Martinović kopirao svoj naučni rad

Novi Sad -- Potez potpredsednika SRS-a Aleksandra Martinovića, koji je 5 godina zaredom falsifikovao sopstveni naučni rad, šokirao kolege pravne stručnjake, piše "Pres".

Izvor: Press
Pošaljite komentar
 1. Sramota i blam, no comment
  (JELENA SORAK, 18. jun 2014 00:31)

  # Link komentara

 2. Ne pokušavam svojim tekstom da opravdam, "operem", ove ili
  one doktore i doktorate. Ne pokušavam (ni na kraj pameti mi nije) da tvrdim da su samo radikali, sadašnji i bivši, muljali i muvali. Moguće je da i među "opozicionarima" ima
  sličnih likova, doktora i doktorata (ništa iznenađujuće za brlog u kome se ovo društvo valja). Ali kako ne isplivaše
  svih obih godina dok su vršili vlast???
  Postavljam sebi pitanje: "Da li su u ETIČKIM odborima i komisijama Univerziteta (svih) nesporno etični (moralni) ljudi??? I...da li je ova zemlja potpuno izgubila kompas
  tonući (propadajući) u sve dublju dekadenciju???
  Da li je MORAL samo reč, imenica, političarima nepoznata i nekorisna? Jesmo li, svi mi, činioci relativnog društva bez temelja i orientira??? Čemu onda suditi ubicama, dilerima, lopovima i prekršiocima inim? Ima li svrhe???
  (Đorđe, 7. jun 2014 13:20)

  # Link komentara

 3. Полако са осудама. Мени се десило нешто слично. Само су ми једног дана јавили мејлом из САНУ како су ми објавили рад. Питао сам се који, да није грешка, јер нико ме није обавестио из редакције тог часописа да ће ми ишта објављивати. Онда сам се сетио да сам послао дотични рад две године раније свим нашим научним часописима које сам пронашао на интернету. На крају сам се договорио с једним уредником и публиковао рад, с тим да је рецензент мало променио наслов. А после, кад сам већ заборавио коме сам све слао то дело, један од осталих контактираних уредника самовољно је одлучио да га објави, под првобитним називом, тако да сад имам исти рад публикован под два различита наслова у два различита часописа. И за тај други, пошто је реч о серијској публикацији под покровитељством САНУ, имам право на хонорар. Кад сам питао особу за контакт како је могуће једно научно дело два пута објавити, она је рекла да то није ни тако ретка појава. Сетио сам се онда неких својих сусрета с том праксом, на пример једног рада објављеног седамдесетих који садржи и панегирик о Титу, и истог рада објављеног почетком деведесетих, само без тог хвалоспева Брозу. И помислио да то заиста није таква реткост. После сам пронашао на интернету тај други часопис у којем сам објављен: десет радова, осим мог и још једног, остало су све дела главног уредника и те особе која ме је контактирала. Има ту мало и оног: ако хоћемо да нам дају паре из буџета морамо нешто и објавити, иначе нам следећи пут неће дати новац, па дај онда да скрпимо шта можемо и оставимо колики-толики привид да се озбиљно бавимо издаваштвом. Не знам да ли је Мартиновић из те приче. Могу да замислим да је крив, а могу да замислим и да му смештају због предизборне кампање (као што би и мени могли да сам на његовом месту, то јест кандидат за председника), уз помоћ напредњака Оливера Антића. Дакле, као што рекох, полако са осудама. Лако је изрећи клевету, после ју је тешко спрати.
  (Научник, 6. april 2012 01:29)

  # Link komentara

 4. Nisam nikad čuo da se za naučni rad u časopisu dobija honorar!! Možda je to moguće u pravnoj nauci. Ono što zabrinjava je činjenica da pored urednika časopisa niko iz komisije za (re)izbor nije reagovao na autoplagijat ukoliko je to zaista slučaj. Sve u svemu, JADNO.
  (BioMedicinar, 4. oktobar 2011 15:22)

