Petak, 20.01.2012.

13:05

Smenjen Sreten Ugričić

Sreten Ugričić je smenjen s mesta upravnika Narodne biblioteke Srbije na telefonskoj sednici Vlade Srbije, saznaje B92.

Izvor: B92

Smenjen Sreten Ugrièiæ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

212 Komentari

Sortiraj po:

Dejan

pre 12 godina

Чиме се ми бавимо данима...
(Иван, 20. januar 2012 14:05)

Vala baš...
Ljudi, ako imate slobodnog vremena za bacanje, pročitajte sporni tekst, pa onda tekst u Politici i gde već, pa saopštenje Foruma pisaca, pa ovo, pa ono, pa komentare onih koji su (ili nisu) pročitali sve to pre vas...
Mada je (mnogo) bolje pogledati neki film. Može i Starship Troopers.

Pobrkani lončići

pre 12 godina

Nakon pažljivog čitanja Nikolaidisovog teksta, moram priznati da je njegov tekst pretenziozan, pun teško dokazivih iskaza, prepun zamena teza i nedosledan (kao što su neki ovde već primetili). U dve reči - šarena laža.
Izjava da Beograd vodi "imperijalnu politiku", može biti samo ogroman kompliment vladi toliko siromašne i tako temeljno unakažene zemlje. Zemlje koja bi se mogla, ako se sluša zdrav razum, svrstati samo u "treći svet", koji je, evidentno, nešto podaleko od pojma "imperijalističkih sila".
Zašto je mladi gospodin napisao tekst u toj meri paranoidan, tekst u kome prikazuje "srpsku nacionalističku elitu" kao svemoćno čudovište koje jede malu jadnu decu (siročiće, maltene!) crnogorske nezavisnosti? Pa valjda ga napisa jer je odan svojoj vladi. I valjda iz ovoga možemo više saznati o tome kakvo raspoloženje vlada prema Srbima u crnogorskoj vladi - ili bar u pojedinim ministarstvima.
A koliko je kritičan gospodin Nikolaidis možete shvatiti iz toga da on živi u crno-belom svetu u kome je za sve zlo odgovorno "velikosrpsko" "imperijalno" čudovište (!?).
E sada, zašto je gospodin Ugričić podržao iskaze iz ovog očigledno i besprekorno pro-crnogorskog i pri tome decidno i kranje anti-srpskog teksta? Motivacija gospodina Ugričića nije očigledna, posebno poredeći sa otvorenim motivima gospodina Nikolaidisa.
Možda je Ugričić bio zbunjem pominjanjem: istorije kolonijalizma; filozofskog konstrukta "drugosti"; viševekovne istorije konflikta evropskog hrišćanstva i bliskoistočnog islama; Drugog svetskog rata; i još mnogih referenci - a sve ovo u istom malecnom tekstu.
Lako može u takvom tekstualnom "paprikašu" promaći i teška nedoslednost, i logička nepostojanost, i potpuni manjak ubedljivih argumenata, a pogotovu minorna činjenica - paranoidni strah od čudovišnih srpskih nacionalista.
Pisanije na nivou srednjoškolskom. Argumentacija žestoko nacionalistička i usmerena protiv onoga čega se većina intelektualaca u Srbiji i te kako stidi - srpskih nacionalista.
A da li podržavanje takvih sumnjivih tekstova stvarno pomaže da se u Srbiji utiša pogubni nacionalizam? Ako je Ugričić u tako nešto poverovao, onda mora da je bio vrlo naivan.

Boris

pre 12 godina

Zbog bombardovanja Dubrovnika izgubili smo rat, a sad zabog jednog savetnika Nikolaidisa izgubismo jos nesto. Svaka cast Crnogorci imate mozga:). Interesuje me koliko ste para zaradili..........

Нагасаки

pre 12 godina

Није овде нико нормалан, ни ови што хоће да подигну људе у ваздух а тек ови што бране слободу говора типа демократски али са експлозивом.
Мислим да је решење активирати атомску бомбу и решити проблем Балкана. Молим модератора да одобри слободу говора и ово мудро решење.

Dejan

pre 12 godina

>> Pa ovo ko u komunizmu!
>> (nevernik, 20. januar 2012 22:24)

Nisi valjda mislio da smo izasli iz komunizma? Pa vidis valjda
da su ostali isti ljudi i njihove ideje na vlasti, samo se partije drugacije zovu.

Neznana junakninja

pre 12 godina

Na zalost je u Srbiji kriticni duh zlocin. Veci zlocin od svih onih u kojima smo sudelovali i u kojima jos uvek sudelujemo kada nas predsednik odlazi na proslavu 20 godina postojanja Republike Srpske. Tuzno je kada svakim danom moras da gledas kako Srbija korak po korak tone. Zabrana prava na izrazavanje misljenja i govora kao osnovno demokratsko pravo je samo dokaz tome da smo daleko od iste.

Dexter

pre 12 godina

Tura nos tamo gde mu nije mesto. Da je samo radio svoj posao niko ga ne bi ni primetio i ostao bi tu do izbora. POsle izbora nova garnitura, kao i svuda.

Haris

pre 12 godina

A kada "sveSrpski"ucitelj ili guru, Dobrica Cosic izjavi "Albanci su genetski talog Balkana" onda se niko iz Srbije ne cuje, to onda nije govor mrznje, nego svi cute kao neke ku.ve. U Srbiji bas nista novo. E dok je tako sva okolina oko vas ce vas prezirati kao sto prezire,naravno ne mislim na narod, nego na Srpsku politiku,vlst i "intelektualce".

HlaoRu

pre 12 godina

Ako su ga smenili, trebalo je to uraditi jos odavno, kada je probio rok renoviranja Narodne biblioteke jedno deset puta. Najvise me interesuje koje tog coveka uopste doveo na mesto upravnika Narodne biblioteke?!

Uros

pre 12 godina

Sociolog Dušan Bogdanović kaže da nije iznenađen.

„Mene uopšte ne čudi da jedan Ivica Dačić koji je do 2000. bio šef poslaničke grupe SPS-a u saveznom parlamentu i glasnogovornik SPS-a, iste one partije koja je zatvarala i ubijala političke protivnike tokom 90-ih, danas je doduše u tom demokratskom pogledu evoluirao, pa samo hapsi i to hapsi direktora Narodne biblioteke“, kaže Bogdanović." (Slobodna Evropa)
Ja ne mogu bolje reci - e Srbi najstariji, najbolji, najhrabriji, najdrzavniji, najnebeskiji narode na svetu...

crni domino

pre 12 godina

Tadicu, sa ovom smenom ti najvise gubis, a potom DS. Sta ti je trebalo da ih rehabilitujes? Pitam te kako ces ih zaustaviti u potpunom osvajanju vlasti? Sto pre raspisi izbore i odlazi. Takvi u DSu ne treba da budu.

zika

pre 12 godina

dosta, bre, tog ivice dacica, slobodana mikosevica, zarka obradovica i teroristickog sps-a koji izveli bezbroj atentata, na ivana stambolica, vuka drasovica, curuviju. dosta podrske podrske tvorevinama radovana karadzica. ko je ovlastio borisa tadu=ica da prisustvuje proslavi zlocinackoj tvorevini radovana karadzica, ratka mladica i vojislava seselja. sad se zatrpava ime atentaora prozivanjem nekog crnogorskog knjizavnika koji se nalazi na suprotnoj strani od atentatora. atentator je na slavi imao za goste onih koji su borisa tadica pozvali na proslavu. i sa kojima je crnogorski pisac protivnik.

ozren

pre 12 godina

Propasce NBS bez Ugricica. Niko osim njega nista ne zna o bibliotekarstvu, izdavastvu, digitalizaciji (pogledajte kako je lose skenirana "Politika" na sajtu NBS). Zaposleni koji su iz struke fanfarama ce ocekati sledeceg upravnika, ma ko on bio. Najzad da vidimo ledja umisljenom knjizevniku koji je poverovao stranom knjizevnom kriticaru koji ga u nekom tekstu nazvao "srpskim Prustom", pa odlepio. A naredne godine dobice i on onu istu knjizevnu nagradu kao i Nikolaidis iz Evrope, pa ce imati da krcka neko vreme.

stevan sremac

pre 12 godina

ekipa koja je dovedena posle 2000 na celo kulture u Srbiji probala je da je uvede u red. Ugricic je bio njen dobri duh. Narodnu biblioteku je za vreme socijalista bila u rukama izmedju ostalih i Milana Milutinovica, coveka neverovatno posvecenog i tananog kulturnog izraza... Ocekujemo nekog slicnog... Kada je Ugricic pokrenuo digitalizaciju bibliotecke gradje osnivanje tog odeljena ispraceno je iz same kuce prijavom ministarstvu o stvaranju Nato spijunskog gnezda - posle cega je usledila vanredna inspekcija rada biblioteke od strane ministarstva... Proverite ako ne verujete... Tada je Ugricic jedva preziveo... sa cela modernizacije ucenja i tantalovih muka modernizacije Srbije uklonjen je jos jedan slobodno-misleci covek i ime, nazalost, vece od same ustanove prepune glasnih Srba najopstijeg usmerenja i nikakvih radnih navika... jos jedan deo vizije normalne Srbije se seli u zvezde... Hvala za sve i Zelim vam najvecu mogucu srecu... ne osvrcite se ... ne zasluzuju

aleksa

pre 12 godina

Iz konteksta izvuceno ili ne, umetnicka sloboda ili ne, najmanje sto se moze i mora uciniti je, zarad dostojanstva funkcije predsednika Srbije, povuci ambasadora. Domaci naivci su nebitni, kolaterala. A sada, zarad pojasnjenja: SPS je trebao nestati nakon Oktobra. Demokratske snage jesu i moraju biti drzavotvorne. Principi koje zapadne demokratije primenjuju u ovakvim slucajevima, ovaj put su najblize potezima Dacica.

Boban

pre 12 godina

i opet "strani placenici, domaci izdajnici". Srbijaje uvek bila plodno tlo za nacionalisticke ideje. Po meni problem nije u tome sta je Bole trebao ili ne da uradi nego u sledecoj cinjenici - citat:
"Stroj je sklopljen i programiran u Beogradu, odakle se njime i upravlja. Republika Srpska nikada nije bila, niti će to biti, autonomni projekat bosanskih Srba. Ona je dio projekta srpske nacionalističke elite, koja je živa, zdrava, nerazmontirana, na vlasti i više nego operativna – u punom pogonu."

Dobrodosli u devedesete...

ivan

pre 12 godina

Nekoliko linkova za neuke građane koji u današnje vreme interneta dozvoljavaju da budu izmanipulisani. Kako se najomiljeniji i najbolji naš ministar poziva na USA, mogao bi prvo da se edukuje.

http://caselaw.lp.findlaw.com/scripts/getcase.pl?court=us&vol=394&invol=705

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2016828/Obama-assassination-Online-shoot-US-President-ruled-free-speech.html

A setite se kako je sve zaboravljeno i oprošteno mnogima koji su čak i otvoreno pozivali na ubistvo Đinđića. Setite se kohabitacije. Kako je govorio Toma Nikolić. Nikome ni dlaka sa glave nije falila. Sada su opet pisci i novinari najveća pretnja našoj Nebeskoj Srbji. E moj Tadiću, na koje si grane spao. Evo još jedan link za podsećanje kako to radi Služba:

http://www.youtube.com/watch?v=vB2mewpLvFs

Crno nam se piše!

Max

pre 12 godina

@(Kragujevčanin, 20. januar 2012 20:02) Pošteno!Zaslužio je otkaz.Kakva sloboda govora, ovakvo ponašanje ne bi prošlo nigde u Evropi.Postalo je moderno, cool i urbano podržavati naše neprijatelje. Krajnje je vreme da se uozbiljimo kao država.

Vi, DSS-ovci, se prepoznajete se iz aviona! O kakvim neprijateljima pričaš? Ti bi da se opet ujedinimo "protiv spoljnog neprijatelja", što je najprimitivniji oblik manipulacije masama.

Vi ste već toliko "uozbiljili", da upotrebim tvoj termin, situaciju u ovoj zemlji, da ćete po tome biti upamćeni u istoriji. Vaš doprinos sumraku Srbije je nemerljiv!

Alex

pre 12 godina

@(Gojko, 20. januar 2012 20:49) Pobeda nerazuma nad razumom i primitivzma nad civilizacijom. Nije Srbija za Evropu. Uskoro ce i internet da nam kontrolisu.

Cenzura na internetu je mnogo ozbiljnija pojava od ovih lokalnih budalaština. To bi trebalo imati u vidu prilikom ostrašćivanja prilikom komentarisanja.

Juče je zatvoren Megaupload i uhapšeni neki od vlasnika, a najviše komentara na B92 imaju tekstovi o filmu koji niko nije video i tekstu koji niko nije pročitao (čast izuzecima, koji su pročitali i shvatili zabrinjavajuće posledice ispada nepismenog Dačića i kompanije).

Student

pre 12 godina

Члан сам Народне Библиотеке, као и многи други студенти. Велике промене на боље су се десиле у последњих неколико година. Библиотека је одлично опремњена, врло организована, услови су сигурно међу најбољим у Европи. Сретен Угринчић је добро радио свој посао. . . . Криво ми је што је смењен. Врло способан човек, и на правом месту постављен. Ко не верује нека сврати до НБС, довољно је само до улаза, све ће вам бити јасно.

konjo Bubnjar

pre 12 godina

Ova Vlada Srbije je smenila Sretena Ugričića sa mesta upravnika Narodne biblioteke Srbije. U najnovijoj Vladi on moze postati ministar kulture. Okrece se kolo srece.

vladan

pre 12 godina

Srpska bruka i sramota.
Ivica Dacic, kao prvi od cetiri jahaca apokalipse, opet jase.
Cekamo povratak Seselja, povratak Kostunice na javnu scenu, a Tadic je i tako tu.
Sva cetiri jahaca...

Velibor, USA

pre 12 godina

palme, mrkonjici, cosici, ostali mali Zlobici, svrshavate li od srece? eto, smeniste kog ste hteli OPET, izvrnuli sve naopachke OPET, nije vam bilo dosta zadovoljstva iz devedesetih. je l' vam sad konachno potaman?

apsurdni scenario

pre 12 godina

Ministar policije je ispalio celi rafal, reci, na bibliotekara. Pogodjen rafalom glavni bibliotekar je ustao sa fotelje, predao kljuc (ra)faldziji, i laganim korakom otisao.

Petar

pre 12 godina

U zemlji nepismenih i neobrazovanih najveci neprijatelji su logicno bibliotekari i pisci. A najveci heroji masovne ubice, krvoloci i lopovi. Sva sreca smanjuje nam se broj svakim popisom za pola milionceta.

9two5

pre 12 godina

Procitao sam taj tekst i mogu samo da kazem da vecina komentatora ili nije citala tekst ili je polupismena. Ne vidim na koji nacin je taj Nikolaidis prizivao zlocin, ako procitate i razmislite o onome sto ste procitali zakljucicete da je poenta teksta da je R. Srpska nastala na genocidu, o cemu se moze posebno diskutovati. Posto je na pocetku teksta prakticno civilizacijskim iskorakom nazvao i genocid nad indijancima a i genocid nad muslimanima u BiH, onda je ocigledno da u njegovom tekstu "civilizacijski iskorak" ima negativne konotacije, to jest jasno je da autor ne zagovara nikakvo nasilje jer bi time pobio sopstvenu tezu da je RS nastala na genocidu. Don't believe the hype!

Коста П.

pre 12 godina

Да ли би сте ви особу која подржава неког ко вам ради о глави тапшали по рамену? Тај човек се стварно уседео на тој функцији.

arthur011

pre 12 godina

Spavao sam baš dugo..... Više od decenije sam spavao a da to nisam ni znao. Neznam ni kada sam se probudio. Izgleda da 1999. još nije stigla a do 2000. je đavolski daleko.... "Deco moja, ko je s vama živeo ni pakao mu neće teško pasti - iz testamenta Pantelije Topalovića".

Морава и брда

pre 12 godina

Ма , Смена, још јуче !

Жале га појединци, а тај УГРИЧИЋ је по политичкој линији УПРАВНИк Националне Библиотеке већ 11. година, да ЈЕДАНАЕСТ ГОДИНА! Бре!
Дојади и по тој линији!

ja vas više ne razumem

pre 12 godina

Kakav prostor!!!(Hteo sam da počnem sa "kakva zemlja", ali to nije...) Da se predloži zabrana uvoza nuklearnog otpada poklali bi se i rezultat bi bio 50:50, 55:45, ... Bože hvala ti što si mi pomogao da zbrišem odande 1992. godine, a ja kreten, maloumnik sa bezbedne distance čitam i dalje vesti sa tog prostora...

lukic

pre 12 godina

U zemlji nepismenih i neobrazovanih najveci neprijatelji su logicno bibliotekari i pisci. A najveci heroji masovne ubice, krvoloci i lopovi...
(Petar, 20. januar 2012 21:06)
-- Lepo sroceno! Samo fali: U kojoj zemlji?

milinko

pre 12 godina

Na stranu sto ima i precih poslova, ne vidim nista sporno sto je Dacic pokrenuo njegovu smenju. Da nije trebao Dulic ili Mrkonjic? Ocigledno da ljudi ne razlikuju funkciju ministra unutrasnjih poslova od sefa policije. Kada javna licnost, i to u sprezi sa vlascu, podrzi terorizam, onda je to unutrasnja stvar i ministar ima pravo da reaguje.

Osip 2012

pre 12 godina

@Mandeljstam

Profesore... jeste li to Vi?

U svakom slučaju pozdravljam osobu koja se setila istih stihova. DV

"Legion lasta skriva
Svetlost sunčanu -- i eto
Ne vidi se sunce..."

Gojko

pre 12 godina

Pobeda nerazuma nad razumom i primitivzma nad civilizacijom. Nije Srbija za Evropu. Uskoro ce i internet da nam kontrolisu. Ne daj boze da neko nesto lose napise. Svi moramo pod kalup. Borise Tadicu, imao si 5 glasova iz moje kuce. Minus 5!!!

Kragujevčanin

pre 12 godina

Pošteno!Zaslužio je otkaz.Kakva sloboda govora, ovakvo ponašanje ne bi prošlo nigde u Evropi.Postalo je moderno, cool i urbano podržavati naše neprijatelje. Krajnje je vreme da se uozbiljimo kao država.

optimista

pre 12 godina

Eto, sef policije smenjuje bibliotekara. A sto je juri lopove? Pa zato sto je i sam ..., a nekih lopova i ubica on se ... . Tako da je lakse ganjati bibliotekara. Posto se policija pocela baviti bibliotekarstvom mozda bi trebalo da se bibliotekari pocnu baviti policijskim poslom. Sada ce nam Dacic postati ministar kulture. E pa, mozda smo to i zasluzili kada smo dozvoliti da mrcvare Ugricica.

zika

pre 12 godina

jadan je taj boris tadic kad ga brane ivica dacic, zarko obradovic i sps. clan sam spo-a. boris tadic je saradnjom sa sps-om upropastio celu srbije i nemoze se izvaditi nikakvim izmisljanjem atentata u reziji ivice dacica

Urke92

pre 12 godina

Ovde se ne radi, o gušenju liberalnih ideja ( čiji sam svakako i ja zagovornik ), već o brutalnoj potrebi za pažnjom , kada je u pitanju država.
A gospodin upravnik nije drugo ni zaslužio.

mpavlo

pre 12 godina

Nestvarno - Dacic i Obradovic, sta je ovo, povratak u 90-e. Kakav je ovo masovni moralni sunovrat, umesto da tu dvojicu izvizda, gadjaju jajima i tursijom i spakuju u zatvor, oni vedre i oblace Srbijom 2012. Ovaj narod i ova zemlja zasluzuju diktaturu, Srbija je na putu da postane najslicnija Severnoj Koreji.

Fight The Power

?

pre 12 godina

zvonimir,
MInistar Dačić Ustavom i Zakonom ovlašćen je da svoje mišljenje izrazi i u krivičnoj prijavi koju bi protiv Ugričića podneo nadležnom Tužilaštvu, obaveštavajući ga da je – po mišljenju policije – izvršeno krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti. To je njegovo pravo.

Neoprezan

pre 12 godina

Slikovito umetnicko izrazavanje pragmaticni politicari nece nikad shvatiti. Ne tako davno Ceda je metaforicki uporedio africke drzavnike sa kanibalima i opravdano trazio da se okrenemo Evropi. Sada se dobitniku jedne prestizne evropske nagrade sprema linc samo zbog umetnickih sloboda. Bojim se da Nikolaidis i Ceda ne zavrse na prosjackom stapu samo zato sto su neshvaceni.

mo-mo

pre 12 godina

Pobedili ste, a? Takvi ste vi - sve pojedinacno pobedite, a ratove gubite. Kad je izdavac vratio Kafkinu pricu U kaznjenickoj koloniji, uz primedbu da je prica `mucna`, ovaj mu je odgovorio: `Radi objasnjenja uz tu pripovetku dodajem da nije samo ona mucna vec da je nas opsti i moj posebni trenutak jednako bio i ostao mucan`

Stojim na raspolaganju Ivici Dacicu da mu objasnim sta je to Kafka mislio. Momo

VLADINIR

pre 12 godina

Covek nije imao kvalitet da bude na takvom mestu.Trebao je davno da bude smenjen,bez obzira na njegove neoprezne izjave.A da je bilo srece nije nikada trebalo ni da bude postavljen na to mesto

Mandeljštam

pre 12 godina

Proslavimo, braćo, sumrak slobode,
Veliku godinu polumraka.
...
Proslavimo to sudbonosno breme
koje u suzama ubira narodni vođ.

(preveo Branko Miljković, Tristia, 17, Prosveta, 1962!)

PROGON

pre 12 godina

Uhapsite Dačića i Obradovića,bez ikakve kulture govora,zarad progona umne populacije! Diktatori su dali poslednju reč. Imamo li uopšte vladu?

olivera

pre 12 godina

Da li je i ministar Predrag Markovic podneo ostavku? Izgleda da se odlucio za manje bolno resenje. Pustio je direktora Narodne biblioteke Sretena Ugricica niz vodu zarad ostanka na vlasti! Ako je Ugricic odgovoran, odgovoran je i ministar! Zar ne?

jovanovic

pre 12 godina

"junacino! Na zenu si udario!" a peticiju u zandarmeriji kapiram da ces da sredis sutra...au daaa...sutra je subota, neradan dan. pa nista to onda u ponedeljak. upravnik narodne biblioteke je opasniji. moze da frkne tvrd povez i ozbiljno da te povredi

aca

pre 12 godina

Taj Nikolaidis izgleda neki veliki i mocan covek. Cela zemlja se uzbudila zbog njega iako covek zivi u inostranstvu. Preporucujem mu da odmah odstampa jos mnogo primeraka knjiga koje je napisao jer ce prodaja da poraste. Ovakvu besplatnu reklamu nije mogao ni da sanja. To mu je sigurno i bio cilj, a nasi se navukli ko mala deca, svi do jednog.

Milan (NL)

pre 12 godina

Cudi me reakcija onih koji se zalazu za sredjenu, pravnu drzavu koja treba da bude deo Evrope a brane Ugricica. Svaka pravna drzava bi ovako a i jos strozije reagovala. Sloboda govora ne podrazumeva opravdanje terorizma ni u vidu metafore (da procitao sam tekst) a pogotovu ne od ljudi koji imaju javnu funkciju kao prvo (Ugricic i Nikoladis), a tek su onda knjizevnici. Samim tim teza o umetnickim slobodama ne stoji u ovom slucaju.

Pseudobiotehnolog

pre 12 godina

Definitivno sam zgrozena u kakvoj zemlji zivimo, a kao pojedinac veoma zabrinuta za svoja prava. Cudno je kako je nasim ljudima malo potrebno da se udruze u stavovima kada je u pitanju "skidanje necije glave", onda dobiju vetar u ledja da kazu sve najgore o osobi kojoj su se do tad ulizivali. Sreten Ugricic je dosta toga uradio za Narodnu biblioteku Srbije - kobson, digitalna biblioteka, rekonstrukcija citaonice, rekonstrukcija laboratorije za konzervaciju ... Kao pisac i filozof izneo je svoj stav oslobodi misljenja i govora. Apelujem da i ostali ljudi vise misle svojom glavom, a ne da sude na osnovu vecine, posebno ne vecine politicara.

Морава и брда

pre 12 godina

Смена , него шта!
Оваква ситуација да се десила у Британији или Француској, сменили би Управника Националне Библиотеке , јуче!

Овде је у питању ауторитет Државе, бре!

Mr.T

pre 12 godina

Ovo je doslovce napad na slobodu i osveta prema jednom coveku-profesionalcu koji je resio da progovori od strane politikanata. Izjavu zeznutog mozete cuti na sajtu prescanika!

