Četvrtak, 23.06.2011.

11:48

File: U EU bez problema u regionu

Evropski komesar Štefan File izjavio je da države EU "nisu voljne da prihvate bilo koju novu članicu koja ima otvoreno pitanje sa susedima ili u regionu".

Izvor: FoNet

File: U EU bez problema u regionu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

74 Komentari

Sortiraj po:

No Pasaran

pre 12 godina

hahaha... super... 'ne trazimo mi da vi priznate kosovo kao uslov, ali ne pustamo nikoga sa problemima unutrasnjih granica' .... stvarno genijalan stav nasih predobrih europljanina, kao i uvijek pravedan, posten i nadasve nimalo hipokritican...

Sabo

pre 12 godina

Mozete se inatit godinama al kako god stavljate Kosovo u pat poziciju toliko ce i vasa biti.Bez priznanja Kosova mozete samo da mastate o ulasku u Evropsku uniju Evropa nece nikog primit koji god imaju bilo kakav nerjesen problem u svojoj zemlji.Ako vas prestignu sve zemlje Balkana i udju prije vas u Evropu onda cete svatit gdje vas vodi vasa politika i inat.

Axel Foley

pre 12 godina

Ljudi,zar vam nije jasno da je ovo probni balon,jer niko i ne očekuje da Srbija sada prizna Kosovo. To pitanje može da se postavi jedino na kraju pregovora, ali kako Srbija neće ući u EU za još najmanje 10 godina i ko zna šta će tada biti i sa Srbijom i sa EU-om, mislim da je bolje da se okrenemo sebi i sređivanju sopstvene države po evropskim standardima.
I, onda će biti manje važno kada ćemo ući u EU.
Sve u svemu,danas i nema nezavisnih država sem Amerike,Rusije i Kine.Tako da je i smešno pričati o nezavisnosti Kosova.

Miroslav, Toronto

pre 12 godina

Ljudi, pa kakve veze ima sta demohriscani ili socijaldemokrate ove ili one zemlje kazu. Stvar je vrlo prosta - vladajuca koalicija u NASOJ zemlji dobila je mandat na platformi evro-integracija BEZ NAPUSTANJA Kosova. Vec je milion puta receno (i apsolutno ne samo od Jeremica) - nema prepustanja Kosova (pa cak i ako puni suverenitet postoji samo u tri severne opstine). Ako neko (ocigledno dobar broj komentatora na sajtu B92) misli da politika treba da bude drugacija - izadjite na izbore i ZARADITE mandat za tako nesto. Ako se dobro secam, na poslednjim izborima LDP je izasao sa tim predlogom (predaje Kosova) i zaradio jedva 5% glasova. Kad se nadoknadi taj ponor od 45-46% (do makar osnovne vecine), mozemo da pricamo o vaznosti izjava ovog ili onog nemackog ili bilo kog evropskog parlamentarca. Do tada prica o priznavanju Kosova je zaista - mlacenje prazne slame.

nikola

pre 12 godina

Vojvodina - istorijski, vekovno, madjarska teritorija sa vecinski Srpskim stanovnistvom. Srbija ju je dobila posle prvog svetskog rata.
Kosovo, 3 veka srpska teritorija, 5 vekova turska, vecinski Albansko stanovnistvo. Srbija ju je dobila u ratu, i u ratu ponovo izgubila.
Ima li razlike izmedju Kosova i Vojvodine? mislim da nema. Ako priznamo Kosovo imamo pravnog osnova da zadrzimo Vojvodinu, a ako se otimamo oko Kosova po istom osnovu moze Madjarska da zatrazi da joj se vrati Vojvodina.
Kosovo ili Vojvodina? ja bih pre Vojvodinu.

Republika Srpska Krajina, isti slucaj kao sa Vojvodinom. Vekovna madjarska, austrijska, teritorija sa vecinski srpskim stanovnistvom. Vec smo je izgubili, dosta je vise. Sefovi Balkanskih drzava, sednite za sto, iscrtajte kartu balkana po nacionalnostima. Republika srpska nama, novi pazar i okolina bosni, sever crne gore i kosova nama, presevska dolina kosovu. sever vojvodine madjarima.
Podelite lepo i da vise nikog ne boli glava. Gradjani se sigurno nece buniti.

Julius

pre 12 godina

Odgovarajuci na pitanja novinara, kako tumaci izjave poslanika nemackog parlamenta, da ce Srbije pre ulaska u Evropsku uniju mora da prizna nezavisnost Kosova, evropski komesar Shtefan File je rekao: ja postujem misljenje parlamentaraca clanica, i kad smo radili na Upitniku za Srbiju jasno smo stavili do znanja da to ne obuhvata Kosovo.
Jucerasnja izjava nemackih poslanika i danasnja izjava Shtefana Filea koji na svoj nacin podrzavao tu izjavu, izazvalo je pravi politicki uragan u Srbiji, ali jos nema zvanican stav drzavnog rukovodstva po tom pitanju. Poruka tih izjava je kristalno jasna i vrlo decidivna.
Jeremic je posle sastanka sa Fileom, novinarima ponovio onu njegovu mantru da Srbija nikada nece priznati Kosovsku nezavisnost, ali da ce prioriet spoljne politike biti regionalna saradnja.
E sad, kako misli Jeremic da razvija regionalnu saradnju kada ne priznaje susednu drzavu, to samo on zna! Jeremic suvise se bazira na one pet neznacajnih clanica EU koje zbog svojih unutrasnjih problema jos nisu priznale Kosovo. Ne moze se uporediti uticaj Nemacke, Francuske, Velike Britanije,Italije, Belgije i drugih koje su priznale Kosovo, sa onim problematicnim zemljama koje su skoro pod stecaj!

Dragan

pre 12 godina

Ma oduvek je Kosovo uslov za prijem u EU. Samo to nisu hteli odmah jasno da nam kazu. Ali kad tad to dolazi na dnevni red. Uostalom, mi trazimo od njih da nas prime u EU, normalno je da oni postavljaju uslove. Svidjalo se to nama ili ne. Kad mi sami nismo sposobni ni pametni da uredimo svoju drzavu kako treba i da zivimo iole normalno, mozda ce nam to uspeti po njihovom diktatu.

meda

pre 12 godina

Ма колико та вест наизглед била важна, то је само један пробни балон да се испипа расположење и осети реакција народа и политичара. Ипак, има много важнијих ствари које треба решавати, пре него што овакве ствари дођу на дневни ред. Знају то и Немци и ЕУ и Филе и Јеремић. А знамо и ми.

lepo vam kazem

pre 12 godina

Jeremicu zaista preterujes.
covjece oni od Srbije traze da na kraju ovog dijaloga treba staviti neku tacku a to jest kao sto su rekli svabe fakticki priznata kosovo ko drzava, i to radi sama sebi (srbiji).
Covjece jesi ratovao na tlu Kosova, jesi.
Jesi porazen, jesi.
Jesi potpisao kapitulaciju (a ne kako srpska politika zeli"kumanovski sporazum), jesi.
Jesi nesto konstruktivno predlozio kosovarima da zive pod podkrovitelju Srbije, nisi.
Jesi trazio od MSP da se saglasi o nezavisnosti, jesi.
jesi trazio od UN da EU ansamble vodi dijalog izmedzu Kosova i Srbije, jesi.

I sta sad?
Niko ne trazi da priznas Drzavu Kosova, ali svaki trazi da se postuju medzunarodni i regionalni odnosi, da bi se normalizovao zivot gradzana ovog regiona posle tih teski i bezumni ratova.
Znaci ne moras da priznas ako neces, ali ne smes pod "diplomatsku borbu" spreciti, i sporiti teca zivota gradzana Kosova, Srbije i regiona.
Jedno pitanje za Vas Jeremicu i svi onih koji misle da nepriznavanje je dobar i pravan cin:
- kako mislite da cete Kosovo imati/vratiti pod suverenitetom Srbije?
kad 2 miliona albanaca su protiv (95% stanovnista KiM)
ako ga ne priznate danas, sutra, decenijama, vekovima (posto je ovaj vas stav).

mirka

pre 12 godina

Mislim da je evropski put izgubio podrsku gradjana Srbije, zato sto je ova vladajuca koalicija pokazala da se zalaze za EU samo na recima - nista nisu uradili da Srbiju sustinski priblize nekim evropskim vrednostima, osim sto javno podrzavaju gej populaciju: korupcija nikad rasprostranjenija u Srbiji, nezaposlenost nikad veca, sve u zemlji se obrusava...Da mi je neko rekao da bilo koja vlast moze za ovako kratko vreme da unisti jednu zemlju - ja nebih verovala! Ali DS-sps-PUPS su pokazali da mnogo mogu da urade za 3 godine - mogu sve da uniste!!!!

Velibor, USA

pre 12 godina

Josh samo ovo:
ukoliko File hoce da ga se shvati da on govori isto ono (samo eto malo drugachije srocheno) shto su oni jucherashnji nemachki desnichari rekli, onda Filea treba podsetiti na njegove sopstvene rechi od samo pre par dana gde je rekao jasno i glasno da NEMA NOVIH USLOVA za Srbiju. Treba vec jednom i ove zapadne i EU politichare hvatati chvrsto za njihove izgovorene rechi bez mrdanja, pa ako se ispostavi da jedno govore jednog dana a drugo, trece... drugog, treceg dana, onda su- lazovi, prevaranti i licemeri koji trebaju biti razgoliceni svima- a pogotovo gradjanima njihovih sopstvenih zemalja pa da chuju i vide njihovi sopstveni gradjani kako lazljive, prevrtljive i licemerne politichare odrzavaju svojim porezima i taksama te shalju u njihovo ime da lazu i varaju gradjane neke druge evropske zemlje.

Progresivni, poshteni, ljudskopravni, socijaldemokratski Nemche i Nemice- probudi se! Drzi odgovornim ove desnicharsko-liberalkapitalistichke nemachke politikose!

Julius

pre 12 godina

Odgovarajuci na pitanje novinara, kako tumaci izjave poslanika namackog parlamenta, da ce Srbija pre ulaska u clanstvo Evropske unije morati da prizna nezavisnost Kosova, Evropski komesar za prosirenje Stefan File je rekao: "Ja postujem misljenja parlamentaraca clanica, a kad smo radili na Upitniku za Srbiju, jasno smo stavili do znanja da to ne obuhvata Kosovo". Sudeci po broju komentara,jucerasnja izjava nemackih parlamentaraca izazvala je pravu politicku buru, a danasnja izjava Shtefana Filea je samo potvrda onog sto su nemacki parlamentarci rekli.
To je jasna poruka izrecena od najmerodavnijih faktora Evropske unije. Jer nije Nemacka pola Kipra ili Grcka pred stecajem, vec je osovina Evropske unije.
Ministar Jeremic pravi se kao da nije razumeo poruku, pa ponavlja onu njegovu mantru, kako Srbija nikada nece priznati kosovsku nezavisnost, ali da ce prioritet spoljne politike biti regionalna saradnja! Kako Jeremic zamislja saradnju sa susedom koji ne priznaje, to samo bolestan um moze da objasni. Ako on ne razume jasnu poruku izrecenih jucer i danas, to je njegov problem.
Srbiji treba jedan De Gol, da napravi smeo korak napred, da prizna nezavisnost Kosova i krene u bolju buducnost, a ne da politiku i diplomatiju vode na osnovu mitova i lazi.

nada

pre 12 godina

Zemlje EU (doduse ne sve, ali one koje VLADAJU ovom EKONOMSKOM UNIJOM) u Srbiji isprobavaju "standarde" koji ni u njihovom dvoristu niti postoje, niti bi funkcionisali. Zasto ne podele svoje zemlje (makar BEZ RAZARANJA) na mikro teritorije i stanovnicima NOVIH drzava daju NOVO ime za NACIONALITET (Bavarci, Saksonci, Valonci,...? Zasto ASIMILISU Turke, Arape, Afrikance, umesto da im ih priznaju za nacionalne manjine SA SVIM PRAVIMA i BEZ OBAVEZE da bar znaju jezik zemlje u kojoj zive? Da li Romima koje "uhvate" na ulici bez legitimacije, daju tek-tako licne karte, socijalno osiguranje, stanove, ili im ispituju poreklo i DEPOTIJU izvan svojih granica? Kod NJIH nema POLITICKE korupcije, ili je drugacije zovu: LOBIRANJE (naravno za "mali" honorar)? ONI SU NAPRAVILI PROBLEM, a SAMO Srbija MORA DA GA RESAVA! Zasto? Zato sto im nije bila saveznik u dva svetska rata?

ex demokrata 1

pre 12 godina

Jos smo daleko od EU, treba prvo da dobijemo datum,to je najbitnije, ali kako ja vidim posto neke clanice nisu ni SSP ratifikovale, to ne ide bas glatko, da li je KIM u putinju, Mladic ili nesto trece, ko zna ?
Jeremic nije dobar ministar i to se vidi iz dana u dan.Njegovi stavovi se ne poklapaju sa stavovima i nekih clanica koalicije a tek sa stavom naroda, tako da on izgleda iznosi svoj licni stav po tom pitanju. Kosovo je i fakticki van Srbije i dobro je da je tako, u suprotnom,ne bi imali ni beli sengen a ne bi bili ni blizu EU kao danas. Teritorija sama po sebi nije toliko vazna jer ne vidim da je npr. Luxemburg los za zivot iako je u pitanju oveci grad,dakle, standard gradjana je najvazniji, ako to imamo imacemo sve, pa cak i ako ne udjemo nikada u EU sto i jeste jedna od realnih opcija jer je i otvoreno pitanje kako ce EU da izgleda za 15 ili 20 godina i da li ce je biti uopste ?!

kako bude

pre 12 godina

Za one koji pljuju EU: 1) niko ne tera Srbiju da ulazi u EU. Ako nece, ne mora. Neka ostane sama sa svojim "4 stubica spoljne politike". 2) Svi dijasporci koji ovde pljuju po EU i postavljaju neke uslove EU-u , neka za pocetak se licno odreknu te "mrske" tvorevine i vrate kuci.

petar

pre 12 godina

Reforma pravosudja,borba protiv kriminala i korupcije potrebni su i za clanstvo i za koegzistenciju i suradnju s EU.
Priznavanje secesije je pitanje koje ce doci na dnevni red kao uslov - to je sigurno.
Medjutim ja ne znam puno historijskih primjera da država prizna secesiju dijela vlastitog teritorija.Najmanje je uputno kad netko iz Hr/Slo pametuje o tome, a svi stanu na zadnje noge zbog Piranskog zaljeva.
Ako neko nema karakter/kičmu, neće je steći ni članstvom ni bez njega.

Mile

pre 12 godina

Bez kompletnog dogovora Beograda i Pristine, kao i rijesavanja ostalih pitanja ratnih zlocinaca, Srbija sigurno nece moci zavrsiti pregovore.
Tehnicki mogu dati zeleno svetlo za pocetak pregovora, ali nece popustati dok Srbija sve ne sredi, a to moze da traje 8-10 god sigurno.
Uzmimo u obzir da i unatoc volji unije za prosirenjem, unija prolazi kroz odredenu krizu i prolazit ce kroz naredni period, stoga sigurno nece brzati sa nekim odlukama.

Pobesneli max

pre 12 godina

Ne "palite" se vise na ove namerno plasirane izjave. Noje uslov priznanje Kosova za pocetak pregovora, nego eventualno clanstvo. A, do tada ce proci mnooogo vode Savom i Dunavom. Zaista je nepotrebno gubiti zivce na stvari koje ce tek doci na red. Idemo korak po korak. Kosovo, ako se ovako nastavi, pojesce samo sebe, a kamoli EU.

Enver Kelmendi

pre 12 godina

Gosp. Jeremicu iza vas treba da stoji zastava Srbije, mada se ne vidi u slici, i vi prestavljate tamo vasu drzavu a ne svoj licni stav. Srbija je ta koja je kucala na vratima EU i trazila Upitnik. Upitnik Srbija je dobila i tamo stoje 2-3000 pitanja odnosno uslova koje svaka drzava treba da ispuni. Mozda u Upitniku nema reci o Kosovu ali tamo se kaze,zaobilazno, da svaka drzava ne treba da ima otvorena pitanja sa susedima. Za Srbiju, za sada, kosovo nije susedna drzava, ali za 76 drzave sveta jeste. Ako mislite da je Madrid, Bratislava, Bukurest, Atina i Nikozija vaznija od Brisela onda je druga tema.

Jovan

pre 12 godina

Pa File je samo ponovio ono sto smo culu juce od Njemackih poslanika.- Nema EU bez priznaja Kosova.

