Sreda, 12.01.2011.

10:16

Vređanja manjina na praznik

Udruženje „Građanska Vojvodina“ saopštava da su grupe izgrednika za Božić i Badnji dan vređaei građane nesrpske nacionalnosti u Subotici.

Izvor: B92

Vreðanja manjina na praznik IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

mare 025

pre 13 godina

originalna suboticanka

Slozicemo se oko toga da proslave verskih praznika, u ovom slucaju Bozica, lice na sve i svasta, da su prepune kica i propratne ikonografije i da imaju malo stvarnih veza sa duhovnim i religioznim osecanjima istinskih vernika. Medjutim, ostatak vaseg komentara je prilicno problematican, a pre svega netacan. Srpsko stanovnistvo Subotice ne cini procenat koji ste izneli, vec ga po zvanicnom popisu ima 26 procenata. Druga stvar, niste u pravu kada govorite o autohtonom stanovnistvu. Sta bi za vas uopste bilo autohtono i relevantno? Srpsko stanovnistvo Subotice je itekako autohtono jer ga na tim prostorima ima jos od kraja srednjeg veka, a vi ga uopste ne spominjete. Slucajno ili namerno? Bunjevacko stanovnistvo Subotice uopste ne spominjete verovatno jer ga politickim motivima i tendeciozno ukljucujete u red Hrvata. Ako ne znate, Hrvata u vasem gradu NEMA sve do vremena komunista, odnosno 1945. kada se'odjednom' javljaju kao stanovnici Subotice. Po AU popisu iz 1910. bilo je 39 Hrvata, a 33 hiljade Bunjevaca! Danasnja podela unutar bunjevackog nacionalnog korpusa vestacki je stvorena u Titovoj Jugoslaviji kada su Bunjevci prosto nestali politickom zloupotrebom i falsifikovanjem njihove proslosti.
Vise cinjenica, a manje ostrascenosti svima ce biti od koristi!

cukce

pre 13 godina

Stvarno cudno sto Srpski narod slavi najradosniji hriscanski praznik u narodnoj nosnji sa nacionalnim obelezjima i sto igra uzicko kolo, moravac ili cacak, sto na bini pise cirilicom hristos se rodi, veoma cudno, ne trebali su ipak madjarske zastave i nacionalna obelezja da okace da se obuku u madjarsku nacionalnu nosnju i da se igra cardas! Uspeli smo nasu veru, tradiciju, obicaje da cuvamo vekovima pod najgorim uslovima i terorom, zato sada u nasoj zemlji postujemo svoju veru (kao sto postujemo I sve ostale vere), negujemo nasu tradiciju I uzivamo u nasim obicajima!

Originalna Suboticanka

pre 13 godina

Posto se radi o Subotici Hrvati i Madjari u njoj nisu nikakva manjina nego su vecina jer takozvanih Srba ima oko 10-15 % i to posle najezdi kojekakvih nasilno naseljenih srpskih kolonista posle prvog, drugog svetskog i zadnjeg rata.
A sto se tice "vecinskog" Srpskog naroda u celoj Vojvodini, pa to je postignuto ciljanom politikom kolonizacije Srba od prvog svetskog rata pa nadalje, diskriminacijom i iskorenjivanjem autohtonog Hrvatskog, Nemackog i Madjarskog stanovnistva da se nacini "zivotni prostor" za srpske koloniste.
I samo nemojte misliti da to niko vise u Vojvodini ne zna.
Inace imala sam "cast" da u prolazu vidim na sta lici "proslava" pravoslavnog Bozica na Subotickom trgu pre dve godine.
Na sred naseg lepog srednjoevropskog gradskog trga okruzenog baroknim i secesionistickim zgradama bila je nalozena logorska vatra uz urlanje zurli i daira na sav glas ("srpska" narodna muzika), propracena pucnjevima i divljom drekom na sav glas.
Ja a i ostali prolaznici smo mislili da smo po ugodjaju trenutno u Istambulu.
Ta nekulturna rulja koja je htela da "dokaze" da su oni eto u nekoj "vecini" i da su oni ti koji "vladaju" nije ni bila svesna da na pravoslavni bozic pusta "svoju" tursku muziku.
Sta vise reci.

subotičanin

pre 13 godina

svima želim da provedu godinu dana u Subotici kao manjina pa onda možemo da pričamo o Subotici. ogromna većina srba se stidi "starih" običaja notornih pijandura koji izgmile iz jazbina i upropaste Božić divljanjem po gradu i pogotovo po šumi! puno njih ide odvojeno od gomile budala da ispoštuje svoje običaje kakav je red i odu kući da sačekaju svoje goste Bunjevce, Mađare i Hrvate kod kojih su uzgred budi rečeno proveli katolički Božić. ne treba dizati dževu oko idiota koji se Bogu mole a Boga se ne boje, nego ostati komšija i prijatelj sa dobrim ljudima koji jesu nacionalisti (ne stide se ko su i šta su) ali nisu šovinisti!!! a one koji traže imena-pa gospodo imena im znamo al malko nam je bljak da pričamo o budalama, više volim da vidim mališu sa šajkačom kako kaže dedi "eno ga čika joso, ajde požuri da ga sačekamo!". zbog takvih mi je milo a ostali.....ako kažem šta-neće mi objaviti!!!

OpetJa

pre 13 godina

Kakvo nemusto i glupo saopstenje nekoga ko pretenduje na objektivnost i nepristrasnost u informisanju.
I kada ne postoje razlozi za osudu, hajde daih izmislimo.
Ako neko izrekne tako tesku optuzbu onda se ocekuje da odgovori na pitanja sta, gde, kada, kako a ne ovako pausalno izvestava. Saopstenje je tipa: "Neko je negde nesto pogrdno rekao".
Mislim, sta znaci: "„Celokupna atmosfera promocije sile i nasilja u Subotici upotpunjena je artiljerijom - petardama, ali i pucnjima iz pištolja i sačmarica“"
Recimo, i ovde u Novom Sadu je bilo pucnjave, o selima u Vojvodini i da ne govorim a nije bilo usmereno ne prema kome. Ne znam sta je ovde problematicno a druga je stvar da li je koriscenje pirotehnike nuzno i prikladno.
Stvarno, onaj ko je izbacio ovo saopstenje treba da se stidi.

Hungarian

pre 13 godina

www.e-novine.com/comments/fotogalerija/fotogalerija-entertainment/43732-etnika-zimska-bajka.html
Ako neko nije video. Vidi se ko je pucao iz pistolja, puske. Ak oima zakona u Srbiji, taj zakon ako treba da se postuje, onda trebalo bi pokrenuti krivicni postupak.

ljiljana

pre 13 godina

čitajući komentare vidim da je to za većinu normalno pa čak i poželjno ponašanje. a ako nekom u vranju smeta ili bilo gde drugde u srbiji pa nek se buni, svako ima pravo da kaže šta mu smeta, meni prvoj smeta a "čista sam srpkinja" i sramota me je od velikih srba koji stalno imaju strah da ih neko bezrazložno napada, i odmah secesija. e jadnici moji

MUKNAVI

pre 13 godina

To nisu Srpski Nacijonalisti, to su budale. Ima ih na sve strane sveta, u svim Verama, Nacijama i svoju camotinju u dusi reklamiraju coporom i arlaukanjem, plaseci Porodice, Zene, i Decu..

ne znaju šta rade,ili znaju?

pre 13 godina

Svakog pravog vernika,bio on nacionalna manjina ili većina,vređa bacanje petardi i pucanje iz pištolja na dan Božića.Jednostavno zato što ti novi "običaji" pomodara nemaju nikakve veze sa Božićem niti sa hrišćanskom religijom.

sima

pre 13 godina

"Vecina Srba koji zive u Subotici se doselila proteklih decenija iz drugacijih krajeva i potpuno drugacijeg su mentaliteta".

I sta je problem sa tim "mentalitetom"? Koliko se tek njih doselilo u Beograd? Zamislite kakve su tek razlike u mentalitetu izmedju rodjenih Amerikanca i doseljenika iz svih krajeva sveta. Postoje razlike, ima i problema ali to nije razlog da se neko optuzuje za vredjanje ili bilo kakvo ugrozavanje. Ovo saopstenje je samo jedna u nizu aktivnosti koje tkz. organizacije za ljudska prava preduzimaju sa ciljem stvaranja tenzija u Srbiji...

bacvanin

pre 13 godina

Vecina Srba koji zive u Subotici se doselila proteklih decenija iz drugacijih krajeva i potpuno drugacijeg su mentaliteta. Ovo sto se desvalo je zalosno i verujem da je to mehanizam odbrane jer mnogi nisu bili dobro prihvaceni od strane lokalnog stanovnistva ili nisu mogli da se prilagode pa na neprimeren nacin iskazuju svoju nacionalnu pripadnost. Ako tako nastave za 10-tak god. ce i da podignu spomenik Drazi Mihailovicu i da jedan tako lep srednjeevropski grad "balkanizuju" u potpunosti.

