Četvrtak, 06.10.2011.

13:25

Pometnja zbog Nobela i Ćosića

"Samoorganizovani web aktivisti" preuzeli odgovornost za lažnu vest o Dobrici Ćosiću kao dobitniku Nobelove nagrade, koja je izazvala pravu medijsku pometnju.

Izvor: B92

Pometnja zbog Nobela i Æosiæa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

138 Komentari

Sortiraj po:

άρχων Τριβαλλούς

pre 12 godina

U saopštenju navode da je Ćosić "autor, javna i politička ličnost,...preko inspiratora manifesta srpskog nacionalizma – zloglasnog Memoranduma SANU,...do današnje bliskosti namračnijim i najopasnijim pseudodemokratskim krugovima u Srbiji novog veka".

Манифест српског национализма у којем иначе стоји:

Dezintegracija jugoslovenske privrede po privrednim granama i
teritorijama kao antiistorijska tendencija neposredno proizilazi iz jedne šire i znacajnije antiistorijske tendencije – pretvaranja federacije, kakva je zasnovana u odlukama Drugog zasedanja
AVNOJA-a i prvih decenija posleratnog razvitka, u svojevrsnu konfederaciju koja je institucionalizovana poslednjim Ustavom iz 1974. godine. Istorija poznaje više primera preobražaja konfederacije u federaciju, kao prirodne posledice uočenih slabosti konfederacije,
ali ni jedan primer preobražaja u obrnutom pravcu.''

Наведена реченица просто исијава великосрпску империјалистичку хегемону идеологију, зар не? Такав је и читав текст.

Последњи део реченице саопштења ''веб активиста'', о Србији новог века, јасно нам ставља до знања шта аутори овог мржњом прожетог текста и геста, мисле о Србији као држави и њеном постојању. Као они нама желе добро, а ми недостојни и глупи то не увиђамо.

Могли су барем прочитати ''манифест'', да би нас затим изводима из истог увели у суштину зла које су, према њиховом мишљењу, српски академици створили http://www.trepca.net/english/2006/serbian_memorandum_1986/serbia_memorandum_1986.html

Када сам био ђак, барем сам се трудио да погледам филм, ако већ нисам прочитао књигу, у супротном, седи један! (наравно, сви знамо да овде није битна веродостојност тврдње, већ бесомучно понављање једна те исте тезе у сврху постизања циља). Макијавели, Гебелс & company.

cinik

pre 12 godina

da li se neko upitao da li je ovo isfabrikovano opet u DB kancelarijama za skretanje pažnje na nevažne stvari. ovo je samo dokaz koliko se vesti prepisuju bez ikakve provere. da gardijan donese vest na prvoj strani da je počeo 3 svetski rat verovatno bi svi preneli!!!

Branislav

pre 12 godina

Izgleda da i na enormno naprednom zapadu ima dosta onih kompjuterski nepismenih. Valjda uvek pogledas adresu stranice na kojoj si :)

novak

pre 12 godina

Ja sam citao i Rodoljupce od Sterije Popovica i romane Dobrice Cosica i mogu reci da nema niceg zajednickog izmedju ova dva pisca. I Sterijina i Cosiceva dela su kvalitet za sebe...

Marko

pre 12 godina

Marko, evo prikladnog citata (po secanju) - ne moram da znam da snesem jaje da bih znao da li je jaje mucak.
(T., 6. oktobar 2011 23:13)

Da li to po tebi znaci da je oceniti da li je jaje mucak i dati ocenu kvaliteta jedne knjige jedno te isto??? Ne nemoras da sneses jaje, ali to je samo jaje... mozez da proictas knjigu i da kazez da je to najgora knjiga koju si ikada procitao, ali da kazez da je ona zbog toga nekvalitetna ili "mućak" e za to vec treba malo veca strucnost, a mozda i neko delo iza sebe.

Nije moj problem sto neki od vas ne umeju da odvoje knjizevni rad jednog coveka od njegovog politickog delovanja. Znam da je to nekima tesko ali tako se jedino objektivno moze oceniti neciji rad.


PS znam da si pisao u prenesenom znacenju, ipak u slucaju o kojem se ovde govori taj citat ne pase bas mnogo.

тоша

pre 12 godina

А најјачи су ми ови лицемери којима је Ћосић био добар и узданица демократије када је подржавао ДОС 2000 године. А добри су и ови наивци који још увек верују да Нобелова награда још увек нешто значи и да се она не додељује по политичким аршинима... Ех да, а о онима који нешто пребацују Ћосићевим делима, а највероватније ни једно нису прочитали, не треба трошити речи. Па њих нико неће памтити, укључујући и људе типа Соње Бисерко, Војина Димитријевића, Наташе Кандић и тако сличне, док ће Добрицу Ћосића сви памтити и верујте ми, већина као изванредног писца. А што се тиче његовог политичког ангажмана, он није био нешто нарочито и ви много прецењујтете утицај Добрице Ћосића...

Marko

pre 12 godina

Voljela bih kad bi mi neko ovdje citirao jednu visoko intelektelno-literarno-filozovsko-poetsko-estetsku recenicu ovog pisca iz njegovoga ad hoc-horuk-opusa. Da vidimo sta je to vrijedno i sta ce od njegovog pisk(h)aranja zadrzati svjezinu za npr. nekoliko stoljeca.
(marina, 6. oktobar 2011 20:57)

Samo da dodam, zaboravio sam da ponudim direktan odgovor na vasu zelju

“ Grabeci nam najpre dobre, lepe i pametne, smrt zivotu daje velicinu.” Doktor Sergejev

Citat iz romana Vreme smrti.

Ponavaljam, niste kompetentni da ocenjujete ovakva dela, ovakve recenice i ovakve pisce.

Marko

pre 12 godina

Voljela bih kad bi mi neko ovdje citirao jednu visoko intelektelno-literarno-filozovsko-poetsko-estetsku recenicu ovog pisca iz njegovoga ad hoc-horuk-opusa. Da vidimo sta je to vrijedno i sta ce od njegovog pisk(h)aranja zadrzati svjezinu za npr. nekoliko stoljeca.
(marina, 6. oktobar 2011 20:57)

Vi lepo napisite kvalitetnu knjigu udjite u krug velikih pisaca kapitalnih dela, postanite drugi Andric, Selimovic, Crnjanski, e tek onda izjavite da je Cosic los pisac. Do tada nemate pravo glasa. Mozete da kazete da li je nesto dobro ili lose iz pogleda licnog ukusa ali da govorite o kvalitetu samog dela nikako.

Nikola

pre 12 godina

Preozbiljan je Dobrica i književnik i čovek za političke nagrade a Nobelova nagrada odavno je to postala, jer da nije tako još pre dvadeset godina bi mu bila dodeljena.
Dobrici želim najbolje zdravlje a njegova je nagrada u tome da će njegovo delo večno živeti.
Gospodine Ćosiću hvala za sve!

Miloš

pre 12 godina

Čosić je bio i ostao egomanijak i mediokritetski pisac. Likovi poput njega su već opisani u srpskoj literaturi -- setite se Sterijinih 'Rodoljubaca' i eto Ćosića u celini. On je ideolog samoga sebe i sa ljudima poput sebe predstavlja kamen o vratu Srbije. To što on ne oseća sram se moglo i očekivati ali Srbija bi trebalo da se pobrine da Gebelsi poput njega više nikada ne vladaju u srpskom političkom dijalogu.

marina

pre 12 godina

Voljela bih kad bi mi neko ovdje citirao jednu visoko intelektelno-literarno-filozovsko-poetsko-estetsku recenicu ovog pisca iz njegovoga ad hoc-horuk-opusa. Da vidimo sta je to vrijedno i sta ce od njegovog pisk(h)aranja zadrzati svjezinu za npr. nekoliko stoljeca.

Mikojan

pre 12 godina

Dobrica Cosic treba da pocne da pise roman o buducem Nobelovcu za mir, predsedniku Tadicu. Nakon sveopsteg pomirenja i priznavanja Kosovske drzave od strane Srbije, svi svetski reflektori bice upereni na nas. To je knjiga kojom bi se Cosic i sam primakao nagradi i slavi.
Nakon sveopsteg pomirenja i priznavanja Kosova od strane Srbije svi svetski reflektori bice upereni na nas.
Eto prilike i za Cosica.

Kralj Milutin

pre 12 godina

Bravo devojke i momci ko god ste. Ovde nema drugog nacina da se kaze neke stvari a da te ne zagusi grmljavina "patriJota" koji stradanja srpskog naroda koriste kao argument za vise stradanja. Formula, zakuhaj pa kad padnu zrtve zakukaj i onda se kao brani. Cosic, autor "humanog preseljenja naroda" je znao da ne postoji humano preseljenje nego samo izazivanje takve mrznje da postane nemoguce ziveti zajedno. A zna se kako se sije takva mrznja: zlocinima nad neduznim i nemocnim, necijim zenama, ocevima decom. Razaranjem, paljenjem i logorima. nazalost, projekat je u prilicnoj meri uspeo, niko ni sa kim ne moze da zivi a etnicko ciscenje (humano preseljenje naroda) takorecui zavrseno.
U Titovo vreme on bi bio u zatvoru da je zastupao ono sto je zastupao posle njegove smrti - sa pravom.

Antiprotivan

pre 12 godina

U tom laznom izvestaju je sve tacno.Prihvatam ideju da se autori ovog teksta postave na vlast u ovoj zemlji.Radi se o osobama koji govore istinu i imaju realnu percepciju svih vaznih dogadjanja u ovoj zemlji.

Predrag

pre 12 godina

Ne pripadam ideologiji Dobrice Ćosića. Jer on i ovi neokomunisti presvučeni u lažne demokratske odore pripadaju jednom istom svetu, jednoj istoj muci i tragediji srpskog naroda. Međutim, mislm da je on ipak značajan i veliki pisac. Delimični pokajnik zbog čega ga njegovi bivši drugovi i dalje progone. A mi smo i ovoga puta svedoci načina na koji se komunisti obračunavaju. Laž, propaganda, mediokriteti, gušenje slobodne misli. Nema još uvek demokratije u Srbiji. Nema elementarne demokratije! Ova koju su nam doneli komunistički naslednici gorkog je ukusa.

iii

pre 12 godina

ccc... prvo dzedaji i popisivaci, pa sad ovi, pomislio bi covek da smo zemlja bez problema kad ovoliko paznje privlace gluposti... pa ovakvih hoaxa u svetu ima bar nekoliko svakog meseca, sad se neko ovde dosetio i svaka cast na tome... a politicka pozadina akcije je vrlo plitka, jer je nejasno sta tacno oni to zameraju Cosicu? Nemam neko previse vidsoko misljenje o njemu kao coveku, ali opet solidan je pisac, bio je partizan, preziveo rat, bio deo komunistickog establishmenta a opet imao hrabrosti da se posle suprotstavi vlasti kad je mislio da treba, suprotstavio se i Milosevicu kasnije, imao relativno umerene stavove u odnosu na neke druge koji su se danas vratili u politicki zivot na velika vrata kao ultra-demokrate i prave se blesavi u vezi onoga sto su pricali 90-tih... Koje su uopste to njegove izjave ili knjige za koje se moze reci da su uticale na situaciju u Srbiji, zasto neko ne navede neki potez ili citat koji je bio bitan ?

sai baba

pre 12 godina

bilo bi mi draze da srbin dobije nobela, nego medalju za pikanje teniske loptice. za nobela treba mozak. steta sto je hoax. i steta sto su obojica nacionalisti.

mala

pre 12 godina

Volela bih da svako ko ostavlja komentare u prilog tezi "nije zasluzio i slicno" potpise i knjige Dobrice Cosica koje je procitao, jer tako legitimise svoj stav. Ja sam davno citala Korene i Vreme smrti, i nisam mogla da povezem da je knjige pisao taj Dobrica, Slobin covek. Ko je citao i u knjizevnost se razume, zna o cemu pricam.
Drugo, ja sam proverila link pre dodele i zaista je delovalo verodostojno. Cinjenica je da je internet medij za pregledanje, a ne citanje. Cinjenica je da je biti nov, ekskluzivan, prvi imperativ i nije cudno sto su mnogi podelili vest, pa tako i medijske kuce. Test je uspeo. Mnogi su naseli, nema velike razlike izmedju lazi i istine. Tako su i Amerikanci 1938. pakovali kofere dok su slusali radio emisiju Rat svetova, u kojoj su Marsovci napadali Zemlju. Smejte se, ali uskoro cemo cesce biti mete slicnih prevara. Haksli je bio u potpuno u pravu.

Shumadinac

pre 12 godina

Duboooooooki naklon samoorganizovanima! I to :
- za ideju
- za realizaciju
- za iskreni smeh
...
- za standardizaciju hakerskih dometa

p.s. Ima li vesti kako je Dobrica? A kako je Tijanić?

dobrica nije ivo

pre 12 godina

Čudo koliko je zlobe u mnogima od vas, koliko neistine, koliko uvreda prema najvećem piscu Srbije, prema čoveku u tako poznim godinama, prema čoveku KOJI JESTE BIO DISIDENT, ali vama trebaju titovi miljenici.

Kad ovo čitam, pitam se da li uopšte smem u zemlji Srbiji, da kažem da sam Srbin. Izgleda da je i to nacionalizam. Dobrica Ćosić nije zaslužio to što su uradili, niti je zaslužio vaše komentare. Zar sve ovo što vi izgovarate nije nacionalizam, protiv Srba. Ali vam on ne smeta, on vas hrani.

