Ponedeljak, 07.03.2011.

18:17

Vlada nudi grejs period za kredite

Vlada sprema mere koje će omogućiti građanima da reprogramiraju kredite tako što bi dobili grejs period tokom kojeg će biti prepolovljene obaveze prema bankama.

Izvor: B92

Vlada nudi grejs period za kredite IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

Olja

pre 13 godina

Ja sam izvrsila refinansiranje kredita 2007 godine i otplacivacu ga do 2017 godine u Raiffeisen Banci...Trenutno nigde ne radim i redovno sam otplacivala svaku ratu kredita.
Da li imam prava dane placam nista 2 godine, mnogo mi je bitno???

blebetalo

pre 13 godina

Ovo je copy-paste stambenog programa nase vlade(HR).Kako?
Vlada je prvo pokusala pritiskom na banke,kao da je jos socijalizam,da smanje kamatu.Ovi su to glatko odbili,sto je njihovo zakonsko pravo,naravno nije moralno ali ko te pita!Koja se to banka jos odrekla profita?Sada,kad vec nejde po tom komunistickom sistemu,a i EU nas promatra sirom otvorenih ociju,donose odluku da ce drzava dotirati jedan dio.A otkud drzavi lova?Pa zna se - iz budzeta!Znaci, banke ne smanjuju kamatu,stambena mafija ne spusta nerealne cjene,a Jaca ih spasava preko nasih ledja.Nije meni krivo sto ce se od moje love pripomoci i koji siromah,vec sto ce ,kao po obicaju,okoristiti gotovo jedino banke i gradjevinari,a siromah ce ostati siromah!
Ni vasa,ni nasa vlada se ne vata u kostac sa pravim problemom,jer se boje samo za glasove i fotelje,a to je, svi znamo - UZASNO SKUP I GLOMAZAN DRZAVNI APARAT -BIROKRACIJA!!!!!
Ubjedjuju nas da smo ljeni i ne produktivni,a ja iz svoje zarade moram hranit pored svoje familije jos par na budzetu...pa jos penzioneri( sto je normalno,samo sto imamo podosta "laznih")....
To je jedini problem,a oni nas namjerno "duse"sa nacionalizmom,rasizmom,navijacima,popovima, hodzama,kamatom,recesijama...Sta natjera jednog seljaka ili radnika iz Hr,Sr da se mrze medjusobno?Djele iste potrebe i probleme!
Niko drugi nego politicari,birokrati i novopeceni,neskolovani tajkuni!Ko rak,pojeli su maticno meso do kosti,sad "deru" po kosti i jos nas nazivaju neradnicima.
Rezime-ovo sa kamatam je samo jos jedno mazanje ociju,a kolko vidim po komentarima,to je svima i jasno!

jugo

pre 13 godina

Iz komentara se da zakljuciti da smo mi drzava koja nema buducnosti. Rukovodimo se onom narodnom da komsiji crkne krava. ``Ako je imao mogucnosti da uzme kredit e sada neka ispasta`` Gospodo nije tako, ja sam imam kredit i to u CHF, kada sam ga uzimao jedva sam se skrpio sto se troskova tice a i sto se rate tice, u medjuvremenu je rata zbog jacanja svajcarca porasla za duplo a ukupni dug se nije smanjio. Zamiislite sada kolika je to rata i koliki je udar na budzet. Ako drzava ne pomogne propascemo i sada postoje oni koji nisu za tu pomoc. Pa molim Vas ni od koga ne uzimamo, mi cemo sve to platiti ali sa grejs periodom za koji cemo malo lakse disati. a komentari su tipa pa nisu za zaljenje kada su imali para za kredit. Mi smo srednja klasa koja je unistena i koja se treba razvijati jer smo mi stub ove zemlje ako se to nekome ne svidja zao mi je ali je tako.

đokica

pre 13 godina

štaće oni što nerade, što nemaju ni za parče hleba, a znate koliko ih je u srbiji kako ćete rešiti njihove probleme, da počnu u sred bela dana da lupaju izloge i kradu iz samoposluga-naravno da to ne podržavam, hoće li i tu biti grejs period.
svako neka vrati uzeti kredit, jer dobro zna u koji je posao ulazio, kao što neko kada se zapošljava zna dali taj posao može da obavlja ili ne.

marjan

pre 13 godina

Prema svim predlozima treba biti analitican, ma od koga dolazili.Ovaj predlog je dobar i jednoj kategoriji stanovnistva ce biti koristan, to je sigurno.Onima kojima nije po volji,ne moraju ga ni koristiti.

đokica

pre 13 godina

štaće oni što nerade, što nemaju ni za parče hleba, a znate koliko ih je u srbiji kako ćete rešiti njihove probleme, da počnu u sred bela dana da lupaju izloge i kradu iz samoposluga-naravno da to ne podržavam, hoće li i tu biti grejs period.
svako neka vrati uzeti kredit, jer dobro zna u koji je posao ulazio, kao što neko kada se zapošljava zna dali taj posao može da obavlja ili ne.

Mirko Mirko

pre 13 godina

Jeftino kupuješ mir do izbora jer vidiš da je narod gladan, pa da bar ne viču dok si ti u fotelji!!! A gde su radna mesta, gde su fabrike, gde je proizvodnja...ko je lud da uloži u ovu zemlju kad vidi kakvi lopovi je vode?????

Pipi

pre 13 godina

O cemu vi gospodo pricate? Potpuno ste pogubljeni i ovakve predizborne prevare vam vise nece pomoci. Narodu je jasno ko ste i sta ste i jedva cekamo da vam vidimo ledja i to pri vasem ulasku u zatvor. Kljuceve od vasih celija cemo baciti u najdublji bezdan da ih vise niko nikada ne nadje.

Ivan87

pre 13 godina

Ovo je cist populizam, demagogija, nespremnost (ili nesposobnost) ove gupe na vlasti da vodi ovu zemlju kako treba! I uvod u izbore, takodje!

Gogi

pre 13 godina

Evo resenja za sve vase probleme sada umesto da imate jedan kredit mozete da imate dva i da podignet treci za refinansiranje ova prva dva. sve to uz pokroviteljstvo drzave i da vama bude bolje..strasno

Milos

pre 13 godina

Zivi na kredit i u robovanje odmah! Ja razumem one koji nemaju i uzimaju ih, ali ovo sto drzava Srbija tj Cvele radi sad je feudalizam!!!

Ana

pre 13 godina

Nemojte nam nista vise nuditi, sve smo vase poteze vise nego skupo platili. Ponudite bolje ostavke i bar jednom ucinite nesto dobro za Srbiju.

Igor

pre 13 godina

Hvala makar na nečemu. Ipak mislim da bi mnogo veća pomoć bila da nas zaštite od samovolje i zelenaške politike banaka.
Ja sam jedan od onih nesretnika koji je naseo na preporuke koje su javno upućivane iz NBS i uzeo stambeni kredit u Švajcarcima. U međuvremenu mi je grčka banka u kojoj sam uzeo kredit podigla ratu u odnosu na period pre krize za preko 20%. Švajcarac sigurno nije toliko ojačao u odnosu na EUR, ali to je odličan pokazatelj nemoći i nezainteresovanosti ove vlasti da odbrani prava svojih građana od čiste krađe i iznude što rade većina banaka kod nas (sa naglaskom na grčke i austrijske)!

izbori odmah

pre 13 godina

Nije mi jasno zasto se partijski kadar zaposljen u drzavnoj upravi koji je na taj nacin postao kreditno sposoban naziva tako sirokim terminom kao sto je gradjani?
Oni koji ne rade su ionako kreditno nesposobni, oni koji rade kod privatnika imaju tako malu platu da su takodje kreditno nesposobni jedini koji su kreditno sposobni su oni zaposljeni u drzavnoj upravi a svi znamo kako se i po kojim kriterijumima tamo zaposljavalo. Sada imamo situaciju kao i u vreme Milosevica da ce za vlast glasati samo oni koji od iste imaju direknu materijalnu korist a to su penzioneri i zaposleni u drzavnoj upravi dok poreze placaju svi a procentualno su najoptereceniji oni koji nemaju veze sa vlascu. Tako opstaje ovaj lopovski sistem.

ad

pre 13 godina

Vlada mora da bude servis građana, a ne servis banaka !!!

Ova vlada se ponaša samo kao da ima odgovornost prema bankama, a svima je jasno je i zašto.

Građani moraju ovu vladu da pošalju na smetlište istorije i na robiju kao primer za sve buduće vlade.

jeremija

pre 13 godina

a šta vlada nudi onima koji nemaju hleba da jedu a kamoli da su kreditno sposobni. Oni izgleda da nisu ni u jednoj projekciji vlade?

rodja

pre 13 godina

Koje lupetanje majko mila. Ovi su prolupali definitivno. Mene bi bilo sramota da izađem da uopšte ovo komentarišem kao što naši ekonomsti rade po televizijma. Jel oni zaista ovo shvataju za ozbiljno i vredno bilo kakvog komentara ili su samo plaćenici ove koalicije na vlasti? Bankari su najbolji po faci im se vidi. Ne mogu da veruju šta čuju, a još pride se plaše da vlada stvarno ne krene u realizaciju ove nebuloze.

