Sreda, 28.03.2012.

16:07

Plate profesora ubuduće po učinku?

Zarada univerzitetskih profesora ubuduće bi mogla da bude u direktnoj vezi sa prolaznošću studenata i upotrebljivim znanjem koje je predavač preneo na studenta.

Izvor: Tanjug

Plate profesora ubuduæe po uèinku? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

Bane

pre 12 godina

Kakva crna reforma? Univerzitete u Srbiji pod hitno RASPUSTITI. To su prva javna preduzeća koja poznajemo u današnjem obliku...

Nislija

pre 12 godina

Poslodavac ovde pita ko ti je otac ili neki drugi rodjal ili prijatelj, a ne koliko znas ili koju diplomu imas... Nažalost...

Goran

pre 12 godina

Prvo, u drzavnim institucijama je samo bitna diploma, zato se svi i "grabe" samo za diplome, a ne za znanje. Drugo, fakulteti primaju previse studenata, tako da mnogi od njih nisu spremni da pruze dovoljan napor da bi stekli odredjena znanja (jer im posle osim veze i diplome nista nije vazno, a najmanje znanje), tako da ce se svesti na to da samo se obori kriterijum i poveca prohodnost, sto ce izazvati dodatnu hiperprodukciju nedovoljno obrazovanih visokoskolaca.

zarkov

pre 12 godina

Osoba koja predaje ne bi trebala i da ocenjuje. I to bi trebalo dodati, pa da reforma ima smisla. Predavac daje znanje, a nauceni treba da pokaze i unapredi znanje. Svejedno, veoma duga tema. A korisnik nidza je lepo rekao.

Zoran

pre 12 godina

.....kakava je mjerna jedinica za učinak profesora . Da nije možda prosjek ocjena , prolaznost ili da nije možda znanje , istinsko znanje i vaspitanje učenika . Npr. u Banja Luci reklamiraju privatni univerzitet , cijenu školarine za kompletne studije (, vjerovatno gratis mentorstvo za diplomski rad )u ratama ..... mlada , lijepa i pametna naša omladina , naši pioniri maleni , vojska prava .....

nidža

pre 12 godina

Devedesetih godina pokupovali diplome pravnog i ostalih fakulteta a od tada u tihom ili potpunom štrajku. Škole nam liče na dekor horor filmova, učenici i studenti više ne idu na nastavu nego što joj prisustvuju; ispiti i prijemni se spremaju na privatnim časovoma; intervjui za posao su se sveli na pokazivanje članske karte ("Drug član, eeeej...). To je slika naše prosvete.
A ova ideja mi više liči na onu Tadićevu da Srbiju planira da premreži uzduž i popreko autoputevima, ili onu Dinkićevu o departizaciji (onih dve hiljade članova URS-a je već zaposlio).
Ili što bi narod rekao: Ne lipši magare do zelene trave!

Brana

pre 12 godina

Velika istina sve sto je rekao g,din Zivic .
Samo velika naivost (ili je posredi nesto drugo?!) moze da pomisli da to moze tako lako da se reformise.

Stevan

pre 12 godina

Zeleno svetlo za prodaju ispita i diploma. Zato kragujevacki "profesori", citaj prodavci, napreduju i ne odgovaraju. Totalni raspad sistema. Sutra ce vam biti kriv, krivi djura

Ja

pre 12 godina

Slažem se sa navedenim. Još ako bi neko proveravao kvalitet studenata koji dolaze na univerzitete, gde bi nam bio kraj.. Trenutno je situacija poražavajuća, jer srednje škole isporučuju 80% nekvalitetnog proizvoda, studenata koji na pomen reči "matematika" i "fizika" poblede i pobegnu.

e

pre 12 godina

Da tačno. to je jedan od uzročnika slabe prolaznosti studija. Ispada kao ona "radio,ne radio, svira ti radio". Baš tako! Kako je moguće da ne dolazi na nastavu? Poznato je da na svim fakultetima postoje profesori takozvani "terminatori". Predmeti ovih profesora obično su na prvim semestrima.Pored nastave njihov je zadatak da na ispitima obore što više ispitanika kako bi smanjili broj studenata koji se školuju na trošku države.

NARAVNO ! ! !

pre 12 godina

A kako bi drugačije svaki treći građanin Srbije mogao do 2020. da stigne do fakultetske diplome? Podsećam da danas svaki drugi punoletan građanin ima NAJVIŠE diplomu osnovne škole! Nacija u čijem je sistemu vrednosti znanje i umeće na 73. mestu može samo da štanca bezvredne diplome. Papir sve trpi...

Duka

pre 12 godina

Obezbedite vi prvo plate i uslove za rad kao na univerzitetima u SAD i Evropi, pa posle pricajte o kvalitetu. Do tada, ne lupetajte mnogo.

bezimeni

pre 12 godina

Glupost nad glupostima. Već sada je ceo sistem devalviran upravo zbog lažne prolaznosti. Danas fakultete završavaju likovi koji nisu trebali da završe ni srednju školu. Kada takvi počnu da rade-teško nama. mi smo kao narod osuđeni na propast.

