Petak, 29.07.2011.

09:01

EK procenjuje odgovornost Srbije

Ukoliko Evropska komisija proceni da Srbija snosi deo odgovornosti za eskalaciju sukoba na Kosovu, to može uticati na sticanje statusa kandidata, piše "Danas".

Izvor: Danas

EK procenjuje odgovornost Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

81 Komentari

Sortiraj po:

Pro-EU

pre 12 godina

Da, naravno.
Stagod kosovski albanci urade EK procenjuje odgovornost Srbije za to - kako Srbiju kazniti.

Naravno, Albance ne treba kazniti, oni nemaju odgovornost i stagod uradili treba ih nagraditi. Bice nagrade i za ovo, posle mesec-dva. Doci ce neki novi Holbruk koji ce ustanoviti silan napredak demokratije i ljudskih prava na kosovu, cudo jedno, nema nigde. I dobice malo vise od onog sto su trazili...

Neverovatno licemerje.

Marko

pre 12 godina

EK neka ceni zašto niko ništa ne preduzima i zašto još niko nije izveo pred lice pravde albanske zločince ako žele da uopšte uđemo u EU. Dokle god ima ucena i dokle god se albanski i hrvatski zločinci slobodno kreću ulicama ne želimo da budemo u njihovom društvu miti nam je takva EU potrebna!

Ivan78bg

pre 12 godina

@dO, 29. jul 2011 14:12
Nikad pre 1912 znachi 1389 smo izvrsili invaziju na Otomansku imperiju na kosovu i tamo vodili boj?:)Nemanjici od 12 do 13 veka?..itd..

dusan

pre 12 godina

Ma ko je vama rekao da je srpski narod za ulazak u EU??? To što se mi trenutno nalazimo pod okupacijom, ne znači takođe da će i to stanje večno trajati. Treba se samo pritrpreti, koju deceniju-ili čak i vek, a dotle se što više množiti i okrenuti obrazovanju populacije. U međuvremenu, gde živimo iliti kako se to zove (hrvatska, bosna, kosovo, vojvodina, sandžak, makedonija, crna gora) nije na kraju krajeva ni bitno, koliko je bitno da se održimo da kad dođe vreme ponovo zaživimo na jednoj teritoriji pod našim imenom.

Horhe CG

pre 12 godina

Nije otisla Crna Gora, nego Montenegro. Bitna razlika. Crna Gora je uvijek sa Srbijom.
(Boro, 29. jul 2011 16:30)
Jeste... Ne može se prići ni Jarinju ni Brnjaku od ljutih i ozlojeđenih Srba iz Crne Gore koji pristižu autobusima spremni da brane Srbiju... Istina je da se nijedna (ne samo crnogorska već ni) SRPSKA partija u CG nije ni oglasila povodom dešavanja na Kosovu a kamoli ista osudila, a sve iz čisto praktičnih i politikantskih razloga jer znaju da bi im to bilo zamjereno od strane raznoraznih zapadnih ambasada i evropskih kancelarija u Podgorici koje nikako ne žele da nerviraju. Eto, tek istine radi...

Boro

pre 12 godina

Pa se neko još pita: "zašto je otišla Crna Gora??"
(Horhe CG, 29. jul 2011 14:02)

Nije otisla Crna Gora, nego Montenegro. Bitna razlika. Crna Gora je uvijek sa Srbijom.

Dejan

pre 12 godina

Ima li neko hrabar da kaže, da stane iza toga: nije nam vreme ginuti, nije nam vreme jer nemamo snage, izgubičemo, nemamo s čim, niko nas ne podržava, niko nije spreman da stane iza nas, a i nije prvi put. Doći će i naš čas, ne ove godine, ne ove decenije, ne u ovoj generaciji, ali doći će. Nije to sad poraz, namenjen nam sad, izplaniran, pokažimo mudrost. Poraziće nas, upravo sad, za sva vremena, ako ustrajemo u ovom "junaštvu", sukobu, inatu, šta li već. Treba biti mudar i odstupiti dok je vreme. A da budemo iskreni, ko bi sad išao u rat kada kući treba da ostavi gladnu decu, šta ako poginem, ko će o njima da se stara? Nije ovo devedeseta i nije vreme za kur..nje, sami i izdani, prokuženi, odvratni celom svetu. Pa čak i onaj luđak i Norveške je na "našoj" strani, krenulo nas do pos..nja.

Aleksandar

pre 12 godina

Treba da se okrenemo sebi, EU je cista propaganda. Ne kazem to kao neki ostrasceni nacionalista vec zato sto mi je muka od presipanja iz supljeg u prazno...

bezimena

pre 12 godina

Gradjani Kosova su briga medjunarodne zajednice i kosovske države.

Mene jedino zanima kada i kako će Srbija da se ogradi od divljanja srpske nacionalne manjine na severu KIM, a u cilju zaštite dostojanstva svojih 7,5 MILIONA GRADJANA!

dzozey

pre 12 godina

Smaraju vise sa ovim procenama. Ja sam uvek bio za EU, ali ovo je preterivanje. Lepo da prekinemo sa ulizivanjem i sami de se uzmemo u pamet. Ako svako pocisti svoje dvoriste, posveti se vise skoli i knjizi i stranim jezicima, bude malo vredniji, zivecemo carski.

Razmazena nacijo!

pre 12 godina

Ne bi bilo lose da malo naucite kako neke stvari funkcionisu pre nego sto nastavite sa ovim populistickim jadikovkama.

Prvo, tekst koji ste komentarisali predstavlja misljenje dvoje novinara, odnosno analiticara. Manje-vise tekst je u stilu: kako mali Perica zasmislja Brisel. Treba da vam bude jasno da je pitanje kandidature Srbije u Briselu u ovom trenutku deveta rupa na svirali. Imaju oni mnogo vaznije stvari.

Drugo, suvise verujete politicarima i njihovim predizbornim sarenim lazama. Zavrsetak posla sa Hagom jeste vazna stvar za Srbiju, ali to je tek jedna stepenica koju je Srbija morala da ispuni da bi se primakla clanstvu u EU. Ima tu jos mnogo, mnogo vise. Za neupucene: svaka drzava koja zeli clanstvo u EU mora da ispuni tzv. Kopenhagenske kriterijume. Ako ne znate sta je to guglajte malo i obrazujte se.

Na kraju, ako vas zaista zanima sta nas sve ceka na putu ka EU procitajte zvanicni izvestaj o tome i onda zakljucite koliko cemo jos mi hleba (ali i onih mnogo manje ukusnih stvari, da ih ne imenujem) morati da pojedemo pre nego sto nas puste da navirimo kroz kljucaonicu vrata EU. Za zainteresovane evo linka, pa citajte: http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/key_documents/2010/package/conclusions_serbia_en.pdf

Ako dobro procitate izvestaj videcete da Kosovo i nije najtezi deo. Ima tu jos mnogo stvari kojima Srbija nije ni za pedalj uspela da primakne: smanjenje nezaposlenosti i restitucija imovine oduzete posle II svetskog rata su na prvom mestu i bez toga ulaska u EU nema; a tu su i odnos prema Romima i drugim manjinama, problem restritucije imovine, problem torture uhapsenih i zatvorenika ...

dO

pre 12 godina

Par činjenica: Kosovo nije bilo deo Srbije nikada pre 1912. Kosovo je trajno izgubljeno 1990-tih godina, a overeno 11.06.1999. Kosovo je nezavisna država. Na Kosovu živi 90% Albanskog stanovništva i 10% Srba. Srbija nema bilo kakave realne ingerencije na Kosovu. 95% stanovništva Srbije koje koliko-toliko želi da živi u Srbiji nije na Kosovu.

Da li treba nekome crtati da je ostatak Srbije za Srbiju mnogo bitniji nego nečija romantizirana vizija "Kosova kao Srpske postojbine" (uzgred, "postojbina" Srba kao slovneskog naroda nije Kosovo nego područje mnogo severo-istočnije).

A EU? Pa EU je za Srbiju ključna da bi se stanovništvo ovde, ogrezlo u korupciju zajedno sa svojim politikantima, naučilo reda. Ne zbog EU, nego zbog nas samih. Na žalost, jako smo glupi i zaslepljeni da dok ne dobijemo po njonjari od nekog spolja ništa za sebe nismo sposobni da uradimo.

Toliko od mene. A vi i dalje sanjajte o "Kosovu".

duba

pre 12 godina

Srbi vi sve pokušavate riješavati odmah oružjem a to u današnje vrijeme ne prolazi,pa dajte se više unormalite pa makar zbog vaših mladih ljudi koje opet gurate u mržnju i nasilje a Kosovo ste ionako izgubili vjerovali vi ili ne!!

milann

pre 12 godina

Bilo bi interesantno videti sada anketu o stavu gradjana Srbije za pristupanje EU(pa makar to radile i one "cuvene" agencije koje dupliraju ove rezultate).

ili je nemir, ili je strast

pre 12 godina

Zar je Evropa toliko slepa i nemocna, da vidi i prizna, ko joj vec 20 godina "ubacuje klipove u tockove"?
Kako je moguce, da evropske drzave ne vidi, da su joj SAD najveci prijatelji pojedinacno, dok su njen satelit u NATO, a da su istovremeno (SAD), najveci neprijatelji gradjenju EU, kompletiranju celog kontinenta u uniju, njenom osamostaljenju, posebno vojnom?
Tako je i ovog puta sa kandidaturom Srbije! Ne mogu da zaustave proces, ali svakako ulazu velike napore, da odloze neminovno. Ovi potezi vlasti u Pristini i eskalacija nasilja, direktna je ideja SAD, usmerena, u krajnjem, protiv EU, u to niko ne treba da sumnja. Naravno, to nije zvanjicna politika SAD, niti je ovakve poteze moguce dokazati i povezati sa vladom SAD, ali previse indicija ukazuje, da je "kuvar" svega ovog u vladi SAD, a zatim i sama reakcija Vasingtona, na ove dogadjaje, ukazuje, ako nista drugo, na umesanost i pristrasnost. Sta znaci to, kada zvanicna SAD kaze, da ce uloziti veto, ako se bude zakazala sednica SB UN, na kojoj bi se raspravlalo o Kosovu??
Providna igra jednog dzina na kolenima, samo se cudim, zbog cega EU pristaje i nadalje, da igra, kako SAD "svira"! (Bojim se samo, a sve vise indicija ide u tom pravcu, da ce EU pristanak na takvu igru, kostati raspada.)
Mozda je nekome jos veca misterija to, zasto najveci srpski prijatelj, Rusija, sa onolikim svojim obavestajnim aparatom, ne obelodani, bar jednom, bas sada, ko stoji iza poslednjih dogadjaja na Kosovu i Metohiji? Iz istog razloga, zbog kojeg SAD rade, to sto rade - ni Rusiji, EU, kao unija koja u svom sastavu ima sve drzave Evrope, sa sve celim Balkanom, ne ide u prilog! Zasto bi onda, Rusija pomagala Srbiji na njenom putu u EU, objavljujuci obavestajne podatke, kako je iskljucivi krivac za dogadjaje na Kosovu kriva SAD, odnosno Pristina, a da Srbija sa tim, nema veze!?
Igrale se delije, na sred zemlje Srbije, bukvalno!

Stevanović

pre 12 godina

Mir na Balkanu ce se postici ako se svi srbi dobrovoljno isele, i ovaj prostor(Balkan) ostave drugima. I onako smo " krivi" za sve na svetu!

Horhe CG

pre 12 godina

Pa se neko još pita: "zašto je otišla Crna Gora??"... Ne pišem da bih likovao, jer mi je iskreno žao Srbije, no kad pročitam komentare imam osjećaj da vi Srbi zapravo još ne posustajete u želji da se inate sa Svijetom i to isključivo na vlastitu štetu. Kao da želite stvoriti neki samo vaš mikrosvijet u kojem će istina biti ono što vi kažete da jeste i u kojem će te vi biti jedini "dobri momci" i istovremeno žrtva strašne zavjere protiv nevinih, bespomoćnih i pravdoljubivih Srba. Da nije tužno bilo bi smiješno..

mario marko del tintoreto

pre 12 godina

Da, da... A vidim i Divjaka su pustili na slobodu. Jos jedan dokaz "prijateljske" nam i "nepristrasne" Evropske Unije! E vala, samo da docekam da se raspadnete i da SAD bankrotiraju (ako to bude imalo uticaja i na nas, ali konacno da Amerika ne jase svetu na vratu)! A samo se nadam da onaj koji je napisao da zna za koga ce glasati iduce godine nece glasati za Tomu i SNS! Oni su jos veci prevaranti no ovi sada! A ja takodje znam za koga cu glasati, NI ZA KOGAAAAAA!!!!!!!!!!

matrix

pre 12 godina

Svojom pogresnom politikom prema Kosovu i EU ova vlada je docekala da je svrstaju u isti kos sa Tacijevom vladom na Kosovu, svaka cast Tadicu i Cvetkovicu.

Dejan

pre 12 godina

Da baš je Srbiji ovo odgovaralo, kako da ne? Samo zlonameran može da okrivi srpske vlast za ova dešavanja, takvih je koliko hoćeš, i izabrali su idealan trenutak i aktivirali svoje štićenike na Kosovu, njima je sve dozvoljeno, ali baš sve.

Putuj evropo

pre 12 godina

Da li nemački general „konstruktivno“ izlazi iz svog mandata, prevozeći ex-KLA Tačijevu policiju helikopterom do administrativne linije? Pa toliko je „konstruktivan“ da se već traži njegova smena -
http://outsidewalls.blogspot.com/2011/07/kosovo-buhler-should-be-sacked-before.html

Da li Francuska „konstruktivno rešava probleme“ u Libiji, uz pomoć evropskog partnera Velike Britanije?