Bex

pre 12 godina

Prevara je bila originalno uradjena. Svi linkovi na tom sajtu su bili identicni originalnom sajtu. Jedina razlika je sto se vest sa Dobricom Cosicem nalazila u domenu nobelprizeliterature.org umesto u nobelprize.org/literature. Naravno ko nije u datom trenutku posetio sajt sada moze da soli pamet kako je neko naseo, bio naivan ali kladim se da bi 95% ljudi poverovalo. Ja priznajem da sam za trenutak poverovao, vise zbog toga sto sam zeleo da je to istina nego sto sam stvarno razmisljao i bilo mi je u trenutku drago sto je neko nas dobio tu prestiznu nagradu. Uvek se obradujem uspesima nasih ljudi, u sportu, nauci, knjizevnosti... Bilo je doze skepticizma ali desavale su se i cudnije stvari tipa Obame, Ahtisarija, Arafata koji su dobijali Nobela. Takodje smo kao mala zemlja imali prilike da organizujemo prvenstva u kosarci, univerzijadu, evrosong u poslednjih nekoliko godina tako da mi je i ovo bilo moguce u vidu kompenzacija za sve ono sto preziveli. I priznajem da sam bio razocaran kada sam saznao da je u pitanju prevara.

majstor

pre 12 godina

Kako da ne, pored svih zlodela danasnjice neko se obsetio da utrosi svoju energiju i organizuje akciju protiv Dobrice Cosica......boze kakvih ludaka ima. Ako ne, onda su odredjeni lobiji iza ovoga, nista drugo

Novinar

pre 12 godina

Nije mi jasno da su ljudi u tolikoj meri ograniceni. Svi komentatori koji bi shvatili kao smak sveta da je Cosic nekim cudom zaista dobio Nobelovu nagradu, nisu ocigledno u stanju da razdvoje pisca i politicara. Ni meni Cosic nije simpatican kao politicka figura, naprotiv, ali kao pisac zasluzuje svako postovanje.Retrko koji pisac je uspeo da odlicno prikaze nase brojne mane koje kao narod nesumnjivo imamo u svojim delima. Uostalom isti je slucaj i sa Vukom Draskovicem. Njegova politika mi se najblaze receno ne dopada, ali taj covek je apsolutno vrhunski pisac cije knjige sam sa zadovljstvom procitao. Prema toma smanjite malo dozivljaj.
@Crnogorac Ne znam sta cete drugo pa uciti u vasim skolama posto inace imate pregrst svetski priznatih pisaca, narocito onih sto pisu na cudu lingvistike zvanom crnogorski jezik. Ne znam kako uopste podnosite Njegosa jer je covek govorio za sebe da je Srbin.

znalac

pre 12 godina

U neko prastaro vreme stare Juge kada se na toj istoj RTS dobijao OTKAZ ako spica Dnevnika u pola 8 zakasni jedan sekund, glavni urednik bi dobio nogu za ovo, a ne bi mu ginuo ni makar informativni razgovor u Udbi. Mnogo javasluka, nediscipline i amaterizma je u nasim medijima. Bravo za ljude koji su ovu smejuriju organizovali! Ivice, ne juri te ljude, nisu oni krivi sto se car prosetao go. Bolje savetuj Tijanicu da zavede red u svojoj kuci. Novinari, tri puta merite, pa onda presecite. Nije novinarstvo igra "brzi prsti".

Skywalker

pre 12 godina

B92 je jos i dobra, oni su relativno brzo uklonili vest. Tv Bastilja je pola sata od ulkanjanja vesti sa sajta B92 na kajronu koji je isao javila da je Dobrica Cosic dobitnik Nobelove nagrade. Doduse, demanti je stigao znatno brze, za manje od 10-15 minuta.

nemanja

pre 12 godina

Nisam ljubitelj Dobrice Cosica ni u literarnom, ni u drustvenom smislu...ali se nikada necu radovati sto neko nije nesto dobio. To nema smisla.

Pera Zdera

pre 12 godina

E sada jos neko od nasih "osvescenih" da dobije Nobelogu nagradu (moze i za mir). Ali nece, nisu dovoljno dobri - samo mogu da citaju tudji tekst.

Knjizevni kriticar

pre 12 godina

Slepci vezuju politiku i litraturu, ali razumem ih oni nista ne citaju, a i da to rade sve jedno ne bi razumeli.
(Muenchen Pluta)

Onda je Dobrica najveci slepac on je sve pomesao, zadnja dela su pravi politicki pamfleti. Pocne kao literalno a onda ne mozes da verujes, svako poglavlje, pamflet do pamfleta i to jedan jeftiniji i prostiji od drugog. Nikada to nije bila knjizevnost. Jos su mu najbolje komunisticke pripovetke - crveni sal i ostalo.

Mitar

pre 12 godina

Auuuuu, kakav napad i kakva tirada protiv Ćosića! Ispade da je on kriv za sve što nam se desilo, još malo pa ćemo njegove moći poistovetiti sa Supermenom, Betmenom i pokojim čitačem misli! Ne mogu da verujem! Pa ovde u Srbiji, na žalost, niko ništa ne čita, niti iko ikog ozbiljno sluša, tako da nikako ne mogu da poverujem da je Dobrica Ćosić imao ovakve super moći u proteklom periodu! Pritom, čitam komentare nekih koji nisu ni prošli pored Ćosićevih književnih dela, ali se veoma "stručno" izjašnjavaju o istima indoktrinirani od svojih raznoraznih "trenera" mislioca, inače protivnika Ćosića, to se vidi iz aviona! Ja ne bih imao ništa protiv da moj sunarodnik dobije takvu nagradu! U Srbiji će očigledno još dugo crkavati krave, goreti letina, sušiti se šljive i tako dalje, sve dok bude komšija! Živeli braćo i komšije!

kubanski rum 90%

pre 12 godina

Neko pokušava da ga diskredituje izgleda..
Da skrenu pažnju na njegove 'opasne uticaje'blabla.. hahahao, majko moja
Dobrica je ozbiljan čovek i verujem da se nije potresao zbog ovih šaljivdžija
Poštovanje njemu, čvrga hakerima

od andrića do pavića

pre 12 godina

Odmah sam znao da je vest lazna. Da nije skakako bih od srece. Dobrica je baz konkurencije najbolje pero ovih prostora. Samo mu je Selenic bio uz rame, dok se nije upokojio. I da se stvarno nobelova nagrada dodeljuje po vrednostima davno bi je imao.
Muka mi je od ovih komentara. Slepci vezuju politiku i litraturu, ali razumem ih oni nista ne citaju, a i da to rade sve jedno ne bi razumeli.
(Muenchen Pluta, 6. oktobar 2011 16:14)

Dobrica i Selenić najbolja srpska pera? Možda Vama, gospodine. Verovatno i SAMO Vama.

vy

pre 12 godina

super sala
mada je meni bila jos bolja ona sa barakom obamom i nobelovom nagradom za mir.
da je znao nobel kakva ce sprdnja biti ova nagrada digo bi sebe u vazduh dinamitom. nije lepo da jos mi dodajemo so na ranu. ipak je covek dosta uradio na regulisanju brojnosti svetske populacije

mail

pre 12 godina

Najbolja vest je razlog zasto je napravljen sajt i okacena ova lazna vest (prvo sam se uznemirio, dok nisam cuo da je lazna vest, a kada sam cuo razlog, onda sam se odusevio...

Ivan

pre 12 godina

Divno je videti ovakve briljatne primere kreativnog otpora kroz subverzivnost. "Pocinioci" su me izuzetno odusevili snagom i dubinom njihovog dela i poruke koju ono nosi.
Svaka cast. Ovo je jedan od onih retkih trenutaka koji me cine ponosnim.

ShkobOo

pre 12 godina

Saopstenje web aktivista je sizofrena zbrka tacnih i netacnih informacija
Kad god je Srbija spolja izlozena najvecim pritiscima, nadju se neki pametnjakovici da izloze nas prljav ves i raspredaju o domacoj krivici. KRIVICI??? - Kao da su faktori spolja rukovodjeni nacelom pravde

Tola Dacic

pre 12 godina

@ja, @Pantagruel
Zasto mislite da oni koji kritikuju Cosica nisu procitali ni jednu njegovu knjigu?? Evo, meni se njegove knjige ni najmanje ne dopadaju. A verujem da sam ih procitala vise nego neko ko dize u nebesa lik i delo Dobrice Cosica.

swatka mawa

pre 12 godina

@OTAN, molim te, ispravi pravopisne greske, jer ce se dusebriznici zakaciti ne za ono sta je napisano nego kako je napisano. U jeziku je ipak i forma bitna, pored sustine.

P.S. Dok god je Jelena Karleusa za evropske vrednosti, u sigurnim smo rukama.

rumunske izbeglice i sekularnost turske

pre 12 godina

Kao profesor književnosti, slobodno mogu da kažem da bi bila farsa da je Ćosić dobio Nobela (činjenicu da je sama nagrada već izvesno vreme farsa trenutno ignorišem). Na stranu njegova politička uverenja, knjige su mu jednostavno loše napisane i kraj - pogotovo knjige koje je objavio u poslednjih nekoliko decenija. Ovo vrlo lako može potvrditi svaki književni kritičar ili istoričar koji nije politički obojen. Sad, zašto su njegove knjige toliko popularne "međ Srbljem" i zašto mu se dela smatraju "sroskom biblijom" (komentar sa drugog sajta), to su priče za drugu temu.
Tragedija je što Nobela nisu dobili Crnjanski, Krleža, Kiš, Pekić ili Pavić, ali Nobel ionako nikada nije cenio "spisateljske", nego političke podobnosti i sposobnosti. Upravo zato nagradu nisu dobili Džojs i Borhes (po apsolutno svim književnim standardima najznačajniji pisci XX veka), ali se zato ranim disidentima i "borcima za ljudska prava" deli šakom i kapom.

Pantelija

pre 12 godina

Kad sam bio Srbin u Srbiji i ja sam mislio da je ovaj cikica knjizevnik. Kad sam otisao iz Srbije, kad sam prestao biti Srbin i postao gradjanin sveta, shvatio sam zamku i pokope, (u bukvalnom smislu), koje su pravile njegove reci.
Slab i nejak covek lako moze nasesti. A slabih je Srbija uvek puna bila!
P.S. Da je Sloba ziv ovaj bi vec davno dobio Slobelovu nagradu.

MKomadina

pre 12 godina

Ja nisam poverovao u vest ni sekunde, jer je politicki nemoguca. Nema veze kakav je Cosic pisac (i gori od njega su dobijali), ali to bi bilo kao da neko objavi da je Barak Obama na konferenciji za stampu rekao da je Kosovo deo Srbije i da nikakvo odvajanje ne dolazi u obzir. Znaci vest je politicki nemoguca. Da je cujem i vidim ne bi verovao u nju.

Muenchen Pluta

pre 12 godina

Odmah sam znao da je vest lazna. Da nije skakako bih od srece. Dobrica je baz konkurencije najbolje pero ovih prostora. Samo mu je Selenic bio uz rame, dok se nije upokojio. I da se stvarno nobelova nagrada dodeljuje po vrednostima davno bi je imao.
Muka mi je od ovih komentara. Slepci vezuju politiku i litraturu, ali razumem ih oni nista ne citaju, a i da to rade sve jedno ne bi razumeli.

NIkolaj Nemanjić

pre 12 godina

Da se desilo mojoj babi, koja inače slabo surfuje, pa da oprostimo.
Ipak, vrlo zanimljiva akcija. Šteta što hakeri ne udaraju malo više na kompanije, banke i stranke. Bilo bi divno.

Markos

pre 12 godina

Kakva MOSA za poljoprivrednog tehnicara iz SANU koga sluzbe predstavljaju kao oca nacije i velikog knjizevnika.
Nego koliko vidim i cika Dobrica kako ga neki od miloste zovu nosi naocare.
Kakva koincidencija.

Obrenovic

pre 12 godina

Svaka im cast, Dobrica je los pisac i jos losiji politicar, koji ni u prvih hiljadu kandidata za Nobela ne moze da prismrdi, a isti taj palanacki duh koji veruje da je Tesla predvideo otkrica u CERN-u moze da poveruje da kalemar ima ikakve sanse za Nobela.

Jovan

pre 12 godina

Izgleda da su ljudi zamenili mozak sa twitter-com. Predvodnik "akademika" SANU, koji kao elita drustva umesto da velicaju humanost i plemenite ljudske vrednosti, 80-tih godina sejali seme nacionalizma, zla i mrznje u srpsko drustvo i time otvorili pandorinu kutiju koja se jos dugo nece moci zatvoriti. Bio je ideoloska podloga za dolazak Milosevica na vlast i svih katastrofa koju su potom usledile i jos uvek se desavaju.

Bora

pre 12 godina

Alal vera ovim majstorima koji na danasnje vreme kada se OPET KRIJU ISTINE
od naroda (vidi ovo sa Jarinjem) objavljuju jednu NOTORNU ISTINU o ovom dokazanom nacionalisti i PALIVATRI! Uzgred, niko ne postavlja pitanje njegovih literarnih vrednosti i sposobnosti.

Dusan

pre 12 godina

Najociglednija prevara u koju sam sumnjao da je iko poverovao, ali eto desilo se...
A sto se tice ove kampanje protiv Cosica, povodom vremena dok je bio u vlastio (ja bih vise rekao statirao), prvo procitajte njegove knjige pa onda sudite o njihovoj vrednosti...

sasa jokic

pre 12 godina

Bio sam stvarno iznenajen kaa sam cuo vest, i u prvi mah sam pomislio da je neka igranka. Ali onda sam se setio da je Jaser Arafat dobio nagradu za mir, pa reko sve je moguce danas.
Maksimalni omet Dobrice Cosica je Ninova nagrada, neko je spomenuo roman Vreme Srti, pa sta je sa tom knjigom? Da ste malo vise knjiga u zivotu procitali, vieli biste koliko je to prvo roman lokalnog karaktera, drugo daleko od nivoa ozbiljne svetske knjizevnosti.

Zedes

pre 12 godina

Za mene je Cosic u srpskoj politici pojava ravnopravna Milosevicu, dakle - barem jednako negativan. Kad bi takav tip dobio Nobelovu nagradu, bio bi to uistinu podsmjeh svim zrtvama velikosrpske agresije na ostale narode i republike bivse YU.

pesnikinja Manda

pre 12 godina

@ ja
Ne znam kako vas nije sramota da govorite da Cosic nije dobar pisac.

-- Sramota je ne govoriti istinu. Sramota je lagati, obmanjivati, laskati necemu i nekome ko u uporedbi sa istinskom svetskom humanom knjizevnoscu stoji u predvorju mraka, gde sunce nikad nije provirilo.

bulat92

pre 12 godina

Prema nepotvrđenim vestima Dobrica je izjavio da je vredelo što je čitav život pisao, da bi bio 15 minuta nobelovac.
Moguće je da će mu Rusija, za utehu, dati Mičurinovu nagradu.

vasilije knezevic

pre 12 godina

Da je COSIC pisao slicno Solzenicinu to bi se moglo i ocekivati.Nobelove nagrade su izricito politicke,prozapadne
USA stimulirane,providno pristrasne.Za velikog,pravog autora izmedju drugih nezapadnih naroda ta nagrada je
vise ponizenje nego priznanje.

