Sreda, 29.02.2012.

22:31

"Rumunija krši prava Vlaha"

Objedinjavanje rumunske i vlaške manjine nema podršku ni jednih ni drugih i protiv zakona je. Ustav garantuje građanima da mogu da se izjasne po svom izboru.

Izvor: Veèernje novosti

"Rumunija krši prava Vlaha" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

22 Komentari

Sortiraj po:

Тодор

pre 12 godina

То питање није од јуче.
Ко се разуме у историју односа Србије и Румуније,знаће да је то питање још из доба краљевине Србије.

Dejan V.

pre 12 godina

Molim,sve aktivne ucesnike,ovoga kforuma,i koji tvrde da vlah i rumun nije isto,da kada i ako budu otisli u Kladovo i prosetaju na setalistu,do same obale medunarodne reke Dunava,i neka bace pogleda na samu obalu rumunske strane,i neka procne koliko je daleka rumunija.ja mogu da je preplivam od jedne do druge obale za najvise 30 minuta.Sa tim u vezi neka mi neko objasni,dali je moguce da su tamo rumuni,a sa ove strane vlasi i ni jedan rumun.A gle cuda na samoj granici vojvodine Srbije i rumunije postoje ipak rumuni.Takode da mi neko objasni,kako je moguce da se dva brata,od istog oca i majke,obojca su sada nazalost pokojni,jedan se uspokoio u 22 godini 1940 godine i prezivao se Muncan,a njegov brat a moj pradeda gotovo 60 godina kasnije prezivao se Muncanović kada se i on uspokio.Ovo prezime izguglajte,i saznace odakle potice.Posebno objasnjenje zahtevam od gospodina Dragojevica.Ali ga verovatno necu dobiti od navedenog gospodina,zato se i ne nadam odgovoru.Braćo i sestre,vlasi ili rumuni,kako god...Postojali su neoborivi dokazi da je vlah=rumun.Samo oni su unisteni ili dobro uklonjeni.Jer ocigledno da narocito zadnjih 60 godina se uspesno unistavlo mnogo dokaza,malo necega je ipak sacuvano,jer nekome u zemlji Srbiji nije to odgovaralo,da i mi sacuvamo svoj indntitet.Zasto je tako bilo?!Valjda oni koji su to unistavali znaju zasto.Ja sam gradanin Srbije kao i sav ostali narod,i volim svoju zemlju,jer bolju nemam,i zivim u okolini Bora u Istocna Srbiji.Ja pisem kao covek rumunske nacionalne manjine,mi ne trazimo nista a ni manje,od samo onoga sto nam zakonom pripada,a to su najmanje skole i crkvu na nasem maternjem jeziku.

Dule

pre 12 godina

Ma neradi se tu o narodu,vec o jeziku i ja stvarno cenim i postujem,a i podrzavam Rumuniju.
Rumunija stiti svoj jezik i nedozvoljava da se od Rumunskog stvara Vlaski jezik.Jer taj jezik (takozvani Vlaski) je Rumunski sa dijalektom.
Ovo sto Rumunija radi je za svaku pohvalu za razliku od nas koji smo dozvolili da se uvede tamo neki "Bosanski-Bosnjacki jezik",sutra mozda Vojvodjanski it.Jezik se treba stititi kao i sve ostalo.

armagedon

pre 12 godina

Rumunija ce mozda i popustiti u vezi ovog pitanja pod pritiskom zapadnih sila ali zato ce vec sledece nedelje priznati kosovo. Ne moze i jare i pare!!!

Mirko

pre 12 godina

Vlasi su podneli VELIKU zrtvu kroz istoriju za stvaranje i opstanak Srbije! Sta god da traze, treba im dati pa cak i drzavu!!! Ako oni to zele, u sto sumnjam. Ovde se ipak radi o jeftinoj politickoj manipulaciji rumunskih nacionalista i nista vise. Nema Vlaa coveka a da ne voli Srbina i Srbiju (cak i mnogo vise od jednog ogromnog broja Srba).
Ja na primer bi uvek radje imao za komsiju, prijatelja, tasta, kuma,...itd. Vlaha nego recimo danasnje vlastodrsce tipa Tadica, Draskovica, Canka, Jovanovica,...itd :)

Vlaska braco, vo vek vekova zajedno!

sevarlica

pre 12 godina

Ljudi kompletna ova vest je farsa. Eto mi o tme čitamo od ponedeljka. Dok se o tome piše po 2-3 teksta dnevno, gorivo je protivzakonski poskupelo dva puta u poslednjih 15 dana, evro je otišao na 115, usvajaju se neki sumnjivi zakoni, itd.

Jedno shvatite, Rumunija je uz Slovačku jedina zemlja koja je po pitanju Kosova uz nas do kraja. Rumunija nam nikada nije naškodila u našoj zajedničkoj istoriji i prijateljstvo ne samo dve države već dva naroda očigledno treba staviti na test.
P.S. Kako to da nas u istom danu Nemačka podržava za ulazak u EU, a odjedanput Rumunija spotiče???

