Sreda, 23.02.2011.

15:26

Đorđeviću 27 godina zatvora

Haški tribunal osudio je danas penzionisanog generala MUP Srbije Vlastimira Đorđevića na 27 godina zatvora.

Izvor: B92

Ðorðeviæu 27 godina zatvora IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Kalimero

pre 13 godina

Gospodine Agime, kao što ti tvrdiš da su primeri iz "žute kuće" pojedinačni evo ja recimo tvrdim da su stotine hiljada članova vojnih i paravojnih srpskih formacija takođe pojedinačni primeri i da ne postoje masovni žločini na Kosovu sem retkih i pojedinačnih primera a tako je potvrdio i Haški tribunal jer nema više od nekoliko destina procesuiranih za ratne zločine. I šta ćemo sad?

kockast a ponavljam se

pre 13 godina

G. S.Nikoliću.

Sve što mi spočitavate sam i sam natuknuo uz obvezno ograđivanje ili priznavanje navedenoga. Dakle, niste uopće morali davati sebi truda i prezentirati meni ono što sam već napisao.

Sukob u SFRJ je počeo puno prije mini rata u Sloveniji. Želje svih naroda iz sklopa SFRJ za teritorijalnim integritetom (i Srba naravno) postoje od kada su ti narodi svjesni svoga postojanja. Što će reći, rat u Sloveniji / Hrvatskoj je samo buknuo 1990/1991. On se vodio svim diplomatskim / manje diplomatskim silama od 1945.

Glede JNA 1990. Kadrovska križaljka je već bila završena i velika većina zapovjednika je bila podložna S. Miloševiću. Farse u YU parlamentu, nadglasavanje, organiziranja nacionalnih mitinga po ruralnim područjima (tzv. priprema terena kroz priču o ugroženosti)... sve je to bila predigra. Vođena od - zna se koga. Zato Vam i ne ide baš u korist potezati JNA kao nekakav primjer "zajedničke armije". Jer ona to nije bila.

Da ne duljim, moj prvi komentar ima, naravno, veze sa temom, jer govorim o reakcijama na osudu. Ne govorim o uzgoju malina u Šumadiji, majka mu stara.

Da smo svi radili zločine, pa i to sam naveo, jel tako? Da neki zločini nisu dovoljno sankcionirani - i to spomenuh.
Kolektivnu odgovornost Srba nigdje ne spominjem, čak se i ispričavam velikoj većini tolerantnih Srba (kojih, uzgred budi rečeno, imam veliki broj za prijatelje, a kojih također imam i u familiji...) jer, koristeći pojam "Srbi" aludiram na sve Srbe što mi nije želja.

Dotaknuo sam se i Ustaša, sramote moga naroda, koju ništa sprati ne može. Rekao sam samo da sam toga svjestan (kao i ostalih bradonja, belogardejaca, udbaša, blah blah) ali da mi nije želja otvarati tu temu, jer bih onda zakupio blog stranicu, a ne bih pisao komentar na B92.

Ono što ti vi ne razumijete, g. Nikoliću je to, da bez obzira na Ustaše, Jasenovac i šta ja znam ne, Srbija u ovom ratu figurira kao netko tko je izravno agitirao na tuđe. Kao ona strana koja je prva protjerivala, čistila, zatvarala u logore. Ona strana koja je u ovom ratu ubila daleko najviše "onih drugih". Daleko. Vi, dragi g. Nikoliću, možete naravno ukazati na tuđe zločine, jer ih je bilo. Ali ne možete prstom uprijeti u neki zločin "nesrpske strane" i reći da je po obimu i neljudskosti pandam Srebrenici, ili spaljivanju / zatiranju svakog traga tisućama Albanaca. Ne možete pokazati slike logora koji po stilskom izričaju mogu konkurirati Manjači i Omarskoj. Ne možete lupiti šakom o stol i reći da su Srbi granatirali Dubrovnik, Zadar, Zagreb, Vukovar, Osijek, Slavonski Brod, Vinkovce, Sarajevo kao osvetu za.... što? Niš? Užice?

To je moja poenta g. Nikoliću. Srbi dobivaju najveće kazne jer su činili najgore zločine, jer su imali najgore logore, jer su protjerali, summa summarum, najviše ljudi i zato što su ratovali s kim god su stigli.

избјеглица

pre 13 godina

Како све неће ова наша браћа(увијек кад им је било"згодно"да будемо то)изврнути истину..подсјетнике пишу,па нас с Нијемцима ,који до Москве и Африке стигоше,успоређују.Драги праведници,моја прабаба,за свог вијека,у свом крају,није ни срела хрвата и муслимана(она је Мехмед "преводила" у Медвед)а њени потомци су,сада,избјеглице и њен крај више није српски(јер је требало казнити што је извршила агресију на саму себе)Имам ли ја,која сам 1992 побјегла од јадних жртава агресије,благе везе са Нијемцем који је избјегао 1945?Пронађите зрнце савјести и гледајте Хаг и 90.-те правим очима.

Beogradjanin

pre 13 godina

Jos jedna u nizu pravednih presuda! Svaka cast sudu!

Odavno je jasno zasto je sada Kosovo slobodno i nezavisno, i zasto vise NIKAD nece biti u sastavnom delu Srbije!

s.nikolic

pre 13 godina

postovani "kockasti" , lepo napisan komentar ! jest da veci deo nema veze sa temom , ali hajde nije vazno !! da vas samo podsetim da je u sloveniji JNA , a ne srbska vojska bila , takodje i na pocetku u hrvatskoj , a da STE SE VI ZA RAT SPREMALI za to ima dovoljno dokaza , i da je vojska kao u svakoj normalnoj drzavi bila obavezna da intervenise ! pucnjave i rat su pocele tek nakon vaseg "okruzivanja" kasarni , ne pre !! u ostalom pogledajte snimke kao prvo iz slovenije , onaj od austrijske tv gde se vojniku JNA sa uzdignutom belom zastavom uzivo puca u grudi sklonise nakon dve sedmice , gde se vidi da je takozvana TO imala novo i moderno oruzje , i da su sumnje ondasnje vlasti jugoslavije o tajnoj trgovini oruzja preko austrije i madjarske BILE tacne !!! a kod vas u hrvatskoj su bre brale odmah kao po komandi uz naoruzanje iz "arhiva" izvadili i ustase i ustaske uniforme i njihove pesme !! to je bilo za pocetak , a sve sta je posle nastalo moze se zvati gradjanskim ratom ! i jos jednu napomenu , pa da ti srbi nisu stali na noge mozda se njima ne bi nista desilo , a mozda bi puno vise bilo i pobiveno , to zivlje sa korduna ili like je vec kroz dva rata imalo "ISKUSTVA" sa NDH! e sad nazad na temu : ovde je osudjena osoba koja je po dokazima ODGOVORNA za pocinjene zlocine! veci deo POCINIOCA je takodje uhapsen i osudjen , pa su i sa politickog vraha ondasnje drzave bili osudjeni ! ALI to samo kod srpske strane !! ostali su bili "borci za slobodu" i kao takvi imali su pravo da takodje i decu i zene ubijaju !? ni jedan normalan srbin ne opravdava ucinjeno od strane tih pojedinaca vojske ili policije , niti jedan normalan srbin brani osudjene , ali oni se sa pravom pitaju :A STA JE SA POCINIOCIMA SA DRUGE STRANE ?? ili mozda ste misljenja da siu se ti srbi sami od srece poubijali videci svoje komsije hrvate , muslimane i albance kako im naoruzani trce u zagrljaj ! negde spomenuste i kolektivnu odgovornost naroda : pa vi bi HRVATI onda trebali samo zbog jasenovca da vecito crvenite i da se stidite , a na osnovu onoga sto je vas vecinski narod kao pomocnik ili sluga hitlerovom rezimu ucinio , izmedju ostalog "dogurali" i do staljingrada , ne bi smeli toliko da se kroz prozor sa kolektivnim osudama drugih naginjete !!!

Podsjetnik

pre 13 godina

@zoran: Vas citat: "U Srbiji i kojekude po belom svetu trenutno ima izbeglica (moderno rečeno "raseljenih lica") srpske nacionalnosti oko milion. I ko je koga tu na Balkanu progonio..."

Zamislite ovu situaciju: pricate sa jednim Njemcem koji Vam da podatak da je sredinom 1945 godine u Europi bilo 12 milijuna protjeranih i izbjeglih Njemaca i iza toga kaze "Pa tko je koga u proslom ratu progonio...."

Kockast i uvijek nenaoruzan

pre 13 godina

Vidim da se mnogi zgražaju nad presudom. I istovremeno povlače paralele sa presudama "onima drugima". Sa jednim dobrim dijelom tih primjedbi (Orić, trgovci organima, čak i neke moje Rvatine) bih se i sam složio. Kazne nisu bile primjerene počinjenom zločinu.

