HR za fleksibilno rešenje granica

Zagreb -- Hrvatski lider Ivo Josipović založio se za fleksibilno rešenje pitanja granice između Hrvatske i Srbije, tj. za kombinaciju rešenja koju predlažu dve zemlje.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Pa kako to da katastar ne vrijedi za srbe u Novom Gradu koji preko Une imaju min 20 000 kvadratnih metara ili kod Jasenovca, Stare Gradiške i slično? Šta, zar tu avnoj ima primat nad katastrom? Gadovi pavelićevski!
  (Saša, 27. oktobar 2013 22:32)

  # Link komentara

 2. izgradite nasipe da vas srpski Dunav ne pojede:) Tada nacinalne komplekse necete morati da lecite na ovaj nacin.
  (cvex, 19. avgust 2012 12:51)

  # Link komentara

 3. Da hrvatska ima tolko granicnih sporova sa susjedima iz bivse sfrj ali na neku foru samo hrvatska to zeli rijesavat pred medjunarodnim institucijama po medjunarodnom pravu dok bi se svi nesto dogovarali i pregovarali i odugovlacili do sudnjeg dana.
  Zasto?
  (tito, 2. mart 2012 15:25)

  # Link komentara

 4. @(mikica, 1. mart 2012 11:06)
  Hrvatska je od svih bivših republika a sadašnjih država graničila s najviše republika (sa svima osim Makedonije) pa otuda toliko sporova.
  1. Ovo prvo je laž. Sve općine s naše strane Savidrijske vale su bile u katastru općine Umag, a čak su i četiri sela u Sloveniji bila u istom katastru. Tu je došlo do spora zbog toga što su Slovenci mijenjali korito rijeke Mirne i sad bi na štetu Hrvatske da novo korito bude granica jer je granica uvijek išla sredinom rijeke. Jedino u čemu Slovenci imaju pravo je to da je u vrijeme SFRJ nadzor Savidrijske vale provodila slovenska milicija. Zato su Slovenci godinama izbjegavali međunarodnu arbitražu.
  2. More u Neumu pripada BiH i to točno onoliko koliko to nalaže međunarodno pravo o granicama na moru (zaljev i dio mora uz obalu poluotoka Klek prateći kopnenu granicu. Sporna su dva školja čiji su vlasnici Hrvati i koji su se oduvijek vodili u katastru općine Ston (nekad Dubrovačke Republike u čijem su bili vlasništvu).
  3. Linija na moru se proteže, gledajući cijelu širinu ulaza u zaljev, na 1/6 širine zaljeva na hrvatskoj strani i 5/6 širine na crnogorskoj strani, dakle debelo na štetu Hrvatske au korist Crne Gore. To je privremeni režim koji će se mijenjati u korist Hrvatske pa će se granica na ulazu u zaljev povlačiti sredinom između dvije najisturenije kopnene točke, baš onako kako međunarodno pravo nalaže (ili kako se naše dvije zemlje dogovore, a s Crnom Gorom imamo odlične odnose pa im možda malo i popustimo).
  4. Sve će se te gluposti rješavat međunarodnom arbitražom tako da nema potrebe da se ti zamaraš time.
  (Hrvat, 1. mart 2012 13:16)

  # Link komentara

 5. Hrvatskoj je važno da je granica ima uporište na kopnu a ne na sredini rijeke. Kako je netko dole već napisao, zbog okretanja zemlje oko svoje osi Dunav dere hrvatsku stranu obale ba bi teoretski za par stotina godina danasnja "sredina" mogla biti par kilometara na istoku. I stoga je sasvim normalno i razumljivo što traži Hrvatska jer vjerujem, da je obrnuto, Srbija bi to isto tražila. Austrougarske zemljišne tj. katastarske knjige su važne jer potvrđuju gore navedene hrvatske tvrdnje i nikako nisu za odbacivanje kako neki misle. Hrvatska, napominjem ne želi niti jedan kilometar srpskog teritorija u Vojvodini kao ni što se ne želi odreći vlastitoga, mislim da je to korektno i razumljivo i da je opće prihvaćen princip.
  (Konstantinos Veliki, 1. mart 2012 12:01)

  # Link komentara

 6. "On je naglasio da je dobro što sada nijedna od spornih graničnih crta, ne samo sa Srbijom, pre svega na Dunavu, već i s Crnom Gorom, Slovenijom i BiH u slučaju grebena kod Neuma, ne proizvodi nikakve ozbiljne političke probleme, a još manje konflikte druge vrste".

