Petak, 14.01.2011.

09:34

Amfilofije: Izmišljen jezik

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je vernicima da je crnogorski jezik „izmišljen" i osudio sve one koji govore tim jezikom.

Izvor: Beta

Amfilofije: Izmišljen jezik IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

88 Komentari

Sortiraj po:

Mare

pre 13 godina

Da je Njegos znao to sto se naziva "crnogorski jezik" on bi na njemu i pisao. Taj "jezik" je izmisljen mnogo posle njega isto kao i bosanski

Vlada

pre 13 godina

Ja sam za to da se vrati naziv srpskohrvatski ili hrvatskosrpski. U Bosni je pogotovo vazno da sva tri naroda imaju jedan jezicki standard, a neka jezik nazivaju kako im odgovara. Zalosno je da srpska, hrvatska i bosnjacka deca ne idu zajedno u skolu zbog ovog politickog i usiljenog razdvajanja jezika.

pax albanicum

pre 13 godina

Живот је вртешка. Да не би Амфилохијеве изјаве, ја не бих био у прилици да сазнам да је матерњи језик Илира био албански.
Мислиммм...respect!

Kant Imanuel

pre 13 godina

Da se stari Slaveni nisu doselili na Balkan, ovde bi bila Ilirija, a pričao bi se samo albanski jezik, i vladao bi večni mir.

majs

pre 13 godina

Sta bismo rekli da svaka drzava u kojoj je engleski zvanican jezig nadene novo ime jeziku (ujedinjeno-kraljevski, irski, australijski, kanadski, sjedinjeno-americko-drzavski, bahamski, ganski, gambijski...)? Rekli bismo: kakvi slejaci. E, pa i mi smo svi djuture seljaci sto se bavimo ovakvim glupostima...

konjo-bambus

pre 13 godina

Kad bi klerofasisti, i nacionalisti mogli da malo zanijeme ja bih rado pricao srpski jezik. Ali cim shvatim ko mi ga i zasto propisuje, kao duhovni lek na recept, ja brzo predjem na crnogorski ili bosanski. Milije zvuce, a covjek se razumije kao od sale.

билингвал

pre 13 godina

Za sve ove koji lupetaju da Crnogorski jezik ne postoji...Evo ja sam u skoli ucio srpskohrvatski ili hrvatskosrpski jezik;pa PO CEMU JA SAD TO I DALJE NE PRICAM TAJ JEZIK NO SAMO SRPSKI?
Да појасним...ако су, а јесу, Црногорци до јуче у школи (а и код куће)учили српски језик ПО ЧЕМУ ОНИ САД И ДАЉЕ НЕ ПРИЧАЈУ ТАЈ ЈЕЗИК НО САМО ЦРНОГОРСКИ?

slavica

pre 13 godina

BCHS: bosanski, crnogorski, hrvatski, srpski, "kako li se već sve ne nazivaju književni standardi jezika na kojemu se tako nepogrešivo razumijemo, mrzimo i ubijamo"

boris dezulovic

jole

pre 13 godina

Za sve ove koji lupetaju da Crnogorski jezik ne postoji,neka malo prelistaju istoriju,a ne da je uce od prolaznih politicara koji sa na naletima nacionalizma,i mrznje prema drugim narodima doveli ovej region do dna 90 tig godina.A Srbiju doveli dovde,a to je na zalost corsokak.Svako ima pravo da naziva svoj jezik imenom drzave u kojoj zivi.Evo ja sam u skoli ucio srpskohrvatski ili hrvatskosrpski jezik;pa PO CEMU JA SAD TO I DALJE NE PRICAM TAJ JEZIK NO SAMO SRPSKI? Kao i mnogi drugi koji takodje nijesu ucili samo srpski.Sta bi onda tek trebali da kazu Slovenci,Makedonci,Bosanci,Hrvati?Hahahahahah kako to zvuci: Slovenci govore srpskim jezikom,ahahahahaha

Kristijan

pre 13 godina

Hahah, šta je on neki lingvist ?! Uostalom svaki je jezik izmišljen i govori se samo "službeno" i pišu se knjige i novine na njemu. Eto Srbi zbog ovakvih su svi i pobjegli od vas..... SRAMOTA

Ана

pre 13 godina

Јово-наново...Немци, Аустријанци и делом Швајцарци јесу заједно стварали језик, али се он не зове АНШ већ НЕМАЧКИ. Зашто? Зато што је од немачког народа услед одређених повесних околности настала аустријска и делом, швајцарска нација. Сличан пример је однос Срба и Црногораца.
Португалци и БРАЗИЛЦИ (без обзира одакле долазе) не говоре БП нити португалско-бразилким, већ ПОРТУГАЛСКИМ језиком, исто као што Шпанци, Аргентинци и Кубанци не говоре Шпанско-Аргентинским већ се ЊИХОВ језик назива шпанским јер је тај језички систем зачет и створен од стране Шпанаца.
Он се као и сви други језици развија, јер језик је ''жива ствар'', увек у променама. Промене на које се односи и ова вест, политикантске су природе и немају додира са лингвистичком науком и стварним животом.
Што се тиче питања на ком језику размишљамо, Србин који живи у Енглеској размишљаће на српском. Са протоком времена то се мења, али никад у потпуности. Његови потомци са друге стране, размишљаће на језику којим се више користе од раног детињства. Сходно томе, они ће се осећати Србима или Енглезима. Што се тиче толеранције...преименовање мог језика и моје предложено мирење са том чињеницом, није пример толеранције и суживота у мултиетничкој заједници, већ равнодушност према чињеници ко сам и коме припадам. Равнодушност је недостатак.
п.с. НАРОД-ЈЕЗИК
ДРЖАВА-НАЦИЈА

katica

pre 13 godina

I ja ne volem nazočni ugursuzluk večite balkanske diskusije o jeziku.
Ali kad temu melju zemljotresni klerofašiti, naježim se sva.

Herceg-Novi, Montenegro

pre 13 godina

Ne znam samo šta će ljudima da izmišljaju kako se u CG sprječava ikome školovanje na srpskom. Upravo je OBRNUTO: u CG se djeca izjasne kojim jezikom govore i na tom jeziku uče, a srpski se izučava i na državnom univerzitetu gdje postoji poseban studijski program "srpski jezik i književnost". U Srbiji, međutim, to isto pravo ne uživa Crnogorska manjina.
Ako su Srbi mogli da uvedu srpski jezik izmjenom ustava 2006. do kada se zvanično zvao "srpsko-hrvatski", ako su to isto prethodno učinili hrvati i bosanci, ne vidim zašto bi se to sprječavalo Crnogorcima, tim prije što je crnogorska književna kultura dominantna među Južnim Slovenima.
Uostalom, kao što kaže izreka,
"Jezik je dijalekat sa vojskom i mornaricom"
Srbija ono nema mornaricu?

Crnogorac

pre 13 godina

Crnogorski je narod hrišćanski i dobročastivi, koji je uz Božiju pomoć očuvao svoju državu, svoju Svetu i apostolsku Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu, svoj crnogorski jezik kroz sve vjekove osporavanja i napada i od strane mnogo većih sila od ove koja se sada na nas obrušila da zatre ime crnogorsko. Kaže Amfilohije, ne ide se u Evropu kao prosjak. Istina, zaista. Ali ne ide se ni kao tuđi rob, već slobodan čovjek.

Braćo Crnogorci i sestre Crnogorke, sjetite se da ste hrišćani prije svega i gospodinu Amfilohiju u tom duhu i odgovorite:
Gdje on nas proklinje, mi njega blagosiljajmo.
Gdje on nas mrzi, mi njega volimo.
Gdje on nas kamenom, mi njega hljebom.

vidakis

pre 13 godina

Vala, kad je Crna Gora izdržala sve bratske pritiske, obnovila državu i postala kandidat za EU, sve u rekordnom roku, kurtalisaće se i Rista Ćirova!

Slucajni Prolaznik

pre 13 godina

Nemacki jezik nisu stvarali Nemci, Austrijanci ni Svajcarci zajedno (?) Portugalski jezik nisu stvarali Portugalci (oko 11.5 miliona ljudi) ni Brazilijanci (oko 200 miliona ljudi) zajedno (?) Spanski jezik nisu stvarali Spanci, niti Argentinci/Kubanci/Meksikanci (?)... Poznato mi je da se lingvisti portugalskog jezickog podrucja sastaju svakih deset godina da usaglasi jezicke standarde, i razlike izmedju dijalekata. Najjaci uticaj na razvoj standarda tog jezika ima Brazil (jer ih brojcano ima oko 20 puta vise od stanovnika Portugala). Bio sam u Brazilu, i Brazilijance cini mesavina Indijanaca, potomaka crnih robova, Portugalaca, Italijana, Francuza, Nemaca, i - ostalih. Da li potomci tih Italijana razmisljaju na Italijanskom? Vecina ne. Isto tako, niko od na primer Slovaka ne razmislja na Slovackom u zemlji u kojoj zivim. Na katedrama univerziteta u zemlji u kojoj zivim nas jezik zovu BCS (po abecedi: Bosnian - Croatian - Serbian). Isto tako - retko ko od potomaka naroda sa nasih prostora razmislja na svojem jeziku, vec u drugoj generaciji se to gubi. I ja ponekad razmisljam na engleskom jeziku, mada mi nije maternji, i nisam Englez. Narocito kada se nalazim u poslovnim situacijama. Zalosno je da je i nauka o jeziku postala instrument tamosnje dnevne politike. Zato sam rekao da je za zivot u multietnickoj zemlji potreban i izvestan nivo opste kulture, pored tolerancije...

Ана

pre 13 godina

(Slucaji Prolaznik, 14. januar 2011 19:14)
Српско-Хрватски? Не могу два народа да створе један језик. Никад било, нити ће бити.
Народи се међусобно разликују управо на основу језика. То знају деца у основној школи.
Тачно је да ако неко говори енглеским језиком, то га не чини и Енглезом. Али ако размишља на њему то је већ друга прича. На којем језику ти размишљаш?
Јесте, Американци размишљају, барем већина њих, на енглеском, али они нису Енглези. Они се служе тим језиком јер је највећи део првих досељеника у Нови Свет припадао енглеском народу.
На тој језичкој основи уз учешће емиграната са свих страна света, створена је АМЕРИЧКА НАЦИЈА.
Народ ствара језик, држава ствара нацију.

Profesor Doktor Stjepan Zarez

pre 13 godina

Srpski, hrvatski, bosanski, hercegovacki, crnski i gorski!

Onda stupaju neki dijalekti jako interesantni za koje se moze isto reci da su jezici, kao Dalmatinski, vojvodjanski, sandzacki i par razlicitih akcenata na juznom kosovu!

Top Lista Nadrealista :

http://www.youtube.com/watch?v=DztrX5dXmxU

filatropije schwaba

pre 13 godina

On je rekao da se u Evropu "ne ide kao prosjak, da se ogoliš, skineš, kao pripadnik Zuku!!??? plemena".
Ovo ovde, meine Damen und Herren, to vam je suptilni rasizam. Ali od ovakvih du'ovnika nikakvo cudo.

Jefimija bogodavanija

pre 13 godina

Ipak Amfi-lova-je u pitanju, zato si i krenuo u ogorcenu borbu protiv vetrenjaca. Ti dobro znas da, manje vernika znaci, manje para, manje popovskih radnih mesta, manje delovanja Crkve u drustvu, i klizanje po spirali se nastavlja. Crkva je dakako deo celine svakoga drustva, ali njeno mesto nije u epicentru drustvenih aktivnosti i zbivanja. Ona je marginalna stvar u svakoj modernoj i funkcionalnoj drzavi. Molim, postedi nas ovoga lisicijeg nadmudrivanja i pametovanja o jeziku, koje je nista drugo nego kamuflirani hipernacionalizam. A njega si se napricao, napricao i napricao...

lucidni milojko

pre 13 godina

Svakom svoja limenka? I on i ja volemo limenku? Ajd ziveo pope, nazdravlje! Zamezi malo! Kakav bi zivot bio bez limenke, pope, zar ne?

архонт Трибала

pre 13 godina

Стварно не разумем Аустријанце. Зашто они свој језик, који јесте немачки, лепо, по угледу на црногорску власт, непреименују у аустријски. То је њихова политичка воља и њихово право. Мислим да би се тада осећали више Аустријанцима него што су се до сада осећали. Чињеница да су Аустријанци у току деветнаестог века водили љуте битке против Пруса, још је један разлог више за језичку самосталност.
А ако нешто важи за Црногорце и Аустријанце, не постоји разлог да исто правило не важи и за Албанце са Косова и из Метохије. Они (Албанци) и заправо не знају да говоре језиком који се не зове албански већ...нека они одлуче.

Slucaji Prolaznik

pre 13 godina

Pa i srpski jezik je izmisljen jezik. Pravi naziv jezika je: Srpsko-Hrvatski. Problem na ovim prostorima je sto se jezik kojim govorite pogresno vezuje za narod kojim pripadate, dakle - identitet. U zamlji u kojoj zivim se govori Engleski (ne zivim u Engleskoj!). I sam sam dobro naucio taj jezik, i svakodnevno ga upotrebljavam, cak i u razgovoru sa svojom porodicom. Znaci li to da sam Englez, posto sam naucio i posto svakodnevno koristim engleski jezik? Posto ovu poruku pisem "srpskim" jezikom, znaci li to da sam Srbin? (Ne, nisam!) Sada, ako primenimo onu narodnu "Koliko jezika znas toliko ljudi vredis", znaci li to da ucenjem svakog novog jezika menjamo svoj identitet? Mislim da je u tome problem, jer se falsifikovanjem imena jednog jezika (Srpsko-Hrvatskog) namece imperijalizam jednog naroda drugima. Pa bio taj narod Srpski, Hrvatski, ili bilo koji drugi. Vec vidjeno na tim prostorima. Za funkcionisanje visenacionalne zajednice na bilo kojim prostorima potreban je nivo tolerancije i opste kulture.

Gusinjac

pre 13 godina

Crnogorski jezik je ustvari jedna mjesavina srpskog i bosanskoga jezika. Pod ovim "bosanskim", podrazumjeva se uticaj na crnogorski jezik muslimanskoga stanovnistva koje je tu zivjelo, cak i dominiralo nekoliko vijekova, u ovim oblastima, a zivi i danas. Samo po sebi je razumljivo da je jezik CG tvorevina naroda koji je tu zivio i zivi.
Pitanje: Sta mislite koji dio ovaoga jezika smeta Amfilohiju?

radan isposnik

pre 13 godina

Akcija koju Amfilohije u zadnje vreme pojacava protiv CG, po vec poznatom crkvenom metodu, mogla bi se nazvati: Lopatom po crnogorskom turu!

keri

pre 13 godina

Sve diskusije oko pitanja jezika na Balkanu nikad nisu vodjene na naucnom nivou. Jezici balkana i ova tema koristili su se uvek kao dobro fasisticko ideolosko oruzje. Sramotno je da su se u ovim diskusijama nasukali i potonuli i neki nasi najveci umovi. Jer ono sto je bilo naucno u glavama naucnika, uvek je bilo slabije od uglavljenoga pradedovskoga bezumlja.
Vreme je da Amfilohije ide u penziju. Verovatno ce mu je Bog placati, a ne mi iz nasega penzino- socijalnoga fonda.

