Ponedeljak, 18.07.2011.

08:04

"Zaratile" NVO zbog para

Sve više NVO optužuje Fond za humanitarno pravo da ima monopol nad korišćenjem sredstava iz fondova. Direktorka FHP-a to negirala u Utisku nedelje.

Izvor: B92

"Zaratile" NVO zbog para IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

nije nego

pre 12 godina

Osnovni problem zbog kog su se uzbunile NVO je taj sto ce im uskoro sama drzava deliti novac od EU fondova. Nastala je pometnja jer ce po zakonu drustvo lecenih alkoholicara i drustvo pcelara Srbije kao i sve druge organizacije moci jednako da konkurisu za te fondove kao i FHP..... To je tako svugde u svetu (gde postoje nvo) pa zasto ne bi bilo i kod nas. Problem je sto odredjeni pojedinci misle da imaju monopol u tom sektoru i da polazu pravo na te fondove. Isto tako je problem sto neke nvo funkcionisu po principu sto losije stanje u drzavi to su donacije vece i cesto se desava da se izmisljaju i preuvelicavaju razni drustveni problemi. To rade i najliberalnije i najkonervativnije nvo i ne cudi sto 80% gradjana Srbije smatra da su Obraz i FHP ekstremi na suprotnim polovima koji se vode onom surferskom recenicom " sto je veci talas to je duza voznja" . Van svakog rezona je da drzava,pokrajna ili grad izdvajaju iz budzeta novac za finansiranje nvo radi resavanja stvari koje godinama stoje ne resene jer zvanicni mehanizmi drzave,grada ili pokrajne , ciji je to posao, nemaju novac za funkcionisanje.

anonimous

pre 12 godina

Kao prvo, u velikom broju slucajeva se radi o nevladinim organizacijama koje vec skoro pune dve decenije Boga mole da njihova aktivnost ne unapredi situaciju ni za jotu, ali da donatori ne provale da je u pitanju fingirana "aktivnost", ne bi li nastavili da daju donacije za popravaljanje situacije koja je, o chuda, "i dalje veoma teshka".

To je bio i prvi nivo na kojem su mnoge aktuelne NVO-ije dezavuisale pred gradjanima Srbije civilizacijsku tekovinu neprofitnih i nestranachkih udruzenja gradjana (jer NVO-ije nisu nishta drugo do udruzenja gradjana) koje mnogi zato i nazivaju "trecim sektorom", jer nisu ni privreda (ne prave profit za osnivache) ni politika (ne uchestvuju kao stranke na izborima).

Drugi nivo na kojem ove organizacije dezavuishu instituciju NVO-ija vidimo upravo sada, i vrlo je zanimljiva "koincidencija" da se to dezavuisanje odigrava u isto vreme kada i Omladina DS "neprimetno" osniva NVO-ije shirom zemlje.

Inace, bash me zanima kako su to nashi "istrazivacki" novinari "samostalno" doshli do informacije o ODS-ovim "NVO-ma"...

opstanak

pre 12 godina

NGO sektor je ovde jako lepo ziveo zahvaljujuci temama rata i zlocina, ali to je sad stara vest, uhapsen je Mladic, stranci nece vise da daju pare tako lako kao ranije, prestali smo da budemo interesantni, a treba placati dugove, kredite za stanove i kola... mala bara, a puno krokodila, i sad su poceli da se kolju medjusobno... ali novo doba zahteva novu generaciju NGO koje ce se baviti nekim sada bitnim stvarima, pre svega socijalnim i pravnim pitanjima, a ovim fosilima koji su 10+ godina parazitirali na Hagu nadam se da sledi zaborav...

Katica

pre 12 godina

„Monopol“ ma nemoj, pa te pare daju razni zapadni donatori, a Kandićka bi po toj klasičnoj „teoriji zavere“ njima „upravljala“. Umesto da nas NVO uče da se borimo protiv „teorije zavere“ koja nas je načisto uništila oni „dodaju ulje na vatru“! Mene to stanje u većini NVO ne čudi jer su i njih kao i POLITIČKE PARTIJE pravile Titove (Slobine) „službe“. E sad bi „službe“ htele da „zapadni donatori“ ravnomerno finasiraju sve NVO. Sve što postoji od sklanjanja Slobe (fizički sklonjen s vlasti ali je njegov SISTEM OSTAO!) ovih 11 godina jeste kako da – PREFARBAJU izmanipulišu zapad – da daje pare (donacije, kredite i tsl) NJIMA ne LUSTIRANIM „SLUŽBAMA“. Koje sa tim istim zapadom vode i dalje „rat“ samo u RUKAVICAMA (održavajući klimu u Srbiji kao da je „ruska gubernija“!).

Pera

pre 12 godina

Bilo bi fino da se doticna misionarka Natasa i ostala NVO ekipa sete pa objave javno budzete i aktivnosti, pa onda da vidimo na sta trose pare a ne samo da kukaju jedni na druge...

Vladimir Arsic

pre 12 godina

Ostale NVO se sada bune i napadaju FHP jer je FHP "nagazio" na odlicnu donaciju i ogromne pare. Sve te "vidjenije" NVO su radile do sada isto sto i FHP, u smislu da su nalazili donacije, koordinatori su imali visoke plate, zivelo se lepo, budzeti su im omogucavali mnogo lepih stvari itd. E sad, verovatno i sve te donacije posustaju, a u tom momentu Natasa Kandic odlucuje da ne deli tu ogromnu donaciju sa drugima. I to je trenutak kada svi oni zajedno pokazuju svoje pravo lice, koje su do sada uspesno skrivali iza maske sacinjene od gomile lepih fraza o gradjanskom drustvu, civiliacijskom usponu, demokratskim vrednostima itd.

Ova prica ne predstavlja razocarenje za one koji su u NVO videli spijune i prodane duse. Medjutim, za ljude koji su u nevladinim organizacijama videli perjanice razvoja gradjanskog drustva, ovo je ogromno razocarenje.

Svadja unutar civilnog sektora se nece zavrsiti na ovome i na kraju ce se zavrsiti time sto ce N. Kandic izgubiti kredibilitet u Srbiji, dok ce ostali proci sa ostecenom reputacijom, a dalje donacije ce verovatno biti jos manje.

Dzos

pre 12 godina

Kako bih se ja obradovao kada bi mi neko pokazao sta je to drustvo imalo korisno od bilo koje NVO! Do tada, za mene su SVE smisljene kao nacin uzimanja para ni za sta!

Amon Ra

pre 12 godina

Pa oko cega bi se Srbi svadjali nego oko para??? Sto je jos gore oko tudjih para,tj podele plena!!! Sramni ste zaista,nece to moci tako jos dugo...

MUKNAVI

pre 12 godina

Postali su nevazni finansijerima i..pocelo bre cerupanje oko love i svega onog sto im je bilo poslastica u proslosti.Alo bre..vi ,ovakvi,dotrajaste bre,uzmite ako znate nesto te radite,ako je to nekom od koristi, i za to primajte plate jer za bla,bla truc,truc,nema vise zainteresovanih da vam to plate..Ono malo sto vam neko izdvoji ,raspodelite il..ajd u tri livade bez ladovine pa ******* tamo..besplatno naravno!...Nivo rasprave u emisiji ..Utisak nedelje.. je adekvatan onoj na pijaci gde tako rvoljaju,usplahireno reze pokazujuci kljove..ko ima.., oni koji se natezu oko zgodne tezge,mesta itd..

nedate mi da diseeeem

pre 12 godina

Ministarstvo za sport i omaldinu je izdvojilo za jednu od ovih NVO 300000 din a prvaci sveta vaterpolisti i Cavic zajedno sa njima nemaju bazen u glavnom gradu i jedan od najtalentovanijih matematicara na svetu naglasava da mu je jedina zelja da posle srednje skole zavrsi fax i ostane u Srbiji da se bori za bolje sutra i naravno da ne moze da dobije ni najosnovniju stipendiju od nadleznog ministarstva.
Tuzne su floskule da je normalno da drzava finansira i vlast i opoziciju i da u celom svetu svi rade na taj nacin jer se NVO nije kandidovala na izborima pa da bude opozicija i covek je sam sebi skocio u usta kada je rekao da je zloupotreba kada se stranka registruje kao NVO. U 2/3 svetskih drzava ne postoje NVO.

