Sreda, 09.03.2011.

02:33

9. mart – Mit o "propuštenoj šansi"

Danas se navršava 20 godina od devetomartovskih demonstracija 1991. u Beogradu, prvog masovnog građanskog otpora režimu Slobodana Miloševića.

Izvor: B92

9. mart – Mit o "propuštenoj šansi" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

182 Komentari

Sortiraj po:

Plavi

pre 12 godina

Kažu da se i put od hiljadu milja počinje jednim korakom. E pa 9. mart je bio taj prvi korak. Koliko nam je još preostalo da stignemo tamo kuda smo krenuli sa Trga Slobode zavisi isključivo od nas samih i volje da od Srbije stvorimo jednu modernu evropsku državu.

Sheena

pre 12 godina

Dan kada je sve pocelo, a kraj jos docekali nismo! Da smo slusali Vuka prethodnu 21 gofinu, danas bi bili mnogo dalje od dobijanja same kandidature!

student

pre 12 godina

svima onima koji porede ovaj protest sa neredima u Beogradu tokom pride-a i protesta za Kosovo predlazem da pogledaju malo bolje strukturu ucesnika a ako ne vide najbolje mogu na youtubu da pogledaju "sjecas li se marta '91" pa da nas postede glupih i narucenih izjava

Bocko

pre 12 godina

Tog 9.marta je Srbija konacno skupila hrabrosti da kaze NE komunistickoj ideologiji koju je predstavljao Milosevic.Da se kaze NE mraku i tisini koja je trajala pedeset godina.Nasao se neko dovoljno hrabar,mudar a u isto vreme i "lud" da predvodi ovo pobunu.Da jedna recenica JURIS promenila je buducnost Srbije,da je tog dana nije bilo gotovo sam siguran da bi i dan danas Milosevic vladao,ako ne on onda njegova ideologija a Srbija bi i dalje bila u tom visedeceniskom mraku i tisini.

rosa u podne

pre 12 godina

I ja sam jedan od martovaca koji sada zivi u inostranstvu. Kada se govori o tome kakav je bio karakter demonstracija, navescu samo par detalja koji nisu pomentuti.

1. U jednom trenutku Radovan Karadzic je pokusao da odrzi govor, ali je bio izvizdan i odstranjen.
2. Patrijarh Pavle je takodje bio izvizdan kada je pozvao demonstrante da se razidju. Razlog je bio organizovanje kontramitinga na Uscu odakle je tadasnji ministar industrije ili tako necega Matic ili Matovic pozvao ucesnike da krenu na terazije, pa je vladao strah od krvoprolica.
3. Neko je vec pomenuo zastave EEZ, Amerike itd... Cas se skandiralo CNN.
4. Na skupstinskom zasedanju je palo par cuvenih izjava: "Dok vi ovde rusite vlast, mi smo jedva sprecili napad na Stolac." Kada je iz Stolca stigao demanti, odgovor necoveka cijeg imena se ne secam je bio: "Nisam mislio na taj Stolac."

Саша, Пожаревац

pre 12 godina

На жалост тада се није могло више. Могло се више 5.октобра, али СПО-а тад није било у коалицији ДОС и зато смо овде где јесмо. Ево нас 21 годину касније и где смо, готово на почетку. Зато је време за Преокрет...

TRL

pre 12 godina

Meni rodjendan, te '91, moj prvi, pricali su mi kako je moj cale pola stana izbacio jer su bili za Vuka, a on veciti Titoista i Jugosloven, dvadeset jednu godinu kasnije on je i dalje takav, da li je Vuk? Da li su ti ljudi, demonstratori, da demonstratori, isti kao onda, da li veruju u isti ideal? Mislim da ne, ipak je taj dan neostvaren dan i nedosanjan san, samo da li neko zna sta je bio cilj, svrha, krajnja tacka, sta, ako je covek spreman da se promeni zbog molitvenog dorucka i preokreta...

D.Savic,Paris,FR

pre 12 godina

Tada sam imao 18 godina i ziveo sam u Srbiji i dobro se secam svega za razliku od nekih koji komentarisu a nisu imali ni 5 godina.Ubrzo posle toga sam dosao u Francusku i sa 20 godina zivota na zapadu mogu samo jedno da vam kazem:Milosevic je tada bio Predsednik sa kravatom dok je protiv njega na juris pozivao cupavi i bradati Draskovic koji kao da je upravo ugasio poslednji dzoint.Drugo nista necu da komentarisem,tako je to verovatno izgledalo u ocima zapadnjaka koje sada dobro poznajem(da me lose ne shvatite,bio sam uvek protiv Slobodana Milosevica i do skora pristalica SPO).

Dragan

pre 12 godina

Aktivni sam ucesnik tih demostracija i svih ostalih te godine, sve do Augusta meseca kada sam zauvek napustio Srbiju.
Sa ponosom se secam svega, secam se i ljudi i suzavca i hladne kosave, i morkih promrzlih ljudi,svega se secam, i na kraju mi stalno kroz misli promicu tenkovi ,ali nismo imali straha, mislili smo da radimo veliku stvar za Srbiju i za sve nas, sto i jeste bilo tacno, nazalost , tadasnja Srbija je obozavala novog srpskog "vozda" po imenu S.Milosevic i nije se moglo napraviti vise od onog sta smo napravili.
A da jesmo tada uspeli da srusimo diktatora, danas bi verovatno postaja neka forma bivse YU ,a i ako ne bi, Srbija bi vec odavno postala clanica EU i svih ostalih evroatlanskih integracija.
Nazalost, daleko sam od otadzbine , inace bi sutra sa ponosom dosao na Trg Slobode, ovaj puta kao vec ozbiljan covek, i zapalio svece za mrtve, a i izljubio bi se sa mojim-nasim Vukom !

Zlatan

pre 13 godina

Samo bih još dodao da u to vreme Milošević nije imao baš toliku podršku u narodu koliko je SPS imao poslaničkih mandata u Narodnoj skupštini. Jeste SPS osvojio 194 od 250 poslaničkih mesta, ali po VEĆINSKOM, a ne aktuelnom proporcionalnom sistemu. Da je tada bio proporcionalni sistem, SPS ne bi osvojio mnogo više od 50% poslaničkih mandata. Milošević je svoj vrh dostigao na Gazimestanu na Vidovdan 1989. godine, i od tada je njegov rejting bio u laganom padu.

Ovome treba dodati i to da je Milošević pred prve višestranačke izbore kompletno kontrolisao medijsku scenu Srbije. Drugačije mišljenje se tada nije moglo čuti dalje od Beograda. Jedine tada nezaisne medijske kuće, B92 (tada samo radio) i NTV Studio B, nisu se mogle pratiti van Beograda. TV Bastilja je bila jedini izvor informacija u unutrašnjosti.

Dakle, ti prvi višestranački izbori u decembru 1990. godine održani su u sve samo ne demokratskim uslovima.

g_nn

pre 13 godina

@Krez.. Vidis ne pricamo isto, a verovatno i ne mislimo isto. Pevati svojoj zemlji nije isto sto i pevati "Ubi, ubi nekoga".. I to dok se ne shvati, nema nam niceg dobrog bojim se. Ja nemam problem da pevam Srbiji iz sveg srca, dignem tri prsta i onda odem sa najboljom drugaricom Hrvaticom na kafu..

kako-ako

pre 13 godina

da je uspelo, jedina razlika bila bi to da bi Sloba danas setao parkovima po Bgd a Vuk camio 40god mardelja il' vec odavno umro tamo zbog ratnih zlocina.

sve ostalo identicno!

nikola

pre 13 godina

Kada bi danas EU formirala komisiju koja bi imala za cilj da pokaze koje je Srbija poteze vukla ka EU, od 2000-e na ovamo, mislim da bi za detekciju tih poteza moralaa koristi mikroskop. Rezultati rada te komisije bili bi skromni, ne zbog predumisljaja Evropskih prijatelja Srbije prema Srbiji vec zbog bahatosti politicke elite odnosno kvazielite, koja je 10 godina procerdala za nista. Nasuprot tome kada bi ta ista komisija analizirala evropske korake Srbije od 1990 -e ona bi sigurno vec na pocetku naisla na 9. mart. Taj 9. mart bi sigurno usao u enciklopediju politicke doslednosti, u borbi za jednu normalnu zemlju, analizirajuci dalje ta ista komisija bi ustanovila postojanje vrl interesantnih evropskih koraka Srbije u borbi za zastitu evropskog modela zivota, tu je i vidovdanski sabor junski protesti, antologijske tromesecne demonstracije 1996- 97-e. Ako je ovo bas ovako a jeste zasto smo danas ovde ? Kada je po svim analizama Srbiji 2000-e bio potreban samo jos jedan potez da se upise u red porodice evropskih naroda po standardima koji vladaju od Atlantika do Urala. Ovde smo zato sto uprav onaj koji je tresao sve vreme nije stresao na kraju. Ostaje velika zal, ali Vuk je i danas bo upavu. Bravo Vuce. Stirpor je izolacijski materijal, i ne dozvoli da se stiroporom izoluje san i Srbiji 9.marta.

Babe Ruth

pre 13 godina

Ej, Vukovci, proverite ko je bio glavni iza scene ( komandant parade ) na osnivanju drustva Sava, pretece SPOa u Pazovi. Onda cete, koliko god da ste sludjeni, shvatiti kome se divite i zasto nam se nije desilo ono sto je trebalo, a desilo se ono sto nije trebalo. I tako ce biti dogod to "preduzece" bude upravljalo Srbijom. Kakvi cetnici, Vuk ima veze sa cetnicima koliko i moja pokojna prababa. Pitajte cetnike u izbeglistvu sta misle o tome, ali one prave cetnike, a ne estradne koji su cetnici za vikend i kada treba da na tom osnovu drpe neku kintu, pardon, dolar.

popovic

pre 13 godina

Nazalost imali smo zelju ali nismo uspeli da se ozborimo protiv sve sile koju je rezim upotrebio protiv nas .Ko zna gde bi Srbija bila danas da smo se osloboidili nesrece jos 1991 godine.Imali smo vremena za sve, cak i za greske, ovako decenije su nazalost pojeli skakavci.

popovic

pre 13 godina

Citajuci danasnje komentare ovih SNS-ovaca koji govore o toboznjoj prevrtljivosti Vuka Draskovica ne mogu se oteti utisku da izgleda pisci tih redova zaboravljaju da je najnecuveniji politicki salto mortale ucinio upravo Toma (direktor groblja) sada predsednik SNS-a.On je od ultranacionaliste ,coveka koji se kleo u Mladica i Karadzica u Vojislava Seselja kome je i kum ako se ne varam postao vatreni evropejac.Zamislite da mi je to neko rekao pre godinu dana .Verovatno ni vi a ni ja ni bilo ko ,ko ima imalo zdravog razuma u to ne bi poverovao.Eto doziveo sam da me Toma i Vucic vode u Evropu.Na zdravlje Srbijo.Sto je najinteresantnije oni koji ga danas zastupaju kroz stampu ni sami ne veruju da je do promene zaista doslo inace bi ga napustili.Doduse ne verujem ni ja.

MRV

pre 13 godina

@Ante. Ta osobina je imanentna čoveku. Kod nekoga je izražena manje, kod drugoga više, naročito ako je udružena sa mediteranskim ili dinarskim temperamentom i smeštena u određene društveno-istorijske okvire. O lobotomiji i da ne govorim. Uz to, uključio si se u temu o kojoj je, objektivno, ovde još uvek teško govoriti sine ira et conditio. Još je živ sentiment, iracionalni momenat, kod onih koji su u tome aktivno učestvovali na bilo kojoj strani, čak i ako nisu imali baš jasno artikulisanu svest o tome u čemu učestvuju i zašto učestvuju. Ali se stvari ipak kreću. Baš kao i kod vas, samo malo sporije. Pročitaj pažljivije sve komentare, pođi i na druge teme i videćeš da sam u pravu.

@Samir Salim. Da. Da je ljudski razum prevladao na prostorima bivše Jugoslavije ne bi se danas dičili grobovima, izbeglicama, zgarištima i bedom najvećeg dela naroda. Ali nisam siguran da se to rešavalo 9. marta. Bojim se da se on samo našao na matici nečega što je osmišljeno i pokrenuto ranije. I bojim se da to nešto nije bila ni nacija, ni ideologija, ni sujeta, već brutalna preraspodela društvenog bogatstva i moći. Kao, uostalom, u svakom velikom društvenom prevratu. Pokolj na ovim prostorima imao je nacionalni karakter samo u svesti "pešadinaca". Za generale je to bilo samo pozicioniranje u budućem novom društvenom poretku na ovim prostorima. Zato ljudski život i nije vredeo ni pišljivog boba.

@Tami. U pravu si. Potrebno je znati prošlost i razmišljati o njoj. I moraju se spoznati njene posledice. Kako današnje tako (i još više) i moguće buduće, da naša deca ne bi pravila iste tragične greške kao njihovi očevi. ALI SE U PROŠLOSTI NE SME ŽIVETI. A svi mi to radimo već četvrt veka. I to u širokom rasponu prošlosti.

metuzalem

pre 13 godina

Nazivati nešto mitom o propuštenoj šansi je totalno pogrešno. Da ne ulazimo u šta bi bilo kad bi bilo, ali tvrdnje da je Milošević bio prejak su na slabim osnovama. Dovoljno je reći da ni na izborima 2000. DOS nije imao stoprocentni nadzor na svim biračkim mestima... Zamisliti šta je bilo deceniju ranije, kada je zlotvor imao celo Kosovo fore, uključujući i Albance, nije teško. Ko je jak i popularan, ne mora da krade i dovodi policiju sa strane i izvodi tenkove na ulice.

A ko je bio na ulicama 9. marta 1991. zna da se tada vlast kotrljala po ulici, samo nije bilo nikoga da se sagne i podigne je.

Al da ne kukamo više nad zlehudom prošlošću. To nam je što nam je. I samo napred. Ništa nije izgubljeno. Ne slušajte relativizatore ograničenog pamćenja i uma ("sve je isto samo njega nema").

izladjii mali ovo nije igra za klince

pre 13 godina

Kad neki kazu da je Sloba bio americki saveznik vise mi to uposte ne deluje cudno! Gde je tada bila Amerika da nam pomogne kao sto danas pomaze Africkim narodima?? Gde je tad bio svet da nam pomogne da srusimo Slobu?? Svetu-Americi je trebao jedan Sloba da unisti SFRJ da odcepi Kosovo! Bay the way, nikad nije osudjen, a na sahranu mu porodica nije dosla, da li je taj covek uopste umro?

r

pre 13 godina

Koliko istine samo ima u ovim recenicama.To sto je uvek znao da izrazi ono sto oseca i da pogodi srz problema ga je cesto dovodilo u probleme jer se uvek dizala velika halabuka posle tih izgovorenih reci.Isto ce biti i sada i ako covek govori cistu istinu.Sada ce uslediti komentari ala Mila Stula od vile na zenevskom jezeru,secenja ruku do lakata,mrtvackim sanducima Dane,cetnicima i partizanima dakle sav arsenal iz koga je Milosevic pucao na Vuka i SPO ce biti ispaljen.Pitam se sta je to u tim ljudima da neprestano pljuju po tom coveku.Obzirom da vec dugo pratim te komentare primetio sam da su to uglavnom isti ljudi pod istim imenom osim kada zele da se ne dosetimo promene nik.Ali tekstovi su gotovo uvek identicni i moram priznati mnogo ljigavi.
(Rosuljac, 9. mart 2011 15:17)

Sergej

pre 13 godina

Ma kakav 9 mart.Draskovic je obican manipulator i prevarant kao i svi politicari.Samo je hteo da se domogne vlasti.Zna se koliki je on demokrata nema potrebe da se pise.

Pancevac

pre 13 godina

od 9. marta,vise nisam hteo da cujem za Vuka,jer sam se osecao izdanim.
Vremenom se pokazalo da sam bio u pravu.

Dosao je i 5. oktobar,
svi ostali bez Vuka,
i pao Sloba.
Posle toga,nista.

Sad je 2011.,
i mi kao narod,i dalje smo glupo ko noc.

idealista

pre 13 godina

Dragi prijatelji, za mene posle izlaska tenkova na beogradske ulice vise nista nije bilo isto i tada sam prvi put shvatila da cu otici iz tog grada i te zemlje. Otisla sam i zivim dobro na nekom drugom mestu. Jos uvek verujem da se tada nesto moglo promeniti i da nije moralo toliko ljudi poginuti, toliko ljudi napustiti zemlju, toliko ljudi osiromasiti.

Bane

pre 13 godina

Nikako mi ne ide u glavu kako mnogima ni 20 godina nije dovoljna distanca da shvate u cemu mislili da su ucestvovali, a sta se stvarno desilo. Milosevic je 9. marta vec bio na podu, ali to je uradio narod koji je, nazalost, verovao tzv liderima borbe za demokratiju. Ti lideri, neki ocito pod striktnom kontrolom Udbe ostavili su narod i Milosevica u nokdaunu i pobegli u Uciteljsku skolu zabezeknuti od straha sto im se vlast valja pod nogama i samo se treba sagnuti i uzeti je, e, ali, da dogovor nije bio drugaciji. Kada se culo da su tenkovi na ulicama, mnogima od njih je laknulo jer su imali dobar izgovor pred onim nesrecnim narodom: Mi bismo hteli dalje, ali, vidite, tu su tenkovi. Tako, Sloba nije spasio sebe, vec "lidere" od njihove duznosti da vode narod u ono sto su najavili da ce biti 9. mart - rusenje Milosevica. Tako je bilo i na Vidovdanu godinu dana kasnije, tako je bilo i 96. kada je onolika, do tada nevidjena energija naroda, potpuno nesrazmerno svedena na jeftine zahteve ispravljanja rezultata lokalnih izbora, iako ste sa onolikom energijom mogli da srusite ne Slobu, vec pola Evrope. O prevari koja se desila 5. oktobra, necu ni da govorim. Njene posledice se odvijaju svakodnevno pred nasim ocima. Samo slepci ne mogu to da vide. Domanovic je pisao o slepcu koji vodi narod, sada imamo slep narod koga vode oni koji imaju oci sokolove, narocito kada su u pitanju njihovi licni i grupni interesi.
Ajd ciao, vidimo se u sledecoj epizodi kada ponovo budemo dozvolili da nas prave budalama i tako sve dok nam ne prodje zivot. Sem, ako nas dotle ne prime u Evropu, pa da nas ona vodi za rucicu kada budemo prelazili nase balkanske sokake. Ali, ako nas onda budu tukli po guzi kada ne budemo po njihovoj volji, ne treba da se cudimo i ljutimo - tako se radi sa nedoraslom decicom.

sasa jokic

pre 13 godina

09.Marta Sloba je imao apsolutnu podrsku Amerike i zapada. To je uoci demonstracija Helen Bentli izmedju redova porucila Vuku. Cuvali su ga za ono sto ce poceti 1991. Rasturanje SFRJ! Stari oprobani scenario kao sa svim ostalim diktatorima, a posle niz vodu....pre toga su naravno sve nas pustili niz vodu!

evita

pre 13 godina

Steta je sto tada Vuk nije dosao na vlast! Barem bismo bili postedjeni narikaca iz "druge Srbije", "demokrata", "mirotvoraca" i inih svih ovih 20 godina... isto bi se sve desilo, samo na drugi nacin jer to nije bila volja ni Milosevica, ni Tudjmana ni Izetbegovica a ponajmanje nasa.... Kao ni odluka...

Petar

pre 13 godina

Ne bi se ništa posebno drugačije desilo ni da je Vuk pobedio. Srbija u vreme velikih blokovskih pomeranja u celom svetu nije imala čoveka koji bi umeo da izvede relativno mirnu i inteligentnu smenu vlasti. Vuk je u to vreme bio razjareni četnik, još luđi od Miloševića i vodio bi narod u ratove po bivšim republikama sa još većom strašću nego što je to činio protiv vlasti 9. marta. Sada samo postoji uverenje i žal da je moglo biti drugačije, ali razumnog lidera tada nije bilo, a ni narod nije bio baš pri sebi.

MUKNAVI

pre 13 godina

Srpska nesloga je posle 9 marta zacarevala,posledice vidimo,i osecamo na svakom koraku.Na povrsinu su isplivale posusnjare,lopine i obicne bagre i povukle za sobom politicare koji su im bili sluge da delju narod koj im nije znao odgovoriti;mi zelimo zivot vredan coveka,a sve ostalo nije nam bitno,ne zelimo da izgubimo ovo sto imamo,a vi nam pokazite,dajte nam da cvrsto drzimo u ruci,bolje,pa da vas tek onda ufoteljimo.Umesto toga,krenuli su ratovi,rezervisti,dobrovoljci u haos iz koga su izronili tajkuni i ostala ekipa kriminalaca koja se obogatila a ostali..sut karta pravac ulica,kontejneri,izlasci na izbore,premestanje kurte,i murte,rasprodaja Srbije i na kraju posdadosmo "lideri u regionu" koji suljaju naguzicke niz strminu uz dreku i lamentiranje nad uspomenama baba i deda koji zapenusano ovih dana analiziraju..sta bi bilo,da je bilo,ko je kriv,ko prav a pri tome ih "jako" zabole ..... sto nam Mladi stoje pred vratima lopina,"velikih gazda" i cekaju,cekaju,cekaju,i odose ...u dijasporu,jer nemaju dva zivota pa da jedan poklone nostalgicarima,a drugi "gazdama" koji ih "poducavaju" da treba da rade bre,a ne da raspravljaju o platama...

progressive

pre 13 godina

evo cime se SPO i njen lider ponose,izreceno pre samo 20-ak godina
http://www.youtube.com/watch?v=Kh7Xy46fLAo
zar je ovo olicenje opozicije i predstavnik demokratije?po cemu se on razlikuje od Milosevica?

TajnI AgenT

pre 13 godina

ne mogu da shvatim da toliko ljudi zaista veruje da je jedan covek u stanju da promeni citav sistem. Zar mislite da oni koji danas kradu, lazu, varaju itd. ne bi bili u stanju da to cine da taj jedan covek nije ubijen. Dakle taj jedan bi vrsio sam oko 1000 funkcija? Pojedinac jos nikad u istoriji covecanstva nije promenio nista. iza pojedinca mora da postoji uvek "armija" dodatnih sposobnih pojedinaca.

Горан

pre 13 godina

Наравно да не треба живети у прошлости ако се угледамо на негативне примере али свакако треба живети у прошлости ако се угледамо на оно што је било светло и чисто...Од Јована Ристића наовамо постоји унутрашња борба између либерала и назадњака...Данас нажалост имамо готово поптуно назадну сцену али подељену на наоводне ''либерале'' и наводне ''напредњаке'' као ''проевропске'' и радикале као заиста антиевропске.Све је то далеко од истине скувано у пакленој кухињи ''Петокраке''...СПО је једина странка која је остала доследна идеалима прекомунистичке Србије идеалима Милана Грола између осталог...Док год имамо ситуацију да нам капу кроје људи идеолошки поникли и остали фактички у модус операнди разних степена ''левих'' стремљења у суштини истих 9.-ти март ће бити симбол другачије и искрено европске Србије.:)

Didi

pre 13 godina

9 marta 1991 na ulicama Beograda su bili na najjači najhrabriji i najpametniji ljudi koji su zelelli dobro svom narodu i koje je Srbija imala u tom trenutku nazalost nedovoljno i izgubili smo. Drago mi je i ponosan sam sto sam ziveo taj dan u Srbiji.
B92 Studio B i Vuk zauvek.

Medijska simbolika nasuprot suštini

pre 13 godina

Gledano sa sadašnje, 20-godišnje distance, devetomartovski protest 1991. bio je veoma malo smislen u kontekstu pobune protiv Miloševićevog tzv. režima. Niti je tadašnja slabašna opozicija, nepuna 3 meseca nakon prvih višestranačkih izbora u (tadašnjoj, još uvek Socijalističkoj Republici) Srbiji imala šanse da dobije raspisivanje vanrednih izbora i da na njima osvoji nešto ozbiljniji rezultat, niti je Vuk Drašković, na čelu sa SPO to tražio. Takođe, raspoloženje zapada prema Miloševiću nije bilo loše, jer im je trebao pouzdan saigrač u rasturanju SFRJ, tako da nije bilo ni pomena o nekom preuzimanju valsti, odn. državnom udaru. Zahtev za smenom ključnih aparatčika TV Beograd bio je čisto marketinški, dok motivaciju za demonstracije treba tražiti u pripremama za uvođenje vanrednog stanja u SFRJ od strane tadašnjeg 8-članog federalnog Predsedništva. Ko je tu za koga "igrao", nadam se da ćemo uskoro saznati. Dakle, poentu 9. marta 1991. treba sagledati iz perspektive ključnih, pre svega spoljnih aktera rastakanja SFRJ, koje je pruzrokovalo bratoubilački rat, ratne zločine, etnička čišćenja, te stotine hiljada unesrećenih, obogaljenih, raseljenih...

Nebojsa

pre 13 godina

Briga me sta je bilo pre 20 godina,bio i moj deda ziv pa vise nije,da vidimo mi sta ce biti 16 aprila to je pitanje,da vidimo da li ce i sada kao i onda da izadju vodeni topovi i tenkovi,za vodene topove sam siguran da ce ih biti,a za tenkove malo teze jer to naoruzanje vise i nemamo,sve je ili prodato ili istopljeno u Smederevu,toliko o tome!

Objektivno

pre 13 godina

Kad god pomislim na 9. mart, setim se tenkova, nereda, demonstracija protiv Slobe i jedinog hrabrog coveka , u to vreme, koji je smeo da se suprotstavi Slobi! A misevi su kasnije, izmileli iz rupa i dobili titule "pionira demokratije u Srbiji" i proglasavani zasluznim za skidanje Slobe! Ako je neko zasluzan za rusenje Milosevica, to je bio Vuk (iako ga nikad nisam gotivio), jer je svojim m***** utro put borbe protiv Milosevica, ovima koji su se kasnije ovajdili od njegove robije, a njega proterali kao ovcu! Nezahvalno!

Nata

pre 13 godina

A ja ponekad pomislim,kad ne mogu da zaspim,kako bi bilo da su 41.nadjacali cetnici...Pa pomislim,engleski kao drugi jezik u skolama a ne ruski,Srbija a ne Jugoslavija,Srbija a ne nezavisno Kosovo,mir a ne rat!!!
Ako nista drugo do sada bi imali 60 godina za razvoj i odnosi sa svim sada komsijskim zemljama bi bili pravi saveznicki...tako barem ja volim da mastam.
A jako je tesko promeniti imidz kada te neko ispljuje pa jos posle pobedi.
Kad napisem "cetnik" to je vec dugo godina asocijacija za koljace,kad napisete Vuk pomislite na izdajice.
Niko u ovoj zemlji ne misli svojom glavom a svi sve znaju!
Vecito smo izmanipulisani.

Samir Salim

pre 13 godina

Vecina komentara se vrti oko toga sta bi bilo u ekonomskom pogledu. Alo. Da je 9. marta prevladao razum, mozda bi danas jos u zivotu bilo 100 000 (Bosna) + 20000 (Hrvatska), + 12000 (Kosovo/Srbija) ljudi.

djapo

pre 13 godina

stvarno najveci gubitnici 9.marta smo mi koji smo se najvise borili za "demokratsku"srbiju jer smo dozvolili da posle svake nase posede kako 9.marta tako i 5.oktobra najgori od nas pokupe svu slavu i sve ostalo sto ide uz nju a mi bi verujuci takvima se povlacili misleci da je posao zavrsen.Posao tek predstoji jer se bagre nakotilo za ovih 20 godina al ovaj put treba ici do KRAJA

E moji ljudi

pre 13 godina

Ovakvo stanje smo zalužili zato što većina vas živi u devedeset prvoj,alo ljudi umrećete od gladi misleći na Vuka i 9 mart.2011 godina osvestite se.

подрашчанин

pre 13 godina

Прво ви упознајте идеологију четничког покрета и радове Драгише Васића, Стевана Мољевића и других чланова Српског културног клуба (они су писали програме Дражи) па ћете видети зашто је немогуће урлати "Од Тополе па до Равне Горе" и бити грађански оријентисан...

Alex

pre 13 godina

Ljudi da se ne lazemo, Milosevic je krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih imao plebiscitarnu podrsku. Za sve sto je uradio narod mu je dao mandat. Narod je padao u trans kada je Sloba obecavao oruzane borbe. Za sve je kriv nas narod. Jedan takav ludak u nekoj normalnoj zemlji ne bi mogao da ima takvu podrsku (gotovo pri kraju XX veka). Tada je mozda u Srbiji bilo par stotina hiljada ljudi kojima je bilo jasno gde ce nas ovaj covek odvesti. Svi ostali, a to su milioni, su klicali Milosevicu. Pa sta da vam kazem kada moja baba nije htela da govori sa mojim ocem godinu dana zato sto je glasao za Draskovica. U Kursumliji je 1993 u vreme najvece hiper inflacije Milosevic osvojio 98,1 % glasova... ono sto je Djindjic rekao: "ne moze jedan narod da izabere pogresnu politiku, a da ga to nista ne kosta".

cajka

pre 13 godina

Gledam ga sinoc na TV-u. Boze kako je pametan, ali mu ovi ne daju da dodje do izrazaja. A tek kakvu ekipu sposobnih ljudi ima oko sebe! Sve sposobniji od sposobnijeg. Ono sto mu zameram, ni jednom ne pomenu zasluznu, divnu, pametnu i elokventnu, nadarenu, talentovanu i iznad svega spremnu za najvece podvige. Sram te bre bilo a jos je bio 8. mart a ti je se nisi setio. Nece da te puste da uredjujes zemlju prema Tvojoj viziji. Ja sam stariji covek, jos pamtim obecanje za besplatne sanduke i sahrane. E da mi je da me tako sahrane pa makar posle tog i umro!

Nela

pre 13 godina

Velicinu ovog coveka ne mogu da shvate obicni umovi... Neljudi koji nikada nece videti dalje od svoje malene sfere postojanja dok zivotare svoje vreme u raznim Bernima ovoga sveta. A mrze ga jer im je govorio istinu u lice, ukazivao na mane koje su poricali... sve iz straha u kome su ziveli svoje bedne i nebitne zivote. Vuce i SPO hvala ti na poksuaju da od Srbije napravis normalnu EVROPSKU drzavu. Ovo sto zele u Aziju i zaista su Srbiju i doveli na azijski zivotni standard SPS_JUL_SRS-DSS....

Divac

pre 13 godina

9. mart nista ne bi promenio, jer dolaskom demokratije, i narocito kapitalizma, moralo je doci do "prvobitne akumulacije kapitala", tj. neko je morao uzeti drustvenu svojinu pod svoje. Pazite, mi smo imali drustvenu svojinu, ne drzavnu, sto znaci da je i drzava na neki nacin krala, tako sto je zakonima pretvarala drustvenu imovinu u drzavnu. Znaci to je jednostavno moralo da se desi, jedino su Slovenci bili malo pametniji od drugih. A sto se tice ovih standardnih kritika komunizma, pa da je u vrhu Srbije bio makar jedan komunista iz 1945, pa Vuk, Dobrica i ostala nacionalisticka bratija bi mogla samo da ljusti krompir negde. Shvatite da su komunisti anacionalni. Sloba nema veze sa komunistima, a uz sve to je radio u Americi, sto znaci da je savladao njihov nacin zivota. Sto rece Vuk: "Don't mix grandmothers and frogs"

Lala

pre 13 godina

Nisam bio u pelenama, već u 8. razredu. Sećam se ja i Giške i Belog i Srpske garde, ali je tada NAROD pod uticajem TV Bastilje bio zaslepljen "švedskim standardom" i "Srbijom do Tokija". Samo je to tada prolazilo u narodu i tačka. Pamtim ja sve k'o da je juče bilo, ali ko je tada smeo da se javno usprotivi ideji o Velikoj Srbiji? Sećam se i da je u to vreme moja učiteljica vikala po školi kako će da ide u rat za Veliku Srbiju, a 1983. godine (u prvom osnovne) nam je govorila da "druga Tita treba voleti više od oca i majke"!

UCESNIK 9 MARTA

pre 13 godina

@ (dovla

Ja kao ucesnik tim martovskih dogadjanja ti mogu reci da se ispod samog konja na Trgu Slobode kako smo ga zvali, vijorila zastava tadasnje EEZ ( EU sada ), sadasnja zastava Srbije, AMERICKA, BRITANSKA I FRANCUISKA zastava, nasi saveznici iz dva rata a nigde nije bilo zastave SSSR-a za koju su se zalagali Sloba, Mira i Seselj. I te kako se 9. marta govorilo da Srbija mora da udje u EEZ i EVRO_ATLANSKE Integracije jer politika Slobe i Mire ce nas uvesti u sukob za Zapadnim civilizovanim svetom, odlaskom njihovog minstra Jovica u Rusiji da pita Ruse i KGB sta dalje raditi, da bi se Milosevicev Savez koumista odrzao na vlasti. Sve sto je receno tada ispade kao neko predskazanje koje nas ceka sa Slobinim i Mirinim komunistima ako ostanu na vlasti posle pada Berlinskog zida. HVALA SPO za 9. mart, uvrk cu se secati na vas kao one koji su bili za PROGRESIVNU SRBIJU. Posle tih demonstracija nas 700.000 najobrazovanijih mladih Srba i Srpkinja napusti Srbiju, medju njima i ja.

Ruzica

pre 13 godina

Interesantno da jos uvek ima onih koji nisu razumeli tada a ne razumeju ni sada znacaj 09. marta 1991. godine. Verovatno medju prisutnim misliocima ima i onih koji nisu bili ni rodjeni kada se sve to dogadjalo ali im je tata verno preneo ko je tada bio na pravoj strani a ko ne. Dragi moji, ova kuca na cijem sajtu pisete je takodje bila proganjana kao i TV Studio B.Da vas zamolim da malo prokomentarisete sta je u tim godinama prezivljavao radio B92 i TV Studio B, to su bile jedine dve hrabre medijske kuce koje su se odvazile da prenose istinu. I sta vi mislite, kakve su sankcije prema njima primenjivane. Srecna sam sto smo tog 09. marta zapoceli i zavrsili borbu koja vam omogucava da na sajtu ove, kao i ostalih medijskih kuca iznosite svoje stavove, mi gospodo u to vreme na RTS i ostalim medijima nismo mogli ni da prismrdimo. Gospodina Vuka i ostale opozicione lidere su pominjali samo kao izdajnike drzave. Proganjali su nas, proganjali su B92 i Studio B, vas gospodo koliko vidim danas posle 20 godina niko ne proganja, imate slobodu govora i misljenja. To je dragi moji mislioci rezultat borbe Vuka Draskovica, medijskih kuca B92 i Studia B kao i svih nas koji smo u svemu tome ucestvovali. Mi se svi zajedno ponosimo time, samo izvolite i iznosite svoje analize dogadjaja o kojima vas informisala TV "Bastilja" i ostali rezimski mediji koji se vladali medijskim prostorom Srbije. Ziveo B92, ziveo Studio B, ziveo Vuk, ziveli svi koji su se borili i izborili za sve sto vam je danas na raspolaganju!

Krez

pre 13 godina

@g_nn: zato sto jedno iskljucuje drugo. Kao kad bi rekao mozes da pevas "ubi, ubi Srbina" i da budes borac protiv nacionalne diskriminacije. Cetnicki pokret je ideoloski sovinisticki pokret i to je to. Pored Draskovica tada (i ljudi oko njega koji su bili stvarno katastrofa; ko god je znao Gisku i Belog zna koji je to format ljudi bio), Milosevic je izgledao kao Mahatma Gandi. Draskovic je sprecio pojavu prave opozicije tipa Djindjic. Istine radi, dok je bio ziv Djindjic nikada nije imao vise od 10% ljudi koji su za njega.

Zlatan

pre 13 godina

Iako je nezahvalno govoriti "šta bi bilo kad bi bilo", ipak, sasvim je izvesno da ne bi bilo ratnih sukoba da je Milošević pao 9. marta. Ogromna većina Slovenaca tvrdi da bi sada već SVE ex-Yu republike bile u EU, a ne samo Slovenija. Međutim, iluzorno je tvrditi da bi i bivša zajednička država bila sačuvana bez Miloševića. Budimo realni: raspali bismo se svakako, ali kao Čehoslovačka, na miran civilizovani način i dogovorom. To je bilo neminovno: sve veštački stvorene države, koje je na okupu držala komunistička gvozdena ruka (SSSR, Čehoslovačka, SFRJ), raspale su se, jer je padom Berlinskog zida prestao razlog za njihovo postojanje, a prirodna je težnja svakog naroda da ima svoju nacionalnu državu. Jugoslavija je posle Drugog svetskog rata služila Zapadu kao "tampon-zona" i decenijama je veštački održavana u životu od strane Zapada sve do pada Berlinskog zida. Razlaz je, dakle, bio neminovan, ali nije moralo da bude rata. Milošević je rat izazvao još 1989. godine svojim govorom na Gazimestanu, pokušavši da stvori "Srboslaviju" u kojoj bi on i njegova crvena veštica bili apsolutni vladari. Vojna intervencija JNA u Sloveniji 1991. godine pod crvenom petokrakom samo je dodatno svrstala zapadno javno mnjenje na stranu Slovenaca i Hrvata, koji su bili doživljeni kao "narodi koji se bore za demokratiju i zapadne vrednosti" protiv "komunistički nastrojenih Srba".

MATORIC

pre 13 godina

Dosta bre vise kuknjave za 9.martom.Pustimo petooktobarce da zale za njihovim propustenim sansama i izgubljenim vremenom.Verovatno da ce se uskoro pojaviti stiropor generacija,nek ona izgura 10.godina a dotle vi petooktobarci kukajte.

m

pre 13 godina

Rat se nije mogao izbeci jer je skuvan spolja. Zapamtite. Da su Evropa i SAD htele da ga sprece, mogli su u roku od mesec dana tog proleca. Milosevic tu nije bio kljucan (za ratove 90-ih) ali je savrseno posluzio.

eh...

pre 13 godina

Bio.Nagutao se suzavca. Dobio par udaraca pendrekom.Potpuno je smesno posmatrati te dogadjaje iz sadasnje perspektive i onoga "sto je babi milo".Nije to bila borba za "gradjansko drustvo";"toleranciju medju narodima Jugoslavije";"Evropsku Uniju (koja u toj formi tada nije ni postojala)" itd itd.Ubedljiva vecina onih sto su tada bili protiv Milosevica (cinjenica je da je on tada uzivao vecinsku podrsku)zelela je Veliku Srbiju,a tek onda kad se to sredi i kad se svi racuni naplate,mislilo se naivno,nasi "saveznici iz dva svetska rata" ce nam vec srediti ekonomiju i nastace zemlja dembelija...

Ruzica

pre 13 godina

09. mart 1991. godine, dan kada je pocela borba za slobodu. Trajala je dugo, tresli smo drvo uporno. 09. mart 2011., dvadeset godina posle, mozda nismo postigli sve ciljeve zapocete borbe ali smo postigli da oni koji su tog 09. marta krenuli vodenim topovima, konjicom i suzavcem na nas, oni koji su nas nazivali najpogrdnijim imenima, sada mogu mirno da protestvuju, mogu da sede na stiroporima, stolicama, po ulicama, po parkovima, bez bojazni da ce bilo koji drzavni aparat krenuti da razbija njihove skupove. U Srbiji se peva himna Boze pravde, na zastavi se viori dvgolavi orao sa krunom Nemanjica, opozicija moze da iskazuje svoje stavove svakodnevno n svim medijima, moze da se okuplja da protestvuje bez bojazni da ce neko baciti suzavac i krenuti vodenim topovima na njih. Slozicemo se da je sloboda izvojevana, ima jos neostvarenih ciljeva ali je sada sve brze i lakse. Ponosim se sto sam 09. marta 1991. godine ucestvovala u svemu, danas 09. marta 2011. godine smo dvadesetogodisnjicu obelezili dostojanstveno, ne okrecuci se u strahu da ce drzavna sila krenuti na nas. 09. mart ce se vecno ostati da zivi kao dan kada smo krenuli da osvajamo slobodu u Srbiji.

Nenad-EU

pre 13 godina

Da je pao SM bilo bi manje vise isto u ekonomskom smislu ali ne bi bilo rata i verovatno bi postali EU clanica. Zasto mislim da bi bilo isto? Zato sto su isti ti vodje dosli na vlast 9 godina kasnije i pokazali sta znaju i koliko znaju.

Milos

pre 13 godina

Za ove UDNBASE sto napdaju Vuka treba im reci; pa nije njegov brat bio ambasador u Rusiji, nego vaseg Slobe, nije Vuk pokrao zajam za preporod Srbije, staru deviznu stednju, dafinu, jezdu i sve ostale socijalne fondove, nije Vukov brat dok je bio na funkciji ambasadora Srbije u "bratskoj" nam Rusiji izneo na tajne racune pare sa Kipra i zaradjene od sive ekonomije ,sverca cigara , droge , alkohola, oruzja, itd. Barata se sa cifrom od oko 70 milijardi dolara sa kojima sada upravljaju njegov brat , sincic Marko i njegova supruga mira , koju stiti ruska mafija i obrcu sa novcem u Ruskoj privredi , nisu oni njima dzabe dali azil .eee moj coravi i nepismeni srpski narode dokle god vam se budu ultralevicari prodavali za desnicare do tada vam nece biti srece, a vi samo verujte sami sebi u svoje laze , navedite mi samo jedno Vukovo predskazanje koje se nije obistinilo, , pocev od sankcija, pa do plana Z4 povlacenja tuzbe protiv nato pakta itd, itd dokle vise tako , ako nesto znas o Vukovim malverzacijama daj dokaz dokumentuj to imenom i prezimenom ko kome gde kada i td, pricate nesto na pamet i ono sto vam servira UDBA, nemate pojma sta pricate i sta radite , verujete u pricu onih koji su do juce vodili ratnohuskacku politiku da ce sad Srbiju da uvedu u EU, jeste tesko se zivi sad sa ovom vlascu ali si zaboravio proslu , kad si tocio benzin na ulici iz prokuvanih flasa i cigare kupovao na pijaci od svercera, a da ne pricam o ratu ...

dovla

pre 13 godina

"@dovla, malo si pobrkao lončiće: za sve navedeno se u to vreme zalagao ne Vuk Drašković, već njegov kum Vojislav Šešelj..."

Ili si te 91 bio u pelenama ili te pamcenje bas ne sluzi. Srpska Garda? Giska? Beli? Jel' ti to nesto znaci? Kakva EU, NATO, Draskovic se te '91 zalagao za nebesku Srbiju. Vuka i njegovu transformaciju samo psihijatri mogu da objasne.

g_nn2

pre 13 godina

Citam komentare i ne verujem.. Vukova politika je tada pre svega bila usmerena protiv Crvenih.. Za to su se borili cetnici, pa sta cete.. Nisu Vukovi cetnici bili protiv drugih naroda, tako je Bastilja pokusavala da ga prikaze.. a ovi koji su se tada informisali putem Bastilje vidim ni danas ne odustaju od svojih tadasnjih znanja..

aja

pre 13 godina

Ja sam 9. marta i 5. oktobra samo sanjala i zelela da mi dipl. pravnik bude ministar poljoprivrede, lekar da bude ministar urbanizma i energetike, najcuveniji srpski obducent, sa 5000 obdukcija, da bude nacelnik VMA, da kadar DS i sin Mesarovicke bude sudija viseg suda sa 97 presuda uradjenih preko zaknonskog roka.