S druge strane Srbi zaboravljaju jednu bitnu stvar u ovom svemu. (E sad, uopće mi nije cilj otvarati raspravu kojoj nema kraja, a to je ono... Turci 500 godina, Ustaše, Četnici, Nemanjići i kralj Tvrtko)
Dakle, Srbi zaboravljaju ono što se vidi iz aviona; Srbija je ratovala u Sloveniji (svi znamo da jeste, tako da komentari tipa "to je bila JNA" uopće ne piju vodu), Srbija je ratovala u Hrvatskoj. Pa je onda Srbija ratovala u BiH, da bi na kraju Srbija udarila i po Albancima na Kosovu. A nitko (slovkama i brojkama - nitko) nije dolazio ratovati u Srbiju. Što će reći, tipičan primjer agresivnog ponašanja, a sve s pokušajem zauzimanja što veće teritorije. Sve je to bilo praćeno protjerivanjem "onih drugih", Šešeljevim vašerskim primitivnim nastupima po Plitvicama, Romaniji, Vojvodini, a na kraju, pošto se "oni drugi" nisu dali tek tako, i konkretnim zločinima, otvaranjima logora itd.

Srbi (nek mi velika većina normalnih oprosti generaliziranje) se i dan danas rado koriste floskulama tipa: Slovenci su alpski Srbi, Hrvati su pokatoličeni Srbi, Makedonci su Srbi s govornom manom, Crnogorci ne postoje.

Dragi moji. Nitko od nas gore spomenutih nije Srbin. I što prije to shvatite i prestanete se agresivno ponašati prema okolni - to bolje.
Da se razumijemo, nismo ni bolji ni gori od vas, pa da zbog toga ne želimo biti Srbi. Jednostavno, osjećamo se kao netko drugi. I kao takvi hoćemo imati nešto svoje i biti sami gazde u svojoj kući. Kako će nam biti, dobro ili loše, nebitno je. Sami pali, sami se udarili.

Uglavnom, sve je počelo tako što Srbi nisu htjeli dopustiti drugima da budu ono čime se osjećaju i da se odvoje od Srbije. Srbija je započela sukobe, veliku većinu ih vremenom izgubila, i to se lijepo vidi i na sudskim presudama.

Da, znam, reći će neki i da je Srbija ustala u zaštitu Srba van Srbije. Jer su u Hrvatskoj izgubili mjesto u ustavu, jer su otpuštani s posla, jer se u BiH ovo ili ono... E pa mislim da nije trebala ustajati. Srbija je trebala pustiti ostale države da se o svom jadu zabave. Pa bi danas možda te države slovile kao negativci. A ne Srbija.
(PS.
I vi i ja znamo da je "zaštita Srba" samo izgovor. Sve ostalo su - teritorije.)

srecko

pre 13 godina

Trebalo je tada biti na Kosovu i videti šta sve rade civilima, kazna je potpuno opravdana,ali i druga strana zaslužuje isto...Zločini se ne upoređuju već moraju se naći krivci, nalogodavci, izvršioci i biti kažnjeni , to je jedina satifakcija prema žrtvama i njihovim porodicama. Samo ova presuda pokazuje da režim kojem je služio general je zločinački i on je zločinac u njemu

MiIos

pre 13 godina

Pozivati se na pravdu u drzavi ciji visoki rukovodilac policije sprovodi etnicko ciscenje i nije bas neki bajan argument.
Prica da je "trebalo mi mu sudimo" je otrcana fraza. Da je do "vas", nijedan ubica ne bi bio u zatvoru. Tachi, Haradinaj ili Obradovic, ja ne vidim razliku, ne znam sto se uopste to pominje. Ubice su ubice, ne zelim ih za komsije. Da li mu ime pocinje na H, R ili mu se prezime zavrsava na IC, svejedno. Bolje da su u Holandiji.

Kao sto mi je zao svakog coveka postradalog u veselim 90-tima, tako mi je i drago za svaku pravosnaznu presudu protiv zlotvora.

zoran

pre 13 godina

U Srbiji i kojekude po belom svetu trenutno ima izbeglica (moderno rečeno "raseljenih lica") srpske nacionalnosti oko milion. I ko je koga tu na Balkanu progonio i ko je koga etnički čistio i ko je nad kim vršio genocid stvarno mi nije jasno. Kad odeš na beogradski "Buvljak" kao da si usred Sarajeva. Po Beogradu gomila automobila sa "PR", "KM", GL","PE" i ostalim registracijama sa Kosmeta. Kad odeš na Altinu ili Plave Horizonte, ogromno naselje (računa se oko 40.000 ljudi) na periferiji Beograda a kao da si došao u Knin ili na Baniju. Niko od njih nije svojom voljom otišao iz rodnog kraja nego zato što im je neko tamo gurao puščanu cev u rebra...
Prema tome, ako su dokazali za ovog čoveka da je radio to što je verovatno radio treba da robija. Mada, ima još hiljade teških zločinaca i među Hrvatima i među Muslimanima a tek među Albancima ihahaj.

Sheki

pre 13 godina

Srpske snage, uključujući policiju, Vojsku Jugoslavije i dobrovoljačke i paravojne formacije, podvrgle su u tom cilju albansko civilno stanovništvo "sistematskim i raširenim napadima", "terorisanja i nasilja", uključujući proterivanje, ubistva, uništavanje naselja i pljačku.
Sama presuda dokazuje da su se ovi zlocini stvarno dogodili i to u reziji tadasnje vlasti drzave Srbije.
Ostaje tako zapisano, za sve sadasnje i buduce generacije.

pdamir

pre 13 godina

tako puno komentara a ni jedan da barem ljude čiji su srodnici bili u toj hladnjači? Pa ni sam prilog B92 o tome ništa ne govori. Kako se oni osjećaju, šta misle o presudi (da li je 12 dana kazne po ubijenom dovoljno)? Da li nas je ovo ludo doba zaista toliko otuđilo i "pelcovalo" od tuge i nesreće drugih ljudi? Trebalo mi se onda čuditi kada se nama dogodi nešto loše i kada niko na to ne reaguje. Trebamo li se čuditi onda što djeca iz zabave kasape pse i mačke po Srbiji.

mlekadzija

pre 13 godina

Posto je haski sud jos jednom dokazao kako sudi iskljucivo po zakonu ocekujem da i Haradinaj minimum dobije 25 godina...
Malo morgen sto bi rekao pocivsi...

Nesa

pre 13 godina

Ne bih mnogo da teoretisem o pravednosti Haskog suda, ne razumem se u pravo. Hteo bih samo da kazem da mi je drago da je zver, koja je hladnjacama prevozila mrtve ljude da ih zakopava po mojoj zemlji, na robiji. Kamo lepe srece da i ostale zveri u ljudskom obliku zavrse tamo.

j o k e r

pre 13 godina

e sada ce (ili uskoro..)sps-ovci ,radikali,sns-ovci,koaliciski "velikani"kao i palmina i veljina"sekta",sa sve spc-om...da dignu drvlje i kamenje na pokojnog djindjica koji je poslao slobu u hag i tako otvorio vrata"hada" za sve ove zlpcince!!!jos i mladica i hadzica,potom lustracija ali do koske i mozda tamo neke 2050-te krenemo u neki novi bolji zivot,ali sa teskim ,losim,ruznim bakazom na ledjima nebeske srbije i srba!!!

Biolog

pre 13 godina

Ovi osudjeni ratni zlocinci su bili inspiratori i generatori domaceg fasizma, za sto ce sad trebati decenije dok on ne bude potpuno ociscen. Ali i decenije su malo. Jer fasizam ima moc mimikrije i regeneracije.

milentije

pre 13 godina

"Teddy Picker" svaka cast !!!
Najbolji komentar do sada na B92 - ikada!!!
Pogadja pravo u centar 30- godisnje tragedije , koja se i dalje kovitla...

Milan Kruezi

pre 13 godina

Teski preteski zlocini su ovo. Ali mnogo ima jos onih koji ovo nece da vide ni shvate. Verovatno ce hor glasnogovornika jedne druge "istine" preokrenuti odmah plocu na organe?
Ono sto nije bilo nije ni (o)sudjeno. Ono sto se desilo biva u Hagu ostro sankcionisano. Hag je pravda iz demokratske perspektive vidjeno!!!

Shamu

pre 13 godina

Super! Pravda ce donekle biti zadovoljena za ljude koji su nastradali u tih 6 meseci.
Nego, sta ce da se desi sa Gorazdevcem i "ogranima"? Podsecanja radi, Batajnicu, Petrovo Selo... smo otkopali mi sami.
Domaci zadatak za Albance.

