Četvrtak, 03.11.2011.

09:00

Smenjen grčki vojni vrh

Grčki ministar odbrane naredbom smenio čitav vojni vrh zemlje: načelnika generalštaba i komandante kopnenih snaga, mornarice i vazduhoplovstva.

Izvor: Politika

Smenjen grèki vojni vrh IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Visi

pre 12 godina

Prvi put sam bio u Grckoj odmah nakon pada hunte, i slazem se sa Zoranom da smo mi iz bivse SFRJ zaista bili ne Svajcarska nego Amerika za njih. Asfaltiran je bio jedino put od granice do Soluna i Atine u samo dve trake i to u veoma losem stanju. Sve sto su napravil i izgradili uzeli su u obliku kredita iz E U. A drpali pare i sakom i kapom iz drzavne kase. Nisu placali poreze , niti druge obavaza prema drzavi, falsifikovali su sve izestaje o bruto proizvodima drzave dok nisu usli u Eurozonu. Narod u lazi kratke noge. Oni sto pojeli moraju i da placaju to je jasno.

bezimena

pre 12 godina

Grci su Balkanci, vole da žive lepo, ali na tudj račun, da ništa ne rade i da ne poštuju nikakve zakone i pravila! Krizu koju su imali davnih godina, kada je nastala izreka "Dužan k´o Grčka", rešila je vojska pa se Papandreu prepao da se to opet ne dogodi, što uopšte ne bi bilo loše i za neke u okruženju...

Narod ima vlast kakvu zaslužuje, kako Grci, tako mi i svi ostali!

dipl. eko.

pre 12 godina

Njpogubnija stvar za Grcku bi bila da izadje iz evrozone i Unije,i to ce vam reci svaki ekonomista.

Grcka je bila na rubu Evrope i ta EU im je sve izgradila,svaki autoput,most,sve im je to unija izgradila,a propadaju zbog svoje bahatosti i lenjosti.

U Grckoj niko nista ne radi,industrija ne postoji,a jedino sto funkcionise jeste turizam,pa cak i to im rade stranci(recimo srbi).

Istupanje iz monetarne unije znaci potpuni krah te drzave,a prica o neplacanju dugova je smesna,narocito sa ozbiljnim igracima,jer nije iskljucen scenario Libije,Iraka ili nekog treceg kao krajnje mere.

Danijel

pre 12 godina

Ima Grcka jos jedan izbor sem bankrota a to je - nismo vam duzni ni centa. Takodje to je izbor svake drzave na svetu. To ce se pre ili kasnije desiti i tu nastaje preokret u svetskoj istoriji. Kraj kapitalizma.

opet balkan

pre 12 godina

Neki ovde misle, da je bankrot spas. Pa onda ne bi bio bankrot! Jeste da ce zapadne banke da izgube svoj novac; one su vec i sada spremne da otpisu 50% svojih potrazivanja. Ali ce banke lakse da podnesu svoje gubitke - na stranu sekundarne posledice slabljenja njihove pojedinacne finansijske moci - nego Grci. Od cega ce Grk sutra da kupi veknu hleba, ako ne dobije platu, koja ne dolazi iz privredno-finansijskog toka svoje privrede nego kao svez novac iz EU? Ovo "sutra" u bukvalnom smislu - znaci vec u decembru mesecu. Sa druge strane se postavlja pitanje, koliko ce Grcka ovakvim svojim ponasanjen, da celu stvar dovede do bankrota, na kraju procerdati poverenje medjunarodnih investitora. Kad ce se oni ponovo vratiti u Grcku? Koliko ce biti vredna Drahma i da li ce uopste biti konvertibilna ako nema devizne rezerve? Verovatnija je znaci hiperinflacija bezvrednog novca nego spasonosna valuta, bila ona jos sto puta grckija od evra. Dalje posledice su, da istup Grcke ne bi bio presedan, vec bi otvorio vrata daljim spekulacijams sa drzavnim papirima, i tu su Italija i Spanija sledece zrtve. E onda ovih nekoliko stotina milijardi iz fonda za spas (kisobrana) nece ni izdaleka biti dovoljno da ih spasu.

Grcki politicari su krivi? Jesu, ali su pre svega Grci sami krivi. Da li je neko od nas koji smo bili dole na odmoru ikada dobio racun u restoranu, kafeu ili od taksiste? Znaci Grci treba da shvate sta zapravo rade i gde se nalaze, da prvo urade domace zadatke i da shvate das su se dugo protezali preko gubera, a ostali oko njih da se na vreme nauce na ovom primeru, dog vrag nije odneo salu. Ali ja sam skeptican sto se tice sposobnosti da stvar spasu. Jer onaj ko je falsifikovanjem brojki na prevaru usao u evro-zonu, taj nije ozbiljan i sposoban faktor.
Ostaje pitanje: Cemu uzbudjenje? Sta ce nam evro? Dva protiv pitanja:
1)A kakve se politicke posledice u Evropi imati takav finansijski rasplet? Protiv koga ce se okrenuti gnev Grka ako ispadnu iz Evro-zone? Protiv Evrope? Protiv Imigranata?
2) da li je finansijski bakrot i tatalna destabilizacija u interesu Srbije? Da li Srbija zivi na mesecu ili u sred Evrope, da li je mi voleli ili ne?
Izgleda da je nekima drazi bankrot i haos, jer im je to prirodni biotop. Balkan.

opet ja

pre 12 godina

Očigledno se vojni vrh malo oteo kontroli, pa ga se ratosiljsše pre nego što preuzme kontrolu nad državom.
Što se tiče zaduženja i potrošnje sve zemlje EU su u sličnoj poziciji.
Mađarska nekih 250 milijardi $, Rumunija 100, Slovenija skoro 60...
Sve u svemu ne želim u EU i podržavam grčki narod u pravednoj borbi za oslobođenje od finansijskih tirana!!!

zokster

pre 12 godina

"nigde nisam nasla tekst koji bi objasnio kakve bi bile posledice po samu grcku? je l moze neko to da objasni. hvala"
Ana Stosic


Grcka bi se u tom slucaju vratila u vreme Aristotela i Platona. U ekonomskom smislu, ne filozofskom.

nimalo_naivno

pre 12 godina

Moje misljenje je da ako Grcka bankrotira, da cu oni koji su davali Grckoj zajmove imati pravo da namire svoj dug zaplenom Grcke imovine po svetu, a mozda i u samoj Grckoj. Recimo, mozes da zaplenis avion neke grcke aviokompanije, ili neku grcku firmu u inostranstvu, da blokiras neki racun Grcke u inostranstvu. Mislim da stvar sa bankrotom nije ni malo naivna, kao sto nam ovde neki pisu da ce to biti "oslobodjenje" Grcke od bankarskih stega.

Aleksandar

pre 12 godina

@Ana Stosic
uglavnom mogu da procitam tekstove u kojima se objasnjava kakve bi bile posledice po euro zonu i evropsku uniju ako grcka bankrotira, ali nigde nisam nasla tekst koji bi objasnio kakve bi bile posledice po samu grcku? je l moze neko to da objasni. hvala

Bankrot znači otpis dugova. Pošto su kreditori banke zapadne Evrope i Amerike, jedino su one na gubitku, što nije i ne treba da bude grčki problem jer zapadne banke niko nije terao motkom da ulaze u investicioni rizik. Dakle otpisom dugova Grčke, Grčka se vraća na svoju valutu drahmu i onda grčka ekonomija konačno može da raste i da se razvija. Ko ne veruje neka se informiše na internetu o privrednom rastu Islanda posle proterivanja evra, proterivanja guvernera islandske centralne banke i premijera Islanda i proterivnja zapadnoevropskih banaka sa teritorije Islanda.

Ђорђе

pre 12 godina

@(Ana Stosic, 3. novembar 2011 11:39)
И мене то копка! Само то треба да напише неко непристрасан. Ја сам разумео да "не лаје кера села ради, него себе ради", хоћу да кажем Европа се брине због себе. Они су позајмљивали паре Грчкој и ако Грчка банкротира сви који су у евро зони ће да надрљају. Као да сам се ја например задужио на много места, па онда не могу да вратим. Мене би терали на суд. Али шта буде са државом? Шта ће да буде Грцима ако се деси тај банкрот?

VOZNJA

pre 12 godina

Ljudi sve je ovo pozorisna predstava za narodne mase koje ne znaju sta je u sustini plan. Ovo vozikanje toplo-hladno ce da traje jos nekih pola godine (ustvari koliko god dugo moze), dok veliki ne uzmu jos koju kintu na vozanju berzi, jer veliki i uzimaju pare i opstaju na proizvodnji kriza.

Sto je najtragikomicnije, i Nemacka i skoro cela zapadna Evropa su zaduzenije od Grcke, ali vuk vuku oci ne kopa. Grcka je, kao mala a ne-zapadna zemlja, uzeta samo kao primer i deo scenarija za nesto mnogo krupnije sto se sprema, a to je uvodjenje jedne svetske valute, sto bi dalo jos vise kontrole bankarskim psihopatama, znaci ne daj boze da se desi, i daj boze da grcki narod i pokret Vol Strit zaista naprave socijalnu revoluciju.

