Nedelja, 20.03.2011.

10:42

"Bolje u zdravstvu tek za 5 godina"

Poboljšanje u zdravstvenom sistemu građani će osetiti tek za 5 godina, kaže ministar zdravlja Zoran Stanković za Novosti.

Izvor: Tanjug

"Bolje u zdravstvu tek za 5 godina" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

Vojvodinac

pre 13 godina

Izjava je prilično neožbiljna za ministra koji dolazi sa mandatom od godinu dana max!
Ako niste u stanju uraditi ništa efikasnije.....onda gubimo još i tu godinu!
Koliko pacijenata neće dočekati tih 5 godina??
Što se tiče plata u zdravstvu, male su kao i u ostalim oblastima, ali Koštunica nam nije bio dobar, hteli smo promene...pa smo i sami krivi (mislim samo na visinu plata, ne i na politiku koju je dotični vodio).
Hvala bogu postoji privatni sektor, privatne bolnice u kojima sestre rade za 40-60000.00 din,a li se radi, i svaka odgovorna sestra može se zaposliti. Sve se bore rukama i nogama da pređu u državne domove zdravlja, bez obzira na platu...Zašto!?
Cast izuzetcima, naravno, ali dok narod ne uzme str+var u svoje ruke, ni zdravstveni radnici neće raditi svoj posao.
Brzo smo zaboravli da se plata, kakva-takva, mora zaraditi.

Tihana

pre 13 godina

Ja ne znam otkud ta ,,prirodna pojava''svakog političara koji stupi na scenu da izjavi neku ,,ne-lipši-magarče-do-zelene-trave'' bombastičnu izjavu.Zar toliko ne vide koliko su smešni??

Zdravko M

pre 13 godina

A za tih pet godina, dok u zdravstvu ne krene bolje, ministar ce, iz svoje struke, imati puno posla i to raditi najbolje sto zna.

Aleksar

pre 13 godina

Pre svega zdravstveni sistem u nijednoj zemlji nije idealno resen. O tome kao sto neko pise odvajalo se 50 god. bespredmetno je razgovarati. Sve sto je bilo odavno je potroseno, ratovi, krize...da ne nabrajam. Oduvek je vazilo pravilo Koliko para-toliko muzike. Ako neko misli da moze sa odvajanjem 10 evra mesecno da sebi obezbedi vrhunsku operaciju, implantant, savrsenu negu grdno se vara. Misljanja sam da se treba uvesti zdravstveno osiguranje kao za automobile, ko zeli full Kasko dobija i full uslugu, ko ne zeli dobice merenje pritiska, labarotorijski pregled i EKG, a neka razmislja da li ce mu zatrebati nesto vise. Sto se korupcije tice- vrlo prosto, povecajte plate svim zdravstvenim radnicima. Pa nece med.sestra negovati bolesnika, hraniti, previjati, presvlaciti, prati ga i cistiti kome rodbina odbija da da casu vode kad dodje u posetu (video svojim ocima hiljadu puta)za nekih pisljivih 20.000din? Zapitajte se za koji novac bi ste vi to radili?

zoki

pre 13 godina

Trebalo je da doda 'majke mi' - mozda bi bio uverljiviji! Cak i da ostane tih narednih 5 godina, ne postize nista jer je predhodni ministar ostao 2 puta duze, pa je nakon istog takvog obecanja datog na pocetku sva 3 mandata, otisao bez rezultata...

bezimena

pre 13 godina

Ovo je obična politikantska izjava!Postala sam alergična na "stručnjake" iz G17+!!!

Mi, gradjani, kao pacijenti, odlično vidimo na kakve grane je večiti T.Milosavljević (koji se izvukao bez ikakve odgovornosti, kao "Tihomir") spustio naše zdravstvo!

Medjutim, na osnovu koje analize, plana i programa, ministar, koji je to postao TEK pre nedelju dana, priča o 5 godina potrebnih za oporavak zdravstva!? Takvom izjavom hoće da se udvori gradjanima, dok istovremeno unapred opravdava svoj budući neuspeh, čak i neuspeh ministra koji će doći posle njega!

Dokle ćete da nas pravite budalama i lažete u oči!?

Amos

pre 13 godina

Jedno pitanje - kako to da obicno popravljanje zuba sa 'participacijom' izadje jos malo pa isto kod privatnika i kod drzave? A drzavni zubar ima drzavnu kancelariju, opremu, stolicu, struju, vodu, godisnje itd itd.
Dok privatnik to sve mora sebi sam da obezbedi.

Amos

pre 13 godina

Prijatelju, kad vec pricas o ulaganjima u zdravstvo u Sloveniji ili Americi, pogledaj koje su tamo plate za hirurge, generalno doktore, koje se cene placaju za razne operacije i zahvate, koliko kostaju lekovi itd.
A onda pogledaj koliko je to sve kod nas.
Mozda ce ti neke stvari biti malo jasnije i mozda ces shvatiti da nema razloga da zaposleni u zdravstvu imaju kulturu na nivou na koji se ni Busman ne bi spustio.
Da ne pricam o etici ili moralu sestara ili lekarskog osoblja.
Nema para koje ce od kriminalca napraviti postenjacinu niti od djubreta coveka. Ti samo nastavljas u skladu sa onom mantrom - dajmo poslanicima, ministrima ili sudijama dovoljno novaca kako ne bi morali DA KRADU. To nije samo utopija, to je IDIOTIZAM.