Zoran

pre 13 godina

Halo! Ko je deportovan Srbi ili Albanci? Djordjevic je dobio 27 godina zbog belosvetske igre, bezanja u Albaniju od NATO bombi i po scenariju velikog gazde, a zatim su posle nekoliko meseci ti isti nastavili sa trajnim deportovanjem Srba u Srbiju dok je ceo svet brujao o navodnom deportovanju Albanaca. Za to se naravno nikome ne sudi. Ne moze tuzilac sam protiv sebe. Da li je moguce da i u Srbiji neki to ne vide. Istina se moze utvrditi samo da se pogleda koliko se promenio odnos srpskog i albanskog zivlja na Kosovu za vreme rata. Pa posto tamo Srba skoro da i nema vise, valjda neko treba da odgovara za deportaciju Srba.

pravnik

pre 13 godina

Svim osudjenim ratnim zlocincima treba odmah oduzeti: Penzije, drustvena priznanja, ordenje, pravo da biraju i da budu birani u bilo koje organe, zabranu politickog delovanja... Cak se moze postaviti pitanje i o oduzimanju drzavljanstva Republike Srbije.
Ako se malo bolje procesljaju zakoni, naci ce se mogucnosti za sve ovo nabrojano.

Nenad

pre 13 godina

Smuci mi se kad procitam komentare, gde su pametnjakovici veci katolici od pape...pa pogledjte kazne za Srbe i kazne za one koji nisu Srbi...i to je pravda ili samo namera da se ceo jedan narod kazni. Ali, neki to ne mogu da shvate, a neki imaju razlog da to ne shvate.

Teddy Picker

pre 13 godina

Sud za Srbe je jos jednom uspesno okoncao sudjenje. Trgovci organima su premijeri, ministri, biznismeni, Bosanci grebu za Ganica, Hrvati za Purdu a mi... mi nemamo drzavu, jer da imamo sudilo bi mu se u Srbiji. Ja nisam protiv sudjenja, ako je kriv da se kazni, ali nikad ne bih dozvolio da mu sude nasi dokazani neprijatelji, ovo je cista kapitulacija.

Teddy Picker

pre 13 godina

Sud za Srbe je jos jednom uspesno okoncao sudjenje. Trgovci organima su premijeri, ministri, biznismeni, Bosanci grebu za Ganica, Hrvati za Purdu a mi... mi nemamo drzavu, jer da imamo sudilo bi mu se u Srbiji. Ja nisam protiv sudjenja, ako je kriv da se kazni, ali nikad ne bih dozvolio da mu sude nasi dokazani neprijatelji, ovo je cista kapitulacija.

agim

pre 13 godina

Srpske snage, uključujući policiju, Vojsku Jugoslavije i dobrovoljačke i paravojne formacije, podvrgle su u tom cilju albansko civilno stanovništvo "sistematskim i raširenim napadima", "terorisanja i nasilja", uključujući proterivanje, ubistva, uništavanje naselja i pljačku.
Evo vam presude o tome ko je bio terorista, UCK ili vojska,policija i paramilitarci Srbije.adam se da ce sada oni koji nazivaju Albance teroristima da prestanu sa tim jer u lazi se kratke noge.Naka sada svi dobro procitaju ko su bili stvarno teroristi.Pored toga te iste srpske strane su proglasene i lopovima.Svaka im cast lopovi "patriote".

DARKO MIRNIC

pre 13 godina

Gospodo da su oni osudili nasera gotovinu i hašima ja bi rekao da je ovaj sud pravedan ali oni samo osuđuju naše generale. Ali bez obzira nema opravdanja za zločine sa naše strane. Ali haški tribunal nije pravedan.

agim

pre 13 godina

Srpski tuzioci pokusavaju da osude sve pripadnike oslobodilacke vojske Kosova.Onda bi bilo u redu da posle ove presude osude i sve pripadnike srpske vojske,policije,paramilitaraca i dobrovoljaca,njih otprilike oko 100.000 jer su oni bili ucesnici i izvrsioci u svim ovim nedelima u presudi.E pa komsije ako stvarno trazite pravdu onda pocnite sa hapsenjem 100.000 srpskih snaga koji su ubijali,proterivali,krili dokaze masakara,pljackali i palili sve sto je Albansko.Ovo sto je ovaj sud presudio je 100 puta gore od moguce zute kuce gde se i ako je to istina radi o nekoliko slucajeva kako je sam i Dick Marty u svom izvestaju napisao.

MI

pre 13 godina

To je kad se bagra branila od vazdusnog napada putem "zemljanih radova" - sahranjivanjem, ekshumacijom, re-sahranjivanjem na "skrovitije" mesto... Mos' misliti, general policije. Jos je onaj nesrecni Vlajko Stojiljkovic zvani Alf imao elementarnog dostojanstva da sam sebi presudi po zasluzi.

EU Citizen

pre 13 godina

Bravo, šteta samo što nije doživotna, a još veća šteta što mnogo veći broj direktno odgovornih za najgnusnije zločine počinjene u moje ime i ime svih ostalih građana Srbije nije završio u Hagu, pa neki još ne samo da slobodno šetaju Beogradom, već obavljaju i odgovorne funkcije u policiji, obaveštajnim službama i sramnoj koaliciji sa SPS-om. A za one koji potpuno neumesno pominju Tačija, imam samo jedno pitanje: da li, čak i da se Martijeva prilično labava i fantastična konstrukcija dokaže, da li to znači da ovaj zločinac koji je komandovao snagama koje su ubijale, pljačkale i silovale albanske civile na Kosovu treba da dobije manju kaznu? Ni u kom slučaju, to samo znači da će i Tači da putuje na duže vreme tamo gde već sedi Đorđević, i ja bih mu prvi poželeo srećan put, ali sudeći po tome koliko je do sada bilo istraga i kako mršave rezultate su dale, vrlo sam skeptičan, a, uostalom, to na prvom mestu treba da interesuje kosovske Albance, a ne nas - svako prvo treba da počisti svoje dvorište i istrebi svoj ološ, pa tek onda da gleda kod suseda.

неко из масе

pre 13 godina

Ако осуде Харадинаја на минимум 20 година онда ћу им можда и веровати. Овако дотле, ћао ђаци... ПС. Наравно, осим осуде Харадинаја ту мора бити и осуда одговорних за трговину органима и убијање по логорима у Албанији па макар то значило да ће западњаци морати хапсити и самог Хашима Тачија заједно са Саљијем Беришом и Фатосом Наноом...

vidakis

pre 13 godina

To što su potapali hladnjače pune leševa u Dunav i tajno sahranjivali na policiskom poligonu je monstruozno.Nije čudo što se Stoiljković ubio ispred skupštine.

vidakis

pre 13 godina

To što su potapali hladnjače pune leševa u Dunav i tajno sahranjivali na policiskom poligonu je monstruozno.Nije čudo što se Stoiljković ubio ispred skupštine.

неко из масе

pre 13 godina

Ако осуде Харадинаја на минимум 20 година онда ћу им можда и веровати. Овако дотле, ћао ђаци... ПС. Наравно, осим осуде Харадинаја ту мора бити и осуда одговорних за трговину органима и убијање по логорима у Албанији па макар то значило да ће западњаци морати хапсити и самог Хашима Тачија заједно са Саљијем Беришом и Фатосом Наноом...

Teddy Picker

pre 13 godina

Sud za Srbe je jos jednom uspesno okoncao sudjenje. Trgovci organima su premijeri, ministri, biznismeni, Bosanci grebu za Ganica, Hrvati za Purdu a mi... mi nemamo drzavu, jer da imamo sudilo bi mu se u Srbiji. Ja nisam protiv sudjenja, ako je kriv da se kazni, ali nikad ne bih dozvolio da mu sude nasi dokazani neprijatelji, ovo je cista kapitulacija.

Teddy Picker

pre 13 godina

Sud za Srbe je jos jednom uspesno okoncao sudjenje. Trgovci organima su premijeri, ministri, biznismeni, Bosanci grebu za Ganica, Hrvati za Purdu a mi... mi nemamo drzavu, jer da imamo sudilo bi mu se u Srbiji. Ja nisam protiv sudjenja, ako je kriv da se kazni, ali nikad ne bih dozvolio da mu sude nasi dokazani neprijatelji, ovo je cista kapitulacija.

Nenad

pre 13 godina

Smuci mi se kad procitam komentare, gde su pametnjakovici veci katolici od pape...pa pogledjte kazne za Srbe i kazne za one koji nisu Srbi...i to je pravda ili samo namera da se ceo jedan narod kazni. Ali, neki to ne mogu da shvate, a neki imaju razlog da to ne shvate.

DARKO MIRNIC

pre 13 godina

Gospodo da su oni osudili nasera gotovinu i hašima ja bi rekao da je ovaj sud pravedan ali oni samo osuđuju naše generale. Ali bez obzira nema opravdanja za zločine sa naše strane. Ali haški tribunal nije pravedan.

MI

pre 13 godina

To je kad se bagra branila od vazdusnog napada putem "zemljanih radova" - sahranjivanjem, ekshumacijom, re-sahranjivanjem na "skrovitije" mesto... Mos' misliti, general policije. Jos je onaj nesrecni Vlajko Stojiljkovic zvani Alf imao elementarnog dostojanstva da sam sebi presudi po zasluzi.