Sale

pre 12 godina

ovde se ne radi samo o novcima, a ocito da je se najlakse fokusirati na tu temu, jer su svi najosjetljiviji na to pitanje. Verujem da nema istinskih zloupotreba sredstava, jer bi se to jako lako moglo otkriti.Meni je mnogo sokantnije vidjeti, da oni, koji stalno govore o razumevanju, slobodama, pravima,demonstriraju toliko nizak nivo kulture dijaloga. Kako mogu uopste javno zahtevati demokratiju, kada ocito ni sami ne znaju sta je to niti veruju u taj koncept. Casne namere postanu magla kada se vidi ovakav odnos i ponasanje, jer im prosto prestanes verovati u ono sto govere. NVO su vise nego potrebne, ali je potrebno da se "procesljaju" metode rada tih NVO, unutrasnja struktura, odnos prema zaposlenima, itd...

Lale

pre 12 godina

Kad je neko iz tih udarnih NVO poslednji put imao pravi posao, gde se privređuje, gde se napravi nešto? Lenjivci i lezilebovići. Sve to što oni rade je mlaćenje prazne slame, uzajamno "ja tebi serdare ti meni vojvodo" tapšanje po ramenu, arčenje ogromnih para, bez ikakvog efekta. Da ne zaboravim "donatore" koji se tale sa ovim NVO gušterima - dodele im pare a onda to podele. To je javna tajna. Zato i ne mogu da prođu kod donatora druge organizacije, bez obzira na kvalitet ideje.

Pr agencija

pre 12 godina

Steta je sto javnost ne zna nista o radu NVO, pa vecina komentara govori o njima kao o prodavacima magle, neradnicima itd. Za ovo su dosta krive i same NVO, ali i javnost koja nece da se informise i apriori mrzi NVO.
Naravno da ima neradnika i prodavac magle a kao i u bilo kom sektoru, ali istina je skroz drugacija. Vecinu promena od 2000 godine iznele su upravo NVO, i da nije bilo njih situacija bi bila jos gora nego sto jeste:
- Pracenje izbora, danas se izbori ne kradu uglavnom zahvaljujuci CESID i slicnima'
- Izbegla i raseljena lica - kad se drzava raspadala (a i dan danas ima takvih slucajeva) hrana, higijena i smestaj su uglavnom obezbedjeni od strane NVO. Ovo vazi i za pravnu pomoc, jer da nije bilo NVO vecina ne bi mogla ni najosnovnija dokumenta da pribavui
- sve opstinske procedure koje su pojednostavljene (vadjenje izvoda, dokumenata itd) su rezultat rada NVO
- ono malo kontejnera za reciklazu i separisanje otpada sto ima u Srbiji uglavnom su postavile NVO kroz svoje projekte.
- nebrojena studijska putovanja gde su ljudi razlicitih profila mogli da se upoznaju sa primerima kako neke stvari funkcionisu u Evropi
- nebrojeno skola, bolnica, lokalnih puteva i trafo stanica koje su popravljene putem projekata
- pomoc seoskim zadrugama da se otvaraju plastenici itd. Rekonstrukcija ulica i trgova u manjim mestima
- uspostavljanje ombdusmana na lokalnim nivoima
- rad na pisanju i pripremi zakona koji prate evropske standarde
Ovo su samo neke os stvari koje mi padaju na pamet, ima toga jos mnogo, mnogo

mlekadzija

pre 12 godina

Kad dodje do para padaju u vodu mnoge stvari... a neke i izadju na videlo...
Sve NVO bi morale da podlezu istim finansijskim pravilima kao i za druge organizacije, da im se kontrolisu izvori prihoda a i da placaju porey ako ostavruju profit.
Neke osobe iz tog civilnog sektora su se suvise uzivele u ulogu belog medveda pa misle da mogu da rade sve sto hoce i da su nedodirljive. Mozda neke i jesu ali necu jos dugo.. Nije posteno a ni u duhu evropskih vrednosti...

nikola

pre 12 godina

Ево посла за истражно новинарство.Прво да се грађани упознају као прво шта је нво ? Колико тога има ,по врстама...Ко руководи,одобрава етц .Које "главнокомандујући" Зашто се нво забрањен у Русији и неке релевантне и уопштене ствари које становништво у опште не познаје.Затим финансирање на крају чије се то паре троше и на коју БАГАТЕЛУ.
Емисија ко емисија .... нејасноћа лош тон ,и балканска импертиненција !!!
Ето посла ѕа ИНСАЈДЕР !!! Или за б92 уопштено.

mika

pre 12 godina

Prvo ko hoće da se zove demokarata, mora da bude smenjiv a ne da isti ljudi budu na čelu NVO 150 godina, lideri NVO se ponašaju kao lideri stranaka, bogod dani da vladaju. Da li mladi mogu da dobiju donaciju kada dodju na čelo NVO? Ne mogu, sve ide preko par ljudi jer oni imaju lične veze kod inostranih donatora, kad oni odu u penziju, NVO će da propadne. Najbitnije je da se donacije ne dobijaju na osnovu kvalitetnog projekta, nego na osnovu ličnih veza pojedinaca sa stranim donatorima. Iako smatram da je FHP mnogo učinio, takodje smatram da mnogi čelnici NVO uživaju u parama u odnosu na gradjane Srbije. Takodje smatram da se uloga civilnog sektora preuveličava, pogotovo u rušenju Miloševića. Srušili su ga nezadovoljni palančani (ljudi iz malih gradova gde svi zavise od dve propale fabrike) koji su došli u Beograd 5 oktobra a ne nevladine organizacije. A da bi se zaposlio u nekoj jakoj NVO, za to ti treba stvarno debela veza, bavljenje ljudskim pravima je postala privilegija.

aligator

pre 12 godina

@dusan: Care!!!

Moje skromno vidjenje situacije: nekako sve te NVO preskacu happeninge gde se zasucu rukavi i radi. neka mi neko objasni sta su to postigli u zadnjih 10-20 godina??!!! Gomila mamine i tatine decice koja je videla ''pare ni za sta'' se nabila u te iste NVO. Zalepili se za zrtve ratova i ne pustaju! Obicni ratni profiteri...
E a kad bara pocela da presushuje sad se drugacije grize! Sta je bilo? Moracete da trazite posao????
Znam, mnogo je tesko...

Rale

pre 12 godina

Ono što mene posebno nervira jeste što je tkz. pomoć Srbiji iz EU i SAD u stvari donatorstvo nevladinim organizacijama. Na primer, SAD kažu mi smo 2010 pomogli Srbiju sa 100 miliona dolara, a pomogli su tako što su pare dali raznim nvo, nezavisnim medijima, nezavisnim analitičarima, itd,...
Neka ljudi sami procene koliko im znači pomoć naših zapadnih prijatelja koju daju ovakvim likovima.

organizacijica

pre 12 godina

@Ivan: svaki iole transparentan donator trazi REVIZIJU svakog projekta, pa ne vidim zasto bi se dvaput revidirala sredstva kojima raspolazu NVO. malo je bacanje para. ali stoji da nasa ministarstva sama raspolazu sredstvima koja daju nekim nvo koje ne posalji cak ni nerevidirano finansijski izvestaj, a kamoli da se sete da daju to revizorima na uvid. treba revidirati prvo liniju 481, pa od ministartava traziti da pred narodom opravdaju pare koje su razdelili. pogasiti sve nevladine koje ne mogu da opravdaju utrosena sredstva a osnivacima zabraniti registraciju novih nvo na 10 godina.

