Utorak, 17.07.2012.

09:11

RFZO pred kolapsom

Neizmirene obaveze za doprinose dostigle gotovo polovinu godišnjeg budžeta Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Fondu preti kolaps, pišu "Novosti".

Izvor: Veèernje novosti

RFZO pred kolapsom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

110 Komentari

Sortiraj po:

Zlatko

pre 11 godina

@Zlatko... Da napomenem da cipivane zdravstvene knjizice ce se menjati vise puta, kao sto ce i licne karte jer na cipu nose crno-belu fotografiju sto se uglavnom u svetu ne priznaje!
(dutrich, 17. jul 2012 23:41)

Da li se zezaš ili si ozbiljan? Da li ćemo stvarno menjati dokumenta samo zbog crno bele slike??? Ako je stvarno tako, onda oni definitivno nisu normalni. I to samo dokazuje koliki su lopovi. Em lopovi, em nesposobni da nešto urade kako valja.

dutrich

pre 11 godina

@Zlatko... Da napomenem da cipivane zdravstvene knjizice ce se menjati vise puta, kao sto ce i licne karte jer na cipu nose crno-belu fotografiju sto se uglavnom u svetu ne priznaje!

jovanka

pre 11 godina

boze sta lupeta ovaj covek. Pa oni koji ne placaju doprinose ne mogu ni da se lece o trosku osiguranja, RFZO im ne overava knjizice, pa oni i ne kostaju. Koliko vidim budzet im nije manji nego ranije. samo se ne zna gde su pare kad vise niceg nema u zdravstvenim ustanovama

mary

pre 11 godina

Pricati o privatnicima o extra profitu zbog neplacanja osiguranja je suludo.Svi Vi koji ste otisli na posao u budzetske firme docekao Vas je sto racunar,stampac, spajalica ,papir,garderober,kacelarija sa aluminijumskim vratima,prozorima i hiljadu stvari krupnog i sitnog iventara..GRATIS,Upamtite G R A T I S.Zmaci ni jedan jedini dinar niste ulozili,a Ja kao privatnik prvo sam morao stotine kojekakvih taksi da uplatim da bih otvorio radnju,narvno prvo dozvolu za objekat,izgradnja objekta po HCCP standardima,inventar radni i sav taj kancelarijski koji ste dobili dzabe sa svim racunarima stampacima...pa poceti sa radom uz kupovinu komercijalnog vozila,masina i milion (a ne hiljadu)sitnica na koje drzava uzima PDV znaci na svaku sitnicu.E pa rodjace Ja sam posao zapoceo sa pozajmljenih 60000eura pre 12 god Uz pomoc radnika (prijavljenih)koji su izuzetni,sa izvozom robe van zemlje jos uvek nisam povratio ulog,upravo zbog parazita budzetskih,gde se po partijskoj i rodbinskoj liniji svaka neznalica zaposljava i vestacki pravi zaposlenje.Ovde u Opatiji,Porecu,Portorozu sve vri od dzipova BG,i normalno raspitujuci se ko su oni dosao do podatka da su svi na budzetu.Rade u nekoj od budzetskih firmi.Pa zar treba placati onima koji su svom narodu poturili "patku" za kupovinu vakcina N1H1.Uostalom pogledajte iprocitajte izjavu Americke doktorke koja je pobegla u Panamu,pa ce Vam mnogo biti jasnije.Zar da finansiramo farmaceutske lobije da NAS unistavaju lekovima....

Zlatko

pre 11 godina

(Preduzetnik, 17. jul 2012 10:59)

Crno dete, pa da li si svestan šta si predložio? Njima treba samo tri godine da daju čipovanu zdrav. knjižicu. Još ako te kao u SUP-u ne pitaju, pa ti daju nečipovanu, da bi ti za godinu dana išao po novu. Jer, Bože moj, šta bi svi oni bez nas ako nam daju knjižicu sa važenjem 10 godina? Za ovo bi im trebalo minimum pet. :-) Znaš li ti koliko je to posla? Računar, internet, plus obuka. A program toliko komplikovan. Imena, prezimena, jmbg. Treba definisati i paket 1, 2 i 3 (npr) a pored svakog da stoji prazan kvadratić koji će popuniti leviim klikom u zavisnosti od toga šta se plaća. Dalje, znaš li ti koliko je komplikovano takođe levim klikom popuniti da li pacijent plaća državno ili privatno osiguranje (koje npr nude i neke banke uz bankarske usluge). Na kraju, ti nisi svestan koliko je teško da med. sestra na participaciji u mestu X ukuca jmbg i dobije prethodne podatke. Ovako, ako ideš kod svog izabranog lekara (a to je dodatnih 25 slova u jednom pravougaoniku, koje bi popunili samo prvi put ili prilikom promene), ona te poznaje i nema potrebe da te na bilo koji način proverava. I kako da tvoj izabrani lekar ima posla ako ti odeš kod drugog lekara koji je 200km od tvog, a to samo zato što si npr na službenom putu ili negde kod rođaka. Pa zar nije jednostavnije da ti daju jednu papirnu knjižicu kad počneš da radiš, kad prestaneš tu ti poništavaju i ti ideš po novu, a kad opet počneš da radiš opet da vadiš novu. Reci da si se šalio. :-)

Aristotel

pre 11 godina

Vratite bre Vukajlovicku, sve je funkcionisalo dok je ona vodila RFZO. Dr Vuksanovic treba da se vrati u operacionu salu da radi ono sto najbolje zna.

ZEX

pre 11 godina

Problem s zdravstvenim sistemom je prosto resiv. Naime to je glomazan sistem koji ce pojesti sam sebe,imate lekare i medicinsko osoblje koje tesko zasluzuje to zvane. Otpustane i reorganizacija(neka najbolji ostanu),manji paket obaveznog osiguranja,naplata potrazivanja...to su samo par stvari koje mogu pomoci.

Mare

pre 11 godina

problem su virtualne pare, kao imaju milion zaposlenih i 10000 od svakog i to je to. e pa nije tako, necu bre da placam javasluk i nerad

Boki

pre 11 godina

Termin "EXTRA PROFIT" ne znaci enorman ili ogroman profit... to znaci "dodatni profit" sto znaci da je poslodavac zadrzao novac koji bi trebao dati u odgovarajuce fondove!

dutrich

pre 11 godina

A kad ce da se reformisu ti fondovi recimo da budu kao u Svajcarskoj, pa da ukupne obaveze budu 18 posto a ne 70 posto (9 na teret radnika i 9 na teret poslodavca)? Mislim da ce tad svi placati, a neki ce i podici plate (vece plate, veca potrosnja, vise PDV...)

hmhm

pre 11 godina

(Trixter, 17. jul 2012 12:46)

Nisu losi ti tvoji predlozi, ali ja bih to drugacije. Poslodavce bih kaznjavao ukoliko nisu hteli da plate, a imali su sredstva na racunu. Lepo na videlo promet racuna za taj mesec, pa cepaj kaznu. A i drzava dere, nije mi jasno zasto naplacuje zdravstveno i na teret zaposlenog i na teret poslodavca. Nije to malo. Ja sam racunao da firma uplati za moje zdravstveno oko 1300 evra godisnje. Hvala Bogu zdrav sam, a kad bi mi, ne daj Boze, trebale zdravstvene usluge, opet bih morao da platim. Ne razumem o cemu se radi.

DEkonomija

pre 11 godina

Nažalost, sve više poslodavaca krši zakon, ne uplaćuju doprinose, pri čemu ostvaruju ektra profit....kaže za "Novosti“ profesor dr Aleksandar Vuksanović, direktor Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja.

Rekao bih neku kletvu na tvrdnju da oni ostvaruju ekstra profit ali...

Alo pametni profesore otvori firmu zaposli 10-20 ljudi i pravi ekstra profit, garantujem da bi se svi ti koje nazivas "ekstra" profiteri menajli sa tobom za radno mesto i ustupili ti svoje "ekstra" profiterske firme..


I svi ostali koji se slazu sa tako "inteligentim" izjavama sta cekate vreme je za ekstra profit u Srbiji sve cveta niko nista neplaca i to su idealni uslovi za ekstra profitiranje, svi ce da se obogate kao Karic koji je jedini zaista do kraja kaznjen za ekstra profit...

Nemojte nikako da smanjujete harace, da smanjujete korupciju, da smanjujete prekobrojne u drzavnim jaslicama, da smanjujete politicku zavisnost u privrednom uspehu to nikako...Posebno nemojte da uvodite progresivne poreze da ko ima manje da placa manje a ko ima vise da placa vise. Samo udri po preduzetnicima i malim firmama koji su svi do jednoga ekstra profiteri...

Takvima kao ti ni vodu ne bi dao da nose "profesore"...

aleksandar

pre 11 godina

Mislim da su poslodavci krivi što nedovoljno pune državne kase. Zamislite samo kako su se usudili da i pored toga što im je država omogućila da "povoljno" dobiju dozvoljen minus u poslovnim bankama za plaćanje PDV na račune koji im nisu plaćeni i pitanje da li će ikad (najveći dužnici su država i državne firme) i što im je omogućila da plaćaju porez na dobit unapred (akontacija poreza na dobit, jedina zemlja u svetu naplaćuje porez na zamišljenu dobit) em sad što im je omogućila da plate doprinose za zdravstvo, a da ne mogu markice za overu knjižica da dobiju jer im se recimo ne mogu naći kartoni zbog toga što su poslednji put bili kod doktora pre 10-tak godina zbog nemanja vremena da čekaju u čekaonicama, jer vreme je novac. Još ih je gradska vlast častila sa taksom za isticanje firme u BG koja je veća negoli zakup bilborda pored njihovih lokala! Zaista ne vidim zbog čega ne izmiruju svoje obaveze pored ovoliko privilegija koje dobijaju od države, dođe mi da odmah idem u APR i postanem i sam poslodavac i da ponosno i sam hranim 2 mil.trutova na državnom platom spisku!

Aleksandar

pre 11 godina

za (bezimena, 17. jul 2012 12:52)

Neće biti baš tako (za ono o Dinkiću ste u pravu)

Što se vlade republike Srbije tiče
DS je bio 25.01.2001 do 03.03.2004, pa
zatim Koštunica od 03.03.2004 do 07.07.2008, pa
opet DS od 07.07.2008 do danas.

Medjutim, DS je bio i sa Koštunicom na vlasti još od 15.05.2007 do 07.07.2008, a u njen sastav su ušli iz DS:
Božidar Đelić,
Vuk Jeremić,
Dragan Šutanovac,
Mirko Cvetković,
Dušan Petrović,
Milan Marković,
Slobodan Milosavljević,
Saša Dragin i
Dragan Đilas

sve imate na sajtu vlade kada je i ko bio...

Radnik

pre 11 godina

Zašto ne postoji mogućnost uplaćivanja privatnog zdravstvenog osiguranja umesto ovog obaveznog?Meni se (i od onako bedne plate) svaki mesec odbijaju iznosi za zdravstveno,PIO,nezaposlene ličnosti i sl. a apsulutno ništa od toga nemam.U mom gradu je uništen DZ,nema specijalista,ni ginekolog,ni fizijatar,ni ortoped,ni oftamolog,ma ništa.Za sve moram kod privatnika ili sa uputima u NS,dok platim kartu to se svede na isto.Sve lekove plaćam,ne sećam se kad sam šta dobila na recept,čak ni za dete,a tek te famozne participacije,za "dobar dan" 50 din,ma strašno,o kakvom besplatnom zdravstvu pričate?

molim lepo

pre 11 godina

Glasali ste kako ste glasali, pa izvolite. Nemojte sad da kukate!
Samo jedna stranka je pricala o Fondu i penzijskom i zdravstvenom u predizbornoj kampanji, a ima 6 i nesto posto.

Milica

pre 11 godina

E neka i propadne fond, kad moj poslodavac redovno plaća doprinose a ja svaki put od lekara izadjem sa ceduljčetom koji lek da kupim kako za sebe tako i za dete. Pa dokle više?

zaposleni u zdravstvu kome je muka od razmazenih lekara

pre 11 godina

Nema para, OHOHO! A sta bi sa renoviranjem i dozidjivanjem zgrade RFZO-a u Novom Sadu(za to ima para-apri tom prokisnjava i na godisnjicu otpala mermerna ploca iza portira), zidanjem klinickog centra ,dozidjivanjem decije bolnice u Novom Sadu(u vreme krize za to ima para) , specijalizacijama,ajde minuse, i ja bih voleo da mi neko placa skolovanje. Pre neku nedelju sam dobio gomilu minusa kada sam cacnuo specijalizacije. Vi cekate da vam ministarstvo odobri placanje iz budzeta skolovanje? Pa platite iz svog dzepa. Lepo, ko ne zadovoljava potrebu za radnim mestom-otkaz. Sada cu vam nesto reci iz razgovora lekara u penziji, covek kaze, nikada nisu imali sredjenije bolnice, savremenije aparate, studente sa tako visokim ocenama a najlosije rezultate u lecenju pacijenata. Ah, da ne zaboravim, RFZO Novi Sad je steciste ds-ovaca, kao lopatom su ubacivani. Malo, malo, pa osvane neko novo lice. Za sve ovo ima para a nema za osiguranje? Zar ovo nije bezobrazluk?

Steva

pre 11 godina

Ovakve vesti ne bi trebalo da nas zanimaju. Izabrali smo ljude koji o tmetreba da vode računa. Da li ja na to mogu da utičem? Da li će mi biti bolje ili lošije što znam sada ovu informaciju? Ne. Dakle, pustimo one koje smo izabrali da se mlate sa ovakvim stvarima, a ja želim da čujem više vesti o tome gde ova država planira da skući svoj narod, kako ćemo da rešimo problem bele kuge i šta ova država uopšte čini za mene da bih želeo da i dalje bude nezavisna a ne protektorat neke druge države ili EU. Jer ovako dalje više ne može.

A inače i ne očekujem ovo da objavite nego pišem da mi bude lakše.

Milijarda

pre 11 godina

Milijarda evra. Bogte kolika je tolova.Sta sa tim parama moze da se uradi.Neko ovde napisa da nam nedostaju klinicki centri, skolovanje i specijalziacija mladih lekara.Kupovina Cyber noza za operaciju najnepristupacnijih tumora.da ne moraju nasi ljudi da se salju u Tursku na Abidacem kliniku. Anesteziolozi, kardiohirurzi nam fale. U svetu vise ne postoje "srednjivekovne" zdravstvene knjizice i zdravstveni kartoni po domovima zdravlja. To zamenjuju kao kreditne kartice. Gde god se nadjes lekar provuce i na ektrnuse poojavi cela istorija bolesti. TRime bise lekari po domovima zdravlja osloboli administracije ipisanja gomuila recepata i uputa. Lekari ne bi trazili ponovne analize, snimanja. Sve je to lepo kako je u ostalim razvijenim zemljama.Ali ta prokleta milijarda evra. Sa kojim pravo gradjani traze zdravsrtvenu zastitu ako njihove firme ne uplacuju.Bojim se da u bliskoj buducnosti nikakva zdravstvena zastita nece postojati. Placacemo sve usluge

Privatnik

pre 11 godina

Najlakse je lepiti etikete svima. Zasto ne pokusate sami da budete privatnici, pa da i vi malo uzivate? U mojoj firmi radnici imaju platu oko 75.000 din, i prijavljeni su na ceo iznos! I zamislite, nemam dzip. Al ko mi je kriv, kad ne znam da radim. Redovno izmirujem svoje obaveze, a kada mi dodje pdv na naplatu hvatam se za glavu. Ova drzava nije uradila nista da zastiti one koji potrazuju, ovde se isplati samo da dugujes! A i to mogu samo povlasceni...

Nemesis

pre 11 godina

Lupetate gluposti velika vecina od vas. Lekar sam pa iz prve znam kako fercera sistem. I zasto nema para. Jedini, ali apsolutno jedini nacin da se zdravstvo kako tako dovede u red je surova prinudna naplata svih potrazivanja. Ko nema, ide na ulicu. Verovatno ce na istoj i da skonca. Surovo ali je tako. Nema oprastanja nikakvih dugova, nema podvlacenja crte. Plenidba sve pokretne i nepokretne imovine, to na dobos, prodati po sto je mogucim visom cenama i time obezbediti novce. Nakon sto su pare obezbedjene, zdravstvo ce da se preporodi. Konkretno, ja i moje kolege operisemo sa instrumentima starijim od 40 godina. Da ne kazem koliko je to sigurno za pacijenta. A opet imamo gomile zadovoljnih pacijenata. Jeste da se mnogi zale na redove, ali to je zato sto imamo jedan od najvecih procenata starog stanovnistva na kontinentu, ogroman broj penzionera koji zaista nema sta da radi u zivotu, i zato sto imamo mali broj lekara opste prakse, koji dobijaju svoje plate, umesto da ih kao stomatolozi zaradjuju. E onda ne bi svi isli u specijaliste nego bi ostajali kao porodicni lekari da zaradjuju. Jeste, gospodo draga, zdravlje je u neku ruku usluga, i medicina je jedan veliki biznis. Ja jesam obavezan zakletvom svima da pomognem, i nikad nisam niti cu ikada uzeti od nekoga pare na crno, ali smatram da se moje usluge morajj placati isto kao sto je normalno platiti vodoinstalateru, moleru, ili bilo kome drugom.

anticenzura

pre 11 godina

Naravno da je pred kolapsom,jer imamo firme koje prosto nece da uplacuju osiguranje,jer prave vlast ili jednostavno su jaci od drzave pa im se moze,takodje imamo sitnu buraniju koja treba da plati razne gluposti i takse,pa im je zrdavlje zadnja rupa...i dodjemo do ovoga!

Zdravko Ludic

pre 11 godina

Tako treba, sve da pukne i da se raspadne! Prirodna selekcija na delu, ko ima jace gene taj prezivljava, ko nema, mirise travu. Ova drzava je septicka jama.

sisko

pre 11 godina

Nema nama spasa. Takvo smo drustvo, necemo da se menjamo i ostace sve isto, raspasce se Srbija za nekoliko godina.

Djilasa i njegov privatni bus plus zasluzujemo, toliko smo daleko dogurali.

špijun

pre 11 godina

Sećam se da je Šešelj još devedesetih tražio ukidanje zdravstvenih knjižica i besplatno lečenje za sve državljane na ličnu kartu. RFZO kao i njegove doprinose treba ukinuti i zdravstvo finansirati iz budžeta, od poreza. I tako stoji da nam je zdravstvena zaštita besplatna a ovamo te uslovljavaju doprinosima koje jedino ostvaruju državni činovnici.

Gospodin-BG

pre 11 godina

(Nije bas tako, 17. jul 2012 12:39)

Ako zaista mislite da su vecina privatnika lopovi, sta da vam kazem, zaista zalosni rezoni prosecnog gradjanina Srbije.
Eto mozete prodati svoj stan, ili stan roditelja, pa lepo imacete pocetni kapital pa otvorite privatnu firmu , zaposlite ljude sve lepo, pa da vidite kako je raditi po Srbiji.
Lako je pisati komentare , sto sami ne pocnete nesto , pa i Vi da "lopovisete kao ostali privatnici" kako vi kazete, da voze dzipove i da letuju po Sejselima.
Po vasem komentaru se tacno vide rezoni, razmisljanja .
Sto ne uzmete stvar u svoje ruke, kad sve lepo znate i razumete se u sve.
Lepo otvorite firmu, zaposlite 20 radnika, i "vozicete i vi Dzipove i letovati po Sejselima".
Prosto je zar ne?
Samo sam vise nego siguran da i ne pomisljate na to, da prodate svoj stan ili stan svojih roditelja kako bi otvorili privatnu firmu i zaposlili 20 ljudi i hranili 20 porodica.
I posle godinu dana ostali bez icega, dok bi vas ti isti radnici pljuvali po sajtovima sa komentarima kako ste "lopov privatnik".
Dok god bude ovakvih rezona, nema napred ovoj zemlji.

Samo tako

pre 11 godina

@Nije bas tako
Jeste sve je to tako samo mi nije jasno šta ti onda čekaš?
Sve znaš, pametniji si izgleda i sad nećeš da voziš džip zato što?
Samo ti sanjaj ali probaj malo pa da vidiš. To što ti opisuješ nisu privatnici već kriminalci. A tebi niko ne brani da se oprobaš kao privatnik pa da čitaš takve mudrosti o džipovima, splavovima i ostalo.

Gagi Petrovic

pre 11 godina

Mislim da bi svako ko redovno uplacuje doprinos za zdravstveno osiguranje morao da napravi sledecu analizu:
- Uplate doprinosa u 2011. godini (Januar - Decembar):
8,585.86 104.65 82.05
8,594.10 103.81 82.79
8,671.64 102.92 84.25
8,409.00 101.17 83.12
8,323.48 97.07 85.75
8,612.50 101.16 85.14
8,727.20 104.12 83.82
8,653.04 102.33 84.56
8,786.92 100.95 87.05
8,815.78 99.82 88.32
8,988.08 103.06 87.21
8,995.44 102.41 87.84
1,021.89

Srednja kolona je kurs evra (NBS) na dan isplate zarade i uplate doprinosa. Jasno se vidi da sam tokom 2011. godine uplatio 1.021,89 evra na racun RFZO. U tekstu se kaze da mi jedva pripada 125 evra koje mogu da utrosim na preglede i lecenja za godinu dana. Posto imam 30 godina radnog staza mogu da pretpostavim da sam uplatio priblizno 30.000 evra u kasu RFZO a oni ni zdravstvenu knjizicu nece da mi overe jer nisam 'izabrao' lekara.
Razmislite o ovome!!!

ista prica

pre 11 godina

A jedan od najvecih duznika je sigurno GSP Beograd, posto je on i drugi najveci duznik PIO Fondu. Vazno da BUS plus uzima svojih 8,5 procenata od takvog GSP koji nije u stanju da isplati doprinose svojim zaposlenima.

Dosta vise!

pre 11 godina

Ljudi, ako se ovo nastavi od ove drzave nece ostati nista!
Potroseni milioni na bespotrebne vakcine a fond pred raspadom.
Nisu krivi ni narod ni lekari, krivi su lopovi!
Malverzacije i pljacka u svakoj oblsati drustva!
Ovome se mora stati na put, krajnje je vreme!
Dosta sa lopovlukom, lopove u aps!