Igor

pre 12 godina

Podrzavam smenu ! Podrzati poziv na odstrel kompletnog vrha drzave ipak ne treba da se podrzi. To sto je Nikolaidis napisao na cast ili sramotu je njegova stvar,objavljeno je i nije mu uskracena sloboda govora i misli,ali to sto se drugi saglasavaju sa njim toboze zbog ugrozena prava prevazilazi slobodu govora i prelazi u zaveru i poziv ekstremisti da povuce oroz.

Hamo

pre 12 godina

Sve dok ministri ili njihovi zamjenici budu smjenjivali ljude sa funkcija i pritom vedrili i oblacili nad slobodom svakog gradjanina i umjesto sudija i tuzioca trazili zatvaranje pojedinaca, tu nema drzave. U Srbiji vlada hinnjski komunizam, Dacic je prvi taj koji treba da se uhvati stocarstva i otjera daleko od civilizacije. Sve dok se Rep.srpska neukine nema od Srbije nista. Velike zlocine i patnje nosite na ledjima a kad tad to ce dase ugasi od strane velikih sila mada bi i vi vase patnje mogli sto prije baciti od sebe i skratiti taj put...

Milan

pre 12 godina

To što se Dačić ovako isprepadao zbog ne promišljene izjave jednog bibliotekara,najbolje svedoči o psihičkom stanju našeg ministra,tj. o haosu u njegovoj glavi.
Ovo je veliki blam i autogol vladajuće koalicije.
Da sam 2008. znao da će ZES napraviti koaliciju sa SPS-om,da će Cvetković biti premijer (u kampanji je promovisan Đelić),Dačić,Mrkonjić,Jeremić,Obradović...ministri,nikada za ovu koaliciju ne bih glasao,kao što nikad više i neću,pa makar ovog bibliotekara vratili na mesto direktora Narodne Biblioteke sutra ujutru.

satiricar

pre 12 godina

tako ti i treba kad nijesi dosljedan,nego pod pritiscima pokusavas da se izvadis,ako si podrzao nikolaidisa imaj organ tipa polni i idi do kraja...P.S. ANDREJ PUNA PODRSKA ZA TEBE!

slovenac

pre 12 godina

PA ZAŠTO LJUDI, BAREM ONI, KOJI IMATE JOŠ MALO PAMETI,MENJAjTE IVICU DAČIĆA? Šta vam sleduje? Krv i suze! Ma bez veze: jednostavno odlazim!

Novosađanin

pre 12 godina

Smenjivanje Sretena Ugričića predstavlja VRHUNSKU SRAMOTU, pobedu medijskih spin doktora Demokratske stranke, skretanje pažnje sa realnih problema ove zemlje koje je politička elita nesposobna da reši i još jedan dokaz da je Srbija poptpuno utonula u PROVINCIJALIZAM i MALOGRAĐANŠTINU. Šta reći nego da sadašnju političku elitu treba da bude sramota, ali oni sram ne poznaju jer da poznaju ne bi se ponašali ovako kako se ponašaju.

Bora

pre 12 godina

Vise bih voleo da se ministar policije brine vise o korupciji,recimo o onom satu njegovog portparola,koga je dobio od "prijatelja"nego sto preti zatvorom direktoru biblioteke.Da je vreme imformbiroa,imam utisak da bi Kapicic bio malo dete za Ivicu.Naravno da se ne slazem sa onim sto je napisano, i znam da su izbori blizu,ali preteraste.

drasko

pre 12 godina

Strasno. Konacno su uradili ono sto su sanjali. I poslednji iz vlade premijera Djindjica je otisao. Sada mogu konacno da se vrate na pre Djindjicevu Srbiju i imenuju nekog iz ``nacionalnog`` korpusa za upravnika nekakve Narodne Biblioteke!

bivsi glasac DS

pre 12 godina

Godina 2012, a polupismeni aparatcik smenjuje direktora biblioteke zbog verbalnog delikta. Ne mogu da se najedem onoliko koliko mi se povraca.

jimifix

pre 12 godina

Ovolika frka se nije digla jos od demarsa nase vlade Rusiji, kada je ruski voditelj na putinovoj televiziji rekao da je dobro sto je Djindjic ubijen.

KRUG 2

pre 12 godina

A sad je tuzilastvo na potezu. Da li u potpisanom tekstu ima elemenata PODTICANJA TERORIZMA, kako kazu advokati i pravnici? SVI NA SUD.

Kuzma

pre 12 godina

Upravnik biblioteke... E moj narode... A Kolubara? EPS? Telekom? RTS? Milion agencija za ovo ili ono? itd... upravnik biblioteke...Nikad ovde nece bito dobro.

Lucija

pre 12 godina

Predlažem da se na novoj telefonskoj sednici vlade donesu odluke i o zapleni svih knjiga koje je čitao smenjeni upravnik i njegov tim saradnika u NBS, zbog lošeg uticaja na njih.

Neko iz Srbije

pre 12 godina

Srbin sam, citao sam clanak pre nego sto se digla prasina znaci ne pod uticajem ove euforije, nisam prepozano poziv ili podrsku atentatu na predsednika ili bilo koga drugog, za mene je to bila metaforicna (mozda nesrecno slozena) poruka da u nasem civilizacijskom miljeu su atentati moguci iz politickoh, mafijaskih i nacionalistcko-fanaticnih razloka a nikako iz razloga ekonomskih socijalnih ili kulturnih. I nesrecna metafoa je da je Bozidar bio radnik...itd. A iskreno ne mogu da se uz najvece naprezanje setim da je narod ikada izasao na masovne mitinge podrske reformama ili se okupio oko reformi ekonomije zivotnih pitanja kao sto se okupi oko nacionalisticke retorike a ubistva i atentati imaju redovno nacional-kriminal pozadinu. Ja sam tu poruku dobio a ne poruku da se atentat podrzava kao sredstvo a pisci pisu i meni koliko i vama pa ako ja tumacim drugacije to znaci da poruka nije bas toliko izravna kao sto vlasti tvrde. Ili nas ima ideoloski i intelektualno nekoliko kategorija u ovoj zemlji. Zar je to greh a ako jeste nije dobro, drage demokrate koji se jedva Tita i Milosevica resiste.

Meni se vise cini da su vlasti prepoznale poruku kao i ja i prepali se nezadovoljstva i revolucije i ponovo okrenuli politiku straha, srbomrznje i neprijatelja da se narod ne seti. Udovcic je samo kolateralna steta. U svakom slucaju, sada neka vlada sedi tamo i ne nagadja nego ZNA sta je pisac hteo da kaze i da je UDOVCIC NI MANJE NI VISE PODRZAO POKUSAJ ATENTATA. Zaista ja sam zgrozen, ne cudim se da se siroti Udovcic prepao pa se vadi, kao sto su mnogi i mnogo hrabriji intelektualci morali napustiti zemlju 90tih da ih ne bi lincovali. Toliko i pozdrav.

Milutin

pre 12 godina

Ne razumem zasto je ponudio ostavku? Osim ako nije potpisao podrsku tom spornom savetniku crnogorskog predsednika skupstine. Savetnik je morao da pazi sta prica, ipak je on zvanicno lice. Na redu je predsednik CG skupstine da otpusti savetnika? Meni je to logicno.

iPodGorica

pre 12 godina

@Makarije

Tekst je, naravno, pisan na književnom crnogorskom jeziku. Zato su i padeži na mjestu. Nijesam siguran da li srpski ima padeže i ako ima, koliko ih ima...naprosto me nikada nije zanimalo. Kako god, možete koristiti ta dva naša slova, preuzeta iz gramatike crnogorskog jezika od prije aneksije iz 1918. a možete ih i ne koristiti, budući da su po aktuelnoj crnogorskoj gramatici ispravni i dubletni oblici - "sjesti" i "œesti", na primjer.
Kako god, vjerujem da je vrijeme da se u Beogradu otvori centar za učenje crnogorskog jezika, s obzirom na broj radnika iz Srbije koji ovamo dolaze da bi obavljali posao koje domicilno stanovništvo odbija da radi. Prognoze su da će ih biti sve više. Posebno ako Dačiću padnu na pamet i masovna hapšenja neistomišljenika.

zvonimir

pre 12 godina

a jel' to dacic preskace tuzilastvo, policiju i sud, redefinise pojam krivicnog dela terorizma, i uvodi sps-drzavni udar na mala vrata, i pre formalnog dolaska na vlast ???

Kulturni

pre 12 godina

Sad ste valjda zadovoljni svi !
Mladi huligani su samo malo nervozni pa bacaju strane turiste niz stepenice u strogom centru grada, Palma sme da priča šta mu padne na pamet, a i Dačić sebi može mnogo toga da dozvoli.
Hvalimo ratne zločince kao patriote, onima koji su zadužili kulturu spremamo linč. DS može da zaboravi moj glas, zauvek.
Ništa zato, glasaće za njih oni koji su ubili Djindjića .

Boris 34

pre 12 godina

Podrska za Ugricica! Mnogo je uradio za nasu kulturu, trebao je da potpise proglas za slobodu javne reci. Smenu su inicirale kaste koje su nam unistile zivote.Necu glasati nikada vise za ds, ni pred streljackim vodom.

Marko P.

pre 12 godina

Odvratno mi je što se Dacic nesto javlja, a da ga niko nista nije pitao ... i meni, i meni ali već se nekima nazire kraj! Neće im pomoći ni novi JSO ni skriveno koferče. Laki je malo nervozan, očigledno.

Petar

pre 12 godina

Degutantno. Niti je ko procitao Nikolaidisov tekst, niti je 90% komentatora znalo ko je Ugricic, a verovatno da vecina prvi put cuje za Narodnu biblioteku Srbije. Nepismena nacija se odjednom setila da biblioteka postoji, pa na njenom celu mora da bude pion koji ce slepo slediti politiku Vlade. Kosovo i Evropa i mrzimo susede. Sve koje drugacije misle napolje iz biblioteke a knjige spaliti. Jel tako? Dragi moji sunarodnici, ja vam zelim Dacica jos 100 god na vlasti, i nacionalnog Palmu za ministra kulture. Propast zagarantovana, mada ni to ne zvuci toliko lose.

Radovan III

pre 12 godina

Dačić ima člansku kartu Narodne biblioteke. Specijalne boje. Izađe na kolovoz, ljudi zinu "Eno ide drug član, xebo te!"

Ozbiljno, kad će se organizovati ta paljevina knjiga na Terazijama, da i to pregrmimo, izvršimo anšlus CG, zaratimo sa celim svetom, opet budemo poraženi, izgubimo još teritorija, pa da nakon tog rata napokon izvršimo lustraciju i denacifikaciju i živimo kao normalan svet?
Ko kaže da Srbin i Nemac nemaju ništa zajedničko?

Petar

pre 12 godina

Nikolaidisov tekst i Ugricicev potpis su otvorili puno pitanja i pokazali lice i nalicje nase javne scene. Branioci Nikolaidisa i Ugricica previdjaju da svako ko je u drzavnoj sluzbi (ovog puta Crne Gore i Srbije) nije nezavisan intelektualac, knjizevnik ili novinar. Zato njihovo javno delovanje ima drugaciju tezinu i drugi karakter.

Ovde je takodje tragicno da se tek sada vodi rasprava o smeni Ugricica. Nije jasno po kome kriterijumu je on uopste izabran. To sto je on knjizevnik, ne znaci da on ima svest o znacaju najvaznijih drzavnih kulturnih institucija. Ugricic, zajedno sa direktorkom Narodnog muzeja, spada u grupu najnesposobnijih ljudi u istoriji srpske kulture. Zatvaranje biblioteke i muzeja za javnost napravilo je nenadokanadivu stetu ionako ne bas previse pismenoj i kulturnoj Srbiji. Posebno je pitanje troskova i kvaliteta obnove. Narodna biblioteka ima katastrofalne oblike delovanja. Neka neko proba da cita skenirane stranice Politike sa digitalne biblioteke Narodne biblioteke Srbije, a potom neka to uporedi sa digitalizacijom u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci ili Bugarskoj. Zato Ugricica treba smeniti kao nesposobnog kadrovika, a ne kao slobodmisleceg intelektualca, koji je u dva dana pogazio sopstveni potpis zaradi funkcije.

Bivsi drzavljanin Stradije (srecom)

pre 12 godina

Pogledajte Narodnu biblioteku pod Ugricicevom upravom (jedna od najreprezantativnijih u Evropi), pogledajte drzavu Srbiju koju vode Dacic i njemu slicni (samo dno), pa tek onda razmisljajte o tome ko je zreo za ostavku.

Makarije Nepodobni

pre 12 godina

Procitao sam clanak. Imate ga u celini na ovom linku: http://www.e-novine.com/stav/56790-ostalo-velike-Srbije.html. Sve u svemu, losa stiska vezba iz srpskog ... pardon, crnogorskog jezika, prepuna zamene teza, losih poredjenja i relativizacije cinjenica, argumenata ad hominem i drugih slicnih stilskih figura koje se smatraju losom praksom pisanja. Recimo, autor poredi Srbe (koji su u BiH ziveli vekovima) i Amerikance (koji su dosljaci). A taj deo za koji se svi hvataju je napisan zbrda zdola, ne zna se uopste sta je pisac hteo da kaze, jedino se vidi da je izgubio nit u svojoj mrznji prema svemu sto je srpsko. I to onda kao nije govor mrznje?! Tragedija nije u tome sto je ovaj naskrabao, vec u tome sto se u Srbiji trosi vreme na ovakvo smece. I sto mu neki ozbiljni ljudi, poput Filipa Davida, pridaju znacaj koji Nikolaidis nema. Eh da, tekst je ipak pisan na srpskom, a ne na crnogorskom jeziku. Nedostaju mu - ona dva famozna slova Œ i  da bi bio crnogorski. A i padezi su na mestu. Ajd zdravo.

ex demokrata 1

pre 12 godina

Trebalo bi da bude smenjen. Ukoliko tako neoprezno potpisuje bilo koji dokument,onda bi trebalo proveriti šta je u Biblioteci sve potpisivao,jer tamo su ulaganja bila milionska,da ne bi posle bilo da mu je i te ugovore u firmi neko podmestio.
Tako neozbiljan čovek ne bi trebalo da ima tako odgovornu funkciju.
Mislim da je on član G17 i da iz tog razloga neće biti smenjen,ali to ujedno otvara vrata svima da veličaju kriminal,te da se posle toga pozovu na slobodu govora....

Vendi

pre 12 godina

Smenom Ugričića dobija se bitka, ali ne i rat!Lako je njega smeniti jer je pod kontrolom Vlade, ali mene više zabrinjavaju oni, koji misle kao on, ali su van domašaja vlasti!

Mašala

pre 12 godina

Siroti Sreten se jako uplašio. Pa se sad samokritikuje (običaj iz kineske kulturne revolucije, a i iz naše bolje prošlosti), pa sad dodaje viška nutelle (a delicious chocolate hazelnut spread that contains quality ingredients) i za ono što ga direktno ne pitaju. Npr. ocena o drugoj državi.

Miki

pre 12 godina

Proslava 9. januara u Banjaluci je rehabilitacija Karadžića. Svako ko je tamo prisustvovao sam je prizivao đavola, tako da nije strašno što je Nikolaidis primetio da je đavo mogao i da dođe po one koji mu pale sveću, i da tu ne bilo ničeg nelogičnog. Uostalom, da neko zapuca po hrvatskom rukovodstvu dok slave "dan domovinske zahvalnosti", ili pripreti time, ovde bi bilo vrlo malo zgražavanja. S pravom i razlogom.

chang

pre 12 godina

Upravnik državne biblioteke javno priziva atentat na šefa iste te države čiji je službenik?
Mogu da se kladim da će ostati na funkciji.

slovenac

pre 12 godina

Već treći dan traje ova nebuloza po forumima. Kladim se u sebe, ( iako sam star), da 90% komentatora uopšte nisu pročitali članak, a od onih 10% jih 5% nije razumelo, što je Nikoladis ili Čokoladis napisao i još manje, što je poručio!
Manite se nacionalizma - jel Dačiću, manite se BiH i CG, može i RK - barem moja država je priznaje kao državu! Tadiću, dobio i primio si istu lentu kao Karađić i Mladić, malo se zamisli! Ovaj bibliotekar se normalno uplasio, pogrešno je mislio, da ste već pluralna država! Od pluralne države nemate još ništa! Svi, koji mogu beže van, pa to je super, jer vam olakšava vladanje! Jadni ste!:(

Misko

pre 12 godina

Hajde da zamislimo situaciju u kojoj neki savetnik npr Josipovica kaze kako bi bilo istorijski opravdano aktivirati neki ekspoziv na sastanku npr. Srpskih NVO sa liberalnom opozicijom , coveku se nesto ne svidja da se u Hrvatska izvozi roba iz Srbije a ova grupacija se zalaze za otvarnje granica i nometani promet robe.
E sad se tu javi neki Srpski cinovnik i kaze daj da to podrzim stvarno mi je dosta ovih NVO a i ovih liberala.

Sta mislite kakvi bi bili naslovi u nekoj ovakvoj prilici ?

Mislim da je ovde zaista treba biti principijalan, svako pozivanje ili opravdavanje bilo kakog terorizma se mora osuditi, a u slucaju biroktata i kazniti.

marko

pre 12 godina

Kada bi sve te galamdzije u vladi i okolini (npr ministar prosvete se osetio pozvanim da komentarise, ministar policije da preti...) uradili u svom resoru onoliko koliko je Sreten Ugricic uradio za bibloteku - to bi bilo cudo.

Zvaka

pre 12 godina

Upravnik jedne nacionalne biblioteke ne treba da bude doveden od strane neke partije ili da svemu tome kumuje politika. Treba dovesti čoveka koji nije ni u jednoj partiji i koji je upoznat sa BIBLIOTEKARSTVOM! Neutralan čovek koji će se baviti samo kulturom. A Ugričića treba smentiti zato što je bio loš upravnik, a 5 godina obnove NBS je nažalost samo jedna od mnogih loše vođenih poslova pod njegovom upravom.

M. Н. Лазар

pre 12 godina

Угричићу, потпис'о си; па шта. Ја би такође, поред оваквих политичара, овакве власти и овакве државе, увјек стао на страну колега.
Шта сад' врдаш? Што се човјече, правдаш горима од себе?!
Охрабри се!

simens

pre 12 godina

Mislim da gospodin Ugricic treba da bude smenjen i da nema opravdanja za njegov postupak, ali isto tako mislim da gospodin Tijanic mora da bude smenjen sa mesta direktora RTS-a iz razloga sto je svojom izjavom pozivao na ubistvo Zorana Djindjica. To Dacicu nije smetalo, a smeta mu sad kad je u pitanju njegova...

Joj

pre 12 godina

Samo jos da se naoruzamo paradaizima i izadjemo na masovne "mitinge istine"
i podrske Milosevicu oh pardon Dacicu, pa smo uspeli skroz da se resturiramo u nase prirodno stanje.

nikola drezgić

pre 12 godina

Pitanje je da li nikolaidisu i ovom ugričiću stiže neka lova iz kase naših političkih stranaka,za reklamu,pogotovo od sps-a,pošto su se ovi trenutno najviše uspalili braneći Srbiju od takvih imaginaraca!

boki

pre 12 godina

Vise je nego ocito da je sve u predizbornoj funkciji:
Dacic daje izjave i govori sta zeli, posto zna da mu u vladi niko nista ne moze jer ako on izadje iz vlade, ona pada iste sekunde.
Jednostavno, Srbija je dosla u situaciju gde postoji vlada 'slobodnih strelaca' koja se 'sastaje telefonom' jer su svi zauzeti predizbornim aktivnostma kao da su izbori sutra, gde svako govori sta i koliko zeli i hoce i gde se niko nikoga ne plasi niti se plasi posledica svojih izjava datih kao ministar predsednik iliu podpredsednik vlade.
Jednostavno, sve je u stranackoj funkciji, a ne u funkciji interesa cele Srbije kao drzave, tj miniostarstava koja vode.

Mirjana

pre 12 godina

Svakako da ce Ugrisic biti smenjen,ali to nece preokrenuti cinjenicu da su predstavnici vlasti,crkve i policije izmislili atentat na same sebe u RS,pred izbore i u trenutku kada treba skrenuti paznju sa Kosova.Naravno da je tkz.RS problematicna torevina i bice jos problematicnija, jer je vlast u Srbiji vec pocela da je svojata kao zamenu za Kosovo.Tesko i njoj i nama.

Milun

pre 12 godina

Dragi upravniče,
kad ste funkcioner koji zavisi od vlade koja zavisi od Dačića i Obradovića, sve je moguće. Bojim se da su se neki malo zaneli...

Pisac

pre 12 godina

Nikada nisam verovao da se mozemo u 86te i 90te vratiti kada su ljudiu smenjivani na mitinzima, svaka rec protiv zlobine politike bila dokazano srbomrznja i izdaja, i kada je jezik mrznje prema svemu nesrpskom bila rutinska pojava i mera patriotizma (Seselj, Kalajic, Jevtic, Beckovic, Rsumovic, Trifkovic nisu se skidali sa TV i drzavnih glasila ... a "drugi" nisu smeli da zucnu da ne dozive "linc". U Srbiji u kojoj su Stambolic, Curuvija, Djindjic, Dada Vujasinovic i mnogi drugi ubijeni a istrage jos traju. izgleda da nikada nismo ni izasli iz te Srbije. I u kojoj je Dacic bio faktor. Nikoladis je u pravu u pogledu Srbije a to da li poziva na atentat ili ne necu ni da komentarisem jer je toliko jasno da je metaforicki mislio na to da u Srbiji nema sanse da iko ista uradi protiv vlasti kao radnik na temu muke bede, gladi i nepravde nego samo na srpskom pitanju. Sto se upravo i desava - digla se kuka i motika u zadnjih 24 sata a svi spavaju kada ljudi ostaju bez posla i jedva sastavljaju kraj sa krajem. E to je ta metaforicna slika naseg "iskoraka" .

NenadNS

pre 12 godina

Smenom Ugričića dobija se bitka, ali ne i rat!Lako je njega smeniti jer je pod kontrolom Vlade, ali mene više zabrinjavaju oni, koji misle kao on, ali su van domašaja vlasti!
(Vendi)

Ne brini se dok nam je dacica, kao dobar Milsoevicev odlikas i pandur, on ce istomisljenike otkriti i efikasno narodski izopstiti u paradaiz revoluciji istine. Ako nema svezeg srpskog paradaiza imaju sveza srpska jaja i kromir iz srpskog trapa a mozda i neka smrznuta malina koja nije otkupljena. Dobro bi mu doslo da se seti starih vremena ej...to su bila vremena, ne samo da je paradajizirao Stambolica, Bogdanovica, Pesicku, Durica i drustvo nego i ostale neprijatelje iz zajednicke nam drzave, Dizdarevica, Racana, Suvara, Vlasija, bese li ono Drnovsek...bili sve sami srbomrzci, Slovenci cak slali banane teroristima sto su strajkovali u Kosovskim, pardon Srpskim rudnicima...ma kazem ne brini, narodne mase ce znati da prepoznaju neprijatelje. A narod je uvek u pravu zar ne. Zato mu je i dobro.

тоша

pre 12 godina

Па нешто се не сећам да је Борка Павићевић правила неку петицију када су новинарима Вијести дизани аутомобили у ваздух. Не треба да будемо лицемерни...

podrascanin

pre 12 godina

Stvar je u tome sto Ugricic nije obicni gradjanin koji moze da prica sta hoce vec je on drzavni cinovnik na vaznijoj funkciji. Pa gde ste videli Montgomerija da tako prica o vladi SAD dok je bio u sluzbi? Sad je naravno drugo, sad je u penziji i moze da govori sta stvarno misli...

dačićev advokat jurica

pre 12 godina

Po meni, Dačić je odlično odigrao za Nikolaidisa i CG, a protiv Srbije, Tadića, i ako hoćete mogućnosti da se govori o pozivu na teroristički akt protiv predsednika Srbije a od strane savetnika predsednika skupstine CG. Da se Dačić nije oglasio, ničim izazvan , i napao Ugričića stvar bi bila jasna kao dan. Ovako, sve io da je ko hteo, a nije, da smeni Ugričića, posle Dačića neće moći. Sretenko, zahvali Dačiću, ostajes upravnik, pozdravi Nikolaidisa.

Дијаспорац

pre 12 godina

Каква смена народе, политичари?? У апсану с њим за пример осталима!

Влада треба да тражи и апсану за оног инициатора. Ако нема воље или је бели медвед, онда подхитно тужба преко Стразбура. Ни с Кустурицом не сме да испира уста а камоли с целим руководством- земље чланице УН. Ово се никако не сме толерисати. Ред је већ једном да се стане на пут овом и будућим провокацијама.