Tine

pre 13 godina

Risto Radović, sin Ćira i Mileve Radović, rođen je na Božić 7. januara 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači. Završio je Bogosloviju Svetog Save u Beogradu. Na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu diplomirao je 1962. godine. Pored teoloških nauka, na Filozofskom fakultetu u Beogradu, studirao je klasičnu filologiju.

P.S. Vidite gore osnovnu biografiju ovog čoveka, on danas tvrdi da crnogorski jezik ne postoji, a sam ga govori bolje od svih crnogoraca.
Čovek je čak sakrio na internetu mesto rodjenja, gde piše: da je rodjen u Kraljevini Jugoslavije, a ne da je rodjen u Crnoj Gori.
Lično cenim da ovome čoveku date političku vlast na mesec dana, 3 svetski rat bi izbio za 24 h.

ja

pre 13 godina

srpski, hrvatski, bosanski(srpskohrvatski), crnogorski(srpski ijekavskoj dijalekta) su isti jezici zašto? Zato što je popudarnost između tih "jezika" visokih 93% a britanski engleski i američki engleski imaju 88% podudarnosti čak i Hrvati su hteli veštački promeniti jezik ali se u zadnjem izadnju vratitli dosta po njima "srbizama" zašto? Zato šta narod nije prihvatio nove reči jer nemaju naviku ih govoriti i po njima su strane i onda ispada da Hrvati ne znaju svoj hrvatski jezik šta je porazno pa se opet vratilo dosta reči i čak više ne prevode na HTV-u srpski jezik šta je pohvalno! Mi pričamo isti jezik sviđalo vam se to ili ne!

Linga Vista

pre 13 godina

Amfilofije misli da je srpski jezik stvorio BOG,samo BOG je dao srbima srpski jezik a drugi su izmislili svoje jezike!!!
I moj jezik je izmisljen.
Linga Vista 14 Januar 2011.

Petar S.

pre 13 godina

Pitajte kojim jezikom govori jednog Amerikanca, Kanadjanina, Irca, Australijanca, Novozelandjanina, i bice vam jasno da je Amfilohije u pravu.

Crnogorac pravi

pre 13 godina

Crnogorski jezik kao jezik ne postoji, ovi likovi su srpskom jeziku dali drugo ime, neka ga zovu kako oce, ali retrogradne snage sprecavaju narod u Crnoj Gori, da govori, i da se skoluju na srpskom jeziku. Istorijska cinjenica, tek zadnjih godina, i to sve na pola su lingvisti, poclei su da stvaraja taj jezik, potiruci srpski, i cijeli crnogorsku istoriju, koja je bastinila na srpstvu, ako znamo da se i Kralj Crne Gore, osjecao Srbinom

Nijazi Kuqi

pre 13 godina

Tako je, odmah baci kletvu na sve one koji govore svojim jezikom, jer su svi jezici izmisljeni. Ali ne zna se kad. Neka tvoja kletva stigne sve one koji su onomad izmislili i ove sto sad govore svojim jezicima. Ali Bogami i sa verom je isto. I njih su, Bog zna kad, izmisljili, ili mozda nisu? A trebala je biti jedna za sve, jel da?

dosta vise

pre 13 godina

Zar nije do sada u SPC postojala doktrina, da se crkva, povinuje svakoj vlasti, na teritoriji koju pokrivaju eparhije SPC, cak i okupacionim vlastima, za vreme okupacija matice Srbije, za vreme Turaka i Nemaca?
Ako je tako, zasto Amfilohije, velikodostojnik SPC, ne postuje vlast Crne Gore?
Crnogorske vlasti su donele zakone o jeziku, svidjalo se to SPC i Amfilohiju, ili ne, ali se zakon mora postovati! Naravno, ovo nije prvi put, da Amfilohije huska narod po Crnoj Gori, na vlast, ali vrh SPC ce se u najskorijem vremenu morati odrediti prema njegovim ispadima. Ili, i patrijarh i Sinod SPC, stoje iza ovakvog, i ne samo ovog, stava Amfilohija, ili ce se morati jasno ograditi od njega i konacno ga sankcionisati.

nostalgicar

pre 13 godina

Necuveno je da i dalje postoje ovakvi likovi.....a Crnogorci, ako hoce da pricaju na satrovackom ili bilo kom drugom izmisljenom jezikom , to je njihovo pravo. Ne znam zasto neki ljudi stalno sebi daju za pravo da negiraju drugima pravo na izbor. "Live and let live" i tek onda mozes u Evropu, G. Amfilohije.

Pravopis

pre 13 godina

Ne zele Crnogorci pricati nikakvim novim jezikom vec srpskim, to trebaju shvatiti moji iz Srbije. Prvi se smatram Srbinom, tako se osjecam, a po drzavljanstvu sam Crnogorac, a 63%nas iz CG govorimo srpskim, a manjina Crnogoraca, zeli taj novi jezik, i niko im ne brani, ali ne dozvoljavaju vecinskoj Crnoj Gori skolovanje na srpskom

Crnogorac iz Bara

pre 13 godina

@mario
Ne znam gdje si to čuo to da krst koji se iznosi na Rumiju čuva muslimanska porodica. Nije tačno. Vjekovima ga čuva porodica Andrović iz Bara, koja je pravoslavna ! Pravoslavna crkva na Rumiji nalazi se dosta daleko od grada, na vrhu planine koja je visoka 1600 m, golim okom se čak i ne vidi. Crkva jeste napravljena od metala i nikome ne smeta, ni muslimanima, ni katolicima, osim sljedbenika Miraša Dedejića.
Da si vjernik, shvatio bi da je materijal korišćen za izgradnju crkve potpuno nebitan. U Sibiru su skoro sve crkve od drveta, prave se čak i od leda, Vitlejemska pećina u kojoj se rodio Isus je takođe crkva. Jedino sporno sa tom srkvom je što je 2004.god, prilikom postavljanja na Rumiju, korišćen helikopter bivše vojske bivše državne zajednice i sve se ispolitizovalo zbog toga. Toliko o crkvi.
Što se tiče jezika NIKADA u istoriji Crne Gore nije postojao crnogorski jezik. Koristila se isključivo ćirilica. I za vrijeme Petra I, Petra II i za vrijeme kralja Nikole.

Srbin Crnogorac

pre 13 godina

Mitropolite, naravno da je izmisljen, jer od kada postoji Crne Gore, jezik kojim smo govorili bio je, i bice, srpski, navedimo Njegosa, Vuka, Nikolu Petrovica...

mlekadzija

pre 13 godina

Razumem potrebu ljudi da komentarisu razne vesti ali iznenadjuje spremnost da se stavljaju u poziciju eksperta za jezik kad 99.99% onih koji ostavljaju komentare o ovoj temi nisu lingvisti.
Crnogorski jezik jeste izmisljen kao i bosnjacki.
Politika je nadvladala zdrav razum kao i mnogo puta ranije.
Za navedene jezicke eksperte preporucujem da malo prostudiraju radove Pavla i Milke Ivic. Imali bi sta da nauce.

aleksandar

pre 13 godina

Složio bih se sa nekim komentarima da ga treba izbaciti iz Crne Gore, ali problem je onda što bi došao nazad kod nas. SPC bi trebala da razmisli malo o svom imidžu, možda i da unajmi neku marketinšku firmu.. Ovako ako nastavi fasovaće kao za vreme komunista.

Crnogorac

pre 13 godina

I dok smo bili Kraljevina, evo sad ce sto godina, jezik smo zvali srpskim, ne znam sto bi to sad mjenjali, ne zovemo ga srpskim zbog Srbije, vec zbog nas.

vidakis

pre 13 godina

Da je Srbija MONARHIJA ne bi se pevala falsifikovana himna i ne bi popovi po brdima, vojnim helihopterima sadili konzerve-crkve.
Amfilohije, nisu ti vernici sardine da ih trpaš u konzerve!

Pravopis

pre 13 godina

Tacno tako, sve sto se vjestacki, na silu pravi, nece dugo trajati. Isto kao sto je srpski jezik i nastao na dijalektu koji se govorio u jugozapadnoj Srbiji i danasnjoj Crnoj Gori. Sjetimo se Vukovog rijecnika, koji je na ijekavici reformisao srpski jezik

tosi

pre 13 godina

Ako je po Amfilohiju, tada bi Srbi trebali govoriti neki ruski (Karpatsi) jezik, jer su oni otud i dosli u ^-tom veku. Pa pobogu, narodi nastaju, i time nastaju i jezici i kulture tih naroda. Pa ovaj pop misli da sve sto je njemu na dohvat ili gde on moze da koraci, treba da bude srpsko. Crnogorci postoje kao narod, time i crnogorski jezik.

vodoinstalater

pre 13 godina

E "Lingvisto", sve si u pravu, samo si za Skandinavce malo preterao. Šveđani, Norvežani i Danci, u glavnom mogu da se razumeju između sebe mada ne kao Srbi i Crnogorci ili Hrvati, dok recimo Finski pripada potpuno drugoj grupi jezika-Ugro-finski iako su i Finci skandinavci, dok su Švedski, Norveški, Danski, Islandski i Farski u stvari Germanski jezici, s' tim što ovi skandinavski narodi sa Fincima ne mogu nikako da se razumeju.
Inače, apsolutno se slažem sa vlastima u MNE što hoće da uvedu SVOJ službeni jezik u SVOJU samostalnu državu. Nije mi jasno ozvaničenje beznačajnih razlika, koje svakako postoje u crnogorskoj varijanti istog jezika? Samo ih sada pokušavaju i ozvaničiti e da bi se što više razlikovao od srpskog, šta li? To silovanje jezika smo videli već na primeru "ramenovisećeg pantalonodržača" i "međunožnog gurala" i sl. pa je na takve budalaštine počeo sprdnju da tera i običan narod, jer to nema blage veze sa svakodnevnim govorom. Čak su i srpske filmove počeli da titluju! Posle gromoglasnog smeha u bioskopskim salama odustadoše od te budalaštine.

Roki

pre 13 godina

Da crnogorski jezik ne postoji, to znaju i vrapci. Medjutim, Risto je antidemokrata, ultranacionalista, da ne kazem nesto gore. Sta ima on da pominje pleme Zuku ili Zulu? Ko njega pita za sta? On se drzi Biblije koja kaze da su narodi na prostorima Balkana jedni te isti. Ali, demokratsko pravo je Pirocanca da kaze da govori pirocanski, Sarajlija da kazu da govore sarajevski, Zagrepcana da govore zagrebacki. U sustini, to nema veze ni sa cim. Kao sto crnogorski jezik postoji u glavama nekih ljudi, ne bih da ih karakterisem.

Pjong Jang

pre 13 godina

To izmisljanje jezika je neophodno samo ovde na Balkanu zbog kompleksa instant nacija. Kad bi Irci ili Skoti nazvali svoje narecje engleskog skotskim ili irskim jezikom.

Illyria

pre 13 godina

Nešto je trulo u državi SPC, veoma trulo!
-Od blagosiljanja ubica, pa načina slavlja Božića (izlivi mržnje i nasilja prema drugima) preko ilegalnih postavljenja limenih crkvi vojnim helikopterima i sponzorisanja klerofašističkih organizacija i huligana pa do svakodnevnih govora punih mržnje prema svim drugima na svetu od strane čelnika SPC.

Cistac

pre 13 godina

Mislim da treba stvari rascistiti. Naime, ne treba se buniti kad oni nazivaju jezik crnogorskim jer postoji bosanski ili hrvatski. Jer ovaj pop namerno mesa stvari i sam zahtev da jezik mora imati isto ime je politicki sam po sebi i veoma zapaljiv. Ne mora imati isto ime jer tek otcepljene zemlje moraju imati dobar razlog za odvajanje i to se mora razumeti, to je realnost. Medjutim, treba se pobuniti kad vam neko kao komsije Hrvati, u svetu servira pricu da se radi o potpuno razlicitim jezicima jer je to protiv realnosti. Samo pristajanje na razlicitost u ovom slucaju je negiranje realnosti. Mi se odlicno razumemo i govorimo istim jezikom! Ma isti smo i kulturno kao jaje jajetu ali to je vec druga prica za neka normalna vremena.

Lazar

pre 13 godina

Gospodin Amfilohije mudro zbori, iako "odabrani" komentatori bi najradije na krst da ga razapnu.
Moglo bi se o nekim njegovim recima povesti polemika ali ne na način kako to "pažljivo odabrani" ističu.
On, Amfilohije, zna vrlo dobro problematiku Crne Gore i neodrživost "neodrižive demokratije" po kojoj bi i ja svoj način govora mogao proglasiti nekakvim svojim jezikom i još tražiti tumača.
Amfilohije samo pažljivo zapaža probleme koje neko namerno stvara da bi provocirao i Srbe i Crnogorce a ponajviše crkvu koja u Crnoj Gori smeta onim koji bi da izmisle pored jezika i novu crkvu, a verovatno će smeniti sadašnjeg Gospoda i imenovati novog (sve je to demokratija).
Gospodo reče neko iz večnosti "Budimo ljudi"
P.S. Amfilohije je ne pukovnik već samo pravednik

zulu warriors

pre 13 godina

Pa da kazem otvoreno i nas (srpski) je samo jedan vestacki i iskrnavljeni oblik ruskog jezika ili? Ovaj "nas" jezik je slovenski i niko nema pravo sada da ga prisvojava jer nije niciji. Madjari ili Albanci na primer imaju orginalne jezike i oni bi imali pravo da se bune ako neko pokusa da im "ukrade" naziv jezika. Ne znam ni sam zasto uopste komentarisem jedno "bozije stvorenje" kojeg "nazivaju" Amfilofije, ne znam ni zasto citam uopste te clanke gde se on pominje.

perkoni

pre 13 godina

Ako su Srbi I Crnogorci jedan isti narod zasto se onda crkva ne vodi kao CRNOGORSKA ili kao SRPSKO-CRNOGORSKA pravoslavna crkva i jezik isto tako...

cuc

pre 13 godina

Pitanje jezika u CG nije pitanje za nas u Srbiji već za njih u Crnoj Gori. Sve seže u ne tako davnu istoriju i očito je da se pravoslavno-slovenski živalj CG nije još dogovorio oko toga da li su Srbi ili Crnogorci. To jest, danas imamo jedinstven slučaj u svetu da su u okviru jedne porodice različite etničke pripadnosti. Crna Gora jeste 1909. na popisu imala samo Srbe, imala je trobojku kao svoju zastavu, a "Crnogorac" je bila jedna prilično autonomna odrednica u okviru šireg srpstva. S druge strane, Crna Gora je stara država koja je ovako ili onako 1918. uključena u Srbiju. Sve je to moglo da se pomiri na jedan način, ali CG je u poslednjih 20 godina išla od isključivog srpskog šovinizma do isključivog novocrnogorskog nacionalizma - u praksi je ukinuta ćirilica, zastava je promenjena na mala vrata preko skupštine, istorijske činjenice se spinuju tako da se izvode neki drugi zaključci. Danas na "terenu" imamo Srbe i Crnogorce, dva naroda. Imamo dva jezika, dve crkve. Sve se cepa. Politička elita gura jedno. Ako oni misle da im to donosi stabilnost, dobro im učinjelo. A Amfilohije? Samo još jedan pop iz Crne Gore koji se ponaša kao vojnik. To je tradicionalno. I loše.

mario

pre 13 godina

Iako sam i ja jedan od onih koji smatraju da nisam manje Crnogorac zbog cinjenice da govorim srpskim jezikom i da je sva ova ludnica oko jezika apsolutno nepotrebna, ne mogu da ne primijetim da je Amfilohije postao covjek koji podstice razdor u CG, nista manje od Mila Djukanovica i DPS-a. Ono sto su uradili sa ''crkvom'' na Rumiji (radi se o uzasnoj limenoj skalameriji) je sramotno! Taj kraj je bio poznat po visevjekovnom ritualnom iznosenju krsta Svetog Jovana Vladimira na vrh Rumije od strane sve tri konfesije ( pravoslavaca, katolika i muslimana-sam krst inace cuva muslimanska porodica) i bio je primjer suzivota pripadnika razlicitih vjera u balkanskom haosu. Ovim su to sve obesmislili. A za njegove kletve stvarno nemam komentar, nadam se da je shvatio sta je uradio.