  # Link komentara

 5. Ukoliko se dokaze da je plagijat Martinovic mora da snosi posledice takvoig necasnog poteza. No bilo bi dobro da se malo procesljaju i neki drugi (necu da ih imenujem) koji su se takodje vrlo uspesno kitili tudjim perjem (plagijat i autoplagijat) a daleko su dogurali. jedan je od skora i akademik...
  (mlekadzija, 4. oktobar 2011 12:54)

  # Link komentara

 6. Ukinuti radikale!
  (MonteDushano, 4. oktobar 2011 12:28)

  # Link komentara

 7. 5 godina...haha... toliko o tome koliko se zaista citaju ti radovi...
  Ej breeee 5 godina! hahahaha
  (Vozd Dakki, 4. oktobar 2011 11:46)

  # Link komentara

 8. He,he malo da se nasmejem pa zar je moguća ovakva stvar u radiklima,sad će da reaguje Gordana P. Lazić,šta li će reći?
  (lacika, 4. oktobar 2011 11:14)

  # Link komentara

 9. Овакве ствари су могуће само у земљи Србији! Па ово је невероватно. Да је то урадио неки обични смртник одговарао би још давних дана, овај нам седи у Скупштини и још паметује! Тужно шта све ми морамо да трпимо!
  (магдалена, 4. oktobar 2011 10:58)

  # Link komentara

 10. Veskoviću reaguj što hitnije moguće!!!! Ovo je sramota za Univerzitet u Novom Sadu i nedopustivo je da se ovakve stvari dešavaju. Kazniti ovog nemoralnog i nadobudnog političara! Nadam se da je ovo kraj njegove političke karijere i da više nećemo morati da ga slušamo i gledamo na tv! Nek se posveti pisanju radova u nastavku karijere i neka nas ostavi na miru, dovoljno nam je muka i bez njega!
  (Milan Novi Sad, 4. oktobar 2011 10:55)

  # Link komentara

 11. Sto pljujete coveka kad smo svi svojevremeno koristili puskice u skoli :)
  (spyker, 4. oktobar 2011 10:53)

  # Link komentara

 12. Prema svemu onome sto se desava na univerzitetima u Srbiji ovo je obicna sitnica. Cak i na najelitnijim beogradskim fakultetima desavale su se ovakve i slicne stvari, medju kojima treba istaci:

  1. Pisanje radova na osnovu navodnih "merenja" u laboratoriji, koja nikada nisu ni obavljena. Covek lepo uzeo tudje radove, promenio par decimala na rezultatima i objavio kako je potvrdio tudju teoriju svojim merenjima. Na osnovu toga priznaje mu se naucni doprinos i ima jedan rad u casopisu odredjene kategorije.

  2. Koriscenje tudjih studentskih diplomskih radova kao materijala za udzbenike. Ovo je redovna pojava, a profesori koji to rade ne plate ni dinar studentu cija autorska prava bezobrazno otimaju. Na nekim fakultetima je cak uvedeno i pravilo da student potpisuje izjavu kojom se odrice svojih autorskih prava u korist fakulteta. Citaj: u korist svog mentora, koji ce ceo tekst samo ucitati u word i objaviti kao knjigu.

  3. Objavljivanje istih radova u razlicitim medjunarodnim casopisima, na razlicitim jezicima i brojanje tih radova kao razlicite reference. Nesto slicno kao sto je i ovaj lik uradio, samo na medjunarodnom nivou.

  4. Organizovanje "medjunarodnih" konferencija, tako sto u odbore pozoves par stranaca iz Grcke ili Rusije, a ostatak sve domaci. Recenzije po sistemu ja tebi vojvodo, ti meni serdare. A posto je takav simpozijum naprasno dobio notu "medjunarodnog" radovi se broje maltene na isti nacin kao da su objavljeni na medjunarodnim konferencijama gde je recenzija jezivo stroga. Ministarstvo ne pravi razliku.

  5. Potpisivanje starijih profesora kao autora na radovima mladjih kolega. Na taj nacin profesor vec kad dodje do 40-te godine vise ne radi gotovo nista osim nastave, a za dalju "naucnu" karijeru brinu mu se mladji saradnici.