Profesor u UK

pre 12 godina

Ovo je najgluplji predlog koji se pojavio u poslednjih 12 godina koliko se razgovara o reformi univerziteta. Ako se kojim slucajem usvoji, to ce jos vise sniziti ionako nizak nivo znanja nasih diplomaca. Nista lakse nego pustiti sve na ispitu i zaraditi platu. Da to ima nekog smisla, tako bi se placali profesori i u USA i UK. Zasto nikome ne padne na pamet da se malo raspita kako svari funkcionisu na najboljim univerzitetima na svetu?

Bolognese

pre 12 godina

Prvo će Ministarstvo da propiše kvotu od 1000 studenata koje fakultet mora da upiše na budžet u toku godine, kako bi se osigurao socijalni mir. Onda će fakultet morati da napravi fingiran prijemni ispit kako bih upisao toliki broj studenata (za koji naravno, potreba uopšte ne postoji, jer posla nema) – inače nema plate. Zatim će morati da napravi i fingirane ispite kako bi prošlo više od 80% po kvoti – inače nema plate. Na kraju ćemo imati fiktivno 40% visokoškolsko obrazovanih, što je standard EU, a u stvarnosti će fakultetsku diplomu dobiti Kurta i Murta.

Bole

pre 12 godina

Ajde i ovako pravilo da uvedemo. Plata ministra po ucinku za zaposlene koji pripadaju njegovom sektoru. Ovo bi bilo super za nas budzet jer bi nasi ministri morali da placaju drzavi.

Goran

pre 12 godina

Sećam se jednog studentsog biltena u kojem je bilo i šaljivih strana, pa je tako na jednoj ilustraciji prikazan student koji moli profesora da omogući studentima da iskopiraju njegove skripte iz kojih im predaje, jer tog gradiva nema u udžbenicima. A profesor odgovara "Je li, pa da svi naučite?!". Ovo je nažalost realnost kod mnogih profesora-kompleksaša kakvi su postojali 90-ih barem tamo gde sam ja studirao. A upravo su takvi bili mislima mnogo više u svojim privatnim projektima sa raznim firmama nego na nastavi, ako uopšte dođu da ispredaju ono što im je dužnost. Ako ti je već plata 5 maraka a treba da hraniš porodicu, onda bar budi čovek pa olakšaj studentima život, a ne da im dodatno otežavaš. S druge strane, imao sam profesorku kod koje sam na prvom času iz Elektronike naučio više nego za 4 godine srednje škole. Njeno ime je Zlatiborka Nikolić-Mojse.

Jogi Letač

pre 12 godina

Treba i za studente primati samo kvalitetne kandidate, a ne upisuj sve živo samo da ispuniš kvotu prema ministarstvu, kako ovi opet ne bi smanjili finasiranje. E kad takvi kandidati ne uspeju da očiste godinu i sakupe potreban broj bodova, onda štrajkovi da se oni ipak upišu i tako se sve razvlači. I na kraju još središ profesore, da ne daju loše ocene i divno. Možda je najbolje onima koji se upišu na fakultet dati odmah diplome, da se ne muče bezveze deca ...

Stevo

pre 12 godina

Najbolje je da se na kantaru meri tezina knjiga iz kojih se predaje i da to bude osnovica za platu. A zadatke rangirati po duzini resenja, tako da mogu da se izmere metrom. I eto savrsene reforme obrazovanja, sve je merljivo kao na pijaci.

student veciti

pre 12 godina

Svasta se moze cuti od ovih nasih predstavnika studenata. Profesor se definise kao "osoba koja isporucuje znanje". Da covek ne poveruje. Ono sto je kod nas problem je korupcija. Kada profesor ima prolaznost manju od 5% stvar je veoma jasna. Takvi profesori se nece buniti ako im smanje platu zvog male prolaznosti, jer oni od plate i ne zive. Njih treba odstraniti.

Ja bre

pre 12 godina

Na taj nacin student postaje klijent a ne student! To je uvedeno u SAD-u i ne daje rezultate! Nije nauka statistika i ne znaci da ako jedan profa ima prodju 90 posto da je bolji predavac od onoga koji ima 40 posto prodju. Mada s'obzirom koliko su nam profesori kruti mozda ovo i nije toliko losa ideja!

U diplomskim radovima bisu 'bi smo'

pre 12 godina

Mene samo zanima kako ce ovo da se primeni u drustvenim naukama...prvo vi napravite trziste rada, organizujte obrazovanje tako da nam ne dolaze iz gimnazija i srednjih skola nepismena deca, prijemni ispiti treba da budu selektivniji. Kad sve to uradite, onda izvolte sa tim modelima

Rudolf

pre 12 godina

Meni se cini da ce se ovo pretvoriti u "a kolega,dosli ste - to vam je vec za 6",tj. u jos vecu degradaciju studiranja i diplome. Ko ce i kako meriti "kolicinu isporucenog znanja"?