The Blue

pre 13 godina

Ovo mi neodoljivo smrdi na onih 1000 eura akcija, samo vol. 2.
Ali kako li ste olupali dno.... zbogom lazovi jedni, svaku nadu ste mi upropastili.

temida

pre 13 godina

Ne, gospodine premijeru a sada i ministru finansija. Ne treba nama niko da "prepolovljuje" rate kredita,(pa ce to da nas duplo vise kosta). Nama treba normalna privreda, normalni uslovi poslovanja, normalne plate.
Kredit sam uzela za skolarinu jer sa bednim platama nismo u mogucnosti ni decu da skolujemo i tada je on bio 7.500 dinara a sada je 10.500 dinara mesecno. A plata se povecala za 2 %. Ako se kredit povecao za skoro 30% zar ne mislite da su i plate trebale da se povecaju?
Pa nismo svi mogli za jeftine pare da pokupujemo ta preduzeca u privatizaciji i da sada budemo bizBismeni kao sto ste vi. Pa jos neki od vas, koji ste tako postali vlasnici po nekoliko firmi, drzite predavanja kako treba da se radi puno i da je nas narod inertan i nepreduzimljiv. Pa kako od vas da dodjemo na red? I moja baba bi znala da kupi preduzece koje ste doveli do propasti, rasproda deo imovine da isplati cenu a ostatak imovine lepo ustekuje, izdaje ili polako krcmi i uziva.Radite vec jednom ono sto je vas posao, napravite institucije sistema, uvedite red u uslove privredjivanja, prekinite da namecete sve vece obaveze privrednicima itd itd
Ili jos bolje, idite i pustite da dodju neki drugi, mozda ima mladjih, nekompromitovanih, radnih, inventivnih koji bi ovu zemlju mogli da izvuku iz gliba u koji ste nas uveli.
Ova vlada sve me vise podseca na Domanovicevog Vodju.

pit

pre 13 godina

Koji jeftini fazoni,ma u zatvor bre i oduzimanje imovine od lopova drustva.Ako neko moze da veruje da ce mu biti bolje sa ovakvim sarlatanima ja ne znam sta jos treba da ga zadesi.Ovo je samo pocetak "sjajno" izmisljenih podvala poslusnome gradjanstvu.Kod mene ste zavrsili za sva vremena,cak i kada bi mi poklonili nesto para i tada bih se borio da odgovarate jer ste mnogo zla naneli drustvu.Hocu sve krivce ovoga stanja sto pre da vidim u zatvoru.

Mirsad

pre 13 godina

Kao i uvek zemlja Srbijica ima najvise razumevanja za one koji krse pravila. Bilo da ste na mrtvo ime prebili decka koji je dvaput manji od vas u Njujorku, niste platili struju par godina, kraduckali ste, izgradli nelegalni objekat ili uzeli kredit izvan svojih mogucnosti, nista ne brinite.
Uzece to Srbijica od onih magaraca i ovcica koji postuju zakon, placaju racune, ne zive preko svojih mogucnosti.
I tako to traje vec preko dvadeset godina. Posteni i dobri su budale, kao nigde u svetu, a neodgovorni, "snalazljivi" i bezobrazni su uspesni, kao nigde u civilizovanom svetu.

Kako da vaspitavam svoju decu? Da budu losi i neodgovorni ljudi posto se u Srbijici drzava, ukljucujuci Tadica, Cvetkovica i drustvo uvek pobrine za to, ili da budu dobri i odgovorni ljudi, ne teret vec korist i ponos za ovu zemlju.
Srbijica, zemlja naopakog morala.

EX demokrata 1

pre 13 godina

Pa ne znam da li uopste treba ovakve gluposti da se komentarisu !?
Da li taj preds. Vlade uopste zna koliko je vredeo evro pre 3 godine a koliko danas i da li zna da je zamrznuo plate i penzije, istovremeno je dao dozvolu za poskupljenje struje, lok.samouprave su poskupele grejanje i ostale dazbine, hrana je otisla za 30 %, a rate kredita su u evrima...pa kako ce neko za 2 godine da se vrati celoj rati kada je sa ovakvim trendovima sasvim jasno da idemo u propast, a osim toga, on ustvari prebacuje tu obavezu na neku drugu vladu jer je tesko verovati da cemo ikada vise imati ovu ekipu na vlasti !
Kada bi imali fixni kurs evra mozda bi bilo drugacije, ovako, jedino ako NBS pocne da prodaje evre ne bi li smanjila vrednost evra,pa da plate budu na nivou oko 500 ili 600 evra prosecne ne bi li ljudi uspeli nekako da se iskobeljaju iz dugova,sa fluktuirajucim kursom evo dokle smo stigli,najgori smo u Evropi po svim parametrima !

Oficir JNA

pre 13 godina

Predlazem svima onima koji traze AZIL u zemljama EU da, prilikom intervjua, pokazu video snimke intervjua i izjava Cvetkovica i vecine clanova njegove vlade u kojima isnose NEBULOZNE ideje o srpskom Eldoradu, i neka izjave da osjecaju da im je, zbog nesposobnosti i NEBULOZA ovih vlastodrzaca, ugrozen zivot i egzistencija.
Ubedjen sam da ce odmah dobiti AZIL IZ HUMANITARNIH RAZLOGA.

Dejaldinjo

pre 13 godina

Pomislio sam da ce komentatori biti odusevljeni, ali prijatno je iznenadjenje videti da je velik broj ljudi trezven i da ih nije lako nasamariti demagoskim, populistickim obecanjima. Jer, ovo sto rade je najobicniji predizborni trik. Momci, mene vise necete nasamariti, makar se i Toma osladio na ovim izborima.

Gustav

pre 13 godina

Ih, pa amerikanci su na taj nacin pomagali bankama sa Wall street-a, direktno im dajuci pare. Ovde je situacija da Mirko trazi gde ce da se zaposli posle mandata. Naiskreniej koja banka ce imati najvise koristi????

Mislite o tome, a i nije Mirko blessav ko sto se pravi.

Ma Mladja je malo dete.

Rozenkrojcer

pre 13 godina

Ključna rečenica je : "Novim merama bi trebalo da bude omogućeno da građani godinu dana plaćaju pola sadašnje rate za kredit, a da po isteku tog roka se vrate na prethodni režim otplate kredita."
Alo bre, ovi nas stvarno smatraju debilima! Posle će neko da kaže kako je to obećano da bi se dobili izbori, e No pasarán ovoga puta!

dc

pre 13 godina

Ajmo sad NINJA krediti (No Income, No Job, no Assets).

Amerikanci su pukli sa takvim sistemom još pre 3 godine, a mi ništa nismo naučili nego ćemo sad kod nas da to isto uradimo.

LaCucaracha

pre 13 godina

Apsolutno, ali APSOLUTNO su potpuno izgubili kompas! Imali su tri godine sa većinom u parlamentu da STVORE USLOVE ZA RAZVOJ PRIVREDE i za ulaz stranih investicija. Nije posao državnog aparata da vuče japance za rukav i kmeči, već da za njih i druge strance stvori normalno poslovno okružje. JOŠ MANJE je posao vlade da se bavi privatnim kreditima. TO JE ČIST POPULIZAM, DUPLO GORI I OPASNIJI ZA OVU ZEMLJU OD SUBVENCIONISANIH RADNIH MESTA. Ne mogu da verujem da ću da napišem ovo: I Toma sa svojim polupismenim satrapima bi bolje upravljao vladom od Cvetkovića i ekipe tipa Alan Ford! DS je stvarno na dnu... Ovo je zaista razlog za izbore... pa makar opet morao da pakujem stvari i put pod noge!

Buum

pre 13 godina

Kakva superhikovska logika!

Pomozimo bankama tako što ćemo uzeti od miliona siromašnih (poreskih obveznika) i dotirati kredite ljudima koji su se već zadužili kod ovih lihvara!?!!?

Deda Mraze, ako već hoćeš da pomogneš ljudima koji su uzeli kredite, traži da im banke otpišu deo duga ili smanje kamatu.

Nemoj da izigravaš dobročinitelja tuđim tj. narodnim parama!

strazar

pre 13 godina

Koja je razlika izmedju Dinkica i Cvetkovica?Oboje koriste pare iz budzeta da bi promovisali svoje partije na muci gradjana i ove napacene zemlje!Neko bi trebao da ide u zatvor za lose vodjenje drzave i naroda.

Mashinovodja

pre 13 godina

"...Država je zbog toga odlučila da pomogne prezaduženim građanima pa će, kako je to najavio premijer, predložiti mere kojima će biti omogućena pauza u otplati kredita."