BivsiYU86

pre 12 godina

Jel Borka, Boga ti, zašto ono devet godina sude Vojislavu Šešelju u Hagu???
(vukasin)

Sa obzirom da koristis internet trebao bi da budes informisan. Mozda je on tamo zato sto su Seseljevci kao formacija pocinili stravicne zlocine u Hrvatskoj i BiH? Ne postoji svedocenje i dokument koji nisu njih pomenuli kao izvrsioce. A sto je tamo 9 godina pitajte njega zasto pravi od suda cirkus i svoju pozornicu. nadam se da nece ni izaci. protiv takvih i jos gorih Nikoladis pise a ne protiv Srba u celini a ako su Srbi Srbija Seselj, Karadjic, Milosevic e onda nije dobro ali nije za to nikoladis kriv.

HisRoyalHighness

pre 12 godina

Da li slucajno, podmetanjem stavova koji nisu njegovi, ili namerno jer se sa iznetim stavovima slaze....Ugricic svakako treba da bude smenjen (kad vec sam nije nasao za shodno da podnese ostavku). Covek je stavio potpis na podrsku coveku koji je rekao da bi bila pravda da je aktiviran eksploziv u Boriku. Mislim...ne mozes biti celnik drzavne institucije i tako nesto izneti, kao sto stavovi ovog nazovi pisca iz Crne Gore, nisu stavovi pisca vec savetnika predsednika skupstine...i to uopste nisu devedesete...to je jednostavno normalno, logicno.

Naso

pre 12 godina

Haha, welcome back vesele devedesete :D Ministar policije preti zatvorom, a po kom osnovu (jeste primetili koliko liči na Slobu i izgledom i retorikom?), a državni činovnici se smenjuju zbog izgovorenog mišljenja :D Pa da, kriv je čovek, zato što nije bio svestan u kojoj zemlji pokušava nešto da kaže, trebao je da ćuti i donosi platu ženi i deci, a ne da sprovodi neko tamo kriminalno slobodoumlje. Ma treba da bude optužen za veleizdaju :D Srbija do Tokija!

Mastara

pre 12 godina

Ova javna interakcija između ministra policije i direktora najvažnije biblioteke u kojoj je prvi, zbog delikta mišljenja, zapretio drugom ne samo razrešenjem nego i zatvorom i izazvao ga na javno samopokajanje neće ostati bez tektonskih posledica po život u Srbiji i regionu.

Miki

pre 12 godina

Nije mi jasno zasto se i na ovaj nacin toliko dodaje na znacaju onog nazovi pisca Nikolaidisa.Nikada za njega nisam cuo sve dok nije izjavio one provokativne gluposti.Covek je najobicniji bolid i treba ga staviti u zaborav.

novak

pre 12 godina

Ma otkud vi znate da niko iz vlasti nije procitao kolumnu?! Da niste mozda bili iza zavesa u kancelarijama Tadica, Cvetkovica, Dacica, Djukic-Dejanovicke, Markovica, Jeremica, Sutanovca i drugih pa znate to sigurno. A evo, ja sam procitao tu kolumnu i nije mogu reci da to nije nikakva kolumna vec obicni politicki pamflet u "najboljem" stilu srbomrzacke Socijaldemokratske partije Crne Gore Ranka Krivokapica...

750.000 radnih mesta za ,lade

pre 12 godina

Gledajuci samo sliku uz tekst cini mi se da je gospodin zreo za penziju. Kao i ona dvojca iza njega. Izvinjavam se ako slika nije verodostojna.

PG skyline

pre 12 godina

A da se preventivno posalje na robiju ? Ko zna, mozda saradjuje i sa Al Kaidom, Masonima, Crvenim Kmerima itd. Sve to mirise na globalnu antisrpsku zavjeru !

Radoznala

pre 12 godina

...Ove intelektualne gromade koje podržaše nam Nikolaidisa bi trebalo propitati malo da objasne šta su i zašto potpisali. Jedna je stvar boriti se protiv progranjanja novinara a druga stvar je u ime toga dozvoliti da pišu stvari koje su van pameti da ne budu sankcionisane svuda, sem u Srbistanu.
Kakvi intelektualci, takva i država i ljudi

Novosađanin

pre 12 godina

Kada ministar unutrašnjih poslova smenjuje direktora Narodne biblioteke Srbije onda svi ozbiljno treba da se zapitamo u kakvoj zemlji živimo. Kada shvatimo da je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, onda više ništa ne moramo da se zapitamo nego sve znamo - Miloševićev kadrovčik, kome je Boris Tadić zarad vlastohlepstva omogućio da ponovo mrači i oblači Srbijom, ništa drugo i ne zna nego da preti i hapsi. Tužna smo mi zemlja kada nam je Nikolaidis glavni problem, a ne korupcija, kriminal, ekonomsko posrnuće, siromaštvo, socijalno raslojavanje. Zapravo, nismo tužna nego pretužna zemlja.

dobrota

pre 12 godina

Mogu se složiti da je Upravnik i napravio neoprezan potez i da je, možda, brzopleto postupio. Ono što ovde fascinira je licemerje i dvoličnost skoro kompletne Vlade i političke ,,elite". Skoro niko od njih nije ni pročitao Nikolaidisovu kolumnu, a i da je pročitao teško bi šta shvatio. Skoro niko od njih nije pročitao ni inkriminisani proglas da bar pokuša da shvati da on nije podrška Nikolaidisu, a pogotovu nije podrška njegovim stavovima. Ali to našoj ,,eliti" nije ni potrebno dovoljni su dva tabloida i tri poluinformacije da nasrnu na nekoga kome nisu ni do kolena...I sada će o sudbini Upravnika Narodne biblioteke da raspravljaju Mrkonjič, Dačić, Obradović i ostale Intelektualne veličine srpske države skupljene u njenoj Vladi i to po hitnom postupku??? Oni naravno niti znaju, niti žele da znaju koliko je ovaj čovek uradio za Narodnu biblioteku...i koga je to uopšte briga, o kulturi se vodi briga tako što se dodeljuju nacionalne penzije pevaljkama i kumovima. Verovatno je to u redu jer ovakve moralne i ljudske gromade bez mrlja u biografiji i bez grešaka u vođenju države svakako imaju pravo i obavezu da i od drugih zahtevaju da budu bezgrešni!

Welocme to North Corea

pre 12 godina

Smenite ga i dovedite Bidzu. Ne dozvolite da vam kadar bude neiskoriscen. Ako ste mogli Palmu, Mrku, Dacica, nece valjda mesto upravnika Narodne Biblioteke da drzi neki izdajnik? Jesmo li se istorijski nacionalno pomirili, bre, ili nismo?

I hocu pomirenje i sa JUL-om, jel jasno? Hocu Miru za predsednicu a Marka za sefa diplomatije.

steva

pre 12 godina

pa, to je to ... definitivno ne glasam za demokrate ovaj put, a mislio sam da ću ipak ... za čedu i vuka isto neću, to su dvojica čovek-stranke ... šta su oni preokrenuli osim što su svakog slobdnomislećeg čoveka najurili iz svojih stranaka ...

sns i srs ... ne pada mi napamet ... dss? hahahhaha ... dinkić ... šta ja znam ...

jedino mi nekako ostaje na pameti ugljanin, ali malo znam o njegovoj partiji ... ali ako ode sa ds-om, osta ja taj dan kući ...

Masenjka

pre 12 godina

Mislim da svako ko ima trunku razuma ne treba da ima dileme o tome da li ovakav covek u danasnjoj Srbiji treba da bude upravnik Narodne biblioteke. Treba ga hitno smeniti i postaviti Cecu.

Milko

pre 12 godina

Neće biti smenjen.
Ova vlada je pukla odavno a i ne pita se mnogo.
Tadić će zarad predstojećih izbora, plašeći se sa razlogom za rezultate, odustati od proganjanja onih koji su tražili zaštitu za Nikolaidisa.

Nikolaidis je u pravu

pre 12 godina

A hoće li vlada biti smenjena? Kako je nastala frka čim su se malo uplašili Afričkog proleća. Na žalost u Srbiji još uvek ne moraju da se brinu previše oko toga. Ipak frka je očigledno velika jer se već najavljuje ponovno formiranje JSO, pretpostavljam u mandatu SPS-a na funkciji ministra policije. Što je sigurno, sigurno, neko mora da ih štiti od direktora biblioteke i nekih tamo književnika iz Crne Gore. Devedesetih je bilo tako samo bez podrške DS-a.

marko, nis

pre 12 godina

Ova smena ce biti primer neustavnog pritiska na slobodu misli. Nije on podrzao nikakav atentat, nego izrazio protest protiv medijskog pritiska na Andreja Nikolaidisa. Pa taj Ugricic je pod pritiskom promenio svoj iskaz, a to je upravo ono protiv cega se moramo boriti kao drustvo. Dacic i cela vlada za ovo ce morati da odgovaraju jednog dana.

MilicaCG

pre 12 godina

Prema Obradovićevim rečima, svi ministri su juče bili zgroženi činjenicom da "jedan državni činovnik opravdava pokušaj atentata na najviše fukcionere Srbije i Republike Srpske".

Halo, ovo je gore nego 90tih-ko je utvrdio da je bilo pokusaja atentata a narocito da Ugricic podrzava pokusaj atentata. Mozda nesretno i robusno napisan clanak gosp. Nikoladisa koji se moze tumaciti ovako ili onako, ali sigurno nije pozvao na atentat, ne izvlacite iz konetksta. A Ugricic i drugi forumasi nisu ni pisnuli o sadrzaju clanka nego o slobodi govora koja ne prelazi granice dozvoljenog. pa mi ovde u Srbiji imamo zadnjih dvadeste godina gore pamflete koje su nimalo literalno pozivale na mrznju i iseljenje celih naroda sa "nasih" prostora (ako im se ne svidja). dacic se sigurno odlicno seca rezimskih pisaca i dezurnih guslara na tu temu.

LICEMERI

pre 12 godina

Ajde nek Borka objasni da se ovo desilo Obami sta bi se desilo.Licno se ne slazem sa politikom Tadica ali je on Moj predsednik i predsednik Srbije i svaki put kad ga udare sa strane ja cu da stitim njegovu stranu,ali kad tako nesto stigne iz C.Gore koja je jos nedefinisana tvorevina onda mi jos teze pada.A Borka i kompanija nek se zamisli gde prestaje sloboda misljenja a gde pocinje pretnja po zivot,blage veze nema sa slobodom govora,cist poziv na terorizam.

Sumnjivi srbski patriota

pre 12 godina

Prema Obradovićevim rečima, svi ministri su juče bili zgroženi činjenicom da "jedan državni činovnik opravdava pokušaj atentata na najviše fukcionere Srbije i Republike Srpske".

Prema saopstenju na kraju ce ispasti da je licno ucestvovao u pokusaju atentata i bio rodjeni kum Bozidara a Nikoladis idejni vodja terorista na drzavne sluzbenike. A Dacic bi trebao da se zapita zasto je Brejvik citirao Karadjica, Srdju Trifkovica i Milosevica bivseg mu sefa u svojim traktatima i da li je njemu mesto tamo gde je sa obzirom na njegovu istoriju u rezimu koji je osudjen kao "zlocinacki"...

Slobodan

pre 12 godina

Sramotne manipulacije i izjavom CG pisca/kolumniste i proglasom udruzenja pisaca Srbije. Sram da je sitne duse iz vlasti i okoline, kao i idiotsku "patrijotsku" druzinu. Gde je kraj zlu? A tako zelim da se ne sramotim Srbije i da mi prestane biti muka od nje...

Katunjanin

pre 12 godina

Ценим да би Угричић могао и делом да стане иза Николаидиса тако што ће сам дати оставку и ријешити себе бруке да представља културну сферу нације какву је доживљава Николаидис а вероватно, интимно и Угричић лично.

pegaz

pre 12 godina

Nekako sam znao da ce nam "otrovne" kolumne, doci glave. Skoro dve decenije se nadmecu ko ce "otrovnije" da pise. Sarkazam, ironija, izmisljanje raznih kovanica, udarci ispod pojasa, neretko i psovke, a publika u "areni" navija.
Nikolaidis je jedan u nizu.
Odvratno.

Душан

pre 12 godina

Треба да буде смењен,и сви који су потписали петицју!На шта то личи подржавити убиство,све једно ко то био!

sima

pre 12 godina

Kako izvrtju ovi Drugosrbijaci sa sve Borkom. Novinare treba zastiti svakako ali dok rade ono sto je njihov posao. Od kada je to poziv na bombe i ubijanje novnarstvo?!
Pravda za Sretena!!

Žika Vračaruralac

pre 12 godina

Nema Miloševića više od jedanaest godina, nema Koštunice već četiri a mufljuzi i dalje delaju. Naravno, ništa iole zanimljivo nisu napisali, režirali, naslikali ni pre ni posle, ali su stalno tu. Neolovni vojnici, saborci uranijuma, osiromašenog i obogaćenog. Dolar opet raste, nama sve gore, njima uvek dobro. Bilo da je SKOJ, CK, NVO, Forum pismenih... To samo ovde ima. Da se ovakva osoba postavi na čelo jedne od najznačajnijih kulturnih institucija. Nije smešno, jadno je.

m

pre 12 godina

Borkin argument ne stoji, jer se ne moze istovremeno biti novinar i knjizevnik, autsajder u odnosu na vlast, i vrsiti funkciju savetnika u vlasti. Neko ko je u vlasti nije nezasticen novinar, a jos manje ima pravo da poziva na aktiviranje dinamita. Ovo zaista lici na odbranu nekog samo zato sto je nas po politickim stavovima.

Milan

pre 12 godina

Tipicni dupli standardi Borke i drugova iz kruga dvojke. Sve sto je antisrpsko nije nam strano.Sve neki pisci,dramaturzi,slikari,knijzevnici.Nigde nema ljudi koji se bave ozbiljnim poslom a ne hobijem.Ocito imaju vremena za bacanje.Brane kao ljudsku slobodu.Zasto se onda voze autima na saudijsku naftu .Tamo koliko znam ima mnogo materijala za odbranu.Ovde gdje ja zivim,Kanada,covjek bi u 2 min ute bio priveden i ispitan uz pratnju advokata.Privatna licnost nema pravo na takve stavove a nikaok drzavni sluzbenik.Smena nego sta,je li ga mozda treba unaprediti ?

PROMETEJ!

pre 12 godina

Gospodo iz vlade,manite se corava posla.Srbija gori i dogoreva,vi se bavite upravnikom biblioteke!Alo SRBISTAN,ima li koga!?Kaznice vas narod na izborima,molim se Bogu svaki dan samo da vas vise ne gledam!Vi morate da odete sa vlasti!Sve ostalo je manje bitno!

mr B

pre 12 godina

Odvratno mi je sto se Dacic nesto javlja, a da ga niko nista nije pitao. Sa druge strane ne vidim sta je sporno u tome sto ovaj lik mora da leti sa drzavne sise

TonyB

pre 12 godina

Ugricic je podrzao Nikolaidisovo pravo da lupeta, ne i dizanje bilo cega u vazduh. I sad bi trebalo da dobije otkaz zbog podrske slobodi izrazavanja?

Toro

pre 12 godina

Njega je trebalo smeniti odavno, ali zato što je Narodna biblioteka GODINAMA (pod njegovom upravom) bila ZATVORENA i potpuno NEDOSTUPNA čitaocima, naučnicima i studentima, zbog radova na renoviranju koji su se otegli i tapkali u mestu. To je bila odgovornost upravnika i zato je trebalo da ode. A ovo sad, to je njegova lična stvar kao intelektualca, koga će da podrži, a koga neće. Sloboda govora.

koji spin!

pre 12 godina

Tako je Borka: treba zastititi zivote onih koji pozivaju na ubistvo nekoliko stotina drugih ljudi! Nisu svi zivoti jednaki, neki su vazni, a neki nisu.

abrakadabra

pre 12 godina

Ajde pustite tog covjeka na miru,mrcvarite ga vec danima samo zato sto je rekao ono sto misli. Ima mnogo opasnijih ljudi koje bi Dacic trebalo u zatvor da strpa prije njega, neka pocisti prvo svoje dvoriste

Mihajlo Jovanovic

pre 12 godina

Policija smenjuje direktora Biblioteke. Tj. njen ministar otvara postupak za smenu.

Nisam plašljiv čovek, ali nije mi više svejedno... Makar ovo bio i predizborni trik.

hvala.

Milica

pre 12 godina

"....zgrozeni činjenicom da "jedan državni činovnik opravdava pokušaj atentata na najviše fukcionere Srbije i Republike Srpske".

Tipican spin iz 90tih. I tipcno kolektivno-drzte lopova linc ponasanje iz 90tih.

Ako ima dostojanstva, Ugricic bi trebao zbog ovakvih izjava da im baci ostavlu u lice...

Kupujmo Domace !

pre 12 godina

Nadam se da ce biti smenjen ! Gospodin (ne)Sreten bi morao da zna da sirenje mrznje, pozivanje na terorizam i ubistvo ne spada u slobodu govora. I u Americi je apsolutno nezamislivo da neko moze da izjavi nesto kao ovaj Crnogorski nesretnik, a onda cak i da bude javno podrzan.

I zato, zbogom Sretene !

Welocme to North Corea

pre 12 godina

Smenite ga i dovedite Bidzu. Ne dozvolite da vam kadar bude neiskoriscen. Ako ste mogli Palmu, Mrku, Dacica, nece valjda mesto upravnika Narodne Biblioteke da drzi neki izdajnik? Jesmo li se istorijski nacionalno pomirili, bre, ili nismo?

I hocu pomirenje i sa JUL-om, jel jasno? Hocu Miru za predsednicu a Marka za sefa diplomatije.

Душан

pre 12 godina

Треба да буде смењен,и сви који су потписали петицју!На шта то личи подржавити убиство,све једно ко то био!

m

pre 12 godina

Borkin argument ne stoji, jer se ne moze istovremeno biti novinar i knjizevnik, autsajder u odnosu na vlast, i vrsiti funkciju savetnika u vlasti. Neko ko je u vlasti nije nezasticen novinar, a jos manje ima pravo da poziva na aktiviranje dinamita. Ovo zaista lici na odbranu nekog samo zato sto je nas po politickim stavovima.

koji spin!

pre 12 godina

Tako je Borka: treba zastititi zivote onih koji pozivaju na ubistvo nekoliko stotina drugih ljudi! Nisu svi zivoti jednaki, neki su vazni, a neki nisu.

Mihajlo Jovanovic

pre 12 godina

Policija smenjuje direktora Biblioteke. Tj. njen ministar otvara postupak za smenu.

Nisam plašljiv čovek, ali nije mi više svejedno... Makar ovo bio i predizborni trik.

hvala.

Milan

pre 12 godina

Tipicni dupli standardi Borke i drugova iz kruga dvojke. Sve sto je antisrpsko nije nam strano.Sve neki pisci,dramaturzi,slikari,knijzevnici.Nigde nema ljudi koji se bave ozbiljnim poslom a ne hobijem.Ocito imaju vremena za bacanje.Brane kao ljudsku slobodu.Zasto se onda voze autima na saudijsku naftu .Tamo koliko znam ima mnogo materijala za odbranu.Ovde gdje ja zivim,Kanada,covjek bi u 2 min ute bio priveden i ispitan uz pratnju advokata.Privatna licnost nema pravo na takve stavove a nikaok drzavni sluzbenik.Smena nego sta,je li ga mozda treba unaprediti ?

тоша

pre 12 godina

Па нешто се не сећам да је Борка Павићевић правила неку петицију када су новинарима Вијести дизани аутомобили у ваздух. Не треба да будемо лицемерни...

Kulturni

pre 12 godina

Sad ste valjda zadovoljni svi !
Mladi huligani su samo malo nervozni pa bacaju strane turiste niz stepenice u strogom centru grada, Palma sme da priča šta mu padne na pamet, a i Dačić sebi može mnogo toga da dozvoli.
Hvalimo ratne zločince kao patriote, onima koji su zadužili kulturu spremamo linč. DS može da zaboravi moj glas, zauvek.
Ništa zato, glasaće za njih oni koji su ubili Djindjića .

marko, nis

pre 12 godina

Ova smena ce biti primer neustavnog pritiska na slobodu misli. Nije on podrzao nikakav atentat, nego izrazio protest protiv medijskog pritiska na Andreja Nikolaidisa. Pa taj Ugricic je pod pritiskom promenio svoj iskaz, a to je upravo ono protiv cega se moramo boriti kao drustvo. Dacic i cela vlada za ovo ce morati da odgovaraju jednog dana.

Boris 34

pre 12 godina

Podrska za Ugricica! Mnogo je uradio za nasu kulturu, trebao je da potpise proglas za slobodu javne reci. Smenu su inicirale kaste koje su nam unistile zivote.Necu glasati nikada vise za ds, ni pred streljackim vodom.

abrakadabra

pre 12 godina

Ajde pustite tog covjeka na miru,mrcvarite ga vec danima samo zato sto je rekao ono sto misli. Ima mnogo opasnijih ljudi koje bi Dacic trebalo u zatvor da strpa prije njega, neka pocisti prvo svoje dvoriste

Toro

pre 12 godina

Njega je trebalo smeniti odavno, ali zato što je Narodna biblioteka GODINAMA (pod njegovom upravom) bila ZATVORENA i potpuno NEDOSTUPNA čitaocima, naučnicima i studentima, zbog radova na renoviranju koji su se otegli i tapkali u mestu. To je bila odgovornost upravnika i zato je trebalo da ode. A ovo sad, to je njegova lična stvar kao intelektualca, koga će da podrži, a koga neće. Sloboda govora.

Lucija

pre 12 godina

Predlažem da se na novoj telefonskoj sednici vlade donesu odluke i o zapleni svih knjiga koje je čitao smenjeni upravnik i njegov tim saradnika u NBS, zbog lošeg uticaja na njih.

Neko iz Srbije

pre 12 godina

Srbin sam, citao sam clanak pre nego sto se digla prasina znaci ne pod uticajem ove euforije, nisam prepozano poziv ili podrsku atentatu na predsednika ili bilo koga drugog, za mene je to bila metaforicna (mozda nesrecno slozena) poruka da u nasem civilizacijskom miljeu su atentati moguci iz politickoh, mafijaskih i nacionalistcko-fanaticnih razloka a nikako iz razloga ekonomskih socijalnih ili kulturnih. I nesrecna metafoa je da je Bozidar bio radnik...itd. A iskreno ne mogu da se uz najvece naprezanje setim da je narod ikada izasao na masovne mitinge podrske reformama ili se okupio oko reformi ekonomije zivotnih pitanja kao sto se okupi oko nacionalisticke retorike a ubistva i atentati imaju redovno nacional-kriminal pozadinu. Ja sam tu poruku dobio a ne poruku da se atentat podrzava kao sredstvo a pisci pisu i meni koliko i vama pa ako ja tumacim drugacije to znaci da poruka nije bas toliko izravna kao sto vlasti tvrde. Ili nas ima ideoloski i intelektualno nekoliko kategorija u ovoj zemlji. Zar je to greh a ako jeste nije dobro, drage demokrate koji se jedva Tita i Milosevica resiste.

Meni se vise cini da su vlasti prepoznale poruku kao i ja i prepali se nezadovoljstva i revolucije i ponovo okrenuli politiku straha, srbomrznje i neprijatelja da se narod ne seti. Udovcic je samo kolateralna steta. U svakom slucaju, sada neka vlada sedi tamo i ne nagadja nego ZNA sta je pisac hteo da kaze i da je UDOVCIC NI MANJE NI VISE PODRZAO POKUSAJ ATENTATA. Zaista ja sam zgrozen, ne cudim se da se siroti Udovcic prepao pa se vadi, kao sto su mnogi i mnogo hrabriji intelektualci morali napustiti zemlju 90tih da ih ne bi lincovali. Toliko i pozdrav.

Kupujmo Domace !

pre 12 godina

Nadam se da ce biti smenjen ! Gospodin (ne)Sreten bi morao da zna da sirenje mrznje, pozivanje na terorizam i ubistvo ne spada u slobodu govora. I u Americi je apsolutno nezamislivo da neko moze da izjavi nesto kao ovaj Crnogorski nesretnik, a onda cak i da bude javno podrzan.

I zato, zbogom Sretene !

Radovan III

pre 12 godina

Dačić ima člansku kartu Narodne biblioteke. Specijalne boje. Izađe na kolovoz, ljudi zinu "Eno ide drug član, xebo te!"

Ozbiljno, kad će se organizovati ta paljevina knjiga na Terazijama, da i to pregrmimo, izvršimo anšlus CG, zaratimo sa celim svetom, opet budemo poraženi, izgubimo još teritorija, pa da nakon tog rata napokon izvršimo lustraciju i denacifikaciju i živimo kao normalan svet?
Ko kaže da Srbin i Nemac nemaju ništa zajedničko?

Kuzma

pre 12 godina

Upravnik biblioteke... E moj narode... A Kolubara? EPS? Telekom? RTS? Milion agencija za ovo ili ono? itd... upravnik biblioteke...Nikad ovde nece bito dobro.

MilicaCG

pre 12 godina

Prema Obradovićevim rečima, svi ministri su juče bili zgroženi činjenicom da "jedan državni činovnik opravdava pokušaj atentata na najviše fukcionere Srbije i Republike Srpske".

