Utvrđen predlog o restituciji

Beograd -- Vlada Srbije, posle mesec dana javne rasprave, utvrdila Predlog zakona o restituciji i javnoj svojini.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Privatna imovina oduzeta putem nasilja ni pojednom zakonu demokratskoga sveta ne može imati kontinuitet svojine i proizvoditi pravno dejstvo jer se prodaje tuđe oteto. Prodavati i kupovati tako nešto može se smatrati kao ukradena stvar.To su predhodne manipulacije uradenje pre donošenja zakona o naturalnoj restituciji u kojima se izuzimaju pojedini delovi koji neće biti obuhvaćeni restitucijom.Da se to nebi dogodilo: PRVO SPROVESTI LUSTRACIJU I POMERITI KOČNIČARE REFORMI KOJI BI PO SVAKU CENU ZADRŽALI OTETU PRIVATNU IMOVINU I DA SE NJOME I DALJE NEOSNOVANO BOGATE,DA SE TO NEBI DOGODILO SPROVESTI SVEOBUHVATNU RESTITUCIJU BEZ IZUZIMANJA POJEDINIH DELOVA KAKO SE NEBI KROZ TE IZOSTAVLJENE DELOVE PROVLAČIO KRIMINAL I KORUPCIJA. OTETO SE MORA VRATITI SVIĐALO SE TO NEKOM ILI NE. Svako na svojem da živi u plodovima svoga rada a ne na tuđoj otetoj privatnoj imovini u kriminalu i korupciji.
  (Dragoljub, 9. septembar 2011 15:12)

  # Link komentara

 2. @Bane

  Vi ocigledno zagovarate da se stare nepravde resavaju stvaranjem novih nepravdi. A to tako ne ne sme i ne moze. Vecina nekadasnjih korisnika stanarskog prava, je otkupila stanove i to na osnovu zakona. Dakle, zakonski je u procesu otkupa stanova ostvareno pravo privatne svojine, prema svim vazecim pravilima svojinsko pravnih odnosa. I ne moze se sada zahtevati primena restitucije, jer bi to bilo takodje protiv pravno i stvorilo bi nove nepravde. Osim toga, hajde da rascistimo sledece...sta god mi mislili o komunistima i njihovim posleratnim metodama i zakonima, revoluciji i sl..cinjenica je da predratni vlasnici vrednije imovine(i u javnom i u privatnom vlasnistvu) dakle bogatasi, liferanti, zelenasi, vlasnici fabrika, hotela, javnih i stambenih zgrada..itd Nisu cinili vecinu stanovnistva. Taj tzv 'burzujski krem predratnog drutva cinili je 10-15% od ukupnog tadasnjeg stanovnistva. A preostalih 85% su bili daleko ispod tog sloja, a bilo je i puno sirotinje. Ja recimo ne trazim da mi drzava nesto vrati, jer nisam siguran da su moji bas sve 'posteno' stekli u predratnom periodu. A imali su puno toga, dok drugi nisu imali skoro nista. Posle rata je mojoj familiji skoro sve nacionalizovano, ja to ne smatram pravednim, ali isto tako ne smatram ni pravednim sto su imali toliko toga dok mnogi nisu imali skoro nista ili nista. Jer, da budem iskren, sta god mislio o titoizmu, jos manje mi se dopada sistem liberalnog kapitalizma, u kojem 15% drzi kapital, poseduje toliku privatnu svojinu..itd dok ostatak gradjanstva zivi od najamnog rada, ili u agrarnom sektoru. A takav je bio sistem tada, u vreme kraljevine, kada je recimo moja familija spadala u tih 15% veoma bogatih. A kako su sve to stekli, to je pitanje. Toliko bogatstvo nisam siguran da moze da se stekne 'posteno'. I zato ja necu traziti i ne trazim nista iz restitucije. Eto, ja to pisem najiskrenije. Ne volim komunizam, ali ni kapitalizam.
  (Jovan, 6. septembar 2011 15:27)

