Dačić: Neki novi odnosi u Vladi

Beograd -- Kritike funkcionera DS Dragana Đilasa na rad ministra Mrkonjića pokazuju da u Vladi posle rekonstrukcije postoje neki novi odnosi, kaže lider SPS Ivica Dačić.

Izvor: B92, Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Naravno da rekonstrukcijom Vlade ništa nismo dobili.Svađe i prepucavanja ne prestaju da traju.Ma svi ste mi se smučili.Svako svakoga štiti.Kriva je vlast koja podržava malverzacije.Koridor deset se gradi 20 godina, a gradska vlast gradi most koji je najskuplji na svetu.Podnesite ostavke,raspišite izbore.Izborimo se za promene.
  (Ivana, 6. maj 2011 17:49)

  # Link komentara

 2. (Milorad, 1. maj 2011 20:50)

  Milorade, dobro ste postavili pitanje, a ja ću pokušati da vam odgovorim, onako kako ja vidim, kao stanovnik Beograda.
  Vidim da ste sve pobrkali kada merite-ocenjujete uspešnost lokalne vlasti, pa je za vas jedino merilo da li je neko nešto novo napravio, sagradio...naravno da se i to gleda, ali ima mnogo bitnijih stvari pre toga.
  Pre svega, dužnost gradonačelnika i njegove vlade, sekretara, je da obezbedi da sve javne službe funkcionišu dobro, od javnog prevoza, grejanja-toplane, električna energija, čišćenja ulica i trotoara u toku zime-snega, gradske čistoće, gradskog zelenila, saobraćaja, parkiranja, sportskih objekata, obrazovnih institucija, obdaništa, kulturnih institucija, zdravstvenih centara, bezbedost, socijalnih institucija, vodovod i kanalizacija...i da ne nabrajam više, ukratko - sve. Pored dobrog funkcionisanja svih javnih službi, vrlo je važna kontrola rada tih institucija, da se postavi dobar menadžment, da se novac namenski troši, da se racionalno troši, da nema korupcije...Znači to je osnovni zadatak gradske vlasti, u svakom gradu-opštini, a ne samo u Beogradu. Drugo, treba obezbediti maksimalne uslove za privrednu aktivnost, za otvaranje novih preduzeća, zapošljavanje, subvencije za poljoprvrednike, dobro upravljanje privrednim subjektima koji su pod ingerencijom grada(poznato vam je da je grad Beograd preuzeo PKB komninat i PK Zemun i da su uložena značajna sredstva u oživljavanje proizvodnje, a sve je bilo zapušteno-propalo), ali izuzetno je važan i sektor turizma(poznato vam je da mnogo stranih turista posećuje Beograd)...itd.
  Treća stvar je obezbediti novčanu pomoć za socijalna davanja, za najsiromašnije, za besplatne obroke, za penzinere sa niskim primanjima, za trudnice, socijalna zaštita, za studente sa invaliditetom, za invalide, popust za infostan koristi 60.000 korisnika, cenu karte za javni prevoz subvencioniše grad, za školski pribor...itd. Ima dosta stavki, ne mogu svih da se setim, ali znam da se značajna sredstva izdvajaju za socijalnu pomoć.
  Znači, to je osnovno, a onda sledi održavanje objekata i infrastrukture, popravke, renoviranja...
  I na kraju, ono što vas najviše zanima, izgradnja novih objekata, rekonstrukcija ulica, vodovodne i kanalizacione mreže...itd.
  Poznato vam je da grad Beograd pomaže mnoge nerazvijene opštine, mnogo je objekata grad izgradio, ali i finansijski pomogao. Takođe, je mnogo pomogao ugroženima nakon elementarnih nepogoda(poplave, zemljotres).
  Ne znam da li vam je poznato da grad Beograd iz republičke kase dobija za 200.000.000 evra manje nego što po zakonu treba da se vrati, zbog ekonomske krize...
  Iako nekima izgleda da je budžet grada Beograda veliki, kada se vidi npr. koliki je budžet Beča i sličnih gradova, mi smo smešni-sirotinja.
  I pored velikih, gore navedenih, izdataka i svetske ekonomske krize grad Beograd je uspeo da igradi ili je u toku izgradnja značajnih novih objekata i da rekonstruiše mnoge ulice, parkove itd. Ja se sećam da su se opozicioni lideri sprdali kada je Đilas govorio o mostu na Adi i Zemun-Borča, govorili su da je to predizborni trik i da od mostova nema ništa, a vidimo da nisu bili u pravu. Mada ovaj drugi most kasni zbog Kineza, ali završavaju se istraživanja i dokumentacija, uskoro kreće izgradnja. Izgrađena su nova obdaništa i sada, koliko znam, lista čekanja ne postoji, takođe su mnoga obdaništa renovirana.
  Potpuno je rekonstruisan Bulavar kralja Aleksandra, sa kompletno novom infrastrukturom pod zemljom(ono što mi ne vidimo, a mnogo košta), vodovodne i kanalizacione cevi, cevi za grejanje...a ono na povšini vidite i sami, izgeleda izuzetno lepo. Mnogo je ulica i parkova rekonstrusano, pijaca... Urađena je vodovodna i kanalizaciona mreža u Zemun Polju, podavalskim naseljima...rekonstruiše se Gazela...Ne mogu svega da se setim, bilo je to još nekih investicija, mislim u javnom prevozu, kupljeni su novi tramvaji, trolejbusi i oko 200 novih autobusa, pa su izgrađeni socijalni stanovi(mislim da decu bez roditelja ili tako nešto, ne mogu da se setim).
  Ali, ako neko misli da je to malo za ove tri godine i to u sred ekonomske krize, sa ovako malim budžetom, onda stvarno niste u pravu, to su izuzetno velike i skupe investicije, a veoma značajne za građane Beograda.
  Ja sam samo naveo ono što ja znam, iz glave, ne pratim baš sve što radi gradska vlast, pa na ovo moje izlaganje treba dodato još 40% onoga što ne znam, mada i nema u medijima tih informacija, mediji se više bave crnom hronikom i tračevima, retko ćete videti da prikažu nešto pozitivno...nije to tema, ali stvarno kod nas ima mnogo izuzetno dobrih kompanija, koje treba prikazivati kao dobar primer, da i ostali slede te kompanije, ali mediji stalno prikazuju samo propale, pa ispada da ništa ne valja, što nije tačno.
  Prema tome, gradska vlast funkcioniše izuzetno dobro, kad bi svi u Srbiji radili kao oni bilo bi dobro za sve nas...a, ako tražite greške, ne trudite se uzalud, uvek može bolje...mislim da tako i gradska vlast razmišlja, zbog toga i ima dobre rezultate...
  (Siniša, 2. maj 2011 03:26)

