Utorak, 17.07.2012.

11:06

Zakon zabranio "bolonjske" diplome

Prva generacija "bolonjaca“ na pojedinim fakultetima još čeka na izdavanje diploma i to – protivzakonitih, pišu "Novosti".

Izvor: Veèernje novosti

Zakon zabranio "bolonjske" diplome IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Čveger

pre 11 godina

Pa, "naša bolonja" je sama po sebi bila omča na vratu visokog obrazovanja. Neko je valjda pre ili kasnije morao da šutne tronožac.

matori naucnik-emigrant

pre 11 godina

dragi 011: u vecini drugih kontinentalnih Evropskih zemalja je obrazovanje vecinski drzavno dakle dotirano od strane drzave. Konkretno u Nemackoj gde zivim je sve na nivou Bundesland-ova i studije kostaju maksimalno 500 evra po semestru zavisno od Land-a do Land-a, do nedavno su svuda bili besplatni fakulteti i za ovih par stotina eura su strajkovali mesecima. Pogledajte primera radi cene na Arhitekturi u Beogradu od preko 2000 evra godina! Drugi fakulteti su po par stotian eura a o primanjima da ne pricamo. Anglo-americki sistem nije uporedive, tu je visoko obrazovanje uglavnom u privatnim rukama ali mogu da se dobiju stipendije ako ste dobar student.

Blabla

pre 11 godina

Svuda isti problemi. Ista prica i na nekim fakultetima Univerziteta u Novom sadu, ne mozes da dobijes diplomu, dobijes samo potvrdu. A to sto si isao po starom planu i programu i polozio 40+ ispita to nema veze, a sada ti mazu oci sa Blonjom i degradiraju ti strucnu spremu ma to nema veze. Sve moze u ovoj drzavi.... dokle?

Fonovac

pre 11 godina

Na FON-u provereno niko nije dobio master diplomu. Niko ne zna u cemu je problem, stalno se pojavljuju razlicite informacije.

Pa kakva je to drzava u kojoj zavrsis drzavni fakultet i ne dobijes diplomu? Zasto se ovaj problem ne resava godinama i zasto novi(stari) ministar vec jednom ne izadje pred javnost i kaze u cemu je problem?

Vlada

pre 11 godina

kakva sramota i nesposobnost! Bravo mega-ministre... (ah, da ovde se i javio bese neko ko "studira" na mega-necemu..., mozda nesvesni da se ovde ipak radi o studijama) Ne umete ni parce paira da istampate (5 godina!!!), sve bi vas trebalo najuriti ovce da cuvate! Mada je i to previse odgovoran posao, verovatno!

Žarko, poslednja generacija "po starom"

pre 11 godina

Ali nema veze, ministar peosvete će ostati isti, bolonjska avantura zapravo sjajno prolazi, sve je jasno kao dan, studenti nisu zbunjeni i niko nije uplašen koliko mu vredi diploma - ni oni koju su diplomirali "po starom", ni "bolonjci". U ostalom, kome je uopšte stalo do obrazovanja, da li ste u toku kampanje čuli jednu jedinu reč na ovu temu ??

Micheal

pre 11 godina

Ponovo se radi o novcu. Za studijske programe koji nisu akreditovani univerziteti ne treba da izdaju bolonjske diplome, već fakulteti.
A, ko će sada da akredituje programe koji su zamenjeni novim - akreditovanim? Pare za akreditaciju traži država.
Od 5.000,00 dinara 3.500,00 se uplaćuje univerzitetu za izdavanja "novih" diploma. Ostatak pripada fakultetu. Da se diplome po "starim" nastavnim planovima i dalje izdaju na fakultetima univerzitet bi dobio manje novca. Znači, pare traži i univerzitet.
I tako u krug.

Novosadjanka

pre 11 godina

Zavrsila sam studije anglistike na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu prosle godine, u roku. Diplomu nisam dobila. Ni ja, niti iko od mojih kolega s generacije, ili generacije 2006/07. Master diplome se takdoje ne izdaju. Necu ni da pominjem kako nam je zvanje koje dobijamo nakon pet godina studiranja takodje "protivzakonito:, sto znaci da ne mozemo da predajemo u drzavnim skolama - za sta se oko 70% nas skolovalo. Nije taj problem sa diplomama nimalo lokalizovan.

Student u Slovačkoj

pre 11 godina

Srbi, dacu vam jedan savet. Idite na godinu dana na kurs iz slovačkog jezika koji nije težak za učenje jer je slovenski jezik. Zatim upišite studije u Slovačkoj. Školarine ne postoje, učenje je lakše jer gradivo nije preobimno kao u Srbiji i ispit se daje iz nekoliko delova, vise puta. Bratislava je lep grad i njihovi gradjani su ljubazni i poštuju gradjane Srbije. Ovde ima dosta studenata iz Srbije, ne samo pripadnika slovačke nacionalne manjine iz Srbije, ali i Srba iz Čačka, Užica i Republike Srpske. Vecini studije idu dobro i imaju bolju perspektivu. Ja sam upravo završio 3 godinu iako mi je prvih 6 meseci bilo teško da učim na slovačkom jeziku, ali uz malo truda sve se postigne. Slovački nije kineski pa da je toliko težak. Ovde ima dosta stranih studenata, a i studenti iz Srbije imaju neke olakšice zahvaljujuci dobrim diplomatskim odnosima Srbije i Slovačke. Studirao sam i u Srbiji ali sam pobegao sa našeg korumpiranog i preteškog univerziteta koji nikad nebi završio. P:S: Za nostalgičare postoje i redovne YU žurke gde se ljudi da naših prostora okupljaju.

Mila

pre 11 godina

Zavrsila u novom sadu ekonomski fakultet, i osnovne i master i imam i jednu i drugu diplomu. Na svaku sam cekala otprilike godinu ipo dana..

anonimus

pre 11 godina

Re-cicha
Niko ne sumnja da se na Megatrendu lako dolazi do diplome,pa tamo studenti propituju profesore umesto obrnuto.Ha,ha,ha...student kao počne da odgovara,počne da muca i onda profesor nastavi i tako...bože ko li uopšte zapošljava nekog sa ovim "univerzitetom" da mi je znati.

MAMA ARH

pre 11 godina

Dragi moji studenti, na vas se već paučina uhvatila!!! Samo vi ćutite i čekajte pa će čike sve lepo da vam omoguće... Eh, šta smo mi odgajili i vaspitali- tamo gde se treba buniti- vi ćutite, a kojekuda razno pravite haos. Mi smo se stalno nešto bunili dok smo studirali, a i posle toga.. sve do sad.
Elem, ako je već tako, POUZDANO vam tvrdim da su na primer u Francuskoj studije na svim državnim fakultetima besplatne, SVAKO (izjednačeni su stranci i Fr) dobija stipendiju od oko 500 Eura mesečno. Život jeste skup, ali može da se radi neki dodatni posao, treba znati jezik... ali može se dobiti diploma priznata u jednoj uređenoj zemlji. Ostaje pitanje šta posle. Ako ćete živeti ovde, treba menjati ono što nije dobro. Mi se još nismo umorili, ali, gospodo diplomirani Studenti!Odrastite! Kome se žalite? Šta čekate? Dokle to ćutanje? Voli vas vaša mama.

MARIO IS MISSING!

pre 11 godina

011Beg, nisu Engleska i Nemačka jedine zemlje na svetu u kojima postoje fakulteti. Studiranje je ili besplatno ili jeftinije (a u svakom slučaju kvalitetnije)u Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Norveškoj, Švedskoj, Danskoj, Finskoj...

Izbor je vas

pre 11 godina

Studenti, ili se setite 1990-ih, pa napred da bagri politicarskoj pokazete da ste sposobni za zivot koliko i vasi vrsnjaci koji su tada bili studenti, a sada verovatno vise nisu u ovoj blentavoj zemlji, ili se pokrijte usima, nabacite amove, ostanite ovde, teglite kao volovi, i vise nikada ne otvarajte usta!

