Četvrtak, 20.10.2011.

18:06

Kako je ubijen Gadafi?

Moamer al-Gadafi ubijen je u četvrtak nedaleko Sirta, pod još uvek nejasnim okolnostima. Svetski mediji rekonstruišu poslednje sate pukovnika Gadafija.

Izvor: B92

Kako je ubijen Gadafi? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

103 Komentari

Sortiraj po:

moskva

pre 12 godina

Molim minut ćutanja za mučenika pukovnika Moamera el Gadafija.
Neka mu Gospod podari pokoj duši i da mu Carstvo nebesko -
Ako ni zbog čeka drugog / a ima i drugog/ , zaslužio je to zbog ovog javnog blaćenja , demonskog zlostavljanja i mučenja i ubistva pred očima celog sveta -
Ko to ne osuđuje SRAM GA BILO.

neko iz mase

pre 12 godina

Pogledao sam snimke na youtube o ubistvu Gadafija(neke od njih), i ostao zaprepascen(najblaze receno).Ja imam 29 godina,ali posle ovih snimaka ovakvo zverskog mucenja i ubijanja ovoga coveka,imam snage samo za jos ovaj komentar da izrazim svoje najvece zaprepascenje.I vi ste srecni zbog smrti ovog coveka?Kazete,posle ubistva ovog coveka(na ovako brutalan nacin) ce planetom Zemljom da vladaju mir i demokratija nasih prijatelja sa Zapada?Kada je Gadafi ubijen na ovakav nacin,ljudi(ako su ono ljudi)koji su ga ubili sada ce srecnije i blagorodnije da zive do kraja zivota?E,kuda ide ova luda planeta..

Petar S.

pre 12 godina

@(Antiprotivan, 21. oktobar 2011 10:15)

Uopste nisu besmislice!
Pukovnik Gadafi, "zlocinac", "tlacitelje Libijskog naroda"a do pre godinu dana bio NAJ VECI FINANSIJER izborne kampanje Sarkozija u FR.

Ako bilo sta ne podnposim to su onda Gnjide (sa velikim G) kojue su gadljivi na "diktratore" ali ne i na njihove pare, a ovamo nam sole pamet o "moralu" i "evropskim/zapadnim vrednostima".

Sada Sarkozi koji ne samo da NE dugue pare Gadafiju/Libiji, vec Libija duguje pare NATOu jer sve troskove NATO angaovanja snose nove Libijske vlasti.

Uzgred, neki komentar o prepostaloj dvojci (bivsih) zapadnih saveznika BinLadneu, Huseinu?
NE?

Sve u svemu, idalje niko nije odgovorio na ptanje:

Zbog cega je "diktator" Gadafi zasluzio ovakav kraj, dok je Saudijska Arabija u kojoj vlada SERIJATSKI ZAKON, i u kojoj preti SMRTNA KAZNA za "podrivanje" Saudijske kraljevske porodice, je uvazen clan Medjunarodne zajednice (i prijatgelja Amerike da dodam).

I za kraj, gubitak Kosova nije " jedan od rezultata tog kolektivnog slepila", vdc je OTREZNJENJE/ budjenje, dvolicnosti zpadne politikje premna Srbiji. Kada je zapad skocio sebi u usta po pitanu, izvestaja Basdinterove komisije i ne menjanja granica nasilnim putem kao i "Evropskim vrednostima".

bgd

pre 12 godina

(daj osvestite se, 21. oktobar 2011 09:01)

Osvesti se ti! Zar mislis da je moguca zapadna demokratija u Libiji?! Evo ti Irak! Drugaciji su to ljudi...
I naravno da se razumemo, Gadafi, Sadam, i ostali diktatori JESU zlocinci!
I naravno Amerika jeste pocinila ogromne zlocine ne zarad humanosti i demokratije vec zbog licnog interesa! Ponasa se apsolutno kao svaka velika sila kroz istoriju. Nista se nije promenilo... Ali to je samo realnost i zato treba sa njima imati maksimalno dobre odnose.

NS

pre 12 godina

Vidim da ovde ljudima nije jasno da 99% komentara se ne odnose na podrsku Gadafiju,nego svi zalimo njegov narod! Prosli smo pre nih razbijanje jedne bogate i jake drzave koja je bila trn u oku kapitalistima! Kakav god je Tito bio,svi su imali sve,a sada samo mozemo sanjati o dobrom zivotu. Jadan je Libijski narod,ni ne zna kakve ce ga muke tek snaci!

Mandrak

pre 12 godina

Jeste li vi ljudi stvarni? Preko hiljadu pluseva za Gadafija. Za diktatora koji je ubijao sopstveni narod? Libijci slave, a Srbi ga velicaju i oplakuju??? Vasa mrznja je zastrasujuca, ovako je verovatno bilo u Nemackoj krajem 30ih godina proslog veka.

miro split

pre 12 godina

Gadafi je diktator i ubojica svog naroda.Gadafi je terorist i luđak i sve je to istina, ali njegov grjeh je ono što što nije bio,a nije bio amerićki diktator i ubojica,nije bio zapadni terorist i luđak.NATO mediska mašinerija bi danas i od Gandija napravila teroristu,a od Hitlera humanistu po potrebi.I zato se neveselimo ovom linću jer sam siguran da je velika većina ovih Libijaca koji danas slave smrt diktatora do jućer iskreno vjerovala da je Gadafi najveći sin svih Libijski naroda i narodnosti.Ono što se događa njima prvo je isprobano na Balkanu i to uspješno po one koji danas predstavljaju mjeru svih stvari,a tragićno po nas koje su spasili od komunistćkog mraka.

Ne postoji, niti beba Gandi, niti beba hitler.

pre 12 godina

Preporucujem da svi oni koji slave Gadafijevu smrt, najpre pogledaju ZEITGEIST 2.DEO, nakon toga da procitaju Kriminologiju, odnosno teorije kako ,kada i zasto nastaje zlocin, nasilje, sta vec...

Pera Detlic

pre 12 godina

Slika govori vise od hiljadu reci. Gadafi je uhvacen ziv, a podlegao je torturi kojoj je bio izlozen. Srecom, imao je lekara pri ruci...tipicna amercka sarada.

Bright

pre 12 godina

Demokratija je priča za malu decu. Demokratija ne postoji u praksi. Ne postoji nijedan način da mali običan čovek ostvari svoja prava, niti da se čuje njegov glas. To je samo jedna predstava gde veliki igrači nude neke mrvice plebsu u zamenu za glasove. A sve te kampanje i političare finansiraju veliki vlasnici kapitala kako bi se obezbedili uslovi za još veće bogaćenje. Građani su pretvoreni u finansijske robove, većina do guše u kreditima, mora da crkava od posla, ne sme ni da pisne da ne bi izgubio radno mesto, pa da nema od čega da živi i izgubi sve. U ono malo slobodnog vremena koje im ostane mediji ih zatrpavaju reklamama proizvoda i usluga bez kojih "se ne može živeti" a koji su iz dana u dan sve lošijeg kvaliteta da ne bi dugo trajali, nude im se zaglupljujući TV programi, formira se potrošački ukus o tome šta je "in" i "must have", a šta je "out". Kada krupni kapital dostigne limite bogaćenja u vlastitoj zemlji onda se krene u plačkanje drugih vojno slabijih zemalja, a sa velikim prirodnim resursima. Teren se pre toga dugo priprema vođenjem specijalnog rata. Usput se osvoji i neka zanimljiva geostrateška tačka za dalju kontrolu i osvajanja. Neka mrvica od te pljačke kapne i običnim građanima tek toliko da se namiri "stoka" da ne bude gladna i da se opravdaju gubici u ljudstvu (i vojnici koji učestvuju u osvajanju ginu - to su mravi ratnici - poslušni robovi ispranih mozgova sa oružjem.) Tako svet funkcioniše i tako je oduvek funcionisao (malo se menja scenografija tokom vekova). Onaj ko ne vidi da je rob nije glup, nego pažljivo odnegovan od malih nogu da bude zaslepljen do kraja života.

NS

pre 12 godina

Sramota me je u kakvom svetu zivimo. Jos vise tim sto moj narod hoce da se pridruzi EU koja zvanicno prdrzava egzekuciju na ovako varvarski nacin. Ne bih uz pljackase i ubice, nikada nam sa njima nece biti dobro, samo nas lazu a i mi sami sebe.

martin

pre 12 godina

iz zemlje cije stanovnistvo masovni veruje da se ceo svet urotio protiv njih, da svetom vlada par masona iz senko (protiv kojih se oni uspesno bore na svim frontovima), da su seselj, sloba, ratko i arkan heroji i da je film "davincijev kod" zapravo dokumentarac, iz zemlje u kojoj je ogroman procenat stanovnistva funkcionalno nepismen, iz zemlje u kojoj su svi vladari u poslednjih 300 godina zverskii ubijeni, drugaciji komentari osim podrske diktatorima se ne mogu ocekivati...

ksenija

pre 12 godina

Zapad pozdravlja njegovu smrt, a kada su Rumuni ubili Causeska, bili su varvari i ubice?
Istina je uvek samo jedna, a ovo smaknuce je najobicniji linc.
Postoji li naziv za ovakvo ubistvo u medjunarodnom pravu?

Milan Petovic

pre 12 godina

Evo pod punim imenom i prezimenom mogu da kazem daz je sve ovo jedan ZLOCIN!Zasto to kazem,prosto jer se radi o OTIMANJU PRIRODNOG BOGATSTVA jedne zemlje pod plastom HUMANITARNOG rada i brige za tzv. narod.Malo je poznato da su neki iz Guantanamo Baze koji su zatoceni probraceni ucenama i sta jos vise vidjeni su u prvim redovima (USA TODAY 10/02/2011 page 16).Problem je NAFTA jerbo malo ko zna da je Kralj Idriz koga je GADAFI smenio naravno silom jer je dao za dzabe naftu, odobrio koncesije stranim kompamnijama da sisaju mLibijsku naftu 50 godina!!E to istice za dva meseca i Gadafi nije spreman da to obnovi! Sto dalje znaci,Predsednik USA bi trebao da objasni narodu zasto galon benzina kosta 15 dolara umesto 3.50.Ne volim hegemonizam ma kako se on zvao jos pogotovu ako ga zovu demokratia.

Antiprotivan

pre 12 godina

@ PETAR.S.-Zaista je fascinantno da svi obozavaoci projektanata i izvodjaca "radova" u Libiji (SAD,EU, NATO) u Srbiji, listom ignorisu cinjenicu da su sva troica: i Sadam H. I Laden i Gadafi bili saveznici Amerike u proslosti.

Pa odakle crpite sve te besmislice. Libija za vreme Gadafija je bila uvek antizapadno orijentisana, meka SSSR-a -"obožavane" Rusije, upletena i razne terorističke akcije (bombqški napad na diskoteku u Berlinu, kada je prvi put bombardovana (Reganova administracija-1986), rušenje Pan Am-ovog aviona nad Škotskom itd....
Prvi pokušaj približavanja prema zapadu pravi nakon šurovanja sa opskurnim zemljama tipa S. Koreje, Irana i pokušaja razvoja atoskog oružja odnosno oštre pretnje zapada zbog toga. Jeste da su zemlje zapadne demokratije sarađivale sa njim neko vreme, ali je to ništavno u odnosu na saradnju sa Rusijom, Kinom, Venezuelom, Srbijom i ostalim usrečivačima sopstvenog naroda.
Bojim se da su Srbi generalno toliko isfrustrirani istorijskim padom i porazima na kraju 20.veka da su postali političke analfabete. Sve to dobrano u korist nsopstvene štete. Gubitak Kosova je jedan od rezultata tog kolektivnog slepila, ali bojim se da tu nije kraj.
Gadafi kao totalitarni diktator , koji je pored nečega što je i dobro uradio , ukrao ogromna sredstva od svog naroda,terorisao svako drugo mišljenje, UBIJAO- svoje političke oponente svakako zaslužuje to što je dobio, ali je srpska podrška zaista neshvatljiva. Neko je napisao da je S.M. dobio toliko glasova pored svega što je učinio svojoj domovini, tako da podrška tom ludaku ne iznenađuje.

st4lk3r

pre 12 godina

Posle ko zna koliko mesci ratovanja i osvojenih gradova, ova pobednička rulja još uvek nije našla za shodno da se obuče kao iole pristojna vojska. Titovi partizani su za ove gangstere bili manekeni.

kužiš stari moj

pre 12 godina

a sada tek nastupa kaos, dok im sve ne uzmu multinacionalne kompanije, domaćoj vrhuški budu dali vile, skupe aute, skupe satove (sic!) koju krpicu od versacea, i oni će uvjeravati svoje podanike da je teško, da se mora više raditi, pa se strpiti, pa da se prije živilo iznad mogućnosti i ...blah-blah. i dok su se okrenuli, nemaju ničega više .

neko

pre 12 godina

Rano je procenu istorijskog lika Gadafija, Libijci će tek za koju godinu ili deceniju moći da ocene tih 42 godine njegove vlasti. On nije bio svetac niti demokrata zapadnog tipa ali nije bio ni zločinac. Možda je najtačnije da je bio komedijaš.

gadafi foreva

pre 12 godina

"Libija je 2010. imala najviši ukupan dohodak po stanovniku (BDP) u Africi, indeks obrazovanja i indeks ljudskog razvoja, kao i najbolje pokazatelje o zdravstvenoj zaštiti na Kontinentu"

Ala im je "reper"
Na tom kontinentu dnevno umre par stotina hiljada ljudi od gladi i Aids-a
O "obrazovanju" i da ne pricam, skoro pa ga nema uopste

To je kao kada nasi politicari kazu da smo "vodeci u regionu" a region jos cine albanija, makedonija, bih, itd..

Samo se mi jos palimo na te diktatorske rezime zato sto smo neradnici navikli na "sojic biznis" koji je moguc samo u takvim (i ovakvim kao kod nas) "rezimima"

Znam da ce napaljeni klinci koji su gledali zeitgeist i digitalne andjele da lupaju "-" a ja ih pitam sledece:

Jel volite da imate super nov mob telefon, laptop, tv, super sredjenu gajbu, super auto, "plastificiranu" plavusu, itd... ?
Volite nego sta a lozite se na rusiju, kinu i ovog "plastificiranog idiota" i njima slicne!!!???

To se zove "licemerje made in serbia"

pejapeja

pre 12 godina

Na snimku se vidi kakva ce organizovana biti drzava Libija, isto kao sto su organizovani i borci oko Gadafija.Gadafi je imao 70 dana pripreme za smrt ali se po prvom snimku vidi da mu nista nije jasno, to onaj odozgo olaksava smrt i takvim ljudima.BBC je mogao da nadje i analiticara koji se ne smeje dok se prikazuje smrt, samo je pitamje dali oni uopste imaju takve ljude, to je vec genetski problem-da ne zalazim sada u to.Mi bi trebalo iz ovoga da izvucemo pouke, iz ovog prikazanog se mnogo toga vidi i cita buducnost i Libije a bogami i nasa,

Fik

pre 12 godina

u danasnjoj politici demokratija je velikim delom zloupotrebljena. "demokratske" odluke za ceo svet se donose u centrima novog svetskog poretka. TAKO DA NIJE MOGUCE BITI DEMOKRATA I NE SLAGATI SE! zato su samo diktatori uspevali da se ne slazu sa novim poretkom I budu ubijeni. to je naravno lose da oni budu simbol otpora, ali jedino moguce Caves, Gadafi, Sadam, Ahmenedzihad

Veki

pre 12 godina

Sramota..Kakvi su to muslimani nije mi jasno..izgraditi najjacu zemlju u regionu, koja je nekada bila pustinja i zavrsiti na ovakav nacin, stvarno sramota za arape i muslimanski svet..