Saša

pre 13 godina

J... mi se kako se naziva zvaničan jezik Crne Gore. Samo glupi ljudi traže opravdanje za svoje primitivne postupke. Oni koji potpiruju vatru mržnje tačno znaju zašto to rade a oni koji ne znaju ko im je treće koleno iza njih verovatno traže svoj identitet u postupcima svojih vođa. Glupost je nepobediva dokle god je ovakvih mediokriteta s obe strane.

ana

pre 13 godina

To sa jezikom jeste politicka odluka. Ali, sitno je to, sitno. Ako nesto postoji 1000 /bar/ godina, e sad ce Ranko Krivokapic da ga menja? Onda moze i beogradski, i crnogorski, i niski, i novosadski jezik, moze sve, ali je besmisleno gospodo, besmisleno navlaciti tri/!/ slova da bi se razlikovao. Pa meksicki spanski i kastiljanski su d*** i glava za ove nase, pa nikome ne pada na pamet da ga nazove cileanskim...ili kolumbijskim jezikom. I sad, samo zato sto smo izgubili rat, vi izmisljate da ne govorite srpski?

VLADIMIR

pre 13 godina

Ja sam izrazito protiv loših političara, pa i crkvenih, nosili oni crne kapice, bele kapice ili pak ljubičaste kapice. Medjutim isto se tako ne slažem sa ovim diletantskim komentarima u smislu "nije važno kako se jezik zove" Jeste važno, itekako je važno, da nije važno ENGLESKI BI SE U SAD-u ZVAO AMERIČKI, U AUSTRALIJI AUSTRALIJSKI, U KANADI KANADSKI, U INDIJI INDIJSKI, A ŠPANSKI U ARGENTINI ARGENTINSKI U ČILEU ČILEANSKI ITD, ITD, Da ne nabrajam više, naravno u svim tim zemljama jezici su samo ENGLESKI ILI PAK ŠPANSKI. Tako dragi moji "stručnjaci" i protivnici popa Anfilohija (protiv čega nemam ništa) ne pričajte nebuloze o jeziku, kad za to niste stručni, ili se bar ugledajte na ostale civilizovane narode sveta, i ne podržavajte kvazi političare u njihovim kvazi državicama, gde se u cilju što efektnijeg zaglupljivanja a potom i pljačke svih nas IZMIŠLJAJU NEKI NOVI JEZICI KOJI NIKAD NISU NI POSTOJALI. Dragi moji prijatelji stavite malo prst na čelo i razmislite o čemu se u suštini radi.

blagomeni

pre 13 godina

Postoji nekoliko elemenata krivicnog dela u njegovom molebanu. Prvo sirenje rasne mrznje i netrpeljivosti, vredjanje pripadnika druge rase, naroda, u ovom slucaju Zulu. Drugo je osudjivanje nekoga zato sto govori jezikom kojim govori i naziva ga kako hoce. Nije on jezicki autoritet da moze o jeziku da raspreda. Bolje bi bilo da se pozabavi tim svojim nerazumljivim crkvenim jezikom i za siru publiku prevede kojekakve "molebane" i ostale izraze koje i onako niko osim pripadnika crkve ne razume. G. Amfilohije je veliki mrzitelj i prizivac zla. On je jako negativan elemenat javnog zivota gde god da se nadje.

sasa

pre 13 godina

Ocigledno da ovaj pop i dalje nastavlja da se bavi stvarima koje nemaju veze sa bogom i bozjom sluzbom. Njegovo pominjanje zuku populacije sa velikom dozom omalovazenja pripadnike ove rase znaci odaljavanje od bozje zapovesti jer postovani pope Amfilohije bog je stvoritelj svih ljudskih rasa, nacija i svako ljudsko bice dostojan je postovanja i uvazenja. Namera Amfilohija da uporedjajuci Crnogorce sa populacijom Zuku hoce da potceni, umalovazava, uvredi ove casne ljude. Medjutim na taj nacin on samo pokazuje svoje licemerstvo, prostakluk, stepen njegove civilizacije. Uostalom on je pokazao da sa bozjom sluzbom nema veze kada je za vreme miloseviceve tiranije pomocu helikoptera JNA na Rumiju (gde niti tamo niti u okruzenju nema nijednog pravoslvnog vernika) postavio limenu crkvu. Ocekivao samo da ce vec jednom SPC ograditi od ovog svog vladike ali avaj izgleda da se to nece se dogoditi u dogledno vreme.

barozo

pre 13 godina

Gospodine Amfilohije, budite sigurni da su pripadnici Zulo nacionalnosti posteni, cestiti, pobozni i iskreni ljudi i nije posteno od vase strane da ih spominjate u negativnom smislu.

Lingvista

pre 13 godina

Crnogorski jezik postoji u istoj meri u kojoj postoje i sprski, hrvatski ili bosanski jezici. Rec je naprosto o zajednickom jeziku s razlicitim nazivima. Nista posebno i neobicno - puno je slicnih primera u svetu, od Skandinavije nadalje. Ne razumem samo zasto Srbi zahtevaju od Crnogoraca da taj zajednicki jezik nazivaju "srpski"? To je kao kada bi Crnogorci trazili od Srba - ili Hrvata - da jezik kojim govore nazivaju "crnogorski". A vidim da je ovaj visoki funkcioner SPC avanzovao i da je, pored seksologije, u medjuvremenu postao i strucnjak za lingvistiku? Eh, sto me, majko, ne dade u popove, ne bih morao onoliko da gulim klupu...

Milomir

pre 13 godina

Mitropolita Amfilohija je teško komentarisati, njegovi stavovi su rezultat interesa koje zastupa, mada su to interesi koje je vreme davno pregazilo. Insistiranje na formi a ne na suštini, je bilo veoma bitno u nekim davnim vremenima kada je suština bila porobljena oružjem, kada je forma bila jedini način da se suština ne zaboravi. No, problem svih savremenih crkvi je konzervativizam iza kojih pokušavaju da sakriju svoje nesnalaženje u promenama nastalim kod čoveka i u vremenu. Ponašaju se kao uporni čuvari vrednosti koje u svakoj veri nesumnjivo postoje, i na kojima se zasniva život čoveka, ali te vrednosti ne shvataju na način kojim bi mogli i da ih zastupaju i tumače različitim ljudima, različitog znanja i u različitom vremenu. Jer, vrednost je ono što je uvek vrednost. Zbog elementarne nemoći da univerzalnu religiju, kao nesumnjivu potrebu tumačenja života čoveka, približe savremenom čoveku koji poseduje neuporedivo mnogo veća znanja i sposobnosti nego nekada, oni svoje društvene pozicije pokušavaju da zaštite i očuvaju sopstvenim stavljanjem na stranu onih koji imaju dugoročnu moć upravljanja društvom. A to je već neko vreme opasna uloga za one koji pretenduju da budu i ostanu linija vodilja ljudskog života, jer je to uloga koja se na razne načine oslanja na vladanje ljudima, a ne na širokom i opravdanom poverenju ljudi. Suština je davno zanemarena, i niko je ne obnavlja, a crkve nastavljaju da žive u vremenima kada su samo kao forma, uglavnom dobrostojeća, opstajali podržavajući najjače ili moguće najjače u ljudskom društvu, bez obzira da li su, i koliko njihove ideje bile u duhu religije. Glasnost onih koji se predstavljaju kao božiji učenici je u takvim situacijama srazmerna interesu onih kojima se priklanjaju, zbog opredeljenja da je to i njihov interes, i u takvim situacijama se insistira na zameni teza, pa se ne zastupaju interesi vernika, nego se vernicima nameću interesi.

zoran

pre 13 godina

Šta sad? Popovi su i lingvistički stručnjaci?
Drž' se ti pope crkve, vere i Boga, a raspravu o jeziku ostavi onome ko se u to razume.
A iskreno, mogu i Bantu da uvedu u MNE kao službeni jezik. Šta me se tiče? Ja na njihovo primorje jok, dok sam u ovu pamet. Ni na CRO isto tako. Izgustirao sam ih davno, a pošto su već jednom nogom u EU, eto im Evropljana pa neka se brčkaju u NJIHOVOM moru i plaćaju im čuvenu BORAVIŠNU TAKSU do mile volje...Ja odo' u Tursku, Grčku, Tunis, Egipat, Bugarsku, Rumuniju, Makedoniju, Albaniju etc. Bolje prođem za manju lovu i srdačnije me dočekaju, svakako...

Miloš Đorđević

pre 13 godina

Amfilohije pokušava da bude "interesantan". I to na veoma glup način. Sav ovaj govor ne bi bio tako strašan da nema političara u Srbiji koji prećutno podržavaju to što on govori. Da sam ja Crnogorac - proterao bih ga iz zemlje.

Danilo

pre 13 godina

Donekle se slazem u vezi jezika i rusenja limene crkve ali ne mogu da prihvatim da mitropolit s' kalasnjikovom kletve naziva jezikom ljubavi. Takodje, znamo svi da je crkva postavljena iz inata i kao dokaz sile, koju je mitropolit mogao da primeni za vreme zajednicke drzave i vojske u CG pod upravom Srbije.

Lingvista

pre 13 godina

Crnogorski jezik postoji u istoj meri u kojoj postoje i sprski, hrvatski ili bosanski jezici. Rec je naprosto o zajednickom jeziku s razlicitim nazivima. Nista posebno i neobicno - puno je slicnih primera u svetu, od Skandinavije nadalje. Ne razumem samo zasto Srbi zahtevaju od Crnogoraca da taj zajednicki jezik nazivaju "srpski"? To je kao kada bi Crnogorci trazili od Srba - ili Hrvata - da jezik kojim govore nazivaju "crnogorski". A vidim da je ovaj visoki funkcioner SPC avanzovao i da je, pored seksologije, u medjuvremenu postao i strucnjak za lingvistiku? Eh, sto me, majko, ne dade u popove, ne bih morao onoliko da gulim klupu...

Danilo

pre 13 godina

Donekle se slazem u vezi jezika i rusenja limene crkve ali ne mogu da prihvatim da mitropolit s' kalasnjikovom kletve naziva jezikom ljubavi. Takodje, znamo svi da je crkva postavljena iz inata i kao dokaz sile, koju je mitropolit mogao da primeni za vreme zajednicke drzave i vojske u CG pod upravom Srbije.

barozo

pre 13 godina

Gospodine Amfilohije, budite sigurni da su pripadnici Zulo nacionalnosti posteni, cestiti, pobozni i iskreni ljudi i nije posteno od vase strane da ih spominjate u negativnom smislu.

Miloš Đorđević

pre 13 godina

Amfilohije pokušava da bude "interesantan". I to na veoma glup način. Sav ovaj govor ne bi bio tako strašan da nema političara u Srbiji koji prećutno podržavaju to što on govori. Da sam ja Crnogorac - proterao bih ga iz zemlje.

VLADIMIR

pre 13 godina

Ja sam izrazito protiv loših političara, pa i crkvenih, nosili oni crne kapice, bele kapice ili pak ljubičaste kapice. Medjutim isto se tako ne slažem sa ovim diletantskim komentarima u smislu "nije važno kako se jezik zove" Jeste važno, itekako je važno, da nije važno ENGLESKI BI SE U SAD-u ZVAO AMERIČKI, U AUSTRALIJI AUSTRALIJSKI, U KANADI KANADSKI, U INDIJI INDIJSKI, A ŠPANSKI U ARGENTINI ARGENTINSKI U ČILEU ČILEANSKI ITD, ITD, Da ne nabrajam više, naravno u svim tim zemljama jezici su samo ENGLESKI ILI PAK ŠPANSKI. Tako dragi moji "stručnjaci" i protivnici popa Anfilohija (protiv čega nemam ništa) ne pričajte nebuloze o jeziku, kad za to niste stručni, ili se bar ugledajte na ostale civilizovane narode sveta, i ne podržavajte kvazi političare u njihovim kvazi državicama, gde se u cilju što efektnijeg zaglupljivanja a potom i pljačke svih nas IZMIŠLJAJU NEKI NOVI JEZICI KOJI NIKAD NISU NI POSTOJALI. Dragi moji prijatelji stavite malo prst na čelo i razmislite o čemu se u suštini radi.

sasa

pre 13 godina

Ocigledno da ovaj pop i dalje nastavlja da se bavi stvarima koje nemaju veze sa bogom i bozjom sluzbom. Njegovo pominjanje zuku populacije sa velikom dozom omalovazenja pripadnike ove rase znaci odaljavanje od bozje zapovesti jer postovani pope Amfilohije bog je stvoritelj svih ljudskih rasa, nacija i svako ljudsko bice dostojan je postovanja i uvazenja. Namera Amfilohija da uporedjajuci Crnogorce sa populacijom Zuku hoce da potceni, umalovazava, uvredi ove casne ljude. Medjutim na taj nacin on samo pokazuje svoje licemerstvo, prostakluk, stepen njegove civilizacije. Uostalom on je pokazao da sa bozjom sluzbom nema veze kada je za vreme miloseviceve tiranije pomocu helikoptera JNA na Rumiju (gde niti tamo niti u okruzenju nema nijednog pravoslvnog vernika) postavio limenu crkvu. Ocekivao samo da ce vec jednom SPC ograditi od ovog svog vladike ali avaj izgleda da se to nece se dogoditi u dogledno vreme.