Branko NNN

pre 11 godina

Koja je to banda lopovska! Ja sam po istom principu upisao fakultet(po starom programu) ali su me prebacili na novi program( bilo je ili to ili nema dalje). Pri tome su mi na ime skolarine istresli 9 500 evra (Arhitektura). I sada nece da mi daju diplomu koju cekam vec tri godine! EEEEEEEJJJ bre !!!!! Tri godine!!!

Ratko

pre 11 godina

Kao STARI Student Arhitekture, dogurao sam do uslova za 5tu godinu, klasika zaglavljivanja na betonu P3 i nekim, presao sam skoro na novi program....

Zavrsio Diplomirao kao Bachelor 2007.... Program je za razliku od starog MNOOOGO BOLJI KREATIVNIJI i za krace vreme se nauce prakticnije stvari ne gubi se vreme na nepotrbene stvari koje se u poslu ne rade..

Zavrsio sam Dva Master programa jedna u Italiji i SamrtHome master u Americi. I to samo zato sto mi je posao to trazio. Inace posao sa Bachelorom u Americi dobijete na prvi intervju.... I pokazete svojih 5 projekata (koji su po starom programu bili ocajni) ovi novi su mnogo bolji i savremeniji....

Novi program i Bachelor na Arhitekturi je jedan od najboljih i najkompatibilnijih programa u istoriji skolstva Srbije....Maste je katastrofa sluzi samo za uzimanje para...

Posle Bacehelora Arhitekte moje kolege studenti... u Srbiji ako nezelite da radite sa (SPORTISTIMA, KRIMINALCIMA i POLITICARIMA) okrenite se gde god, KINA, USA, AUSTRALIA, KANADA, SVEDSKA, BRITANIJA....svuda ima posla skoro sam svuda radio za ove 2 godine.....


Samo napred novi program. A kolege sa starog programa nemojte da budete sujetni zeznuli su nas uzeli nam godine a dali nam gomilu beskorisnog znanja....

Nikola

pre 11 godina

Ja sam završio Elektronski fakultet u Nišu, generacija 2004/2005, po novom programu (3+2), ali po starom zakonu. Elektronski faklutet je u Nišu prvi promenio program.
Dobio sam diplomu dipl. ing., ali imam pravo da tražim izdavanje master diplome, što nisam uradio jer mi trenutno nije potrebna, a košta oko 700 evra.

Situacija da se promeni zakon, pa tek onda program može da se desi samo jako stručnom kadru koji sedi na državnim funkcijama.

A što se studenata tiče, ako znate da radite posao, niko vas i ne pita za diplomu (bar ne u mojoj struci). Diploma bez znanja vam služi samo za državne jasle, a ta mesta su jako ograničena.

Samo malo vise istrazivanja

pre 11 godina

@011 beg

Ne uporedjujte engleski sistem obrazovanja sa kontinentalno evropskim, jeste tamo su skolarine 9 hiljada funti - ali to je zbog ustrojstva citavog njihovog sistema, porezi su mali, pa se neke drzavne usluge placaju, u ovom slucaju, skolstvo, u USA se debelo placa i zdravstvo, ali opet porezi iz kojih drzava treba da finansira te usluge su mali. S druge strane imate studije u Luksemburgu koje kostaju 200 evra po semestru. Dakle, radi se o 2 razlicita sistema, pogleda na ekonomiju, na drustveno uredjenje - tj, na pitanje da li mladima treba da se daju jednake sanse bez obzira na finansijsko stanje roditelja, ili ne. Objektivno, tesko je u isto vreme raditi da bi placao studije i studirati ili odluciti se da uzmes kredit od banke da bi studirao te stoga ako te roditelji ne izfinansiraju teze je nekome bez materijalnih sredstava da studira nego onome sa. Problem tog sistema je sto sanse u zivotu ne zavise samo od intelektualnih kapaciteta tog mladog coveka, vec od finansijskog stanja roditelja. I jos jedna mala digresija, mislim da ljudi koji danas u Srbiji upravljaju obrazovnim sistemom imaju jako malo moralnog prava da govore da studije treba da se placaju, jer su se upravo oni besplatno skolovali. Ako danas nema novca za besplatno skolovanje, jedino je starija generacija mogla da stigne da taj novac potrosi, te ne vidim zasto bi mladi morali da placaju nesto sto je neko pre njih potrosio?

Citalac

pre 11 godina

A u cemu je poblem ?
Kada dobiju diplome, ionako:

- sa njima mogu obrisati prozor, ne priznaju se nigde van Srbije, a u zemlji Srbiji, ako imas diplomu to ti je minus u biografiji.

Ej zemljo Srbijo, avangardo.....

slovenac

pre 11 godina

Eh stvarno to može da se desi samo u Sibiriji pardon Srbiji! Ma ponudite naplatu 500€ za diplomu, bit će sređeno do petka! Pa diplome se plaćaju, zar ne znate? Pitajte vašeg vrhovnog šefa!:) Kod nas poslanici naprave magisterij sa copy-pastom!:))

cicha

pre 11 godina

Student sam Megatrend Univerziteta u Beogradu. Student sam generacije 2009/2010 kada su I uveli Bolonju. Studentima ranijih generacija nisu menjali program iz prostog razloga sto su upisali po starom programu. Moguce da su im ubacili kolokvijume da bi im olaksali a tako je I samim profesorima lakse. Do sada nikog nisam cula da se zali za dobijanje diploma. Stoji da cekaju par meseci ali je dobiju. To je jedan od razloga sto sam upisala privatni fakultet. Ako gresim neka me neko ispravi?

Alex

pre 11 godina

vratiti se starom nacinu studiranja, bolonja je vratila fakultete na nivo srednje skole. u mnogim evropskim drzavama bolonja ne vazi, a bitno da je srbija prihvatila ovo smece, samo da bi jos vise uzimali pare i nista vise. teska sramota u nizu.

veliki strumf

pre 11 godina

Ovde je rec o tome da su studente pojedini fakulteti prevarili te prve godine kada je na snagu stupio bezvezni Zakon o visokom obrazovanju. Upisali su ih na stari program jer ga nisu izmenili, a rekli im da studiraju po Bolonji. Bezobrazluk. A za to se odavno zna. Jednostavno, jeste zakon donet ali on samo pruza mogucnost da se program izmeni i studira po novom. Vecina fakulteta je to ucinila, ali od naredne godine, kada su i izmenili plan i program. Ove fakultete koji su prevarili studente treba zestoko kazniti, a posto deca nisu kriva treba im po mom uverenju izdati diplome za koje su verovali da ce dobiti. Inace, ovo je samo kap u moru medju malverzacijama u visokom obrazovanju, a ministarstvo sve nemo posmatra i dopusta da se ono potpuno urusi.

011Beg

pre 11 godina

@matori naucnik-emigrant
Ne znam gde ste nasli podatak da su osnovne studije u inostranstvu besplatne ili jeftinije nego u Srbiji?
Studije u Londonu pocinju od oko £9,000 za sve studente, ne samo za nas koji nismo u EU, a slicna situacija je i u Nemackoj.

Lazar

pre 11 godina

Na Masincu ti daju potvrdu da si polozio diplomski i to ti je to...Diploma,bacanje kape itd..samo u americkim filmovima ili za 5-6 godina na mala vrata kao da smo istu ukrali a ne mucki zasluzili....

black

pre 11 godina

Samo izmišljaju probleme tamo gdje ih ne bi trebalo biti. Ja studiram u Svetskoj i upisala sam po starom programu, dakle 4 godine studija. Ali svi koji žele mogu nakon 3 godine uzeti bachelor diplomu, zato što du kursevi u te prve 3 godine studija identični sa 3 godine po bolonji. A prije sam studirala 4
godine u CG ali bez diplomskog. Samo 2 zadnja ispita ostala. U svim normalnim zemljama bih mogla dobiti bachelor diplomu sa završne 3 godine, i više, ali ne i u CG. Kao što neko već reče, školstvo nam je farsa i treba mucnuti glavom zašto.....

