Četvrtak, 28.07.2011.

11:07

Ljajić: Pravi uslov za EU- Kosovo

Hapšenje Mladića i Hadžića kao uslov za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU je paravan za pravi uslov - rešavanje statusa Kosova, kaže Rasim Ljajić.

Izvor: NIN

Ljajiæ: Pravi uslov za EU- Kosovo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

Pantagruel

pre 12 godina

Не треба им попустити. Не због тога што сам ја митоман (јер нисам) нити што не бих могао да живим без Косова (и те како могу) него зато што им се на основу до сада учињеног не може веровати да и пошто тај услов испунимо, неће поставити неки нов (аутономија Санџака, специјалан статус Прешева, Бујановца, Медвеђе, па зашто не и Димитровграда/Цариброда, давање Војводини де факто статуса републике). Први сам за улазак у ЕУ, па чак и у НАТО (јер се математички доказано исплати), али постоје тренуци у којима се мора рећи: Ако је ово цена, не занимате нас.

abc

pre 12 godina

Ниједна земља у историји ЕУ или НАТО уопште, није ушла у било какав савез или унију, а да јој је тражено овакав услов!
Па сад ви кажите да нећете у ЕУ ако желе да вам укину суверенитет загарантован свим земљама света повељом УН коју Србија поштује. АЛО, ШТА ЧЕКАТЕ!

zv

pre 12 godina

Potpuno je ne bitno da li cemo uci u EU, trebali bi da se pozabavimo zivotnim standardom, zaposlenoscu, sprovodjenjem zakona(a ne kao u slucaju cece i pritvora), pretresanjem privatizacija... itd. Kada bi uspeli sve to da sredimo onda bi bili u poziciji da biramo da li zelimo u EU ili ne... odnosno da li nam ekonomski odgovara ili ne. Da ne zaboravim korupciju.. majku srpskog poslovanja. AKo ne sredimo to sve onda cemo proci kao komsije iz Bugarske... bicemo u EU a necemo videti nikakve konkretne rezultate... razultate ce osetiti samo korumpirani politicari.

neko iz mase

pre 12 godina

Ako Srbiju sređuju ovim tempom Srbija jedino što će dočekati je raspad EU a ne članstvo. Meni se čini da je Srbija s kraja 19.vijeka znala šta hoće a ova sada ne zna šta hoće.

božidar

pre 12 godina

Halo Srbijo,
daj pitajte nas sve :šta mislimo i dokle možemo i HOĆEMO???
Dosta bre sa ovim tamnim vilajetom!Mene je sramota da ovako prostački živim! Dosta više ove idiotske politike koja služi samo da kvazi političari i borci za srpsko pitanje ostvare pravo na nacionalnu penziju!!! REFERENDUM:SRBIJA u kojoj želim da živim : SA ili BEZ KOSOVA - ??? I tačka.

Nenad

pre 12 godina

"Uskoro ćemo videti da su Hadžić i drugi optuženici bili izgovor za ono što može da bude pravi razlog, a to je rešavanje statusa Kosova i Metohije", rekao je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom.

Kako sad o statusu kada Albanci, USA,D, FRA, GBR govore da je status Kosova riješen. Ja sam sada zbunjen! Je li status riješen ili nije. Ko ovdje laže?

Miloš Ilić

pre 12 godina

To smo znali odavno i govorili vama u vlasti ali nam niste verovali kao ni sada što nam ne verujete. Tako ćete nam jednog dana saopštiti da ste Kosmet odavno priznali kao Kosovo ali eto niste hteli da nas uznemiravate. Ova vlast je najveća sramota Srbija.

Nenad

pre 12 godina

Zar nije Kosovo uslov za ulazak Srbije u EU a ne za kandidaturu. Očito su promijenili uslove. Srbija ne treba ni ući u EU! Da žele Srbiju u EU ne bi Angela Merkel govorila da nakon Hrvatske neće biti prijema novih članica. Kako nam to više jasno?

Opredeljen

pre 12 godina

Drugi koji je ovo javno rekao je Ljacic (pre par dana je to ucinio i Dacic). Demokrate i dalje obmanjuju (ukljucujuci i Micunovica u danasnjem intervjuu). Sto se mene tice - jasno je. Ako je Kosovo uslov, protiv sam clanstva u EU. Ako me uguraju - postajem ozbiljan evroskeptik.

Shone

pre 12 godina

Mislim da je Rasim rekao istinu, bar u vecoj meri jer ipak je sve ovo samo politicka procena i njegovo tumacenje, ali i pored toga mnoge stvari je sasvim ispravno sagledao. Dakle, u pocetku su nas vitlali sa Hagom, sada ce nas vitlati sa Kosovom, a kad bi se teoretski i to cudo resilo (bilo nasom pobedom, bilo njihovom pobedom tj da priznamo, bilo kompromisom podela ili nesto slicno) opet ce posle toga stici neki uslov svih uslova a posle toga cekaju jos 2 za svaki slucaj. Poenta svega, meni se cini da oni tamo nas uopste ali uopste ne zele. Ima mozda odredjen broj lobista u EU kojima treba da se Srbija prikljuci iz prostog razloga sto dobijaju platu od raznih pregovora sa nama i sa ostalima koji hoce da udju. Ima mozda i nekih drzava koje nisu protiv naseg prikljucenja (recimo Italija i Spanija), ali suva istina je da nas 3 glavne drzave EU (Britanija, Nemacka, Francuska) tamo nece prihvatiti bar ne u narednih 10 godina. Te drzave da mogu one bi i sad izbacile brdo nekih clanova iz EU a kamoli da primaju nove. Kako je uvek lakse nekoga ne primiti nego nekoga ko je vec tu isterati, oni ce svoj trud da uloze da u EU niko skorije ne udje (cak ni za Hrvatsku nisam bas siguran iako mnogi to vide kao da je gotova stvar ali cak i da oni udju posle njih ne vidim ko i kad ce uci).

Nazalost, mnogo smo vremena izgubili na tu EU u poslednjih 10 godina ali bolje je mozda da sad polako pocnemo i da spremamo plan B nego da za 10 godina ostanemo potpuno nikakvi, iscedjeni, i bez ikakvih alternativa. Zato je bila istina da Srbija nema alternativu a ne da EU nema alternativu samo sto je sada kasno za ponistavanje rezultata izbora (ionako sada nije previse bitno, idu novi za manje od godinu dana). Bas da vidim koji ce biti naredni slogan vladajuce vecine. Mozda, "Evropa ili Smrt", ili "Glavu damo Evropu (vlast) nedamo", ili za "Evropu mi svi zivimo smo njoj se divimo", ili "Evropa mi je sve Evropa zivot je",... :)

hirurg

pre 12 godina

Ljudi moji kako vi padate na sitne stvari,ne mogu da verujem da vas mogu kupiti sa jednim tekstom!!! Sta je on sad rekao,sto mi vec ne znamo??? Nista... Sve ovo mi vec znamo i tu nista nema novo,iskreno i posteno... Ovo su samo pokusaji za politicke poene koji su potrebni njegovoj koaliciji na celu sa mladjom! On da misli dobro ovoj zemlji,ne bi usao u koaliciju sa Dinkicem i ne bi jos uvek sedeo u vladi i davao joj podrsku...
P.S. Ne padajte na sitne folove

Бамби

pre 12 godina

Ово смо сви знали, али господине Љаљићу што Ви раније нисте "отворили" очи својим коалиционим партнерима па да не дођемо до ове ситуације у којој смо сада? Лако је коментарисати када се све заврши и када дођемо до проблема!

Desetar

pre 12 godina

E sad lepo ostavke jer ste lagali ovaj narod svesno! Vlade u drugim zemljama padaju i zbog manjih stvari a ova bi izdrzala i 10 po Rihteru zarad fotelja!

