Četvrtak, 13.01.2011.

00:12

SNS pred vladom zbog Ustava

SNS u podne predaje Skupštini oko 300.000 potpisa građana, koji su podržali inicijativu za promenu Ustava Srbije u delu koji određuje broj narodnih poslanika.

Izvor: B92

SNS pred vladom zbog Ustava IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

vidakis

pre 13 godina

Neki predlažu da "odavde treba bežati"! Ako se odlučite za bežaniju, nemojte da vam slučajno padne napamet da begate u ZATUCANE SREDNJEVEKOVNE USTAVNE PARLAMENTARNE MONARHIJE ala Kraljevina Švedska, begajte u AZISKE DESPOTIJE osećaćete se kao kod kuće!

Ivan BA

pre 13 godina

Pa kakav je to odgovor od DS-a?
Umesto da su oni pokrenuli reformu loseg ustava i smanjenje administracije koja je preglomazna.
DS i G17+ odrzavaju svoje biracko telo povecavanjem broja zaposlenih u drzavnim administracijama, oni bi i broj poslanika i ministara povecali kakvi su.
Ne volim SNS ali inicijativa je na mestu, zato je podrzavam.

baba Djona

pre 13 godina

Neka svi politicari, i oni iz pozicije i oni iz opozicije, vrate sto su ukrali zadnjih 20godina, eto nama novih fabrika, puteva, novih radnih mesta, penzija. Ovako u njihovim djepovima propada Srbija, najzad, neka za to odgovaraju pa ce nama ceo parlament na robiju a onda koliko ce poslanika biti, verovatno jako mnogo..

Veliki princ

pre 13 godina

Naravno da SNS ima problem sa osipanjem članova, pogotovo stručnih kadrova.Prioritet se daje onima koji lepe plakate.Jedan od klasičnih primera je odbor SNS-a u Mladenovcu.Ovaj odbor isključivo služi za lepljenja plakata i prikupljanje sigurnog glasa.Ovaj odbor je angažovan za sve dosadašnje terenske akcije naprednjaka, kako u celoj Srbiji tako i u Banjaluci.Mnogi su shvatili da od naprednjaka nema ništa osim puke želje da se po svaku cenu dođe na vlast.Građani prosto ne žele da daju svoj glas, poverenje i sudbinu lepku za plakate.

Peđa

pre 13 godina

Nemačka sa svojih 80 miliona stanovnika ima 622 poslanika. Po toj proporciji Srbija sa svojih 8 miliona stanovnika trebala bi da ima 62 poslanika. Dakle trenutno imamo 4 puta više poslanika po glavi stanovnika od Nemaca. Doduše odavno je jasno zašto je Nemačka tu gde jeste a zašto smo mi tu gde jesmo.

BGS

pre 13 godina

Da li će vlast ignorisati i ovaj potez ? Da li su potpuno izgubili sluh za potrebe svog naroda i svaka fotelja im je prirasla za srce,tako da ne mogu da je se odvoje ?! Dosta je bilo parazitizma na račun naroda,neka ignorišu i ovu inicijativu,stići će ih kazna vrlo brzo na izborima ! Promene,odmah !

Marko

pre 13 godina

Ovo nije ni SM radio. Niko ne zeli da kaze istinu. SNS je definitvno izgubio odrednicu opozicione stranke. Vec je poce da odradjuje neke stvari za SNS. Ne zaboravite da svaka promena ustava dozvoljava BT-u ponovni izbor za predsednika i to dva puta uzastopno!!

taraba

pre 13 godina

moze njih i 500 ali da rade. jedino je problem sto ce tih 125 manje da rade nego njih 250 a bogami i onih 500. samo jedna srvar treba da se sprovede a to je radna disciplina. dosta bi bilo i njih 50 ako bi svako vratio svoje drugo, trece radno mesto... pa se opet dodje na 250. mislim da ideja smanjenja nije bas nesto sto ce imati efekta

Ciki

pre 13 godina

Manje poslanika, nego sta! I manje ministara, manje Vladinih agencija, manje drzavnih savetnika, manje besposlenih sluzbenika u kabinetima, manje raznoraznih tela, komisija i saveta koji nicemu ne sluze osim za zbrinjavanje partijskog kadra. SNS cisti Srbiju - ukidamo partokratski fundamentalizam!

ded

pre 13 godina

Od broja predstavnika u parlamentu mnogo važnije je to da ti "predstavnici" zaista predstavljaju narod. Ovako, dok partija ima odlučujuću reč i postavlja svoje poltrone u skupštinu, broj poslanika može biti jednak broju stranaka koje su ušle u parlament, a glas svakoga od njih neka ima različitu vrednost.

Deki

pre 13 godina

A sto je najgore svi oni su podrzavali donosenje tog ustava i DS i SNS jer je to kako kaze predsednik bio plod kompromisa ili u prevodu bilo im je obecano neko mesto u upravnom odboru pa su pristali da glasaju za Ustav. Tako da nazalost u Srbiji se sve radi zbog neke nagodbe a nista iz ubedjenja i zelje za boljitkom. Svejedno je da li imamo 125 ili 250 poslanika jer ce i tu ustedu od 20 miliona evra sebi neko staviti u dzep,tako da je ta stvar potpuno nebitna. Ono sto nama treba jeste promena politicara,sto je malo tesko uzvesti. Apsurdno je da isti koji su glasali za ustav sada hoce da ga menjaju.

RAVNOPRAVNOST

pre 13 godina

Glavni nesporazum je Autonomija Vojvodine (kao po antisrpskom ustavu iz 1974) koja stvara uslove za STVARNU autonomnost (latinski=nazavisnost) Vojvodine.
Velika većina Vojvođana (i Srba i nacionalnih manjina) ne želi ocepljenje, zato sadašnje secesionističko rukovodstvo priprema uslove za ocepljenje za 20-30 godina.
GRAĐANI Vojvodine, Beograda i DRUGIH DELOVA SRBIJE, ŽELE Vladu (sa što manje stranaka) koja će realizovati najvažnije NACIONALNE INTERESE.

SVE JE VRLO JEDNOSTAVNO.!!!
Političari postaju DRŽAVNICI kada realizuju državotvorni plan, da svi građani Srbije budu RAVNOPRAVNI po pravima i obavezama i kada svi budu BOLJE ŽIVELI.
Danas nije tako, jer onaj ko živi u Vojvodini je PRIVILEGOVAN u odnosu na građane Zapadne, Istočne ili Južne Srbije

Zato će na sledećim izborima, najviše glasova osvojiti stranke koje mogu realizovati nacionalne ciljeve, tj koje se zalažu za RAVNOMERNE INVESTICIJE
u više RAVNOPRAVNIH pokrajina
alo BEZ DRŽAVNIH NADLEŽNOSTI.!!!

Sima Nis

pre 13 godina

Nisam glaso za Tomu ali nikad ali ovo sto radi i pokusava je zasigurno jedan korak ka necem ne znam ni ja ajde kazi ga dobrom.
125 ljudi manje pa puta 12meseci plata, pa telefoni, kola, dnevnice i premije, koliko je to para, idi begaj. Narod nema pare hleba da je ovi se zebavaju.

Smanjite ih...

Neko sa pamćenjem

pre 13 godina

Može biti da 300,000 potpisa nije dovoljno za promenu ustava, ali valjda je dovoljno za pokretanje inicijative o referendumu. Ili zakazivanje samog referenduma. Tako da priča o tome "kako to nema nikakvog efekta" je zamagljivanje, rekao bih.