ShoOo?!

pre 12 godina

Kod nas u firmi, jedna od direktora sektora (inace diplomirala knjizevnost!) poslala cirkularni mejl! Neki su bogami otisli i da zaliju ovu Dobricinu nagradu, hehe!
Ovaj narod bi poverovao da ce i jugo koral postati auto godine 2012; ova vest o Nobelu je tog nivoa...

Брун

pre 12 godina

ТранстрЕмер. Шведско ö се транскрибује као Е. Погледајте у Правопис. Аутор транскрипције са скандинавских језика проф. Рајић.

Darko

pre 12 godina

Razumem da je u džungli kvazi internet medija vrlo lako izgubiti kompas, ali jedna ozbiljna medijska kuća mora plasirati informacije iz proverenih izvora, te se mora naći kompromis između ekskluzivnosti i izvora događaja. Svi verovatno još uvek pamte priču o "pijanom Srbinu koji je ubio ajkulu u Šarm El Šeiku", što su propratile i velike svetske agencije. Drugo je kada se radi o ozbiljnim temama, kao što je ova, pa ostaje pitanje da li i koliko poverenja čitalac / gledalac može imati čak i u velike medije.

ja

pre 12 godina

preporucila bih vam da procitate recimo Vreme smrti.Ne znam kako vas nije sramota da govorite da Cosic nije dobar pisac.Vama bi verovatno bilo normalno da Nobela dobije Marko Vidojkovic.Odsustvo svakih vrednosti...

Alice

pre 12 godina

Pometnja? Ja bih rekla zabluda naivnih. Ko je mogao verovati da bi jedan od glavnih ideologa Milosevica mogao dobiti Nobelovu nagradu? Kakav apsurd! Oni koji su u ovo poverovali samo dokazuju da o politici dodele ove nagrade ne znaju bas nista.

Хранислав Раденковић

pre 12 godina

Е, па сад, драги моји пријатељи, размислите кад читате неке друге вести. Памет у главу јер ако је ово могло да прође како је прошло, можете мислити како смо "информисани" о догађајима на Косову, Авганистану, Либији....

OTAN

pre 12 godina

”Mi lazemo da bih varali sami sebe, da tjesimo druge, mi lazemo za oprost. Mi lazemo da bih se borili protiv straha, lazemo da ohrabrujemo druge, lazemo da bih skrivali svoj i neciji drugi jad. Laganje je oblik naseg patriotizma i potvrda nase urodjene inteligencije. Mi lazemo na kreativan,mastovit i inventivan nacin.." Dobrica Cosic.

Vec Vidjeno

pre 12 godina

Joj, dobro je sto nije, laknulo mi je!
Jer da jeste, da je Dobrica zaista dobio Nobela, ne bismo culi kraja duvanju, i puvanju, i busanju u grudi junacke, da ne kazem vec, naci(onali)sticke!
Srbi bi, pored najnebeskijeg, postali odjedared, Boga mi, i narod najpismeniji...

TomaS

pre 12 godina

Ipak će sada mnogi kupiti knjige Dobrice Ćosića da provere koliko vredi taj pisac koga, makar i u šali, dovode u vezu sa Nobelovom nagradom.

cokoladice mladice

pre 12 godina

Pokazalo se kolika je MOC informacije i sta bi neko ko je plasira u pravom trenutku, cak i na traljav nacin, mogao da postigne.

Kao sto rekose - zamislite nezamislivo.

Sto se prenosenja vest tice, mene je mama ucila: kad vidim cokoladu na ulici, nikako da je ne uzmem i pojedem.

guscije pero

pre 12 godina

Daleka je ISTINA od sunca.
Brzo da se napravi special-srpska NOBLESOVA nagrada i ista uruci ovom uvazenom piscu i ujedno da se ispravi zlocinacka zapadna nepravda.
Ziveo srpski NOBLES!

slavoljub

pre 12 godina

Ostavite ono u sta se ne razumete na miru, a sa estradom samo napred. Nisam ljubitelj opusa doticnog gospodina, ali je zaista neukusno igrati se na ovaj nacin.

Crnogorac

pre 12 godina

Iskidao sam se jutros od smijeha. Prebacujem kanale na TV-u, kad na jednoj čuvenoj srpskoj televiziji koja vam "daje pravo da ne znate ništa"
vidim tiker kojim se trijumfalno informiše o Nobelu za pisanija Dobrice Ćosića. Pošto o toj pseudo-književnosti nemam nikakvo visoko mišljenje, u nevjerici prebacim na BBC i čujem vijest o stvarnom švedskom dobitniku. Ali valjda, mnogi se mali čovjek identifikovao sa ovim virtuelnim "uspjehom" pa mu je svoja neznatnost valjda bila lakše snošljiva, makar na jedno jutro.
Wishful thiniking u umjetnosti, kao i u politici, ostaje izgleda dominantan oblik rezonovanja u susjednoj nam Srbiji i zbog toga nam je žao.

Što se Ćosića tiče, samo možemo da odahnemo što se njegova djela sumnjive vrijednosti više ne nalaze u našim školskim programima kod nas u Crnoj Gori, već je njihovo mjesto ustupljeno bitno vrijednim stvaraocima, a ne onima koji su političkom podobnošću sebi izgradili ime - za života i dok su svakoj vlasti pogodni i korisni svakako, a sumnjam poslije njega.

Svejedno, dobro smo se zabavili.

Gvido

pre 12 godina

Ha-ha-ha-ha!!! Svi blesani su naseli! Svedska akadeija javila SANU :-))) Sistem dodele je takav da se do objave NE ZNA ko ce je dobiti - poznati su verovatni kandidati, a medju njima nije bilo ovog naseg...

svi (ni)su isti

pre 12 godina

Ja se ne razumem u knjizevnost ic, ali se nesto ne secam da je Dobrica bio disident, mozda sam i politicki nepismen, sta ga znam, a u "saopstenju o nagradi" je pisalo bas to, nesto kao "poslednji disident itd."

debela hladovina

pre 12 godina

Nema tu pometnje - ispali ste smesni u društvu :) I nemojte sada da se vadite na "brojne medije" koji su to preneli, ispašće da baš i nisu tako brojni. Ćutite i pustite da polako izvetri :)

Zoran Andrejin

pre 12 godina

Kad se nisam onesvestio. Hajde, bre, nije to za salu. Poslednji put sam se tako osecao kada je Djindjic ubijen. Hajde sto namestaju utakmice i izbore, muvaju po tenderima, suruju sa crkvom i fasistima...ali vidis dokle to ide?

Zoran Bojic

pre 12 godina

Pa nije bas i nemoguce da Cosic dobije jednog dana Nobela, ako pozivi jos koju godinu! Samo mene cisto zanima kako bi nevladine organizacije podnele da jedan srpski nacionalista dobije Nobela! :)

АЦМ

pre 12 godina

Мало ме чуди да је Б92 баш тако лако "насела". Срећом награда није доспела где јој није место. Све је добро кад се добро сврши.

GuC

pre 12 godina

taman sam pomislila da je Ćosić, istaknuti ideolog i patriJota, nacionalista i huškač bio nepravedno zapostavljen, kad izspade da će ostati top star samo SANU!

Mrgud

pre 12 godina

http://www.nobelprizeliterature.org/

Neko je bio dokon, a nije ni smesno, nije lepo saliti se s takvim stvarima, sta da je coveku u njegovim godinama pozlilo?

Znanje je moć

pre 12 godina

"...Srbija danas mogla da dobije i drugog nobelovca..."
A ko je bio prvi? Ivo Andrić je bio jugoslovenski pisac, kao što je Monika Seleš bila jugoslovenska (a ne srpska) teniserka. Osim njega Nobelovu nagradu su dobili i Jugosloveni Majka Tereza, Vladimir Prelog, Ladislav Ružička...

Pantagruel

pre 12 godina

"Најбољи" су ови који критикују писца на основу његових политичких ставова, а да никада нису прочитали ни један његов роман. Господо драга, такви манири су наслеђе комунистичког и других облика тоталитаризма.

Добрица Ћосић као политичар ми ни најмање није био симпатичан, али "Време Смрти", "Корени" и "Деобе" су књиге које ће живети много дуже и од вас и од мене (допадало вам се то или не) и у њима је најсавршеније осликан психолошки профил српског сељака. то нико не може оспорити.

Vladimir

pre 12 godina

Zahvaljujući Wikipediji, koja čuva stare verzije sajta, došao sam do linka www.nobelprizeliterature.org
Ako pogledate link, videćete da je u pitanju odlično urađen "hoax" sajt. Klik na bilo koji drugi link vas vodi na zvaničan sajt za dodelu nobelove nagrade. Nije čudo da su mnogi naseli.

Ipak, istina pre ekskluzive

pre 12 godina

Čim sam čuo vest oko 12h, otišao sam na zvanični sajt i video da se nagrada objavljuje tek za sat vremena. Bilo je potrebno 2 klika i 5 sekundi da se proveri. Lažni sajtovi nisu opravdanje. Zna se koji je sajt nobelovog komiteta.

teraj to u sud

pre 12 godina

Pa on da je dobio odmah bih napustio ovu zemlju.On treba prvo da odgovara za sirenje Miloseviceve propagande i time sirenje nacionalizma i mrznje na ovim prostorima.

Hajleselasije

pre 12 godina

Bas me zanima koji je to sajt? Ako neko zna neka komentarise, jer kad izguglas jasno je koji je zvanicni sajt, ne razumem kako je moguce da je B92 i RTS tako pogresili...

АЦМ

pre 12 godina

Мало ме чуди да је Б92 баш тако лако "насела". Срећом награда није доспела где јој није место. Све је добро кад се добро сврши.

Pantagruel

pre 12 godina

"Најбољи" су ови који критикују писца на основу његових политичких ставова, а да никада нису прочитали ни један његов роман. Господо драга, такви манири су наслеђе комунистичког и других облика тоталитаризма.

Добрица Ћосић као политичар ми ни најмање није био симпатичан, али "Време Смрти", "Корени" и "Деобе" су књиге које ће живети много дуже и од вас и од мене (допадало вам се то или не) и у њима је најсавршеније осликан психолошки профил српског сељака. то нико не може оспорити.

debela hladovina

pre 12 godina

Nema tu pometnje - ispali ste smesni u društvu :) I nemojte sada da se vadite na "brojne medije" koji su to preneli, ispašće da baš i nisu tako brojni. Ćutite i pustite da polako izvetri :)

ShoOo?!

pre 12 godina

Kod nas u firmi, jedna od direktora sektora (inace diplomirala knjizevnost!) poslala cirkularni mejl! Neki su bogami otisli i da zaliju ovu Dobricinu nagradu, hehe!
Ovaj narod bi poverovao da ce i jugo koral postati auto godine 2012; ova vest o Nobelu je tog nivoa...

Ipak, istina pre ekskluzive

pre 12 godina

Čim sam čuo vest oko 12h, otišao sam na zvanični sajt i video da se nagrada objavljuje tek za sat vremena. Bilo je potrebno 2 klika i 5 sekundi da se proveri. Lažni sajtovi nisu opravdanje. Zna se koji je sajt nobelovog komiteta.

Hajleselasije

pre 12 godina

Bas me zanima koji je to sajt? Ako neko zna neka komentarise, jer kad izguglas jasno je koji je zvanicni sajt, ne razumem kako je moguce da je B92 i RTS tako pogresili...

Znanje je moć

pre 12 godina

"...Srbija danas mogla da dobije i drugog nobelovca..."
A ko je bio prvi? Ivo Andrić je bio jugoslovenski pisac, kao što je Monika Seleš bila jugoslovenska (a ne srpska) teniserka. Osim njega Nobelovu nagradu su dobili i Jugosloveni Majka Tereza, Vladimir Prelog, Ladislav Ružička...

Vec Vidjeno

pre 12 godina

Joj, dobro je sto nije, laknulo mi je!
Jer da jeste, da je Dobrica zaista dobio Nobela, ne bismo culi kraja duvanju, i puvanju, i busanju u grudi junacke, da ne kazem vec, naci(onali)sticke!
Srbi bi, pored najnebeskijeg, postali odjedared, Boga mi, i narod najpismeniji...

znalac

pre 12 godina

U neko prastaro vreme stare Juge kada se na toj istoj RTS dobijao OTKAZ ako spica Dnevnika u pola 8 zakasni jedan sekund, glavni urednik bi dobio nogu za ovo, a ne bi mu ginuo ni makar informativni razgovor u Udbi. Mnogo javasluka, nediscipline i amaterizma je u nasim medijima. Bravo za ljude koji su ovu smejuriju organizovali! Ivice, ne juri te ljude, nisu oni krivi sto se car prosetao go. Bolje savetuj Tijanicu da zavede red u svojoj kuci. Novinari, tri puta merite, pa onda presecite. Nije novinarstvo igra "brzi prsti".

Darko

pre 12 godina

Razumem da je u džungli kvazi internet medija vrlo lako izgubiti kompas, ali jedna ozbiljna medijska kuća mora plasirati informacije iz proverenih izvora, te se mora naći kompromis između ekskluzivnosti i izvora događaja. Svi verovatno još uvek pamte priču o "pijanom Srbinu koji je ubio ajkulu u Šarm El Šeiku", što su propratile i velike svetske agencije. Drugo je kada se radi o ozbiljnim temama, kao što je ova, pa ostaje pitanje da li i koliko poverenja čitalac / gledalac može imati čak i u velike medije.

Crnogorac

pre 12 godina

Iskidao sam se jutros od smijeha. Prebacujem kanale na TV-u, kad na jednoj čuvenoj srpskoj televiziji koja vam "daje pravo da ne znate ništa"
vidim tiker kojim se trijumfalno informiše o Nobelu za pisanija Dobrice Ćosića. Pošto o toj pseudo-književnosti nemam nikakvo visoko mišljenje, u nevjerici prebacim na BBC i čujem vijest o stvarnom švedskom dobitniku. Ali valjda, mnogi se mali čovjek identifikovao sa ovim virtuelnim "uspjehom" pa mu je svoja neznatnost valjda bila lakše snošljiva, makar na jedno jutro.
Wishful thiniking u umjetnosti, kao i u politici, ostaje izgleda dominantan oblik rezonovanja u susjednoj nam Srbiji i zbog toga nam je žao.