FOCUS

pre 12 godina

Nemam vremena da gledam da li je neko vec prokomentarisao spoljni dug libije je bednih 6 milijardi dolara. To je sustina svih promena. Causeska su ubili kada je Rumunija uspela (uz mnoge nestasice i restrikcije) da vrati ceo svoj spoljni dug. Trenutni spoljni dug Rumunije je 110 milijardi dolara. SFRJ je pala iz istih razloga.

Pogledajte mikrosituaciju sa bankom u kojoj imate racun. Ako imate dug, vi ste njihovi, ako nemate dug / kredit / minus / karticu, sve ce uraditi da vam ih nametnu. Ja sam se svog prvog i poslednjeg kredita resio pre cetri godine, a pritom nemam ni kartice ni minuse, ne prodje mesec dana da me neko iz banke ne zove "sa specijalnom ponudom samo za mene" da me uvali u neki negativan bilans.

daj osvestite se

pre 12 godina

kako je moguće da ga samo mi u Srbiji podržavamo i žalimo??zar vam to (uz glasanje za Slobu uprkos svemu,i slepo verovanje rts dnevniku)nije dokaz da nešto nije u redu sa većinom našeg naroda?neki naučnik je izjavio da je ovde vrlo niska kolektivna inteligencija,a naš poznati psihijatar iz Knina još ponešto.

Vi stvarno verujete da se na tamo nekom lošem zlom zapadu živi grozno, i da je siromaštvo(btw,sanjate da pobegnete na zapad),a da je Gadafi mazio i pazio svoj narod?vi stvarno verujete da zli kapitalizam teroriše ceo svet, a da je u severnoj Koreji med i mleko?

ljudi..kako je moguće da vam je mržnja jača od analitike?kako je moguće da u odsutnim momentima gasite mozak,i prihvatate kolektivno mišljenje koje se sastoji u, zlom zapadnom sistemu i finoj i lepoj diktauri?vama kad se pomene zapad i Amerika,istog momenta se gase receptori u sivoj masi i počinju da dominiraju afekti.tada vam je i crni djavo sladak i fin.samo da nije zapad.a opet sanjate o tom zapadu i da odete tamo?ako to nije glupost,ne znam šta je.


i ako ne postoji idealno na ovom svetu,pa zar vi stvarno verujete da je diktatura bolja od zapadne demokratije?

TAtko

pre 12 godina

NATO zavrsio akciju u Libiji!
Racun za akciju bice poslat naredne nedelje... rok otplate: 40 godina (a moze i skracenje ako nestane rezerve nafte). U potpisu: NATO

Pozdrav!

Zoran

pre 12 godina

Hahahahahhahahahah, ne mogu da verujem šta nam izveštavaju iz Libije! Ubijen zalutalim metkom, ej?!!???!?!?! Kalva sprdačina, pa ko će u to da poveruje?
A drugi deo priče je više nego tužan, citiram: "Prema podacima međunarodnih organizacija, tokom Gadafijeve vladavine mnogi od pokazatelja ljudskog razvoja su u Libiji znatno poboljšani.
Libija je 2010. imala najviši ukupan dohodak po stanovniku (BDP) u Africi, indeks obrazovanja i indeks ljudskog razvoja, kao i najbolje pokazatelje o zdravstvenoj zaštiti na Kontinentu."

O čemu se, dakle, ovde radi?

ragandd

pre 12 godina

Cak sam imao i sipatije prema njemu. Medjutim, da je stvarno bio smeker i da je imao vezu sa stvarnoscu, raspisao bi izbore, dok je jos mogao na samom pocetku. Sta se to dogodi sa ljudima koji za sebe prigrabe toliku vlast?

Sinisa

pre 12 godina

cudo je koliko ljudi u srbiji gledaju kroz mutne naocare - a jos vise je cudo koliko ljudi je spremno da proda i slobodu i dusu za nekog poglavara iza kojeg mogu svoje komplekse manje vrednosti da sakriju.
ali najvece cudo je ,da ti isti ljudi u svemu davola traze na zapadu - ali da bi bolje danas nego sutra hteli tamo da zive !!??

Vladimir

pre 12 godina

SLAVA pukovniku GADAFIJU

Iskreno mi je žao pukovnika Gadafija. Nesrećni Libijci nisu svesni šta su uradili sami sebi. Bili su slepi pored očiju, bilo je sasvim dovoljno da vide kako je prošao Irak, kada im je stigla Evro-Američka "demokratija" ili bolje rečeno demonokratija.
NATO je jutros objavio da će sve troškove intervencije u Libiji snositi Libija. Libija će ostati porušen, sa konstantnim unutrašnjim sukobima, a Evropljani i Amerikanci će crpeti naftu.
Pitam se treba li da pristupamo bilo kakvim organizacijama i udruženjima (NATO i EU)sa onima koji svoje bogatsto stiču na tudjoj nesreci i ratnim zločinima koje niko ne kažnjava?

VV

pre 12 godina

Umesto da je lepo otisao u penziju(ipak je 40 godina radio...), on hteo jos malo da se igra... A i koga briga za Libiju, mislim, tamo je bilo toliko dobro, da su Srbi masovno isli tamo u potrazi za poslom i boljim zivotom... Ili to bese Nemacka, Svajcarska, Holandija...

Petar A

pre 12 godina

@ osvjestite se
Dobar komentar. Ali vazno je naglasiti da se nikako ne smije brkati politicka neemancipovanost sa nekakvom izmisljenom, nemogucom, kolektivnom bolescu. Ovo drugo, jednostavno ne postoji. Ili postoji ali u krajnje ekstremnim situacijama u nekom drustvu, sto nije slucaj ni sa jednom zemljom danas u Evropi.
Ali biti politicki emancipovan, biti svjestan svoje uloge kao biraca i glasaca, zivjeti u demokratiji, sve su to preduslovi da bi se moglo pravilno tumaciti dogadjaji u politici.

Bojan

pre 12 godina

"Libija je 2010. imala najviši ukupan dohodak po stanovniku (BDP) u Africi, indeks obrazovanja i indeks ljudskog razvoja, kao i najbolje pokazatelje o zdravstvenoj zaštiti na Kontinentu"
Videćemo kako će sad ovi indeksi da se kreću.

Cile

pre 12 godina

"Libija je 2010. imala najviši ukupan dohodak po stanovniku (BDP) u Africi, indeks obrazovanja i indeks ljudskog razvoja, kao i najbolje pokazatelje o zdravstvenoj zaštiti na Kontinentu."
Ako ovome dodamo da nikada nije napao neku drugu nezavisnu drzavu onda ce se svako normalan zapitati koji je razlog za divljanje NATO pakta po Libiji naravno ponovo krseci sve moguce norme medjunarodnog prava. Ta ozloglasena organizacija i njeni clanovi odavno vise nisu jedina i najveca vojna i ekonomska sila na svetu i nije mi jasno cutanje covecanstva na bestijalnosti koje se desavaju po svetu.

MILAN

pre 12 godina

Bio je vojnik celog života i vojnički je umro boreći se za svoju zemlju, protiv onih koji žele da je stave pod svoj protektorat radi nafte.ovo je još jedan u nizu ratnih zločina koji su izvršile zapadne demokrate.tek sad neće biti ništa od Libije.Ovakvim potezima se samo još više daje povoda islamskim ekstremistima.

skider

pre 12 godina

nitko nema pravo tako ubiti covjeka bez obzira na sve, a vjerovatno iza svega stoje amerikanci koji samo vrebaju libijsku naftu i bogatstvo

Dejan

pre 12 godina

Slava pukovniku Gadafiju.

Nije bio sjajan ali sigurno bolji od ovih sada.

Napravio im je drzavu i uspeo da Libiju otrgne od kolonijalnih sila.

Sad ce tek Libijci da vide sta ce ih snaci sa zapadnom ,,demokratijom``!?

Jedino sto im zelim to je mir i prosperitet Libijskom narodu.

pera kojot genije

pre 12 godina

a iz kog razloga će biti sahranjen na tajnoj lokaciji? mislim, ako ga je mrzelo svo libijsko stanovništvo, ne verujem da bi se hodočastilo na njegov grob, ili nije baš bilo tako?ja razumem da američki san (litar benzina 60 dinara, porez manji od 10%, roba bilo koje vrste najmanje duplo jeftinija nego u evropi) nema cenu, ali, ne razumem, kako nisu naučili na primeru Avganistana, Iraka...

Jadno i bedno

pre 12 godina

'Ajd' nek' se ovi dogovore koja verzija im najviše odgovara. Da li je ubijen metkom u glavu, u unakrsnoj vatri, ili su ga opkolili u vozilu i ranili u vrat, ili je pogođen u grudi i glavu, ili u obe noge ili ...

I za sve one koji su pobunu pravdali siromaštvom i bedom, citat:
"Libija je 2010. imala najviši ukupan dohodak po stanovniku (BDP) u Africi, indeks obrazovanja i indeks ljudskog razvoja, kao i najbolje pokazatelje o zdravstvenoj zaštiti na Kontinentu."

Apache

pre 12 godina

Da li misli neko da su ovde svi naivni. Podrška fašisti, ludaku i komedijašu više govori o Srbiji i o Srbima nego o jednom izopaćenom ludaku, čija su nedela poznata naširoko. Pozivam nove vlasti da proteraju sva srpska preduzeća i interesne grupacije iz Libije. Ako je neko slep i podržava ubicu i njegov zloćinački (hvala bogu-BIVŠI) režim, treba da bude i kažnjen.
PS. Ovi komentari su još jedan u nizu dokaza urnisanja sajta B92 od strane fašistoidne desnice u Srbiji.

Weber 'S

pre 12 godina

Grcka ce otplatiti dugove, Kriza ce prestati, Banke ce se oporaviti, nigdje vise nece biti gladi ni ratova. Libijsku naftu nece prodavati Libijci nego Ameri i Francuzi, A nesretni Libijci , kome ce oni placati svoje besplatno dobijene stanove? Pa zna se opet onim bankama sa pozetka reakcije.

Mario Bros

pre 12 godina

Nagledaćemo se još mnogo ratova za svog života. Veliki će uvek da pobede male. Zamotaće priču o svom nasilju u bajku o zaštiti slabijeg. Sve u cilju svoje koristi. Nekada konkretno kao danas, da dođu do nafte. Nekada će nasilje biti usputna stanica do sledećeg opipljivog cilja.

Građani Libije su sami tražili ovo i sada ih treba pustiti par godina pa onda pogledati rezultate njihovih postupaka. Još je rano za sud o smrti Gadafija i budućnosti Libije. Kratkoročno se vidi razaranje i smrt i to je loše. Zanimljivo će biti srednjoročno, za godinu dve, pet. Tada ćemo videti ko najviše koristi ima od nove situacije i koji su motivi bili iza. Dugoročno zemlja koja leži na toliko nafte i ima tako malo stanovnika ne može da živi loše.

Zoran

pre 12 godina

Održao je obećanje i borio se do kraja. Nije kao naš "veliki" general, da u sudnici simulira neuračunljivost, da salutira sudiji... Libijskom narodu neka je veliki Alah na pomoći, ali ne piše im se dobro. Pukovniku neka je laka zemlja.

Petar S.

pre 12 godina

Zaista je fascinantno da svi obozavaoci projektanata i izvodjaca "radova" u Libiji (SAD,EU, NATO) u Srbiji, listom ignorisu cinjenicu da su sva troica: i Sadam H. I Laden i Gadafi bili saveznici Amerike u proslosti.

Gadafi je bio covek koji se protivio raspadu bivse YU, jedini je od muslimanskih zemalja OSUDIO Bombardovanje Srbije (koju je video kao naslednicu YU), nasim firmama je davao unosne projekte, ukljucujuci i narudzbine za nasu namensku industriju. NIKADA nije podrzavao ni slao mudzahedine u Bosnu, za razliku od Saudijske Arabije, na mig podrsku Amerike.
Bio nam je prijatelj.

Po cemu je gospodo Gadafi diktator, zlocinac, i "ubica" koji je "zasluzio" ovakav kraj, a ovi u Saudijskog Arabiji, uvazeni clanovi "Medjunarodne Zajednice".

iii

pre 12 godina

Da je sve bilo tako savrseno ne bi ovoliki ljudi ratovali protiv njega. Tek ce da isplivaju krvave price o tajnoj policiji i zatvorima za politicke protivnike. To sto je ubijen svakako nije u redu, ali sumnjam da je to planirano, verovatno je nekom od boraca koji su se tu zatekli pao mrak na oci, pa ga je ubio...

hardy

pre 12 godina

Uvek ista priča. I tako vekovima. Jedni te isti žare i pale, ubijaju i pljačkaju po celom svetu. Samo se izgovori menjaju. I sav svoj sjaj i blještavilo su izgradili na nesreći ''nejakih''. Između sebe su se tukli samo zato da bi preuzeli prevlast u pljački i otimanju po celom svetu. Ispod njihovih skupocenih odela i negovanih faca se kriju najveći zlikovci i divljaci. Samo pare, pare, pare. Sve ostalo je ''priđam ti priču''.

grozno

pre 12 godina

Ovaj narod u Libiji je sumanut i lud,vuku mrtvog,krvavog coveka po ulici.. ma kakav da je Gadafi bio,grozno je
A da cemo ovakve slike gledati u 21 veku,prosto je neverovatno!

Alex

pre 12 godina

Mozda je bilo bolje da smo i mi U Srbiji imali takvu revoluciju, da je Slobodan tako prosao i Seselj i cela njihova politicka i ekonomska bulumenta a pogotovu zlocinacki oficiri sluzbe bezbedosti ne bi nam sad trebao zakon o lustraciji, ne bi se danas vodila polemika za i protiv EU. Ali Voja pravedni i njegovo NE revansizmu spasili su ove koji i dan danas kapitalom stecenim za vreme Sloodana vrsljaju Srbijom. U Srbiji prave revolucije nije ni bilo a kad ce i da li ce videcemo!

islander

pre 12 godina

U vesti se prvo kaze da je Pukovnik sa tesko naoruzanim pristalicama bio opkoljen u nekoliko preostalih zgrada, a u recenici iza toga da su pokusalu napustiti grad u konvoju od 80 vozila. Mislim..., gde su drzali tolika vozila u tih nekoliko opkoljenih zgrada, da mozda nisu imali valet-parking?

Mili

pre 12 godina

Ubijen je demokratski onako kao i Sadam i sada ceo svet slavi njegovu smrt jer su spasitelji iz NATO jos jednom spasili planetu. Da li neko vidi jos sta oni rade, ubijaju za primer, zatiraju trag ljudima ostavljajuci nedvosmislenu poruku svetu: "Ko nas ne bude slusao, ovako ce proci." Zaista strasno, neljudski, necivilazcijski... Ubijaju ljude pred ekranima, a ostali aplaudiraju... Uzas... Saucesce Libijskom narodu.

wroom1975

pre 12 godina

Da li je vise bitno kako je ubijen. Bitno je da jeste ubijen! Ali samo ne shvatam ove komentare ovde i na drugoj temi. Nemogu da verujem da ima ljudi koji ga brane. Cela Libija nocas slavi svrgavanje diktatora, a mi ga ovde pravimo na nekakvog heroja. Znaci sad 90% Libijskog naroda nije u pravu, ali ce mi Srbi da im to objasnimo.
Samo da podsetim ovde neke "tastatura ratnike" i dusebriznike, taj vas heroj, je 21. decembra 1988. licno odgovoran za rusenje punog aviona putnika iznad Lokerbija u Skotskoj. Poginulo je neduznih 270 ljudi. Pa je taj vas heroj, posto moj nije hvala bogu, finansirao I.R.A, inace teroristicku organizaciju...kada vec znate da ga velicate i dizete u nebesa, prvo procesljajte malo istoriju. Kada budete to uradeli, verujte mi zgrozicete se koga pravite na "heroja".

