Subota, 26.02.2011.

13:18

Del: Ne dijalog o severu Kosova

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Kristofer Del izjavio je da dijalog Prištine i Beograda ne treba da bude o severu Kosova.

Izvor: B92

Del: Ne dijalog o severu Kosova IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

Tipolir

pre 13 godina

Podela Kosova jedino moguce resenje Sever Kosova da ostane u Srbiji, bolje ista nego nista, ne moze jedan narod da dobije sve a drugi da izgubi sve Gospodine Del
(dejan, 26. februar 2011 15:42)
___________
Znači, Kosovo je otišlo a sad je borba za "sever" Kosova. Zašto ste onda uludo potrošili sve te godine i sva ta sredstva /novac/, kad se sada zadovoljavate "severom"?
No, onog trenutka kada Srbi sjednu za pregovarački stol s Albancima /ako/, Srbija i zvanično priznaje Kosovo. Albanci tada uzimaju i "sever" Kosova, jer je to pripadajući dio istoga. Tko to neče poštivati, slobodan je izabrati neku drugu destinaciju. Jasno, borba će i za "sever" biti dugotrajna i teška, ali za Srbe svakako gubitnička.
Ne pišem ovo radi svojih očekivanja, jer od toga nemam baš ništa, več je očito da sve ide prema tome. Srbi moraju izgubiti nešto, jer su dobili SRPSKU!!

Derguti

pre 13 godina

Naravno da ambasador Dell ima pravo da kaze tako nesto, jer je to presudjena stvar ili kako to pravnici nazivaju "Res iudicata". Dell i da hoce nema pravo da predlozi da se ponovo pocne dialog o statusu Kosova, kada se zna da je toga bilo od Rambujea do Bec-a gde su ucestovali i medjunarodni posrednici, sto je rezultivao sa donosenjem plana Martija Ahtisarija, koga, kako je bilo obavesteno i Kosovska delegacija nije zdusno prihvatila, ali je na kraju pomirila zbog zahteva medjunarodne zajednice da se rese problemi stvorenih raspadom bivse Jugoslavije.

Ana

pre 13 godina

Najbolje da Amerikanci napišu pregovaračima tekst pregovora da ga nauče napamet. Još bolje bi bilo da umesto srpskih pregovarača pošalju svoje ljude da ih zamene, pa neka pričaju o čemu hoće, pošto su dovoljno glupi da ne shvataju da će nerazrešena pitanja uvek predstavljati potencijalne probleme.

Dardani

pre 13 godina

Kosovski problem a zaista i jeste problem moze a i ne mora biti pravedno razresavan. Ja licno sam uveren da najbolje resenije je ona postignuta iskrenim ,realnim,demokratskim i ludskim nacinom razmislanja a to oznacava mogucnost i spremnost da se manje gleda na proslost vise na sadasnost ali najvise i najbitnije na buducnost to jest nasoj deci i unucadi. Gde ta sreca da se na pregovorima nalaze pravi odrasli zreli politicari koji vole vise na konstruktivan nacin svoj narod i buducnost i koi ima razvien sluh za potrebe onog drugoga. Ima vise opcija za resavanje ovog problema ,neke su manje neke vise blizu onog pravog resenja ali cu ja navest onu varijantu po kome mislim da bi bilo najblizi pravdenom razresenju. Ja ko Albanac uveren sam da nama ne trebaju teritorije gde nema poprilican broj Albanaca u ovom slucaju sever Kosova jer ako bi se insistiralo na celovitost teritorie onda ispada da i mi u jednu ruku zelimo i dajemo znacaj vise teritoriji nego narodu dok sdruge strane imamo pravo da se na pregovorima brinemo i za zivot nasih Albanaca na jugu Srbije ko sto Srbi bi inali pravo da se brine za zivot Srba na ostalim delovima Kosova. Jedan konstruktivan nacin prilazka ovog problema bi brzo rezultirao pozitivnom resenju,Albanci na jugu Srbije bi dobili isto sto i Srbi na Kosovu(sever Kosova pripadao bih Srbiji). Onda jos teknicke razgovore posebno autonomnost religioznih objekata i stvar bi se dovela dotle da bih se lako potom pocinjalo izgradnja i pobolsanja medjunacionalnih odnosa i poverenja i uzajamnog postovanja i respekta. Znam da cu dobiti puno minusa ali ovoga puta i od samih Albanaca ali rezultat plus minusa na moj koment boim se da ce potvrditi koliko je tesko doci do uzajamnog usaglasavanje i resavanje ovog problema pri cemu bi onda ko imperativ doslo do resenija koje se budu nametnute trenutacnoj situaciji a koja dugorocno ne daje nade ....Pozdrav svima

Bojan

pre 13 godina

Sta da se dogovaraju kosovo je resena stvar ja srbija je odavno nezvanicno priznala kosovo postavila je punktove carinarnike i neka neki srbin sa kosova pokusa da se odjavi sa kosova i nek se prijavi u srbiji pa da vidimo da li ce uspeti to govorim iz licnog iskustva

Srba Filipovic

pre 13 godina

Ova vlast nije smela da dozvoli da do ovakvih komentara bude. Jedino sto nam je ostalo kao neko svetlo na kraju tunela jeste to da je Kosovo i dalje nase, a ako i taj problem sa Kosovom resite onako kako ste resavali sve ostale probleme u Srbiji, narodu ove zemlje se ne pise dobro!

brax

pre 13 godina

dijalog treba da pocne sto pre ali samo o tehnickim pitanjima,tablice i vazdusni prostor, nista vise sve drugo je uredjeno prema Ahtisaruijem planu!

Enver Kelmendi

pre 13 godina

..."i obnavljenje diskreditovanih ideja kao sto je podela ili promena granica"...izjavio medju ostalog g.Del.Zaista nece biti promena granica niti podela Kosova jer vama to uopste ne odgovara.Sever Kosova ce da dobije specijalni status a kako ce se zvati nije toliko bitno.Sve cinjenice potvrdjuju ovo sto kazem,jer inace kako moze da se objasni stvar da i posle 11.godina Srbi u severu Kosova voze bez ili sa starim auto oznakama.Zar niste mogli ovo da stopirate do sada?Ostace Kosovo kao zariste,kao i BiH,i kada vama odgovara vi cete da zvizdite i "patrijoti" sa obe strane,Albanci i Srbi, ce da se rebeliraju i eto vama razlog da ostanete sto duze na Balkanu.Posto smo mi prokljeti narod necemo nikada da se sporazumemo medjusobno i mi cemo jos dugo da se ceramo.Dakle Kosovo ce da bude alla BiH gde nikada nece biti mira jer i tamo je isti milet sa istim mentalitetom.A kako ce doci do istoriskog pomirenja Albanaca i Srba kada pre pocetka pregovora mi smo zauzeli rovove i niko nece da se pomeri jedan metar?Albanci kazu da ce razgovori biti tehnicki a Srbi o statusu juzne srpske pokrajine.

