Oprezno delite svoje podatke

Svakodnevno ostavljamo svuda oko nas elektronske tragove, dok telefoniramo, plaćamo robu, koristimo Internet. Sve više evidencija o građanima se elektronski povezuje i integriše kako bi se olakšalo njihovo ažuriranje. Time se međutim povežava i opasnost od njihovog neovlašćenog korišćenja.

Jelisaveta Ćirilović, B92
Pošaljite komentar
 1. Nedavno je u Halo oglasi uveden obavezan upis licnog maticnog broja prilikom predaje besplatnog malog oglasa (za fizicka lica). Znaci, i psa kad prodajete ili poklanjate oglasom preko ovog lista, morate da upisete prilikom registracije i svoj licni maticni broj.
  (Jovana, 29. jul 2012 16:31)

  # Link komentara

 2. Strasno je sta se sve radi sa nasim licnim podacima.To ide do te mere da moze da unisti zivot coveku.
  Licno sam imao situaciju da se moji podaci iz MUP-a otkriju obicnom civilu,bez ikakvog ovlascenja,inace rodjaci moje buduce zene.ko je taj sluzbenik MUP-a koji moze da poverljive informacije obelodani neovlascenom licu i pri tom i civilu kada se zna da su licni podaci o gradjanima koji se nalaze u MUP-u Srbije visoko poverljivi.I sad kome se zaliti-nikome,ne mozes drzavi tuziti "drzavu".A moji podaci da li sam i kada saslusavan zbog cega i ostalo sada se valjaju iz ruke u ruku po familiji moje zene.Strasno!!!
  I neka mi neko onda tvrdi da smo uredjeno drustvo i pravna drzava-eonima smo daleko od toga.CUVAJTE SE!!!
  (Dragan, 28. jul 2012 17:55)

  # Link komentara

 3. A kako se RTS dočepao ličnih podataka?
  (milojko, 25. jul 2012 12:54)

  # Link komentara

 4. Iz kog razloga prodavac zahteva JMBG kupca ukoliko ovaj želi da zameni robu? Ko mu je dao to pravo i iz kog razloga? I šta prodavac radi sa tim podacima.Koliko vidim to su neki blokovi, ne verujem da se čuvaju u sefovima,već po fiokama, pa me niko ne može u bediti da je to sigurno.
  Skoro svuda u svetu,a prvenstveno u SAD-u možete vratiti proizvod a da uopšte ne navedete razlog zašto ga vraćate.
  (Aleksandra, 24. jul 2012 06:23)

  # Link komentara

 5. jako zanimljiv sagovornik. nemamo cesto prilike da cujemo o zastiti sopstvene privatnosti, koju vrlo olako shvatamo. moramo se edukovati i mi kao gradjani!
  (hiro nakamura, 23. jul 2012 12:01)

  # Link komentara

 6. A sa aplikacijama je se mogu skinuti a Mup-vog sajta i običnog čitača kartica, svako može da iščita podatke iz čipa lične karte i saobraćajne, što se po prodavnicama i radi.
  (Rajko, 20. jul 2012 18:05)

  # Link komentara

 7. Jedan od ozbiljnih problema je i postojanje javno dostupnog JMBG svakog vlasnika firme preko APR-a, zatim, prilikom vakcinacije i obeležavanja kućnih ljubimaca, takođe dajemo matični broj-zbog čega ?
  (Posmatrač, 20. jul 2012 12:31)

  # Link komentara

 8. Zabranite svakodnevno ostavljanje ličnih podataka privatnoj firmi APEX INTERNATIONAL SOLUTIONS d.o.o. ....
  (NekoIzMase, 19. jul 2012 11:50)

  # Link komentara

 9. G.Sabic je izgradio instituciju o kojoj s respektom govore i strani eksperti. Primer za svako postovanje.
  (Pjero, 19. jul 2012 06:36)

  # Link komentara