OldBone

pre 12 godina

Evo priče svima, koji liju suze nad grcima:
Moja žena je u Nemačkoj decenijama radila sa jednom grkinjom.
I grkinja i njen muž su po 39 godina radili i zaradjivali nemačku penziju.
Kada su se pre godinu dana kao penzioneri vratili u Grčku, tamo su ih prijatelji i rodbina ISMEJALI zbog MALIH penzija koje su u Nemačkoj zaradili.
Svi su oni u Grčkoj imali veće penzije, sa manje godina rada.
Sada im se to obilo o glavu.
Dugovi se plaćaju!

Aca

pre 12 godina

Ja sam euroskeptik, ali ne onaj paranoik i ekstremista. Ali ipak jasno da clanstvo u EU nije lek za sve. I posle toga treba misliti na svoju zemlju i voditi je odgovorno. Ulazak u EU nije kraj istorije. Uvek ce biti ratova, nemaira, vojnih puceva, sukoba....Zao mi je sto se sve ovo desava jednom meni veoma dragom narodu. neka ima je Bog u pomoci.

vl4do

pre 12 godina

Bas mi se svidja ova situacija, lepo ce nam biti kad se raspadne ta EUDSSR. Nemacki mediji su samo tako protiv odluke grka da se pita narod o toj temi da li da ostanu u evro-zoni ili ne. da samo znate kako su se nemacki politicari uplasili kad su culi da grci hoce da pitaju svoj narod. Nemacki narod isto zeli Deutsche mArk da im se vrati ali ovde nikad nece doci do referenduma.

pera

pre 12 godina

Grcki narod ce u slucaju istupanja iz EU zone jos gore proci i tek tada osetiti sta im je znacila EU. Obicni gradjani nisu nikada krivi vec politicari koji ne rade u interesu naroda vec bogatih i korumpiranih. Nece EU propasti niti se razjediniti bez Grcke jer su interesi u pitanju ali ce zato narod Grcke jako lose proci. Bogati su deponirali pare u druge zemlje i vecinu njih nece dotaci bes gradjana koji bi referendumom trebao da ih kazni, desice se suprotno. Ako su Grci pametni bolje im je da se druze i dalje sa EU jer ih u suprotnom ceka beda kao i kod nas.Trebalo se ranije razmisljati kada su predstavljane lazne cifre i kada su se svi zajedno manje vise sladili. Mislim da ce kada bude dosao cas da gradjani referendumom odluce razum ipak prevladati, jedino ako nisu slicni nama. Kohl,bivsi Nemacki predsednik je pre izvesnog vremena izjavio da je bila greska sto je Grcka primljena u EU i da sa njim to ne bi bilo moguce, covek je izgleda u pravu.

Dardan

pre 12 godina

Kakav narod takva vlada,uzeli konstantno kredite iz EU,trosili su pare i uzivali a sad nemaju i nece da i vrate.Ziveli su na grbacu EU,hoce opet da zive kako su ziveli do sada,pa nema vise,dug treba da se vrati.Primali su velike plate a nisu platili porez,uzivali,e nema vise!

Ana Stosic

pre 12 godina

uglavnom mogu da procitam tekstove u kojima se objasnjava kakve bi bile posledice po euro zonu i evropsku uniju ako grcka bankrotira, ali nigde nisam nasla tekst koji bi objasnio kakve bi bile posledice po samu grcku? je l moze neko to da objasni. hvala

Orthodox Brothers

pre 12 godina

U vreme velike tzv "ekonomske krize" 2009 Grčku je posetilo oko 20 miliona turista,zemlja koja izlazi ma tri mora,narod koji je po mentalitetu trgovački ne može da propadne,propašće možda EU ali Krit,Santorini,Rodos,Mikonos će uvek postojati i uvek će turisti rado posećivati ta mesta to su ogromni prihodi za zemlju od 12 miliona stanovnika više nego dobro.Da gledamo sa sportske strane FK Olimpijakos uvek igra Ligu šampinona nekad i Panatinaikos,Pao je evropski prvak u košarci,2004 su osvojili Evropske prvenstvo,imali su Olimpijadu,obri okreni Grčka je ozbiljna zemlja za razliku od nas,da mogu sad bi se preselio u tu zemlju.

sabo

pre 12 godina

Ovaj presednik nije normalan u trenutku kad mu Evropske zemlje otpisase 50% ukupnog duga zemlje napravi ovaj skandal ne znam sta je zamislio al vidim da Grckoj poslije ovakve odluke slijedi potpuni bankrot. Bolje je bilo malo stegnut kais nego dozivjet potpuni bankrot zemlje. A siguran sam da su i sa stezanjem kaisa bolje zivjeli nego mi sa Balkana sta bi rekli za nas koji tolike godine zivimo na ivici egzisencije i bjede.

Citalac

pre 12 godina

Slovacka je bila protiv pomoci, pade vlada , dodje pomoc. Nesto mi je scenario poznat-sada ce se pojaviti " zdrave" snage, odlucni ljudi koji ce objasniti zabludelima znacaj EU ( manje vazno) i znacaj novca ( veoma vazno). I rezultat... zivi bili pa videli, Grcka prihvatila kredite, dobrovoljno, bez pritisaka i mesanja u unutrasnje odnose suverene drzave. ( opet se pokvarila ploca, ponavlja se tekst ).

emanuelson

pre 12 godina

(mile, 3. novembar 2011 09:18)

Objasnio - sve ima smisla, i onih 50% sto su im otpisali - dobili su Grci naredbe - prvo mijenjaju vojsku, posle ko zna sta - prodali su se ...

ALCA

pre 12 godina

@ zoran
Sta osta od takve zemlje?hoces da kazes da su propali "pod"EU? Ko je bio krajem 70-tih u Grckoj vrlo dobro zna da je tadasnja SFRJ bila za njih kao Svajcarska..a onda su za samo 15-tak godina ,koristeci EU fondove prosperirali fantasticnom brzinom..elem poslednjih 10 godina su ziveli bez mnogo rada,opusteno,neko tamo u Briselu ce srediti sve,pa i njihovu ne efikasnost i nerad.sasvim je logicno da ljudi ne zele da stezu kais jer su navikli na bolje,kao sto je takodje logicno da druge clanice EU vise ne zele da "peglaju"tudje minuse.Izadje li Grcka iz EU,taj proces bi mogao uzeti maha i dovesti do sloma kakve takve globalne ekonomske stabilnosti Evrope

sasa jokic

pre 12 godina

Nije Papandreu tek tako resio da pozove na referendum. Obzirom na bes Grka (a predpostavljam da je imao i obavestajne podatke) scenario nemira i haosa bio je na pomolu, pa nije hteo da dozivi sudbinu Gadafija.
S' dreuge strane sigurno je kivan na odugovlacenje i po njegovom misljenju ucenjivanje od strane EU. Jer retko kada su ljudi spremni da sagledaju svoje greske, uvek traze krivicu u drugima.
Ovo je sigurno potez u cilju sprecavanja drzavnog udara, ali sigurno pod pritiskom stranih obavestajnih sluzbi iz EU, jer Evropa sebi ne sme da dozvoli NE na referendumu sto je neminovno.
Mislim da je ovim potezom sprecen samo jedan od scenarija uklanjanja Papandreua.

Goran

pre 12 godina

Zabranili referendum u Britaniji, zabranili referendum u Italiji, lazirali referendum u Irskoj, zabranjuju u Grckoj... Strah od volje gradjana = evropske vrednosti. Pametnom dosta.

zoran

pre 12 godina

Takozvani prventivni udar grchke vlade. Bolje da oni udare prvi nego generali da to urade u obrnutom smeru. No, problem je sto vojska vise lici na azdaju sa hiljadu glava. Jednu otkines, izraste nova. Nece ovo bas tako jednostavno da se zavrsi.
EU je unistila Grchku. Sta ostade od te zemlje. Ziveo sam tamo 10 godina i znam tachno kako je bilo pre njihovog "slavnog" ulaska u tu monstrum drzavu. Narod nije hteo, ali isti ovi politichari su ih ugurali u tu zamku. Stavili pare u svoje dzepove (bili su podmiceni, to je svako dete znalo..) a sada pustaju narod niz vodu. No, Grci nisu Srbi. Oni ne cute i ne dozvoljavaju da budu gazeni. Tamo se narod digne za jedan sat. Demonstracije su sa po vise stotina hiljada ljudi i traju danima i danima.
Uvek cu biti uz grchki narod.

milan

pre 12 godina

Najveci samar Grckoj je ona vest da je Nemacka zaturila 55 mil.
Prosto vas ponizi da se zapitate da li smo mi toliko glupavi.
Sve jedno bilo kako bilo Evropska unija je s*anje kad vec sada Nemacka trazi najvece parce. Brate ako imas najjacu ekonomiju nismo mi ostali krelci. Sve je to lepo zamisljeno na papiru, ali daleko je to od Unije.
Amerkia vec zna da ce se Evropska unija raspasti samo cute.