"Kako je to objasnio evropski komesar, "čuo sam niz komentara u članicama (EU) i nijedna od njih sad nije voljna da prihvati bilo koju novu državu kao članicu koja bi imala neko otvoreno pitanje kad je reč o regionu ili susedima o otud smatram da su nužni ozbiljni napori da se kroz proces proširivanja nađe rešenje za to pitanje". "

Znaci ako vam zvucnici rade - ova je "stereo poruka" - Dzaba je Jeremicu da stavlja glavu u pesak i pravi se da ne razume.
E sada na nama je da vidmo sta cemo i kako cemo. Ja licno zaista ne volim da me politicari lazu - sto oni svi rade, ali kad me jos lazu i traze da ja to prihvatim kao istinu onda zaista nemam vise zivaca da ih slusam. Izbore pa da kazemo sta mi mislimo o njima.

aniti globalista

pre 12 godina

Pa ja nikad i nisam zeleo da udjemo u EU. Ne iz nekih politickih, nacionalistickih razloga, vec misim da se tako gubi indetitet. Pa pogledajete po celoj evropi sve je isto, novac, tablice, prodavnice, dokumenta, sve zivo.

samo pitam

pre 12 godina

Vidim da neko ostavi komentar: "Vratite oteto i nece biti problema"
Dali se pod tim 'otetim' podrazumeva i to da Srbija treba da vrati Vojvodinu za koju znamo kada i kako ju je dobila i od koga je 'oteta'??

No Pasaran

pre 12 godina

hahaha... super... 'ne trazimo mi da vi priznate kosovo kao uslov, ali ne pustamo nikoga sa problemima unutrasnjih granica' .... stvarno genijalan stav nasih predobrih europljanina, kao i uvijek pravedan, posten i nadasve nimalo hipokritican...

Branko Von Beca

pre 12 godina

Bez problema u eu... bez uslovljavanja u eu...
kažite bar jednom pošteno, vama bi jedino Srbija bez Srba odgovarala u eu !

A sva ova dodatna "pojašnjenja i objašnjenja" su samo pokušaj da se pred izbore gospodinu "izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo" ne ospe i ono što je preostalo razočaranih birača i iz revolta ne glasa za gospodina "neobaveštenog", koji se ni povodom izjave nemačkih parlamentaraca još nije oglasio, naravno jer ne obavešten ...

Boban

pre 12 godina

Gosp Jeremic je svestan koliko i mi da od Kosova nema nista. Ko bi od vas na njegovom mestu JAVNO priznao Kosovo - svojim imenom i prezimenom. Pa bio bi novi Vuk Brankovic! Srpskoj gluposti nikada kraja

Zlatko

pre 12 godina

Upravo mi je dirljivo citati izjave vasih politicara pa i odredjenoga broja komentatora ovdje na forumu kako ti Nijemci to zapravo nisu mislili tako kako su rekli, a ako su mislili, pa sto onda, nece oni vjecno biti zastupnici u Bundestagu, doci ce na njihovo mjesto Srbiji skloniji (uostalom, eno, i Francuzi se spremaju povuci priznanje Kosova, a Amerikancim ce uskoro dozlogrditi taj protektorat), a ako tako ipak ne bude, Srbija ce vec naci nacina da to nekako rijesi...

A mozda to na kraju uopce nisu ni bili Nijemci ?! Mozda su bili Islandjani i govorili o gejzirima u svojoj zemlji ! Ma sigurno je bilo tako ! I naravno: i Srbija u EU i Kosovo u Srbiji ! I Messi u FK Cukaricki !

Zare

pre 12 godina

Svi vi koji necete u evropsku uniju da mi date svoje evrice! Sta ce vam? More, citam i sve se vise pitam (a ne zelim da verujem) kada ce opet odnekuda iskociti Marko, Arkan, Stankovici, Subotici i ostali sverceri sa sleperima i kontejnerima i td... Ocigledno to jos zivi i samo sto nije... A ostalima ce podeliti puske pa ce biti zadovoljne i ostale junacine... Ostaju samo oni koji ce opet nadrljati. Kada sve prodje opet cemo "nismo mi, Milosevic je" A znam sigurno da razni politicki manipulanti citaju sve ovo i zadovoljno biraju ciljne grupe!!!

D.Savic,Paris,FR

pre 12 godina

Jeremic je najmudrija srpska glava trenutno u politici posle Tadica.Trebao je lepo Stefanu Fileu koji je nama ovde u dijaspori odavno poznat kao izraziti antisrbin,da obajsani da Srbija zapravo nema problema sa komsijama(sused je hrvatska rec,primedba autoru ovog teksta) jer Kosovo nije Srbiji komsija vec njen UNITARNI I NEOTUDJIVI deo, da sama ta EU nema jedinstven stav oko pitanja statusa Kosova te da Gospodin File ne moze da govori u ime cele EU a narocito ne na taj nacin.Voleo bih da nam buduci ministar inostranih poslova bude neko ko je po zanimanju PRAVNIK(ispade da je Kostunica bio u pravu) iako je i Jeremic odlican.Guverne treba da nam bude DJelic a Tadic ministar zdravlja jer je psihijatar a Srbiji bas to najvise treba.Ne daj Boze da nam Predsednik Srbije ili premijer sutra bude Toma Grobar jer se zna kuda to vodi.

Sasha

pre 12 godina

Aman ljudi sta vam je, EU ne trazi od Srbije da prizna Kosovo recima vec delima. Spanija i Rumunija nisu priznale Kosovo sto bi EU zamerala Srbiji nepriznavanje Kosova. Medjutim, kada su u pitanju prakticna pitanja, Srbija ce sa Kosovom morati da ih resi ako hoce u EU to je neminovno. Srbija mora da zna sta hoce i gde zeli da bude u odnosu na Evropu. Ja predlazem da narod Srpski (Samo u Srbiji) glasa i odluci hoce li ili nece u EU. Posle nemozete da krivite ni kurtu ni murtu za nista.

Djapence iliti Preddy

pre 12 godina

Ako EU nije spremna da primi nove clanice koje imaju probleme sa susedima, mislim da je najbolje nastaviti insistirati na celovitosti teritorije Srbije, jer onda ni Kosovo nece moci da udje u EU dok ne reshi svoj status prema Srbiji. Time ce biti pogurani da pocnu da budu malko konstruktivniji u svom stavu prema reshenju problema, umesto shto se stalno oslanjaju na puku silu lobiranih drzhava!

meteor1

pre 12 godina

Štefan File izjavio je da države EU "nisu voljne da prihvate bilo koju novu članicu koja ima otvoreno pitanje sa susedima ili u regionu".

indirektno, nereseno pitanje sa KiM.

Jel vama jasno G.Jeremicu ili da pokusavam to nekako da prevodim?
Za vas komentatori: ova izjava g.Filea je ista kao i ona juce od nemackih parlamentarca samo drugacije formulisana.

Eruditi

pre 12 godina

Jeremicu papire za priznavanje nezavisnosti Kosova i put Pristine kod kolege Hodjaj! Samo mudri mogu da hrabro iskorace...izgleda gorka pilula ali istovjetno izgleda nije tebi jasno koliko koristi ima Srbija od tako smelih postupaka, nego li stalnog i vecnog udaranja u prazno!

Bora

pre 12 godina

Za osam,devet, godina ceo zapadni Balkan bi mogao da udje u EU, pre toga treba definisati granice Srbije i Albanije. Kosovo treba podeliti na dva dela, srpski i albanski i time staviti tacku na problem Kosova, sto je u interesu Srba i Albanaca i EU.

Dejan

pre 12 godina

Po svemu sudeći sasvim je sigurno da u EU nećemo ući ni 2020 ni 2050, a najsigurnije nikada.Zašto?Pa zato što političke strukture koje su danas na vlasti, a one koje najverovatnije dolaz posle njih nikada neće priznati nezavisno Kosovo, a to je sasvim sigurno da će morati biti učinjeno ako se želi u EU.Postoji i dodatni problem čak iako se to i nekim čudom dogodi, ali Hrvatska ulazi u EU 2013 kao punopravni član sa pravom glasa.Da bi Srbija ušla u EU potrebna je ratifikacija svih parlamenata članica, tako da je potrebno da i Hrvatski Sabor donese takvu odliku.S obzirom da su nas tužili za genocid, njihova odluka je NE Srbiji u EU!Sve se može promeniti ako konačno shvatimo da je Kosovo nezavisno i da smo u Hrvatsku išli da ratujemo kao agresori a ne branioci nečeg što nije naše..E sad pamet u glavu pa rešiti gde mi ustvari želimo da idemo? Ne treba više da lažemo ni druge a ni sebe. Ja sam za EU!A vi?

Ne priznajem

pre 12 godina

S obzirom da nismo priznali Kosovo, Kosovo nam nije sused. Tek kada priznamo Kosovo kao nezavisnu drzavu ono nam moze biti sused. Sa susedima nemamo lose odnose. Dakle budite precizniji gospodo unitarci!

Bucko razmisljam

pre 12 godina

"Kad je reč o priznavanju Kosova od strane Srbije danas, sutra ili kroz tri meseca, godine ili veka odsad, moj stav je isti", naglasio je šef srpske diplomatije.

Vidi, opet ovaj !
Pa ja sam se licno u vise navrata preko medija odrekao i Kosova i Vuka Jeremica zato sto mi je buducnost u EU najpreca ?
Sta sam Ja NIKO ?
E pa kad je tako gospodine Jeremicu videt cemo ciji ce se "stav" do kraja "pikat" moj ili Vas ? Mozeti Vi posle sledecih izbora lepo biti "degradirani" u obicnog "odbornika" pa imajte "svoj licni stav" ali taj vas "licni stav" koji obuhvata i mene kao i ogroman broj onih gradjana koji misle kao i Ja, nece ni na koji nacin ugrozavati nasu buducnost u EU.

Velibor, USA

pre 12 godina

Stalno mnogi naglashavaju "Nemachka, nemachka delegacija, nemachka drzava, nemachki poslanici...." za onu jucherashnju delegaciju. Dobro, jesu Nemci, ali CDU konzervativci i desnichari koji
1. ne predstavljaju celu Nemachku vec CDU i CSU
2. ne predstavljaju delegaciju cele Nemachke vec njihovih konzervativnih i desnih stranaka
3. poslanici su njihovog stranachkog kokusa, tabora ili chega vec...., dela Nemachke mozda da, cele Nemachke- ne.

Da su CDU-CSU prilichno diskriminatorske, arogantne, prilichno ksenofobichne, zatucane u zapadnohrishcanizmu i staro-istorijskim opterecenostima stereotipima i sukoba civilizacija, chesto neposhtene i ignorantne prema svima koji nisu nuzno deo zapadnog hrishcanstva/krshcanstva, usloznjavaju i koriste konflikte izmedju vecinskih muslimana, bilo sekularnih ili ne, (Kosovo) i vecinskih pravoslavaca, bilo sekularnih ili ne, (Srbija) a na shtetu obe strane - poznato je i nije nishta novo. Medjutim, poznato je i postaje sve izvesbnije da oni takvi tj. CDU, CSU polako sve vishe GUBE uticaja u Nemachkoj i medju nemachkim narodom shto ce se nadam se uskoro i videti na izborima gde ce uglavnom da izgube!

Stoga, u pravu su svi oni koji napominju da ovi jucherashnji poslanici ne mogu da odredjuju kako ce neshto npr. nemachki Bundestag izgledati kroz recimo tih 8 godina (a nadam se znatno pre toga) i da ne mogu da govore ishta vishe do da izrazavaju ideologiju njihove konzervativne desne politike.
Tek kada i ako, shto se nadam da nece biti sluchaj, i ostale nemachke umerenije, progresivnije i levlje partije pochnu da govore ovo shto govore CDU/CSU-ovci, tek onda imaju za prava svi ovi ogorcheni komentari koji poistovecuju celu Nemachku i celi nemachki narod s ovim vrlo neposhtenim i uzasno licemernim konzervativcima, tek tada. No, to za sada srecom nije sluchaj i nadam se da nikada nece ni biti.
Opet kazem, konstruktivni i fleksibilni pristup kosovskom problemu na nachin da ni Srbija ni Kosovo ne blokiraju jednu drugo te poboljshavanja zivota obichnih ljudi, narochito manjina, na Kosovu i Srbiji, to da, to zaista svi u EU-u hoce i ovo shto File reche, i o tom se uvek moze prichati i raditi ali nametati Srbiji ogorchavajuce ponizenje i nepravdu da prizna bilo de facto bilo de iure nezavisnost Kosova- ne i to ni File nije rekao!
Svakako da Srbija bez obzira na sve mora sama sebe izgraditi (borba protiv korupcije, kriminala, lopovluka, za veci zivotni standard, ljudska prava, pravosudje, ekonomija...) da bude totalno prihvatljiva za EU.

surfer

pre 12 godina

Bravo Marko, dajem ti ruku... konacno netko tko i prizna sto se dogodilo.

A sto je najgore, uopce nista od toga nije trebalo. Mogli smo otplesati valcer kao Cesi i Slovaci, i otici u miru. Medjutim, Slobo je zakuhao ideju iz Nacertanija... ciji je rezultat ne samo mrznja, nego i vise od 100 000 zrtava. Velike Srbije nema, cijela regija je vracena natrag, zaostaje u integracijama... Sto je najgore, Slobo je imao podrsku gomile ljudi...

Kada netko ovako prizna, onda je to znak da se mozda moze dalje. A ova vasa vlast vas mufla 100 na sat... Kosovo ce svakako biti uvjet, sve ostalo je bajka. Bolje da ste sada spremni, nego da bude sok.

Jedno je otvoriti pregovore, drugo zavrsiti... do 2025. realno je moguce.

dera

pre 12 godina

Gospodin Jeremic...mlati praznu slamu...bolje da gleda tenis,bilo bi bolje...dokle bre vise...nek otvori kancelariju u Pristini...i nek Pristina bude glavni grad Srbije...ako je to nasa sveta zemla...nebuloze...

Evropejac

pre 12 godina

Braco Srbi. Ajde dase ne lazemo.Mi smo jedan leenj narod ali samo u Srbiji. Znali smo sta trazi EK i EU. Kod nas se to klati do bola. Vlada spora. Pisci zakona mkoji samo treba da prepisu evropske zakone a i hrvatska nam je dala sve prevedeno mi to nista ne mozemo u roku ili pre roka da uradimo. Politicki zemlja podeljena gore nego siiti i suniti.Parlament se bavi povredama poslovnika i svaka poslanicka grupa se bavi predizbornim radnjama. Neko kaze necemo u EU.A gde cemo braco srbi. Da li cemo da vozimo koneske automobile da se oblacimo na kineskim ili ruskim buvljacima. Da li cemo da stedimo juane i rublje. Da li cemo dakupujemo zanasu industriju kineske i ruske masine a oni kupuju sve sto zapad ima najbolje. Nasi politicarui zive u nekom drugom svetu.Umislili da smo mi toliko jaki ali tvrdoglavi jesmo da ce 70 i kusur zemalja koje su priznale Kosovo da povuku svoju odluku. Kosovarima treba jos manje od 20 priznanja banana drzava i eto ih u UN, Svetskoj banci i svim svetskim institucijama. Da li treba da prodju generacije i generacije u nasoj zemlji da zive u bedi da bi se rodila neka nova politicka opcija koja bi shvatila realnost i priznala Kosovo a mi usli u EU. A dotle cemo da se vozimo izlokanim putevima, zeleznicom od 30 na sat, da se plasimo grada, gde nam je susa elementarna nepogoda kao u Eritreji itd

Marko Kraljević

pre 12 godina

Čitam juče komentate tipa "nikad u eu, nikad u nato", podseća me na ono "bolje rat nego pakt, bolje grob nego rob"...

Ja stvarno ne znam šta je sa vama ljudi? Halo? Pa Kosovo smo izgubili u RATU seća li se neko toga? Izgubili a slavili da smo pobedili, to samo kod nas može, jer dozvoljavamo da nam razni Slobodani i Vojislavi i slični truju mozak! U VREME Vlade Vojislava Koštunice Kosovo je i zvanično proglasilo nezavisnost, kao i Crna Gora. Pa da smo vodili normalniju politiku prema toj Crnoj Gori tih godina mozda bi rezultat bio drugačiji zar ne?! Sve smo "izgubili" na ovaj ili onaj način (zapravo su svi otišli od nas, ništa mi nismo izgubili) i sada se pravimo Englezi mi nešto ne damo?!? Pa nema više šta mi da ne damo ljudii!!! Poenta je samo da pogledamo U OČI FAKTIČKOM stanju na terenu, a to je da je OD SRBIJE ostala SAMO SRBIJA i kraj. Nemamo drugih teritorija od naše Srbije, a to nam u stvari samo i treba. Možemo mi da se palimo da nećemo u EU, briga EU što mi nećemo, ne pristupaju oni nama već mi njima. Oni su osmislili uredjeno društvo nismo mi, mi smo poželeli da udjemo u njihovo organizaciono društvo ne daj bože oni u naše.