Seljanin a nikada seljak

pre 11 godina

KG, ne lupetaj! Evo ja sam diplomirao na filološkom baš u Kragujevcu, 2010. i 2011. (osnovne i master studije) i još uvek od ovih diploma nema ni d. Ceo naš obrazovni sistem, od osnovne škole pa sve do fakulteta, je jedna velika farsa...

jovana

pre 11 godina

I onda imaju drskosti da kazu da privatni fakulteti nisu dobri koliko i drzavni. Imaju drskosti da kazu da diplome privatnih nisu jednake drzavnim. Ja drzavne fakultete vidim kao i drzavne firme: inertne, nesposobne, raspadnute i nekvalitetne institucije gde svaka budaletina ako ima pravu partijsku knjizicu moze da glumata profesora, dekana ili rektora. Pa ako se ne slazete sa mojim stavom, procitajte ovaj clanak ponovo pa malo mucnite sa to malo mozga sto vam je ostalo.

dipl.inz.arh.

pre 11 godina

Diplomirao sam 2008. na arhitekturi. Diplomu i dalje nemamo, jedina olaksica sto smo dobili uverenje o diplomiranju pa nam to sluzi umesto diplome. Polozio sam strucni ispit, ovih dana idem da podnesem zahtev za licencu, ali diplomu nemam. :)
Drzava Srbija

Mala izvrnuta torta

pre 11 godina

Dakle, zavrsila sam Fakultet politickih nauka u Beogradu jos u septembru 2010, odnosno u roku, obzirom da sam upisala studije 2006, tj. bila sam prva "Bolonjska generacija". Diplomu jos nisam videla, niti se zna kada cemo je dobiti. A morali smo da platimo 5000 dinara nakon zavrsetka studija na ime "izdavanja diploma". I, da, svaki put kad mi zatreba neki dokaz da sam zavrsila fakultet (za stipendiju, master, prijavu za posao...), moram da vadim novo uverenje, koje kosta 900 dinara. I ko je ovde lud???!!!

KG

pre 11 godina

Interesantno je to da ovaj problem postoji SAMO na Univerzitetu u Beogradu, a ne ni na jednom od ostalih državnih univerzoiteta, niti na privatnim univerzitetima!!!!
Pa se posle rektor Kovačević ljuti što nisu na "Šangajskoj listi". Pa za tu listu, izmedju ostalog (broj nobelovaca, doktoranata, objavljenih radova i slično) treba i UREDJENA administracija.
I to je univerzitet koji želi da se proglasi za "univerzitet od nacionalnog značaja"? SVAŠTA!

matori naucnik-emigrant

pre 11 godina

Imamo ovde puno srpskih studenata, divna deca, mnogi od njih su bili medju najboljima u svojoj generaciji, ovde takodje medju najboljima. Ljudi su zavrsili bachelor i sa potvrdama o diplomiranju upisali master u inostranstvu. Sada zavrsavaju ili su vec zavrsili master studije i upisuju doktorate, a njihovi fakulteti iz Srbije im jos nisu izdali díplome. Ljudi su ocajni ne znaju kao da objasne ovu glupost a i kako nekome objasniti da postoji zemlja u kojoj vam fakultet koji ste zavrsili ne da diplomu! Bachelor su produzili namerno sa 3 na 4 godine iz prostog interesa da uzmu skolarine jos godinu dana duze jer znaju da niko nece da napusti studije u sred studiranja. Kad dobiju bachelor decu ne mogu vise da zaustave i ona naravno odlaze tamo gde ne samo da ce dobiti bolje diplome nego ce jos neko i da im plati stipendiju i gde mogu da zarade ekstra radeci druge studentske poslove umesto da debelo placaju jalove master studije bez sanse za zaposljavanje. Zato deco moja poruka vam je ucite strane jezike u osnovnoj i srednjoj skoli i idite odmah na bachelor studije preko, u mnogim zemljama su besplatne ili barem jeftinije od Srbije a puno bolje. Ako ipak hocete da radite bachelor u Srbiji, sto pre ga otkacite (prepisujte na ispitima, lazite, potplacujte, sta god znate i umete ionako ne vredi nista niti ce te nesto da naucite a maltretirace vas neki bezveznjaci) i odmah bez´te odatle glavom bez obzira da dalje zasita ucite i steknete iskustvo. Puno srdacnih pozdrava "od preko".

a77-neverne Tome dobiće diplome

pre 11 godina

Beograd -- Prva generacija "bolonjaca“ na pojedinim fakultetima još čeka na izdavanje diploma i to – protivzakonitih, pišu "Novosti".

...neki čekaju, a neki ih dobiše za par dana.... diplome... protivzakonite...

Vladimir

pre 11 godina

I nama na VTŠ u Subotici je rečeno da smo po Bolonjskom programu ali kada smo završili ustanovilo se da za to treba da polažemo još ispita + još malo da plaćamo.

ex demokrata 1

pre 11 godina

Kako je neko mogao da upiše fakultet po starom kada je zakon donesen 2005.a oni fax upisali 2007.totalni haos i mislim da su u pravu što ne mogu da potpišu diplome jer tu nešto debelo nije u redu,svako bi 2007.g.upisao po starom,ima 1 godinu manje srudija,ali eto,negde je moglo a negde nije,i sad će neko da potpiše bez obzira na zakon? !

a77-neverne Tome dobiće diplome

pre 11 godina

Beograd -- Prva generacija "bolonjaca“ na pojedinim fakultetima još čeka na izdavanje diploma i to – protivzakonitih, pišu "Novosti".

...neki čekaju, a neki ih dobiše za par dana.... diplome... protivzakonite...

dipl.inz.arh.

pre 11 godina

Diplomirao sam 2008. na arhitekturi. Diplomu i dalje nemamo, jedina olaksica sto smo dobili uverenje o diplomiranju pa nam to sluzi umesto diplome. Polozio sam strucni ispit, ovih dana idem da podnesem zahtev za licencu, ali diplomu nemam. :)
Drzava Srbija

matori naucnik-emigrant

pre 11 godina

Imamo ovde puno srpskih studenata, divna deca, mnogi od njih su bili medju najboljima u svojoj generaciji, ovde takodje medju najboljima. Ljudi su zavrsili bachelor i sa potvrdama o diplomiranju upisali master u inostranstvu. Sada zavrsavaju ili su vec zavrsili master studije i upisuju doktorate, a njihovi fakulteti iz Srbije im jos nisu izdali díplome. Ljudi su ocajni ne znaju kao da objasne ovu glupost a i kako nekome objasniti da postoji zemlja u kojoj vam fakultet koji ste zavrsili ne da diplomu! Bachelor su produzili namerno sa 3 na 4 godine iz prostog interesa da uzmu skolarine jos godinu dana duze jer znaju da niko nece da napusti studije u sred studiranja. Kad dobiju bachelor decu ne mogu vise da zaustave i ona naravno odlaze tamo gde ne samo da ce dobiti bolje diplome nego ce jos neko i da im plati stipendiju i gde mogu da zarade ekstra radeci druge studentske poslove umesto da debelo placaju jalove master studije bez sanse za zaposljavanje. Zato deco moja poruka vam je ucite strane jezike u osnovnoj i srednjoj skoli i idite odmah na bachelor studije preko, u mnogim zemljama su besplatne ili barem jeftinije od Srbije a puno bolje. Ako ipak hocete da radite bachelor u Srbiji, sto pre ga otkacite (prepisujte na ispitima, lazite, potplacujte, sta god znate i umete ionako ne vredi nista niti ce te nesto da naucite a maltretirace vas neki bezveznjaci) i odmah bez´te odatle glavom bez obzira da dalje zasita ucite i steknete iskustvo. Puno srdacnih pozdrava "od preko".