Palmica

pre 12 godina

Браво Љајићу добро си се сетио! Не би ме чудило ни да дате Косово, јер ови са власти и онако гледају само себе, и не помисле колико је нашем народу на Косову тешко. Чист егоизам.

Хиперактивна БУВА

pre 12 godina

Мислим да би мало одговорније било да се позабавите са 700 000 незапослених, него што губите време коментаришући оно што већ знамо!

Hrvoje

pre 12 godina

MIslim da imate i krive informacije oko cijle procedure s Eu. Po meni, neema veze toliko ni "kaos" kod vas niti Kosovo, korupcija i ostale stvari koje bi sami po sebi trebali napraviti za boljitak svog društva( ili ih napraviti ko ucjena za ulazak kao HR :) ), nego najveći je problem zamor u vezi proširenja koje imaju najveće članice i taj famozni Lisabonski ugovor. Hr se "provukla" kroz ugovor i Francuska je rekla da neće stavljati referendum oko njenog ulaska, kao ni neke druge zemlje (bar što se Hr tiće), za sve ostala vrijedi npr. takav stav Francuske, a i ostale zemlje su u istom ili sličnom raspoloženje ( nje, VB, špa itd.). Vjerojatno ćete dobit poziv za kandidaturu ali samo članstvo jednog dana i sama pregovoranja oko poglavlja i zatvaranje diktirat će tempo raspoloženja članica Eu o proširenju a ne toliko eventualne zasluge same Srbije. To vam je nažalost istina, a ove ostale floskule (Kosovo, ne vole nas, zemlja smo takva i onakva itd.) su samo - floskule za domaću uporabu. I mi smo ih imali i imamo i dalje, da ne mislite da smo mi nešto bolji ili lošiji od vas. Pozdrav iz Hr.

Amon Ra

pre 12 godina

Dakle,kad treba da se kaze istina ispred vlade,daj Ljajica... Tada svi oni koji ovih dana pricaju i obecavaju med i mleko cute... Toliko o postenju u vladi Srbije. Samo mi nije jasno sta ce Ljajic u koaliciji sa mladjom...

deltavlada

pre 12 godina

Ne mozemo u EU ne zbog Kosova vec zbog stope nezaposlenosti, korupcije, kriminala, dirigovanih radnih mesta, mita, nepostojanja socijalnog programa, nerazvijene privrede, siromastva stanovnistva, neobjektivnih medija, zdravstva, sudstva i milion drugih stvari.Treba srediti drzavu, ali ne ovako kako Cvetkovic kaze da je sredjuje. Vi ste za tako nesto nesposobni pa ce EU da saceka. A kad sredimo drzavu nece nam EU ni trebati pa onda svejedno ne mogu da nas ucenjuju.

mundo

pre 12 godina

Sve ovo sto nam se dogadja je katastrofa i uzasna nepravda. Ne mogu da shvatim da od jedne drzave traze da se odrekne 15% teritorije radi necega...eeeeeej... Druga stvar koja boli mnoge je ta sto koliko god imalo vise Albanaca na KiM od Srba, zemlja je vecinski u vlasnistvu Srba i drzave Srbije. Stvarno presedan kakav svet ne pamti bas mi dozivljavamo.
Pocinjem da shvatam da od EU nema nista, i znate kako, i ne treba da bude ako je uslov da mi Albanac dodje do Morave maltene. Jednostavno treba sacekati neku drugu "svetsku ekipu" pa lepo srediti stvari jer ovo ropstvo vise je neizdrzivo. Postali smo robovi u sopstvenoj zemlji da bi neki tamo sto su dosli pre 150 godina u Evropu imali dve drzave. Sramota! Znaci okrenuti se podizanju standarda, radjanju dece, boljem zivotu,demokratiji ali kao Izraelci - nikad ne zaboraviti i cekati!

factum RH

pre 12 godina

"Zašto Srbija ne može u EU - zato što nije izručila optuženike. Zašto nema procesa pomirenja u regionu, opet zbog Haga. Hag je bio izgovor za sve, a sada tog izgovora nema", precizirao je Ljajić."


Hrvatskoj je glavni bio Gotovina, pa je glavni bio uvjet poništenje ZERP-a u Jadranskom moru, pa je glavni bio uvjet rješavanja granice sa Slovenijom, pa je glavni uvjet bio dostava topničkih dnevnika Hagu itd...

Hrvatska je spremno ispunjavala sve te uvjete, ali se istovremeno vodila i unutarnja reforma, sve u interesu samih građana.

Srbija će za vrijeme suđenja Mladiću i Hadžiću i nadalje morati surađivati sa sudom, jer suradnja s Haagom nije okončana izručenjima, dostavljati sve dokumente, morati će uspostaviti suradnju sa susjedima, dokazati da se ne mješa u pitanja BiH, priznati makar neke Kosovske institucije..itd...itd...

To su vam sve politički uvjeti koje ćete morati nužno ispuniti, jer EU ne prima nesređene zemlje, makar institucionalno.

Opet, bez istovremene unutarnje reforme vas se neće primiti.

To sve je samo dokaz da niti politiučari u Srbiji nemaju dovoljno znanja o EU, a kamoli građani.

matrix

pre 12 godina

Politika ove vlade prema Kosovu je od pocetka pogresna, niko iz vlade nije ni pokusao da pomogne Srbima na Kosovu i da politickim putem stvori bolje uslove kako bi se u blizoj buducnosti Kosovo u potpunosti vratilo pod okrilje Srbije.

Skywalker

pre 12 godina

Ja koji sam niko i nista znam to vec 10 godina. Zna to i vlast vec godinama unazad, ali nije popularno reci istinu koju niko ne voli.

GS

pre 12 godina

Srbija je vazda bila generator konflikata u regionu ne zato sto je ona to htela nego zato sto su bili mirodjija koja nedostaje velikim silama da dobiju ono sto hoce. EU ne treba Srbiju, taman i da je super uredjena, evropljani su nesto naucili iz svih dogadjanja na balkanu u proslosti i znaju da je Srbija prevrtljiv i nesiguran partner a njima takve zemlje ne trebaju. Priznanje kosova je samo jedna od stvari koje cekaju srbiju, vojvodina je tu, sanzdak, i sve tako dok uticaj Srba na ovim prostorima ne bude beznacajan (a preko njih i Rusije). dug je to proces ali poceo je.

scenarista

pre 12 godina

Srbijanci: "Nećemo u EU zbog Kosova"!
Vojvođani: "Mi hoćemo u EU, stvarno je dosta bilo glupiranja"!
Srbijanci: "Ne može"!
NATO: "Može".

Reći ne EU sigurno znači izgubiti Vojvodinu. Bez ikakve sumnje. To samo usijane glave ne vide. Mislite o tome.

sanja

pre 12 godina

Gdine Ljajicu, svaka Vam je na mestu. I sami ste na vlasti i vidite da DS nije uspeo da smiri strasti nego je svojim losim potparolima pogorsao situaciju. Sada napadaju druge stranke, umesto da se okrenu ka spoljasnjem (ne)prijatelju i umnim potezima, unapred isplaniranim dovedu ovaj narod bar pred moralnu pobedu. A osecam se kao u vreme Milosevica. Samo sam tada imala nadu a sada nemam.

Србин из унутрашњости

pre 12 godina

Господине Љајићу, имате мој глас на следећим изборим, само под условом да не планирате коалцију са ДС-ом.

Boske

pre 12 godina

Srbin sam iz Bosne...ali svaka cast LJajicu, jedini ima m... da kaze prave stvari... pitam se samo kada li ce ga zuti pustiti niz vodu??