Illyria

pre 13 godina

Nešto je trulo u državi SPC, veoma trulo!
-Od blagosiljanja ubica, pa načina slavlja Božića (izlivi mržnje i nasilja prema drugima) preko ilegalnih postavljenja limenih crkvi vojnim helikopterima i sponzorisanja klerofašističkih organizacija i huligana pa do svakodnevnih govora punih mržnje prema svim drugima na svetu od strane čelnika SPC.

blagomeni

pre 13 godina

Postoji nekoliko elemenata krivicnog dela u njegovom molebanu. Prvo sirenje rasne mrznje i netrpeljivosti, vredjanje pripadnika druge rase, naroda, u ovom slucaju Zulu. Drugo je osudjivanje nekoga zato sto govori jezikom kojim govori i naziva ga kako hoce. Nije on jezicki autoritet da moze o jeziku da raspreda. Bolje bi bilo da se pozabavi tim svojim nerazumljivim crkvenim jezikom i za siru publiku prevede kojekakve "molebane" i ostale izraze koje i onako niko osim pripadnika crkve ne razume. G. Amfilohije je veliki mrzitelj i prizivac zla. On je jako negativan elemenat javnog zivota gde god da se nadje.

cuc

pre 13 godina

Pitanje jezika u CG nije pitanje za nas u Srbiji već za njih u Crnoj Gori. Sve seže u ne tako davnu istoriju i očito je da se pravoslavno-slovenski živalj CG nije još dogovorio oko toga da li su Srbi ili Crnogorci. To jest, danas imamo jedinstven slučaj u svetu da su u okviru jedne porodice različite etničke pripadnosti. Crna Gora jeste 1909. na popisu imala samo Srbe, imala je trobojku kao svoju zastavu, a "Crnogorac" je bila jedna prilično autonomna odrednica u okviru šireg srpstva. S druge strane, Crna Gora je stara država koja je ovako ili onako 1918. uključena u Srbiju. Sve je to moglo da se pomiri na jedan način, ali CG je u poslednjih 20 godina išla od isključivog srpskog šovinizma do isključivog novocrnogorskog nacionalizma - u praksi je ukinuta ćirilica, zastava je promenjena na mala vrata preko skupštine, istorijske činjenice se spinuju tako da se izvode neki drugi zaključci. Danas na "terenu" imamo Srbe i Crnogorce, dva naroda. Imamo dva jezika, dve crkve. Sve se cepa. Politička elita gura jedno. Ako oni misle da im to donosi stabilnost, dobro im učinjelo. A Amfilohije? Samo još jedan pop iz Crne Gore koji se ponaša kao vojnik. To je tradicionalno. I loše.

Srbin Crnogorac

pre 13 godina

Mitropolite, naravno da je izmisljen, jer od kada postoji Crne Gore, jezik kojim smo govorili bio je, i bice, srpski, navedimo Njegosa, Vuka, Nikolu Petrovica...

mario

pre 13 godina

Iako sam i ja jedan od onih koji smatraju da nisam manje Crnogorac zbog cinjenice da govorim srpskim jezikom i da je sva ova ludnica oko jezika apsolutno nepotrebna, ne mogu da ne primijetim da je Amfilohije postao covjek koji podstice razdor u CG, nista manje od Mila Djukanovica i DPS-a. Ono sto su uradili sa ''crkvom'' na Rumiji (radi se o uzasnoj limenoj skalameriji) je sramotno! Taj kraj je bio poznat po visevjekovnom ritualnom iznosenju krsta Svetog Jovana Vladimira na vrh Rumije od strane sve tri konfesije ( pravoslavaca, katolika i muslimana-sam krst inace cuva muslimanska porodica) i bio je primjer suzivota pripadnika razlicitih vjera u balkanskom haosu. Ovim su to sve obesmislili. A za njegove kletve stvarno nemam komentar, nadam se da je shvatio sta je uradio.

Crnogorac iz Bara

pre 13 godina

@mario
Ne znam gdje si to čuo to da krst koji se iznosi na Rumiju čuva muslimanska porodica. Nije tačno. Vjekovima ga čuva porodica Andrović iz Bara, koja je pravoslavna ! Pravoslavna crkva na Rumiji nalazi se dosta daleko od grada, na vrhu planine koja je visoka 1600 m, golim okom se čak i ne vidi. Crkva jeste napravljena od metala i nikome ne smeta, ni muslimanima, ni katolicima, osim sljedbenika Miraša Dedejića.
Da si vjernik, shvatio bi da je materijal korišćen za izgradnju crkve potpuno nebitan. U Sibiru su skoro sve crkve od drveta, prave se čak i od leda, Vitlejemska pećina u kojoj se rodio Isus je takođe crkva. Jedino sporno sa tom srkvom je što je 2004.god, prilikom postavljanja na Rumiju, korišćen helikopter bivše vojske bivše državne zajednice i sve se ispolitizovalo zbog toga. Toliko o crkvi.
Što se tiče jezika NIKADA u istoriji Crne Gore nije postojao crnogorski jezik. Koristila se isključivo ćirilica. I za vrijeme Petra I, Petra II i za vrijeme kralja Nikole.

Crnogorac

pre 13 godina

I dok smo bili Kraljevina, evo sad ce sto godina, jezik smo zvali srpskim, ne znam sto bi to sad mjenjali, ne zovemo ga srpskim zbog Srbije, vec zbog nas.

tosi

pre 13 godina

Ako je po Amfilohiju, tada bi Srbi trebali govoriti neki ruski (Karpatsi) jezik, jer su oni otud i dosli u ^-tom veku. Pa pobogu, narodi nastaju, i time nastaju i jezici i kulture tih naroda. Pa ovaj pop misli da sve sto je njemu na dohvat ili gde on moze da koraci, treba da bude srpsko. Crnogorci postoje kao narod, time i crnogorski jezik.

Pjong Jang

pre 13 godina

To izmisljanje jezika je neophodno samo ovde na Balkanu zbog kompleksa instant nacija. Kad bi Irci ili Skoti nazvali svoje narecje engleskog skotskim ili irskim jezikom.

zoran

pre 13 godina

Šta sad? Popovi su i lingvistički stručnjaci?
Drž' se ti pope crkve, vere i Boga, a raspravu o jeziku ostavi onome ko se u to razume.
A iskreno, mogu i Bantu da uvedu u MNE kao službeni jezik. Šta me se tiče? Ja na njihovo primorje jok, dok sam u ovu pamet. Ni na CRO isto tako. Izgustirao sam ih davno, a pošto su već jednom nogom u EU, eto im Evropljana pa neka se brčkaju u NJIHOVOM moru i plaćaju im čuvenu BORAVIŠNU TAKSU do mile volje...Ja odo' u Tursku, Grčku, Tunis, Egipat, Bugarsku, Rumuniju, Makedoniju, Albaniju etc. Bolje prođem za manju lovu i srdačnije me dočekaju, svakako...

Milomir

pre 13 godina

Mitropolita Amfilohija je teško komentarisati, njegovi stavovi su rezultat interesa koje zastupa, mada su to interesi koje je vreme davno pregazilo. Insistiranje na formi a ne na suštini, je bilo veoma bitno u nekim davnim vremenima kada je suština bila porobljena oružjem, kada je forma bila jedini način da se suština ne zaboravi. No, problem svih savremenih crkvi je konzervativizam iza kojih pokušavaju da sakriju svoje nesnalaženje u promenama nastalim kod čoveka i u vremenu. Ponašaju se kao uporni čuvari vrednosti koje u svakoj veri nesumnjivo postoje, i na kojima se zasniva život čoveka, ali te vrednosti ne shvataju na način kojim bi mogli i da ih zastupaju i tumače različitim ljudima, različitog znanja i u različitom vremenu. Jer, vrednost je ono što je uvek vrednost. Zbog elementarne nemoći da univerzalnu religiju, kao nesumnjivu potrebu tumačenja života čoveka, približe savremenom čoveku koji poseduje neuporedivo mnogo veća znanja i sposobnosti nego nekada, oni svoje društvene pozicije pokušavaju da zaštite i očuvaju sopstvenim stavljanjem na stranu onih koji imaju dugoročnu moć upravljanja društvom. A to je već neko vreme opasna uloga za one koji pretenduju da budu i ostanu linija vodilja ljudskog života, jer je to uloga koja se na razne načine oslanja na vladanje ljudima, a ne na širokom i opravdanom poverenju ljudi. Suština je davno zanemarena, i niko je ne obnavlja, a crkve nastavljaju da žive u vremenima kada su samo kao forma, uglavnom dobrostojeća, opstajali podržavajući najjače ili moguće najjače u ljudskom društvu, bez obzira da li su, i koliko njihove ideje bile u duhu religije. Glasnost onih koji se predstavljaju kao božiji učenici je u takvim situacijama srazmerna interesu onih kojima se priklanjaju, zbog opredeljenja da je to i njihov interes, i u takvim situacijama se insistira na zameni teza, pa se ne zastupaju interesi vernika, nego se vernicima nameću interesi.

dosta vise

pre 13 godina

Zar nije do sada u SPC postojala doktrina, da se crkva, povinuje svakoj vlasti, na teritoriji koju pokrivaju eparhije SPC, cak i okupacionim vlastima, za vreme okupacija matice Srbije, za vreme Turaka i Nemaca?
Ako je tako, zasto Amfilohije, velikodostojnik SPC, ne postuje vlast Crne Gore?
Crnogorske vlasti su donele zakone o jeziku, svidjalo se to SPC i Amfilohiju, ili ne, ali se zakon mora postovati! Naravno, ovo nije prvi put, da Amfilohije huska narod po Crnoj Gori, na vlast, ali vrh SPC ce se u najskorijem vremenu morati odrediti prema njegovim ispadima. Ili, i patrijarh i Sinod SPC, stoje iza ovakvog, i ne samo ovog, stava Amfilohija, ili ce se morati jasno ograditi od njega i konacno ga sankcionisati.

ja

pre 13 godina

srpski, hrvatski, bosanski(srpskohrvatski), crnogorski(srpski ijekavskoj dijalekta) su isti jezici zašto? Zato što je popudarnost između tih "jezika" visokih 93% a britanski engleski i američki engleski imaju 88% podudarnosti čak i Hrvati su hteli veštački promeniti jezik ali se u zadnjem izadnju vratitli dosta po njima "srbizama" zašto? Zato šta narod nije prihvatio nove reči jer nemaju naviku ih govoriti i po njima su strane i onda ispada da Hrvati ne znaju svoj hrvatski jezik šta je porazno pa se opet vratilo dosta reči i čak više ne prevode na HTV-u srpski jezik šta je pohvalno! Mi pričamo isti jezik sviđalo vam se to ili ne!

Saša

pre 13 godina

J... mi se kako se naziva zvaničan jezik Crne Gore. Samo glupi ljudi traže opravdanje za svoje primitivne postupke. Oni koji potpiruju vatru mržnje tačno znaju zašto to rade a oni koji ne znaju ko im je treće koleno iza njih verovatno traže svoj identitet u postupcima svojih vođa. Glupost je nepobediva dokle god je ovakvih mediokriteta s obe strane.

aleksandar

pre 13 godina

Složio bih se sa nekim komentarima da ga treba izbaciti iz Crne Gore, ali problem je onda što bi došao nazad kod nas. SPC bi trebala da razmisli malo o svom imidžu, možda i da unajmi neku marketinšku firmu.. Ovako ako nastavi fasovaće kao za vreme komunista.

mlekadzija

pre 13 godina

Razumem potrebu ljudi da komentarisu razne vesti ali iznenadjuje spremnost da se stavljaju u poziciju eksperta za jezik kad 99.99% onih koji ostavljaju komentare o ovoj temi nisu lingvisti.
Crnogorski jezik jeste izmisljen kao i bosnjacki.
Politika je nadvladala zdrav razum kao i mnogo puta ranije.
Za navedene jezicke eksperte preporucujem da malo prostudiraju radove Pavla i Milke Ivic. Imali bi sta da nauce.

vidakis

pre 13 godina

Da je Srbija MONARHIJA ne bi se pevala falsifikovana himna i ne bi popovi po brdima, vojnim helihopterima sadili konzerve-crkve.
Amfilohije, nisu ti vernici sardine da ih trpaš u konzerve!

ana

pre 13 godina

To sa jezikom jeste politicka odluka. Ali, sitno je to, sitno. Ako nesto postoji 1000 /bar/ godina, e sad ce Ranko Krivokapic da ga menja? Onda moze i beogradski, i crnogorski, i niski, i novosadski jezik, moze sve, ali je besmisleno gospodo, besmisleno navlaciti tri/!/ slova da bi se razlikovao. Pa meksicki spanski i kastiljanski su d*** i glava za ove nase, pa nikome ne pada na pamet da ga nazove cileanskim...ili kolumbijskim jezikom. I sad, samo zato sto smo izgubili rat, vi izmisljate da ne govorite srpski?

Pravopis

pre 13 godina

Ne zele Crnogorci pricati nikakvim novim jezikom vec srpskim, to trebaju shvatiti moji iz Srbije. Prvi se smatram Srbinom, tako se osjecam, a po drzavljanstvu sam Crnogorac, a 63%nas iz CG govorimo srpskim, a manjina Crnogoraca, zeli taj novi jezik, i niko im ne brani, ali ne dozvoljavaju vecinskoj Crnoj Gori skolovanje na srpskom

Pravopis

pre 13 godina

Tacno tako, sve sto se vjestacki, na silu pravi, nece dugo trajati. Isto kao sto je srpski jezik i nastao na dijalektu koji se govorio u jugozapadnoj Srbiji i danasnjoj Crnoj Gori. Sjetimo se Vukovog rijecnika, koji je na ijekavici reformisao srpski jezik

Lazar

pre 13 godina

Gospodin Amfilohije mudro zbori, iako "odabrani" komentatori bi najradije na krst da ga razapnu.
Moglo bi se o nekim njegovim recima povesti polemika ali ne na način kako to "pažljivo odabrani" ističu.
On, Amfilohije, zna vrlo dobro problematiku Crne Gore i neodrživost "neodrižive demokratije" po kojoj bi i ja svoj način govora mogao proglasiti nekakvim svojim jezikom i još tražiti tumača.
Amfilohije samo pažljivo zapaža probleme koje neko namerno stvara da bi provocirao i Srbe i Crnogorce a ponajviše crkvu koja u Crnoj Gori smeta onim koji bi da izmisle pored jezika i novu crkvu, a verovatno će smeniti sadašnjeg Gospoda i imenovati novog (sve je to demokratija).
Gospodo reče neko iz večnosti "Budimo ljudi"
P.S. Amfilohije je ne pukovnik već samo pravednik

zulu warriors

pre 13 godina

Pa da kazem otvoreno i nas (srpski) je samo jedan vestacki i iskrnavljeni oblik ruskog jezika ili? Ovaj "nas" jezik je slovenski i niko nema pravo sada da ga prisvojava jer nije niciji. Madjari ili Albanci na primer imaju orginalne jezike i oni bi imali pravo da se bune ako neko pokusa da im "ukrade" naziv jezika. Ne znam ni sam zasto uopste komentarisem jedno "bozije stvorenje" kojeg "nazivaju" Amfilofije, ne znam ni zasto citam uopste te clanke gde se on pominje.

nostalgicar

pre 13 godina

Necuveno je da i dalje postoje ovakvi likovi.....a Crnogorci, ako hoce da pricaju na satrovackom ili bilo kom drugom izmisljenom jezikom , to je njihovo pravo. Ne znam zasto neki ljudi stalno sebi daju za pravo da negiraju drugima pravo na izbor. "Live and let live" i tek onda mozes u Evropu, G. Amfilohije.

vodoinstalater

pre 13 godina

E "Lingvisto", sve si u pravu, samo si za Skandinavce malo preterao. Šveđani, Norvežani i Danci, u glavnom mogu da se razumeju između sebe mada ne kao Srbi i Crnogorci ili Hrvati, dok recimo Finski pripada potpuno drugoj grupi jezika-Ugro-finski iako su i Finci skandinavci, dok su Švedski, Norveški, Danski, Islandski i Farski u stvari Germanski jezici, s' tim što ovi skandinavski narodi sa Fincima ne mogu nikako da se razumeju.
Inače, apsolutno se slažem sa vlastima u MNE što hoće da uvedu SVOJ službeni jezik u SVOJU samostalnu državu. Nije mi jasno ozvaničenje beznačajnih razlika, koje svakako postoje u crnogorskoj varijanti istog jezika? Samo ih sada pokušavaju i ozvaničiti e da bi se što više razlikovao od srpskog, šta li? To silovanje jezika smo videli već na primeru "ramenovisećeg pantalonodržača" i "međunožnog gurala" i sl. pa je na takve budalaštine počeo sprdnju da tera i običan narod, jer to nema blage veze sa svakodnevnim govorom. Čak su i srpske filmove počeli da titluju! Posle gromoglasnog smeha u bioskopskim salama odustadoše od te budalaštine.