  6. Takozvano tezgarenje - rad u industriji i za potrebe preduzeca, na projektima koje moze mnogo bolje da odradi svaki prosecan inzenjer. Naravno, inzenjeri po firmama rade za platu, a profesorima se isplacuju astronomski honorari.

  Gore navedeno je samo DEO svih malverzacija i one obuhvataju samo naucni rad. Zloupotrebe u nastavi - naplacivanje ispita, korupcija, seksualne usluge za ocene itd. kao i neke opste pojave (nepotizam i slicno) su posebna tema.
  (Insajder, 4. oktobar 2011 10:48)

  # Link komentara

 13. Koga interesuje, evo i spiska radova

  [link]
  (Jovan, 4. oktobar 2011 10:13)

  # Link komentara

 14. On će da se pozove na imunitet ako treba da odgovara za ovo i nikom ništa-teraj dalje u nove prevare!
  (zaštićeni svedok, 4. oktobar 2011 09:58)

  # Link komentara

 15. Pravo postenje radikala. Ali me cudi kako "gospodin" Antic sme nesto da komentarise. Pa on je (bio) jedan od glavnih osumnjicenih u aferi "Index".
  Sta mislite od koga su vrli radikal i Indeksovci naucilil zanat da kradu?

  Da li se jos neko seca lopovluka najveceg prepisivaca u istoriji srpske nauke Miomira Vukobratovica, "oca srpske robotike"? Prepisao je sve od diplomskog rada i doktorata (komada dva) do desetina knjiga i radova svojih saradnika. Ali zato je akademik sa masnim dodatkom i ne placa porez???
  Pa ovaj radikal je STBARNO malo dete za njega.
  (KG, 4. oktobar 2011 09:50)

  # Link komentara

 16. Citiram *to je bedno, nisko*
  (igor, 4. oktobar 2011 09:22)

  # Link komentara

 17. Pa ljudi, gde živite. Prelistajte naučne časopise malo i videćete da se 50% autora tako ponaša. Nije to pitanje za isprozivanog autora već za urednike: Kako je moguće da urednici nisu primetili takvu praksu?!?

  kada bi svi radili svoj posao, tako nešto bi bilo nemoguće
  (Goran, 4. oktobar 2011 09:16)

  # Link komentara

 18. I vođa radikala je, svojevremeno, optuživao za slično nekog profesora prava tako da ovaj događaj pokazuje da ni radikali nisu "naučno" savršeni.
  (Homern, 4. oktobar 2011 09:09)

  # Link komentara

 19. A to sto su u Kolubari i na svim ostalim projektima pokrali miljarde dinara doslovno nikom nista... i sad se cude sto se mladi tako ponasaju!
  Politicka omladina, bolja od stare garniture ? NE.
  (Nista novo, 4. oktobar 2011 09:01)

  # Link komentara

 20. Da bi neko objavio rad u bilo kakvom naučnom časopisu rukopis mora da prihvati uređivački odbor časopisa (više od jedne osobe), takođe isti rad treba da odobri i recezent (za 5 radova to je definitivno više od jedne osobe).

  Ako se ti radovi prihvate kao radovi koji će se bodovati za (re)izbor za naučno/nastavno zvanje, to treba da učini veće fakulteta/univerziteta (opet više od jedne osobe).

  Ili niko od "više ljudi" ne radi posao za koji je plaćen ili se radi o organizovanom kriminalu.

  P.S. Najmanji je problem što je neko uzeo honorar za 5 istih radova, odnosno to je problem časopisa koji je bio spreman da tako nešto plati. Mnogo veći problem je što je neko od kolega iz naučne zajednice ostao bez zvanja jer je bio lošije rangiran od "pravnog genija".
  (Diplomac, 4. oktobar 2011 08:48)