Sigurno je ta Britanija „konstruktivno“ rešavala problem Iračkih žrtava. Do dana današnjeg niko ih nije pouzdano izbrojio.

Vasa NBG

pre 12 godina

Isključivu krivicu za rast evroskepticizma u Srbiji (koji će na žalost tek dobijati na uzletu) snosi vladajuća stranka DS! Nikakva EU i bakrači. Otpočetka se znalo šta se od Srbije traži i očekuje. Međutim, niko u vlasti nije imao petlje da to kaže narodu. Čak i najoptimističniji ljudi su naslućivali, ako već nisu bili potpuno uvereni. Ali onda su (od 2007.) krenula bukvalno danonoćna (odavno već smarajuća) obmanjivanja, (samo)zavaravanja i manipulacije svih vrsta. Prosto se želelo sedeti na svim mogućim stolicama ne bi li se moglo udvarati svim slojevima društva govoreći mu ono što oni žele čuti. Sad kad se stiglo do kraja postaje jasno da se laž urušila u samoj osnovi i ubudućeće gotovo nemoguće biti lagati. Problem je u tome što neko mora da položi račune za nastale frustracije i sad nekom treba pod "hitno" okriviti EU. Ipak, šta god radili ljudi u većini znaju ko je pothranjivao lažni optimizam i svakako da će DS zbog toga platiti odgovarajuću cenu na prvim sledećim izborima. U želji da sede na dve stolice na kraju se lako može desiti da im leđa okrenu svi. Čak je i nesretni Koštunica sa društvom oko njega, počeo da izgleda kredibilno. On je najbolja mera sve propasti koja je zadesila i DS i sveukupno srpsko društvo.
Ovakvi padovi jednog društva dešavaju se onda kada ono ostane bez dorasle društvene elite koja je sposobna da ga vodi. Onog dana (kad god to bilo) kada se pojave oni koji neće podilaziti narodu i lagati mu, već mu otvoreno i hrabro predstavljati stvarnost kakva god ona bila, tek tada moći ćemo početi verovati da su pred nama neka nova, bolja vremena.

puk Kasper

pre 12 godina

narod koji ne postuje pre svega sebe , ne postuje ni SVET , a mi smo sami sebe srozali da nema gde vise i sada nam je kriv ko ? SVET ? Ne sami smo krivi , jer smo nesposobni bili a i jos uvek smo da izaberemo prave ljude koji ce da vode zemlju a ne gologu*iju koja dodje na vlast pa odmah gleda dzepove da napuni kako iz ove sirotinje tako i od nekih interesnih grupa u zemlji ili inostranstvu !

Dusan

pre 12 godina

Nije tacno da EULEX nije bio obavesten o tome sta ce se dogoditi. Taci je smenio direktora policije upravo zato sto je ovaj obavestio EULEX.

puk Kasper

pre 12 godina

ma ljudi unistavaju sve ne birajuci sredstva , gledajte sta rade sa ostalim zemljama gde ,,pomazu revolucije,, i u zemljama koje su im bili saborci protiv al kaide ,,svrgavaju diktatore,, a ustvari RASTURAJU NESVRSTANE jednom recju UNISTAVAJU SVE STO SMATRAJU DA MOZE DA IM SE SUPROTSTAVI UBUDUCE a SRBIJU RAZBIJAJU DO KRAJA ,jer je Srbija bila jedan od tri osnivaca POKRETA NESVRSTANIH , A I SAVEZNIK RUSIJE UVEK , sta nas onda cudi , fasisti su na delu sa nasim nekadasnjim saveznicima koji su nas i posle drugog svetskog rata ,,humanitarno,, bombardovali u 2 navrata , za PRIMER ! Plan u izvrsenju NOVI SVETSKI POREDAK , u kome su sansu za prikljucenje u podeli buduce vlasti videli i francuzi !DA LI VAM JE JASNO DA TU VISE NEMAMO STA DA TRAZIMO , mozda da se dupe*amo malo i to je sve ! kada to budemo shvatili , sve sto sledi , lakse cemo podneti !

nedate mi da diseeeem

pre 12 godina

Oce li neko vise pitati nas gradjane zelimo li uopste da ulazimo u EU ili ce nas i dalje ponizavati i to pravdati uslovom za prijem ?

drug marko

pre 12 godina

U, znate kako me briga za ovo?! Jedino znam da je evropska ideja, posle ovih dogadjaja na severu Kosmeta, definitivno ugasila u Srbiji, sto i treba da bude jer nam ne treba EU! Zasto bi iko srljao u neko drustvo koje kao uslov da budes njegov clan najpre postavlja to da se moras skroz samoponiziti?!

Sabo

pre 12 godina

Sto prije svatite da se treba previse teskog kamena oko vrata rijesit to jest Kosova to bolje povas ovi uslovi oko statusa Kosova ce vas sve vise stezat a time ce te biti sve dalje i dalje od Evrope.Izgubicete uzalud godine i na kraju kad dodjete do armiranog zida koji necete moci razbit pristacete na realnost ko ja je sad na terenu sa izgubljenim godinama iza sebe ovo je nazalost zalosna istina.Kad tad morate da svatite cinjenicu da 2 miliona ljudi nezeli da zivi u zajednici zvanoj Srbija posto imaju priznatu sopstvenu zemlju od cak 70 zemalja svijeta za sad.A cinjenica je da ce to biti i mnogo veca cifra u skorije vrijeme.

Maksim Cod

pre 12 godina

Ukoliko napravis par DVOKORAKA postajes brzi od ostalih za par koraka. Srbija se nasla u neplaniranoj u vrlo teskoj situaciji koja ce doneti neminovno teske posledica na relaciji EU - Srbija. Trebalo bi sutra na sednici Skupstine doneti odliku o ovom DVOKORAKU a to je: SRBIJA PRIZNAJE CARINSKE PECATE KOSOVA. Tada bi Srbija automatski postigla visestruke ciljeve za koje bi joj trebalo i vise od 6 meseci. Neka razmisle sratezi nacionalne sigurnosti Srbije o ovome...ALI POD HITNO.

Igor

pre 12 godina

Evropo ova ucena vam vise ne pali, ovo vam nije trebalo, vise necu u evropu iako sam cenio evropske vrednosti.. Ocigledno jedni imaju prava da udju u evropu a jedni moraju da se odreknu svoje teritorije, zasto hrvati nicega nisu morali da se odricu plus su osudjivali presuden njihovim generalima, mars bre sram vas bilo vise dosta je vasih ucena

Full Nelson

pre 12 godina

НАТО и албански терористи окупирају и чисте српски део,а ЕУ процењује одговорност Србије...Колико човек треба да буде луд и глуп да и даље хоће у ЕУ...

Марко

pre 12 godina

Ау, угрозићемо статус кандидата — катастрофа, дај да порушимо и ове цркве ван Косова да их умилостивимо? Него... Владо Србије, а и ЕУ... знате шта ме све боли за кандидатуру и ЕУ? Ако не знате видећете на изборима: глас добија странка која је пре свега за Србију, а онда за ЕУ. Шта ја имам од ЕУ ако у поступку кандидатуре уништавате земљу?

puk Kasper

pre 12 godina

XAXAXAXAXAXA , pa nije im bas mnogo trebalo vremena da nam podmetnu klip u tockove , predadosmo i poslednjeg HADZICA pa sada EK razmatra odgovornost srbije za situaciju na severu kosova , i donece zakljucak da je kompletno orkestriranje iz odgovornost beograda i da beograd (citaj srbija) jos ne ispunjava uslove za pocetak pregovora za priblizavanje clanstvu i . . . dok NE PRIZNA KOSOVO ! svima je to jasno pa i ,,nasim,, politicarima koji sprovode USA scenario za debele pare naravno ! a sve aktivnosti van toga je bacanje prasine u oci narodu ! a opozicija tek , nesposobna da skupi 84 glasa za odrzavanje vanredne skupstine , kao rogovi u vreci , i oni ce sutra da se ,,udruze,skinu zuto-crvenu-penzionersku i zirafa partiju iz jagodine,, sa vlasti , I ,,IZVEDU SRBIJU NA PUT BLAGOSTANJA,, SMESNO !

vecko

pre 12 godina

Sprecavanje istrage trgovanja sa ljudskim organima, nemacko pretsedavanje SB UN. EK je instrument kojim ce se nastaviti pritisci na Srbiju. Postoje tri nacina da izadje iz problema: prvi je da se rukuje sa Hasimom Tacijem i prihvati Ahtisarijev plan i uzme sta se povoljnosti za srbe uzeti moze a zatim da se ubedjuje Rusija i Kina da priznaju tu tvorevinu zapada, jer bez tkzv. R. Kosova u UN nema ni ulaska Srbije u EU.

Drugi je da se prihvati realnost da je EU pored Nemacke, VB, SAD i Francuske za nas nedostupna. U tom slucaju potrebno je da se neke od odredbi rezolucije SB 1244 implementiraju kao nas pritisak na dijalog. Time cemo i prakticno a ne samo deklarativno pokazati da se Srbija nije odrekla od suveriniteta nad KiM. Dok se ne pokaze odlucnost vucice nas za nos i necemo nista dobiti. Za takvu akciju treba usaglasiti stavove sa Rusijom i Kinom i izabrati trenutak za akciju. Izbeci po svaku cenu sukob sa KFOR-om. Staviti ih pred svrsen cin. Oktobra pokrenuti siroku akciju za pokretanje istrage o trgovini ljudskim organima na KiM i severu Albanije.

Treci je da cekamo i da iz nedelje u nedelju KFOR, EULEX ... krse svoje mandate. Ovaj nacin nevodi u EU vec se od iste uzima sta se moze uzeti. Kada jednom realnost na terenu bude izmenjena a KFOR to "zabetonira" pocece i ekonomski pritisci i jos jaca izolacija dok se crnom kugom ne istrebe svi nasi gradjani.

Stefan

pre 12 godina

Lepo je neko rekao samo ja nisam mogao da verujem, cim zavrsimo saradnju sa Hagom doci ce novi uslovi. Stvarno kao da neko u toj EU sedi i svaki dan smislja nove uslove za Srbiju...
Stalno postavljanje novih uslova koje ne mozemo da ispunimo nije nista drugo nego implicitno zatvaranje svojih vrata od strane EU za nas.

Od proevropljanina do evroskeptika za 10 godina

pre 12 godina

Sta briselske birokrate razmisljaju i sta njihovi zagovornici ovde prenose vise skoro nikog ne interesuje u Srbiji. Deset godina ucena je previse za jednu drzavu. Posle desavanja na KiM i sinocnje sednice UN stvari su vise nego ocigledne. Kao sto sam nekad bio evrofil, okrecem se evroskepticizmu. Ne onom "necu u EU", nego ideoloskom, kakav postoji u samoj EU. Prvo pitanje je - odakle legitimitet cinovnicima Brisela da ista ocenjuju?

misko

pre 12 godina

Grcima su rekli da prodaju ostrva i vrate dug a kada su dobili ponudu od Rusije za ostrva odmah je Evropa našla 180 milijardi.Srbiji je muka od zahteva.Okanimo se Evrope, okrenimo se drugima.

Konstantin

pre 12 godina

Nije problem EU, problem su naši nesposobni političari. Imaju više aduta za progovore i ne znaju uspešno dovesti pregovore do kraja. Mislim da je srpski politčki vrh poljuljao svoj autoritet u narodu. Narod traži jasnu sliku.
P.S. G-din Borko otišao na pregovore u beloj košulji.

Putuj evropo

pre 12 godina

Da li nemački general „konstruktivno“ izlazi iz svog mandata, prevozeći ex-KLA Tačijevu policiju helikopterom do administrativne linije? Pa toliko je „konstruktivan“ da se već traži njegova smena -
http://outsidewalls.blogspot.com/2011/07/kosovo-buhler-should-be-sacked-before.html

Da li Francuska „konstruktivno rešava probleme“ u Libiji, uz pomoć evropskog partnera Velike Britanije?

Sigurno je ta Britanija „konstruktivno“ rešavala problem Iračkih žrtava. Do dana današnjeg niko ih nije pouzdano izbrojio.

milos

pre 12 godina

e bas me zabole vise ...... sta sve moze uticati na status kandidata, verovatno i sto udisemo vazduh utice na status kandidata... dokle bre vise??????

bez_cenzure

pre 12 godina

Dosta više o toj EU koja se već počela raspadati! Brinite o Srbiji i njenom stanju! Kako vam ne dosadi iz dana u dan ponavljati o EU? U ovom trenutku oni i dalje misle o EU! Ne mogu više svašta ni lajati!

miroslav

pre 12 godina

nema kraje ucenama,ultimatumima..
svaki negativni potez koji čine pojedinci ili grupe generalizuje se na
sve gradjane Srbije i na državu.
mi smo za njih ''pokusni kunići ili miševu u laboratorijama''
znate nikad mi he bi palo na pamet da onog bolsnog i monstuoznog norvežanina poistovetim sa norveškim narodom ili državom.
ali to se sa srpskim narodom i gradjnima Srbije radi.
dovoljno je poslušate samo pojedine medije u regionu.
neko im je dao za pravo???
od moćin i silnih

supervisor

pre 12 godina

Ova tragikomedija nema kraja, ne nazire joj se nikako... Dok svi ne pocrkamo ko misevi na putu nam ljubljenoj EU. Jos ce da EK utvrdjuje odgovornost Srbije u masakru u Norveskoj pa ce i to da utice na evropski put Srbije. xexexe... zlo..