Znam ih k'o zlu paru

pre 12 godina

Uopšte mene čudi ovo što se događa; nevladine organizacije su odavno veoma profitabilni biznisi vođeni kao firme, od strane jednog-dvoje ljudi. Nekoliko osoba/organizacija ima monopol na novac, a i donatori imaju svoje miljenike kojima godinama daju novac skoro po automatizmu. Takođe nije nepoznata ni praksa podele dobijenog novca 'ispod stola' između osoba koje rade kod donatora (ljudi koji dodeljuju sredstva) i nevladinih organizacija (ljudi koji konkurišu i dobijaju sredstva), što je klasična korupcija i krađa. O "kongresnom turizmu" da ne govorimo, i besplatnim putovanjima od jedne skupe, beskorisne konferencije do druge,
seminara, radionice, uvek za iste ljude... "Profesionalni aktivisti" su odavno zagadili i ogadili nevladinu scenu svim ljudima dobre volje, i jako, jako dobro žive od svog angažmana što pokazuje i primer gospođe Kandić i njenog muža i honorara koji mu je dodelila od para REKOM.
Neka je sramota i ****** iz NVO i ****** iz redova donatora, a naročito sve ove koji na krvi žrtava ratova iz devedesetih kupuju sebi stanove, automobile i garderobu i šetkaju se po letovalištima.

Aleksandar

pre 12 godina

Kako je naše društvo u svakom pogledu na niskom nivou i samim tim sve delatnosti su zahvaćene time, pa i samim tim i NVO sektor.

Ono što mene žalosti je to da zbog ovakvih stvari, će sve ostale NVO da ispaštaju jer ih javnost trpa u isti koš (i one koje se bave ljudskim pravima, ekologijom, zaštitom dece, osoba sa invaliditetom, romima, životinjama, očuvanjem tradicije itd.)

A što se tiče svađe oko podele, verujem da je u pitanju veliki novac (ne verujem baš da su milioni u pitanju, jer tolike sume daju konsultantskim kućama u EU) i da verovatno nisu ispoštovani neki dogovori.

nada

pre 12 godina

Posle dosta vremena, prisilila sam sebe da odgledam do kraja gostovanje Natase Kandic. Slutila sam, sto se i dokazalo, da ce kao i do sada moderator biti nemocan da vodi svoju emisiju. Njeni diktatorski i netolerantni nastupi odavno prelaze sve moguce granice cak i ruznog ponasanja. Zar je zakon humanitarnog prava permanentno prekidati sagovornike kad "zagusti" i bestidno izvrtati njihove reci sa toliko ponizavanja? Opet je (bar meni) dokazala da sebe smatra beljim od belog medveda i da niko ne sme cak ni mrko da pogleda krunu koju je sama sebi stavila na glavu, naravno jer zna da ima jaku pozadinu.. Veoma sam skepticna da ce se u skorije vreme zvanicno saznati za koga tako revnosno radi, iako njena dela to prilicno jasno pokazuju. Dok ne zavrsi dat joj posao slabe su sanse, jer svedoke i dokaze jede neka malo veca maca. Od srca joj zelim sve ono sto ona zeli srpskom narodu, ni manje ni vise.

Ideologija novca

pre 12 godina

Mnogo je mediokriteta koji profitiraju na autosovinizmu i urusavanju svih vrednosti Srbije.

Nazalost srebroljubaca u Srba je bilo i bice.

Svrha i krajnji cilj ovih grupacija je razgradnja i ponistavnje Drzave u postojecem obliku.

mujcinovic salih

pre 12 godina

Mislim da je ovo direktan napad na Natasu Kandic,Sonju Biserko,Peru Lukovica i njihove organizacije.Ko stoji iza ovoga- e to je pitanje!

Lily

pre 12 godina

Nase zemlja vise nije toliko zanimljiva donatorima, pojavljuju se nova zarista, oni misle da je drzava vec u stanju da sama finansira NVO sektor. Mi znamo da to nije tako, mislim da cak ni zakon o udruzenjima gradjana nije donet, privatnih donatora kod nas je malo jer ne dobijaju beneficije za donatorstvo. U takvoj situaciji opstace samo velike NVO, van velikih gradova vecina NVO je vec prestala da radi. I onda je normalna ta surevnjivost medju NVO, neko ko se zaista dokazao dobija velike projekte sa velikim budzetom, drugi otpadaju i to je to.

vojislav948

pre 12 godina

Pa to je bar lako rešiti, pošaljite revizora i finansijsku inspekciju i neka sve prekontrolišu i ako je sve čisto uredu, ukoliko nije zna se postupak. Nama je dovoljna časna reč i ništa više, a milioni evra se vrte i niko da to sve pročešlja.

Ivan

pre 12 godina

Toliko o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda od strane NVO...
Mislim da niko ne može da bude Bogom dan da se stara o tako važnim stvarima kakva su ljudska prava. Za takve NVO, ja bih uveo obaveznu godišnju finansijsku reviziju, sa javnim objavljivanjem rezultata. Pa da vidimo, ko koliko deebeo obraz ima!
Dok se god neko ovom tematikom ne bude iskreno bavio, Srbija će ići utabanom stazom moralne i sve druge dekadencije.

vojislav948

pre 12 godina

Pa to je bar lako rešiti, pošaljite revizora i finansijsku inspekciju i neka sve prekontrolišu i ako je sve čisto uredu, ukoliko nije zna se postupak. Nama je dovoljna časna reč i ništa više, a milioni evra se vrte i niko da to sve pročešlja.

Ivan

pre 12 godina

Toliko o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda od strane NVO...
Mislim da niko ne može da bude Bogom dan da se stara o tako važnim stvarima kakva su ljudska prava. Za takve NVO, ja bih uveo obaveznu godišnju finansijsku reviziju, sa javnim objavljivanjem rezultata. Pa da vidimo, ko koliko deebeo obraz ima!
Dok se god neko ovom tematikom ne bude iskreno bavio, Srbija će ići utabanom stazom moralne i sve druge dekadencije.

aligator

pre 12 godina

@dusan: Care!!!

Moje skromno vidjenje situacije: nekako sve te NVO preskacu happeninge gde se zasucu rukavi i radi. neka mi neko objasni sta su to postigli u zadnjih 10-20 godina??!!! Gomila mamine i tatine decice koja je videla ''pare ni za sta'' se nabila u te iste NVO. Zalepili se za zrtve ratova i ne pustaju! Obicni ratni profiteri...
E a kad bara pocela da presushuje sad se drugacije grize! Sta je bilo? Moracete da trazite posao????
Znam, mnogo je tesko...

mika

pre 12 godina

Prvo ko hoće da se zove demokarata, mora da bude smenjiv a ne da isti ljudi budu na čelu NVO 150 godina, lideri NVO se ponašaju kao lideri stranaka, bogod dani da vladaju. Da li mladi mogu da dobiju donaciju kada dodju na čelo NVO? Ne mogu, sve ide preko par ljudi jer oni imaju lične veze kod inostranih donatora, kad oni odu u penziju, NVO će da propadne. Najbitnije je da se donacije ne dobijaju na osnovu kvalitetnog projekta, nego na osnovu ličnih veza pojedinaca sa stranim donatorima. Iako smatram da je FHP mnogo učinio, takodje smatram da mnogi čelnici NVO uživaju u parama u odnosu na gradjane Srbije. Takodje smatram da se uloga civilnog sektora preuveličava, pogotovo u rušenju Miloševića. Srušili su ga nezadovoljni palančani (ljudi iz malih gradova gde svi zavise od dve propale fabrike) koji su došli u Beograd 5 oktobra a ne nevladine organizacije. A da bi se zaposlio u nekoj jakoj NVO, za to ti treba stvarno debela veza, bavljenje ljudskim pravima je postala privilegija.

nedate mi da diseeeem

pre 12 godina

Ministarstvo za sport i omaldinu je izdvojilo za jednu od ovih NVO 300000 din a prvaci sveta vaterpolisti i Cavic zajedno sa njima nemaju bazen u glavnom gradu i jedan od najtalentovanijih matematicara na svetu naglasava da mu je jedina zelja da posle srednje skole zavrsi fax i ostane u Srbiji da se bori za bolje sutra i naravno da ne moze da dobije ni najosnovniju stipendiju od nadleznog ministarstva.
Tuzne su floskule da je normalno da drzava finansira i vlast i opoziciju i da u celom svetu svi rade na taj nacin jer se NVO nije kandidovala na izborima pa da bude opozicija i covek je sam sebi skocio u usta kada je rekao da je zloupotreba kada se stranka registruje kao NVO. U 2/3 svetskih drzava ne postoje NVO.

