Subota, 30.04.2011.

20:08

Incko: Smena Dodika nije isključena

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Incko preti da će smeniti predsednika RS Milorada Dodika zbog najavljenog referenduma u Republici Srpskoj.

Izvor: Dnevni avaz

Incko: Smena Dodika nije iskljuèena IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

104 Komentari

Sortiraj po:

Fadi

pre 12 godina

Svima onima, koji se pitaju koliko je demokratska smjena politicara koji ne postivaju Okvirni mirovni sporazum, bih predlozio da se upitaju u kolikoj mjeri je bilo demokratski uopce uspostaviti takozvanu RS! Da napomenem, nastala je etnickim ciscenjem i genocidom, te je spominjanje demokratije za sve pristalice te tvorevine mac sa vise ostrica. Ah da, i za one koji pitaju koliko demokratski je bio referendum za otjepljenje BiH iz krnje Jugoslavije, neka se upitaju ko je suspendirao taj isti Ustav kada je ukinuo Kosovu i Vojvodini status autonomne pokrajine! Mir nama svima ;-)

krumpir

pre 12 godina

za g. UCITE IZ POVJESTI
ti mislis,da se moze nesto desiti na balkanu? Daj pitaj se zasto nije ispaljen nijedan metak, kad je proglasena nezavisnost kosova?Ja osobno nisam strucnjak politickih znanosti ali mislim, da ne smije doci do oruzanog konflikta jer su tako rekle mnogo vece sile koje se ne pitaju dodika silajđica i ostalih ovaca, decko NWO!

krumpir

pre 12 godina

eee, decki "I HADE A VISION" sad dok sam okopavo njivu, vidio sam "BALKANSKU UNIJU" u kojoj smo svi ravnopravni, mocni, ponosni,u kojoj nam niko pamet nesoli i sami odlucujemo o svojoj buducnosti a ovaj Visoki predtavnik se je transformirao u "OVCU" svasta

bez_cenzure

pre 12 godina

Dodik jeste u početku podržavao OHR dok nije skontao da je njihov cilj malo po malo razvlašćivanje Republike Srpske i prenošenje nadležnost na centralni nivo gdje glavnu riječ vode Bošnjaci. Zahvaljujući Dodiku Bošnjaci nisu uspjeli izgurati zakon o MUP-u koji je navodno bio uslov za EU integracije što se kasnije i pokazalo kao laž. Čovjek je shvatio namjere tzv. međunarodne zajednice i ne protivi se sprovođenju tih namjera. Ono što je dobro jeste da je uspješan u tome. Važno je napomenuti da ni tzv. međunarodna zajednica nema više toliko ovlasti koliko ranije.

циганДОгроба

pre 12 godina

@CIGAN
A zašto ti misliš da Gavrilo Princip nije terorist kada se evidentno radi o terorističkom činu? Po tvom razmišljanju terorist onda nije ni onaj Makedonac što je ubio u Marseju Karađorđevića.
(navijanje, 1. maj 2011 10:53)
Аустрија је анексирала БиХ што ни једна држава на свету (осим Немачке) није признала и нису признавали Босну као дао Аустро-Угарске. Грађанин БиХ Гаврило Прицип је на силу одговорио силом и убио престолонаследника државе која је окупирала његову земљу. Није отишао у Беч да га убије него га је убио у свом родном граду Сарајеву. ВМРО је у Марсеју убио краља суверене државе у међународно признатим границама! Питање ти је много глупо али зато има добрих људи којима није проблем да ти објасне међународно право. По твом правопису би рекао да су оба убијена краља били владари твоје државе па разумем твоју знатижељу.

gospodin u bundi

pre 12 godina

ja sam da se odcijepi i rs i sandjak i djelovi vojvodine koi su za samostalnost i madjari u slovackoj i srbi s kosova i katalonija i baskija ko god ima takve pretenzije. al to su samo moje zelje. tako ne funkcionise ovaj svjet

bez_cenzure

pre 12 godina

@statističar

Pogrešni su ti podaci. Srbi su i prije rata bili većina u Gacku i čitavoj istočnoj Hercegovini osim Stoca. Tema nije protjerivanje ali ako te već zanima valjalo bi vidjeti koliko su etnički čisti i Stolac, Mostar, Konjic, Čapljina od Srba (ukoliko nisi upućen u pitanju su gradovi u Hercegovini na teritoriji koja danas pripada FBiH).

паја патак

pre 12 godina

У међувремену сам на Интернету прегледао Устав БиХ (који је Анекс IV Дејтонског Споразума), и у њему нисам нашао никакав помен о формирању Суда БиХ за ратне злочине и Специјалног тужилаштва. Дакле – Додик је у праву и треба га подржати.

bez_cenzure

pre 12 godina

Takve ovlasti nije imao ni Švarc Šiling inače bivši namjesnik za BiH a nema ih i ovaj. Dodik ne bi gurao referendum da nema zaleđinu. Inzko puca u prazno i uskoro ćemo mu vidjeti leđa.

Dule NS

pre 12 godina

Prosto je neverovatno! Čim se nađe neko ko ne dozvolja da ga prave budalom i ko radi svoj posao na koji je izabran od naroda - da bude predsednik Republike Srpske i da štiti njene interese, odmah se nađe gomila "eksperata" i "stručnjaka" iz svih oblasti da pljuju tog nekog čoveka kako je lopuža, kriminalac, kako mu je samo vlast bitna... bla, bla, bla...
...A da taj isti čovek - Milorad Dodik, sprovodi sve što mu se kaže, da radi protiv interesa Republike Srpske bio bi najveći "mirotvorac", "pacifista", "vizionar"... bla, bla, bla... ...pa makar i krao do besvesti!!!
-E vidite, taj sindrom je veoma poznat u ovom delu Evrope!

...E, sada postoji i nešto što se zove LOGIKA i ZDRAV RAZUM! Pa tako, ako je nekome toliko očajnički stalo do vlasti i do tih pokradenih para... zar nije logično da bi se takav čovek šlihtao svima redom i izvršavao sve naloge, samo da bi ostao na vlasti kako njegovo kriminalno bogatstvo ne bi bilo ugroženo??? Sigurno se tako neko nebi suprotstavljao svima i na taj način rizikovao svoj položaj i karijeru!!!
-Znači i za ovu priču o Dodiku ne postoji nijedan logičan i razuman argument isto onako kako ne postoji nijedan argument protiv Srpskog referenduma, a još manje argument o moranju Srba da budu deo nekakve Bosanske države!!!

sve mi radi samo mi vlast ne oduzimaj

pre 12 godina

Tacno prije 12 godina tadasnji visoki predstavnik je smjenio Nikolu Poplasena koji je bio na funkciji koju Dodik ternutno obavlja. U to vrijeme Dodik je bio predsjednik vlade RS i zdusno je podrzavao visokog predstavnika u tom smjenjivanju jer je Nikola Poklasen bio Dodikov politicki protivnik.
I tada je Poplasen prijetio 'dogadjanjem naroda', ali je sve rijeseno sa par tenkova SFORA na Palama.
Znaci 12 godina kasnije Dodik ima istu pricu koju je imao Poplasen [dogajanje naroda, prijetnja neredima,]
Srecom, Srbi su pametan narod i znaju da nakon izliva emocija, ponasanja kao nekontrolisana rulja,.. dodje vrijeme da se analiziraju snimci, govori i plati za sve sto se radilo osvetom,..]

Teddy Picker

pre 12 godina

Srbi nikad nece prestati sa teznjom da se izdvoje iz nametnute drzave, uzaludni su i ocajnicki svi pokusaji da se to spreci a do toga ce doci kad dodje vreme, i kome se to ne svidja moci ce samo da place.

Ima nas koji se sjecamo

pre 12 godina

@Miron,
Kazes "Nije mi svejedno sta ce biti sa Predsjednikom RS"
Znas li ti da je u proljce 1999. godine sadasnji predsjednik RS [Milorad Dodik} ZDUSNO PODRZAO smjenu tadasnjeg predsjednika RS Nikole Poplasena koju je obavio tadasnji visoki predstavnik i tada Dodik nije govorio o 'mrskim 'strancima' 'demokrtatiji' i slicno, nego je LIKOVAO zato sto je tadasnji visoki ptrdstavnik sklonio-smjenio njegovog politickog protivnika i pretvorio RS u njegovu nahiju

mislim svojom glavom

pre 12 godina

Stalno slušam od raznoraznih dušebrižnika kako su Srbi ovakvi, kako su Srbi onakvi...
Govore nam svi kako će nas naše inaćenje ubiti jednog dana! Srbi se stalno nešto inate...
Jeste! Inatimo se! Ali samo tamo gde moramo!
A ostali se ne inate? Bošnjaci se ne inate? Hrvati se ne inate? A Incko i "međunarodna zajednica" se ne inate? Ma dajte molim vas - pa svi oni se inate 100 puta više nego Srbi! I inate se samo da bi pokazivali svoju nadmoć nad Srbima i nizbogčeg drugog!
-Srbi samo traže ono što im pripada kao i svima ostalima - a oni koji drže Srbe na silu tamo gde Srbi ne žele da budu se inate! Oni se inate a ne Srbi!
Dosta više - pa nisu nam svima svrake popile mozak!

Prkoslav

pre 12 godina

Vidis li ti samo kiksove srpske politike, ustvari zabadanje nosa gde nam nije mesto.
Skoro smenjivanje Dodika je nezaobilazno, a kao juce su mu nasi celnici Predsednik, Premijer i Ministar vanjskih poslova isli na nage, i podrazavali ono sto neminovno mora da propadne.
Toliko o dalekovidnosti ili gluposti nase elite, jer jasno je odavno da Dodik mora nestati sa politicke scene Balkana. (Za mir je on postao preopasan.) Kad MZ to odluci tako ce da bude, i tacka!
Za primer: Vidi danasnje vesti iz Libije. A to tamo je samo pocetak. Gadafi na kraju mora da ide! Ekvivalentno tome Dodik mora da ide, jer to zeli MZ.

Djuka

pre 12 godina

A šta vam je to Dodik?
Otprilike nešto kao naše domaće koštunjavo(?) voće. Misliš ima na njemu zube da polomiš. Kad ono: Iznutra tvrdo unutra prazno.

deni

pre 12 godina

Dodik je isti kao i ova vlast u Srbiji, svi se obogatise i hoce bolje narodu kojeg su opljackali. Tu pomaze samo optuzenicka klupa i ispitivanje porekla imovine, ala bi se mnogi iznenadili kada bi sve izaslo na videlo.

паја патак

pre 12 godina

Где се може наћи интегрални текст Дејтонског Споразума - па да видимо, да ли су ови судови око којих се копља ломе њиме предвиђени (и то прихваћено), или нису? Овако - дискутовање на слепо је млаћење празне сламе.

nada

pre 12 godina

A ON to sve iz svoje glave, posle intensivnog razmisljanja i proucavanja medjunarodnog prava (koje naravno NE VAZI za SRBE, gde god oni ziveli)?

navijanje

pre 12 godina

@CIGAN
A zašto ti misliš da Gavrilo Princip nije terorist kada se evidentno radi o terorističkom činu? Po tvom razmišljanju terorist onda nije ni onaj Makedonac što je ubio u Marseju Karađorđevića.

Newborn-ac

pre 12 godina

"Jadni" srbi.Koliko su "ugrozeni"u BiH.Od '85 godine samo "patnja" za Srpski narod.Ma koji referendum bre aloooo??? Ako bude referendum, ODE Banjalluka. Hrvatska ce morati(prisiljena od SAD) da intervenise kod Brcanskog koridora.Hahaha,

Milton

pre 12 godina

Incko misli kao i svaki nadobudni stranac da je došao među urođenike, pun je predrasuda. Samo, Srbi su državotvoran narod i ništa manje od slobode neće proći. Ako smeni Dodika, šta ostaje od demokratije? Srbe će samo dodatno homogenizovati i okrenuti od međunarodne zajednice što je loš ishod po sve u regionu.

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Ja licno verujem da Incko nece smeniti Predsednika Narodne skupštine RS Igora Radojičića, ali nije isključeno da ce smeniti Dodika i Vuka Jeremića !

učite iz povijest

pre 12 godina

Ne igrajte se vatrom. U ovakvoj atmosferi dovoljan je malo veći incident koji može biti iniciran radom tajnih službi, pa da se gruda snijega pretvori u lavinu. A odnos je snaga danas, sasvim drugačiji nego početkom devedesetih. Evo, ovdje ću, na današnji dan je godišnjica, jasno reći da je taj srpski inat, naivnost naroda i lakomislenost ekstrema omogućio i dao alibi za akciju Bljesak. Što vše dobijem "ne preporučeno" to sam više u pravu i dokazuje nevedeno ozračje.

slavi

pre 12 godina

"ne mirisem" dodika... on je mjesavina ovih vasih; raducka-kraducka, partiota po potrebi, EU bez alternative, dugog jezika, a jos duzih prstiju.
medjutim, u ovakvoj situaciji, dajem mu pordsku. ne zbog njega ili negovih odluka, vec samo zato sto je ova situacija kontra onih koji su mi unistili drzavu prije 20 godina. sa druge strane, mozda je sve ovo farsa, pa da dugi prstici dobiju zadovoljstinu, a narod jos malo da osiromasi.

Miron

pre 12 godina

Kao prvo, ukoliko Incko ucini to sto prica samo ce ucvrstiti Srbe u uvjerenju da se njemu (a i oni koje on predstvlja) nikada vise ne moze vjerovati. Kao drugo, Bosna ce nam sigurno biti daleko omrazenija i dalja nego sto je ikada bila. Ne tvrdim sa Srbi u Bosni nece nastaviti da zive. Trpili 'zulum' vjekovima ali docekali da se oslobode. Mislio sam da su Incko i njegovi is istorije naucili pomalo o Srbima ali izleda da nisu. Savjetovao bih mu da malo procita Petra Kocica, ako nece Ivu Andrica. A svi oni Srbi koji bi rado vidjeli Dodika ponizenog, trebali bi da imaju u vidu jednu cinjenicu a to je da niko, ama bas niko, ama bas ni jedan Srbin u Bosni ne valja. Lazem, ima ih tri - Jovan Divljak, Mirko Pejanovic i Bogic Bogicevic. Koliko oni predstavljaju Srbe zaklucite sami. I na kraju, licno, sasvim mi je svejedno sta ce biti sa Dodikom, ali mi nije svejedno sta ce biti sa Predsjednikom Republike Srpske, izabranom od strane stanovnika te iste Republike Srpske.

циганДОгроба

pre 12 godina

Па читава фрка је настала око покушаја укидања ингеренција које гарантује Дејтон Републици Српској и месецима Додик говори да никакав предлог који је супротан Дејтонском споразуму није прихватљив за Србе. Додик пропагира дословно поштивање сваког зареза у дејтонском споразуму и због тога га исти ови оптужују да кочи развој Босне. По Дејтону РС може да има војску,министарство одбране,полицију,свој образовни систем,специјалне везе са матицом Србијом,свој платни промет.... Војска РС је укинута одавно,платни промет такође,специјалне везе са Србијом су забрањене јер "подривају" БиХ а покушали су у уџбеник историје да ставе да је Гаврило Принцип терориста!!!!!!???? И ко је сада ту луд? Човек се кандидовао под својим именом и презименом и онда дође неки чиновник из Европе који би да га смени. То је директно понижавање свих људи у Босни јер им се ставља до знања да су грађани другог реда и да избори важе само ако се гласа онако како одређени моћници желе. Од ове смене Милорада наравно неће бити ништа и овакве изјаве једино служе за подизање тензија. На овакве вести се по команди јављају дежурни у кругу двојке који су пуни разумевања за Албанце који не желе да живе у истој држави са Србима и прекоравају своје сународнике који желе да сами одлучују о својој судбини. Кад прочитам коментаре пуне презира према ДС-у,СПС-у,ДСС-у,Србима у Босни,СНС-у,избеглицама,навијачима,Цркви,провинцијалцима, народњацима,запитам се да ли сте свесни да не волите 90% људи из сопственог окружења али вас то не спречава да их виртуелно просветљујете и саветујете уз обавезано наглашавање ваше супериорности . Искрено вас жалим!

Milan

pre 12 godina

Realno, Dodika mogu da smjene samo oni koji su ga izabrali i niko drugi.

Incko može da objavi da ga smjenjuje, ali sigurano je da Dodik nije sam u svemu ovome. Sijediće objava Rusije da ne priznaje Inckovu odluka i da je za njih Dodik jedini legalni presjednik. Poslije toga Dodik će Incku reći da prošeta i ne beljezga, a to može da uradi zato što je moć Zapada danas bijeda slike moći iz 90-tih. Danas Zapad nema ni par stotina vojnika u Bosni, a u slučaju pokušaja nasilnog smjenjivanja onih koji imaju ogromnu podršku naroda, biće suočeni sa svenarodnim otporom koji jednostavno nemaju resursa da skrše.

