Četvrtak, 04.08.2011.

16:06

Završio se sastanak u bazi KFOR-a

Sastanak komandanta KFOR-a Erharda Bilera i Borka Stefanovića je završen. Stefanović kaže da neće davati izjave medijima i da će sve biti poznato u petak.

Izvor: B92

Završio se sastanak u bazi KFOR-a IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

A.v.

pre 12 godina

e braco Srbi
pa koliko puta smo dosli do dogovora ?
jel nije Milosevic dosao do dogovora sa Holbrukom da nas nece bombardovati
i do primirja na Kosovu neke 98. ? I sta je bilo ?

andreas kisser

pre 12 godina

@bezimena
nije bas tako
vec kao i obicno mnogo komplikovanije
[link]
(V., 4. avgust 2011 23:56)

ne znam sta si pokusao da pokazes postavljanjem linka za clanak o planu Z-4 sa wikipedie, ali ako si pokusao da osporis ono sto bezimena kaze, izgleda da ni sam nisi procitao u celosti text na koji se pozivas:

"(...)Croatia did accept the parts of the plan that concerned the establishment of Croatian sovereignty on its entire territory, return of the refugees, and local self-administration for the Serbian ethnic communities. However, Croatia rejected the aspects that exceeded the limits of constitutional provisions and international conventions on the rights of ethnic communities or minorities. The Krajina authorities refused to even consider the plan because it required reintegration with Croatia. Their official response, however, was that there would be a freeze on talks with Croatia until Croatia changed its attitude towards Krajina. The authorities in Belgrade accepted the plan but only on the conditions that sanctions against Yugoslavia were to be lifted; however, despite this, Krajina authorities still refused to accept the plan (...)".

dakle, manje-vise onako kako bezimena sazeto definise u svom komentaru! inace wikipedia sluzi pruzanju samo najosnovnijih obavestenja obicnim ljudima bez posebnih interesovanja za udubljivanjem u problem, te se ja na nju nikada ne pozivam; ali me pamcenje jos dobro sluzi, pa se dobro secam ko je udarao u klin, a ko u plocu!

Sava Drugi

pre 12 godina

Uz svo uvažavanje generala Bilera, ja sam čak predložio da on dobije i ulicu u Beogradu, dobro ne mora baš da menjamo Franša Depera-a u Bilerovu, ali ladno možemo da dodamo Bilerova na Kosovsku da se od sutra zove Kosovska-Bilerova, general nije nikako nadležan za pitanje Kosovske carine. Nije to ni Borko, to je jasno rečeno rezelucijom 1244. Carina i 1000 vojnika su Srpske. Sada ako rezolucija 1244 više ne važi, onda krećemo iz početka...

Borko i Biler mogu i treba da razgovaraju o blokadama. Recimo ako se neki vojnik KFOR-a razboli, naravno da mu treba omogućiti transport kroz blokadu.

tony

pre 12 godina

rekao sam vam pre 10 dana kad je svepocelo da je to sve deo dogovora.e balkane zakuvaj pa hladi e sad mozete u.ulcinj na more svi skupa

V.

pre 12 godina

sta ocekivati od pregovora sa Robertom Cooperom,
covekom koji je definisuci kuda treba da ide zapadna politika izjavio sledece :
"The challenge to the postmodern world is to get used to the idea of double standards"
???????????????

bez_cenzure

pre 12 godina

Ljudi ne budite naivni! Kako ne vidite da je Tačijevo odbijanje samo predstava i obična gluma usaglašena sa EU i USA? On će se kao duriti a u stvari čitav ovaj "dogovor" mu ide na ruku jer će pored Srba i KFOR-a biti prisutni i njegovi "carinici". Što se tiče osvajanja sjevera u vidu neke nove Oluje da Srbi prođu kao i Srbi iz manjih enklava južno od Ibra i da budu svakodnevna meta albanskih napada i pritisaka mislim da to nije moguće i da čak i Tači to odlično zna. U posljednjih 12 godina nije se usudio doći ni do mosta u Kosovskoj Mitrovici čak ni sa obezbjeđenjem jer zna odlično šta je radio a znaju to i Srbi i zna da su tamošnji Srbi na sve spremni po cijenu zaštite vlastite slobode. To je čak i strancima jasno. Nije realno da Srbi na sjeveru prihvate nezavisno Kosovo a pogotovo ne na silu.

Akademija

pre 12 godina

Razumno je priznati Kosovo i spreciti dalje propadanje Srbije. Ratovi koje su vodili nacional-socijalisti sa Slobodanom Milosevicem na celu, su izgubljeni. Srbija placa cenu pogubne politike.

Jektopijevićka

pre 12 godina

Reče jednom Tadić da je nepravično da jedna strana dobije sve a druga ništa. Ovi se ubiše od pregovaranja a na kraju će tačno tako i da bude, što se videlo odmah i na početku.

bojan

pre 12 godina

Da tek nakon sto je Hrvatska ostala bez jedne trecine teritorije...
A do prije toga nista nije nudila vec je i uzela sto su Srbi tada imali!
Ne znam zasto bi onda neko pristajao na nesto sto bi mu bilo oduzeto prvom prilikom takodje!

Newborn

pre 12 godina

Goran@
.......dajte onda bar da se ujedinimo.
Zasto da ne. Mi albanci bismo vama dali siroku Autonomoju unutar Republike Kosova, i tada Srbija odmah bih usla u EU kao "Autonomna Pokrajina Srbije". Dobro zvuci zar ne?

dejo

pre 12 godina

JA se zaiosta divim svim velikim 'analiticarima' koji govore kako se svet raspada, Amerika propada i sl.
A nisu ni svesni koliko je Srbija mala, majusna, maltene bneznacajna u svetskim okvirima.
Bili smo interesantni pre 2-3 meseca kada smo konacno isporucili RM a oko Kosova nas slabo ko zazire

ana

pre 12 godina

Puca Amerika u tome je sustina, Taci iskljucivo slusa njih. Ovo nazovi prevzilazenje krize u Americi je prividno. Kad njihove mnogobojne fabrike oruzja prestanu da rade bice svasta kod njih. Iz Iraka vec povlace snage, a na Kosovo stize pojacanje iz Nemacke i Austrije.

bezimena

pre 12 godina

A zasto Srbi u Hrvatskoj nisu imali autonomiju?
(Bojan, 4. avgust 2011 19:44)

Mogli su da je imaju i to vrlo široku, da su prihvatili plan Z-4, ali panduri, magacioneri i sl. to nisu hteli!

svi (ni)su isti

pre 12 godina

U medjuvremenu "Dow down more than 400 points as market plunge continues". Kao sto smo Srbi vec bezbroj puta rekli, nicija nije do zore gorela. Kina i Rusija imaju gomile bezvrednih dolara i sad moraju da ih cuvaju da ne bi postale jos bezvrednije. Tako je to kad ti zakon u topuzu lezi, stignu te posledice. A u Avganistanu eksplozija nasilja, ala su ga braca Ameri sredili, da bog sacuva.