Uzgred, članak govori o referendumu I 2/3 većini. Molim? Zar to nije bilo U PROŠLOM Ustavu, dok je ovaj, kako nam rekoše, "Loš, ali se bar lakše menja, jer vam ne treba 2/3 većina." (B.Tadić)

Mina

pre 13 godina

Svaka cast sto ste krenuli u realizaciju te ideje. Srbiji su potrebni takvi politicari.Potrebni su politicari koji svoje reci sprovode u delo/ Samo napred imate podrsku vecine gradjana!!!!!!!!

matori

pre 13 godina

Promena Ustava je neophodna i sasvim realna potreba!
Međutim, promene koje bi bile samo gola "kozmetika" nemaju ni opravdanje niti su potrebne.
Samo POTPUNA i veoma detaljna analiza i izmene suštinskog značaja, imaju smisla da budu predmet rasprave i odlučivanja, a to podrazumeva i promenu preambule, kao i promene mnogih drugih delova Ustava!
Gotovo sam uveren, da bi donošenje potpuno NOVOG Ustava, bilo jednostavnije i bolje rešenje, nego ispravke i promene u papazjaniji postojećih ustavnih odredbi...

Милован Миловановић

pre 13 godina

Какво замајавање грађана! Уместо да се наши политичари баве проблемима који оптерећују ову земљу, као што су сиромаштво, умирање од глади све више људи, корупцијом на највишим нивоима, "буразерском" приватизацијом, тајкунизацијом државе... они се баве променом броја народних посланика. Да сам ја на власти, пожелео бих да увек имам овакву опозицију, јер бих остао на власти доживотно. К'о Тито. Елем, проблем се може врло лако решити и није потребна промена Устава. Место народног посланика треба да буде част, па да се сходно томе и не би требала примати накнада за то. А од питања да ли имамо 100, 150 или 250 народних посланика важније је питање да ли ти исти посланици смеју у Народној скупштини да изнесу своје мишљење и гласају по савести, а не по налогу шефа посланичке групе или странке и да представљају само "роботе" за гласање, што је данас случај.

Zoran M.

pre 13 godina

Pa dobro je ako pokusavaju svoje telo odrzati zivim jer se telo DS ugasilo skroz. Nikad nikakvi sastanci sem pred izbore a i ako nekome nesto kazes zabole ih uvo. Vazi ono staro pravilo: Samo ti pricaj a mi radimo po svome.

george wordy

pre 13 godina

Oko Taličnog Tome Nikolića,po njemu poštenog,i pomalo naprednog, sve manje raikalnog,i sve više zaboravnog, nema ni jednog fana,mladjeg od 40 godina.Tu i takvu Srbiju, ko god da je na vlasti moraće da uvažava. Toma je realnost Srbije, reminiscencija društvenih turbulentnih pojava unutar srpskog društvenog korpusa,od dogadjanja naroda na Gazimestanu, zlatnih viljušaka I kašika, Akademika od ćeranja, Pesnika od tihovanja, Crvenih Vojvoda, Folkornih četnika, Patriota za šaku dolara, brisanih prostora po balkanskim bepućima po kojima lepa sela lepo gore, kolana izbeglica putevima Prve proleterske, Šeste ličke,I Pete banijske, Haških poternica, Rata protiv briselskog rajhstaga, zatim kontejnera sa pet zvezdica. Uvek je delio sudbinu naroda, I kada je trebalo da se odazovu otačestvu, I kda je ponosno nosio lik I delo svoga Vodje na reveru, I uvek sluša muziku koju sluša narod. Jednom rečju narodan čovek, SNS , srpska narodna stranka.

niki

pre 13 godina

Najveca ironija je sto tzv.gospodja Kolundzija kaze da nije bitno koliko ima poslanika u skupstini,pa naravno,da ona i njen ds-sps-g17 kadar moze i dalje da halapljivo klepa ovaj izmuceni narod,da se uzme zadnji dinar svima na racun eu integracija,a svi dobro vidimo dokle smo dogurali od 2000.godine,SRAMOTA,Nado sedi 1!

Nego

pre 13 godina

Kakve veze ima od koga predlog dolazi ako je dobar. Jos je vise degutantno misljenje DS-a da je u pitanju cisto animiranje birackog tela SNS-a pa sada kao njih zbg toga taj predlog ne interesuje. Samo tako nastavite pa DS ima da se bori za cenzus na narednim izborima samo toga jos niste svesni...

sdned

pre 13 godina

Eto prilike da posmatramo kako će se sve odlagati, razvlačiti, relativizovati i razvodniti. Ponovo na scenu stupaju majstori "političkih dilova"

Srdjan

pre 13 godina

Ne verujem u njihovu inicijativu za promenu Ustava Srbije - u delu koji određuje broj narodnih poslanika. Odradjuju zadatak koji su dobili od nekog ambasadora, kako bi dokazali da su kooperativni i poslusni. Jedan klasican ispit koji se mora poloziti da bi na velika vrata "usli u vlast".
Srbi su naivan narod.

Voyager

pre 13 godina

Da ostane i samo jedan poslanik u Skupstini - i to je jedan poslanik previse. I svi ministri i cela Vlada i Predsednik previse. Manje stete (mnogo vise koristi) bi bilo samo neka ostanu kod kuce. Nama ne pomazu promene ustava, vec samo prinudna uprava.

zoran

pre 13 godina

Nemam ništa protiv smanjenja broja poslanika a i ovakav Parlament bi trebalo ukinuti, što se mene tiče.

SNS je, računajući i vreme dok su bili radikali do sada skupilo i predalo jedno stotinak miliona potpisa za sve i svašta a Srbija ima 6...7 miliona duša... Zamlaćuju se, definitivno!

Petar

pre 13 godina

Drzava koja gradjane poziva na stednju treba to i da pokaze na svom primeru!
Za siromasnu zemlju kao sto je Srbija i 125 poslanika sa svim privilegijama (kraduckanjima) je vise nego dovoljno.

daba

pre 13 godina

da smo normalna drzava to bi znacilo veliku ustedu, ali s obzirom da ce se u tom slucaju morati da osnuje mnogo tzv. agencija, zavoda i tome slicnih institucija kako bi se zadovoljili apetiti svih partijskih drugova, ovo je jos jedna prazna prica politicara

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Da je SNS vodila i spisak onih gradjana koji su odbili da podrze njihovu inicijativu i koliko malo njih veruje da je veliki broj poslanika jedini uzrok njihovih nevolja i sami bi uvideli da je ovaj njihov broj pristalica od 300.000 visestruko premasen onima koji ih nisu podrzali !
Potpisivao je tek svaki treci, cetvrti gradjanin, a onda svako moze i sam lako izracunati kolika im je PODRSKA ?
Nazalost i ovo je samo obicna propaganda koja gradjanima Srbije ne donosi NISTA !

Erik LA

pre 13 godina

Dzaba sve to, kao da ce to nesto sustinski promeniti na raspaloj politickoj sceni Srbije. Iz sadasnjeg sastava politickih partija ne moze da se napabirci ni 125 ljudi etickih, moralnih, profesionalnih i ljudskih kvaliteta neophodnih da se kvalifikuju za najvise predstavnike naroda. Ma, sve stranke zajedno ne mogu da skupe ni 25 poslanika dostojnih da budu najvisa zakonodavna vlast! Partijskih poslusnika i mediokriteta ima koliko ti dusa iste, mogu "kao iz topa" da skupe 1250. Tuga.

vidakis

pre 13 godina

Kakvo zamajavnje.Ovakva Skupština je posledica bezdržavlja.Vlast nije tamo gde bi trebala da se nalazi.Kada ste već otvorili, iz demagoških razloga, pitanje Ustava da Vam kažem da postoji već godinama dobar i stručan NACRT USTAVA KRALJEVINE SRBIJE koji je napisao prof.svetskog ugleda Pavle Nikolić.Inače,
izbori (redovni,vanredni) ništa neće promeniti.Vrteće se i dalje u krug Voje,Tome,Borisi.Tajkuni će i dalje skidati kajmak.Ako bude sreće udesetostručiće se narodne kuhinje.
Jedini izbori koji imaju smisla su izbori za USTAVOTVORNU SKUPŠTINU ,koja bi :
-poništila odluku komunističkih vlasti o ukidanju Monarhije
-donela Ustav i proglasila USTAVNU PARLAMENTARNU MONARHIJU I tako uspostavila kontinuitet Srpske države prekinut 1918 g.

Šta je USTAVNA PARLAMENTARNA MONARHIJA da sad ne objašnjavam,može se videti iz nacrta Ustava Kraljevine Srbije koji je objavljen.Ukratko,jedna varijanta moderne evropske monarhije(skandinavske zemlje i sl.)