U slučaju da se naša zemlja odluči da se inati i dalje i da odustane od EU ja ću prodati sve svoje i otići sa porodicom iz zemlje sigurno, a vi ostajte ovde i uživajte sami sa sobom tako što nećete dati Kosovo, a ono je ODAVNO IZGUBLJENO i pritom još u ratu koji smo SAMO MI mogli da zakuvamo u sred Evrope!

A te priče da je ceo svet protiv nas, zavera i sl... Pogledajmo se bre u oči Srbi! Pa mi smo u poslednjih 20 godina ratovali sa CELIM SVETOM (NATO 28 zemalja sveta) i sa svim skoro komšijama (SLOVENIJA, HRVATSKA, BOSNA, KOSOVO)... Dakle ni manje ni više sa preko 30 zemalja u svetu!!!

I još izigravamo neki ponos a nema pas za šta da nas ujede!

Hoćemo li se ikada pogledati u oči, okupati, presvući iz tog starog i odavno demodiranog odela, podići glavu i reci DOSTA, IDEMO NAPRED!

Setimo se Zoranovih reči:

"Mi smo 10 godina stariji, siromašniji, propaliji. To je cena naše gluposti i neodgovornosti. Ne može to besplatno. Ja jedino želim da mi to više nikada ne ponovimo".

"Ne može jedan narod da izabere pogrešnu politiku i da ga to posle ništa ne košta. Meni je jako žao što je sirotinja stradala, a što su oni oko tog jednog čoveka, što su oni na kraju pokupili kajmak. Ali, hajde da kažemo, nikada više. Hajde da kažemo nikada više se to neće desiti. I onda smo naučili, iz te istorije povukli smo pouku. Neka nepravda istorijska koja se jednom učini, ne može više da se vrati. Vi možete da uzmete akvarijum, i da napravite od njega riblju čorbu. Ali ne možete od riblje čorbe da napravite akvarijum. Skuvali ste ribe, gotovo je! To je istorija".

mertur

pre 12 godina

Celo vreme vam se kaze da je pitanje statusa Kosova gotova prica a vi se oslanjate na trule tarabe (Grcke, Kipre, Rumunije i sl.)A sa druge strane sta ste vi uopste ucinili da mi Kosovari ostanemo dragovoljno u sastavu Srbije (nije samo pre rata vec i posle rata je srpska politika prema albancima ostala ista).

pera expert

pre 12 godina

"Nismo culi na sednici,... nisu nam rekli na prijemu...". Pa sto ih ne pitate lepo, neka kazu otvoreno, i da se vec jednom znaju neke stvari...

Milenko Z

pre 12 godina

Kakva gomila ničega u jednoj vesti! Više me iskreno i ne zanima evropska unija,više bih voleo da mi se država očisti od kriminalaca i ostalih krvopija,pa makar morali da se donose zakoni nalik na šerijatske i makar ponovo utonuli u neku vrstu komunizma (samo ne u onaj kao slobin)!

bezimena

pre 12 godina

"Kad je reč o priznavanju Kosova od strane Srbije danas, sutra ili kroz tri meseca, godine ili veka odsad, moj stav je isti", naglasio je šef srpske diplomatije".

TVOJ stav!? Ne Jeremiću, GRADJANI SRBIJE ĆE SE PITATI ZA STAV kada za to dodje vreme i duboko vereujem da će znati šta je njihov INTERES (kao što su to znali i 5.oktobra 2000.) jer, za razliku od tebe i tebi sl., gradjani odlično znaju šta je REALNOST! To svakako nije verovanje u MITOVE, LEGENDE i OBMANE, niti udaranje glavom o zid, koje mu sve vlasti unazad 20 godina, i nešto više, PROPISUJU, u manjoj ili većoj meri. NI JEDNA VLAST nema pravo da zbog svojih "principa" u vezi KIM, ŽRTVUJE SRBIJU - "ne kolje vo radi kile mesa"!

Realnost je jednostavna. KIM je izgubljeno Miloševićevim TEROROM koji je sprovodio nad Albancima. S druge strane, pošteno rečeno, 2 MILIONA ljudi - "nacionalna manjina" ne samo da bi bili teret ovoj državi nego bi brzo svi ostali postali manjina (uključujući i Srbe). Drugo, ali najvažnije, Srbiji je nasušno potrebno da bude deo CIVILIZOVANOG sveta, kako bi uopšte opstala kao SRBIJA!

Nenad-EU

pre 12 godina

Pa to je jasno kao dan. Albanci su daaaaalekooooo od EU i niko nece dozvoliti da ih Srbija bez saglasnosti slepa u istu. Drugim recima otkacite nepozeljan teret pa moze napred. Sto se tice Kipra na koji se mnogi pozivaju, u EU je primljen samo Grcki deo koji je 2004. velikom vecinom glasova odbacio ujedinjenje sa Turcima.

Dejan

pre 12 godina

Aha, lai ste voljni da primite Hrvatsku, koja ima nerascisceno pitanje izbeglica, otete imovine, ratnih zlocinaca, granice sa Slovenijom, ekonomije... Koga bre lazete?! Mislio sam da ne postoje gori politicari od srpskih. Ali postoje! EU - what a joke!

Poldi

pre 12 godina

"Nema novih uslova". Sto govorite o "novim uslovima" kada ni stare niste ispunili. A posto na Jeremicevo iznanedjenje EU-mocnici ce da budu striktni prema nama znaci, na popravni do 2020.

Manuel Komnenos

pre 12 godina

Pa naravno da nema novih uvjeta, svi su oni ostali isti kao i od prije nekoliko mjeseci!
Pregovori i njihovi pozitivni rezultati sa Pristinom ce znaciti fakticno priznaje realnih cinjenica na terenu i to je to, na sto su mislili njemacki parlamentarci. Ako je itko mislio da ce Srbija uci u EU za kojih 10tak godina "s figom u dzepu" da ce toboze imati pravo vratiti Kosovo, taj se jako vara jer bi to bio kraj evropskim naporima Srbije i njezin definitivan gubitak ugleda i vjerodostojnosti. Ne moze se graditi dobrosusjedski odnosi, a prema jednom susjedu imati prikrivene ili poluprikrivene aspiracije... to nije u duhu EU i evropske solidarnosti. Srbija ce se morati suociti sa evropskom kulturnom, pravnom i ostalom stecevinom i pokazati da one mogu zazivjeti u Srbiji.

Sramota srpske diplomatije

pre 12 godina

Ministre, niste čuli od komesara za proširenje EU Filea ali ste trebalo da čujete od nemačke parlamentarne delegacije, kao što je i srpska javnost to jasno čula?!
Mnogo je važnije šta kažu nemački parlamentarci, nego komesar File, jer je Namačka "centralna evropska sila", čiji stav o "faktičkom priznanju Kosova", jeste "condicio sine qua non" za EU i srpsku diplomatiju, kao i evrointegracije?!
Umesto toga, srpska diplomatija na čijem ste čelu, nažalost, "tretira" Nemačku, kao "drugorazrednu evropsku silu" u rangu svih ostalih 26 zemalja EU i kalkulišete sa "podelama", iako je ogromna "većina" EU zemalja priznala nezavisno Kosovo, "uvereni" da će "manjina" koja to još nije uradila iz unutar-političkih interesa, nekim čudom "prevagnuti" ili bar očuvati "status quo"?!

Marko

pre 12 godina

Tacno i nema nista novo. Sve je davno nabrojano i zna se. A dovoljno toga je i nabrojano da vise i ne treba. Vi to upravo izvrsavate. Tajnim pregovorim koje vodite priznajete Kosovo. Zasto nikada nije objavljen ni jedan dokumenat koji ce te potpisti sa nezavisnom drzavom Kosovo. Zasto ne kazete sta to Srbi tamo ili Srbija dobija tim pregovorima.
Nista. Srbija daje, priznaje, izvinjava se i nestaje. To je vasa politika i za to ste dovedeni na vlast.

Branko

pre 12 godina

Da bi neka zemlja postala članica EU, nakon svih koraka u proceduri je RATIFIKACIJA OD STRANE PARLAMENATA SVIH ČLANICA EU. Jedan od tih Parlamenata je i Nemački parlament. Biće i drugih a među njima i Sabor Republike Hrvatske.

Robin Hood

pre 12 godina

Ja sinoc procitah preko 800 komentara na tu VEST DANA, a izgleda da su samo g.Jeremic, g.Djelic, pa i oni zvanicnici koji se jos nisu javili (ali ce tokom dana) juce ceo dan bili SEPI i GLUVI!


"Jeremić: Nema novog uslova"
Tu je covek u pravu! Nije NOVI nego STARI uslov, ali ste ga vi majstorski skrivali skrivali(pokusali da ga skrijete) od vasih gradjana

srdjan

pre 12 godina

Juce politicki zemljotres, danas to vec nije nista narocito a od sutra ce sve da se svede na to da prevodilac nije dobro preveo ono sto su mu Nemci rekli. Pa ce zbog toga ili da ga sklone na neko drugo (bolje) radno mesto ili da ga proglase uljezom iz DSS-a ili neke druge opozicione stranke.

Pera

pre 12 godina

Ministre Jeremicu, vas u odnosu na ostale DS politicare izuzetno cenim, posebno posle vaseg "neuspeha" da postanete potpredsednik DS pred kraj prosle godine. To znaci da ipak imate deo autonomnog razmisljanja sto je vrlo pogubno za politiku jednoumlja koja trenutno vlada u skoro svim strankama. Inteligentan ste i pametan covek ali smo ovog puta dosli do zida, levo EU, desno odbrana teritorijalnog integriteta t.j. izvlacenja sta mozemo u ovom trenutku. I levo i desno je vrlo trnovit i neizvesan put. Postoji i varijanta "C" tapkanje u mestu - naravno najgora. Recite lepo gde idemo i stavite u ruke naroda da odluci da li se slaze sa vasim izborom...
Boli glava vise od udaranja u zid...

mita sajba

pre 12 godina

Nemci opet, po ko zna koji put, jednu svoju politicku odluku, da sami priznaju nezavisnost AP KiM, podredjuju osnovnoj, elementarnoj potrebi SVIH stanovnika Evrope da zive u miru, namecuci da je priznanje stav cele EU!
Lepo je to, sto se iz te potrebe za mirom, izrodilo jos mnogo toga pozitivnog, u medjusobnoj saradnji gradjana, naroda, drzava i vlada, ali zar nije sve pocelo - dogovorom, a ne nametanjem bilo cije politicke odluke, bilo kome? EU, kao zajednica 27 zemalja, svakako nema jedinstven stav, kao sto to namece Nemacka!
Zar ne bi bilo bolje, umesto sto se ponovo namecu kao tutor, manjim i nemocnijim drzavama Evrope, kakva smo mi, Srbija (a oni to rade i unutrar unije, sa Grckom), da eventualno, uslovljavaju apsolutnu, medjusobnu slobodu stanovnicima AP KiM i ostatka Rep. Srbije, za postovanjem svih demokratskih dostignuca EU? U tom slucaju, priznanje i nepriznanje, bili bi potpuno nebitni.

Marko Kraljević

pre 12 godina

Čitam juče komentate tipa "nikad u eu, nikad u nato", podseća me na ono "bolje rat nego pakt, bolje grob nego rob"...

Ja stvarno ne znam šta je sa vama ljudi? Halo? Pa Kosovo smo izgubili u RATU seća li se neko toga? Izgubili a slavili da smo pobedili, to samo kod nas može, jer dozvoljavamo da nam razni Slobodani i Vojislavi i slični truju mozak! U VREME Vlade Vojislava Koštunice Kosovo je i zvanično proglasilo nezavisnost, kao i Crna Gora. Pa da smo vodili normalniju politiku prema toj Crnoj Gori tih godina mozda bi rezultat bio drugačiji zar ne?! Sve smo "izgubili" na ovaj ili onaj način (zapravo su svi otišli od nas, ništa mi nismo izgubili) i sada se pravimo Englezi mi nešto ne damo?!? Pa nema više šta mi da ne damo ljudii!!! Poenta je samo da pogledamo U OČI FAKTIČKOM stanju na terenu, a to je da je OD SRBIJE ostala SAMO SRBIJA i kraj. Nemamo drugih teritorija od naše Srbije, a to nam u stvari samo i treba. Možemo mi da se palimo da nećemo u EU, briga EU što mi nećemo, ne pristupaju oni nama već mi njima. Oni su osmislili uredjeno društvo nismo mi, mi smo poželeli da udjemo u njihovo organizaciono društvo ne daj bože oni u naše.

U slučaju da se naša zemlja odluči da se inati i dalje i da odustane od EU ja ću prodati sve svoje i otići sa porodicom iz zemlje sigurno, a vi ostajte ovde i uživajte sami sa sobom tako što nećete dati Kosovo, a ono je ODAVNO IZGUBLJENO i pritom još u ratu koji smo SAMO MI mogli da zakuvamo u sred Evrope!

A te priče da je ceo svet protiv nas, zavera i sl... Pogledajmo se bre u oči Srbi! Pa mi smo u poslednjih 20 godina ratovali sa CELIM SVETOM (NATO 28 zemalja sveta) i sa svim skoro komšijama (SLOVENIJA, HRVATSKA, BOSNA, KOSOVO)... Dakle ni manje ni više sa preko 30 zemalja u svetu!!!

I još izigravamo neki ponos a nema pas za šta da nas ujede!

Hoćemo li se ikada pogledati u oči, okupati, presvući iz tog starog i odavno demodiranog odela, podići glavu i reci DOSTA, IDEMO NAPRED!

Setimo se Zoranovih reči:

"Mi smo 10 godina stariji, siromašniji, propaliji. To je cena naše gluposti i neodgovornosti. Ne može to besplatno. Ja jedino želim da mi to više nikada ne ponovimo".

"Ne može jedan narod da izabere pogrešnu politiku i da ga to posle ništa ne košta. Meni je jako žao što je sirotinja stradala, a što su oni oko tog jednog čoveka, što su oni na kraju pokupili kajmak. Ali, hajde da kažemo, nikada više. Hajde da kažemo nikada više se to neće desiti. I onda smo naučili, iz te istorije povukli smo pouku. Neka nepravda istorijska koja se jednom učini, ne može više da se vrati. Vi možete da uzmete akvarijum, i da napravite od njega riblju čorbu. Ali ne možete od riblje čorbe da napravite akvarijum. Skuvali ste ribe, gotovo je! To je istorija".

Branko

pre 12 godina

Da bi neka zemlja postala članica EU, nakon svih koraka u proceduri je RATIFIKACIJA OD STRANE PARLAMENATA SVIH ČLANICA EU. Jedan od tih Parlamenata je i Nemački parlament. Biće i drugih a među njima i Sabor Republike Hrvatske.

Robin Hood

pre 12 godina

Ja sinoc procitah preko 800 komentara na tu VEST DANA, a izgleda da su samo g.Jeremic, g.Djelic, pa i oni zvanicnici koji se jos nisu javili (ali ce tokom dana) juce ceo dan bili SEPI i GLUVI!


"Jeremić: Nema novog uslova"
Tu je covek u pravu! Nije NOVI nego STARI uslov, ali ste ga vi majstorski skrivali skrivali(pokusali da ga skrijete) od vasih gradjana

Pera

pre 12 godina

Ministre Jeremicu, vas u odnosu na ostale DS politicare izuzetno cenim, posebno posle vaseg "neuspeha" da postanete potpredsednik DS pred kraj prosle godine. To znaci da ipak imate deo autonomnog razmisljanja sto je vrlo pogubno za politiku jednoumlja koja trenutno vlada u skoro svim strankama. Inteligentan ste i pametan covek ali smo ovog puta dosli do zida, levo EU, desno odbrana teritorijalnog integriteta t.j. izvlacenja sta mozemo u ovom trenutku. I levo i desno je vrlo trnovit i neizvesan put. Postoji i varijanta "C" tapkanje u mestu - naravno najgora. Recite lepo gde idemo i stavite u ruke naroda da odluci da li se slaze sa vasim izborom...
Boli glava vise od udaranja u zid...

bezimena

pre 12 godina

"Kad je reč o priznavanju Kosova od strane Srbije danas, sutra ili kroz tri meseca, godine ili veka odsad, moj stav je isti", naglasio je šef srpske diplomatije".