Шумадинац

pre 12 godina

Ови такозвани преговори су у ствари још једна велика превара грађана Србије од стране Западних Земаља и наше власти. Данашња власт ће ове преговоре покушати да представи као своју велику дипломатску победу, а у ствари пристаће на то да стање не буде враћено на оно пре 25ог, односно пре избијања кризе. Наиме уместо Српских полицајаца из КПС-а на прелазима ће до октобра бити КФОР, а повлачење Албанских полицајаца и цариника се вероватно неће догодити. Сву робу из Србије прво ће морати да прегледају, и то вероватно Албански цариници, па ће тек онда евентуално Српска роба моћи на Космет. Ови тајни договори су само наставак политике власти у Србији према космету која доприноси томе да је Космет сваким даном све удаљенији од остатка Србије. Власт ће учинити све да до избора прикажу како су они све учинили да би сачували наш суверенитет, а у ствари ће радити све супрутно од тога, и управо зато им не смемо то дозволити већ морамо што пре да их скинемо са власти за спас Србије.

bojan

pre 12 godina

A sto se tice Albanaca pa imali su autonomiju al im to nije bilo dovoljno pa su htjeli vise.
Naravno to sto su htjeli vise nije nikakav probelm, svako ima pravo da zeli sta hoce, problem je bio u nacin koji su koristili da bi jednog dana dobili to vise.
I zbog tog nacina je autonomija ukinuta.
simple as that...

Busted

pre 12 godina

"Srbi koji žive na severu KiM u borbi za svoja prava treba da koriste sve proverene metode koje su koristili Albanci kada nisu želeli da žive u Srbiji", rekao je Dačić. - znaci Dačić priznaje da Kosovo NIJE Srbija ;).

Kosovka

pre 12 godina

"Srbija nece trgovati Kosovom da bi usla u EU." Sta je sa nezvanicnim ultimatumom koji su postavile Nemacka, Holandija i Velika Britanija zajedno sa Amerikom?(videti Blic koji je izasao 04.08.2011). "Srbi treba da rade koa sto su Albanci da bi dobili sta hoce"-samo ste zaboravili da iza Srbije ne stoji nikakav lobi, a iza Albanaca znate dobro ko je. Ako iko moze nesto da promeni to su Srbi na Kosovu,a kad se oni zainate niko ne moze da utice na njih. Zato braco moja na Kosovu a norocito oni u Rudaru drzite se samo, i istrajte. A mi koji smo van mozemo pokusati na nas nacin da doprinesemo nasem narodu.
Sada kada postoji internet,ne trebaju nam novine i pristrasni novinari, mozemo i sami da izvestavamo svet, zato vas molim da sve informacije i snimke stavite na mrezu.
Samo hrabro mi smo uz vas

keka

pre 12 godina

Svi dalji pokusaji su na zalost uzaludni.... kosovo je odavno izgubljeno, treba pomoci tom narodu dole kako god.. Inace, sto su dobre ove slovakinje sa fotke, straoba! uh!

Zoran M.

pre 12 godina

Potpuno se slazem sa svima koji tvrde da je ovo poraz a ne pobeda. Jer, Albanci su postigli upravo ono sto su hteli, znao je Thaci da nece iz prve zauzeti prelaze sa jdinicama ROSU ali hoce iz drugog ili treceg pokusaja. Jer, sada pored srpskih ima i albanske policajce na prelazima, plus NATO trupe. Svaki pokusaj Beograda da odbije sledecu stavku u pregovorima, a koja ce se opet svesti na isto kao i "afera carinski pecat", znaci na implicitno priznanje kosovske nezavisnosti, bice tretiran kao opstrukcija, a onda ce Pristina dobiti odresene ruke da ponovo pojaca pritisak. Srbija je u bezizlaznoj situaciji, pa je sve ovo u stvari kupovina vremena, ili bolje receno gubljenje istog.

Sumnja

pre 12 godina

"Gotovo četiri sata srpski pregovarači iznosili su detalje sporazuma sa KFOR-om lokalnim liderima Srba sa severa Kosova."

Lokalni lideri?! Ajmo imena. Ko su ti ljudi?

Skywalker

pre 12 godina

Kakav reciprocitet, kakve gluposti. 350.000 evra prema 350.000.000 evra, i neko i dalje govori o reciprocitetu. Cilj Pristine je bio instaliranje carine na severnim tackama. Prica o nepriznavanju pecata i uvodjenju embarga je samo posluzila da se izazove kriza. Naravno, Srbija ce pod pritiskom priznati i pecat, a onda ce na red doci i sve druge stvari, da ne nabrajam sad. Svi oni kojima se ne svidja istina i svi oni koji vole da ih lazu, neka lupaju minuse, posto kod naseg naroda vlada uverenje, da ako im kazes nesto sto ne zele da cuju, odmah optuze onog ko im to govori da zeli da se to desi.

Vladimir LDP

pre 12 godina

Pa normalno da je Pristina izmenila stav jer joj je general KFOR-a garantovao da ce reciprocitet sa robom iz Srbije biti sproveden i da ce spreciti sverc na severu Kosova, a to je od pocetka bio Pristini jedini cilj.

Mika

pre 12 godina

"trenutni sistem kontrole na prelazima Jarinje i Brnjak biće nastavljen u istom obliku do sredine septembra i ukoliko bude potrebno ovaj period može biti PRODUZEN"...
To u prevodu znaci da ce biti produzen zauvek, ili da ce naknadno biti verovatno i poostren i da ce obuhvatiti sva vozila. Ovo je potpuno isto kao i ona prica o vracanju policije na granice kosova, koje se nikad nije desilo. Dakle jedino sto su nasi progovaraci "postigli" je da se eventualno do septembra ne carini roba koju prevoza mala vozila i humanitarna pomoc. A od septembra, sa ovakvih polaznih pozicija pocinje novo natezanje i uvodjenje carine za sve. To mogu sad sa bilo kim da se kladim da ce da se desi...

Uros

pre 12 godina

U Dačićevoj izjavi pre bi trebalo da stoji: zbog dobijanja mogućnosti da se u budućnocti eventualno približi statusu kandidata za Evropsku uniju

jovan

pre 12 godina

Nije mi jasno da li komentatori umeju da citaju?
Da citiram prvu tacku tzv nacrta sporazuma:
- "Trenutni sistem kontrole na prelazima Jarinje i Brnjak biće nastavljen u istom obliku do sredine septembra i ukoliko bude potrebno ovaj period može biti produžen."
Je li ovde jasno koji je "trenutni sistem kontrole"?
Vojnici NATO trupa, pod nazivom KFOR drze oba granicna prelaza!
Komesu potrebna dodatna objasnjenja neka reaguje. Hvala na razumevanju.

MilanR

pre 12 godina

G. Dačić se pojavljuje sa praktično korisnom konstatacijom - Srbi ne žele da žive pod prištinskom administracijom a pri tome ne žele da se sele - i to je više nego legitimno. Niti može neko da ih natera, niti može da ih otera. G. Tači je osoba sužene političke svesti i oskudnih diplomatskih kapaciteta - on neće moći da opstane u ovim pregovorima i neće moći da ga podrži nijedan razumni međunarodni faktor. Međutim, sigurno je da u Prišitini postoje ljudi za kvalitetne i konstruktivne pregovore. Vremenom će Priština shvatiti koga treba da dovede u prvi plan...