  # Link komentara

 21. Sramota!Naravno da bi trebalo pokrenuti disciplinski postupak,pet godina varanja uglednih ljudi i fakulteta!Postavlja se pitanje da li je i taj jedan rad uradio uopste on,ako za pet godina nije mogao da napise bar jos jedan ili dva,a za cetiri godine studenti Pravnog fakulteta poloze 32 ispita!Ali moja pretpostavka je da se radikali zbog ove sramote,nemorala i prevare nece ograditi od njega,jer ionako imaju najminimalniji broj iole obrazovanog kadra.Dobice par packi i to je sve,jer radikali i sami dobro znaju koliko oskudevaju u uglednom i obrazovanom clanstvu,pa ce doticnom gospodinu nekako progledati kroz prste za ljagu koju je naneo svom imenu pa i imenu stranke.
  (trnova ruzica, 4. oktobar 2011 08:24)

  # Link komentara

 22. Mene ovo uopste ne cudi. Kao sto me ne cudi da je ovakav lik asistent na fakultetu. To su repovi jos iz doba Seselja, kada su saradnici tadasnjeg DB-a preplavil pravni fakultet.
  Trebace bar dve generacije da se Srbija "ocisti" od te posasti!
  (sasa jokic, 4. oktobar 2011 08:21)

  # Link komentara

 23. Da li taj casopis ima redakciju uopste? I da li neko uopste cita te radove kad su tek sad shvatili o cemu se radi? E jadna smo drzava....
  (Pera, 4. oktobar 2011 08:18)

  # Link komentara

 24. Za ne poverovati!Postupio je kao klinac koji podvaljuje profesorima i osili se dok oni ne primete ali na kraju naravno bude uhvacen,haha.To je zaista glupo i neeticki od njega kao od osobe,pet godina uziva zasluge pomocu prevare!Ali,ono sto je jos ociglednije:zamislite sta bi on radio,kakve prevare i mutljavine da zaista ima neku vlast u rukama,da je odgovoran za neki sektor privrede itd.,kada se vec sad na nivou licnog zaposlenja pokazao kao falsifikator,hladnokrvni prevarant,a mozda ne i dovoljno strucan da napise bar nekoliko novih radova...Ne daj Boze da on i njegovi odlucuju o drzavnim pitanjima,jer kako kaze nasa stara izreka:"S' kim si-takav si!"
  (Atena, 4. oktobar 2011 08:15)

  # Link komentara

 25. Recenzenti tog 'naucnog casopisa' koji su dopustili da se tako nesto dogodi takodje snose jednaki deo odgovornosti i krivice.
  (Ivica, 4. oktobar 2011 08:09)

  # Link komentara

 26. Postupak Martinovića je, naravno, nedopustiv. Ali nije jedini, čak nije ni tako redak. U akademskim krugovima je čest slučaj da neko svoj jednom napisani rad posle još više puta publikuje, uz male kozmetičke izmene (druačiji naslov, razmeštaj poglavlja i priloga i sl.). Pri tome se ponekad za takav plagijat koristi ne samo svoj, nego i tuđi rad.
  Martinović je kao aktivni političar samo više pod lupom javnosti, pa se to uočilo -- možda ne toliko zbog naučne istine, koliko zbog partijskih razmirica.
  (pitagora, 4. oktobar 2011 08:08)

  # Link komentara

 27. 5 godina? pa je l' neko cita taj casopis? kako su tek sad skontali? urednik casopisa bi u paranoicnim scenarijima, takodje mogao da bude sumnjiv...
  (morishka, 4. oktobar 2011 08:05)

  # Link komentara

 28. "On je inteligentan čovek, nije glup. Čudi me da je tako nešto sebi dopustio"
  I ja se cudim kako neko ko sebe smatra prosecno intelegentnim covekom sebi moze da dopusti da postane clan Radikalne stranke.
  Radikalne stranke sa bezdom i Radikalne stranke bez bedza.
  p.s.
  ruku na srce i ostali na politickoj sceni nisu mnogo bolji.
  (Pedja, 4. oktobar 2011 07:53)

  # Link komentara

 29. - 'Zbornik radova' objavljivao naučni rad iste sadržine samo pod drugačijim naslovima (od 2005. do 2009. godine) i za to dobijao autorski honorar. ...
  Dva pitanja proističu iz ovoga: 1. Iz kojih sredstava se finansira 'Zbornik radova'?, i 2. Ko čini čitaoce koji ne primećuju da čitaju dva puta iste stvari?
  (Pavle, 4. oktobar 2011 07:53)