TVOJ stav!? Ne Jeremiću, GRADJANI SRBIJE ĆE SE PITATI ZA STAV kada za to dodje vreme i duboko vereujem da će znati šta je njihov INTERES (kao što su to znali i 5.oktobra 2000.) jer, za razliku od tebe i tebi sl., gradjani odlično znaju šta je REALNOST! To svakako nije verovanje u MITOVE, LEGENDE i OBMANE, niti udaranje glavom o zid, koje mu sve vlasti unazad 20 godina, i nešto više, PROPISUJU, u manjoj ili većoj meri. NI JEDNA VLAST nema pravo da zbog svojih "principa" u vezi KIM, ŽRTVUJE SRBIJU - "ne kolje vo radi kile mesa"!

Realnost je jednostavna. KIM je izgubljeno Miloševićevim TEROROM koji je sprovodio nad Albancima. S druge strane, pošteno rečeno, 2 MILIONA ljudi - "nacionalna manjina" ne samo da bi bili teret ovoj državi nego bi brzo svi ostali postali manjina (uključujući i Srbe). Drugo, ali najvažnije, Srbiji je nasušno potrebno da bude deo CIVILIZOVANOG sveta, kako bi uopšte opstala kao SRBIJA!

srdjan

pre 12 godina

Juce politicki zemljotres, danas to vec nije nista narocito a od sutra ce sve da se svede na to da prevodilac nije dobro preveo ono sto su mu Nemci rekli. Pa ce zbog toga ili da ga sklone na neko drugo (bolje) radno mesto ili da ga proglase uljezom iz DSS-a ili neke druge opozicione stranke.

dera

pre 12 godina

Gospodin Jeremic...mlati praznu slamu...bolje da gleda tenis,bilo bi bolje...dokle bre vise...nek otvori kancelariju u Pristini...i nek Pristina bude glavni grad Srbije...ako je to nasa sveta zemla...nebuloze...

Sramota srpske diplomatije

pre 12 godina

Ministre, niste čuli od komesara za proširenje EU Filea ali ste trebalo da čujete od nemačke parlamentarne delegacije, kao što je i srpska javnost to jasno čula?!
Mnogo je važnije šta kažu nemački parlamentarci, nego komesar File, jer je Namačka "centralna evropska sila", čiji stav o "faktičkom priznanju Kosova", jeste "condicio sine qua non" za EU i srpsku diplomatiju, kao i evrointegracije?!
Umesto toga, srpska diplomatija na čijem ste čelu, nažalost, "tretira" Nemačku, kao "drugorazrednu evropsku silu" u rangu svih ostalih 26 zemalja EU i kalkulišete sa "podelama", iako je ogromna "većina" EU zemalja priznala nezavisno Kosovo, "uvereni" da će "manjina" koja to još nije uradila iz unutar-političkih interesa, nekim čudom "prevagnuti" ili bar očuvati "status quo"?!

Milenko Z

pre 12 godina

Kakva gomila ničega u jednoj vesti! Više me iskreno i ne zanima evropska unija,više bih voleo da mi se država očisti od kriminalaca i ostalih krvopija,pa makar morali da se donose zakoni nalik na šerijatske i makar ponovo utonuli u neku vrstu komunizma (samo ne u onaj kao slobin)!

Dejan

pre 12 godina

Aha, lai ste voljni da primite Hrvatsku, koja ima nerascisceno pitanje izbeglica, otete imovine, ratnih zlocinaca, granice sa Slovenijom, ekonomije... Koga bre lazete?! Mislio sam da ne postoje gori politicari od srpskih. Ali postoje! EU - what a joke!

Marko

pre 12 godina

Tacno i nema nista novo. Sve je davno nabrojano i zna se. A dovoljno toga je i nabrojano da vise i ne treba. Vi to upravo izvrsavate. Tajnim pregovorim koje vodite priznajete Kosovo. Zasto nikada nije objavljen ni jedan dokumenat koji ce te potpisti sa nezavisnom drzavom Kosovo. Zasto ne kazete sta to Srbi tamo ili Srbija dobija tim pregovorima.
Nista. Srbija daje, priznaje, izvinjava se i nestaje. To je vasa politika i za to ste dovedeni na vlast.

pera expert

pre 12 godina

"Nismo culi na sednici,... nisu nam rekli na prijemu...". Pa sto ih ne pitate lepo, neka kazu otvoreno, i da se vec jednom znaju neke stvari...

kako bude

pre 12 godina

Za one koji pljuju EU: 1) niko ne tera Srbiju da ulazi u EU. Ako nece, ne mora. Neka ostane sama sa svojim "4 stubica spoljne politike". 2) Svi dijasporci koji ovde pljuju po EU i postavljaju neke uslove EU-u , neka za pocetak se licno odreknu te "mrske" tvorevine i vrate kuci.

Enver Kelmendi

pre 12 godina

Gosp. Jeremicu iza vas treba da stoji zastava Srbije, mada se ne vidi u slici, i vi prestavljate tamo vasu drzavu a ne svoj licni stav. Srbija je ta koja je kucala na vratima EU i trazila Upitnik. Upitnik Srbija je dobila i tamo stoje 2-3000 pitanja odnosno uslova koje svaka drzava treba da ispuni. Mozda u Upitniku nema reci o Kosovu ali tamo se kaze,zaobilazno, da svaka drzava ne treba da ima otvorena pitanja sa susedima. Za Srbiju, za sada, kosovo nije susedna drzava, ali za 76 drzave sveta jeste. Ako mislite da je Madrid, Bratislava, Bukurest, Atina i Nikozija vaznija od Brisela onda je druga tema.

samo pitam

pre 12 godina

Vidim da neko ostavi komentar: "Vratite oteto i nece biti problema"
Dali se pod tim 'otetim' podrazumeva i to da Srbija treba da vrati Vojvodinu za koju znamo kada i kako ju je dobila i od koga je 'oteta'??

Dejan

pre 12 godina

Po svemu sudeći sasvim je sigurno da u EU nećemo ući ni 2020 ni 2050, a najsigurnije nikada.Zašto?Pa zato što političke strukture koje su danas na vlasti, a one koje najverovatnije dolaz posle njih nikada neće priznati nezavisno Kosovo, a to je sasvim sigurno da će morati biti učinjeno ako se želi u EU.Postoji i dodatni problem čak iako se to i nekim čudom dogodi, ali Hrvatska ulazi u EU 2013 kao punopravni član sa pravom glasa.Da bi Srbija ušla u EU potrebna je ratifikacija svih parlamenata članica, tako da je potrebno da i Hrvatski Sabor donese takvu odliku.S obzirom da su nas tužili za genocid, njihova odluka je NE Srbiji u EU!Sve se može promeniti ako konačno shvatimo da je Kosovo nezavisno i da smo u Hrvatsku išli da ratujemo kao agresori a ne branioci nečeg što nije naše..E sad pamet u glavu pa rešiti gde mi ustvari želimo da idemo? Ne treba više da lažemo ni druge a ni sebe. Ja sam za EU!A vi?

mertur

pre 12 godina

Celo vreme vam se kaze da je pitanje statusa Kosova gotova prica a vi se oslanjate na trule tarabe (Grcke, Kipre, Rumunije i sl.)A sa druge strane sta ste vi uopste ucinili da mi Kosovari ostanemo dragovoljno u sastavu Srbije (nije samo pre rata vec i posle rata je srpska politika prema albancima ostala ista).

Evropejac

pre 12 godina

Braco Srbi. Ajde dase ne lazemo.Mi smo jedan leenj narod ali samo u Srbiji. Znali smo sta trazi EK i EU. Kod nas se to klati do bola. Vlada spora. Pisci zakona mkoji samo treba da prepisu evropske zakone a i hrvatska nam je dala sve prevedeno mi to nista ne mozemo u roku ili pre roka da uradimo. Politicki zemlja podeljena gore nego siiti i suniti.Parlament se bavi povredama poslovnika i svaka poslanicka grupa se bavi predizbornim radnjama. Neko kaze necemo u EU.A gde cemo braco srbi. Da li cemo da vozimo koneske automobile da se oblacimo na kineskim ili ruskim buvljacima. Da li cemo da stedimo juane i rublje. Da li cemo dakupujemo zanasu industriju kineske i ruske masine a oni kupuju sve sto zapad ima najbolje. Nasi politicarui zive u nekom drugom svetu.Umislili da smo mi toliko jaki ali tvrdoglavi jesmo da ce 70 i kusur zemalja koje su priznale Kosovo da povuku svoju odluku. Kosovarima treba jos manje od 20 priznanja banana drzava i eto ih u UN, Svetskoj banci i svim svetskim institucijama. Da li treba da prodju generacije i generacije u nasoj zemlji da zive u bedi da bi se rodila neka nova politicka opcija koja bi shvatila realnost i priznala Kosovo a mi usli u EU. A dotle cemo da se vozimo izlokanim putevima, zeleznicom od 30 na sat, da se plasimo grada, gde nam je susa elementarna nepogoda kao u Eritreji itd

Zare

pre 12 godina

Svi vi koji necete u evropsku uniju da mi date svoje evrice! Sta ce vam? More, citam i sve se vise pitam (a ne zelim da verujem) kada ce opet odnekuda iskociti Marko, Arkan, Stankovici, Subotici i ostali sverceri sa sleperima i kontejnerima i td... Ocigledno to jos zivi i samo sto nije... A ostalima ce podeliti puske pa ce biti zadovoljne i ostale junacine... Ostaju samo oni koji ce opet nadrljati. Kada sve prodje opet cemo "nismo mi, Milosevic je" A znam sigurno da razni politicki manipulanti citaju sve ovo i zadovoljno biraju ciljne grupe!!!

Nenad-EU

pre 12 godina

Pa to je jasno kao dan. Albanci su daaaaalekooooo od EU i niko nece dozvoliti da ih Srbija bez saglasnosti slepa u istu. Drugim recima otkacite nepozeljan teret pa moze napred. Sto se tice Kipra na koji se mnogi pozivaju, u EU je primljen samo Grcki deo koji je 2004. velikom vecinom glasova odbacio ujedinjenje sa Turcima.

surfer

pre 12 godina

Bravo Marko, dajem ti ruku... konacno netko tko i prizna sto se dogodilo.

A sto je najgore, uopce nista od toga nije trebalo. Mogli smo otplesati valcer kao Cesi i Slovaci, i otici u miru. Medjutim, Slobo je zakuhao ideju iz Nacertanija... ciji je rezultat ne samo mrznja, nego i vise od 100 000 zrtava. Velike Srbije nema, cijela regija je vracena natrag, zaostaje u integracijama... Sto je najgore, Slobo je imao podrsku gomile ljudi...

Kada netko ovako prizna, onda je to znak da se mozda moze dalje. A ova vasa vlast vas mufla 100 na sat... Kosovo ce svakako biti uvjet, sve ostalo je bajka. Bolje da ste sada spremni, nego da bude sok.

Jedno je otvoriti pregovore, drugo zavrsiti... do 2025. realno je moguce.

Manuel Komnenos

pre 12 godina

Pa naravno da nema novih uvjeta, svi su oni ostali isti kao i od prije nekoliko mjeseci!
Pregovori i njihovi pozitivni rezultati sa Pristinom ce znaciti fakticno priznaje realnih cinjenica na terenu i to je to, na sto su mislili njemacki parlamentarci. Ako je itko mislio da ce Srbija uci u EU za kojih 10tak godina "s figom u dzepu" da ce toboze imati pravo vratiti Kosovo, taj se jako vara jer bi to bio kraj evropskim naporima Srbije i njezin definitivan gubitak ugleda i vjerodostojnosti. Ne moze se graditi dobrosusjedski odnosi, a prema jednom susjedu imati prikrivene ili poluprikrivene aspiracije... to nije u duhu EU i evropske solidarnosti. Srbija ce se morati suociti sa evropskom kulturnom, pravnom i ostalom stecevinom i pokazati da one mogu zazivjeti u Srbiji.

Bucko razmisljam

pre 12 godina

"Kad je reč o priznavanju Kosova od strane Srbije danas, sutra ili kroz tri meseca, godine ili veka odsad, moj stav je isti", naglasio je šef srpske diplomatije.

Vidi, opet ovaj !
Pa ja sam se licno u vise navrata preko medija odrekao i Kosova i Vuka Jeremica zato sto mi je buducnost u EU najpreca ?
Sta sam Ja NIKO ?
E pa kad je tako gospodine Jeremicu videt cemo ciji ce se "stav" do kraja "pikat" moj ili Vas ? Mozeti Vi posle sledecih izbora lepo biti "degradirani" u obicnog "odbornika" pa imajte "svoj licni stav" ali taj vas "licni stav" koji obuhvata i mene kao i ogroman broj onih gradjana koji misle kao i Ja, nece ni na koji nacin ugrozavati nasu buducnost u EU.

meteor1

pre 12 godina

Štefan File izjavio je da države EU "nisu voljne da prihvate bilo koju novu članicu koja ima otvoreno pitanje sa susedima ili u regionu".

indirektno, nereseno pitanje sa KiM.

Jel vama jasno G.Jeremicu ili da pokusavam to nekako da prevodim?
Za vas komentatori: ova izjava g.Filea je ista kao i ona juce od nemackih parlamentarca samo drugacije formulisana.

Jovan

pre 12 godina

Pa File je samo ponovio ono sto smo culu juce od Njemackih poslanika.- Nema EU bez priznaja Kosova.

"Kako je to objasnio evropski komesar, "čuo sam niz komentara u članicama (EU) i nijedna od njih sad nije voljna da prihvati bilo koju novu državu kao članicu koja bi imala neko otvoreno pitanje kad je reč o regionu ili susedima o otud smatram da su nužni ozbiljni napori da se kroz proces proširivanja nađe rešenje za to pitanje". "

Znaci ako vam zvucnici rade - ova je "stereo poruka" - Dzaba je Jeremicu da stavlja glavu u pesak i pravi se da ne razume.
E sada na nama je da vidmo sta cemo i kako cemo. Ja licno zaista ne volim da me politicari lazu - sto oni svi rade, ali kad me jos lazu i traze da ja to prihvatim kao istinu onda zaista nemam vise zivaca da ih slusam. Izbore pa da kazemo sta mi mislimo o njima.

Boban

pre 12 godina

Gosp Jeremic je svestan koliko i mi da od Kosova nema nista. Ko bi od vas na njegovom mestu JAVNO priznao Kosovo - svojim imenom i prezimenom. Pa bio bi novi Vuk Brankovic! Srpskoj gluposti nikada kraja

Poldi

pre 12 godina

"Nema novih uslova". Sto govorite o "novim uslovima" kada ni stare niste ispunili. A posto na Jeremicevo iznanedjenje EU-mocnici ce da budu striktni prema nama znaci, na popravni do 2020.

No Pasaran

pre 12 godina

hahaha... super... 'ne trazimo mi da vi priznate kosovo kao uslov, ali ne pustamo nikoga sa problemima unutrasnjih granica' .... stvarno genijalan stav nasih predobrih europljanina, kao i uvijek pravedan, posten i nadasve nimalo hipokritican...

mita sajba

pre 12 godina

Nemci opet, po ko zna koji put, jednu svoju politicku odluku, da sami priznaju nezavisnost AP KiM, podredjuju osnovnoj, elementarnoj potrebi SVIH stanovnika Evrope da zive u miru, namecuci da je priznanje stav cele EU!
Lepo je to, sto se iz te potrebe za mirom, izrodilo jos mnogo toga pozitivnog, u medjusobnoj saradnji gradjana, naroda, drzava i vlada, ali zar nije sve pocelo - dogovorom, a ne nametanjem bilo cije politicke odluke, bilo kome? EU, kao zajednica 27 zemalja, svakako nema jedinstven stav, kao sto to namece Nemacka!
Zar ne bi bilo bolje, umesto sto se ponovo namecu kao tutor, manjim i nemocnijim drzavama Evrope, kakva smo mi, Srbija (a oni to rade i unutrar unije, sa Grckom), da eventualno, uslovljavaju apsolutnu, medjusobnu slobodu stanovnicima AP KiM i ostatka Rep. Srbije, za postovanjem svih demokratskih dostignuca EU? U tom slucaju, priznanje i nepriznanje, bili bi potpuno nebitni.