San i zelja mi se ispunila.
Ovo je zemlja mojih snova, ali trazim vizu za Kanadu.

Zali Boze onih zivota koji su izgubljeni da bi ovi sada pokazali sav svoj nemoral i osionost.

Nesumnjam da Dulic zna da zameni sijalicu i da je u ovoj DS-SPS vladi to dovoljno za ministarsko mesto.

bane

pre 13 godina

Mit o 9 martu širi jedino Vuk Drašković kako bi podgrevao svoju propalu stranku. On je prvi izdao te ideale i stupio u koaliciju sa Miloševićem te zajedno sa njim ratovao protiv UN.
Peti oktobar je bio i protiv Vuka a ne samo Miloševića.
Inače, 9 mart je samo pokazao snagu Miloševićevog režima i nije bilo ni teorijske šanse da se tada sruši njegov režim, koji je tada ustvari osnažio i krenuo u komunistički džihad. Milošević je Vuka Draškovića pretvorio u svoju desnu ruku i glavnu toljagu protiv gradjanske opozicije. Zato je proslavljanje 9 marta najobičnija manipulacija.

g_nn

pre 13 godina

A zasto je nemoguce pevati/urlati Topoli, Ravnoj Gori i Srbiji i biti gradjanski orijentisan. Dok to ne shvate svi oni koji tog 9. marta nisu bili na ulici, nema nam gradjanskog drustva. Treba postovati sebe i druge a ne ili samo jedne ili samo druge..

Nikola Popovic

pre 13 godina

Ovde mnogi ultranacionalisti i ekstremisti na jednoj strani velicaju Karadzica i Mladica a na drugoj strani optuzuju Vuka za nacionalizam.Epa gospodo svako ko u mladosti nije bio nacionalista je verovatno promasio neke casove istorija ali onaj koji ostari i ostane nacionalista je propustio celo skolovanje.Ili je bezao od casova ili je prespavao istoriju.

Kristina V.

pre 13 godina

Vuk Draskovic je pravio mnogo gresaka u svojoj politickoj karijeri,koje i ne krije,o njima je i sam pricao i pre neku vece u "Raspakivanju" RTS-a,ali niko ne moze osporiti cinjenicu, da je uvek dobro zeleo ovom narodu i drzavi.
Cesto puta je bio neshvacen zbog svog epskog nacina izrazavanja,cesto su ljudi mislili da je utopisata,ali kada pogledamo sa ove vremenske distance sta sta se desavalo pre 20 godina,a i kasnije,tek sada se moze primetiti da je u maltene svemu bio u pravu.
Trazio je totalni otklon od Milosevicevog rezima posle 5.oktobra i nazalost,jos jedan veliki covek i politicar, mislim na Z.Djindjica, nije ga poslusao i zbog toga je platio svojom glavom.
Velika steta je sto SPO nije bio uz DS predvodnik DOS-e koalicije,nego je to bio mlitavi DSS V.Kostunice,da je drugacije bilo i da je SPO bio na mestu DSS-a,sada bi Srbija bila na pragu ulasku u EU, u to sam sigurna.

Lala

pre 13 godina

@dovla, malo si pobrkao lončiće: za sve navedeno se u to vreme zalagao ne Vuk Drašković, već njegov kum Vojislav Šešelj, čija se stranka u to vreme zvala SČP (Srpski četnički pokret). A njegovi ljudi su istog tog 9. marta opljačkali beogradske zlatare i odneli zlata u vrednosti od milion i po maraka, i sve su to poslali Hrvatima, a kao nagradu dobili 20%. Ovo je godinu dana kasnije otkrio tadašnji potpredsednik SRS Vojin Vuletić, pokazao na predsedništvu pismo u kojem je pisalo: "Vi nedvojbeno znate da "vojvoda" radi za nas...", potom je napustio stranku i par dana kasnije umro pod misterioznim okolnostima. Slučajnost? Teško. Inače, Vuk Drašković se od samog početka zalagao za Srbiju u EU i NATO-u. Nažalost, tada je narod bio zaslepljen i desilo nam se ono što nam se desilo.

podrascanin

pre 13 godina

Hm, oni koji su tada urlali "Od Topoloe, od Topole pa do Ravne Gore, svud su straze, svud su straze djenerala Draze i Kalabica garde" nikako se ne mogu nazvati gradjanskom demokratskom opcijom!

Iza Brda

pre 13 godina

1. "Nacionalizam je poslednje utočište komunizma" V.I. Lenjin
Toga dana sam učestvovao na demonstracijama protiv komunizma, i onoga što sam prepoznao da će nam srpski komunisti i JNA uraditi u budućnosti. Nisu imali ideje čime da se suprotstave padu berlinskog zida i smrti njihove centrale SSSR-a, pa su nam ponudili rat i bedu koju je većina Srba oberučke prihvatila.
2. Nisam siguran da je SPS dobila izbore 1990.-te godine sa tolikom razlikom iz prostog razloga zato što nije bilo dozvoljeno opoziciji da kontroliše izborni proces, brojanje glasova u samoj Izbornoj komisiji, kao i njihovo objavljivanje. Njihove (SPS) brojke su bile jedina istina. Setite se ljudi, čitave porodice su glasale za opoziciju.
3. Rat u Hrvatskoj se posle 9. marta intenzivirao, jer je to bila posledica dogovora srpskog i hrvatskog režima, kako bi očuvali vlast. Kasnije je ubačena i BiH u igru. Tajkuni iz ove tri države, bez obzira na veru i naciju, su direktna posledica rata. Zašto takvih tajkuna nema u Sloveniji?
4. U Srbiji od 1945. do danas nema demokratije. Postoji samo sukob meke i tvrde linije medju srpskim komunistima. Goli otok je bio produkt tvrde komunističke linije. Ivan Stambolić je bio meka komunistička linija, otvorena prema Evropi i njenim vrednostima tek toliko da im zamažemo oči, da nas malo prihvate. Zatim ga se S.M. smenio, i dobili smo šta smo dobili. 5. oktobar je bio samo još jedan trik srpskih komunista, sada udruženih sa tajkunima, tajnim službama i propalom vojskom (JNA) da se spasi što se spasti može, da se ostane na vlasti i da se nastavi čerupanje Srbije.
Nema boljitka Srbiji dok se ne promeni komunistički sistem vrednosti(laži, kradje, svadje, podmetanja, intrige, negativna selekcija, poslušnost, sklonost ka kriminalu, neodgovornost prema gradjanima..) koji je opropastio, i još uvek upropašćava ovu zemlju. Garantujem da 100. stručnih i poštenih ljudi ovu zemlju mogu da izvuku za pet godina.
I na kraju:"Temelj demokratskog društva su obrazovani birači" Tomas Džeferson

Sims

pre 13 godina

koliko se ja secam Vuk Draskovic je u to vreme poprilicno srbovao tako da je i 9.mart imao poprilicno nacionalisticku notu. bio je uperen protiv Milosevica ali po ni u kom slucaju nije bio protiv ratnih poklica - ajde da se bre ne lazemo.

Damijan

pre 13 godina

Ništa se nije promenilo od 9. marta '91. Mislim na mentalitet građanstva. I danas je 75% stanovnika Srbije poluobrazovano. Prema statistici, samo 5% seoskih domaćinstava koristi internet što je extremno zabrinjavajuće, ako to uporedimo sa seoskim domaćinstvima u Sloveniji gde je taj procenat oko 60%. Potrebno je kvalitetno obrazovanje, a pre svega kvalitetno državno uređenje. Vlastodršci koriste moć državnog aparata kako bi sticali dobit, te korist kako za sebe, tako i za svoju porodicu. Nema kontrole, niti bilo kakve kazne. Svi se prave gluvi i nemi. I konačno, zamislite društvo gde jedan novinar, i to mlada žena, iznosi dokaze o potpunom bezumlju vlasti. Takvih kao što je ona NAS je oko 20% u Srbiji.

Boris

pre 13 godina

9. marta '91. smo govorili "...eh, da je '68. bilo ovako ili obnako...". Sada govorimo "... eh da je 9. marta ili 5-6 oktobra bilo ovako ili onako...".
Bilo je kako je bilo - evo nam 2011, pa ne dopustimo da opet za 10-20 godina žalimo što smo nešto propustili ili što smo izabrali pogrešno. Krivih puteva i puteva u propast je mnogo!!! Mnogo je i pouka iz sopstvene prošlosti!!! Dokle god se mrdamo, ne smemo odustati i dopustiti da nas se naša deca stide!!! Menjajmo sebe i druge!!!

Monopollist

pre 13 godina

"9. mart je bio uvod u poraze nacije koja nije imala dovoljno snage da se odupre nacionalističkom ludilu koje je servirao režim."
Kakva glupost. Kakve veze imaju devetomartovske demonstracije sa kasnijim (ne) delima režima? Ako Kosanović traži uvod u citirano, onda je to bio Miloševićev gazimestanski miting 1989. godine.
Kosanoviću, ne prljaj 9. mart ovakvim promašenim tvrdnjama!

Prolaznik

pre 13 godina

9.Mar + 5 Oktobar = Ivica Dacic danas, to je Srbija izabrala posrestvom DS i njihove istinske borbe protiv starog rezimo koji je doneo zlo ovbom narodu , 2011 = devedesete i narod Srbije rob Tajkuna koji su se obogatili istih 90-ih!!!!

ALEXY

pre 13 godina

Pravovremeno govoreci o precutanim zlocinima iz vremena komunizma, zlocinima crveno crne koalicije u Srbiji i van nje, govoreci o pljacki partizanske privatizacije gospodin Draskovic je dokazao da je uvek iznad i ispred svog vremena. U mnogome neshvacen u Srbiji, uvek je bio narocito postovan u srcu civilizacije i demokratije. Tamo gde su postovani i slavljeni Milankovic, Petronijevic, Mihajlovic,Pupuin, Tesla, Sorikin i ostale zrtve i duhovno ili fizicki prognani iz Srbije koja najboljima nikada nije davala sansu.

Nemanja

pre 13 godina

sramota me sto sam tada pruzio ruku Vuku u Pozeskoj ulici...imao sam 5 god!
Bilo mi lepo, vikali svi oko mene kako ce lepo da nam bude....jbg ja dete, verovao u bajke..

SevarlicA

pre 13 godina

Iako sam tada imao samo 9.godina, nekako mi se taj dan urezao u memoriju, a najviše ešarpa moje majke koja je bila sva flekava od suzavca.

Inače roditelji su mi bili jedni od osnivača SPO-a, a sam otac je za 9.mart bio u organizaciji obezbeđenja.
Kakva je samo ekipa grmalja bila u tom obezbeđenju, probijali su pandure kao sir.

Najviše mi je žao što ovaj današnji SPO nema ni jednog jedinog člana iz tog vremena, osim Dane i Vuka. Mnogo zameram Vuku na potezima koje je vukao nakon 1997-e, ali istini za volju od te 97-e to i nije više bila njegova stranka. Da je malo više gledao korist svoje stranke a manje pridavao na rušenju Miloševića (kao Đinđić), danas bi verovatno SPO bio glavni politički faktor u zemlji.

Svim učesnicima 9.marta, čestitam ovaj dan, možda poslednji pravi prikaz Srpske hrabrosti i pravdoljubivosti.

keks

pre 13 godina

Kad smo videli tenkove na ulicama Bg znali smo u Sloveniji, da je to početak kraja Yuge! Mi smo hoteli bolji život, a ne vuči crijeva od 45 dalje! Pao je Berlinski zid a večina kod vas je pjevala mrtvom Titu, koga 10 godina nije bilo med živimi! Ljudi, da vas je bilo 9.marta više mi bi danes zajedno bili u EU! Pozdrav ljudima iz Slo!

Manuel Komnenos

pre 13 godina

Protest koji se tada desio u Beogradu je bio prvi i ujedno posljednji pokusaj da se Srbija privede onom putu post komunisticke tranzicije koji je zahvatio citavu istocnu Europu. Radilo se o budenju gradanske Srbije nasuprot one stare komunisticke i zalosno je da ta revolucija nije uspjela. Umjesto toga ovladali su kripto komunisti, aparatcici i tajne sluzbe pomijesane sa nacionalistima najgore vrste i "ubili" gradanski pokusaj transformacije srbijanskog drustva. Hrvatska i Slovenija su bile na tragu demokratskih promjena kao i u ostaloj istocnoj Europi ali da je tada Milosevic maknut, ne bi doslo do radikalizacije politicke scene u Hrvatskoj i Sloveniji i ove zemlje ne bi trazile nezavisnost. Srbija je 9. marta propustila sansu ne samo da postane prava demokracija nego je trajno izgubila integrativnu i kohezivnu ulogu koju je Milosevic zelio nadomjestiti - silom. Znamo kuda nas je to sve dovelo, ali to govori isto i o stanju svijesti srbijanskog drustva koje je takoder odgovorno sto je u vrijeme velikih drustvenih promjena u istocnoj Europi zakasnilo, tj. nije prepoznalo sansu koju mu ove promjene nude, nego je to iskoristilo za ostvarivanje najgorih nacionalistickih ciljeva pod parolom svih Srba u jednoj drzavi, sto je upravo SFRJ omogucavao samo ga je trebalo reformirati, a ne razbucati kao sto je to uradio Milosevic u periodu 1988-1990 na saveznoj razini. Sve drugo, slovenska i HR nezavisnost, ratovi i dezintegracija su POSLIJEDICA ovih zbivanja jer nitko vise nije zelio ostati u takvoj SFRJ u kojoj bi Srbija imala hegemoniju i vlast u JNA. SFRJ je definitivno unistio nedostatak demokracije! Pored SLO i HR jos je jedino falila Srbija da se demokratizira sto bi dalo primjera ostalim republikama, da ih "povuku" u orbitu demokratskih izbora i gradanske transformacije ali sada je kasno govoriti o propustenim sansama.

panzer general

pre 13 godina

Mislim da je naslov dobar.
1. Milošević je u tom trenutku bio prejak da bi se srušio, 2. da je pao opet bi bilo sukoba u bivšoj YU. E sad, sa ove relativno kratke vremenske distance, čini mi se da je vaš istorijski neprijatelj br. 1 upravo Milošević, i da bi svi drugi povijesni scenariji ispali bolje po vas da ste ga se prije riješili.

marko

pre 13 godina

Slobodan Milosovic, nikad nije imao vecinsku podrsku gradjana Srbije od nastanka visestranackog sistema. Steta je sto tada osim Vuka niko nije insistirao na dokazivanju kradje na prvim izborima. To je ocigledno bio prvi signal podeljenosti stranaka u opoziciji. Znamo da je protiv kandidat tada bio Vuk, a to ocigledno nije odgovaralo salonskoj opoziciji, pa im je bilo lakse da precute kradju crvenih. Svi su zaboravili 92 Vidovdanski sabor i studentske demonstracije, i dolazak Panica i Cosica. Pa svi zaboravljaju Avramovica i 93, i njegovu tj njihovu popularnost. To je sam pocetak 90-tih, i nama neko danas prica o dominaciji Slobodana. A setimo se samo Slobodanovog straha od tih ljudi, i nacin na koji ih se otarasio. A i cim se pojavio Seselj, ma koliko on bio Slobodanov tj sluzbin, odmah je bilo jasno da cak ni Slobodan i njegova stranka, nikad vise nece imati vecinu. Sve ovo vreme je pripadalo sluzbi i manipulacijama, a sam Slobodan i njegova raspala stranka, nikad nisu imali vecinsku podrsku, i dokaz za to je ovo gore navedeno. Vladalo se manipilacijama, podmicivanjem, ucenama, i ubistvima. I iza svega toga je stajala sluzba. Kakvi crni izbori, i Slobodanova vecina. Sve je cista laz. I naravno treba postaviti pitanje Jovici dok je ziv, zasto je radio to sto je radio? Zasto je radio protiv volje naroda? I za koga je jos radio?

Ove krupne lazi, o nekakvoj vecinskoj podrsci su nas i previse kostale, i stvarno se pitam koji je razlog da se i danas odrzavaju, posle ovolike vremenske distance.

Lazar

pre 13 godina

Danas se secamo 9. marta, pa ubistvo Dindica, pa 5. oktobar,... a nama su i dalje prazni dzepovi, mladi, obrazovani, ambiciozni ljudi odlaze, a na na ulicama jurcaju crni dzipovi, a u njima sa jos mracnijim vlasnicima

Slave

pre 13 godina

Vuk je u samom startu igrao na kartu uzasnog srpskog nacionalizma. U tom periodu sam ga gledao u dva grada gde je na mitingu napravio neverovatnu euforiju bas na cetnistvu i nacionalizmu. da ne pricam kakve je spodobeo vodio sa sobom. Znaci uzivo sam video i cuo i nema veze sa izvestavanjem bastilje. Na zalost na taj palanacki nacin je zauzeo mesto pravoj gradjanskoj opoziciji i postao direktan protivnik milosevicu na prvim izborima. Secam se da je puno ljudi vec bilo uplaseno zbog moguceg izbijanja rata i glasali su za Milosevica posto su mislili da je on za mir. Vuk je posle Milosevica najvece zlo koje nas je zadesilo, i bukvalno je napravio ogromnu uslugu Milosevicu. Koliko je samo bilo finih i razumnih ljudi u tadasnjem Forumu i Demokratskoj stranci koji su u samom startu nisu mogli cuti od Vuka.
Kasnije je okrenuo pricu, ali stetu gradjanima zemlje je vec ucinio, a korist Milosevicu.

Djuka

pre 13 godina

Ovaj narod, izgleda, kao da nema pametnija posla nego da se bavi temama "Šta bi bilo kad bi bilo." Šta je bilo, bilo je, treba ići napred, izvući pouke iz prošlosti da danas-sutra, kada bude bio novi 9. mart ili 6. oktobar izvučemo pouke iz toga zašto tada nismo uspeli, i... nastaviti dalje!

Dusan

pre 13 godina

A 20 godina kasnije ministri iz SPO-a sede u vladi ciji je podpredsednik Ivica Dacic a kolege ministri Mrkonjic i Obradovic.Vuk je promenio i dlaku i cud.Nazalost.

дб

pre 13 godina

Тада су четници певали четничке песме и дизали америчку заставу. Данас њихова деца певају четничке песме и пале америчку заставу. Где је настао проблем између?

marko, nis

pre 13 godina

@Knele
Procitaj komentar koji je ostavio Krivokapic, pa razmisli da li ima slicnosti izmedju njega i huligana koje pominjes. Poredjenje demonstranata koji su se 1991 borili protiv diktature koja ih je gurala u rat, i ljudi koje je u zadnjih par godina na ulice izvodila mrznja i zelja da se neko povredi jer nije isti kao oni, je potpuno neumesno.

Nikola Popovic

pre 13 godina

Postavlja se pitanje da li bi demonstracije da su uspele dovele do drugacijeg razvoja dogadjaja u Jugoslaviji.Da sigurno bi mnoge stvari isle boljim tokom al moram odmah primetiti da Vuk i SPO nisu imali saradnika un ostatku opoizicije osim u nekim nezavisnimintelektualcima koji su delovali vanstranacki.Pogledajte samo izjavu Micunovica zar to nije vrhunsko kalkulisanje.Licno mislim da je Vuk imao dobru nameru i da su sve kritike upucene njemu i SPO-u bile bez osnova.I dan danas se javljaju ti isti kriticari koji preko raznih sredstava informisanja i dalje prosipaju stereotipe koje je o Vuku stvorila TV Bastilja ,Mila Stula i Slavko Budihna.Pored njih negativnu sliku o SPO-u boreci se za prevlast u opoziciji stvarale su i ostale opozicione stranke tog vremena.I ako sam se manuo politike jos uvek verujem da je Vuk bio najbholje resenje za Srbiju.

View

pre 13 godina

Da su tada na vlasti u Srbiji bili pravi komunisti i komunistički generali, Draškoviću, Šešelju, Ćosiću i ostalima na pamet ne bi palo da izlaze iz mišijih rupa u kojima su bili u vreme Broza. Ni tada, a ni danas, ovde nema nikakvih komunističkih generala, ni obučenih, ni preobučenih. Postoje samo s.r.p.s.k.i. generali, baštinici politike o tzv. 'srpskim zemljama' stare bar 150 godina, koja sa Tuđmanom, Miloševićem, ustašama, komunistima ... nema baš nikakve veze.
A što se tiče Vuka Draškovića, on je ipak ostvario neke svoje želje: povampirenje četništva, građanin Karađorđević u dvoru i na budžetu, patetična himna i nakostrešene ptice na grbu. Otprilike, isto kao s početka 19. veka.

dovla

pre 13 godina

Demonstracije 9 marta niti su bile demokratske niti su mogle bilo sta dobro da donesu Srbiji. Prvo, Mislosevic je uzivao podrsku vecine naroda i imao je demokratski legitimitet. Drugo, Vuk Draskovic se u to vreme zalagao za veliku Srbiju zesce nego Milosevic, organizovao je paravojne jedinice, pretio da ce seci ruke koje masu zelenim barjacima i da ce u Bosni teci krv do kolena. Izgleda da neki ovde imaju jako kratko pamcenje.

zoran

pre 13 godina

Kada god se pojavi neki Srbin da povede ovaj narod tamo gde mu je mesto, a to je Evropska, zapadna civilizacija, obavezno se nađe neki Srbin da ga ubije i vrati tamo gde ovaj narod svakako ne pripada. Rusiji, Kini, Aziji...Tako je bilo od Kneza Mihajla preko Aleksandra Obrenovića pa do Z. Đinđićem.
Nebeski, nema šta...

Ljubomir

pre 13 godina

Srbija je tog devetog marta birala,sta je izabrala to sad zivimo.Neko ovde rece narod je pametnij od elite, nikad bilo.
Narod je jaci od elite ne pametniji zato uvek svoje umne ljude ili progna ili ubije pa mu ostane prosek da ga vodi evo gde.

Maksim KG

pre 13 godina

Bio sam aktivni ucesnik 9.marta pre 20 godina i ponosim se zbog toga. Nazalost,nismo mnogo toga uspeli,jer je u to vreme ceo drzavni aparat podrzavao S.Milosevica,a i vecina stanovnika Srbije glasala za parolu "sa nama nema neizvesnosti", i stvarno ta parola se pokazala kao potpuno tacna,jer sa njima nije bilo "neizvesnosti" i sve se desilo kao sto je predvideo Vuk Draskovic i tog dana i na mitingu u Nisu,rat,smrt,poraz i sukob sa celim svetom.
Ovaj miting od pre 20 godina, nije bio nacionalisticki miting ,nego je bio upren samo protiv Miloseviceog rezima,,jer ni jednog trenutka niko od govornika,pa ni Draskovic, nije pominjao rat ,niti je pozivao na mrznju protiv drugih nacija iz bivse YU,to je totalno pogresan zakljucak,a ja sam bio u prvim borbenim redovima tog dana i cuo bi da se tako nesto pricalo.

Nenad

pre 13 godina

9. mart je bio veliki dogadjaj, čija je mitska dimenzija vodila gradjane tokom devedesetih u borbi protiv Miloševića. Tada je saradnju sa socijalistima odmah ponudio DS., a Vuk je ubrzo počeo da pregovara. Tako da od 9. marta do danas na jednoj strani su gradjani željni slobode i evropskih vrednosti, a na drugoj političari sa svojim dogovorima, korupacijama i nemoralom. 9. mart i devedesete ne smeju da se zaborave. Oni koju su pucali, doveli tenkovi, prebijali i hapsili demonstrante još nisu odgovarali.

Milan

pre 13 godina

Tog marta 1991. je 150.000 hrabrih,savesnih i svesnih pokušalo da ukaže na nesreću i horor koji je Srbiju čekao narednih 10 godina, a i posledice tog horora ovih poslednjih 10 godina. Medjutim, na drugoj strani 5.000.000 gluvih,zanesenih Miloševićevom demagogijom su sedeli u toplim sobama,ušuškani,upijali svaku izgovorenu laž i manipulaciju instruisanih voditelja RTS-a i još negativno komentarisali svaki potez,izgovorenu reč Draškovića i ostalih nosioca demonstracija! Takvi su posle u inat išli sa ružom na reveru, ranom zorom, i pre nego što se otvore biračka mesta.....i davali svoj glas nesreći,mašineriji koja melje sopstveni narod,uvlači ga u sukobe,ratove,sankcije,bombardovanja!.....Onda se veliki deo od tih 5.000.000 ljudi malo osvestio (doduše 10 godina kasnije), ali je bilo kasno! Osvestili su ga prazni džepovi i prazan stomak!.....E, zato ja poštujem i cenim 09.mart 1991, jer je na ulice izašla inteligencija,mladost,zaposleni,ostvareni ljudi sa platama i po 3000 maraka (koji su u tom trenutku komotno mogli da sede kod kuće)......a opet tražili svoju slobodu,imali neke principe i videli malo dalje.....i videli da se sprema nesreća,diktatura i teror na ovim prostorima! Draškovićeve reči su mogle da dopru samo do uma takvih ljudi.....ostali ga nisu razumeli! Kasnije je sve bilo KASNIJE, kasnije je sve bilo DRUGAČIJE.......Zato neka je na ponos i čast svakom učesniku demonstracija 09.marta 1991. i neka je slava svim dušama koje su nastradale u periodu posle tih demonstracija, a prkoseći diktatorskom režimu!

1971

pre 13 godina

Tada sam bio u vojsci i sasvim slučajno, došao na odsustvo 8. uveče. Nikakve veze nisam video u tadašnjem izlasku "moje" vojske na ulice "mog" grada i kasnijeg rušenja Vukovara. Zašto navodnici - vojska nije bila moja, već komunistička, neodlučna, lažljiva i oportuna, a Beograd odavno nije moj, jer ne smatra za žive ljude sopstvene građane i Srbe širom ex Yu. Bitnija je struja u Beogradu nego sirotinja u npr. Nišu. Bitnija je prvomajska dodela crvenih karanfila od Slavonije i tamošnjih Srba.

Komunistički generali su se više uplašili za svoje fotelje i stanove u Beogradu, nego za sopstvene državljane koje je počela terorisati grupa ustaša, organizovanih, plaćenih i dovedenih iz inostranstva. Stoga tenkovi na ulicama Beograda, a ne Zagreba, Ljubljane, Sarajeva. Nisu bili tako odlučni i hrabri kada je trebalo razbucati slovenačke lovce ili bosansku rulju koja je pod Alijinom komandom ("samo vi slušajte mene i Franju", sećamo se toga) zaustavila vojnu kolonu - vojska u tenkovima, oni goloruki i vojska ćuti i čeka. Nekoliko meseci pre toga, sve su nas u kasarni okupili i sugerisali nam za koga da glasamo na izborima u Srbiji (kolika je tuga i razočarenje nastupila kada smo videli da je Vuk dobio šaku glasova, možete da pretpostavite - kompletna moja generacija je glasala za njega - ala smo bili mladi i, sad vidim, glupavi).

Dvadeset godina kasnije, trabunjamo o tome da li bi bilo rata da nije bilo Slobe - pročitajte Tuđmanove memoare ("rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije htjela"). Rata bi bilo svakako - ne može se srpski narod proterivati i ubijati širom bivše nam domovine, a da to ne izazove opšti rat. Ili smo trebali da mirno gledamo novu 1941? Naravno da smo trebali u rat, samo ne sa komunjarama na čelu, već sa jednim novim nacionalnim pokretom, čistim od svake ideologije, mržnje, spremnim i za rat, ali i za razgovore sa okolnim narodima. Šta smo uradili na kraju? Ispali krivi i gde treba i gde ne treba, ukaljali srpsko ime za godine pred nama, uništili državu i ekonomiju, prodali i junake i izdajnike, Slobu lagano udavili u Hagu, Vuka promenili do neprepoznavanja, toliko da bi bilo bolje da već jednom zauvek ućuti (kao u pesmi Bore Čorbe "Kad sam išao u Pančevo" ili onom potpuno ludom, neverovatnom narodnjaku "moja prva ljubav je sada kraljica trotoara" - umesto da nas nauči poštenju i hrabrosti, on nas je naučio politici - laži, kradi, menjaj mišljenja, samo se pojavljuj na TV-u redovno i sve je ok). Bolje bi bilo da smo sedeli kući, tog Devetog marta. Ružno je pogledati unazad i videti da su žrtve bile uzaludne - ne samo da nismo postigli nekakav cilj, već više ne znamo ni koji je taj cilj bio. Ako ga je uopšte bilo.... Svi smo, što reče skoro zaboravljeni pisac i novinar iz devedesetih, Nebojša Jevrić, postali Vitezovi od Beskonačne Rezignacije... Pozdrav šašavoj generaciji koja je prvo gutala suzavac, dobijala batine, a onda i ginula nizašta. Izgubili smo sve.

Sinisa

pre 13 godina

treba ovo svake nedelje preko ekrana ponavljat !!!
jel kod mnogi je pamcenje od danas do sutra.
treba i reci koliko je skolovani ljudi napustilo srbiju 90-ih .
zaboli me zeludac ,kad procitam besmislene gluposti u mnogim komentarima.zar moze biti da neko navija jos za gadafija i slicne ?
jel nismo doziveli sta znaci manipulisanje naroda preko medija...ulivanje propagande u mozak...?

Mashinovodja

pre 13 godina

Propuštena šansa? Kako ko. Njih možda 150 do 200, ne da su iskoristili šansu! SVOJU i za sebe, naravno. A onih ostalih 8 miliona u Srbiji?
To je već malo drugačije. I mnogo, MNOGO gore. Ali nemojmo zameriti. Kad čujem "šnasa" to me asocira na kazino. A u svakom kazinu neki (vrlo malobrojni) dobijaju dok drugi (sve ostale naivčine) gube. To je normalno jer od koga bi i odakle bi dobitnici naplatili svoj dobitak?
Kada danas rezimiramo, posle toliko godina i muka, šta smo dobili? Neki vile u Londonu i u Monaku, a drugi život u stilu romana "Jedan dan Ivana Denisoviča". Jedina ambicija želja, plan i cilj u životu im je kako da prežive današnji dan. A šta će biti sutra? Ne znaju i ne razmišljuju o tome, to je suviše daleko. Nije ni bitno jer farme i dvorovi su vrlo dobra anestezija od stvarnosti.

biljka

pre 13 godina

bila je to pobuna građanskog duha jednog velegrada koji je tonuo u bedu provincijalizma i nista vise.
lepa uspomena nama koji smo prisustvovali.

zorica

pre 13 godina

Devetomartovska pobuna? Na silu, protiv volje vecine naroda, uz otsustvo volje ‘vladara’ i u tom trenutku bez podrske medjunarodne zajednice. Osudjena na propast! Sled dogadjaja i neminovnost rata na ovim prostorima na pocetku poslednje decenije XX veka, skupo su nas kostali. Posledice toga jos uvek ispastamo, a ugled, poverenje i mesto koje smo imaliu svetu, boljim se, necemo jos dugo povratiti. Toga smo sada svesni, a “kad bure prodju, tisina nam puno govori”..

Trey Spruance

pre 13 godina

evo jedne tadašnje reakcije generacije 70-ih sa juga Srbije i odličan best of snimaka sa 9,martovskog protesta https://www.youtube.com/watch?v=cWipT4S28dE

romanista

pre 13 godina

Vuče,sve si nas prevario.Imao sam tada 16 god i gutao suzavac.Sada imam 36 i nemam ništa ,sem osećaja gađenja prema ovoj državi i svima vama !! Ti,Danica i tvoj dragi brat "biznismen" zato sada imate sve. Želim ti da nikada ne nađeš mir u sebi,neka te večno progone slike svih onih sudbina sa kojima si se poigrao i pokazao da si jako mali i bedan čovek...

Gorki

pre 13 godina

Svake godine se rado secam tih dogadjaja. Imali smo veru i volju da se suprostavimo suludoj politici prerusenog komunistickog rezima, koji je zaigrao na nacionalisticku kartu gurajuci srpski narod u besmisleni rat. Bar smo pokusali da se suprostavimo tom jednoumlju.
Nazalost, danas smo tu gde jesmo.
Danasnje generacije, pune bezidejnosti,postale su lak plen raznih kriminalnih grupa. \"Mladalacku snagu\" trose na razlupane izloge, glave neistomisljenika, opljackane prodavnice,...

rajko

pre 13 godina

zamolio bih sve koji nisu bili tamo tog 9. marta da se uzdrze od komentarisanja. taj miting nije bio propustena sansa, jer sansa nije ni postojala. milosevic je imao 80% poslanika u parlamentu i apsolutnu podrsku u javnosti. revolucija ne moze da se pravi sa takvim odnosom snaga. uspeh je u tome sto je srbija pokazala da ima i drugo lice, a ne samo komunisticko. te demonstracije su nadahnule sve koje su se kasnije dogadjale. to je jedino sto je taj dogadjaj doneo, a upravo je to i trebao. ni vise ni manje.

Davor BL

pre 13 godina

Ma ništa ne bi bilo drugačije! Možda malo, ali to su tehnikalije. Duboko sam ubijeđen da smo išli neminovnim tokom, tačnije da smo gurnuti u njega. Devetesetih se rušio istočni blok, mi smo ovdje najviše stradali, malo zbog drugih, malo zbog sebe. Drugi su htjeli ***** na Balkanu, mi smo prihvatili to *****. Sami smo sebi krivi najviše. Milošević je rušen i kasnije u nekoliko navrata, pa ništa. Na kraju je i srušen - pa opet ništa. Davno je prošlo vrijeme kad se preko noći demonstracijama, revolucijom i sličnim svrgavao sa vlasti kralj, car ili neki drugi dugogodišnji vladar ili monarhija, pa društvo stvarno počne da živi drugačije. Danas su društvena previranja puno drugačija, a za značajniju i osjetniju promjenu treba da prođe par decenija. Ali to se dešava svuda po svijetu. Mi smo se, nažalost, našli na putu tornada. Pogledajte Irak, Avganistan, ili aktuelne Egipat, Libiju i ostale. Oni sada proživljavaju isto što smo mi devedesetih. Ratuju sami sa sobom vjerujući da se bore za slobodu i bolji život. Da li će im biti bolje? Naravno da neće, pa ni u najidealnijem scenariju. Odnosno, možda će im i biti bolje al' za jedno 30-ak, 50 godina, koliko će i nama trebati da malo stanemo na noge. Naša "sreća" je što smo već potrošili (čitaj: izgubili) nekih 20-ak godina i nekoliko desetina hiljada ljudi, pa treba još "malo" da se strpimo, možda vratimo bar deseti dio standarda i života koji smo imali s kraja 80-ih godina prošlog vijeka...

marko, nis

pre 13 godina

Slavko Curuvija je dobro napisao, etnocentrizam i unitarizam. Mnogi koji su bili protiv Milosevica, nisu bili protiv njega zbog onog najgoreg - ubijanja pripadnika drugih naroda. On je pao sa vlasti tek kada je pre toga poveo i izgubio sve ratove koje je mogao da povede, i to zbog toga sto ih je izgubio, a ne zbog toga sto ih je vodio. I danas, mi koji smatramo da je nacionalizam sve nas gurnuo u blato, i tu ne mislim samo na Milosevicev rezim nego i na nacionalizam post-Milosevicevske vlasti, danas smo u manjini. Kao sto je i taj Mirko Milic, koji je 1991. godine, a koji je rekao da se boji mobilizacije jer nece da se bori protiv dragih ljudi sa druge strane, bio u manjini. Verovatno je danas negde u inostranstvu, kao i vecina onih koji su tada razmisljali kao on.

Miloš J. Kosovac

pre 13 godina

Контрареволуционарне демонстрације.
Прођоше две деценије, а ми никако да кажемо истину. У свету знају истину, због чега се нашим политичким и војним лидерима још увек суди, а неки су осуђени на дугогодишњу робију, пред Међународним судом у Хагу. Дана и Вук Драшковић су били и остали пропагатори четништва пораженог током НОБ-а. Као што су комунисти искористили демонстрације 27. марта 1941., после изршеног војног пуча, и позвале на револуцију, тако су идеолози четништва искористили демонстрације 9. марта 1991. да започну контрареволцију. Масовни протест 1991. је натерао Милошевића и његову дружину да одустане од спашавања Југославије, већ да се крене у спашавању Срба тамо где су гробови њихових предака. Док су током дана трајале националне демонстрације, које су шовинисти на челу са Вуком и Даном претвориле у националистичке, Милошевић је убеђивао наивне Титове генерале, да треба Армија да се супростави демонстрантима чије су вође позивале на контрареволуцију, па су се тенкови појавили на улицама тек пред почетак Дневника на РТС у 19 часова. Од тога дана српска врхушка почела је да мисли на рат са свима, у чему им је помогла српска интелектуална елита, која је пригрлила неусвојени Меморандум Српске Академије као Национални програм за ослобађање свих српских земаља. Значи, ове дмонстрације, са којима се дичи Вука Драшковић, учврстиле су на власт Слободана Милошевића и натерале Армију да започне рат са Хрватима. Ово је истина, која се не признаје јер контралеволуција још увек траје. Због започете кнтрареволиције Вук Дражовић је радо виђен гост у Вашинтону. Са овом истином постаје јасно зашто странка СПС коју је основао Слободан Милошевић још увек има велики број присталица. Па народ је увек паметнији од његове елите. Паметни ће схватити зашто су светски моћници подржали да изабраници те странке учествују у власти. И странци знају истину, само још увек то не зна српска елита, политичка и интелектулана.

MRV

pre 13 godina

Јуче је био 8. март, а не прочитах о томе ни реч. Питам се, шта би данас било да се жене нису избориле за своја права.

P.S. Да се разумемо, у личној карти се још увек водим као мушки пол.

Zabrinut

pre 13 godina

Slobodan traje vec 21. godinu. U medjuvremenu, od ovog 9. marta, Srbija je prosla kroz nekoliko ratova, sto je ostavilo generacije naviknute na nasilje i oko 3,5 miliona komada oruzja (uglavnom lakog, ali i poneki komad teskog)...Ljudi su na ivici, plasim se sledeceg 9. marta.

Милован Миловановић

pre 13 godina

РТС је била режимски медиј 1991. године, али је то још више данас. Режим се променио, али навике РТС не. Елем, основна ствар је та да ми Срби увек гледамо у прошлост, уместо у будућност. У томе је проблем. Још да је у питању неки позитиван догађај, већ "братоубилаштво", рушење Београда. У свакој нормалној држави организатор забрањеног митинга се хапси. А Драшковић је своју храброст показао тако што је "командовао" са балкона Народног позоришта. Што није био доле међу масом? Велике ли храбрости. Узгред, многи од организатора су своју шансу искористили још 1996. године отимачином станова и свега вредног у Београду, а други 2000. године. Добили су шансу и искористили је. Али за пуњење својих џепова. Народу је и онда, а још више сада тешко да споји "крај с крајем".

Komina

pre 13 godina

Vuk Draskovic nije imao dovoljno podrske jer je delovao sa pozicija primitivnog nacionalizma. To sto je on tada govorio (ruke, barjak, zvezda na kapi, Tito, glorifikacija i budjenje cetnika, ..) je bilo gore od onoga sto je Milosevic govorio. Pored njega (ko dobro pamti) Milosevic je delovao kao pacifista. Slusajuci govore Draskovica tada bilo je jasno da nije u pitanju snaga koja ima neke intelektualne kapacitete, vec populisticki vodja koji nema nikakava politicki koncept.

Robert Lee

pre 13 godina

Tog 9. marta sam boravio u Zagrebu i znam sa kakvom su strepnjom Hrvati pratili sta se dogadja. Strah od pobede Vuka kao sovinistickog ekstrema koji je zahtevao srpsku vojsku koja ce oslobadjati bracu sirom drzave je bio nemerljiv u Hrvata.
Zato je sramno danas ovog coveka povezivati sa pacifizmom i demokratijom kad su u pitanju dogadjaji pred pocetak rata. Tek kad je Milosevic preuzeo njegovu politiku rata i nacionalizma, ovaj je okrenuo plocu.
Tvrdim da Milosevic ne bi dugo vladao da je tih dana, umesto Vuka, DS imala vodecu ulogu u opoziciji, kao jedima i iskrena gradjanska opcija u tadasnjoj Jugoslaviji.
Vuk je najveci egocentrik od svih politicara, pun sujete i kompleksa sto je pokazao i 5. oktobra.
O njegovoj prevrtljivosti i nedoslednosti ne vredi trositi reci.

Ingram011

pre 13 godina

... "Često se polemisalo i o tome da li je 9. mart bio pobuna građanskog duha jednog velegrada koji je tonuo u bedu provincijalizma ili buđenje srpskog nacionalnog osećanja posle pedesetogodišnjeg potiskivanja." ...
Mislim da je ovo glavno i sustinsko pitanje. Tadasnji Vuk Draskovic nije ovaj danasnji, deklarativno evropejski, ipak on jako brzo menja dlaku.
To su prevashodno bile demonstracije srpskog nacionalizma kojima su se prikljucili razni drugi nezadovoljnici. Demokratska opozicija, tada slaba i bez dubljih korena u narodu (narocito van Beograda), prihvatila je da se udruzi sa SPO, da bi pokusla da zbaci zajednickog protivnika. Znaci, bilo je i ideja gradjanske Srbije koja se protivila diktaturi i primitivizmu SPS-a, ali je glavni ton celoj prici davao tezak nacionalisticki naboj Draskovica i njegovo prethodno zdusno velicanje ravnogorskog pokreta.
Drugim recima, da je SPO tada dosao na vlast, mozda bi rat koji je usledio bio jos i zesci.
Ne zaboravite da je Milosevic sa socijalisticke i projugoslovenske retorike presao na nacionalisticku kad je uvideo da Draskovic ima sve vecu podrsku i simpatije sludjenog naroda Srbije.
Narod Srbije (naravno, ne svi, ali vecina), je prihvatio tu i takvu Milosevicevu politiku i vrlo rado uz alkohol i senlucenje hitao na tenkovima u gore pomenutu Slavoniju i na ostala ratista. Ponavljam, ne svi, ali velika vecina da.
Dakle, Milosevic je preuzeo i poceo da vodi nacioalisticku i ratnohuskacku politiku koju je prepisao od Draskovica.
Zasto onda misliti da bi bilo drugacije da je 9. marta pala diktatura SPS-a?

Радмило

pre 13 godina

та жена на протесту 9 марта са уздигнутом песницом, је пре неколико година протествовала на митингу у Београду против ове власти и Вука Драшковића-обманитеља. Пре од прилике годину дана је преминула, од болести.