Rale Nis

pre 13 godina

Gospodine ministre,zalite se na malo novca za zdravstvo,to je tacno,ali nije sve u novcu,osnovno je da to malo rasporedis i upotrebis na najbolji nacin,dakle treba razumeti,znati,umeti i uraditi.Odredena, ne velika grupacija osiguranika nebrojeno puta dobija sve vrste zdravstvenih usluga,sve do magnetne rtezonance i to u velikom procentu potpuno nepotrebno,to je rasipanje novca,na jednoj strani i nedostatak novca za preko potrebne aktivnosti.Resenje je prosto,dajte lekarima primarnog zdravstva vece,konkretne obaveze i veca prava,da se tu obavlja veci deo dijagnostike i lecenja,time se rasterecuje sekundarno i tercijarno zdravstvo koje je i najskuplje!Ocekujte da mali novac bude dovoljan,i uz to vece zadovoljstvo pacijenata i zdravstvenih radnika!Ukljucite bar privatne lekare u sektor primarne zdravstvene zastite,to je najjeftinije!

gertrudla

pre 13 godina

možda osete, a možda i ne osete, videće se to za nekih 5 godina. Tad će neki novi ili stari ministar da dá novu procenu, kada će građani osetiti poboljšanje, jer nije lako poboljšati stanje u sistemu, to treba da nam se objasni... aaahhhhhhhhhhh.

БОЛЕСНИК

pre 13 godina

Шта би са свим улагањима у здравство? Шта је са онима који одоше у пензије или гробове, а да нису стигли да се науживају бриге "белаца"? А да питамо за приватне "клинике"? КРИВИ СМО МИ!!!

bezimena

pre 13 godina

Zaštita stranačkih kolega i koalicionih partnera je postala ABNORMALNA, što se potvrdilo i najnovijim "Zakonom" o Vladi!

Ima li, u ovom političkom pozorištu, iko ko zna šta znače pojmovi: KRITIKA (samokritika) I ODGOVORNOST!?

Onaj ko oživi ove stvari, uredjenom svetu NORMALNE I PODRAZUMEVAJUĆE, dobiće na izborima moj glas! Do tada NIKO!

Gvido

pre 13 godina

A jel'u 300 evra uracunato i ono sto sami platimo za lekove, privatne lekare i zubare, analize, itd? Ako nije, onda gradjani Srbije daju mnogo vise od slovenaca, pogotovu ako su u nevolji.

Svetozar

pre 13 godina

Gospodine Ministre, to nije istina.Prethodni Ministar je rekao da je stanje u zdravstvu skoro pa optimalno. Mora da on zna bolje buduci da je na funkciji bio 7893 mandata?Vi ste jos zeleni pa ne vidite sve te blagodeti

Bogdan

pre 13 godina

Ovim on u stvari hoće da kaže da se ni radnici u zdravstvu a ni građani nemaju čemu nadati. Jer priča o poboljšanju usluga za bilo koji period, a bez reforme osiguranja i reforme zdravstvenog sistema je apsolutno prazna priča. Znači, ne lipši magarče do zelene trave.

Daniela

pre 13 godina

Strasno, dobro nije rekao za 50 godina. Valjda ima nesto sto moze da se uradi brze u samoj organizaciji funkcionisanja. I naravno, odmah pare - u Hrvatskoj izdvajaju ovoliko, u Sloveniji onoliko, a mi samo... "Izdvojili" smo mi vama do sada i previse, docice valjda dan da vracate "izdvojeno".

rale

pre 13 godina

Ako ministar misli da ce biti bolje tek za pet godina,neka odmah ode!Slazem se da odmah treba resavati korupciju,nisam cuo kako,efikasno resenje je jednostavno,odmah izjednacite drzavno i privatno zdravstvo,razvice se konkurencija znanja,uslova rada i efikasnosti,nastupice slobodan izbor lekara,nestace okolnosti za korupciju!!!Dobit za pacijenta,lekara i celo drustvo bice ogroman!I eto poboljsanja odmah!

a

pre 13 godina

Secam se g. Stankovica jos dok mi je bio profesor na fakultetu, i ponekad kada bi skrenuo sa teme , kritike koje je upucivao na stanje i funkcionisanje zdravstva u Srbiji bile su moralno i logicki opravdane...U skladu sa tim nadam se da ce za vreme svog ministrovanja kao prvo ispostovati sebe, a samim tim i gradjane Srbije

rex

pre 13 godina

Stankovic je po struci patolog,i posto je zdrastvo u kadavericnom stanju ,pravi je covek za to mesto.Zar on nije licno bio jedini strucnjak priznat od Haskog tribunala? dobre reference zar ne?...

Dragan Bosnjakovic

pre 13 godina

Au' ovaj poc'o ko i onaj stari
da ce"biti bolje"!A sta dok i
ova"bolest"zdravstva ne napuni
5(pet)godina?Ko ce da leci,a?

doktorka

pre 13 godina

Boljitak može da počne da se oseća koliko već sutra ako počnu da se rešavaju sitni problemi: problem po problem.

Npr. naizgled sitan problem specijalizacija koji neminovno za par godina postaje krupan (ako ne krene danas odmah da se rešava) - nedostatak specijalista iz brojnih specijalizacija.

Konkurs za odobravanje specijalizacija se odvija upravo zadnjih mesec dana koliko nismo praktično imali ministra zdravlja. Kriterijumi za odobravanje specijalizacija su van svake pameti i zdravog razuma i najverovatnije nisu propisani zvaničnim pravnim aktom već su samo okačeni na sajtu ministarstva!!! Šta će biti sa brojnim nezapošljenim lekarima koji tavore na birou a ne mogu da volonterski specijaliziraju?! Da li da bace još 6 meseci svog života do sledećeg konkursa zato što nismo imali ministra?! Zašto vlasnici legalnih privatnih ordinacija ne mogu, shodno planu svog razvoja, da svoje lekare opšte prakse upute na specijalizaciju neophodnu za dalji razvoj nego se unapred traži da prošire delatnost (otvore polikliniku, veći prostor, više aparata, više zapošljenih - mnogo novca za siromašnu zemlju u kojoj ne može da se zaradi) i registruju se unapred 4,5 godina (koliko traje specijalizacija) za tu delatnost (što je finansijski van svake pameti). Inače lekar na specijalizaciji nema pravo da radi samostalno kao specijalista ali niko ne može da mu zabrani da tokom specijaliziranja radi u svojoj matičnoj ustanovi, privatnoj praksi kao lekar opšte prakse )?! Da li novi ministar uopšte razmišlja o tom problemu koji je od značaja za pacijente jer uskoro sledi nedostatak specijalista iz brojnih specijalizacija?! To se rešava za 24h po meni!!! I boljitak se oseća odmah!!!