Inače,dobro me je nasmejao g. Vučić u Vašoj emisiji.Dvadesetak godina on i bratija vitla okolo sa simbolima Monarhije,nanose štetu i brukaju Srbiju a u Vašoj emisiji,nadje za potrebno da izjavi da"Srbija nije Monarhija nego Republika".G.
Vučiću,nije Srbija Republika,nije dovoljan naziv bez sadržaja.Srbija nije postala samostalna država,republika svojom voljom, nego uslugom komšija koji su se razbežali glavom bez obzira spašavajući se od vaše i vaših sličnomišljenika političke pameti. Ovde je stanje bezdržavlja,narod pojma nema ko u stvari vlada-samo naslućuje.

DRŽAVNA ZASTAVA JE ZASTAVA MONARHIJE!
DRŽAVNA HIMNA JE HIMNA MONARHIJE(Iz originala izbačen deo teksta.Još nisam čuo da se neka država bavila falsifikovanjem himne al,eto antimonarhisto g. Vučiću i to je moguće u stanju bezdržavlja u vašem i Koštunicinom Ustavu.Legalisti koji falsifikuju himnu!U najvišem pravnom aktu jedne države-falsifikat!Da pričamo o moralu!)

Srbija nikada u svojoj istoriji nije bila republika,osim u komunističkom periodu,pa i nema tih iskustava.Zato je logično da su i himna i zastava HIMNA I ZASTAVA MONARHIJE.Osim ako g.Toma i g.Vučić ne proglase da je period komunističke republike-republikansko i demokratsko iskustvo i tradicija.

Srbija je van sebe,mladi kolega Vučiću!Srbiju treba vratiti sebi a to NEĆE ići bez temeljne rekonstrukcije političkog sistema kao osnove za stvaranje novih,nekompromitovanih institucija i službi i moralne obnove društva.

Oni naši ljudi koji žive i rade u ustavnim parlamentarnim monarhijama(npr.Kraljevini Švedskoj)znaju vrlo dobro šta govorim.
Kozmetika ne pomaže,samo temeljna rekonstrukcija sistema ili dalje propadanje.To je očigledno i sada već svima jasno.Razume se nije zanemarljiv broj(tu mislim na tajkunsko-političku kliku)kojoj ovo stanje bezdržavlja i propadanje naroda u materijalnom,moralnomi svakom smislu odgovara.
Nisam čuo ili niste u emisiji reklamirali miting koji ste zakazali?Da se niste uplašili mitinga koji ste zakazali?Boga mi,sve smo bliže situaciji da narod"okrene ćurak naopako"!

Krivokapic

pre 13 godina

Ne interesuje me ko daje ovaj predlog, ali stvarno je mnogo da na grbaci gradjana Srbije zivi 250 poslanika Srbije i jos oni iz iz Vojvodine. Pa svi ti ministri, javna preduzeca i ostala drustva za gubljenje vremena. Siguran sam da Nemacka ima manju administraciju. A demokrate bi mogle da iskoriste to sto su na vlasti i imaju podrsku najvece opozicione stranke da promene taj ustav posto ionako nista ne valja.

vladimir

pre 13 godina

Sad kad bi se nasao neko pametan da kaze da je ustav neustavan jer nisu izasli albanci sa kosova pa samim tim nije imao potrebnu vecinu,ali ko te pita bitno da je kosovo deo srbije naravno bez albanaca a radikal toma ce da ga menja.Cirkus ,ludnica sve zajedno.Vozi Misko.Voleo bih da mi gospodin legalista iz dss objasni kako je uspeo na legitiman nacin da legalizuje najvisi pravni akt jedne zemlje.Doduse ne znamo mi ni koje su nam granice ali to su sitnice.

3eko

pre 13 godina

Stvarno me ne interesuje koji je cilj SNS-a, ja nisam deo njihovog glasackog tela, ali cu da podrzim ovu inicijativu. Znam da ce se ovako 125 @#$%! prebaciti na druga mesta, ali mi bar nece biti pred ocima. Neka u nekoj kancelariji dremaju, citaju novine , cackaju nos... Doduse, to ce znaciti jos 125 sekretarica, pa kafe kuvarica, sluzbenih automobila, pa sastanaka...

STRATEGIJA

pre 13 godina

Građani hoće Vladu (sa što manje stranaka) koja će moći realizovati TRI NACIONALNA INTERESA:

1.HILJADE NOVIH RADNIH MESTA, ekonomska obnova privrede, veće plate (zato su neophodne strane investicije).

2.SPREČAVANJE ODVAJANJA Vojvođine i Sanđaka (a KiM specijalni status -suštinska autonomija- z3).

3.OSLOBAĐANJE MEDIJA za OBRAZOVANE, POŠTENE, MORALNE političare iz časnih porodica, za koje se zna da njihovi preci nisu bili ni osmanlijske ni komunističke DAHIJE. . .

Političari postaju DRŽAVNICI kada realizuju državotvorni plan da svi građani Srbije budu RAVNOPRAVNI po pravima i obavezama i kada svi budu BOLJE ŽIVELI.
Danas nije tako, jer onaj ko živi u Vojvodini (zahvaljujući AUTONOMNIM NADLEŽNOSTIMA kao po ustavu iz 1974.) je PRIVILEGOVAN u odnosu na građane Zašadne, Istočne ili Južne Srbije.. .

Zato će na sledećim izborima najviše glasova osvojiti stranke koje se zalažu za više RAVNOPRAVNIH POKRAJINA, ali BEZ DRŽAVNIH NADLEŽNOSTI.

3eko

pre 13 godina

Stvarno me ne interesuje koji je cilj SNS-a, ja nisam deo njihovog glasackog tela, ali cu da podrzim ovu inicijativu. Znam da ce se ovako 125 @#$%! prebaciti na druga mesta, ali mi bar nece biti pred ocima. Neka u nekoj kancelariji dremaju, citaju novine , cackaju nos... Doduse, to ce znaciti jos 125 sekretarica, pa kafe kuvarica, sluzbenih automobila, pa sastanaka...

Krivokapic

pre 13 godina

Ne interesuje me ko daje ovaj predlog, ali stvarno je mnogo da na grbaci gradjana Srbije zivi 250 poslanika Srbije i jos oni iz iz Vojvodine. Pa svi ti ministri, javna preduzeca i ostala drustva za gubljenje vremena. Siguran sam da Nemacka ima manju administraciju. A demokrate bi mogle da iskoriste to sto su na vlasti i imaju podrsku najvece opozicione stranke da promene taj ustav posto ionako nista ne valja.

niki

pre 13 godina

Najveca ironija je sto tzv.gospodja Kolundzija kaze da nije bitno koliko ima poslanika u skupstini,pa naravno,da ona i njen ds-sps-g17 kadar moze i dalje da halapljivo klepa ovaj izmuceni narod,da se uzme zadnji dinar svima na racun eu integracija,a svi dobro vidimo dokle smo dogurali od 2000.godine,SRAMOTA,Nado sedi 1!

Sima Nis

pre 13 godina

Nisam glaso za Tomu ali nikad ali ovo sto radi i pokusava je zasigurno jedan korak ka necem ne znam ni ja ajde kazi ga dobrom.
125 ljudi manje pa puta 12meseci plata, pa telefoni, kola, dnevnice i premije, koliko je to para, idi begaj. Narod nema pare hleba da je ovi se zebavaju.

Smanjite ih...

vladimir

pre 13 godina

Sad kad bi se nasao neko pametan da kaze da je ustav neustavan jer nisu izasli albanci sa kosova pa samim tim nije imao potrebnu vecinu,ali ko te pita bitno da je kosovo deo srbije naravno bez albanaca a radikal toma ce da ga menja.Cirkus ,ludnica sve zajedno.Vozi Misko.Voleo bih da mi gospodin legalista iz dss objasni kako je uspeo na legitiman nacin da legalizuje najvisi pravni akt jedne zemlje.Doduse ne znamo mi ni koje su nam granice ali to su sitnice.

