Utorak, 31.07.2012.

16:25

Poštuje li Srbija verske slobode?

Izveštaj Stejt departmenta o tome da Srbija od svih zemalja u regionu najmanje poštuje verske slobode izazvao je burne reakcije.

Izvor: B92

Poštuje li Srbija verske slobode? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

Zivota Milanovic

pre 11 godina

Uvazeni,jako dobro sam na svojoj kozi osetio kako izgleda verska tolerancija u Srbiji(secivom urezan krst na glavi i vise rupa na stomaku)zbog pripadnosti Hare Krsna zajednici.Napadaci do danas nisu pronadjeni a vise od godine pokusavam bezuspesno da od nadleznih institucija dobijem kopije dokumenata koje je drzava Srbija koristila na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu da nije nada mnom sprovedena verska diskriminacija(to je prva presuda kojom je drzava Srbija osudjena zbog verske diskriminacije).Ova presuda je dokaz da se u Srbiji krse verske slobode.

Dejan

pre 11 godina

Krajem 80-tih u Beogradu si mogao da vidiš Hare Krišna pokret kako ide ulicama i peva o Bogu. Sve je bilo veselo. Da li danas neko sme to da uradi a da ne dobije nož u ledja ili krst na čelo?

Madhva (Hare Krišna)

pre 11 godina

Sa naše (Hare Krišna/Hindu) tačke gledišta, tražimo samo pravo da se upišemo u registar verskih zajednica, tako da možemo da imamo PIB i račun u banci i da jednog lepog dana možemo da imamo objekat uknjižen na ime zajednice, a ne na privatna imena. Takođe da nam se dozvoli da demantujemo, kadagod žuta štampa piše neistine o nama. U Srbiji se stvorila fama o sektama u pod čijom senkom žive mnogi pošteni građani koji su sami sebi odabrali u šta hoće da veruju. Stvorila se slika da Srbijom haraju desetine hiljada sektaških zombija, koji će vam očas oteti dete, isprati mozak i oduzeti stan.
Realno, postoji mala grupa takozvanih satanista i bolesnika, a veliki broj, mirnih vernika, koji su vaši komšije i sugrađani, koji se libe da govore o svojoj veroispovesti.
Života iz Jagodine je 5 puta premlaćivan na kućnom pragu, ima deset uboda u somak i utezan krst na glavi, samo zato što je Hare Krišna. Policija nije otkrila napadače 10 godina od prvog napada. Zamislite da je neko to uradio Pravoslavnom svešteniku u Srbiji?
Eto mi samo tražimo da nas sekularna država jednako kao i ostale građane.

Realko

pre 11 godina

Ne postuju! Ja verujem u svete letece narandzaste krave i niko nece da me prizna kao vernika. Ne znam zasto, imam iste dokaze o postojanju letecih narandzastih krava kao i ovi drugi sto imaju dokaze za postojanje boga. Drzava finsansira pravoslavnu crkvu, daje im pare i zemljiste za hramove, groblja, skole a meni ne daju ni dinar. Gde je tu jednakost i ravnopravnost svih religija?!

Kevemi

pre 11 godina

Ma najtolerantni smo dokle god si pravoslavac a i Srecko moze da se zakune u dete ako treba...zamisli te tolerantne roditelje koji su mu to ime dali!

Misha

pre 11 godina

> i sad cemo opet da prepisemo neki idiotski zakon sa zapada i da razvijamo razne sajentologe.

Nemamo mi potrebe za sajentolozima da bismo imali problema. Istraživanje koje je obelodanio Institut za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, a koje je rađeno u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu, među pripadnicima pravoslavne, katoličke i islamske religije, otkrilo je da su pripadnici sve tri religije skloniji sukobima i manje spremni na praštanje i pomirenje u odnosu na ateiste i agnostike. Najgore rezultate su pokazali “oni koji se deklarišu kao ´ubeđeni vernici koji prihvataju sva učenja svoje religije i po njima se ponašaju´. Potom slede vernici koji ne prihvataju baš sve zahteve svoje vere, a najspremniji praštanju i pomirenju jesu ateisti i agnostici.” (N. Petrović, Psihološke osnove pomirenja, 265, 2005) Psiholog prof. dr. Nebojša Petrović koji je vodio istraživanje, iznosi zaprepašćujuće saznanje da oni koji visoko vrednuju religiju, jesu manje spremni da u protivniku vide ljudsko biće i da mu oproste, nego oni koji se deklarišu kao ateisti ili agnostici. Takođe, istraživanje koje je radio dr. Jovan Čokorilo u Hercegovini (Trebinju i Mostaru), otkrilo je viši nivo autoritarnosti kod pripadnika sve tri religije nego kod ateista. Najautoritarniji su vernici pravoslavne vere, zatim islamske, i potom katoličke, dok su najmanje autoritarni oni koji ne veruju:

http://enlite.org/podaci/slike/autokratija_hercegovina_religija.jpg

Misha

pre 11 godina

> Православље треба прогласити за државну религију.

Ako je pravoslavlje religija od Boga, sam Bog će ga čuvati, nema potrebe da ga čuva država; već će kroz pravoslavlje sam Bog tebe da čuva. A ako nije, onda čuvaj pravoslavlje uz pomoć politike, na isti način kako se čuvao komunizam ili svaka druga ljudska ideologija i verovanje.

U lazi su kratke noge

pre 11 godina

@Djole:
Kako lazes, kako te nije sramota, i ja sam u SAD vec 10 godina, nikad, ali nikad niko mi nije rec jednu prigovorio sto sam ateista, kao i ti, niti mi je ikad, ikad rekao da treba da prihvatim Isusa.
To bi se ovde smatralo nepristojnim i guranjem nosa u privatni zivot.

Number One

pre 11 godina

@djole.. aj ne budali. U SAD imas problema kao ateista.. ma daj ne izmisljaj, zivim u Kanadi 12 godina a i juznije sam jako cesto.

nikola

pre 11 godina

i sad cemo opet da prepisemo neki idiotski zakon sa zapada i da razvijamo razne sajentologe.
priroda religije je da je to nesto apstraktno, verovanje u nesto za sta ne moze da se dokaze da postoji.
posto je nemoguce i nepotrebno zabraniti vekovne religije, treba omoguciti da funkcionisu, ali nam ne trebaju novi tripovi.

Rezolucija 1244

pre 11 godina

@ (anon, 31. jul 2012 21:36)
Boga ti! Pa to nismo znali! A sto nisi nam reko pre nego oni napisu izvestaj?!
Oni nisu samo nas optuzili, nego i nase komsije, pocevsi od Kosova pa Albanije, BiH i Hrvatske!!
Kasno stizes... al ipak, hvala na trudu!

sportmanbg

pre 11 godina

Ja sad bas radim neki Master rad sa temom u vezi Avganistana. To je smesna zemlja koju su Amerikanci pokusali da demokratizuju u poslednjih deset godina. Taj isti Stejt department pise hvalospeve o uspesima Avganistanske vlade u kojoj drzavni sluzbenici, ministri pa cak i potpredsednik drzave ucestvuje u proizvodnji i prodaji Opijuma. Ne treba uzimati uvek za ozbiljno njihove izvestaje, jer cu ciljno pisani kao vrsta pritiska. Pisu kako stotinak ljudi u Srbiji ne moze da registruje svoju crkvu. Ili sto drzava ne prizna kanonski ne priznate drzavne crkve Makedonije i Crne Gore. Taj isti Stejt department je pisao kako na Kosovu postoji vladavina prava i postovanje ljudskih sloboda. Sto je apsurd.

etnarrrp

pre 11 godina

Iskreno, sve hrišćanske crkve, uključujući spc, rkc, zatim, islam, hinduizam i sve ostale inačice raznih "verskih" korporacija za mene su-sekte. Svi možete, blago meni, pod ruku, jer su vam isti ciljevi i motivi. Belog dinara od mene nećete videti za tu maglu, tj., smog koji pokušavate prodati.

Nebeski narod

pre 11 godina

Pa kako ne postuje bre?! Pa Srbija je vjerna drzava, i zato vjernici imaju najvisa moguca prava.
Jer ima kod vas (u Usa) svestenike koji voze Toyaota dzipove, ili monahinje koje setaju sa dzipovima od kafane do kafane? Sigurno da nema! A sta se bunite da kod nas nema slobodu vjere?! Ako niste znali, kod nas pogreb kosta ko kod vas jedan nov auto! A kasa SPC je vec debela nego ono od nase napacene vlade!!
Jel sad u redu?
P.S. Sto se tice drugih vjera, pa to su iz naseg komsiluka, i Srbija nema pravo da se brine za njih, jer nece da se pomesa u tudje poslove!

Bonobo

pre 11 godina

1. Ili je samo jedna religija istinita a sve ostale lažne ili su sve religije potpuno lažne. Nema treće! Nemoguće je da su, recimo, i pravoslavlje i islam u isto vreme jednako istinite. Čista logika.
2. Ako je to tako, a jeste, mi u najboljem slučaju iz budžeta finansiramo 6 organizovanih prevarantskih grupa od 7 zakonom priznatih tradicionalnih religija u Srbiji.
3. Da je ovo zbilja sekularna država ona bi morala da traži nekakav materijalni dokaz za bajkovita učenja bilo koje verske organizacije. Kako ni jedna religija nigde i nikad nije pružila nikakav dokaz onda bi trebalo razmisliti o ograničavanju njihovog javnog delovanja. Ovako ispada da smo zabranili rad Milanu Tarotu, koji isto tako nema nikakve dokaze, a dozvoljavamo nesmetan rad za minimum 6 gore navedenih organizovanih grupa koje se već dugo bave teškim obmanama, manipulacijama, iznudama, pedofilijom, šovinizmom, sakaćenjem dečjih genitalija, neplaćanjem poreza...
4. Da stvar bude još gora, mi te organizacije finansiramo iz budžeta RS.
5. Ne želim da budem isključiv i da bilo kome ograničavam da veruje u bilo šta, ali logika neumoljivo kaže da je samo jedna, a pre će biti nijedna, tradicionalna istinita. Ako alah postoji onda i hrišćani svih fela i Jevreji i svi ostali lažu debelo i iz toga izvlače materijalnu korist i kontrolišu svoje stado mentalnim nasiljem...

@Ateista

pre 11 godina

Онда иди у Америку где ће на сваком долару Бог да те прати ... А када видим мормоне у аутобусу, ставим се у позицију Картмена. Није нам доста ове једне, па нам треба још 1000 да нам отима паре и замлаћује и тако острашћени и затупљени народ?

Sreten

pre 11 godina

Pitam se zbog čega Stejt Department poseže to pitanje u ovom trenutku i treba li svi da postanemo sajentolozi da se ne bi kršila verska prava i slobode.

Jedini pravi nebeski narod!

pre 11 godina

@ (trust no one, 31. jul 2012 21:06)
Brate, sigurno ces naci/sresti u nebo.
Nemoj zaboraviti da ga savjetujes da ne vajda prekrsiti tudje granice! A ako se mora, onda obavezno slediti alternativne puteve.
Lako njima na nebu, na miru i dobrobit, a mi jos uvek moramo zaraditi dnevni hleb uz "zabavu" sa gajbicama, ko sto rece skoro neko od nasih ministra!!

vl4do77

pre 11 godina

Verska sloboda je za mene, a to mi je najvaznije, i sloboda od vere!
Da li neko deli u nekim smislu decu u vrticu, skoli, bilo gde na toj cinjenici koju partiju roditelji biraju? Naravno da ne, zato sto se zna da dete nema pojma o politici. Ali mi tu decu u startu opredelimo religiji kao da oni imaju pojma sta je ta religija, a kamo li roditelji.