Pobesneli max

pre 12 godina

Ne "palite" se vise na ove namerno plasirane izjave. Noje uslov priznanje Kosova za pocetak pregovora, nego eventualno clanstvo. A, do tada ce proci mnooogo vode Savom i Dunavom. Zaista je nepotrebno gubiti zivce na stvari koje ce tek doci na red. Idemo korak po korak. Kosovo, ako se ovako nastavi, pojesce samo sebe, a kamoli EU.

lepo vam kazem

pre 12 godina

Jeremicu zaista preterujes.
covjece oni od Srbije traze da na kraju ovog dijaloga treba staviti neku tacku a to jest kao sto su rekli svabe fakticki priznata kosovo ko drzava, i to radi sama sebi (srbiji).
Covjece jesi ratovao na tlu Kosova, jesi.
Jesi porazen, jesi.
Jesi potpisao kapitulaciju (a ne kako srpska politika zeli"kumanovski sporazum), jesi.
Jesi nesto konstruktivno predlozio kosovarima da zive pod podkrovitelju Srbije, nisi.
Jesi trazio od MSP da se saglasi o nezavisnosti, jesi.
jesi trazio od UN da EU ansamble vodi dijalog izmedzu Kosova i Srbije, jesi.

I sta sad?
Niko ne trazi da priznas Drzavu Kosova, ali svaki trazi da se postuju medzunarodni i regionalni odnosi, da bi se normalizovao zivot gradzana ovog regiona posle tih teski i bezumni ratova.
Znaci ne moras da priznas ako neces, ali ne smes pod "diplomatsku borbu" spreciti, i sporiti teca zivota gradzana Kosova, Srbije i regiona.
Jedno pitanje za Vas Jeremicu i svi onih koji misle da nepriznavanje je dobar i pravan cin:
- kako mislite da cete Kosovo imati/vratiti pod suverenitetom Srbije?
kad 2 miliona albanaca su protiv (95% stanovnista KiM)
ako ga ne priznate danas, sutra, decenijama, vekovima (posto je ovaj vas stav).

Zlatko

pre 12 godina

Upravo mi je dirljivo citati izjave vasih politicara pa i odredjenoga broja komentatora ovdje na forumu kako ti Nijemci to zapravo nisu mislili tako kako su rekli, a ako su mislili, pa sto onda, nece oni vjecno biti zastupnici u Bundestagu, doci ce na njihovo mjesto Srbiji skloniji (uostalom, eno, i Francuzi se spremaju povuci priznanje Kosova, a Amerikancim ce uskoro dozlogrditi taj protektorat), a ako tako ipak ne bude, Srbija ce vec naci nacina da to nekako rijesi...

A mozda to na kraju uopce nisu ni bili Nijemci ?! Mozda su bili Islandjani i govorili o gejzirima u svojoj zemlji ! Ma sigurno je bilo tako ! I naravno: i Srbija u EU i Kosovo u Srbiji ! I Messi u FK Cukaricki !

Eruditi

pre 12 godina

Jeremicu papire za priznavanje nezavisnosti Kosova i put Pristine kod kolege Hodjaj! Samo mudri mogu da hrabro iskorace...izgleda gorka pilula ali istovjetno izgleda nije tebi jasno koliko koristi ima Srbija od tako smelih postupaka, nego li stalnog i vecnog udaranja u prazno!

Velibor, USA

pre 12 godina

Stalno mnogi naglashavaju "Nemachka, nemachka delegacija, nemachka drzava, nemachki poslanici...." za onu jucherashnju delegaciju. Dobro, jesu Nemci, ali CDU konzervativci i desnichari koji
1. ne predstavljaju celu Nemachku vec CDU i CSU
2. ne predstavljaju delegaciju cele Nemachke vec njihovih konzervativnih i desnih stranaka
3. poslanici su njihovog stranachkog kokusa, tabora ili chega vec...., dela Nemachke mozda da, cele Nemachke- ne.

Da su CDU-CSU prilichno diskriminatorske, arogantne, prilichno ksenofobichne, zatucane u zapadnohrishcanizmu i staro-istorijskim opterecenostima stereotipima i sukoba civilizacija, chesto neposhtene i ignorantne prema svima koji nisu nuzno deo zapadnog hrishcanstva/krshcanstva, usloznjavaju i koriste konflikte izmedju vecinskih muslimana, bilo sekularnih ili ne, (Kosovo) i vecinskih pravoslavaca, bilo sekularnih ili ne, (Srbija) a na shtetu obe strane - poznato je i nije nishta novo. Medjutim, poznato je i postaje sve izvesbnije da oni takvi tj. CDU, CSU polako sve vishe GUBE uticaja u Nemachkoj i medju nemachkim narodom shto ce se nadam se uskoro i videti na izborima gde ce uglavnom da izgube!

Stoga, u pravu su svi oni koji napominju da ovi jucherashnji poslanici ne mogu da odredjuju kako ce neshto npr. nemachki Bundestag izgledati kroz recimo tih 8 godina (a nadam se znatno pre toga) i da ne mogu da govore ishta vishe do da izrazavaju ideologiju njihove konzervativne desne politike.
Tek kada i ako, shto se nadam da nece biti sluchaj, i ostale nemachke umerenije, progresivnije i levlje partije pochnu da govore ovo shto govore CDU/CSU-ovci, tek onda imaju za prava svi ovi ogorcheni komentari koji poistovecuju celu Nemachku i celi nemachki narod s ovim vrlo neposhtenim i uzasno licemernim konzervativcima, tek tada. No, to za sada srecom nije sluchaj i nadam se da nikada nece ni biti.
Opet kazem, konstruktivni i fleksibilni pristup kosovskom problemu na nachin da ni Srbija ni Kosovo ne blokiraju jednu drugo te poboljshavanja zivota obichnih ljudi, narochito manjina, na Kosovu i Srbiji, to da, to zaista svi u EU-u hoce i ovo shto File reche, i o tom se uvek moze prichati i raditi ali nametati Srbiji ogorchavajuce ponizenje i nepravdu da prizna bilo de facto bilo de iure nezavisnost Kosova- ne i to ni File nije rekao!
Svakako da Srbija bez obzira na sve mora sama sebe izgraditi (borba protiv korupcije, kriminala, lopovluka, za veci zivotni standard, ljudska prava, pravosudje, ekonomija...) da bude totalno prihvatljiva za EU.

Branko Von Beca

pre 12 godina

Bez problema u eu... bez uslovljavanja u eu...
kažite bar jednom pošteno, vama bi jedino Srbija bez Srba odgovarala u eu !

A sva ova dodatna "pojašnjenja i objašnjenja" su samo pokušaj da se pred izbore gospodinu "izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo" ne ospe i ono što je preostalo razočaranih birača i iz revolta ne glasa za gospodina "neobaveštenog", koji se ni povodom izjave nemačkih parlamentaraca još nije oglasio, naravno jer ne obavešten ...

Sasha

pre 12 godina

Aman ljudi sta vam je, EU ne trazi od Srbije da prizna Kosovo recima vec delima. Spanija i Rumunija nisu priznale Kosovo sto bi EU zamerala Srbiji nepriznavanje Kosova. Medjutim, kada su u pitanju prakticna pitanja, Srbija ce sa Kosovom morati da ih resi ako hoce u EU to je neminovno. Srbija mora da zna sta hoce i gde zeli da bude u odnosu na Evropu. Ja predlazem da narod Srpski (Samo u Srbiji) glasa i odluci hoce li ili nece u EU. Posle nemozete da krivite ni kurtu ni murtu za nista.

Julius

pre 12 godina

Odgovarajuci na pitanja novinara, kako tumaci izjave poslanika nemackog parlamenta, da ce Srbije pre ulaska u Evropsku uniju mora da prizna nezavisnost Kosova, evropski komesar Shtefan File je rekao: ja postujem misljenje parlamentaraca clanica, i kad smo radili na Upitniku za Srbiju jasno smo stavili do znanja da to ne obuhvata Kosovo.
Jucerasnja izjava nemackih poslanika i danasnja izjava Shtefana Filea koji na svoj nacin podrzavao tu izjavu, izazvalo je pravi politicki uragan u Srbiji, ali jos nema zvanican stav drzavnog rukovodstva po tom pitanju. Poruka tih izjava je kristalno jasna i vrlo decidivna.
Jeremic je posle sastanka sa Fileom, novinarima ponovio onu njegovu mantru da Srbija nikada nece priznati Kosovsku nezavisnost, ali da ce prioriet spoljne politike biti regionalna saradnja.
E sad, kako misli Jeremic da razvija regionalnu saradnju kada ne priznaje susednu drzavu, to samo on zna! Jeremic suvise se bazira na one pet neznacajnih clanica EU koje zbog svojih unutrasnjih problema jos nisu priznale Kosovo. Ne moze se uporediti uticaj Nemacke, Francuske, Velike Britanije,Italije, Belgije i drugih koje su priznale Kosovo, sa onim problematicnim zemljama koje su skoro pod stecaj!

Axel Foley

pre 12 godina

Ljudi,zar vam nije jasno da je ovo probni balon,jer niko i ne očekuje da Srbija sada prizna Kosovo. To pitanje može da se postavi jedino na kraju pregovora, ali kako Srbija neće ući u EU za još najmanje 10 godina i ko zna šta će tada biti i sa Srbijom i sa EU-om, mislim da je bolje da se okrenemo sebi i sređivanju sopstvene države po evropskim standardima.
I, onda će biti manje važno kada ćemo ući u EU.
Sve u svemu,danas i nema nezavisnih država sem Amerike,Rusije i Kine.Tako da je i smešno pričati o nezavisnosti Kosova.

Djapence iliti Preddy

pre 12 godina

Ako EU nije spremna da primi nove clanice koje imaju probleme sa susedima, mislim da je najbolje nastaviti insistirati na celovitosti teritorije Srbije, jer onda ni Kosovo nece moci da udje u EU dok ne reshi svoj status prema Srbiji. Time ce biti pogurani da pocnu da budu malko konstruktivniji u svom stavu prema reshenju problema, umesto shto se stalno oslanjaju na puku silu lobiranih drzhava!

Mile

pre 12 godina

Bez kompletnog dogovora Beograda i Pristine, kao i rijesavanja ostalih pitanja ratnih zlocinaca, Srbija sigurno nece moci zavrsiti pregovore.
Tehnicki mogu dati zeleno svetlo za pocetak pregovora, ali nece popustati dok Srbija sve ne sredi, a to moze da traje 8-10 god sigurno.
Uzmimo u obzir da i unatoc volji unije za prosirenjem, unija prolazi kroz odredenu krizu i prolazit ce kroz naredni period, stoga sigurno nece brzati sa nekim odlukama.

Ne priznajem

pre 12 godina

S obzirom da nismo priznali Kosovo, Kosovo nam nije sused. Tek kada priznamo Kosovo kao nezavisnu drzavu ono nam moze biti sused. Sa susedima nemamo lose odnose. Dakle budite precizniji gospodo unitarci!

petar

pre 12 godina

Reforma pravosudja,borba protiv kriminala i korupcije potrebni su i za clanstvo i za koegzistenciju i suradnju s EU.
Priznavanje secesije je pitanje koje ce doci na dnevni red kao uslov - to je sigurno.
Medjutim ja ne znam puno historijskih primjera da država prizna secesiju dijela vlastitog teritorija.Najmanje je uputno kad netko iz Hr/Slo pametuje o tome, a svi stanu na zadnje noge zbog Piranskog zaljeva.
Ako neko nema karakter/kičmu, neće je steći ni članstvom ni bez njega.

Bora

pre 12 godina

Za osam,devet, godina ceo zapadni Balkan bi mogao da udje u EU, pre toga treba definisati granice Srbije i Albanije. Kosovo treba podeliti na dva dela, srpski i albanski i time staviti tacku na problem Kosova, sto je u interesu Srba i Albanaca i EU.

aniti globalista

pre 12 godina

Pa ja nikad i nisam zeleo da udjemo u EU. Ne iz nekih politickih, nacionalistickih razloga, vec misim da se tako gubi indetitet. Pa pogledajete po celoj evropi sve je isto, novac, tablice, prodavnice, dokumenta, sve zivo.

nikola

pre 12 godina

Vojvodina - istorijski, vekovno, madjarska teritorija sa vecinski Srpskim stanovnistvom. Srbija ju je dobila posle prvog svetskog rata.
Kosovo, 3 veka srpska teritorija, 5 vekova turska, vecinski Albansko stanovnistvo. Srbija ju je dobila u ratu, i u ratu ponovo izgubila.
Ima li razlike izmedju Kosova i Vojvodine? mislim da nema. Ako priznamo Kosovo imamo pravnog osnova da zadrzimo Vojvodinu, a ako se otimamo oko Kosova po istom osnovu moze Madjarska da zatrazi da joj se vrati Vojvodina.
Kosovo ili Vojvodina? ja bih pre Vojvodinu.

Republika Srpska Krajina, isti slucaj kao sa Vojvodinom. Vekovna madjarska, austrijska, teritorija sa vecinski srpskim stanovnistvom. Vec smo je izgubili, dosta je vise. Sefovi Balkanskih drzava, sednite za sto, iscrtajte kartu balkana po nacionalnostima. Republika srpska nama, novi pazar i okolina bosni, sever crne gore i kosova nama, presevska dolina kosovu. sever vojvodine madjarima.
Podelite lepo i da vise nikog ne boli glava. Gradjani se sigurno nece buniti.

Dragan

pre 12 godina

Ma oduvek je Kosovo uslov za prijem u EU. Samo to nisu hteli odmah jasno da nam kazu. Ali kad tad to dolazi na dnevni red. Uostalom, mi trazimo od njih da nas prime u EU, normalno je da oni postavljaju uslove. Svidjalo se to nama ili ne. Kad mi sami nismo sposobni ni pametni da uredimo svoju drzavu kako treba i da zivimo iole normalno, mozda ce nam to uspeti po njihovom diktatu.

meda

pre 12 godina

Ма колико та вест наизглед била важна, то је само један пробни балон да се испипа расположење и осети реакција народа и политичара. Ипак, има много важнијих ствари које треба решавати, пре него што овакве ствари дођу на дневни ред. Знају то и Немци и ЕУ и Филе и Јеремић. А знамо и ми.

Julius

pre 12 godina

Odgovarajuci na pitanje novinara, kako tumaci izjave poslanika namackog parlamenta, da ce Srbija pre ulaska u clanstvo Evropske unije morati da prizna nezavisnost Kosova, Evropski komesar za prosirenje Stefan File je rekao: "Ja postujem misljenja parlamentaraca clanica, a kad smo radili na Upitniku za Srbiju, jasno smo stavili do znanja da to ne obuhvata Kosovo". Sudeci po broju komentara,jucerasnja izjava nemackih parlamentaraca izazvala je pravu politicku buru, a danasnja izjava Shtefana Filea je samo potvrda onog sto su nemacki parlamentarci rekli.
To je jasna poruka izrecena od najmerodavnijih faktora Evropske unije. Jer nije Nemacka pola Kipra ili Grcka pred stecajem, vec je osovina Evropske unije.
Ministar Jeremic pravi se kao da nije razumeo poruku, pa ponavlja onu njegovu mantru, kako Srbija nikada nece priznati kosovsku nezavisnost, ali da ce prioritet spoljne politike biti regionalna saradnja! Kako Jeremic zamislja saradnju sa susedom koji ne priznaje, to samo bolestan um moze da objasni. Ako on ne razume jasnu poruku izrecenih jucer i danas, to je njegov problem.
Srbiji treba jedan De Gol, da napravi smeo korak napred, da prizna nezavisnost Kosova i krene u bolju buducnost, a ne da politiku i diplomatiju vode na osnovu mitova i lazi.

D.Savic,Paris,FR

pre 12 godina

Jeremic je najmudrija srpska glava trenutno u politici posle Tadica.Trebao je lepo Stefanu Fileu koji je nama ovde u dijaspori odavno poznat kao izraziti antisrbin,da obajsani da Srbija zapravo nema problema sa komsijama(sused je hrvatska rec,primedba autoru ovog teksta) jer Kosovo nije Srbiji komsija vec njen UNITARNI I NEOTUDJIVI deo, da sama ta EU nema jedinstven stav oko pitanja statusa Kosova te da Gospodin File ne moze da govori u ime cele EU a narocito ne na taj nacin.Voleo bih da nam buduci ministar inostranih poslova bude neko ko je po zanimanju PRAVNIK(ispade da je Kostunica bio u pravu) iako je i Jeremic odlican.Guverne treba da nam bude DJelic a Tadic ministar zdravlja jer je psihijatar a Srbiji bas to najvise treba.Ne daj Boze da nam Predsednik Srbije ili premijer sutra bude Toma Grobar jer se zna kuda to vodi.