Kristian

pre 12 godina

@Rumun iz Uljme

I ja sam iz Banata, i imao sam prvi pun priliku pre nekoliko godina da sretnem nekog "vlaha". Bio sam prosto iznenadjen koliko dobro govore rumunski, (koriste vise srpskih reci nego mi u Banautu, jer oni ne uce rumunski u skolama. Istina je da imaju i druge obicaje, ali ti obicaji pojavjuju se i u nekim delovima Rumununje) ali u sustini to je isti jezik. Oni su mi pricali kako njih u skoli su naucili da treba da se stide svog jezika i da su ih ismejavali. I zato i ne cude me nimalo da dosta njih se izjasnavaju kao srbi.
Treba da naucimo da budemo tolerantni prema drugim narodima (kako cemo inace u Evropu), da trazimo nasa prava ali i da znamo da postujemo tudja prava.
Pustimo njih da kazu sta im treba bez pritiska s jedne ili druge strane.

SveCki mega car

pre 12 godina

Ne! Nedaj! Nastavimo i dalje sa inaćenjem! Nemoj da rumuni nama govore šta njima treba. Valjda mi to bolje znamo. Znamo šta je bolje za crnogorce, albance, slovence, hrvate, bošnjake, vojvodjane, nemce, grke... Pa kako za ove da ne znamo? Lideri po poznavanju svega. Od svetske politike, preko velikog kolajdera pa do fudbala. Još kad nam to državotvorne "Večernje novosti sumraka" serviraju...

Vlah zajecar

pre 12 godina

citam ovde pise neko iz banata ima razlike izmedju nas Rumuna i vlaha ima oni su ucili skolu i poznaju moderan jezik rumuna, ali pricaju isto ko i mi pola srpski, kod nas je ostao onaj stari narodni jezik rumuneste sto ce odgovoriti svaki stariji covek ako se pita na maternjem jeziku, postavite mu pitanje na maternjem jeziku kako govori bez navodjenja na odgovor i doboicete odgovor ,sta su vlasi ,pa zato gospodin Dragojevic neka govori u svoje ime i ime onih clanova iz saveta koi neznaju ni rec vlaskog ,mozese i to proveriti ko je u savetu ima Srba Crnogoracai td zar je to Vlaski n savet ,vlasi traze azbuku smesno je da ginekolozi,nastavnici iz specijalne slole, i vlasnik tv Firulovic koi nezna pola svog maternjeg jezika prave azbuku , a to podrzava drzava svaka cas ovoi vlasti zna se dokle cemo stici .

Rumun iz Uljme

pre 12 godina

@(Kristian, 29. februar 2012 23:49)

Ja ne znam odakle si ti, ali ja sam Rumun iz Vrsca. Na primer, moje mesto, Uljma, je vecinski rumunsko mesto i svi se izjasnjavamo kao Rumuni, imamo i svoje crkve, kao i ogroman broj Rumuna koji zivi u okolini Vrsca i svi, apsolutno svi, postujemo i volimo drzavu Srbiju u kojoj zivimo, a naravno, volimo i Rumuniju. U Uljmi zive i dve (koliko ja znam) vlaske porodice i oni zaista nemaju nista zajednicko sa nama, nit jezik, nit kulturu, nit obicaje. Razlika izmedju nas je kao izmedju Srba i Slovenaca - jednostavno, dva razlicita naroda.

Pozdrav iz Vrsca svim normalnim ljudima

serbianpolismen

pre 12 godina

Niko neće da kaže pravu istinu i političari i ko zna ko još samo hoće da ostvare svoje prljave interese na ovako ozbiljnom pitanju kao što je nacionalna pripadnost i OSEĆANJE nacionalne pripadnosti. Vlasi su autohton narod koji vuče korene od drevnih Tračana koji su živeli na ovim prostorima, a kad su došli Rimljani - delom su romanizovani, a kasnije su primili Pravoslavlje i mešali se sa Srbima. Vlasi, pored Srba, jedini slave slave i nose pravoslavne nastavke prezmena "-vić", dok sa Rumunima to nije slučaj. Nakon turskog pogroma u Vlahiji u 16. i 17. veku - na prostor istočne Srbije dolaze 3 rumunska plemena i mešaju se sa starosedeocima - Vlasima, a to su plemena Ungurjani, Barbulani i ... ne mogu sad da se setim trećeg... Tako su Vlasi danas, ako nacionalnost sagledavamo kao krvno poreklo - specifična mešavina osnovne plemenske pripadnosti - Tračana, delom Srba i delom Rumuna. Iz toga se zaključuje da sagledavanje nacionalne pripadnosti po krvnoj liniji - predstavlja glupost jer - ničemu ne vodi, ne radi se o jednom plemenu, kao što su Mađari ili Finci, Japanci i sl. narodi na primer pa je nacija i narod - isto... Kad bi amerikanci tako gledali - ne bi bili najveća sila na svetu - već bi se raspali preko noći... Drugi, takođe zakonski ugao gledanja, jeste sagledavanje nacije kao PRAVO koje je osnov Ustavnog poretka jedne zemlje - a to je da osećanje pripadosti podleže zakonskom pravu o pripadnosti jednoj naciji... Kao što reče Constantin: Svi moji pretci ratovali su za Srbiju: znam za čukun-dedu, pra-dedu, dedu, oca i mene... 500 godina već moja porodica živi na ovim prostorima, i sad neko da kaže da ne volim Srbiju? To je STAV - lojalni smo državi za koju smo krv prolevali, bez obzira što nam je malo šta dala za uzvrat i što smo kao region od Tita na ovamo totalno zapušteni....