I kako to država misli da konkretno pomogne zaduženim građanima? Koliko se ja razumem u kredite, ima samo dve mogućnosti:

1. Da država plaća umesto građana.
2. Da država prijateljki "savetuje" bankama da oproste dug građanima.

Ono prvo znači da se onda dug prebacuje na sve ostale građane solidarno. To je lepo i dirljivo, ali teško izvodljivo jer država treba od nekoga da uzme da drugom dala. Problem je u ome što broj onih od kojih se može uzeti vrlo brzo opada.
Evo na primer, od mene ne može ništa da uzme jer ja sam nezaposlen (srećom, bez kredita)). A ovakvih kao ja već preko milion u Srbijici pod šljivama. Barem da je neka vajdica kad je čovek nezaposlen: kad ništa nemaš, ne mogu više ništa ni da ti uzmu.
Druga opcija više pripada naučnoj fantastici. I (propaloj) ekonomiji samoupravnog socijalizma. Dakle, malo je realna.
Ideja da ljudi prve dve godine plaćaju samo kamatu, a tek posle i glavnicu možda nekome lepo zvuči ali samo odlaže problem na dve godine (naravno, do onda će biti izbori na kojima ćemo opet pobediti, što je i najbitnije).
Tačno je da bi u tom slučaju prve dve godine mesečno zaduženje bilo osetno manje, ali šta posle tog perioda, kad zveknu udruženi i kamata i glavnica? Od onih koji danas imaju posao u privatnom sektoru i koliko-toliko (ne)redovnu platu, koliko njih može da bude sigurno da će tako biti i kroz dve, tri, pet ili deset godina? Od zaposlenih u privatnom sektoru niko ne zna ni da li če i dalje imati platu i zaposlenje ni sledećeg meseca, a od "zaposlenih" u javnom sektoru ne verujem da bi se neko od njih usudio da prognozira šta će biti kroz dve i više godina sa strankom kojoj duguje posao i sve privilegije koje trenutno ima. (Ali tu je ionako filozofija "što sad klepim - to mi je!")
Tako da hvala državi, ali ovo nije pravi način da pomogne prezaduženim građanima. Pravi način bio da država stvori uslove za razvoj industrije i privrede gde će se otvarati nova radna mesta i građani zarađivati pristojne plate od kojih će bez većih problema otplaćivati svoje dugove. E, ali za ovu vladu, takvo što je više nego naučna fantastika. To je nešto o čemu se ne usuđuje čak ni da fantazira.

rile026

pre 13 godina

Nisam ekonomista,ali mislim da je ovo samo produzavanje muke gradjanima.Bolje bi bilo da vlada nadje nacina da pomogne gradjanima da rese svoja dugovanja prema javnim preduzecima kao sto je EPS ili
dugovanja za grejanje,jer je evidetno da su sva dugovanja nastala u zadnjih deset godina,od kad naglo pocinje pad standarda penzionera i ostalih nizih slojeva stanovnistva.Ako vlada moze da izdvoji 1.000.000 $ dolara,da bi pomogla nekom siledjiji u
SAD-u,mogla bi da pomogne i penzionerima da se rese svojih dugova za struju i grejanje.Sramotno je da dozvoli da se ljudi izbacuju iz svojih stanova,zbog neplacenih racuna i dugova koji su nastali krivicom svih vlada od 2000.god.jer nisu obezbedili ljudima jedan dostojan zivot vec samo borbu za prezivljavljanje.Nadam se da ce ovo procitati neko ko treba da procita.

jovan

pre 13 godina

Bravo, kupuješ više nego što možeš da platiš, zadužuješ se, živiš na kredit, a onda dođe država i kaže da će da ti pomognu poreski obveznici koji su trošili samo ono što imaju. Naravno da ćemo se pod takvim uslovima svi zaduživati i prezaduživati, inače ispadosmo budale. Kao prošli put, kada su blesavi pošteni građani platili onima koje je ojadila država, zajedno s Dafinom.
Političarima je svejedno, neće oni plaćati tu demagogiju.

Voja

pre 13 godina

Banke se sigurno neće odreći planiranih prihoda, jer oni imaju i rashode koje moraju da servisiraju (kamate na štednju). Da li to znači da će država iz budžeta plažati razliku ili se zadužiti u ime svih nas kod tih istih banaka? To u krajnjoj liniji značu da ćemo svi mi koji nemamo kredite (a pritom kao podstanari plaćamo kiriju ili živimo sa roditeljima) otplaćivati tuđe stanove godinu dana? Mislio sam da ne izađem na izbore, ali ako budu uveli ovu populističku meru, glasaću i za crnog đavola samo da ovima vidim leđa!

Cisco

pre 13 godina

Ili mozda drzava ovim u stvari pomaze bankama da nekako naplate svoja potrazivanja. U suprotnom ce imati samo beskorisnu gomilu aktiviranih hipoteka koje nece moci nikome da prodaju. Skloniji sam da verujem da drzava uvek pre pomaze banke nego gradjane.

Luka Kalicanin

pre 13 godina

Kakva su sada ovoa naucno-fantasticni predlozi ?
Mozda premijer najavljuje da se donese propis prema kome ce se zapleniti devizna stednja i njom otplatiti krediti rasipnika ? Ne vidim kako bi se drugacije nasl oko 450 miliona evra da pokrije polovinu ukupne godisnje otplate otplate gradjana i privrede. Ovo nije optimizam, ovo je lupetanje.

Popolo

pre 13 godina

Krece predizborni populizam crveno zuckaste koalicije. Obecajte i otpis duga u visini 1.000 evra i nabacite jedno 500-600 hiljada novih radnih mesta. Obecajte, nista vas ne kosta.

Dzoni

pre 13 godina

Grejs period dok ne prodju izbori.Koja smejurija koju ce isti ti gradjani da plate tako to ce posle da placaju jos vise.Samo da se prezive izbori.

Triput

pre 13 godina

Da pogadjam - ideja je da oni ostanu na vlasti, a mi svi zajedno uzimamo jedno 10 milijardi evra novog kredita po dobro uhodanom principu...

POISON

pre 13 godina

Sve neke ludilo ideje:

Zaduzi,Odlozi, Odrezi(porez),poskupi...

Da se smrznes od straha prema "kapacitetima" koji odlucuju o nasim sudbinama...

Dzoni

pre 13 godina

Grejs period dok ne prodju izbori.Koja smejurija koju ce isti ti gradjani da plate tako to ce posle da placaju jos vise.Samo da se prezive izbori.

Popolo

pre 13 godina

Krece predizborni populizam crveno zuckaste koalicije. Obecajte i otpis duga u visini 1.000 evra i nabacite jedno 500-600 hiljada novih radnih mesta. Obecajte, nista vas ne kosta.

Dejaldinjo

pre 13 godina

Pomislio sam da ce komentatori biti odusevljeni, ali prijatno je iznenadjenje videti da je velik broj ljudi trezven i da ih nije lako nasamariti demagoskim, populistickim obecanjima. Jer, ovo sto rade je najobicniji predizborni trik. Momci, mene vise necete nasamariti, makar se i Toma osladio na ovim izborima.

Voja

pre 13 godina

Banke se sigurno neće odreći planiranih prihoda, jer oni imaju i rashode koje moraju da servisiraju (kamate na štednju). Da li to znači da će država iz budžeta plažati razliku ili se zadužiti u ime svih nas kod tih istih banaka? To u krajnjoj liniji značu da ćemo svi mi koji nemamo kredite (a pritom kao podstanari plaćamo kiriju ili živimo sa roditeljima) otplaćivati tuđe stanove godinu dana? Mislio sam da ne izađem na izbore, ali ako budu uveli ovu populističku meru, glasaću i za crnog đavola samo da ovima vidim leđa!

jovan

pre 13 godina

Bravo, kupuješ više nego što možeš da platiš, zadužuješ se, živiš na kredit, a onda dođe država i kaže da će da ti pomognu poreski obveznici koji su trošili samo ono što imaju. Naravno da ćemo se pod takvim uslovima svi zaduživati i prezaduživati, inače ispadosmo budale. Kao prošli put, kada su blesavi pošteni građani platili onima koje je ojadila država, zajedno s Dafinom.
Političarima je svejedno, neće oni plaćati tu demagogiju.

strazar

pre 13 godina

Koja je razlika izmedju Dinkica i Cvetkovica?Oboje koriste pare iz budzeta da bi promovisali svoje partije na muci gradjana i ove napacene zemlje!Neko bi trebao da ide u zatvor za lose vodjenje drzave i naroda.

POISON

pre 13 godina

Sve neke ludilo ideje:

Zaduzi,Odlozi, Odrezi(porez),poskupi...

Da se smrznes od straha prema "kapacitetima" koji odlucuju o nasim sudbinama...

Cisco

pre 13 godina

Ili mozda drzava ovim u stvari pomaze bankama da nekako naplate svoja potrazivanja. U suprotnom ce imati samo beskorisnu gomilu aktiviranih hipoteka koje nece moci nikome da prodaju. Skloniji sam da verujem da drzava uvek pre pomaze banke nego gradjane.