EU Citizen

pre 13 godina

Bravo, šteta samo što nije doživotna, a još veća šteta što mnogo veći broj direktno odgovornih za najgnusnije zločine počinjene u moje ime i ime svih ostalih građana Srbije nije završio u Hagu, pa neki još ne samo da slobodno šetaju Beogradom, već obavljaju i odgovorne funkcije u policiji, obaveštajnim službama i sramnoj koaliciji sa SPS-om. A za one koji potpuno neumesno pominju Tačija, imam samo jedno pitanje: da li, čak i da se Martijeva prilično labava i fantastična konstrukcija dokaže, da li to znači da ovaj zločinac koji je komandovao snagama koje su ubijale, pljačkale i silovale albanske civile na Kosovu treba da dobije manju kaznu? Ni u kom slučaju, to samo znači da će i Tači da putuje na duže vreme tamo gde već sedi Đorđević, i ja bih mu prvi poželeo srećan put, ali sudeći po tome koliko je do sada bilo istraga i kako mršave rezultate su dale, vrlo sam skeptičan, a, uostalom, to na prvom mestu treba da interesuje kosovske Albance, a ne nas - svako prvo treba da počisti svoje dvorište i istrebi svoj ološ, pa tek onda da gleda kod suseda.

Nesa

pre 13 godina

Ne bih mnogo da teoretisem o pravednosti Haskog suda, ne razumem se u pravo. Hteo bih samo da kazem da mi je drago da je zver, koja je hladnjacama prevozila mrtve ljude da ih zakopava po mojoj zemlji, na robiji. Kamo lepe srece da i ostale zveri u ljudskom obliku zavrse tamo.

agim

pre 13 godina

Srpski tuzioci pokusavaju da osude sve pripadnike oslobodilacke vojske Kosova.Onda bi bilo u redu da posle ove presude osude i sve pripadnike srpske vojske,policije,paramilitaraca i dobrovoljaca,njih otprilike oko 100.000 jer su oni bili ucesnici i izvrsioci u svim ovim nedelima u presudi.E pa komsije ako stvarno trazite pravdu onda pocnite sa hapsenjem 100.000 srpskih snaga koji su ubijali,proterivali,krili dokaze masakara,pljackali i palili sve sto je Albansko.Ovo sto je ovaj sud presudio je 100 puta gore od moguce zute kuce gde se i ako je to istina radi o nekoliko slucajeva kako je sam i Dick Marty u svom izvestaju napisao.

pdamir

pre 13 godina

tako puno komentara a ni jedan da barem ljude čiji su srodnici bili u toj hladnjači? Pa ni sam prilog B92 o tome ništa ne govori. Kako se oni osjećaju, šta misle o presudi (da li je 12 dana kazne po ubijenom dovoljno)? Da li nas je ovo ludo doba zaista toliko otuđilo i "pelcovalo" od tuge i nesreće drugih ljudi? Trebalo mi se onda čuditi kada se nama dogodi nešto loše i kada niko na to ne reaguje. Trebamo li se čuditi onda što djeca iz zabave kasape pse i mačke po Srbiji.

agim

pre 13 godina

Srpske snage, uključujući policiju, Vojsku Jugoslavije i dobrovoljačke i paravojne formacije, podvrgle su u tom cilju albansko civilno stanovništvo "sistematskim i raširenim napadima", "terorisanja i nasilja", uključujući proterivanje, ubistva, uništavanje naselja i pljačku.
Evo vam presude o tome ko je bio terorista, UCK ili vojska,policija i paramilitarci Srbije.adam se da ce sada oni koji nazivaju Albance teroristima da prestanu sa tim jer u lazi se kratke noge.Naka sada svi dobro procitaju ko su bili stvarno teroristi.Pored toga te iste srpske strane su proglasene i lopovima.Svaka im cast lopovi "patriote".

Milan Kruezi

pre 13 godina

Teski preteski zlocini su ovo. Ali mnogo ima jos onih koji ovo nece da vide ni shvate. Verovatno ce hor glasnogovornika jedne druge "istine" preokrenuti odmah plocu na organe?
Ono sto nije bilo nije ni (o)sudjeno. Ono sto se desilo biva u Hagu ostro sankcionisano. Hag je pravda iz demokratske perspektive vidjeno!!!

Shamu

pre 13 godina

Super! Pravda ce donekle biti zadovoljena za ljude koji su nastradali u tih 6 meseci.
Nego, sta ce da se desi sa Gorazdevcem i "ogranima"? Podsecanja radi, Batajnicu, Petrovo Selo... smo otkopali mi sami.
Domaci zadatak za Albance.

Sheki

pre 13 godina

Srpske snage, uključujući policiju, Vojsku Jugoslavije i dobrovoljačke i paravojne formacije, podvrgle su u tom cilju albansko civilno stanovništvo "sistematskim i raširenim napadima", "terorisanja i nasilja", uključujući proterivanje, ubistva, uništavanje naselja i pljačku.
Sama presuda dokazuje da su se ovi zlocini stvarno dogodili i to u reziji tadasnje vlasti drzave Srbije.
Ostaje tako zapisano, za sve sadasnje i buduce generacije.

Zoran

pre 13 godina

Halo! Ko je deportovan Srbi ili Albanci? Djordjevic je dobio 27 godina zbog belosvetske igre, bezanja u Albaniju od NATO bombi i po scenariju velikog gazde, a zatim su posle nekoliko meseci ti isti nastavili sa trajnim deportovanjem Srba u Srbiju dok je ceo svet brujao o navodnom deportovanju Albanaca. Za to se naravno nikome ne sudi. Ne moze tuzilac sam protiv sebe. Da li je moguce da i u Srbiji neki to ne vide. Istina se moze utvrditi samo da se pogleda koliko se promenio odnos srpskog i albanskog zivlja na Kosovu za vreme rata. Pa posto tamo Srba skoro da i nema vise, valjda neko treba da odgovara za deportaciju Srba.

Biolog

pre 13 godina

Ovi osudjeni ratni zlocinci su bili inspiratori i generatori domaceg fasizma, za sto ce sad trebati decenije dok on ne bude potpuno ociscen. Ali i decenije su malo. Jer fasizam ima moc mimikrije i regeneracije.

mlekadzija

pre 13 godina

Posto je haski sud jos jednom dokazao kako sudi iskljucivo po zakonu ocekujem da i Haradinaj minimum dobije 25 godina...
Malo morgen sto bi rekao pocivsi...

zoran

pre 13 godina

U Srbiji i kojekude po belom svetu trenutno ima izbeglica (moderno rečeno "raseljenih lica") srpske nacionalnosti oko milion. I ko je koga tu na Balkanu progonio i ko je koga etnički čistio i ko je nad kim vršio genocid stvarno mi nije jasno. Kad odeš na beogradski "Buvljak" kao da si usred Sarajeva. Po Beogradu gomila automobila sa "PR", "KM", GL","PE" i ostalim registracijama sa Kosmeta. Kad odeš na Altinu ili Plave Horizonte, ogromno naselje (računa se oko 40.000 ljudi) na periferiji Beograda a kao da si došao u Knin ili na Baniju. Niko od njih nije svojom voljom otišao iz rodnog kraja nego zato što im je neko tamo gurao puščanu cev u rebra...
Prema tome, ako su dokazali za ovog čoveka da je radio to što je verovatno radio treba da robija. Mada, ima još hiljade teških zločinaca i među Hrvatima i među Muslimanima a tek među Albancima ihahaj.

j o k e r

pre 13 godina

e sada ce (ili uskoro..)sps-ovci ,radikali,sns-ovci,koaliciski "velikani"kao i palmina i veljina"sekta",sa sve spc-om...da dignu drvlje i kamenje na pokojnog djindjica koji je poslao slobu u hag i tako otvorio vrata"hada" za sve ove zlpcince!!!jos i mladica i hadzica,potom lustracija ali do koske i mozda tamo neke 2050-te krenemo u neki novi bolji zivot,ali sa teskim ,losim,ruznim bakazom na ledjima nebeske srbije i srba!!!

pravnik

pre 13 godina

Svim osudjenim ratnim zlocincima treba odmah oduzeti: Penzije, drustvena priznanja, ordenje, pravo da biraju i da budu birani u bilo koje organe, zabranu politickog delovanja... Cak se moze postaviti pitanje i o oduzimanju drzavljanstva Republike Srbije.
Ako se malo bolje procesljaju zakoni, naci ce se mogucnosti za sve ovo nabrojano.

Kockast i uvijek nenaoruzan

pre 13 godina

Vidim da se mnogi zgražaju nad presudom. I istovremeno povlače paralele sa presudama "onima drugima". Sa jednim dobrim dijelom tih primjedbi (Orić, trgovci organima, čak i neke moje Rvatine) bih se i sam složio. Kazne nisu bile primjerene počinjenom zločinu.

