Sreda, 28.12.2011.

13:04

EU: Srbija podbacila u pravosuđu

Srbija ne ispunjava pravne standarde za dalje približavanje EU u meri u kojoj to tvrde zvaničnici EK, piše nemački list "Zidojče cajtung".

Izvor: Beta

EU: Srbija podbacila u pravosuðu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

97 Komentari

Sortiraj po:

Ha,ha,ha

pre 12 godina

@"Postoje valjani dokazi i osnovana sumnja da u pravosudju Srbije rade korumpirane sudije i tuzioci,a koji su prosli reizbor zahvaljujući Snešani Malović,a proterane poštene i savesne sudije što zna i Evropska Komisija u Briselu i zato će narod Srbije i dalje da trpi štetu zbog lošeg reizbora sudija i tuzioca"
Poštene i savesne sudije - ha,haha,...ha,haha!

Aleksandar Grozni

pre 12 godina

Na veliku zalost u Srbiji se pravosudje moze bez grize savesti nazvati pravim imenom,KRIVOSUDJE i bezbroj je primera za potvrdu takvog naziva.A to stosu pokusali da Evropu prevare time da vrate SPSove kadrove u sve strukture vlasti pa i u krivosudje a nije prevara uspela,nije jedina jer sve je prevara.Donose se zakoni koji su ne primenljivi,pa se onda uredbama regulisu interesi monopolista,politicara,partija,a niko nije slep da to nevidi pa ni Evropa.Sta mislite koliko bi godina robije dobila osoba za pljacku jedanaest miliona maraka u evropskoj drzavi,a kod nas kucni pritvor jer je ministar policije zemljak toj osobi i naravno nije imao nikakvog uticaja na odluku sudstva.I kako drugojacije nazvati takvu instituciju,osim pravim imenom,KRIVOSUDJE.

PAMETAN GENIJE

pre 12 godina

Posto sam Srbin dacu svoj glas Madjarima a ovim hostaplerima koji samo obecavaju autonomiju,pravosudje i bolji zivot a klepaju samo dok imamo sve najskuplje u regionu sa uzasnim putevima i prugama,najskupljim gasom i gorivom ne dam ama bas nista!Meso u Austriji mleveno 290din/kg a ovde?Misko,Palma,Velja,Dacic,Tadic,Toma pa koga kod svi isti ajd da okrenemo list bar Vojvodjani...

goga

pre 12 godina

Koalicija između DS-a i SPS-a se jedino može okarakterisati kao protivprirodni blud. Napravljen radi brzog i enormnog bogaćenja pojedinaca a na ogromnu štetu naroda. Reforma pravosuđa samo je odraz tog stanja jer je napravljen sa istim ciljem da zaštiti vladajuću, korumpiranu i kriminalnu elitu. Na izborima ih treba kazniti jer su uništili narod i državu.

Clan i aktivisata Demokratske stranke

pre 12 godina

Uslovljavaju nas da priznamo Kosovo da bi usli u EU?Srbi opametite se vec jednom,bajke za malu decu vam prica onaj ko kaze da je Kosovo uslov za EU,vec iskljucivo reforme,reforme i reforme pre svega vladavina prava i borba protiv korupcije,a kljuc te dve stvari je reforma pravosudja,a reforma pravosudja je sve ostalo,samo nije reforma.Pa znate kad bi Nata Mesarevic bila predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva da nije bila predsednik sudskog veca u procesu protiv ubistva premijera Djindjica?NIkada i to je javna tajna i to svi znaju.Ne biraju se kadrovi na funkcije prema radu na jednom predmetu,a izabrani su oni koji su radili na predmetu Brisa Tatona,Dragana Dzajica,Cece itd,ako je neko vas blizak sudija Ustavnog suda,ako vas progura SPS,ili ako ste iz istog grada.Strane delegacije koje dolaze iz EU ostaju bez teksta kad im kazete da nije izabran tuzilac koji zakone ima u malom prstu,a samo zbog toga sto je rekao nesto sto je sasvim normalno na racun svog nesudjenog sefa,zasto nije izabran tuzilac koji je prvi poceo konkretnije da radi na predmetu Zvezdana Terzica i navijackih grupa,zato sto se opet pitao SPS.Tuzilastvo za ratne zlocine je iskljucivo osnovano da bi radilo na predmetima ratnih zlocina za koje se ticu Srbije,kakva Dobrovoljacka,Tuzlanska kolona i slicne stvari,pa tu su price za malu decu i klasicno gubljenje vremena.Ministarka pravde je tu postavljena da potpise ekstradicije za Mladica i Karadzica i to takodje svi znaju,svi su znali da ce u toku njenog mandata poceti da se primenjuje zakon o oduzimanju imovine proistekle iz krivicnog dela i da ce ministar biti na udaru pretnji kriminalaca jer se on pokazao kao dobar u praksi,s obzirom kolika je vrednost svega sto je oduzeto.U svemu ovome potice kljuc reformi i zato nemojte osudjivati Angelu Merkel,nije ona kriva sto su kod nas reforme uradjene katastrofalno,a tek kad se desi slucaj "srpski Sanader" mozemo reci da u nasoj zemlji funkcionisu vladavina prava i borba protiv korupcije!

Mihajlo75

pre 12 godina

Srbija je podbacila u svakom smislu te reci a jeste tacno za pravosudje, ono je osnov da bi dosle velike firme i da bi bile osigurane, sa danasnjim zakonskim okvirima nemaju nikakve garancije!

mirko

pre 12 godina

Ovo je ocigledan primer da se internacionalna politika vodi iskljucivo interesima.

Svima je jasno u kojem je stanju pravosudje u Republici Srbiji. I nama i EU. Ali zasto onda "postoji jasno nesuglasje između poverljivog izveštaja pravnih stručnjaka Komisije i službenog stava da je Srbija u pravosuđu načinila 'ogroman' napredak..."? I zasto Angela ne insistira na ovakvim "Evropskim vrednostima" koje bi Republiku Srbiju uspostavile kao jaku i uredjenu drzavu nego insistira na "dobrosusedskim odnosima" sa "Kosovom"?

Dali je takav pristup, gde sa zatvaraju oci nad ociglednim nedostatcima u razvoju stabilne pravne drzave zarad ustupaka prema "Kosovu" bio na vlasti "Kurta ili Murta", stvarno najbolji put i jedina alternativa za razvoj Republike Srbije?

Zubar

pre 12 godina

Ukratko rečeno, srpsko (jugoslovensko) pravosuđe je bilo do te mere u korenu pokvareno i trulo, da ga slabašna Sneža i nešto jača Nata i pored najbolje volje i izričitih instrukcija, nisu mogle popraviti. Ko će ga iščupati iz fundamenta? Neko će morati, pa ako je da se lomi, da se lomi.

Pravda nego sta

pre 12 godina

Pravda NS Nebih da uticem ni na cije glasacko pravo.Precrtani listic nikome nece nista znaciti.Licno mislim da je bolje glasati za stranke koje nikada nisu ni na koji nacin bile na vlasti(bile one i regionalne)nego za ove izandjale politicke i moralne patuljke,koji nas 20 godina lazu,kradu i smatraju nizom vrstom.Dobili bi nekomromitovane ljude koje lakse mozemo da kontrolisemo i mnogo manji uticaj Beograda.Inace se u svemu otalom slazem sa tobom.Nadam se dane zameras.

Dejan Jovanović

pre 12 godina

Ma daj,sanjate nešto vi Nemci?!Mi Srbi uspešno presudjujemo i u slučajevima od pre 30 godina,a za ove sad i da ne pričamo!Na primer,jednu poznatu pevačicu smo kaznili kucnim pritvorom bez saune,doduše sa djakuzijem,ali nije maznula više od 20 miliona,i to maraka!

PAMETAN

pre 12 godina

Nisu pitali za Cecu i njen slucaj,Zirafu i Kolubaru,Dacica i Zitoradju selo njegovo drago...E nas Tadicu odo ti i DS kao i DSS u zaborav!Koji god glasao za vas i SPS taj igra Ruski rulet a svi metci u rupama umesto da bude samo jedan!Zbogom Serbia odoh u Canadu makar tamo vozio grtalcu do kraja zivota a fakultet imam!

lela

pre 12 godina

ma nemoguce?? pa zar njima niko nije javio da je nas tomo zoric zavrsio
fakultet sa ocenom 9.90?!

ili ce mozda predsednica apelacionog suda da nam pojasni da je izvestaj
odlican i da se tako to radi u svetu, ali narod ko narod - mora vise da
se obrazuje da bi razumeo sta se zaista posredi...

snezana malovic - bruko i sramoto!

PravdaNS

pre 12 godina

Naše pravosuđe je KATASTROFALNO!!! i to svi dobro znamo.
Ovde jedan reče da su ''glasači koji PRECRTAJU LISTIĆE NAJMORBIDNIJI! Po rečima prof.Mičunovića''.
Da ti ja nešto kažem:
1. Za ovih mnogo, mnogo godina svi ste se izređali (političke partije) i pokazali nam šta ''znate''!
2. Dokle mislite da ispirate mozgove ovom narodu?
3. Jel mislite da će narod u Srbiji večito ostati na nivou poltrona, korumpiranih slučajeva i usijanih glava?
4. Pa valjda nam je dosta vaših političkih kadrova u svim sferama društvenog života!
5. Foteljaši svih stranaka, PREKIPELI STE NAM!!!
ZDUŠNO ĆU PRECRTATI LISTIĆ, VAMA BLANKO LISTIĆ NE OSTAVLJAM NI U SNU!!!

Srbin

pre 12 godina

Smeniti Filea jer je poverovao da je stvarno sprovedena reforma pravosudja u Srbiji a istina je da je sprovedena neprava lustracija jer su lustrirane u 90 procenata slučajeva najbolje i najuglednije sudije

nebojša

pre 12 godina

Kaže jedan seljak ,,da bi drzava bila država treba da ima SIROK PUT I POSTEN SUD,, e,mi nemamo ni jedno ni drugo i zato nam je ovako. Dakle sud pun korupcije i kriminalni mup. Nema nam spasa.

laki

pre 12 godina

Najverovatnije da su neki primili mito,sva sreca da se nesto doznalo pa ce neko morati da razjasni.Nije bez razloga bilo optimizma medju nekim nasim politicarima,verovatno su nesto znali.Sramno i najveca je greska sto je mali Sloba sa kofercem inace poznati demokrata i veoma pravedan covek i uz to jos i iskren postavljen od poglavice BT za ministra policije.Pa to je toliko smesno da se opisati ne moze,ja ne mogu da shvatim kako neko normalan moze tako nesto da uradi.Zbog toga i imamo to sto imamo,bedu i nepravdu.Tadicu jako lose i nakaradno si trgovao sa SPS,zato ces i pasti.Sramota,partija koja je bila glavni organizator svog zla prema okruzenju i svojim gradjanima sedi u vlasti i dobija niz ministarstava,kako je to udruzenje i moglo rezultirati boljitkom,nije bilo apsolutno nikakvih sansi.Naravno mnogi su se tada najvise radovali svojem licnom boljitku i otvaranju mogucnosti za brzo bogacenje pa nije ni bilo toliko vazno sa kim ce se koalicija napraviti.Da nije tako danas bi rezultati bili vidni i osetni,zar ne gos.predsednice?Gradjani su na dnu,ili ja mozda gresim?

Sanja

pre 12 godina

za neverne,
http://www.sueddeutsche.de/politik/vertraulicher-bericht-ruegt-serbien-eu-ignoriert-schwere-maengel-in-serbiens-justiz-1.1245004

nikad kraja uslovljavanju!

pre 12 godina

Eto, znali, smo da će nastaviti da izmišljaju nove i nove prepreke i uslove, zar ne, Jeremiću?
A naše pravosuđe, nezavisno i reformisano, bolje je od svih njihovih! Zar ne, Jeremiću?

Martn Luter

pre 12 godina

Jako me zabavljaju ovi nasi eufanatici, koji se ubise objasnjavati kako su nemci u pravu i kako je pravosudje u srbiji oduvek bio uslov za kandidaturu srbije u eu. Potpuno ignorisuci cinjenicu da, to jedno eu telo zestoko kritikuje drugo eu telo na oceni stanja u srpskom pravosidju.
Pre koliko godina je izvrsena (kakva takva) reforma u sudstvu u srbiji? To je bilo jos pre izrucenja haskih begunaca.
Gde je bila i sta je radila do sada ta (tajna) komisija koja se sada oglasila poverljivim izvestajem?
Nemo neko slucajno da se sali sa evropskim pravosudjem da ne ispadne na kraju da je silovao svedjanke.