Jovan Drenić

pre 13 godina

Opozicija u Srbiji nikada nije imala šansu jer nije imala platformu za rešenje problema u YU.Kreatori 9-og marta su potiču iz ruralnih krajeva kojima je komunizam iz vunenih čarapa uveo u parno grejanje.Što se tiče 9-og marta kao pobune na monolitni ambijent,to je bio opravdan motiv.Šta znači,danas Vukov predlog,o kofederaciji.To je besmilica.Pa ta konfederacija je ionako funkcionisala od 1974 godine...Što se tiče borbe za standard,prosvećenost, klasična floskula,jer vidite danas ko je od njegovih saboraca,rođaka pokupovao što šta po Srbiji.Gde je bio za vreme Tita.Činjenično je da dok je on bio po komunističkim kanabima,na robiji su bili Koštuinica,Šelješ,profesor Mihailo Marković...Činjenice su takve.Šta znači,kada ispred Petrove Crkve u Novom Pazaru kaže da će svakom ko ponese turski barjak,odseći i barjak i ruku.A godinu dana posle toga opet deseta priča.Pozdrav,Jovan Kraljevo

Peti Oktobar

pre 13 godina

Neverovatni su nasi ljudi, kada mogu da porede vreme diktatora Milosevica i njegove ekipe sa ovim danasnjim ipak demokratskim vremenom.Mnogi ljudi su ostavili zivote da bi sada koliko toliko normalno ziveli.Tesko se i sada zivi ekonomski ali kakko moze uopste da se porede ratovi,sankcije,bombardovanje,jezda i dafina,kradja stare devizne stednje, plate od 2 marke, ubistva politickih neistomisljenika i da ne nabrajam dalje i sadasnje vreme bez tih svih stvari...Verovatno sve relativizuju i izjednacavaju Slobini fanovi koji su mu klicali do 5 Oktobra, a mnogi i kasnije...Bolje bi vam bilo da se sakrijete u misje rupe, jer ste i vi itekako doprineli propasti Srbije.

абракадабра

pre 13 godina

Мој отац се тукао са полицијом 9. марта 1991.
Ја сам се тукао са полицијом 5. октобра 2000.
Данас, он је отпуштен након приватизације и једва преживлјава до пензије.
Ја сам завршио медицину и НИГДЕ не могу да нађем посао, него конобаришем за бедну плату.
(ето вам народе, па се ви после туците са полицијом ако мислите да вам је живот лош)

Zoki

pre 13 godina

Mislim da je taj 9. mart ipak bio dan kada se moglo nešto promeniti. Iz ovog ugla mogu da kažem da je Miloševiću pomoglo i Draškovićevo neiskustvo. Sa druge strane, političari u ostatku SFRJ su bili poprilično rezervisani prema svemu što se događalo. To je bilo najočiglednije kada je Predsedništvo SFRJ izvelo tenkove na ulice.

Generacija koja je demonstrirala 9. marta nije rasla u izolaciji, mogla je da putuje i po bivšoj SFRJ i po Evropi. Ta generacija se nakon 9. marta polako razilazila po svetu. sa generacijama koje su dolazile, koje su rasle u izolaciji, bilo je puno teže oboriti Miloševića.

ne legitimsem se

pre 13 godina

U drzavi u kojoj i danas polovina aktuelne Vlasti sa buketima cveca svake godine odlazi na grob pok. Slobodana Milosevica i odaje mu pocast i zahvalnost za sve sto je uradio za stranku i Srbiju, govoriti o nekakvim "zacecima promena" koje su se dogodile 9. Marta 1991. je SMESNO !
O kakvim promenama se ovde uopste govori ?
Sjahao Kurta uzjahao Murta !

ljubomir prevareni demokrata

pre 13 godina

A glavni akter tih događaja Vuk Drašković sedi danas sa onim protiv koji se borio.Kakva politička šizofrenija.

Kosta p.

pre 13 godina

Да ли је вредно губити време у вези тог догађаја.Покушај освајања власти по сценарију Букурешта. Скуп незадовољних, којих увек има, и националиста. Да не би због своје политике и СЧП 90-тих отишао у Хаг, Вук је своју реторику обрнуо наглавачке па сад и нема свој идентитет.

(Vlast)a

pre 13 godina

Mit postoji u glavi vodja koji nemaju nista drugo nego pricu o slavnoj proslosti koja to nije bila.Nama,koji smo imali nesrecu da zivimo u opstinama koje su ti skakavci preuzeli i oglodali ih do gole kosti imamo drugo vidjenje.Od tog vremena se u centralnim opstinama tacno zna cenovnik da se nesto uradi precicom,mimo zakona,sto ce vam obaviti skriveni,bivsi ili neko od preostalih danasnjih pripadnika stranke ovog postenog bradatog coveka i njegove jos postenije gospodje,kao i sire familije koja je takodje ucestvovala u ratovanju,krcmljenju svega i svacega,rasporedjivanja tudje imovine kao i 1945....
Neko je vec lepo rekao da smo u velikom problemu ukoliko se divimo slavnoj proslosti koja to nije,a nemamo ni sadasnjost a jos manje buducnost.
Da je Zoran Djindjic preziveo,ova stranka ne bi smela ni mogla da participira u vlasti jer su se dokazali kao stetocine.

martovske ide

pre 13 godina

Da je Milosevic nokautiran 9.marta, a ne samo doveden u nokdaun, naravno da bi kompletna nasa novija istorija (ali i celog ex-YU regiona) bila drugacija i neuporedivo lepsa od nocne more i nacionalnog brodoloma koje smo imali 90'ih, a od kojeg se toliko kilavo oporavljamo zadnjih godina. Bez obzira na istorijsku stranputicu u koju nas je Milosevic gurao dok su se ostali istocnoevropski narodi po slomu komunizma i pada Berlinskog zida ubrzano prestrojavali ka demokratskom i modernom drustvu, u tom trenutku smo jos uvek bili po privrednim kapacitetima i ljudskim resursima samo iza Slovenije, Hrvatske i Istocne Nemacke (pripojena zapadnoj) od svih bivsih komunistickih zemalja i samo da smo se prestrojili u hodu i tada se u zadnji cas ratosiljali Milosevica, danas bi nam drzava dosta licila na danasnju slovenacku (ali bi i sama Slovenija danas verovatno izgledala bolje jer bi njen razvoj bio brzi i uspesniji bez onog naglog gubitka YU trzista pocetkom 90ih). Rezim je opstao i samo 2-3 godine kasnije Srbija je bila zemlja opasana bodljikavom zicom, u sukobu sa svetom i ratu sa susedima, sa svercom i kriminalom kao glavnom privrednom granom, platama i penzijama od 10ak DM, nezapamcenom hiperinflacijom, i laznom utehom da "nasi" odlicno stoje na frontovima u Hrvatskoj i BiH, iako nam je iz sveta jasno poruceno da ce se podela SFRJ odviti po nekim drugim kriterijumima...

E sad drugo je pitanje kolike su stvarno bile realne sanse da ti martovski dogadjaji '91 dovedu do totalnog zaokreta srpske politike. Paralele sa 5.oktobrom su neozbiljne. Dovoljno je recimo pomenuti da je samo 2-3 meseca pre 9.marta SPS na izborima dobio 200 od 250 poslanickih mesta a Milosevic sa 3.5M glasova na predsednickim izborima imao 2.5M vise od prvog pratioca Draskovica, dok je 5.oktobar bio samo 2-3 nedelje nakon sto je DOS do nogu potukao SPS na saveznim i lokalnim izborima a njegov predsednicki kandidat porazio Milosevica u odnosu 2.5M/1.5M. Ali bilo je i faktora zbog kojih je tog marta 91 bilo sansi za uspeh. Tih dana poluvekovna monolitnost rezima je iz temelja uzdrmana, a tako nesto (pobedjivanje straha i visedecenijskih stega) bilo je fatalno po mnoge istocnoevropske rezime za koje se mislilo da su toliko jaki i zatvoreni, a ovih nedelja vidimo slican fenomen u arapskom svetu. Takodje, nesumljivi legitimitet koji je Milosevic crpeo iz nedavno odrzanih "prvih" izbora bio je prenaduvan izbornom matematikom, ali i direktnom kradjom nekoliko stotina hiljada glasova. Takodje, na tim izborima SPS je glavninu glasova dobio od penzionera, seljaka, domacica... dok su oni slojevi drustva najzahvalniji za izvodjenje revolucionarnih promena kao sto su mladi ili srednja klasa u to vreme bili izrazito vecinski protiv rezima. I zato se toliko uzdrmao Slobodan Milosevic toga proleca, ali nazalost nije pao, a kada su pocetkom tog leta poceli prvi oruzani sukobi i zavladalo ratno ludilo, bilo je vec prekasno, i Milosevic je mogao mnogo lakse da se odrzava pomocu sile i manipulacija. Zato ja nemam dileme oko tih martovskih dogadjaja, i ne mislim da smo mi koji smo ucestvovali, pa ni oni sto su nas tada predvodili napravili neke velike greske, vec problem vidim pre svega u "tihoj vecini" koja se tome nije prikljucila, ali i nacionalnoj eliti koja vecinski cak ni posle tih zbivanja nije prelomila, kao i UDBI, vojsci i policiji koji su ostali monolitni. I na kraju samo da kazem nesto i o tadasnjoj srpskoj opoziciji. Uz sve ogromne mane koje je imala, bila je neuporedivo bolja i odgovornija opcija od Milosevica i njegove politike svadjanja sa celim svetom, i pokusaja da pod fasadom laznog parlamentarizma i prividne demokratije izgradi jedan neostaljinisticki model vladanja. Iako ne verujem da bi se stara Jugoslavija ocuvala da je na celu Srbije dosao Draskovic ili Micunovic te 1991, bar se ne bi raspala na najgori moguci nacin u vatri i krvi. Raspala se i Cehoslovacka, pa su veze izmedju Ceha i Slovaka sve vreme ostale jako dobre, a slicno se moze npr reci i za tri ex-SSSR pribalticke republike koje su sada nezavisne, ali i dalje mnogo vise od obicnih suseda. Takodje, sta god mi mislili o Tudjmanu ili Izetbegovicu, i kakvigod oni stvarno bili, oni su prosto bili osudjeni da mnogo vise paze na misljenje Evrope i Amerike i ne talasaju previse, naoruzanje koje su imali u pocetku bilo je smesno u odnosu na JNA arsenal, a tek su dosli na celo svojih naroda i jos nisu bili ucvrstili vlast, tako da bi eventualno zapocinjanje rata sa njihove strane protiv Srbije koja nije "svetski parija" predvodjen militantnim megalomanom Milosevicem - bilo cisto samoubistvo. Mnogo je faktora uticalo na raspad nase bivse zemlje, ali ako pricamo zasto je doslo i do rata - ubedljivo glavni vinovnik je Slobodan Milosevic i njegova politika, hteli mi to da priznamo ili ne.

vuk

pre 13 godina

Da je srece da danas demontriramo protiv ovih nesposobnjakovica. Sto rekao Vuk da srusimo ovu ,TV bastilju, da nas vise nezaslepljuju.Ja sam prestao da ih gledam kao u poslednje vreme Milosevica.

Dragan

pre 13 godina

Nije jos uvek sve propusteno...Mogao bi Vuk da hoce opet da krene da skida sa vlasti SPS ali nece. Sem pocetnih nerazumevanja SPO i SPS su uvek bili isti i imali isti cilj...Vlast!

Ivana

pre 13 godina

Imam 25 godina, uz devedesete sam odrasla. Nisam znala da je 9. mart bio ovoliko veliki i stvarno je tesko citati ovaj tekst. Lakse mi je da ne znam da je moj narod imao sansu da cuje, pa i da vidi, i da mu to nije bilo dovoljno.
Ali desilo se to sto se desilo i nema svrhe razmisljati o tome gde bi bili da smo bili... Sada je samo vazno da se lekcije devedesetih ne zaborave, da nekako nadoknadimo ovom Sarajliji i sebi samima. Kome je bilo lepse (ili isto) za vreme Milosevica moze samo da bude zlikovac, nemoralni profiter ili u najboljem slucaju, budala koja se ne seca. Sve sto covek treba da zna u zivotu je mogao da nauci devedesetih. Upravo zbog ove istine je tragicno sto zemljom vlada tolika konfuzija. Sa druge strane, bas zbog ove istine imam nade i saljem vam poruku da deca devedesetih nisu zaboravila, da nece zaboraviti, i da smo svesni da 'bolje sutra' nije zagarantovano ama bas nicim osim nasim trudom. Vase greske su nas skupo kostale ali sada bi najgore bilo izgubiti se u vristanju onih koji su deset godina mudro i kukavicki cutali!

Zmaj

pre 13 godina

@Dzoni

Samo neko ko je ******** moze da kaze da je ovo na vlasti Djindjicev DS. Nemoj se svrstati u takve. Ovo sada nikako ne moze biti DS za koji bi se Djindjic zalagao.

George Carlin

pre 13 godina

Meni se i danas skupi stomak kad se setim 9.marta. Bili smo blizu da nešto uradimo, nažalost, Mićun, Lečić i Pavle su, preko najvećeg poslodavca u Srbiji, dobro odradili svoj de posla. Vuk je tu gde jeste, Zorana nema, Dragoljube, kako ti se sve ovo čini?

Sofronije

pre 13 godina

I dok su se Slovenci, Hrvati i Muslimani naoružavali i ujedinjavali oko ideje stvaranja nacionalnih, etnički čistih država, Srbi su po običaju raspravljali o svojim ciljevima, idejama, planovima, akcijama.
I kao i uvek, nisu mogli da se dogovore.

A onda su uradili ono što i inače rade u takvim situacijama - udarili jedan na drugoga.

Nikad ni jedan Srpski političar nije sa toliko mržnje i strasti govorio o Mesiću, Tudjmanu, Izedbegoviću, Silajdžiću, Rugovi ili Tačiju, kao što su govorili jedan protiv drugoga.

Niko od njih 9. marta nije hteo dobro ni Srbiji ni Srbima, hteli su samo da budu novi Napoleoni. Pa ako ne može u velikoj državi, a ono u maloj, ako ne u državi ono na nivou pokrajne, grada, opštine.

Kakvi su i koliki su ljudi, te naše Vođe, i oni ispred i iza tenkova, videli smo za ovih 20 godina. Pokazali su nam i koliko su pametni i sposobni i pravedni...

Ono što je bilo bilo je, a mi bolje da gledamo da li će nam deca danas imati za hleba.

Milko

pre 13 godina

Glavni problem 9. marta je što SPO, tj. Vuk Drašković ni tada ni kasnije nije bio prava opozicija.
On me neodoljivo podseća na disidente iz vremena Josipa Broza. Oni nisu želeli pad socijalizma već socijalizam kako ga oni vide i naravno sa njima na funkcijama. Plate su uglavnom primali od države.
Vuk Drašković nije hteo da "sačuva Jugoslaviju" zbog Srba, nego je hteo "veliku Srbiju". Vuk Drašković je želeo da on bude vlast po svaku cenu, što se kasnije i pokazalo.
Isto tako kao što u opoziciji nije postojala potrebna većina za istinske promene, nije postojala ni medju gradjanima Srbije.
To smo platili skupo.

Ivan Tasic

pre 13 godina

Koliko nade je bilo tog dana, sad me zmarci prodju kad se setim. To mi je bio prvi suzavac u zivotu i uvek cu da budem ponosan sto sam bio na Trgu.
Dusane, bravo za tekst!

Sasa

pre 13 godina

Sve,sve, ali me jeze komentari tipa-isto se zivi... Tada sam imao 16 godina. Ono sto je doslo posle, i trajalo narednih 10 godina, ne moze se ni u ludilu uporedjivati sa danasnjim stanjem. Ali, taj koncept i stavovi-sve je isto, je ono sto radikali(naprednjaci) i zele da se danas prica. Danasnje nezadovoljstvo naroda, koliko god bilo opravdano, je potpuno druga prica u odnosu na devedesete. Ili smo zaboravili kako nam je bilo?

Учесник91

pre 13 godina

Довео је милицију из Крајине да нас бије, а после пар година им се одужио издајом.

pozitron

pre 13 godina

To je zaista bio jedan od najveličanstvenijih dana u novijoj Srpskoj istoriji, bez obzira na ishod. Kamo sreće da je bilo još malo više odlučnosti i snage pa da se Miloševićeva tiranija zbacila još tada. Danas bi sve bilo mnogo drugačije...
Na žalost, danas, 20 godina kasnije, na ovom sajtu možemo da pročitamo gotovo jednoglasnu podršku Gadafiju, jednom tiraninu prema kome je Milošević bio malo dete. Današnji Srbi bi rado žrtvovali slobodu (a Srbija jeste daleko slobodnija nego mnoge zemalja sveta, u kojima živi većina čovečanstva), zarad parčeta "besplatnog" hleba. Čude se današnji Srbi zašto se Libijci bune, kad nisu gladni, imaju "besplatno" zdravstvo, "besplatno" obrazovanje itd. Pa imali su i Srbi sve to 1991, ali nisu imali SLOBODU! Zato su ustali 9. marta. Duboko poštovanje i zahvalnost svim učesnicima 9. martovskih demonstracija.

s tim rolaj

pre 13 godina

Milošević bi tog dana pao da je međunarodna zajednica reagovala na ovo nasilje prema demonstrantima (primer: Gadafi). Međutim, Milošević je međunarodnoj zajednici bio potreban da bi zakuvao sve što se posle desilo.

Urbanijak

pre 13 godina

Mi u stvari zalimo sami sebe danas. 20 godina od tada, a ogromna vecina nas koji smo tada demonstrirali ne zivi u Srbiji. Bilo smo mladi puni energije i onig zdravig beogradskog duha. Vise nismo tako mladi a duh se rasuo po svetu i luta... Tuzan sam...

Krivokapic

pre 13 godina

Видео сам себе на овом снимку и тотално сам ****** . Жао ми је што их тада нисмо згазили и жао ми је што их неки млађи нису згазили 6. октобра. Ја сам добио позив за мобилизацију месе дана после 9. марта. Спавао сам код стричева на Новом Београду И вождовцу почто код мојих нисам могао. Јула исте године сам напустио земљу и више се никада нисам вратио. Шта год да је било, још увек се сећам тог времена са неком носталгијом и још увек ценим шта је тада урадио Вук. Његова највећа грешка је била што је насео на провокацију режима да је он издајник и онда организовао ону гарду. Тиме је хтео да докаже да је патриота, али против себе је имао лажне патриоте. Имао је титове генерале, луду Миру, црвене Четнике Шешеља и нестабилног Милошевића.А богами и међународна заједница је давала прећутну подршку режиму, зато што су знали да са таквим будалам на челу Србије могу да заврше све своје стратешке послове. То су и урадили.
Трачак наде да од Србије нешто буде псотојао је до 12. март 2003. Трајао је кратко и прекинут је од оних који су сада на власти и у опозицији. Држава је преко својих сателита из подземља убила Предсендика Владе Србије. Од тада све иде низбрдо.
Али добро, рађају се нове генерације. нада последња умире.
Можемо да омаловажавамо 9. март колико год хоћемо, али те емоције, тај бес и та горчина више никада нису биле на Београдским улицама. Ово није било организовано. Није се спремало месецима, није било излета до Мађарске на консултације. Народ је ејдноставно дошао на демонстрације и био је нападнут. Бранио се јуначки, без оружја против оклопника. Нису нам ништа могли. Кад год су кренули на нас ми смо их потиснули. Јуришали су на нас из разних улица у центру. Ништа нам нису могли. Газили смо их редом. Онда су изашли тенкови. Пре тога задњи ко је кренуо теноквима на Србе био је Хитлер. После њега је то урадио Милошевић. Лажни вожд, лажни патриота и лажни човек. Као и сви остали који су били његове слуге.

Извињавам се на дужини.

jovan

pre 13 godina

Secam se jos uvek tog 9 matra i to sa ponosom jer sam bio direktni ucesnik dogadganja na trgu i oko njega.Steta je i to nepovratna steta sto Slobodan Milosevic i njegova klika nisu tada sisli sa vlasti.Bilo bi sve drugacije,drzava Jugoslavija se mozda nebi ni raspala,usli bi u EU pre svih ostalih Istocno Evropskih zemalja,imali bi dalako bolji standard danas,bili bi i dalje Jugoslavija ali u konfederatilnom uredgenju,sacuvalo bi se Kosovo,sacuvali bi mlade ljudske zivote od puscanih metkova,mnogi mladi ljudi tada nebi ni pomislili da traze spas u drugim drzavama sveta.
Ovako nama koji smo bili ucesnici ne samo 9 matra,vec tu da napomenem i Vidovdanskog sabora,ulicnih setnji 1996 godine,je ostalo samo jedno lepo secanje na te dane.To se ne moze zaboraviti,i uvek cu sa ponosom da pricam mojim unucima o tim dogadgajima.Jedno samo mogu da napisem da ja jos nisam izgubio nadu,i siguran sam da ce bolji dani doci za mojun zemlju Srbiju.Ja sam pobegao iz Srbije krajem 2000 godine posle pada Milosevica zato sto je to bila moja zadata rec samom sebi,a rekao sam tada da cu napustiti zemlju kada Slobodan Milosevic padne sa vlasti.Na zalost moj narod i svi ostali narodi koji zive u mojo Srbiji su za to platili veliku cenu.Ta cena se nemoze meriti nikakvim parama.Mislin da ce ideje 9 matra jednog dana i da postanu stvarnost.Veliki pozdrav svim ucesnicim 9-to martovskih demonstracija od Jovana iz Svedske

yugo las vegas

pre 13 godina

Zalim sto je tada nasa opozicija zaustavila nas demonstrante da skinemo vlast.Taj dan je dan kada je pocelo nase propadanje.Da smo tada isli do kraja hrabro mnogo bi manje poginilo naseg naroda u narednim godinama i nebi dosli u ovu danasnju krizu koja je dovela nasu zemlju do propasti .Oni koji su zaustavili tog dana promene su glavni krivci za nasu katasrofu sada i jos su posle dosli na vlas da to sve zavrse.E Vuce Vuce.

ali - ali

pre 13 godina

Da, ’91 nije bilo jasno kojim putem poci. Sad posle 20gpd gleds unazad pa su stvari jasnije. Krenuli smo verovatno najgorim mogucim putem. A mogli smo se boriti i ostvariti nase ciljeve i drugim nacinima. Biti mudri, umesto ratovati sa najmocnijom silom sveta pa da nam razrusi zemlju i slicno.

I sta onda reci kad bi ogroman procenat populacije i danas opet krenuo tim najgorim nacinom – najgorim po nas same. Bas nista nismo naucili.

Зоран

pre 13 godina

И да додам: Јавне кухиње са једне стране, а са друге ДА ЛИ је толико виши стандард за остале у односу на Слобу? Ево да погледам струке: Просветари, јесте боље, али не баш нешто много. Лекари боље мало. Програмери, рецимо. Исто као у време Слобе. Рецимо познаник из Суботице имао 400 марака кад сам ја у државној служби имао 150 марака, 200км јужно од БГ-а. Знате шта је 400 марака било у време Слобе? БОГАТСТВО. И коме боље? Боље лопужама које покрале паре па онај стоји на казану за кило пасуља и пола хлеба. Ето њиам боље. Боље и овима што били опозиција у Слобино време, а сада су на власти. Ето коме је боље. А горе свима осталима, изузев пар занимања.

9.martovac

pre 13 godina

NAS STO HILJADA PROTIV CELE SRBIJE RETARDIRANE, I HIPNOTISANE BASTILJINIM LAŽIMA!tek vas je bombardovanje dovelo pameti i prestali ste da glasate za monstruma.

ahh ljudi moji kako je to vreme bilo..zasluzujete sve ovo sto se desilo posle, zbog vašeg slepila.prijatne vam sankcije i sve drugo bilo!JOŠ VAM NISAM OPROSTIO!
još mi u ušima odzvanjaju komšijske i reci rodjaka... vidi ove vukove četnike i domace izdajnike...

nije

pre 13 godina

kad neko nema sadasnjost mora da zivi u proslosti. tako i mi i dalje zivimo i pricamo o izgubljenih 10 godina. sta cemo sa ovih 11? sta sa narednih 12?

ko jos to gleda... da mi preguramo dan. sa ovom kompletnom garniturom dalje od prekosutra i ne mozemo da vidimo

Knele

pre 13 godina

Da je demonstrirao protiv sadasnjeg rezima,bio bi huligan koji razbija grada ovako je jedna mlada nevina zrtva,17. godisnji demonstrant.Realno :/
Uz duzno postovanje ali sudite sa istim arsinima,ne odnosi se samo na ovu vest ovo je banalan hipoteticki primer,pozdrav :)

istina

pre 13 godina

9 marata ili 5 oktobra rezultat bi bio isti i vec smisljen a to je privatizacija banaka, unistavanje industrije i rasporodaja u bescijenje, uvaljivanje u kredite, i onda naravno dolazak 'investitora' spasitelja koji ce da izrabljuju jeftinu radnu snagu za 150 do 200 eura mjesecno, mozda bi samo umjesto miskovica glavnu ulogu igrao brat vuka draskovica :)

weezer

pre 13 godina

Bio sam ucesnik skoro svih “demonstracija” i studentskih protesta do ’98 godine. Pocetkom 90tih sam mislio da bi stvari mogle biti drugacije da je Zloba pao 9tog Marta. Medjutim to misljenje sam odavno napustio.
Sa ove tacke mislim da bi se YU raspala ratom, manjim ili vecim, u svakom slucaju.
Mi Srbi nismo drzali kljuc u svojim rukama. Puno je bilo aktera koji su uradili svoj deo, od severa bivse zemlje pa sve do juga (od Triglava pa do Vardara).
Pogled u buducnost i glavu gore bre!

Brainwash

pre 13 godina

Steta sto tada nije pao Milosevic, jer nam gore ne bi bilo sigurno! Jako se dobro secam plakata SPS-a okacenog na vratima moje zgrade na prvim "slobodnim" izborima, koji je obecavao 'svedski standard', verovali ili ne! Izbori su bili pokradeni ne samo zbog takvih lazi i manipulacija, vec i teskim kradjama glasova, recimo po Kosovu - gde je selo Drenica, epicentar Albanske oruzane pobune, navodno glasalo sve do jednog za SPS! Onda izlaze tenkovi na ulice beograda tog 9. marta, 'da bi odbranili "legalno izabrane organe vlasti, po volji naroda"!. S.Miliosevic je prvo svoj narod zgazio.

cegi

pre 13 godina

Tuzna je to stranica price,
gde se narod manipulise,
na sopstvenoj muci,
pa i ishodom smrt,
rad demagogije promena,
koje danas imasmo,
sta reci dans posle toliko godina,
ostala nam je jedino molitva,
i sveopsto pokajanje.
Zivotni put nas Srba je tezak,
iskusenja su tu,
najlakse je optuzivati druge,
ali od danas je vreme da krenemo,
od sami sebe ucinicemo,
veliki korak za bolje sutra sviju nas.

Зоран

pre 13 godina

Пропуштена шанса? :)) Па ево већ 10 годиан имамо ове што "пропустили шансу". Пропустили је тада, а пропустили је и сада. Оканите се људи више деветог марта, јер ево видимо како нам је после 10 година. РТС јавља, тачније дописник из Ниша, да само у последња 2 месеца хиљаду Нишлија остало без посла. Доле на југу гледам јавне кухиње. Пасуљ и пол ахлеба. Вели човек мало је хлеба, иам сина од 17 година, он то све сам поједе, з анас не остане ништа. Нисам виђао јавне кухиње у време Слобе, а све сам преживео тамо, и бомбардовање.

Sarajlija

pre 13 godina

Volio bih da ste uspjeli tad. Mozda bih stigao da imam djetinjstvo, a poslije i mladost. Mozda bih i imao drzavu s kojom bih mogao da se identifikujem. Ovako, ostaje mi da se nadam nekim boljim danima.

Dzoni

pre 13 godina

Okruglo 20 godina kasnije taj SPO,SPS i Djindjicev DS su u koaliciji na vlasti a narod zivi 100 puta gore nego 1991.Pokazalo se da je to bila samo borba za privilegije na vlasti ostale razlike su samo minorne..i taj Draskovic se zalagao za veliku srbiju...tek kasnije je promenio plocu kao i svi kad je video da ne ide...a i ta velika srbija je samo bila prica da se prikrije pljacka kao sad prica o EU.

alisa

pre 13 godina

"Sa druge strane, da li je mogućnost tadašnjeg prevrata uopšte bila realna? Slobodan Milošević je početkom devedesetih uživao poverenje ubedljive većine građana Srbije, i bez obzira na masovnost i žestinu martovskih dešavanja, stiče se utisak da su rezultati tih demonstracija uistinu bili njihov maksimalni domet."

ne. milosevic je pocetkom devedesetih imao podrsku mezdunarodne zahebnice... sta smo glasali ili nismo nikoga nije zanimalo... lol :(

zlobivoje je bio i do smrti ostao "faktor mira na balkanu" za njih. nama, sta "bog" da.

m

Sarajlija

pre 13 godina

Volio bih da ste uspjeli tad. Mozda bih stigao da imam djetinjstvo, a poslije i mladost. Mozda bih i imao drzavu s kojom bih mogao da se identifikujem. Ovako, ostaje mi da se nadam nekim boljim danima.

Dzoni

pre 13 godina

Okruglo 20 godina kasnije taj SPO,SPS i Djindjicev DS su u koaliciji na vlasti a narod zivi 100 puta gore nego 1991.Pokazalo se da je to bila samo borba za privilegije na vlasti ostale razlike su samo minorne..i taj Draskovic se zalagao za veliku srbiju...tek kasnije je promenio plocu kao i svi kad je video da ne ide...a i ta velika srbija je samo bila prica da se prikrije pljacka kao sad prica o EU.

Krivokapic

pre 13 godina

Видео сам себе на овом снимку и тотално сам ****** . Жао ми је што их тада нисмо згазили и жао ми је што их неки млађи нису згазили 6. октобра. Ја сам добио позив за мобилизацију месе дана после 9. марта. Спавао сам код стричева на Новом Београду И вождовцу почто код мојих нисам могао. Јула исте године сам напустио земљу и више се никада нисам вратио. Шта год да је било, још увек се сећам тог времена са неком носталгијом и још увек ценим шта је тада урадио Вук. Његова највећа грешка је била што је насео на провокацију режима да је он издајник и онда организовао ону гарду. Тиме је хтео да докаже да је патриота, али против себе је имао лажне патриоте. Имао је титове генерале, луду Миру, црвене Четнике Шешеља и нестабилног Милошевића.А богами и међународна заједница је давала прећутну подршку режиму, зато што су знали да са таквим будалам на челу Србије могу да заврше све своје стратешке послове. То су и урадили.
Трачак наде да од Србије нешто буде псотојао је до 12. март 2003. Трајао је кратко и прекинут је од оних који су сада на власти и у опозицији. Држава је преко својих сателита из подземља убила Предсендика Владе Србије. Од тада све иде низбрдо.
Али добро, рађају се нове генерације. нада последња умире.
Можемо да омаловажавамо 9. март колико год хоћемо, али те емоције, тај бес и та горчина више никада нису биле на Београдским улицама. Ово није било организовано. Није се спремало месецима, није било излета до Мађарске на консултације. Народ је ејдноставно дошао на демонстрације и био је нападнут. Бранио се јуначки, без оружја против оклопника. Нису нам ништа могли. Кад год су кренули на нас ми смо их потиснули. Јуришали су на нас из разних улица у центру. Ништа нам нису могли. Газили смо их редом. Онда су изашли тенкови. Пре тога задњи ко је кренуо теноквима на Србе био је Хитлер. После њега је то урадио Милошевић. Лажни вожд, лажни патриота и лажни човек. Као и сви остали који су били његове слуге.

Извињавам се на дужини.

Brainwash

pre 13 godina

Steta sto tada nije pao Milosevic, jer nam gore ne bi bilo sigurno! Jako se dobro secam plakata SPS-a okacenog na vratima moje zgrade na prvim "slobodnim" izborima, koji je obecavao 'svedski standard', verovali ili ne! Izbori su bili pokradeni ne samo zbog takvih lazi i manipulacija, vec i teskim kradjama glasova, recimo po Kosovu - gde je selo Drenica, epicentar Albanske oruzane pobune, navodno glasalo sve do jednog za SPS! Onda izlaze tenkovi na ulice beograda tog 9. marta, 'da bi odbranili "legalno izabrane organe vlasti, po volji naroda"!. S.Miliosevic je prvo svoj narod zgazio.

Зоран

pre 13 godina

Пропуштена шанса? :)) Па ево већ 10 годиан имамо ове што "пропустили шансу". Пропустили је тада, а пропустили је и сада. Оканите се људи више деветог марта, јер ево видимо како нам је после 10 година. РТС јавља, тачније дописник из Ниша, да само у последња 2 месеца хиљаду Нишлија остало без посла. Доле на југу гледам јавне кухиње. Пасуљ и пол ахлеба. Вели човек мало је хлеба, иам сина од 17 година, он то све сам поједе, з анас не остане ништа. Нисам виђао јавне кухиње у време Слобе, а све сам преживео тамо, и бомбардовање.

nije

pre 13 godina

kad neko nema sadasnjost mora da zivi u proslosti. tako i mi i dalje zivimo i pricamo o izgubljenih 10 godina. sta cemo sa ovih 11? sta sa narednih 12?

ko jos to gleda... da mi preguramo dan. sa ovom kompletnom garniturom dalje od prekosutra i ne mozemo da vidimo

Milan

pre 13 godina

Tog marta 1991. je 150.000 hrabrih,savesnih i svesnih pokušalo da ukaže na nesreću i horor koji je Srbiju čekao narednih 10 godina, a i posledice tog horora ovih poslednjih 10 godina. Medjutim, na drugoj strani 5.000.000 gluvih,zanesenih Miloševićevom demagogijom su sedeli u toplim sobama,ušuškani,upijali svaku izgovorenu laž i manipulaciju instruisanih voditelja RTS-a i još negativno komentarisali svaki potez,izgovorenu reč Draškovića i ostalih nosioca demonstracija! Takvi su posle u inat išli sa ružom na reveru, ranom zorom, i pre nego što se otvore biračka mesta.....i davali svoj glas nesreći,mašineriji koja melje sopstveni narod,uvlači ga u sukobe,ratove,sankcije,bombardovanja!.....Onda se veliki deo od tih 5.000.000 ljudi malo osvestio (doduše 10 godina kasnije), ali je bilo kasno! Osvestili su ga prazni džepovi i prazan stomak!.....E, zato ja poštujem i cenim 09.mart 1991, jer je na ulice izašla inteligencija,mladost,zaposleni,ostvareni ljudi sa platama i po 3000 maraka (koji su u tom trenutku komotno mogli da sede kod kuće)......a opet tražili svoju slobodu,imali neke principe i videli malo dalje.....i videli da se sprema nesreća,diktatura i teror na ovim prostorima! Draškovićeve reči su mogle da dopru samo do uma takvih ljudi.....ostali ga nisu razumeli! Kasnije je sve bilo KASNIJE, kasnije je sve bilo DRUGAČIJE.......Zato neka je na ponos i čast svakom učesniku demonstracija 09.marta 1991. i neka je slava svim dušama koje su nastradale u periodu posle tih demonstracija, a prkoseći diktatorskom režimu!

9.martovac

pre 13 godina

NAS STO HILJADA PROTIV CELE SRBIJE RETARDIRANE, I HIPNOTISANE BASTILJINIM LAŽIMA!tek vas je bombardovanje dovelo pameti i prestali ste da glasate za monstruma.

ahh ljudi moji kako je to vreme bilo..zasluzujete sve ovo sto se desilo posle, zbog vašeg slepila.prijatne vam sankcije i sve drugo bilo!JOŠ VAM NISAM OPROSTIO!
još mi u ušima odzvanjaju komšijske i reci rodjaka... vidi ove vukove četnike i domace izdajnike...

Urbanijak

pre 13 godina

Mi u stvari zalimo sami sebe danas. 20 godina od tada, a ogromna vecina nas koji smo tada demonstrirali ne zivi u Srbiji. Bilo smo mladi puni energije i onig zdravig beogradskog duha. Vise nismo tako mladi a duh se rasuo po svetu i luta... Tuzan sam...

alisa

pre 13 godina

"Sa druge strane, da li je mogućnost tadašnjeg prevrata uopšte bila realna? Slobodan Milošević je početkom devedesetih uživao poverenje ubedljive većine građana Srbije, i bez obzira na masovnost i žestinu martovskih dešavanja, stiče se utisak da su rezultati tih demonstracija uistinu bili njihov maksimalni domet."

ne. milosevic je pocetkom devedesetih imao podrsku mezdunarodne zahebnice... sta smo glasali ili nismo nikoga nije zanimalo... lol :(

zlobivoje je bio i do smrti ostao "faktor mira na balkanu" za njih. nama, sta "bog" da.

m

zoran

pre 13 godina

Kada god se pojavi neki Srbin da povede ovaj narod tamo gde mu je mesto, a to je Evropska, zapadna civilizacija, obavezno se nađe neki Srbin da ga ubije i vrati tamo gde ovaj narod svakako ne pripada. Rusiji, Kini, Aziji...Tako je bilo od Kneza Mihajla preko Aleksandra Obrenovića pa do Z. Đinđićem.
Nebeski, nema šta...

Sasa

pre 13 godina

Sve,sve, ali me jeze komentari tipa-isto se zivi... Tada sam imao 16 godina. Ono sto je doslo posle, i trajalo narednih 10 godina, ne moze se ni u ludilu uporedjivati sa danasnjim stanjem. Ali, taj koncept i stavovi-sve je isto, je ono sto radikali(naprednjaci) i zele da se danas prica. Danasnje nezadovoljstvo naroda, koliko god bilo opravdano, je potpuno druga prica u odnosu na devedesete. Ili smo zaboravili kako nam je bilo?

Зоран

pre 13 godina

И да додам: Јавне кухиње са једне стране, а са друге ДА ЛИ је толико виши стандард за остале у односу на Слобу? Ево да погледам струке: Просветари, јесте боље, али не баш нешто много. Лекари боље мало. Програмери, рецимо. Исто као у време Слобе. Рецимо познаник из Суботице имао 400 марака кад сам ја у државној служби имао 150 марака, 200км јужно од БГ-а. Знате шта је 400 марака било у време Слобе? БОГАТСТВО. И коме боље? Боље лопужама које покрале паре па онај стоји на казану за кило пасуља и пола хлеба. Ето њиам боље. Боље и овима што били опозиција у Слобино време, а сада су на власти. Ето коме је боље. А горе свима осталима, изузев пар занимања.

biljka

pre 13 godina

bila je to pobuna građanskog duha jednog velegrada koji je tonuo u bedu provincijalizma i nista vise.
lepa uspomena nama koji smo prisustvovali.

Ljubomir

pre 13 godina

Srbija je tog devetog marta birala,sta je izabrala to sad zivimo.Neko ovde rece narod je pametnij od elite, nikad bilo.
Narod je jaci od elite ne pametniji zato uvek svoje umne ljude ili progna ili ubije pa mu ostane prosek da ga vodi evo gde.

Maksim KG

pre 13 godina

Bio sam aktivni ucesnik 9.marta pre 20 godina i ponosim se zbog toga. Nazalost,nismo mnogo toga uspeli,jer je u to vreme ceo drzavni aparat podrzavao S.Milosevica,a i vecina stanovnika Srbije glasala za parolu "sa nama nema neizvesnosti", i stvarno ta parola se pokazala kao potpuno tacna,jer sa njima nije bilo "neizvesnosti" i sve se desilo kao sto je predvideo Vuk Draskovic i tog dana i na mitingu u Nisu,rat,smrt,poraz i sukob sa celim svetom.
Ovaj miting od pre 20 godina, nije bio nacionalisticki miting ,nego je bio upren samo protiv Miloseviceog rezima,,jer ni jednog trenutka niko od govornika,pa ni Draskovic, nije pominjao rat ,niti je pozivao na mrznju protiv drugih nacija iz bivse YU,to je totalno pogresan zakljucak,a ja sam bio u prvim borbenim redovima tog dana i cuo bi da se tako nesto pricalo.

абракадабра

pre 13 godina

Мој отац се тукао са полицијом 9. марта 1991.
Ја сам се тукао са полицијом 5. октобра 2000.
Данас, он је отпуштен након приватизације и једва преживлјава до пензије.
Ја сам завршио медицину и НИГДЕ не могу да нађем посао, него конобаришем за бедну плату.
(ето вам народе, па се ви после туците са полицијом ако мислите да вам је живот лош)

marko, nis

pre 13 godina

Slavko Curuvija je dobro napisao, etnocentrizam i unitarizam. Mnogi koji su bili protiv Milosevica, nisu bili protiv njega zbog onog najgoreg - ubijanja pripadnika drugih naroda. On je pao sa vlasti tek kada je pre toga poveo i izgubio sve ratove koje je mogao da povede, i to zbog toga sto ih je izgubio, a ne zbog toga sto ih je vodio. I danas, mi koji smatramo da je nacionalizam sve nas gurnuo u blato, i tu ne mislim samo na Milosevicev rezim nego i na nacionalizam post-Milosevicevske vlasti, danas smo u manjini. Kao sto je i taj Mirko Milic, koji je 1991. godine, a koji je rekao da se boji mobilizacije jer nece da se bori protiv dragih ljudi sa druge strane, bio u manjini. Verovatno je danas negde u inostranstvu, kao i vecina onih koji su tada razmisljali kao on.

s tim rolaj

pre 13 godina

Milošević bi tog dana pao da je međunarodna zajednica reagovala na ovo nasilje prema demonstrantima (primer: Gadafi). Međutim, Milošević je međunarodnoj zajednici bio potreban da bi zakuvao sve što se posle desilo.