Dejan

pre 13 godina

Ma da, nosenje srpskih zastava u drzavi Srbiji i seca badnjaka je vredjanje manjina, ma jeste. Jos jedna recka za stvaranje napetosti u Vojvodini...

metall

pre 13 godina

Kada vidim ko sve cini 'Gradjansku Vojvodinu' shvatam koliko je sve naduvano i preuvelicano. A da ima tzv. prangijanja za Bozic, ima, ali za oba Bozica i to bez izuzetka. A da mi to smeta, smeta.

vidakis

pre 13 godina

Ljudi koji kreću da slave Božić sa oružjem u rukama... Radi takvih su mogući zločini kao ubistvo Brisa Tatona u centru Beograda.
Zahvaljujem komentatoru koji je omogućio da vidimo slike.

držite se

pre 13 godina

Nedavno sam bio u Subotici na koncertu Gibonnia. Koncert je izvrsno prošao ali u razgovoru sa sunarodnjacima shvatio sam da nije lako biti Hrvat u Subotici.

građanin

pre 13 godina

Nisam ksenofobičan,imam 48 godina, ne mrzim nikoga, (majka mi je Mađarica, otac Srbin), govorim mađarski, živim u Zrenjaninu, ne pamtim da me je neko uvredio zbog porekla. Ove priče mogu da "piju vodu" samo u neke tekozvane "64 županije". Gospoda iz ove NVO mogu da protestuju i kad Torockaji dovede neke muzičke grupe čije su pesme zabranjene i u R Mađarskoj, kao uostalom i ta organizacija i šire mržnju po Vojvodini. Nose majce sa mapom "velike mađarske", i ponovo bi nas bacali pod led.
Nemačko, Američko, Austrijsko....državljanstvo ne može se dobiti bez znanja jezika države u kojoj živite, a kod nas koji smo nedemokratski jedan deo nacionalnih manjina neće da govori Srpski.
Toliko, ali tek da se zna!

Vladimir Arsic

pre 13 godina

Ne znam da li da ovo saopstenje gledam kao sovinisticki ispad ili kao pokusaj da se odnekud namaknu grantovi za ovu godinu.

Uzgred budi receno, iz Vojvodine stalno stizu insinuacije o navodnom srpskom sovinizmu. Ali nikada niko da podigne glas protiv rasistickog odnosa nekih vojvodjanskih lokalnih politicara nesrpske nacionalnosti prema npr. izbeglim Romima sa KiM.

Dusan

pre 13 godina

@Bojan: Verovao ti meni ili ne, ali mene je profesor u visoj tehnickoj skoli u SU uvredio na nacionalnoj osnovi jer nisam Madjar. I to prvi dan. Ja sam dosao na predavanje na srpskom jeziku i kada je poceo pricati na madjarskom, ja sam upitao da li sam slucajno pogresio (bez ikakvih ironicnih i cinicnih fazona), ali sam dobio odgovor "ja sam mislio da su ovde svi nasi". E, tek na to sam mu odgovorio da mi nisu trazili pasos kada sam ulazio u Suboticu, na sta me je on uz vredjanje izbacio napolje. Inace, zivim u NS na Telepu i nemam nikakvih problema sa manjinama, moj kum je Madjar, kao i mnoge moje komsije. Ovo govorim samo zato sto se mnogi od njih koji zaista jesu ksenofobicni prave zlatni. Ne kazem ni da nema Srba koji su isti, svega sam video.

cajka

pre 13 godina

Nije bitna istina, nisu bitne cinjenice, nevladine i ostale organizacije u Vojvodini raspiruju nacionalnu netrpeljivost i mrznju putem ovakvih saopstenja. Ne svidja mi se ponasanje pojedinaca koji za Bozic iskazuju svoju nekulturu a time i nepostovanje osnovnih postulata pravoslavlja, ali to ne znaci da je to masovna pojava i da predstavlja opasnost po nacionalne manjine. Prema nasem krivicnom zakoniku sirenje neproverenih i nedokazanih cinjenica predstavlja krivicno delo. Smatram da je krajnje vreme da se protiv svakog, ma ko to bio, povede postupak ukoliko je krsio zakon. U prvom redu to moraju biti nevladine oragnizacije i kojekakvi odbori. Oni svojim primerom treba da pokazu postovanje propisa i zakona. Ne mogu biti izuzeti od primene zakona inace cete imati dvostruki pravni sistem, sto ne vodi u demokratiju i ravnopravnost, toleranciju i slobodu izrazavanja.

igor

pre 13 godina

Da nije zalosno, bilo bi smesno. Ocito da pojedine NVO traze povod da nastave da postoje i primaju donacije... Petarde se za Bozic i Novu godinu bacaju svuda, puca se tokom svadbi i u Vranju i u Subotici i u Beogradu... Ne mogu da zamislim da to ima ikakve veze sa manjinama... Naravno, prica zvuci mnogo alarmantnije kada dodaju elemente oruzanih pretnji nacionalnim manjinama, ali mislim da je prica prenaduvana.

Marko

pre 13 godina

Živim u Vojvodini (Subotica), nisam VEĆINA i tvrdim da ništa iz navedenog nije tačno. Grupa građana Subotice je grupno išla u seču badnjaka, sa nekoliko sekira (što je i normalno pošto se seče drvo). Takođe je normalno da se za Božić "prangija", što nije novija pojava, već naprotiv veoma je stara i utemeljena kod svih naroda. Takođe želi da naglasim da se i za gregorijanski božić "prangijalo" kao i za julijanski.
Mene kao "MANJINU" niko nikada nije zlostavljao (zato što sam to što jesam), nikada nisam osetio nikakvo šikaniranje niti bilo šta drugo po nacionalnoj osnovi. Živim sasvim normalno u svojoj zemlji Srbiji, volim svoje komšije Srbe, i oni mene takođe, međusobno se poštujemo, odlazim kod njih na božić, uskrs, rođendane, slave, imendane i druga veselja, i ono kod mene dolaze na moja veselja itd.

Mnogo me nervira kada neko pravi famu oko stvari kojih nema (ne postoje) i bez ikakve potrebe podiže tenziju.

22-ogodišnjak

pre 13 godina

Ja nisam manjina, živim u gradu gde je apsolutno većinsko srpsko stanovništvo, ali sam se osetio ugroženim za vreme našeg (da ne kažem mog) najvećeg praznika. Čini mi se da je ove godine bilo najviše pucanja i bukom dozivanja Mira Gospodnjeg.
Da se razumemo, i ja sam bacao petarde kad sam bio klinac, ali za NG, ne za Božić. A sve ovo govori samo o opštoj nekulturi i nebrizi za bližnjeg svojega. Ovde je velika većina ljudi po ubrzanom kursu postala instant vernik, a duhovno i psihički su ostali u komunizmu i devedesetima, samo su obožavanje političkog vođe zamenili Gospodom. Da je makar mali deo te 'vere' istinski i iskren, ovakvih sitnih, a ni mnogo krupnijih ružnih stvari ne bi bilo, naša Srbija i ceo svet bi bili mnogo bolje mesto za život.
Inače, da neko ne bi pomislio da sam neki veliki vernik, smatram sebe većim ateistom nego pravoslavcem, ali sve to što Pravoslavlje (kao i ostale religije) propoveda je suštinski isto za sve nas, i važno i samo nam govori kako da budemo DOBRI LJUDI, a toga bismo svi trebali da se pridržavamo bez obzira na veru.

Pinpilin

pre 13 godina

Mora se primetiti da je saopštenje jako tanko. Kada je to učinjeno, kog dana, u koliko sati, koliko ljudi, ko je tačno vređan sa imenom i prezimenom? Zašto je to problem navesti ako se već nešto desilo? Ovako niti ima prijava za ta lica koja su to učinila već samo da se nešto desilo bez ikakvih drugih podataka. Zašto? Takvim saopštenjima se ništa ne postiže osim dizanja tenzija među ljudima.

Ja

pre 13 godina

Nigde u Evropi se Bozic ne slavi uz petarde i vatromete. To je verski i porodicni praznik koji se proslavlje kod kuce ceo dan. Tu ponoc nije bitna. Ko je to rekao nije nikad bio za Bozic van Srbije.
Nova godina se slavi uz vatromete u germanskim zemljama. Tu je bitna ponoc.

magelan

pre 13 godina

@Simeon
U kojoj to Evropi je dozvoljeno bacati petarde i praviti vatromet bez posebne dozvole?
Pre nekoliko godina sam novogodisnje praznike proveo u Stambolu na Bosforu. Sam docek smo proveli na cuvenom Taksimu sa jos milion ljudi iz svih krajeva sveta. Posto sam posebno alergican na petarde, nije mi promakao detalj da u celoj toj masi niko nije bacio niti jednu petardu. Svi su iskljucivo palili "prskalice", kojih se secam jos iz detinjstva, jer u moje vreme nisu bile u modi nikakve petarde, a pogotovo ne vatreno oruzje. To je moda ovih novih generacija koje su odgajali pravi "patrijoti", a ja eto nisam imao to zadovoljstvo u detinjstvu.
Zato je valda za mene i meni slicne jedino resenje odlazak iz rodnog kraja na drugi kraj sveta.
Ovde, na tom drugom kraju sveta se izdaju licence za vatromet, a petarde ne postoje kao sredstvo patrijotske proslave bozicnih i novogodisnjih praznika.
Cudni neki ljudi. Ne pucaju iz vatrenog oruzja, ne bacaju topovske udare i kese sa zapaljivim gasovima od kojih pucaju bubne opne i otpadaju fasade sa zgrada, . . . Bas neki cudan svet.

jugo

pre 13 godina

Pogledah link nekog Doca i ne vidim da je tu ista strasno sem ako nije nosenje drzavne zastave Srbije sirenje nacionalizma i ugrozavanje sloboda manjina. Cak na slikama ima i nekoh, reklo bi se po fenotipu manjina koje slave sa ostalim srpskim zivljem.