Aleksandar

pre 12 godina

"Dok se auto sa Gadafijem kretao, vozilo je uletelo u unakrsnu vatru između boraca nove libijske vlasti i pro-Gadafijevih snaga u kojoj je bio pogođen metkom u glavu", rekao je Džibril, prenela je agencija Rojters.

Oce to tako da se ljudi voze u unakrsnoj vatri iz hira i da metak slucajno pogodi njega i to u glavu a svi ostali ostali zivi i zdravi ????

Ovo je smesnije od brzih pruga Srbije i koridora 10

ФР

pre 12 godina

Жао ми је што му није било суђено, тек да се до краја покаже колики је лопов, битанга и убица био. Што се егзекуције тиче, то су Амери требали одрадити дан након терористичког напада изнад Локербија.

А за ове што наричу - овог болесника су убили Либијци, а ви сад како хоћете (као да сте уопште битни).

Tripovi

pre 12 godina

Koga su to Amerikanci srusili? Ljudi moji da li vi gledate snimke i vesti? Da li pratite sta se desava? Gadafija su ubili Libijci koji su ustali na ustanak protiv njega. Kraj price. Libijci. Nijedan americki vojnik nije usao u Libiju, Pogledajte slike borbe. Libijci se bore protiv Libijaca. Je li iko video americkog vojnika u Libiji? U kojem ste vi tripu. Libijci voze GAdafija. Libijci se raduju po ulicama.

Ovde na forumu neki kazu "poginuo boreci se protiv okupatora". Kojeg okupatora? Svog naroda? A ko je trebao da dodje na vlast posle Gadafija da narod nije ustao? Pa njegovi sinovi, naravno. I vi kazete da je to bilo fer? Da se napravi nasledno kraljevstvo? Niko nije lud to da trpi. Da jedna porodica vlada stotinu godina? Da je bio normalan sisao bi sa vlasti a ovako je zemlju uveo u haos. A sad idemo na Siriju. Puna podrska EU i NATO.

Srki

pre 12 godina

Da je bio diktator jeste, ali me zanima kako ce sada urediti drzavu kada tu ima dosta plemena. Mislim da ce plakati kada krenu problemi. Imali su standard kakav mi mozemo samo da sanjamo, a mislim da ce plakati za tim standardom kao sto mi placemo za onim iz 1989.

Djole

pre 12 godina

Po ovim snimcima mozemo zakljuciti da su ga skinuli sa kamioneta i neko od ovih sto vicu Alahu ekber mu je prosvirao metak kroz glavu ! Kad sabere se sve....ruzna slika !

Smrt fašizmu .!. komunizmu!

pre 12 godina

Šta god ja mislio o njemu, ovo ubistvo je ratni zločin. Ubili su ratnog zarobljenika zarobljenika, a zatim mrcvarili telo.

sasa jokic

pre 12 godina

Nije toliko bitno kako je ubijen, vec zasto?
KAko nazvati dogadjaje u Libije nego velikom pljackom nafte. Nije im smetao decenijama dok nisu zaskripali sa resursima. Sada su ga ubili i podelice plen kao u Iraku.
A Ovi smrtnici sto su pomislili da su se oslobodili bede, tek ce da vide sta je pravi pakao! Zavadice ih Englezi i Ameri, i dok se Oni budu tamanili, Ovi ce da eksploatisu naftu!

A oni mogu da ubijaju ljude koji im smetaju?

pre 12 godina

Sramota. Kuda ide ovaj svet? Kakva bre to prava imaju oni? Kako smeju da ubiju coveka, i ne samo jednog coveka vec pobise ceo libijski narod zarad nafte. Jedan pametan covek kao sto je Gadafi nije hteo da im da za dzabe, vec je hteo da zaradi covek i verovatno nesto i ulozi u svoju zemlju. Jer cuo sam mnogo price da se u Libiji zivelo lepo, broj siromasnih je bio veoma mali ali oni se idalje mesaju gde im nije mesto...

boy

pre 12 godina

Ovo je trenutak kad ja prelamam protiv "zapada"! Na pravdi boga srusise rezim i ubise coveka. Nekako mi je mucnije nego kad su nas bombardovali. Tada su imali glupo i lazno opravdanje, a sada nemaju nista

Almin999

pre 12 godina

Pozdrav za Najbolju Televiziju B92 ! Ja sam Musliman i zelim svojoj braci i sestrama i svakoj naciji koja je u Libiji slobodu uspeh i sve ostalo.Po mom misljenju mogao Je Pukovnik da ode od vlasti pitam se samo zasto mu Je sve ovo trebalo i evo vidimo kakve koristi i do cega je dovelo sve ovo zlo.Tuzan sam jer su ga ubili na jadan nacin da su ga sutirali a posle do Dzamije odveli u dzipu pa po ulici setali Snjim? Pitam: Ako su to pravi vjernici kako se navodu i bore se za taj nihan serijat i islam kako smiju da Bica koji je poginuo-umrao setaju po gradu zar znaju i poznavaju osnovu vjere,za mene je licno junak jer je ostao u svoju zemlju i borio se do poslednje kapi,junak jer nije dozvolio da ga Amerikanci (proklet narod) ponizi.Molim B92 da objavu moj komentar.Uzviseni Ti podario lijep i veciti Dzennet (RAJ) Amin.

DZoni

pre 12 godina

"Libija je 2010. imala najviši ukupan dohodak po stanovniku (BDP) u Africi, indeks obrazovanja i indeks ljudskog razvoja, kao i najbolje pokazatelje o zdravstvenoj zaštiti na Kontinentu."
I vi da kazete nesto posteno a ne samo lazi CNN-a ,svi u Libiju su vozili velike automobile sa po nekoliko hiljada kubika,zemlji je ostavio ogromne devizne rezerve ,samo u kesu u Tripoliju 90 milijardi $ ,Libija je u 2010 imala rast od 8% ,daleko iznad svih zapadnih zemalja.
LIbija je 80-tih pod Gadafijem imala veci GDP zemalja od vecine zapadnih ,evo poredjenja sa Italijom

http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2011/02/weodata/weoreptc.aspx?sy=1980&ey=1985&scsm=1&ssd=1&sort=country&ds=.&br=1&c=672%2C136&s=NGDPDPC&grp=0&a=&pr1.x=48&pr1.y=4

Sve dok joj nisu uveli sankcije jer Gadafi nije teo da im daje naftu za sicu

Sin Bludimir

pre 12 godina

Imate na jednoj stani sistem kad covek padne na ulici da mu niko ne pomogne, sistem gde svako sebe gleda, a na drugoj strani sistem gde drzava daje stanove, gde se kapital ravnomerno rasporedjuje - gde se zemlja ne zaduzuje (uopste, a kamoli do besvesti kao mnoge) itd.

Kome onda ovakva zemlja ogovara? Americi, novom svetskom poretku, MMFu?

Nikome naravno - zato je "diktator" morao da ode pod led.

Plakace oni za PUKOVNIKOM - nece verovati sta ce ih snaci i kakva ih demokratija cheka. Od veselog i slobodnog naroda postace nesrecna kolonija Evrope i Amerike.

Svaka vam chast narode, izgubili ste retko postenog coveka koji je iskreno voleo svoj narod.

Don Kihot

pre 12 godina

Na stranu koga podrzavate ( mada licno sam protiv svega sto Nato radi) ali se ovakvim krajem Gadafija jos jednom potvrdjuje ona narodno " Ko se mača hvata od mača i strada". Setimo se da je i Gadafi na isti način dosao na vlast.

E sad druga je stvar sto u zemljama Zapada se na vlast dolazi nekim drugim putem, izborima ili ti namestanjem istiih i raznim drugim spletkama, (licno ne verujem u postene izbore bilo gde u svetu), pa to nije tako vidljivo ali ostaje cinjenica da i oni od "mača" stradaju, jer ih njihovi naslednici potuku na isti nacin kao sto su i oni svoje predhodnike.

Kako dodjes na vlast tako sa nje i silazis.

Janis

pre 12 godina

Da, vladao je 42 godine i mnogo izgradio jednu zaostalu zemlju. Njegovi gradjani su imali najbolji standard medju Arapima zbog cega su ga mrzeli. Od sada, neka je Bog na pomoci Libiji.

nevermind

pre 12 godina

zapadni mirotvorci srusili su jos jednog od stare garde..
neobicno mi je tesko i zao, valjda zbog naopakog razvoja za libijski narod. i zbog gasenja ideologije slobodnog naroda i socijalnog sistema.

pocivaj u miru pukovnice. necemo se svetiti zapadu jer je to njihova doktrina.
ali pobijediti hocemo, nece se oni jos dugo sepuriti.

Neki

pre 12 godina

Sve diktatori do diktatora...

lako je da kukate nad izgubljenom proslosu kada vam je sistem vrednosti bio spusten na niske grane u odnosu na zapad...

Kukate za platama od 1000 evra, umesto da kukate za platamo od 6000 evra koje nisu nikada postojale u Jugoslaviji....

Udarajte minuse, ali mi mladi idemo napred da zivimo bolje nego i za vreme laznog dobra Tita

Bojan N

pre 12 godina

Svaki izgubljeni ljudski zivot je tragedija. Posebno na takav nacin..Ali opet, kako je dosao na vlast tako je i otisao..ko se maca lati od maca i gine...

leonid.yv

pre 12 godina

Tesko mi je da poverujem u ovo sto citam, obozavao sam njegovu pojavu, Libija me vise ne zanima, niti bilo sta sto dolazi iz nje, ili se u njoj desava.

TT RUMA

pre 12 godina

Kakvi divljaci.Nisu ni svesni šta su uradili. Ne podržavam Gadafija ali to što su libijci imali dok je bio na vlasti nikad više neše imati.

тоша

pre 12 godina

Не знам дали сте чуло Џона Мекејна и Џозефа Бајдена на западним медијима али ја сам се следио када сам чуо њихове изјаве! Мекејн већ помиње Кину и Русију а Бајден је рекао да је ово пут којим САД требају ићи даље! Дакле, да убијају своје противнике без суђења!

kimi

pre 12 godina

"Prema podacima međunarodnih organizacija, tokom Gadafijeve vladavine mnogi od pokazatelja ljudskog razvoja su u Libiji znatno poboljšani.

Libija je 2010. imala najviši ukupan dohodak po stanovniku (BDP) u Africi, indeks obrazovanja i indeks ljudskog razvoja, kao i najbolje pokazatelje o zdravstvenoj zaštiti na Kontinentu. ".....

kimi

pre 12 godina

"Prema podacima međunarodnih organizacija, tokom Gadafijeve vladavine mnogi od pokazatelja ljudskog razvoja su u Libiji znatno poboljšani.

Libija je 2010. imala najviši ukupan dohodak po stanovniku (BDP) u Africi, indeks obrazovanja i indeks ljudskog razvoja, kao i najbolje pokazatelje o zdravstvenoj zaštiti na Kontinentu. ".....

Smrt fašizmu .!. komunizmu!

pre 12 godina

Šta god ja mislio o njemu, ovo ubistvo je ratni zločin. Ubili su ratnog zarobljenika zarobljenika, a zatim mrcvarili telo.

Janis

pre 12 godina

Da, vladao je 42 godine i mnogo izgradio jednu zaostalu zemlju. Njegovi gradjani su imali najbolji standard medju Arapima zbog cega su ga mrzeli. Od sada, neka je Bog na pomoci Libiji.

Srki

pre 12 godina

Da je bio diktator jeste, ali me zanima kako ce sada urediti drzavu kada tu ima dosta plemena. Mislim da ce plakati kada krenu problemi. Imali su standard kakav mi mozemo samo da sanjamo, a mislim da ce plakati za tim standardom kao sto mi placemo za onim iz 1989.

boy

pre 12 godina

Ovo je trenutak kad ja prelamam protiv "zapada"! Na pravdi boga srusise rezim i ubise coveka. Nekako mi je mucnije nego kad su nas bombardovali. Tada su imali glupo i lazno opravdanje, a sada nemaju nista

Almin999

pre 12 godina

Pozdrav za Najbolju Televiziju B92 ! Ja sam Musliman i zelim svojoj braci i sestrama i svakoj naciji koja je u Libiji slobodu uspeh i sve ostalo.Po mom misljenju mogao Je Pukovnik da ode od vlasti pitam se samo zasto mu Je sve ovo trebalo i evo vidimo kakve koristi i do cega je dovelo sve ovo zlo.Tuzan sam jer su ga ubili na jadan nacin da su ga sutirali a posle do Dzamije odveli u dzipu pa po ulici setali Snjim? Pitam: Ako su to pravi vjernici kako se navodu i bore se za taj nihan serijat i islam kako smiju da Bica koji je poginuo-umrao setaju po gradu zar znaju i poznavaju osnovu vjere,za mene je licno junak jer je ostao u svoju zemlju i borio se do poslednje kapi,junak jer nije dozvolio da ga Amerikanci (proklet narod) ponizi.Molim B92 da objavu moj komentar.Uzviseni Ti podario lijep i veciti Dzennet (RAJ) Amin.

A oni mogu da ubijaju ljude koji im smetaju?

pre 12 godina

Sramota. Kuda ide ovaj svet? Kakva bre to prava imaju oni? Kako smeju da ubiju coveka, i ne samo jednog coveka vec pobise ceo libijski narod zarad nafte. Jedan pametan covek kao sto je Gadafi nije hteo da im da za dzabe, vec je hteo da zaradi covek i verovatno nesto i ulozi u svoju zemlju. Jer cuo sam mnogo price da se u Libiji zivelo lepo, broj siromasnih je bio veoma mali ali oni se idalje mesaju gde im nije mesto...

Petar S.

pre 12 godina

Zaista je fascinantno da svi obozavaoci projektanata i izvodjaca "radova" u Libiji (SAD,EU, NATO) u Srbiji, listom ignorisu cinjenicu da su sva troica: i Sadam H. I Laden i Gadafi bili saveznici Amerike u proslosti.

Gadafi je bio covek koji se protivio raspadu bivse YU, jedini je od muslimanskih zemalja OSUDIO Bombardovanje Srbije (koju je video kao naslednicu YU), nasim firmama je davao unosne projekte, ukljucujuci i narudzbine za nasu namensku industriju. NIKADA nije podrzavao ni slao mudzahedine u Bosnu, za razliku od Saudijske Arabije, na mig podrsku Amerike.
Bio nam je prijatelj.

Po cemu je gospodo Gadafi diktator, zlocinac, i "ubica" koji je "zasluzio" ovakav kraj, a ovi u Saudijskog Arabiji, uvazeni clanovi "Medjunarodne Zajednice".

Dejan

pre 12 godina

Slava pukovniku Gadafiju.

Nije bio sjajan ali sigurno bolji od ovih sada.

Napravio im je drzavu i uspeo da Libiju otrgne od kolonijalnih sila.

Sad ce tek Libijci da vide sta ce ih snaci sa zapadnom ,,demokratijom``!?

Jedino sto im zelim to je mir i prosperitet Libijskom narodu.

