Težak položaj medija u Srbiji

Beograd -- Pet medijskih novinarskih udruženja traži od aktuelne, ali i buduće vlasti, da se ozbiljno pozabave položajem medija i novinara u Srbiji.

Izvor: B92, Beta
Pošaljite komentar
 1. Danas je UNS izdao saopštenje kojim poziva građane da redovno ispunjavaju zakonsku obavezu plaćanja pretplate za RTS. Saopštenje zvuči kao da ga je pisao Tijanić (verovatno i jeste). Nema ni reči o zakonskim obavezama koje RTS nije ispunio da bi uopšte mogao da se nazove javnim servisom, da ne pominjem da reč "pretplata" podrazumeva dobrovoljnost i postojanje ugovora. Dokle god novinari, na čelu sa Ljiljanom Smajlović, budu negovali ovaj podanički mentalitet, ne mogu se ni nazvati novinarima.
  (Onako usput..., 27. jun 2012 20:18)

  # Link komentara

 2. Što ste tražili i zaslužili to ste i dobili. Nikada gore novinarstvo nije bilo, polazeći od javnog servisa RTS pa do svih znanih i neznanih medija. Ne znam šta tražite kada je tržište to koje verifikuje vaš rad, kao i svaki drugi. Tu ste gde ste, za bolje i niste, kao i cela Srbija.
  (Miki BG, 27. jun 2012 18:17)

  # Link komentara

 3. Gde je kraj podanistvu intelektualaca, novinara? Nema preporoda drzave i nacije bez intelektualaca i slobodnog novinarstva. Nema moderne i bogate Srbije bez intelektualne elite koja ce nas povesti dalje. Nema intelektualne elite bez vizije i zrtvovanja za svoje ideje. Nema intelektualne elite bez - katarze!
  Kako doci do novih ljudi? Konkurencijom. Otvorite medije i pustite ljude da se iskazu. Ima jos pametnih i postenih ljudi od struke u Srbiji i van Srbije koji imaju odgovore na brojna pitanja koja nas muce.
  Sve dok se bavite bubuljicama Tadica, Nikolica, Dacica i ostalih, a ne baviti se pravim temama nema dalje za nikog, pa ni za vas novinare. Jos jednom otvorite medije, organizujte javne debate, okrugle stolove o gorecim problemima drustva, pisite o tome, uvazite i druge ljude od struke van kruga dvojke. Za pocetak promena dovoljno?
  (Knight XV, 27. jun 2012 17:50)

  # Link komentara

 4. Ne shvatam kako im vlada moze pomoci.Da ih dotira? Sem javnog servisa drzava ne dotira nikoga u demokratskim zemljama.Slobodno trziste i konkurencija dragi moji samoupravljaci.Sta uopste trazi Ljiljana Smajlovci i UNS. Mozda Kostunicu na celo vlade?
  (Lanna, 27. jun 2012 17:40)

  # Link komentara

 5. šta kukaju, šta bi bilo da su nezavisni,
  (bljutavko, 27. jun 2012 17:32)

  # Link komentara

 6. Gospoda novinari su sami krivi za stanje u kojem se nalaze. Prvo rade za kuće u kojim se ne zna ko im je vlasnik i odakle pare. Dobijali su pare i donacije da ne pišu o nekim temama i visokim pozicioniranim političarima. Za vreme prošlih izbora dokazali su najgore novinarsto ikada na ovim prostorima. Pokušaću nabrojati samo neke: Sprinovanje javnosti da neće biti plata i penzija ako bude promena na izborima, gromoglasno najavljivanje inostranih ivesticija, otvaranje rudnika litijuma, uljnih škriljaca, vetroparkova, solarnih hiljada hektara panela, otvaranje svega i svačega. Pa ovaj narod ipak nije blesav sklanjao se od ovakvih vesti i slušala je istinitije informacije. I nije mi ih žao još jednom ponavljam.
  (novosađanin, 27. jun 2012 17:29)

  # Link komentara

 7. Dosla maca na vratanca,dvanaest godina ste stitili korumpiranu i stetnu vlast a sad kad ste dosli na ivicu opstanka setili ste da kazete nesto
  (ilic1971, 27. jun 2012 17:20)

  # Link komentara

 8. Sad cete pored Vucica i Dacica da zivite mnogo bolje,nemate razloga da se sekirate.
  Kakvi su vam mediji zivite super.
  (bice bolje, 27. jun 2012 17:18)

  # Link komentara

 9. Prvo u ovoj zemlji treba da se kaze ko moze da se nazove novinarom. Da li to mogu oni koji postuju svoju profesiju i trude se da budu objektivni prema svim stranama ili su novinari oni koji se bave propagandom odredjenih politickih ideja (partija) a omalovazavaju druge politicke ideje (partije). Da li se odredjeni mediji smeju stavljati na stranu samo jedne partije? Da li je novinar onaj koji sa cinizmom i ponizavanjem govori o novom predsedniku, dovodi iskljucivo goste koji je omalovazavati novog predsednika, dovodi politicke analiticare koji imaju ideje iste kao doticni novinar. Da li i njega treba zastiti ili je samim svojim ponasanjem sebe iskljucio da se zove novinar. Sta cemo sa Vama koji ove komentare cenzuriste i pustate samo one koji odgovaraju Vasim politickim idejama . Da li Vi sebe smatrate novinarom ili poslusnikom?
  Ja Vas ne smatram novinarom.
  (Dejan P., 27. jun 2012 17:00)

  # Link komentara

 10. Mediji? Jel to ono kada neko treba da izvestava o cinjenicnom stanju bez uvrtanja istih i bez manupilacija?
  Sto se mene tice, mozete kolektivno svi da propadnete..mozda bih se potresao zbog sportskog novinarstva..ma jok
  (Bojan, 27. jun 2012 16:52)

  # Link komentara

 11. "Težak položaj medija u Srbiji". A čiji nije?
  (Aca, 27. jun 2012 16:43)

  # Link komentara

 12. Medijska koalicija koju čine NUNS, UNS, NDNV, ANEM i Lokal pres upozoravaju na izuzetno loš položaj medija u Srbiji, najteži od 2000. godine. E pa gospodo, vi ste saučesnici u dovođenju medija u takvo stanje. Novinarsko pero je snažnije od svake vlasti ali ste se opredelili da budete poslušni jer vam je tako bilo lepše i isplativije.
  (Nesa, 27. jun 2012 15:22)

  # Link komentara