Petak, 29.04.2011.

07:43

Minimalna plata 102 dinara po satu

Predstavnici Vlade Srbije, reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca potpisali su danas Socijalni sporazum. Minimalna cena rada 102 dinara po satu.

Izvor: B92

Minimalna plata 102 dinara po satu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

Duki

pre 12 godina

E, bravo! Sad ćemo mnogo bolje živeti sa većim platama. Pitam se samo kako vas nije sramota? Od koje plate vi živite, a zašto li je dobijate, baš se pitam? Opet nam bacate prašinu u oči i mislite da time prikupljate poene. Da li ćemo i dalje trpeti ovo ponižavanje?

bezimena

pre 12 godina

Pa ljudi, UDRUŽUJTE SE I SMENITE predstavnike "reprezentativnih" sindikata, koji su debelo plačeni (ništa manje od republičkih poslanika) za duvanje u iste tikve sa Unijom poslodavaca!

niko

pre 12 godina

Bas me zanima ko od podpisnika sporazuma stvarno radi za 102 dinara na sat, stvarno sramota! Ovakvim sramotnim lopovskim sporazumima svrstavate Srbiju u zemlje treceg sveta, a znate da to ona ne moze da bude niti geografski niti intelektualno!

Kalimero

pre 12 godina

A kog ćete to privatnika da naterate da ispuni ovu cenu po satu, sram vas bilo!!!
Ja sam u poslednje tri godine, silom prilika morao da promenim tri poslodavca. Niti jedan od njih se nije pridržavo ama baš ničega iz kolektivnog ugovora,a da nepričam slučajno o našem internom dogovoru prilkom razgovora koji je vođen na konkursu za posao. Nigde nisam dobijao naknadu za prevoz, za topli obrok a svuda sam morao da se potpisujem kao da ih dobijam. A prekovremene sate da ne pominjem. Radi se u proseku 10 sati, pauza za doručak ne postoji jer se obrok konzumira u toku posla itd.Bolovanje smeš da uzmeš samo kad umireš ili kad si apsolutno beskoristan. Nepoštuju se državni praznici,verski praznici...ama baš ništa se nepoštuje kada je radnik u pitanju.

kokana

pre 12 godina

@Timer, 29. april 2011 12:37
Ti ne razlikujes kapitalizam i komunizam?
Crkva nema pravo glasa u komunizmu,dok u kapitalizm za sve se pita.
Koliko je meni poznato liturgija i pozivanje na veru se otvoreno i javno sprovodi.
Razlika je sto u kapitalizmu veruje da prezivis u boga, a u komunizmu u coveka.
Za pocetak kolicina infrastrukture je ocigledan dokaz stravaranja i razaranja.

Veslo

pre 12 godina

@Duka, 29. april
Slazem se, nesvidja ti se okrenes i odes u policiju da prijavis utaju poreza i malverzacije za doprinose.
A onda budes slobodan covek.
Posto drzava istog privrednika nece procesuirati zbog debele veze, ti nada lepo objavis u medijima.
To je jedini nacin da placa ili da zatvori uz jos drasticnije sankcije praceno lupom javnosti

Duka

pre 12 godina

A čekaj care, pa ko te tera da radiš na crno. Možeš lepo da prestaneš da dolaziš. Što bi neko kažnjavao poslodavca što si ti slobodan čovek? Ne sviđa ti se, okreneš se i odeš.

Aca

pre 12 godina

Ma kakva bre minimalna zarada..kakve gluposti..mnogi ne postuju ovo

Vec sam pisao..PATEX DESIGN Babusnica
Zene tamo rade za 5000 dinara mesecno po 12 sati dnevno
Ko ne veruje neka proveri
Ima preko 50 zaposlenih zena koje siju za inostrano trziste ves za renomirane svetske brendove
Zene se najstrasnije omalozavaju..rade u najgorim mogucim uslovima a koja se pobuni za platu sikaniranje pa otkaz

elektricni

pre 12 godina

Nemojte toliko, bice nam previse, prosto necemo znati sta cemo s tolikim novcima :). Napravili ste od radnika socijalne slucajeve, a od raznih rodjaka i partijskih poslusnika kojima ste izmislili nekakva nepotrebna radna mesta dobrostojeci srednji stalez. Bicu jako srecan kad vam vidim ledja, a jos lepse bih se osecao da popijete zatvor zbog lopovluka i malverzacija kojima ste opljackali svakog postenog gradjanina

Brian

pre 12 godina

Pa dokle vise ovako. Kako ih nije sramota. Trunke obraza nemaju.
I kad dodju ti izbori, za koga glasati da sklonimo ovu bandu?
Za nikoga. Svi su isti.