Triput

pre 13 godina

Da pogadjam - ideja je da oni ostanu na vlasti, a mi svi zajedno uzimamo jedno 10 milijardi evra novog kredita po dobro uhodanom principu...

rile026

pre 13 godina

Nisam ekonomista,ali mislim da je ovo samo produzavanje muke gradjanima.Bolje bi bilo da vlada nadje nacina da pomogne gradjanima da rese svoja dugovanja prema javnim preduzecima kao sto je EPS ili
dugovanja za grejanje,jer je evidetno da su sva dugovanja nastala u zadnjih deset godina,od kad naglo pocinje pad standarda penzionera i ostalih nizih slojeva stanovnistva.Ako vlada moze da izdvoji 1.000.000 $ dolara,da bi pomogla nekom siledjiji u
SAD-u,mogla bi da pomogne i penzionerima da se rese svojih dugova za struju i grejanje.Sramotno je da dozvoli da se ljudi izbacuju iz svojih stanova,zbog neplacenih racuna i dugova koji su nastali krivicom svih vlada od 2000.god.jer nisu obezbedili ljudima jedan dostojan zivot vec samo borbu za prezivljavljanje.Nadam se da ce ovo procitati neko ko treba da procita.

Mashinovodja

pre 13 godina

"...Država je zbog toga odlučila da pomogne prezaduženim građanima pa će, kako je to najavio premijer, predložiti mere kojima će biti omogućena pauza u otplati kredita."

I kako to država misli da konkretno pomogne zaduženim građanima? Koliko se ja razumem u kredite, ima samo dve mogućnosti:

1. Da država plaća umesto građana.
2. Da država prijateljki "savetuje" bankama da oproste dug građanima.

Ono prvo znači da se onda dug prebacuje na sve ostale građane solidarno. To je lepo i dirljivo, ali teško izvodljivo jer država treba od nekoga da uzme da drugom dala. Problem je u ome što broj onih od kojih se može uzeti vrlo brzo opada.
Evo na primer, od mene ne može ništa da uzme jer ja sam nezaposlen (srećom, bez kredita)). A ovakvih kao ja već preko milion u Srbijici pod šljivama. Barem da je neka vajdica kad je čovek nezaposlen: kad ništa nemaš, ne mogu više ništa ni da ti uzmu.
Druga opcija više pripada naučnoj fantastici. I (propaloj) ekonomiji samoupravnog socijalizma. Dakle, malo je realna.
Ideja da ljudi prve dve godine plaćaju samo kamatu, a tek posle i glavnicu možda nekome lepo zvuči ali samo odlaže problem na dve godine (naravno, do onda će biti izbori na kojima ćemo opet pobediti, što je i najbitnije).
Tačno je da bi u tom slučaju prve dve godine mesečno zaduženje bilo osetno manje, ali šta posle tog perioda, kad zveknu udruženi i kamata i glavnica? Od onih koji danas imaju posao u privatnom sektoru i koliko-toliko (ne)redovnu platu, koliko njih može da bude sigurno da će tako biti i kroz dve, tri, pet ili deset godina? Od zaposlenih u privatnom sektoru niko ne zna ni da li če i dalje imati platu i zaposlenje ni sledećeg meseca, a od "zaposlenih" u javnom sektoru ne verujem da bi se neko od njih usudio da prognozira šta će biti kroz dve i više godina sa strankom kojoj duguje posao i sve privilegije koje trenutno ima. (Ali tu je ionako filozofija "što sad klepim - to mi je!")
Tako da hvala državi, ali ovo nije pravi način da pomogne prezaduženim građanima. Pravi način bio da država stvori uslove za razvoj industrije i privrede gde će se otvarati nova radna mesta i građani zarađivati pristojne plate od kojih će bez većih problema otplaćivati svoje dugove. E, ali za ovu vladu, takvo što je više nego naučna fantastika. To je nešto o čemu se ne usuđuje čak ni da fantazira.

Mirsad

pre 13 godina

Kao i uvek zemlja Srbijica ima najvise razumevanja za one koji krse pravila. Bilo da ste na mrtvo ime prebili decka koji je dvaput manji od vas u Njujorku, niste platili struju par godina, kraduckali ste, izgradli nelegalni objekat ili uzeli kredit izvan svojih mogucnosti, nista ne brinite.
Uzece to Srbijica od onih magaraca i ovcica koji postuju zakon, placaju racune, ne zive preko svojih mogucnosti.
I tako to traje vec preko dvadeset godina. Posteni i dobri su budale, kao nigde u svetu, a neodgovorni, "snalazljivi" i bezobrazni su uspesni, kao nigde u civilizovanom svetu.

Kako da vaspitavam svoju decu? Da budu losi i neodgovorni ljudi posto se u Srbijici drzava, ukljucujuci Tadica, Cvetkovica i drustvo uvek pobrine za to, ili da budu dobri i odgovorni ljudi, ne teret vec korist i ponos za ovu zemlju.
Srbijica, zemlja naopakog morala.

Luka Kalicanin

pre 13 godina

Kakva su sada ovoa naucno-fantasticni predlozi ?
Mozda premijer najavljuje da se donese propis prema kome ce se zapleniti devizna stednja i njom otplatiti krediti rasipnika ? Ne vidim kako bi se drugacije nasl oko 450 miliona evra da pokrije polovinu ukupne godisnje otplate otplate gradjana i privrede. Ovo nije optimizam, ovo je lupetanje.

Rozenkrojcer

pre 13 godina

Ključna rečenica je : "Novim merama bi trebalo da bude omogućeno da građani godinu dana plaćaju pola sadašnje rate za kredit, a da po isteku tog roka se vrate na prethodni režim otplate kredita."
Alo bre, ovi nas stvarno smatraju debilima! Posle će neko da kaže kako je to obećano da bi se dobili izbori, e No pasarán ovoga puta!

The Blue

pre 13 godina

Ovo mi neodoljivo smrdi na onih 1000 eura akcija, samo vol. 2.
Ali kako li ste olupali dno.... zbogom lazovi jedni, svaku nadu ste mi upropastili.

LaCucaracha

pre 13 godina

Apsolutno, ali APSOLUTNO su potpuno izgubili kompas! Imali su tri godine sa većinom u parlamentu da STVORE USLOVE ZA RAZVOJ PRIVREDE i za ulaz stranih investicija. Nije posao državnog aparata da vuče japance za rukav i kmeči, već da za njih i druge strance stvori normalno poslovno okružje. JOŠ MANJE je posao vlade da se bavi privatnim kreditima. TO JE ČIST POPULIZAM, DUPLO GORI I OPASNIJI ZA OVU ZEMLJU OD SUBVENCIONISANIH RADNIH MESTA. Ne mogu da verujem da ću da napišem ovo: I Toma sa svojim polupismenim satrapima bi bolje upravljao vladom od Cvetkovića i ekipe tipa Alan Ford! DS je stvarno na dnu... Ovo je zaista razlog za izbore... pa makar opet morao da pakujem stvari i put pod noge!

Oficir JNA

pre 13 godina

Predlazem svima onima koji traze AZIL u zemljama EU da, prilikom intervjua, pokazu video snimke intervjua i izjava Cvetkovica i vecine clanova njegove vlade u kojima isnose NEBULOZNE ideje o srpskom Eldoradu, i neka izjave da osjecaju da im je, zbog nesposobnosti i NEBULOZA ovih vlastodrzaca, ugrozen zivot i egzistencija.
Ubedjen sam da ce odmah dobiti AZIL IZ HUMANITARNIH RAZLOGA.

pit

pre 13 godina

Koji jeftini fazoni,ma u zatvor bre i oduzimanje imovine od lopova drustva.Ako neko moze da veruje da ce mu biti bolje sa ovakvim sarlatanima ja ne znam sta jos treba da ga zadesi.Ovo je samo pocetak "sjajno" izmisljenih podvala poslusnome gradjanstvu.Kod mene ste zavrsili za sva vremena,cak i kada bi mi poklonili nesto para i tada bih se borio da odgovarate jer ste mnogo zla naneli drustvu.Hocu sve krivce ovoga stanja sto pre da vidim u zatvoru.

dc

pre 13 godina

Ajmo sad NINJA krediti (No Income, No Job, no Assets).