Nego

pre 13 godina

Kakve veze ima od koga predlog dolazi ako je dobar. Jos je vise degutantno misljenje DS-a da je u pitanju cisto animiranje birackog tela SNS-a pa sada kao njih zbg toga taj predlog ne interesuje. Samo tako nastavite pa DS ima da se bori za cenzus na narednim izborima samo toga jos niste svesni...

Zoran M.

pre 13 godina

Pa dobro je ako pokusavaju svoje telo odrzati zivim jer se telo DS ugasilo skroz. Nikad nikakvi sastanci sem pred izbore a i ako nekome nesto kazes zabole ih uvo. Vazi ono staro pravilo: Samo ti pricaj a mi radimo po svome.

Ciki

pre 13 godina

Manje poslanika, nego sta! I manje ministara, manje Vladinih agencija, manje drzavnih savetnika, manje besposlenih sluzbenika u kabinetima, manje raznoraznih tela, komisija i saveta koji nicemu ne sluze osim za zbrinjavanje partijskog kadra. SNS cisti Srbiju - ukidamo partokratski fundamentalizam!

vidakis

pre 13 godina

Kakvo zamajavnje.Ovakva Skupština je posledica bezdržavlja.Vlast nije tamo gde bi trebala da se nalazi.Kada ste već otvorili, iz demagoških razloga, pitanje Ustava da Vam kažem da postoji već godinama dobar i stručan NACRT USTAVA KRALJEVINE SRBIJE koji je napisao prof.svetskog ugleda Pavle Nikolić.Inače,
izbori (redovni,vanredni) ništa neće promeniti.Vrteće se i dalje u krug Voje,Tome,Borisi.Tajkuni će i dalje skidati kajmak.Ako bude sreće udesetostručiće se narodne kuhinje.
Jedini izbori koji imaju smisla su izbori za USTAVOTVORNU SKUPŠTINU ,koja bi :
-poništila odluku komunističkih vlasti o ukidanju Monarhije
-donela Ustav i proglasila USTAVNU PARLAMENTARNU MONARHIJU I tako uspostavila kontinuitet Srpske države prekinut 1918 g.

Šta je USTAVNA PARLAMENTARNA MONARHIJA da sad ne objašnjavam,može se videti iz nacrta Ustava Kraljevine Srbije koji je objavljen.Ukratko,jedna varijanta moderne evropske monarhije(skandinavske zemlje i sl.)

Inače,dobro me je nasmejao g. Vučić u Vašoj emisiji.Dvadesetak godina on i bratija vitla okolo sa simbolima Monarhije,nanose štetu i brukaju Srbiju a u Vašoj emisiji,nadje za potrebno da izjavi da"Srbija nije Monarhija nego Republika".G.
Vučiću,nije Srbija Republika,nije dovoljan naziv bez sadržaja.Srbija nije postala samostalna država,republika svojom voljom, nego uslugom komšija koji su se razbežali glavom bez obzira spašavajući se od vaše i vaših sličnomišljenika političke pameti. Ovde je stanje bezdržavlja,narod pojma nema ko u stvari vlada-samo naslućuje.

DRŽAVNA ZASTAVA JE ZASTAVA MONARHIJE!
DRŽAVNA HIMNA JE HIMNA MONARHIJE(Iz originala izbačen deo teksta.Još nisam čuo da se neka država bavila falsifikovanjem himne al,eto antimonarhisto g. Vučiću i to je moguće u stanju bezdržavlja u vašem i Koštunicinom Ustavu.Legalisti koji falsifikuju himnu!U najvišem pravnom aktu jedne države-falsifikat!Da pričamo o moralu!)

Srbija nikada u svojoj istoriji nije bila republika,osim u komunističkom periodu,pa i nema tih iskustava.Zato je logično da su i himna i zastava HIMNA I ZASTAVA MONARHIJE.Osim ako g.Toma i g.Vučić ne proglase da je period komunističke republike-republikansko i demokratsko iskustvo i tradicija.

Srbija je van sebe,mladi kolega Vučiću!Srbiju treba vratiti sebi a to NEĆE ići bez temeljne rekonstrukcije političkog sistema kao osnove za stvaranje novih,nekompromitovanih institucija i službi i moralne obnove društva.

Oni naši ljudi koji žive i rade u ustavnim parlamentarnim monarhijama(npr.Kraljevini Švedskoj)znaju vrlo dobro šta govorim.
Kozmetika ne pomaže,samo temeljna rekonstrukcija sistema ili dalje propadanje.To je očigledno i sada već svima jasno.Razume se nije zanemarljiv broj(tu mislim na tajkunsko-političku kliku)kojoj ovo stanje bezdržavlja i propadanje naroda u materijalnom,moralnomi svakom smislu odgovara.
Nisam čuo ili niste u emisiji reklamirali miting koji ste zakazali?Da se niste uplašili mitinga koji ste zakazali?Boga mi,sve smo bliže situaciji da narod"okrene ćurak naopako"!

Voyager

pre 13 godina

Da ostane i samo jedan poslanik u Skupstini - i to je jedan poslanik previse. I svi ministri i cela Vlada i Predsednik previse. Manje stete (mnogo vise koristi) bi bilo samo neka ostanu kod kuce. Nama ne pomazu promene ustava, vec samo prinudna uprava.

Erik LA

pre 13 godina

Dzaba sve to, kao da ce to nesto sustinski promeniti na raspaloj politickoj sceni Srbije. Iz sadasnjeg sastava politickih partija ne moze da se napabirci ni 125 ljudi etickih, moralnih, profesionalnih i ljudskih kvaliteta neophodnih da se kvalifikuju za najvise predstavnike naroda. Ma, sve stranke zajedno ne mogu da skupe ni 25 poslanika dostojnih da budu najvisa zakonodavna vlast! Partijskih poslusnika i mediokriteta ima koliko ti dusa iste, mogu "kao iz topa" da skupe 1250. Tuga.

Mina

pre 13 godina

Svaka cast sto ste krenuli u realizaciju te ideje. Srbiji su potrebni takvi politicari.Potrebni su politicari koji svoje reci sprovode u delo/ Samo napred imate podrsku vecine gradjana!!!!!!!!

Petar

pre 13 godina

Drzava koja gradjane poziva na stednju treba to i da pokaze na svom primeru!
Za siromasnu zemlju kao sto je Srbija i 125 poslanika sa svim privilegijama (kraduckanjima) je vise nego dovoljno.

ded

pre 13 godina

Od broja predstavnika u parlamentu mnogo važnije je to da ti "predstavnici" zaista predstavljaju narod. Ovako, dok partija ima odlučujuću reč i postavlja svoje poltrone u skupštinu, broj poslanika može biti jednak broju stranaka koje su ušle u parlament, a glas svakoga od njih neka ima različitu vrednost.

daba

pre 13 godina

da smo normalna drzava to bi znacilo veliku ustedu, ali s obzirom da ce se u tom slucaju morati da osnuje mnogo tzv. agencija, zavoda i tome slicnih institucija kako bi se zadovoljili apetiti svih partijskih drugova, ovo je jos jedna prazna prica politicara

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Da je SNS vodila i spisak onih gradjana koji su odbili da podrze njihovu inicijativu i koliko malo njih veruje da je veliki broj poslanika jedini uzrok njihovih nevolja i sami bi uvideli da je ovaj njihov broj pristalica od 300.000 visestruko premasen onima koji ih nisu podrzali !
Potpisivao je tek svaki treci, cetvrti gradjanin, a onda svako moze i sam lako izracunati kolika im je PODRSKA ?
Nazalost i ovo je samo obicna propaganda koja gradjanima Srbije ne donosi NISTA !

Srdjan

pre 13 godina

Ne verujem u njihovu inicijativu za promenu Ustava Srbije - u delu koji određuje broj narodnih poslanika. Odradjuju zadatak koji su dobili od nekog ambasadora, kako bi dokazali da su kooperativni i poslusni. Jedan klasican ispit koji se mora poloziti da bi na velika vrata "usli u vlast".
Srbi su naivan narod.