robot

pre 12 godina

ma mogu oni povecati minimalnu cenu rada kopliko hoce,meni gazda vec skoro dve godine uplacuje svakog meseca u dinar isti iznoz 16.232din,ostali deo plate na ruke

Marko

pre 12 godina

Evo ja kao samostalni preduzetnik sa (0 zaposlenih) predlazem da se smanje doprinosi, ukinu firmarine i vrlo rado cu da zaposlim nekoga jer ovako tesko postizem sve sto treba, a realno nemam dovoljno para da zaposlim nekog (jer me je sramota da nekoga platim 150-200eur).

micko

pre 12 godina

Gospodo, minimalna plata je 0 dinara mesečno jer ja ovog meseca nisam dobio ni dinara. Poslodavac kaže da mora prvo da uplati DRŽAVI POREZ I DOPRINOSE i da plati kredit banci da ne bi otišao u blokadu, a radnike će da namiri AKO nešto preostane, tamo oko sredine meseca...

Z.

pre 12 godina

A da probate vi svi iz vlade da preživite samo sa tim primanjem jedan mesec? Naravno bez ikakvih dodataka i urednim plaćanjem svih obaveza.

Moooreee, sram vas bilo, zar treba još da vam budemo zahvalni za te mrvice što nam bacate u oči?!!!

tuzna vremena se spremaju

pre 12 godina

mesecno 170 radnih sata u proseku znaci oko 180 EVRA BRUTO , taman za DVA PARA MALO BOLJIH CIPELA !!! e sad gospodo SA VRHA prilagodite i cene da se i sa MINIMALNIM DOHODKOM MOZE MINIMALNO ZIVETI !!!! tako naprimer da se za ishranu potrosi do jedno 15 - 20 procenata a ne DVE PROSECNE PLATE , a mogli bi i cene naftinih proizvoda i energije takodje na nivo da vise ne budu LUKSUZ !!! ILI OTVARAJTE NARODNE KUHINJE I POCNITE DA DELITE MARKICE !!!!!

Neć više da budem poslodavac

pre 12 godina

O čemu pričate?? Koje druge stavke, osim povećanja minimalne zarade na 102 dinara, je važno? To što će Vlada da upumpa pare u svoje firme? Što će državnim firmama ponovo oprostiti dugove i na na naš račun im uplatiti doprinose? Šta su obećli poslodavci? Da će uplaćivati doprinose? Pa da li je moguće? Da li je to i do sada bila dobrovoljna kategorija! Pa prvi Atanacković ne prijavljuje sve svoje radnike a ako i mora, prijavi ih na minimalnu zaradu!
Svi ZAPOSLENI U UNIJI POSLODAVACA SU PRIJAVLJENI NA MINIMALNU ZARADU VEĆ GODINAMA! Kako bi se prevarila država i umanjila davanja! A razliku dobijaju na crno ili preko članstva u Upravnim odborima u koje ubacuju svoje zaposlene umesto poslodavaca -članova!
Pre par dana je g-din Atanacković, odnosno IO Unije, odbio 102 dinara! Sada je prihvatio, ne zato što je to u interesu radnika i države, nego zato što mu se Unija opet cepa i g-din Feman (Miodrag Nikolić) je održao svoju Skupštinu Unije poslodavaca Srbije (www.unijaposlodavacasrbije.rs) i sada opet imamo 2 Unije poslodavaca Srbije! NA isti ovaj način, preko "svojih" vanrednih Skupština je Neboša Atanacković preuzeo Uniju od Rate Ninkovića, tadašnjeg predsednika! I onda je država igrala ulogu arbitra jer je Atanacković obećao potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora ako Vlada (lJajić) upipše njega kao predsednika umesto Rate Ninkovića, iako nije bilo osnova za tako nešto! I tako je i bilo!
I sada se isstorija ponavlja! Kada Vladi treba, Unija poslodavaca se namesti kako god traže! A posle pričamo o socijalnom dijalogu i zaštiti interesa poslodavaca!
Ista ta Unija nikada nije stvarno (ne računam dogovorne) dokazala reprezentativnost a sada je i zvanično nema! Pošto su ukrali preko milion evra od PIO Fondova, sada je lako manipulisati "predstavnicima poslodavaca"!
Prema tome, poslodavci će i dalje pričati sami sa sobom a predstavnici poslodavaca (koje Vlada sama probere) će pregovarati sa Vladom!
Zato će nam tako lepo sve i ići nadalje.. Ali bez mene!!

milost

pre 12 godina

Evo još malo milostinje sa stola,koju nam baca njegovo veličanstvo Tadić sa svojom svitom. Jer celokupna vlast je u njegovim rukama ! Pa bih pitao njegovo veličanstvo,božanstvo ili šta je već... Šta je sa 2 miliona nezaposlenih ? Šta je sa radom na crno ? Zašto toliko cimanja da bi se postigla cena od 102 dinara po satu ?! Znate li vi uopšte koliko je 102 dinara i šta može da se kupi za taj "novac" ?! Bruka i sramota...