Amerikanci su pukli sa takvim sistemom još pre 3 godine, a mi ništa nismo naučili nego ćemo sad kod nas da to isto uradimo.

temida

pre 13 godina

Ne, gospodine premijeru a sada i ministru finansija. Ne treba nama niko da "prepolovljuje" rate kredita,(pa ce to da nas duplo vise kosta). Nama treba normalna privreda, normalni uslovi poslovanja, normalne plate.
Kredit sam uzela za skolarinu jer sa bednim platama nismo u mogucnosti ni decu da skolujemo i tada je on bio 7.500 dinara a sada je 10.500 dinara mesecno. A plata se povecala za 2 %. Ako se kredit povecao za skoro 30% zar ne mislite da su i plate trebale da se povecaju?
Pa nismo svi mogli za jeftine pare da pokupujemo ta preduzeca u privatizaciji i da sada budemo bizBismeni kao sto ste vi. Pa jos neki od vas, koji ste tako postali vlasnici po nekoliko firmi, drzite predavanja kako treba da se radi puno i da je nas narod inertan i nepreduzimljiv. Pa kako od vas da dodjemo na red? I moja baba bi znala da kupi preduzece koje ste doveli do propasti, rasproda deo imovine da isplati cenu a ostatak imovine lepo ustekuje, izdaje ili polako krcmi i uziva.Radite vec jednom ono sto je vas posao, napravite institucije sistema, uvedite red u uslove privredjivanja, prekinite da namecete sve vece obaveze privrednicima itd itd
Ili jos bolje, idite i pustite da dodju neki drugi, mozda ima mladjih, nekompromitovanih, radnih, inventivnih koji bi ovu zemlju mogli da izvuku iz gliba u koji ste nas uveli.
Ova vlada sve me vise podseca na Domanovicevog Vodju.

Buum

pre 13 godina

Kakva superhikovska logika!

Pomozimo bankama tako što ćemo uzeti od miliona siromašnih (poreskih obveznika) i dotirati kredite ljudima koji su se već zadužili kod ovih lihvara!?!!?

Deda Mraze, ako već hoćeš da pomogneš ljudima koji su uzeli kredite, traži da im banke otpišu deo duga ili smanje kamatu.

Nemoj da izigravaš dobročinitelja tuđim tj. narodnim parama!

jeremija

pre 13 godina

a šta vlada nudi onima koji nemaju hleba da jedu a kamoli da su kreditno sposobni. Oni izgleda da nisu ni u jednoj projekciji vlade?

ad

pre 13 godina

Vlada mora da bude servis građana, a ne servis banaka !!!

Ova vlada se ponaša samo kao da ima odgovornost prema bankama, a svima je jasno je i zašto.

Građani moraju ovu vladu da pošalju na smetlište istorije i na robiju kao primer za sve buduće vlade.

rodja

pre 13 godina

Koje lupetanje majko mila. Ovi su prolupali definitivno. Mene bi bilo sramota da izađem da uopšte ovo komentarišem kao što naši ekonomsti rade po televizijma. Jel oni zaista ovo shvataju za ozbiljno i vredno bilo kakvog komentara ili su samo plaćenici ove koalicije na vlasti? Bankari su najbolji po faci im se vidi. Ne mogu da veruju šta čuju, a još pride se plaše da vlada stvarno ne krene u realizaciju ove nebuloze.

Gustav

pre 13 godina

Ih, pa amerikanci su na taj nacin pomagali bankama sa Wall street-a, direktno im dajuci pare. Ovde je situacija da Mirko trazi gde ce da se zaposli posle mandata. Naiskreniej koja banka ce imati najvise koristi????

Mislite o tome, a i nije Mirko blessav ko sto se pravi.

Ma Mladja je malo dete.

EX demokrata 1

pre 13 godina

Pa ne znam da li uopste treba ovakve gluposti da se komentarisu !?
Da li taj preds. Vlade uopste zna koliko je vredeo evro pre 3 godine a koliko danas i da li zna da je zamrznuo plate i penzije, istovremeno je dao dozvolu za poskupljenje struje, lok.samouprave su poskupele grejanje i ostale dazbine, hrana je otisla za 30 %, a rate kredita su u evrima...pa kako ce neko za 2 godine da se vrati celoj rati kada je sa ovakvim trendovima sasvim jasno da idemo u propast, a osim toga, on ustvari prebacuje tu obavezu na neku drugu vladu jer je tesko verovati da cemo ikada vise imati ovu ekipu na vlasti !
Kada bi imali fixni kurs evra mozda bi bilo drugacije, ovako, jedino ako NBS pocne da prodaje evre ne bi li smanjila vrednost evra,pa da plate budu na nivou oko 500 ili 600 evra prosecne ne bi li ljudi uspeli nekako da se iskobeljaju iz dugova,sa fluktuirajucim kursom evo dokle smo stigli,najgori smo u Evropi po svim parametrima !

izbori odmah

pre 13 godina

Nije mi jasno zasto se partijski kadar zaposljen u drzavnoj upravi koji je na taj nacin postao kreditno sposoban naziva tako sirokim terminom kao sto je gradjani?
Oni koji ne rade su ionako kreditno nesposobni, oni koji rade kod privatnika imaju tako malu platu da su takodje kreditno nesposobni jedini koji su kreditno sposobni su oni zaposljeni u drzavnoj upravi a svi znamo kako se i po kojim kriterijumima tamo zaposljavalo. Sada imamo situaciju kao i u vreme Milosevica da ce za vlast glasati samo oni koji od iste imaju direknu materijalnu korist a to su penzioneri i zaposleni u drzavnoj upravi dok poreze placaju svi a procentualno su najoptereceniji oni koji nemaju veze sa vlascu. Tako opstaje ovaj lopovski sistem.

Gogi

pre 13 godina

Evo resenja za sve vase probleme sada umesto da imate jedan kredit mozete da imate dva i da podignet treci za refinansiranje ova prva dva. sve to uz pokroviteljstvo drzave i da vama bude bolje..strasno

jugo

pre 13 godina

Iz komentara se da zakljuciti da smo mi drzava koja nema buducnosti. Rukovodimo se onom narodnom da komsiji crkne krava. ``Ako je imao mogucnosti da uzme kredit e sada neka ispasta`` Gospodo nije tako, ja sam imam kredit i to u CHF, kada sam ga uzimao jedva sam se skrpio sto se troskova tice a i sto se rate tice, u medjuvremenu je rata zbog jacanja svajcarca porasla za duplo a ukupni dug se nije smanjio. Zamiislite sada kolika je to rata i koliki je udar na budzet. Ako drzava ne pomogne propascemo i sada postoje oni koji nisu za tu pomoc. Pa molim Vas ni od koga ne uzimamo, mi cemo sve to platiti ali sa grejs periodom za koji cemo malo lakse disati. a komentari su tipa pa nisu za zaljenje kada su imali para za kredit. Mi smo srednja klasa koja je unistena i koja se treba razvijati jer smo mi stub ove zemlje ako se to nekome ne svidja zao mi je ali je tako.

Ana

pre 13 godina

Nemojte nam nista vise nuditi, sve smo vase poteze vise nego skupo platili. Ponudite bolje ostavke i bar jednom ucinite nesto dobro za Srbiju.

Ivan87

pre 13 godina

Ovo je cist populizam, demagogija, nespremnost (ili nesposobnost) ove gupe na vlasti da vodi ovu zemlju kako treba! I uvod u izbore, takodje!

Milos

pre 13 godina

Zivi na kredit i u robovanje odmah! Ja razumem one koji nemaju i uzimaju ih, ali ovo sto drzava Srbija tj Cvele radi sad je feudalizam!!!

marjan

pre 13 godina

Prema svim predlozima treba biti analitican, ma od koga dolazili.Ovaj predlog je dobar i jednoj kategoriji stanovnistva ce biti koristan, to je sigurno.Onima kojima nije po volji,ne moraju ga ni koristiti.

Mirko Mirko

pre 13 godina

Jeftino kupuješ mir do izbora jer vidiš da je narod gladan, pa da bar ne viču dok si ti u fotelji!!! A gde su radna mesta, gde su fabrike, gde je proizvodnja...ko je lud da uloži u ovu zemlju kad vidi kakvi lopovi je vode?????

Igor

pre 13 godina

Hvala makar na nečemu. Ipak mislim da bi mnogo veća pomoć bila da nas zaštite od samovolje i zelenaške politike banaka.
Ja sam jedan od onih nesretnika koji je naseo na preporuke koje su javno upućivane iz NBS i uzeo stambeni kredit u Švajcarcima. U međuvremenu mi je grčka banka u kojoj sam uzeo kredit podigla ratu u odnosu na period pre krize za preko 20%. Švajcarac sigurno nije toliko ojačao u odnosu na EUR, ali to je odličan pokazatelj nemoći i nezainteresovanosti ove vlasti da odbrani prava svojih građana od čiste krađe i iznude što rade većina banaka kod nas (sa naglaskom na grčke i austrijske)!

đokica

pre 13 godina

štaće oni što nerade, što nemaju ni za parče hleba, a znate koliko ih je u srbiji kako ćete rešiti njihove probleme, da počnu u sred bela dana da lupaju izloge i kradu iz samoposluga-naravno da to ne podržavam, hoće li i tu biti grejs period.
svako neka vrati uzeti kredit, jer dobro zna u koji je posao ulazio, kao što neko kada se zapošljava zna dali taj posao može da obavlja ili ne.