  # Link komentara

 30. Sad me zanima hoce li da odgovara za ovo ili ce sve na ovome da ostane?
  (Megi, 4. oktobar 2011 07:51)

  # Link komentara

 31. Eto koliko je taj naučni časopis popularan i čitan, kad je trebalo 5 godina da se otkrije prevara s istim tekstom. Niko ga nije čitao 5 godina. Ni studenti ni profesori. Opet smo sami dozvolili da nas varaju.
  (milan, 4. oktobar 2011 07:40)

  # Link komentara

 32. E kad se g. Oliver Antić, poznati "moralni autoritet" po sistemu "ko da više" zgrozio, onda tu stvarno nešto mora da debelo smrdi... :))) A što se tiče ovog malog dementa, svaka obrazovna institucija koja iole drži do sebe, a fortiori pravni fakultet, čija je glavna funkcija da decu nauči šta su pravda, poštenje i poštovanje zakona, nacrtao bi istog trenutka jednu veliku cipelicu na guzi mlađanog pravnog genija i dobro nanišanio, takav kokošarski lik u normalnim zemljama šibicari a ne predaje na univerzitetima...
  (EU Citizen, 4. oktobar 2011 07:28)

  # Link komentara

 33. Hajde sad, vrli mladi pravniče i patrioto, koji si obično tako zgađen nad nemoralom raznovrsnih "izdajnika" - prvo nam reci koliko je ovo moralno, a onda nam, kao akademski građanin i ekspert na ovom polju, ispričaj i koja su ovo krivična dela, koji prekršaji, koje zaprećene kazne.
  (pravda za pravnika!, 4. oktobar 2011 07:25)

  # Link komentara

 34. Kako je moguce da niko od uredjivaca tog casopisa nije primetio da ova osoba 5 godina objavljuje isti tekst, samo drugog naslova!@#$%^&*()Da li iko od uredjivaca uopste cita sta se tamo objavljuje.... Verujem da ovo nije usamljen slucaj...
  (Pravnica, 4. oktobar 2011 07:08)

  # Link komentara

 35. Ništa novo. Kada bi se napravila prava kontrola ko je šta prepisao, ukrao, preveo i sl. videlo bi se da ni 10 % akademskih radnika nije na svom mestu zasluženo.
  (Edmundo, 4. oktobar 2011 07:05)

  # Link komentara

 36. Rece Oliver Antic.
  (Komsiluk, 4. oktobar 2011 06:22)

  # Link komentara

 37. Šta drugo da očekuješ od člana SRS.Oni navikli da uzimaju i da varaju, smatraju da na to imaju pravo.Ne čudi me ponašanje Martinovića,jer je takav i u politici.Stalno priča jedno te isto."Visoko moralan čovek",koji deli lekcije drugima.Sramota od njega.
  (0Mića Jagodinac, 4. oktobar 2011 05:38)

  # Link komentara

 38. Bar 50% svih magistarskih/doktorskih radova su prevodi nečijih tuđih radova, pokupljeni sa interneta ili iz stručnih časopisa.
  Kapa dole onima koji smisle i napišu originalan rad, ali sve ih je manje.
  (u Srbiji ništa novo, 4. oktobar 2011 05:14)

  # Link komentara

 39. Koje ono behu Srpske osobine? Porodica, junastvo, pravoslavlje, i...a da. cestitost. Hvala na paznji.
  (JaLicno, 4. oktobar 2011 04:11)

  # Link komentara

 40. A ko je urednik tog casopisa? Kako citaci 5 godina nisu primetili da je rec o istom clanku? Da li je iko cita taj naucni casopis?
  (Pedja, 4. oktobar 2011 03:43)

  # Link komentara

 41. Ma sta kazete? Pa zar i moralne gromade iz SRS-a? E stvarno zadnje vreme doslo...
  (Aleksandar, 4. oktobar 2011 03:13)

  # Link komentara

 42. kradikal
  (novosađanin, 4. oktobar 2011 03:06)