Timer

pre 12 godina

@Ivana
Tako je to u propalom komunizmu, drzavne firme se stite dok se privatnici svoje radnike drze poput robova. Kada ce vise doci kapitalizam, 12 godina ga cekamo?

Ivana

pre 12 godina

Sramota jedna sami sebe povećavaju plate kako im padne napamet.A ljudi koji rade u običnim firmama ne dobijaju nikakve olakšice,ili povećenja plate.Rad kod privatnika je od jutra do sutra na minimalcu.

Vlada

pre 12 godina

Ostatak dogovora je mnogo bitniji od tih 102 dinara po satu. Ali svi se zakacise samo za to. Inace, ovo je prvi put od kad ja pamtim da je srpska vlast uopste i sela sa sindikatima i privatnicima da pregovara i da se dogovara. A sad vi kukajte i zavijajte, umesto da vest do kraja procitate ili jos pametnije, da nesto pametno radite.

Nikola

pre 12 godina

A sto ne spominjete resavanje problema rada na crno.
Kad cete da kaznjavate privatnke koji ne prijavljuju radnike.
Plate kod njih su ispod svakog kriterijuma a da ne spominjem uslove rada.
Neprijavljeni radnici kartu za prevoz sami placaju, nocni prevoz takodje,sanitarne knjizice naravno od svoje plate, cak se desava i da placaju radnu odecu. A da ne pominjemo mobing.
Kad cete da to resava te ako uopste imate nameru da to resavate.

MikiM

pre 12 godina

Papir sve trpi, a ovi samo mlate praznu slamu i dele lažna obećanja. U mojoj firmi već OSAM godina nije povećana plata, a ovi mi lupetaju o nekakvim uspesima. Najtužnije od svega je što je za ovakvo stanje u mojoj firmi direktno odgovorna Vlada Srbije, zahvaljujući svom "genijalnom" načinu privatizacije.

znaš kako ti verujem

pre 12 godina

ništa vi niste uradili za nas radnike...šta to vredi kad ne poštujete zakon.Ni vi ni poslodavci.Najveće secikese ste VI

voja

pre 12 godina

Nemojte toliko da povećavate minimalac, istrošićete se!!!
Pa, inflacija je to povećanje davno pojela.
Samo glumite i pravite predstave za javnost, KAO, BRINETE ZA ZAPOSLENE?!
Sirotinje je svakim danom sve više...TO JE REZULTAT VLADAVINE "ŽUTIH".

Zoran

pre 12 godina

Evo mog predloga za "sporazum" za prevazilazenje krize za ovu i naredne godine: ozivljavanje privrede i izvoza, smanjenje i modernizaciju drzavne administracije, suzbijanje korupcije i prestanak uzimanja kredita i prodaje drzavne imovine.

voja

pre 12 godina

Nemojte toliko da povećavate minimalac, istrošićete se!!!
Pa, inflacija je to povećanje davno pojela.
Samo glumite i pravite predstave za javnost, KAO, BRINETE ZA ZAPOSLENE?!
Sirotinje je svakim danom sve više...TO JE REZULTAT VLADAVINE "ŽUTIH".

MikiM

pre 12 godina

Papir sve trpi, a ovi samo mlate praznu slamu i dele lažna obećanja. U mojoj firmi već OSAM godina nije povećana plata, a ovi mi lupetaju o nekakvim uspesima. Najtužnije od svega je što je za ovakvo stanje u mojoj firmi direktno odgovorna Vlada Srbije, zahvaljujući svom "genijalnom" načinu privatizacije.

znaš kako ti verujem

pre 12 godina

ništa vi niste uradili za nas radnike...šta to vredi kad ne poštujete zakon.Ni vi ni poslodavci.Najveće secikese ste VI

Zoran

pre 12 godina

Evo mog predloga za "sporazum" za prevazilazenje krize za ovu i naredne godine: ozivljavanje privrede i izvoza, smanjenje i modernizaciju drzavne administracije, suzbijanje korupcije i prestanak uzimanja kredita i prodaje drzavne imovine.