Dejan

pre 12 godina

Gospodo, Tachi nije nista ama bas nista izgubio,naprotiv on je ostvario ono sto je zapoceo,zar ste toliko slepi ili vam mozak miruje? "Administrativni prelazi" su sada postali GRANICNI PRELAZI samom cinjenicom da na tim prelazima ima i CARINIKA!!! Drugo, na tim istim spornim prelazima sada imamo po 3 policajca srpske nacionalnosti i po 3 policajca albanske nacionalnosti, i to u svakoj smeni?!!! Zar vam ovo izgleda i lici na "Administrativni prelaz"? Carinici obavljaju svoju duznost kao i u svim drugim granicnim prelazima na Kosovu, a sto je najgore, pridrzavaju se odlukama Kosovske vlade o embargu na sve sto je srpski proizvod!!!"Napad je najbolja odbrana" kazu nasi dedovci,pa zato Stefanovic i Bogdanovic koriste novonastalu situaciju kako bi se "oprali" i kao i uvek pokusavaju da poraze pretvore u pobede! Ovo me potseca na onu cuvenu izjavu tadasnjeg predsednika Srbije Milutinovica posle rambujea: "USPELI SMO DA SACUVAMO KOSOVO"???!!!

Marina

pre 12 godina

Srbi koji žive na severu KiM u borbi za svoja prava treba da koriste sve proverene metode koje su koristili Albanci kada nisu želeli da žive u Srbiji", rekao je Dačić.

Zašto te metode nisu koristili Srbi koji nisu željeli živjeti u Hrvatskoj ? Ili,zašto Srbija nije dozvolila Albancima da koriste ta svoja prava za širokom autonomijom,za albanskim jezikom i obrazovanjem na albanskom jeziku nego ih je oduzela,a Kosovare stjerala u kut ? Sad bi Dačić dijelio lekcije svima u regiji a još ni sam nije ništa naučio.

Ima li pilota u avionu?

pre 12 godina

Sumnjicavost je vise nego opravdana. Medjutim, mozda jos uvek postoji i doza razuma kod svih aktera. Postizanje dogovora bi znacilo da u stvari moze da se nadje i kompromis ako svi hoce da ispostuju odredjene osnove. Da li bi to mogao biti pomak ka zajednickom resenju Kosovksog pitanja?
To je tek domen naucne fantastike.

Goran

pre 12 godina

Meni smeta što niko ne spominje upucanog specijalca, pa makar i mrske nam Kosovske policije, već je sve: mir mir mir, niko nije kriv. Njegovo ubistvo niko neće rešavati, baš kao što niko ne rešava ubistva Srba za vreme martovskog pogroma i sve je to jako loše jer ostavlja repove za buduće pokolje... ista smo bagra, dajte onda bar da se ujedinimo ...

e kad bi to tako moglo

pre 12 godina

"Okončao sam dugačak i plodonosan sastanak sa komandantom KFOR-a generalom Bilerom. Novostvorena situacija je razjašnjena nakon zadnjih događaja. Mi smo postigli razumevanje o narednim koracima", rekao je Tači. Haha, dobio po usima

Sim

pre 12 godina

Umesto ta Taci dobije po prstima sto je isprovocirao problem i nasilje, sada je zadovoljan jer "medjunarodni partneri" imaju sluha za njegove zahteve. Mi kao treba da budemo sretni sto Albanci nece uspostaviti vlast na severu Kosova odmah vec "tek" nakon nekog vremena. Situacija vec vidjena u srpskim enklavama (npr. Strpce) a Beograd je saucesnik u svemu ovome. Jadni ti ljudi dole...

Vlada

pre 12 godina

Svima na medjunarodnoj sceni je jasno da je ovo bio samostalan i NEUSPESAN pokusaj vlasti na Kosovu da u ovom jako ranjivom trenutku po Srbiju, kada treba da dobije status kandidata za EU (cije bi sustinsko znacenje trebalo malo podrobnije objasniti u medijima, umesto samo pricati o tome kao o nekoj formalnoj stvari), pokusa da pridobije sever Kosova. Naravno, zahvaljujuci pre svega EU, koja je uvidela da je to klasicna sabotaza priblizavanja Srbije EU (ako se procitaju clanci sa Dojce Velea i par izjava nemackih zvanicnika i analiticara), situacija je smirena i dogovor je postignut. Podseticu da je bas Nemacka ta koja je preuzela ulogu moderatora smirivanja sukoba, jer jos ne odgovara usporavanje evropskog puta Srbije (a samim tim i celog Balkana) i stvaranja nove zone nesigurnosti u ovom momentu.

Sto se tice nasih lokalnih cinika i sumnjicavih komentatora, mozda bi bilo dobro da date malo oduska ovoj vlasti...unutranja politika im je krs i katastrofa, ali spoljnu vode 1000 puta mudrije od svojih vajnih predstavnika.

kosovar

pre 12 godina

Ovo je ocigledno smirivanje tenzija i trenutne situacije .Sve mi mirise na jos jednu prevaru samo da se stvari malo stisaju . Vreme ce pokazati , voleo bih da gresim ali nase iskustvo mi govori da stvari idu tim tokom !

Vladimir LDP

pre 12 godina

Pa normalno da je Pristina izmenila stav jer joj je general KFOR-a garantovao da ce reciprocitet sa robom iz Srbije biti sproveden i da ce spreciti sverc na severu Kosova, a to je od pocetka bio Pristini jedini cilj.

Dejan

pre 12 godina

Gospodo, Tachi nije nista ama bas nista izgubio,naprotiv on je ostvario ono sto je zapoceo,zar ste toliko slepi ili vam mozak miruje? "Administrativni prelazi" su sada postali GRANICNI PRELAZI samom cinjenicom da na tim prelazima ima i CARINIKA!!! Drugo, na tim istim spornim prelazima sada imamo po 3 policajca srpske nacionalnosti i po 3 policajca albanske nacionalnosti, i to u svakoj smeni?!!! Zar vam ovo izgleda i lici na "Administrativni prelaz"? Carinici obavljaju svoju duznost kao i u svim drugim granicnim prelazima na Kosovu, a sto je najgore, pridrzavaju se odlukama Kosovske vlade o embargu na sve sto je srpski proizvod!!!"Napad je najbolja odbrana" kazu nasi dedovci,pa zato Stefanovic i Bogdanovic koriste novonastalu situaciju kako bi se "oprali" i kao i uvek pokusavaju da poraze pretvore u pobede! Ovo me potseca na onu cuvenu izjavu tadasnjeg predsednika Srbije Milutinovica posle rambujea: "USPELI SMO DA SACUVAMO KOSOVO"???!!!

Sim

pre 12 godina

Umesto ta Taci dobije po prstima sto je isprovocirao problem i nasilje, sada je zadovoljan jer "medjunarodni partneri" imaju sluha za njegove zahteve. Mi kao treba da budemo sretni sto Albanci nece uspostaviti vlast na severu Kosova odmah vec "tek" nakon nekog vremena. Situacija vec vidjena u srpskim enklavama (npr. Strpce) a Beograd je saucesnik u svemu ovome. Jadni ti ljudi dole...