  # Link komentara

 3. Gde možemo da pročitamo usvojenu "unapredjenu verziju" ovog besmislenog nacrta zakona? Ne može nekom da se vrati u naturi tj u punoj vrednosti a nekom 5-10% tržišne vrednosti nekretnine kroz obveznice na 15 godina! Valjda su pred Ustavom svi jednaki ili bi bar tako trebalo da bude ? Sada vidim gdin Mile Antić ne traži da se unese u nacrt zamena za svu imovinu, nego samo za zemljište! A šta je sa ljudima kojima su oduzeti stanovi, hoteli, fabrike ? Supstitucija treba da važi ili za svu imovinu ili je ne treba uvoditi,ili se za ostalu imovinu koja se ne može vratiti ili zameniti mora isplatiti puna tržišna cena ! U svakom drugom slučaju Zakon bi bio diskriminatorski !
  (marko, 6. septembar 2011 15:23)

  # Link komentara

 4. Dragi Podpredsednice vlade nam, sta ce biti sa donosenjem novog zakona o rehabilitaciji koje ste spominjali jer kako smo culi i osetili, stari zakon je bio "stur i sa kaucuk paragrafom" pa su zbog toga donete i neke neke odluke kako je sudija tog dana bio raspolozen.. Do kada cemo biti u stalnim exsperimentima i kada ce vec "proraditi" pravna drzava sa vladavinom prava i cvrstim zakonima? Stalno nesto "javno" menjate i raspravljate a mi to sve saznamo od "radio Mileve"...
  (Lazar Dragin, 6. septembar 2011 13:35)

  # Link komentara

 5. I ocigledno da ni ovim zakonom nece opet po ko zna koji put reseno pitanje zasticenih stanara u stanovima i kucama u privatnoj svojini.Tresla se gora rodio se mis. Evropske Vrednosti u Srbiji ne vaze i u praksi ne postoje. Zakupci na neodredjeno vreme u tudjim stanovima su vredniji od svega u Srbiji i treba ih stititi po cenu zivota i smrti, da se komunisticki revolucionari, skojevci i njihova deca slucajno ne bi uznemiravali.Sramota treba da bude Djelica i ovu vlast da prica o EU i vrednostima EU , a ostavlja zasticene stanare da uzurpiraju nasu privatnu imovinu do unedogled. Komunisticka revolucija u Srbiji je i dalje na snazi preko ovog zakona za vlasnike neuseljivih stanova i kuca. Izbori ce vam zauvek presuditi gospodo iz DS. Lazete 10 godina da cete resiti imovinsko pitanje u Srbiji, a sada potpuno ignorisete pitanje neuseljivih stanova. Jadno i bedno, ali nije ni cudo kada su komunisticka deca na vlasti.
  (Bane, 6. septembar 2011 13:27)

  # Link komentara

 6. Posle mesec dana javne rasprave?????!!!! Ko je raspravljao i u čije ime?
  (ded, 6. septembar 2011 12:56)

  # Link komentara

 7. Umesto da zadovoljimo pravdu oduzimanjem ( nacionalizacijom ) imovine koju su novopečeni tajkuni oteli ovom jadnom narodu, mi ćemo sada vratiti imovinu nekim starim tajkunima koji ( čast izuzetcima ) sigurno nisu bili ništa bolji od ovih, današnjih.
  (Goran, 6. septembar 2011 12:04)

  Takvih IZUZETAKA je 95%,moj deda nije bio nikakav tajkun,nazalost,od dva placa od po 5 ARI koja je imao oduzeli su mu jedan,takvih je najvise i to mora da se ispravi!
  (Milan Nis, 6. septembar 2011 12:47)

  # Link komentara

 8. Umesto da zadovoljimo pravdu oduzimanjem ( nacionalizacijom ) imovine koju su novopečeni tajkuni oteli ovom jadnom narodu, mi ćemo sada vratiti imovinu nekim starim tajkunima koji ( čast izuzetcima ) sigurno nisu bili ništa bolji od ovih, današnjih.
  (Goran, 6. septembar 2011 12:04)

  # Link komentara

 9. Gospodine Djelicu a sta je sa clanom 8 zakona o rehabilitaciji/33/06/koji kaze da ce se naknada moralno politicki rehabilitovanim licima DONETI DRUGIM ZAKONOM.Sada je 2011 i za pet godina niste doneli taj zakon.Ko je za to odgovoran?
  (nikola, 6. septembar 2011 11:53)

  # Link komentara