Petar

pre 12 godina

Баш чудно! Мора да је ово још један "злонамеран" извештај, јербо су наша министарка правосудна, енергични премијер и други из наше власти врло, веома, изразито (плеоназам није случајан) самозадовољни "реформисаним" правосуђем и његовим феноменалним учинком.
А нама, грађанима, д'извините, ипак изгледа да је овај извештај објективнији.
(да не наводимо разлоге и примере, већ су се офуцали).

he he

pre 12 godina

@ M.K; Potpuno si u pravu do posleddnjeg slova (ukucao sam +) ali znas sta je rekao LUJ-XIV-ti ? "Radi ono sto ja kazem a ne ono sto ja radim";-)))

Бојан Савић

pre 12 godina

Сад ће Маловићка да каже да су то Легијини портпароли, тако је назвала све новинаре који су критиковали реформу правосуђа!

svetlanast.

pre 12 godina

bas ce nasekirati ministarku malovic.
vlada premijera mirka cvetkovica je jedinstvena u srbiji ali i sire.
premijeru i ministrima je potpuno svejedno da li ih neko hvali ili kritikuje.
svejedno im je i od koga kritike dolaze.
nije ih briga ni za dno koje srbija "drzi" na rang listama.
domacim kriticarima kazu: izadjite na izbore, pa pricajte.
strance koji ih kritikuju proglase neprijateljima i mrziteljima srbije.

jedino sto ih interesuje je 126 glasova u skupstini srbije.
nista vise.
ne interesuju ih ni biraci koji ce na dan izbora "sedeti" kod kuce.
ti su bezopasni.
vazne su im stranke na 3., mozda 4. ili 5.mestu, "udavace" koje ce odluciti ko je pobednik.
zato su glasaci koji "glasaju" nevazecim listicima "nesto najmorbidnije" kako kaze profesor micunovic, jer ce "oduvati" male stranke, buduce koalicione partnere, najvece ucenjivace koji odlucuju ko ce biti pobednik.

m

pre 12 godina

Ako malo bolje obratite paznju, ovaj tekst Srbiju ima samo kao povod, a usmeren je protiv Evropske Komisije, koja je ublazila nalaze svojih pravnih strucnjaka. Objasnjenje je jasno, Evropska Komisija je pokusala da pomogne Srbiji da dobije status kandidata, odlazuci insistiranje na pravosudju za neku kasniju fazu pridruzivanja. Srbija je pukla s kandidaturom, a sad pocinju da prozivaju i Komisiju.

PPeca@SER

pre 12 godina

Nego...

P.S.
Obzirom da je pravni sistem osnova svakog uredjenog drustva, pa i demokratije... sadasnja Vlada bi nakon ovog izvestaja morala momentalno da podnese ostavku jer nema pravni legitimitet (kako da bude legitimna u nelegitimnom pravnom sistemu?!?) i da odmah raspise Izbore.
Ovo bi, po svoj prilici, bio najbolji i najprikladniji novogodisnji poklon ovom napacenom narodu.

Alex

pre 12 godina

Ne bih se slozio sa konstatacijom da je problem pravosudje. Nas najveci problem je policiska stuktura, koja vlada svima, pa i pravosudjem. Imamo najvise policajaca po glavi stanovnika, kao Brazil. Ta policiska drzava/korupcija je toliko dostigla maha da cak u sluzbenici u Banci/Samoposluzi po nekom svom kriterujumi ispituju musterije, a sa duge strane kriminal sve veci. Sudije su uplasene za svoj posao, za zivot, i tako balansiraju. Dok se policija, totalno ne transforise nema nam napred. Jos nesto, Tadic je najveci krivac jer je postavio Dacica za sefa policije. Stavljas nekoga da produzuje kontinuitet, imesto da nesto menja. I tako zbogom 4 godine.

Cinik

pre 12 godina

Lobiranje je ustaljena praksa u svetskoj diplomatiji a sastoji se u tome da date novac kako bi neko iznosio vaše stavove u odredjenim krugovima. E, ovo se upravo desilo sa Štefanom Fileom i Vensanom Dežerom, iste je naša vlast platila da lobiraju kod EU kako se postupak preispitivanja izbora sudija vrši u skladu sa evropskim standardima i oni su to za taj novac i uradili. Druga je stvar što neke države ne prihvataju novac da bi se štitio kriminal i to je upravo slučaj sa Nemačkom. Sada će gospodja Malović tvrditi da takva mišljenja u EU nisu izneta a zatim će ponovo doći do izmene zakona u oblasti pravosudja i sve tako u nedogled.

Veronika

pre 12 godina

Htela bih pokazati da ulazak u EU nije checklist u smislu "dodajte nam to i ono i bicete clan". Je to kompleksni proces, koji zahteva postojan rad u svima vaznima oblastima funkcionisanja države (ekonomika, pravosudjenje, ljudska prava, etc.). Smatram da ocekivati nesto drugo je naivno.

Drzim palceve.
Pozdrav iz Slovacke.

anabolid Srbije

pre 12 godina

Nije bitno koja je od stranaka na vlasti kad su zajednicki ciljevi zemalja koje nam diriguju takvi da ko god dodje mora da ih slusha ili ima da ga nema. tako da dzaabe nama nase reforme i pravosudja i svega sto oni zahtevaju,kad nemamo ni jednu jedinu stranku koja bi u datom momentu rekla Dosta i u pravom trenutku rekla E sad moze. nema...i dosta o tim preokrerima i glupostima jer ovde dok ne izadje narod na ulicu,bez dirigovnja mase sa strane,vec samostalno-osveshceno,nema nam nikakvog napretka. i da odemo u Eu,naci ce se pametan taj koji nas je uveo da to iskoristi za sebe i njih. narodu,kao i do sada,mrvice. tako da,neka,bolje nek oni budu nezadovoljni. uradimo reformu svega zarad nas samih a ne zbog Eu poltrona koji nam kidaju zemlju vec 20+ godina.

milan

pre 12 godina

Pa nemeze se ni ocekivati da sve funkcionise odmah po promeni zakona i propisa a da ne govorimo o tome da u samoj EU ne funkcionise uvek pravna drzava, pocnimo od Nemacke i pravima azilanata a i stranaca koji zive vec generacijama u njoj kakva prava imaju, nikakva. Ziddojce zajtung je i tako uvek bio desnicarski orjentisan i protiv Srbije pa i nije nista novo. Srbija sa kandidaturom ne ulazi odmah u EU nego bi potrajalo jos nekoliko godina tako da imamo vremena cak i neke da obidjemo u EU.

Boris

pre 12 godina

Sudeci po komentarima, Evropska Unija je uspela da ubedi javnost u Srbiji da je Srbija jedini krivac za to sto nas EU ne prima. Nema to veze sa nezapamcenom krizom u EU, propadanjem Evra i Evrozone, neisplacenim kreditima od po nekoliko milijardi evra, nezaposlenoscu u EU, nesposobnoscu EU politicara da se dogovore o najobicnijem planu... Ne! U EU je sve sjajno, sve ide po planu, ali eto "vi Srbi ste krivi jer niste uredili drzavu". Kakva arogancija! I jos gore - kako smo mi glup i povodljiv narod, to je cudo!

Vojislav

pre 12 godina

Po meni je upravo nemanje dobro ustrojenog sudkos sistema uzrok svih desavanja u drzavi. Sve pocinje i pociva na vrednostima a sudski sistem je taj koji treba da kaze sta je vredno a sta nije vredno. Posto on to ne radi, mi imamo krizu, krizu vrednosti iz koje proizilaze ostale anomalije. Sudstvo je prva stvar koja je morala biti reformisana 6.10.2000. godine, i da je to uradjeno, sada bi verovatno bilo bolje i drugacije. Reforma nije uradjena do danas i do god se ne bude uradila kako treba, ne možemo da se izvučemo u dobrom smeru.

Maki

pre 12 godina

100% su u pravu i to je jedini razlog zašto nas ne primaju u EU. Nema to nikakve veze s Kosovom nego s čisto srpskim murdarlukom i bolesnom sklonošću ka šibicarenju i prevari. Naši političari su se prekombinavali samo u tome što su pomislili da će uspeti da isfoliraju Evropu isto tako lako kao što već 20 godina foliraju prosečnog Srbina.

Ali sad će Malovićka ne tečnom engleskom jeziku da im objasni da greše i u stvari ceo problem proističe iz njihovog nerazumevanja naših "posebnosti".

M.K.

pre 12 godina

Vidim da su ljudi u zabludi da "priblizavanje EU" i "korupcija" imaju veze jedno s drugim. U EU je korupcija ogromna, iako naravno mnogo suptilnije prikrivena i zamaskirana, ali vise nego prisutna. Od sive trgovine oruzjem, do EU tajkuna, kradje referenduma (u Irskoj i Danskoj, na primer), britanskih novinarskih klanova i berzanskih mahinacija, Sarkozijevih korumpiranih sudija i podmicenih lekara, do Berluskonijeve "pesnice" u Italiji. Da ne pominjemo dnevnice EU poslanika i njihove kuce, stanove i automobile na racun gradjana. Korupcija u EU je OGROMNA - to je cinjenica! Naravno, korupciju u Srbiji treba unistiti iz korena, ali to nema apsolutno nikakve veze sa EU, jer oni nisu u stanju (a nemaju ni zelju) da iskorene korupciju u svojim redovima. Zato je EU poslednja koja treba da deli lekcije bilo kome.

Idi begaj

pre 12 godina

Znamo mi to sve ali im ne mozemo nista.
To je mozda i jedina stvar od EU za koju mozemo da "ih pohvalimo",traze od nas da se kriminalci stave u zatvor.
Kriv je Boris Tadic i stranka na vlasti.
Za mene ce od sada a i ubuduce uvek i za sve biti kriv predsednik drzave i vodeca stranka tj stranka na vlasti posto nam jedino tada ne mogu mazati oci raznoraznim glupostima....uvek se zna ko je tacno krivac a to je trenutno Tadic i Demokratska stranka.

Jasna

pre 12 godina

Pitanje svih pitanja je: Kad tako prolaze sudije i tuzioci, sta ostaje za nas male obicne smrtnike kada se obratimo upravom (ili bilo kojem) sudu za zastitu prava kada smo ugrozeni???? Izlozeni smo teroru prava bez pravde, kao da smo u Kafkinom "Procesu".... gleda se samo da li je ispostovana procedura a ne i sustina problema...Evropa ovakve stvari ne tolerise, kod njih je i forma i sustina u istoj funkciji, funkciji pravde.

Preddy

pre 12 godina

E upravo zbog ovakvih stvari jedino i treba da se krecemo ka EU.

Da najzad reformishemo drushtvo, policiju, prtavosudje, politicare ...

al

pre 12 godina

Podbacila? Kakav eufemizam! 'Reforma' je vratila pravosudje u predcivilizacijsko stanje. Jedna u nizu gluposti zbog koje se stidim da kazem u kojoj drzavi zivim.

ljuba prevareni demokrata

pre 12 godina

A čemu nismo podbacili kad imamo ovakvu katastofalnu i politički neodgovornu vlast na svim nivoima.Izbore što pre treba raspisati jer svaki dan koji prođe sa DS i satelitima na vlasti je definitivno gubljenje vremena i mrcvarenje Srbije.

mlekadzija

pre 12 godina

Ma to su samo ZLONAMERNA podmetanja nama neprijateljskog nemackog lista... Pa lepo nam je Ministrica prvosaudja objasnila kako su sve uradili kako treba a i vise od toga.
Naravno Ministrica se nece osvrtati na navode stampe ima ona PAMETNIJA POSLA!!!

Pavle Jovićević

pre 12 godina

Jadni oni: očigledno ne znaju da su vrhovni principi pravosudja u dobro organizovanoj državi poput Srbije:
1. Kadija te tuži, kadija ti sudi;
2. Ruka ruku mije;,
3. Leva ruka, desni džep.

ivan

pre 12 godina

Postoje valjani dokazi i osnovana sumnja da u pravosudju Srbije rade korumpirane sudije i tuzioci,a koji su prosli reizbor zahvaljujući Snešani Malović,a proterane poštene i savesne sudije što zna i Evropska Komisija u Briselu i zato će narod Srbije i dalje da trpi štetu zbog lošeg reizbora sudija i tuzioca.

Izdaleka

pre 12 godina

Ko je lud nas da primi u EU ili bilo gde kad smo ovakvi!? ”Sedi 'di si, ni za 'di si nisi! ” Kakvo Kosovo, kakvi bakraci, pa mi moramo sve iz temelja da menjamo I to zarad nas samih, a ne da bi samo usli u Evropsku uniju.

Nenad

pre 12 godina

Mislilo magare da dojaše.. Samo cepaj, po mogućstvu ozbiljnije sankcije! Nadam se da će uskoro da shvate da se narod može dići samo kada kazne vlast.

Nev

pre 12 godina

Ovo je opste poznato u Srbiji i to je glavni problem za Srbiju. Ne pridruzivanje ka EU ili nesto drugo nego organizovani kriminal na visokom nivou koji gusi sve ono sto je dobro u Srbiji. Nazalost ono sto je ovim textom uradjeno nema nikakve veze sa zeljom da se dodje do pravih promena u Srbiji nego je samo odgovor Nemacke na primanje Srbije u EU. Ovim textom samo porucuju Srbiji da u slucaju da nepocnu implementirati zelje i interese Nemacke oni ce poostriti politicke pritiske na drugim segmentima. Sta je ovde problematicno jeste ucena posredna prema Srbiji koja kaze nasim vlastima da priznaju posredno Kosovo ili ce im oduzeti nacin zarade u Srbiji a ne iskrena zelja za demokratizacijom Srbije.
Ono sto govorim vec duze vreme jeste da je mnogo vaznije da Srbija pocne da se reformise unistavajuci ovakve stvari ali nazalost nevidim nacin kako da se sadasnja garnitura vlasti natera u datom smeru jer oni jesu deo te pljacke naroda. To Nemacka zna i ucenjuje vlasti Srbije ovim clankom da ako zele da i dalje pljackaju Srbiju onda moraju da odrade stetan korak po gradjane Srbije a to je posredno priznavanje Kosova. Tragikomicno zar ne. Znaci imamo sa jedne strane pritisak na pravi problem u Srbiji zarad jedne druge za Srbiju stetne opcije...
Ovo je odlicno za gradjane Srbije jer jeste u interesu Srbije da nas Nemacka pritisne na ovom segmentu i natera vlast ka demokratizaciji ali se bojim da ce vlast pre popustiti i predati Kosovo i time i zapecatiti sudbinu preostalih Srba nego se odreci sistema zarade politicara i Buisnismena koji pljackaju ovaj narod na svakom koraku....

Istok

pre 12 godina

U izveštaju se navodi da je naše pravosuđe "školski primer izrugivanja pravu" i da postoji "nedopustiv uticaj politike na pravosuđe".