Boris

pre 13 godina

Nije im smetalo pucanje za novu godinu, a smeta im kad se za Božić malo pripuca i zavijore srpske zastave. Veću mržnju šire ovakvim saopštenjima.

SevarlicA

pre 13 godina

Dok nisam pogledao link sa slikama koje je okacio
(Doc, 12. januar 2011 10:50), nisam bio siguran da li je sve ovo u vesti istina.
Ni u prvih 20 slika nisam video nista strasno (osim uzasnog ukusa za oblacenje), ali onda sam poceo da primecujem TTjce, bokerice, 12-ce, CZ99, i tu mi se zgadilo.

Ne mogu da verujem da bilo koji normalni sledbenik SPC, bio on srpskog ili nekog drugog porekla, uzima oruzje u ruke za Bozic. Posebno mi smeta kada neko ovakvim potezima kalja ime komita (cetnika), pa ih svojim neznanjem stavlja u isti kos u koji su ih stavljali i komunisti. Pravi srpski pravoslavac voli sve ljude oko sebe i ceni ih po njihovim kvalitetima a ne poreklu.

Srpski sam nacionalista koji voli Srbiju sa svim ljudima u njoj.

jaroslav

pre 13 godina

Vojvođani su inertni i žive međusobno isprepletani, ušuškani u dobru hranu, poznanstva, različitu kulturu itd. Ono što nije uspeo ni SPS ni SRS da urade sada DS uspeva. Da proizvode konflikte. MOgu medijski da ga zataškavaju ali će sve isplivati. Problem je pre svega u lošoj ekonomiji, lošoj monetarnoj politici, lošoj agrarnoj politici, neimanje strategije, beznađu, nezaposlenosti, praznim pričama, korupciji, nepotizmu, rasprodaji imovine, nepravdi, povlašćenima u javnim preduzeđima itd. Vojvodina je postala siromašna.

mario

pre 13 godina

"„Čudi nas i medijska ignorancija i prećutkivanje ovih događaja“"
Zar je to nešto novo da se prešučuju takvi događaji, ali se zato drugima u regionu dijele lekcije.
Isto tako je bilo kada je tadašnja potpresjednica vlade RH Đurđa Adlešić bila u Srbiji pa su u tom selu koje je posjetila osvanuli grafiti mržnje prema Hrvatima.

Ranger

pre 13 godina

Te individue (namerno ih ovako oslovljavam jer ne želim da ih nazovem ljudima) koje rade ovakve stvari nemaju ni narod ni veru, nemaju ništa! To su pagani, izmedju njih i praistorijskog čoveka ima veoma malo razlika osim u izgledu možda. I kao gradjanin ove zemlje (pripadnik većinskog naroda da ne bude zabune) sa punim pravom pitam gde je vlast, gde je policija da reaguje na ovakve pojave. Alo, petarde: manje-više, ali pištolji i tandžare!?

nebota

pre 13 godina

Chemu ovakve gluposti?
Uzvikivali su "Srbija! Srbija!".
Shta god da su uzvikivali nisu nikog dirali.

Pucali su za Bozic? To bash i nije obichaj ali je Beograd takodje bio poprishte slichnih dogadjaja.

Da li je sve to primitivno? Jeste!

Da li tzv. "manjine" u pojedinim vojvodjanskim provincijama, koje su zapravo vecine, toliko ne trpe Srbe da svaku demonstraciju patriotizma i isticanja nacionalne pripadnosti moraju da nazovu vandalizmom?
Zbog chega se potencira ta separatistichka nota? Svaki chas su gradjani Vojvodine "ugrozeni" nekim vidom srpstva!?

Izgleda Vojvodjani vole tishinu, mir i beskrajno ogovaranje komshiluka u privatnosti svojih kuca.
A pouzdano znam da im je to dushevna hrana.
Ima li zakona protiv ogovaranja i shirenja tracheva?
U Vojvodini postoji neshto mnogo gore od pucanja u vazduh jednom ili dva puta godishnje.

Zbog chega se prozivaju nadlezni organi i time proziva R.Srbija kao nedemokratska drzava??

Zashto nekom smeta drzava ako je za praznik neko pucao u vazduh?

Mislim da bi Vojvodjani trebalo da iskuliraju sa svojim separatizmom i tihom, nechujnom mrznjom i netrepeljivoshcu prema Srbima.

Takodje, Srbi ostaju kod kuce za Bozic i ne idu ispred ambasada da uzvikuju parole. Zna se kakva je Bozicna tradicija i protokol.

Toliko...

Bojan

pre 13 godina

Prvo samo da kazem da ako se nesto tako desilo, mogli su to da dokumentuju slikama, video zapisima i dr... A ne samo kao bacali su PETARDE pucali (pa ako covek puca u svom dvoristu to nije sirenje mrznje koliko ja znam). Hocu da kazem da me uzasavaju ovakvi komentari tkz. manjina koje su uvek kao nesto ugrozene i podizu frku bezveze. Neka preskoce malo do Madjarske pa da vide kako se oni razracunavaju sa Romima i kako ih maltretiraju i nikome nista. Mislim da ksenofobicnijeg naroda od Madjarskog nema a uvek se prave kao ugrozeni. Imao sam to prilike u Madjarskoj vise puta da osetim na sopstvenoj kozi, pa opet nisam nikome kukao da me neko ugrozava.

sima

pre 13 godina

Ovo je primer sejanja mrznje i stvaranje nestabilnosti u Vojvodini. Iz celog, prilicno obimnog saopstenja, ne vidi se ko je, gde i sta to ucinio protiv pripadnika manjina vec se implicira da je svaki pravoslavni (citaj srpski) praznik ili obicaj uperen protiv manjina.

Doc

pre 13 godina

"Ksenofobican" madjarski narod, na ulazu u Madjarsku ima natpis na srpskom i cirilici "Dobrodosli". A pravoslavni Bozic se u Subotici slavi ovako:
http://www.e-novine.com/fotogalerija/fotogalerija-entertainment/43732-etnika-zimska-bajka.html

Simeon

pre 13 godina

Slavlje bozica uz petarde i vatromet je normalna stvar u celoj EU. Vatreno oruzje naravno nije normalno. Zato treba podneti prijave protiv lica koja su koristila vatreno oruzje za ugrozavanje javne sigurnosti. One koji su vredjali na nacionalnoj osnovi prijaviti za raspirivanje nacionalne mrznje i netrpeljivosti. Borba protiv ekstremista mora se voditi preko institucija, zato podnesite prijave, a ne odmah peticije i proglase.

22-ogodišnjak

pre 13 godina

Ja nisam manjina, živim u gradu gde je apsolutno većinsko srpsko stanovništvo, ali sam se osetio ugroženim za vreme našeg (da ne kažem mog) najvećeg praznika. Čini mi se da je ove godine bilo najviše pucanja i bukom dozivanja Mira Gospodnjeg.
Da se razumemo, i ja sam bacao petarde kad sam bio klinac, ali za NG, ne za Božić. A sve ovo govori samo o opštoj nekulturi i nebrizi za bližnjeg svojega. Ovde je velika većina ljudi po ubrzanom kursu postala instant vernik, a duhovno i psihički su ostali u komunizmu i devedesetima, samo su obožavanje političkog vođe zamenili Gospodom. Da je makar mali deo te 'vere' istinski i iskren, ovakvih sitnih, a ni mnogo krupnijih ružnih stvari ne bi bilo, naša Srbija i ceo svet bi bili mnogo bolje mesto za život.
Inače, da neko ne bi pomislio da sam neki veliki vernik, smatram sebe većim ateistom nego pravoslavcem, ali sve to što Pravoslavlje (kao i ostale religije) propoveda je suštinski isto za sve nas, i važno i samo nam govori kako da budemo DOBRI LJUDI, a toga bismo svi trebali da se pridržavamo bez obzira na veru.

Marko

pre 13 godina

Živim u Vojvodini (Subotica), nisam VEĆINA i tvrdim da ništa iz navedenog nije tačno. Grupa građana Subotice je grupno išla u seču badnjaka, sa nekoliko sekira (što je i normalno pošto se seče drvo). Takođe je normalno da se za Božić "prangija", što nije novija pojava, već naprotiv veoma je stara i utemeljena kod svih naroda. Takođe želi da naglasim da se i za gregorijanski božić "prangijalo" kao i za julijanski.
Mene kao "MANJINU" niko nikada nije zlostavljao (zato što sam to što jesam), nikada nisam osetio nikakvo šikaniranje niti bilo šta drugo po nacionalnoj osnovi. Živim sasvim normalno u svojoj zemlji Srbiji, volim svoje komšije Srbe, i oni mene takođe, međusobno se poštujemo, odlazim kod njih na božić, uskrs, rođendane, slave, imendane i druga veselja, i ono kod mene dolaze na moja veselja itd.

Mnogo me nervira kada neko pravi famu oko stvari kojih nema (ne postoje) i bez ikakve potrebe podiže tenziju.