bokser016

pre 12 godina

Ma Vlasi su deo Srbije i to ni 54 Rumunije ne mogu da promene. Mene više brine to forsiranje "problema" manjina. Treba staviti da dodatna prava (npr. škola na maternjem jeziku) mogu imati manjine koje čine minimum 2% ukupnog stanovništva. Znači da ukoliko vas nema 150.000 na teritoriji Srbije nema ni škole na maternjem. ...

hm

pre 12 godina

Samo vi govorite to...
Nisu ovo vise 90te, pa da ide Jovo nanovo. I onda su drugi krsili neka prava, samo mi eto nicija. Bar po RTS-u.
U EU se Rumunija pita, a ne Srbija.
Posto smo divljali i zakasnili da udjemo, sada lepo, ako zelis tamo ima da cutis, pa taman bio u pravu. Pa se kasnije buni, kada udjes.

Divide et impera?

pre 12 godina

A možda nekom smeta bratstvo i jedinstvo Srba i Vlaha u istočnoj Srbiji, od Sokobanje do Požarevca, od Morave do Dunava?

Don Hihot

pre 12 godina

Zasto bi neko pomislio da meni Srbinu moze da smeta da Vlasi imaju i uce svoj jezik i da imaju svoje skole i crkve!
Verovatno i ako ima problema, oni su ekonomske prirode.

vmc

pre 12 godina

Kakvo je ovo glupiranje Rumunije sa vlasima?! Siguran sam da ima vise od 40 000 npr makedonaca, pa ne traze svoje skole , iako imaju pismo! Bas me zanima kakva je i kolika skola za manjinu koja ukupno ima 40 000 ,nema pismo i nije sigurna oko porekla? Pa u Srbiji su srpske skole prazne a kamoli vlaske, jos ako uzmemo u obzir da se broj vlaha od popisa do popisa drasticno smanjuje, onda cela budalastina gubi smisao! Vlasi su sasvim korektan narod ,a ova akcija rumuskih placenih studenata i nekih stranaka u rumuniji ne treba shvatati ozbiljno. Vlasi su lojalan narod u Srbiji i prosli su sve nevolje zajedno sa srbima, zato ova glupost nikako ne sme da se odrazi na odnose dva naroda!

Nenad

pre 12 godina

Ista situacija i u Vojvodini sa Bunjevcima. Jedna strana tvrdi da su u pitanju Hrvati, druga da su pokatoličeni Srbi, a niko ne shvata da su samo i jednostavno - Bunjevci. Pustite Vlahe da nađu svoj identitet i da očuvaju svoju kulturu, a ne da ih vučete za rukav na ovako provokativan i primitivan način.

Kristian

pre 12 godina

Da li se neko pita, kako to na o onoj drugoj strani Dunava ima srba, srpskih sela sa skolama na srpskom, i crkvama, a na ovoj strani Dunava ima samo Vlaha a ne rumuna, zasto oni nema skolu, njihovu crkvu.
Kako da imaju skolu i crkvu kada ne postoji vlaski jezik, niti vlaska Crvka. A sta bi se desilo kada bi se oni izjasnili kao rumuni? Mozda zato neki bi voleli da oni ostanu vlasi ?!

vla, a ne rumun!

pre 12 godina

kao i uvek u pitanju su samo pare, sujeta, zavist bezobraznih ljudi! ja i moji preci smo bili i ostali vlasi, govorio se i govori vlaski jezik! mi rumunski ne govorimo, cak i ne razumemo! na proslim izborima jedna od aktivistkinja je po selima ubedjivala ljude da su rumuni,vrlo brzo je promenjena! u principu pravi se problem tamo gde ga nema, i nije ga bilo!

vla, a ne rumun!

pre 12 godina

kao i uvek u pitanju su samo pare, sujeta, zavist bezobraznih ljudi! ja i moji preci smo bili i ostali vlasi, govorio se i govori vlaski jezik! mi rumunski ne govorimo, cak i ne razumemo! na proslim izborima jedna od aktivistkinja je po selima ubedjivala ljude da su rumuni,vrlo brzo je promenjena! u principu pravi se problem tamo gde ga nema, i nije ga bilo!

Rumun iz Uljme

pre 12 godina

@(Kristian, 29. februar 2012 23:49)

Ja ne znam odakle si ti, ali ja sam Rumun iz Vrsca. Na primer, moje mesto, Uljma, je vecinski rumunsko mesto i svi se izjasnjavamo kao Rumuni, imamo i svoje crkve, kao i ogroman broj Rumuna koji zivi u okolini Vrsca i svi, apsolutno svi, postujemo i volimo drzavu Srbiju u kojoj zivimo, a naravno, volimo i Rumuniju. U Uljmi zive i dve (koliko ja znam) vlaske porodice i oni zaista nemaju nista zajednicko sa nama, nit jezik, nit kulturu, nit obicaje. Razlika izmedju nas je kao izmedju Srba i Slovenaca - jednostavno, dva razlicita naroda.