Nenad

pre 13 godina

Možda bi trebalo da bude o stanju na jugu Kosova. O nemoćnosti povratka Srba i ostalih nealbanaca, otetoj imovini Srba i ostalih nealbanaca, porušenim crkvama i manastirima, okupiranoj imovini Repubiike Srbije, ili rušenju nadgrobnih spomenika koje se dešava svake godine u "multi-kulti" dijelu pokrajine pod albanskom kontrolom.

miljan

pre 13 godina

Da se doticni gospodin pitao Srbija bi do sada priznala takozvanu drzavu,ali u realnosti su stvari malo drugacije.Nije sve crno belo.I guranjem glave u pesak se nista ne resava, ne moze doveka da se porice problem koji postoji,interes svih je da se stvari rese dijalogom a ne uslovljavanjem i udovoljavanjem jednoj strani. Svima je do sad postalo jasno da to vodi u haos,a Evropi bas netreba haos na pragu. Albanci sa Kosova I Metohije treba da se osveste i prestanu sa politikom 19veka.

Nenad

pre 13 godina

I ne treba da bude jer se nema o čemu pregovarati kada je u pitanju sjever pokrajine. Taj dio neće dospjeti pod albansku šapu i to bi albanski mentori trebali objasniti Tačiju da se ne zalijeće sa nekakvim tzv. projektima o stavljanju te teritorije pod albansku kontrolu jer je to jedino slobodno područje za srpsku i nealbansku populaciju na čitavom Kosovu i Metohiji jer Priština nema ingenerenciju nad tim područjem. Stoga nema ni terorisanja.

Sava Drugi

pre 13 godina

Kristifore, ako Vam do sada nisu rekli: Kosovski rebus je sličan Izraelskio-Arapskom pitanju. Vi Amerikanci probali ste da ga rešite mačem, kao što je presečen Gordijev čvor, ali taj mači još nije izašao iz tkiva, a problem je već udvostručen. Avganitan, Irak, Kosovo, sada Libija? Posmislite li vi ikada da nešto ipak nije u redu i da greška nije možda do Vas.

komsinica

pre 13 godina

Samo da pojasnimo, posto nisam sigurna da sam sve dobro razumela... Srbija dakle ide tamo na pregovore da bi pomogla "proces obnove međunarodnog ugleda Kosova" kako tvrdi gospodin Del. Mi inace kao dobri susedi hocemo da pomognemo kosovskoj vladi da ovim dijalogom pokaze kako je kosovsko "vođstvo odgovorno, fleksibilno, da je sposobno da radi sa evropskim institucijama – i, naravno, da radi sa Srbijom kako bi popravilo kvalitet života građana obe zemlje i da poboljša dobrosusedske odnose u ovom području Balkana". Time ce se malo paznja svetske javnosti pomeriti sa afere o raskomadavanju Srba i prodaji njihovih organa i onda ista ta mafija koja je sve to organizovala sad pokazati u svetlu dobrocinilaca koji hrle na dogovore sa Srbijom ne bi li time "poboljsali dobrosusedske odnose i kvalitet zivota gradjana obe zemlje". Pa naravno, red je da im u tome pomognemo. Kome ako ne komsiji...

ze.

pre 13 godina

U misljenju MSP se kaze da TEKST deklaracije nije u suprotnosti sa medjunarodni pravom. I nista vise od toga. Niti su se oni izjasnjavali o samoj secesiji, pravu nacionalne manjine da na teritoriji suverene drzave samoproglasava nekakvu etnicku paradrzavicu... Nista. Samo su izrekli misljenje da TEKST te deklaracije nije u suprotnosti sa medjunarodnim pravom. Tako da i Srbi na Kosovu mogu da napisu deklaraciju o nezavisnosti i TEKST te deklaracije isto tako nece krsiti nikakvo medjunarodno pravo.

delboy

pre 13 godina

Ma neka samo Albanci i njihov tutor Del napisu listu zelja i zeljica a Srbija je tu da im ispunjava sve sto oni zamisle. Neka oni kazu o cemu ce se i o cemu nece da se vodi dijalog i sta bi jos voleli i sta bi Srbija trebala i sta bi jos ovi iz tzv. "presevske doline" tj. tzv. "dolinari" trebali da dobiju, mozda neki auto sa soferom za svakog i dozivotno izdrzavanje i besplatno clanstvo u biblioteci... ma samo vi kazite sta i kako a mi jedva cekamo da vam sve ispunimo. Zelje i zeljice albanskih nacionalista i njihovih spoznora su za nas zakon.

Nedzad

pre 13 godina

Pa nego. Kakav status kakvi bakraci. Putne isprave, auto tablice, penzisko i invalidsko osiguranje, otvaranje svih arhva, masovne grobnice, slobodno kretanje, polozaj albanaca sa Presevse Doline, njihova prava, itd. itd. Samo za ova pitanja treba 100 godina razgovore. jer kakva je politike Srbije(nije se ista mjenjala poslednjih 1000 godina) tesko je naci neki kompromis.

Dule NS

pre 13 godina

Aha, znači Srbija da vadi ukaljani ugled Kosova zbog raznih skandala, kriminala i trgovine ljudskim (Srpskim) organima?
Veoma interesantno!
Šta konkretno Srbija dobija razgovorima?
Zašto se apsolutno uvek govori o interesima svih ostalih, osim o interesu Srbije? Jesmo li mi Srbi niža rasa? Svi imaju sva moguća i nemoguća prava, a Srbija i Srbi nikakva!
E pa stvarno je bilo dosta!
-Ja sam evo PROTIV pregovora sa Kosovom! Samo zato što će jedino oni profitirati iz tih pregovora! Kada nam ponude nešto konkretno promeniću mišljenje! Nisu džabe moji roditelji izdvajali celoga života raznorazne dodatke za Kosovo i ostala nerazvijena područja SFRJ! Nema više ništa za džabe!!!

?????

pre 13 godina

Guverner Dell odlucuje o svemu. Ja ne znam sta je ovom coveku, neprekidno se bavi stvarima koje se njega ne ticu. Ako ovako nastavi srbi i albanci nikada oko nicega nece razgovarati i nikada se oko nicega nece dogovoriti. Da li ste vi gospodine Dell ambasador SAD-a na Kosovu ili mozda obavljate neku drugu visu funkciju? Zar vi koji nemate nikakve veze sa Kosovom treba da odredjujete o cemu ce da pregovaraju ljudi koji ovde zive i o cijoj buducnosti se odlucuje. Vidi se ko vodi glavnu rec i ko ustvari upravlja Kosovom.

