Sreda, 25.04.2012.

07:55

Posle 40 godina ispravljen "Vene"

Čuvene "Veneove zbirke", priručnik iz matematike koji se u našim srednjim školama koristi od 1970. godine, očišćene su od grešaka na inicijativu izdavača.

Izvor: Tanjug

Posle 40 godina ispravljen "Vene" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

stefan

pre 11 godina

Ja sam u septembru kupio novo izdanje zbirke u kojoj se nalazi isti broj gresaka kao i prije.To sam shvatio kad sam uporedio ovo izdanje sa prethodnim.KATASTROFA!!!!!

shone

pre 11 godina

Meni se uvek vise svidjala zbirka Srdjana Ognjanovica. Po meni je glupo sto se zbirka za 40g u stampi nije revidirala barem 5 puta, sto je propust Vene-a i izdavaca.
BTW sto se tice knjiga, po meni Matematika III - kratak kurs od profesora Dobrila Tosica je jedna od najboljih knjiga na ETFu. Prava inzenjerska matematika, a tako je i predavao taj predmet. Verovatno je tim pristupom opasno nervirao katedru za matematiku na ETFu.

Dobrilo

pre 11 godina

Bez obzira na 15.000 štamparski i drugih grešaka, ZBIRKA ZADATAKA - VENE bila je", u svoje vreme, dar sa neba" za veliki broj učenika sa prostora SFRJ.Greške su otkrili mladi matematičari za koje je ova zbirka zadataka bila BIBLIJA.Treba zahvaliti profesoru Tošiću koji je sve naše primedbe još jednom prekontrolisao i izvršio kompletnu recenziju ovog značajnog udžbenika koji će još dugo biti pomoć učenicima srednjih škola.

IQ=0

pre 11 godina

Pofesore, Hvala Vam...i dan danas stoje Vase zbirke u biblioteci i ponekad zatrebaju...pa ih okrenem onako sa sve isusenim i izvrzljanim listovima
(Polovne se nabavljale...od ovih kojima ne trebaju)

(BradO, 25. april 2012 08:49) - Svaka cast, postoji ta prica i od drugih njegovih ucenika

Paun

pre 11 godina

A sta je sa drugim predmetima. Mozda mi vec citav vek ucimo i shvatamo pogresno prirodne nauke,te nas citav svet ne razume, i obrnuto.

Dejan

pre 11 godina

Nije mi jasna ova prašina koja se podigla oko te zbirke, kao da se radi o nečemu novom. Ja sam završio gimnaziju 2004. i sve četiri godine smo matematiku radili iz Veneovih zbirki. Još u naše vreme je količina grešaka u rešenjima bila predmet sprdnje, a koliko znam, tako je i sa generacijama unazad. Naša profesorka je iz zbirke uzimala samo zadatke, nikad se nije oslanjala na rešenja jer je opštepoznata stvar da su neke (mnoge) stvari netačne i samo mogu doprineti konfuziji i gubljenju nastave.

kraja

pre 11 godina

(Vladimir Đorđević, 25. april 2012 08:42)

...pa ko ti je branio profesore da to ucinis...??????

...na prvoj godini stomatologije, nekada davno, nisi smeo da uzmes u ruke normalnu histologiju g. dr. aleksandra dj. kostica...
...kao alternativu, nudili su nam svakog petka po dva tri papira izvucena na gestetneru...
...na ispitu, spremanom iz acinog udzbenika (skoro 900 strana) jedva izvukoh zivu glavu i 7, dok je kolinica sa gestetnera dobila 8 uz nevidjena lupetanja...komentar profesora "a vi ste kolega spremali po kosticu"....

Zlopamtilo

pre 11 godina

Da ,i sada pošto je profesor Tošić ispravio svih 15000 grešaka , zavod odštampao NOVU ispravljenu zbirku ,đaci konačno mogu da uče iz NOVIH knjiga a ne iz starih ,korišćenih (fuj) . Ostaje još da nastavnici budu stimulisani da zahtevaju od učenika da svi kupuju NOVE knjige da ne bi opet profesor Tošić ,za nekoliko decenija morao da ispravlja tolike greške,zavod da štampa novo ispravljeno i dopunjeno izdanje,...
p.s. zašto zavod nije odštampao samo ispravke grešaka bez ove pompe to bi bilo krajnje uobičajeno? Samo je pitanje ko i koliki ima interes.

vesna

pre 11 godina

Sramna vest, taj sjajni covek je ostavio jedan od najznacajnijih tragova u nastavi, a neznalice se okomile na njega i beznacajne stamparske greske. Imam 60 godina, zavrsila sam prirodno-matematicki smer, nikada vise u zivotu nisam nista imala sa matematikom, jer sam otisla na drustveni fakultet, ali i danas znam koliko i kako su mi njegove zbirke pomogle da uvek imam 5. Taj gospodin je zasluzio svako postovanje.

Diplomirani inženjer Računarstva i informatike

pre 11 godina

Vene je car, a ovi "stručnjaci" su mlatili praznu slamu.

Greške u zbirkama zadataka za matematiku i fiziku nikada nisu bile problem, jer kada uradiš zadatak vidiš grešku i ona može samo dodatno da te nauči kako se radi zadatak / tip zadataka. Učenje i razmišljanje o materiji koja se uči su nerazdvojne.
Te nazovi greške mogu da smetaju samo prepisivačima.

Pisati zbirku matematike ćirilicom je potpuno suludo. Zna se da su najkorišćenije promenljive x i y.

'Ajde što se političari i politizovani stručnjaci služe ovakvim obmana kako bi narod mislio da nešto rade (jeste dobro što su ispravili greške, ali je stvarna važnost toga jako mala), ali da im vi kao-nezavisni mediji pomažete u tome je sramota. Ponoviću se. Sramota!
Pogledajte sve komentare na vest. Još uvek ima vremena da ispravite grešku.

dee dee

pre 11 godina

Superiska,sad ce tek deca da nam rasturaju matematiku,a hocemo li mi morati ponovo na casove,jer smo ipak godinama ucili iz tih zbirki? :-)

Libe

pre 11 godina

A možda bi trebalo da novinari koji pišu sve i svašta prvo sednu u klupu i izuče malo škole, a ne da lupetaju razne gluposti.
Veneove zbirke su izuzetne za sve one koji počinju malo ozbiljnije da se bave matematikom.
Grešeka je uvek bilo. Ali smo mi to prosto ispravljali i terali dalje sa gradivom, a za one koje to ne interesuje njima je svejedno da li ima ili nema grešaka.
Moje lično mišljenje je da su to većinom tehničke greške prilikom štampanja.
Druga je stvar što to niko nije godinama pokušao da ispravi.
Pohvale za sve one koji su u poslednjem izdanju ispravili greške.