  # Link komentara

 3. Molim sve koji to znaju da decidno napišu: Šta je to Đilas novo napravio u Beogradu?
  Puteve, mostove, pozorišta, sportske objekte, obilaznice, metroe, sve redom da bi naša diskusija bila fer i korektna.
  Ja ne znam ništa osim dečjih obdaništa i mnogo marketinga. Marketiran je most koji još nije ni pipnut. Kineski most.
  No ne bih hteo da budem nefer. Izvolite Đilasovi sledbenici kažite šta je to napravljeno u Beogradu?
  (Milorad, 1. maj 2011 20:50)

  # Link komentara

 4. Прво и прво, када би гледали шта је коректно за грађане Србије Ивица Дачић сигурно не би био део владајуће структуре. Овакве изјаве су крајњи безобразлук према нама грађанима, јер испада да се не сме критиковати ни један министар ма колико он лоше радио само зато што је то договор ДС-а и СПС-а. Ипак овде је најлицемерније то што министра који лоше ради посао критикује заменик председника партије која је највише допринела пропасти наше Државе и друштва. Ипак оваква међусобна препуцавања су добра у том смислу да грађани виде шта би их чекало у случају да ове партије којим чудом опет формирају нову Владу.
  (Дарко, 1. maj 2011 19:54)

  # Link komentara

 5. Posto vidim da veliki broj ljudi podrzava ideju i da bi neki od vas i ucestvovali u tome, oni koji zele i koji su spremni na veliko odricanje kako bi pomogli zemlji mogu da ostave svoj kontakt (email ako pravila sajta to dozvoljavaju) i bice kontaktirani kada ideja zazivi. Pozdrav svima
  (Anketa, 1. maj 2011 16:02)

  # Link komentara

 6. Dacic se ponasa kao na pijaci-ko da vise
  (bombarder, 1. maj 2011 12:51)

  # Link komentara

 7. Nema nama spasa pa i da posle izbora dodju neki drugi na vlast.SVE SU TO ISTA G...A Jedino novi ljudi.Ovaj komentar mladih sa fakultetskom diplomom upotpunosti podrzavam irado bih se prikljucio toj partiji. Samo napred .
  (Miroslav, 1. maj 2011 12:39)