S druge strane Srbi zaboravljaju jednu bitnu stvar u ovom svemu. (E sad, uopće mi nije cilj otvarati raspravu kojoj nema kraja, a to je ono... Turci 500 godina, Ustaše, Četnici, Nemanjići i kralj Tvrtko)
Dakle, Srbi zaboravljaju ono što se vidi iz aviona; Srbija je ratovala u Sloveniji (svi znamo da jeste, tako da komentari tipa "to je bila JNA" uopće ne piju vodu), Srbija je ratovala u Hrvatskoj. Pa je onda Srbija ratovala u BiH, da bi na kraju Srbija udarila i po Albancima na Kosovu. A nitko (slovkama i brojkama - nitko) nije dolazio ratovati u Srbiju. Što će reći, tipičan primjer agresivnog ponašanja, a sve s pokušajem zauzimanja što veće teritorije. Sve je to bilo praćeno protjerivanjem "onih drugih", Šešeljevim vašerskim primitivnim nastupima po Plitvicama, Romaniji, Vojvodini, a na kraju, pošto se "oni drugi" nisu dali tek tako, i konkretnim zločinima, otvaranjima logora itd.

Srbi (nek mi velika većina normalnih oprosti generaliziranje) se i dan danas rado koriste floskulama tipa: Slovenci su alpski Srbi, Hrvati su pokatoličeni Srbi, Makedonci su Srbi s govornom manom, Crnogorci ne postoje.

Dragi moji. Nitko od nas gore spomenutih nije Srbin. I što prije to shvatite i prestanete se agresivno ponašati prema okolni - to bolje.
Da se razumijemo, nismo ni bolji ni gori od vas, pa da zbog toga ne želimo biti Srbi. Jednostavno, osjećamo se kao netko drugi. I kao takvi hoćemo imati nešto svoje i biti sami gazde u svojoj kući. Kako će nam biti, dobro ili loše, nebitno je. Sami pali, sami se udarili.

Uglavnom, sve je počelo tako što Srbi nisu htjeli dopustiti drugima da budu ono čime se osjećaju i da se odvoje od Srbije. Srbija je započela sukobe, veliku većinu ih vremenom izgubila, i to se lijepo vidi i na sudskim presudama.

Da, znam, reći će neki i da je Srbija ustala u zaštitu Srba van Srbije. Jer su u Hrvatskoj izgubili mjesto u ustavu, jer su otpuštani s posla, jer se u BiH ovo ili ono... E pa mislim da nije trebala ustajati. Srbija je trebala pustiti ostale države da se o svom jadu zabave. Pa bi danas možda te države slovile kao negativci. A ne Srbija.
(PS.
I vi i ja znamo da je "zaštita Srba" samo izgovor. Sve ostalo su - teritorije.)

milentije

pre 13 godina

"Teddy Picker" svaka cast !!!
Najbolji komentar do sada na B92 - ikada!!!
Pogadja pravo u centar 30- godisnje tragedije , koja se i dalje kovitla...

srecko

pre 13 godina

Trebalo je tada biti na Kosovu i videti šta sve rade civilima, kazna je potpuno opravdana,ali i druga strana zaslužuje isto...Zločini se ne upoređuju već moraju se naći krivci, nalogodavci, izvršioci i biti kažnjeni , to je jedina satifakcija prema žrtvama i njihovim porodicama. Samo ova presuda pokazuje da režim kojem je služio general je zločinački i on je zločinac u njemu

kockast a ponavljam se

pre 13 godina

G. S.Nikoliću.

Sve što mi spočitavate sam i sam natuknuo uz obvezno ograđivanje ili priznavanje navedenoga. Dakle, niste uopće morali davati sebi truda i prezentirati meni ono što sam već napisao.

Sukob u SFRJ je počeo puno prije mini rata u Sloveniji. Želje svih naroda iz sklopa SFRJ za teritorijalnim integritetom (i Srba naravno) postoje od kada su ti narodi svjesni svoga postojanja. Što će reći, rat u Sloveniji / Hrvatskoj je samo buknuo 1990/1991. On se vodio svim diplomatskim / manje diplomatskim silama od 1945.

Glede JNA 1990. Kadrovska križaljka je već bila završena i velika većina zapovjednika je bila podložna S. Miloševiću. Farse u YU parlamentu, nadglasavanje, organiziranja nacionalnih mitinga po ruralnim područjima (tzv. priprema terena kroz priču o ugroženosti)... sve je to bila predigra. Vođena od - zna se koga. Zato Vam i ne ide baš u korist potezati JNA kao nekakav primjer "zajedničke armije". Jer ona to nije bila.

Da ne duljim, moj prvi komentar ima, naravno, veze sa temom, jer govorim o reakcijama na osudu. Ne govorim o uzgoju malina u Šumadiji, majka mu stara.

Da smo svi radili zločine, pa i to sam naveo, jel tako? Da neki zločini nisu dovoljno sankcionirani - i to spomenuh.
Kolektivnu odgovornost Srba nigdje ne spominjem, čak se i ispričavam velikoj većini tolerantnih Srba (kojih, uzgred budi rečeno, imam veliki broj za prijatelje, a kojih također imam i u familiji...) jer, koristeći pojam "Srbi" aludiram na sve Srbe što mi nije želja.

Dotaknuo sam se i Ustaša, sramote moga naroda, koju ništa sprati ne može. Rekao sam samo da sam toga svjestan (kao i ostalih bradonja, belogardejaca, udbaša, blah blah) ali da mi nije želja otvarati tu temu, jer bih onda zakupio blog stranicu, a ne bih pisao komentar na B92.

Ono što ti vi ne razumijete, g. Nikoliću je to, da bez obzira na Ustaše, Jasenovac i šta ja znam ne, Srbija u ovom ratu figurira kao netko tko je izravno agitirao na tuđe. Kao ona strana koja je prva protjerivala, čistila, zatvarala u logore. Ona strana koja je u ovom ratu ubila daleko najviše "onih drugih". Daleko. Vi, dragi g. Nikoliću, možete naravno ukazati na tuđe zločine, jer ih je bilo. Ali ne možete prstom uprijeti u neki zločin "nesrpske strane" i reći da je po obimu i neljudskosti pandam Srebrenici, ili spaljivanju / zatiranju svakog traga tisućama Albanaca. Ne možete pokazati slike logora koji po stilskom izričaju mogu konkurirati Manjači i Omarskoj. Ne možete lupiti šakom o stol i reći da su Srbi granatirali Dubrovnik, Zadar, Zagreb, Vukovar, Osijek, Slavonski Brod, Vinkovce, Sarajevo kao osvetu za.... što? Niš? Užice?

To je moja poenta g. Nikoliću. Srbi dobivaju najveće kazne jer su činili najgore zločine, jer su imali najgore logore, jer su protjerali, summa summarum, najviše ljudi i zato što su ratovali s kim god su stigli.

Podsjetnik

pre 13 godina

@zoran: Vas citat: "U Srbiji i kojekude po belom svetu trenutno ima izbeglica (moderno rečeno "raseljenih lica") srpske nacionalnosti oko milion. I ko je koga tu na Balkanu progonio..."

Zamislite ovu situaciju: pricate sa jednim Njemcem koji Vam da podatak da je sredinom 1945 godine u Europi bilo 12 milijuna protjeranih i izbjeglih Njemaca i iza toga kaze "Pa tko je koga u proslom ratu progonio...."

Beogradjanin

pre 13 godina

Jos jedna u nizu pravednih presuda! Svaka cast sudu!

Odavno je jasno zasto je sada Kosovo slobodno i nezavisno, i zasto vise NIKAD nece biti u sastavnom delu Srbije!

MiIos

pre 13 godina

Pozivati se na pravdu u drzavi ciji visoki rukovodilac policije sprovodi etnicko ciscenje i nije bas neki bajan argument.
Prica da je "trebalo mi mu sudimo" je otrcana fraza. Da je do "vas", nijedan ubica ne bi bio u zatvoru. Tachi, Haradinaj ili Obradovic, ja ne vidim razliku, ne znam sto se uopste to pominje. Ubice su ubice, ne zelim ih za komsije. Da li mu ime pocinje na H, R ili mu se prezime zavrsava na IC, svejedno. Bolje da su u Holandiji.