Perseus

pre 12 godina

1. Nemačka nije bila šašistička nego nacistička. Fašizam je bio u Italiji.
2. "Dan Ne" nema nikakve veze sa Nemačkom niti sa prolazom njenh trupa igde (za gde da prođu kroz Grčku?). 28. oktobra Italija je iz Albanije napala Grčku, a rano ujutru italijanski ambasadot posetio je grčkog premijera Metaksasa i zahtevao kapitulaciju grčke vojske. Kao odgovor dobio je kratko "ne" (ohi). Po tome je i ovaj praznik dobio ime.
3. Ako nešto ne znate - naučite. Nije teško, naročito danas u vreme interneta, kada su informacije daleko dostupnije nego do skoro.

Mika

pre 12 godina

Deluje da se pripremaju za proglasenje bankrota, ili pokusavaju u zadnjem trenutku da se nagode za veci procenat ( od 50% ) otpisa duga. Sve u svemu, za njih je bolji brzi bankrot od par decenija depresije i otplate dugova sa kamatama...

novak

pre 12 godina

Da, boje se novog vojnog udara. Hoce to grcka vojska, ima takvu tradiciju, kao i turska, spanska i jos neke za razliku od nase, 1903 i 1941 su izuzetci,ruske, francuske i sl. Nego, ne znam da li ste primetili da Grcka obelezava svoje ne Nemcima iz 1941 godine dok kod nas 27 mart proglasavaju za istorijsku neodgovornost! Ja bih pre rekao da su nasi istoricari istorijski neodgovorni!

Mikica

pre 12 godina

Ako je Grcka rekla ne fasizmu u drugom svetskom ratu, vreme je da to danas potvrdi inace joj sledi ropstvo.
(mile, 3. novembar 2011 09:18)

- Sa Grcima se nikad ne zna. Posle "NE" fasizmu, u II svetskom ratu, imali su od 1967 do 1974 svoj vlastiti fasizam, u obliku vojne diktature, dok je Evropom harao hipi-pokret, i ljudi hodali sa cvecem u kosi. Tad smo mi bili ispred Grka miljama napred. Ulaskom u EU su nas prestigli. Sa njihovim, verovatnim, istupom iz Evro-zone i nasim ulaskom u EU cemo se izjednaciti, i sve tako. Okrece se kolo srece, podje napred pa se vrati...

mali radojica

pre 12 godina

Spanija je u blizoj istoriji imala jednu uspesnu(ako to moze tako da se nazove)vojnu diktaturu a Grcka je imala cak dve takve diktature. Prvo je Metaxas pre drugog svetskog rata uzeo vlast da bi sprecio nemire i ublazio socialne potrese koji su pretili da rasture Grcku, potom dolazi grdjanski rat odmah posle Drugog svetskog rata a onda od 67 do 74 vojni udar trojce Pukovnika i to ponovo zbog velikih drustvenih potresa kao i pretnje levih snaga da mogu doci na vlast i promeniti polozaj Grcke kako u NATO-u tako i i u celoj jugoistocnoj Evropi. Nekako me ova vest prilicno uznemirava jer i i onaj ko se bas ne razume u politiku vidi da se nesto mnogo veliko valja iza brda. Imajuci u vidu da se zapadnoj alijansi zuri da otpocne bitku za naftu sa Iranom i Sirijom, a da se bas najveci otpor takvom ratu nalazi u zemljama sa izuzetno teskom ekonomskom situacijom i sa narastucom levicom i anarholiberalnim grupama( Grcka, Italija, Spanija) nekako mi se cini da svet polako klizi ka novom globalnom sukobu.

тоша

pre 12 godina

Шта се чудите? Кад се види какви су грчки политичари уопште ме не би изненадило да грчка војска изврши државни удар. А када видим наше политичаре понекад пожелим то и код нас!

jasna

pre 12 godina

Od jutros jadnoj Grckoj prete Nemacka i Francuska da ce ih izbaciti iz Evra pa iz ovoga i onoga.A razlog je da su Franko Nemacke banke najvise izlozene gubicima u Grckoj i ako bankrotiraju pomenute su u problemu.A 2 godine su im kobajagi pricali i svima ostalim kako ne ce da daju pare Grckoj bogzna kako da bi se ispostavilo da ovi moraju da ih uzmu.Najgora stvar koja ih brine da ako Grcka izadje iz Evra sledeci su Portugal i Irska.A naj vaznije sto ce sve tri prve da izadju iz ekonomske krize sto ce biti skandalozno za Franko Germanski projekat

hierro

pre 12 godina

Istup Grcke iz Evro-zone vise nije tabu. Unutrasnji politicki problem izmedju politickih stranaka, i neshataanje demokratskih pravila, imace visoku cenu. Tako je to i ovde. Kandzama se politicari krve samo za vlast, a za dobro narodno (p)ostavili su samo izlizani refren - Kooossoooovo je Srbija brale, itd.
Kad jos pocne borba za i oko vojske, kuku tome narodu.

deda Paun, Solunac

pre 12 godina

Grci,deco, vole vojne vezbe tradicionalno, kao i mi. Ovo sto se dogodilo su uzde i brnjica za generale. Da se ne ponovi hunta, moji maleni. Grcka to nije opet zasluzila!

Pasuljos sa Lebos

pre 12 godina

Pripreme?
Jer, ako Grcka istupi iz Evro-sistema, nemiri su programirani. Zato ce biti nuzni novi sokolovi u vojnom vrhu. Grcka vojska ima jednu tradiciju, koja se nije uvek kretala u zoni demokratije. U Grcku ponovo stize vreme...

mile

pre 12 godina

Prijatelj iz Grcke mi rece da je taj isti Papandreu unajmio placenike za batinanje naroda na demonstracijama posto obicni policajci nisu hteli to da rade.

Pretpostavljam da ce slicne tipove da stavi i na vojni vrh.

Ako je Grcka rekla ne fasizmu u drugom svetskom ratu, vreme je da to danas potvrdi inace joj sledi ropstvo.

zoran

pre 12 godina

Takozvani prventivni udar grchke vlade. Bolje da oni udare prvi nego generali da to urade u obrnutom smeru. No, problem je sto vojska vise lici na azdaju sa hiljadu glava. Jednu otkines, izraste nova. Nece ovo bas tako jednostavno da se zavrsi.
EU je unistila Grchku. Sta ostade od te zemlje. Ziveo sam tamo 10 godina i znam tachno kako je bilo pre njihovog "slavnog" ulaska u tu monstrum drzavu. Narod nije hteo, ali isti ovi politichari su ih ugurali u tu zamku. Stavili pare u svoje dzepove (bili su podmiceni, to je svako dete znalo..) a sada pustaju narod niz vodu. No, Grci nisu Srbi. Oni ne cute i ne dozvoljavaju da budu gazeni. Tamo se narod digne za jedan sat. Demonstracije su sa po vise stotina hiljada ljudi i traju danima i danima.
Uvek cu biti uz grchki narod.

Perseus

pre 12 godina

1. Nemačka nije bila šašistička nego nacistička. Fašizam je bio u Italiji.
2. "Dan Ne" nema nikakve veze sa Nemačkom niti sa prolazom njenh trupa igde (za gde da prođu kroz Grčku?). 28. oktobra Italija je iz Albanije napala Grčku, a rano ujutru italijanski ambasadot posetio je grčkog premijera Metaksasa i zahtevao kapitulaciju grčke vojske. Kao odgovor dobio je kratko "ne" (ohi). Po tome je i ovaj praznik dobio ime.
3. Ako nešto ne znate - naučite. Nije teško, naročito danas u vreme interneta, kada su informacije daleko dostupnije nego do skoro.

Pasuljos sa Lebos

pre 12 godina

Pripreme?
Jer, ako Grcka istupi iz Evro-sistema, nemiri su programirani. Zato ce biti nuzni novi sokolovi u vojnom vrhu. Grcka vojska ima jednu tradiciju, koja se nije uvek kretala u zoni demokratije. U Grcku ponovo stize vreme...

mile

pre 12 godina

Prijatelj iz Grcke mi rece da je taj isti Papandreu unajmio placenike za batinanje naroda na demonstracijama posto obicni policajci nisu hteli to da rade.

Pretpostavljam da ce slicne tipove da stavi i na vojni vrh.

Ako je Grcka rekla ne fasizmu u drugom svetskom ratu, vreme je da to danas potvrdi inace joj sledi ropstvo.