Учесник91

pre 13 godina

Довео је милицију из Крајине да нас бије, а после пар година им се одужио издајом.

dovla

pre 13 godina

Demonstracije 9 marta niti su bile demokratske niti su mogle bilo sta dobro da donesu Srbiji. Prvo, Mislosevic je uzivao podrsku vecine naroda i imao je demokratski legitimitet. Drugo, Vuk Draskovic se u to vreme zalagao za veliku Srbiju zesce nego Milosevic, organizovao je paravojne jedinice, pretio da ce seci ruke koje masu zelenim barjacima i da ce u Bosni teci krv do kolena. Izgleda da neki ovde imaju jako kratko pamcenje.

rajko

pre 13 godina

zamolio bih sve koji nisu bili tamo tog 9. marta da se uzdrze od komentarisanja. taj miting nije bio propustena sansa, jer sansa nije ni postojala. milosevic je imao 80% poslanika u parlamentu i apsolutnu podrsku u javnosti. revolucija ne moze da se pravi sa takvim odnosom snaga. uspeh je u tome sto je srbija pokazala da ima i drugo lice, a ne samo komunisticko. te demonstracije su nadahnule sve koje su se kasnije dogadjale. to je jedino sto je taj dogadjaj doneo, a upravo je to i trebao. ni vise ni manje.

pozitron

pre 13 godina

To je zaista bio jedan od najveličanstvenijih dana u novijoj Srpskoj istoriji, bez obzira na ishod. Kamo sreće da je bilo još malo više odlučnosti i snage pa da se Miloševićeva tiranija zbacila još tada. Danas bi sve bilo mnogo drugačije...
Na žalost, danas, 20 godina kasnije, na ovom sajtu možemo da pročitamo gotovo jednoglasnu podršku Gadafiju, jednom tiraninu prema kome je Milošević bio malo dete. Današnji Srbi bi rado žrtvovali slobodu (a Srbija jeste daleko slobodnija nego mnoge zemalja sveta, u kojima živi većina čovečanstva), zarad parčeta "besplatnog" hleba. Čude se današnji Srbi zašto se Libijci bune, kad nisu gladni, imaju "besplatno" zdravstvo, "besplatno" obrazovanje itd. Pa imali su i Srbi sve to 1991, ali nisu imali SLOBODU! Zato su ustali 9. marta. Duboko poštovanje i zahvalnost svim učesnicima 9. martovskih demonstracija.

weezer

pre 13 godina

Bio sam ucesnik skoro svih “demonstracija” i studentskih protesta do ’98 godine. Pocetkom 90tih sam mislio da bi stvari mogle biti drugacije da je Zloba pao 9tog Marta. Medjutim to misljenje sam odavno napustio.
Sa ove tacke mislim da bi se YU raspala ratom, manjim ili vecim, u svakom slucaju.
Mi Srbi nismo drzali kljuc u svojim rukama. Puno je bilo aktera koji su uradili svoj deo, od severa bivse zemlje pa sve do juga (od Triglava pa do Vardara).
Pogled u buducnost i glavu gore bre!

1971

pre 13 godina

Tada sam bio u vojsci i sasvim slučajno, došao na odsustvo 8. uveče. Nikakve veze nisam video u tadašnjem izlasku "moje" vojske na ulice "mog" grada i kasnijeg rušenja Vukovara. Zašto navodnici - vojska nije bila moja, već komunistička, neodlučna, lažljiva i oportuna, a Beograd odavno nije moj, jer ne smatra za žive ljude sopstvene građane i Srbe širom ex Yu. Bitnija je struja u Beogradu nego sirotinja u npr. Nišu. Bitnija je prvomajska dodela crvenih karanfila od Slavonije i tamošnjih Srba.

Komunistički generali su se više uplašili za svoje fotelje i stanove u Beogradu, nego za sopstvene državljane koje je počela terorisati grupa ustaša, organizovanih, plaćenih i dovedenih iz inostranstva. Stoga tenkovi na ulicama Beograda, a ne Zagreba, Ljubljane, Sarajeva. Nisu bili tako odlučni i hrabri kada je trebalo razbucati slovenačke lovce ili bosansku rulju koja je pod Alijinom komandom ("samo vi slušajte mene i Franju", sećamo se toga) zaustavila vojnu kolonu - vojska u tenkovima, oni goloruki i vojska ćuti i čeka. Nekoliko meseci pre toga, sve su nas u kasarni okupili i sugerisali nam za koga da glasamo na izborima u Srbiji (kolika je tuga i razočarenje nastupila kada smo videli da je Vuk dobio šaku glasova, možete da pretpostavite - kompletna moja generacija je glasala za njega - ala smo bili mladi i, sad vidim, glupavi).

Dvadeset godina kasnije, trabunjamo o tome da li bi bilo rata da nije bilo Slobe - pročitajte Tuđmanove memoare ("rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije htjela"). Rata bi bilo svakako - ne može se srpski narod proterivati i ubijati širom bivše nam domovine, a da to ne izazove opšti rat. Ili smo trebali da mirno gledamo novu 1941? Naravno da smo trebali u rat, samo ne sa komunjarama na čelu, već sa jednim novim nacionalnim pokretom, čistim od svake ideologije, mržnje, spremnim i za rat, ali i za razgovore sa okolnim narodima. Šta smo uradili na kraju? Ispali krivi i gde treba i gde ne treba, ukaljali srpsko ime za godine pred nama, uništili državu i ekonomiju, prodali i junake i izdajnike, Slobu lagano udavili u Hagu, Vuka promenili do neprepoznavanja, toliko da bi bilo bolje da već jednom zauvek ućuti (kao u pesmi Bore Čorbe "Kad sam išao u Pančevo" ili onom potpuno ludom, neverovatnom narodnjaku "moja prva ljubav je sada kraljica trotoara" - umesto da nas nauči poštenju i hrabrosti, on nas je naučio politici - laži, kradi, menjaj mišljenja, samo se pojavljuj na TV-u redovno i sve je ok). Bolje bi bilo da smo sedeli kući, tog Devetog marta. Ružno je pogledati unazad i videti da su žrtve bile uzaludne - ne samo da nismo postigli nekakav cilj, već više ne znamo ni koji je taj cilj bio. Ako ga je uopšte bilo.... Svi smo, što reče skoro zaboravljeni pisac i novinar iz devedesetih, Nebojša Jevrić, postali Vitezovi od Beskonačne Rezignacije... Pozdrav šašavoj generaciji koja je prvo gutala suzavac, dobijala batine, a onda i ginula nizašta. Izgubili smo sve.

Milos

pre 13 godina

Za ove UDNBASE sto napdaju Vuka treba im reci; pa nije njegov brat bio ambasador u Rusiji, nego vaseg Slobe, nije Vuk pokrao zajam za preporod Srbije, staru deviznu stednju, dafinu, jezdu i sve ostale socijalne fondove, nije Vukov brat dok je bio na funkciji ambasadora Srbije u "bratskoj" nam Rusiji izneo na tajne racune pare sa Kipra i zaradjene od sive ekonomije ,sverca cigara , droge , alkohola, oruzja, itd. Barata se sa cifrom od oko 70 milijardi dolara sa kojima sada upravljaju njegov brat , sincic Marko i njegova supruga mira , koju stiti ruska mafija i obrcu sa novcem u Ruskoj privredi , nisu oni njima dzabe dali azil .eee moj coravi i nepismeni srpski narode dokle god vam se budu ultralevicari prodavali za desnicare do tada vam nece biti srece, a vi samo verujte sami sebi u svoje laze , navedite mi samo jedno Vukovo predskazanje koje se nije obistinilo, , pocev od sankcija, pa do plana Z4 povlacenja tuzbe protiv nato pakta itd, itd dokle vise tako , ako nesto znas o Vukovim malverzacijama daj dokaz dokumentuj to imenom i prezimenom ko kome gde kada i td, pricate nesto na pamet i ono sto vam servira UDBA, nemate pojma sta pricate i sta radite , verujete u pricu onih koji su do juce vodili ratnohuskacku politiku da ce sad Srbiju da uvedu u EU, jeste tesko se zivi sad sa ovom vlascu ali si zaboravio proslu , kad si tocio benzin na ulici iz prokuvanih flasa i cigare kupovao na pijaci od svercera, a da ne pricam o ratu ...

Sinisa

pre 13 godina

treba ovo svake nedelje preko ekrana ponavljat !!!
jel kod mnogi je pamcenje od danas do sutra.
treba i reci koliko je skolovani ljudi napustilo srbiju 90-ih .
zaboli me zeludac ,kad procitam besmislene gluposti u mnogim komentarima.zar moze biti da neko navija jos za gadafija i slicne ?
jel nismo doziveli sta znaci manipulisanje naroda preko medija...ulivanje propagande u mozak...?

Sofronije

pre 13 godina

I dok su se Slovenci, Hrvati i Muslimani naoružavali i ujedinjavali oko ideje stvaranja nacionalnih, etnički čistih država, Srbi su po običaju raspravljali o svojim ciljevima, idejama, planovima, akcijama.
I kao i uvek, nisu mogli da se dogovore.

A onda su uradili ono što i inače rade u takvim situacijama - udarili jedan na drugoga.

Nikad ni jedan Srpski političar nije sa toliko mržnje i strasti govorio o Mesiću, Tudjmanu, Izedbegoviću, Silajdžiću, Rugovi ili Tačiju, kao što su govorili jedan protiv drugoga.

Niko od njih 9. marta nije hteo dobro ni Srbiji ni Srbima, hteli su samo da budu novi Napoleoni. Pa ako ne može u velikoj državi, a ono u maloj, ako ne u državi ono na nivou pokrajne, grada, opštine.

Kakvi su i koliki su ljudi, te naše Vođe, i oni ispred i iza tenkova, videli smo za ovih 20 godina. Pokazali su nam i koliko su pametni i sposobni i pravedni...

Ono što je bilo bilo je, a mi bolje da gledamo da li će nam deca danas imati za hleba.

UCESNIK 9 MARTA

pre 13 godina

@ (dovla

Ja kao ucesnik tim martovskih dogadjanja ti mogu reci da se ispod samog konja na Trgu Slobode kako smo ga zvali, vijorila zastava tadasnje EEZ ( EU sada ), sadasnja zastava Srbije, AMERICKA, BRITANSKA I FRANCUISKA zastava, nasi saveznici iz dva rata a nigde nije bilo zastave SSSR-a za koju su se zalagali Sloba, Mira i Seselj. I te kako se 9. marta govorilo da Srbija mora da udje u EEZ i EVRO_ATLANSKE Integracije jer politika Slobe i Mire ce nas uvesti u sukob za Zapadnim civilizovanim svetom, odlaskom njihovog minstra Jovica u Rusiji da pita Ruse i KGB sta dalje raditi, da bi se Milosevicev Savez koumista odrzao na vlasti. Sve sto je receno tada ispade kao neko predskazanje koje nas ceka sa Slobinim i Mirinim komunistima ako ostanu na vlasti posle pada Berlinskog zida. HVALA SPO za 9. mart, uvrk cu se secati na vas kao one koji su bili za PROGRESIVNU SRBIJU. Posle tih demonstracija nas 700.000 najobrazovanijih mladih Srba i Srpkinja napusti Srbiju, medju njima i ja.

Iza Brda

pre 13 godina

1. "Nacionalizam je poslednje utočište komunizma" V.I. Lenjin
Toga dana sam učestvovao na demonstracijama protiv komunizma, i onoga što sam prepoznao da će nam srpski komunisti i JNA uraditi u budućnosti. Nisu imali ideje čime da se suprotstave padu berlinskog zida i smrti njihove centrale SSSR-a, pa su nam ponudili rat i bedu koju je većina Srba oberučke prihvatila.
2. Nisam siguran da je SPS dobila izbore 1990.-te godine sa tolikom razlikom iz prostog razloga zato što nije bilo dozvoljeno opoziciji da kontroliše izborni proces, brojanje glasova u samoj Izbornoj komisiji, kao i njihovo objavljivanje. Njihove (SPS) brojke su bile jedina istina. Setite se ljudi, čitave porodice su glasale za opoziciju.
3. Rat u Hrvatskoj se posle 9. marta intenzivirao, jer je to bila posledica dogovora srpskog i hrvatskog režima, kako bi očuvali vlast. Kasnije je ubačena i BiH u igru. Tajkuni iz ove tri države, bez obzira na veru i naciju, su direktna posledica rata. Zašto takvih tajkuna nema u Sloveniji?
4. U Srbiji od 1945. do danas nema demokratije. Postoji samo sukob meke i tvrde linije medju srpskim komunistima. Goli otok je bio produkt tvrde komunističke linije. Ivan Stambolić je bio meka komunistička linija, otvorena prema Evropi i njenim vrednostima tek toliko da im zamažemo oči, da nas malo prihvate. Zatim ga se S.M. smenio, i dobili smo šta smo dobili. 5. oktobar je bio samo još jedan trik srpskih komunista, sada udruženih sa tajkunima, tajnim službama i propalom vojskom (JNA) da se spasi što se spasti može, da se ostane na vlasti i da se nastavi čerupanje Srbije.
Nema boljitka Srbiji dok se ne promeni komunistički sistem vrednosti(laži, kradje, svadje, podmetanja, intrige, negativna selekcija, poslušnost, sklonost ka kriminalu, neodgovornost prema gradjanima..) koji je opropastio, i još uvek upropašćava ovu zemlju. Garantujem da 100. stručnih i poštenih ljudi ovu zemlju mogu da izvuku za pet godina.
I na kraju:"Temelj demokratskog društva su obrazovani birači" Tomas Džeferson

ljubomir prevareni demokrata

pre 13 godina

A glavni akter tih događaja Vuk Drašković sedi danas sa onim protiv koji se borio.Kakva politička šizofrenija.

Robert Lee

pre 13 godina

Tog 9. marta sam boravio u Zagrebu i znam sa kakvom su strepnjom Hrvati pratili sta se dogadja. Strah od pobede Vuka kao sovinistickog ekstrema koji je zahtevao srpsku vojsku koja ce oslobadjati bracu sirom drzave je bio nemerljiv u Hrvata.
Zato je sramno danas ovog coveka povezivati sa pacifizmom i demokratijom kad su u pitanju dogadjaji pred pocetak rata. Tek kad je Milosevic preuzeo njegovu politiku rata i nacionalizma, ovaj je okrenuo plocu.
Tvrdim da Milosevic ne bi dugo vladao da je tih dana, umesto Vuka, DS imala vodecu ulogu u opoziciji, kao jedima i iskrena gradjanska opcija u tadasnjoj Jugoslaviji.
Vuk je najveci egocentrik od svih politicara, pun sujete i kompleksa sto je pokazao i 5. oktobra.
O njegovoj prevrtljivosti i nedoslednosti ne vredi trositi reci.

romanista

pre 13 godina

Vuče,sve si nas prevario.Imao sam tada 16 god i gutao suzavac.Sada imam 36 i nemam ništa ,sem osećaja gađenja prema ovoj državi i svima vama !! Ti,Danica i tvoj dragi brat "biznismen" zato sada imate sve. Želim ti da nikada ne nađeš mir u sebi,neka te večno progone slike svih onih sudbina sa kojima si se poigrao i pokazao da si jako mali i bedan čovek...

Ruzica

pre 13 godina

Interesantno da jos uvek ima onih koji nisu razumeli tada a ne razumeju ni sada znacaj 09. marta 1991. godine. Verovatno medju prisutnim misliocima ima i onih koji nisu bili ni rodjeni kada se sve to dogadjalo ali im je tata verno preneo ko je tada bio na pravoj strani a ko ne. Dragi moji, ova kuca na cijem sajtu pisete je takodje bila proganjana kao i TV Studio B.Da vas zamolim da malo prokomentarisete sta je u tim godinama prezivljavao radio B92 i TV Studio B, to su bile jedine dve hrabre medijske kuce koje su se odvazile da prenose istinu. I sta vi mislite, kakve su sankcije prema njima primenjivane. Srecna sam sto smo tog 09. marta zapoceli i zavrsili borbu koja vam omogucava da na sajtu ove, kao i ostalih medijskih kuca iznosite svoje stavove, mi gospodo u to vreme na RTS i ostalim medijima nismo mogli ni da prismrdimo. Gospodina Vuka i ostale opozicione lidere su pominjali samo kao izdajnike drzave. Proganjali su nas, proganjali su B92 i Studio B, vas gospodo koliko vidim danas posle 20 godina niko ne proganja, imate slobodu govora i misljenja. To je dragi moji mislioci rezultat borbe Vuka Draskovica, medijskih kuca B92 i Studia B kao i svih nas koji smo u svemu tome ucestvovali. Mi se svi zajedno ponosimo time, samo izvolite i iznosite svoje analize dogadjaja o kojima vas informisala TV "Bastilja" i ostali rezimski mediji koji se vladali medijskim prostorom Srbije. Ziveo B92, ziveo Studio B, ziveo Vuk, ziveli svi koji su se borili i izborili za sve sto vam je danas na raspolaganju!

keks

pre 13 godina

Kad smo videli tenkove na ulicama Bg znali smo u Sloveniji, da je to početak kraja Yuge! Mi smo hoteli bolji život, a ne vuči crijeva od 45 dalje! Pao je Berlinski zid a večina kod vas je pjevala mrtvom Titu, koga 10 godina nije bilo med živimi! Ljudi, da vas je bilo 9.marta više mi bi danes zajedno bili u EU! Pozdrav ljudima iz Slo!

istina

pre 13 godina

9 marata ili 5 oktobra rezultat bi bio isti i vec smisljen a to je privatizacija banaka, unistavanje industrije i rasporodaja u bescijenje, uvaljivanje u kredite, i onda naravno dolazak 'investitora' spasitelja koji ce da izrabljuju jeftinu radnu snagu za 150 do 200 eura mjesecno, mozda bi samo umjesto miskovica glavnu ulogu igrao brat vuka draskovica :)

Nikola Popovic

pre 13 godina

Postavlja se pitanje da li bi demonstracije da su uspele dovele do drugacijeg razvoja dogadjaja u Jugoslaviji.Da sigurno bi mnoge stvari isle boljim tokom al moram odmah primetiti da Vuk i SPO nisu imali saradnika un ostatku opoizicije osim u nekim nezavisnimintelektualcima koji su delovali vanstranacki.Pogledajte samo izjavu Micunovica zar to nije vrhunsko kalkulisanje.Licno mislim da je Vuk imao dobru nameru i da su sve kritike upucene njemu i SPO-u bile bez osnova.I dan danas se javljaju ti isti kriticari koji preko raznih sredstava informisanja i dalje prosipaju stereotipe koje je o Vuku stvorila TV Bastilja ,Mila Stula i Slavko Budihna.Pored njih negativnu sliku o SPO-u boreci se za prevlast u opoziciji stvarale su i ostale opozicione stranke tog vremena.I ako sam se manuo politike jos uvek verujem da je Vuk bio najbholje resenje za Srbiju.

martovske ide

pre 13 godina

Da je Milosevic nokautiran 9.marta, a ne samo doveden u nokdaun, naravno da bi kompletna nasa novija istorija (ali i celog ex-YU regiona) bila drugacija i neuporedivo lepsa od nocne more i nacionalnog brodoloma koje smo imali 90'ih, a od kojeg se toliko kilavo oporavljamo zadnjih godina. Bez obzira na istorijsku stranputicu u koju nas je Milosevic gurao dok su se ostali istocnoevropski narodi po slomu komunizma i pada Berlinskog zida ubrzano prestrojavali ka demokratskom i modernom drustvu, u tom trenutku smo jos uvek bili po privrednim kapacitetima i ljudskim resursima samo iza Slovenije, Hrvatske i Istocne Nemacke (pripojena zapadnoj) od svih bivsih komunistickih zemalja i samo da smo se prestrojili u hodu i tada se u zadnji cas ratosiljali Milosevica, danas bi nam drzava dosta licila na danasnju slovenacku (ali bi i sama Slovenija danas verovatno izgledala bolje jer bi njen razvoj bio brzi i uspesniji bez onog naglog gubitka YU trzista pocetkom 90ih). Rezim je opstao i samo 2-3 godine kasnije Srbija je bila zemlja opasana bodljikavom zicom, u sukobu sa svetom i ratu sa susedima, sa svercom i kriminalom kao glavnom privrednom granom, platama i penzijama od 10ak DM, nezapamcenom hiperinflacijom, i laznom utehom da "nasi" odlicno stoje na frontovima u Hrvatskoj i BiH, iako nam je iz sveta jasno poruceno da ce se podela SFRJ odviti po nekim drugim kriterijumima...

E sad drugo je pitanje kolike su stvarno bile realne sanse da ti martovski dogadjaji '91 dovedu do totalnog zaokreta srpske politike. Paralele sa 5.oktobrom su neozbiljne. Dovoljno je recimo pomenuti da je samo 2-3 meseca pre 9.marta SPS na izborima dobio 200 od 250 poslanickih mesta a Milosevic sa 3.5M glasova na predsednickim izborima imao 2.5M vise od prvog pratioca Draskovica, dok je 5.oktobar bio samo 2-3 nedelje nakon sto je DOS do nogu potukao SPS na saveznim i lokalnim izborima a njegov predsednicki kandidat porazio Milosevica u odnosu 2.5M/1.5M. Ali bilo je i faktora zbog kojih je tog marta 91 bilo sansi za uspeh. Tih dana poluvekovna monolitnost rezima je iz temelja uzdrmana, a tako nesto (pobedjivanje straha i visedecenijskih stega) bilo je fatalno po mnoge istocnoevropske rezime za koje se mislilo da su toliko jaki i zatvoreni, a ovih nedelja vidimo slican fenomen u arapskom svetu. Takodje, nesumljivi legitimitet koji je Milosevic crpeo iz nedavno odrzanih "prvih" izbora bio je prenaduvan izbornom matematikom, ali i direktnom kradjom nekoliko stotina hiljada glasova. Takodje, na tim izborima SPS je glavninu glasova dobio od penzionera, seljaka, domacica... dok su oni slojevi drustva najzahvalniji za izvodjenje revolucionarnih promena kao sto su mladi ili srednja klasa u to vreme bili izrazito vecinski protiv rezima. I zato se toliko uzdrmao Slobodan Milosevic toga proleca, ali nazalost nije pao, a kada su pocetkom tog leta poceli prvi oruzani sukobi i zavladalo ratno ludilo, bilo je vec prekasno, i Milosevic je mogao mnogo lakse da se odrzava pomocu sile i manipulacija. Zato ja nemam dileme oko tih martovskih dogadjaja, i ne mislim da smo mi koji smo ucestvovali, pa ni oni sto su nas tada predvodili napravili neke velike greske, vec problem vidim pre svega u "tihoj vecini" koja se tome nije prikljucila, ali i nacionalnoj eliti koja vecinski cak ni posle tih zbivanja nije prelomila, kao i UDBI, vojsci i policiji koji su ostali monolitni. I na kraju samo da kazem nesto i o tadasnjoj srpskoj opoziciji. Uz sve ogromne mane koje je imala, bila je neuporedivo bolja i odgovornija opcija od Milosevica i njegove politike svadjanja sa celim svetom, i pokusaja da pod fasadom laznog parlamentarizma i prividne demokratije izgradi jedan neostaljinisticki model vladanja. Iako ne verujem da bi se stara Jugoslavija ocuvala da je na celu Srbije dosao Draskovic ili Micunovic te 1991, bar se ne bi raspala na najgori moguci nacin u vatri i krvi. Raspala se i Cehoslovacka, pa su veze izmedju Ceha i Slovaka sve vreme ostale jako dobre, a slicno se moze npr reci i za tri ex-SSSR pribalticke republike koje su sada nezavisne, ali i dalje mnogo vise od obicnih suseda. Takodje, sta god mi mislili o Tudjmanu ili Izetbegovicu, i kakvigod oni stvarno bili, oni su prosto bili osudjeni da mnogo vise paze na misljenje Evrope i Amerike i ne talasaju previse, naoruzanje koje su imali u pocetku bilo je smesno u odnosu na JNA arsenal, a tek su dosli na celo svojih naroda i jos nisu bili ucvrstili vlast, tako da bi eventualno zapocinjanje rata sa njihove strane protiv Srbije koja nije "svetski parija" predvodjen militantnim megalomanom Milosevicem - bilo cisto samoubistvo. Mnogo je faktora uticalo na raspad nase bivse zemlje, ali ako pricamo zasto je doslo i do rata - ubedljivo glavni vinovnik je Slobodan Milosevic i njegova politika, hteli mi to da priznamo ili ne.

Peti Oktobar

pre 13 godina

Neverovatni su nasi ljudi, kada mogu da porede vreme diktatora Milosevica i njegove ekipe sa ovim danasnjim ipak demokratskim vremenom.Mnogi ljudi su ostavili zivote da bi sada koliko toliko normalno ziveli.Tesko se i sada zivi ekonomski ali kakko moze uopste da se porede ratovi,sankcije,bombardovanje,jezda i dafina,kradja stare devizne stednje, plate od 2 marke, ubistva politickih neistomisljenika i da ne nabrajam dalje i sadasnje vreme bez tih svih stvari...Verovatno sve relativizuju i izjednacavaju Slobini fanovi koji su mu klicali do 5 Oktobra, a mnogi i kasnije...Bolje bi vam bilo da se sakrijete u misje rupe, jer ste i vi itekako doprineli propasti Srbije.

Komina

pre 13 godina

Vuk Draskovic nije imao dovoljno podrske jer je delovao sa pozicija primitivnog nacionalizma. To sto je on tada govorio (ruke, barjak, zvezda na kapi, Tito, glorifikacija i budjenje cetnika, ..) je bilo gore od onoga sto je Milosevic govorio. Pored njega (ko dobro pamti) Milosevic je delovao kao pacifista. Slusajuci govore Draskovica tada bilo je jasno da nije u pitanju snaga koja ima neke intelektualne kapacitete, vec populisticki vodja koji nema nikakava politicki koncept.

Manuel Komnenos

pre 13 godina

Protest koji se tada desio u Beogradu je bio prvi i ujedno posljednji pokusaj da se Srbija privede onom putu post komunisticke tranzicije koji je zahvatio citavu istocnu Europu. Radilo se o budenju gradanske Srbije nasuprot one stare komunisticke i zalosno je da ta revolucija nije uspjela. Umjesto toga ovladali su kripto komunisti, aparatcici i tajne sluzbe pomijesane sa nacionalistima najgore vrste i "ubili" gradanski pokusaj transformacije srbijanskog drustva. Hrvatska i Slovenija su bile na tragu demokratskih promjena kao i u ostaloj istocnoj Europi ali da je tada Milosevic maknut, ne bi doslo do radikalizacije politicke scene u Hrvatskoj i Sloveniji i ove zemlje ne bi trazile nezavisnost. Srbija je 9. marta propustila sansu ne samo da postane prava demokracija nego je trajno izgubila integrativnu i kohezivnu ulogu koju je Milosevic zelio nadomjestiti - silom. Znamo kuda nas je to sve dovelo, ali to govori isto i o stanju svijesti srbijanskog drustva koje je takoder odgovorno sto je u vrijeme velikih drustvenih promjena u istocnoj Europi zakasnilo, tj. nije prepoznalo sansu koju mu ove promjene nude, nego je to iskoristilo za ostvarivanje najgorih nacionalistickih ciljeva pod parolom svih Srba u jednoj drzavi, sto je upravo SFRJ omogucavao samo ga je trebalo reformirati, a ne razbucati kao sto je to uradio Milosevic u periodu 1988-1990 na saveznoj razini. Sve drugo, slovenska i HR nezavisnost, ratovi i dezintegracija su POSLIJEDICA ovih zbivanja jer nitko vise nije zelio ostati u takvoj SFRJ u kojoj bi Srbija imala hegemoniju i vlast u JNA. SFRJ je definitivno unistio nedostatak demokracije! Pored SLO i HR jos je jedino falila Srbija da se demokratizira sto bi dalo primjera ostalim republikama, da ih "povuku" u orbitu demokratskih izbora i gradanske transformacije ali sada je kasno govoriti o propustenim sansama.

Zmaj

pre 13 godina

@Dzoni

Samo neko ko je ******** moze da kaze da je ovo na vlasti Djindjicev DS. Nemoj se svrstati u takve. Ovo sada nikako ne moze biti DS za koji bi se Djindjic zalagao.

Gorki

pre 13 godina

Svake godine se rado secam tih dogadjaja. Imali smo veru i volju da se suprostavimo suludoj politici prerusenog komunistickog rezima, koji je zaigrao na nacionalisticku kartu gurajuci srpski narod u besmisleni rat. Bar smo pokusali da se suprostavimo tom jednoumlju.
Nazalost, danas smo tu gde jesmo.
Danasnje generacije, pune bezidejnosti,postale su lak plen raznih kriminalnih grupa. \"Mladalacku snagu\" trose na razlupane izloge, glave neistomisljenika, opljackane prodavnice,...

jovan

pre 13 godina

Secam se jos uvek tog 9 matra i to sa ponosom jer sam bio direktni ucesnik dogadganja na trgu i oko njega.Steta je i to nepovratna steta sto Slobodan Milosevic i njegova klika nisu tada sisli sa vlasti.Bilo bi sve drugacije,drzava Jugoslavija se mozda nebi ni raspala,usli bi u EU pre svih ostalih Istocno Evropskih zemalja,imali bi dalako bolji standard danas,bili bi i dalje Jugoslavija ali u konfederatilnom uredgenju,sacuvalo bi se Kosovo,sacuvali bi mlade ljudske zivote od puscanih metkova,mnogi mladi ljudi tada nebi ni pomislili da traze spas u drugim drzavama sveta.
Ovako nama koji smo bili ucesnici ne samo 9 matra,vec tu da napomenem i Vidovdanskog sabora,ulicnih setnji 1996 godine,je ostalo samo jedno lepo secanje na te dane.To se ne moze zaboraviti,i uvek cu sa ponosom da pricam mojim unucima o tim dogadgajima.Jedno samo mogu da napisem da ja jos nisam izgubio nadu,i siguran sam da ce bolji dani doci za mojun zemlju Srbiju.Ja sam pobegao iz Srbije krajem 2000 godine posle pada Milosevica zato sto je to bila moja zadata rec samom sebi,a rekao sam tada da cu napustiti zemlju kada Slobodan Milosevic padne sa vlasti.Na zalost moj narod i svi ostali narodi koji zive u mojo Srbiji su za to platili veliku cenu.Ta cena se nemoze meriti nikakvim parama.Mislin da ce ideje 9 matra jednog dana i da postanu stvarnost.Veliki pozdrav svim ucesnicim 9-to martovskih demonstracija od Jovana iz Svedske

Ivana

pre 13 godina

Imam 25 godina, uz devedesete sam odrasla. Nisam znala da je 9. mart bio ovoliko veliki i stvarno je tesko citati ovaj tekst. Lakse mi je da ne znam da je moj narod imao sansu da cuje, pa i da vidi, i da mu to nije bilo dovoljno.
Ali desilo se to sto se desilo i nema svrhe razmisljati o tome gde bi bili da smo bili... Sada je samo vazno da se lekcije devedesetih ne zaborave, da nekako nadoknadimo ovom Sarajliji i sebi samima. Kome je bilo lepse (ili isto) za vreme Milosevica moze samo da bude zlikovac, nemoralni profiter ili u najboljem slucaju, budala koja se ne seca. Sve sto covek treba da zna u zivotu je mogao da nauci devedesetih. Upravo zbog ove istine je tragicno sto zemljom vlada tolika konfuzija. Sa druge strane, bas zbog ove istine imam nade i saljem vam poruku da deca devedesetih nisu zaboravila, da nece zaboraviti, i da smo svesni da 'bolje sutra' nije zagarantovano ama bas nicim osim nasim trudom. Vase greske su nas skupo kostale ali sada bi najgore bilo izgubiti se u vristanju onih koji su deset godina mudro i kukavicki cutali!

aja

pre 13 godina

Ja sam 9. marta i 5. oktobra samo sanjala i zelela da mi dipl. pravnik bude ministar poljoprivrede, lekar da bude ministar urbanizma i energetike, najcuveniji srpski obducent, sa 5000 obdukcija, da bude nacelnik VMA, da kadar DS i sin Mesarovicke bude sudija viseg suda sa 97 presuda uradjenih preko zaknonskog roka.

San i zelja mi se ispunila.
Ovo je zemlja mojih snova, ali trazim vizu za Kanadu.

Zali Boze onih zivota koji su izgubljeni da bi ovi sada pokazali sav svoj nemoral i osionost.

Nesumnjam da Dulic zna da zameni sijalicu i da je u ovoj DS-SPS vladi to dovoljno za ministarsko mesto.

дб

pre 13 godina

Тада су четници певали четничке песме и дизали америчку заставу. Данас њихова деца певају четничке песме и пале америчку заставу. Где је настао проблем између?

podrascanin

pre 13 godina

Hm, oni koji su tada urlali "Od Topoloe, od Topole pa do Ravne Gore, svud su straze, svud su straze djenerala Draze i Kalabica garde" nikako se ne mogu nazvati gradjanskom demokratskom opcijom!

George Carlin

pre 13 godina

Meni se i danas skupi stomak kad se setim 9.marta. Bili smo blizu da nešto uradimo, nažalost, Mićun, Lečić i Pavle su, preko najvećeg poslodavca u Srbiji, dobro odradili svoj de posla. Vuk je tu gde jeste, Zorana nema, Dragoljube, kako ti se sve ovo čini?

Радмило

pre 13 godina

та жена на протесту 9 марта са уздигнутом песницом, је пре неколико година протествовала на митингу у Београду против ове власти и Вука Драшковића-обманитеља. Пре од прилике годину дана је преминула, од болести.

m

pre 13 godina

Rat se nije mogao izbeci jer je skuvan spolja. Zapamtite. Da su Evropa i SAD htele da ga sprece, mogli su u roku od mesec dana tog proleca. Milosevic tu nije bio kljucan (za ratove 90-ih) ali je savrseno posluzio.

cegi

pre 13 godina

Tuzna je to stranica price,
gde se narod manipulise,
na sopstvenoj muci,
pa i ishodom smrt,
rad demagogije promena,
koje danas imasmo,
sta reci dans posle toliko godina,
ostala nam je jedino molitva,
i sveopsto pokajanje.
Zivotni put nas Srba je tezak,
iskusenja su tu,
najlakse je optuzivati druge,
ali od danas je vreme da krenemo,
od sami sebe ucinicemo,
veliki korak za bolje sutra sviju nas.

Alex

pre 13 godina

Ljudi da se ne lazemo, Milosevic je krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih imao plebiscitarnu podrsku. Za sve sto je uradio narod mu je dao mandat. Narod je padao u trans kada je Sloba obecavao oruzane borbe. Za sve je kriv nas narod. Jedan takav ludak u nekoj normalnoj zemlji ne bi mogao da ima takvu podrsku (gotovo pri kraju XX veka). Tada je mozda u Srbiji bilo par stotina hiljada ljudi kojima je bilo jasno gde ce nas ovaj covek odvesti. Svi ostali, a to su milioni, su klicali Milosevicu. Pa sta da vam kazem kada moja baba nije htela da govori sa mojim ocem godinu dana zato sto je glasao za Draskovica. U Kursumliji je 1993 u vreme najvece hiper inflacije Milosevic osvojio 98,1 % glasova... ono sto je Djindjic rekao: "ne moze jedan narod da izabere pogresnu politiku, a da ga to nista ne kosta".

Ivan Tasic

pre 13 godina

Koliko nade je bilo tog dana, sad me zmarci prodju kad se setim. To mi je bio prvi suzavac u zivotu i uvek cu da budem ponosan sto sam bio na Trgu.
Dusane, bravo za tekst!

Nikola Popovic

pre 13 godina

Ovde mnogi ultranacionalisti i ekstremisti na jednoj strani velicaju Karadzica i Mladica a na drugoj strani optuzuju Vuka za nacionalizam.Epa gospodo svako ko u mladosti nije bio nacionalista je verovatno promasio neke casove istorija ali onaj koji ostari i ostane nacionalista je propustio celo skolovanje.Ili je bezao od casova ili je prespavao istoriju.

ne legitimsem se

pre 13 godina

U drzavi u kojoj i danas polovina aktuelne Vlasti sa buketima cveca svake godine odlazi na grob pok. Slobodana Milosevica i odaje mu pocast i zahvalnost za sve sto je uradio za stranku i Srbiju, govoriti o nekakvim "zacecima promena" koje su se dogodile 9. Marta 1991. je SMESNO !
O kakvim promenama se ovde uopste govori ?
Sjahao Kurta uzjahao Murta !

Nela

pre 13 godina

Velicinu ovog coveka ne mogu da shvate obicni umovi... Neljudi koji nikada nece videti dalje od svoje malene sfere postojanja dok zivotare svoje vreme u raznim Bernima ovoga sveta. A mrze ga jer im je govorio istinu u lice, ukazivao na mane koje su poricali... sve iz straha u kome su ziveli svoje bedne i nebitne zivote. Vuce i SPO hvala ti na poksuaju da od Srbije napravis normalnu EVROPSKU drzavu. Ovo sto zele u Aziju i zaista su Srbiju i doveli na azijski zivotni standard SPS_JUL_SRS-DSS....

Didi

pre 13 godina

9 marta 1991 na ulicama Beograda su bili na najjači najhrabriji i najpametniji ljudi koji su zelelli dobro svom narodu i koje je Srbija imala u tom trenutku nazalost nedovoljno i izgubili smo. Drago mi je i ponosan sam sto sam ziveo taj dan u Srbiji.
B92 Studio B i Vuk zauvek.

Knele

pre 13 godina

Da je demonstrirao protiv sadasnjeg rezima,bio bi huligan koji razbija grada ovako je jedna mlada nevina zrtva,17. godisnji demonstrant.Realno :/
Uz duzno postovanje ali sudite sa istim arsinima,ne odnosi se samo na ovu vest ovo je banalan hipoteticki primer,pozdrav :)

Davor BL

pre 13 godina

Ma ništa ne bi bilo drugačije! Možda malo, ali to su tehnikalije. Duboko sam ubijeđen da smo išli neminovnim tokom, tačnije da smo gurnuti u njega. Devetesetih se rušio istočni blok, mi smo ovdje najviše stradali, malo zbog drugih, malo zbog sebe. Drugi su htjeli ***** na Balkanu, mi smo prihvatili to *****. Sami smo sebi krivi najviše. Milošević je rušen i kasnije u nekoliko navrata, pa ništa. Na kraju je i srušen - pa opet ništa. Davno je prošlo vrijeme kad se preko noći demonstracijama, revolucijom i sličnim svrgavao sa vlasti kralj, car ili neki drugi dugogodišnji vladar ili monarhija, pa društvo stvarno počne da živi drugačije. Danas su društvena previranja puno drugačija, a za značajniju i osjetniju promjenu treba da prođe par decenija. Ali to se dešava svuda po svijetu. Mi smo se, nažalost, našli na putu tornada. Pogledajte Irak, Avganistan, ili aktuelne Egipat, Libiju i ostale. Oni sada proživljavaju isto što smo mi devedesetih. Ratuju sami sa sobom vjerujući da se bore za slobodu i bolji život. Da li će im biti bolje? Naravno da neće, pa ni u najidealnijem scenariju. Odnosno, možda će im i biti bolje al' za jedno 30-ak, 50 godina, koliko će i nama trebati da malo stanemo na noge. Naša "sreća" je što smo već potrošili (čitaj: izgubili) nekih 20-ak godina i nekoliko desetina hiljada ljudi, pa treba još "malo" da se strpimo, možda vratimo bar deseti dio standarda i života koji smo imali s kraja 80-ih godina prošlog vijeka...

Damijan

pre 13 godina

Ništa se nije promenilo od 9. marta '91. Mislim na mentalitet građanstva. I danas je 75% stanovnika Srbije poluobrazovano. Prema statistici, samo 5% seoskih domaćinstava koristi internet što je extremno zabrinjavajuće, ako to uporedimo sa seoskim domaćinstvima u Sloveniji gde je taj procenat oko 60%. Potrebno je kvalitetno obrazovanje, a pre svega kvalitetno državno uređenje. Vlastodršci koriste moć državnog aparata kako bi sticali dobit, te korist kako za sebe, tako i za svoju porodicu. Nema kontrole, niti bilo kakve kazne. Svi se prave gluvi i nemi. I konačno, zamislite društvo gde jedan novinar, i to mlada žena, iznosi dokaze o potpunom bezumlju vlasti. Takvih kao što je ona NAS je oko 20% u Srbiji.

marko

pre 13 godina

Slobodan Milosovic, nikad nije imao vecinsku podrsku gradjana Srbije od nastanka visestranackog sistema. Steta je sto tada osim Vuka niko nije insistirao na dokazivanju kradje na prvim izborima. To je ocigledno bio prvi signal podeljenosti stranaka u opoziciji. Znamo da je protiv kandidat tada bio Vuk, a to ocigledno nije odgovaralo salonskoj opoziciji, pa im je bilo lakse da precute kradju crvenih. Svi su zaboravili 92 Vidovdanski sabor i studentske demonstracije, i dolazak Panica i Cosica. Pa svi zaboravljaju Avramovica i 93, i njegovu tj njihovu popularnost. To je sam pocetak 90-tih, i nama neko danas prica o dominaciji Slobodana. A setimo se samo Slobodanovog straha od tih ljudi, i nacin na koji ih se otarasio. A i cim se pojavio Seselj, ma koliko on bio Slobodanov tj sluzbin, odmah je bilo jasno da cak ni Slobodan i njegova stranka, nikad vise nece imati vecinu. Sve ovo vreme je pripadalo sluzbi i manipulacijama, a sam Slobodan i njegova raspala stranka, nikad nisu imali vecinsku podrsku, i dokaz za to je ovo gore navedeno. Vladalo se manipilacijama, podmicivanjem, ucenama, i ubistvima. I iza svega toga je stajala sluzba. Kakvi crni izbori, i Slobodanova vecina. Sve je cista laz. I naravno treba postaviti pitanje Jovici dok je ziv, zasto je radio to sto je radio? Zasto je radio protiv volje naroda? I za koga je jos radio?

Ove krupne lazi, o nekakvoj vecinskoj podrsci su nas i previse kostale, i stvarno se pitam koji je razlog da se i danas odrzavaju, posle ovolike vremenske distance.

Zlatan

pre 13 godina

Iako je nezahvalno govoriti "šta bi bilo kad bi bilo", ipak, sasvim je izvesno da ne bi bilo ratnih sukoba da je Milošević pao 9. marta. Ogromna većina Slovenaca tvrdi da bi sada već SVE ex-Yu republike bile u EU, a ne samo Slovenija. Međutim, iluzorno je tvrditi da bi i bivša zajednička država bila sačuvana bez Miloševića. Budimo realni: raspali bismo se svakako, ali kao Čehoslovačka, na miran civilizovani način i dogovorom. To je bilo neminovno: sve veštački stvorene države, koje je na okupu držala komunistička gvozdena ruka (SSSR, Čehoslovačka, SFRJ), raspale su se, jer je padom Berlinskog zida prestao razlog za njihovo postojanje, a prirodna je težnja svakog naroda da ima svoju nacionalnu državu. Jugoslavija je posle Drugog svetskog rata služila Zapadu kao "tampon-zona" i decenijama je veštački održavana u životu od strane Zapada sve do pada Berlinskog zida. Razlaz je, dakle, bio neminovan, ali nije moralo da bude rata. Milošević je rat izazvao još 1989. godine svojim govorom na Gazimestanu, pokušavši da stvori "Srboslaviju" u kojoj bi on i njegova crvena veštica bili apsolutni vladari. Vojna intervencija JNA u Sloveniji 1991. godine pod crvenom petokrakom samo je dodatno svrstala zapadno javno mnjenje na stranu Slovenaca i Hrvata, koji su bili doživljeni kao "narodi koji se bore za demokratiju i zapadne vrednosti" protiv "komunistički nastrojenih Srba".

zorica

pre 13 godina

Devetomartovska pobuna? Na silu, protiv volje vecine naroda, uz otsustvo volje ‘vladara’ i u tom trenutku bez podrske medjunarodne zajednice. Osudjena na propast! Sled dogadjaja i neminovnost rata na ovim prostorima na pocetku poslednje decenije XX veka, skupo su nas kostali. Posledice toga jos uvek ispastamo, a ugled, poverenje i mesto koje smo imaliu svetu, boljim se, necemo jos dugo povratiti. Toga smo sada svesni, a “kad bure prodju, tisina nam puno govori”..