  # Link komentara

 43. A kako bi bilo da preispitate svrhu postojanja tog zbornika, kada se iz ovog slučaja može zaključiti da objavljene radove niko ne čita, čak ni urednik (uređivački odbor) koji je, može se pretpostaviti, za to i plaćen?
  (Razuman predlog, 4. oktobar 2011 02:57)

  # Link komentara

 44. sta ste vi ocekivali od radikala, to pod jedan a pod dva, to je znak da niko ne cita te prijavljene naucne radove.tu mora jos neko da opdgovara sem doticnog gospodina
  (borivoje, 4. oktobar 2011 02:41)

  # Link komentara

 45. Groteskno mi je da uopšte slušam kako mu se kolege prave "iznenađeni". Kako stoje stvari, stvarno bi trebalo sve fakultete privatizovati, prekinuti izdvajanja sredstva za njih i vratiti sav prikupljeni novac građanima, pa onda neka gospoda akademci kopiraju papire i igraju se školice koliko god hoće... Jedva čekam da vidim ko će kod njih tada da studira.
  (Nenad, 4. oktobar 2011 02:31)

  # Link komentara

 46. Hahah, olicenje Srpske Retardske Stranke.
  (Sasa, 4. oktobar 2011 02:11)

  # Link komentara

 47. Nista cudno za SRS.
  (Marko, 4. oktobar 2011 01:54)

  # Link komentara

 48. Ko su editori časopisa ? Imena!!! Za mene je to ključno pitanje...Ostale, vidim, iznenađuje nemoral jednog poslanika Narodne skupštine. WoW!!! Ma je li moguće ? Poslanik, pa tako? Ko bi rekao?
  Novinari bi mogli, takođe, da preispitaju zadovoljenost kriterijuma za reizbor profesora univerziteta, docenata i asistenata koji su katedru dobrim delom zamenili učešćem u politici, medijima, nakačili se na izvore novca namenjenog ˝civilnom sektoru˝, ekologiji, ljudskim pravima i na osnovu profesorskog autoritea ˝drmaju kintu˝ u oblastima koje nisu ni susedne njihovim specijalnostima. U naučnu oblast kroz koju su se kao naučnici razvijali i peli stepenicama univerzitetskih zvanja nisu godinama pošteno zavirili, a o objavljenim radovima u relevantnim časopisima da ne govorim...Ništa, godinama!!! Treba li da ih imenujem? Dakle, ponovo pitam, koji diletanti su editori časopisa ?!! Ko je glasao za reizbor ili izbor u zvanje konkretnog predavača ili asistenta i na osnovu kojih referenci? Njih na stub srama!!! Odatle treba početi, jer se samo tako čuva kodeks profesije i autonomija univerziteta, a onda ovakvi ˝Martinovići˝ ne bi smeli ni da pomisle da urade nešto slično.
  (Bivši student BU, 4. oktobar 2011 01:51)

  # Link komentara

 49. hahahah!! slika i prilika ove države. qq nama!
  (Serjoža, 4. oktobar 2011 01:48)

  # Link komentara

 50. A g. Antic je svoj kredibilitet izgubio jos za vreme vladavine crveno-crne koalicije i pakta Milosevic-Seselj. Tada je progonio neistomisljenike i srozao ugled fakulteta.
  (nezaboravak, 4. oktobar 2011 01:38)

  # Link komentara

 51. Haha, dobar je. Hmm, ja se ovoga nikad ne bih setio...
  Strasno
  (Stevica, 4. oktobar 2011 01:38)

  # Link komentara

 52. Citam ovu vest 5 puta i ne kapiram nista. Kazu FALSIFIKOVAO. Znaju li ti nazovi doktori pravnih nauka sta uopste znaci ta rec? Falsifikovati se moze javna isprava ili neciji dokument da izlgeda kao prava. Kradja tudjih ideja se zove plagijat. A ovde nije rec ni o jednoj ni o drugoj pojavi, vec o necem sasvim trecem: covek je lepo objavio isti SOPSTVENI rad u casopisu, samo je promenio naslov. Po meni on je samo jedna sitna karika u debelom lancu problema u srpskom naucno-istrazivackom miljeu koji je zreo za korenite reforme.