Nenad011

pre 11 godina

Pravo pitanje je da li SAD postuju tudje slobode. Kada se da odgovor na to pitanje sve ostalo samo po sebi otpada.
Trebalo bi im traziti diplomu nekog fakulteta za postovanje raznih sloboda, otkada su oni specijalisti po tome, ko ih je izglasao za svetskog kontrolora sloboda.
Ako je to samovoljno onda ni njihova pitanja nemaju sustinsku teznju za pravdom nego isterivanje svojih interesa.

DEDA CVETKO

pre 11 godina

Srbija je isto onako drzava PRAVOSLAVNOG srpskog naroda kao sto je i drzava Izrael drzava jevrejskog naroda. Narodi koju su vekovima proganjani po verskoj, etnickoj i nacionalnoj osnovi IMAJU PUNO PRAVO da u svojoj drzavi objedine sustinu svog verskog, etnickog i narodnog bica.

To, medjutim, niti sada, niti je ikada znacilo da oni koji nisu pravoslavci nemaju u drzavi Srbiji svoja elementarna ljudska prava, koja ukljucuju i pravo na svoju veru i obicaje. Naprotiv, Majka Srbija nikada nije bila nekima majka a nekima maceha. U ovoj zemlji, za razliku od sus(j)eda sa zapada, NIKADA nije postojao nacionalni program da se jedna trecina katolika (ili muslimana, ili jevreja, ili protestanata) pobije, jedna trecina progna, a jedna trecina nasilno preobrati. Cak ni na vrhuncu Milosevicevog "genocida" (sic), niko normalan - caj ni on sam - nije predlagao da sve Albance ili Muslimane treba istrebiti ili prognati iz Srbije.

U ustavu i zakonu drzave Srbije jasno i glasno se navodi da sve ustanovljene religije (Pravoslavlje, Islam, Judeizam, Katolicanstvo, Protestantizam) imaju pravo na jednak tretman i prava i toga se nasa drzava striktno pridrzava. Ne vidim razloga zasto bi u Srbiji pripadnici "crkve" Satanista ili Scientologije imali pravo na jednakost kad se tu uopste i ne radi o religijama vec o najobicnijim sektama koje se baziraju na kontroli misli i volje. A to sto bi nasi "saveznici" koji ubise boga u nama hteli i tu ludacku kosulju da nam namaknu, govori samo za sebe.

DPolitika

pre 11 godina

@pm

U svom komentaru kazes da SPC u Makedoniji radi slobodno, jel to mislis na slobodu kretanja u zatvorskoj celiji gde ste strpali vladiku SPC.

Dalje takozvana MPC je samoproglasenjem nastala od SPC te predstavlja frakciju koja je nastala nakon pobede komunista 1945. tacije 1967 pod Titovom komandom i predstavlja pokusaj da se potisne sve sto je Srpsko iz Makedonije mada nikada nece moci potisnuti da je Srpski car Dusan upravo u Skoplju(glavni grad Srpskog carstva) proglasen za cara i da je DNK osoba(DNK ne mozes promeniti kao sto mozes politcki stav) koje se izjasnjavaju masovno od 1945. kao Makedonci isti kao kod osoba koje se izjasnajvaju kao Srbi.

Interesanto da su im sveci osobe koej su se izjasnajvali kao Srbi.

Sve to ima vise veze sa politikom nego sa religijom kada je u pitanju MPC isto i za samozvanu CPC u Crnoj Gori i vise predstavlja politicko delovanje pa neka se registruju kao politicke partije niko im nebrani.

Zamislite da sada neko proglasi recimo Novosadsku pravoslavnu crkvu(NPC), Macvansku pravoslavnu crkvu(MPC) ili Berlinsku pravoslavnu crkvu(BPC) i trazi registraciju jer eto oni su posebna religija...

Naravoucenije:
Geografski pojam necini religiju niti crkvu a politicko delovanje nije vera.

trust no one

pre 11 godina

Ja samo znam da je moj cukun deda gazio Albaniju i dobio spomenicu,da se sa Srbijom na usnama i pravoslavnim krstom obreo na Krfu,da mi je paradeda bio pravoslavac i Nemacki zarobljenik,da mi je pokojni deda kog sam mnogo voleo bio pravoslavac,da mi je to i otac i ja.Znam da zivim na onome sto su mi ostavili i gradili preci godinama unazad i da nosim njihovo prezime.Znam da sam danas ziv i da ih pominjem jer ni jedan nije bio gej vec je imao svoju porodicu,kleo se u istog boga i voleo ovu istu zemlju Srbiju.Ja ih sve nosim u svom srcu pa onda znate sta mislim o svemu ovome braco Srbi.....

anarchy

pre 11 godina

A onda naravno komentar na to legendarni verski analiticar Zivica Tucic,sta je sa onim drugim verskim analiticarom bese Djordjevic.Valjda ima u ovoj zemlji jos neko ko se razume u ovu tematiku.Inace izvestaj amerikanaca,pogotovu ako se zna kakve je stanje u religiji kod njih,je stvarno jednostran i neobjektivan.

1234

pre 11 godina

Ја стварно не знам шта су се силни атеисти повампирили и нон стоп кукају на СПЦ. Ја док сам се изјашњавала као атеиста, нико ми ни реч није рекао. Сада како се изјашњавам да сам православне вере, доста људи ми то замера, посебно ти атеисти. Баш чудно. Толерантно.

klin

pre 11 godina

Sto se sektaskih i sumnjivih religija tice, necemo ih, sta sad, ako treba dajte na referendum pa da vidimo?
(Igor, 31. jul 2012 19:59)
...
A hoćete socijalu od EU i drugih međunarodnih institucija?

dm

pre 11 godina

A koja je to instanca koja je došla do takvog zaključka? Stejt department?
Zadnja rupa čije me mišljenje interesuje.
Aj mi da napravimo "odelenje" koje procenjuje stanje verskih i civilnih prava po Svetu?
Kredibilno isto kao i mišljnje ovih pacera.

Mirko

pre 11 godina

@milos koji kaze:
"ne treba da prizna CPC i MPC, kada te dve crkve nikad nisu postojale. Ne znam sta su mislili, da ce ako se otcepe da dobiju svoju crkvu?"

Ovo ne razumem, Pa ni srpska crkva ne postoji oduvek, i ona je u u jednom trenutku osnovana i priznata od ostalih crkava, bas kao sto bi trebala i ona da prizna mlade nacionalne crkve.

A da ne govorimo o tome da ni pravoslavna crkva, a ni hriscanstvo ne postoje oduvek.

Petar

pre 11 godina

I jos nesto da dodam za sve ove sto "nece sektaske religije". Ustav Srbije na koji se svakodnevno pozivate u vezi sa Kosovom garantuje slobodu veroispovesti. Takodje i Evropska konvencija o ljudskim pravima koju je Srbija ratifikovala. Ukoliko vam to ne odgovara i "necete sumnjive i sektaske religije" promenite Ustav, proglasite teokratiju kao Iran sto je npr.?
Posto ne shvatate da su pripadnici manjih verskih zajednica takodje gradjani Republike Srbije jednaki kao i vernici SPC.
Potpuno ista diskusija se vodi povodom homosrksualaca jer i njih "necete".
Ustvari vi samo hocete bele, pravoslavne hriscane, vencane sa decom, naravno heteroseksualce. Cistu rasu, drugim recima. Kao jedan brkati cika u Nemackoj pre 70ak godina.

milos

pre 11 godina

@pm
i ne treba da prizna CPC i MPC, kada te dve crkve nikad nisu postojale. Ne znam sta su mislili, da ce ako se otcepe da dobiju svoju crkvu?

ha..

pre 11 godina

ja imam svoju religiju..verujem u nekog svog Boga i ne slažem se sasvim ni sa jednom postojećom verom..imam li pravo da se registrujem? Šalim se,ali ako je u pitanju moje duhovno stanje..šta mi znači registracija? da skupljam sledbenike? bas me boli uvo u šta će ko da veruje..ali valjda je svima najvažniji BROJ sledbenika,jer to povlači možda i neke pare iz budžeta..bljak!

Petar

pre 11 godina

Problem sa CPC i MPC je direktna posledica sumanutog stava SPC da je vera=nacija i da neka nacija ili drzava ne moze da postoji bez nacionalne crkve sto je potpuno suprotno sa hriscanstvom. Vera je duhovna, licna stvar pojedinca a ne drzave/nacije!
Ja sam inace ateista ali smatram da svako ima prava da veruje u sta hoce i ispoveda svoju veru sve dok ne krsi zakon i ugrozava druge.
Hare Krisna treba da se obrati Strazburu ukoliko je povredjena sloboda veroispovesti po evropskoj konvenciji koju je Srbija ratifikovala!

SaleC

pre 11 godina

Ako pričamo o verskim slobodama mislim da je malo pregrubo to baš tako generalizovati kao u tom izveštaju. Sigurno tu ima istine ali ako uporedimo te izveštaje iz nekih susednih zemalja i ovaj prema nama - meni su stvari onda mnogo jasnije u vezi svega toga. Dakle mi smo jednostavno u trendu da se ovakvi izveštaji prema nama pišu po default-u. Sve to ipak znači da verske slobode kod nas još imaju dosta prostora da budu veće, ali više i najviše zbog Srbije jer smo najmešovitija sredina u regionu, ubedljivo, i sa ubedljivo najviše izbeglih i raseljenih lica.

Misha

pre 11 godina

Kako mogu da budu poštovana prava verskih zajednica kada su prema istraživanja Instituta za psihologiju iz Beograda pripadnici malih verskih zajednica najomraženije manjinske grupe, koje se preziru više od homoseksualaca, narkomana, lopova, itd? Pojam sekte je zamenio pojam disidenta iz vremena komunizma. Uvek postoji potreba da se nadje neko žrtveno jagnje, da se mistifikuje i da mu se projektuju oni gresi sa kojima većina ima najviše problema sa svojom savešću. Pogledajte zašta je narod optuživao disidente u vreme komunizma i zašta narod optužuje sektaše danas, pa ćete videti da je to upravo ono što sam narod ima na svojoj savesti kao problem. Pogledajmo šta se sve projektuje sektašima? Narod koji se zavadio sa svim okolnim narodima i sa Zapadom, zamera sektašima da su agresivni! Narod kome institucija braka ulazi u duboku krizu, optužuje sektaše da se na svojim skupovima odaju orgijama. Narod koji je izmanipulisan nacionalizmom i mržnjom optužuje sektaše da truju druge svojom naukom. Itd.

Preacher

pre 11 godina

O verskim slobodama u US, najbolje govori ovaj članak, http://www.infowars.com/church-blocks-black-couples-wedding u kojemu se vidi kako je u Prvoj baptističkoj crkvi kristalnih izvora, Jackson, Missisipi, US, praktički zabranjeno crnim parovima da se venčavaju. Pa onda zaboga, gde su tu verske slobode, a možda i rasne?
Da li je uopšte moralno druge podvrgavati sudu prema određenim kriterijumima, kada sam kritičar ne zadovoljava minimum svojih visokih zahteva.
O drugim zemljama poput Bahreina, Yemena, Saudi Arabije, gde se šiitska manjina podvrgava nemilosrdnim verskim i političkim pogromima da i ne govorimo. Ili, pitanje Kosova gde se pravoslavna i katolička manjina proganja, a njihove bogomolje pale.
Biće pre da je kriterijum za poštovanje ili nepoštovanje verskih prava po State Departmentu, prijateljstvo i bliskost lokalnog režima sa samim State Departmentom.