Halo, ovo je gore nego 90tih-ko je utvrdio da je bilo pokusaja atentata a narocito da Ugricic podrzava pokusaj atentata. Mozda nesretno i robusno napisan clanak gosp. Nikoladisa koji se moze tumaciti ovako ili onako, ali sigurno nije pozvao na atentat, ne izvlacite iz konetksta. A Ugricic i drugi forumasi nisu ni pisnuli o sadrzaju clanka nego o slobodi govora koja ne prelazi granice dozvoljenog. pa mi ovde u Srbiji imamo zadnjih dvadeste godina gore pamflete koje su nimalo literalno pozivale na mrznju i iseljenje celih naroda sa "nasih" prostora (ako im se ne svidja). dacic se sigurno odlicno seca rezimskih pisaca i dezurnih guslara na tu temu.

Bivsi drzavljanin Stradije (srecom)

pre 12 godina

Pogledajte Narodnu biblioteku pod Ugricicevom upravom (jedna od najreprezantativnijih u Evropi), pogledajte drzavu Srbiju koju vode Dacic i njemu slicni (samo dno), pa tek onda razmisljajte o tome ko je zreo za ostavku.

Petar

pre 12 godina

Degutantno. Niti je ko procitao Nikolaidisov tekst, niti je 90% komentatora znalo ko je Ugricic, a verovatno da vecina prvi put cuje za Narodnu biblioteku Srbije. Nepismena nacija se odjednom setila da biblioteka postoji, pa na njenom celu mora da bude pion koji ce slepo slediti politiku Vlade. Kosovo i Evropa i mrzimo susede. Sve koje drugacije misle napolje iz biblioteke a knjige spaliti. Jel tako? Dragi moji sunarodnici, ja vam zelim Dacica jos 100 god na vlasti, i nacionalnog Palmu za ministra kulture. Propast zagarantovana, mada ni to ne zvuci toliko lose.

Pseudobiotehnolog

pre 12 godina

Definitivno sam zgrozena u kakvoj zemlji zivimo, a kao pojedinac veoma zabrinuta za svoja prava. Cudno je kako je nasim ljudima malo potrebno da se udruze u stavovima kada je u pitanju "skidanje necije glave", onda dobiju vetar u ledja da kazu sve najgore o osobi kojoj su se do tad ulizivali. Sreten Ugricic je dosta toga uradio za Narodnu biblioteku Srbije - kobson, digitalna biblioteka, rekonstrukcija citaonice, rekonstrukcija laboratorije za konzervaciju ... Kao pisac i filozof izneo je svoj stav oslobodi misljenja i govora. Apelujem da i ostali ljudi vise misle svojom glavom, a ne da sude na osnovu vecine, posebno ne vecine politicara.

Student

pre 12 godina

Члан сам Народне Библиотеке, као и многи други студенти. Велике промене на боље су се десиле у последњих неколико година. Библиотека је одлично опремњена, врло организована, услови су сигурно међу најбољим у Европи. Сретен Угринчић је добро радио свој посао. . . . Криво ми је што је смењен. Врло способан човек, и на правом месту постављен. Ко не верује нека сврати до НБС, довољно је само до улаза, све ће вам бити јасно.

LICEMERI

pre 12 godina

Ajde nek Borka objasni da se ovo desilo Obami sta bi se desilo.Licno se ne slazem sa politikom Tadica ali je on Moj predsednik i predsednik Srbije i svaki put kad ga udare sa strane ja cu da stitim njegovu stranu,ali kad tako nesto stigne iz C.Gore koja je jos nedefinisana tvorevina onda mi jos teze pada.A Borka i kompanija nek se zamisli gde prestaje sloboda misljenja a gde pocinje pretnja po zivot,blage veze nema sa slobodom govora,cist poziv na terorizam.

Mr.T

pre 12 godina

Ovo je doslovce napad na slobodu i osveta prema jednom coveku-profesionalcu koji je resio da progovori od strane politikanata. Izjavu zeznutog mozete cuti na sajtu prescanika!

stevan sremac

pre 12 godina

ekipa koja je dovedena posle 2000 na celo kulture u Srbiji probala je da je uvede u red. Ugricic je bio njen dobri duh. Narodnu biblioteku je za vreme socijalista bila u rukama izmedju ostalih i Milana Milutinovica, coveka neverovatno posvecenog i tananog kulturnog izraza... Ocekujemo nekog slicnog... Kada je Ugricic pokrenuo digitalizaciju bibliotecke gradje osnivanje tog odeljena ispraceno je iz same kuce prijavom ministarstvu o stvaranju Nato spijunskog gnezda - posle cega je usledila vanredna inspekcija rada biblioteke od strane ministarstva... Proverite ako ne verujete... Tada je Ugricic jedva preziveo... sa cela modernizacije ucenja i tantalovih muka modernizacije Srbije uklonjen je jos jedan slobodno-misleci covek i ime, nazalost, vece od same ustanove prepune glasnih Srba najopstijeg usmerenja i nikakvih radnih navika... jos jedan deo vizije normalne Srbije se seli u zvezde... Hvala za sve i Zelim vam najvecu mogucu srecu... ne osvrcite se ... ne zasluzuju

TonyB

pre 12 godina

Ugricic je podrzao Nikolaidisovo pravo da lupeta, ne i dizanje bilo cega u vazduh. I sad bi trebalo da dobije otkaz zbog podrske slobodi izrazavanja?

jimifix

pre 12 godina

Ovolika frka se nije digla jos od demarsa nase vlade Rusiji, kada je ruski voditelj na putinovoj televiziji rekao da je dobro sto je Djindjic ubijen.

mpavlo

pre 12 godina

Nestvarno - Dacic i Obradovic, sta je ovo, povratak u 90-e. Kakav je ovo masovni moralni sunovrat, umesto da tu dvojicu izvizda, gadjaju jajima i tursijom i spakuju u zatvor, oni vedre i oblace Srbijom 2012. Ovaj narod i ova zemlja zasluzuju diktaturu, Srbija je na putu da postane najslicnija Severnoj Koreji.

Fight The Power

ivan

pre 12 godina

Nekoliko linkova za neuke građane koji u današnje vreme interneta dozvoljavaju da budu izmanipulisani. Kako se najomiljeniji i najbolji naš ministar poziva na USA, mogao bi prvo da se edukuje.

http://caselaw.lp.findlaw.com/scripts/getcase.pl?court=us&vol=394&invol=705

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2016828/Obama-assassination-Online-shoot-US-President-ruled-free-speech.html

A setite se kako je sve zaboravljeno i oprošteno mnogima koji su čak i otvoreno pozivali na ubistvo Đinđića. Setite se kohabitacije. Kako je govorio Toma Nikolić. Nikome ni dlaka sa glave nije falila. Sada su opet pisci i novinari najveća pretnja našoj Nebeskoj Srbji. E moj Tadiću, na koje si grane spao. Evo još jedan link za podsećanje kako to radi Služba:

http://www.youtube.com/watch?v=vB2mewpLvFs

Crno nam se piše!

Novosađanin

pre 12 godina

Kada ministar unutrašnjih poslova smenjuje direktora Narodne biblioteke Srbije onda svi ozbiljno treba da se zapitamo u kakvoj zemlji živimo. Kada shvatimo da je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, onda više ništa ne moramo da se zapitamo nego sve znamo - Miloševićev kadrovčik, kome je Boris Tadić zarad vlastohlepstva omogućio da ponovo mrači i oblači Srbijom, ništa drugo i ne zna nego da preti i hapsi. Tužna smo mi zemlja kada nam je Nikolaidis glavni problem, a ne korupcija, kriminal, ekonomsko posrnuće, siromaštvo, socijalno raslojavanje. Zapravo, nismo tužna nego pretužna zemlja.

Petar

pre 12 godina

U zemlji nepismenih i neobrazovanih najveci neprijatelji su logicno bibliotekari i pisci. A najveci heroji masovne ubice, krvoloci i lopovi. Sva sreca smanjuje nam se broj svakim popisom za pola milionceta.

Milica

pre 12 godina

"....zgrozeni činjenicom da "jedan državni činovnik opravdava pokušaj atentata na najviše fukcionere Srbije i Republike Srpske".

Tipican spin iz 90tih. I tipcno kolektivno-drzte lopova linc ponasanje iz 90tih.

Ako ima dostojanstva, Ugricic bi trebao zbog ovakvih izjava da im baci ostavlu u lice...

Alex

pre 12 godina

@(Gojko, 20. januar 2012 20:49) Pobeda nerazuma nad razumom i primitivzma nad civilizacijom. Nije Srbija za Evropu. Uskoro ce i internet da nam kontrolisu.

Cenzura na internetu je mnogo ozbiljnija pojava od ovih lokalnih budalaština. To bi trebalo imati u vidu prilikom ostrašćivanja prilikom komentarisanja.

Juče je zatvoren Megaupload i uhapšeni neki od vlasnika, a najviše komentara na B92 imaju tekstovi o filmu koji niko nije video i tekstu koji niko nije pročitao (čast izuzecima, koji su pročitali i shvatili zabrinjavajuće posledice ispada nepismenog Dačića i kompanije).

olivera

pre 12 godina

Da li je i ministar Predrag Markovic podneo ostavku? Izgleda da se odlucio za manje bolno resenje. Pustio je direktora Narodne biblioteke Sretena Ugricica niz vodu zarad ostanka na vlasti! Ako je Ugricic odgovoran, odgovoran je i ministar! Zar ne?

PROMETEJ!

pre 12 godina

Gospodo iz vlade,manite se corava posla.Srbija gori i dogoreva,vi se bavite upravnikom biblioteke!Alo SRBISTAN,ima li koga!?Kaznice vas narod na izborima,molim se Bogu svaki dan samo da vas vise ne gledam!Vi morate da odete sa vlasti!Sve ostalo je manje bitno!

Pisac

pre 12 godina

Nikada nisam verovao da se mozemo u 86te i 90te vratiti kada su ljudiu smenjivani na mitinzima, svaka rec protiv zlobine politike bila dokazano srbomrznja i izdaja, i kada je jezik mrznje prema svemu nesrpskom bila rutinska pojava i mera patriotizma (Seselj, Kalajic, Jevtic, Beckovic, Rsumovic, Trifkovic nisu se skidali sa TV i drzavnih glasila ... a "drugi" nisu smeli da zucnu da ne dozive "linc". U Srbiji u kojoj su Stambolic, Curuvija, Djindjic, Dada Vujasinovic i mnogi drugi ubijeni a istrage jos traju. izgleda da nikada nismo ni izasli iz te Srbije. I u kojoj je Dacic bio faktor. Nikoladis je u pravu u pogledu Srbije a to da li poziva na atentat ili ne necu ni da komentarisem jer je toliko jasno da je metaforicki mislio na to da u Srbiji nema sanse da iko ista uradi protiv vlasti kao radnik na temu muke bede, gladi i nepravde nego samo na srpskom pitanju. Sto se upravo i desava - digla se kuka i motika u zadnjih 24 sata a svi spavaju kada ljudi ostaju bez posla i jedva sastavljaju kraj sa krajem. E to je ta metaforicna slika naseg "iskoraka" .

drasko

pre 12 godina

Strasno. Konacno su uradili ono sto su sanjali. I poslednji iz vlade premijera Djindjica je otisao. Sada mogu konacno da se vrate na pre Djindjicevu Srbiju i imenuju nekog iz ``nacionalnog`` korpusa za upravnika nekakve Narodne Biblioteke!

Boban

pre 12 godina

i opet "strani placenici, domaci izdajnici". Srbijaje uvek bila plodno tlo za nacionalisticke ideje. Po meni problem nije u tome sta je Bole trebao ili ne da uradi nego u sledecoj cinjenici - citat:
"Stroj je sklopljen i programiran u Beogradu, odakle se njime i upravlja. Republika Srpska nikada nije bila, niti će to biti, autonomni projekat bosanskih Srba. Ona je dio projekta srpske nacionalističke elite, koja je živa, zdrava, nerazmontirana, na vlasti i više nego operativna – u punom pogonu."

Dobrodosli u devedesete...

Marko P.

pre 12 godina

Odvratno mi je što se Dacic nesto javlja, a da ga niko nista nije pitao ... i meni, i meni ali već se nekima nazire kraj! Neće im pomoći ni novi JSO ni skriveno koferče. Laki je malo nervozan, očigledno.

Velibor, USA

pre 12 godina

palme, mrkonjici, cosici, ostali mali Zlobici, svrshavate li od srece? eto, smeniste kog ste hteli OPET, izvrnuli sve naopachke OPET, nije vam bilo dosta zadovoljstva iz devedesetih. je l' vam sad konachno potaman?

zika

pre 12 godina

dosta, bre, tog ivice dacica, slobodana mikosevica, zarka obradovica i teroristickog sps-a koji izveli bezbroj atentata, na ivana stambolica, vuka drasovica, curuviju. dosta podrske podrske tvorevinama radovana karadzica. ko je ovlastio borisa tadu=ica da prisustvuje proslavi zlocinackoj tvorevini radovana karadzica, ratka mladica i vojislava seselja. sad se zatrpava ime atentaora prozivanjem nekog crnogorskog knjizavnika koji se nalazi na suprotnoj strani od atentatora. atentator je na slavi imao za goste onih koji su borisa tadica pozvali na proslavu. i sa kojima je crnogorski pisac protivnik.

pegaz

pre 12 godina

Nekako sam znao da ce nam "otrovne" kolumne, doci glave. Skoro dve decenije se nadmecu ko ce "otrovnije" da pise. Sarkazam, ironija, izmisljanje raznih kovanica, udarci ispod pojasa, neretko i psovke, a publika u "areni" navija.
Nikolaidis je jedan u nizu.
Odvratno.

Max

pre 12 godina

@(Kragujevčanin, 20. januar 2012 20:02) Pošteno!Zaslužio je otkaz.Kakva sloboda govora, ovakvo ponašanje ne bi prošlo nigde u Evropi.Postalo je moderno, cool i urbano podržavati naše neprijatelje. Krajnje je vreme da se uozbiljimo kao država.

Vi, DSS-ovci, se prepoznajete se iz aviona! O kakvim neprijateljima pričaš? Ti bi da se opet ujedinimo "protiv spoljnog neprijatelja", što je najprimitivniji oblik manipulacije masama.

Vi ste već toliko "uozbiljili", da upotrebim tvoj termin, situaciju u ovoj zemlji, da ćete po tome biti upamćeni u istoriji. Vaš doprinos sumraku Srbije je nemerljiv!

zvonimir

pre 12 godina

a jel' to dacic preskace tuzilastvo, policiju i sud, redefinise pojam krivicnog dela terorizma, i uvodi sps-drzavni udar na mala vrata, i pre formalnog dolaska na vlast ???

mo-mo

pre 12 godina

Pobedili ste, a? Takvi ste vi - sve pojedinacno pobedite, a ratove gubite. Kad je izdavac vratio Kafkinu pricu U kaznjenickoj koloniji, uz primedbu da je prica `mucna`, ovaj mu je odgovorio: `Radi objasnjenja uz tu pripovetku dodajem da nije samo ona mucna vec da je nas opsti i moj posebni trenutak jednako bio i ostao mucan`

Stojim na raspolaganju Ivici Dacicu da mu objasnim sta je to Kafka mislio. Momo

dobrota

pre 12 godina

Mogu se složiti da je Upravnik i napravio neoprezan potez i da je, možda, brzopleto postupio. Ono što ovde fascinira je licemerje i dvoličnost skoro kompletne Vlade i političke ,,elite". Skoro niko od njih nije ni pročitao Nikolaidisovu kolumnu, a i da je pročitao teško bi šta shvatio. Skoro niko od njih nije pročitao ni inkriminisani proglas da bar pokuša da shvati da on nije podrška Nikolaidisu, a pogotovu nije podrška njegovim stavovima. Ali to našoj ,,eliti" nije ni potrebno dovoljni su dva tabloida i tri poluinformacije da nasrnu na nekoga kome nisu ni do kolena...I sada će o sudbini Upravnika Narodne biblioteke da raspravljaju Mrkonjič, Dačić, Obradović i ostale Intelektualne veličine srpske države skupljene u njenoj Vladi i to po hitnom postupku??? Oni naravno niti znaju, niti žele da znaju koliko je ovaj čovek uradio za Narodnu biblioteku...i koga je to uopšte briga, o kulturi se vodi briga tako što se dodeljuju nacionalne penzije pevaljkama i kumovima. Verovatno je to u redu jer ovakve moralne i ljudske gromade bez mrlja u biografiji i bez grešaka u vođenju države svakako imaju pravo i obavezu da i od drugih zahtevaju da budu bezgrešni!

Makarije Nepodobni

pre 12 godina

Procitao sam clanak. Imate ga u celini na ovom linku: http://www.e-novine.com/stav/56790-ostalo-velike-Srbije.html. Sve u svemu, losa stiska vezba iz srpskog ... pardon, crnogorskog jezika, prepuna zamene teza, losih poredjenja i relativizacije cinjenica, argumenata ad hominem i drugih slicnih stilskih figura koje se smatraju losom praksom pisanja. Recimo, autor poredi Srbe (koji su u BiH ziveli vekovima) i Amerikance (koji su dosljaci). A taj deo za koji se svi hvataju je napisan zbrda zdola, ne zna se uopste sta je pisac hteo da kaze, jedino se vidi da je izgubio nit u svojoj mrznji prema svemu sto je srpsko. I to onda kao nije govor mrznje?! Tragedija nije u tome sto je ovaj naskrabao, vec u tome sto se u Srbiji trosi vreme na ovakvo smece. I sto mu neki ozbiljni ljudi, poput Filipa Davida, pridaju znacaj koji Nikolaidis nema. Eh da, tekst je ipak pisan na srpskom, a ne na crnogorskom jeziku. Nedostaju mu - ona dva famozna slova Œ i  da bi bio crnogorski. A i padezi su na mestu. Ajd zdravo.

Bora

pre 12 godina

Vise bih voleo da se ministar policije brine vise o korupciji,recimo o onom satu njegovog portparola,koga je dobio od "prijatelja"nego sto preti zatvorom direktoru biblioteke.Da je vreme imformbiroa,imam utisak da bi Kapicic bio malo dete za Ivicu.Naravno da se ne slazem sa onim sto je napisano, i znam da su izbori blizu,ali preteraste.

bivsi glasac DS

pre 12 godina

Godina 2012, a polupismeni aparatcik smenjuje direktora biblioteke zbog verbalnog delikta. Ne mogu da se najedem onoliko koliko mi se povraca.

sima

pre 12 godina

Kako izvrtju ovi Drugosrbijaci sa sve Borkom. Novinare treba zastiti svakako ali dok rade ono sto je njihov posao. Od kada je to poziv na bombe i ubijanje novnarstvo?!
Pravda za Sretena!!

zika

pre 12 godina

jadan je taj boris tadic kad ga brane ivica dacic, zarko obradovic i sps. clan sam spo-a. boris tadic je saradnjom sa sps-om upropastio celu srbije i nemoze se izvaditi nikakvim izmisljanjem atentata u reziji ivice dacica

vladan

pre 12 godina

Srpska bruka i sramota.
Ivica Dacic, kao prvi od cetiri jahaca apokalipse, opet jase.
Cekamo povratak Seselja, povratak Kostunice na javnu scenu, a Tadic je i tako tu.
Sva cetiri jahaca...

Slobodan

pre 12 godina

Sramotne manipulacije i izjavom CG pisca/kolumniste i proglasom udruzenja pisaca Srbije. Sram da je sitne duse iz vlasti i okoline, kao i idiotsku "patrijotsku" druzinu. Gde je kraj zlu? A tako zelim da se ne sramotim Srbije i da mi prestane biti muka od nje...

novak

pre 12 godina

Ma otkud vi znate da niko iz vlasti nije procitao kolumnu?! Da niste mozda bili iza zavesa u kancelarijama Tadica, Cvetkovica, Dacica, Djukic-Dejanovicke, Markovica, Jeremica, Sutanovca i drugih pa znate to sigurno. A evo, ja sam procitao tu kolumnu i nije mogu reci da to nije nikakva kolumna vec obicni politicki pamflet u "najboljem" stilu srbomrzacke Socijaldemokratske partije Crne Gore Ranka Krivokapica...

mr B

pre 12 godina

Odvratno mi je sto se Dacic nesto javlja, a da ga niko nista nije pitao. Sa druge strane ne vidim sta je sporno u tome sto ovaj lik mora da leti sa drzavne sise

slovenac

pre 12 godina

Već treći dan traje ova nebuloza po forumima. Kladim se u sebe, ( iako sam star), da 90% komentatora uopšte nisu pročitali članak, a od onih 10% jih 5% nije razumelo, što je Nikoladis ili Čokoladis napisao i još manje, što je poručio!
Manite se nacionalizma - jel Dačiću, manite se BiH i CG, može i RK - barem moja država je priznaje kao državu! Tadiću, dobio i primio si istu lentu kao Karađić i Mladić, malo se zamisli! Ovaj bibliotekar se normalno uplasio, pogrešno je mislio, da ste već pluralna država! Od pluralne države nemate još ništa! Svi, koji mogu beže van, pa to je super, jer vam olakšava vladanje! Jadni ste!:(

crni domino

pre 12 godina

Tadicu, sa ovom smenom ti najvise gubis, a potom DS. Sta ti je trebalo da ih rehabilitujes? Pitam te kako ces ih zaustaviti u potpunom osvajanju vlasti? Sto pre raspisi izbore i odlazi. Takvi u DSu ne treba da budu.

simens

pre 12 godina

Mislim da gospodin Ugricic treba da bude smenjen i da nema opravdanja za njegov postupak, ali isto tako mislim da gospodin Tijanic mora da bude smenjen sa mesta direktora RTS-a iz razloga sto je svojom izjavom pozivao na ubistvo Zorana Djindjica. To Dacicu nije smetalo, a smeta mu sad kad je u pitanju njegova...

Kragujevčanin

pre 12 godina

Pošteno!Zaslužio je otkaz.Kakva sloboda govora, ovakvo ponašanje ne bi prošlo nigde u Evropi.Postalo je moderno, cool i urbano podržavati naše neprijatelje. Krajnje je vreme da se uozbiljimo kao država.

Морава и брда

pre 12 godina

Ма , Смена, још јуче !

Жале га појединци, а тај УГРИЧИЋ је по политичкој линији УПРАВНИк Националне Библиотеке већ 11. година, да ЈЕДАНАЕСТ ГОДИНА! Бре!
Дојади и по тој линији!

Miki

pre 12 godina

Nije mi jasno zasto se i na ovaj nacin toliko dodaje na znacaju onog nazovi pisca Nikolaidisa.Nikada za njega nisam cuo sve dok nije izjavio one provokativne gluposti.Covek je najobicniji bolid i treba ga staviti u zaborav.

Naso

pre 12 godina

Haha, welcome back vesele devedesete :D Ministar policije preti zatvorom, a po kom osnovu (jeste primetili koliko liči na Slobu i izgledom i retorikom?), a državni činovnici se smenjuju zbog izgovorenog mišljenja :D Pa da, kriv je čovek, zato što nije bio svestan u kojoj zemlji pokušava nešto da kaže, trebao je da ćuti i donosi platu ženi i deci, a ne da sprovodi neko tamo kriminalno slobodoumlje. Ma treba da bude optužen za veleizdaju :D Srbija do Tokija!

Petar

pre 12 godina

Nikolaidisov tekst i Ugricicev potpis su otvorili puno pitanja i pokazali lice i nalicje nase javne scene. Branioci Nikolaidisa i Ugricica previdjaju da svako ko je u drzavnoj sluzbi (ovog puta Crne Gore i Srbije) nije nezavisan intelektualac, knjizevnik ili novinar. Zato njihovo javno delovanje ima drugaciju tezinu i drugi karakter.

Ovde je takodje tragicno da se tek sada vodi rasprava o smeni Ugricica. Nije jasno po kome kriterijumu je on uopste izabran. To sto je on knjizevnik, ne znaci da on ima svest o znacaju najvaznijih drzavnih kulturnih institucija. Ugricic, zajedno sa direktorkom Narodnog muzeja, spada u grupu najnesposobnijih ljudi u istoriji srpske kulture. Zatvaranje biblioteke i muzeja za javnost napravilo je nenadokanadivu stetu ionako ne bas previse pismenoj i kulturnoj Srbiji. Posebno je pitanje troskova i kvaliteta obnove. Narodna biblioteka ima katastrofalne oblike delovanja. Neka neko proba da cita skenirane stranice Politike sa digitalne biblioteke Narodne biblioteke Srbije, a potom neka to uporedi sa digitalizacijom u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci ili Bugarskoj. Zato Ugricica treba smeniti kao nesposobnog kadrovika, a ne kao slobodmisleceg intelektualca, koji je u dva dana pogazio sopstveni potpis zaradi funkcije.