živela inspekcija !

pre 11 godina

Bravo za profesora! Veliki je kapacitet ! Kada sam kod njega polagao matiš u aprilskom roku, kada je već bio prešao na drugi smer, zadao je bio "duplu porciju" zadataka tj. na 5 uobičajenih zadataka zadao još 5 pa su studenti radili dupli pismeni u vremenu jednog i niko se nije bunio. Tome ima 20- ak godina i niko ga još nije prevazišao.

white

pre 11 godina

Ono što je u celoj ovoj priči zaista tragikomično jeste što je Zavodu trebalo 40 godina da nađe nekoga ko će ispraviti greške. Samo 40 godina da se isprave greške u najprodavanijoj zbirci zadataka iz matematike kod nas. Vrlo profesionalno i tako tipično.

bilingual

pre 11 godina

Direktor Matematičkog društva "Arhimedes" Bogoljub Marinković rekao je "moja zamerka je i što su zbirke štampane na latinici"?!

Znači, čak i na čelu Matematičkog društva nam se nalazi hardcore nacionalista koji bi proterao srpsku latinicu iz javnog života?
(Ivan, 25. april 2012 09:00)

A tek da vidite na sta lici matematika na PMF-u. Tamo se asistentima zamera kad ispitne rokove daju na latinici.
Da li je to vid mobinga?

Stevan

pre 11 godina

Molim vas, pa kojih 15000 gresaka? To su izvanredne zbirke zadataka. Svakako da je bilo gresaka, ali to su u svakom slucaju retke greske. Na osnovu ovoga teksta, neko ko nije radio po navedenim zbirkama zadataka stekao bi potpuno pogresan utisak o njihovom kvalitetu. Zelim jos jednom da naglasim, to su izvanredne zbirke zadataka.

y=2x+3

pre 11 godina

Dok sam išao u gimnaziju na Banovom Brdu, grupa od nas nekoliko se skupila i ispravljala greške u Veneovim zbirkama. Sve smo lepo stavili na papir i posle 2 godine rada poslali izdavaču samo da bismo dobili odgovor kako oni ne mogu od nekih srednjoškolaca da prihvataju greške bez obzira na to da li su tačni navodi ili ne. Drugim rečima apsolutno ih je mrzelo da proveravaju.

Dejan

pre 11 godina

Pojedini mediji navode da su "više od 40 godina srednjoškolci u Srbiji učili matematiku iz čuvenih Veneovih zbirki u kojima je bilo čak 15.000 grešaka".

Pojedini mediji, izmedju ostalih i B92.

Agim

pre 11 godina

I akosam celo svoje skolovanje zavrsio na Albanskom, u srednjoj mi je bilo glavno stivo, a u fakultetu uz Demidovica, Apsen i Uscumljic su mi uvek bili pri ruci, verujem cak da ce i moja deca da i uportebljavaju. Kad ne bi bio stampan u latinici, verujte mi ne bi se prodavo po kosovu, a verujem i u hrvatskoj i i bosni- Vene-rules :)

kartmen

pre 11 godina

"Bogoslavov je dobitnik mnogih matematičkih priznanja, a komentarišući novinske naslove, profesor je, kako navode u Pres službi Zavoda, kratko rekao da "ko radi, taj i greši"." - Pametan čovek. Mogu da ga napadaju samo oni koji matematiku nikada nisu učili.

bane

pre 11 godina

Nažalost greške nisu zaista ispravljene, već je samo to konstatovano u predgovoru, bar u izdanju 2011 godine, koje sam koristio.
Meni nije jasno kako je autor koristio zbirku godinama a nije se potrudio da ispravi greške.

srpska nauka

pre 11 godina

Aferim, I ovo je sad uspeh srpske nauke!!! Trebale im decenije da promene greske u zbirci zadataka kopiranoj od Sovjeta?!! Da se razumemo, Venova zbirka jeste korisna, ali nikako savrsena i trebalo je odavno da se pojavi konkurencija. Ali kad im treba toliko vremena da promene greske mozemo ocekivati novu kvalitetnu zbirku u sledecem veku.

Vule

pre 11 godina

Problem je u tome sto su nase zbirke uglavnom iz 70-ih i 80-ih i zadaci su zapravo samo prepisani iz Ruskih zbirki, ponekad bez provere tacnih rezultata.

maja

pre 11 godina

Cudno mi je da je ova vest lansirana juce - "Politikin Zabavnik" je imao veliki tekst o Veneovoj zbirci i ispravljanju gresaka u NOVEMBRU 2011!

he.

Ivan

pre 11 godina

Direktor Matematičkog društva "Arhimedes" Bogoljub Marinković rekao je "moja zamerka je i što su zbirke štampane na latinici"?!

Znači, čak i na čelu Matematičkog društva nam se nalazi hardcore nacionalista koji bi proterao srpsku latinicu iz javnog života?

meda

pre 11 godina

Veneove zbirke su tragicne - na stranu sto su prepisane iz ruskih zbirki, nego sto su skroz po principu "ponavljanje je majka znanja" - beskonacna ponavljanja slicnih zadataka sa malim varijacijama.
Nije valjda da i danasnje generacije imaju tu nesrecu da ih koriste?
Zar nije Srdjan Ognjanovic objavio nesto? Sta god to bilo, na nevidjeno je 1000 puta bolje od Veneovih zbirki.

cg

pre 11 godina

"ali moja zamerka je i što su zbirke štampana na latinici"

Glava srpske klerofašističke aždaje je oduvek bila i ostala u obrazovanju. Kako kaže on istoričarka: "Srpsko obrazovanje je oduvek bilo predvojnička obuka".