Student

pre 12 godina

Prolaznost malo sutra!
Sta donosi obavezna prolaznost? Da profesori treba da propustaju studente bez znanja, da bi napravili prolaznost i dobili vecu platu? Bez veze.
Trebalo bi da rejting fakulteta (pa i profesora) da zavisi od zaposlivosti studenata koji zavrse taj fakultet. Ali kada kod nas posla nema pa nema, kako uvesti i taj kriterijum?
Nama zapravo trebaju strani kriterijumi, strani nastavni planovi i strani ispitni zadaci - pa izvolite! Ko prodje, taj je prosao i naucio. A profesori onda mogu da imaju kriterijum prolaznosti na TAKVIM ispitima.

ruza

pre 12 godina

koje gluposti! pa onda ce svima profesori davati prolazne ocene. nece biti nikakve sekekcije. a vajno po uzoru na zapad! nigde nisam cula da , barem u zapadnoj evropi, tako nesto postoji.

karamela

pre 12 godina

Mnogo bolje bi bilo da se uvede i kriterijum koliko naucnih radova profesori MORAJU da urade za jednu skolsku godinu, posto znamo da svi nasi profesori, od momenta kad dobiju taj stasus ne urade ni jedan jedini rad, sto je po meni apsurdno!

vip007

pre 12 godina

"Od toga zavisi plata, odnosno dok profesor ne obezbedi prihvatljivu prolaznost i ne isporuči toliko potrebnog znanja, novac neće dobiti" - kakva glupost! Ne znam gde su to pronasli. Meni, a ni mojim kolegama, plata u poslednjih deset godina nikad nije zavisila od prolaznosti studenata ili "prenetog znanja". Pitam se kako ce to da samo mere. Naravno, svi se trude da prenesu znanje, mozda u Srbiji to nije tako. Ali cinjenica je da na najboljim univerzitetima u SAD predavacki rad daleko manje utice na platu nego istrazivacki rad.

Mozda je namera dobra, ali se plasim da ce sve ovo da lici na cirkus.

nenad

pre 12 godina

Ovo je nazalost istina. Prete sa uvodjenjem platnih razreda i slicnih obracunskih metoda. Izmedju ostalog na meti je i cuveni ETF.

Sa druge strane, najvece plate imaju profesori na privatnim Univerzitetima tipa Megatrenda, a zasto zakljucite sami.

Tu se ne moze mnogo uciniti, politicari odlucuju. Ono sto se moze uciniti je da roditelji svoju decu ipak usmeravaju tamo gde se sigurno stice znanje, a ne "perspetkiva".

Milan Nis

pre 12 godina

Kontrola stecenog znanja se moze vrsiti samo kroz testove na kraju semestra uz obavezno instaliranje OMETACA MOBILNIH TELEFONA I "BUBICA",tako da nece biti prolaznosti zbog kvote koju profesor mora da ispuni,vec zbog znanja stecenog radom,a ne mitom i korupcijom!

IgaBiwa

pre 12 godina

Kakve nove veštine i kompetencije, preduzetnički duh i slicne kvalitete mozes da ocekujes na Filoloskom fakultetu?! Objasni mi, molim te, kada vec takve genijalne ideje saopstavas javnosti. Mozda neki biznis kurs jezika, ali preduzetnicki duh??? Kompetencije???
Ma profani ce sakom i kapom da dele prelazne ocene, cak i desetke, nece poloziti samo onaj ko nije izasao na ispit. Kakav je to kriterijum?
Znanje je individualno. Ja mogu da znam vise od tebe, a da ocenom to ne moze adekvatno da se iskaze. Kako ces onda da procenis koji profesor je 'isporucio potrebno znanje'? Mozda on i jeste isporucio, ali ja nisam ucio. I sta onda? Koji ces arsin onda da upotrebis?
Mozda tebi diploma nije cilj sam po sebi, ali meni jeste. Ja znanje sticem zbog sebe, a ne zbog poslodavaca. A za posao mi je diploma itekako potrebna...

Ja bre

pre 12 godina

Na taj nacin student postaje klijent a ne student! To je uvedeno u SAD-u i ne daje rezultate! Nije nauka statistika i ne znaci da ako jedan profa ima prodju 90 posto da je bolji predavac od onoga koji ima 40 posto prodju. Mada s'obzirom koliko su nam profesori kruti mozda ovo i nije toliko losa ideja!

ruza

pre 12 godina

koje gluposti! pa onda ce svima profesori davati prolazne ocene. nece biti nikakve sekekcije. a vajno po uzoru na zapad! nigde nisam cula da , barem u zapadnoj evropi, tako nesto postoji.

Rudolf

pre 12 godina

Meni se cini da ce se ovo pretvoriti u "a kolega,dosli ste - to vam je vec za 6",tj. u jos vecu degradaciju studiranja i diplome. Ko ce i kako meriti "kolicinu isporucenog znanja"?

Bole

pre 12 godina

Ajde i ovako pravilo da uvedemo. Plata ministra po ucinku za zaposlene koji pripadaju njegovom sektoru. Ovo bi bilo super za nas budzet jer bi nasi ministri morali da placaju drzavi.

Profesor u UK

pre 12 godina

Ovo je najgluplji predlog koji se pojavio u poslednjih 12 godina koliko se razgovara o reformi univerziteta. Ako se kojim slucajem usvoji, to ce jos vise sniziti ionako nizak nivo znanja nasih diplomaca. Nista lakse nego pustiti sve na ispitu i zaraditi platu. Da to ima nekog smisla, tako bi se placali profesori i u USA i UK. Zasto nikome ne padne na pamet da se malo raspita kako svari funkcionisu na najboljim univerzitetima na svetu?