  Prvo i prvo, ovaj covek je zloupotrebio postojeci SISTEM vrednovanja naucnog rada u kome se radovi koje domaci naucnici pisu broje kao ovce. Koliko radova toliko i zvanja, bez obzira na njihov kvalitet. Bitan je samo broj. To samo znaci da se gomila mediokriteta koja proizvede 20 prosecnih ili cak losih radova bolje kotira od ljudi koji, recimo, uloze 2-3 godine da u vodecem svetskom casopisu iz svoje oblasti objave JEDAN rad. Ali VREDAN, masovno citiran, koji baca totalno novo svetlo na neku naucnu hipotezu ili teoriju. Nase vrlo Ministarstvo za nauku takvim ljudima kaze: "Dame/gospodo, objavili ste nedovoljno za izbor u zvanje!".

  Drugo, u ovoj nazovi aferi ucestvovali su i jos neki ljudi, bez kojih se nijedan rad ne objavljuje: koautori, recenzenti i urednici. E te ljude treba lepo sa fakulteta isterati na ulicu, jer su dopustili ovu sramotu! A ako ne na ulicu, onda njihova imena objaviti na svim medjunarodnim forumima posvecenim akademskom kriminalu, da se zna ko su. Pod imenom i prezimenom. Oni po meni snose daleko vecu krivicu od ovog coveka.

  A ovom momku treba lepo sve te "radove" priznati kao jedan i pitati ga da li je objavio jos nesto. Prosto, zar ne?

  Ne bi me cudilo da dobijem gomilu minusa, jer vecina ljudi u Srbiji ionako ne razume ni ovu vest, ni ovaj moj komentar.
  (Znalac, 4. oktobar 2011 01:35)

  # Link komentara

 53. Koja je uopšte vrednost tog rada? Izgleda da je i autor bio svestan da to niko neće pročitati.
  (Miki, 4. oktobar 2011 01:29)

  # Link komentara

 54. Ih...kad bi krenulo da se prečešljavaju fakulteti sa tim silnim doktorima,magistrima- prepisivačima,kopirantima ili objaviti one njihove knjige na uvid javnosti pune nebuloza i najobičnijeg lupetanja uvijenog u oblandu nekih rogobatnih stranih reči i izraza......95% bi izletelo ko kufer!!!!! Ili analizirati gde su dotični nadobijali te silne titule...kod samih sebe,t.j.,kod svojih ,,ortaka'' na istom faksu.
  (Tihana, 4. oktobar 2011 01:19)

  # Link komentara

 55. ;:))))

  Šta ćemo sa LAŽNIM diplomama i korupcijom (afera "Index") za šta izmedju ostalog odgovara upravo O. Antić koji se poziva na MORAL!?
  (bezimena, 4. oktobar 2011 01:13)

  # Link komentara

 56. Ovo samo pokazuje i koje stanje vlada u nasoj "nauci" - gde su bili urednici, gde recenzenti - da li je iko citao te radove, makar lektorisao...
  Trenutno vlada pravilo "ja tebi serdare, ti meni vojvodo" - naucni radnici jedni druge citiraju, recenzije se svode na "ja tebi, ti meni", cesta je pojava autocitiranja i prepevavanja svojih i tudjih radova.
  Ovaj slucaj je samo vrh ledenog brega.
  (Mrgud, 4. oktobar 2011 01:12)

  # Link komentara

 57. Izem ti casopis u kome niko ni ne proveri sta se objavljuje. Sva izdanja treba nezavisno proveriti da nije bilo plagijata. Zar je Antic posle svega sto je radio tokom Protesta '96/97 i dalje na Pravnom?
  (Ivan, 4. oktobar 2011 01:09)

  # Link komentara

 58. Da su obojica još uvek u SM radikalnoj stranci, isto bi tako uvaženi gospodin Oliver ocinkario uvaženog gospodina Aleksandra za Press?
  (Bašta slezove boje, 4. oktobar 2011 01:08)