Lekar sa stazom

pre 11 godina

Ljudi ne zadovoljni svojim zivotima lako lepe etikete da je neko lopov,kriminalac.To se vidi ovde po komentarima i koji su verovatno indoktrinirani nekim "mladim lavovima" nase politike sa maramicom u dzepu. Lopovi su u zdravstvu u RZZO. Mi smo "dobro obavesteni" narod koji je sve cuo iz "poverljivih izvora". Znate li sta je dug od milijardu evra. Za te pare bi se napravili novi Klinicki centri u Nisu,Kragiujevcu, Beogradu, Kraljevu, Cacku, Zajecaru, Novom Pazaru, Vranju,Leskovcu. Svi se bune sto usluga nije dobra. Kako da bude dobra. Kao da se i privatnici uvedu u sistem zdravstvenog osiguranja.A svi sa pravom ocekuju da imaju overene zdravstvene knjizice, da medicinske ustanove imaju najsavremenije aparate, Da se mladi lekari skoluju i specijalizuju u inostranstvu.Nedostaju anesteziolozi,kardio hirurzi. Mi smo jedna od retkih zemalja koja ne vrsi transplataciju srca. Ljudi iz KBC Dragisa Misovic kukaju za parama za proserenje kardiohirurgije koja bi imala i devizni prihod.Ali nema para .A para nema zbog bahatog odnosa poslodavaca sto drzavnih to i privatnih. Zato smo poslednji u Evropi kada je u pitanju zdravstvena zastita i usluge

ivan

pre 11 godina

pa nek drzava smanji namete,privatnik sam i vec 6 meseci nisam platio,nisam ja kriv vec drzava koja me tera da propadnem...hvala vam na tome,prvog u mesecu sam duzan oko dvesta hiljada,kako ja da zaradimtolike namete..

dm

pre 11 godina

Haha...ovo je dobro..."opraštanje dugova"?
Živeo sam u Holandiji 20ak godina...vratio se pre neke dve godine...ostao im nekako dužan nekih 60ak evra za zdravstveno pre odlaska...njihovo poresko uspelo da nadje moju adresu ovde u Srbiji i poslalo mi ček da platim...ako ne platim u datom roku, bonusi i kamate...posle sud i sudski troškovi dodati na račun...Samo da vam dam ideju...i platio odmah, odavde iz Srbije pre par meseci.
Ova srpska država mora da je mnogo bogata kad oprašta dugove...ta suluda praksa koja je sad izrodila nerešiv problem i dug...jedina opcija je da se sada podvuče crta...i da se neko od autoriteta i integriteta, mada takav ne postoje ovde u Srbiji,pojavi na televiziji i lepo objasni narodu da će od sada svaki račun da bude naplačen i to odmah i u zakonskom roku...baš nešto kao što sad radi BusPlus akcija.
Znam da zvuči neverovatno srpskom mentalitetu lopovluka...ali...nastavite da opraštate dugove i oprostili ste se od države...nešto kao Grčka...ali još mnogo gore...crna Afrika.
Teeeeeeeško, ili nikako, je ovde u Srbiju uvesti civilizaciju...hajdučija je to još...i evo čitam Ilić nema ministarstvo...pa dajte mu "zdravstvo"...tu ionako nema više ništa da se upropasti.

Jelena

pre 11 godina

@ ssaassaa - e svaka čast! Najveći problem u našem zdravstvu je što lekari rade i privatno! Pa gde ja da se lečim? Da 5h stojim kod ginekoliga trudna da bi me pregledao na aparatu iz 1980!? Ili bolesno dete da satima mrcvarim po čekaonicama sa 40 temp i da molim doktora da mu prepiše lek!? HVALA BOGU što rade i privatno! Inače zaposleni ljudi u ovoj zemlji ne bi imali gde da se leče.

Miki

pre 11 godina

Nije ni cudo sto je pred kolapsom, radio sam u RFZO nekoliko godina dok me nisu potpuno sludeli i tacno znam sta je sve radjeno ...Prvi korak u suzbijanju ove ocajne situacije u Fondu treba da bude depolitizacija i profesionalizacija cele organizacije, kao i razjurivanje korumpiranih direktora i nacelnika, kao i neverovatnog viska zaposlenih koji sede po kancelarijama i bukvalno ne rade nista iz prostog razloga jer su clanovi ove ili one stranke!

Lesa

pre 11 godina

Nedaj bože kod nas da se razbolis, bolovanje ako uzmes platu za taj mesec ti prepolove, kod lekara red cekas po 6h, vecinu lekova placas i to si srecan ako ih uopste nadjes u apoteci. Sta nam zuti uradise

Nije bas tako

pre 11 godina

@Gradjanin =BG

Citam komentar i ne verujem sta covek moze da napise. Koliko je privatnika posteno.Mali procenat.Koliko privatnika prijavljuje radnike i placa doprinose za njih.Mali procenat. Isplacuje im 200 evra na ruke. A gospoda privatnici se voze u dzipovima.Ugovaraju poslove po beogradskim kaficima a uvece po splavovima. Kamioni avioni milioni.kada treba da isplate radnike odgovor je "Nemam sada cekam veliku uplatu" i tako mesecima dok se radnik ne nadigne i da otkaz.Onda privatnik zaposli neke nove"budale" koje po par meseci ne primaju plate.I tako u krug. Privatnik ima vecito besplatnu radnu snagu. Ne placa nikakve doprinose a naplacuje se ispod stola i dalje vozi dzipovima oi letuje na visokoj nozi. Ne placaju ni struju. Pisem jer sam to iskusio.I onda mu kriva drzava sto mu naplacuje porez. Zamisli bezobraznu drzavu kako se drznula "da jadniku" naplati porez i doprinose.U civilizovanom svetu gde su porez i doprinosi zakon poreski organ ima pravo da ti dodje kada kupujes Mercedes, Dzip i da te pitaju odakle pare. Dokazi da si izmirio sve obaveze i nema problema.

Naravno da ima i velikih sistema koji ne izmiruju obaveze. A onda sve to ide preko ledja svih gradjana jer se povezuje staz i placaju doprinosi.

Neka radnik hvata za gusu poslodavca sto mu nije uplace doprinos za zdravstvo ili penziono alinema ni zdravtvene knjizice ni penzije

Skywalker

pre 11 godina

A da nema ovo veze sa Bajatovicevic 13000 evra mesecno? Znam, znam, svi cete reci da nema, Bajatovic tu platu prima od Jugorosgasa, ali po meni itekako ima. Ne postoji nista na ovom svetu sto nema veze jedno sa drugim. A da ne govorim o tome kad su bili tenderi za bolnice i zdravstvene centre, pa su tri spojene stolice placane 200.000 dinara. Mislite da smo zaboravili, e,pa nismo. Ma, nije samo RFZO pred kolapsom, drzava je pred kolapsom. U ovoj zemlji ne radi nijedno veliko industrijsko preduzece, decenijama zivimo od kredita, kad bude to stiglo za naplatu onda cemo se opet pitati zasto odlazi Kosovo. Ali, nece se ni tu stati, jer da bismo preziveli uzimacemo jos kredita pod sve nepovoljnijim uslovima, pa kad i to stigne opet cemo se pitati zasto nam sad i to "nesto" otimaju. Zbog naseg nerada i i navike da zivimo lepo bez muke, mi cemo ili ostati bez drzave, ili ce nasi potomci ziveti u duznickom ropstvu. Ovakvi kakvi smo drugo i ne zasluzujemo.

Vojvodinac

pre 11 godina

Malo je nejasno da sada dobijemo ovakav podatak:
""Činjenica je i da je 2008. godine na zdravstveno osiguranje po osnovu zaposlenja bio prijavljen 2,1 milion ljudi i za većinu su poslodavci plaćali zdravstveno osiguranje. Sada je na osnovu radnog odnosa zdravstveno osigurano 1,6 miliona ljudi, a za veliki broj njih poslodavci ne uplaćuju osiguranje. "
Pa zar nismo slavili kada smo se rešili Koštunice&Co 2007-8!?
Čega smo se još tada rešili?!?!
Sa druge strane, veliki broj malih i srednjih preduzeća ugašen je iako su imali potraživanja veća od dugovanja, i niko o tome ni reč, a skoro 200 000 ljudi je tako ostalo bez posla!?
Tipa radite sa dve firme koje drže dva brata (Đura i Pera), od jedne kupujete sirovinu i dugujete 300 000€ (Đuri), a drugoj prodajete proizvod i ona vama duguje 600 000€(Pera). Vi čekate naplatu da bi pokrili dugove, jer ste već platili PDV na tih neviđenih 600 000€. Onda vas prva firma (brat Đura)tuži za 300 000€, vi nemate, vas u stečaj, a Pera je dobar 600 000€, tu ima dakle da se namire i Đurina potraživanja a da se i Peri isplati, a vi i vaši radnici.....i sve to po zakonu, čak je i država uzela svoj deo nenaplaćenih faktura!?
Još ako su Pera i Đura u nekoj stranci, pa vas uslove da recimo žele vaš proizvod ali da sirovinu nabavite od tog i tog....i eto odgovora na sve nedoumice o privatnom biznisu u Srbiji!

xx

pre 11 godina

Mi sve redovno placamo, ali ne mogu da imam knjizicu zato sto necu da izaberem lekara i potpisem ugovor sa njim. To sa izborom lekara je nevidjena glupost, ali ne bih sada o tome.
Naravoucenije: placao ne placao knjizicu neces imati!

ssaassaa

pre 11 godina

Problem zdravstva se mora rešavati sveobuhvatnim merama kroz nove zakone. Nije samo Fond problem. Lekarima je dozvoljeno da rade i u državnim bolnicama i privatno. Ako to nije sukob interesa onda ne znam šta je... To je samo jedan od problema a ima ih puno.

aleksandar

pre 11 godina

Aj' nek kolabira ovaj drzavni instrument najzad, pa da napravimo nove , zdrave i efikasne fondove. Za 30-50 E mesecno, da nas Bog vidi.

epp

pre 11 godina

Setimo se momka iz RZZO koji sa svojih 26 godina upravlja sa dve milijarde evra.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/266550/Sa-26-godina-upravlja-s-dve-milijarde-evra

skandi

pre 11 godina

Zna i ptica na grani gde su pare. Neka traze od politicara (oni znaju kojih) da im daju (vrate) po 100 miliona, i eto popunjenih rupa u budzetu. Oni su nas za deceniju pokrali gore nego Turci za 500 godina!

CHUBURAC

pre 11 godina

Jedini izlaz je overavati knjizice svim zaposlenima, jer tako ima smisla prinudno naplacivati zdravstveno osiguranje, ovako vi ljudima uskratite zdravstvenu zastutu i ocekujete da vam neko platu za uslugu za koju ste ga onemogucili da koristi.

Altea

pre 11 godina

Ovo je prilicno neverovatno. Pa izdavanje leka i sam odlazak kod lekara je maksimalno zakomplikovan. Kod opste prakse ceka se po nedelju dana pa onda kod specijaliste ko zna kada, pa zatim opet sa receptima kod ovog opsteg i tako. Pa sledeceg meseca ponovo trebas novu dozu lekova pa ranije zakazujes da ti ne bi nestali a oni pobesne i tako... Prilicno sam siguran da su ljudi makar iz moje okoline mnogo vise nego pre upuceni da samostalno nabavljaju lekove inace bi ih bolesti davno pregazile. Da ne pricamo da su participacije i lista lekova prica za sebe. I sada tvrde da nikada nije bilo vise izdatih lekova na teret fonda!? A uveli maksimalnu kontrolu! Vratite onda stari sistem izdavanja lekova. Ala se ovde krade...

Tromb

pre 11 godina

@ (maksa, 17. jul 2012 09:31)
Posto izgleda da dolazis sa planete Kripton, da te samo informisem da je zdravstvo pod sapom G17+ citavu deceniju i da recimo Toma ili Tadic nemaju nikakve veze s tim feudom G17+ u kome vlada plrava pokora i uzasna situacija. Setimo se vecitog ministra Tomice Milosavljevica i svih afera i kradja , korupcije, sablji, kraba, hapsenja svih zivih osim Tomice i ekipe oko njega. Dakle sada ce ta reforma mnogo da boli, a morao bi Dacic vec jednom da krene odlucno da hapsi, ali kako stvari stoje on to ne sme sam da pocne. Sve dok je Dinkic u vlasti od regulisanja zdravstva nema mista. Sada ce to da bude feud SPS-a , tesko da ce se tu mnogo sta promeniti, osim ako ih sila prilika ne natera da pocnu da rezu.

Milan

pre 11 godina

Ja sam privrednik i nemam da platim zdravstveno osiguranje i nemam knjižicu.Od 2004. sam ukupno do 2010 platio oko 300.000,00 dinara, a bio sam
četiri puta kod lekara samo na preglede i manje intervecije.Gde odlazi taj novac,i gde je tu logika?

Trixter

pre 11 godina

Srbija se priblizava svojoj nezeljenoj sudbini. Vladavina nekompretentnih, a lopovski nastrojenih i negativno selektiranih na svakom koraku uzima danak. Naravno sada je kasno da se stvari temeljno, a bezbolno rese. Dakle:
1. Demonopolizovati sistem zdravstvenog osiguranja
2. Uvesti visestepeno zdravstveno, malo platis, malo dobijes po sistemu koliko para toliko i muzike, tako bi se oslobodila ogromna sredstva iz nekim mracnih fondova, koja kako vidimo poslodavci ni ne uplacuju.
3. Da bi se sprecilo da poslodavci ne uplacuju doprinose, mora da se digitalizuje sistem, po kome se za neisplacivanje doprinosa automstski blokira racun firme i ne omogucava se firmi da otvori novi racun kod bilo koje druge banke. Za to je potreban centralni sistem nadzora.
4. Odmah opozvati mogucnost lokalnim samoupravama da mogu da zaposljavaju svoj kadar u zdravstvu i da ga finansiraju, to su ciste zloupotrebe bez ikakve kontrole.
5. Sistem koji omogucava nekontrolisano razvlacenje sredstava treba saseci u korenu i napraviti strogo i efikasno kontrolisan sistem koji stimulise vredne i kvalifikovane , ucinak mora da se vrednuje, a ne bilo sta drugo.
6. Zavesti red u javne nabavke kako lekova tako i svakog drugog medicinskog pribora, u tom sektoru vlada strava i uzas od kradje i ugradjivanja, podmicivanja i korupcije najgore vrste.
7. Obavezno otpustiti visak zaposlenih u zdravstvu i porazmisliti o tome da se drasticno smanji broj studenata medicine u sledecih cetiri do pet godina.

zdravnik

pre 11 godina

Prvo se moramo osloboditi balasta komunizma da je zdravstvo besplatno, naprotiv ono je izuzetno skupo. Potrebno je reformisati sistem, tako da se poslodavci (država, privatnici) nateraju da uplaćuju doprinose za svoje zaposlene, ali na punu isplaćenu zaradu (za zaposlene u zdravstvu ovo se već radi).Zaposlenim bez uplaćenog doprinosa omogućiti samo hitnu medicinsku pomoć i ništa više od toga.Na taj način bi se obezbedilo više sredstava za lečenje osiguranih pacijenata.Komentari tipa, ja... godina uplaćujem po...dinara mesečno, a nisam koristio nikakve zdravstvene usluge...hoću sam da biram kod koga da se lečim i sl.,može davati zdrav čovek, ali šta se dešava ako se on ili neko njegov razboli i potrebno mu je lečenje od nekoliko desetina hiljada eura, da li to može sam isfinansirati? Takođe, u privatnim zdravstvenim ustanovama se može dobiti pregled i osnovna dijagnostika, ali ne i većina zahtevnih uskospecijalizovanih dijagnostičkih i terapijskih procedura.

bezimena

pre 11 godina

"nek se jave dinkicu, tomi i dacicu!"
pa DS i G17 vode državu zadnjih 12 godina...
pitajte gospodu njih...
(gradjanin pokorni, 17. jul 2012 11:29)

Neće biti, od zadnjih 12, na tronu je VdrK bio 8, DS 4 god. a Dinkić SVE VREME i to samo tamo gde su finansije. Onaj isti kome je SNS obećavao prugasto odelo ali kada im je zafalio partner za vlast, proglasili su ga prepoštenim....Toliko o T. master Nikolića POŠTENOJ SRBIJI!

Salence

pre 11 godina

@Igor Kapiram tvoj bes,ali je glupost to sto si napisao.Ako bi se zdravstvo privatizovalo,a to podrazumeva i privatne ordinacije i privatne bolnice,zar stvarno mislis da bi lekari izasli na ulice i molili pacijente da dodju da se lece?Mislis da bi svi odjednom ozdravili kad bi se ukinulo drzavno zdravstvo pa ne bi morali da idu kod lekara ili sta?Ja znam da bih sigurno morao da odem do lekara ako me nesto zaboli,ako se povredim,ako dobijem infekciju...Sigurno ne bih sedeo kuci i lecio se preko googl-a.Ista je bila prica sa prebacivanjem stomatologa u privatnike i gledaj,vecina zivi jako dobro.

LEvu

pre 11 godina

Ma kakav kolaps, sta vam je. Sad ce to Slavica Dj. da resi i pomoci ce joj Krkobabic. Zar sumnjate u eksperte ?

Drzava vodi socijalnu politiku, samo bez para, a kad balon resi da pukne videcemo...

Gospodin-BG

pre 11 godina

(Necu solidarnost, 17. jul 2012 11:01)

Postovani, verovatno radite na drzavnim jaslama cim dajete ovakav komentar o privatnicima.
I to nisu privatnici, to su takodje gradjani koji drze firme ili rade u tim firmama.
I nije da toboze nemaju, vec stvarno nemaju.
Privatnici kako ih vi zovete ( tj posteni gradjani koji drze privatne firme) nemaju prometa, ili je promet toliko minimalan da ne zadovoljava potrebe najosnovnijeg poslovanja.
Nemojte mesati te gradjane sa par stotina bitangi koji su unistli drzavu Srbiju sa svojim firmama i off-shore kompanijama.
Prosto je neverovatno da ljudi zaposleni u drzavnim institucijama ne kapiraju nista , ne vide kakva je situacija, a najvise ne kapiraju da primaju plate i penzije iz Brisela , to je paradox gluposti.
Da nije donacija, direktnih kredita koji se uzimaju preko Brisela za isplate plata drzavnim cinovnicima i penzionerima, imali bi plate u drzavnim institucijama od po 35 eura, a penzije od po 18 eura ( i to bez uplate doprinosa za overu zdravstvenih knjizica)
To su realni kapaciteti privrede Srbije i drzave Srbije.
Mnogi vlasnici privatnih preduzeca bi zeleli da imaju platu od 45000 dinara redovnu kao oni u drzvanim sluzbama.
Da ne govorim o drugim platama.
Ali, otrezenjenje ce biti bolno za mnoge , pa ce onda pricati o solidarnosti, kada skapiraju situaciju jako uskoro, kada se prepolovi drzavni sektor i prepolove plate.
Onda cete biti solidarisani sa kako vi kazete "privatnicima".

hari poter

pre 11 godina

Kolike su im plate i kolko rade dobro Fond jos i postoji, a kukaju i svadjaju se svakodnevno, sta bi neki moji prijatelji sa fakultetskm diplomom dali da rade cak i sa IV stepenom tamo, plate salterskog radnika su u rangu prosvetarske u skoli, a onih sa fakultetskom i duplo vece.Plate redovne, stimulacije skoro svakog meseca, imaju godisnje odmore, 8h rade,...Sta ce siroti oni ako propadne, ne bi znali sta ih je snaslo, neki, tamo gde sam ja bio nikad nisu imali prekid radnog odnosa...ps. Njima nista nece biti, ostali molite Boga da budete zdravi...

Sync

pre 11 godina

I onda se mi bakcemo sa perifernim problemima, kao sto je Bus Plus u Bgd-u, a sa druge strane imamo iks mega problema kao sto je i ovaj. "Riba se cisti od glave, a ne od repa" Kada resimo velike probleme, nezaposlenost, korupciju, redovna uplacivanja poslodavaca poreza i osiguranja, redovne plate, pokrenemo privredu, pomazemo subvencijama poljoprivredu itd. onda gradjanima nece biti problem da slusaju i postuju drzavni aparat i propise, a na tome se zasniva demokratsko drustvo, na normama i propisima i vladavini zakona. Tuzno je samo to, da sve ovo sto napisah, deluje kao UTOPIJA.

Maki

pre 11 godina

"...750 poslodavaca tražilo da im se 'oprosti' dug."

Može, ali da pokažu kad su kupili poslednji džip, da u poslednje tri godine nisu letovali na Sejšelima i da nisu ništa od imovine prepisali na ženu ili svastiku.

A ako država njima oprosti dug, zahtevam da i meni, na primer, toplana oprosti dug za grejanje i EDB za struju, a ja dajem časnu reč da ću plaćati redovno.
Ja nisam poslodavac, ali sam nezaposlen, u godinama kada nemam ni teorijske šanse da nađem drugi posao, bez obzira na sve moje škole, kvalifikacije i radno iskustvo. A do (mizerne) starosne penzije imam još ihi-hi. Ako do onda uopšte bude penzija i države Srbije. Da li se i ja računam kao ugrožen?

Necu solidarnost

pre 11 godina

@mayer swankk,

Kaqve bre veze imaju plate u RZZO. Plate ni vece ni manje od uobicajenih. Kao da plate pokrivaju milijardu evra koji se duguju . Retko koji privatnik placa doprinose. Retko koji privatnik ima prijavljene radnike. Javna preduzeca takodje. Potpuna anarhija. Nema overe zdravstvenih knjizica. Ja hocu kao gradjanin uslugu u zdravstvu kao sve normalne zemlje. Nisam spreman na saolidranost sa firmama koje ne uplacuju nikakve doprinose jer kao toboz nemaju

OK

pre 11 godina

Neradnice i neradnici u domovima zdravlja sa kojima sam posvadjan jer nisam mogao da trpim njihov nerad, i doktori koji odu jednom u 10 godina na neki seminar pa samim tim i rade po medicini od pre 10 godina cime su i mene licno ostetili do te mere da sam morao na VMA..
50% njih treba otpustiti..a 30% da ne dobije platu nekoliko meseci...cisto da se ne bahate vise..a ja sta cu...za sve privatno..pa makar davao i po 2500 po pregledu...barem onda sa zdravljem bude sve ok..a ono nema cenu..

kalifumestokalifa

pre 11 godina

Nenormalni nameti na plate (68%)
+
Selektivna primena zakona
+
Nabrekla državna administracija
+
Javna preduzeća kojim vajno upravljaju politički kadrovi
=
Trenutno stanje.

kolaps

pre 11 godina

RFZO pred kolapsom? Pa to je nemoguće! Kakvu zgradu direkcije imaju u Jovana Marinović, preko puta PINKa, ne bi se reklo da su pred kolapsom! Staklo, mermer, ..... Samo se pitam od kojih je para to sazidano? Da nije od donacija za dečiju kliniku? Zašto se to ne komentariše?

Fond je parazit na ledjima zaposlenih

pre 11 godina

Ja prvi bih rekao mom poslodavcu da mi ne uplati ni dinar za doprinose. Otkako sam se zaposlio, sa svojih 20 godina o svom trosku idem kod privatnika, placam sve lekove i specijalisticke preglede, jer moj posao i gazda moje firme ne moze svaki put da me pusta da obigravam zdravstvene ustanove. Prema tome, po mojoj racunici, buduci da mesecno izdvajam oko 4000 din za zdravstvo, do sada sam zdravstvenom fondu uplatio oko 520 000 dinara za 11 godina mog rada. Pritom, nijednom nisam otisao kod drzavnog lekara, jer im je usluga ocajna, redovi, cekanje, rade u vreme kada je moram da napustam posao, pa pravim stetu svom gazdi jer nema ko da mu radi. Umesto da kukaju treba debelo preispitati zdravstveni sistem. Da sam tih 520 000 din za 11 godina stavio u banku pod kamatu na 520 000 kumulativno bi dobio jos 245 000 din, sto znaci na mom zdravstvenom racunu bi se nalazilo 765 000 dina do dana danasnje. S tim novcem bih mogao da placam sve zdravstvene usluge koje mi trebaju, da uplatim sebi kvalitetno privatno zdravstveno osiguranje. Umesto toga, neko otima novac koji sam ja zaradio i koristi ga neko drugi. Za ovo su najkrivlji sindikati koji imaju vecinu u upravnom odboru Fonda zdravstvenog osiguranja koji prstom nisu mrdnuli da izvrse reformu ovog Fonda, a primaju svakog meseca fine nadoknade (i to od mojih para).