Velibor, USA

pre 12 godina

Josh samo ovo:
ukoliko File hoce da ga se shvati da on govori isto ono (samo eto malo drugachije srocheno) shto su oni jucherashnji nemachki desnichari rekli, onda Filea treba podsetiti na njegove sopstvene rechi od samo pre par dana gde je rekao jasno i glasno da NEMA NOVIH USLOVA za Srbiju. Treba vec jednom i ove zapadne i EU politichare hvatati chvrsto za njihove izgovorene rechi bez mrdanja, pa ako se ispostavi da jedno govore jednog dana a drugo, trece... drugog, treceg dana, onda su- lazovi, prevaranti i licemeri koji trebaju biti razgoliceni svima- a pogotovo gradjanima njihovih sopstvenih zemalja pa da chuju i vide njihovi sopstveni gradjani kako lazljive, prevrtljive i licemerne politichare odrzavaju svojim porezima i taksama te shalju u njihovo ime da lazu i varaju gradjane neke druge evropske zemlje.

Progresivni, poshteni, ljudskopravni, socijaldemokratski Nemche i Nemice- probudi se! Drzi odgovornim ove desnicharsko-liberalkapitalistichke nemachke politikose!

mirka

pre 12 godina

Mislim da je evropski put izgubio podrsku gradjana Srbije, zato sto je ova vladajuca koalicija pokazala da se zalaze za EU samo na recima - nista nisu uradili da Srbiju sustinski priblize nekim evropskim vrednostima, osim sto javno podrzavaju gej populaciju: korupcija nikad rasprostranjenija u Srbiji, nezaposlenost nikad veca, sve u zemlji se obrusava...Da mi je neko rekao da bilo koja vlast moze za ovako kratko vreme da unisti jednu zemlju - ja nebih verovala! Ali DS-sps-PUPS su pokazali da mnogo mogu da urade za 3 godine - mogu sve da uniste!!!!

Sabo

pre 12 godina

Mozete se inatit godinama al kako god stavljate Kosovo u pat poziciju toliko ce i vasa biti.Bez priznanja Kosova mozete samo da mastate o ulasku u Evropsku uniju Evropa nece nikog primit koji god imaju bilo kakav nerjesen problem u svojoj zemlji.Ako vas prestignu sve zemlje Balkana i udju prije vas u Evropu onda cete svatit gdje vas vodi vasa politika i inat.

Miroslav, Toronto

pre 12 godina

Ljudi, pa kakve veze ima sta demohriscani ili socijaldemokrate ove ili one zemlje kazu. Stvar je vrlo prosta - vladajuca koalicija u NASOJ zemlji dobila je mandat na platformi evro-integracija BEZ NAPUSTANJA Kosova. Vec je milion puta receno (i apsolutno ne samo od Jeremica) - nema prepustanja Kosova (pa cak i ako puni suverenitet postoji samo u tri severne opstine). Ako neko (ocigledno dobar broj komentatora na sajtu B92) misli da politika treba da bude drugacija - izadjite na izbore i ZARADITE mandat za tako nesto. Ako se dobro secam, na poslednjim izborima LDP je izasao sa tim predlogom (predaje Kosova) i zaradio jedva 5% glasova. Kad se nadoknadi taj ponor od 45-46% (do makar osnovne vecine), mozemo da pricamo o vaznosti izjava ovog ili onog nemackog ili bilo kog evropskog parlamentarca. Do tada prica o priznavanju Kosova je zaista - mlacenje prazne slame.

ex demokrata 1

pre 12 godina

Jos smo daleko od EU, treba prvo da dobijemo datum,to je najbitnije, ali kako ja vidim posto neke clanice nisu ni SSP ratifikovale, to ne ide bas glatko, da li je KIM u putinju, Mladic ili nesto trece, ko zna ?
Jeremic nije dobar ministar i to se vidi iz dana u dan.Njegovi stavovi se ne poklapaju sa stavovima i nekih clanica koalicije a tek sa stavom naroda, tako da on izgleda iznosi svoj licni stav po tom pitanju. Kosovo je i fakticki van Srbije i dobro je da je tako, u suprotnom,ne bi imali ni beli sengen a ne bi bili ni blizu EU kao danas. Teritorija sama po sebi nije toliko vazna jer ne vidim da je npr. Luxemburg los za zivot iako je u pitanju oveci grad,dakle, standard gradjana je najvazniji, ako to imamo imacemo sve, pa cak i ako ne udjemo nikada u EU sto i jeste jedna od realnih opcija jer je i otvoreno pitanje kako ce EU da izgleda za 15 ili 20 godina i da li ce je biti uopste ?!

nada

pre 12 godina

Zemlje EU (doduse ne sve, ali one koje VLADAJU ovom EKONOMSKOM UNIJOM) u Srbiji isprobavaju "standarde" koji ni u njihovom dvoristu niti postoje, niti bi funkcionisali. Zasto ne podele svoje zemlje (makar BEZ RAZARANJA) na mikro teritorije i stanovnicima NOVIH drzava daju NOVO ime za NACIONALITET (Bavarci, Saksonci, Valonci,...? Zasto ASIMILISU Turke, Arape, Afrikance, umesto da im ih priznaju za nacionalne manjine SA SVIM PRAVIMA i BEZ OBAVEZE da bar znaju jezik zemlje u kojoj zive? Da li Romima koje "uhvate" na ulici bez legitimacije, daju tek-tako licne karte, socijalno osiguranje, stanove, ili im ispituju poreklo i DEPOTIJU izvan svojih granica? Kod NJIH nema POLITICKE korupcije, ili je drugacije zovu: LOBIRANJE (naravno za "mali" honorar)? ONI SU NAPRAVILI PROBLEM, a SAMO Srbija MORA DA GA RESAVA! Zasto? Zato sto im nije bila saveznik u dva svetska rata?

No Pasaran

pre 12 godina

hahaha... super... 'ne trazimo mi da vi priznate kosovo kao uslov, ali ne pustamo nikoga sa problemima unutrasnjih granica' .... stvarno genijalan stav nasih predobrih europljanina, kao i uvijek pravedan, posten i nadasve nimalo hipokritican...

Marko Kraljević

pre 12 godina

Čitam juče komentate tipa "nikad u eu, nikad u nato", podseća me na ono "bolje rat nego pakt, bolje grob nego rob"...

Ja stvarno ne znam šta je sa vama ljudi? Halo? Pa Kosovo smo izgubili u RATU seća li se neko toga? Izgubili a slavili da smo pobedili, to samo kod nas može, jer dozvoljavamo da nam razni Slobodani i Vojislavi i slični truju mozak! U VREME Vlade Vojislava Koštunice Kosovo je i zvanično proglasilo nezavisnost, kao i Crna Gora. Pa da smo vodili normalniju politiku prema toj Crnoj Gori tih godina mozda bi rezultat bio drugačiji zar ne?! Sve smo "izgubili" na ovaj ili onaj način (zapravo su svi otišli od nas, ništa mi nismo izgubili) i sada se pravimo Englezi mi nešto ne damo?!? Pa nema više šta mi da ne damo ljudii!!! Poenta je samo da pogledamo U OČI FAKTIČKOM stanju na terenu, a to je da je OD SRBIJE ostala SAMO SRBIJA i kraj. Nemamo drugih teritorija od naše Srbije, a to nam u stvari samo i treba. Možemo mi da se palimo da nećemo u EU, briga EU što mi nećemo, ne pristupaju oni nama već mi njima. Oni su osmislili uredjeno društvo nismo mi, mi smo poželeli da udjemo u njihovo organizaciono društvo ne daj bože oni u naše.

U slučaju da se naša zemlja odluči da se inati i dalje i da odustane od EU ja ću prodati sve svoje i otići sa porodicom iz zemlje sigurno, a vi ostajte ovde i uživajte sami sa sobom tako što nećete dati Kosovo, a ono je ODAVNO IZGUBLJENO i pritom još u ratu koji smo SAMO MI mogli da zakuvamo u sred Evrope!

A te priče da je ceo svet protiv nas, zavera i sl... Pogledajmo se bre u oči Srbi! Pa mi smo u poslednjih 20 godina ratovali sa CELIM SVETOM (NATO 28 zemalja sveta) i sa svim skoro komšijama (SLOVENIJA, HRVATSKA, BOSNA, KOSOVO)... Dakle ni manje ni više sa preko 30 zemalja u svetu!!!

I još izigravamo neki ponos a nema pas za šta da nas ujede!

Hoćemo li se ikada pogledati u oči, okupati, presvući iz tog starog i odavno demodiranog odela, podići glavu i reci DOSTA, IDEMO NAPRED!

Setimo se Zoranovih reči:

"Mi smo 10 godina stariji, siromašniji, propaliji. To je cena naše gluposti i neodgovornosti. Ne može to besplatno. Ja jedino želim da mi to više nikada ne ponovimo".

"Ne može jedan narod da izabere pogrešnu politiku i da ga to posle ništa ne košta. Meni je jako žao što je sirotinja stradala, a što su oni oko tog jednog čoveka, što su oni na kraju pokupili kajmak. Ali, hajde da kažemo, nikada više. Hajde da kažemo nikada više se to neće desiti. I onda smo naučili, iz te istorije povukli smo pouku. Neka nepravda istorijska koja se jednom učini, ne može više da se vrati. Vi možete da uzmete akvarijum, i da napravite od njega riblju čorbu. Ali ne možete od riblje čorbe da napravite akvarijum. Skuvali ste ribe, gotovo je! To je istorija".

Dejan

pre 12 godina

Aha, lai ste voljni da primite Hrvatsku, koja ima nerascisceno pitanje izbeglica, otete imovine, ratnih zlocinaca, granice sa Slovenijom, ekonomije... Koga bre lazete?! Mislio sam da ne postoje gori politicari od srpskih. Ali postoje! EU - what a joke!

bezimena

pre 12 godina

"Kad je reč o priznavanju Kosova od strane Srbije danas, sutra ili kroz tri meseca, godine ili veka odsad, moj stav je isti", naglasio je šef srpske diplomatije".

TVOJ stav!? Ne Jeremiću, GRADJANI SRBIJE ĆE SE PITATI ZA STAV kada za to dodje vreme i duboko vereujem da će znati šta je njihov INTERES (kao što su to znali i 5.oktobra 2000.) jer, za razliku od tebe i tebi sl., gradjani odlično znaju šta je REALNOST! To svakako nije verovanje u MITOVE, LEGENDE i OBMANE, niti udaranje glavom o zid, koje mu sve vlasti unazad 20 godina, i nešto više, PROPISUJU, u manjoj ili većoj meri. NI JEDNA VLAST nema pravo da zbog svojih "principa" u vezi KIM, ŽRTVUJE SRBIJU - "ne kolje vo radi kile mesa"!

Realnost je jednostavna. KIM je izgubljeno Miloševićevim TEROROM koji je sprovodio nad Albancima. S druge strane, pošteno rečeno, 2 MILIONA ljudi - "nacionalna manjina" ne samo da bi bili teret ovoj državi nego bi brzo svi ostali postali manjina (uključujući i Srbe). Drugo, ali najvažnije, Srbiji je nasušno potrebno da bude deo CIVILIZOVANOG sveta, kako bi uopšte opstala kao SRBIJA!

mita sajba

pre 12 godina

Nemci opet, po ko zna koji put, jednu svoju politicku odluku, da sami priznaju nezavisnost AP KiM, podredjuju osnovnoj, elementarnoj potrebi SVIH stanovnika Evrope da zive u miru, namecuci da je priznanje stav cele EU!
Lepo je to, sto se iz te potrebe za mirom, izrodilo jos mnogo toga pozitivnog, u medjusobnoj saradnji gradjana, naroda, drzava i vlada, ali zar nije sve pocelo - dogovorom, a ne nametanjem bilo cije politicke odluke, bilo kome? EU, kao zajednica 27 zemalja, svakako nema jedinstven stav, kao sto to namece Nemacka!
Zar ne bi bilo bolje, umesto sto se ponovo namecu kao tutor, manjim i nemocnijim drzavama Evrope, kakva smo mi, Srbija (a oni to rade i unutrar unije, sa Grckom), da eventualno, uslovljavaju apsolutnu, medjusobnu slobodu stanovnicima AP KiM i ostatka Rep. Srbije, za postovanjem svih demokratskih dostignuca EU? U tom slucaju, priznanje i nepriznanje, bili bi potpuno nebitni.

Manuel Komnenos

pre 12 godina

Pa naravno da nema novih uvjeta, svi su oni ostali isti kao i od prije nekoliko mjeseci!
Pregovori i njihovi pozitivni rezultati sa Pristinom ce znaciti fakticno priznaje realnih cinjenica na terenu i to je to, na sto su mislili njemacki parlamentarci. Ako je itko mislio da ce Srbija uci u EU za kojih 10tak godina "s figom u dzepu" da ce toboze imati pravo vratiti Kosovo, taj se jako vara jer bi to bio kraj evropskim naporima Srbije i njezin definitivan gubitak ugleda i vjerodostojnosti. Ne moze se graditi dobrosusjedski odnosi, a prema jednom susjedu imati prikrivene ili poluprikrivene aspiracije... to nije u duhu EU i evropske solidarnosti. Srbija ce se morati suociti sa evropskom kulturnom, pravnom i ostalom stecevinom i pokazati da one mogu zazivjeti u Srbiji.

D.Savic,Paris,FR

pre 12 godina

Jeremic je najmudrija srpska glava trenutno u politici posle Tadica.Trebao je lepo Stefanu Fileu koji je nama ovde u dijaspori odavno poznat kao izraziti antisrbin,da obajsani da Srbija zapravo nema problema sa komsijama(sused je hrvatska rec,primedba autoru ovog teksta) jer Kosovo nije Srbiji komsija vec njen UNITARNI I NEOTUDJIVI deo, da sama ta EU nema jedinstven stav oko pitanja statusa Kosova te da Gospodin File ne moze da govori u ime cele EU a narocito ne na taj nacin.Voleo bih da nam buduci ministar inostranih poslova bude neko ko je po zanimanju PRAVNIK(ispade da je Kostunica bio u pravu) iako je i Jeremic odlican.Guverne treba da nam bude DJelic a Tadic ministar zdravlja jer je psihijatar a Srbiji bas to najvise treba.Ne daj Boze da nam Predsednik Srbije ili premijer sutra bude Toma Grobar jer se zna kuda to vodi.

mertur

pre 12 godina

Celo vreme vam se kaze da je pitanje statusa Kosova gotova prica a vi se oslanjate na trule tarabe (Grcke, Kipre, Rumunije i sl.)A sa druge strane sta ste vi uopste ucinili da mi Kosovari ostanemo dragovoljno u sastavu Srbije (nije samo pre rata vec i posle rata je srpska politika prema albancima ostala ista).

Ne priznajem

pre 12 godina

S obzirom da nismo priznali Kosovo, Kosovo nam nije sused. Tek kada priznamo Kosovo kao nezavisnu drzavu ono nam moze biti sused. Sa susedima nemamo lose odnose. Dakle budite precizniji gospodo unitarci!

Bora

pre 12 godina

Za osam,devet, godina ceo zapadni Balkan bi mogao da udje u EU, pre toga treba definisati granice Srbije i Albanije. Kosovo treba podeliti na dva dela, srpski i albanski i time staviti tacku na problem Kosova, sto je u interesu Srba i Albanaca i EU.

aniti globalista

pre 12 godina

Pa ja nikad i nisam zeleo da udjemo u EU. Ne iz nekih politickih, nacionalistickih razloga, vec misim da se tako gubi indetitet. Pa pogledajete po celoj evropi sve je isto, novac, tablice, prodavnice, dokumenta, sve zivo.

Enver Kelmendi

pre 12 godina

Gosp. Jeremicu iza vas treba da stoji zastava Srbije, mada se ne vidi u slici, i vi prestavljate tamo vasu drzavu a ne svoj licni stav. Srbija je ta koja je kucala na vratima EU i trazila Upitnik. Upitnik Srbija je dobila i tamo stoje 2-3000 pitanja odnosno uslova koje svaka drzava treba da ispuni. Mozda u Upitniku nema reci o Kosovu ali tamo se kaze,zaobilazno, da svaka drzava ne treba da ima otvorena pitanja sa susedima. Za Srbiju, za sada, kosovo nije susedna drzava, ali za 76 drzave sveta jeste. Ako mislite da je Madrid, Bratislava, Bukurest, Atina i Nikozija vaznija od Brisela onda je druga tema.

Velibor, USA

pre 12 godina

Stalno mnogi naglashavaju "Nemachka, nemachka delegacija, nemachka drzava, nemachki poslanici...." za onu jucherashnju delegaciju. Dobro, jesu Nemci, ali CDU konzervativci i desnichari koji
1. ne predstavljaju celu Nemachku vec CDU i CSU
2. ne predstavljaju delegaciju cele Nemachke vec njihovih konzervativnih i desnih stranaka
3. poslanici su njihovog stranachkog kokusa, tabora ili chega vec...., dela Nemachke mozda da, cele Nemachke- ne.