Jogi Letač

pre 12 godina

Treba i za studente primati samo kvalitetne kandidate, a ne upisuj sve živo samo da ispuniš kvotu prema ministarstvu, kako ovi opet ne bi smanjili finasiranje. E kad takvi kandidati ne uspeju da očiste godinu i sakupe potreban broj bodova, onda štrajkovi da se oni ipak upišu i tako se sve razvlači. I na kraju još središ profesore, da ne daju loše ocene i divno. Možda je najbolje onima koji se upišu na fakultet dati odmah diplome, da se ne muče bezveze deca ...

vip007

pre 12 godina

"Od toga zavisi plata, odnosno dok profesor ne obezbedi prihvatljivu prolaznost i ne isporuči toliko potrebnog znanja, novac neće dobiti" - kakva glupost! Ne znam gde su to pronasli. Meni, a ni mojim kolegama, plata u poslednjih deset godina nikad nije zavisila od prolaznosti studenata ili "prenetog znanja". Pitam se kako ce to da samo mere. Naravno, svi se trude da prenesu znanje, mozda u Srbiji to nije tako. Ali cinjenica je da na najboljim univerzitetima u SAD predavacki rad daleko manje utice na platu nego istrazivacki rad.

Mozda je namera dobra, ali se plasim da ce sve ovo da lici na cirkus.

Bolognese

pre 12 godina

Prvo će Ministarstvo da propiše kvotu od 1000 studenata koje fakultet mora da upiše na budžet u toku godine, kako bi se osigurao socijalni mir. Onda će fakultet morati da napravi fingiran prijemni ispit kako bih upisao toliki broj studenata (za koji naravno, potreba uopšte ne postoji, jer posla nema) – inače nema plate. Zatim će morati da napravi i fingirane ispite kako bi prošlo više od 80% po kvoti – inače nema plate. Na kraju ćemo imati fiktivno 40% visokoškolsko obrazovanih, što je standard EU, a u stvarnosti će fakultetsku diplomu dobiti Kurta i Murta.

bezimeni

pre 12 godina

Glupost nad glupostima. Već sada je ceo sistem devalviran upravo zbog lažne prolaznosti. Danas fakultete završavaju likovi koji nisu trebali da završe ni srednju školu. Kada takvi počnu da rade-teško nama. mi smo kao narod osuđeni na propast.

IgaBiwa

pre 12 godina

Kakve nove veštine i kompetencije, preduzetnički duh i slicne kvalitete mozes da ocekujes na Filoloskom fakultetu?! Objasni mi, molim te, kada vec takve genijalne ideje saopstavas javnosti. Mozda neki biznis kurs jezika, ali preduzetnicki duh??? Kompetencije???
Ma profani ce sakom i kapom da dele prelazne ocene, cak i desetke, nece poloziti samo onaj ko nije izasao na ispit. Kakav je to kriterijum?
Znanje je individualno. Ja mogu da znam vise od tebe, a da ocenom to ne moze adekvatno da se iskaze. Kako ces onda da procenis koji profesor je 'isporucio potrebno znanje'? Mozda on i jeste isporucio, ali ja nisam ucio. I sta onda? Koji ces arsin onda da upotrebis?
Mozda tebi diploma nije cilj sam po sebi, ali meni jeste. Ja znanje sticem zbog sebe, a ne zbog poslodavaca. A za posao mi je diploma itekako potrebna...

student veciti

pre 12 godina

Svasta se moze cuti od ovih nasih predstavnika studenata. Profesor se definise kao "osoba koja isporucuje znanje". Da covek ne poveruje. Ono sto je kod nas problem je korupcija. Kada profesor ima prolaznost manju od 5% stvar je veoma jasna. Takvi profesori se nece buniti ako im smanje platu zvog male prolaznosti, jer oni od plate i ne zive. Njih treba odstraniti.

U diplomskim radovima bisu 'bi smo'

pre 12 godina

Mene samo zanima kako ce ovo da se primeni u drustvenim naukama...prvo vi napravite trziste rada, organizujte obrazovanje tako da nam ne dolaze iz gimnazija i srednjih skola nepismena deca, prijemni ispiti treba da budu selektivniji. Kad sve to uradite, onda izvolte sa tim modelima

Stevo

pre 12 godina

Najbolje je da se na kantaru meri tezina knjiga iz kojih se predaje i da to bude osnovica za platu. A zadatke rangirati po duzini resenja, tako da mogu da se izmere metrom. I eto savrsene reforme obrazovanja, sve je merljivo kao na pijaci.