Što se Ćosića tiče, samo možemo da odahnemo što se njegova djela sumnjive vrijednosti više ne nalaze u našim školskim programima kod nas u Crnoj Gori, već je njihovo mjesto ustupljeno bitno vrijednim stvaraocima, a ne onima koji su političkom podobnošću sebi izgradili ime - za života i dok su svakoj vlasti pogodni i korisni svakako, a sumnjam poslije njega.

Svejedno, dobro smo se zabavili.

Alice

pre 12 godina

Pometnja? Ja bih rekla zabluda naivnih. Ko je mogao verovati da bi jedan od glavnih ideologa Milosevica mogao dobiti Nobelovu nagradu? Kakav apsurd! Oni koji su u ovo poverovali samo dokazuju da o politici dodele ove nagrade ne znaju bas nista.

teraj to u sud

pre 12 godina

Pa on da je dobio odmah bih napustio ovu zemlju.On treba prvo da odgovara za sirenje Miloseviceve propagande i time sirenje nacionalizma i mrznje na ovim prostorima.

OTAN

pre 12 godina

”Mi lazemo da bih varali sami sebe, da tjesimo druge, mi lazemo za oprost. Mi lazemo da bih se borili protiv straha, lazemo da ohrabrujemo druge, lazemo da bih skrivali svoj i neciji drugi jad. Laganje je oblik naseg patriotizma i potvrda nase urodjene inteligencije. Mi lazemo na kreativan,mastovit i inventivan nacin.." Dobrica Cosic.

rumunske izbeglice i sekularnost turske

pre 12 godina

Kao profesor književnosti, slobodno mogu da kažem da bi bila farsa da je Ćosić dobio Nobela (činjenicu da je sama nagrada već izvesno vreme farsa trenutno ignorišem). Na stranu njegova politička uverenja, knjige su mu jednostavno loše napisane i kraj - pogotovo knjige koje je objavio u poslednjih nekoliko decenija. Ovo vrlo lako može potvrditi svaki književni kritičar ili istoričar koji nije politički obojen. Sad, zašto su njegove knjige toliko popularne "međ Srbljem" i zašto mu se dela smatraju "sroskom biblijom" (komentar sa drugog sajta), to su priče za drugu temu.
Tragedija je što Nobela nisu dobili Crnjanski, Krleža, Kiš, Pekić ili Pavić, ali Nobel ionako nikada nije cenio "spisateljske", nego političke podobnosti i sposobnosti. Upravo zato nagradu nisu dobili Džojs i Borhes (po apsolutno svim književnim standardima najznačajniji pisci XX veka), ali se zato ranim disidentima i "borcima za ljudska prava" deli šakom i kapom.

Pantelija

pre 12 godina

Kad sam bio Srbin u Srbiji i ja sam mislio da je ovaj cikica knjizevnik. Kad sam otisao iz Srbije, kad sam prestao biti Srbin i postao gradjanin sveta, shvatio sam zamku i pokope, (u bukvalnom smislu), koje su pravile njegove reci.
Slab i nejak covek lako moze nasesti. A slabih je Srbija uvek puna bila!
P.S. Da je Sloba ziv ovaj bi vec davno dobio Slobelovu nagradu.

Jovan

pre 12 godina

Izgleda da su ljudi zamenili mozak sa twitter-com. Predvodnik "akademika" SANU, koji kao elita drustva umesto da velicaju humanost i plemenite ljudske vrednosti, 80-tih godina sejali seme nacionalizma, zla i mrznje u srpsko drustvo i time otvorili pandorinu kutiju koja se jos dugo nece moci zatvoriti. Bio je ideoloska podloga za dolazak Milosevica na vlast i svih katastrofa koju su potom usledile i jos uvek se desavaju.

Zoran Bojic

pre 12 godina

Pa nije bas i nemoguce da Cosic dobije jednog dana Nobela, ako pozivi jos koju godinu! Samo mene cisto zanima kako bi nevladine organizacije podnele da jedan srpski nacionalista dobije Nobela! :)

тоша

pre 12 godina

А најјачи су ми ови лицемери којима је Ћосић био добар и узданица демократије када је подржавао ДОС 2000 године. А добри су и ови наивци који још увек верују да Нобелова награда још увек нешто значи и да се она не додељује по политичким аршинима... Ех да, а о онима који нешто пребацују Ћосићевим делима, а највероватније ни једно нису прочитали, не треба трошити речи. Па њих нико неће памтити, укључујући и људе типа Соње Бисерко, Војина Димитријевића, Наташе Кандић и тако сличне, док ће Добрицу Ћосића сви памтити и верујте ми, већина као изванредног писца. А што се тиче његовог политичког ангажмана, он није био нешто нарочито и ви много прецењујтете утицај Добрице Ћосића...

bulat92

pre 12 godina

Prema nepotvrđenim vestima Dobrica je izjavio da je vredelo što je čitav život pisao, da bi bio 15 minuta nobelovac.
Moguće je da će mu Rusija, za utehu, dati Mičurinovu nagradu.

ja

pre 12 godina

preporucila bih vam da procitate recimo Vreme smrti.Ne znam kako vas nije sramota da govorite da Cosic nije dobar pisac.Vama bi verovatno bilo normalno da Nobela dobije Marko Vidojkovic.Odsustvo svakih vrednosti...

sasa jokic

pre 12 godina

Bio sam stvarno iznenajen kaa sam cuo vest, i u prvi mah sam pomislio da je neka igranka. Ali onda sam se setio da je Jaser Arafat dobio nagradu za mir, pa reko sve je moguce danas.
Maksimalni omet Dobrice Cosica je Ninova nagrada, neko je spomenuo roman Vreme Srti, pa sta je sa tom knjigom? Da ste malo vise knjiga u zivotu procitali, vieli biste koliko je to prvo roman lokalnog karaktera, drugo daleko od nivoa ozbiljne svetske knjizevnosti.

Shumadinac

pre 12 godina

Duboooooooki naklon samoorganizovanima! I to :
- za ideju
- za realizaciju
- za iskreni smeh
...
- za standardizaciju hakerskih dometa

p.s. Ima li vesti kako je Dobrica? A kako je Tijanić?

Obrenovic

pre 12 godina

Svaka im cast, Dobrica je los pisac i jos losiji politicar, koji ni u prvih hiljadu kandidata za Nobela ne moze da prismrdi, a isti taj palanacki duh koji veruje da je Tesla predvideo otkrica u CERN-u moze da poveruje da kalemar ima ikakve sanse za Nobela.

Marko

pre 12 godina

Voljela bih kad bi mi neko ovdje citirao jednu visoko intelektelno-literarno-filozovsko-poetsko-estetsku recenicu ovog pisca iz njegovoga ad hoc-horuk-opusa. Da vidimo sta je to vrijedno i sta ce od njegovog pisk(h)aranja zadrzati svjezinu za npr. nekoliko stoljeca.
(marina, 6. oktobar 2011 20:57)

Vi lepo napisite kvalitetnu knjigu udjite u krug velikih pisaca kapitalnih dela, postanite drugi Andric, Selimovic, Crnjanski, e tek onda izjavite da je Cosic los pisac. Do tada nemate pravo glasa. Mozete da kazete da li je nesto dobro ili lose iz pogleda licnog ukusa ali da govorite o kvalitetu samog dela nikako.

iii

pre 12 godina

ccc... prvo dzedaji i popisivaci, pa sad ovi, pomislio bi covek da smo zemlja bez problema kad ovoliko paznje privlace gluposti... pa ovakvih hoaxa u svetu ima bar nekoliko svakog meseca, sad se neko ovde dosetio i svaka cast na tome... a politicka pozadina akcije je vrlo plitka, jer je nejasno sta tacno oni to zameraju Cosicu? Nemam neko previse vidsoko misljenje o njemu kao coveku, ali opet solidan je pisac, bio je partizan, preziveo rat, bio deo komunistickog establishmenta a opet imao hrabrosti da se posle suprotstavi vlasti kad je mislio da treba, suprotstavio se i Milosevicu kasnije, imao relativno umerene stavove u odnosu na neke druge koji su se danas vratili u politicki zivot na velika vrata kao ultra-demokrate i prave se blesavi u vezi onoga sto su pricali 90-tih... Koje su uopste to njegove izjave ili knjige za koje se moze reci da su uticale na situaciju u Srbiji, zasto neko ne navede neki potez ili citat koji je bio bitan ?

Tola Dacic

pre 12 godina

@ja, @Pantagruel
Zasto mislite da oni koji kritikuju Cosica nisu procitali ni jednu njegovu knjigu?? Evo, meni se njegove knjige ni najmanje ne dopadaju. A verujem da sam ih procitala vise nego neko ko dize u nebesa lik i delo Dobrice Cosica.

Zedes

pre 12 godina

Za mene je Cosic u srpskoj politici pojava ravnopravna Milosevicu, dakle - barem jednako negativan. Kad bi takav tip dobio Nobelovu nagradu, bio bi to uistinu podsmjeh svim zrtvama velikosrpske agresije na ostale narode i republike bivse YU.

GuC

pre 12 godina

taman sam pomislila da je Ćosić, istaknuti ideolog i patriJota, nacionalista i huškač bio nepravedno zapostavljen, kad izspade da će ostati top star samo SANU!

Nikola

pre 12 godina

Preozbiljan je Dobrica i književnik i čovek za političke nagrade a Nobelova nagrada odavno je to postala, jer da nije tako još pre dvadeset godina bi mu bila dodeljena.
Dobrici želim najbolje zdravlje a njegova je nagrada u tome da će njegovo delo večno živeti.
Gospodine Ćosiću hvala za sve!

mail

pre 12 godina

Najbolja vest je razlog zasto je napravljen sajt i okacena ova lazna vest (prvo sam se uznemirio, dok nisam cuo da je lazna vest, a kada sam cuo razlog, onda sam se odusevio...

Gvido

pre 12 godina

Ha-ha-ha-ha!!! Svi blesani su naseli! Svedska akadeija javila SANU :-))) Sistem dodele je takav da se do objave NE ZNA ko ce je dobiti - poznati su verovatni kandidati, a medju njima nije bilo ovog naseg...

cokoladice mladice

pre 12 godina

Pokazalo se kolika je MOC informacije i sta bi neko ko je plasira u pravom trenutku, cak i na traljav nacin, mogao da postigne.

Kao sto rekose - zamislite nezamislivo.

Sto se prenosenja vest tice, mene je mama ucila: kad vidim cokoladu na ulici, nikako da je ne uzmem i pojedem.

Miloš

pre 12 godina

Čosić je bio i ostao egomanijak i mediokritetski pisac. Likovi poput njega su već opisani u srpskoj literaturi -- setite se Sterijinih 'Rodoljubaca' i eto Ćosića u celini. On je ideolog samoga sebe i sa ljudima poput sebe predstavlja kamen o vratu Srbije. To što on ne oseća sram se moglo i očekivati ali Srbija bi trebalo da se pobrine da Gebelsi poput njega više nikada ne vladaju u srpskom političkom dijalogu.

Хранислав Раденковић

pre 12 godina

Е, па сад, драги моји пријатељи, размислите кад читате неке друге вести. Памет у главу јер ако је ово могло да прође како је прошло, можете мислити како смо "информисани" о догађајима на Косову, Авганистану, Либији....

Markos

pre 12 godina

Kakva MOSA za poljoprivrednog tehnicara iz SANU koga sluzbe predstavljaju kao oca nacije i velikog knjizevnika.
Nego koliko vidim i cika Dobrica kako ga neki od miloste zovu nosi naocare.
Kakva koincidencija.

Kralj Milutin

pre 12 godina

Bravo devojke i momci ko god ste. Ovde nema drugog nacina da se kaze neke stvari a da te ne zagusi grmljavina "patriJota" koji stradanja srpskog naroda koriste kao argument za vise stradanja. Formula, zakuhaj pa kad padnu zrtve zakukaj i onda se kao brani. Cosic, autor "humanog preseljenja naroda" je znao da ne postoji humano preseljenje nego samo izazivanje takve mrznje da postane nemoguce ziveti zajedno. A zna se kako se sije takva mrznja: zlocinima nad neduznim i nemocnim, necijim zenama, ocevima decom. Razaranjem, paljenjem i logorima. nazalost, projekat je u prilicnoj meri uspeo, niko ni sa kim ne moze da zivi a etnicko ciscenje (humano preseljenje naroda) takorecui zavrseno.
U Titovo vreme on bi bio u zatvoru da je zastupao ono sto je zastupao posle njegove smrti - sa pravom.

od andrića do pavića

pre 12 godina

Odmah sam znao da je vest lazna. Da nije skakako bih od srece. Dobrica je baz konkurencije najbolje pero ovih prostora. Samo mu je Selenic bio uz rame, dok se nije upokojio. I da se stvarno nobelova nagrada dodeljuje po vrednostima davno bi je imao.
Muka mi je od ovih komentara. Slepci vezuju politiku i litraturu, ali razumem ih oni nista ne citaju, a i da to rade sve jedno ne bi razumeli.
(Muenchen Pluta, 6. oktobar 2011 16:14)

Dobrica i Selenić najbolja srpska pera? Možda Vama, gospodine. Verovatno i SAMO Vama.