Zapad je danas generalno razvučen, vojno u Avganistanu, Iraku, plus ovih dana Libija, ekonomski sa prilično sporim oproravkom posle najveće krize od Velike depresije i ogromnim dugom, tako da je još jedna kriza na Balkanu zadnja stvar koja Zapadu treba.

Inckova prijetnja je prijetnja praznom puškom i Dodik to zna. Dodik i RS će biti kažnjeni ekonomskim i političkim sankcijama Zapadama, međutim Dodik je, kao vrlo talentova političar, sigurno izračunao da uz pomoć Rusa može da to izdrži.

I BT neće imati nikakvog izbora nego da pruži podršku RS-oj, jer svakako je u politički u nevolji, a svako oklijevanje u podršci koštaće ga bržeg gubitka vlasti. Onoga trenutka kada podrži RS, to će značiti kraj nada da će dobiti status kandidata ove godine, što ionako ne znači ništa jer Srbija ne može ući u EU ako ne prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

Dragan

pre 12 godina

HAHAHA, kakva smesna drzava, treba sve da ih je sramota. Pre rata su svi morali da zivite u "bratstvu i jedinstvu" a onda su se poklali, popalili i unazadili se da bi došli stranci i rekli, e sad će te svi ziveti u "bratstvu i jedinstvu" vol.2... joooooooj komedije, tragi-komedije.

sanjalica

pre 12 godina

Probajte da zamislite Dodika (ili koga slicnog) u jednoj demokratskoj, visoko razvijenoj i bogatoj, obrazovanoj, zaposlenoj...itd, itd...i potpuno nezavisnoj RS.

Jednostavno nemoguce! U takvoj RS on nikad ne bi ni bio izabran. Ako bi i bio, narod u takvoj RS bi ga smenio posle dve nedelje. Najverovatnije bi bio iza brave.

E zato njemu i treba ovakva RS. U razvijenoj RS bi mu se ili stolica klimala ili bi mu poslali odelo na strafte. On nema nikakvog interesa za progres Srba i ostalih iz RS. Boli njega ... sto bi rekli ‘uvo za sve Srbe. Sad hara svestan da mu narod klice ‘Dodik, Dodik...’

Ali narod treba da shvati da mu ne treba ovakav Dodik.

bezimena

pre 12 godina

BIH je protektorat i biće kako kaže "tata".:)

Dodika je davno trebalo smeniti, ali ni sada nije kasno. Ni za smenu, ni za istragu njegovih FINANSIJA!

Dragan BL

pre 12 godina

Smena Dodika, za njega je poklon. Ima dovoljno za tri života, a otišao bi kao heroj.
Što se tiče međunarodne zajednice, to više ništa ne čudi. Oni se ponašaju bahato, a u stvari su samo obični COWBOYS.

Bg

pre 12 godina

O kojoj demokratiji i ko o njoj prica. Verovatno isti oni koji su krenuli da sravnjuju sa zemljom sve susede koji su na svojim zakonitim refrendumima glasali.....i to gde su po ustavu imali pravo i gde su bili prirodna a ne ratom i etnickim ciscenjem vecina...kakva hipokrizija.

MUKNAVI

pre 12 godina

Prokleta avlija u kojoj svako vreme ima svoje budale i grabljive fukare koji vlace i navlace svoje komsije koji kada se pobune fukosi i njihovi podguzani ih mlatnu po glavi i prikace im nacijonalne,koje oni tumace kako njihovim dzepovima pasuju, izdaje,interese..ccc..dokle bre vise!

bojan

pre 12 godina

Ko bi bio prihvatljiv za MZ i Bosnjake? Imali su Karadzicev SDS za vrijeme rata i posle-nije odgovaralo. Sada imaju njegovu lijevu opoziciju Dodika-ne odgovara. Pa ne osta niko vise! Hocete Radikale?Dodik je bio meksimalno antiratni politicar i zalagao se protiv rata, pacifista, lijevo orijentisan u odnosu na SDS, sve dok nije vidio sta se Srbima pokusava uraditi u BiH.

Vladimir LDP

pre 12 godina

Pobrkali ste vi i loncice i lonce. Zar ne vidite koliko ni sami ne verujete u tu pricu kako Dodik koristi demokratska sredstva, a koja su ocigledno u suprotnosti sa medjunarodnim pravom i zakonima unutar BIH koji su definisani dejtonskim sporazumom. Ono sto vi ne uzimate u obzir, a nikada i niste, to je sta je zapravo demokratija, pa tako pod nju poturate da su to samo prava ali ne i obaveze. Ocigledno mislite da ako narod nekoga izabere taj moze da radi sta hoce mimo zakona, e pa ne moze i to je demokratija, zna se red, zakoni i sistem, i unutar tog sistema ti si dobio ovlascenja od gradjana da zastupas njihove interese. Ali kod nas kad se da nekome glas na izborima podrazumeva se da taj bude gospodar zivota i smrti, a ne samo obican gradjanin sa odredjenim nadleznostima i jednako velikom odgovornoscu koja prelazi u krivicu i shodno tome kaznu ukoliko bilo koja od nadleznosti bude zloupotrebljena, e vidis, to je demokratija, a ne daj nekom da bude bog ukoliko 51% tako hoce, to je diktatura a ne demokratija. Imajte na umu da postoje demokratski izbori i u diktaturama, ali tu se zavrsava sva demokratija, ono sto mi ne shvatamo jeste sto mislimo da je demokratija demokratski izbori iako to veze nema, kao sto rekoh demokratske izbore imas svugde pa cak i u diktaturama, demokratija je ono sto dolazi posle izbora a to je pravna drzava, jasno i nedvosmisleno postovanje i sprovodjenje zakona, jednaka prava i obaveze, nezavisne institucije. Ukoliko neko krsi zakon kao sto to cini Dodik ovim krsenjem sporazuma koji je utemeljen u ustavu same drzave, on mora da snosi posledice zbog toga inace tu nema demokratije vec diktatura jer njemu je onda ocigledno dozvoljeno da funkcionise izvan institucija sistema odnosno zakona, a zna se da je to moguce jedino u diktaturama. Ukoliko je to mogucno, zapitajte se onda jos jednom da li je ovo demokratija sto Dodik radi, i da li ste vi u pravu kad se pozivate na demokratska nacela a ne vidite da ta nacela krse neka druga mnogo bitnija i vitalnija nacela za demokratski poredak kao sto je ovo nedvosmisleno krsenje zakona i ustava. Referendum jeste demokratsko pravo, ali ono je propisano zakonom kako se ostvaruje, i samo u skladu sa zakonom to moze biti demokratsko pravo, referendum koji se ostvaruje protivno zakonu kao sto je to ovaj svakako ne moze biti i nije ni demokratsko ni pravo, jer demokratija je pre svega postovanje zakona pa tek onda sve ostalo.

Dosao djavo po svoje

pre 12 godina

Zar Dodik 1999. godine kada je Nikola Poplasen smenjen sa mesta na kom Dodik sada sedi [predsednik entiteta] nije likovao i napravio vladu RS u koaliciji sa bosnjacima ?? Tada mu 'stranci' nisu smetali i Dodik je likovao tj. javno se radovao njegovom smenjivanju.
Imate na youtube Dodikove komentare tim povodom
Srecom, ima nas Srba koji imamo dugo pamcenje.

Miki

pre 12 godina

BiH je zemlja pod starateljstvom. Iz vrlo opravdanih razloga. Otud Dodik može biti tako jednostavno opozvan. Isto kao svojevremeno Nikola Poplašen. Dodik je valjda tada bio predsednik vlade, i nije se nešto bunio.

ludi sremac

pre 12 godina

@ (sta je RS?, 30. april 2011 21:18)

...I onda se pitate zašto ne žele sa vama???
Recite nam - al' iskreno - da li bi ste voleli da Srbi nestanu sa lica zemlje?
Verujem da bi - ali to se neće desiti!!!

nenad subotica

pre 12 godina

Mislim da je došlo krajnje vreme da se raspiše referendum - ali o NEZAVISNOSTI Republike Srpske, pa ako već Evropski diktator smenjuje legalno izabranog predsednika Republike Srpske da bar znamo zašto!!!
Šta god da Incko i kompanija urade to neće spasiti BiH od neminovnog - samo će još malo produžiti agoniju i dodatno povećati gnev Srpskog naroda i pojačati njegovu želju za odcepljenjem i ništa više od toga!
Možda Incko u stvari radi protiv BiH - jer stavljajući se otvoreno na jednu stranu u BiH samo ubrzava njen raspad!

H.K.Andersen

pre 12 godina

Ne mogu da vjerujem sta sve ovde procitah.Zar je mogutje da toliko ljudi podrzava najobicnijeg ratnog,profitera,prevaranta i sibicara.pa dok je vasa mladost trunula u rovovima i ginula on se bogatio svercajuci cigarete.Zasto je dobio nadimak Ronhil,zar to zaista ne znate?Sta mislite kako je on to tada mogao ne biti u uniformi?Pa tad je vojna policija kupila sve sto je islo na dvije noge a njega nije.Da se zapitate kako to?da se zapitate i u kojoj to demokratiji,kad se vec pozivate na demokratiju predsjednik moze da trazi ukidanje suda zato sto pokusava istraziti njegove afere kojih ima koliko volite?Ako se vec pozivate na Dayton sto se ne zapitate koliko puta ga je doticni prekrsio?zasto se ne zapitate zasto on uzima od Dayton-a samo sto mu odgovara a ostalo ignorise?da se zapitate kako ej taj isti Dodik dosao na vlast?Nije bilo bas demokratski zar ne?Vidim neki prijete i eksplozijom.Sta mislite kako bi vi prosli da to eksplodira?Dodika bi s elako izgubio sa napljackanim a ima toga za bar tri zivota,a sta bi ste vi?da pokusate ipak malo razmisljati a ne samo lupetati tjerati neki inat?da se malo raspitate sta bi bilo da taj isti zapad na koji toliko kukate nije zaustavio onoliko vojsku u jesen 1995te pred Banja Lukom?Sta mislite ako ih sad jednostavno puste da nastave tamo gdje su stali?Zar se zaista nikad ne zapitate koliko stete je taj isti Dodik nacinio SVIM LJUDIMA U BiH da SVIM?Zar se ne zapitate zasto je navalio bas na sud i zasto mu smeta sto jednino taj sud nije pod njegovom kontrolom?Molim vas ne zaboravite da vi nemate kuda a za Dodika je lako.Izvinite nemam obicaj slati ovako duge komenater ali ovo je bio izuzetak i vjerujte sa najboljom namjerom.

Gustav

pre 12 godina

Puna podrska predsedniku Dodiku!!
Neke stvari se moraju rijesiti, sada je idealno vrijeme za to.
Republika Srpska je trajna kategorija! Ili ce biti u BiH kao ravnopravna ili je nece biti u njoj!!!!!!

Republic of Srpska for ever!!!!

dragan

pre 12 godina

Cekaj, zar Dodik nije na poslednjim izborima neposredno izabran za predsednika RS? Kakva je to demokratija, ako ga neki stranac smeni? Tom logikom BiH i ne treba da ima svoju vlast, nego neka uvedu vladu sastavljenu od visokih predstavnika (Incko, Esdaun, Lajcak i ostala ekipa) pa neka oni uvedu BiH u Evropu. Zaista, besmislica. Ovakve postupke bih razumeo da im je cilj da rasture BiH... Kako misle posle toga npr. da Srbi uvazavaju institucije BiH i uopste vide BiH kao svoju drzavu...

BG

pre 12 godina

kao i Milosevic imao je sto drugih opcija da rijesava u politickom i diplomatskom maniru sva moguca srpska pitanja ali naravno kao i Milosevicu a i Kardjicu, diplomatija i interes naroda mu nisu ni cilj ni sredstvo nego arogancija, egocentricnost i populizam. Od cega danas Mira Markovic zivi u Rusiji i kuka kako mora placati vilu Eur 2000 pa grca u nemastini, tako ce i i gosp. Dodik u Beogradu jednog dana.....morat ce da zivi od bednog "minulog (patriotskog) rada". Nece nositi gajbice i ako ga smene.

Srbija je moja stranka

pre 12 godina

@ (Vladimir LDP, 30. april 2011 20:40)

Drugar, malko si pobrkao lončiće - ne zveckaju Dodik i Srbi oružjem, već Bošnjaci prete Srbima da se ne usude da koriste demokratske tekovine koje su zagarantovane svima osim Srbima! "Demokrate" poput vas iz LDP-a bi trebali posebno da imaju razumevanja za potrebe i volju naroda - kao što ga imate za Kosovske Albance i sve ostale... ...osim sopstvenog naroda naravno!

Milos

pre 12 godina

Puna podrska gospodinu Predsedniku Miloradu Dodiku. Referendum i samo referendum. Ako nastave sa pritiskom promenite pitanje. I neka bude prvi, jedini i poslenji referendum u Bosni. Kad Republika Srpska postane samostalna vracam se i gradim fabriku u njoj. U federaciji nikad.
Zivela Republika Srpska.

Gašpar

pre 12 godina

Luka, kažeš ko je on da smijeni Dodika, ako nisi znao taj isti tzv."Visoki predstavnik" smijenio je legalno izabranog predsjednika RS-a Nikolu Poplašena uz koga je bio čitav narod a protiv koga je bio i Milorad Dodik jer je imao podršku međunarodne zajednice koja ga je i dovela na vlast, a vladu formiro uz pomoć Bošnjaka, to je čista istina. Da Bog da, da ga smijeni u šta čisto sumnjam(jer smatram da ga podržava "zapad") ne zbog glupog referenduma nego zbog naroda koji u 95% slučajeva nema hljeba da jede. Da je ovo slučaj sa bilo kojom drugom "prosrpki" orijentisanom strankom SDS SRS... ne bi bilo ni teoretske šanse da dođe do referenduma jer bi to oni sasjekli u korijenu a ovako...

Dosta stranih birokrata!

pre 12 godina

Prevrsila dara meru sa ovim medjunarodnim i evrobirokratama. Iako smo im verovali, nista dobro nisu doneli ni Balkanu, ni ex-YU u poslednjih 10 godina. Vreme je neko da kaze - doziveli su neuspeh. Sva je sreca da sam batalio evropske sarene laze jos pre tri godine (samo jos nasa politicka "elita" da skapira da narod bas briga vise za EU). Puna podrska Dodiku (do sad ga nisam gotivio, ali ovo bahato strano ponasanje stvarno vredja zdrav razum).

Sava Drugi

pre 12 godina

Incko je u pravu. Treba smeniti Dodika. Pitanje na referendumu ne valja. Referendum treba da bude u sve dve (tri) jedinice i treba da glasi, da li ste saglasni da sa Srbijom napravite jednu drzavu.

I Incko i Dodik bi bili iznenadjeni odgovirima.

Dardani

pre 12 godina

Ajmo na samo trenutak razmislite sta bi bilo kada ne bi se umesali EU i USA sa BiH ??Pa oni su nametnuli mir,oni su tu da promovisu dogovoreno,oni su tu bas iz jednog veoma prostog razloga sto narodi u BiH nisu demokratski nastrojeni i da ne mogu jos dan danas demokratski resavaju svoje probleme i grade buducnost, zato "Demokrati" EU u veziri BiH sve dok vi svi tri naroda te drzave ne dokazete da ste zreli i demokratski uzrasni a do tada zbog vase veoma pogresne i opasne politike proslosti biti pod strogom kontrolom EU i USA.

Moj naklon

pre 12 godina

A koja to Drzava nema sud i tuzilastvo na nivou drzave....? samo u Dodikovim fantazijama. OSNOV ZA POSTOJANJE RS JE DEJTON A NE OBRNUTO. A po dejtonu Incko ima ovlascenja i koristice ih...

očekivano

pre 12 godina

Ovo je očekivano. Sjetite se da je prije nekoliko godina visoki predstavnik smjenio i hrvatske političare koji su izabrani na izborima. Njemu Dayton daje takve ingerencije.