  Zanimljivo je da su svi danasnji granicni sporovi a vuku se jos iz Kraljevine SHS/Kraljevine Jugoslavije (po resenjima na koje je pristao knez Pavle), pa i u FNRJ/SFRJ resavani u korist jedne, ISTE federalne jedinice/republike - Hrvatske. Pa je tako doskora Hrvatska imala granicni spor sa:
  1. Slovenijom (Piranski zaliv u kome su se nekada zemljista sa obe strane zaliva katastarski vodile u Piranu) i granica na brdu Sveta Gera (slov. Trdinov vrh);
  2. sa Bosnom i Hercegovinom - bosanski izlaz na more gde je samo obala Bosne i Hercegovine a more hrvatsko, Neum i Klek, i sada neka dva mala skolja koje preplavljuje plima;
  3. sa Crnom Gorom - Boka Kotorska, Ponta Ostra i granicna linija na moru koja se proteze ispred kopna Crne Gore;
  4. sa Srbijom - Dunav (da ne pominjem gluposti kod Iloka po resenju komisije koju je vodio Milovan Djilas).
  (mikica, 1. mart 2012 11:06)

  # Link komentara

 7. Ne znam koji je osnov za granice uzeo Google Earth.
  Ali imam geografske karte iz vremena SFRJ (izdavač Vojno geografski institut!?) gde granica luduje na obe strane Dunava, znatno više u korist Hrvatske. A kako je Badinterova komisija rekla to što je rekla, mislim da će prilikom arbitraže morati doći do nekakve kompenzacije. Bilo bi dobro da se to reši na vreme.
  (Srboskeptik, 1. mart 2012 02:51)

  # Link komentara

 8. Uvod u nove ratove... Neofasizam na delu.
   (Nikola, 1. mart 2012 00:36)

  # Link komentara

 9. Moja vikendica u okolini Apatina se katastarski nalazi u Hrvatskoj. Cak je i na google map prikazana granica po kojoj je citavo vikend naselje i obodni deo Apatina u Hrvatskoj. Pre rata smo porez plaćali Belom Manastiru. Nadam se da ce se uspeti dogovoriti, i da oko toga neće biti problema, jer ne bih voleo da nosim pasoš da bih stigao do rodjene vikendice.
   (Apatinac, 1. mart 2012 00:09)

  # Link komentara

 10. Granični spor između Srbije i Hrvatske!

  [link]

  Kako se vidi iz priloženog sporno je što se Hrvatska samo javno poziva na odluke Badinterove komisije a stvarno na katastarske knjige iz Austrougarske. Znači drugim riječima Hrvatska ne priznaje AVNOJ-evske granice a optužuje Srbiju.

  Takođe ako neko s lijeve strane Dunava ima hrvatsko državljanstvo to ne znači da je dotle i Hrvatska. Gledao sam kartu sa AVNOJ-evskim granicama i recimo naselje Kenđija je u Srbiji a Hrvatska ga svojata (vjerovatno prema austrougarskim katastrima). Hrvatska se neće moći pozivati i na austrougarske katastre jer tada i nije bilo granice.
  (neko iz mase, 1. mart 2012 00:08)

  # Link komentara

 11. Ako se Hrvatska poziva na austrougarske katastre onda bi po toj logici trebala vratiti Baranju jer Baranja nije bila dio kraljevina Hrvatske i Slavonije u sastavu Austrogarske. Takođe je oko 1955. danas sporni Ilok, Iločki atar sve do Sotina i linijom Tovarnik bio u sastavu Srbije a ona je kao zbog većinskog hrvatskog življa pipojen Hrvatskoj tako da je tamo danas oko PET-graničnih prelaza? Hrvatska ide dotle da želi da granica bude na mjestu kuda je Dunav prolazio prije 250 godina u doba Marije Terezije. Ja se samo bojim da Srbija ne bude ovaj problem odugovlačila i onda ga počne rješavati tamo neke 2020. godine pred mogući ulazak u EU na o ruk kao što smo imali slučaj prije 2-3 dana sa famoznom fusnotom.
  (neko iz mase, 29. februar 2012 22:59)