Mislite deco svojom glavom, nemojte se pretvoriti u još jednog zvezdinog navijača.

Učenik bivši

pre 11 godina

"Drago mi je što je Zavod otklonio greške, profesoru Tošiću svaka čast, ali moja zamerka je i što su zbirke štampana na latinici", rekao je Marinković

Problem je latinica??!!! A kako biste vi pisali X, Y i Z?

BradO

pre 11 godina

Vene je car!
Bio mi je profesor u 5-toj i zasta me je naucio i pedagoski naterao da radim matematiku kako treba ...
Metod mu je bio da nas koji smo imali slabe, svaki cas izvodi na tablu i ako ne znas opet kec, dok ti to ne dosadi i posle ti svane pa pocnes da radis i cekas u zasedi sledeci cas i pocnes da ispravljas te keceve ... kada upadnes u zonu od 3-5 sa pismenih, vise te ne proziva vec samo ako hoces bolju ocenu ... Njemu je uvek bio cilj da u svakom od nas "problematicnih" pribudi novog matematicara ... Ja sam potom, zavrsio fiziku na PMF-u, brodogradnju i teske 90te preziveo dajuci privatne casove, koristeci venetive zbirke i njegov pedagoski metod, verujte mi sa velikim uspehom ... najznacajniji pedagog u mom obrazovanju, hvala ti cika Vene i zelim ti dobri zdravlje :)!

vj

pre 11 godina

I sta sad?! Sticem utisak da je jucerasnji senzacionalizam bio kontrapropaganda! (Valjda po ugledu na ove koji nas mole da za mjih glasamo!)

sneza

pre 11 godina

Kakav nebulozan komentar da nastavnici nisu primetili greske.Naravno da su primetili greske, pa svi koji su koristili ovu zbirku znaju da su resenja vrlo cesto pogresna (mada je zbirka u celini OK,kad se izbace greske).To nije nikakva tajna i evo sad ispada da nastavnici koji predaju u nasim skolama ne znaju da rese zadatke iz Venea, inace bi uocili greske.
Naravno da je ukazivano na greske,ali niko nista nije preduzimao.Dosta vise neargumentovanog pljuvanja po prosvet.

Nikola

pre 11 godina

Eh otkrili toplu vodu. Gresaka ima manje vise u svakoj zbirci zadataka a prilikom resavanja zbirke se lako otkrivaju. Problem je jedino onim ucenicima koji ne stoje bas najbolje sa matematikom pa se isljucivo oslanjaju na data resenja.

Aca

pre 11 godina

Šta, niko neće da pomene neobičnu sličnost Vene-ovih zbirki i ruskih zbirki? Činjenicu da su cele strane zadataka kopirane bez promene jednog jedinog broja?

Darko

pre 11 godina

Neeeeee. Pa to je oduvek bila poenta zbirki. Uradis zadatak, pa onda jos jednom, pa josjednom i tako sve dok ne kazes "ili sam ja glup ili se Vene z..." E tako se ucila mata :-)

Vladimir Đorđević

pre 11 godina

Apsolutno je netačno da gotovo nijedan nastavnik nije primetio greške u zbirkama. Nisam ih voleo ni kao učenik, a ni kada sam postao profesor jer su neke oblasti preobimne sa lošom selekcijom zadataka, dok su druge nedovoljno obrađene. Pa da li je normalno da je iz trigonometrije potrebno 600 zadataka? Tu ni profesor ne može da napravi normalnu selekciju za razumno vreme, a gde će to učenik moći? O tome da je nedovoljno rešenja, a previše samo rezultata koji se pozivaju na neke prethodne. O greškama neću ni trošiti reči. Previše ih je. Međutim, kada sam hteo da promenim zbirke i radim po onima drugih autora i izdavača, sugerisano mi je da se moram držati njih zbog inspekcije. Te zbirke ne treba revidirati već promeniti jednom zauvek. Pa da li je moguće da za 40 godina u ovoj zemlji niko nije sastavio bolju zbirku? Ne verujem da je tako...

Brajo - NBGD

pre 11 godina

Pa da: 'Ko radi taj i gresi'. Veneove zbirke su iskolovale na hiljade kvalitetnih inzenjera i matematicara. I mislim da je tendenciozno, sa negativnom konotacijom, ova vest plasirana u medijima.

Darko

pre 11 godina

Neeeeee. Pa to je oduvek bila poenta zbirki. Uradis zadatak, pa onda jos jednom, pa josjednom i tako sve dok ne kazes "ili sam ja glup ili se Vene z..." E tako se ucila mata :-)

sneza

pre 11 godina

Kakav nebulozan komentar da nastavnici nisu primetili greske.Naravno da su primetili greske, pa svi koji su koristili ovu zbirku znaju da su resenja vrlo cesto pogresna (mada je zbirka u celini OK,kad se izbace greske).To nije nikakva tajna i evo sad ispada da nastavnici koji predaju u nasim skolama ne znaju da rese zadatke iz Venea, inace bi uocili greske.
Naravno da je ukazivano na greske,ali niko nista nije preduzimao.Dosta vise neargumentovanog pljuvanja po prosvet.

BradO

pre 11 godina

Vene je car!
Bio mi je profesor u 5-toj i zasta me je naucio i pedagoski naterao da radim matematiku kako treba ...
Metod mu je bio da nas koji smo imali slabe, svaki cas izvodi na tablu i ako ne znas opet kec, dok ti to ne dosadi i posle ti svane pa pocnes da radis i cekas u zasedi sledeci cas i pocnes da ispravljas te keceve ... kada upadnes u zonu od 3-5 sa pismenih, vise te ne proziva vec samo ako hoces bolju ocenu ... Njemu je uvek bio cilj da u svakom od nas "problematicnih" pribudi novog matematicara ... Ja sam potom, zavrsio fiziku na PMF-u, brodogradnju i teske 90te preziveo dajuci privatne casove, koristeci venetive zbirke i njegov pedagoski metod, verujte mi sa velikim uspehom ... najznacajniji pedagog u mom obrazovanju, hvala ti cika Vene i zelim ti dobri zdravlje :)!