Lily

pre 12 godina

Nase zemlja vise nije toliko zanimljiva donatorima, pojavljuju se nova zarista, oni misle da je drzava vec u stanju da sama finansira NVO sektor. Mi znamo da to nije tako, mislim da cak ni zakon o udruzenjima gradjana nije donet, privatnih donatora kod nas je malo jer ne dobijaju beneficije za donatorstvo. U takvoj situaciji opstace samo velike NVO, van velikih gradova vecina NVO je vec prestala da radi. I onda je normalna ta surevnjivost medju NVO, neko ko se zaista dokazao dobija velike projekte sa velikim budzetom, drugi otpadaju i to je to.

Sale

pre 12 godina

ovde se ne radi samo o novcima, a ocito da je se najlakse fokusirati na tu temu, jer su svi najosjetljiviji na to pitanje. Verujem da nema istinskih zloupotreba sredstava, jer bi se to jako lako moglo otkriti.Meni je mnogo sokantnije vidjeti, da oni, koji stalno govore o razumevanju, slobodama, pravima,demonstriraju toliko nizak nivo kulture dijaloga. Kako mogu uopste javno zahtevati demokratiju, kada ocito ni sami ne znaju sta je to niti veruju u taj koncept. Casne namere postanu magla kada se vidi ovakav odnos i ponasanje, jer im prosto prestanes verovati u ono sto govere. NVO su vise nego potrebne, ali je potrebno da se "procesljaju" metode rada tih NVO, unutrasnja struktura, odnos prema zaposlenima, itd...

nada

pre 12 godina

Posle dosta vremena, prisilila sam sebe da odgledam do kraja gostovanje Natase Kandic. Slutila sam, sto se i dokazalo, da ce kao i do sada moderator biti nemocan da vodi svoju emisiju. Njeni diktatorski i netolerantni nastupi odavno prelaze sve moguce granice cak i ruznog ponasanja. Zar je zakon humanitarnog prava permanentno prekidati sagovornike kad "zagusti" i bestidno izvrtati njihove reci sa toliko ponizavanja? Opet je (bar meni) dokazala da sebe smatra beljim od belog medveda i da niko ne sme cak ni mrko da pogleda krunu koju je sama sebi stavila na glavu, naravno jer zna da ima jaku pozadinu.. Veoma sam skepticna da ce se u skorije vreme zvanicno saznati za koga tako revnosno radi, iako njena dela to prilicno jasno pokazuju. Dok ne zavrsi dat joj posao slabe su sanse, jer svedoke i dokaze jede neka malo veca maca. Od srca joj zelim sve ono sto ona zeli srpskom narodu, ni manje ni vise.

mlekadzija

pre 12 godina

Kad dodje do para padaju u vodu mnoge stvari... a neke i izadju na videlo...
Sve NVO bi morale da podlezu istim finansijskim pravilima kao i za druge organizacije, da im se kontrolisu izvori prihoda a i da placaju porey ako ostavruju profit.
Neke osobe iz tog civilnog sektora su se suvise uzivele u ulogu belog medveda pa misle da mogu da rade sve sto hoce i da su nedodirljive. Mozda neke i jesu ali necu jos dugo.. Nije posteno a ni u duhu evropskih vrednosti...

Lale

pre 12 godina

Kad je neko iz tih udarnih NVO poslednji put imao pravi posao, gde se privređuje, gde se napravi nešto? Lenjivci i lezilebovići. Sve to što oni rade je mlaćenje prazne slame, uzajamno "ja tebi serdare ti meni vojvodo" tapšanje po ramenu, arčenje ogromnih para, bez ikakvog efekta. Da ne zaboravim "donatore" koji se tale sa ovim NVO gušterima - dodele im pare a onda to podele. To je javna tajna. Zato i ne mogu da prođu kod donatora druge organizacije, bez obzira na kvalitet ideje.

organizacijica

pre 12 godina

@Ivan: svaki iole transparentan donator trazi REVIZIJU svakog projekta, pa ne vidim zasto bi se dvaput revidirala sredstva kojima raspolazu NVO. malo je bacanje para. ali stoji da nasa ministarstva sama raspolazu sredstvima koja daju nekim nvo koje ne posalji cak ni nerevidirano finansijski izvestaj, a kamoli da se sete da daju to revizorima na uvid. treba revidirati prvo liniju 481, pa od ministartava traziti da pred narodom opravdaju pare koje su razdelili. pogasiti sve nevladine koje ne mogu da opravdaju utrosena sredstva a osnivacima zabraniti registraciju novih nvo na 10 godina.

Vladimir Arsic

pre 12 godina

Ostale NVO se sada bune i napadaju FHP jer je FHP "nagazio" na odlicnu donaciju i ogromne pare. Sve te "vidjenije" NVO su radile do sada isto sto i FHP, u smislu da su nalazili donacije, koordinatori su imali visoke plate, zivelo se lepo, budzeti su im omogucavali mnogo lepih stvari itd. E sad, verovatno i sve te donacije posustaju, a u tom momentu Natasa Kandic odlucuje da ne deli tu ogromnu donaciju sa drugima. I to je trenutak kada svi oni zajedno pokazuju svoje pravo lice, koje su do sada uspesno skrivali iza maske sacinjene od gomile lepih fraza o gradjanskom drustvu, civiliacijskom usponu, demokratskim vrednostima itd.

Ova prica ne predstavlja razocarenje za one koji su u NVO videli spijune i prodane duse. Medjutim, za ljude koji su u nevladinim organizacijama videli perjanice razvoja gradjanskog drustva, ovo je ogromno razocarenje.

Svadja unutar civilnog sektora se nece zavrsiti na ovome i na kraju ce se zavrsiti time sto ce N. Kandic izgubiti kredibilitet u Srbiji, dok ce ostali proci sa ostecenom reputacijom, a dalje donacije ce verovatno biti jos manje.

Amon Ra

pre 12 godina

Pa oko cega bi se Srbi svadjali nego oko para??? Sto je jos gore oko tudjih para,tj podele plena!!! Sramni ste zaista,nece to moci tako jos dugo...

Dzos

pre 12 godina

Kako bih se ja obradovao kada bi mi neko pokazao sta je to drustvo imalo korisno od bilo koje NVO! Do tada, za mene su SVE smisljene kao nacin uzimanja para ni za sta!

Aleksandar

pre 12 godina

Kako je naše društvo u svakom pogledu na niskom nivou i samim tim sve delatnosti su zahvaćene time, pa i samim tim i NVO sektor.

Ono što mene žalosti je to da zbog ovakvih stvari, će sve ostale NVO da ispaštaju jer ih javnost trpa u isti koš (i one koje se bave ljudskim pravima, ekologijom, zaštitom dece, osoba sa invaliditetom, romima, životinjama, očuvanjem tradicije itd.)