тоша

pre 12 godina

Шта се чудите? Кад се види какви су грчки политичари уопште ме не би изненадило да грчка војска изврши државни удар. А када видим наше политичаре понекад пожелим то и код нас!

hierro

pre 12 godina

Istup Grcke iz Evro-zone vise nije tabu. Unutrasnji politicki problem izmedju politickih stranaka, i neshataanje demokratskih pravila, imace visoku cenu. Tako je to i ovde. Kandzama se politicari krve samo za vlast, a za dobro narodno (p)ostavili su samo izlizani refren - Kooossoooovo je Srbija brale, itd.
Kad jos pocne borba za i oko vojske, kuku tome narodu.

deda Paun, Solunac

pre 12 godina

Grci,deco, vole vojne vezbe tradicionalno, kao i mi. Ovo sto se dogodilo su uzde i brnjica za generale. Da se ne ponovi hunta, moji maleni. Grcka to nije opet zasluzila!

jasna

pre 12 godina

Od jutros jadnoj Grckoj prete Nemacka i Francuska da ce ih izbaciti iz Evra pa iz ovoga i onoga.A razlog je da su Franko Nemacke banke najvise izlozene gubicima u Grckoj i ako bankrotiraju pomenute su u problemu.A 2 godine su im kobajagi pricali i svima ostalim kako ne ce da daju pare Grckoj bogzna kako da bi se ispostavilo da ovi moraju da ih uzmu.Najgora stvar koja ih brine da ako Grcka izadje iz Evra sledeci su Portugal i Irska.A naj vaznije sto ce sve tri prve da izadju iz ekonomske krize sto ce biti skandalozno za Franko Germanski projekat

Mikica

pre 12 godina

Ako je Grcka rekla ne fasizmu u drugom svetskom ratu, vreme je da to danas potvrdi inace joj sledi ropstvo.
(mile, 3. novembar 2011 09:18)

- Sa Grcima se nikad ne zna. Posle "NE" fasizmu, u II svetskom ratu, imali su od 1967 do 1974 svoj vlastiti fasizam, u obliku vojne diktature, dok je Evropom harao hipi-pokret, i ljudi hodali sa cvecem u kosi. Tad smo mi bili ispred Grka miljama napred. Ulaskom u EU su nas prestigli. Sa njihovim, verovatnim, istupom iz Evro-zone i nasim ulaskom u EU cemo se izjednaciti, i sve tako. Okrece se kolo srece, podje napred pa se vrati...

Goran

pre 12 godina

Zabranili referendum u Britaniji, zabranili referendum u Italiji, lazirali referendum u Irskoj, zabranjuju u Grckoj... Strah od volje gradjana = evropske vrednosti. Pametnom dosta.

novak

pre 12 godina

Da, boje se novog vojnog udara. Hoce to grcka vojska, ima takvu tradiciju, kao i turska, spanska i jos neke za razliku od nase, 1903 i 1941 su izuzetci,ruske, francuske i sl. Nego, ne znam da li ste primetili da Grcka obelezava svoje ne Nemcima iz 1941 godine dok kod nas 27 mart proglasavaju za istorijsku neodgovornost! Ja bih pre rekao da su nasi istoricari istorijski neodgovorni!

mali radojica

pre 12 godina

Spanija je u blizoj istoriji imala jednu uspesnu(ako to moze tako da se nazove)vojnu diktaturu a Grcka je imala cak dve takve diktature. Prvo je Metaxas pre drugog svetskog rata uzeo vlast da bi sprecio nemire i ublazio socialne potrese koji su pretili da rasture Grcku, potom dolazi grdjanski rat odmah posle Drugog svetskog rata a onda od 67 do 74 vojni udar trojce Pukovnika i to ponovo zbog velikih drustvenih potresa kao i pretnje levih snaga da mogu doci na vlast i promeniti polozaj Grcke kako u NATO-u tako i i u celoj jugoistocnoj Evropi. Nekako me ova vest prilicno uznemirava jer i i onaj ko se bas ne razume u politiku vidi da se nesto mnogo veliko valja iza brda. Imajuci u vidu da se zapadnoj alijansi zuri da otpocne bitku za naftu sa Iranom i Sirijom, a da se bas najveci otpor takvom ratu nalazi u zemljama sa izuzetno teskom ekonomskom situacijom i sa narastucom levicom i anarholiberalnim grupama( Grcka, Italija, Spanija) nekako mi se cini da svet polako klizi ka novom globalnom sukobu.

Citalac

pre 12 godina

Slovacka je bila protiv pomoci, pade vlada , dodje pomoc. Nesto mi je scenario poznat-sada ce se pojaviti " zdrave" snage, odlucni ljudi koji ce objasniti zabludelima znacaj EU ( manje vazno) i znacaj novca ( veoma vazno). I rezultat... zivi bili pa videli, Grcka prihvatila kredite, dobrovoljno, bez pritisaka i mesanja u unutrasnje odnose suverene drzave. ( opet se pokvarila ploca, ponavlja se tekst ).

Ana Stosic

pre 12 godina

uglavnom mogu da procitam tekstove u kojima se objasnjava kakve bi bile posledice po euro zonu i evropsku uniju ako grcka bankrotira, ali nigde nisam nasla tekst koji bi objasnio kakve bi bile posledice po samu grcku? je l moze neko to da objasni. hvala

milan

pre 12 godina

Najveci samar Grckoj je ona vest da je Nemacka zaturila 55 mil.
Prosto vas ponizi da se zapitate da li smo mi toliko glupavi.
Sve jedno bilo kako bilo Evropska unija je s*anje kad vec sada Nemacka trazi najvece parce. Brate ako imas najjacu ekonomiju nismo mi ostali krelci. Sve je to lepo zamisljeno na papiru, ali daleko je to od Unije.
Amerkia vec zna da ce se Evropska unija raspasti samo cute.

sasa jokic

pre 12 godina

Nije Papandreu tek tako resio da pozove na referendum. Obzirom na bes Grka (a predpostavljam da je imao i obavestajne podatke) scenario nemira i haosa bio je na pomolu, pa nije hteo da dozivi sudbinu Gadafija.
S' dreuge strane sigurno je kivan na odugovlacenje i po njegovom misljenju ucenjivanje od strane EU. Jer retko kada su ljudi spremni da sagledaju svoje greske, uvek traze krivicu u drugima.
Ovo je sigurno potez u cilju sprecavanja drzavnog udara, ali sigurno pod pritiskom stranih obavestajnih sluzbi iz EU, jer Evropa sebi ne sme da dozvoli NE na referendumu sto je neminovno.
Mislim da je ovim potezom sprecen samo jedan od scenarija uklanjanja Papandreua.

OldBone

pre 12 godina

Evo priče svima, koji liju suze nad grcima:
Moja žena je u Nemačkoj decenijama radila sa jednom grkinjom.
I grkinja i njen muž su po 39 godina radili i zaradjivali nemačku penziju.
Kada su se pre godinu dana kao penzioneri vratili u Grčku, tamo su ih prijatelji i rodbina ISMEJALI zbog MALIH penzija koje su u Nemačkoj zaradili.
Svi su oni u Grčkoj imali veće penzije, sa manje godina rada.
Sada im se to obilo o glavu.
Dugovi se plaćaju!

Mika

pre 12 godina

Deluje da se pripremaju za proglasenje bankrota, ili pokusavaju u zadnjem trenutku da se nagode za veci procenat ( od 50% ) otpisa duga. Sve u svemu, za njih je bolji brzi bankrot od par decenija depresije i otplate dugova sa kamatama...

sabo

pre 12 godina

Ovaj presednik nije normalan u trenutku kad mu Evropske zemlje otpisase 50% ukupnog duga zemlje napravi ovaj skandal ne znam sta je zamislio al vidim da Grckoj poslije ovakve odluke slijedi potpuni bankrot. Bolje je bilo malo stegnut kais nego dozivjet potpuni bankrot zemlje. A siguran sam da su i sa stezanjem kaisa bolje zivjeli nego mi sa Balkana sta bi rekli za nas koji tolike godine zivimo na ivici egzisencije i bjede.

Dardan

pre 12 godina

Kakav narod takva vlada,uzeli konstantno kredite iz EU,trosili su pare i uzivali a sad nemaju i nece da i vrate.Ziveli su na grbacu EU,hoce opet da zive kako su ziveli do sada,pa nema vise,dug treba da se vrati.Primali su velike plate a nisu platili porez,uzivali,e nema vise!

ALCA

pre 12 godina

@ zoran
Sta osta od takve zemlje?hoces da kazes da su propali "pod"EU? Ko je bio krajem 70-tih u Grckoj vrlo dobro zna da je tadasnja SFRJ bila za njih kao Svajcarska..a onda su za samo 15-tak godina ,koristeci EU fondove prosperirali fantasticnom brzinom..elem poslednjih 10 godina su ziveli bez mnogo rada,opusteno,neko tamo u Briselu ce srediti sve,pa i njihovu ne efikasnost i nerad.sasvim je logicno da ljudi ne zele da stezu kais jer su navikli na bolje,kao sto je takodje logicno da druge clanice EU vise ne zele da "peglaju"tudje minuse.Izadje li Grcka iz EU,taj proces bi mogao uzeti maha i dovesti do sloma kakve takve globalne ekonomske stabilnosti Evrope

zokster

pre 12 godina

"nigde nisam nasla tekst koji bi objasnio kakve bi bile posledice po samu grcku? je l moze neko to da objasni. hvala"
Ana Stosic


Grcka bi se u tom slucaju vratila u vreme Aristotela i Platona. U ekonomskom smislu, ne filozofskom.