Shomi

pre 12 godina

Odlican tajming gospodo iz EU! Kad smo ispunili obaveze, ajde sad da kreiramo nove! Koji ce rok biti da isporucimo momka sa pecurkama, mislim da je on odgovoran za stvaranje nemira!

Postoji i laksi nacin da nam kazete da nismo pozeljni unutar EU...

cajka

pre 12 godina

EU PROCENJUJE odgovornost Srbije! Za sta? Da li su srpska vojska i policija na bilo koji nacin inicirane od vlasti u Beogradu da pokrenu nekakav postupak koji je u suprotnosti sa rezolucijom 1244? Da li to znaci da EU priznaje da je K.Mitrovica, Leposavic i Zubin Potok deo teritorije Republike Srbije, pa je Srbija odgovorna? Ili je sve igra dogovorena u EU i NATO kuhinji. Ocigledno je ovo drugo. Ne bih se cudio da se osudi Srbije pridruze Ceda Jovanovic, koji sada cuti i Draskovic, dva ljubimca NATO pakta i svega sto moze naskoditi Srbiji i srpskom narodu. Nikad u NATO, nikad sa zlocincima.

Mirko

pre 12 godina

U zivotu se samo budala nada necijoj dobroti i milosti a ozbiljan, odgovoran covek se obezbedjuje i radi na sebi.
Kada cujem od rukovodsvta Srbije da EU nema alternativu, gadi mi se i pomisao da postoji drzava Srbija! Taj prosjacki, neradnicki, parazitski mentalitet treba sasusiti u korenu. Tek onda ce nam biti dobro. Nezavisno od toga gde smo mi a gde EU.
I samo onaj, koji mi na svaki problem, temu, zadatak,... ponudi ALTERNATIVNO RESENJE (znaci najmanje dva ponudjena resenja ocekujem) ce dobiti moj glas. Ostali neka se dalje nadaju, to je najlakse. Ni prstom sami ne morate da mrdnete a kamoli nesto da uradite.

Realista

pre 12 godina

Očigledno da naše rukovodstvo i dalje, kao i sva prethodna decenijama unazad, ne ume da vodi politiku. Kako to da smo mi uvek ona strana koja izvuče deblji kraj? Pa tako što nas uvek vode lopurde koje gledaju da se nafatiraju i da oko sebe negativnom selekcijom sklone konkurenciju. Srbija im je deveta rupa na svirali!

Za koga god glasali i ko god vladao, isto nam s e vata! Nije njima stalo do Evrope ali im uzlazna linija na tom putu treba kako bi zamajavali narod i dobijali izbore!

stap i sargarepa

pre 12 godina

ovi sto pricaju price o ulasku u eu, ispunjavanju 5648679 uslova za prijem itd, ili su mnogo naivni, da ne kazem tupavi, ili prosto obavljaju posao za neke interesne grupe, kojima je cilj da nas vuku za nos, navode da radimo kako nam diktiraju i usput ostvaruju svoje ciljeve

dragan

pre 12 godina

Ko vise shvata ozbiljno preporuke i uslove koji dolaze iz EU? Cela prica sa EU je totalno besmislena, jer cak i ako udjemo u EU pritiscima i uslovljavanjima ne bi bio kraj - oni svakodnevno ucenjuju Rumuniju i Bugarsku, ali i druge zemlje. Jedini nedodirljivi u EU su Nemci, Francuzi i Britanci.

pera

pre 12 godina

Mislim da nam je to najmanja briga u ovom trenutku. A procena EK nece biti u svrhu stvarne analize situacije i odgovornog ponasanja Srba i srpske vlasti, vec samo za dalje ucene.

Marina

pre 12 godina

Beograd je u svakom slučaju umiješan u novonastalu situaciju;ako i nije naredio paljenje graničnih prijelaza, svakako je to svojim dosadašnjim odnosom prema Kosovu na to potaknuo pripadnike Srba koji se ne mire s Kosovom kao državom. Održavajući privid Kosova kao pokrajine,Beograd je stalno poticao Srbe na Kosovu da pružaju otpor Albancima,da se ne integriraju u kosovsko društvo i da ne poštuju kosovske institucije. Srbima je ionako dovoljno teška spoznaja da je Kosovo država za 77 zemalja svijeta,i umjesto da im Beograd omogući da zadrže maksimalno svoja obilježja kao naroda,od vjere,tradicije,jezika,i dr.,da se na Kosovu osjećaju kao kod svoje kuće,da slobodno izražavaju svoje stavove,da biraju i da budu birani, Beograd ih stalno podsjeća da je Kosovo ispred EU (Jeremić,opozicija)i da Srbija nikada neće ni implicitno ni eksplicitno priznati nezavisnost Kosova. To podgrijava nade i očekivanja svih Srba,a posebno Srba koji su na sjeveru Kosova većina.Tadić se nije nikada jasno očitovao o ciljevima Srbije na Kosovu jer balansira između birača i Brisela.Stoga je očekivano što EK ispituje odgovornost službene Srbije i mislim da će Tadić morati konačno otkriti EU kakvo je pravo stanje stvari. Što se tiče Kosova,stvar je jasna,kosovske vlasti rade u okviru svog Ustava i 77 priznanja državnosti, vrlo vjerojatno uz znanje SAD i možda nekih država EU. Mislim da će ova situacija razjasniti mnoge stvari i o Kosovu i o Srbiji,i da će biti prekretnica za budućnost jednih i drugih.Kamo sreće da se sve riješilo kad i cijela regija,ali još nije kasno za nove početke.

V

pre 12 godina

Zvanicni Beograd je odgovoran! Mozda Tadic nije ovo organizovao ali nista nije uradjeno da se ove bande i njihovi nalogodavci zaustave. Tadic se niposto ne hvata u kostac sa nacionalistima(=fasistima) iz straha da ne zavrsi kao Djindjic. Hrabrost je jedna od neophodnih kvaliteta za nekoga ko pretenduje da bude drzavnik. Tadic nema taj kvalitet. Fasisti kolo vode u Srbiji. Tuzno.

Djape sa PROTIVPREDLOGOM

pre 12 godina

Cekaj cekaj, hoce li EK procenjivati ulogu Prishtine u ovome, posto je Prishtina ta koja je poslala specijalne jedinice koje je KFOR transportovao da provocira sukobe?

Mislim da bi Vlada Srbije trebala jasno i glasno da ovo definishe kao provokaciju Prishtine i neprimerenu reakciju jednog dela srpskog stanovnishtva!

A kome do sada nije jasno da je priznavanje Kosova kao nezavisnog uslov za ulazak u EU, valjda postaje sve jasnije.

I mislim da je greshka Vlade Srbije sto jednom za svagda ne raspishe referendum da vidi shta narod zheli!

7253

pre 12 godina

Naravno da ce sva odgovornost spasti na Srbiju i da ce ovaj muceni narod da ispasta. Cela ova situacija nam daje do znanja da nas niko nece, a sa druge strane nas je nadmudrila grupa terorista. Gubimo na svim poljima i moramo da menjamo stvari zbog nas samih. Problem je sto nema ko da donese promene, a narod je navikao da tolerise lopovluk jer ima i previse problema sa kojima se nosi svakog dana. Da batalimo mi Evropu i da sredimo nasu drzavu da bar imamo neku perspektivu i normalan zivot.

Toma

pre 12 godina

Nema više prepreka na putu ka EU, reče Tadić dok je isporučivao Hadžića i ostade živ. Eeee i Domanovićev "Vođa" bi bolje "video" i vodio ovaj narod.

omrzao

pre 12 godina

Dosta mi je ovih ucenjivaca i prevrtljivaca iz evrope. Bio sam do skora proevropki orjentisan i verovao da kada budemo zavrsili pricu sa hagom da ce prestati ovo konstantno ponizavanje i uslovljavanje Srbije. Ali gorko sam se prevario. Sada nas jos vise ignorisu i jos ce da nas ucene za branjenje svog stanovnista na kosovu?! Ma cao dovidjenja. Evropa me apsolutno vise ne zanima i ne mogu da docekam dan kada ce se raspasti. AUuu kako znam za koga cu glasati sledece godine.

Nikola

pre 12 godina

Kako su smesni, pa sta ce da postignu kada vecina gradjana ne bude podrzavala ulazak u EU? u Hrvatskoj tek nesto vise od 50% gradjana podrzava ulazak u EU, u Srbiji kako je krenulo pasce podrska na manje od 50% i nema nista od EU 2025 godine.

Zox

pre 12 godina

Da nece slucajno utvrditi da su Kosovci krivi i da su nagovoreni od strane EU i Amerike? Da ne pocne EU sa "samokaznjavanjem"? Uh, ovo je odavno sapunica, ali sve tuznija i tuznija... Jednog dana ce nam plasirati da je Zemlja ravna i da se Sunce vrti oko nje... Tzv. EUROCENTRICNI sistem...

Бувица

pre 12 godina

Према Србији се сада понашају као према једном великом заморчету! Ставили су нас под микроскоп и посматрају нас! И шта ћемо сада? Да ли ћемо наставити европске интеграције и даље по сваку цену? Хоћемо ли продати животе свог народа да би нас неко похвалио како напредујемо?

Alcale

pre 12 godina

Ništa manje ni više nisam očekivao od "nepristrasne i prijateljke" diplomatije EU!
Uzeli su nas na zub 90-ih i nema šanse da nas ostave na miru dok postojimo!

Toma

pre 12 godina

Nema više prepreka na putu ka EU, reče Tadić dok je isporučivao Hadžića i ostade živ. Eeee i Domanovićev "Vođa" bi bolje "video" i vodio ovaj narod.

omrzao

pre 12 godina

Dosta mi je ovih ucenjivaca i prevrtljivaca iz evrope. Bio sam do skora proevropki orjentisan i verovao da kada budemo zavrsili pricu sa hagom da ce prestati ovo konstantno ponizavanje i uslovljavanje Srbije. Ali gorko sam se prevario. Sada nas jos vise ignorisu i jos ce da nas ucene za branjenje svog stanovnista na kosovu?! Ma cao dovidjenja. Evropa me apsolutno vise ne zanima i ne mogu da docekam dan kada ce se raspasti. AUuu kako znam za koga cu glasati sledece godine.

Zox

pre 12 godina

Da nece slucajno utvrditi da su Kosovci krivi i da su nagovoreni od strane EU i Amerike? Da ne pocne EU sa "samokaznjavanjem"? Uh, ovo je odavno sapunica, ali sve tuznija i tuznija... Jednog dana ce nam plasirati da je Zemlja ravna i da se Sunce vrti oko nje... Tzv. EUROCENTRICNI sistem...

7253

pre 12 godina

Naravno da ce sva odgovornost spasti na Srbiju i da ce ovaj muceni narod da ispasta. Cela ova situacija nam daje do znanja da nas niko nece, a sa druge strane nas je nadmudrila grupa terorista. Gubimo na svim poljima i moramo da menjamo stvari zbog nas samih. Problem je sto nema ko da donese promene, a narod je navikao da tolerise lopovluk jer ima i previse problema sa kojima se nosi svakog dana. Da batalimo mi Evropu i da sredimo nasu drzavu da bar imamo neku perspektivu i normalan zivot.

Alcale

pre 12 godina

Ništa manje ni više nisam očekivao od "nepristrasne i prijateljke" diplomatije EU!
Uzeli su nas na zub 90-ih i nema šanse da nas ostave na miru dok postojimo!

supervisor

pre 12 godina

Ova tragikomedija nema kraja, ne nazire joj se nikako... Dok svi ne pocrkamo ko misevi na putu nam ljubljenoj EU. Jos ce da EK utvrdjuje odgovornost Srbije u masakru u Norveskoj pa ce i to da utice na evropski put Srbije. xexexe... zlo..

V

pre 12 godina

Zvanicni Beograd je odgovoran! Mozda Tadic nije ovo organizovao ali nista nije uradjeno da se ove bande i njihovi nalogodavci zaustave. Tadic se niposto ne hvata u kostac sa nacionalistima(=fasistima) iz straha da ne zavrsi kao Djindjic. Hrabrost je jedna od neophodnih kvaliteta za nekoga ko pretenduje da bude drzavnik. Tadic nema taj kvalitet. Fasisti kolo vode u Srbiji. Tuzno.

milos

pre 12 godina

e bas me zabole vise ...... sta sve moze uticati na status kandidata, verovatno i sto udisemo vazduh utice na status kandidata... dokle bre vise??????

pera

pre 12 godina

Mislim da nam je to najmanja briga u ovom trenutku. A procena EK nece biti u svrhu stvarne analize situacije i odgovornog ponasanja Srba i srpske vlasti, vec samo za dalje ucene.

bez_cenzure

pre 12 godina

Dosta više o toj EU koja se već počela raspadati! Brinite o Srbiji i njenom stanju! Kako vam ne dosadi iz dana u dan ponavljati o EU? U ovom trenutku oni i dalje misle o EU! Ne mogu više svašta ni lajati!

Shomi

pre 12 godina

Odlican tajming gospodo iz EU! Kad smo ispunili obaveze, ajde sad da kreiramo nove! Koji ce rok biti da isporucimo momka sa pecurkama, mislim da je on odgovoran za stvaranje nemira!