  # Link komentara

 59. Samo mi nije jasno kako posle druge godine niko nije primetio da je rad isti kao i prve godine. Čita li to neko????
  (Radnik, 4. oktobar 2011 01:07)

  # Link komentara

 60. Aloooo?! Pa ko je urednik tog "naucnog" casopisa koji je pet puta objavio isti rad pod drugim naslovom?? I onda se pitamo zasto se nasim naucnicima nista objavljeno u Srbiji ne priznaje van Srbije...
  (Aca J, 4. oktobar 2011 01:00)

  # Link komentara

 61. Pa dobro, de...
  (tole, 4. oktobar 2011 00:59)

  # Link komentara

 62. U redu, momak je prevarant. A šta je sa urednicima i recenzentima tog eminentnog časopisa koji ne primećuju isti tekst pet godina zaredom?
  (Toro, 4. oktobar 2011 00:54)

  # Link komentara

 63. Baš se pažljivo iščitavaju ti zbornici kada je potrebno pet godina da se otkrije prevara.
  (Laik, 4. oktobar 2011 00:41)

  # Link komentara

 64. SNS-ovac kritikuje SRS-ovca, imate li vi nesto pametnije da nas obavestite?
  (Vladimir LDP, 4. oktobar 2011 00:38)

  # Link komentara

 65. ""On je inteligentan čovek, nije glup. Čudi me da je tako nešto sebi dopustio" , ocenjuje profesor."

  Pa nije glup, zna on vrlo dobro da to ionako niko ne čita. Posle 5 godina je neko seo i pogledao. Ne znam koja je poenta pisanja tih radova.
  (Marko, 4. oktobar 2011 00:31)

  # Link komentara

 66. Taj "Sud časti" će posebno da ga nasekira.

  Kakva čast, honorar je bitan.

  Dobro, malo će da nas podučava časti i moralu sa govornice, ali to i tako važi samo za nas, ne za njega. On je kao radikal častan po defaultu.
  (sumorni, 4. oktobar 2011 00:18)

  # Link komentara

 67. je l tamo rade samo naprednjaci i radikali?
  (?, 4. oktobar 2011 00:18)

  # Link komentara

 68. Sad kada mu ukinu zvanje asistenta ostace mu samo jedno zanimanje za koje u Srbiji moral nije potreban niti fakultativno - političar.
  A glasačima SRS-a će još da bude i drago jer je zafrknuo one učenjake, kao profesore neke naučnike...
  (ky3ma, 4. oktobar 2011 00:17)

  # Link komentara

 69. Је л' то исти онај Мартиновић што је оптуживао Тому и Вучића за непоштење, неморал, продају СРС-а, закључење штетних уговора о банкарском кредиту... ?
  (Иван Смедерево, 4. oktobar 2011 00:16)

  # Link komentara

 70. ``Martinović je kao asistent na Pravnom fakultetu u Novom Sadu u naučnom časopisu te ustanove „Zbornik radova" objavljivao naučni rad iste sadržine samo pod drugačijim naslovima (od 2005. do 2009. godine) i za to dobijao autorski honorar.``

  Vajan vam fakultet kad nijedan profesor ne cita to, pa se isti tekst provlaci 5 godina.
  takve radove i ja mogu da objavljujem. ostavka dekana je neophodna
  (seneka, 4. oktobar 2011 00:15)

  # Link komentara

 71. Ako je krivicno delo neka odgovara. Ali me izbezumljuje da mora da postoji politicki motiv da bi se nekom naslo nesto ovako. Kao i dekanu Medicinskog fakulteta u Nisu. Moze da nas maltretira 20 godina, dok ne nagazi nekom drugom politicaru na prste.
  Ako krivicno ne odgovara, nikakve druge posledice nece ni snositi jer je kopiranje praksa u citavoj naucnoj javnosti. Da ne pominjem to da se na rad od 3 strane potpisuje po 6 autora, ili da se na knjigama koje izdaju fakulteti autori biraju po visini u hijerarhiji na katedri umesto po doprinosu radu. Moze da ima 0 napisanih strana, i da neko bude prvi autor knjige.
  (Nikola, 4. oktobar 2011 00:12)

  # Link komentara