Zdravko

pre 11 godina

Kažu da su na kosovu zabeleženi izolovani slučajevi kamenovanja srpskih vernika. A kome drugom u Evropi pada na pamet da kamenuje pripadnike druge vere? Samim tim to je ozbiljan problem a ne izolovan slučaj.

Igor

pre 11 godina

Mislim da postuje daleko vise neko razvijene zemlje zapadne evrope, Amerika, a pogotovo islamske zemlje i zemlje u Aziji...

Sto se sektaskih i sumnjivih religija tice, necemo ih, sta sad, ako treba dajte na referendum pa da vidimo?

A to da je SPC povlascena smatram da mozda nije prijatno nekima ali ovo je zemlja Srbija, 85% stanovnistva su pravoslavni hriscani, ne znam sta drugo ocekujete.

daar

pre 11 godina

Ne. Mozda ih postuje po zakonima, ali dokle god se propagira da je svaki srbin pravoslavac i da ako nisi vernik onda si satana, slobode nece biti.

Vitez Koja

pre 11 godina

Srbija ne poštuje nikakve slobode, pa ni verske. Kao i u svim drugim oblastima društvenog života, tako je veru u Srbiji monopolizovalo sveštenstvo SPC. Ono je jedino slobodno da radi šta hoće, progoni ljude i novinare koji se usude da pisnu nešto drugačije, troši silne pare poreskih obveznika, ne plaća ili taji porez, dok ostali, mahom katolici i muslimani, uglavnom ćute i klimaju glavom kako bi se ogrebali o koju mrvu kolača koji daje država. Da sumiram, SPC je neka vrsta Miškovića u oblasti vere. Ne postoji nikakav verski pluralizam, i State Department je to samo konstatovao. Ne vidim razog za buku osim što su ovde alergični na sve što dolazi iz SAD. Iskreno, sve što tamo piše o Srbiji mi i sami znamo da je istina.

Đole

pre 11 godina

Evo malo o tim "verskim slobodama" u toj istoj Americi koja nas pljuje.

Ja sam ateista i srećem se povremeno sa minornim problemima u Srbiji, poput iščuđavanja ljudi, ali to je sve.
Došao sam u Ameriku na razmenu i ovde se bukvalno plašim da kažem da sam ateista, jer se to ovde ne prihvata kao validan termin. Bukvalno sam svaki dan pod pritiscima "da prihvatim Isusa" i svaki dan mi pojedinci serviraju priče kako ne mogu da se uklopim u društvo ako nisam religiozan. Neki kada vide da nema vajde od toga počnu i sa vređanjem.

Toliko o "verskim slobodama" u SAD. U Srbiji se osećam 10x lagodnije kao ateista nego ovde. Oni očigledno slobodu veroispovesti shvataju samo kao slobodu da izabereš jedan od ponuđenih odgovora, a ne i kao slobodu od ne prihvatanja bilo kakve religije. Sramotno za šta nas optužuju.

Slobodan gradjanin

pre 11 godina

Pitajte pripadnike malih verskih zajednica da li mogu da iznajme svaku salu koju bi zeleli, da li mogu dobiti termin na radiju, da li im neko razbija prozore i pise pretece poruke po zidovima.
Ne moze se unistavanje bogomolja SPC na Kosovu kompenzovati tako sto cemo reci, e kad se niko ne buni u nasu korist ne damo ni mi njima sve sta bi zeleli. Takvo razmisljanje, prosto receno, niti je zrelo niti je pravedno da sluzi kao obrazac drustvenog odnosa prema neduznim verskim manjinama i njihovim clanovima koji su lojalni gradjani ovog drustva.

Mirko

pre 11 godina

Ne može niko da me ubedi da u Hrvatskoj ili na Kosovu ima više verske slobode nego kod nas. Možda su Amerikanci došli do tog zaključka pošto su se nacionalne manjine žalile, iz Hrvatske kao ni sa Kosova ne stizu žalbe pošto su oni sve pravoslavce proterali pa nema ko da se žali.

Igor

pre 11 godina

Nije mi jasno zbog čega Srbija po svemu mora da bude posebna i mimo sveta. Zakon naprosto nije dobar, čim verske zajednice deli na tradicionalne i ostale. To vam je kao onaj čuveni pleonastički član Ustava koji kaže da je Srbija država Srba i svih svojih građana. A šta su onda, molim vas, Srbi? Marsovci? Ili to znači da Srbija pripada i onim Srbima koji nemaju njeno državljanstvo? Neće biti. Oprostite na iskrenosti, ali to što nekom gramzivom popu ne odgovara da prosečan Srbin bude Hare Krišna ili Jehovin Svedok, to je njegov problem. Svačija "vera" bi trebalo da se može registrovati, uključujući udruženje ateista.

A mislite da zante nesto

pre 11 godina

Kakvo ste vi ljudi neinformisani i totalno nista ne znate. Samoproklamovane crkve, CPC i MPC, ne priznaje NIKO u svetu, nepriznaje ih ni SVEVASELJENSKI sabor, a ne SPC!!!

viki

pre 11 godina

Zanimljivo,
Pise se o Hari Krisna, a niko da se potrudi i baci malo svetla zasto SPC negira/ignorise MPC i CPC koje imaju stotine puta vise pristalica nego Hari Krisna

borko

pre 11 godina

Jedina- i jedina, da podvučem svoje vidjenje- tzv. verska tolerancija je situacija kada su sve- sve- verske zajednice jednake pred zakonom. Princip da postoje tradicionalne verske zajednice i one koje to nisu u velikoj meri otežava da se uspostavi ovakvo stanje... kako male verske zajednice mogu jednog dana, za sto ili dvesto godina da postanu tradicija, ako im se ne dozvoli da načine prve korake? Svako mora da ima pravo da veruje u ono što smatra svetim, ili da ne veruje ni u šta... i da u tome bude potpuno slobodan... u našem društvu i našoj državi to je jako teško, zbog favorizovanja tradicionalnih verskih zajednica, a posebno SPC, ali to je stvar politike i stvaranja javnog mnjenja u poslednih dvadeset pet godina... to bi sada trebalo nekako ispravljati... ali najjednostavniji način je da se dozvoli apsolutna sloboda veroispovesti, bez ograničenja, i ne bi bilo nikakvih problema...
to uopšte nije neki veliki problem kako bi moglo da se predstavi, samo ako postoji volja da se pitanje reši- e sad, postojanje te volje i interesa u politici i visokim krugovima nekih najuticajnih crkava, to je ključ...ono, odnos države i crkve, staro pitanje... država Srbija bi morala da se modernizuje u ovom smislu, u odnosu na vizantijsku ideju simfonije, koja se provlači negde u pozadini...

asd

pre 11 godina

Ko da je ovo neka novost. Ne daj boze da se neko javno izjasni kao bilo sta drugo nego pravoslavni hriscanin, a kamoli tek ateista.
Odma bi ga neki napumpani majmun nasao i ubio.

pm

pre 11 godina

Naravno da Srbija ne poštuje verske slobode a ima i dvostruke aršine. Primer Makedonije i Makedonske pravoslavne crkve u Srbiji: U Srbiji živi oko 40.000 Makedonaca. U Makedoniji živi oko 40.000 Srba. Znači, približno isti broj. U Makedonji Srpska pravoslavna crkva radi nesmetano. U Srbiji Makedonks pravoslavna crkva nije priznata. Kako to drugačije protumačiti nego kao nepoštovanje verskih sloboda a i pripadnika manjina u Srbiji.

Mirko

pre 11 godina

Ne može niko da me ubedi da u Hrvatskoj ili na Kosovu ima više verske slobode nego kod nas. Možda su Amerikanci došli do tog zaključka pošto su se nacionalne manjine žalile, iz Hrvatske kao ni sa Kosova ne stizu žalbe pošto su oni sve pravoslavce proterali pa nema ko da se žali.

A mislite da zante nesto

pre 11 godina

Kakvo ste vi ljudi neinformisani i totalno nista ne znate. Samoproklamovane crkve, CPC i MPC, ne priznaje NIKO u svetu, nepriznaje ih ni SVEVASELJENSKI sabor, a ne SPC!!!

pm

pre 11 godina

Naravno da Srbija ne poštuje verske slobode a ima i dvostruke aršine. Primer Makedonije i Makedonske pravoslavne crkve u Srbiji: U Srbiji živi oko 40.000 Makedonaca. U Makedoniji živi oko 40.000 Srba. Znači, približno isti broj. U Makedonji Srpska pravoslavna crkva radi nesmetano. U Srbiji Makedonks pravoslavna crkva nije priznata. Kako to drugačije protumačiti nego kao nepoštovanje verskih sloboda a i pripadnika manjina u Srbiji.

Igor

pre 11 godina

Nije mi jasno zbog čega Srbija po svemu mora da bude posebna i mimo sveta. Zakon naprosto nije dobar, čim verske zajednice deli na tradicionalne i ostale. To vam je kao onaj čuveni pleonastički član Ustava koji kaže da je Srbija država Srba i svih svojih građana. A šta su onda, molim vas, Srbi? Marsovci? Ili to znači da Srbija pripada i onim Srbima koji nemaju njeno državljanstvo? Neće biti. Oprostite na iskrenosti, ali to što nekom gramzivom popu ne odgovara da prosečan Srbin bude Hare Krišna ili Jehovin Svedok, to je njegov problem. Svačija "vera" bi trebalo da se može registrovati, uključujući udruženje ateista.

Đole

pre 11 godina

Evo malo o tim "verskim slobodama" u toj istoj Americi koja nas pljuje.

Ja sam ateista i srećem se povremeno sa minornim problemima u Srbiji, poput iščuđavanja ljudi, ali to je sve.
Došao sam u Ameriku na razmenu i ovde se bukvalno plašim da kažem da sam ateista, jer se to ovde ne prihvata kao validan termin. Bukvalno sam svaki dan pod pritiscima "da prihvatim Isusa" i svaki dan mi pojedinci serviraju priče kako ne mogu da se uklopim u društvo ako nisam religiozan. Neki kada vide da nema vajde od toga počnu i sa vređanjem.

Toliko o "verskim slobodama" u SAD. U Srbiji se osećam 10x lagodnije kao ateista nego ovde. Oni očigledno slobodu veroispovesti shvataju samo kao slobodu da izabereš jedan od ponuđenih odgovora, a ne i kao slobodu od ne prihvatanja bilo kakve religije. Sramotno za šta nas optužuju.

daar

pre 11 godina

Ne. Mozda ih postuje po zakonima, ali dokle god se propagira da je svaki srbin pravoslavac i da ako nisi vernik onda si satana, slobode nece biti.