DARKO MIRNIC

pre 13 godina

Zašto onda pregovarati kad albanci hoće sve srbima ne daju ni sjever a r.srpska se tjera na unitarizaciju, problem juga srbije raške vojvodine ljudi ne ide ovo u dobrom pravcu još narod gladan nezaposlen.

domino-igrac

pre 13 godina

Svaki dan po jedna jasna poruka svetskih, politicki relevantnih organizacija i ljudi: Igrajte Srbi Zikino kolo, od Kosova imate duplo golo.

dejan

pre 13 godina

Podela Kosova jedino moguce resenje Sever Kosova da ostane u Srbiji, bolje ista nego nista, ne moze jedan narod da dobije sve a drugi da izgubi sve Gospodine Del

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Svako normalan pa makar i polupismen je dosada shvatio da je novom podelom Sveta Kosovo kao i sve ostale bivse jugoslovenske Republike PRIPALO "zapadu" SAD-vama i EU, oslobodjeno od preko Srbije "Ruskog uticaja" i sasvim je normalna izjava Ambasadora SAD da tu vise "nema nikakvog nagadjanja" sa Srbijom !
Srbiji ce "pupak" uvek ostati vezan za Rusiju sasvim svejedno ko ce u Srbiji biti na Vlasti, Tadic ili neki drugi "lepotan" i koji interes imaju SAD i EU da Srbiji tj. Rusiji vrate jedan deo Kosova kada je za njih Kosovo prijateljska zemlja koja za razliku od Srbije deli sve zajednicke vrednosti sa SAD, EU i NATO Alijansom ?
Rusija "nikada nece priznati nezavisnu Srbiju" ali ce uskoro morati priznati "ZAPADNO i DEMOKRATSKO" Kosovo !

Rozenkrojcer

pre 13 godina

Ok Kristofere, dijaloga nije bilo ni za jednostrano otcepljenje Kosova, ne treba da ga bude ni o severu Kosova. Sever treba samo jednostrano da se otcepi i gotova stvar!

Mile POlitika

pre 13 godina

Jesmo li zbog ovoga odustali od Rezolucije u UNu o Kosovu.

Doticni je sve lepo naveo sta Kosovo dobija sa dijalogom sa Beogradom, a sta dobija Beograd.

Sve u onom stilu "ti jeste da si ruzan/siromasan al' si zato glup".

Nedzad

pre 13 godina

Pa nego. Kakav status kakvi bakraci. Putne isprave, auto tablice, penzisko i invalidsko osiguranje, otvaranje svih arhva, masovne grobnice, slobodno kretanje, polozaj albanaca sa Presevse Doline, njihova prava, itd. itd. Samo za ova pitanja treba 100 godina razgovore. jer kakva je politike Srbije(nije se ista mjenjala poslednjih 1000 godina) tesko je naci neki kompromis.

Realni

pre 13 godina

A zasto je to pitanje za SAD koje je udaljeno 10.000 kilometara od Srbije i Kosova?? Osim naravno sile na osnovu koje se mozete izivljavati nad drugim narodima, kako i kad vam odgovara. Ne znam da li ste culi za onu poslovicu: Nicija nije do zore!

svi (ni)su isti

pre 13 godina

"i nema mesta u dijalogu [o tehničkim pitanjima] za bavljenje i obnavljanje diskreditovanih ideja kao što je podela ili promena granica." TO AMBASADORE! Neka lepo "Kosovari" kazu sta ih zulja pa da se dogovorimo kao ljudi i da nastavimo da zivimo kao celovita drzava! Stalno se pitam - zasto SAD ne primene na sebe princip "posebno je bolje" nego se tvrdo drze u kompletu, mora da tu ima nesto. Potpuno je logicno da bi Kosovu bilo bolje zajedno sa Srbijom, kao i svim ostalim "oslobodjenim" entitetima bivse SFRJ, na kraju krajeva zar ne teze svi oni ponovnom ujedinjenju u okviru EU? Znaci, UJEDINJENO je definitivno bolje, samo se treba dogovoriti oko tehnickih pitanja. I ljudi se dogovaraju - opet se ekonomski saradjuje, govori se o zajednickim zeleznickim projektima itd.

Dejan

pre 13 godina

Gospodine ambasadore, mozda je za vas problem Kosova i Metohije resen ali za gradjane Srbije je postao otvoren priznanjem Kosova i Metohije kao kvazi banane drzave.
Srbiju ste bombardovali i, sto je predsednik Obama rekao za Libiju, prekrsili ste sva opste prihvacena merila i norme da bi nasilnim putem raskomadali Srbiju.
Ovaj deo Evrope je postao politicki nestabilan a stabilnost ce se vratiti kada se Kosovo i Metohija bude vratilo u sastav Srbije.

Srbin

pre 13 godina

Dragi Del-boj, to nikako nisu niti će ikada biti susedski/komšijski odnosi. Pa makar ne bilo nikakvog dijaloga sto godina.
Komšija si sa drugim državama, ne sa svojom sopstvenom.

Горан

pre 13 godina

Да ли је новинар радија Слободне Европе питао госпопдина Дел-а, да ли САД признаје Уједињене Нације? Да ли САД поштује потписане документе? Шта је са Кумановским споразумом?

Зашто се новинари плаше Американаца? У чему је тај страх?

djole srba

pre 13 godina

halo mister Del.a o cemu bi trebalo po tvom misljenju razgovarati?pa zar ne vidis da je tvoja drzava na zalasku pa ako si toliko veliki um pomazi da se imperija spasi a SRBIJU ostavi na miru posto ste vi ameri nasoj drzevi naneli vise zla od bilo koga u proslosti.

Rozenkrojcer

pre 13 godina

Ok Kristofere, dijaloga nije bilo ni za jednostrano otcepljenje Kosova, ne treba da ga bude ni o severu Kosova. Sever treba samo jednostrano da se otcepi i gotova stvar!

Srbin

pre 13 godina

Dragi Del-boj, to nikako nisu niti će ikada biti susedski/komšijski odnosi. Pa makar ne bilo nikakvog dijaloga sto godina.
Komšija si sa drugim državama, ne sa svojom sopstvenom.

Realni

pre 13 godina

A zasto je to pitanje za SAD koje je udaljeno 10.000 kilometara od Srbije i Kosova?? Osim naravno sile na osnovu koje se mozete izivljavati nad drugim narodima, kako i kad vam odgovara. Ne znam da li ste culi za onu poslovicu: Nicija nije do zore!

Dejan

pre 13 godina

Gospodine ambasadore, mozda je za vas problem Kosova i Metohije resen ali za gradjane Srbije je postao otvoren priznanjem Kosova i Metohije kao kvazi banane drzave.
Srbiju ste bombardovali i, sto je predsednik Obama rekao za Libiju, prekrsili ste sva opste prihvacena merila i norme da bi nasilnim putem raskomadali Srbiju.
Ovaj deo Evrope je postao politicki nestabilan a stabilnost ce se vratiti kada se Kosovo i Metohija bude vratilo u sastav Srbije.

Nedzad

pre 13 godina

Pa nego. Kakav status kakvi bakraci. Putne isprave, auto tablice, penzisko i invalidsko osiguranje, otvaranje svih arhva, masovne grobnice, slobodno kretanje, polozaj albanaca sa Presevse Doline, njihova prava, itd. itd. Samo za ova pitanja treba 100 godina razgovore. jer kakva je politike Srbije(nije se ista mjenjala poslednjih 1000 godina) tesko je naci neki kompromis.

Горан

pre 13 godina

Да ли је новинар радија Слободне Европе питао госпопдина Дел-а, да ли САД признаје Уједињене Нације? Да ли САД поштује потписане документе? Шта је са Кумановским споразумом?