Novosađanin

pre 12 godina

Smenjivanje Sretena Ugričića predstavlja VRHUNSKU SRAMOTU, pobedu medijskih spin doktora Demokratske stranke, skretanje pažnje sa realnih problema ove zemlje koje je politička elita nesposobna da reši i još jedan dokaz da je Srbija poptpuno utonula u PROVINCIJALIZAM i MALOGRAĐANŠTINU. Šta reći nego da sadašnju političku elitu treba da bude sramota, ali oni sram ne poznaju jer da poznaju ne bi se ponašali ovako kako se ponašaju.

Nikolaidis je u pravu

pre 12 godina

A hoće li vlada biti smenjena? Kako je nastala frka čim su se malo uplašili Afričkog proleća. Na žalost u Srbiji još uvek ne moraju da se brinu previše oko toga. Ipak frka je očigledno velika jer se već najavljuje ponovno formiranje JSO, pretpostavljam u mandatu SPS-a na funkciji ministra policije. Što je sigurno, sigurno, neko mora da ih štiti od direktora biblioteke i nekih tamo književnika iz Crne Gore. Devedesetih je bilo tako samo bez podrške DS-a.

Radoznala

pre 12 godina

...Ove intelektualne gromade koje podržaše nam Nikolaidisa bi trebalo propitati malo da objasne šta su i zašto potpisali. Jedna je stvar boriti se protiv progranjanja novinara a druga stvar je u ime toga dozvoliti da pišu stvari koje su van pameti da ne budu sankcionisane svuda, sem u Srbistanu.
Kakvi intelektualci, takva i država i ljudi

9two5

pre 12 godina

Procitao sam taj tekst i mogu samo da kazem da vecina komentatora ili nije citala tekst ili je polupismena. Ne vidim na koji nacin je taj Nikolaidis prizivao zlocin, ako procitate i razmislite o onome sto ste procitali zakljucicete da je poenta teksta da je R. Srpska nastala na genocidu, o cemu se moze posebno diskutovati. Posto je na pocetku teksta prakticno civilizacijskim iskorakom nazvao i genocid nad indijancima a i genocid nad muslimanima u BiH, onda je ocigledno da u njegovom tekstu "civilizacijski iskorak" ima negativne konotacije, to jest jasno je da autor ne zagovara nikakvo nasilje jer bi time pobio sopstvenu tezu da je RS nastala na genocidu. Don't believe the hype!

podrascanin

pre 12 godina

Stvar je u tome sto Ugricic nije obicni gradjanin koji moze da prica sta hoce vec je on drzavni cinovnik na vaznijoj funkciji. Pa gde ste videli Montgomerija da tako prica o vladi SAD dok je bio u sluzbi? Sad je naravno drugo, sad je u penziji i moze da govori sta stvarno misli...

M. Н. Лазар

pre 12 godina

Угричићу, потпис'о си; па шта. Ја би такође, поред оваквих политичара, овакве власти и овакве државе, увјек стао на страну колега.
Шта сад' врдаш? Што се човјече, правдаш горима од себе?!
Охрабри се!

satiricar

pre 12 godina

tako ti i treba kad nijesi dosljedan,nego pod pritiscima pokusavas da se izvadis,ako si podrzao nikolaidisa imaj organ tipa polni i idi do kraja...P.S. ANDREJ PUNA PODRSKA ZA TEBE!

BivsiYU86

pre 12 godina

Jel Borka, Boga ti, zašto ono devet godina sude Vojislavu Šešelju u Hagu???
(vukasin)

Sa obzirom da koristis internet trebao bi da budes informisan. Mozda je on tamo zato sto su Seseljevci kao formacija pocinili stravicne zlocine u Hrvatskoj i BiH? Ne postoji svedocenje i dokument koji nisu njih pomenuli kao izvrsioce. A sto je tamo 9 godina pitajte njega zasto pravi od suda cirkus i svoju pozornicu. nadam se da nece ni izaci. protiv takvih i jos gorih Nikoladis pise a ne protiv Srba u celini a ako su Srbi Srbija Seselj, Karadjic, Milosevic e onda nije dobro ali nije za to nikoladis kriv.

optimista

pre 12 godina

Eto, sef policije smenjuje bibliotekara. A sto je juri lopove? Pa zato sto je i sam ..., a nekih lopova i ubica on se ... . Tako da je lakse ganjati bibliotekara. Posto se policija pocela baviti bibliotekarstvom mozda bi trebalo da se bibliotekari pocnu baviti policijskim poslom. Sada ce nam Dacic postati ministar kulture. E pa, mozda smo to i zasluzili kada smo dozvoliti da mrcvare Ugricica.

Zvaka

pre 12 godina

Upravnik jedne nacionalne biblioteke ne treba da bude doveden od strane neke partije ili da svemu tome kumuje politika. Treba dovesti čoveka koji nije ni u jednoj partiji i koji je upoznat sa BIBLIOTEKARSTVOM! Neutralan čovek koji će se baviti samo kulturom. A Ugričića treba smentiti zato što je bio loš upravnik, a 5 godina obnove NBS je nažalost samo jedna od mnogih loše vođenih poslova pod njegovom upravom.

Miki

pre 12 godina

Proslava 9. januara u Banjaluci je rehabilitacija Karadžića. Svako ko je tamo prisustvovao sam je prizivao đavola, tako da nije strašno što je Nikolaidis primetio da je đavo mogao i da dođe po one koji mu pale sveću, i da tu ne bilo ničeg nelogičnog. Uostalom, da neko zapuca po hrvatskom rukovodstvu dok slave "dan domovinske zahvalnosti", ili pripreti time, ovde bi bilo vrlo malo zgražavanja. S pravom i razlogom.

aca

pre 12 godina

Taj Nikolaidis izgleda neki veliki i mocan covek. Cela zemlja se uzbudila zbog njega iako covek zivi u inostranstvu. Preporucujem mu da odmah odstampa jos mnogo primeraka knjiga koje je napisao jer ce prodaja da poraste. Ovakvu besplatnu reklamu nije mogao ni da sanja. To mu je sigurno i bio cilj, a nasi se navukli ko mala deca, svi do jednog.

Mandeljštam

pre 12 godina

Proslavimo, braćo, sumrak slobode,
Veliku godinu polumraka.
...
Proslavimo to sudbonosno breme
koje u suzama ubira narodni vođ.

(preveo Branko Miljković, Tristia, 17, Prosveta, 1962!)

Gojko

pre 12 godina

Pobeda nerazuma nad razumom i primitivzma nad civilizacijom. Nije Srbija za Evropu. Uskoro ce i internet da nam kontrolisu. Ne daj boze da neko nesto lose napise. Svi moramo pod kalup. Borise Tadicu, imao si 5 glasova iz moje kuce. Minus 5!!!

Joj

pre 12 godina

Samo jos da se naoruzamo paradaizima i izadjemo na masovne "mitinge istine"
i podrske Milosevicu oh pardon Dacicu, pa smo uspeli skroz da se resturiramo u nase prirodno stanje.

NenadNS

pre 12 godina

Smenom Ugričića dobija se bitka, ali ne i rat!Lako je njega smeniti jer je pod kontrolom Vlade, ali mene više zabrinjavaju oni, koji misle kao on, ali su van domašaja vlasti!
(Vendi)

Ne brini se dok nam je dacica, kao dobar Milsoevicev odlikas i pandur, on ce istomisljenike otkriti i efikasno narodski izopstiti u paradaiz revoluciji istine. Ako nema svezeg srpskog paradaiza imaju sveza srpska jaja i kromir iz srpskog trapa a mozda i neka smrznuta malina koja nije otkupljena. Dobro bi mu doslo da se seti starih vremena ej...to su bila vremena, ne samo da je paradajizirao Stambolica, Bogdanovica, Pesicku, Durica i drustvo nego i ostale neprijatelje iz zajednicke nam drzave, Dizdarevica, Racana, Suvara, Vlasija, bese li ono Drnovsek...bili sve sami srbomrzci, Slovenci cak slali banane teroristima sto su strajkovali u Kosovskim, pardon Srpskim rudnicima...ma kazem ne brini, narodne mase ce znati da prepoznaju neprijatelje. A narod je uvek u pravu zar ne. Zato mu je i dobro.

HisRoyalHighness

pre 12 godina

Da li slucajno, podmetanjem stavova koji nisu njegovi, ili namerno jer se sa iznetim stavovima slaze....Ugricic svakako treba da bude smenjen (kad vec sam nije nasao za shodno da podnese ostavku). Covek je stavio potpis na podrsku coveku koji je rekao da bi bila pravda da je aktiviran eksploziv u Boriku. Mislim...ne mozes biti celnik drzavne institucije i tako nesto izneti, kao sto stavovi ovog nazovi pisca iz Crne Gore, nisu stavovi pisca vec savetnika predsednika skupstine...i to uopste nisu devedesete...to je jednostavno normalno, logicno.

Milan

pre 12 godina

To što se Dačić ovako isprepadao zbog ne promišljene izjave jednog bibliotekara,najbolje svedoči o psihičkom stanju našeg ministra,tj. o haosu u njegovoj glavi.
Ovo je veliki blam i autogol vladajuće koalicije.
Da sam 2008. znao da će ZES napraviti koaliciju sa SPS-om,da će Cvetković biti premijer (u kampanji je promovisan Đelić),Dačić,Mrkonjić,Jeremić,Obradović...ministri,nikada za ovu koaliciju ne bih glasao,kao što nikad više i neću,pa makar ovog bibliotekara vratili na mesto direktora Narodne Biblioteke sutra ujutru.

Masenjka

pre 12 godina

Mislim da svako ko ima trunku razuma ne treba da ima dileme o tome da li ovakav covek u danasnjoj Srbiji treba da bude upravnik Narodne biblioteke. Treba ga hitno smeniti i postaviti Cecu.

PROGON

pre 12 godina

Uhapsite Dačića i Obradovića,bez ikakve kulture govora,zarad progona umne populacije! Diktatori su dali poslednju reč. Imamo li uopšte vladu?

Milan (NL)

pre 12 godina

Cudi me reakcija onih koji se zalazu za sredjenu, pravnu drzavu koja treba da bude deo Evrope a brane Ugricica. Svaka pravna drzava bi ovako a i jos strozije reagovala. Sloboda govora ne podrazumeva opravdanje terorizma ni u vidu metafore (da procitao sam tekst) a pogotovu ne od ljudi koji imaju javnu funkciju kao prvo (Ugricic i Nikoladis), a tek su onda knjizevnici. Samim tim teza o umetnickim slobodama ne stoji u ovom slucaju.

Igor

pre 12 godina

Podrzavam smenu ! Podrzati poziv na odstrel kompletnog vrha drzave ipak ne treba da se podrzi. To sto je Nikolaidis napisao na cast ili sramotu je njegova stvar,objavljeno je i nije mu uskracena sloboda govora i misli,ali to sto se drugi saglasavaju sa njim toboze zbog ugrozena prava prevazilazi slobodu govora i prelazi u zaveru i poziv ekstremisti da povuce oroz.

Дијаспорац

pre 12 godina

Каква смена народе, политичари?? У апсану с њим за пример осталима!

Влада треба да тражи и апсану за оног инициатора. Ако нема воље или је бели медвед, онда подхитно тужба преко Стразбура. Ни с Кустурицом не сме да испира уста а камоли с целим руководством- земље чланице УН. Ово се никако не сме толерисати. Ред је већ једном да се стане на пут овом и будућим провокацијама.

PG skyline

pre 12 godina

A da se preventivno posalje na robiju ? Ko zna, mozda saradjuje i sa Al Kaidom, Masonima, Crvenim Kmerima itd. Sve to mirise na globalnu antisrpsku zavjeru !

Морава и брда

pre 12 godina

Смена , него шта!
Оваква ситуација да се десила у Британији или Француској, сменили би Управника Националне Библиотеке , јуче!

Овде је у питању ауторитет Државе, бре!

Katunjanin

pre 12 godina

Ценим да би Угричић могао и делом да стане иза Николаидиса тако што ће сам дати оставку и ријешити себе бруке да представља културну сферу нације какву је доживљава Николаидис а вероватно, интимно и Угричић лично.

Žika Vračaruralac

pre 12 godina

Nema Miloševića više od jedanaest godina, nema Koštunice već četiri a mufljuzi i dalje delaju. Naravno, ništa iole zanimljivo nisu napisali, režirali, naslikali ni pre ni posle, ali su stalno tu. Neolovni vojnici, saborci uranijuma, osiromašenog i obogaćenog. Dolar opet raste, nama sve gore, njima uvek dobro. Bilo da je SKOJ, CK, NVO, Forum pismenih... To samo ovde ima. Da se ovakva osoba postavi na čelo jedne od najznačajnijih kulturnih institucija. Nije smešno, jadno je.

?

pre 12 godina

zvonimir,
MInistar Dačić Ustavom i Zakonom ovlašćen je da svoje mišljenje izrazi i u krivičnoj prijavi koju bi protiv Ugričića podneo nadležnom Tužilaštvu, obaveštavajući ga da je – po mišljenju policije – izvršeno krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti. To je njegovo pravo.

Urke92

pre 12 godina

Ovde se ne radi, o gušenju liberalnih ideja ( čiji sam svakako i ja zagovornik ), već o brutalnoj potrebi za pažnjom , kada je u pitanju država.
A gospodin upravnik nije drugo ni zaslužio.

arthur011

pre 12 godina

Spavao sam baš dugo..... Više od decenije sam spavao a da to nisam ni znao. Neznam ni kada sam se probudio. Izgleda da 1999. još nije stigla a do 2000. je đavolski daleko.... "Deco moja, ko je s vama živeo ni pakao mu neće teško pasti - iz testamenta Pantelije Topalovića".

Mirjana

pre 12 godina

Svakako da ce Ugrisic biti smenjen,ali to nece preokrenuti cinjenicu da su predstavnici vlasti,crkve i policije izmislili atentat na same sebe u RS,pred izbore i u trenutku kada treba skrenuti paznju sa Kosova.Naravno da je tkz.RS problematicna torevina i bice jos problematicnija, jer je vlast u Srbiji vec pocela da je svojata kao zamenu za Kosovo.Tesko i njoj i nama.

slovenac

pre 12 godina

PA ZAŠTO LJUDI, BAREM ONI, KOJI IMATE JOŠ MALO PAMETI,MENJAjTE IVICU DAČIĆA? Šta vam sleduje? Krv i suze! Ma bez veze: jednostavno odlazim!

Haris

pre 12 godina

A kada "sveSrpski"ucitelj ili guru, Dobrica Cosic izjavi "Albanci su genetski talog Balkana" onda se niko iz Srbije ne cuje, to onda nije govor mrznje, nego svi cute kao neke ku.ve. U Srbiji bas nista novo. E dok je tako sva okolina oko vas ce vas prezirati kao sto prezire,naravno ne mislim na narod, nego na Srpsku politiku,vlst i "intelektualce".

Sumnjivi srbski patriota

pre 12 godina

Prema Obradovićevim rečima, svi ministri su juče bili zgroženi činjenicom da "jedan državni činovnik opravdava pokušaj atentata na najviše fukcionere Srbije i Republike Srpske".

Prema saopstenju na kraju ce ispasti da je licno ucestvovao u pokusaju atentata i bio rodjeni kum Bozidara a Nikoladis idejni vodja terorista na drzavne sluzbenike. A Dacic bi trebao da se zapita zasto je Brejvik citirao Karadjica, Srdju Trifkovica i Milosevica bivseg mu sefa u svojim traktatima i da li je njemu mesto tamo gde je sa obzirom na njegovu istoriju u rezimu koji je osudjen kao "zlocinacki"...

KRUG 2

pre 12 godina

A sad je tuzilastvo na potezu. Da li u potpisanom tekstu ima elemenata PODTICANJA TERORIZMA, kako kazu advokati i pravnici? SVI NA SUD.

ja vas više ne razumem

pre 12 godina

Kakav prostor!!!(Hteo sam da počnem sa "kakva zemlja", ali to nije...) Da se predloži zabrana uvoza nuklearnog otpada poklali bi se i rezultat bi bio 50:50, 55:45, ... Bože hvala ti što si mi pomogao da zbrišem odande 1992. godine, a ja kreten, maloumnik sa bezbedne distance čitam i dalje vesti sa tog prostora...

marko

pre 12 godina

Kada bi sve te galamdzije u vladi i okolini (npr ministar prosvete se osetio pozvanim da komentarise, ministar policije da preti...) uradili u svom resoru onoliko koliko je Sreten Ugricic uradio za bibloteku - to bi bilo cudo.

iPodGorica

pre 12 godina

@Makarije

Tekst je, naravno, pisan na književnom crnogorskom jeziku. Zato su i padeži na mjestu. Nijesam siguran da li srpski ima padeže i ako ima, koliko ih ima...naprosto me nikada nije zanimalo. Kako god, možete koristiti ta dva naša slova, preuzeta iz gramatike crnogorskog jezika od prije aneksije iz 1918. a možete ih i ne koristiti, budući da su po aktuelnoj crnogorskoj gramatici ispravni i dubletni oblici - "sjesti" i "œesti", na primjer.
Kako god, vjerujem da je vrijeme da se u Beogradu otvori centar za učenje crnogorskog jezika, s obzirom na broj radnika iz Srbije koji ovamo dolaze da bi obavljali posao koje domicilno stanovništvo odbija da radi. Prognoze su da će ih biti sve više. Posebno ako Dačiću padnu na pamet i masovna hapšenja neistomišljenika.

Коста П.

pre 12 godina

Да ли би сте ви особу која подржава неког ко вам ради о глави тапшали по рамену? Тај човек се стварно уседео на тој функцији.

ozren

pre 12 godina

Propasce NBS bez Ugricica. Niko osim njega nista ne zna o bibliotekarstvu, izdavastvu, digitalizaciji (pogledajte kako je lose skenirana "Politika" na sajtu NBS). Zaposleni koji su iz struke fanfarama ce ocekati sledeceg upravnika, ma ko on bio. Najzad da vidimo ledja umisljenom knjizevniku koji je poverovao stranom knjizevnom kriticaru koji ga u nekom tekstu nazvao "srpskim Prustom", pa odlepio. A naredne godine dobice i on onu istu knjizevnu nagradu kao i Nikolaidis iz Evrope, pa ce imati da krcka neko vreme.

VLADINIR

pre 12 godina

Covek nije imao kvalitet da bude na takvom mestu.Trebao je davno da bude smenjen,bez obzira na njegove neoprezne izjave.A da je bilo srece nije nikada trebalo ni da bude postavljen na to mesto

chang

pre 12 godina

Upravnik državne biblioteke javno priziva atentat na šefa iste te države čiji je službenik?
Mogu da se kladim da će ostati na funkciji.

jovanovic

pre 12 godina

"junacino! Na zenu si udario!" a peticiju u zandarmeriji kapiram da ces da sredis sutra...au daaa...sutra je subota, neradan dan. pa nista to onda u ponedeljak. upravnik narodne biblioteke je opasniji. moze da frkne tvrd povez i ozbiljno da te povredi

apsurdni scenario

pre 12 godina

Ministar policije je ispalio celi rafal, reci, na bibliotekara. Pogodjen rafalom glavni bibliotekar je ustao sa fotelje, predao kljuc (ra)faldziji, i laganim korakom otisao.

Milutin

pre 12 godina

Ne razumem zasto je ponudio ostavku? Osim ako nije potpisao podrsku tom spornom savetniku crnogorskog predsednika skupstine. Savetnik je morao da pazi sta prica, ipak je on zvanicno lice. Na redu je predsednik CG skupstine da otpusti savetnika? Meni je to logicno.

Misko

pre 12 godina

Hajde da zamislimo situaciju u kojoj neki savetnik npr Josipovica kaze kako bi bilo istorijski opravdano aktivirati neki ekspoziv na sastanku npr. Srpskih NVO sa liberalnom opozicijom , coveku se nesto ne svidja da se u Hrvatska izvozi roba iz Srbije a ova grupacija se zalaze za otvarnje granica i nometani promet robe.
E sad se tu javi neki Srpski cinovnik i kaze daj da to podrzim stvarno mi je dosta ovih NVO a i ovih liberala.

Sta mislite kakvi bi bili naslovi u nekoj ovakvoj prilici ?

Mislim da je ovde zaista treba biti principijalan, svako pozivanje ili opravdavanje bilo kakog terorizma se mora osuditi, a u slucaju biroktata i kazniti.

ex demokrata 1

pre 12 godina

Trebalo bi da bude smenjen. Ukoliko tako neoprezno potpisuje bilo koji dokument,onda bi trebalo proveriti šta je u Biblioteci sve potpisivao,jer tamo su ulaganja bila milionska,da ne bi posle bilo da mu je i te ugovore u firmi neko podmestio.
Tako neozbiljan čovek ne bi trebalo da ima tako odgovornu funkciju.
Mislim da je on član G17 i da iz tog razloga neće biti smenjen,ali to ujedno otvara vrata svima da veličaju kriminal,te da se posle toga pozovu na slobodu govora....

Vendi

pre 12 godina

Smenom Ugričića dobija se bitka, ali ne i rat!Lako je njega smeniti jer je pod kontrolom Vlade, ali mene više zabrinjavaju oni, koji misle kao on, ali su van domašaja vlasti!

Mastara

pre 12 godina

Ova javna interakcija između ministra policije i direktora najvažnije biblioteke u kojoj je prvi, zbog delikta mišljenja, zapretio drugom ne samo razrešenjem nego i zatvorom i izazvao ga na javno samopokajanje neće ostati bez tektonskih posledica po život u Srbiji i regionu.

Mašala

pre 12 godina

Siroti Sreten se jako uplašio. Pa se sad samokritikuje (običaj iz kineske kulturne revolucije, a i iz naše bolje prošlosti), pa sad dodaje viška nutelle (a delicious chocolate hazelnut spread that contains quality ingredients) i za ono što ga direktno ne pitaju. Npr. ocena o drugoj državi.

Milun

pre 12 godina

Dragi upravniče,
kad ste funkcioner koji zavisi od vlade koja zavisi od Dačića i Obradovića, sve je moguće. Bojim se da su se neki malo zaneli...

Neoprezan

pre 12 godina

Slikovito umetnicko izrazavanje pragmaticni politicari nece nikad shvatiti. Ne tako davno Ceda je metaforicki uporedio africke drzavnike sa kanibalima i opravdano trazio da se okrenemo Evropi. Sada se dobitniku jedne prestizne evropske nagrade sprema linc samo zbog umetnickih sloboda. Bojim se da Nikolaidis i Ceda ne zavrse na prosjackom stapu samo zato sto su neshvaceni.

boki

pre 12 godina

Vise je nego ocito da je sve u predizbornoj funkciji:
Dacic daje izjave i govori sta zeli, posto zna da mu u vladi niko nista ne moze jer ako on izadje iz vlade, ona pada iste sekunde.
Jednostavno, Srbija je dosla u situaciju gde postoji vlada 'slobodnih strelaca' koja se 'sastaje telefonom' jer su svi zauzeti predizbornim aktivnostma kao da su izbori sutra, gde svako govori sta i koliko zeli i hoce i gde se niko nikoga ne plasi niti se plasi posledica svojih izjava datih kao ministar predsednik iliu podpredsednik vlade.
Jednostavno, sve je u stranackoj funkciji, a ne u funkciji interesa cele Srbije kao drzave, tj miniostarstava koja vode.

konjo Bubnjar

pre 12 godina

Ova Vlada Srbije je smenila Sretena Ugričića sa mesta upravnika Narodne biblioteke Srbije. U najnovijoj Vladi on moze postati ministar kulture. Okrece se kolo srece.

lukic

pre 12 godina

U zemlji nepismenih i neobrazovanih najveci neprijatelji su logicno bibliotekari i pisci. A najveci heroji masovne ubice, krvoloci i lopovi...
(Petar, 20. januar 2012 21:06)
-- Lepo sroceno! Samo fali: U kojoj zemlji?

Hamo

pre 12 godina

Sve dok ministri ili njihovi zamjenici budu smjenjivali ljude sa funkcija i pritom vedrili i oblacili nad slobodom svakog gradjanina i umjesto sudija i tuzioca trazili zatvaranje pojedinaca, tu nema drzave. U Srbiji vlada hinnjski komunizam, Dacic je prvi taj koji treba da se uhvati stocarstva i otjera daleko od civilizacije. Sve dok se Rep.srpska neukine nema od Srbije nista. Velike zlocine i patnje nosite na ledjima a kad tad to ce dase ugasi od strane velikih sila mada bi i vi vase patnje mogli sto prije baciti od sebe i skratiti taj put...