Mala izvrnuta torta

pre 11 godina

Dakle, zavrsila sam Fakultet politickih nauka u Beogradu jos u septembru 2010, odnosno u roku, obzirom da sam upisala studije 2006, tj. bila sam prva "Bolonjska generacija". Diplomu jos nisam videla, niti se zna kada cemo je dobiti. A morali smo da platimo 5000 dinara nakon zavrsetka studija na ime "izdavanja diploma". I, da, svaki put kad mi zatreba neki dokaz da sam zavrsila fakultet (za stipendiju, master, prijavu za posao...), moram da vadim novo uverenje, koje kosta 900 dinara. I ko je ovde lud???!!!

KG

pre 11 godina

Interesantno je to da ovaj problem postoji SAMO na Univerzitetu u Beogradu, a ne ni na jednom od ostalih državnih univerzoiteta, niti na privatnim univerzitetima!!!!
Pa se posle rektor Kovačević ljuti što nisu na "Šangajskoj listi". Pa za tu listu, izmedju ostalog (broj nobelovaca, doktoranata, objavljenih radova i slično) treba i UREDJENA administracija.
I to je univerzitet koji želi da se proglasi za "univerzitet od nacionalnog značaja"? SVAŠTA!

Seljanin a nikada seljak

pre 11 godina

KG, ne lupetaj! Evo ja sam diplomirao na filološkom baš u Kragujevcu, 2010. i 2011. (osnovne i master studije) i još uvek od ovih diploma nema ni d. Ceo naš obrazovni sistem, od osnovne škole pa sve do fakulteta, je jedna velika farsa...

Vladimir

pre 11 godina

I nama na VTŠ u Subotici je rečeno da smo po Bolonjskom programu ali kada smo završili ustanovilo se da za to treba da polažemo još ispita + još malo da plaćamo.

jovana

pre 11 godina

I onda imaju drskosti da kazu da privatni fakulteti nisu dobri koliko i drzavni. Imaju drskosti da kazu da diplome privatnih nisu jednake drzavnim. Ja drzavne fakultete vidim kao i drzavne firme: inertne, nesposobne, raspadnute i nekvalitetne institucije gde svaka budaletina ako ima pravu partijsku knjizicu moze da glumata profesora, dekana ili rektora. Pa ako se ne slazete sa mojim stavom, procitajte ovaj clanak ponovo pa malo mucnite sa to malo mozga sto vam je ostalo.

veliki strumf

pre 11 godina

Ovde je rec o tome da su studente pojedini fakulteti prevarili te prve godine kada je na snagu stupio bezvezni Zakon o visokom obrazovanju. Upisali su ih na stari program jer ga nisu izmenili, a rekli im da studiraju po Bolonji. Bezobrazluk. A za to se odavno zna. Jednostavno, jeste zakon donet ali on samo pruza mogucnost da se program izmeni i studira po novom. Vecina fakulteta je to ucinila, ali od naredne godine, kada su i izmenili plan i program. Ove fakultete koji su prevarili studente treba zestoko kazniti, a posto deca nisu kriva treba im po mom uverenju izdati diplome za koje su verovali da ce dobiti. Inace, ovo je samo kap u moru medju malverzacijama u visokom obrazovanju, a ministarstvo sve nemo posmatra i dopusta da se ono potpuno urusi.

Branko NNN

pre 11 godina

Koja je to banda lopovska! Ja sam po istom principu upisao fakultet(po starom programu) ali su me prebacili na novi program( bilo je ili to ili nema dalje). Pri tome su mi na ime skolarine istresli 9 500 evra (Arhitektura). I sada nece da mi daju diplomu koju cekam vec tri godine! EEEEEEEJJJ bre !!!!! Tri godine!!!

Lazar

pre 11 godina

Na Masincu ti daju potvrdu da si polozio diplomski i to ti je to...Diploma,bacanje kape itd..samo u americkim filmovima ili za 5-6 godina na mala vrata kao da smo istu ukrali a ne mucki zasluzili....

Student u Slovačkoj

pre 11 godina

Srbi, dacu vam jedan savet. Idite na godinu dana na kurs iz slovačkog jezika koji nije težak za učenje jer je slovenski jezik. Zatim upišite studije u Slovačkoj. Školarine ne postoje, učenje je lakše jer gradivo nije preobimno kao u Srbiji i ispit se daje iz nekoliko delova, vise puta. Bratislava je lep grad i njihovi gradjani su ljubazni i poštuju gradjane Srbije. Ovde ima dosta studenata iz Srbije, ne samo pripadnika slovačke nacionalne manjine iz Srbije, ali i Srba iz Čačka, Užica i Republike Srpske. Vecini studije idu dobro i imaju bolju perspektivu. Ja sam upravo završio 3 godinu iako mi je prvih 6 meseci bilo teško da učim na slovačkom jeziku, ali uz malo truda sve se postigne. Slovački nije kineski pa da je toliko težak. Ovde ima dosta stranih studenata, a i studenti iz Srbije imaju neke olakšice zahvaljujuci dobrim diplomatskim odnosima Srbije i Slovačke. Studirao sam i u Srbiji ali sam pobegao sa našeg korumpiranog i preteškog univerziteta koji nikad nebi završio. P:S: Za nostalgičare postoje i redovne YU žurke gde se ljudi da naših prostora okupljaju.

Citalac

pre 11 godina

A u cemu je poblem ?
Kada dobiju diplome, ionako:

- sa njima mogu obrisati prozor, ne priznaju se nigde van Srbije, a u zemlji Srbiji, ako imas diplomu to ti je minus u biografiji.

Ej zemljo Srbijo, avangardo.....

Izbor je vas

pre 11 godina

Studenti, ili se setite 1990-ih, pa napred da bagri politicarskoj pokazete da ste sposobni za zivot koliko i vasi vrsnjaci koji su tada bili studenti, a sada verovatno vise nisu u ovoj blentavoj zemlji, ili se pokrijte usima, nabacite amove, ostanite ovde, teglite kao volovi, i vise nikada ne otvarajte usta!

Alex

pre 11 godina

vratiti se starom nacinu studiranja, bolonja je vratila fakultete na nivo srednje skole. u mnogim evropskim drzavama bolonja ne vazi, a bitno da je srbija prihvatila ovo smece, samo da bi jos vise uzimali pare i nista vise. teska sramota u nizu.

Samo malo vise istrazivanja

pre 11 godina

@011 beg

Ne uporedjujte engleski sistem obrazovanja sa kontinentalno evropskim, jeste tamo su skolarine 9 hiljada funti - ali to je zbog ustrojstva citavog njihovog sistema, porezi su mali, pa se neke drzavne usluge placaju, u ovom slucaju, skolstvo, u USA se debelo placa i zdravstvo, ali opet porezi iz kojih drzava treba da finansira te usluge su mali. S druge strane imate studije u Luksemburgu koje kostaju 200 evra po semestru. Dakle, radi se o 2 razlicita sistema, pogleda na ekonomiju, na drustveno uredjenje - tj, na pitanje da li mladima treba da se daju jednake sanse bez obzira na finansijsko stanje roditelja, ili ne. Objektivno, tesko je u isto vreme raditi da bi placao studije i studirati ili odluciti se da uzmes kredit od banke da bi studirao te stoga ako te roditelji ne izfinansiraju teze je nekome bez materijalnih sredstava da studira nego onome sa. Problem tog sistema je sto sanse u zivotu ne zavise samo od intelektualnih kapaciteta tog mladog coveka, vec od finansijskog stanja roditelja. I jos jedna mala digresija, mislim da ljudi koji danas u Srbiji upravljaju obrazovnim sistemom imaju jako malo moralnog prava da govore da studije treba da se placaju, jer su se upravo oni besplatno skolovali. Ako danas nema novca za besplatno skolovanje, jedino je starija generacija mogla da stigne da taj novac potrosi, te ne vidim zasto bi mladi morali da placaju nesto sto je neko pre njih potrosio?

black

pre 11 godina

Samo izmišljaju probleme tamo gdje ih ne bi trebalo biti. Ja studiram u Svetskoj i upisala sam po starom programu, dakle 4 godine studija. Ali svi koji žele mogu nakon 3 godine uzeti bachelor diplomu, zato što du kursevi u te prve 3 godine studija identični sa 3 godine po bolonji. A prije sam studirala 4
godine u CG ali bez diplomskog. Samo 2 zadnja ispita ostala. U svim normalnim zemljama bih mogla dobiti bachelor diplomu sa završne 3 godine, i više, ali ne i u CG. Kao što neko već reče, školstvo nam je farsa i treba mucnuti glavom zašto.....

anonimus

pre 11 godina

Re-cicha
Niko ne sumnja da se na Megatrendu lako dolazi do diplome,pa tamo studenti propituju profesore umesto obrnuto.Ha,ha,ha...student kao počne da odgovara,počne da muca i onda profesor nastavi i tako...bože ko li uopšte zapošljava nekog sa ovim "univerzitetom" da mi je znati.