Tine

pre 13 godina

Risto Radović, sin Ćira i Mileve Radović, rođen je na Božić 7. januara 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači. Završio je Bogosloviju Svetog Save u Beogradu. Na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu diplomirao je 1962. godine. Pored teoloških nauka, na Filozofskom fakultetu u Beogradu, studirao je klasičnu filologiju.

P.S. Vidite gore osnovnu biografiju ovog čoveka, on danas tvrdi da crnogorski jezik ne postoji, a sam ga govori bolje od svih crnogoraca.
Čovek je čak sakrio na internetu mesto rodjenja, gde piše: da je rodjen u Kraljevini Jugoslavije, a ne da je rodjen u Crnoj Gori.
Lično cenim da ovome čoveku date političku vlast na mesec dana, 3 svetski rat bi izbio za 24 h.

perkoni

pre 13 godina

Ako su Srbi I Crnogorci jedan isti narod zasto se onda crkva ne vodi kao CRNOGORSKA ili kao SRPSKO-CRNOGORSKA pravoslavna crkva i jezik isto tako...

Roki

pre 13 godina

Da crnogorski jezik ne postoji, to znaju i vrapci. Medjutim, Risto je antidemokrata, ultranacionalista, da ne kazem nesto gore. Sta ima on da pominje pleme Zuku ili Zulu? Ko njega pita za sta? On se drzi Biblije koja kaze da su narodi na prostorima Balkana jedni te isti. Ali, demokratsko pravo je Pirocanca da kaze da govori pirocanski, Sarajlija da kazu da govore sarajevski, Zagrepcana da govore zagrebacki. U sustini, to nema veze ni sa cim. Kao sto crnogorski jezik postoji u glavama nekih ljudi, ne bih da ih karakterisem.

Petar S.

pre 13 godina

Pitajte kojim jezikom govori jednog Amerikanca, Kanadjanina, Irca, Australijanca, Novozelandjanina, i bice vam jasno da je Amfilohije u pravu.

Linga Vista

pre 13 godina

Amfilofije misli da je srpski jezik stvorio BOG,samo BOG je dao srbima srpski jezik a drugi su izmislili svoje jezike!!!
I moj jezik je izmisljen.
Linga Vista 14 Januar 2011.

Crnogorac pravi

pre 13 godina

Crnogorski jezik kao jezik ne postoji, ovi likovi su srpskom jeziku dali drugo ime, neka ga zovu kako oce, ali retrogradne snage sprecavaju narod u Crnoj Gori, da govori, i da se skoluju na srpskom jeziku. Istorijska cinjenica, tek zadnjih godina, i to sve na pola su lingvisti, poclei su da stvaraja taj jezik, potiruci srpski, i cijeli crnogorsku istoriju, koja je bastinila na srpstvu, ako znamo da se i Kralj Crne Gore, osjecao Srbinom

Cistac

pre 13 godina

Mislim da treba stvari rascistiti. Naime, ne treba se buniti kad oni nazivaju jezik crnogorskim jer postoji bosanski ili hrvatski. Jer ovaj pop namerno mesa stvari i sam zahtev da jezik mora imati isto ime je politicki sam po sebi i veoma zapaljiv. Ne mora imati isto ime jer tek otcepljene zemlje moraju imati dobar razlog za odvajanje i to se mora razumeti, to je realnost. Medjutim, treba se pobuniti kad vam neko kao komsije Hrvati, u svetu servira pricu da se radi o potpuno razlicitim jezicima jer je to protiv realnosti. Samo pristajanje na razlicitost u ovom slucaju je negiranje realnosti. Mi se odlicno razumemo i govorimo istim jezikom! Ma isti smo i kulturno kao jaje jajetu ali to je vec druga prica za neka normalna vremena.

filatropije schwaba

pre 13 godina

On je rekao da se u Evropu "ne ide kao prosjak, da se ogoliš, skineš, kao pripadnik Zuku!!??? plemena".
Ovo ovde, meine Damen und Herren, to vam je suptilni rasizam. Ali od ovakvih du'ovnika nikakvo cudo.

Nijazi Kuqi

pre 13 godina

Tako je, odmah baci kletvu na sve one koji govore svojim jezikom, jer su svi jezici izmisljeni. Ali ne zna se kad. Neka tvoja kletva stigne sve one koji su onomad izmislili i ove sto sad govore svojim jezicima. Ali Bogami i sa verom je isto. I njih su, Bog zna kad, izmisljili, ili mozda nisu? A trebala je biti jedna za sve, jel da?

vidakis

pre 13 godina

Vala, kad je Crna Gora izdržala sve bratske pritiske, obnovila državu i postala kandidat za EU, sve u rekordnom roku, kurtalisaće se i Rista Ćirova!

Slucaji Prolaznik

pre 13 godina

Pa i srpski jezik je izmisljen jezik. Pravi naziv jezika je: Srpsko-Hrvatski. Problem na ovim prostorima je sto se jezik kojim govorite pogresno vezuje za narod kojim pripadate, dakle - identitet. U zamlji u kojoj zivim se govori Engleski (ne zivim u Engleskoj!). I sam sam dobro naucio taj jezik, i svakodnevno ga upotrebljavam, cak i u razgovoru sa svojom porodicom. Znaci li to da sam Englez, posto sam naucio i posto svakodnevno koristim engleski jezik? Posto ovu poruku pisem "srpskim" jezikom, znaci li to da sam Srbin? (Ne, nisam!) Sada, ako primenimo onu narodnu "Koliko jezika znas toliko ljudi vredis", znaci li to da ucenjem svakog novog jezika menjamo svoj identitet? Mislim da je u tome problem, jer se falsifikovanjem imena jednog jezika (Srpsko-Hrvatskog) namece imperijalizam jednog naroda drugima. Pa bio taj narod Srpski, Hrvatski, ili bilo koji drugi. Vec vidjeno na tim prostorima. Za funkcionisanje visenacionalne zajednice na bilo kojim prostorima potreban je nivo tolerancije i opste kulture.

Slucajni Prolaznik

pre 13 godina

Nemacki jezik nisu stvarali Nemci, Austrijanci ni Svajcarci zajedno (?) Portugalski jezik nisu stvarali Portugalci (oko 11.5 miliona ljudi) ni Brazilijanci (oko 200 miliona ljudi) zajedno (?) Spanski jezik nisu stvarali Spanci, niti Argentinci/Kubanci/Meksikanci (?)... Poznato mi je da se lingvisti portugalskog jezickog podrucja sastaju svakih deset godina da usaglasi jezicke standarde, i razlike izmedju dijalekata. Najjaci uticaj na razvoj standarda tog jezika ima Brazil (jer ih brojcano ima oko 20 puta vise od stanovnika Portugala). Bio sam u Brazilu, i Brazilijance cini mesavina Indijanaca, potomaka crnih robova, Portugalaca, Italijana, Francuza, Nemaca, i - ostalih. Da li potomci tih Italijana razmisljaju na Italijanskom? Vecina ne. Isto tako, niko od na primer Slovaka ne razmislja na Slovackom u zemlji u kojoj zivim. Na katedrama univerziteta u zemlji u kojoj zivim nas jezik zovu BCS (po abecedi: Bosnian - Croatian - Serbian). Isto tako - retko ko od potomaka naroda sa nasih prostora razmislja na svojem jeziku, vec u drugoj generaciji se to gubi. I ja ponekad razmisljam na engleskom jeziku, mada mi nije maternji, i nisam Englez. Narocito kada se nalazim u poslovnim situacijama. Zalosno je da je i nauka o jeziku postala instrument tamosnje dnevne politike. Zato sam rekao da je za zivot u multietnickoj zemlji potreban i izvestan nivo opste kulture, pored tolerancije...

Kristijan

pre 13 godina

Hahah, šta je on neki lingvist ?! Uostalom svaki je jezik izmišljen i govori se samo "službeno" i pišu se knjige i novine na njemu. Eto Srbi zbog ovakvih su svi i pobjegli od vas..... SRAMOTA

Jefimija bogodavanija

pre 13 godina

Ipak Amfi-lova-je u pitanju, zato si i krenuo u ogorcenu borbu protiv vetrenjaca. Ti dobro znas da, manje vernika znaci, manje para, manje popovskih radnih mesta, manje delovanja Crkve u drustvu, i klizanje po spirali se nastavlja. Crkva je dakako deo celine svakoga drustva, ali njeno mesto nije u epicentru drustvenih aktivnosti i zbivanja. Ona je marginalna stvar u svakoj modernoj i funkcionalnoj drzavi. Molim, postedi nas ovoga lisicijeg nadmudrivanja i pametovanja o jeziku, koje je nista drugo nego kamuflirani hipernacionalizam. A njega si se napricao, napricao i napricao...

Profesor Doktor Stjepan Zarez

pre 13 godina

Srpski, hrvatski, bosanski, hercegovacki, crnski i gorski!

Onda stupaju neki dijalekti jako interesantni za koje se moze isto reci da su jezici, kao Dalmatinski, vojvodjanski, sandzacki i par razlicitih akcenata na juznom kosovu!

Top Lista Nadrealista :

http://www.youtube.com/watch?v=DztrX5dXmxU

keri

pre 13 godina

Sve diskusije oko pitanja jezika na Balkanu nikad nisu vodjene na naucnom nivou. Jezici balkana i ova tema koristili su se uvek kao dobro fasisticko ideolosko oruzje. Sramotno je da su se u ovim diskusijama nasukali i potonuli i neki nasi najveci umovi. Jer ono sto je bilo naucno u glavama naucnika, uvek je bilo slabije od uglavljenoga pradedovskoga bezumlja.
Vreme je da Amfilohije ide u penziju. Verovatno ce mu je Bog placati, a ne mi iz nasega penzino- socijalnoga fonda.

Herceg-Novi, Montenegro

pre 13 godina

Ne znam samo šta će ljudima da izmišljaju kako se u CG sprječava ikome školovanje na srpskom. Upravo je OBRNUTO: u CG se djeca izjasne kojim jezikom govore i na tom jeziku uče, a srpski se izučava i na državnom univerzitetu gdje postoji poseban studijski program "srpski jezik i književnost". U Srbiji, međutim, to isto pravo ne uživa Crnogorska manjina.
Ako su Srbi mogli da uvedu srpski jezik izmjenom ustava 2006. do kada se zvanično zvao "srpsko-hrvatski", ako su to isto prethodno učinili hrvati i bosanci, ne vidim zašto bi se to sprječavalo Crnogorcima, tim prije što je crnogorska književna kultura dominantna među Južnim Slovenima.
Uostalom, kao što kaže izreka,
"Jezik je dijalekat sa vojskom i mornaricom"
Srbija ono nema mornaricu?

jole

pre 13 godina

Za sve ove koji lupetaju da Crnogorski jezik ne postoji,neka malo prelistaju istoriju,a ne da je uce od prolaznih politicara koji sa na naletima nacionalizma,i mrznje prema drugim narodima doveli ovej region do dna 90 tig godina.A Srbiju doveli dovde,a to je na zalost corsokak.Svako ima pravo da naziva svoj jezik imenom drzave u kojoj zivi.Evo ja sam u skoli ucio srpskohrvatski ili hrvatskosrpski jezik;pa PO CEMU JA SAD TO I DALJE NE PRICAM TAJ JEZIK NO SAMO SRPSKI? Kao i mnogi drugi koji takodje nijesu ucili samo srpski.Sta bi onda tek trebali da kazu Slovenci,Makedonci,Bosanci,Hrvati?Hahahahahah kako to zvuci: Slovenci govore srpskim jezikom,ahahahahaha

radan isposnik

pre 13 godina

Akcija koju Amfilohije u zadnje vreme pojacava protiv CG, po vec poznatom crkvenom metodu, mogla bi se nazvati: Lopatom po crnogorskom turu!

Gusinjac

pre 13 godina

Crnogorski jezik je ustvari jedna mjesavina srpskog i bosanskoga jezika. Pod ovim "bosanskim", podrazumjeva se uticaj na crnogorski jezik muslimanskoga stanovnistva koje je tu zivjelo, cak i dominiralo nekoliko vijekova, u ovim oblastima, a zivi i danas. Samo po sebi je razumljivo da je jezik CG tvorevina naroda koji je tu zivio i zivi.
Pitanje: Sta mislite koji dio ovaoga jezika smeta Amfilohiju?

lucidni milojko

pre 13 godina

Svakom svoja limenka? I on i ja volemo limenku? Ajd ziveo pope, nazdravlje! Zamezi malo! Kakav bi zivot bio bez limenke, pope, zar ne?

архонт Трибала

pre 13 godina

Стварно не разумем Аустријанце. Зашто они свој језик, који јесте немачки, лепо, по угледу на црногорску власт, непреименују у аустријски. То је њихова политичка воља и њихово право. Мислим да би се тада осећали више Аустријанцима него што су се до сада осећали. Чињеница да су Аустријанци у току деветнаестог века водили љуте битке против Пруса, још је један разлог више за језичку самосталност.
А ако нешто важи за Црногорце и Аустријанце, не постоји разлог да исто правило не важи и за Албанце са Косова и из Метохије. Они (Албанци) и заправо не знају да говоре језиком који се не зове албански већ...нека они одлуче.

Crnogorac

pre 13 godina

Crnogorski je narod hrišćanski i dobročastivi, koji je uz Božiju pomoć očuvao svoju državu, svoju Svetu i apostolsku Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu, svoj crnogorski jezik kroz sve vjekove osporavanja i napada i od strane mnogo većih sila od ove koja se sada na nas obrušila da zatre ime crnogorsko. Kaže Amfilohije, ne ide se u Evropu kao prosjak. Istina, zaista. Ali ne ide se ni kao tuđi rob, već slobodan čovjek.

Braćo Crnogorci i sestre Crnogorke, sjetite se da ste hrišćani prije svega i gospodinu Amfilohiju u tom duhu i odgovorite:
Gdje on nas proklinje, mi njega blagosiljajmo.
Gdje on nas mrzi, mi njega volimo.
Gdje on nas kamenom, mi njega hljebom.

katica

pre 13 godina

I ja ne volem nazočni ugursuzluk večite balkanske diskusije o jeziku.
Ali kad temu melju zemljotresni klerofašiti, naježim se sva.