A što se tiče svađe oko podele, verujem da je u pitanju veliki novac (ne verujem baš da su milioni u pitanju, jer tolike sume daju konsultantskim kućama u EU) i da verovatno nisu ispoštovani neki dogovori.

Ideologija novca

pre 12 godina

Mnogo je mediokriteta koji profitiraju na autosovinizmu i urusavanju svih vrednosti Srbije.

Nazalost srebroljubaca u Srba je bilo i bice.

Svrha i krajnji cilj ovih grupacija je razgradnja i ponistavnje Drzave u postojecem obliku.

Pr agencija

pre 12 godina

Steta je sto javnost ne zna nista o radu NVO, pa vecina komentara govori o njima kao o prodavacima magle, neradnicima itd. Za ovo su dosta krive i same NVO, ali i javnost koja nece da se informise i apriori mrzi NVO.
Naravno da ima neradnika i prodavac magle a kao i u bilo kom sektoru, ali istina je skroz drugacija. Vecinu promena od 2000 godine iznele su upravo NVO, i da nije bilo njih situacija bi bila jos gora nego sto jeste:
- Pracenje izbora, danas se izbori ne kradu uglavnom zahvaljujuci CESID i slicnima'
- Izbegla i raseljena lica - kad se drzava raspadala (a i dan danas ima takvih slucajeva) hrana, higijena i smestaj su uglavnom obezbedjeni od strane NVO. Ovo vazi i za pravnu pomoc, jer da nije bilo NVO vecina ne bi mogla ni najosnovnija dokumenta da pribavui
- sve opstinske procedure koje su pojednostavljene (vadjenje izvoda, dokumenata itd) su rezultat rada NVO
- ono malo kontejnera za reciklazu i separisanje otpada sto ima u Srbiji uglavnom su postavile NVO kroz svoje projekte.
- nebrojena studijska putovanja gde su ljudi razlicitih profila mogli da se upoznaju sa primerima kako neke stvari funkcionisu u Evropi
- nebrojeno skola, bolnica, lokalnih puteva i trafo stanica koje su popravljene putem projekata
- pomoc seoskim zadrugama da se otvaraju plastenici itd. Rekonstrukcija ulica i trgova u manjim mestima
- uspostavljanje ombdusmana na lokalnim nivoima
- rad na pisanju i pripremi zakona koji prate evropske standarde
Ovo su samo neke os stvari koje mi padaju na pamet, ima toga jos mnogo, mnogo

MUKNAVI

pre 12 godina

Postali su nevazni finansijerima i..pocelo bre cerupanje oko love i svega onog sto im je bilo poslastica u proslosti.Alo bre..vi ,ovakvi,dotrajaste bre,uzmite ako znate nesto te radite,ako je to nekom od koristi, i za to primajte plate jer za bla,bla truc,truc,nema vise zainteresovanih da vam to plate..Ono malo sto vam neko izdvoji ,raspodelite il..ajd u tri livade bez ladovine pa ******* tamo..besplatno naravno!...Nivo rasprave u emisiji ..Utisak nedelje.. je adekvatan onoj na pijaci gde tako rvoljaju,usplahireno reze pokazujuci kljove..ko ima.., oni koji se natezu oko zgodne tezge,mesta itd..

Pera

pre 12 godina

Bilo bi fino da se doticna misionarka Natasa i ostala NVO ekipa sete pa objave javno budzete i aktivnosti, pa onda da vidimo na sta trose pare a ne samo da kukaju jedni na druge...

Rale

pre 12 godina

Ono što mene posebno nervira jeste što je tkz. pomoć Srbiji iz EU i SAD u stvari donatorstvo nevladinim organizacijama. Na primer, SAD kažu mi smo 2010 pomogli Srbiju sa 100 miliona dolara, a pomogli su tako što su pare dali raznim nvo, nezavisnim medijima, nezavisnim analitičarima, itd,...
Neka ljudi sami procene koliko im znači pomoć naših zapadnih prijatelja koju daju ovakvim likovima.

nikola

pre 12 godina

Ево посла за истражно новинарство.Прво да се грађани упознају као прво шта је нво ? Колико тога има ,по врстама...Ко руководи,одобрава етц .Које "главнокомандујући" Зашто се нво забрањен у Русији и неке релевантне и уопштене ствари које становништво у опште не познаје.Затим финансирање на крају чије се то паре троше и на коју БАГАТЕЛУ.
Емисија ко емисија .... нејасноћа лош тон ,и балканска импертиненција !!!
Ето посла ѕа ИНСАЈДЕР !!! Или за б92 уопштено.

Znam ih k'o zlu paru

pre 12 godina

Uopšte mene čudi ovo što se događa; nevladine organizacije su odavno veoma profitabilni biznisi vođeni kao firme, od strane jednog-dvoje ljudi. Nekoliko osoba/organizacija ima monopol na novac, a i donatori imaju svoje miljenike kojima godinama daju novac skoro po automatizmu. Takođe nije nepoznata ni praksa podele dobijenog novca 'ispod stola' između osoba koje rade kod donatora (ljudi koji dodeljuju sredstva) i nevladinih organizacija (ljudi koji konkurišu i dobijaju sredstva), što je klasična korupcija i krađa. O "kongresnom turizmu" da ne govorimo, i besplatnim putovanjima od jedne skupe, beskorisne konferencije do druge,
seminara, radionice, uvek za iste ljude... "Profesionalni aktivisti" su odavno zagadili i ogadili nevladinu scenu svim ljudima dobre volje, i jako, jako dobro žive od svog angažmana što pokazuje i primer gospođe Kandić i njenog muža i honorara koji mu je dodelila od para REKOM.
Neka je sramota i ****** iz NVO i ****** iz redova donatora, a naročito sve ove koji na krvi žrtava ratova iz devedesetih kupuju sebi stanove, automobile i garderobu i šetkaju se po letovalištima.

opstanak

pre 12 godina

NGO sektor je ovde jako lepo ziveo zahvaljujuci temama rata i zlocina, ali to je sad stara vest, uhapsen je Mladic, stranci nece vise da daju pare tako lako kao ranije, prestali smo da budemo interesantni, a treba placati dugove, kredite za stanove i kola... mala bara, a puno krokodila, i sad su poceli da se kolju medjusobno... ali novo doba zahteva novu generaciju NGO koje ce se baviti nekim sada bitnim stvarima, pre svega socijalnim i pravnim pitanjima, a ovim fosilima koji su 10+ godina parazitirali na Hagu nadam se da sledi zaborav...

nije nego

pre 12 godina

Osnovni problem zbog kog su se uzbunile NVO je taj sto ce im uskoro sama drzava deliti novac od EU fondova. Nastala je pometnja jer ce po zakonu drustvo lecenih alkoholicara i drustvo pcelara Srbije kao i sve druge organizacije moci jednako da konkurisu za te fondove kao i FHP..... To je tako svugde u svetu (gde postoje nvo) pa zasto ne bi bilo i kod nas. Problem je sto odredjeni pojedinci misle da imaju monopol u tom sektoru i da polazu pravo na te fondove. Isto tako je problem sto neke nvo funkcionisu po principu sto losije stanje u drzavi to su donacije vece i cesto se desava da se izmisljaju i preuvelicavaju razni drustveni problemi. To rade i najliberalnije i najkonervativnije nvo i ne cudi sto 80% gradjana Srbije smatra da su Obraz i FHP ekstremi na suprotnim polovima koji se vode onom surferskom recenicom " sto je veci talas to je duza voznja" . Van svakog rezona je da drzava,pokrajna ili grad izdvajaju iz budzeta novac za finansiranje nvo radi resavanja stvari koje godinama stoje ne resene jer zvanicni mehanizmi drzave,grada ili pokrajne , ciji je to posao, nemaju novac za funkcionisanje.

anonimous

pre 12 godina

Kao prvo, u velikom broju slucajeva se radi o nevladinim organizacijama koje vec skoro pune dve decenije Boga mole da njihova aktivnost ne unapredi situaciju ni za jotu, ali da donatori ne provale da je u pitanju fingirana "aktivnost", ne bi li nastavili da daju donacije za popravaljanje situacije koja je, o chuda, "i dalje veoma teshka".