Pozdrav iz Vrsca svim normalnim ljudima

serbianpolismen

pre 12 godina

Niko neće da kaže pravu istinu i političari i ko zna ko još samo hoće da ostvare svoje prljave interese na ovako ozbiljnom pitanju kao što je nacionalna pripadnost i OSEĆANJE nacionalne pripadnosti. Vlasi su autohton narod koji vuče korene od drevnih Tračana koji su živeli na ovim prostorima, a kad su došli Rimljani - delom su romanizovani, a kasnije su primili Pravoslavlje i mešali se sa Srbima. Vlasi, pored Srba, jedini slave slave i nose pravoslavne nastavke prezmena "-vić", dok sa Rumunima to nije slučaj. Nakon turskog pogroma u Vlahiji u 16. i 17. veku - na prostor istočne Srbije dolaze 3 rumunska plemena i mešaju se sa starosedeocima - Vlasima, a to su plemena Ungurjani, Barbulani i ... ne mogu sad da se setim trećeg... Tako su Vlasi danas, ako nacionalnost sagledavamo kao krvno poreklo - specifična mešavina osnovne plemenske pripadnosti - Tračana, delom Srba i delom Rumuna. Iz toga se zaključuje da sagledavanje nacionalne pripadnosti po krvnoj liniji - predstavlja glupost jer - ničemu ne vodi, ne radi se o jednom plemenu, kao što su Mađari ili Finci, Japanci i sl. narodi na primer pa je nacija i narod - isto... Kad bi amerikanci tako gledali - ne bi bili najveća sila na svetu - već bi se raspali preko noći... Drugi, takođe zakonski ugao gledanja, jeste sagledavanje nacije kao PRAVO koje je osnov Ustavnog poretka jedne zemlje - a to je da osećanje pripadosti podleže zakonskom pravu o pripadnosti jednoj naciji... Kao što reče Constantin: Svi moji pretci ratovali su za Srbiju: znam za čukun-dedu, pra-dedu, dedu, oca i mene... 500 godina već moja porodica živi na ovim prostorima, i sad neko da kaže da ne volim Srbiju? To je STAV - lojalni smo državi za koju smo krv prolevali, bez obzira što nam je malo šta dala za uzvrat i što smo kao region od Tita na ovamo totalno zapušteni....

Divide et impera?

pre 12 godina

A možda nekom smeta bratstvo i jedinstvo Srba i Vlaha u istočnoj Srbiji, od Sokobanje do Požarevca, od Morave do Dunava?

Nenad

pre 12 godina

Ista situacija i u Vojvodini sa Bunjevcima. Jedna strana tvrdi da su u pitanju Hrvati, druga da su pokatoličeni Srbi, a niko ne shvata da su samo i jednostavno - Bunjevci. Pustite Vlahe da nađu svoj identitet i da očuvaju svoju kulturu, a ne da ih vučete za rukav na ovako provokativan i primitivan način.

Don Hihot

pre 12 godina

Zasto bi neko pomislio da meni Srbinu moze da smeta da Vlasi imaju i uce svoj jezik i da imaju svoje skole i crkve!
Verovatno i ako ima problema, oni su ekonomske prirode.

Kristian

pre 12 godina

Da li se neko pita, kako to na o onoj drugoj strani Dunava ima srba, srpskih sela sa skolama na srpskom, i crkvama, a na ovoj strani Dunava ima samo Vlaha a ne rumuna, zasto oni nema skolu, njihovu crkvu.
Kako da imaju skolu i crkvu kada ne postoji vlaski jezik, niti vlaska Crvka. A sta bi se desilo kada bi se oni izjasnili kao rumuni? Mozda zato neki bi voleli da oni ostanu vlasi ?!

vmc

pre 12 godina

Kakvo je ovo glupiranje Rumunije sa vlasima?! Siguran sam da ima vise od 40 000 npr makedonaca, pa ne traze svoje skole , iako imaju pismo! Bas me zanima kakva je i kolika skola za manjinu koja ukupno ima 40 000 ,nema pismo i nije sigurna oko porekla? Pa u Srbiji su srpske skole prazne a kamoli vlaske, jos ako uzmemo u obzir da se broj vlaha od popisa do popisa drasticno smanjuje, onda cela budalastina gubi smisao! Vlasi su sasvim korektan narod ,a ova akcija rumuskih placenih studenata i nekih stranaka u rumuniji ne treba shvatati ozbiljno. Vlasi su lojalan narod u Srbiji i prosli su sve nevolje zajedno sa srbima, zato ova glupost nikako ne sme da se odrazi na odnose dva naroda!

Kristian

pre 12 godina

@Rumun iz Uljme

I ja sam iz Banata, i imao sam prvi pun priliku pre nekoliko godina da sretnem nekog "vlaha". Bio sam prosto iznenadjen koliko dobro govore rumunski, (koriste vise srpskih reci nego mi u Banautu, jer oni ne uce rumunski u skolama. Istina je da imaju i druge obicaje, ali ti obicaji pojavjuju se i u nekim delovima Rumununje) ali u sustini to je isti jezik. Oni su mi pricali kako njih u skoli su naucili da treba da se stide svog jezika i da su ih ismejavali. I zato i ne cude me nimalo da dosta njih se izjasnavaju kao srbi.
Treba da naucimo da budemo tolerantni prema drugim narodima (kako cemo inace u Evropu), da trazimo nasa prava ali i da znamo da postujemo tudja prava.
Pustimo njih da kazu sta im treba bez pritiska s jedne ili druge strane.