Ана

pre 13 godina

Јово-наново...Немци, Аустријанци и делом Швајцарци јесу заједно стварали језик, али се он не зове АНШ већ НЕМАЧКИ. Зашто? Зато што је од немачког народа услед одређених повесних околности настала аустријска и делом, швајцарска нација. Сличан пример је однос Срба и Црногораца.
Португалци и БРАЗИЛЦИ (без обзира одакле долазе) не говоре БП нити португалско-бразилким, већ ПОРТУГАЛСКИМ језиком, исто као што Шпанци, Аргентинци и Кубанци не говоре Шпанско-Аргентинским већ се ЊИХОВ језик назива шпанским јер је тај језички систем зачет и створен од стране Шпанаца.
Он се као и сви други језици развија, јер језик је ''жива ствар'', увек у променама. Промене на које се односи и ова вест, политикантске су природе и немају додира са лингвистичком науком и стварним животом.
Што се тиче питања на ком језику размишљамо, Србин који живи у Енглеској размишљаће на српском. Са протоком времена то се мења, али никад у потпуности. Његови потомци са друге стране, размишљаће на језику којим се више користе од раног детињства. Сходно томе, они ће се осећати Србима или Енглезима. Што се тиче толеранције...преименовање мог језика и моје предложено мирење са том чињеницом, није пример толеранције и суживота у мултиетничкој заједници, већ равнодушност према чињеници ко сам и коме припадам. Равнодушност је недостатак.
п.с. НАРОД-ЈЕЗИК
ДРЖАВА-НАЦИЈА

majs

pre 13 godina

Sta bismo rekli da svaka drzava u kojoj je engleski zvanican jezig nadene novo ime jeziku (ujedinjeno-kraljevski, irski, australijski, kanadski, sjedinjeno-americko-drzavski, bahamski, ganski, gambijski...)? Rekli bismo: kakvi slejaci. E, pa i mi smo svi djuture seljaci sto se bavimo ovakvim glupostima...

Mare

pre 13 godina

Da je Njegos znao to sto se naziva "crnogorski jezik" on bi na njemu i pisao. Taj "jezik" je izmisljen mnogo posle njega isto kao i bosanski

slavica

pre 13 godina

BCHS: bosanski, crnogorski, hrvatski, srpski, "kako li se već sve ne nazivaju književni standardi jezika na kojemu se tako nepogrešivo razumijemo, mrzimo i ubijamo"

boris dezulovic

Ана

pre 13 godina

(Slucaji Prolaznik, 14. januar 2011 19:14)
Српско-Хрватски? Не могу два народа да створе један језик. Никад било, нити ће бити.
Народи се међусобно разликују управо на основу језика. То знају деца у основној школи.
Тачно је да ако неко говори енглеским језиком, то га не чини и Енглезом. Али ако размишља на њему то је већ друга прича. На којем језику ти размишљаш?
Јесте, Американци размишљају, барем већина њих, на енглеском, али они нису Енглези. Они се служе тим језиком јер је највећи део првих досељеника у Нови Свет припадао енглеском народу.
На тој језичкој основи уз учешће емиграната са свих страна света, створена је АМЕРИЧКА НАЦИЈА.
Народ ствара језик, држава ствара нацију.

konjo-bambus

pre 13 godina

Kad bi klerofasisti, i nacionalisti mogli da malo zanijeme ja bih rado pricao srpski jezik. Ali cim shvatim ko mi ga i zasto propisuje, kao duhovni lek na recept, ja brzo predjem na crnogorski ili bosanski. Milije zvuce, a covjek se razumije kao od sale.

билингвал

pre 13 godina

Za sve ove koji lupetaju da Crnogorski jezik ne postoji...Evo ja sam u skoli ucio srpskohrvatski ili hrvatskosrpski jezik;pa PO CEMU JA SAD TO I DALJE NE PRICAM TAJ JEZIK NO SAMO SRPSKI?
Да појасним...ако су, а јесу, Црногорци до јуче у школи (а и код куће)учили српски језик ПО ЧЕМУ ОНИ САД И ДАЉЕ НЕ ПРИЧАЈУ ТАЈ ЈЕЗИК НО САМО ЦРНОГОРСКИ?

Kant Imanuel

pre 13 godina

Da se stari Slaveni nisu doselili na Balkan, ovde bi bila Ilirija, a pričao bi se samo albanski jezik, i vladao bi večni mir.

pax albanicum

pre 13 godina

Живот је вртешка. Да не би Амфилохијеве изјаве, ја не бих био у прилици да сазнам да је матерњи језик Илира био албански.
Мислиммм...respect!

Vlada

pre 13 godina

Ja sam za to da se vrati naziv srpskohrvatski ili hrvatskosrpski. U Bosni je pogotovo vazno da sva tri naroda imaju jedan jezicki standard, a neka jezik nazivaju kako im odgovara. Zalosno je da srpska, hrvatska i bosnjacka deca ne idu zajedno u skolu zbog ovog politickog i usiljenog razdvajanja jezika.

Lingvista

pre 13 godina

Crnogorski jezik postoji u istoj meri u kojoj postoje i sprski, hrvatski ili bosanski jezici. Rec je naprosto o zajednickom jeziku s razlicitim nazivima. Nista posebno i neobicno - puno je slicnih primera u svetu, od Skandinavije nadalje. Ne razumem samo zasto Srbi zahtevaju od Crnogoraca da taj zajednicki jezik nazivaju "srpski"? To je kao kada bi Crnogorci trazili od Srba - ili Hrvata - da jezik kojim govore nazivaju "crnogorski". A vidim da je ovaj visoki funkcioner SPC avanzovao i da je, pored seksologije, u medjuvremenu postao i strucnjak za lingvistiku? Eh, sto me, majko, ne dade u popove, ne bih morao onoliko da gulim klupu...

zoran

pre 13 godina

Šta sad? Popovi su i lingvistički stručnjaci?
Drž' se ti pope crkve, vere i Boga, a raspravu o jeziku ostavi onome ko se u to razume.
A iskreno, mogu i Bantu da uvedu u MNE kao službeni jezik. Šta me se tiče? Ja na njihovo primorje jok, dok sam u ovu pamet. Ni na CRO isto tako. Izgustirao sam ih davno, a pošto su već jednom nogom u EU, eto im Evropljana pa neka se brčkaju u NJIHOVOM moru i plaćaju im čuvenu BORAVIŠNU TAKSU do mile volje...Ja odo' u Tursku, Grčku, Tunis, Egipat, Bugarsku, Rumuniju, Makedoniju, Albaniju etc. Bolje prođem za manju lovu i srdačnije me dočekaju, svakako...

Danilo

pre 13 godina

Donekle se slazem u vezi jezika i rusenja limene crkve ali ne mogu da prihvatim da mitropolit s' kalasnjikovom kletve naziva jezikom ljubavi. Takodje, znamo svi da je crkva postavljena iz inata i kao dokaz sile, koju je mitropolit mogao da primeni za vreme zajednicke drzave i vojske u CG pod upravom Srbije.

Lazar

pre 13 godina

Gospodin Amfilohije mudro zbori, iako "odabrani" komentatori bi najradije na krst da ga razapnu.
Moglo bi se o nekim njegovim recima povesti polemika ali ne na način kako to "pažljivo odabrani" ističu.
On, Amfilohije, zna vrlo dobro problematiku Crne Gore i neodrživost "neodrižive demokratije" po kojoj bi i ja svoj način govora mogao proglasiti nekakvim svojim jezikom i još tražiti tumača.
Amfilohije samo pažljivo zapaža probleme koje neko namerno stvara da bi provocirao i Srbe i Crnogorce a ponajviše crkvu koja u Crnoj Gori smeta onim koji bi da izmisle pored jezika i novu crkvu, a verovatno će smeniti sadašnjeg Gospoda i imenovati novog (sve je to demokratija).
Gospodo reče neko iz večnosti "Budimo ljudi"
P.S. Amfilohije je ne pukovnik već samo pravednik

sasa

pre 13 godina

Ocigledno da ovaj pop i dalje nastavlja da se bavi stvarima koje nemaju veze sa bogom i bozjom sluzbom. Njegovo pominjanje zuku populacije sa velikom dozom omalovazenja pripadnike ove rase znaci odaljavanje od bozje zapovesti jer postovani pope Amfilohije bog je stvoritelj svih ljudskih rasa, nacija i svako ljudsko bice dostojan je postovanja i uvazenja. Namera Amfilohija da uporedjajuci Crnogorce sa populacijom Zuku hoce da potceni, umalovazava, uvredi ove casne ljude. Medjutim na taj nacin on samo pokazuje svoje licemerstvo, prostakluk, stepen njegove civilizacije. Uostalom on je pokazao da sa bozjom sluzbom nema veze kada je za vreme miloseviceve tiranije pomocu helikoptera JNA na Rumiju (gde niti tamo niti u okruzenju nema nijednog pravoslvnog vernika) postavio limenu crkvu. Ocekivao samo da ce vec jednom SPC ograditi od ovog svog vladike ali avaj izgleda da se to nece se dogoditi u dogledno vreme.

Miloš Đorđević

pre 13 godina

Amfilohije pokušava da bude "interesantan". I to na veoma glup način. Sav ovaj govor ne bi bio tako strašan da nema političara u Srbiji koji prećutno podržavaju to što on govori. Da sam ja Crnogorac - proterao bih ga iz zemlje.

blagomeni

pre 13 godina

Postoji nekoliko elemenata krivicnog dela u njegovom molebanu. Prvo sirenje rasne mrznje i netrpeljivosti, vredjanje pripadnika druge rase, naroda, u ovom slucaju Zulu. Drugo je osudjivanje nekoga zato sto govori jezikom kojim govori i naziva ga kako hoce. Nije on jezicki autoritet da moze o jeziku da raspreda. Bolje bi bilo da se pozabavi tim svojim nerazumljivim crkvenim jezikom i za siru publiku prevede kojekakve "molebane" i ostale izraze koje i onako niko osim pripadnika crkve ne razume. G. Amfilohije je veliki mrzitelj i prizivac zla. On je jako negativan elemenat javnog zivota gde god da se nadje.

VLADIMIR

pre 13 godina

Ja sam izrazito protiv loših političara, pa i crkvenih, nosili oni crne kapice, bele kapice ili pak ljubičaste kapice. Medjutim isto se tako ne slažem sa ovim diletantskim komentarima u smislu "nije važno kako se jezik zove" Jeste važno, itekako je važno, da nije važno ENGLESKI BI SE U SAD-u ZVAO AMERIČKI, U AUSTRALIJI AUSTRALIJSKI, U KANADI KANADSKI, U INDIJI INDIJSKI, A ŠPANSKI U ARGENTINI ARGENTINSKI U ČILEU ČILEANSKI ITD, ITD, Da ne nabrajam više, naravno u svim tim zemljama jezici su samo ENGLESKI ILI PAK ŠPANSKI. Tako dragi moji "stručnjaci" i protivnici popa Anfilohija (protiv čega nemam ništa) ne pričajte nebuloze o jeziku, kad za to niste stručni, ili se bar ugledajte na ostale civilizovane narode sveta, i ne podržavajte kvazi političare u njihovim kvazi državicama, gde se u cilju što efektnijeg zaglupljivanja a potom i pljačke svih nas IZMIŠLJAJU NEKI NOVI JEZICI KOJI NIKAD NISU NI POSTOJALI. Dragi moji prijatelji stavite malo prst na čelo i razmislite o čemu se u suštini radi.

Illyria

pre 13 godina

Nešto je trulo u državi SPC, veoma trulo!
-Od blagosiljanja ubica, pa načina slavlja Božića (izlivi mržnje i nasilja prema drugima) preko ilegalnih postavljenja limenih crkvi vojnim helikopterima i sponzorisanja klerofašističkih organizacija i huligana pa do svakodnevnih govora punih mržnje prema svim drugima na svetu od strane čelnika SPC.

Srbin Crnogorac

pre 13 godina

Mitropolite, naravno da je izmisljen, jer od kada postoji Crne Gore, jezik kojim smo govorili bio je, i bice, srpski, navedimo Njegosa, Vuka, Nikolu Petrovica...

perkoni

pre 13 godina

Ako su Srbi I Crnogorci jedan isti narod zasto se onda crkva ne vodi kao CRNOGORSKA ili kao SRPSKO-CRNOGORSKA pravoslavna crkva i jezik isto tako...

tosi

pre 13 godina

Ako je po Amfilohiju, tada bi Srbi trebali govoriti neki ruski (Karpatsi) jezik, jer su oni otud i dosli u ^-tom veku. Pa pobogu, narodi nastaju, i time nastaju i jezici i kulture tih naroda. Pa ovaj pop misli da sve sto je njemu na dohvat ili gde on moze da koraci, treba da bude srpsko. Crnogorci postoje kao narod, time i crnogorski jezik.

Crnogorac iz Bara

pre 13 godina

@mario
Ne znam gdje si to čuo to da krst koji se iznosi na Rumiju čuva muslimanska porodica. Nije tačno. Vjekovima ga čuva porodica Andrović iz Bara, koja je pravoslavna ! Pravoslavna crkva na Rumiji nalazi se dosta daleko od grada, na vrhu planine koja je visoka 1600 m, golim okom se čak i ne vidi. Crkva jeste napravljena od metala i nikome ne smeta, ni muslimanima, ni katolicima, osim sljedbenika Miraša Dedejića.
Da si vjernik, shvatio bi da je materijal korišćen za izgradnju crkve potpuno nebitan. U Sibiru su skoro sve crkve od drveta, prave se čak i od leda, Vitlejemska pećina u kojoj se rodio Isus je takođe crkva. Jedino sporno sa tom srkvom je što je 2004.god, prilikom postavljanja na Rumiju, korišćen helikopter bivše vojske bivše državne zajednice i sve se ispolitizovalo zbog toga. Toliko o crkvi.
Što se tiče jezika NIKADA u istoriji Crne Gore nije postojao crnogorski jezik. Koristila se isključivo ćirilica. I za vrijeme Petra I, Petra II i za vrijeme kralja Nikole.

vidakis

pre 13 godina

Da je Srbija MONARHIJA ne bi se pevala falsifikovana himna i ne bi popovi po brdima, vojnim helihopterima sadili konzerve-crkve.
Amfilohije, nisu ti vernici sardine da ih trpaš u konzerve!

barozo

pre 13 godina

Gospodine Amfilohije, budite sigurni da su pripadnici Zulo nacionalnosti posteni, cestiti, pobozni i iskreni ljudi i nije posteno od vase strane da ih spominjate u negativnom smislu.

Petar S.

pre 13 godina

Pitajte kojim jezikom govori jednog Amerikanca, Kanadjanina, Irca, Australijanca, Novozelandjanina, i bice vam jasno da je Amfilohije u pravu.