To je bio i prvi nivo na kojem su mnoge aktuelne NVO-ije dezavuisale pred gradjanima Srbije civilizacijsku tekovinu neprofitnih i nestranachkih udruzenja gradjana (jer NVO-ije nisu nishta drugo do udruzenja gradjana) koje mnogi zato i nazivaju "trecim sektorom", jer nisu ni privreda (ne prave profit za osnivache) ni politika (ne uchestvuju kao stranke na izborima).

Drugi nivo na kojem ove organizacije dezavuishu instituciju NVO-ija vidimo upravo sada, i vrlo je zanimljiva "koincidencija" da se to dezavuisanje odigrava u isto vreme kada i Omladina DS "neprimetno" osniva NVO-ije shirom zemlje.

Inace, bash me zanima kako su to nashi "istrazivacki" novinari "samostalno" doshli do informacije o ODS-ovim "NVO-ma"...

Katica

pre 12 godina

„Monopol“ ma nemoj, pa te pare daju razni zapadni donatori, a Kandićka bi po toj klasičnoj „teoriji zavere“ njima „upravljala“. Umesto da nas NVO uče da se borimo protiv „teorije zavere“ koja nas je načisto uništila oni „dodaju ulje na vatru“! Mene to stanje u većini NVO ne čudi jer su i njih kao i POLITIČKE PARTIJE pravile Titove (Slobine) „službe“. E sad bi „službe“ htele da „zapadni donatori“ ravnomerno finasiraju sve NVO. Sve što postoji od sklanjanja Slobe (fizički sklonjen s vlasti ali je njegov SISTEM OSTAO!) ovih 11 godina jeste kako da – PREFARBAJU izmanipulišu zapad – da daje pare (donacije, kredite i tsl) NJIMA ne LUSTIRANIM „SLUŽBAMA“. Koje sa tim istim zapadom vode i dalje „rat“ samo u RUKAVICAMA (održavajući klimu u Srbiji kao da je „ruska gubernija“!).

mujcinovic salih

pre 12 godina

Mislim da je ovo direktan napad na Natasu Kandic,Sonju Biserko,Peru Lukovica i njihove organizacije.Ko stoji iza ovoga- e to je pitanje!

Pr agencija

pre 12 godina

Steta je sto javnost ne zna nista o radu NVO, pa vecina komentara govori o njima kao o prodavacima magle, neradnicima itd. Za ovo su dosta krive i same NVO, ali i javnost koja nece da se informise i apriori mrzi NVO.
Naravno da ima neradnika i prodavac magle a kao i u bilo kom sektoru, ali istina je skroz drugacija. Vecinu promena od 2000 godine iznele su upravo NVO, i da nije bilo njih situacija bi bila jos gora nego sto jeste:
- Pracenje izbora, danas se izbori ne kradu uglavnom zahvaljujuci CESID i slicnima'
- Izbegla i raseljena lica - kad se drzava raspadala (a i dan danas ima takvih slucajeva) hrana, higijena i smestaj su uglavnom obezbedjeni od strane NVO. Ovo vazi i za pravnu pomoc, jer da nije bilo NVO vecina ne bi mogla ni najosnovnija dokumenta da pribavui
- sve opstinske procedure koje su pojednostavljene (vadjenje izvoda, dokumenata itd) su rezultat rada NVO
- ono malo kontejnera za reciklazu i separisanje otpada sto ima u Srbiji uglavnom su postavile NVO kroz svoje projekte.
- nebrojena studijska putovanja gde su ljudi razlicitih profila mogli da se upoznaju sa primerima kako neke stvari funkcionisu u Evropi
- nebrojeno skola, bolnica, lokalnih puteva i trafo stanica koje su popravljene putem projekata
- pomoc seoskim zadrugama da se otvaraju plastenici itd. Rekonstrukcija ulica i trgova u manjim mestima
- uspostavljanje ombdusmana na lokalnim nivoima
- rad na pisanju i pripremi zakona koji prate evropske standarde
Ovo su samo neke os stvari koje mi padaju na pamet, ima toga jos mnogo, mnogo

mujcinovic salih

pre 12 godina

Mislim da je ovo direktan napad na Natasu Kandic,Sonju Biserko,Peru Lukovica i njihove organizacije.Ko stoji iza ovoga- e to je pitanje!

Lily

pre 12 godina

Nase zemlja vise nije toliko zanimljiva donatorima, pojavljuju se nova zarista, oni misle da je drzava vec u stanju da sama finansira NVO sektor. Mi znamo da to nije tako, mislim da cak ni zakon o udruzenjima gradjana nije donet, privatnih donatora kod nas je malo jer ne dobijaju beneficije za donatorstvo. U takvoj situaciji opstace samo velike NVO, van velikih gradova vecina NVO je vec prestala da radi. I onda je normalna ta surevnjivost medju NVO, neko ko se zaista dokazao dobija velike projekte sa velikim budzetom, drugi otpadaju i to je to.

Katica

pre 12 godina

„Monopol“ ma nemoj, pa te pare daju razni zapadni donatori, a Kandićka bi po toj klasičnoj „teoriji zavere“ njima „upravljala“. Umesto da nas NVO uče da se borimo protiv „teorije zavere“ koja nas je načisto uništila oni „dodaju ulje na vatru“! Mene to stanje u većini NVO ne čudi jer su i njih kao i POLITIČKE PARTIJE pravile Titove (Slobine) „službe“. E sad bi „službe“ htele da „zapadni donatori“ ravnomerno finasiraju sve NVO. Sve što postoji od sklanjanja Slobe (fizički sklonjen s vlasti ali je njegov SISTEM OSTAO!) ovih 11 godina jeste kako da – PREFARBAJU izmanipulišu zapad – da daje pare (donacije, kredite i tsl) NJIMA ne LUSTIRANIM „SLUŽBAMA“. Koje sa tim istim zapadom vode i dalje „rat“ samo u RUKAVICAMA (održavajući klimu u Srbiji kao da je „ruska gubernija“!).

Dzos

pre 12 godina

Kako bih se ja obradovao kada bi mi neko pokazao sta je to drustvo imalo korisno od bilo koje NVO! Do tada, za mene su SVE smisljene kao nacin uzimanja para ni za sta!

aligator

pre 12 godina

@dusan: Care!!!