Postoji i laksi nacin da nam kazete da nismo pozeljni unutar EU...

dragan

pre 12 godina

Ko vise shvata ozbiljno preporuke i uslove koji dolaze iz EU? Cela prica sa EU je totalno besmislena, jer cak i ako udjemo u EU pritiscima i uslovljavanjima ne bi bio kraj - oni svakodnevno ucenjuju Rumuniju i Bugarsku, ali i druge zemlje. Jedini nedodirljivi u EU su Nemci, Francuzi i Britanci.

stap i sargarepa

pre 12 godina

ovi sto pricaju price o ulasku u eu, ispunjavanju 5648679 uslova za prijem itd, ili su mnogo naivni, da ne kazem tupavi, ili prosto obavljaju posao za neke interesne grupe, kojima je cilj da nas vuku za nos, navode da radimo kako nam diktiraju i usput ostvaruju svoje ciljeve

nedate mi da diseeeem

pre 12 godina

Oce li neko vise pitati nas gradjane zelimo li uopste da ulazimo u EU ili ce nas i dalje ponizavati i to pravdati uslovom za prijem ?

Dusan

pre 12 godina

Nije tacno da EULEX nije bio obavesten o tome sta ce se dogoditi. Taci je smenio direktora policije upravo zato sto je ovaj obavestio EULEX.

drug marko

pre 12 godina

U, znate kako me briga za ovo?! Jedino znam da je evropska ideja, posle ovih dogadjaja na severu Kosmeta, definitivno ugasila u Srbiji, sto i treba da bude jer nam ne treba EU! Zasto bi iko srljao u neko drustvo koje kao uslov da budes njegov clan najpre postavlja to da se moras skroz samoponiziti?!

Nikola

pre 12 godina

Kako su smesni, pa sta ce da postignu kada vecina gradjana ne bude podrzavala ulazak u EU? u Hrvatskoj tek nesto vise od 50% gradjana podrzava ulazak u EU, u Srbiji kako je krenulo pasce podrska na manje od 50% i nema nista od EU 2025 godine.

Бувица

pre 12 godina

Према Србији се сада понашају као према једном великом заморчету! Ставили су нас под микроскоп и посматрају нас! И шта ћемо сада? Да ли ћемо наставити европске интеграције и даље по сваку цену? Хоћемо ли продати животе свог народа да би нас неко похвалио како напредујемо?

puk Kasper

pre 12 godina

narod koji ne postuje pre svega sebe , ne postuje ni SVET , a mi smo sami sebe srozali da nema gde vise i sada nam je kriv ko ? SVET ? Ne sami smo krivi , jer smo nesposobni bili a i jos uvek smo da izaberemo prave ljude koji ce da vode zemlju a ne gologu*iju koja dodje na vlast pa odmah gleda dzepove da napuni kako iz ove sirotinje tako i od nekih interesnih grupa u zemlji ili inostranstvu !

Djape sa PROTIVPREDLOGOM

pre 12 godina

Cekaj cekaj, hoce li EK procenjivati ulogu Prishtine u ovome, posto je Prishtina ta koja je poslala specijalne jedinice koje je KFOR transportovao da provocira sukobe?

Mislim da bi Vlada Srbije trebala jasno i glasno da ovo definishe kao provokaciju Prishtine i neprimerenu reakciju jednog dela srpskog stanovnishtva!

A kome do sada nije jasno da je priznavanje Kosova kao nezavisnog uslov za ulazak u EU, valjda postaje sve jasnije.

I mislim da je greshka Vlade Srbije sto jednom za svagda ne raspishe referendum da vidi shta narod zheli!

Full Nelson

pre 12 godina

НАТО и албански терористи окупирају и чисте српски део,а ЕУ процењује одговорност Србије...Колико човек треба да буде луд и глуп да и даље хоће у ЕУ...

Igor

pre 12 godina

Evropo ova ucena vam vise ne pali, ovo vam nije trebalo, vise necu u evropu iako sam cenio evropske vrednosti.. Ocigledno jedni imaju prava da udju u evropu a jedni moraju da se odreknu svoje teritorije, zasto hrvati nicega nisu morali da se odricu plus su osudjivali presuden njihovim generalima, mars bre sram vas bilo vise dosta je vasih ucena

Od proevropljanina do evroskeptika za 10 godina

pre 12 godina

Sta briselske birokrate razmisljaju i sta njihovi zagovornici ovde prenose vise skoro nikog ne interesuje u Srbiji. Deset godina ucena je previse za jednu drzavu. Posle desavanja na KiM i sinocnje sednice UN stvari su vise nego ocigledne. Kao sto sam nekad bio evrofil, okrecem se evroskepticizmu. Ne onom "necu u EU", nego ideoloskom, kakav postoji u samoj EU. Prvo pitanje je - odakle legitimitet cinovnicima Brisela da ista ocenjuju?

puk Kasper

pre 12 godina

ma ljudi unistavaju sve ne birajuci sredstva , gledajte sta rade sa ostalim zemljama gde ,,pomazu revolucije,, i u zemljama koje su im bili saborci protiv al kaide ,,svrgavaju diktatore,, a ustvari RASTURAJU NESVRSTANE jednom recju UNISTAVAJU SVE STO SMATRAJU DA MOZE DA IM SE SUPROTSTAVI UBUDUCE a SRBIJU RAZBIJAJU DO KRAJA ,jer je Srbija bila jedan od tri osnivaca POKRETA NESVRSTANIH , A I SAVEZNIK RUSIJE UVEK , sta nas onda cudi , fasisti su na delu sa nasim nekadasnjim saveznicima koji su nas i posle drugog svetskog rata ,,humanitarno,, bombardovali u 2 navrata , za PRIMER ! Plan u izvrsenju NOVI SVETSKI POREDAK , u kome su sansu za prikljucenje u podeli buduce vlasti videli i francuzi !DA LI VAM JE JASNO DA TU VISE NEMAMO STA DA TRAZIMO , mozda da se dupe*amo malo i to je sve ! kada to budemo shvatili , sve sto sledi , lakse cemo podneti !

mario marko del tintoreto

pre 12 godina

Da, da... A vidim i Divjaka su pustili na slobodu. Jos jedan dokaz "prijateljske" nam i "nepristrasne" Evropske Unije! E vala, samo da docekam da se raspadnete i da SAD bankrotiraju (ako to bude imalo uticaja i na nas, ali konacno da Amerika ne jase svetu na vratu)! A samo se nadam da onaj koji je napisao da zna za koga ce glasati iduce godine nece glasati za Tomu i SNS! Oni su jos veci prevaranti no ovi sada! A ja takodje znam za koga cu glasati, NI ZA KOGAAAAAA!!!!!!!!!!

misko

pre 12 godina

Grcima su rekli da prodaju ostrva i vrate dug a kada su dobili ponudu od Rusije za ostrva odmah je Evropa našla 180 milijardi.Srbiji je muka od zahteva.Okanimo se Evrope, okrenimo se drugima.

Stefan

pre 12 godina

Lepo je neko rekao samo ja nisam mogao da verujem, cim zavrsimo saradnju sa Hagom doci ce novi uslovi. Stvarno kao da neko u toj EU sedi i svaki dan smislja nove uslove za Srbiju...
Stalno postavljanje novih uslova koje ne mozemo da ispunimo nije nista drugo nego implicitno zatvaranje svojih vrata od strane EU za nas.

puk Kasper

pre 12 godina

XAXAXAXAXAXA , pa nije im bas mnogo trebalo vremena da nam podmetnu klip u tockove , predadosmo i poslednjeg HADZICA pa sada EK razmatra odgovornost srbije za situaciju na severu kosova , i donece zakljucak da je kompletno orkestriranje iz odgovornost beograda i da beograd (citaj srbija) jos ne ispunjava uslove za pocetak pregovora za priblizavanje clanstvu i . . . dok NE PRIZNA KOSOVO ! svima je to jasno pa i ,,nasim,, politicarima koji sprovode USA scenario za debele pare naravno ! a sve aktivnosti van toga je bacanje prasine u oci narodu ! a opozicija tek , nesposobna da skupi 84 glasa za odrzavanje vanredne skupstine , kao rogovi u vreci , i oni ce sutra da se ,,udruze,skinu zuto-crvenu-penzionersku i zirafa partiju iz jagodine,, sa vlasti , I ,,IZVEDU SRBIJU NA PUT BLAGOSTANJA,, SMESNO !

Putuj evropo

pre 12 godina

Da li nemački general „konstruktivno“ izlazi iz svog mandata, prevozeći ex-KLA Tačijevu policiju helikopterom do administrativne linije? Pa toliko je „konstruktivan“ da se već traži njegova smena -
http://outsidewalls.blogspot.com/2011/07/kosovo-buhler-should-be-sacked-before.html

Da li Francuska „konstruktivno rešava probleme“ u Libiji, uz pomoć evropskog partnera Velike Britanije?

Sigurno je ta Britanija „konstruktivno“ rešavala problem Iračkih žrtava. Do dana današnjeg niko ih nije pouzdano izbrojio.

Putuj evropo

pre 12 godina

Da li nemački general „konstruktivno“ izlazi iz svog mandata, prevozeći ex-KLA Tačijevu policiju helikopterom do administrativne linije? Pa toliko je „konstruktivan“ da se već traži njegova smena -
http://outsidewalls.blogspot.com/2011/07/kosovo-buhler-should-be-sacked-before.html

Da li Francuska „konstruktivno rešava probleme“ u Libiji, uz pomoć evropskog partnera Velike Britanije?

Sigurno je ta Britanija „konstruktivno“ rešavala problem Iračkih žrtava. Do dana današnjeg niko ih nije pouzdano izbrojio.

Vasa NBG

pre 12 godina

Isključivu krivicu za rast evroskepticizma u Srbiji (koji će na žalost tek dobijati na uzletu) snosi vladajuća stranka DS! Nikakva EU i bakrači. Otpočetka se znalo šta se od Srbije traži i očekuje. Međutim, niko u vlasti nije imao petlje da to kaže narodu. Čak i najoptimističniji ljudi su naslućivali, ako već nisu bili potpuno uvereni. Ali onda su (od 2007.) krenula bukvalno danonoćna (odavno već smarajuća) obmanjivanja, (samo)zavaravanja i manipulacije svih vrsta. Prosto se želelo sedeti na svim mogućim stolicama ne bi li se moglo udvarati svim slojevima društva govoreći mu ono što oni žele čuti. Sad kad se stiglo do kraja postaje jasno da se laž urušila u samoj osnovi i ubudućeće gotovo nemoguće biti lagati. Problem je u tome što neko mora da položi račune za nastale frustracije i sad nekom treba pod "hitno" okriviti EU. Ipak, šta god radili ljudi u većini znaju ko je pothranjivao lažni optimizam i svakako da će DS zbog toga platiti odgovarajuću cenu na prvim sledećim izborima. U želji da sede na dve stolice na kraju se lako može desiti da im leđa okrenu svi. Čak je i nesretni Koštunica sa društvom oko njega, počeo da izgleda kredibilno. On je najbolja mera sve propasti koja je zadesila i DS i sveukupno srpsko društvo.
Ovakvi padovi jednog društva dešavaju se onda kada ono ostane bez dorasle društvene elite koja je sposobna da ga vodi. Onog dana (kad god to bilo) kada se pojave oni koji neće podilaziti narodu i lagati mu, već mu otvoreno i hrabro predstavljati stvarnost kakva god ona bila, tek tada moći ćemo početi verovati da su pred nama neka nova, bolja vremena.

vecko

pre 12 godina

Sprecavanje istrage trgovanja sa ljudskim organima, nemacko pretsedavanje SB UN. EK je instrument kojim ce se nastaviti pritisci na Srbiju. Postoje tri nacina da izadje iz problema: prvi je da se rukuje sa Hasimom Tacijem i prihvati Ahtisarijev plan i uzme sta se povoljnosti za srbe uzeti moze a zatim da se ubedjuje Rusija i Kina da priznaju tu tvorevinu zapada, jer bez tkzv. R. Kosova u UN nema ni ulaska Srbije u EU.

Drugi je da se prihvati realnost da je EU pored Nemacke, VB, SAD i Francuske za nas nedostupna. U tom slucaju potrebno je da se neke od odredbi rezolucije SB 1244 implementiraju kao nas pritisak na dijalog. Time cemo i prakticno a ne samo deklarativno pokazati da se Srbija nije odrekla od suveriniteta nad KiM. Dok se ne pokaze odlucnost vucice nas za nos i necemo nista dobiti. Za takvu akciju treba usaglasiti stavove sa Rusijom i Kinom i izabrati trenutak za akciju. Izbeci po svaku cenu sukob sa KFOR-om. Staviti ih pred svrsen cin. Oktobra pokrenuti siroku akciju za pokretanje istrage o trgovini ljudskim organima na KiM i severu Albanije.

Treci je da cekamo i da iz nedelje u nedelju KFOR, EULEX ... krse svoje mandate. Ovaj nacin nevodi u EU vec se od iste uzima sta se moze uzeti. Kada jednom realnost na terenu bude izmenjena a KFOR to "zabetonira" pocece i ekonomski pritisci i jos jaca izolacija dok se crnom kugom ne istrebe svi nasi gradjani.

Aleksandar

pre 12 godina

Treba da se okrenemo sebi, EU je cista propaganda. Ne kazem to kao neki ostrasceni nacionalista vec zato sto mi je muka od presipanja iz supljeg u prazno...

dzozey

pre 12 godina

Smaraju vise sa ovim procenama. Ja sam uvek bio za EU, ali ovo je preterivanje. Lepo da prekinemo sa ulizivanjem i sami de se uzmemo u pamet. Ako svako pocisti svoje dvoriste, posveti se vise skoli i knjizi i stranim jezicima, bude malo vredniji, zivecemo carski.

Boro

pre 12 godina

Pa se neko još pita: "zašto je otišla Crna Gora??"
(Horhe CG, 29. jul 2011 14:02)

Nije otisla Crna Gora, nego Montenegro. Bitna razlika. Crna Gora je uvijek sa Srbijom.