Očekujem da će se ministarka Malović oglasiti i uputiti protest zbog upotrebe atributa "školski", budući da je to njen originalan izum.
Takođe, očekujem da političari i eksponirani nosioci našeg pravosuđa uskoro pojasne da nije bilo "nedopustivog uticaj politike na pravosuđe", već samo tradicionalnog uticaja uspostavljenog od 1. januara 2010, te je kao takav postao sastavni deo naše sudske prakse.

Helios

pre 12 godina

Srbija je sada isto toliko daleko od EU koliko i za vreme Slobodana Miloševića, a jedino, mada slabašno približavanje EU desilo se za vreme - Vojislava Koštunice! Fora sa Komisijom je u sledećem - oni nabacuju da je sve OK, samo još da se odreknemo od KiM koji su nam ionako kao neki balast. A DS je kobajagi protiv toga, pa je u tome zaplet, pa se onda lože i ljute LDP-gromovnici... Kakva naivna igra za maloumne! Uslov odricanja KiM je tu, ali je to, kao i npr. isporučivanje Ratka Mladića, deset mesta iza pravosuđa, povratka stare imovine itd. Dakle oni i ne pomišljaju ni na kakvo uključenje Srbije u EU nego pokušavaju u šemi sa DS da izmuzu prevaru odricanja KiM! A Srbija im je idealna ovakva da je putem kompradorskih G17 i DSa muzu kroz kvazi-banke, kvazi-građevinare, držanje deviznih rezervi, uvoznički lobi i svaku drugu zloupotrebu Srbije!
Ovo je toliko očigledno da samo veoma, veoma zaslepljeni to ne mogu da vide jer ne žele. Oni vode, bez da se mi išta pitamo, politku prema nama: Ni Kosovo, ni EU. Rusi, Kinezi i ostali isto vode svoj interes, i samo narod osvešćen o takvom položaju može da izabere put minimalne štete. Za početak dezinfekcija od DSa i sličnih zlotvora pravosuđa i svega drugog, a bez smešne iluzije da je npr. SNS neka alternativa.

Sunčica

pre 12 godina

Reforma sudstva urađena ima više od dve godine. Za to vreme i oni koji su udaljeni sa posla redovno primaju platu i dok ministar pravosuđa tvrdi da je sve urađeno odličnoe EU je zbog nepravilnosti reagovala u niz navrata. Zdrava logika govori da ako su u pravu naše vlasti ne bi isplaćivali plate ljudima koji ne rade. A da je to protiv zakona o tome ne treba pričati. I na kraju nema odgovornih. Naravno jer oni ne osećaju nikakvu odgovornost i nikad ne odgovaraju.

Srbin, valjda

pre 12 godina

Ljudi! Srbi! Ovo što sam sada pročitao zaista mi daje nadu u bolje sutra. Dajte da jednom svi progovorimo zašto nas zaista neće u EU. I mediji i narod. Uslov svih uslova za ulazak u EU je potpuno uređena država. Uslov nije ni Kosovo, nisu bili ni Mladić ni Karadžić. Spinovani smo godinama. Uništavani tako da smo danas bukvalno osiromašeni bez nade u skori oporavak. Da li uopšte shvatamo da za ulazak u EU nisu politička elita i tajkuni (njihovi finansijeri)? Napisao sam pre nekoliko godina na ovu temu jedan komentar koji glasi: ... nas može da spasi samo potpuni protektorat EU, uz donešenje zakona o potpunoj lustraciji svih političara od 1990. do danas.

bezimena

pre 12 godina

"U poverljivom izveštaju na koji se poziva nemački list je reč o "izrugivanju pravu" u Srbiji, kao i "nedopustivom uticaju politike na pravosuđe".

Na našu žalost ovo je ČINJENICA koja se ne menja već više od 20 godina, zadnjih 11 se samo šminka, i zato je Srbiji nužan PREOKRET od 180¤ u svakom pogledu!

eto

pre 12 godina

i onda se pitaju zasto posteni pametni ljudi beze iz ove izgubljene zemlje. stranke na vlasti sve kontrolisu. eto, kontrolisu i sudove ocigledno. kontrolisu ko ce dobiti posao, ko nece. kontrolisu stanje na kosovu. sve. samo se prave ludi.

lose prolaze i te sudije, i ostali posteni ljudi.

evo moj primer. hteo sam upisati jedan fakultet koji se tesko upisuje. i nisam uspeo jer je potrebna debela veza. nisam nikad dobio nikakv kredit, stipendiju, dom, jer nisam imao nikakvu vezu, a nisam hteo nikog potplatiti. sad trazim posao i da se zaposlim u drzavnim ustanovama ili javnim preduzecima rekli su mi da mogu samo da sanjam (ako nisam u stranci, nemam vezu i ne pripremim debeli koverat).

a da ne govorim o ubistvima, kradjama i ostalim kriminalnim delima koja ostaju nekaznjena jer su osumnjiceni bliski vlastima.

hvala bogu sto uskoro dobijam vizu. dovidjenja.

Boki

pre 12 godina

Cekamo reakciju ministarke "meteorskog uspona" i velikog maga pravne misli,gospodje Nate.
Izgleda da je ipak bilo politickih pritisaka?
Ma,ne verujem,lazu ovi iz Evrope....

pera

pre 12 godina

ma da li je moguce?? pa kafe kuvarica i spomenicar od 5-og oktobra su ga transformisali!!??uskoro ce i oni da snimaju video klip kako se rusi vlast iz bazena.

Sunce Slobode

pre 12 godina

Pricaju gluposti! Pa Cedomir Jovanovic je rekao da je ta reforma uspela i da je samo zbog toga glasao za taj zakon, te doneo neophodne glasove predlagacu u Skupstini. A Cedomirova se ne porice!

Alan Ford

pre 12 godina

Jel vam sad jasno zasto Srbija ne moze da dobije status kandidata?Mislimo da sibicarskom politikom mozemo da prevarimo Nemce.Celo vreme je na sceni detaljna pljacka naroda i drzave.Svi gradjani ove drzave dobro znaju ovo i bez toga da nemci moraju to da nam govore.U drzavi gde provereni kriminalci sede kuci(kao sluze kaznu),gde imamo gomilu afera gde su pokradene na desetine i stotine miliona eura a niko nikad nije odgovarao,oni nasli da hapse neke likove koji su za sve samo ne za zatvor(npr. Draga Dzajic, pa onda ona iz komisije za vakcine zaboravio sam joj ime kao da je mogla nesto da radi na svoju ruku)itd..Bravo Nemci svaka cast.Porasli ste u u mojim ocima.Istinu srucite u lice,a srpski narod nek se skriva i bezi od iste(znamo kakve karaktere krase takve karakteristike).

Ivan

pre 12 godina

Mi u EU?! Nema šanse!!! VSS je politički postavljeno telo, a prvu reč vodi Ministarstvo pravde - što je razume se, po evropskim standardima nedopustiv upliv izvršne vlasti u sudsku. Nusefekti ovakvog odnosa od strane vlasti je to da su se svi bolji pravni stručnjaci zamerili vlasti zbog kritikovanja reforme sudstva, pa ne učestvuju u radnim grupama za izradu zakona, što je, razume se dovelo do pogoršanja situacije. Novi Zakon o parničnom postupku je vrhunac nestručnosti i aljkavsti vladajuče strukture da uradi nešto dobro. Naprotiv, posle uništenja sudstva, prešli su polako i na advokaturu. I kao što oduševljeno reče sudija VKSS, gospođa J.B., "pa kolega, više nema taktike!" ja bih auditorijumu ovog lista to interpretirao sa "pa kolega, više nemate pravo na upotrebu mozga." Prema tome, ne samo da treba zamrznuti započetu reviziju tzv. reizbora sudija, nego treba početi sve ispočetka. Imali smo relativno solidan sistem, koji je uz manju nadogradnju i bolju edukaciju sudstva i advokature mogao da daje dobre rezultate. Sada, možemo da se slikamo...

arsa

pre 12 godina

Sada ce Sneska da izadje i da nam prica bajke. Ili bi mogla da jos malo brani bivseg ministra Tomicu. I ona i Tomica ce kad tad da odgovoaraju za ovaj haos u Srbiji.

Bajker

pre 12 godina

Naravno, Nemci su potpuno u pravu. Znamo mi i sami da sudstvo ne funkcionise i pored najvecih plata u tom sektoru.
Nekome ocigledno odgovara zamucena bara, moze da mucka i potkrada ovaj narod. Kako resiti ovaj problem, ima postenih ali nikako da izgnjure.

draganzr

pre 12 godina

nama u srbiji mogu da farbaju koliko hoce, ionako smo vec otupeli, oguglali, ugasili ... ali evropi tesko da ce da uspeju poturiti kvazi reforme. sudstvo nam je deformisano kao i celokupno drustvo. zato nam je problem kosova seo ko kec na jedanaest. tako mozemo uvek da se pozovemo na juznu pokrajnu i sakrijemo se iza "srca srbijatrije" za sve nase neuspehe.

Alisa

pre 12 godina

Da li se po ovom pitanju oglasila grofica od RIK-a? Šta kaže Nata Plata? Sve je u skladu sa evropskim standardima. E pa lepo u skladu sa tim standardima - sklonite se.

vanzemljak

pre 12 godina

Meni je i dalje fascinantno kako nasi pokusavaju da prevare neke Evropske zemlje koje su imale deset puta vece prevarante, pa imaju ih jos uvek, nekim ispraznim pricama i statijaznam, to je ko kad dete pokusava da lozi nekog sa nebrojeno bogatijim iskustvom.

Alan Ford

pre 12 godina

Jel vam sad jasno zasto Srbija ne moze da dobije status kandidata?Mislimo da sibicarskom politikom mozemo da prevarimo Nemce.Celo vreme je na sceni detaljna pljacka naroda i drzave.Svi gradjani ove drzave dobro znaju ovo i bez toga da nemci moraju to da nam govore.U drzavi gde provereni kriminalci sede kuci(kao sluze kaznu),gde imamo gomilu afera gde su pokradene na desetine i stotine miliona eura a niko nikad nije odgovarao,oni nasli da hapse neke likove koji su za sve samo ne za zatvor(npr. Draga Dzajic, pa onda ona iz komisije za vakcine zaboravio sam joj ime kao da je mogla nesto da radi na svoju ruku)itd..Bravo Nemci svaka cast.Porasli ste u u mojim ocima.Istinu srucite u lice,a srpski narod nek se skriva i bezi od iste(znamo kakve karaktere krase takve karakteristike).

draganzr

pre 12 godina

nama u srbiji mogu da farbaju koliko hoce, ionako smo vec otupeli, oguglali, ugasili ... ali evropi tesko da ce da uspeju poturiti kvazi reforme. sudstvo nam je deformisano kao i celokupno drustvo. zato nam je problem kosova seo ko kec na jedanaest. tako mozemo uvek da se pozovemo na juznu pokrajnu i sakrijemo se iza "srca srbijatrije" za sve nase neuspehe.

arsa

pre 12 godina

Sada ce Sneska da izadje i da nam prica bajke. Ili bi mogla da jos malo brani bivseg ministra Tomicu. I ona i Tomica ce kad tad da odgovoaraju za ovaj haos u Srbiji.

pera

pre 12 godina

ma da li je moguce?? pa kafe kuvarica i spomenicar od 5-og oktobra su ga transformisali!!??uskoro ce i oni da snimaju video klip kako se rusi vlast iz bazena.

Istok

pre 12 godina

U izveštaju se navodi da je naše pravosuđe "školski primer izrugivanja pravu" i da postoji "nedopustiv uticaj politike na pravosuđe".

Očekujem da će se ministarka Malović oglasiti i uputiti protest zbog upotrebe atributa "školski", budući da je to njen originalan izum.
Takođe, očekujem da političari i eksponirani nosioci našeg pravosuđa uskoro pojasne da nije bilo "nedopustivog uticaj politike na pravosuđe", već samo tradicionalnog uticaja uspostavljenog od 1. januara 2010, te je kao takav postao sastavni deo naše sudske prakse.

Бојан Савић

pre 12 godina

Сад ће Маловићка да каже да су то Легијини портпароли, тако је назвала све новинаре који су критиковали реформу правосуђа!

Boki

pre 12 godina

Cekamo reakciju ministarke "meteorskog uspona" i velikog maga pravne misli,gospodje Nate.
Izgleda da je ipak bilo politickih pritisaka?
Ma,ne verujem,lazu ovi iz Evrope....

Maki

pre 12 godina

100% su u pravu i to je jedini razlog zašto nas ne primaju u EU. Nema to nikakve veze s Kosovom nego s čisto srpskim murdarlukom i bolesnom sklonošću ka šibicarenju i prevari. Naši političari su se prekombinavali samo u tome što su pomislili da će uspeti da isfoliraju Evropu isto tako lako kao što već 20 godina foliraju prosečnog Srbina.

Ali sad će Malovićka ne tečnom engleskom jeziku da im objasni da greše i u stvari ceo problem proističe iz njihovog nerazumevanja naših "posebnosti".

Pavle Jovićević

pre 12 godina

Jadni oni: očigledno ne znaju da su vrhovni principi pravosudja u dobro organizovanoj državi poput Srbije:
1. Kadija te tuži, kadija ti sudi;
2. Ruka ruku mije;,
3. Leva ruka, desni džep.

eto

pre 12 godina

i onda se pitaju zasto posteni pametni ljudi beze iz ove izgubljene zemlje. stranke na vlasti sve kontrolisu. eto, kontrolisu i sudove ocigledno. kontrolisu ko ce dobiti posao, ko nece. kontrolisu stanje na kosovu. sve. samo se prave ludi.

lose prolaze i te sudije, i ostali posteni ljudi.

evo moj primer. hteo sam upisati jedan fakultet koji se tesko upisuje. i nisam uspeo jer je potrebna debela veza. nisam nikad dobio nikakv kredit, stipendiju, dom, jer nisam imao nikakvu vezu, a nisam hteo nikog potplatiti. sad trazim posao i da se zaposlim u drzavnim ustanovama ili javnim preduzecima rekli su mi da mogu samo da sanjam (ako nisam u stranci, nemam vezu i ne pripremim debeli koverat).

a da ne govorim o ubistvima, kradjama i ostalim kriminalnim delima koja ostaju nekaznjena jer su osumnjiceni bliski vlastima.

hvala bogu sto uskoro dobijam vizu. dovidjenja.