Pravnik

pre 12 godina

Demokratija je relativna stvar. Narod je bio i iza Karadjica i Milosevica i nikada ga se ne bi odrekli da u prvom slucaju (Karadjic) nisu morali a u drugom (Milsoevic) - bili smo ljuti sto je izgubio ratove a inace klanjali smo mu se-koje ovacije na mitinzima istine demokratija je bila relativna stvar i u slucaju Hitllera a i u mnogim drugim slucajevima. A zaboravljamo i to da RS nije nastala demokratski nego Dejtonom kojima su ovlascenja MZ definisana. Cilj je bio da se uspostavi demokratska zemlja i dok nema rezultata nece biti ni "srpske demokratije".
Referendum zadire tamo gde po dejtonu ne moze da zadire. Ako ti se ne svidjaju institucije BiH imas skupstinu, parlament, ustavni sud, medjunarodni sud .....ali mi smo navikli na zamenu teza, pretnje i ucene....

nafod gleda i pamti

pre 12 godina

Moramo shvatiti da su u RS u vrhu vlasti jos uvek partije koje su u ratu cinile ratne zlocine, proterivale nesrbe.
A nakon rata 1992-. uopste nisu provele lustraciju tgj ponasaju se kao da su bili nevini kao dojencad. [SDS
- da je bivsu predsednicu RS, koja je priznala da je ratni zlocinac, sadasnji predsednik RS docekao kao kraljicu saljuci cak i drzavni avion po nju u zatvor skroz u Svedsku da se 'jadnica' nebi mucila.
A narod to gleda, trpi i pamti

statisticar

pre 12 godina

@(Србиновски, 30. april 2011 20:49)

U Gacku tacno da ima malo nezaposlenih, ali zato ima jako puno proteranih...
Kada ce vecinsko(gradsko) Bosnjacko stanovnistvo da se vrati?!

Duško

pre 12 godina

Situacija nije jednostavana. Međutim, nije prvi put. Da li smo zaboravili kad je u rano proleće 1999.godine tadašnji visoki predstavnik smenio legalnog predsednika Republike Srpske, na neposrednim izborima izabranog, Nikolu Poplašena ?! Potpuno ista situacija kao sada ako se desi da se smeni ponovo predsednik Dodik. E sad, Dodik je te godine bio vrlo zdušno uz vidokog predstavnika i OHR jer mu je Poplašen bio politički protivnik. Danas Dodik kuka unapred da će biti smenjen i kako to nije legalno! Nije fer od tebe Dodiku, zašto nisi bio principijelan i 1999.godine, nego si sa strancima sad ovako sad onako, zavisi kako ti odgovara. Videćemo šta će biti, ali ako Dodik bude smenjen sam je dosta kriv i doprineo svojim udvoričkim ponašanjem iz prethodnog perioda.

dejan-minhen

pre 12 godina

kakva demokratija na zapadni nacin. Ali sta nas to cudi kada vecina tih tako demokratskih i slobodnih drzava imala ili ima jos neku vrsu kolonije.
tako se odnose i prema R. Srpskoj.
OK mozete da smenite Dodika, da zabranite referendum. Sta ce biti posledica. Srbi ce se homogenizovati. Mrzice Bosnu iz dna duse, jos vise nego danas. I samo je pitanje vremena kada ce sve da pukne.

djura ce da bije

pre 12 godina

Ja mislim da se smeni upravo Dodik i nada.
U rs je sve rasprodano, investicija vise nema, kao ni para. Tako da mu je ovo mozda poslednja sansa da se "povuce" u vilu na Dedinju?, a da u ocima naivnih, postane jos jedan "heroj" koji pade u borbi sa mrskim zapadom.

Pirzio Birolli

pre 12 godina

BiH je protektorat i Valentin može da radi šta god Ameri požele.
Tako je i fašistički general Pirzio Birolli upravljao Crnom Gorom od 1941. - 1943.
Dekretima.
To je kreativno tumačenje demokratije na američki način.

Građanin

pre 12 godina

Smeniti njega i njemu slične.

Muka mi je više od te retorike koja nikako da prestane od 1995!

Aman više, smeniti i postaviti nekog stručnog.

DARKO MIRNIC

pre 12 godina

Prvo dodik sada ne treba raspisivati referendum zato što nema para za to. Drugo taj sud jeste pristrasan a treće evropa treba skloniti incka jer ne radi dobro ponaša se okupatorski a to srpski narod ne voli.

sta je RS?

pre 12 godina

Skori svi oni koji su 'stvarali' RS su :
- u zatvoru: Karadzic, Krajisnik
- priznali da su ratni zlocinci i odlezali u zatvoru [Plavsicka]
- u begstvu ali pod optuzbom za ratne zlocine [Mladic].

A predsednik RS koji je pre toga bio predsednik vlade RS, pompezno salje avion vlade RS u zatvor u Svedsku da doveze ratnog zlocinca - avion koji je placen i parama zrtava tog ratnog zlocinca. ??
I svet to mirno bez pogovora posmatra i ne reaguje?
Sta jos treba reci na ovo da bi se dobila potpuna slika o tome sta je RS??

Србиновски

pre 12 godina

Што не смените овде у Србији Тадића и осталу екипу, па овде је далеко гора економска ситуација ? Ја сам рођен, живим и радим у Београду, где се ипак боље живи него у унутрашњости Србије, а Додик има регионе у РС где је животни стандард бољи него у БГ. Рецимо упоредите са херцеговачким градом Гацком, где је просечна радничка плата већа и где има мање незапослених.
Претерана сила коју најављују високи званичници ће бити само контрапродуктивна и антиеу расположење ће се прелити на Србију која ионако нема чврсту и јасну еу-визију.

metall

pre 12 godina

Pretnje, pretnje i samo pretnje. To je sve sto medjunarodna uprava i austrijski okupator rade vec godinama. Zar ne vidite da tako ne ide, da samo izazivate jaci otpor i homogenizaciju Srba koji ce istrajati i ostvariti ono sto je jedino realno - samostalna Republika Srpska!!!

Amater

pre 12 godina

Pa ako ga smenite onda cete sami biti krivi za posledice, dvostruka politika ubija Balkan, ubijala ga je i ubijace sve dok postoji... Ne najbolje ce dati da odlucuju ljudima koji u svojoj drzavi imaju drzavu (Maoca)... Video sam kolike su demokrate kad su vehabije unistile binu Balkaniki pre koncerta i posle kao treba da zive zajedno i da veruju jedni drugima... Svako na svoju stranu i jednim i drugima sve NAJBOLJE!

Dadara

pre 12 godina

Mislio sam da smo mi Srbi jedini narod koji nije nista naucio u istoriji ali doticni gospodin "vezir" je dokazao da ni njegov narod nije.
Nije Dodik ni stvorio RS niti je on moze ugroziti. Ovdje zivimo mi Srbi vjekovima i nekako opstajemo, kako znamo i umijemo. Dok vi zmirite pred bosnjackom propagandom koja nas zove agresorima u sopsvenoj djedovini i koji cijeli srpski narod porede sa trecim rajhom vi u RS nemate nikakav legitimitet. Ako smjenite Dodika mozda dodje jos gori pa sta cemo onda? Dosta je ovde proslo pasa i subasa pa ako bog da proce te i vi.

kostic

pre 12 godina

Tebamo imati u vidu jedno:
Ovaj predlog je na skupstinu RS donio i predlozio Dodik, a to znaci da nije potekao iz naroda nego od predsednika entiteta
A isto tako, trebamo imati u vidu da u RS vazi ona stara turska izreka: "Vezi konja gde ti aga kaze" i posto mi svi iz RS znamo da je u RS taj aga ima ime Milorad Dodik, bilo je ocekivatri da ce njegov predlog proci u skupstini bez problema posto je 90% poslanika tu uz njegovu saglasnost

zdravko

pre 12 godina

Dodik u RS sve drzi/kontrolise pod svojom sakom.
Dovoljno je da odete na recimo site televizije RS i vidicete da se sveo na informativni bilten vladajuce stranke.
Procitacete vest o recimo proslavi 19 godina neke brigade, godisnjici “pogroma Srba” odnekle, parastosu poginulim vojnicima i naravno sta je tom prilikom rekao koji polticar, nekom problemu u Federaciji al ne u RS, itd itd
Takodjer cete procitati saopstenja sa sednice vlade, skupstine, sopstenja udruzenja boraca, logorasa, a bez da novinar igde postavi podpitanje.
O tome kako zivi obican radnik, seljak , pensioner ne mozete naci informaciju jer je sve pod ‘strogom kontolom’ vladajuce partije
Znaci, cisti informativni billten kojim se velica partija na vlasti tj partija koja obezbjedjuje pare za te novinare i gdje su direktori visoki funkcioneri te partije.
E jedino u ponekim novinama , obicno onim koji se finansiraju van RS [“Blic] mozete procitati kako je Dodik dao svom sinu drzavni kredit od 3 miliona KM [1,5 miliona evra] za vocarstvo, ili kako je Dodkova kcerka naravno bez ikakvog javnog konkursa, dobila mesto sefa kabineta jednog ministra u vladi RS i kako se intenzivno priprema za mesto u jednij BH ambasadi a koje ‘po kljuicu’ pripada RS.
A kao nagradu radi objavljivanja te vesti, “Blic” je dobio to da je predsednik vlade RS posalo niz raznih inspekcija koje vec preko 7 dana ne izlaze iz prostrorija ‘Blica’

Dalmos

pre 12 godina

Gospodine "visoki" , kada bi vi postovali i cuvali odredbe Dejtonskog sporazuma, referenduma ne bi ni bilo!!! Referendum je raspisan, upravo zbog krsenja tog sporazuma, od strane vasih predhodnika. Vi imate siroka ovlascenja, ali i ogromnu odgovornost, pa se nadam da cete dobro razmisliti pre nego sto donesete takvu odluku, i da ce te pri tome na nasu decu gledati kao na svoju!

Vladimir LDP

pre 12 godina

Bravo gosn. Incko. Svaka cast! Smeniti i zatvoriti svakoga ko zvecka oruzijem na brdovitom Balkanu. Dosta nam je vise ovakvih "nadmudrivanja" u kojima uvek najvise stradaju oni koji su najmanje krivi a to je obican narod. Nadam se da cete smeniti ovog smesnog nacionalistu i spasiti obican, vecinski miroljubiv, narod od takvih kao on. Puna podrska u tome!!!

Cartman

pre 12 godina

Referendum je raspisala narodna skupstina a ne Dodik. Ukini ti izbore pa ce te tvoje kerefeke imati vise smisla. Cemu izbori ako ti postavljas i smenjujes?

Stevo Bankar

pre 12 godina

Zbog cega ratuje MZ u Libiji, navodno zbog diktatora i sto se ne postuje volja nroda, tzv. demokratija. A st je ovo? Cista diktatura, namecanje neceg sto narod mozda ne zeli. demokratija=narodno gospodarstvo. I posle se cude sto Srbi dizu frku. Nismo se uplasili hitlera a kamoli inckog.

Dejan

pre 12 godina

To se zove "demokratija". Ako ne slusate medjunarodnog diktatora bicete uklonjeni sa mesta na koje ste dosli demokratskim izborima.
Gospodin Incko treba da opravda ogromne pare koje dobija za mesto na kome se nalazi i zato se ovako ponasa.
Sa ili bez Dodika referendum ipak treba da bude odrzan....Ako se Srbija mirno komadala onda ne vidim zasto jedan referendum koji ne dovodi u pitanje opstanak BiH ne bi bio odrzan.

katapult

pre 12 godina

i sad nek neko kaze da je bosna nezavisna drzava neznam kako mogu da imaju i stolicu u un a da im strani upravnik donosi zakone i ponistava smenjuje legalno izabrane prestavnike naroda zaista tragikomicno

dare 011

pre 12 godina

Ovi iz Evrope su dobro prolupali. Da smene legitimno, na izborima izabranog predsednika Republike. Pa to samo može u Bosni i u džungli.

Gašpar

pre 12 godina

Luka, kažeš ko je on da smijeni Dodika, ako nisi znao taj isti tzv."Visoki predstavnik" smijenio je legalno izabranog predsjednika RS-a Nikolu Poplašena uz koga je bio čitav narod a protiv koga je bio i Milorad Dodik jer je imao podršku međunarodne zajednice koja ga je i dovela na vlast, a vladu formiro uz pomoć Bošnjaka, to je čista istina. Da Bog da, da ga smijeni u šta čisto sumnjam(jer smatram da ga podržava "zapad") ne zbog glupog referenduma nego zbog naroda koji u 95% slučajeva nema hljeba da jede. Da je ovo slučaj sa bilo kojom drugom "prosrpki" orijentisanom strankom SDS SRS... ne bi bilo ni teoretske šanse da dođe do referenduma jer bi to oni sasjekli u korijenu a ovako...

metall

pre 12 godina

Pretnje, pretnje i samo pretnje. To je sve sto medjunarodna uprava i austrijski okupator rade vec godinama. Zar ne vidite da tako ne ide, da samo izazivate jaci otpor i homogenizaciju Srba koji ce istrajati i ostvariti ono sto je jedino realno - samostalna Republika Srpska!!!

Stevo Bankar

pre 12 godina

Zbog cega ratuje MZ u Libiji, navodno zbog diktatora i sto se ne postuje volja nroda, tzv. demokratija. A st je ovo? Cista diktatura, namecanje neceg sto narod mozda ne zeli. demokratija=narodno gospodarstvo. I posle se cude sto Srbi dizu frku. Nismo se uplasili hitlera a kamoli inckog.

dare 011

pre 12 godina

Ovi iz Evrope su dobro prolupali. Da smene legitimno, na izborima izabranog predsednika Republike. Pa to samo može u Bosni i u džungli.

Cartman

pre 12 godina

Referendum je raspisala narodna skupstina a ne Dodik. Ukini ti izbore pa ce te tvoje kerefeke imati vise smisla. Cemu izbori ako ti postavljas i smenjujes?

Dejan

pre 12 godina

To se zove "demokratija". Ako ne slusate medjunarodnog diktatora bicete uklonjeni sa mesta na koje ste dosli demokratskim izborima.
Gospodin Incko treba da opravda ogromne pare koje dobija za mesto na kome se nalazi i zato se ovako ponasa.
Sa ili bez Dodika referendum ipak treba da bude odrzan....Ako se Srbija mirno komadala onda ne vidim zasto jedan referendum koji ne dovodi u pitanje opstanak BiH ne bi bio odrzan.

Srbija je moja stranka

pre 12 godina

@ (Vladimir LDP, 30. april 2011 20:40)

Drugar, malko si pobrkao lončiće - ne zveckaju Dodik i Srbi oružjem, već Bošnjaci prete Srbima da se ne usude da koriste demokratske tekovine koje su zagarantovane svima osim Srbima! "Demokrate" poput vas iz LDP-a bi trebali posebno da imaju razumevanja za potrebe i volju naroda - kao što ga imate za Kosovske Albance i sve ostale... ...osim sopstvenog naroda naravno!

Dadara

pre 12 godina

Mislio sam da smo mi Srbi jedini narod koji nije nista naucio u istoriji ali doticni gospodin "vezir" je dokazao da ni njegov narod nije.
Nije Dodik ni stvorio RS niti je on moze ugroziti. Ovdje zivimo mi Srbi vjekovima i nekako opstajemo, kako znamo i umijemo. Dok vi zmirite pred bosnjackom propagandom koja nas zove agresorima u sopsvenoj djedovini i koji cijeli srpski narod porede sa trecim rajhom vi u RS nemate nikakav legitimitet. Ako smjenite Dodika mozda dodje jos gori pa sta cemo onda? Dosta je ovde proslo pasa i subasa pa ako bog da proce te i vi.

Amater

pre 12 godina

Pa ako ga smenite onda cete sami biti krivi za posledice, dvostruka politika ubija Balkan, ubijala ga je i ubijace sve dok postoji... Ne najbolje ce dati da odlucuju ljudima koji u svojoj drzavi imaju drzavu (Maoca)... Video sam kolike su demokrate kad su vehabije unistile binu Balkaniki pre koncerta i posle kao treba da zive zajedno i da veruju jedni drugima... Svako na svoju stranu i jednim i drugima sve NAJBOLJE!

katapult

pre 12 godina

i sad nek neko kaze da je bosna nezavisna drzava neznam kako mogu da imaju i stolicu u un a da im strani upravnik donosi zakone i ponistava smenjuje legalno izabrane prestavnike naroda zaista tragikomicno

Србиновски

pre 12 godina

Што не смените овде у Србији Тадића и осталу екипу, па овде је далеко гора економска ситуација ? Ја сам рођен, живим и радим у Београду, где се ипак боље живи него у унутрашњости Србије, а Додик има регионе у РС где је животни стандард бољи него у БГ. Рецимо упоредите са херцеговачким градом Гацком, где је просечна радничка плата већа и где има мање незапослених.
Претерана сила коју најављују високи званичници ће бити само контрапродуктивна и антиеу расположење ће се прелити на Србију која ионако нема чврсту и јасну еу-визију.

ludi sremac

pre 12 godina

@ (sta je RS?, 30. april 2011 21:18)

...I onda se pitate zašto ne žele sa vama???
Recite nam - al' iskreno - da li bi ste voleli da Srbi nestanu sa lica zemlje?
Verujem da bi - ali to se neće desiti!!!