MILAN

pre 12 godina

Bio je vojnik celog života i vojnički je umro boreći se za svoju zemlju, protiv onih koji žele da je stave pod svoj protektorat radi nafte.ovo je još jedan u nizu ratnih zločina koji su izvršile zapadne demokrate.tek sad neće biti ništa od Libije.Ovakvim potezima se samo još više daje povoda islamskim ekstremistima.

skider

pre 12 godina

nitko nema pravo tako ubiti covjeka bez obzira na sve, a vjerovatno iza svega stoje amerikanci koji samo vrebaju libijsku naftu i bogatstvo

Cile

pre 12 godina

"Libija je 2010. imala najviši ukupan dohodak po stanovniku (BDP) u Africi, indeks obrazovanja i indeks ljudskog razvoja, kao i najbolje pokazatelje o zdravstvenoj zaštiti na Kontinentu."
Ako ovome dodamo da nikada nije napao neku drugu nezavisnu drzavu onda ce se svako normalan zapitati koji je razlog za divljanje NATO pakta po Libiji naravno ponovo krseci sve moguce norme medjunarodnog prava. Ta ozloglasena organizacija i njeni clanovi odavno vise nisu jedina i najveca vojna i ekonomska sila na svetu i nije mi jasno cutanje covecanstva na bestijalnosti koje se desavaju po svetu.

pera kojot genije

pre 12 godina

a iz kog razloga će biti sahranjen na tajnoj lokaciji? mislim, ako ga je mrzelo svo libijsko stanovništvo, ne verujem da bi se hodočastilo na njegov grob, ili nije baš bilo tako?ja razumem da američki san (litar benzina 60 dinara, porez manji od 10%, roba bilo koje vrste najmanje duplo jeftinija nego u evropi) nema cenu, ali, ne razumem, kako nisu naučili na primeru Avganistana, Iraka...

Zoran

pre 12 godina

Održao je obećanje i borio se do kraja. Nije kao naš "veliki" general, da u sudnici simulira neuračunljivost, da salutira sudiji... Libijskom narodu neka je veliki Alah na pomoći, ali ne piše im se dobro. Pukovniku neka je laka zemlja.

grozno

pre 12 godina

Ovaj narod u Libiji je sumanut i lud,vuku mrtvog,krvavog coveka po ulici.. ma kakav da je Gadafi bio,grozno je
A da cemo ovakve slike gledati u 21 veku,prosto je neverovatno!

Mili

pre 12 godina

Ubijen je demokratski onako kao i Sadam i sada ceo svet slavi njegovu smrt jer su spasitelji iz NATO jos jednom spasili planetu. Da li neko vidi jos sta oni rade, ubijaju za primer, zatiraju trag ljudima ostavljajuci nedvosmislenu poruku svetu: "Ko nas ne bude slusao, ovako ce proci." Zaista strasno, neljudski, necivilazcijski... Ubijaju ljude pred ekranima, a ostali aplaudiraju... Uzas... Saucesce Libijskom narodu.

Aleksandar

pre 12 godina

"Dok se auto sa Gadafijem kretao, vozilo je uletelo u unakrsnu vatru između boraca nove libijske vlasti i pro-Gadafijevih snaga u kojoj je bio pogođen metkom u glavu", rekao je Džibril, prenela je agencija Rojters.

Oce to tako da se ljudi voze u unakrsnoj vatri iz hira i da metak slucajno pogodi njega i to u glavu a svi ostali ostali zivi i zdravi ????

Ovo je smesnije od brzih pruga Srbije i koridora 10

Weber 'S

pre 12 godina

Grcka ce otplatiti dugove, Kriza ce prestati, Banke ce se oporaviti, nigdje vise nece biti gladi ni ratova. Libijsku naftu nece prodavati Libijci nego Ameri i Francuzi, A nesretni Libijci , kome ce oni placati svoje besplatno dobijene stanove? Pa zna se opet onim bankama sa pozetka reakcije.

Jadno i bedno

pre 12 godina

'Ajd' nek' se ovi dogovore koja verzija im najviše odgovara. Da li je ubijen metkom u glavu, u unakrsnoj vatri, ili su ga opkolili u vozilu i ranili u vrat, ili je pogođen u grudi i glavu, ili u obe noge ili ...

I za sve one koji su pobunu pravdali siromaštvom i bedom, citat:
"Libija je 2010. imala najviši ukupan dohodak po stanovniku (BDP) u Africi, indeks obrazovanja i indeks ljudskog razvoja, kao i najbolje pokazatelje o zdravstvenoj zaštiti na Kontinentu."

Bojan

pre 12 godina

"Libija je 2010. imala najviši ukupan dohodak po stanovniku (BDP) u Africi, indeks obrazovanja i indeks ljudskog razvoja, kao i najbolje pokazatelje o zdravstvenoj zaštiti na Kontinentu"
Videćemo kako će sad ovi indeksi da se kreću.

FOCUS

pre 12 godina

Nemam vremena da gledam da li je neko vec prokomentarisao spoljni dug libije je bednih 6 milijardi dolara. To je sustina svih promena. Causeska su ubili kada je Rumunija uspela (uz mnoge nestasice i restrikcije) da vrati ceo svoj spoljni dug. Trenutni spoljni dug Rumunije je 110 milijardi dolara. SFRJ je pala iz istih razloga.

Pogledajte mikrosituaciju sa bankom u kojoj imate racun. Ako imate dug, vi ste njihovi, ako nemate dug / kredit / minus / karticu, sve ce uraditi da vam ih nametnu. Ja sam se svog prvog i poslednjeg kredita resio pre cetri godine, a pritom nemam ni kartice ni minuse, ne prodje mesec dana da me neko iz banke ne zove "sa specijalnom ponudom samo za mene" da me uvali u neki negativan bilans.

Vladimir

pre 12 godina

SLAVA pukovniku GADAFIJU

Iskreno mi je žao pukovnika Gadafija. Nesrećni Libijci nisu svesni šta su uradili sami sebi. Bili su slepi pored očiju, bilo je sasvim dovoljno da vide kako je prošao Irak, kada im je stigla Evro-Američka "demokratija" ili bolje rečeno demonokratija.
NATO je jutros objavio da će sve troškove intervencije u Libiji snositi Libija. Libija će ostati porušen, sa konstantnim unutrašnjim sukobima, a Evropljani i Amerikanci će crpeti naftu.
Pitam se treba li da pristupamo bilo kakvim organizacijama i udruženjima (NATO i EU)sa onima koji svoje bogatsto stiču na tudjoj nesreci i ratnim zločinima koje niko ne kažnjava?

hardy

pre 12 godina

Uvek ista priča. I tako vekovima. Jedni te isti žare i pale, ubijaju i pljačkaju po celom svetu. Samo se izgovori menjaju. I sav svoj sjaj i blještavilo su izgradili na nesreći ''nejakih''. Između sebe su se tukli samo zato da bi preuzeli prevlast u pljački i otimanju po celom svetu. Ispod njihovih skupocenih odela i negovanih faca se kriju najveći zlikovci i divljaci. Samo pare, pare, pare. Sve ostalo je ''priđam ti priču''.

TAtko

pre 12 godina

NATO zavrsio akciju u Libiji!
Racun za akciju bice poslat naredne nedelje... rok otplate: 40 godina (a moze i skracenje ako nestane rezerve nafte). U potpisu: NATO

Pozdrav!

Veki

pre 12 godina

Sramota..Kakvi su to muslimani nije mi jasno..izgraditi najjacu zemlju u regionu, koja je nekada bila pustinja i zavrsiti na ovakav nacin, stvarno sramota za arape i muslimanski svet..

islander

pre 12 godina

U vesti se prvo kaze da je Pukovnik sa tesko naoruzanim pristalicama bio opkoljen u nekoliko preostalih zgrada, a u recenici iza toga da su pokusalu napustiti grad u konvoju od 80 vozila. Mislim..., gde su drzali tolika vozila u tih nekoliko opkoljenih zgrada, da mozda nisu imali valet-parking?

Bright

pre 12 godina

Demokratija je priča za malu decu. Demokratija ne postoji u praksi. Ne postoji nijedan način da mali običan čovek ostvari svoja prava, niti da se čuje njegov glas. To je samo jedna predstava gde veliki igrači nude neke mrvice plebsu u zamenu za glasove. A sve te kampanje i političare finansiraju veliki vlasnici kapitala kako bi se obezbedili uslovi za još veće bogaćenje. Građani su pretvoreni u finansijske robove, većina do guše u kreditima, mora da crkava od posla, ne sme ni da pisne da ne bi izgubio radno mesto, pa da nema od čega da živi i izgubi sve. U ono malo slobodnog vremena koje im ostane mediji ih zatrpavaju reklamama proizvoda i usluga bez kojih "se ne može živeti" a koji su iz dana u dan sve lošijeg kvaliteta da ne bi dugo trajali, nude im se zaglupljujući TV programi, formira se potrošački ukus o tome šta je "in" i "must have", a šta je "out". Kada krupni kapital dostigne limite bogaćenja u vlastitoj zemlji onda se krene u plačkanje drugih vojno slabijih zemalja, a sa velikim prirodnim resursima. Teren se pre toga dugo priprema vođenjem specijalnog rata. Usput se osvoji i neka zanimljiva geostrateška tačka za dalju kontrolu i osvajanja. Neka mrvica od te pljačke kapne i običnim građanima tek toliko da se namiri "stoka" da ne bude gladna i da se opravdaju gubici u ljudstvu (i vojnici koji učestvuju u osvajanju ginu - to su mravi ratnici - poslušni robovi ispranih mozgova sa oružjem.) Tako svet funkcioniše i tako je oduvek funcionisao (malo se menja scenografija tokom vekova). Onaj ko ne vidi da je rob nije glup, nego pažljivo odnegovan od malih nogu da bude zaslepljen do kraja života.

Milan Petovic

pre 12 godina

Evo pod punim imenom i prezimenom mogu da kazem daz je sve ovo jedan ZLOCIN!Zasto to kazem,prosto jer se radi o OTIMANJU PRIRODNOG BOGATSTVA jedne zemlje pod plastom HUMANITARNOG rada i brige za tzv. narod.Malo je poznato da su neki iz Guantanamo Baze koji su zatoceni probraceni ucenama i sta jos vise vidjeni su u prvim redovima (USA TODAY 10/02/2011 page 16).Problem je NAFTA jerbo malo ko zna da je Kralj Idriz koga je GADAFI smenio naravno silom jer je dao za dzabe naftu, odobrio koncesije stranim kompamnijama da sisaju mLibijsku naftu 50 godina!!E to istice za dva meseca i Gadafi nije spreman da to obnovi! Sto dalje znaci,Predsednik USA bi trebao da objasni narodu zasto galon benzina kosta 15 dolara umesto 3.50.Ne volim hegemonizam ma kako se on zvao jos pogotovu ako ga zovu demokratia.

Mario Bros

pre 12 godina

Nagledaćemo se još mnogo ratova za svog života. Veliki će uvek da pobede male. Zamotaće priču o svom nasilju u bajku o zaštiti slabijeg. Sve u cilju svoje koristi. Nekada konkretno kao danas, da dođu do nafte. Nekada će nasilje biti usputna stanica do sledećeg opipljivog cilja.

Građani Libije su sami tražili ovo i sada ih treba pustiti par godina pa onda pogledati rezultate njihovih postupaka. Još je rano za sud o smrti Gadafija i budućnosti Libije. Kratkoročno se vidi razaranje i smrt i to je loše. Zanimljivo će biti srednjoročno, za godinu dve, pet. Tada ćemo videti ko najviše koristi ima od nove situacije i koji su motivi bili iza. Dugoročno zemlja koja leži na toliko nafte i ima tako malo stanovnika ne može da živi loše.

daj osvestite se

pre 12 godina

kako je moguće da ga samo mi u Srbiji podržavamo i žalimo??zar vam to (uz glasanje za Slobu uprkos svemu,i slepo verovanje rts dnevniku)nije dokaz da nešto nije u redu sa većinom našeg naroda?neki naučnik je izjavio da je ovde vrlo niska kolektivna inteligencija,a naš poznati psihijatar iz Knina još ponešto.

Vi stvarno verujete da se na tamo nekom lošem zlom zapadu živi grozno, i da je siromaštvo(btw,sanjate da pobegnete na zapad),a da je Gadafi mazio i pazio svoj narod?vi stvarno verujete da zli kapitalizam teroriše ceo svet, a da je u severnoj Koreji med i mleko?

ljudi..kako je moguće da vam je mržnja jača od analitike?kako je moguće da u odsutnim momentima gasite mozak,i prihvatate kolektivno mišljenje koje se sastoji u, zlom zapadnom sistemu i finoj i lepoj diktauri?vama kad se pomene zapad i Amerika,istog momenta se gase receptori u sivoj masi i počinju da dominiraju afekti.tada vam je i crni djavo sladak i fin.samo da nije zapad.a opet sanjate o tom zapadu i da odete tamo?ako to nije glupost,ne znam šta je.


i ako ne postoji idealno na ovom svetu,pa zar vi stvarno verujete da je diktatura bolja od zapadne demokratije?

Zoran

pre 12 godina

Hahahahahhahahahah, ne mogu da verujem šta nam izveštavaju iz Libije! Ubijen zalutalim metkom, ej?!!???!?!?! Kalva sprdačina, pa ko će u to da poveruje?
A drugi deo priče je više nego tužan, citiram: "Prema podacima međunarodnih organizacija, tokom Gadafijeve vladavine mnogi od pokazatelja ljudskog razvoja su u Libiji znatno poboljšani.
Libija je 2010. imala najviši ukupan dohodak po stanovniku (BDP) u Africi, indeks obrazovanja i indeks ljudskog razvoja, kao i najbolje pokazatelje o zdravstvenoj zaštiti na Kontinentu."

O čemu se, dakle, ovde radi?

ragandd

pre 12 godina

Cak sam imao i sipatije prema njemu. Medjutim, da je stvarno bio smeker i da je imao vezu sa stvarnoscu, raspisao bi izbore, dok je jos mogao na samom pocetku. Sta se to dogodi sa ljudima koji za sebe prigrabe toliku vlast?

kužiš stari moj

pre 12 godina

a sada tek nastupa kaos, dok im sve ne uzmu multinacionalne kompanije, domaćoj vrhuški budu dali vile, skupe aute, skupe satove (sic!) koju krpicu od versacea, i oni će uvjeravati svoje podanike da je teško, da se mora više raditi, pa se strpiti, pa da se prije živilo iznad mogućnosti i ...blah-blah. i dok su se okrenuli, nemaju ničega više .

ksenija

pre 12 godina

Zapad pozdravlja njegovu smrt, a kada su Rumuni ubili Causeska, bili su varvari i ubice?
Istina je uvek samo jedna, a ovo smaknuce je najobicniji linc.
Postoji li naziv za ovakvo ubistvo u medjunarodnom pravu?

NS

pre 12 godina

Vidim da ovde ljudima nije jasno da 99% komentara se ne odnose na podrsku Gadafiju,nego svi zalimo njegov narod! Prosli smo pre nih razbijanje jedne bogate i jake drzave koja je bila trn u oku kapitalistima! Kakav god je Tito bio,svi su imali sve,a sada samo mozemo sanjati o dobrom zivotu. Jadan je Libijski narod,ni ne zna kakve ce ga muke tek snaci!

pejapeja

pre 12 godina

Na snimku se vidi kakva ce organizovana biti drzava Libija, isto kao sto su organizovani i borci oko Gadafija.Gadafi je imao 70 dana pripreme za smrt ali se po prvom snimku vidi da mu nista nije jasno, to onaj odozgo olaksava smrt i takvim ljudima.BBC je mogao da nadje i analiticara koji se ne smeje dok se prikazuje smrt, samo je pitamje dali oni uopste imaju takve ljude, to je vec genetski problem-da ne zalazim sada u to.Mi bi trebalo iz ovoga da izvucemo pouke, iz ovog prikazanog se mnogo toga vidi i cita buducnost i Libije a bogami i nasa,

st4lk3r

pre 12 godina

Posle ko zna koliko mesci ratovanja i osvojenih gradova, ova pobednička rulja još uvek nije našla za shodno da se obuče kao iole pristojna vojska. Titovi partizani su za ove gangstere bili manekeni.