Goran

pre 12 godina

Meni smeta što niko ne spominje upucanog specijalca, pa makar i mrske nam Kosovske policije, već je sve: mir mir mir, niko nije kriv. Njegovo ubistvo niko neće rešavati, baš kao što niko ne rešava ubistva Srba za vreme martovskog pogroma i sve je to jako loše jer ostavlja repove za buduće pokolje... ista smo bagra, dajte onda bar da se ujedinimo ...

Marina

pre 12 godina

Srbi koji žive na severu KiM u borbi za svoja prava treba da koriste sve proverene metode koje su koristili Albanci kada nisu želeli da žive u Srbiji", rekao je Dačić.

Zašto te metode nisu koristili Srbi koji nisu željeli živjeti u Hrvatskoj ? Ili,zašto Srbija nije dozvolila Albancima da koriste ta svoja prava za širokom autonomijom,za albanskim jezikom i obrazovanjem na albanskom jeziku nego ih je oduzela,a Kosovare stjerala u kut ? Sad bi Dačić dijelio lekcije svima u regiji a još ni sam nije ništa naučio.

bezimena

pre 12 godina

A zasto Srbi u Hrvatskoj nisu imali autonomiju?
(Bojan, 4. avgust 2011 19:44)

Mogli su da je imaju i to vrlo široku, da su prihvatili plan Z-4, ali panduri, magacioneri i sl. to nisu hteli!

kosovar

pre 12 godina

Ovo je ocigledno smirivanje tenzija i trenutne situacije .Sve mi mirise na jos jednu prevaru samo da se stvari malo stisaju . Vreme ce pokazati , voleo bih da gresim ali nase iskustvo mi govori da stvari idu tim tokom !

jovan

pre 12 godina

Nije mi jasno da li komentatori umeju da citaju?
Da citiram prvu tacku tzv nacrta sporazuma:
- "Trenutni sistem kontrole na prelazima Jarinje i Brnjak biće nastavljen u istom obliku do sredine septembra i ukoliko bude potrebno ovaj period može biti produžen."
Je li ovde jasno koji je "trenutni sistem kontrole"?
Vojnici NATO trupa, pod nazivom KFOR drze oba granicna prelaza!
Komesu potrebna dodatna objasnjenja neka reaguje. Hvala na razumevanju.

Zoran M.

pre 12 godina

Potpuno se slazem sa svima koji tvrde da je ovo poraz a ne pobeda. Jer, Albanci su postigli upravo ono sto su hteli, znao je Thaci da nece iz prve zauzeti prelaze sa jdinicama ROSU ali hoce iz drugog ili treceg pokusaja. Jer, sada pored srpskih ima i albanske policajce na prelazima, plus NATO trupe. Svaki pokusaj Beograda da odbije sledecu stavku u pregovorima, a koja ce se opet svesti na isto kao i "afera carinski pecat", znaci na implicitno priznanje kosovske nezavisnosti, bice tretiran kao opstrukcija, a onda ce Pristina dobiti odresene ruke da ponovo pojaca pritisak. Srbija je u bezizlaznoj situaciji, pa je sve ovo u stvari kupovina vremena, ili bolje receno gubljenje istog.

Busted

pre 12 godina

"Srbi koji žive na severu KiM u borbi za svoja prava treba da koriste sve proverene metode koje su koristili Albanci kada nisu želeli da žive u Srbiji", rekao je Dačić. - znaci Dačić priznaje da Kosovo NIJE Srbija ;).

Newborn

pre 12 godina

Goran@
.......dajte onda bar da se ujedinimo.
Zasto da ne. Mi albanci bismo vama dali siroku Autonomoju unutar Republike Kosova, i tada Srbija odmah bih usla u EU kao "Autonomna Pokrajina Srbije". Dobro zvuci zar ne?

Skywalker

pre 12 godina

Kakav reciprocitet, kakve gluposti. 350.000 evra prema 350.000.000 evra, i neko i dalje govori o reciprocitetu. Cilj Pristine je bio instaliranje carine na severnim tackama. Prica o nepriznavanju pecata i uvodjenju embarga je samo posluzila da se izazove kriza. Naravno, Srbija ce pod pritiskom priznati i pecat, a onda ce na red doci i sve druge stvari, da ne nabrajam sad. Svi oni kojima se ne svidja istina i svi oni koji vole da ih lazu, neka lupaju minuse, posto kod naseg naroda vlada uverenje, da ako im kazes nesto sto ne zele da cuju, odmah optuze onog ko im to govori da zeli da se to desi.

keka

pre 12 godina

Svi dalji pokusaji su na zalost uzaludni.... kosovo je odavno izgubljeno, treba pomoci tom narodu dole kako god.. Inace, sto su dobre ove slovakinje sa fotke, straoba! uh!

Mika

pre 12 godina

"trenutni sistem kontrole na prelazima Jarinje i Brnjak biće nastavljen u istom obliku do sredine septembra i ukoliko bude potrebno ovaj period može biti PRODUZEN"...
To u prevodu znaci da ce biti produzen zauvek, ili da ce naknadno biti verovatno i poostren i da ce obuhvatiti sva vozila. Ovo je potpuno isto kao i ona prica o vracanju policije na granice kosova, koje se nikad nije desilo. Dakle jedino sto su nasi progovaraci "postigli" je da se eventualno do septembra ne carini roba koju prevoza mala vozila i humanitarna pomoc. A od septembra, sa ovakvih polaznih pozicija pocinje novo natezanje i uvodjenje carine za sve. To mogu sad sa bilo kim da se kladim da ce da se desi...

Jektopijevićka

pre 12 godina

Reče jednom Tadić da je nepravično da jedna strana dobije sve a druga ništa. Ovi se ubiše od pregovaranja a na kraju će tačno tako i da bude, što se videlo odmah i na početku.

Akademija

pre 12 godina

Razumno je priznati Kosovo i spreciti dalje propadanje Srbije. Ratovi koje su vodili nacional-socijalisti sa Slobodanom Milosevicem na celu, su izgubljeni. Srbija placa cenu pogubne politike.

dejo

pre 12 godina

JA se zaiosta divim svim velikim 'analiticarima' koji govore kako se svet raspada, Amerika propada i sl.
A nisu ni svesni koliko je Srbija mala, majusna, maltene bneznacajna u svetskim okvirima.
Bili smo interesantni pre 2-3 meseca kada smo konacno isporucili RM a oko Kosova nas slabo ko zazire

Sumnja

pre 12 godina

"Gotovo četiri sata srpski pregovarači iznosili su detalje sporazuma sa KFOR-om lokalnim liderima Srba sa severa Kosova."

Lokalni lideri?! Ajmo imena. Ko su ti ljudi?

Vlada

pre 12 godina

Svima na medjunarodnoj sceni je jasno da je ovo bio samostalan i NEUSPESAN pokusaj vlasti na Kosovu da u ovom jako ranjivom trenutku po Srbiju, kada treba da dobije status kandidata za EU (cije bi sustinsko znacenje trebalo malo podrobnije objasniti u medijima, umesto samo pricati o tome kao o nekoj formalnoj stvari), pokusa da pridobije sever Kosova. Naravno, zahvaljujuci pre svega EU, koja je uvidela da je to klasicna sabotaza priblizavanja Srbije EU (ako se procitaju clanci sa Dojce Velea i par izjava nemackih zvanicnika i analiticara), situacija je smirena i dogovor je postignut. Podseticu da je bas Nemacka ta koja je preuzela ulogu moderatora smirivanja sukoba, jer jos ne odgovara usporavanje evropskog puta Srbije (a samim tim i celog Balkana) i stvaranja nove zone nesigurnosti u ovom momentu.