Sunce Slobode

pre 12 godina

Pricaju gluposti! Pa Cedomir Jovanovic je rekao da je ta reforma uspela i da je samo zbog toga glasao za taj zakon, te doneo neophodne glasove predlagacu u Skupstini. A Cedomirova se ne porice!

Srbin, valjda

pre 12 godina

Ljudi! Srbi! Ovo što sam sada pročitao zaista mi daje nadu u bolje sutra. Dajte da jednom svi progovorimo zašto nas zaista neće u EU. I mediji i narod. Uslov svih uslova za ulazak u EU je potpuno uređena država. Uslov nije ni Kosovo, nisu bili ni Mladić ni Karadžić. Spinovani smo godinama. Uništavani tako da smo danas bukvalno osiromašeni bez nade u skori oporavak. Da li uopšte shvatamo da za ulazak u EU nisu politička elita i tajkuni (njihovi finansijeri)? Napisao sam pre nekoliko godina na ovu temu jedan komentar koji glasi: ... nas može da spasi samo potpuni protektorat EU, uz donešenje zakona o potpunoj lustraciji svih političara od 1990. do danas.

Alisa

pre 12 godina

Da li se po ovom pitanju oglasila grofica od RIK-a? Šta kaže Nata Plata? Sve je u skladu sa evropskim standardima. E pa lepo u skladu sa tim standardima - sklonite se.

Bajker

pre 12 godina

Naravno, Nemci su potpuno u pravu. Znamo mi i sami da sudstvo ne funkcionise i pored najvecih plata u tom sektoru.
Nekome ocigledno odgovara zamucena bara, moze da mucka i potkrada ovaj narod. Kako resiti ovaj problem, ima postenih ali nikako da izgnjure.

Idi begaj

pre 12 godina

Znamo mi to sve ali im ne mozemo nista.
To je mozda i jedina stvar od EU za koju mozemo da "ih pohvalimo",traze od nas da se kriminalci stave u zatvor.
Kriv je Boris Tadic i stranka na vlasti.
Za mene ce od sada a i ubuduce uvek i za sve biti kriv predsednik drzave i vodeca stranka tj stranka na vlasti posto nam jedino tada ne mogu mazati oci raznoraznim glupostima....uvek se zna ko je tacno krivac a to je trenutno Tadic i Demokratska stranka.

Jasna

pre 12 godina

Pitanje svih pitanja je: Kad tako prolaze sudije i tuzioci, sta ostaje za nas male obicne smrtnike kada se obratimo upravom (ili bilo kojem) sudu za zastitu prava kada smo ugrozeni???? Izlozeni smo teroru prava bez pravde, kao da smo u Kafkinom "Procesu".... gleda se samo da li je ispostovana procedura a ne i sustina problema...Evropa ovakve stvari ne tolerise, kod njih je i forma i sustina u istoj funkciji, funkciji pravde.

Petar

pre 12 godina

Баш чудно! Мора да је ово још један "злонамеран" извештај, јербо су наша министарка правосудна, енергични премијер и други из наше власти врло, веома, изразито (плеоназам није случајан) самозадовољни "реформисаним" правосуђем и његовим феноменалним учинком.
А нама, грађанима, д'извините, ипак изгледа да је овај извештај објективнији.
(да не наводимо разлоге и примере, већ су се офуцали).

mlekadzija

pre 12 godina

Ma to su samo ZLONAMERNA podmetanja nama neprijateljskog nemackog lista... Pa lepo nam je Ministrica prvosaudja objasnila kako su sve uradili kako treba a i vise od toga.
Naravno Ministrica se nece osvrtati na navode stampe ima ona PAMETNIJA POSLA!!!

Izdaleka

pre 12 godina

Ko je lud nas da primi u EU ili bilo gde kad smo ovakvi!? ”Sedi 'di si, ni za 'di si nisi! ” Kakvo Kosovo, kakvi bakraci, pa mi moramo sve iz temelja da menjamo I to zarad nas samih, a ne da bi samo usli u Evropsku uniju.

Preddy

pre 12 godina

E upravo zbog ovakvih stvari jedino i treba da se krecemo ka EU.

Da najzad reformishemo drushtvo, policiju, prtavosudje, politicare ...

Ivan

pre 12 godina

Mi u EU?! Nema šanse!!! VSS je politički postavljeno telo, a prvu reč vodi Ministarstvo pravde - što je razume se, po evropskim standardima nedopustiv upliv izvršne vlasti u sudsku. Nusefekti ovakvog odnosa od strane vlasti je to da su se svi bolji pravni stručnjaci zamerili vlasti zbog kritikovanja reforme sudstva, pa ne učestvuju u radnim grupama za izradu zakona, što je, razume se dovelo do pogoršanja situacije. Novi Zakon o parničnom postupku je vrhunac nestručnosti i aljkavsti vladajuče strukture da uradi nešto dobro. Naprotiv, posle uništenja sudstva, prešli su polako i na advokaturu. I kao što oduševljeno reče sudija VKSS, gospođa J.B., "pa kolega, više nema taktike!" ja bih auditorijumu ovog lista to interpretirao sa "pa kolega, više nemate pravo na upotrebu mozga." Prema tome, ne samo da treba zamrznuti započetu reviziju tzv. reizbora sudija, nego treba početi sve ispočetka. Imali smo relativno solidan sistem, koji je uz manju nadogradnju i bolju edukaciju sudstva i advokature mogao da daje dobre rezultate. Sada, možemo da se slikamo...

ivan

pre 12 godina

Postoje valjani dokazi i osnovana sumnja da u pravosudju Srbije rade korumpirane sudije i tuzioci,a koji su prosli reizbor zahvaljujući Snešani Malović,a proterane poštene i savesne sudije što zna i Evropska Komisija u Briselu i zato će narod Srbije i dalje da trpi štetu zbog lošeg reizbora sudija i tuzioca.

Vojislav

pre 12 godina

Po meni je upravo nemanje dobro ustrojenog sudkos sistema uzrok svih desavanja u drzavi. Sve pocinje i pociva na vrednostima a sudski sistem je taj koji treba da kaze sta je vredno a sta nije vredno. Posto on to ne radi, mi imamo krizu, krizu vrednosti iz koje proizilaze ostale anomalije. Sudstvo je prva stvar koja je morala biti reformisana 6.10.2000. godine, i da je to uradjeno, sada bi verovatno bilo bolje i drugacije. Reforma nije uradjena do danas i do god se ne bude uradila kako treba, ne možemo da se izvučemo u dobrom smeru.

al

pre 12 godina

Podbacila? Kakav eufemizam! 'Reforma' je vratila pravosudje u predcivilizacijsko stanje. Jedna u nizu gluposti zbog koje se stidim da kazem u kojoj drzavi zivim.

Sunčica

pre 12 godina

Reforma sudstva urađena ima više od dve godine. Za to vreme i oni koji su udaljeni sa posla redovno primaju platu i dok ministar pravosuđa tvrdi da je sve urađeno odličnoe EU je zbog nepravilnosti reagovala u niz navrata. Zdrava logika govori da ako su u pravu naše vlasti ne bi isplaćivali plate ljudima koji ne rade. A da je to protiv zakona o tome ne treba pričati. I na kraju nema odgovornih. Naravno jer oni ne osećaju nikakvu odgovornost i nikad ne odgovaraju.

svetlanast.

pre 12 godina

bas ce nasekirati ministarku malovic.
vlada premijera mirka cvetkovica je jedinstvena u srbiji ali i sire.
premijeru i ministrima je potpuno svejedno da li ih neko hvali ili kritikuje.
svejedno im je i od koga kritike dolaze.
nije ih briga ni za dno koje srbija "drzi" na rang listama.
domacim kriticarima kazu: izadjite na izbore, pa pricajte.
strance koji ih kritikuju proglase neprijateljima i mrziteljima srbije.

jedino sto ih interesuje je 126 glasova u skupstini srbije.
nista vise.
ne interesuju ih ni biraci koji ce na dan izbora "sedeti" kod kuce.
ti su bezopasni.
vazne su im stranke na 3., mozda 4. ili 5.mestu, "udavace" koje ce odluciti ko je pobednik.
zato su glasaci koji "glasaju" nevazecim listicima "nesto najmorbidnije" kako kaze profesor micunovic, jer ce "oduvati" male stranke, buduce koalicione partnere, najvece ucenjivace koji odlucuju ko ce biti pobednik.

vanzemljak

pre 12 godina

Meni je i dalje fascinantno kako nasi pokusavaju da prevare neke Evropske zemlje koje su imale deset puta vece prevarante, pa imaju ih jos uvek, nekim ispraznim pricama i statijaznam, to je ko kad dete pokusava da lozi nekog sa nebrojeno bogatijim iskustvom.

Veronika

pre 12 godina

Htela bih pokazati da ulazak u EU nije checklist u smislu "dodajte nam to i ono i bicete clan". Je to kompleksni proces, koji zahteva postojan rad u svima vaznima oblastima funkcionisanja države (ekonomika, pravosudjenje, ljudska prava, etc.). Smatram da ocekivati nesto drugo je naivno.

Drzim palceve.
Pozdrav iz Slovacke.

bezimena

pre 12 godina

"U poverljivom izveštaju na koji se poziva nemački list je reč o "izrugivanju pravu" u Srbiji, kao i "nedopustivom uticaju politike na pravosuđe".

Na našu žalost ovo je ČINJENICA koja se ne menja već više od 20 godina, zadnjih 11 se samo šminka, i zato je Srbiji nužan PREOKRET od 180¤ u svakom pogledu!

PPeca@SER

pre 12 godina

Nego...

P.S.
Obzirom da je pravni sistem osnova svakog uredjenog drustva, pa i demokratije... sadasnja Vlada bi nakon ovog izvestaja morala momentalno da podnese ostavku jer nema pravni legitimitet (kako da bude legitimna u nelegitimnom pravnom sistemu?!?) i da odmah raspise Izbore.
Ovo bi, po svoj prilici, bio najbolji i najprikladniji novogodisnji poklon ovom napacenom narodu.

Cinik

pre 12 godina

Lobiranje je ustaljena praksa u svetskoj diplomatiji a sastoji se u tome da date novac kako bi neko iznosio vaše stavove u odredjenim krugovima. E, ovo se upravo desilo sa Štefanom Fileom i Vensanom Dežerom, iste je naša vlast platila da lobiraju kod EU kako se postupak preispitivanja izbora sudija vrši u skladu sa evropskim standardima i oni su to za taj novac i uradili. Druga je stvar što neke države ne prihvataju novac da bi se štitio kriminal i to je upravo slučaj sa Nemačkom. Sada će gospodja Malović tvrditi da takva mišljenja u EU nisu izneta a zatim će ponovo doći do izmene zakona u oblasti pravosudja i sve tako u nedogled.

m

pre 12 godina

Ako malo bolje obratite paznju, ovaj tekst Srbiju ima samo kao povod, a usmeren je protiv Evropske Komisije, koja je ublazila nalaze svojih pravnih strucnjaka. Objasnjenje je jasno, Evropska Komisija je pokusala da pomogne Srbiji da dobije status kandidata, odlazuci insistiranje na pravosudju za neku kasniju fazu pridruzivanja. Srbija je pukla s kandidaturom, a sad pocinju da prozivaju i Komisiju.

he he

pre 12 godina

@ M.K; Potpuno si u pravu do posleddnjeg slova (ukucao sam +) ali znas sta je rekao LUJ-XIV-ti ? "Radi ono sto ja kazem a ne ono sto ja radim";-)))

ljuba prevareni demokrata

pre 12 godina

A čemu nismo podbacili kad imamo ovakvu katastofalnu i politički neodgovornu vlast na svim nivoima.Izbore što pre treba raspisati jer svaki dan koji prođe sa DS i satelitima na vlasti je definitivno gubljenje vremena i mrcvarenje Srbije.

Alex

pre 12 godina

Ne bih se slozio sa konstatacijom da je problem pravosudje. Nas najveci problem je policiska stuktura, koja vlada svima, pa i pravosudjem. Imamo najvise policajaca po glavi stanovnika, kao Brazil. Ta policiska drzava/korupcija je toliko dostigla maha da cak u sluzbenici u Banci/Samoposluzi po nekom svom kriterujumi ispituju musterije, a sa duge strane kriminal sve veci. Sudije su uplasene za svoj posao, za zivot, i tako balansiraju. Dok se policija, totalno ne transforise nema nam napred. Jos nesto, Tadic je najveci krivac jer je postavio Dacica za sefa policije. Stavljas nekoga da produzuje kontinuitet, imesto da nesto menja. I tako zbogom 4 godine.

Nenad

pre 12 godina

Mislilo magare da dojaše.. Samo cepaj, po mogućstvu ozbiljnije sankcije! Nadam se da će uskoro da shvate da se narod može dići samo kada kazne vlast.