Doc

pre 11 godina

Kad bi se zista htelo da se nensto menja u srpskom Zdravstvu - prvo od cega bi trebalo poceti jeste PRIVATIZOVANJE Primarne zastite - pa umesto da Domovi zdravlja TROSE fondove pare na odrzavanje objekata i izdrzavanje ogromnog broja neprodukltivno zaposljenih - da oni koji ih uzmu u ZAKUP ili OTKUPE pocnu da placaju rentu i SAMI organizuju poslovanje - da unaprede svoj strucni rad i opremu i da pocnu da se kultivisano ophode prema pacijentima... a da PACIJENTI (gradjani, narod) budu ti koji ce odluciti kod koga ce potrositi svoj zdravstveni dinar. Tada ce biti vazno i ko je gde studirao i kako zavrsio studije i koliko zna posao i koliko je savestan i human i kultivisan. Sve sto bi Fond trebao da radi, osim da redovno i azurno placa fakturisane usluge po ugovorenom standardizovanom cenovniku usluga - jeste da propise (prepise) EVROPSKE standarde i da organizuje STRIKTNU FINANSIJSKU I STRUCNU KONTROLU rada takvih privatnih ustanova. U takvoj situaciji, samo oni koji su najbolji i koji su POSTENI bi opstali dok bi svi drugi morali da se vrate pod okrilje drzave (fonda) ukoliko bi ih oni prihvatili nazad. Dakle, moglo bi se poceti i sa pilot programom od nekoliko Domova zdravlja da bi se odredili parametri i u hodu provelila valjanost poduhvata.
U sve treba ukljuciti Lekarsku komoru - koja mora konacno da se stavi u sluzbu zastite STRUCNOSTI a u ime onih ZBOG KOJIH I POSTOJE - u ime PACIJENATA a ne da se ponasa kao SINDIKALNA organizacija lekarskog staleza.

bolesna ekonomija

pre 11 godina

"Budžet RFZO za ovu godinu iznosi 205 milijardi dinara, od čega će polovina "otići“ za plate zaposlenih u zdravstvu, a po glavi stanovnika ostaje jedva 125 evra za lečenje". Dok se tako posluje, dotle ćemo i da propadamo. Zdrava ekonomska politika podrazumeva da se NAJPRE PLATE TROŠKOVI PA DA SE OD PREOSTALE SUME ISPLATE ZARADE. Ne može da nema lekova i potrošnog materjala za pacijente a da ima za plate zdravstvenih radnika i drugih radnika zapošljenih u DRŽAVNOM zdravstvu.

Od tog novca iz fonda obaveznog zdravstvenog osiguranja ne treba da se isplate plate DRŽAVNIH lekara već da se PACIJENTIMA OBEZBEDE ZDRAVSTVENE USLUGE!!! Tek nakon obezbeđenih zdravstvenih usluga mogu da se plate državni zdravstveni radnici od preostalog novca.

fabul

pre 11 godina

Oni su stalno u kolapsu, od finansijkog do organizacionog. Sta god pocnu da rade, nastane kolaps... A takvo je stanje zbog lopovske drzave i sto zdravstveno osiguranje vode od najvise do najnize funkcije duduci koji su tu postavljeni politicki...

Dragan

pre 11 godina

Što ne pošaljete komunalne policajce u firme po Beogradu koje ne upaćuju doprinose, nego pomažu privatnoj firmi da naplati kartu za prevoz!

Veselin

pre 11 godina

Žalostan je ovaj odnos sopstvenih privrednika i preduzeća ove iste zemlje prema sopstvenim zaposlenima i prema sebi :-( Još žalosnije je što je većina ovog duga zapravo od strane državnih preduzeća :-(

rod

pre 11 godina

Pa da lekari i ostalo osoblje su opelješili Fond jer takoreći slobodno raspolažu polovinom budžeta, istovremeno su i krivci za pola miliona manje radnih mesta u državi. Eto , sve Vukajlovićke i Tomice izgubiše, u svojim plemenitim naporima, na kraju u neravnopravnoj borbi sa zlim i dobro oragnizovanim lakarskim lobijem.
Ako mogu da interpretiram poruku koja nam stiže iz RFZO : krivci za kolaps su oni koji nedovoljno pune budžet i zdravsveni radnici koji ga "prazne", dok RFZO kao protočni bojler zajedničkog (NAŠEG) novca, ostaje sve vreme čist .
Zašto sada neko od novinara istraživača ili nas običnih gađana ne bi zatražio od RFZO zvaršne račune , potvrđene od nezavisnih revizorskih kuća? Da ustanovimo ima li možda neki odliv u tom protočnom bojleru kao treći i možda najvažniji razlog kolapsa.
Ovde je problem što trgovci lekovima svoje trgovačke usluge ne pružaju kada nema profita i to je razumljivo, dok drugi deo zdravstva ne sme da pomene profit u pružanju zdravstvenih usluga pa se "ekonomski" deo zdravstva očitava kroz prepoštenu trgovinu lekovima a socijalni kroz najčešće loše usluge u dijagnostici i lečenju.

aco

pre 11 godina

Nista se ne sekirajte, sad ce to Ivica i Aca Vucic da rese, zajedno sa Mladjom koji non stop kuka na DS a 12 godina je ministar finansija i ekonomije...pukli smo

Radnik

pre 11 godina

Ovo je strasno. Kao da zivimo u 18. veku. Potrebno je pod hitno izvrsiti reorganizaciju i nacin naplate, kao i zakon o stecaju. Ko ne uplati doprinose, kazna i automatsko skidanje sa racuna. Ko ne moze da placa doprinose, neka ide u stecaj, nema potrebe da radi. Jer ako je dobit firme toliko mala da ne moze cak ni doprinose da podmiri, onda nema svrhe razmisljati o opstanku te firme. Isto vazi i za neisplacivenje plata, ko nije u stanju-neka zatvori firmu.

marko

pre 11 godina

Koliko se ja razumem u matematiku, nasi lekovi i nase penzije su na racunima raznih bizMismena, raznoraznih ostrvskih banaka. No, matematika je teska nauka. Trebao da plati, neko mu namignuo, daj koferce, napisi fakturu oVo-oNo-konsultanti-marketing, i hop eto love na ostrvu. Srbija zemlja mogucnosti.

KOKOLO MOJ

pre 11 godina

mnogo se i oni ugradjuju, ja evo Bogu hvala za 5 godina od drzave nisam uzeo niti jedan lek, a problem je lako resiti, te pare koje nam uzimate za obavezno zdravstveno osiguranje dajte nama pa svako kad mu treba neka plati pregled. e onda ce lekari koji znaju posao imati i te kako dobre plate a vecina ni za so, a ovako nas pokradose a oni svi na drzavnim jaslamA, em ne rade em strajkuju.

matori

pre 11 godina

"... 750 poslodavaca tražilo da im se "oprosti" dug..."

U normalnim, pravno uređenim državama, ovakve stvari se ne dešavaju!
Naime, poslodavac koji ne izvršava obaveze prema državi (ma kako se te obaveze nazivale), po kratkom postupku se lišava slobode, a sa ciljem naplate potraživanja države, pleni mu se celokupna i poslovna i lična imovina... Zato se tamo boje poreznika k'o od vatre, i vrlo je mali broj onih koji rizikuju ličnu egzistenciju (i ozbiljnu robiju) da bi bilo šta zakinuli.
Nesposobni propadaju, a sposobnima nije problem da plate to što treba...

Kod nas je situacija sasvim drugačija!
Svaka šuša može da bude "poslodavac", da vara, da krade i zakida, da ne izvršava obaveze, da se bogati na uštrb zaposlenih i na štetu države, a da mu niko ništa ne može, jer on "siroma" zapošljava ljude i nema ništa od čega bi se naplatilo to što duguje...

Umesto večitog kukulelekanja i destrukcije sistema, počnite konačno nešto da radite!
Menjajte zakone, hapsite lopurde i krvopije, oduzimajte im SVE što imaju, pa neće imati hrabrosti da rade to što im je danas već postala navika, a poreski i drugi fondovi će dobijati to što treba po zakonu da dobijaju.
Ovih 750, iz citata na početku, trebalo je da dobije 3 dana da plati dug!

Ali kome ja sve ovo pišem?
Korupcija je tolika da sa 100 evra može da se kupi skoro svako, a sa 500 garantovano svaki Lezilebović, koji bi trebao da brine o funkcionisanju države. Ostali se "pumpaju" direktno iz sistema, pa su zato i nedodirljivi...

Iza Brda

pre 11 godina

Klasična zamena teza. Gradjani, privreda, privatnici....su krivi zbog propasti zdravstvenog fonda. A, zašto ne pišete o 15. MILIJARDI evra pokradenih u zdravstvu od 2000-te godine do danas!? Koliko košta specijalizacija, radno mesto u zdravstvu, mito i korupcija lekara, veze sa farmakomafijom, eksperimentisanje novih lekova nad pacijentima u Srbiji...

Preduzetnik

pre 11 godina

Promenite način na koji funkcioniše zdravstveno osiguranje, i to:
- paket zdravestvenog osiguranja da ima fiksnu cenu koja zavisi od obima osiguranja, a ne od primanja zaposlenog,
- zaposleni sam da uplaćuje zdravstveno osiguranje i da zna koliko ga ono košta,
- izjednačite privatno i državno osiguranje,
- implementirajte sistem da novac prati pacijenta, a ne da imam problem svaki put kad nisam u mestu gde je moj izabrani lekar ili on ne radi.

vera

pre 11 godina

Msm."...pacijenti se nekako lece.." ,"...ali zaposleni primaju plate.."

pa kako primaju plate ako je usluga izvrsena NEKAKO...Nego vi lepo izvrsite prvo racionalizaciju,posebno u Fondu...pa cemo redom da resavamo probleme!

drnde

pre 11 godina

Aman sto ih ne tuze vise i neka resavaju to kako se resava? Nego nije im to cilj. Cilj je da nam opet zavuku ruke u dzepove, pa da opet plate oni koji inace placaju, a da se oslobode oni koji ne placaju. Jasno ko dan. I ko je posle blesav da placa?

japlus

pre 11 godina

ocekujem novi tender i nove zdravstvene knjizice i kartone, "kartonplus", koji ce resiti sve nase probleme! ulazicemo na glavna vrata, a izlaziti horizontalno.

Ejdan

pre 11 godina

U članu 72. Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje piše:
"Novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako kao poslodavac ili drugi isplatilac prihoda istovremeno sa isplatom zarade ili drugog prihoda, odnosno u propisanom roku ne obračuna i ne uplati ili pogrešno obračuna i uplati doprinose (član 51. st. 1. do 4, čl. 52, 53, 54, 55, 56, član 57. stav 1. i član 60. stav 3)."
Hajde sad da vidimo koliko su kazni izrekli nadležni za kontrolu uplate doprinosa.
Ako su izrekli kazne za neplaćanje doprinosa to znači da su neka sredstva uplaćena u budžet pa trebamo videti gde su ta sredstva oti[la (manje verovatna varijanta).
A ako nisu, onda ustanoviti zašto nisu i podeliti otkaze ljudima koji nisu radili svoj posao i štiteći svog poslodavca-državu doprineli boljem stanju društva.
Nenormalno je da država sa ovolikom birokratijom nema ljude koji bi direktno uticali na prikupljanje sredstava u budžet ali zato sekretarica, kafe kuvarica koliko ti volja.
I još jedan paradoks : država objavljuje spisak najvećih poreskih dužnika u medijima i očekuje promenu u naplati budžetskih prihoda.
Oni ne shvataju da time direktno priznaju nemoć u izvršenju svojih osnovnih funkcija i time ohrabruju neplaćanje doprinosa što se da videti u praksi.
Počnite sa kažnjavanjem i naplatom, promenite i zakone ako treba ali uvedite više neki red u ovom haosu.

Branko

pre 11 godina

Dragi moji sugrađani, koliko god kukali i vrištali stvari se neće na bolje popraviti. Srbija nema novca. Da li je pokraden ili nije uglavnom ga nema. Nemamo tehnologiju, znanje, a samim tim ni privredu da bi smo bili konkurentni kako ovde tako i u svetu. Zdravstvo je skupa rabota, što bi naši rekli. Da bi smo imali vrhunske lekare, zdravstvo, jednostavno moramo imati vrhunsku privredu. Radim kao inženjer upravo na mašinama i elektro opremi koja se koristi u zdravstvu i znam koliko je skupa, kao i koliko su skupi delovi za održavanje. Odgovorno tvrdim da kada bi svi uplaćivali doprinose kao i kada bi svi u Srbiji do poslednjeg čoveka bili zaposleni ne bi smo mogli da imamo vrhunsko zdravstvo. Treba nam jaka i tehnološki konkurentna privreda da bi smo imali vrhunsko zdravstvo kao i sve ostalo. Sa milion i 500000 funkcionalno nepismenih, i isto toliko penzionera, teško.

Darko

pre 11 godina

Manje kradite, pa će biti dovoljno. Bilo bi dobro videti da li će da odgovara onaj ko je propisao i usvojio budžet, dakle, pristao da prima platu za taj posao, a onda doveo sistem do ovakvog stanja. Ovaj put je izostao rebalans i ostali mehanizmi za pokrivanje krađe sredstvima građana koji uredno plaćaju porez, pa je sistem pred kolapsom...

Seka

pre 11 godina

Od vas novinara slušamo stalno kako je u kolapsu fond zdravstva, učinite nam uslugu i uradite analize kako su trošena sredstva koja su naplaćena od firmi koje plaćaju. Uzmite nekoliko lekova, saznajte proizvodnu cenu, uvoznu cenu i cenu po kojoj fond plaća lekove. Videćete da se sa manje novca može više postići. Na lekove treba ograničiti marže. Dobar domaćin mora sa raspoloživim sredstvima da obezbedi funkcionisanje sistema.
Kod nas vlada manija, sve troškove projektujemo kao da živimo na naftnom nalazištu, troškove treba projektovati na osnovu realnih prihoda.
Svaku državnu paru treba uštedeti ako je to moguće, trebaće nam sutra!

samo tetki da odnesem lek

pre 11 godina

svakog dana 200.000 recepata? odnosno puta 20 radnih dana to je 4.000.000 mesecno? pa kome i za sta? ja u poslednjih 20g nikad kod lekara nisam bio! kontrolise li kome se i za sta izdaju toliki lekovi! ili je i tu ukljucena neka farmaceutska mafija???

logicar

pre 11 godina

Ovoliki procenat radno zapoesljenog stanovnistva u drzavnim firmama ne bi izdrzala ni najjaca svetska ekonomija. Uz sve to, zakoni su u Srbiji selektivni tj. postuju ih samo obicni smrtnici. Prosla vlada je bila mnogo losa, doslo je do nekih malih promena ali ne verujem ni da ovi novi imaju znanja i snage za promene, pogotovu uz ucene Krkija, Dinkica i slicnih parazita. Mislim da je bankrot realna opcija, na zalost...

Igor

pre 11 godina

Ok kakav narod takva drzava i takvo i zdravstvo .. ALI recimo da pukne zdrvstveni sistem ( ja bih voleo ) pa da svaki doktor otvori privatnu ordinaciju pa da svaki dan ceka pacijenta da udje na vrata ?? Vukli bi nas po ulicama na pregled !!!

Goran

pre 11 godina

Smanjite plate i administraciju, smanjite korupciju, dovedite u red lekare, smanjite javašluk u zdravstvu, da li vi stvarno mislite da ovu državu možemo da održavamo mi koji radimo u privatnom sektoru?? Sve vam (namerno malo v) je malo. Koja je firma ove godine opremila svaku bolnicu sa 60 računara i štampača?? Da li je tender organizovan? kome su pare otišle? ... ko želi neka nastavi...

Mr. Anderson

pre 11 godina

Da je prava i pravde RFZO bi treba da zapleni imovinu preduzeća koja nisu uplaćivala doprinos i od njihove prodaje da namiri svoja potraživanja. Takođe, pošto je svima poznato da su državna preduzeća najveći dužnici, ko su bili direktori istih kada se stvorio toliki dug. Da li je neko krivično odgovarao za to? Znači, moje kolege, njihova i moja deca će imati katastrofalno lečenje zato što je 'neko' godinama krao naš novac? Političare to i ne zanima jer kada njima i njihovim obimnim familijama i prijateljima treba lečenje u bolnicama uvek svega na pretek ima dovoljno pa čak i dezert posle ručkića koji se nosi u apartmanski deo bolnice. Jedino bivši ministar pomenutog resora je najpametniji i ode u Nemačku na lečenje. E, to je več metastaza amorfnosti!

japlus

pre 11 godina

ocekujem novi tender i nove zdravstvene knjizice i kartone, "kartonplus", koji ce resiti sve nase probleme! ulazicemo na glavna vrata, a izlaziti horizontalno.

Goran

pre 11 godina

Smanjite plate i administraciju, smanjite korupciju, dovedite u red lekare, smanjite javašluk u zdravstvu, da li vi stvarno mislite da ovu državu možemo da održavamo mi koji radimo u privatnom sektoru?? Sve vam (namerno malo v) je malo. Koja je firma ove godine opremila svaku bolnicu sa 60 računara i štampača?? Da li je tender organizovan? kome su pare otišle? ... ko želi neka nastavi...

logicar

pre 11 godina

Ovoliki procenat radno zapoesljenog stanovnistva u drzavnim firmama ne bi izdrzala ni najjaca svetska ekonomija. Uz sve to, zakoni su u Srbiji selektivni tj. postuju ih samo obicni smrtnici. Prosla vlada je bila mnogo losa, doslo je do nekih malih promena ali ne verujem ni da ovi novi imaju znanja i snage za promene, pogotovu uz ucene Krkija, Dinkica i slicnih parazita. Mislim da je bankrot realna opcija, na zalost...

Ejdan

pre 11 godina

U članu 72. Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje piše:
"Novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako kao poslodavac ili drugi isplatilac prihoda istovremeno sa isplatom zarade ili drugog prihoda, odnosno u propisanom roku ne obračuna i ne uplati ili pogrešno obračuna i uplati doprinose (član 51. st. 1. do 4, čl. 52, 53, 54, 55, 56, član 57. stav 1. i član 60. stav 3)."
Hajde sad da vidimo koliko su kazni izrekli nadležni za kontrolu uplate doprinosa.
Ako su izrekli kazne za neplaćanje doprinosa to znači da su neka sredstva uplaćena u budžet pa trebamo videti gde su ta sredstva oti[la (manje verovatna varijanta).
A ako nisu, onda ustanoviti zašto nisu i podeliti otkaze ljudima koji nisu radili svoj posao i štiteći svog poslodavca-državu doprineli boljem stanju društva.
Nenormalno je da država sa ovolikom birokratijom nema ljude koji bi direktno uticali na prikupljanje sredstava u budžet ali zato sekretarica, kafe kuvarica koliko ti volja.
I još jedan paradoks : država objavljuje spisak najvećih poreskih dužnika u medijima i očekuje promenu u naplati budžetskih prihoda.
Oni ne shvataju da time direktno priznaju nemoć u izvršenju svojih osnovnih funkcija i time ohrabruju neplaćanje doprinosa što se da videti u praksi.
Počnite sa kažnjavanjem i naplatom, promenite i zakone ako treba ali uvedite više neki red u ovom haosu.

matori

pre 11 godina

"... 750 poslodavaca tražilo da im se "oprosti" dug..."

U normalnim, pravno uređenim državama, ovakve stvari se ne dešavaju!
Naime, poslodavac koji ne izvršava obaveze prema državi (ma kako se te obaveze nazivale), po kratkom postupku se lišava slobode, a sa ciljem naplate potraživanja države, pleni mu se celokupna i poslovna i lična imovina... Zato se tamo boje poreznika k'o od vatre, i vrlo je mali broj onih koji rizikuju ličnu egzistenciju (i ozbiljnu robiju) da bi bilo šta zakinuli.
Nesposobni propadaju, a sposobnima nije problem da plate to što treba...

Kod nas je situacija sasvim drugačija!
Svaka šuša može da bude "poslodavac", da vara, da krade i zakida, da ne izvršava obaveze, da se bogati na uštrb zaposlenih i na štetu države, a da mu niko ništa ne može, jer on "siroma" zapošljava ljude i nema ništa od čega bi se naplatilo to što duguje...

Umesto večitog kukulelekanja i destrukcije sistema, počnite konačno nešto da radite!
Menjajte zakone, hapsite lopurde i krvopije, oduzimajte im SVE što imaju, pa neće imati hrabrosti da rade to što im je danas već postala navika, a poreski i drugi fondovi će dobijati to što treba po zakonu da dobijaju.
Ovih 750, iz citata na početku, trebalo je da dobije 3 dana da plati dug!

Ali kome ja sve ovo pišem?
Korupcija je tolika da sa 100 evra može da se kupi skoro svako, a sa 500 garantovano svaki Lezilebović, koji bi trebao da brine o funkcionisanju države. Ostali se "pumpaju" direktno iz sistema, pa su zato i nedodirljivi...

Iza Brda

pre 11 godina

Klasična zamena teza. Gradjani, privreda, privatnici....su krivi zbog propasti zdravstvenog fonda. A, zašto ne pišete o 15. MILIJARDI evra pokradenih u zdravstvu od 2000-te godine do danas!? Koliko košta specijalizacija, radno mesto u zdravstvu, mito i korupcija lekara, veze sa farmakomafijom, eksperimentisanje novih lekova nad pacijentima u Srbiji...

KOKOLO MOJ

pre 11 godina

mnogo se i oni ugradjuju, ja evo Bogu hvala za 5 godina od drzave nisam uzeo niti jedan lek, a problem je lako resiti, te pare koje nam uzimate za obavezno zdravstveno osiguranje dajte nama pa svako kad mu treba neka plati pregled. e onda ce lekari koji znaju posao imati i te kako dobre plate a vecina ni za so, a ovako nas pokradose a oni svi na drzavnim jaslamA, em ne rade em strajkuju.

Veselin

pre 11 godina

Žalostan je ovaj odnos sopstvenih privrednika i preduzeća ove iste zemlje prema sopstvenim zaposlenima i prema sebi :-( Još žalosnije je što je većina ovog duga zapravo od strane državnih preduzeća :-(

epp

pre 11 godina

Setimo se momka iz RZZO koji sa svojih 26 godina upravlja sa dve milijarde evra.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/266550/Sa-26-godina-upravlja-s-dve-milijarde-evra

Dragan

pre 11 godina

Što ne pošaljete komunalne policajce u firme po Beogradu koje ne upaćuju doprinose, nego pomažu privatnoj firmi da naplati kartu za prevoz!

Gagi Petrovic

pre 11 godina

Mislim da bi svako ko redovno uplacuje doprinos za zdravstveno osiguranje morao da napravi sledecu analizu:
- Uplate doprinosa u 2011. godini (Januar - Decembar):
8,585.86 104.65 82.05
8,594.10 103.81 82.79
8,671.64 102.92 84.25
8,409.00 101.17 83.12
8,323.48 97.07 85.75
8,612.50 101.16 85.14
8,727.20 104.12 83.82
8,653.04 102.33 84.56
8,786.92 100.95 87.05
8,815.78 99.82 88.32
8,988.08 103.06 87.21
8,995.44 102.41 87.84
1,021.89

Srednja kolona je kurs evra (NBS) na dan isplate zarade i uplate doprinosa. Jasno se vidi da sam tokom 2011. godine uplatio 1.021,89 evra na racun RFZO. U tekstu se kaze da mi jedva pripada 125 evra koje mogu da utrosim na preglede i lecenja za godinu dana. Posto imam 30 godina radnog staza mogu da pretpostavim da sam uplatio priblizno 30.000 evra u kasu RFZO a oni ni zdravstvenu knjizicu nece da mi overe jer nisam 'izabrao' lekara.
Razmislite o ovome!!!

Darko

pre 11 godina

Manje kradite, pa će biti dovoljno. Bilo bi dobro videti da li će da odgovara onaj ko je propisao i usvojio budžet, dakle, pristao da prima platu za taj posao, a onda doveo sistem do ovakvog stanja. Ovaj put je izostao rebalans i ostali mehanizmi za pokrivanje krađe sredstvima građana koji uredno plaćaju porez, pa je sistem pred kolapsom...

samo tetki da odnesem lek

pre 11 godina

svakog dana 200.000 recepata? odnosno puta 20 radnih dana to je 4.000.000 mesecno? pa kome i za sta? ja u poslednjih 20g nikad kod lekara nisam bio! kontrolise li kome se i za sta izdaju toliki lekovi! ili je i tu ukljucena neka farmaceutska mafija???