Isto važi za niz drugih, naizgled sitnih problema u odnosu na tzv. važnije, krupnije... ali suština kvaliteta života, pa i zdravstva, ne leži u krupnim stvarima već u jednostavnim sitnicama.

Pera Stršljen

pre 13 godina

Sve što je gospodin ministar rekao je tačno.
Ali ima nekoliko stvari, koje se moraju rešiti po hitnom postupku. A to su odnos zdravstvenih radnika prema pacijentima, red u prijemu, i naravno korupcija. Za to nisu potrebna velika sredstva.
Zdravstveni radnici moraju shvatiti da je pacijent onaj koji im obezbeđuje platu i sve ostalo da oni mogu biti to što jesu. Kao što dobar trgovac vodi računa o željama kupca tako i zdravstveni radnik mora da vodi računa o pacijentu. Naravno u okviru mogućnostu zdravstvene ustanove. Za to nisu potrebne dodatne pare već samo disciplina.
O redu i korupciji ne treba mnogo govoriti. Kada se iskoreni da za mesto lekara u Beogradu nekome treba dati 10-50,000€, i kada se za primanje mita budu snosile odgovarajuće posledice, i ovaj problem će biti rešen.
Kada bi se ove stvari rešile bilo bi mnogo manje pritužbi na rad zdravstva i ljudi će biti zadovoljni sa onim što imaju. A ostala poboljšanja će doći s vremenom, kako i cela zemlja bude napredovala.

Zoran

pre 13 godina

Iskreno verujem da gospodin Stankovic zaista zeli da promeni na bolje zdravstvo. Na zalost isto tako mislim da mu se nece to i dozvoliti i da ce biti sabotiran na svakom koraku.

nenad73

pre 13 godina

Sve ovo sto je Stankvic rekao je istina ali je zaobisao glavnu istinu a to je da je drzava ta koja forsira da zdravstvo bude "cuvar socijalnog mira" u poslednjih 30 godina bar. Da li iko normalan moze da mislis da je dobro ako pregled lekara tj participacija kosta koliko i jedna vozna gradskim prevozom? Da li iko mislis da medicinska sestra moze dobro i motivisano da radi sa 32 000 mesecno? Zasto sluzbenik u banci ima skor0 dva puta vecu platu od lekara opste prakse? Pa to su anomalije koje drzava namece a ne standard i trenutno stanje u drzavi. Zasto lekari u Republici Srpskoj imaju duplo vece plate nego u Srbiji? Da li je standard u RS duplo veci nego u Srbiji. Stankovicu prodajte tu magle negde drugo.Jasno je zasto ste postavljeni za ministra posle ove izjave.

aleks

pre 13 godina

Ali, građani naše zemlje moraju da znaju da je kod nas iznos za zdravstveni dinar nešto manje od 300 evra godišnje po stanovniku. U Hrvatskoj je to 760 evra, Sloveniji 1.500 evra, a u SAD 7.700 dolara. Taj odnos dovoljno pokazuje da mi ne možemo da pružimo zdravstvenu uslugu kao bogatije zemlje", istakao je Stanković.

Hoce li gospodin Stankovic , da nam kaze ko je najodgovorniji zato sto je Srbiji zdravstveni dinar najmanji>

Dakle Kriv je Tito?
Kriv je Slobodan Milosevic?
Kriv je Tomica Milosavljevic ili da trazimo krivce u Vladi pre Drugog svetskog rata?

borislav

pre 13 godina

Dobro, ako je to istina (a znamo da je u zdravstu krsh i lom), ajmo da trazimo ODGOVORNOST (poznata Vam rec?) prethodnika?
Ili sta?!
Ja dodjem i kazem "joooooj sto sam zatekao lose, pa moracu 8 godina da popravljam"
Pa neko posle mene dodje i kaze to isto...
?!?!?!

Ima li iko u Srbiji normalan?!

socijala

pre 13 godina

Zemljace za 5 godina ko ziv ko mrtav.I opet ovi se samo vataju za cene u okruzenju a sada bogami i za Ameriku.Pa daj mi posao prvo,drugo daj mi njihove palte pa posle naplati osiguranje kao oni.Ovo bi stvarno da nije tuzno bilo smesno.

borislav

pre 13 godina

Dobro, ako je to istina (a znamo da je u zdravstu krsh i lom), ajmo da trazimo ODGOVORNOST (poznata Vam rec?) prethodnika?
Ili sta?!
Ja dodjem i kazem "joooooj sto sam zatekao lose, pa moracu 8 godina da popravljam"
Pa neko posle mene dodje i kaze to isto...
?!?!?!

Ima li iko u Srbiji normalan?!

aleks

pre 13 godina

Ali, građani naše zemlje moraju da znaju da je kod nas iznos za zdravstveni dinar nešto manje od 300 evra godišnje po stanovniku. U Hrvatskoj je to 760 evra, Sloveniji 1.500 evra, a u SAD 7.700 dolara. Taj odnos dovoljno pokazuje da mi ne možemo da pružimo zdravstvenu uslugu kao bogatije zemlje", istakao je Stanković.