Milomir

pre 13 godina

Mitropolita Amfilohija je teško komentarisati, njegovi stavovi su rezultat interesa koje zastupa, mada su to interesi koje je vreme davno pregazilo. Insistiranje na formi a ne na suštini, je bilo veoma bitno u nekim davnim vremenima kada je suština bila porobljena oružjem, kada je forma bila jedini način da se suština ne zaboravi. No, problem svih savremenih crkvi je konzervativizam iza kojih pokušavaju da sakriju svoje nesnalaženje u promenama nastalim kod čoveka i u vremenu. Ponašaju se kao uporni čuvari vrednosti koje u svakoj veri nesumnjivo postoje, i na kojima se zasniva život čoveka, ali te vrednosti ne shvataju na način kojim bi mogli i da ih zastupaju i tumače različitim ljudima, različitog znanja i u različitom vremenu. Jer, vrednost je ono što je uvek vrednost. Zbog elementarne nemoći da univerzalnu religiju, kao nesumnjivu potrebu tumačenja života čoveka, približe savremenom čoveku koji poseduje neuporedivo mnogo veća znanja i sposobnosti nego nekada, oni svoje društvene pozicije pokušavaju da zaštite i očuvaju sopstvenim stavljanjem na stranu onih koji imaju dugoročnu moć upravljanja društvom. A to je već neko vreme opasna uloga za one koji pretenduju da budu i ostanu linija vodilja ljudskog života, jer je to uloga koja se na razne načine oslanja na vladanje ljudima, a ne na širokom i opravdanom poverenju ljudi. Suština je davno zanemarena, i niko je ne obnavlja, a crkve nastavljaju da žive u vremenima kada su samo kao forma, uglavnom dobrostojeća, opstajali podržavajući najjače ili moguće najjače u ljudskom društvu, bez obzira da li su, i koliko njihove ideje bile u duhu religije. Glasnost onih koji se predstavljaju kao božiji učenici je u takvim situacijama srazmerna interesu onih kojima se priklanjaju, zbog opredeljenja da je to i njihov interes, i u takvim situacijama se insistira na zameni teza, pa se ne zastupaju interesi vernika, nego se vernicima nameću interesi.

Pravopis

pre 13 godina

Ne zele Crnogorci pricati nikakvim novim jezikom vec srpskim, to trebaju shvatiti moji iz Srbije. Prvi se smatram Srbinom, tako se osjecam, a po drzavljanstvu sam Crnogorac, a 63%nas iz CG govorimo srpskim, a manjina Crnogoraca, zeli taj novi jezik, i niko im ne brani, ali ne dozvoljavaju vecinskoj Crnoj Gori skolovanje na srpskom

zulu warriors

pre 13 godina

Pa da kazem otvoreno i nas (srpski) je samo jedan vestacki i iskrnavljeni oblik ruskog jezika ili? Ovaj "nas" jezik je slovenski i niko nema pravo sada da ga prisvojava jer nije niciji. Madjari ili Albanci na primer imaju orginalne jezike i oni bi imali pravo da se bune ako neko pokusa da im "ukrade" naziv jezika. Ne znam ni sam zasto uopste komentarisem jedno "bozije stvorenje" kojeg "nazivaju" Amfilofije, ne znam ni zasto citam uopste te clanke gde se on pominje.

Crnogorac

pre 13 godina

I dok smo bili Kraljevina, evo sad ce sto godina, jezik smo zvali srpskim, ne znam sto bi to sad mjenjali, ne zovemo ga srpskim zbog Srbije, vec zbog nas.

nostalgicar

pre 13 godina

Necuveno je da i dalje postoje ovakvi likovi.....a Crnogorci, ako hoce da pricaju na satrovackom ili bilo kom drugom izmisljenom jezikom , to je njihovo pravo. Ne znam zasto neki ljudi stalno sebi daju za pravo da negiraju drugima pravo na izbor. "Live and let live" i tek onda mozes u Evropu, G. Amfilohije.

Pjong Jang

pre 13 godina

To izmisljanje jezika je neophodno samo ovde na Balkanu zbog kompleksa instant nacija. Kad bi Irci ili Skoti nazvali svoje narecje engleskog skotskim ili irskim jezikom.

mlekadzija

pre 13 godina

Razumem potrebu ljudi da komentarisu razne vesti ali iznenadjuje spremnost da se stavljaju u poziciju eksperta za jezik kad 99.99% onih koji ostavljaju komentare o ovoj temi nisu lingvisti.
Crnogorski jezik jeste izmisljen kao i bosnjacki.
Politika je nadvladala zdrav razum kao i mnogo puta ranije.
Za navedene jezicke eksperte preporucujem da malo prostudiraju radove Pavla i Milke Ivic. Imali bi sta da nauce.

dosta vise

pre 13 godina

Zar nije do sada u SPC postojala doktrina, da se crkva, povinuje svakoj vlasti, na teritoriji koju pokrivaju eparhije SPC, cak i okupacionim vlastima, za vreme okupacija matice Srbije, za vreme Turaka i Nemaca?
Ako je tako, zasto Amfilohije, velikodostojnik SPC, ne postuje vlast Crne Gore?
Crnogorske vlasti su donele zakone o jeziku, svidjalo se to SPC i Amfilohiju, ili ne, ali se zakon mora postovati! Naravno, ovo nije prvi put, da Amfilohije huska narod po Crnoj Gori, na vlast, ali vrh SPC ce se u najskorijem vremenu morati odrediti prema njegovim ispadima. Ili, i patrijarh i Sinod SPC, stoje iza ovakvog, i ne samo ovog, stava Amfilohija, ili ce se morati jasno ograditi od njega i konacno ga sankcionisati.

Nijazi Kuqi

pre 13 godina

Tako je, odmah baci kletvu na sve one koji govore svojim jezikom, jer su svi jezici izmisljeni. Ali ne zna se kad. Neka tvoja kletva stigne sve one koji su onomad izmislili i ove sto sad govore svojim jezicima. Ali Bogami i sa verom je isto. I njih su, Bog zna kad, izmisljili, ili mozda nisu? A trebala je biti jedna za sve, jel da?

Crnogorac pravi

pre 13 godina

Crnogorski jezik kao jezik ne postoji, ovi likovi su srpskom jeziku dali drugo ime, neka ga zovu kako oce, ali retrogradne snage sprecavaju narod u Crnoj Gori, da govori, i da se skoluju na srpskom jeziku. Istorijska cinjenica, tek zadnjih godina, i to sve na pola su lingvisti, poclei su da stvaraja taj jezik, potiruci srpski, i cijeli crnogorsku istoriju, koja je bastinila na srpstvu, ako znamo da se i Kralj Crne Gore, osjecao Srbinom

ana

pre 13 godina

To sa jezikom jeste politicka odluka. Ali, sitno je to, sitno. Ako nesto postoji 1000 /bar/ godina, e sad ce Ranko Krivokapic da ga menja? Onda moze i beogradski, i crnogorski, i niski, i novosadski jezik, moze sve, ali je besmisleno gospodo, besmisleno navlaciti tri/!/ slova da bi se razlikovao. Pa meksicki spanski i kastiljanski su d*** i glava za ove nase, pa nikome ne pada na pamet da ga nazove cileanskim...ili kolumbijskim jezikom. I sad, samo zato sto smo izgubili rat, vi izmisljate da ne govorite srpski?

mario

pre 13 godina

Iako sam i ja jedan od onih koji smatraju da nisam manje Crnogorac zbog cinjenice da govorim srpskim jezikom i da je sva ova ludnica oko jezika apsolutno nepotrebna, ne mogu da ne primijetim da je Amfilohije postao covjek koji podstice razdor u CG, nista manje od Mila Djukanovica i DPS-a. Ono sto su uradili sa ''crkvom'' na Rumiji (radi se o uzasnoj limenoj skalameriji) je sramotno! Taj kraj je bio poznat po visevjekovnom ritualnom iznosenju krsta Svetog Jovana Vladimira na vrh Rumije od strane sve tri konfesije ( pravoslavaca, katolika i muslimana-sam krst inace cuva muslimanska porodica) i bio je primjer suzivota pripadnika razlicitih vjera u balkanskom haosu. Ovim su to sve obesmislili. A za njegove kletve stvarno nemam komentar, nadam se da je shvatio sta je uradio.

cuc

pre 13 godina

Pitanje jezika u CG nije pitanje za nas u Srbiji već za njih u Crnoj Gori. Sve seže u ne tako davnu istoriju i očito je da se pravoslavno-slovenski živalj CG nije još dogovorio oko toga da li su Srbi ili Crnogorci. To jest, danas imamo jedinstven slučaj u svetu da su u okviru jedne porodice različite etničke pripadnosti. Crna Gora jeste 1909. na popisu imala samo Srbe, imala je trobojku kao svoju zastavu, a "Crnogorac" je bila jedna prilično autonomna odrednica u okviru šireg srpstva. S druge strane, Crna Gora je stara država koja je ovako ili onako 1918. uključena u Srbiju. Sve je to moglo da se pomiri na jedan način, ali CG je u poslednjih 20 godina išla od isključivog srpskog šovinizma do isključivog novocrnogorskog nacionalizma - u praksi je ukinuta ćirilica, zastava je promenjena na mala vrata preko skupštine, istorijske činjenice se spinuju tako da se izvode neki drugi zaključci. Danas na "terenu" imamo Srbe i Crnogorce, dva naroda. Imamo dva jezika, dve crkve. Sve se cepa. Politička elita gura jedno. Ako oni misle da im to donosi stabilnost, dobro im učinjelo. A Amfilohije? Samo još jedan pop iz Crne Gore koji se ponaša kao vojnik. To je tradicionalno. I loše.

Roki

pre 13 godina

Da crnogorski jezik ne postoji, to znaju i vrapci. Medjutim, Risto je antidemokrata, ultranacionalista, da ne kazem nesto gore. Sta ima on da pominje pleme Zuku ili Zulu? Ko njega pita za sta? On se drzi Biblije koja kaze da su narodi na prostorima Balkana jedni te isti. Ali, demokratsko pravo je Pirocanca da kaze da govori pirocanski, Sarajlija da kazu da govore sarajevski, Zagrepcana da govore zagrebacki. U sustini, to nema veze ni sa cim. Kao sto crnogorski jezik postoji u glavama nekih ljudi, ne bih da ih karakterisem.

Linga Vista

pre 13 godina

Amfilofije misli da je srpski jezik stvorio BOG,samo BOG je dao srbima srpski jezik a drugi su izmislili svoje jezike!!!
I moj jezik je izmisljen.
Linga Vista 14 Januar 2011.

vodoinstalater

pre 13 godina

E "Lingvisto", sve si u pravu, samo si za Skandinavce malo preterao. Šveđani, Norvežani i Danci, u glavnom mogu da se razumeju između sebe mada ne kao Srbi i Crnogorci ili Hrvati, dok recimo Finski pripada potpuno drugoj grupi jezika-Ugro-finski iako su i Finci skandinavci, dok su Švedski, Norveški, Danski, Islandski i Farski u stvari Germanski jezici, s' tim što ovi skandinavski narodi sa Fincima ne mogu nikako da se razumeju.
Inače, apsolutno se slažem sa vlastima u MNE što hoće da uvedu SVOJ službeni jezik u SVOJU samostalnu državu. Nije mi jasno ozvaničenje beznačajnih razlika, koje svakako postoje u crnogorskoj varijanti istog jezika? Samo ih sada pokušavaju i ozvaničiti e da bi se što više razlikovao od srpskog, šta li? To silovanje jezika smo videli već na primeru "ramenovisećeg pantalonodržača" i "međunožnog gurala" i sl. pa je na takve budalaštine počeo sprdnju da tera i običan narod, jer to nema blage veze sa svakodnevnim govorom. Čak su i srpske filmove počeli da titluju! Posle gromoglasnog smeha u bioskopskim salama odustadoše od te budalaštine.

Cistac

pre 13 godina

Mislim da treba stvari rascistiti. Naime, ne treba se buniti kad oni nazivaju jezik crnogorskim jer postoji bosanski ili hrvatski. Jer ovaj pop namerno mesa stvari i sam zahtev da jezik mora imati isto ime je politicki sam po sebi i veoma zapaljiv. Ne mora imati isto ime jer tek otcepljene zemlje moraju imati dobar razlog za odvajanje i to se mora razumeti, to je realnost. Medjutim, treba se pobuniti kad vam neko kao komsije Hrvati, u svetu servira pricu da se radi o potpuno razlicitim jezicima jer je to protiv realnosti. Samo pristajanje na razlicitost u ovom slucaju je negiranje realnosti. Mi se odlicno razumemo i govorimo istim jezikom! Ma isti smo i kulturno kao jaje jajetu ali to je vec druga prica za neka normalna vremena.

aleksandar

pre 13 godina

Složio bih se sa nekim komentarima da ga treba izbaciti iz Crne Gore, ali problem je onda što bi došao nazad kod nas. SPC bi trebala da razmisli malo o svom imidžu, možda i da unajmi neku marketinšku firmu.. Ovako ako nastavi fasovaće kao za vreme komunista.

Crnogorac

pre 13 godina

Crnogorski je narod hrišćanski i dobročastivi, koji je uz Božiju pomoć očuvao svoju državu, svoju Svetu i apostolsku Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu, svoj crnogorski jezik kroz sve vjekove osporavanja i napada i od strane mnogo većih sila od ove koja se sada na nas obrušila da zatre ime crnogorsko. Kaže Amfilohije, ne ide se u Evropu kao prosjak. Istina, zaista. Ali ne ide se ni kao tuđi rob, već slobodan čovjek.

Braćo Crnogorci i sestre Crnogorke, sjetite se da ste hrišćani prije svega i gospodinu Amfilohiju u tom duhu i odgovorite:
Gdje on nas proklinje, mi njega blagosiljajmo.
Gdje on nas mrzi, mi njega volimo.
Gdje on nas kamenom, mi njega hljebom.

Tine

pre 13 godina

Risto Radović, sin Ćira i Mileve Radović, rođen je na Božić 7. januara 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači. Završio je Bogosloviju Svetog Save u Beogradu. Na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu diplomirao je 1962. godine. Pored teoloških nauka, na Filozofskom fakultetu u Beogradu, studirao je klasičnu filologiju.

P.S. Vidite gore osnovnu biografiju ovog čoveka, on danas tvrdi da crnogorski jezik ne postoji, a sam ga govori bolje od svih crnogoraca.
Čovek je čak sakrio na internetu mesto rodjenja, gde piše: da je rodjen u Kraljevini Jugoslavije, a ne da je rodjen u Crnoj Gori.
Lično cenim da ovome čoveku date političku vlast na mesec dana, 3 svetski rat bi izbio za 24 h.

Gusinjac

pre 13 godina

Crnogorski jezik je ustvari jedna mjesavina srpskog i bosanskoga jezika. Pod ovim "bosanskim", podrazumjeva se uticaj na crnogorski jezik muslimanskoga stanovnistva koje je tu zivjelo, cak i dominiralo nekoliko vijekova, u ovim oblastima, a zivi i danas. Samo po sebi je razumljivo da je jezik CG tvorevina naroda koji je tu zivio i zivi.
Pitanje: Sta mislite koji dio ovaoga jezika smeta Amfilohiju?