Nikola

pre 12 godina

A sto ne spominjete resavanje problema rada na crno.
Kad cete da kaznjavate privatnke koji ne prijavljuju radnike.
Plate kod njih su ispod svakog kriterijuma a da ne spominjem uslove rada.
Neprijavljeni radnici kartu za prevoz sami placaju, nocni prevoz takodje,sanitarne knjizice naravno od svoje plate, cak se desava i da placaju radnu odecu. A da ne pominjemo mobing.
Kad cete da to resava te ako uopste imate nameru da to resavate.

Ivana

pre 12 godina

Sramota jedna sami sebe povećavaju plate kako im padne napamet.A ljudi koji rade u običnim firmama ne dobijaju nikakve olakšice,ili povećenja plate.Rad kod privatnika je od jutra do sutra na minimalcu.

micko

pre 12 godina

Gospodo, minimalna plata je 0 dinara mesečno jer ja ovog meseca nisam dobio ni dinara. Poslodavac kaže da mora prvo da uplati DRŽAVI POREZ I DOPRINOSE i da plati kredit banci da ne bi otišao u blokadu, a radnike će da namiri AKO nešto preostane, tamo oko sredine meseca...

tuzna vremena se spremaju

pre 12 godina

mesecno 170 radnih sata u proseku znaci oko 180 EVRA BRUTO , taman za DVA PARA MALO BOLJIH CIPELA !!! e sad gospodo SA VRHA prilagodite i cene da se i sa MINIMALNIM DOHODKOM MOZE MINIMALNO ZIVETI !!!! tako naprimer da se za ishranu potrosi do jedno 15 - 20 procenata a ne DVE PROSECNE PLATE , a mogli bi i cene naftinih proizvoda i energije takodje na nivo da vise ne budu LUKSUZ !!! ILI OTVARAJTE NARODNE KUHINJE I POCNITE DA DELITE MARKICE !!!!!

Aca

pre 12 godina

Ma kakva bre minimalna zarada..kakve gluposti..mnogi ne postuju ovo

Vec sam pisao..PATEX DESIGN Babusnica
Zene tamo rade za 5000 dinara mesecno po 12 sati dnevno
Ko ne veruje neka proveri
Ima preko 50 zaposlenih zena koje siju za inostrano trziste ves za renomirane svetske brendove
Zene se najstrasnije omalozavaju..rade u najgorim mogucim uslovima a koja se pobuni za platu sikaniranje pa otkaz

Z.

pre 12 godina

A da probate vi svi iz vlade da preživite samo sa tim primanjem jedan mesec? Naravno bez ikakvih dodataka i urednim plaćanjem svih obaveza.

Moooreee, sram vas bilo, zar treba još da vam budemo zahvalni za te mrvice što nam bacate u oči?!!!

milost

pre 12 godina

Evo još malo milostinje sa stola,koju nam baca njegovo veličanstvo Tadić sa svojom svitom. Jer celokupna vlast je u njegovim rukama ! Pa bih pitao njegovo veličanstvo,božanstvo ili šta je već... Šta je sa 2 miliona nezaposlenih ? Šta je sa radom na crno ? Zašto toliko cimanja da bi se postigla cena od 102 dinara po satu ?! Znate li vi uopšte koliko je 102 dinara i šta može da se kupi za taj "novac" ?! Bruka i sramota...

robot

pre 12 godina

ma mogu oni povecati minimalnu cenu rada kopliko hoce,meni gazda vec skoro dve godine uplacuje svakog meseca u dinar isti iznoz 16.232din,ostali deo plate na ruke

Marko

pre 12 godina

Evo ja kao samostalni preduzetnik sa (0 zaposlenih) predlazem da se smanje doprinosi, ukinu firmarine i vrlo rado cu da zaposlim nekoga jer ovako tesko postizem sve sto treba, a realno nemam dovoljno para da zaposlim nekog (jer me je sramota da nekoga platim 150-200eur).

Kalimero

pre 12 godina

A kog ćete to privatnika da naterate da ispuni ovu cenu po satu, sram vas bilo!!!
Ja sam u poslednje tri godine, silom prilika morao da promenim tri poslodavca. Niti jedan od njih se nije pridržavo ama baš ničega iz kolektivnog ugovora,a da nepričam slučajno o našem internom dogovoru prilkom razgovora koji je vođen na konkursu za posao. Nigde nisam dobijao naknadu za prevoz, za topli obrok a svuda sam morao da se potpisujem kao da ih dobijam. A prekovremene sate da ne pominjem. Radi se u proseku 10 sati, pauza za doručak ne postoji jer se obrok konzumira u toku posla itd.Bolovanje smeš da uzmeš samo kad umireš ili kad si apsolutno beskoristan. Nepoštuju se državni praznici,verski praznici...ama baš ništa se nepoštuje kada je radnik u pitanju.