Preduzetnik

pre 11 godina

Promenite način na koji funkcioniše zdravstveno osiguranje, i to:
- paket zdravestvenog osiguranja da ima fiksnu cenu koja zavisi od obima osiguranja, a ne od primanja zaposlenog,
- zaposleni sam da uplaćuje zdravstveno osiguranje i da zna koliko ga ono košta,
- izjednačite privatno i državno osiguranje,
- implementirajte sistem da novac prati pacijenta, a ne da imam problem svaki put kad nisam u mestu gde je moj izabrani lekar ili on ne radi.

fabul

pre 11 godina

Oni su stalno u kolapsu, od finansijkog do organizacionog. Sta god pocnu da rade, nastane kolaps... A takvo je stanje zbog lopovske drzave i sto zdravstveno osiguranje vode od najvise do najnize funkcije duduci koji su tu postavljeni politicki...

Fond je parazit na ledjima zaposlenih

pre 11 godina

Ja prvi bih rekao mom poslodavcu da mi ne uplati ni dinar za doprinose. Otkako sam se zaposlio, sa svojih 20 godina o svom trosku idem kod privatnika, placam sve lekove i specijalisticke preglede, jer moj posao i gazda moje firme ne moze svaki put da me pusta da obigravam zdravstvene ustanove. Prema tome, po mojoj racunici, buduci da mesecno izdvajam oko 4000 din za zdravstvo, do sada sam zdravstvenom fondu uplatio oko 520 000 dinara za 11 godina mog rada. Pritom, nijednom nisam otisao kod drzavnog lekara, jer im je usluga ocajna, redovi, cekanje, rade u vreme kada je moram da napustam posao, pa pravim stetu svom gazdi jer nema ko da mu radi. Umesto da kukaju treba debelo preispitati zdravstveni sistem. Da sam tih 520 000 din za 11 godina stavio u banku pod kamatu na 520 000 kumulativno bi dobio jos 245 000 din, sto znaci na mom zdravstvenom racunu bi se nalazilo 765 000 dina do dana danasnje. S tim novcem bih mogao da placam sve zdravstvene usluge koje mi trebaju, da uplatim sebi kvalitetno privatno zdravstveno osiguranje. Umesto toga, neko otima novac koji sam ja zaradio i koristi ga neko drugi. Za ovo su najkrivlji sindikati koji imaju vecinu u upravnom odboru Fonda zdravstvenog osiguranja koji prstom nisu mrdnuli da izvrse reformu ovog Fonda, a primaju svakog meseca fine nadoknade (i to od mojih para).

kalifumestokalifa

pre 11 godina

Nenormalni nameti na plate (68%)
+
Selektivna primena zakona
+
Nabrekla državna administracija
+
Javna preduzeća kojim vajno upravljaju politički kadrovi
=
Trenutno stanje.

rod

pre 11 godina

Pa da lekari i ostalo osoblje su opelješili Fond jer takoreći slobodno raspolažu polovinom budžeta, istovremeno su i krivci za pola miliona manje radnih mesta u državi. Eto , sve Vukajlovićke i Tomice izgubiše, u svojim plemenitim naporima, na kraju u neravnopravnoj borbi sa zlim i dobro oragnizovanim lakarskim lobijem.
Ako mogu da interpretiram poruku koja nam stiže iz RFZO : krivci za kolaps su oni koji nedovoljno pune budžet i zdravsveni radnici koji ga "prazne", dok RFZO kao protočni bojler zajedničkog (NAŠEG) novca, ostaje sve vreme čist .
Zašto sada neko od novinara istraživača ili nas običnih gađana ne bi zatražio od RFZO zvaršne račune , potvrđene od nezavisnih revizorskih kuća? Da ustanovimo ima li možda neki odliv u tom protočnom bojleru kao treći i možda najvažniji razlog kolapsa.
Ovde je problem što trgovci lekovima svoje trgovačke usluge ne pružaju kada nema profita i to je razumljivo, dok drugi deo zdravstva ne sme da pomene profit u pružanju zdravstvenih usluga pa se "ekonomski" deo zdravstva očitava kroz prepoštenu trgovinu lekovima a socijalni kroz najčešće loše usluge u dijagnostici i lečenju.

Branko

pre 11 godina

Dragi moji sugrađani, koliko god kukali i vrištali stvari se neće na bolje popraviti. Srbija nema novca. Da li je pokraden ili nije uglavnom ga nema. Nemamo tehnologiju, znanje, a samim tim ni privredu da bi smo bili konkurentni kako ovde tako i u svetu. Zdravstvo je skupa rabota, što bi naši rekli. Da bi smo imali vrhunske lekare, zdravstvo, jednostavno moramo imati vrhunsku privredu. Radim kao inženjer upravo na mašinama i elektro opremi koja se koristi u zdravstvu i znam koliko je skupa, kao i koliko su skupi delovi za održavanje. Odgovorno tvrdim da kada bi svi uplaćivali doprinose kao i kada bi svi u Srbiji do poslednjeg čoveka bili zaposleni ne bi smo mogli da imamo vrhunsko zdravstvo. Treba nam jaka i tehnološki konkurentna privreda da bi smo imali vrhunsko zdravstvo kao i sve ostalo. Sa milion i 500000 funkcionalno nepismenih, i isto toliko penzionera, teško.

Igor

pre 11 godina

Ok kakav narod takva drzava i takvo i zdravstvo .. ALI recimo da pukne zdrvstveni sistem ( ja bih voleo ) pa da svaki doktor otvori privatnu ordinaciju pa da svaki dan ceka pacijenta da udje na vrata ?? Vukli bi nas po ulicama na pregled !!!

Gospodin-BG

pre 11 godina

(Necu solidarnost, 17. jul 2012 11:01)

Postovani, verovatno radite na drzavnim jaslama cim dajete ovakav komentar o privatnicima.
I to nisu privatnici, to su takodje gradjani koji drze firme ili rade u tim firmama.
I nije da toboze nemaju, vec stvarno nemaju.
Privatnici kako ih vi zovete ( tj posteni gradjani koji drze privatne firme) nemaju prometa, ili je promet toliko minimalan da ne zadovoljava potrebe najosnovnijeg poslovanja.
Nemojte mesati te gradjane sa par stotina bitangi koji su unistli drzavu Srbiju sa svojim firmama i off-shore kompanijama.
Prosto je neverovatno da ljudi zaposleni u drzavnim institucijama ne kapiraju nista , ne vide kakva je situacija, a najvise ne kapiraju da primaju plate i penzije iz Brisela , to je paradox gluposti.
Da nije donacija, direktnih kredita koji se uzimaju preko Brisela za isplate plata drzavnim cinovnicima i penzionerima, imali bi plate u drzavnim institucijama od po 35 eura, a penzije od po 18 eura ( i to bez uplate doprinosa za overu zdravstvenih knjizica)
To su realni kapaciteti privrede Srbije i drzave Srbije.
Mnogi vlasnici privatnih preduzeca bi zeleli da imaju platu od 45000 dinara redovnu kao oni u drzvanim sluzbama.
Da ne govorim o drugim platama.
Ali, otrezenjenje ce biti bolno za mnoge , pa ce onda pricati o solidarnosti, kada skapiraju situaciju jako uskoro, kada se prepolovi drzavni sektor i prepolove plate.
Onda cete biti solidarisani sa kako vi kazete "privatnicima".

Seka

pre 11 godina

Od vas novinara slušamo stalno kako je u kolapsu fond zdravstva, učinite nam uslugu i uradite analize kako su trošena sredstva koja su naplaćena od firmi koje plaćaju. Uzmite nekoliko lekova, saznajte proizvodnu cenu, uvoznu cenu i cenu po kojoj fond plaća lekove. Videćete da se sa manje novca može više postići. Na lekove treba ograničiti marže. Dobar domaćin mora sa raspoloživim sredstvima da obezbedi funkcionisanje sistema.
Kod nas vlada manija, sve troškove projektujemo kao da živimo na naftnom nalazištu, troškove treba projektovati na osnovu realnih prihoda.
Svaku državnu paru treba uštedeti ako je to moguće, trebaće nam sutra!

Miki

pre 11 godina

Nije ni cudo sto je pred kolapsom, radio sam u RFZO nekoliko godina dok me nisu potpuno sludeli i tacno znam sta je sve radjeno ...Prvi korak u suzbijanju ove ocajne situacije u Fondu treba da bude depolitizacija i profesionalizacija cele organizacije, kao i razjurivanje korumpiranih direktora i nacelnika, kao i neverovatnog viska zaposlenih koji sede po kancelarijama i bukvalno ne rade nista iz prostog razloga jer su clanovi ove ili one stranke!

Radnik

pre 11 godina

Ovo je strasno. Kao da zivimo u 18. veku. Potrebno je pod hitno izvrsiti reorganizaciju i nacin naplate, kao i zakon o stecaju. Ko ne uplati doprinose, kazna i automatsko skidanje sa racuna. Ko ne moze da placa doprinose, neka ide u stecaj, nema potrebe da radi. Jer ako je dobit firme toliko mala da ne moze cak ni doprinose da podmiri, onda nema svrhe razmisljati o opstanku te firme. Isto vazi i za neisplacivenje plata, ko nije u stanju-neka zatvori firmu.

Mr. Anderson

pre 11 godina

Da je prava i pravde RFZO bi treba da zapleni imovinu preduzeća koja nisu uplaćivala doprinos i od njihove prodaje da namiri svoja potraživanja. Takođe, pošto je svima poznato da su državna preduzeća najveći dužnici, ko su bili direktori istih kada se stvorio toliki dug. Da li je neko krivično odgovarao za to? Znači, moje kolege, njihova i moja deca će imati katastrofalno lečenje zato što je 'neko' godinama krao naš novac? Političare to i ne zanima jer kada njima i njihovim obimnim familijama i prijateljima treba lečenje u bolnicama uvek svega na pretek ima dovoljno pa čak i dezert posle ručkića koji se nosi u apartmanski deo bolnice. Jedino bivši ministar pomenutog resora je najpametniji i ode u Nemačku na lečenje. E, to je več metastaza amorfnosti!

kolaps

pre 11 godina

RFZO pred kolapsom? Pa to je nemoguće! Kakvu zgradu direkcije imaju u Jovana Marinović, preko puta PINKa, ne bi se reklo da su pred kolapsom! Staklo, mermer, ..... Samo se pitam od kojih je para to sazidano? Da nije od donacija za dečiju kliniku? Zašto se to ne komentariše?

Maki

pre 11 godina

"...750 poslodavaca tražilo da im se 'oprosti' dug."

Može, ali da pokažu kad su kupili poslednji džip, da u poslednje tri godine nisu letovali na Sejšelima i da nisu ništa od imovine prepisali na ženu ili svastiku.

A ako država njima oprosti dug, zahtevam da i meni, na primer, toplana oprosti dug za grejanje i EDB za struju, a ja dajem časnu reč da ću plaćati redovno.
Ja nisam poslodavac, ali sam nezaposlen, u godinama kada nemam ni teorijske šanse da nađem drugi posao, bez obzira na sve moje škole, kvalifikacije i radno iskustvo. A do (mizerne) starosne penzije imam još ihi-hi. Ako do onda uopšte bude penzija i države Srbije. Da li se i ja računam kao ugrožen?

dm

pre 11 godina

Haha...ovo je dobro..."opraštanje dugova"?
Živeo sam u Holandiji 20ak godina...vratio se pre neke dve godine...ostao im nekako dužan nekih 60ak evra za zdravstveno pre odlaska...njihovo poresko uspelo da nadje moju adresu ovde u Srbiji i poslalo mi ček da platim...ako ne platim u datom roku, bonusi i kamate...posle sud i sudski troškovi dodati na račun...Samo da vam dam ideju...i platio odmah, odavde iz Srbije pre par meseci.
Ova srpska država mora da je mnogo bogata kad oprašta dugove...ta suluda praksa koja je sad izrodila nerešiv problem i dug...jedina opcija je da se sada podvuče crta...i da se neko od autoriteta i integriteta, mada takav ne postoje ovde u Srbiji,pojavi na televiziji i lepo objasni narodu da će od sada svaki račun da bude naplačen i to odmah i u zakonskom roku...baš nešto kao što sad radi BusPlus akcija.
Znam da zvuči neverovatno srpskom mentalitetu lopovluka...ali...nastavite da opraštate dugove i oprostili ste se od države...nešto kao Grčka...ali još mnogo gore...crna Afrika.
Teeeeeeeško, ili nikako, je ovde u Srbiju uvesti civilizaciju...hajdučija je to još...i evo čitam Ilić nema ministarstvo...pa dajte mu "zdravstvo"...tu ionako nema više ništa da se upropasti.

marko

pre 11 godina

Koliko se ja razumem u matematiku, nasi lekovi i nase penzije su na racunima raznih bizMismena, raznoraznih ostrvskih banaka. No, matematika je teska nauka. Trebao da plati, neko mu namignuo, daj koferce, napisi fakturu oVo-oNo-konsultanti-marketing, i hop eto love na ostrvu. Srbija zemlja mogucnosti.

skandi

pre 11 godina

Zna i ptica na grani gde su pare. Neka traze od politicara (oni znaju kojih) da im daju (vrate) po 100 miliona, i eto popunjenih rupa u budzetu. Oni su nas za deceniju pokrali gore nego Turci za 500 godina!

aco

pre 11 godina

Nista se ne sekirajte, sad ce to Ivica i Aca Vucic da rese, zajedno sa Mladjom koji non stop kuka na DS a 12 godina je ministar finansija i ekonomije...pukli smo

Privatnik

pre 11 godina

Najlakse je lepiti etikete svima. Zasto ne pokusate sami da budete privatnici, pa da i vi malo uzivate? U mojoj firmi radnici imaju platu oko 75.000 din, i prijavljeni su na ceo iznos! I zamislite, nemam dzip. Al ko mi je kriv, kad ne znam da radim. Redovno izmirujem svoje obaveze, a kada mi dodje pdv na naplatu hvatam se za glavu. Ova drzava nije uradila nista da zastiti one koji potrazuju, ovde se isplati samo da dugujes! A i to mogu samo povlasceni...

Vojvodinac

pre 11 godina

Malo je nejasno da sada dobijemo ovakav podatak:
""Činjenica je i da je 2008. godine na zdravstveno osiguranje po osnovu zaposlenja bio prijavljen 2,1 milion ljudi i za većinu su poslodavci plaćali zdravstveno osiguranje. Sada je na osnovu radnog odnosa zdravstveno osigurano 1,6 miliona ljudi, a za veliki broj njih poslodavci ne uplaćuju osiguranje. "
Pa zar nismo slavili kada smo se rešili Koštunice&Co 2007-8!?
Čega smo se još tada rešili?!?!
Sa druge strane, veliki broj malih i srednjih preduzeća ugašen je iako su imali potraživanja veća od dugovanja, i niko o tome ni reč, a skoro 200 000 ljudi je tako ostalo bez posla!?
Tipa radite sa dve firme koje drže dva brata (Đura i Pera), od jedne kupujete sirovinu i dugujete 300 000€ (Đuri), a drugoj prodajete proizvod i ona vama duguje 600 000€(Pera). Vi čekate naplatu da bi pokrili dugove, jer ste već platili PDV na tih neviđenih 600 000€. Onda vas prva firma (brat Đura)tuži za 300 000€, vi nemate, vas u stečaj, a Pera je dobar 600 000€, tu ima dakle da se namire i Đurina potraživanja a da se i Peri isplati, a vi i vaši radnici.....i sve to po zakonu, čak je i država uzela svoj deo nenaplaćenih faktura!?
Još ako su Pera i Đura u nekoj stranci, pa vas uslove da recimo žele vaš proizvod ali da sirovinu nabavite od tog i tog....i eto odgovora na sve nedoumice o privatnom biznisu u Srbiji!

Necu solidarnost

pre 11 godina

@mayer swankk,

Kaqve bre veze imaju plate u RZZO. Plate ni vece ni manje od uobicajenih. Kao da plate pokrivaju milijardu evra koji se duguju . Retko koji privatnik placa doprinose. Retko koji privatnik ima prijavljene radnike. Javna preduzeca takodje. Potpuna anarhija. Nema overe zdravstvenih knjizica. Ja hocu kao gradjanin uslugu u zdravstvu kao sve normalne zemlje. Nisam spreman na saolidranost sa firmama koje ne uplacuju nikakve doprinose jer kao toboz nemaju

vera

pre 11 godina

Msm."...pacijenti se nekako lece.." ,"...ali zaposleni primaju plate.."

pa kako primaju plate ako je usluga izvrsena NEKAKO...Nego vi lepo izvrsite prvo racionalizaciju,posebno u Fondu...pa cemo redom da resavamo probleme!

Gospodin-BG

pre 11 godina

(Nije bas tako, 17. jul 2012 12:39)

Ako zaista mislite da su vecina privatnika lopovi, sta da vam kazem, zaista zalosni rezoni prosecnog gradjanina Srbije.
Eto mozete prodati svoj stan, ili stan roditelja, pa lepo imacete pocetni kapital pa otvorite privatnu firmu , zaposlite ljude sve lepo, pa da vidite kako je raditi po Srbiji.
Lako je pisati komentare , sto sami ne pocnete nesto , pa i Vi da "lopovisete kao ostali privatnici" kako vi kazete, da voze dzipove i da letuju po Sejselima.
Po vasem komentaru se tacno vide rezoni, razmisljanja .
Sto ne uzmete stvar u svoje ruke, kad sve lepo znate i razumete se u sve.
Lepo otvorite firmu, zaposlite 20 radnika, i "vozicete i vi Dzipove i letovati po Sejselima".
Prosto je zar ne?
Samo sam vise nego siguran da i ne pomisljate na to, da prodate svoj stan ili stan svojih roditelja kako bi otvorili privatnu firmu i zaposlili 20 ljudi i hranili 20 porodica.
I posle godinu dana ostali bez icega, dok bi vas ti isti radnici pljuvali po sajtovima sa komentarima kako ste "lopov privatnik".
Dok god bude ovakvih rezona, nema napred ovoj zemlji.

bezimena

pre 11 godina

"nek se jave dinkicu, tomi i dacicu!"
pa DS i G17 vode državu zadnjih 12 godina...
pitajte gospodu njih...
(gradjanin pokorni, 17. jul 2012 11:29)

Neće biti, od zadnjih 12, na tronu je VdrK bio 8, DS 4 god. a Dinkić SVE VREME i to samo tamo gde su finansije. Onaj isti kome je SNS obećavao prugasto odelo ali kada im je zafalio partner za vlast, proglasili su ga prepoštenim....Toliko o T. master Nikolića POŠTENOJ SRBIJI!

hari poter

pre 11 godina

Kolike su im plate i kolko rade dobro Fond jos i postoji, a kukaju i svadjaju se svakodnevno, sta bi neki moji prijatelji sa fakultetskm diplomom dali da rade cak i sa IV stepenom tamo, plate salterskog radnika su u rangu prosvetarske u skoli, a onih sa fakultetskom i duplo vece.Plate redovne, stimulacije skoro svakog meseca, imaju godisnje odmore, 8h rade,...Sta ce siroti oni ako propadne, ne bi znali sta ih je snaslo, neki, tamo gde sam ja bio nikad nisu imali prekid radnog odnosa...ps. Njima nista nece biti, ostali molite Boga da budete zdravi...

Tromb

pre 11 godina

@ (maksa, 17. jul 2012 09:31)
Posto izgleda da dolazis sa planete Kripton, da te samo informisem da je zdravstvo pod sapom G17+ citavu deceniju i da recimo Toma ili Tadic nemaju nikakve veze s tim feudom G17+ u kome vlada plrava pokora i uzasna situacija. Setimo se vecitog ministra Tomice Milosavljevica i svih afera i kradja , korupcije, sablji, kraba, hapsenja svih zivih osim Tomice i ekipe oko njega. Dakle sada ce ta reforma mnogo da boli, a morao bi Dacic vec jednom da krene odlucno da hapsi, ali kako stvari stoje on to ne sme sam da pocne. Sve dok je Dinkic u vlasti od regulisanja zdravstva nema mista. Sada ce to da bude feud SPS-a , tesko da ce se tu mnogo sta promeniti, osim ako ih sila prilika ne natera da pocnu da rezu.

Zdravko Ludic

pre 11 godina

Tako treba, sve da pukne i da se raspadne! Prirodna selekcija na delu, ko ima jace gene taj prezivljava, ko nema, mirise travu. Ova drzava je septicka jama.

drnde

pre 11 godina

Aman sto ih ne tuze vise i neka resavaju to kako se resava? Nego nije im to cilj. Cilj je da nam opet zavuku ruke u dzepove, pa da opet plate oni koji inace placaju, a da se oslobode oni koji ne placaju. Jasno ko dan. I ko je posle blesav da placa?

OK

pre 11 godina

Neradnice i neradnici u domovima zdravlja sa kojima sam posvadjan jer nisam mogao da trpim njihov nerad, i doktori koji odu jednom u 10 godina na neki seminar pa samim tim i rade po medicini od pre 10 godina cime su i mene licno ostetili do te mere da sam morao na VMA..
50% njih treba otpustiti..a 30% da ne dobije platu nekoliko meseci...cisto da se ne bahate vise..a ja sta cu...za sve privatno..pa makar davao i po 2500 po pregledu...barem onda sa zdravljem bude sve ok..a ono nema cenu..

bolesna ekonomija

pre 11 godina

"Budžet RFZO za ovu godinu iznosi 205 milijardi dinara, od čega će polovina "otići“ za plate zaposlenih u zdravstvu, a po glavi stanovnika ostaje jedva 125 evra za lečenje". Dok se tako posluje, dotle ćemo i da propadamo. Zdrava ekonomska politika podrazumeva da se NAJPRE PLATE TROŠKOVI PA DA SE OD PREOSTALE SUME ISPLATE ZARADE. Ne može da nema lekova i potrošnog materjala za pacijente a da ima za plate zdravstvenih radnika i drugih radnika zapošljenih u DRŽAVNOM zdravstvu.

Od tog novca iz fonda obaveznog zdravstvenog osiguranja ne treba da se isplate plate DRŽAVNIH lekara već da se PACIJENTIMA OBEZBEDE ZDRAVSTVENE USLUGE!!! Tek nakon obezbeđenih zdravstvenih usluga mogu da se plate državni zdravstveni radnici od preostalog novca.