Nev

pre 12 godina

Ovo je opste poznato u Srbiji i to je glavni problem za Srbiju. Ne pridruzivanje ka EU ili nesto drugo nego organizovani kriminal na visokom nivou koji gusi sve ono sto je dobro u Srbiji. Nazalost ono sto je ovim textom uradjeno nema nikakve veze sa zeljom da se dodje do pravih promena u Srbiji nego je samo odgovor Nemacke na primanje Srbije u EU. Ovim textom samo porucuju Srbiji da u slucaju da nepocnu implementirati zelje i interese Nemacke oni ce poostriti politicke pritiske na drugim segmentima. Sta je ovde problematicno jeste ucena posredna prema Srbiji koja kaze nasim vlastima da priznaju posredno Kosovo ili ce im oduzeti nacin zarade u Srbiji a ne iskrena zelja za demokratizacijom Srbije.
Ono sto govorim vec duze vreme jeste da je mnogo vaznije da Srbija pocne da se reformise unistavajuci ovakve stvari ali nazalost nevidim nacin kako da se sadasnja garnitura vlasti natera u datom smeru jer oni jesu deo te pljacke naroda. To Nemacka zna i ucenjuje vlasti Srbije ovim clankom da ako zele da i dalje pljackaju Srbiju onda moraju da odrade stetan korak po gradjane Srbije a to je posredno priznavanje Kosova. Tragikomicno zar ne. Znaci imamo sa jedne strane pritisak na pravi problem u Srbiji zarad jedne druge za Srbiju stetne opcije...
Ovo je odlicno za gradjane Srbije jer jeste u interesu Srbije da nas Nemacka pritisne na ovom segmentu i natera vlast ka demokratizaciji ali se bojim da ce vlast pre popustiti i predati Kosovo i time i zapecatiti sudbinu preostalih Srba nego se odreci sistema zarade politicara i Buisnismena koji pljackaju ovaj narod na svakom koraku....

lela

pre 12 godina

ma nemoguce?? pa zar njima niko nije javio da je nas tomo zoric zavrsio
fakultet sa ocenom 9.90?!

ili ce mozda predsednica apelacionog suda da nam pojasni da je izvestaj
odlican i da se tako to radi u svetu, ali narod ko narod - mora vise da
se obrazuje da bi razumeo sta se zaista posredi...

snezana malovic - bruko i sramoto!

PravdaNS

pre 12 godina

Naše pravosuđe je KATASTROFALNO!!! i to svi dobro znamo.
Ovde jedan reče da su ''glasači koji PRECRTAJU LISTIĆE NAJMORBIDNIJI! Po rečima prof.Mičunovića''.
Da ti ja nešto kažem:
1. Za ovih mnogo, mnogo godina svi ste se izređali (političke partije) i pokazali nam šta ''znate''!
2. Dokle mislite da ispirate mozgove ovom narodu?
3. Jel mislite da će narod u Srbiji večito ostati na nivou poltrona, korumpiranih slučajeva i usijanih glava?
4. Pa valjda nam je dosta vaših političkih kadrova u svim sferama društvenog života!
5. Foteljaši svih stranaka, PREKIPELI STE NAM!!!
ZDUŠNO ĆU PRECRTATI LISTIĆ, VAMA BLANKO LISTIĆ NE OSTAVLJAM NI U SNU!!!

M.K.

pre 12 godina

Vidim da su ljudi u zabludi da "priblizavanje EU" i "korupcija" imaju veze jedno s drugim. U EU je korupcija ogromna, iako naravno mnogo suptilnije prikrivena i zamaskirana, ali vise nego prisutna. Od sive trgovine oruzjem, do EU tajkuna, kradje referenduma (u Irskoj i Danskoj, na primer), britanskih novinarskih klanova i berzanskih mahinacija, Sarkozijevih korumpiranih sudija i podmicenih lekara, do Berluskonijeve "pesnice" u Italiji. Da ne pominjemo dnevnice EU poslanika i njihove kuce, stanove i automobile na racun gradjana. Korupcija u EU je OGROMNA - to je cinjenica! Naravno, korupciju u Srbiji treba unistiti iz korena, ali to nema apsolutno nikakve veze sa EU, jer oni nisu u stanju (a nemaju ni zelju) da iskorene korupciju u svojim redovima. Zato je EU poslednja koja treba da deli lekcije bilo kome.

Helios

pre 12 godina

Srbija je sada isto toliko daleko od EU koliko i za vreme Slobodana Miloševića, a jedino, mada slabašno približavanje EU desilo se za vreme - Vojislava Koštunice! Fora sa Komisijom je u sledećem - oni nabacuju da je sve OK, samo još da se odreknemo od KiM koji su nam ionako kao neki balast. A DS je kobajagi protiv toga, pa je u tome zaplet, pa se onda lože i ljute LDP-gromovnici... Kakva naivna igra za maloumne! Uslov odricanja KiM je tu, ali je to, kao i npr. isporučivanje Ratka Mladića, deset mesta iza pravosuđa, povratka stare imovine itd. Dakle oni i ne pomišljaju ni na kakvo uključenje Srbije u EU nego pokušavaju u šemi sa DS da izmuzu prevaru odricanja KiM! A Srbija im je idealna ovakva da je putem kompradorskih G17 i DSa muzu kroz kvazi-banke, kvazi-građevinare, držanje deviznih rezervi, uvoznički lobi i svaku drugu zloupotrebu Srbije!
Ovo je toliko očigledno da samo veoma, veoma zaslepljeni to ne mogu da vide jer ne žele. Oni vode, bez da se mi išta pitamo, politku prema nama: Ni Kosovo, ni EU. Rusi, Kinezi i ostali isto vode svoj interes, i samo narod osvešćen o takvom položaju može da izabere put minimalne štete. Za početak dezinfekcija od DSa i sličnih zlotvora pravosuđa i svega drugog, a bez smešne iluzije da je npr. SNS neka alternativa.

nikad kraja uslovljavanju!

pre 12 godina

Eto, znali, smo da će nastaviti da izmišljaju nove i nove prepreke i uslove, zar ne, Jeremiću?
A naše pravosuđe, nezavisno i reformisano, bolje je od svih njihovih! Zar ne, Jeremiću?

Dejan Jovanović

pre 12 godina

Ma daj,sanjate nešto vi Nemci?!Mi Srbi uspešno presudjujemo i u slučajevima od pre 30 godina,a za ove sad i da ne pričamo!Na primer,jednu poznatu pevačicu smo kaznili kucnim pritvorom bez saune,doduše sa djakuzijem,ali nije maznula više od 20 miliona,i to maraka!

PAMETAN

pre 12 godina

Nisu pitali za Cecu i njen slucaj,Zirafu i Kolubaru,Dacica i Zitoradju selo njegovo drago...E nas Tadicu odo ti i DS kao i DSS u zaborav!Koji god glasao za vas i SPS taj igra Ruski rulet a svi metci u rupama umesto da bude samo jedan!Zbogom Serbia odoh u Canadu makar tamo vozio grtalcu do kraja zivota a fakultet imam!

nebojša

pre 12 godina

Kaže jedan seljak ,,da bi drzava bila država treba da ima SIROK PUT I POSTEN SUD,, e,mi nemamo ni jedno ni drugo i zato nam je ovako. Dakle sud pun korupcije i kriminalni mup. Nema nam spasa.

Boris

pre 12 godina

Sudeci po komentarima, Evropska Unija je uspela da ubedi javnost u Srbiji da je Srbija jedini krivac za to sto nas EU ne prima. Nema to veze sa nezapamcenom krizom u EU, propadanjem Evra i Evrozone, neisplacenim kreditima od po nekoliko milijardi evra, nezaposlenoscu u EU, nesposobnoscu EU politicara da se dogovore o najobicnijem planu... Ne! U EU je sve sjajno, sve ide po planu, ali eto "vi Srbi ste krivi jer niste uredili drzavu". Kakva arogancija! I jos gore - kako smo mi glup i povodljiv narod, to je cudo!

Srbin

pre 12 godina

Smeniti Filea jer je poverovao da je stvarno sprovedena reforma pravosudja u Srbiji a istina je da je sprovedena neprava lustracija jer su lustrirane u 90 procenata slučajeva najbolje i najuglednije sudije

laki

pre 12 godina

Najverovatnije da su neki primili mito,sva sreca da se nesto doznalo pa ce neko morati da razjasni.Nije bez razloga bilo optimizma medju nekim nasim politicarima,verovatno su nesto znali.Sramno i najveca je greska sto je mali Sloba sa kofercem inace poznati demokrata i veoma pravedan covek i uz to jos i iskren postavljen od poglavice BT za ministra policije.Pa to je toliko smesno da se opisati ne moze,ja ne mogu da shvatim kako neko normalan moze tako nesto da uradi.Zbog toga i imamo to sto imamo,bedu i nepravdu.Tadicu jako lose i nakaradno si trgovao sa SPS,zato ces i pasti.Sramota,partija koja je bila glavni organizator svog zla prema okruzenju i svojim gradjanima sedi u vlasti i dobija niz ministarstava,kako je to udruzenje i moglo rezultirati boljitkom,nije bilo apsolutno nikakvih sansi.Naravno mnogi su se tada najvise radovali svojem licnom boljitku i otvaranju mogucnosti za brzo bogacenje pa nije ni bilo toliko vazno sa kim ce se koalicija napraviti.Da nije tako danas bi rezultati bili vidni i osetni,zar ne gos.predsednice?Gradjani su na dnu,ili ja mozda gresim?

anabolid Srbije

pre 12 godina

Nije bitno koja je od stranaka na vlasti kad su zajednicki ciljevi zemalja koje nam diriguju takvi da ko god dodje mora da ih slusha ili ima da ga nema. tako da dzaabe nama nase reforme i pravosudja i svega sto oni zahtevaju,kad nemamo ni jednu jedinu stranku koja bi u datom momentu rekla Dosta i u pravom trenutku rekla E sad moze. nema...i dosta o tim preokrerima i glupostima jer ovde dok ne izadje narod na ulicu,bez dirigovnja mase sa strane,vec samostalno-osveshceno,nema nam nikakvog napretka. i da odemo u Eu,naci ce se pametan taj koji nas je uveo da to iskoristi za sebe i njih. narodu,kao i do sada,mrvice. tako da,neka,bolje nek oni budu nezadovoljni. uradimo reformu svega zarad nas samih a ne zbog Eu poltrona koji nam kidaju zemlju vec 20+ godina.

Sanja

pre 12 godina

za neverne,
http://www.sueddeutsche.de/politik/vertraulicher-bericht-ruegt-serbien-eu-ignoriert-schwere-maengel-in-serbiens-justiz-1.1245004

mirko

pre 12 godina

Ovo je ocigledan primer da se internacionalna politika vodi iskljucivo interesima.

Svima je jasno u kojem je stanju pravosudje u Republici Srbiji. I nama i EU. Ali zasto onda "postoji jasno nesuglasje između poverljivog izveštaja pravnih stručnjaka Komisije i službenog stava da je Srbija u pravosuđu načinila 'ogroman' napredak..."? I zasto Angela ne insistira na ovakvim "Evropskim vrednostima" koje bi Republiku Srbiju uspostavile kao jaku i uredjenu drzavu nego insistira na "dobrosusedskim odnosima" sa "Kosovom"?

Dali je takav pristup, gde sa zatvaraju oci nad ociglednim nedostatcima u razvoju stabilne pravne drzave zarad ustupaka prema "Kosovu" bio na vlasti "Kurta ili Murta", stvarno najbolji put i jedina alternativa za razvoj Republike Srbije?

Zubar

pre 12 godina

Ukratko rečeno, srpsko (jugoslovensko) pravosuđe je bilo do te mere u korenu pokvareno i trulo, da ga slabašna Sneža i nešto jača Nata i pored najbolje volje i izričitih instrukcija, nisu mogle popraviti. Ko će ga iščupati iz fundamenta? Neko će morati, pa ako je da se lomi, da se lomi.

milan

pre 12 godina

Pa nemeze se ni ocekivati da sve funkcionise odmah po promeni zakona i propisa a da ne govorimo o tome da u samoj EU ne funkcionise uvek pravna drzava, pocnimo od Nemacke i pravima azilanata a i stranaca koji zive vec generacijama u njoj kakva prava imaju, nikakva. Ziddojce zajtung je i tako uvek bio desnicarski orjentisan i protiv Srbije pa i nije nista novo. Srbija sa kandidaturom ne ulazi odmah u EU nego bi potrajalo jos nekoliko godina tako da imamo vremena cak i neke da obidjemo u EU.

Pravda nego sta

pre 12 godina

Pravda NS Nebih da uticem ni na cije glasacko pravo.Precrtani listic nikome nece nista znaciti.Licno mislim da je bolje glasati za stranke koje nikada nisu ni na koji nacin bile na vlasti(bile one i regionalne)nego za ove izandjale politicke i moralne patuljke,koji nas 20 godina lazu,kradu i smatraju nizom vrstom.Dobili bi nekomromitovane ljude koje lakse mozemo da kontrolisemo i mnogo manji uticaj Beograda.Inace se u svemu otalom slazem sa tobom.Nadam se dane zameras.

Ha,ha,ha

pre 12 godina

@"Postoje valjani dokazi i osnovana sumnja da u pravosudju Srbije rade korumpirane sudije i tuzioci,a koji su prosli reizbor zahvaljujući Snešani Malović,a proterane poštene i savesne sudije što zna i Evropska Komisija u Briselu i zato će narod Srbije i dalje da trpi štetu zbog lošeg reizbora sudija i tuzioca"
Poštene i savesne sudije - ha,haha,...ha,haha!

