Pet-fluoracila nema u Evropi

Beograd -- Ministar zdravlja Zoran Stanković negirao je danas napise u pojedinim medijima o potpunoj nestašici citostatika u Srbiji. nedostaje samo jedan, kaže on.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Birokrate sede u državnoj upravi i sa svojim ograničenim mentalitetom samo izmišljaju rupu na saksiji. Zašto se država i ministarstvo uopšte mešaju u snabdevanje lekovima? Treba da se uvede da lista lekova koja važi u EU, pošto tu nema niko ništa da dodaje, važi i u Srbiji i da se pusti svima koji su na tržištu da učine da ti lekovi budu dostupni građanima Srbije. Socijalno osiguranje može da propisuje koje će lekove da priznaje - kao što to čine skoro sva socijalna osiguranja za koja znam - a oni koji imaju drugačije osiguranje ili imaju para mogu da se snabdeju na srpskom tržištu. Nema tu velike mudrosti. Ovako kada treba neki lek, moraju da se obigravaju brojne apoteke da se on "nađe", Čak i ono što proizvodi Galenika je bilo deficitarno na tržištu. U takvim slučajevima potpuna liberalizacija uvoza lekova koje prihvata EU bi potpuno uklonila takve pojave i UČINILA BROJNE BIROKRATE SUVIŠNIMA, a to je najveća prednost od svega.
  (SVD, 1. mart 2012 10:23)

  # Link komentara

 2. Ovaj citostatik nije deficiraran u celoj Evropi,jer se moze kupiti i svakoj apoteci u Bosni,u Beogradu se moze naci"indijska"verzija,koju onkolozi na Bezanijskoj kosi nece da daju pacijentima. znaci lazu i ministarri i direktor i moralno bi bilo da podnesu ostavke,a posle i da odgovaraju po drugim osnovama.
   (belilistic, 29. februar 2012 16:02)

  # Link komentara

 3. Ovakva izjava Ministra je blago rečeno uvredljiva, bolje da ćuti ...Nedostatak ovog citostatika kod nas traje mesecima i za to vreme ga pacijenti nabavljaju u zemljama u okruženju , a one su još uvek ,koliko znam , u Evropi.Toliko oopštoj nestašici...
  Ne pričam napamet - na hemio-terapiji sam i navedeni citostatik nabavljam u Mađarskoj.
  (pacijent, 29. februar 2012 15:48)

  # Link komentara

 4. U Nemackoj 20 ampula 5FU od 1 ml (50mg/ml), proizvodjac Hexal, kosta u maloprodaji 14,92 €, i moze da se naruci preko interneta ako se prethodno posalje recept. Mos' misliti velike pare, podvig nadleznog ministarstva!
  (Igor, 29. februar 2012 12:58)

  # Link komentara

 5. Ma da ministre jedan ko nijedan, šta smo navrli na vlast ko marva zbog jednog lekića. Ne znam zašto ali više verujem komentarima i ljudima koji pričaju muku svoju i kako se dovijaju da dođu do leka nego zvaničnoj vesti vama. Pogotovo što se ponavlja ciklično ista priča iz meseca u mesec.
  (podmatrač, 29. februar 2012 12:09)

  # Link komentara

 6. Za ministra Stankovića je to "samo jedan" citostatik. Za bolesne ljude je to mogućnost da ozdrave ili duže žive ili, pak, da umru. Ministru, njegovoj ekipi i direktorima onkološkim institutima nedostaci citostatika, liste čekanja za radioterapiju i slično su tek neki uzgredni problemi, a pacijenti su im deveta rupa na svirali. Zato je zdravstvo haotično, korumpirano i protivno interesima pacijenata.
  (Novosađanin, 29. februar 2012 11:58)

  # Link komentara

 7. Pošto imam iskustva sa nedostatkom leka koji je bio važan za člana moje porodice a u pitanju je dete mogu samo reći da su u ovom ministarstvu pretežno neljubazni ljudi koji se ponašaju samoživo. Na sajtu ministarstva postoji mogućnost da se posetioci obrate ministru i postave neka pitanja ali odgovor nemojte očekivati. Oće li možda uvesti lek kao u mom slučaju što je bilo, lek uvezen krajem oktobra 2011. a rok trajanja april 2012. i kao ispunili su obavezu lek iz uvoza a prema datumu izgleda kupljen na rasprodaji sad samo čekam maj da vidim da li će opet nastati nestašica, pa onda opet u šverc jer drugog izbora nemamo.Kad sve ovo sagledam onda vam je fotografija više nego odlična bolja ne može biti.
  (Novosađanka, 29. februar 2012 11:47)

  # Link komentara