Vitez Koja

pre 11 godina

Srbija ne poštuje nikakve slobode, pa ni verske. Kao i u svim drugim oblastima društvenog života, tako je veru u Srbiji monopolizovalo sveštenstvo SPC. Ono je jedino slobodno da radi šta hoće, progoni ljude i novinare koji se usude da pisnu nešto drugačije, troši silne pare poreskih obveznika, ne plaća ili taji porez, dok ostali, mahom katolici i muslimani, uglavnom ćute i klimaju glavom kako bi se ogrebali o koju mrvu kolača koji daje država. Da sumiram, SPC je neka vrsta Miškovića u oblasti vere. Ne postoji nikakav verski pluralizam, i State Department je to samo konstatovao. Ne vidim razog za buku osim što su ovde alergični na sve što dolazi iz SAD. Iskreno, sve što tamo piše o Srbiji mi i sami znamo da je istina.

Misha

pre 11 godina

Kako mogu da budu poštovana prava verskih zajednica kada su prema istraživanja Instituta za psihologiju iz Beograda pripadnici malih verskih zajednica najomraženije manjinske grupe, koje se preziru više od homoseksualaca, narkomana, lopova, itd? Pojam sekte je zamenio pojam disidenta iz vremena komunizma. Uvek postoji potreba da se nadje neko žrtveno jagnje, da se mistifikuje i da mu se projektuju oni gresi sa kojima većina ima najviše problema sa svojom savešću. Pogledajte zašta je narod optuživao disidente u vreme komunizma i zašta narod optužuje sektaše danas, pa ćete videti da je to upravo ono što sam narod ima na svojoj savesti kao problem. Pogledajmo šta se sve projektuje sektašima? Narod koji se zavadio sa svim okolnim narodima i sa Zapadom, zamera sektašima da su agresivni! Narod kome institucija braka ulazi u duboku krizu, optužuje sektaše da se na svojim skupovima odaju orgijama. Narod koji je izmanipulisan nacionalizmom i mržnjom optužuje sektaše da truju druge svojom naukom. Itd.

borko

pre 11 godina

Jedina- i jedina, da podvučem svoje vidjenje- tzv. verska tolerancija je situacija kada su sve- sve- verske zajednice jednake pred zakonom. Princip da postoje tradicionalne verske zajednice i one koje to nisu u velikoj meri otežava da se uspostavi ovakvo stanje... kako male verske zajednice mogu jednog dana, za sto ili dvesto godina da postanu tradicija, ako im se ne dozvoli da načine prve korake? Svako mora da ima pravo da veruje u ono što smatra svetim, ili da ne veruje ni u šta... i da u tome bude potpuno slobodan... u našem društvu i našoj državi to je jako teško, zbog favorizovanja tradicionalnih verskih zajednica, a posebno SPC, ali to je stvar politike i stvaranja javnog mnjenja u poslednih dvadeset pet godina... to bi sada trebalo nekako ispravljati... ali najjednostavniji način je da se dozvoli apsolutna sloboda veroispovesti, bez ograničenja, i ne bi bilo nikakvih problema...
to uopšte nije neki veliki problem kako bi moglo da se predstavi, samo ako postoji volja da se pitanje reši- e sad, postojanje te volje i interesa u politici i visokim krugovima nekih najuticajnih crkava, to je ključ...ono, odnos države i crkve, staro pitanje... država Srbija bi morala da se modernizuje u ovom smislu, u odnosu na vizantijsku ideju simfonije, koja se provlači negde u pozadini...

Slobodan gradjanin

pre 11 godina

Pitajte pripadnike malih verskih zajednica da li mogu da iznajme svaku salu koju bi zeleli, da li mogu dobiti termin na radiju, da li im neko razbija prozore i pise pretece poruke po zidovima.
Ne moze se unistavanje bogomolja SPC na Kosovu kompenzovati tako sto cemo reci, e kad se niko ne buni u nasu korist ne damo ni mi njima sve sta bi zeleli. Takvo razmisljanje, prosto receno, niti je zrelo niti je pravedno da sluzi kao obrazac drustvenog odnosa prema neduznim verskim manjinama i njihovim clanovima koji su lojalni gradjani ovog drustva.

Zdravko

pre 11 godina

Kažu da su na kosovu zabeleženi izolovani slučajevi kamenovanja srpskih vernika. A kome drugom u Evropi pada na pamet da kamenuje pripadnike druge vere? Samim tim to je ozbiljan problem a ne izolovan slučaj.

asd

pre 11 godina

Ko da je ovo neka novost. Ne daj boze da se neko javno izjasni kao bilo sta drugo nego pravoslavni hriscanin, a kamoli tek ateista.
Odma bi ga neki napumpani majmun nasao i ubio.

Petar

pre 11 godina

Problem sa CPC i MPC je direktna posledica sumanutog stava SPC da je vera=nacija i da neka nacija ili drzava ne moze da postoji bez nacionalne crkve sto je potpuno suprotno sa hriscanstvom. Vera je duhovna, licna stvar pojedinca a ne drzave/nacije!
Ja sam inace ateista ali smatram da svako ima prava da veruje u sta hoce i ispoveda svoju veru sve dok ne krsi zakon i ugrozava druge.
Hare Krisna treba da se obrati Strazburu ukoliko je povredjena sloboda veroispovesti po evropskoj konvenciji koju je Srbija ratifikovala!

viki

pre 11 godina

Zanimljivo,
Pise se o Hari Krisna, a niko da se potrudi i baci malo svetla zasto SPC negira/ignorise MPC i CPC koje imaju stotine puta vise pristalica nego Hari Krisna

Petar

pre 11 godina

I jos nesto da dodam za sve ove sto "nece sektaske religije". Ustav Srbije na koji se svakodnevno pozivate u vezi sa Kosovom garantuje slobodu veroispovesti. Takodje i Evropska konvencija o ljudskim pravima koju je Srbija ratifikovala. Ukoliko vam to ne odgovara i "necete sumnjive i sektaske religije" promenite Ustav, proglasite teokratiju kao Iran sto je npr.?
Posto ne shvatate da su pripadnici manjih verskih zajednica takodje gradjani Republike Srbije jednaki kao i vernici SPC.
Potpuno ista diskusija se vodi povodom homosrksualaca jer i njih "necete".
Ustvari vi samo hocete bele, pravoslavne hriscane, vencane sa decom, naravno heteroseksualce. Cistu rasu, drugim recima. Kao jedan brkati cika u Nemackoj pre 70ak godina.

Mirko

pre 11 godina

@milos koji kaze:
"ne treba da prizna CPC i MPC, kada te dve crkve nikad nisu postojale. Ne znam sta su mislili, da ce ako se otcepe da dobiju svoju crkvu?"

Ovo ne razumem, Pa ni srpska crkva ne postoji oduvek, i ona je u u jednom trenutku osnovana i priznata od ostalih crkava, bas kao sto bi trebala i ona da prizna mlade nacionalne crkve.

A da ne govorimo o tome da ni pravoslavna crkva, a ni hriscanstvo ne postoje oduvek.

klin

pre 11 godina

Sto se sektaskih i sumnjivih religija tice, necemo ih, sta sad, ako treba dajte na referendum pa da vidimo?
(Igor, 31. jul 2012 19:59)
...
A hoćete socijalu od EU i drugih međunarodnih institucija?

Preacher

pre 11 godina

O verskim slobodama u US, najbolje govori ovaj članak, http://www.infowars.com/church-blocks-black-couples-wedding u kojemu se vidi kako je u Prvoj baptističkoj crkvi kristalnih izvora, Jackson, Missisipi, US, praktički zabranjeno crnim parovima da se venčavaju. Pa onda zaboga, gde su tu verske slobode, a možda i rasne?
Da li je uopšte moralno druge podvrgavati sudu prema određenim kriterijumima, kada sam kritičar ne zadovoljava minimum svojih visokih zahteva.
O drugim zemljama poput Bahreina, Yemena, Saudi Arabije, gde se šiitska manjina podvrgava nemilosrdnim verskim i političkim pogromima da i ne govorimo. Ili, pitanje Kosova gde se pravoslavna i katolička manjina proganja, a njihove bogomolje pale.
Biće pre da je kriterijum za poštovanje ili nepoštovanje verskih prava po State Departmentu, prijateljstvo i bliskost lokalnog režima sa samim State Departmentom.

dm

pre 11 godina

A koja je to instanca koja je došla do takvog zaključka? Stejt department?
Zadnja rupa čije me mišljenje interesuje.
Aj mi da napravimo "odelenje" koje procenjuje stanje verskih i civilnih prava po Svetu?
Kredibilno isto kao i mišljnje ovih pacera.

ha..

pre 11 godina

ja imam svoju religiju..verujem u nekog svog Boga i ne slažem se sasvim ni sa jednom postojećom verom..imam li pravo da se registrujem? Šalim se,ali ako je u pitanju moje duhovno stanje..šta mi znači registracija? da skupljam sledbenike? bas me boli uvo u šta će ko da veruje..ali valjda je svima najvažniji BROJ sledbenika,jer to povlači možda i neke pare iz budžeta..bljak!

Igor

pre 11 godina

Mislim da postuje daleko vise neko razvijene zemlje zapadne evrope, Amerika, a pogotovo islamske zemlje i zemlje u Aziji...

Sto se sektaskih i sumnjivih religija tice, necemo ih, sta sad, ako treba dajte na referendum pa da vidimo?

A to da je SPC povlascena smatram da mozda nije prijatno nekima ali ovo je zemlja Srbija, 85% stanovnistva su pravoslavni hriscani, ne znam sta drugo ocekujete.

1234

pre 11 godina

Ја стварно не знам шта су се силни атеисти повампирили и нон стоп кукају на СПЦ. Ја док сам се изјашњавала као атеиста, нико ми ни реч није рекао. Сада како се изјашњавам да сам православне вере, доста људи ми то замера, посебно ти атеисти. Баш чудно. Толерантно.

trust no one

pre 11 godina

Ja samo znam da je moj cukun deda gazio Albaniju i dobio spomenicu,da se sa Srbijom na usnama i pravoslavnim krstom obreo na Krfu,da mi je paradeda bio pravoslavac i Nemacki zarobljenik,da mi je pokojni deda kog sam mnogo voleo bio pravoslavac,da mi je to i otac i ja.Znam da zivim na onome sto su mi ostavili i gradili preci godinama unazad i da nosim njihovo prezime.Znam da sam danas ziv i da ih pominjem jer ni jedan nije bio gej vec je imao svoju porodicu,kleo se u istog boga i voleo ovu istu zemlju Srbiju.Ja ih sve nosim u svom srcu pa onda znate sta mislim o svemu ovome braco Srbi.....

DEDA CVETKO

pre 11 godina

Srbija je isto onako drzava PRAVOSLAVNOG srpskog naroda kao sto je i drzava Izrael drzava jevrejskog naroda. Narodi koju su vekovima proganjani po verskoj, etnickoj i nacionalnoj osnovi IMAJU PUNO PRAVO da u svojoj drzavi objedine sustinu svog verskog, etnickog i narodnog bica.

To, medjutim, niti sada, niti je ikada znacilo da oni koji nisu pravoslavci nemaju u drzavi Srbiji svoja elementarna ljudska prava, koja ukljucuju i pravo na svoju veru i obicaje. Naprotiv, Majka Srbija nikada nije bila nekima majka a nekima maceha. U ovoj zemlji, za razliku od sus(j)eda sa zapada, NIKADA nije postojao nacionalni program da se jedna trecina katolika (ili muslimana, ili jevreja, ili protestanata) pobije, jedna trecina progna, a jedna trecina nasilno preobrati. Cak ni na vrhuncu Milosevicevog "genocida" (sic), niko normalan - caj ni on sam - nije predlagao da sve Albance ili Muslimane treba istrebiti ili prognati iz Srbije.