Doc

pre 13 godina

"Ksenofobican" madjarski narod, na ulazu u Madjarsku ima natpis na srpskom i cirilici "Dobrodosli". A pravoslavni Bozic se u Subotici slavi ovako:
http://www.e-novine.com/fotogalerija/fotogalerija-entertainment/43732-etnika-zimska-bajka.html

jaroslav

pre 13 godina

Vojvođani su inertni i žive međusobno isprepletani, ušuškani u dobru hranu, poznanstva, različitu kulturu itd. Ono što nije uspeo ni SPS ni SRS da urade sada DS uspeva. Da proizvode konflikte. MOgu medijski da ga zataškavaju ali će sve isplivati. Problem je pre svega u lošoj ekonomiji, lošoj monetarnoj politici, lošoj agrarnoj politici, neimanje strategije, beznađu, nezaposlenosti, praznim pričama, korupciji, nepotizmu, rasprodaji imovine, nepravdi, povlašćenima u javnim preduzeđima itd. Vojvodina je postala siromašna.

magelan

pre 13 godina

@Simeon
U kojoj to Evropi je dozvoljeno bacati petarde i praviti vatromet bez posebne dozvole?
Pre nekoliko godina sam novogodisnje praznike proveo u Stambolu na Bosforu. Sam docek smo proveli na cuvenom Taksimu sa jos milion ljudi iz svih krajeva sveta. Posto sam posebno alergican na petarde, nije mi promakao detalj da u celoj toj masi niko nije bacio niti jednu petardu. Svi su iskljucivo palili "prskalice", kojih se secam jos iz detinjstva, jer u moje vreme nisu bile u modi nikakve petarde, a pogotovo ne vatreno oruzje. To je moda ovih novih generacija koje su odgajali pravi "patrijoti", a ja eto nisam imao to zadovoljstvo u detinjstvu.
Zato je valda za mene i meni slicne jedino resenje odlazak iz rodnog kraja na drugi kraj sveta.
Ovde, na tom drugom kraju sveta se izdaju licence za vatromet, a petarde ne postoje kao sredstvo patrijotske proslave bozicnih i novogodisnjih praznika.
Cudni neki ljudi. Ne pucaju iz vatrenog oruzja, ne bacaju topovske udare i kese sa zapaljivim gasovima od kojih pucaju bubne opne i otpadaju fasade sa zgrada, . . . Bas neki cudan svet.

Ranger

pre 13 godina

Te individue (namerno ih ovako oslovljavam jer ne želim da ih nazovem ljudima) koje rade ovakve stvari nemaju ni narod ni veru, nemaju ništa! To su pagani, izmedju njih i praistorijskog čoveka ima veoma malo razlika osim u izgledu možda. I kao gradjanin ove zemlje (pripadnik većinskog naroda da ne bude zabune) sa punim pravom pitam gde je vlast, gde je policija da reaguje na ovakve pojave. Alo, petarde: manje-više, ali pištolji i tandžare!?

Dusan

pre 13 godina

@Bojan: Verovao ti meni ili ne, ali mene je profesor u visoj tehnickoj skoli u SU uvredio na nacionalnoj osnovi jer nisam Madjar. I to prvi dan. Ja sam dosao na predavanje na srpskom jeziku i kada je poceo pricati na madjarskom, ja sam upitao da li sam slucajno pogresio (bez ikakvih ironicnih i cinicnih fazona), ali sam dobio odgovor "ja sam mislio da su ovde svi nasi". E, tek na to sam mu odgovorio da mi nisu trazili pasos kada sam ulazio u Suboticu, na sta me je on uz vredjanje izbacio napolje. Inace, zivim u NS na Telepu i nemam nikakvih problema sa manjinama, moj kum je Madjar, kao i mnoge moje komsije. Ovo govorim samo zato sto se mnogi od njih koji zaista jesu ksenofobicni prave zlatni. Ne kazem ni da nema Srba koji su isti, svega sam video.

Bojan

pre 13 godina

Prvo samo da kazem da ako se nesto tako desilo, mogli su to da dokumentuju slikama, video zapisima i dr... A ne samo kao bacali su PETARDE pucali (pa ako covek puca u svom dvoristu to nije sirenje mrznje koliko ja znam). Hocu da kazem da me uzasavaju ovakvi komentari tkz. manjina koje su uvek kao nesto ugrozene i podizu frku bezveze. Neka preskoce malo do Madjarske pa da vide kako se oni razracunavaju sa Romima i kako ih maltretiraju i nikome nista. Mislim da ksenofobicnijeg naroda od Madjarskog nema a uvek se prave kao ugrozeni. Imao sam to prilike u Madjarskoj vise puta da osetim na sopstvenoj kozi, pa opet nisam nikome kukao da me neko ugrozava.

nebota

pre 13 godina

Chemu ovakve gluposti?
Uzvikivali su "Srbija! Srbija!".
Shta god da su uzvikivali nisu nikog dirali.

Pucali su za Bozic? To bash i nije obichaj ali je Beograd takodje bio poprishte slichnih dogadjaja.

Da li je sve to primitivno? Jeste!

Da li tzv. "manjine" u pojedinim vojvodjanskim provincijama, koje su zapravo vecine, toliko ne trpe Srbe da svaku demonstraciju patriotizma i isticanja nacionalne pripadnosti moraju da nazovu vandalizmom?
Zbog chega se potencira ta separatistichka nota? Svaki chas su gradjani Vojvodine "ugrozeni" nekim vidom srpstva!?

Izgleda Vojvodjani vole tishinu, mir i beskrajno ogovaranje komshiluka u privatnosti svojih kuca.
A pouzdano znam da im je to dushevna hrana.
Ima li zakona protiv ogovaranja i shirenja tracheva?
U Vojvodini postoji neshto mnogo gore od pucanja u vazduh jednom ili dva puta godishnje.

Zbog chega se prozivaju nadlezni organi i time proziva R.Srbija kao nedemokratska drzava??

Zashto nekom smeta drzava ako je za praznik neko pucao u vazduh?

Mislim da bi Vojvodjani trebalo da iskuliraju sa svojim separatizmom i tihom, nechujnom mrznjom i netrepeljivoshcu prema Srbima.

Takodje, Srbi ostaju kod kuce za Bozic i ne idu ispred ambasada da uzvikuju parole. Zna se kakva je Bozicna tradicija i protokol.

Toliko...

Ja

pre 13 godina

Nigde u Evropi se Bozic ne slavi uz petarde i vatromete. To je verski i porodicni praznik koji se proslavlje kod kuce ceo dan. Tu ponoc nije bitna. Ko je to rekao nije nikad bio za Bozic van Srbije.
Nova godina se slavi uz vatromete u germanskim zemljama. Tu je bitna ponoc.

SevarlicA

pre 13 godina

Dok nisam pogledao link sa slikama koje je okacio
(Doc, 12. januar 2011 10:50), nisam bio siguran da li je sve ovo u vesti istina.
Ni u prvih 20 slika nisam video nista strasno (osim uzasnog ukusa za oblacenje), ali onda sam poceo da primecujem TTjce, bokerice, 12-ce, CZ99, i tu mi se zgadilo.

Ne mogu da verujem da bilo koji normalni sledbenik SPC, bio on srpskog ili nekog drugog porekla, uzima oruzje u ruke za Bozic. Posebno mi smeta kada neko ovakvim potezima kalja ime komita (cetnika), pa ih svojim neznanjem stavlja u isti kos u koji su ih stavljali i komunisti. Pravi srpski pravoslavac voli sve ljude oko sebe i ceni ih po njihovim kvalitetima a ne poreklu.

Srpski sam nacionalista koji voli Srbiju sa svim ljudima u njoj.

građanin

pre 13 godina

Nisam ksenofobičan,imam 48 godina, ne mrzim nikoga, (majka mi je Mađarica, otac Srbin), govorim mađarski, živim u Zrenjaninu, ne pamtim da me je neko uvredio zbog porekla. Ove priče mogu da "piju vodu" samo u neke tekozvane "64 županije". Gospoda iz ove NVO mogu da protestuju i kad Torockaji dovede neke muzičke grupe čije su pesme zabranjene i u R Mađarskoj, kao uostalom i ta organizacija i šire mržnju po Vojvodini. Nose majce sa mapom "velike mađarske", i ponovo bi nas bacali pod led.
Nemačko, Američko, Austrijsko....državljanstvo ne može se dobiti bez znanja jezika države u kojoj živite, a kod nas koji smo nedemokratski jedan deo nacionalnih manjina neće da govori Srpski.
Toliko, ali tek da se zna!

sima

pre 13 godina

Ovo je primer sejanja mrznje i stvaranje nestabilnosti u Vojvodini. Iz celog, prilicno obimnog saopstenja, ne vidi se ko je, gde i sta to ucinio protiv pripadnika manjina vec se implicira da je svaki pravoslavni (citaj srpski) praznik ili obicaj uperen protiv manjina.

vidakis

pre 13 godina

Ljudi koji kreću da slave Božić sa oružjem u rukama... Radi takvih su mogući zločini kao ubistvo Brisa Tatona u centru Beograda.
Zahvaljujem komentatoru koji je omogućio da vidimo slike.

Simeon

pre 13 godina

Slavlje bozica uz petarde i vatromet je normalna stvar u celoj EU. Vatreno oruzje naravno nije normalno. Zato treba podneti prijave protiv lica koja su koristila vatreno oruzje za ugrozavanje javne sigurnosti. One koji su vredjali na nacionalnoj osnovi prijaviti za raspirivanje nacionalne mrznje i netrpeljivosti. Borba protiv ekstremista mora se voditi preko institucija, zato podnesite prijave, a ne odmah peticije i proglase.

igor

pre 13 godina

Da nije zalosno, bilo bi smesno. Ocito da pojedine NVO traze povod da nastave da postoje i primaju donacije... Petarde se za Bozic i Novu godinu bacaju svuda, puca se tokom svadbi i u Vranju i u Subotici i u Beogradu... Ne mogu da zamislim da to ima ikakve veze sa manjinama... Naravno, prica zvuci mnogo alarmantnije kada dodaju elemente oruzanih pretnji nacionalnim manjinama, ali mislim da je prica prenaduvana.