Hoce li gospodin Stankovic , da nam kaze ko je najodgovorniji zato sto je Srbiji zdravstveni dinar najmanji>

Dakle Kriv je Tito?
Kriv je Slobodan Milosevic?
Kriv je Tomica Milosavljevic ili da trazimo krivce u Vladi pre Drugog svetskog rata?

socijala

pre 13 godina

Zemljace za 5 godina ko ziv ko mrtav.I opet ovi se samo vataju za cene u okruzenju a sada bogami i za Ameriku.Pa daj mi posao prvo,drugo daj mi njihove palte pa posle naplati osiguranje kao oni.Ovo bi stvarno da nije tuzno bilo smesno.

nenad73

pre 13 godina

Sve ovo sto je Stankvic rekao je istina ali je zaobisao glavnu istinu a to je da je drzava ta koja forsira da zdravstvo bude "cuvar socijalnog mira" u poslednjih 30 godina bar. Da li iko normalan moze da mislis da je dobro ako pregled lekara tj participacija kosta koliko i jedna vozna gradskim prevozom? Da li iko mislis da medicinska sestra moze dobro i motivisano da radi sa 32 000 mesecno? Zasto sluzbenik u banci ima skor0 dva puta vecu platu od lekara opste prakse? Pa to su anomalije koje drzava namece a ne standard i trenutno stanje u drzavi. Zasto lekari u Republici Srpskoj imaju duplo vece plate nego u Srbiji? Da li je standard u RS duplo veci nego u Srbiji. Stankovicu prodajte tu magle negde drugo.Jasno je zasto ste postavljeni za ministra posle ove izjave.

rale

pre 13 godina

Ako ministar misli da ce biti bolje tek za pet godina,neka odmah ode!Slazem se da odmah treba resavati korupciju,nisam cuo kako,efikasno resenje je jednostavno,odmah izjednacite drzavno i privatno zdravstvo,razvice se konkurencija znanja,uslova rada i efikasnosti,nastupice slobodan izbor lekara,nestace okolnosti za korupciju!!!Dobit za pacijenta,lekara i celo drustvo bice ogroman!I eto poboljsanja odmah!

Gvido

pre 13 godina

A jel'u 300 evra uracunato i ono sto sami platimo za lekove, privatne lekare i zubare, analize, itd? Ako nije, onda gradjani Srbije daju mnogo vise od slovenaca, pogotovu ako su u nevolji.

doktorka

pre 13 godina

Boljitak može da počne da se oseća koliko već sutra ako počnu da se rešavaju sitni problemi: problem po problem.

Npr. naizgled sitan problem specijalizacija koji neminovno za par godina postaje krupan (ako ne krene danas odmah da se rešava) - nedostatak specijalista iz brojnih specijalizacija.

Konkurs za odobravanje specijalizacija se odvija upravo zadnjih mesec dana koliko nismo praktično imali ministra zdravlja. Kriterijumi za odobravanje specijalizacija su van svake pameti i zdravog razuma i najverovatnije nisu propisani zvaničnim pravnim aktom već su samo okačeni na sajtu ministarstva!!! Šta će biti sa brojnim nezapošljenim lekarima koji tavore na birou a ne mogu da volonterski specijaliziraju?! Da li da bace još 6 meseci svog života do sledećeg konkursa zato što nismo imali ministra?! Zašto vlasnici legalnih privatnih ordinacija ne mogu, shodno planu svog razvoja, da svoje lekare opšte prakse upute na specijalizaciju neophodnu za dalji razvoj nego se unapred traži da prošire delatnost (otvore polikliniku, veći prostor, više aparata, više zapošljenih - mnogo novca za siromašnu zemlju u kojoj ne može da se zaradi) i registruju se unapred 4,5 godina (koliko traje specijalizacija) za tu delatnost (što je finansijski van svake pameti). Inače lekar na specijalizaciji nema pravo da radi samostalno kao specijalista ali niko ne može da mu zabrani da tokom specijaliziranja radi u svojoj matičnoj ustanovi, privatnoj praksi kao lekar opšte prakse )?! Da li novi ministar uopšte razmišlja o tom problemu koji je od značaja za pacijente jer uskoro sledi nedostatak specijalista iz brojnih specijalizacija?! To se rešava za 24h po meni!!! I boljitak se oseća odmah!!!

Isto važi za niz drugih, naizgled sitnih problema u odnosu na tzv. važnije, krupnije... ali suština kvaliteta života, pa i zdravstva, ne leži u krupnim stvarima već u jednostavnim sitnicama.

Daniela

pre 13 godina

Strasno, dobro nije rekao za 50 godina. Valjda ima nesto sto moze da se uradi brze u samoj organizaciji funkcionisanja. I naravno, odmah pare - u Hrvatskoj izdvajaju ovoliko, u Sloveniji onoliko, a mi samo... "Izdvojili" smo mi vama do sada i previse, docice valjda dan da vracate "izdvojeno".

a

pre 13 godina

Secam se g. Stankovica jos dok mi je bio profesor na fakultetu, i ponekad kada bi skrenuo sa teme , kritike koje je upucivao na stanje i funkcionisanje zdravstva u Srbiji bile su moralno i logicki opravdane...U skladu sa tim nadam se da ce za vreme svog ministrovanja kao prvo ispostovati sebe, a samim tim i gradjane Srbije

Svetozar

pre 13 godina

Gospodine Ministre, to nije istina.Prethodni Ministar je rekao da je stanje u zdravstvu skoro pa optimalno. Mora da on zna bolje buduci da je na funkciji bio 7893 mandata?Vi ste jos zeleni pa ne vidite sve te blagodeti

bezimena

pre 13 godina

Zaštita stranačkih kolega i koalicionih partnera je postala ABNORMALNA, što se potvrdilo i najnovijim "Zakonom" o Vladi!

Ima li, u ovom političkom pozorištu, iko ko zna šta znače pojmovi: KRITIKA (samokritika) I ODGOVORNOST!?

Onaj ko oživi ove stvari, uredjenom svetu NORMALNE I PODRAZUMEVAJUĆE, dobiće na izborima moj glas! Do tada NIKO!

rex

pre 13 godina

Stankovic je po struci patolog,i posto je zdrastvo u kadavericnom stanju ,pravi je covek za to mesto.Zar on nije licno bio jedini strucnjak priznat od Haskog tribunala? dobre reference zar ne?...