Neznana junakninja

pre 12 godina

Na zalost je u Srbiji kriticni duh zlocin. Veci zlocin od svih onih u kojima smo sudelovali i u kojima jos uvek sudelujemo kada nas predsednik odlazi na proslavu 20 godina postojanja Republike Srpske. Tuzno je kada svakim danom moras da gledas kako Srbija korak po korak tone. Zabrana prava na izrazavanje misljenja i govora kao osnovno demokratsko pravo je samo dokaz tome da smo daleko od iste.

milinko

pre 12 godina

Na stranu sto ima i precih poslova, ne vidim nista sporno sto je Dacic pokrenuo njegovu smenju. Da nije trebao Dulic ili Mrkonjic? Ocigledno da ljudi ne razlikuju funkciju ministra unutrasnjih poslova od sefa policije. Kada javna licnost, i to u sprezi sa vlascu, podrzi terorizam, onda je to unutrasnja stvar i ministar ima pravo da reaguje.

750.000 radnih mesta za ,lade

pre 12 godina

Gledajuci samo sliku uz tekst cini mi se da je gospodin zreo za penziju. Kao i ona dvojca iza njega. Izvinjavam se ako slika nije verodostojna.

steva

pre 12 godina

pa, to je to ... definitivno ne glasam za demokrate ovaj put, a mislio sam da ću ipak ... za čedu i vuka isto neću, to su dvojica čovek-stranke ... šta su oni preokrenuli osim što su svakog slobdnomislećeg čoveka najurili iz svojih stranaka ...

sns i srs ... ne pada mi napamet ... dss? hahahhaha ... dinkić ... šta ja znam ...

jedino mi nekako ostaje na pameti ugljanin, ali malo znam o njegovoj partiji ... ali ako ode sa ds-om, osta ja taj dan kući ...

Milko

pre 12 godina

Neće biti smenjen.
Ova vlada je pukla odavno a i ne pita se mnogo.
Tadić će zarad predstojećih izbora, plašeći se sa razlogom za rezultate, odustati od proganjanja onih koji su tražili zaštitu za Nikolaidisa.

Uros

pre 12 godina

Sociolog Dušan Bogdanović kaže da nije iznenađen.

„Mene uopšte ne čudi da jedan Ivica Dačić koji je do 2000. bio šef poslaničke grupe SPS-a u saveznom parlamentu i glasnogovornik SPS-a, iste one partije koja je zatvarala i ubijala političke protivnike tokom 90-ih, danas je doduše u tom demokratskom pogledu evoluirao, pa samo hapsi i to hapsi direktora Narodne biblioteke“, kaže Bogdanović." (Slobodna Evropa)
Ja ne mogu bolje reci - e Srbi najstariji, najbolji, najhrabriji, najdrzavniji, najnebeskiji narode na svetu...

aleksa

pre 12 godina

Iz konteksta izvuceno ili ne, umetnicka sloboda ili ne, najmanje sto se moze i mora uciniti je, zarad dostojanstva funkcije predsednika Srbije, povuci ambasadora. Domaci naivci su nebitni, kolaterala. A sada, zarad pojasnjenja: SPS je trebao nestati nakon Oktobra. Demokratske snage jesu i moraju biti drzavotvorne. Principi koje zapadne demokratije primenjuju u ovakvim slucajevima, ovaj put su najblize potezima Dacica.

nikola drezgić

pre 12 godina

Pitanje je da li nikolaidisu i ovom ugričiću stiže neka lova iz kase naših političkih stranaka,za reklamu,pogotovo od sps-a,pošto su se ovi trenutno najviše uspalili braneći Srbiju od takvih imaginaraca!

Osip 2012

pre 12 godina

@Mandeljstam

Profesore... jeste li to Vi?

U svakom slučaju pozdravljam osobu koja se setila istih stihova. DV

"Legion lasta skriva
Svetlost sunčanu -- i eto
Ne vidi se sunce..."

Dexter

pre 12 godina

Tura nos tamo gde mu nije mesto. Da je samo radio svoj posao niko ga ne bi ni primetio i ostao bi tu do izbora. POsle izbora nova garnitura, kao i svuda.

HlaoRu

pre 12 godina

Ako su ga smenili, trebalo je to uraditi jos odavno, kada je probio rok renoviranja Narodne biblioteke jedno deset puta. Najvise me interesuje koje tog coveka uopste doveo na mesto upravnika Narodne biblioteke?!

dačićev advokat jurica

pre 12 godina

Po meni, Dačić je odlično odigrao za Nikolaidisa i CG, a protiv Srbije, Tadića, i ako hoćete mogućnosti da se govori o pozivu na teroristički akt protiv predsednika Srbije a od strane savetnika predsednika skupstine CG. Da se Dačić nije oglasio, ničim izazvan , i napao Ugričića stvar bi bila jasna kao dan. Ovako, sve io da je ko hteo, a nije, da smeni Ugričića, posle Dačića neće moći. Sretenko, zahvali Dačiću, ostajes upravnik, pozdravi Nikolaidisa.

Dejan

pre 12 godina

>> Pa ovo ko u komunizmu!
>> (nevernik, 20. januar 2012 22:24)

Nisi valjda mislio da smo izasli iz komunizma? Pa vidis valjda
da su ostali isti ljudi i njihove ideje na vlasti, samo se partije drugacije zovu.

Нагасаки

pre 12 godina

Није овде нико нормалан, ни ови што хоће да подигну људе у ваздух а тек ови што бране слободу говора типа демократски али са експлозивом.
Мислим да је решење активирати атомску бомбу и решити проблем Балкана. Молим модератора да одобри слободу говора и ово мудро решење.

Boris

pre 12 godina

Zbog bombardovanja Dubrovnika izgubili smo rat, a sad zabog jednog savetnika Nikolaidisa izgubismo jos nesto. Svaka cast Crnogorci imate mozga:). Interesuje me koliko ste para zaradili..........

Pobrkani lončići

pre 12 godina

Nakon pažljivog čitanja Nikolaidisovog teksta, moram priznati da je njegov tekst pretenziozan, pun teško dokazivih iskaza, prepun zamena teza i nedosledan (kao što su neki ovde već primetili). U dve reči - šarena laža.
Izjava da Beograd vodi "imperijalnu politiku", može biti samo ogroman kompliment vladi toliko siromašne i tako temeljno unakažene zemlje. Zemlje koja bi se mogla, ako se sluša zdrav razum, svrstati samo u "treći svet", koji je, evidentno, nešto podaleko od pojma "imperijalističkih sila".
Zašto je mladi gospodin napisao tekst u toj meri paranoidan, tekst u kome prikazuje "srpsku nacionalističku elitu" kao svemoćno čudovište koje jede malu jadnu decu (siročiće, maltene!) crnogorske nezavisnosti? Pa valjda ga napisa jer je odan svojoj vladi. I valjda iz ovoga možemo više saznati o tome kakvo raspoloženje vlada prema Srbima u crnogorskoj vladi - ili bar u pojedinim ministarstvima.
A koliko je kritičan gospodin Nikolaidis možete shvatiti iz toga da on živi u crno-belom svetu u kome je za sve zlo odgovorno "velikosrpsko" "imperijalno" čudovište (!?).
E sada, zašto je gospodin Ugričić podržao iskaze iz ovog očigledno i besprekorno pro-crnogorskog i pri tome decidno i kranje anti-srpskog teksta? Motivacija gospodina Ugričića nije očigledna, posebno poredeći sa otvorenim motivima gospodina Nikolaidisa.
Možda je Ugričić bio zbunjem pominjanjem: istorije kolonijalizma; filozofskog konstrukta "drugosti"; viševekovne istorije konflikta evropskog hrišćanstva i bliskoistočnog islama; Drugog svetskog rata; i još mnogih referenci - a sve ovo u istom malecnom tekstu.
Lako može u takvom tekstualnom "paprikašu" promaći i teška nedoslednost, i logička nepostojanost, i potpuni manjak ubedljivih argumenata, a pogotovu minorna činjenica - paranoidni strah od čudovišnih srpskih nacionalista.
Pisanije na nivou srednjoškolskom. Argumentacija žestoko nacionalistička i usmerena protiv onoga čega se većina intelektualaca u Srbiji i te kako stidi - srpskih nacionalista.
A da li podržavanje takvih sumnjivih tekstova stvarno pomaže da se u Srbiji utiša pogubni nacionalizam? Ako je Ugričić u tako nešto poverovao, onda mora da je bio vrlo naivan.

Dejan

pre 12 godina

Чиме се ми бавимо данима...
(Иван, 20. januar 2012 14:05)

Vala baš...
Ljudi, ako imate slobodnog vremena za bacanje, pročitajte sporni tekst, pa onda tekst u Politici i gde već, pa saopštenje Foruma pisaca, pa ovo, pa ono, pa komentare onih koji su (ili nisu) pročitali sve to pre vas...
Mada je (mnogo) bolje pogledati neki film. Može i Starship Troopers.

Welocme to North Corea

pre 12 godina

Smenite ga i dovedite Bidzu. Ne dozvolite da vam kadar bude neiskoriscen. Ako ste mogli Palmu, Mrku, Dacica, nece valjda mesto upravnika Narodne Biblioteke da drzi neki izdajnik? Jesmo li se istorijski nacionalno pomirili, bre, ili nismo?

I hocu pomirenje i sa JUL-om, jel jasno? Hocu Miru za predsednicu a Marka za sefa diplomatije.

Душан

pre 12 godina

Треба да буде смењен,и сви који су потписали петицју!На шта то личи подржавити убиство,све једно ко то био!

iPodGorica

pre 12 godina

@Makarije

Tekst je, naravno, pisan na književnom crnogorskom jeziku. Zato su i padeži na mjestu. Nijesam siguran da li srpski ima padeže i ako ima, koliko ih ima...naprosto me nikada nije zanimalo. Kako god, možete koristiti ta dva naša slova, preuzeta iz gramatike crnogorskog jezika od prije aneksije iz 1918. a možete ih i ne koristiti, budući da su po aktuelnoj crnogorskoj gramatici ispravni i dubletni oblici - "sjesti" i "œesti", na primjer.
Kako god, vjerujem da je vrijeme da se u Beogradu otvori centar za učenje crnogorskog jezika, s obzirom na broj radnika iz Srbije koji ovamo dolaze da bi obavljali posao koje domicilno stanovništvo odbija da radi. Prognoze su da će ih biti sve više. Posebno ako Dačiću padnu na pamet i masovna hapšenja neistomišljenika.

marko, nis

pre 12 godina

Ova smena ce biti primer neustavnog pritiska na slobodu misli. Nije on podrzao nikakav atentat, nego izrazio protest protiv medijskog pritiska na Andreja Nikolaidisa. Pa taj Ugricic je pod pritiskom promenio svoj iskaz, a to je upravo ono protiv cega se moramo boriti kao drustvo. Dacic i cela vlada za ovo ce morati da odgovaraju jednog dana.

Mihajlo Jovanovic

pre 12 godina

Policija smenjuje direktora Biblioteke. Tj. njen ministar otvara postupak za smenu.

Nisam plašljiv čovek, ali nije mi više svejedno... Makar ovo bio i predizborni trik.

hvala.

Milan

pre 12 godina

Tipicni dupli standardi Borke i drugova iz kruga dvojke. Sve sto je antisrpsko nije nam strano.Sve neki pisci,dramaturzi,slikari,knijzevnici.Nigde nema ljudi koji se bave ozbiljnim poslom a ne hobijem.Ocito imaju vremena za bacanje.Brane kao ljudsku slobodu.Zasto se onda voze autima na saudijsku naftu .Tamo koliko znam ima mnogo materijala za odbranu.Ovde gdje ja zivim,Kanada,covjek bi u 2 min ute bio priveden i ispitan uz pratnju advokata.Privatna licnost nema pravo na takve stavove a nikaok drzavni sluzbenik.Smena nego sta,je li ga mozda treba unaprediti ?

Mr.T

pre 12 godina

Ovo je doslovce napad na slobodu i osveta prema jednom coveku-profesionalcu koji je resio da progovori od strane politikanata. Izjavu zeznutog mozete cuti na sajtu prescanika!

Boris 34

pre 12 godina

Podrska za Ugricica! Mnogo je uradio za nasu kulturu, trebao je da potpise proglas za slobodu javne reci. Smenu su inicirale kaste koje su nam unistile zivote.Necu glasati nikada vise za ds, ni pred streljackim vodom.

abrakadabra

pre 12 godina

Ajde pustite tog covjeka na miru,mrcvarite ga vec danima samo zato sto je rekao ono sto misli. Ima mnogo opasnijih ljudi koje bi Dacic trebalo u zatvor da strpa prije njega, neka pocisti prvo svoje dvoriste

Kupujmo Domace !

pre 12 godina

Nadam se da ce biti smenjen ! Gospodin (ne)Sreten bi morao da zna da sirenje mrznje, pozivanje na terorizam i ubistvo ne spada u slobodu govora. I u Americi je apsolutno nezamislivo da neko moze da izjavi nesto kao ovaj Crnogorski nesretnik, a onda cak i da bude javno podrzan.

I zato, zbogom Sretene !

Kragujevčanin

pre 12 godina

Pošteno!Zaslužio je otkaz.Kakva sloboda govora, ovakvo ponašanje ne bi prošlo nigde u Evropi.Postalo je moderno, cool i urbano podržavati naše neprijatelje. Krajnje je vreme da se uozbiljimo kao država.

Bivsi drzavljanin Stradije (srecom)

pre 12 godina

Pogledajte Narodnu biblioteku pod Ugricicevom upravom (jedna od najreprezantativnijih u Evropi), pogledajte drzavu Srbiju koju vode Dacic i njemu slicni (samo dno), pa tek onda razmisljajte o tome ko je zreo za ostavku.

Milica

pre 12 godina

"....zgrozeni činjenicom da "jedan državni činovnik opravdava pokušaj atentata na najviše fukcionere Srbije i Republike Srpske".

Tipican spin iz 90tih. I tipcno kolektivno-drzte lopova linc ponasanje iz 90tih.

Ako ima dostojanstva, Ugricic bi trebao zbog ovakvih izjava da im baci ostavlu u lice...

koji spin!

pre 12 godina

Tako je Borka: treba zastititi zivote onih koji pozivaju na ubistvo nekoliko stotina drugih ljudi! Nisu svi zivoti jednaki, neki su vazni, a neki nisu.

satiricar

pre 12 godina

tako ti i treba kad nijesi dosljedan,nego pod pritiscima pokusavas da se izvadis,ako si podrzao nikolaidisa imaj organ tipa polni i idi do kraja...P.S. ANDREJ PUNA PODRSKA ZA TEBE!

m

pre 12 godina

Borkin argument ne stoji, jer se ne moze istovremeno biti novinar i knjizevnik, autsajder u odnosu na vlast, i vrsiti funkciju savetnika u vlasti. Neko ko je u vlasti nije nezasticen novinar, a jos manje ima pravo da poziva na aktiviranje dinamita. Ovo zaista lici na odbranu nekog samo zato sto je nas po politickim stavovima.

TonyB

pre 12 godina

Ugricic je podrzao Nikolaidisovo pravo da lupeta, ne i dizanje bilo cega u vazduh. I sad bi trebalo da dobije otkaz zbog podrske slobodi izrazavanja?

Naso

pre 12 godina

Haha, welcome back vesele devedesete :D Ministar policije preti zatvorom, a po kom osnovu (jeste primetili koliko liči na Slobu i izgledom i retorikom?), a državni činovnici se smenjuju zbog izgovorenog mišljenja :D Pa da, kriv je čovek, zato što nije bio svestan u kojoj zemlji pokušava nešto da kaže, trebao je da ćuti i donosi platu ženi i deci, a ne da sprovodi neko tamo kriminalno slobodoumlje. Ma treba da bude optužen za veleizdaju :D Srbija do Tokija!

aleksa

pre 12 godina

Iz konteksta izvuceno ili ne, umetnicka sloboda ili ne, najmanje sto se moze i mora uciniti je, zarad dostojanstva funkcije predsednika Srbije, povuci ambasadora. Domaci naivci su nebitni, kolaterala. A sada, zarad pojasnjenja: SPS je trebao nestati nakon Oktobra. Demokratske snage jesu i moraju biti drzavotvorne. Principi koje zapadne demokratije primenjuju u ovakvim slucajevima, ovaj put su najblize potezima Dacica.

Коста П.

pre 12 godina

Да ли би сте ви особу која подржава неког ко вам ради о глави тапшали по рамену? Тај човек се стварно уседео на тој функцији.

Kulturni

pre 12 godina

Sad ste valjda zadovoljni svi !
Mladi huligani su samo malo nervozni pa bacaju strane turiste niz stepenice u strogom centru grada, Palma sme da priča šta mu padne na pamet, a i Dačić sebi može mnogo toga da dozvoli.
Hvalimo ratne zločince kao patriote, onima koji su zadužili kulturu spremamo linč. DS može da zaboravi moj glas, zauvek.
Ništa zato, glasaće za njih oni koji su ubili Djindjića .

BivsiYU86

pre 12 godina

Jel Borka, Boga ti, zašto ono devet godina sude Vojislavu Šešelju u Hagu???
(vukasin)

Sa obzirom da koristis internet trebao bi da budes informisan. Mozda je on tamo zato sto su Seseljevci kao formacija pocinili stravicne zlocine u Hrvatskoj i BiH? Ne postoji svedocenje i dokument koji nisu njih pomenuli kao izvrsioce. A sto je tamo 9 godina pitajte njega zasto pravi od suda cirkus i svoju pozornicu. nadam se da nece ni izaci. protiv takvih i jos gorih Nikoladis pise a ne protiv Srba u celini a ako su Srbi Srbija Seselj, Karadjic, Milosevic e onda nije dobro ali nije za to nikoladis kriv.

Pseudobiotehnolog

pre 12 godina

Definitivno sam zgrozena u kakvoj zemlji zivimo, a kao pojedinac veoma zabrinuta za svoja prava. Cudno je kako je nasim ljudima malo potrebno da se udruze u stavovima kada je u pitanju "skidanje necije glave", onda dobiju vetar u ledja da kazu sve najgore o osobi kojoj su se do tad ulizivali. Sreten Ugricic je dosta toga uradio za Narodnu biblioteku Srbije - kobson, digitalna biblioteka, rekonstrukcija citaonice, rekonstrukcija laboratorije za konzervaciju ... Kao pisac i filozof izneo je svoj stav oslobodi misljenja i govora. Apelujem da i ostali ljudi vise misle svojom glavom, a ne da sude na osnovu vecine, posebno ne vecine politicara.

MilicaCG

pre 12 godina

Prema Obradovićevim rečima, svi ministri su juče bili zgroženi činjenicom da "jedan državni činovnik opravdava pokušaj atentata na najviše fukcionere Srbije i Republike Srpske".

Halo, ovo je gore nego 90tih-ko je utvrdio da je bilo pokusaja atentata a narocito da Ugricic podrzava pokusaj atentata. Mozda nesretno i robusno napisan clanak gosp. Nikoladisa koji se moze tumaciti ovako ili onako, ali sigurno nije pozvao na atentat, ne izvlacite iz konetksta. A Ugricic i drugi forumasi nisu ni pisnuli o sadrzaju clanka nego o slobodi govora koja ne prelazi granice dozvoljenog. pa mi ovde u Srbiji imamo zadnjih dvadeste godina gore pamflete koje su nimalo literalno pozivale na mrznju i iseljenje celih naroda sa "nasih" prostora (ako im se ne svidja). dacic se sigurno odlicno seca rezimskih pisaca i dezurnih guslara na tu temu.

VLADINIR

pre 12 godina

Covek nije imao kvalitet da bude na takvom mestu.Trebao je davno da bude smenjen,bez obzira na njegove neoprezne izjave.A da je bilo srece nije nikada trebalo ni da bude postavljen na to mesto

Student

pre 12 godina

Члан сам Народне Библиотеке, као и многи други студенти. Велике промене на боље су се десиле у последњих неколико година. Библиотека је одлично опремњена, врло организована, услови су сигурно међу најбољим у Европи. Сретен Угринчић је добро радио свој посао. . . . Криво ми је што је смењен. Врло способан човек, и на правом месту постављен. Ко не верује нека сврати до НБС, довољно је само до улаза, све ће вам бити јасно.

slovenac

pre 12 godina

Već treći dan traje ova nebuloza po forumima. Kladim se u sebe, ( iako sam star), da 90% komentatora uopšte nisu pročitali članak, a od onih 10% jih 5% nije razumelo, što je Nikoladis ili Čokoladis napisao i još manje, što je poručio!
Manite se nacionalizma - jel Dačiću, manite se BiH i CG, može i RK - barem moja država je priznaje kao državu! Tadiću, dobio i primio si istu lentu kao Karađić i Mladić, malo se zamisli! Ovaj bibliotekar se normalno uplasio, pogrešno je mislio, da ste već pluralna država! Od pluralne države nemate još ništa! Svi, koji mogu beže van, pa to je super, jer vam olakšava vladanje! Jadni ste!:(

Морава и брда

pre 12 godina

Ма , Смена, још јуче !

Жале га појединци, а тај УГРИЧИЋ је по политичкој линији УПРАВНИк Националне Библиотеке већ 11. година, да ЈЕДАНАЕСТ ГОДИНА! Бре!
Дојади и по тој линији!

milinko

pre 12 godina

Na stranu sto ima i precih poslova, ne vidim nista sporno sto je Dacic pokrenuo njegovu smenju. Da nije trebao Dulic ili Mrkonjic? Ocigledno da ljudi ne razlikuju funkciju ministra unutrasnjih poslova od sefa policije. Kada javna licnost, i to u sprezi sa vlascu, podrzi terorizam, onda je to unutrasnja stvar i ministar ima pravo da reaguje.

LICEMERI

pre 12 godina

Ajde nek Borka objasni da se ovo desilo Obami sta bi se desilo.Licno se ne slazem sa politikom Tadica ali je on Moj predsednik i predsednik Srbije i svaki put kad ga udare sa strane ja cu da stitim njegovu stranu,ali kad tako nesto stigne iz C.Gore koja je jos nedefinisana tvorevina onda mi jos teze pada.A Borka i kompanija nek se zamisli gde prestaje sloboda misljenja a gde pocinje pretnja po zivot,blage veze nema sa slobodom govora,cist poziv na terorizam.

PROMETEJ!

pre 12 godina

Gospodo iz vlade,manite se corava posla.Srbija gori i dogoreva,vi se bavite upravnikom biblioteke!Alo SRBISTAN,ima li koga!?Kaznice vas narod na izborima,molim se Bogu svaki dan samo da vas vise ne gledam!Vi morate da odete sa vlasti!Sve ostalo je manje bitno!

Toro

pre 12 godina

Njega je trebalo smeniti odavno, ali zato što je Narodna biblioteka GODINAMA (pod njegovom upravom) bila ZATVORENA i potpuno NEDOSTUPNA čitaocima, naučnicima i studentima, zbog radova na renoviranju koji su se otegli i tapkali u mestu. To je bila odgovornost upravnika i zato je trebalo da ode. A ovo sad, to je njegova lična stvar kao intelektualca, koga će da podrži, a koga neće. Sloboda govora.

Urke92

pre 12 godina

Ovde se ne radi, o gušenju liberalnih ideja ( čiji sam svakako i ja zagovornik ), već o brutalnoj potrebi za pažnjom , kada je u pitanju država.
A gospodin upravnik nije drugo ni zaslužio.

Lucija

pre 12 godina

Predlažem da se na novoj telefonskoj sednici vlade donesu odluke i o zapleni svih knjiga koje je čitao smenjeni upravnik i njegov tim saradnika u NBS, zbog lošeg uticaja na njih.

Miki

pre 12 godina

Proslava 9. januara u Banjaluci je rehabilitacija Karadžića. Svako ko je tamo prisustvovao sam je prizivao đavola, tako da nije strašno što je Nikolaidis primetio da je đavo mogao i da dođe po one koji mu pale sveću, i da tu ne bilo ničeg nelogičnog. Uostalom, da neko zapuca po hrvatskom rukovodstvu dok slave "dan domovinske zahvalnosti", ili pripreti time, ovde bi bilo vrlo malo zgražavanja. S pravom i razlogom.

Igor

pre 12 godina

Podrzavam smenu ! Podrzati poziv na odstrel kompletnog vrha drzave ipak ne treba da se podrzi. To sto je Nikolaidis napisao na cast ili sramotu je njegova stvar,objavljeno je i nije mu uskracena sloboda govora i misli,ali to sto se drugi saglasavaju sa njim toboze zbog ugrozena prava prevazilazi slobodu govora i prelazi u zaveru i poziv ekstremisti da povuce oroz.

Milan (NL)

pre 12 godina

Cudi me reakcija onih koji se zalazu za sredjenu, pravnu drzavu koja treba da bude deo Evrope a brane Ugricica. Svaka pravna drzava bi ovako a i jos strozije reagovala. Sloboda govora ne podrazumeva opravdanje terorizma ni u vidu metafore (da procitao sam tekst) a pogotovu ne od ljudi koji imaju javnu funkciju kao prvo (Ugricic i Nikoladis), a tek su onda knjizevnici. Samim tim teza o umetnickim slobodama ne stoji u ovom slucaju.