Milko

pre 13 godina

Glavni problem 9. marta je što SPO, tj. Vuk Drašković ni tada ni kasnije nije bio prava opozicija.
On me neodoljivo podseća na disidente iz vremena Josipa Broza. Oni nisu želeli pad socijalizma već socijalizam kako ga oni vide i naravno sa njima na funkcijama. Plate su uglavnom primali od države.
Vuk Drašković nije hteo da "sačuva Jugoslaviju" zbog Srba, nego je hteo "veliku Srbiju". Vuk Drašković je želeo da on bude vlast po svaku cenu, što se kasnije i pokazalo.
Isto tako kao što u opoziciji nije postojala potrebna većina za istinske promene, nije postojala ni medju gradjanima Srbije.
To smo platili skupo.

Милован Миловановић

pre 13 godina

РТС је била режимски медиј 1991. године, али је то још више данас. Режим се променио, али навике РТС не. Елем, основна ствар је та да ми Срби увек гледамо у прошлост, уместо у будућност. У томе је проблем. Још да је у питању неки позитиван догађај, већ "братоубилаштво", рушење Београда. У свакој нормалној држави организатор забрањеног митинга се хапси. А Драшковић је своју храброст показао тако што је "командовао" са балкона Народног позоришта. Што није био доле међу масом? Велике ли храбрости. Узгред, многи од организатора су своју шансу искористили још 1996. године отимачином станова и свега вредног у Београду, а други 2000. године. Добили су шансу и искористили је. Али за пуњење својих џепова. Народу је и онда, а још више сада тешко да споји "крај с крајем".

marko, nis

pre 13 godina

@Knele
Procitaj komentar koji je ostavio Krivokapic, pa razmisli da li ima slicnosti izmedju njega i huligana koje pominjes. Poredjenje demonstranata koji su se 1991 borili protiv diktature koja ih je gurala u rat, i ljudi koje je u zadnjih par godina na ulice izvodila mrznja i zelja da se neko povredi jer nije isti kao oni, je potpuno neumesno.

dovla

pre 13 godina

"@dovla, malo si pobrkao lončiće: za sve navedeno se u to vreme zalagao ne Vuk Drašković, već njegov kum Vojislav Šešelj..."

Ili si te 91 bio u pelenama ili te pamcenje bas ne sluzi. Srpska Garda? Giska? Beli? Jel' ti to nesto znaci? Kakva EU, NATO, Draskovic se te '91 zalagao za nebesku Srbiju. Vuka i njegovu transformaciju samo psihijatri mogu da objasne.

Ingram011

pre 13 godina

... "Često se polemisalo i o tome da li je 9. mart bio pobuna građanskog duha jednog velegrada koji je tonuo u bedu provincijalizma ili buđenje srpskog nacionalnog osećanja posle pedesetogodišnjeg potiskivanja." ...
Mislim da je ovo glavno i sustinsko pitanje. Tadasnji Vuk Draskovic nije ovaj danasnji, deklarativno evropejski, ipak on jako brzo menja dlaku.
To su prevashodno bile demonstracije srpskog nacionalizma kojima su se prikljucili razni drugi nezadovoljnici. Demokratska opozicija, tada slaba i bez dubljih korena u narodu (narocito van Beograda), prihvatila je da se udruzi sa SPO, da bi pokusla da zbaci zajednickog protivnika. Znaci, bilo je i ideja gradjanske Srbije koja se protivila diktaturi i primitivizmu SPS-a, ali je glavni ton celoj prici davao tezak nacionalisticki naboj Draskovica i njegovo prethodno zdusno velicanje ravnogorskog pokreta.
Drugim recima, da je SPO tada dosao na vlast, mozda bi rat koji je usledio bio jos i zesci.
Ne zaboravite da je Milosevic sa socijalisticke i projugoslovenske retorike presao na nacionalisticku kad je uvideo da Draskovic ima sve vecu podrsku i simpatije sludjenog naroda Srbije.
Narod Srbije (naravno, ne svi, ali vecina), je prihvatio tu i takvu Milosevicevu politiku i vrlo rado uz alkohol i senlucenje hitao na tenkovima u gore pomenutu Slavoniju i na ostala ratista. Ponavljam, ne svi, ali velika vecina da.
Dakle, Milosevic je preuzeo i poceo da vodi nacioalisticku i ratnohuskacku politiku koju je prepisao od Draskovica.
Zasto onda misliti da bi bilo drugacije da je 9. marta pala diktatura SPS-a?

Zoki

pre 13 godina

Mislim da je taj 9. mart ipak bio dan kada se moglo nešto promeniti. Iz ovog ugla mogu da kažem da je Miloševiću pomoglo i Draškovićevo neiskustvo. Sa druge strane, političari u ostatku SFRJ su bili poprilično rezervisani prema svemu što se događalo. To je bilo najočiglednije kada je Predsedništvo SFRJ izvelo tenkove na ulice.

Generacija koja je demonstrirala 9. marta nije rasla u izolaciji, mogla je da putuje i po bivšoj SFRJ i po Evropi. Ta generacija se nakon 9. marta polako razilazila po svetu. sa generacijama koje su dolazile, koje su rasle u izolaciji, bilo je puno teže oboriti Miloševića.

SevarlicA

pre 13 godina

Iako sam tada imao samo 9.godina, nekako mi se taj dan urezao u memoriju, a najviše ešarpa moje majke koja je bila sva flekava od suzavca.

Inače roditelji su mi bili jedni od osnivača SPO-a, a sam otac je za 9.mart bio u organizaciji obezbeđenja.
Kakva je samo ekipa grmalja bila u tom obezbeđenju, probijali su pandure kao sir.

Najviše mi je žao što ovaj današnji SPO nema ni jednog jedinog člana iz tog vremena, osim Dane i Vuka. Mnogo zameram Vuku na potezima koje je vukao nakon 1997-e, ali istini za volju od te 97-e to i nije više bila njegova stranka. Da je malo više gledao korist svoje stranke a manje pridavao na rušenju Miloševića (kao Đinđić), danas bi verovatno SPO bio glavni politički faktor u zemlji.

Svim učesnicima 9.marta, čestitam ovaj dan, možda poslednji pravi prikaz Srpske hrabrosti i pravdoljubivosti.

Prolaznik

pre 13 godina

9.Mar + 5 Oktobar = Ivica Dacic danas, to je Srbija izabrala posrestvom DS i njihove istinske borbe protiv starog rezimo koji je doneo zlo ovbom narodu , 2011 = devedesete i narod Srbije rob Tajkuna koji su se obogatili istih 90-ih!!!!

Kristina V.

pre 13 godina

Vuk Draskovic je pravio mnogo gresaka u svojoj politickoj karijeri,koje i ne krije,o njima je i sam pricao i pre neku vece u "Raspakivanju" RTS-a,ali niko ne moze osporiti cinjenicu, da je uvek dobro zeleo ovom narodu i drzavi.
Cesto puta je bio neshvacen zbog svog epskog nacina izrazavanja,cesto su ljudi mislili da je utopisata,ali kada pogledamo sa ove vremenske distance sta sta se desavalo pre 20 godina,a i kasnije,tek sada se moze primetiti da je u maltene svemu bio u pravu.
Trazio je totalni otklon od Milosevicevog rezima posle 5.oktobra i nazalost,jos jedan veliki covek i politicar, mislim na Z.Djindjica, nije ga poslusao i zbog toga je platio svojom glavom.
Velika steta je sto SPO nije bio uz DS predvodnik DOS-e koalicije,nego je to bio mlitavi DSS V.Kostunice,da je drugacije bilo i da je SPO bio na mestu DSS-a,sada bi Srbija bila na pragu ulasku u EU, u to sam sigurna.

idealista

pre 13 godina

Dragi prijatelji, za mene posle izlaska tenkova na beogradske ulice vise nista nije bilo isto i tada sam prvi put shvatila da cu otici iz tog grada i te zemlje. Otisla sam i zivim dobro na nekom drugom mestu. Jos uvek verujem da se tada nesto moglo promeniti i da nije moralo toliko ljudi poginuti, toliko ljudi napustiti zemlju, toliko ljudi osiromasiti.

ali - ali

pre 13 godina

Da, ’91 nije bilo jasno kojim putem poci. Sad posle 20gpd gleds unazad pa su stvari jasnije. Krenuli smo verovatno najgorim mogucim putem. A mogli smo se boriti i ostvariti nase ciljeve i drugim nacinima. Biti mudri, umesto ratovati sa najmocnijom silom sveta pa da nam razrusi zemlju i slicno.

I sta onda reci kad bi ogroman procenat populacije i danas opet krenuo tim najgorim nacinom – najgorim po nas same. Bas nista nismo naucili.

Bane

pre 13 godina

Nikako mi ne ide u glavu kako mnogima ni 20 godina nije dovoljna distanca da shvate u cemu mislili da su ucestvovali, a sta se stvarno desilo. Milosevic je 9. marta vec bio na podu, ali to je uradio narod koji je, nazalost, verovao tzv liderima borbe za demokratiju. Ti lideri, neki ocito pod striktnom kontrolom Udbe ostavili su narod i Milosevica u nokdaunu i pobegli u Uciteljsku skolu zabezeknuti od straha sto im se vlast valja pod nogama i samo se treba sagnuti i uzeti je, e, ali, da dogovor nije bio drugaciji. Kada se culo da su tenkovi na ulicama, mnogima od njih je laknulo jer su imali dobar izgovor pred onim nesrecnim narodom: Mi bismo hteli dalje, ali, vidite, tu su tenkovi. Tako, Sloba nije spasio sebe, vec "lidere" od njihove duznosti da vode narod u ono sto su najavili da ce biti 9. mart - rusenje Milosevica. Tako je bilo i na Vidovdanu godinu dana kasnije, tako je bilo i 96. kada je onolika, do tada nevidjena energija naroda, potpuno nesrazmerno svedena na jeftine zahteve ispravljanja rezultata lokalnih izbora, iako ste sa onolikom energijom mogli da srusite ne Slobu, vec pola Evrope. O prevari koja se desila 5. oktobra, necu ni da govorim. Njene posledice se odvijaju svakodnevno pred nasim ocima. Samo slepci ne mogu to da vide. Domanovic je pisao o slepcu koji vodi narod, sada imamo slep narod koga vode oni koji imaju oci sokolove, narocito kada su u pitanju njihovi licni i grupni interesi.
Ajd ciao, vidimo se u sledecoj epizodi kada ponovo budemo dozvolili da nas prave budalama i tako sve dok nam ne prodje zivot. Sem, ako nas dotle ne prime u Evropu, pa da nas ona vodi za rucicu kada budemo prelazili nase balkanske sokake. Ali, ako nas onda budu tukli po guzi kada ne budemo po njihovoj volji, ne treba da se cudimo i ljutimo - tako se radi sa nedoraslom decicom.

Nemanja

pre 13 godina

sramota me sto sam tada pruzio ruku Vuku u Pozeskoj ulici...imao sam 5 god!
Bilo mi lepo, vikali svi oko mene kako ce lepo da nam bude....jbg ja dete, verovao u bajke..

g_nn2

pre 13 godina

Citam komentare i ne verujem.. Vukova politika je tada pre svega bila usmerena protiv Crvenih.. Za to su se borili cetnici, pa sta cete.. Nisu Vukovi cetnici bili protiv drugih naroda, tako je Bastilja pokusavala da ga prikaze.. a ovi koji su se tada informisali putem Bastilje vidim ni danas ne odustaju od svojih tadasnjih znanja..

eh...

pre 13 godina

Bio.Nagutao se suzavca. Dobio par udaraca pendrekom.Potpuno je smesno posmatrati te dogadjaje iz sadasnje perspektive i onoga "sto je babi milo".Nije to bila borba za "gradjansko drustvo";"toleranciju medju narodima Jugoslavije";"Evropsku Uniju (koja u toj formi tada nije ni postojala)" itd itd.Ubedljiva vecina onih sto su tada bili protiv Milosevica (cinjenica je da je on tada uzivao vecinsku podrsku)zelela je Veliku Srbiju,a tek onda kad se to sredi i kad se svi racuni naplate,mislilo se naivno,nasi "saveznici iz dva svetska rata" ce nam vec srediti ekonomiju i nastace zemlja dembelija...

Lala

pre 13 godina

Nisam bio u pelenama, već u 8. razredu. Sećam se ja i Giške i Belog i Srpske garde, ali je tada NAROD pod uticajem TV Bastilje bio zaslepljen "švedskim standardom" i "Srbijom do Tokija". Samo je to tada prolazilo u narodu i tačka. Pamtim ja sve k'o da je juče bilo, ali ko je tada smeo da se javno usprotivi ideji o Velikoj Srbiji? Sećam se i da je u to vreme moja učiteljica vikala po školi kako će da ide u rat za Veliku Srbiju, a 1983. godine (u prvom osnovne) nam je govorila da "druga Tita treba voleti više od oca i majke"!

Samir Salim

pre 13 godina

Vecina komentara se vrti oko toga sta bi bilo u ekonomskom pogledu. Alo. Da je 9. marta prevladao razum, mozda bi danas jos u zivotu bilo 100 000 (Bosna) + 20000 (Hrvatska), + 12000 (Kosovo/Srbija) ljudi.

Sims

pre 13 godina

koliko se ja secam Vuk Draskovic je u to vreme poprilicno srbovao tako da je i 9.mart imao poprilicno nacionalisticku notu. bio je uperen protiv Milosevica ali po ni u kom slucaju nije bio protiv ratnih poklica - ajde da se bre ne lazemo.

Nata

pre 13 godina

A ja ponekad pomislim,kad ne mogu da zaspim,kako bi bilo da su 41.nadjacali cetnici...Pa pomislim,engleski kao drugi jezik u skolama a ne ruski,Srbija a ne Jugoslavija,Srbija a ne nezavisno Kosovo,mir a ne rat!!!
Ako nista drugo do sada bi imali 60 godina za razvoj i odnosi sa svim sada komsijskim zemljama bi bili pravi saveznicki...tako barem ja volim da mastam.
A jako je tesko promeniti imidz kada te neko ispljuje pa jos posle pobedi.
Kad napisem "cetnik" to je vec dugo godina asocijacija za koljace,kad napisete Vuk pomislite na izdajice.
Niko u ovoj zemlji ne misli svojom glavom a svi sve znaju!
Vecito smo izmanipulisani.

popovic

pre 13 godina

Citajuci danasnje komentare ovih SNS-ovaca koji govore o toboznjoj prevrtljivosti Vuka Draskovica ne mogu se oteti utisku da izgleda pisci tih redova zaboravljaju da je najnecuveniji politicki salto mortale ucinio upravo Toma (direktor groblja) sada predsednik SNS-a.On je od ultranacionaliste ,coveka koji se kleo u Mladica i Karadzica u Vojislava Seselja kome je i kum ako se ne varam postao vatreni evropejac.Zamislite da mi je to neko rekao pre godinu dana .Verovatno ni vi a ni ja ni bilo ko ,ko ima imalo zdravog razuma u to ne bi poverovao.Eto doziveo sam da me Toma i Vucic vode u Evropu.Na zdravlje Srbijo.Sto je najinteresantnije oni koji ga danas zastupaju kroz stampu ni sami ne veruju da je do promene zaista doslo inace bi ga napustili.Doduse ne verujem ni ja.

Slave

pre 13 godina

Vuk je u samom startu igrao na kartu uzasnog srpskog nacionalizma. U tom periodu sam ga gledao u dva grada gde je na mitingu napravio neverovatnu euforiju bas na cetnistvu i nacionalizmu. da ne pricam kakve je spodobeo vodio sa sobom. Znaci uzivo sam video i cuo i nema veze sa izvestavanjem bastilje. Na zalost na taj palanacki nacin je zauzeo mesto pravoj gradjanskoj opoziciji i postao direktan protivnik milosevicu na prvim izborima. Secam se da je puno ljudi vec bilo uplaseno zbog moguceg izbijanja rata i glasali su za Milosevica posto su mislili da je on za mir. Vuk je posle Milosevica najvece zlo koje nas je zadesilo, i bukvalno je napravio ogromnu uslugu Milosevicu. Koliko je samo bilo finih i razumnih ljudi u tadasnjem Forumu i Demokratskoj stranci koji su u samom startu nisu mogli cuti od Vuka.
Kasnije je okrenuo pricu, ali stetu gradjanima zemlje je vec ucinio, a korist Milosevicu.

ALEXY

pre 13 godina

Pravovremeno govoreci o precutanim zlocinima iz vremena komunizma, zlocinima crveno crne koalicije u Srbiji i van nje, govoreci o pljacki partizanske privatizacije gospodin Draskovic je dokazao da je uvek iznad i ispred svog vremena. U mnogome neshvacen u Srbiji, uvek je bio narocito postovan u srcu civilizacije i demokratije. Tamo gde su postovani i slavljeni Milankovic, Petronijevic, Mihajlovic,Pupuin, Tesla, Sorikin i ostale zrtve i duhovno ili fizicki prognani iz Srbije koja najboljima nikada nije davala sansu.

Zlatan

pre 13 godina

Samo bih još dodao da u to vreme Milošević nije imao baš toliku podršku u narodu koliko je SPS imao poslaničkih mandata u Narodnoj skupštini. Jeste SPS osvojio 194 od 250 poslaničkih mesta, ali po VEĆINSKOM, a ne aktuelnom proporcionalnom sistemu. Da je tada bio proporcionalni sistem, SPS ne bi osvojio mnogo više od 50% poslaničkih mandata. Milošević je svoj vrh dostigao na Gazimestanu na Vidovdan 1989. godine, i od tada je njegov rejting bio u laganom padu.

Ovome treba dodati i to da je Milošević pred prve višestranačke izbore kompletno kontrolisao medijsku scenu Srbije. Drugačije mišljenje se tada nije moglo čuti dalje od Beograda. Jedine tada nezaisne medijske kuće, B92 (tada samo radio) i NTV Studio B, nisu se mogle pratiti van Beograda. TV Bastilja je bila jedini izvor informacija u unutrašnjosti.

Dakle, ti prvi višestranački izbori u decembru 1990. godine održani su u sve samo ne demokratskim uslovima.

Boris

pre 13 godina

9. marta '91. smo govorili "...eh, da je '68. bilo ovako ili obnako...". Sada govorimo "... eh da je 9. marta ili 5-6 oktobra bilo ovako ili onako...".
Bilo je kako je bilo - evo nam 2011, pa ne dopustimo da opet za 10-20 godina žalimo što smo nešto propustili ili što smo izabrali pogrešno. Krivih puteva i puteva u propast je mnogo!!! Mnogo je i pouka iz sopstvene prošlosti!!! Dokle god se mrdamo, ne smemo odustati i dopustiti da nas se naša deca stide!!! Menjajmo sebe i druge!!!

Ruzica

pre 13 godina

09. mart 1991. godine, dan kada je pocela borba za slobodu. Trajala je dugo, tresli smo drvo uporno. 09. mart 2011., dvadeset godina posle, mozda nismo postigli sve ciljeve zapocete borbe ali smo postigli da oni koji su tog 09. marta krenuli vodenim topovima, konjicom i suzavcem na nas, oni koji su nas nazivali najpogrdnijim imenima, sada mogu mirno da protestvuju, mogu da sede na stiroporima, stolicama, po ulicama, po parkovima, bez bojazni da ce bilo koji drzavni aparat krenuti da razbija njihove skupove. U Srbiji se peva himna Boze pravde, na zastavi se viori dvgolavi orao sa krunom Nemanjica, opozicija moze da iskazuje svoje stavove svakodnevno n svim medijima, moze da se okuplja da protestvuje bez bojazni da ce neko baciti suzavac i krenuti vodenim topovima na njih. Slozicemo se da je sloboda izvojevana, ima jos neostvarenih ciljeva ali je sada sve brze i lakse. Ponosim se sto sam 09. marta 1991. godine ucestvovala u svemu, danas 09. marta 2011. godine smo dvadesetogodisnjicu obelezili dostojanstveno, ne okrecuci se u strahu da ce drzavna sila krenuti na nas. 09. mart ce se vecno ostati da zivi kao dan kada smo krenuli da osvajamo slobodu u Srbiji.

vuk

pre 13 godina

Da je srece da danas demontriramo protiv ovih nesposobnjakovica. Sto rekao Vuk da srusimo ovu ,TV bastilju, da nas vise nezaslepljuju.Ja sam prestao da ih gledam kao u poslednje vreme Milosevica.

Jovan Drenić

pre 13 godina

Opozicija u Srbiji nikada nije imala šansu jer nije imala platformu za rešenje problema u YU.Kreatori 9-og marta su potiču iz ruralnih krajeva kojima je komunizam iz vunenih čarapa uveo u parno grejanje.Što se tiče 9-og marta kao pobune na monolitni ambijent,to je bio opravdan motiv.Šta znači,danas Vukov predlog,o kofederaciji.To je besmilica.Pa ta konfederacija je ionako funkcionisala od 1974 godine...Što se tiče borbe za standard,prosvećenost, klasična floskula,jer vidite danas ko je od njegovih saboraca,rođaka pokupovao što šta po Srbiji.Gde je bio za vreme Tita.Činjenično je da dok je on bio po komunističkim kanabima,na robiji su bili Koštuinica,Šelješ,profesor Mihailo Marković...Činjenice su takve.Šta znači,kada ispred Petrove Crkve u Novom Pazaru kaže da će svakom ko ponese turski barjak,odseći i barjak i ruku.A godinu dana posle toga opet deseta priča.Pozdrav,Jovan Kraljevo

Nenad

pre 13 godina

9. mart je bio veliki dogadjaj, čija je mitska dimenzija vodila gradjane tokom devedesetih u borbi protiv Miloševića. Tada je saradnju sa socijalistima odmah ponudio DS., a Vuk je ubrzo počeo da pregovara. Tako da od 9. marta do danas na jednoj strani su gradjani željni slobode i evropskih vrednosti, a na drugoj političari sa svojim dogovorima, korupacijama i nemoralom. 9. mart i devedesete ne smeju da se zaborave. Oni koju su pucali, doveli tenkovi, prebijali i hapsili demonstrante još nisu odgovarali.

Mashinovodja

pre 13 godina

Propuštena šansa? Kako ko. Njih možda 150 do 200, ne da su iskoristili šansu! SVOJU i za sebe, naravno. A onih ostalih 8 miliona u Srbiji?
To je već malo drugačije. I mnogo, MNOGO gore. Ali nemojmo zameriti. Kad čujem "šnasa" to me asocira na kazino. A u svakom kazinu neki (vrlo malobrojni) dobijaju dok drugi (sve ostale naivčine) gube. To je normalno jer od koga bi i odakle bi dobitnici naplatili svoj dobitak?
Kada danas rezimiramo, posle toliko godina i muka, šta smo dobili? Neki vile u Londonu i u Monaku, a drugi život u stilu romana "Jedan dan Ivana Denisoviča". Jedina ambicija želja, plan i cilj u životu im je kako da prežive današnji dan. A šta će biti sutra? Ne znaju i ne razmišljuju o tome, to je suviše daleko. Nije ni bitno jer farme i dvorovi su vrlo dobra anestezija od stvarnosti.

Dusan

pre 13 godina

A 20 godina kasnije ministri iz SPO-a sede u vladi ciji je podpredsednik Ivica Dacic a kolege ministri Mrkonjic i Obradovic.Vuk je promenio i dlaku i cud.Nazalost.

Dragan

pre 13 godina

Nije jos uvek sve propusteno...Mogao bi Vuk da hoce opet da krene da skida sa vlasti SPS ali nece. Sem pocetnih nerazumevanja SPO i SPS su uvek bili isti i imali isti cilj...Vlast!

g_nn

pre 13 godina

@Krez.. Vidis ne pricamo isto, a verovatno i ne mislimo isto. Pevati svojoj zemlji nije isto sto i pevati "Ubi, ubi nekoga".. I to dok se ne shvati, nema nam niceg dobrog bojim se. Ja nemam problem da pevam Srbiji iz sveg srca, dignem tri prsta i onda odem sa najboljom drugaricom Hrvaticom na kafu..

Lazar

pre 13 godina

Danas se secamo 9. marta, pa ubistvo Dindica, pa 5. oktobar,... a nama su i dalje prazni dzepovi, mladi, obrazovani, ambiciozni ljudi odlaze, a na na ulicama jurcaju crni dzipovi, a u njima sa jos mracnijim vlasnicima

g_nn

pre 13 godina

A zasto je nemoguce pevati/urlati Topoli, Ravnoj Gori i Srbiji i biti gradjanski orijentisan. Dok to ne shvate svi oni koji tog 9. marta nisu bili na ulici, nema nam gradjanskog drustva. Treba postovati sebe i druge a ne ili samo jedne ili samo druge..

yugo las vegas

pre 13 godina

Zalim sto je tada nasa opozicija zaustavila nas demonstrante da skinemo vlast.Taj dan je dan kada je pocelo nase propadanje.Da smo tada isli do kraja hrabro mnogo bi manje poginilo naseg naroda u narednim godinama i nebi dosli u ovu danasnju krizu koja je dovela nasu zemlju do propasti .Oni koji su zaustavili tog dana promene su glavni krivci za nasu katasrofu sada i jos su posle dosli na vlas da to sve zavrse.E Vuce Vuce.

Zabrinut

pre 13 godina

Slobodan traje vec 21. godinu. U medjuvremenu, od ovog 9. marta, Srbija je prosla kroz nekoliko ratova, sto je ostavilo generacije naviknute na nasilje i oko 3,5 miliona komada oruzja (uglavnom lakog, ali i poneki komad teskog)...Ljudi su na ivici, plasim se sledeceg 9. marta.

sasa jokic

pre 13 godina

09.Marta Sloba je imao apsolutnu podrsku Amerike i zapada. To je uoci demonstracija Helen Bentli izmedju redova porucila Vuku. Cuvali su ga za ono sto ce poceti 1991. Rasturanje SFRJ! Stari oprobani scenario kao sa svim ostalim diktatorima, a posle niz vodu....pre toga su naravno sve nas pustili niz vodu!

Kosta p.

pre 13 godina

Да ли је вредно губити време у вези тог догађаја.Покушај освајања власти по сценарију Букурешта. Скуп незадовољних, којих увек има, и националиста. Да не би због своје политике и СЧП 90-тих отишао у Хаг, Вук је своју реторику обрнуо наглавачке па сад и нема свој идентитет.

View

pre 13 godina

Da su tada na vlasti u Srbiji bili pravi komunisti i komunistički generali, Draškoviću, Šešelju, Ćosiću i ostalima na pamet ne bi palo da izlaze iz mišijih rupa u kojima su bili u vreme Broza. Ni tada, a ni danas, ovde nema nikakvih komunističkih generala, ni obučenih, ni preobučenih. Postoje samo s.r.p.s.k.i. generali, baštinici politike o tzv. 'srpskim zemljama' stare bar 150 godina, koja sa Tuđmanom, Miloševićem, ustašama, komunistima ... nema baš nikakve veze.
A što se tiče Vuka Draškovića, on je ipak ostvario neke svoje želje: povampirenje četništva, građanin Karađorđević u dvoru i na budžetu, patetična himna i nakostrešene ptice na grbu. Otprilike, isto kao s početka 19. veka.

Lala

pre 13 godina

@dovla, malo si pobrkao lončiće: za sve navedeno se u to vreme zalagao ne Vuk Drašković, već njegov kum Vojislav Šešelj, čija se stranka u to vreme zvala SČP (Srpski četnički pokret). A njegovi ljudi su istog tog 9. marta opljačkali beogradske zlatare i odneli zlata u vrednosti od milion i po maraka, i sve su to poslali Hrvatima, a kao nagradu dobili 20%. Ovo je godinu dana kasnije otkrio tadašnji potpredsednik SRS Vojin Vuletić, pokazao na predsedništvu pismo u kojem je pisalo: "Vi nedvojbeno znate da "vojvoda" radi za nas...", potom je napustio stranku i par dana kasnije umro pod misterioznim okolnostima. Slučajnost? Teško. Inače, Vuk Drašković se od samog početka zalagao za Srbiju u EU i NATO-u. Nažalost, tada je narod bio zaslepljen i desilo nam se ono što nam se desilo.

E moji ljudi

pre 13 godina

Ovakvo stanje smo zalužili zato što većina vas živi u devedeset prvoj,alo ljudi umrećete od gladi misleći na Vuka i 9 mart.2011 godina osvestite se.

(Vlast)a

pre 13 godina

Mit postoji u glavi vodja koji nemaju nista drugo nego pricu o slavnoj proslosti koja to nije bila.Nama,koji smo imali nesrecu da zivimo u opstinama koje su ti skakavci preuzeli i oglodali ih do gole kosti imamo drugo vidjenje.Od tog vremena se u centralnim opstinama tacno zna cenovnik da se nesto uradi precicom,mimo zakona,sto ce vam obaviti skriveni,bivsi ili neko od preostalih danasnjih pripadnika stranke ovog postenog bradatog coveka i njegove jos postenije gospodje,kao i sire familije koja je takodje ucestvovala u ratovanju,krcmljenju svega i svacega,rasporedjivanja tudje imovine kao i 1945....
Neko je vec lepo rekao da smo u velikom problemu ukoliko se divimo slavnoj proslosti koja to nije,a nemamo ni sadasnjost a jos manje buducnost.
Da je Zoran Djindjic preziveo,ova stranka ne bi smela ni mogla da participira u vlasti jer su se dokazali kao stetocine.

Monopollist

pre 13 godina

"9. mart je bio uvod u poraze nacije koja nije imala dovoljno snage da se odupre nacionalističkom ludilu koje je servirao režim."
Kakva glupost. Kakve veze imaju devetomartovske demonstracije sa kasnijim (ne) delima režima? Ako Kosanović traži uvod u citirano, onda je to bio Miloševićev gazimestanski miting 1989. godine.
Kosanoviću, ne prljaj 9. mart ovakvim promašenim tvrdnjama!

popovic

pre 13 godina

Nazalost imali smo zelju ali nismo uspeli da se ozborimo protiv sve sile koju je rezim upotrebio protiv nas .Ko zna gde bi Srbija bila danas da smo se osloboidili nesrece jos 1991 godine.Imali smo vremena za sve, cak i za greske, ovako decenije su nazalost pojeli skakavci.

Objektivno

pre 13 godina

Kad god pomislim na 9. mart, setim se tenkova, nereda, demonstracija protiv Slobe i jedinog hrabrog coveka , u to vreme, koji je smeo da se suprotstavi Slobi! A misevi su kasnije, izmileli iz rupa i dobili titule "pionira demokratije u Srbiji" i proglasavani zasluznim za skidanje Slobe! Ako je neko zasluzan za rusenje Milosevica, to je bio Vuk (iako ga nikad nisam gotivio), jer je svojim m***** utro put borbe protiv Milosevica, ovima koji su se kasnije ovajdili od njegove robije, a njega proterali kao ovcu! Nezahvalno!

Miloš J. Kosovac

pre 13 godina

Контрареволуционарне демонстрације.
Прођоше две деценије, а ми никако да кажемо истину. У свету знају истину, због чега се нашим политичким и војним лидерима још увек суди, а неки су осуђени на дугогодишњу робију, пред Међународним судом у Хагу. Дана и Вук Драшковић су били и остали пропагатори четништва пораженог током НОБ-а. Као што су комунисти искористили демонстрације 27. марта 1941., после изршеног војног пуча, и позвале на револуцију, тако су идеолози четништва искористили демонстрације 9. марта 1991. да започну контрареволцију. Масовни протест 1991. је натерао Милошевића и његову дружину да одустане од спашавања Југославије, већ да се крене у спашавању Срба тамо где су гробови њихових предака. Док су током дана трајале националне демонстрације, које су шовинисти на челу са Вуком и Даном претвориле у националистичке, Милошевић је убеђивао наивне Титове генерале, да треба Армија да се супростави демонстрантима чије су вође позивале на контрареволуцију, па су се тенкови појавили на улицама тек пред почетак Дневника на РТС у 19 часова. Од тога дана српска врхушка почела је да мисли на рат са свима, у чему им је помогла српска интелектуална елита, која је пригрлила неусвојени Меморандум Српске Академије као Национални програм за ослобађање свих српских земаља. Значи, ове дмонстрације, са којима се дичи Вука Драшковић, учврстиле су на власт Слободана Милошевића и натерале Армију да започне рат са Хрватима. Ово је истина, која се не признаје јер контралеволуција још увек траје. Због започете кнтрареволиције Вук Дражовић је радо виђен гост у Вашинтону. Са овом истином постаје јасно зашто странка СПС коју је основао Слободан Милошевић још увек има велики број присталица. Па народ је увек паметнији од његове елите. Паметни ће схватити зашто су светски моћници подржали да изабраници те странке учествују у власти. И странци знају истину, само још увек то не зна српска елита, политичка и интелектулана.

Krez

pre 13 godina

@g_nn: zato sto jedno iskljucuje drugo. Kao kad bi rekao mozes da pevas "ubi, ubi Srbina" i da budes borac protiv nacionalne diskriminacije. Cetnicki pokret je ideoloski sovinisticki pokret i to je to. Pored Draskovica tada (i ljudi oko njega koji su bili stvarno katastrofa; ko god je znao Gisku i Belog zna koji je to format ljudi bio), Milosevic je izgledao kao Mahatma Gandi. Draskovic je sprecio pojavu prave opozicije tipa Djindjic. Istine radi, dok je bio ziv Djindjic nikada nije imao vise od 10% ljudi koji su za njega.

Divac

pre 13 godina

9. mart nista ne bi promenio, jer dolaskom demokratije, i narocito kapitalizma, moralo je doci do "prvobitne akumulacije kapitala", tj. neko je morao uzeti drustvenu svojinu pod svoje. Pazite, mi smo imali drustvenu svojinu, ne drzavnu, sto znaci da je i drzava na neki nacin krala, tako sto je zakonima pretvarala drustvenu imovinu u drzavnu. Znaci to je jednostavno moralo da se desi, jedino su Slovenci bili malo pametniji od drugih. A sto se tice ovih standardnih kritika komunizma, pa da je u vrhu Srbije bio makar jedan komunista iz 1945, pa Vuk, Dobrica i ostala nacionalisticka bratija bi mogla samo da ljusti krompir negde. Shvatite da su komunisti anacionalni. Sloba nema veze sa komunistima, a uz sve to je radio u Americi, sto znaci da je savladao njihov nacin zivota. Sto rece Vuk: "Don't mix grandmothers and frogs"

Petar

pre 13 godina

Ne bi se ništa posebno drugačije desilo ni da je Vuk pobedio. Srbija u vreme velikih blokovskih pomeranja u celom svetu nije imala čoveka koji bi umeo da izvede relativno mirnu i inteligentnu smenu vlasti. Vuk je u to vreme bio razjareni četnik, još luđi od Miloševića i vodio bi narod u ratove po bivšim republikama sa još većom strašću nego što je to činio protiv vlasti 9. marta. Sada samo postoji uverenje i žal da je moglo biti drugačije, ali razumnog lidera tada nije bilo, a ni narod nije bio baš pri sebi.

nikola

pre 13 godina

Kada bi danas EU formirala komisiju koja bi imala za cilj da pokaze koje je Srbija poteze vukla ka EU, od 2000-e na ovamo, mislim da bi za detekciju tih poteza moralaa koristi mikroskop. Rezultati rada te komisije bili bi skromni, ne zbog predumisljaja Evropskih prijatelja Srbije prema Srbiji vec zbog bahatosti politicke elite odnosno kvazielite, koja je 10 godina procerdala za nista. Nasuprot tome kada bi ta ista komisija analizirala evropske korake Srbije od 1990 -e ona bi sigurno vec na pocetku naisla na 9. mart. Taj 9. mart bi sigurno usao u enciklopediju politicke doslednosti, u borbi za jednu normalnu zemlju, analizirajuci dalje ta ista komisija bi ustanovila postojanje vrl interesantnih evropskih koraka Srbije u borbi za zastitu evropskog modela zivota, tu je i vidovdanski sabor junski protesti, antologijske tromesecne demonstracije 1996- 97-e. Ako je ovo bas ovako a jeste zasto smo danas ovde ? Kada je po svim analizama Srbiji 2000-e bio potreban samo jos jedan potez da se upise u red porodice evropskih naroda po standardima koji vladaju od Atlantika do Urala. Ovde smo zato sto uprav onaj koji je tresao sve vreme nije stresao na kraju. Ostaje velika zal, ali Vuk je i danas bo upavu. Bravo Vuce. Stirpor je izolacijski materijal, i ne dozvoli da se stiroporom izoluje san i Srbiji 9.marta.

panzer general

pre 13 godina

Mislim da je naslov dobar.
1. Milošević je u tom trenutku bio prejak da bi se srušio, 2. da je pao opet bi bilo sukoba u bivšoj YU. E sad, sa ove relativno kratke vremenske distance, čini mi se da je vaš istorijski neprijatelj br. 1 upravo Milošević, i da bi svi drugi povijesni scenariji ispali bolje po vas da ste ga se prije riješili.

djapo

pre 13 godina

stvarno najveci gubitnici 9.marta smo mi koji smo se najvise borili za "demokratsku"srbiju jer smo dozvolili da posle svake nase posede kako 9.marta tako i 5.oktobra najgori od nas pokupe svu slavu i sve ostalo sto ide uz nju a mi bi verujuci takvima se povlacili misleci da je posao zavrsen.Posao tek predstoji jer se bagre nakotilo za ovih 20 godina al ovaj put treba ici do KRAJA

Горан

pre 13 godina

Наравно да не треба живети у прошлости ако се угледамо на негативне примере али свакако треба живети у прошлости ако се угледамо на оно што је било светло и чисто...Од Јована Ристића наовамо постоји унутрашња борба између либерала и назадњака...Данас нажалост имамо готово поптуно назадну сцену али подељену на наоводне ''либерале'' и наводне ''напредњаке'' као ''проевропске'' и радикале као заиста антиевропске.Све је то далеко од истине скувано у пакленој кухињи ''Петокраке''...СПО је једина странка која је остала доследна идеалима прекомунистичке Србије идеалима Милана Грола између осталог...Док год имамо ситуацију да нам капу кроје људи идеолошки поникли и остали фактички у модус операнди разних степена ''левих'' стремљења у суштини истих 9.-ти март ће бити симбол другачије и искрено европске Србије.:)

r

pre 13 godina

Koliko istine samo ima u ovim recenicama.To sto je uvek znao da izrazi ono sto oseca i da pogodi srz problema ga je cesto dovodilo u probleme jer se uvek dizala velika halabuka posle tih izgovorenih reci.Isto ce biti i sada i ako covek govori cistu istinu.Sada ce uslediti komentari ala Mila Stula od vile na zenevskom jezeru,secenja ruku do lakata,mrtvackim sanducima Dane,cetnicima i partizanima dakle sav arsenal iz koga je Milosevic pucao na Vuka i SPO ce biti ispaljen.Pitam se sta je to u tim ljudima da neprestano pljuju po tom coveku.Obzirom da vec dugo pratim te komentare primetio sam da su to uglavnom isti ljudi pod istim imenom osim kada zele da se ne dosetimo promene nik.Ali tekstovi su gotovo uvek identicni i moram priznati mnogo ljigavi.
(Rosuljac, 9. mart 2011 15:17)

bane

pre 13 godina

Mit o 9 martu širi jedino Vuk Drašković kako bi podgrevao svoju propalu stranku. On je prvi izdao te ideale i stupio u koaliciju sa Miloševićem te zajedno sa njim ratovao protiv UN.
Peti oktobar je bio i protiv Vuka a ne samo Miloševića.
Inače, 9 mart je samo pokazao snagu Miloševićevog režima i nije bilo ni teorijske šanse da se tada sruši njegov režim, koji je tada ustvari osnažio i krenuo u komunistički džihad. Milošević je Vuka Draškovića pretvorio u svoju desnu ruku i glavnu toljagu protiv gradjanske opozicije. Zato je proslavljanje 9 marta najobičnija manipulacija.

metuzalem

pre 13 godina

Nazivati nešto mitom o propuštenoj šansi je totalno pogrešno. Da ne ulazimo u šta bi bilo kad bi bilo, ali tvrdnje da je Milošević bio prejak su na slabim osnovama. Dovoljno je reći da ni na izborima 2000. DOS nije imao stoprocentni nadzor na svim biračkim mestima... Zamisliti šta je bilo deceniju ranije, kada je zlotvor imao celo Kosovo fore, uključujući i Albance, nije teško. Ko je jak i popularan, ne mora da krade i dovodi policiju sa strane i izvodi tenkove na ulice.

A ko je bio na ulicama 9. marta 1991. zna da se tada vlast kotrljala po ulici, samo nije bilo nikoga da se sagne i podigne je.

Al da ne kukamo više nad zlehudom prošlošću. To nam je što nam je. I samo napred. Ništa nije izgubljeno. Ne slušajte relativizatore ograničenog pamćenja i uma ("sve je isto samo njega nema").

izladjii mali ovo nije igra za klince

pre 13 godina

Kad neki kazu da je Sloba bio americki saveznik vise mi to uposte ne deluje cudno! Gde je tada bila Amerika da nam pomogne kao sto danas pomaze Africkim narodima?? Gde je tad bio svet da nam pomogne da srusimo Slobu?? Svetu-Americi je trebao jedan Sloba da unisti SFRJ da odcepi Kosovo! Bay the way, nikad nije osudjen, a na sahranu mu porodica nije dosla, da li je taj covek uopste umro?

MRV

pre 13 godina

@Ante. Ta osobina je imanentna čoveku. Kod nekoga je izražena manje, kod drugoga više, naročito ako je udružena sa mediteranskim ili dinarskim temperamentom i smeštena u određene društveno-istorijske okvire. O lobotomiji i da ne govorim. Uz to, uključio si se u temu o kojoj je, objektivno, ovde još uvek teško govoriti sine ira et conditio. Još je živ sentiment, iracionalni momenat, kod onih koji su u tome aktivno učestvovali na bilo kojoj strani, čak i ako nisu imali baš jasno artikulisanu svest o tome u čemu učestvuju i zašto učestvuju. Ali se stvari ipak kreću. Baš kao i kod vas, samo malo sporije. Pročitaj pažljivije sve komentare, pođi i na druge teme i videćeš da sam u pravu.

@Samir Salim. Da. Da je ljudski razum prevladao na prostorima bivše Jugoslavije ne bi se danas dičili grobovima, izbeglicama, zgarištima i bedom najvećeg dela naroda. Ali nisam siguran da se to rešavalo 9. marta. Bojim se da se on samo našao na matici nečega što je osmišljeno i pokrenuto ranije. I bojim se da to nešto nije bila ni nacija, ni ideologija, ni sujeta, već brutalna preraspodela društvenog bogatstva i moći. Kao, uostalom, u svakom velikom društvenom prevratu. Pokolj na ovim prostorima imao je nacionalni karakter samo u svesti "pešadinaca". Za generale je to bilo samo pozicioniranje u budućem novom društvenom poretku na ovim prostorima. Zato ljudski život i nije vredeo ni pišljivog boba.