Trixter

pre 11 godina

Srbija se priblizava svojoj nezeljenoj sudbini. Vladavina nekompretentnih, a lopovski nastrojenih i negativno selektiranih na svakom koraku uzima danak. Naravno sada je kasno da se stvari temeljno, a bezbolno rese. Dakle:
1. Demonopolizovati sistem zdravstvenog osiguranja
2. Uvesti visestepeno zdravstveno, malo platis, malo dobijes po sistemu koliko para toliko i muzike, tako bi se oslobodila ogromna sredstva iz nekim mracnih fondova, koja kako vidimo poslodavci ni ne uplacuju.
3. Da bi se sprecilo da poslodavci ne uplacuju doprinose, mora da se digitalizuje sistem, po kome se za neisplacivanje doprinosa automstski blokira racun firme i ne omogucava se firmi da otvori novi racun kod bilo koje druge banke. Za to je potreban centralni sistem nadzora.
4. Odmah opozvati mogucnost lokalnim samoupravama da mogu da zaposljavaju svoj kadar u zdravstvu i da ga finansiraju, to su ciste zloupotrebe bez ikakve kontrole.
5. Sistem koji omogucava nekontrolisano razvlacenje sredstava treba saseci u korenu i napraviti strogo i efikasno kontrolisan sistem koji stimulise vredne i kvalifikovane , ucinak mora da se vrednuje, a ne bilo sta drugo.
6. Zavesti red u javne nabavke kako lekova tako i svakog drugog medicinskog pribora, u tom sektoru vlada strava i uzas od kradje i ugradjivanja, podmicivanja i korupcije najgore vrste.
7. Obavezno otpustiti visak zaposlenih u zdravstvu i porazmisliti o tome da se drasticno smanji broj studenata medicine u sledecih cetiri do pet godina.

xx

pre 11 godina

Mi sve redovno placamo, ali ne mogu da imam knjizicu zato sto necu da izaberem lekara i potpisem ugovor sa njim. To sa izborom lekara je nevidjena glupost, ali ne bih sada o tome.
Naravoucenije: placao ne placao knjizicu neces imati!

Nemesis

pre 11 godina

Lupetate gluposti velika vecina od vas. Lekar sam pa iz prve znam kako fercera sistem. I zasto nema para. Jedini, ali apsolutno jedini nacin da se zdravstvo kako tako dovede u red je surova prinudna naplata svih potrazivanja. Ko nema, ide na ulicu. Verovatno ce na istoj i da skonca. Surovo ali je tako. Nema oprastanja nikakvih dugova, nema podvlacenja crte. Plenidba sve pokretne i nepokretne imovine, to na dobos, prodati po sto je mogucim visom cenama i time obezbediti novce. Nakon sto su pare obezbedjene, zdravstvo ce da se preporodi. Konkretno, ja i moje kolege operisemo sa instrumentima starijim od 40 godina. Da ne kazem koliko je to sigurno za pacijenta. A opet imamo gomile zadovoljnih pacijenata. Jeste da se mnogi zale na redove, ali to je zato sto imamo jedan od najvecih procenata starog stanovnistva na kontinentu, ogroman broj penzionera koji zaista nema sta da radi u zivotu, i zato sto imamo mali broj lekara opste prakse, koji dobijaju svoje plate, umesto da ih kao stomatolozi zaradjuju. E onda ne bi svi isli u specijaliste nego bi ostajali kao porodicni lekari da zaradjuju. Jeste, gospodo draga, zdravlje je u neku ruku usluga, i medicina je jedan veliki biznis. Ja jesam obavezan zakletvom svima da pomognem, i nikad nisam niti cu ikada uzeti od nekoga pare na crno, ali smatram da se moje usluge morajj placati isto kao sto je normalno platiti vodoinstalateru, moleru, ili bilo kome drugom.

Skywalker

pre 11 godina

A da nema ovo veze sa Bajatovicevic 13000 evra mesecno? Znam, znam, svi cete reci da nema, Bajatovic tu platu prima od Jugorosgasa, ali po meni itekako ima. Ne postoji nista na ovom svetu sto nema veze jedno sa drugim. A da ne govorim o tome kad su bili tenderi za bolnice i zdravstvene centre, pa su tri spojene stolice placane 200.000 dinara. Mislite da smo zaboravili, e,pa nismo. Ma, nije samo RFZO pred kolapsom, drzava je pred kolapsom. U ovoj zemlji ne radi nijedno veliko industrijsko preduzece, decenijama zivimo od kredita, kad bude to stiglo za naplatu onda cemo se opet pitati zasto odlazi Kosovo. Ali, nece se ni tu stati, jer da bismo preziveli uzimacemo jos kredita pod sve nepovoljnijim uslovima, pa kad i to stigne opet cemo se pitati zasto nam sad i to "nesto" otimaju. Zbog naseg nerada i i navike da zivimo lepo bez muke, mi cemo ili ostati bez drzave, ili ce nasi potomci ziveti u duznickom ropstvu. Ovakvi kakvi smo drugo i ne zasluzujemo.

Sync

pre 11 godina

I onda se mi bakcemo sa perifernim problemima, kao sto je Bus Plus u Bgd-u, a sa druge strane imamo iks mega problema kao sto je i ovaj. "Riba se cisti od glave, a ne od repa" Kada resimo velike probleme, nezaposlenost, korupciju, redovna uplacivanja poslodavaca poreza i osiguranja, redovne plate, pokrenemo privredu, pomazemo subvencijama poljoprivredu itd. onda gradjanima nece biti problem da slusaju i postuju drzavni aparat i propise, a na tome se zasniva demokratsko drustvo, na normama i propisima i vladavini zakona. Tuzno je samo to, da sve ovo sto napisah, deluje kao UTOPIJA.

Milica

pre 11 godina

E neka i propadne fond, kad moj poslodavac redovno plaća doprinose a ja svaki put od lekara izadjem sa ceduljčetom koji lek da kupim kako za sebe tako i za dete. Pa dokle više?

Jelena

pre 11 godina

@ ssaassaa - e svaka čast! Najveći problem u našem zdravstvu je što lekari rade i privatno! Pa gde ja da se lečim? Da 5h stojim kod ginekoliga trudna da bi me pregledao na aparatu iz 1980!? Ili bolesno dete da satima mrcvarim po čekaonicama sa 40 temp i da molim doktora da mu prepiše lek!? HVALA BOGU što rade i privatno! Inače zaposleni ljudi u ovoj zemlji ne bi imali gde da se leče.

Lesa

pre 11 godina

Nedaj bože kod nas da se razbolis, bolovanje ako uzmes platu za taj mesec ti prepolove, kod lekara red cekas po 6h, vecinu lekova placas i to si srecan ako ih uopste nadjes u apoteci. Sta nam zuti uradise

Altea

pre 11 godina

Ovo je prilicno neverovatno. Pa izdavanje leka i sam odlazak kod lekara je maksimalno zakomplikovan. Kod opste prakse ceka se po nedelju dana pa onda kod specijaliste ko zna kada, pa zatim opet sa receptima kod ovog opsteg i tako. Pa sledeceg meseca ponovo trebas novu dozu lekova pa ranije zakazujes da ti ne bi nestali a oni pobesne i tako... Prilicno sam siguran da su ljudi makar iz moje okoline mnogo vise nego pre upuceni da samostalno nabavljaju lekove inace bi ih bolesti davno pregazile. Da ne pricamo da su participacije i lista lekova prica za sebe. I sada tvrde da nikada nije bilo vise izdatih lekova na teret fonda!? A uveli maksimalnu kontrolu! Vratite onda stari sistem izdavanja lekova. Ala se ovde krade...

Radnik

pre 11 godina

Zašto ne postoji mogućnost uplaćivanja privatnog zdravstvenog osiguranja umesto ovog obaveznog?Meni se (i od onako bedne plate) svaki mesec odbijaju iznosi za zdravstveno,PIO,nezaposlene ličnosti i sl. a apsulutno ništa od toga nemam.U mom gradu je uništen DZ,nema specijalista,ni ginekolog,ni fizijatar,ni ortoped,ni oftamolog,ma ništa.Za sve moram kod privatnika ili sa uputima u NS,dok platim kartu to se svede na isto.Sve lekove plaćam,ne sećam se kad sam šta dobila na recept,čak ni za dete,a tek te famozne participacije,za "dobar dan" 50 din,ma strašno,o kakvom besplatnom zdravstvu pričate?

Nije bas tako

pre 11 godina

@Gradjanin =BG

Citam komentar i ne verujem sta covek moze da napise. Koliko je privatnika posteno.Mali procenat.Koliko privatnika prijavljuje radnike i placa doprinose za njih.Mali procenat. Isplacuje im 200 evra na ruke. A gospoda privatnici se voze u dzipovima.Ugovaraju poslove po beogradskim kaficima a uvece po splavovima. Kamioni avioni milioni.kada treba da isplate radnike odgovor je "Nemam sada cekam veliku uplatu" i tako mesecima dok se radnik ne nadigne i da otkaz.Onda privatnik zaposli neke nove"budale" koje po par meseci ne primaju plate.I tako u krug. Privatnik ima vecito besplatnu radnu snagu. Ne placa nikakve doprinose a naplacuje se ispod stola i dalje vozi dzipovima oi letuje na visokoj nozi. Ne placaju ni struju. Pisem jer sam to iskusio.I onda mu kriva drzava sto mu naplacuje porez. Zamisli bezobraznu drzavu kako se drznula "da jadniku" naplati porez i doprinose.U civilizovanom svetu gde su porez i doprinosi zakon poreski organ ima pravo da ti dodje kada kupujes Mercedes, Dzip i da te pitaju odakle pare. Dokazi da si izmirio sve obaveze i nema problema.

Naravno da ima i velikih sistema koji ne izmiruju obaveze. A onda sve to ide preko ledja svih gradjana jer se povezuje staz i placaju doprinosi.

Neka radnik hvata za gusu poslodavca sto mu nije uplace doprinos za zdravstvo ili penziono alinema ni zdravtvene knjizice ni penzije

Doc

pre 11 godina

Kad bi se zista htelo da se nensto menja u srpskom Zdravstvu - prvo od cega bi trebalo poceti jeste PRIVATIZOVANJE Primarne zastite - pa umesto da Domovi zdravlja TROSE fondove pare na odrzavanje objekata i izdrzavanje ogromnog broja neprodukltivno zaposljenih - da oni koji ih uzmu u ZAKUP ili OTKUPE pocnu da placaju rentu i SAMI organizuju poslovanje - da unaprede svoj strucni rad i opremu i da pocnu da se kultivisano ophode prema pacijentima... a da PACIJENTI (gradjani, narod) budu ti koji ce odluciti kod koga ce potrositi svoj zdravstveni dinar. Tada ce biti vazno i ko je gde studirao i kako zavrsio studije i koliko zna posao i koliko je savestan i human i kultivisan. Sve sto bi Fond trebao da radi, osim da redovno i azurno placa fakturisane usluge po ugovorenom standardizovanom cenovniku usluga - jeste da propise (prepise) EVROPSKE standarde i da organizuje STRIKTNU FINANSIJSKU I STRUCNU KONTROLU rada takvih privatnih ustanova. U takvoj situaciji, samo oni koji su najbolji i koji su POSTENI bi opstali dok bi svi drugi morali da se vrate pod okrilje drzave (fonda) ukoliko bi ih oni prihvatili nazad. Dakle, moglo bi se poceti i sa pilot programom od nekoliko Domova zdravlja da bi se odredili parametri i u hodu provelila valjanost poduhvata.
U sve treba ukljuciti Lekarsku komoru - koja mora konacno da se stavi u sluzbu zastite STRUCNOSTI a u ime onih ZBOG KOJIH I POSTOJE - u ime PACIJENATA a ne da se ponasa kao SINDIKALNA organizacija lekarskog staleza.

LEvu

pre 11 godina

Ma kakav kolaps, sta vam je. Sad ce to Slavica Dj. da resi i pomoci ce joj Krkobabic. Zar sumnjate u eksperte ?

Drzava vodi socijalnu politiku, samo bez para, a kad balon resi da pukne videcemo...

Milan

pre 11 godina

Ja sam privrednik i nemam da platim zdravstveno osiguranje i nemam knjižicu.Od 2004. sam ukupno do 2010 platio oko 300.000,00 dinara, a bio sam
četiri puta kod lekara samo na preglede i manje intervecije.Gde odlazi taj novac,i gde je tu logika?

ista prica

pre 11 godina

A jedan od najvecih duznika je sigurno GSP Beograd, posto je on i drugi najveci duznik PIO Fondu. Vazno da BUS plus uzima svojih 8,5 procenata od takvog GSP koji nije u stanju da isplati doprinose svojim zaposlenima.

Lekar sa stazom

pre 11 godina

Ljudi ne zadovoljni svojim zivotima lako lepe etikete da je neko lopov,kriminalac.To se vidi ovde po komentarima i koji su verovatno indoktrinirani nekim "mladim lavovima" nase politike sa maramicom u dzepu. Lopovi su u zdravstvu u RZZO. Mi smo "dobro obavesteni" narod koji je sve cuo iz "poverljivih izvora". Znate li sta je dug od milijardu evra. Za te pare bi se napravili novi Klinicki centri u Nisu,Kragiujevcu, Beogradu, Kraljevu, Cacku, Zajecaru, Novom Pazaru, Vranju,Leskovcu. Svi se bune sto usluga nije dobra. Kako da bude dobra. Kao da se i privatnici uvedu u sistem zdravstvenog osiguranja.A svi sa pravom ocekuju da imaju overene zdravstvene knjizice, da medicinske ustanove imaju najsavremenije aparate, Da se mladi lekari skoluju i specijalizuju u inostranstvu.Nedostaju anesteziolozi,kardio hirurzi. Mi smo jedna od retkih zemalja koja ne vrsi transplataciju srca. Ljudi iz KBC Dragisa Misovic kukaju za parama za proserenje kardiohirurgije koja bi imala i devizni prihod.Ali nema para .A para nema zbog bahatog odnosa poslodavaca sto drzavnih to i privatnih. Zato smo poslednji u Evropi kada je u pitanju zdravstvena zastita i usluge

Dosta vise!

pre 11 godina

Ljudi, ako se ovo nastavi od ove drzave nece ostati nista!
Potroseni milioni na bespotrebne vakcine a fond pred raspadom.
Nisu krivi ni narod ni lekari, krivi su lopovi!
Malverzacije i pljacka u svakoj oblsati drustva!
Ovome se mora stati na put, krajnje je vreme!
Dosta sa lopovlukom, lopove u aps!

DEkonomija

pre 11 godina

Nažalost, sve više poslodavaca krši zakon, ne uplaćuju doprinose, pri čemu ostvaruju ektra profit....kaže za "Novosti“ profesor dr Aleksandar Vuksanović, direktor Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja.

Rekao bih neku kletvu na tvrdnju da oni ostvaruju ekstra profit ali...

Alo pametni profesore otvori firmu zaposli 10-20 ljudi i pravi ekstra profit, garantujem da bi se svi ti koje nazivas "ekstra" profiteri menajli sa tobom za radno mesto i ustupili ti svoje "ekstra" profiterske firme..


I svi ostali koji se slazu sa tako "inteligentim" izjavama sta cekate vreme je za ekstra profit u Srbiji sve cveta niko nista neplaca i to su idealni uslovi za ekstra profitiranje, svi ce da se obogate kao Karic koji je jedini zaista do kraja kaznjen za ekstra profit...

Nemojte nikako da smanjujete harace, da smanjujete korupciju, da smanjujete prekobrojne u drzavnim jaslicama, da smanjujete politicku zavisnost u privrednom uspehu to nikako...Posebno nemojte da uvodite progresivne poreze da ko ima manje da placa manje a ko ima vise da placa vise. Samo udri po preduzetnicima i malim firmama koji su svi do jednoga ekstra profiteri...

Takvima kao ti ni vodu ne bi dao da nose "profesore"...

aleksandar

pre 11 godina

Mislim da su poslodavci krivi što nedovoljno pune državne kase. Zamislite samo kako su se usudili da i pored toga što im je država omogućila da "povoljno" dobiju dozvoljen minus u poslovnim bankama za plaćanje PDV na račune koji im nisu plaćeni i pitanje da li će ikad (najveći dužnici su država i državne firme) i što im je omogućila da plaćaju porez na dobit unapred (akontacija poreza na dobit, jedina zemlja u svetu naplaćuje porez na zamišljenu dobit) em sad što im je omogućila da plate doprinose za zdravstvo, a da ne mogu markice za overu knjižica da dobiju jer im se recimo ne mogu naći kartoni zbog toga što su poslednji put bili kod doktora pre 10-tak godina zbog nemanja vremena da čekaju u čekaonicama, jer vreme je novac. Još ih je gradska vlast častila sa taksom za isticanje firme u BG koja je veća negoli zakup bilborda pored njihovih lokala! Zaista ne vidim zbog čega ne izmiruju svoje obaveze pored ovoliko privilegija koje dobijaju od države, dođe mi da odmah idem u APR i postanem i sam poslodavac i da ponosno i sam hranim 2 mil.trutova na državnom platom spisku!

ssaassaa

pre 11 godina

Problem zdravstva se mora rešavati sveobuhvatnim merama kroz nove zakone. Nije samo Fond problem. Lekarima je dozvoljeno da rade i u državnim bolnicama i privatno. Ako to nije sukob interesa onda ne znam šta je... To je samo jedan od problema a ima ih puno.

špijun

pre 11 godina

Sećam se da je Šešelj još devedesetih tražio ukidanje zdravstvenih knjižica i besplatno lečenje za sve državljane na ličnu kartu. RFZO kao i njegove doprinose treba ukinuti i zdravstvo finansirati iz budžeta, od poreza. I tako stoji da nam je zdravstvena zaštita besplatna a ovamo te uslovljavaju doprinosima koje jedino ostvaruju državni činovnici.

anticenzura

pre 11 godina

Naravno da je pred kolapsom,jer imamo firme koje prosto nece da uplacuju osiguranje,jer prave vlast ili jednostavno su jaci od drzave pa im se moze,takodje imamo sitnu buraniju koja treba da plati razne gluposti i takse,pa im je zrdavlje zadnja rupa...i dodjemo do ovoga!

dutrich

pre 11 godina

A kad ce da se reformisu ti fondovi recimo da budu kao u Svajcarskoj, pa da ukupne obaveze budu 18 posto a ne 70 posto (9 na teret radnika i 9 na teret poslodavca)? Mislim da ce tad svi placati, a neki ce i podici plate (vece plate, veca potrosnja, vise PDV...)

Boki

pre 11 godina

Termin "EXTRA PROFIT" ne znaci enorman ili ogroman profit... to znaci "dodatni profit" sto znaci da je poslodavac zadrzao novac koji bi trebao dati u odgovarajuce fondove!

sisko

pre 11 godina

Nema nama spasa. Takvo smo drustvo, necemo da se menjamo i ostace sve isto, raspasce se Srbija za nekoliko godina.

Djilasa i njegov privatni bus plus zasluzujemo, toliko smo daleko dogurali.

ivan

pre 11 godina

pa nek drzava smanji namete,privatnik sam i vec 6 meseci nisam platio,nisam ja kriv vec drzava koja me tera da propadnem...hvala vam na tome,prvog u mesecu sam duzan oko dvesta hiljada,kako ja da zaradimtolike namete..

zaposleni u zdravstvu kome je muka od razmazenih lekara

pre 11 godina

Nema para, OHOHO! A sta bi sa renoviranjem i dozidjivanjem zgrade RFZO-a u Novom Sadu(za to ima para-apri tom prokisnjava i na godisnjicu otpala mermerna ploca iza portira), zidanjem klinickog centra ,dozidjivanjem decije bolnice u Novom Sadu(u vreme krize za to ima para) , specijalizacijama,ajde minuse, i ja bih voleo da mi neko placa skolovanje. Pre neku nedelju sam dobio gomilu minusa kada sam cacnuo specijalizacije. Vi cekate da vam ministarstvo odobri placanje iz budzeta skolovanje? Pa platite iz svog dzepa. Lepo, ko ne zadovoljava potrebu za radnim mestom-otkaz. Sada cu vam nesto reci iz razgovora lekara u penziji, covek kaze, nikada nisu imali sredjenije bolnice, savremenije aparate, studente sa tako visokim ocenama a najlosije rezultate u lecenju pacijenata. Ah, da ne zaboravim, RFZO Novi Sad je steciste ds-ovaca, kao lopatom su ubacivani. Malo, malo, pa osvane neko novo lice. Za sve ovo ima para a nema za osiguranje? Zar ovo nije bezobrazluk?

molim lepo

pre 11 godina

Glasali ste kako ste glasali, pa izvolite. Nemojte sad da kukate!
Samo jedna stranka je pricala o Fondu i penzijskom i zdravstvenom u predizbornoj kampanji, a ima 6 i nesto posto.

hmhm

pre 11 godina

(Trixter, 17. jul 2012 12:46)

Nisu losi ti tvoji predlozi, ali ja bih to drugacije. Poslodavce bih kaznjavao ukoliko nisu hteli da plate, a imali su sredstva na racunu. Lepo na videlo promet racuna za taj mesec, pa cepaj kaznu. A i drzava dere, nije mi jasno zasto naplacuje zdravstveno i na teret zaposlenog i na teret poslodavca. Nije to malo. Ja sam racunao da firma uplati za moje zdravstveno oko 1300 evra godisnje. Hvala Bogu zdrav sam, a kad bi mi, ne daj Boze, trebale zdravstvene usluge, opet bih morao da platim. Ne razumem o cemu se radi.

Steva

pre 11 godina

Ovakve vesti ne bi trebalo da nas zanimaju. Izabrali smo ljude koji o tmetreba da vode računa. Da li ja na to mogu da utičem? Da li će mi biti bolje ili lošije što znam sada ovu informaciju? Ne. Dakle, pustimo one koje smo izabrali da se mlate sa ovakvim stvarima, a ja želim da čujem više vesti o tome gde ova država planira da skući svoj narod, kako ćemo da rešimo problem bele kuge i šta ova država uopšte čini za mene da bih želeo da i dalje bude nezavisna a ne protektorat neke druge države ili EU. Jer ovako dalje više ne može.

A inače i ne očekujem ovo da objavite nego pišem da mi bude lakše.

aleksandar

pre 11 godina

Aj' nek kolabira ovaj drzavni instrument najzad, pa da napravimo nove , zdrave i efikasne fondove. Za 30-50 E mesecno, da nas Bog vidi.

Samo tako

pre 11 godina

@Nije bas tako
Jeste sve je to tako samo mi nije jasno šta ti onda čekaš?
Sve znaš, pametniji si izgleda i sad nećeš da voziš džip zato što?
Samo ti sanjaj ali probaj malo pa da vidiš. To što ti opisuješ nisu privatnici već kriminalci. A tebi niko ne brani da se oprobaš kao privatnik pa da čitaš takve mudrosti o džipovima, splavovima i ostalo.

Milijarda

pre 11 godina

Milijarda evra. Bogte kolika je tolova.Sta sa tim parama moze da se uradi.Neko ovde napisa da nam nedostaju klinicki centri, skolovanje i specijalziacija mladih lekara.Kupovina Cyber noza za operaciju najnepristupacnijih tumora.da ne moraju nasi ljudi da se salju u Tursku na Abidacem kliniku. Anesteziolozi, kardiohirurzi nam fale. U svetu vise ne postoje "srednjivekovne" zdravstvene knjizice i zdravstveni kartoni po domovima zdravlja. To zamenjuju kao kreditne kartice. Gde god se nadjes lekar provuce i na ektrnuse poojavi cela istorija bolesti. TRime bise lekari po domovima zdravlja osloboli administracije ipisanja gomuila recepata i uputa. Lekari ne bi trazili ponovne analize, snimanja. Sve je to lepo kako je u ostalim razvijenim zemljama.Ali ta prokleta milijarda evra. Sa kojim pravo gradjani traze zdravsrtvenu zastitu ako njihove firme ne uplacuju.Bojim se da u bliskoj buducnosti nikakva zdravstvena zastita nece postojati. Placacemo sve usluge

zdravnik

pre 11 godina

Prvo se moramo osloboditi balasta komunizma da je zdravstvo besplatno, naprotiv ono je izuzetno skupo. Potrebno je reformisati sistem, tako da se poslodavci (država, privatnici) nateraju da uplaćuju doprinose za svoje zaposlene, ali na punu isplaćenu zaradu (za zaposlene u zdravstvu ovo se već radi).Zaposlenim bez uplaćenog doprinosa omogućiti samo hitnu medicinsku pomoć i ništa više od toga.Na taj način bi se obezbedilo više sredstava za lečenje osiguranih pacijenata.Komentari tipa, ja... godina uplaćujem po...dinara mesečno, a nisam koristio nikakve zdravstvene usluge...hoću sam da biram kod koga da se lečim i sl.,može davati zdrav čovek, ali šta se dešava ako se on ili neko njegov razboli i potrebno mu je lečenje od nekoliko desetina hiljada eura, da li to može sam isfinansirati? Takođe, u privatnim zdravstvenim ustanovama se može dobiti pregled i osnovna dijagnostika, ali ne i većina zahtevnih uskospecijalizovanih dijagnostičkih i terapijskih procedura.