Bex

pre 12 godina

Prevara je bila originalno uradjena. Svi linkovi na tom sajtu su bili identicni originalnom sajtu. Jedina razlika je sto se vest sa Dobricom Cosicem nalazila u domenu nobelprizeliterature.org umesto u nobelprize.org/literature. Naravno ko nije u datom trenutku posetio sajt sada moze da soli pamet kako je neko naseo, bio naivan ali kladim se da bi 95% ljudi poverovalo. Ja priznajem da sam za trenutak poverovao, vise zbog toga sto sam zeleo da je to istina nego sto sam stvarno razmisljao i bilo mi je u trenutku drago sto je neko nas dobio tu prestiznu nagradu. Uvek se obradujem uspesima nasih ljudi, u sportu, nauci, knjizevnosti... Bilo je doze skepticizma ali desavale su se i cudnije stvari tipa Obame, Ahtisarija, Arafata koji su dobijali Nobela. Takodje smo kao mala zemlja imali prilike da organizujemo prvenstva u kosarci, univerzijadu, evrosong u poslednjih nekoliko godina tako da mi je i ovo bilo moguce u vidu kompenzacija za sve ono sto preziveli. I priznajem da sam bio razocaran kada sam saznao da je u pitanju prevara.

marina

pre 12 godina

Voljela bih kad bi mi neko ovdje citirao jednu visoko intelektelno-literarno-filozovsko-poetsko-estetsku recenicu ovog pisca iz njegovoga ad hoc-horuk-opusa. Da vidimo sta je to vrijedno i sta ce od njegovog pisk(h)aranja zadrzati svjezinu za npr. nekoliko stoljeca.

Bora

pre 12 godina

Alal vera ovim majstorima koji na danasnje vreme kada se OPET KRIJU ISTINE
od naroda (vidi ovo sa Jarinjem) objavljuju jednu NOTORNU ISTINU o ovom dokazanom nacionalisti i PALIVATRI! Uzgred, niko ne postavlja pitanje njegovih literarnih vrednosti i sposobnosti.

Marko

pre 12 godina

Voljela bih kad bi mi neko ovdje citirao jednu visoko intelektelno-literarno-filozovsko-poetsko-estetsku recenicu ovog pisca iz njegovoga ad hoc-horuk-opusa. Da vidimo sta je to vrijedno i sta ce od njegovog pisk(h)aranja zadrzati svjezinu za npr. nekoliko stoljeca.
(marina, 6. oktobar 2011 20:57)

Samo da dodam, zaboravio sam da ponudim direktan odgovor na vasu zelju

“ Grabeci nam najpre dobre, lepe i pametne, smrt zivotu daje velicinu.” Doktor Sergejev

Citat iz romana Vreme smrti.

Ponavaljam, niste kompetentni da ocenjujete ovakva dela, ovakve recenice i ovakve pisce.

Брун

pre 12 godina

ТранстрЕмер. Шведско ö се транскрибује као Е. Погледајте у Правопис. Аутор транскрипције са скандинавских језика проф. Рајић.

pesnikinja Manda

pre 12 godina

@ ja
Ne znam kako vas nije sramota da govorite da Cosic nije dobar pisac.

-- Sramota je ne govoriti istinu. Sramota je lagati, obmanjivati, laskati necemu i nekome ko u uporedbi sa istinskom svetskom humanom knjizevnoscu stoji u predvorju mraka, gde sunce nikad nije provirilo.

slavoljub

pre 12 godina

Ostavite ono u sta se ne razumete na miru, a sa estradom samo napred. Nisam ljubitelj opusa doticnog gospodina, ali je zaista neukusno igrati se na ovaj nacin.

Predrag

pre 12 godina

Ne pripadam ideologiji Dobrice Ćosića. Jer on i ovi neokomunisti presvučeni u lažne demokratske odore pripadaju jednom istom svetu, jednoj istoj muci i tragediji srpskog naroda. Međutim, mislm da je on ipak značajan i veliki pisac. Delimični pokajnik zbog čega ga njegovi bivši drugovi i dalje progone. A mi smo i ovoga puta svedoci načina na koji se komunisti obračunavaju. Laž, propaganda, mediokriteti, gušenje slobodne misli. Nema još uvek demokratije u Srbiji. Nema elementarne demokratije! Ova koju su nam doneli komunistički naslednici gorkog je ukusa.

guscije pero

pre 12 godina

Daleka je ISTINA od sunca.
Brzo da se napravi special-srpska NOBLESOVA nagrada i ista uruci ovom uvazenom piscu i ujedno da se ispravi zlocinacka zapadna nepravda.
Ziveo srpski NOBLES!

MKomadina

pre 12 godina

Ja nisam poverovao u vest ni sekunde, jer je politicki nemoguca. Nema veze kakav je Cosic pisac (i gori od njega su dobijali), ali to bi bilo kao da neko objavi da je Barak Obama na konferenciji za stampu rekao da je Kosovo deo Srbije i da nikakvo odvajanje ne dolazi u obzir. Znaci vest je politicki nemoguca. Da je cujem i vidim ne bi verovao u nju.

Vladimir

pre 12 godina

Zahvaljujući Wikipediji, koja čuva stare verzije sajta, došao sam do linka www.nobelprizeliterature.org
Ako pogledate link, videćete da je u pitanju odlično urađen "hoax" sajt. Klik na bilo koji drugi link vas vodi na zvaničan sajt za dodelu nobelove nagrade. Nije čudo da su mnogi naseli.

Novinar

pre 12 godina

Nije mi jasno da su ljudi u tolikoj meri ograniceni. Svi komentatori koji bi shvatili kao smak sveta da je Cosic nekim cudom zaista dobio Nobelovu nagradu, nisu ocigledno u stanju da razdvoje pisca i politicara. Ni meni Cosic nije simpatican kao politicka figura, naprotiv, ali kao pisac zasluzuje svako postovanje.Retrko koji pisac je uspeo da odlicno prikaze nase brojne mane koje kao narod nesumnjivo imamo u svojim delima. Uostalom isti je slucaj i sa Vukom Draskovicem. Njegova politika mi se najblaze receno ne dopada, ali taj covek je apsolutno vrhunski pisac cije knjige sam sa zadovljstvom procitao. Prema toma smanjite malo dozivljaj.
@Crnogorac Ne znam sta cete drugo pa uciti u vasim skolama posto inace imate pregrst svetski priznatih pisaca, narocito onih sto pisu na cudu lingvistike zvanom crnogorski jezik. Ne znam kako uopste podnosite Njegosa jer je covek govorio za sebe da je Srbin.

svi (ni)su isti

pre 12 godina

Ja se ne razumem u knjizevnost ic, ali se nesto ne secam da je Dobrica bio disident, mozda sam i politicki nepismen, sta ga znam, a u "saopstenju o nagradi" je pisalo bas to, nesto kao "poslednji disident itd."

Ivan

pre 12 godina

Divno je videti ovakve briljatne primere kreativnog otpora kroz subverzivnost. "Pocinioci" su me izuzetno odusevili snagom i dubinom njihovog dela i poruke koju ono nosi.
Svaka cast. Ovo je jedan od onih retkih trenutaka koji me cine ponosnim.

Mitar

pre 12 godina

Auuuuu, kakav napad i kakva tirada protiv Ćosića! Ispade da je on kriv za sve što nam se desilo, još malo pa ćemo njegove moći poistovetiti sa Supermenom, Betmenom i pokojim čitačem misli! Ne mogu da verujem! Pa ovde u Srbiji, na žalost, niko ništa ne čita, niti iko ikog ozbiljno sluša, tako da nikako ne mogu da poverujem da je Dobrica Ćosić imao ovakve super moći u proteklom periodu! Pritom, čitam komentare nekih koji nisu ni prošli pored Ćosićevih književnih dela, ali se veoma "stručno" izjašnjavaju o istima indoktrinirani od svojih raznoraznih "trenera" mislioca, inače protivnika Ćosića, to se vidi iz aviona! Ja ne bih imao ništa protiv da moj sunarodnik dobije takvu nagradu! U Srbiji će očigledno još dugo crkavati krave, goreti letina, sušiti se šljive i tako dalje, sve dok bude komšija! Živeli braćo i komšije!

dobrica nije ivo

pre 12 godina

Čudo koliko je zlobe u mnogima od vas, koliko neistine, koliko uvreda prema najvećem piscu Srbije, prema čoveku u tako poznim godinama, prema čoveku KOJI JESTE BIO DISIDENT, ali vama trebaju titovi miljenici.

Kad ovo čitam, pitam se da li uopšte smem u zemlji Srbiji, da kažem da sam Srbin. Izgleda da je i to nacionalizam. Dobrica Ćosić nije zaslužio to što su uradili, niti je zaslužio vaše komentare. Zar sve ovo što vi izgovarate nije nacionalizam, protiv Srba. Ali vam on ne smeta, on vas hrani.

Knjizevni kriticar

pre 12 godina

Slepci vezuju politiku i litraturu, ali razumem ih oni nista ne citaju, a i da to rade sve jedno ne bi razumeli.
(Muenchen Pluta)

Onda je Dobrica najveci slepac on je sve pomesao, zadnja dela su pravi politicki pamfleti. Pocne kao literalno a onda ne mozes da verujes, svako poglavlje, pamflet do pamfleta i to jedan jeftiniji i prostiji od drugog. Nikada to nije bila knjizevnost. Jos su mu najbolje komunisticke pripovetke - crveni sal i ostalo.

nemanja

pre 12 godina

Nisam ljubitelj Dobrice Cosica ni u literarnom, ni u drustvenom smislu...ali se nikada necu radovati sto neko nije nesto dobio. To nema smisla.

TomaS

pre 12 godina

Ipak će sada mnogi kupiti knjige Dobrice Ćosića da provere koliko vredi taj pisac koga, makar i u šali, dovode u vezu sa Nobelovom nagradom.

kubanski rum 90%

pre 12 godina

Neko pokušava da ga diskredituje izgleda..
Da skrenu pažnju na njegove 'opasne uticaje'blabla.. hahahao, majko moja
Dobrica je ozbiljan čovek i verujem da se nije potresao zbog ovih šaljivdžija
Poštovanje njemu, čvrga hakerima

majstor

pre 12 godina

Kako da ne, pored svih zlodela danasnjice neko se obsetio da utrosi svoju energiju i organizuje akciju protiv Dobrice Cosica......boze kakvih ludaka ima. Ako ne, onda su odredjeni lobiji iza ovoga, nista drugo

Zoran Andrejin

pre 12 godina

Kad se nisam onesvestio. Hajde, bre, nije to za salu. Poslednji put sam se tako osecao kada je Djindjic ubijen. Hajde sto namestaju utakmice i izbore, muvaju po tenderima, suruju sa crkvom i fasistima...ali vidis dokle to ide?

Dusan

pre 12 godina

Najociglednija prevara u koju sam sumnjao da je iko poverovao, ali eto desilo se...
A sto se tice ove kampanje protiv Cosica, povodom vremena dok je bio u vlastio (ja bih vise rekao statirao), prvo procitajte njegove knjige pa onda sudite o njihovoj vrednosti...

vy

pre 12 godina

super sala
mada je meni bila jos bolja ona sa barakom obamom i nobelovom nagradom za mir.
da je znao nobel kakva ce sprdnja biti ova nagrada digo bi sebe u vazduh dinamitom. nije lepo da jos mi dodajemo so na ranu. ipak je covek dosta uradio na regulisanju brojnosti svetske populacije

vasilije knezevic

pre 12 godina

Da je COSIC pisao slicno Solzenicinu to bi se moglo i ocekivati.Nobelove nagrade su izricito politicke,prozapadne
USA stimulirane,providno pristrasne.Za velikog,pravog autora izmedju drugih nezapadnih naroda ta nagrada je
vise ponizenje nego priznanje.

NIkolaj Nemanjić

pre 12 godina

Da se desilo mojoj babi, koja inače slabo surfuje, pa da oprostimo.
Ipak, vrlo zanimljiva akcija. Šteta što hakeri ne udaraju malo više na kompanije, banke i stranke. Bilo bi divno.

Mrgud

pre 12 godina

http://www.nobelprizeliterature.org/

Neko je bio dokon, a nije ni smesno, nije lepo saliti se s takvim stvarima, sta da je coveku u njegovim godinama pozlilo?

Muenchen Pluta

pre 12 godina

Odmah sam znao da je vest lazna. Da nije skakako bih od srece. Dobrica je baz konkurencije najbolje pero ovih prostora. Samo mu je Selenic bio uz rame, dok se nije upokojio. I da se stvarno nobelova nagrada dodeljuje po vrednostima davno bi je imao.
Muka mi je od ovih komentara. Slepci vezuju politiku i litraturu, ali razumem ih oni nista ne citaju, a i da to rade sve jedno ne bi razumeli.

Skywalker

pre 12 godina

B92 je jos i dobra, oni su relativno brzo uklonili vest. Tv Bastilja je pola sata od ulkanjanja vesti sa sajta B92 na kajronu koji je isao javila da je Dobrica Cosic dobitnik Nobelove nagrade. Doduse, demanti je stigao znatno brze, za manje od 10-15 minuta.

Mikojan

pre 12 godina

Dobrica Cosic treba da pocne da pise roman o buducem Nobelovcu za mir, predsedniku Tadicu. Nakon sveopsteg pomirenja i priznavanja Kosovske drzave od strane Srbije, svi svetski reflektori bice upereni na nas. To je knjiga kojom bi se Cosic i sam primakao nagradi i slavi.
Nakon sveopsteg pomirenja i priznavanja Kosova od strane Srbije svi svetski reflektori bice upereni na nas.
Eto prilike i za Cosica.

novak

pre 12 godina

Ja sam citao i Rodoljupce od Sterije Popovica i romane Dobrice Cosica i mogu reci da nema niceg zajednickog izmedju ova dva pisca. I Sterijina i Cosiceva dela su kvalitet za sebe...

Marko

pre 12 godina

Marko, evo prikladnog citata (po secanju) - ne moram da znam da snesem jaje da bih znao da li je jaje mucak.
(T., 6. oktobar 2011 23:13)

Da li to po tebi znaci da je oceniti da li je jaje mucak i dati ocenu kvaliteta jedne knjige jedno te isto??? Ne nemoras da sneses jaje, ali to je samo jaje... mozez da proictas knjigu i da kazez da je to najgora knjiga koju si ikada procitao, ali da kazez da je ona zbog toga nekvalitetna ili "mućak" e za to vec treba malo veca strucnost, a mozda i neko delo iza sebe.

Nije moj problem sto neki od vas ne umeju da odvoje knjizevni rad jednog coveka od njegovog politickog delovanja. Znam da je to nekima tesko ali tako se jedino objektivno moze oceniti neciji rad.


PS znam da si pisao u prenesenom znacenju, ipak u slucaju o kojem se ovde govori taj citat ne pase bas mnogo.