Dejan

pre 12 godina

Da baš je Srbiji ovo odgovaralo, kako da ne? Samo zlonameran može da okrivi srpske vlast za ova dešavanja, takvih je koliko hoćeš, i izabrali su idealan trenutak i aktivirali svoje štićenike na Kosovu, njima je sve dozvoljeno, ali baš sve.

matrix

pre 12 godina

Svojom pogresnom politikom prema Kosovu i EU ova vlada je docekala da je svrstaju u isti kos sa Tacijevom vladom na Kosovu, svaka cast Tadicu i Cvetkovicu.

Konstantin

pre 12 godina

Nije problem EU, problem su naši nesposobni političari. Imaju više aduta za progovore i ne znaju uspešno dovesti pregovore do kraja. Mislim da je srpski politčki vrh poljuljao svoj autoritet u narodu. Narod traži jasnu sliku.
P.S. G-din Borko otišao na pregovore u beloj košulji.

Horhe CG

pre 12 godina

Pa se neko još pita: "zašto je otišla Crna Gora??"... Ne pišem da bih likovao, jer mi je iskreno žao Srbije, no kad pročitam komentare imam osjećaj da vi Srbi zapravo još ne posustajete u želji da se inate sa Svijetom i to isključivo na vlastitu štetu. Kao da želite stvoriti neki samo vaš mikrosvijet u kojem će istina biti ono što vi kažete da jeste i u kojem će te vi biti jedini "dobri momci" i istovremeno žrtva strašne zavjere protiv nevinih, bespomoćnih i pravdoljubivih Srba. Da nije tužno bilo bi smiješno..

Dejan

pre 12 godina

Ima li neko hrabar da kaže, da stane iza toga: nije nam vreme ginuti, nije nam vreme jer nemamo snage, izgubičemo, nemamo s čim, niko nas ne podržava, niko nije spreman da stane iza nas, a i nije prvi put. Doći će i naš čas, ne ove godine, ne ove decenije, ne u ovoj generaciji, ali doći će. Nije to sad poraz, namenjen nam sad, izplaniran, pokažimo mudrost. Poraziće nas, upravo sad, za sva vremena, ako ustrajemo u ovom "junaštvu", sukobu, inatu, šta li već. Treba biti mudar i odstupiti dok je vreme. A da budemo iskreni, ko bi sad išao u rat kada kući treba da ostavi gladnu decu, šta ako poginem, ko će o njima da se stara? Nije ovo devedeseta i nije vreme za kur..nje, sami i izdani, prokuženi, odvratni celom svetu. Pa čak i onaj luđak i Norveške je na "našoj" strani, krenulo nas do pos..nja.

dusan

pre 12 godina

Ma ko je vama rekao da je srpski narod za ulazak u EU??? To što se mi trenutno nalazimo pod okupacijom, ne znači takođe da će i to stanje večno trajati. Treba se samo pritrpreti, koju deceniju-ili čak i vek, a dotle se što više množiti i okrenuti obrazovanju populacije. U međuvremenu, gde živimo iliti kako se to zove (hrvatska, bosna, kosovo, vojvodina, sandžak, makedonija, crna gora) nije na kraju krajeva ni bitno, koliko je bitno da se održimo da kad dođe vreme ponovo zaživimo na jednoj teritoriji pod našim imenom.

Sabo

pre 12 godina

Sto prije svatite da se treba previse teskog kamena oko vrata rijesit to jest Kosova to bolje povas ovi uslovi oko statusa Kosova ce vas sve vise stezat a time ce te biti sve dalje i dalje od Evrope.Izgubicete uzalud godine i na kraju kad dodjete do armiranog zida koji necete moci razbit pristacete na realnost ko ja je sad na terenu sa izgubljenim godinama iza sebe ovo je nazalost zalosna istina.Kad tad morate da svatite cinjenicu da 2 miliona ljudi nezeli da zivi u zajednici zvanoj Srbija posto imaju priznatu sopstvenu zemlju od cak 70 zemalja svijeta za sad.A cinjenica je da ce to biti i mnogo veca cifra u skorije vrijeme.

ili je nemir, ili je strast

pre 12 godina

Zar je Evropa toliko slepa i nemocna, da vidi i prizna, ko joj vec 20 godina "ubacuje klipove u tockove"?
Kako je moguce, da evropske drzave ne vidi, da su joj SAD najveci prijatelji pojedinacno, dok su njen satelit u NATO, a da su istovremeno (SAD), najveci neprijatelji gradjenju EU, kompletiranju celog kontinenta u uniju, njenom osamostaljenju, posebno vojnom?
Tako je i ovog puta sa kandidaturom Srbije! Ne mogu da zaustave proces, ali svakako ulazu velike napore, da odloze neminovno. Ovi potezi vlasti u Pristini i eskalacija nasilja, direktna je ideja SAD, usmerena, u krajnjem, protiv EU, u to niko ne treba da sumnja. Naravno, to nije zvanjicna politika SAD, niti je ovakve poteze moguce dokazati i povezati sa vladom SAD, ali previse indicija ukazuje, da je "kuvar" svega ovog u vladi SAD, a zatim i sama reakcija Vasingtona, na ove dogadjaje, ukazuje, ako nista drugo, na umesanost i pristrasnost. Sta znaci to, kada zvanicna SAD kaze, da ce uloziti veto, ako se bude zakazala sednica SB UN, na kojoj bi se raspravlalo o Kosovu??
Providna igra jednog dzina na kolenima, samo se cudim, zbog cega EU pristaje i nadalje, da igra, kako SAD "svira"! (Bojim se samo, a sve vise indicija ide u tom pravcu, da ce EU pristanak na takvu igru, kostati raspada.)
Mozda je nekome jos veca misterija to, zasto najveci srpski prijatelj, Rusija, sa onolikim svojim obavestajnim aparatom, ne obelodani, bar jednom, bas sada, ko stoji iza poslednjih dogadjaja na Kosovu i Metohiji? Iz istog razloga, zbog kojeg SAD rade, to sto rade - ni Rusiji, EU, kao unija koja u svom sastavu ima sve drzave Evrope, sa sve celim Balkanom, ne ide u prilog! Zasto bi onda, Rusija pomagala Srbiji na njenom putu u EU, objavljujuci obavestajne podatke, kako je iskljucivi krivac za dogadjaje na Kosovu kriva SAD, odnosno Pristina, a da Srbija sa tim, nema veze!?
Igrale se delije, na sred zemlje Srbije, bukvalno!

dO

pre 12 godina

Par činjenica: Kosovo nije bilo deo Srbije nikada pre 1912. Kosovo je trajno izgubljeno 1990-tih godina, a overeno 11.06.1999. Kosovo je nezavisna država. Na Kosovu živi 90% Albanskog stanovništva i 10% Srba. Srbija nema bilo kakave realne ingerencije na Kosovu. 95% stanovništva Srbije koje koliko-toliko želi da živi u Srbiji nije na Kosovu.

Da li treba nekome crtati da je ostatak Srbije za Srbiju mnogo bitniji nego nečija romantizirana vizija "Kosova kao Srpske postojbine" (uzgred, "postojbina" Srba kao slovneskog naroda nije Kosovo nego područje mnogo severo-istočnije).

A EU? Pa EU je za Srbiju ključna da bi se stanovništvo ovde, ogrezlo u korupciju zajedno sa svojim politikantima, naučilo reda. Ne zbog EU, nego zbog nas samih. Na žalost, jako smo glupi i zaslepljeni da dok ne dobijemo po njonjari od nekog spolja ništa za sebe nismo sposobni da uradimo.

Toliko od mene. A vi i dalje sanjajte o "Kosovu".

bezimena

pre 12 godina

Gradjani Kosova su briga medjunarodne zajednice i kosovske države.

Mene jedino zanima kada i kako će Srbija da se ogradi od divljanja srpske nacionalne manjine na severu KIM, a u cilju zaštite dostojanstva svojih 7,5 MILIONA GRADJANA!

Horhe CG

pre 12 godina

Nije otisla Crna Gora, nego Montenegro. Bitna razlika. Crna Gora je uvijek sa Srbijom.
(Boro, 29. jul 2011 16:30)
Jeste... Ne može se prići ni Jarinju ni Brnjaku od ljutih i ozlojeđenih Srba iz Crne Gore koji pristižu autobusima spremni da brane Srbiju... Istina je da se nijedna (ne samo crnogorska već ni) SRPSKA partija u CG nije ni oglasila povodom dešavanja na Kosovu a kamoli ista osudila, a sve iz čisto praktičnih i politikantskih razloga jer znaju da bi im to bilo zamjereno od strane raznoraznih zapadnih ambasada i evropskih kancelarija u Podgorici koje nikako ne žele da nerviraju. Eto, tek istine radi...

Marko

pre 12 godina

EK neka ceni zašto niko ništa ne preduzima i zašto još niko nije izveo pred lice pravde albanske zločince ako žele da uopšte uđemo u EU. Dokle god ima ucena i dokle god se albanski i hrvatski zločinci slobodno kreću ulicama ne želimo da budemo u njihovom društvu miti nam je takva EU potrebna!

Maksim Cod

pre 12 godina

Ukoliko napravis par DVOKORAKA postajes brzi od ostalih za par koraka. Srbija se nasla u neplaniranoj u vrlo teskoj situaciji koja ce doneti neminovno teske posledica na relaciji EU - Srbija. Trebalo bi sutra na sednici Skupstine doneti odliku o ovom DVOKORAKU a to je: SRBIJA PRIZNAJE CARINSKE PECATE KOSOVA. Tada bi Srbija automatski postigla visestruke ciljeve za koje bi joj trebalo i vise od 6 meseci. Neka razmisle sratezi nacionalne sigurnosti Srbije o ovome...ALI POD HITNO.

duba

pre 12 godina

Srbi vi sve pokušavate riješavati odmah oružjem a to u današnje vrijeme ne prolazi,pa dajte se više unormalite pa makar zbog vaših mladih ljudi koje opet gurate u mržnju i nasilje a Kosovo ste ionako izgubili vjerovali vi ili ne!!

Razmazena nacijo!

pre 12 godina

Ne bi bilo lose da malo naucite kako neke stvari funkcionisu pre nego sto nastavite sa ovim populistickim jadikovkama.

Prvo, tekst koji ste komentarisali predstavlja misljenje dvoje novinara, odnosno analiticara. Manje-vise tekst je u stilu: kako mali Perica zasmislja Brisel. Treba da vam bude jasno da je pitanje kandidature Srbije u Briselu u ovom trenutku deveta rupa na svirali. Imaju oni mnogo vaznije stvari.

Drugo, suvise verujete politicarima i njihovim predizbornim sarenim lazama. Zavrsetak posla sa Hagom jeste vazna stvar za Srbiju, ali to je tek jedna stepenica koju je Srbija morala da ispuni da bi se primakla clanstvu u EU. Ima tu jos mnogo, mnogo vise. Za neupucene: svaka drzava koja zeli clanstvo u EU mora da ispuni tzv. Kopenhagenske kriterijume. Ako ne znate sta je to guglajte malo i obrazujte se.

Na kraju, ako vas zaista zanima sta nas sve ceka na putu ka EU procitajte zvanicni izvestaj o tome i onda zakljucite koliko cemo jos mi hleba (ali i onih mnogo manje ukusnih stvari, da ih ne imenujem) morati da pojedemo pre nego sto nas puste da navirimo kroz kljucaonicu vrata EU. Za zainteresovane evo linka, pa citajte: http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/key_documents/2010/package/conclusions_serbia_en.pdf

Ako dobro procitate izvestaj videcete da Kosovo i nije najtezi deo. Ima tu jos mnogo stvari kojima Srbija nije ni za pedalj uspela da primakne: smanjenje nezaposlenosti i restitucija imovine oduzete posle II svetskog rata su na prvom mestu i bez toga ulaska u EU nema; a tu su i odnos prema Romima i drugim manjinama, problem restritucije imovine, problem torture uhapsenih i zatvorenika ...

Marina

pre 12 godina

Beograd je u svakom slučaju umiješan u novonastalu situaciju;ako i nije naredio paljenje graničnih prijelaza, svakako je to svojim dosadašnjim odnosom prema Kosovu na to potaknuo pripadnike Srba koji se ne mire s Kosovom kao državom. Održavajući privid Kosova kao pokrajine,Beograd je stalno poticao Srbe na Kosovu da pružaju otpor Albancima,da se ne integriraju u kosovsko društvo i da ne poštuju kosovske institucije. Srbima je ionako dovoljno teška spoznaja da je Kosovo država za 77 zemalja svijeta,i umjesto da im Beograd omogući da zadrže maksimalno svoja obilježja kao naroda,od vjere,tradicije,jezika,i dr.,da se na Kosovu osjećaju kao kod svoje kuće,da slobodno izražavaju svoje stavove,da biraju i da budu birani, Beograd ih stalno podsjeća da je Kosovo ispred EU (Jeremić,opozicija)i da Srbija nikada neće ni implicitno ni eksplicitno priznati nezavisnost Kosova. To podgrijava nade i očekivanja svih Srba,a posebno Srba koji su na sjeveru Kosova većina.Tadić se nije nikada jasno očitovao o ciljevima Srbije na Kosovu jer balansira između birača i Brisela.Stoga je očekivano što EK ispituje odgovornost službene Srbije i mislim da će Tadić morati konačno otkriti EU kakvo je pravo stanje stvari. Što se tiče Kosova,stvar je jasna,kosovske vlasti rade u okviru svog Ustava i 77 priznanja državnosti, vrlo vjerojatno uz znanje SAD i možda nekih država EU. Mislim da će ova situacija razjasniti mnoge stvari i o Kosovu i o Srbiji,i da će biti prekretnica za budućnost jednih i drugih.Kamo sreće da se sve riješilo kad i cijela regija,ali još nije kasno za nove početke.