Sto se tice nasih lokalnih cinika i sumnjicavih komentatora, mozda bi bilo dobro da date malo oduska ovoj vlasti...unutranja politika im je krs i katastrofa, ali spoljnu vode 1000 puta mudrije od svojih vajnih predstavnika.

ana

pre 12 godina

Puca Amerika u tome je sustina, Taci iskljucivo slusa njih. Ovo nazovi prevzilazenje krize u Americi je prividno. Kad njihove mnogobojne fabrike oruzja prestanu da rade bice svasta kod njih. Iz Iraka vec povlace snage, a na Kosovo stize pojacanje iz Nemacke i Austrije.

Шумадинац

pre 12 godina

Ови такозвани преговори су у ствари још једна велика превара грађана Србије од стране Западних Земаља и наше власти. Данашња власт ће ове преговоре покушати да представи као своју велику дипломатску победу, а у ствари пристаће на то да стање не буде враћено на оно пре 25ог, односно пре избијања кризе. Наиме уместо Српских полицајаца из КПС-а на прелазима ће до октобра бити КФОР, а повлачење Албанских полицајаца и цариника се вероватно неће догодити. Сву робу из Србије прво ће морати да прегледају, и то вероватно Албански цариници, па ће тек онда евентуално Српска роба моћи на Космет. Ови тајни договори су само наставак политике власти у Србији према космету која доприноси томе да је Космет сваким даном све удаљенији од остатка Србије. Власт ће учинити све да до избора прикажу како су они све учинили да би сачували наш суверенитет, а у ствари ће радити све супрутно од тога, и управо зато им не смемо то дозволити већ морамо што пре да их скинемо са власти за спас Србије.

e kad bi to tako moglo

pre 12 godina

"Okončao sam dugačak i plodonosan sastanak sa komandantom KFOR-a generalom Bilerom. Novostvorena situacija je razjašnjena nakon zadnjih događaja. Mi smo postigli razumevanje o narednim koracima", rekao je Tači. Haha, dobio po usima

MilanR

pre 12 godina

G. Dačić se pojavljuje sa praktično korisnom konstatacijom - Srbi ne žele da žive pod prištinskom administracijom a pri tome ne žele da se sele - i to je više nego legitimno. Niti može neko da ih natera, niti može da ih otera. G. Tači je osoba sužene političke svesti i oskudnih diplomatskih kapaciteta - on neće moći da opstane u ovim pregovorima i neće moći da ga podrži nijedan razumni međunarodni faktor. Međutim, sigurno je da u Prišitini postoje ljudi za kvalitetne i konstruktivne pregovore. Vremenom će Priština shvatiti koga treba da dovede u prvi plan...

Uros

pre 12 godina

U Dačićevoj izjavi pre bi trebalo da stoji: zbog dobijanja mogućnosti da se u budućnocti eventualno približi statusu kandidata za Evropsku uniju

svi (ni)su isti

pre 12 godina

U medjuvremenu "Dow down more than 400 points as market plunge continues". Kao sto smo Srbi vec bezbroj puta rekli, nicija nije do zore gorela. Kina i Rusija imaju gomile bezvrednih dolara i sad moraju da ih cuvaju da ne bi postale jos bezvrednije. Tako je to kad ti zakon u topuzu lezi, stignu te posledice. A u Avganistanu eksplozija nasilja, ala su ga braca Ameri sredili, da bog sacuva.

Kosovka

pre 12 godina

"Srbija nece trgovati Kosovom da bi usla u EU." Sta je sa nezvanicnim ultimatumom koji su postavile Nemacka, Holandija i Velika Britanija zajedno sa Amerikom?(videti Blic koji je izasao 04.08.2011). "Srbi treba da rade koa sto su Albanci da bi dobili sta hoce"-samo ste zaboravili da iza Srbije ne stoji nikakav lobi, a iza Albanaca znate dobro ko je. Ako iko moze nesto da promeni to su Srbi na Kosovu,a kad se oni zainate niko ne moze da utice na njih. Zato braco moja na Kosovu a norocito oni u Rudaru drzite se samo, i istrajte. A mi koji smo van mozemo pokusati na nas nacin da doprinesemo nasem narodu.
Sada kada postoji internet,ne trebaju nam novine i pristrasni novinari, mozemo i sami da izvestavamo svet, zato vas molim da sve informacije i snimke stavite na mrezu.
Samo hrabro mi smo uz vas

bojan

pre 12 godina

A sto se tice Albanaca pa imali su autonomiju al im to nije bilo dovoljno pa su htjeli vise.
Naravno to sto su htjeli vise nije nikakav probelm, svako ima pravo da zeli sta hoce, problem je bio u nacin koji su koristili da bi jednog dana dobili to vise.
I zbog tog nacina je autonomija ukinuta.
simple as that...

bojan

pre 12 godina

Da tek nakon sto je Hrvatska ostala bez jedne trecine teritorije...
A do prije toga nista nije nudila vec je i uzela sto su Srbi tada imali!
Ne znam zasto bi onda neko pristajao na nesto sto bi mu bilo oduzeto prvom prilikom takodje!

Ima li pilota u avionu?

pre 12 godina

Sumnjicavost je vise nego opravdana. Medjutim, mozda jos uvek postoji i doza razuma kod svih aktera. Postizanje dogovora bi znacilo da u stvari moze da se nadje i kompromis ako svi hoce da ispostuju odredjene osnove. Da li bi to mogao biti pomak ka zajednickom resenju Kosovksog pitanja?
To je tek domen naucne fantastike.

tony

pre 12 godina

rekao sam vam pre 10 dana kad je svepocelo da je to sve deo dogovora.e balkane zakuvaj pa hladi e sad mozete u.ulcinj na more svi skupa

V.

pre 12 godina

sta ocekivati od pregovora sa Robertom Cooperom,
covekom koji je definisuci kuda treba da ide zapadna politika izjavio sledece :
"The challenge to the postmodern world is to get used to the idea of double standards"
???????????????

A.v.

pre 12 godina

e braco Srbi
pa koliko puta smo dosli do dogovora ?
jel nije Milosevic dosao do dogovora sa Holbrukom da nas nece bombardovati
i do primirja na Kosovu neke 98. ? I sta je bilo ?

bez_cenzure

pre 12 godina

Ljudi ne budite naivni! Kako ne vidite da je Tačijevo odbijanje samo predstava i obična gluma usaglašena sa EU i USA? On će se kao duriti a u stvari čitav ovaj "dogovor" mu ide na ruku jer će pored Srba i KFOR-a biti prisutni i njegovi "carinici". Što se tiče osvajanja sjevera u vidu neke nove Oluje da Srbi prođu kao i Srbi iz manjih enklava južno od Ibra i da budu svakodnevna meta albanskih napada i pritisaka mislim da to nije moguće i da čak i Tači to odlično zna. U posljednjih 12 godina nije se usudio doći ni do mosta u Kosovskoj Mitrovici čak ni sa obezbjeđenjem jer zna odlično šta je radio a znaju to i Srbi i zna da su tamošnji Srbi na sve spremni po cijenu zaštite vlastite slobode. To je čak i strancima jasno. Nije realno da Srbi na sjeveru prihvate nezavisno Kosovo a pogotovo ne na silu.