Mare

pre 11 godina

problem su virtualne pare, kao imaju milion zaposlenih i 10000 od svakog i to je to. e pa nije tako, necu bre da placam javasluk i nerad

Aleksandar

pre 11 godina

za (bezimena, 17. jul 2012 12:52)

Neće biti baš tako (za ono o Dinkiću ste u pravu)

Što se vlade republike Srbije tiče
DS je bio 25.01.2001 do 03.03.2004, pa
zatim Koštunica od 03.03.2004 do 07.07.2008, pa
opet DS od 07.07.2008 do danas.

Medjutim, DS je bio i sa Koštunicom na vlasti još od 15.05.2007 do 07.07.2008, a u njen sastav su ušli iz DS:
Božidar Đelić,
Vuk Jeremić,
Dragan Šutanovac,
Mirko Cvetković,
Dušan Petrović,
Milan Marković,
Slobodan Milosavljević,
Saša Dragin i
Dragan Đilas

sve imate na sajtu vlade kada je i ko bio...

Salence

pre 11 godina

@Igor Kapiram tvoj bes,ali je glupost to sto si napisao.Ako bi se zdravstvo privatizovalo,a to podrazumeva i privatne ordinacije i privatne bolnice,zar stvarno mislis da bi lekari izasli na ulice i molili pacijente da dodju da se lece?Mislis da bi svi odjednom ozdravili kad bi se ukinulo drzavno zdravstvo pa ne bi morali da idu kod lekara ili sta?Ja znam da bih sigurno morao da odem do lekara ako me nesto zaboli,ako se povredim,ako dobijem infekciju...Sigurno ne bih sedeo kuci i lecio se preko googl-a.Ista je bila prica sa prebacivanjem stomatologa u privatnike i gledaj,vecina zivi jako dobro.

CHUBURAC

pre 11 godina

Jedini izlaz je overavati knjizice svim zaposlenima, jer tako ima smisla prinudno naplacivati zdravstveno osiguranje, ovako vi ljudima uskratite zdravstvenu zastutu i ocekujete da vam neko platu za uslugu za koju ste ga onemogucili da koristi.

Zlatko

pre 11 godina

(Preduzetnik, 17. jul 2012 10:59)

Crno dete, pa da li si svestan šta si predložio? Njima treba samo tri godine da daju čipovanu zdrav. knjižicu. Još ako te kao u SUP-u ne pitaju, pa ti daju nečipovanu, da bi ti za godinu dana išao po novu. Jer, Bože moj, šta bi svi oni bez nas ako nam daju knjižicu sa važenjem 10 godina? Za ovo bi im trebalo minimum pet. :-) Znaš li ti koliko je to posla? Računar, internet, plus obuka. A program toliko komplikovan. Imena, prezimena, jmbg. Treba definisati i paket 1, 2 i 3 (npr) a pored svakog da stoji prazan kvadratić koji će popuniti leviim klikom u zavisnosti od toga šta se plaća. Dalje, znaš li ti koliko je komplikovano takođe levim klikom popuniti da li pacijent plaća državno ili privatno osiguranje (koje npr nude i neke banke uz bankarske usluge). Na kraju, ti nisi svestan koliko je teško da med. sestra na participaciji u mestu X ukuca jmbg i dobije prethodne podatke. Ovako, ako ideš kod svog izabranog lekara (a to je dodatnih 25 slova u jednom pravougaoniku, koje bi popunili samo prvi put ili prilikom promene), ona te poznaje i nema potrebe da te na bilo koji način proverava. I kako da tvoj izabrani lekar ima posla ako ti odeš kod drugog lekara koji je 200km od tvog, a to samo zato što si npr na službenom putu ili negde kod rođaka. Pa zar nije jednostavnije da ti daju jednu papirnu knjižicu kad počneš da radiš, kad prestaneš tu ti poništavaju i ti ideš po novu, a kad opet počneš da radiš opet da vadiš novu. Reci da si se šalio. :-)

Aristotel

pre 11 godina

Vratite bre Vukajlovicku, sve je funkcionisalo dok je ona vodila RFZO. Dr Vuksanovic treba da se vrati u operacionu salu da radi ono sto najbolje zna.

ZEX

pre 11 godina

Problem s zdravstvenim sistemom je prosto resiv. Naime to je glomazan sistem koji ce pojesti sam sebe,imate lekare i medicinsko osoblje koje tesko zasluzuje to zvane. Otpustane i reorganizacija(neka najbolji ostanu),manji paket obaveznog osiguranja,naplata potrazivanja...to su samo par stvari koje mogu pomoci.

jovanka

pre 11 godina

boze sta lupeta ovaj covek. Pa oni koji ne placaju doprinose ne mogu ni da se lece o trosku osiguranja, RFZO im ne overava knjizice, pa oni i ne kostaju. Koliko vidim budzet im nije manji nego ranije. samo se ne zna gde su pare kad vise niceg nema u zdravstvenim ustanovama

mary

pre 11 godina

Pricati o privatnicima o extra profitu zbog neplacanja osiguranja je suludo.Svi Vi koji ste otisli na posao u budzetske firme docekao Vas je sto racunar,stampac, spajalica ,papir,garderober,kacelarija sa aluminijumskim vratima,prozorima i hiljadu stvari krupnog i sitnog iventara..GRATIS,Upamtite G R A T I S.Zmaci ni jedan jedini dinar niste ulozili,a Ja kao privatnik prvo sam morao stotine kojekakvih taksi da uplatim da bih otvorio radnju,narvno prvo dozvolu za objekat,izgradnja objekta po HCCP standardima,inventar radni i sav taj kancelarijski koji ste dobili dzabe sa svim racunarima stampacima...pa poceti sa radom uz kupovinu komercijalnog vozila,masina i milion (a ne hiljadu)sitnica na koje drzava uzima PDV znaci na svaku sitnicu.E pa rodjace Ja sam posao zapoceo sa pozajmljenih 60000eura pre 12 god Uz pomoc radnika (prijavljenih)koji su izuzetni,sa izvozom robe van zemlje jos uvek nisam povratio ulog,upravo zbog parazita budzetskih,gde se po partijskoj i rodbinskoj liniji svaka neznalica zaposljava i vestacki pravi zaposlenje.Ovde u Opatiji,Porecu,Portorozu sve vri od dzipova BG,i normalno raspitujuci se ko su oni dosao do podatka da su svi na budzetu.Rade u nekoj od budzetskih firmi.Pa zar treba placati onima koji su svom narodu poturili "patku" za kupovinu vakcina N1H1.Uostalom pogledajte iprocitajte izjavu Americke doktorke koja je pobegla u Panamu,pa ce Vam mnogo biti jasnije.Zar da finansiramo farmaceutske lobije da NAS unistavaju lekovima....

dutrich

pre 11 godina

@Zlatko... Da napomenem da cipivane zdravstvene knjizice ce se menjati vise puta, kao sto ce i licne karte jer na cipu nose crno-belu fotografiju sto se uglavnom u svetu ne priznaje!

Zlatko

pre 11 godina

@Zlatko... Da napomenem da cipivane zdravstvene knjizice ce se menjati vise puta, kao sto ce i licne karte jer na cipu nose crno-belu fotografiju sto se uglavnom u svetu ne priznaje!
(dutrich, 17. jul 2012 23:41)

Da li se zezaš ili si ozbiljan? Da li ćemo stvarno menjati dokumenta samo zbog crno bele slike??? Ako je stvarno tako, onda oni definitivno nisu normalni. I to samo dokazuje koliki su lopovi. Em lopovi, em nesposobni da nešto urade kako valja.

Goran

pre 11 godina

Smanjite plate i administraciju, smanjite korupciju, dovedite u red lekare, smanjite javašluk u zdravstvu, da li vi stvarno mislite da ovu državu možemo da održavamo mi koji radimo u privatnom sektoru?? Sve vam (namerno malo v) je malo. Koja je firma ove godine opremila svaku bolnicu sa 60 računara i štampača?? Da li je tender organizovan? kome su pare otišle? ... ko želi neka nastavi...

KOKOLO MOJ

pre 11 godina

mnogo se i oni ugradjuju, ja evo Bogu hvala za 5 godina od drzave nisam uzeo niti jedan lek, a problem je lako resiti, te pare koje nam uzimate za obavezno zdravstveno osiguranje dajte nama pa svako kad mu treba neka plati pregled. e onda ce lekari koji znaju posao imati i te kako dobre plate a vecina ni za so, a ovako nas pokradose a oni svi na drzavnim jaslamA, em ne rade em strajkuju.

Nije bas tako

pre 11 godina

@Gradjanin =BG

Citam komentar i ne verujem sta covek moze da napise. Koliko je privatnika posteno.Mali procenat.Koliko privatnika prijavljuje radnike i placa doprinose za njih.Mali procenat. Isplacuje im 200 evra na ruke. A gospoda privatnici se voze u dzipovima.Ugovaraju poslove po beogradskim kaficima a uvece po splavovima. Kamioni avioni milioni.kada treba da isplate radnike odgovor je "Nemam sada cekam veliku uplatu" i tako mesecima dok se radnik ne nadigne i da otkaz.Onda privatnik zaposli neke nove"budale" koje po par meseci ne primaju plate.I tako u krug. Privatnik ima vecito besplatnu radnu snagu. Ne placa nikakve doprinose a naplacuje se ispod stola i dalje vozi dzipovima oi letuje na visokoj nozi. Ne placaju ni struju. Pisem jer sam to iskusio.I onda mu kriva drzava sto mu naplacuje porez. Zamisli bezobraznu drzavu kako se drznula "da jadniku" naplati porez i doprinose.U civilizovanom svetu gde su porez i doprinosi zakon poreski organ ima pravo da ti dodje kada kupujes Mercedes, Dzip i da te pitaju odakle pare. Dokazi da si izmirio sve obaveze i nema problema.

Naravno da ima i velikih sistema koji ne izmiruju obaveze. A onda sve to ide preko ledja svih gradjana jer se povezuje staz i placaju doprinosi.

Neka radnik hvata za gusu poslodavca sto mu nije uplace doprinos za zdravstvo ili penziono alinema ni zdravtvene knjizice ni penzije

zdravnik

pre 11 godina

Prvo se moramo osloboditi balasta komunizma da je zdravstvo besplatno, naprotiv ono je izuzetno skupo. Potrebno je reformisati sistem, tako da se poslodavci (država, privatnici) nateraju da uplaćuju doprinose za svoje zaposlene, ali na punu isplaćenu zaradu (za zaposlene u zdravstvu ovo se već radi).Zaposlenim bez uplaćenog doprinosa omogućiti samo hitnu medicinsku pomoć i ništa više od toga.Na taj način bi se obezbedilo više sredstava za lečenje osiguranih pacijenata.Komentari tipa, ja... godina uplaćujem po...dinara mesečno, a nisam koristio nikakve zdravstvene usluge...hoću sam da biram kod koga da se lečim i sl.,može davati zdrav čovek, ali šta se dešava ako se on ili neko njegov razboli i potrebno mu je lečenje od nekoliko desetina hiljada eura, da li to može sam isfinansirati? Takođe, u privatnim zdravstvenim ustanovama se može dobiti pregled i osnovna dijagnostika, ali ne i većina zahtevnih uskospecijalizovanih dijagnostičkih i terapijskih procedura.

japlus

pre 11 godina

ocekujem novi tender i nove zdravstvene knjizice i kartone, "kartonplus", koji ce resiti sve nase probleme! ulazicemo na glavna vrata, a izlaziti horizontalno.

ivan

pre 11 godina

pa nek drzava smanji namete,privatnik sam i vec 6 meseci nisam platio,nisam ja kriv vec drzava koja me tera da propadnem...hvala vam na tome,prvog u mesecu sam duzan oko dvesta hiljada,kako ja da zaradimtolike namete..

samo tetki da odnesem lek

pre 11 godina

svakog dana 200.000 recepata? odnosno puta 20 radnih dana to je 4.000.000 mesecno? pa kome i za sta? ja u poslednjih 20g nikad kod lekara nisam bio! kontrolise li kome se i za sta izdaju toliki lekovi! ili je i tu ukljucena neka farmaceutska mafija???

Necu solidarnost

pre 11 godina

@mayer swankk,

Kaqve bre veze imaju plate u RZZO. Plate ni vece ni manje od uobicajenih. Kao da plate pokrivaju milijardu evra koji se duguju . Retko koji privatnik placa doprinose. Retko koji privatnik ima prijavljene radnike. Javna preduzeca takodje. Potpuna anarhija. Nema overe zdravstvenih knjizica. Ja hocu kao gradjanin uslugu u zdravstvu kao sve normalne zemlje. Nisam spreman na saolidranost sa firmama koje ne uplacuju nikakve doprinose jer kao toboz nemaju

Doc

pre 11 godina

Kad bi se zista htelo da se nensto menja u srpskom Zdravstvu - prvo od cega bi trebalo poceti jeste PRIVATIZOVANJE Primarne zastite - pa umesto da Domovi zdravlja TROSE fondove pare na odrzavanje objekata i izdrzavanje ogromnog broja neprodukltivno zaposljenih - da oni koji ih uzmu u ZAKUP ili OTKUPE pocnu da placaju rentu i SAMI organizuju poslovanje - da unaprede svoj strucni rad i opremu i da pocnu da se kultivisano ophode prema pacijentima... a da PACIJENTI (gradjani, narod) budu ti koji ce odluciti kod koga ce potrositi svoj zdravstveni dinar. Tada ce biti vazno i ko je gde studirao i kako zavrsio studije i koliko zna posao i koliko je savestan i human i kultivisan. Sve sto bi Fond trebao da radi, osim da redovno i azurno placa fakturisane usluge po ugovorenom standardizovanom cenovniku usluga - jeste da propise (prepise) EVROPSKE standarde i da organizuje STRIKTNU FINANSIJSKU I STRUCNU KONTROLU rada takvih privatnih ustanova. U takvoj situaciji, samo oni koji su najbolji i koji su POSTENI bi opstali dok bi svi drugi morali da se vrate pod okrilje drzave (fonda) ukoliko bi ih oni prihvatili nazad. Dakle, moglo bi se poceti i sa pilot programom od nekoliko Domova zdravlja da bi se odredili parametri i u hodu provelila valjanost poduhvata.
U sve treba ukljuciti Lekarsku komoru - koja mora konacno da se stavi u sluzbu zastite STRUCNOSTI a u ime onih ZBOG KOJIH I POSTOJE - u ime PACIJENATA a ne da se ponasa kao SINDIKALNA organizacija lekarskog staleza.

Iza Brda

pre 11 godina

Klasična zamena teza. Gradjani, privreda, privatnici....su krivi zbog propasti zdravstvenog fonda. A, zašto ne pišete o 15. MILIJARDI evra pokradenih u zdravstvu od 2000-te godine do danas!? Koliko košta specijalizacija, radno mesto u zdravstvu, mito i korupcija lekara, veze sa farmakomafijom, eksperimentisanje novih lekova nad pacijentima u Srbiji...

Fond je parazit na ledjima zaposlenih

pre 11 godina

Ja prvi bih rekao mom poslodavcu da mi ne uplati ni dinar za doprinose. Otkako sam se zaposlio, sa svojih 20 godina o svom trosku idem kod privatnika, placam sve lekove i specijalisticke preglede, jer moj posao i gazda moje firme ne moze svaki put da me pusta da obigravam zdravstvene ustanove. Prema tome, po mojoj racunici, buduci da mesecno izdvajam oko 4000 din za zdravstvo, do sada sam zdravstvenom fondu uplatio oko 520 000 dinara za 11 godina mog rada. Pritom, nijednom nisam otisao kod drzavnog lekara, jer im je usluga ocajna, redovi, cekanje, rade u vreme kada je moram da napustam posao, pa pravim stetu svom gazdi jer nema ko da mu radi. Umesto da kukaju treba debelo preispitati zdravstveni sistem. Da sam tih 520 000 din za 11 godina stavio u banku pod kamatu na 520 000 kumulativno bi dobio jos 245 000 din, sto znaci na mom zdravstvenom racunu bi se nalazilo 765 000 dina do dana danasnje. S tim novcem bih mogao da placam sve zdravstvene usluge koje mi trebaju, da uplatim sebi kvalitetno privatno zdravstveno osiguranje. Umesto toga, neko otima novac koji sam ja zaradio i koristi ga neko drugi. Za ovo su najkrivlji sindikati koji imaju vecinu u upravnom odboru Fonda zdravstvenog osiguranja koji prstom nisu mrdnuli da izvrse reformu ovog Fonda, a primaju svakog meseca fine nadoknade (i to od mojih para).

matori

pre 11 godina

"... 750 poslodavaca tražilo da im se "oprosti" dug..."

U normalnim, pravno uređenim državama, ovakve stvari se ne dešavaju!
Naime, poslodavac koji ne izvršava obaveze prema državi (ma kako se te obaveze nazivale), po kratkom postupku se lišava slobode, a sa ciljem naplate potraživanja države, pleni mu se celokupna i poslovna i lična imovina... Zato se tamo boje poreznika k'o od vatre, i vrlo je mali broj onih koji rizikuju ličnu egzistenciju (i ozbiljnu robiju) da bi bilo šta zakinuli.
Nesposobni propadaju, a sposobnima nije problem da plate to što treba...

Kod nas je situacija sasvim drugačija!
Svaka šuša može da bude "poslodavac", da vara, da krade i zakida, da ne izvršava obaveze, da se bogati na uštrb zaposlenih i na štetu države, a da mu niko ništa ne može, jer on "siroma" zapošljava ljude i nema ništa od čega bi se naplatilo to što duguje...

Umesto večitog kukulelekanja i destrukcije sistema, počnite konačno nešto da radite!
Menjajte zakone, hapsite lopurde i krvopije, oduzimajte im SVE što imaju, pa neće imati hrabrosti da rade to što im je danas već postala navika, a poreski i drugi fondovi će dobijati to što treba po zakonu da dobijaju.
Ovih 750, iz citata na početku, trebalo je da dobije 3 dana da plati dug!

Ali kome ja sve ovo pišem?
Korupcija je tolika da sa 100 evra može da se kupi skoro svako, a sa 500 garantovano svaki Lezilebović, koji bi trebao da brine o funkcionisanju države. Ostali se "pumpaju" direktno iz sistema, pa su zato i nedodirljivi...

Milan

pre 11 godina

Ja sam privrednik i nemam da platim zdravstveno osiguranje i nemam knjižicu.Od 2004. sam ukupno do 2010 platio oko 300.000,00 dinara, a bio sam
četiri puta kod lekara samo na preglede i manje intervecije.Gde odlazi taj novac,i gde je tu logika?

Gospodin-BG

pre 11 godina

(Nije bas tako, 17. jul 2012 12:39)

Ako zaista mislite da su vecina privatnika lopovi, sta da vam kazem, zaista zalosni rezoni prosecnog gradjanina Srbije.
Eto mozete prodati svoj stan, ili stan roditelja, pa lepo imacete pocetni kapital pa otvorite privatnu firmu , zaposlite ljude sve lepo, pa da vidite kako je raditi po Srbiji.
Lako je pisati komentare , sto sami ne pocnete nesto , pa i Vi da "lopovisete kao ostali privatnici" kako vi kazete, da voze dzipove i da letuju po Sejselima.
Po vasem komentaru se tacno vide rezoni, razmisljanja .
Sto ne uzmete stvar u svoje ruke, kad sve lepo znate i razumete se u sve.
Lepo otvorite firmu, zaposlite 20 radnika, i "vozicete i vi Dzipove i letovati po Sejselima".
Prosto je zar ne?
Samo sam vise nego siguran da i ne pomisljate na to, da prodate svoj stan ili stan svojih roditelja kako bi otvorili privatnu firmu i zaposlili 20 ljudi i hranili 20 porodica.
I posle godinu dana ostali bez icega, dok bi vas ti isti radnici pljuvali po sajtovima sa komentarima kako ste "lopov privatnik".
Dok god bude ovakvih rezona, nema napred ovoj zemlji.

Jelena

pre 11 godina

@ ssaassaa - e svaka čast! Najveći problem u našem zdravstvu je što lekari rade i privatno! Pa gde ja da se lečim? Da 5h stojim kod ginekoliga trudna da bi me pregledao na aparatu iz 1980!? Ili bolesno dete da satima mrcvarim po čekaonicama sa 40 temp i da molim doktora da mu prepiše lek!? HVALA BOGU što rade i privatno! Inače zaposleni ljudi u ovoj zemlji ne bi imali gde da se leče.

Lesa

pre 11 godina

Nedaj bože kod nas da se razbolis, bolovanje ako uzmes platu za taj mesec ti prepolove, kod lekara red cekas po 6h, vecinu lekova placas i to si srecan ako ih uopste nadjes u apoteci. Sta nam zuti uradise

Nemesis

pre 11 godina

Lupetate gluposti velika vecina od vas. Lekar sam pa iz prve znam kako fercera sistem. I zasto nema para. Jedini, ali apsolutno jedini nacin da se zdravstvo kako tako dovede u red je surova prinudna naplata svih potrazivanja. Ko nema, ide na ulicu. Verovatno ce na istoj i da skonca. Surovo ali je tako. Nema oprastanja nikakvih dugova, nema podvlacenja crte. Plenidba sve pokretne i nepokretne imovine, to na dobos, prodati po sto je mogucim visom cenama i time obezbediti novce. Nakon sto su pare obezbedjene, zdravstvo ce da se preporodi. Konkretno, ja i moje kolege operisemo sa instrumentima starijim od 40 godina. Da ne kazem koliko je to sigurno za pacijenta. A opet imamo gomile zadovoljnih pacijenata. Jeste da se mnogi zale na redove, ali to je zato sto imamo jedan od najvecih procenata starog stanovnistva na kontinentu, ogroman broj penzionera koji zaista nema sta da radi u zivotu, i zato sto imamo mali broj lekara opste prakse, koji dobijaju svoje plate, umesto da ih kao stomatolozi zaradjuju. E onda ne bi svi isli u specijaliste nego bi ostajali kao porodicni lekari da zaradjuju. Jeste, gospodo draga, zdravlje je u neku ruku usluga, i medicina je jedan veliki biznis. Ja jesam obavezan zakletvom svima da pomognem, i nikad nisam niti cu ikada uzeti od nekoga pare na crno, ali smatram da se moje usluge morajj placati isto kao sto je normalno platiti vodoinstalateru, moleru, ili bilo kome drugom.

bolesna ekonomija

pre 11 godina

"Budžet RFZO za ovu godinu iznosi 205 milijardi dinara, od čega će polovina "otići“ za plate zaposlenih u zdravstvu, a po glavi stanovnika ostaje jedva 125 evra za lečenje". Dok se tako posluje, dotle ćemo i da propadamo. Zdrava ekonomska politika podrazumeva da se NAJPRE PLATE TROŠKOVI PA DA SE OD PREOSTALE SUME ISPLATE ZARADE. Ne može da nema lekova i potrošnog materjala za pacijente a da ima za plate zdravstvenih radnika i drugih radnika zapošljenih u DRŽAVNOM zdravstvu.