Recite nam istinu i ne mucite nas vise !!!

pre 12 godina

Ljajicu, bolje je da vi ministri ljudima kazete istinu nego da nam je opet na jesen saopstavaju Holandjani? A istina moze da bude samo jedna i ta je da izmedju reci KOSOVO i EU nikada nece moci da stoji rec "i", vec iskljucivo "ili" i to ono tvrdo, EKSKLUZIVNO ILI. AKo ste zaboravili lekcije iz srednjoskolske logike ja cu vam objasniti: EKSKLUZIVNO ILI znaci da Srbija moze da kaze da se nikada nece odreci Kosova po cenu trajnog neulaska u EU ili da se odrekne Kosova i NADA SE da ce iza toga uspeti da naviri kroz vrata (J)Evrope.

TRECEG NEMA !!!

Ono sto nas ceka je najgori poraz u istoriji Srbije. Sta god izabrali ne valja i nacija ce se naci ponovo na raskrsnici. Ponovo nas ceka dilema: rat ili pakt, Staljin ili Tito, IB ili Goli Otok. I opet podele!

I prekinite vise sa tom bolesnom retorikom, zvanom: necemo da priznamo Kosovo nikad. Sta necemo?! Nismo hteli da priznamo ni Sloveniju, setite se malo, pa smo je priznali! Kada je dosla Hrvatska na red trazili smo od njih da priznaju sve one Marticeve i Hadziceve SAO na njihovoj teritoriji; na kraju smo unitarnu Hrvatsku bez srpskih SAO prihvatili i njihovu ambasadu u Beogradu otvorili. Za unitarnu BiH rekli smo: ne, nikada, nema tu razgovora, samo Republiku Srpsku i Federaciju kao odvojene entitete mozemo da priznamo; sta je bilo na kraju - zna se - eno plave zastave sa zutim ljiljanima ispred njihove ambasade u Beogradu. A u kojoj ulici se nalazi ambasada Republike Srpske? Gde je ???

Nismo hteli da isporucimo nijednog svog drzavljanina Hagu punih 10 godina, jer je to protivno nasem ustavu, zar ne? Na kraju smo na taj nas sopstveni ustav lepo pljunuli sa sve shlajmom, pa smo i tu gorku pilulu progutali. Izrucili smo najvise optuzenika od svih bivsih Jugo-republika, iako je Haski tribunal navodno tribunal za celu ex-Jugoslaviju. I to poglavlje smo nedavno zatvorili.

Isto cemo tamo sada i ovo, ma koliko bolelo. I bolje je da to uradimo sto pre nego da se mrcvarimo jos 20 godina, izgubimo jos jednu mladu generaciju Srba i na kraju poslusno pojedemo sve sto su nam servirali.
Hajde sada, patri(j)oti, lupajte mi minuse, znam da istina boli.

nenad

pre 12 godina

Opet pričamo o formi, a ne o suštini (kao kod carinskih pečata, kobajagi to nije embargo, što po formi i nije, a suština je da roba ne može da prođe). Suština kod primanja Srbije u Evropsku zajednicu je da Evropa ne želi da Srbija uđe sa sve svojim haosom, deo tog haosa su zakoni i propisi i njehovo (ne)poštovanje, a deo je i srpsko ratno nasleđe. Deo tog nasleđa su bili haški optuženici, ali je samo formalnim isporučivanjem malo učinjeno. Ostaje da se vidi šta je učinjeno da se promeni MENTALITET koji je do takvog ratnog ponašanja doveo. Kosovsko pitanje je suštinski povezano upravo s tim mentalitetom. Pa vi sad vidite!

karotin

pre 12 godina

Tako, brate!
Iskreno i otvoreno sa svojim građanima, pa da vidimo, šta nam je činiti.
Reforme, OBAVEZNO, zbog nas i naše države, a za priznavanje nezavisnosti KiM, odmah, jasno i glasno, svima reći NE,(jer nas Ustav obavezuje na to), pa nek se oni izjasne i otvoreno kažu:"Onda nema EU".
U redu, hvala lepo, idemo dalje.
Bar ćemo znati na čemu smo.
Dosta šargarepica, porasle mi i uši i rep!

karamelica

pre 12 godina

Ljajić mu dođe kao žrtveno jagnje u ovoj vladi, gde god treba da se kaže stvarna istina a koja nije pogodna za srpski narod, tu je ljajić dok se svi dušebrižnici sakriju iza njegove izjave!

Sumynona

pre 12 godina

Ovaj Ljajić je dežuran za sipanjei stine u lice. Kad god se desi nešto veliko i mnogo 'škatljivo', vlasti njemu uvale vruć krompir u ruke i evo ti Rasime, vadi fleke kod naroda, uobliči to da prođe...

bob

pre 12 godina

a da možda ne možemo u EU zbog korupcije, kriminala, nepoštovanja zakona, malog BNP, slabe privrede, nezaposlenosti, javašluka...

Hag, Kosovo itd. su samo opravdanja naših nesposobnih političara

Kovalski

pre 12 godina

Šta je bilo problem da se to odmah lepo kaže i da se počne na vreme sa rešavanjem pitanja statusa Kosova i Metohije? Ne ovako, dočekali smo vile u oči, što kaže naš narod, i napad albanaca na Srbiju, da bi intenzivirali rešavanje problema.

Dragi

pre 12 godina

G-dine Ljajiću, sasvim ste u pravu. Jedino ste trebali da dodate da je razbijanje Jugoslavije i bio glavni razlog da bi se odvojilo Kosovo i stvorili uslovi za Veliku Albaniju.
Šta će sada predsednik da kaže, EU ili Kosovo?

karotin

pre 12 godina

Tako, brate!
Iskreno i otvoreno sa svojim građanima, pa da vidimo, šta nam je činiti.
Reforme, OBAVEZNO, zbog nas i naše države, a za priznavanje nezavisnosti KiM, odmah, jasno i glasno, svima reći NE,(jer nas Ustav obavezuje na to), pa nek se oni izjasne i otvoreno kažu:"Onda nema EU".
U redu, hvala lepo, idemo dalje.
Bar ćemo znati na čemu smo.
Dosta šargarepica, porasle mi i uši i rep!

Sumynona

pre 12 godina

Ovaj Ljajić je dežuran za sipanjei stine u lice. Kad god se desi nešto veliko i mnogo 'škatljivo', vlasti njemu uvale vruć krompir u ruke i evo ti Rasime, vadi fleke kod naroda, uobliči to da prođe...

karamelica

pre 12 godina

Ljajić mu dođe kao žrtveno jagnje u ovoj vladi, gde god treba da se kaže stvarna istina a koja nije pogodna za srpski narod, tu je ljajić dok se svi dušebrižnici sakriju iza njegove izjave!

Dragi

pre 12 godina

G-dine Ljajiću, sasvim ste u pravu. Jedino ste trebali da dodate da je razbijanje Jugoslavije i bio glavni razlog da bi se odvojilo Kosovo i stvorili uslovi za Veliku Albaniju.
Šta će sada predsednik da kaže, EU ili Kosovo?

bob

pre 12 godina

a da možda ne možemo u EU zbog korupcije, kriminala, nepoštovanja zakona, malog BNP, slabe privrede, nezaposlenosti, javašluka...

Hag, Kosovo itd. su samo opravdanja naših nesposobnih političara

Kovalski

pre 12 godina

Šta je bilo problem da se to odmah lepo kaže i da se počne na vreme sa rešavanjem pitanja statusa Kosova i Metohije? Ne ovako, dočekali smo vile u oči, što kaže naš narod, i napad albanaca na Srbiju, da bi intenzivirali rešavanje problema.

scenarista

pre 12 godina

Srbijanci: "Nećemo u EU zbog Kosova"!
Vojvođani: "Mi hoćemo u EU, stvarno je dosta bilo glupiranja"!
Srbijanci: "Ne može"!
NATO: "Može".