đokica

pre 13 godina

štaće oni što nerade, što nemaju ni za parče hleba, a znate koliko ih je u srbiji kako ćete rešiti njihove probleme, da počnu u sred bela dana da lupaju izloge i kradu iz samoposluga-naravno da to ne podržavam, hoće li i tu biti grejs period.
svako neka vrati uzeti kredit, jer dobro zna u koji je posao ulazio, kao što neko kada se zapošljava zna dali taj posao može da obavlja ili ne.

blebetalo

pre 13 godina

Ovo je copy-paste stambenog programa nase vlade(HR).Kako?
Vlada je prvo pokusala pritiskom na banke,kao da je jos socijalizam,da smanje kamatu.Ovi su to glatko odbili,sto je njihovo zakonsko pravo,naravno nije moralno ali ko te pita!Koja se to banka jos odrekla profita?Sada,kad vec nejde po tom komunistickom sistemu,a i EU nas promatra sirom otvorenih ociju,donose odluku da ce drzava dotirati jedan dio.A otkud drzavi lova?Pa zna se - iz budzeta!Znaci, banke ne smanjuju kamatu,stambena mafija ne spusta nerealne cjene,a Jaca ih spasava preko nasih ledja.Nije meni krivo sto ce se od moje love pripomoci i koji siromah,vec sto ce ,kao po obicaju,okoristiti gotovo jedino banke i gradjevinari,a siromah ce ostati siromah!
Ni vasa,ni nasa vlada se ne vata u kostac sa pravim problemom,jer se boje samo za glasove i fotelje,a to je, svi znamo - UZASNO SKUP I GLOMAZAN DRZAVNI APARAT -BIROKRACIJA!!!!!
Ubjedjuju nas da smo ljeni i ne produktivni,a ja iz svoje zarade moram hranit pored svoje familije jos par na budzetu...pa jos penzioneri( sto je normalno,samo sto imamo podosta "laznih")....
To je jedini problem,a oni nas namjerno "duse"sa nacionalizmom,rasizmom,navijacima,popovima, hodzama,kamatom,recesijama...Sta natjera jednog seljaka ili radnika iz Hr,Sr da se mrze medjusobno?Djele iste potrebe i probleme!
Niko drugi nego politicari,birokrati i novopeceni,neskolovani tajkuni!Ko rak,pojeli su maticno meso do kosti,sad "deru" po kosti i jos nas nazivaju neradnicima.
Rezime-ovo sa kamatam je samo jos jedno mazanje ociju,a kolko vidim po komentarima,to je svima i jasno!

Pipi

pre 13 godina

O cemu vi gospodo pricate? Potpuno ste pogubljeni i ovakve predizborne prevare vam vise nece pomoci. Narodu je jasno ko ste i sta ste i jedva cekamo da vam vidimo ledja i to pri vasem ulasku u zatvor. Kljuceve od vasih celija cemo baciti u najdublji bezdan da ih vise niko nikada ne nadje.

Olja

pre 13 godina

Ja sam izvrsila refinansiranje kredita 2007 godine i otplacivacu ga do 2017 godine u Raiffeisen Banci...Trenutno nigde ne radim i redovno sam otplacivala svaku ratu kredita.
Da li imam prava dane placam nista 2 godine, mnogo mi je bitno???

rile026

pre 13 godina

Nisam ekonomista,ali mislim da je ovo samo produzavanje muke gradjanima.Bolje bi bilo da vlada nadje nacina da pomogne gradjanima da rese svoja dugovanja prema javnim preduzecima kao sto je EPS ili
dugovanja za grejanje,jer je evidetno da su sva dugovanja nastala u zadnjih deset godina,od kad naglo pocinje pad standarda penzionera i ostalih nizih slojeva stanovnistva.Ako vlada moze da izdvoji 1.000.000 $ dolara,da bi pomogla nekom siledjiji u
SAD-u,mogla bi da pomogne i penzionerima da se rese svojih dugova za struju i grejanje.Sramotno je da dozvoli da se ljudi izbacuju iz svojih stanova,zbog neplacenih racuna i dugova koji su nastali krivicom svih vlada od 2000.god.jer nisu obezbedili ljudima jedan dostojan zivot vec samo borbu za prezivljavljanje.Nadam se da ce ovo procitati neko ko treba da procita.

jugo

pre 13 godina

Iz komentara se da zakljuciti da smo mi drzava koja nema buducnosti. Rukovodimo se onom narodnom da komsiji crkne krava. ``Ako je imao mogucnosti da uzme kredit e sada neka ispasta`` Gospodo nije tako, ja sam imam kredit i to u CHF, kada sam ga uzimao jedva sam se skrpio sto se troskova tice a i sto se rate tice, u medjuvremenu je rata zbog jacanja svajcarca porasla za duplo a ukupni dug se nije smanjio. Zamiislite sada kolika je to rata i koliki je udar na budzet. Ako drzava ne pomogne propascemo i sada postoje oni koji nisu za tu pomoc. Pa molim Vas ni od koga ne uzimamo, mi cemo sve to platiti ali sa grejs periodom za koji cemo malo lakse disati. a komentari su tipa pa nisu za zaljenje kada su imali para za kredit. Mi smo srednja klasa koja je unistena i koja se treba razvijati jer smo mi stub ove zemlje ako se to nekome ne svidja zao mi je ali je tako.

Voja

pre 13 godina

Banke se sigurno neće odreći planiranih prihoda, jer oni imaju i rashode koje moraju da servisiraju (kamate na štednju). Da li to znači da će država iz budžeta plažati razliku ili se zadužiti u ime svih nas kod tih istih banaka? To u krajnjoj liniji značu da ćemo svi mi koji nemamo kredite (a pritom kao podstanari plaćamo kiriju ili živimo sa roditeljima) otplaćivati tuđe stanove godinu dana? Mislio sam da ne izađem na izbore, ali ako budu uveli ovu populističku meru, glasaću i za crnog đavola samo da ovima vidim leđa!

Dzoni

pre 13 godina

Grejs period dok ne prodju izbori.Koja smejurija koju ce isti ti gradjani da plate tako to ce posle da placaju jos vise.Samo da se prezive izbori.

Igor

pre 13 godina

Hvala makar na nečemu. Ipak mislim da bi mnogo veća pomoć bila da nas zaštite od samovolje i zelenaške politike banaka.
Ja sam jedan od onih nesretnika koji je naseo na preporuke koje su javno upućivane iz NBS i uzeo stambeni kredit u Švajcarcima. U međuvremenu mi je grčka banka u kojoj sam uzeo kredit podigla ratu u odnosu na period pre krize za preko 20%. Švajcarac sigurno nije toliko ojačao u odnosu na EUR, ali to je odličan pokazatelj nemoći i nezainteresovanosti ove vlasti da odbrani prava svojih građana od čiste krađe i iznude što rade većina banaka kod nas (sa naglaskom na grčke i austrijske)!

EX demokrata 1

pre 13 godina

Pa ne znam da li uopste treba ovakve gluposti da se komentarisu !?
Da li taj preds. Vlade uopste zna koliko je vredeo evro pre 3 godine a koliko danas i da li zna da je zamrznuo plate i penzije, istovremeno je dao dozvolu za poskupljenje struje, lok.samouprave su poskupele grejanje i ostale dazbine, hrana je otisla za 30 %, a rate kredita su u evrima...pa kako ce neko za 2 godine da se vrati celoj rati kada je sa ovakvim trendovima sasvim jasno da idemo u propast, a osim toga, on ustvari prebacuje tu obavezu na neku drugu vladu jer je tesko verovati da cemo ikada vise imati ovu ekipu na vlasti !
Kada bi imali fixni kurs evra mozda bi bilo drugacije, ovako, jedino ako NBS pocne da prodaje evre ne bi li smanjila vrednost evra,pa da plate budu na nivou oko 500 ili 600 evra prosecne ne bi li ljudi uspeli nekako da se iskobeljaju iz dugova,sa fluktuirajucim kursom evo dokle smo stigli,najgori smo u Evropi po svim parametrima !

strazar

pre 13 godina

Koja je razlika izmedju Dinkica i Cvetkovica?Oboje koriste pare iz budzeta da bi promovisali svoje partije na muci gradjana i ove napacene zemlje!Neko bi trebao da ide u zatvor za lose vodjenje drzave i naroda.

jovan

pre 13 godina

Bravo, kupuješ više nego što možeš da platiš, zadužuješ se, živiš na kredit, a onda dođe država i kaže da će da ti pomognu poreski obveznici koji su trošili samo ono što imaju. Naravno da ćemo se pod takvim uslovima svi zaduživati i prezaduživati, inače ispadosmo budale. Kao prošli put, kada su blesavi pošteni građani platili onima koje je ojadila država, zajedno s Dafinom.
Političarima je svejedno, neće oni plaćati tu demagogiju.

đokica

pre 13 godina

štaće oni što nerade, što nemaju ni za parče hleba, a znate koliko ih je u srbiji kako ćete rešiti njihove probleme, da počnu u sred bela dana da lupaju izloge i kradu iz samoposluga-naravno da to ne podržavam, hoće li i tu biti grejs period.
svako neka vrati uzeti kredit, jer dobro zna u koji je posao ulazio, kao što neko kada se zapošljava zna dali taj posao može da obavlja ili ne.