Pera Stršljen

pre 13 godina

Sve što je gospodin ministar rekao je tačno.
Ali ima nekoliko stvari, koje se moraju rešiti po hitnom postupku. A to su odnos zdravstvenih radnika prema pacijentima, red u prijemu, i naravno korupcija. Za to nisu potrebna velika sredstva.
Zdravstveni radnici moraju shvatiti da je pacijent onaj koji im obezbeđuje platu i sve ostalo da oni mogu biti to što jesu. Kao što dobar trgovac vodi računa o željama kupca tako i zdravstveni radnik mora da vodi računa o pacijentu. Naravno u okviru mogućnostu zdravstvene ustanove. Za to nisu potrebne dodatne pare već samo disciplina.
O redu i korupciji ne treba mnogo govoriti. Kada se iskoreni da za mesto lekara u Beogradu nekome treba dati 10-50,000€, i kada se za primanje mita budu snosile odgovarajuće posledice, i ovaj problem će biti rešen.
Kada bi se ove stvari rešile bilo bi mnogo manje pritužbi na rad zdravstva i ljudi će biti zadovoljni sa onim što imaju. A ostala poboljšanja će doći s vremenom, kako i cela zemlja bude napredovala.

Amos

pre 13 godina

Jedno pitanje - kako to da obicno popravljanje zuba sa 'participacijom' izadje jos malo pa isto kod privatnika i kod drzave? A drzavni zubar ima drzavnu kancelariju, opremu, stolicu, struju, vodu, godisnje itd itd.
Dok privatnik to sve mora sebi sam da obezbedi.

Zoran

pre 13 godina

Iskreno verujem da gospodin Stankovic zaista zeli da promeni na bolje zdravstvo. Na zalost isto tako mislim da mu se nece to i dozvoliti i da ce biti sabotiran na svakom koraku.

Dragan Bosnjakovic

pre 13 godina

Au' ovaj poc'o ko i onaj stari
da ce"biti bolje"!A sta dok i
ova"bolest"zdravstva ne napuni
5(pet)godina?Ko ce da leci,a?

bezimena

pre 13 godina

Ovo je obična politikantska izjava!Postala sam alergična na "stručnjake" iz G17+!!!

Mi, gradjani, kao pacijenti, odlično vidimo na kakve grane je večiti T.Milosavljević (koji se izvukao bez ikakve odgovornosti, kao "Tihomir") spustio naše zdravstvo!

Medjutim, na osnovu koje analize, plana i programa, ministar, koji je to postao TEK pre nedelju dana, priča o 5 godina potrebnih za oporavak zdravstva!? Takvom izjavom hoće da se udvori gradjanima, dok istovremeno unapred opravdava svoj budući neuspeh, čak i neuspeh ministra koji će doći posle njega!

Dokle ćete da nas pravite budalama i lažete u oči!?

zoki

pre 13 godina

Trebalo je da doda 'majke mi' - mozda bi bio uverljiviji! Cak i da ostane tih narednih 5 godina, ne postize nista jer je predhodni ministar ostao 2 puta duze, pa je nakon istog takvog obecanja datog na pocetku sva 3 mandata, otisao bez rezultata...

Bogdan

pre 13 godina

Ovim on u stvari hoće da kaže da se ni radnici u zdravstvu a ni građani nemaju čemu nadati. Jer priča o poboljšanju usluga za bilo koji period, a bez reforme osiguranja i reforme zdravstvenog sistema je apsolutno prazna priča. Znači, ne lipši magarče do zelene trave.

Amos

pre 13 godina

Prijatelju, kad vec pricas o ulaganjima u zdravstvo u Sloveniji ili Americi, pogledaj koje su tamo plate za hirurge, generalno doktore, koje se cene placaju za razne operacije i zahvate, koliko kostaju lekovi itd.
A onda pogledaj koliko je to sve kod nas.
Mozda ce ti neke stvari biti malo jasnije i mozda ces shvatiti da nema razloga da zaposleni u zdravstvu imaju kulturu na nivou na koji se ni Busman ne bi spustio.
Da ne pricam o etici ili moralu sestara ili lekarskog osoblja.
Nema para koje ce od kriminalca napraviti postenjacinu niti od djubreta coveka. Ti samo nastavljas u skladu sa onom mantrom - dajmo poslanicima, ministrima ili sudijama dovoljno novaca kako ne bi morali DA KRADU. To nije samo utopija, to je IDIOTIZAM.

БОЛЕСНИК

pre 13 godina

Шта би са свим улагањима у здравство? Шта је са онима који одоше у пензије или гробове, а да нису стигли да се науживају бриге "белаца"? А да питамо за приватне "клинике"? КРИВИ СМО МИ!!!

gertrudla

pre 13 godina

možda osete, a možda i ne osete, videće se to za nekih 5 godina. Tad će neki novi ili stari ministar da dá novu procenu, kada će građani osetiti poboljšanje, jer nije lako poboljšati stanje u sistemu, to treba da nam se objasni... aaahhhhhhhhhhh.

Rale Nis

pre 13 godina

Gospodine ministre,zalite se na malo novca za zdravstvo,to je tacno,ali nije sve u novcu,osnovno je da to malo rasporedis i upotrebis na najbolji nacin,dakle treba razumeti,znati,umeti i uraditi.Odredena, ne velika grupacija osiguranika nebrojeno puta dobija sve vrste zdravstvenih usluga,sve do magnetne rtezonance i to u velikom procentu potpuno nepotrebno,to je rasipanje novca,na jednoj strani i nedostatak novca za preko potrebne aktivnosti.Resenje je prosto,dajte lekarima primarnog zdravstva vece,konkretne obaveze i veca prava,da se tu obavlja veci deo dijagnostike i lecenja,time se rasterecuje sekundarno i tercijarno zdravstvo koje je i najskuplje!Ocekujte da mali novac bude dovoljan,i uz to vece zadovoljstvo pacijenata i zdravstvenih radnika!Ukljucite bar privatne lekare u sektor primarne zdravstvene zastite,to je najjeftinije!