U ustavu i zakonu drzave Srbije jasno i glasno se navodi da sve ustanovljene religije (Pravoslavlje, Islam, Judeizam, Katolicanstvo, Protestantizam) imaju pravo na jednak tretman i prava i toga se nasa drzava striktno pridrzava. Ne vidim razloga zasto bi u Srbiji pripadnici "crkve" Satanista ili Scientologije imali pravo na jednakost kad se tu uopste i ne radi o religijama vec o najobicnijim sektama koje se baziraju na kontroli misli i volje. A to sto bi nasi "saveznici" koji ubise boga u nama hteli i tu ludacku kosulju da nam namaknu, govori samo za sebe.

etnarrrp

pre 11 godina

Iskreno, sve hrišćanske crkve, uključujući spc, rkc, zatim, islam, hinduizam i sve ostale inačice raznih "verskih" korporacija za mene su-sekte. Svi možete, blago meni, pod ruku, jer su vam isti ciljevi i motivi. Belog dinara od mene nećete videti za tu maglu, tj., smog koji pokušavate prodati.

milos

pre 11 godina

@pm
i ne treba da prizna CPC i MPC, kada te dve crkve nikad nisu postojale. Ne znam sta su mislili, da ce ako se otcepe da dobiju svoju crkvu?

U lazi su kratke noge

pre 11 godina

@Djole:
Kako lazes, kako te nije sramota, i ja sam u SAD vec 10 godina, nikad, ali nikad niko mi nije rec jednu prigovorio sto sam ateista, kao i ti, niti mi je ikad, ikad rekao da treba da prihvatim Isusa.
To bi se ovde smatralo nepristojnim i guranjem nosa u privatni zivot.

sportmanbg

pre 11 godina

Ja sad bas radim neki Master rad sa temom u vezi Avganistana. To je smesna zemlja koju su Amerikanci pokusali da demokratizuju u poslednjih deset godina. Taj isti Stejt department pise hvalospeve o uspesima Avganistanske vlade u kojoj drzavni sluzbenici, ministri pa cak i potpredsednik drzave ucestvuje u proizvodnji i prodaji Opijuma. Ne treba uzimati uvek za ozbiljno njihove izvestaje, jer cu ciljno pisani kao vrsta pritiska. Pisu kako stotinak ljudi u Srbiji ne moze da registruje svoju crkvu. Ili sto drzava ne prizna kanonski ne priznate drzavne crkve Makedonije i Crne Gore. Taj isti Stejt department je pisao kako na Kosovu postoji vladavina prava i postovanje ljudskih sloboda. Sto je apsurd.

SaleC

pre 11 godina

Ako pričamo o verskim slobodama mislim da je malo pregrubo to baš tako generalizovati kao u tom izveštaju. Sigurno tu ima istine ali ako uporedimo te izveštaje iz nekih susednih zemalja i ovaj prema nama - meni su stvari onda mnogo jasnije u vezi svega toga. Dakle mi smo jednostavno u trendu da se ovakvi izveštaji prema nama pišu po default-u. Sve to ipak znači da verske slobode kod nas još imaju dosta prostora da budu veće, ali više i najviše zbog Srbije jer smo najmešovitija sredina u regionu, ubedljivo, i sa ubedljivo najviše izbeglih i raseljenih lica.

Bonobo

pre 11 godina

1. Ili je samo jedna religija istinita a sve ostale lažne ili su sve religije potpuno lažne. Nema treće! Nemoguće je da su, recimo, i pravoslavlje i islam u isto vreme jednako istinite. Čista logika.
2. Ako je to tako, a jeste, mi u najboljem slučaju iz budžeta finansiramo 6 organizovanih prevarantskih grupa od 7 zakonom priznatih tradicionalnih religija u Srbiji.
3. Da je ovo zbilja sekularna država ona bi morala da traži nekakav materijalni dokaz za bajkovita učenja bilo koje verske organizacije. Kako ni jedna religija nigde i nikad nije pružila nikakav dokaz onda bi trebalo razmisliti o ograničavanju njihovog javnog delovanja. Ovako ispada da smo zabranili rad Milanu Tarotu, koji isto tako nema nikakve dokaze, a dozvoljavamo nesmetan rad za minimum 6 gore navedenih organizovanih grupa koje se već dugo bave teškim obmanama, manipulacijama, iznudama, pedofilijom, šovinizmom, sakaćenjem dečjih genitalija, neplaćanjem poreza...
4. Da stvar bude još gora, mi te organizacije finansiramo iz budžeta RS.
5. Ne želim da budem isključiv i da bilo kome ograničavam da veruje u bilo šta, ali logika neumoljivo kaže da je samo jedna, a pre će biti nijedna, tradicionalna istinita. Ako alah postoji onda i hrišćani svih fela i Jevreji i svi ostali lažu debelo i iz toga izvlače materijalnu korist i kontrolišu svoje stado mentalnim nasiljem...

Nenad011

pre 11 godina

Pravo pitanje je da li SAD postuju tudje slobode. Kada se da odgovor na to pitanje sve ostalo samo po sebi otpada.
Trebalo bi im traziti diplomu nekog fakulteta za postovanje raznih sloboda, otkada su oni specijalisti po tome, ko ih je izglasao za svetskog kontrolora sloboda.
Ako je to samovoljno onda ni njihova pitanja nemaju sustinsku teznju za pravdom nego isterivanje svojih interesa.

Nebeski narod

pre 11 godina

Pa kako ne postuje bre?! Pa Srbija je vjerna drzava, i zato vjernici imaju najvisa moguca prava.
Jer ima kod vas (u Usa) svestenike koji voze Toyaota dzipove, ili monahinje koje setaju sa dzipovima od kafane do kafane? Sigurno da nema! A sta se bunite da kod nas nema slobodu vjere?! Ako niste znali, kod nas pogreb kosta ko kod vas jedan nov auto! A kasa SPC je vec debela nego ono od nase napacene vlade!!
Jel sad u redu?
P.S. Sto se tice drugih vjera, pa to su iz naseg komsiluka, i Srbija nema pravo da se brine za njih, jer nece da se pomesa u tudje poslove!

vl4do77

pre 11 godina

Verska sloboda je za mene, a to mi je najvaznije, i sloboda od vere!
Da li neko deli u nekim smislu decu u vrticu, skoli, bilo gde na toj cinjenici koju partiju roditelji biraju? Naravno da ne, zato sto se zna da dete nema pojma o politici. Ali mi tu decu u startu opredelimo religiji kao da oni imaju pojma sta je ta religija, a kamo li roditelji.

@Ateista

pre 11 godina

Онда иди у Америку где ће на сваком долару Бог да те прати ... А када видим мормоне у аутобусу, ставим се у позицију Картмена. Није нам доста ове једне, па нам треба још 1000 да нам отима паре и замлаћује и тако острашћени и затупљени народ?

Sreten

pre 11 godina

Pitam se zbog čega Stejt Department poseže to pitanje u ovom trenutku i treba li svi da postanemo sajentolozi da se ne bi kršila verska prava i slobode.

DPolitika

pre 11 godina

@pm

U svom komentaru kazes da SPC u Makedoniji radi slobodno, jel to mislis na slobodu kretanja u zatvorskoj celiji gde ste strpali vladiku SPC.

Dalje takozvana MPC je samoproglasenjem nastala od SPC te predstavlja frakciju koja je nastala nakon pobede komunista 1945. tacije 1967 pod Titovom komandom i predstavlja pokusaj da se potisne sve sto je Srpsko iz Makedonije mada nikada nece moci potisnuti da je Srpski car Dusan upravo u Skoplju(glavni grad Srpskog carstva) proglasen za cara i da je DNK osoba(DNK ne mozes promeniti kao sto mozes politcki stav) koje se izjasnjavaju masovno od 1945. kao Makedonci isti kao kod osoba koje se izjasnajvaju kao Srbi.

Interesanto da su im sveci osobe koej su se izjasnajvali kao Srbi.

Sve to ima vise veze sa politikom nego sa religijom kada je u pitanju MPC isto i za samozvanu CPC u Crnoj Gori i vise predstavlja politicko delovanje pa neka se registruju kao politicke partije niko im nebrani.

Zamislite da sada neko proglasi recimo Novosadsku pravoslavnu crkvu(NPC), Macvansku pravoslavnu crkvu(MPC) ili Berlinsku pravoslavnu crkvu(BPC) i trazi registraciju jer eto oni su posebna religija...

Naravoucenije:
Geografski pojam necini religiju niti crkvu a politicko delovanje nije vera.

Number One

pre 11 godina

@djole.. aj ne budali. U SAD imas problema kao ateista.. ma daj ne izmisljaj, zivim u Kanadi 12 godina a i juznije sam jako cesto.

anarchy

pre 11 godina

A onda naravno komentar na to legendarni verski analiticar Zivica Tucic,sta je sa onim drugim verskim analiticarom bese Djordjevic.Valjda ima u ovoj zemlji jos neko ko se razume u ovu tematiku.Inace izvestaj amerikanaca,pogotovu ako se zna kakve je stanje u religiji kod njih,je stvarno jednostran i neobjektivan.

Rezolucija 1244

pre 11 godina

@ (anon, 31. jul 2012 21:36)
Boga ti! Pa to nismo znali! A sto nisi nam reko pre nego oni napisu izvestaj?!
Oni nisu samo nas optuzili, nego i nase komsije, pocevsi od Kosova pa Albanije, BiH i Hrvatske!!
Kasno stizes... al ipak, hvala na trudu!

Madhva (Hare Krišna)

pre 11 godina

Sa naše (Hare Krišna/Hindu) tačke gledišta, tražimo samo pravo da se upišemo u registar verskih zajednica, tako da možemo da imamo PIB i račun u banci i da jednog lepog dana možemo da imamo objekat uknjižen na ime zajednice, a ne na privatna imena. Takođe da nam se dozvoli da demantujemo, kadagod žuta štampa piše neistine o nama. U Srbiji se stvorila fama o sektama u pod čijom senkom žive mnogi pošteni građani koji su sami sebi odabrali u šta hoće da veruju. Stvorila se slika da Srbijom haraju desetine hiljada sektaških zombija, koji će vam očas oteti dete, isprati mozak i oduzeti stan.
Realno, postoji mala grupa takozvanih satanista i bolesnika, a veliki broj, mirnih vernika, koji su vaši komšije i sugrađani, koji se libe da govore o svojoj veroispovesti.
Života iz Jagodine je 5 puta premlaćivan na kućnom pragu, ima deset uboda u somak i utezan krst na glavi, samo zato što je Hare Krišna. Policija nije otkrila napadače 10 godina od prvog napada. Zamislite da je neko to uradio Pravoslavnom svešteniku u Srbiji?
Eto mi samo tražimo da nas sekularna država jednako kao i ostale građane.

Jedini pravi nebeski narod!

pre 11 godina

@ (trust no one, 31. jul 2012 21:06)
Brate, sigurno ces naci/sresti u nebo.
Nemoj zaboraviti da ga savjetujes da ne vajda prekrsiti tudje granice! A ako se mora, onda obavezno slediti alternativne puteve.
Lako njima na nebu, na miru i dobrobit, a mi jos uvek moramo zaraditi dnevni hleb uz "zabavu" sa gajbicama, ko sto rece skoro neko od nasih ministra!!

nikola

pre 11 godina

i sad cemo opet da prepisemo neki idiotski zakon sa zapada i da razvijamo razne sajentologe.
priroda religije je da je to nesto apstraktno, verovanje u nesto za sta ne moze da se dokaze da postoji.
posto je nemoguce i nepotrebno zabraniti vekovne religije, treba omoguciti da funkcionisu, ali nam ne trebaju novi tripovi.