Sava Drugi

pre 12 godina

Uz svo uvažavanje generala Bilera, ja sam čak predložio da on dobije i ulicu u Beogradu, dobro ne mora baš da menjamo Franša Depera-a u Bilerovu, ali ladno možemo da dodamo Bilerova na Kosovsku da se od sutra zove Kosovska-Bilerova, general nije nikako nadležan za pitanje Kosovske carine. Nije to ni Borko, to je jasno rečeno rezelucijom 1244. Carina i 1000 vojnika su Srpske. Sada ako rezolucija 1244 više ne važi, onda krećemo iz početka...

Borko i Biler mogu i treba da razgovaraju o blokadama. Recimo ako se neki vojnik KFOR-a razboli, naravno da mu treba omogućiti transport kroz blokadu.

andreas kisser

pre 12 godina

@bezimena
nije bas tako
vec kao i obicno mnogo komplikovanije
[link]
(V., 4. avgust 2011 23:56)

ne znam sta si pokusao da pokazes postavljanjem linka za clanak o planu Z-4 sa wikipedie, ali ako si pokusao da osporis ono sto bezimena kaze, izgleda da ni sam nisi procitao u celosti text na koji se pozivas:

"(...)Croatia did accept the parts of the plan that concerned the establishment of Croatian sovereignty on its entire territory, return of the refugees, and local self-administration for the Serbian ethnic communities. However, Croatia rejected the aspects that exceeded the limits of constitutional provisions and international conventions on the rights of ethnic communities or minorities. The Krajina authorities refused to even consider the plan because it required reintegration with Croatia. Their official response, however, was that there would be a freeze on talks with Croatia until Croatia changed its attitude towards Krajina. The authorities in Belgrade accepted the plan but only on the conditions that sanctions against Yugoslavia were to be lifted; however, despite this, Krajina authorities still refused to accept the plan (...)".

dakle, manje-vise onako kako bezimena sazeto definise u svom komentaru! inace wikipedia sluzi pruzanju samo najosnovnijih obavestenja obicnim ljudima bez posebnih interesovanja za udubljivanjem u problem, te se ja na nju nikada ne pozivam; ali me pamcenje jos dobro sluzi, pa se dobro secam ko je udarao u klin, a ko u plocu!

bojan

pre 12 godina

A sto se tice Albanaca pa imali su autonomiju al im to nije bilo dovoljno pa su htjeli vise.
Naravno to sto su htjeli vise nije nikakav probelm, svako ima pravo da zeli sta hoce, problem je bio u nacin koji su koristili da bi jednog dana dobili to vise.
I zbog tog nacina je autonomija ukinuta.
simple as that...

Vladimir LDP

pre 12 godina

Pa normalno da je Pristina izmenila stav jer joj je general KFOR-a garantovao da ce reciprocitet sa robom iz Srbije biti sproveden i da ce spreciti sverc na severu Kosova, a to je od pocetka bio Pristini jedini cilj.

Kosovka

pre 12 godina

"Srbija nece trgovati Kosovom da bi usla u EU." Sta je sa nezvanicnim ultimatumom koji su postavile Nemacka, Holandija i Velika Britanija zajedno sa Amerikom?(videti Blic koji je izasao 04.08.2011). "Srbi treba da rade koa sto su Albanci da bi dobili sta hoce"-samo ste zaboravili da iza Srbije ne stoji nikakav lobi, a iza Albanaca znate dobro ko je. Ako iko moze nesto da promeni to su Srbi na Kosovu,a kad se oni zainate niko ne moze da utice na njih. Zato braco moja na Kosovu a norocito oni u Rudaru drzite se samo, i istrajte. A mi koji smo van mozemo pokusati na nas nacin da doprinesemo nasem narodu.
Sada kada postoji internet,ne trebaju nam novine i pristrasni novinari, mozemo i sami da izvestavamo svet, zato vas molim da sve informacije i snimke stavite na mrezu.
Samo hrabro mi smo uz vas

MilanR

pre 12 godina

G. Dačić se pojavljuje sa praktično korisnom konstatacijom - Srbi ne žele da žive pod prištinskom administracijom a pri tome ne žele da se sele - i to je više nego legitimno. Niti može neko da ih natera, niti može da ih otera. G. Tači je osoba sužene političke svesti i oskudnih diplomatskih kapaciteta - on neće moći da opstane u ovim pregovorima i neće moći da ga podrži nijedan razumni međunarodni faktor. Međutim, sigurno je da u Prišitini postoje ljudi za kvalitetne i konstruktivne pregovore. Vremenom će Priština shvatiti koga treba da dovede u prvi plan...

Newborn

pre 12 godina

Goran@
.......dajte onda bar da se ujedinimo.
Zasto da ne. Mi albanci bismo vama dali siroku Autonomoju unutar Republike Kosova, i tada Srbija odmah bih usla u EU kao "Autonomna Pokrajina Srbije". Dobro zvuci zar ne?

Marina

pre 12 godina

Srbi koji žive na severu KiM u borbi za svoja prava treba da koriste sve proverene metode koje su koristili Albanci kada nisu želeli da žive u Srbiji", rekao je Dačić.

Zašto te metode nisu koristili Srbi koji nisu željeli živjeti u Hrvatskoj ? Ili,zašto Srbija nije dozvolila Albancima da koriste ta svoja prava za širokom autonomijom,za albanskim jezikom i obrazovanjem na albanskom jeziku nego ih je oduzela,a Kosovare stjerala u kut ? Sad bi Dačić dijelio lekcije svima u regiji a još ni sam nije ništa naučio.

e kad bi to tako moglo

pre 12 godina

"Okončao sam dugačak i plodonosan sastanak sa komandantom KFOR-a generalom Bilerom. Novostvorena situacija je razjašnjena nakon zadnjih događaja. Mi smo postigli razumevanje o narednim koracima", rekao je Tači. Haha, dobio po usima

Vlada

pre 12 godina

Svima na medjunarodnoj sceni je jasno da je ovo bio samostalan i NEUSPESAN pokusaj vlasti na Kosovu da u ovom jako ranjivom trenutku po Srbiju, kada treba da dobije status kandidata za EU (cije bi sustinsko znacenje trebalo malo podrobnije objasniti u medijima, umesto samo pricati o tome kao o nekoj formalnoj stvari), pokusa da pridobije sever Kosova. Naravno, zahvaljujuci pre svega EU, koja je uvidela da je to klasicna sabotaza priblizavanja Srbije EU (ako se procitaju clanci sa Dojce Velea i par izjava nemackih zvanicnika i analiticara), situacija je smirena i dogovor je postignut. Podseticu da je bas Nemacka ta koja je preuzela ulogu moderatora smirivanja sukoba, jer jos ne odgovara usporavanje evropskog puta Srbije (a samim tim i celog Balkana) i stvaranja nove zone nesigurnosti u ovom momentu.