Ratko

pre 11 godina

Kao STARI Student Arhitekture, dogurao sam do uslova za 5tu godinu, klasika zaglavljivanja na betonu P3 i nekim, presao sam skoro na novi program....

Zavrsio Diplomirao kao Bachelor 2007.... Program je za razliku od starog MNOOOGO BOLJI KREATIVNIJI i za krace vreme se nauce prakticnije stvari ne gubi se vreme na nepotrbene stvari koje se u poslu ne rade..

Zavrsio sam Dva Master programa jedna u Italiji i SamrtHome master u Americi. I to samo zato sto mi je posao to trazio. Inace posao sa Bachelorom u Americi dobijete na prvi intervju.... I pokazete svojih 5 projekata (koji su po starom programu bili ocajni) ovi novi su mnogo bolji i savremeniji....

Novi program i Bachelor na Arhitekturi je jedan od najboljih i najkompatibilnijih programa u istoriji skolstva Srbije....Maste je katastrofa sluzi samo za uzimanje para...

Posle Bacehelora Arhitekte moje kolege studenti... u Srbiji ako nezelite da radite sa (SPORTISTIMA, KRIMINALCIMA i POLITICARIMA) okrenite se gde god, KINA, USA, AUSTRALIA, KANADA, SVEDSKA, BRITANIJA....svuda ima posla skoro sam svuda radio za ove 2 godine.....


Samo napred novi program. A kolege sa starog programa nemojte da budete sujetni zeznuli su nas uzeli nam godine a dali nam gomilu beskorisnog znanja....

slovenac

pre 11 godina

Eh stvarno to može da se desi samo u Sibiriji pardon Srbiji! Ma ponudite naplatu 500€ za diplomu, bit će sređeno do petka! Pa diplome se plaćaju, zar ne znate? Pitajte vašeg vrhovnog šefa!:) Kod nas poslanici naprave magisterij sa copy-pastom!:))

Nikola

pre 11 godina

Ja sam završio Elektronski fakultet u Nišu, generacija 2004/2005, po novom programu (3+2), ali po starom zakonu. Elektronski faklutet je u Nišu prvi promenio program.
Dobio sam diplomu dipl. ing., ali imam pravo da tražim izdavanje master diplome, što nisam uradio jer mi trenutno nije potrebna, a košta oko 700 evra.

Situacija da se promeni zakon, pa tek onda program može da se desi samo jako stručnom kadru koji sedi na državnim funkcijama.

A što se studenata tiče, ako znate da radite posao, niko vas i ne pita za diplomu (bar ne u mojoj struci). Diploma bez znanja vam služi samo za državne jasle, a ta mesta su jako ograničena.

MARIO IS MISSING!

pre 11 godina

011Beg, nisu Engleska i Nemačka jedine zemlje na svetu u kojima postoje fakulteti. Studiranje je ili besplatno ili jeftinije (a u svakom slučaju kvalitetnije)u Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Norveškoj, Švedskoj, Danskoj, Finskoj...

MAMA ARH

pre 11 godina

Dragi moji studenti, na vas se već paučina uhvatila!!! Samo vi ćutite i čekajte pa će čike sve lepo da vam omoguće... Eh, šta smo mi odgajili i vaspitali- tamo gde se treba buniti- vi ćutite, a kojekuda razno pravite haos. Mi smo se stalno nešto bunili dok smo studirali, a i posle toga.. sve do sad.
Elem, ako je već tako, POUZDANO vam tvrdim da su na primer u Francuskoj studije na svim državnim fakultetima besplatne, SVAKO (izjednačeni su stranci i Fr) dobija stipendiju od oko 500 Eura mesečno. Život jeste skup, ali može da se radi neki dodatni posao, treba znati jezik... ali može se dobiti diploma priznata u jednoj uređenoj zemlji. Ostaje pitanje šta posle. Ako ćete živeti ovde, treba menjati ono što nije dobro. Mi se još nismo umorili, ali, gospodo diplomirani Studenti!Odrastite! Kome se žalite? Šta čekate? Dokle to ćutanje? Voli vas vaša mama.

ex demokrata 1

pre 11 godina

Kako je neko mogao da upiše fakultet po starom kada je zakon donesen 2005.a oni fax upisali 2007.totalni haos i mislim da su u pravu što ne mogu da potpišu diplome jer tu nešto debelo nije u redu,svako bi 2007.g.upisao po starom,ima 1 godinu manje srudija,ali eto,negde je moglo a negde nije,i sad će neko da potpiše bez obzira na zakon? !

Novosadjanka

pre 11 godina

Zavrsila sam studije anglistike na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu prosle godine, u roku. Diplomu nisam dobila. Ni ja, niti iko od mojih kolega s generacije, ili generacije 2006/07. Master diplome se takdoje ne izdaju. Necu ni da pominjem kako nam je zvanje koje dobijamo nakon pet godina studiranja takodje "protivzakonito:, sto znaci da ne mozemo da predajemo u drzavnim skolama - za sta se oko 70% nas skolovalo. Nije taj problem sa diplomama nimalo lokalizovan.

Žarko, poslednja generacija "po starom"

pre 11 godina

Ali nema veze, ministar peosvete će ostati isti, bolonjska avantura zapravo sjajno prolazi, sve je jasno kao dan, studenti nisu zbunjeni i niko nije uplašen koliko mu vredi diploma - ni oni koju su diplomirali "po starom", ni "bolonjci". U ostalom, kome je uopšte stalo do obrazovanja, da li ste u toku kampanje čuli jednu jedinu reč na ovu temu ??

Vlada

pre 11 godina

kakva sramota i nesposobnost! Bravo mega-ministre... (ah, da ovde se i javio bese neko ko "studira" na mega-necemu..., mozda nesvesni da se ovde ipak radi o studijama) Ne umete ni parce paira da istampate (5 godina!!!), sve bi vas trebalo najuriti ovce da cuvate! Mada je i to previse odgovoran posao, verovatno!

011Beg

pre 11 godina

@matori naucnik-emigrant
Ne znam gde ste nasli podatak da su osnovne studije u inostranstvu besplatne ili jeftinije nego u Srbiji?
Studije u Londonu pocinju od oko £9,000 za sve studente, ne samo za nas koji nismo u EU, a slicna situacija je i u Nemackoj.

Fonovac

pre 11 godina

Na FON-u provereno niko nije dobio master diplomu. Niko ne zna u cemu je problem, stalno se pojavljuju razlicite informacije.

Pa kakva je to drzava u kojoj zavrsis drzavni fakultet i ne dobijes diplomu? Zasto se ovaj problem ne resava godinama i zasto novi(stari) ministar vec jednom ne izadje pred javnost i kaze u cemu je problem?