Da su CDU-CSU prilichno diskriminatorske, arogantne, prilichno ksenofobichne, zatucane u zapadnohrishcanizmu i staro-istorijskim opterecenostima stereotipima i sukoba civilizacija, chesto neposhtene i ignorantne prema svima koji nisu nuzno deo zapadnog hrishcanstva/krshcanstva, usloznjavaju i koriste konflikte izmedju vecinskih muslimana, bilo sekularnih ili ne, (Kosovo) i vecinskih pravoslavaca, bilo sekularnih ili ne, (Srbija) a na shtetu obe strane - poznato je i nije nishta novo. Medjutim, poznato je i postaje sve izvesbnije da oni takvi tj. CDU, CSU polako sve vishe GUBE uticaja u Nemachkoj i medju nemachkim narodom shto ce se nadam se uskoro i videti na izborima gde ce uglavnom da izgube!

Stoga, u pravu su svi oni koji napominju da ovi jucherashnji poslanici ne mogu da odredjuju kako ce neshto npr. nemachki Bundestag izgledati kroz recimo tih 8 godina (a nadam se znatno pre toga) i da ne mogu da govore ishta vishe do da izrazavaju ideologiju njihove konzervativne desne politike.
Tek kada i ako, shto se nadam da nece biti sluchaj, i ostale nemachke umerenije, progresivnije i levlje partije pochnu da govore ovo shto govore CDU/CSU-ovci, tek onda imaju za prava svi ovi ogorcheni komentari koji poistovecuju celu Nemachku i celi nemachki narod s ovim vrlo neposhtenim i uzasno licemernim konzervativcima, tek tada. No, to za sada srecom nije sluchaj i nadam se da nikada nece ni biti.
Opet kazem, konstruktivni i fleksibilni pristup kosovskom problemu na nachin da ni Srbija ni Kosovo ne blokiraju jednu drugo te poboljshavanja zivota obichnih ljudi, narochito manjina, na Kosovu i Srbiji, to da, to zaista svi u EU-u hoce i ovo shto File reche, i o tom se uvek moze prichati i raditi ali nametati Srbiji ogorchavajuce ponizenje i nepravdu da prizna bilo de facto bilo de iure nezavisnost Kosova- ne i to ni File nije rekao!
Svakako da Srbija bez obzira na sve mora sama sebe izgraditi (borba protiv korupcije, kriminala, lopovluka, za veci zivotni standard, ljudska prava, pravosudje, ekonomija...) da bude totalno prihvatljiva za EU.

samo pitam

pre 12 godina

Vidim da neko ostavi komentar: "Vratite oteto i nece biti problema"
Dali se pod tim 'otetim' podrazumeva i to da Srbija treba da vrati Vojvodinu za koju znamo kada i kako ju je dobila i od koga je 'oteta'??

Marko

pre 12 godina

Tacno i nema nista novo. Sve je davno nabrojano i zna se. A dovoljno toga je i nabrojano da vise i ne treba. Vi to upravo izvrsavate. Tajnim pregovorim koje vodite priznajete Kosovo. Zasto nikada nije objavljen ni jedan dokumenat koji ce te potpisti sa nezavisnom drzavom Kosovo. Zasto ne kazete sta to Srbi tamo ili Srbija dobija tim pregovorima.
Nista. Srbija daje, priznaje, izvinjava se i nestaje. To je vasa politika i za to ste dovedeni na vlast.

surfer

pre 12 godina

Bravo Marko, dajem ti ruku... konacno netko tko i prizna sto se dogodilo.

A sto je najgore, uopce nista od toga nije trebalo. Mogli smo otplesati valcer kao Cesi i Slovaci, i otici u miru. Medjutim, Slobo je zakuhao ideju iz Nacertanija... ciji je rezultat ne samo mrznja, nego i vise od 100 000 zrtava. Velike Srbije nema, cijela regija je vracena natrag, zaostaje u integracijama... Sto je najgore, Slobo je imao podrsku gomile ljudi...

Kada netko ovako prizna, onda je to znak da se mozda moze dalje. A ova vasa vlast vas mufla 100 na sat... Kosovo ce svakako biti uvjet, sve ostalo je bajka. Bolje da ste sada spremni, nego da bude sok.

Jedno je otvoriti pregovore, drugo zavrsiti... do 2025. realno je moguce.

Evropejac

pre 12 godina

Braco Srbi. Ajde dase ne lazemo.Mi smo jedan leenj narod ali samo u Srbiji. Znali smo sta trazi EK i EU. Kod nas se to klati do bola. Vlada spora. Pisci zakona mkoji samo treba da prepisu evropske zakone a i hrvatska nam je dala sve prevedeno mi to nista ne mozemo u roku ili pre roka da uradimo. Politicki zemlja podeljena gore nego siiti i suniti.Parlament se bavi povredama poslovnika i svaka poslanicka grupa se bavi predizbornim radnjama. Neko kaze necemo u EU.A gde cemo braco srbi. Da li cemo da vozimo koneske automobile da se oblacimo na kineskim ili ruskim buvljacima. Da li cemo da stedimo juane i rublje. Da li cemo dakupujemo zanasu industriju kineske i ruske masine a oni kupuju sve sto zapad ima najbolje. Nasi politicarui zive u nekom drugom svetu.Umislili da smo mi toliko jaki ali tvrdoglavi jesmo da ce 70 i kusur zemalja koje su priznale Kosovo da povuku svoju odluku. Kosovarima treba jos manje od 20 priznanja banana drzava i eto ih u UN, Svetskoj banci i svim svetskim institucijama. Da li treba da prodju generacije i generacije u nasoj zemlji da zive u bedi da bi se rodila neka nova politicka opcija koja bi shvatila realnost i priznala Kosovo a mi usli u EU. A dotle cemo da se vozimo izlokanim putevima, zeleznicom od 30 na sat, da se plasimo grada, gde nam je susa elementarna nepogoda kao u Eritreji itd

Djapence iliti Preddy

pre 12 godina

Ako EU nije spremna da primi nove clanice koje imaju probleme sa susedima, mislim da je najbolje nastaviti insistirati na celovitosti teritorije Srbije, jer onda ni Kosovo nece moci da udje u EU dok ne reshi svoj status prema Srbiji. Time ce biti pogurani da pocnu da budu malko konstruktivniji u svom stavu prema reshenju problema, umesto shto se stalno oslanjaju na puku silu lobiranih drzhava!

Bucko razmisljam

pre 12 godina

"Kad je reč o priznavanju Kosova od strane Srbije danas, sutra ili kroz tri meseca, godine ili veka odsad, moj stav je isti", naglasio je šef srpske diplomatije.

Vidi, opet ovaj !
Pa ja sam se licno u vise navrata preko medija odrekao i Kosova i Vuka Jeremica zato sto mi je buducnost u EU najpreca ?
Sta sam Ja NIKO ?
E pa kad je tako gospodine Jeremicu videt cemo ciji ce se "stav" do kraja "pikat" moj ili Vas ? Mozeti Vi posle sledecih izbora lepo biti "degradirani" u obicnog "odbornika" pa imajte "svoj licni stav" ali taj vas "licni stav" koji obuhvata i mene kao i ogroman broj onih gradjana koji misle kao i Ja, nece ni na koji nacin ugrozavati nasu buducnost u EU.

Dejan

pre 12 godina

Po svemu sudeći sasvim je sigurno da u EU nećemo ući ni 2020 ni 2050, a najsigurnije nikada.Zašto?Pa zato što političke strukture koje su danas na vlasti, a one koje najverovatnije dolaz posle njih nikada neće priznati nezavisno Kosovo, a to je sasvim sigurno da će morati biti učinjeno ako se želi u EU.Postoji i dodatni problem čak iako se to i nekim čudom dogodi, ali Hrvatska ulazi u EU 2013 kao punopravni član sa pravom glasa.Da bi Srbija ušla u EU potrebna je ratifikacija svih parlamenata članica, tako da je potrebno da i Hrvatski Sabor donese takvu odliku.S obzirom da su nas tužili za genocid, njihova odluka je NE Srbiji u EU!Sve se može promeniti ako konačno shvatimo da je Kosovo nezavisno i da smo u Hrvatsku išli da ratujemo kao agresori a ne branioci nečeg što nije naše..E sad pamet u glavu pa rešiti gde mi ustvari želimo da idemo? Ne treba više da lažemo ni druge a ni sebe. Ja sam za EU!A vi?

Eruditi

pre 12 godina

Jeremicu papire za priznavanje nezavisnosti Kosova i put Pristine kod kolege Hodjaj! Samo mudri mogu da hrabro iskorace...izgleda gorka pilula ali istovjetno izgleda nije tebi jasno koliko koristi ima Srbija od tako smelih postupaka, nego li stalnog i vecnog udaranja u prazno!

Zlatko

pre 12 godina

Upravo mi je dirljivo citati izjave vasih politicara pa i odredjenoga broja komentatora ovdje na forumu kako ti Nijemci to zapravo nisu mislili tako kako su rekli, a ako su mislili, pa sto onda, nece oni vjecno biti zastupnici u Bundestagu, doci ce na njihovo mjesto Srbiji skloniji (uostalom, eno, i Francuzi se spremaju povuci priznanje Kosova, a Amerikancim ce uskoro dozlogrditi taj protektorat), a ako tako ipak ne bude, Srbija ce vec naci nacina da to nekako rijesi...

A mozda to na kraju uopce nisu ni bili Nijemci ?! Mozda su bili Islandjani i govorili o gejzirima u svojoj zemlji ! Ma sigurno je bilo tako ! I naravno: i Srbija u EU i Kosovo u Srbiji ! I Messi u FK Cukaricki !

kako bude

pre 12 godina

Za one koji pljuju EU: 1) niko ne tera Srbiju da ulazi u EU. Ako nece, ne mora. Neka ostane sama sa svojim "4 stubica spoljne politike". 2) Svi dijasporci koji ovde pljuju po EU i postavljaju neke uslove EU-u , neka za pocetak se licno odreknu te "mrske" tvorevine i vrate kuci.

Miroslav, Toronto

pre 12 godina

Ljudi, pa kakve veze ima sta demohriscani ili socijaldemokrate ove ili one zemlje kazu. Stvar je vrlo prosta - vladajuca koalicija u NASOJ zemlji dobila je mandat na platformi evro-integracija BEZ NAPUSTANJA Kosova. Vec je milion puta receno (i apsolutno ne samo od Jeremica) - nema prepustanja Kosova (pa cak i ako puni suverenitet postoji samo u tri severne opstine). Ako neko (ocigledno dobar broj komentatora na sajtu B92) misli da politika treba da bude drugacija - izadjite na izbore i ZARADITE mandat za tako nesto. Ako se dobro secam, na poslednjim izborima LDP je izasao sa tim predlogom (predaje Kosova) i zaradio jedva 5% glasova. Kad se nadoknadi taj ponor od 45-46% (do makar osnovne vecine), mozemo da pricamo o vaznosti izjava ovog ili onog nemackog ili bilo kog evropskog parlamentarca. Do tada prica o priznavanju Kosova je zaista - mlacenje prazne slame.

srdjan

pre 12 godina

Juce politicki zemljotres, danas to vec nije nista narocito a od sutra ce sve da se svede na to da prevodilac nije dobro preveo ono sto su mu Nemci rekli. Pa ce zbog toga ili da ga sklone na neko drugo (bolje) radno mesto ili da ga proglase uljezom iz DSS-a ili neke druge opozicione stranke.

Robin Hood

pre 12 godina

Ja sinoc procitah preko 800 komentara na tu VEST DANA, a izgleda da su samo g.Jeremic, g.Djelic, pa i oni zvanicnici koji se jos nisu javili (ali ce tokom dana) juce ceo dan bili SEPI i GLUVI!


"Jeremić: Nema novog uslova"
Tu je covek u pravu! Nije NOVI nego STARI uslov, ali ste ga vi majstorski skrivali skrivali(pokusali da ga skrijete) od vasih gradjana

Branko

pre 12 godina

Da bi neka zemlja postala članica EU, nakon svih koraka u proceduri je RATIFIKACIJA OD STRANE PARLAMENATA SVIH ČLANICA EU. Jedan od tih Parlamenata je i Nemački parlament. Biće i drugih a među njima i Sabor Republike Hrvatske.

dera

pre 12 godina

Gospodin Jeremic...mlati praznu slamu...bolje da gleda tenis,bilo bi bolje...dokle bre vise...nek otvori kancelariju u Pristini...i nek Pristina bude glavni grad Srbije...ako je to nasa sveta zemla...nebuloze...

nikola

pre 12 godina

Vojvodina - istorijski, vekovno, madjarska teritorija sa vecinski Srpskim stanovnistvom. Srbija ju je dobila posle prvog svetskog rata.
Kosovo, 3 veka srpska teritorija, 5 vekova turska, vecinski Albansko stanovnistvo. Srbija ju je dobila u ratu, i u ratu ponovo izgubila.
Ima li razlike izmedju Kosova i Vojvodine? mislim da nema. Ako priznamo Kosovo imamo pravnog osnova da zadrzimo Vojvodinu, a ako se otimamo oko Kosova po istom osnovu moze Madjarska da zatrazi da joj se vrati Vojvodina.
Kosovo ili Vojvodina? ja bih pre Vojvodinu.

Republika Srpska Krajina, isti slucaj kao sa Vojvodinom. Vekovna madjarska, austrijska, teritorija sa vecinski srpskim stanovnistvom. Vec smo je izgubili, dosta je vise. Sefovi Balkanskih drzava, sednite za sto, iscrtajte kartu balkana po nacionalnostima. Republika srpska nama, novi pazar i okolina bosni, sever crne gore i kosova nama, presevska dolina kosovu. sever vojvodine madjarima.
Podelite lepo i da vise nikog ne boli glava. Gradjani se sigurno nece buniti.

Sramota srpske diplomatije

pre 12 godina

Ministre, niste čuli od komesara za proširenje EU Filea ali ste trebalo da čujete od nemačke parlamentarne delegacije, kao što je i srpska javnost to jasno čula?!
Mnogo je važnije šta kažu nemački parlamentarci, nego komesar File, jer je Namačka "centralna evropska sila", čiji stav o "faktičkom priznanju Kosova", jeste "condicio sine qua non" za EU i srpsku diplomatiju, kao i evrointegracije?!
Umesto toga, srpska diplomatija na čijem ste čelu, nažalost, "tretira" Nemačku, kao "drugorazrednu evropsku silu" u rangu svih ostalih 26 zemalja EU i kalkulišete sa "podelama", iako je ogromna "većina" EU zemalja priznala nezavisno Kosovo, "uvereni" da će "manjina" koja to još nije uradila iz unutar-političkih interesa, nekim čudom "prevagnuti" ili bar očuvati "status quo"?!

No Pasaran

pre 12 godina

hahaha... super... 'ne trazimo mi da vi priznate kosovo kao uslov, ali ne pustamo nikoga sa problemima unutrasnjih granica' .... stvarno genijalan stav nasih predobrih europljanina, kao i uvijek pravedan, posten i nadasve nimalo hipokritican...

Pobesneli max

pre 12 godina

Ne "palite" se vise na ove namerno plasirane izjave. Noje uslov priznanje Kosova za pocetak pregovora, nego eventualno clanstvo. A, do tada ce proci mnooogo vode Savom i Dunavom. Zaista je nepotrebno gubiti zivce na stvari koje ce tek doci na red. Idemo korak po korak. Kosovo, ako se ovako nastavi, pojesce samo sebe, a kamoli EU.

petar

pre 12 godina

Reforma pravosudja,borba protiv kriminala i korupcije potrebni su i za clanstvo i za koegzistenciju i suradnju s EU.
Priznavanje secesije je pitanje koje ce doci na dnevni red kao uslov - to je sigurno.
Medjutim ja ne znam puno historijskih primjera da država prizna secesiju dijela vlastitog teritorija.Najmanje je uputno kad netko iz Hr/Slo pametuje o tome, a svi stanu na zadnje noge zbog Piranskog zaljeva.
Ako neko nema karakter/kičmu, neće je steći ni članstvom ni bez njega.

Nenad-EU

pre 12 godina

Pa to je jasno kao dan. Albanci su daaaaalekooooo od EU i niko nece dozvoliti da ih Srbija bez saglasnosti slepa u istu. Drugim recima otkacite nepozeljan teret pa moze napred. Sto se tice Kipra na koji se mnogi pozivaju, u EU je primljen samo Grcki deo koji je 2004. velikom vecinom glasova odbacio ujedinjenje sa Turcima.