@Tami. U pravu si. Potrebno je znati prošlost i razmišljati o njoj. I moraju se spoznati njene posledice. Kako današnje tako (i još više) i moguće buduće, da naša deca ne bi pravila iste tragične greške kao njihovi očevi. ALI SE U PROŠLOSTI NE SME ŽIVETI. A svi mi to radimo već četvrt veka. I to u širokom rasponu prošlosti.

MRV

pre 13 godina

Јуче је био 8. март, а не прочитах о томе ни реч. Питам се, шта би данас било да се жене нису избориле за своја права.

P.S. Да се разумемо, у личној карти се још увек водим као мушки пол.

Pancevac

pre 13 godina

od 9. marta,vise nisam hteo da cujem za Vuka,jer sam se osecao izdanim.
Vremenom se pokazalo da sam bio u pravu.

Dosao je i 5. oktobar,
svi ostali bez Vuka,
i pao Sloba.
Posle toga,nista.

Sad je 2011.,
i mi kao narod,i dalje smo glupo ko noc.

Sergej

pre 13 godina

Ma kakav 9 mart.Draskovic je obican manipulator i prevarant kao i svi politicari.Samo je hteo da se domogne vlasti.Zna se koliki je on demokrata nema potrebe da se pise.

подрашчанин

pre 13 godina

Прво ви упознајте идеологију четничког покрета и радове Драгише Васића, Стевана Мољевића и других чланова Српског културног клуба (они су писали програме Дражи) па ћете видети зашто је немогуће урлати "Од Тополе па до Равне Горе" и бити грађански оријентисан...

Nenad-EU

pre 13 godina

Da je pao SM bilo bi manje vise isto u ekonomskom smislu ali ne bi bilo rata i verovatno bi postali EU clanica. Zasto mislim da bi bilo isto? Zato sto su isti ti vodje dosli na vlast 9 godina kasnije i pokazali sta znaju i koliko znaju.

Djuka

pre 13 godina

Ovaj narod, izgleda, kao da nema pametnija posla nego da se bavi temama "Šta bi bilo kad bi bilo." Šta je bilo, bilo je, treba ići napred, izvući pouke iz prošlosti da danas-sutra, kada bude bio novi 9. mart ili 6. oktobar izvučemo pouke iz toga zašto tada nismo uspeli, i... nastaviti dalje!

cajka

pre 13 godina

Gledam ga sinoc na TV-u. Boze kako je pametan, ali mu ovi ne daju da dodje do izrazaja. A tek kakvu ekipu sposobnih ljudi ima oko sebe! Sve sposobniji od sposobnijeg. Ono sto mu zameram, ni jednom ne pomenu zasluznu, divnu, pametnu i elokventnu, nadarenu, talentovanu i iznad svega spremnu za najvece podvige. Sram te bre bilo a jos je bio 8. mart a ti je se nisi setio. Nece da te puste da uredjujes zemlju prema Tvojoj viziji. Ja sam stariji covek, jos pamtim obecanje za besplatne sanduke i sahrane. E da mi je da me tako sahrane pa makar posle tog i umro!

evita

pre 13 godina

Steta je sto tada Vuk nije dosao na vlast! Barem bismo bili postedjeni narikaca iz "druge Srbije", "demokrata", "mirotvoraca" i inih svih ovih 20 godina... isto bi se sve desilo, samo na drugi nacin jer to nije bila volja ni Milosevica, ni Tudjmana ni Izetbegovica a ponajmanje nasa.... Kao ni odluka...

progressive

pre 13 godina

evo cime se SPO i njen lider ponose,izreceno pre samo 20-ak godina
http://www.youtube.com/watch?v=Kh7Xy46fLAo
zar je ovo olicenje opozicije i predstavnik demokratije?po cemu se on razlikuje od Milosevica?

kako-ako

pre 13 godina

da je uspelo, jedina razlika bila bi to da bi Sloba danas setao parkovima po Bgd a Vuk camio 40god mardelja il' vec odavno umro tamo zbog ratnih zlocina.

sve ostalo identicno!

MATORIC

pre 13 godina

Dosta bre vise kuknjave za 9.martom.Pustimo petooktobarce da zale za njihovim propustenim sansama i izgubljenim vremenom.Verovatno da ce se uskoro pojaviti stiropor generacija,nek ona izgura 10.godina a dotle vi petooktobarci kukajte.

Babe Ruth

pre 13 godina

Ej, Vukovci, proverite ko je bio glavni iza scene ( komandant parade ) na osnivanju drustva Sava, pretece SPOa u Pazovi. Onda cete, koliko god da ste sludjeni, shvatiti kome se divite i zasto nam se nije desilo ono sto je trebalo, a desilo se ono sto nije trebalo. I tako ce biti dogod to "preduzece" bude upravljalo Srbijom. Kakvi cetnici, Vuk ima veze sa cetnicima koliko i moja pokojna prababa. Pitajte cetnike u izbeglistvu sta misle o tome, ali one prave cetnike, a ne estradne koji su cetnici za vikend i kada treba da na tom osnovu drpe neku kintu, pardon, dolar.

rosa u podne

pre 12 godina

I ja sam jedan od martovaca koji sada zivi u inostranstvu. Kada se govori o tome kakav je bio karakter demonstracija, navescu samo par detalja koji nisu pomentuti.

1. U jednom trenutku Radovan Karadzic je pokusao da odrzi govor, ali je bio izvizdan i odstranjen.
2. Patrijarh Pavle je takodje bio izvizdan kada je pozvao demonstrante da se razidju. Razlog je bio organizovanje kontramitinga na Uscu odakle je tadasnji ministar industrije ili tako necega Matic ili Matovic pozvao ucesnike da krenu na terazije, pa je vladao strah od krvoprolica.
3. Neko je vec pomenuo zastave EEZ, Amerike itd... Cas se skandiralo CNN.
4. Na skupstinskom zasedanju je palo par cuvenih izjava: "Dok vi ovde rusite vlast, mi smo jedva sprecili napad na Stolac." Kada je iz Stolca stigao demanti, odgovor necoveka cijeg imena se ne secam je bio: "Nisam mislio na taj Stolac."

Medijska simbolika nasuprot suštini

pre 13 godina

Gledano sa sadašnje, 20-godišnje distance, devetomartovski protest 1991. bio je veoma malo smislen u kontekstu pobune protiv Miloševićevog tzv. režima. Niti je tadašnja slabašna opozicija, nepuna 3 meseca nakon prvih višestranačkih izbora u (tadašnjoj, još uvek Socijalističkoj Republici) Srbiji imala šanse da dobije raspisivanje vanrednih izbora i da na njima osvoji nešto ozbiljniji rezultat, niti je Vuk Drašković, na čelu sa SPO to tražio. Takođe, raspoloženje zapada prema Miloševiću nije bilo loše, jer im je trebao pouzdan saigrač u rasturanju SFRJ, tako da nije bilo ni pomena o nekom preuzimanju valsti, odn. državnom udaru. Zahtev za smenom ključnih aparatčika TV Beograd bio je čisto marketinški, dok motivaciju za demonstracije treba tražiti u pripremama za uvođenje vanrednog stanja u SFRJ od strane tadašnjeg 8-članog federalnog Predsedništva. Ko je tu za koga "igrao", nadam se da ćemo uskoro saznati. Dakle, poentu 9. marta 1991. treba sagledati iz perspektive ključnih, pre svega spoljnih aktera rastakanja SFRJ, koje je pruzrokovalo bratoubilački rat, ratne zločine, etnička čišćenja, te stotine hiljada unesrećenih, obogaljenih, raseljenih...

D.Savic,Paris,FR

pre 12 godina

Tada sam imao 18 godina i ziveo sam u Srbiji i dobro se secam svega za razliku od nekih koji komentarisu a nisu imali ni 5 godina.Ubrzo posle toga sam dosao u Francusku i sa 20 godina zivota na zapadu mogu samo jedno da vam kazem:Milosevic je tada bio Predsednik sa kravatom dok je protiv njega na juris pozivao cupavi i bradati Draskovic koji kao da je upravo ugasio poslednji dzoint.Drugo nista necu da komentarisem,tako je to verovatno izgledalo u ocima zapadnjaka koje sada dobro poznajem(da me lose ne shvatite,bio sam uvek protiv Slobodana Milosevica i do skora pristalica SPO).

Trey Spruance

pre 13 godina

evo jedne tadašnje reakcije generacije 70-ih sa juga Srbije i odličan best of snimaka sa 9,martovskog protesta https://www.youtube.com/watch?v=cWipT4S28dE

TajnI AgenT

pre 13 godina

ne mogu da shvatim da toliko ljudi zaista veruje da je jedan covek u stanju da promeni citav sistem. Zar mislite da oni koji danas kradu, lazu, varaju itd. ne bi bili u stanju da to cine da taj jedan covek nije ubijen. Dakle taj jedan bi vrsio sam oko 1000 funkcija? Pojedinac jos nikad u istoriji covecanstva nije promenio nista. iza pojedinca mora da postoji uvek "armija" dodatnih sposobnih pojedinaca.

Nebojsa

pre 13 godina

Briga me sta je bilo pre 20 godina,bio i moj deda ziv pa vise nije,da vidimo mi sta ce biti 16 aprila to je pitanje,da vidimo da li ce i sada kao i onda da izadju vodeni topovi i tenkovi,za vodene topove sam siguran da ce ih biti,a za tenkove malo teze jer to naoruzanje vise i nemamo,sve je ili prodato ili istopljeno u Smederevu,toliko o tome!

Sheena

pre 12 godina

Dan kada je sve pocelo, a kraj jos docekali nismo! Da smo slusali Vuka prethodnu 21 gofinu, danas bi bili mnogo dalje od dobijanja same kandidature!

MUKNAVI

pre 13 godina

Srpska nesloga je posle 9 marta zacarevala,posledice vidimo,i osecamo na svakom koraku.Na povrsinu su isplivale posusnjare,lopine i obicne bagre i povukle za sobom politicare koji su im bili sluge da delju narod koj im nije znao odgovoriti;mi zelimo zivot vredan coveka,a sve ostalo nije nam bitno,ne zelimo da izgubimo ovo sto imamo,a vi nam pokazite,dajte nam da cvrsto drzimo u ruci,bolje,pa da vas tek onda ufoteljimo.Umesto toga,krenuli su ratovi,rezervisti,dobrovoljci u haos iz koga su izronili tajkuni i ostala ekipa kriminalaca koja se obogatila a ostali..sut karta pravac ulica,kontejneri,izlasci na izbore,premestanje kurte,i murte,rasprodaja Srbije i na kraju posdadosmo "lideri u regionu" koji suljaju naguzicke niz strminu uz dreku i lamentiranje nad uspomenama baba i deda koji zapenusano ovih dana analiziraju..sta bi bilo,da je bilo,ko je kriv,ko prav a pri tome ih "jako" zabole ..... sto nam Mladi stoje pred vratima lopina,"velikih gazda" i cekaju,cekaju,cekaju,i odose ...u dijasporu,jer nemaju dva zivota pa da jedan poklone nostalgicarima,a drugi "gazdama" koji ih "poducavaju" da treba da rade bre,a ne da raspravljaju o platama...

Dragan

pre 12 godina

Aktivni sam ucesnik tih demostracija i svih ostalih te godine, sve do Augusta meseca kada sam zauvek napustio Srbiju.
Sa ponosom se secam svega, secam se i ljudi i suzavca i hladne kosave, i morkih promrzlih ljudi,svega se secam, i na kraju mi stalno kroz misli promicu tenkovi ,ali nismo imali straha, mislili smo da radimo veliku stvar za Srbiju i za sve nas, sto i jeste bilo tacno, nazalost , tadasnja Srbija je obozavala novog srpskog "vozda" po imenu S.Milosevic i nije se moglo napraviti vise od onog sta smo napravili.
A da jesmo tada uspeli da srusimo diktatora, danas bi verovatno postaja neka forma bivse YU ,a i ako ne bi, Srbija bi vec odavno postala clanica EU i svih ostalih evroatlanskih integracija.
Nazalost, daleko sam od otadzbine , inace bi sutra sa ponosom dosao na Trg Slobode, ovaj puta kao vec ozbiljan covek, i zapalio svece za mrtve, a i izljubio bi se sa mojim-nasim Vukom !

Саша, Пожаревац

pre 12 godina

На жалост тада се није могло више. Могло се више 5.октобра, али СПО-а тад није било у коалицији ДОС и зато смо овде где јесмо. Ево нас 21 годину касније и где смо, готово на почетку. Зато је време за Преокрет...

student

pre 12 godina

svima onima koji porede ovaj protest sa neredima u Beogradu tokom pride-a i protesta za Kosovo predlazem da pogledaju malo bolje strukturu ucesnika a ako ne vide najbolje mogu na youtubu da pogledaju "sjecas li se marta '91" pa da nas postede glupih i narucenih izjava

Bocko

pre 12 godina

Tog 9.marta je Srbija konacno skupila hrabrosti da kaze NE komunistickoj ideologiji koju je predstavljao Milosevic.Da se kaze NE mraku i tisini koja je trajala pedeset godina.Nasao se neko dovoljno hrabar,mudar a u isto vreme i "lud" da predvodi ovo pobunu.Da jedna recenica JURIS promenila je buducnost Srbije,da je tog dana nije bilo gotovo sam siguran da bi i dan danas Milosevic vladao,ako ne on onda njegova ideologija a Srbija bi i dalje bila u tom visedeceniskom mraku i tisini.

Plavi

pre 12 godina

Kažu da se i put od hiljadu milja počinje jednim korakom. E pa 9. mart je bio taj prvi korak. Koliko nam je još preostalo da stignemo tamo kuda smo krenuli sa Trga Slobode zavisi isključivo od nas samih i volje da od Srbije stvorimo jednu modernu evropsku državu.

TRL

pre 12 godina

Meni rodjendan, te '91, moj prvi, pricali su mi kako je moj cale pola stana izbacio jer su bili za Vuka, a on veciti Titoista i Jugosloven, dvadeset jednu godinu kasnije on je i dalje takav, da li je Vuk? Da li su ti ljudi, demonstratori, da demonstratori, isti kao onda, da li veruju u isti ideal? Mislim da ne, ipak je taj dan neostvaren dan i nedosanjan san, samo da li neko zna sta je bio cilj, svrha, krajnja tacka, sta, ako je covek spreman da se promeni zbog molitvenog dorucka i preokreta...

Dzoni

pre 13 godina

Okruglo 20 godina kasnije taj SPO,SPS i Djindjicev DS su u koaliciji na vlasti a narod zivi 100 puta gore nego 1991.Pokazalo se da je to bila samo borba za privilegije na vlasti ostale razlike su samo minorne..i taj Draskovic se zalagao za veliku srbiju...tek kasnije je promenio plocu kao i svi kad je video da ne ide...a i ta velika srbija je samo bila prica da se prikrije pljacka kao sad prica o EU.

Зоран

pre 13 godina

Пропуштена шанса? :)) Па ево већ 10 годиан имамо ове што "пропустили шансу". Пропустили је тада, а пропустили је и сада. Оканите се људи више деветог марта, јер ево видимо како нам је после 10 година. РТС јавља, тачније дописник из Ниша, да само у последња 2 месеца хиљаду Нишлија остало без посла. Доле на југу гледам јавне кухиње. Пасуљ и пол ахлеба. Вели човек мало је хлеба, иам сина од 17 година, он то све сам поједе, з анас не остане ништа. Нисам виђао јавне кухиње у време Слобе, а све сам преживео тамо, и бомбардовање.

dovla

pre 13 godina

Demonstracije 9 marta niti su bile demokratske niti su mogle bilo sta dobro da donesu Srbiji. Prvo, Mislosevic je uzivao podrsku vecine naroda i imao je demokratski legitimitet. Drugo, Vuk Draskovic se u to vreme zalagao za veliku Srbiju zesce nego Milosevic, organizovao je paravojne jedinice, pretio da ce seci ruke koje masu zelenim barjacima i da ce u Bosni teci krv do kolena. Izgleda da neki ovde imaju jako kratko pamcenje.

1971

pre 13 godina

Tada sam bio u vojsci i sasvim slučajno, došao na odsustvo 8. uveče. Nikakve veze nisam video u tadašnjem izlasku "moje" vojske na ulice "mog" grada i kasnijeg rušenja Vukovara. Zašto navodnici - vojska nije bila moja, već komunistička, neodlučna, lažljiva i oportuna, a Beograd odavno nije moj, jer ne smatra za žive ljude sopstvene građane i Srbe širom ex Yu. Bitnija je struja u Beogradu nego sirotinja u npr. Nišu. Bitnija je prvomajska dodela crvenih karanfila od Slavonije i tamošnjih Srba.

Komunistički generali su se više uplašili za svoje fotelje i stanove u Beogradu, nego za sopstvene državljane koje je počela terorisati grupa ustaša, organizovanih, plaćenih i dovedenih iz inostranstva. Stoga tenkovi na ulicama Beograda, a ne Zagreba, Ljubljane, Sarajeva. Nisu bili tako odlučni i hrabri kada je trebalo razbucati slovenačke lovce ili bosansku rulju koja je pod Alijinom komandom ("samo vi slušajte mene i Franju", sećamo se toga) zaustavila vojnu kolonu - vojska u tenkovima, oni goloruki i vojska ćuti i čeka. Nekoliko meseci pre toga, sve su nas u kasarni okupili i sugerisali nam za koga da glasamo na izborima u Srbiji (kolika je tuga i razočarenje nastupila kada smo videli da je Vuk dobio šaku glasova, možete da pretpostavite - kompletna moja generacija je glasala za njega - ala smo bili mladi i, sad vidim, glupavi).

Dvadeset godina kasnije, trabunjamo o tome da li bi bilo rata da nije bilo Slobe - pročitajte Tuđmanove memoare ("rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije htjela"). Rata bi bilo svakako - ne može se srpski narod proterivati i ubijati širom bivše nam domovine, a da to ne izazove opšti rat. Ili smo trebali da mirno gledamo novu 1941? Naravno da smo trebali u rat, samo ne sa komunjarama na čelu, već sa jednim novim nacionalnim pokretom, čistim od svake ideologije, mržnje, spremnim i za rat, ali i za razgovore sa okolnim narodima. Šta smo uradili na kraju? Ispali krivi i gde treba i gde ne treba, ukaljali srpsko ime za godine pred nama, uništili državu i ekonomiju, prodali i junake i izdajnike, Slobu lagano udavili u Hagu, Vuka promenili do neprepoznavanja, toliko da bi bilo bolje da već jednom zauvek ućuti (kao u pesmi Bore Čorbe "Kad sam išao u Pančevo" ili onom potpuno ludom, neverovatnom narodnjaku "moja prva ljubav je sada kraljica trotoara" - umesto da nas nauči poštenju i hrabrosti, on nas je naučio politici - laži, kradi, menjaj mišljenja, samo se pojavljuj na TV-u redovno i sve je ok). Bolje bi bilo da smo sedeli kući, tog Devetog marta. Ružno je pogledati unazad i videti da su žrtve bile uzaludne - ne samo da nismo postigli nekakav cilj, već više ne znamo ni koji je taj cilj bio. Ako ga je uopšte bilo.... Svi smo, što reče skoro zaboravljeni pisac i novinar iz devedesetih, Nebojša Jevrić, postali Vitezovi od Beskonačne Rezignacije... Pozdrav šašavoj generaciji koja je prvo gutala suzavac, dobijala batine, a onda i ginula nizašta. Izgubili smo sve.

Зоран

pre 13 godina

И да додам: Јавне кухиње са једне стране, а са друге ДА ЛИ је толико виши стандард за остале у односу на Слобу? Ево да погледам струке: Просветари, јесте боље, али не баш нешто много. Лекари боље мало. Програмери, рецимо. Исто као у време Слобе. Рецимо познаник из Суботице имао 400 марака кад сам ја у државној служби имао 150 марака, 200км јужно од БГ-а. Знате шта је 400 марака било у време Слобе? БОГАТСТВО. И коме боље? Боље лопужама које покрале паре па онај стоји на казану за кило пасуља и пола хлеба. Ето њиам боље. Боље и овима што били опозиција у Слобино време, а сада су на власти. Ето коме је боље. А горе свима осталима, изузев пар занимања.

Miloš J. Kosovac

pre 13 godina

Контрареволуционарне демонстрације.
Прођоше две деценије, а ми никако да кажемо истину. У свету знају истину, због чега се нашим политичким и војним лидерима још увек суди, а неки су осуђени на дугогодишњу робију, пред Међународним судом у Хагу. Дана и Вук Драшковић су били и остали пропагатори четништва пораженог током НОБ-а. Као што су комунисти искористили демонстрације 27. марта 1941., после изршеног војног пуча, и позвале на револуцију, тако су идеолози четништва искористили демонстрације 9. марта 1991. да започну контрареволцију. Масовни протест 1991. је натерао Милошевића и његову дружину да одустане од спашавања Југославије, већ да се крене у спашавању Срба тамо где су гробови њихових предака. Док су током дана трајале националне демонстрације, које су шовинисти на челу са Вуком и Даном претвориле у националистичке, Милошевић је убеђивао наивне Титове генерале, да треба Армија да се супростави демонстрантима чије су вође позивале на контрареволуцију, па су се тенкови појавили на улицама тек пред почетак Дневника на РТС у 19 часова. Од тога дана српска врхушка почела је да мисли на рат са свима, у чему им је помогла српска интелектуална елита, која је пригрлила неусвојени Меморандум Српске Академије као Национални програм за ослобађање свих српских земаља. Значи, ове дмонстрације, са којима се дичи Вука Драшковић, учврстиле су на власт Слободана Милошевића и натерале Армију да започне рат са Хрватима. Ово је истина, која се не признаје јер контралеволуција још увек траје. Због започете кнтрареволиције Вук Дражовић је радо виђен гост у Вашинтону. Са овом истином постаје јасно зашто странка СПС коју је основао Слободан Милошевић још увек има велики број присталица. Па народ је увек паметнији од његове елите. Паметни ће схватити зашто су светски моћници подржали да изабраници те странке учествују у власти. И странци знају истину, само још увек то не зна српска елита, политичка и интелектулана.

istina

pre 13 godina

9 marata ili 5 oktobra rezultat bi bio isti i vec smisljen a to je privatizacija banaka, unistavanje industrije i rasporodaja u bescijenje, uvaljivanje u kredite, i onda naravno dolazak 'investitora' spasitelja koji ce da izrabljuju jeftinu radnu snagu za 150 do 200 eura mjesecno, mozda bi samo umjesto miskovica glavnu ulogu igrao brat vuka draskovica :)

Sarajlija

pre 13 godina

Volio bih da ste uspjeli tad. Mozda bih stigao da imam djetinjstvo, a poslije i mladost. Mozda bih i imao drzavu s kojom bih mogao da se identifikujem. Ovako, ostaje mi da se nadam nekim boljim danima.

Knele

pre 13 godina

Da je demonstrirao protiv sadasnjeg rezima,bio bi huligan koji razbija grada ovako je jedna mlada nevina zrtva,17. godisnji demonstrant.Realno :/
Uz duzno postovanje ali sudite sa istim arsinima,ne odnosi se samo na ovu vest ovo je banalan hipoteticki primer,pozdrav :)

Robert Lee

pre 13 godina

Tog 9. marta sam boravio u Zagrebu i znam sa kakvom su strepnjom Hrvati pratili sta se dogadja. Strah od pobede Vuka kao sovinistickog ekstrema koji je zahtevao srpsku vojsku koja ce oslobadjati bracu sirom drzave je bio nemerljiv u Hrvata.
Zato je sramno danas ovog coveka povezivati sa pacifizmom i demokratijom kad su u pitanju dogadjaji pred pocetak rata. Tek kad je Milosevic preuzeo njegovu politiku rata i nacionalizma, ovaj je okrenuo plocu.
Tvrdim da Milosevic ne bi dugo vladao da je tih dana, umesto Vuka, DS imala vodecu ulogu u opoziciji, kao jedima i iskrena gradjanska opcija u tadasnjoj Jugoslaviji.
Vuk je najveci egocentrik od svih politicara, pun sujete i kompleksa sto je pokazao i 5. oktobra.
O njegovoj prevrtljivosti i nedoslednosti ne vredi trositi reci.

Sofronije

pre 13 godina

I dok su se Slovenci, Hrvati i Muslimani naoružavali i ujedinjavali oko ideje stvaranja nacionalnih, etnički čistih država, Srbi su po običaju raspravljali o svojim ciljevima, idejama, planovima, akcijama.
I kao i uvek, nisu mogli da se dogovore.

A onda su uradili ono što i inače rade u takvim situacijama - udarili jedan na drugoga.

Nikad ni jedan Srpski političar nije sa toliko mržnje i strasti govorio o Mesiću, Tudjmanu, Izedbegoviću, Silajdžiću, Rugovi ili Tačiju, kao što su govorili jedan protiv drugoga.

Niko od njih 9. marta nije hteo dobro ni Srbiji ni Srbima, hteli su samo da budu novi Napoleoni. Pa ako ne može u velikoj državi, a ono u maloj, ako ne u državi ono na nivou pokrajne, grada, opštine.

Kakvi su i koliki su ljudi, te naše Vođe, i oni ispred i iza tenkova, videli smo za ovih 20 godina. Pokazali su nam i koliko su pametni i sposobni i pravedni...

Ono što je bilo bilo je, a mi bolje da gledamo da li će nam deca danas imati za hleba.

E moji ljudi

pre 13 godina

Ovakvo stanje smo zalužili zato što većina vas živi u devedeset prvoj,alo ljudi umrećete od gladi misleći na Vuka i 9 mart.2011 godina osvestite se.

pozitron

pre 13 godina

To je zaista bio jedan od najveličanstvenijih dana u novijoj Srpskoj istoriji, bez obzira na ishod. Kamo sreće da je bilo još malo više odlučnosti i snage pa da se Miloševićeva tiranija zbacila još tada. Danas bi sve bilo mnogo drugačije...
Na žalost, danas, 20 godina kasnije, na ovom sajtu možemo da pročitamo gotovo jednoglasnu podršku Gadafiju, jednom tiraninu prema kome je Milošević bio malo dete. Današnji Srbi bi rado žrtvovali slobodu (a Srbija jeste daleko slobodnija nego mnoge zemalja sveta, u kojima živi većina čovečanstva), zarad parčeta "besplatnog" hleba. Čude se današnji Srbi zašto se Libijci bune, kad nisu gladni, imaju "besplatno" zdravstvo, "besplatno" obrazovanje itd. Pa imali su i Srbi sve to 1991, ali nisu imali SLOBODU! Zato su ustali 9. marta. Duboko poštovanje i zahvalnost svim učesnicima 9. martovskih demonstracija.

View

pre 13 godina

Da su tada na vlasti u Srbiji bili pravi komunisti i komunistički generali, Draškoviću, Šešelju, Ćosiću i ostalima na pamet ne bi palo da izlaze iz mišijih rupa u kojima su bili u vreme Broza. Ni tada, a ni danas, ovde nema nikakvih komunističkih generala, ni obučenih, ni preobučenih. Postoje samo s.r.p.s.k.i. generali, baštinici politike o tzv. 'srpskim zemljama' stare bar 150 godina, koja sa Tuđmanom, Miloševićem, ustašama, komunistima ... nema baš nikakve veze.
A što se tiče Vuka Draškovića, on je ipak ostvario neke svoje želje: povampirenje četništva, građanin Karađorđević u dvoru i na budžetu, patetična himna i nakostrešene ptice na grbu. Otprilike, isto kao s početka 19. veka.

Ingram011

pre 13 godina

... "Često se polemisalo i o tome da li je 9. mart bio pobuna građanskog duha jednog velegrada koji je tonuo u bedu provincijalizma ili buđenje srpskog nacionalnog osećanja posle pedesetogodišnjeg potiskivanja." ...
Mislim da je ovo glavno i sustinsko pitanje. Tadasnji Vuk Draskovic nije ovaj danasnji, deklarativno evropejski, ipak on jako brzo menja dlaku.
To su prevashodno bile demonstracije srpskog nacionalizma kojima su se prikljucili razni drugi nezadovoljnici. Demokratska opozicija, tada slaba i bez dubljih korena u narodu (narocito van Beograda), prihvatila je da se udruzi sa SPO, da bi pokusla da zbaci zajednickog protivnika. Znaci, bilo je i ideja gradjanske Srbije koja se protivila diktaturi i primitivizmu SPS-a, ali je glavni ton celoj prici davao tezak nacionalisticki naboj Draskovica i njegovo prethodno zdusno velicanje ravnogorskog pokreta.
Drugim recima, da je SPO tada dosao na vlast, mozda bi rat koji je usledio bio jos i zesci.
Ne zaboravite da je Milosevic sa socijalisticke i projugoslovenske retorike presao na nacionalisticku kad je uvideo da Draskovic ima sve vecu podrsku i simpatije sludjenog naroda Srbije.
Narod Srbije (naravno, ne svi, ali vecina), je prihvatio tu i takvu Milosevicevu politiku i vrlo rado uz alkohol i senlucenje hitao na tenkovima u gore pomenutu Slavoniju i na ostala ratista. Ponavljam, ne svi, ali velika vecina da.
Dakle, Milosevic je preuzeo i poceo da vodi nacioalisticku i ratnohuskacku politiku koju je prepisao od Draskovica.
Zasto onda misliti da bi bilo drugacije da je 9. marta pala diktatura SPS-a?

Nemanja

pre 13 godina

sramota me sto sam tada pruzio ruku Vuku u Pozeskoj ulici...imao sam 5 god!
Bilo mi lepo, vikali svi oko mene kako ce lepo da nam bude....jbg ja dete, verovao u bajke..

Brainwash

pre 13 godina

Steta sto tada nije pao Milosevic, jer nam gore ne bi bilo sigurno! Jako se dobro secam plakata SPS-a okacenog na vratima moje zgrade na prvim "slobodnim" izborima, koji je obecavao 'svedski standard', verovali ili ne! Izbori su bili pokradeni ne samo zbog takvih lazi i manipulacija, vec i teskim kradjama glasova, recimo po Kosovu - gde je selo Drenica, epicentar Albanske oruzane pobune, navodno glasalo sve do jednog za SPS! Onda izlaze tenkovi na ulice beograda tog 9. marta, 'da bi odbranili "legalno izabrane organe vlasti, po volji naroda"!. S.Miliosevic je prvo svoj narod zgazio.

9.martovac

pre 13 godina

NAS STO HILJADA PROTIV CELE SRBIJE RETARDIRANE, I HIPNOTISANE BASTILJINIM LAŽIMA!tek vas je bombardovanje dovelo pameti i prestali ste da glasate za monstruma.

ahh ljudi moji kako je to vreme bilo..zasluzujete sve ovo sto se desilo posle, zbog vašeg slepila.prijatne vam sankcije i sve drugo bilo!JOŠ VAM NISAM OPROSTIO!
još mi u ušima odzvanjaju komšijske i reci rodjaka... vidi ove vukove četnike i domace izdajnike...

romanista

pre 13 godina

Vuče,sve si nas prevario.Imao sam tada 16 god i gutao suzavac.Sada imam 36 i nemam ništa ,sem osećaja gađenja prema ovoj državi i svima vama !! Ti,Danica i tvoj dragi brat "biznismen" zato sada imate sve. Želim ti da nikada ne nađeš mir u sebi,neka te večno progone slike svih onih sudbina sa kojima si se poigrao i pokazao da si jako mali i bedan čovek...

Krivokapic

pre 13 godina

Видео сам себе на овом снимку и тотално сам ****** . Жао ми је што их тада нисмо згазили и жао ми је што их неки млађи нису згазили 6. октобра. Ја сам добио позив за мобилизацију месе дана после 9. марта. Спавао сам код стричева на Новом Београду И вождовцу почто код мојих нисам могао. Јула исте године сам напустио земљу и више се никада нисам вратио. Шта год да је било, још увек се сећам тог времена са неком носталгијом и још увек ценим шта је тада урадио Вук. Његова највећа грешка је била што је насео на провокацију режима да је он издајник и онда организовао ону гарду. Тиме је хтео да докаже да је патриота, али против себе је имао лажне патриоте. Имао је титове генерале, луду Миру, црвене Четнике Шешеља и нестабилног Милошевића.А богами и међународна заједница је давала прећутну подршку режиму, зато што су знали да са таквим будалам на челу Србије могу да заврше све своје стратешке послове. То су и урадили.
Трачак наде да од Србије нешто буде псотојао је до 12. март 2003. Трајао је кратко и прекинут је од оних који су сада на власти и у опозицији. Држава је преко својих сателита из подземља убила Предсендика Владе Србије. Од тада све иде низбрдо.
Али добро, рађају се нове генерације. нада последња умире.
Можемо да омаловажавамо 9. март колико год хоћемо, али те емоције, тај бес и та горчина више никада нису биле на Београдским улицама. Ово није било организовано. Није се спремало месецима, није било излета до Мађарске на консултације. Народ је ејдноставно дошао на демонстрације и био је нападнут. Бранио се јуначки, без оружја против оклопника. Нису нам ништа могли. Кад год су кренули на нас ми смо их потиснули. Јуришали су на нас из разних улица у центру. Ништа нам нису могли. Газили смо их редом. Онда су изашли тенкови. Пре тога задњи ко је кренуо теноквима на Србе био је Хитлер. После њега је то урадио Милошевић. Лажни вожд, лажни патриота и лажни човек. Као и сви остали који су били његове слуге.

Извињавам се на дужини.

bane

pre 13 godina

Mit o 9 martu širi jedino Vuk Drašković kako bi podgrevao svoju propalu stranku. On je prvi izdao te ideale i stupio u koaliciju sa Miloševićem te zajedno sa njim ratovao protiv UN.
Peti oktobar je bio i protiv Vuka a ne samo Miloševića.
Inače, 9 mart je samo pokazao snagu Miloševićevog režima i nije bilo ni teorijske šanse da se tada sruši njegov režim, koji je tada ustvari osnažio i krenuo u komunistički džihad. Milošević je Vuka Draškovića pretvorio u svoju desnu ruku i glavnu toljagu protiv gradjanske opozicije. Zato je proslavljanje 9 marta najobičnija manipulacija.

podrascanin

pre 13 godina

Hm, oni koji su tada urlali "Od Topoloe, od Topole pa do Ravne Gore, svud su straze, svud su straze djenerala Draze i Kalabica garde" nikako se ne mogu nazvati gradjanskom demokratskom opcijom!

dovla

pre 13 godina

"@dovla, malo si pobrkao lončiće: za sve navedeno se u to vreme zalagao ne Vuk Drašković, već njegov kum Vojislav Šešelj..."

Ili si te 91 bio u pelenama ili te pamcenje bas ne sluzi. Srpska Garda? Giska? Beli? Jel' ti to nesto znaci? Kakva EU, NATO, Draskovic se te '91 zalagao za nebesku Srbiju. Vuka i njegovu transformaciju samo psihijatri mogu da objasne.

Kosta p.

pre 13 godina

Да ли је вредно губити време у вези тог догађаја.Покушај освајања власти по сценарију Букурешта. Скуп незадовољних, којих увек има, и националиста. Да не би због своје политике и СЧП 90-тих отишао у Хаг, Вук је своју реторику обрнуо наглавачке па сад и нема свој идентитет.

zoran

pre 13 godina

Kada god se pojavi neki Srbin da povede ovaj narod tamo gde mu je mesto, a to je Evropska, zapadna civilizacija, obavezno se nađe neki Srbin da ga ubije i vrati tamo gde ovaj narod svakako ne pripada. Rusiji, Kini, Aziji...Tako je bilo od Kneza Mihajla preko Aleksandra Obrenovića pa do Z. Đinđićem.
Nebeski, nema šta...

Nebojsa

pre 13 godina

Briga me sta je bilo pre 20 godina,bio i moj deda ziv pa vise nije,da vidimo mi sta ce biti 16 aprila to je pitanje,da vidimo da li ce i sada kao i onda da izadju vodeni topovi i tenkovi,za vodene topove sam siguran da ce ih biti,a za tenkove malo teze jer to naoruzanje vise i nemamo,sve je ili prodato ili istopljeno u Smederevu,toliko o tome!

Sims

pre 13 godina

koliko se ja secam Vuk Draskovic je u to vreme poprilicno srbovao tako da je i 9.mart imao poprilicno nacionalisticku notu. bio je uperen protiv Milosevica ali po ni u kom slucaju nije bio protiv ratnih poklica - ajde da se bre ne lazemo.

jovan

pre 13 godina

Secam se jos uvek tog 9 matra i to sa ponosom jer sam bio direktni ucesnik dogadganja na trgu i oko njega.Steta je i to nepovratna steta sto Slobodan Milosevic i njegova klika nisu tada sisli sa vlasti.Bilo bi sve drugacije,drzava Jugoslavija se mozda nebi ni raspala,usli bi u EU pre svih ostalih Istocno Evropskih zemalja,imali bi dalako bolji standard danas,bili bi i dalje Jugoslavija ali u konfederatilnom uredgenju,sacuvalo bi se Kosovo,sacuvali bi mlade ljudske zivote od puscanih metkova,mnogi mladi ljudi tada nebi ni pomislili da traze spas u drugim drzavama sveta.
Ovako nama koji smo bili ucesnici ne samo 9 matra,vec tu da napomenem i Vidovdanskog sabora,ulicnih setnji 1996 godine,je ostalo samo jedno lepo secanje na te dane.To se ne moze zaboraviti,i uvek cu sa ponosom da pricam mojim unucima o tim dogadgajima.Jedno samo mogu da napisem da ja jos nisam izgubio nadu,i siguran sam da ce bolji dani doci za mojun zemlju Srbiju.Ja sam pobegao iz Srbije krajem 2000 godine posle pada Milosevica zato sto je to bila moja zadata rec samom sebi,a rekao sam tada da cu napustiti zemlju kada Slobodan Milosevic padne sa vlasti.Na zalost moj narod i svi ostali narodi koji zive u mojo Srbiji su za to platili veliku cenu.Ta cena se nemoze meriti nikakvim parama.Mislin da ce ideje 9 matra jednog dana i da postanu stvarnost.Veliki pozdrav svim ucesnicim 9-to martovskih demonstracija od Jovana iz Svedske

Lala

pre 13 godina

@dovla, malo si pobrkao lončiće: za sve navedeno se u to vreme zalagao ne Vuk Drašković, već njegov kum Vojislav Šešelj, čija se stranka u to vreme zvala SČP (Srpski četnički pokret). A njegovi ljudi su istog tog 9. marta opljačkali beogradske zlatare i odneli zlata u vrednosti od milion i po maraka, i sve su to poslali Hrvatima, a kao nagradu dobili 20%. Ovo je godinu dana kasnije otkrio tadašnji potpredsednik SRS Vojin Vuletić, pokazao na predsedništvu pismo u kojem je pisalo: "Vi nedvojbeno znate da "vojvoda" radi za nas...", potom je napustio stranku i par dana kasnije umro pod misterioznim okolnostima. Slučajnost? Teško. Inače, Vuk Drašković se od samog početka zalagao za Srbiju u EU i NATO-u. Nažalost, tada je narod bio zaslepljen i desilo nam se ono što nam se desilo.

Milko

pre 13 godina

Glavni problem 9. marta je što SPO, tj. Vuk Drašković ni tada ni kasnije nije bio prava opozicija.
On me neodoljivo podseća na disidente iz vremena Josipa Broza. Oni nisu želeli pad socijalizma već socijalizam kako ga oni vide i naravno sa njima na funkcijama. Plate su uglavnom primali od države.
Vuk Drašković nije hteo da "sačuva Jugoslaviju" zbog Srba, nego je hteo "veliku Srbiju". Vuk Drašković je želeo da on bude vlast po svaku cenu, što se kasnije i pokazalo.
Isto tako kao što u opoziciji nije postojala potrebna većina za istinske promene, nije postojala ni medju gradjanima Srbije.
To smo platili skupo.

Peti Oktobar

pre 13 godina

Neverovatni su nasi ljudi, kada mogu da porede vreme diktatora Milosevica i njegove ekipe sa ovim danasnjim ipak demokratskim vremenom.Mnogi ljudi su ostavili zivote da bi sada koliko toliko normalno ziveli.Tesko se i sada zivi ekonomski ali kakko moze uopste da se porede ratovi,sankcije,bombardovanje,jezda i dafina,kradja stare devizne stednje, plate od 2 marke, ubistva politickih neistomisljenika i da ne nabrajam dalje i sadasnje vreme bez tih svih stvari...Verovatno sve relativizuju i izjednacavaju Slobini fanovi koji su mu klicali do 5 Oktobra, a mnogi i kasnije...Bolje bi vam bilo da se sakrijete u misje rupe, jer ste i vi itekako doprineli propasti Srbije.

Komina

pre 13 godina

Vuk Draskovic nije imao dovoljno podrske jer je delovao sa pozicija primitivnog nacionalizma. To sto je on tada govorio (ruke, barjak, zvezda na kapi, Tito, glorifikacija i budjenje cetnika, ..) je bilo gore od onoga sto je Milosevic govorio. Pored njega (ko dobro pamti) Milosevic je delovao kao pacifista. Slusajuci govore Draskovica tada bilo je jasno da nije u pitanju snaga koja ima neke intelektualne kapacitete, vec populisticki vodja koji nema nikakava politicki koncept.

MATORIC

pre 13 godina

Dosta bre vise kuknjave za 9.martom.Pustimo petooktobarce da zale za njihovim propustenim sansama i izgubljenim vremenom.Verovatno da ce se uskoro pojaviti stiropor generacija,nek ona izgura 10.godina a dotle vi petooktobarci kukajte.

martovske ide

pre 13 godina

Da je Milosevic nokautiran 9.marta, a ne samo doveden u nokdaun, naravno da bi kompletna nasa novija istorija (ali i celog ex-YU regiona) bila drugacija i neuporedivo lepsa od nocne more i nacionalnog brodoloma koje smo imali 90'ih, a od kojeg se toliko kilavo oporavljamo zadnjih godina. Bez obzira na istorijsku stranputicu u koju nas je Milosevic gurao dok su se ostali istocnoevropski narodi po slomu komunizma i pada Berlinskog zida ubrzano prestrojavali ka demokratskom i modernom drustvu, u tom trenutku smo jos uvek bili po privrednim kapacitetima i ljudskim resursima samo iza Slovenije, Hrvatske i Istocne Nemacke (pripojena zapadnoj) od svih bivsih komunistickih zemalja i samo da smo se prestrojili u hodu i tada se u zadnji cas ratosiljali Milosevica, danas bi nam drzava dosta licila na danasnju slovenacku (ali bi i sama Slovenija danas verovatno izgledala bolje jer bi njen razvoj bio brzi i uspesniji bez onog naglog gubitka YU trzista pocetkom 90ih). Rezim je opstao i samo 2-3 godine kasnije Srbija je bila zemlja opasana bodljikavom zicom, u sukobu sa svetom i ratu sa susedima, sa svercom i kriminalom kao glavnom privrednom granom, platama i penzijama od 10ak DM, nezapamcenom hiperinflacijom, i laznom utehom da "nasi" odlicno stoje na frontovima u Hrvatskoj i BiH, iako nam je iz sveta jasno poruceno da ce se podela SFRJ odviti po nekim drugim kriterijumima...