Učenik bivši

pre 11 godina

"Drago mi je što je Zavod otklonio greške, profesoru Tošiću svaka čast, ali moja zamerka je i što su zbirke štampana na latinici", rekao je Marinković

Problem je latinica??!!! A kako biste vi pisali X, Y i Z?

Brajo - NBGD

pre 11 godina

Pa da: 'Ko radi taj i gresi'. Veneove zbirke su iskolovale na hiljade kvalitetnih inzenjera i matematicara. I mislim da je tendenciozno, sa negativnom konotacijom, ova vest plasirana u medijima.

Ivan

pre 11 godina

Direktor Matematičkog društva "Arhimedes" Bogoljub Marinković rekao je "moja zamerka je i što su zbirke štampane na latinici"?!

Znači, čak i na čelu Matematičkog društva nam se nalazi hardcore nacionalista koji bi proterao srpsku latinicu iz javnog života?

Nikola

pre 11 godina

Eh otkrili toplu vodu. Gresaka ima manje vise u svakoj zbirci zadataka a prilikom resavanja zbirke se lako otkrivaju. Problem je jedino onim ucenicima koji ne stoje bas najbolje sa matematikom pa se isljucivo oslanjaju na data resenja.

cg

pre 11 godina

"ali moja zamerka je i što su zbirke štampana na latinici"

Glava srpske klerofašističke aždaje je oduvek bila i ostala u obrazovanju. Kako kaže on istoričarka: "Srpsko obrazovanje je oduvek bilo predvojnička obuka".

Mislite deco svojom glavom, nemojte se pretvoriti u još jednog zvezdinog navijača.

Vladimir Đorđević

pre 11 godina

Apsolutno je netačno da gotovo nijedan nastavnik nije primetio greške u zbirkama. Nisam ih voleo ni kao učenik, a ni kada sam postao profesor jer su neke oblasti preobimne sa lošom selekcijom zadataka, dok su druge nedovoljno obrađene. Pa da li je normalno da je iz trigonometrije potrebno 600 zadataka? Tu ni profesor ne može da napravi normalnu selekciju za razumno vreme, a gde će to učenik moći? O tome da je nedovoljno rešenja, a previše samo rezultata koji se pozivaju na neke prethodne. O greškama neću ni trošiti reči. Previše ih je. Međutim, kada sam hteo da promenim zbirke i radim po onima drugih autora i izdavača, sugerisano mi je da se moram držati njih zbog inspekcije. Te zbirke ne treba revidirati već promeniti jednom zauvek. Pa da li je moguće da za 40 godina u ovoj zemlji niko nije sastavio bolju zbirku? Ne verujem da je tako...

Agim

pre 11 godina

I akosam celo svoje skolovanje zavrsio na Albanskom, u srednjoj mi je bilo glavno stivo, a u fakultetu uz Demidovica, Apsen i Uscumljic su mi uvek bili pri ruci, verujem cak da ce i moja deca da i uportebljavaju. Kad ne bi bio stampan u latinici, verujte mi ne bi se prodavo po kosovu, a verujem i u hrvatskoj i i bosni- Vene-rules :)

Aca

pre 11 godina

Šta, niko neće da pomene neobičnu sličnost Vene-ovih zbirki i ruskih zbirki? Činjenicu da su cele strane zadataka kopirane bez promene jednog jedinog broja?

y=2x+3

pre 11 godina

Dok sam išao u gimnaziju na Banovom Brdu, grupa od nas nekoliko se skupila i ispravljala greške u Veneovim zbirkama. Sve smo lepo stavili na papir i posle 2 godine rada poslali izdavaču samo da bismo dobili odgovor kako oni ne mogu od nekih srednjoškolaca da prihvataju greške bez obzira na to da li su tačni navodi ili ne. Drugim rečima apsolutno ih je mrzelo da proveravaju.

white

pre 11 godina

Ono što je u celoj ovoj priči zaista tragikomično jeste što je Zavodu trebalo 40 godina da nađe nekoga ko će ispraviti greške. Samo 40 godina da se isprave greške u najprodavanijoj zbirci zadataka iz matematike kod nas. Vrlo profesionalno i tako tipično.

kartmen

pre 11 godina

"Bogoslavov je dobitnik mnogih matematičkih priznanja, a komentarišući novinske naslove, profesor je, kako navode u Pres službi Zavoda, kratko rekao da "ko radi, taj i greši"." - Pametan čovek. Mogu da ga napadaju samo oni koji matematiku nikada nisu učili.

Stevan

pre 11 godina

Molim vas, pa kojih 15000 gresaka? To su izvanredne zbirke zadataka. Svakako da je bilo gresaka, ali to su u svakom slucaju retke greske. Na osnovu ovoga teksta, neko ko nije radio po navedenim zbirkama zadataka stekao bi potpuno pogresan utisak o njihovom kvalitetu. Zelim jos jednom da naglasim, to su izvanredne zbirke zadataka.

maja

pre 11 godina

Cudno mi je da je ova vest lansirana juce - "Politikin Zabavnik" je imao veliki tekst o Veneovoj zbirci i ispravljanju gresaka u NOVEMBRU 2011!

he.

bilingual

pre 11 godina

Direktor Matematičkog društva "Arhimedes" Bogoljub Marinković rekao je "moja zamerka je i što su zbirke štampane na latinici"?!

Znači, čak i na čelu Matematičkog društva nam se nalazi hardcore nacionalista koji bi proterao srpsku latinicu iz javnog života?
(Ivan, 25. april 2012 09:00)

A tek da vidite na sta lici matematika na PMF-u. Tamo se asistentima zamera kad ispitne rokove daju na latinici.
Da li je to vid mobinga?

Vule

pre 11 godina

Problem je u tome sto su nase zbirke uglavnom iz 70-ih i 80-ih i zadaci su zapravo samo prepisani iz Ruskih zbirki, ponekad bez provere tacnih rezultata.

srpska nauka

pre 11 godina

Aferim, I ovo je sad uspeh srpske nauke!!! Trebale im decenije da promene greske u zbirci zadataka kopiranoj od Sovjeta?!! Da se razumemo, Venova zbirka jeste korisna, ali nikako savrsena i trebalo je odavno da se pojavi konkurencija. Ali kad im treba toliko vremena da promene greske mozemo ocekivati novu kvalitetnu zbirku u sledecem veku.