  # Link komentara

 8. Da je srece i pameti pa da vas narod sve pocisti sa mafijaske politicke scene jer niste nijedan zasluzili ni trunku poverenja od gradjana.Sve sami prevrtljivci i lopovi u "kao"interesu gradjana.Nova lica su neophodna za istinske promene i reforme koje su uslov za lepsi i pravedniji zivot svih gradjana.Zavadili ste nas sa normalnim i razvijenim zemljama a tezite udruzenju sa diktatorskim i siromasnim zemljama,sto se naravno i slaze sa sadasnjim stanjem zemlje kojom vladate.
  (deni, 1. maj 2011 12:07)

  # Link komentara

 9. Pa ne mogu da verujem da u komentarima opet neko pominje Dinkica, sjasite bre sa coveka nije on kriv sto se svadjaju mlada i mladozenja (DS i SPS), ili da ga okrivimo i za to.
  (gradjanin, 1. maj 2011 11:59)

  # Link komentara

 10. Dačiću,nema smisla da braniš Mrkonjića samo zato što ti je on bitan igrač u partiji! Ako ti je toliko stalo do njega, postavi ga za počasnog pretsednika, ali dosta nam je njegovog baronisanja! Šta više da očekuješ od čoveka koji drži Slobinu sliku na zidu kabineta?!
  Đilasu čestitam!
  (oxydant, 1. maj 2011 10:00)

  # Link komentara

 11. Đilas je samo rekao istinu, očigledno je to pogodilo Dačića, znači Dačić ne voli istinu.
  (vojvođanin, 1. maj 2011 09:54)

  # Link komentara

 12. Ima li i jedan ministar u ovoj Vladi da nema neku veliku nedoumicu i da nema neki problem sa drugim ministrom?
  (IZBORI 2011, 1. maj 2011 08:31)

  # Link komentara

 13. Dok je SPS u vlasti (ili blizu) nema napretka. Istorija sve govori, kad god su tu...uvek su neki ključni momenti za Srbiju po njihovoj priči. A u stvari, samo plaše narod (da ćuti) dok prelivaju državne pare na njihove račune.
  (Dragan, 1. maj 2011 02:28)

  # Link komentara

 14. Dakle:
  1) Dačić će ipak da ruši ovu Vladu, baš kao što je i obećao Tomi. Ne mislite valjda da je Nikolić zaista mislio da će gladovanjem oboriti Tadića. Dogovor je napravljen pa onda malo prolongiran jer se EU uznemirila a u Srbiji danas SVI igraju kako Brisel svira. Znači SPS preuzima ulogu koju je uvek uspešno odrađivao Mlađa (sruši Vladi i uđi u novu).
  2) to što Đilas ima obraza da BILO KOGA kritikuje za infrastrukturne projekte jeste težak nonsens. Posle "jeftinog" projekta mosta preko Ade, obilaznice "oko mozga" a ne oko BG-a, crne rupe evropskog saobraćaja poznate kao most Gazela i da ne ređam dalje, treba zaista imati obraz ko đon od "kanađanki" pa se javiti za reč i kritikovati bilo koga pa i objektivno potpuno nesposbnog ministra Mrku.

  Kad uveče legnem i pomislim da ovi koji nas vode ne mogu više da se izblamiraju, lupe težu glupost i odvedu nas u crnju dubiozu, pouzdano znam jedino da će me već do jutra demantovati.
  (nema dalje ili ipak ima, 1. maj 2011 02:26)

  # Link komentara

 15. Mi smo za vladu bez odnosa.
  (Miloš Ilić, 1. maj 2011 02:16)

  # Link komentara

 16. za anketu.potrebna je nova stranka . Ja sam zainteresovan.
  (marko, 1. maj 2011 01:33)

  # Link komentara

 17. pa sta sad? ne treba da ga kritikuje ako je nesposoban?!
   (LoL, 1. maj 2011 01:15)

  # Link komentara

 18. Ivice, nije ovde reč ko je najgori iz SPS i PUPS, već ko je najviše love potrošio, a rezultata nema...nije Mrka najgori, ima i gorih od njega, ako ti je to uteha, npr. Obradović i Krkobabić, prvi je obećao da će reformisati obrazovanje, a drugi penzioni sistem, a da li su to uradili glupo je i da komentarišem, mislićeš da se sprdam, a rekao bi istinu koju svi građani znaju...ocena njihovog rada je NEOCENJEN, kao kada učenik ne dolazi na nastavu, ne zna ništa...oni nisu stekli uslov ni za popravni u avgustu, jer prvo moraju da dobiju ocenu-jedinicu...Ne ljuti se na Đilasa, jer samo će ti pravi prijatelj reći da ti je lice prljavo.
  (Siniša, 1. maj 2011 01:06)

