Ne gurajte probleme pod tepih

U subotu, dana 25. februara, u dnevnom listu Danas, objavljena je izjava predsednika Nacionalnog saveta Vlaha gospodina Radiše Dragojevića „Vlasi odbacuju zahtev Bukurešta da budu Rumuni“, a sve to u vezi s mogućnosti da Rumunija neće podržati Srbiju na putu ka EU dok se ne poboljša položaj Vlaha u Srbiji.

Pošaljite komentar
 1. Jos jedna zloupotreba, Vlasi su uvek vazili kao jedan miran i drzavi lojalan narod, oni se nikada narocito nsu borili za svoja manjinska prava, zbog toga su i ostali bez njih, narod bez orjentacije bez pisma, jezik upropascen prisvajanjem Srpskih reci u nedostatku Rumunskih (nemogucnost da se prati jezicka progresija). Oni se danas u svojoj zbunjenosti, izgubivsi svoj pravi identitet cak izjasnjavaju kao srbi,smesno ali i zalosno.I danas kada im je prznanje koje im ustvari i pripada na samom dohvatu, koristeci njihovu zbunjenost i neslogu, njima sramno manipulisu njihove vodje, ljudi kojima su oni poklonili svoje poverenje. Svi Oni koji to zele mogli bi praktcno da vrate i svoja prvobitna Rumunska prezimena koja su kao sto se vidi iz starih crkvenih arhiva, takodje arhiva mesnih zajednica, nekada preinacena u Srpska.
  Moj poziv glasi: Vlasi budite i dalje lojalni svojoj domovini Srbiji, dragocena skupina te lepe sarolike zajednice ali izborite se za svoja prava, obilato koristeci demokratske principe koji su temelj ustava drzave Srbije .
  (Krajnavlah, 5. mart 2012 21:14)

  # Link komentara

 2. Sve probleme u Srbiji (Kosovo, Sandzak, Vojvodina, Istocna srbija) proizvodi tajna sluzba BIA sa njihovim saradnicima. Zato se stvara otpor i eto dokle se doslo sa Kosovom, sad se zaostrava sa Sandzakom jer se nastavlja Miloseviceva politika odnosno nije rasformirana tajna sluzba niti su otvoreni dosijei. BIA i policija su drndali ljude na Kosovu, danss to rade u Sandzaku, a koliko vidim imaju i svoje ljude medju Vlasima a koji tvrde da su Vlasi u stvari Srbi. Autori ovog teksta zastupaju Vlahe i svaka im cast. Ja sam Vlah i meni u policijskom kompjuteru uvek pise da sam Srbin iako sam uvek pri promeni adrese pisao na papiru da sam Vlah.
  (sasa, 29. februar 2012 16:53)

  # Link komentara

 3. I slucaj Vlaha, pogotovo Nacionalnog saveta vlaske manjine pokazuje kako aktuelna vlast, po ugledu na prethodne, manipulise manjinama. S jedne strane,usvajaju se zakoni po najvisim standardima, a sa druge, oni se ne primenjuju. Da li ce se neko izjasniti kao Vlah ili Rumun me ne zanima, ali zasto nemaju nastavu na svom jeziku? Zasti SPC ne dozvoljava bogosluzenje na rumunskom za Rumune-Vlahe. Ako cemo o reciprocitetu, Srbi u Rumuniji imaju udzbenike,skole, bogosluzenje na srpskom. A ovo da su Vlasi Srbi, ma dajte molim vas...
  (podrska vlasima, 29. februar 2012 12:20)

  # Link komentara

 4. Tema je za diskusiju, i treba drzava Srbija da se za svoju NAJLOJALNIJU nacionalnu manjinu pozabavi sa naucnog nivoa.Bilo je nekoliko tematskih skupova u Kladovu.Teme su bile od kad su Vlasi na ovom deli Balkana.Kojim jezikom govore....Nasa vlaska muzika i folklor je bez premca,po lepoti i zivahnpsti.
  Vlasi u Srbiji daju jednu lepotu zivljenja jer su to pitom narod. Druzeljubav a nada sve veseo........i Vrlo su lojalni drzavi Srbiji.
  Nikola Princ
  (nikola dumitraskovic, 29. februar 2012 11:45)

  # Link komentara