STRATEGIJA

pre 13 godina

Građani hoće Vladu (sa što manje stranaka) koja će moći realizovati TRI NACIONALNA INTERESA:

1.HILJADE NOVIH RADNIH MESTA, ekonomska obnova privrede, veće plate (zato su neophodne strane investicije).

2.SPREČAVANJE ODVAJANJA Vojvođine i Sanđaka (a KiM specijalni status -suštinska autonomija- z3).

3.OSLOBAĐANJE MEDIJA za OBRAZOVANE, POŠTENE, MORALNE političare iz časnih porodica, za koje se zna da njihovi preci nisu bili ni osmanlijske ni komunističke DAHIJE. . .

Političari postaju DRŽAVNICI kada realizuju državotvorni plan da svi građani Srbije budu RAVNOPRAVNI po pravima i obavezama i kada svi budu BOLJE ŽIVELI.
Danas nije tako, jer onaj ko živi u Vojvodini (zahvaljujući AUTONOMNIM NADLEŽNOSTIMA kao po ustavu iz 1974.) je PRIVILEGOVAN u odnosu na građane Zašadne, Istočne ili Južne Srbije.. .

Zato će na sledećim izborima najviše glasova osvojiti stranke koje se zalažu za više RAVNOPRAVNIH POKRAJINA, ali BEZ DRŽAVNIH NADLEŽNOSTI.

RAVNOPRAVNOST

pre 13 godina

Glavni nesporazum je Autonomija Vojvodine (kao po antisrpskom ustavu iz 1974) koja stvara uslove za STVARNU autonomnost (latinski=nazavisnost) Vojvodine.
Velika većina Vojvođana (i Srba i nacionalnih manjina) ne želi ocepljenje, zato sadašnje secesionističko rukovodstvo priprema uslove za ocepljenje za 20-30 godina.
GRAĐANI Vojvodine, Beograda i DRUGIH DELOVA SRBIJE, ŽELE Vladu (sa što manje stranaka) koja će realizovati najvažnije NACIONALNE INTERESE.

SVE JE VRLO JEDNOSTAVNO.!!!
Političari postaju DRŽAVNICI kada realizuju državotvorni plan, da svi građani Srbije budu RAVNOPRAVNI po pravima i obavezama i kada svi budu BOLJE ŽIVELI.
Danas nije tako, jer onaj ko živi u Vojvodini je PRIVILEGOVAN u odnosu na građane Zapadne, Istočne ili Južne Srbije

Zato će na sledećim izborima, najviše glasova osvojiti stranke koje mogu realizovati nacionalne ciljeve, tj koje se zalažu za RAVNOMERNE INVESTICIJE
u više RAVNOPRAVNIH pokrajina
alo BEZ DRŽAVNIH NADLEŽNOSTI.!!!

Peđa

pre 13 godina

Nemačka sa svojih 80 miliona stanovnika ima 622 poslanika. Po toj proporciji Srbija sa svojih 8 miliona stanovnika trebala bi da ima 62 poslanika. Dakle trenutno imamo 4 puta više poslanika po glavi stanovnika od Nemaca. Doduše odavno je jasno zašto je Nemačka tu gde jeste a zašto smo mi tu gde jesmo.

Ivan BA

pre 13 godina

Pa kakav je to odgovor od DS-a?
Umesto da su oni pokrenuli reformu loseg ustava i smanjenje administracije koja je preglomazna.
DS i G17+ odrzavaju svoje biracko telo povecavanjem broja zaposlenih u drzavnim administracijama, oni bi i broj poslanika i ministara povecali kakvi su.
Ne volim SNS ali inicijativa je na mestu, zato je podrzavam.

Neko sa pamćenjem

pre 13 godina

Može biti da 300,000 potpisa nije dovoljno za promenu ustava, ali valjda je dovoljno za pokretanje inicijative o referendumu. Ili zakazivanje samog referenduma. Tako da priča o tome "kako to nema nikakvog efekta" je zamagljivanje, rekao bih.

Uzgred, članak govori o referendumu I 2/3 većini. Molim? Zar to nije bilo U PROŠLOM Ustavu, dok je ovaj, kako nam rekoše, "Loš, ali se bar lakše menja, jer vam ne treba 2/3 većina." (B.Tadić)

sdned

pre 13 godina

Eto prilike da posmatramo kako će se sve odlagati, razvlačiti, relativizovati i razvodniti. Ponovo na scenu stupaju majstori "političkih dilova"

BGS

pre 13 godina

Da li će vlast ignorisati i ovaj potez ? Da li su potpuno izgubili sluh za potrebe svog naroda i svaka fotelja im je prirasla za srce,tako da ne mogu da je se odvoje ?! Dosta je bilo parazitizma na račun naroda,neka ignorišu i ovu inicijativu,stići će ih kazna vrlo brzo na izborima ! Promene,odmah !

Милован Миловановић

pre 13 godina

Какво замајавање грађана! Уместо да се наши политичари баве проблемима који оптерећују ову земљу, као што су сиромаштво, умирање од глади све више људи, корупцијом на највишим нивоима, "буразерском" приватизацијом, тајкунизацијом државе... они се баве променом броја народних посланика. Да сам ја на власти, пожелео бих да увек имам овакву опозицију, јер бих остао на власти доживотно. К'о Тито. Елем, проблем се може врло лако решити и није потребна промена Устава. Место народног посланика треба да буде част, па да се сходно томе и не би требала примати накнада за то. А од питања да ли имамо 100, 150 или 250 народних посланика важније је питање да ли ти исти посланици смеју у Народној скупштини да изнесу своје мишљење и гласају по савести, а не по налогу шефа посланичке групе или странке и да представљају само "роботе" за гласање, што је данас случај.

Veliki princ

pre 13 godina

Naravno da SNS ima problem sa osipanjem članova, pogotovo stručnih kadrova.Prioritet se daje onima koji lepe plakate.Jedan od klasičnih primera je odbor SNS-a u Mladenovcu.Ovaj odbor isključivo služi za lepljenja plakata i prikupljanje sigurnog glasa.Ovaj odbor je angažovan za sve dosadašnje terenske akcije naprednjaka, kako u celoj Srbiji tako i u Banjaluci.Mnogi su shvatili da od naprednjaka nema ništa osim puke želje da se po svaku cenu dođe na vlast.Građani prosto ne žele da daju svoj glas, poverenje i sudbinu lepku za plakate.

matori

pre 13 godina

Promena Ustava je neophodna i sasvim realna potreba!
Međutim, promene koje bi bile samo gola "kozmetika" nemaju ni opravdanje niti su potrebne.
Samo POTPUNA i veoma detaljna analiza i izmene suštinskog značaja, imaju smisla da budu predmet rasprave i odlučivanja, a to podrazumeva i promenu preambule, kao i promene mnogih drugih delova Ustava!
Gotovo sam uveren, da bi donošenje potpuno NOVOG Ustava, bilo jednostavnije i bolje rešenje, nego ispravke i promene u papazjaniji postojećih ustavnih odredbi...

taraba

pre 13 godina

moze njih i 500 ali da rade. jedino je problem sto ce tih 125 manje da rade nego njih 250 a bogami i onih 500. samo jedna srvar treba da se sprovede a to je radna disciplina. dosta bi bilo i njih 50 ako bi svako vratio svoje drugo, trece radno mesto... pa se opet dodje na 250. mislim da ideja smanjenja nije bas nesto sto ce imati efekta

george wordy

pre 13 godina

Oko Taličnog Tome Nikolića,po njemu poštenog,i pomalo naprednog, sve manje raikalnog,i sve više zaboravnog, nema ni jednog fana,mladjeg od 40 godina.Tu i takvu Srbiju, ko god da je na vlasti moraće da uvažava. Toma je realnost Srbije, reminiscencija društvenih turbulentnih pojava unutar srpskog društvenog korpusa,od dogadjanja naroda na Gazimestanu, zlatnih viljušaka I kašika, Akademika od ćeranja, Pesnika od tihovanja, Crvenih Vojvoda, Folkornih četnika, Patriota za šaku dolara, brisanih prostora po balkanskim bepućima po kojima lepa sela lepo gore, kolana izbeglica putevima Prve proleterske, Šeste ličke,I Pete banijske, Haških poternica, Rata protiv briselskog rajhstaga, zatim kontejnera sa pet zvezdica. Uvek je delio sudbinu naroda, I kada je trebalo da se odazovu otačestvu, I kda je ponosno nosio lik I delo svoga Vodje na reveru, I uvek sluša muziku koju sluša narod. Jednom rečju narodan čovek, SNS , srpska narodna stranka.