Dejan

pre 11 godina

Pojedini mediji navode da su "više od 40 godina srednjoškolci u Srbiji učili matematiku iz čuvenih Veneovih zbirki u kojima je bilo čak 15.000 grešaka".

Pojedini mediji, izmedju ostalih i B92.

meda

pre 11 godina

Veneove zbirke su tragicne - na stranu sto su prepisane iz ruskih zbirki, nego sto su skroz po principu "ponavljanje je majka znanja" - beskonacna ponavljanja slicnih zadataka sa malim varijacijama.
Nije valjda da i danasnje generacije imaju tu nesrecu da ih koriste?
Zar nije Srdjan Ognjanovic objavio nesto? Sta god to bilo, na nevidjeno je 1000 puta bolje od Veneovih zbirki.

vesna

pre 11 godina

Sramna vest, taj sjajni covek je ostavio jedan od najznacajnijih tragova u nastavi, a neznalice se okomile na njega i beznacajne stamparske greske. Imam 60 godina, zavrsila sam prirodno-matematicki smer, nikada vise u zivotu nisam nista imala sa matematikom, jer sam otisla na drustveni fakultet, ali i danas znam koliko i kako su mi njegove zbirke pomogle da uvek imam 5. Taj gospodin je zasluzio svako postovanje.

bane

pre 11 godina

Nažalost greške nisu zaista ispravljene, već je samo to konstatovano u predgovoru, bar u izdanju 2011 godine, koje sam koristio.
Meni nije jasno kako je autor koristio zbirku godinama a nije se potrudio da ispravi greške.

Dejan

pre 11 godina

Nije mi jasna ova prašina koja se podigla oko te zbirke, kao da se radi o nečemu novom. Ja sam završio gimnaziju 2004. i sve četiri godine smo matematiku radili iz Veneovih zbirki. Još u naše vreme je količina grešaka u rešenjima bila predmet sprdnje, a koliko znam, tako je i sa generacijama unazad. Naša profesorka je iz zbirke uzimala samo zadatke, nikad se nije oslanjala na rešenja jer je opštepoznata stvar da su neke (mnoge) stvari netačne i samo mogu doprineti konfuziji i gubljenju nastave.

dee dee

pre 11 godina

Superiska,sad ce tek deca da nam rasturaju matematiku,a hocemo li mi morati ponovo na casove,jer smo ipak godinama ucili iz tih zbirki? :-)

Libe

pre 11 godina

A možda bi trebalo da novinari koji pišu sve i svašta prvo sednu u klupu i izuče malo škole, a ne da lupetaju razne gluposti.
Veneove zbirke su izuzetne za sve one koji počinju malo ozbiljnije da se bave matematikom.
Grešeka je uvek bilo. Ali smo mi to prosto ispravljali i terali dalje sa gradivom, a za one koje to ne interesuje njima je svejedno da li ima ili nema grešaka.
Moje lično mišljenje je da su to većinom tehničke greške prilikom štampanja.
Druga je stvar što to niko nije godinama pokušao da ispravi.
Pohvale za sve one koji su u poslednjem izdanju ispravili greške.

Diplomirani inženjer Računarstva i informatike

pre 11 godina

Vene je car, a ovi "stručnjaci" su mlatili praznu slamu.

Greške u zbirkama zadataka za matematiku i fiziku nikada nisu bile problem, jer kada uradiš zadatak vidiš grešku i ona može samo dodatno da te nauči kako se radi zadatak / tip zadataka. Učenje i razmišljanje o materiji koja se uči su nerazdvojne.
Te nazovi greške mogu da smetaju samo prepisivačima.

Pisati zbirku matematike ćirilicom je potpuno suludo. Zna se da su najkorišćenije promenljive x i y.

'Ajde što se političari i politizovani stručnjaci služe ovakvim obmana kako bi narod mislio da nešto rade (jeste dobro što su ispravili greške, ali je stvarna važnost toga jako mala), ali da im vi kao-nezavisni mediji pomažete u tome je sramota. Ponoviću se. Sramota!
Pogledajte sve komentare na vest. Još uvek ima vremena da ispravite grešku.

živela inspekcija !

pre 11 godina

Bravo za profesora! Veliki je kapacitet ! Kada sam kod njega polagao matiš u aprilskom roku, kada je već bio prešao na drugi smer, zadao je bio "duplu porciju" zadataka tj. na 5 uobičajenih zadataka zadao još 5 pa su studenti radili dupli pismeni u vremenu jednog i niko se nije bunio. Tome ima 20- ak godina i niko ga još nije prevazišao.

vj

pre 11 godina

I sta sad?! Sticem utisak da je jucerasnji senzacionalizam bio kontrapropaganda! (Valjda po ugledu na ove koji nas mole da za mjih glasamo!)

Zlopamtilo

pre 11 godina

Da ,i sada pošto je profesor Tošić ispravio svih 15000 grešaka , zavod odštampao NOVU ispravljenu zbirku ,đaci konačno mogu da uče iz NOVIH knjiga a ne iz starih ,korišćenih (fuj) . Ostaje još da nastavnici budu stimulisani da zahtevaju od učenika da svi kupuju NOVE knjige da ne bi opet profesor Tošić ,za nekoliko decenija morao da ispravlja tolike greške,zavod da štampa novo ispravljeno i dopunjeno izdanje,...
p.s. zašto zavod nije odštampao samo ispravke grešaka bez ove pompe to bi bilo krajnje uobičajeno? Samo je pitanje ko i koliki ima interes.

IQ=0

pre 11 godina

Pofesore, Hvala Vam...i dan danas stoje Vase zbirke u biblioteci i ponekad zatrebaju...pa ih okrenem onako sa sve isusenim i izvrzljanim listovima
(Polovne se nabavljale...od ovih kojima ne trebaju)

(BradO, 25. april 2012 08:49) - Svaka cast, postoji ta prica i od drugih njegovih ucenika

kraja

pre 11 godina

(Vladimir Đorđević, 25. april 2012 08:42)

...pa ko ti je branio profesore da to ucinis...??????