Slucaji Prolaznik

pre 13 godina

Pa i srpski jezik je izmisljen jezik. Pravi naziv jezika je: Srpsko-Hrvatski. Problem na ovim prostorima je sto se jezik kojim govorite pogresno vezuje za narod kojim pripadate, dakle - identitet. U zamlji u kojoj zivim se govori Engleski (ne zivim u Engleskoj!). I sam sam dobro naucio taj jezik, i svakodnevno ga upotrebljavam, cak i u razgovoru sa svojom porodicom. Znaci li to da sam Englez, posto sam naucio i posto svakodnevno koristim engleski jezik? Posto ovu poruku pisem "srpskim" jezikom, znaci li to da sam Srbin? (Ne, nisam!) Sada, ako primenimo onu narodnu "Koliko jezika znas toliko ljudi vredis", znaci li to da ucenjem svakog novog jezika menjamo svoj identitet? Mislim da je u tome problem, jer se falsifikovanjem imena jednog jezika (Srpsko-Hrvatskog) namece imperijalizam jednog naroda drugima. Pa bio taj narod Srpski, Hrvatski, ili bilo koji drugi. Vec vidjeno na tim prostorima. Za funkcionisanje visenacionalne zajednice na bilo kojim prostorima potreban je nivo tolerancije i opste kulture.

vidakis

pre 13 godina

Vala, kad je Crna Gora izdržala sve bratske pritiske, obnovila državu i postala kandidat za EU, sve u rekordnom roku, kurtalisaće se i Rista Ćirova!

Kristijan

pre 13 godina

Hahah, šta je on neki lingvist ?! Uostalom svaki je jezik izmišljen i govori se samo "službeno" i pišu se knjige i novine na njemu. Eto Srbi zbog ovakvih su svi i pobjegli od vas..... SRAMOTA

Saša

pre 13 godina

J... mi se kako se naziva zvaničan jezik Crne Gore. Samo glupi ljudi traže opravdanje za svoje primitivne postupke. Oni koji potpiruju vatru mržnje tačno znaju zašto to rade a oni koji ne znaju ko im je treće koleno iza njih verovatno traže svoj identitet u postupcima svojih vođa. Glupost je nepobediva dokle god je ovakvih mediokriteta s obe strane.

Herceg-Novi, Montenegro

pre 13 godina

Ne znam samo šta će ljudima da izmišljaju kako se u CG sprječava ikome školovanje na srpskom. Upravo je OBRNUTO: u CG se djeca izjasne kojim jezikom govore i na tom jeziku uče, a srpski se izučava i na državnom univerzitetu gdje postoji poseban studijski program "srpski jezik i književnost". U Srbiji, međutim, to isto pravo ne uživa Crnogorska manjina.
Ako su Srbi mogli da uvedu srpski jezik izmjenom ustava 2006. do kada se zvanično zvao "srpsko-hrvatski", ako su to isto prethodno učinili hrvati i bosanci, ne vidim zašto bi se to sprječavalo Crnogorcima, tim prije što je crnogorska književna kultura dominantna među Južnim Slovenima.
Uostalom, kao što kaže izreka,
"Jezik je dijalekat sa vojskom i mornaricom"
Srbija ono nema mornaricu?

архонт Трибала

pre 13 godina

Стварно не разумем Аустријанце. Зашто они свој језик, који јесте немачки, лепо, по угледу на црногорску власт, непреименују у аустријски. То је њихова политичка воља и њихово право. Мислим да би се тада осећали више Аустријанцима него што су се до сада осећали. Чињеница да су Аустријанци у току деветнаестог века водили љуте битке против Пруса, још је један разлог више за језичку самосталност.
А ако нешто важи за Црногорце и Аустријанце, не постоји разлог да исто правило не важи и за Албанце са Косова и из Метохије. Они (Албанци) и заправо не знају да говоре језиком који се не зове албански већ...нека они одлуче.

filatropije schwaba

pre 13 godina

On je rekao da se u Evropu "ne ide kao prosjak, da se ogoliš, skineš, kao pripadnik Zuku!!??? plemena".
Ovo ovde, meine Damen und Herren, to vam je suptilni rasizam. Ali od ovakvih du'ovnika nikakvo cudo.

Ана

pre 13 godina

(Slucaji Prolaznik, 14. januar 2011 19:14)
Српско-Хрватски? Не могу два народа да створе један језик. Никад било, нити ће бити.
Народи се међусобно разликују управо на основу језика. То знају деца у основној школи.
Тачно је да ако неко говори енглеским језиком, то га не чини и Енглезом. Али ако размишља на њему то је већ друга прича. На којем језику ти размишљаш?
Јесте, Американци размишљају, барем већина њих, на енглеском, али они нису Енглези. Они се служе тим језиком јер је највећи део првих досељеника у Нови Свет припадао енглеском народу.
На тој језичкој основи уз учешће емиграната са свих страна света, створена је АМЕРИЧКА НАЦИЈА.
Народ ствара језик, држава ствара нацију.

Jefimija bogodavanija

pre 13 godina

Ipak Amfi-lova-je u pitanju, zato si i krenuo u ogorcenu borbu protiv vetrenjaca. Ti dobro znas da, manje vernika znaci, manje para, manje popovskih radnih mesta, manje delovanja Crkve u drustvu, i klizanje po spirali se nastavlja. Crkva je dakako deo celine svakoga drustva, ali njeno mesto nije u epicentru drustvenih aktivnosti i zbivanja. Ona je marginalna stvar u svakoj modernoj i funkcionalnoj drzavi. Molim, postedi nas ovoga lisicijeg nadmudrivanja i pametovanja o jeziku, koje je nista drugo nego kamuflirani hipernacionalizam. A njega si se napricao, napricao i napricao...

Vlada

pre 13 godina

Ja sam za to da se vrati naziv srpskohrvatski ili hrvatskosrpski. U Bosni je pogotovo vazno da sva tri naroda imaju jedan jezicki standard, a neka jezik nazivaju kako im odgovara. Zalosno je da srpska, hrvatska i bosnjacka deca ne idu zajedno u skolu zbog ovog politickog i usiljenog razdvajanja jezika.

radan isposnik

pre 13 godina

Akcija koju Amfilohije u zadnje vreme pojacava protiv CG, po vec poznatom crkvenom metodu, mogla bi se nazvati: Lopatom po crnogorskom turu!

ja

pre 13 godina

srpski, hrvatski, bosanski(srpskohrvatski), crnogorski(srpski ijekavskoj dijalekta) su isti jezici zašto? Zato što je popudarnost između tih "jezika" visokih 93% a britanski engleski i američki engleski imaju 88% podudarnosti čak i Hrvati su hteli veštački promeniti jezik ali se u zadnjem izadnju vratitli dosta po njima "srbizama" zašto? Zato šta narod nije prihvatio nove reči jer nemaju naviku ih govoriti i po njima su strane i onda ispada da Hrvati ne znaju svoj hrvatski jezik šta je porazno pa se opet vratilo dosta reči i čak više ne prevode na HTV-u srpski jezik šta je pohvalno! Mi pričamo isti jezik sviđalo vam se to ili ne!

lucidni milojko

pre 13 godina

Svakom svoja limenka? I on i ja volemo limenku? Ajd ziveo pope, nazdravlje! Zamezi malo! Kakav bi zivot bio bez limenke, pope, zar ne?

konjo-bambus

pre 13 godina

Kad bi klerofasisti, i nacionalisti mogli da malo zanijeme ja bih rado pricao srpski jezik. Ali cim shvatim ko mi ga i zasto propisuje, kao duhovni lek na recept, ja brzo predjem na crnogorski ili bosanski. Milije zvuce, a covjek se razumije kao od sale.

Kant Imanuel

pre 13 godina

Da se stari Slaveni nisu doselili na Balkan, ovde bi bila Ilirija, a pričao bi se samo albanski jezik, i vladao bi večni mir.

Pravopis

pre 13 godina

Tacno tako, sve sto se vjestacki, na silu pravi, nece dugo trajati. Isto kao sto je srpski jezik i nastao na dijalektu koji se govorio u jugozapadnoj Srbiji i danasnjoj Crnoj Gori. Sjetimo se Vukovog rijecnika, koji je na ijekavici reformisao srpski jezik

keri

pre 13 godina

Sve diskusije oko pitanja jezika na Balkanu nikad nisu vodjene na naucnom nivou. Jezici balkana i ova tema koristili su se uvek kao dobro fasisticko ideolosko oruzje. Sramotno je da su se u ovim diskusijama nasukali i potonuli i neki nasi najveci umovi. Jer ono sto je bilo naucno u glavama naucnika, uvek je bilo slabije od uglavljenoga pradedovskoga bezumlja.
Vreme je da Amfilohije ide u penziju. Verovatno ce mu je Bog placati, a ne mi iz nasega penzino- socijalnoga fonda.

Ана

pre 13 godina

Јово-наново...Немци, Аустријанци и делом Швајцарци јесу заједно стварали језик, али се он не зове АНШ већ НЕМАЧКИ. Зашто? Зато што је од немачког народа услед одређених повесних околности настала аустријска и делом, швајцарска нација. Сличан пример је однос Срба и Црногораца.
Португалци и БРАЗИЛЦИ (без обзира одакле долазе) не говоре БП нити португалско-бразилким, већ ПОРТУГАЛСКИМ језиком, исто као што Шпанци, Аргентинци и Кубанци не говоре Шпанско-Аргентинским већ се ЊИХОВ језик назива шпанским јер је тај језички систем зачет и створен од стране Шпанаца.
Он се као и сви други језици развија, јер језик је ''жива ствар'', увек у променама. Промене на које се односи и ова вест, политикантске су природе и немају додира са лингвистичком науком и стварним животом.
Што се тиче питања на ком језику размишљамо, Србин који живи у Енглеској размишљаће на српском. Са протоком времена то се мења, али никад у потпуности. Његови потомци са друге стране, размишљаће на језику којим се више користе од раног детињства. Сходно томе, они ће се осећати Србима или Енглезима. Што се тиче толеранције...преименовање мог језика и моје предложено мирење са том чињеницом, није пример толеранције и суживота у мултиетничкој заједници, већ равнодушност према чињеници ко сам и коме припадам. Равнодушност је недостатак.
п.с. НАРОД-ЈЕЗИК
ДРЖАВА-НАЦИЈА

билингвал

pre 13 godina

Za sve ove koji lupetaju da Crnogorski jezik ne postoji...Evo ja sam u skoli ucio srpskohrvatski ili hrvatskosrpski jezik;pa PO CEMU JA SAD TO I DALJE NE PRICAM TAJ JEZIK NO SAMO SRPSKI?
Да појасним...ако су, а јесу, Црногорци до јуче у школи (а и код куће)учили српски језик ПО ЧЕМУ ОНИ САД И ДАЉЕ НЕ ПРИЧАЈУ ТАЈ ЈЕЗИК НО САМО ЦРНОГОРСКИ?

majs

pre 13 godina

Sta bismo rekli da svaka drzava u kojoj je engleski zvanican jezig nadene novo ime jeziku (ujedinjeno-kraljevski, irski, australijski, kanadski, sjedinjeno-americko-drzavski, bahamski, ganski, gambijski...)? Rekli bismo: kakvi slejaci. E, pa i mi smo svi djuture seljaci sto se bavimo ovakvim glupostima...

Profesor Doktor Stjepan Zarez

pre 13 godina

Srpski, hrvatski, bosanski, hercegovacki, crnski i gorski!

Onda stupaju neki dijalekti jako interesantni za koje se moze isto reci da su jezici, kao Dalmatinski, vojvodjanski, sandzacki i par razlicitih akcenata na juznom kosovu!

Top Lista Nadrealista :

http://www.youtube.com/watch?v=DztrX5dXmxU

katica

pre 13 godina

I ja ne volem nazočni ugursuzluk večite balkanske diskusije o jeziku.
Ali kad temu melju zemljotresni klerofašiti, naježim se sva.

jole

pre 13 godina

Za sve ove koji lupetaju da Crnogorski jezik ne postoji,neka malo prelistaju istoriju,a ne da je uce od prolaznih politicara koji sa na naletima nacionalizma,i mrznje prema drugim narodima doveli ovej region do dna 90 tig godina.A Srbiju doveli dovde,a to je na zalost corsokak.Svako ima pravo da naziva svoj jezik imenom drzave u kojoj zivi.Evo ja sam u skoli ucio srpskohrvatski ili hrvatskosrpski jezik;pa PO CEMU JA SAD TO I DALJE NE PRICAM TAJ JEZIK NO SAMO SRPSKI? Kao i mnogi drugi koji takodje nijesu ucili samo srpski.Sta bi onda tek trebali da kazu Slovenci,Makedonci,Bosanci,Hrvati?Hahahahahah kako to zvuci: Slovenci govore srpskim jezikom,ahahahahaha

slavica

pre 13 godina

BCHS: bosanski, crnogorski, hrvatski, srpski, "kako li se već sve ne nazivaju književni standardi jezika na kojemu se tako nepogrešivo razumijemo, mrzimo i ubijamo"

boris dezulovic

Mare

pre 13 godina

Da je Njegos znao to sto se naziva "crnogorski jezik" on bi na njemu i pisao. Taj "jezik" je izmisljen mnogo posle njega isto kao i bosanski

pax albanicum

pre 13 godina

Живот је вртешка. Да не би Амфилохијеве изјаве, ја не бих био у прилици да сазнам да је матерњи језик Илира био албански.
Мислиммм...respect!

Slucajni Prolaznik

pre 13 godina

Nemacki jezik nisu stvarali Nemci, Austrijanci ni Svajcarci zajedno (?) Portugalski jezik nisu stvarali Portugalci (oko 11.5 miliona ljudi) ni Brazilijanci (oko 200 miliona ljudi) zajedno (?) Spanski jezik nisu stvarali Spanci, niti Argentinci/Kubanci/Meksikanci (?)... Poznato mi je da se lingvisti portugalskog jezickog podrucja sastaju svakih deset godina da usaglasi jezicke standarde, i razlike izmedju dijalekata. Najjaci uticaj na razvoj standarda tog jezika ima Brazil (jer ih brojcano ima oko 20 puta vise od stanovnika Portugala). Bio sam u Brazilu, i Brazilijance cini mesavina Indijanaca, potomaka crnih robova, Portugalaca, Italijana, Francuza, Nemaca, i - ostalih. Da li potomci tih Italijana razmisljaju na Italijanskom? Vecina ne. Isto tako, niko od na primer Slovaka ne razmislja na Slovackom u zemlji u kojoj zivim. Na katedrama univerziteta u zemlji u kojoj zivim nas jezik zovu BCS (po abecedi: Bosnian - Croatian - Serbian). Isto tako - retko ko od potomaka naroda sa nasih prostora razmislja na svojem jeziku, vec u drugoj generaciji se to gubi. I ja ponekad razmisljam na engleskom jeziku, mada mi nije maternji, i nisam Englez. Narocito kada se nalazim u poslovnim situacijama. Zalosno je da je i nauka o jeziku postala instrument tamosnje dnevne politike. Zato sam rekao da je za zivot u multietnickoj zemlji potreban i izvestan nivo opste kulture, pored tolerancije...