Vlah zajecar

pre 12 godina

citam ovde pise neko iz banata ima razlike izmedju nas Rumuna i vlaha ima oni su ucili skolu i poznaju moderan jezik rumuna, ali pricaju isto ko i mi pola srpski, kod nas je ostao onaj stari narodni jezik rumuneste sto ce odgovoriti svaki stariji covek ako se pita na maternjem jeziku, postavite mu pitanje na maternjem jeziku kako govori bez navodjenja na odgovor i doboicete odgovor ,sta su vlasi ,pa zato gospodin Dragojevic neka govori u svoje ime i ime onih clanova iz saveta koi neznaju ni rec vlaskog ,mozese i to proveriti ko je u savetu ima Srba Crnogoracai td zar je to Vlaski n savet ,vlasi traze azbuku smesno je da ginekolozi,nastavnici iz specijalne slole, i vlasnik tv Firulovic koi nezna pola svog maternjeg jezika prave azbuku , a to podrzava drzava svaka cas ovoi vlasti zna se dokle cemo stici .

bokser016

pre 12 godina

Ma Vlasi su deo Srbije i to ni 54 Rumunije ne mogu da promene. Mene više brine to forsiranje "problema" manjina. Treba staviti da dodatna prava (npr. škola na maternjem jeziku) mogu imati manjine koje čine minimum 2% ukupnog stanovništva. Znači da ukoliko vas nema 150.000 na teritoriji Srbije nema ni škole na maternjem. ...

SveCki mega car

pre 12 godina

Ne! Nedaj! Nastavimo i dalje sa inaćenjem! Nemoj da rumuni nama govore šta njima treba. Valjda mi to bolje znamo. Znamo šta je bolje za crnogorce, albance, slovence, hrvate, bošnjake, vojvodjane, nemce, grke... Pa kako za ove da ne znamo? Lideri po poznavanju svega. Od svetske politike, preko velikog kolajdera pa do fudbala. Još kad nam to državotvorne "Večernje novosti sumraka" serviraju...

hm

pre 12 godina

Samo vi govorite to...
Nisu ovo vise 90te, pa da ide Jovo nanovo. I onda su drugi krsili neka prava, samo mi eto nicija. Bar po RTS-u.
U EU se Rumunija pita, a ne Srbija.
Posto smo divljali i zakasnili da udjemo, sada lepo, ako zelis tamo ima da cutis, pa taman bio u pravu. Pa se kasnije buni, kada udjes.

Mirko

pre 12 godina

Vlasi su podneli VELIKU zrtvu kroz istoriju za stvaranje i opstanak Srbije! Sta god da traze, treba im dati pa cak i drzavu!!! Ako oni to zele, u sto sumnjam. Ovde se ipak radi o jeftinoj politickoj manipulaciji rumunskih nacionalista i nista vise. Nema Vlaa coveka a da ne voli Srbina i Srbiju (cak i mnogo vise od jednog ogromnog broja Srba).
Ja na primer bi uvek radje imao za komsiju, prijatelja, tasta, kuma,...itd. Vlaha nego recimo danasnje vlastodrsce tipa Tadica, Draskovica, Canka, Jovanovica,...itd :)

Vlaska braco, vo vek vekova zajedno!

Dejan V.

pre 12 godina

Molim,sve aktivne ucesnike,ovoga kforuma,i koji tvrde da vlah i rumun nije isto,da kada i ako budu otisli u Kladovo i prosetaju na setalistu,do same obale medunarodne reke Dunava,i neka bace pogleda na samu obalu rumunske strane,i neka procne koliko je daleka rumunija.ja mogu da je preplivam od jedne do druge obale za najvise 30 minuta.Sa tim u vezi neka mi neko objasni,dali je moguce da su tamo rumuni,a sa ove strane vlasi i ni jedan rumun.A gle cuda na samoj granici vojvodine Srbije i rumunije postoje ipak rumuni.Takode da mi neko objasni,kako je moguce da se dva brata,od istog oca i majke,obojca su sada nazalost pokojni,jedan se uspokoio u 22 godini 1940 godine i prezivao se Muncan,a njegov brat a moj pradeda gotovo 60 godina kasnije prezivao se Muncanović kada se i on uspokio.Ovo prezime izguglajte,i saznace odakle potice.Posebno objasnjenje zahtevam od gospodina Dragojevica.Ali ga verovatno necu dobiti od navedenog gospodina,zato se i ne nadam odgovoru.Braćo i sestre,vlasi ili rumuni,kako god...Postojali su neoborivi dokazi da je vlah=rumun.Samo oni su unisteni ili dobro uklonjeni.Jer ocigledno da narocito zadnjih 60 godina se uspesno unistavlo mnogo dokaza,malo necega je ipak sacuvano,jer nekome u zemlji Srbiji nije to odgovaralo,da i mi sacuvamo svoj indntitet.Zasto je tako bilo?!Valjda oni koji su to unistavali znaju zasto.Ja sam gradanin Srbije kao i sav ostali narod,i volim svoju zemlju,jer bolju nemam,i zivim u okolini Bora u Istocna Srbiji.Ja pisem kao covek rumunske nacionalne manjine,mi ne trazimo nista a ni manje,od samo onoga sto nam zakonom pripada,a to su najmanje skole i crkvu na nasem maternjem jeziku.

sevarlica

pre 12 godina

Ljudi kompletna ova vest je farsa. Eto mi o tme čitamo od ponedeljka. Dok se o tome piše po 2-3 teksta dnevno, gorivo je protivzakonski poskupelo dva puta u poslednjih 15 dana, evro je otišao na 115, usvajaju se neki sumnjivi zakoni, itd.