Reći ne EU sigurno znači izgubiti Vojvodinu. Bez ikakve sumnje. To samo usijane glave ne vide. Mislite o tome.

Desetar

pre 12 godina

E sad lepo ostavke jer ste lagali ovaj narod svesno! Vlade u drugim zemljama padaju i zbog manjih stvari a ova bi izdrzala i 10 po Rihteru zarad fotelja!

factum RH

pre 12 godina

"Zašto Srbija ne može u EU - zato što nije izručila optuženike. Zašto nema procesa pomirenja u regionu, opet zbog Haga. Hag je bio izgovor za sve, a sada tog izgovora nema", precizirao je Ljajić."


Hrvatskoj je glavni bio Gotovina, pa je glavni bio uvjet poništenje ZERP-a u Jadranskom moru, pa je glavni bio uvjet rješavanja granice sa Slovenijom, pa je glavni uvjet bio dostava topničkih dnevnika Hagu itd...

Hrvatska je spremno ispunjavala sve te uvjete, ali se istovremeno vodila i unutarnja reforma, sve u interesu samih građana.

Srbija će za vrijeme suđenja Mladiću i Hadžiću i nadalje morati surađivati sa sudom, jer suradnja s Haagom nije okončana izručenjima, dostavljati sve dokumente, morati će uspostaviti suradnju sa susjedima, dokazati da se ne mješa u pitanja BiH, priznati makar neke Kosovske institucije..itd...itd...

To su vam sve politički uvjeti koje ćete morati nužno ispuniti, jer EU ne prima nesređene zemlje, makar institucionalno.

Opet, bez istovremene unutarnje reforme vas se neće primiti.

To sve je samo dokaz da niti politiučari u Srbiji nemaju dovoljno znanja o EU, a kamoli građani.

Recite nam istinu i ne mucite nas vise !!!

pre 12 godina

Ljajicu, bolje je da vi ministri ljudima kazete istinu nego da nam je opet na jesen saopstavaju Holandjani? A istina moze da bude samo jedna i ta je da izmedju reci KOSOVO i EU nikada nece moci da stoji rec "i", vec iskljucivo "ili" i to ono tvrdo, EKSKLUZIVNO ILI. AKo ste zaboravili lekcije iz srednjoskolske logike ja cu vam objasniti: EKSKLUZIVNO ILI znaci da Srbija moze da kaze da se nikada nece odreci Kosova po cenu trajnog neulaska u EU ili da se odrekne Kosova i NADA SE da ce iza toga uspeti da naviri kroz vrata (J)Evrope.

TRECEG NEMA !!!

Ono sto nas ceka je najgori poraz u istoriji Srbije. Sta god izabrali ne valja i nacija ce se naci ponovo na raskrsnici. Ponovo nas ceka dilema: rat ili pakt, Staljin ili Tito, IB ili Goli Otok. I opet podele!

I prekinite vise sa tom bolesnom retorikom, zvanom: necemo da priznamo Kosovo nikad. Sta necemo?! Nismo hteli da priznamo ni Sloveniju, setite se malo, pa smo je priznali! Kada je dosla Hrvatska na red trazili smo od njih da priznaju sve one Marticeve i Hadziceve SAO na njihovoj teritoriji; na kraju smo unitarnu Hrvatsku bez srpskih SAO prihvatili i njihovu ambasadu u Beogradu otvorili. Za unitarnu BiH rekli smo: ne, nikada, nema tu razgovora, samo Republiku Srpsku i Federaciju kao odvojene entitete mozemo da priznamo; sta je bilo na kraju - zna se - eno plave zastave sa zutim ljiljanima ispred njihove ambasade u Beogradu. A u kojoj ulici se nalazi ambasada Republike Srpske? Gde je ???

Nismo hteli da isporucimo nijednog svog drzavljanina Hagu punih 10 godina, jer je to protivno nasem ustavu, zar ne? Na kraju smo na taj nas sopstveni ustav lepo pljunuli sa sve shlajmom, pa smo i tu gorku pilulu progutali. Izrucili smo najvise optuzenika od svih bivsih Jugo-republika, iako je Haski tribunal navodno tribunal za celu ex-Jugoslaviju. I to poglavlje smo nedavno zatvorili.

Isto cemo tamo sada i ovo, ma koliko bolelo. I bolje je da to uradimo sto pre nego da se mrcvarimo jos 20 godina, izgubimo jos jednu mladu generaciju Srba i na kraju poslusno pojedemo sve sto su nam servirali.
Hajde sada, patri(j)oti, lupajte mi minuse, znam da istina boli.

Boske

pre 12 godina

Srbin sam iz Bosne...ali svaka cast LJajicu, jedini ima m... da kaze prave stvari... pitam se samo kada li ce ga zuti pustiti niz vodu??

deltavlada

pre 12 godina

Ne mozemo u EU ne zbog Kosova vec zbog stope nezaposlenosti, korupcije, kriminala, dirigovanih radnih mesta, mita, nepostojanja socijalnog programa, nerazvijene privrede, siromastva stanovnistva, neobjektivnih medija, zdravstva, sudstva i milion drugih stvari.Treba srediti drzavu, ali ne ovako kako Cvetkovic kaze da je sredjuje. Vi ste za tako nesto nesposobni pa ce EU da saceka. A kad sredimo drzavu nece nam EU ni trebati pa onda svejedno ne mogu da nas ucenjuju.

Србин из унутрашњости

pre 12 godina

Господине Љајићу, имате мој глас на следећим изборим, само под условом да не планирате коалцију са ДС-ом.

Хиперактивна БУВА

pre 12 godina

Мислим да би мало одговорније било да се позабавите са 700 000 незапослених, него што губите време коментаришући оно што већ знамо!

Hrvoje

pre 12 godina

MIslim da imate i krive informacije oko cijle procedure s Eu. Po meni, neema veze toliko ni "kaos" kod vas niti Kosovo, korupcija i ostale stvari koje bi sami po sebi trebali napraviti za boljitak svog društva( ili ih napraviti ko ucjena za ulazak kao HR :) ), nego najveći je problem zamor u vezi proširenja koje imaju najveće članice i taj famozni Lisabonski ugovor. Hr se "provukla" kroz ugovor i Francuska je rekla da neće stavljati referendum oko njenog ulaska, kao ni neke druge zemlje (bar što se Hr tiće), za sve ostala vrijedi npr. takav stav Francuske, a i ostale zemlje su u istom ili sličnom raspoloženje ( nje, VB, špa itd.). Vjerojatno ćete dobit poziv za kandidaturu ali samo članstvo jednog dana i sama pregovoranja oko poglavlja i zatvaranje diktirat će tempo raspoloženja članica Eu o proširenju a ne toliko eventualne zasluge same Srbije. To vam je nažalost istina, a ove ostale floskule (Kosovo, ne vole nas, zemlja smo takva i onakva itd.) su samo - floskule za domaću uporabu. I mi smo ih imali i imamo i dalje, da ne mislite da smo mi nešto bolji ili lošiji od vas. Pozdrav iz Hr.

nenad

pre 12 godina

Opet pričamo o formi, a ne o suštini (kao kod carinskih pečata, kobajagi to nije embargo, što po formi i nije, a suština je da roba ne može da prođe). Suština kod primanja Srbije u Evropsku zajednicu je da Evropa ne želi da Srbija uđe sa sve svojim haosom, deo tog haosa su zakoni i propisi i njehovo (ne)poštovanje, a deo je i srpsko ratno nasleđe. Deo tog nasleđa su bili haški optuženici, ali je samo formalnim isporučivanjem malo učinjeno. Ostaje da se vidi šta je učinjeno da se promeni MENTALITET koji je do takvog ratnog ponašanja doveo. Kosovsko pitanje je suštinski povezano upravo s tim mentalitetom. Pa vi sad vidite!