Pera Detlic

pre 12 godina

Slika govori vise od hiljadu reci. Gadafi je uhvacen ziv, a podlegao je torturi kojoj je bio izlozen. Srecom, imao je lekara pri ruci...tipicna amercka sarada.

miro split

pre 12 godina

Gadafi je diktator i ubojica svog naroda.Gadafi je terorist i luđak i sve je to istina, ali njegov grjeh je ono što što nije bio,a nije bio amerićki diktator i ubojica,nije bio zapadni terorist i luđak.NATO mediska mašinerija bi danas i od Gandija napravila teroristu,a od Hitlera humanistu po potrebi.I zato se neveselimo ovom linću jer sam siguran da je velika većina ovih Libijaca koji danas slave smrt diktatora do jućer iskreno vjerovala da je Gadafi najveći sin svih Libijski naroda i narodnosti.Ono što se događa njima prvo je isprobano na Balkanu i to uspješno po one koji danas predstavljaju mjeru svih stvari,a tragićno po nas koje su spasili od komunistćkog mraka.

sasa jokic

pre 12 godina

Nije toliko bitno kako je ubijen, vec zasto?
KAko nazvati dogadjaje u Libije nego velikom pljackom nafte. Nije im smetao decenijama dok nisu zaskripali sa resursima. Sada su ga ubili i podelice plen kao u Iraku.
A Ovi smrtnici sto su pomislili da su se oslobodili bede, tek ce da vide sta je pravi pakao! Zavadice ih Englezi i Ameri, i dok se Oni budu tamanili, Ovi ce da eksploatisu naftu!

neko

pre 12 godina

Rano je procenu istorijskog lika Gadafija, Libijci će tek za koju godinu ili deceniju moći da ocene tih 42 godine njegove vlasti. On nije bio svetac niti demokrata zapadnog tipa ali nije bio ni zločinac. Možda je najtačnije da je bio komedijaš.

Apache

pre 12 godina

Da li misli neko da su ovde svi naivni. Podrška fašisti, ludaku i komedijašu više govori o Srbiji i o Srbima nego o jednom izopaćenom ludaku, čija su nedela poznata naširoko. Pozivam nove vlasti da proteraju sva srpska preduzeća i interesne grupacije iz Libije. Ako je neko slep i podržava ubicu i njegov zloćinački (hvala bogu-BIVŠI) režim, treba da bude i kažnjen.
PS. Ovi komentari su još jedan u nizu dokaza urnisanja sajta B92 od strane fašistoidne desnice u Srbiji.

NS

pre 12 godina

Sramota me je u kakvom svetu zivimo. Jos vise tim sto moj narod hoce da se pridruzi EU koja zvanicno prdrzava egzekuciju na ovako varvarski nacin. Ne bih uz pljackase i ubice, nikada nam sa njima nece biti dobro, samo nas lazu a i mi sami sebe.

Ne postoji, niti beba Gandi, niti beba hitler.

pre 12 godina

Preporucujem da svi oni koji slave Gadafijevu smrt, najpre pogledaju ZEITGEIST 2.DEO, nakon toga da procitaju Kriminologiju, odnosno teorije kako ,kada i zasto nastaje zlocin, nasilje, sta vec...

Alex

pre 12 godina

Mozda je bilo bolje da smo i mi U Srbiji imali takvu revoluciju, da je Slobodan tako prosao i Seselj i cela njihova politicka i ekonomska bulumenta a pogotovu zlocinacki oficiri sluzbe bezbedosti ne bi nam sad trebao zakon o lustraciji, ne bi se danas vodila polemika za i protiv EU. Ali Voja pravedni i njegovo NE revansizmu spasili su ove koji i dan danas kapitalom stecenim za vreme Sloodana vrsljaju Srbijom. U Srbiji prave revolucije nije ni bilo a kad ce i da li ce videcemo!

wroom1975

pre 12 godina

Da li je vise bitno kako je ubijen. Bitno je da jeste ubijen! Ali samo ne shvatam ove komentare ovde i na drugoj temi. Nemogu da verujem da ima ljudi koji ga brane. Cela Libija nocas slavi svrgavanje diktatora, a mi ga ovde pravimo na nekakvog heroja. Znaci sad 90% Libijskog naroda nije u pravu, ali ce mi Srbi da im to objasnimo.
Samo da podsetim ovde neke "tastatura ratnike" i dusebriznike, taj vas heroj, je 21. decembra 1988. licno odgovoran za rusenje punog aviona putnika iznad Lokerbija u Skotskoj. Poginulo je neduznih 270 ljudi. Pa je taj vas heroj, posto moj nije hvala bogu, finansirao I.R.A, inace teroristicku organizaciju...kada vec znate da ga velicate i dizete u nebesa, prvo procesljajte malo istoriju. Kada budete to uradeli, verujte mi zgrozicete se koga pravite na "heroja".

Fik

pre 12 godina

u danasnjoj politici demokratija je velikim delom zloupotrebljena. "demokratske" odluke za ceo svet se donose u centrima novog svetskog poretka. TAKO DA NIJE MOGUCE BITI DEMOKRATA I NE SLAGATI SE! zato su samo diktatori uspevali da se ne slazu sa novim poretkom I budu ubijeni. to je naravno lose da oni budu simbol otpora, ali jedino moguce Caves, Gadafi, Sadam, Ahmenedzihad

martin

pre 12 godina

iz zemlje cije stanovnistvo masovni veruje da se ceo svet urotio protiv njih, da svetom vlada par masona iz senko (protiv kojih se oni uspesno bore na svim frontovima), da su seselj, sloba, ratko i arkan heroji i da je film "davincijev kod" zapravo dokumentarac, iz zemlje u kojoj je ogroman procenat stanovnistva funkcionalno nepismen, iz zemlje u kojoj su svi vladari u poslednjih 300 godina zverskii ubijeni, drugaciji komentari osim podrske diktatorima se ne mogu ocekivati...

TT RUMA

pre 12 godina

Kakvi divljaci.Nisu ni svesni šta su uradili. Ne podržavam Gadafija ali to što su libijci imali dok je bio na vlasti nikad više neše imati.

DZoni

pre 12 godina

"Libija je 2010. imala najviši ukupan dohodak po stanovniku (BDP) u Africi, indeks obrazovanja i indeks ljudskog razvoja, kao i najbolje pokazatelje o zdravstvenoj zaštiti na Kontinentu."
I vi da kazete nesto posteno a ne samo lazi CNN-a ,svi u Libiju su vozili velike automobile sa po nekoliko hiljada kubika,zemlji je ostavio ogromne devizne rezerve ,samo u kesu u Tripoliju 90 milijardi $ ,Libija je u 2010 imala rast od 8% ,daleko iznad svih zapadnih zemalja.
LIbija je 80-tih pod Gadafijem imala veci GDP zemalja od vecine zapadnih ,evo poredjenja sa Italijom

http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2011/02/weodata/weoreptc.aspx?sy=1980&ey=1985&scsm=1&ssd=1&sort=country&ds=.&br=1&c=672%2C136&s=NGDPDPC&grp=0&a=&pr1.x=48&pr1.y=4

Sve dok joj nisu uveli sankcije jer Gadafi nije teo da im daje naftu za sicu

Petar S.

pre 12 godina

@(Antiprotivan, 21. oktobar 2011 10:15)

Uopste nisu besmislice!
Pukovnik Gadafi, "zlocinac", "tlacitelje Libijskog naroda"a do pre godinu dana bio NAJ VECI FINANSIJER izborne kampanje Sarkozija u FR.

Ako bilo sta ne podnposim to su onda Gnjide (sa velikim G) kojue su gadljivi na "diktratore" ali ne i na njihove pare, a ovamo nam sole pamet o "moralu" i "evropskim/zapadnim vrednostima".

Sada Sarkozi koji ne samo da NE dugue pare Gadafiju/Libiji, vec Libija duguje pare NATOu jer sve troskove NATO angaovanja snose nove Libijske vlasti.

Uzgred, neki komentar o prepostaloj dvojci (bivsih) zapadnih saveznika BinLadneu, Huseinu?
NE?

Sve u svemu, idalje niko nije odgovorio na ptanje:

Zbog cega je "diktator" Gadafi zasluzio ovakav kraj, dok je Saudijska Arabija u kojoj vlada SERIJATSKI ZAKON, i u kojoj preti SMRTNA KAZNA za "podrivanje" Saudijske kraljevske porodice, je uvazen clan Medjunarodne zajednice (i prijatgelja Amerike da dodam).

I za kraj, gubitak Kosova nije " jedan od rezultata tog kolektivnog slepila", vdc je OTREZNJENJE/ budjenje, dvolicnosti zpadne politikje premna Srbiji. Kada je zapad skocio sebi u usta po pitanu, izvestaja Basdinterove komisije i ne menjanja granica nasilnim putem kao i "Evropskim vrednostima".

Djole

pre 12 godina

Po ovim snimcima mozemo zakljuciti da su ga skinuli sa kamioneta i neko od ovih sto vicu Alahu ekber mu je prosvirao metak kroz glavu ! Kad sabere se sve....ruzna slika !

bgd

pre 12 godina

(daj osvestite se, 21. oktobar 2011 09:01)

Osvesti se ti! Zar mislis da je moguca zapadna demokratija u Libiji?! Evo ti Irak! Drugaciji su to ljudi...
I naravno da se razumemo, Gadafi, Sadam, i ostali diktatori JESU zlocinci!
I naravno Amerika jeste pocinila ogromne zlocine ne zarad humanosti i demokratije vec zbog licnog interesa! Ponasa se apsolutno kao svaka velika sila kroz istoriju. Nista se nije promenilo... Ali to je samo realnost i zato treba sa njima imati maksimalno dobre odnose.

iii

pre 12 godina

Da je sve bilo tako savrseno ne bi ovoliki ljudi ratovali protiv njega. Tek ce da isplivaju krvave price o tajnoj policiji i zatvorima za politicke protivnike. To sto je ubijen svakako nije u redu, ali sumnjam da je to planirano, verovatno je nekom od boraca koji su se tu zatekli pao mrak na oci, pa ga je ubio...

тоша

pre 12 godina

Не знам дали сте чуло Џона Мекејна и Џозефа Бајдена на западним медијима али ја сам се следио када сам чуо њихове изјаве! Мекејн већ помиње Кину и Русију а Бајден је рекао да је ово пут којим САД требају ићи даље! Дакле, да убијају своје противнике без суђења!

Sin Bludimir

pre 12 godina

Imate na jednoj stani sistem kad covek padne na ulici da mu niko ne pomogne, sistem gde svako sebe gleda, a na drugoj strani sistem gde drzava daje stanove, gde se kapital ravnomerno rasporedjuje - gde se zemlja ne zaduzuje (uopste, a kamoli do besvesti kao mnoge) itd.

Kome onda ovakva zemlja ogovara? Americi, novom svetskom poretku, MMFu?

Nikome naravno - zato je "diktator" morao da ode pod led.

Plakace oni za PUKOVNIKOM - nece verovati sta ce ih snaci i kakva ih demokratija cheka. Od veselog i slobodnog naroda postace nesrecna kolonija Evrope i Amerike.

Svaka vam chast narode, izgubili ste retko postenog coveka koji je iskreno voleo svoj narod.

leonid.yv

pre 12 godina

Tesko mi je da poverujem u ovo sto citam, obozavao sam njegovu pojavu, Libija me vise ne zanima, niti bilo sta sto dolazi iz nje, ili se u njoj desava.

Sinisa

pre 12 godina

cudo je koliko ljudi u srbiji gledaju kroz mutne naocare - a jos vise je cudo koliko ljudi je spremno da proda i slobodu i dusu za nekog poglavara iza kojeg mogu svoje komplekse manje vrednosti da sakriju.
ali najvece cudo je ,da ti isti ljudi u svemu davola traze na zapadu - ali da bi bolje danas nego sutra hteli tamo da zive !!??

Antiprotivan

pre 12 godina

@ PETAR.S.-Zaista je fascinantno da svi obozavaoci projektanata i izvodjaca "radova" u Libiji (SAD,EU, NATO) u Srbiji, listom ignorisu cinjenicu da su sva troica: i Sadam H. I Laden i Gadafi bili saveznici Amerike u proslosti.

Pa odakle crpite sve te besmislice. Libija za vreme Gadafija je bila uvek antizapadno orijentisana, meka SSSR-a -"obožavane" Rusije, upletena i razne terorističke akcije (bombqški napad na diskoteku u Berlinu, kada je prvi put bombardovana (Reganova administracija-1986), rušenje Pan Am-ovog aviona nad Škotskom itd....
Prvi pokušaj približavanja prema zapadu pravi nakon šurovanja sa opskurnim zemljama tipa S. Koreje, Irana i pokušaja razvoja atoskog oružja odnosno oštre pretnje zapada zbog toga. Jeste da su zemlje zapadne demokratije sarađivale sa njim neko vreme, ali je to ništavno u odnosu na saradnju sa Rusijom, Kinom, Venezuelom, Srbijom i ostalim usrečivačima sopstvenog naroda.
Bojim se da su Srbi generalno toliko isfrustrirani istorijskim padom i porazima na kraju 20.veka da su postali političke analfabete. Sve to dobrano u korist nsopstvene štete. Gubitak Kosova je jedan od rezultata tog kolektivnog slepila, ali bojim se da tu nije kraj.
Gadafi kao totalitarni diktator , koji je pored nečega što je i dobro uradio , ukrao ogromna sredstva od svog naroda,terorisao svako drugo mišljenje, UBIJAO- svoje političke oponente svakako zaslužuje to što je dobio, ali je srpska podrška zaista neshvatljiva. Neko je napisao da je S.M. dobio toliko glasova pored svega što je učinio svojoj domovini, tako da podrška tom ludaku ne iznenađuje.

Mandrak

pre 12 godina

Jeste li vi ljudi stvarni? Preko hiljadu pluseva za Gadafija. Za diktatora koji je ubijao sopstveni narod? Libijci slave, a Srbi ga velicaju i oplakuju??? Vasa mrznja je zastrasujuca, ovako je verovatno bilo u Nemackoj krajem 30ih godina proslog veka.

ФР

pre 12 godina

Жао ми је што му није било суђено, тек да се до краја покаже колики је лопов, битанга и убица био. Што се егзекуције тиче, то су Амери требали одрадити дан након терористичког напада изнад Локербија.

А за ове што наричу - овог болесника су убили Либијци, а ви сад како хоћете (као да сте уопште битни).

VV

pre 12 godina

Umesto da je lepo otisao u penziju(ipak je 40 godina radio...), on hteo jos malo da se igra... A i koga briga za Libiju, mislim, tamo je bilo toliko dobro, da su Srbi masovno isli tamo u potrazi za poslom i boljim zivotom... Ili to bese Nemacka, Svajcarska, Holandija...

Tripovi

pre 12 godina

Koga su to Amerikanci srusili? Ljudi moji da li vi gledate snimke i vesti? Da li pratite sta se desava? Gadafija su ubili Libijci koji su ustali na ustanak protiv njega. Kraj price. Libijci. Nijedan americki vojnik nije usao u Libiju, Pogledajte slike borbe. Libijci se bore protiv Libijaca. Je li iko video americkog vojnika u Libiji? U kojem ste vi tripu. Libijci voze GAdafija. Libijci se raduju po ulicama.