elektricni

pre 12 godina

Nemojte toliko, bice nam previse, prosto necemo znati sta cemo s tolikim novcima :). Napravili ste od radnika socijalne slucajeve, a od raznih rodjaka i partijskih poslusnika kojima ste izmislili nekakva nepotrebna radna mesta dobrostojeci srednji stalez. Bicu jako srecan kad vam vidim ledja, a jos lepse bih se osecao da popijete zatvor zbog lopovluka i malverzacija kojima ste opljackali svakog postenog gradjanina

niko

pre 12 godina

Bas me zanima ko od podpisnika sporazuma stvarno radi za 102 dinara na sat, stvarno sramota! Ovakvim sramotnim lopovskim sporazumima svrstavate Srbiju u zemlje treceg sveta, a znate da to ona ne moze da bude niti geografski niti intelektualno!

Brian

pre 12 godina

Pa dokle vise ovako. Kako ih nije sramota. Trunke obraza nemaju.
I kad dodju ti izbori, za koga glasati da sklonimo ovu bandu?
Za nikoga. Svi su isti.

Timer

pre 12 godina

@Ivana
Tako je to u propalom komunizmu, drzavne firme se stite dok se privatnici svoje radnike drze poput robova. Kada ce vise doci kapitalizam, 12 godina ga cekamo?

Neć više da budem poslodavac

pre 12 godina

O čemu pričate?? Koje druge stavke, osim povećanja minimalne zarade na 102 dinara, je važno? To što će Vlada da upumpa pare u svoje firme? Što će državnim firmama ponovo oprostiti dugove i na na naš račun im uplatiti doprinose? Šta su obećli poslodavci? Da će uplaćivati doprinose? Pa da li je moguće? Da li je to i do sada bila dobrovoljna kategorija! Pa prvi Atanacković ne prijavljuje sve svoje radnike a ako i mora, prijavi ih na minimalnu zaradu!
Svi ZAPOSLENI U UNIJI POSLODAVACA SU PRIJAVLJENI NA MINIMALNU ZARADU VEĆ GODINAMA! Kako bi se prevarila država i umanjila davanja! A razliku dobijaju na crno ili preko članstva u Upravnim odborima u koje ubacuju svoje zaposlene umesto poslodavaca -članova!
Pre par dana je g-din Atanacković, odnosno IO Unije, odbio 102 dinara! Sada je prihvatio, ne zato što je to u interesu radnika i države, nego zato što mu se Unija opet cepa i g-din Feman (Miodrag Nikolić) je održao svoju Skupštinu Unije poslodavaca Srbije (www.unijaposlodavacasrbije.rs) i sada opet imamo 2 Unije poslodavaca Srbije! NA isti ovaj način, preko "svojih" vanrednih Skupština je Neboša Atanacković preuzeo Uniju od Rate Ninkovića, tadašnjeg predsednika! I onda je država igrala ulogu arbitra jer je Atanacković obećao potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora ako Vlada (lJajić) upipše njega kao predsednika umesto Rate Ninkovića, iako nije bilo osnova za tako nešto! I tako je i bilo!
I sada se isstorija ponavlja! Kada Vladi treba, Unija poslodavaca se namesti kako god traže! A posle pričamo o socijalnom dijalogu i zaštiti interesa poslodavaca!
Ista ta Unija nikada nije stvarno (ne računam dogovorne) dokazala reprezentativnost a sada je i zvanično nema! Pošto su ukrali preko milion evra od PIO Fondova, sada je lako manipulisati "predstavnicima poslodavaca"!
Prema tome, poslodavci će i dalje pričati sami sa sobom a predstavnici poslodavaca (koje Vlada sama probere) će pregovarati sa Vladom!
Zato će nam tako lepo sve i ići nadalje.. Ali bez mene!!

Vlada

pre 12 godina

Ostatak dogovora je mnogo bitniji od tih 102 dinara po satu. Ali svi se zakacise samo za to. Inace, ovo je prvi put od kad ja pamtim da je srpska vlast uopste i sela sa sindikatima i privatnicima da pregovara i da se dogovara. A sad vi kukajte i zavijajte, umesto da vest do kraja procitate ili jos pametnije, da nesto pametno radite.

bezimena

pre 12 godina

Pa ljudi, UDRUŽUJTE SE I SMENITE predstavnike "reprezentativnih" sindikata, koji su debelo plačeni (ništa manje od republičkih poslanika) za duvanje u iste tikve sa Unijom poslodavaca!