Kao sto mi je zao svakog coveka postradalog u veselim 90-tima, tako mi je i drago za svaku pravosnaznu presudu protiv zlotvora.

s.nikolic

pre 13 godina

postovani "kockasti" , lepo napisan komentar ! jest da veci deo nema veze sa temom , ali hajde nije vazno !! da vas samo podsetim da je u sloveniji JNA , a ne srbska vojska bila , takodje i na pocetku u hrvatskoj , a da STE SE VI ZA RAT SPREMALI za to ima dovoljno dokaza , i da je vojska kao u svakoj normalnoj drzavi bila obavezna da intervenise ! pucnjave i rat su pocele tek nakon vaseg "okruzivanja" kasarni , ne pre !! u ostalom pogledajte snimke kao prvo iz slovenije , onaj od austrijske tv gde se vojniku JNA sa uzdignutom belom zastavom uzivo puca u grudi sklonise nakon dve sedmice , gde se vidi da je takozvana TO imala novo i moderno oruzje , i da su sumnje ondasnje vlasti jugoslavije o tajnoj trgovini oruzja preko austrije i madjarske BILE tacne !!! a kod vas u hrvatskoj su bre brale odmah kao po komandi uz naoruzanje iz "arhiva" izvadili i ustase i ustaske uniforme i njihove pesme !! to je bilo za pocetak , a sve sta je posle nastalo moze se zvati gradjanskim ratom ! i jos jednu napomenu , pa da ti srbi nisu stali na noge mozda se njima ne bi nista desilo , a mozda bi puno vise bilo i pobiveno , to zivlje sa korduna ili like je vec kroz dva rata imalo "ISKUSTVA" sa NDH! e sad nazad na temu : ovde je osudjena osoba koja je po dokazima ODGOVORNA za pocinjene zlocine! veci deo POCINIOCA je takodje uhapsen i osudjen , pa su i sa politickog vraha ondasnje drzave bili osudjeni ! ALI to samo kod srpske strane !! ostali su bili "borci za slobodu" i kao takvi imali su pravo da takodje i decu i zene ubijaju !? ni jedan normalan srbin ne opravdava ucinjeno od strane tih pojedinaca vojske ili policije , niti jedan normalan srbin brani osudjene , ali oni se sa pravom pitaju :A STA JE SA POCINIOCIMA SA DRUGE STRANE ?? ili mozda ste misljenja da siu se ti srbi sami od srece poubijali videci svoje komsije hrvate , muslimane i albance kako im naoruzani trce u zagrljaj ! negde spomenuste i kolektivnu odgovornost naroda : pa vi bi HRVATI onda trebali samo zbog jasenovca da vecito crvenite i da se stidite , a na osnovu onoga sto je vas vecinski narod kao pomocnik ili sluga hitlerovom rezimu ucinio , izmedju ostalog "dogurali" i do staljingrada , ne bi smeli toliko da se kroz prozor sa kolektivnim osudama drugih naginjete !!!

избјеглица

pre 13 godina

Како све неће ова наша браћа(увијек кад им је било"згодно"да будемо то)изврнути истину..подсјетнике пишу,па нас с Нијемцима ,који до Москве и Африке стигоше,успоређују.Драги праведници,моја прабаба,за свог вијека,у свом крају,није ни срела хрвата и муслимана(она је Мехмед "преводила" у Медвед)а њени потомци су,сада,избјеглице и њен крај више није српски(јер је требало казнити што је извршила агресију на саму себе)Имам ли ја,која сам 1992 побјегла од јадних жртава агресије,благе везе са Нијемцем који је избјегао 1945?Пронађите зрнце савјести и гледајте Хаг и 90.-те правим очима.

Kalimero

pre 13 godina

Gospodine Agime, kao što ti tvrdiš da su primeri iz "žute kuće" pojedinačni evo ja recimo tvrdim da su stotine hiljada članova vojnih i paravojnih srpskih formacija takođe pojedinačni primeri i da ne postoje masovni žločini na Kosovu sem retkih i pojedinačnih primera a tako je potvrdio i Haški tribunal jer nema više od nekoliko destina procesuiranih za ratne zločine. I šta ćemo sad?

vidakis

pre 13 godina

To što su potapali hladnjače pune leševa u Dunav i tajno sahranjivali na policiskom poligonu je monstruozno.Nije čudo što se Stoiljković ubio ispred skupštine.

agim

pre 13 godina

Srpske snage, uključujući policiju, Vojsku Jugoslavije i dobrovoljačke i paravojne formacije, podvrgle su u tom cilju albansko civilno stanovništvo "sistematskim i raširenim napadima", "terorisanja i nasilja", uključujući proterivanje, ubistva, uništavanje naselja i pljačku.
Evo vam presude o tome ko je bio terorista, UCK ili vojska,policija i paramilitarci Srbije.adam se da ce sada oni koji nazivaju Albance teroristima da prestanu sa tim jer u lazi se kratke noge.Naka sada svi dobro procitaju ko su bili stvarno teroristi.Pored toga te iste srpske strane su proglasene i lopovima.Svaka im cast lopovi "patriote".

Milan Kruezi

pre 13 godina

Teski preteski zlocini su ovo. Ali mnogo ima jos onih koji ovo nece da vide ni shvate. Verovatno ce hor glasnogovornika jedne druge "istine" preokrenuti odmah plocu na organe?
Ono sto nije bilo nije ni (o)sudjeno. Ono sto se desilo biva u Hagu ostro sankcionisano. Hag je pravda iz demokratske perspektive vidjeno!!!

agim

pre 13 godina

Srpski tuzioci pokusavaju da osude sve pripadnike oslobodilacke vojske Kosova.Onda bi bilo u redu da posle ove presude osude i sve pripadnike srpske vojske,policije,paramilitaraca i dobrovoljaca,njih otprilike oko 100.000 jer su oni bili ucesnici i izvrsioci u svim ovim nedelima u presudi.E pa komsije ako stvarno trazite pravdu onda pocnite sa hapsenjem 100.000 srpskih snaga koji su ubijali,proterivali,krili dokaze masakara,pljackali i palili sve sto je Albansko.Ovo sto je ovaj sud presudio je 100 puta gore od moguce zute kuce gde se i ako je to istina radi o nekoliko slucajeva kako je sam i Dick Marty u svom izvestaju napisao.

Teddy Picker

pre 13 godina

Sud za Srbe je jos jednom uspesno okoncao sudjenje. Trgovci organima su premijeri, ministri, biznismeni, Bosanci grebu za Ganica, Hrvati za Purdu a mi... mi nemamo drzavu, jer da imamo sudilo bi mu se u Srbiji. Ja nisam protiv sudjenja, ako je kriv da se kazni, ali nikad ne bih dozvolio da mu sude nasi dokazani neprijatelji, ovo je cista kapitulacija.

Teddy Picker

pre 13 godina

Sud za Srbe je jos jednom uspesno okoncao sudjenje. Trgovci organima su premijeri, ministri, biznismeni, Bosanci grebu za Ganica, Hrvati za Purdu a mi... mi nemamo drzavu, jer da imamo sudilo bi mu se u Srbiji. Ja nisam protiv sudjenja, ako je kriv da se kazni, ali nikad ne bih dozvolio da mu sude nasi dokazani neprijatelji, ovo je cista kapitulacija.

EU Citizen

pre 13 godina

Bravo, šteta samo što nije doživotna, a još veća šteta što mnogo veći broj direktno odgovornih za najgnusnije zločine počinjene u moje ime i ime svih ostalih građana Srbije nije završio u Hagu, pa neki još ne samo da slobodno šetaju Beogradom, već obavljaju i odgovorne funkcije u policiji, obaveštajnim službama i sramnoj koaliciji sa SPS-om. A za one koji potpuno neumesno pominju Tačija, imam samo jedno pitanje: da li, čak i da se Martijeva prilično labava i fantastična konstrukcija dokaže, da li to znači da ovaj zločinac koji je komandovao snagama koje su ubijale, pljačkale i silovale albanske civile na Kosovu treba da dobije manju kaznu? Ni u kom slučaju, to samo znači da će i Tači da putuje na duže vreme tamo gde već sedi Đorđević, i ja bih mu prvi poželeo srećan put, ali sudeći po tome koliko je do sada bilo istraga i kako mršave rezultate su dale, vrlo sam skeptičan, a, uostalom, to na prvom mestu treba da interesuje kosovske Albance, a ne nas - svako prvo treba da počisti svoje dvorište i istrebi svoj ološ, pa tek onda da gleda kod suseda.

неко из масе

pre 13 godina

Ако осуде Харадинаја на минимум 20 година онда ћу им можда и веровати. Овако дотле, ћао ђаци... ПС. Наравно, осим осуде Харадинаја ту мора бити и осуда одговорних за трговину органима и убијање по логорима у Албанији па макар то значило да ће западњаци морати хапсити и самог Хашима Тачија заједно са Саљијем Беришом и Фатосом Наноом...

Nenad

pre 13 godina

Smuci mi se kad procitam komentare, gde su pametnjakovici veci katolici od pape...pa pogledjte kazne za Srbe i kazne za one koji nisu Srbi...i to je pravda ili samo namera da se ceo jedan narod kazni. Ali, neki to ne mogu da shvate, a neki imaju razlog da to ne shvate.

Zoran

pre 13 godina

Halo! Ko je deportovan Srbi ili Albanci? Djordjevic je dobio 27 godina zbog belosvetske igre, bezanja u Albaniju od NATO bombi i po scenariju velikog gazde, a zatim su posle nekoliko meseci ti isti nastavili sa trajnim deportovanjem Srba u Srbiju dok je ceo svet brujao o navodnom deportovanju Albanaca. Za to se naravno nikome ne sudi. Ne moze tuzilac sam protiv sebe. Da li je moguce da i u Srbiji neki to ne vide. Istina se moze utvrditi samo da se pogleda koliko se promenio odnos srpskog i albanskog zivlja na Kosovu za vreme rata. Pa posto tamo Srba skoro da i nema vise, valjda neko treba da odgovara za deportaciju Srba.