Mila

pre 11 godina

Zavrsila u novom sadu ekonomski fakultet, i osnovne i master i imam i jednu i drugu diplomu. Na svaku sam cekala otprilike godinu ipo dana..

cicha

pre 11 godina

Student sam Megatrend Univerziteta u Beogradu. Student sam generacije 2009/2010 kada su I uveli Bolonju. Studentima ranijih generacija nisu menjali program iz prostog razloga sto su upisali po starom programu. Moguce da su im ubacili kolokvijume da bi im olaksali a tako je I samim profesorima lakse. Do sada nikog nisam cula da se zali za dobijanje diploma. Stoji da cekaju par meseci ali je dobiju. To je jedan od razloga sto sam upisala privatni fakultet. Ako gresim neka me neko ispravi?

Blabla

pre 11 godina

Svuda isti problemi. Ista prica i na nekim fakultetima Univerziteta u Novom sadu, ne mozes da dobijes diplomu, dobijes samo potvrdu. A to sto si isao po starom planu i programu i polozio 40+ ispita to nema veze, a sada ti mazu oci sa Blonjom i degradiraju ti strucnu spremu ma to nema veze. Sve moze u ovoj drzavi.... dokle?

Čveger

pre 11 godina

Pa, "naša bolonja" je sama po sebi bila omča na vratu visokog obrazovanja. Neko je valjda pre ili kasnije morao da šutne tronožac.

matori naucnik-emigrant

pre 11 godina

dragi 011: u vecini drugih kontinentalnih Evropskih zemalja je obrazovanje vecinski drzavno dakle dotirano od strane drzave. Konkretno u Nemackoj gde zivim je sve na nivou Bundesland-ova i studije kostaju maksimalno 500 evra po semestru zavisno od Land-a do Land-a, do nedavno su svuda bili besplatni fakulteti i za ovih par stotina eura su strajkovali mesecima. Pogledajte primera radi cene na Arhitekturi u Beogradu od preko 2000 evra godina! Drugi fakulteti su po par stotian eura a o primanjima da ne pricamo. Anglo-americki sistem nije uporedive, tu je visoko obrazovanje uglavnom u privatnim rukama ali mogu da se dobiju stipendije ako ste dobar student.

Micheal

pre 11 godina

Ponovo se radi o novcu. Za studijske programe koji nisu akreditovani univerziteti ne treba da izdaju bolonjske diplome, već fakulteti.
A, ko će sada da akredituje programe koji su zamenjeni novim - akreditovanim? Pare za akreditaciju traži država.
Od 5.000,00 dinara 3.500,00 se uplaćuje univerzitetu za izdavanja "novih" diploma. Ostatak pripada fakultetu. Da se diplome po "starim" nastavnim planovima i dalje izdaju na fakultetima univerzitet bi dobio manje novca. Znači, pare traži i univerzitet.
I tako u krug.

jovana

pre 11 godina

I onda imaju drskosti da kazu da privatni fakulteti nisu dobri koliko i drzavni. Imaju drskosti da kazu da diplome privatnih nisu jednake drzavnim. Ja drzavne fakultete vidim kao i drzavne firme: inertne, nesposobne, raspadnute i nekvalitetne institucije gde svaka budaletina ako ima pravu partijsku knjizicu moze da glumata profesora, dekana ili rektora. Pa ako se ne slazete sa mojim stavom, procitajte ovaj clanak ponovo pa malo mucnite sa to malo mozga sto vam je ostalo.

cicha

pre 11 godina

Student sam Megatrend Univerziteta u Beogradu. Student sam generacije 2009/2010 kada su I uveli Bolonju. Studentima ranijih generacija nisu menjali program iz prostog razloga sto su upisali po starom programu. Moguce da su im ubacili kolokvijume da bi im olaksali a tako je I samim profesorima lakse. Do sada nikog nisam cula da se zali za dobijanje diploma. Stoji da cekaju par meseci ali je dobiju. To je jedan od razloga sto sam upisala privatni fakultet. Ako gresim neka me neko ispravi?

matori naucnik-emigrant

pre 11 godina

Imamo ovde puno srpskih studenata, divna deca, mnogi od njih su bili medju najboljima u svojoj generaciji, ovde takodje medju najboljima. Ljudi su zavrsili bachelor i sa potvrdama o diplomiranju upisali master u inostranstvu. Sada zavrsavaju ili su vec zavrsili master studije i upisuju doktorate, a njihovi fakulteti iz Srbije im jos nisu izdali díplome. Ljudi su ocajni ne znaju kao da objasne ovu glupost a i kako nekome objasniti da postoji zemlja u kojoj vam fakultet koji ste zavrsili ne da diplomu! Bachelor su produzili namerno sa 3 na 4 godine iz prostog interesa da uzmu skolarine jos godinu dana duze jer znaju da niko nece da napusti studije u sred studiranja. Kad dobiju bachelor decu ne mogu vise da zaustave i ona naravno odlaze tamo gde ne samo da ce dobiti bolje diplome nego ce jos neko i da im plati stipendiju i gde mogu da zarade ekstra radeci druge studentske poslove umesto da debelo placaju jalove master studije bez sanse za zaposljavanje. Zato deco moja poruka vam je ucite strane jezike u osnovnoj i srednjoj skoli i idite odmah na bachelor studije preko, u mnogim zemljama su besplatne ili barem jeftinije od Srbije a puno bolje. Ako ipak hocete da radite bachelor u Srbiji, sto pre ga otkacite (prepisujte na ispitima, lazite, potplacujte, sta god znate i umete ionako ne vredi nista niti ce te nesto da naucite a maltretirace vas neki bezveznjaci) i odmah bez´te odatle glavom bez obzira da dalje zasita ucite i steknete iskustvo. Puno srdacnih pozdrava "od preko".

011Beg

pre 11 godina

@matori naucnik-emigrant
Ne znam gde ste nasli podatak da su osnovne studije u inostranstvu besplatne ili jeftinije nego u Srbiji?
Studije u Londonu pocinju od oko £9,000 za sve studente, ne samo za nas koji nismo u EU, a slicna situacija je i u Nemackoj.

ex demokrata 1

pre 11 godina

Kako je neko mogao da upiše fakultet po starom kada je zakon donesen 2005.a oni fax upisali 2007.totalni haos i mislim da su u pravu što ne mogu da potpišu diplome jer tu nešto debelo nije u redu,svako bi 2007.g.upisao po starom,ima 1 godinu manje srudija,ali eto,negde je moglo a negde nije,i sad će neko da potpiše bez obzira na zakon? !

Alex

pre 11 godina

vratiti se starom nacinu studiranja, bolonja je vratila fakultete na nivo srednje skole. u mnogim evropskim drzavama bolonja ne vazi, a bitno da je srbija prihvatila ovo smece, samo da bi jos vise uzimali pare i nista vise. teska sramota u nizu.

Citalac

pre 11 godina

A u cemu je poblem ?
Kada dobiju diplome, ionako:

- sa njima mogu obrisati prozor, ne priznaju se nigde van Srbije, a u zemlji Srbiji, ako imas diplomu to ti je minus u biografiji.

Ej zemljo Srbijo, avangardo.....

a77-neverne Tome dobiće diplome

pre 11 godina

Beograd -- Prva generacija "bolonjaca“ na pojedinim fakultetima još čeka na izdavanje diploma i to – protivzakonitih, pišu "Novosti".

