Godišnjica bombardovanja Beograda

Beograd -- Na današnji dan, pre 71 godinu, nacistička Nemačka bombardovala Beograd čime je u Kraljevini Jugoslaviji počeo Drugi svetski rat.

Izvor: RTS, Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Bombardovanje Beograda 6.aprila 1941 od strane Vermahta izvršeno je u okviru tzv. operacije Kazna. Iako su pučisti pod vođstvom D.Simovića uveravali Nemce da prihvataju Trojni pakt i da je puč izvršen da bi se amortizovala politička nestabilnost posle demonstracija Hitler je jedva dočekao da završi posao sa Jugoslavijom. Organizatori demonstracija i puča prvi su pobegli iz zemljeKnez Pavle i smenjena Vlada su se mesecima odupirali prilaženju Trojnom paktu. Prvo su objavili neutralnost zemlje, ali je ona odbijena od zaraćenih strana. Želeli su da poput SSSR-a potpišu sa Trojnim paktom akt o međusobnom nenapadanju, ali je i to odbijeno. Hitler je čak knezu Pavlu rekao da će ionako napasti SSSR. Međunarodna situacija se stalno pogoršavala. 1940. Italija je sa Mađarskom planirala napad ali je početak pregovora otklonio tu opasnost. Jedna za drugom susedne zemlje su potpisivale Trojni pakt. Bugarska je pridruživši se Trojnom paktu odmah zatražila reviziju prema Jugoslaviji. Knez Pavle je početkom rata tražio pomoć V.Britanije i Francuske ali one su odgovorile da nemaju dovoljno ni za sebe. Obe strane su pretile prekrajanjem granica .Jugoslovenska vojska nije bila spremna tehnički, ali ni zbog izdaje Hrvata i nacionalnih manjina da se suprostavi Vermahtu. Vojno vođstvo je to znalo, ali političari SPC i intelektualci nisu bili svesni opasnosti za sebe i svoju državu. Čak se i knez Pavle naljutio rekavši "kakvi su ovo generali, kukaju kao babe. Cvetković je jedini pravi Srbin".
  (stracin, 6. april 2013 23:28)

  # Link komentara

 2. Svi vi koji kritikujete sporazum Cvetkovic-Macek (uz podrsku mudrog Kneza Pavla!) sa Nemcima, trebalo bi da se zapitate zasto ga je sa tim istim Hitlerom sklopio SSSR na celu sa drugom Staljinom 1939. godine? Takodje, zapitajmo se svi zasto se i dan danas kod nas zvanicno ne objavi (doduse objavljeno je i na B92) da je drug Broz trazio od ''saveznika'' 1943 bombardovanje Beograda, Nisa i drugih gradova, kada je (za Bgd i Nis znam) stradalo vise Srba nego 1941. 6. aprila od nacista? Mnogo su nas skupo kostale samoobmane i cenzura, da smo sve to znali, mozda nam se ne bi dogodila 1999. godina ili bar ne bi bili toliko ''iznenadjeni''?
  (Srbin iz Rusije, 6. april 2012 19:32)

  # Link komentara

 3. E, moj Beograde...
  Cudo da te jos ima.
  (bgd, 6. april 2012 17:07)

  # Link komentara

 4. @bezimena
  Wikipedija, narodna biblioteka... Koji god izvor koristili, tvoj napis je potpuno faličan. Prvo, članak je o tome da je pre 71 godinu bombardovan Beograd, tada otvoreni grad, i da je strašno stradao - što se ne može reći za druge veće gradove u Jugoslaviji. ZADAR NIJE NI BIO U JUGOSLAVIJI već je bio u Italiji i imao je većinsko italijansko stanovništvo. Podgorica je imala nešto više od 10.000 stanovnika - što je mnogo manje od broja mrtvih u Beogradu, pa je u najmanju ruku neukusno. U tvoje opšte komentare ne bih ulazio, svako ima pravo da svoje ne voli - stvar izbora.
  (nbp, 6. april 2012 16:37)

  # Link komentara

 5. @Bezimena
  [link]

  Nešto nisam video da se spominje Zadar, Podgorica... doduše, u pitanju su samo operacije U.S. Air Force-a i za Septembar 1944-te!
  (Samouk, 6. april 2012 15:37)

  # Link komentara

 6. -Tako to rade "napredne", "kulturne" i "razvijene" evropske nacije!
  (Dule NS, 6. april 2012 15:17)

  # Link komentara

 7. Da je bilo casno suprotstaviti se - bilo je, da je bilo pametno, to vec nisam siguran. Stavise, cast i dobrobit retko idu zajedno.