  # Link komentara

 19. Ako narod ne rastera ove ,ko macke sa ..... u paketu sa njihovim administracijama,za sva vremene,i dovede sasvim nove face sebi za politicare nema napredka..ma ni slucajno jer oni podmecu nogu jedni drugima ,zbog svojih licnih interesa a narodu pricaju price da im ta ,za njih,lepa vremena sto duze potraju..da oni komanduju, barataju sa narodnim parama i naravno..muvaju sa njima pa kada se oko toga posvadjaju mase se svojih novina i drece jedni na druge a mi citamo.."nove " afere posle kojih se nista ne desi,sem,zgrabe nekog "kokosara" i poloze nam ga ko zrtvu i primer ..da se oni jako bore protiv kriminala!Auuuu bate,koja bagra u Srbiji vlada,kako hoce i kako joj se cefne!
  (MUKNAVI, 1. maj 2011 00:49)

  # Link komentara

 20. Svi vi- racunate,kalkulisete,lazete,kradete pravite kombinacije,radi gole vlasti....Alo bre pa zar mislite da vam narod veruje da ce ti buduci izbori biti posteni i fer sa vama i kvazi opozicijom?LAGALISTI-LOPOVISTI
  (Kubba, 1. maj 2011 00:15)

  # Link komentara

 21. Pa koji je problem sto Djilas kritikuje Mrkonjica?! Gospodine Dacicu, stavili ste nesposobnog coveka za ministra, upopastio je sve projekte, a Vi ga jos uvek drzite tamo, ako uopste imate uticaj nad njim! Prema tome sada morate da trpite, a ne da se ponasate kao uvredjena mlada!
  (sasa jokic, 30. april 2011 23:58)

  # Link komentara

 22. Đilas Vam udari šamar gospodo Socijalisti, ponosno okrenite i drugi obraz. U vlasti je velika slast, ne stidite se.
  (Jovan, 30. april 2011 23:44)

  # Link komentara

 23. Aha! Počela su prepucavanja u vladajućoj koaliciji. Panika je zavladala , pa bi svaka stranka htela da kritikama drugih prikupi koji poen pred izbore. Znači, ipak je došlo vreme za promene!
  (Duki, 30. april 2011 23:41)

  # Link komentara

 24. СПС Дачић, Кркобабићи и Палма-багериста, су најкривљи што је формирана ова сулуда Влада,режим који нас једноставно уништи. Лагали су своје бираче отишли су у савез са најгорима међу којима су и сепаратисти.
  Следећи пут ви у СПС, немојте пуштати спотове Слободана Милошевића, он је за вас Легендарни предсеник, па он не би гласао за овакав СПС, странку обмане!
  (Шумадинац, 30. april 2011 22:46)

  # Link komentara

 25. Citiracu Dacica:
  To su brda, to su planinee... Tu su bili Turci jee. Kale Kale planina...
  (Pinot gris, 30. april 2011 22:45)

  # Link komentara

 26. Ovaj Dačić više ni sam ne zna gde bije....te jedan dan želi izbore, pa drugi dan ipak ne želi, pa malo voli DS pa malo ne voli DS...ali najbitnije je da on ipak uvek ostaje u Vladi. Jedva čekam izbore, ovo je rasulo totalno
  (Miki91, 30. april 2011 22:36)

  # Link komentara

 27. Дајте паре НИП-у и Динкићу па онда тражите резултате од Мркоњића.Без довољно новца нема ни путева.
  (kosta P., 30. april 2011 22:32)

  # Link komentara

 28. Ne kritikuje Đilas Mrkonjića. Nije glup da kritikuje foliranta.
  Jasno je da on govori o predsedniku vlade.
  Zna i Dačić o čemu se radi
  (Zoran.M., 30. april 2011 22:27)

  # Link komentara

 29. "Da li stvarno mislite da je neko zadovoljan učinkom Ministarstva za infrastrukturu u ove dve godine? Ja nisam"..."1

  NIKO nije zadovoljan "učinkom" M.Mrkonjića jer učinak NE POSTOJI, samo što Djilas ima hrabrosti da to bez pardona i kaže (što pozdravljam i visoko pošptujem), za razliku od ostalih!