Dalmos

pre 12 godina

Gospodine "visoki" , kada bi vi postovali i cuvali odredbe Dejtonskog sporazuma, referenduma ne bi ni bilo!!! Referendum je raspisan, upravo zbog krsenja tog sporazuma, od strane vasih predhodnika. Vi imate siroka ovlascenja, ali i ogromnu odgovornost, pa se nadam da cete dobro razmisliti pre nego sto donesete takvu odluku, i da ce te pri tome na nasu decu gledati kao na svoju!

Pirzio Birolli

pre 12 godina

BiH je protektorat i Valentin može da radi šta god Ameri požele.
Tako je i fašistički general Pirzio Birolli upravljao Crnom Gorom od 1941. - 1943.
Dekretima.
To je kreativno tumačenje demokratije na američki način.

Gustav

pre 12 godina

Puna podrska predsedniku Dodiku!!
Neke stvari se moraju rijesiti, sada je idealno vrijeme za to.
Republika Srpska je trajna kategorija! Ili ce biti u BiH kao ravnopravna ili je nece biti u njoj!!!!!!

Republic of Srpska for ever!!!!

Milos

pre 12 godina

Puna podrska gospodinu Predsedniku Miloradu Dodiku. Referendum i samo referendum. Ako nastave sa pritiskom promenite pitanje. I neka bude prvi, jedini i poslenji referendum u Bosni. Kad Republika Srpska postane samostalna vracam se i gradim fabriku u njoj. U federaciji nikad.
Zivela Republika Srpska.

dejan-minhen

pre 12 godina

kakva demokratija na zapadni nacin. Ali sta nas to cudi kada vecina tih tako demokratskih i slobodnih drzava imala ili ima jos neku vrsu kolonije.
tako se odnose i prema R. Srpskoj.
OK mozete da smenite Dodika, da zabranite referendum. Sta ce biti posledica. Srbi ce se homogenizovati. Mrzice Bosnu iz dna duse, jos vise nego danas. I samo je pitanje vremena kada ce sve da pukne.

nenad subotica

pre 12 godina

Mislim da je došlo krajnje vreme da se raspiše referendum - ali o NEZAVISNOSTI Republike Srpske, pa ako već Evropski diktator smenjuje legalno izabranog predsednika Republike Srpske da bar znamo zašto!!!
Šta god da Incko i kompanija urade to neće spasiti BiH od neminovnog - samo će još malo produžiti agoniju i dodatno povećati gnev Srpskog naroda i pojačati njegovu želju za odcepljenjem i ništa više od toga!
Možda Incko u stvari radi protiv BiH - jer stavljajući se otvoreno na jednu stranu u BiH samo ubrzava njen raspad!

zdravko

pre 12 godina

Dodik u RS sve drzi/kontrolise pod svojom sakom.
Dovoljno je da odete na recimo site televizije RS i vidicete da se sveo na informativni bilten vladajuce stranke.
Procitacete vest o recimo proslavi 19 godina neke brigade, godisnjici “pogroma Srba” odnekle, parastosu poginulim vojnicima i naravno sta je tom prilikom rekao koji polticar, nekom problemu u Federaciji al ne u RS, itd itd
Takodjer cete procitati saopstenja sa sednice vlade, skupstine, sopstenja udruzenja boraca, logorasa, a bez da novinar igde postavi podpitanje.
O tome kako zivi obican radnik, seljak , pensioner ne mozete naci informaciju jer je sve pod ‘strogom kontolom’ vladajuce partije
Znaci, cisti informativni billten kojim se velica partija na vlasti tj partija koja obezbjedjuje pare za te novinare i gdje su direktori visoki funkcioneri te partije.
E jedino u ponekim novinama , obicno onim koji se finansiraju van RS [“Blic] mozete procitati kako je Dodik dao svom sinu drzavni kredit od 3 miliona KM [1,5 miliona evra] za vocarstvo, ili kako je Dodkova kcerka naravno bez ikakvog javnog konkursa, dobila mesto sefa kabineta jednog ministra u vladi RS i kako se intenzivno priprema za mesto u jednij BH ambasadi a koje ‘po kljuicu’ pripada RS.
A kao nagradu radi objavljivanja te vesti, “Blic” je dobio to da je predsednik vlade RS posalo niz raznih inspekcija koje vec preko 7 dana ne izlaze iz prostrorija ‘Blica’

Vladimir LDP

pre 12 godina

Bravo gosn. Incko. Svaka cast! Smeniti i zatvoriti svakoga ko zvecka oruzijem na brdovitom Balkanu. Dosta nam je vise ovakvih "nadmudrivanja" u kojima uvek najvise stradaju oni koji su najmanje krivi a to je obican narod. Nadam se da cete smeniti ovog smesnog nacionalistu i spasiti obican, vecinski miroljubiv, narod od takvih kao on. Puna podrska u tome!!!

dragan

pre 12 godina

Cekaj, zar Dodik nije na poslednjim izborima neposredno izabran za predsednika RS? Kakva je to demokratija, ako ga neki stranac smeni? Tom logikom BiH i ne treba da ima svoju vlast, nego neka uvedu vladu sastavljenu od visokih predstavnika (Incko, Esdaun, Lajcak i ostala ekipa) pa neka oni uvedu BiH u Evropu. Zaista, besmislica. Ovakve postupke bih razumeo da im je cilj da rasture BiH... Kako misle posle toga npr. da Srbi uvazavaju institucije BiH i uopste vide BiH kao svoju drzavu...

DARKO MIRNIC

pre 12 godina

Prvo dodik sada ne treba raspisivati referendum zato što nema para za to. Drugo taj sud jeste pristrasan a treće evropa treba skloniti incka jer ne radi dobro ponaša se okupatorski a to srpski narod ne voli.

H.K.Andersen

pre 12 godina

Ne mogu da vjerujem sta sve ovde procitah.Zar je mogutje da toliko ljudi podrzava najobicnijeg ratnog,profitera,prevaranta i sibicara.pa dok je vasa mladost trunula u rovovima i ginula on se bogatio svercajuci cigarete.Zasto je dobio nadimak Ronhil,zar to zaista ne znate?Sta mislite kako je on to tada mogao ne biti u uniformi?Pa tad je vojna policija kupila sve sto je islo na dvije noge a njega nije.Da se zapitate kako to?da se zapitate i u kojoj to demokratiji,kad se vec pozivate na demokratiju predsjednik moze da trazi ukidanje suda zato sto pokusava istraziti njegove afere kojih ima koliko volite?Ako se vec pozivate na Dayton sto se ne zapitate koliko puta ga je doticni prekrsio?zasto se ne zapitate zasto on uzima od Dayton-a samo sto mu odgovara a ostalo ignorise?da se zapitate kako ej taj isti Dodik dosao na vlast?Nije bilo bas demokratski zar ne?Vidim neki prijete i eksplozijom.Sta mislite kako bi vi prosli da to eksplodira?Dodika bi s elako izgubio sa napljackanim a ima toga za bar tri zivota,a sta bi ste vi?da pokusate ipak malo razmisljati a ne samo lupetati tjerati neki inat?da se malo raspitate sta bi bilo da taj isti zapad na koji toliko kukate nije zaustavio onoliko vojsku u jesen 1995te pred Banja Lukom?Sta mislite ako ih sad jednostavno puste da nastave tamo gdje su stali?Zar se zaista nikad ne zapitate koliko stete je taj isti Dodik nacinio SVIM LJUDIMA U BiH da SVIM?Zar se ne zapitate zasto je navalio bas na sud i zasto mu smeta sto jednino taj sud nije pod njegovom kontrolom?Molim vas ne zaboravite da vi nemate kuda a za Dodika je lako.Izvinite nemam obicaj slati ovako duge komenater ali ovo je bio izuzetak i vjerujte sa najboljom namjerom.

Građanin

pre 12 godina

Smeniti njega i njemu slične.

Muka mi je više od te retorike koja nikako da prestane od 1995!

Aman više, smeniti i postaviti nekog stručnog.

djura ce da bije

pre 12 godina

Ja mislim da se smeni upravo Dodik i nada.
U rs je sve rasprodano, investicija vise nema, kao ni para. Tako da mu je ovo mozda poslednja sansa da se "povuce" u vilu na Dedinju?, a da u ocima naivnih, postane jos jedan "heroj" koji pade u borbi sa mrskim zapadom.

Pravnik

pre 12 godina

Demokratija je relativna stvar. Narod je bio i iza Karadjica i Milosevica i nikada ga se ne bi odrekli da u prvom slucaju (Karadjic) nisu morali a u drugom (Milsoevic) - bili smo ljuti sto je izgubio ratove a inace klanjali smo mu se-koje ovacije na mitinzima istine demokratija je bila relativna stvar i u slucaju Hitllera a i u mnogim drugim slucajevima. A zaboravljamo i to da RS nije nastala demokratski nego Dejtonom kojima su ovlascenja MZ definisana. Cilj je bio da se uspostavi demokratska zemlja i dok nema rezultata nece biti ni "srpske demokratije".
Referendum zadire tamo gde po dejtonu ne moze da zadire. Ako ti se ne svidjaju institucije BiH imas skupstinu, parlament, ustavni sud, medjunarodni sud .....ali mi smo navikli na zamenu teza, pretnje i ucene....

Moj naklon

pre 12 godina

A koja to Drzava nema sud i tuzilastvo na nivou drzave....? samo u Dodikovim fantazijama. OSNOV ZA POSTOJANJE RS JE DEJTON A NE OBRNUTO. A po dejtonu Incko ima ovlascenja i koristice ih...

Duško

pre 12 godina

Situacija nije jednostavana. Međutim, nije prvi put. Da li smo zaboravili kad je u rano proleće 1999.godine tadašnji visoki predstavnik smenio legalnog predsednika Republike Srpske, na neposrednim izborima izabranog, Nikolu Poplašena ?! Potpuno ista situacija kao sada ako se desi da se smeni ponovo predsednik Dodik. E sad, Dodik je te godine bio vrlo zdušno uz vidokog predstavnika i OHR jer mu je Poplašen bio politički protivnik. Danas Dodik kuka unapred da će biti smenjen i kako to nije legalno! Nije fer od tebe Dodiku, zašto nisi bio principijelan i 1999.godine, nego si sa strancima sad ovako sad onako, zavisi kako ti odgovara. Videćemo šta će biti, ali ako Dodik bude smenjen sam je dosta kriv i doprineo svojim udvoričkim ponašanjem iz prethodnog perioda.

kostic

pre 12 godina

Tebamo imati u vidu jedno:
Ovaj predlog je na skupstinu RS donio i predlozio Dodik, a to znaci da nije potekao iz naroda nego od predsednika entiteta
A isto tako, trebamo imati u vidu da u RS vazi ona stara turska izreka: "Vezi konja gde ti aga kaze" i posto mi svi iz RS znamo da je u RS taj aga ima ime Milorad Dodik, bilo je ocekivatri da ce njegov predlog proci u skupstini bez problema posto je 90% poslanika tu uz njegovu saglasnost

BG

pre 12 godina

kao i Milosevic imao je sto drugih opcija da rijesava u politickom i diplomatskom maniru sva moguca srpska pitanja ali naravno kao i Milosevicu a i Kardjicu, diplomatija i interes naroda mu nisu ni cilj ni sredstvo nego arogancija, egocentricnost i populizam. Od cega danas Mira Markovic zivi u Rusiji i kuka kako mora placati vilu Eur 2000 pa grca u nemastini, tako ce i i gosp. Dodik u Beogradu jednog dana.....morat ce da zivi od bednog "minulog (patriotskog) rada". Nece nositi gajbice i ako ga smene.

Dosta stranih birokrata!

pre 12 godina

Prevrsila dara meru sa ovim medjunarodnim i evrobirokratama. Iako smo im verovali, nista dobro nisu doneli ni Balkanu, ni ex-YU u poslednjih 10 godina. Vreme je neko da kaze - doziveli su neuspeh. Sva je sreca da sam batalio evropske sarene laze jos pre tri godine (samo jos nasa politicka "elita" da skapira da narod bas briga vise za EU). Puna podrska Dodiku (do sad ga nisam gotivio, ali ovo bahato strano ponasanje stvarno vredja zdrav razum).

očekivano

pre 12 godina

Ovo je očekivano. Sjetite se da je prije nekoliko godina visoki predstavnik smjenio i hrvatske političare koji su izabrani na izborima. Njemu Dayton daje takve ingerencije.

sta je RS?

pre 12 godina

Skori svi oni koji su 'stvarali' RS su :
- u zatvoru: Karadzic, Krajisnik
- priznali da su ratni zlocinci i odlezali u zatvoru [Plavsicka]
- u begstvu ali pod optuzbom za ratne zlocine [Mladic].

A predsednik RS koji je pre toga bio predsednik vlade RS, pompezno salje avion vlade RS u zatvor u Svedsku da doveze ratnog zlocinca - avion koji je placen i parama zrtava tog ratnog zlocinca. ??
I svet to mirno bez pogovora posmatra i ne reaguje?
Sta jos treba reci na ovo da bi se dobila potpuna slika o tome sta je RS??

Dardani

pre 12 godina

Ajmo na samo trenutak razmislite sta bi bilo kada ne bi se umesali EU i USA sa BiH ??Pa oni su nametnuli mir,oni su tu da promovisu dogovoreno,oni su tu bas iz jednog veoma prostog razloga sto narodi u BiH nisu demokratski nastrojeni i da ne mogu jos dan danas demokratski resavaju svoje probleme i grade buducnost, zato "Demokrati" EU u veziri BiH sve dok vi svi tri naroda te drzave ne dokazete da ste zreli i demokratski uzrasni a do tada zbog vase veoma pogresne i opasne politike proslosti biti pod strogom kontrolom EU i USA.

statisticar

pre 12 godina

@(Србиновски, 30. april 2011 20:49)

U Gacku tacno da ima malo nezaposlenih, ali zato ima jako puno proteranih...
Kada ce vecinsko(gradsko) Bosnjacko stanovnistvo da se vrati?!

nafod gleda i pamti

pre 12 godina

Moramo shvatiti da su u RS u vrhu vlasti jos uvek partije koje su u ratu cinile ratne zlocine, proterivale nesrbe.
A nakon rata 1992-. uopste nisu provele lustraciju tgj ponasaju se kao da su bili nevini kao dojencad. [SDS
- da je bivsu predsednicu RS, koja je priznala da je ratni zlocinac, sadasnji predsednik RS docekao kao kraljicu saljuci cak i drzavni avion po nju u zatvor skroz u Svedsku da se 'jadnica' nebi mucila.
A narod to gleda, trpi i pamti

Dragan

pre 12 godina

HAHAHA, kakva smesna drzava, treba sve da ih je sramota. Pre rata su svi morali da zivite u "bratstvu i jedinstvu" a onda su se poklali, popalili i unazadili se da bi došli stranci i rekli, e sad će te svi ziveti u "bratstvu i jedinstvu" vol.2... joooooooj komedije, tragi-komedije.

Newborn-ac

pre 12 godina

"Jadni" srbi.Koliko su "ugrozeni"u BiH.Od '85 godine samo "patnja" za Srpski narod.Ma koji referendum bre aloooo??? Ako bude referendum, ODE Banjalluka. Hrvatska ce morati(prisiljena od SAD) da intervenise kod Brcanskog koridora.Hahaha,

паја патак

pre 12 godina

Где се може наћи интегрални текст Дејтонског Споразума - па да видимо, да ли су ови судови око којих се копља ломе њиме предвиђени (и то прихваћено), или нису? Овако - дискутовање на слепо је млаћење празне сламе.

