Ko štiti prava pacijenata u Srbiji?

Beograd -- Srbija nema Zakon o zaštiti prava pacijenata iako je potpisnik Evropske povelje o pravima pacijenata usvojene još 2002. godine.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Odbor je Ministarstvu zdravlja predlozio usvajanje Zakona, ali je bivsi Ministar, Tomica Milosavljevic, odbio predlog, sa obrazlozenjem da ne postoji ni u Hrvatskoj, sto ocigledno ne stoji. Kod nas nije osigurano ni pravo na zivot, niti pravo na otkrivanje odgovornih za smrtne slucajeve, sto iskustvo ostecenih porodica dokazuje(znamo kakvi su izvestaji raznih komisija i sudski epilozi na osnovu takvih izvestaja).
  (Slavica Stankovic, 16. januar 2012 09:23)

  # Link komentara

 2. Monopol je da ti ovorene knjizica vazi samo za drzavne medicinske usluge ! Treba u Srbiji imati dosta srece da ne naletis na doktora neznalicu i lopova!
  Usluge primitivne, pristup i nacin primitivni i zastareli . Doktori vrlo skromnog vaspitanja, morala i medicinskih znanja ! Uz to arogantni i sujetni! Cast izuzetcima !
  Jedina profesija u Srbiji koja podleze zakonu samo za slucajeve genocida i kad EU pritisne.
  (Moli Boga da zi zdrav, 16. januar 2012 07:16)

  # Link komentara

 3. Niko ne štiti prava pacijenata, već za svaku ozbiljniju intervenciju treba debelo platiti. Nažalost kod nas zdravlje ima previsoku cenu. Kako ćemo se lečiti kad većina građana nema ni posao, a i oni što rade nemaju dovoljno ni za osnovne potrebe? Lečiće se samo oni koji imaju novac, a mi ostali uzdaćemo se u Boga. Dakle u ovoj državi ništa ne funkcioniše kako treba. Dokle više tako?
  (Duki, 15. januar 2012 21:56)

  # Link komentara

 4. Glavno da onaj db-ljubivi ministar vec godinu dana na sva usta prica o korupciji i pravima pacijenata. ALI SAMO PRICA, NE RADI APSOLUTNO NISTA. Eto, mogao je na primer, da donese ovaj zakon. Ali zasto bi... Bolje je ovako - ne radis nista, ne zameras se nikom, samo kukas kao da si obican gradjanin. Ali nisi, imas kabinet,savetnke, sekretarice, sofere, automobile, razne privilegije. Imas moc da nesto promenis. Samo, kao najgori mlakonja i slabic, nemas dovoljno volje, pameti ni snage da nesto uradis.
  (svi smo mi pacijenti, 15. januar 2012 18:39)

  # Link komentara

 5. Najbolja zastita za prava pacijenata u Srbiji su zeleni Evrici a mogu i Braon i Narandzasti ako zatreba!
  (EU, 15. januar 2012 15:56)

  # Link komentara

 6. pa šta ima da nas ko štiti. koliko platiš toliko klatiš. to je demokratija. tražili ste gledajte. surovo
  (nokiaman, 15. januar 2012 15:24)

  # Link komentara

 7. Znam reći će neki da sam skrenuo sa teme, ali samo hoću da se i na druge nepostojeće zakone obrati pažnja.
  Srbija nema neke zakone još od 1991. godine, na primer zakon o privatnom obezbeđenju, sektor u kome se dešavaju takve stvari da kad bi se neko pozabavio tom materijom i pročačkao, proradio bi vulkan nepoštovanja od ljudskih prava, preko korupcije do samog ustava ove zemlje.
  Lepo bi bilo da se ovi sa B92 insajder pozabave i ovim delom.
  (pametnjaković mlađi, 15. januar 2012 15:16)

  # Link komentara

 8. Pa kako da donesu taj zakon kad je uskraćeno osnovno pravo pacijenta da bira da se leči kod lekara iz privatne prakse. Da postoji taj zakon kako bi mogli da provuču da je izbor državnog lekara USLOV za overenu zdravstvenu knjižicu iako su uredno plaćeni doprinosi za obavezno zdravstveno osiguranje?! A dok god državno zdravstvo ima MONOPOL NA NOVAC IZ FONDA OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA zdravstvo u Srbiji neće napredodvati. Taj fond ne postoji radi zdravlja građana već radi mogućnosti da se iz njega naveliko krade.

  Izjednačavanje privatne prakse i državnog zdravstva je prvi korak koji je neophodan da bi država makar pokazala da ima i trunčicu želje da brine o pravima pacijenta.
  (neću da se lečim kod državnog lekara, imam pravo da biram privatnog za svoj novac, 15. januar 2012 14:48)

  # Link komentara

 9. Pacijente u Srbiji ne štiti niko. A zaštita im je itekako potrebna: od neljubaznog i nevaspitanog osoblja, od loših usluga osoblja, od nepotrebnih gužvi stvorenih lošom organizacijom rada u zdravstvenim ustanovama, od sveprisutnog mita i korupcije u zdravstvu, od nestručnog lečenja, od loše dostupnosti zdravstvenih usluga itd. itd.
  (maraton, 15. januar 2012 13:11)

  # Link komentara

 10. Zakon o zaštiti prava pacijenata nije donet, ali važno da je ekspresno donet zakon o Medijima i javnom informisanju i da su uvedena ekspresna suđenja novinarima koji pišu negativno o režimu. Tako ti i treba Srbijo i ovom narodu što izabra ovu vlast da ovako vlada!
  (Peca, 15. januar 2012 13:09)

  # Link komentara

 11. Istina je da nema nikvakve komunikacije izmedju pacijenta i doktora, u mom slucaju hirurga. Dosao je da me obidje na dan operacije i da maltene kaze "zdravo" i vidi svojim ocima koga ce da secka.
  Posle operacije sam saznao da je postoperativni period 2 meseca, niko mi to nije rekao pre operacije, to je za mene stvarno bio sok, jer nisam takvu pricu ispricao poslodavcu, pa su morali da me cekaju 60 dana, sto nikako nije mali period.
  Ali sam isto tako imao srece jer je hirurg kog sam dobio mlad, ambiciozan i perfekcionista, i zahvaljujem mu se na strucno obavljenom poslu.
  Doktori, pruzajte nam vise informacija, mi nismo masine, nismo pokvareni motori u kolima, a ni vi niste mehanicari...
  (Goran, 15. januar 2012 13:02)

  # Link komentara

 12. ne stiti njih niko, jedino mogu da se stite sami ako imaju para pa da tuze za propuste, ali to je vec dzabe ako se problem desio..
  (neopredeljeni.blogspot.com, 15. januar 2012 12:39)

  # Link komentara

 13. Niko. Samo trba uplatiti doprinos a nemaš nikakva prava. Od medicinskih sestara ne možeš doći do izabranog lekara. Ima ih u velikom broju ispred ordinacija. I sve kao nešto pišu. Za ovo nisu krive one već država , sistem.
  (Neko, 15. januar 2012 12:28)

  # Link komentara

 14. Bas niko!!!
  (Rozenkrojcer, 15. januar 2012 12:23)

  # Link komentara

 15. Pa u Srbiji pacijenti štite svoja prava pomoću 100 evra koje daju lekaru..
  (Silbi, 15. januar 2012 12:13)

  # Link komentara