Aleksandar

pre 12 godina

@Ana Stosic
uglavnom mogu da procitam tekstove u kojima se objasnjava kakve bi bile posledice po euro zonu i evropsku uniju ako grcka bankrotira, ali nigde nisam nasla tekst koji bi objasnio kakve bi bile posledice po samu grcku? je l moze neko to da objasni. hvala

Bankrot znači otpis dugova. Pošto su kreditori banke zapadne Evrope i Amerike, jedino su one na gubitku, što nije i ne treba da bude grčki problem jer zapadne banke niko nije terao motkom da ulaze u investicioni rizik. Dakle otpisom dugova Grčke, Grčka se vraća na svoju valutu drahmu i onda grčka ekonomija konačno može da raste i da se razvija. Ko ne veruje neka se informiše na internetu o privrednom rastu Islanda posle proterivanja evra, proterivanja guvernera islandske centralne banke i premijera Islanda i proterivnja zapadnoevropskih banaka sa teritorije Islanda.

Orthodox Brothers

pre 12 godina

U vreme velike tzv "ekonomske krize" 2009 Grčku je posetilo oko 20 miliona turista,zemlja koja izlazi ma tri mora,narod koji je po mentalitetu trgovački ne može da propadne,propašće možda EU ali Krit,Santorini,Rodos,Mikonos će uvek postojati i uvek će turisti rado posećivati ta mesta to su ogromni prihodi za zemlju od 12 miliona stanovnika više nego dobro.Da gledamo sa sportske strane FK Olimpijakos uvek igra Ligu šampinona nekad i Panatinaikos,Pao je evropski prvak u košarci,2004 su osvojili Evropske prvenstvo,imali su Olimpijadu,obri okreni Grčka je ozbiljna zemlja za razliku od nas,da mogu sad bi se preselio u tu zemlju.

opet ja

pre 12 godina

Očigledno se vojni vrh malo oteo kontroli, pa ga se ratosiljsše pre nego što preuzme kontrolu nad državom.
Što se tiče zaduženja i potrošnje sve zemlje EU su u sličnoj poziciji.
Mađarska nekih 250 milijardi $, Rumunija 100, Slovenija skoro 60...
Sve u svemu ne želim u EU i podržavam grčki narod u pravednoj borbi za oslobođenje od finansijskih tirana!!!

opet balkan

pre 12 godina

Neki ovde misle, da je bankrot spas. Pa onda ne bi bio bankrot! Jeste da ce zapadne banke da izgube svoj novac; one su vec i sada spremne da otpisu 50% svojih potrazivanja. Ali ce banke lakse da podnesu svoje gubitke - na stranu sekundarne posledice slabljenja njihove pojedinacne finansijske moci - nego Grci. Od cega ce Grk sutra da kupi veknu hleba, ako ne dobije platu, koja ne dolazi iz privredno-finansijskog toka svoje privrede nego kao svez novac iz EU? Ovo "sutra" u bukvalnom smislu - znaci vec u decembru mesecu. Sa druge strane se postavlja pitanje, koliko ce Grcka ovakvim svojim ponasanjen, da celu stvar dovede do bankrota, na kraju procerdati poverenje medjunarodnih investitora. Kad ce se oni ponovo vratiti u Grcku? Koliko ce biti vredna Drahma i da li ce uopste biti konvertibilna ako nema devizne rezerve? Verovatnija je znaci hiperinflacija bezvrednog novca nego spasonosna valuta, bila ona jos sto puta grckija od evra. Dalje posledice su, da istup Grcke ne bi bio presedan, vec bi otvorio vrata daljim spekulacijams sa drzavnim papirima, i tu su Italija i Spanija sledece zrtve. E onda ovih nekoliko stotina milijardi iz fonda za spas (kisobrana) nece ni izdaleka biti dovoljno da ih spasu.

Grcki politicari su krivi? Jesu, ali su pre svega Grci sami krivi. Da li je neko od nas koji smo bili dole na odmoru ikada dobio racun u restoranu, kafeu ili od taksiste? Znaci Grci treba da shvate sta zapravo rade i gde se nalaze, da prvo urade domace zadatke i da shvate das su se dugo protezali preko gubera, a ostali oko njih da se na vreme nauce na ovom primeru, dog vrag nije odneo salu. Ali ja sam skeptican sto se tice sposobnosti da stvar spasu. Jer onaj ko je falsifikovanjem brojki na prevaru usao u evro-zonu, taj nije ozbiljan i sposoban faktor.
Ostaje pitanje: Cemu uzbudjenje? Sta ce nam evro? Dva protiv pitanja:
1)A kakve se politicke posledice u Evropi imati takav finansijski rasplet? Protiv koga ce se okrenuti gnev Grka ako ispadnu iz Evro-zone? Protiv Evrope? Protiv Imigranata?
2) da li je finansijski bakrot i tatalna destabilizacija u interesu Srbije? Da li Srbija zivi na mesecu ili u sred Evrope, da li je mi voleli ili ne?
Izgleda da je nekima drazi bankrot i haos, jer im je to prirodni biotop. Balkan.

pera

pre 12 godina

Grcki narod ce u slucaju istupanja iz EU zone jos gore proci i tek tada osetiti sta im je znacila EU. Obicni gradjani nisu nikada krivi vec politicari koji ne rade u interesu naroda vec bogatih i korumpiranih. Nece EU propasti niti se razjediniti bez Grcke jer su interesi u pitanju ali ce zato narod Grcke jako lose proci. Bogati su deponirali pare u druge zemlje i vecinu njih nece dotaci bes gradjana koji bi referendumom trebao da ih kazni, desice se suprotno. Ako su Grci pametni bolje im je da se druze i dalje sa EU jer ih u suprotnom ceka beda kao i kod nas.Trebalo se ranije razmisljati kada su predstavljane lazne cifre i kada su se svi zajedno manje vise sladili. Mislim da ce kada bude dosao cas da gradjani referendumom odluce razum ipak prevladati, jedino ako nisu slicni nama. Kohl,bivsi Nemacki predsednik je pre izvesnog vremena izjavio da je bila greska sto je Grcka primljena u EU i da sa njim to ne bi bilo moguce, covek je izgleda u pravu.

Aca

pre 12 godina

Ja sam euroskeptik, ali ne onaj paranoik i ekstremista. Ali ipak jasno da clanstvo u EU nije lek za sve. I posle toga treba misliti na svoju zemlju i voditi je odgovorno. Ulazak u EU nije kraj istorije. Uvek ce biti ratova, nemaira, vojnih puceva, sukoba....Zao mi je sto se sve ovo desava jednom meni veoma dragom narodu. neka ima je Bog u pomoci.

nimalo_naivno

pre 12 godina

Moje misljenje je da ako Grcka bankrotira, da cu oni koji su davali Grckoj zajmove imati pravo da namire svoj dug zaplenom Grcke imovine po svetu, a mozda i u samoj Grckoj. Recimo, mozes da zaplenis avion neke grcke aviokompanije, ili neku grcku firmu u inostranstvu, da blokiras neki racun Grcke u inostranstvu. Mislim da stvar sa bankrotom nije ni malo naivna, kao sto nam ovde neki pisu da ce to biti "oslobodjenje" Grcke od bankarskih stega.

dipl. eko.

pre 12 godina

Njpogubnija stvar za Grcku bi bila da izadje iz evrozone i Unije,i to ce vam reci svaki ekonomista.

Grcka je bila na rubu Evrope i ta EU im je sve izgradila,svaki autoput,most,sve im je to unija izgradila,a propadaju zbog svoje bahatosti i lenjosti.

U Grckoj niko nista ne radi,industrija ne postoji,a jedino sto funkcionise jeste turizam,pa cak i to im rade stranci(recimo srbi).

Istupanje iz monetarne unije znaci potpuni krah te drzave,a prica o neplacanju dugova je smesna,narocito sa ozbiljnim igracima,jer nije iskljucen scenario Libije,Iraka ili nekog treceg kao krajnje mere.

bezimena

pre 12 godina

Grci su Balkanci, vole da žive lepo, ali na tudj račun, da ništa ne rade i da ne poštuju nikakve zakone i pravila! Krizu koju su imali davnih godina, kada je nastala izreka "Dužan k´o Grčka", rešila je vojska pa se Papandreu prepao da se to opet ne dogodi, što uopšte ne bi bilo loše i za neke u okruženju...

Narod ima vlast kakvu zaslužuje, kako Grci, tako mi i svi ostali!