...neki čekaju, a neki ih dobiše za par dana.... diplome... protivzakonite...

slovenac

pre 11 godina

Eh stvarno to može da se desi samo u Sibiriji pardon Srbiji! Ma ponudite naplatu 500€ za diplomu, bit će sređeno do petka! Pa diplome se plaćaju, zar ne znate? Pitajte vašeg vrhovnog šefa!:) Kod nas poslanici naprave magisterij sa copy-pastom!:))

black

pre 11 godina

Samo izmišljaju probleme tamo gdje ih ne bi trebalo biti. Ja studiram u Svetskoj i upisala sam po starom programu, dakle 4 godine studija. Ali svi koji žele mogu nakon 3 godine uzeti bachelor diplomu, zato što du kursevi u te prve 3 godine studija identični sa 3 godine po bolonji. A prije sam studirala 4
godine u CG ali bez diplomskog. Samo 2 zadnja ispita ostala. U svim normalnim zemljama bih mogla dobiti bachelor diplomu sa završne 3 godine, i više, ali ne i u CG. Kao što neko već reče, školstvo nam je farsa i treba mucnuti glavom zašto.....

anonimus

pre 11 godina

Re-cicha
Niko ne sumnja da se na Megatrendu lako dolazi do diplome,pa tamo studenti propituju profesore umesto obrnuto.Ha,ha,ha...student kao počne da odgovara,počne da muca i onda profesor nastavi i tako...bože ko li uopšte zapošljava nekog sa ovim "univerzitetom" da mi je znati.

KG

pre 11 godina

Interesantno je to da ovaj problem postoji SAMO na Univerzitetu u Beogradu, a ne ni na jednom od ostalih državnih univerzoiteta, niti na privatnim univerzitetima!!!!
Pa se posle rektor Kovačević ljuti što nisu na "Šangajskoj listi". Pa za tu listu, izmedju ostalog (broj nobelovaca, doktoranata, objavljenih radova i slično) treba i UREDJENA administracija.
I to je univerzitet koji želi da se proglasi za "univerzitet od nacionalnog značaja"? SVAŠTA!

Ratko

pre 11 godina

Kao STARI Student Arhitekture, dogurao sam do uslova za 5tu godinu, klasika zaglavljivanja na betonu P3 i nekim, presao sam skoro na novi program....

Zavrsio Diplomirao kao Bachelor 2007.... Program je za razliku od starog MNOOOGO BOLJI KREATIVNIJI i za krace vreme se nauce prakticnije stvari ne gubi se vreme na nepotrbene stvari koje se u poslu ne rade..

Zavrsio sam Dva Master programa jedna u Italiji i SamrtHome master u Americi. I to samo zato sto mi je posao to trazio. Inace posao sa Bachelorom u Americi dobijete na prvi intervju.... I pokazete svojih 5 projekata (koji su po starom programu bili ocajni) ovi novi su mnogo bolji i savremeniji....

Novi program i Bachelor na Arhitekturi je jedan od najboljih i najkompatibilnijih programa u istoriji skolstva Srbije....Maste je katastrofa sluzi samo za uzimanje para...

Posle Bacehelora Arhitekte moje kolege studenti... u Srbiji ako nezelite da radite sa (SPORTISTIMA, KRIMINALCIMA i POLITICARIMA) okrenite se gde god, KINA, USA, AUSTRALIA, KANADA, SVEDSKA, BRITANIJA....svuda ima posla skoro sam svuda radio za ove 2 godine.....


Samo napred novi program. A kolege sa starog programa nemojte da budete sujetni zeznuli su nas uzeli nam godine a dali nam gomilu beskorisnog znanja....

Nikola

pre 11 godina

Ja sam završio Elektronski fakultet u Nišu, generacija 2004/2005, po novom programu (3+2), ali po starom zakonu. Elektronski faklutet je u Nišu prvi promenio program.
Dobio sam diplomu dipl. ing., ali imam pravo da tražim izdavanje master diplome, što nisam uradio jer mi trenutno nije potrebna, a košta oko 700 evra.

Situacija da se promeni zakon, pa tek onda program može da se desi samo jako stručnom kadru koji sedi na državnim funkcijama.

A što se studenata tiče, ako znate da radite posao, niko vas i ne pita za diplomu (bar ne u mojoj struci). Diploma bez znanja vam služi samo za državne jasle, a ta mesta su jako ograničena.

MARIO IS MISSING!

pre 11 godina

011Beg, nisu Engleska i Nemačka jedine zemlje na svetu u kojima postoje fakulteti. Studiranje je ili besplatno ili jeftinije (a u svakom slučaju kvalitetnije)u Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Norveškoj, Švedskoj, Danskoj, Finskoj...

Samo malo vise istrazivanja

pre 11 godina

@011 beg

Ne uporedjujte engleski sistem obrazovanja sa kontinentalno evropskim, jeste tamo su skolarine 9 hiljada funti - ali to je zbog ustrojstva citavog njihovog sistema, porezi su mali, pa se neke drzavne usluge placaju, u ovom slucaju, skolstvo, u USA se debelo placa i zdravstvo, ali opet porezi iz kojih drzava treba da finansira te usluge su mali. S druge strane imate studije u Luksemburgu koje kostaju 200 evra po semestru. Dakle, radi se o 2 razlicita sistema, pogleda na ekonomiju, na drustveno uredjenje - tj, na pitanje da li mladima treba da se daju jednake sanse bez obzira na finansijsko stanje roditelja, ili ne. Objektivno, tesko je u isto vreme raditi da bi placao studije i studirati ili odluciti se da uzmes kredit od banke da bi studirao te stoga ako te roditelji ne izfinansiraju teze je nekome bez materijalnih sredstava da studira nego onome sa. Problem tog sistema je sto sanse u zivotu ne zavise samo od intelektualnih kapaciteta tog mladog coveka, vec od finansijskog stanja roditelja. I jos jedna mala digresija, mislim da ljudi koji danas u Srbiji upravljaju obrazovnim sistemom imaju jako malo moralnog prava da govore da studije treba da se placaju, jer su se upravo oni besplatno skolovali. Ako danas nema novca za besplatno skolovanje, jedino je starija generacija mogla da stigne da taj novac potrosi, te ne vidim zasto bi mladi morali da placaju nesto sto je neko pre njih potrosio?

Student u Slovačkoj

pre 11 godina

Srbi, dacu vam jedan savet. Idite na godinu dana na kurs iz slovačkog jezika koji nije težak za učenje jer je slovenski jezik. Zatim upišite studije u Slovačkoj. Školarine ne postoje, učenje je lakše jer gradivo nije preobimno kao u Srbiji i ispit se daje iz nekoliko delova, vise puta. Bratislava je lep grad i njihovi gradjani su ljubazni i poštuju gradjane Srbije. Ovde ima dosta studenata iz Srbije, ne samo pripadnika slovačke nacionalne manjine iz Srbije, ali i Srba iz Čačka, Užica i Republike Srpske. Vecini studije idu dobro i imaju bolju perspektivu. Ja sam upravo završio 3 godinu iako mi je prvih 6 meseci bilo teško da učim na slovačkom jeziku, ali uz malo truda sve se postigne. Slovački nije kineski pa da je toliko težak. Ovde ima dosta stranih studenata, a i studenti iz Srbije imaju neke olakšice zahvaljujuci dobrim diplomatskim odnosima Srbije i Slovačke. Studirao sam i u Srbiji ali sam pobegao sa našeg korumpiranog i preteškog univerziteta koji nikad nebi završio. P:S: Za nostalgičare postoje i redovne YU žurke gde se ljudi da naših prostora okupljaju.

dipl.inz.arh.

pre 11 godina

Diplomirao sam 2008. na arhitekturi. Diplomu i dalje nemamo, jedina olaksica sto smo dobili uverenje o diplomiranju pa nam to sluzi umesto diplome. Polozio sam strucni ispit, ovih dana idem da podnesem zahtev za licencu, ali diplomu nemam. :)
Drzava Srbija

Seljanin a nikada seljak

pre 11 godina

KG, ne lupetaj! Evo ja sam diplomirao na filološkom baš u Kragujevcu, 2010. i 2011. (osnovne i master studije) i još uvek od ovih diploma nema ni d. Ceo naš obrazovni sistem, od osnovne škole pa sve do fakulteta, je jedna velika farsa...