Ovde na forumu neki kazu "poginuo boreci se protiv okupatora". Kojeg okupatora? Svog naroda? A ko je trebao da dodje na vlast posle Gadafija da narod nije ustao? Pa njegovi sinovi, naravno. I vi kazete da je to bilo fer? Da se napravi nasledno kraljevstvo? Niko nije lud to da trpi. Da jedna porodica vlada stotinu godina? Da je bio normalan sisao bi sa vlasti a ovako je zemlju uveo u haos. A sad idemo na Siriju. Puna podrska EU i NATO.

gadafi foreva

pre 12 godina

"Libija je 2010. imala najviši ukupan dohodak po stanovniku (BDP) u Africi, indeks obrazovanja i indeks ljudskog razvoja, kao i najbolje pokazatelje o zdravstvenoj zaštiti na Kontinentu"

Ala im je "reper"
Na tom kontinentu dnevno umre par stotina hiljada ljudi od gladi i Aids-a
O "obrazovanju" i da ne pricam, skoro pa ga nema uopste

To je kao kada nasi politicari kazu da smo "vodeci u regionu" a region jos cine albanija, makedonija, bih, itd..

Samo se mi jos palimo na te diktatorske rezime zato sto smo neradnici navikli na "sojic biznis" koji je moguc samo u takvim (i ovakvim kao kod nas) "rezimima"

Znam da ce napaljeni klinci koji su gledali zeitgeist i digitalne andjele da lupaju "-" a ja ih pitam sledece:

Jel volite da imate super nov mob telefon, laptop, tv, super sredjenu gajbu, super auto, "plastificiranu" plavusu, itd... ?
Volite nego sta a lozite se na rusiju, kinu i ovog "plastificiranog idiota" i njima slicne!!!???

To se zove "licemerje made in serbia"

nevermind

pre 12 godina

zapadni mirotvorci srusili su jos jednog od stare garde..
neobicno mi je tesko i zao, valjda zbog naopakog razvoja za libijski narod. i zbog gasenja ideologije slobodnog naroda i socijalnog sistema.

pocivaj u miru pukovnice. necemo se svetiti zapadu jer je to njihova doktrina.
ali pobijediti hocemo, nece se oni jos dugo sepuriti.

neko iz mase

pre 12 godina

Pogledao sam snimke na youtube o ubistvu Gadafija(neke od njih), i ostao zaprepascen(najblaze receno).Ja imam 29 godina,ali posle ovih snimaka ovakvo zverskog mucenja i ubijanja ovoga coveka,imam snage samo za jos ovaj komentar da izrazim svoje najvece zaprepascenje.I vi ste srecni zbog smrti ovog coveka?Kazete,posle ubistva ovog coveka(na ovako brutalan nacin) ce planetom Zemljom da vladaju mir i demokratija nasih prijatelja sa Zapada?Kada je Gadafi ubijen na ovakav nacin,ljudi(ako su ono ljudi)koji su ga ubili sada ce srecnije i blagorodnije da zive do kraja zivota?E,kuda ide ova luda planeta..

moskva

pre 12 godina

Molim minut ćutanja za mučenika pukovnika Moamera el Gadafija.
Neka mu Gospod podari pokoj duši i da mu Carstvo nebesko -
Ako ni zbog čeka drugog / a ima i drugog/ , zaslužio je to zbog ovog javnog blaćenja , demonskog zlostavljanja i mučenja i ubistva pred očima celog sveta -
Ko to ne osuđuje SRAM GA BILO.

Neki

pre 12 godina

Sve diktatori do diktatora...

lako je da kukate nad izgubljenom proslosu kada vam je sistem vrednosti bio spusten na niske grane u odnosu na zapad...

Kukate za platama od 1000 evra, umesto da kukate za platamo od 6000 evra koje nisu nikada postojale u Jugoslaviji....

Udarajte minuse, ali mi mladi idemo napred da zivimo bolje nego i za vreme laznog dobra Tita

Petar A

pre 12 godina

@ osvjestite se
Dobar komentar. Ali vazno je naglasiti da se nikako ne smije brkati politicka neemancipovanost sa nekakvom izmisljenom, nemogucom, kolektivnom bolescu. Ovo drugo, jednostavno ne postoji. Ili postoji ali u krajnje ekstremnim situacijama u nekom drustvu, sto nije slucaj ni sa jednom zemljom danas u Evropi.
Ali biti politicki emancipovan, biti svjestan svoje uloge kao biraca i glasaca, zivjeti u demokratiji, sve su to preduslovi da bi se moglo pravilno tumaciti dogadjaji u politici.

Don Kihot

pre 12 godina

Na stranu koga podrzavate ( mada licno sam protiv svega sto Nato radi) ali se ovakvim krajem Gadafija jos jednom potvrdjuje ona narodno " Ko se mača hvata od mača i strada". Setimo se da je i Gadafi na isti način dosao na vlast.

E sad druga je stvar sto u zemljama Zapada se na vlast dolazi nekim drugim putem, izborima ili ti namestanjem istiih i raznim drugim spletkama, (licno ne verujem u postene izbore bilo gde u svetu), pa to nije tako vidljivo ali ostaje cinjenica da i oni od "mača" stradaju, jer ih njihovi naslednici potuku na isti nacin kao sto su i oni svoje predhodnike.

Kako dodjes na vlast tako sa nje i silazis.

Bojan N

pre 12 godina

Svaki izgubljeni ljudski zivot je tragedija. Posebno na takav nacin..Ali opet, kako je dosao na vlast tako je i otisao..ko se maca lati od maca i gine...

Apache

pre 12 godina

Da li misli neko da su ovde svi naivni. Podrška fašisti, ludaku i komedijašu više govori o Srbiji i o Srbima nego o jednom izopaćenom ludaku, čija su nedela poznata naširoko. Pozivam nove vlasti da proteraju sva srpska preduzeća i interesne grupacije iz Libije. Ako je neko slep i podržava ubicu i njegov zloćinački (hvala bogu-BIVŠI) režim, treba da bude i kažnjen.
PS. Ovi komentari su još jedan u nizu dokaza urnisanja sajta B92 od strane fašistoidne desnice u Srbiji.

daj osvestite se

pre 12 godina

kako je moguće da ga samo mi u Srbiji podržavamo i žalimo??zar vam to (uz glasanje za Slobu uprkos svemu,i slepo verovanje rts dnevniku)nije dokaz da nešto nije u redu sa većinom našeg naroda?neki naučnik je izjavio da je ovde vrlo niska kolektivna inteligencija,a naš poznati psihijatar iz Knina još ponešto.

Vi stvarno verujete da se na tamo nekom lošem zlom zapadu živi grozno, i da je siromaštvo(btw,sanjate da pobegnete na zapad),a da je Gadafi mazio i pazio svoj narod?vi stvarno verujete da zli kapitalizam teroriše ceo svet, a da je u severnoj Koreji med i mleko?

ljudi..kako je moguće da vam je mržnja jača od analitike?kako je moguće da u odsutnim momentima gasite mozak,i prihvatate kolektivno mišljenje koje se sastoji u, zlom zapadnom sistemu i finoj i lepoj diktauri?vama kad se pomene zapad i Amerika,istog momenta se gase receptori u sivoj masi i počinju da dominiraju afekti.tada vam je i crni djavo sladak i fin.samo da nije zapad.a opet sanjate o tom zapadu i da odete tamo?ako to nije glupost,ne znam šta je.


i ako ne postoji idealno na ovom svetu,pa zar vi stvarno verujete da je diktatura bolja od zapadne demokratije?

wroom1975

pre 12 godina

Da li je vise bitno kako je ubijen. Bitno je da jeste ubijen! Ali samo ne shvatam ove komentare ovde i na drugoj temi. Nemogu da verujem da ima ljudi koji ga brane. Cela Libija nocas slavi svrgavanje diktatora, a mi ga ovde pravimo na nekakvog heroja. Znaci sad 90% Libijskog naroda nije u pravu, ali ce mi Srbi da im to objasnimo.
Samo da podsetim ovde neke "tastatura ratnike" i dusebriznike, taj vas heroj, je 21. decembra 1988. licno odgovoran za rusenje punog aviona putnika iznad Lokerbija u Skotskoj. Poginulo je neduznih 270 ljudi. Pa je taj vas heroj, posto moj nije hvala bogu, finansirao I.R.A, inace teroristicku organizaciju...kada vec znate da ga velicate i dizete u nebesa, prvo procesljajte malo istoriju. Kada budete to uradeli, verujte mi zgrozicete se koga pravite na "heroja".

Almin999

pre 12 godina

Pozdrav za Najbolju Televiziju B92 ! Ja sam Musliman i zelim svojoj braci i sestrama i svakoj naciji koja je u Libiji slobodu uspeh i sve ostalo.Po mom misljenju mogao Je Pukovnik da ode od vlasti pitam se samo zasto mu Je sve ovo trebalo i evo vidimo kakve koristi i do cega je dovelo sve ovo zlo.Tuzan sam jer su ga ubili na jadan nacin da su ga sutirali a posle do Dzamije odveli u dzipu pa po ulici setali Snjim? Pitam: Ako su to pravi vjernici kako se navodu i bore se za taj nihan serijat i islam kako smiju da Bica koji je poginuo-umrao setaju po gradu zar znaju i poznavaju osnovu vjere,za mene je licno junak jer je ostao u svoju zemlju i borio se do poslednje kapi,junak jer nije dozvolio da ga Amerikanci (proklet narod) ponizi.Molim B92 da objavu moj komentar.Uzviseni Ti podario lijep i veciti Dzennet (RAJ) Amin.

Mandrak

pre 12 godina

Jeste li vi ljudi stvarni? Preko hiljadu pluseva za Gadafija. Za diktatora koji je ubijao sopstveni narod? Libijci slave, a Srbi ga velicaju i oplakuju??? Vasa mrznja je zastrasujuca, ovako je verovatno bilo u Nemackoj krajem 30ih godina proslog veka.

iii

pre 12 godina

Da je sve bilo tako savrseno ne bi ovoliki ljudi ratovali protiv njega. Tek ce da isplivaju krvave price o tajnoj policiji i zatvorima za politicke protivnike. To sto je ubijen svakako nije u redu, ali sumnjam da je to planirano, verovatno je nekom od boraca koji su se tu zatekli pao mrak na oci, pa ga je ubio...

boy

pre 12 godina

Ovo je trenutak kad ja prelamam protiv "zapada"! Na pravdi boga srusise rezim i ubise coveka. Nekako mi je mucnije nego kad su nas bombardovali. Tada su imali glupo i lazno opravdanje, a sada nemaju nista

Alex

pre 12 godina

Mozda je bilo bolje da smo i mi U Srbiji imali takvu revoluciju, da je Slobodan tako prosao i Seselj i cela njihova politicka i ekonomska bulumenta a pogotovu zlocinacki oficiri sluzbe bezbedosti ne bi nam sad trebao zakon o lustraciji, ne bi se danas vodila polemika za i protiv EU. Ali Voja pravedni i njegovo NE revansizmu spasili su ove koji i dan danas kapitalom stecenim za vreme Sloodana vrsljaju Srbijom. U Srbiji prave revolucije nije ni bilo a kad ce i da li ce videcemo!

Tripovi

pre 12 godina

Koga su to Amerikanci srusili? Ljudi moji da li vi gledate snimke i vesti? Da li pratite sta se desava? Gadafija su ubili Libijci koji su ustali na ustanak protiv njega. Kraj price. Libijci. Nijedan americki vojnik nije usao u Libiju, Pogledajte slike borbe. Libijci se bore protiv Libijaca. Je li iko video americkog vojnika u Libiji? U kojem ste vi tripu. Libijci voze GAdafija. Libijci se raduju po ulicama.

Ovde na forumu neki kazu "poginuo boreci se protiv okupatora". Kojeg okupatora? Svog naroda? A ko je trebao da dodje na vlast posle Gadafija da narod nije ustao? Pa njegovi sinovi, naravno. I vi kazete da je to bilo fer? Da se napravi nasledno kraljevstvo? Niko nije lud to da trpi. Da jedna porodica vlada stotinu godina? Da je bio normalan sisao bi sa vlasti a ovako je zemlju uveo u haos. A sad idemo na Siriju. Puna podrska EU i NATO.

martin

pre 12 godina

iz zemlje cije stanovnistvo masovni veruje da se ceo svet urotio protiv njih, da svetom vlada par masona iz senko (protiv kojih se oni uspesno bore na svim frontovima), da su seselj, sloba, ratko i arkan heroji i da je film "davincijev kod" zapravo dokumentarac, iz zemlje u kojoj je ogroman procenat stanovnistva funkcionalno nepismen, iz zemlje u kojoj su svi vladari u poslednjih 300 godina zverskii ubijeni, drugaciji komentari osim podrske diktatorima se ne mogu ocekivati...

gadafi foreva

pre 12 godina

"Libija je 2010. imala najviši ukupan dohodak po stanovniku (BDP) u Africi, indeks obrazovanja i indeks ljudskog razvoja, kao i najbolje pokazatelje o zdravstvenoj zaštiti na Kontinentu"

Ala im je "reper"
Na tom kontinentu dnevno umre par stotina hiljada ljudi od gladi i Aids-a
O "obrazovanju" i da ne pricam, skoro pa ga nema uopste

To je kao kada nasi politicari kazu da smo "vodeci u regionu" a region jos cine albanija, makedonija, bih, itd..

Samo se mi jos palimo na te diktatorske rezime zato sto smo neradnici navikli na "sojic biznis" koji je moguc samo u takvim (i ovakvim kao kod nas) "rezimima"

Znam da ce napaljeni klinci koji su gledali zeitgeist i digitalne andjele da lupaju "-" a ja ih pitam sledece:

Jel volite da imate super nov mob telefon, laptop, tv, super sredjenu gajbu, super auto, "plastificiranu" plavusu, itd... ?
Volite nego sta a lozite se na rusiju, kinu i ovog "plastificiranog idiota" i njima slicne!!!???

To se zove "licemerje made in serbia"

kimi

pre 12 godina

"Prema podacima međunarodnih organizacija, tokom Gadafijeve vladavine mnogi od pokazatelja ljudskog razvoja su u Libiji znatno poboljšani.

Libija je 2010. imala najviši ukupan dohodak po stanovniku (BDP) u Africi, indeks obrazovanja i indeks ljudskog razvoja, kao i najbolje pokazatelje o zdravstvenoj zaštiti na Kontinentu. ".....

VV

pre 12 godina

Umesto da je lepo otisao u penziju(ipak je 40 godina radio...), on hteo jos malo da se igra... A i koga briga za Libiju, mislim, tamo je bilo toliko dobro, da su Srbi masovno isli tamo u potrazi za poslom i boljim zivotom... Ili to bese Nemacka, Svajcarska, Holandija...

A oni mogu da ubijaju ljude koji im smetaju?

pre 12 godina

Sramota. Kuda ide ovaj svet? Kakva bre to prava imaju oni? Kako smeju da ubiju coveka, i ne samo jednog coveka vec pobise ceo libijski narod zarad nafte. Jedan pametan covek kao sto je Gadafi nije hteo da im da za dzabe, vec je hteo da zaradi covek i verovatno nesto i ulozi u svoju zemlju. Jer cuo sam mnogo price da se u Libiji zivelo lepo, broj siromasnih je bio veoma mali ali oni se idalje mesaju gde im nije mesto...

ФР

pre 12 godina

Жао ми је што му није било суђено, тек да се до краја покаже колики је лопов, битанга и убица био. Што се егзекуције тиче, то су Амери требали одрадити дан након терористичког напада изнад Локербија.

А за ове што наричу - овог болесника су убили Либијци, а ви сад како хоћете (као да сте уопште битни).