Veslo

pre 12 godina

@Duka, 29. april
Slazem se, nesvidja ti se okrenes i odes u policiju da prijavis utaju poreza i malverzacije za doprinose.
A onda budes slobodan covek.
Posto drzava istog privrednika nece procesuirati zbog debele veze, ti nada lepo objavis u medijima.
To je jedini nacin da placa ili da zatvori uz jos drasticnije sankcije praceno lupom javnosti

Duka

pre 12 godina

A čekaj care, pa ko te tera da radiš na crno. Možeš lepo da prestaneš da dolaziš. Što bi neko kažnjavao poslodavca što si ti slobodan čovek? Ne sviđa ti se, okreneš se i odeš.

kokana

pre 12 godina

@Timer, 29. april 2011 12:37
Ti ne razlikujes kapitalizam i komunizam?
Crkva nema pravo glasa u komunizmu,dok u kapitalizm za sve se pita.
Koliko je meni poznato liturgija i pozivanje na veru se otvoreno i javno sprovodi.
Razlika je sto u kapitalizmu veruje da prezivis u boga, a u komunizmu u coveka.
Za pocetak kolicina infrastrukture je ocigledan dokaz stravaranja i razaranja.

Duki

pre 12 godina

E, bravo! Sad ćemo mnogo bolje živeti sa većim platama. Pitam se samo kako vas nije sramota? Od koje plate vi živite, a zašto li je dobijate, baš se pitam? Opet nam bacate prašinu u oči i mislite da time prikupljate poene. Da li ćemo i dalje trpeti ovo ponižavanje?

Duka

pre 12 godina

A čekaj care, pa ko te tera da radiš na crno. Možeš lepo da prestaneš da dolaziš. Što bi neko kažnjavao poslodavca što si ti slobodan čovek? Ne sviđa ti se, okreneš se i odeš.

Vlada

pre 12 godina

Ostatak dogovora je mnogo bitniji od tih 102 dinara po satu. Ali svi se zakacise samo za to. Inace, ovo je prvi put od kad ja pamtim da je srpska vlast uopste i sela sa sindikatima i privatnicima da pregovara i da se dogovara. A sad vi kukajte i zavijajte, umesto da vest do kraja procitate ili jos pametnije, da nesto pametno radite.

voja

pre 12 godina

Nemojte toliko da povećavate minimalac, istrošićete se!!!
Pa, inflacija je to povećanje davno pojela.
Samo glumite i pravite predstave za javnost, KAO, BRINETE ZA ZAPOSLENE?!
Sirotinje je svakim danom sve više...TO JE REZULTAT VLADAVINE "ŽUTIH".

MikiM

pre 12 godina

Papir sve trpi, a ovi samo mlate praznu slamu i dele lažna obećanja. U mojoj firmi već OSAM godina nije povećana plata, a ovi mi lupetaju o nekakvim uspesima. Najtužnije od svega je što je za ovakvo stanje u mojoj firmi direktno odgovorna Vlada Srbije, zahvaljujući svom "genijalnom" načinu privatizacije.

Timer

pre 12 godina

@Ivana
Tako je to u propalom komunizmu, drzavne firme se stite dok se privatnici svoje radnike drze poput robova. Kada ce vise doci kapitalizam, 12 godina ga cekamo?

Nikola

pre 12 godina

A sto ne spominjete resavanje problema rada na crno.
Kad cete da kaznjavate privatnke koji ne prijavljuju radnike.
Plate kod njih su ispod svakog kriterijuma a da ne spominjem uslove rada.
Neprijavljeni radnici kartu za prevoz sami placaju, nocni prevoz takodje,sanitarne knjizice naravno od svoje plate, cak se desava i da placaju radnu odecu. A da ne pominjemo mobing.
Kad cete da to resava te ako uopste imate nameru da to resavate.

kokana

pre 12 godina

@Timer, 29. april 2011 12:37
Ti ne razlikujes kapitalizam i komunizam?
Crkva nema pravo glasa u komunizmu,dok u kapitalizm za sve se pita.
Koliko je meni poznato liturgija i pozivanje na veru se otvoreno i javno sprovodi.
Razlika je sto u kapitalizmu veruje da prezivis u boga, a u komunizmu u coveka.
Za pocetak kolicina infrastrukture je ocigledan dokaz stravaranja i razaranja.

