sta ako ne bude tako lose kao sto je bilo do sada? Hajde da se nadjemo ovde za 100 dana i vidimo. A dotle da cuvamo nerve. Zbog zdravlja.

Lep pozdrav :)

P.S. U principu, veoma postujem kritiku kao takvu, ali samo kad je smislena i objektivna, a ne kad je inspirisana pukom netrpeljivoscu.

Trisa

pre 11 godina

E ljupetanja,Kori,Djelic na smenu.Neko se u savetu uguzicio,platio zivotnu ustedjevinu da on bude sledeci guverner.Zbog ovakve devize "ja sam naj strucniji,naj veci expert DS je izgubio vlast,a sad gubi sve poluge.
Od njihovog demokratskog delovanje i strucnosti novinar sto je pljunuo na fasizam zaglavio u zatvoru.
Nema veze do duse sa NBS,ali ima veze sa strucnjacima DS LSV koalicije.I ako sam u dusi autonomas,nama su njive ove godine presusile,a u kanalima inace i nema vode.
Ajde da potegnemo pitanje odgovornosti?
Da otklonimo amebe i parazite od experata i da kazemo ovaj ili ova valja,ajde da on bude taj koji ce da povede sistem.
Ne mora da bude Tabakovicka,ali nemoj me fiskalnog DS saveta koji ne poznaje u ekonomiji privredu,vec samo uvoznike

sad znas kako su se osecali oni pre vas

pre 11 godina

nije stvr u zakonu i sta u njemu pise vec sto ce njeni dobri prijateji otici sa funkcija na isti nacin na koji su dosli...

XYZ -

pre 11 godina

Razumljivo je da ona brani nezavisnost te institucije samo bi trebala da predlozi kako da ta institucija bude nezavisna i u sluzbi gradjana i privrede.U jednoj austriji nikada nebi mogao biti neko guverner koji je do juce bio suvlasnik firme koja saradjuje i masti se od narodne banke a ciji su preostali vlasnici clanovi odbora koji kontrolise guvernera u samoj banci,drustvo mesetara je preuzelo i vocstvo i kontrolu narodne banke,to je isuvise ruzno i tragicno i sta onda ocekivati od bilo koje nove vlasti,pa oni znaju svakog od njih i cime se bave.Srbija mora definitivno da menja ustav jer ovaj dosadasnji je zarastao u korov.

Marjan

pre 11 godina

Nece novi Zakon unistiti NBS vec ce unistiti upliv MMF i Svetske Banke - dva najveca zla ovog sveta za koje je doticna Miss Udovicki i radila. Onda se u maniru najgorih cionista pojave ovako i krenu da kukaju kao da je njima do toga da NBS ne bude unistena-a uprvao je suprotno.Oni bi najradije da je i nemamo...

Srbija medju sljivama

pre 11 godina

A do sada smo imali nezavisnu centralnu banku, nismo trosili rezerve na odbranu nerealnog kursa i imali smo pravnu drzavu koja je na korak od ulaska u EU?
Srbija je oduvek bila jedna sprdnja od drzave i bice to jos dugo, jako dugo vremena... sve dok i poslednji nepismeni poreski obveznik ne izumre. Tek kada poreski obveznici budu bili skolovani i funkcionlno pismeni imacemo sanse za neki bolji zivot. Do tada cemo se zabavljati najstrasnijim populizmom, iluzijama i pogresnim uverenjima od kojih ocigledno eto boluje i gdjica Udovicki.

...

pre 11 godina

Pa i taj Soskic je postavljen od strane DS-a ... Vi ste postavljali vase direktore,sve po partijskoj liniji.A sada ce se srusiti mara,sto ovi isto to rade.... Naravno,o Dinkicu mogu da kazem da je jedan namazanko iskvareni i toliko providan,da mi uopstw nije jasno,na koju foru opstaje sve ove godine.I to na najbitnijim funkcijama,sve uz veliku lovu...Sve u svemu,isto s****,drugo pakovanje .... Niko od njih ne radi za platu od 1000e,i ne bore se oni za to,to je valjda svima odavno jasno,samo sto su sada maltene postali otvoreni i direktni

Goran

pre 11 godina

Skroz mi je simpaticno da citam komentare ljudi koji se svadjaju oko toga ko ce biti, ko je bio i sta je uradio za vreme svog guvernerovanja narodnom bankom srbije.
A svi zaboravljaju jednu jedinu stvar, rezultati su ko je god bio na poziciji NULA! Inflacija i pad standardna malo sporiji nego pod sankcijama i ratom.
Tolko ostrascenosti, nekih zucnih rasprava i priklanjanja ovim ili onim politickim partijama ni za sta.
Ko da je njih briga za vas, ko god da je na vlasti, nije ga briga za obicnog coveka, u ovoj prciji od zemlje dokazano vec 20 i kusur godina.
Al nema veze, nada umire poslednja, samo se vi raspravljajte ;)

Dax

pre 11 godina

@alex i slicni, tvoja plitkoumnost i samozivost nije zasluzila ni negativan komentar. Cuj, bolje ti bilo u vreme hiperinflacije! Pa zar stvarno jos uvek ima ljudi ovakvog kova u Srbiji?!

Dusandrugi

pre 11 godina

Sve je prolazno !!! Znam Kori kad je bila mala devojcica. Nema definitivnih sudova o bilo cemu. Sve vazi, pa ne vazi, i obrnuto !!!

GRADJANIN

pre 11 godina

Ja mislim da posle prosle vlasti nema sta vise da se unisti jer je sve unisteno....doveli ste dinar do dna...verujem da ce jorgovanka dati sve od sebe i da ce uz podrsku svog tima spreciti pad nase domace valute.

Stefan

pre 11 godina

Retko pametna zena.

U pravu si,ja se jos secam njenog saveta gradjanima da prodaju svoje stanove kako bi izmirli dugovanja za struju,komunalije itd...

MITA

pre 11 godina

Evropska centralna banka preplaviće tržišta novcem, ali hoće li to dugoročno biti dobro, tek ćemo videti, kaže finansijski stručnjak Fidel Helmer, a prenose regionalni mediji. On je dodao da to može voditi i do rasta inflacije.

MITA

pre 11 godina

Evropska centralna banka preplaviće tržišta novcem, ali hoće li to dugoročno biti dobro, tek ćemo videti, kaže finansijski stručnjak Fidel Helmer, a prenose regionalni mediji. On je dodao da to može voditi i do rasta inflacije.