E sad drugo je pitanje kolike su stvarno bile realne sanse da ti martovski dogadjaji '91 dovedu do totalnog zaokreta srpske politike. Paralele sa 5.oktobrom su neozbiljne. Dovoljno je recimo pomenuti da je samo 2-3 meseca pre 9.marta SPS na izborima dobio 200 od 250 poslanickih mesta a Milosevic sa 3.5M glasova na predsednickim izborima imao 2.5M vise od prvog pratioca Draskovica, dok je 5.oktobar bio samo 2-3 nedelje nakon sto je DOS do nogu potukao SPS na saveznim i lokalnim izborima a njegov predsednicki kandidat porazio Milosevica u odnosu 2.5M/1.5M. Ali bilo je i faktora zbog kojih je tog marta 91 bilo sansi za uspeh. Tih dana poluvekovna monolitnost rezima je iz temelja uzdrmana, a tako nesto (pobedjivanje straha i visedecenijskih stega) bilo je fatalno po mnoge istocnoevropske rezime za koje se mislilo da su toliko jaki i zatvoreni, a ovih nedelja vidimo slican fenomen u arapskom svetu. Takodje, nesumljivi legitimitet koji je Milosevic crpeo iz nedavno odrzanih "prvih" izbora bio je prenaduvan izbornom matematikom, ali i direktnom kradjom nekoliko stotina hiljada glasova. Takodje, na tim izborima SPS je glavninu glasova dobio od penzionera, seljaka, domacica... dok su oni slojevi drustva najzahvalniji za izvodjenje revolucionarnih promena kao sto su mladi ili srednja klasa u to vreme bili izrazito vecinski protiv rezima. I zato se toliko uzdrmao Slobodan Milosevic toga proleca, ali nazalost nije pao, a kada su pocetkom tog leta poceli prvi oruzani sukobi i zavladalo ratno ludilo, bilo je vec prekasno, i Milosevic je mogao mnogo lakse da se odrzava pomocu sile i manipulacija. Zato ja nemam dileme oko tih martovskih dogadjaja, i ne mislim da smo mi koji smo ucestvovali, pa ni oni sto su nas tada predvodili napravili neke velike greske, vec problem vidim pre svega u "tihoj vecini" koja se tome nije prikljucila, ali i nacionalnoj eliti koja vecinski cak ni posle tih zbivanja nije prelomila, kao i UDBI, vojsci i policiji koji su ostali monolitni. I na kraju samo da kazem nesto i o tadasnjoj srpskoj opoziciji. Uz sve ogromne mane koje je imala, bila je neuporedivo bolja i odgovornija opcija od Milosevica i njegove politike svadjanja sa celim svetom, i pokusaja da pod fasadom laznog parlamentarizma i prividne demokratije izgradi jedan neostaljinisticki model vladanja. Iako ne verujem da bi se stara Jugoslavija ocuvala da je na celu Srbije dosao Draskovic ili Micunovic te 1991, bar se ne bi raspala na najgori moguci nacin u vatri i krvi. Raspala se i Cehoslovacka, pa su veze izmedju Ceha i Slovaka sve vreme ostale jako dobre, a slicno se moze npr reci i za tri ex-SSSR pribalticke republike koje su sada nezavisne, ali i dalje mnogo vise od obicnih suseda. Takodje, sta god mi mislili o Tudjmanu ili Izetbegovicu, i kakvigod oni stvarno bili, oni su prosto bili osudjeni da mnogo vise paze na misljenje Evrope i Amerike i ne talasaju previse, naoruzanje koje su imali u pocetku bilo je smesno u odnosu na JNA arsenal, a tek su dosli na celo svojih naroda i jos nisu bili ucvrstili vlast, tako da bi eventualno zapocinjanje rata sa njihove strane protiv Srbije koja nije "svetski parija" predvodjen militantnim megalomanom Milosevicem - bilo cisto samoubistvo. Mnogo je faktora uticalo na raspad nase bivse zemlje, ali ako pricamo zasto je doslo i do rata - ubedljivo glavni vinovnik je Slobodan Milosevic i njegova politika, hteli mi to da priznamo ili ne.

kako-ako

pre 13 godina

da je uspelo, jedina razlika bila bi to da bi Sloba danas setao parkovima po Bgd a Vuk camio 40god mardelja il' vec odavno umro tamo zbog ratnih zlocina.

sve ostalo identicno!

Nela

pre 13 godina

Velicinu ovog coveka ne mogu da shvate obicni umovi... Neljudi koji nikada nece videti dalje od svoje malene sfere postojanja dok zivotare svoje vreme u raznim Bernima ovoga sveta. A mrze ga jer im je govorio istinu u lice, ukazivao na mane koje su poricali... sve iz straha u kome su ziveli svoje bedne i nebitne zivote. Vuce i SPO hvala ti na poksuaju da od Srbije napravis normalnu EVROPSKU drzavu. Ovo sto zele u Aziju i zaista su Srbiju i doveli na azijski zivotni standard SPS_JUL_SRS-DSS....

alisa

pre 13 godina

"Sa druge strane, da li je mogućnost tadašnjeg prevrata uopšte bila realna? Slobodan Milošević je početkom devedesetih uživao poverenje ubedljive većine građana Srbije, i bez obzira na masovnost i žestinu martovskih dešavanja, stiče se utisak da su rezultati tih demonstracija uistinu bili njihov maksimalni domet."

ne. milosevic je pocetkom devedesetih imao podrsku mezdunarodne zahebnice... sta smo glasali ili nismo nikoga nije zanimalo... lol :(

zlobivoje je bio i do smrti ostao "faktor mira na balkanu" za njih. nama, sta "bog" da.

m

Sergej

pre 13 godina

Ma kakav 9 mart.Draskovic je obican manipulator i prevarant kao i svi politicari.Samo je hteo da se domogne vlasti.Zna se koliki je on demokrata nema potrebe da se pise.

Jovan Drenić

pre 13 godina

Opozicija u Srbiji nikada nije imala šansu jer nije imala platformu za rešenje problema u YU.Kreatori 9-og marta su potiču iz ruralnih krajeva kojima je komunizam iz vunenih čarapa uveo u parno grejanje.Što se tiče 9-og marta kao pobune na monolitni ambijent,to je bio opravdan motiv.Šta znači,danas Vukov predlog,o kofederaciji.To je besmilica.Pa ta konfederacija je ionako funkcionisala od 1974 godine...Što se tiče borbe za standard,prosvećenost, klasična floskula,jer vidite danas ko je od njegovih saboraca,rođaka pokupovao što šta po Srbiji.Gde je bio za vreme Tita.Činjenično je da dok je on bio po komunističkim kanabima,na robiji su bili Koštuinica,Šelješ,profesor Mihailo Marković...Činjenice su takve.Šta znači,kada ispred Petrove Crkve u Novom Pazaru kaže da će svakom ko ponese turski barjak,odseći i barjak i ruku.A godinu dana posle toga opet deseta priča.Pozdrav,Jovan Kraljevo

Krez

pre 13 godina

@g_nn: zato sto jedno iskljucuje drugo. Kao kad bi rekao mozes da pevas "ubi, ubi Srbina" i da budes borac protiv nacionalne diskriminacije. Cetnicki pokret je ideoloski sovinisticki pokret i to je to. Pored Draskovica tada (i ljudi oko njega koji su bili stvarno katastrofa; ko god je znao Gisku i Belog zna koji je to format ljudi bio), Milosevic je izgledao kao Mahatma Gandi. Draskovic je sprecio pojavu prave opozicije tipa Djindjic. Istine radi, dok je bio ziv Djindjic nikada nije imao vise od 10% ljudi koji su za njega.

Sasa

pre 13 godina

Sve,sve, ali me jeze komentari tipa-isto se zivi... Tada sam imao 16 godina. Ono sto je doslo posle, i trajalo narednih 10 godina, ne moze se ni u ludilu uporedjivati sa danasnjim stanjem. Ali, taj koncept i stavovi-sve je isto, je ono sto radikali(naprednjaci) i zele da se danas prica. Danasnje nezadovoljstvo naroda, koliko god bilo opravdano, je potpuno druga prica u odnosu na devedesete. Ili smo zaboravili kako nam je bilo?

cajka

pre 13 godina

Gledam ga sinoc na TV-u. Boze kako je pametan, ali mu ovi ne daju da dodje do izrazaja. A tek kakvu ekipu sposobnih ljudi ima oko sebe! Sve sposobniji od sposobnijeg. Ono sto mu zameram, ni jednom ne pomenu zasluznu, divnu, pametnu i elokventnu, nadarenu, talentovanu i iznad svega spremnu za najvece podvige. Sram te bre bilo a jos je bio 8. mart a ti je se nisi setio. Nece da te puste da uredjujes zemlju prema Tvojoj viziji. Ja sam stariji covek, jos pamtim obecanje za besplatne sanduke i sahrane. E da mi je da me tako sahrane pa makar posle tog i umro!

Divac

pre 13 godina

9. mart nista ne bi promenio, jer dolaskom demokratije, i narocito kapitalizma, moralo je doci do "prvobitne akumulacije kapitala", tj. neko je morao uzeti drustvenu svojinu pod svoje. Pazite, mi smo imali drustvenu svojinu, ne drzavnu, sto znaci da je i drzava na neki nacin krala, tako sto je zakonima pretvarala drustvenu imovinu u drzavnu. Znaci to je jednostavno moralo da se desi, jedino su Slovenci bili malo pametniji od drugih. A sto se tice ovih standardnih kritika komunizma, pa da je u vrhu Srbije bio makar jedan komunista iz 1945, pa Vuk, Dobrica i ostala nacionalisticka bratija bi mogla samo da ljusti krompir negde. Shvatite da su komunisti anacionalni. Sloba nema veze sa komunistima, a uz sve to je radio u Americi, sto znaci da je savladao njihov nacin zivota. Sto rece Vuk: "Don't mix grandmothers and frogs"

Petar

pre 13 godina

Ne bi se ništa posebno drugačije desilo ni da je Vuk pobedio. Srbija u vreme velikih blokovskih pomeranja u celom svetu nije imala čoveka koji bi umeo da izvede relativno mirnu i inteligentnu smenu vlasti. Vuk je u to vreme bio razjareni četnik, još luđi od Miloševića i vodio bi narod u ratove po bivšim republikama sa još većom strašću nego što je to činio protiv vlasti 9. marta. Sada samo postoji uverenje i žal da je moglo biti drugačije, ali razumnog lidera tada nije bilo, a ni narod nije bio baš pri sebi.

cegi

pre 13 godina

Tuzna je to stranica price,
gde se narod manipulise,
na sopstvenoj muci,
pa i ishodom smrt,
rad demagogije promena,
koje danas imasmo,
sta reci dans posle toliko godina,
ostala nam je jedino molitva,
i sveopsto pokajanje.
Zivotni put nas Srba je tezak,
iskusenja su tu,
najlakse je optuzivati druge,
ali od danas je vreme da krenemo,
od sami sebe ucinicemo,
veliki korak za bolje sutra sviju nas.

marko, nis

pre 13 godina

Slavko Curuvija je dobro napisao, etnocentrizam i unitarizam. Mnogi koji su bili protiv Milosevica, nisu bili protiv njega zbog onog najgoreg - ubijanja pripadnika drugih naroda. On je pao sa vlasti tek kada je pre toga poveo i izgubio sve ratove koje je mogao da povede, i to zbog toga sto ih je izgubio, a ne zbog toga sto ih je vodio. I danas, mi koji smatramo da je nacionalizam sve nas gurnuo u blato, i tu ne mislim samo na Milosevicev rezim nego i na nacionalizam post-Milosevicevske vlasti, danas smo u manjini. Kao sto je i taj Mirko Milic, koji je 1991. godine, a koji je rekao da se boji mobilizacije jer nece da se bori protiv dragih ljudi sa druge strane, bio u manjini. Verovatno je danas negde u inostranstvu, kao i vecina onih koji su tada razmisljali kao on.

(Vlast)a

pre 13 godina

Mit postoji u glavi vodja koji nemaju nista drugo nego pricu o slavnoj proslosti koja to nije bila.Nama,koji smo imali nesrecu da zivimo u opstinama koje su ti skakavci preuzeli i oglodali ih do gole kosti imamo drugo vidjenje.Od tog vremena se u centralnim opstinama tacno zna cenovnik da se nesto uradi precicom,mimo zakona,sto ce vam obaviti skriveni,bivsi ili neko od preostalih danasnjih pripadnika stranke ovog postenog bradatog coveka i njegove jos postenije gospodje,kao i sire familije koja je takodje ucestvovala u ratovanju,krcmljenju svega i svacega,rasporedjivanja tudje imovine kao i 1945....
Neko je vec lepo rekao da smo u velikom problemu ukoliko se divimo slavnoj proslosti koja to nije,a nemamo ni sadasnjost a jos manje buducnost.
Da je Zoran Djindjic preziveo,ova stranka ne bi smela ni mogla da participira u vlasti jer su se dokazali kao stetocine.

Милован Миловановић

pre 13 godina

РТС је била режимски медиј 1991. године, али је то још више данас. Режим се променио, али навике РТС не. Елем, основна ствар је та да ми Срби увек гледамо у прошлост, уместо у будућност. У томе је проблем. Још да је у питању неки позитиван догађај, већ "братоубилаштво", рушење Београда. У свакој нормалној држави организатор забрањеног митинга се хапси. А Драшковић је своју храброст показао тако што је "командовао" са балкона Народног позоришта. Што није био доле међу масом? Велике ли храбрости. Узгред, многи од организатора су своју шансу искористили још 1996. године отимачином станова и свега вредног у Београду, а други 2000. године. Добили су шансу и искористили је. Али за пуњење својих џепова. Народу је и онда, а још више сада тешко да споји "крај с крајем".

Ljubomir

pre 13 godina

Srbija je tog devetog marta birala,sta je izabrala to sad zivimo.Neko ovde rece narod je pametnij od elite, nikad bilo.
Narod je jaci od elite ne pametniji zato uvek svoje umne ljude ili progna ili ubije pa mu ostane prosek da ga vodi evo gde.

Nenad

pre 13 godina

9. mart je bio veliki dogadjaj, čija je mitska dimenzija vodila gradjane tokom devedesetih u borbi protiv Miloševića. Tada je saradnju sa socijalistima odmah ponudio DS., a Vuk je ubrzo počeo da pregovara. Tako da od 9. marta do danas na jednoj strani su gradjani željni slobode i evropskih vrednosti, a na drugoj političari sa svojim dogovorima, korupacijama i nemoralom. 9. mart i devedesete ne smeju da se zaborave. Oni koju su pucali, doveli tenkovi, prebijali i hapsili demonstrante još nisu odgovarali.

Milan

pre 13 godina

Tog marta 1991. je 150.000 hrabrih,savesnih i svesnih pokušalo da ukaže na nesreću i horor koji je Srbiju čekao narednih 10 godina, a i posledice tog horora ovih poslednjih 10 godina. Medjutim, na drugoj strani 5.000.000 gluvih,zanesenih Miloševićevom demagogijom su sedeli u toplim sobama,ušuškani,upijali svaku izgovorenu laž i manipulaciju instruisanih voditelja RTS-a i još negativno komentarisali svaki potez,izgovorenu reč Draškovića i ostalih nosioca demonstracija! Takvi su posle u inat išli sa ružom na reveru, ranom zorom, i pre nego što se otvore biračka mesta.....i davali svoj glas nesreći,mašineriji koja melje sopstveni narod,uvlači ga u sukobe,ratove,sankcije,bombardovanja!.....Onda se veliki deo od tih 5.000.000 ljudi malo osvestio (doduše 10 godina kasnije), ali je bilo kasno! Osvestili su ga prazni džepovi i prazan stomak!.....E, zato ja poštujem i cenim 09.mart 1991, jer je na ulice izašla inteligencija,mladost,zaposleni,ostvareni ljudi sa platama i po 3000 maraka (koji su u tom trenutku komotno mogli da sede kod kuće)......a opet tražili svoju slobodu,imali neke principe i videli malo dalje.....i videli da se sprema nesreća,diktatura i teror na ovim prostorima! Draškovićeve reči su mogle da dopru samo do uma takvih ljudi.....ostali ga nisu razumeli! Kasnije je sve bilo KASNIJE, kasnije je sve bilo DRUGAČIJE.......Zato neka je na ponos i čast svakom učesniku demonstracija 09.marta 1991. i neka je slava svim dušama koje su nastradale u periodu posle tih demonstracija, a prkoseći diktatorskom režimu!

keks

pre 13 godina

Kad smo videli tenkove na ulicama Bg znali smo u Sloveniji, da je to početak kraja Yuge! Mi smo hoteli bolji život, a ne vuči crijeva od 45 dalje! Pao je Berlinski zid a večina kod vas je pjevala mrtvom Titu, koga 10 godina nije bilo med živimi! Ljudi, da vas je bilo 9.marta više mi bi danes zajedno bili u EU! Pozdrav ljudima iz Slo!

nije

pre 13 godina

kad neko nema sadasnjost mora da zivi u proslosti. tako i mi i dalje zivimo i pricamo o izgubljenih 10 godina. sta cemo sa ovih 11? sta sa narednih 12?

ko jos to gleda... da mi preguramo dan. sa ovom kompletnom garniturom dalje od prekosutra i ne mozemo da vidimo

biljka

pre 13 godina

bila je to pobuna građanskog duha jednog velegrada koji je tonuo u bedu provincijalizma i nista vise.
lepa uspomena nama koji smo prisustvovali.

Maksim KG

pre 13 godina

Bio sam aktivni ucesnik 9.marta pre 20 godina i ponosim se zbog toga. Nazalost,nismo mnogo toga uspeli,jer je u to vreme ceo drzavni aparat podrzavao S.Milosevica,a i vecina stanovnika Srbije glasala za parolu "sa nama nema neizvesnosti", i stvarno ta parola se pokazala kao potpuno tacna,jer sa njima nije bilo "neizvesnosti" i sve se desilo kao sto je predvideo Vuk Draskovic i tog dana i na mitingu u Nisu,rat,smrt,poraz i sukob sa celim svetom.
Ovaj miting od pre 20 godina, nije bio nacionalisticki miting ,nego je bio upren samo protiv Miloseviceog rezima,,jer ni jednog trenutka niko od govornika,pa ni Draskovic, nije pominjao rat ,niti je pozivao na mrznju protiv drugih nacija iz bivse YU,to je totalno pogresan zakljucak,a ja sam bio u prvim borbenim redovima tog dana i cuo bi da se tako nesto pricalo.

Milos

pre 13 godina

Za ove UDNBASE sto napdaju Vuka treba im reci; pa nije njegov brat bio ambasador u Rusiji, nego vaseg Slobe, nije Vuk pokrao zajam za preporod Srbije, staru deviznu stednju, dafinu, jezdu i sve ostale socijalne fondove, nije Vukov brat dok je bio na funkciji ambasadora Srbije u "bratskoj" nam Rusiji izneo na tajne racune pare sa Kipra i zaradjene od sive ekonomije ,sverca cigara , droge , alkohola, oruzja, itd. Barata se sa cifrom od oko 70 milijardi dolara sa kojima sada upravljaju njegov brat , sincic Marko i njegova supruga mira , koju stiti ruska mafija i obrcu sa novcem u Ruskoj privredi , nisu oni njima dzabe dali azil .eee moj coravi i nepismeni srpski narode dokle god vam se budu ultralevicari prodavali za desnicare do tada vam nece biti srece, a vi samo verujte sami sebi u svoje laze , navedite mi samo jedno Vukovo predskazanje koje se nije obistinilo, , pocev od sankcija, pa do plana Z4 povlacenja tuzbe protiv nato pakta itd, itd dokle vise tako , ako nesto znas o Vukovim malverzacijama daj dokaz dokumentuj to imenom i prezimenom ko kome gde kada i td, pricate nesto na pamet i ono sto vam servira UDBA, nemate pojma sta pricate i sta radite , verujete u pricu onih koji su do juce vodili ratnohuskacku politiku da ce sad Srbiju da uvedu u EU, jeste tesko se zivi sad sa ovom vlascu ali si zaboravio proslu , kad si tocio benzin na ulici iz prokuvanih flasa i cigare kupovao na pijaci od svercera, a da ne pricam o ratu ...

g_nn

pre 13 godina

A zasto je nemoguce pevati/urlati Topoli, Ravnoj Gori i Srbiji i biti gradjanski orijentisan. Dok to ne shvate svi oni koji tog 9. marta nisu bili na ulici, nema nam gradjanskog drustva. Treba postovati sebe i druge a ne ili samo jedne ili samo druge..

UCESNIK 9 MARTA

pre 13 godina

@ (dovla

Ja kao ucesnik tim martovskih dogadjanja ti mogu reci da se ispod samog konja na Trgu Slobode kako smo ga zvali, vijorila zastava tadasnje EEZ ( EU sada ), sadasnja zastava Srbije, AMERICKA, BRITANSKA I FRANCUISKA zastava, nasi saveznici iz dva rata a nigde nije bilo zastave SSSR-a za koju su se zalagali Sloba, Mira i Seselj. I te kako se 9. marta govorilo da Srbija mora da udje u EEZ i EVRO_ATLANSKE Integracije jer politika Slobe i Mire ce nas uvesti u sukob za Zapadnim civilizovanim svetom, odlaskom njihovog minstra Jovica u Rusiji da pita Ruse i KGB sta dalje raditi, da bi se Milosevicev Savez koumista odrzao na vlasti. Sve sto je receno tada ispade kao neko predskazanje koje nas ceka sa Slobinim i Mirinim komunistima ako ostanu na vlasti posle pada Berlinskog zida. HVALA SPO za 9. mart, uvrk cu se secati na vas kao one koji su bili za PROGRESIVNU SRBIJU. Posle tih demonstracija nas 700.000 najobrazovanijih mladih Srba i Srpkinja napusti Srbiju, medju njima i ja.

абракадабра

pre 13 godina

Мој отац се тукао са полицијом 9. марта 1991.
Ја сам се тукао са полицијом 5. октобра 2000.
Данас, он је отпуштен након приватизације и једва преживлјава до пензије.
Ја сам завршио медицину и НИГДЕ не могу да нађем посао, него конобаришем за бедну плату.
(ето вам народе, па се ви после туците са полицијом ако мислите да вам је живот лош)

progressive

pre 13 godina

evo cime se SPO i njen lider ponose,izreceno pre samo 20-ak godina
http://www.youtube.com/watch?v=Kh7Xy46fLAo
zar je ovo olicenje opozicije i predstavnik demokratije?po cemu se on razlikuje od Milosevica?

m

pre 13 godina

Rat se nije mogao izbeci jer je skuvan spolja. Zapamtite. Da su Evropa i SAD htele da ga sprece, mogli su u roku od mesec dana tog proleca. Milosevic tu nije bio kljucan (za ratove 90-ih) ali je savrseno posluzio.

Zlatan

pre 13 godina

Iako je nezahvalno govoriti "šta bi bilo kad bi bilo", ipak, sasvim je izvesno da ne bi bilo ratnih sukoba da je Milošević pao 9. marta. Ogromna većina Slovenaca tvrdi da bi sada već SVE ex-Yu republike bile u EU, a ne samo Slovenija. Međutim, iluzorno je tvrditi da bi i bivša zajednička država bila sačuvana bez Miloševića. Budimo realni: raspali bismo se svakako, ali kao Čehoslovačka, na miran civilizovani način i dogovorom. To je bilo neminovno: sve veštački stvorene države, koje je na okupu držala komunistička gvozdena ruka (SSSR, Čehoslovačka, SFRJ), raspale su se, jer je padom Berlinskog zida prestao razlog za njihovo postojanje, a prirodna je težnja svakog naroda da ima svoju nacionalnu državu. Jugoslavija je posle Drugog svetskog rata služila Zapadu kao "tampon-zona" i decenijama je veštački održavana u životu od strane Zapada sve do pada Berlinskog zida. Razlaz je, dakle, bio neminovan, ali nije moralo da bude rata. Milošević je rat izazvao još 1989. godine svojim govorom na Gazimestanu, pokušavši da stvori "Srboslaviju" u kojoj bi on i njegova crvena veštica bili apsolutni vladari. Vojna intervencija JNA u Sloveniji 1991. godine pod crvenom petokrakom samo je dodatno svrstala zapadno javno mnjenje na stranu Slovenaca i Hrvata, koji su bili doživljeni kao "narodi koji se bore za demokratiju i zapadne vrednosti" protiv "komunistički nastrojenih Srba".

Objektivno

pre 13 godina

Kad god pomislim na 9. mart, setim se tenkova, nereda, demonstracija protiv Slobe i jedinog hrabrog coveka , u to vreme, koji je smeo da se suprotstavi Slobi! A misevi su kasnije, izmileli iz rupa i dobili titule "pionira demokratije u Srbiji" i proglasavani zasluznim za skidanje Slobe! Ako je neko zasluzan za rusenje Milosevica, to je bio Vuk (iako ga nikad nisam gotivio), jer je svojim m***** utro put borbe protiv Milosevica, ovima koji su se kasnije ovajdili od njegove robije, a njega proterali kao ovcu! Nezahvalno!

Учесник91

pre 13 godina

Довео је милицију из Крајине да нас бије, а после пар година им се одужио издајом.

Kristina V.

pre 13 godina

Vuk Draskovic je pravio mnogo gresaka u svojoj politickoj karijeri,koje i ne krije,o njima je i sam pricao i pre neku vece u "Raspakivanju" RTS-a,ali niko ne moze osporiti cinjenicu, da je uvek dobro zeleo ovom narodu i drzavi.
Cesto puta je bio neshvacen zbog svog epskog nacina izrazavanja,cesto su ljudi mislili da je utopisata,ali kada pogledamo sa ove vremenske distance sta sta se desavalo pre 20 godina,a i kasnije,tek sada se moze primetiti da je u maltene svemu bio u pravu.
Trazio je totalni otklon od Milosevicevog rezima posle 5.oktobra i nazalost,jos jedan veliki covek i politicar, mislim na Z.Djindjica, nije ga poslusao i zbog toga je platio svojom glavom.
Velika steta je sto SPO nije bio uz DS predvodnik DOS-e koalicije,nego je to bio mlitavi DSS V.Kostunice,da je drugacije bilo i da je SPO bio na mestu DSS-a,sada bi Srbija bila na pragu ulasku u EU, u to sam sigurna.

Didi

pre 13 godina

9 marta 1991 na ulicama Beograda su bili na najjači najhrabriji i najpametniji ljudi koji su zelelli dobro svom narodu i koje je Srbija imala u tom trenutku nazalost nedovoljno i izgubili smo. Drago mi je i ponosan sam sto sam ziveo taj dan u Srbiji.
B92 Studio B i Vuk zauvek.

rajko

pre 13 godina

zamolio bih sve koji nisu bili tamo tog 9. marta da se uzdrze od komentarisanja. taj miting nije bio propustena sansa, jer sansa nije ni postojala. milosevic je imao 80% poslanika u parlamentu i apsolutnu podrsku u javnosti. revolucija ne moze da se pravi sa takvim odnosom snaga. uspeh je u tome sto je srbija pokazala da ima i drugo lice, a ne samo komunisticko. te demonstracije su nadahnule sve koje su se kasnije dogadjale. to je jedino sto je taj dogadjaj doneo, a upravo je to i trebao. ni vise ni manje.

Nikola Popovic

pre 13 godina

Postavlja se pitanje da li bi demonstracije da su uspele dovele do drugacijeg razvoja dogadjaja u Jugoslaviji.Da sigurno bi mnoge stvari isle boljim tokom al moram odmah primetiti da Vuk i SPO nisu imali saradnika un ostatku opoizicije osim u nekim nezavisnimintelektualcima koji su delovali vanstranacki.Pogledajte samo izjavu Micunovica zar to nije vrhunsko kalkulisanje.Licno mislim da je Vuk imao dobru nameru i da su sve kritike upucene njemu i SPO-u bile bez osnova.I dan danas se javljaju ti isti kriticari koji preko raznih sredstava informisanja i dalje prosipaju stereotipe koje je o Vuku stvorila TV Bastilja ,Mila Stula i Slavko Budihna.Pored njih negativnu sliku o SPO-u boreci se za prevlast u opoziciji stvarale su i ostale opozicione stranke tog vremena.I ako sam se manuo politike jos uvek verujem da je Vuk bio najbholje resenje za Srbiju.

Pancevac

pre 13 godina

od 9. marta,vise nisam hteo da cujem za Vuka,jer sam se osecao izdanim.
Vremenom se pokazalo da sam bio u pravu.

Dosao je i 5. oktobar,
svi ostali bez Vuka,
i pao Sloba.
Posle toga,nista.

Sad je 2011.,
i mi kao narod,i dalje smo glupo ko noc.

weezer

pre 13 godina

Bio sam ucesnik skoro svih “demonstracija” i studentskih protesta do ’98 godine. Pocetkom 90tih sam mislio da bi stvari mogle biti drugacije da je Zloba pao 9tog Marta. Medjutim to misljenje sam odavno napustio.
Sa ove tacke mislim da bi se YU raspala ratom, manjim ili vecim, u svakom slucaju.
Mi Srbi nismo drzali kljuc u svojim rukama. Puno je bilo aktera koji su uradili svoj deo, od severa bivse zemlje pa sve do juga (od Triglava pa do Vardara).
Pogled u buducnost i glavu gore bre!

Zmaj

pre 13 godina

@Dzoni

Samo neko ko je ******** moze da kaze da je ovo na vlasti Djindjicev DS. Nemoj se svrstati u takve. Ovo sada nikako ne moze biti DS za koji bi se Djindjic zalagao.

Davor BL

pre 13 godina

Ma ništa ne bi bilo drugačije! Možda malo, ali to su tehnikalije. Duboko sam ubijeđen da smo išli neminovnim tokom, tačnije da smo gurnuti u njega. Devetesetih se rušio istočni blok, mi smo ovdje najviše stradali, malo zbog drugih, malo zbog sebe. Drugi su htjeli ***** na Balkanu, mi smo prihvatili to *****. Sami smo sebi krivi najviše. Milošević je rušen i kasnije u nekoliko navrata, pa ništa. Na kraju je i srušen - pa opet ništa. Davno je prošlo vrijeme kad se preko noći demonstracijama, revolucijom i sličnim svrgavao sa vlasti kralj, car ili neki drugi dugogodišnji vladar ili monarhija, pa društvo stvarno počne da živi drugačije. Danas su društvena previranja puno drugačija, a za značajniju i osjetniju promjenu treba da prođe par decenija. Ali to se dešava svuda po svijetu. Mi smo se, nažalost, našli na putu tornada. Pogledajte Irak, Avganistan, ili aktuelne Egipat, Libiju i ostale. Oni sada proživljavaju isto što smo mi devedesetih. Ratuju sami sa sobom vjerujući da se bore za slobodu i bolji život. Da li će im biti bolje? Naravno da neće, pa ni u najidealnijem scenariju. Odnosno, možda će im i biti bolje al' za jedno 30-ak, 50 godina, koliko će i nama trebati da malo stanemo na noge. Naša "sreća" je što smo već potrošili (čitaj: izgubili) nekih 20-ak godina i nekoliko desetina hiljada ljudi, pa treba još "malo" da se strpimo, možda vratimo bar deseti dio standarda i života koji smo imali s kraja 80-ih godina prošlog vijeka...

Sinisa

pre 13 godina

treba ovo svake nedelje preko ekrana ponavljat !!!
jel kod mnogi je pamcenje od danas do sutra.
treba i reci koliko je skolovani ljudi napustilo srbiju 90-ih .
zaboli me zeludac ,kad procitam besmislene gluposti u mnogim komentarima.zar moze biti da neko navija jos za gadafija i slicne ?
jel nismo doziveli sta znaci manipulisanje naroda preko medija...ulivanje propagande u mozak...?

g_nn2

pre 13 godina

Citam komentare i ne verujem.. Vukova politika je tada pre svega bila usmerena protiv Crvenih.. Za to su se borili cetnici, pa sta cete.. Nisu Vukovi cetnici bili protiv drugih naroda, tako je Bastilja pokusavala da ga prikaze.. a ovi koji su se tada informisali putem Bastilje vidim ni danas ne odustaju od svojih tadasnjih znanja..

Nikola Popovic

pre 13 godina

Ovde mnogi ultranacionalisti i ekstremisti na jednoj strani velicaju Karadzica i Mladica a na drugoj strani optuzuju Vuka za nacionalizam.Epa gospodo svako ko u mladosti nije bio nacionalista je verovatno promasio neke casove istorija ali onaj koji ostari i ostane nacionalista je propustio celo skolovanje.Ili je bezao od casova ili je prespavao istoriju.

Babe Ruth

pre 13 godina

Ej, Vukovci, proverite ko je bio glavni iza scene ( komandant parade ) na osnivanju drustva Sava, pretece SPOa u Pazovi. Onda cete, koliko god da ste sludjeni, shvatiti kome se divite i zasto nam se nije desilo ono sto je trebalo, a desilo se ono sto nije trebalo. I tako ce biti dogod to "preduzece" bude upravljalo Srbijom. Kakvi cetnici, Vuk ima veze sa cetnicima koliko i moja pokojna prababa. Pitajte cetnike u izbeglistvu sta misle o tome, ali one prave cetnike, a ne estradne koji su cetnici za vikend i kada treba da na tom osnovu drpe neku kintu, pardon, dolar.

s tim rolaj

pre 13 godina

Milošević bi tog dana pao da je međunarodna zajednica reagovala na ovo nasilje prema demonstrantima (primer: Gadafi). Međutim, Milošević je međunarodnoj zajednici bio potreban da bi zakuvao sve što se posle desilo.

Dragan

pre 13 godina

Nije jos uvek sve propusteno...Mogao bi Vuk da hoce opet da krene da skida sa vlasti SPS ali nece. Sem pocetnih nerazumevanja SPO i SPS su uvek bili isti i imali isti cilj...Vlast!

ljubomir prevareni demokrata

pre 13 godina

A glavni akter tih događaja Vuk Drašković sedi danas sa onim protiv koji se borio.Kakva politička šizofrenija.

Gorki

pre 13 godina

Svake godine se rado secam tih dogadjaja. Imali smo veru i volju da se suprostavimo suludoj politici prerusenog komunistickog rezima, koji je zaigrao na nacionalisticku kartu gurajuci srpski narod u besmisleni rat. Bar smo pokusali da se suprostavimo tom jednoumlju.
Nazalost, danas smo tu gde jesmo.
Danasnje generacije, pune bezidejnosti,postale su lak plen raznih kriminalnih grupa. \"Mladalacku snagu\" trose na razlupane izloge, glave neistomisljenika, opljackane prodavnice,...

SevarlicA

pre 13 godina

Iako sam tada imao samo 9.godina, nekako mi se taj dan urezao u memoriju, a najviše ešarpa moje majke koja je bila sva flekava od suzavca.

Inače roditelji su mi bili jedni od osnivača SPO-a, a sam otac je za 9.mart bio u organizaciji obezbeđenja.
Kakva je samo ekipa grmalja bila u tom obezbeđenju, probijali su pandure kao sir.

Najviše mi je žao što ovaj današnji SPO nema ni jednog jedinog člana iz tog vremena, osim Dane i Vuka. Mnogo zameram Vuku na potezima koje je vukao nakon 1997-e, ali istini za volju od te 97-e to i nije više bila njegova stranka. Da je malo više gledao korist svoje stranke a manje pridavao na rušenju Miloševića (kao Đinđić), danas bi verovatno SPO bio glavni politički faktor u zemlji.

Svim učesnicima 9.marta, čestitam ovaj dan, možda poslednji pravi prikaz Srpske hrabrosti i pravdoljubivosti.

Ruzica

pre 13 godina

Interesantno da jos uvek ima onih koji nisu razumeli tada a ne razumeju ni sada znacaj 09. marta 1991. godine. Verovatno medju prisutnim misliocima ima i onih koji nisu bili ni rodjeni kada se sve to dogadjalo ali im je tata verno preneo ko je tada bio na pravoj strani a ko ne. Dragi moji, ova kuca na cijem sajtu pisete je takodje bila proganjana kao i TV Studio B.Da vas zamolim da malo prokomentarisete sta je u tim godinama prezivljavao radio B92 i TV Studio B, to su bile jedine dve hrabre medijske kuce koje su se odvazile da prenose istinu. I sta vi mislite, kakve su sankcije prema njima primenjivane. Srecna sam sto smo tog 09. marta zapoceli i zavrsili borbu koja vam omogucava da na sajtu ove, kao i ostalih medijskih kuca iznosite svoje stavove, mi gospodo u to vreme na RTS i ostalim medijima nismo mogli ni da prismrdimo. Gospodina Vuka i ostale opozicione lidere su pominjali samo kao izdajnike drzave. Proganjali su nas, proganjali su B92 i Studio B, vas gospodo koliko vidim danas posle 20 godina niko ne proganja, imate slobodu govora i misljenja. To je dragi moji mislioci rezultat borbe Vuka Draskovica, medijskih kuca B92 i Studia B kao i svih nas koji smo u svemu tome ucestvovali. Mi se svi zajedno ponosimo time, samo izvolite i iznosite svoje analize dogadjaja o kojima vas informisala TV "Bastilja" i ostali rezimski mediji koji se vladali medijskim prostorom Srbije. Ziveo B92, ziveo Studio B, ziveo Vuk, ziveli svi koji su se borili i izborili za sve sto vam je danas na raspolaganju!

George Carlin

pre 13 godina

Meni se i danas skupi stomak kad se setim 9.marta. Bili smo blizu da nešto uradimo, nažalost, Mićun, Lečić i Pavle su, preko najvećeg poslodavca u Srbiji, dobro odradili svoj de posla. Vuk je tu gde jeste, Zorana nema, Dragoljube, kako ti se sve ovo čini?

Радмило

pre 13 godina

та жена на протесту 9 марта са уздигнутом песницом, је пре неколико година протествовала на митингу у Београду против ове власти и Вука Драшковића-обманитеља. Пре од прилике годину дана је преминула, од болести.

zorica

pre 13 godina

Devetomartovska pobuna? Na silu, protiv volje vecine naroda, uz otsustvo volje ‘vladara’ i u tom trenutku bez podrske medjunarodne zajednice. Osudjena na propast! Sled dogadjaja i neminovnost rata na ovim prostorima na pocetku poslednje decenije XX veka, skupo su nas kostali. Posledice toga jos uvek ispastamo, a ugled, poverenje i mesto koje smo imaliu svetu, boljim se, necemo jos dugo povratiti. Toga smo sada svesni, a “kad bure prodju, tisina nam puno govori”..

Manuel Komnenos

pre 13 godina

Protest koji se tada desio u Beogradu je bio prvi i ujedno posljednji pokusaj da se Srbija privede onom putu post komunisticke tranzicije koji je zahvatio citavu istocnu Europu. Radilo se o budenju gradanske Srbije nasuprot one stare komunisticke i zalosno je da ta revolucija nije uspjela. Umjesto toga ovladali su kripto komunisti, aparatcici i tajne sluzbe pomijesane sa nacionalistima najgore vrste i "ubili" gradanski pokusaj transformacije srbijanskog drustva. Hrvatska i Slovenija su bile na tragu demokratskih promjena kao i u ostaloj istocnoj Europi ali da je tada Milosevic maknut, ne bi doslo do radikalizacije politicke scene u Hrvatskoj i Sloveniji i ove zemlje ne bi trazile nezavisnost. Srbija je 9. marta propustila sansu ne samo da postane prava demokracija nego je trajno izgubila integrativnu i kohezivnu ulogu koju je Milosevic zelio nadomjestiti - silom. Znamo kuda nas je to sve dovelo, ali to govori isto i o stanju svijesti srbijanskog drustva koje je takoder odgovorno sto je u vrijeme velikih drustvenih promjena u istocnoj Europi zakasnilo, tj. nije prepoznalo sansu koju mu ove promjene nude, nego je to iskoristilo za ostvarivanje najgorih nacionalistickih ciljeva pod parolom svih Srba u jednoj drzavi, sto je upravo SFRJ omogucavao samo ga je trebalo reformirati, a ne razbucati kao sto je to uradio Milosevic u periodu 1988-1990 na saveznoj razini. Sve drugo, slovenska i HR nezavisnost, ratovi i dezintegracija su POSLIJEDICA ovih zbivanja jer nitko vise nije zelio ostati u takvoj SFRJ u kojoj bi Srbija imala hegemoniju i vlast u JNA. SFRJ je definitivno unistio nedostatak demokracije! Pored SLO i HR jos je jedino falila Srbija da se demokratizira sto bi dalo primjera ostalim republikama, da ih "povuku" u orbitu demokratskih izbora i gradanske transformacije ali sada je kasno govoriti o propustenim sansama.

Ivana

pre 13 godina

Imam 25 godina, uz devedesete sam odrasla. Nisam znala da je 9. mart bio ovoliko veliki i stvarno je tesko citati ovaj tekst. Lakse mi je da ne znam da je moj narod imao sansu da cuje, pa i da vidi, i da mu to nije bilo dovoljno.
Ali desilo se to sto se desilo i nema svrhe razmisljati o tome gde bi bili da smo bili... Sada je samo vazno da se lekcije devedesetih ne zaborave, da nekako nadoknadimo ovom Sarajliji i sebi samima. Kome je bilo lepse (ili isto) za vreme Milosevica moze samo da bude zlikovac, nemoralni profiter ili u najboljem slucaju, budala koja se ne seca. Sve sto covek treba da zna u zivotu je mogao da nauci devedesetih. Upravo zbog ove istine je tragicno sto zemljom vlada tolika konfuzija. Sa druge strane, bas zbog ove istine imam nade i saljem vam poruku da deca devedesetih nisu zaboravila, da nece zaboraviti, i da smo svesni da 'bolje sutra' nije zagarantovano ama bas nicim osim nasim trudom. Vase greske su nas skupo kostale ali sada bi najgore bilo izgubiti se u vristanju onih koji su deset godina mudro i kukavicki cutali!

vuk

pre 13 godina

Da je srece da danas demontriramo protiv ovih nesposobnjakovica. Sto rekao Vuk da srusimo ovu ,TV bastilju, da nas vise nezaslepljuju.Ja sam prestao da ih gledam kao u poslednje vreme Milosevica.

ALEXY

pre 13 godina

Pravovremeno govoreci o precutanim zlocinima iz vremena komunizma, zlocinima crveno crne koalicije u Srbiji i van nje, govoreci o pljacki partizanske privatizacije gospodin Draskovic je dokazao da je uvek iznad i ispred svog vremena. U mnogome neshvacen u Srbiji, uvek je bio narocito postovan u srcu civilizacije i demokratije. Tamo gde su postovani i slavljeni Milankovic, Petronijevic, Mihajlovic,Pupuin, Tesla, Sorikin i ostale zrtve i duhovno ili fizicki prognani iz Srbije koja najboljima nikada nije davala sansu.