Deki

pre 13 godina

A sto je najgore svi oni su podrzavali donosenje tog ustava i DS i SNS jer je to kako kaze predsednik bio plod kompromisa ili u prevodu bilo im je obecano neko mesto u upravnom odboru pa su pristali da glasaju za Ustav. Tako da nazalost u Srbiji se sve radi zbog neke nagodbe a nista iz ubedjenja i zelje za boljitkom. Svejedno je da li imamo 125 ili 250 poslanika jer ce i tu ustedu od 20 miliona evra sebi neko staviti u dzep,tako da je ta stvar potpuno nebitna. Ono sto nama treba jeste promena politicara,sto je malo tesko uzvesti. Apsurdno je da isti koji su glasali za ustav sada hoce da ga menjaju.

Marko

pre 13 godina

Ovo nije ni SM radio. Niko ne zeli da kaze istinu. SNS je definitvno izgubio odrednicu opozicione stranke. Vec je poce da odradjuje neke stvari za SNS. Ne zaboravite da svaka promena ustava dozvoljava BT-u ponovni izbor za predsednika i to dva puta uzastopno!!

zoran

pre 13 godina

Nemam ništa protiv smanjenja broja poslanika a i ovakav Parlament bi trebalo ukinuti, što se mene tiče.

SNS je, računajući i vreme dok su bili radikali do sada skupilo i predalo jedno stotinak miliona potpisa za sve i svašta a Srbija ima 6...7 miliona duša... Zamlaćuju se, definitivno!

vidakis

pre 13 godina

Neki predlažu da "odavde treba bežati"! Ako se odlučite za bežaniju, nemojte da vam slučajno padne napamet da begate u ZATUCANE SREDNJEVEKOVNE USTAVNE PARLAMENTARNE MONARHIJE ala Kraljevina Švedska, begajte u AZISKE DESPOTIJE osećaćete se kao kod kuće!

baba Djona

pre 13 godina

Neka svi politicari, i oni iz pozicije i oni iz opozicije, vrate sto su ukrali zadnjih 20godina, eto nama novih fabrika, puteva, novih radnih mesta, penzija. Ovako u njihovim djepovima propada Srbija, najzad, neka za to odgovaraju pa ce nama ceo parlament na robiju a onda koliko ce poslanika biti, verovatno jako mnogo..

vidakis

pre 13 godina

Kakvo zamajavnje.Ovakva Skupština je posledica bezdržavlja.Vlast nije tamo gde bi trebala da se nalazi.Kada ste već otvorili, iz demagoških razloga, pitanje Ustava da Vam kažem da postoji već godinama dobar i stručan NACRT USTAVA KRALJEVINE SRBIJE koji je napisao prof.svetskog ugleda Pavle Nikolić.Inače,
izbori (redovni,vanredni) ništa neće promeniti.Vrteće se i dalje u krug Voje,Tome,Borisi.Tajkuni će i dalje skidati kajmak.Ako bude sreće udesetostručiće se narodne kuhinje.
Jedini izbori koji imaju smisla su izbori za USTAVOTVORNU SKUPŠTINU ,koja bi :
-poništila odluku komunističkih vlasti o ukidanju Monarhije
-donela Ustav i proglasila USTAVNU PARLAMENTARNU MONARHIJU I tako uspostavila kontinuitet Srpske države prekinut 1918 g.

Šta je USTAVNA PARLAMENTARNA MONARHIJA da sad ne objašnjavam,može se videti iz nacrta Ustava Kraljevine Srbije koji je objavljen.Ukratko,jedna varijanta moderne evropske monarhije(skandinavske zemlje i sl.)

Inače,dobro me je nasmejao g. Vučić u Vašoj emisiji.Dvadesetak godina on i bratija vitla okolo sa simbolima Monarhije,nanose štetu i brukaju Srbiju a u Vašoj emisiji,nadje za potrebno da izjavi da"Srbija nije Monarhija nego Republika".G.
Vučiću,nije Srbija Republika,nije dovoljan naziv bez sadržaja.Srbija nije postala samostalna država,republika svojom voljom, nego uslugom komšija koji su se razbežali glavom bez obzira spašavajući se od vaše i vaših sličnomišljenika političke pameti. Ovde je stanje bezdržavlja,narod pojma nema ko u stvari vlada-samo naslućuje.

DRŽAVNA ZASTAVA JE ZASTAVA MONARHIJE!
DRŽAVNA HIMNA JE HIMNA MONARHIJE(Iz originala izbačen deo teksta.Još nisam čuo da se neka država bavila falsifikovanjem himne al,eto antimonarhisto g. Vučiću i to je moguće u stanju bezdržavlja u vašem i Koštunicinom Ustavu.Legalisti koji falsifikuju himnu!U najvišem pravnom aktu jedne države-falsifikat!Da pričamo o moralu!)

Srbija nikada u svojoj istoriji nije bila republika,osim u komunističkom periodu,pa i nema tih iskustava.Zato je logično da su i himna i zastava HIMNA I ZASTAVA MONARHIJE.Osim ako g.Toma i g.Vučić ne proglase da je period komunističke republike-republikansko i demokratsko iskustvo i tradicija.

Srbija je van sebe,mladi kolega Vučiću!Srbiju treba vratiti sebi a to NEĆE ići bez temeljne rekonstrukcije političkog sistema kao osnove za stvaranje novih,nekompromitovanih institucija i službi i moralne obnove društva.

Oni naši ljudi koji žive i rade u ustavnim parlamentarnim monarhijama(npr.Kraljevini Švedskoj)znaju vrlo dobro šta govorim.
Kozmetika ne pomaže,samo temeljna rekonstrukcija sistema ili dalje propadanje.To je očigledno i sada već svima jasno.Razume se nije zanemarljiv broj(tu mislim na tajkunsko-političku kliku)kojoj ovo stanje bezdržavlja i propadanje naroda u materijalnom,moralnomi svakom smislu odgovara.
Nisam čuo ili niste u emisiji reklamirali miting koji ste zakazali?Da se niste uplašili mitinga koji ste zakazali?Boga mi,sve smo bliže situaciji da narod"okrene ćurak naopako"!

RAVNOPRAVNOST

pre 13 godina

Glavni nesporazum je Autonomija Vojvodine (kao po antisrpskom ustavu iz 1974) koja stvara uslove za STVARNU autonomnost (latinski=nazavisnost) Vojvodine.
Velika većina Vojvođana (i Srba i nacionalnih manjina) ne želi ocepljenje, zato sadašnje secesionističko rukovodstvo priprema uslove za ocepljenje za 20-30 godina.
GRAĐANI Vojvodine, Beograda i DRUGIH DELOVA SRBIJE, ŽELE Vladu (sa što manje stranaka) koja će realizovati najvažnije NACIONALNE INTERESE.

SVE JE VRLO JEDNOSTAVNO.!!!
Političari postaju DRŽAVNICI kada realizuju državotvorni plan, da svi građani Srbije budu RAVNOPRAVNI po pravima i obavezama i kada svi budu BOLJE ŽIVELI.
Danas nije tako, jer onaj ko živi u Vojvodini je PRIVILEGOVAN u odnosu na građane Zapadne, Istočne ili Južne Srbije

Zato će na sledećim izborima, najviše glasova osvojiti stranke koje mogu realizovati nacionalne ciljeve, tj koje se zalažu za RAVNOMERNE INVESTICIJE
u više RAVNOPRAVNIH pokrajina
alo BEZ DRŽAVNIH NADLEŽNOSTI.!!!