Clan i aktivisata Demokratske stranke

pre 12 godina

Uslovljavaju nas da priznamo Kosovo da bi usli u EU?Srbi opametite se vec jednom,bajke za malu decu vam prica onaj ko kaze da je Kosovo uslov za EU,vec iskljucivo reforme,reforme i reforme pre svega vladavina prava i borba protiv korupcije,a kljuc te dve stvari je reforma pravosudja,a reforma pravosudja je sve ostalo,samo nije reforma.Pa znate kad bi Nata Mesarevic bila predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva da nije bila predsednik sudskog veca u procesu protiv ubistva premijera Djindjica?NIkada i to je javna tajna i to svi znaju.Ne biraju se kadrovi na funkcije prema radu na jednom predmetu,a izabrani su oni koji su radili na predmetu Brisa Tatona,Dragana Dzajica,Cece itd,ako je neko vas blizak sudija Ustavnog suda,ako vas progura SPS,ili ako ste iz istog grada.Strane delegacije koje dolaze iz EU ostaju bez teksta kad im kazete da nije izabran tuzilac koji zakone ima u malom prstu,a samo zbog toga sto je rekao nesto sto je sasvim normalno na racun svog nesudjenog sefa,zasto nije izabran tuzilac koji je prvi poceo konkretnije da radi na predmetu Zvezdana Terzica i navijackih grupa,zato sto se opet pitao SPS.Tuzilastvo za ratne zlocine je iskljucivo osnovano da bi radilo na predmetima ratnih zlocina za koje se ticu Srbije,kakva Dobrovoljacka,Tuzlanska kolona i slicne stvari,pa tu su price za malu decu i klasicno gubljenje vremena.Ministarka pravde je tu postavljena da potpise ekstradicije za Mladica i Karadzica i to takodje svi znaju,svi su znali da ce u toku njenog mandata poceti da se primenjuje zakon o oduzimanju imovine proistekle iz krivicnog dela i da ce ministar biti na udaru pretnji kriminalaca jer se on pokazao kao dobar u praksi,s obzirom kolika je vrednost svega sto je oduzeto.U svemu ovome potice kljuc reformi i zato nemojte osudjivati Angelu Merkel,nije ona kriva sto su kod nas reforme uradjene katastrofalno,a tek kad se desi slucaj "srpski Sanader" mozemo reci da u nasoj zemlji funkcionisu vladavina prava i borba protiv korupcije!

Martn Luter

pre 12 godina

Jako me zabavljaju ovi nasi eufanatici, koji se ubise objasnjavati kako su nemci u pravu i kako je pravosudje u srbiji oduvek bio uslov za kandidaturu srbije u eu. Potpuno ignorisuci cinjenicu da, to jedno eu telo zestoko kritikuje drugo eu telo na oceni stanja u srpskom pravosidju.
Pre koliko godina je izvrsena (kakva takva) reforma u sudstvu u srbiji? To je bilo jos pre izrucenja haskih begunaca.
Gde je bila i sta je radila do sada ta (tajna) komisija koja se sada oglasila poverljivim izvestajem?
Nemo neko slucajno da se sali sa evropskim pravosudjem da ne ispadne na kraju da je silovao svedjanke.

Aleksandar Grozni

pre 12 godina

Na veliku zalost u Srbiji se pravosudje moze bez grize savesti nazvati pravim imenom,KRIVOSUDJE i bezbroj je primera za potvrdu takvog naziva.A to stosu pokusali da Evropu prevare time da vrate SPSove kadrove u sve strukture vlasti pa i u krivosudje a nije prevara uspela,nije jedina jer sve je prevara.Donose se zakoni koji su ne primenljivi,pa se onda uredbama regulisu interesi monopolista,politicara,partija,a niko nije slep da to nevidi pa ni Evropa.Sta mislite koliko bi godina robije dobila osoba za pljacku jedanaest miliona maraka u evropskoj drzavi,a kod nas kucni pritvor jer je ministar policije zemljak toj osobi i naravno nije imao nikakvog uticaja na odluku sudstva.I kako drugojacije nazvati takvu instituciju,osim pravim imenom,KRIVOSUDJE.

goga

pre 12 godina

Koalicija između DS-a i SPS-a se jedino može okarakterisati kao protivprirodni blud. Napravljen radi brzog i enormnog bogaćenja pojedinaca a na ogromnu štetu naroda. Reforma pravosuđa samo je odraz tog stanja jer je napravljen sa istim ciljem da zaštiti vladajuću, korumpiranu i kriminalnu elitu. Na izborima ih treba kazniti jer su uništili narod i državu.

PAMETAN GENIJE

pre 12 godina

Posto sam Srbin dacu svoj glas Madjarima a ovim hostaplerima koji samo obecavaju autonomiju,pravosudje i bolji zivot a klepaju samo dok imamo sve najskuplje u regionu sa uzasnim putevima i prugama,najskupljim gasom i gorivom ne dam ama bas nista!Meso u Austriji mleveno 290din/kg a ovde?Misko,Palma,Velja,Dacic,Tadic,Toma pa koga kod svi isti ajd da okrenemo list bar Vojvodjani...

Mihajlo75

pre 12 godina

Srbija je podbacila u svakom smislu te reci a jeste tacno za pravosudje, ono je osnov da bi dosle velike firme i da bi bile osigurane, sa danasnjim zakonskim okvirima nemaju nikakve garancije!

Boris

pre 12 godina

Sudeci po komentarima, Evropska Unija je uspela da ubedi javnost u Srbiji da je Srbija jedini krivac za to sto nas EU ne prima. Nema to veze sa nezapamcenom krizom u EU, propadanjem Evra i Evrozone, neisplacenim kreditima od po nekoliko milijardi evra, nezaposlenoscu u EU, nesposobnoscu EU politicara da se dogovore o najobicnijem planu... Ne! U EU je sve sjajno, sve ide po planu, ali eto "vi Srbi ste krivi jer niste uredili drzavu". Kakva arogancija! I jos gore - kako smo mi glup i povodljiv narod, to je cudo!

milan

pre 12 godina

Pa nemeze se ni ocekivati da sve funkcionise odmah po promeni zakona i propisa a da ne govorimo o tome da u samoj EU ne funkcionise uvek pravna drzava, pocnimo od Nemacke i pravima azilanata a i stranaca koji zive vec generacijama u njoj kakva prava imaju, nikakva. Ziddojce zajtung je i tako uvek bio desnicarski orjentisan i protiv Srbije pa i nije nista novo. Srbija sa kandidaturom ne ulazi odmah u EU nego bi potrajalo jos nekoliko godina tako da imamo vremena cak i neke da obidjemo u EU.

M.K.

pre 12 godina

Vidim da su ljudi u zabludi da "priblizavanje EU" i "korupcija" imaju veze jedno s drugim. U EU je korupcija ogromna, iako naravno mnogo suptilnije prikrivena i zamaskirana, ali vise nego prisutna. Od sive trgovine oruzjem, do EU tajkuna, kradje referenduma (u Irskoj i Danskoj, na primer), britanskih novinarskih klanova i berzanskih mahinacija, Sarkozijevih korumpiranih sudija i podmicenih lekara, do Berluskonijeve "pesnice" u Italiji. Da ne pominjemo dnevnice EU poslanika i njihove kuce, stanove i automobile na racun gradjana. Korupcija u EU je OGROMNA - to je cinjenica! Naravno, korupciju u Srbiji treba unistiti iz korena, ali to nema apsolutno nikakve veze sa EU, jer oni nisu u stanju (a nemaju ni zelju) da iskorene korupciju u svojim redovima. Zato je EU poslednja koja treba da deli lekcije bilo kome.

Martn Luter

pre 12 godina

Jako me zabavljaju ovi nasi eufanatici, koji se ubise objasnjavati kako su nemci u pravu i kako je pravosudje u srbiji oduvek bio uslov za kandidaturu srbije u eu. Potpuno ignorisuci cinjenicu da, to jedno eu telo zestoko kritikuje drugo eu telo na oceni stanja u srpskom pravosidju.
Pre koliko godina je izvrsena (kakva takva) reforma u sudstvu u srbiji? To je bilo jos pre izrucenja haskih begunaca.
Gde je bila i sta je radila do sada ta (tajna) komisija koja se sada oglasila poverljivim izvestajem?
Nemo neko slucajno da se sali sa evropskim pravosudjem da ne ispadne na kraju da je silovao svedjanke.

anabolid Srbije

pre 12 godina

Nije bitno koja je od stranaka na vlasti kad su zajednicki ciljevi zemalja koje nam diriguju takvi da ko god dodje mora da ih slusha ili ima da ga nema. tako da dzaabe nama nase reforme i pravosudja i svega sto oni zahtevaju,kad nemamo ni jednu jedinu stranku koja bi u datom momentu rekla Dosta i u pravom trenutku rekla E sad moze. nema...i dosta o tim preokrerima i glupostima jer ovde dok ne izadje narod na ulicu,bez dirigovnja mase sa strane,vec samostalno-osveshceno,nema nam nikakvog napretka. i da odemo u Eu,naci ce se pametan taj koji nas je uveo da to iskoristi za sebe i njih. narodu,kao i do sada,mrvice. tako da,neka,bolje nek oni budu nezadovoljni. uradimo reformu svega zarad nas samih a ne zbog Eu poltrona koji nam kidaju zemlju vec 20+ godina.

Alan Ford

pre 12 godina

Jel vam sad jasno zasto Srbija ne moze da dobije status kandidata?Mislimo da sibicarskom politikom mozemo da prevarimo Nemce.Celo vreme je na sceni detaljna pljacka naroda i drzave.Svi gradjani ove drzave dobro znaju ovo i bez toga da nemci moraju to da nam govore.U drzavi gde provereni kriminalci sede kuci(kao sluze kaznu),gde imamo gomilu afera gde su pokradene na desetine i stotine miliona eura a niko nikad nije odgovarao,oni nasli da hapse neke likove koji su za sve samo ne za zatvor(npr. Draga Dzajic, pa onda ona iz komisije za vakcine zaboravio sam joj ime kao da je mogla nesto da radi na svoju ruku)itd..Bravo Nemci svaka cast.Porasli ste u u mojim ocima.Istinu srucite u lice,a srpski narod nek se skriva i bezi od iste(znamo kakve karaktere krase takve karakteristike).

Alex

pre 12 godina

Ne bih se slozio sa konstatacijom da je problem pravosudje. Nas najveci problem je policiska stuktura, koja vlada svima, pa i pravosudjem. Imamo najvise policajaca po glavi stanovnika, kao Brazil. Ta policiska drzava/korupcija je toliko dostigla maha da cak u sluzbenici u Banci/Samoposluzi po nekom svom kriterujumi ispituju musterije, a sa duge strane kriminal sve veci. Sudije su uplasene za svoj posao, za zivot, i tako balansiraju. Dok se policija, totalno ne transforise nema nam napred. Jos nesto, Tadic je najveci krivac jer je postavio Dacica za sefa policije. Stavljas nekoga da produzuje kontinuitet, imesto da nesto menja. I tako zbogom 4 godine.

Nev

pre 12 godina

Ovo je opste poznato u Srbiji i to je glavni problem za Srbiju. Ne pridruzivanje ka EU ili nesto drugo nego organizovani kriminal na visokom nivou koji gusi sve ono sto je dobro u Srbiji. Nazalost ono sto je ovim textom uradjeno nema nikakve veze sa zeljom da se dodje do pravih promena u Srbiji nego je samo odgovor Nemacke na primanje Srbije u EU. Ovim textom samo porucuju Srbiji da u slucaju da nepocnu implementirati zelje i interese Nemacke oni ce poostriti politicke pritiske na drugim segmentima. Sta je ovde problematicno jeste ucena posredna prema Srbiji koja kaze nasim vlastima da priznaju posredno Kosovo ili ce im oduzeti nacin zarade u Srbiji a ne iskrena zelja za demokratizacijom Srbije.
Ono sto govorim vec duze vreme jeste da je mnogo vaznije da Srbija pocne da se reformise unistavajuci ovakve stvari ali nazalost nevidim nacin kako da se sadasnja garnitura vlasti natera u datom smeru jer oni jesu deo te pljacke naroda. To Nemacka zna i ucenjuje vlasti Srbije ovim clankom da ako zele da i dalje pljackaju Srbiju onda moraju da odrade stetan korak po gradjane Srbije a to je posredno priznavanje Kosova. Tragikomicno zar ne. Znaci imamo sa jedne strane pritisak na pravi problem u Srbiji zarad jedne druge za Srbiju stetne opcije...
Ovo je odlicno za gradjane Srbije jer jeste u interesu Srbije da nas Nemacka pritisne na ovom segmentu i natera vlast ka demokratizaciji ali se bojim da ce vlast pre popustiti i predati Kosovo i time i zapecatiti sudbinu preostalih Srba nego se odreci sistema zarade politicara i Buisnismena koji pljackaju ovaj narod na svakom koraku....

Helios

pre 12 godina

Srbija je sada isto toliko daleko od EU koliko i za vreme Slobodana Miloševića, a jedino, mada slabašno približavanje EU desilo se za vreme - Vojislava Koštunice! Fora sa Komisijom je u sledećem - oni nabacuju da je sve OK, samo još da se odreknemo od KiM koji su nam ionako kao neki balast. A DS je kobajagi protiv toga, pa je u tome zaplet, pa se onda lože i ljute LDP-gromovnici... Kakva naivna igra za maloumne! Uslov odricanja KiM je tu, ali je to, kao i npr. isporučivanje Ratka Mladića, deset mesta iza pravosuđa, povratka stare imovine itd. Dakle oni i ne pomišljaju ni na kakvo uključenje Srbije u EU nego pokušavaju u šemi sa DS da izmuzu prevaru odricanja KiM! A Srbija im je idealna ovakva da je putem kompradorskih G17 i DSa muzu kroz kvazi-banke, kvazi-građevinare, držanje deviznih rezervi, uvoznički lobi i svaku drugu zloupotrebu Srbije!
Ovo je toliko očigledno da samo veoma, veoma zaslepljeni to ne mogu da vide jer ne žele. Oni vode, bez da se mi išta pitamo, politku prema nama: Ni Kosovo, ni EU. Rusi, Kinezi i ostali isto vode svoj interes, i samo narod osvešćen o takvom položaju može da izabere put minimalne štete. Za početak dezinfekcija od DSa i sličnih zlotvora pravosuđa i svega drugog, a bez smešne iluzije da je npr. SNS neka alternativa.