Realko

pre 11 godina

Ne postuju! Ja verujem u svete letece narandzaste krave i niko nece da me prizna kao vernika. Ne znam zasto, imam iste dokaze o postojanju letecih narandzastih krava kao i ovi drugi sto imaju dokaze za postojanje boga. Drzava finsansira pravoslavnu crkvu, daje im pare i zemljiste za hramove, groblja, skole a meni ne daju ni dinar. Gde je tu jednakost i ravnopravnost svih religija?!

Dejan

pre 11 godina

Krajem 80-tih u Beogradu si mogao da vidiš Hare Krišna pokret kako ide ulicama i peva o Bogu. Sve je bilo veselo. Da li danas neko sme to da uradi a da ne dobije nož u ledja ili krst na čelo?

Misha

pre 11 godina

> Православље треба прогласити за државну религију.

Ako je pravoslavlje religija od Boga, sam Bog će ga čuvati, nema potrebe da ga čuva država; već će kroz pravoslavlje sam Bog tebe da čuva. A ako nije, onda čuvaj pravoslavlje uz pomoć politike, na isti način kako se čuvao komunizam ili svaka druga ljudska ideologija i verovanje.

Misha

pre 11 godina

> i sad cemo opet da prepisemo neki idiotski zakon sa zapada i da razvijamo razne sajentologe.

Nemamo mi potrebe za sajentolozima da bismo imali problema. Istraživanje koje je obelodanio Institut za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, a koje je rađeno u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu, među pripadnicima pravoslavne, katoličke i islamske religije, otkrilo je da su pripadnici sve tri religije skloniji sukobima i manje spremni na praštanje i pomirenje u odnosu na ateiste i agnostike. Najgore rezultate su pokazali “oni koji se deklarišu kao ´ubeđeni vernici koji prihvataju sva učenja svoje religije i po njima se ponašaju´. Potom slede vernici koji ne prihvataju baš sve zahteve svoje vere, a najspremniji praštanju i pomirenju jesu ateisti i agnostici.” (N. Petrović, Psihološke osnove pomirenja, 265, 2005) Psiholog prof. dr. Nebojša Petrović koji je vodio istraživanje, iznosi zaprepašćujuće saznanje da oni koji visoko vrednuju religiju, jesu manje spremni da u protivniku vide ljudsko biće i da mu oproste, nego oni koji se deklarišu kao ateisti ili agnostici. Takođe, istraživanje koje je radio dr. Jovan Čokorilo u Hercegovini (Trebinju i Mostaru), otkrilo je viši nivo autoritarnosti kod pripadnika sve tri religije nego kod ateista. Najautoritarniji su vernici pravoslavne vere, zatim islamske, i potom katoličke, dok su najmanje autoritarni oni koji ne veruju:

http://enlite.org/podaci/slike/autokratija_hercegovina_religija.jpg

Kevemi

pre 11 godina

Ma najtolerantni smo dokle god si pravoslavac a i Srecko moze da se zakune u dete ako treba...zamisli te tolerantne roditelje koji su mu to ime dali!

Zivota Milanovic

pre 11 godina

Uvazeni,jako dobro sam na svojoj kozi osetio kako izgleda verska tolerancija u Srbiji(secivom urezan krst na glavi i vise rupa na stomaku)zbog pripadnosti Hare Krsna zajednici.Napadaci do danas nisu pronadjeni a vise od godine pokusavam bezuspesno da od nadleznih institucija dobijem kopije dokumenata koje je drzava Srbija koristila na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu da nije nada mnom sprovedena verska diskriminacija(to je prva presuda kojom je drzava Srbija osudjena zbog verske diskriminacije).Ova presuda je dokaz da se u Srbiji krse verske slobode.

pm

pre 11 godina

Naravno da Srbija ne poštuje verske slobode a ima i dvostruke aršine. Primer Makedonije i Makedonske pravoslavne crkve u Srbiji: U Srbiji živi oko 40.000 Makedonaca. U Makedoniji živi oko 40.000 Srba. Znači, približno isti broj. U Makedonji Srpska pravoslavna crkva radi nesmetano. U Srbiji Makedonks pravoslavna crkva nije priznata. Kako to drugačije protumačiti nego kao nepoštovanje verskih sloboda a i pripadnika manjina u Srbiji.

viki

pre 11 godina

Zanimljivo,
Pise se o Hari Krisna, a niko da se potrudi i baci malo svetla zasto SPC negira/ignorise MPC i CPC koje imaju stotine puta vise pristalica nego Hari Krisna

Igor

pre 11 godina

Nije mi jasno zbog čega Srbija po svemu mora da bude posebna i mimo sveta. Zakon naprosto nije dobar, čim verske zajednice deli na tradicionalne i ostale. To vam je kao onaj čuveni pleonastički član Ustava koji kaže da je Srbija država Srba i svih svojih građana. A šta su onda, molim vas, Srbi? Marsovci? Ili to znači da Srbija pripada i onim Srbima koji nemaju njeno državljanstvo? Neće biti. Oprostite na iskrenosti, ali to što nekom gramzivom popu ne odgovara da prosečan Srbin bude Hare Krišna ili Jehovin Svedok, to je njegov problem. Svačija "vera" bi trebalo da se može registrovati, uključujući udruženje ateista.

asd

pre 11 godina

Ko da je ovo neka novost. Ne daj boze da se neko javno izjasni kao bilo sta drugo nego pravoslavni hriscanin, a kamoli tek ateista.
Odma bi ga neki napumpani majmun nasao i ubio.

A mislite da zante nesto

pre 11 godina

Kakvo ste vi ljudi neinformisani i totalno nista ne znate. Samoproklamovane crkve, CPC i MPC, ne priznaje NIKO u svetu, nepriznaje ih ni SVEVASELJENSKI sabor, a ne SPC!!!

Igor

pre 11 godina

Mislim da postuje daleko vise neko razvijene zemlje zapadne evrope, Amerika, a pogotovo islamske zemlje i zemlje u Aziji...

Sto se sektaskih i sumnjivih religija tice, necemo ih, sta sad, ako treba dajte na referendum pa da vidimo?

A to da je SPC povlascena smatram da mozda nije prijatno nekima ali ovo je zemlja Srbija, 85% stanovnistva su pravoslavni hriscani, ne znam sta drugo ocekujete.

Mirko

pre 11 godina

Ne može niko da me ubedi da u Hrvatskoj ili na Kosovu ima više verske slobode nego kod nas. Možda su Amerikanci došli do tog zaključka pošto su se nacionalne manjine žalile, iz Hrvatske kao ni sa Kosova ne stizu žalbe pošto su oni sve pravoslavce proterali pa nema ko da se žali.

Vitez Koja

pre 11 godina

Srbija ne poštuje nikakve slobode, pa ni verske. Kao i u svim drugim oblastima društvenog života, tako je veru u Srbiji monopolizovalo sveštenstvo SPC. Ono je jedino slobodno da radi šta hoće, progoni ljude i novinare koji se usude da pisnu nešto drugačije, troši silne pare poreskih obveznika, ne plaća ili taji porez, dok ostali, mahom katolici i muslimani, uglavnom ćute i klimaju glavom kako bi se ogrebali o koju mrvu kolača koji daje država. Da sumiram, SPC je neka vrsta Miškovića u oblasti vere. Ne postoji nikakav verski pluralizam, i State Department je to samo konstatovao. Ne vidim razog za buku osim što su ovde alergični na sve što dolazi iz SAD. Iskreno, sve što tamo piše o Srbiji mi i sami znamo da je istina.

milos

pre 11 godina

@pm
i ne treba da prizna CPC i MPC, kada te dve crkve nikad nisu postojale. Ne znam sta su mislili, da ce ako se otcepe da dobiju svoju crkvu?

Đole

pre 11 godina

Evo malo o tim "verskim slobodama" u toj istoj Americi koja nas pljuje.

Ja sam ateista i srećem se povremeno sa minornim problemima u Srbiji, poput iščuđavanja ljudi, ali to je sve.
Došao sam u Ameriku na razmenu i ovde se bukvalno plašim da kažem da sam ateista, jer se to ovde ne prihvata kao validan termin. Bukvalno sam svaki dan pod pritiscima "da prihvatim Isusa" i svaki dan mi pojedinci serviraju priče kako ne mogu da se uklopim u društvo ako nisam religiozan. Neki kada vide da nema vajde od toga počnu i sa vređanjem.

Toliko o "verskim slobodama" u SAD. U Srbiji se osećam 10x lagodnije kao ateista nego ovde. Oni očigledno slobodu veroispovesti shvataju samo kao slobodu da izabereš jedan od ponuđenih odgovora, a ne i kao slobodu od ne prihvatanja bilo kakve religije. Sramotno za šta nas optužuju.

trust no one

pre 11 godina

Ja samo znam da je moj cukun deda gazio Albaniju i dobio spomenicu,da se sa Srbijom na usnama i pravoslavnim krstom obreo na Krfu,da mi je paradeda bio pravoslavac i Nemacki zarobljenik,da mi je pokojni deda kog sam mnogo voleo bio pravoslavac,da mi je to i otac i ja.Znam da zivim na onome sto su mi ostavili i gradili preci godinama unazad i da nosim njihovo prezime.Znam da sam danas ziv i da ih pominjem jer ni jedan nije bio gej vec je imao svoju porodicu,kleo se u istog boga i voleo ovu istu zemlju Srbiju.Ja ih sve nosim u svom srcu pa onda znate sta mislim o svemu ovome braco Srbi.....

daar

pre 11 godina

Ne. Mozda ih postuje po zakonima, ali dokle god se propagira da je svaki srbin pravoslavac i da ako nisi vernik onda si satana, slobode nece biti.

Misha

pre 11 godina

Kako mogu da budu poštovana prava verskih zajednica kada su prema istraživanja Instituta za psihologiju iz Beograda pripadnici malih verskih zajednica najomraženije manjinske grupe, koje se preziru više od homoseksualaca, narkomana, lopova, itd? Pojam sekte je zamenio pojam disidenta iz vremena komunizma. Uvek postoji potreba da se nadje neko žrtveno jagnje, da se mistifikuje i da mu se projektuju oni gresi sa kojima većina ima najviše problema sa svojom savešću. Pogledajte zašta je narod optuživao disidente u vreme komunizma i zašta narod optužuje sektaše danas, pa ćete videti da je to upravo ono što sam narod ima na svojoj savesti kao problem. Pogledajmo šta se sve projektuje sektašima? Narod koji se zavadio sa svim okolnim narodima i sa Zapadom, zamera sektašima da su agresivni! Narod kome institucija braka ulazi u duboku krizu, optužuje sektaše da se na svojim skupovima odaju orgijama. Narod koji je izmanipulisan nacionalizmom i mržnjom optužuje sektaše da truju druge svojom naukom. Itd.

dm

pre 11 godina

A koja je to instanca koja je došla do takvog zaključka? Stejt department?
Zadnja rupa čije me mišljenje interesuje.
Aj mi da napravimo "odelenje" koje procenjuje stanje verskih i civilnih prava po Svetu?
Kredibilno isto kao i mišljnje ovih pacera.