Skywalker

pre 12 godina

Ja koji sam niko i nista znam to vec 10 godina. Zna to i vlast vec godinama unazad, ali nije popularno reci istinu koju niko ne voli.

Бамби

pre 12 godina

Ово смо сви знали, али господине Љаљићу што Ви раније нисте "отворили" очи својим коалиционим партнерима па да не дођемо до ове ситуације у којој смо сада? Лако је коментарисати када се све заврши и када дођемо до проблема!

mundo

pre 12 godina

Sve ovo sto nam se dogadja je katastrofa i uzasna nepravda. Ne mogu da shvatim da od jedne drzave traze da se odrekne 15% teritorije radi necega...eeeeeej... Druga stvar koja boli mnoge je ta sto koliko god imalo vise Albanaca na KiM od Srba, zemlja je vecinski u vlasnistvu Srba i drzave Srbije. Stvarno presedan kakav svet ne pamti bas mi dozivljavamo.
Pocinjem da shvatam da od EU nema nista, i znate kako, i ne treba da bude ako je uslov da mi Albanac dodje do Morave maltene. Jednostavno treba sacekati neku drugu "svetsku ekipu" pa lepo srediti stvari jer ovo ropstvo vise je neizdrzivo. Postali smo robovi u sopstvenoj zemlji da bi neki tamo sto su dosli pre 150 godina u Evropu imali dve drzave. Sramota! Znaci okrenuti se podizanju standarda, radjanju dece, boljem zivotu,demokratiji ali kao Izraelci - nikad ne zaboraviti i cekati!

matrix

pre 12 godina

Politika ove vlade prema Kosovu je od pocetka pogresna, niko iz vlade nije ni pokusao da pomogne Srbima na Kosovu i da politickim putem stvori bolje uslove kako bi se u blizoj buducnosti Kosovo u potpunosti vratilo pod okrilje Srbije.

Nenad

pre 12 godina

Zar nije Kosovo uslov za ulazak Srbije u EU a ne za kandidaturu. Očito su promijenili uslove. Srbija ne treba ni ući u EU! Da žele Srbiju u EU ne bi Angela Merkel govorila da nakon Hrvatske neće biti prijema novih članica. Kako nam to više jasno?

Amon Ra

pre 12 godina

Dakle,kad treba da se kaze istina ispred vlade,daj Ljajica... Tada svi oni koji ovih dana pricaju i obecavaju med i mleko cute... Toliko o postenju u vladi Srbije. Samo mi nije jasno sta ce Ljajic u koaliciji sa mladjom...

Palmica

pre 12 godina

Браво Љајићу добро си се сетио! Не би ме чудило ни да дате Косово, јер ови са власти и онако гледају само себе, и не помисле колико је нашем народу на Косову тешко. Чист егоизам.

sanja

pre 12 godina

Gdine Ljajicu, svaka Vam je na mestu. I sami ste na vlasti i vidite da DS nije uspeo da smiri strasti nego je svojim losim potparolima pogorsao situaciju. Sada napadaju druge stranke, umesto da se okrenu ka spoljasnjem (ne)prijatelju i umnim potezima, unapred isplaniranim dovedu ovaj narod bar pred moralnu pobedu. A osecam se kao u vreme Milosevica. Samo sam tada imala nadu a sada nemam.

neko iz mase

pre 12 godina

Ako Srbiju sređuju ovim tempom Srbija jedino što će dočekati je raspad EU a ne članstvo. Meni se čini da je Srbija s kraja 19.vijeka znala šta hoće a ova sada ne zna šta hoće.

GS

pre 12 godina

Srbija je vazda bila generator konflikata u regionu ne zato sto je ona to htela nego zato sto su bili mirodjija koja nedostaje velikim silama da dobiju ono sto hoce. EU ne treba Srbiju, taman i da je super uredjena, evropljani su nesto naucili iz svih dogadjanja na balkanu u proslosti i znaju da je Srbija prevrtljiv i nesiguran partner a njima takve zemlje ne trebaju. Priznanje kosova je samo jedna od stvari koje cekaju srbiju, vojvodina je tu, sanzdak, i sve tako dok uticaj Srba na ovim prostorima ne bude beznacajan (a preko njih i Rusije). dug je to proces ali poceo je.

božidar

pre 12 godina

Halo Srbijo,
daj pitajte nas sve :šta mislimo i dokle možemo i HOĆEMO???
Dosta bre sa ovim tamnim vilajetom!Mene je sramota da ovako prostački živim! Dosta više ove idiotske politike koja služi samo da kvazi političari i borci za srpsko pitanje ostvare pravo na nacionalnu penziju!!! REFERENDUM:SRBIJA u kojoj želim da živim : SA ili BEZ KOSOVA - ??? I tačka.

Shone

pre 12 godina

Mislim da je Rasim rekao istinu, bar u vecoj meri jer ipak je sve ovo samo politicka procena i njegovo tumacenje, ali i pored toga mnoge stvari je sasvim ispravno sagledao. Dakle, u pocetku su nas vitlali sa Hagom, sada ce nas vitlati sa Kosovom, a kad bi se teoretski i to cudo resilo (bilo nasom pobedom, bilo njihovom pobedom tj da priznamo, bilo kompromisom podela ili nesto slicno) opet ce posle toga stici neki uslov svih uslova a posle toga cekaju jos 2 za svaki slucaj. Poenta svega, meni se cini da oni tamo nas uopste ali uopste ne zele. Ima mozda odredjen broj lobista u EU kojima treba da se Srbija prikljuci iz prostog razloga sto dobijaju platu od raznih pregovora sa nama i sa ostalima koji hoce da udju. Ima mozda i nekih drzava koje nisu protiv naseg prikljucenja (recimo Italija i Spanija), ali suva istina je da nas 3 glavne drzave EU (Britanija, Nemacka, Francuska) tamo nece prihvatiti bar ne u narednih 10 godina. Te drzave da mogu one bi i sad izbacile brdo nekih clanova iz EU a kamoli da primaju nove. Kako je uvek lakse nekoga ne primiti nego nekoga ko je vec tu isterati, oni ce svoj trud da uloze da u EU niko skorije ne udje (cak ni za Hrvatsku nisam bas siguran iako mnogi to vide kao da je gotova stvar ali cak i da oni udju posle njih ne vidim ko i kad ce uci).

Nazalost, mnogo smo vremena izgubili na tu EU u poslednjih 10 godina ali bolje je mozda da sad polako pocnemo i da spremamo plan B nego da za 10 godina ostanemo potpuno nikakvi, iscedjeni, i bez ikakvih alternativa. Zato je bila istina da Srbija nema alternativu a ne da EU nema alternativu samo sto je sada kasno za ponistavanje rezultata izbora (ionako sada nije previse bitno, idu novi za manje od godinu dana). Bas da vidim koji ce biti naredni slogan vladajuce vecine. Mozda, "Evropa ili Smrt", ili "Glavu damo Evropu (vlast) nedamo", ili za "Evropu mi svi zivimo smo njoj se divimo", ili "Evropa mi je sve Evropa zivot je",... :)

Opredeljen

pre 12 godina

Drugi koji je ovo javno rekao je Ljacic (pre par dana je to ucinio i Dacic). Demokrate i dalje obmanjuju (ukljucujuci i Micunovica u danasnjem intervjuu). Sto se mene tice - jasno je. Ako je Kosovo uslov, protiv sam clanstva u EU. Ako me uguraju - postajem ozbiljan evroskeptik.

Miloš Ilić

pre 12 godina

To smo znali odavno i govorili vama u vlasti ali nam niste verovali kao ni sada što nam ne verujete. Tako ćete nam jednog dana saopštiti da ste Kosmet odavno priznali kao Kosovo ali eto niste hteli da nas uznemiravate. Ova vlast je najveća sramota Srbija.