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Da je SNS vodila i spisak onih gradjana koji su odbili da podrze njihovu inicijativu i koliko malo njih veruje da je veliki broj poslanika jedini uzrok njihovih nevolja i sami bi uvideli da je ovaj njihov broj pristalica od 300.000 visestruko premasen onima koji ih nisu podrzali !
Potpisivao je tek svaki treci, cetvrti gradjanin, a onda svako moze i sam lako izracunati kolika im je PODRSKA ?
Nazalost i ovo je samo obicna propaganda koja gradjanima Srbije ne donosi NISTA !

STRATEGIJA

pre 13 godina

Građani hoće Vladu (sa što manje stranaka) koja će moći realizovati TRI NACIONALNA INTERESA:

1.HILJADE NOVIH RADNIH MESTA, ekonomska obnova privrede, veće plate (zato su neophodne strane investicije).

2.SPREČAVANJE ODVAJANJA Vojvođine i Sanđaka (a KiM specijalni status -suštinska autonomija- z3).

3.OSLOBAĐANJE MEDIJA za OBRAZOVANE, POŠTENE, MORALNE političare iz časnih porodica, za koje se zna da njihovi preci nisu bili ni osmanlijske ni komunističke DAHIJE. . .

Političari postaju DRŽAVNICI kada realizuju državotvorni plan da svi građani Srbije budu RAVNOPRAVNI po pravima i obavezama i kada svi budu BOLJE ŽIVELI.
Danas nije tako, jer onaj ko živi u Vojvodini (zahvaljujući AUTONOMNIM NADLEŽNOSTIMA kao po ustavu iz 1974.) je PRIVILEGOVAN u odnosu na građane Zašadne, Istočne ili Južne Srbije.. .

Zato će na sledećim izborima najviše glasova osvojiti stranke koje se zalažu za više RAVNOPRAVNIH POKRAJINA, ali BEZ DRŽAVNIH NADLEŽNOSTI.

george wordy

pre 13 godina

Oko Taličnog Tome Nikolića,po njemu poštenog,i pomalo naprednog, sve manje raikalnog,i sve više zaboravnog, nema ni jednog fana,mladjeg od 40 godina.Tu i takvu Srbiju, ko god da je na vlasti moraće da uvažava. Toma je realnost Srbije, reminiscencija društvenih turbulentnih pojava unutar srpskog društvenog korpusa,od dogadjanja naroda na Gazimestanu, zlatnih viljušaka I kašika, Akademika od ćeranja, Pesnika od tihovanja, Crvenih Vojvoda, Folkornih četnika, Patriota za šaku dolara, brisanih prostora po balkanskim bepućima po kojima lepa sela lepo gore, kolana izbeglica putevima Prve proleterske, Šeste ličke,I Pete banijske, Haških poternica, Rata protiv briselskog rajhstaga, zatim kontejnera sa pet zvezdica. Uvek je delio sudbinu naroda, I kada je trebalo da se odazovu otačestvu, I kda je ponosno nosio lik I delo svoga Vodje na reveru, I uvek sluša muziku koju sluša narod. Jednom rečju narodan čovek, SNS , srpska narodna stranka.

Marko

pre 13 godina

Ovo nije ni SM radio. Niko ne zeli da kaze istinu. SNS je definitvno izgubio odrednicu opozicione stranke. Vec je poce da odradjuje neke stvari za SNS. Ne zaboravite da svaka promena ustava dozvoljava BT-u ponovni izbor za predsednika i to dva puta uzastopno!!

Милован Миловановић

pre 13 godina

Какво замајавање грађана! Уместо да се наши политичари баве проблемима који оптерећују ову земљу, као што су сиромаштво, умирање од глади све више људи, корупцијом на највишим нивоима, "буразерском" приватизацијом, тајкунизацијом државе... они се баве променом броја народних посланика. Да сам ја на власти, пожелео бих да увек имам овакву опозицију, јер бих остао на власти доживотно. К'о Тито. Елем, проблем се може врло лако решити и није потребна промена Устава. Место народног посланика треба да буде част, па да се сходно томе и не би требала примати накнада за то. А од питања да ли имамо 100, 150 или 250 народних посланика важније је питање да ли ти исти посланици смеју у Народној скупштини да изнесу своје мишљење и гласају по савести, а не по налогу шефа посланичке групе или странке и да представљају само "роботе" за гласање, што је данас случај.

Veliki princ

pre 13 godina

Naravno da SNS ima problem sa osipanjem članova, pogotovo stručnih kadrova.Prioritet se daje onima koji lepe plakate.Jedan od klasičnih primera je odbor SNS-a u Mladenovcu.Ovaj odbor isključivo služi za lepljenja plakata i prikupljanje sigurnog glasa.Ovaj odbor je angažovan za sve dosadašnje terenske akcije naprednjaka, kako u celoj Srbiji tako i u Banjaluci.Mnogi su shvatili da od naprednjaka nema ništa osim puke želje da se po svaku cenu dođe na vlast.Građani prosto ne žele da daju svoj glas, poverenje i sudbinu lepku za plakate.

zoran

pre 13 godina

Nemam ništa protiv smanjenja broja poslanika a i ovakav Parlament bi trebalo ukinuti, što se mene tiče.

SNS je, računajući i vreme dok su bili radikali do sada skupilo i predalo jedno stotinak miliona potpisa za sve i svašta a Srbija ima 6...7 miliona duša... Zamlaćuju se, definitivno!

taraba

pre 13 godina

moze njih i 500 ali da rade. jedino je problem sto ce tih 125 manje da rade nego njih 250 a bogami i onih 500. samo jedna srvar treba da se sprovede a to je radna disciplina. dosta bi bilo i njih 50 ako bi svako vratio svoje drugo, trece radno mesto... pa se opet dodje na 250. mislim da ideja smanjenja nije bas nesto sto ce imati efekta

Deki

pre 13 godina

A sto je najgore svi oni su podrzavali donosenje tog ustava i DS i SNS jer je to kako kaze predsednik bio plod kompromisa ili u prevodu bilo im je obecano neko mesto u upravnom odboru pa su pristali da glasaju za Ustav. Tako da nazalost u Srbiji se sve radi zbog neke nagodbe a nista iz ubedjenja i zelje za boljitkom. Svejedno je da li imamo 125 ili 250 poslanika jer ce i tu ustedu od 20 miliona evra sebi neko staviti u dzep,tako da je ta stvar potpuno nebitna. Ono sto nama treba jeste promena politicara,sto je malo tesko uzvesti. Apsurdno je da isti koji su glasali za ustav sada hoce da ga menjaju.

Ciki

pre 13 godina

Manje poslanika, nego sta! I manje ministara, manje Vladinih agencija, manje drzavnih savetnika, manje besposlenih sluzbenika u kabinetima, manje raznoraznih tela, komisija i saveta koji nicemu ne sluze osim za zbrinjavanje partijskog kadra. SNS cisti Srbiju - ukidamo partokratski fundamentalizam!

Mina

pre 13 godina

Svaka cast sto ste krenuli u realizaciju te ideje. Srbiji su potrebni takvi politicari.Potrebni su politicari koji svoje reci sprovode u delo/ Samo napred imate podrsku vecine gradjana!!!!!!!!

vidakis

pre 13 godina

Neki predlažu da "odavde treba bežati"! Ako se odlučite za bežaniju, nemojte da vam slučajno padne napamet da begate u ZATUCANE SREDNJEVEKOVNE USTAVNE PARLAMENTARNE MONARHIJE ala Kraljevina Švedska, begajte u AZISKE DESPOTIJE osećaćete se kao kod kuće!

Srdjan

pre 13 godina

Ne verujem u njihovu inicijativu za promenu Ustava Srbije - u delu koji određuje broj narodnih poslanika. Odradjuju zadatak koji su dobili od nekog ambasadora, kako bi dokazali da su kooperativni i poslusni. Jedan klasican ispit koji se mora poloziti da bi na velika vrata "usli u vlast".
Srbi su naivan narod.