...na prvoj godini stomatologije, nekada davno, nisi smeo da uzmes u ruke normalnu histologiju g. dr. aleksandra dj. kostica...
...kao alternativu, nudili su nam svakog petka po dva tri papira izvucena na gestetneru...
...na ispitu, spremanom iz acinog udzbenika (skoro 900 strana) jedva izvukoh zivu glavu i 7, dok je kolinica sa gestetnera dobila 8 uz nevidjena lupetanja...komentar profesora "a vi ste kolega spremali po kosticu"....

Dobrilo

pre 11 godina

Bez obzira na 15.000 štamparski i drugih grešaka, ZBIRKA ZADATAKA - VENE bila je", u svoje vreme, dar sa neba" za veliki broj učenika sa prostora SFRJ.Greške su otkrili mladi matematičari za koje je ova zbirka zadataka bila BIBLIJA.Treba zahvaliti profesoru Tošiću koji je sve naše primedbe još jednom prekontrolisao i izvršio kompletnu recenziju ovog značajnog udžbenika koji će još dugo biti pomoć učenicima srednjih škola.

stefan

pre 11 godina

Ja sam u septembru kupio novo izdanje zbirke u kojoj se nalazi isti broj gresaka kao i prije.To sam shvatio kad sam uporedio ovo izdanje sa prethodnim.KATASTROFA!!!!!

Paun

pre 11 godina

A sta je sa drugim predmetima. Mozda mi vec citav vek ucimo i shvatamo pogresno prirodne nauke,te nas citav svet ne razume, i obrnuto.

shone

pre 11 godina

Meni se uvek vise svidjala zbirka Srdjana Ognjanovica. Po meni je glupo sto se zbirka za 40g u stampi nije revidirala barem 5 puta, sto je propust Vene-a i izdavaca.
BTW sto se tice knjiga, po meni Matematika III - kratak kurs od profesora Dobrila Tosica je jedna od najboljih knjiga na ETFu. Prava inzenjerska matematika, a tako je i predavao taj predmet. Verovatno je tim pristupom opasno nervirao katedru za matematiku na ETFu.

cg

pre 11 godina

"ali moja zamerka je i što su zbirke štampana na latinici"

Glava srpske klerofašističke aždaje je oduvek bila i ostala u obrazovanju. Kako kaže on istoričarka: "Srpsko obrazovanje je oduvek bilo predvojnička obuka".

Mislite deco svojom glavom, nemojte se pretvoriti u još jednog zvezdinog navijača.

Ivan

pre 11 godina

Direktor Matematičkog društva "Arhimedes" Bogoljub Marinković rekao je "moja zamerka je i što su zbirke štampane na latinici"?!

Znači, čak i na čelu Matematičkog društva nam se nalazi hardcore nacionalista koji bi proterao srpsku latinicu iz javnog života?

Učenik bivši

pre 11 godina

"Drago mi je što je Zavod otklonio greške, profesoru Tošiću svaka čast, ali moja zamerka je i što su zbirke štampana na latinici", rekao je Marinković

Problem je latinica??!!! A kako biste vi pisali X, Y i Z?

Vladimir Đorđević

pre 11 godina

Apsolutno je netačno da gotovo nijedan nastavnik nije primetio greške u zbirkama. Nisam ih voleo ni kao učenik, a ni kada sam postao profesor jer su neke oblasti preobimne sa lošom selekcijom zadataka, dok su druge nedovoljno obrađene. Pa da li je normalno da je iz trigonometrije potrebno 600 zadataka? Tu ni profesor ne može da napravi normalnu selekciju za razumno vreme, a gde će to učenik moći? O tome da je nedovoljno rešenja, a previše samo rezultata koji se pozivaju na neke prethodne. O greškama neću ni trošiti reči. Previše ih je. Međutim, kada sam hteo da promenim zbirke i radim po onima drugih autora i izdavača, sugerisano mi je da se moram držati njih zbog inspekcije. Te zbirke ne treba revidirati već promeniti jednom zauvek. Pa da li je moguće da za 40 godina u ovoj zemlji niko nije sastavio bolju zbirku? Ne verujem da je tako...

bilingual

pre 11 godina

Direktor Matematičkog društva "Arhimedes" Bogoljub Marinković rekao je "moja zamerka je i što su zbirke štampane na latinici"?!

Znači, čak i na čelu Matematičkog društva nam se nalazi hardcore nacionalista koji bi proterao srpsku latinicu iz javnog života?
(Ivan, 25. april 2012 09:00)

A tek da vidite na sta lici matematika na PMF-u. Tamo se asistentima zamera kad ispitne rokove daju na latinici.
Da li je to vid mobinga?

Aca

pre 11 godina

Šta, niko neće da pomene neobičnu sličnost Vene-ovih zbirki i ruskih zbirki? Činjenicu da su cele strane zadataka kopirane bez promene jednog jedinog broja?

meda

pre 11 godina

Veneove zbirke su tragicne - na stranu sto su prepisane iz ruskih zbirki, nego sto su skroz po principu "ponavljanje je majka znanja" - beskonacna ponavljanja slicnih zadataka sa malim varijacijama.
Nije valjda da i danasnje generacije imaju tu nesrecu da ih koriste?
Zar nije Srdjan Ognjanovic objavio nesto? Sta god to bilo, na nevidjeno je 1000 puta bolje od Veneovih zbirki.

Brajo - NBGD

pre 11 godina

Pa da: 'Ko radi taj i gresi'. Veneove zbirke su iskolovale na hiljade kvalitetnih inzenjera i matematicara. I mislim da je tendenciozno, sa negativnom konotacijom, ova vest plasirana u medijima.

Diplomirani inženjer Računarstva i informatike

pre 11 godina

Vene je car, a ovi "stručnjaci" su mlatili praznu slamu.

Greške u zbirkama zadataka za matematiku i fiziku nikada nisu bile problem, jer kada uradiš zadatak vidiš grešku i ona može samo dodatno da te nauči kako se radi zadatak / tip zadataka. Učenje i razmišljanje o materiji koja se uči su nerazdvojne.
Te nazovi greške mogu da smetaju samo prepisivačima.