Jedno shvatite, Rumunija je uz Slovačku jedina zemlja koja je po pitanju Kosova uz nas do kraja. Rumunija nam nikada nije naškodila u našoj zajedničkoj istoriji i prijateljstvo ne samo dve države već dva naroda očigledno treba staviti na test.
P.S. Kako to da nas u istom danu Nemačka podržava za ulazak u EU, a odjedanput Rumunija spotiče???

armagedon

pre 12 godina

Rumunija ce mozda i popustiti u vezi ovog pitanja pod pritiskom zapadnih sila ali zato ce vec sledece nedelje priznati kosovo. Ne moze i jare i pare!!!

Dule

pre 12 godina

Ma neradi se tu o narodu,vec o jeziku i ja stvarno cenim i postujem,a i podrzavam Rumuniju.
Rumunija stiti svoj jezik i nedozvoljava da se od Rumunskog stvara Vlaski jezik.Jer taj jezik (takozvani Vlaski) je Rumunski sa dijalektom.
Ovo sto Rumunija radi je za svaku pohvalu za razliku od nas koji smo dozvolili da se uvede tamo neki "Bosanski-Bosnjacki jezik",sutra mozda Vojvodjanski it.Jezik se treba stititi kao i sve ostalo.

Тодор

pre 12 godina

То питање није од јуче.
Ко се разуме у историју односа Србије и Румуније,знаће да је то питање још из доба краљевине Србије.

Kristian

pre 12 godina

Da li se neko pita, kako to na o onoj drugoj strani Dunava ima srba, srpskih sela sa skolama na srpskom, i crkvama, a na ovoj strani Dunava ima samo Vlaha a ne rumuna, zasto oni nema skolu, njihovu crkvu.
Kako da imaju skolu i crkvu kada ne postoji vlaski jezik, niti vlaska Crvka. A sta bi se desilo kada bi se oni izjasnili kao rumuni? Mozda zato neki bi voleli da oni ostanu vlasi ?!

hm

pre 12 godina

Samo vi govorite to...
Nisu ovo vise 90te, pa da ide Jovo nanovo. I onda su drugi krsili neka prava, samo mi eto nicija. Bar po RTS-u.
U EU se Rumunija pita, a ne Srbija.
Posto smo divljali i zakasnili da udjemo, sada lepo, ako zelis tamo ima da cutis, pa taman bio u pravu. Pa se kasnije buni, kada udjes.

bokser016

pre 12 godina

Ma Vlasi su deo Srbije i to ni 54 Rumunije ne mogu da promene. Mene više brine to forsiranje "problema" manjina. Treba staviti da dodatna prava (npr. škola na maternjem jeziku) mogu imati manjine koje čine minimum 2% ukupnog stanovništva. Znači da ukoliko vas nema 150.000 na teritoriji Srbije nema ni škole na maternjem. ...

SveCki mega car

pre 12 godina

Ne! Nedaj! Nastavimo i dalje sa inaćenjem! Nemoj da rumuni nama govore šta njima treba. Valjda mi to bolje znamo. Znamo šta je bolje za crnogorce, albance, slovence, hrvate, bošnjake, vojvodjane, nemce, grke... Pa kako za ove da ne znamo? Lideri po poznavanju svega. Od svetske politike, preko velikog kolajdera pa do fudbala. Još kad nam to državotvorne "Večernje novosti sumraka" serviraju...

vla, a ne rumun!

pre 12 godina

kao i uvek u pitanju su samo pare, sujeta, zavist bezobraznih ljudi! ja i moji preci smo bili i ostali vlasi, govorio se i govori vlaski jezik! mi rumunski ne govorimo, cak i ne razumemo! na proslim izborima jedna od aktivistkinja je po selima ubedjivala ljude da su rumuni,vrlo brzo je promenjena! u principu pravi se problem tamo gde ga nema, i nije ga bilo!

Vlah zajecar

pre 12 godina

citam ovde pise neko iz banata ima razlike izmedju nas Rumuna i vlaha ima oni su ucili skolu i poznaju moderan jezik rumuna, ali pricaju isto ko i mi pola srpski, kod nas je ostao onaj stari narodni jezik rumuneste sto ce odgovoriti svaki stariji covek ako se pita na maternjem jeziku, postavite mu pitanje na maternjem jeziku kako govori bez navodjenja na odgovor i doboicete odgovor ,sta su vlasi ,pa zato gospodin Dragojevic neka govori u svoje ime i ime onih clanova iz saveta koi neznaju ni rec vlaskog ,mozese i to proveriti ko je u savetu ima Srba Crnogoracai td zar je to Vlaski n savet ,vlasi traze azbuku smesno je da ginekolozi,nastavnici iz specijalne slole, i vlasnik tv Firulovic koi nezna pola svog maternjeg jezika prave azbuku , a to podrzava drzava svaka cas ovoi vlasti zna se dokle cemo stici .