VOZNJA

pre 12 godina

Ljudi sve je ovo pozorisna predstava za narodne mase koje ne znaju sta je u sustini plan. Ovo vozikanje toplo-hladno ce da traje jos nekih pola godine (ustvari koliko god dugo moze), dok veliki ne uzmu jos koju kintu na vozanju berzi, jer veliki i uzimaju pare i opstaju na proizvodnji kriza.

Sto je najtragikomicnije, i Nemacka i skoro cela zapadna Evropa su zaduzenije od Grcke, ali vuk vuku oci ne kopa. Grcka je, kao mala a ne-zapadna zemlja, uzeta samo kao primer i deo scenarija za nesto mnogo krupnije sto se sprema, a to je uvodjenje jedne svetske valute, sto bi dalo jos vise kontrole bankarskim psihopatama, znaci ne daj boze da se desi, i daj boze da grcki narod i pokret Vol Strit zaista naprave socijalnu revoluciju.

Danijel

pre 12 godina

Ima Grcka jos jedan izbor sem bankrota a to je - nismo vam duzni ni centa. Takodje to je izbor svake drzave na svetu. To ce se pre ili kasnije desiti i tu nastaje preokret u svetskoj istoriji. Kraj kapitalizma.

Visi

pre 12 godina

Prvi put sam bio u Grckoj odmah nakon pada hunte, i slazem se sa Zoranom da smo mi iz bivse SFRJ zaista bili ne Svajcarska nego Amerika za njih. Asfaltiran je bio jedino put od granice do Soluna i Atine u samo dve trake i to u veoma losem stanju. Sve sto su napravil i izgradili uzeli su u obliku kredita iz E U. A drpali pare i sakom i kapom iz drzavne kase. Nisu placali poreze , niti druge obavaza prema drzavi, falsifikovali su sve izestaje o bruto proizvodima drzave dok nisu usli u Eurozonu. Narod u lazi kratke noge. Oni sto pojeli moraju i da placaju to je jasno.

emanuelson

pre 12 godina

(mile, 3. novembar 2011 09:18)

Objasnio - sve ima smisla, i onih 50% sto su im otpisali - dobili su Grci naredbe - prvo mijenjaju vojsku, posle ko zna sta - prodali su se ...

vl4do

pre 12 godina

Bas mi se svidja ova situacija, lepo ce nam biti kad se raspadne ta EUDSSR. Nemacki mediji su samo tako protiv odluke grka da se pita narod o toj temi da li da ostanu u evro-zoni ili ne. da samo znate kako su se nemacki politicari uplasili kad su culi da grci hoce da pitaju svoj narod. Nemacki narod isto zeli Deutsche mArk da im se vrati ali ovde nikad nece doci do referenduma.

Ђорђе

pre 12 godina

@(Ana Stosic, 3. novembar 2011 11:39)
И мене то копка! Само то треба да напише неко непристрасан. Ја сам разумео да "не лаје кера села ради, него себе ради", хоћу да кажем Европа се брине због себе. Они су позајмљивали паре Грчкој и ако Грчка банкротира сви који су у евро зони ће да надрљају. Као да сам се ја например задужио на много места, па онда не могу да вратим. Мене би терали на суд. Али шта буде са државом? Шта ће да буде Грцима ако се деси тај банкрот?

zoran

pre 12 godina

Takozvani prventivni udar grchke vlade. Bolje da oni udare prvi nego generali da to urade u obrnutom smeru. No, problem je sto vojska vise lici na azdaju sa hiljadu glava. Jednu otkines, izraste nova. Nece ovo bas tako jednostavno da se zavrsi.
EU je unistila Grchku. Sta ostade od te zemlje. Ziveo sam tamo 10 godina i znam tachno kako je bilo pre njihovog "slavnog" ulaska u tu monstrum drzavu. Narod nije hteo, ali isti ovi politichari su ih ugurali u tu zamku. Stavili pare u svoje dzepove (bili su podmiceni, to je svako dete znalo..) a sada pustaju narod niz vodu. No, Grci nisu Srbi. Oni ne cute i ne dozvoljavaju da budu gazeni. Tamo se narod digne za jedan sat. Demonstracije su sa po vise stotina hiljada ljudi i traju danima i danima.
Uvek cu biti uz grchki narod.

mile

pre 12 godina

Prijatelj iz Grcke mi rece da je taj isti Papandreu unajmio placenike za batinanje naroda na demonstracijama posto obicni policajci nisu hteli to da rade.

Pretpostavljam da ce slicne tipove da stavi i na vojni vrh.

Ako je Grcka rekla ne fasizmu u drugom svetskom ratu, vreme je da to danas potvrdi inace joj sledi ropstvo.

Mikica

pre 12 godina

Ako je Grcka rekla ne fasizmu u drugom svetskom ratu, vreme je da to danas potvrdi inace joj sledi ropstvo.
(mile, 3. novembar 2011 09:18)

- Sa Grcima se nikad ne zna. Posle "NE" fasizmu, u II svetskom ratu, imali su od 1967 do 1974 svoj vlastiti fasizam, u obliku vojne diktature, dok je Evropom harao hipi-pokret, i ljudi hodali sa cvecem u kosi. Tad smo mi bili ispred Grka miljama napred. Ulaskom u EU su nas prestigli. Sa njihovim, verovatnim, istupom iz Evro-zone i nasim ulaskom u EU cemo se izjednaciti, i sve tako. Okrece se kolo srece, podje napred pa se vrati...

deda Paun, Solunac

pre 12 godina

Grci,deco, vole vojne vezbe tradicionalno, kao i mi. Ovo sto se dogodilo su uzde i brnjica za generale. Da se ne ponovi hunta, moji maleni. Grcka to nije opet zasluzila!

milan

pre 12 godina

Najveci samar Grckoj je ona vest da je Nemacka zaturila 55 mil.
Prosto vas ponizi da se zapitate da li smo mi toliko glupavi.
Sve jedno bilo kako bilo Evropska unija je s*anje kad vec sada Nemacka trazi najvece parce. Brate ako imas najjacu ekonomiju nismo mi ostali krelci. Sve je to lepo zamisljeno na papiru, ali daleko je to od Unije.
Amerkia vec zna da ce se Evropska unija raspasti samo cute.

jasna

pre 12 godina

Od jutros jadnoj Grckoj prete Nemacka i Francuska da ce ih izbaciti iz Evra pa iz ovoga i onoga.A razlog je da su Franko Nemacke banke najvise izlozene gubicima u Grckoj i ako bankrotiraju pomenute su u problemu.A 2 godine su im kobajagi pricali i svima ostalim kako ne ce da daju pare Grckoj bogzna kako da bi se ispostavilo da ovi moraju da ih uzmu.Najgora stvar koja ih brine da ako Grcka izadje iz Evra sledeci su Portugal i Irska.A naj vaznije sto ce sve tri prve da izadju iz ekonomske krize sto ce biti skandalozno za Franko Germanski projekat

Orthodox Brothers

pre 12 godina

U vreme velike tzv "ekonomske krize" 2009 Grčku je posetilo oko 20 miliona turista,zemlja koja izlazi ma tri mora,narod koji je po mentalitetu trgovački ne može da propadne,propašće možda EU ali Krit,Santorini,Rodos,Mikonos će uvek postojati i uvek će turisti rado posećivati ta mesta to su ogromni prihodi za zemlju od 12 miliona stanovnika više nego dobro.Da gledamo sa sportske strane FK Olimpijakos uvek igra Ligu šampinona nekad i Panatinaikos,Pao je evropski prvak u košarci,2004 su osvojili Evropske prvenstvo,imali su Olimpijadu,obri okreni Grčka je ozbiljna zemlja za razliku od nas,da mogu sad bi se preselio u tu zemlju.

hierro

pre 12 godina

Istup Grcke iz Evro-zone vise nije tabu. Unutrasnji politicki problem izmedju politickih stranaka, i neshataanje demokratskih pravila, imace visoku cenu. Tako je to i ovde. Kandzama se politicari krve samo za vlast, a za dobro narodno (p)ostavili su samo izlizani refren - Kooossoooovo je Srbija brale, itd.
Kad jos pocne borba za i oko vojske, kuku tome narodu.

novak

pre 12 godina

Da, boje se novog vojnog udara. Hoce to grcka vojska, ima takvu tradiciju, kao i turska, spanska i jos neke za razliku od nase, 1903 i 1941 su izuzetci,ruske, francuske i sl. Nego, ne znam da li ste primetili da Grcka obelezava svoje ne Nemcima iz 1941 godine dok kod nas 27 mart proglasavaju za istorijsku neodgovornost! Ja bih pre rekao da su nasi istoricari istorijski neodgovorni!

Goran

pre 12 godina

Zabranili referendum u Britaniji, zabranili referendum u Italiji, lazirali referendum u Irskoj, zabranjuju u Grckoj... Strah od volje gradjana = evropske vrednosti. Pametnom dosta.