  Politicka rukovodstva su najcesce i demonstrirala nedostatak casti kada se radi o njihovom blagostanju, a za to vreme se neprestano pozivali na cast kada je u pitanju dobrobit naroda i drzave.

  Licno smatram da zemlje i politicka rukovodstva nemaju pravo na cast. Zapravo, oni su tu da promisljaju i delaju da dobrobit svih, sto najcesce nije spojivo sa cascu.
  (casno, posteno i... pametno?, 6. april 2012 14:37)

  # Link komentara

 8. I ovog puta Srbi su najvise stradali, a toga se sami najmanje secaju.
  (i sve tako u krug, 6. april 2012 14:31)

  # Link komentara

 9. Bezimenoj@
  Meni (dedovu) su kuću Amerikanci u bombardovanju Niša 1944. godine sravnili sa zemljom.Toliko o Zadru.
   (nenad2, 6. april 2012 14:08)

  # Link komentara

 10. ....da bi se na ovom portalu došlo do ove informacije , trebalo je zaista posjediti i refrashovati stranicu iz minute u minutu , slučajno se naišlo na nju . No na naslovnici imate svakako vijest dana u svakom trenutku , samo mijenjaju fotografije i povećava se broj komentara , raja je krenula da se pali ,žari .
  Čovjek , uistinu , zbog svog mentalnog zdravlja , kao i poštovanja prema tekovinama istinskog ljudskog stvaralaštva kroz vijekove , ljudskog razuma , homo sapiensa uopšte , ne treba gledati ovo smeće koje vrijeđa inteligenciju i onih sa skromnijim intelektualnim mogućnostima .
  (Zoran, 6. april 2012 13:44)

  # Link komentara

 11. e bezimena sad si me stvarno smorila. TO NIJE ISTINA! procitaj malo bre pre nego sto bacis hejt... ne kapiram bre!najvise bombardovan je bio Nis, 15 puta. Zatim Beograd 11 puta. pa svi ostali.
  (blue rider, 6. april 2012 12:59)

  Tužno je što većina koja komentariše istoriju, o Istoriji POJMA NEMA!

  p.s. ZNANJE se ne stiče na Vikipediji, tamo SVAKO može da napiše šta god hoće, idite malo u Istorijski arhiv, Narodnu biblioteku i sl. ako želite da znate ČINJENICE
  (bezimena, 6. april 2012 13:37)

  # Link komentara

 12. (Neo, 06. april 2012 12:42)
  Nikad ,pa ni onda i kako vam ne dojadi pričati o tuđem ili je to kompleks.
   (kiki, 6. april 2012 13:30)

  # Link komentara

 13. @bezimena

  Za Zadar prvi put cujem,ali znam da je Podgorica bila zestoko bombardovana.Neki kazu i pisu najvise u Jugoslaviji,mada ne vjerujem.Nije mi jasno ni zasto su tako mali grad toliko bombardovali?
  (stefan, 6. april 2012 13:27)

  # Link komentara

 14. Samo bih dodao da je 6 april 1941 bio pravoslavni Uskrs.
  (Military Attache in self-exile, 6. april 2012 13:19)

  # Link komentara

 15. ...kažu da je bilo gore kada su Beograd bombardovali amerikanci , njihovi vjerni britanci ..... ne 1999. godine . Mislim na Uskrs 1944. godine . Kviz-pitanje ! Kada će biti sledeće bombardovanje Beograda ? Naravno , bombardovanja će biti samo pod uslovom da Beograd bude glavni grad države Srbije i srpskog naroda . Ukoliko ne bude , tada ni moje kviz-pitanje nema smisla .
  (Zoran, 6. april 2012 13:16)

  # Link komentara

 16. Dopuna za Čoveka i Kosov. viteza@

  Nisu vojni vrh i regent knez Pavle (Anglofil i engleski đak) na osnovu kvalitetnih informacija procenili da se u tom trenutku ne treba zbog unutrašnje (Hrvati) i spoljašnje (okruženi neprijateljima i saveznicima Sila osovine) upuštati u ratno stradanje i izlaganje naroda istrebljenju radi interesa Engleza koji nam nikada u istoriji nisu bili prijatelji (odnosno zastupali i branili srpske interese) i koji su to pokazali i u bliskoj nam istoriji.Ja ne volim Nemce zbog svega đto su nam uradili u oba WW ali su se ti isti Nemci držali svojih istorijskih saveznika (Hrvata, Madjara, Bugara...) i pružali im podršku, a gde smo mi završili sa svojim "saveznicima"?
   (nenad2, 6. april 2012 13:12)