Pisati zbirku matematike ćirilicom je potpuno suludo. Zna se da su najkorišćenije promenljive x i y.

'Ajde što se političari i politizovani stručnjaci služe ovakvim obmana kako bi narod mislio da nešto rade (jeste dobro što su ispravili greške, ali je stvarna važnost toga jako mala), ali da im vi kao-nezavisni mediji pomažete u tome je sramota. Ponoviću se. Sramota!
Pogledajte sve komentare na vest. Još uvek ima vremena da ispravite grešku.

bane

pre 11 godina

Nažalost greške nisu zaista ispravljene, već je samo to konstatovano u predgovoru, bar u izdanju 2011 godine, koje sam koristio.
Meni nije jasno kako je autor koristio zbirku godinama a nije se potrudio da ispravi greške.

Zlopamtilo

pre 11 godina

Da ,i sada pošto je profesor Tošić ispravio svih 15000 grešaka , zavod odštampao NOVU ispravljenu zbirku ,đaci konačno mogu da uče iz NOVIH knjiga a ne iz starih ,korišćenih (fuj) . Ostaje još da nastavnici budu stimulisani da zahtevaju od učenika da svi kupuju NOVE knjige da ne bi opet profesor Tošić ,za nekoliko decenija morao da ispravlja tolike greške,zavod da štampa novo ispravljeno i dopunjeno izdanje,...
p.s. zašto zavod nije odštampao samo ispravke grešaka bez ove pompe to bi bilo krajnje uobičajeno? Samo je pitanje ko i koliki ima interes.

Nikola

pre 11 godina

Eh otkrili toplu vodu. Gresaka ima manje vise u svakoj zbirci zadataka a prilikom resavanja zbirke se lako otkrivaju. Problem je jedino onim ucenicima koji ne stoje bas najbolje sa matematikom pa se isljucivo oslanjaju na data resenja.

srpska nauka

pre 11 godina

Aferim, I ovo je sad uspeh srpske nauke!!! Trebale im decenije da promene greske u zbirci zadataka kopiranoj od Sovjeta?!! Da se razumemo, Venova zbirka jeste korisna, ali nikako savrsena i trebalo je odavno da se pojavi konkurencija. Ali kad im treba toliko vremena da promene greske mozemo ocekivati novu kvalitetnu zbirku u sledecem veku.

Stevan

pre 11 godina

Molim vas, pa kojih 15000 gresaka? To su izvanredne zbirke zadataka. Svakako da je bilo gresaka, ali to su u svakom slucaju retke greske. Na osnovu ovoga teksta, neko ko nije radio po navedenim zbirkama zadataka stekao bi potpuno pogresan utisak o njihovom kvalitetu. Zelim jos jednom da naglasim, to su izvanredne zbirke zadataka.

sneza

pre 11 godina

Kakav nebulozan komentar da nastavnici nisu primetili greske.Naravno da su primetili greske, pa svi koji su koristili ovu zbirku znaju da su resenja vrlo cesto pogresna (mada je zbirka u celini OK,kad se izbace greske).To nije nikakva tajna i evo sad ispada da nastavnici koji predaju u nasim skolama ne znaju da rese zadatke iz Venea, inace bi uocili greske.
Naravno da je ukazivano na greske,ali niko nista nije preduzimao.Dosta vise neargumentovanog pljuvanja po prosvet.

kartmen

pre 11 godina

"Bogoslavov je dobitnik mnogih matematičkih priznanja, a komentarišući novinske naslove, profesor je, kako navode u Pres službi Zavoda, kratko rekao da "ko radi, taj i greši"." - Pametan čovek. Mogu da ga napadaju samo oni koji matematiku nikada nisu učili.

Paun

pre 11 godina

A sta je sa drugim predmetima. Mozda mi vec citav vek ucimo i shvatamo pogresno prirodne nauke,te nas citav svet ne razume, i obrnuto.

Vule

pre 11 godina

Problem je u tome sto su nase zbirke uglavnom iz 70-ih i 80-ih i zadaci su zapravo samo prepisani iz Ruskih zbirki, ponekad bez provere tacnih rezultata.

vesna

pre 11 godina

Sramna vest, taj sjajni covek je ostavio jedan od najznacajnijih tragova u nastavi, a neznalice se okomile na njega i beznacajne stamparske greske. Imam 60 godina, zavrsila sam prirodno-matematicki smer, nikada vise u zivotu nisam nista imala sa matematikom, jer sam otisla na drustveni fakultet, ali i danas znam koliko i kako su mi njegove zbirke pomogle da uvek imam 5. Taj gospodin je zasluzio svako postovanje.

Darko

pre 11 godina

Neeeeee. Pa to je oduvek bila poenta zbirki. Uradis zadatak, pa onda jos jednom, pa josjednom i tako sve dok ne kazes "ili sam ja glup ili se Vene z..." E tako se ucila mata :-)

BradO

pre 11 godina

Vene je car!
Bio mi je profesor u 5-toj i zasta me je naucio i pedagoski naterao da radim matematiku kako treba ...
Metod mu je bio da nas koji smo imali slabe, svaki cas izvodi na tablu i ako ne znas opet kec, dok ti to ne dosadi i posle ti svane pa pocnes da radis i cekas u zasedi sledeci cas i pocnes da ispravljas te keceve ... kada upadnes u zonu od 3-5 sa pismenih, vise te ne proziva vec samo ako hoces bolju ocenu ... Njemu je uvek bio cilj da u svakom od nas "problematicnih" pribudi novog matematicara ... Ja sam potom, zavrsio fiziku na PMF-u, brodogradnju i teske 90te preziveo dajuci privatne casove, koristeci venetive zbirke i njegov pedagoski metod, verujte mi sa velikim uspehom ... najznacajniji pedagog u mom obrazovanju, hvala ti cika Vene i zelim ti dobri zdravlje :)!

živela inspekcija !

pre 11 godina

Bravo za profesora! Veliki je kapacitet ! Kada sam kod njega polagao matiš u aprilskom roku, kada je već bio prešao na drugi smer, zadao je bio "duplu porciju" zadataka tj. na 5 uobičajenih zadataka zadao još 5 pa su studenti radili dupli pismeni u vremenu jednog i niko se nije bunio. Tome ima 20- ak godina i niko ga još nije prevazišao.