znaš kako ti verujem

pre 12 godina

ništa vi niste uradili za nas radnike...šta to vredi kad ne poštujete zakon.Ni vi ni poslodavci.Najveće secikese ste VI

tuzna vremena se spremaju

pre 12 godina

mesecno 170 radnih sata u proseku znaci oko 180 EVRA BRUTO , taman za DVA PARA MALO BOLJIH CIPELA !!! e sad gospodo SA VRHA prilagodite i cene da se i sa MINIMALNIM DOHODKOM MOZE MINIMALNO ZIVETI !!!! tako naprimer da se za ishranu potrosi do jedno 15 - 20 procenata a ne DVE PROSECNE PLATE , a mogli bi i cene naftinih proizvoda i energije takodje na nivo da vise ne budu LUKSUZ !!! ILI OTVARAJTE NARODNE KUHINJE I POCNITE DA DELITE MARKICE !!!!!

Zoran

pre 12 godina

Evo mog predloga za "sporazum" za prevazilazenje krize za ovu i naredne godine: ozivljavanje privrede i izvoza, smanjenje i modernizaciju drzavne administracije, suzbijanje korupcije i prestanak uzimanja kredita i prodaje drzavne imovine.

micko

pre 12 godina

Gospodo, minimalna plata je 0 dinara mesečno jer ja ovog meseca nisam dobio ni dinara. Poslodavac kaže da mora prvo da uplati DRŽAVI POREZ I DOPRINOSE i da plati kredit banci da ne bi otišao u blokadu, a radnike će da namiri AKO nešto preostane, tamo oko sredine meseca...

Z.

pre 12 godina

A da probate vi svi iz vlade da preživite samo sa tim primanjem jedan mesec? Naravno bez ikakvih dodataka i urednim plaćanjem svih obaveza.

Moooreee, sram vas bilo, zar treba još da vam budemo zahvalni za te mrvice što nam bacate u oči?!!!

Ivana

pre 12 godina

Sramota jedna sami sebe povećavaju plate kako im padne napamet.A ljudi koji rade u običnim firmama ne dobijaju nikakve olakšice,ili povećenja plate.Rad kod privatnika je od jutra do sutra na minimalcu.

milost

pre 12 godina

Evo još malo milostinje sa stola,koju nam baca njegovo veličanstvo Tadić sa svojom svitom. Jer celokupna vlast je u njegovim rukama ! Pa bih pitao njegovo veličanstvo,božanstvo ili šta je već... Šta je sa 2 miliona nezaposlenih ? Šta je sa radom na crno ? Zašto toliko cimanja da bi se postigla cena od 102 dinara po satu ?! Znate li vi uopšte koliko je 102 dinara i šta može da se kupi za taj "novac" ?! Bruka i sramota...

Neć više da budem poslodavac

pre 12 godina

O čemu pričate?? Koje druge stavke, osim povećanja minimalne zarade na 102 dinara, je važno? To što će Vlada da upumpa pare u svoje firme? Što će državnim firmama ponovo oprostiti dugove i na na naš račun im uplatiti doprinose? Šta su obećli poslodavci? Da će uplaćivati doprinose? Pa da li je moguće? Da li je to i do sada bila dobrovoljna kategorija! Pa prvi Atanacković ne prijavljuje sve svoje radnike a ako i mora, prijavi ih na minimalnu zaradu!
Svi ZAPOSLENI U UNIJI POSLODAVACA SU PRIJAVLJENI NA MINIMALNU ZARADU VEĆ GODINAMA! Kako bi se prevarila država i umanjila davanja! A razliku dobijaju na crno ili preko članstva u Upravnim odborima u koje ubacuju svoje zaposlene umesto poslodavaca -članova!
Pre par dana je g-din Atanacković, odnosno IO Unije, odbio 102 dinara! Sada je prihvatio, ne zato što je to u interesu radnika i države, nego zato što mu se Unija opet cepa i g-din Feman (Miodrag Nikolić) je održao svoju Skupštinu Unije poslodavaca Srbije (www.unijaposlodavacasrbije.rs) i sada opet imamo 2 Unije poslodavaca Srbije! NA isti ovaj način, preko "svojih" vanrednih Skupština je Neboša Atanacković preuzeo Uniju od Rate Ninkovića, tadašnjeg predsednika! I onda je država igrala ulogu arbitra jer je Atanacković obećao potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora ako Vlada (lJajić) upipše njega kao predsednika umesto Rate Ninkovića, iako nije bilo osnova za tako nešto! I tako je i bilo!
I sada se isstorija ponavlja! Kada Vladi treba, Unija poslodavaca se namesti kako god traže! A posle pričamo o socijalnom dijalogu i zaštiti interesa poslodavaca!
Ista ta Unija nikada nije stvarno (ne računam dogovorne) dokazala reprezentativnost a sada je i zvanično nema! Pošto su ukrali preko milion evra od PIO Fondova, sada je lako manipulisati "predstavnicima poslodavaca"!
Prema tome, poslodavci će i dalje pričati sami sa sobom a predstavnici poslodavaca (koje Vlada sama probere) će pregovarati sa Vladom!
Zato će nam tako lepo sve i ići nadalje.. Ali bez mene!!