  # Link komentara

 17. e bezimena sad si me stvarno smorila. TO NIJE ISTINA! procitaj malo bre pre nego sto bacis hejt... ne kapiram bre!najvise bombardovan je bio Nis, 15 puta. Zatim Beograd 11 puta. pa svi ostali.
  (blue rider, 6. april 2012 12:59)

  # Link komentara

 18. Velika vecita mrlja na dusi Nemacke...
  Pocetak najvece tragedija Srba u XX veku...
  (mlekadzija, 6. april 2012 12:55)

  # Link komentara

 19. Uvek ću biti ponosan na to što je Srbija rekla "ne" Hitleru.
  (Miloš, 6. april 2012 09:56)

  Ja bi ipak rekao "da" u cilju da zastitimo milions srpskih zivota koji su izgubljeni u tom ratu!
  Ovaki kao ti su oni cuveni "dobrovoljni davaoci tudje krvi" !
  Svaki pucista koji je ucestovao u drzavnom prevratu krajem marta 1941 ima krv milion pobijenih Srba na svojim rukama!
  (CG, 6. april 2012 12:50)

  # Link komentara

 20. Čoveku i Kosovskom vitezu@Rusi su nemačko kulturno blago plenili i kao pobednici odneli za Rusiju, a mi treba po Vama da zaboravimo i oprostimo vandalsko germansko satiranje srpske istorije?Što se tiče "herojskog" otpora nacizmu u koji nas je uvukla komunistička banda, koja je ćutala sve do napada na SSSR, a po nalogu Kominterne on nam kao malom "igraču" i istorijskog iskustva iz WW1 nije trebao.Nisu vojni vrh i regent knez Pavle ()
   (nenad2, 6. april 2012 12:49)

  # Link komentara

 21. @retoričko - tada se već naslućivala NDH. Zadar je od 1920.te bio Italija.
  Jednog dana će opet i biti.
  (Neo, 6. april 2012 12:42)

  # Link komentara

 22. NAJviše bombardovani gradovi tokom II Sv. rata su bili ZADAR I PODGORICA!
  (bezimena, 6. april 2012 12:25)

  # Link komentara

 23. Ova podsecanja na datume stalno podgrevaju losa osecanja prema ostatku sveta. Bio je rat i u drugim zemljama u Evropi, pa niko ne potencira sa toliko revnosti datume stradanja svog naroda u proslosti. Ljudi ne zive u proslosti, kao kod nas.
  (Covek, 6. april 2012 12:16)

  # Link komentara

 24. (Косовски витез, 6. april 2012 11:11)

  Neposredno do pre toga mi smo sa Nemackom mogli da budemo veliki prijatelji. Da ne dozivomo taj strasan rat, na nacin kako smo ga doziveli, i da prepustimo da svet "brane" veliki, a ne da se sami namestamo... Zbog toga sto nismo to shvatili do danas, zbog toga i prolazimo ovako...jadno.
  (Pobesneli max, 6. april 2012 12:12)

  # Link komentara

 25. Ja, licno mislim da velike sile ne treba vuci za nos.
  (dekili, 6. april 2012 12:12)

  # Link komentara

 26. Tada su bombardovali Srbiju jer je bila ANTIFASISTICKA, a danas imamo sijaset PRO-FASISTICKI orijentisanih pokreta koji okupljaju omladinu.
  Mislite o tome!!!
  Vecna slava i spokoj dusi mom dedi i svima ostalima pobijenima tog 6. Aprila
   (Deda Pera, 6. april 2012 11:38)