  Dačić se malo pravi blesav i pokušava da Djilasovo prigovaranje Mrkonjiću, koje datira još od pretprošle godine i tiče se njegovog (NE)RADA, pripiše odnosima u Vladu. Tačnije, Dačić malo žonglira za SNS, malo za DS, namećići sve vreme SPS kao jezičak na vagi, a ja se nadam da njegova stranka, na sledećim izborima, neće proći onako dobro kao što on misli, i da će doći neki POŠTENIJI I BOLJI KANIDATI!
  (bezimena, 30. april 2011 22:11)

  # Link komentara

 30. mislio sam da ce dinkic, kad ono mrka ce pre roka
  (goran d, 30. april 2011 22:10)

  # Link komentara

 31. Dacic pokazuje da mu je jedino stalo do vlasti. Moze da ga vredjaju i da mu ponizavaju stranku ali nema veze on je ministar i to je jedino vazno. Nista novo od socijalista.
  (ja nisam odavle, 30. april 2011 21:57)

  # Link komentara

 32. A, ne, g. Dacicu, nema sad "cile-mile"... Vi ste "strateski partner" DS, samo da Vas podsetim da "istorijsko pomirenje" i cuveni Sporazum. Kod vecine svojih biraca ste zavrsili karijeru.
  (Laku noc, 30. april 2011 21:55)

  # Link komentara

 33. Panika, a Dacic misli da je mnogo bitan.Videce se na izborima ko je koliko bitan.
  (OKI, 30. april 2011 21:52)

  # Link komentara

 34. Moji prijatelji i ja vec duze razmisljamo o osnivanju nove politicke partije u nadi da tako mozemo da promenimo nesto u ovoj zemlji i uspostavimo bolji sistem vrednosti. Razmisljamo o osnivanju nove a ne prikljucenju nekoj od postojecih jer nam nijedna ne uliva poverenje. Svi smo zavrsili fakultete u Beogradu i ima nas kako iz Beograda tako i iz skoro svih gradova Srbije. Da skratim pricu, dosadilo nam je da gledamo kako nam drugi kroje sudbinu a ocigledno nisu bas vesti krojaci pa me zanimo koliko ljudi smatra da vredi pokusati, ili diploma pod ruku, put pod noge i potraga za srecom u nekoj drugoj zemlji...?
  (Anketa, 30. april 2011 21:50)

  # Link komentara

 35. Za najvažniji inrastrukturni projekat u Srbiji Mrkonjić je više puta obećao da će podneti ostavku ako ga ne završi do tad-i-tad. Koridor i dalje u naznakama (što JAKO ide na ruku Bugarima i Rumunima). Opravdanje uvek nađe. Dokazani prodavac magle kojem, očigledno, najbolje ide uvlačenje šefu.
  Ako nas Bugari i Rumuni preduhitre i preotmu saobraćaj koridora 10, ministar realno zaslužuje da bude nagrađen popularnim otomanskim metodama iz Crnog Gruje.
  (Komentator, 30. april 2011 21:49)

  # Link komentara

 36. A za Dulica, da li je i za Dulica bolje da cutis sto je preziveo rekonstrukciju vlade ????
  (Petar, 30. april 2011 21:42)

  # Link komentara

 37. Dačiću, nemoj ti da pričaš o ničemu, došao si na vlast tako što si prevario svoje glasače da nećeš ići u koaliciju sa DS-om. Zato bolje ćuti.
  (Mrki, 30. april 2011 21:20)

  # Link komentara

 38. "To pokazuje neke nove odnose u vladi", - A kakvi su to odnosi, ostade Dačić zagonetan. E Dačiću, muka nam je više od tebe.
  (bole, 30. april 2011 21:19)

  # Link komentara

 39. "...jer se radi o prelivanju..."

  Preliva, preliva, i tek tje da preliva! :(
  (Prelivali, komšija?, 30. april 2011 21:18)

  # Link komentara

 40. A ti si se Djilase našao da kritikuješ? Kao napravio si metro, sredio Beogradske ulice na kojima ama baš uopšte nema rupa, završio Prokop, vazduh u gradu kao na Islandu, izgradio komfornu koncertnu salu toliko potrebnu Bgd-u...
  Ne branim uopšte Mrku za njegove neuspehe i 'rokove' ali Dragane moj, mani se ti kritikovanja drugih, imaš i onako previše posla u svom dvorištu i nema potrebe da se baviš drugim.. dovedi ti prestonicu na nivo jednog Vankuvera ili Beča pa onda soli drugima.
  (posmatram, 30. april 2011 21:15)

  # Link komentara

 41. puca polako medju vladajucom koalicijom, jos Telekom da se proda i eto nas na biralista!
  (Rodja, 30. april 2011 20:48)

  # Link komentara

 42. Sad ce Dacic godinu dana:

  eci-peci-pec ...

  Pa ti da si neki lider ,koji treba narodu, prvi bi poslao
  Mrkonjica, u nezasluzenu penziju.
  (Predrag, 30. april 2011 20:46)

  # Link komentara

 43. POČETAK KRAJA OVE VLADE...
  Samo napred!
  (voja, 30. april 2011 20:44)

  # Link komentara