Od tog novca iz fonda obaveznog zdravstvenog osiguranja ne treba da se isplate plate DRŽAVNIH lekara već da se PACIJENTIMA OBEZBEDE ZDRAVSTVENE USLUGE!!! Tek nakon obezbeđenih zdravstvenih usluga mogu da se plate državni zdravstveni radnici od preostalog novca.

molim lepo

pre 11 godina

Glasali ste kako ste glasali, pa izvolite. Nemojte sad da kukate!
Samo jedna stranka je pricala o Fondu i penzijskom i zdravstvenom u predizbornoj kampanji, a ima 6 i nesto posto.

Igor

pre 11 godina

Ok kakav narod takva drzava i takvo i zdravstvo .. ALI recimo da pukne zdrvstveni sistem ( ja bih voleo ) pa da svaki doktor otvori privatnu ordinaciju pa da svaki dan ceka pacijenta da udje na vrata ?? Vukli bi nas po ulicama na pregled !!!

Ejdan

pre 11 godina

U članu 72. Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje piše:
"Novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako kao poslodavac ili drugi isplatilac prihoda istovremeno sa isplatom zarade ili drugog prihoda, odnosno u propisanom roku ne obračuna i ne uplati ili pogrešno obračuna i uplati doprinose (član 51. st. 1. do 4, čl. 52, 53, 54, 55, 56, član 57. stav 1. i član 60. stav 3)."
Hajde sad da vidimo koliko su kazni izrekli nadležni za kontrolu uplate doprinosa.
Ako su izrekli kazne za neplaćanje doprinosa to znači da su neka sredstva uplaćena u budžet pa trebamo videti gde su ta sredstva oti[la (manje verovatna varijanta).
A ako nisu, onda ustanoviti zašto nisu i podeliti otkaze ljudima koji nisu radili svoj posao i štiteći svog poslodavca-državu doprineli boljem stanju društva.
Nenormalno je da država sa ovolikom birokratijom nema ljude koji bi direktno uticali na prikupljanje sredstava u budžet ali zato sekretarica, kafe kuvarica koliko ti volja.
I još jedan paradoks : država objavljuje spisak najvećih poreskih dužnika u medijima i očekuje promenu u naplati budžetskih prihoda.
Oni ne shvataju da time direktno priznaju nemoć u izvršenju svojih osnovnih funkcija i time ohrabruju neplaćanje doprinosa što se da videti u praksi.
Počnite sa kažnjavanjem i naplatom, promenite i zakone ako treba ali uvedite više neki red u ovom haosu.

Radnik

pre 11 godina

Ovo je strasno. Kao da zivimo u 18. veku. Potrebno je pod hitno izvrsiti reorganizaciju i nacin naplate, kao i zakon o stecaju. Ko ne uplati doprinose, kazna i automatsko skidanje sa racuna. Ko ne moze da placa doprinose, neka ide u stecaj, nema potrebe da radi. Jer ako je dobit firme toliko mala da ne moze cak ni doprinose da podmiri, onda nema svrhe razmisljati o opstanku te firme. Isto vazi i za neisplacivenje plata, ko nije u stanju-neka zatvori firmu.

logicar

pre 11 godina

Ovoliki procenat radno zapoesljenog stanovnistva u drzavnim firmama ne bi izdrzala ni najjaca svetska ekonomija. Uz sve to, zakoni su u Srbiji selektivni tj. postuju ih samo obicni smrtnici. Prosla vlada je bila mnogo losa, doslo je do nekih malih promena ali ne verujem ni da ovi novi imaju znanja i snage za promene, pogotovu uz ucene Krkija, Dinkica i slicnih parazita. Mislim da je bankrot realna opcija, na zalost...

OK

pre 11 godina

Neradnice i neradnici u domovima zdravlja sa kojima sam posvadjan jer nisam mogao da trpim njihov nerad, i doktori koji odu jednom u 10 godina na neki seminar pa samim tim i rade po medicini od pre 10 godina cime su i mene licno ostetili do te mere da sam morao na VMA..
50% njih treba otpustiti..a 30% da ne dobije platu nekoliko meseci...cisto da se ne bahate vise..a ja sta cu...za sve privatno..pa makar davao i po 2500 po pregledu...barem onda sa zdravljem bude sve ok..a ono nema cenu..

ssaassaa

pre 11 godina

Problem zdravstva se mora rešavati sveobuhvatnim merama kroz nove zakone. Nije samo Fond problem. Lekarima je dozvoljeno da rade i u državnim bolnicama i privatno. Ako to nije sukob interesa onda ne znam šta je... To je samo jedan od problema a ima ih puno.

Steva

pre 11 godina

Ovakve vesti ne bi trebalo da nas zanimaju. Izabrali smo ljude koji o tmetreba da vode računa. Da li ja na to mogu da utičem? Da li će mi biti bolje ili lošije što znam sada ovu informaciju? Ne. Dakle, pustimo one koje smo izabrali da se mlate sa ovakvim stvarima, a ja želim da čujem više vesti o tome gde ova država planira da skući svoj narod, kako ćemo da rešimo problem bele kuge i šta ova država uopšte čini za mene da bih želeo da i dalje bude nezavisna a ne protektorat neke druge države ili EU. Jer ovako dalje više ne može.

A inače i ne očekujem ovo da objavite nego pišem da mi bude lakše.

Mr. Anderson

pre 11 godina

Da je prava i pravde RFZO bi treba da zapleni imovinu preduzeća koja nisu uplaćivala doprinos i od njihove prodaje da namiri svoja potraživanja. Takođe, pošto je svima poznato da su državna preduzeća najveći dužnici, ko su bili direktori istih kada se stvorio toliki dug. Da li je neko krivično odgovarao za to? Znači, moje kolege, njihova i moja deca će imati katastrofalno lečenje zato što je 'neko' godinama krao naš novac? Političare to i ne zanima jer kada njima i njihovim obimnim familijama i prijateljima treba lečenje u bolnicama uvek svega na pretek ima dovoljno pa čak i dezert posle ručkića koji se nosi u apartmanski deo bolnice. Jedino bivši ministar pomenutog resora je najpametniji i ode u Nemačku na lečenje. E, to je več metastaza amorfnosti!

Veselin

pre 11 godina

Žalostan je ovaj odnos sopstvenih privrednika i preduzeća ove iste zemlje prema sopstvenim zaposlenima i prema sebi :-( Još žalosnije je što je većina ovog duga zapravo od strane državnih preduzeća :-(

hari poter

pre 11 godina

Kolike su im plate i kolko rade dobro Fond jos i postoji, a kukaju i svadjaju se svakodnevno, sta bi neki moji prijatelji sa fakultetskm diplomom dali da rade cak i sa IV stepenom tamo, plate salterskog radnika su u rangu prosvetarske u skoli, a onih sa fakultetskom i duplo vece.Plate redovne, stimulacije skoro svakog meseca, imaju godisnje odmore, 8h rade,...Sta ce siroti oni ako propadne, ne bi znali sta ih je snaslo, neki, tamo gde sam ja bio nikad nisu imali prekid radnog odnosa...ps. Njima nista nece biti, ostali molite Boga da budete zdravi...

Gospodin-BG

pre 11 godina

(Necu solidarnost, 17. jul 2012 11:01)

Postovani, verovatno radite na drzavnim jaslama cim dajete ovakav komentar o privatnicima.
I to nisu privatnici, to su takodje gradjani koji drze firme ili rade u tim firmama.
I nije da toboze nemaju, vec stvarno nemaju.
Privatnici kako ih vi zovete ( tj posteni gradjani koji drze privatne firme) nemaju prometa, ili je promet toliko minimalan da ne zadovoljava potrebe najosnovnijeg poslovanja.
Nemojte mesati te gradjane sa par stotina bitangi koji su unistli drzavu Srbiju sa svojim firmama i off-shore kompanijama.
Prosto je neverovatno da ljudi zaposleni u drzavnim institucijama ne kapiraju nista , ne vide kakva je situacija, a najvise ne kapiraju da primaju plate i penzije iz Brisela , to je paradox gluposti.
Da nije donacija, direktnih kredita koji se uzimaju preko Brisela za isplate plata drzavnim cinovnicima i penzionerima, imali bi plate u drzavnim institucijama od po 35 eura, a penzije od po 18 eura ( i to bez uplate doprinosa za overu zdravstvenih knjizica)
To su realni kapaciteti privrede Srbije i drzave Srbije.
Mnogi vlasnici privatnih preduzeca bi zeleli da imaju platu od 45000 dinara redovnu kao oni u drzvanim sluzbama.
Da ne govorim o drugim platama.
Ali, otrezenjenje ce biti bolno za mnoge , pa ce onda pricati o solidarnosti, kada skapiraju situaciju jako uskoro, kada se prepolovi drzavni sektor i prepolove plate.
Onda cete biti solidarisani sa kako vi kazete "privatnicima".

Trixter

pre 11 godina

Srbija se priblizava svojoj nezeljenoj sudbini. Vladavina nekompretentnih, a lopovski nastrojenih i negativno selektiranih na svakom koraku uzima danak. Naravno sada je kasno da se stvari temeljno, a bezbolno rese. Dakle:
1. Demonopolizovati sistem zdravstvenog osiguranja
2. Uvesti visestepeno zdravstveno, malo platis, malo dobijes po sistemu koliko para toliko i muzike, tako bi se oslobodila ogromna sredstva iz nekim mracnih fondova, koja kako vidimo poslodavci ni ne uplacuju.
3. Da bi se sprecilo da poslodavci ne uplacuju doprinose, mora da se digitalizuje sistem, po kome se za neisplacivanje doprinosa automstski blokira racun firme i ne omogucava se firmi da otvori novi racun kod bilo koje druge banke. Za to je potreban centralni sistem nadzora.
4. Odmah opozvati mogucnost lokalnim samoupravama da mogu da zaposljavaju svoj kadar u zdravstvu i da ga finansiraju, to su ciste zloupotrebe bez ikakve kontrole.
5. Sistem koji omogucava nekontrolisano razvlacenje sredstava treba saseci u korenu i napraviti strogo i efikasno kontrolisan sistem koji stimulise vredne i kvalifikovane , ucinak mora da se vrednuje, a ne bilo sta drugo.
6. Zavesti red u javne nabavke kako lekova tako i svakog drugog medicinskog pribora, u tom sektoru vlada strava i uzas od kradje i ugradjivanja, podmicivanja i korupcije najgore vrste.
7. Obavezno otpustiti visak zaposlenih u zdravstvu i porazmisliti o tome da se drasticno smanji broj studenata medicine u sledecih cetiri do pet godina.

špijun

pre 11 godina

Sećam se da je Šešelj još devedesetih tražio ukidanje zdravstvenih knjižica i besplatno lečenje za sve državljane na ličnu kartu. RFZO kao i njegove doprinose treba ukinuti i zdravstvo finansirati iz budžeta, od poreza. I tako stoji da nam je zdravstvena zaštita besplatna a ovamo te uslovljavaju doprinosima koje jedino ostvaruju državni činovnici.

Lekar sa stazom

pre 11 godina

Ljudi ne zadovoljni svojim zivotima lako lepe etikete da je neko lopov,kriminalac.To se vidi ovde po komentarima i koji su verovatno indoktrinirani nekim "mladim lavovima" nase politike sa maramicom u dzepu. Lopovi su u zdravstvu u RZZO. Mi smo "dobro obavesteni" narod koji je sve cuo iz "poverljivih izvora". Znate li sta je dug od milijardu evra. Za te pare bi se napravili novi Klinicki centri u Nisu,Kragiujevcu, Beogradu, Kraljevu, Cacku, Zajecaru, Novom Pazaru, Vranju,Leskovcu. Svi se bune sto usluga nije dobra. Kako da bude dobra. Kao da se i privatnici uvedu u sistem zdravstvenog osiguranja.A svi sa pravom ocekuju da imaju overene zdravstvene knjizice, da medicinske ustanove imaju najsavremenije aparate, Da se mladi lekari skoluju i specijalizuju u inostranstvu.Nedostaju anesteziolozi,kardio hirurzi. Mi smo jedna od retkih zemalja koja ne vrsi transplataciju srca. Ljudi iz KBC Dragisa Misovic kukaju za parama za proserenje kardiohirurgije koja bi imala i devizni prihod.Ali nema para .A para nema zbog bahatog odnosa poslodavaca sto drzavnih to i privatnih. Zato smo poslednji u Evropi kada je u pitanju zdravstvena zastita i usluge

aco

pre 11 godina

Nista se ne sekirajte, sad ce to Ivica i Aca Vucic da rese, zajedno sa Mladjom koji non stop kuka na DS a 12 godina je ministar finansija i ekonomije...pukli smo

Branko

pre 11 godina

Dragi moji sugrađani, koliko god kukali i vrištali stvari se neće na bolje popraviti. Srbija nema novca. Da li je pokraden ili nije uglavnom ga nema. Nemamo tehnologiju, znanje, a samim tim ni privredu da bi smo bili konkurentni kako ovde tako i u svetu. Zdravstvo je skupa rabota, što bi naši rekli. Da bi smo imali vrhunske lekare, zdravstvo, jednostavno moramo imati vrhunsku privredu. Radim kao inženjer upravo na mašinama i elektro opremi koja se koristi u zdravstvu i znam koliko je skupa, kao i koliko su skupi delovi za održavanje. Odgovorno tvrdim da kada bi svi uplaćivali doprinose kao i kada bi svi u Srbiji do poslednjeg čoveka bili zaposleni ne bi smo mogli da imamo vrhunsko zdravstvo. Treba nam jaka i tehnološki konkurentna privreda da bi smo imali vrhunsko zdravstvo kao i sve ostalo. Sa milion i 500000 funkcionalno nepismenih, i isto toliko penzionera, teško.

Preduzetnik

pre 11 godina

Promenite način na koji funkcioniše zdravstveno osiguranje, i to:
- paket zdravestvenog osiguranja da ima fiksnu cenu koja zavisi od obima osiguranja, a ne od primanja zaposlenog,
- zaposleni sam da uplaćuje zdravstveno osiguranje i da zna koliko ga ono košta,
- izjednačite privatno i državno osiguranje,
- implementirajte sistem da novac prati pacijenta, a ne da imam problem svaki put kad nisam u mestu gde je moj izabrani lekar ili on ne radi.

bezimena

pre 11 godina

"nek se jave dinkicu, tomi i dacicu!"
pa DS i G17 vode državu zadnjih 12 godina...
pitajte gospodu njih...
(gradjanin pokorni, 17. jul 2012 11:29)

Neće biti, od zadnjih 12, na tronu je VdrK bio 8, DS 4 god. a Dinkić SVE VREME i to samo tamo gde su finansije. Onaj isti kome je SNS obećavao prugasto odelo ali kada im je zafalio partner za vlast, proglasili su ga prepoštenim....Toliko o T. master Nikolića POŠTENOJ SRBIJI!

skandi

pre 11 godina

Zna i ptica na grani gde su pare. Neka traze od politicara (oni znaju kojih) da im daju (vrate) po 100 miliona, i eto popunjenih rupa u budzetu. Oni su nas za deceniju pokrali gore nego Turci za 500 godina!

Maki

pre 11 godina

"...750 poslodavaca tražilo da im se 'oprosti' dug."

Može, ali da pokažu kad su kupili poslednji džip, da u poslednje tri godine nisu letovali na Sejšelima i da nisu ništa od imovine prepisali na ženu ili svastiku.

A ako država njima oprosti dug, zahtevam da i meni, na primer, toplana oprosti dug za grejanje i EDB za struju, a ja dajem časnu reč da ću plaćati redovno.
Ja nisam poslodavac, ali sam nezaposlen, u godinama kada nemam ni teorijske šanse da nađem drugi posao, bez obzira na sve moje škole, kvalifikacije i radno iskustvo. A do (mizerne) starosne penzije imam još ihi-hi. Ako do onda uopšte bude penzija i države Srbije. Da li se i ja računam kao ugrožen?

aleksandar

pre 11 godina

Aj' nek kolabira ovaj drzavni instrument najzad, pa da napravimo nove , zdrave i efikasne fondove. Za 30-50 E mesecno, da nas Bog vidi.

dm

pre 11 godina

Haha...ovo je dobro..."opraštanje dugova"?
Živeo sam u Holandiji 20ak godina...vratio se pre neke dve godine...ostao im nekako dužan nekih 60ak evra za zdravstveno pre odlaska...njihovo poresko uspelo da nadje moju adresu ovde u Srbiji i poslalo mi ček da platim...ako ne platim u datom roku, bonusi i kamate...posle sud i sudski troškovi dodati na račun...Samo da vam dam ideju...i platio odmah, odavde iz Srbije pre par meseci.
Ova srpska država mora da je mnogo bogata kad oprašta dugove...ta suluda praksa koja je sad izrodila nerešiv problem i dug...jedina opcija je da se sada podvuče crta...i da se neko od autoriteta i integriteta, mada takav ne postoje ovde u Srbiji,pojavi na televiziji i lepo objasni narodu da će od sada svaki račun da bude naplačen i to odmah i u zakonskom roku...baš nešto kao što sad radi BusPlus akcija.
Znam da zvuči neverovatno srpskom mentalitetu lopovluka...ali...nastavite da opraštate dugove i oprostili ste se od države...nešto kao Grčka...ali još mnogo gore...crna Afrika.
Teeeeeeeško, ili nikako, je ovde u Srbiju uvesti civilizaciju...hajdučija je to još...i evo čitam Ilić nema ministarstvo...pa dajte mu "zdravstvo"...tu ionako nema više ništa da se upropasti.

ZEX

pre 11 godina

Problem s zdravstvenim sistemom je prosto resiv. Naime to je glomazan sistem koji ce pojesti sam sebe,imate lekare i medicinsko osoblje koje tesko zasluzuje to zvane. Otpustane i reorganizacija(neka najbolji ostanu),manji paket obaveznog osiguranja,naplata potrazivanja...to su samo par stvari koje mogu pomoci.

Darko

pre 11 godina

Manje kradite, pa će biti dovoljno. Bilo bi dobro videti da li će da odgovara onaj ko je propisao i usvojio budžet, dakle, pristao da prima platu za taj posao, a onda doveo sistem do ovakvog stanja. Ovaj put je izostao rebalans i ostali mehanizmi za pokrivanje krađe sredstvima građana koji uredno plaćaju porez, pa je sistem pred kolapsom...

rod

pre 11 godina

Pa da lekari i ostalo osoblje su opelješili Fond jer takoreći slobodno raspolažu polovinom budžeta, istovremeno su i krivci za pola miliona manje radnih mesta u državi. Eto , sve Vukajlovićke i Tomice izgubiše, u svojim plemenitim naporima, na kraju u neravnopravnoj borbi sa zlim i dobro oragnizovanim lakarskim lobijem.
Ako mogu da interpretiram poruku koja nam stiže iz RFZO : krivci za kolaps su oni koji nedovoljno pune budžet i zdravsveni radnici koji ga "prazne", dok RFZO kao protočni bojler zajedničkog (NAŠEG) novca, ostaje sve vreme čist .
Zašto sada neko od novinara istraživača ili nas običnih gađana ne bi zatražio od RFZO zvaršne račune , potvrđene od nezavisnih revizorskih kuća? Da ustanovimo ima li možda neki odliv u tom protočnom bojleru kao treći i možda najvažniji razlog kolapsa.
Ovde je problem što trgovci lekovima svoje trgovačke usluge ne pružaju kada nema profita i to je razumljivo, dok drugi deo zdravstva ne sme da pomene profit u pružanju zdravstvenih usluga pa se "ekonomski" deo zdravstva očitava kroz prepoštenu trgovinu lekovima a socijalni kroz najčešće loše usluge u dijagnostici i lečenju.

kolaps

pre 11 godina

RFZO pred kolapsom? Pa to je nemoguće! Kakvu zgradu direkcije imaju u Jovana Marinović, preko puta PINKa, ne bi se reklo da su pred kolapsom! Staklo, mermer, ..... Samo se pitam od kojih je para to sazidano? Da nije od donacija za dečiju kliniku? Zašto se to ne komentariše?

epp

pre 11 godina

Setimo se momka iz RZZO koji sa svojih 26 godina upravlja sa dve milijarde evra.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/266550/Sa-26-godina-upravlja-s-dve-milijarde-evra

CHUBURAC

pre 11 godina

Jedini izlaz je overavati knjizice svim zaposlenima, jer tako ima smisla prinudno naplacivati zdravstveno osiguranje, ovako vi ljudima uskratite zdravstvenu zastutu i ocekujete da vam neko platu za uslugu za koju ste ga onemogucili da koristi.

LEvu

pre 11 godina

Ma kakav kolaps, sta vam je. Sad ce to Slavica Dj. da resi i pomoci ce joj Krkobabic. Zar sumnjate u eksperte ?

Drzava vodi socijalnu politiku, samo bez para, a kad balon resi da pukne videcemo...

Tromb

pre 11 godina

@ (maksa, 17. jul 2012 09:31)
Posto izgleda da dolazis sa planete Kripton, da te samo informisem da je zdravstvo pod sapom G17+ citavu deceniju i da recimo Toma ili Tadic nemaju nikakve veze s tim feudom G17+ u kome vlada plrava pokora i uzasna situacija. Setimo se vecitog ministra Tomice Milosavljevica i svih afera i kradja , korupcije, sablji, kraba, hapsenja svih zivih osim Tomice i ekipe oko njega. Dakle sada ce ta reforma mnogo da boli, a morao bi Dacic vec jednom da krene odlucno da hapsi, ali kako stvari stoje on to ne sme sam da pocne. Sve dok je Dinkic u vlasti od regulisanja zdravstva nema mista. Sada ce to da bude feud SPS-a , tesko da ce se tu mnogo sta promeniti, osim ako ih sila prilika ne natera da pocnu da rezu.

Samo tako

pre 11 godina

@Nije bas tako
Jeste sve je to tako samo mi nije jasno šta ti onda čekaš?
Sve znaš, pametniji si izgleda i sad nećeš da voziš džip zato što?
Samo ti sanjaj ali probaj malo pa da vidiš. To što ti opisuješ nisu privatnici već kriminalci. A tebi niko ne brani da se oprobaš kao privatnik pa da čitaš takve mudrosti o džipovima, splavovima i ostalo.

Zdravko Ludic

pre 11 godina

Tako treba, sve da pukne i da se raspadne! Prirodna selekcija na delu, ko ima jace gene taj prezivljava, ko nema, mirise travu. Ova drzava je septicka jama.

hmhm

pre 11 godina

(Trixter, 17. jul 2012 12:46)

Nisu losi ti tvoji predlozi, ali ja bih to drugacije. Poslodavce bih kaznjavao ukoliko nisu hteli da plate, a imali su sredstva na racunu. Lepo na videlo promet racuna za taj mesec, pa cepaj kaznu. A i drzava dere, nije mi jasno zasto naplacuje zdravstveno i na teret zaposlenog i na teret poslodavca. Nije to malo. Ja sam racunao da firma uplati za moje zdravstveno oko 1300 evra godisnje. Hvala Bogu zdrav sam, a kad bi mi, ne daj Boze, trebale zdravstvene usluge, opet bih morao da platim. Ne razumem o cemu se radi.

Mare

pre 11 godina

problem su virtualne pare, kao imaju milion zaposlenih i 10000 od svakog i to je to. e pa nije tako, necu bre da placam javasluk i nerad

vera

pre 11 godina

Msm."...pacijenti se nekako lece.." ,"...ali zaposleni primaju plate.."

pa kako primaju plate ako je usluga izvrsena NEKAKO...Nego vi lepo izvrsite prvo racionalizaciju,posebno u Fondu...pa cemo redom da resavamo probleme!

Dragan

pre 11 godina

Što ne pošaljete komunalne policajce u firme po Beogradu koje ne upaćuju doprinose, nego pomažu privatnoj firmi da naplati kartu za prevoz!