DEDA CVETKO

pre 11 godina

Srbija je isto onako drzava PRAVOSLAVNOG srpskog naroda kao sto je i drzava Izrael drzava jevrejskog naroda. Narodi koju su vekovima proganjani po verskoj, etnickoj i nacionalnoj osnovi IMAJU PUNO PRAVO da u svojoj drzavi objedine sustinu svog verskog, etnickog i narodnog bica.

To, medjutim, niti sada, niti je ikada znacilo da oni koji nisu pravoslavci nemaju u drzavi Srbiji svoja elementarna ljudska prava, koja ukljucuju i pravo na svoju veru i obicaje. Naprotiv, Majka Srbija nikada nije bila nekima majka a nekima maceha. U ovoj zemlji, za razliku od sus(j)eda sa zapada, NIKADA nije postojao nacionalni program da se jedna trecina katolika (ili muslimana, ili jevreja, ili protestanata) pobije, jedna trecina progna, a jedna trecina nasilno preobrati. Cak ni na vrhuncu Milosevicevog "genocida" (sic), niko normalan - caj ni on sam - nije predlagao da sve Albance ili Muslimane treba istrebiti ili prognati iz Srbije.

U ustavu i zakonu drzave Srbije jasno i glasno se navodi da sve ustanovljene religije (Pravoslavlje, Islam, Judeizam, Katolicanstvo, Protestantizam) imaju pravo na jednak tretman i prava i toga se nasa drzava striktno pridrzava. Ne vidim razloga zasto bi u Srbiji pripadnici "crkve" Satanista ili Scientologije imali pravo na jednakost kad se tu uopste i ne radi o religijama vec o najobicnijim sektama koje se baziraju na kontroli misli i volje. A to sto bi nasi "saveznici" koji ubise boga u nama hteli i tu ludacku kosulju da nam namaknu, govori samo za sebe.

Petar

pre 11 godina

Problem sa CPC i MPC je direktna posledica sumanutog stava SPC da je vera=nacija i da neka nacija ili drzava ne moze da postoji bez nacionalne crkve sto je potpuno suprotno sa hriscanstvom. Vera je duhovna, licna stvar pojedinca a ne drzave/nacije!
Ja sam inace ateista ali smatram da svako ima prava da veruje u sta hoce i ispoveda svoju veru sve dok ne krsi zakon i ugrozava druge.
Hare Krisna treba da se obrati Strazburu ukoliko je povredjena sloboda veroispovesti po evropskoj konvenciji koju je Srbija ratifikovala!

borko

pre 11 godina

Jedina- i jedina, da podvučem svoje vidjenje- tzv. verska tolerancija je situacija kada su sve- sve- verske zajednice jednake pred zakonom. Princip da postoje tradicionalne verske zajednice i one koje to nisu u velikoj meri otežava da se uspostavi ovakvo stanje... kako male verske zajednice mogu jednog dana, za sto ili dvesto godina da postanu tradicija, ako im se ne dozvoli da načine prve korake? Svako mora da ima pravo da veruje u ono što smatra svetim, ili da ne veruje ni u šta... i da u tome bude potpuno slobodan... u našem društvu i našoj državi to je jako teško, zbog favorizovanja tradicionalnih verskih zajednica, a posebno SPC, ali to je stvar politike i stvaranja javnog mnjenja u poslednih dvadeset pet godina... to bi sada trebalo nekako ispravljati... ali najjednostavniji način je da se dozvoli apsolutna sloboda veroispovesti, bez ograničenja, i ne bi bilo nikakvih problema...
to uopšte nije neki veliki problem kako bi moglo da se predstavi, samo ako postoji volja da se pitanje reši- e sad, postojanje te volje i interesa u politici i visokim krugovima nekih najuticajnih crkava, to je ključ...ono, odnos države i crkve, staro pitanje... država Srbija bi morala da se modernizuje u ovom smislu, u odnosu na vizantijsku ideju simfonije, koja se provlači negde u pozadini...

Preacher

pre 11 godina

O verskim slobodama u US, najbolje govori ovaj članak, http://www.infowars.com/church-blocks-black-couples-wedding u kojemu se vidi kako je u Prvoj baptističkoj crkvi kristalnih izvora, Jackson, Missisipi, US, praktički zabranjeno crnim parovima da se venčavaju. Pa onda zaboga, gde su tu verske slobode, a možda i rasne?
Da li je uopšte moralno druge podvrgavati sudu prema određenim kriterijumima, kada sam kritičar ne zadovoljava minimum svojih visokih zahteva.
O drugim zemljama poput Bahreina, Yemena, Saudi Arabije, gde se šiitska manjina podvrgava nemilosrdnim verskim i političkim pogromima da i ne govorimo. Ili, pitanje Kosova gde se pravoslavna i katolička manjina proganja, a njihove bogomolje pale.
Biće pre da je kriterijum za poštovanje ili nepoštovanje verskih prava po State Departmentu, prijateljstvo i bliskost lokalnog režima sa samim State Departmentom.

1234

pre 11 godina

Ја стварно не знам шта су се силни атеисти повампирили и нон стоп кукају на СПЦ. Ја док сам се изјашњавала као атеиста, нико ми ни реч није рекао. Сада како се изјашњавам да сам православне вере, доста људи ми то замера, посебно ти атеисти. Баш чудно. Толерантно.

DPolitika

pre 11 godina

@pm

U svom komentaru kazes da SPC u Makedoniji radi slobodno, jel to mislis na slobodu kretanja u zatvorskoj celiji gde ste strpali vladiku SPC.

Dalje takozvana MPC je samoproglasenjem nastala od SPC te predstavlja frakciju koja je nastala nakon pobede komunista 1945. tacije 1967 pod Titovom komandom i predstavlja pokusaj da se potisne sve sto je Srpsko iz Makedonije mada nikada nece moci potisnuti da je Srpski car Dusan upravo u Skoplju(glavni grad Srpskog carstva) proglasen za cara i da je DNK osoba(DNK ne mozes promeniti kao sto mozes politcki stav) koje se izjasnjavaju masovno od 1945. kao Makedonci isti kao kod osoba koje se izjasnajvaju kao Srbi.

Interesanto da su im sveci osobe koej su se izjasnajvali kao Srbi.

Sve to ima vise veze sa politikom nego sa religijom kada je u pitanju MPC isto i za samozvanu CPC u Crnoj Gori i vise predstavlja politicko delovanje pa neka se registruju kao politicke partije niko im nebrani.

Zamislite da sada neko proglasi recimo Novosadsku pravoslavnu crkvu(NPC), Macvansku pravoslavnu crkvu(MPC) ili Berlinsku pravoslavnu crkvu(BPC) i trazi registraciju jer eto oni su posebna religija...

Naravoucenije:
Geografski pojam necini religiju niti crkvu a politicko delovanje nije vera.

Sreten

pre 11 godina

Pitam se zbog čega Stejt Department poseže to pitanje u ovom trenutku i treba li svi da postanemo sajentolozi da se ne bi kršila verska prava i slobode.

sportmanbg

pre 11 godina

Ja sad bas radim neki Master rad sa temom u vezi Avganistana. To je smesna zemlja koju su Amerikanci pokusali da demokratizuju u poslednjih deset godina. Taj isti Stejt department pise hvalospeve o uspesima Avganistanske vlade u kojoj drzavni sluzbenici, ministri pa cak i potpredsednik drzave ucestvuje u proizvodnji i prodaji Opijuma. Ne treba uzimati uvek za ozbiljno njihove izvestaje, jer cu ciljno pisani kao vrsta pritiska. Pisu kako stotinak ljudi u Srbiji ne moze da registruje svoju crkvu. Ili sto drzava ne prizna kanonski ne priznate drzavne crkve Makedonije i Crne Gore. Taj isti Stejt department je pisao kako na Kosovu postoji vladavina prava i postovanje ljudskih sloboda. Sto je apsurd.

Zdravko

pre 11 godina

Kažu da su na kosovu zabeleženi izolovani slučajevi kamenovanja srpskih vernika. A kome drugom u Evropi pada na pamet da kamenuje pripadnike druge vere? Samim tim to je ozbiljan problem a ne izolovan slučaj.

Slobodan gradjanin

pre 11 godina

Pitajte pripadnike malih verskih zajednica da li mogu da iznajme svaku salu koju bi zeleli, da li mogu dobiti termin na radiju, da li im neko razbija prozore i pise pretece poruke po zidovima.
Ne moze se unistavanje bogomolja SPC na Kosovu kompenzovati tako sto cemo reci, e kad se niko ne buni u nasu korist ne damo ni mi njima sve sta bi zeleli. Takvo razmisljanje, prosto receno, niti je zrelo niti je pravedno da sluzi kao obrazac drustvenog odnosa prema neduznim verskim manjinama i njihovim clanovima koji su lojalni gradjani ovog drustva.

nikola

pre 11 godina

i sad cemo opet da prepisemo neki idiotski zakon sa zapada i da razvijamo razne sajentologe.
priroda religije je da je to nesto apstraktno, verovanje u nesto za sta ne moze da se dokaze da postoji.
posto je nemoguce i nepotrebno zabraniti vekovne religije, treba omoguciti da funkcionisu, ali nam ne trebaju novi tripovi.

Petar

pre 11 godina

I jos nesto da dodam za sve ove sto "nece sektaske religije". Ustav Srbije na koji se svakodnevno pozivate u vezi sa Kosovom garantuje slobodu veroispovesti. Takodje i Evropska konvencija o ljudskim pravima koju je Srbija ratifikovala. Ukoliko vam to ne odgovara i "necete sumnjive i sektaske religije" promenite Ustav, proglasite teokratiju kao Iran sto je npr.?
Posto ne shvatate da su pripadnici manjih verskih zajednica takodje gradjani Republike Srbije jednaki kao i vernici SPC.
Potpuno ista diskusija se vodi povodom homosrksualaca jer i njih "necete".
Ustvari vi samo hocete bele, pravoslavne hriscane, vencane sa decom, naravno heteroseksualce. Cistu rasu, drugim recima. Kao jedan brkati cika u Nemackoj pre 70ak godina.

klin

pre 11 godina

Sto se sektaskih i sumnjivih religija tice, necemo ih, sta sad, ako treba dajte na referendum pa da vidimo?
(Igor, 31. jul 2012 19:59)
...
A hoćete socijalu od EU i drugih međunarodnih institucija?

SaleC

pre 11 godina

Ako pričamo o verskim slobodama mislim da je malo pregrubo to baš tako generalizovati kao u tom izveštaju. Sigurno tu ima istine ali ako uporedimo te izveštaje iz nekih susednih zemalja i ovaj prema nama - meni su stvari onda mnogo jasnije u vezi svega toga. Dakle mi smo jednostavno u trendu da se ovakvi izveštaji prema nama pišu po default-u. Sve to ipak znači da verske slobode kod nas još imaju dosta prostora da budu veće, ali više i najviše zbog Srbije jer smo najmešovitija sredina u regionu, ubedljivo, i sa ubedljivo najviše izbeglih i raseljenih lica.

ha..

pre 11 godina

ja imam svoju religiju..verujem u nekog svog Boga i ne slažem se sasvim ni sa jednom postojećom verom..imam li pravo da se registrujem? Šalim se,ali ako je u pitanju moje duhovno stanje..šta mi znači registracija? da skupljam sledbenike? bas me boli uvo u šta će ko da veruje..ali valjda je svima najvažniji BROJ sledbenika,jer to povlači možda i neke pare iz budžeta..bljak!

etnarrrp

pre 11 godina

Iskreno, sve hrišćanske crkve, uključujući spc, rkc, zatim, islam, hinduizam i sve ostale inačice raznih "verskih" korporacija za mene su-sekte. Svi možete, blago meni, pod ruku, jer su vam isti ciljevi i motivi. Belog dinara od mene nećete videti za tu maglu, tj., smog koji pokušavate prodati.

