Srbija dostavlja podatke o Purdi

Zagreb -- Srbija dostavlja Hrvatskoj podatke o slučaju Purda, Hrvatska pokreće nove postupke za osuđene u odsustvu, dogovor je dva ministarstva pravde.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Србија све више личи на феудалну државицу. Након телефонског позива хрватске премијерке председнику Србије наше Тужилаштво за ратне злочине и Министарство правде брже боље одлучују да предмет уступе Хрватској. Да ли је у Србији правосуђе независно од друге две гране власти? Рекло би се да није. А што се тиче Пурде, у праву је Саво Штрбац кад каже да исти неће бити осуђен у Хрватској. Јер званични став Хрватског врховног суда је "да се у обрамбеном-домовинском рату не може починити ратни злочин"?! Ово је доживело критику свих релевантних међународних тела и НВО, попут Савета Европе, Европске комисије и Хјуман рајтс воча, али се, видимо и из последњег примера, став није променио. А што се тиче наводне агресије на Хрватску, међународно јавно право дефинише агресију као акт насиља једне суверене државе на другу суверену државу... и тај акт мора да констатује Савет безбедности УН. 1991. године је једино постојала СФРЈ и Хрвати и Словенци су извршили акт сецесије и оружане побуне. Јер како може једна суверена држава саму себе да нападне? Поред тога у Вуковару су Срби тада били већинско становништво. Према томе, приче о некавим агресијама су јефтина пропаганда Хрватске. А рат је почео тако што је Хрватска тајно увезла из Мађарске пар дестина хиљада калашњикова да би с њима, како то ономад рече Шпегељ "покуцали на врата и одмах пуцали у стомак".
  (Славонац, 13. januar 2011 09:33)

  # Link komentara

 2. vlada so

  To je sustina, potpisujem svaku rec!
  (mare 025, 12. januar 2011 21:25)

  # Link komentara

 3. Ovo je smiješno oko abolicije. umjesto da se ti procesi proglase ništavnim daje se kao nekakva abolicija samo ne znamo za što.
  (mario, 12. januar 2011 21:23)

  # Link komentara

 4. Dva citata Save Strbca:
  1."On se vraća u svoju državu, tamo je heroj i svi pričaju o njemu i predsednik i premijer države", rekao je Štrbac".
  2. "Osudjeni ratni zlocinac do smrti ostaje ratni zlocinac tj cak i kad odsluzi kaznu"

  E sada stavite ove njegove izjave u konekst toga da je Dodik poslao avion vlade RS cak u Svedsku u zatvor po Biljanu Plavsic koja je tokom sudjenja na sudu u Hagu priznala da je ratni zlocinac.
  Koji od Srba je u pravu :Dodik ili Strbac ili kad su 'nasi' u pitanju, nikakva pravila ne vaze ??
  (gledano sa strane, 12. januar 2011 21:19)

  # Link komentara

 5. Rezime sada ovako sa distance o ratovima u ex-yu, ološ vas(nas) isterao iz fabrika stavio puške u ruke i ubedio da branimo navodno nacionalne interese. Kada su se glave ohladile (a neki i bukvalno među nama) taj isti ološ sada vas(nas)opet isterao, ali sada na berzu rada. Oni su od rata dobili sve, a vi i mi ništa. Čak da ironija bude veća isti taj ološ sada je prvi u uspostavljanju dobrosusedskih odnosa. P.S.pod ološ smatram sve koji su izašli bogatiji iz ratova.
  (vlada-so, 12. januar 2011 20:51)

  # Link komentara

 6. "On se vraća u svoju državu, tamo je heroj i svi pričaju o njemu i predsednik i premijer države", rekao je Štrbac".

  Pričalo se i o Gotovini...dok Srbija još uvek nije izručila bosanskog Srbina RM!
  (bezimena, 12. januar 2011 20:39)

  # Link komentara

 7. Par pitanja koja pametnom mogu da pomognu da prestane da bude žrtva propagande.

  Postoji li Hrvat koji iskazuje i drugačije mišljenje od zvaničnog? Ne? Čudno? Kontrola mišljenja ili...

  Zašto "agresija" počinje u sred "napadnute" države: varaždin, Bjelovar...a ne na njenoj granici sa "agresorom"?

  Zašto "agresor" napada u trenutku kad nema sopstvenu armiju, pod kontrolom svoje vlade, predsednika, skupštine...????

  Zašto u "oluji" HV ne "oslobađa" i onaj deo teritorije, koji Srbi zovu Slavonija, Baranja i zapadni Srem...

  Eto, ako sam nekom pomogao da počne da razmišlja...početak je najteži...pristigli komentari, potpuno monolitni, pokazuju da sam u pravu. Ponavljanje opštih mesta (agresor, bande, pljačkaši, bombe oko glave, "ceo svet" protiv Srba...) pokazuje nedostatak stvarnih istorijskih i političkih argumenata
  (onako, 12. januar 2011 20:21)

  # Link komentara

 8. Hiopoteticko pitanje/poredjenje za sve teoreticare:
  Kako bi oni reagovali da bosnjaci/muslimani formiraju RSK tj. 'Republiku Sandzacka Krajina" u srcu Srbije kao sto su to uradili Srbi u srcu Hrvatske??
  Prvo upitajte sami sebe i potrazite opdgovr na to pitanje pa nastavite teoretisati jer, uveren sam da bi Srbija reagovala isto kao Hrvatska = pokusala da na svaki nacin tj svim sredstvima zastti svoj teritorij i suverenitet.
  (asnalogija duha, 12. januar 2011 20:15)