Зашто се новинари плаше Американаца? У чему је тај страх?

dejan

pre 13 godina

Podela Kosova jedino moguce resenje Sever Kosova da ostane u Srbiji, bolje ista nego nista, ne moze jedan narod da dobije sve a drugi da izgubi sve Gospodine Del

svi (ni)su isti

pre 13 godina

"i nema mesta u dijalogu [o tehničkim pitanjima] za bavljenje i obnavljanje diskreditovanih ideja kao što je podela ili promena granica." TO AMBASADORE! Neka lepo "Kosovari" kazu sta ih zulja pa da se dogovorimo kao ljudi i da nastavimo da zivimo kao celovita drzava! Stalno se pitam - zasto SAD ne primene na sebe princip "posebno je bolje" nego se tvrdo drze u kompletu, mora da tu ima nesto. Potpuno je logicno da bi Kosovu bilo bolje zajedno sa Srbijom, kao i svim ostalim "oslobodjenim" entitetima bivse SFRJ, na kraju krajeva zar ne teze svi oni ponovnom ujedinjenju u okviru EU? Znaci, UJEDINJENO je definitivno bolje, samo se treba dogovoriti oko tehnickih pitanja. I ljudi se dogovaraju - opet se ekonomski saradjuje, govori se o zajednickim zeleznickim projektima itd.

djole srba

pre 13 godina

halo mister Del.a o cemu bi trebalo po tvom misljenju razgovarati?pa zar ne vidis da je tvoja drzava na zalasku pa ako si toliko veliki um pomazi da se imperija spasi a SRBIJU ostavi na miru posto ste vi ameri nasoj drzevi naneli vise zla od bilo koga u proslosti.

Mile POlitika

pre 13 godina

Jesmo li zbog ovoga odustali od Rezolucije u UNu o Kosovu.

Doticni je sve lepo naveo sta Kosovo dobija sa dijalogom sa Beogradom, a sta dobija Beograd.

Sve u onom stilu "ti jeste da si ruzan/siromasan al' si zato glup".

Dule NS

pre 13 godina

Aha, znači Srbija da vadi ukaljani ugled Kosova zbog raznih skandala, kriminala i trgovine ljudskim (Srpskim) organima?
Veoma interesantno!
Šta konkretno Srbija dobija razgovorima?
Zašto se apsolutno uvek govori o interesima svih ostalih, osim o interesu Srbije? Jesmo li mi Srbi niža rasa? Svi imaju sva moguća i nemoguća prava, a Srbija i Srbi nikakva!
E pa stvarno je bilo dosta!
-Ja sam evo PROTIV pregovora sa Kosovom! Samo zato što će jedino oni profitirati iz tih pregovora! Kada nam ponude nešto konkretno promeniću mišljenje! Nisu džabe moji roditelji izdvajali celoga života raznorazne dodatke za Kosovo i ostala nerazvijena područja SFRJ! Nema više ništa za džabe!!!

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Svako normalan pa makar i polupismen je dosada shvatio da je novom podelom Sveta Kosovo kao i sve ostale bivse jugoslovenske Republike PRIPALO "zapadu" SAD-vama i EU, oslobodjeno od preko Srbije "Ruskog uticaja" i sasvim je normalna izjava Ambasadora SAD da tu vise "nema nikakvog nagadjanja" sa Srbijom !
Srbiji ce "pupak" uvek ostati vezan za Rusiju sasvim svejedno ko ce u Srbiji biti na Vlasti, Tadic ili neki drugi "lepotan" i koji interes imaju SAD i EU da Srbiji tj. Rusiji vrate jedan deo Kosova kada je za njih Kosovo prijateljska zemlja koja za razliku od Srbije deli sve zajednicke vrednosti sa SAD, EU i NATO Alijansom ?
Rusija "nikada nece priznati nezavisnu Srbiju" ali ce uskoro morati priznati "ZAPADNO i DEMOKRATSKO" Kosovo !

Nenad

pre 13 godina

Možda bi trebalo da bude o stanju na jugu Kosova. O nemoćnosti povratka Srba i ostalih nealbanaca, otetoj imovini Srba i ostalih nealbanaca, porušenim crkvama i manastirima, okupiranoj imovini Repubiike Srbije, ili rušenju nadgrobnih spomenika koje se dešava svake godine u "multi-kulti" dijelu pokrajine pod albanskom kontrolom.

Nedzad

pre 13 godina

Pa nego. Kakav status kakvi bakraci. Putne isprave, auto tablice, penzisko i invalidsko osiguranje, otvaranje svih arhva, masovne grobnice, slobodno kretanje, polozaj albanaca sa Presevse Doline, njihova prava, itd. itd. Samo za ova pitanja treba 100 godina razgovore. jer kakva je politike Srbije(nije se ista mjenjala poslednjih 1000 godina) tesko je naci neki kompromis.

brax

pre 13 godina

dijalog treba da pocne sto pre ali samo o tehnickim pitanjima,tablice i vazdusni prostor, nista vise sve drugo je uredjeno prema Ahtisaruijem planu!

?????

pre 13 godina

Guverner Dell odlucuje o svemu. Ja ne znam sta je ovom coveku, neprekidno se bavi stvarima koje se njega ne ticu. Ako ovako nastavi srbi i albanci nikada oko nicega nece razgovarati i nikada se oko nicega nece dogovoriti. Da li ste vi gospodine Dell ambasador SAD-a na Kosovu ili mozda obavljate neku drugu visu funkciju? Zar vi koji nemate nikakve veze sa Kosovom treba da odredjujete o cemu ce da pregovaraju ljudi koji ovde zive i o cijoj buducnosti se odlucuje. Vidi se ko vodi glavnu rec i ko ustvari upravlja Kosovom.

domino-igrac

pre 13 godina

Svaki dan po jedna jasna poruka svetskih, politicki relevantnih organizacija i ljudi: Igrajte Srbi Zikino kolo, od Kosova imate duplo golo.

Sava Drugi

pre 13 godina

Kristifore, ako Vam do sada nisu rekli: Kosovski rebus je sličan Izraelskio-Arapskom pitanju. Vi Amerikanci probali ste da ga rešite mačem, kao što je presečen Gordijev čvor, ali taj mači još nije izašao iz tkiva, a problem je već udvostručen. Avganitan, Irak, Kosovo, sada Libija? Posmislite li vi ikada da nešto ipak nije u redu i da greška nije možda do Vas.

Bojan

pre 13 godina

Sta da se dogovaraju kosovo je resena stvar ja srbija je odavno nezvanicno priznala kosovo postavila je punktove carinarnike i neka neki srbin sa kosova pokusa da se odjavi sa kosova i nek se prijavi u srbiji pa da vidimo da li ce uspeti to govorim iz licnog iskustva

DARKO MIRNIC

pre 13 godina

Zašto onda pregovarati kad albanci hoće sve srbima ne daju ni sjever a r.srpska se tjera na unitarizaciju, problem juga srbije raške vojvodine ljudi ne ide ovo u dobrom pravcu još narod gladan nezaposlen.