Dardan

pre 12 godina

Kakav narod takva vlada,uzeli konstantno kredite iz EU,trosili su pare i uzivali a sad nemaju i nece da i vrate.Ziveli su na grbacu EU,hoce opet da zive kako su ziveli do sada,pa nema vise,dug treba da se vrati.Primali su velike plate a nisu platili porez,uzivali,e nema vise!

sabo

pre 12 godina

Ovaj presednik nije normalan u trenutku kad mu Evropske zemlje otpisase 50% ukupnog duga zemlje napravi ovaj skandal ne znam sta je zamislio al vidim da Grckoj poslije ovakve odluke slijedi potpuni bankrot. Bolje je bilo malo stegnut kais nego dozivjet potpuni bankrot zemlje. A siguran sam da su i sa stezanjem kaisa bolje zivjeli nego mi sa Balkana sta bi rekli za nas koji tolike godine zivimo na ivici egzisencije i bjede.

Aleksandar

pre 12 godina

@Ana Stosic
uglavnom mogu da procitam tekstove u kojima se objasnjava kakve bi bile posledice po euro zonu i evropsku uniju ako grcka bankrotira, ali nigde nisam nasla tekst koji bi objasnio kakve bi bile posledice po samu grcku? je l moze neko to da objasni. hvala

Bankrot znači otpis dugova. Pošto su kreditori banke zapadne Evrope i Amerike, jedino su one na gubitku, što nije i ne treba da bude grčki problem jer zapadne banke niko nije terao motkom da ulaze u investicioni rizik. Dakle otpisom dugova Grčke, Grčka se vraća na svoju valutu drahmu i onda grčka ekonomija konačno može da raste i da se razvija. Ko ne veruje neka se informiše na internetu o privrednom rastu Islanda posle proterivanja evra, proterivanja guvernera islandske centralne banke i premijera Islanda i proterivnja zapadnoevropskih banaka sa teritorije Islanda.

emanuelson

pre 12 godina

(mile, 3. novembar 2011 09:18)

Objasnio - sve ima smisla, i onih 50% sto su im otpisali - dobili su Grci naredbe - prvo mijenjaju vojsku, posle ko zna sta - prodali su se ...

VOZNJA

pre 12 godina

Ljudi sve je ovo pozorisna predstava za narodne mase koje ne znaju sta je u sustini plan. Ovo vozikanje toplo-hladno ce da traje jos nekih pola godine (ustvari koliko god dugo moze), dok veliki ne uzmu jos koju kintu na vozanju berzi, jer veliki i uzimaju pare i opstaju na proizvodnji kriza.

Sto je najtragikomicnije, i Nemacka i skoro cela zapadna Evropa su zaduzenije od Grcke, ali vuk vuku oci ne kopa. Grcka je, kao mala a ne-zapadna zemlja, uzeta samo kao primer i deo scenarija za nesto mnogo krupnije sto se sprema, a to je uvodjenje jedne svetske valute, sto bi dalo jos vise kontrole bankarskim psihopatama, znaci ne daj boze da se desi, i daj boze da grcki narod i pokret Vol Strit zaista naprave socijalnu revoluciju.

тоша

pre 12 godina

Шта се чудите? Кад се види какви су грчки политичари уопште ме не би изненадило да грчка војска изврши државни удар. А када видим наше политичаре понекад пожелим то и код нас!

Pasuljos sa Lebos

pre 12 godina

Pripreme?
Jer, ako Grcka istupi iz Evro-sistema, nemiri su programirani. Zato ce biti nuzni novi sokolovi u vojnom vrhu. Grcka vojska ima jednu tradiciju, koja se nije uvek kretala u zoni demokratije. U Grcku ponovo stize vreme...

opet ja

pre 12 godina

Očigledno se vojni vrh malo oteo kontroli, pa ga se ratosiljsše pre nego što preuzme kontrolu nad državom.
Što se tiče zaduženja i potrošnje sve zemlje EU su u sličnoj poziciji.
Mađarska nekih 250 milijardi $, Rumunija 100, Slovenija skoro 60...
Sve u svemu ne želim u EU i podržavam grčki narod u pravednoj borbi za oslobođenje od finansijskih tirana!!!

mali radojica

pre 12 godina

Spanija je u blizoj istoriji imala jednu uspesnu(ako to moze tako da se nazove)vojnu diktaturu a Grcka je imala cak dve takve diktature. Prvo je Metaxas pre drugog svetskog rata uzeo vlast da bi sprecio nemire i ublazio socialne potrese koji su pretili da rasture Grcku, potom dolazi grdjanski rat odmah posle Drugog svetskog rata a onda od 67 do 74 vojni udar trojce Pukovnika i to ponovo zbog velikih drustvenih potresa kao i pretnje levih snaga da mogu doci na vlast i promeniti polozaj Grcke kako u NATO-u tako i i u celoj jugoistocnoj Evropi. Nekako me ova vest prilicno uznemirava jer i i onaj ko se bas ne razume u politiku vidi da se nesto mnogo veliko valja iza brda. Imajuci u vidu da se zapadnoj alijansi zuri da otpocne bitku za naftu sa Iranom i Sirijom, a da se bas najveci otpor takvom ratu nalazi u zemljama sa izuzetno teskom ekonomskom situacijom i sa narastucom levicom i anarholiberalnim grupama( Grcka, Italija, Spanija) nekako mi se cini da svet polako klizi ka novom globalnom sukobu.

Perseus

pre 12 godina

1. Nemačka nije bila šašistička nego nacistička. Fašizam je bio u Italiji.
2. "Dan Ne" nema nikakve veze sa Nemačkom niti sa prolazom njenh trupa igde (za gde da prođu kroz Grčku?). 28. oktobra Italija je iz Albanije napala Grčku, a rano ujutru italijanski ambasadot posetio je grčkog premijera Metaksasa i zahtevao kapitulaciju grčke vojske. Kao odgovor dobio je kratko "ne" (ohi). Po tome je i ovaj praznik dobio ime.
3. Ako nešto ne znate - naučite. Nije teško, naročito danas u vreme interneta, kada su informacije daleko dostupnije nego do skoro.

Danijel

pre 12 godina

Ima Grcka jos jedan izbor sem bankrota a to je - nismo vam duzni ni centa. Takodje to je izbor svake drzave na svetu. To ce se pre ili kasnije desiti i tu nastaje preokret u svetskoj istoriji. Kraj kapitalizma.

sasa jokic

pre 12 godina

Nije Papandreu tek tako resio da pozove na referendum. Obzirom na bes Grka (a predpostavljam da je imao i obavestajne podatke) scenario nemira i haosa bio je na pomolu, pa nije hteo da dozivi sudbinu Gadafija.
S' dreuge strane sigurno je kivan na odugovlacenje i po njegovom misljenju ucenjivanje od strane EU. Jer retko kada su ljudi spremni da sagledaju svoje greske, uvek traze krivicu u drugima.
Ovo je sigurno potez u cilju sprecavanja drzavnog udara, ali sigurno pod pritiskom stranih obavestajnih sluzbi iz EU, jer Evropa sebi ne sme da dozvoli NE na referendumu sto je neminovno.
Mislim da je ovim potezom sprecen samo jedan od scenarija uklanjanja Papandreua.

ALCA

pre 12 godina

@ zoran
Sta osta od takve zemlje?hoces da kazes da su propali "pod"EU? Ko je bio krajem 70-tih u Grckoj vrlo dobro zna da je tadasnja SFRJ bila za njih kao Svajcarska..a onda su za samo 15-tak godina ,koristeci EU fondove prosperirali fantasticnom brzinom..elem poslednjih 10 godina su ziveli bez mnogo rada,opusteno,neko tamo u Briselu ce srediti sve,pa i njihovu ne efikasnost i nerad.sasvim je logicno da ljudi ne zele da stezu kais jer su navikli na bolje,kao sto je takodje logicno da druge clanice EU vise ne zele da "peglaju"tudje minuse.Izadje li Grcka iz EU,taj proces bi mogao uzeti maha i dovesti do sloma kakve takve globalne ekonomske stabilnosti Evrope

vl4do

pre 12 godina

Bas mi se svidja ova situacija, lepo ce nam biti kad se raspadne ta EUDSSR. Nemacki mediji su samo tako protiv odluke grka da se pita narod o toj temi da li da ostanu u evro-zoni ili ne. da samo znate kako su se nemacki politicari uplasili kad su culi da grci hoce da pitaju svoj narod. Nemacki narod isto zeli Deutsche mArk da im se vrati ali ovde nikad nece doci do referenduma.

Citalac

pre 12 godina

Slovacka je bila protiv pomoci, pade vlada , dodje pomoc. Nesto mi je scenario poznat-sada ce se pojaviti " zdrave" snage, odlucni ljudi koji ce objasniti zabludelima znacaj EU ( manje vazno) i znacaj novca ( veoma vazno). I rezultat... zivi bili pa videli, Grcka prihvatila kredite, dobrovoljno, bez pritisaka i mesanja u unutrasnje odnose suverene drzave. ( opet se pokvarila ploca, ponavlja se tekst ).