  # Link komentara

 9. Ne razumijem logiku! Ako je JNA bila jugoslavenska, s kakvim pravom Srbija zeli voditi procese za krivicna djela, a kako znamo Srbija nije jedina nasljednica SFRJ-a. Ako je bilo ratnih i drugih zlocina onda molim lijepo Srbija treba svim nasljednicama SFRJ-a dostaviti dokumentaciju o pocinjenim zlodjelima i neka onda ovi drugi procesuiraju.
  (Spectator, 12. januar 2011 18:41)

  # Link komentara

 10. @onako
  ti si upravo nevjerojatan... Hrvati podlijegali svojoj propagandi.... a kakvoj ste vi Srbi propagandi vjerovali, to je zaista nešto neviđeno
  (Igor, 12. januar 2011 18:32)

  # Link komentara

 11. (zagi, 12. januar 2011 17:34)
  Na isti nacin kako se oruzje naslo u Sloveniji, Bosni, Kosovu.
  (Dragan, 12. januar 2011 18:24)

  # Link komentara

 12. Rata ne bilo da ga Hrvatska nije želela ali mi smo procenili da samo tako možemo ostvariti samostalnost.
  Franjo Tuđman, predsednik Hrvatske na trgu Bana Jelačića, u obraćanju hrvatskom narodu, 24. marta, 1992.

  JNA se nije povlačila iz Hrvatske zbog raspada SFRJ, već po sporazumu od 02.01.1992. U skladu sa istim sporazumom, pripadnici lokalnih srpskih snaga bezbednosti zadržali su lako naoružanje. Malobrojno teško naoružanje bilo je pod nadzorom snaga UN, koje su trebale da čuvaju status kvo do političkog rešenja.

  Očekujem ozbiljnije sagovornike.
  (onako, 12. januar 2011 18:23)

  # Link komentara

 13. @Onako,

  Kako te nije sramota da ovako lupaš.

  U Hrvatskoj se nije vodio rat? Medjunacionalni sukob, kažeš, u kojem je tvoja, tada već tzv. JNA, rušila Vukovar, Dubrovnik pa posle Sarajevo i ostale gradove, potpomognuta dobrovoljcima, rezervistima i pljačkašima iz Srbije, koji su uništavali hiljade domova, dok si ti uz zlobimirovu tv gledao "Bolji život" a majka ti je bacala cveće na tenkove.

  Ceo svet je uveo sankcije Srbiji jer su se "hrvatski generali" igrali rata?

  Postidi se i pogledaj slike srušenih gradova 90ih u regionu, spomenike tadašnje velikosrpske kulture i zamisli samo da je tvoja porodica tamo živela.
  (Damir, 12. januar 2011 18:17)

  # Link komentara

 14. Za cinjenice o tome tko je na koji nacin pokusao i konacno zloupotrijebio JNA pogledajte izjave Borisava Jovica koje je dao u dokumentarcu BBC-a "Smrt Jugoslavije". A o tome cija je slika iskrivljena ne treba ni raspravljati....
  (Informacija, 12. januar 2011 17:38)

  # Link komentara

 15. Citam teorije da je JNA bila 'tampon zona' pa da pitam:
  Kako se to RSK naoruza, ko joj dade pare, oruzje, ko omoguci i ne spreci dolazak 'vikend ratnika' iz Srbije,.. JNA naoruzala RSK Kako se desi da je ta 'tampon zona' kao slucajno pri povlacenju [kad se SFRJ raspala] 'zaboravila' svo svoje oruzje na teritoriji RSK
  (zagi, 12. januar 2011 17:34)

  # Link komentara

 16. Problem je što su Hrvati podlegli sopstvenoj propagandi. Većina njih zaista veruje da je u Hrvatskoj devedesetih bio rat, a ne oružana pobuna i međunacionalni sukobi. Takođe, većina njih ne shvata da je JNA upotrebljena od strane projugoslovenski orjentisanih Hrvata na vodećim položajima u državi i armiji, a ne od strane Srba i Miloševića. Pa i takva upotreba je bila zadnjih 3 meseca, od 8 i po meseci koliko su trajali sukobi u Hrvatskoj. Pre toga JNA je štitila svoje pripadnike, ali i igrala ulogu tampon zone među zaraćenim stranama i u tom periodu je i pretrpela najveće gubitke, uglavnom regrute iz Srbije, Bosne i Makedonije. To su činjenice. prosečan Hrvat međutim veruje da je Hrvatska vodila petogodišnji rat za oslobođenje. Kako uopšte argumentovano razgovarati s nekim s tako iskrivljenom slikom stvarnosti?
  (onako, 12. januar 2011 16:37)

  # Link komentara

 17. Mi hrvatski branitelji smo ponosni što smo branili domovinu i ne treba nam nikakav akt milosrđa odnosno abolicija zbog "oružane pobune i rušenje ustavno pravnog poredka, kako je Miloševiševa vlast složila optužnicu".
  (jednodušno, 12. januar 2011 16:23)

  # Link komentara

 18. Sad ne shvatam da li je time Srbija odlucila da povuce poternicu tj sta ce biti sa njim jer on je trenutno i zatvoru u trecoj zemlji [Bosni] a Hrvatskoj treba vremena da prostudira papire koji tek treba da budu poslati iz Beograda, pa da onda podigne optuznicu.
  Da li to znaci da ce Purdu pustiti jer poternice vise nema ili sta ?????
  (nejasno, 12. januar 2011 15:46)

  # Link komentara