Radovan III

pre 12 godina

Dačić ima člansku kartu Narodne biblioteke. Specijalne boje. Izađe na kolovoz, ljudi zinu "Eno ide drug član, xebo te!"

Ozbiljno, kad će se organizovati ta paljevina knjiga na Terazijama, da i to pregrmimo, izvršimo anšlus CG, zaratimo sa celim svetom, opet budemo poraženi, izgubimo još teritorija, pa da nakon tog rata napokon izvršimo lustraciju i denacifikaciju i živimo kao normalan svet?
Ko kaže da Srbin i Nemac nemaju ništa zajedničko?

Makarije Nepodobni

pre 12 godina

Procitao sam clanak. Imate ga u celini na ovom linku: http://www.e-novine.com/stav/56790-ostalo-velike-Srbije.html. Sve u svemu, losa stiska vezba iz srpskog ... pardon, crnogorskog jezika, prepuna zamene teza, losih poredjenja i relativizacije cinjenica, argumenata ad hominem i drugih slicnih stilskih figura koje se smatraju losom praksom pisanja. Recimo, autor poredi Srbe (koji su u BiH ziveli vekovima) i Amerikance (koji su dosljaci). A taj deo za koji se svi hvataju je napisan zbrda zdola, ne zna se uopste sta je pisac hteo da kaze, jedino se vidi da je izgubio nit u svojoj mrznji prema svemu sto je srpsko. I to onda kao nije govor mrznje?! Tragedija nije u tome sto je ovaj naskrabao, vec u tome sto se u Srbiji trosi vreme na ovakvo smece. I sto mu neki ozbiljni ljudi, poput Filipa Davida, pridaju znacaj koji Nikolaidis nema. Eh da, tekst je ipak pisan na srpskom, a ne na crnogorskom jeziku. Nedostaju mu - ona dva famozna slova Œ i  da bi bio crnogorski. A i padezi su na mestu. Ajd zdravo.

Морава и брда

pre 12 godina

Смена , него шта!
Оваква ситуација да се десила у Британији или Француској, сменили би Управника Националне Библиотеке , јуче!

Овде је у питању ауторитет Државе, бре!

Petar

pre 12 godina

Degutantno. Niti je ko procitao Nikolaidisov tekst, niti je 90% komentatora znalo ko je Ugricic, a verovatno da vecina prvi put cuje za Narodnu biblioteku Srbije. Nepismena nacija se odjednom setila da biblioteka postoji, pa na njenom celu mora da bude pion koji ce slepo slediti politiku Vlade. Kosovo i Evropa i mrzimo susede. Sve koje drugacije misle napolje iz biblioteke a knjige spaliti. Jel tako? Dragi moji sunarodnici, ja vam zelim Dacica jos 100 god na vlasti, i nacionalnog Palmu za ministra kulture. Propast zagarantovana, mada ni to ne zvuci toliko lose.

Sumnjivi srbski patriota

pre 12 godina

Prema Obradovićevim rečima, svi ministri su juče bili zgroženi činjenicom da "jedan državni činovnik opravdava pokušaj atentata na najviše fukcionere Srbije i Republike Srpske".

Prema saopstenju na kraju ce ispasti da je licno ucestvovao u pokusaju atentata i bio rodjeni kum Bozidara a Nikoladis idejni vodja terorista na drzavne sluzbenike. A Dacic bi trebao da se zapita zasto je Brejvik citirao Karadjica, Srdju Trifkovica i Milosevica bivseg mu sefa u svojim traktatima i da li je njemu mesto tamo gde je sa obzirom na njegovu istoriju u rezimu koji je osudjen kao "zlocinacki"...

chang

pre 12 godina

Upravnik državne biblioteke javno priziva atentat na šefa iste te države čiji je službenik?
Mogu da se kladim da će ostati na funkciji.

Slobodan

pre 12 godina

Sramotne manipulacije i izjavom CG pisca/kolumniste i proglasom udruzenja pisaca Srbije. Sram da je sitne duse iz vlasti i okoline, kao i idiotsku "patrijotsku" druzinu. Gde je kraj zlu? A tako zelim da se ne sramotim Srbije i da mi prestane biti muka od nje...

sima

pre 12 godina

Kako izvrtju ovi Drugosrbijaci sa sve Borkom. Novinare treba zastiti svakako ali dok rade ono sto je njihov posao. Od kada je to poziv na bombe i ubijanje novnarstvo?!
Pravda za Sretena!!

dačićev advokat jurica

pre 12 godina

Po meni, Dačić je odlično odigrao za Nikolaidisa i CG, a protiv Srbije, Tadića, i ako hoćete mogućnosti da se govori o pozivu na teroristički akt protiv predsednika Srbije a od strane savetnika predsednika skupstine CG. Da se Dačić nije oglasio, ničim izazvan , i napao Ugričića stvar bi bila jasna kao dan. Ovako, sve io da je ko hteo, a nije, da smeni Ugričića, posle Dačića neće moći. Sretenko, zahvali Dačiću, ostajes upravnik, pozdravi Nikolaidisa.

ex demokrata 1

pre 12 godina

Trebalo bi da bude smenjen. Ukoliko tako neoprezno potpisuje bilo koji dokument,onda bi trebalo proveriti šta je u Biblioteci sve potpisivao,jer tamo su ulaganja bila milionska,da ne bi posle bilo da mu je i te ugovore u firmi neko podmestio.
Tako neozbiljan čovek ne bi trebalo da ima tako odgovornu funkciju.
Mislim da je on član G17 i da iz tog razloga neće biti smenjen,ali to ujedno otvara vrata svima da veličaju kriminal,te da se posle toga pozovu na slobodu govora....

Дијаспорац

pre 12 godina

Каква смена народе, политичари?? У апсану с њим за пример осталима!

Влада треба да тражи и апсану за оног инициатора. Ако нема воље или је бели медвед, онда подхитно тужба преко Стразбура. Ни с Кустурицом не сме да испира уста а камоли с целим руководством- земље чланице УН. Ово се никако не сме толерисати. Ред је већ једном да се стане на пут овом и будућим провокацијама.

Neko iz Srbije

pre 12 godina

Srbin sam, citao sam clanak pre nego sto se digla prasina znaci ne pod uticajem ove euforije, nisam prepozano poziv ili podrsku atentatu na predsednika ili bilo koga drugog, za mene je to bila metaforicna (mozda nesrecno slozena) poruka da u nasem civilizacijskom miljeu su atentati moguci iz politickoh, mafijaskih i nacionalistcko-fanaticnih razloka a nikako iz razloga ekonomskih socijalnih ili kulturnih. I nesrecna metafoa je da je Bozidar bio radnik...itd. A iskreno ne mogu da se uz najvece naprezanje setim da je narod ikada izasao na masovne mitinge podrske reformama ili se okupio oko reformi ekonomije zivotnih pitanja kao sto se okupi oko nacionalisticke retorike a ubistva i atentati imaju redovno nacional-kriminal pozadinu. Ja sam tu poruku dobio a ne poruku da se atentat podrzava kao sredstvo a pisci pisu i meni koliko i vama pa ako ja tumacim drugacije to znaci da poruka nije bas toliko izravna kao sto vlasti tvrde. Ili nas ima ideoloski i intelektualno nekoliko kategorija u ovoj zemlji. Zar je to greh a ako jeste nije dobro, drage demokrate koji se jedva Tita i Milosevica resiste.

Meni se vise cini da su vlasti prepoznale poruku kao i ja i prepali se nezadovoljstva i revolucije i ponovo okrenuli politiku straha, srbomrznje i neprijatelja da se narod ne seti. Udovcic je samo kolateralna steta. U svakom slucaju, sada neka vlada sedi tamo i ne nagadja nego ZNA sta je pisac hteo da kaze i da je UDOVCIC NI MANJE NI VISE PODRZAO POKUSAJ ATENTATA. Zaista ja sam zgrozen, ne cudim se da se siroti Udovcic prepao pa se vadi, kao sto su mnogi i mnogo hrabriji intelektualci morali napustiti zemlju 90tih da ih ne bi lincovali. Toliko i pozdrav.

lukic

pre 12 godina

U zemlji nepismenih i neobrazovanih najveci neprijatelji su logicno bibliotekari i pisci. A najveci heroji masovne ubice, krvoloci i lopovi...
(Petar, 20. januar 2012 21:06)
-- Lepo sroceno! Samo fali: U kojoj zemlji?

Masenjka

pre 12 godina

Mislim da svako ko ima trunku razuma ne treba da ima dileme o tome da li ovakav covek u danasnjoj Srbiji treba da bude upravnik Narodne biblioteke. Treba ga hitno smeniti i postaviti Cecu.

dobrota

pre 12 godina

Mogu se složiti da je Upravnik i napravio neoprezan potez i da je, možda, brzopleto postupio. Ono što ovde fascinira je licemerje i dvoličnost skoro kompletne Vlade i političke ,,elite". Skoro niko od njih nije ni pročitao Nikolaidisovu kolumnu, a i da je pročitao teško bi šta shvatio. Skoro niko od njih nije pročitao ni inkriminisani proglas da bar pokuša da shvati da on nije podrška Nikolaidisu, a pogotovu nije podrška njegovim stavovima. Ali to našoj ,,eliti" nije ni potrebno dovoljni su dva tabloida i tri poluinformacije da nasrnu na nekoga kome nisu ni do kolena...I sada će o sudbini Upravnika Narodne biblioteke da raspravljaju Mrkonjič, Dačić, Obradović i ostale Intelektualne veličine srpske države skupljene u njenoj Vladi i to po hitnom postupku??? Oni naravno niti znaju, niti žele da znaju koliko je ovaj čovek uradio za Narodnu biblioteku...i koga je to uopšte briga, o kulturi se vodi briga tako što se dodeljuju nacionalne penzije pevaljkama i kumovima. Verovatno je to u redu jer ovakve moralne i ljudske gromade bez mrlja u biografiji i bez grešaka u vođenju države svakako imaju pravo i obavezu da i od drugih zahtevaju da budu bezgrešni!

Mirjana

pre 12 godina

Svakako da ce Ugrisic biti smenjen,ali to nece preokrenuti cinjenicu da su predstavnici vlasti,crkve i policije izmislili atentat na same sebe u RS,pred izbore i u trenutku kada treba skrenuti paznju sa Kosova.Naravno da je tkz.RS problematicna torevina i bice jos problematicnija, jer je vlast u Srbiji vec pocela da je svojata kao zamenu za Kosovo.Tesko i njoj i nama.

mr B

pre 12 godina

Odvratno mi je sto se Dacic nesto javlja, a da ga niko nista nije pitao. Sa druge strane ne vidim sta je sporno u tome sto ovaj lik mora da leti sa drzavne sise

novak

pre 12 godina

Ma otkud vi znate da niko iz vlasti nije procitao kolumnu?! Da niste mozda bili iza zavesa u kancelarijama Tadica, Cvetkovica, Dacica, Djukic-Dejanovicke, Markovica, Jeremica, Sutanovca i drugih pa znate to sigurno. A evo, ja sam procitao tu kolumnu i nije mogu reci da to nije nikakva kolumna vec obicni politicki pamflet u "najboljem" stilu srbomrzacke Socijaldemokratske partije Crne Gore Ranka Krivokapica...

PG skyline

pre 12 godina

A da se preventivno posalje na robiju ? Ko zna, mozda saradjuje i sa Al Kaidom, Masonima, Crvenim Kmerima itd. Sve to mirise na globalnu antisrpsku zavjeru !

M. Н. Лазар

pre 12 godina

Угричићу, потпис'о си; па шта. Ја би такође, поред оваквих политичара, овакве власти и овакве државе, увјек стао на страну колега.
Шта сад' врдаш? Што се човјече, правдаш горима од себе?!
Охрабри се!

Milutin

pre 12 godina

Ne razumem zasto je ponudio ostavku? Osim ako nije potpisao podrsku tom spornom savetniku crnogorskog predsednika skupstine. Savetnik je morao da pazi sta prica, ipak je on zvanicno lice. Na redu je predsednik CG skupstine da otpusti savetnika? Meni je to logicno.

Neoprezan

pre 12 godina

Slikovito umetnicko izrazavanje pragmaticni politicari nece nikad shvatiti. Ne tako davno Ceda je metaforicki uporedio africke drzavnike sa kanibalima i opravdano trazio da se okrenemo Evropi. Sada se dobitniku jedne prestizne evropske nagrade sprema linc samo zbog umetnickih sloboda. Bojim se da Nikolaidis i Ceda ne zavrse na prosjackom stapu samo zato sto su neshvaceni.

Petar

pre 12 godina

U zemlji nepismenih i neobrazovanih najveci neprijatelji su logicno bibliotekari i pisci. A najveci heroji masovne ubice, krvoloci i lopovi. Sva sreca smanjuje nam se broj svakim popisom za pola milionceta.

vladan

pre 12 godina

Srpska bruka i sramota.
Ivica Dacic, kao prvi od cetiri jahaca apokalipse, opet jase.
Cekamo povratak Seselja, povratak Kostunice na javnu scenu, a Tadic je i tako tu.
Sva cetiri jahaca...

Max

pre 12 godina

@(Kragujevčanin, 20. januar 2012 20:02) Pošteno!Zaslužio je otkaz.Kakva sloboda govora, ovakvo ponašanje ne bi prošlo nigde u Evropi.Postalo je moderno, cool i urbano podržavati naše neprijatelje. Krajnje je vreme da se uozbiljimo kao država.

Vi, DSS-ovci, se prepoznajete se iz aviona! O kakvim neprijateljima pričaš? Ti bi da se opet ujedinimo "protiv spoljnog neprijatelja", što je najprimitivniji oblik manipulacije masama.

Vi ste već toliko "uozbiljili", da upotrebim tvoj termin, situaciju u ovoj zemlji, da ćete po tome biti upamćeni u istoriji. Vaš doprinos sumraku Srbije je nemerljiv!

Žika Vračaruralac

pre 12 godina

Nema Miloševića više od jedanaest godina, nema Koštunice već četiri a mufljuzi i dalje delaju. Naravno, ništa iole zanimljivo nisu napisali, režirali, naslikali ni pre ni posle, ali su stalno tu. Neolovni vojnici, saborci uranijuma, osiromašenog i obogaćenog. Dolar opet raste, nama sve gore, njima uvek dobro. Bilo da je SKOJ, CK, NVO, Forum pismenih... To samo ovde ima. Da se ovakva osoba postavi na čelo jedne od najznačajnijih kulturnih institucija. Nije smešno, jadno je.

Hamo

pre 12 godina

Sve dok ministri ili njihovi zamjenici budu smjenjivali ljude sa funkcija i pritom vedrili i oblacili nad slobodom svakog gradjanina i umjesto sudija i tuzioca trazili zatvaranje pojedinaca, tu nema drzave. U Srbiji vlada hinnjski komunizam, Dacic je prvi taj koji treba da se uhvati stocarstva i otjera daleko od civilizacije. Sve dok se Rep.srpska neukine nema od Srbije nista. Velike zlocine i patnje nosite na ledjima a kad tad to ce dase ugasi od strane velikih sila mada bi i vi vase patnje mogli sto prije baciti od sebe i skratiti taj put...

stevan sremac

pre 12 godina

ekipa koja je dovedena posle 2000 na celo kulture u Srbiji probala je da je uvede u red. Ugricic je bio njen dobri duh. Narodnu biblioteku je za vreme socijalista bila u rukama izmedju ostalih i Milana Milutinovica, coveka neverovatno posvecenog i tananog kulturnog izraza... Ocekujemo nekog slicnog... Kada je Ugricic pokrenuo digitalizaciju bibliotecke gradje osnivanje tog odeljena ispraceno je iz same kuce prijavom ministarstvu o stvaranju Nato spijunskog gnezda - posle cega je usledila vanredna inspekcija rada biblioteke od strane ministarstva... Proverite ako ne verujete... Tada je Ugricic jedva preziveo... sa cela modernizacije ucenja i tantalovih muka modernizacije Srbije uklonjen je jos jedan slobodno-misleci covek i ime, nazalost, vece od same ustanove prepune glasnih Srba najopstijeg usmerenja i nikakvih radnih navika... jos jedan deo vizije normalne Srbije se seli u zvezde... Hvala za sve i Zelim vam najvecu mogucu srecu... ne osvrcite se ... ne zasluzuju

Pisac

pre 12 godina

Nikada nisam verovao da se mozemo u 86te i 90te vratiti kada su ljudiu smenjivani na mitinzima, svaka rec protiv zlobine politike bila dokazano srbomrznja i izdaja, i kada je jezik mrznje prema svemu nesrpskom bila rutinska pojava i mera patriotizma (Seselj, Kalajic, Jevtic, Beckovic, Rsumovic, Trifkovic nisu se skidali sa TV i drzavnih glasila ... a "drugi" nisu smeli da zucnu da ne dozive "linc". U Srbiji u kojoj su Stambolic, Curuvija, Djindjic, Dada Vujasinovic i mnogi drugi ubijeni a istrage jos traju. izgleda da nikada nismo ni izasli iz te Srbije. I u kojoj je Dacic bio faktor. Nikoladis je u pravu u pogledu Srbije a to da li poziva na atentat ili ne necu ni da komentarisem jer je toliko jasno da je metaforicki mislio na to da u Srbiji nema sanse da iko ista uradi protiv vlasti kao radnik na temu muke bede, gladi i nepravde nego samo na srpskom pitanju. Sto se upravo i desava - digla se kuka i motika u zadnjih 24 sata a svi spavaju kada ljudi ostaju bez posla i jedva sastavljaju kraj sa krajem. E to je ta metaforicna slika naseg "iskoraka" .

Novosađanin

pre 12 godina

Kada ministar unutrašnjih poslova smenjuje direktora Narodne biblioteke Srbije onda svi ozbiljno treba da se zapitamo u kakvoj zemlji živimo. Kada shvatimo da je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, onda više ništa ne moramo da se zapitamo nego sve znamo - Miloševićev kadrovčik, kome je Boris Tadić zarad vlastohlepstva omogućio da ponovo mrači i oblači Srbijom, ništa drugo i ne zna nego da preti i hapsi. Tužna smo mi zemlja kada nam je Nikolaidis glavni problem, a ne korupcija, kriminal, ekonomsko posrnuće, siromaštvo, socijalno raslojavanje. Zapravo, nismo tužna nego pretužna zemlja.

Radoznala

pre 12 godina

...Ove intelektualne gromade koje podržaše nam Nikolaidisa bi trebalo propitati malo da objasne šta su i zašto potpisali. Jedna je stvar boriti se protiv progranjanja novinara a druga stvar je u ime toga dozvoliti da pišu stvari koje su van pameti da ne budu sankcionisane svuda, sem u Srbistanu.
Kakvi intelektualci, takva i država i ljudi

zika

pre 12 godina

dosta, bre, tog ivice dacica, slobodana mikosevica, zarka obradovica i teroristickog sps-a koji izveli bezbroj atentata, na ivana stambolica, vuka drasovica, curuviju. dosta podrske podrske tvorevinama radovana karadzica. ko je ovlastio borisa tadu=ica da prisustvuje proslavi zlocinackoj tvorevini radovana karadzica, ratka mladica i vojislava seselja. sad se zatrpava ime atentaora prozivanjem nekog crnogorskog knjizavnika koji se nalazi na suprotnoj strani od atentatora. atentator je na slavi imao za goste onih koji su borisa tadica pozvali na proslavu. i sa kojima je crnogorski pisac protivnik.

Katunjanin

pre 12 godina

Ценим да би Угричић могао и делом да стане иза Николаидиса тако што ће сам дати оставку и ријешити себе бруке да представља културну сферу нације какву је доживљава Николаидис а вероватно, интимно и Угричић лично.

Joj

pre 12 godina

Samo jos da se naoruzamo paradaizima i izadjemo na masovne "mitinge istine"
i podrske Milosevicu oh pardon Dacicu, pa smo uspeli skroz da se resturiramo u nase prirodno stanje.

ozren

pre 12 godina

Propasce NBS bez Ugricica. Niko osim njega nista ne zna o bibliotekarstvu, izdavastvu, digitalizaciji (pogledajte kako je lose skenirana "Politika" na sajtu NBS). Zaposleni koji su iz struke fanfarama ce ocekati sledeceg upravnika, ma ko on bio. Najzad da vidimo ledja umisljenom knjizevniku koji je poverovao stranom knjizevnom kriticaru koji ga u nekom tekstu nazvao "srpskim Prustom", pa odlepio. A naredne godine dobice i on onu istu knjizevnu nagradu kao i Nikolaidis iz Evrope, pa ce imati da krcka neko vreme.

Velibor, USA

pre 12 godina

palme, mrkonjici, cosici, ostali mali Zlobici, svrshavate li od srece? eto, smeniste kog ste hteli OPET, izvrnuli sve naopachke OPET, nije vam bilo dosta zadovoljstva iz devedesetih. je l' vam sad konachno potaman?

Vendi

pre 12 godina

Smenom Ugričića dobija se bitka, ali ne i rat!Lako je njega smeniti jer je pod kontrolom Vlade, ali mene više zabrinjavaju oni, koji misle kao on, ali su van domašaja vlasti!

drasko

pre 12 godina

Strasno. Konacno su uradili ono sto su sanjali. I poslednji iz vlade premijera Djindjica je otisao. Sada mogu konacno da se vrate na pre Djindjicevu Srbiju i imenuju nekog iz ``nacionalnog`` korpusa za upravnika nekakve Narodne Biblioteke!

Boban

pre 12 godina

i opet "strani placenici, domaci izdajnici". Srbijaje uvek bila plodno tlo za nacionalisticke ideje. Po meni problem nije u tome sta je Bole trebao ili ne da uradi nego u sledecoj cinjenici - citat:
"Stroj je sklopljen i programiran u Beogradu, odakle se njime i upravlja. Republika Srpska nikada nije bila, niti će to biti, autonomni projekat bosanskih Srba. Ona je dio projekta srpske nacionalističke elite, koja je živa, zdrava, nerazmontirana, na vlasti i više nego operativna – u punom pogonu."

Dobrodosli u devedesete...

тоша

pre 12 godina

Па нешто се не сећам да је Борка Павићевић правила неку петицију када су новинарима Вијести дизани аутомобили у ваздух. Не треба да будемо лицемерни...

Novosađanin

pre 12 godina

Smenjivanje Sretena Ugričića predstavlja VRHUNSKU SRAMOTU, pobedu medijskih spin doktora Demokratske stranke, skretanje pažnje sa realnih problema ove zemlje koje je politička elita nesposobna da reši i još jedan dokaz da je Srbija poptpuno utonula u PROVINCIJALIZAM i MALOGRAĐANŠTINU. Šta reći nego da sadašnju političku elitu treba da bude sramota, ali oni sram ne poznaju jer da poznaju ne bi se ponašali ovako kako se ponašaju.

marko

pre 12 godina

Kada bi sve te galamdzije u vladi i okolini (npr ministar prosvete se osetio pozvanim da komentarise, ministar policije da preti...) uradili u svom resoru onoliko koliko je Sreten Ugricic uradio za bibloteku - to bi bilo cudo.

bivsi glasac DS

pre 12 godina

Godina 2012, a polupismeni aparatcik smenjuje direktora biblioteke zbog verbalnog delikta. Ne mogu da se najedem onoliko koliko mi se povraca.

nikola drezgić

pre 12 godina

Pitanje je da li nikolaidisu i ovom ugričiću stiže neka lova iz kase naših političkih stranaka,za reklamu,pogotovo od sps-a,pošto su se ovi trenutno najviše uspalili braneći Srbiju od takvih imaginaraca!

Marko P.

pre 12 godina

Odvratno mi je što se Dacic nesto javlja, a da ga niko nista nije pitao ... i meni, i meni ali već se nekima nazire kraj! Neće im pomoći ni novi JSO ni skriveno koferče. Laki je malo nervozan, očigledno.

Mandeljštam

pre 12 godina

Proslavimo, braćo, sumrak slobode,
Veliku godinu polumraka.
...
Proslavimo to sudbonosno breme
koje u suzama ubira narodni vođ.

(preveo Branko Miljković, Tristia, 17, Prosveta, 1962!)

Milko

pre 12 godina

Neće biti smenjen.
Ova vlada je pukla odavno a i ne pita se mnogo.
Tadić će zarad predstojećih izbora, plašeći se sa razlogom za rezultate, odustati od proganjanja onih koji su tražili zaštitu za Nikolaidisa.

zika

pre 12 godina

jadan je taj boris tadic kad ga brane ivica dacic, zarko obradovic i sps. clan sam spo-a. boris tadic je saradnjom sa sps-om upropastio celu srbije i nemoze se izvaditi nikakvim izmisljanjem atentata u reziji ivice dacica

HisRoyalHighness

pre 12 godina

Da li slucajno, podmetanjem stavova koji nisu njegovi, ili namerno jer se sa iznetim stavovima slaze....Ugricic svakako treba da bude smenjen (kad vec sam nije nasao za shodno da podnese ostavku). Covek je stavio potpis na podrsku coveku koji je rekao da bi bila pravda da je aktiviran eksploziv u Boriku. Mislim...ne mozes biti celnik drzavne institucije i tako nesto izneti, kao sto stavovi ovog nazovi pisca iz Crne Gore, nisu stavovi pisca vec savetnika predsednika skupstine...i to uopste nisu devedesete...to je jednostavno normalno, logicno.