Goran

pre 12 godina

Sećam se jednog studentsog biltena u kojem je bilo i šaljivih strana, pa je tako na jednoj ilustraciji prikazan student koji moli profesora da omogući studentima da iskopiraju njegove skripte iz kojih im predaje, jer tog gradiva nema u udžbenicima. A profesor odgovara "Je li, pa da svi naučite?!". Ovo je nažalost realnost kod mnogih profesora-kompleksaša kakvi su postojali 90-ih barem tamo gde sam ja studirao. A upravo su takvi bili mislima mnogo više u svojim privatnim projektima sa raznim firmama nego na nastavi, ako uopšte dođu da ispredaju ono što im je dužnost. Ako ti je već plata 5 maraka a treba da hraniš porodicu, onda bar budi čovek pa olakšaj studentima život, a ne da im dodatno otežavaš. S druge strane, imao sam profesorku kod koje sam na prvom času iz Elektronike naučio više nego za 4 godine srednje škole. Njeno ime je Zlatiborka Nikolić-Mojse.

nenad

pre 12 godina

Ovo je nazalost istina. Prete sa uvodjenjem platnih razreda i slicnih obracunskih metoda. Izmedju ostalog na meti je i cuveni ETF.

Sa druge strane, najvece plate imaju profesori na privatnim Univerzitetima tipa Megatrenda, a zasto zakljucite sami.

Tu se ne moze mnogo uciniti, politicari odlucuju. Ono sto se moze uciniti je da roditelji svoju decu ipak usmeravaju tamo gde se sigurno stice znanje, a ne "perspetkiva".

Duka

pre 12 godina

Obezbedite vi prvo plate i uslove za rad kao na univerzitetima u SAD i Evropi, pa posle pricajte o kvalitetu. Do tada, ne lupetajte mnogo.

Milan Nis

pre 12 godina

Kontrola stecenog znanja se moze vrsiti samo kroz testove na kraju semestra uz obavezno instaliranje OMETACA MOBILNIH TELEFONA I "BUBICA",tako da nece biti prolaznosti zbog kvote koju profesor mora da ispuni,vec zbog znanja stecenog radom,a ne mitom i korupcijom!

Student

pre 12 godina

Prolaznost malo sutra!
Sta donosi obavezna prolaznost? Da profesori treba da propustaju studente bez znanja, da bi napravili prolaznost i dobili vecu platu? Bez veze.
Trebalo bi da rejting fakulteta (pa i profesora) da zavisi od zaposlivosti studenata koji zavrse taj fakultet. Ali kada kod nas posla nema pa nema, kako uvesti i taj kriterijum?
Nama zapravo trebaju strani kriterijumi, strani nastavni planovi i strani ispitni zadaci - pa izvolite! Ko prodje, taj je prosao i naucio. A profesori onda mogu da imaju kriterijum prolaznosti na TAKVIM ispitima.

NARAVNO ! ! !

pre 12 godina

A kako bi drugačije svaki treći građanin Srbije mogao do 2020. da stigne do fakultetske diplome? Podsećam da danas svaki drugi punoletan građanin ima NAJVIŠE diplomu osnovne škole! Nacija u čijem je sistemu vrednosti znanje i umeće na 73. mestu može samo da štanca bezvredne diplome. Papir sve trpi...

karamela

pre 12 godina

Mnogo bolje bi bilo da se uvede i kriterijum koliko naucnih radova profesori MORAJU da urade za jednu skolsku godinu, posto znamo da svi nasi profesori, od momenta kad dobiju taj stasus ne urade ni jedan jedini rad, sto je po meni apsurdno!

Ja

pre 12 godina

Slažem se sa navedenim. Još ako bi neko proveravao kvalitet studenata koji dolaze na univerzitete, gde bi nam bio kraj.. Trenutno je situacija poražavajuća, jer srednje škole isporučuju 80% nekvalitetnog proizvoda, studenata koji na pomen reči "matematika" i "fizika" poblede i pobegnu.

Stevan

pre 12 godina

Zeleno svetlo za prodaju ispita i diploma. Zato kragujevacki "profesori", citaj prodavci, napreduju i ne odgovaraju. Totalni raspad sistema. Sutra ce vam biti kriv, krivi djura

nidža

pre 12 godina

Devedesetih godina pokupovali diplome pravnog i ostalih fakulteta a od tada u tihom ili potpunom štrajku. Škole nam liče na dekor horor filmova, učenici i studenti više ne idu na nastavu nego što joj prisustvuju; ispiti i prijemni se spremaju na privatnim časovoma; intervjui za posao su se sveli na pokazivanje članske karte ("Drug član, eeeej...). To je slika naše prosvete.
A ova ideja mi više liči na onu Tadićevu da Srbiju planira da premreži uzduž i popreko autoputevima, ili onu Dinkićevu o departizaciji (onih dve hiljade članova URS-a je već zaposlio).
Ili što bi narod rekao: Ne lipši magare do zelene trave!

e

pre 12 godina

Da tačno. to je jedan od uzročnika slabe prolaznosti studija. Ispada kao ona "radio,ne radio, svira ti radio". Baš tako! Kako je moguće da ne dolazi na nastavu? Poznato je da na svim fakultetima postoje profesori takozvani "terminatori". Predmeti ovih profesora obično su na prvim semestrima.Pored nastave njihov je zadatak da na ispitima obore što više ispitanika kako bi smanjili broj studenata koji se školuju na trošku države.

Brana

pre 12 godina

Velika istina sve sto je rekao g,din Zivic .
Samo velika naivost (ili je posredi nesto drugo?!) moze da pomisli da to moze tako lako da se reformise.