Enver Kelmendi

pre 13 godina

..."i obnavljenje diskreditovanih ideja kao sto je podela ili promena granica"...izjavio medju ostalog g.Del.Zaista nece biti promena granica niti podela Kosova jer vama to uopste ne odgovara.Sever Kosova ce da dobije specijalni status a kako ce se zvati nije toliko bitno.Sve cinjenice potvrdjuju ovo sto kazem,jer inace kako moze da se objasni stvar da i posle 11.godina Srbi u severu Kosova voze bez ili sa starim auto oznakama.Zar niste mogli ovo da stopirate do sada?Ostace Kosovo kao zariste,kao i BiH,i kada vama odgovara vi cete da zvizdite i "patrijoti" sa obe strane,Albanci i Srbi, ce da se rebeliraju i eto vama razlog da ostanete sto duze na Balkanu.Posto smo mi prokljeti narod necemo nikada da se sporazumemo medjusobno i mi cemo jos dugo da se ceramo.Dakle Kosovo ce da bude alla BiH gde nikada nece biti mira jer i tamo je isti milet sa istim mentalitetom.A kako ce doci do istoriskog pomirenja Albanaca i Srba kada pre pocetka pregovora mi smo zauzeli rovove i niko nece da se pomeri jedan metar?Albanci kazu da ce razgovori biti tehnicki a Srbi o statusu juzne srpske pokrajine.

Nenad

pre 13 godina

I ne treba da bude jer se nema o čemu pregovarati kada je u pitanju sjever pokrajine. Taj dio neće dospjeti pod albansku šapu i to bi albanski mentori trebali objasniti Tačiju da se ne zalijeće sa nekakvim tzv. projektima o stavljanju te teritorije pod albansku kontrolu jer je to jedino slobodno područje za srpsku i nealbansku populaciju na čitavom Kosovu i Metohiji jer Priština nema ingenerenciju nad tim područjem. Stoga nema ni terorisanja.

miljan

pre 13 godina

Da se doticni gospodin pitao Srbija bi do sada priznala takozvanu drzavu,ali u realnosti su stvari malo drugacije.Nije sve crno belo.I guranjem glave u pesak se nista ne resava, ne moze doveka da se porice problem koji postoji,interes svih je da se stvari rese dijalogom a ne uslovljavanjem i udovoljavanjem jednoj strani. Svima je do sad postalo jasno da to vodi u haos,a Evropi bas netreba haos na pragu. Albanci sa Kosova I Metohije treba da se osveste i prestanu sa politikom 19veka.

ze.

pre 13 godina

U misljenju MSP se kaze da TEKST deklaracije nije u suprotnosti sa medjunarodni pravom. I nista vise od toga. Niti su se oni izjasnjavali o samoj secesiji, pravu nacionalne manjine da na teritoriji suverene drzave samoproglasava nekakvu etnicku paradrzavicu... Nista. Samo su izrekli misljenje da TEKST te deklaracije nije u suprotnosti sa medjunarodnim pravom. Tako da i Srbi na Kosovu mogu da napisu deklaraciju o nezavisnosti i TEKST te deklaracije isto tako nece krsiti nikakvo medjunarodno pravo.

delboy

pre 13 godina

Ma neka samo Albanci i njihov tutor Del napisu listu zelja i zeljica a Srbija je tu da im ispunjava sve sto oni zamisle. Neka oni kazu o cemu ce se i o cemu nece da se vodi dijalog i sta bi jos voleli i sta bi Srbija trebala i sta bi jos ovi iz tzv. "presevske doline" tj. tzv. "dolinari" trebali da dobiju, mozda neki auto sa soferom za svakog i dozivotno izdrzavanje i besplatno clanstvo u biblioteci... ma samo vi kazite sta i kako a mi jedva cekamo da vam sve ispunimo. Zelje i zeljice albanskih nacionalista i njihovih spoznora su za nas zakon.

Dardani

pre 13 godina

Kosovski problem a zaista i jeste problem moze a i ne mora biti pravedno razresavan. Ja licno sam uveren da najbolje resenije je ona postignuta iskrenim ,realnim,demokratskim i ludskim nacinom razmislanja a to oznacava mogucnost i spremnost da se manje gleda na proslost vise na sadasnost ali najvise i najbitnije na buducnost to jest nasoj deci i unucadi. Gde ta sreca da se na pregovorima nalaze pravi odrasli zreli politicari koji vole vise na konstruktivan nacin svoj narod i buducnost i koi ima razvien sluh za potrebe onog drugoga. Ima vise opcija za resavanje ovog problema ,neke su manje neke vise blizu onog pravog resenja ali cu ja navest onu varijantu po kome mislim da bi bilo najblizi pravdenom razresenju. Ja ko Albanac uveren sam da nama ne trebaju teritorije gde nema poprilican broj Albanaca u ovom slucaju sever Kosova jer ako bi se insistiralo na celovitost teritorie onda ispada da i mi u jednu ruku zelimo i dajemo znacaj vise teritoriji nego narodu dok sdruge strane imamo pravo da se na pregovorima brinemo i za zivot nasih Albanaca na jugu Srbije ko sto Srbi bi inali pravo da se brine za zivot Srba na ostalim delovima Kosova. Jedan konstruktivan nacin prilazka ovog problema bi brzo rezultirao pozitivnom resenju,Albanci na jugu Srbije bi dobili isto sto i Srbi na Kosovu(sever Kosova pripadao bih Srbiji). Onda jos teknicke razgovore posebno autonomnost religioznih objekata i stvar bi se dovela dotle da bih se lako potom pocinjalo izgradnja i pobolsanja medjunacionalnih odnosa i poverenja i uzajamnog postovanja i respekta. Znam da cu dobiti puno minusa ali ovoga puta i od samih Albanaca ali rezultat plus minusa na moj koment boim se da ce potvrditi koliko je tesko doci do uzajamnog usaglasavanje i resavanje ovog problema pri cemu bi onda ko imperativ doslo do resenija koje se budu nametnute trenutacnoj situaciji a koja dugorocno ne daje nade ....Pozdrav svima

komsinica

pre 13 godina

Samo da pojasnimo, posto nisam sigurna da sam sve dobro razumela... Srbija dakle ide tamo na pregovore da bi pomogla "proces obnove međunarodnog ugleda Kosova" kako tvrdi gospodin Del. Mi inace kao dobri susedi hocemo da pomognemo kosovskoj vladi da ovim dijalogom pokaze kako je kosovsko "vođstvo odgovorno, fleksibilno, da je sposobno da radi sa evropskim institucijama – i, naravno, da radi sa Srbijom kako bi popravilo kvalitet života građana obe zemlje i da poboljša dobrosusedske odnose u ovom području Balkana". Time ce se malo paznja svetske javnosti pomeriti sa afere o raskomadavanju Srba i prodaji njihovih organa i onda ista ta mafija koja je sve to organizovala sad pokazati u svetlu dobrocinilaca koji hrle na dogovore sa Srbijom ne bi li time "poboljsali dobrosusedske odnose i kvalitet zivota gradjana obe zemlje". Pa naravno, red je da im u tome pomognemo. Kome ako ne komsiji...