Boris

pre 13 godina

Nije im smetalo pucanje za novu godinu, a smeta im kad se za Božić malo pripuca i zavijore srpske zastave. Veću mržnju šire ovakvim saopštenjima.

Pinpilin

pre 13 godina

Mora se primetiti da je saopštenje jako tanko. Kada je to učinjeno, kog dana, u koliko sati, koliko ljudi, ko je tačno vređan sa imenom i prezimenom? Zašto je to problem navesti ako se već nešto desilo? Ovako niti ima prijava za ta lica koja su to učinila već samo da se nešto desilo bez ikakvih drugih podataka. Zašto? Takvim saopštenjima se ništa ne postiže osim dizanja tenzija među ljudima.

bacvanin

pre 13 godina

Vecina Srba koji zive u Subotici se doselila proteklih decenija iz drugacijih krajeva i potpuno drugacijeg su mentaliteta. Ovo sto se desvalo je zalosno i verujem da je to mehanizam odbrane jer mnogi nisu bili dobro prihvaceni od strane lokalnog stanovnistva ili nisu mogli da se prilagode pa na neprimeren nacin iskazuju svoju nacionalnu pripadnost. Ako tako nastave za 10-tak god. ce i da podignu spomenik Drazi Mihailovicu i da jedan tako lep srednjeevropski grad "balkanizuju" u potpunosti.

mario

pre 13 godina

"„Čudi nas i medijska ignorancija i prećutkivanje ovih događaja“"
Zar je to nešto novo da se prešučuju takvi događaji, ali se zato drugima u regionu dijele lekcije.
Isto tako je bilo kada je tadašnja potpresjednica vlade RH Đurđa Adlešić bila u Srbiji pa su u tom selu koje je posjetila osvanuli grafiti mržnje prema Hrvatima.

cajka

pre 13 godina

Nije bitna istina, nisu bitne cinjenice, nevladine i ostale organizacije u Vojvodini raspiruju nacionalnu netrpeljivost i mrznju putem ovakvih saopstenja. Ne svidja mi se ponasanje pojedinaca koji za Bozic iskazuju svoju nekulturu a time i nepostovanje osnovnih postulata pravoslavlja, ali to ne znaci da je to masovna pojava i da predstavlja opasnost po nacionalne manjine. Prema nasem krivicnom zakoniku sirenje neproverenih i nedokazanih cinjenica predstavlja krivicno delo. Smatram da je krajnje vreme da se protiv svakog, ma ko to bio, povede postupak ukoliko je krsio zakon. U prvom redu to moraju biti nevladine oragnizacije i kojekakvi odbori. Oni svojim primerom treba da pokazu postovanje propisa i zakona. Ne mogu biti izuzeti od primene zakona inace cete imati dvostruki pravni sistem, sto ne vodi u demokratiju i ravnopravnost, toleranciju i slobodu izrazavanja.

Vladimir Arsic

pre 13 godina

Ne znam da li da ovo saopstenje gledam kao sovinisticki ispad ili kao pokusaj da se odnekud namaknu grantovi za ovu godinu.

Uzgred budi receno, iz Vojvodine stalno stizu insinuacije o navodnom srpskom sovinizmu. Ali nikada niko da podigne glas protiv rasistickog odnosa nekih vojvodjanskih lokalnih politicara nesrpske nacionalnosti prema npr. izbeglim Romima sa KiM.

držite se

pre 13 godina

Nedavno sam bio u Subotici na koncertu Gibonnia. Koncert je izvrsno prošao ali u razgovoru sa sunarodnjacima shvatio sam da nije lako biti Hrvat u Subotici.

jugo

pre 13 godina

Pogledah link nekog Doca i ne vidim da je tu ista strasno sem ako nije nosenje drzavne zastave Srbije sirenje nacionalizma i ugrozavanje sloboda manjina. Cak na slikama ima i nekoh, reklo bi se po fenotipu manjina koje slave sa ostalim srpskim zivljem.

metall

pre 13 godina

Kada vidim ko sve cini 'Gradjansku Vojvodinu' shvatam koliko je sve naduvano i preuvelicano. A da ima tzv. prangijanja za Bozic, ima, ali za oba Bozica i to bez izuzetka. A da mi to smeta, smeta.

Dejan

pre 13 godina

Ma da, nosenje srpskih zastava u drzavi Srbiji i seca badnjaka je vredjanje manjina, ma jeste. Jos jedna recka za stvaranje napetosti u Vojvodini...

ne znaju šta rade,ili znaju?

pre 13 godina

Svakog pravog vernika,bio on nacionalna manjina ili većina,vređa bacanje petardi i pucanje iz pištolja na dan Božića.Jednostavno zato što ti novi "običaji" pomodara nemaju nikakve veze sa Božićem niti sa hrišćanskom religijom.

MUKNAVI

pre 13 godina

To nisu Srpski Nacijonalisti, to su budale. Ima ih na sve strane sveta, u svim Verama, Nacijama i svoju camotinju u dusi reklamiraju coporom i arlaukanjem, plaseci Porodice, Zene, i Decu..

ljiljana

pre 13 godina

čitajući komentare vidim da je to za većinu normalno pa čak i poželjno ponašanje. a ako nekom u vranju smeta ili bilo gde drugde u srbiji pa nek se buni, svako ima pravo da kaže šta mu smeta, meni prvoj smeta a "čista sam srpkinja" i sramota me je od velikih srba koji stalno imaju strah da ih neko bezrazložno napada, i odmah secesija. e jadnici moji

subotičanin

pre 13 godina

svima želim da provedu godinu dana u Subotici kao manjina pa onda možemo da pričamo o Subotici. ogromna većina srba se stidi "starih" običaja notornih pijandura koji izgmile iz jazbina i upropaste Božić divljanjem po gradu i pogotovo po šumi! puno njih ide odvojeno od gomile budala da ispoštuje svoje običaje kakav je red i odu kući da sačekaju svoje goste Bunjevce, Mađare i Hrvate kod kojih su uzgred budi rečeno proveli katolički Božić. ne treba dizati dževu oko idiota koji se Bogu mole a Boga se ne boje, nego ostati komšija i prijatelj sa dobrim ljudima koji jesu nacionalisti (ne stide se ko su i šta su) ali nisu šovinisti!!! a one koji traže imena-pa gospodo imena im znamo al malko nam je bljak da pričamo o budalama, više volim da vidim mališu sa šajkačom kako kaže dedi "eno ga čika joso, ajde požuri da ga sačekamo!". zbog takvih mi je milo a ostali.....ako kažem šta-neće mi objaviti!!!

Hungarian

pre 13 godina

www.e-novine.com/comments/fotogalerija/fotogalerija-entertainment/43732-etnika-zimska-bajka.html
Ako neko nije video. Vidi se ko je pucao iz pistolja, puske. Ak oima zakona u Srbiji, taj zakon ako treba da se postuje, onda trebalo bi pokrenuti krivicni postupak.

sima

pre 13 godina

"Vecina Srba koji zive u Subotici se doselila proteklih decenija iz drugacijih krajeva i potpuno drugacijeg su mentaliteta".

I sta je problem sa tim "mentalitetom"? Koliko se tek njih doselilo u Beograd? Zamislite kakve su tek razlike u mentalitetu izmedju rodjenih Amerikanca i doseljenika iz svih krajeva sveta. Postoje razlike, ima i problema ali to nije razlog da se neko optuzuje za vredjanje ili bilo kakvo ugrozavanje. Ovo saopstenje je samo jedna u nizu aktivnosti koje tkz. organizacije za ljudska prava preduzimaju sa ciljem stvaranja tenzija u Srbiji...

OpetJa

pre 13 godina

Kakvo nemusto i glupo saopstenje nekoga ko pretenduje na objektivnost i nepristrasnost u informisanju.
I kada ne postoje razlozi za osudu, hajde daih izmislimo.
Ako neko izrekne tako tesku optuzbu onda se ocekuje da odgovori na pitanja sta, gde, kada, kako a ne ovako pausalno izvestava. Saopstenje je tipa: "Neko je negde nesto pogrdno rekao".
Mislim, sta znaci: "„Celokupna atmosfera promocije sile i nasilja u Subotici upotpunjena je artiljerijom - petardama, ali i pucnjima iz pištolja i sačmarica“"
Recimo, i ovde u Novom Sadu je bilo pucnjave, o selima u Vojvodini i da ne govorim a nije bilo usmereno ne prema kome. Ne znam sta je ovde problematicno a druga je stvar da li je koriscenje pirotehnike nuzno i prikladno.
Stvarno, onaj ko je izbacio ovo saopstenje treba da se stidi.

cukce

pre 13 godina

Stvarno cudno sto Srpski narod slavi najradosniji hriscanski praznik u narodnoj nosnji sa nacionalnim obelezjima i sto igra uzicko kolo, moravac ili cacak, sto na bini pise cirilicom hristos se rodi, veoma cudno, ne trebali su ipak madjarske zastave i nacionalna obelezja da okace da se obuku u madjarsku nacionalnu nosnju i da se igra cardas! Uspeli smo nasu veru, tradiciju, obicaje da cuvamo vekovima pod najgorim uslovima i terorom, zato sada u nasoj zemlji postujemo svoju veru (kao sto postujemo I sve ostale vere), negujemo nasu tradiciju I uzivamo u nasim obicajima!