Goran

pre 12 godina

Prvo, u drzavnim institucijama je samo bitna diploma, zato se svi i "grabe" samo za diplome, a ne za znanje. Drugo, fakulteti primaju previse studenata, tako da mnogi od njih nisu spremni da pruze dovoljan napor da bi stekli odredjena znanja (jer im posle osim veze i diplome nista nije vazno, a najmanje znanje), tako da ce se svesti na to da samo se obori kriterijum i poveca prohodnost, sto ce izazvati dodatnu hiperprodukciju nedovoljno obrazovanih visokoskolaca.

Zoran

pre 12 godina

.....kakava je mjerna jedinica za učinak profesora . Da nije možda prosjek ocjena , prolaznost ili da nije možda znanje , istinsko znanje i vaspitanje učenika . Npr. u Banja Luci reklamiraju privatni univerzitet , cijenu školarine za kompletne studije (, vjerovatno gratis mentorstvo za diplomski rad )u ratama ..... mlada , lijepa i pametna naša omladina , naši pioniri maleni , vojska prava .....

zarkov

pre 12 godina

Osoba koja predaje ne bi trebala i da ocenjuje. I to bi trebalo dodati, pa da reforma ima smisla. Predavac daje znanje, a nauceni treba da pokaze i unapredi znanje. Svejedno, veoma duga tema. A korisnik nidza je lepo rekao.

Bane

pre 12 godina

Kakva crna reforma? Univerzitete u Srbiji pod hitno RASPUSTITI. To su prva javna preduzeća koja poznajemo u današnjem obliku...

Nislija

pre 12 godina

Poslodavac ovde pita ko ti je otac ili neki drugi rodjal ili prijatelj, a ne koliko znas ili koju diplomu imas... Nažalost...

karamela

pre 12 godina

Mnogo bolje bi bilo da se uvede i kriterijum koliko naucnih radova profesori MORAJU da urade za jednu skolsku godinu, posto znamo da svi nasi profesori, od momenta kad dobiju taj stasus ne urade ni jedan jedini rad, sto je po meni apsurdno!

Duka

pre 12 godina

Obezbedite vi prvo plate i uslove za rad kao na univerzitetima u SAD i Evropi, pa posle pricajte o kvalitetu. Do tada, ne lupetajte mnogo.

Goran

pre 12 godina

Sećam se jednog studentsog biltena u kojem je bilo i šaljivih strana, pa je tako na jednoj ilustraciji prikazan student koji moli profesora da omogući studentima da iskopiraju njegove skripte iz kojih im predaje, jer tog gradiva nema u udžbenicima. A profesor odgovara "Je li, pa da svi naučite?!". Ovo je nažalost realnost kod mnogih profesora-kompleksaša kakvi su postojali 90-ih barem tamo gde sam ja studirao. A upravo su takvi bili mislima mnogo više u svojim privatnim projektima sa raznim firmama nego na nastavi, ako uopšte dođu da ispredaju ono što im je dužnost. Ako ti je već plata 5 maraka a treba da hraniš porodicu, onda bar budi čovek pa olakšaj studentima život, a ne da im dodatno otežavaš. S druge strane, imao sam profesorku kod koje sam na prvom času iz Elektronike naučio više nego za 4 godine srednje škole. Njeno ime je Zlatiborka Nikolić-Mojse.

Ja bre

pre 12 godina

Na taj nacin student postaje klijent a ne student! To je uvedeno u SAD-u i ne daje rezultate! Nije nauka statistika i ne znaci da ako jedan profa ima prodju 90 posto da je bolji predavac od onoga koji ima 40 posto prodju. Mada s'obzirom koliko su nam profesori kruti mozda ovo i nije toliko losa ideja!

ruza

pre 12 godina

koje gluposti! pa onda ce svima profesori davati prolazne ocene. nece biti nikakve sekekcije. a vajno po uzoru na zapad! nigde nisam cula da , barem u zapadnoj evropi, tako nesto postoji.

Profesor u UK

pre 12 godina

Ovo je najgluplji predlog koji se pojavio u poslednjih 12 godina koliko se razgovara o reformi univerziteta. Ako se kojim slucajem usvoji, to ce jos vise sniziti ionako nizak nivo znanja nasih diplomaca. Nista lakse nego pustiti sve na ispitu i zaraditi platu. Da to ima nekog smisla, tako bi se placali profesori i u USA i UK. Zasto nikome ne padne na pamet da se malo raspita kako svari funkcionisu na najboljim univerzitetima na svetu?