Nenad

pre 12 godina

"Uskoro ćemo videti da su Hadžić i drugi optuženici bili izgovor za ono što može da bude pravi razlog, a to je rešavanje statusa Kosova i Metohije", rekao je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom.

Kako sad o statusu kada Albanci, USA,D, FRA, GBR govore da je status Kosova riješen. Ja sam sada zbunjen! Je li status riješen ili nije. Ko ovdje laže?

abc

pre 12 godina

Ниједна земља у историји ЕУ или НАТО уопште, није ушла у било какав савез или унију, а да јој је тражено овакав услов!
Па сад ви кажите да нећете у ЕУ ако желе да вам укину суверенитет загарантован свим земљама света повељом УН коју Србија поштује. АЛО, ШТА ЧЕКАТЕ!

hirurg

pre 12 godina

Ljudi moji kako vi padate na sitne stvari,ne mogu da verujem da vas mogu kupiti sa jednim tekstom!!! Sta je on sad rekao,sto mi vec ne znamo??? Nista... Sve ovo mi vec znamo i tu nista nema novo,iskreno i posteno... Ovo su samo pokusaji za politicke poene koji su potrebni njegovoj koaliciji na celu sa mladjom! On da misli dobro ovoj zemlji,ne bi usao u koaliciju sa Dinkicem i ne bi jos uvek sedeo u vladi i davao joj podrsku...
P.S. Ne padajte na sitne folove

zv

pre 12 godina

Potpuno je ne bitno da li cemo uci u EU, trebali bi da se pozabavimo zivotnim standardom, zaposlenoscu, sprovodjenjem zakona(a ne kao u slucaju cece i pritvora), pretresanjem privatizacija... itd. Kada bi uspeli sve to da sredimo onda bi bili u poziciji da biramo da li zelimo u EU ili ne... odnosno da li nam ekonomski odgovara ili ne. Da ne zaboravim korupciju.. majku srpskog poslovanja. AKo ne sredimo to sve onda cemo proci kao komsije iz Bugarske... bicemo u EU a necemo videti nikakve konkretne rezultate... razultate ce osetiti samo korumpirani politicari.

Pantagruel

pre 12 godina

Не треба им попустити. Не због тога што сам ја митоман (јер нисам) нити што не бих могао да живим без Косова (и те како могу) него зато што им се на основу до сада учињеног не може веровати да и пошто тај услов испунимо, неће поставити неки нов (аутономија Санџака, специјалан статус Прешева, Бујановца, Медвеђе, па зашто не и Димитровграда/Цариброда, давање Војводини де факто статуса републике). Први сам за улазак у ЕУ, па чак и у НАТО (јер се математички доказано исплати), али постоје тренуци у којима се мора рећи: Ако је ово цена, не занимате нас.

nenad

pre 12 godina

Opet pričamo o formi, a ne o suštini (kao kod carinskih pečata, kobajagi to nije embargo, što po formi i nije, a suština je da roba ne može da prođe). Suština kod primanja Srbije u Evropsku zajednicu je da Evropa ne želi da Srbija uđe sa sve svojim haosom, deo tog haosa su zakoni i propisi i njehovo (ne)poštovanje, a deo je i srpsko ratno nasleđe. Deo tog nasleđa su bili haški optuženici, ali je samo formalnim isporučivanjem malo učinjeno. Ostaje da se vidi šta je učinjeno da se promeni MENTALITET koji je do takvog ratnog ponašanja doveo. Kosovsko pitanje je suštinski povezano upravo s tim mentalitetom. Pa vi sad vidite!

scenarista

pre 12 godina

Srbijanci: "Nećemo u EU zbog Kosova"!
Vojvođani: "Mi hoćemo u EU, stvarno je dosta bilo glupiranja"!
Srbijanci: "Ne može"!
NATO: "Može".

Reći ne EU sigurno znači izgubiti Vojvodinu. Bez ikakve sumnje. To samo usijane glave ne vide. Mislite o tome.

Recite nam istinu i ne mucite nas vise !!!

pre 12 godina

Ljajicu, bolje je da vi ministri ljudima kazete istinu nego da nam je opet na jesen saopstavaju Holandjani? A istina moze da bude samo jedna i ta je da izmedju reci KOSOVO i EU nikada nece moci da stoji rec "i", vec iskljucivo "ili" i to ono tvrdo, EKSKLUZIVNO ILI. AKo ste zaboravili lekcije iz srednjoskolske logike ja cu vam objasniti: EKSKLUZIVNO ILI znaci da Srbija moze da kaze da se nikada nece odreci Kosova po cenu trajnog neulaska u EU ili da se odrekne Kosova i NADA SE da ce iza toga uspeti da naviri kroz vrata (J)Evrope.

TRECEG NEMA !!!

Ono sto nas ceka je najgori poraz u istoriji Srbije. Sta god izabrali ne valja i nacija ce se naci ponovo na raskrsnici. Ponovo nas ceka dilema: rat ili pakt, Staljin ili Tito, IB ili Goli Otok. I opet podele!

I prekinite vise sa tom bolesnom retorikom, zvanom: necemo da priznamo Kosovo nikad. Sta necemo?! Nismo hteli da priznamo ni Sloveniju, setite se malo, pa smo je priznali! Kada je dosla Hrvatska na red trazili smo od njih da priznaju sve one Marticeve i Hadziceve SAO na njihovoj teritoriji; na kraju smo unitarnu Hrvatsku bez srpskih SAO prihvatili i njihovu ambasadu u Beogradu otvorili. Za unitarnu BiH rekli smo: ne, nikada, nema tu razgovora, samo Republiku Srpsku i Federaciju kao odvojene entitete mozemo da priznamo; sta je bilo na kraju - zna se - eno plave zastave sa zutim ljiljanima ispred njihove ambasade u Beogradu. A u kojoj ulici se nalazi ambasada Republike Srpske? Gde je ???

Nismo hteli da isporucimo nijednog svog drzavljanina Hagu punih 10 godina, jer je to protivno nasem ustavu, zar ne? Na kraju smo na taj nas sopstveni ustav lepo pljunuli sa sve shlajmom, pa smo i tu gorku pilulu progutali. Izrucili smo najvise optuzenika od svih bivsih Jugo-republika, iako je Haski tribunal navodno tribunal za celu ex-Jugoslaviju. I to poglavlje smo nedavno zatvorili.

Isto cemo tamo sada i ovo, ma koliko bolelo. I bolje je da to uradimo sto pre nego da se mrcvarimo jos 20 godina, izgubimo jos jednu mladu generaciju Srba i na kraju poslusno pojedemo sve sto su nam servirali.
Hajde sada, patri(j)oti, lupajte mi minuse, znam da istina boli.