Skywalker

pre 11 godina

A da nema ovo veze sa Bajatovicevic 13000 evra mesecno? Znam, znam, svi cete reci da nema, Bajatovic tu platu prima od Jugorosgasa, ali po meni itekako ima. Ne postoji nista na ovom svetu sto nema veze jedno sa drugim. A da ne govorim o tome kad su bili tenderi za bolnice i zdravstvene centre, pa su tri spojene stolice placane 200.000 dinara. Mislite da smo zaboravili, e,pa nismo. Ma, nije samo RFZO pred kolapsom, drzava je pred kolapsom. U ovoj zemlji ne radi nijedno veliko industrijsko preduzece, decenijama zivimo od kredita, kad bude to stiglo za naplatu onda cemo se opet pitati zasto odlazi Kosovo. Ali, nece se ni tu stati, jer da bismo preziveli uzimacemo jos kredita pod sve nepovoljnijim uslovima, pa kad i to stigne opet cemo se pitati zasto nam sad i to "nesto" otimaju. Zbog naseg nerada i i navike da zivimo lepo bez muke, mi cemo ili ostati bez drzave, ili ce nasi potomci ziveti u duznickom ropstvu. Ovakvi kakvi smo drugo i ne zasluzujemo.

sisko

pre 11 godina

Nema nama spasa. Takvo smo drustvo, necemo da se menjamo i ostace sve isto, raspasce se Srbija za nekoliko godina.

Djilasa i njegov privatni bus plus zasluzujemo, toliko smo daleko dogurali.

Privatnik

pre 11 godina

Najlakse je lepiti etikete svima. Zasto ne pokusate sami da budete privatnici, pa da i vi malo uzivate? U mojoj firmi radnici imaju platu oko 75.000 din, i prijavljeni su na ceo iznos! I zamislite, nemam dzip. Al ko mi je kriv, kad ne znam da radim. Redovno izmirujem svoje obaveze, a kada mi dodje pdv na naplatu hvatam se za glavu. Ova drzava nije uradila nista da zastiti one koji potrazuju, ovde se isplati samo da dugujes! A i to mogu samo povlasceni...

zaposleni u zdravstvu kome je muka od razmazenih lekara

pre 11 godina

Nema para, OHOHO! A sta bi sa renoviranjem i dozidjivanjem zgrade RFZO-a u Novom Sadu(za to ima para-apri tom prokisnjava i na godisnjicu otpala mermerna ploca iza portira), zidanjem klinickog centra ,dozidjivanjem decije bolnice u Novom Sadu(u vreme krize za to ima para) , specijalizacijama,ajde minuse, i ja bih voleo da mi neko placa skolovanje. Pre neku nedelju sam dobio gomilu minusa kada sam cacnuo specijalizacije. Vi cekate da vam ministarstvo odobri placanje iz budzeta skolovanje? Pa platite iz svog dzepa. Lepo, ko ne zadovoljava potrebu za radnim mestom-otkaz. Sada cu vam nesto reci iz razgovora lekara u penziji, covek kaze, nikada nisu imali sredjenije bolnice, savremenije aparate, studente sa tako visokim ocenama a najlosije rezultate u lecenju pacijenata. Ah, da ne zaboravim, RFZO Novi Sad je steciste ds-ovaca, kao lopatom su ubacivani. Malo, malo, pa osvane neko novo lice. Za sve ovo ima para a nema za osiguranje? Zar ovo nije bezobrazluk?

DEkonomija

pre 11 godina

Nažalost, sve više poslodavaca krši zakon, ne uplaćuju doprinose, pri čemu ostvaruju ektra profit....kaže za "Novosti“ profesor dr Aleksandar Vuksanović, direktor Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja.

Rekao bih neku kletvu na tvrdnju da oni ostvaruju ekstra profit ali...

Alo pametni profesore otvori firmu zaposli 10-20 ljudi i pravi ekstra profit, garantujem da bi se svi ti koje nazivas "ekstra" profiteri menajli sa tobom za radno mesto i ustupili ti svoje "ekstra" profiterske firme..


I svi ostali koji se slazu sa tako "inteligentim" izjavama sta cekate vreme je za ekstra profit u Srbiji sve cveta niko nista neplaca i to su idealni uslovi za ekstra profitiranje, svi ce da se obogate kao Karic koji je jedini zaista do kraja kaznjen za ekstra profit...

Nemojte nikako da smanjujete harace, da smanjujete korupciju, da smanjujete prekobrojne u drzavnim jaslicama, da smanjujete politicku zavisnost u privrednom uspehu to nikako...Posebno nemojte da uvodite progresivne poreze da ko ima manje da placa manje a ko ima vise da placa vise. Samo udri po preduzetnicima i malim firmama koji su svi do jednoga ekstra profiteri...

Takvima kao ti ni vodu ne bi dao da nose "profesore"...

Aleksandar

pre 11 godina

za (bezimena, 17. jul 2012 12:52)

Neće biti baš tako (za ono o Dinkiću ste u pravu)

Što se vlade republike Srbije tiče
DS je bio 25.01.2001 do 03.03.2004, pa
zatim Koštunica od 03.03.2004 do 07.07.2008, pa
opet DS od 07.07.2008 do danas.

Medjutim, DS je bio i sa Koštunicom na vlasti još od 15.05.2007 do 07.07.2008, a u njen sastav su ušli iz DS:
Božidar Đelić,
Vuk Jeremić,
Dragan Šutanovac,
Mirko Cvetković,
Dušan Petrović,
Milan Marković,
Slobodan Milosavljević,
Saša Dragin i
Dragan Đilas

sve imate na sajtu vlade kada je i ko bio...

aleksandar

pre 11 godina

Mislim da su poslodavci krivi što nedovoljno pune državne kase. Zamislite samo kako su se usudili da i pored toga što im je država omogućila da "povoljno" dobiju dozvoljen minus u poslovnim bankama za plaćanje PDV na račune koji im nisu plaćeni i pitanje da li će ikad (najveći dužnici su država i državne firme) i što im je omogućila da plaćaju porez na dobit unapred (akontacija poreza na dobit, jedina zemlja u svetu naplaćuje porez na zamišljenu dobit) em sad što im je omogućila da plate doprinose za zdravstvo, a da ne mogu markice za overu knjižica da dobiju jer im se recimo ne mogu naći kartoni zbog toga što su poslednji put bili kod doktora pre 10-tak godina zbog nemanja vremena da čekaju u čekaonicama, jer vreme je novac. Još ih je gradska vlast častila sa taksom za isticanje firme u BG koja je veća negoli zakup bilborda pored njihovih lokala! Zaista ne vidim zbog čega ne izmiruju svoje obaveze pored ovoliko privilegija koje dobijaju od države, dođe mi da odmah idem u APR i postanem i sam poslodavac i da ponosno i sam hranim 2 mil.trutova na državnom platom spisku!

mary

pre 11 godina

Pricati o privatnicima o extra profitu zbog neplacanja osiguranja je suludo.Svi Vi koji ste otisli na posao u budzetske firme docekao Vas je sto racunar,stampac, spajalica ,papir,garderober,kacelarija sa aluminijumskim vratima,prozorima i hiljadu stvari krupnog i sitnog iventara..GRATIS,Upamtite G R A T I S.Zmaci ni jedan jedini dinar niste ulozili,a Ja kao privatnik prvo sam morao stotine kojekakvih taksi da uplatim da bih otvorio radnju,narvno prvo dozvolu za objekat,izgradnja objekta po HCCP standardima,inventar radni i sav taj kancelarijski koji ste dobili dzabe sa svim racunarima stampacima...pa poceti sa radom uz kupovinu komercijalnog vozila,masina i milion (a ne hiljadu)sitnica na koje drzava uzima PDV znaci na svaku sitnicu.E pa rodjace Ja sam posao zapoceo sa pozajmljenih 60000eura pre 12 god Uz pomoc radnika (prijavljenih)koji su izuzetni,sa izvozom robe van zemlje jos uvek nisam povratio ulog,upravo zbog parazita budzetskih,gde se po partijskoj i rodbinskoj liniji svaka neznalica zaposljava i vestacki pravi zaposlenje.Ovde u Opatiji,Porecu,Portorozu sve vri od dzipova BG,i normalno raspitujuci se ko su oni dosao do podatka da su svi na budzetu.Rade u nekoj od budzetskih firmi.Pa zar treba placati onima koji su svom narodu poturili "patku" za kupovinu vakcina N1H1.Uostalom pogledajte iprocitajte izjavu Americke doktorke koja je pobegla u Panamu,pa ce Vam mnogo biti jasnije.Zar da finansiramo farmaceutske lobije da NAS unistavaju lekovima....

fabul

pre 11 godina

Oni su stalno u kolapsu, od finansijkog do organizacionog. Sta god pocnu da rade, nastane kolaps... A takvo je stanje zbog lopovske drzave i sto zdravstveno osiguranje vode od najvise do najnize funkcije duduci koji su tu postavljeni politicki...

kalifumestokalifa

pre 11 godina

Nenormalni nameti na plate (68%)
+
Selektivna primena zakona
+
Nabrekla državna administracija
+
Javna preduzeća kojim vajno upravljaju politički kadrovi
=
Trenutno stanje.

Salence

pre 11 godina

@Igor Kapiram tvoj bes,ali je glupost to sto si napisao.Ako bi se zdravstvo privatizovalo,a to podrazumeva i privatne ordinacije i privatne bolnice,zar stvarno mislis da bi lekari izasli na ulice i molili pacijente da dodju da se lece?Mislis da bi svi odjednom ozdravili kad bi se ukinulo drzavno zdravstvo pa ne bi morali da idu kod lekara ili sta?Ja znam da bih sigurno morao da odem do lekara ako me nesto zaboli,ako se povredim,ako dobijem infekciju...Sigurno ne bih sedeo kuci i lecio se preko googl-a.Ista je bila prica sa prebacivanjem stomatologa u privatnike i gledaj,vecina zivi jako dobro.

Altea

pre 11 godina

Ovo je prilicno neverovatno. Pa izdavanje leka i sam odlazak kod lekara je maksimalno zakomplikovan. Kod opste prakse ceka se po nedelju dana pa onda kod specijaliste ko zna kada, pa zatim opet sa receptima kod ovog opsteg i tako. Pa sledeceg meseca ponovo trebas novu dozu lekova pa ranije zakazujes da ti ne bi nestali a oni pobesne i tako... Prilicno sam siguran da su ljudi makar iz moje okoline mnogo vise nego pre upuceni da samostalno nabavljaju lekove inace bi ih bolesti davno pregazile. Da ne pricamo da su participacije i lista lekova prica za sebe. I sada tvrde da nikada nije bilo vise izdatih lekova na teret fonda!? A uveli maksimalnu kontrolu! Vratite onda stari sistem izdavanja lekova. Ala se ovde krade...

xx

pre 11 godina

Mi sve redovno placamo, ali ne mogu da imam knjizicu zato sto necu da izaberem lekara i potpisem ugovor sa njim. To sa izborom lekara je nevidjena glupost, ali ne bih sada o tome.
Naravoucenije: placao ne placao knjizicu neces imati!

Miki

pre 11 godina

Nije ni cudo sto je pred kolapsom, radio sam u RFZO nekoliko godina dok me nisu potpuno sludeli i tacno znam sta je sve radjeno ...Prvi korak u suzbijanju ove ocajne situacije u Fondu treba da bude depolitizacija i profesionalizacija cele organizacije, kao i razjurivanje korumpiranih direktora i nacelnika, kao i neverovatnog viska zaposlenih koji sede po kancelarijama i bukvalno ne rade nista iz prostog razloga jer su clanovi ove ili one stranke!

ista prica

pre 11 godina

A jedan od najvecih duznika je sigurno GSP Beograd, posto je on i drugi najveci duznik PIO Fondu. Vazno da BUS plus uzima svojih 8,5 procenata od takvog GSP koji nije u stanju da isplati doprinose svojim zaposlenima.

Dosta vise!

pre 11 godina

Ljudi, ako se ovo nastavi od ove drzave nece ostati nista!
Potroseni milioni na bespotrebne vakcine a fond pred raspadom.
Nisu krivi ni narod ni lekari, krivi su lopovi!
Malverzacije i pljacka u svakoj oblsati drustva!
Ovome se mora stati na put, krajnje je vreme!
Dosta sa lopovlukom, lopove u aps!

Gagi Petrovic

pre 11 godina

Mislim da bi svako ko redovno uplacuje doprinos za zdravstveno osiguranje morao da napravi sledecu analizu:
- Uplate doprinosa u 2011. godini (Januar - Decembar):
8,585.86 104.65 82.05
8,594.10 103.81 82.79
8,671.64 102.92 84.25
8,409.00 101.17 83.12
8,323.48 97.07 85.75
8,612.50 101.16 85.14
8,727.20 104.12 83.82
8,653.04 102.33 84.56
8,786.92 100.95 87.05
8,815.78 99.82 88.32
8,988.08 103.06 87.21
8,995.44 102.41 87.84
1,021.89

Srednja kolona je kurs evra (NBS) na dan isplate zarade i uplate doprinosa. Jasno se vidi da sam tokom 2011. godine uplatio 1.021,89 evra na racun RFZO. U tekstu se kaze da mi jedva pripada 125 evra koje mogu da utrosim na preglede i lecenja za godinu dana. Posto imam 30 godina radnog staza mogu da pretpostavim da sam uplatio priblizno 30.000 evra u kasu RFZO a oni ni zdravstvenu knjizicu nece da mi overe jer nisam 'izabrao' lekara.
Razmislite o ovome!!!

anticenzura

pre 11 godina

Naravno da je pred kolapsom,jer imamo firme koje prosto nece da uplacuju osiguranje,jer prave vlast ili jednostavno su jaci od drzave pa im se moze,takodje imamo sitnu buraniju koja treba da plati razne gluposti i takse,pa im je zrdavlje zadnja rupa...i dodjemo do ovoga!

Radnik

pre 11 godina

Zašto ne postoji mogućnost uplaćivanja privatnog zdravstvenog osiguranja umesto ovog obaveznog?Meni se (i od onako bedne plate) svaki mesec odbijaju iznosi za zdravstveno,PIO,nezaposlene ličnosti i sl. a apsulutno ništa od toga nemam.U mom gradu je uništen DZ,nema specijalista,ni ginekolog,ni fizijatar,ni ortoped,ni oftamolog,ma ništa.Za sve moram kod privatnika ili sa uputima u NS,dok platim kartu to se svede na isto.Sve lekove plaćam,ne sećam se kad sam šta dobila na recept,čak ni za dete,a tek te famozne participacije,za "dobar dan" 50 din,ma strašno,o kakvom besplatnom zdravstvu pričate?

Aristotel

pre 11 godina

Vratite bre Vukajlovicku, sve je funkcionisalo dok je ona vodila RFZO. Dr Vuksanovic treba da se vrati u operacionu salu da radi ono sto najbolje zna.

Seka

pre 11 godina

Od vas novinara slušamo stalno kako je u kolapsu fond zdravstva, učinite nam uslugu i uradite analize kako su trošena sredstva koja su naplaćena od firmi koje plaćaju. Uzmite nekoliko lekova, saznajte proizvodnu cenu, uvoznu cenu i cenu po kojoj fond plaća lekove. Videćete da se sa manje novca može više postići. Na lekove treba ograničiti marže. Dobar domaćin mora sa raspoloživim sredstvima da obezbedi funkcionisanje sistema.
Kod nas vlada manija, sve troškove projektujemo kao da živimo na naftnom nalazištu, troškove treba projektovati na osnovu realnih prihoda.
Svaku državnu paru treba uštedeti ako je to moguće, trebaće nam sutra!

drnde

pre 11 godina

Aman sto ih ne tuze vise i neka resavaju to kako se resava? Nego nije im to cilj. Cilj je da nam opet zavuku ruke u dzepove, pa da opet plate oni koji inace placaju, a da se oslobode oni koji ne placaju. Jasno ko dan. I ko je posle blesav da placa?

marko

pre 11 godina

Koliko se ja razumem u matematiku, nasi lekovi i nase penzije su na racunima raznih bizMismena, raznoraznih ostrvskih banaka. No, matematika je teska nauka. Trebao da plati, neko mu namignuo, daj koferce, napisi fakturu oVo-oNo-konsultanti-marketing, i hop eto love na ostrvu. Srbija zemlja mogucnosti.

Sync

pre 11 godina

I onda se mi bakcemo sa perifernim problemima, kao sto je Bus Plus u Bgd-u, a sa druge strane imamo iks mega problema kao sto je i ovaj. "Riba se cisti od glave, a ne od repa" Kada resimo velike probleme, nezaposlenost, korupciju, redovna uplacivanja poslodavaca poreza i osiguranja, redovne plate, pokrenemo privredu, pomazemo subvencijama poljoprivredu itd. onda gradjanima nece biti problem da slusaju i postuju drzavni aparat i propise, a na tome se zasniva demokratsko drustvo, na normama i propisima i vladavini zakona. Tuzno je samo to, da sve ovo sto napisah, deluje kao UTOPIJA.

Vojvodinac

pre 11 godina

Malo je nejasno da sada dobijemo ovakav podatak:
""Činjenica je i da je 2008. godine na zdravstveno osiguranje po osnovu zaposlenja bio prijavljen 2,1 milion ljudi i za većinu su poslodavci plaćali zdravstveno osiguranje. Sada je na osnovu radnog odnosa zdravstveno osigurano 1,6 miliona ljudi, a za veliki broj njih poslodavci ne uplaćuju osiguranje. "
Pa zar nismo slavili kada smo se rešili Koštunice&Co 2007-8!?
Čega smo se još tada rešili?!?!
Sa druge strane, veliki broj malih i srednjih preduzeća ugašen je iako su imali potraživanja veća od dugovanja, i niko o tome ni reč, a skoro 200 000 ljudi je tako ostalo bez posla!?
Tipa radite sa dve firme koje drže dva brata (Đura i Pera), od jedne kupujete sirovinu i dugujete 300 000€ (Đuri), a drugoj prodajete proizvod i ona vama duguje 600 000€(Pera). Vi čekate naplatu da bi pokrili dugove, jer ste već platili PDV na tih neviđenih 600 000€. Onda vas prva firma (brat Đura)tuži za 300 000€, vi nemate, vas u stečaj, a Pera je dobar 600 000€, tu ima dakle da se namire i Đurina potraživanja a da se i Peri isplati, a vi i vaši radnici.....i sve to po zakonu, čak je i država uzela svoj deo nenaplaćenih faktura!?
Još ako su Pera i Đura u nekoj stranci, pa vas uslove da recimo žele vaš proizvod ali da sirovinu nabavite od tog i tog....i eto odgovora na sve nedoumice o privatnom biznisu u Srbiji!

Milica

pre 11 godina

E neka i propadne fond, kad moj poslodavac redovno plaća doprinose a ja svaki put od lekara izadjem sa ceduljčetom koji lek da kupim kako za sebe tako i za dete. Pa dokle više?

Milijarda

pre 11 godina

Milijarda evra. Bogte kolika je tolova.Sta sa tim parama moze da se uradi.Neko ovde napisa da nam nedostaju klinicki centri, skolovanje i specijalziacija mladih lekara.Kupovina Cyber noza za operaciju najnepristupacnijih tumora.da ne moraju nasi ljudi da se salju u Tursku na Abidacem kliniku. Anesteziolozi, kardiohirurzi nam fale. U svetu vise ne postoje "srednjivekovne" zdravstvene knjizice i zdravstveni kartoni po domovima zdravlja. To zamenjuju kao kreditne kartice. Gde god se nadjes lekar provuce i na ektrnuse poojavi cela istorija bolesti. TRime bise lekari po domovima zdravlja osloboli administracije ipisanja gomuila recepata i uputa. Lekari ne bi trazili ponovne analize, snimanja. Sve je to lepo kako je u ostalim razvijenim zemljama.Ali ta prokleta milijarda evra. Sa kojim pravo gradjani traze zdravsrtvenu zastitu ako njihove firme ne uplacuju.Bojim se da u bliskoj buducnosti nikakva zdravstvena zastita nece postojati. Placacemo sve usluge

Boki

pre 11 godina

Termin "EXTRA PROFIT" ne znaci enorman ili ogroman profit... to znaci "dodatni profit" sto znaci da je poslodavac zadrzao novac koji bi trebao dati u odgovarajuce fondove!

dutrich

pre 11 godina

A kad ce da se reformisu ti fondovi recimo da budu kao u Svajcarskoj, pa da ukupne obaveze budu 18 posto a ne 70 posto (9 na teret radnika i 9 na teret poslodavca)? Mislim da ce tad svi placati, a neki ce i podici plate (vece plate, veca potrosnja, vise PDV...)

Zlatko

pre 11 godina

(Preduzetnik, 17. jul 2012 10:59)

Crno dete, pa da li si svestan šta si predložio? Njima treba samo tri godine da daju čipovanu zdrav. knjižicu. Još ako te kao u SUP-u ne pitaju, pa ti daju nečipovanu, da bi ti za godinu dana išao po novu. Jer, Bože moj, šta bi svi oni bez nas ako nam daju knjižicu sa važenjem 10 godina? Za ovo bi im trebalo minimum pet. :-) Znaš li ti koliko je to posla? Računar, internet, plus obuka. A program toliko komplikovan. Imena, prezimena, jmbg. Treba definisati i paket 1, 2 i 3 (npr) a pored svakog da stoji prazan kvadratić koji će popuniti leviim klikom u zavisnosti od toga šta se plaća. Dalje, znaš li ti koliko je komplikovano takođe levim klikom popuniti da li pacijent plaća državno ili privatno osiguranje (koje npr nude i neke banke uz bankarske usluge). Na kraju, ti nisi svestan koliko je teško da med. sestra na participaciji u mestu X ukuca jmbg i dobije prethodne podatke. Ovako, ako ideš kod svog izabranog lekara (a to je dodatnih 25 slova u jednom pravougaoniku, koje bi popunili samo prvi put ili prilikom promene), ona te poznaje i nema potrebe da te na bilo koji način proverava. I kako da tvoj izabrani lekar ima posla ako ti odeš kod drugog lekara koji je 200km od tvog, a to samo zato što si npr na službenom putu ili negde kod rođaka. Pa zar nije jednostavnije da ti daju jednu papirnu knjižicu kad počneš da radiš, kad prestaneš tu ti poništavaju i ti ideš po novu, a kad opet počneš da radiš opet da vadiš novu. Reci da si se šalio. :-)

jovanka

pre 11 godina

boze sta lupeta ovaj covek. Pa oni koji ne placaju doprinose ne mogu ni da se lece o trosku osiguranja, RFZO im ne overava knjizice, pa oni i ne kostaju. Koliko vidim budzet im nije manji nego ranije. samo se ne zna gde su pare kad vise niceg nema u zdravstvenim ustanovama

dutrich

pre 11 godina

@Zlatko... Da napomenem da cipivane zdravstvene knjizice ce se menjati vise puta, kao sto ce i licne karte jer na cipu nose crno-belu fotografiju sto se uglavnom u svetu ne priznaje!

Zlatko

pre 11 godina

@Zlatko... Da napomenem da cipivane zdravstvene knjizice ce se menjati vise puta, kao sto ce i licne karte jer na cipu nose crno-belu fotografiju sto se uglavnom u svetu ne priznaje!
(dutrich, 17. jul 2012 23:41)

Da li se zezaš ili si ozbiljan? Da li ćemo stvarno menjati dokumenta samo zbog crno bele slike??? Ako je stvarno tako, onda oni definitivno nisu normalni. I to samo dokazuje koliki su lopovi. Em lopovi, em nesposobni da nešto urade kako valja.