Antiprotivan

pre 12 godina

@ PETAR.S.-Zaista je fascinantno da svi obozavaoci projektanata i izvodjaca "radova" u Libiji (SAD,EU, NATO) u Srbiji, listom ignorisu cinjenicu da su sva troica: i Sadam H. I Laden i Gadafi bili saveznici Amerike u proslosti.

Pa odakle crpite sve te besmislice. Libija za vreme Gadafija je bila uvek antizapadno orijentisana, meka SSSR-a -"obožavane" Rusije, upletena i razne terorističke akcije (bombqški napad na diskoteku u Berlinu, kada je prvi put bombardovana (Reganova administracija-1986), rušenje Pan Am-ovog aviona nad Škotskom itd....
Prvi pokušaj približavanja prema zapadu pravi nakon šurovanja sa opskurnim zemljama tipa S. Koreje, Irana i pokušaja razvoja atoskog oružja odnosno oštre pretnje zapada zbog toga. Jeste da su zemlje zapadne demokratije sarađivale sa njim neko vreme, ali je to ništavno u odnosu na saradnju sa Rusijom, Kinom, Venezuelom, Srbijom i ostalim usrečivačima sopstvenog naroda.
Bojim se da su Srbi generalno toliko isfrustrirani istorijskim padom i porazima na kraju 20.veka da su postali političke analfabete. Sve to dobrano u korist nsopstvene štete. Gubitak Kosova je jedan od rezultata tog kolektivnog slepila, ali bojim se da tu nije kraj.
Gadafi kao totalitarni diktator , koji je pored nečega što je i dobro uradio , ukrao ogromna sredstva od svog naroda,terorisao svako drugo mišljenje, UBIJAO- svoje političke oponente svakako zaslužuje to što je dobio, ali je srpska podrška zaista neshvatljiva. Neko je napisao da je S.M. dobio toliko glasova pored svega što je učinio svojoj domovini, tako da podrška tom ludaku ne iznenađuje.

Janis

pre 12 godina

Da, vladao je 42 godine i mnogo izgradio jednu zaostalu zemlju. Njegovi gradjani su imali najbolji standard medju Arapima zbog cega su ga mrzeli. Od sada, neka je Bog na pomoci Libiji.

Srki

pre 12 godina

Da je bio diktator jeste, ali me zanima kako ce sada urediti drzavu kada tu ima dosta plemena. Mislim da ce plakati kada krenu problemi. Imali su standard kakav mi mozemo samo da sanjamo, a mislim da ce plakati za tim standardom kao sto mi placemo za onim iz 1989.

Smrt fašizmu .!. komunizmu!

pre 12 godina

Šta god ja mislio o njemu, ovo ubistvo je ratni zločin. Ubili su ratnog zarobljenika zarobljenika, a zatim mrcvarili telo.

Sinisa

pre 12 godina

cudo je koliko ljudi u srbiji gledaju kroz mutne naocare - a jos vise je cudo koliko ljudi je spremno da proda i slobodu i dusu za nekog poglavara iza kojeg mogu svoje komplekse manje vrednosti da sakriju.
ali najvece cudo je ,da ti isti ljudi u svemu davola traze na zapadu - ali da bi bolje danas nego sutra hteli tamo da zive !!??

ragandd

pre 12 godina

Cak sam imao i sipatije prema njemu. Medjutim, da je stvarno bio smeker i da je imao vezu sa stvarnoscu, raspisao bi izbore, dok je jos mogao na samom pocetku. Sta se to dogodi sa ljudima koji za sebe prigrabe toliku vlast?

MILAN

pre 12 godina

Bio je vojnik celog života i vojnički je umro boreći se za svoju zemlju, protiv onih koji žele da je stave pod svoj protektorat radi nafte.ovo je još jedan u nizu ratnih zločina koji su izvršile zapadne demokrate.tek sad neće biti ništa od Libije.Ovakvim potezima se samo još više daje povoda islamskim ekstremistima.

Petar A

pre 12 godina

@ osvjestite se
Dobar komentar. Ali vazno je naglasiti da se nikako ne smije brkati politicka neemancipovanost sa nekakvom izmisljenom, nemogucom, kolektivnom bolescu. Ovo drugo, jednostavno ne postoji. Ili postoji ali u krajnje ekstremnim situacijama u nekom drustvu, sto nije slucaj ni sa jednom zemljom danas u Evropi.
Ali biti politicki emancipovan, biti svjestan svoje uloge kao biraca i glasaca, zivjeti u demokratiji, sve su to preduslovi da bi se moglo pravilno tumaciti dogadjaji u politici.

Neki

pre 12 godina

Sve diktatori do diktatora...

lako je da kukate nad izgubljenom proslosu kada vam je sistem vrednosti bio spusten na niske grane u odnosu na zapad...

Kukate za platama od 1000 evra, umesto da kukate za platamo od 6000 evra koje nisu nikada postojale u Jugoslaviji....

Udarajte minuse, ali mi mladi idemo napred da zivimo bolje nego i za vreme laznog dobra Tita

bgd

pre 12 godina

(daj osvestite se, 21. oktobar 2011 09:01)

Osvesti se ti! Zar mislis da je moguca zapadna demokratija u Libiji?! Evo ti Irak! Drugaciji su to ljudi...
I naravno da se razumemo, Gadafi, Sadam, i ostali diktatori JESU zlocinci!
I naravno Amerika jeste pocinila ogromne zlocine ne zarad humanosti i demokratije vec zbog licnog interesa! Ponasa se apsolutno kao svaka velika sila kroz istoriju. Nista se nije promenilo... Ali to je samo realnost i zato treba sa njima imati maksimalno dobre odnose.

Dejan

pre 12 godina

Slava pukovniku Gadafiju.

Nije bio sjajan ali sigurno bolji od ovih sada.

Napravio im je drzavu i uspeo da Libiju otrgne od kolonijalnih sila.

Sad ce tek Libijci da vide sta ce ih snaci sa zapadnom ,,demokratijom``!?

Jedino sto im zelim to je mir i prosperitet Libijskom narodu.

skider

pre 12 godina

nitko nema pravo tako ubiti covjeka bez obzira na sve, a vjerovatno iza svega stoje amerikanci koji samo vrebaju libijsku naftu i bogatstvo

Cile

pre 12 godina

"Libija je 2010. imala najviši ukupan dohodak po stanovniku (BDP) u Africi, indeks obrazovanja i indeks ljudskog razvoja, kao i najbolje pokazatelje o zdravstvenoj zaštiti na Kontinentu."
Ako ovome dodamo da nikada nije napao neku drugu nezavisnu drzavu onda ce se svako normalan zapitati koji je razlog za divljanje NATO pakta po Libiji naravno ponovo krseci sve moguce norme medjunarodnog prava. Ta ozloglasena organizacija i njeni clanovi odavno vise nisu jedina i najveca vojna i ekonomska sila na svetu i nije mi jasno cutanje covecanstva na bestijalnosti koje se desavaju po svetu.

Vladimir

pre 12 godina

SLAVA pukovniku GADAFIJU

Iskreno mi je žao pukovnika Gadafija. Nesrećni Libijci nisu svesni šta su uradili sami sebi. Bili su slepi pored očiju, bilo je sasvim dovoljno da vide kako je prošao Irak, kada im je stigla Evro-Američka "demokratija" ili bolje rečeno demonokratija.
NATO je jutros objavio da će sve troškove intervencije u Libiji snositi Libija. Libija će ostati porušen, sa konstantnim unutrašnjim sukobima, a Evropljani i Amerikanci će crpeti naftu.
Pitam se treba li da pristupamo bilo kakvim organizacijama i udruženjima (NATO i EU)sa onima koji svoje bogatsto stiču na tudjoj nesreci i ratnim zločinima koje niko ne kažnjava?

Zoran

pre 12 godina

Održao je obećanje i borio se do kraja. Nije kao naš "veliki" general, da u sudnici simulira neuračunljivost, da salutira sudiji... Libijskom narodu neka je veliki Alah na pomoći, ali ne piše im se dobro. Pukovniku neka je laka zemlja.

neko

pre 12 godina

Rano je procenu istorijskog lika Gadafija, Libijci će tek za koju godinu ili deceniju moći da ocene tih 42 godine njegove vlasti. On nije bio svetac niti demokrata zapadnog tipa ali nije bio ni zločinac. Možda je najtačnije da je bio komedijaš.

pera kojot genije

pre 12 godina

a iz kog razloga će biti sahranjen na tajnoj lokaciji? mislim, ako ga je mrzelo svo libijsko stanovništvo, ne verujem da bi se hodočastilo na njegov grob, ili nije baš bilo tako?ja razumem da američki san (litar benzina 60 dinara, porez manji od 10%, roba bilo koje vrste najmanje duplo jeftinija nego u evropi) nema cenu, ali, ne razumem, kako nisu naučili na primeru Avganistana, Iraka...

FOCUS

pre 12 godina

Nemam vremena da gledam da li je neko vec prokomentarisao spoljni dug libije je bednih 6 milijardi dolara. To je sustina svih promena. Causeska su ubili kada je Rumunija uspela (uz mnoge nestasice i restrikcije) da vrati ceo svoj spoljni dug. Trenutni spoljni dug Rumunije je 110 milijardi dolara. SFRJ je pala iz istih razloga.

Pogledajte mikrosituaciju sa bankom u kojoj imate racun. Ako imate dug, vi ste njihovi, ako nemate dug / kredit / minus / karticu, sve ce uraditi da vam ih nametnu. Ja sam se svog prvog i poslednjeg kredita resio pre cetri godine, a pritom nemam ni kartice ni minuse, ne prodje mesec dana da me neko iz banke ne zove "sa specijalnom ponudom samo za mene" da me uvali u neki negativan bilans.

ksenija

pre 12 godina

Zapad pozdravlja njegovu smrt, a kada su Rumuni ubili Causeska, bili su varvari i ubice?
Istina je uvek samo jedna, a ovo smaknuce je najobicniji linc.
Postoji li naziv za ovakvo ubistvo u medjunarodnom pravu?

Bojan N

pre 12 godina

Svaki izgubljeni ljudski zivot je tragedija. Posebno na takav nacin..Ali opet, kako je dosao na vlast tako je i otisao..ko se maca lati od maca i gine...

Petar S.

pre 12 godina

Zaista je fascinantno da svi obozavaoci projektanata i izvodjaca "radova" u Libiji (SAD,EU, NATO) u Srbiji, listom ignorisu cinjenicu da su sva troica: i Sadam H. I Laden i Gadafi bili saveznici Amerike u proslosti.

Gadafi je bio covek koji se protivio raspadu bivse YU, jedini je od muslimanskih zemalja OSUDIO Bombardovanje Srbije (koju je video kao naslednicu YU), nasim firmama je davao unosne projekte, ukljucujuci i narudzbine za nasu namensku industriju. NIKADA nije podrzavao ni slao mudzahedine u Bosnu, za razliku od Saudijske Arabije, na mig podrsku Amerike.
Bio nam je prijatelj.

Po cemu je gospodo Gadafi diktator, zlocinac, i "ubica" koji je "zasluzio" ovakav kraj, a ovi u Saudijskog Arabiji, uvazeni clanovi "Medjunarodne Zajednice".

Weber 'S

pre 12 godina

Grcka ce otplatiti dugove, Kriza ce prestati, Banke ce se oporaviti, nigdje vise nece biti gladi ni ratova. Libijsku naftu nece prodavati Libijci nego Ameri i Francuzi, A nesretni Libijci , kome ce oni placati svoje besplatno dobijene stanove? Pa zna se opet onim bankama sa pozetka reakcije.

miro split

pre 12 godina

Gadafi je diktator i ubojica svog naroda.Gadafi je terorist i luđak i sve je to istina, ali njegov grjeh je ono što što nije bio,a nije bio amerićki diktator i ubojica,nije bio zapadni terorist i luđak.NATO mediska mašinerija bi danas i od Gandija napravila teroristu,a od Hitlera humanistu po potrebi.I zato se neveselimo ovom linću jer sam siguran da je velika većina ovih Libijaca koji danas slave smrt diktatora do jućer iskreno vjerovala da je Gadafi najveći sin svih Libijski naroda i narodnosti.Ono što se događa njima prvo je isprobano na Balkanu i to uspješno po one koji danas predstavljaju mjeru svih stvari,a tragićno po nas koje su spasili od komunistćkog mraka.

Mili

pre 12 godina

Ubijen je demokratski onako kao i Sadam i sada ceo svet slavi njegovu smrt jer su spasitelji iz NATO jos jednom spasili planetu. Da li neko vidi jos sta oni rade, ubijaju za primer, zatiraju trag ljudima ostavljajuci nedvosmislenu poruku svetu: "Ko nas ne bude slusao, ovako ce proci." Zaista strasno, neljudski, necivilazcijski... Ubijaju ljude pred ekranima, a ostali aplaudiraju... Uzas... Saucesce Libijskom narodu.

Bojan

pre 12 godina

"Libija je 2010. imala najviši ukupan dohodak po stanovniku (BDP) u Africi, indeks obrazovanja i indeks ljudskog razvoja, kao i najbolje pokazatelje o zdravstvenoj zaštiti na Kontinentu"
Videćemo kako će sad ovi indeksi da se kreću.

grozno

pre 12 godina

Ovaj narod u Libiji je sumanut i lud,vuku mrtvog,krvavog coveka po ulici.. ma kakav da je Gadafi bio,grozno je
A da cemo ovakve slike gledati u 21 veku,prosto je neverovatno!

Jadno i bedno

pre 12 godina

'Ajd' nek' se ovi dogovore koja verzija im najviše odgovara. Da li je ubijen metkom u glavu, u unakrsnoj vatri, ili su ga opkolili u vozilu i ranili u vrat, ili je pogođen u grudi i glavu, ili u obe noge ili ...

I za sve one koji su pobunu pravdali siromaštvom i bedom, citat:
"Libija je 2010. imala najviši ukupan dohodak po stanovniku (BDP) u Africi, indeks obrazovanja i indeks ljudskog razvoja, kao i najbolje pokazatelje o zdravstvenoj zaštiti na Kontinentu."

Veki

pre 12 godina

Sramota..Kakvi su to muslimani nije mi jasno..izgraditi najjacu zemlju u regionu, koja je nekada bila pustinja i zavrsiti na ovakav nacin, stvarno sramota za arape i muslimanski svet..

Aleksandar

pre 12 godina

"Dok se auto sa Gadafijem kretao, vozilo je uletelo u unakrsnu vatru između boraca nove libijske vlasti i pro-Gadafijevih snaga u kojoj je bio pogođen metkom u glavu", rekao je Džibril, prenela je agencija Rojters.

Oce to tako da se ljudi voze u unakrsnoj vatri iz hira i da metak slucajno pogodi njega i to u glavu a svi ostali ostali zivi i zdravi ????

Ovo je smesnije od brzih pruga Srbije i koridora 10

NS

pre 12 godina

Vidim da ovde ljudima nije jasno da 99% komentara se ne odnose na podrsku Gadafiju,nego svi zalimo njegov narod! Prosli smo pre nih razbijanje jedne bogate i jake drzave koja je bila trn u oku kapitalistima! Kakav god je Tito bio,svi su imali sve,a sada samo mozemo sanjati o dobrom zivotu. Jadan je Libijski narod,ni ne zna kakve ce ga muke tek snaci!

Don Kihot

pre 12 godina

Na stranu koga podrzavate ( mada licno sam protiv svega sto Nato radi) ali se ovakvim krajem Gadafija jos jednom potvrdjuje ona narodno " Ko se mača hvata od mača i strada". Setimo se da je i Gadafi na isti način dosao na vlast.