DARKO MIRNIC

pre 13 godina

Gospodo da su oni osudili nasera gotovinu i hašima ja bi rekao da je ovaj sud pravedan ali oni samo osuđuju naše generale. Ali bez obzira nema opravdanja za zločine sa naše strane. Ali haški tribunal nije pravedan.

Shamu

pre 13 godina

Super! Pravda ce donekle biti zadovoljena za ljude koji su nastradali u tih 6 meseci.
Nego, sta ce da se desi sa Gorazdevcem i "ogranima"? Podsecanja radi, Batajnicu, Petrovo Selo... smo otkopali mi sami.
Domaci zadatak za Albance.

MI

pre 13 godina

To je kad se bagra branila od vazdusnog napada putem "zemljanih radova" - sahranjivanjem, ekshumacijom, re-sahranjivanjem na "skrovitije" mesto... Mos' misliti, general policije. Jos je onaj nesrecni Vlajko Stojiljkovic zvani Alf imao elementarnog dostojanstva da sam sebi presudi po zasluzi.

Sheki

pre 13 godina

Srpske snage, uključujući policiju, Vojsku Jugoslavije i dobrovoljačke i paravojne formacije, podvrgle su u tom cilju albansko civilno stanovništvo "sistematskim i raširenim napadima", "terorisanja i nasilja", uključujući proterivanje, ubistva, uništavanje naselja i pljačku.
Sama presuda dokazuje da su se ovi zlocini stvarno dogodili i to u reziji tadasnje vlasti drzave Srbije.
Ostaje tako zapisano, za sve sadasnje i buduce generacije.

zoran

pre 13 godina

U Srbiji i kojekude po belom svetu trenutno ima izbeglica (moderno rečeno "raseljenih lica") srpske nacionalnosti oko milion. I ko je koga tu na Balkanu progonio i ko je koga etnički čistio i ko je nad kim vršio genocid stvarno mi nije jasno. Kad odeš na beogradski "Buvljak" kao da si usred Sarajeva. Po Beogradu gomila automobila sa "PR", "KM", GL","PE" i ostalim registracijama sa Kosmeta. Kad odeš na Altinu ili Plave Horizonte, ogromno naselje (računa se oko 40.000 ljudi) na periferiji Beograda a kao da si došao u Knin ili na Baniju. Niko od njih nije svojom voljom otišao iz rodnog kraja nego zato što im je neko tamo gurao puščanu cev u rebra...
Prema tome, ako su dokazali za ovog čoveka da je radio to što je verovatno radio treba da robija. Mada, ima još hiljade teških zločinaca i među Hrvatima i među Muslimanima a tek među Albancima ihahaj.

j o k e r

pre 13 godina

e sada ce (ili uskoro..)sps-ovci ,radikali,sns-ovci,koaliciski "velikani"kao i palmina i veljina"sekta",sa sve spc-om...da dignu drvlje i kamenje na pokojnog djindjica koji je poslao slobu u hag i tako otvorio vrata"hada" za sve ove zlpcince!!!jos i mladica i hadzica,potom lustracija ali do koske i mozda tamo neke 2050-te krenemo u neki novi bolji zivot,ali sa teskim ,losim,ruznim bakazom na ledjima nebeske srbije i srba!!!

pdamir

pre 13 godina

tako puno komentara a ni jedan da barem ljude čiji su srodnici bili u toj hladnjači? Pa ni sam prilog B92 o tome ništa ne govori. Kako se oni osjećaju, šta misle o presudi (da li je 12 dana kazne po ubijenom dovoljno)? Da li nas je ovo ludo doba zaista toliko otuđilo i "pelcovalo" od tuge i nesreće drugih ljudi? Trebalo mi se onda čuditi kada se nama dogodi nešto loše i kada niko na to ne reaguje. Trebamo li se čuditi onda što djeca iz zabave kasape pse i mačke po Srbiji.

mlekadzija

pre 13 godina

Posto je haski sud jos jednom dokazao kako sudi iskljucivo po zakonu ocekujem da i Haradinaj minimum dobije 25 godina...
Malo morgen sto bi rekao pocivsi...

Biolog

pre 13 godina

Ovi osudjeni ratni zlocinci su bili inspiratori i generatori domaceg fasizma, za sto ce sad trebati decenije dok on ne bude potpuno ociscen. Ali i decenije su malo. Jer fasizam ima moc mimikrije i regeneracije.

Nesa

pre 13 godina

Ne bih mnogo da teoretisem o pravednosti Haskog suda, ne razumem se u pravo. Hteo bih samo da kazem da mi je drago da je zver, koja je hladnjacama prevozila mrtve ljude da ih zakopava po mojoj zemlji, na robiji. Kamo lepe srece da i ostale zveri u ljudskom obliku zavrse tamo.

milentije

pre 13 godina

"Teddy Picker" svaka cast !!!
Najbolji komentar do sada na B92 - ikada!!!
Pogadja pravo u centar 30- godisnje tragedije , koja se i dalje kovitla...

s.nikolic

pre 13 godina

postovani "kockasti" , lepo napisan komentar ! jest da veci deo nema veze sa temom , ali hajde nije vazno !! da vas samo podsetim da je u sloveniji JNA , a ne srbska vojska bila , takodje i na pocetku u hrvatskoj , a da STE SE VI ZA RAT SPREMALI za to ima dovoljno dokaza , i da je vojska kao u svakoj normalnoj drzavi bila obavezna da intervenise ! pucnjave i rat su pocele tek nakon vaseg "okruzivanja" kasarni , ne pre !! u ostalom pogledajte snimke kao prvo iz slovenije , onaj od austrijske tv gde se vojniku JNA sa uzdignutom belom zastavom uzivo puca u grudi sklonise nakon dve sedmice , gde se vidi da je takozvana TO imala novo i moderno oruzje , i da su sumnje ondasnje vlasti jugoslavije o tajnoj trgovini oruzja preko austrije i madjarske BILE tacne !!! a kod vas u hrvatskoj su bre brale odmah kao po komandi uz naoruzanje iz "arhiva" izvadili i ustase i ustaske uniforme i njihove pesme !! to je bilo za pocetak , a sve sta je posle nastalo moze se zvati gradjanskim ratom ! i jos jednu napomenu , pa da ti srbi nisu stali na noge mozda se njima ne bi nista desilo , a mozda bi puno vise bilo i pobiveno , to zivlje sa korduna ili like je vec kroz dva rata imalo "ISKUSTVA" sa NDH! e sad nazad na temu : ovde je osudjena osoba koja je po dokazima ODGOVORNA za pocinjene zlocine! veci deo POCINIOCA je takodje uhapsen i osudjen , pa su i sa politickog vraha ondasnje drzave bili osudjeni ! ALI to samo kod srpske strane !! ostali su bili "borci za slobodu" i kao takvi imali su pravo da takodje i decu i zene ubijaju !? ni jedan normalan srbin ne opravdava ucinjeno od strane tih pojedinaca vojske ili policije , niti jedan normalan srbin brani osudjene , ali oni se sa pravom pitaju :A STA JE SA POCINIOCIMA SA DRUGE STRANE ?? ili mozda ste misljenja da siu se ti srbi sami od srece poubijali videci svoje komsije hrvate , muslimane i albance kako im naoruzani trce u zagrljaj ! negde spomenuste i kolektivnu odgovornost naroda : pa vi bi HRVATI onda trebali samo zbog jasenovca da vecito crvenite i da se stidite , a na osnovu onoga sto je vas vecinski narod kao pomocnik ili sluga hitlerovom rezimu ucinio , izmedju ostalog "dogurali" i do staljingrada , ne bi smeli toliko da se kroz prozor sa kolektivnim osudama drugih naginjete !!!

Kockast i uvijek nenaoruzan

pre 13 godina

Vidim da se mnogi zgražaju nad presudom. I istovremeno povlače paralele sa presudama "onima drugima". Sa jednim dobrim dijelom tih primjedbi (Orić, trgovci organima, čak i neke moje Rvatine) bih se i sam složio. Kazne nisu bile primjerene počinjenom zločinu.

S druge strane Srbi zaboravljaju jednu bitnu stvar u ovom svemu. (E sad, uopće mi nije cilj otvarati raspravu kojoj nema kraja, a to je ono... Turci 500 godina, Ustaše, Četnici, Nemanjići i kralj Tvrtko)
Dakle, Srbi zaboravljaju ono što se vidi iz aviona; Srbija je ratovala u Sloveniji (svi znamo da jeste, tako da komentari tipa "to je bila JNA" uopće ne piju vodu), Srbija je ratovala u Hrvatskoj. Pa je onda Srbija ratovala u BiH, da bi na kraju Srbija udarila i po Albancima na Kosovu. A nitko (slovkama i brojkama - nitko) nije dolazio ratovati u Srbiju. Što će reći, tipičan primjer agresivnog ponašanja, a sve s pokušajem zauzimanja što veće teritorije. Sve je to bilo praćeno protjerivanjem "onih drugih", Šešeljevim vašerskim primitivnim nastupima po Plitvicama, Romaniji, Vojvodini, a na kraju, pošto se "oni drugi" nisu dali tek tako, i konkretnim zločinima, otvaranjima logora itd.