Sto se tice nasih lokalnih cinika i sumnjicavih komentatora, mozda bi bilo dobro da date malo oduska ovoj vlasti...unutranja politika im je krs i katastrofa, ali spoljnu vode 1000 puta mudrije od svojih vajnih predstavnika.

Goran

pre 12 godina

Meni smeta što niko ne spominje upucanog specijalca, pa makar i mrske nam Kosovske policije, već je sve: mir mir mir, niko nije kriv. Njegovo ubistvo niko neće rešavati, baš kao što niko ne rešava ubistva Srba za vreme martovskog pogroma i sve je to jako loše jer ostavlja repove za buduće pokolje... ista smo bagra, dajte onda bar da se ujedinimo ...

Sim

pre 12 godina

Umesto ta Taci dobije po prstima sto je isprovocirao problem i nasilje, sada je zadovoljan jer "medjunarodni partneri" imaju sluha za njegove zahteve. Mi kao treba da budemo sretni sto Albanci nece uspostaviti vlast na severu Kosova odmah vec "tek" nakon nekog vremena. Situacija vec vidjena u srpskim enklavama (npr. Strpce) a Beograd je saucesnik u svemu ovome. Jadni ti ljudi dole...

ana

pre 12 godina

Puca Amerika u tome je sustina, Taci iskljucivo slusa njih. Ovo nazovi prevzilazenje krize u Americi je prividno. Kad njihove mnogobojne fabrike oruzja prestanu da rade bice svasta kod njih. Iz Iraka vec povlace snage, a na Kosovo stize pojacanje iz Nemacke i Austrije.

bezimena

pre 12 godina

A zasto Srbi u Hrvatskoj nisu imali autonomiju?
(Bojan, 4. avgust 2011 19:44)

Mogli su da je imaju i to vrlo široku, da su prihvatili plan Z-4, ali panduri, magacioneri i sl. to nisu hteli!

Akademija

pre 12 godina

Razumno je priznati Kosovo i spreciti dalje propadanje Srbije. Ratovi koje su vodili nacional-socijalisti sa Slobodanom Milosevicem na celu, su izgubljeni. Srbija placa cenu pogubne politike.

Шумадинац

pre 12 godina

Ови такозвани преговори су у ствари још једна велика превара грађана Србије од стране Западних Земаља и наше власти. Данашња власт ће ове преговоре покушати да представи као своју велику дипломатску победу, а у ствари пристаће на то да стање не буде враћено на оно пре 25ог, односно пре избијања кризе. Наиме уместо Српских полицајаца из КПС-а на прелазима ће до октобра бити КФОР, а повлачење Албанских полицајаца и цариника се вероватно неће догодити. Сву робу из Србије прво ће морати да прегледају, и то вероватно Албански цариници, па ће тек онда евентуално Српска роба моћи на Космет. Ови тајни договори су само наставак политике власти у Србији према космету која доприноси томе да је Космет сваким даном све удаљенији од остатка Србије. Власт ће учинити све да до избора прикажу како су они све учинили да би сачували наш суверенитет, а у ствари ће радити све супрутно од тога, и управо зато им не смемо то дозволити већ морамо што пре да их скинемо са власти за спас Србије.

svi (ni)su isti

pre 12 godina

U medjuvremenu "Dow down more than 400 points as market plunge continues". Kao sto smo Srbi vec bezbroj puta rekli, nicija nije do zore gorela. Kina i Rusija imaju gomile bezvrednih dolara i sad moraju da ih cuvaju da ne bi postale jos bezvrednije. Tako je to kad ti zakon u topuzu lezi, stignu te posledice. A u Avganistanu eksplozija nasilja, ala su ga braca Ameri sredili, da bog sacuva.

Busted

pre 12 godina

"Srbi koji žive na severu KiM u borbi za svoja prava treba da koriste sve proverene metode koje su koristili Albanci kada nisu želeli da žive u Srbiji", rekao je Dačić. - znaci Dačić priznaje da Kosovo NIJE Srbija ;).

keka

pre 12 godina

Svi dalji pokusaji su na zalost uzaludni.... kosovo je odavno izgubljeno, treba pomoci tom narodu dole kako god.. Inace, sto su dobre ove slovakinje sa fotke, straoba! uh!

Skywalker

pre 12 godina

Kakav reciprocitet, kakve gluposti. 350.000 evra prema 350.000.000 evra, i neko i dalje govori o reciprocitetu. Cilj Pristine je bio instaliranje carine na severnim tackama. Prica o nepriznavanju pecata i uvodjenju embarga je samo posluzila da se izazove kriza. Naravno, Srbija ce pod pritiskom priznati i pecat, a onda ce na red doci i sve druge stvari, da ne nabrajam sad. Svi oni kojima se ne svidja istina i svi oni koji vole da ih lazu, neka lupaju minuse, posto kod naseg naroda vlada uverenje, da ako im kazes nesto sto ne zele da cuju, odmah optuze onog ko im to govori da zeli da se to desi.

Sumnja

pre 12 godina

"Gotovo četiri sata srpski pregovarači iznosili su detalje sporazuma sa KFOR-om lokalnim liderima Srba sa severa Kosova."

Lokalni lideri?! Ajmo imena. Ko su ti ljudi?

Dejan

pre 12 godina

Gospodo, Tachi nije nista ama bas nista izgubio,naprotiv on je ostvario ono sto je zapoceo,zar ste toliko slepi ili vam mozak miruje? "Administrativni prelazi" su sada postali GRANICNI PRELAZI samom cinjenicom da na tim prelazima ima i CARINIKA!!! Drugo, na tim istim spornim prelazima sada imamo po 3 policajca srpske nacionalnosti i po 3 policajca albanske nacionalnosti, i to u svakoj smeni?!!! Zar vam ovo izgleda i lici na "Administrativni prelaz"? Carinici obavljaju svoju duznost kao i u svim drugim granicnim prelazima na Kosovu, a sto je najgore, pridrzavaju se odlukama Kosovske vlade o embargu na sve sto je srpski proizvod!!!"Napad je najbolja odbrana" kazu nasi dedovci,pa zato Stefanovic i Bogdanovic koriste novonastalu situaciju kako bi se "oprali" i kao i uvek pokusavaju da poraze pretvore u pobede! Ovo me potseca na onu cuvenu izjavu tadasnjeg predsednika Srbije Milutinovica posle rambujea: "USPELI SMO DA SACUVAMO KOSOVO"???!!!

bojan

pre 12 godina

Da tek nakon sto je Hrvatska ostala bez jedne trecine teritorije...
A do prije toga nista nije nudila vec je i uzela sto su Srbi tada imali!
Ne znam zasto bi onda neko pristajao na nesto sto bi mu bilo oduzeto prvom prilikom takodje!

dejo

pre 12 godina

JA se zaiosta divim svim velikim 'analiticarima' koji govore kako se svet raspada, Amerika propada i sl.
A nisu ni svesni koliko je Srbija mala, majusna, maltene bneznacajna u svetskim okvirima.
Bili smo interesantni pre 2-3 meseca kada smo konacno isporucili RM a oko Kosova nas slabo ko zazire

Zoran M.

pre 12 godina

Potpuno se slazem sa svima koji tvrde da je ovo poraz a ne pobeda. Jer, Albanci su postigli upravo ono sto su hteli, znao je Thaci da nece iz prve zauzeti prelaze sa jdinicama ROSU ali hoce iz drugog ili treceg pokusaja. Jer, sada pored srpskih ima i albanske policajce na prelazima, plus NATO trupe. Svaki pokusaj Beograda da odbije sledecu stavku u pregovorima, a koja ce se opet svesti na isto kao i "afera carinski pecat", znaci na implicitno priznanje kosovske nezavisnosti, bice tretiran kao opstrukcija, a onda ce Pristina dobiti odresene ruke da ponovo pojaca pritisak. Srbija je u bezizlaznoj situaciji, pa je sve ovo u stvari kupovina vremena, ili bolje receno gubljenje istog.