циганДОгроба

pre 12 godina

Па читава фрка је настала око покушаја укидања ингеренција које гарантује Дејтон Републици Српској и месецима Додик говори да никакав предлог који је супротан Дејтонском споразуму није прихватљив за Србе. Додик пропагира дословно поштивање сваког зареза у дејтонском споразуму и због тога га исти ови оптужују да кочи развој Босне. По Дејтону РС може да има војску,министарство одбране,полицију,свој образовни систем,специјалне везе са матицом Србијом,свој платни промет.... Војска РС је укинута одавно,платни промет такође,специјалне везе са Србијом су забрањене јер "подривају" БиХ а покушали су у уџбеник историје да ставе да је Гаврило Принцип терориста!!!!!!???? И ко је сада ту луд? Човек се кандидовао под својим именом и презименом и онда дође неки чиновник из Европе који би да га смени. То је директно понижавање свих људи у Босни јер им се ставља до знања да су грађани другог реда и да избори важе само ако се гласа онако како одређени моћници желе. Од ове смене Милорада наравно неће бити ништа и овакве изјаве једино служе за подизање тензија. На овакве вести се по команди јављају дежурни у кругу двојке који су пуни разумевања за Албанце који не желе да живе у истој држави са Србима и прекоравају своје сународнике који желе да сами одлучују о својој судбини. Кад прочитам коментаре пуне презира према ДС-у,СПС-у,ДСС-у,Србима у Босни,СНС-у,избеглицама,навијачима,Цркви,провинцијалцима, народњацима,запитам се да ли сте свесни да не волите 90% људи из сопственог окружења али вас то не спречава да их виртуелно просветљујете и саветујете уз обавезано наглашавање ваше супериорности . Искрено вас жалим!

bezimena

pre 12 godina

BIH je protektorat i biće kako kaže "tata".:)

Dodika je davno trebalo smeniti, ali ni sada nije kasno. Ni za smenu, ni za istragu njegovih FINANSIJA!

sanjalica

pre 12 godina

Probajte da zamislite Dodika (ili koga slicnog) u jednoj demokratskoj, visoko razvijenoj i bogatoj, obrazovanoj, zaposlenoj...itd, itd...i potpuno nezavisnoj RS.

Jednostavno nemoguce! U takvoj RS on nikad ne bi ni bio izabran. Ako bi i bio, narod u takvoj RS bi ga smenio posle dve nedelje. Najverovatnije bi bio iza brave.

E zato njemu i treba ovakva RS. U razvijenoj RS bi mu se ili stolica klimala ili bi mu poslali odelo na strafte. On nema nikakvog interesa za progres Srba i ostalih iz RS. Boli njega ... sto bi rekli ‘uvo za sve Srbe. Sad hara svestan da mu narod klice ‘Dodik, Dodik...’

Ali narod treba da shvati da mu ne treba ovakav Dodik.

Dosao djavo po svoje

pre 12 godina

Zar Dodik 1999. godine kada je Nikola Poplasen smenjen sa mesta na kom Dodik sada sedi [predsednik entiteta] nije likovao i napravio vladu RS u koaliciji sa bosnjacima ?? Tada mu 'stranci' nisu smetali i Dodik je likovao tj. javno se radovao njegovom smenjivanju.
Imate na youtube Dodikove komentare tim povodom
Srecom, ima nas Srba koji imamo dugo pamcenje.

deni

pre 12 godina

Dodik je isti kao i ova vlast u Srbiji, svi se obogatise i hoce bolje narodu kojeg su opljackali. Tu pomaze samo optuzenicka klupa i ispitivanje porekla imovine, ala bi se mnogi iznenadili kada bi sve izaslo na videlo.

Sava Drugi

pre 12 godina

Incko je u pravu. Treba smeniti Dodika. Pitanje na referendumu ne valja. Referendum treba da bude u sve dve (tri) jedinice i treba da glasi, da li ste saglasni da sa Srbijom napravite jednu drzavu.

I Incko i Dodik bi bili iznenadjeni odgovirima.

Teddy Picker

pre 12 godina

Srbi nikad nece prestati sa teznjom da se izdvoje iz nametnute drzave, uzaludni su i ocajnicki svi pokusaji da se to spreci a do toga ce doci kad dodje vreme, i kome se to ne svidja moci ce samo da place.

Miron

pre 12 godina

Kao prvo, ukoliko Incko ucini to sto prica samo ce ucvrstiti Srbe u uvjerenju da se njemu (a i oni koje on predstvlja) nikada vise ne moze vjerovati. Kao drugo, Bosna ce nam sigurno biti daleko omrazenija i dalja nego sto je ikada bila. Ne tvrdim sa Srbi u Bosni nece nastaviti da zive. Trpili 'zulum' vjekovima ali docekali da se oslobode. Mislio sam da su Incko i njegovi is istorije naucili pomalo o Srbima ali izleda da nisu. Savjetovao bih mu da malo procita Petra Kocica, ako nece Ivu Andrica. A svi oni Srbi koji bi rado vidjeli Dodika ponizenog, trebali bi da imaju u vidu jednu cinjenicu a to je da niko, ama bas niko, ama bas ni jedan Srbin u Bosni ne valja. Lazem, ima ih tri - Jovan Divljak, Mirko Pejanovic i Bogic Bogicevic. Koliko oni predstavljaju Srbe zaklucite sami. I na kraju, licno, sasvim mi je svejedno sta ce biti sa Dodikom, ali mi nije svejedno sta ce biti sa Predsjednikom Republike Srpske, izabranom od strane stanovnika te iste Republike Srpske.

Milton

pre 12 godina

Incko misli kao i svaki nadobudni stranac da je došao među urođenike, pun je predrasuda. Samo, Srbi su državotvoran narod i ništa manje od slobode neće proći. Ako smeni Dodika, šta ostaje od demokratije? Srbe će samo dodatno homogenizovati i okrenuti od međunarodne zajednice što je loš ishod po sve u regionu.

Dragan BL

pre 12 godina

Smena Dodika, za njega je poklon. Ima dovoljno za tri života, a otišao bi kao heroj.
Što se tiče međunarodne zajednice, to više ništa ne čudi. Oni se ponašaju bahato, a u stvari su samo obični COWBOYS.

mislim svojom glavom

pre 12 godina

Stalno slušam od raznoraznih dušebrižnika kako su Srbi ovakvi, kako su Srbi onakvi...
Govore nam svi kako će nas naše inaćenje ubiti jednog dana! Srbi se stalno nešto inate...
Jeste! Inatimo se! Ali samo tamo gde moramo!
A ostali se ne inate? Bošnjaci se ne inate? Hrvati se ne inate? A Incko i "međunarodna zajednica" se ne inate? Ma dajte molim vas - pa svi oni se inate 100 puta više nego Srbi! I inate se samo da bi pokazivali svoju nadmoć nad Srbima i nizbogčeg drugog!
-Srbi samo traže ono što im pripada kao i svima ostalima - a oni koji drže Srbe na silu tamo gde Srbi ne žele da budu se inate! Oni se inate a ne Srbi!
Dosta više - pa nisu nam svima svrake popile mozak!

Miki

pre 12 godina

BiH je zemlja pod starateljstvom. Iz vrlo opravdanih razloga. Otud Dodik može biti tako jednostavno opozvan. Isto kao svojevremeno Nikola Poplašen. Dodik je valjda tada bio predsednik vlade, i nije se nešto bunio.

Vladimir LDP

pre 12 godina

Pobrkali ste vi i loncice i lonce. Zar ne vidite koliko ni sami ne verujete u tu pricu kako Dodik koristi demokratska sredstva, a koja su ocigledno u suprotnosti sa medjunarodnim pravom i zakonima unutar BIH koji su definisani dejtonskim sporazumom. Ono sto vi ne uzimate u obzir, a nikada i niste, to je sta je zapravo demokratija, pa tako pod nju poturate da su to samo prava ali ne i obaveze. Ocigledno mislite da ako narod nekoga izabere taj moze da radi sta hoce mimo zakona, e pa ne moze i to je demokratija, zna se red, zakoni i sistem, i unutar tog sistema ti si dobio ovlascenja od gradjana da zastupas njihove interese. Ali kod nas kad se da nekome glas na izborima podrazumeva se da taj bude gospodar zivota i smrti, a ne samo obican gradjanin sa odredjenim nadleznostima i jednako velikom odgovornoscu koja prelazi u krivicu i shodno tome kaznu ukoliko bilo koja od nadleznosti bude zloupotrebljena, e vidis, to je demokratija, a ne daj nekom da bude bog ukoliko 51% tako hoce, to je diktatura a ne demokratija. Imajte na umu da postoje demokratski izbori i u diktaturama, ali tu se zavrsava sva demokratija, ono sto mi ne shvatamo jeste sto mislimo da je demokratija demokratski izbori iako to veze nema, kao sto rekoh demokratske izbore imas svugde pa cak i u diktaturama, demokratija je ono sto dolazi posle izbora a to je pravna drzava, jasno i nedvosmisleno postovanje i sprovodjenje zakona, jednaka prava i obaveze, nezavisne institucije. Ukoliko neko krsi zakon kao sto to cini Dodik ovim krsenjem sporazuma koji je utemeljen u ustavu same drzave, on mora da snosi posledice zbog toga inace tu nema demokratije vec diktatura jer njemu je onda ocigledno dozvoljeno da funkcionise izvan institucija sistema odnosno zakona, a zna se da je to moguce jedino u diktaturama. Ukoliko je to mogucno, zapitajte se onda jos jednom da li je ovo demokratija sto Dodik radi, i da li ste vi u pravu kad se pozivate na demokratska nacela a ne vidite da ta nacela krse neka druga mnogo bitnija i vitalnija nacela za demokratski poredak kao sto je ovo nedvosmisleno krsenje zakona i ustava. Referendum jeste demokratsko pravo, ali ono je propisano zakonom kako se ostvaruje, i samo u skladu sa zakonom to moze biti demokratsko pravo, referendum koji se ostvaruje protivno zakonu kao sto je to ovaj svakako ne moze biti i nije ni demokratsko ni pravo, jer demokratija je pre svega postovanje zakona pa tek onda sve ostalo.

navijanje

pre 12 godina

@CIGAN
A zašto ti misliš da Gavrilo Princip nije terorist kada se evidentno radi o terorističkom činu? Po tvom razmišljanju terorist onda nije ni onaj Makedonac što je ubio u Marseju Karađorđevića.

паја патак

pre 12 godina

У међувремену сам на Интернету прегледао Устав БиХ (који је Анекс IV Дејтонског Споразума), и у њему нисам нашао никакав помен о формирању Суда БиХ за ратне злочине и Специјалног тужилаштва. Дакле – Додик је у праву и треба га подржати.

MUKNAVI

pre 12 godina

Prokleta avlija u kojoj svako vreme ima svoje budale i grabljive fukare koji vlace i navlace svoje komsije koji kada se pobune fukosi i njihovi podguzani ih mlatnu po glavi i prikace im nacijonalne,koje oni tumace kako njihovim dzepovima pasuju, izdaje,interese..ccc..dokle bre vise!

bojan

pre 12 godina

Ko bi bio prihvatljiv za MZ i Bosnjake? Imali su Karadzicev SDS za vrijeme rata i posle-nije odgovaralo. Sada imaju njegovu lijevu opoziciju Dodika-ne odgovara. Pa ne osta niko vise! Hocete Radikale?Dodik je bio meksimalno antiratni politicar i zalagao se protiv rata, pacifista, lijevo orijentisan u odnosu na SDS, sve dok nije vidio sta se Srbima pokusava uraditi u BiH.

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Ja licno verujem da Incko nece smeniti Predsednika Narodne skupštine RS Igora Radojičića, ali nije isključeno da ce smeniti Dodika i Vuka Jeremića !

učite iz povijest

pre 12 godina

Ne igrajte se vatrom. U ovakvoj atmosferi dovoljan je malo veći incident koji može biti iniciran radom tajnih službi, pa da se gruda snijega pretvori u lavinu. A odnos je snaga danas, sasvim drugačiji nego početkom devedesetih. Evo, ovdje ću, na današnji dan je godišnjica, jasno reći da je taj srpski inat, naivnost naroda i lakomislenost ekstrema omogućio i dao alibi za akciju Bljesak. Što vše dobijem "ne preporučeno" to sam više u pravu i dokazuje nevedeno ozračje.

nada

pre 12 godina

A ON to sve iz svoje glave, posle intensivnog razmisljanja i proucavanja medjunarodnog prava (koje naravno NE VAZI za SRBE, gde god oni ziveli)?

Ima nas koji se sjecamo

pre 12 godina

@Miron,
Kazes "Nije mi svejedno sta ce biti sa Predsjednikom RS"
Znas li ti da je u proljce 1999. godine sadasnji predsjednik RS [Milorad Dodik} ZDUSNO PODRZAO smjenu tadasnjeg predsjednika RS Nikole Poplasena koju je obavio tadasnji visoki predstavnik i tada Dodik nije govorio o 'mrskim 'strancima' 'demokrtatiji' i slicno, nego je LIKOVAO zato sto je tadasnji visoki ptrdstavnik sklonio-smjenio njegovog politickog protivnika i pretvorio RS u njegovu nahiju

Milan

pre 12 godina

Realno, Dodika mogu da smjene samo oni koji su ga izabrali i niko drugi.

Incko može da objavi da ga smjenjuje, ali sigurano je da Dodik nije sam u svemu ovome. Sijediće objava Rusije da ne priznaje Inckovu odluka i da je za njih Dodik jedini legalni presjednik. Poslije toga Dodik će Incku reći da prošeta i ne beljezga, a to može da uradi zato što je moć Zapada danas bijeda slike moći iz 90-tih. Danas Zapad nema ni par stotina vojnika u Bosni, a u slučaju pokušaja nasilnog smjenjivanja onih koji imaju ogromnu podršku naroda, biće suočeni sa svenarodnim otporom koji jednostavno nemaju resursa da skrše.

Zapad je danas generalno razvučen, vojno u Avganistanu, Iraku, plus ovih dana Libija, ekonomski sa prilično sporim oproravkom posle najveće krize od Velike depresije i ogromnim dugom, tako da je još jedna kriza na Balkanu zadnja stvar koja Zapadu treba.

Inckova prijetnja je prijetnja praznom puškom i Dodik to zna. Dodik i RS će biti kažnjeni ekonomskim i političkim sankcijama Zapadama, međutim Dodik je, kao vrlo talentova političar, sigurno izračunao da uz pomoć Rusa može da to izdrži.

I BT neće imati nikakvog izbora nego da pruži podršku RS-oj, jer svakako je u politički u nevolji, a svako oklijevanje u podršci koštaće ga bržeg gubitka vlasti. Onoga trenutka kada podrži RS, to će značiti kraj nada da će dobiti status kandidata ove godine, što ionako ne znači ništa jer Srbija ne može ući u EU ako ne prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

slavi

pre 12 godina

"ne mirisem" dodika... on je mjesavina ovih vasih; raducka-kraducka, partiota po potrebi, EU bez alternative, dugog jezika, a jos duzih prstiju.
medjutim, u ovakvoj situaciji, dajem mu pordsku. ne zbog njega ili negovih odluka, vec samo zato sto je ova situacija kontra onih koji su mi unistili drzavu prije 20 godina. sa druge strane, mozda je sve ovo farsa, pa da dugi prstici dobiju zadovoljstinu, a narod jos malo da osiromasi.

циганДОгроба

pre 12 godina

@CIGAN
A zašto ti misliš da Gavrilo Princip nije terorist kada se evidentno radi o terorističkom činu? Po tvom razmišljanju terorist onda nije ni onaj Makedonac što je ubio u Marseju Karađorđevića.
(navijanje, 1. maj 2011 10:53)
Аустрија је анексирала БиХ што ни једна држава на свету (осим Немачке) није признала и нису признавали Босну као дао Аустро-Угарске. Грађанин БиХ Гаврило Прицип је на силу одговорио силом и убио престолонаследника државе која је окупирала његову земљу. Није отишао у Беч да га убије него га је убио у свом родном граду Сарајеву. ВМРО је у Марсеју убио краља суверене државе у међународно признатим границама! Питање ти је много глупо али зато има добрих људи којима није проблем да ти објасне међународно право. По твом правопису би рекао да су оба убијена краља били владари твоје државе па разумем твоју знатижељу.

bez_cenzure

pre 12 godina

Dodik jeste u početku podržavao OHR dok nije skontao da je njihov cilj malo po malo razvlašćivanje Republike Srpske i prenošenje nadležnost na centralni nivo gdje glavnu riječ vode Bošnjaci. Zahvaljujući Dodiku Bošnjaci nisu uspjeli izgurati zakon o MUP-u koji je navodno bio uslov za EU integracije što se kasnije i pokazalo kao laž. Čovjek je shvatio namjere tzv. međunarodne zajednice i ne protivi se sprovođenju tih namjera. Ono što je dobro jeste da je uspješan u tome. Važno je napomenuti da ni tzv. međunarodna zajednica nema više toliko ovlasti koliko ranije.

Bg

pre 12 godina

O kojoj demokratiji i ko o njoj prica. Verovatno isti oni koji su krenuli da sravnjuju sa zemljom sve susede koji su na svojim zakonitim refrendumima glasali.....i to gde su po ustavu imali pravo i gde su bili prirodna a ne ratom i etnickim ciscenjem vecina...kakva hipokrizija.