Srbi (nek mi velika većina normalnih oprosti generaliziranje) se i dan danas rado koriste floskulama tipa: Slovenci su alpski Srbi, Hrvati su pokatoličeni Srbi, Makedonci su Srbi s govornom manom, Crnogorci ne postoje.

Dragi moji. Nitko od nas gore spomenutih nije Srbin. I što prije to shvatite i prestanete se agresivno ponašati prema okolni - to bolje.
Da se razumijemo, nismo ni bolji ni gori od vas, pa da zbog toga ne želimo biti Srbi. Jednostavno, osjećamo se kao netko drugi. I kao takvi hoćemo imati nešto svoje i biti sami gazde u svojoj kući. Kako će nam biti, dobro ili loše, nebitno je. Sami pali, sami se udarili.

Uglavnom, sve je počelo tako što Srbi nisu htjeli dopustiti drugima da budu ono čime se osjećaju i da se odvoje od Srbije. Srbija je započela sukobe, veliku većinu ih vremenom izgubila, i to se lijepo vidi i na sudskim presudama.

Da, znam, reći će neki i da je Srbija ustala u zaštitu Srba van Srbije. Jer su u Hrvatskoj izgubili mjesto u ustavu, jer su otpuštani s posla, jer se u BiH ovo ili ono... E pa mislim da nije trebala ustajati. Srbija je trebala pustiti ostale države da se o svom jadu zabave. Pa bi danas možda te države slovile kao negativci. A ne Srbija.
(PS.
I vi i ja znamo da je "zaštita Srba" samo izgovor. Sve ostalo su - teritorije.)

pravnik

pre 13 godina

Svim osudjenim ratnim zlocincima treba odmah oduzeti: Penzije, drustvena priznanja, ordenje, pravo da biraju i da budu birani u bilo koje organe, zabranu politickog delovanja... Cak se moze postaviti pitanje i o oduzimanju drzavljanstva Republike Srbije.
Ako se malo bolje procesljaju zakoni, naci ce se mogucnosti za sve ovo nabrojano.

Beogradjanin

pre 13 godina

Jos jedna u nizu pravednih presuda! Svaka cast sudu!

Odavno je jasno zasto je sada Kosovo slobodno i nezavisno, i zasto vise NIKAD nece biti u sastavnom delu Srbije!

Podsjetnik

pre 13 godina

@zoran: Vas citat: "U Srbiji i kojekude po belom svetu trenutno ima izbeglica (moderno rečeno "raseljenih lica") srpske nacionalnosti oko milion. I ko je koga tu na Balkanu progonio..."

Zamislite ovu situaciju: pricate sa jednim Njemcem koji Vam da podatak da je sredinom 1945 godine u Europi bilo 12 milijuna protjeranih i izbjeglih Njemaca i iza toga kaze "Pa tko je koga u proslom ratu progonio...."

MiIos

pre 13 godina

Pozivati se na pravdu u drzavi ciji visoki rukovodilac policije sprovodi etnicko ciscenje i nije bas neki bajan argument.
Prica da je "trebalo mi mu sudimo" je otrcana fraza. Da je do "vas", nijedan ubica ne bi bio u zatvoru. Tachi, Haradinaj ili Obradovic, ja ne vidim razliku, ne znam sto se uopste to pominje. Ubice su ubice, ne zelim ih za komsije. Da li mu ime pocinje na H, R ili mu se prezime zavrsava na IC, svejedno. Bolje da su u Holandiji.

Kao sto mi je zao svakog coveka postradalog u veselim 90-tima, tako mi je i drago za svaku pravosnaznu presudu protiv zlotvora.

Kalimero

pre 13 godina

Gospodine Agime, kao što ti tvrdiš da su primeri iz "žute kuće" pojedinačni evo ja recimo tvrdim da su stotine hiljada članova vojnih i paravojnih srpskih formacija takođe pojedinačni primeri i da ne postoje masovni žločini na Kosovu sem retkih i pojedinačnih primera a tako je potvrdio i Haški tribunal jer nema više od nekoliko destina procesuiranih za ratne zločine. I šta ćemo sad?

kockast a ponavljam se

pre 13 godina

G. S.Nikoliću.

Sve što mi spočitavate sam i sam natuknuo uz obvezno ograđivanje ili priznavanje navedenoga. Dakle, niste uopće morali davati sebi truda i prezentirati meni ono što sam već napisao.

Sukob u SFRJ je počeo puno prije mini rata u Sloveniji. Želje svih naroda iz sklopa SFRJ za teritorijalnim integritetom (i Srba naravno) postoje od kada su ti narodi svjesni svoga postojanja. Što će reći, rat u Sloveniji / Hrvatskoj je samo buknuo 1990/1991. On se vodio svim diplomatskim / manje diplomatskim silama od 1945.

Glede JNA 1990. Kadrovska križaljka je već bila završena i velika većina zapovjednika je bila podložna S. Miloševiću. Farse u YU parlamentu, nadglasavanje, organiziranja nacionalnih mitinga po ruralnim područjima (tzv. priprema terena kroz priču o ugroženosti)... sve je to bila predigra. Vođena od - zna se koga. Zato Vam i ne ide baš u korist potezati JNA kao nekakav primjer "zajedničke armije". Jer ona to nije bila.

Da ne duljim, moj prvi komentar ima, naravno, veze sa temom, jer govorim o reakcijama na osudu. Ne govorim o uzgoju malina u Šumadiji, majka mu stara.

Da smo svi radili zločine, pa i to sam naveo, jel tako? Da neki zločini nisu dovoljno sankcionirani - i to spomenuh.
Kolektivnu odgovornost Srba nigdje ne spominjem, čak se i ispričavam velikoj većini tolerantnih Srba (kojih, uzgred budi rečeno, imam veliki broj za prijatelje, a kojih također imam i u familiji...) jer, koristeći pojam "Srbi" aludiram na sve Srbe što mi nije želja.

Dotaknuo sam se i Ustaša, sramote moga naroda, koju ništa sprati ne može. Rekao sam samo da sam toga svjestan (kao i ostalih bradonja, belogardejaca, udbaša, blah blah) ali da mi nije želja otvarati tu temu, jer bih onda zakupio blog stranicu, a ne bih pisao komentar na B92.

Ono što ti vi ne razumijete, g. Nikoliću je to, da bez obzira na Ustaše, Jasenovac i šta ja znam ne, Srbija u ovom ratu figurira kao netko tko je izravno agitirao na tuđe. Kao ona strana koja je prva protjerivala, čistila, zatvarala u logore. Ona strana koja je u ovom ratu ubila daleko najviše "onih drugih". Daleko. Vi, dragi g. Nikoliću, možete naravno ukazati na tuđe zločine, jer ih je bilo. Ali ne možete prstom uprijeti u neki zločin "nesrpske strane" i reći da je po obimu i neljudskosti pandam Srebrenici, ili spaljivanju / zatiranju svakog traga tisućama Albanaca. Ne možete pokazati slike logora koji po stilskom izričaju mogu konkurirati Manjači i Omarskoj. Ne možete lupiti šakom o stol i reći da su Srbi granatirali Dubrovnik, Zadar, Zagreb, Vukovar, Osijek, Slavonski Brod, Vinkovce, Sarajevo kao osvetu za.... što? Niš? Užice?

To je moja poenta g. Nikoliću. Srbi dobivaju najveće kazne jer su činili najgore zločine, jer su imali najgore logore, jer su protjerali, summa summarum, najviše ljudi i zato što su ratovali s kim god su stigli.

избјеглица

pre 13 godina

Како све неће ова наша браћа(увијек кад им је било"згодно"да будемо то)изврнути истину..подсјетнике пишу,па нас с Нијемцима ,који до Москве и Африке стигоше,успоређују.Драги праведници,моја прабаба,за свог вијека,у свом крају,није ни срела хрвата и муслимана(она је Мехмед "преводила" у Медвед)а њени потомци су,сада,избјеглице и њен крај више није српски(јер је требало казнити што је извршила агресију на саму себе)Имам ли ја,која сам 1992 побјегла од јадних жртава агресије,благе везе са Нијемцем који је избјегао 1945?Пронађите зрнце савјести и гледајте Хаг и 90.-те правим очима.

srecko

pre 13 godina

Trebalo je tada biti na Kosovu i videti šta sve rade civilima, kazna je potpuno opravdana,ali i druga strana zaslužuje isto...Zločini se ne upoređuju već moraju se naći krivci, nalogodavci, izvršioci i biti kažnjeni , to je jedina satifakcija prema žrtvama i njihovim porodicama. Samo ova presuda pokazuje da režim kojem je služio general je zločinački i on je zločinac u njemu