Originalna Suboticanka

pre 13 godina

Posto se radi o Subotici Hrvati i Madjari u njoj nisu nikakva manjina nego su vecina jer takozvanih Srba ima oko 10-15 % i to posle najezdi kojekakvih nasilno naseljenih srpskih kolonista posle prvog, drugog svetskog i zadnjeg rata.
A sto se tice "vecinskog" Srpskog naroda u celoj Vojvodini, pa to je postignuto ciljanom politikom kolonizacije Srba od prvog svetskog rata pa nadalje, diskriminacijom i iskorenjivanjem autohtonog Hrvatskog, Nemackog i Madjarskog stanovnistva da se nacini "zivotni prostor" za srpske koloniste.
I samo nemojte misliti da to niko vise u Vojvodini ne zna.
Inace imala sam "cast" da u prolazu vidim na sta lici "proslava" pravoslavnog Bozica na Subotickom trgu pre dve godine.
Na sred naseg lepog srednjoevropskog gradskog trga okruzenog baroknim i secesionistickim zgradama bila je nalozena logorska vatra uz urlanje zurli i daira na sav glas ("srpska" narodna muzika), propracena pucnjevima i divljom drekom na sav glas.
Ja a i ostali prolaznici smo mislili da smo po ugodjaju trenutno u Istambulu.
Ta nekulturna rulja koja je htela da "dokaze" da su oni eto u nekoj "vecini" i da su oni ti koji "vladaju" nije ni bila svesna da na pravoslavni bozic pusta "svoju" tursku muziku.
Sta vise reci.

mare 025

pre 13 godina

originalna suboticanka

Slozicemo se oko toga da proslave verskih praznika, u ovom slucaju Bozica, lice na sve i svasta, da su prepune kica i propratne ikonografije i da imaju malo stvarnih veza sa duhovnim i religioznim osecanjima istinskih vernika. Medjutim, ostatak vaseg komentara je prilicno problematican, a pre svega netacan. Srpsko stanovnistvo Subotice ne cini procenat koji ste izneli, vec ga po zvanicnom popisu ima 26 procenata. Druga stvar, niste u pravu kada govorite o autohtonom stanovnistvu. Sta bi za vas uopste bilo autohtono i relevantno? Srpsko stanovnistvo Subotice je itekako autohtono jer ga na tim prostorima ima jos od kraja srednjeg veka, a vi ga uopste ne spominjete. Slucajno ili namerno? Bunjevacko stanovnistvo Subotice uopste ne spominjete verovatno jer ga politickim motivima i tendeciozno ukljucujete u red Hrvata. Ako ne znate, Hrvata u vasem gradu NEMA sve do vremena komunista, odnosno 1945. kada se'odjednom' javljaju kao stanovnici Subotice. Po AU popisu iz 1910. bilo je 39 Hrvata, a 33 hiljade Bunjevaca! Danasnja podela unutar bunjevackog nacionalnog korpusa vestacki je stvorena u Titovoj Jugoslaviji kada su Bunjevci prosto nestali politickom zloupotrebom i falsifikovanjem njihove proslosti.
Vise cinjenica, a manje ostrascenosti svima ce biti od koristi!

Bojan

pre 13 godina

Prvo samo da kazem da ako se nesto tako desilo, mogli su to da dokumentuju slikama, video zapisima i dr... A ne samo kao bacali su PETARDE pucali (pa ako covek puca u svom dvoristu to nije sirenje mrznje koliko ja znam). Hocu da kazem da me uzasavaju ovakvi komentari tkz. manjina koje su uvek kao nesto ugrozene i podizu frku bezveze. Neka preskoce malo do Madjarske pa da vide kako se oni razracunavaju sa Romima i kako ih maltretiraju i nikome nista. Mislim da ksenofobicnijeg naroda od Madjarskog nema a uvek se prave kao ugrozeni. Imao sam to prilike u Madjarskoj vise puta da osetim na sopstvenoj kozi, pa opet nisam nikome kukao da me neko ugrozava.

nebota

pre 13 godina

Chemu ovakve gluposti?
Uzvikivali su "Srbija! Srbija!".
Shta god da su uzvikivali nisu nikog dirali.

Pucali su za Bozic? To bash i nije obichaj ali je Beograd takodje bio poprishte slichnih dogadjaja.

Da li je sve to primitivno? Jeste!

Da li tzv. "manjine" u pojedinim vojvodjanskim provincijama, koje su zapravo vecine, toliko ne trpe Srbe da svaku demonstraciju patriotizma i isticanja nacionalne pripadnosti moraju da nazovu vandalizmom?
Zbog chega se potencira ta separatistichka nota? Svaki chas su gradjani Vojvodine "ugrozeni" nekim vidom srpstva!?

Izgleda Vojvodjani vole tishinu, mir i beskrajno ogovaranje komshiluka u privatnosti svojih kuca.
A pouzdano znam da im je to dushevna hrana.
Ima li zakona protiv ogovaranja i shirenja tracheva?
U Vojvodini postoji neshto mnogo gore od pucanja u vazduh jednom ili dva puta godishnje.

Zbog chega se prozivaju nadlezni organi i time proziva R.Srbija kao nedemokratska drzava??

Zashto nekom smeta drzava ako je za praznik neko pucao u vazduh?

Mislim da bi Vojvodjani trebalo da iskuliraju sa svojim separatizmom i tihom, nechujnom mrznjom i netrepeljivoshcu prema Srbima.

Takodje, Srbi ostaju kod kuce za Bozic i ne idu ispred ambasada da uzvikuju parole. Zna se kakva je Bozicna tradicija i protokol.

Toliko...

Boris

pre 13 godina

Nije im smetalo pucanje za novu godinu, a smeta im kad se za Božić malo pripuca i zavijore srpske zastave. Veću mržnju šire ovakvim saopštenjima.

sima

pre 13 godina

Ovo je primer sejanja mrznje i stvaranje nestabilnosti u Vojvodini. Iz celog, prilicno obimnog saopstenja, ne vidi se ko je, gde i sta to ucinio protiv pripadnika manjina vec se implicira da je svaki pravoslavni (citaj srpski) praznik ili obicaj uperen protiv manjina.

mario

pre 13 godina

"„Čudi nas i medijska ignorancija i prećutkivanje ovih događaja“"
Zar je to nešto novo da se prešučuju takvi događaji, ali se zato drugima u regionu dijele lekcije.
Isto tako je bilo kada je tadašnja potpresjednica vlade RH Đurđa Adlešić bila u Srbiji pa su u tom selu koje je posjetila osvanuli grafiti mržnje prema Hrvatima.

građanin

pre 13 godina

Nisam ksenofobičan,imam 48 godina, ne mrzim nikoga, (majka mi je Mađarica, otac Srbin), govorim mađarski, živim u Zrenjaninu, ne pamtim da me je neko uvredio zbog porekla. Ove priče mogu da "piju vodu" samo u neke tekozvane "64 županije". Gospoda iz ove NVO mogu da protestuju i kad Torockaji dovede neke muzičke grupe čije su pesme zabranjene i u R Mađarskoj, kao uostalom i ta organizacija i šire mržnju po Vojvodini. Nose majce sa mapom "velike mađarske", i ponovo bi nas bacali pod led.
Nemačko, Američko, Austrijsko....državljanstvo ne može se dobiti bez znanja jezika države u kojoj živite, a kod nas koji smo nedemokratski jedan deo nacionalnih manjina neće da govori Srpski.
Toliko, ali tek da se zna!

jugo

pre 13 godina

Pogledah link nekog Doca i ne vidim da je tu ista strasno sem ako nije nosenje drzavne zastave Srbije sirenje nacionalizma i ugrozavanje sloboda manjina. Cak na slikama ima i nekoh, reklo bi se po fenotipu manjina koje slave sa ostalim srpskim zivljem.

Marko

pre 13 godina

Živim u Vojvodini (Subotica), nisam VEĆINA i tvrdim da ništa iz navedenog nije tačno. Grupa građana Subotice je grupno išla u seču badnjaka, sa nekoliko sekira (što je i normalno pošto se seče drvo). Takođe je normalno da se za Božić "prangija", što nije novija pojava, već naprotiv veoma je stara i utemeljena kod svih naroda. Takođe želi da naglasim da se i za gregorijanski božić "prangijalo" kao i za julijanski.
Mene kao "MANJINU" niko nikada nije zlostavljao (zato što sam to što jesam), nikada nisam osetio nikakvo šikaniranje niti bilo šta drugo po nacionalnoj osnovi. Živim sasvim normalno u svojoj zemlji Srbiji, volim svoje komšije Srbe, i oni mene takođe, međusobno se poštujemo, odlazim kod njih na božić, uskrs, rođendane, slave, imendane i druga veselja, i ono kod mene dolaze na moja veselja itd.

Mnogo me nervira kada neko pravi famu oko stvari kojih nema (ne postoje) i bez ikakve potrebe podiže tenziju.

Doc

pre 13 godina

"Ksenofobican" madjarski narod, na ulazu u Madjarsku ima natpis na srpskom i cirilici "Dobrodosli". A pravoslavni Bozic se u Subotici slavi ovako:
http://www.e-novine.com/fotogalerija/fotogalerija-entertainment/43732-etnika-zimska-bajka.html

sima

pre 13 godina

"Vecina Srba koji zive u Subotici se doselila proteklih decenija iz drugacijih krajeva i potpuno drugacijeg su mentaliteta".