  # Link komentara

 27. ''Potpuno je uništeno zdanje Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu, podignuto 1832. godine. Bila je to jedina nacionalna biblioteka koja je namerno napadnuta i uništena tokom Drugog svetskog rata. U požaru posle bombardovanja nestao je ceo fond sa 350.000 knjiga, uključujući i srednjovekovne spise neprocenjive vrednosti.''
  Pored velikih ljudskih žrtava , koji su najbitniji, ovaj podatak o tome da je naša Narodna biblioteka bila jedina bombardovana tokom rata mi samo gotovori da je Hitler mnogo, ali baš mnoooogo, bio ljut zbog poraza u I svetskom ratu i koliko je Srbija (ne Jugoslavija) njemu bila trn u oku. Malo zbog položaja, malo zbog mentaliteta ljudi (čitaj: inata, ponosa, čovečnosti), malo zbog dugovekovne kulture (nemoguće je da nisu znali šta sve ima u toj biblioteci) itd. Možda zbog svega ovoga treba da smo donekle ponosni na taj rat što smo kao mnogo manja zemlja na neki način se suprostavili Hitleru. S druge strane, Srbi su uvek bili po sebe same najgori i najveći neprijatelji (opet zbog svojih osobina i kratkog pamćenja). ...
  (Beograđanka, 6. april 2012 11:22)

  # Link komentara

 28. Од тада смо нераздвојни пријатељи са Немачком! Само ме једна ствар згрожава, толике жртве је поднео наш народ у борби против нациста у циљу одбране земље, а данас се ми одричемо те исте земље или нам омладина обожава и велича фашизам!??
   (Косовски витез, 6. april 2012 11:11)

  # Link komentara

 29. 500 Godina pod Turcima, golgota preko Albanije u WW1, razaranje Beograda na danasnji dan u WW2, saveznicko bombardovanje na Vaskrs na kraju WW2... To izgleda nisu bile genocidne akcije...? Kuda ide ovaj svet!
  (Rozenkrojcer, 6. april 2012 10:57)

  # Link komentara

 30. Obelezavamo bombardovanje Beograda , Nemacko 41 , saveznicko 45 , NATO 99, nije mi jasno sta to toliko smetamo , pa mala smo mi zemlja . Ili mozda nismo ?
  (Goran, 6. april 2012 10:54)

  # Link komentara

 31. Vječnaja pamjat svim žrtvama nacističkog ludila. Opraštamo, ali pamtimo.
   (Čudoljub, 6. april 2012 10:44)

  # Link komentara

 32. Politicari su krivi za sve ratove. A ovi sadasnji za zataskavanje, da su njihovi prethodnici radili za korist, Francuske, Engleske, Rusije, protiv sopstvenog naroda. Osnovna sema je uvek ista bila. Napraviti rat pa pobeci sa drzavnom kasom.
  (southlander, 6. april 2012 10:43)

  # Link komentara

 33. budale smo bili, budale ostali...
  (historia magistra vitae est, 6. april 2012 10:07)

  # Link komentara

 34. Uvek ću biti ponosan na to što je Srbija rekla "ne" Hitleru.
  (Miloš, 6. april 2012 09:56)

  # Link komentara

 35. Kakav je to užas bio, teško je i zamisliti. Ali da ne zaboravimo i malu hronologiju događaja u tih nesrećnih par nedelja 1941.:
  25. marta - u Berlinu, potpisuje se trojni pakt
  27. marta - u Beogradu, demonstracije protiv bilo kakvog pristupanja tom savezu fašističkih zemalja (komunisti ih u Beogradu definitivno nisu predvodili kao što su iz sve snage hteli kasnije da prikažu)
  28. marta - u Beogradu, vojni puč
  6. april - to užasno bombardovanje Beograda najbezobzirnije u istoriji do tog trenutka i uz neverovatne žrtve civilnog stanovništva i imovine kao i javnih objekata, svih i svega.

  Dalje je opet sve išlo naopako i još gore... 10. aprila formirana NDH sa prilično lošim planovima za Srbe i prilično sprovedenim u delo.

  Ljudi, to su dve nedelje, 15 dana!! A taman smo tada pomislili da smo došli malo k sebi od groznih posledica iz WW1... Vreme je da dođemo nekako k sebi i vidimo realno na čemu smo početkom ovog veka.
  Slava žrtvama.
  Ne ponovilo se.
  (Cera, 6. april 2012 09:45)

  # Link komentara

 36. "Nemački avioni su najpre bombardovali prestonicu Beograd, a potom i Kraljevo, Niš i druge gradove."

  Kako li nisu bombardovali Zagreb, Split, ili Zadar recimo, nego isključivo gradove po Srbiji, iako je to sve bila Kraljevina Jugoslavija tada?

  Eh Srbi kad ćete shvatiti...
  (Retoričko Pitanje, 6. april 2012 09:04)

  # Link komentara

 37. Bilo vise puta ne ponovilo se...
  (sasa simic, 6. april 2012 08:52)

  # Link komentara