Srba Filipovic

pre 13 godina

Ova vlast nije smela da dozvoli da do ovakvih komentara bude. Jedino sto nam je ostalo kao neko svetlo na kraju tunela jeste to da je Kosovo i dalje nase, a ako i taj problem sa Kosovom resite onako kako ste resavali sve ostale probleme u Srbiji, narodu ove zemlje se ne pise dobro!

Derguti

pre 13 godina

Naravno da ambasador Dell ima pravo da kaze tako nesto, jer je to presudjena stvar ili kako to pravnici nazivaju "Res iudicata". Dell i da hoce nema pravo da predlozi da se ponovo pocne dialog o statusu Kosova, kada se zna da je toga bilo od Rambujea do Bec-a gde su ucestovali i medjunarodni posrednici, sto je rezultivao sa donosenjem plana Martija Ahtisarija, koga, kako je bilo obavesteno i Kosovska delegacija nije zdusno prihvatila, ali je na kraju pomirila zbog zahteva medjunarodne zajednice da se rese problemi stvorenih raspadom bivse Jugoslavije.

Ana

pre 13 godina

Najbolje da Amerikanci napišu pregovaračima tekst pregovora da ga nauče napamet. Još bolje bi bilo da umesto srpskih pregovarača pošalju svoje ljude da ih zamene, pa neka pričaju o čemu hoće, pošto su dovoljno glupi da ne shvataju da će nerazrešena pitanja uvek predstavljati potencijalne probleme.

Tipolir

pre 13 godina

Podela Kosova jedino moguce resenje Sever Kosova da ostane u Srbiji, bolje ista nego nista, ne moze jedan narod da dobije sve a drugi da izgubi sve Gospodine Del
(dejan, 26. februar 2011 15:42)
___________
Znači, Kosovo je otišlo a sad je borba za "sever" Kosova. Zašto ste onda uludo potrošili sve te godine i sva ta sredstva /novac/, kad se sada zadovoljavate "severom"?
No, onog trenutka kada Srbi sjednu za pregovarački stol s Albancima /ako/, Srbija i zvanično priznaje Kosovo. Albanci tada uzimaju i "sever" Kosova, jer je to pripadajući dio istoga. Tko to neče poštivati, slobodan je izabrati neku drugu destinaciju. Jasno, borba će i za "sever" biti dugotrajna i teška, ali za Srbe svakako gubitnička.
Ne pišem ovo radi svojih očekivanja, jer od toga nemam baš ništa, več je očito da sve ide prema tome. Srbi moraju izgubiti nešto, jer su dobili SRPSKU!!

Nedzad

pre 13 godina

Pa nego. Kakav status kakvi bakraci. Putne isprave, auto tablice, penzisko i invalidsko osiguranje, otvaranje svih arhva, masovne grobnice, slobodno kretanje, polozaj albanaca sa Presevse Doline, njihova prava, itd. itd. Samo za ova pitanja treba 100 godina razgovore. jer kakva je politike Srbije(nije se ista mjenjala poslednjih 1000 godina) tesko je naci neki kompromis.

dejan

pre 13 godina

Podela Kosova jedino moguce resenje Sever Kosova da ostane u Srbiji, bolje ista nego nista, ne moze jedan narod da dobije sve a drugi da izgubi sve Gospodine Del

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Svako normalan pa makar i polupismen je dosada shvatio da je novom podelom Sveta Kosovo kao i sve ostale bivse jugoslovenske Republike PRIPALO "zapadu" SAD-vama i EU, oslobodjeno od preko Srbije "Ruskog uticaja" i sasvim je normalna izjava Ambasadora SAD da tu vise "nema nikakvog nagadjanja" sa Srbijom !
Srbiji ce "pupak" uvek ostati vezan za Rusiju sasvim svejedno ko ce u Srbiji biti na Vlasti, Tadic ili neki drugi "lepotan" i koji interes imaju SAD i EU da Srbiji tj. Rusiji vrate jedan deo Kosova kada je za njih Kosovo prijateljska zemlja koja za razliku od Srbije deli sve zajednicke vrednosti sa SAD, EU i NATO Alijansom ?
Rusija "nikada nece priznati nezavisnu Srbiju" ali ce uskoro morati priznati "ZAPADNO i DEMOKRATSKO" Kosovo !

Srbin

pre 13 godina

Dragi Del-boj, to nikako nisu niti će ikada biti susedski/komšijski odnosi. Pa makar ne bilo nikakvog dijaloga sto godina.
Komšija si sa drugim državama, ne sa svojom sopstvenom.

Rozenkrojcer

pre 13 godina

Ok Kristofere, dijaloga nije bilo ni za jednostrano otcepljenje Kosova, ne treba da ga bude ni o severu Kosova. Sever treba samo jednostrano da se otcepi i gotova stvar!

Dejan

pre 13 godina

Gospodine ambasadore, mozda je za vas problem Kosova i Metohije resen ali za gradjane Srbije je postao otvoren priznanjem Kosova i Metohije kao kvazi banane drzave.
Srbiju ste bombardovali i, sto je predsednik Obama rekao za Libiju, prekrsili ste sva opste prihvacena merila i norme da bi nasilnim putem raskomadali Srbiju.
Ovaj deo Evrope je postao politicki nestabilan a stabilnost ce se vratiti kada se Kosovo i Metohija bude vratilo u sastav Srbije.

djole srba

pre 13 godina

halo mister Del.a o cemu bi trebalo po tvom misljenju razgovarati?pa zar ne vidis da je tvoja drzava na zalasku pa ako si toliko veliki um pomazi da se imperija spasi a SRBIJU ostavi na miru posto ste vi ameri nasoj drzevi naneli vise zla od bilo koga u proslosti.

Nedzad

pre 13 godina

Pa nego. Kakav status kakvi bakraci. Putne isprave, auto tablice, penzisko i invalidsko osiguranje, otvaranje svih arhva, masovne grobnice, slobodno kretanje, polozaj albanaca sa Presevse Doline, njihova prava, itd. itd. Samo za ova pitanja treba 100 godina razgovore. jer kakva je politike Srbije(nije se ista mjenjala poslednjih 1000 godina) tesko je naci neki kompromis.

Realni

pre 13 godina

A zasto je to pitanje za SAD koje je udaljeno 10.000 kilometara od Srbije i Kosova?? Osim naravno sile na osnovu koje se mozete izivljavati nad drugim narodima, kako i kad vam odgovara. Ne znam da li ste culi za onu poslovicu: Nicija nije do zore!

Горан

pre 13 godina

Да ли је новинар радија Слободне Европе питао госпопдина Дел-а, да ли САД признаје Уједињене Нације? Да ли САД поштује потписане документе? Шта је са Кумановским споразумом?