Bolognese

pre 12 godina

Prvo će Ministarstvo da propiše kvotu od 1000 studenata koje fakultet mora da upiše na budžet u toku godine, kako bi se osigurao socijalni mir. Onda će fakultet morati da napravi fingiran prijemni ispit kako bih upisao toliki broj studenata (za koji naravno, potreba uopšte ne postoji, jer posla nema) – inače nema plate. Zatim će morati da napravi i fingirane ispite kako bi prošlo više od 80% po kvoti – inače nema plate. Na kraju ćemo imati fiktivno 40% visokoškolsko obrazovanih, što je standard EU, a u stvarnosti će fakultetsku diplomu dobiti Kurta i Murta.

e

pre 12 godina

Da tačno. to je jedan od uzročnika slabe prolaznosti studija. Ispada kao ona "radio,ne radio, svira ti radio". Baš tako! Kako je moguće da ne dolazi na nastavu? Poznato je da na svim fakultetima postoje profesori takozvani "terminatori". Predmeti ovih profesora obično su na prvim semestrima.Pored nastave njihov je zadatak da na ispitima obore što više ispitanika kako bi smanjili broj studenata koji se školuju na trošku države.

Rudolf

pre 12 godina

Meni se cini da ce se ovo pretvoriti u "a kolega,dosli ste - to vam je vec za 6",tj. u jos vecu degradaciju studiranja i diplome. Ko ce i kako meriti "kolicinu isporucenog znanja"?

Student

pre 12 godina

Prolaznost malo sutra!
Sta donosi obavezna prolaznost? Da profesori treba da propustaju studente bez znanja, da bi napravili prolaznost i dobili vecu platu? Bez veze.
Trebalo bi da rejting fakulteta (pa i profesora) da zavisi od zaposlivosti studenata koji zavrse taj fakultet. Ali kada kod nas posla nema pa nema, kako uvesti i taj kriterijum?
Nama zapravo trebaju strani kriterijumi, strani nastavni planovi i strani ispitni zadaci - pa izvolite! Ko prodje, taj je prosao i naucio. A profesori onda mogu da imaju kriterijum prolaznosti na TAKVIM ispitima.

nenad

pre 12 godina

Ovo je nazalost istina. Prete sa uvodjenjem platnih razreda i slicnih obracunskih metoda. Izmedju ostalog na meti je i cuveni ETF.

Sa druge strane, najvece plate imaju profesori na privatnim Univerzitetima tipa Megatrenda, a zasto zakljucite sami.

Tu se ne moze mnogo uciniti, politicari odlucuju. Ono sto se moze uciniti je da roditelji svoju decu ipak usmeravaju tamo gde se sigurno stice znanje, a ne "perspetkiva".

IgaBiwa

pre 12 godina

Kakve nove veštine i kompetencije, preduzetnički duh i slicne kvalitete mozes da ocekujes na Filoloskom fakultetu?! Objasni mi, molim te, kada vec takve genijalne ideje saopstavas javnosti. Mozda neki biznis kurs jezika, ali preduzetnicki duh??? Kompetencije???
Ma profani ce sakom i kapom da dele prelazne ocene, cak i desetke, nece poloziti samo onaj ko nije izasao na ispit. Kakav je to kriterijum?
Znanje je individualno. Ja mogu da znam vise od tebe, a da ocenom to ne moze adekvatno da se iskaze. Kako ces onda da procenis koji profesor je 'isporucio potrebno znanje'? Mozda on i jeste isporucio, ali ja nisam ucio. I sta onda? Koji ces arsin onda da upotrebis?
Mozda tebi diploma nije cilj sam po sebi, ali meni jeste. Ja znanje sticem zbog sebe, a ne zbog poslodavaca. A za posao mi je diploma itekako potrebna...

Stevo

pre 12 godina

Najbolje je da se na kantaru meri tezina knjiga iz kojih se predaje i da to bude osnovica za platu. A zadatke rangirati po duzini resenja, tako da mogu da se izmere metrom. I eto savrsene reforme obrazovanja, sve je merljivo kao na pijaci.

student veciti

pre 12 godina

Svasta se moze cuti od ovih nasih predstavnika studenata. Profesor se definise kao "osoba koja isporucuje znanje". Da covek ne poveruje. Ono sto je kod nas problem je korupcija. Kada profesor ima prolaznost manju od 5% stvar je veoma jasna. Takvi profesori se nece buniti ako im smanje platu zvog male prolaznosti, jer oni od plate i ne zive. Njih treba odstraniti.

bezimeni

pre 12 godina

Glupost nad glupostima. Već sada je ceo sistem devalviran upravo zbog lažne prolaznosti. Danas fakultete završavaju likovi koji nisu trebali da završe ni srednju školu. Kada takvi počnu da rade-teško nama. mi smo kao narod osuđeni na propast.

Bane

pre 12 godina

Kakva crna reforma? Univerzitete u Srbiji pod hitno RASPUSTITI. To su prva javna preduzeća koja poznajemo u današnjem obliku...

vip007

pre 12 godina

"Od toga zavisi plata, odnosno dok profesor ne obezbedi prihvatljivu prolaznost i ne isporuči toliko potrebnog znanja, novac neće dobiti" - kakva glupost! Ne znam gde su to pronasli. Meni, a ni mojim kolegama, plata u poslednjih deset godina nikad nije zavisila od prolaznosti studenata ili "prenetog znanja". Pitam se kako ce to da samo mere. Naravno, svi se trude da prenesu znanje, mozda u Srbiji to nije tako. Ali cinjenica je da na najboljim univerzitetima u SAD predavacki rad daleko manje utice na platu nego istrazivacki rad.

Mozda je namera dobra, ali se plasim da ce sve ovo da lici na cirkus.