Dule NS

pre 12 godina

Prosto je neverovatno! Čim se nađe neko ko ne dozvolja da ga prave budalom i ko radi svoj posao na koji je izabran od naroda - da bude predsednik Republike Srpske i da štiti njene interese, odmah se nađe gomila "eksperata" i "stručnjaka" iz svih oblasti da pljuju tog nekog čoveka kako je lopuža, kriminalac, kako mu je samo vlast bitna... bla, bla, bla...
...A da taj isti čovek - Milorad Dodik, sprovodi sve što mu se kaže, da radi protiv interesa Republike Srpske bio bi najveći "mirotvorac", "pacifista", "vizionar"... bla, bla, bla... ...pa makar i krao do besvesti!!!
-E vidite, taj sindrom je veoma poznat u ovom delu Evrope!

...E, sada postoji i nešto što se zove LOGIKA i ZDRAV RAZUM! Pa tako, ako je nekome toliko očajnički stalo do vlasti i do tih pokradenih para... zar nije logično da bi se takav čovek šlihtao svima redom i izvršavao sve naloge, samo da bi ostao na vlasti kako njegovo kriminalno bogatstvo ne bi bilo ugroženo??? Sigurno se tako neko nebi suprotstavljao svima i na taj način rizikovao svoj položaj i karijeru!!!
-Znači i za ovu priču o Dodiku ne postoji nijedan logičan i razuman argument isto onako kako ne postoji nijedan argument protiv Srpskog referenduma, a još manje argument o moranju Srba da budu deo nekakve Bosanske države!!!

Prkoslav

pre 12 godina

Vidis li ti samo kiksove srpske politike, ustvari zabadanje nosa gde nam nije mesto.
Skoro smenjivanje Dodika je nezaobilazno, a kao juce su mu nasi celnici Predsednik, Premijer i Ministar vanjskih poslova isli na nage, i podrazavali ono sto neminovno mora da propadne.
Toliko o dalekovidnosti ili gluposti nase elite, jer jasno je odavno da Dodik mora nestati sa politicke scene Balkana. (Za mir je on postao preopasan.) Kad MZ to odluci tako ce da bude, i tacka!
Za primer: Vidi danasnje vesti iz Libije. A to tamo je samo pocetak. Gadafi na kraju mora da ide! Ekvivalentno tome Dodik mora da ide, jer to zeli MZ.

sve mi radi samo mi vlast ne oduzimaj

pre 12 godina

Tacno prije 12 godina tadasnji visoki predstavnik je smjenio Nikolu Poplasena koji je bio na funkciji koju Dodik ternutno obavlja. U to vrijeme Dodik je bio predsjednik vlade RS i zdusno je podrzavao visokog predstavnika u tom smjenjivanju jer je Nikola Poklasen bio Dodikov politicki protivnik.
I tada je Poplasen prijetio 'dogadjanjem naroda', ali je sve rijeseno sa par tenkova SFORA na Palama.
Znaci 12 godina kasnije Dodik ima istu pricu koju je imao Poplasen [dogajanje naroda, prijetnja neredima,]
Srecom, Srbi su pametan narod i znaju da nakon izliva emocija, ponasanja kao nekontrolisana rulja,.. dodje vrijeme da se analiziraju snimci, govori i plati za sve sto se radilo osvetom,..]

bez_cenzure

pre 12 godina

Takve ovlasti nije imao ni Švarc Šiling inače bivši namjesnik za BiH a nema ih i ovaj. Dodik ne bi gurao referendum da nema zaleđinu. Inzko puca u prazno i uskoro ćemo mu vidjeti leđa.

gospodin u bundi

pre 12 godina

ja sam da se odcijepi i rs i sandjak i djelovi vojvodine koi su za samostalnost i madjari u slovackoj i srbi s kosova i katalonija i baskija ko god ima takve pretenzije. al to su samo moje zelje. tako ne funkcionise ovaj svjet

Djuka

pre 12 godina

A šta vam je to Dodik?
Otprilike nešto kao naše domaće koštunjavo(?) voće. Misliš ima na njemu zube da polomiš. Kad ono: Iznutra tvrdo unutra prazno.

bez_cenzure

pre 12 godina

@statističar

Pogrešni su ti podaci. Srbi su i prije rata bili većina u Gacku i čitavoj istočnoj Hercegovini osim Stoca. Tema nije protjerivanje ali ako te već zanima valjalo bi vidjeti koliko su etnički čisti i Stolac, Mostar, Konjic, Čapljina od Srba (ukoliko nisi upućen u pitanju su gradovi u Hercegovini na teritoriji koja danas pripada FBiH).

krumpir

pre 12 godina

za g. UCITE IZ POVJESTI
ti mislis,da se moze nesto desiti na balkanu? Daj pitaj se zasto nije ispaljen nijedan metak, kad je proglasena nezavisnost kosova?Ja osobno nisam strucnjak politickih znanosti ali mislim, da ne smije doci do oruzanog konflikta jer su tako rekle mnogo vece sile koje se ne pitaju dodika silajđica i ostalih ovaca, decko NWO!

Fadi

pre 12 godina

Svima onima, koji se pitaju koliko je demokratska smjena politicara koji ne postivaju Okvirni mirovni sporazum, bih predlozio da se upitaju u kolikoj mjeri je bilo demokratski uopce uspostaviti takozvanu RS! Da napomenem, nastala je etnickim ciscenjem i genocidom, te je spominjanje demokratije za sve pristalice te tvorevine mac sa vise ostrica. Ah da, i za one koji pitaju koliko demokratski je bio referendum za otjepljenje BiH iz krnje Jugoslavije, neka se upitaju ko je suspendirao taj isti Ustav kada je ukinuo Kosovu i Vojvodini status autonomne pokrajine! Mir nama svima ;-)

krumpir

pre 12 godina

eee, decki "I HADE A VISION" sad dok sam okopavo njivu, vidio sam "BALKANSKU UNIJU" u kojoj smo svi ravnopravni, mocni, ponosni,u kojoj nam niko pamet nesoli i sami odlucujemo o svojoj buducnosti a ovaj Visoki predtavnik se je transformirao u "OVCU" svasta

Vladimir LDP

pre 12 godina

Bravo gosn. Incko. Svaka cast! Smeniti i zatvoriti svakoga ko zvecka oruzijem na brdovitom Balkanu. Dosta nam je vise ovakvih "nadmudrivanja" u kojima uvek najvise stradaju oni koji su najmanje krivi a to je obican narod. Nadam se da cete smeniti ovog smesnog nacionalistu i spasiti obican, vecinski miroljubiv, narod od takvih kao on. Puna podrska u tome!!!

sta je RS?

pre 12 godina

Skori svi oni koji su 'stvarali' RS su :
- u zatvoru: Karadzic, Krajisnik
- priznali da su ratni zlocinci i odlezali u zatvoru [Plavsicka]
- u begstvu ali pod optuzbom za ratne zlocine [Mladic].

A predsednik RS koji je pre toga bio predsednik vlade RS, pompezno salje avion vlade RS u zatvor u Svedsku da doveze ratnog zlocinca - avion koji je placen i parama zrtava tog ratnog zlocinca. ??
I svet to mirno bez pogovora posmatra i ne reaguje?
Sta jos treba reci na ovo da bi se dobila potpuna slika o tome sta je RS??

zdravko

pre 12 godina

Dodik u RS sve drzi/kontrolise pod svojom sakom.
Dovoljno je da odete na recimo site televizije RS i vidicete da se sveo na informativni bilten vladajuce stranke.
Procitacete vest o recimo proslavi 19 godina neke brigade, godisnjici “pogroma Srba” odnekle, parastosu poginulim vojnicima i naravno sta je tom prilikom rekao koji polticar, nekom problemu u Federaciji al ne u RS, itd itd
Takodjer cete procitati saopstenja sa sednice vlade, skupstine, sopstenja udruzenja boraca, logorasa, a bez da novinar igde postavi podpitanje.
O tome kako zivi obican radnik, seljak , pensioner ne mozete naci informaciju jer je sve pod ‘strogom kontolom’ vladajuce partije
Znaci, cisti informativni billten kojim se velica partija na vlasti tj partija koja obezbjedjuje pare za te novinare i gdje su direktori visoki funkcioneri te partije.
E jedino u ponekim novinama , obicno onim koji se finansiraju van RS [“Blic] mozete procitati kako je Dodik dao svom sinu drzavni kredit od 3 miliona KM [1,5 miliona evra] za vocarstvo, ili kako je Dodkova kcerka naravno bez ikakvog javnog konkursa, dobila mesto sefa kabineta jednog ministra u vladi RS i kako se intenzivno priprema za mesto u jednij BH ambasadi a koje ‘po kljuicu’ pripada RS.
A kao nagradu radi objavljivanja te vesti, “Blic” je dobio to da je predsednik vlade RS posalo niz raznih inspekcija koje vec preko 7 dana ne izlaze iz prostrorija ‘Blica’

H.K.Andersen

pre 12 godina

Ne mogu da vjerujem sta sve ovde procitah.Zar je mogutje da toliko ljudi podrzava najobicnijeg ratnog,profitera,prevaranta i sibicara.pa dok je vasa mladost trunula u rovovima i ginula on se bogatio svercajuci cigarete.Zasto je dobio nadimak Ronhil,zar to zaista ne znate?Sta mislite kako je on to tada mogao ne biti u uniformi?Pa tad je vojna policija kupila sve sto je islo na dvije noge a njega nije.Da se zapitate kako to?da se zapitate i u kojoj to demokratiji,kad se vec pozivate na demokratiju predsjednik moze da trazi ukidanje suda zato sto pokusava istraziti njegove afere kojih ima koliko volite?Ako se vec pozivate na Dayton sto se ne zapitate koliko puta ga je doticni prekrsio?zasto se ne zapitate zasto on uzima od Dayton-a samo sto mu odgovara a ostalo ignorise?da se zapitate kako ej taj isti Dodik dosao na vlast?Nije bilo bas demokratski zar ne?Vidim neki prijete i eksplozijom.Sta mislite kako bi vi prosli da to eksplodira?Dodika bi s elako izgubio sa napljackanim a ima toga za bar tri zivota,a sta bi ste vi?da pokusate ipak malo razmisljati a ne samo lupetati tjerati neki inat?da se malo raspitate sta bi bilo da taj isti zapad na koji toliko kukate nije zaustavio onoliko vojsku u jesen 1995te pred Banja Lukom?Sta mislite ako ih sad jednostavno puste da nastave tamo gdje su stali?Zar se zaista nikad ne zapitate koliko stete je taj isti Dodik nacinio SVIM LJUDIMA U BiH da SVIM?Zar se ne zapitate zasto je navalio bas na sud i zasto mu smeta sto jednino taj sud nije pod njegovom kontrolom?Molim vas ne zaboravite da vi nemate kuda a za Dodika je lako.Izvinite nemam obicaj slati ovako duge komenater ali ovo je bio izuzetak i vjerujte sa najboljom namjerom.

statisticar

pre 12 godina

@(Србиновски, 30. april 2011 20:49)

U Gacku tacno da ima malo nezaposlenih, ali zato ima jako puno proteranih...
Kada ce vecinsko(gradsko) Bosnjacko stanovnistvo da se vrati?!

Građanin

pre 12 godina

Smeniti njega i njemu slične.

Muka mi je više od te retorike koja nikako da prestane od 1995!

Aman više, smeniti i postaviti nekog stručnog.

Moj naklon

pre 12 godina

A koja to Drzava nema sud i tuzilastvo na nivou drzave....? samo u Dodikovim fantazijama. OSNOV ZA POSTOJANJE RS JE DEJTON A NE OBRNUTO. A po dejtonu Incko ima ovlascenja i koristice ih...

metall

pre 12 godina

Pretnje, pretnje i samo pretnje. To je sve sto medjunarodna uprava i austrijski okupator rade vec godinama. Zar ne vidite da tako ne ide, da samo izazivate jaci otpor i homogenizaciju Srba koji ce istrajati i ostvariti ono sto je jedino realno - samostalna Republika Srpska!!!

Milos

pre 12 godina

Puna podrska gospodinu Predsedniku Miloradu Dodiku. Referendum i samo referendum. Ako nastave sa pritiskom promenite pitanje. I neka bude prvi, jedini i poslenji referendum u Bosni. Kad Republika Srpska postane samostalna vracam se i gradim fabriku u njoj. U federaciji nikad.
Zivela Republika Srpska.

Srbija je moja stranka

pre 12 godina

@ (Vladimir LDP, 30. april 2011 20:40)

Drugar, malko si pobrkao lončiće - ne zveckaju Dodik i Srbi oružjem, već Bošnjaci prete Srbima da se ne usude da koriste demokratske tekovine koje su zagarantovane svima osim Srbima! "Demokrate" poput vas iz LDP-a bi trebali posebno da imaju razumevanja za potrebe i volju naroda - kao što ga imate za Kosovske Albance i sve ostale... ...osim sopstvenog naroda naravno!

nafod gleda i pamti

pre 12 godina

Moramo shvatiti da su u RS u vrhu vlasti jos uvek partije koje su u ratu cinile ratne zlocine, proterivale nesrbe.
A nakon rata 1992-. uopste nisu provele lustraciju tgj ponasaju se kao da su bili nevini kao dojencad. [SDS
- da je bivsu predsednicu RS, koja je priznala da je ratni zlocinac, sadasnji predsednik RS docekao kao kraljicu saljuci cak i drzavni avion po nju u zatvor skroz u Svedsku da se 'jadnica' nebi mucila.
A narod to gleda, trpi i pamti

Gustav

pre 12 godina

Puna podrska predsedniku Dodiku!!
Neke stvari se moraju rijesiti, sada je idealno vrijeme za to.
Republika Srpska je trajna kategorija! Ili ce biti u BiH kao ravnopravna ili je nece biti u njoj!!!!!!

Republic of Srpska for ever!!!!

Sava Drugi

pre 12 godina

Incko je u pravu. Treba smeniti Dodika. Pitanje na referendumu ne valja. Referendum treba da bude u sve dve (tri) jedinice i treba da glasi, da li ste saglasni da sa Srbijom napravite jednu drzavu.

I Incko i Dodik bi bili iznenadjeni odgovirima.

Cartman

pre 12 godina

Referendum je raspisala narodna skupstina a ne Dodik. Ukini ti izbore pa ce te tvoje kerefeke imati vise smisla. Cemu izbori ako ti postavljas i smenjujes?

dare 011

pre 12 godina

Ovi iz Evrope su dobro prolupali. Da smene legitimno, na izborima izabranog predsednika Republike. Pa to samo može u Bosni i u džungli.

BG

pre 12 godina

kao i Milosevic imao je sto drugih opcija da rijesava u politickom i diplomatskom maniru sva moguca srpska pitanja ali naravno kao i Milosevicu a i Kardjicu, diplomatija i interes naroda mu nisu ni cilj ni sredstvo nego arogancija, egocentricnost i populizam. Od cega danas Mira Markovic zivi u Rusiji i kuka kako mora placati vilu Eur 2000 pa grca u nemastini, tako ce i i gosp. Dodik u Beogradu jednog dana.....morat ce da zivi od bednog "minulog (patriotskog) rada". Nece nositi gajbice i ako ga smene.

nenad subotica

pre 12 godina

Mislim da je došlo krajnje vreme da se raspiše referendum - ali o NEZAVISNOSTI Republike Srpske, pa ako već Evropski diktator smenjuje legalno izabranog predsednika Republike Srpske da bar znamo zašto!!!
Šta god da Incko i kompanija urade to neće spasiti BiH od neminovnog - samo će još malo produžiti agoniju i dodatno povećati gnev Srpskog naroda i pojačati njegovu želju za odcepljenjem i ništa više od toga!
Možda Incko u stvari radi protiv BiH - jer stavljajući se otvoreno na jednu stranu u BiH samo ubrzava njen raspad!

Dadara

pre 12 godina

Mislio sam da smo mi Srbi jedini narod koji nije nista naucio u istoriji ali doticni gospodin "vezir" je dokazao da ni njegov narod nije.
Nije Dodik ni stvorio RS niti je on moze ugroziti. Ovdje zivimo mi Srbi vjekovima i nekako opstajemo, kako znamo i umijemo. Dok vi zmirite pred bosnjackom propagandom koja nas zove agresorima u sopsvenoj djedovini i koji cijeli srpski narod porede sa trecim rajhom vi u RS nemate nikakav legitimitet. Ako smjenite Dodika mozda dodje jos gori pa sta cemo onda? Dosta je ovde proslo pasa i subasa pa ako bog da proce te i vi.

Dejan

pre 12 godina

To se zove "demokratija". Ako ne slusate medjunarodnog diktatora bicete uklonjeni sa mesta na koje ste dosli demokratskim izborima.
Gospodin Incko treba da opravda ogromne pare koje dobija za mesto na kome se nalazi i zato se ovako ponasa.
Sa ili bez Dodika referendum ipak treba da bude odrzan....Ako se Srbija mirno komadala onda ne vidim zasto jedan referendum koji ne dovodi u pitanje opstanak BiH ne bi bio odrzan.