Libe

pre 11 godina

A možda bi trebalo da novinari koji pišu sve i svašta prvo sednu u klupu i izuče malo škole, a ne da lupetaju razne gluposti.
Veneove zbirke su izuzetne za sve one koji počinju malo ozbiljnije da se bave matematikom.
Grešeka je uvek bilo. Ali smo mi to prosto ispravljali i terali dalje sa gradivom, a za one koje to ne interesuje njima je svejedno da li ima ili nema grešaka.
Moje lično mišljenje je da su to većinom tehničke greške prilikom štampanja.
Druga je stvar što to niko nije godinama pokušao da ispravi.
Pohvale za sve one koji su u poslednjem izdanju ispravili greške.

vj

pre 11 godina

I sta sad?! Sticem utisak da je jucerasnji senzacionalizam bio kontrapropaganda! (Valjda po ugledu na ove koji nas mole da za mjih glasamo!)

Agim

pre 11 godina

I akosam celo svoje skolovanje zavrsio na Albanskom, u srednjoj mi je bilo glavno stivo, a u fakultetu uz Demidovica, Apsen i Uscumljic su mi uvek bili pri ruci, verujem cak da ce i moja deca da i uportebljavaju. Kad ne bi bio stampan u latinici, verujte mi ne bi se prodavo po kosovu, a verujem i u hrvatskoj i i bosni- Vene-rules :)

white

pre 11 godina

Ono što je u celoj ovoj priči zaista tragikomično jeste što je Zavodu trebalo 40 godina da nađe nekoga ko će ispraviti greške. Samo 40 godina da se isprave greške u najprodavanijoj zbirci zadataka iz matematike kod nas. Vrlo profesionalno i tako tipično.

y=2x+3

pre 11 godina

Dok sam išao u gimnaziju na Banovom Brdu, grupa od nas nekoliko se skupila i ispravljala greške u Veneovim zbirkama. Sve smo lepo stavili na papir i posle 2 godine rada poslali izdavaču samo da bismo dobili odgovor kako oni ne mogu od nekih srednjoškolaca da prihvataju greške bez obzira na to da li su tačni navodi ili ne. Drugim rečima apsolutno ih je mrzelo da proveravaju.

dee dee

pre 11 godina

Superiska,sad ce tek deca da nam rasturaju matematiku,a hocemo li mi morati ponovo na casove,jer smo ipak godinama ucili iz tih zbirki? :-)

kraja

pre 11 godina

(Vladimir Đorđević, 25. april 2012 08:42)

...pa ko ti je branio profesore da to ucinis...??????

...na prvoj godini stomatologije, nekada davno, nisi smeo da uzmes u ruke normalnu histologiju g. dr. aleksandra dj. kostica...
...kao alternativu, nudili su nam svakog petka po dva tri papira izvucena na gestetneru...
...na ispitu, spremanom iz acinog udzbenika (skoro 900 strana) jedva izvukoh zivu glavu i 7, dok je kolinica sa gestetnera dobila 8 uz nevidjena lupetanja...komentar profesora "a vi ste kolega spremali po kosticu"....

Dobrilo

pre 11 godina

Bez obzira na 15.000 štamparski i drugih grešaka, ZBIRKA ZADATAKA - VENE bila je", u svoje vreme, dar sa neba" za veliki broj učenika sa prostora SFRJ.Greške su otkrili mladi matematičari za koje je ova zbirka zadataka bila BIBLIJA.Treba zahvaliti profesoru Tošiću koji je sve naše primedbe još jednom prekontrolisao i izvršio kompletnu recenziju ovog značajnog udžbenika koji će još dugo biti pomoć učenicima srednjih škola.

maja

pre 11 godina

Cudno mi je da je ova vest lansirana juce - "Politikin Zabavnik" je imao veliki tekst o Veneovoj zbirci i ispravljanju gresaka u NOVEMBRU 2011!

he.

Dejan

pre 11 godina

Pojedini mediji navode da su "više od 40 godina srednjoškolci u Srbiji učili matematiku iz čuvenih Veneovih zbirki u kojima je bilo čak 15.000 grešaka".

Pojedini mediji, izmedju ostalih i B92.

Dejan

pre 11 godina

Nije mi jasna ova prašina koja se podigla oko te zbirke, kao da se radi o nečemu novom. Ja sam završio gimnaziju 2004. i sve četiri godine smo matematiku radili iz Veneovih zbirki. Još u naše vreme je količina grešaka u rešenjima bila predmet sprdnje, a koliko znam, tako je i sa generacijama unazad. Naša profesorka je iz zbirke uzimala samo zadatke, nikad se nije oslanjala na rešenja jer je opštepoznata stvar da su neke (mnoge) stvari netačne i samo mogu doprineti konfuziji i gubljenju nastave.

IQ=0

pre 11 godina

Pofesore, Hvala Vam...i dan danas stoje Vase zbirke u biblioteci i ponekad zatrebaju...pa ih okrenem onako sa sve isusenim i izvrzljanim listovima
(Polovne se nabavljale...od ovih kojima ne trebaju)

(BradO, 25. april 2012 08:49) - Svaka cast, postoji ta prica i od drugih njegovih ucenika

shone

pre 11 godina

Meni se uvek vise svidjala zbirka Srdjana Ognjanovica. Po meni je glupo sto se zbirka za 40g u stampi nije revidirala barem 5 puta, sto je propust Vene-a i izdavaca.
BTW sto se tice knjiga, po meni Matematika III - kratak kurs od profesora Dobrila Tosica je jedna od najboljih knjiga na ETFu. Prava inzenjerska matematika, a tako je i predavao taj predmet. Verovatno je tim pristupom opasno nervirao katedru za matematiku na ETFu.

stefan

pre 11 godina

Ja sam u septembru kupio novo izdanje zbirke u kojoj se nalazi isti broj gresaka kao i prije.To sam shvatio kad sam uporedio ovo izdanje sa prethodnim.KATASTROFA!!!!!