  # Link komentara

 12. Video covek da delimo sakom i kapom,pa pokusava da se ogrebe za jos malo teritorije!
  (Kalu 007, 29. februar 2012 22:56)

  # Link komentara

 13. "U slučaju neuspeha, prema njegovim rečima, ostaje da se pokuša pregovarati kombinacijom rešenja, dakle, sredine reke i katastra."
  - U prevodu, tamo gde obala i s druge strane Dunava po katastru pripada Hrvatskoj, tamo ćemo "rešenje po katastru", a na mestima gde po tom istom katastru Srbiji pripada teritorija s hrvatske strane, tu ćemo se opredeliti za princip "sredine reke".
  (Mare, 29. februar 2012 22:53)

  # Link komentara

 14. I na Google Earth-u pomenuta ada je u Srbiji
  (Saša, 29. februar 2012 21:40)
  Bude li presudna granica s google eartha ode vam pola Vojvodine :)
  (Hrvat, 29. februar 2012 22:45)

  # Link komentara

 15. Badinterova komisija je odučila da granice bivših jugoslovenskih republika postanu i državne međutim ta odluka je prekršena kada su Kosovu dali nezavisnost i u tom slučaju je sasvim opravdano da Srbija ne mora poštovati odluke Badinterove komisije. Po AVNOJ-u Slovenija nema izlaz na otvoreno more nego se hrvatsko teritorijalo more graniči sa Italijom a nakon sporazuma sa Hrvatskom dobila je izlaz na otvoreno more. Znači opet je prekršena odluka Badinterove komisije.
  (Nenad, 29. februar 2012 22:24)

  # Link komentara

 16. Ako bi se išlo linijom rešenja iz SFRJ, onda uopšte ne bi pregovarale Hrvatska i Srbija, nego Hrvatska i Vojvodina. Hajde sad da vidimo kako će to Srbija odbraniti deo vojvođanske (ili svoje) teritorije!
  (struja, 29. februar 2012 22:17)

  # Link komentara

 17. Hrvatima pripada Šarengradska Ada koja se nalazi sada u Srbiji dok obala Dunava ispred Vukovara pripada Srbiji a sada se nalazi u Hrvatskoj ali Hrvatska to ne pominje. Sa Hrvatskom treba samo mudro i ne popuštati previše nego svaki pedalj teritorije detaljno pregledati šta je čije! Valjda ima takvih glava i u srpskoj vladi. Hrvatima ne pripada dio Apatina po AVNOJ-evskim katastrima nego po austougarskim. Pozivaju na jedan kada im odgovara a kada im ne odgovara pozivaju se na drugi. Tako su radili kada je u pitanju BiH. Naime hrvatska vojska je pokušala prisvojiti selo Martin Brod na rijeci Uni u BiH ali ih je SFOR u tome spriječio. Hrvatska se pravdala da Martin Brod pripada Hrvatskoj prema nekim dokumentima iz Austrougarske.
  (bez_cenzure, 29. februar 2012 22:15)

  # Link komentara

 18. Srbija predlaže princip sredine reke, a Hrvatska katastarski pristup.

  Ako Hrvatska zastupa katastarski pristup neka se odluči da li prihvata katastarski pristup po AVNOJ-u jer Srbija neće pristati na nekakve katastarske knjige iz Austrougarske što je u suštini i glupo jer su i Hrvatska taj dio Srbije koji se graniči sa Hrvatskom bili dijelom austrougarske monarhije.
  (bez_cenzure, 29. februar 2012 22:06)