Realista

pre 12 godina

Očigledno da naše rukovodstvo i dalje, kao i sva prethodna decenijama unazad, ne ume da vodi politiku. Kako to da smo mi uvek ona strana koja izvuče deblji kraj? Pa tako što nas uvek vode lopurde koje gledaju da se nafatiraju i da oko sebe negativnom selekcijom sklone konkurenciju. Srbija im je deveta rupa na svirali!

Za koga god glasali i ko god vladao, isto nam s e vata! Nije njima stalo do Evrope ali im uzlazna linija na tom putu treba kako bi zamajavali narod i dobijali izbore!

Stevanović

pre 12 godina

Mir na Balkanu ce se postici ako se svi srbi dobrovoljno isele, i ovaj prostor(Balkan) ostave drugima. I onako smo " krivi" za sve na svetu!

Ivan78bg

pre 12 godina

@dO, 29. jul 2011 14:12
Nikad pre 1912 znachi 1389 smo izvrsili invaziju na Otomansku imperiju na kosovu i tamo vodili boj?:)Nemanjici od 12 do 13 veka?..itd..

cajka

pre 12 godina

EU PROCENJUJE odgovornost Srbije! Za sta? Da li su srpska vojska i policija na bilo koji nacin inicirane od vlasti u Beogradu da pokrenu nekakav postupak koji je u suprotnosti sa rezolucijom 1244? Da li to znaci da EU priznaje da je K.Mitrovica, Leposavic i Zubin Potok deo teritorije Republike Srbije, pa je Srbija odgovorna? Ili je sve igra dogovorena u EU i NATO kuhinji. Ocigledno je ovo drugo. Ne bih se cudio da se osudi Srbije pridruze Ceda Jovanovic, koji sada cuti i Draskovic, dva ljubimca NATO pakta i svega sto moze naskoditi Srbiji i srpskom narodu. Nikad u NATO, nikad sa zlocincima.

miroslav

pre 12 godina

nema kraje ucenama,ultimatumima..
svaki negativni potez koji čine pojedinci ili grupe generalizuje se na
sve gradjane Srbije i na državu.
mi smo za njih ''pokusni kunići ili miševu u laboratorijama''
znate nikad mi he bi palo na pamet da onog bolsnog i monstuoznog norvežanina poistovetim sa norveškim narodom ili državom.
ali to se sa srpskim narodom i gradjnima Srbije radi.
dovoljno je poslušate samo pojedine medije u regionu.
neko im je dao za pravo???
od moćin i silnih

Mirko

pre 12 godina

U zivotu se samo budala nada necijoj dobroti i milosti a ozbiljan, odgovoran covek se obezbedjuje i radi na sebi.
Kada cujem od rukovodsvta Srbije da EU nema alternativu, gadi mi se i pomisao da postoji drzava Srbija! Taj prosjacki, neradnicki, parazitski mentalitet treba sasusiti u korenu. Tek onda ce nam biti dobro. Nezavisno od toga gde smo mi a gde EU.
I samo onaj, koji mi na svaki problem, temu, zadatak,... ponudi ALTERNATIVNO RESENJE (znaci najmanje dva ponudjena resenja ocekujem) ce dobiti moj glas. Ostali neka se dalje nadaju, to je najlakse. Ni prstom sami ne morate da mrdnete a kamoli nesto da uradite.

milann

pre 12 godina

Bilo bi interesantno videti sada anketu o stavu gradjana Srbije za pristupanje EU(pa makar to radile i one "cuvene" agencije koje dupliraju ove rezultate).

Pro-EU

pre 12 godina

Da, naravno.
Stagod kosovski albanci urade EK procenjuje odgovornost Srbije za to - kako Srbiju kazniti.

Naravno, Albance ne treba kazniti, oni nemaju odgovornost i stagod uradili treba ih nagraditi. Bice nagrade i za ovo, posle mesec-dva. Doci ce neki novi Holbruk koji ce ustanoviti silan napredak demokratije i ljudskih prava na kosovu, cudo jedno, nema nigde. I dobice malo vise od onog sto su trazili...

Neverovatno licemerje.

Марко

pre 12 godina

Ау, угрозићемо статус кандидата — катастрофа, дај да порушимо и ове цркве ван Косова да их умилостивимо? Него... Владо Србије, а и ЕУ... знате шта ме све боли за кандидатуру и ЕУ? Ако не знате видећете на изборима: глас добија странка која је пре свега за Србију, а онда за ЕУ. Шта ја имам од ЕУ ако у поступку кандидатуре уништавате земљу?

V

pre 12 godina

Zvanicni Beograd je odgovoran! Mozda Tadic nije ovo organizovao ali nista nije uradjeno da se ove bande i njihovi nalogodavci zaustave. Tadic se niposto ne hvata u kostac sa nacionalistima(=fasistima) iz straha da ne zavrsi kao Djindjic. Hrabrost je jedna od neophodnih kvaliteta za nekoga ko pretenduje da bude drzavnik. Tadic nema taj kvalitet. Fasisti kolo vode u Srbiji. Tuzno.

omrzao

pre 12 godina

Dosta mi je ovih ucenjivaca i prevrtljivaca iz evrope. Bio sam do skora proevropki orjentisan i verovao da kada budemo zavrsili pricu sa hagom da ce prestati ovo konstantno ponizavanje i uslovljavanje Srbije. Ali gorko sam se prevario. Sada nas jos vise ignorisu i jos ce da nas ucene za branjenje svog stanovnista na kosovu?! Ma cao dovidjenja. Evropa me apsolutno vise ne zanima i ne mogu da docekam dan kada ce se raspasti. AUuu kako znam za koga cu glasati sledece godine.

Sabo

pre 12 godina

Sto prije svatite da se treba previse teskog kamena oko vrata rijesit to jest Kosova to bolje povas ovi uslovi oko statusa Kosova ce vas sve vise stezat a time ce te biti sve dalje i dalje od Evrope.Izgubicete uzalud godine i na kraju kad dodjete do armiranog zida koji necete moci razbit pristacete na realnost ko ja je sad na terenu sa izgubljenim godinama iza sebe ovo je nazalost zalosna istina.Kad tad morate da svatite cinjenicu da 2 miliona ljudi nezeli da zivi u zajednici zvanoj Srbija posto imaju priznatu sopstvenu zemlju od cak 70 zemalja svijeta za sad.A cinjenica je da ce to biti i mnogo veca cifra u skorije vrijeme.

Zox

pre 12 godina

Da nece slucajno utvrditi da su Kosovci krivi i da su nagovoreni od strane EU i Amerike? Da ne pocne EU sa "samokaznjavanjem"? Uh, ovo je odavno sapunica, ali sve tuznija i tuznija... Jednog dana ce nam plasirati da je Zemlja ravna i da se Sunce vrti oko nje... Tzv. EUROCENTRICNI sistem...

Toma

pre 12 godina

Nema više prepreka na putu ka EU, reče Tadić dok je isporučivao Hadžića i ostade živ. Eeee i Domanovićev "Vođa" bi bolje "video" i vodio ovaj narod.

Horhe CG

pre 12 godina

Pa se neko još pita: "zašto je otišla Crna Gora??"... Ne pišem da bih likovao, jer mi je iskreno žao Srbije, no kad pročitam komentare imam osjećaj da vi Srbi zapravo još ne posustajete u želji da se inate sa Svijetom i to isključivo na vlastitu štetu. Kao da želite stvoriti neki samo vaš mikrosvijet u kojem će istina biti ono što vi kažete da jeste i u kojem će te vi biti jedini "dobri momci" i istovremeno žrtva strašne zavjere protiv nevinih, bespomoćnih i pravdoljubivih Srba. Da nije tužno bilo bi smiješno..

bezimena

pre 12 godina

Gradjani Kosova su briga medjunarodne zajednice i kosovske države.

Mene jedino zanima kada i kako će Srbija da se ogradi od divljanja srpske nacionalne manjine na severu KIM, a u cilju zaštite dostojanstva svojih 7,5 MILIONA GRADJANA!

Alcale

pre 12 godina

Ništa manje ni više nisam očekivao od "nepristrasne i prijateljke" diplomatije EU!
Uzeli su nas na zub 90-ih i nema šanse da nas ostave na miru dok postojimo!

Maksim Cod

pre 12 godina

Ukoliko napravis par DVOKORAKA postajes brzi od ostalih za par koraka. Srbija se nasla u neplaniranoj u vrlo teskoj situaciji koja ce doneti neminovno teske posledica na relaciji EU - Srbija. Trebalo bi sutra na sednici Skupstine doneti odliku o ovom DVOKORAKU a to je: SRBIJA PRIZNAJE CARINSKE PECATE KOSOVA. Tada bi Srbija automatski postigla visestruke ciljeve za koje bi joj trebalo i vise od 6 meseci. Neka razmisle sratezi nacionalne sigurnosti Srbije o ovome...ALI POD HITNO.

Razmazena nacijo!

pre 12 godina

Ne bi bilo lose da malo naucite kako neke stvari funkcionisu pre nego sto nastavite sa ovim populistickim jadikovkama.

Prvo, tekst koji ste komentarisali predstavlja misljenje dvoje novinara, odnosno analiticara. Manje-vise tekst je u stilu: kako mali Perica zasmislja Brisel. Treba da vam bude jasno da je pitanje kandidature Srbije u Briselu u ovom trenutku deveta rupa na svirali. Imaju oni mnogo vaznije stvari.

Drugo, suvise verujete politicarima i njihovim predizbornim sarenim lazama. Zavrsetak posla sa Hagom jeste vazna stvar za Srbiju, ali to je tek jedna stepenica koju je Srbija morala da ispuni da bi se primakla clanstvu u EU. Ima tu jos mnogo, mnogo vise. Za neupucene: svaka drzava koja zeli clanstvo u EU mora da ispuni tzv. Kopenhagenske kriterijume. Ako ne znate sta je to guglajte malo i obrazujte se.

Na kraju, ako vas zaista zanima sta nas sve ceka na putu ka EU procitajte zvanicni izvestaj o tome i onda zakljucite koliko cemo jos mi hleba (ali i onih mnogo manje ukusnih stvari, da ih ne imenujem) morati da pojedemo pre nego sto nas puste da navirimo kroz kljucaonicu vrata EU. Za zainteresovane evo linka, pa citajte: http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/key_documents/2010/package/conclusions_serbia_en.pdf

Ako dobro procitate izvestaj videcete da Kosovo i nije najtezi deo. Ima tu jos mnogo stvari kojima Srbija nije ni za pedalj uspela da primakne: smanjenje nezaposlenosti i restitucija imovine oduzete posle II svetskog rata su na prvom mestu i bez toga ulaska u EU nema; a tu su i odnos prema Romima i drugim manjinama, problem restritucije imovine, problem torture uhapsenih i zatvorenika ...

pera

pre 12 godina

Mislim da nam je to najmanja briga u ovom trenutku. A procena EK nece biti u svrhu stvarne analize situacije i odgovornog ponasanja Srba i srpske vlasti, vec samo za dalje ucene.

supervisor

pre 12 godina

Ova tragikomedija nema kraja, ne nazire joj se nikako... Dok svi ne pocrkamo ko misevi na putu nam ljubljenoj EU. Jos ce da EK utvrdjuje odgovornost Srbije u masakru u Norveskoj pa ce i to da utice na evropski put Srbije. xexexe... zlo..

dragan

pre 12 godina

Ko vise shvata ozbiljno preporuke i uslove koji dolaze iz EU? Cela prica sa EU je totalno besmislena, jer cak i ako udjemo u EU pritiscima i uslovljavanjima ne bi bio kraj - oni svakodnevno ucenjuju Rumuniju i Bugarsku, ali i druge zemlje. Jedini nedodirljivi u EU su Nemci, Francuzi i Britanci.

bez_cenzure

pre 12 godina

Dosta više o toj EU koja se već počela raspadati! Brinite o Srbiji i njenom stanju! Kako vam ne dosadi iz dana u dan ponavljati o EU? U ovom trenutku oni i dalje misle o EU! Ne mogu više svašta ni lajati!

puk Kasper

pre 12 godina

ma ljudi unistavaju sve ne birajuci sredstva , gledajte sta rade sa ostalim zemljama gde ,,pomazu revolucije,, i u zemljama koje su im bili saborci protiv al kaide ,,svrgavaju diktatore,, a ustvari RASTURAJU NESVRSTANE jednom recju UNISTAVAJU SVE STO SMATRAJU DA MOZE DA IM SE SUPROTSTAVI UBUDUCE a SRBIJU RAZBIJAJU DO KRAJA ,jer je Srbija bila jedan od tri osnivaca POKRETA NESVRSTANIH , A I SAVEZNIK RUSIJE UVEK , sta nas onda cudi , fasisti su na delu sa nasim nekadasnjim saveznicima koji su nas i posle drugog svetskog rata ,,humanitarno,, bombardovali u 2 navrata , za PRIMER ! Plan u izvrsenju NOVI SVETSKI POREDAK , u kome su sansu za prikljucenje u podeli buduce vlasti videli i francuzi !DA LI VAM JE JASNO DA TU VISE NEMAMO STA DA TRAZIMO , mozda da se dupe*amo malo i to je sve ! kada to budemo shvatili , sve sto sledi , lakse cemo podneti !

milos

pre 12 godina

e bas me zabole vise ...... sta sve moze uticati na status kandidata, verovatno i sto udisemo vazduh utice na status kandidata... dokle bre vise??????

stap i sargarepa

pre 12 godina

ovi sto pricaju price o ulasku u eu, ispunjavanju 5648679 uslova za prijem itd, ili su mnogo naivni, da ne kazem tupavi, ili prosto obavljaju posao za neke interesne grupe, kojima je cilj da nas vuku za nos, navode da radimo kako nam diktiraju i usput ostvaruju svoje ciljeve

Nikola

pre 12 godina

Kako su smesni, pa sta ce da postignu kada vecina gradjana ne bude podrzavala ulazak u EU? u Hrvatskoj tek nesto vise od 50% gradjana podrzava ulazak u EU, u Srbiji kako je krenulo pasce podrska na manje od 50% i nema nista od EU 2025 godine.