Branko NNN

pre 11 godina

Koja je to banda lopovska! Ja sam po istom principu upisao fakultet(po starom programu) ali su me prebacili na novi program( bilo je ili to ili nema dalje). Pri tome su mi na ime skolarine istresli 9 500 evra (Arhitektura). I sada nece da mi daju diplomu koju cekam vec tri godine! EEEEEEEJJJ bre !!!!! Tri godine!!!

Vladimir

pre 11 godina

I nama na VTŠ u Subotici je rečeno da smo po Bolonjskom programu ali kada smo završili ustanovilo se da za to treba da polažemo još ispita + još malo da plaćamo.

veliki strumf

pre 11 godina

Ovde je rec o tome da su studente pojedini fakulteti prevarili te prve godine kada je na snagu stupio bezvezni Zakon o visokom obrazovanju. Upisali su ih na stari program jer ga nisu izmenili, a rekli im da studiraju po Bolonji. Bezobrazluk. A za to se odavno zna. Jednostavno, jeste zakon donet ali on samo pruza mogucnost da se program izmeni i studira po novom. Vecina fakulteta je to ucinila, ali od naredne godine, kada su i izmenili plan i program. Ove fakultete koji su prevarili studente treba zestoko kazniti, a posto deca nisu kriva treba im po mom uverenju izdati diplome za koje su verovali da ce dobiti. Inace, ovo je samo kap u moru medju malverzacijama u visokom obrazovanju, a ministarstvo sve nemo posmatra i dopusta da se ono potpuno urusi.

Izbor je vas

pre 11 godina

Studenti, ili se setite 1990-ih, pa napred da bagri politicarskoj pokazete da ste sposobni za zivot koliko i vasi vrsnjaci koji su tada bili studenti, a sada verovatno vise nisu u ovoj blentavoj zemlji, ili se pokrijte usima, nabacite amove, ostanite ovde, teglite kao volovi, i vise nikada ne otvarajte usta!

Mila

pre 11 godina

Zavrsila u novom sadu ekonomski fakultet, i osnovne i master i imam i jednu i drugu diplomu. Na svaku sam cekala otprilike godinu ipo dana..

Vlada

pre 11 godina

kakva sramota i nesposobnost! Bravo mega-ministre... (ah, da ovde se i javio bese neko ko "studira" na mega-necemu..., mozda nesvesni da se ovde ipak radi o studijama) Ne umete ni parce paira da istampate (5 godina!!!), sve bi vas trebalo najuriti ovce da cuvate! Mada je i to previse odgovoran posao, verovatno!

Mala izvrnuta torta

pre 11 godina

Dakle, zavrsila sam Fakultet politickih nauka u Beogradu jos u septembru 2010, odnosno u roku, obzirom da sam upisala studije 2006, tj. bila sam prva "Bolonjska generacija". Diplomu jos nisam videla, niti se zna kada cemo je dobiti. A morali smo da platimo 5000 dinara nakon zavrsetka studija na ime "izdavanja diploma". I, da, svaki put kad mi zatreba neki dokaz da sam zavrsila fakultet (za stipendiju, master, prijavu za posao...), moram da vadim novo uverenje, koje kosta 900 dinara. I ko je ovde lud???!!!

Lazar

pre 11 godina

Na Masincu ti daju potvrdu da si polozio diplomski i to ti je to...Diploma,bacanje kape itd..samo u americkim filmovima ili za 5-6 godina na mala vrata kao da smo istu ukrali a ne mucki zasluzili....

MAMA ARH

pre 11 godina

Dragi moji studenti, na vas se već paučina uhvatila!!! Samo vi ćutite i čekajte pa će čike sve lepo da vam omoguće... Eh, šta smo mi odgajili i vaspitali- tamo gde se treba buniti- vi ćutite, a kojekuda razno pravite haos. Mi smo se stalno nešto bunili dok smo studirali, a i posle toga.. sve do sad.
Elem, ako je već tako, POUZDANO vam tvrdim da su na primer u Francuskoj studije na svim državnim fakultetima besplatne, SVAKO (izjednačeni su stranci i Fr) dobija stipendiju od oko 500 Eura mesečno. Život jeste skup, ali može da se radi neki dodatni posao, treba znati jezik... ali može se dobiti diploma priznata u jednoj uređenoj zemlji. Ostaje pitanje šta posle. Ako ćete živeti ovde, treba menjati ono što nije dobro. Mi se još nismo umorili, ali, gospodo diplomirani Studenti!Odrastite! Kome se žalite? Šta čekate? Dokle to ćutanje? Voli vas vaša mama.

matori naucnik-emigrant

pre 11 godina

dragi 011: u vecini drugih kontinentalnih Evropskih zemalja je obrazovanje vecinski drzavno dakle dotirano od strane drzave. Konkretno u Nemackoj gde zivim je sve na nivou Bundesland-ova i studije kostaju maksimalno 500 evra po semestru zavisno od Land-a do Land-a, do nedavno su svuda bili besplatni fakulteti i za ovih par stotina eura su strajkovali mesecima. Pogledajte primera radi cene na Arhitekturi u Beogradu od preko 2000 evra godina! Drugi fakulteti su po par stotian eura a o primanjima da ne pricamo. Anglo-americki sistem nije uporedive, tu je visoko obrazovanje uglavnom u privatnim rukama ali mogu da se dobiju stipendije ako ste dobar student.

Čveger

pre 11 godina

Pa, "naša bolonja" je sama po sebi bila omča na vratu visokog obrazovanja. Neko je valjda pre ili kasnije morao da šutne tronožac.

Novosadjanka

pre 11 godina

Zavrsila sam studije anglistike na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu prosle godine, u roku. Diplomu nisam dobila. Ni ja, niti iko od mojih kolega s generacije, ili generacije 2006/07. Master diplome se takdoje ne izdaju. Necu ni da pominjem kako nam je zvanje koje dobijamo nakon pet godina studiranja takodje "protivzakonito:, sto znaci da ne mozemo da predajemo u drzavnim skolama - za sta se oko 70% nas skolovalo. Nije taj problem sa diplomama nimalo lokalizovan.

Micheal

pre 11 godina

Ponovo se radi o novcu. Za studijske programe koji nisu akreditovani univerziteti ne treba da izdaju bolonjske diplome, već fakulteti.
A, ko će sada da akredituje programe koji su zamenjeni novim - akreditovanim? Pare za akreditaciju traži država.
Od 5.000,00 dinara 3.500,00 se uplaćuje univerzitetu za izdavanja "novih" diploma. Ostatak pripada fakultetu. Da se diplome po "starim" nastavnim planovima i dalje izdaju na fakultetima univerzitet bi dobio manje novca. Znači, pare traži i univerzitet.
I tako u krug.

Žarko, poslednja generacija "po starom"

pre 11 godina

Ali nema veze, ministar peosvete će ostati isti, bolonjska avantura zapravo sjajno prolazi, sve je jasno kao dan, studenti nisu zbunjeni i niko nije uplašen koliko mu vredi diploma - ni oni koju su diplomirali "po starom", ni "bolonjci". U ostalom, kome je uopšte stalo do obrazovanja, da li ste u toku kampanje čuli jednu jedinu reč na ovu temu ??

Blabla

pre 11 godina

Svuda isti problemi. Ista prica i na nekim fakultetima Univerziteta u Novom sadu, ne mozes da dobijes diplomu, dobijes samo potvrdu. A to sto si isao po starom planu i programu i polozio 40+ ispita to nema veze, a sada ti mazu oci sa Blonjom i degradiraju ti strucnu spremu ma to nema veze. Sve moze u ovoj drzavi.... dokle?

Fonovac

pre 11 godina

Na FON-u provereno niko nije dobio master diplomu. Niko ne zna u cemu je problem, stalno se pojavljuju razlicite informacije.

Pa kakva je to drzava u kojoj zavrsis drzavni fakultet i ne dobijes diplomu? Zasto se ovaj problem ne resava godinama i zasto novi(stari) ministar vec jednom ne izadje pred javnost i kaze u cemu je problem?