Sunce Slobode

pre 12 godina

Pricaju gluposti! Pa Cedomir Jovanovic je rekao da je ta reforma uspela i da je samo zbog toga glasao za taj zakon, te doneo neophodne glasove predlagacu u Skupstini. A Cedomirova se ne porice!

draganzr

pre 12 godina

nama u srbiji mogu da farbaju koliko hoce, ionako smo vec otupeli, oguglali, ugasili ... ali evropi tesko da ce da uspeju poturiti kvazi reforme. sudstvo nam je deformisano kao i celokupno drustvo. zato nam je problem kosova seo ko kec na jedanaest. tako mozemo uvek da se pozovemo na juznu pokrajnu i sakrijemo se iza "srca srbijatrije" za sve nase neuspehe.

Maki

pre 12 godina

100% su u pravu i to je jedini razlog zašto nas ne primaju u EU. Nema to nikakve veze s Kosovom nego s čisto srpskim murdarlukom i bolesnom sklonošću ka šibicarenju i prevari. Naši političari su se prekombinavali samo u tome što su pomislili da će uspeti da isfoliraju Evropu isto tako lako kao što već 20 godina foliraju prosečnog Srbina.

Ali sad će Malovićka ne tečnom engleskom jeziku da im objasni da greše i u stvari ceo problem proističe iz njihovog nerazumevanja naših "posebnosti".

m

pre 12 godina

Ako malo bolje obratite paznju, ovaj tekst Srbiju ima samo kao povod, a usmeren je protiv Evropske Komisije, koja je ublazila nalaze svojih pravnih strucnjaka. Objasnjenje je jasno, Evropska Komisija je pokusala da pomogne Srbiji da dobije status kandidata, odlazuci insistiranje na pravosudju za neku kasniju fazu pridruzivanja. Srbija je pukla s kandidaturom, a sad pocinju da prozivaju i Komisiju.

bezimena

pre 12 godina

"U poverljivom izveštaju na koji se poziva nemački list je reč o "izrugivanju pravu" u Srbiji, kao i "nedopustivom uticaju politike na pravosuđe".

Na našu žalost ovo je ČINJENICA koja se ne menja već više od 20 godina, zadnjih 11 se samo šminka, i zato je Srbiji nužan PREOKRET od 180¤ u svakom pogledu!

Preddy

pre 12 godina

E upravo zbog ovakvih stvari jedino i treba da se krecemo ka EU.

Da najzad reformishemo drushtvo, policiju, prtavosudje, politicare ...

he he

pre 12 godina

@ M.K; Potpuno si u pravu do posleddnjeg slova (ukucao sam +) ali znas sta je rekao LUJ-XIV-ti ? "Radi ono sto ja kazem a ne ono sto ja radim";-)))

Pravda nego sta

pre 12 godina

Pravda NS Nebih da uticem ni na cije glasacko pravo.Precrtani listic nikome nece nista znaciti.Licno mislim da je bolje glasati za stranke koje nikada nisu ni na koji nacin bile na vlasti(bile one i regionalne)nego za ove izandjale politicke i moralne patuljke,koji nas 20 godina lazu,kradu i smatraju nizom vrstom.Dobili bi nekomromitovane ljude koje lakse mozemo da kontrolisemo i mnogo manji uticaj Beograda.Inace se u svemu otalom slazem sa tobom.Nadam se dane zameras.

arsa

pre 12 godina

Sada ce Sneska da izadje i da nam prica bajke. Ili bi mogla da jos malo brani bivseg ministra Tomicu. I ona i Tomica ce kad tad da odgovoaraju za ovaj haos u Srbiji.

pera

pre 12 godina

ma da li je moguce?? pa kafe kuvarica i spomenicar od 5-og oktobra su ga transformisali!!??uskoro ce i oni da snimaju video klip kako se rusi vlast iz bazena.

Srbin, valjda

pre 12 godina

Ljudi! Srbi! Ovo što sam sada pročitao zaista mi daje nadu u bolje sutra. Dajte da jednom svi progovorimo zašto nas zaista neće u EU. I mediji i narod. Uslov svih uslova za ulazak u EU je potpuno uređena država. Uslov nije ni Kosovo, nisu bili ni Mladić ni Karadžić. Spinovani smo godinama. Uništavani tako da smo danas bukvalno osiromašeni bez nade u skori oporavak. Da li uopšte shvatamo da za ulazak u EU nisu politička elita i tajkuni (njihovi finansijeri)? Napisao sam pre nekoliko godina na ovu temu jedan komentar koji glasi: ... nas može da spasi samo potpuni protektorat EU, uz donešenje zakona o potpunoj lustraciji svih političara od 1990. do danas.

Pavle Jovićević

pre 12 godina

Jadni oni: očigledno ne znaju da su vrhovni principi pravosudja u dobro organizovanoj državi poput Srbije:
1. Kadija te tuži, kadija ti sudi;
2. Ruka ruku mije;,
3. Leva ruka, desni džep.

Vojislav

pre 12 godina

Po meni je upravo nemanje dobro ustrojenog sudkos sistema uzrok svih desavanja u drzavi. Sve pocinje i pociva na vrednostima a sudski sistem je taj koji treba da kaze sta je vredno a sta nije vredno. Posto on to ne radi, mi imamo krizu, krizu vrednosti iz koje proizilaze ostale anomalije. Sudstvo je prva stvar koja je morala biti reformisana 6.10.2000. godine, i da je to uradjeno, sada bi verovatno bilo bolje i drugacije. Reforma nije uradjena do danas i do god se ne bude uradila kako treba, ne možemo da se izvučemo u dobrom smeru.

PAMETAN

pre 12 godina

Nisu pitali za Cecu i njen slucaj,Zirafu i Kolubaru,Dacica i Zitoradju selo njegovo drago...E nas Tadicu odo ti i DS kao i DSS u zaborav!Koji god glasao za vas i SPS taj igra Ruski rulet a svi metci u rupama umesto da bude samo jedan!Zbogom Serbia odoh u Canadu makar tamo vozio grtalcu do kraja zivota a fakultet imam!

mirko

pre 12 godina

Ovo je ocigledan primer da se internacionalna politika vodi iskljucivo interesima.

Svima je jasno u kojem je stanju pravosudje u Republici Srbiji. I nama i EU. Ali zasto onda "postoji jasno nesuglasje između poverljivog izveštaja pravnih stručnjaka Komisije i službenog stava da je Srbija u pravosuđu načinila 'ogroman' napredak..."? I zasto Angela ne insistira na ovakvim "Evropskim vrednostima" koje bi Republiku Srbiju uspostavile kao jaku i uredjenu drzavu nego insistira na "dobrosusedskim odnosima" sa "Kosovom"?

Dali je takav pristup, gde sa zatvaraju oci nad ociglednim nedostatcima u razvoju stabilne pravne drzave zarad ustupaka prema "Kosovu" bio na vlasti "Kurta ili Murta", stvarno najbolji put i jedina alternativa za razvoj Republike Srbije?

ivan

pre 12 godina

Postoje valjani dokazi i osnovana sumnja da u pravosudju Srbije rade korumpirane sudije i tuzioci,a koji su prosli reizbor zahvaljujući Snešani Malović,a proterane poštene i savesne sudije što zna i Evropska Komisija u Briselu i zato će narod Srbije i dalje da trpi štetu zbog lošeg reizbora sudija i tuzioca.

Idi begaj

pre 12 godina

Znamo mi to sve ali im ne mozemo nista.
To je mozda i jedina stvar od EU za koju mozemo da "ih pohvalimo",traze od nas da se kriminalci stave u zatvor.
Kriv je Boris Tadic i stranka na vlasti.
Za mene ce od sada a i ubuduce uvek i za sve biti kriv predsednik drzave i vodeca stranka tj stranka na vlasti posto nam jedino tada ne mogu mazati oci raznoraznim glupostima....uvek se zna ko je tacno krivac a to je trenutno Tadic i Demokratska stranka.

svetlanast.

pre 12 godina

bas ce nasekirati ministarku malovic.
vlada premijera mirka cvetkovica je jedinstvena u srbiji ali i sire.
premijeru i ministrima je potpuno svejedno da li ih neko hvali ili kritikuje.
svejedno im je i od koga kritike dolaze.
nije ih briga ni za dno koje srbija "drzi" na rang listama.
domacim kriticarima kazu: izadjite na izbore, pa pricajte.
strance koji ih kritikuju proglase neprijateljima i mrziteljima srbije.

jedino sto ih interesuje je 126 glasova u skupstini srbije.
nista vise.
ne interesuju ih ni biraci koji ce na dan izbora "sedeti" kod kuce.
ti su bezopasni.
vazne su im stranke na 3., mozda 4. ili 5.mestu, "udavace" koje ce odluciti ko je pobednik.
zato su glasaci koji "glasaju" nevazecim listicima "nesto najmorbidnije" kako kaze profesor micunovic, jer ce "oduvati" male stranke, buduce koalicione partnere, najvece ucenjivace koji odlucuju ko ce biti pobednik.

nikad kraja uslovljavanju!

pre 12 godina

Eto, znali, smo da će nastaviti da izmišljaju nove i nove prepreke i uslove, zar ne, Jeremiću?
A naše pravosuđe, nezavisno i reformisano, bolje je od svih njihovih! Zar ne, Jeremiću?

PAMETAN GENIJE

pre 12 godina

Posto sam Srbin dacu svoj glas Madjarima a ovim hostaplerima koji samo obecavaju autonomiju,pravosudje i bolji zivot a klepaju samo dok imamo sve najskuplje u regionu sa uzasnim putevima i prugama,najskupljim gasom i gorivom ne dam ama bas nista!Meso u Austriji mleveno 290din/kg a ovde?Misko,Palma,Velja,Dacic,Tadic,Toma pa koga kod svi isti ajd da okrenemo list bar Vojvodjani...

vanzemljak

pre 12 godina

Meni je i dalje fascinantno kako nasi pokusavaju da prevare neke Evropske zemlje koje su imale deset puta vece prevarante, pa imaju ih jos uvek, nekim ispraznim pricama i statijaznam, to je ko kad dete pokusava da lozi nekog sa nebrojeno bogatijim iskustvom.

mlekadzija

pre 12 godina

Ma to su samo ZLONAMERNA podmetanja nama neprijateljskog nemackog lista... Pa lepo nam je Ministrica prvosaudja objasnila kako su sve uradili kako treba a i vise od toga.
Naravno Ministrica se nece osvrtati na navode stampe ima ona PAMETNIJA POSLA!!!

Veronika

pre 12 godina

Htela bih pokazati da ulazak u EU nije checklist u smislu "dodajte nam to i ono i bicete clan". Je to kompleksni proces, koji zahteva postojan rad u svima vaznima oblastima funkcionisanja države (ekonomika, pravosudjenje, ljudska prava, etc.). Smatram da ocekivati nesto drugo je naivno.

Drzim palceve.
Pozdrav iz Slovacke.

Petar

pre 12 godina

Баш чудно! Мора да је ово још један "злонамеран" извештај, јербо су наша министарка правосудна, енергични премијер и други из наше власти врло, веома, изразито (плеоназам није случајан) самозадовољни "реформисаним" правосуђем и његовим феноменалним учинком.
А нама, грађанима, д'извините, ипак изгледа да је овај извештај објективнији.
(да не наводимо разлоге и примере, већ су се офуцали).

Dejan Jovanović

pre 12 godina

Ma daj,sanjate nešto vi Nemci?!Mi Srbi uspešno presudjujemo i u slučajevima od pre 30 godina,a za ove sad i da ne pričamo!Na primer,jednu poznatu pevačicu smo kaznili kucnim pritvorom bez saune,doduše sa djakuzijem,ali nije maznula više od 20 miliona,i to maraka!

Zubar

pre 12 godina

Ukratko rečeno, srpsko (jugoslovensko) pravosuđe je bilo do te mere u korenu pokvareno i trulo, da ga slabašna Sneža i nešto jača Nata i pored najbolje volje i izričitih instrukcija, nisu mogle popraviti. Ko će ga iščupati iz fundamenta? Neko će morati, pa ako je da se lomi, da se lomi.

Aleksandar Grozni

pre 12 godina

Na veliku zalost u Srbiji se pravosudje moze bez grize savesti nazvati pravim imenom,KRIVOSUDJE i bezbroj je primera za potvrdu takvog naziva.A to stosu pokusali da Evropu prevare time da vrate SPSove kadrove u sve strukture vlasti pa i u krivosudje a nije prevara uspela,nije jedina jer sve je prevara.Donose se zakoni koji su ne primenljivi,pa se onda uredbama regulisu interesi monopolista,politicara,partija,a niko nije slep da to nevidi pa ni Evropa.Sta mislite koliko bi godina robije dobila osoba za pljacku jedanaest miliona maraka u evropskoj drzavi,a kod nas kucni pritvor jer je ministar policije zemljak toj osobi i naravno nije imao nikakvog uticaja na odluku sudstva.I kako drugojacije nazvati takvu instituciju,osim pravim imenom,KRIVOSUDJE.

eto

pre 12 godina

i onda se pitaju zasto posteni pametni ljudi beze iz ove izgubljene zemlje. stranke na vlasti sve kontrolisu. eto, kontrolisu i sudove ocigledno. kontrolisu ko ce dobiti posao, ko nece. kontrolisu stanje na kosovu. sve. samo se prave ludi.

lose prolaze i te sudije, i ostali posteni ljudi.

evo moj primer. hteo sam upisati jedan fakultet koji se tesko upisuje. i nisam uspeo jer je potrebna debela veza. nisam nikad dobio nikakv kredit, stipendiju, dom, jer nisam imao nikakvu vezu, a nisam hteo nikog potplatiti. sad trazim posao i da se zaposlim u drzavnim ustanovama ili javnim preduzecima rekli su mi da mogu samo da sanjam (ako nisam u stranci, nemam vezu i ne pripremim debeli koverat).

a da ne govorim o ubistvima, kradjama i ostalim kriminalnim delima koja ostaju nekaznjena jer su osumnjiceni bliski vlastima.

hvala bogu sto uskoro dobijam vizu. dovidjenja.