Dragi

pre 12 godina

G-dine Ljajiću, sasvim ste u pravu. Jedino ste trebali da dodate da je razbijanje Jugoslavije i bio glavni razlog da bi se odvojilo Kosovo i stvorili uslovi za Veliku Albaniju.
Šta će sada predsednik da kaže, EU ili Kosovo?

matrix

pre 12 godina

Politika ove vlade prema Kosovu je od pocetka pogresna, niko iz vlade nije ni pokusao da pomogne Srbima na Kosovu i da politickim putem stvori bolje uslove kako bi se u blizoj buducnosti Kosovo u potpunosti vratilo pod okrilje Srbije.

karotin

pre 12 godina

Tako, brate!
Iskreno i otvoreno sa svojim građanima, pa da vidimo, šta nam je činiti.
Reforme, OBAVEZNO, zbog nas i naše države, a za priznavanje nezavisnosti KiM, odmah, jasno i glasno, svima reći NE,(jer nas Ustav obavezuje na to), pa nek se oni izjasne i otvoreno kažu:"Onda nema EU".
U redu, hvala lepo, idemo dalje.
Bar ćemo znati na čemu smo.
Dosta šargarepica, porasle mi i uši i rep!

mundo

pre 12 godina

Sve ovo sto nam se dogadja je katastrofa i uzasna nepravda. Ne mogu da shvatim da od jedne drzave traze da se odrekne 15% teritorije radi necega...eeeeeej... Druga stvar koja boli mnoge je ta sto koliko god imalo vise Albanaca na KiM od Srba, zemlja je vecinski u vlasnistvu Srba i drzave Srbije. Stvarno presedan kakav svet ne pamti bas mi dozivljavamo.
Pocinjem da shvatam da od EU nema nista, i znate kako, i ne treba da bude ako je uslov da mi Albanac dodje do Morave maltene. Jednostavno treba sacekati neku drugu "svetsku ekipu" pa lepo srediti stvari jer ovo ropstvo vise je neizdrzivo. Postali smo robovi u sopstvenoj zemlji da bi neki tamo sto su dosli pre 150 godina u Evropu imali dve drzave. Sramota! Znaci okrenuti se podizanju standarda, radjanju dece, boljem zivotu,demokratiji ali kao Izraelci - nikad ne zaboraviti i cekati!

Pantagruel

pre 12 godina

Не треба им попустити. Не због тога што сам ја митоман (јер нисам) нити што не бих могао да живим без Косова (и те како могу) него зато што им се на основу до сада учињеног не може веровати да и пошто тај услов испунимо, неће поставити неки нов (аутономија Санџака, специјалан статус Прешева, Бујановца, Медвеђе, па зашто не и Димитровграда/Цариброда, давање Војводини де факто статуса републике). Први сам за улазак у ЕУ, па чак и у НАТО (јер се математички доказано исплати), али постоје тренуци у којима се мора рећи: Ако је ово цена, не занимате нас.

GS

pre 12 godina

Srbija je vazda bila generator konflikata u regionu ne zato sto je ona to htela nego zato sto su bili mirodjija koja nedostaje velikim silama da dobiju ono sto hoce. EU ne treba Srbiju, taman i da je super uredjena, evropljani su nesto naucili iz svih dogadjanja na balkanu u proslosti i znaju da je Srbija prevrtljiv i nesiguran partner a njima takve zemlje ne trebaju. Priznanje kosova je samo jedna od stvari koje cekaju srbiju, vojvodina je tu, sanzdak, i sve tako dok uticaj Srba na ovim prostorima ne bude beznacajan (a preko njih i Rusije). dug je to proces ali poceo je.

Србин из унутрашњости

pre 12 godina

Господине Љајићу, имате мој глас на следећим изборим, само под условом да не планирате коалцију са ДС-ом.

bob

pre 12 godina

a da možda ne možemo u EU zbog korupcije, kriminala, nepoštovanja zakona, malog BNP, slabe privrede, nezaposlenosti, javašluka...

Hag, Kosovo itd. su samo opravdanja naših nesposobnih političara

Opredeljen

pre 12 godina

Drugi koji je ovo javno rekao je Ljacic (pre par dana je to ucinio i Dacic). Demokrate i dalje obmanjuju (ukljucujuci i Micunovica u danasnjem intervjuu). Sto se mene tice - jasno je. Ako je Kosovo uslov, protiv sam clanstva u EU. Ako me uguraju - postajem ozbiljan evroskeptik.

abc

pre 12 godina

Ниједна земља у историји ЕУ или НАТО уопште, није ушла у било какав савез или унију, а да јој је тражено овакав услов!
Па сад ви кажите да нећете у ЕУ ако желе да вам укину суверенитет загарантован свим земљама света повељом УН коју Србија поштује. АЛО, ШТА ЧЕКАТЕ!

Hrvoje

pre 12 godina

MIslim da imate i krive informacije oko cijle procedure s Eu. Po meni, neema veze toliko ni "kaos" kod vas niti Kosovo, korupcija i ostale stvari koje bi sami po sebi trebali napraviti za boljitak svog društva( ili ih napraviti ko ucjena za ulazak kao HR :) ), nego najveći je problem zamor u vezi proširenja koje imaju najveće članice i taj famozni Lisabonski ugovor. Hr se "provukla" kroz ugovor i Francuska je rekla da neće stavljati referendum oko njenog ulaska, kao ni neke druge zemlje (bar što se Hr tiće), za sve ostala vrijedi npr. takav stav Francuske, a i ostale zemlje su u istom ili sličnom raspoloženje ( nje, VB, špa itd.). Vjerojatno ćete dobit poziv za kandidaturu ali samo članstvo jednog dana i sama pregovoranja oko poglavlja i zatvaranje diktirat će tempo raspoloženja članica Eu o proširenju a ne toliko eventualne zasluge same Srbije. To vam je nažalost istina, a ove ostale floskule (Kosovo, ne vole nas, zemlja smo takva i onakva itd.) su samo - floskule za domaću uporabu. I mi smo ih imali i imamo i dalje, da ne mislite da smo mi nešto bolji ili lošiji od vas. Pozdrav iz Hr.

deltavlada

pre 12 godina

Ne mozemo u EU ne zbog Kosova vec zbog stope nezaposlenosti, korupcije, kriminala, dirigovanih radnih mesta, mita, nepostojanja socijalnog programa, nerazvijene privrede, siromastva stanovnistva, neobjektivnih medija, zdravstva, sudstva i milion drugih stvari.Treba srediti drzavu, ali ne ovako kako Cvetkovic kaze da je sredjuje. Vi ste za tako nesto nesposobni pa ce EU da saceka. A kad sredimo drzavu nece nam EU ni trebati pa onda svejedno ne mogu da nas ucenjuju.

Kovalski

pre 12 godina

Šta je bilo problem da se to odmah lepo kaže i da se počne na vreme sa rešavanjem pitanja statusa Kosova i Metohije? Ne ovako, dočekali smo vile u oči, što kaže naš narod, i napad albanaca na Srbiju, da bi intenzivirali rešavanje problema.

Boske

pre 12 godina

Srbin sam iz Bosne...ali svaka cast LJajicu, jedini ima m... da kaze prave stvari... pitam se samo kada li ce ga zuti pustiti niz vodu??

Nenad

pre 12 godina

Zar nije Kosovo uslov za ulazak Srbije u EU a ne za kandidaturu. Očito su promijenili uslove. Srbija ne treba ni ući u EU! Da žele Srbiju u EU ne bi Angela Merkel govorila da nakon Hrvatske neće biti prijema novih članica. Kako nam to više jasno?

zv

pre 12 godina

Potpuno je ne bitno da li cemo uci u EU, trebali bi da se pozabavimo zivotnim standardom, zaposlenoscu, sprovodjenjem zakona(a ne kao u slucaju cece i pritvora), pretresanjem privatizacija... itd. Kada bi uspeli sve to da sredimo onda bi bili u poziciji da biramo da li zelimo u EU ili ne... odnosno da li nam ekonomski odgovara ili ne. Da ne zaboravim korupciju.. majku srpskog poslovanja. AKo ne sredimo to sve onda cemo proci kao komsije iz Bugarske... bicemo u EU a necemo videti nikakve konkretne rezultate... razultate ce osetiti samo korumpirani politicari.

factum RH

pre 12 godina

"Zašto Srbija ne može u EU - zato što nije izručila optuženike. Zašto nema procesa pomirenja u regionu, opet zbog Haga. Hag je bio izgovor za sve, a sada tog izgovora nema", precizirao je Ljajić."


Hrvatskoj je glavni bio Gotovina, pa je glavni bio uvjet poništenje ZERP-a u Jadranskom moru, pa je glavni bio uvjet rješavanja granice sa Slovenijom, pa je glavni uvjet bio dostava topničkih dnevnika Hagu itd...