Stevo Bankar

pre 12 godina

Zbog cega ratuje MZ u Libiji, navodno zbog diktatora i sto se ne postuje volja nroda, tzv. demokratija. A st je ovo? Cista diktatura, namecanje neceg sto narod mozda ne zeli. demokratija=narodno gospodarstvo. I posle se cude sto Srbi dizu frku. Nismo se uplasili hitlera a kamoli inckog.

Србиновски

pre 12 godina

Што не смените овде у Србији Тадића и осталу екипу, па овде је далеко гора економска ситуација ? Ја сам рођен, живим и радим у Београду, где се ипак боље живи него у унутрашњости Србије, а Додик има регионе у РС где је животни стандард бољи него у БГ. Рецимо упоредите са херцеговачким градом Гацком, где је просечна радничка плата већа и где има мање незапослених.
Претерана сила коју најављују високи званичници ће бити само контрапродуктивна и антиеу расположење ће се прелити на Србију која ионако нема чврсту и јасну еу-визију.

Amater

pre 12 godina

Pa ako ga smenite onda cete sami biti krivi za posledice, dvostruka politika ubija Balkan, ubijala ga je i ubijace sve dok postoji... Ne najbolje ce dati da odlucuju ljudima koji u svojoj drzavi imaju drzavu (Maoca)... Video sam kolike su demokrate kad su vehabije unistile binu Balkaniki pre koncerta i posle kao treba da zive zajedno i da veruju jedni drugima... Svako na svoju stranu i jednim i drugima sve NAJBOLJE!

kostic

pre 12 godina

Tebamo imati u vidu jedno:
Ovaj predlog je na skupstinu RS donio i predlozio Dodik, a to znaci da nije potekao iz naroda nego od predsednika entiteta
A isto tako, trebamo imati u vidu da u RS vazi ona stara turska izreka: "Vezi konja gde ti aga kaze" i posto mi svi iz RS znamo da je u RS taj aga ima ime Milorad Dodik, bilo je ocekivatri da ce njegov predlog proci u skupstini bez problema posto je 90% poslanika tu uz njegovu saglasnost

dragan

pre 12 godina

Cekaj, zar Dodik nije na poslednjim izborima neposredno izabran za predsednika RS? Kakva je to demokratija, ako ga neki stranac smeni? Tom logikom BiH i ne treba da ima svoju vlast, nego neka uvedu vladu sastavljenu od visokih predstavnika (Incko, Esdaun, Lajcak i ostala ekipa) pa neka oni uvedu BiH u Evropu. Zaista, besmislica. Ovakve postupke bih razumeo da im je cilj da rasture BiH... Kako misle posle toga npr. da Srbi uvazavaju institucije BiH i uopste vide BiH kao svoju drzavu...

DARKO MIRNIC

pre 12 godina

Prvo dodik sada ne treba raspisivati referendum zato što nema para za to. Drugo taj sud jeste pristrasan a treće evropa treba skloniti incka jer ne radi dobro ponaša se okupatorski a to srpski narod ne voli.

Dalmos

pre 12 godina

Gospodine "visoki" , kada bi vi postovali i cuvali odredbe Dejtonskog sporazuma, referenduma ne bi ni bilo!!! Referendum je raspisan, upravo zbog krsenja tog sporazuma, od strane vasih predhodnika. Vi imate siroka ovlascenja, ali i ogromnu odgovornost, pa se nadam da cete dobro razmisliti pre nego sto donesete takvu odluku, i da ce te pri tome na nasu decu gledati kao na svoju!

katapult

pre 12 godina

i sad nek neko kaze da je bosna nezavisna drzava neznam kako mogu da imaju i stolicu u un a da im strani upravnik donosi zakone i ponistava smenjuje legalno izabrane prestavnike naroda zaista tragikomicno

dejan-minhen

pre 12 godina

kakva demokratija na zapadni nacin. Ali sta nas to cudi kada vecina tih tako demokratskih i slobodnih drzava imala ili ima jos neku vrsu kolonije.
tako se odnose i prema R. Srpskoj.
OK mozete da smenite Dodika, da zabranite referendum. Sta ce biti posledica. Srbi ce se homogenizovati. Mrzice Bosnu iz dna duse, jos vise nego danas. I samo je pitanje vremena kada ce sve da pukne.

ludi sremac

pre 12 godina

@ (sta je RS?, 30. april 2011 21:18)

...I onda se pitate zašto ne žele sa vama???
Recite nam - al' iskreno - da li bi ste voleli da Srbi nestanu sa lica zemlje?
Verujem da bi - ali to se neće desiti!!!

Dosta stranih birokrata!

pre 12 godina

Prevrsila dara meru sa ovim medjunarodnim i evrobirokratama. Iako smo im verovali, nista dobro nisu doneli ni Balkanu, ni ex-YU u poslednjih 10 godina. Vreme je neko da kaze - doziveli su neuspeh. Sva je sreca da sam batalio evropske sarene laze jos pre tri godine (samo jos nasa politicka "elita" da skapira da narod bas briga vise za EU). Puna podrska Dodiku (do sad ga nisam gotivio, ali ovo bahato strano ponasanje stvarno vredja zdrav razum).

učite iz povijest

pre 12 godina

Ne igrajte se vatrom. U ovakvoj atmosferi dovoljan je malo veći incident koji može biti iniciran radom tajnih službi, pa da se gruda snijega pretvori u lavinu. A odnos je snaga danas, sasvim drugačiji nego početkom devedesetih. Evo, ovdje ću, na današnji dan je godišnjica, jasno reći da je taj srpski inat, naivnost naroda i lakomislenost ekstrema omogućio i dao alibi za akciju Bljesak. Što vše dobijem "ne preporučeno" to sam više u pravu i dokazuje nevedeno ozračje.

navijanje

pre 12 godina

@CIGAN
A zašto ti misliš da Gavrilo Princip nije terorist kada se evidentno radi o terorističkom činu? Po tvom razmišljanju terorist onda nije ni onaj Makedonac što je ubio u Marseju Karađorđevića.

Pravnik

pre 12 godina

Demokratija je relativna stvar. Narod je bio i iza Karadjica i Milosevica i nikada ga se ne bi odrekli da u prvom slucaju (Karadjic) nisu morali a u drugom (Milsoevic) - bili smo ljuti sto je izgubio ratove a inace klanjali smo mu se-koje ovacije na mitinzima istine demokratija je bila relativna stvar i u slucaju Hitllera a i u mnogim drugim slucajevima. A zaboravljamo i to da RS nije nastala demokratski nego Dejtonom kojima su ovlascenja MZ definisana. Cilj je bio da se uspostavi demokratska zemlja i dok nema rezultata nece biti ni "srpske demokratije".
Referendum zadire tamo gde po dejtonu ne moze da zadire. Ako ti se ne svidjaju institucije BiH imas skupstinu, parlament, ustavni sud, medjunarodni sud .....ali mi smo navikli na zamenu teza, pretnje i ucene....

Dardani

pre 12 godina

Ajmo na samo trenutak razmislite sta bi bilo kada ne bi se umesali EU i USA sa BiH ??Pa oni su nametnuli mir,oni su tu da promovisu dogovoreno,oni su tu bas iz jednog veoma prostog razloga sto narodi u BiH nisu demokratski nastrojeni i da ne mogu jos dan danas demokratski resavaju svoje probleme i grade buducnost, zato "Demokrati" EU u veziri BiH sve dok vi svi tri naroda te drzave ne dokazete da ste zreli i demokratski uzrasni a do tada zbog vase veoma pogresne i opasne politike proslosti biti pod strogom kontrolom EU i USA.

Newborn-ac

pre 12 godina

"Jadni" srbi.Koliko su "ugrozeni"u BiH.Od '85 godine samo "patnja" za Srpski narod.Ma koji referendum bre aloooo??? Ako bude referendum, ODE Banjalluka. Hrvatska ce morati(prisiljena od SAD) da intervenise kod Brcanskog koridora.Hahaha,

očekivano

pre 12 godina

Ovo je očekivano. Sjetite se da je prije nekoliko godina visoki predstavnik smjenio i hrvatske političare koji su izabrani na izborima. Njemu Dayton daje takve ingerencije.

Vladimir LDP

pre 12 godina

Pobrkali ste vi i loncice i lonce. Zar ne vidite koliko ni sami ne verujete u tu pricu kako Dodik koristi demokratska sredstva, a koja su ocigledno u suprotnosti sa medjunarodnim pravom i zakonima unutar BIH koji su definisani dejtonskim sporazumom. Ono sto vi ne uzimate u obzir, a nikada i niste, to je sta je zapravo demokratija, pa tako pod nju poturate da su to samo prava ali ne i obaveze. Ocigledno mislite da ako narod nekoga izabere taj moze da radi sta hoce mimo zakona, e pa ne moze i to je demokratija, zna se red, zakoni i sistem, i unutar tog sistema ti si dobio ovlascenja od gradjana da zastupas njihove interese. Ali kod nas kad se da nekome glas na izborima podrazumeva se da taj bude gospodar zivota i smrti, a ne samo obican gradjanin sa odredjenim nadleznostima i jednako velikom odgovornoscu koja prelazi u krivicu i shodno tome kaznu ukoliko bilo koja od nadleznosti bude zloupotrebljena, e vidis, to je demokratija, a ne daj nekom da bude bog ukoliko 51% tako hoce, to je diktatura a ne demokratija. Imajte na umu da postoje demokratski izbori i u diktaturama, ali tu se zavrsava sva demokratija, ono sto mi ne shvatamo jeste sto mislimo da je demokratija demokratski izbori iako to veze nema, kao sto rekoh demokratske izbore imas svugde pa cak i u diktaturama, demokratija je ono sto dolazi posle izbora a to je pravna drzava, jasno i nedvosmisleno postovanje i sprovodjenje zakona, jednaka prava i obaveze, nezavisne institucije. Ukoliko neko krsi zakon kao sto to cini Dodik ovim krsenjem sporazuma koji je utemeljen u ustavu same drzave, on mora da snosi posledice zbog toga inace tu nema demokratije vec diktatura jer njemu je onda ocigledno dozvoljeno da funkcionise izvan institucija sistema odnosno zakona, a zna se da je to moguce jedino u diktaturama. Ukoliko je to mogucno, zapitajte se onda jos jednom da li je ovo demokratija sto Dodik radi, i da li ste vi u pravu kad se pozivate na demokratska nacela a ne vidite da ta nacela krse neka druga mnogo bitnija i vitalnija nacela za demokratski poredak kao sto je ovo nedvosmisleno krsenje zakona i ustava. Referendum jeste demokratsko pravo, ali ono je propisano zakonom kako se ostvaruje, i samo u skladu sa zakonom to moze biti demokratsko pravo, referendum koji se ostvaruje protivno zakonu kao sto je to ovaj svakako ne moze biti i nije ni demokratsko ni pravo, jer demokratija je pre svega postovanje zakona pa tek onda sve ostalo.

Milan

pre 12 godina

Realno, Dodika mogu da smjene samo oni koji su ga izabrali i niko drugi.

Incko može da objavi da ga smjenjuje, ali sigurano je da Dodik nije sam u svemu ovome. Sijediće objava Rusije da ne priznaje Inckovu odluka i da je za njih Dodik jedini legalni presjednik. Poslije toga Dodik će Incku reći da prošeta i ne beljezga, a to može da uradi zato što je moć Zapada danas bijeda slike moći iz 90-tih. Danas Zapad nema ni par stotina vojnika u Bosni, a u slučaju pokušaja nasilnog smjenjivanja onih koji imaju ogromnu podršku naroda, biće suočeni sa svenarodnim otporom koji jednostavno nemaju resursa da skrše.

Zapad je danas generalno razvučen, vojno u Avganistanu, Iraku, plus ovih dana Libija, ekonomski sa prilično sporim oproravkom posle najveće krize od Velike depresije i ogromnim dugom, tako da je još jedna kriza na Balkanu zadnja stvar koja Zapadu treba.

Inckova prijetnja je prijetnja praznom puškom i Dodik to zna. Dodik i RS će biti kažnjeni ekonomskim i političkim sankcijama Zapadama, međutim Dodik je, kao vrlo talentova političar, sigurno izračunao da uz pomoć Rusa može da to izdrži.

I BT neće imati nikakvog izbora nego da pruži podršku RS-oj, jer svakako je u politički u nevolji, a svako oklijevanje u podršci koštaće ga bržeg gubitka vlasti. Onoga trenutka kada podrži RS, to će značiti kraj nada da će dobiti status kandidata ove godine, što ionako ne znači ništa jer Srbija ne može ući u EU ako ne prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

Milton

pre 12 godina

Incko misli kao i svaki nadobudni stranac da je došao među urođenike, pun je predrasuda. Samo, Srbi su državotvoran narod i ništa manje od slobode neće proći. Ako smeni Dodika, šta ostaje od demokratije? Srbe će samo dodatno homogenizovati i okrenuti od međunarodne zajednice što je loš ishod po sve u regionu.

Pirzio Birolli

pre 12 godina

BiH je protektorat i Valentin može da radi šta god Ameri požele.
Tako je i fašistički general Pirzio Birolli upravljao Crnom Gorom od 1941. - 1943.
Dekretima.
To je kreativno tumačenje demokratije na američki način.

bezimena

pre 12 godina

BIH je protektorat i biće kako kaže "tata".:)

Dodika je davno trebalo smeniti, ali ni sada nije kasno. Ni za smenu, ni za istragu njegovih FINANSIJA!

Bg

pre 12 godina

O kojoj demokratiji i ko o njoj prica. Verovatno isti oni koji su krenuli da sravnjuju sa zemljom sve susede koji su na svojim zakonitim refrendumima glasali.....i to gde su po ustavu imali pravo i gde su bili prirodna a ne ratom i etnickim ciscenjem vecina...kakva hipokrizija.

djura ce da bije

pre 12 godina

Ja mislim da se smeni upravo Dodik i nada.
U rs je sve rasprodano, investicija vise nema, kao ni para. Tako da mu je ovo mozda poslednja sansa da se "povuce" u vilu na Dedinju?, a da u ocima naivnih, postane jos jedan "heroj" koji pade u borbi sa mrskim zapadom.

Djuka

pre 12 godina

A šta vam je to Dodik?
Otprilike nešto kao naše domaće koštunjavo(?) voće. Misliš ima na njemu zube da polomiš. Kad ono: Iznutra tvrdo unutra prazno.

bojan

pre 12 godina

Ko bi bio prihvatljiv za MZ i Bosnjake? Imali su Karadzicev SDS za vrijeme rata i posle-nije odgovaralo. Sada imaju njegovu lijevu opoziciju Dodika-ne odgovara. Pa ne osta niko vise! Hocete Radikale?Dodik je bio meksimalno antiratni politicar i zalagao se protiv rata, pacifista, lijevo orijentisan u odnosu na SDS, sve dok nije vidio sta se Srbima pokusava uraditi u BiH.

Duško

pre 12 godina

Situacija nije jednostavana. Međutim, nije prvi put. Da li smo zaboravili kad je u rano proleće 1999.godine tadašnji visoki predstavnik smenio legalnog predsednika Republike Srpske, na neposrednim izborima izabranog, Nikolu Poplašena ?! Potpuno ista situacija kao sada ako se desi da se smeni ponovo predsednik Dodik. E sad, Dodik je te godine bio vrlo zdušno uz vidokog predstavnika i OHR jer mu je Poplašen bio politički protivnik. Danas Dodik kuka unapred da će biti smenjen i kako to nije legalno! Nije fer od tebe Dodiku, zašto nisi bio principijelan i 1999.godine, nego si sa strancima sad ovako sad onako, zavisi kako ti odgovara. Videćemo šta će biti, ali ako Dodik bude smenjen sam je dosta kriv i doprineo svojim udvoričkim ponašanjem iz prethodnog perioda.

Prkoslav

pre 12 godina

Vidis li ti samo kiksove srpske politike, ustvari zabadanje nosa gde nam nije mesto.
Skoro smenjivanje Dodika je nezaobilazno, a kao juce su mu nasi celnici Predsednik, Premijer i Ministar vanjskih poslova isli na nage, i podrazavali ono sto neminovno mora da propadne.
Toliko o dalekovidnosti ili gluposti nase elite, jer jasno je odavno da Dodik mora nestati sa politicke scene Balkana. (Za mir je on postao preopasan.) Kad MZ to odluci tako ce da bude, i tacka!
Za primer: Vidi danasnje vesti iz Libije. A to tamo je samo pocetak. Gadafi na kraju mora da ide! Ekvivalentno tome Dodik mora da ide, jer to zeli MZ.