Peđa

pre 13 godina

Nemačka sa svojih 80 miliona stanovnika ima 622 poslanika. Po toj proporciji Srbija sa svojih 8 miliona stanovnika trebala bi da ima 62 poslanika. Dakle trenutno imamo 4 puta više poslanika po glavi stanovnika od Nemaca. Doduše odavno je jasno zašto je Nemačka tu gde jeste a zašto smo mi tu gde jesmo.

3eko

pre 13 godina

Stvarno me ne interesuje koji je cilj SNS-a, ja nisam deo njihovog glasackog tela, ali cu da podrzim ovu inicijativu. Znam da ce se ovako 125 @#$%! prebaciti na druga mesta, ali mi bar nece biti pred ocima. Neka u nekoj kancelariji dremaju, citaju novine , cackaju nos... Doduse, to ce znaciti jos 125 sekretarica, pa kafe kuvarica, sluzbenih automobila, pa sastanaka...

BGS

pre 13 godina

Da li će vlast ignorisati i ovaj potez ? Da li su potpuno izgubili sluh za potrebe svog naroda i svaka fotelja im je prirasla za srce,tako da ne mogu da je se odvoje ?! Dosta je bilo parazitizma na račun naroda,neka ignorišu i ovu inicijativu,stići će ih kazna vrlo brzo na izborima ! Promene,odmah !

vladimir

pre 13 godina

Sad kad bi se nasao neko pametan da kaze da je ustav neustavan jer nisu izasli albanci sa kosova pa samim tim nije imao potrebnu vecinu,ali ko te pita bitno da je kosovo deo srbije naravno bez albanaca a radikal toma ce da ga menja.Cirkus ,ludnica sve zajedno.Vozi Misko.Voleo bih da mi gospodin legalista iz dss objasni kako je uspeo na legitiman nacin da legalizuje najvisi pravni akt jedne zemlje.Doduse ne znamo mi ni koje su nam granice ali to su sitnice.

Voyager

pre 13 godina

Da ostane i samo jedan poslanik u Skupstini - i to je jedan poslanik previse. I svi ministri i cela Vlada i Predsednik previse. Manje stete (mnogo vise koristi) bi bilo samo neka ostanu kod kuce. Nama ne pomazu promene ustava, vec samo prinudna uprava.

Krivokapic

pre 13 godina

Ne interesuje me ko daje ovaj predlog, ali stvarno je mnogo da na grbaci gradjana Srbije zivi 250 poslanika Srbije i jos oni iz iz Vojvodine. Pa svi ti ministri, javna preduzeca i ostala drustva za gubljenje vremena. Siguran sam da Nemacka ima manju administraciju. A demokrate bi mogle da iskoriste to sto su na vlasti i imaju podrsku najvece opozicione stranke da promene taj ustav posto ionako nista ne valja.

sdned

pre 13 godina

Eto prilike da posmatramo kako će se sve odlagati, razvlačiti, relativizovati i razvodniti. Ponovo na scenu stupaju majstori "političkih dilova"

Zoran M.

pre 13 godina

Pa dobro je ako pokusavaju svoje telo odrzati zivim jer se telo DS ugasilo skroz. Nikad nikakvi sastanci sem pred izbore a i ako nekome nesto kazes zabole ih uvo. Vazi ono staro pravilo: Samo ti pricaj a mi radimo po svome.

Sima Nis

pre 13 godina

Nisam glaso za Tomu ali nikad ali ovo sto radi i pokusava je zasigurno jedan korak ka necem ne znam ni ja ajde kazi ga dobrom.
125 ljudi manje pa puta 12meseci plata, pa telefoni, kola, dnevnice i premije, koliko je to para, idi begaj. Narod nema pare hleba da je ovi se zebavaju.

Smanjite ih...

daba

pre 13 godina

da smo normalna drzava to bi znacilo veliku ustedu, ali s obzirom da ce se u tom slucaju morati da osnuje mnogo tzv. agencija, zavoda i tome slicnih institucija kako bi se zadovoljili apetiti svih partijskih drugova, ovo je jos jedna prazna prica politicara

Neko sa pamćenjem

pre 13 godina

Može biti da 300,000 potpisa nije dovoljno za promenu ustava, ali valjda je dovoljno za pokretanje inicijative o referendumu. Ili zakazivanje samog referenduma. Tako da priča o tome "kako to nema nikakvog efekta" je zamagljivanje, rekao bih.

Uzgred, članak govori o referendumu I 2/3 većini. Molim? Zar to nije bilo U PROŠLOM Ustavu, dok je ovaj, kako nam rekoše, "Loš, ali se bar lakše menja, jer vam ne treba 2/3 većina." (B.Tadić)

niki

pre 13 godina

Najveca ironija je sto tzv.gospodja Kolundzija kaze da nije bitno koliko ima poslanika u skupstini,pa naravno,da ona i njen ds-sps-g17 kadar moze i dalje da halapljivo klepa ovaj izmuceni narod,da se uzme zadnji dinar svima na racun eu integracija,a svi dobro vidimo dokle smo dogurali od 2000.godine,SRAMOTA,Nado sedi 1!

Nego

pre 13 godina

Kakve veze ima od koga predlog dolazi ako je dobar. Jos je vise degutantno misljenje DS-a da je u pitanju cisto animiranje birackog tela SNS-a pa sada kao njih zbg toga taj predlog ne interesuje. Samo tako nastavite pa DS ima da se bori za cenzus na narednim izborima samo toga jos niste svesni...

baba Djona

pre 13 godina

Neka svi politicari, i oni iz pozicije i oni iz opozicije, vrate sto su ukrali zadnjih 20godina, eto nama novih fabrika, puteva, novih radnih mesta, penzija. Ovako u njihovim djepovima propada Srbija, najzad, neka za to odgovaraju pa ce nama ceo parlament na robiju a onda koliko ce poslanika biti, verovatno jako mnogo..

Ivan BA

pre 13 godina

Pa kakav je to odgovor od DS-a?
Umesto da su oni pokrenuli reformu loseg ustava i smanjenje administracije koja je preglomazna.
DS i G17+ odrzavaju svoje biracko telo povecavanjem broja zaposlenih u drzavnim administracijama, oni bi i broj poslanika i ministara povecali kakvi su.
Ne volim SNS ali inicijativa je na mestu, zato je podrzavam.

Erik LA

pre 13 godina

Dzaba sve to, kao da ce to nesto sustinski promeniti na raspaloj politickoj sceni Srbije. Iz sadasnjeg sastava politickih partija ne moze da se napabirci ni 125 ljudi etickih, moralnih, profesionalnih i ljudskih kvaliteta neophodnih da se kvalifikuju za najvise predstavnike naroda. Ma, sve stranke zajedno ne mogu da skupe ni 25 poslanika dostojnih da budu najvisa zakonodavna vlast! Partijskih poslusnika i mediokriteta ima koliko ti dusa iste, mogu "kao iz topa" da skupe 1250. Tuga.

Petar

pre 13 godina

Drzava koja gradjane poziva na stednju treba to i da pokaze na svom primeru!
Za siromasnu zemlju kao sto je Srbija i 125 poslanika sa svim privilegijama (kraduckanjima) je vise nego dovoljno.

matori

pre 13 godina

Promena Ustava je neophodna i sasvim realna potreba!
Međutim, promene koje bi bile samo gola "kozmetika" nemaju ni opravdanje niti su potrebne.
Samo POTPUNA i veoma detaljna analiza i izmene suštinskog značaja, imaju smisla da budu predmet rasprave i odlučivanja, a to podrazumeva i promenu preambule, kao i promene mnogih drugih delova Ustava!
Gotovo sam uveren, da bi donošenje potpuno NOVOG Ustava, bilo jednostavnije i bolje rešenje, nego ispravke i promene u papazjaniji postojećih ustavnih odredbi...

ded

pre 13 godina

Od broja predstavnika u parlamentu mnogo važnije je to da ti "predstavnici" zaista predstavljaju narod. Ovako, dok partija ima odlučujuću reč i postavlja svoje poltrone u skupštinu, broj poslanika može biti jednak broju stranaka koje su ušle u parlament, a glas svakoga od njih neka ima različitu vrednost.