ShkobOo

pre 12 godina

Saopstenje web aktivista je sizofrena zbrka tacnih i netacnih informacija
Kad god je Srbija spolja izlozena najvecim pritiscima, nadju se neki pametnjakovici da izloze nas prljav ves i raspredaju o domacoj krivici. KRIVICI??? - Kao da su faktori spolja rukovodjeni nacelom pravde

mala

pre 12 godina

Volela bih da svako ko ostavlja komentare u prilog tezi "nije zasluzio i slicno" potpise i knjige Dobrice Cosica koje je procitao, jer tako legitimise svoj stav. Ja sam davno citala Korene i Vreme smrti, i nisam mogla da povezem da je knjige pisao taj Dobrica, Slobin covek. Ko je citao i u knjizevnost se razume, zna o cemu pricam.
Drugo, ja sam proverila link pre dodele i zaista je delovalo verodostojno. Cinjenica je da je internet medij za pregledanje, a ne citanje. Cinjenica je da je biti nov, ekskluzivan, prvi imperativ i nije cudno sto su mnogi podelili vest, pa tako i medijske kuce. Test je uspeo. Mnogi su naseli, nema velike razlike izmedju lazi i istine. Tako su i Amerikanci 1938. pakovali kofere dok su slusali radio emisiju Rat svetova, u kojoj su Marsovci napadali Zemlju. Smejte se, ali uskoro cemo cesce biti mete slicnih prevara. Haksli je bio u potpuno u pravu.

sai baba

pre 12 godina

bilo bi mi draze da srbin dobije nobela, nego medalju za pikanje teniske loptice. za nobela treba mozak. steta sto je hoax. i steta sto su obojica nacionalisti.

Antiprotivan

pre 12 godina

U tom laznom izvestaju je sve tacno.Prihvatam ideju da se autori ovog teksta postave na vlast u ovoj zemlji.Radi se o osobama koji govore istinu i imaju realnu percepciju svih vaznih dogadjanja u ovoj zemlji.

swatka mawa

pre 12 godina

@OTAN, molim te, ispravi pravopisne greske, jer ce se dusebriznici zakaciti ne za ono sta je napisano nego kako je napisano. U jeziku je ipak i forma bitna, pored sustine.

P.S. Dok god je Jelena Karleusa za evropske vrednosti, u sigurnim smo rukama.

Pera Zdera

pre 12 godina

E sada jos neko od nasih "osvescenih" da dobije Nobelogu nagradu (moze i za mir). Ali nece, nisu dovoljno dobri - samo mogu da citaju tudji tekst.

άρχων Τριβαλλούς

pre 12 godina

U saopštenju navode da je Ćosić "autor, javna i politička ličnost,...preko inspiratora manifesta srpskog nacionalizma – zloglasnog Memoranduma SANU,...do današnje bliskosti namračnijim i najopasnijim pseudodemokratskim krugovima u Srbiji novog veka".

Манифест српског национализма у којем иначе стоји:

Dezintegracija jugoslovenske privrede po privrednim granama i
teritorijama kao antiistorijska tendencija neposredno proizilazi iz jedne šire i znacajnije antiistorijske tendencije – pretvaranja federacije, kakva je zasnovana u odlukama Drugog zasedanja
AVNOJA-a i prvih decenija posleratnog razvitka, u svojevrsnu konfederaciju koja je institucionalizovana poslednjim Ustavom iz 1974. godine. Istorija poznaje više primera preobražaja konfederacije u federaciju, kao prirodne posledice uočenih slabosti konfederacije,
ali ni jedan primer preobražaja u obrnutom pravcu.''

Наведена реченица просто исијава великосрпску империјалистичку хегемону идеологију, зар не? Такав је и читав текст.

Последњи део реченице саопштења ''веб активиста'', о Србији новог века, јасно нам ставља до знања шта аутори овог мржњом прожетог текста и геста, мисле о Србији као држави и њеном постојању. Као они нама желе добро, а ми недостојни и глупи то не увиђамо.

Могли су барем прочитати ''манифест'', да би нас затим изводима из истог увели у суштину зла које су, према њиховом мишљењу, српски академици створили http://www.trepca.net/english/2006/serbian_memorandum_1986/serbia_memorandum_1986.html

Када сам био ђак, барем сам се трудио да погледам филм, ако већ нисам прочитао књигу, у супротном, седи један! (наравно, сви знамо да овде није битна веродостојност тврдње, већ бесомучно понављање једна те исте тезе у сврху постизања циља). Макијавели, Гебелс & company.

Branislav

pre 12 godina

Izgleda da i na enormno naprednom zapadu ima dosta onih kompjuterski nepismenih. Valjda uvek pogledas adresu stranice na kojoj si :)

cinik

pre 12 godina

da li se neko upitao da li je ovo isfabrikovano opet u DB kancelarijama za skretanje pažnje na nevažne stvari. ovo je samo dokaz koliko se vesti prepisuju bez ikakve provere. da gardijan donese vest na prvoj strani da je počeo 3 svetski rat verovatno bi svi preneli!!!

АЦМ

pre 12 godina

Мало ме чуди да је Б92 баш тако лако "насела". Срећом награда није доспела где јој није место. Све је добро кад се добро сврши.

ja

pre 12 godina

preporucila bih vam da procitate recimo Vreme smrti.Ne znam kako vas nije sramota da govorite da Cosic nije dobar pisac.Vama bi verovatno bilo normalno da Nobela dobije Marko Vidojkovic.Odsustvo svakih vrednosti...

Pantagruel

pre 12 godina

"Најбољи" су ови који критикују писца на основу његових политичких ставова, а да никада нису прочитали ни један његов роман. Господо драга, такви манири су наслеђе комунистичког и других облика тоталитаризма.

Добрица Ћосић као политичар ми ни најмање није био симпатичан, али "Време Смрти", "Корени" и "Деобе" су књиге које ће живети много дуже и од вас и од мене (допадало вам се то или не) и у њима је најсавршеније осликан психолошки профил српског сељака. то нико не може оспорити.

Crnogorac

pre 12 godina

Iskidao sam se jutros od smijeha. Prebacujem kanale na TV-u, kad na jednoj čuvenoj srpskoj televiziji koja vam "daje pravo da ne znate ništa"
vidim tiker kojim se trijumfalno informiše o Nobelu za pisanija Dobrice Ćosića. Pošto o toj pseudo-književnosti nemam nikakvo visoko mišljenje, u nevjerici prebacim na BBC i čujem vijest o stvarnom švedskom dobitniku. Ali valjda, mnogi se mali čovjek identifikovao sa ovim virtuelnim "uspjehom" pa mu je svoja neznatnost valjda bila lakše snošljiva, makar na jedno jutro.
Wishful thiniking u umjetnosti, kao i u politici, ostaje izgleda dominantan oblik rezonovanja u susjednoj nam Srbiji i zbog toga nam je žao.

Što se Ćosića tiče, samo možemo da odahnemo što se njegova djela sumnjive vrijednosti više ne nalaze u našim školskim programima kod nas u Crnoj Gori, već je njihovo mjesto ustupljeno bitno vrijednim stvaraocima, a ne onima koji su političkom podobnošću sebi izgradili ime - za života i dok su svakoj vlasti pogodni i korisni svakako, a sumnjam poslije njega.

Svejedno, dobro smo se zabavili.

Znanje je moć

pre 12 godina

"...Srbija danas mogla da dobije i drugog nobelovca..."
A ko je bio prvi? Ivo Andrić je bio jugoslovenski pisac, kao što je Monika Seleš bila jugoslovenska (a ne srpska) teniserka. Osim njega Nobelovu nagradu su dobili i Jugosloveni Majka Tereza, Vladimir Prelog, Ladislav Ružička...

kubanski rum 90%

pre 12 godina

Neko pokušava da ga diskredituje izgleda..
Da skrenu pažnju na njegove 'opasne uticaje'blabla.. hahahao, majko moja
Dobrica je ozbiljan čovek i verujem da se nije potresao zbog ovih šaljivdžija
Poštovanje njemu, čvrga hakerima

Zoran Bojic

pre 12 godina

Pa nije bas i nemoguce da Cosic dobije jednog dana Nobela, ako pozivi jos koju godinu! Samo mene cisto zanima kako bi nevladine organizacije podnele da jedan srpski nacionalista dobije Nobela! :)

Miloš

pre 12 godina

Čosić je bio i ostao egomanijak i mediokritetski pisac. Likovi poput njega su već opisani u srpskoj literaturi -- setite se Sterijinih 'Rodoljubaca' i eto Ćosića u celini. On je ideolog samoga sebe i sa ljudima poput sebe predstavlja kamen o vratu Srbije. To što on ne oseća sram se moglo i očekivati ali Srbija bi trebalo da se pobrine da Gebelsi poput njega više nikada ne vladaju u srpskom političkom dijalogu.

nemanja

pre 12 godina

Nisam ljubitelj Dobrice Cosica ni u literarnom, ni u drustvenom smislu...ali se nikada necu radovati sto neko nije nesto dobio. To nema smisla.

majstor

pre 12 godina

Kako da ne, pored svih zlodela danasnjice neko se obsetio da utrosi svoju energiju i organizuje akciju protiv Dobrice Cosica......boze kakvih ludaka ima. Ako ne, onda su odredjeni lobiji iza ovoga, nista drugo

Nikola

pre 12 godina

Preozbiljan je Dobrica i književnik i čovek za političke nagrade a Nobelova nagrada odavno je to postala, jer da nije tako još pre dvadeset godina bi mu bila dodeljena.
Dobrici želim najbolje zdravlje a njegova je nagrada u tome da će njegovo delo večno živeti.
Gospodine Ćosiću hvala za sve!

Muenchen Pluta

pre 12 godina

Odmah sam znao da je vest lazna. Da nije skakako bih od srece. Dobrica je baz konkurencije najbolje pero ovih prostora. Samo mu je Selenic bio uz rame, dok se nije upokojio. I da se stvarno nobelova nagrada dodeljuje po vrednostima davno bi je imao.
Muka mi je od ovih komentara. Slepci vezuju politiku i litraturu, ali razumem ih oni nista ne citaju, a i da to rade sve jedno ne bi razumeli.

slavoljub

pre 12 godina

Ostavite ono u sta se ne razumete na miru, a sa estradom samo napred. Nisam ljubitelj opusa doticnog gospodina, ali je zaista neukusno igrati se na ovaj nacin.

marina

pre 12 godina

Voljela bih kad bi mi neko ovdje citirao jednu visoko intelektelno-literarno-filozovsko-poetsko-estetsku recenicu ovog pisca iz njegovoga ad hoc-horuk-opusa. Da vidimo sta je to vrijedno i sta ce od njegovog pisk(h)aranja zadrzati svjezinu za npr. nekoliko stoljeca.

Vec Vidjeno

pre 12 godina

Joj, dobro je sto nije, laknulo mi je!
Jer da jeste, da je Dobrica zaista dobio Nobela, ne bismo culi kraja duvanju, i puvanju, i busanju u grudi junacke, da ne kazem vec, naci(onali)sticke!
Srbi bi, pored najnebeskijeg, postali odjedared, Boga mi, i narod najpismeniji...

Mrgud

pre 12 godina

http://www.nobelprizeliterature.org/

Neko je bio dokon, a nije ni smesno, nije lepo saliti se s takvim stvarima, sta da je coveku u njegovim godinama pozlilo?

ShkobOo

pre 12 godina

Saopstenje web aktivista je sizofrena zbrka tacnih i netacnih informacija
Kad god je Srbija spolja izlozena najvecim pritiscima, nadju se neki pametnjakovici da izloze nas prljav ves i raspredaju o domacoj krivici. KRIVICI??? - Kao da su faktori spolja rukovodjeni nacelom pravde

Antiprotivan

pre 12 godina

U tom laznom izvestaju je sve tacno.Prihvatam ideju da se autori ovog teksta postave na vlast u ovoj zemlji.Radi se o osobama koji govore istinu i imaju realnu percepciju svih vaznih dogadjanja u ovoj zemlji.

Kralj Milutin

pre 12 godina

Bravo devojke i momci ko god ste. Ovde nema drugog nacina da se kaze neke stvari a da te ne zagusi grmljavina "patriJota" koji stradanja srpskog naroda koriste kao argument za vise stradanja. Formula, zakuhaj pa kad padnu zrtve zakukaj i onda se kao brani. Cosic, autor "humanog preseljenja naroda" je znao da ne postoji humano preseljenje nego samo izazivanje takve mrznje da postane nemoguce ziveti zajedno. A zna se kako se sije takva mrznja: zlocinima nad neduznim i nemocnim, necijim zenama, ocevima decom. Razaranjem, paljenjem i logorima. nazalost, projekat je u prilicnoj meri uspeo, niko ni sa kim ne moze da zivi a etnicko ciscenje (humano preseljenje naroda) takorecui zavrseno.
U Titovo vreme on bi bio u zatvoru da je zastupao ono sto je zastupao posle njegove smrti - sa pravom.

teraj to u sud

pre 12 godina

Pa on da je dobio odmah bih napustio ovu zemlju.On treba prvo da odgovara za sirenje Miloseviceve propagande i time sirenje nacionalizma i mrznje na ovim prostorima.

Novinar

pre 12 godina

Nije mi jasno da su ljudi u tolikoj meri ograniceni. Svi komentatori koji bi shvatili kao smak sveta da je Cosic nekim cudom zaista dobio Nobelovu nagradu, nisu ocigledno u stanju da razdvoje pisca i politicara. Ni meni Cosic nije simpatican kao politicka figura, naprotiv, ali kao pisac zasluzuje svako postovanje.Retrko koji pisac je uspeo da odlicno prikaze nase brojne mane koje kao narod nesumnjivo imamo u svojim delima. Uostalom isti je slucaj i sa Vukom Draskovicem. Njegova politika mi se najblaze receno ne dopada, ali taj covek je apsolutno vrhunski pisac cije knjige sam sa zadovljstvom procitao. Prema toma smanjite malo dozivljaj.
@Crnogorac Ne znam sta cete drugo pa uciti u vasim skolama posto inace imate pregrst svetski priznatih pisaca, narocito onih sto pisu na cudu lingvistike zvanom crnogorski jezik. Ne znam kako uopste podnosite Njegosa jer je covek govorio za sebe da je Srbin.