Ruzica

pre 13 godina

09. mart 1991. godine, dan kada je pocela borba za slobodu. Trajala je dugo, tresli smo drvo uporno. 09. mart 2011., dvadeset godina posle, mozda nismo postigli sve ciljeve zapocete borbe ali smo postigli da oni koji su tog 09. marta krenuli vodenim topovima, konjicom i suzavcem na nas, oni koji su nas nazivali najpogrdnijim imenima, sada mogu mirno da protestvuju, mogu da sede na stiroporima, stolicama, po ulicama, po parkovima, bez bojazni da ce bilo koji drzavni aparat krenuti da razbija njihove skupove. U Srbiji se peva himna Boze pravde, na zastavi se viori dvgolavi orao sa krunom Nemanjica, opozicija moze da iskazuje svoje stavove svakodnevno n svim medijima, moze da se okuplja da protestvuje bez bojazni da ce neko baciti suzavac i krenuti vodenim topovima na njih. Slozicemo se da je sloboda izvojevana, ima jos neostvarenih ciljeva ali je sada sve brze i lakse. Ponosim se sto sam 09. marta 1991. godine ucestvovala u svemu, danas 09. marta 2011. godine smo dvadesetogodisnjicu obelezili dostojanstveno, ne okrecuci se u strahu da ce drzavna sila krenuti na nas. 09. mart ce se vecno ostati da zivi kao dan kada smo krenuli da osvajamo slobodu u Srbiji.

Nenad-EU

pre 13 godina

Da je pao SM bilo bi manje vise isto u ekonomskom smislu ali ne bi bilo rata i verovatno bi postali EU clanica. Zasto mislim da bi bilo isto? Zato sto su isti ti vodje dosli na vlast 9 godina kasnije i pokazali sta znaju i koliko znaju.

Samir Salim

pre 13 godina

Vecina komentara se vrti oko toga sta bi bilo u ekonomskom pogledu. Alo. Da je 9. marta prevladao razum, mozda bi danas jos u zivotu bilo 100 000 (Bosna) + 20000 (Hrvatska), + 12000 (Kosovo/Srbija) ljudi.

ali - ali

pre 13 godina

Da, ’91 nije bilo jasno kojim putem poci. Sad posle 20gpd gleds unazad pa su stvari jasnije. Krenuli smo verovatno najgorim mogucim putem. A mogli smo se boriti i ostvariti nase ciljeve i drugim nacinima. Biti mudri, umesto ratovati sa najmocnijom silom sveta pa da nam razrusi zemlju i slicno.

I sta onda reci kad bi ogroman procenat populacije i danas opet krenuo tim najgorim nacinom – najgorim po nas same. Bas nista nismo naucili.

Ivan Tasic

pre 13 godina

Koliko nade je bilo tog dana, sad me zmarci prodju kad se setim. To mi je bio prvi suzavac u zivotu i uvek cu da budem ponosan sto sam bio na Trgu.
Dusane, bravo za tekst!

evita

pre 13 godina

Steta je sto tada Vuk nije dosao na vlast! Barem bismo bili postedjeni narikaca iz "druge Srbije", "demokrata", "mirotvoraca" i inih svih ovih 20 godina... isto bi se sve desilo, samo na drugi nacin jer to nije bila volja ni Milosevica, ni Tudjmana ni Izetbegovica a ponajmanje nasa.... Kao ni odluka...

yugo las vegas

pre 13 godina

Zalim sto je tada nasa opozicija zaustavila nas demonstrante da skinemo vlast.Taj dan je dan kada je pocelo nase propadanje.Da smo tada isli do kraja hrabro mnogo bi manje poginilo naseg naroda u narednim godinama i nebi dosli u ovu danasnju krizu koja je dovela nasu zemlju do propasti .Oni koji su zaustavili tog dana promene su glavni krivci za nasu katasrofu sada i jos su posle dosli na vlas da to sve zavrse.E Vuce Vuce.

Iza Brda

pre 13 godina

1. "Nacionalizam je poslednje utočište komunizma" V.I. Lenjin
Toga dana sam učestvovao na demonstracijama protiv komunizma, i onoga što sam prepoznao da će nam srpski komunisti i JNA uraditi u budućnosti. Nisu imali ideje čime da se suprotstave padu berlinskog zida i smrti njihove centrale SSSR-a, pa su nam ponudili rat i bedu koju je većina Srba oberučke prihvatila.
2. Nisam siguran da je SPS dobila izbore 1990.-te godine sa tolikom razlikom iz prostog razloga zato što nije bilo dozvoljeno opoziciji da kontroliše izborni proces, brojanje glasova u samoj Izbornoj komisiji, kao i njihovo objavljivanje. Njihove (SPS) brojke su bile jedina istina. Setite se ljudi, čitave porodice su glasale za opoziciju.
3. Rat u Hrvatskoj se posle 9. marta intenzivirao, jer je to bila posledica dogovora srpskog i hrvatskog režima, kako bi očuvali vlast. Kasnije je ubačena i BiH u igru. Tajkuni iz ove tri države, bez obzira na veru i naciju, su direktna posledica rata. Zašto takvih tajkuna nema u Sloveniji?
4. U Srbiji od 1945. do danas nema demokratije. Postoji samo sukob meke i tvrde linije medju srpskim komunistima. Goli otok je bio produkt tvrde komunističke linije. Ivan Stambolić je bio meka komunistička linija, otvorena prema Evropi i njenim vrednostima tek toliko da im zamažemo oči, da nas malo prihvate. Zatim ga se S.M. smenio, i dobili smo šta smo dobili. 5. oktobar je bio samo još jedan trik srpskih komunista, sada udruženih sa tajkunima, tajnim službama i propalom vojskom (JNA) da se spasi što se spasti može, da se ostane na vlasti i da se nastavi čerupanje Srbije.
Nema boljitka Srbiji dok se ne promeni komunistički sistem vrednosti(laži, kradje, svadje, podmetanja, intrige, negativna selekcija, poslušnost, sklonost ka kriminalu, neodgovornost prema gradjanima..) koji je opropastio, i još uvek upropašćava ovu zemlju. Garantujem da 100. stručnih i poštenih ljudi ovu zemlju mogu da izvuku za pet godina.
I na kraju:"Temelj demokratskog društva su obrazovani birači" Tomas Džeferson

Monopollist

pre 13 godina

"9. mart je bio uvod u poraze nacije koja nije imala dovoljno snage da se odupre nacionalističkom ludilu koje je servirao režim."
Kakva glupost. Kakve veze imaju devetomartovske demonstracije sa kasnijim (ne) delima režima? Ako Kosanović traži uvod u citirano, onda je to bio Miloševićev gazimestanski miting 1989. godine.
Kosanoviću, ne prljaj 9. mart ovakvim promašenim tvrdnjama!

eh...

pre 13 godina

Bio.Nagutao se suzavca. Dobio par udaraca pendrekom.Potpuno je smesno posmatrati te dogadjaje iz sadasnje perspektive i onoga "sto je babi milo".Nije to bila borba za "gradjansko drustvo";"toleranciju medju narodima Jugoslavije";"Evropsku Uniju (koja u toj formi tada nije ni postojala)" itd itd.Ubedljiva vecina onih sto su tada bili protiv Milosevica (cinjenica je da je on tada uzivao vecinsku podrsku)zelela je Veliku Srbiju,a tek onda kad se to sredi i kad se svi racuni naplate,mislilo se naivno,nasi "saveznici iz dva svetska rata" ce nam vec srediti ekonomiju i nastace zemlja dembelija...

подрашчанин

pre 13 godina

Прво ви упознајте идеологију четничког покрета и радове Драгише Васића, Стевана Мољевића и других чланова Српског културног клуба (они су писали програме Дражи) па ћете видети зашто је немогуће урлати "Од Тополе па до Равне Горе" и бити грађански оријентисан...

Nata

pre 13 godina

A ja ponekad pomislim,kad ne mogu da zaspim,kako bi bilo da su 41.nadjacali cetnici...Pa pomislim,engleski kao drugi jezik u skolama a ne ruski,Srbija a ne Jugoslavija,Srbija a ne nezavisno Kosovo,mir a ne rat!!!
Ako nista drugo do sada bi imali 60 godina za razvoj i odnosi sa svim sada komsijskim zemljama bi bili pravi saveznicki...tako barem ja volim da mastam.
A jako je tesko promeniti imidz kada te neko ispljuje pa jos posle pobedi.
Kad napisem "cetnik" to je vec dugo godina asocijacija za koljace,kad napisete Vuk pomislite na izdajice.
Niko u ovoj zemlji ne misli svojom glavom a svi sve znaju!
Vecito smo izmanipulisani.

Горан

pre 13 godina

Наравно да не треба живети у прошлости ако се угледамо на негативне примере али свакако треба живети у прошлости ако се угледамо на оно што је било светло и чисто...Од Јована Ристића наовамо постоји унутрашња борба између либерала и назадњака...Данас нажалост имамо готово поптуно назадну сцену али подељену на наоводне ''либерале'' и наводне ''напредњаке'' као ''проевропске'' и радикале као заиста антиевропске.Све је то далеко од истине скувано у пакленој кухињи ''Петокраке''...СПО је једина странка која је остала доследна идеалима прекомунистичке Србије идеалима Милана Грола између осталог...Док год имамо ситуацију да нам капу кроје људи идеолошки поникли и остали фактички у модус операнди разних степена ''левих'' стремљења у суштини истих 9.-ти март ће бити симбол другачије и искрено европске Србије.:)

Lala

pre 13 godina

Nisam bio u pelenama, već u 8. razredu. Sećam se ja i Giške i Belog i Srpske garde, ali je tada NAROD pod uticajem TV Bastilje bio zaslepljen "švedskim standardom" i "Srbijom do Tokija". Samo je to tada prolazilo u narodu i tačka. Pamtim ja sve k'o da je juče bilo, ali ko je tada smeo da se javno usprotivi ideji o Velikoj Srbiji? Sećam se i da je u to vreme moja učiteljica vikala po školi kako će da ide u rat za Veliku Srbiju, a 1983. godine (u prvom osnovne) nam je govorila da "druga Tita treba voleti više od oca i majke"!

marko

pre 13 godina

Slobodan Milosovic, nikad nije imao vecinsku podrsku gradjana Srbije od nastanka visestranackog sistema. Steta je sto tada osim Vuka niko nije insistirao na dokazivanju kradje na prvim izborima. To je ocigledno bio prvi signal podeljenosti stranaka u opoziciji. Znamo da je protiv kandidat tada bio Vuk, a to ocigledno nije odgovaralo salonskoj opoziciji, pa im je bilo lakse da precute kradju crvenih. Svi su zaboravili 92 Vidovdanski sabor i studentske demonstracije, i dolazak Panica i Cosica. Pa svi zaboravljaju Avramovica i 93, i njegovu tj njihovu popularnost. To je sam pocetak 90-tih, i nama neko danas prica o dominaciji Slobodana. A setimo se samo Slobodanovog straha od tih ljudi, i nacin na koji ih se otarasio. A i cim se pojavio Seselj, ma koliko on bio Slobodanov tj sluzbin, odmah je bilo jasno da cak ni Slobodan i njegova stranka, nikad vise nece imati vecinu. Sve ovo vreme je pripadalo sluzbi i manipulacijama, a sam Slobodan i njegova raspala stranka, nikad nisu imali vecinsku podrsku, i dokaz za to je ovo gore navedeno. Vladalo se manipilacijama, podmicivanjem, ucenama, i ubistvima. I iza svega toga je stajala sluzba. Kakvi crni izbori, i Slobodanova vecina. Sve je cista laz. I naravno treba postaviti pitanje Jovici dok je ziv, zasto je radio to sto je radio? Zasto je radio protiv volje naroda? I za koga je jos radio?

Ove krupne lazi, o nekakvoj vecinskoj podrsci su nas i previse kostale, i stvarno se pitam koji je razlog da se i danas odrzavaju, posle ovolike vremenske distance.

aja

pre 13 godina

Ja sam 9. marta i 5. oktobra samo sanjala i zelela da mi dipl. pravnik bude ministar poljoprivrede, lekar da bude ministar urbanizma i energetike, najcuveniji srpski obducent, sa 5000 obdukcija, da bude nacelnik VMA, da kadar DS i sin Mesarovicke bude sudija viseg suda sa 97 presuda uradjenih preko zaknonskog roka.

San i zelja mi se ispunila.
Ovo je zemlja mojih snova, ali trazim vizu za Kanadu.

Zali Boze onih zivota koji su izgubljeni da bi ovi sada pokazali sav svoj nemoral i osionost.

Nesumnjam da Dulic zna da zameni sijalicu i da je u ovoj DS-SPS vladi to dovoljno za ministarsko mesto.

Alex

pre 13 godina

Ljudi da se ne lazemo, Milosevic je krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih imao plebiscitarnu podrsku. Za sve sto je uradio narod mu je dao mandat. Narod je padao u trans kada je Sloba obecavao oruzane borbe. Za sve je kriv nas narod. Jedan takav ludak u nekoj normalnoj zemlji ne bi mogao da ima takvu podrsku (gotovo pri kraju XX veka). Tada je mozda u Srbiji bilo par stotina hiljada ljudi kojima je bilo jasno gde ce nas ovaj covek odvesti. Svi ostali, a to su milioni, su klicali Milosevicu. Pa sta da vam kazem kada moja baba nije htela da govori sa mojim ocem godinu dana zato sto je glasao za Draskovica. U Kursumliji je 1993 u vreme najvece hiper inflacije Milosevic osvojio 98,1 % glasova... ono sto je Djindjic rekao: "ne moze jedan narod da izabere pogresnu politiku, a da ga to nista ne kosta".

Medijska simbolika nasuprot suštini

pre 13 godina

Gledano sa sadašnje, 20-godišnje distance, devetomartovski protest 1991. bio je veoma malo smislen u kontekstu pobune protiv Miloševićevog tzv. režima. Niti je tadašnja slabašna opozicija, nepuna 3 meseca nakon prvih višestranačkih izbora u (tadašnjoj, još uvek Socijalističkoj Republici) Srbiji imala šanse da dobije raspisivanje vanrednih izbora i da na njima osvoji nešto ozbiljniji rezultat, niti je Vuk Drašković, na čelu sa SPO to tražio. Takođe, raspoloženje zapada prema Miloševiću nije bilo loše, jer im je trebao pouzdan saigrač u rasturanju SFRJ, tako da nije bilo ni pomena o nekom preuzimanju valsti, odn. državnom udaru. Zahtev za smenom ključnih aparatčika TV Beograd bio je čisto marketinški, dok motivaciju za demonstracije treba tražiti u pripremama za uvođenje vanrednog stanja u SFRJ od strane tadašnjeg 8-članog federalnog Predsedništva. Ko je tu za koga "igrao", nadam se da ćemo uskoro saznati. Dakle, poentu 9. marta 1991. treba sagledati iz perspektive ključnih, pre svega spoljnih aktera rastakanja SFRJ, koje je pruzrokovalo bratoubilački rat, ratne zločine, etnička čišćenja, te stotine hiljada unesrećenih, obogaljenih, raseljenih...

Urbanijak

pre 13 godina

Mi u stvari zalimo sami sebe danas. 20 godina od tada, a ogromna vecina nas koji smo tada demonstrirali ne zivi u Srbiji. Bilo smo mladi puni energije i onig zdravig beogradskog duha. Vise nismo tako mladi a duh se rasuo po svetu i luta... Tuzan sam...

Dusan

pre 13 godina

A 20 godina kasnije ministri iz SPO-a sede u vladi ciji je podpredsednik Ivica Dacic a kolege ministri Mrkonjic i Obradovic.Vuk je promenio i dlaku i cud.Nazalost.

Slave

pre 13 godina

Vuk je u samom startu igrao na kartu uzasnog srpskog nacionalizma. U tom periodu sam ga gledao u dva grada gde je na mitingu napravio neverovatnu euforiju bas na cetnistvu i nacionalizmu. da ne pricam kakve je spodobeo vodio sa sobom. Znaci uzivo sam video i cuo i nema veze sa izvestavanjem bastilje. Na zalost na taj palanacki nacin je zauzeo mesto pravoj gradjanskoj opoziciji i postao direktan protivnik milosevicu na prvim izborima. Secam se da je puno ljudi vec bilo uplaseno zbog moguceg izbijanja rata i glasali su za Milosevica posto su mislili da je on za mir. Vuk je posle Milosevica najvece zlo koje nas je zadesilo, i bukvalno je napravio ogromnu uslugu Milosevicu. Koliko je samo bilo finih i razumnih ljudi u tadasnjem Forumu i Demokratskoj stranci koji su u samom startu nisu mogli cuti od Vuka.
Kasnije je okrenuo pricu, ali stetu gradjanima zemlje je vec ucinio, a korist Milosevicu.

nikola

pre 13 godina

Kada bi danas EU formirala komisiju koja bi imala za cilj da pokaze koje je Srbija poteze vukla ka EU, od 2000-e na ovamo, mislim da bi za detekciju tih poteza moralaa koristi mikroskop. Rezultati rada te komisije bili bi skromni, ne zbog predumisljaja Evropskih prijatelja Srbije prema Srbiji vec zbog bahatosti politicke elite odnosno kvazielite, koja je 10 godina procerdala za nista. Nasuprot tome kada bi ta ista komisija analizirala evropske korake Srbije od 1990 -e ona bi sigurno vec na pocetku naisla na 9. mart. Taj 9. mart bi sigurno usao u enciklopediju politicke doslednosti, u borbi za jednu normalnu zemlju, analizirajuci dalje ta ista komisija bi ustanovila postojanje vrl interesantnih evropskih koraka Srbije u borbi za zastitu evropskog modela zivota, tu je i vidovdanski sabor junski protesti, antologijske tromesecne demonstracije 1996- 97-e. Ako je ovo bas ovako a jeste zasto smo danas ovde ? Kada je po svim analizama Srbiji 2000-e bio potreban samo jos jedan potez da se upise u red porodice evropskih naroda po standardima koji vladaju od Atlantika do Urala. Ovde smo zato sto uprav onaj koji je tresao sve vreme nije stresao na kraju. Ostaje velika zal, ali Vuk je i danas bo upavu. Bravo Vuce. Stirpor je izolacijski materijal, i ne dozvoli da se stiroporom izoluje san i Srbiji 9.marta.

Zoki

pre 13 godina

Mislim da je taj 9. mart ipak bio dan kada se moglo nešto promeniti. Iz ovog ugla mogu da kažem da je Miloševiću pomoglo i Draškovićevo neiskustvo. Sa druge strane, političari u ostatku SFRJ su bili poprilično rezervisani prema svemu što se događalo. To je bilo najočiglednije kada je Predsedništvo SFRJ izvelo tenkove na ulice.

Generacija koja je demonstrirala 9. marta nije rasla u izolaciji, mogla je da putuje i po bivšoj SFRJ i po Evropi. Ta generacija se nakon 9. marta polako razilazila po svetu. sa generacijama koje su dolazile, koje su rasle u izolaciji, bilo je puno teže oboriti Miloševića.

MRV

pre 13 godina

Јуче је био 8. март, а не прочитах о томе ни реч. Питам се, шта би данас било да се жене нису избориле за своја права.

P.S. Да се разумемо, у личној карти се још увек водим као мушки пол.

Mashinovodja

pre 13 godina

Propuštena šansa? Kako ko. Njih možda 150 do 200, ne da su iskoristili šansu! SVOJU i za sebe, naravno. A onih ostalih 8 miliona u Srbiji?
To je već malo drugačije. I mnogo, MNOGO gore. Ali nemojmo zameriti. Kad čujem "šnasa" to me asocira na kazino. A u svakom kazinu neki (vrlo malobrojni) dobijaju dok drugi (sve ostale naivčine) gube. To je normalno jer od koga bi i odakle bi dobitnici naplatili svoj dobitak?
Kada danas rezimiramo, posle toliko godina i muka, šta smo dobili? Neki vile u Londonu i u Monaku, a drugi život u stilu romana "Jedan dan Ivana Denisoviča". Jedina ambicija želja, plan i cilj u životu im je kako da prežive današnji dan. A šta će biti sutra? Ne znaju i ne razmišljuju o tome, to je suviše daleko. Nije ni bitno jer farme i dvorovi su vrlo dobra anestezija od stvarnosti.

TajnI AgenT

pre 13 godina

ne mogu da shvatim da toliko ljudi zaista veruje da je jedan covek u stanju da promeni citav sistem. Zar mislite da oni koji danas kradu, lazu, varaju itd. ne bi bili u stanju da to cine da taj jedan covek nije ubijen. Dakle taj jedan bi vrsio sam oko 1000 funkcija? Pojedinac jos nikad u istoriji covecanstva nije promenio nista. iza pojedinca mora da postoji uvek "armija" dodatnih sposobnih pojedinaca.

ne legitimsem se

pre 13 godina

U drzavi u kojoj i danas polovina aktuelne Vlasti sa buketima cveca svake godine odlazi na grob pok. Slobodana Milosevica i odaje mu pocast i zahvalnost za sve sto je uradio za stranku i Srbiju, govoriti o nekakvim "zacecima promena" koje su se dogodile 9. Marta 1991. je SMESNO !
O kakvim promenama se ovde uopste govori ?
Sjahao Kurta uzjahao Murta !

дб

pre 13 godina

Тада су четници певали четничке песме и дизали америчку заставу. Данас њихова деца певају четничке песме и пале америчку заставу. Где је настао проблем између?

Bane

pre 13 godina

Nikako mi ne ide u glavu kako mnogima ni 20 godina nije dovoljna distanca da shvate u cemu mislili da su ucestvovali, a sta se stvarno desilo. Milosevic je 9. marta vec bio na podu, ali to je uradio narod koji je, nazalost, verovao tzv liderima borbe za demokratiju. Ti lideri, neki ocito pod striktnom kontrolom Udbe ostavili su narod i Milosevica u nokdaunu i pobegli u Uciteljsku skolu zabezeknuti od straha sto im se vlast valja pod nogama i samo se treba sagnuti i uzeti je, e, ali, da dogovor nije bio drugaciji. Kada se culo da su tenkovi na ulicama, mnogima od njih je laknulo jer su imali dobar izgovor pred onim nesrecnim narodom: Mi bismo hteli dalje, ali, vidite, tu su tenkovi. Tako, Sloba nije spasio sebe, vec "lidere" od njihove duznosti da vode narod u ono sto su najavili da ce biti 9. mart - rusenje Milosevica. Tako je bilo i na Vidovdanu godinu dana kasnije, tako je bilo i 96. kada je onolika, do tada nevidjena energija naroda, potpuno nesrazmerno svedena na jeftine zahteve ispravljanja rezultata lokalnih izbora, iako ste sa onolikom energijom mogli da srusite ne Slobu, vec pola Evrope. O prevari koja se desila 5. oktobra, necu ni da govorim. Njene posledice se odvijaju svakodnevno pred nasim ocima. Samo slepci ne mogu to da vide. Domanovic je pisao o slepcu koji vodi narod, sada imamo slep narod koga vode oni koji imaju oci sokolove, narocito kada su u pitanju njihovi licni i grupni interesi.
Ajd ciao, vidimo se u sledecoj epizodi kada ponovo budemo dozvolili da nas prave budalama i tako sve dok nam ne prodje zivot. Sem, ako nas dotle ne prime u Evropu, pa da nas ona vodi za rucicu kada budemo prelazili nase balkanske sokake. Ali, ako nas onda budu tukli po guzi kada ne budemo po njihovoj volji, ne treba da se cudimo i ljutimo - tako se radi sa nedoraslom decicom.

r

pre 13 godina

Koliko istine samo ima u ovim recenicama.To sto je uvek znao da izrazi ono sto oseca i da pogodi srz problema ga je cesto dovodilo u probleme jer se uvek dizala velika halabuka posle tih izgovorenih reci.Isto ce biti i sada i ako covek govori cistu istinu.Sada ce uslediti komentari ala Mila Stula od vile na zenevskom jezeru,secenja ruku do lakata,mrtvackim sanducima Dane,cetnicima i partizanima dakle sav arsenal iz koga je Milosevic pucao na Vuka i SPO ce biti ispaljen.Pitam se sta je to u tim ljudima da neprestano pljuju po tom coveku.Obzirom da vec dugo pratim te komentare primetio sam da su to uglavnom isti ljudi pod istim imenom osim kada zele da se ne dosetimo promene nik.Ali tekstovi su gotovo uvek identicni i moram priznati mnogo ljigavi.
(Rosuljac, 9. mart 2011 15:17)

Lazar

pre 13 godina

Danas se secamo 9. marta, pa ubistvo Dindica, pa 5. oktobar,... a nama su i dalje prazni dzepovi, mladi, obrazovani, ambiciozni ljudi odlaze, a na na ulicama jurcaju crni dzipovi, a u njima sa jos mracnijim vlasnicima

marko, nis

pre 13 godina

@Knele
Procitaj komentar koji je ostavio Krivokapic, pa razmisli da li ima slicnosti izmedju njega i huligana koje pominjes. Poredjenje demonstranata koji su se 1991 borili protiv diktature koja ih je gurala u rat, i ljudi koje je u zadnjih par godina na ulice izvodila mrznja i zelja da se neko povredi jer nije isti kao oni, je potpuno neumesno.

Djuka

pre 13 godina

Ovaj narod, izgleda, kao da nema pametnija posla nego da se bavi temama "Šta bi bilo kad bi bilo." Šta je bilo, bilo je, treba ići napred, izvući pouke iz prošlosti da danas-sutra, kada bude bio novi 9. mart ili 6. oktobar izvučemo pouke iz toga zašto tada nismo uspeli, i... nastaviti dalje!

panzer general

pre 13 godina

Mislim da je naslov dobar.
1. Milošević je u tom trenutku bio prejak da bi se srušio, 2. da je pao opet bi bilo sukoba u bivšoj YU. E sad, sa ove relativno kratke vremenske distance, čini mi se da je vaš istorijski neprijatelj br. 1 upravo Milošević, i da bi svi drugi povijesni scenariji ispali bolje po vas da ste ga se prije riješili.

Damijan

pre 13 godina

Ništa se nije promenilo od 9. marta '91. Mislim na mentalitet građanstva. I danas je 75% stanovnika Srbije poluobrazovano. Prema statistici, samo 5% seoskih domaćinstava koristi internet što je extremno zabrinjavajuće, ako to uporedimo sa seoskim domaćinstvima u Sloveniji gde je taj procenat oko 60%. Potrebno je kvalitetno obrazovanje, a pre svega kvalitetno državno uređenje. Vlastodršci koriste moć državnog aparata kako bi sticali dobit, te korist kako za sebe, tako i za svoju porodicu. Nema kontrole, niti bilo kakve kazne. Svi se prave gluvi i nemi. I konačno, zamislite društvo gde jedan novinar, i to mlada žena, iznosi dokaze o potpunom bezumlju vlasti. Takvih kao što je ona NAS je oko 20% u Srbiji.

sasa jokic

pre 13 godina

09.Marta Sloba je imao apsolutnu podrsku Amerike i zapada. To je uoci demonstracija Helen Bentli izmedju redova porucila Vuku. Cuvali su ga za ono sto ce poceti 1991. Rasturanje SFRJ! Stari oprobani scenario kao sa svim ostalim diktatorima, a posle niz vodu....pre toga su naravno sve nas pustili niz vodu!

metuzalem

pre 13 godina

Nazivati nešto mitom o propuštenoj šansi je totalno pogrešno. Da ne ulazimo u šta bi bilo kad bi bilo, ali tvrdnje da je Milošević bio prejak su na slabim osnovama. Dovoljno je reći da ni na izborima 2000. DOS nije imao stoprocentni nadzor na svim biračkim mestima... Zamisliti šta je bilo deceniju ranije, kada je zlotvor imao celo Kosovo fore, uključujući i Albance, nije teško. Ko je jak i popularan, ne mora da krade i dovodi policiju sa strane i izvodi tenkove na ulice.

A ko je bio na ulicama 9. marta 1991. zna da se tada vlast kotrljala po ulici, samo nije bilo nikoga da se sagne i podigne je.

Al da ne kukamo više nad zlehudom prošlošću. To nam je što nam je. I samo napred. Ništa nije izgubljeno. Ne slušajte relativizatore ograničenog pamćenja i uma ("sve je isto samo njega nema").

izladjii mali ovo nije igra za klince

pre 13 godina

Kad neki kazu da je Sloba bio americki saveznik vise mi to uposte ne deluje cudno! Gde je tada bila Amerika da nam pomogne kao sto danas pomaze Africkim narodima?? Gde je tad bio svet da nam pomogne da srusimo Slobu?? Svetu-Americi je trebao jedan Sloba da unisti SFRJ da odcepi Kosovo! Bay the way, nikad nije osudjen, a na sahranu mu porodica nije dosla, da li je taj covek uopste umro?

Zabrinut

pre 13 godina

Slobodan traje vec 21. godinu. U medjuvremenu, od ovog 9. marta, Srbija je prosla kroz nekoliko ratova, sto je ostavilo generacije naviknute na nasilje i oko 3,5 miliona komada oruzja (uglavnom lakog, ali i poneki komad teskog)...Ljudi su na ivici, plasim se sledeceg 9. marta.

MUKNAVI

pre 13 godina

Srpska nesloga je posle 9 marta zacarevala,posledice vidimo,i osecamo na svakom koraku.Na povrsinu su isplivale posusnjare,lopine i obicne bagre i povukle za sobom politicare koji su im bili sluge da delju narod koj im nije znao odgovoriti;mi zelimo zivot vredan coveka,a sve ostalo nije nam bitno,ne zelimo da izgubimo ovo sto imamo,a vi nam pokazite,dajte nam da cvrsto drzimo u ruci,bolje,pa da vas tek onda ufoteljimo.Umesto toga,krenuli su ratovi,rezervisti,dobrovoljci u haos iz koga su izronili tajkuni i ostala ekipa kriminalaca koja se obogatila a ostali..sut karta pravac ulica,kontejneri,izlasci na izbore,premestanje kurte,i murte,rasprodaja Srbije i na kraju posdadosmo "lideri u regionu" koji suljaju naguzicke niz strminu uz dreku i lamentiranje nad uspomenama baba i deda koji zapenusano ovih dana analiziraju..sta bi bilo,da je bilo,ko je kriv,ko prav a pri tome ih "jako" zabole ..... sto nam Mladi stoje pred vratima lopina,"velikih gazda" i cekaju,cekaju,cekaju,i odose ...u dijasporu,jer nemaju dva zivota pa da jedan poklone nostalgicarima,a drugi "gazdama" koji ih "poducavaju" da treba da rade bre,a ne da raspravljaju o platama...

TRL

pre 12 godina

Meni rodjendan, te '91, moj prvi, pricali su mi kako je moj cale pola stana izbacio jer su bili za Vuka, a on veciti Titoista i Jugosloven, dvadeset jednu godinu kasnije on je i dalje takav, da li je Vuk? Da li su ti ljudi, demonstratori, da demonstratori, isti kao onda, da li veruju u isti ideal? Mislim da ne, ipak je taj dan neostvaren dan i nedosanjan san, samo da li neko zna sta je bio cilj, svrha, krajnja tacka, sta, ako je covek spreman da se promeni zbog molitvenog dorucka i preokreta...

idealista

pre 13 godina

Dragi prijatelji, za mene posle izlaska tenkova na beogradske ulice vise nista nije bilo isto i tada sam prvi put shvatila da cu otici iz tog grada i te zemlje. Otisla sam i zivim dobro na nekom drugom mestu. Jos uvek verujem da se tada nesto moglo promeniti i da nije moralo toliko ljudi poginuti, toliko ljudi napustiti zemlju, toliko ljudi osiromasiti.

popovic

pre 13 godina

Nazalost imali smo zelju ali nismo uspeli da se ozborimo protiv sve sile koju je rezim upotrebio protiv nas .Ko zna gde bi Srbija bila danas da smo se osloboidili nesrece jos 1991 godine.Imali smo vremena za sve, cak i za greske, ovako decenije su nazalost pojeli skakavci.

g_nn

pre 13 godina

@Krez.. Vidis ne pricamo isto, a verovatno i ne mislimo isto. Pevati svojoj zemlji nije isto sto i pevati "Ubi, ubi nekoga".. I to dok se ne shvati, nema nam niceg dobrog bojim se. Ja nemam problem da pevam Srbiji iz sveg srca, dignem tri prsta i onda odem sa najboljom drugaricom Hrvaticom na kafu..

Plavi

pre 12 godina

Kažu da se i put od hiljadu milja počinje jednim korakom. E pa 9. mart je bio taj prvi korak. Koliko nam je još preostalo da stignemo tamo kuda smo krenuli sa Trga Slobode zavisi isključivo od nas samih i volje da od Srbije stvorimo jednu modernu evropsku državu.

Prolaznik

pre 13 godina

9.Mar + 5 Oktobar = Ivica Dacic danas, to je Srbija izabrala posrestvom DS i njihove istinske borbe protiv starog rezimo koji je doneo zlo ovbom narodu , 2011 = devedesete i narod Srbije rob Tajkuna koji su se obogatili istih 90-ih!!!!

djapo

pre 13 godina

stvarno najveci gubitnici 9.marta smo mi koji smo se najvise borili za "demokratsku"srbiju jer smo dozvolili da posle svake nase posede kako 9.marta tako i 5.oktobra najgori od nas pokupe svu slavu i sve ostalo sto ide uz nju a mi bi verujuci takvima se povlacili misleci da je posao zavrsen.Posao tek predstoji jer se bagre nakotilo za ovih 20 godina al ovaj put treba ici do KRAJA

popovic

pre 13 godina

Citajuci danasnje komentare ovih SNS-ovaca koji govore o toboznjoj prevrtljivosti Vuka Draskovica ne mogu se oteti utisku da izgleda pisci tih redova zaboravljaju da je najnecuveniji politicki salto mortale ucinio upravo Toma (direktor groblja) sada predsednik SNS-a.On je od ultranacionaliste ,coveka koji se kleo u Mladica i Karadzica u Vojislava Seselja kome je i kum ako se ne varam postao vatreni evropejac.Zamislite da mi je to neko rekao pre godinu dana .Verovatno ni vi a ni ja ni bilo ko ,ko ima imalo zdravog razuma u to ne bi poverovao.Eto doziveo sam da me Toma i Vucic vode u Evropu.Na zdravlje Srbijo.Sto je najinteresantnije oni koji ga danas zastupaju kroz stampu ni sami ne veruju da je do promene zaista doslo inace bi ga napustili.Doduse ne verujem ni ja.

Dragan

pre 12 godina

Aktivni sam ucesnik tih demostracija i svih ostalih te godine, sve do Augusta meseca kada sam zauvek napustio Srbiju.
Sa ponosom se secam svega, secam se i ljudi i suzavca i hladne kosave, i morkih promrzlih ljudi,svega se secam, i na kraju mi stalno kroz misli promicu tenkovi ,ali nismo imali straha, mislili smo da radimo veliku stvar za Srbiju i za sve nas, sto i jeste bilo tacno, nazalost , tadasnja Srbija je obozavala novog srpskog "vozda" po imenu S.Milosevic i nije se moglo napraviti vise od onog sta smo napravili.
A da jesmo tada uspeli da srusimo diktatora, danas bi verovatno postaja neka forma bivse YU ,a i ako ne bi, Srbija bi vec odavno postala clanica EU i svih ostalih evroatlanskih integracija.
Nazalost, daleko sam od otadzbine , inace bi sutra sa ponosom dosao na Trg Slobode, ovaj puta kao vec ozbiljan covek, i zapalio svece za mrtve, a i izljubio bi se sa mojim-nasim Vukom !

rosa u podne

pre 12 godina

I ja sam jedan od martovaca koji sada zivi u inostranstvu. Kada se govori o tome kakav je bio karakter demonstracija, navescu samo par detalja koji nisu pomentuti.

1. U jednom trenutku Radovan Karadzic je pokusao da odrzi govor, ali je bio izvizdan i odstranjen.
2. Patrijarh Pavle je takodje bio izvizdan kada je pozvao demonstrante da se razidju. Razlog je bio organizovanje kontramitinga na Uscu odakle je tadasnji ministar industrije ili tako necega Matic ili Matovic pozvao ucesnike da krenu na terazije, pa je vladao strah od krvoprolica.
3. Neko je vec pomenuo zastave EEZ, Amerike itd... Cas se skandiralo CNN.
4. Na skupstinskom zasedanju je palo par cuvenih izjava: "Dok vi ovde rusite vlast, mi smo jedva sprecili napad na Stolac." Kada je iz Stolca stigao demanti, odgovor necoveka cijeg imena se ne secam je bio: "Nisam mislio na taj Stolac."

Bocko

pre 12 godina

Tog 9.marta je Srbija konacno skupila hrabrosti da kaze NE komunistickoj ideologiji koju je predstavljao Milosevic.Da se kaze NE mraku i tisini koja je trajala pedeset godina.Nasao se neko dovoljno hrabar,mudar a u isto vreme i "lud" da predvodi ovo pobunu.Da jedna recenica JURIS promenila je buducnost Srbije,da je tog dana nije bilo gotovo sam siguran da bi i dan danas Milosevic vladao,ako ne on onda njegova ideologija a Srbija bi i dalje bila u tom visedeceniskom mraku i tisini.

Sheena

pre 12 godina

Dan kada je sve pocelo, a kraj jos docekali nismo! Da smo slusali Vuka prethodnu 21 gofinu, danas bi bili mnogo dalje od dobijanja same kandidature!

Саша, Пожаревац

pre 12 godina

На жалост тада се није могло више. Могло се више 5.октобра, али СПО-а тад није било у коалицији ДОС и зато смо овде где јесмо. Ево нас 21 годину касније и где смо, готово на почетку. Зато је време за Преокрет...

Boris

pre 13 godina

9. marta '91. smo govorili "...eh, da je '68. bilo ovako ili obnako...". Sada govorimo "... eh da je 9. marta ili 5-6 oktobra bilo ovako ili onako...".
Bilo je kako je bilo - evo nam 2011, pa ne dopustimo da opet za 10-20 godina žalimo što smo nešto propustili ili što smo izabrali pogrešno. Krivih puteva i puteva u propast je mnogo!!! Mnogo je i pouka iz sopstvene prošlosti!!! Dokle god se mrdamo, ne smemo odustati i dopustiti da nas se naša deca stide!!! Menjajmo sebe i druge!!!

Zlatan

pre 13 godina

Samo bih još dodao da u to vreme Milošević nije imao baš toliku podršku u narodu koliko je SPS imao poslaničkih mandata u Narodnoj skupštini. Jeste SPS osvojio 194 od 250 poslaničkih mesta, ali po VEĆINSKOM, a ne aktuelnom proporcionalnom sistemu. Da je tada bio proporcionalni sistem, SPS ne bi osvojio mnogo više od 50% poslaničkih mandata. Milošević je svoj vrh dostigao na Gazimestanu na Vidovdan 1989. godine, i od tada je njegov rejting bio u laganom padu.

Ovome treba dodati i to da je Milošević pred prve višestranačke izbore kompletno kontrolisao medijsku scenu Srbije. Drugačije mišljenje se tada nije moglo čuti dalje od Beograda. Jedine tada nezaisne medijske kuće, B92 (tada samo radio) i NTV Studio B, nisu se mogle pratiti van Beograda. TV Bastilja je bila jedini izvor informacija u unutrašnjosti.

Dakle, ti prvi višestranački izbori u decembru 1990. godine održani su u sve samo ne demokratskim uslovima.

student

pre 12 godina

svima onima koji porede ovaj protest sa neredima u Beogradu tokom pride-a i protesta za Kosovo predlazem da pogledaju malo bolje strukturu ucesnika a ako ne vide najbolje mogu na youtubu da pogledaju "sjecas li se marta '91" pa da nas postede glupih i narucenih izjava

Trey Spruance

pre 13 godina

evo jedne tadašnje reakcije generacije 70-ih sa juga Srbije i odličan best of snimaka sa 9,martovskog protesta https://www.youtube.com/watch?v=cWipT4S28dE

MRV

pre 13 godina

@Ante. Ta osobina je imanentna čoveku. Kod nekoga je izražena manje, kod drugoga više, naročito ako je udružena sa mediteranskim ili dinarskim temperamentom i smeštena u određene društveno-istorijske okvire. O lobotomiji i da ne govorim. Uz to, uključio si se u temu o kojoj je, objektivno, ovde još uvek teško govoriti sine ira et conditio. Još je živ sentiment, iracionalni momenat, kod onih koji su u tome aktivno učestvovali na bilo kojoj strani, čak i ako nisu imali baš jasno artikulisanu svest o tome u čemu učestvuju i zašto učestvuju. Ali se stvari ipak kreću. Baš kao i kod vas, samo malo sporije. Pročitaj pažljivije sve komentare, pođi i na druge teme i videćeš da sam u pravu.

@Samir Salim. Da. Da je ljudski razum prevladao na prostorima bivše Jugoslavije ne bi se danas dičili grobovima, izbeglicama, zgarištima i bedom najvećeg dela naroda. Ali nisam siguran da se to rešavalo 9. marta. Bojim se da se on samo našao na matici nečega što je osmišljeno i pokrenuto ranije. I bojim se da to nešto nije bila ni nacija, ni ideologija, ni sujeta, već brutalna preraspodela društvenog bogatstva i moći. Kao, uostalom, u svakom velikom društvenom prevratu. Pokolj na ovim prostorima imao je nacionalni karakter samo u svesti "pešadinaca". Za generale je to bilo samo pozicioniranje u budućem novom društvenom poretku na ovim prostorima. Zato ljudski život i nije vredeo ni pišljivog boba.

@Tami. U pravu si. Potrebno je znati prošlost i razmišljati o njoj. I moraju se spoznati njene posledice. Kako današnje tako (i još više) i moguće buduće, da naša deca ne bi pravila iste tragične greške kao njihovi očevi. ALI SE U PROŠLOSTI NE SME ŽIVETI. A svi mi to radimo već četvrt veka. I to u širokom rasponu prošlosti.

D.Savic,Paris,FR

pre 12 godina

Tada sam imao 18 godina i ziveo sam u Srbiji i dobro se secam svega za razliku od nekih koji komentarisu a nisu imali ni 5 godina.Ubrzo posle toga sam dosao u Francusku i sa 20 godina zivota na zapadu mogu samo jedno da vam kazem:Milosevic je tada bio Predsednik sa kravatom dok je protiv njega na juris pozivao cupavi i bradati Draskovic koji kao da je upravo ugasio poslednji dzoint.Drugo nista necu da komentarisem,tako je to verovatno izgledalo u ocima zapadnjaka koje sada dobro poznajem(da me lose ne shvatite,bio sam uvek protiv Slobodana Milosevica i do skora pristalica SPO).