@Ateista

pre 11 godina

Онда иди у Америку где ће на сваком долару Бог да те прати ... А када видим мормоне у аутобусу, ставим се у позицију Картмена. Није нам доста ове једне, па нам треба још 1000 да нам отима паре и замлаћује и тако острашћени и затупљени народ?

Nebeski narod

pre 11 godina

Pa kako ne postuje bre?! Pa Srbija je vjerna drzava, i zato vjernici imaju najvisa moguca prava.
Jer ima kod vas (u Usa) svestenike koji voze Toyaota dzipove, ili monahinje koje setaju sa dzipovima od kafane do kafane? Sigurno da nema! A sta se bunite da kod nas nema slobodu vjere?! Ako niste znali, kod nas pogreb kosta ko kod vas jedan nov auto! A kasa SPC je vec debela nego ono od nase napacene vlade!!
Jel sad u redu?
P.S. Sto se tice drugih vjera, pa to su iz naseg komsiluka, i Srbija nema pravo da se brine za njih, jer nece da se pomesa u tudje poslove!

Bonobo

pre 11 godina

1. Ili je samo jedna religija istinita a sve ostale lažne ili su sve religije potpuno lažne. Nema treće! Nemoguće je da su, recimo, i pravoslavlje i islam u isto vreme jednako istinite. Čista logika.
2. Ako je to tako, a jeste, mi u najboljem slučaju iz budžeta finansiramo 6 organizovanih prevarantskih grupa od 7 zakonom priznatih tradicionalnih religija u Srbiji.
3. Da je ovo zbilja sekularna država ona bi morala da traži nekakav materijalni dokaz za bajkovita učenja bilo koje verske organizacije. Kako ni jedna religija nigde i nikad nije pružila nikakav dokaz onda bi trebalo razmisliti o ograničavanju njihovog javnog delovanja. Ovako ispada da smo zabranili rad Milanu Tarotu, koji isto tako nema nikakve dokaze, a dozvoljavamo nesmetan rad za minimum 6 gore navedenih organizovanih grupa koje se već dugo bave teškim obmanama, manipulacijama, iznudama, pedofilijom, šovinizmom, sakaćenjem dečjih genitalija, neplaćanjem poreza...
4. Da stvar bude još gora, mi te organizacije finansiramo iz budžeta RS.
5. Ne želim da budem isključiv i da bilo kome ograničavam da veruje u bilo šta, ali logika neumoljivo kaže da je samo jedna, a pre će biti nijedna, tradicionalna istinita. Ako alah postoji onda i hrišćani svih fela i Jevreji i svi ostali lažu debelo i iz toga izvlače materijalnu korist i kontrolišu svoje stado mentalnim nasiljem...

Mirko

pre 11 godina

@milos koji kaze:
"ne treba da prizna CPC i MPC, kada te dve crkve nikad nisu postojale. Ne znam sta su mislili, da ce ako se otcepe da dobiju svoju crkvu?"

Ovo ne razumem, Pa ni srpska crkva ne postoji oduvek, i ona je u u jednom trenutku osnovana i priznata od ostalih crkava, bas kao sto bi trebala i ona da prizna mlade nacionalne crkve.

A da ne govorimo o tome da ni pravoslavna crkva, a ni hriscanstvo ne postoje oduvek.

Nenad011

pre 11 godina

Pravo pitanje je da li SAD postuju tudje slobode. Kada se da odgovor na to pitanje sve ostalo samo po sebi otpada.
Trebalo bi im traziti diplomu nekog fakulteta za postovanje raznih sloboda, otkada su oni specijalisti po tome, ko ih je izglasao za svetskog kontrolora sloboda.
Ako je to samovoljno onda ni njihova pitanja nemaju sustinsku teznju za pravdom nego isterivanje svojih interesa.

anarchy

pre 11 godina

A onda naravno komentar na to legendarni verski analiticar Zivica Tucic,sta je sa onim drugim verskim analiticarom bese Djordjevic.Valjda ima u ovoj zemlji jos neko ko se razume u ovu tematiku.Inace izvestaj amerikanaca,pogotovu ako se zna kakve je stanje u religiji kod njih,je stvarno jednostran i neobjektivan.

U lazi su kratke noge

pre 11 godina

@Djole:
Kako lazes, kako te nije sramota, i ja sam u SAD vec 10 godina, nikad, ali nikad niko mi nije rec jednu prigovorio sto sam ateista, kao i ti, niti mi je ikad, ikad rekao da treba da prihvatim Isusa.
To bi se ovde smatralo nepristojnim i guranjem nosa u privatni zivot.

Rezolucija 1244

pre 11 godina

@ (anon, 31. jul 2012 21:36)
Boga ti! Pa to nismo znali! A sto nisi nam reko pre nego oni napisu izvestaj?!
Oni nisu samo nas optuzili, nego i nase komsije, pocevsi od Kosova pa Albanije, BiH i Hrvatske!!
Kasno stizes... al ipak, hvala na trudu!

Misha

pre 11 godina

> i sad cemo opet da prepisemo neki idiotski zakon sa zapada i da razvijamo razne sajentologe.

Nemamo mi potrebe za sajentolozima da bismo imali problema. Istraživanje koje je obelodanio Institut za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, a koje je rađeno u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu, među pripadnicima pravoslavne, katoličke i islamske religije, otkrilo je da su pripadnici sve tri religije skloniji sukobima i manje spremni na praštanje i pomirenje u odnosu na ateiste i agnostike. Najgore rezultate su pokazali “oni koji se deklarišu kao ´ubeđeni vernici koji prihvataju sva učenja svoje religije i po njima se ponašaju´. Potom slede vernici koji ne prihvataju baš sve zahteve svoje vere, a najspremniji praštanju i pomirenju jesu ateisti i agnostici.” (N. Petrović, Psihološke osnove pomirenja, 265, 2005) Psiholog prof. dr. Nebojša Petrović koji je vodio istraživanje, iznosi zaprepašćujuće saznanje da oni koji visoko vrednuju religiju, jesu manje spremni da u protivniku vide ljudsko biće i da mu oproste, nego oni koji se deklarišu kao ateisti ili agnostici. Takođe, istraživanje koje je radio dr. Jovan Čokorilo u Hercegovini (Trebinju i Mostaru), otkrilo je viši nivo autoritarnosti kod pripadnika sve tri religije nego kod ateista. Najautoritarniji su vernici pravoslavne vere, zatim islamske, i potom katoličke, dok su najmanje autoritarni oni koji ne veruju:

http://enlite.org/podaci/slike/autokratija_hercegovina_religija.jpg

Realko

pre 11 godina

Ne postuju! Ja verujem u svete letece narandzaste krave i niko nece da me prizna kao vernika. Ne znam zasto, imam iste dokaze o postojanju letecih narandzastih krava kao i ovi drugi sto imaju dokaze za postojanje boga. Drzava finsansira pravoslavnu crkvu, daje im pare i zemljiste za hramove, groblja, skole a meni ne daju ni dinar. Gde je tu jednakost i ravnopravnost svih religija?!

vl4do77

pre 11 godina

Verska sloboda je za mene, a to mi je najvaznije, i sloboda od vere!
Da li neko deli u nekim smislu decu u vrticu, skoli, bilo gde na toj cinjenici koju partiju roditelji biraju? Naravno da ne, zato sto se zna da dete nema pojma o politici. Ali mi tu decu u startu opredelimo religiji kao da oni imaju pojma sta je ta religija, a kamo li roditelji.

Jedini pravi nebeski narod!

pre 11 godina

@ (trust no one, 31. jul 2012 21:06)
Brate, sigurno ces naci/sresti u nebo.
Nemoj zaboraviti da ga savjetujes da ne vajda prekrsiti tudje granice! A ako se mora, onda obavezno slediti alternativne puteve.
Lako njima na nebu, na miru i dobrobit, a mi jos uvek moramo zaraditi dnevni hleb uz "zabavu" sa gajbicama, ko sto rece skoro neko od nasih ministra!!

Number One

pre 11 godina

@djole.. aj ne budali. U SAD imas problema kao ateista.. ma daj ne izmisljaj, zivim u Kanadi 12 godina a i juznije sam jako cesto.

Misha

pre 11 godina

> Православље треба прогласити за државну религију.

Ako je pravoslavlje religija od Boga, sam Bog će ga čuvati, nema potrebe da ga čuva država; već će kroz pravoslavlje sam Bog tebe da čuva. A ako nije, onda čuvaj pravoslavlje uz pomoć politike, na isti način kako se čuvao komunizam ili svaka druga ljudska ideologija i verovanje.

Dejan

pre 11 godina

Krajem 80-tih u Beogradu si mogao da vidiš Hare Krišna pokret kako ide ulicama i peva o Bogu. Sve je bilo veselo. Da li danas neko sme to da uradi a da ne dobije nož u ledja ili krst na čelo?

Kevemi

pre 11 godina

Ma najtolerantni smo dokle god si pravoslavac a i Srecko moze da se zakune u dete ako treba...zamisli te tolerantne roditelje koji su mu to ime dali!

Madhva (Hare Krišna)

pre 11 godina

Sa naše (Hare Krišna/Hindu) tačke gledišta, tražimo samo pravo da se upišemo u registar verskih zajednica, tako da možemo da imamo PIB i račun u banci i da jednog lepog dana možemo da imamo objekat uknjižen na ime zajednice, a ne na privatna imena. Takođe da nam se dozvoli da demantujemo, kadagod žuta štampa piše neistine o nama. U Srbiji se stvorila fama o sektama u pod čijom senkom žive mnogi pošteni građani koji su sami sebi odabrali u šta hoće da veruju. Stvorila se slika da Srbijom haraju desetine hiljada sektaških zombija, koji će vam očas oteti dete, isprati mozak i oduzeti stan.
Realno, postoji mala grupa takozvanih satanista i bolesnika, a veliki broj, mirnih vernika, koji su vaši komšije i sugrađani, koji se libe da govore o svojoj veroispovesti.
Života iz Jagodine je 5 puta premlaćivan na kućnom pragu, ima deset uboda u somak i utezan krst na glavi, samo zato što je Hare Krišna. Policija nije otkrila napadače 10 godina od prvog napada. Zamislite da je neko to uradio Pravoslavnom svešteniku u Srbiji?
Eto mi samo tražimo da nas sekularna država jednako kao i ostale građane.

Zivota Milanovic

pre 11 godina

Uvazeni,jako dobro sam na svojoj kozi osetio kako izgleda verska tolerancija u Srbiji(secivom urezan krst na glavi i vise rupa na stomaku)zbog pripadnosti Hare Krsna zajednici.Napadaci do danas nisu pronadjeni a vise od godine pokusavam bezuspesno da od nadleznih institucija dobijem kopije dokumenata koje je drzava Srbija koristila na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu da nije nada mnom sprovedena verska diskriminacija(to je prva presuda kojom je drzava Srbija osudjena zbog verske diskriminacije).Ova presuda je dokaz da se u Srbiji krse verske slobode.