đokica

pre 13 godina

štaće oni što nerade, što nemaju ni za parče hleba, a znate koliko ih je u srbiji kako ćete rešiti njihove probleme, da počnu u sred bela dana da lupaju izloge i kradu iz samoposluga-naravno da to ne podržavam, hoće li i tu biti grejs period.
svako neka vrati uzeti kredit, jer dobro zna u koji je posao ulazio, kao što neko kada se zapošljava zna dali taj posao može da obavlja ili ne.

POISON

pre 13 godina

Sve neke ludilo ideje:

Zaduzi,Odlozi, Odrezi(porez),poskupi...

Da se smrznes od straha prema "kapacitetima" koji odlucuju o nasim sudbinama...

Cisco

pre 13 godina

Ili mozda drzava ovim u stvari pomaze bankama da nekako naplate svoja potrazivanja. U suprotnom ce imati samo beskorisnu gomilu aktiviranih hipoteka koje nece moci nikome da prodaju. Skloniji sam da verujem da drzava uvek pre pomaze banke nego gradjane.

LaCucaracha

pre 13 godina

Apsolutno, ali APSOLUTNO su potpuno izgubili kompas! Imali su tri godine sa većinom u parlamentu da STVORE USLOVE ZA RAZVOJ PRIVREDE i za ulaz stranih investicija. Nije posao državnog aparata da vuče japance za rukav i kmeči, već da za njih i druge strance stvori normalno poslovno okružje. JOŠ MANJE je posao vlade da se bavi privatnim kreditima. TO JE ČIST POPULIZAM, DUPLO GORI I OPASNIJI ZA OVU ZEMLJU OD SUBVENCIONISANIH RADNIH MESTA. Ne mogu da verujem da ću da napišem ovo: I Toma sa svojim polupismenim satrapima bi bolje upravljao vladom od Cvetkovića i ekipe tipa Alan Ford! DS je stvarno na dnu... Ovo je zaista razlog za izbore... pa makar opet morao da pakujem stvari i put pod noge!

jeremija

pre 13 godina

a šta vlada nudi onima koji nemaju hleba da jedu a kamoli da su kreditno sposobni. Oni izgleda da nisu ni u jednoj projekciji vlade?

Triput

pre 13 godina

Da pogadjam - ideja je da oni ostanu na vlasti, a mi svi zajedno uzimamo jedno 10 milijardi evra novog kredita po dobro uhodanom principu...

Dejaldinjo

pre 13 godina

Pomislio sam da ce komentatori biti odusevljeni, ali prijatno je iznenadjenje videti da je velik broj ljudi trezven i da ih nije lako nasamariti demagoskim, populistickim obecanjima. Jer, ovo sto rade je najobicniji predizborni trik. Momci, mene vise necete nasamariti, makar se i Toma osladio na ovim izborima.

Popolo

pre 13 godina

Krece predizborni populizam crveno zuckaste koalicije. Obecajte i otpis duga u visini 1.000 evra i nabacite jedno 500-600 hiljada novih radnih mesta. Obecajte, nista vas ne kosta.

Buum

pre 13 godina

Kakva superhikovska logika!

Pomozimo bankama tako što ćemo uzeti od miliona siromašnih (poreskih obveznika) i dotirati kredite ljudima koji su se već zadužili kod ovih lihvara!?!!?

Deda Mraze, ako već hoćeš da pomogneš ljudima koji su uzeli kredite, traži da im banke otpišu deo duga ili smanje kamatu.

Nemoj da izigravaš dobročinitelja tuđim tj. narodnim parama!

Gustav

pre 13 godina

Ih, pa amerikanci su na taj nacin pomagali bankama sa Wall street-a, direktno im dajuci pare. Ovde je situacija da Mirko trazi gde ce da se zaposli posle mandata. Naiskreniej koja banka ce imati najvise koristi????

Mislite o tome, a i nije Mirko blessav ko sto se pravi.

Ma Mladja je malo dete.

Rozenkrojcer

pre 13 godina

Ključna rečenica je : "Novim merama bi trebalo da bude omogućeno da građani godinu dana plaćaju pola sadašnje rate za kredit, a da po isteku tog roka se vrate na prethodni režim otplate kredita."
Alo bre, ovi nas stvarno smatraju debilima! Posle će neko da kaže kako je to obećano da bi se dobili izbori, e No pasarán ovoga puta!

The Blue

pre 13 godina

Ovo mi neodoljivo smrdi na onih 1000 eura akcija, samo vol. 2.
Ali kako li ste olupali dno.... zbogom lazovi jedni, svaku nadu ste mi upropastili.

temida

pre 13 godina

Ne, gospodine premijeru a sada i ministru finansija. Ne treba nama niko da "prepolovljuje" rate kredita,(pa ce to da nas duplo vise kosta). Nama treba normalna privreda, normalni uslovi poslovanja, normalne plate.
Kredit sam uzela za skolarinu jer sa bednim platama nismo u mogucnosti ni decu da skolujemo i tada je on bio 7.500 dinara a sada je 10.500 dinara mesecno. A plata se povecala za 2 %. Ako se kredit povecao za skoro 30% zar ne mislite da su i plate trebale da se povecaju?
Pa nismo svi mogli za jeftine pare da pokupujemo ta preduzeca u privatizaciji i da sada budemo bizBismeni kao sto ste vi. Pa jos neki od vas, koji ste tako postali vlasnici po nekoliko firmi, drzite predavanja kako treba da se radi puno i da je nas narod inertan i nepreduzimljiv. Pa kako od vas da dodjemo na red? I moja baba bi znala da kupi preduzece koje ste doveli do propasti, rasproda deo imovine da isplati cenu a ostatak imovine lepo ustekuje, izdaje ili polako krcmi i uziva.Radite vec jednom ono sto je vas posao, napravite institucije sistema, uvedite red u uslove privredjivanja, prekinite da namecete sve vece obaveze privrednicima itd itd
Ili jos bolje, idite i pustite da dodju neki drugi, mozda ima mladjih, nekompromitovanih, radnih, inventivnih koji bi ovu zemlju mogli da izvuku iz gliba u koji ste nas uveli.
Ova vlada sve me vise podseca na Domanovicevog Vodju.

ad

pre 13 godina

Vlada mora da bude servis građana, a ne servis banaka !!!

Ova vlada se ponaša samo kao da ima odgovornost prema bankama, a svima je jasno je i zašto.

Građani moraju ovu vladu da pošalju na smetlište istorije i na robiju kao primer za sve buduće vlade.

Gogi

pre 13 godina

Evo resenja za sve vase probleme sada umesto da imate jedan kredit mozete da imate dva i da podignet treci za refinansiranje ova prva dva. sve to uz pokroviteljstvo drzave i da vama bude bolje..strasno

marjan

pre 13 godina

Prema svim predlozima treba biti analitican, ma od koga dolazili.Ovaj predlog je dobar i jednoj kategoriji stanovnistva ce biti koristan, to je sigurno.Onima kojima nije po volji,ne moraju ga ni koristiti.

Luka Kalicanin

pre 13 godina

Kakva su sada ovoa naucno-fantasticni predlozi ?
Mozda premijer najavljuje da se donese propis prema kome ce se zapleniti devizna stednja i njom otplatiti krediti rasipnika ? Ne vidim kako bi se drugacije nasl oko 450 miliona evra da pokrije polovinu ukupne godisnje otplate otplate gradjana i privrede. Ovo nije optimizam, ovo je lupetanje.

Oficir JNA

pre 13 godina

Predlazem svima onima koji traze AZIL u zemljama EU da, prilikom intervjua, pokazu video snimke intervjua i izjava Cvetkovica i vecine clanova njegove vlade u kojima isnose NEBULOZNE ideje o srpskom Eldoradu, i neka izjave da osjecaju da im je, zbog nesposobnosti i NEBULOZA ovih vlastodrzaca, ugrozen zivot i egzistencija.
Ubedjen sam da ce odmah dobiti AZIL IZ HUMANITARNIH RAZLOGA.

Mirsad

pre 13 godina

Kao i uvek zemlja Srbijica ima najvise razumevanja za one koji krse pravila. Bilo da ste na mrtvo ime prebili decka koji je dvaput manji od vas u Njujorku, niste platili struju par godina, kraduckali ste, izgradli nelegalni objekat ili uzeli kredit izvan svojih mogucnosti, nista ne brinite.
Uzece to Srbijica od onih magaraca i ovcica koji postuju zakon, placaju racune, ne zive preko svojih mogucnosti.
I tako to traje vec preko dvadeset godina. Posteni i dobri su budale, kao nigde u svetu, a neodgovorni, "snalazljivi" i bezobrazni su uspesni, kao nigde u civilizovanom svetu.