I sta je problem sa tim "mentalitetom"? Koliko se tek njih doselilo u Beograd? Zamislite kakve su tek razlike u mentalitetu izmedju rodjenih Amerikanca i doseljenika iz svih krajeva sveta. Postoje razlike, ima i problema ali to nije razlog da se neko optuzuje za vredjanje ili bilo kakvo ugrozavanje. Ovo saopstenje je samo jedna u nizu aktivnosti koje tkz. organizacije za ljudska prava preduzimaju sa ciljem stvaranja tenzija u Srbiji...

igor

pre 13 godina

Da nije zalosno, bilo bi smesno. Ocito da pojedine NVO traze povod da nastave da postoje i primaju donacije... Petarde se za Bozic i Novu godinu bacaju svuda, puca se tokom svadbi i u Vranju i u Subotici i u Beogradu... Ne mogu da zamislim da to ima ikakve veze sa manjinama... Naravno, prica zvuci mnogo alarmantnije kada dodaju elemente oruzanih pretnji nacionalnim manjinama, ali mislim da je prica prenaduvana.

držite se

pre 13 godina

Nedavno sam bio u Subotici na koncertu Gibonnia. Koncert je izvrsno prošao ali u razgovoru sa sunarodnjacima shvatio sam da nije lako biti Hrvat u Subotici.

Dejan

pre 13 godina

Ma da, nosenje srpskih zastava u drzavi Srbiji i seca badnjaka je vredjanje manjina, ma jeste. Jos jedna recka za stvaranje napetosti u Vojvodini...

Vladimir Arsic

pre 13 godina

Ne znam da li da ovo saopstenje gledam kao sovinisticki ispad ili kao pokusaj da se odnekud namaknu grantovi za ovu godinu.

Uzgred budi receno, iz Vojvodine stalno stizu insinuacije o navodnom srpskom sovinizmu. Ali nikada niko da podigne glas protiv rasistickog odnosa nekih vojvodjanskih lokalnih politicara nesrpske nacionalnosti prema npr. izbeglim Romima sa KiM.

Simeon

pre 13 godina

Slavlje bozica uz petarde i vatromet je normalna stvar u celoj EU. Vatreno oruzje naravno nije normalno. Zato treba podneti prijave protiv lica koja su koristila vatreno oruzje za ugrozavanje javne sigurnosti. One koji su vredjali na nacionalnoj osnovi prijaviti za raspirivanje nacionalne mrznje i netrpeljivosti. Borba protiv ekstremista mora se voditi preko institucija, zato podnesite prijave, a ne odmah peticije i proglase.

Pinpilin

pre 13 godina

Mora se primetiti da je saopštenje jako tanko. Kada je to učinjeno, kog dana, u koliko sati, koliko ljudi, ko je tačno vređan sa imenom i prezimenom? Zašto je to problem navesti ako se već nešto desilo? Ovako niti ima prijava za ta lica koja su to učinila već samo da se nešto desilo bez ikakvih drugih podataka. Zašto? Takvim saopštenjima se ništa ne postiže osim dizanja tenzija među ljudima.

metall

pre 13 godina

Kada vidim ko sve cini 'Gradjansku Vojvodinu' shvatam koliko je sve naduvano i preuvelicano. A da ima tzv. prangijanja za Bozic, ima, ali za oba Bozica i to bez izuzetka. A da mi to smeta, smeta.

cajka

pre 13 godina

Nije bitna istina, nisu bitne cinjenice, nevladine i ostale organizacije u Vojvodini raspiruju nacionalnu netrpeljivost i mrznju putem ovakvih saopstenja. Ne svidja mi se ponasanje pojedinaca koji za Bozic iskazuju svoju nekulturu a time i nepostovanje osnovnih postulata pravoslavlja, ali to ne znaci da je to masovna pojava i da predstavlja opasnost po nacionalne manjine. Prema nasem krivicnom zakoniku sirenje neproverenih i nedokazanih cinjenica predstavlja krivicno delo. Smatram da je krajnje vreme da se protiv svakog, ma ko to bio, povede postupak ukoliko je krsio zakon. U prvom redu to moraju biti nevladine oragnizacije i kojekakvi odbori. Oni svojim primerom treba da pokazu postovanje propisa i zakona. Ne mogu biti izuzeti od primene zakona inace cete imati dvostruki pravni sistem, sto ne vodi u demokratiju i ravnopravnost, toleranciju i slobodu izrazavanja.

Ja

pre 13 godina

Nigde u Evropi se Bozic ne slavi uz petarde i vatromete. To je verski i porodicni praznik koji se proslavlje kod kuce ceo dan. Tu ponoc nije bitna. Ko je to rekao nije nikad bio za Bozic van Srbije.
Nova godina se slavi uz vatromete u germanskim zemljama. Tu je bitna ponoc.

magelan

pre 13 godina

@Simeon
U kojoj to Evropi je dozvoljeno bacati petarde i praviti vatromet bez posebne dozvole?
Pre nekoliko godina sam novogodisnje praznike proveo u Stambolu na Bosforu. Sam docek smo proveli na cuvenom Taksimu sa jos milion ljudi iz svih krajeva sveta. Posto sam posebno alergican na petarde, nije mi promakao detalj da u celoj toj masi niko nije bacio niti jednu petardu. Svi su iskljucivo palili "prskalice", kojih se secam jos iz detinjstva, jer u moje vreme nisu bile u modi nikakve petarde, a pogotovo ne vatreno oruzje. To je moda ovih novih generacija koje su odgajali pravi "patrijoti", a ja eto nisam imao to zadovoljstvo u detinjstvu.
Zato je valda za mene i meni slicne jedino resenje odlazak iz rodnog kraja na drugi kraj sveta.
Ovde, na tom drugom kraju sveta se izdaju licence za vatromet, a petarde ne postoje kao sredstvo patrijotske proslave bozicnih i novogodisnjih praznika.
Cudni neki ljudi. Ne pucaju iz vatrenog oruzja, ne bacaju topovske udare i kese sa zapaljivim gasovima od kojih pucaju bubne opne i otpadaju fasade sa zgrada, . . . Bas neki cudan svet.

SevarlicA

pre 13 godina

Dok nisam pogledao link sa slikama koje je okacio
(Doc, 12. januar 2011 10:50), nisam bio siguran da li je sve ovo u vesti istina.
Ni u prvih 20 slika nisam video nista strasno (osim uzasnog ukusa za oblacenje), ali onda sam poceo da primecujem TTjce, bokerice, 12-ce, CZ99, i tu mi se zgadilo.

Ne mogu da verujem da bilo koji normalni sledbenik SPC, bio on srpskog ili nekog drugog porekla, uzima oruzje u ruke za Bozic. Posebno mi smeta kada neko ovakvim potezima kalja ime komita (cetnika), pa ih svojim neznanjem stavlja u isti kos u koji su ih stavljali i komunisti. Pravi srpski pravoslavac voli sve ljude oko sebe i ceni ih po njihovim kvalitetima a ne poreklu.

Srpski sam nacionalista koji voli Srbiju sa svim ljudima u njoj.

jaroslav

pre 13 godina

Vojvođani su inertni i žive međusobno isprepletani, ušuškani u dobru hranu, poznanstva, različitu kulturu itd. Ono što nije uspeo ni SPS ni SRS da urade sada DS uspeva. Da proizvode konflikte. MOgu medijski da ga zataškavaju ali će sve isplivati. Problem je pre svega u lošoj ekonomiji, lošoj monetarnoj politici, lošoj agrarnoj politici, neimanje strategije, beznađu, nezaposlenosti, praznim pričama, korupciji, nepotizmu, rasprodaji imovine, nepravdi, povlašćenima u javnim preduzeđima itd. Vojvodina je postala siromašna.

Ranger

pre 13 godina

Te individue (namerno ih ovako oslovljavam jer ne želim da ih nazovem ljudima) koje rade ovakve stvari nemaju ni narod ni veru, nemaju ništa! To su pagani, izmedju njih i praistorijskog čoveka ima veoma malo razlika osim u izgledu možda. I kao gradjanin ove zemlje (pripadnik većinskog naroda da ne bude zabune) sa punim pravom pitam gde je vlast, gde je policija da reaguje na ovakve pojave. Alo, petarde: manje-više, ali pištolji i tandžare!?

22-ogodišnjak

pre 13 godina

Ja nisam manjina, živim u gradu gde je apsolutno većinsko srpsko stanovništvo, ali sam se osetio ugroženim za vreme našeg (da ne kažem mog) najvećeg praznika. Čini mi se da je ove godine bilo najviše pucanja i bukom dozivanja Mira Gospodnjeg.
Da se razumemo, i ja sam bacao petarde kad sam bio klinac, ali za NG, ne za Božić. A sve ovo govori samo o opštoj nekulturi i nebrizi za bližnjeg svojega. Ovde je velika većina ljudi po ubrzanom kursu postala instant vernik, a duhovno i psihički su ostali u komunizmu i devedesetima, samo su obožavanje političkog vođe zamenili Gospodom. Da je makar mali deo te 'vere' istinski i iskren, ovakvih sitnih, a ni mnogo krupnijih ružnih stvari ne bi bilo, naša Srbija i ceo svet bi bili mnogo bolje mesto za život.
Inače, da neko ne bi pomislio da sam neki veliki vernik, smatram sebe većim ateistom nego pravoslavcem, ali sve to što Pravoslavlje (kao i ostale religije) propoveda je suštinski isto za sve nas, i važno i samo nam govori kako da budemo DOBRI LJUDI, a toga bismo svi trebali da se pridržavamo bez obzira na veru.