7253

pre 12 godina

Naravno da ce sva odgovornost spasti na Srbiju i da ce ovaj muceni narod da ispasta. Cela ova situacija nam daje do znanja da nas niko nece, a sa druge strane nas je nadmudrila grupa terorista. Gubimo na svim poljima i moramo da menjamo stvari zbog nas samih. Problem je sto nema ko da donese promene, a narod je navikao da tolerise lopovluk jer ima i previse problema sa kojima se nosi svakog dana. Da batalimo mi Evropu i da sredimo nasu drzavu da bar imamo neku perspektivu i normalan zivot.

Shomi

pre 12 godina

Odlican tajming gospodo iz EU! Kad smo ispunili obaveze, ajde sad da kreiramo nove! Koji ce rok biti da isporucimo momka sa pecurkama, mislim da je on odgovoran za stvaranje nemira!

Postoji i laksi nacin da nam kazete da nismo pozeljni unutar EU...

Full Nelson

pre 12 godina

НАТО и албански терористи окупирају и чисте српски део,а ЕУ процењује одговорност Србије...Колико човек треба да буде луд и глуп да и даље хоће у ЕУ...

nedate mi da diseeeem

pre 12 godina

Oce li neko vise pitati nas gradjane zelimo li uopste da ulazimo u EU ili ce nas i dalje ponizavati i to pravdati uslovom za prijem ?

Djape sa PROTIVPREDLOGOM

pre 12 godina

Cekaj cekaj, hoce li EK procenjivati ulogu Prishtine u ovome, posto je Prishtina ta koja je poslala specijalne jedinice koje je KFOR transportovao da provocira sukobe?

Mislim da bi Vlada Srbije trebala jasno i glasno da ovo definishe kao provokaciju Prishtine i neprimerenu reakciju jednog dela srpskog stanovnishtva!

A kome do sada nije jasno da je priznavanje Kosova kao nezavisnog uslov za ulazak u EU, valjda postaje sve jasnije.

I mislim da je greshka Vlade Srbije sto jednom za svagda ne raspishe referendum da vidi shta narod zheli!

drug marko

pre 12 godina

U, znate kako me briga za ovo?! Jedino znam da je evropska ideja, posle ovih dogadjaja na severu Kosmeta, definitivno ugasila u Srbiji, sto i treba da bude jer nam ne treba EU! Zasto bi iko srljao u neko drustvo koje kao uslov da budes njegov clan najpre postavlja to da se moras skroz samoponiziti?!

mario marko del tintoreto

pre 12 godina

Da, da... A vidim i Divjaka su pustili na slobodu. Jos jedan dokaz "prijateljske" nam i "nepristrasne" Evropske Unije! E vala, samo da docekam da se raspadnete i da SAD bankrotiraju (ako to bude imalo uticaja i na nas, ali konacno da Amerika ne jase svetu na vratu)! A samo se nadam da onaj koji je napisao da zna za koga ce glasati iduce godine nece glasati za Tomu i SNS! Oni su jos veci prevaranti no ovi sada! A ja takodje znam za koga cu glasati, NI ZA KOGAAAAAA!!!!!!!!!!

Dejan

pre 12 godina

Ima li neko hrabar da kaže, da stane iza toga: nije nam vreme ginuti, nije nam vreme jer nemamo snage, izgubičemo, nemamo s čim, niko nas ne podržava, niko nije spreman da stane iza nas, a i nije prvi put. Doći će i naš čas, ne ove godine, ne ove decenije, ne u ovoj generaciji, ali doći će. Nije to sad poraz, namenjen nam sad, izplaniran, pokažimo mudrost. Poraziće nas, upravo sad, za sva vremena, ako ustrajemo u ovom "junaštvu", sukobu, inatu, šta li već. Treba biti mudar i odstupiti dok je vreme. A da budemo iskreni, ko bi sad išao u rat kada kući treba da ostavi gladnu decu, šta ako poginem, ko će o njima da se stara? Nije ovo devedeseta i nije vreme za kur..nje, sami i izdani, prokuženi, odvratni celom svetu. Pa čak i onaj luđak i Norveške je na "našoj" strani, krenulo nas do pos..nja.

Boro

pre 12 godina

Pa se neko još pita: "zašto je otišla Crna Gora??"
(Horhe CG, 29. jul 2011 14:02)

Nije otisla Crna Gora, nego Montenegro. Bitna razlika. Crna Gora je uvijek sa Srbijom.

Horhe CG

pre 12 godina

Nije otisla Crna Gora, nego Montenegro. Bitna razlika. Crna Gora je uvijek sa Srbijom.
(Boro, 29. jul 2011 16:30)
Jeste... Ne može se prići ni Jarinju ni Brnjaku od ljutih i ozlojeđenih Srba iz Crne Gore koji pristižu autobusima spremni da brane Srbiju... Istina je da se nijedna (ne samo crnogorska već ni) SRPSKA partija u CG nije ni oglasila povodom dešavanja na Kosovu a kamoli ista osudila, a sve iz čisto praktičnih i politikantskih razloga jer znaju da bi im to bilo zamjereno od strane raznoraznih zapadnih ambasada i evropskih kancelarija u Podgorici koje nikako ne žele da nerviraju. Eto, tek istine radi...

misko

pre 12 godina

Grcima su rekli da prodaju ostrva i vrate dug a kada su dobili ponudu od Rusije za ostrva odmah je Evropa našla 180 milijardi.Srbiji je muka od zahteva.Okanimo se Evrope, okrenimo se drugima.

puk Kasper

pre 12 godina

narod koji ne postuje pre svega sebe , ne postuje ni SVET , a mi smo sami sebe srozali da nema gde vise i sada nam je kriv ko ? SVET ? Ne sami smo krivi , jer smo nesposobni bili a i jos uvek smo da izaberemo prave ljude koji ce da vode zemlju a ne gologu*iju koja dodje na vlast pa odmah gleda dzepove da napuni kako iz ove sirotinje tako i od nekih interesnih grupa u zemlji ili inostranstvu !

Dusan

pre 12 godina

Nije tacno da EULEX nije bio obavesten o tome sta ce se dogoditi. Taci je smenio direktora policije upravo zato sto je ovaj obavestio EULEX.

matrix

pre 12 godina

Svojom pogresnom politikom prema Kosovu i EU ova vlada je docekala da je svrstaju u isti kos sa Tacijevom vladom na Kosovu, svaka cast Tadicu i Cvetkovicu.

Igor

pre 12 godina

Evropo ova ucena vam vise ne pali, ovo vam nije trebalo, vise necu u evropu iako sam cenio evropske vrednosti.. Ocigledno jedni imaju prava da udju u evropu a jedni moraju da se odreknu svoje teritorije, zasto hrvati nicega nisu morali da se odricu plus su osudjivali presuden njihovim generalima, mars bre sram vas bilo vise dosta je vasih ucena

puk Kasper

pre 12 godina

XAXAXAXAXAXA , pa nije im bas mnogo trebalo vremena da nam podmetnu klip u tockove , predadosmo i poslednjeg HADZICA pa sada EK razmatra odgovornost srbije za situaciju na severu kosova , i donece zakljucak da je kompletno orkestriranje iz odgovornost beograda i da beograd (citaj srbija) jos ne ispunjava uslove za pocetak pregovora za priblizavanje clanstvu i . . . dok NE PRIZNA KOSOVO ! svima je to jasno pa i ,,nasim,, politicarima koji sprovode USA scenario za debele pare naravno ! a sve aktivnosti van toga je bacanje prasine u oci narodu ! a opozicija tek , nesposobna da skupi 84 glasa za odrzavanje vanredne skupstine , kao rogovi u vreci , i oni ce sutra da se ,,udruze,skinu zuto-crvenu-penzionersku i zirafa partiju iz jagodine,, sa vlasti , I ,,IZVEDU SRBIJU NA PUT BLAGOSTANJA,, SMESNO !

Marina

pre 12 godina

Beograd je u svakom slučaju umiješan u novonastalu situaciju;ako i nije naredio paljenje graničnih prijelaza, svakako je to svojim dosadašnjim odnosom prema Kosovu na to potaknuo pripadnike Srba koji se ne mire s Kosovom kao državom. Održavajući privid Kosova kao pokrajine,Beograd je stalno poticao Srbe na Kosovu da pružaju otpor Albancima,da se ne integriraju u kosovsko društvo i da ne poštuju kosovske institucije. Srbima je ionako dovoljno teška spoznaja da je Kosovo država za 77 zemalja svijeta,i umjesto da im Beograd omogući da zadrže maksimalno svoja obilježja kao naroda,od vjere,tradicije,jezika,i dr.,da se na Kosovu osjećaju kao kod svoje kuće,da slobodno izražavaju svoje stavove,da biraju i da budu birani, Beograd ih stalno podsjeća da je Kosovo ispred EU (Jeremić,opozicija)i da Srbija nikada neće ni implicitno ni eksplicitno priznati nezavisnost Kosova. To podgrijava nade i očekivanja svih Srba,a posebno Srba koji su na sjeveru Kosova većina.Tadić se nije nikada jasno očitovao o ciljevima Srbije na Kosovu jer balansira između birača i Brisela.Stoga je očekivano što EK ispituje odgovornost službene Srbije i mislim da će Tadić morati konačno otkriti EU kakvo je pravo stanje stvari. Što se tiče Kosova,stvar je jasna,kosovske vlasti rade u okviru svog Ustava i 77 priznanja državnosti, vrlo vjerojatno uz znanje SAD i možda nekih država EU. Mislim da će ova situacija razjasniti mnoge stvari i o Kosovu i o Srbiji,i da će biti prekretnica za budućnost jednih i drugih.Kamo sreće da se sve riješilo kad i cijela regija,ali još nije kasno za nove početke.

Konstantin

pre 12 godina

Nije problem EU, problem su naši nesposobni političari. Imaju više aduta za progovore i ne znaju uspešno dovesti pregovore do kraja. Mislim da je srpski politčki vrh poljuljao svoj autoritet u narodu. Narod traži jasnu sliku.
P.S. G-din Borko otišao na pregovore u beloj košulji.

dO

pre 12 godina

Par činjenica: Kosovo nije bilo deo Srbije nikada pre 1912. Kosovo je trajno izgubljeno 1990-tih godina, a overeno 11.06.1999. Kosovo je nezavisna država. Na Kosovu živi 90% Albanskog stanovništva i 10% Srba. Srbija nema bilo kakave realne ingerencije na Kosovu. 95% stanovništva Srbije koje koliko-toliko želi da živi u Srbiji nije na Kosovu.

Da li treba nekome crtati da je ostatak Srbije za Srbiju mnogo bitniji nego nečija romantizirana vizija "Kosova kao Srpske postojbine" (uzgred, "postojbina" Srba kao slovneskog naroda nije Kosovo nego područje mnogo severo-istočnije).

A EU? Pa EU je za Srbiju ključna da bi se stanovništvo ovde, ogrezlo u korupciju zajedno sa svojim politikantima, naučilo reda. Ne zbog EU, nego zbog nas samih. Na žalost, jako smo glupi i zaslepljeni da dok ne dobijemo po njonjari od nekog spolja ništa za sebe nismo sposobni da uradimo.

Toliko od mene. A vi i dalje sanjajte o "Kosovu".

Stefan

pre 12 godina

Lepo je neko rekao samo ja nisam mogao da verujem, cim zavrsimo saradnju sa Hagom doci ce novi uslovi. Stvarno kao da neko u toj EU sedi i svaki dan smislja nove uslove za Srbiju...
Stalno postavljanje novih uslova koje ne mozemo da ispunimo nije nista drugo nego implicitno zatvaranje svojih vrata od strane EU za nas.

Od proevropljanina do evroskeptika za 10 godina

pre 12 godina

Sta briselske birokrate razmisljaju i sta njihovi zagovornici ovde prenose vise skoro nikog ne interesuje u Srbiji. Deset godina ucena je previse za jednu drzavu. Posle desavanja na KiM i sinocnje sednice UN stvari su vise nego ocigledne. Kao sto sam nekad bio evrofil, okrecem se evroskepticizmu. Ne onom "necu u EU", nego ideoloskom, kakav postoji u samoj EU. Prvo pitanje je - odakle legitimitet cinovnicima Brisela da ista ocenjuju?

Dejan

pre 12 godina

Da baš je Srbiji ovo odgovaralo, kako da ne? Samo zlonameran može da okrivi srpske vlast za ova dešavanja, takvih je koliko hoćeš, i izabrali su idealan trenutak i aktivirali svoje štićenike na Kosovu, njima je sve dozvoljeno, ali baš sve.

Бувица

pre 12 godina

Према Србији се сада понашају као према једном великом заморчету! Ставили су нас под микроскоп и посматрају нас! И шта ћемо сада? Да ли ћемо наставити европске интеграције и даље по сваку цену? Хоћемо ли продати животе свог народа да би нас неко похвалио како напредујемо?