NenadNS

pre 12 godina

Smenom Ugričića dobija se bitka, ali ne i rat!Lako je njega smeniti jer je pod kontrolom Vlade, ali mene više zabrinjavaju oni, koji misle kao on, ali su van domašaja vlasti!
(Vendi)

Ne brini se dok nam je dacica, kao dobar Milsoevicev odlikas i pandur, on ce istomisljenike otkriti i efikasno narodski izopstiti u paradaiz revoluciji istine. Ako nema svezeg srpskog paradaiza imaju sveza srpska jaja i kromir iz srpskog trapa a mozda i neka smrznuta malina koja nije otkupljena. Dobro bi mu doslo da se seti starih vremena ej...to su bila vremena, ne samo da je paradajizirao Stambolica, Bogdanovica, Pesicku, Durica i drustvo nego i ostale neprijatelje iz zajednicke nam drzave, Dizdarevica, Racana, Suvara, Vlasija, bese li ono Drnovsek...bili sve sami srbomrzci, Slovenci cak slali banane teroristima sto su strajkovali u Kosovskim, pardon Srpskim rudnicima...ma kazem ne brini, narodne mase ce znati da prepoznaju neprijatelje. A narod je uvek u pravu zar ne. Zato mu je i dobro.

mpavlo

pre 12 godina

Nestvarno - Dacic i Obradovic, sta je ovo, povratak u 90-e. Kakav je ovo masovni moralni sunovrat, umesto da tu dvojicu izvizda, gadjaju jajima i tursijom i spakuju u zatvor, oni vedre i oblace Srbijom 2012. Ovaj narod i ova zemlja zasluzuju diktaturu, Srbija je na putu da postane najslicnija Severnoj Koreji.

Fight The Power

9two5

pre 12 godina

Procitao sam taj tekst i mogu samo da kazem da vecina komentatora ili nije citala tekst ili je polupismena. Ne vidim na koji nacin je taj Nikolaidis prizivao zlocin, ako procitate i razmislite o onome sto ste procitali zakljucicete da je poenta teksta da je R. Srpska nastala na genocidu, o cemu se moze posebno diskutovati. Posto je na pocetku teksta prakticno civilizacijskim iskorakom nazvao i genocid nad indijancima a i genocid nad muslimanima u BiH, onda je ocigledno da u njegovom tekstu "civilizacijski iskorak" ima negativne konotacije, to jest jasno je da autor ne zagovara nikakvo nasilje jer bi time pobio sopstvenu tezu da je RS nastala na genocidu. Don't believe the hype!

Petar

pre 12 godina

Nikolaidisov tekst i Ugricicev potpis su otvorili puno pitanja i pokazali lice i nalicje nase javne scene. Branioci Nikolaidisa i Ugricica previdjaju da svako ko je u drzavnoj sluzbi (ovog puta Crne Gore i Srbije) nije nezavisan intelektualac, knjizevnik ili novinar. Zato njihovo javno delovanje ima drugaciju tezinu i drugi karakter.

Ovde je takodje tragicno da se tek sada vodi rasprava o smeni Ugricica. Nije jasno po kome kriterijumu je on uopste izabran. To sto je on knjizevnik, ne znaci da on ima svest o znacaju najvaznijih drzavnih kulturnih institucija. Ugricic, zajedno sa direktorkom Narodnog muzeja, spada u grupu najnesposobnijih ljudi u istoriji srpske kulture. Zatvaranje biblioteke i muzeja za javnost napravilo je nenadokanadivu stetu ionako ne bas previse pismenoj i kulturnoj Srbiji. Posebno je pitanje troskova i kvaliteta obnove. Narodna biblioteka ima katastrofalne oblike delovanja. Neka neko proba da cita skenirane stranice Politike sa digitalne biblioteke Narodne biblioteke Srbije, a potom neka to uporedi sa digitalizacijom u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci ili Bugarskoj. Zato Ugricica treba smeniti kao nesposobnog kadrovika, a ne kao slobodmisleceg intelektualca, koji je u dva dana pogazio sopstveni potpis zaradi funkcije.

Nikolaidis je u pravu

pre 12 godina

A hoće li vlada biti smenjena? Kako je nastala frka čim su se malo uplašili Afričkog proleća. Na žalost u Srbiji još uvek ne moraju da se brinu previše oko toga. Ipak frka je očigledno velika jer se već najavljuje ponovno formiranje JSO, pretpostavljam u mandatu SPS-a na funkciji ministra policije. Što je sigurno, sigurno, neko mora da ih štiti od direktora biblioteke i nekih tamo književnika iz Crne Gore. Devedesetih je bilo tako samo bez podrške DS-a.

pegaz

pre 12 godina

Nekako sam znao da ce nam "otrovne" kolumne, doci glave. Skoro dve decenije se nadmecu ko ce "otrovnije" da pise. Sarkazam, ironija, izmisljanje raznih kovanica, udarci ispod pojasa, neretko i psovke, a publika u "areni" navija.
Nikolaidis je jedan u nizu.
Odvratno.

aca

pre 12 godina

Taj Nikolaidis izgleda neki veliki i mocan covek. Cela zemlja se uzbudila zbog njega iako covek zivi u inostranstvu. Preporucujem mu da odmah odstampa jos mnogo primeraka knjiga koje je napisao jer ce prodaja da poraste. Ovakvu besplatnu reklamu nije mogao ni da sanja. To mu je sigurno i bio cilj, a nasi se navukli ko mala deca, svi do jednog.

Gojko

pre 12 godina

Pobeda nerazuma nad razumom i primitivzma nad civilizacijom. Nije Srbija za Evropu. Uskoro ce i internet da nam kontrolisu. Ne daj boze da neko nesto lose napise. Svi moramo pod kalup. Borise Tadicu, imao si 5 glasova iz moje kuce. Minus 5!!!

Miki

pre 12 godina

Nije mi jasno zasto se i na ovaj nacin toliko dodaje na znacaju onog nazovi pisca Nikolaidisa.Nikada za njega nisam cuo sve dok nije izjavio one provokativne gluposti.Covek je najobicniji bolid i treba ga staviti u zaborav.

zvonimir

pre 12 godina

a jel' to dacic preskace tuzilastvo, policiju i sud, redefinise pojam krivicnog dela terorizma, i uvodi sps-drzavni udar na mala vrata, i pre formalnog dolaska na vlast ???

olivera

pre 12 godina

Da li je i ministar Predrag Markovic podneo ostavku? Izgleda da se odlucio za manje bolno resenje. Pustio je direktora Narodne biblioteke Sretena Ugricica niz vodu zarad ostanka na vlasti! Ako je Ugricic odgovoran, odgovoran je i ministar! Zar ne?

750.000 radnih mesta za ,lade

pre 12 godina

Gledajuci samo sliku uz tekst cini mi se da je gospodin zreo za penziju. Kao i ona dvojca iza njega. Izvinjavam se ako slika nije verodostojna.

KRUG 2

pre 12 godina

A sad je tuzilastvo na potezu. Da li u potpisanom tekstu ima elemenata PODTICANJA TERORIZMA, kako kazu advokati i pravnici? SVI NA SUD.

simens

pre 12 godina

Mislim da gospodin Ugricic treba da bude smenjen i da nema opravdanja za njegov postupak, ali isto tako mislim da gospodin Tijanic mora da bude smenjen sa mesta direktora RTS-a iz razloga sto je svojom izjavom pozivao na ubistvo Zorana Djindjica. To Dacicu nije smetalo, a smeta mu sad kad je u pitanju njegova...

podrascanin

pre 12 godina

Stvar je u tome sto Ugricic nije obicni gradjanin koji moze da prica sta hoce vec je on drzavni cinovnik na vaznijoj funkciji. Pa gde ste videli Montgomerija da tako prica o vladi SAD dok je bio u sluzbi? Sad je naravno drugo, sad je u penziji i moze da govori sta stvarno misli...

Misko

pre 12 godina

Hajde da zamislimo situaciju u kojoj neki savetnik npr Josipovica kaze kako bi bilo istorijski opravdano aktivirati neki ekspoziv na sastanku npr. Srpskih NVO sa liberalnom opozicijom , coveku se nesto ne svidja da se u Hrvatska izvozi roba iz Srbije a ova grupacija se zalaze za otvarnje granica i nometani promet robe.
E sad se tu javi neki Srpski cinovnik i kaze daj da to podrzim stvarno mi je dosta ovih NVO a i ovih liberala.

Sta mislite kakvi bi bili naslovi u nekoj ovakvoj prilici ?

Mislim da je ovde zaista treba biti principijalan, svako pozivanje ili opravdavanje bilo kakog terorizma se mora osuditi, a u slucaju biroktata i kazniti.

konjo Bubnjar

pre 12 godina

Ova Vlada Srbije je smenila Sretena Ugričića sa mesta upravnika Narodne biblioteke Srbije. U najnovijoj Vladi on moze postati ministar kulture. Okrece se kolo srece.

steva

pre 12 godina

pa, to je to ... definitivno ne glasam za demokrate ovaj put, a mislio sam da ću ipak ... za čedu i vuka isto neću, to su dvojica čovek-stranke ... šta su oni preokrenuli osim što su svakog slobdnomislećeg čoveka najurili iz svojih stranaka ...

sns i srs ... ne pada mi napamet ... dss? hahahhaha ... dinkić ... šta ja znam ...

jedino mi nekako ostaje na pameti ugljanin, ali malo znam o njegovoj partiji ... ali ako ode sa ds-om, osta ja taj dan kući ...

jimifix

pre 12 godina

Ovolika frka se nije digla jos od demarsa nase vlade Rusiji, kada je ruski voditelj na putinovoj televiziji rekao da je dobro sto je Djindjic ubijen.

Kuzma

pre 12 godina

Upravnik biblioteke... E moj narode... A Kolubara? EPS? Telekom? RTS? Milion agencija za ovo ili ono? itd... upravnik biblioteke...Nikad ovde nece bito dobro.

optimista

pre 12 godina

Eto, sef policije smenjuje bibliotekara. A sto je juri lopove? Pa zato sto je i sam ..., a nekih lopova i ubica on se ... . Tako da je lakse ganjati bibliotekara. Posto se policija pocela baviti bibliotekarstvom mozda bi trebalo da se bibliotekari pocnu baviti policijskim poslom. Sada ce nam Dacic postati ministar kulture. E pa, mozda smo to i zasluzili kada smo dozvoliti da mrcvare Ugricica.

Alex

pre 12 godina

@(Gojko, 20. januar 2012 20:49) Pobeda nerazuma nad razumom i primitivzma nad civilizacijom. Nije Srbija za Evropu. Uskoro ce i internet da nam kontrolisu.

Cenzura na internetu je mnogo ozbiljnija pojava od ovih lokalnih budalaština. To bi trebalo imati u vidu prilikom ostrašćivanja prilikom komentarisanja.

Juče je zatvoren Megaupload i uhapšeni neki od vlasnika, a najviše komentara na B92 imaju tekstovi o filmu koji niko nije video i tekstu koji niko nije pročitao (čast izuzecima, koji su pročitali i shvatili zabrinjavajuće posledice ispada nepismenog Dačića i kompanije).

Milun

pre 12 godina

Dragi upravniče,
kad ste funkcioner koji zavisi od vlade koja zavisi od Dačića i Obradovića, sve je moguće. Bojim se da su se neki malo zaneli...

Bora

pre 12 godina

Vise bih voleo da se ministar policije brine vise o korupciji,recimo o onom satu njegovog portparola,koga je dobio od "prijatelja"nego sto preti zatvorom direktoru biblioteke.Da je vreme imformbiroa,imam utisak da bi Kapicic bio malo dete za Ivicu.Naravno da se ne slazem sa onim sto je napisano, i znam da su izbori blizu,ali preteraste.

crni domino

pre 12 godina

Tadicu, sa ovom smenom ti najvise gubis, a potom DS. Sta ti je trebalo da ih rehabilitujes? Pitam te kako ces ih zaustaviti u potpunom osvajanju vlasti? Sto pre raspisi izbore i odlazi. Takvi u DSu ne treba da budu.

Zvaka

pre 12 godina

Upravnik jedne nacionalne biblioteke ne treba da bude doveden od strane neke partije ili da svemu tome kumuje politika. Treba dovesti čoveka koji nije ni u jednoj partiji i koji je upoznat sa BIBLIOTEKARSTVOM! Neutralan čovek koji će se baviti samo kulturom. A Ugričića treba smentiti zato što je bio loš upravnik, a 5 godina obnove NBS je nažalost samo jedna od mnogih loše vođenih poslova pod njegovom upravom.

?

pre 12 godina

zvonimir,
MInistar Dačić Ustavom i Zakonom ovlašćen je da svoje mišljenje izrazi i u krivičnoj prijavi koju bi protiv Ugričića podneo nadležnom Tužilaštvu, obaveštavajući ga da je – po mišljenju policije – izvršeno krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti. To je njegovo pravo.

Dexter

pre 12 godina

Tura nos tamo gde mu nije mesto. Da je samo radio svoj posao niko ga ne bi ni primetio i ostao bi tu do izbora. POsle izbora nova garnitura, kao i svuda.

Milan

pre 12 godina

To što se Dačić ovako isprepadao zbog ne promišljene izjave jednog bibliotekara,najbolje svedoči o psihičkom stanju našeg ministra,tj. o haosu u njegovoj glavi.
Ovo je veliki blam i autogol vladajuće koalicije.
Da sam 2008. znao da će ZES napraviti koaliciju sa SPS-om,da će Cvetković biti premijer (u kampanji je promovisan Đelić),Dačić,Mrkonjić,Jeremić,Obradović...ministri,nikada za ovu koaliciju ne bih glasao,kao što nikad više i neću,pa makar ovog bibliotekara vratili na mesto direktora Narodne Biblioteke sutra ujutru.

PROGON

pre 12 godina

Uhapsite Dačića i Obradovića,bez ikakve kulture govora,zarad progona umne populacije! Diktatori su dali poslednju reč. Imamo li uopšte vladu?

apsurdni scenario

pre 12 godina

Ministar policije je ispalio celi rafal, reci, na bibliotekara. Pogodjen rafalom glavni bibliotekar je ustao sa fotelje, predao kljuc (ra)faldziji, i laganim korakom otisao.

Mastara

pre 12 godina

Ova javna interakcija između ministra policije i direktora najvažnije biblioteke u kojoj je prvi, zbog delikta mišljenja, zapretio drugom ne samo razrešenjem nego i zatvorom i izazvao ga na javno samopokajanje neće ostati bez tektonskih posledica po život u Srbiji i regionu.

ja vas više ne razumem

pre 12 godina

Kakav prostor!!!(Hteo sam da počnem sa "kakva zemlja", ali to nije...) Da se predloži zabrana uvoza nuklearnog otpada poklali bi se i rezultat bi bio 50:50, 55:45, ... Bože hvala ti što si mi pomogao da zbrišem odande 1992. godine, a ja kreten, maloumnik sa bezbedne distance čitam i dalje vesti sa tog prostora...

slovenac

pre 12 godina

PA ZAŠTO LJUDI, BAREM ONI, KOJI IMATE JOŠ MALO PAMETI,MENJAjTE IVICU DAČIĆA? Šta vam sleduje? Krv i suze! Ma bez veze: jednostavno odlazim!

ivan

pre 12 godina

Nekoliko linkova za neuke građane koji u današnje vreme interneta dozvoljavaju da budu izmanipulisani. Kako se najomiljeniji i najbolji naš ministar poziva na USA, mogao bi prvo da se edukuje.

http://caselaw.lp.findlaw.com/scripts/getcase.pl?court=us&vol=394&invol=705

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2016828/Obama-assassination-Online-shoot-US-President-ruled-free-speech.html

A setite se kako je sve zaboravljeno i oprošteno mnogima koji su čak i otvoreno pozivali na ubistvo Đinđića. Setite se kohabitacije. Kako je govorio Toma Nikolić. Nikome ni dlaka sa glave nije falila. Sada su opet pisci i novinari najveća pretnja našoj Nebeskoj Srbji. E moj Tadiću, na koje si grane spao. Evo još jedan link za podsećanje kako to radi Služba:

http://www.youtube.com/watch?v=vB2mewpLvFs

Crno nam se piše!

mo-mo

pre 12 godina

Pobedili ste, a? Takvi ste vi - sve pojedinacno pobedite, a ratove gubite. Kad je izdavac vratio Kafkinu pricu U kaznjenickoj koloniji, uz primedbu da je prica `mucna`, ovaj mu je odgovorio: `Radi objasnjenja uz tu pripovetku dodajem da nije samo ona mucna vec da je nas opsti i moj posebni trenutak jednako bio i ostao mucan`

Stojim na raspolaganju Ivici Dacicu da mu objasnim sta je to Kafka mislio. Momo

boki

pre 12 godina

Vise je nego ocito da je sve u predizbornoj funkciji:
Dacic daje izjave i govori sta zeli, posto zna da mu u vladi niko nista ne moze jer ako on izadje iz vlade, ona pada iste sekunde.
Jednostavno, Srbija je dosla u situaciju gde postoji vlada 'slobodnih strelaca' koja se 'sastaje telefonom' jer su svi zauzeti predizbornim aktivnostma kao da su izbori sutra, gde svako govori sta i koliko zeli i hoce i gde se niko nikoga ne plasi niti se plasi posledica svojih izjava datih kao ministar predsednik iliu podpredsednik vlade.
Jednostavno, sve je u stranackoj funkciji, a ne u funkciji interesa cele Srbije kao drzave, tj miniostarstava koja vode.

Haris

pre 12 godina

A kada "sveSrpski"ucitelj ili guru, Dobrica Cosic izjavi "Albanci su genetski talog Balkana" onda se niko iz Srbije ne cuje, to onda nije govor mrznje, nego svi cute kao neke ku.ve. U Srbiji bas nista novo. E dok je tako sva okolina oko vas ce vas prezirati kao sto prezire,naravno ne mislim na narod, nego na Srpsku politiku,vlst i "intelektualce".

jovanovic

pre 12 godina

"junacino! Na zenu si udario!" a peticiju u zandarmeriji kapiram da ces da sredis sutra...au daaa...sutra je subota, neradan dan. pa nista to onda u ponedeljak. upravnik narodne biblioteke je opasniji. moze da frkne tvrd povez i ozbiljno da te povredi

Neznana junakninja

pre 12 godina

Na zalost je u Srbiji kriticni duh zlocin. Veci zlocin od svih onih u kojima smo sudelovali i u kojima jos uvek sudelujemo kada nas predsednik odlazi na proslavu 20 godina postojanja Republike Srpske. Tuzno je kada svakim danom moras da gledas kako Srbija korak po korak tone. Zabrana prava na izrazavanje misljenja i govora kao osnovno demokratsko pravo je samo dokaz tome da smo daleko od iste.

arthur011

pre 12 godina

Spavao sam baš dugo..... Više od decenije sam spavao a da to nisam ni znao. Neznam ni kada sam se probudio. Izgleda da 1999. još nije stigla a do 2000. je đavolski daleko.... "Deco moja, ko je s vama živeo ni pakao mu neće teško pasti - iz testamenta Pantelije Topalovića".

HlaoRu

pre 12 godina

Ako su ga smenili, trebalo je to uraditi jos odavno, kada je probio rok renoviranja Narodne biblioteke jedno deset puta. Najvise me interesuje koje tog coveka uopste doveo na mesto upravnika Narodne biblioteke?!

Mašala

pre 12 godina

Siroti Sreten se jako uplašio. Pa se sad samokritikuje (običaj iz kineske kulturne revolucije, a i iz naše bolje prošlosti), pa sad dodaje viška nutelle (a delicious chocolate hazelnut spread that contains quality ingredients) i za ono što ga direktno ne pitaju. Npr. ocena o drugoj državi.

Uros

pre 12 godina

Sociolog Dušan Bogdanović kaže da nije iznenađen.

„Mene uopšte ne čudi da jedan Ivica Dačić koji je do 2000. bio šef poslaničke grupe SPS-a u saveznom parlamentu i glasnogovornik SPS-a, iste one partije koja je zatvarala i ubijala političke protivnike tokom 90-ih, danas je doduše u tom demokratskom pogledu evoluirao, pa samo hapsi i to hapsi direktora Narodne biblioteke“, kaže Bogdanović." (Slobodna Evropa)
Ja ne mogu bolje reci - e Srbi najstariji, najbolji, najhrabriji, najdrzavniji, najnebeskiji narode na svetu...

Osip 2012

pre 12 godina

@Mandeljstam

Profesore... jeste li to Vi?

U svakom slučaju pozdravljam osobu koja se setila istih stihova. DV

"Legion lasta skriva
Svetlost sunčanu -- i eto
Ne vidi se sunce..."

Нагасаки

pre 12 godina

Није овде нико нормалан, ни ови што хоће да подигну људе у ваздух а тек ови што бране слободу говора типа демократски али са експлозивом.
Мислим да је решење активирати атомску бомбу и решити проблем Балкана. Молим модератора да одобри слободу говора и ово мудро решење.

Boris

pre 12 godina

Zbog bombardovanja Dubrovnika izgubili smo rat, a sad zabog jednog savetnika Nikolaidisa izgubismo jos nesto. Svaka cast Crnogorci imate mozga:). Interesuje me koliko ste para zaradili..........

Pobrkani lončići

pre 12 godina

Nakon pažljivog čitanja Nikolaidisovog teksta, moram priznati da je njegov tekst pretenziozan, pun teško dokazivih iskaza, prepun zamena teza i nedosledan (kao što su neki ovde već primetili). U dve reči - šarena laža.
Izjava da Beograd vodi "imperijalnu politiku", može biti samo ogroman kompliment vladi toliko siromašne i tako temeljno unakažene zemlje. Zemlje koja bi se mogla, ako se sluša zdrav razum, svrstati samo u "treći svet", koji je, evidentno, nešto podaleko od pojma "imperijalističkih sila".
Zašto je mladi gospodin napisao tekst u toj meri paranoidan, tekst u kome prikazuje "srpsku nacionalističku elitu" kao svemoćno čudovište koje jede malu jadnu decu (siročiće, maltene!) crnogorske nezavisnosti? Pa valjda ga napisa jer je odan svojoj vladi. I valjda iz ovoga možemo više saznati o tome kakvo raspoloženje vlada prema Srbima u crnogorskoj vladi - ili bar u pojedinim ministarstvima.
A koliko je kritičan gospodin Nikolaidis možete shvatiti iz toga da on živi u crno-belom svetu u kome je za sve zlo odgovorno "velikosrpsko" "imperijalno" čudovište (!?).
E sada, zašto je gospodin Ugričić podržao iskaze iz ovog očigledno i besprekorno pro-crnogorskog i pri tome decidno i kranje anti-srpskog teksta? Motivacija gospodina Ugričića nije očigledna, posebno poredeći sa otvorenim motivima gospodina Nikolaidisa.
Možda je Ugričić bio zbunjem pominjanjem: istorije kolonijalizma; filozofskog konstrukta "drugosti"; viševekovne istorije konflikta evropskog hrišćanstva i bliskoistočnog islama; Drugog svetskog rata; i još mnogih referenci - a sve ovo u istom malecnom tekstu.
Lako može u takvom tekstualnom "paprikašu" promaći i teška nedoslednost, i logička nepostojanost, i potpuni manjak ubedljivih argumenata, a pogotovu minorna činjenica - paranoidni strah od čudovišnih srpskih nacionalista.
Pisanije na nivou srednjoškolskom. Argumentacija žestoko nacionalistička i usmerena protiv onoga čega se većina intelektualaca u Srbiji i te kako stidi - srpskih nacionalista.
A da li podržavanje takvih sumnjivih tekstova stvarno pomaže da se u Srbiji utiša pogubni nacionalizam? Ako je Ugričić u tako nešto poverovao, onda mora da je bio vrlo naivan.

Dejan

pre 12 godina

>> Pa ovo ko u komunizmu!
>> (nevernik, 20. januar 2012 22:24)

Nisi valjda mislio da smo izasli iz komunizma? Pa vidis valjda
da su ostali isti ljudi i njihove ideje na vlasti, samo se partije drugacije zovu.

Dejan

pre 12 godina

Чиме се ми бавимо данима...
(Иван, 20. januar 2012 14:05)

Vala baš...
Ljudi, ako imate slobodnog vremena za bacanje, pročitajte sporni tekst, pa onda tekst u Politici i gde već, pa saopštenje Foruma pisaca, pa ovo, pa ono, pa komentare onih koji su (ili nisu) pročitali sve to pre vas...
Mada je (mnogo) bolje pogledati neki film. Može i Starship Troopers.