Kako da vaspitavam svoju decu? Da budu losi i neodgovorni ljudi posto se u Srbijici drzava, ukljucujuci Tadica, Cvetkovica i drustvo uvek pobrine za to, ili da budu dobri i odgovorni ljudi, ne teret vec korist i ponos za ovu zemlju.
Srbijica, zemlja naopakog morala.

izbori odmah

pre 13 godina

Nije mi jasno zasto se partijski kadar zaposljen u drzavnoj upravi koji je na taj nacin postao kreditno sposoban naziva tako sirokim terminom kao sto je gradjani?
Oni koji ne rade su ionako kreditno nesposobni, oni koji rade kod privatnika imaju tako malu platu da su takodje kreditno nesposobni jedini koji su kreditno sposobni su oni zaposljeni u drzavnoj upravi a svi znamo kako se i po kojim kriterijumima tamo zaposljavalo. Sada imamo situaciju kao i u vreme Milosevica da ce za vlast glasati samo oni koji od iste imaju direknu materijalnu korist a to su penzioneri i zaposleni u drzavnoj upravi dok poreze placaju svi a procentualno su najoptereceniji oni koji nemaju veze sa vlascu. Tako opstaje ovaj lopovski sistem.

Mashinovodja

pre 13 godina

"...Država je zbog toga odlučila da pomogne prezaduženim građanima pa će, kako je to najavio premijer, predložiti mere kojima će biti omogućena pauza u otplati kredita."

I kako to država misli da konkretno pomogne zaduženim građanima? Koliko se ja razumem u kredite, ima samo dve mogućnosti:

1. Da država plaća umesto građana.
2. Da država prijateljki "savetuje" bankama da oproste dug građanima.

Ono prvo znači da se onda dug prebacuje na sve ostale građane solidarno. To je lepo i dirljivo, ali teško izvodljivo jer država treba od nekoga da uzme da drugom dala. Problem je u ome što broj onih od kojih se može uzeti vrlo brzo opada.
Evo na primer, od mene ne može ništa da uzme jer ja sam nezaposlen (srećom, bez kredita)). A ovakvih kao ja već preko milion u Srbijici pod šljivama. Barem da je neka vajdica kad je čovek nezaposlen: kad ništa nemaš, ne mogu više ništa ni da ti uzmu.
Druga opcija više pripada naučnoj fantastici. I (propaloj) ekonomiji samoupravnog socijalizma. Dakle, malo je realna.
Ideja da ljudi prve dve godine plaćaju samo kamatu, a tek posle i glavnicu možda nekome lepo zvuči ali samo odlaže problem na dve godine (naravno, do onda će biti izbori na kojima ćemo opet pobediti, što je i najbitnije).
Tačno je da bi u tom slučaju prve dve godine mesečno zaduženje bilo osetno manje, ali šta posle tog perioda, kad zveknu udruženi i kamata i glavnica? Od onih koji danas imaju posao u privatnom sektoru i koliko-toliko (ne)redovnu platu, koliko njih može da bude sigurno da će tako biti i kroz dve, tri, pet ili deset godina? Od zaposlenih u privatnom sektoru niko ne zna ni da li če i dalje imati platu i zaposlenje ni sledećeg meseca, a od "zaposlenih" u javnom sektoru ne verujem da bi se neko od njih usudio da prognozira šta će biti kroz dve i više godina sa strankom kojoj duguje posao i sve privilegije koje trenutno ima. (Ali tu je ionako filozofija "što sad klepim - to mi je!")
Tako da hvala državi, ali ovo nije pravi način da pomogne prezaduženim građanima. Pravi način bio da država stvori uslove za razvoj industrije i privrede gde će se otvarati nova radna mesta i građani zarađivati pristojne plate od kojih će bez većih problema otplaćivati svoje dugove. E, ali za ovu vladu, takvo što je više nego naučna fantastika. To je nešto o čemu se ne usuđuje čak ni da fantazira.

dc

pre 13 godina

Ajmo sad NINJA krediti (No Income, No Job, no Assets).

Amerikanci su pukli sa takvim sistemom još pre 3 godine, a mi ništa nismo naučili nego ćemo sad kod nas da to isto uradimo.

pit

pre 13 godina

Koji jeftini fazoni,ma u zatvor bre i oduzimanje imovine od lopova drustva.Ako neko moze da veruje da ce mu biti bolje sa ovakvim sarlatanima ja ne znam sta jos treba da ga zadesi.Ovo je samo pocetak "sjajno" izmisljenih podvala poslusnome gradjanstvu.Kod mene ste zavrsili za sva vremena,cak i kada bi mi poklonili nesto para i tada bih se borio da odgovarate jer ste mnogo zla naneli drustvu.Hocu sve krivce ovoga stanja sto pre da vidim u zatvoru.

Ivan87

pre 13 godina

Ovo je cist populizam, demagogija, nespremnost (ili nesposobnost) ove gupe na vlasti da vodi ovu zemlju kako treba! I uvod u izbore, takodje!

Milos

pre 13 godina

Zivi na kredit i u robovanje odmah! Ja razumem one koji nemaju i uzimaju ih, ali ovo sto drzava Srbija tj Cvele radi sad je feudalizam!!!

rodja

pre 13 godina

Koje lupetanje majko mila. Ovi su prolupali definitivno. Mene bi bilo sramota da izađem da uopšte ovo komentarišem kao što naši ekonomsti rade po televizijma. Jel oni zaista ovo shvataju za ozbiljno i vredno bilo kakvog komentara ili su samo plaćenici ove koalicije na vlasti? Bankari su najbolji po faci im se vidi. Ne mogu da veruju šta čuju, a još pride se plaše da vlada stvarno ne krene u realizaciju ove nebuloze.

Ana

pre 13 godina

Nemojte nam nista vise nuditi, sve smo vase poteze vise nego skupo platili. Ponudite bolje ostavke i bar jednom ucinite nesto dobro za Srbiju.

Pipi

pre 13 godina

O cemu vi gospodo pricate? Potpuno ste pogubljeni i ovakve predizborne prevare vam vise nece pomoci. Narodu je jasno ko ste i sta ste i jedva cekamo da vam vidimo ledja i to pri vasem ulasku u zatvor. Kljuceve od vasih celija cemo baciti u najdublji bezdan da ih vise niko nikada ne nadje.

Mirko Mirko

pre 13 godina

Jeftino kupuješ mir do izbora jer vidiš da je narod gladan, pa da bar ne viču dok si ti u fotelji!!! A gde su radna mesta, gde su fabrike, gde je proizvodnja...ko je lud da uloži u ovu zemlju kad vidi kakvi lopovi je vode?????

blebetalo

pre 13 godina

Ovo je copy-paste stambenog programa nase vlade(HR).Kako?
Vlada je prvo pokusala pritiskom na banke,kao da je jos socijalizam,da smanje kamatu.Ovi su to glatko odbili,sto je njihovo zakonsko pravo,naravno nije moralno ali ko te pita!Koja se to banka jos odrekla profita?Sada,kad vec nejde po tom komunistickom sistemu,a i EU nas promatra sirom otvorenih ociju,donose odluku da ce drzava dotirati jedan dio.A otkud drzavi lova?Pa zna se - iz budzeta!Znaci, banke ne smanjuju kamatu,stambena mafija ne spusta nerealne cjene,a Jaca ih spasava preko nasih ledja.Nije meni krivo sto ce se od moje love pripomoci i koji siromah,vec sto ce ,kao po obicaju,okoristiti gotovo jedino banke i gradjevinari,a siromah ce ostati siromah!
Ni vasa,ni nasa vlada se ne vata u kostac sa pravim problemom,jer se boje samo za glasove i fotelje,a to je, svi znamo - UZASNO SKUP I GLOMAZAN DRZAVNI APARAT -BIROKRACIJA!!!!!
Ubjedjuju nas da smo ljeni i ne produktivni,a ja iz svoje zarade moram hranit pored svoje familije jos par na budzetu...pa jos penzioneri( sto je normalno,samo sto imamo podosta "laznih")....
To je jedini problem,a oni nas namjerno "duse"sa nacionalizmom,rasizmom,navijacima,popovima, hodzama,kamatom,recesijama...Sta natjera jednog seljaka ili radnika iz Hr,Sr da se mrze medjusobno?Djele iste potrebe i probleme!
Niko drugi nego politicari,birokrati i novopeceni,neskolovani tajkuni!Ko rak,pojeli su maticno meso do kosti,sad "deru" po kosti i jos nas nazivaju neradnicima.
Rezime-ovo sa kamatam je samo jos jedno mazanje ociju,a kolko vidim po komentarima,to je svima i jasno!

Olja

pre 13 godina

Ja sam izvrsila refinansiranje kredita 2007 godine i otplacivacu ga do 2017 godine u Raiffeisen Banci...Trenutno nigde ne radim i redovno sam otplacivala svaku ratu kredita.
Da li imam prava dane placam nista 2 godine, mnogo mi je bitno???