Moje skromno vidjenje situacije: nekako sve te NVO preskacu happeninge gde se zasucu rukavi i radi. neka mi neko objasni sta su to postigli u zadnjih 10-20 godina??!!! Gomila mamine i tatine decice koja je videla ''pare ni za sta'' se nabila u te iste NVO. Zalepili se za zrtve ratova i ne pustaju! Obicni ratni profiteri...
E a kad bara pocela da presushuje sad se drugacije grize! Sta je bilo? Moracete da trazite posao????
Znam, mnogo je tesko...

nada

pre 12 godina

Posle dosta vremena, prisilila sam sebe da odgledam do kraja gostovanje Natase Kandic. Slutila sam, sto se i dokazalo, da ce kao i do sada moderator biti nemocan da vodi svoju emisiju. Njeni diktatorski i netolerantni nastupi odavno prelaze sve moguce granice cak i ruznog ponasanja. Zar je zakon humanitarnog prava permanentno prekidati sagovornike kad "zagusti" i bestidno izvrtati njihove reci sa toliko ponizavanja? Opet je (bar meni) dokazala da sebe smatra beljim od belog medveda i da niko ne sme cak ni mrko da pogleda krunu koju je sama sebi stavila na glavu, naravno jer zna da ima jaku pozadinu.. Veoma sam skepticna da ce se u skorije vreme zvanicno saznati za koga tako revnosno radi, iako njena dela to prilicno jasno pokazuju. Dok ne zavrsi dat joj posao slabe su sanse, jer svedoke i dokaze jede neka malo veca maca. Od srca joj zelim sve ono sto ona zeli srpskom narodu, ni manje ni vise.

organizacijica

pre 12 godina

@Ivan: svaki iole transparentan donator trazi REVIZIJU svakog projekta, pa ne vidim zasto bi se dvaput revidirala sredstva kojima raspolazu NVO. malo je bacanje para. ali stoji da nasa ministarstva sama raspolazu sredstvima koja daju nekim nvo koje ne posalji cak ni nerevidirano finansijski izvestaj, a kamoli da se sete da daju to revizorima na uvid. treba revidirati prvo liniju 481, pa od ministartava traziti da pred narodom opravdaju pare koje su razdelili. pogasiti sve nevladine koje ne mogu da opravdaju utrosena sredstva a osnivacima zabraniti registraciju novih nvo na 10 godina.

nedate mi da diseeeem

pre 12 godina

Ministarstvo za sport i omaldinu je izdvojilo za jednu od ovih NVO 300000 din a prvaci sveta vaterpolisti i Cavic zajedno sa njima nemaju bazen u glavnom gradu i jedan od najtalentovanijih matematicara na svetu naglasava da mu je jedina zelja da posle srednje skole zavrsi fax i ostane u Srbiji da se bori za bolje sutra i naravno da ne moze da dobije ni najosnovniju stipendiju od nadleznog ministarstva.
Tuzne su floskule da je normalno da drzava finansira i vlast i opoziciju i da u celom svetu svi rade na taj nacin jer se NVO nije kandidovala na izborima pa da bude opozicija i covek je sam sebi skocio u usta kada je rekao da je zloupotreba kada se stranka registruje kao NVO. U 2/3 svetskih drzava ne postoje NVO.

Ivan

pre 12 godina

Toliko o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda od strane NVO...
Mislim da niko ne može da bude Bogom dan da se stara o tako važnim stvarima kakva su ljudska prava. Za takve NVO, ja bih uveo obaveznu godišnju finansijsku reviziju, sa javnim objavljivanjem rezultata. Pa da vidimo, ko koliko deebeo obraz ima!
Dok se god neko ovom tematikom ne bude iskreno bavio, Srbija će ići utabanom stazom moralne i sve druge dekadencije.

mika

pre 12 godina

Prvo ko hoće da se zove demokarata, mora da bude smenjiv a ne da isti ljudi budu na čelu NVO 150 godina, lideri NVO se ponašaju kao lideri stranaka, bogod dani da vladaju. Da li mladi mogu da dobiju donaciju kada dodju na čelo NVO? Ne mogu, sve ide preko par ljudi jer oni imaju lične veze kod inostranih donatora, kad oni odu u penziju, NVO će da propadne. Najbitnije je da se donacije ne dobijaju na osnovu kvalitetnog projekta, nego na osnovu ličnih veza pojedinaca sa stranim donatorima. Iako smatram da je FHP mnogo učinio, takodje smatram da mnogi čelnici NVO uživaju u parama u odnosu na gradjane Srbije. Takodje smatram da se uloga civilnog sektora preuveličava, pogotovo u rušenju Miloševića. Srušili su ga nezadovoljni palančani (ljudi iz malih gradova gde svi zavise od dve propale fabrike) koji su došli u Beograd 5 oktobra a ne nevladine organizacije. A da bi se zaposlio u nekoj jakoj NVO, za to ti treba stvarno debela veza, bavljenje ljudskim pravima je postala privilegija.

Lale

pre 12 godina

Kad je neko iz tih udarnih NVO poslednji put imao pravi posao, gde se privređuje, gde se napravi nešto? Lenjivci i lezilebovići. Sve to što oni rade je mlaćenje prazne slame, uzajamno "ja tebi serdare ti meni vojvodo" tapšanje po ramenu, arčenje ogromnih para, bez ikakvog efekta. Da ne zaboravim "donatore" koji se tale sa ovim NVO gušterima - dodele im pare a onda to podele. To je javna tajna. Zato i ne mogu da prođu kod donatora druge organizacije, bez obzira na kvalitet ideje.

MUKNAVI

pre 12 godina

Postali su nevazni finansijerima i..pocelo bre cerupanje oko love i svega onog sto im je bilo poslastica u proslosti.Alo bre..vi ,ovakvi,dotrajaste bre,uzmite ako znate nesto te radite,ako je to nekom od koristi, i za to primajte plate jer za bla,bla truc,truc,nema vise zainteresovanih da vam to plate..Ono malo sto vam neko izdvoji ,raspodelite il..ajd u tri livade bez ladovine pa ******* tamo..besplatno naravno!...Nivo rasprave u emisiji ..Utisak nedelje.. je adekvatan onoj na pijaci gde tako rvoljaju,usplahireno reze pokazujuci kljove..ko ima.., oni koji se natezu oko zgodne tezge,mesta itd..

Pera

pre 12 godina

Bilo bi fino da se doticna misionarka Natasa i ostala NVO ekipa sete pa objave javno budzete i aktivnosti, pa onda da vidimo na sta trose pare a ne samo da kukaju jedni na druge...

Ideologija novca

pre 12 godina

Mnogo je mediokriteta koji profitiraju na autosovinizmu i urusavanju svih vrednosti Srbije.

Nazalost srebroljubaca u Srba je bilo i bice.

Svrha i krajnji cilj ovih grupacija je razgradnja i ponistavnje Drzave u postojecem obliku.

mlekadzija

pre 12 godina

Kad dodje do para padaju u vodu mnoge stvari... a neke i izadju na videlo...
Sve NVO bi morale da podlezu istim finansijskim pravilima kao i za druge organizacije, da im se kontrolisu izvori prihoda a i da placaju porey ako ostavruju profit.
Neke osobe iz tog civilnog sektora su se suvise uzivele u ulogu belog medveda pa misle da mogu da rade sve sto hoce i da su nedodirljive. Mozda neke i jesu ali necu jos dugo.. Nije posteno a ni u duhu evropskih vrednosti...

Sale

pre 12 godina

ovde se ne radi samo o novcima, a ocito da je se najlakse fokusirati na tu temu, jer su svi najosjetljiviji na to pitanje. Verujem da nema istinskih zloupotreba sredstava, jer bi se to jako lako moglo otkriti.Meni je mnogo sokantnije vidjeti, da oni, koji stalno govore o razumevanju, slobodama, pravima,demonstriraju toliko nizak nivo kulture dijaloga. Kako mogu uopste javno zahtevati demokratiju, kada ocito ni sami ne znaju sta je to niti veruju u taj koncept. Casne namere postanu magla kada se vidi ovakav odnos i ponasanje, jer im prosto prestanes verovati u ono sto govere. NVO su vise nego potrebne, ali je potrebno da se "procesljaju" metode rada tih NVO, unutrasnja struktura, odnos prema zaposlenima, itd...

Amon Ra

pre 12 godina

Pa oko cega bi se Srbi svadjali nego oko para??? Sto je jos gore oko tudjih para,tj podele plena!!! Sramni ste zaista,nece to moci tako jos dugo...