Aleksar

pre 13 godina

Pre svega zdravstveni sistem u nijednoj zemlji nije idealno resen. O tome kao sto neko pise odvajalo se 50 god. bespredmetno je razgovarati. Sve sto je bilo odavno je potroseno, ratovi, krize...da ne nabrajam. Oduvek je vazilo pravilo Koliko para-toliko muzike. Ako neko misli da moze sa odvajanjem 10 evra mesecno da sebi obezbedi vrhunsku operaciju, implantant, savrsenu negu grdno se vara. Misljanja sam da se treba uvesti zdravstveno osiguranje kao za automobile, ko zeli full Kasko dobija i full uslugu, ko ne zeli dobice merenje pritiska, labarotorijski pregled i EKG, a neka razmislja da li ce mu zatrebati nesto vise. Sto se korupcije tice- vrlo prosto, povecajte plate svim zdravstvenim radnicima. Pa nece med.sestra negovati bolesnika, hraniti, previjati, presvlaciti, prati ga i cistiti kome rodbina odbija da da casu vode kad dodje u posetu (video svojim ocima hiljadu puta)za nekih pisljivih 20.000din? Zapitajte se za koji novac bi ste vi to radili?

Zdravko M

pre 13 godina

A za tih pet godina, dok u zdravstvu ne krene bolje, ministar ce, iz svoje struke, imati puno posla i to raditi najbolje sto zna.

Tihana

pre 13 godina

Ja ne znam otkud ta ,,prirodna pojava''svakog političara koji stupi na scenu da izjavi neku ,,ne-lipši-magarče-do-zelene-trave'' bombastičnu izjavu.Zar toliko ne vide koliko su smešni??

Vojvodinac

pre 13 godina

Izjava je prilično neožbiljna za ministra koji dolazi sa mandatom od godinu dana max!
Ako niste u stanju uraditi ništa efikasnije.....onda gubimo još i tu godinu!
Koliko pacijenata neće dočekati tih 5 godina??
Što se tiče plata u zdravstvu, male su kao i u ostalim oblastima, ali Koštunica nam nije bio dobar, hteli smo promene...pa smo i sami krivi (mislim samo na visinu plata, ne i na politiku koju je dotični vodio).
Hvala bogu postoji privatni sektor, privatne bolnice u kojima sestre rade za 40-60000.00 din,a li se radi, i svaka odgovorna sestra može se zaposliti. Sve se bore rukama i nogama da pređu u državne domove zdravlja, bez obzira na platu...Zašto!?
Cast izuzetcima, naravno, ali dok narod ne uzme str+var u svoje ruke, ni zdravstveni radnici neće raditi svoj posao.
Brzo smo zaboravli da se plata, kakva-takva, mora zaraditi.

Aleksar

pre 13 godina

Pre svega zdravstveni sistem u nijednoj zemlji nije idealno resen. O tome kao sto neko pise odvajalo se 50 god. bespredmetno je razgovarati. Sve sto je bilo odavno je potroseno, ratovi, krize...da ne nabrajam. Oduvek je vazilo pravilo Koliko para-toliko muzike. Ako neko misli da moze sa odvajanjem 10 evra mesecno da sebi obezbedi vrhunsku operaciju, implantant, savrsenu negu grdno se vara. Misljanja sam da se treba uvesti zdravstveno osiguranje kao za automobile, ko zeli full Kasko dobija i full uslugu, ko ne zeli dobice merenje pritiska, labarotorijski pregled i EKG, a neka razmislja da li ce mu zatrebati nesto vise. Sto se korupcije tice- vrlo prosto, povecajte plate svim zdravstvenim radnicima. Pa nece med.sestra negovati bolesnika, hraniti, previjati, presvlaciti, prati ga i cistiti kome rodbina odbija da da casu vode kad dodje u posetu (video svojim ocima hiljadu puta)za nekih pisljivih 20.000din? Zapitajte se za koji novac bi ste vi to radili?

nenad73

pre 13 godina

Sve ovo sto je Stankvic rekao je istina ali je zaobisao glavnu istinu a to je da je drzava ta koja forsira da zdravstvo bude "cuvar socijalnog mira" u poslednjih 30 godina bar. Da li iko normalan moze da mislis da je dobro ako pregled lekara tj participacija kosta koliko i jedna vozna gradskim prevozom? Da li iko mislis da medicinska sestra moze dobro i motivisano da radi sa 32 000 mesecno? Zasto sluzbenik u banci ima skor0 dva puta vecu platu od lekara opste prakse? Pa to su anomalije koje drzava namece a ne standard i trenutno stanje u drzavi. Zasto lekari u Republici Srpskoj imaju duplo vece plate nego u Srbiji? Da li je standard u RS duplo veci nego u Srbiji. Stankovicu prodajte tu magle negde drugo.Jasno je zasto ste postavljeni za ministra posle ove izjave.

bezimena

pre 13 godina

Ovo je obična politikantska izjava!Postala sam alergična na "stručnjake" iz G17+!!!

Mi, gradjani, kao pacijenti, odlično vidimo na kakve grane je večiti T.Milosavljević (koji se izvukao bez ikakve odgovornosti, kao "Tihomir") spustio naše zdravstvo!

Medjutim, na osnovu koje analize, plana i programa, ministar, koji je to postao TEK pre nedelju dana, priča o 5 godina potrebnih za oporavak zdravstva!? Takvom izjavom hoće da se udvori gradjanima, dok istovremeno unapred opravdava svoj budući neuspeh, čak i neuspeh ministra koji će doći posle njega!

Dokle ćete da nas pravite budalama i lažete u oči!?

Amos

pre 13 godina

Prijatelju, kad vec pricas o ulaganjima u zdravstvo u Sloveniji ili Americi, pogledaj koje su tamo plate za hirurge, generalno doktore, koje se cene placaju za razne operacije i zahvate, koliko kostaju lekovi itd.
A onda pogledaj koliko je to sve kod nas.
Mozda ce ti neke stvari biti malo jasnije i mozda ces shvatiti da nema razloga da zaposleni u zdravstvu imaju kulturu na nivou na koji se ni Busman ne bi spustio.
Da ne pricam o etici ili moralu sestara ili lekarskog osoblja.
Nema para koje ce od kriminalca napraviti postenjacinu niti od djubreta coveka. Ti samo nastavljas u skladu sa onom mantrom - dajmo poslanicima, ministrima ili sudijama dovoljno novaca kako ne bi morali DA KRADU. To nije samo utopija, to je IDIOTIZAM.

socijala

pre 13 godina

Zemljace za 5 godina ko ziv ko mrtav.I opet ovi se samo vataju za cene u okruzenju a sada bogami i za Ameriku.Pa daj mi posao prvo,drugo daj mi njihove palte pa posle naplati osiguranje kao oni.Ovo bi stvarno da nije tuzno bilo smesno.