Miron

pre 12 godina

Kao prvo, ukoliko Incko ucini to sto prica samo ce ucvrstiti Srbe u uvjerenju da se njemu (a i oni koje on predstvlja) nikada vise ne moze vjerovati. Kao drugo, Bosna ce nam sigurno biti daleko omrazenija i dalja nego sto je ikada bila. Ne tvrdim sa Srbi u Bosni nece nastaviti da zive. Trpili 'zulum' vjekovima ali docekali da se oslobode. Mislio sam da su Incko i njegovi is istorije naucili pomalo o Srbima ali izleda da nisu. Savjetovao bih mu da malo procita Petra Kocica, ako nece Ivu Andrica. A svi oni Srbi koji bi rado vidjeli Dodika ponizenog, trebali bi da imaju u vidu jednu cinjenicu a to je da niko, ama bas niko, ama bas ni jedan Srbin u Bosni ne valja. Lazem, ima ih tri - Jovan Divljak, Mirko Pejanovic i Bogic Bogicevic. Koliko oni predstavljaju Srbe zaklucite sami. I na kraju, licno, sasvim mi je svejedno sta ce biti sa Dodikom, ali mi nije svejedno sta ce biti sa Predsjednikom Republike Srpske, izabranom od strane stanovnika te iste Republike Srpske.

циганДОгроба

pre 12 godina

Па читава фрка је настала око покушаја укидања ингеренција које гарантује Дејтон Републици Српској и месецима Додик говори да никакав предлог који је супротан Дејтонском споразуму није прихватљив за Србе. Додик пропагира дословно поштивање сваког зареза у дејтонском споразуму и због тога га исти ови оптужују да кочи развој Босне. По Дејтону РС може да има војску,министарство одбране,полицију,свој образовни систем,специјалне везе са матицом Србијом,свој платни промет.... Војска РС је укинута одавно,платни промет такође,специјалне везе са Србијом су забрањене јер "подривају" БиХ а покушали су у уџбеник историје да ставе да је Гаврило Принцип терориста!!!!!!???? И ко је сада ту луд? Човек се кандидовао под својим именом и презименом и онда дође неки чиновник из Европе који би да га смени. То је директно понижавање свих људи у Босни јер им се ставља до знања да су грађани другог реда и да избори важе само ако се гласа онако како одређени моћници желе. Од ове смене Милорада наравно неће бити ништа и овакве изјаве једино служе за подизање тензија. На овакве вести се по команди јављају дежурни у кругу двојке који су пуни разумевања за Албанце који не желе да живе у истој држави са Србима и прекоравају своје сународнике који желе да сами одлучују о својој судбини. Кад прочитам коментаре пуне презира према ДС-у,СПС-у,ДСС-у,Србима у Босни,СНС-у,избеглицама,навијачима,Цркви,провинцијалцима, народњацима,запитам се да ли сте свесни да не волите 90% људи из сопственог окружења али вас то не спречава да их виртуелно просветљујете и саветујете уз обавезано наглашавање ваше супериорности . Искрено вас жалим!

Teddy Picker

pre 12 godina

Srbi nikad nece prestati sa teznjom da se izdvoje iz nametnute drzave, uzaludni su i ocajnicki svi pokusaji da se to spreci a do toga ce doci kad dodje vreme, i kome se to ne svidja moci ce samo da place.

bez_cenzure

pre 12 godina

Dodik jeste u početku podržavao OHR dok nije skontao da je njihov cilj malo po malo razvlašćivanje Republike Srpske i prenošenje nadležnost na centralni nivo gdje glavnu riječ vode Bošnjaci. Zahvaljujući Dodiku Bošnjaci nisu uspjeli izgurati zakon o MUP-u koji je navodno bio uslov za EU integracije što se kasnije i pokazalo kao laž. Čovjek je shvatio namjere tzv. međunarodne zajednice i ne protivi se sprovođenju tih namjera. Ono što je dobro jeste da je uspješan u tome. Važno je napomenuti da ni tzv. međunarodna zajednica nema više toliko ovlasti koliko ranije.

Gašpar

pre 12 godina

Luka, kažeš ko je on da smijeni Dodika, ako nisi znao taj isti tzv."Visoki predstavnik" smijenio je legalno izabranog predsjednika RS-a Nikolu Poplašena uz koga je bio čitav narod a protiv koga je bio i Milorad Dodik jer je imao podršku međunarodne zajednice koja ga je i dovela na vlast, a vladu formiro uz pomoć Bošnjaka, to je čista istina. Da Bog da, da ga smijeni u šta čisto sumnjam(jer smatram da ga podržava "zapad") ne zbog glupog referenduma nego zbog naroda koji u 95% slučajeva nema hljeba da jede. Da je ovo slučaj sa bilo kojom drugom "prosrpki" orijentisanom strankom SDS SRS... ne bi bilo ni teoretske šanse da dođe do referenduma jer bi to oni sasjekli u korijenu a ovako...

sanjalica

pre 12 godina

Probajte da zamislite Dodika (ili koga slicnog) u jednoj demokratskoj, visoko razvijenoj i bogatoj, obrazovanoj, zaposlenoj...itd, itd...i potpuno nezavisnoj RS.

Jednostavno nemoguce! U takvoj RS on nikad ne bi ni bio izabran. Ako bi i bio, narod u takvoj RS bi ga smenio posle dve nedelje. Najverovatnije bi bio iza brave.

E zato njemu i treba ovakva RS. U razvijenoj RS bi mu se ili stolica klimala ili bi mu poslali odelo na strafte. On nema nikakvog interesa za progres Srba i ostalih iz RS. Boli njega ... sto bi rekli ‘uvo za sve Srbe. Sad hara svestan da mu narod klice ‘Dodik, Dodik...’

Ali narod treba da shvati da mu ne treba ovakav Dodik.

deni

pre 12 godina

Dodik je isti kao i ova vlast u Srbiji, svi se obogatise i hoce bolje narodu kojeg su opljackali. Tu pomaze samo optuzenicka klupa i ispitivanje porekla imovine, ala bi se mnogi iznenadili kada bi sve izaslo na videlo.

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Ja licno verujem da Incko nece smeniti Predsednika Narodne skupštine RS Igora Radojičića, ali nije isključeno da ce smeniti Dodika i Vuka Jeremića !

mislim svojom glavom

pre 12 godina

Stalno slušam od raznoraznih dušebrižnika kako su Srbi ovakvi, kako su Srbi onakvi...
Govore nam svi kako će nas naše inaćenje ubiti jednog dana! Srbi se stalno nešto inate...
Jeste! Inatimo se! Ali samo tamo gde moramo!
A ostali se ne inate? Bošnjaci se ne inate? Hrvati se ne inate? A Incko i "međunarodna zajednica" se ne inate? Ma dajte molim vas - pa svi oni se inate 100 puta više nego Srbi! I inate se samo da bi pokazivali svoju nadmoć nad Srbima i nizbogčeg drugog!
-Srbi samo traže ono što im pripada kao i svima ostalima - a oni koji drže Srbe na silu tamo gde Srbi ne žele da budu se inate! Oni se inate a ne Srbi!
Dosta više - pa nisu nam svima svrake popile mozak!

паја патак

pre 12 godina

У међувремену сам на Интернету прегледао Устав БиХ (који је Анекс IV Дејтонског Споразума), и у њему нисам нашао никакав помен о формирању Суда БиХ за ратне злочине и Специјалног тужилаштва. Дакле – Додик је у праву и треба га подржати.

slavi

pre 12 godina

"ne mirisem" dodika... on je mjesavina ovih vasih; raducka-kraducka, partiota po potrebi, EU bez alternative, dugog jezika, a jos duzih prstiju.
medjutim, u ovakvoj situaciji, dajem mu pordsku. ne zbog njega ili negovih odluka, vec samo zato sto je ova situacija kontra onih koji su mi unistili drzavu prije 20 godina. sa druge strane, mozda je sve ovo farsa, pa da dugi prstici dobiju zadovoljstinu, a narod jos malo da osiromasi.

bez_cenzure

pre 12 godina

Takve ovlasti nije imao ni Švarc Šiling inače bivši namjesnik za BiH a nema ih i ovaj. Dodik ne bi gurao referendum da nema zaleđinu. Inzko puca u prazno i uskoro ćemo mu vidjeti leđa.

циганДОгроба

pre 12 godina

@CIGAN
A zašto ti misliš da Gavrilo Princip nije terorist kada se evidentno radi o terorističkom činu? Po tvom razmišljanju terorist onda nije ni onaj Makedonac što je ubio u Marseju Karađorđevića.
(navijanje, 1. maj 2011 10:53)
Аустрија је анексирала БиХ што ни једна држава на свету (осим Немачке) није признала и нису признавали Босну као дао Аустро-Угарске. Грађанин БиХ Гаврило Прицип је на силу одговорио силом и убио престолонаследника државе која је окупирала његову земљу. Није отишао у Беч да га убије него га је убио у свом родном граду Сарајеву. ВМРО је у Марсеју убио краља суверене државе у међународно признатим границама! Питање ти је много глупо али зато има добрих људи којима није проблем да ти објасне међународно право. По твом правопису би рекао да су оба убијена краља били владари твоје државе па разумем твоју знатижељу.

sve mi radi samo mi vlast ne oduzimaj

pre 12 godina

Tacno prije 12 godina tadasnji visoki predstavnik je smjenio Nikolu Poplasena koji je bio na funkciji koju Dodik ternutno obavlja. U to vrijeme Dodik je bio predsjednik vlade RS i zdusno je podrzavao visokog predstavnika u tom smjenjivanju jer je Nikola Poklasen bio Dodikov politicki protivnik.
I tada je Poplasen prijetio 'dogadjanjem naroda', ali je sve rijeseno sa par tenkova SFORA na Palama.
Znaci 12 godina kasnije Dodik ima istu pricu koju je imao Poplasen [dogajanje naroda, prijetnja neredima,]
Srecom, Srbi su pametan narod i znaju da nakon izliva emocija, ponasanja kao nekontrolisana rulja,.. dodje vrijeme da se analiziraju snimci, govori i plati za sve sto se radilo osvetom,..]

bez_cenzure

pre 12 godina

@statističar

Pogrešni su ti podaci. Srbi su i prije rata bili većina u Gacku i čitavoj istočnoj Hercegovini osim Stoca. Tema nije protjerivanje ali ako te već zanima valjalo bi vidjeti koliko su etnički čisti i Stolac, Mostar, Konjic, Čapljina od Srba (ukoliko nisi upućen u pitanju su gradovi u Hercegovini na teritoriji koja danas pripada FBiH).

Miki

pre 12 godina

BiH je zemlja pod starateljstvom. Iz vrlo opravdanih razloga. Otud Dodik može biti tako jednostavno opozvan. Isto kao svojevremeno Nikola Poplašen. Dodik je valjda tada bio predsednik vlade, i nije se nešto bunio.

gospodin u bundi

pre 12 godina

ja sam da se odcijepi i rs i sandjak i djelovi vojvodine koi su za samostalnost i madjari u slovackoj i srbi s kosova i katalonija i baskija ko god ima takve pretenzije. al to su samo moje zelje. tako ne funkcionise ovaj svjet

Ima nas koji se sjecamo

pre 12 godina

@Miron,
Kazes "Nije mi svejedno sta ce biti sa Predsjednikom RS"
Znas li ti da je u proljce 1999. godine sadasnji predsjednik RS [Milorad Dodik} ZDUSNO PODRZAO smjenu tadasnjeg predsjednika RS Nikole Poplasena koju je obavio tadasnji visoki predstavnik i tada Dodik nije govorio o 'mrskim 'strancima' 'demokrtatiji' i slicno, nego je LIKOVAO zato sto je tadasnji visoki ptrdstavnik sklonio-smjenio njegovog politickog protivnika i pretvorio RS u njegovu nahiju

Dule NS

pre 12 godina

Prosto je neverovatno! Čim se nađe neko ko ne dozvolja da ga prave budalom i ko radi svoj posao na koji je izabran od naroda - da bude predsednik Republike Srpske i da štiti njene interese, odmah se nađe gomila "eksperata" i "stručnjaka" iz svih oblasti da pljuju tog nekog čoveka kako je lopuža, kriminalac, kako mu je samo vlast bitna... bla, bla, bla...
...A da taj isti čovek - Milorad Dodik, sprovodi sve što mu se kaže, da radi protiv interesa Republike Srpske bio bi najveći "mirotvorac", "pacifista", "vizionar"... bla, bla, bla... ...pa makar i krao do besvesti!!!
-E vidite, taj sindrom je veoma poznat u ovom delu Evrope!

...E, sada postoji i nešto što se zove LOGIKA i ZDRAV RAZUM! Pa tako, ako je nekome toliko očajnički stalo do vlasti i do tih pokradenih para... zar nije logično da bi se takav čovek šlihtao svima redom i izvršavao sve naloge, samo da bi ostao na vlasti kako njegovo kriminalno bogatstvo ne bi bilo ugroženo??? Sigurno se tako neko nebi suprotstavljao svima i na taj način rizikovao svoj položaj i karijeru!!!
-Znači i za ovu priču o Dodiku ne postoji nijedan logičan i razuman argument isto onako kako ne postoji nijedan argument protiv Srpskog referenduma, a još manje argument o moranju Srba da budu deo nekakve Bosanske države!!!

Fadi

pre 12 godina

Svima onima, koji se pitaju koliko je demokratska smjena politicara koji ne postivaju Okvirni mirovni sporazum, bih predlozio da se upitaju u kolikoj mjeri je bilo demokratski uopce uspostaviti takozvanu RS! Da napomenem, nastala je etnickim ciscenjem i genocidom, te je spominjanje demokratije za sve pristalice te tvorevine mac sa vise ostrica. Ah da, i za one koji pitaju koliko demokratski je bio referendum za otjepljenje BiH iz krnje Jugoslavije, neka se upitaju ko je suspendirao taj isti Ustav kada je ukinuo Kosovu i Vojvodini status autonomne pokrajine! Mir nama svima ;-)

Dosao djavo po svoje

pre 12 godina

Zar Dodik 1999. godine kada je Nikola Poplasen smenjen sa mesta na kom Dodik sada sedi [predsednik entiteta] nije likovao i napravio vladu RS u koaliciji sa bosnjacima ?? Tada mu 'stranci' nisu smetali i Dodik je likovao tj. javno se radovao njegovom smenjivanju.
Imate na youtube Dodikove komentare tim povodom
Srecom, ima nas Srba koji imamo dugo pamcenje.

Dragan

pre 12 godina

HAHAHA, kakva smesna drzava, treba sve da ih je sramota. Pre rata su svi morali da zivite u "bratstvu i jedinstvu" a onda su se poklali, popalili i unazadili se da bi došli stranci i rekli, e sad će te svi ziveti u "bratstvu i jedinstvu" vol.2... joooooooj komedije, tragi-komedije.

krumpir

pre 12 godina

eee, decki "I HADE A VISION" sad dok sam okopavo njivu, vidio sam "BALKANSKU UNIJU" u kojoj smo svi ravnopravni, mocni, ponosni,u kojoj nam niko pamet nesoli i sami odlucujemo o svojoj buducnosti a ovaj Visoki predtavnik se je transformirao u "OVCU" svasta

Dragan BL

pre 12 godina

Smena Dodika, za njega je poklon. Ima dovoljno za tri života, a otišao bi kao heroj.
Što se tiče međunarodne zajednice, to više ništa ne čudi. Oni se ponašaju bahato, a u stvari su samo obični COWBOYS.

nada

pre 12 godina

A ON to sve iz svoje glave, posle intensivnog razmisljanja i proucavanja medjunarodnog prava (koje naravno NE VAZI za SRBE, gde god oni ziveli)?

MUKNAVI

pre 12 godina

Prokleta avlija u kojoj svako vreme ima svoje budale i grabljive fukare koji vlace i navlace svoje komsije koji kada se pobune fukosi i njihovi podguzani ih mlatnu po glavi i prikace im nacijonalne,koje oni tumace kako njihovim dzepovima pasuju, izdaje,interese..ccc..dokle bre vise!

krumpir

pre 12 godina

za g. UCITE IZ POVJESTI
ti mislis,da se moze nesto desiti na balkanu? Daj pitaj se zasto nije ispaljen nijedan metak, kad je proglasena nezavisnost kosova?Ja osobno nisam strucnjak politickih znanosti ali mislim, da ne smije doci do oruzanog konflikta jer su tako rekle mnogo vece sile koje se ne pitaju dodika silajđica i ostalih ovaca, decko NWO!

паја патак

pre 12 godina

Где се може наћи интегрални текст Дејтонског Споразума - па да видимо, да ли су ови судови око којих се копља ломе њиме предвиђени (и то прихваћено), или нису? Овако - дискутовање на слепо је млаћење празне сламе.