Mika

pre 12 godina

Deluje da se pripremaju za proglasenje bankrota, ili pokusavaju u zadnjem trenutku da se nagode za veci procenat ( od 50% ) otpisa duga. Sve u svemu, za njih je bolji brzi bankrot od par decenija depresije i otplate dugova sa kamatama...

pera

pre 12 godina

Grcki narod ce u slucaju istupanja iz EU zone jos gore proci i tek tada osetiti sta im je znacila EU. Obicni gradjani nisu nikada krivi vec politicari koji ne rade u interesu naroda vec bogatih i korumpiranih. Nece EU propasti niti se razjediniti bez Grcke jer su interesi u pitanju ali ce zato narod Grcke jako lose proci. Bogati su deponirali pare u druge zemlje i vecinu njih nece dotaci bes gradjana koji bi referendumom trebao da ih kazni, desice se suprotno. Ako su Grci pametni bolje im je da se druze i dalje sa EU jer ih u suprotnom ceka beda kao i kod nas.Trebalo se ranije razmisljati kada su predstavljane lazne cifre i kada su se svi zajedno manje vise sladili. Mislim da ce kada bude dosao cas da gradjani referendumom odluce razum ipak prevladati, jedino ako nisu slicni nama. Kohl,bivsi Nemacki predsednik je pre izvesnog vremena izjavio da je bila greska sto je Grcka primljena u EU i da sa njim to ne bi bilo moguce, covek je izgleda u pravu.

Aca

pre 12 godina

Ja sam euroskeptik, ali ne onaj paranoik i ekstremista. Ali ipak jasno da clanstvo u EU nije lek za sve. I posle toga treba misliti na svoju zemlju i voditi je odgovorno. Ulazak u EU nije kraj istorije. Uvek ce biti ratova, nemaira, vojnih puceva, sukoba....Zao mi je sto se sve ovo desava jednom meni veoma dragom narodu. neka ima je Bog u pomoci.

OldBone

pre 12 godina

Evo priče svima, koji liju suze nad grcima:
Moja žena je u Nemačkoj decenijama radila sa jednom grkinjom.
I grkinja i njen muž su po 39 godina radili i zaradjivali nemačku penziju.
Kada su se pre godinu dana kao penzioneri vratili u Grčku, tamo su ih prijatelji i rodbina ISMEJALI zbog MALIH penzija koje su u Nemačkoj zaradili.
Svi su oni u Grčkoj imali veće penzije, sa manje godina rada.
Sada im se to obilo o glavu.
Dugovi se plaćaju!

zokster

pre 12 godina

"nigde nisam nasla tekst koji bi objasnio kakve bi bile posledice po samu grcku? je l moze neko to da objasni. hvala"
Ana Stosic


Grcka bi se u tom slucaju vratila u vreme Aristotela i Platona. U ekonomskom smislu, ne filozofskom.

nimalo_naivno

pre 12 godina

Moje misljenje je da ako Grcka bankrotira, da cu oni koji su davali Grckoj zajmove imati pravo da namire svoj dug zaplenom Grcke imovine po svetu, a mozda i u samoj Grckoj. Recimo, mozes da zaplenis avion neke grcke aviokompanije, ili neku grcku firmu u inostranstvu, da blokiras neki racun Grcke u inostranstvu. Mislim da stvar sa bankrotom nije ni malo naivna, kao sto nam ovde neki pisu da ce to biti "oslobodjenje" Grcke od bankarskih stega.

opet balkan

pre 12 godina

Neki ovde misle, da je bankrot spas. Pa onda ne bi bio bankrot! Jeste da ce zapadne banke da izgube svoj novac; one su vec i sada spremne da otpisu 50% svojih potrazivanja. Ali ce banke lakse da podnesu svoje gubitke - na stranu sekundarne posledice slabljenja njihove pojedinacne finansijske moci - nego Grci. Od cega ce Grk sutra da kupi veknu hleba, ako ne dobije platu, koja ne dolazi iz privredno-finansijskog toka svoje privrede nego kao svez novac iz EU? Ovo "sutra" u bukvalnom smislu - znaci vec u decembru mesecu. Sa druge strane se postavlja pitanje, koliko ce Grcka ovakvim svojim ponasanjen, da celu stvar dovede do bankrota, na kraju procerdati poverenje medjunarodnih investitora. Kad ce se oni ponovo vratiti u Grcku? Koliko ce biti vredna Drahma i da li ce uopste biti konvertibilna ako nema devizne rezerve? Verovatnija je znaci hiperinflacija bezvrednog novca nego spasonosna valuta, bila ona jos sto puta grckija od evra. Dalje posledice su, da istup Grcke ne bi bio presedan, vec bi otvorio vrata daljim spekulacijams sa drzavnim papirima, i tu su Italija i Spanija sledece zrtve. E onda ovih nekoliko stotina milijardi iz fonda za spas (kisobrana) nece ni izdaleka biti dovoljno da ih spasu.

Grcki politicari su krivi? Jesu, ali su pre svega Grci sami krivi. Da li je neko od nas koji smo bili dole na odmoru ikada dobio racun u restoranu, kafeu ili od taksiste? Znaci Grci treba da shvate sta zapravo rade i gde se nalaze, da prvo urade domace zadatke i da shvate das su se dugo protezali preko gubera, a ostali oko njih da se na vreme nauce na ovom primeru, dog vrag nije odneo salu. Ali ja sam skeptican sto se tice sposobnosti da stvar spasu. Jer onaj ko je falsifikovanjem brojki na prevaru usao u evro-zonu, taj nije ozbiljan i sposoban faktor.
Ostaje pitanje: Cemu uzbudjenje? Sta ce nam evro? Dva protiv pitanja:
1)A kakve se politicke posledice u Evropi imati takav finansijski rasplet? Protiv koga ce se okrenuti gnev Grka ako ispadnu iz Evro-zone? Protiv Evrope? Protiv Imigranata?
2) da li je finansijski bakrot i tatalna destabilizacija u interesu Srbije? Da li Srbija zivi na mesecu ili u sred Evrope, da li je mi voleli ili ne?
Izgleda da je nekima drazi bankrot i haos, jer im je to prirodni biotop. Balkan.

Ђорђе

pre 12 godina

@(Ana Stosic, 3. novembar 2011 11:39)
И мене то копка! Само то треба да напише неко непристрасан. Ја сам разумео да "не лаје кера села ради, него себе ради", хоћу да кажем Европа се брине због себе. Они су позајмљивали паре Грчкој и ако Грчка банкротира сви који су у евро зони ће да надрљају. Као да сам се ја например задужио на много места, па онда не могу да вратим. Мене би терали на суд. Али шта буде са државом? Шта ће да буде Грцима ако се деси тај банкрот?

dipl. eko.

pre 12 godina

Njpogubnija stvar za Grcku bi bila da izadje iz evrozone i Unije,i to ce vam reci svaki ekonomista.

Grcka je bila na rubu Evrope i ta EU im je sve izgradila,svaki autoput,most,sve im je to unija izgradila,a propadaju zbog svoje bahatosti i lenjosti.

U Grckoj niko nista ne radi,industrija ne postoji,a jedino sto funkcionise jeste turizam,pa cak i to im rade stranci(recimo srbi).

Istupanje iz monetarne unije znaci potpuni krah te drzave,a prica o neplacanju dugova je smesna,narocito sa ozbiljnim igracima,jer nije iskljucen scenario Libije,Iraka ili nekog treceg kao krajnje mere.

bezimena

pre 12 godina

Grci su Balkanci, vole da žive lepo, ali na tudj račun, da ništa ne rade i da ne poštuju nikakve zakone i pravila! Krizu koju su imali davnih godina, kada je nastala izreka "Dužan k´o Grčka", rešila je vojska pa se Papandreu prepao da se to opet ne dogodi, što uopšte ne bi bilo loše i za neke u okruženju...

Narod ima vlast kakvu zaslužuje, kako Grci, tako mi i svi ostali!

Visi

pre 12 godina

Prvi put sam bio u Grckoj odmah nakon pada hunte, i slazem se sa Zoranom da smo mi iz bivse SFRJ zaista bili ne Svajcarska nego Amerika za njih. Asfaltiran je bio jedino put od granice do Soluna i Atine u samo dve trake i to u veoma losem stanju. Sve sto su napravil i izgradili uzeli su u obliku kredita iz E U. A drpali pare i sakom i kapom iz drzavne kase. Nisu placali poreze , niti druge obavaza prema drzavi, falsifikovali su sve izestaje o bruto proizvodima drzave dok nisu usli u Eurozonu. Narod u lazi kratke noge. Oni sto pojeli moraju i da placaju to je jasno.

Ana Stosic

pre 12 godina

uglavnom mogu da procitam tekstove u kojima se objasnjava kakve bi bile posledice po euro zonu i evropsku uniju ako grcka bankrotira, ali nigde nisam nasla tekst koji bi objasnio kakve bi bile posledice po samu grcku? je l moze neko to da objasni. hvala