Mikojan

pre 12 godina

Dobrica Cosic treba da pocne da pise roman o buducem Nobelovcu za mir, predsedniku Tadicu. Nakon sveopsteg pomirenja i priznavanja Kosovske drzave od strane Srbije, svi svetski reflektori bice upereni na nas. To je knjiga kojom bi se Cosic i sam primakao nagradi i slavi.
Nakon sveopsteg pomirenja i priznavanja Kosova od strane Srbije svi svetski reflektori bice upereni na nas.
Eto prilike i za Cosica.

dobrica nije ivo

pre 12 godina

Čudo koliko je zlobe u mnogima od vas, koliko neistine, koliko uvreda prema najvećem piscu Srbije, prema čoveku u tako poznim godinama, prema čoveku KOJI JESTE BIO DISIDENT, ali vama trebaju titovi miljenici.

Kad ovo čitam, pitam se da li uopšte smem u zemlji Srbiji, da kažem da sam Srbin. Izgleda da je i to nacionalizam. Dobrica Ćosić nije zaslužio to što su uradili, niti je zaslužio vaše komentare. Zar sve ovo što vi izgovarate nije nacionalizam, protiv Srba. Ali vam on ne smeta, on vas hrani.

Mitar

pre 12 godina

Auuuuu, kakav napad i kakva tirada protiv Ćosića! Ispade da je on kriv za sve što nam se desilo, još malo pa ćemo njegove moći poistovetiti sa Supermenom, Betmenom i pokojim čitačem misli! Ne mogu da verujem! Pa ovde u Srbiji, na žalost, niko ništa ne čita, niti iko ikog ozbiljno sluša, tako da nikako ne mogu da poverujem da je Dobrica Ćosić imao ovakve super moći u proteklom periodu! Pritom, čitam komentare nekih koji nisu ni prošli pored Ćosićevih književnih dela, ali se veoma "stručno" izjašnjavaju o istima indoktrinirani od svojih raznoraznih "trenera" mislioca, inače protivnika Ćosića, to se vidi iz aviona! Ja ne bih imao ništa protiv da moj sunarodnik dobije takvu nagradu! U Srbiji će očigledno još dugo crkavati krave, goreti letina, sušiti se šljive i tako dalje, sve dok bude komšija! Živeli braćo i komšije!

od andrića do pavića

pre 12 godina

Odmah sam znao da je vest lazna. Da nije skakako bih od srece. Dobrica je baz konkurencije najbolje pero ovih prostora. Samo mu je Selenic bio uz rame, dok se nije upokojio. I da se stvarno nobelova nagrada dodeljuje po vrednostima davno bi je imao.
Muka mi je od ovih komentara. Slepci vezuju politiku i litraturu, ali razumem ih oni nista ne citaju, a i da to rade sve jedno ne bi razumeli.
(Muenchen Pluta, 6. oktobar 2011 16:14)

Dobrica i Selenić najbolja srpska pera? Možda Vama, gospodine. Verovatno i SAMO Vama.

тоша

pre 12 godina

А најјачи су ми ови лицемери којима је Ћосић био добар и узданица демократије када је подржавао ДОС 2000 године. А добри су и ови наивци који још увек верују да Нобелова награда још увек нешто значи и да се она не додељује по политичким аршинима... Ех да, а о онима који нешто пребацују Ћосићевим делима, а највероватније ни једно нису прочитали, не треба трошити речи. Па њих нико неће памтити, укључујући и људе типа Соње Бисерко, Војина Димитријевића, Наташе Кандић и тако сличне, док ће Добрицу Ћосића сви памтити и верујте ми, већина као изванредног писца. А што се тиче његовог политичког ангажмана, он није био нешто нарочито и ви много прецењујтете утицај Добрице Ћосића...

Pantelija

pre 12 godina

Kad sam bio Srbin u Srbiji i ja sam mislio da je ovaj cikica knjizevnik. Kad sam otisao iz Srbije, kad sam prestao biti Srbin i postao gradjanin sveta, shvatio sam zamku i pokope, (u bukvalnom smislu), koje su pravile njegove reci.
Slab i nejak covek lako moze nasesti. A slabih je Srbija uvek puna bila!
P.S. Da je Sloba ziv ovaj bi vec davno dobio Slobelovu nagradu.

Zedes

pre 12 godina

Za mene je Cosic u srpskoj politici pojava ravnopravna Milosevicu, dakle - barem jednako negativan. Kad bi takav tip dobio Nobelovu nagradu, bio bi to uistinu podsmjeh svim zrtvama velikosrpske agresije na ostale narode i republike bivse YU.

Marko

pre 12 godina

Voljela bih kad bi mi neko ovdje citirao jednu visoko intelektelno-literarno-filozovsko-poetsko-estetsku recenicu ovog pisca iz njegovoga ad hoc-horuk-opusa. Da vidimo sta je to vrijedno i sta ce od njegovog pisk(h)aranja zadrzati svjezinu za npr. nekoliko stoljeca.
(marina, 6. oktobar 2011 20:57)

Vi lepo napisite kvalitetnu knjigu udjite u krug velikih pisaca kapitalnih dela, postanite drugi Andric, Selimovic, Crnjanski, e tek onda izjavite da je Cosic los pisac. Do tada nemate pravo glasa. Mozete da kazete da li je nesto dobro ili lose iz pogleda licnog ukusa ali da govorite o kvalitetu samog dela nikako.

GuC

pre 12 godina

taman sam pomislila da je Ćosić, istaknuti ideolog i patriJota, nacionalista i huškač bio nepravedno zapostavljen, kad izspade da će ostati top star samo SANU!

Bora

pre 12 godina

Alal vera ovim majstorima koji na danasnje vreme kada se OPET KRIJU ISTINE
od naroda (vidi ovo sa Jarinjem) objavljuju jednu NOTORNU ISTINU o ovom dokazanom nacionalisti i PALIVATRI! Uzgred, niko ne postavlja pitanje njegovih literarnih vrednosti i sposobnosti.

Dusan

pre 12 godina

Najociglednija prevara u koju sam sumnjao da je iko poverovao, ali eto desilo se...
A sto se tice ove kampanje protiv Cosica, povodom vremena dok je bio u vlastio (ja bih vise rekao statirao), prvo procitajte njegove knjige pa onda sudite o njihovoj vrednosti...

Obrenovic

pre 12 godina

Svaka im cast, Dobrica je los pisac i jos losiji politicar, koji ni u prvih hiljadu kandidata za Nobela ne moze da prismrdi, a isti taj palanacki duh koji veruje da je Tesla predvideo otkrica u CERN-u moze da poveruje da kalemar ima ikakve sanse za Nobela.

vasilije knezevic

pre 12 godina

Da je COSIC pisao slicno Solzenicinu to bi se moglo i ocekivati.Nobelove nagrade su izricito politicke,prozapadne
USA stimulirane,providno pristrasne.Za velikog,pravog autora izmedju drugih nezapadnih naroda ta nagrada je
vise ponizenje nego priznanje.

guscije pero

pre 12 godina

Daleka je ISTINA od sunca.
Brzo da se napravi special-srpska NOBLESOVA nagrada i ista uruci ovom uvazenom piscu i ujedno da se ispravi zlocinacka zapadna nepravda.
Ziveo srpski NOBLES!

bulat92

pre 12 godina

Prema nepotvrđenim vestima Dobrica je izjavio da je vredelo što je čitav život pisao, da bi bio 15 minuta nobelovac.
Moguće je da će mu Rusija, za utehu, dati Mičurinovu nagradu.

Alice

pre 12 godina

Pometnja? Ja bih rekla zabluda naivnih. Ko je mogao verovati da bi jedan od glavnih ideologa Milosevica mogao dobiti Nobelovu nagradu? Kakav apsurd! Oni koji su u ovo poverovali samo dokazuju da o politici dodele ove nagrade ne znaju bas nista.

OTAN

pre 12 godina

”Mi lazemo da bih varali sami sebe, da tjesimo druge, mi lazemo za oprost. Mi lazemo da bih se borili protiv straha, lazemo da ohrabrujemo druge, lazemo da bih skrivali svoj i neciji drugi jad. Laganje je oblik naseg patriotizma i potvrda nase urodjene inteligencije. Mi lazemo na kreativan,mastovit i inventivan nacin.." Dobrica Cosic.

mail

pre 12 godina

Najbolja vest je razlog zasto je napravljen sajt i okacena ova lazna vest (prvo sam se uznemirio, dok nisam cuo da je lazna vest, a kada sam cuo razlog, onda sam se odusevio...

vy

pre 12 godina

super sala
mada je meni bila jos bolja ona sa barakom obamom i nobelovom nagradom za mir.
da je znao nobel kakva ce sprdnja biti ova nagrada digo bi sebe u vazduh dinamitom. nije lepo da jos mi dodajemo so na ranu. ipak je covek dosta uradio na regulisanju brojnosti svetske populacije

Jovan

pre 12 godina

Izgleda da su ljudi zamenili mozak sa twitter-com. Predvodnik "akademika" SANU, koji kao elita drustva umesto da velicaju humanost i plemenite ljudske vrednosti, 80-tih godina sejali seme nacionalizma, zla i mrznje u srpsko drustvo i time otvorili pandorinu kutiju koja se jos dugo nece moci zatvoriti. Bio je ideoloska podloga za dolazak Milosevica na vlast i svih katastrofa koju su potom usledile i jos uvek se desavaju.

Shumadinac

pre 12 godina

Duboooooooki naklon samoorganizovanima! I to :
- za ideju
- za realizaciju
- za iskreni smeh
...
- za standardizaciju hakerskih dometa

p.s. Ima li vesti kako je Dobrica? A kako je Tijanić?

pesnikinja Manda

pre 12 godina

@ ja
Ne znam kako vas nije sramota da govorite da Cosic nije dobar pisac.

-- Sramota je ne govoriti istinu. Sramota je lagati, obmanjivati, laskati necemu i nekome ko u uporedbi sa istinskom svetskom humanom knjizevnoscu stoji u predvorju mraka, gde sunce nikad nije provirilo.

ShoOo?!

pre 12 godina

Kod nas u firmi, jedna od direktora sektora (inace diplomirala knjizevnost!) poslala cirkularni mejl! Neki su bogami otisli i da zaliju ovu Dobricinu nagradu, hehe!
Ovaj narod bi poverovao da ce i jugo koral postati auto godine 2012; ova vest o Nobelu je tog nivoa...

Zoran Andrejin

pre 12 godina

Kad se nisam onesvestio. Hajde, bre, nije to za salu. Poslednji put sam se tako osecao kada je Djindjic ubijen. Hajde sto namestaju utakmice i izbore, muvaju po tenderima, suruju sa crkvom i fasistima...ali vidis dokle to ide?

sai baba

pre 12 godina

bilo bi mi draze da srbin dobije nobela, nego medalju za pikanje teniske loptice. za nobela treba mozak. steta sto je hoax. i steta sto su obojica nacionalisti.

svi (ni)su isti

pre 12 godina

Ja se ne razumem u knjizevnost ic, ali se nesto ne secam da je Dobrica bio disident, mozda sam i politicki nepismen, sta ga znam, a u "saopstenju o nagradi" je pisalo bas to, nesto kao "poslednji disident itd."

Marko

pre 12 godina

Voljela bih kad bi mi neko ovdje citirao jednu visoko intelektelno-literarno-filozovsko-poetsko-estetsku recenicu ovog pisca iz njegovoga ad hoc-horuk-opusa. Da vidimo sta je to vrijedno i sta ce od njegovog pisk(h)aranja zadrzati svjezinu za npr. nekoliko stoljeca.
(marina, 6. oktobar 2011 20:57)

Samo da dodam, zaboravio sam da ponudim direktan odgovor na vasu zelju

“ Grabeci nam najpre dobre, lepe i pametne, smrt zivotu daje velicinu.” Doktor Sergejev

Citat iz romana Vreme smrti.

Ponavaljam, niste kompetentni da ocenjujete ovakva dela, ovakve recenice i ovakve pisce.

Ivan

pre 12 godina

Divno je videti ovakve briljatne primere kreativnog otpora kroz subverzivnost. "Pocinioci" su me izuzetno odusevili snagom i dubinom njihovog dela i poruke koju ono nosi.
Svaka cast. Ovo je jedan od onih retkih trenutaka koji me cine ponosnim.

iii

pre 12 godina

ccc... prvo dzedaji i popisivaci, pa sad ovi, pomislio bi covek da smo zemlja bez problema kad ovoliko paznje privlace gluposti... pa ovakvih hoaxa u svetu ima bar nekoliko svakog meseca, sad se neko ovde dosetio i svaka cast na tome... a politicka pozadina akcije je vrlo plitka, jer je nejasno sta tacno oni to zameraju Cosicu? Nemam neko previse vidsoko misljenje o njemu kao coveku, ali opet solidan je pisac, bio je partizan, preziveo rat, bio deo komunistickog establishmenta a opet imao hrabrosti da se posle suprotstavi vlasti kad je mislio da treba, suprotstavio se i Milosevicu kasnije, imao relativno umerene stavove u odnosu na neke druge koji su se danas vratili u politicki zivot na velika vrata kao ultra-demokrate i prave se blesavi u vezi onoga sto su pricali 90-tih... Koje su uopste to njegove izjave ili knjige za koje se moze reci da su uticale na situaciju u Srbiji, zasto neko ne navede neki potez ili citat koji je bio bitan ?

Skywalker

pre 12 godina

B92 je jos i dobra, oni su relativno brzo uklonili vest. Tv Bastilja je pola sata od ulkanjanja vesti sa sajta B92 na kajronu koji je isao javila da je Dobrica Cosic dobitnik Nobelove nagrade. Doduse, demanti je stigao znatno brze, za manje od 10-15 minuta.

TomaS

pre 12 godina

Ipak će sada mnogi kupiti knjige Dobrice Ćosića da provere koliko vredi taj pisac koga, makar i u šali, dovode u vezu sa Nobelovom nagradom.

Tola Dacic

pre 12 godina

@ja, @Pantagruel
Zasto mislite da oni koji kritikuju Cosica nisu procitali ni jednu njegovu knjigu?? Evo, meni se njegove knjige ni najmanje ne dopadaju. A verujem da sam ih procitala vise nego neko ko dize u nebesa lik i delo Dobrice Cosica.