БОЛЕСНИК

pre 13 godina

Шта би са свим улагањима у здравство? Шта је са онима који одоше у пензије или гробове, а да нису стигли да се науживају бриге "белаца"? А да питамо за приватне "клинике"? КРИВИ СМО МИ!!!

zoki

pre 13 godina

Trebalo je da doda 'majke mi' - mozda bi bio uverljiviji! Cak i da ostane tih narednih 5 godina, ne postize nista jer je predhodni ministar ostao 2 puta duze, pa je nakon istog takvog obecanja datog na pocetku sva 3 mandata, otisao bez rezultata...

Pera Stršljen

pre 13 godina

Sve što je gospodin ministar rekao je tačno.
Ali ima nekoliko stvari, koje se moraju rešiti po hitnom postupku. A to su odnos zdravstvenih radnika prema pacijentima, red u prijemu, i naravno korupcija. Za to nisu potrebna velika sredstva.
Zdravstveni radnici moraju shvatiti da je pacijent onaj koji im obezbeđuje platu i sve ostalo da oni mogu biti to što jesu. Kao što dobar trgovac vodi računa o željama kupca tako i zdravstveni radnik mora da vodi računa o pacijentu. Naravno u okviru mogućnostu zdravstvene ustanove. Za to nisu potrebne dodatne pare već samo disciplina.
O redu i korupciji ne treba mnogo govoriti. Kada se iskoreni da za mesto lekara u Beogradu nekome treba dati 10-50,000€, i kada se za primanje mita budu snosile odgovarajuće posledice, i ovaj problem će biti rešen.
Kada bi se ove stvari rešile bilo bi mnogo manje pritužbi na rad zdravstva i ljudi će biti zadovoljni sa onim što imaju. A ostala poboljšanja će doći s vremenom, kako i cela zemlja bude napredovala.

a

pre 13 godina

Secam se g. Stankovica jos dok mi je bio profesor na fakultetu, i ponekad kada bi skrenuo sa teme , kritike koje je upucivao na stanje i funkcionisanje zdravstva u Srbiji bile su moralno i logicki opravdane...U skladu sa tim nadam se da ce za vreme svog ministrovanja kao prvo ispostovati sebe, a samim tim i gradjane Srbije

Gvido

pre 13 godina

A jel'u 300 evra uracunato i ono sto sami platimo za lekove, privatne lekare i zubare, analize, itd? Ako nije, onda gradjani Srbije daju mnogo vise od slovenaca, pogotovu ako su u nevolji.

borislav

pre 13 godina

Dobro, ako je to istina (a znamo da je u zdravstu krsh i lom), ajmo da trazimo ODGOVORNOST (poznata Vam rec?) prethodnika?
Ili sta?!
Ja dodjem i kazem "joooooj sto sam zatekao lose, pa moracu 8 godina da popravljam"
Pa neko posle mene dodje i kaze to isto...
?!?!?!

Ima li iko u Srbiji normalan?!

aleks

pre 13 godina

Ali, građani naše zemlje moraju da znaju da je kod nas iznos za zdravstveni dinar nešto manje od 300 evra godišnje po stanovniku. U Hrvatskoj je to 760 evra, Sloveniji 1.500 evra, a u SAD 7.700 dolara. Taj odnos dovoljno pokazuje da mi ne možemo da pružimo zdravstvenu uslugu kao bogatije zemlje", istakao je Stanković.

Hoce li gospodin Stankovic , da nam kaze ko je najodgovorniji zato sto je Srbiji zdravstveni dinar najmanji>

Dakle Kriv je Tito?
Kriv je Slobodan Milosevic?
Kriv je Tomica Milosavljevic ili da trazimo krivce u Vladi pre Drugog svetskog rata?

rale

pre 13 godina

Ako ministar misli da ce biti bolje tek za pet godina,neka odmah ode!Slazem se da odmah treba resavati korupciju,nisam cuo kako,efikasno resenje je jednostavno,odmah izjednacite drzavno i privatno zdravstvo,razvice se konkurencija znanja,uslova rada i efikasnosti,nastupice slobodan izbor lekara,nestace okolnosti za korupciju!!!Dobit za pacijenta,lekara i celo drustvo bice ogroman!I eto poboljsanja odmah!

Bogdan

pre 13 godina

Ovim on u stvari hoće da kaže da se ni radnici u zdravstvu a ni građani nemaju čemu nadati. Jer priča o poboljšanju usluga za bilo koji period, a bez reforme osiguranja i reforme zdravstvenog sistema je apsolutno prazna priča. Znači, ne lipši magarče do zelene trave.

Zdravko M

pre 13 godina

A za tih pet godina, dok u zdravstvu ne krene bolje, ministar ce, iz svoje struke, imati puno posla i to raditi najbolje sto zna.

Zoran

pre 13 godina

Iskreno verujem da gospodin Stankovic zaista zeli da promeni na bolje zdravstvo. Na zalost isto tako mislim da mu se nece to i dozvoliti i da ce biti sabotiran na svakom koraku.

Daniela

pre 13 godina

Strasno, dobro nije rekao za 50 godina. Valjda ima nesto sto moze da se uradi brze u samoj organizaciji funkcionisanja. I naravno, odmah pare - u Hrvatskoj izdvajaju ovoliko, u Sloveniji onoliko, a mi samo... "Izdvojili" smo mi vama do sada i previse, docice valjda dan da vracate "izdvojeno".