U diplomskim radovima bisu 'bi smo'

pre 12 godina

Mene samo zanima kako ce ovo da se primeni u drustvenim naukama...prvo vi napravite trziste rada, organizujte obrazovanje tako da nam ne dolaze iz gimnazija i srednjih skola nepismena deca, prijemni ispiti treba da budu selektivniji. Kad sve to uradite, onda izvolte sa tim modelima

Jogi Letač

pre 12 godina

Treba i za studente primati samo kvalitetne kandidate, a ne upisuj sve živo samo da ispuniš kvotu prema ministarstvu, kako ovi opet ne bi smanjili finasiranje. E kad takvi kandidati ne uspeju da očiste godinu i sakupe potreban broj bodova, onda štrajkovi da se oni ipak upišu i tako se sve razvlači. I na kraju još središ profesore, da ne daju loše ocene i divno. Možda je najbolje onima koji se upišu na fakultet dati odmah diplome, da se ne muče bezveze deca ...

Bole

pre 12 godina

Ajde i ovako pravilo da uvedemo. Plata ministra po ucinku za zaposlene koji pripadaju njegovom sektoru. Ovo bi bilo super za nas budzet jer bi nasi ministri morali da placaju drzavi.

nidža

pre 12 godina

Devedesetih godina pokupovali diplome pravnog i ostalih fakulteta a od tada u tihom ili potpunom štrajku. Škole nam liče na dekor horor filmova, učenici i studenti više ne idu na nastavu nego što joj prisustvuju; ispiti i prijemni se spremaju na privatnim časovoma; intervjui za posao su se sveli na pokazivanje članske karte ("Drug član, eeeej...). To je slika naše prosvete.
A ova ideja mi više liči na onu Tadićevu da Srbiju planira da premreži uzduž i popreko autoputevima, ili onu Dinkićevu o departizaciji (onih dve hiljade članova URS-a je već zaposlio).
Ili što bi narod rekao: Ne lipši magare do zelene trave!

Zoran

pre 12 godina

.....kakava je mjerna jedinica za učinak profesora . Da nije možda prosjek ocjena , prolaznost ili da nije možda znanje , istinsko znanje i vaspitanje učenika . Npr. u Banja Luci reklamiraju privatni univerzitet , cijenu školarine za kompletne studije (, vjerovatno gratis mentorstvo za diplomski rad )u ratama ..... mlada , lijepa i pametna naša omladina , naši pioniri maleni , vojska prava .....

Nislija

pre 12 godina

Poslodavac ovde pita ko ti je otac ili neki drugi rodjal ili prijatelj, a ne koliko znas ili koju diplomu imas... Nažalost...

Milan Nis

pre 12 godina

Kontrola stecenog znanja se moze vrsiti samo kroz testove na kraju semestra uz obavezno instaliranje OMETACA MOBILNIH TELEFONA I "BUBICA",tako da nece biti prolaznosti zbog kvote koju profesor mora da ispuni,vec zbog znanja stecenog radom,a ne mitom i korupcijom!

NARAVNO ! ! !

pre 12 godina

A kako bi drugačije svaki treći građanin Srbije mogao do 2020. da stigne do fakultetske diplome? Podsećam da danas svaki drugi punoletan građanin ima NAJVIŠE diplomu osnovne škole! Nacija u čijem je sistemu vrednosti znanje i umeće na 73. mestu može samo da štanca bezvredne diplome. Papir sve trpi...

Ja

pre 12 godina

Slažem se sa navedenim. Još ako bi neko proveravao kvalitet studenata koji dolaze na univerzitete, gde bi nam bio kraj.. Trenutno je situacija poražavajuća, jer srednje škole isporučuju 80% nekvalitetnog proizvoda, studenata koji na pomen reči "matematika" i "fizika" poblede i pobegnu.

Stevan

pre 12 godina

Zeleno svetlo za prodaju ispita i diploma. Zato kragujevacki "profesori", citaj prodavci, napreduju i ne odgovaraju. Totalni raspad sistema. Sutra ce vam biti kriv, krivi djura

Brana

pre 12 godina

Velika istina sve sto je rekao g,din Zivic .
Samo velika naivost (ili je posredi nesto drugo?!) moze da pomisli da to moze tako lako da se reformise.

zarkov

pre 12 godina

Osoba koja predaje ne bi trebala i da ocenjuje. I to bi trebalo dodati, pa da reforma ima smisla. Predavac daje znanje, a nauceni treba da pokaze i unapredi znanje. Svejedno, veoma duga tema. A korisnik nidza je lepo rekao.

Goran

pre 12 godina

Prvo, u drzavnim institucijama je samo bitna diploma, zato se svi i "grabe" samo za diplome, a ne za znanje. Drugo, fakulteti primaju previse studenata, tako da mnogi od njih nisu spremni da pruze dovoljan napor da bi stekli odredjena znanja (jer im posle osim veze i diplome nista nije vazno, a najmanje znanje), tako da ce se svesti na to da samo se obori kriterijum i poveca prohodnost, sto ce izazvati dodatnu hiperprodukciju nedovoljno obrazovanih visokoskolaca.