Mile

pre 12 godina

Bez kompletnog dogovora Beograda i Pristine, kao i rijesavanja ostalih pitanja ratnih zlocinaca, Srbija sigurno nece moci zavrsiti pregovore.
Tehnicki mogu dati zeleno svetlo za pocetak pregovora, ali nece popustati dok Srbija sve ne sredi, a to moze da traje 8-10 god sigurno.
Uzmimo u obzir da i unatoc volji unije za prosirenjem, unija prolazi kroz odredenu krizu i prolazit ce kroz naredni period, stoga sigurno nece brzati sa nekim odlukama.

Boban

pre 12 godina

Gosp Jeremic je svestan koliko i mi da od Kosova nema nista. Ko bi od vas na njegovom mestu JAVNO priznao Kosovo - svojim imenom i prezimenom. Pa bio bi novi Vuk Brankovic! Srpskoj gluposti nikada kraja

Branko Von Beca

pre 12 godina

Bez problema u eu... bez uslovljavanja u eu...
kažite bar jednom pošteno, vama bi jedino Srbija bez Srba odgovarala u eu !

A sva ova dodatna "pojašnjenja i objašnjenja" su samo pokušaj da se pred izbore gospodinu "izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo" ne ospe i ono što je preostalo razočaranih birača i iz revolta ne glasa za gospodina "neobaveštenog", koji se ni povodom izjave nemačkih parlamentaraca još nije oglasio, naravno jer ne obavešten ...

Velibor, USA

pre 12 godina

Josh samo ovo:
ukoliko File hoce da ga se shvati da on govori isto ono (samo eto malo drugachije srocheno) shto su oni jucherashnji nemachki desnichari rekli, onda Filea treba podsetiti na njegove sopstvene rechi od samo pre par dana gde je rekao jasno i glasno da NEMA NOVIH USLOVA za Srbiju. Treba vec jednom i ove zapadne i EU politichare hvatati chvrsto za njihove izgovorene rechi bez mrdanja, pa ako se ispostavi da jedno govore jednog dana a drugo, trece... drugog, treceg dana, onda su- lazovi, prevaranti i licemeri koji trebaju biti razgoliceni svima- a pogotovo gradjanima njihovih sopstvenih zemalja pa da chuju i vide njihovi sopstveni gradjani kako lazljive, prevrtljive i licemerne politichare odrzavaju svojim porezima i taksama te shalju u njihovo ime da lazu i varaju gradjane neke druge evropske zemlje.

Progresivni, poshteni, ljudskopravni, socijaldemokratski Nemche i Nemice- probudi se! Drzi odgovornim ove desnicharsko-liberalkapitalistichke nemachke politikose!

Pera

pre 12 godina

Ministre Jeremicu, vas u odnosu na ostale DS politicare izuzetno cenim, posebno posle vaseg "neuspeha" da postanete potpredsednik DS pred kraj prosle godine. To znaci da ipak imate deo autonomnog razmisljanja sto je vrlo pogubno za politiku jednoumlja koja trenutno vlada u skoro svim strankama. Inteligentan ste i pametan covek ali smo ovog puta dosli do zida, levo EU, desno odbrana teritorijalnog integriteta t.j. izvlacenja sta mozemo u ovom trenutku. I levo i desno je vrlo trnovit i neizvesan put. Postoji i varijanta "C" tapkanje u mestu - naravno najgora. Recite lepo gde idemo i stavite u ruke naroda da odluci da li se slaze sa vasim izborom...
Boli glava vise od udaranja u zid...

nada

pre 12 godina

Zemlje EU (doduse ne sve, ali one koje VLADAJU ovom EKONOMSKOM UNIJOM) u Srbiji isprobavaju "standarde" koji ni u njihovom dvoristu niti postoje, niti bi funkcionisali. Zasto ne podele svoje zemlje (makar BEZ RAZARANJA) na mikro teritorije i stanovnicima NOVIH drzava daju NOVO ime za NACIONALITET (Bavarci, Saksonci, Valonci,...? Zasto ASIMILISU Turke, Arape, Afrikance, umesto da im ih priznaju za nacionalne manjine SA SVIM PRAVIMA i BEZ OBAVEZE da bar znaju jezik zemlje u kojoj zive? Da li Romima koje "uhvate" na ulici bez legitimacije, daju tek-tako licne karte, socijalno osiguranje, stanove, ili im ispituju poreklo i DEPOTIJU izvan svojih granica? Kod NJIH nema POLITICKE korupcije, ili je drugacije zovu: LOBIRANJE (naravno za "mali" honorar)? ONI SU NAPRAVILI PROBLEM, a SAMO Srbija MORA DA GA RESAVA! Zasto? Zato sto im nije bila saveznik u dva svetska rata?

Milenko Z

pre 12 godina

Kakva gomila ničega u jednoj vesti! Više me iskreno i ne zanima evropska unija,više bih voleo da mi se država očisti od kriminalaca i ostalih krvopija,pa makar morali da se donose zakoni nalik na šerijatske i makar ponovo utonuli u neku vrstu komunizma (samo ne u onaj kao slobin)!

Julius

pre 12 godina

Odgovarajuci na pitanje novinara, kako tumaci izjave poslanika namackog parlamenta, da ce Srbija pre ulaska u clanstvo Evropske unije morati da prizna nezavisnost Kosova, Evropski komesar za prosirenje Stefan File je rekao: "Ja postujem misljenja parlamentaraca clanica, a kad smo radili na Upitniku za Srbiju, jasno smo stavili do znanja da to ne obuhvata Kosovo". Sudeci po broju komentara,jucerasnja izjava nemackih parlamentaraca izazvala je pravu politicku buru, a danasnja izjava Shtefana Filea je samo potvrda onog sto su nemacki parlamentarci rekli.
To je jasna poruka izrecena od najmerodavnijih faktora Evropske unije. Jer nije Nemacka pola Kipra ili Grcka pred stecajem, vec je osovina Evropske unije.
Ministar Jeremic pravi se kao da nije razumeo poruku, pa ponavlja onu njegovu mantru, kako Srbija nikada nece priznati kosovsku nezavisnost, ali da ce prioritet spoljne politike biti regionalna saradnja! Kako Jeremic zamislja saradnju sa susedom koji ne priznaje, to samo bolestan um moze da objasni. Ako on ne razume jasnu poruku izrecenih jucer i danas, to je njegov problem.
Srbiji treba jedan De Gol, da napravi smeo korak napred, da prizna nezavisnost Kosova i krene u bolju buducnost, a ne da politiku i diplomatiju vode na osnovu mitova i lazi.

Zare

pre 12 godina

Svi vi koji necete u evropsku uniju da mi date svoje evrice! Sta ce vam? More, citam i sve se vise pitam (a ne zelim da verujem) kada ce opet odnekuda iskociti Marko, Arkan, Stankovici, Subotici i ostali sverceri sa sleperima i kontejnerima i td... Ocigledno to jos zivi i samo sto nije... A ostalima ce podeliti puske pa ce biti zadovoljne i ostale junacine... Ostaju samo oni koji ce opet nadrljati. Kada sve prodje opet cemo "nismo mi, Milosevic je" A znam sigurno da razni politicki manipulanti citaju sve ovo i zadovoljno biraju ciljne grupe!!!

Dragan

pre 12 godina

Ma oduvek je Kosovo uslov za prijem u EU. Samo to nisu hteli odmah jasno da nam kazu. Ali kad tad to dolazi na dnevni red. Uostalom, mi trazimo od njih da nas prime u EU, normalno je da oni postavljaju uslove. Svidjalo se to nama ili ne. Kad mi sami nismo sposobni ni pametni da uredimo svoju drzavu kako treba i da zivimo iole normalno, mozda ce nam to uspeti po njihovom diktatu.

Poldi

pre 12 godina

"Nema novih uslova". Sto govorite o "novim uslovima" kada ni stare niste ispunili. A posto na Jeremicevo iznanedjenje EU-mocnici ce da budu striktni prema nama znaci, na popravni do 2020.

mirka

pre 12 godina

Mislim da je evropski put izgubio podrsku gradjana Srbije, zato sto je ova vladajuca koalicija pokazala da se zalaze za EU samo na recima - nista nisu uradili da Srbiju sustinski priblize nekim evropskim vrednostima, osim sto javno podrzavaju gej populaciju: korupcija nikad rasprostranjenija u Srbiji, nezaposlenost nikad veca, sve u zemlji se obrusava...Da mi je neko rekao da bilo koja vlast moze za ovako kratko vreme da unisti jednu zemlju - ja nebih verovala! Ali DS-sps-PUPS su pokazali da mnogo mogu da urade za 3 godine - mogu sve da uniste!!!!

Julius

pre 12 godina

Odgovarajuci na pitanja novinara, kako tumaci izjave poslanika nemackog parlamenta, da ce Srbije pre ulaska u Evropsku uniju mora da prizna nezavisnost Kosova, evropski komesar Shtefan File je rekao: ja postujem misljenje parlamentaraca clanica, i kad smo radili na Upitniku za Srbiju jasno smo stavili do znanja da to ne obuhvata Kosovo.
Jucerasnja izjava nemackih poslanika i danasnja izjava Shtefana Filea koji na svoj nacin podrzavao tu izjavu, izazvalo je pravi politicki uragan u Srbiji, ali jos nema zvanican stav drzavnog rukovodstva po tom pitanju. Poruka tih izjava je kristalno jasna i vrlo decidivna.
Jeremic je posle sastanka sa Fileom, novinarima ponovio onu njegovu mantru da Srbija nikada nece priznati Kosovsku nezavisnost, ali da ce prioriet spoljne politike biti regionalna saradnja.
E sad, kako misli Jeremic da razvija regionalnu saradnju kada ne priznaje susednu drzavu, to samo on zna! Jeremic suvise se bazira na one pet neznacajnih clanica EU koje zbog svojih unutrasnjih problema jos nisu priznale Kosovo. Ne moze se uporediti uticaj Nemacke, Francuske, Velike Britanije,Italije, Belgije i drugih koje su priznale Kosovo, sa onim problematicnim zemljama koje su skoro pod stecaj!

ex demokrata 1

pre 12 godina

Jos smo daleko od EU, treba prvo da dobijemo datum,to je najbitnije, ali kako ja vidim posto neke clanice nisu ni SSP ratifikovale, to ne ide bas glatko, da li je KIM u putinju, Mladic ili nesto trece, ko zna ?
Jeremic nije dobar ministar i to se vidi iz dana u dan.Njegovi stavovi se ne poklapaju sa stavovima i nekih clanica koalicije a tek sa stavom naroda, tako da on izgleda iznosi svoj licni stav po tom pitanju. Kosovo je i fakticki van Srbije i dobro je da je tako, u suprotnom,ne bi imali ni beli sengen a ne bi bili ni blizu EU kao danas. Teritorija sama po sebi nije toliko vazna jer ne vidim da je npr. Luxemburg los za zivot iako je u pitanju oveci grad,dakle, standard gradjana je najvazniji, ako to imamo imacemo sve, pa cak i ako ne udjemo nikada u EU sto i jeste jedna od realnih opcija jer je i otvoreno pitanje kako ce EU da izgleda za 15 ili 20 godina i da li ce je biti uopste ?!

lepo vam kazem

pre 12 godina

Jeremicu zaista preterujes.
covjece oni od Srbije traze da na kraju ovog dijaloga treba staviti neku tacku a to jest kao sto su rekli svabe fakticki priznata kosovo ko drzava, i to radi sama sebi (srbiji).
Covjece jesi ratovao na tlu Kosova, jesi.
Jesi porazen, jesi.
Jesi potpisao kapitulaciju (a ne kako srpska politika zeli"kumanovski sporazum), jesi.
Jesi nesto konstruktivno predlozio kosovarima da zive pod podkrovitelju Srbije, nisi.
Jesi trazio od MSP da se saglasi o nezavisnosti, jesi.
jesi trazio od UN da EU ansamble vodi dijalog izmedzu Kosova i Srbije, jesi.

I sta sad?
Niko ne trazi da priznas Drzavu Kosova, ali svaki trazi da se postuju medzunarodni i regionalni odnosi, da bi se normalizovao zivot gradzana ovog regiona posle tih teski i bezumni ratova.
Znaci ne moras da priznas ako neces, ali ne smes pod "diplomatsku borbu" spreciti, i sporiti teca zivota gradzana Kosova, Srbije i regiona.
Jedno pitanje za Vas Jeremicu i svi onih koji misle da nepriznavanje je dobar i pravan cin:
- kako mislite da cete Kosovo imati/vratiti pod suverenitetom Srbije?
kad 2 miliona albanaca su protiv (95% stanovnista KiM)
ako ga ne priznate danas, sutra, decenijama, vekovima (posto je ovaj vas stav).

Axel Foley

pre 12 godina

Ljudi,zar vam nije jasno da je ovo probni balon,jer niko i ne očekuje da Srbija sada prizna Kosovo. To pitanje može da se postavi jedino na kraju pregovora, ali kako Srbija neće ući u EU za još najmanje 10 godina i ko zna šta će tada biti i sa Srbijom i sa EU-om, mislim da je bolje da se okrenemo sebi i sređivanju sopstvene države po evropskim standardima.
I, onda će biti manje važno kada ćemo ući u EU.
Sve u svemu,danas i nema nezavisnih država sem Amerike,Rusije i Kine.Tako da je i smešno pričati o nezavisnosti Kosova.

meteor1

pre 12 godina

Štefan File izjavio je da države EU "nisu voljne da prihvate bilo koju novu članicu koja ima otvoreno pitanje sa susedima ili u regionu".

indirektno, nereseno pitanje sa KiM.

Jel vama jasno G.Jeremicu ili da pokusavam to nekako da prevodim?
Za vas komentatori: ova izjava g.Filea je ista kao i ona juce od nemackih parlamentarca samo drugacije formulisana.

Sabo

pre 12 godina

Mozete se inatit godinama al kako god stavljate Kosovo u pat poziciju toliko ce i vasa biti.Bez priznanja Kosova mozete samo da mastate o ulasku u Evropsku uniju Evropa nece nikog primit koji god imaju bilo kakav nerjesen problem u svojoj zemlji.Ako vas prestignu sve zemlje Balkana i udju prije vas u Evropu onda cete svatit gdje vas vodi vasa politika i inat.

Sasha

pre 12 godina

Aman ljudi sta vam je, EU ne trazi od Srbije da prizna Kosovo recima vec delima. Spanija i Rumunija nisu priznale Kosovo sto bi EU zamerala Srbiji nepriznavanje Kosova. Medjutim, kada su u pitanju prakticna pitanja, Srbija ce sa Kosovom morati da ih resi ako hoce u EU to je neminovno. Srbija mora da zna sta hoce i gde zeli da bude u odnosu na Evropu. Ja predlazem da narod Srpski (Samo u Srbiji) glasa i odluci hoce li ili nece u EU. Posle nemozete da krivite ni kurtu ni murtu za nista.

pera expert

pre 12 godina

"Nismo culi na sednici,... nisu nam rekli na prijemu...". Pa sto ih ne pitate lepo, neka kazu otvoreno, i da se vec jednom znaju neke stvari...

Jovan

pre 12 godina

Pa File je samo ponovio ono sto smo culu juce od Njemackih poslanika.- Nema EU bez priznaja Kosova.

"Kako je to objasnio evropski komesar, "čuo sam niz komentara u članicama (EU) i nijedna od njih sad nije voljna da prihvati bilo koju novu državu kao članicu koja bi imala neko otvoreno pitanje kad je reč o regionu ili susedima o otud smatram da su nužni ozbiljni napori da se kroz proces proširivanja nađe rešenje za to pitanje". "

Znaci ako vam zvucnici rade - ova je "stereo poruka" - Dzaba je Jeremicu da stavlja glavu u pesak i pravi se da ne razume.
E sada na nama je da vidmo sta cemo i kako cemo. Ja licno zaista ne volim da me politicari lazu - sto oni svi rade, ali kad me jos lazu i traze da ja to prihvatim kao istinu onda zaista nemam vise zivaca da ih slusam. Izbore pa da kazemo sta mi mislimo o njima.

No Pasaran

pre 12 godina

hahaha... super... 'ne trazimo mi da vi priznate kosovo kao uslov, ali ne pustamo nikoga sa problemima unutrasnjih granica' .... stvarno genijalan stav nasih predobrih europljanina, kao i uvijek pravedan, posten i nadasve nimalo hipokritican...

meda

pre 12 godina

Ма колико та вест наизглед била важна, то је само један пробни балон да се испипа расположење и осети реакција народа и политичара. Ипак, има много важнијих ствари које треба решавати, пре него што овакве ствари дођу на дневни ред. Знају то и Немци и ЕУ и Филе и Јеремић. А знамо и ми.