Putuj evropo

pre 12 godina

Da li nemački general „konstruktivno“ izlazi iz svog mandata, prevozeći ex-KLA Tačijevu policiju helikopterom do administrativne linije? Pa toliko je „konstruktivan“ da se već traži njegova smena -
http://outsidewalls.blogspot.com/2011/07/kosovo-buhler-should-be-sacked-before.html

Da li Francuska „konstruktivno rešava probleme“ u Libiji, uz pomoć evropskog partnera Velike Britanije?

Sigurno je ta Britanija „konstruktivno“ rešavala problem Iračkih žrtava. Do dana današnjeg niko ih nije pouzdano izbrojio.

ili je nemir, ili je strast

pre 12 godina

Zar je Evropa toliko slepa i nemocna, da vidi i prizna, ko joj vec 20 godina "ubacuje klipove u tockove"?
Kako je moguce, da evropske drzave ne vidi, da su joj SAD najveci prijatelji pojedinacno, dok su njen satelit u NATO, a da su istovremeno (SAD), najveci neprijatelji gradjenju EU, kompletiranju celog kontinenta u uniju, njenom osamostaljenju, posebno vojnom?
Tako je i ovog puta sa kandidaturom Srbije! Ne mogu da zaustave proces, ali svakako ulazu velike napore, da odloze neminovno. Ovi potezi vlasti u Pristini i eskalacija nasilja, direktna je ideja SAD, usmerena, u krajnjem, protiv EU, u to niko ne treba da sumnja. Naravno, to nije zvanjicna politika SAD, niti je ovakve poteze moguce dokazati i povezati sa vladom SAD, ali previse indicija ukazuje, da je "kuvar" svega ovog u vladi SAD, a zatim i sama reakcija Vasingtona, na ove dogadjaje, ukazuje, ako nista drugo, na umesanost i pristrasnost. Sta znaci to, kada zvanicna SAD kaze, da ce uloziti veto, ako se bude zakazala sednica SB UN, na kojoj bi se raspravlalo o Kosovu??
Providna igra jednog dzina na kolenima, samo se cudim, zbog cega EU pristaje i nadalje, da igra, kako SAD "svira"! (Bojim se samo, a sve vise indicija ide u tom pravcu, da ce EU pristanak na takvu igru, kostati raspada.)
Mozda je nekome jos veca misterija to, zasto najveci srpski prijatelj, Rusija, sa onolikim svojim obavestajnim aparatom, ne obelodani, bar jednom, bas sada, ko stoji iza poslednjih dogadjaja na Kosovu i Metohiji? Iz istog razloga, zbog kojeg SAD rade, to sto rade - ni Rusiji, EU, kao unija koja u svom sastavu ima sve drzave Evrope, sa sve celim Balkanom, ne ide u prilog! Zasto bi onda, Rusija pomagala Srbiji na njenom putu u EU, objavljujuci obavestajne podatke, kako je iskljucivi krivac za dogadjaje na Kosovu kriva SAD, odnosno Pristina, a da Srbija sa tim, nema veze!?
Igrale se delije, na sred zemlje Srbije, bukvalno!

Putuj evropo

pre 12 godina

Da li nemački general „konstruktivno“ izlazi iz svog mandata, prevozeći ex-KLA Tačijevu policiju helikopterom do administrativne linije? Pa toliko je „konstruktivan“ da se već traži njegova smena -
http://outsidewalls.blogspot.com/2011/07/kosovo-buhler-should-be-sacked-before.html

Da li Francuska „konstruktivno rešava probleme“ u Libiji, uz pomoć evropskog partnera Velike Britanije?

Sigurno je ta Britanija „konstruktivno“ rešavala problem Iračkih žrtava. Do dana današnjeg niko ih nije pouzdano izbrojio.

duba

pre 12 godina

Srbi vi sve pokušavate riješavati odmah oružjem a to u današnje vrijeme ne prolazi,pa dajte se više unormalite pa makar zbog vaših mladih ljudi koje opet gurate u mržnju i nasilje a Kosovo ste ionako izgubili vjerovali vi ili ne!!

Aleksandar

pre 12 godina

Treba da se okrenemo sebi, EU je cista propaganda. Ne kazem to kao neki ostrasceni nacionalista vec zato sto mi je muka od presipanja iz supljeg u prazno...

dzozey

pre 12 godina

Smaraju vise sa ovim procenama. Ja sam uvek bio za EU, ali ovo je preterivanje. Lepo da prekinemo sa ulizivanjem i sami de se uzmemo u pamet. Ako svako pocisti svoje dvoriste, posveti se vise skoli i knjizi i stranim jezicima, bude malo vredniji, zivecemo carski.

dusan

pre 12 godina

Ma ko je vama rekao da je srpski narod za ulazak u EU??? To što se mi trenutno nalazimo pod okupacijom, ne znači takođe da će i to stanje večno trajati. Treba se samo pritrpreti, koju deceniju-ili čak i vek, a dotle se što više množiti i okrenuti obrazovanju populacije. U međuvremenu, gde živimo iliti kako se to zove (hrvatska, bosna, kosovo, vojvodina, sandžak, makedonija, crna gora) nije na kraju krajeva ni bitno, koliko je bitno da se održimo da kad dođe vreme ponovo zaživimo na jednoj teritoriji pod našim imenom.

cajka

pre 12 godina

EU PROCENJUJE odgovornost Srbije! Za sta? Da li su srpska vojska i policija na bilo koji nacin inicirane od vlasti u Beogradu da pokrenu nekakav postupak koji je u suprotnosti sa rezolucijom 1244? Da li to znaci da EU priznaje da je K.Mitrovica, Leposavic i Zubin Potok deo teritorije Republike Srbije, pa je Srbija odgovorna? Ili je sve igra dogovorena u EU i NATO kuhinji. Ocigledno je ovo drugo. Ne bih se cudio da se osudi Srbije pridruze Ceda Jovanovic, koji sada cuti i Draskovic, dva ljubimca NATO pakta i svega sto moze naskoditi Srbiji i srpskom narodu. Nikad u NATO, nikad sa zlocincima.

Stevanović

pre 12 godina

Mir na Balkanu ce se postici ako se svi srbi dobrovoljno isele, i ovaj prostor(Balkan) ostave drugima. I onako smo " krivi" za sve na svetu!

Marko

pre 12 godina

EK neka ceni zašto niko ništa ne preduzima i zašto još niko nije izveo pred lice pravde albanske zločince ako žele da uopšte uđemo u EU. Dokle god ima ucena i dokle god se albanski i hrvatski zločinci slobodno kreću ulicama ne želimo da budemo u njihovom društvu miti nam je takva EU potrebna!

Pro-EU

pre 12 godina

Da, naravno.
Stagod kosovski albanci urade EK procenjuje odgovornost Srbije za to - kako Srbiju kazniti.

Naravno, Albance ne treba kazniti, oni nemaju odgovornost i stagod uradili treba ih nagraditi. Bice nagrade i za ovo, posle mesec-dva. Doci ce neki novi Holbruk koji ce ustanoviti silan napredak demokratije i ljudskih prava na kosovu, cudo jedno, nema nigde. I dobice malo vise od onog sto su trazili...

Neverovatno licemerje.

vecko

pre 12 godina

Sprecavanje istrage trgovanja sa ljudskim organima, nemacko pretsedavanje SB UN. EK je instrument kojim ce se nastaviti pritisci na Srbiju. Postoje tri nacina da izadje iz problema: prvi je da se rukuje sa Hasimom Tacijem i prihvati Ahtisarijev plan i uzme sta se povoljnosti za srbe uzeti moze a zatim da se ubedjuje Rusija i Kina da priznaju tu tvorevinu zapada, jer bez tkzv. R. Kosova u UN nema ni ulaska Srbije u EU.

Drugi je da se prihvati realnost da je EU pored Nemacke, VB, SAD i Francuske za nas nedostupna. U tom slucaju potrebno je da se neke od odredbi rezolucije SB 1244 implementiraju kao nas pritisak na dijalog. Time cemo i prakticno a ne samo deklarativno pokazati da se Srbija nije odrekla od suveriniteta nad KiM. Dok se ne pokaze odlucnost vucice nas za nos i necemo nista dobiti. Za takvu akciju treba usaglasiti stavove sa Rusijom i Kinom i izabrati trenutak za akciju. Izbeci po svaku cenu sukob sa KFOR-om. Staviti ih pred svrsen cin. Oktobra pokrenuti siroku akciju za pokretanje istrage o trgovini ljudskim organima na KiM i severu Albanije.

Treci je da cekamo i da iz nedelje u nedelju KFOR, EULEX ... krse svoje mandate. Ovaj nacin nevodi u EU vec se od iste uzima sta se moze uzeti. Kada jednom realnost na terenu bude izmenjena a KFOR to "zabetonira" pocece i ekonomski pritisci i jos jaca izolacija dok se crnom kugom ne istrebe svi nasi gradjani.

Vasa NBG

pre 12 godina

Isključivu krivicu za rast evroskepticizma u Srbiji (koji će na žalost tek dobijati na uzletu) snosi vladajuća stranka DS! Nikakva EU i bakrači. Otpočetka se znalo šta se od Srbije traži i očekuje. Međutim, niko u vlasti nije imao petlje da to kaže narodu. Čak i najoptimističniji ljudi su naslućivali, ako već nisu bili potpuno uvereni. Ali onda su (od 2007.) krenula bukvalno danonoćna (odavno već smarajuća) obmanjivanja, (samo)zavaravanja i manipulacije svih vrsta. Prosto se želelo sedeti na svim mogućim stolicama ne bi li se moglo udvarati svim slojevima društva govoreći mu ono što oni žele čuti. Sad kad se stiglo do kraja postaje jasno da se laž urušila u samoj osnovi i ubudućeće gotovo nemoguće biti lagati. Problem je u tome što neko mora da položi račune za nastale frustracije i sad nekom treba pod "hitno" okriviti EU. Ipak, šta god radili ljudi u većini znaju ko je pothranjivao lažni optimizam i svakako da će DS zbog toga platiti odgovarajuću cenu na prvim sledećim izborima. U želji da sede na dve stolice na kraju se lako može desiti da im leđa okrenu svi. Čak je i nesretni Koštunica sa društvom oko njega, počeo da izgleda kredibilno. On je najbolja mera sve propasti koja je zadesila i DS i sveukupno srpsko društvo.
Ovakvi padovi jednog društva dešavaju se onda kada ono ostane bez dorasle društvene elite koja je sposobna da ga vodi. Onog dana (kad god to bilo) kada se pojave oni koji neće podilaziti narodu i lagati mu, već mu otvoreno i hrabro predstavljati stvarnost kakva god ona bila, tek tada moći ćemo početi verovati da su pred nama neka nova, bolja vremena.

Ivan78bg

pre 12 godina

@dO, 29. jul 2011 14:12
Nikad pre 1912 znachi 1389 smo izvrsili invaziju na Otomansku imperiju na kosovu i tamo vodili boj?:)Nemanjici od 12 do 13 veka?..itd..

miroslav

pre 12 godina

nema kraje ucenama,ultimatumima..
svaki negativni potez koji čine pojedinci ili grupe generalizuje se na
sve gradjane Srbije i na državu.
mi smo za njih ''pokusni kunići ili miševu u laboratorijama''
znate nikad mi he bi palo na pamet da onog bolsnog i monstuoznog norvežanina poistovetim sa norveškim narodom ili državom.
ali to se sa srpskim narodom i gradjnima Srbije radi.
dovoljno je poslušate samo pojedine medije u regionu.
neko im je dao za pravo???
od moćin i silnih

Mirko

pre 12 godina

U zivotu se samo budala nada necijoj dobroti i milosti a ozbiljan, odgovoran covek se obezbedjuje i radi na sebi.
Kada cujem od rukovodsvta Srbije da EU nema alternativu, gadi mi se i pomisao da postoji drzava Srbija! Taj prosjacki, neradnicki, parazitski mentalitet treba sasusiti u korenu. Tek onda ce nam biti dobro. Nezavisno od toga gde smo mi a gde EU.
I samo onaj, koji mi na svaki problem, temu, zadatak,... ponudi ALTERNATIVNO RESENJE (znaci najmanje dva ponudjena resenja ocekujem) ce dobiti moj glas. Ostali neka se dalje nadaju, to je najlakse. Ni prstom sami ne morate da mrdnete a kamoli nesto da uradite.

Марко

pre 12 godina

Ау, угрозићемо статус кандидата — катастрофа, дај да порушимо и ове цркве ван Косова да их умилостивимо? Него... Владо Србије, а и ЕУ... знате шта ме све боли за кандидатуру и ЕУ? Ако не знате видећете на изборима: глас добија странка која је пре свега за Србију, а онда за ЕУ. Шта ја имам од ЕУ ако у поступку кандидатуре уништавате земљу?

milann

pre 12 godina

Bilo bi interesantno videti sada anketu o stavu gradjana Srbije za pristupanje EU(pa makar to radile i one "cuvene" agencije koje dupliraju ove rezultate).

Realista

pre 12 godina

Očigledno da naše rukovodstvo i dalje, kao i sva prethodna decenijama unazad, ne ume da vodi politiku. Kako to da smo mi uvek ona strana koja izvuče deblji kraj? Pa tako što nas uvek vode lopurde koje gledaju da se nafatiraju i da oko sebe negativnom selekcijom sklone konkurenciju. Srbija im je deveta rupa na svirali!

Za koga god glasali i ko god vladao, isto nam s e vata! Nije njima stalo do Evrope ali im uzlazna linija na tom putu treba kako bi zamajavali narod i dobijali izbore!