Зашто се новинари плаше Американаца? У чему је тај страх?

svi (ni)su isti

pre 13 godina

"i nema mesta u dijalogu [o tehničkim pitanjima] za bavljenje i obnavljanje diskreditovanih ideja kao što je podela ili promena granica." TO AMBASADORE! Neka lepo "Kosovari" kazu sta ih zulja pa da se dogovorimo kao ljudi i da nastavimo da zivimo kao celovita drzava! Stalno se pitam - zasto SAD ne primene na sebe princip "posebno je bolje" nego se tvrdo drze u kompletu, mora da tu ima nesto. Potpuno je logicno da bi Kosovu bilo bolje zajedno sa Srbijom, kao i svim ostalim "oslobodjenim" entitetima bivse SFRJ, na kraju krajeva zar ne teze svi oni ponovnom ujedinjenju u okviru EU? Znaci, UJEDINJENO je definitivno bolje, samo se treba dogovoriti oko tehnickih pitanja. I ljudi se dogovaraju - opet se ekonomski saradjuje, govori se o zajednickim zeleznickim projektima itd.

Sava Drugi

pre 13 godina

Kristifore, ako Vam do sada nisu rekli: Kosovski rebus je sličan Izraelskio-Arapskom pitanju. Vi Amerikanci probali ste da ga rešite mačem, kao što je presečen Gordijev čvor, ali taj mači još nije izašao iz tkiva, a problem je već udvostručen. Avganitan, Irak, Kosovo, sada Libija? Posmislite li vi ikada da nešto ipak nije u redu i da greška nije možda do Vas.

Nenad

pre 13 godina

Možda bi trebalo da bude o stanju na jugu Kosova. O nemoćnosti povratka Srba i ostalih nealbanaca, otetoj imovini Srba i ostalih nealbanaca, porušenim crkvama i manastirima, okupiranoj imovini Repubiike Srbije, ili rušenju nadgrobnih spomenika koje se dešava svake godine u "multi-kulti" dijelu pokrajine pod albanskom kontrolom.

domino-igrac

pre 13 godina

Svaki dan po jedna jasna poruka svetskih, politicki relevantnih organizacija i ljudi: Igrajte Srbi Zikino kolo, od Kosova imate duplo golo.

Nenad

pre 13 godina

I ne treba da bude jer se nema o čemu pregovarati kada je u pitanju sjever pokrajine. Taj dio neće dospjeti pod albansku šapu i to bi albanski mentori trebali objasniti Tačiju da se ne zalijeće sa nekakvim tzv. projektima o stavljanju te teritorije pod albansku kontrolu jer je to jedino slobodno područje za srpsku i nealbansku populaciju na čitavom Kosovu i Metohiji jer Priština nema ingenerenciju nad tim područjem. Stoga nema ni terorisanja.

miljan

pre 13 godina

Da se doticni gospodin pitao Srbija bi do sada priznala takozvanu drzavu,ali u realnosti su stvari malo drugacije.Nije sve crno belo.I guranjem glave u pesak se nista ne resava, ne moze doveka da se porice problem koji postoji,interes svih je da se stvari rese dijalogom a ne uslovljavanjem i udovoljavanjem jednoj strani. Svima je do sad postalo jasno da to vodi u haos,a Evropi bas netreba haos na pragu. Albanci sa Kosova I Metohije treba da se osveste i prestanu sa politikom 19veka.

Dule NS

pre 13 godina

Aha, znači Srbija da vadi ukaljani ugled Kosova zbog raznih skandala, kriminala i trgovine ljudskim (Srpskim) organima?
Veoma interesantno!
Šta konkretno Srbija dobija razgovorima?
Zašto se apsolutno uvek govori o interesima svih ostalih, osim o interesu Srbije? Jesmo li mi Srbi niža rasa? Svi imaju sva moguća i nemoguća prava, a Srbija i Srbi nikakva!
E pa stvarno je bilo dosta!
-Ja sam evo PROTIV pregovora sa Kosovom! Samo zato što će jedino oni profitirati iz tih pregovora! Kada nam ponude nešto konkretno promeniću mišljenje! Nisu džabe moji roditelji izdvajali celoga života raznorazne dodatke za Kosovo i ostala nerazvijena područja SFRJ! Nema više ništa za džabe!!!

?????

pre 13 godina

Guverner Dell odlucuje o svemu. Ja ne znam sta je ovom coveku, neprekidno se bavi stvarima koje se njega ne ticu. Ako ovako nastavi srbi i albanci nikada oko nicega nece razgovarati i nikada se oko nicega nece dogovoriti. Da li ste vi gospodine Dell ambasador SAD-a na Kosovu ili mozda obavljate neku drugu visu funkciju? Zar vi koji nemate nikakve veze sa Kosovom treba da odredjujete o cemu ce da pregovaraju ljudi koji ovde zive i o cijoj buducnosti se odlucuje. Vidi se ko vodi glavnu rec i ko ustvari upravlja Kosovom.

Srba Filipovic

pre 13 godina

Ova vlast nije smela da dozvoli da do ovakvih komentara bude. Jedino sto nam je ostalo kao neko svetlo na kraju tunela jeste to da je Kosovo i dalje nase, a ako i taj problem sa Kosovom resite onako kako ste resavali sve ostale probleme u Srbiji, narodu ove zemlje se ne pise dobro!

ze.

pre 13 godina

U misljenju MSP se kaze da TEKST deklaracije nije u suprotnosti sa medjunarodni pravom. I nista vise od toga. Niti su se oni izjasnjavali o samoj secesiji, pravu nacionalne manjine da na teritoriji suverene drzave samoproglasava nekakvu etnicku paradrzavicu... Nista. Samo su izrekli misljenje da TEKST te deklaracije nije u suprotnosti sa medjunarodnim pravom. Tako da i Srbi na Kosovu mogu da napisu deklaraciju o nezavisnosti i TEKST te deklaracije isto tako nece krsiti nikakvo medjunarodno pravo.

brax

pre 13 godina

dijalog treba da pocne sto pre ali samo o tehnickim pitanjima,tablice i vazdusni prostor, nista vise sve drugo je uredjeno prema Ahtisaruijem planu!

delboy

pre 13 godina

Ma neka samo Albanci i njihov tutor Del napisu listu zelja i zeljica a Srbija je tu da im ispunjava sve sto oni zamisle. Neka oni kazu o cemu ce se i o cemu nece da se vodi dijalog i sta bi jos voleli i sta bi Srbija trebala i sta bi jos ovi iz tzv. "presevske doline" tj. tzv. "dolinari" trebali da dobiju, mozda neki auto sa soferom za svakog i dozivotno izdrzavanje i besplatno clanstvo u biblioteci... ma samo vi kazite sta i kako a mi jedva cekamo da vam sve ispunimo. Zelje i zeljice albanskih nacionalista i njihovih spoznora su za nas zakon.

DARKO MIRNIC

pre 13 godina

Zašto onda pregovarati kad albanci hoće sve srbima ne daju ni sjever a r.srpska se tjera na unitarizaciju, problem juga srbije raške vojvodine ljudi ne ide ovo u dobrom pravcu još narod gladan nezaposlen.