Jektopijevićka

pre 12 godina

Reče jednom Tadić da je nepravično da jedna strana dobije sve a druga ništa. Ovi se ubiše od pregovaranja a na kraju će tačno tako i da bude, što se videlo odmah i na početku.

Mika

pre 12 godina

"trenutni sistem kontrole na prelazima Jarinje i Brnjak biće nastavljen u istom obliku do sredine septembra i ukoliko bude potrebno ovaj period može biti PRODUZEN"...
To u prevodu znaci da ce biti produzen zauvek, ili da ce naknadno biti verovatno i poostren i da ce obuhvatiti sva vozila. Ovo je potpuno isto kao i ona prica o vracanju policije na granice kosova, koje se nikad nije desilo. Dakle jedino sto su nasi progovaraci "postigli" je da se eventualno do septembra ne carini roba koju prevoza mala vozila i humanitarna pomoc. A od septembra, sa ovakvih polaznih pozicija pocinje novo natezanje i uvodjenje carine za sve. To mogu sad sa bilo kim da se kladim da ce da se desi...

jovan

pre 12 godina

Nije mi jasno da li komentatori umeju da citaju?
Da citiram prvu tacku tzv nacrta sporazuma:
- "Trenutni sistem kontrole na prelazima Jarinje i Brnjak biće nastavljen u istom obliku do sredine septembra i ukoliko bude potrebno ovaj period može biti produžen."
Je li ovde jasno koji je "trenutni sistem kontrole"?
Vojnici NATO trupa, pod nazivom KFOR drze oba granicna prelaza!
Komesu potrebna dodatna objasnjenja neka reaguje. Hvala na razumevanju.

Sava Drugi

pre 12 godina

Uz svo uvažavanje generala Bilera, ja sam čak predložio da on dobije i ulicu u Beogradu, dobro ne mora baš da menjamo Franša Depera-a u Bilerovu, ali ladno možemo da dodamo Bilerova na Kosovsku da se od sutra zove Kosovska-Bilerova, general nije nikako nadležan za pitanje Kosovske carine. Nije to ni Borko, to je jasno rečeno rezelucijom 1244. Carina i 1000 vojnika su Srpske. Sada ako rezolucija 1244 više ne važi, onda krećemo iz početka...

Borko i Biler mogu i treba da razgovaraju o blokadama. Recimo ako se neki vojnik KFOR-a razboli, naravno da mu treba omogućiti transport kroz blokadu.

bez_cenzure

pre 12 godina

Ljudi ne budite naivni! Kako ne vidite da je Tačijevo odbijanje samo predstava i obična gluma usaglašena sa EU i USA? On će se kao duriti a u stvari čitav ovaj "dogovor" mu ide na ruku jer će pored Srba i KFOR-a biti prisutni i njegovi "carinici". Što se tiče osvajanja sjevera u vidu neke nove Oluje da Srbi prođu kao i Srbi iz manjih enklava južno od Ibra i da budu svakodnevna meta albanskih napada i pritisaka mislim da to nije moguće i da čak i Tači to odlično zna. U posljednjih 12 godina nije se usudio doći ni do mosta u Kosovskoj Mitrovici čak ni sa obezbjeđenjem jer zna odlično šta je radio a znaju to i Srbi i zna da su tamošnji Srbi na sve spremni po cijenu zaštite vlastite slobode. To je čak i strancima jasno. Nije realno da Srbi na sjeveru prihvate nezavisno Kosovo a pogotovo ne na silu.

V.

pre 12 godina

sta ocekivati od pregovora sa Robertom Cooperom,
covekom koji je definisuci kuda treba da ide zapadna politika izjavio sledece :
"The challenge to the postmodern world is to get used to the idea of double standards"
???????????????

Ima li pilota u avionu?

pre 12 godina

Sumnjicavost je vise nego opravdana. Medjutim, mozda jos uvek postoji i doza razuma kod svih aktera. Postizanje dogovora bi znacilo da u stvari moze da se nadje i kompromis ako svi hoce da ispostuju odredjene osnove. Da li bi to mogao biti pomak ka zajednickom resenju Kosovksog pitanja?
To je tek domen naucne fantastike.

kosovar

pre 12 godina

Ovo je ocigledno smirivanje tenzija i trenutne situacije .Sve mi mirise na jos jednu prevaru samo da se stvari malo stisaju . Vreme ce pokazati , voleo bih da gresim ali nase iskustvo mi govori da stvari idu tim tokom !

Uros

pre 12 godina

U Dačićevoj izjavi pre bi trebalo da stoji: zbog dobijanja mogućnosti da se u budućnocti eventualno približi statusu kandidata za Evropsku uniju

andreas kisser

pre 12 godina

@bezimena
nije bas tako
vec kao i obicno mnogo komplikovanije
[link]
(V., 4. avgust 2011 23:56)

ne znam sta si pokusao da pokazes postavljanjem linka za clanak o planu Z-4 sa wikipedie, ali ako si pokusao da osporis ono sto bezimena kaze, izgleda da ni sam nisi procitao u celosti text na koji se pozivas:

"(...)Croatia did accept the parts of the plan that concerned the establishment of Croatian sovereignty on its entire territory, return of the refugees, and local self-administration for the Serbian ethnic communities. However, Croatia rejected the aspects that exceeded the limits of constitutional provisions and international conventions on the rights of ethnic communities or minorities. The Krajina authorities refused to even consider the plan because it required reintegration with Croatia. Their official response, however, was that there would be a freeze on talks with Croatia until Croatia changed its attitude towards Krajina. The authorities in Belgrade accepted the plan but only on the conditions that sanctions against Yugoslavia were to be lifted; however, despite this, Krajina authorities still refused to accept the plan (...)".

dakle, manje-vise onako kako bezimena sazeto definise u svom komentaru! inace wikipedia sluzi pruzanju samo najosnovnijih obavestenja obicnim ljudima bez posebnih interesovanja za udubljivanjem u problem, te se ja na nju nikada ne pozivam; ali me pamcenje jos dobro sluzi, pa se dobro secam ko je udarao u klin, a ko u plocu!

tony

pre 12 godina

rekao sam vam pre 10 dana kad je svepocelo da je to sve deo dogovora.e balkane zakuvaj pa hladi e sad mozete u.ulcinj na more svi skupa

A.v.

pre 12 godina

e braco Srbi
pa koliko puta smo dosli do dogovora ?
jel nije Milosevic dosao do dogovora sa Holbrukom da nas nece bombardovati
i do primirja na Kosovu neke 98. ? I sta je bilo ?