vmc

pre 12 godina

Kakvo je ovo glupiranje Rumunije sa vlasima?! Siguran sam da ima vise od 40 000 npr makedonaca, pa ne traze svoje skole , iako imaju pismo! Bas me zanima kakva je i kolika skola za manjinu koja ukupno ima 40 000 ,nema pismo i nije sigurna oko porekla? Pa u Srbiji su srpske skole prazne a kamoli vlaske, jos ako uzmemo u obzir da se broj vlaha od popisa do popisa drasticno smanjuje, onda cela budalastina gubi smisao! Vlasi su sasvim korektan narod ,a ova akcija rumuskih placenih studenata i nekih stranaka u rumuniji ne treba shvatati ozbiljno. Vlasi su lojalan narod u Srbiji i prosli su sve nevolje zajedno sa srbima, zato ova glupost nikako ne sme da se odrazi na odnose dva naroda!

Dule

pre 12 godina

Ma neradi se tu o narodu,vec o jeziku i ja stvarno cenim i postujem,a i podrzavam Rumuniju.
Rumunija stiti svoj jezik i nedozvoljava da se od Rumunskog stvara Vlaski jezik.Jer taj jezik (takozvani Vlaski) je Rumunski sa dijalektom.
Ovo sto Rumunija radi je za svaku pohvalu za razliku od nas koji smo dozvolili da se uvede tamo neki "Bosanski-Bosnjacki jezik",sutra mozda Vojvodjanski it.Jezik se treba stititi kao i sve ostalo.

Dejan V.

pre 12 godina

Molim,sve aktivne ucesnike,ovoga kforuma,i koji tvrde da vlah i rumun nije isto,da kada i ako budu otisli u Kladovo i prosetaju na setalistu,do same obale medunarodne reke Dunava,i neka bace pogleda na samu obalu rumunske strane,i neka procne koliko je daleka rumunija.ja mogu da je preplivam od jedne do druge obale za najvise 30 minuta.Sa tim u vezi neka mi neko objasni,dali je moguce da su tamo rumuni,a sa ove strane vlasi i ni jedan rumun.A gle cuda na samoj granici vojvodine Srbije i rumunije postoje ipak rumuni.Takode da mi neko objasni,kako je moguce da se dva brata,od istog oca i majke,obojca su sada nazalost pokojni,jedan se uspokoio u 22 godini 1940 godine i prezivao se Muncan,a njegov brat a moj pradeda gotovo 60 godina kasnije prezivao se Muncanović kada se i on uspokio.Ovo prezime izguglajte,i saznace odakle potice.Posebno objasnjenje zahtevam od gospodina Dragojevica.Ali ga verovatno necu dobiti od navedenog gospodina,zato se i ne nadam odgovoru.Braćo i sestre,vlasi ili rumuni,kako god...Postojali su neoborivi dokazi da je vlah=rumun.Samo oni su unisteni ili dobro uklonjeni.Jer ocigledno da narocito zadnjih 60 godina se uspesno unistavlo mnogo dokaza,malo necega je ipak sacuvano,jer nekome u zemlji Srbiji nije to odgovaralo,da i mi sacuvamo svoj indntitet.Zasto je tako bilo?!Valjda oni koji su to unistavali znaju zasto.Ja sam gradanin Srbije kao i sav ostali narod,i volim svoju zemlju,jer bolju nemam,i zivim u okolini Bora u Istocna Srbiji.Ja pisem kao covek rumunske nacionalne manjine,mi ne trazimo nista a ni manje,od samo onoga sto nam zakonom pripada,a to su najmanje skole i crkvu na nasem maternjem jeziku.

Rumun iz Uljme

pre 12 godina

@(Kristian, 29. februar 2012 23:49)

Ja ne znam odakle si ti, ali ja sam Rumun iz Vrsca. Na primer, moje mesto, Uljma, je vecinski rumunsko mesto i svi se izjasnjavamo kao Rumuni, imamo i svoje crkve, kao i ogroman broj Rumuna koji zivi u okolini Vrsca i svi, apsolutno svi, postujemo i volimo drzavu Srbiju u kojoj zivimo, a naravno, volimo i Rumuniju. U Uljmi zive i dve (koliko ja znam) vlaske porodice i oni zaista nemaju nista zajednicko sa nama, nit jezik, nit kulturu, nit obicaje. Razlika izmedju nas je kao izmedju Srba i Slovenaca - jednostavno, dva razlicita naroda.