Izdaleka

pre 12 godina

Ko je lud nas da primi u EU ili bilo gde kad smo ovakvi!? ”Sedi 'di si, ni za 'di si nisi! ” Kakvo Kosovo, kakvi bakraci, pa mi moramo sve iz temelja da menjamo I to zarad nas samih, a ne da bi samo usli u Evropsku uniju.

PPeca@SER

pre 12 godina

Nego...

P.S.
Obzirom da je pravni sistem osnova svakog uredjenog drustva, pa i demokratije... sadasnja Vlada bi nakon ovog izvestaja morala momentalno da podnese ostavku jer nema pravni legitimitet (kako da bude legitimna u nelegitimnom pravnom sistemu?!?) i da odmah raspise Izbore.
Ovo bi, po svoj prilici, bio najbolji i najprikladniji novogodisnji poklon ovom napacenom narodu.

Cinik

pre 12 godina

Lobiranje je ustaljena praksa u svetskoj diplomatiji a sastoji se u tome da date novac kako bi neko iznosio vaše stavove u odredjenim krugovima. E, ovo se upravo desilo sa Štefanom Fileom i Vensanom Dežerom, iste je naša vlast platila da lobiraju kod EU kako se postupak preispitivanja izbora sudija vrši u skladu sa evropskim standardima i oni su to za taj novac i uradili. Druga je stvar što neke države ne prihvataju novac da bi se štitio kriminal i to je upravo slučaj sa Nemačkom. Sada će gospodja Malović tvrditi da takva mišljenja u EU nisu izneta a zatim će ponovo doći do izmene zakona u oblasti pravosudja i sve tako u nedogled.

PravdaNS

pre 12 godina

Naše pravosuđe je KATASTROFALNO!!! i to svi dobro znamo.
Ovde jedan reče da su ''glasači koji PRECRTAJU LISTIĆE NAJMORBIDNIJI! Po rečima prof.Mičunovića''.
Da ti ja nešto kažem:
1. Za ovih mnogo, mnogo godina svi ste se izređali (političke partije) i pokazali nam šta ''znate''!
2. Dokle mislite da ispirate mozgove ovom narodu?
3. Jel mislite da će narod u Srbiji večito ostati na nivou poltrona, korumpiranih slučajeva i usijanih glava?
4. Pa valjda nam je dosta vaših političkih kadrova u svim sferama društvenog života!
5. Foteljaši svih stranaka, PREKIPELI STE NAM!!!
ZDUŠNO ĆU PRECRTATI LISTIĆ, VAMA BLANKO LISTIĆ NE OSTAVLJAM NI U SNU!!!

Ivan

pre 12 godina

Mi u EU?! Nema šanse!!! VSS je politički postavljeno telo, a prvu reč vodi Ministarstvo pravde - što je razume se, po evropskim standardima nedopustiv upliv izvršne vlasti u sudsku. Nusefekti ovakvog odnosa od strane vlasti je to da su se svi bolji pravni stručnjaci zamerili vlasti zbog kritikovanja reforme sudstva, pa ne učestvuju u radnim grupama za izradu zakona, što je, razume se dovelo do pogoršanja situacije. Novi Zakon o parničnom postupku je vrhunac nestručnosti i aljkavsti vladajuče strukture da uradi nešto dobro. Naprotiv, posle uništenja sudstva, prešli su polako i na advokaturu. I kao što oduševljeno reče sudija VKSS, gospođa J.B., "pa kolega, više nema taktike!" ja bih auditorijumu ovog lista to interpretirao sa "pa kolega, više nemate pravo na upotrebu mozga." Prema tome, ne samo da treba zamrznuti započetu reviziju tzv. reizbora sudija, nego treba početi sve ispočetka. Imali smo relativno solidan sistem, koji je uz manju nadogradnju i bolju edukaciju sudstva i advokature mogao da daje dobre rezultate. Sada, možemo da se slikamo...

Boki

pre 12 godina

Cekamo reakciju ministarke "meteorskog uspona" i velikog maga pravne misli,gospodje Nate.
Izgleda da je ipak bilo politickih pritisaka?
Ma,ne verujem,lazu ovi iz Evrope....

Bajker

pre 12 godina

Naravno, Nemci su potpuno u pravu. Znamo mi i sami da sudstvo ne funkcionise i pored najvecih plata u tom sektoru.
Nekome ocigledno odgovara zamucena bara, moze da mucka i potkrada ovaj narod. Kako resiti ovaj problem, ima postenih ali nikako da izgnjure.

Alisa

pre 12 godina

Da li se po ovom pitanju oglasila grofica od RIK-a? Šta kaže Nata Plata? Sve je u skladu sa evropskim standardima. E pa lepo u skladu sa tim standardima - sklonite se.

al

pre 12 godina

Podbacila? Kakav eufemizam! 'Reforma' je vratila pravosudje u predcivilizacijsko stanje. Jedna u nizu gluposti zbog koje se stidim da kazem u kojoj drzavi zivim.

ljuba prevareni demokrata

pre 12 godina

A čemu nismo podbacili kad imamo ovakvu katastofalnu i politički neodgovornu vlast na svim nivoima.Izbore što pre treba raspisati jer svaki dan koji prođe sa DS i satelitima na vlasti je definitivno gubljenje vremena i mrcvarenje Srbije.

Nenad

pre 12 godina

Mislilo magare da dojaše.. Samo cepaj, po mogućstvu ozbiljnije sankcije! Nadam se da će uskoro da shvate da se narod može dići samo kada kazne vlast.

Istok

pre 12 godina

U izveštaju se navodi da je naše pravosuđe "školski primer izrugivanja pravu" i da postoji "nedopustiv uticaj politike na pravosuđe".

Očekujem da će se ministarka Malović oglasiti i uputiti protest zbog upotrebe atributa "školski", budući da je to njen originalan izum.
Takođe, očekujem da političari i eksponirani nosioci našeg pravosuđa uskoro pojasne da nije bilo "nedopustivog uticaj politike na pravosuđe", već samo tradicionalnog uticaja uspostavljenog od 1. januara 2010, te je kao takav postao sastavni deo naše sudske prakse.

Jasna

pre 12 godina

Pitanje svih pitanja je: Kad tako prolaze sudije i tuzioci, sta ostaje za nas male obicne smrtnike kada se obratimo upravom (ili bilo kojem) sudu za zastitu prava kada smo ugrozeni???? Izlozeni smo teroru prava bez pravde, kao da smo u Kafkinom "Procesu".... gleda se samo da li je ispostovana procedura a ne i sustina problema...Evropa ovakve stvari ne tolerise, kod njih je i forma i sustina u istoj funkciji, funkciji pravde.

Sunčica

pre 12 godina

Reforma sudstva urađena ima više od dve godine. Za to vreme i oni koji su udaljeni sa posla redovno primaju platu i dok ministar pravosuđa tvrdi da je sve urađeno odličnoe EU je zbog nepravilnosti reagovala u niz navrata. Zdrava logika govori da ako su u pravu naše vlasti ne bi isplaćivali plate ljudima koji ne rade. A da je to protiv zakona o tome ne treba pričati. I na kraju nema odgovornih. Naravno jer oni ne osećaju nikakvu odgovornost i nikad ne odgovaraju.

Бојан Савић

pre 12 godina

Сад ће Маловићка да каже да су то Легијини портпароли, тако је назвала све новинаре који су критиковали реформу правосуђа!

Sanja

pre 12 godina

za neverne,
http://www.sueddeutsche.de/politik/vertraulicher-bericht-ruegt-serbien-eu-ignoriert-schwere-maengel-in-serbiens-justiz-1.1245004

nebojša

pre 12 godina

Kaže jedan seljak ,,da bi drzava bila država treba da ima SIROK PUT I POSTEN SUD,, e,mi nemamo ni jedno ni drugo i zato nam je ovako. Dakle sud pun korupcije i kriminalni mup. Nema nam spasa.

laki

pre 12 godina

Najverovatnije da su neki primili mito,sva sreca da se nesto doznalo pa ce neko morati da razjasni.Nije bez razloga bilo optimizma medju nekim nasim politicarima,verovatno su nesto znali.Sramno i najveca je greska sto je mali Sloba sa kofercem inace poznati demokrata i veoma pravedan covek i uz to jos i iskren postavljen od poglavice BT za ministra policije.Pa to je toliko smesno da se opisati ne moze,ja ne mogu da shvatim kako neko normalan moze tako nesto da uradi.Zbog toga i imamo to sto imamo,bedu i nepravdu.Tadicu jako lose i nakaradno si trgovao sa SPS,zato ces i pasti.Sramota,partija koja je bila glavni organizator svog zla prema okruzenju i svojim gradjanima sedi u vlasti i dobija niz ministarstava,kako je to udruzenje i moglo rezultirati boljitkom,nije bilo apsolutno nikakvih sansi.Naravno mnogi su se tada najvise radovali svojem licnom boljitku i otvaranju mogucnosti za brzo bogacenje pa nije ni bilo toliko vazno sa kim ce se koalicija napraviti.Da nije tako danas bi rezultati bili vidni i osetni,zar ne gos.predsednice?Gradjani su na dnu,ili ja mozda gresim?

Srbin

pre 12 godina

Smeniti Filea jer je poverovao da je stvarno sprovedena reforma pravosudja u Srbiji a istina je da je sprovedena neprava lustracija jer su lustrirane u 90 procenata slučajeva najbolje i najuglednije sudije

lela

pre 12 godina

ma nemoguce?? pa zar njima niko nije javio da je nas tomo zoric zavrsio
fakultet sa ocenom 9.90?!

ili ce mozda predsednica apelacionog suda da nam pojasni da je izvestaj
odlican i da se tako to radi u svetu, ali narod ko narod - mora vise da
se obrazuje da bi razumeo sta se zaista posredi...

snezana malovic - bruko i sramoto!

Mihajlo75

pre 12 godina

Srbija je podbacila u svakom smislu te reci a jeste tacno za pravosudje, ono je osnov da bi dosle velike firme i da bi bile osigurane, sa danasnjim zakonskim okvirima nemaju nikakve garancije!

Clan i aktivisata Demokratske stranke

pre 12 godina

Uslovljavaju nas da priznamo Kosovo da bi usli u EU?Srbi opametite se vec jednom,bajke za malu decu vam prica onaj ko kaze da je Kosovo uslov za EU,vec iskljucivo reforme,reforme i reforme pre svega vladavina prava i borba protiv korupcije,a kljuc te dve stvari je reforma pravosudja,a reforma pravosudja je sve ostalo,samo nije reforma.Pa znate kad bi Nata Mesarevic bila predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva da nije bila predsednik sudskog veca u procesu protiv ubistva premijera Djindjica?NIkada i to je javna tajna i to svi znaju.Ne biraju se kadrovi na funkcije prema radu na jednom predmetu,a izabrani su oni koji su radili na predmetu Brisa Tatona,Dragana Dzajica,Cece itd,ako je neko vas blizak sudija Ustavnog suda,ako vas progura SPS,ili ako ste iz istog grada.Strane delegacije koje dolaze iz EU ostaju bez teksta kad im kazete da nije izabran tuzilac koji zakone ima u malom prstu,a samo zbog toga sto je rekao nesto sto je sasvim normalno na racun svog nesudjenog sefa,zasto nije izabran tuzilac koji je prvi poceo konkretnije da radi na predmetu Zvezdana Terzica i navijackih grupa,zato sto se opet pitao SPS.Tuzilastvo za ratne zlocine je iskljucivo osnovano da bi radilo na predmetima ratnih zlocina za koje se ticu Srbije,kakva Dobrovoljacka,Tuzlanska kolona i slicne stvari,pa tu su price za malu decu i klasicno gubljenje vremena.Ministarka pravde je tu postavljena da potpise ekstradicije za Mladica i Karadzica i to takodje svi znaju,svi su znali da ce u toku njenog mandata poceti da se primenjuje zakon o oduzimanju imovine proistekle iz krivicnog dela i da ce ministar biti na udaru pretnji kriminalaca jer se on pokazao kao dobar u praksi,s obzirom kolika je vrednost svega sto je oduzeto.U svemu ovome potice kljuc reformi i zato nemojte osudjivati Angelu Merkel,nije ona kriva sto su kod nas reforme uradjene katastrofalno,a tek kad se desi slucaj "srpski Sanader" mozemo reci da u nasoj zemlji funkcionisu vladavina prava i borba protiv korupcije!

goga

pre 12 godina

Koalicija između DS-a i SPS-a se jedino može okarakterisati kao protivprirodni blud. Napravljen radi brzog i enormnog bogaćenja pojedinaca a na ogromnu štetu naroda. Reforma pravosuđa samo je odraz tog stanja jer je napravljen sa istim ciljem da zaštiti vladajuću, korumpiranu i kriminalnu elitu. Na izborima ih treba kazniti jer su uništili narod i državu.

Ha,ha,ha

pre 12 godina

@"Postoje valjani dokazi i osnovana sumnja da u pravosudju Srbije rade korumpirane sudije i tuzioci,a koji su prosli reizbor zahvaljujući Snešani Malović,a proterane poštene i savesne sudije što zna i Evropska Komisija u Briselu i zato će narod Srbije i dalje da trpi štetu zbog lošeg reizbora sudija i tuzioca"
Poštene i savesne sudije - ha,haha,...ha,haha!