E sad druga je stvar sto u zemljama Zapada se na vlast dolazi nekim drugim putem, izborima ili ti namestanjem istiih i raznim drugim spletkama, (licno ne verujem u postene izbore bilo gde u svetu), pa to nije tako vidljivo ali ostaje cinjenica da i oni od "mača" stradaju, jer ih njihovi naslednici potuku na isti nacin kao sto su i oni svoje predhodnike.

Kako dodjes na vlast tako sa nje i silazis.

hardy

pre 12 godina

Uvek ista priča. I tako vekovima. Jedni te isti žare i pale, ubijaju i pljačkaju po celom svetu. Samo se izgovori menjaju. I sav svoj sjaj i blještavilo su izgradili na nesreći ''nejakih''. Između sebe su se tukli samo zato da bi preuzeli prevlast u pljački i otimanju po celom svetu. Ispod njihovih skupocenih odela i negovanih faca se kriju najveći zlikovci i divljaci. Samo pare, pare, pare. Sve ostalo je ''priđam ti priču''.

leonid.yv

pre 12 godina

Tesko mi je da poverujem u ovo sto citam, obozavao sam njegovu pojavu, Libija me vise ne zanima, niti bilo sta sto dolazi iz nje, ili se u njoj desava.

islander

pre 12 godina

U vesti se prvo kaze da je Pukovnik sa tesko naoruzanim pristalicama bio opkoljen u nekoliko preostalih zgrada, a u recenici iza toga da su pokusalu napustiti grad u konvoju od 80 vozila. Mislim..., gde su drzali tolika vozila u tih nekoliko opkoljenih zgrada, da mozda nisu imali valet-parking?

NS

pre 12 godina

Sramota me je u kakvom svetu zivimo. Jos vise tim sto moj narod hoce da se pridruzi EU koja zvanicno prdrzava egzekuciju na ovako varvarski nacin. Ne bih uz pljackase i ubice, nikada nam sa njima nece biti dobro, samo nas lazu a i mi sami sebe.

Milan Petovic

pre 12 godina

Evo pod punim imenom i prezimenom mogu da kazem daz je sve ovo jedan ZLOCIN!Zasto to kazem,prosto jer se radi o OTIMANJU PRIRODNOG BOGATSTVA jedne zemlje pod plastom HUMANITARNOG rada i brige za tzv. narod.Malo je poznato da su neki iz Guantanamo Baze koji su zatoceni probraceni ucenama i sta jos vise vidjeni su u prvim redovima (USA TODAY 10/02/2011 page 16).Problem je NAFTA jerbo malo ko zna da je Kralj Idriz koga je GADAFI smenio naravno silom jer je dao za dzabe naftu, odobrio koncesije stranim kompamnijama da sisaju mLibijsku naftu 50 godina!!E to istice za dva meseca i Gadafi nije spreman da to obnovi! Sto dalje znaci,Predsednik USA bi trebao da objasni narodu zasto galon benzina kosta 15 dolara umesto 3.50.Ne volim hegemonizam ma kako se on zvao jos pogotovu ako ga zovu demokratia.

sasa jokic

pre 12 godina

Nije toliko bitno kako je ubijen, vec zasto?
KAko nazvati dogadjaje u Libije nego velikom pljackom nafte. Nije im smetao decenijama dok nisu zaskripali sa resursima. Sada su ga ubili i podelice plen kao u Iraku.
A Ovi smrtnici sto su pomislili da su se oslobodili bede, tek ce da vide sta je pravi pakao! Zavadice ih Englezi i Ameri, i dok se Oni budu tamanili, Ovi ce da eksploatisu naftu!

Zoran

pre 12 godina

Hahahahahhahahahah, ne mogu da verujem šta nam izveštavaju iz Libije! Ubijen zalutalim metkom, ej?!!???!?!?! Kalva sprdačina, pa ko će u to da poveruje?
A drugi deo priče je više nego tužan, citiram: "Prema podacima međunarodnih organizacija, tokom Gadafijeve vladavine mnogi od pokazatelja ljudskog razvoja su u Libiji znatno poboljšani.
Libija je 2010. imala najviši ukupan dohodak po stanovniku (BDP) u Africi, indeks obrazovanja i indeks ljudskog razvoja, kao i najbolje pokazatelje o zdravstvenoj zaštiti na Kontinentu."

O čemu se, dakle, ovde radi?

Bright

pre 12 godina

Demokratija je priča za malu decu. Demokratija ne postoji u praksi. Ne postoji nijedan način da mali običan čovek ostvari svoja prava, niti da se čuje njegov glas. To je samo jedna predstava gde veliki igrači nude neke mrvice plebsu u zamenu za glasove. A sve te kampanje i političare finansiraju veliki vlasnici kapitala kako bi se obezbedili uslovi za još veće bogaćenje. Građani su pretvoreni u finansijske robove, većina do guše u kreditima, mora da crkava od posla, ne sme ni da pisne da ne bi izgubio radno mesto, pa da nema od čega da živi i izgubi sve. U ono malo slobodnog vremena koje im ostane mediji ih zatrpavaju reklamama proizvoda i usluga bez kojih "se ne može živeti" a koji su iz dana u dan sve lošijeg kvaliteta da ne bi dugo trajali, nude im se zaglupljujući TV programi, formira se potrošački ukus o tome šta je "in" i "must have", a šta je "out". Kada krupni kapital dostigne limite bogaćenja u vlastitoj zemlji onda se krene u plačkanje drugih vojno slabijih zemalja, a sa velikim prirodnim resursima. Teren se pre toga dugo priprema vođenjem specijalnog rata. Usput se osvoji i neka zanimljiva geostrateška tačka za dalju kontrolu i osvajanja. Neka mrvica od te pljačke kapne i običnim građanima tek toliko da se namiri "stoka" da ne bude gladna i da se opravdaju gubici u ljudstvu (i vojnici koji učestvuju u osvajanju ginu - to su mravi ratnici - poslušni robovi ispranih mozgova sa oružjem.) Tako svet funkcioniše i tako je oduvek funcionisao (malo se menja scenografija tokom vekova). Onaj ko ne vidi da je rob nije glup, nego pažljivo odnegovan od malih nogu da bude zaslepljen do kraja života.

Ne postoji, niti beba Gandi, niti beba hitler.

pre 12 godina

Preporucujem da svi oni koji slave Gadafijevu smrt, najpre pogledaju ZEITGEIST 2.DEO, nakon toga da procitaju Kriminologiju, odnosno teorije kako ,kada i zasto nastaje zlocin, nasilje, sta vec...

Sin Bludimir

pre 12 godina

Imate na jednoj stani sistem kad covek padne na ulici da mu niko ne pomogne, sistem gde svako sebe gleda, a na drugoj strani sistem gde drzava daje stanove, gde se kapital ravnomerno rasporedjuje - gde se zemlja ne zaduzuje (uopste, a kamoli do besvesti kao mnoge) itd.

Kome onda ovakva zemlja ogovara? Americi, novom svetskom poretku, MMFu?

Nikome naravno - zato je "diktator" morao da ode pod led.

Plakace oni za PUKOVNIKOM - nece verovati sta ce ih snaci i kakva ih demokratija cheka. Od veselog i slobodnog naroda postace nesrecna kolonija Evrope i Amerike.

Svaka vam chast narode, izgubili ste retko postenog coveka koji je iskreno voleo svoj narod.

Djole

pre 12 godina

Po ovim snimcima mozemo zakljuciti da su ga skinuli sa kamioneta i neko od ovih sto vicu Alahu ekber mu je prosvirao metak kroz glavu ! Kad sabere se sve....ruzna slika !

TAtko

pre 12 godina

NATO zavrsio akciju u Libiji!
Racun za akciju bice poslat naredne nedelje... rok otplate: 40 godina (a moze i skracenje ako nestane rezerve nafte). U potpisu: NATO

Pozdrav!

Pera Detlic

pre 12 godina

Slika govori vise od hiljadu reci. Gadafi je uhvacen ziv, a podlegao je torturi kojoj je bio izlozen. Srecom, imao je lekara pri ruci...tipicna amercka sarada.

DZoni

pre 12 godina

"Libija je 2010. imala najviši ukupan dohodak po stanovniku (BDP) u Africi, indeks obrazovanja i indeks ljudskog razvoja, kao i najbolje pokazatelje o zdravstvenoj zaštiti na Kontinentu."
I vi da kazete nesto posteno a ne samo lazi CNN-a ,svi u Libiju su vozili velike automobile sa po nekoliko hiljada kubika,zemlji je ostavio ogromne devizne rezerve ,samo u kesu u Tripoliju 90 milijardi $ ,Libija je u 2010 imala rast od 8% ,daleko iznad svih zapadnih zemalja.
LIbija je 80-tih pod Gadafijem imala veci GDP zemalja od vecine zapadnih ,evo poredjenja sa Italijom

http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2011/02/weodata/weoreptc.aspx?sy=1980&ey=1985&scsm=1&ssd=1&sort=country&ds=.&br=1&c=672%2C136&s=NGDPDPC&grp=0&a=&pr1.x=48&pr1.y=4

Sve dok joj nisu uveli sankcije jer Gadafi nije teo da im daje naftu za sicu

Mario Bros

pre 12 godina

Nagledaćemo se još mnogo ratova za svog života. Veliki će uvek da pobede male. Zamotaće priču o svom nasilju u bajku o zaštiti slabijeg. Sve u cilju svoje koristi. Nekada konkretno kao danas, da dođu do nafte. Nekada će nasilje biti usputna stanica do sledećeg opipljivog cilja.

Građani Libije su sami tražili ovo i sada ih treba pustiti par godina pa onda pogledati rezultate njihovih postupaka. Još je rano za sud o smrti Gadafija i budućnosti Libije. Kratkoročno se vidi razaranje i smrt i to je loše. Zanimljivo će biti srednjoročno, za godinu dve, pet. Tada ćemo videti ko najviše koristi ima od nove situacije i koji su motivi bili iza. Dugoročno zemlja koja leži na toliko nafte i ima tako malo stanovnika ne može da živi loše.

Fik

pre 12 godina

u danasnjoj politici demokratija je velikim delom zloupotrebljena. "demokratske" odluke za ceo svet se donose u centrima novog svetskog poretka. TAKO DA NIJE MOGUCE BITI DEMOKRATA I NE SLAGATI SE! zato su samo diktatori uspevali da se ne slazu sa novim poretkom I budu ubijeni. to je naravno lose da oni budu simbol otpora, ali jedino moguce Caves, Gadafi, Sadam, Ahmenedzihad

TT RUMA

pre 12 godina

Kakvi divljaci.Nisu ni svesni šta su uradili. Ne podržavam Gadafija ali to što su libijci imali dok je bio na vlasti nikad više neše imati.

st4lk3r

pre 12 godina

Posle ko zna koliko mesci ratovanja i osvojenih gradova, ova pobednička rulja još uvek nije našla za shodno da se obuče kao iole pristojna vojska. Titovi partizani su za ove gangstere bili manekeni.

pejapeja

pre 12 godina

Na snimku se vidi kakva ce organizovana biti drzava Libija, isto kao sto su organizovani i borci oko Gadafija.Gadafi je imao 70 dana pripreme za smrt ali se po prvom snimku vidi da mu nista nije jasno, to onaj odozgo olaksava smrt i takvim ljudima.BBC je mogao da nadje i analiticara koji se ne smeje dok se prikazuje smrt, samo je pitamje dali oni uopste imaju takve ljude, to je vec genetski problem-da ne zalazim sada u to.Mi bi trebalo iz ovoga da izvucemo pouke, iz ovog prikazanog se mnogo toga vidi i cita buducnost i Libije a bogami i nasa,

Petar S.

pre 12 godina

@(Antiprotivan, 21. oktobar 2011 10:15)

Uopste nisu besmislice!
Pukovnik Gadafi, "zlocinac", "tlacitelje Libijskog naroda"a do pre godinu dana bio NAJ VECI FINANSIJER izborne kampanje Sarkozija u FR.

Ako bilo sta ne podnposim to su onda Gnjide (sa velikim G) kojue su gadljivi na "diktratore" ali ne i na njihove pare, a ovamo nam sole pamet o "moralu" i "evropskim/zapadnim vrednostima".

Sada Sarkozi koji ne samo da NE dugue pare Gadafiju/Libiji, vec Libija duguje pare NATOu jer sve troskove NATO angaovanja snose nove Libijske vlasti.

Uzgred, neki komentar o prepostaloj dvojci (bivsih) zapadnih saveznika BinLadneu, Huseinu?
NE?

Sve u svemu, idalje niko nije odgovorio na ptanje:

Zbog cega je "diktator" Gadafi zasluzio ovakav kraj, dok je Saudijska Arabija u kojoj vlada SERIJATSKI ZAKON, i u kojoj preti SMRTNA KAZNA za "podrivanje" Saudijske kraljevske porodice, je uvazen clan Medjunarodne zajednice (i prijatgelja Amerike da dodam).

I za kraj, gubitak Kosova nije " jedan od rezultata tog kolektivnog slepila", vdc je OTREZNJENJE/ budjenje, dvolicnosti zpadne politikje premna Srbiji. Kada je zapad skocio sebi u usta po pitanu, izvestaja Basdinterove komisije i ne menjanja granica nasilnim putem kao i "Evropskim vrednostima".

тоша

pre 12 godina

Не знам дали сте чуло Џона Мекејна и Џозефа Бајдена на западним медијима али ја сам се следио када сам чуо њихове изјаве! Мекејн већ помиње Кину и Русију а Бајден је рекао да је ово пут којим САД требају ићи даље! Дакле, да убијају своје противнике без суђења!

nevermind

pre 12 godina

zapadni mirotvorci srusili su jos jednog od stare garde..
neobicno mi je tesko i zao, valjda zbog naopakog razvoja za libijski narod. i zbog gasenja ideologije slobodnog naroda i socijalnog sistema.

pocivaj u miru pukovnice. necemo se svetiti zapadu jer je to njihova doktrina.
ali pobijediti hocemo, nece se oni jos dugo sepuriti.

kužiš stari moj

pre 12 godina

a sada tek nastupa kaos, dok im sve ne uzmu multinacionalne kompanije, domaćoj vrhuški budu dali vile, skupe aute, skupe satove (sic!) koju krpicu od versacea, i oni će uvjeravati svoje podanike da je teško, da se mora više raditi, pa se strpiti, pa da se prije živilo iznad mogućnosti i ...blah-blah. i dok su se okrenuli, nemaju ničega više .

neko iz mase

pre 12 godina

Pogledao sam snimke na youtube o ubistvu Gadafija(neke od njih), i ostao zaprepascen(najblaze receno).Ja imam 29 godina,ali posle ovih snimaka ovakvo zverskog mucenja i ubijanja ovoga coveka,imam snage samo za jos ovaj komentar da izrazim svoje najvece zaprepascenje.I vi ste srecni zbog smrti ovog coveka?Kazete,posle ubistva ovog coveka(na ovako brutalan nacin) ce planetom Zemljom da vladaju mir i demokratija nasih prijatelja sa Zapada?Kada je Gadafi ubijen na ovakav nacin,ljudi(ako su ono ljudi)koji su ga ubili sada ce srecnije i blagorodnije da zive do kraja zivota?E,kuda ide ova luda planeta..

moskva

pre 12 godina

Molim minut ćutanja za mučenika pukovnika Moamera el Gadafija.
Neka mu Gospod podari pokoj duši i da mu Carstvo nebesko -
Ako ni zbog čeka drugog / a ima i drugog/ , zaslužio je to zbog ovog javnog blaćenja , demonskog zlostavljanja i mučenja i ubistva pred očima celog sveta -
Ko to ne osuđuje SRAM GA BILO.