Rale Nis

pre 13 godina

Gospodine ministre,zalite se na malo novca za zdravstvo,to je tacno,ali nije sve u novcu,osnovno je da to malo rasporedis i upotrebis na najbolji nacin,dakle treba razumeti,znati,umeti i uraditi.Odredena, ne velika grupacija osiguranika nebrojeno puta dobija sve vrste zdravstvenih usluga,sve do magnetne rtezonance i to u velikom procentu potpuno nepotrebno,to je rasipanje novca,na jednoj strani i nedostatak novca za preko potrebne aktivnosti.Resenje je prosto,dajte lekarima primarnog zdravstva vece,konkretne obaveze i veca prava,da se tu obavlja veci deo dijagnostike i lecenja,time se rasterecuje sekundarno i tercijarno zdravstvo koje je i najskuplje!Ocekujte da mali novac bude dovoljan,i uz to vece zadovoljstvo pacijenata i zdravstvenih radnika!Ukljucite bar privatne lekare u sektor primarne zdravstvene zastite,to je najjeftinije!

Amos

pre 13 godina

Jedno pitanje - kako to da obicno popravljanje zuba sa 'participacijom' izadje jos malo pa isto kod privatnika i kod drzave? A drzavni zubar ima drzavnu kancelariju, opremu, stolicu, struju, vodu, godisnje itd itd.
Dok privatnik to sve mora sebi sam da obezbedi.

doktorka

pre 13 godina

Boljitak može da počne da se oseća koliko već sutra ako počnu da se rešavaju sitni problemi: problem po problem.

Npr. naizgled sitan problem specijalizacija koji neminovno za par godina postaje krupan (ako ne krene danas odmah da se rešava) - nedostatak specijalista iz brojnih specijalizacija.

Konkurs za odobravanje specijalizacija se odvija upravo zadnjih mesec dana koliko nismo praktično imali ministra zdravlja. Kriterijumi za odobravanje specijalizacija su van svake pameti i zdravog razuma i najverovatnije nisu propisani zvaničnim pravnim aktom već su samo okačeni na sajtu ministarstva!!! Šta će biti sa brojnim nezapošljenim lekarima koji tavore na birou a ne mogu da volonterski specijaliziraju?! Da li da bace još 6 meseci svog života do sledećeg konkursa zato što nismo imali ministra?! Zašto vlasnici legalnih privatnih ordinacija ne mogu, shodno planu svog razvoja, da svoje lekare opšte prakse upute na specijalizaciju neophodnu za dalji razvoj nego se unapred traži da prošire delatnost (otvore polikliniku, veći prostor, više aparata, više zapošljenih - mnogo novca za siromašnu zemlju u kojoj ne može da se zaradi) i registruju se unapred 4,5 godina (koliko traje specijalizacija) za tu delatnost (što je finansijski van svake pameti). Inače lekar na specijalizaciji nema pravo da radi samostalno kao specijalista ali niko ne može da mu zabrani da tokom specijaliziranja radi u svojoj matičnoj ustanovi, privatnoj praksi kao lekar opšte prakse )?! Da li novi ministar uopšte razmišlja o tom problemu koji je od značaja za pacijente jer uskoro sledi nedostatak specijalista iz brojnih specijalizacija?! To se rešava za 24h po meni!!! I boljitak se oseća odmah!!!

Isto važi za niz drugih, naizgled sitnih problema u odnosu na tzv. važnije, krupnije... ali suština kvaliteta života, pa i zdravstva, ne leži u krupnim stvarima već u jednostavnim sitnicama.

Dragan Bosnjakovic

pre 13 godina

Au' ovaj poc'o ko i onaj stari
da ce"biti bolje"!A sta dok i
ova"bolest"zdravstva ne napuni
5(pet)godina?Ko ce da leci,a?

rex

pre 13 godina

Stankovic je po struci patolog,i posto je zdrastvo u kadavericnom stanju ,pravi je covek za to mesto.Zar on nije licno bio jedini strucnjak priznat od Haskog tribunala? dobre reference zar ne?...

Svetozar

pre 13 godina

Gospodine Ministre, to nije istina.Prethodni Ministar je rekao da je stanje u zdravstvu skoro pa optimalno. Mora da on zna bolje buduci da je na funkciji bio 7893 mandata?Vi ste jos zeleni pa ne vidite sve te blagodeti

bezimena

pre 13 godina

Zaštita stranačkih kolega i koalicionih partnera je postala ABNORMALNA, što se potvrdilo i najnovijim "Zakonom" o Vladi!

Ima li, u ovom političkom pozorištu, iko ko zna šta znače pojmovi: KRITIKA (samokritika) I ODGOVORNOST!?

Onaj ko oživi ove stvari, uredjenom svetu NORMALNE I PODRAZUMEVAJUĆE, dobiće na izborima moj glas! Do tada NIKO!

gertrudla

pre 13 godina

možda osete, a možda i ne osete, videće se to za nekih 5 godina. Tad će neki novi ili stari ministar da dá novu procenu, kada će građani osetiti poboljšanje, jer nije lako poboljšati stanje u sistemu, to treba da nam se objasni... aaahhhhhhhhhhh.

Tihana

pre 13 godina

Ja ne znam otkud ta ,,prirodna pojava''svakog političara koji stupi na scenu da izjavi neku ,,ne-lipši-magarče-do-zelene-trave'' bombastičnu izjavu.Zar toliko ne vide koliko su smešni??

Vojvodinac

pre 13 godina

Izjava je prilično neožbiljna za ministra koji dolazi sa mandatom od godinu dana max!
Ako niste u stanju uraditi ništa efikasnije.....onda gubimo još i tu godinu!
Koliko pacijenata neće dočekati tih 5 godina??
Što se tiče plata u zdravstvu, male su kao i u ostalim oblastima, ali Koštunica nam nije bio dobar, hteli smo promene...pa smo i sami krivi (mislim samo na visinu plata, ne i na politiku koju je dotični vodio).
Hvala bogu postoji privatni sektor, privatne bolnice u kojima sestre rade za 40-60000.00 din,a li se radi, i svaka odgovorna sestra može se zaposliti. Sve se bore rukama i nogama da pređu u državne domove zdravlja, bez obzira na platu...Zašto!?
Cast izuzetcima, naravno, ali dok narod ne uzme str+var u svoje ruke, ni zdravstveni radnici neće raditi svoj posao.
Brzo smo zaboravli da se plata, kakva-takva, mora zaraditi.