Vladimir Arsic

pre 12 godina

Ostale NVO se sada bune i napadaju FHP jer je FHP "nagazio" na odlicnu donaciju i ogromne pare. Sve te "vidjenije" NVO su radile do sada isto sto i FHP, u smislu da su nalazili donacije, koordinatori su imali visoke plate, zivelo se lepo, budzeti su im omogucavali mnogo lepih stvari itd. E sad, verovatno i sve te donacije posustaju, a u tom momentu Natasa Kandic odlucuje da ne deli tu ogromnu donaciju sa drugima. I to je trenutak kada svi oni zajedno pokazuju svoje pravo lice, koje su do sada uspesno skrivali iza maske sacinjene od gomile lepih fraza o gradjanskom drustvu, civiliacijskom usponu, demokratskim vrednostima itd.

Ova prica ne predstavlja razocarenje za one koji su u NVO videli spijune i prodane duse. Medjutim, za ljude koji su u nevladinim organizacijama videli perjanice razvoja gradjanskog drustva, ovo je ogromno razocarenje.

Svadja unutar civilnog sektora se nece zavrsiti na ovome i na kraju ce se zavrsiti time sto ce N. Kandic izgubiti kredibilitet u Srbiji, dok ce ostali proci sa ostecenom reputacijom, a dalje donacije ce verovatno biti jos manje.

Znam ih k'o zlu paru

pre 12 godina

Uopšte mene čudi ovo što se događa; nevladine organizacije su odavno veoma profitabilni biznisi vođeni kao firme, od strane jednog-dvoje ljudi. Nekoliko osoba/organizacija ima monopol na novac, a i donatori imaju svoje miljenike kojima godinama daju novac skoro po automatizmu. Takođe nije nepoznata ni praksa podele dobijenog novca 'ispod stola' između osoba koje rade kod donatora (ljudi koji dodeljuju sredstva) i nevladinih organizacija (ljudi koji konkurišu i dobijaju sredstva), što je klasična korupcija i krađa. O "kongresnom turizmu" da ne govorimo, i besplatnim putovanjima od jedne skupe, beskorisne konferencije do druge,
seminara, radionice, uvek za iste ljude... "Profesionalni aktivisti" su odavno zagadili i ogadili nevladinu scenu svim ljudima dobre volje, i jako, jako dobro žive od svog angažmana što pokazuje i primer gospođe Kandić i njenog muža i honorara koji mu je dodelila od para REKOM.
Neka je sramota i ****** iz NVO i ****** iz redova donatora, a naročito sve ove koji na krvi žrtava ratova iz devedesetih kupuju sebi stanove, automobile i garderobu i šetkaju se po letovalištima.

Rale

pre 12 godina

Ono što mene posebno nervira jeste što je tkz. pomoć Srbiji iz EU i SAD u stvari donatorstvo nevladinim organizacijama. Na primer, SAD kažu mi smo 2010 pomogli Srbiju sa 100 miliona dolara, a pomogli su tako što su pare dali raznim nvo, nezavisnim medijima, nezavisnim analitičarima, itd,...
Neka ljudi sami procene koliko im znači pomoć naših zapadnih prijatelja koju daju ovakvim likovima.

Aleksandar

pre 12 godina

Kako je naše društvo u svakom pogledu na niskom nivou i samim tim sve delatnosti su zahvaćene time, pa i samim tim i NVO sektor.

Ono što mene žalosti je to da zbog ovakvih stvari, će sve ostale NVO da ispaštaju jer ih javnost trpa u isti koš (i one koje se bave ljudskim pravima, ekologijom, zaštitom dece, osoba sa invaliditetom, romima, životinjama, očuvanjem tradicije itd.)

A što se tiče svađe oko podele, verujem da je u pitanju veliki novac (ne verujem baš da su milioni u pitanju, jer tolike sume daju konsultantskim kućama u EU) i da verovatno nisu ispoštovani neki dogovori.

nikola

pre 12 godina

Ево посла за истражно новинарство.Прво да се грађани упознају као прво шта је нво ? Колико тога има ,по врстама...Ко руководи,одобрава етц .Које "главнокомандујући" Зашто се нво забрањен у Русији и неке релевантне и уопштене ствари које становништво у опште не познаје.Затим финансирање на крају чије се то паре троше и на коју БАГАТЕЛУ.
Емисија ко емисија .... нејасноћа лош тон ,и балканска импертиненција !!!
Ето посла ѕа ИНСАЈДЕР !!! Или за б92 уопштено.

vojislav948

pre 12 godina

Pa to je bar lako rešiti, pošaljite revizora i finansijsku inspekciju i neka sve prekontrolišu i ako je sve čisto uredu, ukoliko nije zna se postupak. Nama je dovoljna časna reč i ništa više, a milioni evra se vrte i niko da to sve pročešlja.

opstanak

pre 12 godina

NGO sektor je ovde jako lepo ziveo zahvaljujuci temama rata i zlocina, ali to je sad stara vest, uhapsen je Mladic, stranci nece vise da daju pare tako lako kao ranije, prestali smo da budemo interesantni, a treba placati dugove, kredite za stanove i kola... mala bara, a puno krokodila, i sad su poceli da se kolju medjusobno... ali novo doba zahteva novu generaciju NGO koje ce se baviti nekim sada bitnim stvarima, pre svega socijalnim i pravnim pitanjima, a ovim fosilima koji su 10+ godina parazitirali na Hagu nadam se da sledi zaborav...

anonimous

pre 12 godina

Kao prvo, u velikom broju slucajeva se radi o nevladinim organizacijama koje vec skoro pune dve decenije Boga mole da njihova aktivnost ne unapredi situaciju ni za jotu, ali da donatori ne provale da je u pitanju fingirana "aktivnost", ne bi li nastavili da daju donacije za popravaljanje situacije koja je, o chuda, "i dalje veoma teshka".

To je bio i prvi nivo na kojem su mnoge aktuelne NVO-ije dezavuisale pred gradjanima Srbije civilizacijsku tekovinu neprofitnih i nestranachkih udruzenja gradjana (jer NVO-ije nisu nishta drugo do udruzenja gradjana) koje mnogi zato i nazivaju "trecim sektorom", jer nisu ni privreda (ne prave profit za osnivache) ni politika (ne uchestvuju kao stranke na izborima).

Drugi nivo na kojem ove organizacije dezavuishu instituciju NVO-ija vidimo upravo sada, i vrlo je zanimljiva "koincidencija" da se to dezavuisanje odigrava u isto vreme kada i Omladina DS "neprimetno" osniva NVO-ije shirom zemlje.

Inace, bash me zanima kako su to nashi "istrazivacki" novinari "samostalno" doshli do informacije o ODS-ovim "NVO-ma"...

nije nego

pre 12 godina

Osnovni problem zbog kog su se uzbunile NVO je taj sto ce im uskoro sama drzava deliti novac od EU fondova. Nastala je pometnja jer ce po zakonu drustvo lecenih alkoholicara i drustvo pcelara Srbije kao i sve druge organizacije moci jednako da konkurisu za te fondove kao i FHP..... To je tako svugde u svetu (gde postoje nvo) pa zasto ne bi bilo i kod nas. Problem je sto odredjeni pojedinci misle da imaju monopol u tom sektoru i da polazu pravo na te fondove. Isto tako je problem sto neke nvo funkcionisu po principu sto losije stanje u drzavi to su donacije vece i cesto se desava da se izmisljaju i preuvelicavaju razni drustveni problemi. To rade i najliberalnije i najkonervativnije nvo i ne cudi sto 80% gradjana Srbije smatra da su Obraz i FHP ekstremi na suprotnim polovima koji se vode onom surferskom recenicom " sto je veci talas to je duza voznja" . Van svakog rezona je da drzava,pokrajna ili grad izdvajaju iz budzeta novac za finansiranje nvo radi resavanja stvari koje godinama stoje ne resene jer zvanicni mehanizmi drzave,grada ili pokrajne , ciji je to posao, nemaju novac za funkcionisanje.