Hrvatska je spremno ispunjavala sve te uvjete, ali se istovremeno vodila i unutarnja reforma, sve u interesu samih građana.

Srbija će za vrijeme suđenja Mladiću i Hadžiću i nadalje morati surađivati sa sudom, jer suradnja s Haagom nije okončana izručenjima, dostavljati sve dokumente, morati će uspostaviti suradnju sa susjedima, dokazati da se ne mješa u pitanja BiH, priznati makar neke Kosovske institucije..itd...itd...

To su vam sve politički uvjeti koje ćete morati nužno ispuniti, jer EU ne prima nesređene zemlje, makar institucionalno.

Opet, bez istovremene unutarnje reforme vas se neće primiti.

To sve je samo dokaz da niti politiučari u Srbiji nemaju dovoljno znanja o EU, a kamoli građani.

Skywalker

pre 12 godina

Ja koji sam niko i nista znam to vec 10 godina. Zna to i vlast vec godinama unazad, ali nije popularno reci istinu koju niko ne voli.

Palmica

pre 12 godina

Браво Љајићу добро си се сетио! Не би ме чудило ни да дате Косово, јер ови са власти и онако гледају само себе, и не помисле колико је нашем народу на Косову тешко. Чист егоизам.

Shone

pre 12 godina

Mislim da je Rasim rekao istinu, bar u vecoj meri jer ipak je sve ovo samo politicka procena i njegovo tumacenje, ali i pored toga mnoge stvari je sasvim ispravno sagledao. Dakle, u pocetku su nas vitlali sa Hagom, sada ce nas vitlati sa Kosovom, a kad bi se teoretski i to cudo resilo (bilo nasom pobedom, bilo njihovom pobedom tj da priznamo, bilo kompromisom podela ili nesto slicno) opet ce posle toga stici neki uslov svih uslova a posle toga cekaju jos 2 za svaki slucaj. Poenta svega, meni se cini da oni tamo nas uopste ali uopste ne zele. Ima mozda odredjen broj lobista u EU kojima treba da se Srbija prikljuci iz prostog razloga sto dobijaju platu od raznih pregovora sa nama i sa ostalima koji hoce da udju. Ima mozda i nekih drzava koje nisu protiv naseg prikljucenja (recimo Italija i Spanija), ali suva istina je da nas 3 glavne drzave EU (Britanija, Nemacka, Francuska) tamo nece prihvatiti bar ne u narednih 10 godina. Te drzave da mogu one bi i sad izbacile brdo nekih clanova iz EU a kamoli da primaju nove. Kako je uvek lakse nekoga ne primiti nego nekoga ko je vec tu isterati, oni ce svoj trud da uloze da u EU niko skorije ne udje (cak ni za Hrvatsku nisam bas siguran iako mnogi to vide kao da je gotova stvar ali cak i da oni udju posle njih ne vidim ko i kad ce uci).

Nazalost, mnogo smo vremena izgubili na tu EU u poslednjih 10 godina ali bolje je mozda da sad polako pocnemo i da spremamo plan B nego da za 10 godina ostanemo potpuno nikakvi, iscedjeni, i bez ikakvih alternativa. Zato je bila istina da Srbija nema alternativu a ne da EU nema alternativu samo sto je sada kasno za ponistavanje rezultata izbora (ionako sada nije previse bitno, idu novi za manje od godinu dana). Bas da vidim koji ce biti naredni slogan vladajuce vecine. Mozda, "Evropa ili Smrt", ili "Glavu damo Evropu (vlast) nedamo", ili za "Evropu mi svi zivimo smo njoj se divimo", ili "Evropa mi je sve Evropa zivot je",... :)

Miloš Ilić

pre 12 godina

To smo znali odavno i govorili vama u vlasti ali nam niste verovali kao ni sada što nam ne verujete. Tako ćete nam jednog dana saopštiti da ste Kosmet odavno priznali kao Kosovo ali eto niste hteli da nas uznemiravate. Ova vlast je najveća sramota Srbija.

božidar

pre 12 godina

Halo Srbijo,
daj pitajte nas sve :šta mislimo i dokle možemo i HOĆEMO???
Dosta bre sa ovim tamnim vilajetom!Mene je sramota da ovako prostački živim! Dosta više ove idiotske politike koja služi samo da kvazi političari i borci za srpsko pitanje ostvare pravo na nacionalnu penziju!!! REFERENDUM:SRBIJA u kojoj želim da živim : SA ili BEZ KOSOVA - ??? I tačka.

karamelica

pre 12 godina

Ljajić mu dođe kao žrtveno jagnje u ovoj vladi, gde god treba da se kaže stvarna istina a koja nije pogodna za srpski narod, tu je ljajić dok se svi dušebrižnici sakriju iza njegove izjave!

Sumynona

pre 12 godina

Ovaj Ljajić je dežuran za sipanjei stine u lice. Kad god se desi nešto veliko i mnogo 'škatljivo', vlasti njemu uvale vruć krompir u ruke i evo ti Rasime, vadi fleke kod naroda, uobliči to da prođe...

sanja

pre 12 godina

Gdine Ljajicu, svaka Vam je na mestu. I sami ste na vlasti i vidite da DS nije uspeo da smiri strasti nego je svojim losim potparolima pogorsao situaciju. Sada napadaju druge stranke, umesto da se okrenu ka spoljasnjem (ne)prijatelju i umnim potezima, unapred isplaniranim dovedu ovaj narod bar pred moralnu pobedu. A osecam se kao u vreme Milosevica. Samo sam tada imala nadu a sada nemam.

Amon Ra

pre 12 godina

Dakle,kad treba da se kaze istina ispred vlade,daj Ljajica... Tada svi oni koji ovih dana pricaju i obecavaju med i mleko cute... Toliko o postenju u vladi Srbije. Samo mi nije jasno sta ce Ljajic u koaliciji sa mladjom...

Бамби

pre 12 godina

Ово смо сви знали, али господине Љаљићу што Ви раније нисте "отворили" очи својим коалиционим партнерима па да не дођемо до ове ситуације у којој смо сада? Лако је коментарисати када се све заврши и када дођемо до проблема!

hirurg

pre 12 godina

Ljudi moji kako vi padate na sitne stvari,ne mogu da verujem da vas mogu kupiti sa jednim tekstom!!! Sta je on sad rekao,sto mi vec ne znamo??? Nista... Sve ovo mi vec znamo i tu nista nema novo,iskreno i posteno... Ovo su samo pokusaji za politicke poene koji su potrebni njegovoj koaliciji na celu sa mladjom! On da misli dobro ovoj zemlji,ne bi usao u koaliciju sa Dinkicem i ne bi jos uvek sedeo u vladi i davao joj podrsku...
P.S. Ne padajte na sitne folove

Хиперактивна БУВА

pre 12 godina

Мислим да би мало одговорније било да се позабавите са 700 000 незапослених, него што губите време коментаришући оно што већ знамо!

Desetar

pre 12 godina

E sad lepo ostavke jer ste lagali ovaj narod svesno! Vlade u drugim zemljama padaju i zbog manjih stvari a ova bi izdrzala i 10 po Rihteru zarad fotelja!

Nenad

pre 12 godina

"Uskoro ćemo videti da su Hadžić i drugi optuženici bili izgovor za ono što može da bude pravi razlog, a to je rešavanje statusa Kosova i Metohije", rekao je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom.

Kako sad o statusu kada Albanci, USA,D, FRA, GBR govore da je status Kosova riješen. Ja sam sada zbunjen! Je li status riješen ili nije. Ko ovdje laže?

neko iz mase

pre 12 godina

Ako Srbiju sređuju ovim tempom Srbija jedino što će dočekati je raspad EU a ne članstvo. Meni se čini da je Srbija s kraja 19.vijeka znala šta hoće a ova sada ne zna šta hoće.