Markos

pre 12 godina

Kakva MOSA za poljoprivrednog tehnicara iz SANU koga sluzbe predstavljaju kao oca nacije i velikog knjizevnika.
Nego koliko vidim i cika Dobrica kako ga neki od miloste zovu nosi naocare.
Kakva koincidencija.

Predrag

pre 12 godina

Ne pripadam ideologiji Dobrice Ćosića. Jer on i ovi neokomunisti presvučeni u lažne demokratske odore pripadaju jednom istom svetu, jednoj istoj muci i tragediji srpskog naroda. Međutim, mislm da je on ipak značajan i veliki pisac. Delimični pokajnik zbog čega ga njegovi bivši drugovi i dalje progone. A mi smo i ovoga puta svedoci načina na koji se komunisti obračunavaju. Laž, propaganda, mediokriteti, gušenje slobodne misli. Nema još uvek demokratije u Srbiji. Nema elementarne demokratije! Ova koju su nam doneli komunistički naslednici gorkog je ukusa.

rumunske izbeglice i sekularnost turske

pre 12 godina

Kao profesor književnosti, slobodno mogu da kažem da bi bila farsa da je Ćosić dobio Nobela (činjenicu da je sama nagrada već izvesno vreme farsa trenutno ignorišem). Na stranu njegova politička uverenja, knjige su mu jednostavno loše napisane i kraj - pogotovo knjige koje je objavio u poslednjih nekoliko decenija. Ovo vrlo lako može potvrditi svaki književni kritičar ili istoričar koji nije politički obojen. Sad, zašto su njegove knjige toliko popularne "međ Srbljem" i zašto mu se dela smatraju "sroskom biblijom" (komentar sa drugog sajta), to su priče za drugu temu.
Tragedija je što Nobela nisu dobili Crnjanski, Krleža, Kiš, Pekić ili Pavić, ali Nobel ionako nikada nije cenio "spisateljske", nego političke podobnosti i sposobnosti. Upravo zato nagradu nisu dobili Džojs i Borhes (po apsolutno svim književnim standardima najznačajniji pisci XX veka), ali se zato ranim disidentima i "borcima za ljudska prava" deli šakom i kapom.

Хранислав Раденковић

pre 12 godina

Е, па сад, драги моји пријатељи, размислите кад читате неке друге вести. Памет у главу јер ако је ово могло да прође како је прошло, можете мислити како смо "информисани" о догађајима на Косову, Авганистану, Либији....

sasa jokic

pre 12 godina

Bio sam stvarno iznenajen kaa sam cuo vest, i u prvi mah sam pomislio da je neka igranka. Ali onda sam se setio da je Jaser Arafat dobio nagradu za mir, pa reko sve je moguce danas.
Maksimalni omet Dobrice Cosica je Ninova nagrada, neko je spomenuo roman Vreme Srti, pa sta je sa tom knjigom? Da ste malo vise knjiga u zivotu procitali, vieli biste koliko je to prvo roman lokalnog karaktera, drugo daleko od nivoa ozbiljne svetske knjizevnosti.

novak

pre 12 godina

Ja sam citao i Rodoljupce od Sterije Popovica i romane Dobrice Cosica i mogu reci da nema niceg zajednickog izmedju ova dva pisca. I Sterijina i Cosiceva dela su kvalitet za sebe...

Gvido

pre 12 godina

Ha-ha-ha-ha!!! Svi blesani su naseli! Svedska akadeija javila SANU :-))) Sistem dodele je takav da se do objave NE ZNA ko ce je dobiti - poznati su verovatni kandidati, a medju njima nije bilo ovog naseg...

mala

pre 12 godina

Volela bih da svako ko ostavlja komentare u prilog tezi "nije zasluzio i slicno" potpise i knjige Dobrice Cosica koje je procitao, jer tako legitimise svoj stav. Ja sam davno citala Korene i Vreme smrti, i nisam mogla da povezem da je knjige pisao taj Dobrica, Slobin covek. Ko je citao i u knjizevnost se razume, zna o cemu pricam.
Drugo, ja sam proverila link pre dodele i zaista je delovalo verodostojno. Cinjenica je da je internet medij za pregledanje, a ne citanje. Cinjenica je da je biti nov, ekskluzivan, prvi imperativ i nije cudno sto su mnogi podelili vest, pa tako i medijske kuce. Test je uspeo. Mnogi su naseli, nema velike razlike izmedju lazi i istine. Tako su i Amerikanci 1938. pakovali kofere dok su slusali radio emisiju Rat svetova, u kojoj su Marsovci napadali Zemlju. Smejte se, ali uskoro cemo cesce biti mete slicnih prevara. Haksli je bio u potpuno u pravu.

MKomadina

pre 12 godina

Ja nisam poverovao u vest ni sekunde, jer je politicki nemoguca. Nema veze kakav je Cosic pisac (i gori od njega su dobijali), ali to bi bilo kao da neko objavi da je Barak Obama na konferenciji za stampu rekao da je Kosovo deo Srbije i da nikakvo odvajanje ne dolazi u obzir. Znaci vest je politicki nemoguca. Da je cujem i vidim ne bi verovao u nju.

Pera Zdera

pre 12 godina

E sada jos neko od nasih "osvescenih" da dobije Nobelogu nagradu (moze i za mir). Ali nece, nisu dovoljno dobri - samo mogu da citaju tudji tekst.

Ipak, istina pre ekskluzive

pre 12 godina

Čim sam čuo vest oko 12h, otišao sam na zvanični sajt i video da se nagrada objavljuje tek za sat vremena. Bilo je potrebno 2 klika i 5 sekundi da se proveri. Lažni sajtovi nisu opravdanje. Zna se koji je sajt nobelovog komiteta.

Брун

pre 12 godina

ТранстрЕмер. Шведско ö се транскрибује као Е. Погледајте у Правопис. Аутор транскрипције са скандинавских језика проф. Рајић.

Marko

pre 12 godina

Marko, evo prikladnog citata (po secanju) - ne moram da znam da snesem jaje da bih znao da li je jaje mucak.
(T., 6. oktobar 2011 23:13)

Da li to po tebi znaci da je oceniti da li je jaje mucak i dati ocenu kvaliteta jedne knjige jedno te isto??? Ne nemoras da sneses jaje, ali to je samo jaje... mozez da proictas knjigu i da kazez da je to najgora knjiga koju si ikada procitao, ali da kazez da je ona zbog toga nekvalitetna ili "mućak" e za to vec treba malo veca strucnost, a mozda i neko delo iza sebe.

Nije moj problem sto neki od vas ne umeju da odvoje knjizevni rad jednog coveka od njegovog politickog delovanja. Znam da je to nekima tesko ali tako se jedino objektivno moze oceniti neciji rad.


PS znam da si pisao u prenesenom znacenju, ipak u slucaju o kojem se ovde govori taj citat ne pase bas mnogo.

Hajleselasije

pre 12 godina

Bas me zanima koji je to sajt? Ako neko zna neka komentarise, jer kad izguglas jasno je koji je zvanicni sajt, ne razumem kako je moguce da je B92 i RTS tako pogresili...

debela hladovina

pre 12 godina

Nema tu pometnje - ispali ste smesni u društvu :) I nemojte sada da se vadite na "brojne medije" koji su to preneli, ispašće da baš i nisu tako brojni. Ćutite i pustite da polako izvetri :)

NIkolaj Nemanjić

pre 12 godina

Da se desilo mojoj babi, koja inače slabo surfuje, pa da oprostimo.
Ipak, vrlo zanimljiva akcija. Šteta što hakeri ne udaraju malo više na kompanije, banke i stranke. Bilo bi divno.

znalac

pre 12 godina

U neko prastaro vreme stare Juge kada se na toj istoj RTS dobijao OTKAZ ako spica Dnevnika u pola 8 zakasni jedan sekund, glavni urednik bi dobio nogu za ovo, a ne bi mu ginuo ni makar informativni razgovor u Udbi. Mnogo javasluka, nediscipline i amaterizma je u nasim medijima. Bravo za ljude koji su ovu smejuriju organizovali! Ivice, ne juri te ljude, nisu oni krivi sto se car prosetao go. Bolje savetuj Tijanicu da zavede red u svojoj kuci. Novinari, tri puta merite, pa onda presecite. Nije novinarstvo igra "brzi prsti".

Knjizevni kriticar

pre 12 godina

Slepci vezuju politiku i litraturu, ali razumem ih oni nista ne citaju, a i da to rade sve jedno ne bi razumeli.
(Muenchen Pluta)

Onda je Dobrica najveci slepac on je sve pomesao, zadnja dela su pravi politicki pamfleti. Pocne kao literalno a onda ne mozes da verujes, svako poglavlje, pamflet do pamfleta i to jedan jeftiniji i prostiji od drugog. Nikada to nije bila knjizevnost. Jos su mu najbolje komunisticke pripovetke - crveni sal i ostalo.

Darko

pre 12 godina

Razumem da je u džungli kvazi internet medija vrlo lako izgubiti kompas, ali jedna ozbiljna medijska kuća mora plasirati informacije iz proverenih izvora, te se mora naći kompromis između ekskluzivnosti i izvora događaja. Svi verovatno još uvek pamte priču o "pijanom Srbinu koji je ubio ajkulu u Šarm El Šeiku", što su propratile i velike svetske agencije. Drugo je kada se radi o ozbiljnim temama, kao što je ova, pa ostaje pitanje da li i koliko poverenja čitalac / gledalac može imati čak i u velike medije.

Vladimir

pre 12 godina

Zahvaljujući Wikipediji, koja čuva stare verzije sajta, došao sam do linka www.nobelprizeliterature.org
Ako pogledate link, videćete da je u pitanju odlično urađen "hoax" sajt. Klik na bilo koji drugi link vas vodi na zvaničan sajt za dodelu nobelove nagrade. Nije čudo da su mnogi naseli.

swatka mawa

pre 12 godina

@OTAN, molim te, ispravi pravopisne greske, jer ce se dusebriznici zakaciti ne za ono sta je napisano nego kako je napisano. U jeziku je ipak i forma bitna, pored sustine.

P.S. Dok god je Jelena Karleusa za evropske vrednosti, u sigurnim smo rukama.

cinik

pre 12 godina

da li se neko upitao da li je ovo isfabrikovano opet u DB kancelarijama za skretanje pažnje na nevažne stvari. ovo je samo dokaz koliko se vesti prepisuju bez ikakve provere. da gardijan donese vest na prvoj strani da je počeo 3 svetski rat verovatno bi svi preneli!!!

Bex

pre 12 godina

Prevara je bila originalno uradjena. Svi linkovi na tom sajtu su bili identicni originalnom sajtu. Jedina razlika je sto se vest sa Dobricom Cosicem nalazila u domenu nobelprizeliterature.org umesto u nobelprize.org/literature. Naravno ko nije u datom trenutku posetio sajt sada moze da soli pamet kako je neko naseo, bio naivan ali kladim se da bi 95% ljudi poverovalo. Ja priznajem da sam za trenutak poverovao, vise zbog toga sto sam zeleo da je to istina nego sto sam stvarno razmisljao i bilo mi je u trenutku drago sto je neko nas dobio tu prestiznu nagradu. Uvek se obradujem uspesima nasih ljudi, u sportu, nauci, knjizevnosti... Bilo je doze skepticizma ali desavale su se i cudnije stvari tipa Obame, Ahtisarija, Arafata koji su dobijali Nobela. Takodje smo kao mala zemlja imali prilike da organizujemo prvenstva u kosarci, univerzijadu, evrosong u poslednjih nekoliko godina tako da mi je i ovo bilo moguce u vidu kompenzacija za sve ono sto preziveli. I priznajem da sam bio razocaran kada sam saznao da je u pitanju prevara.

Branislav

pre 12 godina

Izgleda da i na enormno naprednom zapadu ima dosta onih kompjuterski nepismenih. Valjda uvek pogledas adresu stranice na kojoj si :)

cokoladice mladice

pre 12 godina

Pokazalo se kolika je MOC informacije i sta bi neko ko je plasira u pravom trenutku, cak i na traljav nacin, mogao da postigne.

Kao sto rekose - zamislite nezamislivo.

Sto se prenosenja vest tice, mene je mama ucila: kad vidim cokoladu na ulici, nikako da je ne uzmem i pojedem.

άρχων Τριβαλλούς

pre 12 godina

U saopštenju navode da je Ćosić "autor, javna i politička ličnost,...preko inspiratora manifesta srpskog nacionalizma – zloglasnog Memoranduma SANU,...do današnje bliskosti namračnijim i najopasnijim pseudodemokratskim krugovima u Srbiji novog veka".

Манифест српског национализма у којем иначе стоји:

Dezintegracija jugoslovenske privrede po privrednim granama i
teritorijama kao antiistorijska tendencija neposredno proizilazi iz jedne šire i znacajnije antiistorijske tendencije – pretvaranja federacije, kakva je zasnovana u odlukama Drugog zasedanja
AVNOJA-a i prvih decenija posleratnog razvitka, u svojevrsnu konfederaciju koja je institucionalizovana poslednjim Ustavom iz 1974. godine. Istorija poznaje više primera preobražaja konfederacije u federaciju, kao prirodne posledice uočenih slabosti konfederacije,
ali ni jedan primer preobražaja u obrnutom pravcu.''

Наведена реченица просто исијава великосрпску империјалистичку хегемону идеологију, зар не? Такав је и читав текст.

Последњи део реченице саопштења ''веб активиста'', о Србији новог века, јасно нам ставља до знања шта аутори овог мржњом прожетог текста и геста, мисле о Србији као држави и њеном постојању. Као они нама желе добро, а ми недостојни и глупи то не увиђамо.

Могли су барем прочитати ''манифест'', да би нас затим изводима из истог увели у суштину зла које су, према њиховом мишљењу, српски академици створили http://www.trepca.net/english/2006/serbian_memorandum_1986/serbia_memorandum_1986.html

Када сам био ђак, барем сам се трудио да погледам филм, ако већ нисам прочитао књигу, у супротном, седи један! (наравно, сви знамо да овде није битна веродостојност тврдње, већ бесомучно понављање једна те исте тезе у сврху постизања циља). Макијавели, Гебелс & company.