  # Link komentara

 19. Hrvatska neće uvjetovati Srbiji ulazak u EU nikakvim prepuštanjem teritorija već jednostavno traži da Srbija pristane na međunarodnu arbitražu, da se utvrdi što je čije. Ako to zbilja jest vaš teritorij kojeg mi nerazumno tražimo onda se nemate čega bojati. Osim toga, Josipović je i rekao da tražimo kompromisno rješenje, dakle teritoriji na kojem se nalaze naselja ili privredni elementi ne ulaze u ovaj zahtjev. Prvenstveno je riječ o Vukovarskoj adi koja je nekad spadala pod Hrvatsku i na kojoj se nalazi srpska vojska, nadam se da ne moram objašnjavati zašto to Hrvatskoj nije po volji.
  (marko, 29. februar 2012 22:02)

  # Link komentara

 20. I na Google Earth-u pomenuta ada je u Srbiji
  (Saša, 29. februar 2012 21:40)

  # Link komentara

 21. Problem je nastao (bar sam tako nesto citao)jer se Dunav "pomera",i to prema Hrvatskoj,pa je zamisljena granica ostala "na suvom",u Srbiji.Ako bi se islo sredinom reke,Hrvatska bi delimicno bila ostecena,a i deo Srbije bi ostao u Hrvatskoj,mnogo manji.To bi se moglo resiti davanjem Hrvatskoj tih ada.Uostalom,treba iskoristiti dobru volju Josipovica da se normalno pregovara,pre nego je i jedna drzava postala clanica EU,sa mogucnoscu da ucenjuje.
  (veterinarBg, 29. februar 2012 21:27)

  # Link komentara

 22. Totalno sam za sve dobrosusedske odnose, samim tim da bi sprecili neki konflikt u buducnosti ja sam za strogo definisane granice.
  (Beogradjanin, 29. februar 2012 21:15)

  # Link komentara

 23. hoće li neko da pita taj narod što tu živi za njihovo mišljenje?
   (nenad, 29. februar 2012 21:13)

  # Link komentara

 24. Zar nam ne prosipaju pricu vec godinama kako granice nisu vazne i kako cemo svi jednog dana da slozno zivimo u EU? Moze katastarski a moze i po sredini reke a moze eto samo da se pita gazda imanja gde on hoce da bude. Ili nesto cetvrto. Valjda postoji univerzalni sistem za te stvari, a ne nagadjanje kojekakvih baba. Da li neko zna kako se obicno resavaju granicna pitanja, ili barem kakve su granice bile za vreme SFRJ.
  (Aleksandar, 29. februar 2012 21:09)

  # Link komentara

 25. To znaci da ce Hrvatska uslovlajti Srbiju na putu ka EU. Jedan od nacina je blokiranje pregovora.
  (Dejan, 29. februar 2012 21:07)

  # Link komentara

 26. pa kada uđemo u EU (HR) riješit ćemo problem
   (kiki, 29. februar 2012 20:36)

  # Link komentara

 27. ma da ipak malo ratujemo ?
  (cane, 29. februar 2012 20:30)

  # Link komentara

 28. Kada Hrvatska udje u EU pravice strasne probleme Srbiji, a insistiranje na katastarskim granicama ozbiljno ce uzdrmati ionako krhke odnose. Da razjasnim, Hrvatska trazi da veliki delovi nasih opstina, poput npr. Sombora ili Apatina, budu oduzeti od Srbije i nadju se u Hrvatskoj. Citava sela, vikend naselja i obradive povrsine, kao i sumsko bogatstvo, time bi bila u Hrvatskoj. Mozete zamisliti reakciju naseg stanovnistva koje ce biti direktno ugrozeno.
  (metall, 29. februar 2012 20:27)

  # Link komentara

 29. Brodogradilište u Apatinu je problematično jer katastarski dobar dio pripada HR. To će biti prepušteno da bi se dobile obe ade a posebno Vukovarska koja da simplificiram jednostavno zbog mentalnog zdravlja mora biti sastavni dio hrvatskog prostora. U suprotnom jasno da slijedi međunarodna arbitraža i razno-razna politička uvjetovanja.
  (bileteralno rješenje, 29. februar 2012 20:15)

  # Link komentara