Pozdrav iz Vrsca svim normalnim ljudima

serbianpolismen

pre 12 godina

Niko neće da kaže pravu istinu i političari i ko zna ko još samo hoće da ostvare svoje prljave interese na ovako ozbiljnom pitanju kao što je nacionalna pripadnost i OSEĆANJE nacionalne pripadnosti. Vlasi su autohton narod koji vuče korene od drevnih Tračana koji su živeli na ovim prostorima, a kad su došli Rimljani - delom su romanizovani, a kasnije su primili Pravoslavlje i mešali se sa Srbima. Vlasi, pored Srba, jedini slave slave i nose pravoslavne nastavke prezmena "-vić", dok sa Rumunima to nije slučaj. Nakon turskog pogroma u Vlahiji u 16. i 17. veku - na prostor istočne Srbije dolaze 3 rumunska plemena i mešaju se sa starosedeocima - Vlasima, a to su plemena Ungurjani, Barbulani i ... ne mogu sad da se setim trećeg... Tako su Vlasi danas, ako nacionalnost sagledavamo kao krvno poreklo - specifična mešavina osnovne plemenske pripadnosti - Tračana, delom Srba i delom Rumuna. Iz toga se zaključuje da sagledavanje nacionalne pripadnosti po krvnoj liniji - predstavlja glupost jer - ničemu ne vodi, ne radi se o jednom plemenu, kao što su Mađari ili Finci, Japanci i sl. narodi na primer pa je nacija i narod - isto... Kad bi amerikanci tako gledali - ne bi bili najveća sila na svetu - već bi se raspali preko noći... Drugi, takođe zakonski ugao gledanja, jeste sagledavanje nacije kao PRAVO koje je osnov Ustavnog poretka jedne zemlje - a to je da osećanje pripadosti podleže zakonskom pravu o pripadnosti jednoj naciji... Kao što reče Constantin: Svi moji pretci ratovali su za Srbiju: znam za čukun-dedu, pra-dedu, dedu, oca i mene... 500 godina već moja porodica živi na ovim prostorima, i sad neko da kaže da ne volim Srbiju? To je STAV - lojalni smo državi za koju smo krv prolevali, bez obzira što nam je malo šta dala za uzvrat i što smo kao region od Tita na ovamo totalno zapušteni....

Nenad

pre 12 godina

Ista situacija i u Vojvodini sa Bunjevcima. Jedna strana tvrdi da su u pitanju Hrvati, druga da su pokatoličeni Srbi, a niko ne shvata da su samo i jednostavno - Bunjevci. Pustite Vlahe da nađu svoj identitet i da očuvaju svoju kulturu, a ne da ih vučete za rukav na ovako provokativan i primitivan način.

Divide et impera?

pre 12 godina

A možda nekom smeta bratstvo i jedinstvo Srba i Vlaha u istočnoj Srbiji, od Sokobanje do Požarevca, od Morave do Dunava?

Kristian

pre 12 godina

@Rumun iz Uljme

I ja sam iz Banata, i imao sam prvi pun priliku pre nekoliko godina da sretnem nekog "vlaha". Bio sam prosto iznenadjen koliko dobro govore rumunski, (koriste vise srpskih reci nego mi u Banautu, jer oni ne uce rumunski u skolama. Istina je da imaju i druge obicaje, ali ti obicaji pojavjuju se i u nekim delovima Rumununje) ali u sustini to je isti jezik. Oni su mi pricali kako njih u skoli su naucili da treba da se stide svog jezika i da su ih ismejavali. I zato i ne cude me nimalo da dosta njih se izjasnavaju kao srbi.
Treba da naucimo da budemo tolerantni prema drugim narodima (kako cemo inace u Evropu), da trazimo nasa prava ali i da znamo da postujemo tudja prava.
Pustimo njih da kazu sta im treba bez pritiska s jedne ili druge strane.

armagedon

pre 12 godina

Rumunija ce mozda i popustiti u vezi ovog pitanja pod pritiskom zapadnih sila ali zato ce vec sledece nedelje priznati kosovo. Ne moze i jare i pare!!!

Mirko

pre 12 godina

Vlasi su podneli VELIKU zrtvu kroz istoriju za stvaranje i opstanak Srbije! Sta god da traze, treba im dati pa cak i drzavu!!! Ako oni to zele, u sto sumnjam. Ovde se ipak radi o jeftinoj politickoj manipulaciji rumunskih nacionalista i nista vise. Nema Vlaa coveka a da ne voli Srbina i Srbiju (cak i mnogo vise od jednog ogromnog broja Srba).
Ja na primer bi uvek radje imao za komsiju, prijatelja, tasta, kuma,...itd. Vlaha nego recimo danasnje vlastodrsce tipa Tadica, Draskovica, Canka, Jovanovica,...itd :)

Vlaska braco, vo vek vekova zajedno!

sevarlica

pre 12 godina

Ljudi kompletna ova vest je farsa. Eto mi o tme čitamo od ponedeljka. Dok se o tome piše po 2-3 teksta dnevno, gorivo je protivzakonski poskupelo dva puta u poslednjih 15 dana, evro je otišao na 115, usvajaju se neki sumnjivi zakoni, itd.

Jedno shvatite, Rumunija je uz Slovačku jedina zemlja koja je po pitanju Kosova uz nas do kraja. Rumunija nam nikada nije naškodila u našoj zajedničkoj istoriji i prijateljstvo ne samo dve države već dva naroda očigledno treba staviti na test.
P.S. Kako to da nas u istom danu Nemačka podržava za ulazak u EU, a odjedanput Rumunija spotiče???

Don Hihot

pre 12 godina

Zasto bi neko pomislio da meni Srbinu moze da smeta da Vlasi imaju i uce svoj jezik i da imaju svoje skole i crkve!
Verovatno i ako ima problema, oni su ekonomske prirode.

Тодор

pre 12 godina

То питање није од јуче.
Ко се разуме у историју односа Србије и Румуније,знаће да је то питање још из доба краљевине Србије.