Marko

pre 12 godina

Evo ja kao samostalni preduzetnik sa (0 zaposlenih) predlazem da se smanje doprinosi, ukinu firmarine i vrlo rado cu da zaposlim nekoga jer ovako tesko postizem sve sto treba, a realno nemam dovoljno para da zaposlim nekog (jer me je sramota da nekoga platim 150-200eur).

elektricni

pre 12 godina

Nemojte toliko, bice nam previse, prosto necemo znati sta cemo s tolikim novcima :). Napravili ste od radnika socijalne slucajeve, a od raznih rodjaka i partijskih poslusnika kojima ste izmislili nekakva nepotrebna radna mesta dobrostojeci srednji stalez. Bicu jako srecan kad vam vidim ledja, a jos lepse bih se osecao da popijete zatvor zbog lopovluka i malverzacija kojima ste opljackali svakog postenog gradjanina

Veslo

pre 12 godina

@Duka, 29. april
Slazem se, nesvidja ti se okrenes i odes u policiju da prijavis utaju poreza i malverzacije za doprinose.
A onda budes slobodan covek.
Posto drzava istog privrednika nece procesuirati zbog debele veze, ti nada lepo objavis u medijima.
To je jedini nacin da placa ili da zatvori uz jos drasticnije sankcije praceno lupom javnosti

Duki

pre 12 godina

E, bravo! Sad ćemo mnogo bolje živeti sa većim platama. Pitam se samo kako vas nije sramota? Od koje plate vi živite, a zašto li je dobijate, baš se pitam? Opet nam bacate prašinu u oči i mislite da time prikupljate poene. Da li ćemo i dalje trpeti ovo ponižavanje?

robot

pre 12 godina

ma mogu oni povecati minimalnu cenu rada kopliko hoce,meni gazda vec skoro dve godine uplacuje svakog meseca u dinar isti iznoz 16.232din,ostali deo plate na ruke

Brian

pre 12 godina

Pa dokle vise ovako. Kako ih nije sramota. Trunke obraza nemaju.
I kad dodju ti izbori, za koga glasati da sklonimo ovu bandu?
Za nikoga. Svi su isti.

Aca

pre 12 godina

Ma kakva bre minimalna zarada..kakve gluposti..mnogi ne postuju ovo

Vec sam pisao..PATEX DESIGN Babusnica
Zene tamo rade za 5000 dinara mesecno po 12 sati dnevno
Ko ne veruje neka proveri
Ima preko 50 zaposlenih zena koje siju za inostrano trziste ves za renomirane svetske brendove
Zene se najstrasnije omalozavaju..rade u najgorim mogucim uslovima a koja se pobuni za platu sikaniranje pa otkaz

Kalimero

pre 12 godina

A kog ćete to privatnika da naterate da ispuni ovu cenu po satu, sram vas bilo!!!
Ja sam u poslednje tri godine, silom prilika morao da promenim tri poslodavca. Niti jedan od njih se nije pridržavo ama baš ničega iz kolektivnog ugovora,a da nepričam slučajno o našem internom dogovoru prilkom razgovora koji je vođen na konkursu za posao. Nigde nisam dobijao naknadu za prevoz, za topli obrok a svuda sam morao da se potpisujem kao da ih dobijam. A prekovremene sate da ne pominjem. Radi se u proseku 10 sati, pauza za doručak ne postoji jer se obrok konzumira u toku posla itd.Bolovanje smeš da uzmeš samo kad umireš ili kad si apsolutno beskoristan. Nepoštuju se državni praznici,verski praznici...ama baš ništa se nepoštuje kada je radnik u pitanju.

niko

pre 12 godina

Bas me zanima ko od podpisnika sporazuma stvarno radi za 102 dinara na sat, stvarno sramota! Ovakvim sramotnim lopovskim sporazumima svrstavate Srbiju u zemlje treceg sveta, a znate da to ona ne moze da bude niti geografski niti intelektualno!

bezimena

pre 12 godina

Pa ljudi, UDRUŽUJTE SE I SMENITE predstavnike "reprezentativnih" sindikata, koji su debelo plačeni (ništa manje od republičkih poslanika) za duvanje u iste tikve sa Unijom poslodavaca!