Egipat: Sedmi dan nemira

Kairo, Zagreb -- Organizatori masovnih protesta u Egiptu najavili su protestnu šetnju i generalni štrajk. Egipatske vlasti, s druge strane, naredile su policiji da povrati red.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Egipćani su kulturni ljudi. Samo ih je 40% nepismeno. Pri tom su i mirni i ljubazni, posebno prema turistima od kojih i žive. Oni žele demokratiju i ljudska prava, i uopšte zapadni sistem vrednosti, samo što imaju po 10-oro dece, koju je onda nemoguće školovati i ostaviti im neku osnovu za bolju budćnost. Oni su i vredni. Sakupljaju smeće i mole se bogu za bolji život. Kad to ne upali, traže da im bolji život obezbedi država. Važno je da pobedi volja naroda.:)
  (Danilo, 31. januar 2011 20:56)

  # Link komentara

 2. Ziveo Egipat!
  (deki, 31. januar 2011 19:23)

  # Link komentara

 3. A zasto bi se brinuli za anticke mumije? Pa ovi sadasnji Egipcani su Arapi a mumije su nasledje od onih starih pravih Egipcana ciji su potomci Kopti...
  (mario marko del tintoreto, 31. januar 2011 14:43)

  # Link komentara

 4. Само да подсетим, 5 октобра нису крали и разбијали само скупштинске фотеље већ су крали и уништавали и слике наших познатих сликара а разбијали су и статуе које су израдили наши познати вајари. Да не помињем оне прелепе витраже који су дивљачки поразбијани. Срећа је да су Италијани, који су их и израдили, сачували оригиналне нацрте те су реконструисани...
  (тоша, 31. januar 2011 14:42)

  # Link komentara

 5. Boze mi oprosti, preseli se mecka, pa sad igra na drugom mestu.
  (na Afriku je red, 31. januar 2011 12:40)

  # Link komentara

 6. U potpunosti sam podrzavao ove proteste sve dok nisam cuo da su upali u muzeje obezglavljivali mumije, krali i unistavali muzejske eksponate. Znam da vandala ima svuda ali ako oni sami ne cene svoju istoriju i kulturu ne mogu da ocekuju od stranaca da je cene. Cisto da se ogradim, mumija nije isto sto i skupstinska fotelja.
  (Tutankhamun, 31. januar 2011 11:33)

  # Link komentara

 7. Mislim da su ovo neredi izazvani socijalnim a ne verskim razlozima. Iako je El Baradei predugo u inostranstvu, previše je poznat u svetu da bi bio ignorisan od strane opozicije. Egipćani su inače jako fini i kulturni ljudi (iako ne baš uredni), mirni i nenasilni. Zato ne verujem da će neke ekstremističke struje preuzeti vlast i zatvoriti Egipat, to jednostavno nije u skladu sa njihovom naravi. Egipat je inače veliki izvoznik hrane, deo prihoda ostvaruje naplatom prolaska kroz Suec, a najveći deo prihoda ide naravno od turizma. Najtoplije more na svetu, sa ogromnim koralnim grebenima, neverovatni podvodni svet, kulturno blago kojim raspolaže kandiduje ga za jednu od top 5 turističkih destinacija sveta. U turističkim centrima svi veliki hotelski lanci imaju svoje hotele, pa nije verovatno da će krupni kapital koji kontroliše vlasti zapadnoevropskih zemalja i Amerike dozvoliti bilo kakva iznenađenja. Uz to Mubarak je dobio toliko vojne pomoći od Amerikanaca da je postao vodeća vojna sila arapskog sveta (do skora je bio samo kulturni centar). Mislim da će to i odneti prevagu u ovom sukobu i da Egipćani neće dobiti ono što traže iako im ja to od srca želim, a to je promena diktatora. Inače, u Egiptu je uvedeno vanredno stnje odmah posle ubistva Anvara el Sadata na vojnoj paradi i ukinuto je tek prošle godine!
  (Alexa, 31. januar 2011 11:05)

  # Link komentara

 8. Americka i Turska ambasada preporucuju svojim drzavljanima momentalan odlazak, organizuju letove, vec su u fazi realizacije, dok ambasador Srbije nesto razmatra, premislja, zamislja, zagovara i razgovara. A plana nigde! Dovoljno receno.
  (Sta radite, bre?!, 31. januar 2011 09:49)

  # Link komentara

 9. Teško da je el-Baradej ikakav opozicioni lider; čovek je proveo isuviše dugo vremena van Egipta i nema nikakve veze sa egipatskim političkim krugovima, a najmanje sa opozicijom. Jedina organizovana opozicija Mubaraku je, na žalost, konzervativno islamističko Muslimansko Bratstvo. Druga organizovana opozicija trenutno ne postoji, a Baradej sasvim sigurno nije lider Muslimanskog Bratstva. Opravdan gnev naroda Egipta može vrlo lako zemlji doneti diktaturu i ukidanje ljudskih prava gore nego što je bilo pod Mubarakom. Živi bili pa videli. Iransko iskustvo bi trebalo da nas je naučilo nečemu.
  (Saladin, 31. januar 2011 03:28)

  # Link komentara