Dusan

pre 13 godina

@Bojan: Verovao ti meni ili ne, ali mene je profesor u visoj tehnickoj skoli u SU uvredio na nacionalnoj osnovi jer nisam Madjar. I to prvi dan. Ja sam dosao na predavanje na srpskom jeziku i kada je poceo pricati na madjarskom, ja sam upitao da li sam slucajno pogresio (bez ikakvih ironicnih i cinicnih fazona), ali sam dobio odgovor "ja sam mislio da su ovde svi nasi". E, tek na to sam mu odgovorio da mi nisu trazili pasos kada sam ulazio u Suboticu, na sta me je on uz vredjanje izbacio napolje. Inace, zivim u NS na Telepu i nemam nikakvih problema sa manjinama, moj kum je Madjar, kao i mnoge moje komsije. Ovo govorim samo zato sto se mnogi od njih koji zaista jesu ksenofobicni prave zlatni. Ne kazem ni da nema Srba koji su isti, svega sam video.

bacvanin

pre 13 godina

Vecina Srba koji zive u Subotici se doselila proteklih decenija iz drugacijih krajeva i potpuno drugacijeg su mentaliteta. Ovo sto se desvalo je zalosno i verujem da je to mehanizam odbrane jer mnogi nisu bili dobro prihvaceni od strane lokalnog stanovnistva ili nisu mogli da se prilagode pa na neprimeren nacin iskazuju svoju nacionalnu pripadnost. Ako tako nastave za 10-tak god. ce i da podignu spomenik Drazi Mihailovicu i da jedan tako lep srednjeevropski grad "balkanizuju" u potpunosti.

OpetJa

pre 13 godina

Kakvo nemusto i glupo saopstenje nekoga ko pretenduje na objektivnost i nepristrasnost u informisanju.
I kada ne postoje razlozi za osudu, hajde daih izmislimo.
Ako neko izrekne tako tesku optuzbu onda se ocekuje da odgovori na pitanja sta, gde, kada, kako a ne ovako pausalno izvestava. Saopstenje je tipa: "Neko je negde nesto pogrdno rekao".
Mislim, sta znaci: "„Celokupna atmosfera promocije sile i nasilja u Subotici upotpunjena je artiljerijom - petardama, ali i pucnjima iz pištolja i sačmarica“"
Recimo, i ovde u Novom Sadu je bilo pucnjave, o selima u Vojvodini i da ne govorim a nije bilo usmereno ne prema kome. Ne znam sta je ovde problematicno a druga je stvar da li je koriscenje pirotehnike nuzno i prikladno.
Stvarno, onaj ko je izbacio ovo saopstenje treba da se stidi.

vidakis

pre 13 godina

Ljudi koji kreću da slave Božić sa oružjem u rukama... Radi takvih su mogući zločini kao ubistvo Brisa Tatona u centru Beograda.
Zahvaljujem komentatoru koji je omogućio da vidimo slike.

Originalna Suboticanka

pre 13 godina

Posto se radi o Subotici Hrvati i Madjari u njoj nisu nikakva manjina nego su vecina jer takozvanih Srba ima oko 10-15 % i to posle najezdi kojekakvih nasilno naseljenih srpskih kolonista posle prvog, drugog svetskog i zadnjeg rata.
A sto se tice "vecinskog" Srpskog naroda u celoj Vojvodini, pa to je postignuto ciljanom politikom kolonizacije Srba od prvog svetskog rata pa nadalje, diskriminacijom i iskorenjivanjem autohtonog Hrvatskog, Nemackog i Madjarskog stanovnistva da se nacini "zivotni prostor" za srpske koloniste.
I samo nemojte misliti da to niko vise u Vojvodini ne zna.
Inace imala sam "cast" da u prolazu vidim na sta lici "proslava" pravoslavnog Bozica na Subotickom trgu pre dve godine.
Na sred naseg lepog srednjoevropskog gradskog trga okruzenog baroknim i secesionistickim zgradama bila je nalozena logorska vatra uz urlanje zurli i daira na sav glas ("srpska" narodna muzika), propracena pucnjevima i divljom drekom na sav glas.
Ja a i ostali prolaznici smo mislili da smo po ugodjaju trenutno u Istambulu.
Ta nekulturna rulja koja je htela da "dokaze" da su oni eto u nekoj "vecini" i da su oni ti koji "vladaju" nije ni bila svesna da na pravoslavni bozic pusta "svoju" tursku muziku.
Sta vise reci.

subotičanin

pre 13 godina

svima želim da provedu godinu dana u Subotici kao manjina pa onda možemo da pričamo o Subotici. ogromna većina srba se stidi "starih" običaja notornih pijandura koji izgmile iz jazbina i upropaste Božić divljanjem po gradu i pogotovo po šumi! puno njih ide odvojeno od gomile budala da ispoštuje svoje običaje kakav je red i odu kući da sačekaju svoje goste Bunjevce, Mađare i Hrvate kod kojih su uzgred budi rečeno proveli katolički Božić. ne treba dizati dževu oko idiota koji se Bogu mole a Boga se ne boje, nego ostati komšija i prijatelj sa dobrim ljudima koji jesu nacionalisti (ne stide se ko su i šta su) ali nisu šovinisti!!! a one koji traže imena-pa gospodo imena im znamo al malko nam je bljak da pričamo o budalama, više volim da vidim mališu sa šajkačom kako kaže dedi "eno ga čika joso, ajde požuri da ga sačekamo!". zbog takvih mi je milo a ostali.....ako kažem šta-neće mi objaviti!!!

MUKNAVI

pre 13 godina

To nisu Srpski Nacijonalisti, to su budale. Ima ih na sve strane sveta, u svim Verama, Nacijama i svoju camotinju u dusi reklamiraju coporom i arlaukanjem, plaseci Porodice, Zene, i Decu..

ljiljana

pre 13 godina

čitajući komentare vidim da je to za većinu normalno pa čak i poželjno ponašanje. a ako nekom u vranju smeta ili bilo gde drugde u srbiji pa nek se buni, svako ima pravo da kaže šta mu smeta, meni prvoj smeta a "čista sam srpkinja" i sramota me je od velikih srba koji stalno imaju strah da ih neko bezrazložno napada, i odmah secesija. e jadnici moji

mare 025

pre 13 godina

originalna suboticanka

Slozicemo se oko toga da proslave verskih praznika, u ovom slucaju Bozica, lice na sve i svasta, da su prepune kica i propratne ikonografije i da imaju malo stvarnih veza sa duhovnim i religioznim osecanjima istinskih vernika. Medjutim, ostatak vaseg komentara je prilicno problematican, a pre svega netacan. Srpsko stanovnistvo Subotice ne cini procenat koji ste izneli, vec ga po zvanicnom popisu ima 26 procenata. Druga stvar, niste u pravu kada govorite o autohtonom stanovnistvu. Sta bi za vas uopste bilo autohtono i relevantno? Srpsko stanovnistvo Subotice je itekako autohtono jer ga na tim prostorima ima jos od kraja srednjeg veka, a vi ga uopste ne spominjete. Slucajno ili namerno? Bunjevacko stanovnistvo Subotice uopste ne spominjete verovatno jer ga politickim motivima i tendeciozno ukljucujete u red Hrvata. Ako ne znate, Hrvata u vasem gradu NEMA sve do vremena komunista, odnosno 1945. kada se'odjednom' javljaju kao stanovnici Subotice. Po AU popisu iz 1910. bilo je 39 Hrvata, a 33 hiljade Bunjevaca! Danasnja podela unutar bunjevackog nacionalnog korpusa vestacki je stvorena u Titovoj Jugoslaviji kada su Bunjevci prosto nestali politickom zloupotrebom i falsifikovanjem njihove proslosti.
Vise cinjenica, a manje ostrascenosti svima ce biti od koristi!

cukce

pre 13 godina

Stvarno cudno sto Srpski narod slavi najradosniji hriscanski praznik u narodnoj nosnji sa nacionalnim obelezjima i sto igra uzicko kolo, moravac ili cacak, sto na bini pise cirilicom hristos se rodi, veoma cudno, ne trebali su ipak madjarske zastave i nacionalna obelezja da okace da se obuku u madjarsku nacionalnu nosnju i da se igra cardas! Uspeli smo nasu veru, tradiciju, obicaje da cuvamo vekovima pod najgorim uslovima i terorom, zato sada u nasoj zemlji postujemo svoju veru (kao sto postujemo I sve ostale vere), negujemo nasu tradiciju I uzivamo u nasim obicajima!

Hungarian

pre 13 godina

www.e-novine.com/comments/fotogalerija/fotogalerija-entertainment/43732-etnika-zimska-bajka.html
Ako neko nije video. Vidi se ko je pucao iz pistolja, puske. Ak oima zakona u Srbiji, taj zakon ako treba da se postuje, onda trebalo bi pokrenuti krivicni postupak.

ne znaju šta rade,ili znaju?

pre 13 godina

Svakog pravog vernika,bio on nacionalna manjina ili većina,vređa bacanje petardi i pucanje iz pištolja na dan Božića.Jednostavno zato što ti novi "običaji" pomodara nemaju nikakve veze sa Božićem niti sa hrišćanskom religijom.