Enver Kelmendi

pre 13 godina

..."i obnavljenje diskreditovanih ideja kao sto je podela ili promena granica"...izjavio medju ostalog g.Del.Zaista nece biti promena granica niti podela Kosova jer vama to uopste ne odgovara.Sever Kosova ce da dobije specijalni status a kako ce se zvati nije toliko bitno.Sve cinjenice potvrdjuju ovo sto kazem,jer inace kako moze da se objasni stvar da i posle 11.godina Srbi u severu Kosova voze bez ili sa starim auto oznakama.Zar niste mogli ovo da stopirate do sada?Ostace Kosovo kao zariste,kao i BiH,i kada vama odgovara vi cete da zvizdite i "patrijoti" sa obe strane,Albanci i Srbi, ce da se rebeliraju i eto vama razlog da ostanete sto duze na Balkanu.Posto smo mi prokljeti narod necemo nikada da se sporazumemo medjusobno i mi cemo jos dugo da se ceramo.Dakle Kosovo ce da bude alla BiH gde nikada nece biti mira jer i tamo je isti milet sa istim mentalitetom.A kako ce doci do istoriskog pomirenja Albanaca i Srba kada pre pocetka pregovora mi smo zauzeli rovove i niko nece da se pomeri jedan metar?Albanci kazu da ce razgovori biti tehnicki a Srbi o statusu juzne srpske pokrajine.

Bojan

pre 13 godina

Sta da se dogovaraju kosovo je resena stvar ja srbija je odavno nezvanicno priznala kosovo postavila je punktove carinarnike i neka neki srbin sa kosova pokusa da se odjavi sa kosova i nek se prijavi u srbiji pa da vidimo da li ce uspeti to govorim iz licnog iskustva

komsinica

pre 13 godina

Samo da pojasnimo, posto nisam sigurna da sam sve dobro razumela... Srbija dakle ide tamo na pregovore da bi pomogla "proces obnove međunarodnog ugleda Kosova" kako tvrdi gospodin Del. Mi inace kao dobri susedi hocemo da pomognemo kosovskoj vladi da ovim dijalogom pokaze kako je kosovsko "vođstvo odgovorno, fleksibilno, da je sposobno da radi sa evropskim institucijama – i, naravno, da radi sa Srbijom kako bi popravilo kvalitet života građana obe zemlje i da poboljša dobrosusedske odnose u ovom području Balkana". Time ce se malo paznja svetske javnosti pomeriti sa afere o raskomadavanju Srba i prodaji njihovih organa i onda ista ta mafija koja je sve to organizovala sad pokazati u svetlu dobrocinilaca koji hrle na dogovore sa Srbijom ne bi li time "poboljsali dobrosusedske odnose i kvalitet zivota gradjana obe zemlje". Pa naravno, red je da im u tome pomognemo. Kome ako ne komsiji...

Mile POlitika

pre 13 godina

Jesmo li zbog ovoga odustali od Rezolucije u UNu o Kosovu.

Doticni je sve lepo naveo sta Kosovo dobija sa dijalogom sa Beogradom, a sta dobija Beograd.

Sve u onom stilu "ti jeste da si ruzan/siromasan al' si zato glup".

Dardani

pre 13 godina

Kosovski problem a zaista i jeste problem moze a i ne mora biti pravedno razresavan. Ja licno sam uveren da najbolje resenije je ona postignuta iskrenim ,realnim,demokratskim i ludskim nacinom razmislanja a to oznacava mogucnost i spremnost da se manje gleda na proslost vise na sadasnost ali najvise i najbitnije na buducnost to jest nasoj deci i unucadi. Gde ta sreca da se na pregovorima nalaze pravi odrasli zreli politicari koji vole vise na konstruktivan nacin svoj narod i buducnost i koi ima razvien sluh za potrebe onog drugoga. Ima vise opcija za resavanje ovog problema ,neke su manje neke vise blizu onog pravog resenja ali cu ja navest onu varijantu po kome mislim da bi bilo najblizi pravdenom razresenju. Ja ko Albanac uveren sam da nama ne trebaju teritorije gde nema poprilican broj Albanaca u ovom slucaju sever Kosova jer ako bi se insistiralo na celovitost teritorie onda ispada da i mi u jednu ruku zelimo i dajemo znacaj vise teritoriji nego narodu dok sdruge strane imamo pravo da se na pregovorima brinemo i za zivot nasih Albanaca na jugu Srbije ko sto Srbi bi inali pravo da se brine za zivot Srba na ostalim delovima Kosova. Jedan konstruktivan nacin prilazka ovog problema bi brzo rezultirao pozitivnom resenju,Albanci na jugu Srbije bi dobili isto sto i Srbi na Kosovu(sever Kosova pripadao bih Srbiji). Onda jos teknicke razgovore posebno autonomnost religioznih objekata i stvar bi se dovela dotle da bih se lako potom pocinjalo izgradnja i pobolsanja medjunacionalnih odnosa i poverenja i uzajamnog postovanja i respekta. Znam da cu dobiti puno minusa ali ovoga puta i od samih Albanaca ali rezultat plus minusa na moj koment boim se da ce potvrditi koliko je tesko doci do uzajamnog usaglasavanje i resavanje ovog problema pri cemu bi onda ko imperativ doslo do resenija koje se budu nametnute trenutacnoj situaciji a koja dugorocno ne daje nade ....Pozdrav svima

Ana

pre 13 godina

Najbolje da Amerikanci napišu pregovaračima tekst pregovora da ga nauče napamet. Još bolje bi bilo da umesto srpskih pregovarača pošalju svoje ljude da ih zamene, pa neka pričaju o čemu hoće, pošto su dovoljno glupi da ne shvataju da će nerazrešena pitanja uvek predstavljati potencijalne probleme.

Derguti

pre 13 godina

Naravno da ambasador Dell ima pravo da kaze tako nesto, jer je to presudjena stvar ili kako to pravnici nazivaju "Res iudicata". Dell i da hoce nema pravo da predlozi da se ponovo pocne dialog o statusu Kosova, kada se zna da je toga bilo od Rambujea do Bec-a gde su ucestovali i medjunarodni posrednici, sto je rezultivao sa donosenjem plana Martija Ahtisarija, koga, kako je bilo obavesteno i Kosovska delegacija nije zdusno prihvatila, ali je na kraju pomirila zbog zahteva medjunarodne zajednice da se rese problemi stvorenih raspadom bivse Jugoslavije.

Tipolir

pre 13 godina

Podela Kosova jedino moguce resenje Sever Kosova da ostane u Srbiji, bolje ista nego nista, ne moze jedan narod da dobije sve a drugi da izgubi sve Gospodine Del
(dejan, 26. februar 2011 15:42)
___________
Znači, Kosovo je otišlo a sad je borba za "sever" Kosova. Zašto ste onda uludo potrošili sve te godine i sva ta sredstva /novac/, kad se sada zadovoljavate "severom"?
No, onog trenutka kada Srbi sjednu za pregovarački stol s Albancima /ako/, Srbija i zvanično priznaje Kosovo. Albanci tada uzimaju i "sever" Kosova, jer je to pripadajući dio istoga. Tko to neče poštivati, slobodan je izabrati neku drugu destinaciju. Jasno, borba će i za "sever" biti dugotrajna i teška, ali za Srbe svakako gubitnička.
Ne pišem ovo radi svojih očekivanja, jer od toga nemam baš ništa, več je očito da sve ide prema tome. Srbi moraju izgubiti nešto, jer su dobili SRPSKU!!